Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ 6

ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ 6

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, στην Βίβλο περιγράφονται πολλά ιστορικά γεγονότα, τα οποία αντιστοιχούν κατά πολύ με γεγονότα τα οποία συνέβησαν σε μεταγενέστερες ιστορικές περιόδους από όταν αυτή γράφτηκε. Τα σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι τα εξής:

Με τα θηρία ζούσε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός στο Σαραντάριο Όρος, ο Άγιος Βάρβαρος στην Τρύφο και ο Άγιος Παίσιος στο Σινά.

Έπεσε από την υψηλή θέση που του είχε δώσει ο Θεός ο διάβολος, όπως και το Ρωμαϊκό και διεφθάρησαν και οι δύο, με το μεν πρώτο να είναι αδιόρθωτος, ενώ το δεύτερο να μπορεί να ξανανεβεί στην υψηλή θέση από την οποία εξέπεσε.

Κατά την αιχμαλωσία τους (και από τις μητέρες τους) στην Αίγυπτο και στην Θήβα αντιστοιχα ο Προφήτης Μωυσής και ο Φίλιππος ο Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας έμαθαν την τέχνη της πολιτικής και του στρατού από τους Αιγύπτιους και τους Θηβαίους και με αυτή δημιούργησαν και εκπαίδευσαν τον στρατό τους και στην συνέχεια κληρονόμησαν την τέχνη αυτή και τους στρατούς στους αήττητους διάδοχους τους Μέγα Αλέξανδρο και Ιησού του Ναυή.

Τόσο στον Εγλών οι υπηρέτες του, όπως και στον Στάλιν οι φρουροί του από φόβο δεν άνοιγαν την πόρτα του δωμάτιου τους και όταν άνοιξαν οι πρώτοι και οι δεύτεροι αυτές, βρήκαν τον έναν νεκρό και τον άλλο ετοιμοθάνατο από τους Εβραϊκής καταγωγής Εούδ και Μπέρια αντίστοιχα.

Κάηκαν τα πτώματα των γιων του Σαούλ και των 3 γιων του μετά τον θάνατο τους, όπως και του Φίλιππου του Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας και του Καίσαρα.

Κλάδο Φοίνικα έδωσε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγιά μας, όπως και στον Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός τα παιδιά και ο λαός όταν εισέρχονταν στα Ιεροσόλυμα.

Η Αγιά Γερόντισσά Γαλακτία είδε από τον Άγιο Γεώργιο πράγματα που δεν μπορούσε να πει, όπως και Άγιος Παύλος όταν ανέβηκε στον ουρανό.

Ο Άγιος Πατήρ Νέστωρ στην Ρωσία στο χωριό Ζάρκι είχε βίαιο και μαρτυρικό θάνατο από φανατικούς κομμουνιστές εισβολείς στο Μοναστήρι του, όπως και ο Άγιος Φιλούμενος στο Φρέαρ του Ιακώβ από φανατικούς Εβραίους ραβίνους εισβολείς.

Ο Άγιος Ἰωάννης  Αρχιεπίσκοπος  τοῦ Novgorod, ταξίδεψε στά Ἱεροσόλυμα καβάλα σ᾿ ἕνα δαίμονα (Συναξαριστής, 7 Σεπτεμβρίου). Ἀναφέρεται στο Βίο του Στάρετς Αντωνίου της Ὄπτινα: «Κάποτε ἐπισκέφθηκαν τό Γέροντα δύο κτηματίες.

Ὁ ἕνας τους ἦταν "ἐλεύθερος", σκεπτικιστής. Ἐνῶ συνομιλοῦσαν, διετύπωσε τήν ἀμφισβήτησί του ἄν ἦταν ἀλήθεια ὅσα ἀναφέρονταν για τόν ἅγιο Ἰωάννη, ἀρχιεπίσκοπο τοῦ Novgorod, ὅτι ταξίδεψε στά Ἱεροσόλυμα καβάλα σ᾿ ἕνα δαίμονα(Συναξαριστής, 7 Σεπτεμβρίου). —Δέν μπορεῖ νά πιστέψη κανείς τέτοια πράγματα, κατέληξε.

Βέβαια, ἀπάντησε διδακτικά ὁ Γέροντας. Παληότερα συνηθιζόταν να καβαλικεύουν οἱ ἅγιοιτούς δαίμονες, ἐνῶ τώρα οἱ δαίμονες καβαλικεύουν κάποιους Ρώσους ἀριστοκράτες. Καί λέγοντας αὐτά ὁ Γέροντας χαμογέλασε μέ πικρία.Τα λόγια αὐτά ἔκαναν βαθειά ἐντύπωσι στον ἀκροατή του.

Σταμάτησε ξαφνικά να μιλάη, ἔπεσε σε συλλογή κι ἔπειτα ἔβαλε τα κλάματα. Ο φίλος του βγῆκε ἀμέσως ἀπό τό δωμάτιο γιά νά τούς ἀφήση μόνους. Το τί εἰπώθηκε ανάμεσα στο Γέροντα καί στόν ἄνθρωπο αὐτό εἶναι ἄγνωστο.

Τα δάκρυα στα μάτια του ἐπισκέπτη, ὅμως, πού πρίν εἶχε μιλήσει τόσο ἐλεύθερα, ἔδειξαν πώς τα λόγια τοῦ Γέροντα άγγιξαν την καρδιά του. Κι ὅσο κι ἂν προσπάθησε ἀργότερα ν' ἀποκτήση τόν προηγούμενο αέρα του, τά μάτια του ήταν δακρυσμένα γιά παραπάνω ἀπό μιά ώρα» (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/09/novgorod-7.html).

Και από το αυριανό Συναξάριον: Σύναξις της Παναγίας της Σκριπούς εις Ορχομενόν: Το ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ Υ.ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟ, την νύκτα της 9ης προς 10η.9.1.943 μ.Χ, 4 ημέρες πριν της δι εμπρησμού καταστροφής της πόλεως Κερκύρας υπό των ... ιδίων ούνων ...

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1.943 μ.Χ. οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν και στην αρχή αρνήθηκαν να παραδώσουν τον οπλισμό τους στους συμμάχους τους Γερμανούς. Τότε η περιφερειακή οργάνωση του Ε.Α.Μ. Ορχομενού θεώρησε ότι μπορούσε να επωφεληθεί και να παραλάβει αυτή τον ιταλικό οπλισμό. Γι' αυτό παρακίνησε τους οπλισμένους και μη Ορχομενίους να κινηθούν προς την Λειβαδιά.

Οι Γερμανοί όμως κύκλωσαν και αφόπλισαν τους Ιταλούς κι όταν έμαθαν για τις προθέσεις των Ορχομένιων έστειλαν εναντίον τους την άλλη μέρα, 9 Σεπτεμβρίου, απόσπασμα με τεθωρακισμένα. Οι Ορχόμενιοι, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σταυροδρόμι του Άγιου Ανδρέα, ανέτοιμοι και αδιοργάνωτοι καθώς ήσαν, σκόρπισαν στην γύρω περιοχή με κατεύθυνση οι περισσότεροι τον απόμερο Διόνυσο. Οι Γερμανοί όμως συνέχισαν την καταδίωξη με σκοπό να επιβάλλουν αντίποινα στον Ορχομενό, όπως ήταν η συνηθισμένη τακτική τους.

Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 1.943 μ.Χ. λίγα μέτρα πιο κάτω από την εκκλησία της Παναγίας, τα γερμανικά τανκς ακινητοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχει κανείς φανερός λόγος. Όπως εξιστόρησε ο επικεφαλής του γερμανικού αποσπάσματος Χόφμαν, η μορφή της Παναγίας φανερώθηκε στο νυχτερινό ουρανό.

Μετά το τέλος του πολέμου ο επικεφαλής επέστρεψε προσκυνητής στην Παναγία της Σκριπούς, χαρίζοντας στο ναό μια εικόνα με την αναπαράσταση του οράματός του. Από τότε σχεδόν κάθε χρόνο επεστρέφει στο ναό για να προσκυνήσει στις 10 Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό η Παναγία της Σκριπούς, εκτός των άλλων ημερομηνιών, γιορτάζει και στις 10 Σεπτεμβρίου με λιτανεία και μεταφορά της Εικόνας, στον τόπο που ακινητοποιήθηκαν τα τανκς (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/09/blog-post_232.html).

Κάποιος ἔκανε τατουὰζ τὸ σταυρὸ καὶ μοῦ τὸ ἔδειξε.

1. Κάποιος ἔκανε τατουὰζ τὸ σταυρὸ καὶ μοῦ τὸ ἔδειξε. «Βρὲ παλαβέ, τοῦ εἶπα, τὸ Σταυρὸ τὸν ἔχουμε στὴν καρδιὰ μας καὶ ὄχι στὸ δέρμα μας». Το τατουὰζ εἶναι δαιμόνιο πού ἐπεκτείνεται. Γέροντας Ἐφραίμ Βατοπαιδινὸς +.

2. Ἡ δερματοστιξία ἤ ἀλλιῶς τατουάζ (tattoo) εἶναι φαινόμενο παγανιστικό, δηλαδή, εἰδωλολατρικό καί παμπάλαιο. Ὁ ἅγιος Κύριλλος (4ος Αἰώνας μ.Χ.) καί ὁ Προκόπιος Γαζαῖος (6ος Αἰώνας μ.Χ.) ἐπιβεβαιώνουν τήν εἰδωλολατρική πρακτική τῆς δερματοστιξίας λέγοντας: «Τοῖς εἰδωλολάτραις ἔθος ἐντομίδας ποιεῖν ἐν παρειαῖς καί ἐν βραχίοσιν». Δηλ., οἱ εἰδωλολάτρες ἔχουν συνήθεια νά κάνουν τατουάζ στά μάγουλα (στό πρόσωπο) καί στά μπράτσα τους.

Ὁ Άγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος, στό ὑπόμνημά του στόν προφήτη Ἱερεμία, ἀναφέρει ὅτι ἀπό τή ἀρχή τοῦ ἀνθρωπίνου γένους ὁ Διάβολος ἔθεσε στόχο μέ τή δερματοστιξία (τατουάζ) νά ὁδηγήσει τό εὐλογημένο δημιούργημα τοῦ Θεοῦ στήν πιό μεγάλη ἀσχήμια. Τόν 8ο μ.Χ. Αἰώνα ἡ Ἐκκλησία καταδίκασε τήν ἀποτύπωση ὁποιουδήποτε συμβόλου ἐπί τοῦ σώματος τῶν Ὀρθοδόξων πιστῶν ὡς εἰδωλολατρικό ἔθιμο καί πρακτική τῶν βαρβάρων (https://www.triklopodia.gr/%ce%ba%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%e1%bc%94%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%85%e1%bd%b0%ce%b6-%cf%84%e1%bd%b8-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%e1%bd%b8-%ce%ba%ce%b1%e1%bd%b6/)!

Ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ήταν ο Διογένης της εποχής του.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αφορίστηκε από την Ελληνική Εκκλησία γιατί δίωξε Αρχιερείς και τον Ελληνικό λαό υποστηρίζοντας τα εγκλήματα των Αγγλογάλλων όταν κατέλαβαν τον Πειραιά, με αποτέλεσμα στο τέλος να έρθει η Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Ιωάννης Κωλέττης όταν ξεθάφτηκε επειδή ήταν δόλιος βρέθηκε άλιωτο το σώμα του, όπως και οι αφορισμένοι ενωτικοί αιρετικοί μοναχοί που επί Βώκου στο Άγιο Όρος δίωξαν τους Ορθοδόξους και τέλεσαν κοινό συλλειτουργό με τους αιρετικούς παπικούς.

Επίσης ο Βενιζέλο, όπως και ο αντίπαλος του βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α’ προσπάθησαν να εκτρέψουν πραξικοπηματικά το πολίτευμα, στο τέλος να ηττηθούν και να εξοριστούν στο εξωτερικό οπού πέθαναν από αρρώστια και οι δύο, ενώ και οι δύο συνέλαβαν στην καταστροφή του πολιτεύματος που ήθελαν με τις αυταρχικές πράξεις τους (την μοναρχία και την δημοκρατία αντίστοιχα).

Επίσης, ο Πατριάρχης Τύχων αφόρισε τον Λένιν και τους μπολσεβίκους για τις άδικες διώξεις και διωγμούς κατά των Ορθοδόξων και της Εκκλησίας (λαϊκών, ιερέων και Μονάχων), με αποτέλεσμα στο τέλος ο Λένιν να πεθάνει είτε από τα τραύματα που του προκάλεσε η σοσιαλίστρια Καπλάν, είτε από εγκεφαλικά, καρδιακά, αυτοάνοσο, ή από το δηλητήριο που του έδωσε ο Στάλιν, αυτοβούλως ή επειδή του το ζήτησε ο ίδιος.

3.000 μετάνοιες έκαναν ο Μακρυγιάννης και ο Γέρων Νικόδημος Μάκρης.

Το Άγιο Πνεύμα μετέφερε τον Πάτερ Θεόδωρο από την Πόλη και την Αγιά Σοφιά πίσω στην Αλεξανδρούπολη, όπως είχε κάνει παλαιοτέρα με τον Προφήτη Αβακούμ που τον μετέφερε από την Ιερουσαλήμ στην Βαβυλώνα για να δώσει τροφή στον Προφήτη Δανιήλ μέσω ενός Αγγέλου και τον γύρισε στην συνέχεια πίσω.

Το Ερημητήριο της Όπτινα είναι σαν το «Άγιο Όρος της Ρωσίας».

Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός είπε μέσω ενός Αγγέλου σε όραμα στον Άγιο Θαδδαίο της Βιτόβνιτσας να Εχει θάρρος γιατί είχε ακόμα να βοηθήσει και να παρηγορήσει πολλούς Σέρβους στην φυλακή από τα SS και τους Ναζί Γερμανούς το 1.943 μ.Χ., όπως και στον Απόστολο Παύλο το ίδιο γιατί είχε να κηρύξει σε άρχοντες και βασιλείς σε όλη την οικουμένη, όπως και στην ίδια την Ρώμη στην φυλακή από τους Εβραίους και τους Ρωμαίους.

Τόσο ο Άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, όπως και ο Άγιος Πορφύριος έλεγαν ότι η ζωή μας είναι σαν καταιγίδα και από τις δύσκολες μας λυτρώνει μόνο η αγκαλιά του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.

Ο Άγιος Γέροντας Θαδδαίος από την Σερβία μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, όπως και ο Καίσαρας.

Εμφανίστηκε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός και η Παναγιά μας στον Άγιο Θαδδαίο της Βιτόβνιτσας και σε άλλους Αγίους, π.χ. τον Απόστολο Παύλο και τον Άγιο Παίσιο.

Δεν είχε που να μείνει και την «κεφαλή κλείνει» ο Άγιος Θαδδαίος της Βιτόβνιτσας τα τελευταία χρονιά της επίγειας ζωής του, σαν τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό.

Με τον θάνατο του Αγίου Θαδδαίου της Βιτόβνιτσας ακόμα και τα ζώα που αγαπούσε και προστάτευε τον αποχαιρέτισαν και του απέδωσαν τιμή, όπως έγινε και με άλλους Αγίους, π.χ. τον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτης και τον Κάθμπερτ Λίντισκορν.

Ο Άγιος Ιωαννίκιος ο Μέγας όσο ήταν λαϊκός και στρατιωτικός ήταν αήττητος σαν τον Άγιο Μέγα Κωνσταντίνο και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όπως η Αρχαία Ρωμαϊκή ειδωλολατρική Αυτοκρατορία δίωκε τους Χριστιανούς και σκότωσε εκατομμύρια από αυτούς, αλλά στο τέλος έγινε Χριστιανική επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και από το κήρυγμα των Ευαγγελίων, έτσι και η Σοβιετική κομμουνιστική άθεη Ρωσία (ΕΣΣΔ τότε) δίωξε και αυτή τους Χριστιανούς και σκότωσε εκατομμύρια από αυτούς, αλλά στο τέλος ξαναέγινε Χριστιανική επί Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν και Πούτιν.

Όπως με τέχνασμα οι Έλληνες (μέσω του Δούρειου Ίππου) εισήλθαν στην πόλη της Τροίας και άνοιξαν τις πύλες, και την κατέλαβαν, έτσι και η Ιερουσαλήμ (τότε Ιεβούς) καταλήφθηκε από τον Δαβίδ άντρες που εισήλθαν μέσα σε αυτή από ένα υπόγειο πέρασμα ενός υδραγωγείου/πηγαδιού που οδηγούσε μέσα στην πόλη αυτή.

Με τον Τίμιο Σταυρό και την ένδοξη Θεϊκή Του Δύναμη ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός τον διάβολο, τον θάνατο, την κόλαση, τον Άδη και τους δαίμονες, όπως και ό Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος τους αντίθεους ειδωλολάτρες εχθρούς του.

Με το λάβαρο του Τίμιου Σταυρού κατάφερε να κερδίσει και ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ηράκλειος να νικήσει τους Ζωροάστρες Πέρσες που είχαν αρπάξει τμήμα του Τιμίου Σταυρού και να τον φέρει ξανά πίσω στην Ρωμανία.

Όπως ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός με την θυσία Του και τους Μάρτυρες και τα Μαρτύρια που ακολούθησαν μετά από Αυτόν κατά το παράδειγμα Του (που και αυτοί ήταν όπως ο Κύριος ασκητικοί, είχαν απαρνηθεί τα πλούτη και ήταν εκούσια φτωχοί), όπως και με την μη βίαιη αντίσταση, την Μεγάλη Πίστη και τα Θαύματα τους, κατάφεραν να ρίξουν από μέσα ειρηνικά την πανίσχυρη ειδωλολατρική αντίθεη Ρωμαίοι Αυτοκρατορία που τους δίωκε και έκανε να μαρτυρήσουν 11 εκατομμύρια από αυτούς και στο τέλος να την κάνουν Χριστιανική.

Αντίστοιχα και ο Γκάντι (διαβάζοντάς τα βιβλία του Ρώσου συγγραφέα Τολστόι που μίλαγαν για τον Χριστιανισμό και τους Μάρτυρες και την μη βίαιη αντίσταση) και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (κατά το παράδειγμα του Κυρίου και του Γκάντι), με την μη βίαιη και ειρηνική παθητική αντίσταση και αυτοί, κατάφεραν παρά τους διωγμούς να νικήσουν την πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία και την Αμερικανική πολιτική αντίστοιχα (και με τον τρόπο αυτό ο ένας να ελευθερώσει την Ινδία και ο άλλος να κερδίσει δικαιώματα για τους Αφροαμερικάνους στις ΗΠΑ), με τίμημα και σε αυτούς τον μαρτυρικό θάνατο των ηγετών τους, ενώ ο Γκάντι ακολουθήσε την εκούσια φτώχεια και τον ασκητισμό και του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και των Μαρτύρων.  

Την τρίτη θέση στο Βασίλειο είχε ο Δανιήλ όταν έλυσε το όραμα με το Χέρι επί Βαλτάσαρ, όπως και την δεύτερη ο Ζοροβάβελ όταν εξήγησε την αξία της αλήθειας στον Δαρείο, όπως και ο Μαρδοχαίος επί Αχασβηρου/Ξέρξη όταν έσωσε αυτόν από μία απόπειρα δολοφονίας των αυλικών του.

Βασιλική στολή/πορφύρα και διάβημα/στέμμα κέρδισε ο Μαρδοχαίος επί Ξέρξη/Αχασβηρου για τις υπηρεσίες του, όπως και ο Ζοροβάβελ για τον ίδιο ακριβώς λόγο από τον Δαρείο.  

Ο Δαρείος έκανε συμπόσιο για τους κυβερνήτες των 127 επαρχιών του κράτους του, όπως ακριβώς και ο Ξέρξης/Αχασβήρος.

Στο χωριό Κοτρόνι που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και εν του εδωσαν ούτε ένα ποτήρι νερό, η Εκκλησιά της Παναγιάς έχει μεγαλύτερη κλίση από τον Πύργο της Πίζας.

Σκλάβοι γίνονταν όσοι δεν είχαν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Αρχαία Αθήνα και στο Αρχαίο Ισραήλ.

Στὴν Ἀλεξανδρινὴ Ἐκκλησία, ἐπὶ 75 χρόνια Πατριάρχης ἦταν «Ἰωακεὶμ ὁ πάνυ», δηλ. ὁ μέγας. Ἦταν ἐνάρετος, ταπεινός, ἁπλὸς καὶ ἀγαθὸς μὲ πολλὰ χαρίσματα πλουτισμένος καὶ κατὰ τὴ μακρόχρονη περίοδο τῆς Πατριαρχίας του, πολλὰ θαύματα δι’ αὐτοῦ ἐνήργησεν ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ καὶ ἀφοῦ ἐποίμανε θεάρεστα τὸ πλήρωμα τῶν χριστιανῶν, κοιμήθηκε σὲ ἡλικία 135 χρόνων, όπως και ο Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος (https://orthodoxathemata.blogspot.com/2024/09/blog-post_459.html).

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Εὐστάθιος πανῆλθε στὸ στράτευμα, ἐνίκησε τοὺς βαρβάρους καὶ γύρισε στὴ Pώμη. Τοῦ ξαναδῶσαν τὴν περιουσία του, ἀποκατεστάθη, δηλαδή. Καὶ μιὰ μέρα ὁ αὐτοκράτωρ Ἀδριανός, πλέον ὁ διάδοχος τοῦ Τραϊανοῦ, τὸν ἐκάλεσε νὰ θυσιάσουν στὸν ναὸ τῶν εἰδώλων, γιὰ νὰ εὐχαριστήσουν, τάχα, τοὺς Θεοὺς γιὰ τὴ νίκη ποὺ τοὺς ἔδωκαν, καὶ τὴν ὁποία εἶχε πετύχει ὁ μέγας Εὐστάθιος, ὁ ὁποῖος μέχρι τότε λεγόταν Πλακίδας καὶ μετὰ τὸ βάπτισμα ὀνομάσθηκε Εὐστάθιος.

Λοιπόν. Ἐκεῖνος, ὅμως, ὁμολόγησε τὸν Χριστό, τὸν ἀληθινὸ Θεό. Καὶ τότε ὁ Ἀδριανὸς τὸν ἐτιμώρησε γιὰ τὴν πίστη του, καθὼς καὶ τὴ Θεοπίστη, τὴ γυναῖκα του, καὶ τὸν Ἀγάπιο καὶ Θεόπιστο, τὰ τέκνα του. Τί τοὺς ἔκανε;

Τοὺς ἔβαλε μέσα σ’ ἕνα χάλκινο βόδι, πυρακτωμένο (σαν του τύραννου Φάλαρι) καὶ τοὺς ἔκλεισε. Κι ἐκεῖ παρέδωσαν τὶς ψυχές των αὐτοὶ οἱ τέσσερεις λεβέντες στὸν φιλάνθρωπο Χριστό. Κι ὅταν ὕστερα ἄνοιξαν τὸ βόδι, νὰ δοῦν τί ἔγινε, δὲν εἶχε καεῖ οὔτε τρίχα ἀπ’ τὰ σώματά τους (σαν τους Τρεις Παίδες στην Βαβυλώνα). Εἶχαν παραδώσει τὶς ψυχές τους μόνο στὸν Κύριο. Εἶν’ αὐτὸ ποὺ λέει τὸ Εὐαγγέλιο. «Καὶ θρὶξ ἐκ τῆς κεφαλῆς ὑμῶν οὐ μὴ ἀπόληται» (https://orthodoxathemata.blogspot.com/2024/09/blog-post_449.html).

Η εορτή του Αποκεφαλισμού του Προφήτη, Προδρόμου και Βαπτιστή του Κυρίου Ιωάννη.Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Καρελίν.

Δοξάζοντας τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, χαιρόμαστε για το ύψος στο οποίο ο Κύριος ανύψωσε την ανθρώπινη φύση στο πρόσωπό του, και ταυτόχρονα εμείς, όπως λέμε,Βλέπουμε κάτω από τα πόδια μας μια απύθμενη άβυσσο στην οποία πέφτει η ανθρωπότητα στο πρόσωπο της εγκληματικής δυναστείας του Ηρώδη.

Το όνομα Ηρώδης εμφανίζεται συχνά στο Ευαγγέλιο. Αυτό δεν είναι μόνο το όνομα ενός ατόμου, αλλά και ένα οικογενειακό επώνυμο. Ο πρώτος Ηρώδης ήταν ο Αντίπατρος, ο οποίος ονομάστηκε «μεγάλος», ίσως λόγω των μεγάλων θηριωδιών του. Ο δεύτερος Ηρώδης είναι ο Αντύπας, ο ίδιος που σκότωσε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ο τρίτος είναι ο Ηρώδης Αγρίππας, που ονομάζεται Αγρίππας ο Πρώτος, ο οποίος συνέκρινε τον εαυτό του με θεότητα και πέθανε ξαφνικά μπροστά στους ανθρώπους. Ο τέταρτος Ηρώδης είναι ο Αγρίππας ο Δεύτερος, ο καλύτερος από όλους τους Ηρώδη, ενώπιον του οποίου κήρυξε ο άγιος. τον Απόστολο Παύλο και που ήθελε να τον ελευθερώσει από τα χέρια των Ιουδαίων.

Ο Ηρώδης Αντύπας Α' κλήθηκε στην Ρώμη για κρατικές υποθέσεις. Ο αυτοκράτορας Τιβέριος συσσώρευσε πολλά παράπονα για την αυθαιρεσία και την σκληρότητα του Ηρώδη. Όταν έφτασε στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, έμεινε με τον συγγενή του, τον ξάδερφό του Φίλιππο, που ζούσε στη Ρώμη ως ιδιώτης. Ο Φίλιππος υποδέχτηκε τον Ηρώδη με κάθε φιλοξενία και εγκαρδιότητα, αν και, όντας στην εξουσία, δεν θυμόταν καν την ύπαρξη του αδελφού του.

Πρέπει να πούμε ότι ο αυτοκράτορας Τιβέριος ήταν ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος, που πάντα φανταζόταν συνωμοσίες και απόπειρες κατά της ζωής του. Ο θυμός του αυτοκράτορα ήταν τρομερός και δολοφονικός και οι αποφάσεις του ήταν γρήγορες και ανελέητες.

Και επομένως, δεχόμενος τον Ηρώδη, ο Φίλιππος εκτέθηκε σε κίνδυνο: αν ο Ηρώδης είχε κατηγορηθεί και εκτελεστεί, τότε η βασιλική οργή θα είχε αγγίξει το σπίτι του αδελφού που τον δέχτηκε. Ωστόσο, ο Φίλιππος επέλεξε να εκπληρώσει τον ιερό νόμο της φιλοξενίας.

Η συνάντηση με τον Καίσαρα πήγε καλά για τον Ηρώδη, κατάφερε να δικαιολογηθεί και αφέθηκε ελεύθερος με την ησυχία του. Και ευχαρίστησε τον αδελφό του για την αρχοντιά του, ανταποδίδοντάς του απαγάγοντας τη νεαρή σύζυγό του Ηρωδιάδα και φυγαδεύοντας κρυφά μαζί της από τη Ρώμη. Μαζί τους ήρθε και η κόρη της Ηρωδιάδας, η Σαλώμη, που ήθελε περισσότερο να γίνει πριγκίπισσα στην Γαλιλαία παρά να ζήσει στην Ρώμη στην αφάνεια.

Ο Ηρώδης ντροπιασμένος έδιωξε την νόμιμη σύζυγό του, την ενάρετη κόρη του Άραβα βασιλιά Αρέτα, από τον εαυτό του και τότε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ύψωσε την φωνή του εναντίον του. Το παράδειγμα του βασιλιά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό για τον λαό, οπότε ο Ιωάννης τον κατήγγειλε άφοβα. Ούτε οι απειλές, ούτε η κολακεία, ούτε η πειθώ είχαν καμία επίδραση στον προφήτη.

Τότε ο Ηρώδης διέταξε να τον συλλάβουν κρυφά και να τον φυλακίσουν στο φρούριο Mohedron, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Νεκράς Θάλασσας. Ο Ηρώδης έχτισε αυτό το φρούριο προετοιμαζόμενος για πόλεμο με τους Άραβες, γνωρίζοντας ότι ο βασιλιάς της Αραβίας θα τον εκδικηθεί για την ντροπή της κόρης του.

Και μια μέρα, στα γενέθλια του Ηρώδη, οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στο Mohedron, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβυτέρων του ισραηλινού λαού. Η Σαλώμη, η κόρη της Ηρωδιάδας, βγήκε να χορέψει μπροστά τους, και ευχαρίστησε τόσο πολύ τον βασιλιά και τους μεθυσμένους καλεσμένους του, που ο Ηρώδης ορκίστηκε να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία της, ακόμα κι αν ζητούσε το μισό βασίλειο. Η Σαλώμη ρώτησε τη μητέρα της Ηρωδιάδα τι να ρωτήσει τον βασιλιά και εκείνη απάντησε: «Το κεφάλι του Ιωάννη του Βαπτιστή».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος εξορίστηκε και ο ίδιος από τις δολοπλοκίες της αδίστακτης Βυζαντινής βασίλισσας Ευδοξίας, με λίγα λόγια την ημέρα του Αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου λέει: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομερό από την οργή του μια κακιά γυναίκα. Καλύτερα να ασχολείσαι με δράκους παρά μαζί της. Πάλι χορεύει η Ηρωδιάδα, πάλι μαίνεται, πάλι ψάχνει το κεφάλι του Ιωάννη», είπε ο Άγιος στον κόσμο, αναφερόμενος ήδη στον εαυτό του.

Τότε ο Ηρώδης, δικαιολογούμενος από το γεγονός ότι πρέπει να εκπληρώσει τον βασιλικό του όρκο, έστειλε έναν πολεμιστή-δήμιο στο μπουντρούμι, το μπουντρούμι του κάστρου, όπου ήταν αλυσοδεμένος ο μεγαλύτερος από τους προφήτες. Αυτός ο πολεμιστής βρήκε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή να γονατίζει προσευχόμενος στον Θεό.

Ο Προφήτης ήξερε ότι είχε έρθει ο θάνατός του, αλλά δεν κουνήθηκε καν. Ο πολεμιστής έκοψε το κεφάλι του Ιωάννη με ένα σπαθί και αυτό το κεφάλι το έφεραν στον βασιλιά σε μια επιχρυσωμένη πιατέλα. Το έδωσε στη Σαλώμη, που το έδωσε στην μητέρα της.

Σύμφωνα με τήν  παράδοση η Ηρωδιάδα άρχισε να τρυπάει το στόμα του Ιωάννη του Βαπτιστή με μια βελόνα, το στόμα που την κατήγγειλε, αλλά ως απάντηση άκουσε από τον νεκρό Προφήτη τα ίδια απειλητικά λόγια καταγγελίας.  Διέταξε να θάψουν το κεφάλι του Προδρόμου στο μέρος όπου πετάχτηκαν τα σκουπίδια έξω από το παλάτι και το σώμα του το πήραν οι μαθητές του και το μετέφεραν κρυφά στην πόλη Σεβαστια.

Η εκτέλεση του Ιωάννη του Βαπτιστή δεν είναι μόνο ένα γεγονός που συνέβη πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια στην Παλαιστίνη.με μια μυστικιστική έννοια επαναλαμβάνεται συχνά στις ψυχές μας. Η Σαλώμη είναι η εικόνα της αμαρτίας και η κοπέλα που χορεύει είναι οι σαγηνευτικές αμαρτωλές εικόνες που ζωγραφίζονται μπροστά μας.

Ο νους μας είναι ο βασιλιάς, πρέπει να κυριαρχεί στα συναισθήματα, αλλά ο βασιλιάς, μεθυσμένος από το πάθος, γίνεται δούλος της αμαρτίας, και ο νους μας εξελίσσεται στο πώς να ικανοποιήσει το πάθος του.

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μυστικά είναι η συνείδησή μας, που μας καταδικάζει δυνατά για αμαρτία, αλλά μετά μισούμε τη συνείδησή μας, θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε, θέλουμε να μην μας βασανίσει και να μας καταδικάσει, για να καταλαγιάσει η φωνή της. το καταπιέζουμε, σαν να δικαιολογούμαστε - αυτό είναι σαν να βάζουμε τον Γιάννη στην φυλακή.

Η εικόνα της Ηρωδιάδας είναι μια σκοτεινή, δαιμονική δύναμη που μας ελκύει στην αμαρτία. Και έτσι βρισκόμαστε συχνά αντιμέτωποι με μια επιλογή: είτε τη χάρη του Θεού είτε την αμαρτία. Και επιλέγουμε την αμαρτία. τότε είμαστε σαν αυτούς που σκότωσαν τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Ο Ηρώδης στέλνει έναν δήμιο στον Ιωάννη, δικαιολογώντας τον εαυτό του λέγοντας ότι διαφορετικά θα ατιμαζόταν στα μάτια του λαού και ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Αυτοί ήταν ήδη μεθυσμένοι Εβραίοι καλεσμένοι που μισούσαν στην ψυχή τους τόσο τον ίδιο τον Ηρώδη όσο και ολόκληρη τη δυναστεία του. Ο Ηρώδης τους περιφρονούσε, κι όμως ήταν σκλάβος της γνώμης τους.

Τόσο συχνά εκτιμούμε τις απόψεις ανάξιων ανθρώπων και συχνά διαπράττουμε ανέντιμες πράξεις για χάρη των νόμων, των συνηθειών και των απόψεων του κόσμου. Για παράδειγμα, στην παρουσία μας βλασφημούν το όνομα του Θεού, αλλά εμείς μένουμε σιωπηλοί, στην παρουσία μας βλασφημούν, αλλά εμείς χαμογελάμε. Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σαν τον Ηρώδη, που έγινε δούλος των καλεσμένων του;

Η αμαρτία ξεκίνησε με ένα γλέντι στο παλάτι του Ηρώδη και κατέληξε σε ένα τρομερό έγκλημα και φόνο. Η αμαρτία ξεκινάει από μικρή. Στο βιβλίο του Ιώβ ο δαίμονας ονομάζεται δαίμονας, δηλαδή μυρμήγκι και λιοντάρι. Στην αρχή σέρνεται στις καρδιές και στις σκέψεις μας σαν μυρμήγκι, και μετά μεγαλώνει και γίνεται τεράστιο και δυνατό σαν λιοντάρι.

Οι αμαρτίες μας στεγνώνουν την αγάπη μας για τον Θεό. Ρεύματα νερού δεν ρέουν πλέον από την πηγή, η οποία είναι γεμάτη πέτρες και συντρίμμια. Ομοίως, εμείς, χωρίς να καθαρίσουμε την καρδιά μας, δεν μπορούμε να βιώσουμε αληθινή πνευματική χαρά και εγγύτητα με τον Θεό, γιατί ο μόνος δρόμος προς την αγάπη είναι η μετάνοια.

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ο μεγαλύτερος από τους αγίους μετά την Υπεραγία Θεοτόκο. Συνδυάζει τα κατορθώματα και τα στέφανα των προφητών, γιατί είναι ο τελευταίος από τους προφήτες που προείπε την επικείμενη έλευση του Σωτήρα του κόσμου. Είναι επίσης ο πρώτος από τους αποστόλους γιατί υπέδειξε τους ανθρώπους στον Χριστό που είχαν ήδη έρθει.

Είναι πρωτότυπο των αγίων, αφού τέλεσε το βάπτισμα, πρωτότυπο των χριστιανικών μυστηρίων. Είναι εξομολογητής επειδή φυλακίστηκε για την αλήθεια και είναι μάρτυρας επειδή αποδέχτηκε τον θάνατο επειδή αποκάλυψε τα κακά του βασιλιά.

Είναι γραμμένο ότι αυτός που δέχεται τον θάνατο για παρθενία και αγνότητα στον αγώνα κατά της αμαρτίας είναι ίσος με τους μάρτυρες για την πίστη στον Χριστό. Είναι δίκαιος άνθρωπος, γιατί διατήρησε την αγνότητα και την αγνότητα της ψυχής του, επικοινωνώντας με τους ανθρώπους, δηλώνοντας πάντα μόνο την αλήθεια. Είναι κήρυκας γιατί κήρυξε στους ανθρώπους τη μετάνοια - το πιο απαραίτητο πράγμα για την σωτηρία.

Λένε οι Άγιοι Πατέρες: «Ο Χριστός είναι αγάπη προσωποποιημένη. Ο Ιωάννης είναι η εικόνα της μετάνοιας». Ολόκληρη η εκκλησιαστική λειτουργία - σε όλες τις γιορτές, ακόμη και το Άγιο Πάσχα - είναι εμποτισμένη με θρίαμβο και χαρά από μετάνοια. Και όπως ο Ιωάννης ο Βαπτιστής μας υποδεικνύει τον Χριστό ως Σωτήρα του κόσμου, έτσι και η μετάνοια μας οδηγεί στην αγάπη (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/09/blog-post_982.html)!

Ο Ηρώδης Αντύπας ντροπιασμένος έδιωξε την νόμιμη σύζυγό του, την ενάρετη κόρη του Άραβα βασιλιά Αρέτα, όπως ακριβώς και ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο Η’ για να συζήσει και να παντρευτεί και αυτός παράνομα την Άννα Μπολείν. 

ΤΟ ΆΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΎ ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΊΑ.

Το άγαλμα του Ιησού Χριστού, που σχεδιάστηκε από τον Αρμένιο γλύπτη, με την ονομασία Armen Manvelian, θα έχει ύψος 33 μέτρα τοποθετημένο στην κορυφή βάθρου 44 μέτρων που θα τοποθετηθεί στο όρος Χάτης, το οποίο βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά του Ερεβάν, και το οποίο είναι περισσότερο από 2500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Χριστιανική Αρμενία διώκεται, αλλά με ευλογημένους ανθρώπους (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/09/blog-post_570.html).

Συμπερασματικά, θα μπορούσε να πει κάνεις, ότι το ιερό βιβλίο της Αγίας Γραφής, εξετάζοντας πολλά από τα περιστατικά του, περιέχει πολλά γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, τα οποία είναι πάντα ιδιαίτερα διδακτικά για όλους τους αναγνώστες του.


 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου