Τρίτη 8 Ιουλίου 2025

ΙΣΧΥΡΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΘΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

Ισχυροί Ηγέτες οι οποίοι ΣΧΕΔΙΑΣΑΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ εναντίον των περσών και τΩν παρθών αλλά δεν υλοποίησαν ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ λόγω θανάτου τους και αυτΑ έγιναν από τους διαδόχους τους

Γράφει ο αλώπηξ

Όπως είναι γνωστό υπήρξαν κατά την διάρκεια της ιστορίας σε πολλές παρεμφερείς ιστορίες υπήρξαν ηγέτες οι οποίοι κατάφεραν να ενώσουν τα διαιρεμένα και καταστραμμένα από τον εμφύλιο κράτη τους, να κάνουν πάλι γενικά ισχυρά και στην συνέχεια ένωση να επιτεθούν και νικήσουν το πιο ισχυρό εχθρό τους, οι ίδιοι όμως ή πέθανε ή δολοφονήθηκαν και τα σχέδιά τους στα υλοποίησαν επιτυχώς ή μη, προσωρινοί η μόνιμοι διαδοχή τους.

Μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του είδους ήταν στην πάντα Ελληνική Μακεδονία μας στην Αρχαιότητα όταν την εξουσία σε αυτή την χώρα ανέλαβε ο φίλιππος ο Δεύτερος ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την χώρα αυτή.

Συγκεκριμένα τότε η Μακεδονία τότε βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο αφού το κράτος και την εξουσία προσπαθούσε να αρπάξουν διάφοροι αριστοκράτες τον θρόνο που δίκαια άνηκε στην οικογένεια του φιλίππου στους βόρειους Έλληνες (Μακεδονία, όπως και Ήπειρος και Θράκη) και παράλληλα η χώρα δεχόταν και εισβολές και καταστροφές από βάρβαρους Ιλλυριούς και Παίονες.

Οπότε ο φίλιππος ο Δεύτερος είχε να παλέψει τόσο για την διατήρηση του θρόνου του, όσο και για να εξαλείψει πάρα πολλές απειλές εσωτερικές και εξωτερικές το κράτος του και να μπορέσει να το ξανακάνει ισχυρό.

Πραγματικά χάρις στις μεγάλης πολιτικές και στρατιωτικές του ικανότητες όπως επίσης και την εξαίρετη ρητορική του κατάφερε αρχικά σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει ειρήνη με τους εξωτερικούς εισβολείς, να νικήσει στους ντόπιους αριστοκράτες που ήθελα να του πάρουν το θρόνο και στην συνέχεια να αναδιοργανώσει την οικονομία του κράτους του με τα ορυχεία χρυσού που κέρδισε με τις μάχες του, όπως επίσης και το στρατό του στον οποίο εισήγαγε την γνωστή σάρισα και ίδρυσε την ισχυρή Μακεδονική φάλαγγα.

Πραγματικά ο φίλιππος εκπαίδευσε το στρατό του και σύντομα χάρις στις ικανότητας του να νικήσει όλους τους εξωτερικούς βαρβάρους τους οποίους έδιωξε από την χώρα και πήρε πίσω τα εδάφη του, ενώ χάρη στην διπλωματία κέρδισε πολλούς συμμάχους και νίκησε και τους Νότιους Έλληνες που είχαν εισβάλει στα εδάφη του και παράλληλα κατάφερε να λήξει τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα του.

Στην συνέχεια με έναν ικανό συνδυασμό διπλωματίας και πολέμων εκδίωξε συστηματικά κάθε αντίπαλό του, κατάφερε να νικήσει τους υπόλοιπους Έλληνες στην μάχη της Χαιρώνειας και να τους ενώσει ένα ισχυρό κράτους και μία ισχυρή πολιτική και αμυντική συμμαχία που είχε την ονομασία Κοινό των Ελλήνων ή αλλιώς Δεύτερο Συνέδριο της Κορίνθου.

Και ενώ ετοιμαζόταν ο ίδιος πραγματικά να επιτεθεί και να νικήσει στο τέλος τους Πέρσες που ήταν οι μεγαλύτερη εχθροί της Ελλάδας και είχαν δημιουργήσει πολλούς πολέμους για να νικήσουν το φίλιππο για να τον καθυστερήσουν να μην για να μην ενώσει την Ελλάδα και επιτεθεί ποτέ στην Περσία, όπως έκανε και αυτή στην Ελλάδα, ξαφνικά δολοφονήθηκε και κάποιοι λένε ότι σε αυτό ρόλο έπαιξαν και οι Πέρσες που δεν ήθελαν ο φίλιππος ένα ισχυρός ηγέτης να τους επιτεθεί και να τους νικήσει.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τον φίλιππο τον Δεύτερο των διαδέχτηκε ο ικανότητος γιος του Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος συνέχισε την εκστρατεία του πατέρα του μετά από έναν νέο εμφύλιο πόλεμο μου ι στην Ελλάδα όπου νίκησε τους Αθηναίους και τους Θηβαίους και κατέκτησε σε όλη την Περσία, η οποία έκανε Αιώνες να ανακάμψει.

Όμως υπήρξε και ένας εξίσου ικανός ηγέτης ο οποίος κατάφερε και αυτός να ενώσει την χώρα του και την Αυτοκρατορία που βρισκόταν σε ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο η οικονομία ήταν καταστραμμένη, παράλληλα οι βάρβαροι εισέβαλαν από παντού υπήρχαν διωγμοί των Χριστιανών και γενικότερα φαινόταν ότι η Αυτοκρατορία αυτή σύντομα θα κατέρρεε από την από το μεγάλο χάος που υπήρχε σε αυτή.

Ο ηγέτης αυτός ήταν ο Μεγάλος Κωνσταντίνος ο οποίος κατάφερε χάρις στις ικανότητες του να νικήσει τους αντιπάλους του, προσέφερε ελευθερία θρησκευτική στους Χριστιανός όλα και σε κάθε λαό που υπήρχε στην Αυτοκρατορία, αναδιοργάνωσε τον στρατό και την οικονομία, νίκησε τους βαρβάρους και να τους εκδιώξει από εδάφη της Αυτοκρατορίας, σταμάτησε τους εμφυλίους πολέμους και παράλληλα έκανε ξανά ισχυρή την Αυτοκρατορία και ίδρυσε όπως ξέρουμε όλοι την Κωνσταντινούπολη την πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας της Ρωμανίας που κράτησε για 1.130 χρόνια.

Ο ικανότατος αυτός Αυτοκράτορας που είχε νικήσει τους γότθους και είχε ανακαταλάβει την Δακία στο βορρά τους Φράγκους και άλλους Γερμανούς στα γερμανικά σύνορα πολλές βρετανικές και Κελτικές φυλές όπως και όλους τους αντιπάλους στον εμφύλιο πόλεμο, σχεδίαζε μία εκστρατεία έναντι των Περσών είχαν εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο πόλεμο στην Αυτοκρατορία και είχαν καταφέρει να καταλάβουν κάποια εδάφη της που είχαν υπό την κατοχή τους οι αντίπαλοι του Κωνσταντίνου.

Οπότε ο ίδιος όταν ενοποίησε την Αυτοκρατορία αποφάσισε να ξαναπάρει πίσω τα εδάφη, όμως δεν πρόλαβε να υλοποιήσει τα σχέδια που θα έπρεπε να κάνει όμως όλοι γνωρίζουμε και λίγο μετά αρρώστησε, βαφτίστηκε Χριστιανός και πέθανε λίγο αργότερα.

Το σχέδια του επομένως ανέλαβε να συνεχίσει ο γιος του ο Κωνστάντιος ο 1ος ο οποίος και αυτός αντιμετώπισε έναν εμφύλιο πόλεμο με τα αδέρφια του τον οποίο και κέρδισε και έμεινε μόνος Αυτοκράτορας αν και δεν είχε παιδιά και στην συνέχεια επιτέθηκε στους Πέρσες και τους νίκησε με βάση τα σχέδια του πατέρα του και όσο τα ακολουθούσε.

Όμως αργότερα ανιψιός του Ιουλιανός  ο Παραβάτης και Αποστάτης προσπάθησε να πραξικόπημα να κάνει εμφύλιο πόλεμο και να πάρει την εξουσία από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο και δεν πρόλαβε η κατάσταση να γίνει κανονικός εμφύλιος πόλεμος επειδή ο Κωνστάντιος πέθανε ξαφνικά.

Στην συνέχεια ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο οποίος δίωξε την Εκκλησία και έκανε πολλούς να μαρτυρήσουν όσο ήταν Αυτοκράτορας επιτέθηκε στην Περσία και λόγω της παντελούς ανικανότητας του έχασε και τα 1.000 πλοία του, ηττήθηκε  σε μάχη με τους Πέρσες οι οποίοι τον περικύκλωσαν και επειδή θα φορούσε την πανοπλία του.

Επειδή πίστευε ότι δεν θα πέθαινε μέχρι να καταλάβει την Περσία όπως του είχε πει ο μάντης Μάξιμος στο τέλος σκοτώθηκε και η Αυτοκρατορία επέστη μια τόσο μεγάλη ήττα και υπέκυψε περί κυκλώθηκε από τους Πέρσες και ο διάδοχος του ο  Ιοβιανός αναγκάστηκε εξαιτίας της ανικανότητας του Ιουλιανού να υπογράψει μία ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης που δεν έφταιγε ο ίδιος εαυτό για να μην σφαγεί όλος ο στρατός που είχε απομείνει από τους Πέρσες που τον είχαν περικυκλώσει.

Άλλη μία περίπτωση ενός ικανού ηγέτη ο οποίος ετοίμαζε μία εκστρατεία εναντίον ενός ισχυρού Ανατολικού λαού, διάδοχου για μικρό χρονικό διάστημα των Περσών, έναντι  των Παρθών ήταν ο Ιούλιος καίσαρας.

Και στην περίπτωση του ιδίου η χώρα των βρισκόταν σε άτυπο εμφύλιο πόλεμο, η οικονομία έχει καταρρεύσει, οι βάρβαροι εισέβαλαν στην Αυτοκρατορία και παράλληλα ένας ανονικός εμφύλιος στην συνέχεια ξέσπασε σε αυτή.

Ο Καίσαρας χάρις της μεγάλες πολιτικές στρατιωτικές ικανότητες του όπως έχει ο φίλιππος και ο Μέγας Κωνσταντίνος κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους του, να αποκτήσεις πολλούς οπαδούς και χάρη στην ικανότητα όπως εκλέχθηκε πολλές φορές Ύπατος κάνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες παρόλο που στο τέλος η τριανδρία που σχημάτισε δεν κράτησε μετά από θάνατο του κράσου και ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος.

Όντως με τον θάνατο του Κράσσου οι Πάρθοι καταφέραν να καταλάβουν κάποια εδάφη στην Ανατολή, όμως επειδή ο Πομπήιος πολεμούσε με τον καίσαρα δεν είχε κανείς από τους δύο το χρόνο να εμπλακεί σε αυτή την κατάσταση μέχρι να υπάρξει ένας νικητής.

Και πραγματικά όπως όλοι γνωρίζουμε νικητής στον εμφύλιο αυτό πόλεμο να δείχνει ο Καίσαρας, ο οποίος αναδιοργάνωσε οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά την Αυτοκρατορία του και στην συνέχεια ετοίμαζε μία μεγάλη επίθεση εναντίον των Παρθών για να καταλάβει το κράτος τους.

Όμως ούτε στην περίπτωση αυτή πρόλαβε ο ίδιος να ξεκινήσει την εκστρατεία του αυτή για την ολοκληρώσει γιατί ύστερα από λίγο ο ίδιος δολοφονήθηκε και την εκστρατεία των ανέλαβε την κάνει ο προσωρινός διάδοχός του Αντώνιος, ο οποίος κοιμάται σε μαζί με τον Αύγουστο και τον Λέπιδο την Δεύτερη τριανδρία.

Όμως όταν εκτόξευσε την εκστρατεία έναντι των Παρθών ο Αντώνιος αποδείχτηκε πολύ λιγότερο επιτυχής ηγέτης από ότι ήταν ο Καίσαρας και απέτυχε ουσιαστικά, ενώ το μόνο που είχε καταφέρει ήταν να τους προσαρτήσει το μέχρι τότε ανεξάρτητο και συμμαχικό στην ρώμη κράτος της Αρμενίας στην ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σαν σε μία εξίσου αποτυχημένη προσπάθεια σαν αυτή του Ιουλιανού του Παραβάτη.

Αλλά και στις μέρες μας η μεγάλη υπερδύναμη της Αμερικής βρίσκεται σε μία μεγάλη φάση οικονομικής αποδόμησης, ενός άτυπου εμφυλίου πολέμου, η γεωπολιτική της ικανότητα πέφτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας του νατο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατα επανεκλέχτηκε στην Αμερική Πρόεδρος ο Τραμπ, ο όποιος προσπάθησε με κατάλληλες οικονομικές κινήσεις και δασμούς να αναζωογονήσει την οικονομία των ΗΠΑ με την βοήθεια και επιχειρηματιών όπως ο Mask ή άλλων πολιτικών όπως ο Kennedy και παράλληλα να αναδιοργανώσει των στρατό της Αμερικής.

Στις εξεγέρσεις που έγιναν εναντίον του από τις οργανώσεις του Σόρος μετά την επανεκλογή του στην Καλιφόρνια και στο Τέξας κατάφερε με την Εθνοφρουρά να τις καταπνίξει και να αυξήσει το φιλολαϊκό προφίλ του και σε ένα πολύ μεγάλο σημείο να ενώσεις τον Αμερικανικό λαό.

Όμως πρόσφατα οι επιθέσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν ανάγκασαν τον Τραμπ ο οποίος ήταν σύμμαχος με το Ισραήλ και με τον Νετανιάχου, ενώ παράλληλα και ο γαμπρός του ο Κούσνερ είναι Ισραηλινής καταγωγής, να πάρει θέση στον πόλεμο αυτό και διέταξε τον βομβαρδισμό των πυρηνικών εγκαταστάσεων το Ιράν.

Όμως ενώ πολλοί περιμένων ότι θα μπορούσαν να σταματήσει μόνο τον πόλεμο και μετά μέσω διπλωματίας να σταματήσει τον πόλεμο αυτό η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν συνεχίσει τον πόλεμο αυτό δεν θέλει να φτάσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο όπως ήθελαν να κάνουν με τις εκστρατείες τους πριν το θάνατο τους ο φίλιππος ο Δεύτερος ο Μέγας Κωνσταντίνος, όπως επίσης και ο Καίσαρας.

Οπότε μετά και την δήλωση των Ιρανών ότι όποιος Αμερικανός πολίτης βρίσκεται στην Μέση Ανατολή και χτυπάει το Ιράν αλλά και αλλού είναι στόχος του Ιράν, κάποιοι λένε ότι θα μπορούσαν δολοφονηθεί από Ιρανούς ισλαμιστές πράκτορες ή ακόμη πιο λογικό για κάποιους από το Αμερικανικό βαθύ κράτος το οποίο προσπάθησε να διαλύσει όπως έκαναν και ο φίλιππος με τους αριστοκράτες στην Μακεδονία, αλλά επίσης και ο καίσαρας με τους αριστοκράτες και την σύγκλητο στην ρώμη.

Και όπως είναι γνωστό ο Τραμπ έχει δώσει σαν γραπτή διαταγή στον διάδοχό του να επιτεθεί στο Ιράν πιθανότατα με ολοκληρωτικό πόλεμο εάν αυτό δολοφονήσει τον ίδιο ή αυτός δολοφονηθεί γενικότερα κάτι που θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα όλες τις παραπάνω προβλέψεις και σενάρια.

Στην περίπτωση αυτή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο όποιος ενδεχόμενος διάδοχος του Τραμπ θα καταφέρει όπως ο Μεγάλος Αλέξανδρος, ή ο Μέγας Κωνσταντίνος να κερδίσει ολοκληρωτικά τον πόλεμο αυτό ή αντίθετα όπως συνέβη με τον Αντώνιο, τον Ιουλιανό ή τον Τραϊανό, παρά την οποία εισβολή κάνει στο κράτος αυτό, στο τέλος να ηττηθεί και αναγκαστεί να γυρίσει ηττημένος πίσω στην χώρα του ειδικά αν οι σύμμαχοι του Ιράν, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι και άλλες μουσουλμανικές χώρες εναντίον των Αμερικανών και με τον τρόπο αυτό προκαλέσουν έναν Παγκόσμιο Πόλεμο.

[Παράλληλα εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι εμφύλιος υπήρξε και στην ρώμη και επί Βεσπασιανού και τι του οι οποίοι νίκησαν και στην συνέχεια ακολούθησε όπως όλοι γνωρίζουμε η καταστροφική έκρηξη της Πομπηίας.

Αντίστοιχα και στις μέρες μας μπορεί όπως ειπώθηκε να γίνει ένας εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των οπαδών του Τραμπ και τον αντιπάλων του και να νικήσει ο πρώτος και στην συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει μία έκρηξη του Ηφαιστείου Γέλοουστοουν στον ή ακόμη και ένας τεράστιο σεισμός παράλληλα από το σεισμικό ρήγμα του Αγίου Ανδρέα].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.


 





 























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου