Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΤΟ 2017 ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό μέσα στο 2017 αναμένονται να διεξαχθούν σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις σε μία σειρά από σημαντικές χώρες της ΕΕ, οι οποίες αναμένεται επηρεάσουν αποφασιστικά τόσο την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την ίδια την χώρα μας.
Σημαντικό ρόλο και επιρροή σε αυτές αναμένεται να παίξουν κατά πολλούς σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν το προηγούμενο έτος, όπως ήταν το BREXIT, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Έτσι η πρώτη χώρα που αναμένεται να ανοίξει τον χορό των εκλογικών αναμετρήσεων είναι η Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, στην οποία το κόμμα του ευρωσκεπτικιστή και αντιισλαμιστή Γκερντ Βίλντερς προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να αποκτήσει περισσότερες έδρες από όλα τα υπόλοιπα κόμματα (30 με 38), ενώ το τωρινό κυβερνών κόμμα του Ρούτε θα κερδίσει πολύ λιγότερες από όσες έχει τώρα (18).
Κυβέρνηση δεν αναμένεται να υπάρξει στην χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν τελικά σχηματιστεί και δεν γίνουν εκ νέου εκλογές, τότε αυτή θα αποτελείται από 5 με 6 κόμματα, που είναι άγνωστο αν σε αυτά θα συμμετέχει το κόμμα του Βίλντερς ή του Ρούτε (αν και τα περισσότερα κόμματα της χώρας έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον Βίλντερς, αυτός υποστηρίζει πως μετά τις εκλογές μπορούν να αλλάξουν γνώμμη).
Ακολουθούν οι εκλογές στην Γαλλία στις 23 Απριλίου και στις 6 Μαΐου, στις οποίες αναμένεται να επικρατήσει πλειοψηφικά στον πρώτο γύρο η Λεπέν, ενώ αυξάνει σημαντικά και τα ποσοστά στης στον δεύτερο γύρο (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=114496287) των Γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

Η Λεπέν, η οποία είχε επισκεφτεί και τον Τραμπ μετά την εκλογή του (http://www.eleftherostypos.gr/diethni/69557-i-marin-lepen-episkefthike-ton-pyrgo-toy-tramp-sti-nea-yorki/), αναμένεται να ενισχυθεί και από την πιθανή πρωτιά του Βίλντερς στην Ολλανδία, η οποία θα την ενισχύσει, όπως ενίσχυσε και το BREXIT την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και το δημοψήφισμα στην Ιταλία.
Οι πιθανότητες να γίνει η Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας είναι σημαντικές, αλλά ακόμα και εάν δεν εκλεγεί, οι ιδέες της (και κυρίως το εκλογικό ποσοστό της) θα επηρεάσουν σημαντικά την κατεύθυνση της πολιτικής ζωής στην χώρα, ενώ τον Ιούνιο ακολουθούν και βουλευτικές εκλογές στην Γαλλία στις οποίες αναμένεται να πλειοψηφήσει (και έτσι να έχει την δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση).
Οι εκλογές στην Ολλανδία, καθώς και αυτές στην Γαλλία (ειδικά αν η Λεπέν και ο Βίλντερς έχουν βγει πρώτα κόμματα ή έχουν αυξήσει τα ποσοστά τους), αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τις γερμανικές εκλογές (ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι πιθανές πρόωρες εκλογές σε Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, ακόμα και Μεγάλη Βρετανία).
Συγκεκριμένα όπως είναι γνωστό στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία. Με βάση τις νέες δημοσκοπήσεις με την εκλογή του Μάρτιν Σουλτς ως υποψήφιου των σοσιαλοδημοκρατών, υπήρξε σημαντική άνοδος των ποσοστών τους (http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/771576/germania-kalpazei-se-nea-dimoskopisi-gia-tis-germanikes-ekloges-o-soylts) και συνάμα πτώση αυτών της Μέρκελ.
(Αν και η πτώση των ποσοστών της Μέρκελ οφείλεται και στην λαθεμένη μεταναστευτική πολιτική της, αλλά συνάμα και στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το καλοκαίρι του 2016 την χωρά της, με συνέπεια πολλοί πρώην ψηφοφόροι της να στραφούν προς τα κόμματα της «Εναλλακτικής για την Γερμάνια» και τους «Φιλελευθέρους».
Παράλληλα όμως πολλοί είναι που υποστηρίζουν ότι και ο Μάρτιν Σουλτς σύντομα θα ξεφουσκώσει εκλογικά- http://www.newsit.gr/kosmos/Germania-KSethoriase-o-Soylts-Anevainei-i-Merkel/701915).

Συνάμα έχουμε και μία μείωση των ποσοστών όλων των υπόλοιπων κομμάτων, όπως και της «Εναλλακτικής για την Γερμανία», κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες (και μένει να δείξει αν είναι παροδικό φαινόμενο ή όχι), όπως στο γεγονός του ότι ο Σουλτς «συνέλεξε» ποσοστά από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, την «εντύπωση» που δίνει ως «άφθαρτος» στην γερμανική πολιτική σκηνή υποψήφιος και υποτίθεται πως δεν είναι μέλος του κατεστημένου, τις υποσχέσεις του για κοινωνική δικαιοσύνη και έλεγχο της μετανάστευσης, καθώς και στο πολωτικό κλίμα που δημιουργείται μεταξύ των μεγάλων κομμάτων και μειώνει τα ποσοστά των «μικρότερων».
Ειδικά δε για την «Εναλλακτική για την Γερμανία», τα ποσοστά της έπεσαν και εξαιτίας των δηλώσεων ενός προβεβλημένου μέλους της, του Μπγιερν Χέκε (http://www.nooz.gr/article/afd-salos-apo-dilosi-gia-mnimeio-ntropis-olokautomatos, http://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/144049/germania-kindynos-diaspasis-gia-to-afd-prin-tis-ekloges). Βέβαια αυτό το γεγονός τελικά δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες συνέπειες για τον ίδιο (http://www.dw.com/en/h%C3%B6ckes-apology-is-part-of-a-strategy-expert-says/a-37624221) και αναμένεται μακροπρόθεσμα το κόμμα να ανακτήσει τα παλιά μεγάλα ποσοστά του και να επεκτείνει ακόμα και τις ιδέες του (http://www.dw.com/en/what-the-terms-right-and-left-mean-in-the-german-election/a-37601594), ειδικά εάν εν τω μεταξύ έχουν επικρατήσει ή ενισχυθεί οι ευρωσκεπτικιστές σε άλλες χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία).

Στην Ιταλία φαίνεται πως σύντομα, μετά την  ήττα στο δημοψήφισμα το κόμμα του Ρέντσι θα μπει σε έντονους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και την διάσπαση του (http://www.avgi.gr/article/10927/7859412/o-nt-alema-o-neos-anti-rentzi-, http://www.efsyn.gr/arthro/o-rentsi-theleina-diadehteiton-eayto-toy,
Παράλληλα ο Ρέντσι είναι έτοιμος να συμμαχήσει ακόμα και με τον άσπονδο εχθρό του Μπερλουσκόνι για να ξαναγίνει πρωθυπουργός (http://www.ethnos.gr/giorgos_kapopoulos/arthro/xoris_arxes-64987245/, http://www.ethnos.gr/giorgos_kapopoulos/arthro/romaiki_sygxysi-64961189/), ενώ και ο αντίπαλος του Σαλβίνι είναι έτοιμος να κάνει το ίδιο με τον Γκρίλλο (http://www.zougla.gr/kosmos/article/simaxia-me-ton-grilo-meta-to-brexit-ke-ton-tramp-tipota-den-ine-adinaton-1419402).
Στην Ισπανία όπου υπάρχει κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι είναι πιθανόν να γίνουν πρόωρες εκλογές στις οποίες αναμένεται να βγει πρώτο το κόμμα του, ενώ οι PODEMOS του Ιγκλεσίας αναμένεται να μειώσουν τα ποσοστά τους λόγω της πιθανής αποχώρησης του πιο «κεντρώου» αντιπάλου του Ερεχόν που πήρε το σημαντικό για το κόμμα 11% των ψήφων  (http://www.iefimerida.gr/news/318729/o-pamplo-igklesias-katafere-na-epaneklegei-genikos-grammateas-stoys-podemos).
Στην Αυστρία παρά την αποτυχία τους να εκλέξουν ως πρόεδρο τον υποψήφιο του κόμματος τους Χόφερ, το ευρωσκεπτικιστικό και αντιισλαμικό «κόμμα της Ελευθερίας» του Στράσε, προηγείται με ποσοστό άνω του 30% σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να βγει πρώτο με σημαντική διαφορά από τα υπόλοιπα όποτε και εάν γίνουν εκλογές.

Τέλος στην Μεγάλη Βρετανία το κόμμα της Μέι προηγείται σημαντικά των αντιπάλων του Εργατικών (http://redskywarning.blogspot.gr/2017/02/blog-post_16.html), και για πολλούς σκέφτεται να κάνει πρόωρες εκλογές, ενώ σημαντικά ενισχυμένο είναι και το UKIP με τον νέο του αρχηγό Πωλ Νατόλ (μετά την αποχώρηση του Φαράτζ).
Σε όλα αυτά φυσικά βοήθησέ σημαντικά η πτώση των ποσοστών των λεγόμενων αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων (http://www.pronews.gr/portal/20161206/world/eyropaiki-enosi/56/katarreysi-tis-aristeras-stin-eyropi-meta-tin-itta-toy-m-rentsi), που με την απαράδεκτη φιλογερμανική και προδοτική για τις χώρες τους στάση υποτάχτηκαν στο δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε (Ολάντ, Βαλς, Τσίπρας, Ρέντσι, Θαπατέρο), ενώ προς αυτή την κατεύθυνση «βοηθά» και η ΕΕ με την στάση της (http://www.efsyn.gr/arthro/sigontarontas-tin-eyrofovia).

Τι επιπτώσεις θα έχουν άραγε όλες αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη για την χώρα μας; Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αν επικρατήσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις χώρες της ΕΕ, αυτά θα είναι υπέρ της παύσης της χρηματοδότησης της Ελλάδας, το κλείσιμο των συνόρων με αυτή για μην έρχονται σε αυτά λαθρομετανάστες και έτσι αυτοί να εγκλωβιστούν στην χώρα μας, αλλά και πιθανότατα υπέρ ενός GREXIT.

Φυσικά ακόμα και αν τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα δεν κερδίσουν τις εκλογές, σίγουρα θα επηρεάσουν την εκλογική  ατζέντα των χωρών τους, ενώ και αντίπαλα σε αυτά κόμματα πιθανότατα θα αντιγράψουν την ρητορική τους, έτσι ώστε να μην χάσουν ψήφους (υποσχόμενοι να «δώσουν» υποτίθεται τα χρήματα των φορολογουμένων τους αλλού), ενώ και άλλες χώρες θα επηρεαστούν από τυχόν ευρωσκεπτικιστικά αποτελέσματα (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=114317123, http://www.triklopodia.gr/germania-kokkini-sara-aristeras-proteinei-grexit/).
Η δε διάθεση των λαών (http://www.triklopodia.gr/thelei-grexit-germanon-thelei-diakopi-voitheias-pros-athina/) θα παίξει πιθανώς σημαντικό ρόλο στα σχέδια κάποιων (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1502500/poy-to-paei-o-kyrios-soimple.html), όσο και εάν κάποιοι πιστεύουν αφελώς πως αυτοί είναι πια ξεγραμμένοι (http://www.enikonomia.gr/international/140120,svinoun-to-astro-tou-dr-soimple.html).

Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν «φιλέλληνες» υποψήφιοι. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και πως ο υποτιθέμενος «φιλέλληνας» Σουλτς υποστήριζε (ως πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου) και υποστηρίζει (ως υποψήφιος για την γερμανική καγκελαρία) την εφαρμογή των μνημονίων στην χωρά μας και θα ήταν λάθος να νομίζει κάνεις ότι η εκλογή του θα σημαίνει για εμάς «αποδέσμευση» από τα μνημόνια (απλά είναι για προεκλογικούς λογούς πιο «χαλαρός» με εμάς στο θέμα του GREXIT).

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι φέτος, το 2017 συμπληρώνονται (κατά έναν ειρωνικό τρόπο) 60 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης και την ίδρυση της τότε ΕΟΚ, της προδρόμου της ΕΕ, αλλά και 25 χρόνια-μία γενιά-από την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ, την συνθήκη με την οποία η ΕΟΚ μετονομάστηκε σε ΕΕ, η οποία είναι ουσιαστικά η ιδρυτική συνθήκη της σημερινής ΕΕ.

Θα είναι άραγε το 2017 το μοιραίο έτος, στο οποίο θα επέλθει το τέλος της ΕΕ (πλήρες ή τουλάχιστον όπως την ξέρουμε έως σήμερα), κάτι που θα είναι σίγουρο προς το συμφέρον των ΗΠΑ και της Ρωσίας;
Δεν είναι καθόλου απίθανο και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να μην μας βρει η συγκλονιστική «γεωπολιτική μπόρα» που έρχεται απροετοίμαστους. Γιατί ως γνωστόν όπως μετά την μπόρα έρχεται η λιακάδα, έτσι και μετά τις γεωπολιτικές περιπέτειες και την παρακμή, επέρχεται ξανά η ακμή και η αναγέννηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου