Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ


ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, σε όλη την διάρκεια της ιστορίας, υπήρξαν κάποιες πολύ σημαντικές δεκαετίες, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις.
Έτσι, στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, κατά την διάρκεια του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821 αλλά και αμέσως μετά την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τους Τούρκους, υπήρξαν πολλές κρίσιμες δεκαετίες για την Ελλάδα.
Η πρώτη ήταν η δεκαετία ήταν αυτή των ετών 1822-1833, στην οποία συνέβη ο Αγώνας της Εθνεγερσίας του 1821, με χιλιάδες νεκρούς και θύματα, με εμφυλίους πολέμους μεταξύ των Ελλήνων, καθώς και εισβολή των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, εκτός των Τουρκαλβανών, την λήψη των πρώτων ληστρικών δάνειων, μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδας μας και την δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.
Η δεύτερη σημαντική δεκαετία ήταν τα έτη 1843-1853, όταν συνέβη το 1843 το κίνημα του Καλλέργη, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και η εμπλοκή και την ήττα της Ελλάδας στον Κριμαϊκό Πόλεμο.
Η τρίτη σημαντική δεκαετία ήταν των ετών 1860-1870, με την επανάσταση και έξωση του Όθωνα, την διάλυση των κομμάτων των Μεγάλων Δυνάμεων, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, καθώς και τις άγριες πολιτικές διαμάχες των Ελλήνων εκείνη την περίοδο.
Εξίσου σημαντική δεκαετία για την πατρίδα μας ήταν και αυτή των ετών 1890-1900, κατά την οποία επήλθε η πτώχευση της Ελλάδας (τον γνωστό «Δυστυχώς Επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη), καθώς και η ήττα της Ελλάδας στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, καθώς και την επιβολή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου στην πατρίδα μας.
Ακολούθησε η δεκαετία 1910-1920, κατά την οποία με τους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγάλο μέρος της Ελλάδας απελευθερώθηκε από την ξένη κατοχή (τουρκική, βουλγαρική) και η Ελλάδα επεκτάθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η αμέσως επόμενη δεκαετία, αυτή των ετών 1920-1930, έφερε στην πατρίδα μας μεγάλες συμφορές, και κυρίως την Μικρασιατική Καταστροφή, την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πολλά στρατιωτικά πραξικοπήματα, καθώς και την οικονομική κρίση του 1939, η οποία οδήγησε τελικά το 1932 την Ελλάδα στην χρεωκοπία και μετέπειτα στην δικτατορία του Μεταξά το 1936.
Εξίσου σημαντική ήταν και η δεκαετία 1940-1944 για την Ελλάδα, κατά την οποία συνέβησαν πολλές καταστροφές στην πατρίδα μας, τόσο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και με τον εμφύλιο που ακολούθησε στην Ελλάδα τα έτη 1946-1949.
Και η δεκαετία 1950-1960, ήταν σημαντική για την Ελλάδα, αφού σε αυτή συνέβησαν τόσο οι διωγμοί των Ελλήνων της Πόλης και της Αλεξάνδρειας, όπως και ο ένδοξος Αγώνας Απελευθέρωσης των Κυπρίων αδελφών μας, καθώς και η υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης για την ίδρυση του Κυπριακού κράτους.
Η αμέσως πιο σημαντική δεκαετία ήταν αυτή των ετών 1967-1977, κατά την οποία επεβλήθη η χούντα στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, τα πραξικοπήματα του Ιωαννίδη στην Ελλάδα και την Κύπρο κατά του Παπαδόπουλου και του Μακάριου, καθώς και η παράνομη τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η κατοχή μεγάλου μέρους της, καθώς και η πτώση της χούντας και η επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα, και η οριστική πτώση της μοναρχίας στην Ελλάδα.
Στις μέρες μας, η πιο σημαντική δεκαετία ήταν αυτή των ετών 2010-2020, κατά την οποία υπεγράφησαν τα ληστρικά και παντελώς παράνομα μνημόνια έναντι της πατρίδας μας από ΕΕ και ΗΠΑ-ΔΝΤ, τα οποία οδήγησαν στην οικονομική της καταστροφή και την σταδιακή υποδούλωση της στην Γερμανία, καθώς και την παρακράτηση του πλούτου της Ελλάδας από την χώρα αυτή.
Στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη, σημαντικές ήταν οι δεκαετίες 1810-1820, κατά την οποία συνέβησαν τόσο η πτώση του Μεγάλου Ναπολέοντα, καθώς και οι επιτυχείς επαναστάσεις απελευθέρωσης των κρατών της Λατινικής Αμερικής από την Ισπανική κυριαρχία, και κυρίως η Ελληνική Επανάσταση, η οποία κατέστρεψε τελικά την λεγομένη «Ιερά Συμμαχία».

Η αμέσως πιο σημαντική δεκαετία στην Ευρώπη, ήταν αυτή των ετών 1848-1858, όταν συνέβησαν πολλές επαναστάσεις λαών στην Ευρώπη, καθώς και ο Κριμαϊκός Πόλεμος μεταξύ των Δυτικών Δυνάμεων και της Ρωσίας.
Ακολούθησε η δεκαετία 1861-1871, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν η ένωση της Ιταλίας και της Γερμανίας, η ήττα της Γαλλίας στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο των ετών 1870-1871, ενώ λίγο μετά άρχισε και η πρώτη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση των ετών 1873-1896.
Η αμέσως μετρά πιο σημαντική δεκαετία στην Ευρώπη ήταν αυτή των ετών 1910-1920, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η πτώση της μοναρχίας σε Κίνα και Ρωσία, η Μεξικανική Επανάσταση, όπως και η εισβολή της Αντάντ στην Ρωσία, η ήττα της Γερμανίας του Β’ Ράιχ, καθώς και η υπογραφή των Συνθηκών των Βερσαλλιών και των Σεβρών.
Και η αμέσως επόμενη δεκαετία των ετών 1920-1930, ήταν επίσης πολύ σημαντική, αφού σε αυτή πραγματοποιήθηκαν η Μικρασιατική Εκστρατεία, η άνοδος του Μουσολίνι στην Ιταλία, καθώς και το Παγκόσμιο Οικονομικό κραχ του 1929.
Την αμέσως επόμενη δεκαετία, τα έτη 1930-1940, ακολούθησαν  η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία, ο Ισπανικός εμφύλιος, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, καθώς και η αρχή του Ψυχρού Πολέμου.
Ακολούθως, την δεκαετία 1964-1974, ακολούθησε ο πόλεμος του Βιετνάμ, οι Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι των ετών 1967 και 1973, καθώς και η πρώτη παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση το 1973.
Η αμέσως πιο σημαντική δεκαετία ήταν αυτή των ετών 1979-1989, με την εισβολή της ΕΣΣΔ στο Αφγανιστάν, την ήττα της εκεί, καθώς και την οριστική πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην ίδια την ΕΣΣΔ τις αρχές του 1992.      
Εξίσου σημαντική ήταν και η δεκαετία 2009-2019, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε το 2009 μία νέα Παγκόσμια Οικονομική κρίση, η αρχή των μνημονίων στην Ελλάδα και την ΕΕ το 2010, η λεγομένη «Αραβική Άνοιξη» τα έτη 2011 και 2019, η άνοδος του ISIS στην Μεσοποτάμια, η λαθρομεταναστευτική και προσφυγική κρίση του 2015, καθώς και η άνοδος της Νέας Δεξιάς σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. σε Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία).

Ουσιαστικά, από όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι πολλές δεκαετίες επηρέασαν σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις παγκόσμια, και σε αυτές επαναλήφθηκαν πολλές φορές παρόμοια γεγονότα, κάτι που αποδεικνύει την αλήθεια της φράσης, ότι αν και η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται πάντα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, στο τέλος πολλά γεγονότα ακολουθούν την ίδια ροή και εξέλιξη στο ποτάμι της ιστορίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου