Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2020


ΤΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2020
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, κατά την διάρκεια του Μάρτιου του 2020, συνέβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην Γερμανία, η δήλωση του συμπροέδρου της  AfD Μέυθεν στους Höcke και Κάλμπιτς να εγκαταλείψουν το κόμμα και να ιδρύσουν ένα νέο δικό τους, γιατί οι ίδιοι και η δεξιά πτέρυγα τους στοιχίζει ψήφους στο κόμμα, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός του κομμάτι.
Χωρίς τα "φτερά" του Χόκε, η AfD θα μπορούσε να κερδίσει σημαντικά ποσοστά στους πιο φιλελεύθερους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, υποστήριξε επίσης ο Meuthen.
Η δήλωση αυτή του Μέυθεν εξαγρίωσε πλήρως, τόσο τον κύριο Προέδρο της AfD Chrupalla, όπως επίσης και τον επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος Αλέξανδρο Gauland, καθώς και τον ίδιο τον Höcke.
(Όσο ήταν μαζί στην ηγεσία της AfD ο Meuthen και ο Alexander Gauland συνεννοούταν μεταξύ τους. Αλλά αυτή η εποχή φαίνεται να έχει περάσει για το κόμμα όταν ένα νέο δίδυμο ηγεσίας ήρθε στην ηγεσία του κόμματος το φθινόπωρο: Ο Meuthen και ο Tino Chrupalla).
Την επομένη της δημοσίευσης ο συμπρόεδρος του κόμματος Chrupalla αντέδρασε με μία σκληρό ανακοίνωση - μαζί με άλλους κορυφαίους πολιτικούς της AfD. "Όποιος θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση για το μέλλον του κόμματος το κάνει πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές και δεύτερον ανοιχτά", δήλωσε ο Chrupalla.
«Η ενότητα του κόμματος δεν ήταν ποτέ αντικείμενο συζήτησης και ποτέ δεν πρόκειται να συζητηθεί. Από αυτή την άποψη, όπως και σε πολλούς άλλοι στο κόμμα, με εντυπωσιάζει κάπως η πρωτοβουλία του Jörg Meuthen – και είμαι απογοητευμένος από τον άνθρωπο αυτο», δήλωσε παράλληλα ο Κρουπαλά στα Μέσα ενημέρωσης.

Ο επίτιμος πρόεδρος του AfD και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας στην Ομοσπονδιακή Βουλή, Αλέξανδρος Γκάουλαντ, επίσης αποστασιοποιήθηκε από τον Meuthen. "Οι σκέψεις του Jörg Meuthen δεν είναι πολύ αποτελεσματικές, ενώ είναι παράλληλα και εξαιρετικά απολιτικές", δήλωσε ο Gauland.
Η δε ηγέτης της AfD Άλις Βάιντελ αποκάλεσε την ιδέα του Meuthen "εντελώς λανθασμένη".
Τόσο ο συμπρόεδρος της Meuthen Tino Chrupalla, όσο και ο επίτιμος πρόεδρος της AfD Αλέξανδρος Gauland - ανακοίνωσαν ότι θα διατηρήσουν σίγουρα την ενότητα της AfD. "Υπάρχει μόνο μία AfD!", δήλωσαν από κοινού ο Chrupalla, ο Gauland και η Alice Weidel.
Ο επικεφαλής της AfD στην Θουριγγία Bjorn Höcke, ένας βασικός παίκτης στην "πτέρυγα", μιλώντας επίσης στο Facebook αποκάλεσε την πρωτοβουλία του Meuthen "ανόητη και ανεύθυνη". Ο διαχωρισμός των «συναφών ομάδων ή ακόμη και η διάσπαση του κόμματος» θα ήταν ένα σημάδι αποτυχίας, δήλωσε ο Höcke.
Κα άλλοι πολιτικοί της AfD απέρριψαν επίσης την πρόταση του Meuthen, όπως π.χ. η Beatrix von Storch και ο Stephan Brandner.
«Ο Γιορκ Μέυθεν παραδέχθηκε πως διέπραξε μέγα σφάλμα. Ο Μέυθεν δήλωσε πως δεν θα συνεχίσει αυτήν την συζήτηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ και ανάρτησε στην ιστοσελίδα του κόμματος η διοικούσα επιτροπή του.
[Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, ο Μέυθεν είχε δηλώσει πως οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ «θα έχαναν πολλές ψήφους συντηρητικών εάν το AfD δεν είχε το Fluegel» και μάλιστα ότι ο επικεφαλής της ακροδεξιάς τούτης πτέρυγας Μπγιορν Χόκε--που ηγείται του AfD στο κρατίδιο της Θουριγγίας--θα είχε καλύτερα αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές εάν καθιστούσε το Fluegel ένα κόμμα διαφορετικό από το AfD (https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-kybernisi-anisyhei-anodo-antisimitismoy).
Αυτό ήταν πολύ λίγα ακόμη και για τον ηγέτη του κόμματος. Ο Jörg Meuthen πρότεινε, εντελώς απροσδόκητα και προφανώς χωρίς πολλή διαβούλευση, να χωρίσει το AfD σε ένα συντηρητικό-φιλελεύθερο μέρος και την «πτέρυγα» και έτσι να κάμψει τους δεξιούς εξτρεμιστές έξω από το κόμμα.
Αυτό το έπραξε γιατί ο ίδιος ανησυχούσε για την εγγύτητα με τους δεξιούς ριζοσπάστες, οι οποίοι αποθαρρύνουν τους ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης να ψηφίσουν το κόμμα. Ο Meuthen απέτυχε. Οι συντριπτικοί περισσότεροι αντίπαλοί του στην ηγεσία του κόμματος ξεκίνησαν ένα κάλεσαν σε ενότητα του κόμματος].

Ο Meuthen αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει συγνώμη για το "μεγάλο λάθος" του, ύστερα από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του κόμματος. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει την συζήτηση για την αμφιλεγόμενη προτεινόμενη διαίρεσή του. Η ταπείνωση ενός ηγέτη του κόμματος δύσκολα μπορεί να είναι πιο ξεκάθαρη.
Συνεπώς, ο Meuthen θεωρείται ότι έχει πληγεί. Είναι αμφίβολο για πόσο καιρό μπορεί ο ίδιος να παραμείνει συμπρόεδρος της AfD, ιδιαίτερα τώρα που η υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος έχει αναγκάσει τον Meuthen να εγκαταλείψει τα σχέδιά του, σύμφωνα με τους κύκλους του κόμματος. Με την εξέλιξη αυτή, ο ίδιος ο Meuthen αντιμετωπίζει στην ουσία σύμφωνα με μελετητές το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας.
Η ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή "χαιρέτισε αυτή την διευκρίνιση, η οποία επιβεβαιώνει την ενότητα του κόμματος και είναι αντίθετη με κάθε προσπάθεια να το θέσει σε κίνδυνο", δήλωσε η ηγεσία του κόμματος.
Ο αγώνας εξουσίας στο AfD έχει αποφασιστεί. Το κόμμα έχει πλέον επίσημα αποφασίσει να συνεχίσει να ενσωματώνει όλες τις πολιτικές ιδές ανάμεσα στις τάξεις του. Ακόμη και αν η δεξιά «πτέρυγα» διαλύεται ως δίκτυο, το οποίο δεν είναι βέβαιο - οι ιδέες των μελών της παραμένουν. Οι δεξιοί εξτρεμιστές, όπως ο Björn Höcke, θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τα εκλογικά «ρεκόρ» για την AfD στις εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, δηλαδή την μεγάλη ελπίδα των ηγετών του κόμματος.
Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να διαγράψει την AfD επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της. Πολλοί δε αναλυτές φοβούνται ότι η επικείμενη οικονομική κρίση θα αποτελέσει έδαφος αναπαραγωγής για νέες λαϊκιστικές τάσεις υπέρ του κόμματος αυτού.
Και παρόλο που στα τέλη Μαρτίου, η ηγεσία της AfD αποφάσισε να μην περιθωριοποιήσει τους δεξιούς εξτρεμιστές του κόμματος, αλλά να και διαλύσει την δεξιά «πτέρυγα», στην συνέχεια το κόμμα έδειξε δεν θέλει να σταματήσει σοβαρά τους ριζοσπάστες στις δικές του τάξεις, αλλά θέλει να τις ενσωματώσει.
Με τον τρόπο αυτό, ένας ακόμη πολιτικός αντίπαλος του Höcke και ηγέτης του κόμματος, ο Μέυθεν, ετοιμάζεται να φύγει από το κόμμα, όπως οι πριν από αυτόν ηγέτες του κόμματος Μπερντ Λούκε, Φράουκε Πέτρυ και Κόνραντ Άνταμ, όπως επίσης και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας AfD στο κρατικό κοινοβούλιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Uwe Junge,  ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας μετά από προσεκτική εξέταση και για λόγους υγείας.
Για κάποιους αναλυτές, μετά την ήττα αυτή του συμπροέδρου της AfD Jörg Meuthen, ο οποίος ζήτησε τον διαχωρισμό της ακραίας δεξιάς πτέρυγας του κόμματος από το υπόλοιπο κόμμα, ο Björn Höcke έδειξε από την πλευρά του εκπληκτικά πρόθυμος να «συμβιβαστεί».

Έτσι ο Höcke, ο οποίος αρχικά αποκάλεσε την δήλωση του Meuthen "ανόητη και ανεύθυνη", αργότερα δήλωσε πως θέλει να «τεντώσει το δεξί του χέρι» σε αυτόν ως ένδειξη ειρήνης, ώστε να μην επιβαρύνει το κόμμα με περιττές συζητήσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Εξάλλου, η κόλαση υπάρχει ήδη στην Γερμανία, σύμφωνα με τον Höcke, αφου όλο και περισσότερες γυναίκες καλύπτουν το πρόσωπό τους δημόσια, κάτι που πρέπει να θεωρηθεί ως ένα προκαταρκτικό στάδιο για την γενική υποχρεωτική ένδυση της μπούρκας και του συναφούς γενικού εξισλαμισμού της χώρας.
Για να μπορέσει η AfD να " ξανασυνδεθεί ", λέγεται ότι ο Höcke όχι μόνο συμφώνησε με την διάλυση της δεξιάς πτέρυγας που χαρακτηρίστηκε ως εξτρεμιστική από την αρχή συνταγματικής προστασίας. Ανήγγειλλε δε σύμφωνα με κάποιους αναλυτές ακόμα και την δημιουργία μιας νέας πολιτικής ένωσης.
Σύμφωνα με αυτούς, ο Höcke δήλωσε ότι το νέο αυτό πολιτικο «κόμμα» θα πρέπει να διαλύσει τις ανησυχίες του πληθυσμού ότι αυτός και άλλα μέλη της δεξιάς πτέρυγας της AfD είναι δήθεν περισσότερο ή λιγότερο φιλικοί προς τις ιδέες του ναζισμού.
Στο AfD, πολλά μέλη του κόμματος λέγεται ότι ανακουφίζονται από το γεγονός ότι ο Höcke προσπαθεί να αποδείξει έτσι ότι μπορεί να «κάνει πιο μετριοπαθή πολιτικά» τον εαυτό του σε κάποιο βαθμό", παρατήρησε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξανδρος Gauland, "αλλά εν πάση περιπτώσει είμαι χαρούμενος που η δεξιά πτέρυγα ήταν μία κανονική υπο-οργάνωση της AfD. "
"Η θεωρία ότι με τον Björn Höcke και μεσοπρόθεσμα δουλεύουμε για να χωρίσουμε την AfD είναι μια εξωφρενική ανοησία και είναι απολιτική στον υψηλότερο βαθμό", δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της AfD στο Βρανδεμβούργο, Andreas Kalbitz. "Ανησυχούμε επίσης για πολιτική επιρροή σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφού ο αριθμός των ψηφοφόρων από την Δύση στο κόμμα είναι τώρα απλά μεγαλύτερος", πρόσθεσε ο Kalbitz.
Τόνισε ότι, παρά όλη την "πολυφωνία των απόψεων", λειτουργεί μόνο ως "μία AfD".
Όσον αφορά τη συζήτηση που ξεκίνησε από τον ηγέτη του κόμματος Jörg Meuthen σχετικά με πιθανή κατανομή της AfD σε ένα «φιλελεύθερο-συντηρητικό» και «κοινωνικο-πατριωτικό» κόμμα, είπε ότι αυτή η συζήτηση είχε ήδη τελειώσει στο επίπεδο λήψης αποφάσεων. "Υπήρξε μια συζήτηση σχετικά στην ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή, ο κ. Meuthen παραδέχθηκε ότι αυτό η δήλωση του αυτή ήταν ένα μεγάλο λάθος και περίοδος."
Παράλληλα στην Γερμανία από την πλευρά του, την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για τον κορονοϊό εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνοντας την προσφυγή στον ESM.
Μετά από μακρά περίοδο σιωπής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκφρασε αναλυτικά τις απόψεις του για την ευρωζώνη- και όχι μόνο. Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας DIE ZEIT, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής εκφράζει ανοιχτά την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Όπως υποστηρίζει «τα ομόλογα για τον κορονοϊό δεν βοηθούν σε κάποιο πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία. Πραγματικά, το θέμα μας δεν είναι η κοινοτικοποίηση χρέους. Αυτή η συζήτηση είναι επιβλαβής».

Αντί ομολόγου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πρότεινε στις ενδιαφερόμενες χώρες να προσφύγουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που άλλωστε αποτελεί επίσημη θέση του Βερολίνου. Όπως επισημαίνει «αυτός ο μηχανισμός έχει θεσπιστεί για μία τέτοια κατάσταση ανάγκης. Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ώστε να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης». Αναφερόμενος πάντως στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε ότι ήταν σωστό να τεθεί «εκτός ισχύος» από την Κομισιόν.
Ο δημοσιογράφος της ZEIT επιμένει στα ερωτήματα περί ευρω-ομολόγου. Υπενθυμίζει μάλιστα την πρόσφατη, δραματική προειδοποίηση του Ιταλού πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ότι «αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη». Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιδείξουμε αλληλεγγύη.
Μόνο έτσι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα στους άλλους, τότε θα επιδεινωθούν και για μας. Για αυτό χρειαζόμαστε νέες μορφές αλληλεγγύης. Για παράδειγμα η Κομισιόν προτείνει να ‘διευρύνουμε’ τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το θεωρώ σωστό». Στο ερώτημα, αν η ευρωζώνη θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, η απάντηση του Σόιμπλε είναι λακωνική: «Για μένα δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα».
Κάθε άλλο παρά πολιτική αποστρατεία συνεπάγεται η προεδρία της Βουλής για τον 77χρονο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλλον θα ήθελε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών και μετά τις εκλογές του 2017. Αυτό ήταν αδύνατο, καθώς οι μετεκλογικές ζυμώσεις «κατακύρωσαν» το συγκεκριμένο υπουργείο στους σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τον Όλαφ Σολτς.
Αλλά και έτσι ο Σόιμπλε αναλάμβανε μία σοβαρή αποστολή ως πρόεδρος της Βουλής: να τιθασεύσει, με νομικά και συνταγματικά εργαλεία, το ενισχυμένο κοινοβουλευτικά ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) και παράλληλα να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του Κοινοβουλίου με απώτερο στόχο τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Παράλληλα, ο επί σειρά ετών έμπιστος συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ παραμένει σημείο αναφοράς για την χριστιανοδημοκρατική παράταξη (CDU) και συχνά εκφράζει απόψεις για ευρύτερα ζητήματα.

Ενδιαφέρουσα η απάντηση του στο ερώτημα της ZEIT εάν ο ίδιος, ως πρόεδρος της Βουλής, ανησυχεί για τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Γερμανία λόγω των έκτακτων μέτρων που ισχύουν τις τελευταίες εβδομάδες. «Ο κορωνοϊός δεν μπορεί να εξουδετερώσει τη Δημοκρατία», λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Για αυτό το ζήτημα η Ομοσπονδιακή Βουλή θα επαγρυπνεί. Αλλά για όσο διαρκεί ο κίνδυνος, θα πρέπει να ζήσουμε με αυτούς τους περιορισμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τους θεωρεί επιβεβλημένους. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα από μόνη της, χρειάζεται την κατανόηση των πολιτών» (https://eleftherostypos.gr/oikonomia/553239-soimple-kata-tou-eurwomologou/).
[Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι οι Γερμανοί έχουν την αντίληψη του κόσμου (του «λαού») ότι πρόκειται για έναν κατά κάποιον τρόπο «περιούσιο» λαό, που έχει όλες εκείνες τις αρετές – εργατικότητα, οργανωτικότητα, φιλοπονία, πειθαρχία, τάξη, σχολαστικότητα, ορθολογικό προσανατολισμό, προνοητικότητα - τις οποίες άλλοι λαοί δεν έχουν.
Έτσι εξηγεί ο μέσος Γερμανός τα θετικά επιτεύγματα της γερμανικής οικονομίας, τις εξαγωγές και τα θηριώδη πλεονάσματα. Νομίζει ότι αυτές οι καταστάσεις οφείλονται αποκλειστικά στις αρετές του Γερμανού, ενώ η απουσία τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλεται στην ανυπαρξία των αντίστοιχων αρετών από τους λαούς των.
Ο μέσος Γερμανός καταδικάζει μεν τον Χίτλερ για τις απόψεις του περί φυλετικής ανωτερότητας, συνεχίζει όμως να δέχεται την άποψη περί πολιτισμικής ανωτερότητας. Και έτσι φτάνουμε στο σύνδρομο του μη-ασώτου, του προκομμένου γιου που αγανάκτησε όταν είδε τον πατέρα του να διαθέτει αγαθά (τον μόσχο τον σιτευτό) για χατίρι του ανεπρόκοπου, αλλά μετανοημένου πλέον, χαμένου αδελφού.
Αυτή η αγανάκτηση στην Γερμανία είναι διάχυτη, αλλά έχει και συγκεκριμένη πολιτική έκφραση: ονομάζεται AfD. Το κόμμα αυτό, όπως όλα τα ιδεολογικά συναφή κόμματα του ευρωπαϊκού Βορρά, συμβάλλει τα μέγιστα στην εξ αντικειμένου νομιμοποίηση της άρνησης της επίσημης Γερμανίας να στηρίξει το ευρω-ομόλογο.
Θα μπορούσαμε να το δεχθούμε, μας λένε, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να γιγαντωθεί το AfD. Προτιμάτε μια Γερμανία χωρίς ακροδεξιά στην κυβέρνηση, ή μια Γερμανία με ακροδεξιά; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όποιος ζητά ευρω-ομόλογο ρίχνει νερό στον μύλο της γερμανικής Ακροδεξιάς;
Το μήνυμα για τον ευρωπαϊκό Νότο είναι τότε σαφές. Ή θα συμβιβαστείτε με την σημερινή Γερμανία που απορρίπτει την ιδέα του διαμοιρασμού του χρέους, αλλά χωρίς ακροδεξιά στην κυβέρνηση, ή θα αναγκαστείτε να υποστείτε μια Γερμανία με την ίδια πολιτική, αλλά με το AfD στην κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, δεν έχετε εναλλακτική επιλογή παρά να συμβιβαστείτε με την άρνησή μας στην έκδοση ευρω-ομολόγου, δηλαδή με την γερμανική ηγεμονία.

 Τι θα κάνουν οι χώρες του Νότου κάτω από τις συνθήκες αυτές; Η πρόβλεψη είναι προς το παρόν αδύνατη, καθώς ο συμβιβασμός με τη γερμανική άρνηση θίγει πλέον στο έπακρον πολύ ζωτικά συμφέροντα των χωρών που πλήττονται από την επιδημία. Ζούμε ιστορικές στιγμές (https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-eerozone-kai-e-pandemia-kairos-yia-mia-axioloyese_gr_5e888e2dc5b6cbaf282a0cf7)].
Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα, στην Γερμανία, για πρώτη φορά, στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υποστήριξαν την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, αν και το Βερολίνο παραμένει αρνητικό.
"Ένας για όλους, όλοι για έναν". Μ' αυτό το σύνθημα οι τρεις σωματοφύλακες στο γνωστό μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά εκφράζουν την άνευ όρων αλληλεγγύη μεταξύ τους. Στην ευρωζώνη τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, πάντως το Βερολίνο απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού.
Με δηλώσεις τους ωστόσο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) υψηλόβαθμα στελέχη από το κόμμα της ´Άνγκελα Μέρκελ στέκονται απέναντι στην επίσημη κομματική γραμμή και λένε ότι υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων ειδικού σκοπού, χωρίς πάντως να συμφωνούν με την λογική της κοινοτικοποίησης χρέους. Τα στελέχη αυτά είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, ο ´Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ σε θέματα ευρωπαικής πολιτικής, καθώς και ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ, συντονιστής της Κ.Ο. του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Μάλιστα ο Κιζεβέτερ υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στην λύση αυτή. Το 1974 η τότε ΕΟΚ είχε εκδώσει ομόλογο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης. Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα "είναι διχασμένο" στο ζήτημα του ομολόγου.
Ο ´Ελμαρ Μπροκ, από τους πλέον έμπειρους Γερμανούς πολιτικούς σε ευρωπαϊκά ζητήματα, δηλώνει ότι, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό θυμάτων στον ευρωπαϊκό Νότο, οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε να φανταστούν τι συμβαίνει "στις ψυχές των Ιταλών, των Ισπανών, των Γάλλων". Κατά την άποψή του, το ομόλογο για τον κορονοϊό είναι αναπόφευκτο και αν η Γερμανία αρνηθεί να συνεργαστεί για την έκδοσή του, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι λαϊκιστές. "Η Λεπέν με τον Σαλβίνι θα πετάνε από την χαρά τους", προειδοποιεί ο ´Ελμαρ Μπροκ.

Σε πιο ήπιους τόνους ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ λέει ότι ναι μεν εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις στην κοινοτικοποίηση χρέους, αλλά από την άλλη πλευρά "η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα, χωρίς την υποχρέωση να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα με υψηλά επιτόκια". Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Γιουνγκ εκφράζει στην ίδια εφημερίδα την αντίθεσή του στο ευρωομόλογο.
Η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αρνητική απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγου για να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Ως εναλλακτική λύση το Βερολίνο προτείνει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενες χώρες στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε να λάβουν δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, αλλά με όρους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.
Πάντως ο Αντρέας Γιουνγκ επισημαίνει ότι η πρόταση του κόμματός του προβλέπει να χορηγούνται δάνεια, χωρίς να επιβάλλονται αυστηροί όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Παράλληλα προτείνεται η διάθεση κονδυλίων ύψους έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (https://www.capital.gr/diethni/3443743/germania-xristianodimokrates-uper-euroomologon).
[Η συζήτηση περί ευρωομολόγων ανακαλεί μνήμες του 2013, όταν η «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) καθιερωνόταν ως το νέο δεξιό-φιλελεύθερο, αλλά και ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα της Γερμανίας. Στα επόμενα χρόνια, με αφορμή την προσφυγική κρίση, η AfD εξελίχθηκε σε ακροδεξιό κόμμα, διατηρώντας τον αντιευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Η συναίνεση του Βερολίνου στα ευρωομόλογα θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της AfD, προσφέροντας την ευκαιρία για μία καμπάνια αντίστοιχη με εκείνη που είχε οδηγήσει στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την «ΕΕ των 28».
Επιπλέον, επισημαίνουν οι αντίπαλοι του εγχειρήματος, η έκδοση ευρωομολόγου θα είχε υψηλό αντίτιμο για τους Γερμανούς φορολογούμενους ακόμη κι αν δεν υπήρχε κοινή ανάληψη οικονομικού κινδύνου. Και αυτό γιατί τα όποια νέα χρέη θα έπρεπε να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες υποχρεώσεις της Γερμανίας, που μόνο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ξεπερνούν πλέον το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, ανεβάζοντας κατ΄ αντιστοιχία τους τόκους αποπληρωμής. Μία άνοδος του επιτοκίου κατά 1% συνεπάγεται πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση δισεκατομμυρίων (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/871084_dw-oi-logoi-poy-oi-germanoi-den-theloyn-eyroomologo)].

Την ίδια ώρα, ο επίδοξος Πρόεδρος του CDU Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι επιχειρεί να εκμεταλλευθεί την κρίση του κορωνοϊού προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε απεριόριστη αναχρηματοδότηση για τα δημοσιονομικά του.
«Η Ιταλία δεν θέλει μέχρι τώρα να ζητήσει την προσφερόμενη κοινοτική βοήθεια. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει οξεία ανάγκη χρηματοδότησης», έγραψε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Twitter (https://www.zougla.gr/kosmos/article/neo-oxi-merkel-sta-evromologa).
Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την ανησυχία της για άνοδο του αντισημιτισμού στη χώρα, λόγω του κορωνοϊού, καθώς οι διάφορες «θεωρίες συνωμοσίας» κάνουν... θραύση στα social media.
«Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στη μετάδοση του κορωνοϊού σήμερα και στη διασπορά του αντισημιτισμού. Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν μεγάλη επιτυχία σε καιρούς κρίσης», τόνισε ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τον αντισημιτισμό Φέλιξ Κλάιν.
Χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό «μολυσματικό ιό» ο ίδιος ανέφερε μία θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και αναφέρει πως η πανδημία είναι το αποτέλεσμα ενός αποτυχημένου πειράματος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν την κρίση του κορωνοϊού προς όφελός τους», τόνισε ο ίδιος, στη διάρκεια της παρουσίασης μίας μελέτης για το θέμα, με τη συμμετοχή πολλών γερμανικών πανεπιστημίων και με χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2021-25 (https://www.iefimerida.gr/kosmos/koronoios-kybernisi-anisyhei-anodo-antisimitismoy).

Όποιος δε πιστεύει ότι η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα ιδιοτροπιών ή ηγετών χωρίς όραμα και πίστη στην Ευρώπη πλανάται πλάνην οικτράν. Και αυτό διότι, η κοινωνία της μεγαλύτερης και πιο ισχυρής χώρας της Ευρώπης εξακολουθεί να πιστεύει σε αυτή την κρίση ό,τι ακριβώς και στην προηγούμενη: Για όλα φταίει ο Νότος της Ευρώπης και το Βερολίνο δεν έχει κανένα λόγο να τον βοηθήσει αναλαμβάνοντας το «βάρος» που συνεπάγεται η έκδοση ενός ευρωομολόγου!
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων είναι αποκαλυπτικά: Η μία διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa στο διάστημα 27-30 Μαρτίου, για λογαριασμό του περιοδικού Cicero, ενώ η άλλη από το Redfield & Wilton Strategies, που έχει έδρα το Λονδίνο και αφορά στην περίοδο 5 και 6 Απριλίου.
Σύμφωνα με την πρώτη, συγκεκριμένα, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (64,1% για την ακρίβεια) δηλώνουν αντίθετα στο να αποδεχθεί ο «μεγάλος συνασπισμός» της Άνγκελα Μέρκελ την πρόταση που έχουν υπογράψει οι ηγέτες 9 κρατών-μελών της ΕΕ για έκδοση ευρωομολόγου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (73,7%), του FDP (75,6%) και της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (71,8%).
Όσο για την δεύτερη έρευνα, δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί (45%, έναντι μόλις 22% που έχει σαφώς αντίθετη άποψη) έχουν την άποψη πως τα προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει η κρίση του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία και την Ισπανία οφείλονται «πρωτίστως στην κακή διακυβέρνηση» σε αυτές της χώρες! Μάλιστα, τα δύο τρίτα (68%) εκτιμά ότι η Γερμανία έχει δώσει ήδη «περισσότερη από αρκετή οικονομική βοήθεια προς άλλες χώρες της ΕΕ», κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω – πέρα, ίσως, από την διάθεση των κεφαλαίων του ESM «χωρίς περιορισμούς», την οποία υποστηρίζει η πλειοψηφία (54%).
Μετά από όλα αυτά, είναι μάλλον περιττό να αναρωτηθεί κανείς ποια στάση θα τηρήσει – επί της ουσίας, όχι στους τύπους – ο Όλαφ Σολτς και στην, τρίτη κατά σειρά, διάσκεψη του Eurogroup (https://www.liberal.gr/news/dimoskopiseis-sti-germania-gia-ola-ftaiei-o-notos-tis-europis/296564).
Τελικά στο νέο Eurogroup πέρασαν όλες οι προτάσεις της Γερμανίας και των συμμάχων της, ενώ επήλθε πλήρη ταπείνωση Ιταλίας, με μία συμφωνία «κενή περιεχομένου» στην ουσία της.

Έτσι, στην συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το οικονομικό πακέτο που θα χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού, έπειτα από έντονες διεργασίες το Eurogroup.
Το «πακέτο» θα αφορά μόνο κεφάλαια για «υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού», αλλά όχι ενισχύσεις των οικονομιών!
Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Άμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη - η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου - και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.
Όπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο».
Ουσιαστικά έγινε αυτό που ήθελαν οι Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία  καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία και άλλες χώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποστήριξε ότι «με την εν λόγω συμφωνία, έχει τεθεί η βάση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέπει την έκδοση κοινού χρέους», καλώντας τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Τα ακριβώς αντίθετα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο: «Θα στείλω επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσω σχετικά με το ποια κράτη-μέλη ζητούν ευρωομόλογο και ποια όχι, αλλά δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην αμοιβαιοποίηση τους χρέους», δηλαδή την «έκδοση κοινού χρέους» για την οποία μίλησε ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ!
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα υποστήριξε ότι «το Eurogroup κατέληξε σε μια λογική συμφωνία, υπογραμμίζοντας θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όροι για τον δανεισμό από τον ESM».

Μπορούμε να πούμε ότι ο πιο σοβαρός και ρεαλιστής στις δηλώσεις του ήταν ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας: Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα και αναγκαστικά να δηλώνει «μερικώς ικανοποιημένος» για το ότι επιτεύχθηκε συμφωνία, παρά για το περιεχόμενό της, το οποίο δεν αγγίζει την πραγματική οικονομία.
Και απλά δήλωσε «αισιόδοξος ότι μετά την σημερινή απόφαση, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».
Συγκεκριμένα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (σ.σ.: Αυτό μας ακούγεται ως νέος τίτλος Μνημονίου ή κάνουμε λάθος;).
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το μάτι στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».
Νωρίτερα ο κ. Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αποτέλεσμα να έχουν καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία.
Η Ιταλία και η Ισπανία αποδέχτηκαν το συμβιβασμό βάσει του οποίου δεν θα υπάρχουν πρόσθετες υποχρεώσεις για τις χώρες που θα προσφύγουν στον ESM, ενώ στο κοινό ανακοινωθέν και τις προτάσεις τους προς του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι 19 υπουργοί θα συμπεριλάβουν τη χρήση «καινοτόμων εργαλείων» για την μετά - πανδημική, έναν όρο τον οποίον απέρριπτε η Ολλανδία, καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να μεταφραστεί στο μέλλον σε κοινά ευρω - ομόλογα.
Σύμφωνα με την καταρχήν συμφωνία, την οποία θα πρέπει να αποδεχθούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού.
Δηλαδή δεν έχει ευθεία αναφορά σε «Μνημόνιο», κάτι που δεν δέχονταν Ιταλία και Ισπανία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά αυτό λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες που ανέμεναν κεφάλαια για να «ανακινηθούν» οι πληγωμένες οικονομίες τους.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι θα πει «υγειονομικές ανάγκες», όταν η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει δομικά προβλήματα στις οικονομίες και χρειάζονται αυτά τα χρήματα για να ανορθώσουν τις οικονομίες τους, όχι μόνο για να υγειονομικούς λόγους.
Ο Μάριο Σεντένο θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποια κράτη - μέλη ζητούν ευρω - ομόλογο και ποιοι όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους» (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/866941_symfonia-keni-periehomenoy-sto-eurogroup-lefta-apo-ton-esm-mono-gia, https://www.pentapostagma.gr/oikonomia/6934288_eurogroup-ta-pire-ola-i-germania-paraskinio-tis-symfonias-skliroi-oroi-apo).
Τελικά, αφου πέρασε το σχέδιο της Γερμανίας στο Eurogroup και υπάρχει πλέον διάχυτος φόβος πως έρχονται νέα μνημόνια, με σκληρούς όρους και ανταλλάγματα, για τις χώρες που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την ανάσχεση της οικονομικής κρίσης από τον Κορωνοιό, κρύβει η συμφωνία του Eurogroup της 9ης Απριλίου του 2020.
Το τοπίο με τις δύο γραμμές στήριξης από τον ESM θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και για την ώρα οι μόνοι οι οποίοι πανηγυρίζουν μετά το πέρας των εργασιών από το Eurogroup είναι οι Γερμανοί και φυσικά οι στενοί τους σύμμαχοι οι Ολλανδοί οι οποίοι κατάφεραν να επιβάλλουν τις απόψεις τους.
Και παρόλο που ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως η όλη αυτή η συμφωνία αποτελεί δήθεν «νίκη της Ιταλίας», όταν γύρισε πίσω, αντιμετώπισε έναν χαμό από το πολιτικό σύστημα της χώρας, γράφουν οι Financial Times, με τον Σαλβίνι να τον κατηγορεί για προδοσία (https://iakovosal.blogspot.com/2020/04/beautiful-italia.html), και όλη την αντιπολίτευση να λέει ότι η σωστή αντιμετώπιση του κορωνοϊού δεν μπορεί να γίνει με τον ESM, αλλά με κορωνοομόλογα (έκδοση Ιταλικού χρέους με εγγύηση της Γερμανίας ουσιαστικά).
Στην ουσία, η Ιταλία δεν κατάφερε να διαπεράσει το ισχυρό αυτό τείχος με αποτέλεσμα να είναι η μεγάλη χαμένη αυτής της συμφωνίας.
Αυτή η συμφωνία προκάλεσε την οργή Σαλβίνι, όπου έκανε νέα παρέμβαση χθες και έφερε πάλι ως παράδειγμα την χώρα μας.
Σε συνέντευξη στο κανάλι RAI ανέφερε τα εξής:
''Οι Γερμανοί στο παρελθόν πίεσαν την Ελλάδα να ξεπουλήσει τα λιμάνια της και τα αεροδρόμιά της. Αυτό δεν θα γίνει στην χώρα μου. Χρειάζεται αντίσταση.''
Προφανώς ο Ιταλός ηγέτης τα ''έχωσε'' στον Α. Τσίπρα, ο οποίος και υπέκυψε στις πιέσεις της Μέρκελ πριν λίγα χρόνια.
Ενδεικτικό του κλίματος στην Ιταλία είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter όπου δείχνει Ιταλούς γιατρούς να σηκώνουν μέσα σε νοσοκομείο την ρωσική σημαία ενώ ακούγεται απο τα μεγάφωνα ο ρωσικός ύμνος στην υποδοχή των Ρώσων συναδέλφων τους (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6934345_keraynoi-salbini-pros-germania-i-ellada-xepoylise-ta-limania-tis-me-entoli-tis).
Στην Ιταλία από την πλευρά της, η Τζιόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του εθνικού συντηρητικού κόμματος ''Αδελφοί της Ιταλίας'' και στενή σύμμαχος του Σαλβίνι, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Σε μήνυμα της στο twitter ανέφερε τα εξής: 

 ''Αυτές οι δύο σημαίες, αυτές οι δύο χώρες αποτελούν την βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Χωρίς την Ελλάδα και την Ιταλία, η Ευρώπη δεν έχει ρίζες και μέλλον. Ευχαριστώ τους Έλληνες αδελφούς.''
''Δεν ζητάμε δώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Γερμανία, είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε και να μην ζητάμε ελεημοσύνη. Η αλήθεια είναι μία, η Γερμανία έχει πλουτίσει στους ώμους μας. Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω!''
Το μήνυμα αυτό ήρθε μετά την πρωτοβουλία της Ελληνική Κυβέρνησης να κυματίζει η ιταλική σημαία συμβολικά στην ελληνική βουλή και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό της Ιταλίας που μετρά πάνω από 13 χιλιάδες θύματα λόγω της πανδημίας του κορονoϊού και είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως μέχρι αυτή την στιγμή.
Ταυτόχρονα παίρνει έκταση το κύμα θυμού και οργής στην Ιταλία κατά της ΕΕ.
Ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Φάμπιο Ραμπέλι, για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του ενάντια στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν στέκεται στο πλευρό των χωρών που πλήττονται από τον κορονοϊό, αλλά και κατά της Γερμανίας για το πείσμα της κατά του ευρωομολόγου κατέβασε την σημαία της ΕΕ από την Βουλή!
Παρόμοια βίντεο ανέβασε και ο Σαλβίνι, γράφοντας τα εξής: ''Εάν η Ευρώπη δεν ξυπνήσει, αυτές οι σκηνές θα πολλαπλασιαστούν (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6933206_italiki-dexia-pros-merkel-bryxelles-horis-tin-athina-tin-romi-i-ee-den-ehei-mellon). Η ΕΕ και η Γερμανία δεν έδωσαν καμία βοήθεια. Φθάσαμε στο σημείο να μας στέλνουν υλικά η Αλβανία και η Βενεζουέλα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6932473_oi-italoi-tinazoyn-ston-aera-germania-eyro-salbini-meloni-pros-merkel-ta-lefta-mas)''.
Επίσης να ανοίξουν οι Εκκλησίες το Πάσχα πρότεινε ο Matteo Salvini. «Δεν μπορώ να περιμένω την επιστήμη, αλλά και τον καλό Θεό, γιατί μόνο η επιστήμη δεν είναι αρκετή, για να νικήσουμε αυτό το τέρας, για να βγούμε ξανά, πλησιάζουμε στο Πάσχα και χρειαζόμαστε επίσης την προστασία της Παναγίας».
«Ελπίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να προσεγγίσουμε όσους πιστεύουν σ 'αυτό. Υπάρχει μια έκκληση που απευθύνεται στους επισκόπους να επιτρέψουν σε όσους πιστεύουν, σεβόμενοι τις αποστάσεις, με μάσκες και γάντια και σε περιορισμένο αριθμό, να εισέλθουν στις Εκκλησίες και σε ένα μικρό αριθμό και στα Σούπερ Μάρκετ. Το Ιερό Πάσχα, η Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για εκατομμύρια Ιταλούς μπορεί να είναι μια στιγμή ελπίδας για να ζήσουν».

Ο Σαλβίνι αποκάλεσε επίσης «φίδια» και «απατεώνες» τους Γερμανούς και τους λοιπούς γραφειοκράτες της ΕΕ και τόνισε πως όταν εκλεγεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού, θα θέσει θέμα παραμονής της Ιταλίας στην ΕΕ, ενώ από την άλλη, η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του νέου συντηρητικού κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», δήλωσε πως στηρίζει ένθερμα τον Σαλβίνι σε μια πορεία εξόδου της Ιταλίας από την ΕΕ. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και στελέχη της ισπανικής βουλής.
Ταυτόχρονα, η άκαμπτη πολιτική του Βορά εναντίον του Νότου, η έλλειψη  προσφοράς ιατρικής βοήθειας στην Ιταλία  έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο «κύμα» ευρωσκεπτικισμού στους κόλπους της Ευρώπης.
Πολύπλευρες είναι οι διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού που κινδυνεύει τώρα να γίνει πανδημία που θα διαλύσει την ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η  Ιταλία. Πέρα από τα θύματα και την ανυπολόγιστη τραγωδία, στη γείτονα ενισχύονται οι φωνές των ευρωσκεπτικιστών, καθώς η κρίση διχάζει και πάλι την Ευρώπη ως προς την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της.
Ακόμη και η ίδια η Μέρκελ η οποία αρνείται κατηγορηματικά την έκδοση ενός ευρωομολόγου για βοηθηθούν οι οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ που πλήττονται από την πανδημία  ανέφερε πριν από λίγο ότι αυτό αποτελεί για την ΕΕ την μεγαλύτερη που αντιμετωπίζει από την ίδρυση της.
Προφανώς η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε τις δηλώσεις αυτές με την σκέψη της στην Ιταλία και τον ορατό πλέον κίνδυνο αποχώρησής της από την ΕΕ!
Σύμφωνα με τους  Financial Times, ακόμη και στους κόλπους των πλέον φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπάρχουν φωνές, που αναρωτιούνται γιατί να μένει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Καθώς η χώρα βιώνει την πιο επώδυνη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορονοϊό και με την οικονομία σε άνευ προηγουμένου ύφεση, η φιλοευρωπαϊκή ελίτ στην Ιταλία αισθάνεται πως η ΕΕ έχει εγκαταλείψει στη μοίρα της την χώρα.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, το 67% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θεωρεί την συμμετοχή στην Ένωση μειονέκτημα για την χώρα.
Το ποσοστό ήταν 47% τον Νοέμβριο του 2018. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε στους FT πως η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική απ' ό,τι ήταν κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, υπήρχε έως και πριν από λίγο καιρό η αίσθηση ότι οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις περιθωριοποιούνται. Τώρα έρχονται στο προσκήνιο με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ.
Εάν επιμείνει η ατολμία και ο διχασμός στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, τότε, όπως προειδοποιούν και οι FT, η ΕΕ μπορεί τελικά να «χάσει» την Ιταλία.

Η Ρώμη κατηγόρησε κάποιους εταίρους της, κυρίως την Γερμανία και την Ολλανδία, ότι τυφλά και εγωιστικά αρνούνται την αμοιβαιοποίηση του χρέους που δημιουργήθηκε από την πανδημία με την έκδοση “κορονο-ομολόγων”, τα οποία έχουν αναχθεί σε μεγάλο θέμα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία.
Η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.
Η αντίθεση της Γερμανίας και της Ολλανδίας στα “κορονο-ομόλογα” για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας έριξε νερό στον μύλο των ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων της Ιταλίας.
Η Ιταλική κυβέρνηση “δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα της διαπραγματευτικής της ισχύος διότι αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίζουν αν θα υπάρχει η Ευρώπη. Όλος ο κόσμος κατανοεί ότι μια Ευρώπη χωρίς την Βρετανία και την Ιταλία δεν υπάρχει, δεν θα μείνει παρά μια ισχυρή Γερμανία η οποία θα συντρίψει ακόμη και την Γαλλία”, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’ Italia.
Αντίστοιχη αντίδραση υπήρξε και από τον Ματέο Σαλβίνι, τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας. Ο Σαλβίνι κατηγόρησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι θέλει να ξεπουλήσει την Ιταλία “στις εκπτώσεις”.
Σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Απρίλιο και δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ. Εντυπωσιακοί αριθμοί για μία χώρα που θεωρείται πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ιστορικά ευρώφιλη (https://www.news247.gr/kosmos/o-koronoios-exafanizei-tin-pisti-ton-italon-stin-eyropi.7626911.html).
Παράλληλα, κάθετα αντίθετος στον ESM των μνημονίων δηλώνει  ο πρόεδρος της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι:! Όπως αναφέρει: «Όχι στον ESM, αλλιώς να πέσει η κυβέρνηση» (https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/865817_ft-i-ee-kindyneyei-na-hasei-tin-italia-67-ton-italon-einai).
Επιπλέον, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας πιστεύει  πως η πικρία για την αδυναμία της Ε.Ε. να στηρίξει ουσιαστικά την Ιταλία θα μπορούσε να αλλάξει οριστικά τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας υπέρ του (https://m.naftemporiki.gr/story/1587019/ft-i-ee-kinduneuei-na-xasei-tin-italia).
Εξαιτίας ολων αυτών των γεγονότων, στα ''κάγκελα'' βρίσκονται άπαντες στην Ρώμη με την συμπεριφορά της Γερμανίας. Το Βερολίνο προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την κρίση της πανδημίας, καθώς έχει στόχο να ''πνίξει'' τις χώρες του Νότου.
Έτσι λοιπόν, στα άκρα φαίνεται να οδηγούνται οι σχέσεις Ιταλίας – Γερμανίας μετά και την αποτυχία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να προειδοποιεί για διάλυση της Ευρώπης λόγω της κρίσης του κορονoϊού. 
Καλώντας ουσιαστικά τη Γερμανία και την Ολλανδία να αλλάξουν στάση τονίζει ότι «Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί» και κορυφώνοντας την επίθεση προσθέτει «διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό».

 Παρέμβαση είχαμε και από τον μελλοντικό πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται την ΕΕ και ότι δεν θέλει τα δάνεια της Γερμανίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Σαλβίνι, ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει αλλαγή στην φορολογία και να υπάρχουν επενδύσεις.
Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα, όπου όπως τόνισε η Γερμανία και η ΕΕ κατέστρεψε με τις πολιτικές της την χώρα μας. Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη πλέον. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο πλέον (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6934135_orgi-salbini-i-germania-katestrepse-tin-ellada-thelei-na-kanei-idio-stin-italia-den).
Συγκεκριμένα ο Σαλβίνι δήλωσε: «Δεν πιστεύω σε μέτρα όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), για τον οποίο μιλάμε ακόμη στο Βερολίνο, στο Άμστερνταμ και στις Βρυξέλλες γιατί θα ήταν χρέος που θα επιβληθεί στα παιδιά μας.
Θα ήθελα να εφαρμόσω έκτακτη έκδοση κρατικών ομολόγων για Ιταλούς πολίτες, επιχειρηματίες και επενδυτές, εγγυημένη από την κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - καθώς αυτός είναι ο ρόλος της - έτσι ώστε το ιταλικό χρέος να χρησιμοποιήσει για να ανοίξει δρόμους, να κατασκευάσει νοσοκομεία και νέους αστυνομικούς σταθμούς θα είναι στα χέρια Ιταλών πολιτών με ευνοϊκούς φορολογικούς όρους.
Δεν εμπιστεύομαι τα δάνεια που προέρχονται από την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει - όπως είδαμε στην Ελλάδα για παράδειγμα - ότι τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι και  μνημεία θα πωληθούν στον μεγαλύτερο πλειοδότη» (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/866816_msalvini-den-empisteyomai-ti-germania-tha-katastrepsei-tin-italia-opos).
Λάβρος ήταν παράλληλα ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι κατά της γερμανικής εφημερίδας Die Welt εξαιτίας υποτιμητικών σχολίων για την Ιταλία με αφορμή την έκδοση ενός ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
«Θα ήθελα να το πω αυτό ξεκάθαρα στην Γερουσία για το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας. Όποιος την  επόμενη φορά που θα μας χαρακτηρίσει έτσι ως μαφιόζους ή ζητιάνους θα πρέπει να πλένει το στόμα του πρώτα.
Ο λαός μας έχει πολλά να διδάξει και λίγα για να μάθει», είπε ο Σαλβίνι.
Επίσης ο Ιταλός ηγέτης της αντιπολίτευσης προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην Βουλή, εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε δεχθεί το πακέτο που προτείνει το Βερολίνο και το γερμανικό γκρουπ και στο οποίο φαίνεται να συμφωνεί και η Γαλλία (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/866903_mateo-salvini-kata-die-welt-na-plenete-stoma-sas-otan-milate-gia-tin).
Στην Ισπανία, οι ημέρες ανοχής ανάμεσα στα κόμματα της χώρας φαίνεται πως τελείωσαν, αμέσως μετά τον συμβιβασμό στο Eurogroup και πλέον η πολιτική τάξη της χώρας βαίνει πως μετωπική σύγκρουση.

Η Ισπανία είναι η δεύτερη, μετά την Ιταλία, χώρα που έχει πληρώσει τον μεγαλύτερο φόρο αίματος από την πανδημία, όμως η χώρα, εκτός από τους χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς, έχει υποστεί και μεγάλο οικονομικό πλήγμα.
Τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας και μετά την επιβολή καραντίνας ήταν αδιανόητο για την αντιπολίτευση της χώρας να επιτεθεί στην κυβέρνηση, όμως τώρα τα πράγματα φαίνεται πως αλλάζουν.
΄Έτσι, σε μία εκρηκτική συνεδρίαση της Βουλής ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η πανδημία στην χώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή της, προειδοποιώντας ότι θα ζητήσει νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων.
Η αντιπολίτευση στήριξε, μάλλον απρόθυμα, τα νέα μέτρα, όμως ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι άργησε να δράσει για την κρίση και δηλώνοντας «δείξατε σήμερα ότι δεν αξίζετε την στήριξη της αντιπολίτευσης. Τα ψέματα, η αλαζονεία και η ανικανότητά σας είναι ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την Ισπανία».
Η αλλαγή τόνου από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, αναφέρει το politico, οφείλεται και στην πίεση που δέχεται από το ακροδεξιό Vox που ήταν και το μοναδικό κόμμα που καταψήφισε το αίτημα για παράταση της καραντίνας.
Την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρνήθηκε  και ζήτησε την παραίτηση του.
Το Vox, παράλληλα επιτίθεται και σε άλλα μέτρα, με το κόμμα να έχει ανακοινώσει ότι θα σύρει την κυβέρνηση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απόφαση να κηρύξει κατάσταση εθνικού συναγερμού, καθώς το κόμμα υποστηρίζει ότι ο Σάντσεθ θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλη, συνταγματική, οδό.
Και αφού ο Αμπασκάλ, και άλλα μέλη του Vox, ανάρρωσε από τον COVID-19, απείλησε να στείλει στην βουλή όλους τους βουλευτές του παραβιάζοντας το μέτρο για παρουσία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών.
Η στρατηγική του ακροδεξιού κόμματος, αναγκάζει το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, να στρίψει την στρατηγική του δεξιότερα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει φυγή ψηφοφόρων του προς τα άκρα.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς όσο πιο «ενεργή» είναι η αντιπολίτευση τόσο πιο δύσκολο θα είναι για τον Σάντσεθ να περάσει νέα μέτρα με μικρότερους, προσωρινούς συμμάχους.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίζει και τα θέματα στο εσωτερικό του συνασπισμού, καθώς, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, το Podemos δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται, να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού με στόχο το άνοιγμα συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων, ώστε να μπουν σε λειτουργία κάποιοι από τους τροχούς της εθνικής οικονομίας.
Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, υποχρεούνται να τηρούν αυστηρούς κανόνες αποστάσεων, ενώ η κυβέρνηση θα διανείμει μάσκες στους σταθμούς του μετρό, του προαστιακού και άλλων μέσων μεταφορά.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ιλά, εκφράσει τις αντιρρήσεις του, όμως, την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί θα είναι επαρκή.
«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που υιοθετήσαμε είναι επαρκή για να εγγυηθούμε την υγειονομική ασφάλεια» και ότι «τα μέτρα (απομόνωσης) που παραμένουν πολύ δραστικά θα επιτρέψουν να αποφύγουμε μια ανάκαμψη» των μολύνσεων, υπογράμμισε.
Ακόμα κι αν ορισμένοι Ισπανοί θα ξαναβγούν από τα σπίτια τους για να πάνε για δουλειά, πρέπει να γίνεται τηλεργασία, όταν είναι δυνατόν, υπογραμμίζει η κυβέρνηση.
«Βρισκόμαστε σε μια φάση απομόνωσης, δεν είμαστε σε ένα στάδιο μείωσης των μέτρων», ακόμα και αν «αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αυτό το στάδιο» τόνισε ο Ισπανός υπουργός Υγείας (https://www.efsyn.gr/node/238802).
Στην Γαλλία, το Παρίσι φλέγεται εν μέσω κορωνοϊού, σε μία κατάσταση που θυμίζει έντονα ένα Γαλλικό Deja vu με την περίοδο ανάδειξης του Σαρκοζί.
Από την μια ο κορωνοϊός. Η είδηση για εργαστήριο που εντόπισε ίχνη του κορωνοϊού στο νερό του Παρισιού σόκαρε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο, κι ας καθησύχασαν οι αρμόδιοι του Δήμου.

Από την άλλη η ιστορία που επαναλαμβάνεται με την “εξέγερση” στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας και τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Κι ό,τι συμβαίνει στην Γαλλία η εμπειρία έχει δείξει πως αποτελεί πρελούδιο για το.. κρεσέντο που θα ακολουθήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο τρόμος αλλά γαλλικά είναι εδώ...Και ήρθε για να μείνει! Και ο τρόμος δικαιολογεί ακραία μέτρα αντιμετώπισης. Και τα ακραία μέτρα αντιμετώπισης πάντα κάποιους εξυπηρετούν. Γιατί όταν ο κόσμος φοβάται δε μιλάει για οικονομία, κρίση κλπ. Βλέπει τον σκουρόχρωμο μετανάστη ή τον μασκοφόρο λόγω κορωνοϊού γείτονά του ως εν δυνάμει απειλή και αναζητά λυτρωτές…
"Τα προάστια καίγονται, η ιστορία επαναλαμβάνεται, η έκρηξη δεν είναι πολύ μακριά αυτή τη φορά, αυτό είναι άδικο. Οι επόμενες μέρες είναι πολύ σημαντικές", δήλωσε ο Γάλλος δημοσιογράφος Bouhafs για το τι συνέβη στους δρόμους του Παρισιού.
Ενώ ο κόσμος συγκλονίζεται από την κρίση του ιού, η Γαλλία, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από τις μακροβιότερες κινητοποιήσεις στην σύγχρονη ιστορία της, αυτές των “κίτρινων γιλέκων”, δίνει νέα μάχη επίσης με νέες εστίες έντασης. Οι εικόνες και τα βίντεο που ακολουθούν τραβήχτηκαν στους πίσω δρόμους βόρεια του Παρισιού.
Ο Taha Bouhafs, Γάλλος δημοσιογράφος από την Αλγερία, τράβηξε το υλικό και αυτό ανακυκλώθηκε άπειρες φορές από το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Taha Bouhafs είναι μια προσωπικότητα που απασχολεί έντονα τους τελευταίους μήνες την Γαλλία σε σημείο οι αναλυτές να αναρωτιούνται αν πρόκειται για ακτιβιστή ή δημοσιογράφο. Ο 22χρονος αντι-ρατσιστής και ακτιβιστής κατά του Macron έχει γίνει η “ναυαρχίδα” των ρεπόρτερ για τον ιστότοπο ειδήσεων Over There , αλλά η ιδιότητά του ως δημοσιογράφου συζητείται ακόμη και στο επάγγελμα, ενώ μέχρι και δικαστήρια έχουν αποφανθεί για αυτό.
Είχε τεθεί υπό κράτηση στην αστυνομία στις 17 Ιανουαρίου μετά την εισβολή διαδηλωτών που αντιτίθεντο στην κυβερνητική μεταρρύθμιση των συντάξεων στο θέατρο Bouffes du Nord στο Παρίσι, όπου ο Εμμανουέλ Μακρόν παρευρέθηκε σε μια παράσταση. Απελευθερώθηκε χωρίς να κατηγορηθεί, αλλά ο Taha Bouhafs εξακολουθεί να εμπλέκεται σε αυτήν τη δικαστική έρευνα, μετά την επίδειξη στο Twitter βίντεο του προέδρου και της συζύγου του στο θέατρο Bouffes du Nord., μόλις 3 σειρές πίσω από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν ακτιβιστής-δημοσιογράφος έχει προωθήσει το υλικό των τελευταίων συγκρούσεων τα γαλλικά προάστια...κατά αποκλειστικότητα!  Συγκεκριμένα στο Villeneuve-la-Garenne στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν από ομάδες διαμαρτυρίας στο δρόμο νωρίτερα το πρωί, ενώ οι αστυνομικές ομάδες απάντησαν με δακρυγόνα. Ενώ διαμαρτυρόμενες ομάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, οι ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις εξαπλώθηκαν στην περιοχή. Ο Taha Bouhafs, Γάλλος δημοσιογράφος από την Αλγερία, κατέγραψε τα γεγονότα στους δρόμους του Παρισιού στην κάμερα.
Σύμφωνα με τις τοπικές αναφορές η κατάσταση πυροδοτήθηκε όταν ένα αστυνομικό όχημα χτύπησε μια μοτοσικλέτα 30χρονου και αυτός τραυματίστηκε σοβαρά. Ποιος θυμάται γιατί είχαν ξεκινήσει τα επεισόδια στα προάστια του Παρισιού όταν ήταν ακόμη υπουργός Εσωτερικών ο Σαρκοζί;
Οι φίλοι του θύματος που δεν ήθελαν να δώσουν το όνομά του, ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό μεταξύ αστυνομίας και μοτοσυκλετιστή συνέβη κατά την διάρκεια του περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας και ήταν ένα παράδειγμα “δυσανάλογης αστυνομικής βίας εναντίον κοινοτήτων εθνικών μειονοτήτων”.
Ενώ η κατάσταση του 30χρονου άντρα που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφέρθηκε ότι ήταν κρίσιμη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε, "Η αστυνομία και οι ενισχύσεις ήταν ο στόχος των ανταρτών που επιτέθηκαν με πέτρες και πυροτεχνήματα. Η βία ξεκίνησε στο Villeneuve-la-Garenne και εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις και περιοχές κοντά." .
Πρόσφατα, οι εισαγγελείς της Béziers στον Νότο της Γαλλίας ανακοίνωσαν ότι ένας άνδρας πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος έσπασε την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας του ιού, πέθανε λόγω βίας όταν συνελήφθη και ότι οι αξιωματικοί που τον συνέλαβαν αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες. Ένα βίντεο δείχνει τρεις αστυνομικούς που μετέφεραν τον 33χρονο Μουχάιντ Γκάμπσι. Οι αστυνομικές ομάδες θα δικαστούν για υποψία για «δολοφονία από σκόπιμη βία από δημόσιο αξιωματούχο».
Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν επέκτεινε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης της Γαλλίας έως τις 11 Μαΐου.
Και αίφνης το γαλλικό Deja vu, το παιχνίδι αυτό που μας κάνει ενίοτε η μνήμη, μας γυρίζει πίσω στο 2005. Όταν υπουργός Εσωτερικών ήταν ο Νικολά Σαρκοζί, μετέπειτα ηγέτης της χώρας. Η στάση του εκείνη την εποχή ήταν που τον εδραίωσε ως το “ασφαλές πολιτικό καταφύγιο” των Γάλλων.

Σε κάθε περίπτωση για την Γαλλία τα δεδομένα που διαμορφώνονται γεννούν πολιτικά ερωτήματα.
Είναι προφανές πως σε ολόκληρη την ήπειρό μας επικρατεί διάχυτος ένας ευρωσκεπτικισμός ο οποίος εντάθηκε με αφορμή τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του. Πως θα λειτουργήσει λοιπόν το γαλλικό action reaction (δράση-αντίδραση) σε αυτό το κύμα; Μήπως αν φοβηθεί ο κόσμος και λειτουργήσουν τα ένστικτα αυτοσυντήρησης;
Είναι τυχαίο που η ένταση επιστρέφει στη Γαλλία τη στιγμή που αναδύεται ξανά στην πολιτική σκηνή της χώρας το άστρο μιας άλλης πολιτικής προσωπικότητας όπως τότε ο Νικολά Σαρκοζί; Είναι η Μαρί Λεπέν ο “Σαρκοζί του 2020”; Ποιος ξεχνάει πως ενδυναμώθηκε το προφίλ του και τελικά εξελέγη πρόεδρος ο τότε υπουργός Εσωτερικών; Ούτως ή άλλως το κόμμα της Λεπέν έχει στρογγυλέψει κατά πολύ τον πολιτικό του λόγο τα τελευταία χρόνια. Δεν μιλάει πια για FREXIT, και στις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο και με διαφορά.
Είναι η “σαρκοζοποιημένη” Μαρί Λεπέν η έτοιμη συνταγή για να αντιμετωπίσει η Γαλλία τον “κακό μετανάστη” και μαζί τον “τρομερό ιό” ; Ο Μακρόν δείχνει τελειωμένος και μαζί του και ο ευρωπαϊκός...προοδευτισμός του (https://www.pentapostagma.gr/apopseis/6936224_parisi-flegetai-en-meso-koronoioy-galliko-deja-vu-me-tin-periodo-anadeixis-toy).
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν τα επεισόδια μεταξύ εξεγερμένων και αστυνομικών δυνάμεων σε κάποιες πόλεις και συνοικίες της Γαλλίας ενώ η καραντίνα απέδειξε πόσο εύθραυστη τελικά ήταν.
Εικόνα των πιο σοβαρών επεισοδίων παρουσίαζε τόσο το Nanterre, το Gennevilliers, το Clichy στο Παρίσι όσο και το Στρασβούργο και η Villeneuve-la-Garenne αλλά και η Lyon. Η κορύφωση των επεισοδίων σημειώθηκε στο Στρασβούργο όπου οι εξεγερμένοι έκαψαν με αυτοσχέδιες ρουκέτες πυροτεχνήματα και μολότοφ ένα αστυνομικό τμήμα στο Meinau.
Τα επεισόδια σε 16 πόλεις της Γαλλία άρχισαν αφότου ένας 30χρονος τραυματίστηκε σοβαρά ενώ οδηγούσε μηχανή και συγκρούστηκε με περιπολικό στην πόλη Villeneuve-la-Garenne. Υποβλήθηκε σε 2 πολύωρες εγχειρήσεις για να σωθεί το πόδι του (https://www.triklopodia.gr/%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%bc%ce%ae%ce%bc/).
Ταυτόχρονα τον ίδιο μήνα στην Μεγάλη Βρετανία, στην εντατική εισήχθη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με συμπτώματα κορωνοϊού, ενώ ανέλαβε προσωρινά τα πρωθυπουργικά καθήκοντα ο «σκληρός» του Brexit ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ.

Αρχικά ο Μπόρις Τζόνσον, μετά από συμβουλή του γιατρού του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο, καθώς είχε υψηλό πυρετό.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, στον Βρετανό πρωθυπουργό χορηγήθηκε οξυγόνο. Δημοσιεύματα σημείωναν ότι τα συμπτώματα επέμεναν  με τον υψηλό πυρετό να προκαλεί ανησυχία για ενδεχόμενη πνευμονία.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει τις αισθήσεις του και δεν είναι συνδεδεμένος με αναπνευστήρα.
Η μετακίνησή του στην ΜΕΘ έγινε σε περίπτωση που καταστεί αναγκαίο να διασωληνωθεί.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια του απογεύματος, η κατάσταση του πρωθυπουργού επιδεινώθηκε και, με συμβουλή της ιατρικής ομάδας του, μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου».
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab, ο οποίος είναι ο πρώτος τη τάξει υπουργός, να τον αναπληρώσει, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
»Ο πρωθυπουργός λαμβάνει εξαιρετική φροντίδα και ευχαριστεί όλο το προσωπικό του NHS για την σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή τους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο twitter από το νοσοκομείο ότι η διάθεσή του είναι καλή και εργάζεται με την ομάδα του για την καταπολέμηση του ιού (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/865876_stin-entatiki-eisihthi-o-mporis-tzonson).
Τον ίδιο μήνα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι η ΕΕ θα διαλυθεί ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού εάν δεν βρουν λύση στο θέμα του ευρωομολόγου και της γενικότερης χρηματοδότησης των χωρών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφή των οικονομιών.
«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» έγραψε στην επιστολή του ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.
«Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», πρόσθεσε.
Ο Μάριο Σεντένο γνωρίζει πως οι χώρες του Νότου αναγκαστικά θα αυξήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρέη τους για να  αντιμετωπίσουν τον κορονοϊό και τα αποτελέσματα της πανδημίας στις οικονομίες τους.
Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στην Νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά την λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης –του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)—που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Εν ολίγοις η Γερμανία και οι χώρες-«δορυφόροι» της ζητούν από τις χώρες του Νότου και την Γαλλία να μπουν σε μνημόνια και οι λαοί τους να υποφέρουν για να ξεπληρώσουν τα νέα χρέη για καμιά 50αριά χρόνια.
Αν σκεφτούμε ότι η Ελλάδα ήδη έχει βασανιστεί από τα μνημόνια για μία δεκαετία το να ζητηθεί από τους πολίτες της να βασανιστούν εκ νέου αποτελεί πραγματικό εφιάλτη.

Η επιστολή εστάλη χθες στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) –καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στην ζώνη του ευρώ.
«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή την φάση της κρίσης του κορωνοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου -γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»– που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης.
Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης -του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)-που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο Σεντένο δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας» (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/863861_mario-senteno-i-tha-vroyme-lysi-gia-tis-synepeies-toy-koronoioy-stin).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, υπέρ της συγκρότησης μιας «συμμαχίας των προθύμων» από τις εννιά χώρες της ευρωζώνης που ζητούν την έκδοση κορωνοομολόγων, τάσσεται ο αναλυτής των Financial Times Wolfgang Münchau επισημαίνοντας ότι μια τέτοια κίνηση αξίζει το ρίσκο, προκειμένου οι χώρες αυτές να μοιραστούν το οικονομικό βάρος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο ναυάγιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ και την σφοδρή αντιπαράθεση για το κορωνοομόλογο μετά την επίμονη άρνηση Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων βόρειων χωρών, ο γνωστός αναλυτής σημειώνει στο άρθρο γνώμης στους FT:
«Καμία κρίση δεν ποτέ αρκετά μεγάλη για να εμποδίσει κράτη μέλη της ΕΕ να βάζουν πρώτα τα στενά εθνικά τους συμφέροντα. O Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γόπκε Χούστρα εκμεταλλεύτηκε μάλιστα την ευκαιρία για να επιτεθεί κατά της παρελθούσης δημοσιονομικής σπατάλης ορισμένων κρατών μελών, όπως τη θεωρεί.
Επικαλέστηκε το κλασικό επιχείρημα ότι ένα ευρωομόλογο θα προκαλούσε ηθικό κίνδυνο, ανεύθυνης σπατάλης, ιδέα που είναι μεταξύ Γερμανών και Ολλανδών οικονομολόγων δημοφιλής και συχνά υποκρύπτει βαθιές προκαταλήψεις και δυσπιστία έναντι των ξένων. Αν και δεν επιδεικνύουν όλοι μια τέτοια έλλειψη τακτ, όσο ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, η αντίληψη είναι διαδεδομένη στην χώρα του και στην Γερμανία».
Ο αναλυτής των FT θεωρεί ότι παρά το «όχι» των Μέρκελ, Ρούτε και Σία η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας των εννιά, που ζητούν την έκδοση κορωνοομολόγου, μπορούν να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο: «Θα μπορούσαν να εκδώσουν μόνες τους ένα ομόλογο αμοιβαίου χαρακτήρα σε μια συμμαχία των προθύμων.
Στην συνέχεια θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ΕΚΤ να τα αγοράζει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – ΡΕΡΡ). Από νομικής άποψης ένα αμοιβαιοποιημένο εργαλείο χρέους μεταξύ μιας ομάδας κυρίαρχων κρατών θα εξακολουθεί να μετρά ως εθνικό χρέος με μοιρασμένη την υποχρέωση εξόφλησης.
Αυτό, βέβαια, δεν θα μπορούσε να μειώσει το βάρος του χρέους ευάλωτων κρατών μελών όπως θα έκανε ένα κατάλληλα σχεδιασμένο πανευρωπαϊκό εργαλείο, αλλά τουλάχιστον θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο αντλώντας παράλληλα κάποια χρήματα [από τις αγορές]. Αυτό κρύβει ένα ρίσκο και μια ευκαιρία.
Ομόλογα που θα υποστήριζαν οι εννέα χώρες θα μπορούσαν να εκληφθούν ως προάγγελος μιας μελλοντικής διάσπασης. Η άποψή μου από την έναρξη της κρίσης της ευρωζώνης είναι ότι η Γερμανία θα σπεύσει να βοηθήσει άλλες χώρες μόνον αν νιώσει μια υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη. Αν τα μέλη δεν είναι έτοιμα να αποχωρήσουν, τίποτε δεν θα αλλάξει. Αν οι εννιά της ευρωζώνης επιλέξουν να μη ρισκάρουν, θα χάσουν την ευκαιρία.
Σημειώνω ότι οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Ισπανίας έδρασαν από κοινού όταν απέρριψαν το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα: είναι μια απολύτως αναγκαία αντιπαράθεση», σημειώνει.

Κατά την άποψη του Münchau ο σκοπός της έκδοσης άπαξ και διά παντός ενός κορωνοομολόγου θα πρέπει να υπερβαίνει το στόχο της παροχής ασφάλισης ή της στήριξης των εθνικών συστημάτων υγείας, αφού τα χρήματα που θα αντληθούν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για ένα επενδυτικό πρόγραμμα μετά την παρέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Αν οι εννιά χώρες επιλέξουν τη συνοδοιπορεία, μπορούν να το κάνουν. Είναι μια ριψοκίνδυνη επιλογή, αλλά όχι τόσο ριψοκίνδυνη όσο το να υπαχθούν στην ομπρέλα διάσωσης που έστησε η ευρωζώνη κατά την τελευταία κρίση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα κράτη μέλη που χρειάζονται χρήμα και ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα πρέπει να αποδεχθούν δημοσιονομική εποπτεία», συνεχίζει.
«Η Ιταλία και η Ισπανία θα έπρεπε να αποδεχθούν μια διάβρωση της δημοσιονομικής τους κυριαρχίας πιθανώς επί γενεές, την ώρα που η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα επανέρχονται σε μεγάλη δημοσιονομικά πλεονάσματα ενάντια στην υπόλοιπη ευρωζώνη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Δεν πιστεύω ότι μια τέτοια λύση είναι βιώσιμη. Η Ιταλία θα μπορούσε εύκολα να καταλήξει με μια αναλογία χρέους έναντι του ΑΕΠ της κοντά στο 200% όταν παρέλθει η κρίση αυτή. Με υψηλή ανεργία, χαμηλή ανάπτυξη και χωρίς δημοσιονομική ανεξαρτησία θα γινόταν γόνιμο πολιτικό έδαφος για εκείνους στη Δεξιά που τάσσονται υπέρ της αποχώρησής της χώρας από το ευρώ.
Θυμηθείτε πώς προέκυψε η πλειοψηφία υπέρ του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποχώρηση από την ΕΕ ξεκίνησε ως ένα περιθωριακό εγχείρημα της εθνικιστικής Δεξιάς κι επικράτησε επειδή προσέλκυσε επαρκή υποστήριξη από το κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα και τμήματα της Αριστεράς. Ανεξάρτητα απ’ το αν είναι κανείς ευρωπαϊστής ή ευρωσκεπτικιστής, δεν είναι λογικό να επιλέγουν οι χώρες οικονομικές ρυθμίσεις που είναι επιζήμιες για τα συμφέροντά τους.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που ζητούν την έκδοση του κορωνοομολόγου συνδέονται σε μεγάλο βαθμό γεωγραφικά στο νότο και τη δύση της ευρωζώνης. Δεν γνωρίζουμε αν θα διασπαστεί η νομισματική ένωση, ούτε αν αυτό θα γίνει συντεταγμένα ή άτακτα. Αλλά αν συμβεί, γνωρίζουμε που θα τραβηχτεί η διαχωριστική γραμμή», κατέληξε (https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/863883_ft-oi-9-prepei-na-ekdosoyn-mones-toys-eyroomologo-i-germania-tha).
Ταυτόχρονα, επιστροφή στην κρίση για Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία βλέπουν τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά αυτή την φορά κατανοούν πως δεν θα γίνει ανεκτή η στάση της Γερμανίας να θέλει να καταχρεώσει και πάλι τις χώρες του Νότου και κατά συνέπεια η ΕΕ θα διαλυθεί.

Η Γερμανία αυτό που ζητάει είναι να μην διαχυθεί το κόστος της κρίσης στην ευρωζώνη αμοιβαία σε όλα τα κράτη με έκδοση ευρωομολόγου, αλλά οι πληγείσες χώρες να δανειστούν η καθεμία ξεχωριστά και φυσικά να τις θέσει αργότερα υπό οικονομικό έλεγχο και να εξαθλιώσει τους λαούς τους με συνεχή μνημόνια ενώ η ίδια θα βγει «ατσαλάκωτη».
H Süddeutsche Zeitung επανέρχεται στην πρόταση της Ιταλίας (και όχι μόνο) για έκδοση ευρω-ομολόγου με στόχο να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες των μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.
Σε σχόλιο με τίτλο «Αν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει η Ευρώπη», η εφημερίδα του Μονάχου προειδοποιεί: «Οι πολίτες δεν βιώνουν την ΕΕ ως έναν χώρο που τους προστατεύει, αλλά ως έναν χώρο στον οποίο κάθε χώρα βασίζεται στις δικές της δυνάμεις. Πουθενά δεν γίνεται αισθητό αυτό με τόσο επώδυνο τρόπο, όσο στην Ιταλία, όπου η οδύνη είναι απροσμέτρητη.
Και κανείς δεν κατηγορείται για τη διάψευση ελπίδων τόσο πολύ όσο η Γερμανία, η μεγαλύτερη και οικονομικά ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Μία από τις πιο ντροπιαστικές εμπειρίες της κρίσης είναι ότι, για να το θυμηθούν αυτό οι Γερμανοί, χρειάστηκαν ολοσέλιδες καταχωρήσεις Ιταλών πολιτικών στις εφημερίδες, καθώς και μία τηλεοπτική εμφάνιση του πρωθυπουργού (της Ιταλίας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD)».
Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να ακουστεί, αν μη τι άλλο. Η έκκλησή του δεν απευθύνεται στη γερμανική γενναιοδωρία. Ο Κόντε απλώς περιγράφει αυτό που κανείς δεν θα έπρεπε να παραβλέπει.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν χτυπηθεί από μία καταστροφή, την οποία μόνο από κοινού μπορούν να αντιμετωπίσουν. Στο τέλος το στοίχημα δεν θα είναι αν θα εξέλθει από την κρίση η Γερμανία, η Αυστρία ή το Λουξεμβούργο, αλλά εάν η ΕΕ, στο σύνολό της, θα καταφέρει να αποφύγει την κατάρρευση. Κανείς δεν πρέπει να έχει ψευδαισθήσεις: αν αποτύχει η Ιταλία, θα αποτύχει και η Ευρώπη».
Στο μεταξύ, η γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα DIE ZEIT και η γαλλική Le Monde δημοσιεύουν κοινή έκκληση οικονομολόγων, πολιτικών και διανοουμένων για την έκδοση ευρω-ομολόγου. Το κείμενο υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι οικονομολόγοι Πέτερ Μπόφινγκερ και Μαρσέλ Φράτσερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο κοινωνιολόγος Γιούργκεν Χάμπερμας και ο σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ.
«Εάν ο Βορράς δεν βοηθήσει τον Νότο, τότε θα χάσει- όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και την Ευρώπη», προειδοποιούν οι υπογράφοντες.
Όπως επισημαίνει η Handelsblatt και αναφέρει η DW στην ελληνική της έκδοση «στην Ελλάδα η καμπύλη είναι πολύ πιο επίπεδη (από την Ιταλία ή την Ισπανία) με 1.415 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 50 νεκρούς.

Αλλά και εδώ η οικονομική δραστηριότητα έχει σταματήσει. Η χώρα που μόλις συνήλθε από τη χειρότερη οικονομική κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της, κινδυνεύει να επιστρέψει στην ύφεση».
Σημειώνει μάλιστα πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στην προσπάθειά τους να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μάλιστα ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2021 τα «κόκκινα δάνεια» θα μειώνονταν στο 20%.
«Αυτός ο σχεδιασμός τίθεται πλέον σε κίνδυνο. Γιατί τώρα οι συνθήκες αλλάζουν δραματικά. Αντί ανάπτυξης 2,8% ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 3% για το 2020. Άλλες προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για μείωση μεταξύ 5 και 15%. Αυτό συνεπάγεται νέους κινδύνους για τις τράπεζες. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για απώλειες ύψους περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ».
Έχουν όμως και οι οικονομικά ισχυροί της Ευρώπης τα προβλήματά τους. Στην Αυστρία το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 1946. «Ιστορικό ρεκόρ: 566.522 άνθρωποι χωρίς δουλειά» είναι ο τίτλος της Kronen Zeitung.
«Είναι η πρώτη φορά από τις αρχές του 2017 που καταγράφεται άνοδος της ανεργίας», συμπληρώνει η αυστριακή εφημερίδα.
«Στον τουρισμό το μεγαλύτερο πλήγμα», προειδοποιεί ανάλυση της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης (ORF), η οποία φιλοξενεί εκτιμήσεις του Χέλμουτ Μάρινγκερ, επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου WIFO της Βιέννης.
Ο Αυστριακός αναλυτής επισημαίνει ότι «πρόκειται για μία κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι μία κατάσταση προσωρινή, την οποία θα διαδεχθεί η ομαλότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα». Όλα αυτά, τονίζει ο Χέλμουτ Μάριγνκερ, σε περίπτωση που το «λουκέτο» της αυστριακής οικονομίας τερματιστεί στα τέλη Απριλίου.
Προσπάθεια αισιόδοξης ανάγνωσης και από την εφημερίδα Die Presse:
«Πίσω από τον δραματικό αριθμό των ανέργων διαφαίνεται μία υποψία ελπίδας. Οι περισσότεροι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι σύντομα θα επαναπροσληφθούν», σημειώνει η εφημερίδα, για να επισημάνει ωστόσο:

«Την φράση ‘για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου’ θα την ακούσουμε, δυστυχώς, πολλές φορές ακόμη. Τώρα την ακούμε με αφορμή τα ποσοστά ανεργίας. Τον Μάρτιο σχεδόν 600.000 άνθρωποι καταγράφονται χωρίς δουλειά. Η δραματική άνοδος οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά, στον κορονοϊό. Διότι από τους νέους ανέργους περισσότεροι από 60.000 προέρχονται από τον κλάδο του τουρισμού και της γαστρονομίας» (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/864182_dw-i-germania-epimeinei-na-valei-se-mnimonia-logo-koronoioy-ellada).
Τελικά, στην νέα Ευρωσύνοδο στις 23 Απριλίου του 2020, η πρόταση περί έκδοσης κορονο-ομολόγου, την οποία χαιρέτισε ακόμη και ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσέκρουσε στις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου και των συμμάχων του και προστέθηκε στα άλλα τρόπαια που αποτελούν την συλλογή της Άνγκελα Μέρκελ.
Αυτή η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, κατέληξε στην ανάθεση εντολής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σε σύντομο χρονικό διάστημα νέες τροποποιημένες προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που θα καλύψει την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Παράλληλα, συμφώνησαν για το «πάντρεμα» του ΠΔΠ με ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, αφήνοντας πάλι την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους όρους, το ποσό και τους τρόπους χρηματοδότησης (χωρίς να διευκρινίζει εάν θα είναι δάνεια ή επιχορηγήσεις) των πόρων του εν λόγω Ταμείου προς στα κράτη-μέλη.
Η πρόταση 9 κρατών-μελών για έκδοση ευρω-ομολόγου ή κορονο-ομολόγου δεν είχε καμία τύχη μετά την απόρριψή της από την Γερμανία και τους συμμάχους της. Η Γερμανία, λοιπόν, στηριζόμενη στην Ολλανδία, την Αυστρία, την Φινλανδία, την Σουηδία και την Δανία, ήταν για ακόμα μια φορά ο μεγάλος νικητής της συνόδου.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν οι προτάσεις που από την αρχή υποστήριξε η Άνγκελα Μέρκελ και οι σύμμαχοί της: να αναζητηθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας μόνο μέσω του τροποποιημένου κοινοτικού προϋπολογισμού, από τα σπλάχνα του οποίου θα συσταθεί ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση περί έκδοσης κορονο-ομολόγου, την οποία χαιρέτισε ακόμη και ο Πορτογάλος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσέκρουσε στις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου και των συμμάχων του και προστέθηκε στα άλλα τρόπαια που αποτελούν την συλλογή της Άνγκελα Μέρκελ.
Τι μένει για τις χώρες του Νότου; Στρυμωγμένες στην κοινοτική σκακιέρα, δεν τους απομένει παρά να αναζητήσουν μια ηρωική ήττα, επιδιώκοντας, για να σώσουν την παρτίδα στα μάτια της κοινής γνώμης των χωρών τους, να βελτιώσουν τους όρους που θα διέπουν το νέο Ταμείο Ανάκαμψης και αποφεύγοντας να φορτώσουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος τους. Και φυσικά να παλέψουν για τα οφέλη που τυχόν προκύψουν από τις τροποποιημένες προτάσεις που θα υποβάλει η Κομισιόν για το ΠΔΠ.
Μην ξεχνάμε, όμως, ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν διόρισε, με την ανοχή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την στενή φίλη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πηδάλιο της Επιτροπής για να «εισπράξει» προτάσεις που δεν συνάδουν με τα γερμανικά συμφέροντα.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, χαιρέτισε φυσικά τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου και αναφέρθηκε στην επικύρωση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις 9 Απριλίου από το Eurogroup, οι οποίες αφορούν την χορήγηση μέσω δανειοδοτήσεων ποσού 540 δισ. ευρώ από ένα πακέτο τριών μέτρων, το οποίο, όπως είπε, δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού. Μίλησε περί ανάγκης «στρατηγικής αυτονομίας» και προέβλεψε ότι η τροποποιημένη πρόταση της Κομισιόν για το ΠΔΠ θα αποτελέσει ένα «ισχυρό εργαλείο», από το οποίο θα προκύψει μία «κοινή θέση» των κρατών-μελών.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φρόντισε να μην ανοίξει τα χαρτιά της στην ερώτηση αν το νέο πρόγραμμα ανάκαμψης θα χορηγήσει ενισχύσεις στα κράτη-μέλη υπό τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων που ζητούν οι χώρες του Νότου ή και τα δύο. Παρατήρησε, όμως, ότι γύρω από το θέμα αυτό υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό που έχει σημασία, είπε, είναι να καθοριστεί ένα πλαίσιο στους κόλπους του τροποποιημένου ΠΔΠ. Και «δεν μιλάμε για δισ. ευρώ αλλά τρισ.»...
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε την πρόταση του Ηλία Μόσιαλου για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών.

Την επείγουσα συγκρότηση ενός Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund), επιπροσθέτως της λειτουργίας του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός δήλωσε σύμφωνος με την άποψη ότι το Ταμείο αυτό πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με κάποιου είδους κοινό εργαλείο μακροπρόθεσμου χρέους.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση ότι το Ταμείο θα πρέπει να λειτουργήσει εμπροσθοβαρώς και να εστιάσει πρωτίστως σε επιχορηγήσεις προς τα κράτη-μέλη παρά σε δάνεια, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε περαιτέρω αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ». Θέση που βρίσκεται κοντά στη λογική της ισπανικής πρότασης για τη δημιουργία ενός ταμείου 1,5 τρισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μια στρατηγική η οποία δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κάθε χώρας θα ήταν πράξη προς το συμφέρον όλων των χωρών και όχι μόνο πράξη αλληλεγγύης και σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά «πολύ λίγα, πολύ αργά».
Επιπλέον, πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ζητήσει από την Κομισιόν την επεξεργασία μιας πολύ συγκεκριμένης πρότασης για την επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων το συντομότερο δυνατόν. Δήλωσε ακόμα ότι η Ενιαία Αγορά δεν υφίσταται μόνο για να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών αλλά έχει ως πυλώνα και την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων και ζήτησε να υπάρξει άμεσα κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τον τουρισμό και ειδικότερα να στηριχθεί ο τουρισμός στις χώρες του Νότου.
Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί εγκαίρως ένα θετικό σήμα στην τουριστική αγορά, καλώντας όλες τις πλευρές να εργαστούν με ταχύτητα. Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης τάχθηκε εκ νέου υπέρ της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά τις πατέντες ενός πιθανού εμβολίου κατά του κορωνοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση των κρατών-μελών σε αυτό όταν θα φτάσουμε στη φάση της μαζικής παραγωγής εμβολίων. Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταλεί ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειές της τόσο στο Αιγαίο όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ, όπου αναφέρθηκε στην ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, επέκρινε τις αποφάσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος κατάργησε το ουγγρικό κοινοβούλιο και προώθησε μέτρα φίμωσης του Τύπου με πρόσχημα την πανδημία. Τέλος, ο πρωθυπουργός πρότεινε -στο πλαίσιο ενθάρρυνσης των πολιτών των χωρών του Βορρά να κάνουν τουρισμό στον Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς- να πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Κάτι που έγινε αποδεκτό.
■ Όσον αφορά τα εγχώρια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, την παράταση των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα, μέχρι τις 4 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου αποκλιμάκωσης, το οποίο πρόκειται να ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.
Αρκετά... τρομοκρατική ήταν η παρέμβαση της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην χθεσινή σύνοδο των 27 της Ε.Ε. Επιδιώκοντας ένα «ταρακούνημα» και προσπαθώντας να πιέσει για «μείζονες αποφάσεις», προειδοποίησε ότι η ύφεση στην ευρωζώνη μπορεί να φτάσει φέτος ακόμη και το 15% του ΑΕΠ, σύμφωνα βέβαια με το χειρότερο σενάριο.
Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ δυσμενέστερη από εκείνη του ΔΝΤ, που την προηγούμενη εβδομάδα προέβλεπε ύφεση έως 9% για την ευρωζώνη. Η Λαγκάρντ, κατά πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, επανέλαβε το κλισέ ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κινδυνεύουν να κάνουν «πολύ λίγα και πολύ αργά» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και τάχθηκε υπέρ ενός ισχυρού και ευέλικτου ταμείου ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης.
Στην «σειρήνα συναγερμού» που χτύπησε η Λαγκάρντ συνέβαλαν και τα στοιχεία της εταιρείας IHS Markit για τον δείκτη των υπευθύνων αγορών (PMI) στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, που βυθίστηκε στις 13,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε να διενεργείται η έρευνα, το 1998. Ο δείκτης αποτυπώνει κυριολεκτικά κατάρρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη νομισματική ένωση.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση του δείκτη PMI αντιστοιχεί σε συρρίκνωση της οικονομίας του ευρώ κατά 7,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Την ίδια εξέλιξη είχαν όλοι οι επιμέρους δείκτες της Markit.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών καταποντίστηκε στις 11,7 από τις 26,4 μονάδες και ο PMI της μεταποίησης έπεσε τον Απρίλιο στις 33,6 από τις 44,5 μονάδες του Μαρτίου (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/240428_kai-sto-telos-kerdizei-i-angkela-merkel).
Στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της χωράς αυτής Βίκτωρ Ορμπάν έλαβε το «πράσινο φως» από το κοινοβούλιο της χώρας (το οποίο ελέγχει κατά τα 2/3 αφού έχει 133 στις 199 έδρες) για να αναλάβει ριζικά ενισχυμένες υπερεξουσίες στο πλαίσιο της επ' αόριστον κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρύξει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. 
Στο πλαίσιο του έκτακτου καθεστώτος, η κυβέρνηση θα μπορεί να αναστέλλει την ισχύ των νόμων μέσω διαταγμάτων και να εισάγει έκτακτα μέτρα μέσω κυβερνητικών εγκυκλίων, υπό το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας, της προσωπικής και υλικής ασφάλειας των πολιτών, αλλά και της οικονομίας.
Και επίσης και το επ' αόριστον κλείσιμο του  κοινοβουλίου, αναστολή νόμων, απαγόρευση εκλογών και δημοσίευσης κάθε αντίθετης άποψης! Έτσι συμφάν με επικροτείς του Ορμπάν, με άλλοθι την πανδημία του κορωνοϊού στην Ουγγαρία εγκαθιδρύεται δικτατορία (https://www.sdna.gr/politiko-deltio/diethni/706995_biktor-ormpan-enas-neos-hitler-kanei-praxikopima-kai-i-eyropi-ton).
Πως αντέδρασε η… δημοκρατική Ευρώπη, που αρνήθηκε να βοηθήσει ανθρωπιστικά την Ισπανία και την Ιταλία, εκεί που «θερίζει» ο κορωνοϊός; Ουδέν σχόλιο ως τώρα, ανοχή στο πραξικόπημα του Όρμπαν, ο οποίος, όσο οξύμωρο κι αν φαίνεται, «ρώτησε» την δημοκρατία αν μπορεί να στήσει την δικτατορία του και πήρε θετική απάντηση. Μια δημοκρατική δικτατορία; Δικτατορία; Δεν μπορεί κανείς να πει αυτή τη λέξη, θα τον βάλει φυλακή ο Όρμπαν.
Στην Τυνήσια, αν και στην Άγκυρα ήταν σίγουροι πως είχαν κάποια σημαντική συμμαχία με την Τύνιδα αλλά η τελευταία σε μια απόλυτη ενέργεια αιφνιδιασμού φαίνεται πως σύναψε συμφωνία με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ για την από κοινού προστασία των λιβυοτυνησιακών συνόρων!
Ο Αχμέτ Ελ Μισμαρί, εκπρόσωπος του Χαφτάρ στην δήλωση του είπε πως «Σύντομα θα κάνουμε από κοινού επιχειρήσεις με την Τυνησία για την προστασία των συνόρων».
Η Τουρκία για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη, είχε ζητήσει βάση από την Τυνησία, αλλά το αίτημα εκείνο δεν έγινε δεκτό.

Μέχρι τώρα η Τυνησία έδειχνε να κρατάει ουδέτερη στάση και ότι δεν ήθελε καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της Λιβύης. Όμως αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του LNA κάτι αλλάζει στην εξωτερική πολιτική της Τύνιδας.
Σίγουρα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Χάφταρ είναι σε σαφώς πλεονεκτικότερη θέση για να κερδίσει την σύγκρουση, ενώ οι δυνάμεις του έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα φυλάκια του GNA στην μεθόριο με την Τυνησία.
Η συμφωνία αυτή είναι εν μέρει λόγω ρεαλισμού αλλά σημαίνει πως η Τύνιδα αρχίζει να αποδέχεται ως μόνη νόμιμη πολιτική οντότητα στην Λιβύη τον Χαλίφα Χάφταρ, σημαίνει πως αρχίζει να επιλέγει πλευρά και είναι αυτή του Χαλίφα Χάφταρ και επίσης πως δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις την τυνησιακή παραμεθόριο για επιχειρήσεις «μπες-βγες» κατά των δυνάμεων του LNA στο μέλλον καθώς αυτό θα σήμαινε άμεση εμπλοκή της Τύνιδας.
Η αλήθεια είναι πως με τον κορονοϊό το Λιβυκό ζήτημα έχει ξεχαστεί ενώ η ίδια η Τουρκία έχει πλέον πολλά εσωτερικά προβλήματα να αντιμετωπίσει λόγω της πανδημίας (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/864569_i-tynisia-symfonise-me-ton-halifa-haftar-na-prostateyoyn).
Στην Λιβύη, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR) ανακοίνωσαν την πλήρη υποστήριξή τους στον Γενικό Διοικητή του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αρχιστράτηγο Χαλίφα Χαφτάρ, για την διαχείριση των υποθέσεων της χώρας σε αυτό το στάδιο.
Σε ξεχωριστές δηλώσεις, τα μέλη της HoR, Γιουσούφ αλ Ακούρι, Αμπού Μπακρ Αμπαΐρα , Αϊσά αλ Ταμπλάκι και Σαΐντ Σμπάκα, ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης να αναλάβει την διαχείριση των υποθέσεων της χώρας ως απάντηση στις προσδοκίες για σταθερότητα και ευημερία του λαού της Λιβύης, ο οποίος βγήκε στο δρόμο σε διάφορες περιοχές προς υποστήριξη της εντολής του Στρατού.
Ο αρχηγός της Γενικής Διοίκησης, αρχιστράτηγος  Χαλίφα Χαφτάρ, ανακοίνωσε την απάντησή του για «κλήση των πολιτών» σχετικά με την εντολή και «άρση της πολιτικής συμφωνίας» που υπογράφηκε στην Μαροκινή πόλη Σκιράτ (Skhirat) το 2015, περιγράφοντας την συμφωνία ως «ύποπτη που κατέστρεψε την χώρα και την οδήγησε σε επικίνδυνες περιπέτειες».
Ο Χαφτάρ, σε ομιλία του, εξέφρασε "την ετοιμότητά του για αυτό το ιστορικό καθήκον, σε αυτές τις εξαιρετικές περιστάσεις, ώστε να σταματήσει το έργο της πολιτικής συμφωνίας, και να καταστεί μέρος του παρελθόντος με την απόφαση του λαού της Λιβύης  από τον οποίο πηγάζει η εξουσία».
«Η απάντηση της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων στην βούληση του λαού, είναι η αποδοχή της κλήσης παρά το βάρος των περιστάσεων και της πολλαπλότητας των υποχρεώσεων και το μέγεθος των ευθυνών ενώπιον του Θεού και των ανθρώπων, του καθήκοντος και της ιστορίας μας».
Ο Χαφτάρ υποσχέθηκε ότι θα «υπόκειται στην βούληση του λαού και θα εργάζεται στο μέγιστο των δυνατοτήτων του,  για να ανακουφίσει τα δεινά του και ότι η εξυπηρέτηση του πολίτη, η προστασία των δικαιωμάτων του, η εκπλήρωση των φιλοδοξιών του και η αξιοποίηση δυνατοτήτων προς όφελός του πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας», σημειώνουν τα λιβυκά δημοσιεύματα (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/04/blog-post_808.html).
Στην δε Σερβία, η Ρωσία έστειλε 11 στρατιωτικά αεροπλάνα με ιατρικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Η Ρωσία, η οποία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει περισσότερα από 3.500 κρούσματα του ιού, έχει ήδη στείλει παρόμοια φορτία βοήθειας στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-mosxa-stelni-stratiotika-aeroplana-me-iatriko-eksoplismo-sti-servia).
Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής, ο Σίνζο Άμπε, κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα, το Τόκιο και ακόμη έξι μεγάλες περιφέρειες της χώρας, που καλύπτουν το 44% του πληθυσμού, ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19 στη χώρα. Την ίδια ώρα, έθεσε σε εφαρμογή μέτρα συνολικής αξίας περίπου 1 τρισ. δολαρίων για να στηρίξει την οικονομία της χώρας που έχει πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης προβλέπει ότι οι αρχές θα μπορούν να επιβάλουν μεγάλους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, θα κλείσουν επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, καταστήματα και εστιατόρια, θέατρα, μπαρ. Ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει ποινές, καθώς εκτιμούν ότι οι πολίτες θα συμμορφωθούν στις οδηγίες, λόγω και της κουλτούρας της χώρας.

Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία, τα μέσα μεταφοράς, οι τράπεζες και οι δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά.
Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είπε ότι «δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας, και η παγκόσμια οικονομία, αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και την ανθρώπινη ζωή με κάθε κόστος».
Τόνισε ότι αν περιοριστούν οι ανθρώπινες επαφές σε ποσοστό 70-80%, η αύξηση των κρουσμάτων της ασθένειας θα κορυφωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, πριν αρχίσει να παίρνει την κατιούσα. Τόνισε δε ότι το σύστημα υγείας και οι θέσεις ΜΕΘ βρίσκονται πολύ κοντά στον κορεσμό εξαιτίας της πανδημίας.
Η Ιαπωνία, που μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε παρουσιάσει έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού, μέσα σε πέντε ημέρες παρουσίασε διπλασιασμό των περιστατικών, που έφτασαν τα 1.200 με επίκεντρο την πρωτεύουσα Τόκιο, αλλά και μεγάλες πόλεις όπως η Οσάκα.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Άμπε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν τις 10.000 μέσα σε δύο εβδομάδες και τις 80.000 σε ένα μήνα και για τον λόγο αυτό η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν απολύτως αναγκαία.
Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας σήμερα επικύρωσε το πακέτο οικονομικών μέτρων ύψους 990 δισ. δολαρίων (108 τρισ. γεν) που ισούται περίπου σε 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Για να καθησυχάσουν τους πολίτες οι υπουργοί της κυβέρνησης καθησύχασαν τους πολίτες ότι υπάρχει επάρκεια αγαθών, ψαριών, φρούτων και λαχανικών και ότι δεν πρόκειται να διαταραχθεί η αλυσίδα τροφοδοσίας (https://www.efsyn.gr/node/238291).
Σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, προσπαθώντας να υποτιμήσει και να γελοιοποιήσει την πρόσφατη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Τα Σκόπια έγιναν το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στις ελπίδες της Μόσχας ότι θα διατηρούσε την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια, αφού Μαυροβούνιο και Αλβανία έχουν ήδη ενταχθεί στη συμμαχία, αναφέρει ο ξένος τύπος.
"Παρά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Βόρεια Μακεδονία, οι ηγέτες ανέφεραν την ιστορική φύση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η οποία δήθεν θα διασφαλίσει την σταθερότητα και την ασφάλεια των Σκοπίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκάλεσε ακόμη τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ως απαίτηση των πατέρων μας και των παππούδων μας.
"Αυτό που δεν αναφέρθηκε όμως, ήταν το πόσο κοντά στην επίσημη ημερομηνία ένταξης της χώρας στην συμμαχία, ήταν η επέτειο από την έναρξη των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ", αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου 1999 έως τις 10 Ιουνίου 1999. Τα Σκόπια ήταν ήδη μια ανεξάρτητη χώρα εκείνη την εποχή, δεχόμενα την εισροή πολλών προσφύγων από το Κόσοβο. Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, το οποίο έχει ανακοινώσει ότι ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια επιδίωκαν σταθερά την ένταξη τους στη Συμμαχία.
Το κύριο εμπόδιο ήταν το βέτο από την Ελλάδα, που αφορούσε τη διαμάχη για το όνομα της χώρας, κάτι που έγινε με την περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών την 12η Ιουνίου 2018, τονίζει το άρθρο.
Η Ρωσία θεωρεί ως νομικές παρατυπίες τον τρόπο επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, παράλληλα με την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση πολιτών στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας διευκρίνισε:
"Σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο, η προσέλευση στο δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ στις 30 Σεπτεμβρίου 2018 ήταν πολύ χαμηλή για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα στη Βόρεια Μακεδονία.
Διάφορες περιπτώσεις παρεμβολών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας, όπως εκβιασμός και εκφοβισμός, έγιναν γνωστά στο κοινό. Όλα αυτά παραμένουν απαρατήρητα από τους δυτικούς εταίρους μας, οι οποίοι συνήθως είναι αυτοί που μας υποδεικνύουν κάθε λεπτομέρεια όταν πρόκειται για νομοθετική διαδικασία".
Η Ρωσία υποστήριξε ότι η προσθήκη μιας αδύναμης χώρας όπως τα Σκόπια βελτιώνει ελάχιστα τη στρατιωτική δύναμη της Συμμαχίας και υποδηλώνει ότι η αξία της ένταξής της σε αυτήν είναι επίσης αμφίβολη.
"Είναι προφανές ότι η συμμετοχή των Σκοπίων στην συμμαχία δεν αποδίδει πρόσθετη αξία στην ευρωπαϊκή, περιφερειακή ή εθνική ασφάλεια. Τώρα τα Σκόπια πρέπει να αυξήσουν άμεσα τις δαπάνες τους για την άμυνα και τις αγορές δυτικών, κυρίως αμερικανικών, όπλων και εξοπλισμού.

Αυτή είναι η τιμή που θα πρέπει να πληρώσει το κράτος των Σκοπίων για την εκχώρηση της κυριαρχίας του σε στρατιωτικά-πολιτικά και άλλα θέματα. Όσον αφορά τα υποσχεθέντα μερίσματα ασφάλειας, η συμμαχία δεν είναι πάντοτε σε θέση να προστατεύει αξιόπιστα τα μέλη της ή ακόμα και να θέτει τέρμα σε παλιές διαμάχες μεταξύ τους, και αντί αυτού έχει την τέχνη να σκουπίζει τέτοια πράγματα κάτω από το χαλί", τονίζει η ρωσική ανακοίνωση.
Η Ρωσία βασίζεται ότι το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι θα έρθει στην εξουσία και θα ανατρέψει την όλη ατζέντα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η χώρα επρόκειτο να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου 2020, αλλά η ψηφοφορία αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στα Σκόπια υπάρχει ένα μεγάλο μέρος της χώρας που αντιτίθεται στα σχέδια αυτά και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το πολιτικό σκηνικό δεν είναι ομαλό, όταν και όποτε διενεργηθούν κοινοβουλευτικές εκλογές.
Η είσοδο όμως της χώρας ολοκληρώθηκε και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει παρά μόνο αν διαλυθεί στο μέλλον αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται κράτος της Βόρειας Μακεδονίας με την κατάπτυστη υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο μισός πληθυσμός του αποτελείται από Αλβανούς που θέλουν την ένωση με την Αλβανία (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/skopiano/6932868_kremlino-gia-skopia-ektos-dikaioy-i-symfonia-ton-prespon).
Ταυτόχρονα, την ώρα που όλες οι χώρες άνοιξαν τα Ταμεία και εκπόνησαν σχέδια ενίσχυσης των πολιτών και των επιχειρήσεων  που πλήττονται από την πανδημία ο “ένας και μοναδικός ηγέτης” της Τουρκίας  ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν το Ταμείο για να μπορέσει στη συνέχεια να βοηθήσει  τους πληγέντες …
Η “εκστρατεία αλληλεγγύης” που ξεκίνησε ο σουλτάνος καταθέτοντας πρώτος επτά μισθούς του δείχνουν τα άδεια Ταμεία της Τουρκίας.
Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Engin Ozkoc αναφερόμενος στην εκστρατεία του Ερντογάν , έγραψε στο twiter “Το σαράι ομολόγησε την πτώχευση της Τουρκίας.  Ο Πρόεδρος αποκάλυψε το άδειο Ταμείο, την ανυπαρξία δεκάρας για τις δύσκολες μέρες” . Αναρωτήθηκε τέλος, που πήγαν οι φόροι που πληρώνουν οι πολίτες.
Η  νέα εκστρατεία του σουλτάνου προκάλεσε σοκ στην κοινωνία. Ο κόσμος αναρωτιέται πως θα ζήσουν οι οικογένειες τους 60 μέρες χωρίς μεροκάματο.  Ασφαλώς ο λόγος που δεν κλείνουν οι βιομηχανίες  την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, είναι ο φόβος  της ανεργίας.  Τι θα συμβεί δηλαδή εάν σε τόσους ανέργους προστεθούν και άλλοι τόσοι…

Εύλογα ο δημοσιογράφος Μεχμέτ Νουρί Γιλμάζ υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής δεν διανεμήθηκαν τα  338 εκατ. που συγκεντρώθηκαν για τα θύματα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, τα  52 εκατ. που μαζεύτηκαν για τους Αστυνομικούς και τις οικογένειες τους που υπήρξαν θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή Μπεσίκτας, καθώς και ότι κανείς δεν γνωρίζει  τι έγιναν τα 73 εκατομμύρια που προορίζονταν για τους σεισμοπαθείς της πόλης Ερζιντζαν.
Ζοφερή η κατάσταση. Όταν κλονιστεί η οικονομία μιας χώρας καμία εξουσία δεν παραμένει όρθια (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_926.html).
Παράλληλα, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην πατρίδα μας η  πρόθεση της Αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί στο έδαφός της παράνομους μετανάστες  από την Τουρκία και να τους εγκαταστήσει σε περιοχές όπου διαβιεί η Ελληνική εθνική μειονότητα, στην Βόρεια Ήπειρο και κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Αλβανικά ΜΜΕ έφεραν στο φως τη συμφωνία  πρωθυπουργού Έντι Ράμα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση  από την αλβανική κυβέρνηση.
Πρόσφατα, Τίρανα και Άγκυρα υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας, όπου πολλοί θεωρούν πως εντάσσεται και το θέμα μετεγκατάστασης αλλοδαπών μουσουλμάνων  από την Τουρκία στην Αλβανία.
Λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, αλλά περιλαμβάνει «δραστηριότητες που τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών δεσμεύονται να ολοκληρώσουν μέσα στο 2020 προκειμένου να ενισχυθεί και να ενταθεί η αλληλεπίδραση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις!
Τι σχέση μπορεί να έχει η αμυντική συνεργασία με τους αλλοδαπούς μουσουλμάνους που θέλει να εγκαταστήσει στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας μόνο αυτοί γνωρίζουν.
Αλλά ο κίνδυνος από την εγκατάσταση 30.000 και πλέον αλλοδαπών στην Βόρειο Ήπειρο,, εκτός από την ελληνική μειονότητα είναι ότι  με την πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσουν να περάσουν, που αλλού, μα στην Ελλάδα φυσικά.
Μπορεί ο δεδηλωμένος τους στόχος τους να είναι η Ευρώπη των επιδομάτων και της καλής ζωής, αλλά και η Ελλάδα αποτελούσε  και εξακολουθεί αποτελεί πάντα ένα πάγιο στόχο των κέντρων που διαχειρίζονται τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών από την Ασία προς την Ευρώπη.

Η αρχή έγινε ήδη στο Αργυρόκαστρο. Με την  κρίση στον Έβρο να έχει σταματήσει προσωρινά, έφτασαν σε αλβανικό έδαφος 50 «πρόσφυγες» κυρίως από την Συρία, χωρίς αυτό να είναι επιβεβαιωμένο ενώ υπάρχει και μία οικογένεια από Παλαιστίνη, οι οποίοι ήδη φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων που έχει στηθεί στην περιοχή Γκρεχότ, έξω από το Αργυρόκαστρο.
Σύροι και Παλαιστίνιοι έγιναν αποδεκτοί σε αλβανικό έδαφος μετά την τακτική «ανοιχτών συνόρων» που εφάρμοσε το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με στόχο την μετακίνηση χιλιάδων παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ε.Ε. κυρίως μέσω Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 αλλοδαπών μουσουλμάνων  (αυτών που πολιορκούσαν τα ελληνικά σύνορα στην Έβρο) από την Τουρκία στην Αλβανία και σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου, εκεί δηλαδή όπου πλειοψηφεί το ελληνικό στοιχείο.
Η υπόθεση έχει ξεκινήσει  από το περασμένο καλοκαίρι  όταν συγκροτήθηκε με απόλυτη μυστικότητα ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών στις περιοχές του Αργυροκάστρου (για 5.000 άτομα), Κορυτσάς (5.000), Αγίων Σαράντα (1.000), ενώ θα δημιουργηθούν Σταθμοί Α' Βοηθειών στις συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα (Κακαβιά, Ρίπεση, Μαυρομάτι, Τρεις Γέφυρες, Καπεστίτσα).
Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία και λειτουργία «Κέντρων Υποδοχής Προσφύγων», ωστόσο η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- εργάζεται προκειμένου οι πληθυσμοί αυτοί να εγκατασταθούν μόνιμα είτε σε νέες λειτουργικές δομές είτε σε κατοικίες χωριών της περιοχής!
Το Αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε ήδη από δήμους στο νότιο τμήμα της χώρας να υποδείξουν χώρους όπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών.
Η αρχή έγινε στο Αργυρόκαστρο, όπου η εκεί δημοτική αρχή υπέδειξε δύο χώρους που αφορούν ανενεργές στρατιωτικές υποδομές.

H πρώτη στην περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου και η δεύτερη σε στρατόπεδο ταξιαρχίας του αλβανικού στρατού επί κομουνιστικού καθεστώτος, έξω από το Αργυρόκαστρο, στο δρόμο προς Τεπελένι. Υπολογίζεται ότι οι χώροι αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10.000 άτομα.

Οι προθέσεις της Αλβανικής κυβέρνησης δημιουργούν ήδη αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον πολιτικό κόσμο της χώρας, που ζητάει διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό Ράμα.
Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα μίλησε ευθέως για «απειλή δημογραφικής αλλοίωσης» του ενεργού πληθυσμού της χώρας σε περίπτωση μαζικής έλευση προσφύγων και μεταναστών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο προκάτοχός του Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ράμα ότι με αυτές τις νέες κινήσεις στρέφεται και πάλι κατά της Ελλάδας και της Ε.Ε.
«Ενώ η Αλβανία θα έπρεπε να είναι αλληλέγγυα με την Ελλάδα ώστε να εμπεδωθεί ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι εκεί που δίνεται η μάχη συγκράτησης των προσφύγων-μεταναστών, ο Ράμα σπάει το μέτωπο μετατοπίζοντας τη γραμμή στα μετόπισθεν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας με ανάρτησή του στο Facebook.
Για τον πρώην πρόεδρο πρόκειται για πρωτοβουλία που θα δώσει και πάλι δουλειά στην μαφία, η οποία έχει φροντίσει ήδη να προμηθευτεί ταχύπλοα σκάφη για την μεταφορά τους διά της Αδριατικής προς την Ε.Ε.

Αλβανοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι εάν ο Έντι Ράμα ενδιαφερόταν πραγματικά να διευκολύνει τη διαφυγή μεταναστών προς την Ευρώπη, τότε οι δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να κατασκευαστούν στο βόρειο τμήμα, στα σύνορα με Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια, ή στα παράλια της κεντρικής Αλβανίας, απέναντι από τις ιταλικές ακτές.
Μετά το σφράγισμα των συνόρων σε Σκόπια, Σερβία και Ουγγαρία, η Αλβανία επιλέγεται ως διάδρομος μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/865453_o-erama-fernei-sta-ellinoalvanika-synora-me-30000-moysoylmanoys-metanastes).
Η Βουλγαρία από την πλευρά της, παρά το «φιάσκο» των χωρών του Νότου στο Eurogroup, αποφάσισε να κάνει αίτημα ένταξης στην Ευρωζώνη, καθώς όσοι βρίσκονται εκεί έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσε.
Αίτημα ένταξης στην Ευρωζώνη αναμένεται να καταθέσει έως τα τέλη Απριλίου η Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ.
Μεταξύ άλλων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Σόφια θα επιταχύνει τη διαδικασία αίτησης, κατόπιν της σειράς διαπραγματεύσεων που είχε με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν.
«Η κρίση του κορωνοϊού έδειξε ότι όσοι βρίσκονται στην Ευρωζώνη ή στο “δωμάτιο αναμονής” έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια ευρώ» υποστήριξε, χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της Βουλγαρίας, αίτησης ένταξης στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να υποβάλει και η Κροατία.
Η Σόφια αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2007 και έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει το ευρώ, όταν πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.
Αυτή τη στιγμή, ως κύριο νόμισμα παραμένει το λεβ (BGN), το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 0,51 ευρώ (https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/867135_voylgaria-ypovalei-aitima-entaxis-stin-eyrozoni-o-koronoios-edeixe-oti-ehoyn).
Στην Βραζιλία, την ανάληψη της εξουσίας από έναν επιχειρησιακό (λειτουργικό) πρόεδρο στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, μεταδίδουν Λατινομερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Αργεντινό δημοσιογράφο Horacio Verbitsky, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο Radio El Destape, η κρίση του κορονoϊού και ο λανθασμένος τρόπος διαχείρισής της από τον δεξιό πρόεδρο Μπολσονάρο, τον οδηγεί στην απώλεια της εξουσίας.
Δεν μιλούν για πραξικόπημα από τον στρατό, αλλά λόγω της... αγανάκτησης του λαού της Βραζιλίας, ο πρόεδρος θα χάσει κάποιες από τις αρμοδιότητές του!
Όμως, το γεγονός ότι την θέση του θα πάρει αξιωματικός, με απόφαση του βραζιλιάνικου στρατού, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και η εξουσία του Μπολσονάρου τρίζει επικίνδυνα.

Αργεντίνικα μέσα αναφέρουν ότι "επιχειρησιακός πρόεδρος", προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, αναλαμβάνει ο Walter Braga Netto, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι ενοχλήθηκαν από την στάση του Μπολσονάρο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε να έχει λάβει για τον κορονοϊό.
Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές στην Βραζιλία που αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρου δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.
Το ραδιόφωνο Radio El Destape αναφέρει ότι το Βραζιλιάνικο κόμμα ζήτησε να μην λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του προέδρου και ότι πλέον υπεύθυνος για την χώρα είναι ο Neto.

Η στρατιωτική ιστοσελίδα defesanet.com.br, που θεωρείται η πιο σημαντική με ειδήσεις στους τομείς της άμυνας, της στρατηγικής, των πληροφοριών και της ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Braga Neto θα είναι έχει την ευθύνη για την διεύθυνση και τη συγκέντρωση όλων των κυβερνητικών αρχών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση διαρκεί λόγω του Covid-19.
Είπε ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή από τον Bolsonaro και την πολιτική του ομάδα και δημοσιεύθηκε σε διάφορες πύλες.
Η δημοσίευση της στρατιωτικής σελίδας εξηγεί ότι «η νέα άτυπη αποστολή» προέκυψε από μια «συμφωνία κυρίων» στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και στρατιωτικοί διοικητές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι «για πολλούς, η αποστολή της Braga Netto δεν είναι παρά μια παρέμβαση ή στρατιωτική χούντα συντονισμένη από την κυβέρνηση».
Ουσιαστικά μιλάμε όχι για ένα παραδοσιακού τύπου πραξικόπημα, αλλά για ένα «βελούδινο» πραξικόπημα από τον στρατό με την ανοχή του ανήμπορου να αντιδράσει Μπολσονάρο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι προ ολίγων ημερών ο Μπολσονάρου δεν είχε λάβει καμιά απόφαση για μέτρα αντιμετώπισης του κορονoϊού και ιδιαίτερα το lockdown στην χώρα καθώς είχε στο μυαλό τόσο την έννοια της "ανοσίας της αγέλης" όσο και το να μην διαλυθεί ολόκληρη η οικονομία.

Κατόπιν πιέσεων από την κοινή γνώμη (;) αναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα παρά το ότι στην χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί μόνο 376 νεκροί!
Την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Βραζιλιάνικη Ένωση Δικαστών για την Δημοκρατία (ABJD) υπέβαλε καταγγελία κατά του Προέδρου Μπολσονάρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Ολλανδίας.
Στην καταγγελία, ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενθαρρύνοντας δράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κορονoϊού. Από το ξέσπασμα του Covid-19, ο Μπολσονάρου είχε υποβαθμίσει τη θνησιμότητα της ασθένειας και επέκρινε την απομόνωση που συνιστά το υπουργείο Υγείας.
Η καταγγελία υπενθυμίζει μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία εκτιμά ότι μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 1,1 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που θα χτυπηθούν από τον ιό (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/865232_veloydino-praxikopima-sti-vrazilia-pairnoyn-tin-kyvernisi-apo-ton).
Τον ίδιο μήνα στην Υεμένη, οι αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης ακύρωσαν την ειρηνευτική συμφωνία που είχαν συνάψει το φθινόπωρο με την κυβέρνηση
Οι αυτονομιστές του Νότου της Υεμένης κήρυξαν την αυτονομία του Νοτίου τμήματος της χώρας αυτής που μαστίζεται από τον πόλεμο, ακυρώνοντας την ειρηνευτική συμφωνία που είχαν συνάψει το φθινόπωρο με την κυβέρνηση, κάτι το οποίο αναμένεται να περιπλέξει κι άλλο την κατάσταση όσον αφορά την μακρά σύγκρουσή της με τους αντάρτες Χούτι που ελέγχουν μεγάλο τμήμα του βορρά της χώρας.
Το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και ότι “συνωμότησε” κατά του σκοπού του Νότου και ανακοίνωσε ότι κηρύσσει την αυτονομία του νοτίου τμήματος της Υεμένης από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.
“Το STC κηρύττει την αυτονομία του νότου από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 25 Απριλίου του 2020 και μια επιτροπή για την αυτονομία θα αρχίσει τις εργασίες της βάσει ενός καταλόγου στόχων που έχουν οριστεί από την προεδρία του Συμβουλίου”, αναφέρουν οι αυτονομιστές σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Η ρήξη αυτή ανάμεσα στους πρώην συμμάχους σημειώνεται την ώρα που ο συνασπισμός αραβικών δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία, ο οποίος υποστηρίζει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην σύγκρουση της με τους αντάρτες Χούτι, παρέτεινε κατάπαυση του πυρός που είχε κηρύξει μονομερώς στο πλαίσιο του αγώνα, σύμφωνα με το Ριάντ, για την ανάσχεση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Ωστόσο οι Χούτι απέρριψαν την κίνηση αυτή του Αραβικού συνασπισμού δυνάμεων του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία και οι μάχες συνεχίζονται στην Υεμένη, στην οποία ο πόλεμος έχει προκαλέσει την χειρότερη, όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ, ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τα πέντε τελευταία χρόνια στον πόλεμο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Χούτι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Οι αυτονομιστές της Νότιας Υεμένης, οι οποίοι αγωνίζονται για καιρό για την ανεξαρτησία τους, υπέγραψαν τον Νοέμβριο στο Ριάντ συμφωνία με την κυβέρνηση για τον καταμερισμό της εξουσίας, με την οποία τερματιζόταν μια μάχη για τον Νότο, κατά την οποία οι αυτονομιστές είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άντεν.
Ωστόσο η συμφωνία αυτή ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία λόγω της μη εφαρμογής εγκαίρως σημαντικών μέτρων που προέβλεπε, κυρίως τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης που θα περιελάμβανε εκπροσώπους των αυτονομιστών του Νότου, όπως και την ανασυγκρότηση των ενόπλων δυνάμεων.
Τον Απρίλιο η Υεμένη κατέγραψε το πρώτο κρούσμα νέου κορωνοϊού στη χώρα, στην Χαντραμαούτ, μια επαρχία του νότου, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Το κρούσμα αυτό προκάλεσε φόβους για εξάπλωση της νόσου Covid-19 στην χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο.
Παράλληλα τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Νότια Υεμένη αυτόν τον μήνα, από τις οποίες καταστράφηκαν σπίτια και δρόμοι στο Άντεν (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/6937259_yemeni-oi-antartes-kiryxan-tin-aytonomia-toy-notioy-tmimatos-tis-horas).
Στο Ισραήλ, σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήρθαν τελικά οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις του Ισραήλ, προκειμένου να αποφευχθεί η νέα προσφυγή στις κάλπες.
Ισραηλινά μέσα μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια «κυβέρνηση ενότητας» που θα τερμάτιζε το πολιτικό αδιέξοδο ενός έτους.
Όπως αναφέρουν οι δύο ηγέτες θα αναλάβουν εναλλάξ το πρωθυπουργικό αξίωμα, με τον Νετανιάχου να αναλαμβάνει πρώτος για διάστημα 18 μηνών, προτού παραδώσει τα ηνία στον αντίπαλό του, για άλλους 18 μήνες. Ο Γκαντζ θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας όσο ο Νετανιάχου θα είναι πρωθυπουργός.
Το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κεντρώο Μπλε και Λευκό κόμμα του Γκαντζ ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα τις συνομιλίες, κάτι που πολλοί υποστηρικτές του Γκαντζ είδαν ως προδοσία.
Σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου έχει παραπεμφθεί για τρεις υποθέσεις απάτης και δωροδοκίας και ότι η δίκη αναμένεται να αρχίσει στις 24 Μαΐου (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/239949_symfonia-gia-kybernisi-enotitas-sto-israil).

Την ίδια χρονική περίοδο, συνεχίζονται τα προκλητικά άρθρα κατά της Ελλάδας από τους ''γείτονες'' για την Ανατολική Μεσόγειο, παρά τον κορονοϊό και να μην ξεχνά την αντιπαράθεση. Στο πρωτοσέλιδό της σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τουρκιγέ» με τίτλο «Δεν θα της περάσει της καιροσκόπου Ελλάδας», κατηγορεί την Αθήνα ότι την ώρα που ο κόσμος ασχολείται με τον αγώνα κατά του κορωνοϊού, βρίσκει την ευκαιρία να επεκτείνει τις θαλάσσιες ζώνες της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αλλά η απάντηση στην Ελλάδα, που αγνοεί τη συμφωνία των θαλάσσιων ζωνών της Τουρκίας, θα δοθεί στο πεδίο της μάχης. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους ο «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το νέο γεωτρύπανο «Κανουνί» στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερία τονίζοντας ότι «η Άγκυρα είπε ‘στοπ’ στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ», «μετά το χάρτη που έστειλε η Ελλάδα στην Ε.Ε. με τις δικές της θαλάσσιες ζώνες, η Άγκυρα πέρασε στην αντεπίθεση. Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας θα καθορίσει νέες συντεταγμένες για αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δώσει την απάντηση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενώ το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνεχίζει τις γεωτρήσεις του στο νότιο τμήμα της Κύπρου, τα ερευνητικά σκάφη Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις έρευνές τους αδιαλείπτως», αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη για το sigmalive.

Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει το δημοσίευμα, η Τουρκία, έχει λάβει όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού τόσο στα ερευνητικά της πλοία όσο και στα πλωτά γεωτρύπανά της. Μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησής του στην ανατολική Μεσόγειο, το προσωπικό του «Πορθητή», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας, απομακρύνθηκε από το πλοίο και τοποθετήθηκε σε ξενοδοχεία, όπου θα παρέμειναν σε καραντίνα για 14 ημέρες (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/04/6.html).
Παράλληλα, σε δημοσκόπηση στην Τουρκία, στην 6η θέση των πιο εχθρικών κρατών ή οργανισμών κατατάσσουν την Ελλάδα οι Τούρκοι πολίτες σε δημοσκόπηση η οποία πραγματοποιήθηκε στη γειτονική χώρα.
Έτσι η Ελλάδα έρχεται 6η στη λίστα με τις χώρες που αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την Τουρκία, μετά τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την ΕΕ, την Συρία και την Αρμενία.
Ωστόσο το ποσοστό εχθρότητας των Τούρκων απέναντι στην Ελλάδα αυξάνεται εντυπωσιακά σε σχέση με το παρελθόν.
Το 16,2% θεωρεί την Ελλάδα ως απειλή, ενώ πέρυσι το 2017 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 10% και το 2016 μόλις στο 4,8%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών με ποσοστό 41%, σύμφωνα με τους Τούρκους ερωτηθέντες, είναι η στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ μόλις το 4,6% θεωρεί ότι η διαφυγή γκιουλενιστών στην Ελλάδα είναι σημαντικό θέμα.
Πρώτο πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θεωρούν τα «σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών, με 26,6% και δεύτερο το Κυπριακό με 22,5%.
Στην ερώτηση για το ποια είναι η πιο φιλική χώρα προς την Τουρκία, πρώτη θεωρείται το Αζερμπαϊτζάν, δεύτερη η Ρωσία και έπεται το ψευδοκράτος.
Το 22,5% πιστεύει ότι η Τουρκία ‘δεν έχει κανέναν φίλο’.
Για την Κύπρο στο 40% ανέβηκε το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που προτιμούν την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα του πανεπιστημίου Καντίρ Χας το οποίο σημειώνει ότι πέρσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 27,7%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της δημοσκόπησης, η αύξηση αυτή οφείλεται στην αποτυχία των τελευταίων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού. Ωστόσο, μειώθηκε κατά 12 μονάδες αντίστοιχα και το ποσοστό όλων όσοι υποστηρίζουν ότι τα κατεχόμενα πρέπει να προσαρτηθούν στην Τουρκία. Φέτος το 24% υποστηρίζει προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ενώ πέρσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 36% (https://crashonline.gr/diethni-nea/1162220/megalo-pososto-ton-tourkon-vlepoun-tin-ellada-os-kyrio-echthro-ti-deichnei-dimoskopisi/).
Παράλληλα στην πατρίδα μας, σε μια δήλωση-«βόμβα» προχώρησε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος ο οποίος προέβλεψε πως τα χρήματα ενίσχυσης από πλευράς κυβέρνησης «φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο», πως η οικονομική ύφεση που προμηνύεται για την χώρα θα είναι τεράστια και πως χρειάζεται «εθνική συνεννόηση» από τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεπεραστεί η επερχόμενη καταστροφή.
Είπε μάλιστα πως δεν αποκλείεται καθόλου να γίνουν περικοπές σε μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις, συμφωνώντας και με την φράση «βαριές παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση, που τέθηκε από τον Άκη Παυλόπουλο.

Η οικονομική κρίση θα διαρκέσει πολύ περισσότερο απ’ όσο θεωρείται, συμπλήρωσε το «γαλάζιο» στέλεχος.  Σίγουρα οι προβλέψεις του δεν συμφωνούν σε τίποτα με αυτές του κόμματός του που μιλάνε για ύφεση... 3% και για μετέπειτα «εκρηκτική» ανάπτυξη (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/nd/863877_gkyrtsos-eyrovoyleytis-nd-den-apokleiontai-perikopes-ton-ioynio-se).
Σε σχέση με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα, το κύριο συμπέρασμα είναι ότι ο λογαριασμός αρχίζει να γράφεται στην Ελλάδα και θα τον πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος θα είναι πολύ βαρύς και επώδυνος αυτός ο λογαριασμός.
Η θεραπεία των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού θα αποδειχθεί χειρότερη από τον ίδιο τον Κορωνοιό στην Ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αντιληφθεί τους κινδύνους, για την ώρα ο φόβος για την πανδημία επισκιάζει την επόμενη ημέρα αλλά οι πολίτες πρέπει να προετοιμαστούν γιατί η κατάσταση στην οικονομία, δραματικά επιδεινώνεται.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι εάν δεν υπάρξει μέσα στον Μάιο 2020 αποκλιμάκωση του προβλήματος η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 4ο μνημόνιο περί τα 30 δισεκ. με στόχο να διατηρήσει για λόγους ασφαλείας και το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. που μαζί με ελληνικά κεφάλαια φθάνει τα 30 δισεκ.
Τι ακριβώς συμβαίνει στην οικονομία;

-Ύφεση έως -8% με -10% ως προς το ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση και συνολική ύφεση που θα φθάσει το -5% με -7% με βάση αναθεωρημένες εκτιμήσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το 2020 πέριξ των 176 με 178 δισεκ.
-Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο -5% του ΑΕΠ ή έλλειμμα 9 δισεκ.
-Η Ελλάδα θα δαπανήσει θεωρητικά πρωτογενή πλεονάσματα 3 ή 4 ετών με την παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προ κρίσης ήταν στα 7 δισεκ.
Άρα η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στα 21 με 28 δισεκ. με πιθανότερο σενάριο να προσεγγίσει τα 30 δισεκ. που η Ελλάδα δεν διαθέτει.
-Η συνολική δαπάνη για την οικονομία ξεκίνησε με 5 δισεκ. φθάνει τα 15 δισεκ. ενώ είναι πολύ πιθανό να αγγίξει τα 30 δισεκ. ευρώ.
-Το Ελληνικό χρέος επιδεινώνεται τόσο ως προς το προφίλ εξυπηρέτησης του όσο και ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ από 181% θα φθάσει στο 190% αρχικά.
Είναι προφανές ότι οι εκθέσεις βιωσιμότητας DSA θα αποδεικνύουν ότι το χρέος έγινε περισσότερο μη βιώσιμο, όλες οι παραδοχές στο δυσμενές σενάριο έχουν επιδεινωθεί.
-Αναμένονται υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας κατά 1 με 2 βαθμίδες φέρνοντας σε δύσκολη θέση πέραν από την Ελλάδα και την ΕΚΤ η οποία ενέταξε τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς πληρούνται ούτε τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια.
-Είναι ξεκάθαρο όπως αναφέρουν και βουλευτές και ευρωβουλευτές της ΝΔ ο κίνδυνος να υπάρξει μείωση μισθών και μείωση συντάξεων είναι μεγάλος.
Η θεραπεία των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού θα αποδειχθεί χειρότερη σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
Θα αλλάξουν πολλά σε ασφαλιστικό, εργασιακά τα οποία θα αγγίξουν οριζόντια την ελληνική οικονομία.
-Η ανεργία θα αυξηθεί θα επαναπροσεγγίσει τις 900 χιλιάδες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανεργία αποκλιμακωνόταν αλλά θα υπάρξει σοβαρή νέα κλιμάκωση.

-Ο Τουρισμός μαζί με τα περιφερειακά επαγγέλματα επίσης θα καταρρεύσει, θα υποστεί το μεγαλύτερο σοκ στην ιστορία του.
Εκτιμάται ότι θα χαθούν σχεδόν 25-30 δισεκ. σε σύνολο παραγωγής ΑΕΠ 55 δισεκ.
Ο τουρισμός όντως θα καταρρεύσει στην κυριολεξία.
Βέβαια ως πυρήνας που αντιστοιχεί στο 18% ή 34 δισεκ. στηριζόταν σε τουρίστες σακιδίου καθώς από τα 30 εκατομμύρια τουρίστες σχεδόν το 70% είναι τουρίστες σακιδίου που άφηναν ελάχιστα στην ελληνική οικονομία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει πανάκριβα τις τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα έχει δύο επιλογές εάν οι δραματικές επιπτώσεις ξεπεράσουν τον Μάιο 2020.
1)Η Ελλάδα θα κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού εξαντλώντας το και μετά το πέρας της κρίσης θα βρεθεί εκτεθειμένη ως οικονομία και γυμνή απέναντι στις προκλήσεις.
To κεφαλαιακό μαξιλάρι των 30 δισεκ. έχει ένα σκοπό… να μην χρησιμοποιηθεί αλλά να παρέχει ασφάλεια, να είναι μια δικλείδα ασφαλείας για τα ομόλογα και την σταθερότητα της οικονομίας. 
2)Καταφεύγει στον ESM ή σε κάποιο εργαλείο που μπορεί να υπάρξει – όχι τα corona bonds – και να ζητήσει πρόσθετο δάνειο.
Ουσιαστικά θα πρόκειται κάτω από οποιαδήποτε σενάριο ένα τέταρτο μνημόνιο περίπου 30 δισεκ. με όρους και μέτρα λιτότητας τα οποία μπορεί να μην έχουν το βάρος των παλαιών μνημονίων αλλά σίγουρα ο Έλληνας θα πληρώσει την δημοσιονομική εκτροπή.
Μπορεί για λόγους επικοινωνιακούς ή μικροπολιτικής να μην ο πουν μνημόνιο αλλά δάνειο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά στην πράξη θα είναι ένα 4ο μνημόνιο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έπεσε από τα υψηλά έτους -50% είχε την δεύτερη χειρότερη επίδοση διεθνώς.
Τα ελληνικά ομόλογα επέδειξαν την χειρότερη συμπεριφορά στην Ευρώπη ακόμη και μετά την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Μας είπαν ότι η οικονομία ανακάμπτει, ότι χτίζονται σταθερές βάσεις και το αποτέλεσμα ήταν η δεύτερη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως στο χρηματιστήριο μετά την Αργεντινή.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο λογαριασμός αρχίζει να γράφεται στην Ελλάδα και θα τον πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος θα είναι πολύ βαρύς και επώδυνος αυτός ο λογαριασμός (https://www.triklopodia.gr/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bf-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf/).
Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη, ότι η χώρα έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ωστόσο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω προτείνοντας την εμφύτευση μικροτσίπ.
Την άποψη πως η χώρα έχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να είμαστε και περισσότερο σώφρονες.
 «Υπάρχει πολυμορφία στην αστυνομική κρίση» ανέφερε στον OPEN σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται. Όπως τόνισε από άποψη συνταγματικότητας είμαστε απολύτως καλυμμένοι.
Πρόκειται, όπως είπε, για «stage of emergency», καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα τα περί αυταρχικού τύπου και αντισυγματικότητας, που κάποιοι αναφέρουν. Παρέπεμψε δε σε χώρες όπως η Ουγγαρία ή η Σερβία, όπου είχαν τέτοια παράδοση. Στην χώρα μας  - τόνισε - σεβόμαστε τις αρχές και τους εμπειρογνώμονες.
Χαρακτήρισε, τέλος, πολύ ήπια η κατάσταση των ελέγχων, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση του δημοσίου χώρου και θα πρέπει να αστυνομεύονται περισσότερο και να προστατεύονται. 
Τέλος, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, κάνοντας λόγο για το μικροτσίπ που προτείνει ο Bill Gates (https://www.pentapostagma.gr/politiki/6933897_benizelos-gia-koronoio-mporoyme-na-yiothetisoyme-tin-protasi-toy-bill-gates-gia-ta).

Η δε Εκκλησιαστική Ιεραρχία της Ελλάδας, αποφάσισε από την πλευρά της ότι όλοι την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα να παραμένουν στο σπίτι τους όπως έχει διατάξει και η πολιτεία και όχι στις Εκκλησίες.

Με την “εντολή” προς τους πιστούς “Ου παρακούσεις τις αρχές ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης” έδωσε στίγμα, το οποίο επιβεβαίωσε αργότερα στην ανακοίνωση όταν και επέβαλε σιωπητήριο στο ράσο λέγοντας πως “δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο”
Συμπληρώνει δε πως “ο Χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή” και ζήτησε από τους πιστούς: «Εκτενέστερον προσεύχεσθε στα σπίτια σας! οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω κεκλεισμένων των θυρών».

Μεταφέρει δε τους εορτασμούς της Αναστάσεως κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.

(Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020.)
Επανέλαβε δε πως με την Θεία Κοινωνία δεν μεταδίδονται ασθένειες, ενώ βουλώνοντας στοματά των ασεβών η Εκκλησία της Ελλάδος προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ στην μάχη για τον κορονοϊό (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/04/blog-post_54.html).
Από την πλευρά του, ο  πρόεδρός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας «έριξε» γέφυρες προς τηn Νέα Δημοκρατία δηλώνοντας πως είναι ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία. Κατά τηn διάρκεια της εισήγησης του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη «θα φέρει τεράστια ύφεση, ανεργία, λουκέτα και εν τέλει εκλογές με απλή αναλογική, που θα είναι η ευκαιρία για μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση, που θα μας βγάλει από τη κρίση όρθιους».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει υιοθετήσει τη λογική του προγράμματός μας για εμπροσθοβαρή και οριζόντια μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά αντιθέτως αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για να προωθήσει μία σκληρά αντιλαϊκή ατζέντα προς όφελος μίας μικρής επιχειρηματικής ελίτ. Αυτό το σχέδιο θα φέρει όμως τεράστια ύφεση, ανεργία και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Αυτή η εξέλιξη δεν θα είναι ένα φυσικό φαινόμενο», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα, για την πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανοιχτή αναφορά σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Τον ίδιο μήνα στην πατρίδα μας, απορρίφθηκε και το αίτημα Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, τα αιτήματα πολιτών και Σωματείων που ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανοίξουν πανελλαδικά οι εκκλησίες για τους πιστούς, για να μπορούν να παρακολουθούν λειτουργίες.
Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στο ΣΤΕ ζητούσαν να «παγώσει» η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία πανελλαδικά απαγορεύθηκαν προσωρινά οι λειτουργίες και οι ιεροπραξίες στις εκκλησίες και τους άλλους θρησκευτικούς χώρους λατρείας.

Συγκεκριμένα, σε εκτέλεση των διατάξεων του άρθρου πρώτου της από 25-2-2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού, εκδόθηκε η υπ΄ αριθμ. 2867/Υ1/2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη και ειδικότερα, επισημαίνουν ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών, κ.λ.π., έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα άρθρα 3, 13 και 25 του Συντάγματος (http://orthodoxathemata.blogspot.com/2020/04/blog-post_88.html).
Τελικά, προς τα τέλη του μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μαζί με το υπόλοιπο Υπουργικό Επιτελείο ποτέ και ποσό θα αρχίσουν σταδιακά να αίρονται τα μέτρα για τον κορωνοϊού, τόσο για τις Εκκλησίες, όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες, τα καταστήματα, τα σχολεία (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/04/blog-post_472.html), καθώς και τους υπολοίπους δημόσιους χώρους (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/872840_synoptika-ta-3-stadia-halarosis-ton-metron-entos-toy-maioy-kai, http://orthodoxathemata.blogspot.com/2020/04/4-175.html).

 Ουσιαστικά, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από όλα όσα προαναφέρθηκαν παραπάνω, ο Μάρτιος του 2020, υπήρξε ιδιαίτερα πλούσιος σε πολιτικά γεγονότα, τα οποία ήδη επηρέασαν κατά πολύ και αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο κατά το ερχόμενο διάστημα, τόσο την Ευρώπη, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. 
ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ