Σάββατο 6 Απριλίου 2024

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΤΒΙΤΣ ΚΑΠ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΤΒΙΤΣ ΚΑΠ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία λίγο πριν την λήξη του Α’ΠΠ λόγω των κυρώσεων και του ναυτικού αποκλεισμού της Αντάντ (κυρίως των Βρετανών) είχε παραλύσει και υπήρχε στην χώρα αυτή μεγάλη ανεργία, φτώχεια, πείνα και ανεργία.

Τότε, όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, το ναυτικό αρχικά και ύστερα και ο στρατός ξηράς και ο λαός εξεγέρθηκε κατά του καταπιεστικού και τυραννικού καθεστώτος του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β΄ της Γερμανίας, ο οποίος σύντομα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει τον θρόνο και να διαφύγει στο εξωτερικό (https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html).

Στην Γερμανία ακολούθησε ένας εμφύλιος πόλεμος για το πως θα ήταν το καθεστώς στην χώρα αυτή, με πρώτους τους κομμουνιστές/σπαρτακιστές του Καρλ Λίμπκχεντ και Ρόζα Λούξενμπουργκ στο Βερολίνο και τον Κουρτ Άσνερ στην Βαυαρία. 

Όμως τα Ffreikorps συνέτριψαν την προσπάθεια αυτή πραξικοπήματος των κομμουνιστών και τους κατέπνιξαν με τα όπλα και την βία (με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δηλαδή που οι κομμουνιστές προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία).

Τότε έγινε προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί η λεγομένη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης», αλλά μέρος του στρατού θέλησε όταν καταπνίγηκαν οι προσπάθειες των κομμουνιστικών πραξικοπημάτων, θέλησε να πάρει με πραξικόπημα την εξουσία.

Και μέλη της συνομωσίας αυτής ήταν ο πολιτικός Βόλφγκανγκ Καπ, ο στρατηγός Φον Λίτβιτς, αλλά και ο Χέρμαν Έρχαρντ, ο οποίος είχε ιδρύσει το τάγμα εφόδου/Freikorps με το όνομα «ταξιαρχία Έρχαρντ» και είχε συμπάθειες και υποστήριξη και άλλων Freikorps (https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_43.html).

Σύντομα αυτοί και το μέρος του στρατού που τους υποστήριζε κατάφεραν με ένα ταχύτατο πραξικόπημα να καταλάβουν με την βία την εξουσία στο Βερολίνο και την κράτησαν για μία εβδομάδα συνολικά χρονικά.

Όμως σύντομα, υπήρξε αντίδραση αφού μεγάλο μέρος του στρατού δεν τους υποστήριξε άμεσα, αλλά περίμενε να δει αν οι πραξικοπηματίες θα επικρατούσαν για να πάρει θέση, ενώ η τότε κυβέρνηση της Γερμανίας υπό τον σοσιαλδημοκράτη Έμπερτ και τον Υπουργό Άμυνας Νόσκε αντέδρασαν και κάλεσαν τον λαό σε απεργία κατά των πραξικοπηματιών, όπως και όσα από τα Freikorps ήταν συμμαχικά με αυτούς.

Και σύντομα, η αντίδραση αυτή φάνηκε ότι ήταν επιτυχής, αφού η απεργία αυτή και η μη στήριξη των Λίτβιτς, Καπ και Έρχαρντ από τον στρατό και τον λαό, παρέλυσε τους πραξικοπηματίες και αυτό μετά από ΄μία εβδομάδα κατέρρευσε και οι πραξικοπηματίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Γερμανία και να καταφύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν.

Μετά από αυτή την αποχτημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, οι εθνικιστές, η ακροδεξιά και τα Ffreikorps έκαναν άλλη μία αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος της Μπυραρίας του Μοναχού από τον Χίτλερ, η οποία απέτυχε και αυτή στο τέλος (https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html).

Λόγω αυτής της αποτυχίας οι Ναζί του Χίτλερ αποφάσισαν μέχρι να φύγουν από την απαγόρευση και την παρανομία που τους έβαλε η Δημοκρατία της Βαϊμάρης να καταλάβουν μέσω εκλογών την εξουσία, κάτι που κατάφεραν όντως το 1.933 μ.Χ.

Ο δε λαός της Γερμανίας έβλεπε με βάση τους θρύλους του τον Χίτλερ σαν μία «μετενσάρκωση» και επιστροφή του βασιλιά Φρειδερίκου Α΄ (και Β΄) Μπαρμπαρόσα και του Καρλομάγνου», του δικού του αναμενομένου «κοιμωμένου βασιλιά στο βουνό», ο οποίος με βάση τους θρύλους των Γερμανών θα επέστρεφε όταν η Γερμανία θα τον είχε ανάγκη και θα ήταν σε χάος, εμφύλιο και διαλυμένη και θα ίδρυε ξανά το Γερμανικό Ράιχ και θα υπέτασσε τον παπισμό (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_1.html, https://alophx.blogspot.com/2022/02/blog-post_1.html).

Τότε, ο Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας και μετά τον θάνατο του Προέδρου Χίντεμπουργκ ένα έτος αργότερα ανακηρύχτηκε Φύρερ των Γερμανών και προσπάθησε να επεκτείνει τα σύνορα της Γερμανίας και να ενώσει τους Γερμανούς (της Γερμανίας και του εξωτερικού), με την βία, με απειλές, με διπλωματία και τον πόλεμο.

Στο τέλος ο Χίτλερ και η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο σε πολλά αλλά κράτη και ξεκίνησε τον Β’ΠΠ που επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο και παρά τις αρχικές νίκες της Γερμανίας, όταν σύντομα όλοι οι εχθροί της συνασπίστηκαν εναντίον της και των συμμάχων της στον Άξονα και τους διέλυσαν και τους κατέκτησαν τελείως. 

Αντίστοιχα στην νεότερη ιστορική περίοδο, στην Αίγυπτο λίγο πριν την «Αραβική Άνοιξη»/«ισλαμικό χειμώνα», βρίσκονταν σε κατάσταση αναταραχής, αφού η χώρα είχε παραλύσει και σε αυτή υπήρχε μεγάλη φτώχεια, πείνα και ανεργία.

Τότε, όταν η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο λαός εξεγέρθηκε κατά του καταπιεστικού και τυραννικού καθεστώτος του δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ, του «τελευταίου Φαραώ της Αιγύπτου» οποίος σύντομα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να εγκαταλείψει την εξουσία και να φυλακιστεί.

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτησή του Μουμπάρακ από το Προεδρικό αξίωμα και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Βάσει του συντάγματος οι προεδρικές εξουσίες ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο ή στον Πρόεδρο της Βουλής

Στην Αίγυπτο ακολούθησε ένας εμφύλιος πόλεμος για το πως θα ήταν το καθεστώς στην χώρα αυτή, αναμεσά στους κομμουνιστές, τους φιλελευθέρους και τους ισλαμιστές που σύντομα έληξε με την ήττα των αντίπαλων των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 

Στις εκλογές που ακολούθησαν, οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με τις ψήφους, αλλά και με την βία από τους ισλαμιστές και απειλές κατά των αντιπάλων τους από τα ισλαμικά Freikorps κατάφεραν να πάρουν την εξουσία (όπως ακριβώς έκανε και ο Χίτλερ στην Γερμανία το 1.933 μ.Χ.).

Προέδρος της Αιγύπτου εκλέχτηκε ο ισλαμιστής Προέδρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος κατάφερε να καταλάβει για ένα χρόνο την εξουσία στην Αίγυπτο, πριν η ανηλεή τυραννία του προς τον λαό και όσους δεν ήταν ισλαμιστές, αλλά και στις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, αλλά και η μη τήρηση των συμφωνιών που είχαν υπογράψει αλλά δεν τήρησαν ποτέ οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, να στρέψει όλο τον λαό και τον στρατό εναντίον του και σύντομα ανατράπηκε με πραξικόπημα από τον στρατηγό Σίσι (https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_91.html, https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_51.html).

Πολλοί ισλαμιστές φυλακίστηκαν (όπως ο Μόρσι) ή εκτελέστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο και να καταφύγουν στο εξωτερικό για να γλιτώσουν, ενώ και όσες προσπάθειες να καταλάβουν με πραξικόπημα την εξουσία απέτυχαν παταγωδώς.

Λόγω αυτής της αποτυχίας οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του αποφάσισαν μέχρι να φύγουν από την απαγόρευση και την παρανομία που τους έβαλε ο στρατός (όπως και επί Νάσερ και Σαντάτ, υπό τους ισλαμιστές Χασάν Αλ Μπάνα και Σαγίντ Κουτμπ) να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν την εξουσία, είτε με πραξικόπημα, είτε με εξέγερση/επανάσταση ή ακόμα και με εκλογών ξανά.

Και πράγματι στην εποχή μας, η Αίγυπτος είναι ξανά στην ίδια κατάσταση σχεδόν που ήταν λίγο πριν την «Αραβική Άνοιξη», με μεγάλη φτώχεια, πείνα και ανεργία, η χώρα για άλλη μία φορά αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ και μνημονιακά μέτρα και πολλοί λένε ότι αναμένεται πλήρες οικονομικό κραχ στην χώρα αυτή.

Παράλληλα, η Αίγυπτος χάνει έσοδα από το κανάλι του Σουέζ λόγω του ότι οι Χούτι της Υεμένης χτυπάνε τα πλοία που περνάνε από αυτό και δεν περνούν πια από αυτό και δεν υπάρχουν έσοδα από πληρωμές στα τελωνεία.

Και εκτός αυτών, ο πόλεμος στο Σουδάν έχει φέρει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Αίγυπτο δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα και οικονομικό στην Αίγυπτο, αφού δεν έχει την καλύτερη οικονομία για τους διαθρέψει και να τους στεγάσει.

Και την ίδια στιγμή, ο πόλεμος της Χαμάς με το Ισραήλ μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αν οι Ισραηλινοί εκδιώξουν από την Γάζα όλους τους Παλαιστίνιους όπως σχεδιάζουν οι Ισραηλινοί, τότε εκτός από το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στην Αίγυπτο, μπορεί να προκληθεί ακόμα και πόλεμος Ισραήλ, Αιγύπτου και Αράβων (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_91.html).

Αν δε πέσει από την εξουσία ο Σίσι και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (οι οποίοι αποτελούν ακόμα το 45%-50% του πληθυσμού της Αιγύπτου) επιστρεψουν στην εξουσία στην Αίγυπτο, με εκλογές, πραξικόπημα, επανάσταση/εξέγερση, τότε θα προκληθεί ένα νέο 2015 μ.Χ.-2016 μ.Χ., όταν εκατομμύρια λαθρομετανάστες και προσφυγές ήρθαν στην ΕΕ και στην Δύση, με αποτέλεσμα μεγάλη κρίση και προβλήματα στις Ευρωπαϊκές χώρες και την εκλογική, δημοσκοπικά άνοδο ή και στην εξουσία των κρατών τους πολλών αντιισλαμικών, αντιευρωπαϊκών, ακροδεξιών και πατριωτικών κομμάτων, κάτι που μπορεί να γίνει και στις μέρες μας.

Μία δε ισλαμική Αίγυπτος μπορεί να συμμαχήσει με την ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν, με τον οποίο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν άριστες σχέσεις και υποστήριξη, όπως και του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας (https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html, https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://www.capital.gr/diethni/3731884/o-erntogan-sunexizei-na-flertarei-me-ti-mousoulmaniki-adelfotita-para-ta-embasmata-apo-tous-arabes/, https://slpress.gr/diethni/o-erntogan-i-moysoylmaniki-adelfotita-kai-o-sisi-ti-apokalyptoyn-tilefonikes-ypoklopes/), αλλά και με το ισλαμικό Ιράν και τους συμμάχους του (Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Υεμένη, Συρία), το ισλαμικό Αφγανιστάν κ.λ.π. με στόχο την επανίδρυση του Χαλιφάτου (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_20.html, https://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.html).

Ο δε λαός της Αιγύπτου, αλλά και όλοι οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι, σουνίτες και σιίτες, περιμένουν με βάση τις χαντίθ τους έναν «μεσσία», τον «μαχντί», με μία «επιστροφή» του σαν χαλίφη, του δικού του αναμενομένου «κοιμωμένου βασιλιά στο βουνό», ο οποίος με βάση τα «πιστεύω» των μουσουλμάνων θα επέστρεφε όταν ο ισλαμικός κόσμος θα τον είχε ανάγκη και θα ήταν σε χάος, εμφύλιο και διαλυμένη και θα ίδρυε ξανά το ισλαμικό χαλιφάτο και θα υπέτασσε τους Εβραίους και τον Χριστιανισμό (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html).

Ένας νέος ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι δήθεν ο «μαχντί» και να προσπαθήσει να επεκτείνει τα σύνορα της Αιγύπτου και να ενώσει τους Άραβες και τους μουσουλμάνους, με την βία, με απειλές, με διπλωματία και τον πόλεμο σαν τον Μωάμεθ, τον Σαλαντίν και τον Νάσερ πριν από αυτόν με την χρήση ταυτόχρονα του παναραβισμού και του πανισλαμισμού (https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html,).

Και στο τέλος αυτός ο «μαχντί» (σαν τον Χίτλερ και την Γερμανία) να κηρύξει τον πόλεμο σε πολλά αλλά κράτη και να ξεκινήσει τον Γ’ΠΠ που θα επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και παρά τις όποιες αρχικές νίκες του, όταν σύντομα όλοι οι εχθροί του συνασπιστούν εναντίον του και των συμμάχων του να τους διαλύσουν και τους κατακτήσουν τελείως μαζί με τα εδάφη τους.


 Η ένωση του ισλάμ μπορεί να γίνει και με μία γενοκτονία στην Παλαιστίνη και την ένωση όλων των μουσουλμάνων κατά του Ισραήλ για να το αποτρέψουν από μία τέτοια ενέργεια του, με μία επίθεση στο Ιράν ή με την καταστροφή από τους Ισραηλινούς των ιερών για τους μουσουλμάνους τεμενών του Ομάρ και του Αλ Ακσά (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.html).

Αν το ενωμένο ισλάμ υπό αυτόν τον «νέο μαχντί» επιτεθεί κατά του Χριστιανισμού, του Ισραήλ, της Δύσης (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ), της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, όπως ο «μαχντί» Παύλος Ατρείδης στον «Αμμόλοφο» κατά των εχθρών του, κηρύσσοντας και αυτό σαν τον Ατρείδη μία «παγκόσμια τζιμάνη» εναντίον τους, τότε οι εχθροί του «μαχντί» μπορεί αντί να τον αφήσουν να κερδίσει (όπως ο «μαχντί» Ατρείδης) μπορεί να τον κάψουν και να τον αφανίσουν με πυρηνικά.

Όπως ακριβώς έγινε δηλαδή και στους εχθρούς των Τανγκάριεν στην διάσημη τηλεοπτική σειρά «Το Παιχνίδι του Στέμματος», οι οποίοι καταστράφηκαν από τους δράκους των Τανγκάριεν με «αίμα και φωτιά» ή να αφανιστούν από την Δύση, την Ρωσία και την Κίνα, όπως και η ισλαμική οργάνωση GLA στην διάσημη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών «Command and Conquer Generals» και την συνέχεια του, το «Zero Hour» (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_24.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html, https://alophx.blogspot.com/2023/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html).

{Αλλά και στην Ουκρανία οι νεοναζί με πραξικόπημα κατά του νόμιμου Προέδρου Γιανουκόβιτς πήραν την εξουσια στην χώρα αυτή, αφού με εμφύλιο διέλυσαν τους κομμουνιστές και τους φιλελευθέρους στην Ουκρανία, με την βοήθεια των ΗΠΑ και της Δύσης (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2024/03/blog-post_30.html).

Όπως ακριβώς έκαναν ξανά και το 2004 μ.Χ. και πάλι κατά του Γιανουκόβιτς και ανασυρθήκαν δικτατορία στην Ουκρανία και επιτέθηκαν κατά του Ρωσικού Ντονμπάς, της Νοβορώσια και της Μικρορωσίας, κάτι που προκάλεσε τον παγκόσμιο σε κλίμακα Ρωσοουκρανικό πόλεμο, ο οποίος οδήγησε στην ήττα των Ουκρανών νεοναζί και των δυτικών υποστηρικτών τους (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_13.html).

Tα μεγάλα διπλωματικά αδιέξοδα της Ελλάδας αποκαλύπτει η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Ευρώπης και της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sisi βρίσκεται σε δεινή θέση, η χώρα δανείστηκε 8 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα με εγγυητή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ουσιαστικά είναι φαλιρισμένη με πολλά εσωτερικά θέματα. Στην Αίγυπτο υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκατ. μετανάστες από την Γάζα ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση αναγκάζει ακόμα και τους Αιγύπτιους να μεταναστεύσουν.

Επιδείνωση της Αιγυπτιακής οικονομίας. Η επιδείνωση της Αιγυπτιακής οικονομίας έχει σχέση και με την απώλεια εσόδων λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από την διεθνή ναυτιλία εξαιτίας των Χούθι, από την διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις αγορές και το πλήγμα στον τουρισμό, λόγω φόβων για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Για την Ελλάδα η Αίγυπτος είναι σημαντική καθώς εκτός ότι διατηρεί το μεγάλο όγκο των μεταναστών στους κόλπους της, ο Al Sisi κρατάει μακριά τον Εrdogan από την περιοχή και φυσικά διατηρεί το στάτους του καθορισμού της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου όπως έχει συμφωνηθεί. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός πίεσε την Ευρώπη ώστε να δώσει κάποια χρήματα και να στηρίξει την προσπάθεια του Al Sisi διότι αλλιώς παραμονεύει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πολιτική αστάθεια αν έρθει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Με την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είχανε ανοίξει οι πύλες της κολάσεως, αφού θα άνοιγε τα σύνορα και θα έφταναν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος όλοι αυτοί οι μετανάστες την στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη έχει πάρει μία ακροδεξιά στροφή.

Αλλά και στην Ελλάδα θα είχε αντίκτυπο αρνητικό. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής και βεβαίως της επιλογής της κυβέρνησης να παίξει με την ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ. Οπότε η συμφωνία των 7,4 δις ευρώ ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί στην εξουσία ο Al Sisi και να γλιτώσει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα χειρότερα (https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/728009/to-adieksodo-tis-kyvernisis-se-aigypto-livyi-i-apotyxia-me-haftar-kai-to-neo-metanasteftiko-provlima-stin-kriti).

Ο θανάσιμος κίνδυνος που απειλεί με αφανισμό το Ισραήλ είναι οι …ΗΠΑ - Το 2024 μ.Χ. δεν είναι 1.973 μ.Χ. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα μακρύ και πολύ επικίνδυνο μονοπάτι καθώς για τις ΗΠΑ το 2024 μ.Χ. δεν είναι το 1.973 μ.Χ.-(https://corfiatiko.blogspot.com/2024/03/2024-1973.html)}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το αδιέξοδο της κυβέρνησης σε Αίγυπτο - Λιβύη, η αποτυχία με Haftar και το νέο μεταναστευτικό πρόβλημα στην Κρήτη. Η Ελληνική διπλωματία τώρα συνειδητοποιεί την εντελώς λάθος προσέγγισή της στο θέμα της Λιβύης και του Haftar. Tα μεγάλα διπλωματικά αδιέξοδα της Ελλάδας αποκαλύπτει η συμφωνία που έγινε μεταξύ της Ευρώπης και της Αιγύπτου.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Al Sisi βρίσκεται σε δεινή θέση, η χώρα δανείστηκε 8 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα με εγγυητή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ουσιαστικά είναι φαλιρισμένη με πολλά εσωτερικά θέματα. Στην Αίγυπτο υπάρχουν τουλάχιστον 10 εκατ. μετανάστες από την Γάζα ενώ η δεινή οικονομική κατάσταση αναγκάζει ακόμα και τους Αιγύπτιους να μεταναστεύσουν.

Επιδείνωση της Αιγυπτιακής οικονομίας. Η επιδείνωση της Αιγυπτιακής οικονομίας έχει σχέση και με την απώλεια εσόδων λόγω της παράκαμψης του Σουέζ από την διεθνή ναυτιλία εξαιτίας των Χούθι, από τη διακοπή εξαγωγών φυσικού αερίου προς τις αγορές και το πλήγμα στον τουρισμό, λόγω φόβων για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Για την Ελλάδα η Αίγυπτος είναι σημαντική καθώς εκτός ότι διατηρεί το μεγάλο όγκο των μεταναστών στους κόλπους της, ο Al Sisi κρατάει μακριά τον Εrdogan από την περιοχή και φυσικά διατηρεί το στάτους του καθορισμού της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου όπως έχει συμφωνηθεί. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός πίεσε την Ευρώπη ώστε να δώσει κάποια χρήματα και να στηρίξει την προσπάθεια του Al Sisi διότι αλλιώς παραμονεύει η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πολιτική αστάθεια αν έρθει η Μουσουλμανική Αδελφότητα. Με την Μουσουλμανική Αδελφότητα θα είχανε ανοίξει οι πύλες της κολάσεως, αφού θα άνοιγε τα σύνορα και θα έφταναν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδος όλοι αυτοί οι μετανάστες την στιγμή μάλιστα που η Ευρώπη έχει πάρει μία ακροδεξιά στροφή.

Αλλά και στην Ελλάδα θα είχε αντίκτυπο αρνητικό. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων είναι αποτέλεσμα της μεταναστευτικής πολιτικής και βεβαίως της επιλογής της κυβέρνησης να παίξει με την ατζέντα ΛΟΑΤΚΙ. Οπότε η συμφωνία των 7,4 δις ευρώ ήταν αναγκαία για να διατηρηθεί στην εξουσία ο Al Sisi και να γλιτώσει η Ελλάδα και η Ευρώπη τα χειρότερα.

Πρόβλημα στην Λιβύη με τον Haftar. Όμως, η Ελλάδα έχει πρόβλημα από την Λιβύη. Τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ιταλία και την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες προέρχονται από την Λιβύη.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα, παίζει ο στρατάρχης Haftar, πάνω στον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε τις ελπίδες της ότι θα σπάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, διώχνοντας μάλιστα από την χώρα μας τον πρέσβη της Λιβύης, ο οποίος αμέσως μετά έγινε Πρόεδρος της χώρας του…

Οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν την επιλογή της Ελληνικής διπλωματίας. Αυτή την στιγμή, από Λιβύη, από τις περιοχές που ελέγχει ο Haftar έρχονται κάθε μέρα δεκάδες Αιγύπτιοι μετανάστες στην Νότια Κρήτη, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Αναληθή δημοσιεύματα. Οπότε, κάτι δημοσιεύματα από φιλοκυβερνητικά φύλλα ότι ο Μητσοτάκης χτίζει τείχος στην Μεσόγειο εκτός από παραπλανητικά και αναληθή, είναι αστεία. Η Ελληνική διπλωματία, μετά την ανώφελη και αποτυχημένη πολιτική στην Ουκρανία, μετά την αναποτελεσματική Διακήρυξη των Αθηνών όπου ο Erdogan πετάει στο κάλαθο των αχρήστων την συναίνεση μετά το ξέσπασμά του για την Κύπρο, τώρα συνειδητοποιεί την εντελώς λάθος προσέγγιση της στο θέμα της Λιβύης και του Haftar (https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/728009/to-adieksodo-tis-kyvernisis-se-aigypto-livyi-i-apotyxia-me-haftar-kai-to-neo-metanasteftiko-provlima-stin-kriti).

 

Ο θανάσιμος κίνδυνος που απειλεί με αφανισμό το Ισραήλ είναι οι …ΗΠΑ - Το 2024 μ.Χ. δεν είναι 1.973 μ.Χ. Το Ισραήλ βρίσκεται σε ένα μακρύ και πολύ επικίνδυνο μονοπάτι καθώς για τις ΗΠΑ το 2024 μ.Χ. δεν είναι το 1.973 μ.Χ.

Το πνεύμα και η εν γένει κουλτούρα του Ισραηλινού στρατού διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο του 1.973 μ.Χ, όταν η Αίγυπτος και η Συρία επιτέθηκαν χωρίς προειδοποίηση εναντίον του Εβραϊκού κράτους. Είναι σημαντικό ότι η επίθεση αντιπροσώπευε μια άμεση απειλή για τα Αμερικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή, εξηγεί σε άρθρο του στο Geopolitical Futures ο γνωστός αναλυτής George Friedman.

Η Αίγυπτος και η Συρία ήταν και οι δύο εξοπλισμένες από την Σοβιετική Ένωση, επομένως μια ήττα του Ισραήλ μπορεί να είχε δώσει στην Μόσχα τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ και μέσω της συριακής κατοχής, πρόσβαση στο πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας. Η κατάσταση κλιμακώθηκε τάχιστα με το αραβικό embargo πετρελαίου, προκαλώντας οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και στην υπόλοιπη Δύση.

Στήριξη ΗΠΑ σε Ισραήλ το 1.973 μ.Χ. Έτσι, η Ουάσιγκτον έσπευσε να παράσχει υλική υποστήριξη στο Ισραήλ και ξεκίνησε μια διπλωματική διαδικασία που ωφέλησε την ίδια και τον σύμμαχό της στην Μέση Ανατολή, ενώ μπλόκαρε τους Σοβιετικούς.

Είναι εύκολο να κάνουμε παραλληλισμούς, ακόμη και ασυνείδητους, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ βλέπουν τον εαυτό τους σε μεγάλο κίνδυνο. Βλέποντας τώρα τη θέση του Ισραήλ, νομίζω ότι αυτό έκανε, έστω και κατά λάθος. Βαθιά στην ισραηλινή ψυχή υπάρχει η αντίληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Ισραήλ.

Αλλά υπάρχει ένα ρητό ότι τα έθνη δεν έχουν μόνιμους φίλους ή εχθρούς, παρά μόνο μόνιμα συμφέροντα. Το 1.973 μ.Χ., το συμφέρον του Ισραήλ ήταν να προστατεύσει ολόκληρο το Ισραήλ – και αυτό ήταν απόλυτο.

Η οικοδόμηση στρατηγικής με βάση το συναίσθημα είναι επικίνδυνη, εξηγεί ο Friedman. «Αυτό που πραγματικά είχε σημασία για την Ουάσιγκτον ήταν η Σοβιετική Ένωση», σημειώνει. Δεν υπάρχουν στον ορίζοντα τα οφέλη του 1.973 μ.Χ.

Το Ισραήλ τώρα βρίσκεται πλέον σε έναν πόλεμο με κάποιες ομοιότητες.Υπάρχει η ανικανότητα των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών και η πεποίθηση ότι μόνο μια αποφασιστική ήττα του εχθρού θα διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια.

Η στρατηγική τους, για να μην αναφέρουμε την πολιτική τους ρητορική, δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται το ενδιαφέρον του Ισραήλ να διεξάγει μια πολιτική και οικονομικά δαπανηρή επιχείρηση κατά της Hamas. Ο πόλεμος του 1.973 μ.Χ. κράτησε λίγες εβδομάδες, όχι λίγους μήνες.

Αυτή η επιχείρηση θα έχει κόστος χωρίς τα προφανή οφέλη του 1.973 μ.Χ. Το Ισραήλ πορεύεται με την θεωρία ότι ένα τεράστιο πλήγμα θα εξαλείψει την Hamas και θα συντρίψει την απειλή του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Είναι μια τραβηγμένη ιδέα.

«Αν δεν αντιμετωπιστεί πολιτικά, αυτή η απειλή είναι μια μόνιμη πραγματικότητα. Το 1.973 μ.Χ., τεράστια χτυπήματα άλλαξαν την αιγυπτιακή πολιτική. Αλλά σήμερα δεν είναι το 1.973 μ.Χ., και οι αντιλήψεις της Αιγύπτου για την πραγματικότητα και την Hamas δεν είναι οι ίδιες.

Ούτε του Ιράν», εκτιμά ο Αμερικανός αναλυτής. Το Ισραήλ ονειρεύεται μια άλλη Μάχη της Κινεζικής Φάρμας (Γιομ Κιπούρ), όπου οι Ισραηλινοί διέσχισαν την Διώρυγα του Σουέζ και επαναπροσδιόρισαν τον πόλεμο υπέρ του.

Σε μακρύ και επικίνδυνο μονοπάτι το Ισραήλ. Αυτός ο πόλεμος είναι διαφορετικός και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα καταλήξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτόν τον πόλεμο δεν διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα για τις ΗΠΑ και το συναίσθημα που υπάρχει χαρακτηρίζεται από πικρό διχασμό.

Το μόνο που έχουν κοινό οι δύο πόλεμοι είναι μια τεράστια αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών. Ακόμη και μια ήττα της Hamas θέτει μόνο τις προϋποθέσεις για τον επόμενο πόλεμο και το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της επόμενης αποτυχίας των μυστικών υπηρεσιών. Ο πόλεμος δεν είναι μια αρένα του σωστού και του λάθους. Είναι η σφαίρα της νοημοσύνης και των όπλων.

Οι Ισραηλινοί πολεμούν σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες με μια στρατηγική στην οποία συνεχίζουν να εμπλέκουν σειριακά τις δυνάμεις της Hamas. Αυτό είναι ένα πολύ μακρύ μονοπάτι και επικίνδυνο. Δεν είναι το 1.973 μ.Χ.-(https://corfiatiko.blogspot.com/2024/03/2024-1973.html).

 

Τριπλή καταιγίδα πλήττει την Αίγυπτο…Κίνδυνος στην περιοχή. O αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης περιγράφει την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος αντιμετωπίζοντας όπως λέει μία τριπλή καταιγίδα.

 Η πρώτη έχει να κάνει με την κατάσταση στη Γάζα και την πιθανότητα εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι να περάσουν τα σύνορα με την Αίγυπτο όταν ξεκινήσει η ισραηλινή επιχείρηση στην Ράφα.Η δεύτερη σχετίζεται με την εύθραυστη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αιγυπτιακή οικονομία από πολλαπλούς λόγους.

Η μείωση των εσόδων του αιγυπτιακού κράτους από την παρακώλυση της αυσιπλοΐας που προκαλούν οι Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να έχουν ειωθεί πάρα πολύ οι διελεύσεις από το Σουέζ. άρα και τα έσοδα που εισπράττει η Αίγυπτος.

Η τρίτη καταιγίδα αφορά στην φιλοξενία περισσοτέρων από επτά με οκτώ εκατομμύρια μεταναστών που έχουν συρρεύσει στην Αίγυπτο λόγω των διαφόρων πολέμων στην ευρύτερη περιοχή. Η πιθανότητα να εισρεύσουν επιπλέον ίσως και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα διαμορφώσει μία κατάσταση εκρηκτική σε μία χώρα όπου ο γηγενής πληθυσμός αυξάνεται κατά πέντε με δέκα εκατομμύρια κάθε πέντε χρόνια.

Σε αυτά προστίθενται οι μεγάλες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων που έχει κάνει η κυβέρνηση Σίσι για να εκσυγχρονίσει το κράτος μεταξύ των οποίων και η νέα διοικητική πρωτεύουσα, τις οποίες πλέον δεν μπορεί να υποστηρίξει.

Η ανησυχία για τυχόν πτώση της Αιγύπτου είχε οδηγήσει τους Ευρωπαίους, της μοναρχίες του Κόλπου, το ΔΝΤ να στηρίξουν την οικονομία της και κατεπέκταση την πολιτική σταθερότητα διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν η Αίγυπτος πέσει το χάος που θα προκληθεί δεν θα έχει προηγούμενο.

Ο συνομιλητής μας τονίζει ότι η Αίγυπτος θα στηριχθεί όσο χρειάζεται, ακόμα και στο “διηνεκές” διότι είναι, όπως λέγεται και στην οικονομία για τις μεγάλες εταιρίες, too big, to fail γεωπολιτικά. Υπογραμμίζει ότι αν συμβεί το απευκταίο και η Αίγυπτος αποσταθεροποιηθεί η περιοχή θα βιώσει ότι και με την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα (https://www.defence-point.gr/news/tripli-kataigida-plittei-tin-aigypto-kindynos-stin-periochi-vid).

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου