Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΔΙΑΣΗΜΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, πολλά μυθιστορήματα και ταινίες στην διάρκεια των ημερών μας, έχουν εμπνευστεί (ενώ άλλες φορές έχουν εμπνεύσει) από σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τα οποία συνέβησαν την εποχή που ζούσαν οι συγγράφεις των έργων αυτών.
Το πιο σημαντικό από αυτά τα μυθιστορήματα, είναι «ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν. Ο συγγραφέας των βιβλίων της σειράς αυτής, αν και ποτέ δεν το παραδέχτηκε ευθέως, είναι ολοφάνερα επηρεασμένος από πολλά προσωπικά του βιώματα, αλλα και πολιτικά γεγονότα της εποχής του.
Ποιος ήταν όμως ο Τόλκιν; Ο διάσημος συγγραφέας, ο οποιος γεννήθηκε στην Νοτιά Αφρική, μεγάλωσε έξω από το Hamlet του Birgiham, στο Sorehale (σημερινό Γκριν Χολ), μια αγροτική πόλη στην εξοχή της Μεγάλης Βρετάνιας, της οποίας οι θρησκευόμενοι κάτοικοι ήταν στενά συνδεδεμένοι με την φύση, τις πολιτιστικές παραδόσεις της Αγγλίας.
Επίσης, οι κάτοικοι του Birgiham, ήταν πολλοί πρόσχαροι και φιλόξενοι, καλοκάγαθοι και αθώοι ως προς τις σκέψεις τους, ενώ πολύ συχνά διοργάνωναν γιορτές και πανηγύρια, στα οποία διασκέδαζαν, χορεύαν, έπιναν και έπαιζαν.
[Η εικόνα αυτή, θυμίζει ολοφάνερα  το Σάιρ, το χωριό των Χόμπιτ, το οποίο στην σειρά «Άρχοντας των δαχτυλιδιών», βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Μέσης γης, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται Βόρεια της Ευρώπης].
Εκεί, ο συγγραφέας μεγάλωσε και πέρασε ήσυχα και όμορφα χρονιά, μαθαίνοντας να εκτιμά, τόσο την χριστιανική πίστη (ο ίδιος ήταν ένθερμος παραδοσιακός καθολικός σε όλη του την ζωή), την φύση, όσο και τις πολιτισμικές παραδόσεις της χώρας του.
Στην συνέχεια, ο Τόλκιν, όταν μεγάλωσε, σπούδασε φιλολογία και το 1914 αρραβωνιάστηκε με την μελλοντική σύζυγο του, την Ίντιθ. Όμως, η μέχρι τότε ήσυχη ζωή του Τόλκιν, έμελλε σύντομα να αλλάξει άρδην, λόγω της έναρξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (το 1914), εξαιτίας της επιθετικότητας της Γερμανίας έναντι του υπολοίπου κόσμου.
[Όπως και η φιλήσυχη ζωή των Χόμπιτ στα βιβλία του, έμελλε να αλλάξει, όταν μετά την εύρεση του Ενός δαχτυλιδιού, ξεκίνησε από τον Σάουρον μια έντονη επιθετικότητα ενάντια στους ελευθέρους λαούς όλης της Μέσης Γης].

Στην διάρκεια του πολέμου αυτού, στον οποίο ο Τόλκιν κατετάγη μαζί με τους καλύτερους φίλους του (π.χ. τους κολλητούς του, Ρομπ Γκίμπσον και Τζόφρυ Σμιθ, οι οποίοι σκοτώθηκαν την πρώτη μέρα της μάχης του Σομμ, όπως και πολλοί φίλοι άλλων εθνικοτήτων που έκανε ο Τόλκιν στην διάρκεια του πολέμου), υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός σε ένα σύνταγμα τυφεκιοφόρων.
[Αντίστοιχα, στα βιβλία του Τόλκιν, ο Φρόντο, «κατατάσσεται εθελοντικά» στην αποστολή καταστροφής του δαχτυλιδιού, μαζί με τους κολλητούς του, Σαμ, Πίπιν και Μέρι, ενώ φίλοι άλλων λαών που έκανε ο Φρόντο στην διάρκεια του πολέμου, σκοτώθηκαν στην διάρκεια αυτού (π.χ. ο Μπόρομιρ)].
Στον πόλεμο των χαρακωμάτων που ακολουθήσε στην Γαλλία, ο Τόλκιν έβλεπε όλους τους συντρόφους του να σκοτώνονται στις μάχες (ιδίως την μάχη του Σομμ), ενώ όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, μετά το πέρας του πόλεμο, είδε, με μεγάλη λύπη, την ως τότε αγροτική πόλη του, να αλλάζει τα ήθη της και να βιομηχανοποιείται.
[Αντίστοιχα, ο Φρόντο και οι φίλοι του, όταν επέστρεψαν στο Σάιρ, είδαν και αυτοί με λύπη, την πόλη τους να έχει αλλάξει και να αρχίζει και αυτή αντίστοιχα, να «βιομηχανοποιείται»].
Παράλληλα, ο Τόλκιν γύρισε στην Μεγάλη Βρετάνια με μεταπολεμικό στρες και δεν μπόρεσε ποτέ να προσαρμοστεί πλήρως σε μια χωρά που είχε τόσο πολύ αλλάξει, λόγω και των ψυχικών και σωματικών τραυμάτων που αυτός υπέστη στον πόλεμο, ενώ κάνεις δεν φαίνεται ότι τον καταλάβαινε.
[Οι ιδίες ακριβώς καταστάσεις, συμβαίνουν και στο τέλος του τρίτου βιβλίου του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» και στον πρωταγωνιστή αυτού, τον Φρόντο].
Το 1920, ο Τόλκιν ξεκίνησε την συγγραφική του καριέρα, κατά την διάρκεια της οποίας, άρχισε να συγγραφεί το πασίγνωστο έργο του, «ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών», η συγγραφή του οποίου σταμάτησε λόγω της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο έλαβε μέρος ο γιος του, επίσης ως ανθυπολοχαγός.
Ο Τόλκιν, πέθανε τελικά πλήρης ημερών, το 1973, σε ηλικία 81 ετών, δυο έτη μετά τον θάνατο της συζύγου του, ενώ . Ο Τόλκιν εταφή στην συνέχεια στο κοιμητήριο της Οξφόρδης.
Όλα αυτά τα περιστατικά, επηρέασαν σημαντικά τον Τόλκιν.
Έτσι, στην εισαγωγή της πρώτης ταινίας του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», αναφέρεται ένας μεγάλος πόλεμος, στον οποίο συμμάχησαν οι ελεύθεροι λαοί της Μέσης Γης, για να ελευθερώσουν τον κόσμο από την τυραννία του Σάουρον της Μόρντορ.

Αυτός, ήθελε να τον κατακτήσει όλη την Μέση Γη και τους λαούς της, αλλα η συμμαχία, κατάφερε να τον νικήσει. Όμως, δεν κατάφερε τότε, αυτή να αποτελειώσει την δύναμη του, αφού ξεκίνησαν διαμάχες αναμεσά στους πρώην συμμάχους και το δαχτυλίδι της δύναμης του Σάουρον δεν καταστράφηκε.
 Μετά δε από ένα σύντομο διάστημα ειρήνης, ο Σάουρον και η Μόρντορ ανέκτησε για άλλη μια φορά την δύναμη του και επέστρεψε στην Μέση Γη με σκοπό να προσπαθήσει να τον καταλάβει ξανά (στον πόλεμος που διαδραματίζεται στην διάρκεια των τριών βιβλίων του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» μεταξύ του Σάουρον και των ελεύθερων λαών της Μέσης Γης).
[Όλη αυτή η ιστορία, είναι μια μεταφορά της πολιτικής κατάστασης την εποχή που έζησε ο Τόλκιν.
Έτσι, ο πόλεμος της εισαγωγής της πρώτης ταινίας του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», είναι στην πραγματικότητα ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο, όπως είναι γνωστό, συμμάχησαν όλοι οι ελεύθεροι λαοί Γης, για να ελευθερώσουν τον κόσμο από την τυραννία του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β’ της Γερμανίας.
Αυτός, ήθελε να τον κατακτήσει όλη την Γη και τους λαούς της, αλλα η Εγκάρδια Συμμαχία (γνωστή ως Αντάντ), κατάφερε να τον νικήσει. Όμως, δεν κατάφερε τότε, αυτή να αποτελειώσει την δύναμη της Γερμανίας, αφού ξεκίνησαν διαμάχες αναμεσά στους πρώην συμμάχους και η δύναμη των Γερμανών δεν καταστράφηκε τότε.
 Μετά δε από ένα σύντομο διάστημα ειρήνης, η Γερμανία επανάκτησε την ισχύ της, από έναν «νέο Κάιζερ», τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποιος είχε σκοπό να προσπαθήσει να καταλάβει ξανά τον κόσμο (ξεκινώντας για τον λόγο αυτό, τον γνωστό σε όλους μας Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο].
Στην διάρκεια του πολέμου αυτού, ο Σάουρον συμμάχησε με πρώην συμμάχους των ελεύθερων λαών, τόσο στην Δύση (Σάρουμαν), όσο και στην Ανατολή (οι ανατολικοί μισθοφόροι του Σάουρον στις ταινίες και τα βιβλία).
[Αντίστοιχα, στην διάρκεια του πολέμου αυτού, ο Χίτλερ συμμάχησε με πρώην συμμάχους των ελεύθερων λαών, τόσο στην Δύση (Ιταλία), όσο και στην Ανατολή (Ιαπωνία)].
Στην συνέχεια, ο Σάουρον, επιτέθηκε στους συμμάχους σε όλη την Μέση Γη, ενώ ως προς τον Βορρά, επιτέθηκε στους Νάνους, με στόχο αφού την καταλάβει την χωρά τους (μαζί με τις πρώτες ύλες αυτής), να επιτεθεί στους εχθρούς και από τον Βορρά στην Μέση Γη, περικυκλώνοντας τους πλήρως.

[Με τον ιδιο τρόπο, που στην συνέχεια, ο Χίτλερ, επιτέθηκε στους συμμάχους σε όλη την Μεσόγειο, ενώ ως προς τον Βορρά, επιτέθηκε στην Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, με στόχο αφού την καταλάβει (μαζί με τις πρώτες ύλες αυτής), να επιτεθεί στους δυτικούς Συμμάχους από τον Καύκασο, προς τον νότο και την Μέση Ανατολή].
Όλα αυτά τα γεγονότα, οδήγησαν στην πολιορκία της χιονισμένης πρωτεύουσας των Νάνων, το «lonely Mountain», η οποία, παρά την αρχική νίκη των δυνάμεων του Σάουρον στην τριήμερη μάχη του Dale (http://lotr.wikia.com/wiki/Battle_of_Dale), αυτές τελικά ηττήθηκαν ολοκληρωτικά και αποκρούστηκαν από τους Νάνους, ενώ οι Νάνοι, ξεκίνησαν άμεση αντεπίθεση ενάντια στις δυνάμεις του Σάουρον.
[Όλα αυτά τα γεγονότα, οδήγησαν στην πολιορκία της Ρωσικής (και χιονισμένης) πόλης του Στάλινγκραντ (όπως και της Μόσχας και του Λένινγκραντ), η οποία υστέρα από πολύμηνες συγκρούσεις, και πάρα τις αρχικές νίκες των Γερμανών, έληξε με την τελική ολοσχερή ήττα και απόκρουση αυτών από την Ρωσία, ενώ οι Ρώσοι, ξεκίνησαν άμεση αντεπίθεση ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις].
Στο δε μέτωπο της Νοτιάς Μέσης Γης, οι σύμμαχοι, καταφέρνουν να αποκρούσουν την επίθεση του Σάουρον που είχε ως στόχο την κατάκτηση της Γκόρντορ και στην συνέχεια της υπόλοιπης Μέσης Γης, χάρις στις ενισχύσεις που έφερε ο Άραγκορν (τα φαντάσματα), τα οποία σάρωσαν τους επιτιθέμενους Ορκ του Σάουρον, και στην συνέχεια αντεπιτέθηκαν εναντίον τους, εισβάλλοντας στην Μόρντορ.
[Αντίστοιχα στην Δύση, οι Σύμμαχοι κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεση των Γερμανών για πλήρη κατάκτηση της Αγγλίας, με την βοήθεια σε όπλα, των Αμερικάνων, και στην συνέχεια αντεπιτέθηκαν εναντίον τους, εισβάλλοντας στην κατεχομένη Ευρώπη, μέσω των Αμερικάνικων ενισχύσεων, με στόχο να απελευθερώσουν την Ευρώπη και να υποτάξουν οριστικά την Γερμανία.
Παρόλο αυτά, τόσο η μάχη της Γκόρντορ, όσο και η πολιορκία της Μίνας Τίριθ στα βιβλία, είναι περισσότερο εμπνευσμένη από την Β’ Πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους του Καρά Μουσταφά.
Η πόλη αυτή, σώθηκε χάρις στο θάρρος, τόσο των υπερασπιστών της, αλλα κυρίως από τις ενισχύσεις των Ουσάρων του ηρωικού Πολωνού βασιλιά Σομπιέσκι, ο οποίος με τον στρατό του, διέλυσε πλήρως τα τουρκικά στρατεύματα, απελευθέρωσε την Βιέννη και στην συνέχεια, αντεπιτέθηκε ενάντια στους Τούρκους.
Παράλληλα, τόσο στον πραγματική πολιορκία (Βιέννη), όσο και στην φανταστική (Γκόρντορ), οι βασιλιάδες των δυο πόλεων ήταν δειλοί και είχαν αφήσει τον λαό τους στην μοίρα τους (Αυτοκράτορας Λεοπόλδος ο Α’, που ειρωνικά ονομάστηκε «Τουρκοφάγος», αφού πρώτος είχε εγκαταλείψει την Βιέννη για να σωθεί και ο Ντένεθορ στην Γκόρντορ)].

Στην συνέχεια, οι συμμαχικοί λαοί της Μέσης Γης, συνοδευόμενοι και από τους Αετούς που ήρθαν να τους βοηθήσουν από την Δύση, αντεπιτέθηκαν ενάντια στους Ορκ του Σάουρον και εισέβαλαν στην ιδιά την Μόρντορ, οπού κατάφεραν να κερδίσουν την τελική μάχη και να καταστρέψουν οριστικά το δαχτυλίδι, καθώς και την ισχύ του Σάουρον, ο οποιος καταστράφηκε.
[Αντίστοιχα, οι σύμμαχοι, συνοδευόμενοι και από τους Αμερικάνους (που έχουν ως γνωστόν σήμα τον αετό) που ήρθαν να τους βοηθήσουν από την Δύση, αντεπιτέθηκαν ενάντια στους Γερμανούς του Χίτλερ και εισέβαλαν στην ιδιά την Γερμανίας, οπού κατάφεραν να κερδίσουν την τελική μάχη και να καταστρέψουν πλήρως την ισχύ των Γερμανών του Χίτλερ, ο οποιος τελικά αυτοκτόνησε].
Με τον ίδιο τρόπο, ηττήθηκε και ο δυτικός σύμμαχος του Σάουρον, ο Σάρουμαν, ο οποιος έχασε την δύναμη, το κράτος και την ζωή του, ενώ και οι ανατολικοί σύμμαχοι και μισθοφόροι του Σάουρον, ηττήθηκαν και αυτοί στην συνέχεια.
[Με τον ιδιο τρόπο, ηττήθηκε και ο δυτικός σύμμαχος του Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο οποιος έχασε την δύναμη, το κράτος και την ζωή του, ενώ και οι ανατολικοί σύμμαχοι του Χίτλερ (Ιάπωνες), ηττήθηκαν και αυτοί στην συνέχεια].
Επιπλέον, οι αναφορές του ιδίου στον «Άρχοντα», ότι τα φαντάσματα των πεθαμένων, συνέχιζαν να υπάρχουν σε κάποια σημεία μετά τις μάχες, είναι φανερά εμπνευσμένη, από την πεποίθηση που υπήρχε σε πολλούς στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι οι ψυχές των νέκρων συμπολεμιστών τους, που χάθηκαν στις μάχες των χαρακωμάτων, συνεχίζουν να περιφέρονται σε αυτά ως φαντάσματα.
Επίσης, ο Τόλκιν, κατά την διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων, είδε την άνοδο μιας βίαιης και αιμοχαρούς βιομηχανοποιημένης χώρας, η οποία προσπάθησε με εξαιρετική βιαιότητα και βαναυσότητα, να κατακτήσει τον κόσμο, και η οποία «μεταμόρφωνε» τους πρώην φιλήσυχους πολίτες της σε τέρατα, χάρις στην «μαγευτική προπαγάνδα» των ηγετών της.
[Κατά τον ιδιο τρόπο, που ο Σάουρον, κατά την διάρκεια των πολέμων του, μεταμορφώνει με μαγιά πολλά πρώην ξωτικά και ανθρώπους στα τερατώδη και αιμοχαρή Ορκ, των οποίων ο στρατός, είναι πλήρως βιομηχανοποιημένος και βάρβαρος.
Ο δε θάνατος του Μπόρομιρ στην ταινία, ο οποίος όταν πεθαίνει ηχεί ένα κέρας, θυμίζει έντονα τον θάνατο του Ρονάλδου, του φίλου Καρλομάγνου, ο οποίος λίγο πριν σκοτωθεί στην Ισπανία, είχε και αυτός ηχήσει ένα κέρας].

Όμως, ο Τόλκιν, συνέγραψε και ένα ακόμα βιβλίο, το οποίο δεν έκδωσε ο γιος του πλήρως, στο τέλος του οποίου, αναφέρεται στο Dagor Dagorath (http://lotr.wikia.com/wiki/Dagor_Dagorath), στην τελευταία μάχη, η οποία θα λάβει χώρα στην Μέση Γη.
Στην διάρκεια αυτής, ο Μόργκοθ (αλλιώς Μέλκορ), το αφεντικό του Σάουρον, θα δραπετεύσει από την φυλακή του, και θα προσπαθήσει να καταλάβει για άλλη μια φορά την Μέση Γη, αναδημιουργώντας τον Σάουρον και τον στρατό του.
Στην διάρκεια δε αυτού του τελικού πολέμου, ο Μόργκοθ και ο Σάουρον, οι οποίοι θα έχουν υπό την ηγεσία τους όλους τους Ορκ, τους δράκους, τους βρικόλακες και τα τέρατα της Μέσης Γης, θα πολεμήσουν τους ανθρώπους, τους Νάνους, τα ξωτικά, καθώς και τα Χόμπιτ, και υστέρα από πολλές απώλειες και από τις δυο πλευρές, θα ηττηθούν οριστικά και θα αφανιστούν εντελώς, ενώ ο κόσμος της Μέσης Γης, θα αναδημιουργηθεί.
[Όλα αυτά θα μπορούσαν ίσως να είναι ένας συμβολισμός για την «τρίτη επιστροφή» των Γερμανών στην εποχή μας, καθώς και στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν την Ευρώπη, η οποία θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε μια συμμαχία εναντίον τους και στην ολοσχερή τους ήττα.
[Επίσης, το ένα μεγάλο δαχτυλίδι στην σειρά, συμβολίζει την διψά για την εξουσία, την διαφθορά και την αγριότητα του ανθρωπίνου πνεύματος, συνάμα με την απληστία και την τάση για παγκόσμια κυριαρχία.
Οι Νάγκζουλ (αλλιώς δαχτυλιδοφαντάσματα), οι οποίοι πραγματοποιούν όλα τα θελήματα του Σάουρον, θυμίζουν τους υπαρχηγούς και τον στενό κύκλο του Χίτλερ, που έκαναν όλα του τα θελήματά, καθώς και τα SS, τα οποία ήταν απολυτά πιστά στον ιδιο και τον Χίμλερ (όπως οι Νάγκζουλ, είναι πιστοί, κυρίως στον Σάουρον και τον ηγέτη τους, τον Witch King)].
Και φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε, ότι στον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», υπαρχει και η εμφάνιση μιας «ψευδομεσσιανικής» φιγούρας, για έναν πρίγκηπα-βασιλιά που θα σώσει τον κόσμο, όπως υπαρχει σε άλλες ταινίες, σειρές, αλλα και μυθολογίες (http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_1.html).
Αντίστοιχη έμπνευση από την πραγματική ιστορία, έχει δεχτεί και το μυθιστόρημα του Φρανκ Χέρμπερτ, το Dune.
Στον βάναυσο κόσμο της σειράς, όλες οι μεγάλες δυνάμεις, αντιμάχονται για τον έλεγχο του πλανήτη Αράκις, του οποίου ηγέτης είναι ο τυραννικός αυτοκράτορας Σαντάμ, ο οποιος έχει υπό την κατοχή του, το πιο πολύτιμο ορυκτό στο Συμπάν, το spice.
[Όπως στον κόσμο μας, όλες οι μεγάλες δυνάμεις μέχρι πρόσφατα, αντιμάχονταν για τον έλεγχο του Ιράκ, του οποίου ηγέτης ήταν ο τυραννικός δικτάτορας Σαντάμ, ο οποίος είχε υπό την κατοχή του, το πιο πολύτιμο ορυκτό στον κόσμο, το πετρέλαιο].

Οι δυνάμεις που μάχονταν για δεκαετίες για την κατοχή του πολυτίμου αυτού ορυκτού, ήταν οι «φιλελεύθεροι» Ατρείδες, οι διεφθαρμένοι και τυραννικοί μιλιταριστές Χάρκονεν, με ηγέτη τον Βλάντιμιρ Χάρκονεν, καθώς και οι Ασιάτες στην εμφάνιση Όρντος.
[Όπως και στην πραγματικότητα, οι δυνάμεις που μάχονταν για δεκαετίες για την κατοχή του πολυτίμου αυτού ορυκτού (Παγκόσμιοι Πόλεμοι και Ψυχρός Πόλεμος), ήταν οι «φιλελεύθεροι» δυτικοί δημοκράτες («οι Ατρείδες»), οι διεφθαρμένοι και τυραννικοί μιλιταριστές Χάρκονεν (Γερμανοί, το όνομα Χάρκονεν είναι φιννο-γερμανικό), μαζί με τους Ρώσους (Βλάντιμιρ, ρωσικό όνομα), καθώς και οι Ασιάτες (οι Κινέζοι στις μέρες μας)].
Στην διάρκεια του βιβλίου, οι εχθροί των Ατρειδών (του Παύλου Ατρείδη και της μικρής αδερφέ του, της Άλια Ατρείδη), οι Χάρκονεν, οι οποίοι συμμαχούν με τον Σαντάμ, ενάντια στους Ατρείδες, ένεκα της συνεχούς αύξησης της δύναμης αυτών, εξαπολύουν μια μεγάλη επίθεση εναντίον τους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την σχεδόν πλήρη διάλυση της οικογένειας των Ατρειδών.
 Όμως, στο τέλος του πρώτου βιβλίου, οι Ατρείδες, καταφέρνουν να ανασυνταχτούν και μαζί με τους νέους συμμάχους που βρήκαν στην περιφέρεια του Αράκις, τους Φρέμεν, καταφέρνουν να αντεπιτεθούν ενάντια στους εχθρούς τους, τους Χάρκονεν, τους οποίους και εξοντώνουν πλήρως, ενώ παράλληλα, καταφέρνουν ο Σαντάμ, να χάσει τον θρόνο του και την ισχύ του.
[Όπως ακριβώς, κατά την διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων και στον Ψυχρό Πόλεμο, οι εχθροί των δυτικών, οι Γερμανοί και στην συνέχεια οι Ρώσοι (ή Σοβιετικοί), συμμάχησαν, πρώτα με τους Οθωμανούς και υστέρα με το Ιράκ, του οποίου μετέπειτα εγινε ηγέτης ο Σαντάμ Χουσεΐν, ενάντια στους δυτικούς, ένεκα της συνεχούς αύξησης της δύναμης αυτών, και εξαπολύσαν μεγάλες επιθέσεις εναντίον τους (πολεμικές ή οικονομικές-γεωπολιτικές), οι οποίες είχαν αρχικά ως αποτέλεσμα την μείωση της ισχύς των εχθρών τους.
 Όμως, στο τέλος των πολέμων αυτών, οι δυτικοί (ΗΠΑ και Ευρώπη), καταφέρνουν να ανασυνταχτούν και μαζί με τους νέους συμμάχους που βρήκαν στην περιφέρεια του Ιράκ, τους Ισραηλινούς, καταφέρνουν να αντεπιτεθούν ενάντια στους εχθρούς τους, των οποίον τα κράτη διαλύονται (ΕΣΣΔ, καθώς και τα δυο γερμανικά Ράιχ) ενώ παράλληλα, καταφέρνουν ο Σαντάμ, να χάσει τον θρόνο του και την ισχύ του].
Στην συνέχεια, στο σίκουελ του Dune, με τον τίτλο «τα παιδιά του Dune», όταν δύναμη των κυρίαρχων πια Ατρειδών έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του σύμπαντος, μετά από μια σειρά νικηφόρων πολέμων, ο Αυτοκράτορας Παύλος Ατρείδης, αποσύρεται από την εξουσία, την οποία παίρνει η αδερφή του, η Άλια Ατρείδη, ενώ πιο πριν, ο Σαντάμ έχει πεθάνει.

Στην συνέχεια, η Άλια αρχίζει να φέρεται εντελώς τυραννικά και διεφθαρμένα, όπως ο πάππους της, ο νεκρός πια βαρόνος Βλάντιμιρ Χάρκονεν, του οποίου το φάντασμα βλέπει και την «εμπνέει» στις πράξεις της, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να δολοφονήσει τα παιδιά του αδρού της, τα οποία είναι οι νόμιμοι διάδοχοι.
Αυτά όμως, καταφέρνουν να ξεφύγουν και εξόριστα στην έρημο, τελικά επιστρέφουν και εξοντώνουν την θεία τους, έχοντας και αυτά βρει παράλληλα νέους ή και παλιούς (π.χ. τον Παύλο Ατρείδη) συμμάχους στον αγώνα τους αυτό.
 [Όπως μετά το πέρας του Ψυχρού Πολέμου, στην εποχή μας, οπού η δύναμη των κυρίαρχων πια δυτικών έχει επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της γης, μετά από μια σειρά νικηφόρων πολέμων, οι ΗΠΑ (ο μεγάλος αδερφός της Δύσης) αρχίζει να αποσύρεται από την εξουσία της Ευρώπης, την ηγεσία της οποίας παίρνει η ΕΕ της Γερμανίας (η μικρή αδερφή της Δύσης), ενώ πιο πριν, ο Σαντάμ του Ιράκ έχει εκτελεστεί.
Στην συνέχεια, η Γερμανία, αρχίζει να φέρεται εντελώς τυραννικά και διεφθαρμένα, όπως και οι νεκροί πια «ιδεολογικοί παππούδες», ο γερμανικός ναζισμός και ο ρωσικός κομμουνισμός (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80/,ttps://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84/,ttps://attikanea.blogspot.com/2017/02/h-odessa.html), των οποίων το φαντάσματα την «εμπνέουν» στις πράξεις της, ενώ παράλληλα, προσπαθεί να «δολοφονήσει» όλα τα έθνη της ΕΕ.
Αυτά όμως, στο τέλος πιθανότατα θα καταφέρουν από την τυραννική Γερμανία, και τελικά οι λαοί της ΕΕ, θα επιστρέψουν με νέους πατριώτες ηγέτες και θα εξοντώσουν οριστικά την ισχύ της Γερμανίας, έχοντας βρει παράλληλα νέους ή και παλιούς συμμάχους στον αγώνα τους αυτό (π.Χ., τις ΗΠΑ, την Ρωσία ή την Κίνα)].
Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι και στην σειρά Dune τόσο κατά την διάρκεια του πρώτου, όσο και της δευτέρου βιβλίου, μια μυστικιστική θρησκευτική οργάνωση, η Μπένε Μπερίτ, προσπαθεί, συλλέγοντας γενετικό υλικό από τις διάφορες μεγάλες αντιμαχόμενες αριστοκρατικές οικογένειες, με σκοπό να δημιουργήσει έναν κοινό σε όλες διάδοχο και «ψευσομεσσία» (http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_1.html), ο οποίος θα καταλάβει όλο το συμπάν για λογαριασμό της.
[Ότι δηλαδή και στην πραγματικότητα, ονειρεύονται στον κόσμο μας, πολλές μυστικιστικές οργανώσεις, όπως οι μασόνοι, των οποίων η μεγαλύτερη στοά στις ΗΠΑ, ονομάζεται και αυτή, όπως και στην ταινία, Μπένε Μπερίτ (https://www.imp.gr/home/epikaira-arxeio/12-daynews/279-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html).
Κατά τον ίδιο τρόπο, και η ιστορία του υποτιθέμενου «καλού Θεού της Φωτιάς» στην σειρά «Game of Thrones», ο οποίος αντιμάχεται τον «κακό Θεού του Σκότους και του Ψύχους», είναι εμπνευσμένη από την ψευδο-ιστορία λάσπης των μασόνων κατά του Χριστιανισμού (https://www.imp.gr/home/epikaira-arxeio/12-daynews/279-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE.html)].

Τέλος, θα πρέπει να ειπωθεί, ότι πολλές φορές, ακόμα και τα κόμιξ, «προέβλεψαν» πολλά πολιτικά γεγονότα.
Έτσι, στα κόμη της DC, που εκδοθήκαν το έτος 2.000, ο Λέξ Λούθορ, γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγο μετά όμως, οι Δίδυμοι Πύργοι του Λούθορ, δέχονται επίθεση από εξωγήινους και ένας παγκόσμιος πόλεμος ξεσπά εναντίον τους.
[Αντίστοιχα, το 2001, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγο μετά όμως, οι Δίδυμοι Πύργοι, δέχονται επίθεση από ισλαμιστές και ένας παγκόσμιος πόλεμος ξεσπά εναντίον τους (γνωστός ως ο «πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία»)].
Αλλά ακόμα και η ίδια εκλογή του Λέξ Λούθορ, είναι κατά κάποιο τρόπο «προφητική». Και αυτό, εξαιτίας του γεγονότος, ότι ο Λούθορ, είναι ένας διεφθαρμένος επιχειρηματίας (αλλά και γιος επιχειρηματία συνάμα), ρατσιστής, μισογύνης, ξενόφοβος, κάτοχος Δίδυμων Πύργων, ο οποίος φέρνει πολιτικό χάος στον κόσμο και τέλος αναγκάζεται να παραιτηθεί λόγω σκανδάλων.

[Όπως και ο Τραμπ, που εγινε πρόεδρος το 2016, είναι ένας διεφθαρμένος επιχειρηματίας (αλλα και γιος επιχειρηματία συνάμα), ρατσιστής, μισογύνης, ξενόφοβος, κάτοχος Δίδυμων Πύργων (των Δίδυμων Πύργων του Τραμπ), ο οποιος φέρνει πολιτικό χάος στον κόσμο, και τον οποίο πολλοί προσπαθούν να τον κάνουν να παραιτηθεί, «αλλα Νίξον» (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%88%CF%85/, https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%B9/), λόγω των σκανδάλων στα οποία αυτός εμπλέκεται (σεξουαλικά, οικονομικά, υποτιθέμενες σχέσεις με την Ρωσία).
Ουσιαστικά, με όλα τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά το ότι πολλές φορές, μπορούν οι ταινίες και τα βιβλία, όχι μόνο να εμπνευστούν, αλλα ακόμα και να επηρεάσουν την διαμόρφωση της πραγματικότητας του κόσμου στον οποίο ζούμε.
ΕΞΤΡΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
1.         http://www.triklopodia.gr/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B4%CE%B9/
2.         https://alophx.blogspot.com/2016/09/games-of-thrones-kai.html
3.         https://alophx.blogspot.com/2017/09/game-of-thrones-update-update.html
4.         https://alophx.blogspot.com/2017/09/to-brexit-kai-to-game-of-thrones-season.html
5.         https://alophx.blogspot.com/2017/09/h-odessa.html
6.         https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_20.html
7.         https://www.triklopodia.gr/game-thrones-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%89%CE%B1%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%BF%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4/
8.         https://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%BF-game-thrones-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%83/
9.         http://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html
10.       http://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_7.html
11.       https://alophx.blogspot.com/2017/04/sparrows-1342-1350.html
12.       https://alophx.blogspot.com/2016/09/iron-throne_13.html
13.       https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BB/
14.       https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA/#
15.       https://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_23.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου