Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ Ή ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥΣ Ή ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, οι Αμερικανοί παρακίνησαν πολλές φορές στην ιστορία τους λόγω των πολιτικών τους αρκετά κράτη που οι ηγέτες τους ήταν υποχείρια τους να εισβάλουν σε αλλά κράτη επίτηδες, δίνοντας τους την υπόσχεση ότι θα τους βοηθήσουν και κανένα άλλο κράτος δεν θα εμπλακεί εναντίον τους και αν το κάνει οι ΗΠΑ θα το χτυπήσουν στρατιωτικά.

Όμως όταν τα κράτη αυτά υπάκουσαν τις διαταγές των ΗΠΑ, αυτές όχι μόνο δεν ενεπλάκησαν να τα βοηθήσουν, αλλά όταν εισέβαλαν αλλά κράτη τα εγκατέλειψαν στην τύχη τους και αυτά έχασαν και τον πόλεμο, όπως επίσης και πολλά εδάφη και οι τότε ηγέτες τους την εξουσία.

Και όλα αυτά έγιναν επίτηδες σχεδιασμένα από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε οι αντίπαλοι των κρατών που παρακίνησαν σε επίθεση, οι οποίοι ήταν και αυτοί σύμμαχοι των ΗΠΑ (και μάλιστα πιο σημαντικοί από τους πρώτους) να κερδίσουν νέα εδάφη και να ενδυναμωθούν, ενώ οι επιτίθεντο να χάσουν εδάφη και να αποδυναμωθούν αντίστοιχα.

Υπήρξαν όμως βέβαια και περιπτώσεις που οι ΗΠΑ από λάθος υπολογισμό παρακίνησαν σημαντικούς συμμάχους τους σε εισβολή ή σε προκλήσεις σε αλλά κράτη που οδήγησαν σε πόλεμο και στην ήττα των συμμάχων των ΗΠΑ και την στρατιωτική, όπως και γεωπολιτική αποδυνάμωση των ίδιων και των ΗΠΑ στις περιοχές αυτές.

Το πρώτο σημαντικό κράτος το οποίο οι ΗΠΑ παρακίνησαν να κάνει σημαντικές πολεμικές προκλήσεις σε άλλο ήταν η Νοτιά Κορέα του Ρι Σούνγκ-μαν (εννοείται πως και το δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας του Κιμ Ιλ Σουνγκ έκανε και αυτό προκλήσεις στην Νότια Κορέα, στην οποία ήθελε να εισβάλει και να καταλάβει, έτσι ώστε να ενώσει όλη την Κορεατική Χερσόνησο υπό την ηγεσία του, κάτι που ήθελε να κάνει και η Νότια Κορέα).

Οι προκλήσεις του Ρι συνεχίστηκαν (όπως και των Βορειοκορεατών) και οι Βορειοκορεάτες βρήκαν σε μία από αυτές την αφορμή που ήθελαν και εισέβαλαν στην Νότια Κορέα, την οποία σχεδόν κατέλαβαν όλη, όμως η ανάμειξη των Αμερικάνων οδήγησε σε αντιστροφή της κατάστασης, όπως και των Κινέζων και των Σοβιετικών αντίστοιχα αργότερα.

Τελικά ο πόλεμος έληξε χωρίς η Κορέα να ενωθεί υπό την ηγεσία είτε της Βόρειας, είτε της Νοτιάς Κορέας, ενώ η Χερσόνησος αυτή συνεχίζει να παραμείνει χωρισμένη  από το τέλος του πολέμου αυτού ως και τις μέρες μας (http://alophx.blogspot.com/2017/05/1953.html).

Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη στο Νότιο Βιετνάμ λίγο αργότερα. Και το κράτος αυτό ήταν χωρισμένο σε δύο τμήματα (το Νότιο υπό την ηγεσία του δικτάτορα Ντιεμ και το Βόρειο υπό την ηγεσία του κομμουνιστή δικτάτορα Χο Τσι Μινχ), των οποίων οι ηγεσίες ήθελαν να ενώσουν την χώρα υπό την ηγεσία τους.

Και στην περίπτωση αυτή οι ΗΠΑ παρακίνησαν τον Ντιεμ να κάνει σημαντικές πολεμικές προκλήσεις στο Βόρειο Βιετνάμ (εννοείται πως και το δικτατορικό καθεστώς του Βορείου Βιετνάμ έκανε και αυτό προκλήσεις στο Νότιο Βιετνάμ, το οποίο ήθελε να εισβάλει και να καταλάβει, έτσι ώστε να ενώσει όλη την Χερσόνησο του Βιετνάμ υπό την ηγεσία του, κάτι που ήθελε να κάνει και το Νότιο Βιετνάμ).

Οι προκλήσεις του Ντιεμ συνεχίστηκαν (όπως και των Βορειοβιετναμέζων) και οι Βορειοβιετναμέζους και οι Βιετκόνγκ βρήκαν σε μία από αυτές την αφορμή που ήθελαν και εισέβαλαν στο Νότιο Βιετνάμ, την οποία σχεδόν κατέλαβαν όλη, όμως η ανάμειξη των Αμερικάνων οδήγησε σε αντιστροφή της κατάστασης, όπως και των Κινέζων και των Σοβιετικών αντίστοιχα αργότερα.

Τελικά, παρόλες τις προσπάθειες των ΗΠΑ, το καθεστώς του Νοτίου Βιετνάμ κατέρρευσε, οι Αμερικανοί αποχωρήσαν ηττημένοι από την χώρα, το Βόρειο Βιετνάμ κατέλαβε το Νότιο και ένωσε την χώρα, ενώ εκτός από το Βιετνάμ οι ΗΠΑ έχασαν παράλληλα και τις συμμαχικές στις ΗΠΑ χώρες της Καμπότζης και του Λάος (http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html, http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html).

Στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν τον ανόητο δικτάτορα Ιωαννίδη ότι θα τον αφήναν όχι μόνο να κάνει πραξικόπημα κατά του νόμιμου ηγέτη της Αρχιεπίσκοπου Μακάριου, αλλά και στην συνέχεια να τον αφήσει να ενώσει το νησί με την Ελλάδα χωρίς να αναμειχτεί η Τουρκία.

Φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Κύπρο, οι Τούρκοι βρήκαν την αφορμή που ήθελαν και ξεκίνησαν την εισβολή στο νησί και κατέλαβαν με εθνοκάθαρση το Βόρειο μέρος του, ενώ λίγο αργότερα στην Ελλάδα λόγω της εθνικής αυτής συμφοράς έπεσε το καθεστώς της χούντας (http://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, http://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, http://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_0.html).

Με τον ίδιο τρόπο φέρθηκαν οι ΗΠΑ και στην χούντα της Αργετινής, κατά τον πόλεμο των Φώκλαντ το 1.982 μ.Χ., την οποία διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αναμειχθούν και δεν θα βοηθήσουν την Μεγάλη Βρετανία στην συνέχεια με κανέναν απολύτως τρόπο.

Φυσικά, μόλις οι Βρετανοί αποφάσισαν να επιτεθούν οι Αμερικανοί τους διευκολύναν να μεταφερθούν και τους εδωσαν χρήμα , συντεταγμένες και όπλα, με τελικό αποτέλεσμα την ήττα και την πτώση της καθόλου δημοφιλούς χούντας του Βιντέλα της Αργετινής (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_26.html) και την αντικατάσταση της με ένα νέο «δημοφιλές και δημοκρατικό» δήθεν «πατριωτικό» (στην πραγματικότητα κρυφά φιλοαμερικανικών) καθεστώς που υπηρετούσε τα συμφέροντα τους στην χώρα αυτή, όπως ακριβώς έκαναν και με την Μεταπολίτευση στην Ελλάδα.

Παρόμοιο ρολό έπαιξαν οι ΗΠΑ και κατά την διάρκεια της εισβολής του Ισραήλ στον Λιβανό τα έτη 1.982 μ.Χ. και το έτος 2008 μ.Χ. Και στην μεν πρώτη περίπτωση, το Ισραήλ μπλέχτηκε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο από τον οποίο αναγκάστηκε να αποχωρήσει ηττημένο στο δικό του «Βιετνάμ» το 1.996 μ.Χ., ενώ το 2006 μ.Χ. μετά από 28 ημέρες μαχών ηττήθηκε και αποχώρησε ο Ισραηλινός στρατός και λίγο αργότερα η κυβέρνηση του Όλμερτ έπεσε (https://www.tovima.gr/2008/11/25/world/giati-to-israil-exase-ton-polemo/). Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύναν, χρηματοδοτήσαν και εξόπλισαν το Ισραήλ για να εισβάλει στον Λίβανο και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Αλλά και στην περίπτωση του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν οι ΗΠΑ έπαιξαν παρόμοιο ρολό. Αρχικά τον ενθαρρύναν να επιτεθεί στο πρόσφατα επαναστατημένο ισλαμικό Ιράν (http://alophx.blogspot.com/2017/09/isis.html), δίνοντας του όπλα και χρηματικά δάνεια, ενώ τον διαβεβαίωσαν ότι το Ιράν θα κατέρρεε σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αντίθετα, ο πόλεμος αυτός κράτησε οκτώ ολόκληρα χρονιά και αποδυνάμωσε και τα δύο αυτά κράτη. Όμως και στην περίπτωση του Κουβέιτ (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html), οι ΗΠΑ ενθαρρύναν το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν να εισβάλει στην χώρα αυτή, διαβεβαιούντα τον ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναμειχθούν, όμως όταν η εισβολή συνέβη, οι ΗΠΑ δημιουργήσαν ολόκληρο συνασπισμό και επιτέθηκαν στο Ιράκ δύο φορές και τελικά το κατέλαβαν.

Όμως το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τις ίδιες τις ΗΠΑ, αφού μετά από έναν καταστροφικό για τις ίδιες ανταρτοπόλεμο οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Ιράκ, όπως ακριβώς έκαναν και με το Αφγανιστάν το 2021 μ.Χ.

Στην μετά την πτώση της ΕΣΣΔ εποχή, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τον εθνικιστή ηγέτη της Γεωργίας Zviad Gamsakhurdia να επιτεθεί στις πρόσφατα ανακηρυχθείσες από την Γεωργία επαρχίες της Αζαρίας, της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας και να ηττηθεί συντριπτικά, όπως ακριβώς συνέβη τότε και με το Αζερμπαϊτζάν όταν το ίδιο χρονικό διάστημα επιτέθηκε στην Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ-Αρτσάχ (http://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html).  


Το 2008 μ.Χ. οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τον Σαακασβίλι στην Γεωργία να επιτεθεί στην Αμπχαζία και την Νότια Οσετία για να τις ανακαταλάβει υποσχόμενες του την άμεση εμπλοκή τους στον πόλεμο αν οι Ρώσοι αντιδρούσαν, όμως μόλις οι Ρώσοι επιτέθηκαν οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Γεωργία και αυτή ηττήθηκε συντριπτικά (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

Παρεμφερής ήταν η τακτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τόσο το 2014 μ.Χ. με το πραξικοπηματικό καθεστώς του Ποροσένκο (και των νεοναζί επίσης Τουρτσινόφ και Γιάτσενιουκ), όπως και με του Ζελένσκι το 2022 μ.Χ., όταν τους υποσχέθηκαν αμέριστη υποστήριξη για την ανακατάληψη των αποσχιθείσων περιοχών του Ντονμπάς, της Νοβορώσια και της Κριμαίας.

Μάλιστα έπεισαν τον Ζελένσκι να θέλει να εντάξει την χώρα του άμεσα στο ΝΑΤΟ, κάτι που ήταν εξ’ αρχής «κόκκινη γραμμή» για την Ρωσία και προκάλεσε τελικά των άμεσο πόλεμο των δύο αυτών κρατών το 2022 μ.Χ.

Τελικά και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, οι ΗΠΑ αφήσαν τελικά ξεκρέμαστους τους Ουκρανούς και στο τέλος αυτοί σαρωθήκαν από τους Ρώσους και έχασαν όχι μόνο τις παραπάνω αποσχιθείσες επαρχίες, αλλά και πολλά ακόμα εδάφη, ενώ πιθανόν όσο ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται να χάσουν ακόμα περισσότερα (http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html).

Το τελευταίο και επίκαιρο σήμερα κράτος το οποίο οι Αμερικανοί ξεγέλασαν για να επιτεθεί σε άλλο συμμαχικό κράτος ήταν η Αρμενία του Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο οι ΗΠΑ χρηματοδοτήσαν για να πάρει με εξέγερση την εξουσία στην χώρα αυτή.

{Σε αντίθεση με το Ισραήλ στο οποίο οι ΗΠΑ ποτέ δεν ξεγέλασαν και δεν αφήσαν αβοήθητο στους πολέμους του, ενώ οι ήττες που υπέστη αυτό στον Λίβανο οφείλονταν σε λανθασμένους υπολογισμούς των Ισραηλινών και των Αμερικάνων και όχι σε ηθελημένη πράξη των ΗΠΑ}.

Όπως ο Σαακασβίλι στην Γεωργία, έτσι και ο Πασινιάν (δημοσιογράφος σαν τον Μουσολίνι που ανέλαβε την εξουσία με χρηματοδότηση και των Αγγλογάλλων ήδη από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) στην Αρμενία ήταν οι «Ιωαννίδηδες» των κρατών αυτών και πλήρως Αμερικανοκινούμενοι (εν γνώσει ή αγνοία τους) πράκτορες των ΗΠΑ (αφού ήρθαν και οι δύο πραξικοπηματικά με δήθεν «χρωματιστές επαναστάσεις» Αμερικανικών ΜΚΟ στην εξουσία των κρατών τους).

Αυτούς οι Αμερικανοί ξεγέλασαν να επιτεθούν σε άλλα κράτη και να συγκρουστούν με πιο ισχυρές δυνάμεις με την δήθεν (ψευδο)-υπόσχεση ότι θα τους προστατέψουν και στο τέλος ηττήθηκαν συντριπτικά (η Γεωργία το 2008 μ.Χ. και η Αρμένια δύο φορές υπό τον Πασινιάν (http://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html), τα έτη 2020 μ.Χ. και 2023 μ.Χ. αντίστοιχα), τα κράτη τους έχασαν πολλά εδάφη τους και οι ίδιοι την εξουσία οριστικά (ο Σαακασβίλι λίγο μετά την ήττα της Γεωργίας, ενώ και ο Πασινιάν αναμένεται να χάσει σύντομα την εξουσία στην Αρμενία-http://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html, http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

{Και όπως ο Μουσολίνι ανέβηκε με πραξικόπημα στην εξουσία της Ιταλίας και στην συνέχεια έπεσε από αυτή τελικά με πραξικόπημα, έτσι και ο Πασινιάν όπως ανέβηκε με «εξέγερση»/πραξικόπημα στην εξουσία μπορεί να πέσει στο τέλος με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το τουρκόφωνο και συμμαχικό με την Τουρκία Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί στο Αρτσάχ που κατέλαβε εθνοκάθαρση και πολλοί κάτοικοι της περιοχής φεύγουν ως προσφυγές στην ελεύθερη Αρμενία, όπως ακριβώς έκαναν και οι Τούρκοι στην κατεχομένη Βόρεια Κύπρο και πιθανότατα το Αζερμπαϊτζάν αντιγράφει τις τακτικές των Τούρκων, ύστερα από τις σίγουρες «συμβουλές» και «εμπειρία» των Τούρκων στο θέμα αυτό.

Στην ουσία, η Αρμενία στις μέρες μας έπαθε με τις ήττες της στους πόλεμους των ετών 2020 μ.Χ. και 2023 μ.Χ. με το Αζερμπαιτζάν λόγω της πολεμικής ανετοιμότητας της και κακής πολιτικής ηγεσίας της  αλλά και των ξένων δυνάμεων (κυρίως των ΗΠΑ) που της έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις, ότι η Ελλάδα στον ατυχή πόλεμο του 1.897 μ.Χ. για τους ίδιους ακριβώς λόγους στον οποίο η Γερμανία έδωσε στην Ελλάδα το 1.897 μ.Χ. ψεύτικες υποσχέσεις για βοήθεια, δεν τήρησε φυσικά τις υποσχέσεις της και η Ελλάδα τελικά ηττήθηκε από την Τουρκία).

Ο δε Πασινιάν ανέβηκε στην εξουσία με εξέγερση και φιλοδυτικό και αντιρωσικό λόγο χάρις στις οργανώσεις/ΜΚΟ του Σόρος και με τις «χρωματιστές επαναστάσεις»/πραξικοπήματα που αυτές διοργάνωσαν ενάντια σε κράτη με φιλορωσικές ηγεσίες με σκοπό να τα στρέψουν εναντίον τους, κάτι που έκαναν και στην Σερβία με τον Ζόραν Τζίντζιτς, στην Γεωργία με τον Σαακασβίκι, αλλά και στην Ουκρανία με τους Γιούσενκο και Ποροσένκο}.

Υπάρχουν τέλος και αλλά δύο ακόμα κράτη το οποίο είναι πιθανόν οι ΗΠΑ να παρασύρουν σε έναν πόλεμο τον οποίο θα του υποσχεθούν ότι θα τα βοηθούν και στην συνέχεια όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να τα εγκαταλείψουν στην τύχη τους. Τα δύο αυτά κράτη είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.

Για την μεν Ελλάδα οι ΗΠΑ μπορεί να την παρασύρουν σε ένα πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία και να την εγκαταλείψουν για να ηττηθεί (όπως και η Αρμενία στο Αρτσάχ) στο Αιγαίο και να αναγκαστεί να μοιραστεί τον πλούτο και τα εδάφη του με την Τουρκία και τις ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια των τελευταίων να επαναφέρουν με αυτό το «δέλεαρ» και αντάλλαγμα την πολύ πιο σημαντική για αυτές από την Ελλάδα Τουρκία ξανά στο δυτικό στρατόπεδο και «μαντρί».

Μπορούν όμως οι ΗΠΑ να δημιουργήσουν και ένα πολεμικό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας να φροντίσουν να χάσει η ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν, έτσι ώστε αυτός να υπονομευτεί και να πέσει από την εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2017/04/16-2017.html).

Και στην συνέχεια να αναλάβουν την εξουσία στην χώρα αυτή οι κεμαλικοί, οι πιο πιστοί φίλοι και σύμμαχοι των Αμερικάνων και τότε οι ΗΠΑ να προκαλέσουν ένα θερμό πολεμικό επεισόδιο Ελλάδας και Τουρκίας στο οποίο θα κάνουν την Ελλάδα να χάσει και να μοιραστεί ηττημένη στο σενάριο αυτό τον πλούτο του Αιγαίου με τους Αμερικάνους και τους πάντα φιλικούς και συμμάχους για τις ΗΠΑ  κεμαλικούς. 

[Οι δε κεμαλικοί αν επιστρέψουν στην εξουσία, ίσως οι ΗΠΑ με ψευδείς υποσχέσεις για πλήρη βοήθεια και στήριξη τους πείσουν/ξεγελάσουν σαν τον Ιωαννίδη στην πάντα Ελληνική Κύπρος μας, αφενός μεν να ασκήσουν ακραία επιθετική πολιτική κατά της Ρωσίας σε Στενά, Ουκρανία, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή΄.

Και αφετέρου να επιτεθούν και στην Ελλάδα για να κλείσουν οι Τούρκοι λόγω εμπόλεμης κατάστασης την ναυσιπλοία τα Στενά και με τον τρόπο αυτό οι Ρώσοι να μην μπορούν να κατέβουν προς την Μεσόγειο για να βοηθήσουν τους συμμάχους τους στην περιοχή (π.χ. Ιράν, Συρία, Λίβανο), αν αυτοί δεχτούν επίθεση από το Ισραήλ.

Παράλληλα στην περίπτωση αυτοί οι ΗΠΑ με αφορμή την επίθεση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, σε μία άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, μπορούν ακόμα και να αποβάλλουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, αφήνοντας την έρμαιο και απροστάτευτη στα χέρια των εξοργισμένων Ρώσων.

Οι οποίοι, στην περίπτωση αυτή, οι οποίοι μπορεί να επιτεθούν σε αυτή την χώρα και να την διαλύσουν χωρίς βοήθεια από το ΝΑΤΟ και στο τέλος αυτή να πάθει ότι και η Κύπρος από τον Ιωαννίδη, η Γεωργία με τον Σαακασβίλι, η Ουκρανία με τον Ποροσένκο και η Αρμενία με τον Πασινιάν χάρις στις ενέργειες και των ΗΠΑ στην περίπτωση αυτή.

Για κάποιους δε πολιτικούς αναλυτές ο Κούλης θα είναι ένας Έλληνας «Πασινιάν»/Εφιάλτης, ο οποίος όπως και κανονικός Πασινιάν, πέρα από το ότι είναι πλήρως Αμερικανόδουλος (και Γερμανόδουλος ο Κούλης), θα παραδώσει προδοτικά Ελληνικά εδάφη και νησιά στο Αιγαίο και την πάντα Ελληνική Κύπρο μας (όπως και ο Πασινιάν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ-Αρτσάχ στην Αρμενία) με έναν στημένο πόλεμο ή πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία με στόχο την ήττα της Ελλάδας και την συνδιαχείρηση του Αιγαίου (όπως ακριβώς έκανε και ο Πασινιάν με το Αζερμπαϊτζάν), έχοντας πιο πριν αποδυναμώσει επίτηδες τον στρατό της χώρας για τον λόγο αυτό (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/09/blog-post_784.html).

Οι δε Άραβες ηγέτες (κυρίως οι πετρομοναρχίες του Κόλπου), προδώσαν και εγκατέλειψαν τους Παλαιστίνιους για συμφέρουσες συμφωνίες με την Δύση, όπως ακριβώς έκανε και ο προδότης δικτάτορας Ιωαννίδης με την πάντα Ελληνική Κύπρο μας (όπως και πολλοί πολιτικοί της Μεταπολίτευσης, π.χ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος που είπε ότι: «(Τάχα) Η Κύπρος κείτεται μακριά»)-(http://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, http://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html).

Αντίστοιχο προδοτικό ρολό διαδραμάτισε και ο Πασινιάν στην Αρμενία ξεπουλώντας χωρίς καν μάχη το Αρτσάχ στους Αζέρους (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html, http://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html), ενώ είναι εξίσου πιθανόν στις μέρες μας οι Έλληνες ηγέτες να κάνουν ότι οι παραπάνω ηγέτες με εδάφη που άνηκαν στα κράτη τους και ξεπούλησαν προδοτικά, αυτή την φορά μετά το ξεπούλημα της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας (του ονόματος, της ιστορίας και της γλώσσας της στους Σκοπιανούς) σε αλλά Ελληνικά εδάφη.

Έτσι, οι «Έλληνες πολιτικοί» λέγεται ότι ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν μέσω των «Πρεσπών του Αιγαίου» το Αιγαίο στους Τούρκους, όπως επίσης και με ένα νέο «Σχέδιο Ανάν» και την πάντα Ελληνική Κύπρο μας, ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν την πάντα Ελληνική Θράκη μας σε Τούρκους και Βουλγάρους και την πάντα Ελληνική Ήπειρο μας (όπως και την Βορειά Ήπειρο μας) στους Αλβανούς. 

Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας σχηματίστηκε και στην Ελλάδα μετά την εισβολή των Τούρκων στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας το 1.974 μ.Χ., κάτι που μπορεί να ξαναγίνει στις μέρες μας με μία νέα εθνική τραγωδία, π.χ. με εισβολή των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου, στην Κύπρο ή και τα δύο αυτά σενάρια μαζί.

Στο Ισραήλ με την επίθεση της Χαμάς αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην χώρα αυτή (https://www.protothema.gr/world/article/1422312/polemos-sto-israil-oi-etairoi-tou-netaniahou-tou-edosan-toprasino-fos-gia-kuvernisi-ethnikis-enotitas/). Τέτοιοι είδους κυβέρνηση για την συμμετοχή σε πόλεμο, υπήρχε το 1.967 μ.Χ. υπό τον Εσκόλ κατά την διάρκεια του πολέμου των Έξι Ημερών.

Στην Ελλάδα αντίθετα, οι 300 της Βουλής σε αντίθεση με τους 300 του Λεωνίδα, θα έτρεχαν (σαν τον Εφιάλτη για τα αργύρια και τον Ιππία και τον Δημάρατο για την εξουσία) πρώτοι στον «Νέο Ξέρξη» Ερντογάν (ή και σε κάποιον κεμαλικό ή ισλαμιστή διάδοχο του) και θα ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποιος θα προδώσει και θα παραδώσει καλύτερα την πατρίδα μας σε περίπτωση μίας μάχης τύπου «Νέων Θερμοπυλών» για την επιβίωση της πατρίδας μας].

Εννοείται ότι πιθανές αναφλέξεις της Γεωργίας σε Αμπχαζία και Οσετία, της Ουκρανίας στο Ντονμπάς και την Νοβορώσια, ακόμα και της φιλορωσικής ξανά πιθανότατα στην συνέχεια Αρμενίας κατά του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να γίνουν με παρακίνηση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ειδικά αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να ανοίξουν αυτά τα «μέτωπα αντιπερισπασμού και καθυστέρησης» κατά της Ρωσίας αν θελήσουν να επιτεθούν στο Ιράν (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

[Αυτές οι απρόκλητες επιθέσεις ενάντια στα Ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή του Καυκάσου από κράτη υποκινούμενα από τις ΗΠΑ και την Δύση μπορεί να οδηγήσει στον απόλυτο εκνευρισμό των Ρώσων και οι χώρες αυτές να φάνε τελικά το «ξύλο της αρκούδας»].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το Αζερμπαϊτζάν πραγματοποιεί μεγάλη επίθεση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μαζικά πλήγματα στην πρωτεύουσα του Αρμενικού θύλακα Στεπανακέρτ. Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μεγάλη επίθεση στον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ!

Αυτή την στιγμή συγκρούονται οι χερσαίες δυνάμεις των Αρμενίων και των Αζέρων στα όρια της αποσχισθείσας Δημοκρατίας στην κατεύθυνση της πόλης Σούσι, ενώ η πρωτεύουσα της περιοχής το Στεπανακέρτ, δε έχετε μαζικά πλήγματα από drones καμικάζι των Αζέρων. Τα Αζερικά drones πλήττουν οπλικά συστήματα της αρμένικής αεράμυνας. Αναφορές μιλούν για την καταστροφή ενός α/α συστήματος μικρού βεληνεκούς TOR-M2.

Το Αζερικό Πυροβολικό βομβαρδίζει ανηλεώς τις θέσεις του αρμενικού Στρατού (βρίσκονται στο Αρτσάχ-Ναγκόρνο Καραμπάχ ως “δυνάμεις αυτοάμυνας του Αρτσάχ”). Οι Αζέροι συγκέντρωναν δυνάμεις στο όριο της γραμμής του Ναγκόρνο Καραμπάχ εδώ και αρκετές ημέρες και διαφαίνονταν ότι ετοίμαζαν μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η Δημοκρατία του Αρτσάχ (αρμενικά: Արցախի Հանրապետություն‎ Arts’akhi Hanrapetut’yun), ή απλά Αρτσάχ, κοινώς γνωστή με το προηγούμενο όνομά της Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (1.991 μ.Χ.– 2017 μ.Χ.), είναι μια μονομερώς ανακηρυγμένη, μη αναγνωρισμένη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο.

Η περιοχή θεωρείται από τον ΟΗΕ μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά είναι υπό τον έλεγχο των Αρμένιων. Η Δημοκρατία του Αρτσάχ ελέγχει μεγάλο μέρος της παλαιάς αυτόνομης περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ της ΕΣΣΔ. Μετά την ήττα των Αρμενίων στον πόλεμο του 2020 μ.Χ., το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε το 20% των εδαφών της (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ektakto-to-azermpaitzan-pragmatopoiei-megali-epithesi-sto-nagkorno-karampax-vinteo/).

 

Αζέρικη επίθεση με στόχο την κατάληψη του Ναγκόρνο–Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση για να ανακαταλάβει το διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο, ο οποίος κατοικείται κυρίως από Αρμενίους. Οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, ο οποίος ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, ανέφεραν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία. Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει την Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Το Αζερινό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις. Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις Αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

Στην Μόσχα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ρωσία είναι σε επαφή με διάφορα μέρη, περιλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ. Η Μόσχα θα κάνει σύντομα δήλωση για το θέμα, πρόσθεσε (https://www.defence-point.gr/news/azeriki-epithesi-me-stocho-tin-katalipsi-toy-nagkorno-karampach-vid).

 

Το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ, βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές. Πάνε για εισβολή και νέα Γενοκτονία. ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ. To Ιράν έθεσε σε κατάσταση πολέμου τον στρατό του. Θα εμπλακεί;

Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται. Η στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να έχει ξεκινήσει εναντίον της de facto Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτή την στιγμή ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βομβαρδίζει το Στεπανακέρτ, Artsakh / Karabakh

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη πραγματικής επίθεσης και εθνοκάθαρσης στο NKR, σημειώνοντας ότι «η διοίκηση της Ρωσικής ειρηνευτικής ομάδας και η ηγεσία του Κοινού Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου ενημερώθηκαν για τα μέτρα που ελήφθησαν».Το Askeran είναι επίσης στόχος του πυροβολικού του Αζερμπαϊτζάν.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προσπαθούν να προχωρήσουν στο βάθος του Αρτσάχ. Οι αμυντικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται στην επίθεση του Αζερμπαϊτζάν σε ολόκληρη την γραμμή επαφής.

Οι ιρανικές μονάδες των δυνάμεων που βρίσκονται στην συνοριακή περιοχή στον Βορρά έχουν τεθεί σε κατάσταση πολέμου. Ιρανικές ειδησεογραφικές πηγές αναφέρουν ότι οι ένοπλες δυνάμεις τoυ Iran βρίσκονται σε επιφυλακή στις Βορειοδυτικές επαρχίες.

Υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ Sushi και Stepanakert μεταξύ Αζέρων και Αρμένιων στρατιωτών. Αυτό σημαίνει ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν αρκείται στους βομβαρδισμούς αρμενικών πόλεων και χωριών στο Artsakh, αλλά σκοπεύει να διεισδύσει στην χώρα πάει για εισβολή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, παιδιά με διάφορους βαθμούς τραυματισμών, μεταξύ των οποίων και σοβαρά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο παίδων στο Στεπανακέρτ μετά από βομβαρδισμούς από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο χωριό Akbulakh στην περιοχή Askeran.

wargonzo:” Πηγές μας από το Στεπανακέρτ αναφέρουν ότι παιδιά με τραύματα διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας, μεταξύ των οποίων και σε σοβαρή κατάσταση, παραδόθηκαν στο νοσοκομείο παίδων της πόλης μετά από βομβαρδισμό από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στο χωριό Akhbulakh στην περιοχή Askeran.”

Υπάρχουν πολλά θύματα και τραυματισμοί μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αυτή την στιγμή, υπάρχουν τουλάχιστον 2 θύματα, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και 11 τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών, που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν.

Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν: Προκειμένου να αποκατασταθεί η συνταγματική δομή του Αζερμπαϊτζάν, έχουν ξεκινήσει τοπικά αντιτρομοκρατικά μέτρα στο Καραμπάχ. Ηχεί αεροπορικός συναγερμός στο Καραμπάχ.

Οι ντόπιοι αναφέρουν για την έναρξη των βομβαρδισμών στην περιοχή του Στεπάνακερτ. Αεροπορικά σήματα βγαίνουν στην πόλη Stepanakert καθώς οι ήχοι του πυροβολικού ακούγονται στα περίχωρα της πόλης.

Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν καταστρέφει τα συστήματα αεράμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην πόλη Khankendi. Αζερμπαϊτζάν drones καμικάζι εντοπίστηκαν πάνω από την πόλη.

Οι Αρμένιοι του Αρτσάχ αντιστάθηκαν ηρωικά σε έναν απάνθρωπο αποκλεισμό για 9 μήνες. Αφόρητη κατάσταση για τους Αζέρους που αποφάσισαν στις 19 Σεπτεμβρίου να τερματίσουν τον ανακοινωθέντα στόχο τους με τα όπλα: «κυνηγήστε τους Αρμένιους σαν τα σκυλιά». Καθαρίστε τους.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας λέει ότι η χώρα “Δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή του Καραμπάχ”. «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου καταστρέψουμε πλήρως τις αρμενικές ένοπλες συμμορίες στο Καραμπάχ» δηλώνει το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν λέει ότι γίνονται εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ. Η Τουρκία στηρίζει την επίθεση… Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε με την σειρά του την ανησυχία του και κάλεσε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε μια διπλωματική διευθέτηση. Η Ρωσία λέει ότι το Αζερμπαϊτζάν ενημέρωσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της επιχείρησης στο Καραμπάχ (Δήλωση Ζαχάρoβα).

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, ο Γκασάνοφ ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για τα μέτρα «αντιτρομοκρατίας» που λαμβάνονται στο Αρτσάχ/Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε την συνεχή υποστήριξη της Τουρκίας προς το Αζερμπαϊτζάν, όπως έχει κάνει με συνέπεια στο παρελθόν.

Πρέπει οι Αρμένιοι να πεθάνουν στην σιωπή; Μετά την δημιουργία ενός γκέτο. Τώρα το Αζερμπαϊτζάν αποφασίζει να τελειώσει την δουλειά. Και απειλεί να εισβάλει στην Αρμενία. Σκοτώνουμε Αρμένιους, σκοτώνουμε Χριστιανούς, σκοτώνουμε τους μοναδικούς δημοκράτες στον Καύκασο (https://dimpenews.com/2023/09/19/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%b6%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b1%cf%8a%cf%84%ce%b6%ce%ac%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%80%ce%ad%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bb/).

 

Πώς φτάσαμε στην νέα ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε εξέλιξη είναι στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν έναντι του διαφιλονικούμενου θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Νότιο Καύκασο, μία εκ των “παγωμένων συγκρούσεων” του μετασοβιετικού κόσμου που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πολεμικό κλοιό.

Οι Αρμενικές αρχές στον θύλακα (που επί ΕΣΣΔ ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν) αναφέρουν πως οι Αζέροι βομβαρδίζουν με ρουκέτες και πυροβολικό ολόκληρη την περιοχή κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», σύμφωνα με τις αρμενικές αρχές του θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έθεσε το θέμα στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και αναμένεται η έκδοση ανακοίνωσης, εφόσον συμφωνήσουν τα μόνιμα μέλη.

Τους τελευταίους μήνες η ένταση στο Καραμπάχ κλιμακώνεται, καθώς οι Αζέροι έχουν κλείσει τον διάδρομο Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα και οι τοπικές αρμενικές κοινότητες έχουν αποκλειστεί και καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν δραματικές ελλείψεις ακόμα και σε φάρμακα.

Η κρίση του Λατσίν προκάλεσε νέα κλιμάκωση στις σχέσεις Ερεβάν-Μπακού, όταν προηγουμένως οι δύο πλευρές είχαν διπλωματικές επαφές με την μεσολάβηση της ΕΕ. O δε Πασινιάν δήλωνε έτοιμος ακόμα και για συμφωνία ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν και πρόθυμος να εξομαλύνει τις σχέσεις της Αρμενίας με την Τουρκία, τα drones της οποίας είχαν συμβάλλει στην νίκη των Αζέρων το 2020 μ.Χ. και πρωτοστατούν και στους βομβαρδισμούς που ακόμα μαίνονται.

Κομβικός είναι και ο ρόλος του Ιράν, που υποστηρίζει τους Αρμένιους από το πρώτο πόλεμο που ακολούθησε την διάλυση της ΕΣΣΔ και έχει πολλές προστριβές με το Αζερμπαϊτζάν, αν και οι Αζέροι είναι ομόδοξοι του σιίτες.

Η αντιπαράθεση Αρμενίας-Ρωσίας. Αναμενόμενα το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει την Τουρκία (ιστορικό σύμμαχο των Αζέρων από την διάλυση της ΕΣΣΔ) όμως η μεγάλη είδηση έγκειται πως ισχυρίζεται πως είχε ενημερώσει και την Ρωσία, μέχρι πρότινος συμμάχους των Αρμενίων. Στην δήλωση της, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε πως η Μόσχα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Η τελευταία πολεμική ανάφλεξη είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο και είχε συμπέσει με το πρώτο κύμα της ουκρανικής αντεπίθεσης που είχε φέρει την υποχώρηση των Ρώσων από την περιφέρεια του Χαρκόβου. Η τότε ανάφλεξη είχε αποδοθεί στην αδυναμία της Μόσχας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν οι Αζέροι.

Ασχέτως αν ψεύδονται οι Αζέροι ότι ενημέρωσαν την Μόσχα, είναι δεδομένο πως το τελευταίο διάστημα Αρμενία και Ρωσία έχουν έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση, σημείο καμπής της οποίας υπήρξε η κοινή στρατιωτική άσκηση που διοργάνωσε η πρώτη με τους Αμερικανούς, κοντά στην πρωτεύουσα Γεραβάν, άσκηση που μπήκε στο “μικροσκόπιο” της Μόσχας.

Ο Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός από το 2018 μ.Χ., είναι φιλικός προς την Δύση, αν και η Αρμενία αποτελεί μέλος του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, από κοινού με άλλες χώρες της μετασοβιετικής Κεντρικής Ασίας και φυσικά την Ρωσία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Πασινιάν είναι άκρως δυσαρεστημένη με την στάση της Μόσχας, ήδη από τον πόλεμο του 2020 μ.Χ. (τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ) όπου η Μόσχα είχε περιοριστεί σε συστάσεις για “αυτοσυγκράτηση”.

Πριν την κοινή άσκηση με τους Αμερικανούς, η Αρμενία εξέφραζε δημοσίως την δυσαρέσκεια της για την Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αποχωρήσει ακόμα και από Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ο ρόλος του Αλίγιεφ. Είναι χαρακτηριστικό πως στον πόλεμο του 2020 μ.Χ., μόνο όταν οι Αζέροι κατέλαβαν την πόλη Σούσα, το “διαμάντι” του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι Ρώσοι πίεσαν για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, με στρατιωτικές δυνάμεις της να παίζουν τον ρόλο του εγγυητή της. Συμφωνία που είχε οδυνηρές εδαφικές απώλειες για τους Αρμένιους και σημαντικά κέρδη για τους Αζέρους, για πρώτη φορά μετά τον πρώτο πόλεμο που ακολούθησε την διάλυση της ΕΣΣΔ.

Οι καλές σχέσεις που διατηρεί το καθεστώς Αλίγιεφ με την Ρωσία εξηγεί την ισορροπημένη στάση της Μόσχας στην σύγκρουση. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αλίγιεφ επέλεξε να μην ακυρώσει το ταξίδι του στην Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αζέρος Πρόεδρος είναι γιος του ιστορικού ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν Χεϊντάρ Αλίγιεφ, ενός από τα κορυφαία στελέχη της Σοβιετικής πολιτικής ελίτ, καθώς ήταν μέλος του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ.

Μάλιστα σε αντίθεση με τον πατήρ Χεϊντάρ, ο οποίος κατά τον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε σχεδόν εχθρικές σχέσεις με τη Μόσχα (και το πλήρωσε), ο υιός Ιλχάμ έχει προσεγγίσει από το 2014 μ.Χ. την Ρωσία.

Ακόμα και αν δεχτούμε πως ψεύδονται οι Αζέροι, αυτοί, όντας σίγουροι για τη υποστήριξη της Τουρκίας και βλέποντας την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Αρμενίας, θεώρησαν πως το timing είναι ιδανικό για να επιτεθούν, θεωρώντας βάσιμα πως η Δύση θα περιοριστεί σε φραστικές εκφράσεις καταδίκες, όταν το Αζέρικο φυσικό αέριο είναι περιζήτητο μετά τον ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας.

Σε ότι αφορά την στάση της τελευταίας, στον Αλίγιεφ αποδίδεται η φράση πως το “Αζερμπαϊτζάν ανήκει περισσότερο από την Αρμενία στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, ακόμα και αν δεν είναι μέλος του!” (https://slpress.gr/diethni/pos-ftasame-sti-nea-anaflexi-sto-nagkorno-karampach/).

 

Η επίθεση κατά του Αρτσάχ συνεχίζεται! Στο Γερεβάν/Yerevan διαδηλωτές επιχειρούν εισβολή στην Βουλή. Απαιτούν παραίτηση Πασινιάν που τον κατηγορούν ως προδότη. Snipers στην οροφή της Βουλής. Διαδήλωση και στην Ρωσική Πρεσβεία…

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την γραμμή επαφής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν πυροβολικό και πυραύλους, επιτίθενται σε UAV, πολεμική αεροπορία. Η πλευρά του Artsakh καλεί την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει αμέσως το πυρ και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Συσκότιση στο Στεπάνακερτ, χωρίς ηλεκτρικό ενώ δέχεται επίθεση.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση θα ξεκινήσει αύριο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εάν όλοι οι Αρμένιοι στρατιωτικοί στο Καραμπάχ δεν ανακοινώσουν την παράδοσή τους.

Στο Γερεβάν/Erevan εξαγριωμένοι πολίτες διαδηλωτές επιχειρούν να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κι απαιτούν την άμεση παραίτηση του τ. δημοσιογράφου Nikol Pashinyan και νυν πρωθυπουργού Αρμενίας και όλης της κυβέρνησης. Τους κατηγορούν για προδοσία ζητούσαν από νωρίς να στείλει στρατεύματα να υπερασπιστούν το Αρτσάχ και θέλουν να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση…Ακούγονται εκρήξεις..

Snipers στην οροφή της Βουλής. Έκρυθμη η κατάσταση… Διαδηλώσεις ξέσπασαν στην πλατεία Δημοκρατίας στο Ερεβάν λίγες στιγμές μετά την ζωντανή ομιλία του Νικολ Πασινιάν στο Facebook, κατά την οποία υποστήριξε ότι η Αρμενία δεν εμπλέκεται επί του παρόντος στην κατάσταση στο Αρτσάχ.

Μετά από ώρες διαδηλώσεων έξω από το κυβερνητικό κτίριο, η αστυνομία κατέφυγε στη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσει διαδηλωτές που απαιτούσαν την παραίτηση του Πασινιάν.Kάποιοι πρώτοι τραυματίες..

Νωρίτερα, στην ζωντανή oμιλία του στο Facebook, ο Πασινιάν είχε υπονοήσει την πιθανότητα τέτοιας αναταραχής, προτρέποντας τον αρμενικό λαό να παραμείνει ήρεμος και να αντισταθεί στις προκλήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του έθνους, ενώ επίσης αναγνώρισε την πιθανότητα απόπειρας πραξικοπήματος.

Ο Πασινιάν δήλωσε επίσης ότι ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση της Αρμενίας παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της σταθερότητας του κράτους εντός των ορίων του νόμου, με τη διακυβέρνηση να επικεντρώνεται στα καλύτερα συμφέροντα της Αρμενίας.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν Αρμενικές ένοπλες δυνάμεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι «Κάποιες δυνάμεις, εσωτερικές και εξωτερικές, προσπαθούν να σύρουν την Αρμενία στον πόλεμο». «Όσο δύσκολο και αν είναι, ειδικά συναισθηματικά, δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία σε ορισμένες δυνάμεις, εξωτερικές και εσωτερικές, να θέσουν σε κίνδυνο το αρμενικό κράτος», είπε.

Σύμφωνα με τις θέσεις ότι «όσο «συναισθηματικά δύσκολο» κι αν είναι, αυτοί (οι Αζερμπαϊτζάνοι) δεν θα τα καταφέρουν (να σύρουν την Αρμενία στην υπεράσπιση του Καραμπάχ»), ο Πασινιάν στην πραγματικότητα απλώς επιστρέφει το Καραμπάχ στον αντίπαλο, προσελκύοντας την εύνοια των Ηνωμένων Πολιτειών και το ΝΑΤΟ. Αρνείται να εμπλακεί σε στρατιωτική κλιμάκωση στο Αρτσάχ, καλώντας την Δύση να σταματήσει τις μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ένας από τους στόχους είναι να αυξηθεί η δυσπιστία απέναντι στην Ρωσία ως ειρηνοποιού δύναμης και να μετατραπούν οι νεουντηρητικοί της σε «υποστηρικτές της ειρήνης» στην Υπερκαυκασία.

Ο αριθμός τραυματιών από αρχή σημερινής επίθεσης από πλευράς Αρμένιων είναι 140 μεταξύ αυτών άμαχοι και παιδιά. Khramort, Khnapat, Machkalashen, Sarnakhpyur, Nakhijevanik, Chankatah: ήδη 6 χωριά στο Artsakh έχουν εκκενωθεί εντελώς από τον αρμενικό πληθυσμό τους μετά την επίθεση των Αζέρων. 500 εκτοπισμένοι. Ξεκίνησε ντε φάκτο η εθνοκάθαρση. 120,000 πολίτες μεταξύ αυτών 30,000 παιδιά στο Nagorno Karabakh είναι υπό άμεσο κίνδυνο.

Σε δήλωση της προεδρίας του Αζερμπαϊτζάν, 1 φράση να θυμάστε: τη τελευταία. Η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί «μέχρι το τέλος». Το τέλος των Αρμενίων του Artsakh. Ο Αλίεφ θέλει να καθαρίσει το Αρτσάχ. Οι ζωές 120.000 ανθρώπων απειλούνται άμεσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από ιατρικά ιδρύματα του Αρτσάχ, μέχρι τις 21:00, υπάρχουν 138 τραυματίες, μεταξύ των οποίων οι 29 είναι πολίτες. Είναι αδύνατο να δημιουργηθεί σύνδεση με τα ιατρικά ιδρύματα του Askeran και του Martuni αυτή την στιγμή.

Διαδήλωση και στη Ρώσικη Πρεσβεία. Κατηγορούν Πούτιν και του καταλογίζουν αδράνεια στο αρμενικό. Υβριστικά συνθήματα και κατά Λαβρόφ. Τα πράγμα είναι αισθητά πιο ήσυχα στην Πρεσβεία από ότι στην Βουλή. Οι Αρμένιοι είναι διχασμένοι είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί αυτή την ώρα (https://dimpenews.com/2023/09/19/%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%87-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/)...

 

Με τα UCAV Bayraktar οι Αζέροι χτυπούν το Αρτσάχ: «Μέχρι να σηκώσουν λευκή σημαία» – Ταραχές στο Ερεβάν. Χιλιάδες Αρμένιοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό κτίριο.

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για τον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ την ίδια στιγμή που στο Ερεβάν η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει με τους πολίτες να καταφέρονται ανοιχτά κατά της κυβέρνησης του Ν.Πασινιάν που ζητούν άμεση παρέμβαση.

Οι Αζέρικες δυνάμεις έχουν διαρρήξει γραμμές άμυνας των αυτονομιστικών Αρμενικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, δήλωσε την Τρίτη (19/9) στο Reuters ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ.

 Ο Χατζίεφ ανέφερε ότι το Μπακού θα είναι έτοιμο να συνομιλήσει με τις εθνοτικά αρμενικές αρχές του Καραμπάχ μόνο αφού αυτές υψώσουν λευκή σημαία και αφοπλιστούν. Συμπλήρωσε ότι το Μπακού δεν έχει στρατιωτικούς στόχους στην γειτονική Αρμενία.

Παράλληλα είπε ότι το Μπακού πιστεύει ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως αποκαλεί την στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα στον θύλακα, θα επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο να διασφαλίσει την πλήρη κυριαρχία στο Αζέρικο έδαφος.

Η Ρωσία είναι «ανήσυχη» από τη «βίαιη κλιμάκωση» της κατάστασης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και η Μόσχα προσπαθεί να φέρει ξανά το Γερεβάν και το Μπακού «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο την ίδια στιγμή που οι Αρμένιοι στο Ερεβάν πραγματοποίησαν και προς την Ρωσική πρεσβεία πορεία.

Ένας αυτονομιστής αξιωματούχος των υπηρεσιών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γκεγάμ Στεπανιάν, υποστήριξε απόψε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις του αζέρικου στρατού στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Στεπανιάν, δύο από τα θύματα ήταν άμαχοι. Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τη δήλωση δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία.

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι εκκενώθηκαν έξι κοινότητες. «Οι άμαχοι έξι κοινοτήτων του Αρτσάχ (σ.σ. η ονομασία με την οποία αποκαλούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ οι αυτονομιστές) απομακρύνθηκαν» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων, έγραψε στην ανάρτησή του.

Για ακόμα μία φορά τα αζερικά στρατεύματα χτυπούν τους αντίπαλους στόχους με κύριο όπλο τα τουρκικής κατασκευής UCAV TB-2 Bayraktar. «Περισσότερες από 60 θέσεις μάχης των (σ.σ. αυτονομιστικών) Αρμενικών δυνάμεων είναι πλέον υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεών μας» ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, ο Ανάρ Εϊβάζοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι ταραχές στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν δείχνουν να ξεφεύγουν καθώς οι πολίτες κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της κυβέρνησης ζητώντας την παραίτηση του Ν.Πασινιάν ενώ πριν λίγη ώρα προσπάθησαν με την βία να εισβάλουν με τις δυνάμεις ασφαλείας να καταφέρνουν μέχρι στιγμής να τους συγκρατούν. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως κάποιοι από τους διαδηλωτές φώναζαν: «Νικόλ, προδότη!», «Νικόλ, παραιτήσου!» και «Αρτσάχ! Αρτσάχ!» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/me-ta-ucav-bayraktar-oi-azeroi-xtypoun-to-artsax-mexri-na-sikosoun-leyki-simaia-taraxes-sto-erevan-vinteo/).

 

Ο Πασινιάν παραδίδει το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν: Φόβοι για πραξικόπημα στην Αρμενία – Διαδηλωτές πολιορκούν κυβερνητικά κτίρια. Προς αλλαγή συνόρων στον Καύκασο. Ο Πασινιάν παραδίδει το Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν: Φόβοι για πραξικόπημα στην Αρμενία – Διαδηλωτές πολιορκούν κυβερνητικά κτίρια.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον Καύκασο, καθώς διαδηλωτές πολιορκούν τα κυβερνητικά κτίρια στο Ερεβάν ζητώντας από τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Ν.Πασινιάν, να παραιτηθεί άμεσα. O Πασινιάν κατηγορεί κύκλους εντός και εκτός χώρας ότι “επιδιώκουν πραξικόπημα”. Πριν λίγο αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές έξω από κυβερνητικά κτίρια και το προεδρικό μέγαρο ενώ η Αστυνομία δίνει αγώνα για να απωθήσει τους εξοργισμένους Αρμένιους.

Αιτία είναι η παθητική στάση του Πασινιάν ο οποίος διέταξε όλο το στρατιωτικό προσωπικό των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων να μην ανοίξουν πυρ κατά των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος των συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι ο Πασινιάν εγκατέλειψε το Ναργκόρνο Καραμπάχ ή Αρτσάχ. Τα σύνορα στον Καύκασο αλλάζουν. Οι Αζέροι θα ανακαταλάβουν ολόκληρη την περιοχή που έχασαν το 1.994 μ.Χ.

Αλίεφ: «Η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι οι παράνομοι Αρμενικοί σχηματισμοί υψώσουν την λευκή σημαία». Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την επίθεση του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ την ώρα που ο Αρμένιος πρωθυπουργός Πασινιάν έχει στενές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν πλήττουν στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία στην πραγματικότητα βρέθηκε χωρίς στρατιωτική βοήθεια από το Ερεβάν. Ο Πασινιάν δήλωσε ευθέως ότι δεν θα υπάρξει αποστολή του αρμενικού στρατού στο Καραμπάχ και ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν μονάδες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αρτσάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε από τις αρμενικές ένοπλες ομάδες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις οποίες χαρακτήρισε «παράνομες», να παραδοθούν, διαφορετικά θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση μέχρι τέλους» μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο την διοίκηση της προεδρίας.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε ότι σκοπός της επιχείρησης (που αποκαλείται αντιτρομοκρατική από το Μπακού) είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.

“Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου οι παράνομοι ένοπλοι σχηματισμοί των Αρμενίων υψώσουν την λευκή σημαία. Είμαστε έτοιμοι για μια συνάντηση στο Yevlakh (πόλη στο Αζερμπαϊτζάν) με εκπροσώπους του Αρμενικού πληθυσμού που ζει στην περιοχή Καραμπάχ της χώρας μας” τόνισε ο Αλίεφ.

Οργή στο Ερεβάν: «Ο Νίκολ είναι προδότης». Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν ήδη συγκεντρωθεί στην κυβερνητική πλατεία του Ερεβάν. Οι Αρμένιοι κατηγορούν τον Πασινιάν γι αυτό που συμβαίνει τώρα στο Καραμπάχ και απαιτούν να προστατεύσει τους Αρμένιους που ζουν στην περιοχή. “Ο Νικόλ είναι προδότης” φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν κατήγγειλε εκείνους που καλούν σε «πραξικόπημα» στην χώρα του, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ορισμένα άτομα, σε ορισμένες δυνάμεις, να κάνουν πραξικόπημα στην Αρμενία. Υπάρχουν ήδη εκκλήσεις από διάφορα μέρη για πραξικόπημα στην Αρμενία», είπε στο διάγγελμά του προς το έθνος.

Την ίδια ώρα η αρμενική τηλεόραση μετέδιδε ότι εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης, στο Γερεβάν. Κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).

Η αντιπολίτευση έχει προσπαθήσει πολλές φορές τα τελευταία τρία χρόνια να ανατρέψει τον Πασινιάν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για την ήττα στον σύντομο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, το φθινόπωρο του 2020 μ.Χ. Τότε, οι μαζικές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν ανάγκασαν τον Πασινιάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο ίδιος ο Πασινιάν αναδείχθηκε πρωθυπουργός μετά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του 2018 μ.Χ.-(https://warnews247.gr/ektakto-o-pasinian-paradidei-to-nagkorno-karabach-sto-azerbaitzan-fovoi-gia-praxikopima-stin-armenia-diadilotes-poliorkoun-kyvernitika-ktiria/).

 

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνθηκολόγησαν οι Αρμένιοι στο Αρτσάχ – Αφοπλίζουν τις δυνάμεις τους και δέχονται όλες τις απαιτήσεις των Αζέρων. Το Μπακού πέτυχε μία εύκολη δεύτερη νίκη - Περίεργος ο ρόλος του Νικόλ Πασινιάν.

Οι Αρμένιοι αποδέχονται την δεύτερη συνεχόμενη ήττα τους από τους Αζέρους μέσα σε διάστημα τριών ετών καθώς πριν από λίγο οι αρχές της Αρτσάχ έκαναν δεκτή την μεσολάβηση των Ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για κατάπαυση του πυρός λαμβάνοντας την απόφαση να αφοπλίσουν τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Δημοκρατίας και να τις αποσύρουν από τα πεδία των μαχών!

Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα των Αρμενίων οι οποίοι υπό τις διαταγές του δυτικόφιλου πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, δεν έριξαν… τουφεκιά. Η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι η ισχύς των όπλων είναι τελικά αυτή που καθορίζει και την διπλωματία.

Να σημειωθεί ότι ο Νικόλ Πασινιάν, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, το 2018 μ.Χ. είχε δηλώσει ότι «Η καρδιά μου λέει πως το Αρτσάχ πρέπει να παραμείνει ολόκληρο, αλλά το μυαλό μου λέει πως δεν χρειαζόμαστε αυτά τα εδάφη και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το φωνάξουμε δυνατά, ότι θα επιστρέψουμε αυτά τα εδάφη για χάρη της ειρήνης».

Πολλοί λένε πως πρόκειται για έναν σχεδιασμό, για μια κρυφή ατζέντα του Νικόλ Πασινιάν, και ότι ο ίδιος θέλει να εντάξει την χώρα σε δυτικές δομές και στο ΝΑΤΟ. Για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ πρέπει να μην υπάρχουν εδαφικές διαφορές με άλλη χώρα…

Ο πρόεδρος της αυτόνομης Δημοκρατίας Σαμβέλ Σαραμανιάν συνεδρίασε με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με τους πρώην Προέδρους του Αρτσάχ (Μπάκο Σαχακιάν, Αρκάντι Γκουγκαζιάν και Αραγίκ Χαρουτινιάν), με αποκορύφωμα την ομόφωνη απόφαση να αποδεχθεί τα υποβληθέντα αιτήματα-τελεσίγραφα των Αζέρων. Οι όροι της συμφωνίας από το Προεδρικό Συμβούλιο, που εκδόθηκε από το Artsakh Info Center, είναι αναλυτικά παρακάτω:

1. Με την μεσολάβηση του Ρωσικού ειρηνευτικού σώματος που σταθμεύει στο Αρτσάχ, επετεύχθη συμφωνία για την πλήρη παύση των εχθροπραξιών με έναρξη στις 13:00 της 20ης Σεπτεμβρίου 2023 μ.Χ.

2. Επιπρόσθετα, επετεύχθη συμφωνία για την αποχώρηση των υπόλοιπων μονάδων και στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας από την ζώνη ανάπτυξης του Ρωσικού ειρηνευτικού σώματος.

Αυτό περιλαμβάνει τη διάλυση και τον πλήρη αφοπλισμό των ενόπλων σχηματισμών του «Αμυντικού Στρατού του Αρτσάχ», καθώς και την απομάκρυνση βαρέως εξοπλισμού και όπλων από το έδαφος του Αρτσάχ για την ταχεία διάθεσή τους.

3. Συναφή ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν σχετικά με την επανένταξη και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των Αρμενίων του Αρτσάχ, παράλληλα με θέματα που αφορούν τη διατροφή του πληθυσμού του Αρτσάχ στο πλαίσιο του Συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν, θα συζητηθούν.

Αυτές οι συζητήσεις έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν κατά την διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του τοπικού αρμενικού πληθυσμού και εκπροσώπων των κεντρικών αρχών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γιέβλακχ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 μ.Χ. και θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ektakto-synthikologisan-oi-armenioi-sto-artsax-afoplizoun-tis-dynameis-tous/).

 

Άδοξο τέλος για τις συνομιλίες στο ασταθές Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Οι πρώτες συνομιλίες ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ για το θέμα της επανένταξης της αποσχισθείσας περιφέρειας ολοκληρώθηκαν στην πόλη Γέβλαχ του Αζερμπαϊτζάν έπειτα από περίπου δύο ώρες συζητήσεων, όπως ανακοίνωσαν Αζερικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Καμία τελική συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ανάμεσα στους αυτονομιστές και την Αζέρικη πλευρά στις συνομιλίες στην πόλη Γέβλαχ, μετέδωσε το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των Αρμένιων.

Σύμφωνα με το RIA, ο εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε πως δεν γίνεται να περιμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους του Καραμπάχ θα μπορούσαν να επιλυθούν σε μία συνάντηση.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο Καραμπάχ συμφώνησε κατάπαυση του πυρός με το Αζερμπαϊτζάν, όμως οι λεπτομέρειες, περιλαμβανομένης της παράδοσης των όπλων είναι ακόμη υπό εξέταση, δήλωσε νωρίτερα στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της περιφέρειας.

Ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, Προέδρου της «Δημοκρατίας του Αρτσάχ» (Ναγκόρνο Καραμπάχ), δήλωσε στο Reuters πως οι Αρμένιοι του Καραμπάχ αισθάνθηκαν εγκαταλειμμένοι από την Ρωσία, την Δύση και την Αρμενία. Ο ίδιος είπε πως πολλά σημαντικά θέματα παραμένουν ακόμη ανεπίλυτα με το Αζερμπαϊτζάν.

«Έχουμε συμφωνία για την παύση της στρατιωτικής δράσης, αλλά περιμένουμε μια τελική συμφωνία -οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε τηλεφωνικώς ο Μπαμπαγιάν. "Πρέπει να συνομιλήσουμε για πολλά ερωτήματα και θέματα".

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη τελική συμφωνία», είπε ο Μπαμπαγιάν. Βάσει της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, το περίγραμμα της οποίας παρουσιάστηκε χθες από το Αζερμπαϊτζάν και το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι αρμενικές δυνάμεις θα πρέπει να διαλυθούν και να αφοπλιστούν.

Απαντώντας όμως σε ερώτηση για την παράδοση των όπλων, ο Μπαμπαγιάν είπε πως ο λαός του δεν μπορεί να αφεθεί να πεθάνει και άρα θα χρειαστούν πρώτα εγγυήσεις ασφαλείας. «Πληθώρα ερωτημάτων θα πρέπει ακόμη να επιλυθούν», είπε ο Μπαμπαγιάν.«Δεν ξέρουμε τι εγγυήσεις ασφαλείας θα λάβει ο λαός μας -αυτό πρέπει να επιλυθεί».

«Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να μας καταστρέψουν, να εμπλακούν σε γενοκτονία εναντίον μας -το καταλαβαίνετε αυτό, Reuters; Η Δύση σιωπά, η Ρωσία σιωπά, η Αρμενία σιωπά. Τι θα πρέπει να κάνουμε;».

Ο Μπαμπαγιάν άσκησ σφοδρή κριτική στην διεθνή κοινότητα ότι άφησε τον λαό του στο έλεος του Αζερμπαϊτζάν. «Μοιάζει με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1.453 μ.Χ.-πολιορκούμαστε και περικυκλωνόμαστε», είπε.

«Η συντριπτική πλειονότητα του λαού εδώ δεν θέλουν να ζήσουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν -δεν ξέρω τι θα συμβεί». «Το Καραμπάχ αφέθηκε μόνο του: Οι Ρώσοι ειρηνευτές δεν εκπληρώνουν ουσιαστικά τις υποχρεώσεις τους, η δημοκρατική Δύση απέστρεψε το βλέμμα από εμάς και η Αρμενία επίσης απέστρεψε το βλέμμα», είπε.

Έτοιμη να υποδεχθεί εκτοπισμένους δηλώνει η Αρμενία. Η Αρμενία είναι έτοιμη, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί «περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, δήλωσε σήμερα ο Αρμένιος Πρόεδρος Νικόλ Πασινιάν.

«Έχουμε κλείσει δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τους υποδεχτούμε. Έχουμε έτοιμα τα πάντα για να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες» από αυτήν την αποσχισθείσα περιφέρεια του Αζερμπαϊτζάν, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι, δήλωσε ο Πασινιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ωστόσο υπογράμμισε πως ο άμαχος πληθυσμός εκεί δεν αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο «άμεση απειλή» μετά την αστραπιαία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν. «Σήμερα, η κρίση μου (για την κατάσταση) είναι ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε ότι η εκεχειρία, που ισχύει από χθες στον θύλακα, τηρείται σε μεγάλο βαθμό. «Το καθεστώς εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατηρείται στο σύνολό της, υπήρξαν μεμονωμένες παραβιάσεις αλλά συνολικά η κατάσταση είναι σταθερή», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Η απολογία στην Ρωσία. Στο μεταξύ ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγεφ ζήτησε συγγνώμη για τον θάνατο Ρώσων στρατιωτών μελών της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μια μέρα νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο Πούτιν τόνισε πόσο σημαντικό είναι να διασφαλιστούν η ασφάλεια και τα δικαιώματα των Αρμενίων στην περιφέρεια αυτή. Οι ειρηνευτές σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους δέχθηκε πυρά ενώ απομακρυνόταν από ένα παρατηρητήριο, όπως ανέφερε η Ρωσία.

Οι τουρκικές διαβεβαιώσεις για μηδενική εμπλοκή. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα», περιλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού, προκειμένου να υποστηρίξει τον στενό σύμμαχό της, το Αζερμπαϊτζάν, αλλά δεν είχε άμεσο ρόλο στη στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Ήταν μια επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, δεν υπήρξε άμεση εμπλοκή της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους. «Η συνεργασία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν στη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του στρατού είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Η επιτυχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στην πιο πρόσφατη επιχείρηση δείχνει ξεκάθαρα το επίπεδο στο οποίο έφθασε», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης πως ένα κοινό τουρκορωσικό κέντρο επιτήρησης εξακολουθεί να λειτουργεί και να αναφέρει οποιεσδήποτε παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Σε μια άλλη εξέλιξη, εκπρόσωπος του Αζέρου Προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε πως το Αζερμπαϊτζάν έχει δώσει στην Αρμενία προσχέδιο συμφωνίας για ειρήνη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Μπακού αναμένει την αντίδραση των αρμενικών αρχών, είπε ο εκπρόσωπος. Διαβεβαιώσεις για τήρηση της εκεχειρίας ζητεί από το Αζερμπαϊτζάν η ΕΕ Την έντονη απογοήτευση του για την χρήση βίας και την ανάγκη να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός στην Αρμενία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ .

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Αζέρο Πρόεδρο, ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, τόνισε την ανάγκη το Αζερμπαϊτζάν να παράσχει επειγόντως αξιόπιστες εγγυήσεις για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ και να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές τους ανάγκες.

Επιπλέον, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αμνηστία για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι για όσους εξ' αυτών επιθυμούν να φύγουν από εκεί, θα πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για «ασφαλή, αξιοπρεπή και οικειοθελή έξοδο». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν διαβουλεύσεις με τους διεθνείς εταίρους ως προς το μέλλον των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ επανέλαβε ότι η στρατιωτική επιχείρηση ήταν δικαιολογημένη, θα επιδιώξει την επανένταξη των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ αρνήθηκε κάθε διεθνή διαμεσολάβηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε στον Σαρλ Μισέλ ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αμνηστίας για όσους κατέθεσαν τα όπλα και ότι η χώρα του επιθυμεί να προχωρήσει στην ευρύτερη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ο Μισέλ για ακόμη μια φορά εξέφρασε την βαθιά του απογοήτευση, λέγοντας ότι «τα μέσα που χρησιμοποιεί το Μπακού είναι απαράδεκτα» και πρόσθεσε ότι «τώρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» και υπάρχει αρνητική απήχηση σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, η οποία συζήτησε για τις «διάφορες επιλογές» που θα μπορούσε να δώσει ως απάντηση.

Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ανθρωπιστική κατάσταση και ότι απαιτείται ένας ρόλος της διεθνούς κοινότητας για την ασφάλεια στην περιοχή. Κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο Αλίεφ να διασφαλίσει ότι οι Αρμένιοι θα τύχουν σεβασμού και ότι υπάρχει μέλλον γι' αυτούς στο Αζερμπαϊτζάν.

Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε στο συνομιλητή του τα σχέδια για συνάντηση μεταξύ των του Μπακού και των Αρμενίων Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε πρόθεση για χρήση βίας κατά της ίδιας της Αρμενίας θα ήταν απαράδεκτη». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αλίεφ δεσμεύτηκε πως η συνάντηση με εκπροσώπους του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πραγματοποιηθεί πράγματι στο Γιεβλάκ στις 22 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει προσωπικό ρόλο να διαδραματίσει καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρχει πλήρης σεβασμός όλων των πολιτών και του διεθνούς δικαίου. Ο Μισέλ πρόσθεσε ότι η προσωπική επικοινωνία του Αζέρου Προέδρου Αλίεφ, μπορεί να κάνει την διαφορά, καθώς και ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας.

Όσον αφορά την ευρύτερη διαδικασία, ο Πρόεδρος Μισέλ τόνισε την ανάγκη το Αζερμπαϊτζάν να επιβεβαιώσει εκ νέου το σεβασμό του για την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Ο Αλίεφ επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμφωνία, λέγοντας ότι δεν υπήρχε ποτέ εδαφική αξίωση επί της Αρμενίας.

Όσον αφορά την οριοθέτηση των συνόρων, ο Ιλχάν Αλίεφ είπε ότι ανέκαθεν ήταν οι Αρμένιοι αυτοί που εμπόδιζαν την διαδικασία και πρόσθεσε ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν χρειάζονται υποστήριξη για να διεκπεραιωθεί γρήγορα (https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/404999_adoxo-telos-gia-tis-synomilies-sto-astathes-nagkorno-karampah-anoihtos).

 

Αρμενία… Σκούρα τα πράγματα, η ήττα φέρνει γκρίνια και εξελίξεις.  Οι μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που διήρκεσαν 24 ώρες τερματίστηκαν,οι αρχές της μη αναγνωρισμένης διεθνώς Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ,που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Η “αντιτρομοκρατική” επιχείρηση του Αζέρικου στρατού σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν κατέστη εφικτή έπειτα από διαμεσολάβηση των Ρωσικών δυνάμεων – κάτι σαν ειρηνευτικές δυνάμεις, που σταθμεύουν στον θύλακο.

Αυτό που συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων είναι η πλήρης διάλυση και ο αφοπλισμός του λεγόμενου “Στρατού Άμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ”. Μια σύγκρουση που διαρκεί εδώ και 30 χρόνια και που έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, μπήκε και πάλι στο “ψυγείο”.

“Πυρά” κατά του Πασινιάν. Στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, η είδηση ότι οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ εγκατέλειψαν την αντίσταση και συμφώνησαν με τους όρους του Αζερμπαϊτζάν, κυρίως τη διάλυση του στρατού στον θύλακο, προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε διαμαρτυρίες μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης και απαίτησε την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, τον οποίο κατηγορεί για “προδοσία”. Το βράδυ της Τετάρτης κάτοικοι της πρωτεύουσας και των γύρω πόλεων συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο.

Είναι οργισμένοι που ο πρωθυπουργός τους αποφάσισε να μην παρέμβει στις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Τον θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνο για το γεγονός ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγκάστηκε να καταθέσει τα όπλα.

“Κατά την διάρκεια των πέντε χρόνων υπό την ηγεσία Πασινιάν, χάσαμε το Αρτσάχ (ΣΣ Αρμενική ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ) και αμφισβητήσαμε την ίδια την ασφάλεια της Αρμενίας”, λέει στην Deutsche Welle ένας από τους διαδηλωτές με το όνομα Σούρεν “Είναι απαράδεκτο να συνεχίζει να ηγείται της χώρας.

Αν συνεχιστεί αυτό, σύντομα θα χάσουμε και περιοχές της Αρμενίας”. Αλλά και ο αρχηγός του μπλοκ της αντιπολίτευσης “Μητέρα Αρμενία”, πρώην βουλευτής Αντρανίκ Τεβανιάν, ζητά επίσης την παραίτηση του Πασινιάν γιατί “εγκατέλειψε την Δημοκρατία του Αρτσάχ”.

“Απαιτούμε από τον Πασινιάν να ανακαλέσει την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν συμπεριλαμβανομένου του εδάφους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία είχε υποσχεθεί μετά από συνάντηση στην Πράγα τον Οκτώβριο του 2022 μ.Χ., με αφορμή να οδηγηθούμε σε αυτές τις θλιβερές συνέπειες που βλέπουμε τώρα “, αναφέρει ο Τεβανιάν σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

Απόπειρες πραξικοπήματος; Ο Tεβανιάν τις τελευταίες τρεις ημέρες μιλάει σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας και θεωρεί τον Πασινιάν την μεγαλύτερη “απειλή” για την Αρμενία. “Πρέπει να αναθεωρήσουμε πλήρως την πολιτική του”, υποστηρίζει ο ηγέτης του μπλοκ της αντιπολίτευσης “Μητέρα Αρμενία”.

“Η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της Δημοκρατίας της Αρμενίας είναι αδιαπραγμάτευτες για εμάς και οι απόπειρες βίαιου πραξικοπήματος, που γίνονται παράλληλα με τις εντάσεις στο στρατιωτικό μέτωπο, θα κατασταλούν αποφασιστικά”, δήλωσε ο Τεβανιάν το βράδυ της 19ης Σεπτεμβρίου.

Οι κατηγορίες αυτές του Τεβανιάν απορρίπτονται από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης, κυρίως του αντιδημάρχου του Γερεβάν Τιγκράν Αβινιάν. Θεωρούν ότι οι ενέργειές του εναντίον του Αρμένιου πρωθυπουργού “καθοδηγούνται από ξένα κέντρα” και απειλούν να λάβουν μέτρα εναντίον του Τεβανιάν.

Ο αρχηγός του κόμματος “Για τη Δημοκρατία”, Αρμάν Μπαμπατζανιάν, θεωρεί πιθανό να οδηγηθεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αρμενία σε αποσταθεροποίηση. Ο Μπαμπατζανιάν, το κόμμα του οποίου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 5% στις τελευταίες εκλογές και γι’ αυτό δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο της χώρας, δεν συμμερίζεται το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του Πασινιάν.

Και προβλέπει ποια τροπή θα μπορούσε να πάρει η κατάσταση. “Εάν ο λαός που απαιτεί την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν δεν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του μέσω διαδηλώσεων, είναι πολύ πιθανό το Αζερμπαϊτζάν με την έγκριση της Ρωσίαςνα ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Αρμενίας. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρώ πιο πιθανή την αλλαγή εξουσίας στην Αρμενία”.

“Δύσκολος ο δρόμος της ειρήνης”. Από την άλλη ο Αρμένιος πολιτικός εμπειρογνώμονας Άρμεν Μπαγκντασαριάν, από το Γερεβάν πιστεύει ότι ο Αρμένιος πρωθυπουργός έχει καλές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία όσο ο αρμενικός πληθυσμός δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Μόνο στην περίπτωση εκκένωσης των 120.000 ανθρώπων από το Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) στην Αρμενία θα προκαλούνταν στην χώρα ένα κύμα διαμαρτυρίας τόσο ισχυρό που θα οδηγούσε σε αλλαγή κυβέρνησης. Όσο η εξέλιξη δεν παίρνει τέτοια τραγικότητα, θεωρώ ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι ελάχιστα πιθανό”, δήλωσε ο Μπαγκντασαριάν σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Κατά την γνώμη του η αντιπολίτευση απλώς εντείνει την ρητορική με το αίτημά της για παραίτηση Πασινιάν, χωρίς όμως να προσφέρει εναλλακτικό σχέδιο δράσης. “Με αυτή την ατζέντα είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί αλλαγή εξουσίας”, λέει. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία σε σημερινό διάγγελμα προς τον λαό ο πρωθυπουργός της Αρμενίας απηύθυνε έκκληση για ειρήνη με το Αζερμπαϊζτάν.

“Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον, στο οποίο δεν χωρούν διακρατικές και εθνοτικές συγκρούσεις”, δήλωσε με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Αρμενίας. “Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πορευθούμε. Πρέπει κανείς να εκτιμά την ειρήνη και να μην συγχέει την ειρήνη με την κατάπαυση του πυρός και την εκεχειρία” (https://www.defence-point.gr/news/armenia-skoyra-ta-pragmata-i-itta-fernei-gkrinia-kai-exelixeis).

 

Έντονος αναβρασμός: Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν έχουν ψυχρανθεί - Γιατί εγκαταλείφθηκε η Αρμενία από τον Πούτιν.

Η Ρωσία εκνευρίστηκε από τις προσπάθειες της Αρμενίας να δημιουργήσει νέες διεθνείς συνεργασίες- Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η οργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Αρμενία κυριολεκτικά "βράζει"  μετά την πρόσφατη επίθεση των Αζέρων στο Αρτσάχ που κόστισε την ζωή σε άμαχους Αρμένιους πολίτες και παιδιά.

Μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας Γιερεβάν κατά της κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Πασινιάν , επεισόδια με την αστυνομία και συλλήψεις διαδηλωτών, συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα  που επικρατεί το τελευταίο 24ωρο στην Αρμενία.

Η κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήρθε σε μια στιγμή που η σχέση μεταξύ δύο ιστορικών συμμάχων, της Αρμενίας και της Ρωσίας, έχει επιδεινωθεί δραστικά, ενισχύοντας τα ενίοτε εμπρηστικά σχόλια ορισμένων σημαντικών προσώπων από την Μόσχα, γράφει το CNN .

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και άλλοι αξιωματούχοι στο Ερεβάν κατηγόρησαν την Ρωσία ότι παραιτήθηκε από τις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια έναντι της Αρμενίας, αφού οι Αζερικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις αποκαλούμενες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον της κοινότητας των εθνοτικών μειονοτήτων.

Ο Πασινιάν επέκρινε την Ρωσία επειδή δεν τον ειδοποίησε για τα στρατιωτικά σχέδια του Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας ότι ήταν «περίεργο και μπερδεμένο» το ότι η κυβέρνησή του δεν έλαβε «καμία πληροφορία από τους εταίρους μας στην Ρωσία σχετικά με την επιχείρηση».

Η Αρμενία έχει εναποθέσει τις ελπίδες της εδώ και δεκαετίες στην Ρωσία ως τον μοναδικό της εγγυητή της ασφάλειας, αλλά πρόσφατα έχει γίνει όλο και πιο δυσαρεστημένη με την αναποτελεσματικότητα των Ρωσικών ειρηνευτικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που αποδείχθηκε ξανά κατά την διάρκεια των τελευταίων βίαιων γεγονότων.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, εκνευρίστηκε από τις προσπάθειες της Αρμενίας να δημιουργήσει νέες διεθνείς συνεργασίες. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η οργάνωση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Άρμεν Γκριγκοριάν, κατηγόρησε τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα ότι απέτυχαν να προστατεύσουν το Ναγκόρνο Καραμπάχ έναντι της αζερικής επιθετικότητας, σύμφωνα με τον Armenpress. Το Κρεμλίνο απέρριψε την κριτική της Αρμενίας: «Τέτοιες κατηγορίες εναντίον μας είναι αβάσιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν είμαστε σύμμαχοι της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία. Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ερεβάν έχουν ψυχρανθεί για αρκετό καιρό, αλλά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αρμενία έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα.

«Δεν είμαστε σύμμαχος της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία», είπε ο Πασινιάν σε συνέντευξή του τον Ιούνιο. «Και το συναίσθημά μας απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, σε αυτή την σύγκρουση, είναι μια ανησυχία γιατί επηρεάζει άμεσα όλες τις σχέσεις μας», ανέφερε.

Σχολιαστές και πολιτικοί στην Ρωσία επέκριναν και μερικές φορές γελοιοποίησαν τους Αρμένιους ηγέτες επειδή απέτυχαν να προστατεύσουν τους Αρμένιους εκτός των συνόρων και ότι ανέμεναν πάντα τα Ρωσικά στρατεύματα να υπερασπιστούν το Ναγκόρνο-Καραμπάχ όταν το Ερεβάν δεν είναι σε θέση.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές των Αρμενίων αξιωματούχων και του Πασινιάν. «Έχασε έναν πόλεμο, αλλά παραδόξως παρέμεινε στην εξουσία.

Στην συνέχεια αποφάσισε να ρίξει την ευθύνη για την ανταλάντευτη ήττα του στην Ρωσία. Τότε αρνήθηκε ένα κομμάτι εδάφους στη χώρα του. Τότε αποφάσισε να φλερτάρει με το ΝΑΤΟ. Μαντέψτε τι μοίρα τον περιμένει», αναφέρει.

Η αρχισυντάκτρια του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RT Μαργαρίτα Σιμονιάν έγραψε στο Twitter: «Ο Αρμένιος που ήρθε στην εξουσία με αντιρωσικά συνθήματα είναι εξ ορισμού προδότης. Προδότης αρμενικών, όχι Ρωσικών συμφερόντων. Η Ρωσία θα τα καταφέρει χωρίς την Αρμενία. Αρμενία χωρίς Ρωσία - όχι».

Θέλουν κάποιον άλλον να πεθάνει στην θέση τους. Ο επικεφαλής του προπαγανδιστικού γραφείου του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Σολοβιόφ, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση του Πασινιάν: «Τα αποβράσματα που φωνάζουν κάτι εναντίον του Λαβρόφ ή του Πούτιν  γιατί δεν θέλουν να πάνε να πεθάνουν για το Καραμπάχ, όπου πάντα ζούσαν οι Αρμένιοι; Όχι, θέλουν κάποιος Ιβάν της Ρωσίας να πάει να πεθάνει στη θέση τους», αναφέρει.

Ενώ η προσοχή της Ρωσίας αποσπάται από τον ολοένα και πιο καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία, η Αρμενία φοβάται ότι οι στρατιώτες του Πούτιν θα είναι όλο και λιγότερο πρόθυμοι και ικανοί να εξασφαλίσουν την ειρήνη στον Καύκασο. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός είπε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η ειρηνευτική αποστολή απέτυχε.

«Ως αποτέλεσμα των γεγονότων στην Ουκρανία, οι δυνατότητες της Ρωσίας έχουν αλλάξει», είπε ο Πασινιάν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποφύγει να αναστατώσει το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, τον στενό σύμμαχο των Αζέρων.

«Η Ρωσία θα εγκαταλείψει την Αρμενία, δεν θα πολεμήσει εκεί, δεν είναι εταίρος για καμία χώρα», δήλωσε επίσης ο Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Politico. «Όλες οι υποσχέσεις που έδωσε η Ρωσία στην Αρμενία είναι πλέον άχρηστες και θα την αφήσουν  με αυτό το πρόβλημα», ανέφερε.

 

Σχέδιο “βόμβα” Β.Πούτιν για Καύκασο: “Ο επόμενος πόλεμος θα απειλήσει την ύπαρξη της Αρμενίας- Θα σωθεί μόνο μέσω επανένωσης με Ρωσία” λένε Ρώσοι.

Δήλωση βόμβα Ρώσου Αξιωματούχου – Kτυπά η “Καμπάνα” και για την Γεωργία. “Η Αρμενία θα παλέψει για την ύπαρξη της ως κράτος τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να σωθεί είναι να ενωθεί ξανά με την Ρωσία”! Την δήλωση αυτή, βόμβα για ολόκληρη την περιοχή του Καυκάσου, έκανε ο βουλευτής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Evgeny Fedorov και όχι μόνο.

Ο Evgeny Fedorov είπε σχετικά σε συνέντευξη του: “Η Αρμενία δεν θα είναι πλέον ανεξάρτητο κράτος και θα γίνει μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θα αποκαταστήσουμε τον έλεγχο σε αυτό το έδαφος. Θα υπάρχει δηλαδή γραφείο του περιφερειάρχη ή κάτι τέτοιο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Margarita Simonyan, αρχισυντάκτρια του ρωσικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RT, του πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya και του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Η Margarita Simonyan τόνισε ότι “οι Αρμένιοι θα πρέπει να υποκύψουν στην Ρωσία γιατί τους έσωσε ως έθνος όταν η Αρμενία ήταν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Όλο το Έθνος θα είχε καταστραφεί αν δεν ήταν η Ρωσία” δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τι πρέπει να γίνει…

Κρίσιμα τα επόμενα χρόνια για την ύπαρξη της Αρμενίας. Οι φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν και του κύριου συμμάχου του Τουρκίας μπορεί να μην περιορίζονται στην καθιέρωση ελέγχου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την άποψη αυτή εξέφρασε πηγή κοντά στην διοίκηση του πρωθυπουργού της Αρμενίας. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, το Ερεβάν αμφιβάλλει ότι οι εγγυήσεις που εκφράζονται στα μέσα ενημέρωσης θα εκπληρωθούν.

“Τα επόμενα χρόνια μπορεί να προκύψει το ζήτημα της διατήρησης της κυριαρχίας της Αρμενίας ως ανεξάρτητου κράτους. Οι Αρμένιοι πολιτικοί θα πρέπει να λύσουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα” είπε η πηγή αυτή σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι ως αποτέλεσμα μιας 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να επιτύχει την παράδοση των Ενόπλων Δυνάμεων της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Καραμπάχ.

Ο αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπει μαζικά την περιοχή, φοβούμενος την εθνοκάθαρση από το Μπακού. Και παρόλο που το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε εγγυήσεις ασφαλείας για τους πολίτες, λίγοι πίστεψαν σε αυτές.

Ο Διάδρομος Zangezur απειλεί την ύπαρξη της Αρμενίας Η ευρύτερη περιοχή οδεύει προς έναν μεγαλύτερο πόλεμο ο οποίος αναμένεται να επανακαθορίσει τα σύνορα των κρατών ακόμη και την ύπαρξη της Αρμενίας. Το Μπακού διατηρεί επαφή με τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν, όπως και πριν από τον Δεύτερο Πόλεμο του Καραμπάχ, μέσω αεροπορικών ταξιδιών ή χερσαίας διαδρομής μέσω Ιράν.

Τι ρόλο παίζει εδώ το Καραμπάχ; Γεγονός είναι, ότι μόνο με μια αρμενική κυβέρνηση πιστή στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να υπάρχει χερσαία σύνδεση μέσω του Διαδρόμου Zangezur, που συνδέει το Μπακού και τις δυτικές περιοχές της χώρας με το Ναχιτσεβάν.

Η δημιουργία του Διαδρόμου αυτού ήταν απαίτηση του Αζερμπαϊτζάν μετά το τέλος του Δεύτερου Πολέμου του Καραμπάχ στα τέλη του 2020 μ.Χ., στον οποίο το Μπακού κέρδισε μια συντριπτική νίκη. Είναι ο μεταφορικός διάδρομος του Zangezur που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας αδιάλειπτης εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ Μπακού και Άγκυρας.

Ταυτόχρονα, παρά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν και τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρείχε η Ρωσική πλευρά (η ειρηνευτική δύναμη φρουρεί την διαδρομή αυτή), η αρμενική ηγεσία άρχισε στην πραγματικότητα να μποϊκοτάρει το έργο, θεωρώντας το ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι αρμενικές αρχές αιτιολόγησαν τους φόβους τους λέγοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν κατά καιρούς δηλώνει ότι η περιοχή Σιουνίκ της Αρμενίας είναι η ιστορική γη των Αζερμπαϊτζάν. Το Σιουνίκ είναι η νοτιότερη περιφέρεια της Αρμενίας. Συνορεύει με τον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν Ναχιτσεβάν στα δυτικά, με το Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά και με το Ιράν στα Νότια.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον άλλων χωρών για την σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, των Ισραήλ και Ιράν. Άλλωστε, η Τεχεράνη είναι αυτή που επωφελείται άμεσα από την “μη ύπαρξη Ενιαίου Αζερμπαϊτζάν”, το οποίο διαιρείται από την περιοχή Σιούνικ.

Όλα τα logistics προς το Ναχιτσεβάν περνούν από το Ιράν όπως για παράδειγμα ο αγωγός φυσικού αερίου Ιράν-Αρμενία, που λειτουργεί από το 2007 μ.Χ., και γενικά τα logistics χερσαίων μεταφορών του Ιράν περνούν μέσω Αρμενίας προς την Ρωσία. Ως εκ τούτου, η ιρανική στρατιωτική-πολιτική ηγεσία έχει σκιαγραφήσει ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της στο ζήτημα της σταθερότητας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ, στρατηγικός αντίπαλος του Ιράν, χρησιμοποιεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Fuzuli στο Καραμπάχ, που κατασκευάστηκε πρόσφατα από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, για να κατασκοπεύει τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις απογειώνοντας αναγνωριστικά drones. Επιπλέον, το Ισραήλ αυξάνει τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν, κάτι που δεν μπορεί παρά να ανησυχεί την Τεχεράνη.

Οι Ρώσοι τονίζουν στο σημείο αυτό ότι η αποχώρηση από τον CSTO, για την οποία μιλάει η Αρμενική κυβέρνηση, λόγω της έλλειψης πολιτικής ενότητας και της παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στην σύγκρουση του Καραμπάχ, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια του αρμενικού κράτους και να βυθίσει την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου στο χάος του πολέμου.

Η Ρωσία δεν θα αφήσει ποτέ το ΝΑΤΟ να εγκατασταθεί στον Καύκασο όπως επιθυμεί ο Πασινιάν. Η τελική επίθεση Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας προς την Νότια Αρμενία θα οδηγήσει στην διάλυση του Αρμενικού κράτος και στην επιστροφή του Ερεβάν στην ένωση με τη Μόσχα.

Αυτός ήταν τελικά ο απώτερος σκοπός της Μόσχας; Η σταδιακή ανάκτηση όλων των τμημάτων της ΕΣΣΔ… Φυσικά εδώ κτυπά η καμπάνα και για την Γεωργία. Αν δει κανείς τον χάρτη, η Ρωσία μέσω Αρμενίας και Γεωργίας θα βάλει στοπ σε κάθε σχέδιο και κίνηση των Αζέρων με ότι αυτό συνεπάγεται. Πάντως, ο Πασινιάν δεν διέκοψε την κοινή άσκηση ΗΠΑ-Αρμενίας ούτε κατά την διάρκεια της επίθεσης των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ… Προδιαγεγραμμένη πορεία και τέλος (https://balsamopsyxhs.gr/2023/09/24/%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b2-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%8d%ce%ba%ce%b1%cf%83%ce%bf/)…

 

Ρώσοι Ειδικοί: Γλυκάθηκε Ο Ερντογάν Με Της Επιτυχίες Του Αζερμπαϊτζάν Στο Καραμπάχ Και Ετοιμάζει Πόλεμο Αστραπή Σε Αιγαίο-Κύπρο! Το 2024 μ.Χ. Το Αζερμπαϊτζάν Θα Αναγνωρίσει Το Ψευδοκράτος; Ακολουθεί Και Η Ρωσία;

Μετά την Στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ρώσοι ειδικοί, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην Αθήνα, και λένε, ότι η Πολεμικές επιτυχίες του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζει ανοιχτά την Τουρκία, μπορεί να ωθήσει τον ίδιο τον Ερντογάν, να επιλύσει της εδαφικές διαφορές, και τα προβλήματα με την Ελλάδα, με ένα Πόλεμο αστραπή!

Το Μπακού, είχε την μόνη δυσκολία, να αναγνώριση το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων, γιατί φοβούνται, ότι η Αθήνα, και η Λευκωσία, θα αναγνώριζαν το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ως ανεξάρτητο, αλλά τώρα, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα, ούτε για την Άγκυρα, ούτε για το Μπακού.

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ενδέχεται να αναγνωρίσουν το  ψευδοκράτος, και κατά συνέπεια, αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τον Ερντογάν, να ενεργήσει με την βία, για παράδειγμα, στα νησιά του Αιγαίου. Το  ψευδοκράτος, βρίσκεται υπό ντε φάκτο, σε Τουρκικό έλεγχο, και αναγνωρίζεται από την Άγκυρα, ως ανεξάρτητο Κράτος, ο πληθυσμός του, μόλις που αγγίζει, τις 350 χιλιάδες άτομα.

Το 2024 μ.Χ., το ψευδοκράτος, θα γιορτάσει την επέτειο μισού Αιώνα, από την σύσταση του, και σύμφωνα με την Ρωσία, μέχρι αυτό το έτος, μπορεί να αναγνωριστεί από το Αζερμπαϊτζάν, και από μια σειρά άλλων Χωρών, π.χ. Ρωσία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Άγκυρα (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/09/2024_24.html).

 

Αρτσάχ. Η Έξοδος……Επίκειται νέος πόλεμος καθώς το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί τώρα και το Σιούνικ της Αρμενίας. Κόκκινη γραμμή και για Ιράν.

Μαζική εκκένωση των Αρμενίων από το Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ αφότου παραδόθηκε στο Αζερμπαιτζάν από διεθνή κοινότητα και πολιτικούς της Αρμενίας. Από τις 12 ως 25 Σεπτεμβρίου, συνολικά 4.850 πολίτες του Αρτσάχ πέρασαν στην Αρμενία καθώς η Αρμενία προειδοποίησε για επικείμενη εθνοκάθαρση..

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον Ερντογάν στο Ναχιτζεβάν, δήλωσε: «Δυστυχώς, οι σοβιετικές αρχές κατέλαβαν το Δυτικό Ζανγκεζούρ από το Αζερμπαϊτζάν (αναφέρεται στην περιοχή Σιούνικ της Αρμενίας), σπάζοντας έτσι την χερσαία σύνδεση μεταξύ του κύριου τμήματος του Αζερμπαϊτζάν και του Ναχτσιβάν ( Nakhijevan).

Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δηλώνουν τώρα ανοιχτά ο νέος τους στόχος είναι το Σιούνικ. Επίκειται ένας νέος πόλεμος…με πιθανή εμπλοκή και Ιράν που έχει θέσει το Ζανγκεζούρ ω κόκκινη γραμμή (https://dimpenews.com/2023/09/25/%ce%b1%cf%81%cf%84%cf%83%ce%ac%cf%87-%ce%b7-%ce%ad%ce%be%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%ba%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%).

 

O Πασινιάν αποχωρεί από τον CSTO – Ρωσία: “Η Αρμενία θα διαμελιστεί – Να θυμάστε τι παθαίνουν όσοι βασίζονται στις ΗΠΑ”- Γιατί η Μόσχα τον θεωρεί “προδότη”. Ο Πασινιάν συμφώνησε σε εξωεδαφικό καθεστώς του διαδρόμου Zangezur;.

Η Ρωσία απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση-απειλή στην Αρμενία και στον Ν.Πασινιάν να μην αποχωρήσει από τον CSTO τονίζοντας ότι το “Ερεβάν θα χάσει τις νότιες περιοχές της χώρας”. Επί της ουσίας η Ρωσία προειδοποίησε την Αρμενία με διαμελισμό. Έχει μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή της Ρωσικής προειδοποίησης.

Ο Πασινιάν επιτέθηκε ξανά στον CSTO προαναγγέλλοντας αποχώρηση τη στιγμή που πυκνώνουν τα σύννεφα ενός νέου πολέμου μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Αιτία του νέου πολέμου, είναι ο Διάδρομος Zangezur, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να συνδεθεί το Μπακού και οι δυτικές περιοχές της χώρας με το Ναχιτσεβάν.

Πασινιάν: Οι δομές ασφαλείας του CSTO είναι «αναποτελεσματικές» – Πρέπει να αντικατασταθούν! “Οι δομές ασφαλείας στις οποίες ανήκει σήμερα η Αρμενία είναι αναποτελεσματικές” δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Νικόλ Πασινιάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός,  απευθύνθηκε στους πολίτες της δημοκρατίας μιλώντας για την αναποτελεσματικότητα των δομών ασφαλείας στις οποίες η Αρμενία είναι επί του παρόντος μέλος. Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι δομές αυτές δεν απέτρεψαν την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία και ως εκ τούτου είναι άχρηστες για την χώρα.

“Οι επιθέσεις στην Αρμενία που πραγματοποίησε το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια μας επιτρέπουν να βγάλουμε το προφανές συμπέρασμα ότι οι εξωτερικές δομές ασφαλείας στις οποίες συμμετέχουμε είναι αναποτελεσματικές από την άποψη των κρατικών συμφερόντων και της ασφάλειας της Αρμενίας” είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η Αρμενία πρέπει να ανοικοδομήσει πλήρως τη δομή ασφαλείας της, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις και το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούν να διασφαλίσουν «δεόντως» την ασφάλεια των Αρμενίων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πασινιάν επιτίθεται στον CSTO. Τον Μάρτιο, ο Πασινιάν μιλώντας σε συνάντηση με συμπατριώτες του στη Γερμανία, χαρακτήρισε τις δομές συλλογικής ασφάλειας του CSTO «σαπουνόφουσκα».

Ρωσία: Να θυμάστε τι παθαίνουν όσοι βασίζονται στις ΗΠΑ! Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διά στόματος Σ.Λαβρόφ εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση στην ηγεσία της Αρμενίας λέγοντας ότι συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της.

«Υπάρχει μια ομάδα ΜΚΟ στην Αρμενία που προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους και προσπαθεί να υπονομεύσει την επιρροή της Ρωσίας. Ξέρουμε ποιος το οδηγεί. Αλλά η ίδια η αρμενική ηγεσία ρίχνει λάδι στη φωτιά». είπε το Ρωσικό ΥΠΕΞ Η ηγεσία της Αρμενίας θα πρέπει να θυμηθεί(!) την ατυχή μοίρα(!) των χωρών που βασίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα συμφέροντα της Ρωσίας στον Υπερκαύκασο δεν μπορούν να αγνοηθούν(!) ιστορικά και γεωπολιτικά. Υπάρχουν πολλοί στην αρμενική ηγεσία που θέλουν να χάσουν τη Ρωσία και να βρουν νέους φίλους” τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ.

“Αν αποχωρήσεις από τον CSTO, θα χάσεις τις Νότιες περιοχές της χώρας σου”. Ρωσικά ΜΜΕ που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο προειδοποιούν τον Πασινιάν με διαμελισμό της χώρας. Αναφέρουν συγκεκριμένα:

“Τα πέντε χρόνια στην εξουσία του πρωθυπουργού Πασινιάν έχουν ήδη κοστίσει στον αρμενικό λαό το Αρτσάχ, όπως ονομαζόταν παλαιότερα η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (NKR).

Εάν ο Νικόλ Πασινιάν παραμείνει στην εξουσία για μερικά ακόμη χρόνια, το Ερεβάν κινδυνεύει επίσης να χάσει τη νότια περιοχή Σιούνικ, την οποία οι μουσουλμανικές νικήτριες χώρες, το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία, χρειάζονται για να ανοίξουν έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ τους.

Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, που πραγματοποιήθηκε στο Ναχιτσεβάν, ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ.Τ. Ερντογάν, έκανε μια πολύ σημαντική δήλωση στους δημοσιογράφους: “Το σχέδιο δημιουργίας άμεσων συνδέσεων με το Ναχτσιβάν και άλλες περιοχές του Αζερμπαϊτζάν μέσω χερσαίων και σιδηροδρομικών γραμμών θα ενισχύσει τις σχέσεις μας.

Για το λόγο αυτό, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ανοίξει αυτός ο διάδρομος το συντομότερο δυνατό. Η έναρξη αυτού του διαδρόμου, που είναι πολύ σημαντικός για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένα στρατηγικό ζήτημα και πρέπει να εφαρμοστεί”.

Είναι αλήθεια ότι σύμφωνα με την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία σταμάτησε τον «πόλεμο των 44 ημερών» και υπογράφηκε από το Μπακού, το Ερεβάν και τη Μόσχα, επιτεύχθηκε συμφωνία για το άνοιγμα των διαδρόμων μεταφοράς στην Υπερκαυκασία. Για το Αζερμπαϊτζάν, είναι σημαντικό να ανοίξει ο λεγόμενος διάδρομος Zangezur, ο οποίος θα συνδέσει την περιοχή του Ναχιτσεβάν με την υπόλοιπη χώρα μέσω σιδηροδρομικών και οδικών επικοινωνιών.

Τι έχει γίνει τα τρία χρόνια από τον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ; Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία άρχισαν να κατασκευάζουν ενεργά τη σιδηροδρομική διαδρομή και να αναβαθμίζουν την υπάρχουσα, με αποτέλεσμα να είναι έτοιμη κατά 70%. Όμως το Ερεβάν δεν εκπλήρωσε το μέρος των υποχρεώσεών του με διάφορα προσχήματα. Προφανώς, το Μπακού και η Άγκυρα απλώς κουράστηκαν με αποτέλεσμα το Αρτσάχ να εκκαθαριστεί οριστικά.

Η προδοσία του Πασινιάν. Εδώ θα ήταν πολύ σωστό να παραθέσουμε το απροσδόκητα σκληρό επίσημο σχόλιο του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις γελοιότητες του Νικόλ Πασινιάν (σφοδρή ρωσική επίθεση…):

Στις περιφερειακές υποθέσεις, ο N.V. Pashinyan, αντί να τηρήσει την συμφωνία κυρίων των ηγετών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τον Νοέμβριο του 2020 μ.Χ. και να αφήσει το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις μελλοντικές γενιές, υπέκυψε στις προτροπές της Δύσης.

Στην Πράγα και τις Βρυξέλλες, ο Πασινιάν αποφάσισε να ενεργήσει με βάση τη Διακήρυξη της Άλμα-Άτα του 1,991 μ.Χ., αναγνωρίζοντας την κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό άλλαξε ριζικά τις συνθήκες υπό τις οποίες υπογράφηκε η τριμερής δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, καθώς και την θέση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος. Λόγω της “πολιτικής μυωπίας” της ηγεσίας της Αρμενίας, δεν κατέστη δυνατή η εφαρμογή ορισμένων συμφωνιών στον τομέα της ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρμενίας, ιδίως λόγω του Πασινιάν.

Σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ασυνεπούς θέσης της ηγεσίας της Αρμενίας, η εφαρμογή μιας σειράς τριμερών συμφωνιών που είχαν συμφωνηθεί στο υψηλότερο επίπεδο για την περίοδο 2020 μ.Χ.-2022 μ.Χ. έχει σταματήσει. 

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, κατά τον οποίο θα μπορούσε να είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την συμφωνία για μια συνθήκη ειρήνης, την οριοθέτηση των συνόρων και την απεμπλοκή των περιφερειακών επικοινωνιών, κάτι που θα αποτελούσε πρόσθετους παράγοντες ασφάλειας για την Αρμενία.

Γενικά, ο Πασινιάν «σχεδίασε έξυπνα» ή, μάλλον, εκπλήρωσε αυτό για το οποίο τον έφεραν στην εξουσία οι δυτικοί. Μέχρι το 2020 μ.Χ., θα μπορούσε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του Αρτσάχ, μέχρι το 2023 μ.Χ.– τουλάχιστον ένα μέρος του, και τώρα μιλάμε για τη διατήρηση της κυριαρχίας της Αρμενίας στο Σιούνικ.

Ναι, αυτό ακριβώς συμβαίνει: Το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία επιμένουν στο εξωεδαφικό καθεστώς του διαδρόμου Zangezur, που σημαίνει νομική και πραγματική απώλεια κυριαρχίας του Ερεβάν σε μέρος της επικράτειάς του. Μέχρι στιγμής, ο Πρόεδρος Ερντογάν απείλησε έντονα για το πώς ο Πασινιάν θα το μετανιώσει αν αρνηθεί:

Εάν η Αρμενία (δεν συνεισφέρει στο έργο), πού θα πάει; Αυτός (ο διάδρομος Zangezur) θα περάσει από το Ιράν. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε θετικά μηνύματα από το Ιράν για αυτό το θέμα. Διότι εάν υπάρχουν θετικά μηνύματα από το Ιράν, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ο διάδρομος (από την Τουρκία και το Ναχιτσεβάν) στο Ιράν και περαιτέρω στο Αζερμπαϊτζάν.

Είναι σαφές ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν απειλεί την Αρμενία με βίαιη απώλεια της περιοχής Σιούνικ, αφού είναι μέλος του CSTO και όλα τα μέλη του θα πρέπει να της παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, όπως έγινε το 2022 μ.Χ. στο Καζακστάν.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά από την κατάσταση με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την οποία δεν αναγνώρισε κανένας, ούτε καν η ίδια η Αρμενία. Τι θα συμβεί όμως όταν ο  Πασινιάν αποσύρει την Αρμενία από τον CSTO, όπως έχει ήδη υπαινιχθεί πολλές φορές (https://warnews247.gr/ektakto-o-pasinian-apochorei-apo-ton-csto-rosia-i-armenia-tha-diamelistei-na-thymaste-ti-pathainoun-osoi-vasizontai-stis-ipa/);


"Δριμύ κατηγορώ" του Μελ Γκίμπσον για την Δύση- Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία σφάζουν τους Αρμένιους!

Καταπέλτης ο κορυφαίος ηθοποιός Μελ Γκίμπσον, Έσπασε την ομερτά των διεφθαρμένων αναφορικά με την νέα γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποίησε, ο Gibson επιτίθεται με σφοδρότητα όχι μόνο κατά της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν που διαπράττουν την δεύτερη γενοκτονία των αρμενίων, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αλλά και κατά των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των δυτικών χωρών που κάνουν ότι δεν βλέπουν αυτή την θηριωδία.

Ο κορυφαίος ηθοποιός τόνισε ότι οι Αρμένιοι διώκονται για την πίστη τους και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να παρέμβει όχι απλά για να σταματήσει την γενοκτονία, αλλά για να εξασφαλίσει ότι ο λαός της Αρμενίας θα επανέλθει άμεσα και με ασφάλεια στις πατρογονικές του εστίες (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7195483_drimy-katigoro-toy-mel-gkimpson-gia-ti-dysi-azermpaitzan-kai-toyrkia-sfazoyn-toys).

 

«Τελείωσε» το Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η αποσχισθείσα Δημοκρατία ανακοίνωσε τη διάλυσή της από την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ. Διάταγμα του ηγέτη του αρμενικού θύλακα ανακοινώνει την διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανώσεων».

Μια εβδομάδα μετά την ολοκληρωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων, η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ.

Για τους Αρμένιους ο θύλακας του Αρτσάχ αποτελούσε μέρος της αρμενικής επικράτειας. Σε διάταγμα του ηγέτη αυτού του θύλακα, του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ανακοινώνεται η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και των οργανώσεων (…) την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ.» και αναφέρεται πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέστησαν την περασμένη εβδομάδα και μέσα σε 24 ώρες μια στρατιωτική ήττα που τους ανάγκασε να συνθηκολογήσουν έναντι του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας από την οποία είχαν αποσχισθεί όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ, πριν από περισσότερο από τριάντα χρόνια.

Η Αρμενία, η οποία υποστήριζε αυτές τις δεκαετίες τον αρμενικό θύλακα, δεν επενέβη στρατιωτικά αυτή τη φορά, ανοίγοντας το δρόμο για την επανένταξη της περιφέρειας αυτής στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει να αποχωρεί από τις πατρογονικές του εστίες.

Περίπου 65.000 άνθρωποι, δηλαδή οι μισοί από τους περίπου 120.000 κατοίκους του θύλακα, έχουν διαφύγει μέσα σε μερικές ημέρες φοβούμενοι ότι θα αποτελέσουν στόχο του Αζερμπαϊτζάν, παρά τις υποσχέσεις του Μπακού ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα τους.

Στο διάταγμα για τη διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας, ο αυτονομιστής ηγέτης υπογραμμίζει πως, μόλις γίνουν γνωστοί οι όροι της επιστροφής της περιφέρειας υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, οι κάτοικοι και οι πρόσφυγες θα μπορέσουν «Να λάβουν ατομικά την απόφαση να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Πρόκειται για μία συντριπτική ήττα των Αρμενίων, ουσιαστικά είναι μία εθνική καταστροφή που η ευθύνη της βαραίνει αποκλειστικά τον νυν Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν ο οποίος επέλεξε να παραδώσει το Αρτσάχ χωρίς καμία προσπάθεια.

Οι Αζέροι φυσικά ήδη έχουν ξεκινήσει την καταστροφή των αρμενικών μνημείων και της Αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο Πασινιάν, έχει «κρυφή» ατζέντα να εντάξει την Αρμενία σε δυτικούς θεσμούς και να την αποσύρει από την Ρωσική επιρροή.

Για να γίνει αυτό πρέπει να μην υπάρχουν εδαφικές προστριβές με γειτονικές χώρες, δηλαδή το τουρκόφωνο Αζερμπαϊτζάν. Σημειώνεται ότι οι Αζέροι είναι φυλετικά Τούρκοι (θεωρούν μάλιστα τους εαυτούς τους πολύ πιο «καθαρούς» Τούρκους από τους κατοίκους της Τουρκίας).

Στο θρήσκευμα, είναι μουσουλμάνοι σε ποσοστό 97% αλλά ο ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το 60% εξ’ αυτών είναι σιίτες και όχι σουνίτες. Γι’ αυτό το λόγο πάντα το Μπακού επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με το σιιτικό Ιράν (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/nagkorno-karampax-i-aytoanakiryxtheisa-dimokratia-anakoinose-ti-dialysi-tis-apo-tin-1i-ianouariou-2024/).


Συγκέντρωση δυνάμεων στον Διάδρομο Zangezur: Οι Τουρκο-Αζέροι θα “κόψουν στα δύο” την Αρμενία για να ολοκληρώσουν το «Μεγάλο Τουράν» – Γεωπολιτική καταστροφή για Γεωργία και ΕΕ. Θα ελέγξουν την ροή του Φυσικού Αερίου προς ΕΕ- Άγνωστη η τύχη του TAP.

Ο Νικόλ Πασινιάν οδηγεί τους Αρμένιους σε μια άνευ προηγουμένου τραγωδία καθώς τουρκοαζερικές δυνάμεις συγκεντρώνονται τόσο από την πλευρά του Ναχιτσεβάν όσο και στα σύνορα της Αρμενίας από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Η τελική επίθεση στην Νότια Αρμενία είναι θέμα χρόνου καθώς τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Αλίεφ (ο οποίος κατάγεται από το Ναχιτσεβάν) δεν θα αφήσουν να πάει χαμένο αυτό το “παράθυρο ευκαιρίας” που έχει ανοίξει.

Η Άγκυρα, μέσω της Αρμενίας, θα λάβει τον πολυαναμενόμενο χερσαίο διάδρομο προς την Κασπία Θάλασσα, που θα είναι το επόμενο βήμα προς την δημιουργία της υπερεθνικής ένωσης τουρκικών χωρών γνωστής ως το «Μεγάλο Τουράν». Το μόνο εμπόδιο είναι το νότιο τμήμα της Αρμενίας, η περιοχή Syunik καθώς από τα δυτικά το Ναχιτσεβάν συνορεύει με την Τουρκία.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Η πλήρης ένωση Τουρκίας-Ναχιτσεβάν-Αζερμπαϊτζάν θα διαλύσει γεωπολιτικά την ίδια την Γεωργία. Μέχρι τώρα οι αγωγοί φυσικού αερίου (βλέπε TAP) παρέκαμπταν την Αρμενία και ακολουθούσαν την πορεία Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία-Ευρώπη.

Αυτό πλέον θα αλλάξει. Η Γεωργία δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και θα χάσει όλο το γεωπολιτικό της βάρος, κάτι που ήδη το έχουν αντιληφθεί στην Τιφλίδα. Ποιο το μέλλον του  TAP; Θα επιτρέψει η Ρωσία να συνεχίσει να υπάρχει; Γιατί το Ναγκόρνο Καραμπάχ θυσιάστηκε για ένα και μόνο λόγο: Την πλήρη ενεργειακή ομηρία της ΕΕ.

Eρντογάν: O αγωγός Φ.Α. Ιγκντίρ-Ναχτσιβάν θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Την Δευτέρα, ο Ερντογάν και ο ομόλογος του από το Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης λειτουργίας του νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται από την ανατολική επαρχία Ιγκντίρ της Τουρκίας έως το Σεντερέκ στο δυτικό Αζερμπαϊτζάν.

«Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Ιγκντίρ-Ναχτσιβάν θα εμβαθύνει τη συνεργασία μας με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας και θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωση Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

«Εκτός από το σιδηροδρομικό έργο Καρς-Ναχτσιβάν, υπογράφηκαν πριν από λίγο συμβάσεις για κτίρια κατοικιών και ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, εκφράσαμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας στους τομείς των μεταφορών, της επιμελητείας και της ενέργειας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Ναχιτσεβάν «αντιπροσωπεύει πλέον μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη οδών ενέργειας και μεταφορών» στο πλαίσιο ενός διαδρόμου logistics από την Ανατολή προς την Δύση.

Η ΜΙΤ αναφέρει αύξηση της συγκέντρωσης δυνάμεων στον διάδρομο Zangezur. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πηγές αναφέρουν ότι οι αρμενικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν μεταφερθεί στην περιοχή Syunik της Αρμενίας, όπου αναμένεται σύντομα μια άλλη μεγάλη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Ο τουρκικός Τύπος επικαλούμενος πληροφορίες της ΜΙΤ κάνει λόγο για συγκέντρωση δυνάμεων και μέσων των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του λεγόμενου διαδρόμου Zangezur (Syunik).

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως πρόσφατα η αεράμυνας του Ναχιτσεβάν κατέρριψε ένα UAV της Αρμενίας που παρακολουθούσε τις κινήσεις των τουρκοαζερικών δυνάμεων. “Με την παράδοση των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο πόλεμος σε αυτή την περιοχή μπορεί να μην τελειώσει” ανέφερε ο τουρκολόγος Varuzhan Geghamyan.

Ο ειδικός ανέλυσε δημοσιεύσεις στον τουρκικό Τύπο και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο Αρτσάχ είναι μόνο μέρος ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου πολέμου. Ο επιστήμονας, ειδικότερα, επέστησε την προσοχή στις πληροφορίες που διακινεί η μεγαλύτερη τουρκική εφημερίδα Türkiye.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, οι αρμενικές δυνάμεις που εγκαταλείπουν το Αρτσάχ συγκεντρώνονται στο Σιούνικ για να αποτρέψουν το άνοιγμα του διαδρόμου. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό το κείμενο μπορεί να θεωρηθεί η έναρξη της προετοιμασίας ενημέρωσης της Τουρκίας για την επερχόμενη τουρκοαζέρικη επίθεση στο Σιούνικ.

Επί ΕΣΣΔ, το Αζερμπαϊτζάν είχε συνδέσεις με το Ναχιτσεβάν μέσω αυτοκινητόδρομου και τμήματος του Υπερκαυκασίου σιδηροδρόμου. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τον πρώτο πόλεμο του Καραμπάχ το 1.992 μ.Χ.-1.994 μ.Χ., οι επικοινωνίες διακόπηκαν και οι σιδηροδρομικές γραμμές διαλύθηκαν.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020 μ.Χ., ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έφτασε στην περιοχή Syunik της Αρμενίας και στις 9 Νοεμβρίου, το Μπακού, το Ερεβάν και η Μόσχα υπέγραψαν τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στα τέλη Απριλίου 2021 μ.Χ., ο Πρόεδρος Αλίεφ είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν θα άρει όλα τα εμπόδια από την Αρμενία και, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του Ερεβάν, θα δημιουργήσει χερσαίες συνδέσεις με το Ναχιτσεβάν και αποκάλεσε το Ζανγκεζούρ (περιοχή Σιούνικ) κατεχόμενη περιοχή.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ο Πασινιάν κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να σπάσει τους ρωσο-αρμενικούς δεσμούς. “Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προσπαθεί να αφαιρέσει την ευθύνη για τις αποτυχίες του στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική και να τη μεταφέρει στη Μόσχα. Επιτρέπει  απαράδεκτες επιθέσεις κατά της χώρας μας” τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία απορρίπτει σθεναρά τις δηλώσεις του αρχηγού της αρμενικής κυβέρνησης. “Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ηγεσία του Ερεβάν κάνει ένα τεράστιο λάθος, προσπαθώντας σκόπιμα να καταστρέψει τους πολύπλευρους και αιωνόβιους δεσμούς μεταξύ Αρμενίας και Ρωσίας και καθιστώντας τη χώρα όμηρο των γεωπολιτικών παιχνιδιών της Δύσης” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ρωσία: “Εξαιρετικά εχθρικό” το σχέδιο της Αρμενίας να επικυρώσει το καταστατικό του ΔΠΔ. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα “εξαιρετικά εχθρικό” το σχέδιο της Αρμενίας να επικυρώσει το καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), που εξέδωσε την άνοιξη ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

“Οι αποφάσεις αυτές είναι εξαιρετικά εχθρικές για εμάς”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καθώς η αρμενική Βουλή περιέλαβε την ψηφοφορία για το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ολομέλειάς της την ερχόμενη Τρίτη.

“Ελπίζουμε βεβαίως πως αυτές οι αποφάσεις δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις”, προσέθεσε ωστόσο, υπενθυμίζοντας πως η Ρωσία “δεν αναγνωρίζει” αυτό το καταστατικό και δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που το έχουν επικυρώσει.

Ο Πρόεδρος της επιτροπής νομικών θεμάτων του αρμενικού κοινοβουλίου, Εγκίτσε Κιρακοσιάν, ανακοίνωσε σήμερα πως η ψηφοφορία για την επικύρωση του καταστατικού της Ρώμης του ΔΠΔ θα διεξαχθεί στις 3 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της επόμενης κοινοβουλευτικής ολομέλειας.

“Προτείναμε στην Ρωσική Ομοσπονδία να υπογράψουμε μια διμερή συμφωνία προκειμένου να αρθούν οι ανησυχίες της Ρωσίας που συνδέονται με την επικύρωση του καταστατικού της Ρώμης από την Αρμενία”, διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το κυβερνών κόμμα της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Πολιτικό Συμβόλαιο, της Αρμενίας, Σαρκίς Χαντανιάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε έναν από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, είπε ότι Ρώσοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών της Κρατικής Δούμας, έκαναν επιθετικές δηλώσεις κατά του Ερεβάν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια γίνονται τακτικά εκκλήσεις προς τους Αρμένιους πολίτες να αντιταχθούν στην σημερινή κυβέρνηση. Όπως είπε ο πολιτικός, τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες. Ο Khandanyan κάλεσε την Ρωσία να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και να εκπληρώσει καλύτερα τις συμμαχικές της υποχρεώσεις (https://warnews247.gr/sygkentrosi-dynameon-ston-diadromo-zangezur-oi-tourko-azeroi-tha-kopsoun-sta-dyo-tin-armenia-gia-na-oloklirosoun-to-megalo-touran-geopolitiki-katastrofi-gia-georgia-kai-ee/).

 

Η Γεωργία ανησυχεί για την Ρωσική ναυτική βάση στην Αμπχαζία. Η Γεωργία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την προσεχή δημιουργία μιας Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία, μία από τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιφέρειές της, καθώς θεωρεί πως συνιστά «παραβίαση» της κυριαρχίας της, ανακοίνωσε σήμερα το γεωργιανό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Γεωργίας και «πρόκληση με στόχο να νομιμοποιηθεί η παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας», υπογράμμισε το Υπουργείο εκφράζοντας την «ανησυχία» του. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η μελλοντική ίδρυση της βάσης από τον επικεφαλής της Αμπχαζίας, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται μόνο από την Μόσχα.

Ο Ασλάν Μπζάνια, αυτοανακηρυχθείς Πρόεδρος αυτής της αποσχισθείσας περιφέρειας της Γεωργίας, δήλωσε πως υπογράφηκε συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην περιοχή της Οτσαμτσίρα. «Υπογράψαμε συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια μόνιμη βάση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιφέρεια της Οτσαμτσίρα», δήλωσε ο Μπζάνια στην εφημερίδα Ιζβέστια.

«Όλο αυτό έχει στόχο να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχισθεί», πρόσθεσε. «Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω», δήλωσε ακόμη.

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και την άλλη αποσχισθείσα περιφέρεια της Γεωργίας, την Νότια Οσετία, ως ανεξάρτητα κράτη το 2008 μ.Χ., αφού Ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν απόπειρα της Γεωργίας να ανακαταλάβει την Νότια Οσετία με ένα πόλεμο που διήρκεσε πέντε ημέρες και τερματίσθηκε στις 12 Αυγούστου 2008 μ.Χ.-(https://www.defence-point.gr/news/i-georgia-anisychei-gia-tin-rosiki-naytiki-vasi-stin-ampchazia).

 

 Ξαφνικό θέμα με Ρωσία και Γεωργία: Θα εξελιχθεί σε «φωτιά»;

 Η Γεωργία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την προσεχή δημιουργία μιας Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Αμπχαζία. Μία από τις αποσχισθείσες (πρώην) περιφέρειές της, καθώς θεωρεί πως συνιστά «παραβίαση» της κυριαρχίας της, ανακοίνωσε σήμερα το Γεωργιανό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοιες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της Γεωργίας και «πρόκληση με στόχο να νομιμοποιηθεί η παράνομη κατοχή της Αμπχαζίας», υπογράμμισε το Υπουργείο εκφράζοντας την «ανησυχία» του. Μερικές ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η μελλοντική ίδρυση της βάσης από τον επικεφαλής της Αμπχαζίας, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται μόνο από την Μόσχα.

Ο Ασλάν Μπζάνια, αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος αυτής της αποσχισθείσας περιφέρειας της Γεωργίας, δήλωσε πως υπογράφηκε συμφωνία για μια μόνιμη ναυτική βάση στην περιοχή της Οτσαμτσίρα. «Υπογράψαμε συμφωνία και στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει μια μόνιμη βάση του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιφέρεια της Οτσαμτσίρα», δήλωσε ο Μπζάνια στην εφημερίδα Ιζβέστια.

«Όλο αυτό έχει στόχο να αυξηθεί το επίπεδο της αμυντικής ικανότητας τόσο της Ρωσίας όσο και της Αμπχαζίας και αυτού του είδους η αλληλεπίδραση θα συνεχισθεί», πρόσθεσε. «Υπάρχουν επίσης πράγματα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω», δήλωσε ακόμη.

 

Το Αμερικανικό Stratfor Βλέπει Προετοιμασία Του Αζερμπαϊτζάν Για Εισβολή Στην Αρμενία! Το Αμερικανικό Γεωστρατηγικό κέντρο Stratfor, το οποίο είναι παρακλάδι της CIA, σε έκθεση, έκανε λόγο, για πιθανή επικείμενη εισβολή, στο έδαφος της Αρμενίας, από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Το think tank, υποδεικνύει, ότι η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, τρέχει να εκμεταλλευτεί, την αναμπουμπούλα στην Γάζα, και το παγκόσμιο ενδιαφέρον, που πέφτει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, γιατί πριν τα γεγονότα στο Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξαν προσοχή, και υποστήριξη στην Αρμενία. Ο πρεσβευτής της Αρμενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Tigran Balayan, μίλησε για την πιθανότητα, επιθετικότητας του Μπακού, τις επόμενες εβδομάδες!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Βαχάγκν Χατσατουριάν, το Ερεβάν, ανησυχεί, και αναζητά ένα νέο στρατιωτικό εταίρο, ενόψει του επικείμενου πολέμου με το Αζερμπαϊτζάν, ένας από τους κύριους διεκδικητές μιας τέτοιας συνεργασίας, είναι η Γαλλία, στην Γαλλική πρεσβεία στο Ερεβάν, δημιουργήθηκε επιτροπή, για θέματα άμυνας, επικεφαλής της οποίας είναι, ο στρατιωτικός ακόλουθος, της Γαλλικής διπλωματικής αποστολής (https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-stratfor-%ce%b2%ce%bb%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1/).


Ο ηγέτης των Αρμένιων ακυρώνει την αυτοδιάλυση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ηγέτης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει την διάλυση της αυτοανακηρυχθείσας οντότητας, μια διάλυση που ο ίδιος είχε προαναγγείλει και θα ξεκινούσε από την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ.

Το Αζερμπαϊτζάν και οι Αρμένιοι πολέμησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης για τον έλεγχο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και κατοικείτο κυρίως από Αρμένιους. Ο πρώτος πόλεμος ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ο δεύτερος το 2020 μ.Χ., τον οποίο κέρδισε το Μπακού.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι Αρμένιοι του θύλακα αυτού υπέστησαν στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν, και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τράπηκε σε φυγή στην Αρμενία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν, ηγέτης των Αρμενίων, με διάταγμά του ανακοίνωσε την αυτοδιάλυση της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ.

Στο διάταγμα ανακοινωνόταν η διάλυση «όλων των κυβερνητικών θεσμών και οργανισμών (…) την 1η Ιανουαρίου 2024 μ.Χ.» και πως, κατά συνέπεια, «η Δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) παύει να υφίσταται».

Ωστόσο, σε μια θεαματική ανατροπή και δέκα μέρες πριν από την προαναγγελθείσα αυτή αυτοδιάλυση ο Σαχραμανιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με άλλους ηγέτες στο Γερεβάν δήλωσε σήμερα πως «στο νομικό πεδίο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ. η αρμένικη ονομασία του Ναγκόρνο Καραμπάχ), δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που να προβλέπει την διάλυση των κυβερνητικών θεσμών».

Σχετικά με το διάταγμα που υπεγράφη στα τέλη Σεπτεμβρίου, το γραφείο του Σαχραμανιάν ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό είναι ένα άνευ αξίας έγγραφο. «Κανένα έγγραφο δεν μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση της Δημοκρατίας που ιδρύθηκε με την βούληση του λαού», ανέφερε το γραφείο του αρχηγού των Αρμενίων του θύλακα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο Σαχραμανιάν δεν έχει πλέον καμία εξουσία για την τύχη του θύλακα μετά τη στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία το Μπακού ανακατέλαβε ολόκληρη την ορεινή περιοχή.

Στον απόηχο αυτής της 24ωρης στρατιωτικής επιχείρησης του Σεπτεμβρίου, οι αρχές του Μπακού συνέλαβαν πολυάριθμους αντιπροσώπους των Αρμενίων και 100.000 από τους 120.000 κατοίκους της περιοχής κατέφυγαν στην Αρμενία.

Έκτοτε, ο αυταρχικός πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ επισκέφτηκε το Χανκεντί, την κύρια πόλη του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Στεπανακέρτ η Αρμενική ονομασία του), στα μέσα Οκτωβρίου και ύψωσε την σημαία του Αζερμπαϊτζάν (https://www.defence-point.gr/news/o-igetis-ton-armenion-akyronei-tin-aytodialysi-toy-nagkorno-karampach?fbclid=IwAR3OD6CHsF5amxT0uWIwa0_rrepvs4o7WOC_32N_btf1hrGuifs6BSp-d4A).





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου