Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ


Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, στις αρχές του 12ου Αιώνα π.Χ., σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνέβη ναι τεράστια καταστροφή σε πολλές Αυτοκρατορίες και πόλεις της περιοχής αυτής, η οποία με βάση τις ιστορικές μαρτυρίες οφείλεται στην εισβολή των λαών που είναι γενικότερα γνωστοί ως «Λαοί της Θάλασσας».

Οι λαοί αυτοί, που καταγόταν κατ’ άλλους από την Σαρδηνία και την Σικελία, ενώ  κατ’ άλλους από την Μικρά Ασία, «εξήλθαν» από τους τόπους καταγωγής τους σαν ένα «σύννεφο ακρίδων», σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα τους και σπέρνοντας παντού τον όλεθρο και την καταστροφή.
Οι αίτιες για τις οποίες αυτοί οι λαοί έφυγαν από τις εστίες τους ποικίλουν σύμφωνα με τις απόψεις των ιστορικών:
Έτσι, για άλλους έφυγαν από τις περιοχές τους λόγω του υπερπληθυσμού και των περιορισμών καλλιεργήσιμων εδαφών τους με στόχο την απόκτηση νέων σε άλλες περιοχές, για άλλους λόγω σεισμών και ξηρασίας, λόγω εντόνων εμφυλίων πολέμων ως προσφυγές ή απλά για την απόκτηση λάφυρων, γυναικών και δούλων και εύκολο πλουτισμό μέσω λεηλασιών και πλιάτσικου.
[Η δε ημιοργανωμένη αυτή μαζική εισβολή τόσων λαών, οι αίτιες της μετακίνησης τους, καθώς και οι καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν, θυμίζουν μετέπειτα ιστορικά τις εισβολές των Γαλατών (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B4%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD/), τις εισβολές των Τευτόνων και των Κίμβρων (http://alophx.blogspot.com/2017/09/20.html), των Μογγόλων, των Ούννων, των Σκυθών (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CF%85/), των Βίκινγκ (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1/), αλλά και των Σταυροφόρων].
Οι λαοί αυτοί πέρασαν με βία και σάρωσαν αρχικά πολλές πόλεις της ισχυρής αλλά έντονα εξασθενημένης πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, τόσο λόγω των εντόνων εμφυλίων πολέμων και πολίτικων αναταραχών, όσο και λόγω της υπερπροσπάθειας για την κατάκτηση της Τροίας, Μυκηναϊκής Αυτοκρατορίας (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_12.html).
Στην συνέχεια, κατευθυνθηκαν προς την περιοχή της Μικράς Ασίας, στην οποία τότε κυριαρχούσε η ισχυρή Αυτοκρατορία των Χετταίων (έχοντας το μέγεθος περίπου της σημερινής Τουρκίας), και λεηλάτησαν και κατέστρεψαν πολλές πόλεις αυτών πριν αποχωρήσουν.

Οι δε Χετταίοι την προηγουμένη περίοδο βρισκόταν σε έντονη διαμάχη με τους Μυκηναίους για τον ελέγχου του Αιγαίου, ενώ διεξήχθησαν μεταξύ τους πολλές πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των Στενών των σημερινών Δαρδανελίων (https://www.triklopodia.gr/%CE%A3%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%9D%CE%97-%CE%A4%CE%9F%CE%A5%CE%A1%CE%9A%CE%99%CE%91-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%A5-%CE%9F%CE%9C%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A5/).
[Έτσι, αναφέρεται σε μια επιστολή του Χετταίου Βασιλιά Τουνταλίγια αναφέρεται η βοήθεια που έδιναν οι Αχιγιάβα (Αχαιοί) προς τον επαναστατημένο και υποτελή αρχικά σε αυτούς ηγέτη της Βιλούσα (Ίλιον αλλιώς Τροία), Κοκκουλί, ενώ σε μεταγενέστερες επιγραφές αναφέρεται η στήριξη των Αχιγιάβα σε έναν νέο σφετεριστή στην περιοχή με το όνομα Πιγιαμαραντού].  
Οι δε Χετταίοι παράλληλα σε κάποια από τις πολεμικές συγκρούσεις τους με τους Αχιγιάβα, επί της Βασιλείας του Σουπιλιάμα, εισέβαλαν και κατέλαβαν την Κύπρο. Αργότερα, ξεκίνησε ένας εμφύλιος μεταξύ των αποδυναμωμένων Χετταίων για την εξουσία, ο οποίος αποδυνάμωσε και τελικά διέλυσε ολοκληρωτικά το κράτος τους.
Οι Χετταίοι τέλος συγκρουόταν ταυτόχρονα και με τους Ελαμίτες για την κυριαρχία στην Μεσοποταμία.
Στην συνέχεια οι «Λαοί της Θάλασσας εισέβαλαν» στην περιοχή της Συρίας και διέλυσαν τα Βασίλεια του Μαρί και των Μιτάννι, την πόλη της Ουγγαρία, καθώς και πολλές άλλες πόλεις αυτών.
Στην συνέχεια, εισέβαλαν στην Μεσοποταμία και κατέστρεψαν πολλές πόλεις του ισχυρού Βασιλείου της Βαβυλώνας, στο οποίο κυριαρχούσε έως τότε η δυναστεία του Χαμουραμπί, ενώ η αποδυνάμωση που επήλθε στην περιοχή λόγω της εισβολής αυτής, έδωσε την ευκαιρία στους γειτονικούς με τους Βαβυλωνίους Ελαμίτες (που κατοικούσαν στην περιοχή του σημερινού Νοτιοδυτικού Ιράν) να εισβάλουν στην περιοχή και να καταλάβουν την Βαβυλώνα.
Στην συνέχεια, οι «Λαοί της  Θάλασσας», οι οποίοι αποτελούταν από έξι συνολικά λαούς (Πελεσέτ, Τζεκέρ, Σεκελές, Ντενυέν, Βεσές, Εκβές), όντας πολυεθνική δύναμη, κατευθύνθηκαν με στρατό και στόλο προς την Παλαιστίνη, ενώ μέρος αυτών μέσω στόλου εισέβαλε και στην Λιβύη, επιφέροντας στο κράτος αυτό πολλές καταστροφές, ενώ στην συνέχεια ενσωμάτωσαν πολλούς Λίβυους στις δυνάμεις τους.
Τελικά, το έτος 1175 π.Χ., οι «Λαοί της Θάλασσας» εισέβαλαν με τον στρατό και τον στόλο τους στην Αίγυπτο, στην οποία τότε κυβερνούσε ο Ραμσής ο Γ’. Αυτός κατάφερε τελικά όμως μετά από μια σκληρή μάχη να τους νικήσει οριστικά.

Αμέσως μετά, πολλούς από αυτούς τους φυλάκισε, ενώ άλλους, όπως τους Φιλισταίους (Πελεσέτ), τους τοποθέτησε στην περιοχή της Παλαιστίνης ως «φοιδεράτους». Η δε αποδυνάμωση της περιοχής λόγω των εισβολών αυτών, έδωσε την ευκαιρία στους Ισραηλίτες να εισβάλουν πιο εύκολα σε αυτή και να την καταλάβουν (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%89%CF%83-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%B7-%CE%B5%CE%BC/, https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84/ http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_8.html).
Ο Ραμσής ο Γ’, δεν χάρηκε για πολύ την νίκη του και λίγο αργότερα δολοφονήθηκε μέσω μια αυλικής συνωμοσίας, ενώ οι πόλεμοι των «Λαών της Θάλασσας», οδήγησε επίσης στην  διάλυση του εμπορίου στην Μεσόγειο.
Αυτό είχε ως συνέπεια, σε όλη την περιοχή της Μεσογείου να κυριαρχήσει πολίτικη αναταραχή και λόγω της έντονης πείνας εξαιτίας της ξηρασίας και των κλιματικών μεταβολών της περιόδου, της πολιτικής καταπίεσης, των εξεγέρσεων σε πολλά κράτη της περιοχής, της ακυβερνησίας, αλλά και λόγω των συνεχών πολέμων, που τότε σε αντίθεση με σήμερα γινόταν όχι για τα πετρέλαια, αλλά για τα μέταλλα που έφτιαχναν όπλα (π.χ. σίδερο, χαλκό), όπως και για τον έλεγχο των εμπορικών οδών της Μεσογείου.
Τέλος, ύστερα από την λήξη των εισβολών των «Λαών της Θάλασσας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή βυθίστηκε στον «Μεσαίωνα», ή «Σκοτεινούς Χρόνους» της Αρχαιότητας και τα κράτη της περιοχής έκαναν σχεδόν τρεις αιώνες να ανακάμψουν από αυτόν.
[Παράλληλα τα τότε κράτη της Μεσογείου είχαν την ατυχία να πληγούν και από πολλούς λιμούς, λοιμούς, ξηρασίες, κλιματικές μεταβολές, σεισμούς, πολέμους, εισβολές ή εσωτερικές αναταραχές, οι οποίες διευκόλυναν το «έργο» των «Λαών της Θάλασσας»].
Αντίστοιχα στην εποχή μας, το 2011 σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συνέβη ναι τεράστια καταστροφή σε πολλές χώρες και πόλεις της περιοχής αυτής, η οποία με βάση οφειλόταν στην λεγομένη «Αραβική Άνοιξη» (http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html, https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84/).
Στις χώρες δε οπού αυτή πραγματοποιήθηκε, σαρώθηκαν τα πάντα στο διάβα τους και «σπάρθηκε παντού» τον όλεθρο και την καταστροφή.
Οι αίτιες για τις οποίες συνέβη αυτή η δήθεν «Άνοιξη», ποικίλουν σύμφωνα με τις απόψεις των ιστορικών:
Έτσι, για άλλους αυτή συνέβη λόγω του υπερπληθυσμού και των περιορισμών καλλιεργήσιμων εδαφών των χωρών αυτών, για άλλους ξηρασίας και πείνας, της έντονης πολιτικής καταπίεσης ή λόγω εντόνων εμφυλίων πολέμων ως προσφυγές.
Λόγω των πολέμων αυτών, πολλοί ισλαμιστές, τρομοκράτες, λαθρομετανάστες και προσφυγές, πέρασαν με βία και σάρωσαν αρχικά πολλές χώρες της Μεσογείου, καθώς και πολλές πόλεις των κρατών της.

Έτσι, το έτος 2015, αυτοί εισέβαλαν μέσω Τουρκίας στα εδάφη των Βαλκανίων, καθώς και της άλλοτε ισχυρής αλλά έντονα εξασθενημένης πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, τόσο λόγω των εντόνων εσωτερικών πολίτικων αναταραχών, όσο και λόγω των μνημονίων, Ελλάδας, και κατευθύνθηκαν προς την Δυτική Ευρώπη.

[Η κατεύθυνση τους αυτή, ήταν η ακριβώς αντίθετη από αυτή των «Λαών της Θάλασσας», οι οποίοι από την Ευρώπη κατευθύνθηκαν προς την Μέση Ανατολή].
Οι δε Τούρκοι την προηγουμένη περίοδο βρισκόταν σε έντονη διαμάχη με τους Έλληνες για τον ελέγχου του Αιγαίου, ενώ διεξήχθησαν παλαιοτέρα μεταξύ τους πολλές πολεμικές συρράξεις για τον έλεγχο των Στενών των σημερινών Δαρδανελίων.
Οι δε Τούρκοι παράλληλα σε κάποια από τις πολεμικές συγκρούσεις τους με τους Έλληνες, επί της πρωθυπουργίας του Ετσεβίτ, εισέβαλαν βίαια και κατέλαβαν παράνομα το Βόρειο μέρος της πάντα Ελληνικής Κύπρου. Αργότερα, ξεκίνησε ένας εμφύλιος μεταξύ των Τούρκων για την εξουσία (μεταξύ των ισλαμιστών του Ερντογάν και των Κεμαλικών), ο οποίος συνεχίζεται, αποδυναμώνοντας τους και τελικά ίσως διαλύσει αργότερα ολοκληρωτικά το κράτος τους (http://www.freepen.gr/2017/04/16-2017.html).
Οι Τούρκοι τέλος συγκρούονται ταυτόχρονα στις μέρες μας και με τους Ιρανούς για την κυριαρχία στην Μεσοποταμία (Ιράκ).
Στην συνέχεια, λόγω της λεγομένης «Αραβικής Άνοιξης», πολλοί μισθοφόροι και ισλαμιστές του ISIS, εισέβαλαν (με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας- https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81-%CE%BF-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5/) στην περιοχή της Συρίας και διέλυσαν πολλές άλλες πόλεις αυτής, για πολλούς λογούς (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4/).
[Οι δε ισλαμιστές λαθρομετανάστες και οι τρομοκράτες στις χώρες της ΕΕ και την Ελλάδα, χρηματοδοτούνται από τις ΜΚΟ και τους ναρκέμπορους, οι οποίες με την σειρά τους χρηματοδοτούνται από τις πετρομοναρχίες (Σαουδική Αραβία, Κατάρ), την Τουρκία και φυσικά τον Σόρος].
Επίσης, εισέβαλαν και στο Ιράκ και κατέστρεψαν πολλές πόλεις του, βοηθούμενοι από την αποδυνάμωση που επήλθε στην περιοχή λόγω της εισβολής των ΗΠΑ το 2003, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους γειτονικούς με τους Ιρακινούς Ιρανούς να «εισβάλουν» στην περιοχή και να καταλάβουν πολιτικά την περιοχή αυτή (όπως και την Συρία), προσπαθώντας να αναδημιουργήσουν την παλαιά Περσική Αυτοκρατορία και να βγουν στην Μεσόγειο (http://kokkinignosi.blogspot.com/2016/10/blog-post_970.html).
Στην συνέχεια, οι ισλαμιστές του ISIS, οι οποίοι αποτελούταν από πολλούς λαούς, οντάς πολυεθνική δύναμη, κατευθύνθηκαν με στρατό προς την Παλαιστίνη, ενώ μέρος αυτών εισέβαλε και στην Λιβύη, επιφέροντας στο κράτος αυτό πολλές καταστροφές, ενώ στην συνέχεια ενσωμάτωσαν πολλούς Λίβυους στις δυνάμεις τους.

Τελικά, το έτος 2012 οι ισλαμιστές κατάφεραν μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html) να καταλάβουν την εξουσία στην Αίγυπτο (http://alophx.blogspot.com/2017/09/1952-2011.html), με ηγέτη τους τον Μόρσι, προσπαθώντας να επιβάλουν με την βία σε αυτή ισλαμικό καθεστώς, αλλά ο λεγόμενος και «νέος Φαραώ», στρατηγός Σίσι, κατάφερε μέσω πραξικοπήματος να τους εκδιώξει.
Στην συνέχεια, οι ισλαμιστές του ISIS ηττήθηκαν οριστικά σε Συρία και Ιράκ μέσω της στρατιωτικής εμπλοκής της Ρωσίας του Πούτιν, καθώς και των ΗΠΑ του Τραμπ.
[Την περίοδο της «Αραβικής Άνοιξης», πολλοί δικτάτορες της Μέσης Ανατολής, καθώς και της Βόρειας Αφρικής έχασαν μέσω εξεγέρσεων, «αυλικών συνωμοσιών» ή πραξικοπημάτων την εξουσία ή την ζωή τους, όπως ο Μουμπάρακ, ο Μπεν Αλί, ο Καντάφι, ο Σάλεχ, ο Μπασίρ κ.λ.π.
Οι πόλεμοι αυτοί, οδήγησαν επίσης στην πτώση του εμπορίου στην Μεσόγειο, στην περιοχή επικράτησε πολίτικη αναταραχή (και λόγω της έντονης πείνας εξαιτίας της ξηρασίας και των κλιματικών μεταβολών της περιόδου), της πολιτικής καταπίεσης, των εξεγέρσεων σε πολλά κράτη της περιοχής, της ακυβερνησίας, αλλά και λόγω των συνεχών πολέμων, που γίνονται για τα πετρέλαια, όπως και για τον έλεγχο των εμπορικών οδών της Μεσογείου.
Θα ακολουθεί αρραγές και στην περιοχή μας όπως τότε ένας νέος «Μεσαίωνας», ή «Σκοτεινοί Χρόνοι» και τα κράτη της περιοχής θα βυθιστούν για δεκαετίες σε παρακμή πριν να ανακάμψουν από αυτόν;

Άγνωστο, αλλά μόνο μέσω πολλής προσοχής και προσπάθειας θα αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη και στην περιοχή της Μεσογείου θα επικρατήσει ξανά η ειρήνη αντί του χάους, των πολέμων και της καταστροφής που κυριαρχούν σήμερα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου