Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΩΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, οι Αρχαίοι Ελληνες (http://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post_74.html) και ιδίως ο Αριστοτέλης είχαν αναπτύξει εκτενώς τις απόψεις τους για την διαδοχή των πολιτευμάτων (http://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_39.html, http://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_58.html, http://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_22.html) και τις αίτιες αυτής. Έτσι, αρχικά υποστήριζαν ότι το αρχικό πολίτευμα ήταν η μοναρχία.

Όσο αυτή εξυπηρετούσε τα συμφέροντα του λαού και ήταν μετριοπαθής ήταν αποδεκτή και όλοι ευημερούσαν, όμως όταν αυτή παράκμασε και διαφθάρηκε και σταδιακά έγινε τυραννία και απόλυτα καταπιεστική έπεσε και την θέση της πήρε η αριστοκρατία ή μία αριστοκρατική δημοκρατία σαν της Αρχαίας Ρώμης.

(π.χ. στην Αρχαία Ρώμη με τον τελευταίο τυραννικό βασιλιά της, τον Ταρκύνιο τον Β΄ τον Υπερήφανο που έπεσε όταν  η τυραννία έφτασε σε ακραία σημεία, ενώ στην Αρχαία Αθηνά αντίστοιχη περίπτωση ήταν ο τύραννος/μονάρχης Ιππίας.

Βέβαια η αριστοκρατία μπορεί να έπεσε όταν παράκμασε και έγινε αδύναμη από την αριστοκρατία απλά και μόνο για να της πάρει την θέση και την εξουσία της χωρίς να είναι απαραίτητα τυραννική ή απλά οι βασιλείς ήταν πια διακοσμητικοί και χωρίς καμμιά απολύτως εξουσία.

π.χ. όπως ήταν στον Μεσαίωνα οι Μεροβίγγειοι βασιλείς από τους Καρολίδες ή την ίδια χρονική περίοδο οι Αυτοκράτορες της Ιαπωνίας από τους Σογκούν, ενώ και στην Γαλλία η μοναρχία έπεσε με την Γαλλική Επανάσταση όταν έγινε αδύναμη και οι αριστοκράτες πήραν την εξουσία σε αυτή και καταπίεζαν τον λαό.

Στην νεότερη ιστορική περίοδο το ίδιο συνέβη με την πτώση της μοναρχία στην Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας του τυραννικού τελευταίου Κάιζερ της Γερμανίας Γουλιέλμου του Β΄ των Χοεντσόλερν, στην Τσαρική Ρωσία με τον τελευταίο αδύναμο Τσάρο Νικόλαο τον Β΄ και στην Ιταλία με τον τυραννικό Βίκτωρ Εμμανουήλ τον Γ’).

Στην συνέχεια ακολούθησε η αριστοκρατία, στην οποία κυβερνούσαν οι άριστοι από τους ευγενείς. Όσο και αυτοί κυβερνούσαν μετριοπαθώς και δεν καταπίεζαν τον λαό και δεν στέφονταν ενάντια στα συμφέροντα του τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Όμως όταν αυτοί έγιναν άπληστοι και πλουτοκράτες και προσπάθησαν να αρπάξουν τον πλούτο του λαού, να καταργήσουν όλα τα δικαιώματα του και να καταχραστούν απόλυτα αυτοί την πολιτική εξουσία, τότε το πολίτευμα έγινε ολιγαρχικό/τιμοκρατικό και από την τυραννία των αριστοκρατών ο λαός επαναστάτησε εναντίον τους, ενώ οι αριστοκράτες εκτός από τον λαό συγκρούονταν και μεταξύ τους για την απόκτηση της εξουσίας.

{Στην Αρχαία Αθήνα, αρχικά ο Αισυμνήτης Σόλωνας προσπάθησε με κάποιες μεταρρυθμίσεις και την Σεισάχθεια να διορθώσουν τα πράγματα, όμως αυτά δεν ήταν αρκετά και σύντομα όλα τα προηγούμενα προβλήματα επανήλθαν ακόμη δριμύτερα.

Αντίστοιχα και στην αριστοκρατική δήθεν «δημοκρατία της Βαϊμάρης» στην μεταπολεμική Γερμανία, όπως και στην δήθεν «βασιλευομένη μοναρχία», αλλά κυριως μία μοναρχία των αριστοκρατών και των βιομήχανων/τραπεζιτών, το πολίτικος χάος και οι εσωτερικές συγκρούσεις, μαζί με την καταπίεση του λαού από τους πλουσίους, προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση φιλολαϊκών τυράννων δικτατορών, όπως και στην Γαλλία το ίδιο έγινε από την «αριστοκρατική/πλουτοκρατική δημοκρατία» του Διευθυντηρίου-http://alophx.blogspot.com/2017/09/1789-2016.html,  http://alophx.blogspot.com/2017/09/1830.html, http://alophx.blogspot.com/2018/11/1968-2018.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_38.html}.

Τότε, εν μέσω πολιτικού χάους, εμφανίστηκαν διαφορά άτομα από την αριστοκρατία, οι λεγόμενοι τύραννοι (στην Ρώμη οι λαϊκοί/δικτάτορες), τα οποία για να καταλάβουν την εξουσία μέσω της υποστήριξης από τον λαό, συμμάχησαν με αυτόν και στράφηκαν ενάντια στους όμοιους τους και κατάφεραν με την δύναμη του στρατού και του λαού να πάρουν την εξουσία (και με εκλογές σε κάποιες περιπτώσεις), ενώ για να αποδυναμώσουν την δύναμη της αριστοκρατίας τους αφαίρεσαν την εξουσία έκαναν μερική αναδιανομή πλούτου και έδωσαν προνόμια στον λαό.

{Στην Αρχαία Αθήνα τέτοιος φιλολαϊκός τύραννος ο οποίος κατάκλεβε με την βία την εξουσία και έγινε τύραννος και βοήθησε τον λαό ήταν ο Πεισίστρατος (http://alophx.blogspot.com/2017/09/20.html), στην Αρχαία Ρώμη αντίστοιχα ήταν ο φιλολαϊκός δικτάτορας Καίσαρας, στην Γαλλία κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης ήταν οι Μαρά, Δαντών και Ροβεσπιέρος και ο Μέγας Ναπολέοντας, ενώ στην νεότερη ιστορική περίοδο οι Χίτλερ, Μουσολίνι, Λένιν, Στάλιν, Μάο κ.λ.π.}.

Όσο και αυτοί κυβερνούσαν «μετριοπαθώς» (μέχρι να εδραιώσουν την εξουσία τους) και δεν καταπίεζαν τον λαό και δεν στέφονταν ενάντια στα συμφέροντα του τα πράγματα πήγαιναν καλά. Όταν όμως αυτοί αρχίσαν να γίνονται τυραννικοί, τότε είτε με εσωτερική εξέγερση, είτε με εξωτερική επέμβαση, είτε και με τα δύο, έπεσαν από την εξουσία και το πολίτευμα έγινε δημοκρατικό.

(π.χ. στην Αρχαία Αθήνα με τον Κλεισθένη, ο οποίος έκανε το πολίτευμα δημοκρατία, ή στην Αρχαία Ρώμη με τον Ιούνιο Βρούτο ή στην διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης με τους δημοκρατικούς ηγέτες μετά την πτώση του βασιλιά και του τυράννου/σχεδόν απολυτού μονάρχη Ροβεσπιέρου, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το ίδιο συνέβη και στα περισσότερα από πρώην κράτη του Άξονα).

Στην συνέχεια, το πολίτευμα έγινε δημοκρατία, δόθηκαν πολλά δικαιώματα αρχικά στον λαό από αριστοκράτες ή πλουσίους ηγέτες, όμως στην συνέχεια, το νέο επαναστατικό καθεστώς (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_39.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_38.html, http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_21.html), έγινε επιθετικό και ιμπεριαλιστικό, ενώ και ο λαός έγινε άπληστος.

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν τον λαό σε εξωτερικές περιπέτειες/πολέμους ή και σε εσωτερικές, με συνέπεια να γίνουν μεγάλες καταστροφές και στο τέλος το πολίτευμα να γίνει από τις πολλές ψευδείς υποσχέσεις των πολίτικων μία οχλοκρατία και να επικρατήσει το πολιτικό χάος.

Στο τέλος και το πολίτευμα αυτό έπεσε είτε από εξωτερικές εισβολές, είτε από την άνοδο δημαγωγών, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση πολιτικού χάους και αναταραχής, με ψεύτικες και μη υποσχέσεις κατέλαβαν την εξουσία (με την βία ή μέσω εκλογών) και το μετέτρεψαν σε τυραννία/δικτατορία (π.χ. ο Αύγουστος στην Αρχαία Ρώμη).

Στην Αρχαία Αθήνα, μετά την πτώση της μοναρχίας, όπως αναφέρθηκε το πολίτευμα έγινε αριστοκρατικό. Αυτό όσο δεν ήταν καταπιεστικό στον λαό τα προβλήματα δεν ήταν πολλά, όταν όμως αυτοί καταπίεσαν τον λαό και προσπάθησαν να αρπάξουν την γη και τον πλούτο του, ο λαός επαναστάτησε.

Τότε, ενώ οι αριστοκράτες μάχονταν και με τον λαό και μεταξύ τους για την εξουσία, εμφανίστηκε ο τύραννος Πεισίστρατος, ο οποίος έριξε με την βία και με μάχες τον αριστοκρατία και την αποδυνάμωσε, έδωσε γη και προνόμια στον λαό και κατάφερε να γίνει απολυτός ηγέτης της πόλης και να βασιλεύσει σε αυτή ως τον θάνατο του (όπως ακριβώς και ο Καίσαρας στην Αρχαία Ρώμη).

Τον Πεισίστρατο διαδέχτηκαν στην εξουσία τα παιδιά του Ίππαρχος και Ιππίας. Αυτοί αρχικά ήταν αγαπητοί και προσπάθησαν να συνεχίσουν την πολιτική του πατερά τους, όμως όταν ο Ίππαρχος δολοφονήθηκε από τους Αρμόδιο και Αριστογείτονα, το πολίτευμα έγινε τυραννικό και καταπιεστικό (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_31.html).

Πολλοί διεφθαρμένοι αριστοκράτες διέφυγαν σε άλλες πόλεις και προσπάθησαν από την εξορία να ρίξουν το καθεστώς κερδίζοντας την εύνοια των ξένων. Αυτός που ήταν πιο επιτυχημένος ήταν ο Κλεισθένης των Αλκμεωνίδων, κερδίζοντας την εύνοια της Σπάρτης.

Οι Σπαρτιάτες εισέβαλαν και έριξαν τον Ιππία από την εξουσία και ένα μεταβατικό/μεταπολιτευτικό καθεστώς υπό τον Ισαγόρα ανέλαβε την εξουσία και αμέσως μετά από αυτόν ο Καλλισθένης, ο οποίος έκανε το πολίτευμα δημοκρατικό και έδωσε εξουσία, προνόμια και χρήματα στον λαό για να εξασφαλίσει την θέση του.

Όταν το επαναστατικό αυτό πολίτευμα σταθεροποίησέ έγινε επιθετικό και ιμπεριαλιστικό και άρχισε να σχηματίζει συμμαχίες και να κατακτά με την βία νέα εδάφη, ενώ ακόμη πιο αδίστακτο και δημαγωγοί πολιτικοί εμφανίστηκαν, με προεξάρχοντα τον Περικλή.

Αυτός έδωσε αφειδώς και με απάτες πολλά προνομία και πλούτη στον λαό, αλλά και ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ ήταν ο ίδιος ένας λαοφιλής και αδίστακτος δημαγωγός που με την πολιτική ξεκίνησε τον καταστρεπτικό Πελοποννησιακό Πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2022/10/blog-post_27.html) και σταδιακά επέφερε την κατάρρευση της Αρχαίας Αθήνας και της δημοκρατίας, αν και ο ίδιος πέθανε πολύ πριν συμβεί αυτό, αφήνοντας όμως την πολιτική δυναστεία του στην Αθήνα, η οποία προϋπήρχε (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_98.html).

Αυτόν τον διαδέχτηκαν πολλοί δημαγωγοί (π.χ. ο Κλέωνας), όπως και οπαδοί των πλουσίων (π.χ. ο Υπέρβολος), αλλά και συγγενείς του, με προεξάρχοντα τον Αλκιβιάδη, ο οποίος οδήγησε την Αθήνα στην Σικελική εκστρατεία (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2022/10/blog-post_27.html, http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_94.html, http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post.html), με αποτέλεσμα την πρώτη πτώση της δημοκρατίας στην Αρχαία Αθήνα.

Αυτό στην συνέχεια οδήγησε στην επιβολή του καταστροφικού ολιγαρχικού καθεστώτος των 500 και με ξένη (αλλά και εσωτερική/αριστοκρατική) υποστήριξη, αλλά και με την υποστήριξη των αριστοκρατικών μυστικών εταιριών για την επιβολή ολιγαρχικού καθεστώτος στην Αρχαία Αθήνα, ενώ αυτοί καταδείξαν τον λαό, προσπαθήσαν να του αφαιρέσουν με πρόσχημα τον πόλεμο τα πολιτικά δικαιώματα, τον πλούτο, την γη, όπως και την εξουσία.

Το τάχατες «έκτακτο» αυτό καθεστώς κατέρρευσε μετά από λίγο, ενώ η δημοκρατία «αποκαταστάθηκε» στην Αρχαία Αθήνα, με τους πολίτικους που κατέστρεψαν την χώρα να επανέρχονται στην εξουσία της πόλης αυτής (π.χ. ο Αλκιβιάδης) και ακόμη χειρότεροι από αυτούς να τους διαδέχονται, οι οποίοι ήταν αλαζονικοί και υποταγμένοι στα συμφέροντα είτε της ντόπιας αριστοκρατίας ή των Περσών.

Τελικά, οι Αθηναίοι ηττήθηκαν ολοκληρωτικά στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ενώ το νέο καθεστώς που τους διαδέχτηκε ήταν αυτό των Τριάκοντα τυράννων (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_51.html), το χειρότερο που είχε μέχρι τότε επιβληθεί στην Αρχαία Αθήνα υπό την ηγεσία του «μετριοπαθούς» (και προδότη της πόλης του Θηραμένη) και κυρίως υπό τον αδίστακτο και απόλυτα τυραννικό και διψασμένο για αίμα Κριτία.

Αυτό επιβλήθηκε με ξένή υποστήριξη (Σπαρτιάτες του Λυσάνδρου και Πέρσες), αλλά από την αριστοκρατία των Αθηνών και διέπραξε πολλές εκατοντάδες φόνους για την επιβολή ολιγαρχικού καθεστώτος στην Αρχαία Αθήνα, ενώ αυτοί καταδείξαν τον λαό, προσπαθήσαν να του αφαιρέσουν με πρόσχημα τον πόλεμο τα πολιτικά δικαιώματα, τον πλούτο, την γη, όπως και την εξουσία.

Ο Κριτίας εξόντωσε τον Θηραμένη και έγινε απολυτός τύραννος της Αρχαίας Αθήνας (όπως ακριβώς έκανε μετέπειτα και ο Ροβεσπιέρος με τον Δαντών στην Γαλλία), ενώ η τυραννία του και η πολιτική καταπίεση έφτασε στα άκρα.

Στο τέλος ο λαός επαναστάτησε κατά των τυράννων υπό τον Θρασύβουλο και τελικά με την ανοχή ακόμα και των Σπαρτιατών το καθεστώς του Κριτία ηττήθηκε, ο ίδιος σκοτώθηκε, το τάχατες «εκατό» ολιγαρχικά καθεστώς κατέδυσε μετά από λίγο και η δημοκρατία επανήλθε στην Αρχαία Αθήνα.

Στην συνέχεια, στην ένδοξη Αυτοκρατορία της Ρωμανίας συνέβησαν ακριβώς τα δια, αφού όσο οι μονάρχες εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του λαού και ήταν μετριοπαθείς ήταν αποδεκτοί και όλοι ευημερούσαν (π.χ. οι Μέγας Κωνσταντίνος φιλολαϊκοι Βασίλειος Α’ και Β’, Ρωμανός Λεκαπηνός και Νικηφόρος Φωκάς με μετρά κατά των ισχυρών).

Όμως όταν αυτοί παράκμασαν και διαφθαρήκαν και σταδιακά έγιναν τυραννικοί και καταπιεστικοί έπεσαν (π.χ. ο τύραννος Φωκάς, ο Ανδρόνικος Ά Κομνηνός, οι Αλέξιοι Γ’ και Δ΄ Άγγελοι ή ο Ιουστινιανός ο Β’) και την θέση τους πήρε με έμμεσο τρόπο η αριστοκρατία μέσω μίας αριστοκρατικής μοναρχίας/φεουδαρχίας (κυριως την περίοδο των Παλιάλογων) και όταν οι πλούσιοι κατέστρεψαν με εμφύλιες συγκρούσεις τον στρατό και αρπάξαν την γη και τον πλούτο του λαού, το κράτος παράκμασε και τελικά καταλήφθηκε από τους Τούρκους.

Στην νεότερη ιστορική περίοδο, κατά την διάρκεια της Επανάστασης της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ. (http://alophx.blogspot.com/2022/11/1821.html, http://alophx.blogspot.com/2022/09/1821-2014.html, http://alophx.blogspot.com/2020/01/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2019/11/1821.html, http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post.html), οι Συνελεύσεις ψήφισαν έναν προσωρινό δημοκρατικό καθεστώς στην χώρα. Όσο οι Τούρκοι δεν είχαν ακόμα ηττηθεί, αυτό λειτουργούσε, όμως όταν οι νίκες των Ελλήνων αρχίσαν να πληθαίνουν, οι αριστοκράτες/πλούσιοι/κοτζαμπάσηδες/πλοιοκτήτες προσπάθησαν να σφετεριστούν τον πλούτο και την πολιτική εξουσία της Ελλάδας.

Με τις πράξεις τους αυτές, οι πλούσιοι ήρθαν σε σύγκρουση με τον λαό και τους οπλαρχηγούς, με συνέπεια να ξεκινήσουν εμφύλιοι πόλεμοι, ενώ αυτοί τελικά επικράτησαν με την βοήθεια των «δάνειων» (στην πραγματικότητα χρήματα προδοσίας και ξεπουλήματος της Ελλάδας στους ξένους) που πήραν από δυνάμεις του εξωτερικού, με αντάλλαγμα να γίνουν υποτελείς τους και η Ελλάδα προτεκτοράτο τους.

Όταν νίκησαν στους πολέμους έκαναν την Ελλάδα ένα ουσιαστικά τυραννικό/αριστοκρατικό πολίτευμα που καταπίεζε τον λαό και έγιναν μία κατ’ ουσία τυραννική ολιγαρχία, υπό την εξουσία των Κοκέτη, Μαυροκορδάτο και Κουντουριώτη, οι οποίοι αρχίσαν να ερίζουν μεταξύ τους για την εξουσία.

Τελικά, το πολίτευμα αυτό κατέρρευσε όταν ο Ιμπραήμ εισέβαλε στην Ελλάδα και οι πλούσιοι αναγκάστηκαν να απελευθερώσουν τους οπλαρχηγούς για να σώσουν την Ελλάδα (http://alophx.blogspot.com/2017/03/blog-post.html), ενώ για να μην καταστραφούν αναγκάστηκαν να εκλέξουν ως κυβερνήτη της Ελλάδας με απολυτές εξουσίες λόγω των εκτάκτων καταστάσεων, τον καθόλα άξιο και ικανό Ιωάννη Καποδίστρια.

Αυτός ήρθε πράγματι στην Ελλάδα και κατάφερε να επιτύχει την απελευθέρωση της χωράς και σημαντική αναδιοργάνωση του κράτους, όμως η δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαιούς (λόγω του μίσους της αριστοκρατίας για την φιλολαϊκή πολιτική του, αλλά και των Αγγλογάλλων επειδή δεν ήταν πράκτορας τους), είχε σαν αποτέλεσμα η Ελλάδα να επανέλθει στην κατάσταση πολιτικού χάους και συγκρούσεων λαού, οπλαρχηγών και πλουσίων όπως πριν.

Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση αυτή, οι ξένοι επεβαλαν την τυραννική αντιβασιλεία και τον τυραννικό Γερμανό Όθωνα στον θρόνο της Ελλάδας (http://alophx.blogspot.com/2022/01/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2019/12/o.html, http://alophx.blogspot.com/2017/10/o-i_12.html), ο οποίος δίωξε άγρια την Ορθοδοξία,  τον λαό και τους αγωνιστές/οπλαρχηγούς, ενώ έσυρε την χώρα μας και σε εξωτερικές ήττες σε πολέμους (στον Κριμαϊκό Πόλεμο), με συνέπεια τελικά να πέσει από εσωτερική επανάσταση του Θεοδώρου Γρίβα.

Την θέση του πήρε ο μετριοπαθής Γεώργιος ο Α’, ενώ λίγο πριν οι πλούσιοι (δηλαδή απόγονοι των κοτζαμπάσηδων και των πλοιοκτητών), σκοτώνονταν για άλλη μία φορά μεταξύ τους για την απόκτηση της εξουσίας στην Ελλάδα (κυριως ο αδίδακτος Δημήτρης Γούναρης).

Ο Γεώργιος αποδείχθηκε προσαρμοστικός παρά τα λάθη του, έγινε σύντομα αγαπητός στον λαό, ενώ επί Βασιλείας του, όπως και επί πρωθυπουργίας του Βενιζέλου και αρχιστρατηγίας του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου η Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε (http://alophx.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x_66.html).

Όμως και ο Γεώργιος δολοφονήθηκε από τον Αλέξανδρο Σχοινά (και με υποκίνηση των Γερμανοβουλγάρων) και την θέση του πήρε σαν βασιλιάς ο Κωνσταντίνος ο Α’, ο μέχρι τότε διάδοχος και αρχιστράτηγος του Ελληνικού στρατού.

Ο Κωνσταντίνος με τον Βενιζέλο, όντας και οι δύο ισχυρές πολιτικές και αυταρχικές προσωπικότητες, έφεραν την Ελλάδα στον Εθνικο Διχασμό και αποτέλεσμα αυτού ήταν να πέσει το μοναρχικό πολίτευμα στην Ελλάδα (http://alophx.blogspot.com/2017/01/1914-1917.html, http://alophx.blogspot.com/2022/08/1920-2022.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_58.html).

Ακολούθησε μία ασταθής «δημοκρατία» και δικτάτορες (π.χ. Πάγκαλος, Κονδύλης-http://alophx.blogspot.com/2018/12/blog-post_2.html), ενώ μία μικρή προσπάθεια αναδιοργάνωσης υπό τον Βενιζέλο απέτυχε από τα πολλά δάνεια και την οικονομική κρίση του 1.929 μ.Χ. και την Ελληνική χρεοκοπία του 1.932 μ.Χ. υπό τον Βενιζέλο, όπως ήταν αυτή του 1.893 μ.Χ. υπό τον Τρικούπη.

Συνέπεια όλων αυτών υπήρξαν πολιτικές συγκρούσεις και κοινωνική αναταραχή στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε μετά από έντονες πολιτικές διεργασίες την ψήφιση του Μεταξά ως πρωθυπουργού, με την σύμφωνή γνώμη του τότε βασιλιά Γεωργίου του Β’, ο οποίος με δημοψήφισμα (νόθο ή μη) είχε επανέλθει τότε στην εξουσία.

Ακολουθήσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γερμανική Κατοχή, όπως και ο Ελληνικός Εμφύλιος και στο τέλος η μοναρχία επανήλθε στην Ελλάδα. Αυτή ήταν σταθερή όσο βασιλιάς ήταν ο Παύλος, όμως όταν ο γιος του Κωνσταντίνος ο Β’ ανήλθε στην εξουσία τα πράγματα άλλαξαν.

Αυτός ήταν νέος και άπειρος και επηρεάζονταν καταστροφικά από την μητέρα του Φρειδερίκη (όπως στην Αρχαία Ρώμη ο Ταρκύνιος ο Β΄ ο Υπερήφανος από τους γιους του) και είχε αποφασίσει να κάνει με τους στρατηγούς πραξικόπημα και να επιβάλει δικτατορία στην Ελλάδα.

Την ίδια χρονική περίοδο, οι Ελληνες πολιτικοί (απόγονοι των κοτζαμπάσηδων/πλοιοκτητών) σκοτώνονταν μεταξύ τους (μετά την πολιτική αποστασία των Ιουλιανών το 1.965 μ.Χ.-http://alophx.blogspot.com/2017/09/1965.html), έχοντας σχηματίσει πολιτικές δυναστείες στην Ελλάδα, όντας απόλυτα διεφθαρμένοι και καταπιέζοντας τον λαό (και προσπάθησαν να αρπάξουν την γη και τον πλούτο του) που τους είχε σιχαθεί και όλοι περίμεναν κάποιον να τους «σώσει» (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_98.html, http://alophx.blogspot.com/2018/06/1965-2018.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_92.html, http://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_0.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_95.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_86.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/1919-2014.html).

{Αντίστοιχα πράγματα με όσα έγιναν μετεκλογικά στις εκλογές του 2012 μ.Χ., μπορεί να συμβούν και στις εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα το 2023 μ.Χ., αν τότε πολλοί βουλευτές αποστατήσουν από τα κόμματα τους και εισχωρήσουν σε αλλά, π.χ. τότε πολλοί πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Αυτή είναι μία τακτική που χρησιμοποιεί ο Κούλης στις μέρες μας, αφού έχει εξαγοράσει πολλούς βουλευτές από αλλά κόμματα, κυριως του ΠΑΣΟΚ που μπήκαν στην ΝΔ (ενώ και πρώην στελέχη της ΝΔ, σαν τον Αντώναρο πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ), σε μία σύγχρονη/μεταμοντέρνα «αποστασία» σαν των Ιουλιανών του 1.965 μ.Χ. (ανεξαρτήτως επιτυχίας της).

Όπως ακριβώς έκανε τότε και ο πατέρας/πάππους του Κουλή ρίχνοντας την τότε νόμιμη κυβέρνηση και προσπαθώντας ανεπιτυχώς να βρει με τον βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ μία κυβέρνηση πλειοψηφίας αποστατών, κάτι που έφερε πολιτειακή αναταραχή/χάος και σε συνέχεις εκλογικές αναμετρήσεις την χώρα (όπως η σύγκρουση του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ και του Βενιζέλου προκάλεσε τον Εθνικό Διχασμό), κάτι που μπορεί επακριβώς να συμβεί και στις μέρες μας}. 

Τότε, ενώ οι πολιτικοί αντιμάχονταν και με τον λαό και μεταξύ τους για την εξουσία, εμφανίστηκε ο δικτάτοράς Παπαδόπουλος, ο οποίος έριξε με την βία και με μάχες τους πολιτικούς από την εξουσία και κατάφερε να γίνει απολυτός ηγέτης της χώρας.

Τον Παπαδόπουλο «διαδέχτηκε» στην εξουσία ο Μαρκεζίνης. Αυτό αρχικά προσπάθησε να δείξει «μετριοπάθεια» και να συνεχίσουν την πολιτική του Παπαδοπούλου για δήθεν «σταδιακή αποκατάσταση της δημοκρατίας», όμως όταν έγινε προσπάθεια δολοφονίας του Παπαδοπούλου από τον Παναγούλη (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_31.html), τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπως και το πραξικόπημα του «αόρατου δικτάτορα» Ιωαννίδη, το πολίτευμα έγινε ακόμη πιο τυραννικό και καταπιεστικό.

Πολλοί διεφθαρμένοι πολιτικοί διέφυγαν σε άλλες πόλεις και προσπάθησαν από την εξορία να ρίξουν το καθεστώς κερδίζοντας την εύνοια των ξένων. Αυτοί που ήταν πιο επιτυχημένοι ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος και ο Ανδρέας Παπανδρέου των γνωστών πολίτικών δυναστειών, κερδίζοντας την εύνοια της Αμερικής και της Γερμανίας.

Τελικά όταν οι Τουρλού εισέβαλαν στην Κύπρο το 1.974 μ.Χ. (http://alophx.blogspot.com/2017/04/1974.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/1974-2016.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_97.html), η χούντα έπεσε από την εξουσία και ένα μεταβατικό/μεταπολιτευτικό καθεστώς υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Πρεσβύτερο ανέλαβε την εξουσία, ο οποίος έκανε το πολίτευμα δημοκρατικό (η μοναρχία καταργήθηκε με δημοψήφισμα) και έδωσε εξουσία, προνόμια και χρήματα στον λαό για να εξασφαλίσει την θέση του (πάντα με δάνεια, ενώ πρόδωσε την Κύπρο λέγοντας την φράση: «Η Κύπρος κείτεται μακριά»).

Όταν όμως το πολίτευμα αυτό «σταθεροποίησέ» έγινε επιθετικό και άπληστο και άρχισε να σχηματίζει συμμαχίες και να παίρνει συνεχώς νέα καταστροφικά δάνεια με αντάλλαγμα τις ψήφους και την εξουσία από τον λαό, ενώ ακόμη πιο αδίστακτοι και δημαγωγοί πολιτικοί εμφανίστηκαν (http://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_49.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/ttip_29.html, http://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post_13.html), με προεξάρχοντα τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον Καραμανλή ξεκίνησε την τακτική αυτή και την έφτασε στα άκρα.

Αυτός έδωσε αφειδώς και με απάτες πολλά προνόμια και πλούτη στον λαό, αλλά και ψεύτικες υποσχέσεις, ενώ ήταν ο ίδιος ένας λαοφιλής και αδίστακτος δημαγωγός που με την πολιτική ξεκίνησε τον άκρατο δανεισμό της χώρας και σταδιακά επέφερε την κατάρρευση της Αρχαίας Αθήνας και της δημοκρατίας, αν και ο ίδιος πέθανε πολύ πριν συμβεί αυτό, αφήνοντας όμως την πολιτική δυναστεία του στην Ελλάδα, η οποία προϋπήρχε (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_98.html).

Αυτόν τον διαδέχτηκαν πολλοί δημαγωγοί (π.χ. ο Κλέωνας), όπως και απάνθρωποι τύραννοι οπαδοί των πλουσίων (π.χ. ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), αλλά και συγγενείς του, με προεξάρχοντα τον γιο του, τον Γεώργιο Παπανδρέου τον Νεότερο, ο οποίος οδήγησε την Ελλάδα στα μνημόνια (http://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_85.html, http://alophx.blogspot.com/2020/05/blog-post_10.html, http://alophx.blogspot.com/2018/06/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_14.html, http://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_26.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/1922.html, http://alophx.blogspot.com/2017/03/blog-post_96.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/1943-1944-1946-1949.html), με αποτέλεσμα την ουσιαστική πτώση της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Και αυτό επειδή την εξουσία στην χώρα ασκούσαν πια οι ξένοι (ΗΠΑ, Γερμανία, ΔΝΤ) μέσω της Τρόικας (αλλά και εσωτερική) υποστήριξη (των καναλαρχών και πλοιοκτητών, απόγονων των πλοιοκτητών και των κοτζαμπάσηδων του 1.821 μ.Χ.).

Αλλά και με την υποστήριξη και μυστικών εταιριών (π.χ. τεκτόνων) και Λεσχών (π.χ. Λέσχη Μπίλντενμπεργκ, Τρίμερης Επιτροπή και Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ) για την επιβολή ολιγαρχικού τυραννικού καθεστώτος στην Ελλάδα, ενώ αυτοί καταδίωξαν τον λαό, προσπάθησαν να του αφαιρέσουν με πρόσχημα τον πόλεμο τα πολιτικά δικαιώματα, τον πλούτο, την γη, όπως και την εξουσία.

Το τάχατες «έκτακτο» αυτό καθεστώς κατέρρευσε μετά από λίγο, ενώ η δημοκρατία «αποκαταστάθηκε» στην Ελλάδα με την δήθεν «λήξη των μνημονίων», με τους πολιτικούς που κατέστρεψαν την χώρα να επανέρχονται στην εξουσία της αυτής και ακόμη χειρότεροι από αυτούς να τους διαδέχονται, οι οποίοι ήταν αλαζονικοί και υποταγμένοι (π.χ. Παπαδήμος, Σαμαράς, Τσίπρας) στα συμφέροντα είτε της ντόπιας αριστοκρατίας ή των ξένων (Γερμανών και Αμερικάνων).

Τελικά, λόγω του κορωνοιου, ενώ το νέο καθεστώς που τους διαδέχτηκε ήταν αυτό του αδίστακτο και απόλυτα τυραννικού και διψασμένου για αίμα δικτάτορα Κούλη (http://alophx.blogspot.com/2021/09/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2021/08/blog-post_10.html, http://alophx.blogspot.com/2021/08/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2021/07/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2021/05/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2021/03/blog-post_22.html, http://alophx.blogspot.com/2023/04/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post_24.html, http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post_28.html), το χειρότερο που είχε μέχρι τότε επιβληθεί στην Ελλάδα από αρχής ιδρύσεως του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Αυτό επιβλήθηκε με ξένή υποστήριξη (ΗΠΑ και Γερμανών), αλλά από την αριστοκρατία/πλούσιους της Ελλάδας, και διέπραξε άπειρα εγκλήματα, δίωξε την Ορθοδοξία, ενώ ήταν προσωπικά υπεύθυνος για τουλάχιστον 120 φόνους (π.χ. στα Τέμπη, αλλά και λόγω των ΜΕΘ και των απολύσεων, αναστολών εργασίας).

Παράλληλα, εκδίωξε παν-άδικα κόσμο από τις δουλείες του με πρόσχημα τον κορωνοιό, επέβαλε υποχρεωτικές, λογοκρισία, υποκλοπές, βιασμούς παιδιών και γυναικών από μέλη του κόμματος του, αναστολή του συντάγματος και καθεστώς έκτακτης κατάστασης στην χώρα, με αντιδημοκρατικά μετρά και αναστολή των πολίτικων  δικαιωμάτων και ελευθέριων,  για την επιβολή ολιγαρχικού καθεστώτος στην χώρα, ενώ αυτοί καταδίωξε τον λαό και προσπάθησαν να του αφαιρέσει με πρόσχημα τον κορωνοιό τα πολιτικά δικαιώματα, τον πλούτο, την γη, όπως και την εξουσία.

Παράλληλα απόρησε ένα σωρό κόμματα στον δεξιό χώρα παράνομα και αντισυνταγματικά (που ούτε καν η χούντα δεν έκανε) για να κερδίσει τις εκλογές (για άλλη μία φορά με εκλογές βίας και νοθείας-http://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html), έδωσε ψευτο-επιδόματα ενώ άρπαξε δις από τον λαό, εξαγόρασε όλα τα κανάλια και άσκησε με αυτά με προπαγάνδα σαν της Βορείας Κορέας για να επανεκλεγεί, ενώ απειλούσε τους πάντες, γέμισε με λαθρομετανάστες την χώρα (http://alophx.blogspot.com/2023/01/400-2023-update.html http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_29.html, ), και θέλει να ξεπουλήσει το Αιγαίο με τις «Πρέσπες του Αιγαίου» (όπως οι δήθεν «συμφωνίες των Πρεσπών» ξεπουλήσαν την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς-http://alophx.blogspot.com/2019/10/blog-post_76.html, http://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_39.html, http://alophx.blogspot.com/2018/02/y.html, http://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_1.html, http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html, http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_13.html, http://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_21.html, http://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_71.html, http://alophx.blogspot.com/2017/11/blog-post_84.html).  

{Μένει να φανεί αν στην Ελλάδα θα γίνει όπως το 1.994 μ.Χ. στην Ιταλία μία νέα επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που εξαρθρώσει δύο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Ελλάδας (π.χ. το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ ή την ΝΔ) ή στο τέλος θα ξεσπάσει εξέγερση στην χώρα που θα διώξει τους πολιτικούς με την βία.

Στην πρώτη περίπτωση, όπως είναι γνωστό στην Ιταλία πολλοί Υπουργοί και ηγετικά στελέχη των Ιταλικών κομμάτων φυλακίστηκαν, ενώ ο ίδιος ο σοσιαλιστής ηγέτης/πρωθυπουργός Μπετίνο Κραξι για να αποφύγει την σύλληψη επέλεξε να αυτοεξοριστεί στην έπαυλη του στο Χαμαμέτ της Τυνησίας, όπου και απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα.

Σε μία αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα, πολλοί βουλευτές και Υπουργοί θα φυλακίζονταν, τα μεγάλα εθνοπροδοτικά κόμματα που ξεπούλησαν την Ελλάδα θα διαλύονταν, ενώ όσοι πρωθυπουργοί ή Προέδροι έκαναν τα ίδια, ή θα δικαζόταν και θα φυλακίζονταν και αυτοί ή θα το έσκαγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν στα δυτικά αφεντικά τους.

Τα δε χρόνια που ηγούνταν ως πρωθυπουργός γης Ιταλίας ο ηγέτης της Forza Italia ο Μπερλουσκόνι έκανε μεγάλες προσπάθειες για να μετατρέψει τα τρία μεγαλύτερα ιδιωτικά και δημοσιά Ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια του σε φερέφωνα του ιδιωτικού του κόμματος, όπως ακριβώς κάνει και ο Κούλης στην Ελλάδα στις μέρες μας μέσω πακτωλού χρήματων, αλλά ενίοτε και απειλών (https://slpress.gr/politiki/poso-dimokratikes-einai-oi-ekloges-me-monomeri-mme-italia-kai-ellada/)}.

Θα πέσει άραγε τελικά και ο απόλυτα απάνθρωπος (σαν τον Κριτία-http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_51.html) Κούλης, από τον λαό μέσω των βουλητικών εκλογών του 2023 μ.Χ. από τον λαό ή από μία επανάσταση από έναν νέο Θηραμένη, οποίος με την βοήθεια του λαού και του στρατού θα ρίξει αυτόν τον τύραννο και κάθε διάδοχο του (όπως στην Αρχαία Αθήνα με τους ίδιους συμμάχους ο Θηραμένης έριξε τον Κριτία και το καθεστώς του από την εξουσία) όταν τυραννία του και η πολιτική καταπίεση φτάσει στα άκρα;

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, αλλά μόνο αν πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα (http://alophx.blogspot.com/2020/07/blog-post_11.html, http://alophx.blogspot.com/2019/10/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_27.html) ως λαός (και με την ψήφο μας), θα μπορέσουμε να βγούμε από την κατάσταση σήψης και παρακμής που ζούμε ως λαός και να φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία νέα κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροϊκανοί Τριάκοντα Τύραννοι...

Καθώς βραχύνεται ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές κι αναλόγως πυκνώνει η εμφάνιση στις οθόνες της Διαπλοκής κυρίως, των ομιλουσών κεφαλών του δικομματικού μας μονοκομματισμού. Και των λοιπών μνημονικών δυνάμεων. Απορώ και θαυμάζω. Κι ύστερα μελαγχολώ.

Με την γλώσσα τους! Μιλούν την ίδια γλώσσα. Σαν να μην έχει επισυμβεί κατακλυσμός. Σαν να μην έχουν χαθεί δουλειές, να μην έχουν κοπεί μεροκάματα, να μην έχουν κλείσει μαγαζιά ή σπίτια, σαν να μην έχουν καεί ζωές. Όμως εκείνο που με θλίβει περισσότερο, είναι το γεγονός ότι αυτήν την γλώσσα μας την έμαθαν να τη μιλάμε και μεις.

Μια γλώσσα με λέξεις ψευδόμενες, με ευφημισμούς, ύπουλη, παραπλανητική, μία γλώσσα που έχει στείλει από καιρό στην εξορία τις λέξεις που απηχούν τις πραγματικότητες της ζωής, όπως: εργάτης, εργατική τάξη, οκτάωρο, ισονομία, ιμπεριαλισμός, εθνική ανεξαρτησία, πατρίδα, ισότητα, αλληλεγγύη κι άλλες  μύριες.

Τριάντα χρόνια τώρα λέξεις όπως αυτές είχαν εξορισθεί απ’ το καθημερινό λεξιλόγιο και τώρα, με την κρίση, ορισμένες εξ αυτών επιστρέφουν στον δημόσιο λόγο, όπως επέστρεψαν κάποτε οι εξόριστοι δημοκρατικοί Αθηναίοι απ’ την Θήβα για να διώξουν απ’ το Άστυ τους Τριάκοντα Τυράννους.

Όμως οι Τριάκοντα Τύραννοι. Είναι ακόμα εδώ, και οι κεφαλές τους ομιλούν από οθόνης κι εφημερίδων της Διαπλοκής, την ίδια γλώσσα καθημερινώς. Την γλώσσα που μας έμαθαν να ομιλούμε κι εμείς: για τον ανταγωνισμό Την οικονομία που δεν μας αντέχει. Το δίκιο (και το δίκαιο) των δανειστών. Το αναπόφευκτο των περικοπών.

Μία γλώσσα γεμάτη, διλήμματα, εκβιασμούς, υπαγορεύσεις κι απαγορεύσεις. Οι ίδιοι πολιτικοί των ιδίων κομμάτων που φτώχυναν την πατρίδα και στη συνέχεια τη σκλάβωσαν, εξακολουθούν να μιλούν την ίδια Τυραννική και ψεύτρα γλώσσα με τις ίδιες νοηματικές κι ορολογίες, για να υποσχεθούν ότι οι ίδιοι αυτοί, δεν θα φτωχύνουν την χώρα κι άλλο (ενώ ήδη τα επόμενα μέτρα λαμβάνονται).

Και ότι οι ίδιοι αυτοί που την σκλάβωσαν, θα την ξεσκλαβώσουν αν όχι το 2030 μ.Χ., το 2040 μ.Χ. ίσως και πάντως οπωσδήποτε το 2070 μ.Χ.! Αντί να έχει ανοίξει η γη να τους καταπιεί, βγαίνουν κι ανερυθρίαστοι ομιλούν μετερχόμενοι διλήμματα, εκβιασμούς, υποσχέσεις κι απειλές. Θαυμάζω κι απορώ.

Στην συνέχεια θλίβομαι! Και τέλος οργίζομαι. Και μένω οργισμένος! Κι όσον οι καθωσπρέπει λακέδες (και λεκέδες) της προπαγάνδας εξορκίζουν την οργή ως κακό σύμβουλο τόσο πιο πολύ οργίζομαι με αυτούς που αποβιομηχάνισαν την χώρα, που ξεπάτωσαν την γεωργική παραγωγή με τις επιδοτήσεις, που υπερχρέωσαν τον λαό με θαλασσοδάνεια, που τον λήστεψαν με τα χρηματιστήρια, που τον έθισαν στο ρουσφέτι, την ήσσονα προσπάθεια και την αμορφωσιά, αυτοί οι εγκληματίες μιλούν ακόμα. Και απευθύνονται στους πολίτες με την ίδια γλώσσα,

Θαυμάζω κι απορώ! Δεν ντρέπονται; Δεν σέβονται τίποτα; Για να είναι κανείς υποψήφιος εκπρόσωπος μιας δικομματικής τυραννίδας που φτώχυνε και σκλάβωσε την πατρίδα δεν χρειάζεται σθένος, χρειάζεται θράσος.  Κι ως φαίνεται, αυτό είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στους συντρόφους του Άκη. Όμως οι πολίτες που θα υπερψηφίζουν αυτά τα δύο υποταγμένα στους «νταβατζήδες» κόμματα,

Τόσο μαθημένα στην υποταγή, που εν τέλει υπέταξαν και την ίδια τη χώρα στους Τοκογλύφους, οι πολίτες λοιπόν που προτίθενται να υπερψηφίσουν τα κόμματα του Μνημονίου, σε τι ελπίζουν; Εκτός απ’ τους πολίτες που όλα αυτά τα χρόνια ο δικομματισμός εκμαύλισε, οι υπόλοιποι που προτίθενται να υπερψηφίσουν τους δύο μικρομέγαλους, εις τί ελπίζουν;

Ίσως κάποιοι, υποκύπτοντας στην κινδυνολογία, να φοβούνται το χειρότερο! Είναι όμως το χειρότερο, ελπίδα; Ή μήπως δεν τους έχουν ήδη εξασφαλίσει το χειρότερο για το μέλλον, αυτοί οι ίδιοι που τους εξασφάλισαν το χειρότερο για το χθες και το σήμερα;

Δημοκρατία δεν είναι να ψηφίζει κανείς τη σαβούρα της ή τους «Τριάκοντα», δημοκρατία δεν είναι το «έτσι γουστάρω» ή το «ωχ, αδερφέ», αυτά είναι «πασοκιές» (πράσινες ή γαλάζιες), δημοκρατία  είναι η ευθύνη, η βάσανος της επιλογής, οι αγώνες. Κι ενίοτε οι συνεχείς αγώνες. Αυτοί που έφεραν τη χώρα εως εδώ εξακολουθούν να τη δημαγωγούν. Ο κ. Σαμαράς επισείει τας κεφαλάς μας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, ενώ η χώρα κυβερνάται με Σιδηρά πυγμή από την Τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος ομιλεί σε «πεθαμένα» ακροατήρια οπαδών κι ακόμα ολιγότερων αμήχανων ψηφοφόρων, λέγοντας τώρα ότι στο εξής δεν θα κόβεται το ρεύμα (!!!) σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν το χαράτσι – ποιος; Ο ίδιος που έως χθες το έκοβε!

Να ζητήσει κανείς αιδώ απ’ την αναίδεια, είναι μάταιο. Ατελέσφερο. Μάλιστα ανήθικο. Μάλιστα ηλίθιο... Να διεκδικήσει όμως κάθαρση απ’ το άγος, αξιοπρεπή ζωή κι ελπίδα για το καλύτερο, είναι εκ των ων ουκ άνευ (https://www.newsnowgr.com/article/67547/oi-troikanoi-triakonta-tyrannoi.html)...


ING για Ελληνικές εκλογές: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω απλής αναλογικής - Πρόσω ολοταχώς προς δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Τι αναφέρει ο ολλανδικός κολοσσός για τις Ελληνικές εκλογές... Σε δεύτερες εκλογές θα οδηγηθούν οι Έλληνες τον Ιούλιο λόγω… απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον ολλανδικό κολοσσό ING.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό γίγαντα, «η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με ένα σύστημα που χαρίζει μπόνους εδρών στην πλειοψηφία, την οποία πιθανότατα θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις - εφόσον τα «πάει» καλά την ερχόμενη Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση, στις 21 Μαΐου, εννέα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό μέτρο του 3% (για είσοδο στην Βουλή), το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην εξουσία, το 2016 μ.Χ. (για να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα που είχε πλειοψηφικό μπόνους), αλλά δεν εφαρμόστηκε το 2019 μ.Χ. λόγω έλλειψης την απαιτούμενη υπερπλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Οι ψήφοι των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% κατανέμονται σε αναλογική βάση σε εκείνα τα κόμματα που καταφέρνουν να το πετύχουν. Αβεβαιότητα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι απαιτείται 45% των ψήφων για να έχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται με περίπου 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 29% και, εξ αποστάσεως, το κεντρώο ΠΑΣΟΚ με 10%. Το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ), η εθνικιστική Ελληνική Λύση (ΕΛ) και το αριστερόστροφο Μέρα25 αναμένεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Παρότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις που σχετίζονται κυρίως με την πιθανή υποεκπροσώπηση στις δημοσκοπήσεις των νέων ψηφοφόρων (οι οποίοι συνήθως κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ), η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να βγει πρώτη στις δημοσκοπήσεις, ενώ απέχει από το κοινοβουλευτικό πλειοψηφικό όριο.

Πάντως, «για να φτάσουμε στο όριο της πλειοψηφίας των 151 εδρών, θα χρειαστεί αναπόφευκτα κάποια μορφή συνασπισμού» λέει η ING. Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης... Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο κατώφλι των 151, ενώ πιθανή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα32 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) θα το έχανε.

Το πόσο θα πιεστεί η ΝΔ για μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα: όσο πιο ισχυρή βγει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τόσο χαμηλότερο είναι το κίνητρο να βιαστεί για μια γρήγορη συμφωνία.

Γιατί έτσι; Διότι σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες κάλπες - αυτήν τη φορά με ένα σύστημα που ουσιαστικά θα είναι μια ενισχυμένη αναλογική (με μπόνους 50 έδρες για το πλειοψηφούν κόμμα), βάσει της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος που ενέκρινε ο Μητσοτάκης.

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το μπόνους της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να θέσει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου.

«Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη; Όχι πολύ, κατά την άποψή μας» αναφέρει η ING. Η Ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, βοηθούμενη από τον θερινό Τουρισμό, ενώ ο πληθωρισμός (όχι ο βασικός) συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά κατά διάρκεια μιας υποθετικής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ Η ΝΔ στην κυβέρνηση… Εν συνόλω, εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, θα ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο. Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν.

Υποστηριζόμενο από ένα καλό οικονομικό περιβάλλον και βελτιώσεις στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα) το spread του Ελληνικού δεκαετούς προς το αντίστοιχο γερμανικό (GGB-Bund) συρρικνώθηκε στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022 μ.Χ.-(https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/678879/ing-gia-ellinikes-ekloges-sta-ypsi-i-avevaiotita-logo-aplis-analogikis-proso-olotaxos-pros-deyteres-kalpes-ton-ioylio).

 

Ο Α.Τσίπρας «καθάρισε» τον Γ.Κατρούγκαλο μετά τις δηλώσεις για ασφαλιστικό – Τον «παραίτησε» από παντού! «Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας». Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον «παραίτησε» από παντού!  Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης (18/5) ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την εκλογική μάχη (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/syriza/o-a-tsipras-katharise-ton-katrougkalo-meta-tis-diloseis-gia-asfalistiko-ton-paraitise-apo-pantou/).

NOIAZOMAI ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ!

Στήθος με στήθος βρίσκεται η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με υπαρκτή μυστική δημοσκόπηση ξένων πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και θέλουν όπως πάντα, να ξέρουν από πριν τα αποτελέσματα των εκλογών, για να σιγουρέψουν τις επενδύσεις, τα κεφάλαια και κυρίως τα κέρδη τους.

'Όπως αποκάλυψε το Euractiv, μια τέτοια μυστική δημοσκόπηση παραδόθηκε στις 12 Μάϊου 2023 μ.Χ. σε στελέχη της εταιρείας που την παρήγγειλε, αλλά και σε σημαντικούς παράγοντες της Ευρώπης!

Η δε διαφορά με τις κοινές δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν στα Ελληνικά ΜΜΕ, είναι ότι η έρευνα αυτή δεν γίνεται στον "αέρα" και τηλεφωνικά, αλλά με συμπλήρωση ερωτηματολογίου αυτοπροσώπως και άρα είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα! Χρησιμοποιούνται δε ειδικοί αλγόριθμοι για την ανάλυση των αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας... Πρόκειται για την Δημοσκόπηση των Δημοσκοπήσεων...

Στην δε συγκεκριμένη περίπτωση, για τις Εκλογές της 21ης Μαΐου, η διαφορά είναι τρομακτική! Γιατί όχι μόνο δεν υπάρχει το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ, αλλά υπάρχει σχεδόν ισοπαλίαμε διαφορά μόλις 30.000 ψήφων υπέρ της ΝΔ! 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Euracriv, η μυστική Δημοσκόπηση εμφανίζει:

ΝΔ................33,45%    με 1.890.000 ψήφους

ΣΥΡΙΖΑ .......32,92%    με 1.860.000 ψήφους

ΠΑΣΟΚ.........9,02%

ΚΚΕ..............6,02%

ΕΛ. ΛΥΣΗ......4,77%

ΜΕΡΑ25........3,77%

ΛΟΙΠΑ.........10,09%

Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε πως στις κλασικές Δημοσκοπήσεις, έχει διαπιστωθεί ακόμη και τώρα, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες, μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων, που όντως μπορεί να φέρει το πάνω κάτω... Πρόκειται για ψηφοφόρους "ελεύθερους σκοπευτές"...

Μια δεύτερη παρατήρηση, είναι ο σχεδόν απογοητευτικός τόνος του κ. Μητσοτάκη, όπως είδαμε και στην Τηλεμαχία, που δεν εμπνέει την σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που προσδίδει το μεγάλο προβάδισμα των τηλεοπτικών δημοσκοπήσεων....

Ένα τρίτο που πρέπει να κρατήσουμε, υπό το παραπάνω πρίσμα, είναι ότι οι ξένοι δεν έδωσαν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τις παραμονές των Εκλογών, όπως επιθυμούσε ο Μητσοτάκης, χαλώντας του κυριολεκτικά την διάθεση, αλλά και τις εκλογικές προοπτικές, διότι είτε δεν τον θέλουν πια στο τιμόνι, είτε δεν είναι σίγουροι ότι θα κερδίσει....

 

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Αν επαληθευτούν αυτά τα ανατρεπτικά αποτελέσματα και στην κάλπη, τότε το ψυχολογικό προβάδισμα το αποκτά ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μπορεί να σχηματίσει άμεσα Κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ ή και το ΜΕΡΑ25 από τις πρώτες εκλογές, διότι λόγω απλής αναλογικής θα έχει παραπλήσιο αριθμό εδρών με την ΝΔ!

Αλλά ακόμη και σε Επαναληπτικές εκλογές, λόγω ψυχολογίας νίκης που θα τροφοδοτηθεί από τέτοιους ανέλπιστους αριθμούς, μπορεί να κερδίσει άνετα την πρωτιά και να φτάσει ακόμη και σε αυτοδυναμίαέλκοντας τον μεσαίο και αριστερό χώρο, με συμπίεση του ΠΑΣΟΚ και του ΜΕΡΑ25... Ενώ η ΝΔ, που έχει κυβισθίσει προς τον μεσαίο ή και κεντροαριστερό χώρο, δεν έχει να ελπίζει σε βοήθεια ψηφοφόρων από τα δεξιά της....

 

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 2019 μ.Χ.

Εδώ αξίζει να θυμηθούμε τα αποτελέσματα Εκλογών του 2019 μ.Χ., όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 31,53%, ενώ η μυστική Δημοσκόπηση του δίνει τώρα 32,92%, δηλαδή πολύ εφικτό ποσοστό. 

Η δε ΝΔ είχε λάβει τότε 39,85%, χάρη στο ζήτημα της προδοσίας των Πρεσπών, ενώ τώρα, μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής φθοράς, είναι λογικό να χάσει τουλάχιστον 6,5 περίπου μονάδες, με την μυστική Δημοσκόπηση να της δίνει 33,45%...

Το βράδυ των εκλογών θα δούμε πάντως ποιες δημοσκοπήσεις τελικά θα επιβεβαιωθούν... Όμως, σε γενικές γραμμές, οι κλασικές είναι γνωστό πως συνήθως απογοητεύουν, όπως έγινε και στην Τουρκία (https://www.noiazomai.gr/2023/05/oliki-anatropi-apo-mystiki-dimokopisi-polyethnikis.html)...

«Κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και δημοσκόπηση του Euractiv ανάβουν «φωτιές» σε ΝΔ και Μαξίμου. Κ.Μητσοτάκης: «Μήπως θέλουν κάποιοι να βάλουν κάποιους στην φυλακή;». Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Euractiv προκάλεσε μία «αλυσιδωτή» αντίδραση πολιτικών εξελίξεων καθώς για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ κατανόησαν ότι ίσως είναι πιο εύκολο από ότι πίστευαν να κάνουν κυβέρνηση ακόμα και ως δεύτερο κόμμα και στο Μαξίμου επίσης κατανόησαν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο το σενάριο να προκύψει μία «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για την υπόθεση των υποκλοπών.

 Ο Αλέξης Τσίπρας στην διακαναλική συνέντευξη που παρέθεσε μίλησε ανοιχτά για σενάριο για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών».

«Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών (σσ. για κυβέρνηση ειδικού σκοπού), αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», πρόσθεσε.

Νωρίτερά το Euractiv δημοσίευσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης πολυεθνικής εταιρείας για τις ελληνικές εκλογές, τα οποία παραδόθηκαν την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε υψηλόβαθμα στελέχη της αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες και από αυτά προκύπτει πως η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή και ανάγεται σε μία διαφορά μόλις… 30.000 ψήφων!

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 32,92% και το ΠΑΣΟΚ 9,02%. Στην εκτίμηση, το ποσοστό της ΝΔ θα μπορούσε να κυμανθεί στο 33-34%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 32,5-33,5% και του ΠΑΣΟΚ στο 8,7-9,3%.

Αυτό σημαίνει ότι με τα παραπάνω ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να κυβερνήσουν μαζί, ακόμη και εάν η ΝΔ είναι οριακά πρώτη. «Ελάτε να ενωθούμε, μπας και πέσει ο Μητσοτάκης, αυτός είναι ο ειδικός σκοπός» λένε στη ΝΔ, ξέρουν όμως πως πλέον πρόκειται για ένα υπαρκτό σενάριο.

Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων «παλαιού τύπου» με την χρήση σταθερού τηλεφώνου, απέτυχαν παταγωδώς στις εκλογές της Τουρκίας και τίποτε δεν αποκλείει την πιθανότητα να γίνει το ίδιο και στις ελληνικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει σηκώσει ψηλά το θέμα των παρακολουθήσεων με την αντιπολιτευτική ατζέντα να στρέφεται στο κράτος δικαίου, το οποίο όπως υποστηρίζει έχει καταρρακωθεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την αναγκαιότητα να έλθει η κάθαρση, έδειξε ως υπεύθυνο των υποκλοπών το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ( σ.σ. οποίος είχε υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ) ενώ διερωτήθηκε ποιος κατέχει το υλικό των παρακολουθήσεων, “τα χιλιάδες megabytes από τις υποκλοπές, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να εκβιάζει επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα και το στράτευμα”.

Σε συνέχεια της σκέψης του και αναφερόμενος στο κάλεσμα που κάνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι προτεραιότητα για το κόμμα το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών, ωστόσο αυτό που τον απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές και η προοπτική μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Τι εννοεί λέγοντας «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»; Προφανώς, εννοεί  Ειδικό Δικαστήριο όπως άλλωστε καταδεικνύει και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ό,τι θέλει, μόνο που όπως είπε, την απόφαση την παίρνει το κόμμα που έχει την πλειοψηφία.

“Προσέξτε τώρα, ένα υποθετικό σενάριο, μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, η οποία δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα, θα ασχολείται μόνο με τις υποκλοπές, δεν θα πληρώνει συντάξεις, να διαχειρίζεται πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να στέκεται με αυτοπεποίθηση απέναντι στην Τουρκία.

Μία κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας, μόνο και μόνο γιατί; Για να σώσουν κάποιοι τις καρέκλες τους; Ή μήπως για να βάλουν κάποιοι κάποιους φυλακή; Θυμίζω τα λόγια του κ. Πολάκη: ότι πρέπει να βάλουμε κάποιους φυλακή για να γλιτώσουμε”. Στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέβασε τις όποιες προσδοκίες καθώς επιμένει στην διενέργεια εκ νέου εξεταστικής επιτροπής, χωρίς την επίκληση του απορρήτου.

“Για το επίμαχο θέμα, λέω να γίνει εκ νέου εξεταστική επιτροπή χωρίς καταχρηστική χρήση του απορρήτου, και με 40 μάρτυρες αντί για τρεις που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ… Το αποτέλεσμα της Εξεταστικής θα οδηγήσει σε Προανακριτική” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι όσα λέει ο Αλ. Τσίπρας για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, γίνονται όπλο στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi-eidikou-skopou-kai-dimoskopisi-tou-euroactive-anavoun-foties-se-nd-kai-maksimou/).

 

Ο ΥΠΕΞ (μέχρι την Κυριακή;) Ν.Δένδιας ανακοίνωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι «Υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας» για τις Πρέσπες του Αιγαίου μετά τις εκλογές! Εκτίμησε πως η προσφυγή στη Χάγη με την Τουρκία «θα είναι ίσως το γεγονός που θα αλλάξει το μέλλον και των δύο χωρών και συνολικά της περιοχής».

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για τις Πρέσπες του Αιγαίου!  Λίγα 24ωρα πριν πιθανότατα αφήσει τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας έκανε κάλεσμα στην Τουρκία για διάλογο… λέγοντας ότι η επίλυση της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, με όρους Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί τη μεγαλύτερη του φιλοδοξία για την Ελληνική εξωτερική πολιτική.

«Πιστεύω ότι και για τις δύο χώρες θα δημιουργήσει έκρηξη δυνατοτήτων και ανάπτυξης. Ειλικρινά, νομίζω ότι μόνο να ονειρευτεί κανείς μπορεί το τι θα σημάνει η “απόσβεση” από τον χάρτη της Ελληνοτουρκικής διαφοράς και η συνεργασία αυτών των δύο χωρών» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου της ΕΡΤ. Εστιάζοντας στα Ελληνοτουρκικά, ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση και όποιον πρόεδρο επιλέξει ο τουρκικός λαός.

Εξίσου, εξέφρασε την ελπίδα το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε μετά τους σεισμούς να συνεχιστεί και μετά τις εκλογές και να προσπαθήσουν οι δύο χώρες να βρουν μια άκρη στην διαφορά τους και το παράθυρο που έχει ανοίξει να το κάνουμε πόρτα. Αναγνώρισε πως ο ίδιος δεν έχει πολλές ελπίδες, σημειώνοντας όμως πως έχει τη μεγάλη υποχρέωση να ελπίζει και την ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να προτρέψει όποιον είναι στην καρέκλα τα να προσπαθήσει.

Περαιτέρω χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ ως την πιο σημαντική στιγμή κατά τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, την συμφωνία που χώρισε την Ρόδο δυτικά και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και άφησε εκτός συμφωνίας το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης!

«Όχι μόνο έλυνε ένα πρόβλημα που διαρκούσε επί 35 χρόνια, δηλαδή μια διαπραγμάτευση απολύτως κολλημένη, αλλά κυρίως ακύρωνε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και ακύρωνε κάθε προσπάθεια που η γειτονική μας Τουρκία κατέβαλε εκείνη την εποχή να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί, σε μια θάλασσα ελεγχόμενη από αυτήν, είτε με νόμιμες συμφωνίες είτε με παράνομες συμφωνίες» είπε ο απερχόμενος ΥΠΕΞ.

Κατά τον Νίκο Δένδια, η Ελλάδα και η Τουρκία αν έχουν όρεξη να βρουν άκρη το μόνο που χρειάζονται είναι η παρουσία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι παράμετρος λύσης του προβλήματος, και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπό την έννοια ότι η παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή είναι παράμετρος ασφάλειας, κάτι που είχε πει και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τ.Τσούνης.

«Αλλά η Ελλάδα και η Τουρκία είναι ώριμες χώρες, μπορούν να βρουν άκρη εφόσον οι κυβερνήσεις τους το θέλουν. Για την ελληνική κυβέρνηση είμαι απολύτως σίγουρος, για την τουρκική μένει να το δούμε» επισήμανε επιπροσθέτως, προαναγγέλλοντας συζητήσεις για τις «Πρέσπες του Αιγαίου».

Ερωτηθείς αν τα 12 μίλια είναι πάνω στο τραπέζι, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε κανένα τραπέζι, διότι είναι στην UNCLOS γραμμένη, με χρυσά γράμματα, η πρόβλεψη. Και τι έγινε που είναι γραμμένα; Η Τουρκία αδιαφορεί εδώ και χρόνια! Αντιθέτως ο Νίκος Δένδιας δεν είπε τίποτα για την άρση του casus beli, δηλαδή δεν το βάζει ως προϋπόθεση στην Τουρκία, ώστε να διεξαχθούν υπό αυτό τον όρο οι συνομιλίες.

Εκτίμησε πως η προσφυγή στην Χάγη με την Τουρκία είναι αρκετά μακριά. «Δεν είμαστε κάπου κοντά, θέλω να είμαι ειλικρινής» σημείωσε σε μια προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την κατάσταση και εκτίμησε ότι «θα είναι ίσως το γεγονός που θα αλλάξει το μέλλον και των δύο χωρών και συνολικά της περιοχής» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ypex/o-ypeks-mexri-tin-kyriaki-n-dendias-anakoinose-gia-proti-fora-episima-oti-yparxei-parathyro-eykairias-gia-tis-prespes-tou-aigaiou-meta-tis-ekloges/).

 

Α.Τσίπρας: «Κυβέρνηση “ειδικού σκοπού” για την “κάθαρση” της χώρας και την παραπομπή των ενόχων των υποκλοπών στην Δικαιοσύνη». Για να διερευνήσει την δημοκρατική εκτροπή που συνιστά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η διακαναλική συνέντευξη του Α.Τσίπρα τελικά έκρυβε και μία έκπληξη, που στην τελική ευθεία των εκλογών αποκτά άλλη βαρύτητα καθώς πλέον μίλησε ανοιχτά για σενάριο για σχηματισμό ολιγόμηνης «κυβέρνησης ειδικού σκοπού για να πέσει φως στην υπόθεση των υποκλοπών». Θεωρεί ότι οι υποκλοπές» μπορεί να αποτελέσουν τη βάση μιας κυβέρνησης για την κάθαρση της πολιτικής -και όχι μόνο- ζωής του τόπου.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύονται από τις σημερινές αναφορές του κ. Τσίπρα σε συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής – που θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραπομπής πολιτικών προσώπων, δηλαδή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει την ευθύνη των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα συζητήσει κατ΄ ιδίαν το θέμα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στις επαφές που θα έχει μαζί του στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται αν η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να μιλήσει για προανακριτική επιτροπή της Βουλής, προδιαθέτει για μετεκλογική προσπάθεια συγκρότησης μίας βραχύβιας κυβέρνησης αλα 1.989 μ.Χ.– διάρκειας λίγων μηνών – που θα έχει βασικό στόχο την παραπομπή Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κ. Τσίπρας είπε: «Αν καταλαβα καλά με ρωτάτε αν δεν βγαίνουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση μακράς πνοής, διότι αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν οι συσχετισμοί και θα πάμε να συγκροτήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, τετραετίας, όχι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που μέσα βεβαίως σε αυτήν της μακράς πνοής διακυβέρνηση θα εντάξουμε και όλους τους ειδικούς σκοπούς. Μέσα στους γενικούς σκοπούς θα εντάξουμε και τους ειδικούς σκοπούς.

Είναι νομίζω προτεραιότητα μας το ζήτημα της κάθαρσης στο θέμα των υποκλοπών. Και βεβαίως και της απόδοσης δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ, εμένα αυτή τη στιγμή αυτό που με απασχολεί είναι η νίκη στις εκλογές, γιατί πιστεύω ότι η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης, κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας.

Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε, να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είναι μια κυβέρνηση τετραετίας, σταθερότητας, μακράς πνοής που θα συμπεριλάβει και όλους αυτούς τους ειδικούς σκοπούς που είναι καίριας σημασίας για τη Δημοκρατία μας και την κοινωνία».

Ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέμενε και σήμερα υπό την προϋπόθεση σύμπραξης με το ΠΑΣΟΚ, το ΜεΡΑ25 (αν και είπε οτι αυτοεξαιρέθηκε) και την ανοχή του ΚΚΕ, στην λογική μίας «κυβέρνησης της κάθαρσης». Πληροφορίες λένε ότι αυτό θα είναι το πλαίσιο που θα κινηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκλογών.

Από την πλευρά των πιθανών εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού για τις υποκλοπές» το μεν ΠΑΣΟΚ έχει αποκλείσει κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης προς το παρόν είναι αρνητικός και το ΚΚΕ αποκλείει ακόμα και την ανοχή (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi-eidikou-skopou-gia-tin-katharsi-tis-xoras-proteine-o-a-tsipras/).

 

«Το κόμμα εκπέμπει SOS»: Τα απίθανο μήνυμα «πανικού» από ΝΔ. «Θα φύγετε με λεωφορεία για να πάτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Προέδρου». Ένα μήνυμα που δείχνει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται το κόμμα απέστειλε η Νέα Δημοκρατία σε μέλη της, ώστε να πάνε στην πολυδιαφημισμένη ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, με ένα μήνυμα -που μόνο ως απέλπιδα προσπάθεια για να… βγουν τα κουκιά μπορεί να λογίζεται- προς τα μέλη της την Τετάρτη καλεί… εσπευσμένα να δηλώσουν συμμετοχή και να μεταβούν εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη.

Παρότι πρόκειται για μία ομιλία που έχει διαφημιστεί εδώ και εβδομάδες από τη ΝΔ, ως και την τελευταία στιγμή ψάχνουν να βρουν στήριγμα σε μέλη ανά την Ελλάδα, βάζοντας μάλιστα λεωφορεία που θα τους μεταφέρουν αυθημερόν. Ακόμα και από την Αθήνα.

Όλα αυτά στον απόηχο της αναβολής της προγραμματισμένης για σήμερα, Τετάρτη, ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία μετατέθηκε για την Πέμπτη για να αποφύγει να βρεθεί την ίδια ημέρα που πραγματοποιείται η συναυλία που διοργανώνεται από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Όλα αυτά στην πόλη που θα είναι υποψήφιος ο Μητσοτάκης, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα που έλαβαν τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας από την Αθήνα με τον χαρακτήρα του επείγοντος είναι το εξής, όπου χαρακτηριστικά είναι τα εικονίδια με το… διακριτικό κόκκινο «sos»:

«Καλημέρα σε όλες και όλους. SOS Το κόμμα εκπέμπει SOS. Ποιοι από εσάς επιθυμείτε να φύγετε αύριο περίπου 12:00 με λεωφορείο που βάζει το κόμμα και να πάτε στην ομιλία του προέδρου μας στη Θεσσαλονίκη και να γυρίσετε το βράδυ με λεωφορείο.

Ρωτήστε επίσης και φίλους και γνωστούς ποιος θέλει. Είναι πολύ επείγον και σημαντικό να γνωρίζω ονόματα μέχρι το μεσημέρι στις 2 η ώρα. Παρακαλώ πολύ κάντε κινητοποίηση!!! Ενημερώστε ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΣΑΣ!!!».

Δείτε το μήνυμα:  Ένα μήνυμα που έρχεται λίγα 24ωρα μετά τις σκηνές… φαρ ουέστ που είδαμε σε ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, εκεί που υπήρχαν μαγνητικές πύλες εισόδου προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος σε οπλοφόρους για στοιχειώδεις λόγους ασφαλείας (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/to-komma-ekpempei-sos-ta-apithano-minyma-panikou-apo-nd-parakalei-meli-na-pane-se-omilia-tou-k-mitsotaki-sti-thessaloniki-foto/).

 

Γ. Σγουρός: Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλα όσα λέγαμε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών. – Επιβάλλεται άμεσος και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ.

Γ. Σγουρό : Επιβεβαιώνονται στο ακέραιο όλα όσα λέγαμε για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών – Επιβάλλεται άμεσος και έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ

Η ανακοίνωση (ανακούφιση) της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής με την οποία γνωστοποίησε ότι λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πιστώθηκαν στο λογαριασμό της από την κυβέρνηση 100 εκ. € για το έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου – προκειμένου να αποφύγει τη βέβαιη στάση πληρωμών – προκαλούν την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Και τούτο διότι: 1) Επιβεβαιώνουν στο ακέραιο όλα όσα έχουμε αναδείξει με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες για το πρωτογενές έλλειμμα που η διοίκηση Πατούλη δημιούργησε μέσα στην 4ετία 2019 μ.Χ.-2022 μ.Χ. ύψους 170 εκ. € (όπως άλλωστε προκύπτει από τα στοιχεία που η ίδια δημοσιοποιεί) και το άνοιγμα που προκάλεσε με τις αλόγιστες σπατάλες και υπερδεσμεύσεις  πόρων που ουδέποτε διαψεύστηκαν και από κανέναν.

2) Δεν απαντούν για την ταμπακιέρα δηλαδή για το πως δημιουργήθηκαν τα πρωτογενή ελλείμματα την 4ετία 2019 μ.Χ.-2022 μ.Χ. πως και με ποιες βεβαιώσεις υπογράφονται συμβάσεις και αναλαμβάνονται οικονομικές υποχρεώσεις για το μέλλον χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανάγκη διενέργειας άμεσου και έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου στην Περιφέρεια Αττικής και στα εποπτευόμενα από αυτήν νπδδ και νπιδ.

3) Δεν απαντούν για την τρομακτική αύξηση των απευθείας αναθέσεων και την κατά παρέκκλιση των νομίμων διαδικασιών σύναψη δημοσίων συμβάσεων από την Περιφέρεια Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι το 2021 στην Περιφέρεια Αττικής έγιναν 230 απευθείας αναθέσεις και 150 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης.

Το 2022 μ.Χ. έγιναν 510 απευθείας αναθέσεις και 255 προσκλήσεις για διαπραγματεύσεις χωρίς δημοσίευση διακήρυξης. Είχαμε δηλαδή αύξηση των απευθείας αναθέσεων κατά 110 % και των κατά παρέκκλιση των δημοσίων συμβάσεων κανόνων κατά 70 %.

4) Ο κ. Πατούλης μπορεί να είναι συνηθισμένος σε φιλικές ρυθμίσεις, όπως όταν ήταν δήμαρχος στον Δήμο Αμαρουσίου όταν και πάλι η τότε κυβέρνηση ρύθμισε τα χρέη του Δήμου σε 166 χρόνια, όμως αυτός δεν είναι τρόπος να ασκείται οικονομική πολιτική. Και βεβαίως τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις οι πολίτες δεν βλέπουν από την εφορία ούτε … στον ύπνο τους.

5) Η απαίτηση του κ. Πατούλη να του ζητήσουμε «συγγνώμη» επειδή ασκούμε το δημοκρατικό αντιπολιτευτικό μας καθήκον, απλώς επιβεβαιώνει την περί δημοκρατίας αντίληψή του και δικαιολογεί τον τρόπο που άσκησε διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια: κρυπτόμενος σε συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και με υπόγειες συναλλαγές και επίπλαστες πλειοψηφίες από συμβούλους της γνωστής εγκληματικής οργάνωσης.

Η διοίκηση Πατούλη πνέει τα λοίσθιά της. Οικονομικά και κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτικά βρίσκεται σε τέλμα. Οι πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται πρέπει να δώσουν ένα ηχηρό όσο και σκληρό μήνυμα ότι τέτοιο ήθος και ύφος διοίκησης δεν έχουν θέση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

ΥΓ: 1) Ακόμη περιμένουμε απάντηση για την εταιρεία που έκανε τις προωθήσεις στο διαδίκτυο για να προπαγανδίσει τον απολογισμό στο Ζάππειο και για το εάν έχει κάποια σχέση με τις συμβάσεις που η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει τους τελευταίους τρεις μήνες (οι δύο απευθείας αναθέσεις)  άνω των 7 εκ. €.

2) Ακόμη περιμένουμε απάντηση για τη διάλυση 18 συμβάσεων σημαντικών έργων εκ των οποίων τα 10 είναι αντιπλημμυρικά συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατομμυρίων ευρώ (https://www.triklopodia.gr/%ce%b3-%cf%83%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%ce%ad%cf%81%ce%b1%ce%b9/).

 

Τ.Πάιατ: «Σχέδιο Κοτζιά οι Πρέσπες – Ικανοποιημένοι στην ΝΔ που έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς». Ισχυρίζεται ότι ο Α.Τσίπρας δεν γνώριζε μέχρι τελευταία στιγμή. Ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και «κάρφωσε» τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Στο βιβλίο του Πάιατ, με τίτλο «Μακριά κι αγαπημένοι: 80 χρόνια Αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα, 1.940 μ.Χ.-2020 μ.Χ.», ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας, αποκαλύπτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ιδέα μέχρι και τελευταία στιγμή για τα σχέδια του Κοτζιά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρίβει τα χέρια του που θα υπέγραφε άλλος αντί για αυτόν. Από την άλλη, σημειώνει ότι στη Νέα Δημοκρατία παρά τις ενστάσεις που είχαν τότε, σήμερα είναι ικανοποιημένοι που κάποιοι άλλοι υπέγραψαν τη Συμφωνία για αυτούς.

«Από ελληνικής πλευράς ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του Κοτζιά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν χρειάστηκε να πάρει την ευθύνη ο Τσίπρας» τονίζει στο βιβλίου του ο Πάιατ και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στην Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς».

Αναλυτικά τι αναφέρει ο Τ.Πάιατ: «Νομίζω πως οι ΗΠΑ, η πρεσβεία εδώ, η πρεσβεία μας στα Σκόπια, ο αντιπρόεδρος Πενς και ο Γουές Μίτσελ, έπαιξαν όλοι πολύτιμο ρόλο στο να γίνει πράξη η συμφωνία, με έναν τρόπο που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν, γιατί είχαμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Για μένα, ήταν μια περιφανής στιγμή αποτελεσματικής αμερικανικής διπλωματίας.

Τελικά, ήταν τα εμπλεκόμενα μέρη που έπρεπε ν’ αποφασίσουν ότι θα κάνουν την συμφωνία πράξη, και δίνω πολλά εύσημα στους Ζάεφ και Ντιμιτρόφ, ενώ από Ελληνικής πλευράς ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο του Κοτζιά μέχρι την τελευταία πράξη, όταν χρειάστηκε να πάρει την ευθύνη ο Τσίπρας.

Πάντα όμως είχα την αίσθηση ότι το σχέδιο ήταν ουσιαστικά του Κοτζιά – φανταζόμουν κομματικές συνεδριάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου κοίταζαν ο ένας τον άλλον κι έλεγαν: Γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Πώς βοηθά το κόμμα; Και ο Τσίπρας, προς μεγάλη του τιμή, αναγνώρισε πως ήταν θέμα ιστορικής κληρονομιάς και πως έβαζε την Ελλάδα στον σωστό δρόμο μακροπρόθεσμα.

Δεν είχε απήχηση η συμφωνία στην Νέα Δημοκρατία, και είχα κάποιες πολύ έντονες συζητήσεις με ανθρώπους που κατέχουν μεγάλη εξουσία σήμερα, αλλά ξέρω πως σχεδόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι και αρκετά ικανοποιημένοι που το έλυσαν άλλοι το θέμα γι’ αυτούς» αναφέρει στο βιβλίο του, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύτηκε στα Νέα (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/t-paiat-sxedio-kotzia-oi-prespes-ikanopoiimenoi-sti-nd-pou-elysan-alloi-to-thema-gi-aytous/).

 

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία κατέληξαν σε φιάσκο – Πόσο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα πέσουν στην Ελλάδα στις 21/5; Με βάση ορισμένες ενδείξεις η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται στην ζώνη του 35% με 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη του 30% με 31% ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο πάνω από 10%.

Η περίπτωση της Τουρκίας… έχει ανησυχήσει τους Έλληνες δημοσκόπους. Στην Τουρκία και στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων προέδρων, όλες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έπεσαν έξω.

Όλες έδειχναν σταθερά δεύτερο τον Erdogan κατά μέσο όρο να λαμβάνει 45% έναντι του Kilicdaroglu του υποψηφίου της ενωμένης αντιπολίτευσης που ελάμβανε στις δημοσκοπήσεις 48% με 49,5%.... Τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν άκρως ανατρεπτικό. Ο Erdogan κέρδισε με 49,52% τον Kilicdaroglu που έλαβε 44,88%.

Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και στο ποιος θα είναι πρώτος αλλά και στο ποσοστό των δύο βασικών υποψηφίων. Τέτοιο φαινόμενο είχε να παρουσιαστεί πολλά χρόνια στην Τουρκία αν και υπάρχουν δικαιολογίες για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων κατόπιν εορτής…

Οι δημοσκόποι αντί να αναθεωρήσουν και να αξιολογήσουν τα μοντέλα τους έφθασαν για να δικαιολογήσουν την αποτυχία να επικαλεστούν ότι… δεν διεξήγαγαν δημοσκοπήσεις λόγω θρησκευτικών εορτών, της πολυσυλλεκτικότητας του εκλογικού σώματος και την κρυφή ψήφο που δεν εκδηλώνεται…

Πόσο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα θα πέσουν οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου; Το τελευταίο διάστημα ξαφνικά η ΝΔ ανακάμπτει και λαμβάνει ποσοστά μεταξύ 30,8% με 40,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1% με 33%, το ΠΑΣΟΚ 8,2% με 11,9% με το σύνολο των κομμάτων που εισέρχονται στην Βουλή να είναι 6… Με βάση ορισμένες ενδείξεις η ΝΔ φαίνεται να βρίσκεται στην ζώνη του 35% με 36% και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ζώνη του 30% με 31% ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται λίγο πάνω από 10%.

Ωστόσο φαίνεται ότι η ΝΔ του Μητσοτάκη να κερδίζει από την εκλογική απομόνωση της Δεξιάς και ακροδεξιάς αφού μειώνεται ο παρανομαστής δηλαδή τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής… Έτσι δικαιολογείται η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία εμπεριέχουν αυτή την στατιστική παράμετρο.

Π.χ. με 6 κόμματα το άθροισμα αυτών των κομμάτων αγγίζει το 100% επί αυτών που θα ψηφίσουν… ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν που θα κατευθυνθούν οι 300.000 δυνητικοί ψήφου του Εθνικού Κόμματος Έλληνες.

Με μια μάλλον πρόχειρη και ατεκμηρίωτη συλλογιστική θεωρούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων ότι θα κερδίσει το πρώτο κόμμα δια της απουσίας 7ου κόμματος στην Βουλή αλλά δεν καταμετράται που τελικά θα κατευθυνθεί αυτή η ψήφος. Πιθανώς να καταλήξει στην αποχή που ευνοεί το πρώτο κόμμα αλλά εάν μέρος αυτών των δυνητικών ψήφων εκφραστούν… προφανώς και δεν θα ευνοηθεί η ΝΔ.

Πρόσφατα μεγάλη πολυεθνική εταιρία σε δημοσκόπηση της ανέφερε ότι οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές στις 21 Μαΐου θα είναι εντυπωσιακά μικρές αλλά οι ελληνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν αύξηση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα να υπάρξει έκπληξη στην Ελλάδα τύπου Τουρκίας είναι σχεδόν μηδενική αφού σχεδόν όλα τα ποιοτικά στοιχεία δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σοβαρή υποσημείωση. Να ληφθεί υπόψη μια νέα παράμετρος που είναι ότι μεταξύ των προηγούμενων εκλογών του 2019 μ.Χ. και των νέων εκλογών του 2023 μ.Χ. ένα εκλογικό κοινό περίπου 400 χιλ. ψήφων έχει προστεθεί, αφού περίπου 200 χιλ. νέοι θα ψηφίσουν και περίπου 200 χιλ. ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει. Οι μεν ηλικιωμένοι κατά βάση ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να υποστηρίζουν την Νέα Δημοκρατία.

Οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν την αναλογικότητα των δημοσκοπήσεων που πραγματοποιούνται με κάλπη, οι οποίες λόγω κόστους έχουν εγκαταλειφθεί από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ως εκ τούτου μπορεί να δούμε όντως κάποιες εκπλήξεις στις εκλογές, ειδικά ως προς την διαφορά του πρώτου με το δεύτερο κόμμα (https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/678699/oi-dimoskopiseis-stin-tourkia-kateliksan-se-fiasko-poso-konta-sto-eklogiko-apotelesma-tha-pesoun-stin-ellada-stis-21-5).

 

Δήλωση “βόμβα” Τσίπρα: “Στόχος μας οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής”. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο Mega, έριξε βόμβα, αναφέροντας ότι θέλει να κερδίσει τους πρώην ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν Χρυσή Αυγή είναι να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή.

Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από την Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα από την Χρυσή Αυγή και υιοθέτησαν ένα κομμάτι της πρακτικής και της ιδεολογίας τους, δίνουμε καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε. Δεν τους βάζουμε απέναντι, απέναντι βάζουμε τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους».

 

«Διάγγελμα» Η.Κασιδιάρη προς τους ψηφοφόρους: «Ποιους να “μαυρίσετε”». «Ούτε ένας Έλληνας δεν πρέπει να απέχει από την εκλογική διαδικασία». Ο Πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» Ηλίας Κασιδιάρης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να «μαυρίσουν» το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να μην είναι προσεκτικοί απέναντι σε ορισμένα κόμματα, τα οποία κατονομάζει.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητά από τους πολίτες να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι» με τα κόμματα ΕΑΝ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, αλλά και με το κόμμα του Θ.Τζήμερου-Φ.Κρανιδιώτη, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει εκδώσει «οδηγία» προς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

«Στις 21 Μαΐου ούτε ένας Έλληνας ΔΕΝ πρέπει να απέχει από την εκλογική διαδικασία. Η συμμορία που απέκλεισε το κόμμα μας από τις εκλογές έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο: Να μας απογοητεύσει και να μας σύρει στο λευκό, το άκυρο και την αποχή, γιατί έτσι ευνοούνται τα υπόγεια σχέδιά της. Δεν θα τους κάνουμε την χάρη, δεν θα μείνουμε σπίτι και δεν θα βρεθούμε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής» αναφέρει ο πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» Ηλίας Κασιδιάρης.

«Δεν θεωρώ τους συμπολίτες μου αμνοερίφια για να τους δώσω «γραμμή» και να τους κατευθύνω σε οποιοδήποτε κόμμα. Ζητώ όμως από όλους να συμμετέχουν στις εκλογές και να ψηφίσουν κατά συνείδηση ενάντια στο καθεστώς Μητσοτάκη, που καταδιώκει με μίσος τις εθνικές ιδέες και πάνω από μισό εκατομμύριο ΕΛΛΗΝΕΣ!» αναφέρει και προσθέτει:

«ΥΓ1: Επειδή δεχόμαστε άπειρες ερωτήσεις και υπάρχει εύλογο ενδιαφέρον για τα μικρά κόμματα, συνιστώ να είστε ιδιαιτέρως καχύποπτοι με όσους πέρασε εκπρόθεσμα ο ελεγχόμενος Άρειος Πάγος (Εάν, Πλεύση) και με όσους προβάλλει η λίστα Πέτσα (Τζήμερο, Νίκη).

ΥΓ2: Ο Μητσοτάκης κλαιγόταν στον Χατζηνικολάου ότι φοβάται μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα τον κλείσει φυλακή για τις υποκλοπές. Η τραγική ειρωνεία είναι πως αν δεν συνωμοτούσε για να μας αποκλείσει παράνομα από τις εκλογές , αυτό το σενάριο θα καιγόταν λόγω επτακομματικής Βουλής.

Μιλάμε για τον ορισμό του ηλιθίου που σκάβει τον λάκκο του άλλου και τελικά κινδυνεύει να πέσει ο ίδιος μέσα. Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε κατά συνείδηση και μαυρίζουμε την συμμορία του Μεγάρου Μαξίμου» (https://www.pronews.gr/pronews-tv/i-kasidiaris-oute-enas-ellinas-na-min-apexei-apo-tin-eklogiki-diadikasia-mayrizoume-ti-symmoria-tou-maksimou/).

 

Σύνδεσμοι ΠΑΟΚ: «Όποιος ψηφίσει Νέα Δημοκρατία είναι εχθρός μας – Δεν ξεχνάμε ότι προσπάθησαν να μας υποβιβάσουν». Επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος από τους οργανωμένους οπαδούς του «Δικέφαλου του Βορρά».

Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, με τους Συνδέσμους Φιλάθλων του «δικέφαλου του βορρά» εξαπολύουν, ενόψει των εκλογών, «μαζική» επίθεση κατά της ΝΔ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή ανακοίνωσή τους πως «η θέση μας για τις επερχόμενες εκλογές είναι ξεκάθαρη, όποιος συντάσσεται με το κυβερνών κόμμα συγκαταλέγεται στους εχθρούς του σωματείου».

Είναι ένας επιπλέον «πονοκέφαλος» ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς ήδη οι μετρήσεις για την ΝΔ στην Βόρεια Ελλάδα δείχνουν απογοητευτικές προοπτικές. Ο ΠΑΟΚ είναι λαοφιλής ομάδα και ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα, είναι κυρίαρχος ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.

Η στάση των φιλάθλων του ΠΑΟΚ θα στοιχίσει εκλογικά στην ΝΔ. Στην ανακοίνωση τους, μάλιστα, οι «συνδεσμίτες» του ΠΑΟΚ απαριθμούν τα όσα έγιναν σε βάρος της ομάδας τους κατά την τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επιτροπή της ΕΕΑ (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/syndesmoi-paok-opoios-psifisei-nea-dimokratia-einai-exthros-mas/).

 

Τι σημαίνει η «προτροπή» του Η.Κασιδιάρη και η «πρόσκληση» του Α.Τσίπρα για «μαύρισμα» και «τιμωρία» της ΝΔ. Στο Μαξίμου ανησυχούν - Θεωρούσαν πως οι «άστεγοι» ψηφοφόροι της Δεξιάς θα απείχαν από τις εκλογές.

Σε κρίσιμο παράγοντα για το εκλογικό αποτέλεσμα αναδεικνύονται οι «άστεγοι» ψηφοφόροι της Δεξιάς από τους οποίους ο πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες», Ηλίας Κασιδιάρης, ζήτησε να ψηφίσουν τιμωρητικά, κατά της ΝΔ και του Κ.Μητσοτάκη και εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρας τους ζήτησε να ψηφίσουν το δικό του κόμμα ακριβώς γι΄αυτό τον λόγο, για να τιμωρηθούν.

Στο Μαξίμου, ανησυχούν ιδιαίτερα για το που θα καταλήξουν οι ψηφοφόροι αυτοί που αποτελούν το 12% του εκλογικού σώματος. Μέχρι σήμερα τους κατέτασσαν στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» και έλπιζαν πως απλώς θα απέχουν από τις κάλπες κάτι το οποίο θα ήταν κέρδος για την ΝΔ. Τώρα όμως βλέπουν πως υπάρχει «ρεύμα» για τους ψηφοφόρους αυτούς να ψηφίσουν ενάντια στην ΝΔ.

Για την ακρίβεια υπάρχει η «προτροπή» από τον Η.Κασιδιάρη και η «πρόσκληση» από τον Α.Τσίπρα, ο οποίος είναι έτοιμος να τους «καλοδεχτεί». Το σκεπτικό είναι πολύ απλό: αν η χιλιάδες αυτοί οι ψηφοφόροι, περίπου μισό εκατομμύριο, δεν ψηφίσουν, ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι χθες, υπήρχε ο ιδεολογικός περιορισμός για όλους αυτούς ανθρώπους ώστε να σκεφτούν να ψηφίσουν ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο περιορισμός άρθηκε χθες, και πλέον ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αυτόν έχει το ελεύθερο να επιλέξει να ψηφίσει εκεί που θα «πονέσει» η Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε «άνοιγμα» χθες προς τους πολίτες που έμειναν «κομματικά ορφανοί» και δη σε αυτούς της εθνικιστικής Δεξιάς, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, να βάλει «μπλόκο» σε 13 κόμματα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στόχος του είναι να πάρει τους «ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής».

Συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και μετά από ερώτηση για το γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα του Η.Κασιδιάρη είπε ότι «στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν την Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή» προσθέτοντας πως «δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι το σκάνδαλο υποκλοπών «δεν είναι απλά ένα σκάνδαλο πολιτικό. Είναι παρανομία και είναι αδίκημα κακουργηματικό το να παρακολουθούνται πολιτικοί αρχηγοί, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, επιχειρηματικός κόσμος, δημοσιογράφοι.

Άρα αυτό, κατά την άποψή μου, σε καμία σοβαρή πολιτεία δεν μπορεί να κλείσει έτσι. Διότι αν κλείσει έτσι -και αυτό μας ζητά ο κ. Μητσοτάκης, «ψηφίστε με, να τελειώσει το θέμα αυτό, να βαπτιστώ στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ.».

Μάλιστα, έκανε γνωστό τον τρόπο που θα έρθει η κάθαρση υποσχόμενος μεταξύ άλλων Προανακριτική Επιτροπή για Μητσοτάκη, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης» από τον κ. Ντογιάκο, ο οποίος όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «προσπάθησε να εμποδίσει έναν έντιμο πρώην δικαστή, τον κ. Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα, για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να βρει τα πειστήρια του εγκλήματος».

Ο Πρόεδρος του κόμματος «Έλληνες» Ηλίας Κασιδιάρης λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από τους πολίτες να «μαυρίσουν» το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και να μην είναι προσεκτικοί απέναντι σε ορισμένα κόμματα, τα οποία κατονομάζει.

Συγκεκριμένα ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητά από τους πολίτες να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι» με τα κόμματα ΕΑΝ, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, αλλά και με το κόμμα του Θ.Τζήμερου-Φ.Κρανιδιώτη, ενώ υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει εκδώσει «οδηγία» προς τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.

Εάν λοιπόν ψηφοφόροι ακούσουν τις προτροπές του Αλέξη Τσίπρα και του Ηλία Κασιδιάρη, τότε το βράδυ της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει μία πολύ δυσάρεστη εκλογική έκπληξη (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/ti-simainei-gia-ti-nd-i-protropi-tou-i-kasidiari-kai-i-prosklisi-tou-a-tsipra-gia-mayrisma-kai-timoria-tis-nd/)…

 

Φοβού την Singular Logic: Μηχανισμό συλλογής, καταγραφής και επαλήθευσης αποτελεσμάτων ενεργοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το χρονικό: Η καταγγελία-φωτιά, οι περίεργες δηλώσεις και η αμφισβήτηση που πλανάται ως προς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές και με τον προβληματισμό να είναι έντονο, μετά τη δημιουργία εύλογης αμφισβήτησης ως προς το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, μία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της αμφισβήτησης, βασικός κρίκος της οποίας είναι η Singular Logic.

Αφορμή για αυτό, ήταν κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και οι σημαντικές αλλαγές που αφορούν την εταιρεία που θα διεκπεραιώσει την διαδικασία υπολογισμού/μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η εφημερίδα «δημοκρατία», η οικογένεια του Σπύρου Μανωλόπουλου, ιδιοκτήτη της Singular Logic, διατηρεί φιλικές και οικονομικές σχέσεις δεκαετιών με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Λίγο καιρό μετά, ήρθε η καταγγελία «φωτιά» από τον εκπρόσωπο της «Ελληνικής Λύσης» και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Παύλο Σαράκη, για το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας, με αίτημα να υποβληθεί προς εξέταση το λογισμικό της εταιρείας που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά σε πλήρη κλίμακα για τον υπολογισμό και τη μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος σε όλα τα τμήματα της επικράτειας και την ενεργοποίηση μηχανισμού συλλογής και έγκαιρης καταγραφής και επαλήθευσης των αποτελεσμάτων για τις εκλογές της 21ης Μαΐου!

Όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις επερχόμενες εκλογές «για πρώτη φορά, θα καλύψει με την παρουσία εκλογικών αντιπροσώπων του κόμματος, όλα τα εκλογικά τμήματα της επικράτειας».

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας την τεχνολογία, «δημιούργησε και ενεργοποιεί, έναν μηχανισμό συλλογής και έγκαιρης καταγραφής και επαλήθευσης των αποτελεσμάτων, από κάθε εκλογικό τμήμα σε ολόκληρη τη χώρα».

Σύμφωνα με το ieidiseis, την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χειρίζεται 15μελής ομάδα με επικεφαλής τον Κώστα Πουλάκη, ο οποίος έχει εμπειρία από εκλογικές διαδικασίες, καθώς ήταν ΓΓ του ΥΠΕΣ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη του το βράδυ των εκλογών, αλλά είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην αφήσουν κάποια αιχμή για έλλειψη εμπιστοσύνης στην επίσημη διαδικασία του ΥΠΕΣ και διευκρινίζουν ότι ένας τέτοιος μηχανισμός είναι λογικό να υπάρχει σε ένα μεγάλο κόμμα. Άλλωστε, ανάλογο σύστημα είχε στο παρελθόν και το ΠΑΣΟΚ με τον Παρασκευά Αυγερινό.

Οι περίεργες δηλώσεις και η αμφισβήτηση. Όπως είχαμε αναφέρει πάντως σε προηγούμενο ρεπορτάζ, είχαν εμφανιστεί κάποιες τουλάχιστον περίεργες, πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος έγειρε θέμα αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και… μελλοντικής αμφισβήτησης, χωρίς να το έχει θέσει κανείς προηγουμένως!

Θυμίζουμε: «Είναι τουλάχιστον αστείο να συζητάμε σήμερα ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτοί οι οποίοι τα λένε, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, πιστεύω ότι έχουν έναν σκοπό. Και αυτός είναι να δημιουργήσουν υπόνοιες για την αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος. Ήδη το εννοούν», είχε πει τον περασμένο Φεβρουάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απαντώντας στο αν εννοεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για νοθεία στις εκλογές, ανέφερε με έμφαση:

«Εάν δείτε πού οδηγεί η λογική κατάληξη των επιχειρημάτων τους δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα καταλήξουν να πουν και αυτό, ναι. Και είναι αδιανόητο αυτό, διότι αν έχουμε ένα, θα έλεγα, κεκτημένο στη χώρα μας είναι το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας».

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Παύλο Σαράκη, αλλά και με όσους έχουν αμφιβολίες για τη διαδικασία, έγκειται στην αμφισβήτηση που έχει προκληθεί στην κοινωνία σχετικά με το αδιάβλητο των επερχόμενων εκλογών.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, είναι αναγκαίο το όποιο λογισμικό/πληροφορικό σύστημα της Singular Logic, να τύχει ανάλυσης και εξέτασης από μία Αρχή, ή έναν Οργανισμό που διαθέτει και την τεχνογνωσία και τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας.

Η πρώτη φορά. Αυτή μάλιστα, θα είναι και η πρώτη φορά που η Singular Logic θα διεξαγάγει εκλογές υπό αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ο κ. Μανωλόπουλος και η εταιρεία του, η Space Hellas (γνωστή για την ενασχόλησή της με αμυντικά συστήματα), αγόρασαν την Singular στις αρχές του 2021 μ.Χ., ως μέρος του επενδυτικού σχήματος με την Epsilon Net του Γιάνη Μίχου.

Αργότερα, τον Ιούλιο του 2021 μ.Χ., διασπάστηκαν οι εταιρείες και η Space Hellas διατήρησε το κομμάτι των δραστηριοτήτων που αφορά τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές πληροφορικής, δηλαδή το κομμάτι των εκλογικών διαδικασιών. Πάντως, η εταιρεία Space Hellas, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε κάθε μεγάλο ψηφιακό έργο του Δημοσίου, με πολλά εκατομμύρια να έχει λάβει από την τωρινή κυβέρνηση.

Συμμετέχει π.χ. στην κοινοπραξία που ανέπτυξε το λογισμικό Pandora, το οποίο παρουσιάστηκε στο τέλος του 2022 μ.Χ. από το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ και το οποίο προσφέρει προστασία στα τερματικά του στρατιωτικού πληροφοριακού συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέλαβε ακόμη -και πάλι μέσω του ΥΠΕΘΑ-  το έργο «Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών και ανάπτυξη υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», ύψους 11.900.000 ευρώ.

Τέλος, μετέχει σε κοινοπραξία για τον εκσυγχρονισμό του κυβερνητικού Cloud, δηλαδή του κυβερνοχώρου όπου φιλοξενούνται τα πληροφοριακά συστήματα της Δημόσιας Διοίκησης, που θα στοιχίσει 15.686.637 ευρώ.

singular logic. Η τεχνολογία στις εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές, της 21ης Μαΐου (αλλά και στην δεύτερη κάλπη αν χρειαστεί), όπως έχει ήδη ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με tablets και όλες οι συσκευές θα έχουν σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των αποτελεσμάτων, με στόχο αυτή την φορά να μεταδοθούν πιο γρήγορα.

Αυτή η  μέθοδος ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) θα υλοποιηθεί με εξοπλισμό και λογισμικό της Singular Logic, η οποία θα συγκεντρώσει και θα επεξεργαστεί όλα τα αποτελέσματα, ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη μετάδοσή τους. Αυτό θα συμβεί όπως είπαμε για πρώτη φορά και σημαίνει ότι τα πάντα θα περνούν και θα επεξεργάζονται από τον εξοπλισμό και το λογισμικό της εταιρείας (https://www.newsbreak.gr/politiki/469035/singular-logic-ekloges-syriza-mihanismos/).

 

Τα ποσοστά της κάλπης κάτω από τα οποία θα τεθεί θέμα ηγεσίας σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Την Δευτέρα θα ξημερώσει μια «άλλη» ημέρα. Τα «όρια συναγερμού» για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Με τα πραγματικά δεδομένα να μην συμφωνούν με καμία δημοσκόπηση από αυτές που εμφανίζονται, η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο 48ωρο πριν από τις εθνικές βουλευτικές εκλογές του 2023 μ.Χ., μετά από μία τετραετία διακυβέρνησης από την ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη που απλώς επέτεινε την οικονομική καταστροφή που ξεκίνησε το 2010 μ.Χ.: Το εξωτερικό χρέος γιγαντώθηκε, η διαβίωση των πολιτών έγινε από δύσκολη καθώς οι μισθοί έγιναν επιδόματα και το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί.

Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα: Οι 440.000 νέοι ψηφοφόροι καταψηφίζουν την κυβέρνηση στην μεγάλη τους πλειοψηφία. Οι 500.000 αποθανόντες των τελευταίων τεσσάρων ετών, προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τους ψηφοφόρους της ΝΔ του 2019 μ.Χ., οι οποίοι φυσικά δεν… «αντικαταστάθηκαν».

Οι μεγάλες ηλικίες ψήφισαν ΝΔ το 2019 μ.Χ. Δεν μπορεί φυσικά να γίνει… δημοσκόπηση επί των νεκρών, αλλά όλες οι έρευνες έδειχναν «ψηφοφόρους ΝΔ» σε ποσοστό 60% από 70 ετών και άνω. Οι ψηφοφόροι του Η.Κασιδιάρη που αποκλείστηκαν από τις εκλογές ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή κατά δεύτερο ρόλο Βαρουφάκη. Εδώ έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 7% το οποίο δεν προσμετράται σε καμία δημοσκόπηση

Τα κόμματα-«λαγοί» της κυβέρνησης, όπως η ΝΙΚΗ, το ΕΑΝ, Δημιουργία Ξανά κλπ. τα οποία πέρασαν από τον Άρειο Πάγο, ενώ κόπηκαν 13 άλλα, έτσι τουλάχιστον έχουν καταγγελθεί από τον Η. Κασιδιάρη και πολλούς παράγοντες του Δεξιάς- με κανένα σενάριο δεν εισέρχονται στην Βουλή. Και κανείς δημοσκόπος δεν μπορεί να πει πειστικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από το 31,5% του 2019 μ.Χ. θα μειωθεί το ποσοστό του, αντί να αυξηθεί.

Να σημειώσουμε ότι αξιωματική αντιπολίτευση, μόνο μία φορά είδε μεταπολιτευτικά να μειώνεται το ποσοστό της και αυτή ήταν η ΝΔ του Μ.Έβερτ που είχε να αντιμετωπίσει το 1996, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ του Κ.Σημίτη και της εγχώριας διαπλοκής, αλλά και τον σκληρό εσωκομματικό πόλεμο του πατρός Μητσοτάκη. Ουδέποτε άλλοτε έχει μειωθεί το ποσοστό σε επόμενη εκλογή κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αλλά με μία ΝΔ που αντιμετωπίζει τεράστια φθορά σε ολόκληρες περιφέρειες της χώρας όλα είναι δυνατά, ενώ το διακύβευμα είναι το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ: Κάτω από 32% θα πρόκειται για μεγάλη ήττα. Κάτω από 30% θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Αντίθετα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πέσει κάτω από 25% για να τεθεί θέμα ηγεσίας, που και πάλι φαντάζει πολύ δύσκολο. Η Μακεδονία, η Κρήτη, η Δυτική Ελλάδα (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, δυτική Πελπόννησος), η Β’Περιφέρεια Αττικής, είναι οι περιοχές όπου το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα και θα γράψει τα χαμηλότερα ποσοστά του.

Η Α’ Αθηνών, η Β’Θεσσαλονίκης, η Στερεά Ελλάδα και η Θεσσαλία είναι οι περιοχές που ακόμα «κρατά» δυνάμεις η ΝΔ και στις οποίες βασίζει τις ελπίδες της για πρωτιά και για να ξεκινήσει από καλύτερη αφετηρία για τυχόν δεύτερες κάλπες.

Την Κυριακή θα δούμε ποσοστά για τα δύο μεγάλα κόμματα που θα κυμαίνονται μεταξύ του 28% και του 33%, χωρίς να είναι σαφές ποιος θα είναι πρώτος, παρά τα όσα γράφονται και λέγονται: Οι δημοσκοπήσεις, όπως φάνηκε σε Τουρκία και Κύπρο, είναι απολύτως αναξιόπιστες.

Αν τα μικρά κόμματα που δεν εισέλθουν στην Βουλή λάβουν αθροιστικά 10%, να σκεφθούμε ότι αυτό το ποσοστό θα προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την ΝΔ και τους ψηφοφόρους της το 2019 μ.Χ. Η Ελληνική Λύση θα μπει στην Βουλή, αυτό είναι πλέον σχεδόν βέβαιο, όχι θριαμβευτικά, αλλά θα έχει επιβιώσει σε μία ακόμα εκλογική μάχη. Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί περί το 9% και ο Βαρουφάκης θα πάει καλά. Ίσως περισσότερο καλά απ’ όλους τους «μικρούς» (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/ta-pososta-tis-kalpis-kato-apo-ta-opoia-tha-tethei-thema-igesias-se-nd-kai-syriza-tin-deytera-tha-ksimerosei-mia-alli-imera/).

 

Άρθρο-κόλαφος της εφημερίδας Le Monde, για τη δήθεν οικονομική μας ανάπτυξη. Το περί ού άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας στις 12 τρέχ. και φέρει τον τίτλο: «Στην Ελλάδα, πίσω από την οικονομική επανεκκίνηση, η κοινωνική κρίση διαιωνίζεται». Επιλέγω μερικά από τα συντριπτικά στοιχεία και  διαπιστώσεις, με  ιδιαίτερη βαρύτητα και   τα συνοψίζω  ως εξής

Σε πείσμα των αισιόδοξων οικονομικών δεικτών, το ποσοστό του φτωχότερου πληθυσμού δεν συμμετέχει στην επανεκκίνηση. Ωστόσο,  o πρωθυπουργός συνεχάρη τον εαυτό του  γι’ αυτήν, λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές:

«Η ανάκαμψη της οικονομίας ήταν ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Αυτή μας επέτρεψε να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, να προσελκύσουμε επενδύσεις, να αναδιαρθρώσουμε την οικονομία και να στηρίξουμε την κοινωνία στις κρίσεις που αντιμετωπίσαμε».

Ειδικότερα: Ουδέποτε υπήρξαν  τόσοι πολίτες σε απόγνωση. Μετά την οικονομική κρίση ο πληθωρισμός  συνέτριψε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σχηματίζονται  ατέλειωτες ουρές για συσσίτιο.

Ακόμη, ολοένα περισσότερα νοικοκυριά  αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και  υποχρεούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους. Σύμφωνα με το  οικονομικό και κοινωνικό Συμβούλιο της Ελλάδας, η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ σε απλήρωτους λογαριασμούς. Σύμφωνα με έρευνα της Συνομοσπονδίας επιχειρηματιών, βιοτεχνών και εμπόρων το 21,5% δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει  το 2023 μ.Χ. τις δόσεις  των στεγαστικών τους δανείων.

Ως συνέπεια υπερβολικού δανεισμού, μεγάλο τμήμα των Ελλήνων καταλήγει χωρίς στέγη. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Ελλάδα γύρω στις 45000 κατοικίες, που ανήκουν σε χρεωμένα νοικοκυριά, θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2023 μ.Χ., ενώ ο αριθμός τους ανέρχεται συνεχώς αφότου επετράπη η εξαγορά τους από επενδυτές που έτσι θησαυρίζουν σε βάρος τους.

Σε πείσμα των πρωθυπουργικών δηλώσεων ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20% , από 650Ε σε 780Ε, πρόκειται για ασήμαντη αύξηση ενόψει του πληθωρισμού. Εξάλλου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, κατά την περίοδο της λιτότητας 2010 μ.Χ.-2018 μ.Χ., ο μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30%. Συνεπώς, όπως και ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει,  ο πραγματικός μισθός μειώνεται συνεχώς τα δύο τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα  με τη Συνομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η Ελλάδα δαπανά για τη δημόσια υγεία το 5% του ΑΕΠ της έναντι του 7.5% κατά μέσον όρο στις χώρες της ΕΕ. Με αποτέλεσμα, από τον Σεπτέμβριο του κάθε έτους τα νοσοκομεία να μην  έχουν τα απαραίτητα μέσα για την αγορά απαραίτητου υλικού, φαρμάκων…..

Διαπιστώνεται σημαντική έλλειψη προσωπικού, μηχανικού εξοπλισμού και αδυναμία πραγματοποίησης, εγκαίρως, των απαραίτητων εξετάσεων και θεραπείας. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι  ο αριθμός των νεκρών από Covid ήταν στην Ελλάδα ανώτερος από τον αντίστοιχο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ακριβώς λόγω νοσοκομειακών  ασθενειών.

Είναι γεγονός ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις άγγιξαν ρεκόρ  ύψους, στην Ελλάδα,  φθάνοντας τα  7,22 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, οι επενδύσεις αυτές, κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους, αφορούσαν πώληση περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικοποιήσεις υφισταμένων ήδη επιχειρήσεων και αγορά ακινήτων.

Στη διαδήλωση της 8ης Μαΐου έλαβαν μέρος 65000 διαδηλωτές, σε χώρα με 10 περίπου εκατομμύρια κατοίκων. Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν «Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», «Κράτος δολοφόνος» και «Κάτω η Χούντα».

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα που αφαίρεσε  57 ζωές δημιουργεί, μεταξύ άλλων,  ερωτηματικά σχετικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκού χρήματος, που στόχευε στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Για το σκοπό αυτόν δόθηκαν 700 εκατομμύρια ευρώ από την  Ευρωπαϊκή επιτροπή. Ωστόσο, από το 2014 και μέχρι τώρα φαίνεται ότι ουδέν σχετικό έλαβε χώρα. Έτσι η ΕΕ διεξάγει έρευνα.

Η υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα ανησυχεί την ΕΕ. Πρόκειται για τις ατομικές ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και  γι’ αυτό βρίσκεται στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής ευρωβουλευτίνα η οποία και δήλωσε: «Παρότι η Ελλάδα διαθέτει ένα  στέρεο θεσμικό και νομικό  πλαίσιο, χάρη σε μια δυναμική κοινωνία και σε ανεξάρτητα ΜΜΕ, υπάρχουν ωστόσο  πολύ σοβαροί κίνδυνοι για το κράτος δικαίου και τα ατομικά δικαιώματα».

Η έλλειψη πλουραλισμού στα ΜΜΕ, επειδή ολιγάριθμοι  εφοπλιστές τα κατέχουν, δημιουργεί επίσης ανησυχίες, αποφαίνεται η αντιπροσωπεία.  Επιπλέον, από το καλοκαίρι του 2022 μ.Χ., το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, πρώην πρωθυπουργών, επιχειρηματιών πνίγηκε από την Κυβέρνηση. Το κατασκοπευτικό μέσον επιτρέπει αγώνα εναντίον  της αντιπολίτευσης, έλεγχο του λαού, εξαφάνιση της κριτικής και απόκρυψη εγκληματικότητας και διαφθοράς.

Με βάση τα παραπάνω διερωτάται κανείς που ακριβώς εδράζεται ο συχνός ενθουσιασμός των αρμοδίων όταν αναφέρονται στη  δήθεν ανάπτυξη. Τελευταία, αυτός ο ενθουσιασμός φαίνεται να  εστιάζεται  στην υπεροχή του ρυθμού προόδου της Ελλάδας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης.

Αλλά, όμως,  αυτή η υπεροχή θα είναι πιθανότατα στιγμιαία, και επιπλέον  οφείλεται προφανώς στο πολύ  χαμηλότερο  σημείο αφετηρίας στη χώρα μας σε σχέση με το αντίστοιχο της ΕΕ. Οπωσδήποτε, ουδεμία σχέση μπορεί να έχει αυτό το ασήμαντο αποτέλεσμα με την ανάγκη  συνεχών και μεθοδευμένων  προσπαθειών μιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η τραγικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα μας απεικονίζεται, επιπλέον, στις   αγωνιώδεις  προσπάθειες  για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έτσι ώστε η αέναη  συνέχιση του δανεισμού μας να είναι λιγότερο επώδυνη.

Και, ακόμη, να αφήνει κάποια «ψίχουλα» για επιβίωση. Είναι, ωστόσο,  ξεκάθαρο ότι αυτή η περίφημη βαθμίδα ουδόλως εξασφαλίζει βιώσιμη και ταχύρρυθμη ανάπτυξη, από την οποία όμως έχει υπαρξιακή ανάγκη η Ελλάδα. Αυτή, αντιθέτως, η μανιώδης επιδίωξη της βαθμίδας, αποτελεί απόδειξη της θλιβερής συρρίκνωσης των αναπτυξιακών επιδιώξεων της πατρίδας μας (https://www.newsbreak.gr/ellada/468996/arthro-kolafos-tis-efimeridas-le-monde-gia-ti-dithen-oikonomiki-mas-anaptyxi/?fbclid=IwAR1K6TBQ7CYxOieDff7xZwsfzNP5j3p9jWCsWLPglkrcEUbfXE5kycLidyc).

 

Μπουρλότο Χρυσοχοΐδη στη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές! ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ!!! Μπουρλότο Χρυσοχοΐδη στη ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές!  «Είμαστε ίδιοι με το ΠΑΣΟΚ»! Φωτιά στα μπατζάκια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έβαλε λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές ο πρώην Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με μία δήλωση που θα συζητηθεί. Ο πρώην «πράσινος» και νυν υποψήφιος με τη ΝΔ στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, είπε στον ΣΚΑΙ ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά στις πολιτικές τους στα μεγάλα ζητήματα!

«Νιώθω ότι υπηρετώ πολιτικές οι οποίες είναι πάρα πολύ συγγενείς με αυτά που υπηρετούσα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Νιώθω ότι τα κόμματα από το 2000 μ.Χ. και μετά και όσο ενσωματωνόμαστε στην Ευρώπη, οι πολιτικές δεν αλλάζουν. Αν εσείς μου βρείτε κάποιες θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ σημερινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τότε μπορεί να το ξανασυζητήσουμε το θέμα. Δεν υπάρχουν.

Στα μεγάλα ζητήματα, τα θεμελιώδη ζητήματα, που αφορούν την υπόσταση της χώρας, την ασφάλεια, την άμυνά της, την οικονομία, τη συμμετοχή της στην Ευρώπη, σε όλα αυτά τα πράγματα, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά»,επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στην εύλογη ερώτηση που τέθηκε, «τότε γιατί να μην συνεργαστείτε αφού πρεσβεύετε τα ίδια πράγματα», ο πρώην Υπουργός απάντησε… μην απαντώντας: «Αυτό είναι ένα ερώτημα που θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός, τι θα γίνει, τι αποτέλεσμα θα δώσει στις εκλογές, τι αποτέλεσμα θα δώσει ενδεχομένως και τη δεύτερη Κυριακή, αν αυτή γίνει, οπότε τότε μπορούμε να τα συζητήσουμε αυτά.

Αλλά εδώ υπάρχει μια καθαρή κουβέντα. Ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυτόν το νόμο της απλής αναλογικής και είπε ότι εγώ θα πάω με κυβερνήσεις προοδευτικές, όπως τις ονομάζει, με συνεργασίες για να κυβερνήσουμε τη χώρα, ενώ ο Μητσοτάκης έφερε έναν νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και είπε ότι θέλω να κυβερνήσω αυτοδύναμα με ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο…». Άραγε, τι θα έλεγαν για όλα αυτά οι ιστορικοί ηγέτες των δύο κομμάτων αν βρίσκονταν σε τούτη δω την γη (https://attikanea.info/%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BB%CF%8C%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%BF%CE%90%CE%B4%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BD%CE%B4-%CE%BB%CE%AF%CE%B3%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD/).

 

Ο Ν.Φίλης φοβάται νοθεία στις εκλογές: «Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αδίστακτη και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ «στήνει« δικό του μηχανισμό επαλήθευσης για να επιβεβαιώσει τα αποτελέμσατα.

Το ενδεχόμενο αμφισβήτησης των εκλογικών αποτελεσμάτων αφήνει ανοικτό ο υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης λίγα εικοσιτετραώρα πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αδίστακτη και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα!

Μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων ο πρώην υπουργός επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η Κουμουνδούρου έχει στήσει μηχανισμό παρακολούθησης και επαλήθευσης των εκλογικών αποτελεσμάτων σημειώνοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο MEGA, όταν ρωτήθηκε αν μέσω αυτού του συστήματος ο ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα, αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις και ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «είναι αδίστακτη και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα». «Άρα μου λέτε ότι μπορεί να το αμφισβητήσετε το αποτέλεσμα»τον ρώτησε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Φίλης: Όχι, δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε τίποτα. Θέλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας να μην συμβεί τίποτα. Και θα τα πάρουμε. Παντού θα υπάρχουν εκλογικοί αντιπρόσωποι και παντού θα υπάρχει μια δικιά μας δυνατότητα ελέγχου των αποτεκλεσμάτων…

Δημοσιογράφος: Άρα δεν εμπιστεύεστε τη λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών και της εταιρείας που τρέχει τις εκλογές…

Φίλης: Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία έχει αποδείξει ότι με το predator έχει κάνει μια συνωμοσία σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και την ειδοποίηση του εμβολίου…

Οι απόψεις Φίλη προκάλεσαν την παρέμβαση του Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ και ρώτησε δηκτικά τον κ. Φίλη αν η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει τα εμβόλια για να αλλάξει τα ψηφοδέλτια στις κάλπες. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Φίλης επανήλθε στο θέμα της αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων και είπε ότι στόχος της Κουμουνδούρου είναι να διασταυρώνει τα στοιχεία που θα βγάζει το Υπουργείο και ό,τι δεν είναι ακριβές θα το καταγγείλουν. «Θα κάνουμε ένσταση αν χρειαστεί και το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο να την εξετάσει» ανέφερε.

Η πολιτική αντιπαράθεση Φίλη – Χατζηδάκη συνεχίστηκε με βαρείς προσωπικούς χαρακτηρισμούς καθώς το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ανδρείκελο» τον Υπουργό Ενέργειας και τον Κ. Χατζηδάκη να του απαντά ότι δεν περίμενε από τον κ. Φίλη να πέσει τόσο χαμηλά (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/ekloges-2023-o-n-filis-kanei-logo-gia-notheia-stis-ekloges-meso-predator-kai-emvolion/).

 

Πλήγμα και από την Γερμανία στην κυβέρνηση για υποκλοπές, Τέμπη, πυρκαγιές λίγες ώρες πριν τις εκλογές. Μετά τους Financial Times το γερμανικό ρ/τ δίκτυο RND: «Σκάνδαλο υποκλοπών, έγκλημα Τεμπών και πυρκαγιές ρίχνουν βαριές "σκιές"».

Στα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης και ειδικά στο σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρεται σε άρθρο του το Γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktions Netzwerk Deutschland (RND) δίνοντας μια εικόνα τριτοκοσμικής διακυβέρνησης.

Μετά το βασικό άρθρο των Financial Times, το οποίο έβγαζε στη σέντρα της κυβέρνησης της ΝΔ για τις υποκλοπές, το κράτος δικαίου, τα Τέμπη και την ακρίβεια, το γερμανικό δίκτυο κάνει λόγο για «κρατική αποτυχία» αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ για τις υποκλοπές επισημαίνει πως το σκάνδαλο έχει ρίξει βαριές σκιές στην κυβέρνηση.

«Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν δεκάδες επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς και πολιτικούς. Ο Μητσοτάκης, στον οποίο υπάγονται απευθείας οι μυστικές υπηρεσίες από το 2019 μ.Χ., ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πάντως, τα δύο τρίτα των Ελλήνων δεν τον πιστεύουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τις σκανδαλώδεις παραλείψεις, ελλείψεις ασφάλειας και νεποτισμό από την πλευρά του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου καταγγέλλει επίσης λόγο το γερμανικό δημοσιογραφικό δίκτυο αναφερόμενο σε  «σκανδαλώδεις παραλείψεις, ελλείψεις ασφάλειας και νεποτισμό από την πλευρά του κρατικού σιδηροδρομικού δικτύου που είχαν ως αποτέλεσμα την εθνική τραγωδία των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους».

«Στα μάτια πολλών πολιτών, το ατύχημα ήταν ήδη η δεύτερη περίπτωση κραυγαλέας κρατικής αποτυχίας μετά από τεράστιες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 μ.Χ. που κατέστρεψαν σχεδόν όλο το δάσος στα Βόρεια του νησιού της Εύβοιας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν ανίσχυρες» γράφει χαρακτηριστικά (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/ekloges-2023/to-skandalo-ypoklopon-mitsotaki-kai-oi-kratikes-apotyxies-ton-tempon-kai-ton-pyrkagion-sto-epikentro-germanikou-diktyou/).

 

Αναπόφευκτες συγκρίσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ουσιαστικά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών κρίθηκε στον πρώτο γύρο. Η νίκη του χαλκέντερου Ερντογάν απέναντι στην συνασπισμένη αντιπολίτευση, θεωρείται πλέον δεδομένη.

Γράφτηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για να εξηγήσουν το αποτέλεσμα αυτό, που διέψευσε όλες τις δημοσκοπήσεις. Πρέπει να ξεχωρίσουμε όμως πως ο Τούρκος Πρόεδρος στα χρόνια που κυβερνά, έχει κάνει την χώρα του μεγάλη δύναμη και κυρίως ανεξάρτητη απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις.

Και αυτό έγινε περισσότερο διακριτό καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιλιντσντάρογλου εκτέθηκε ως πολιτικός που πίσω του βρίσκονταν η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ που ενέχονται, στα μάτια των Τούρκων, για το πραξικόπημα ανατροπής του Ερντογάν.

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, όταν αποσύρθηκε ξαφνικά ενεχόμενος σε “ροζ σκάνδαλο” ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ιντσέ, προερχόμενος από το δικό του κόμμα, ισχυρίστηκε πως την ευθύνη γι’ αυτό φέρει η Ρωσία! Μόνο που αυτό, ευνοούσε αυτόν και όχι τον Ερντογάν! Και η Μόσχα είχε και έχει κάθε συμφέρον να μείνει ο Ερντογάν στην εξουσία.

Καλά όλα αυτά, το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, των ΜΜΕ, δεν μετράνε; Η απάντηση είναι ότι δεν μετράνε πολύ, όπως δεν μετράνε και στη δική μας χώρα που είναι και μέλος της ΕΕ.

Διότι αν μετρούσαν, τα σκάνδαλα των υποκλοπών, της Novartis, των προκλητικών απ’ ευθείας αναθέσεων, της τραγωδίας των Τεμπών που όλες οι ευθύνες επιχειρήθηκε να πέσουν σε ένα σταθμάρχη, θα αρκούσαν και θα περίσσευαν για την ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ελεγχόμενη δικαιοσύνη στην Τουρκία δεν απέχει πολύ από την αντίστοιχη δική μας, όπως την εκπροσωπεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

Μέτρησε όμως η οικονομία. Και στον τομέα αυτό η Τουρκία, την οποία εδώ και πολλά χρόνια την θεωρούμε αδύναμη λόγω νομισματικής αστάθειας και πληθωρισμού, τα καταφέρνει και έχει εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη με εντυπωσιακό οικονομικό πλουραλισμό σε όλους τους τομείς.

Βιομηχανία, κατασκευές, αγροτική παραγωγή, τουρισμός. Παράλληλα η Άγκυρα έχει αναπτύξει σημαντικές εμπορικές σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο στην περιοχή της Ευρασίας εκτοπίζοντας την Ελλάδα και από τον χώρο της Βαλκανικής.

Ελλάδα και Τουρκία. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,6% το 2022 μ.Χ., σε ετήσια βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συνεχίζει να αυξάνεται έφτασε τα 905,5 δισεκατομμύρια δολάρια και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν 10.655 δολάρια.

Παρότι η χώρα μας παρουσίασε παρόμοια ανάπτυξη το 2022 μ.Χ., με ΑΕΠ στα 208 δισ. ευρώ (περίπου 223 δισ. σε δολάρια) σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) διαμορφώθηκε στο 64,6% της ΕΕ-27 και κατέλαβε την προτελευταία θέση, μεταξύ των “27” μόνο πάνω από την Βουλγαρία που ήταν 27η και πίσω από τις 25 άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως ο ρυθμός ανάπτυξης δεν λέει όλη την αλήθεια. Διότι η ελληνική οικονομία δέχτηκε νέο χρήμα για εξαγορές, και για επενδύσεις κυρίως στα ακίνητα και τον Τουρισμό, τομείς όπου ξεπλένονται τεράστια ποσά, είναι περισσότερο από ποτέ ρηχή σε ότι αφορά τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

Και αυτό έχει ως συνέπεια να μεγαλώνει επικίνδυνα το χάσμα στο εμπορικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών. Επιπλέον, καθώς ο πληθυσμός της συρρικνώνεται και γερνά, σε αντίθεση με την Τουρκία, καθιστά την χώρα μας ιδιαίτερα ευάλωτη.

Τα οικονομικά στοιχεία της τουρκικής οικονομίας δείχνουν γιατί οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι διαλλακτικές με την Άγκυρα. Για παράδειγμα ο ισχυρότερος βιομηχανικός κλάδος της Τουρκίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου καταλαμβάνει το 28% των συνολικών εξαγωγών της. Αυτές έφτασαν το 2018 μ.Χ. τα 165 δισ. δολάρια! Στην Τουρκία έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων η αμερικανική Ford, η κορεατική Hiundai, οι γερμανικές Μercedes και ΜΑΝ, η Ιαπωνική Toyota και η γαλλική Renault.

Παράλληλα κατασκευάζονται εκεί αυτοκίνητα της Fiat, της Citroen, της Pezaut και της Opel. Αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι είναι η πρώτη σε παραγωγή παγκοσμίως ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και 14η στο κόσμο στην παραγωγή αυτοκινήτων.

Η Τουρκία κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως αναφορικά με τον αριθμό επισκευής αλλά και ναυπήγησης. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι είναι η 5η παγκοσμίως δύναμη στην ανακύκλωση πλοίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων της Τουρκίας, 70 ναυπηγεία είναι σήμερα ενεργά στη χώρα. Να κάνουμε συγκλίσεις για τη χώρα μας, με τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εφοπλιστές; Άστα να πάνε! Οι επενδύσεις-εξαγορές. Ακούμε για αύξηση επενδύσεων στην Ελλάδα το 2022 μ.Χ. που έφτασαν τα 7,22 δισ. ευρώ.

Πίσω όμως από τον αριθμό αυτό, η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία της έκθεσης του διοικητή της ΤτΕ, στο σύνολο των 7,22 δισ. ευρώ των ΞΑΕ το 2022 τα 2,3 δισ. ευρώ (31,8%) αφορούσαν συγχωνεύσεις και εξαγορές, 1,975 δισ. ευρώ (27,3%) αφορούσαν αγορά ακινήτων. Η αγορά νέων μετοχών και η συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αντιστοιχούσαν σε 1,979 δισ. ευρώ (27,4%).

Μάλιστα στο ποσοστό αυτό οι επενδύσεις με σκοπό νέες εγκαταστάσεις, παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με λίγα λόγια ο χρόνος δουλεύει υπέρ της Τουρκίας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους Έλληνες πολίτες που καλούνται να αποφασίσουν για το παρόν και το μέλλον της χώρας (https://slpress.gr/featured/anapofeyktes-sygkriseis-anamesa-se-ellada-kai-toyrkia/).

 

Οι «συνωμότες» της Λέσχης Bilderberg αποφασίζουν για τράπεζες, Ουκρανία και… τεχνητή νοημοσύνη – Οι Έλληνες καλεσμένοι. Ξεκινά η μυστική συγκέντρωση των παγκόσμιων ελίτ – Δείτε ποιοι συμμετέχουν και τι συζητούν.

Ξεκίνησε στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, έχοντας στην ημερήσια διάταξη θέματα όπως οι διεθνικές απειλές, η τεχνητή νοημοσύνη και η ηγεσία των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις, η 69η Συνάντηση της Λέσχης Bilderberg, ένα μυστικό συνέδριο της παγκόσμιας ελίτ.

Η φετινή, η τελευταία σε μια σειρά συναντήσεων που ξεκίνησαν το 1.954 μ.Χ., συνεχίζει να θολώνει τα όρια μεταξύ της ανοιχτής διπλωματίας και του λαθροελιτισμού, καθώς οι πολιτικοί ηγέτες συναγελάζονται με τους «μεγάλους» της βιομηχανίας, τους «βαρόνους» των μέσων ενημέρωσης και τους «μεγιστάνες» του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Πρόκειται για μια σύναξη υψηλών οκτανίων, η οποία κλίνει σε μεγάλο βαθμό στη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας και στο μέλλον του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο δημοσιογράφος Charlie Skelton, ο οποίος βρίσκεται στη Λισαβόνα για να καλύψει τη φετινή εκδήλωση.

Ως συνήθως, οι λεπτομέρειες των συζητήσεών τους παραμένουν μυστικές υπό τον «Κανόνα του Chatham House», ένα πρωτόκολλο που δίνει στους συμμετέχοντες την διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συλλέγονται από τις συνομιλίες, αλλά απαγορεύει την ταυτοποίηση των ομιλητών ή των συμμετεχόντων, διασφαλίζοντας την ανωνυμία.

«Χάρη στον μυστικό χαρακτήρα της Συνάντησης, οι παριστάμενοι συμμετέχουν ως ιδιώτες και όχι υπό οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητα, και ως εκ τούτου δεν δεσμεύονται από τις συμβάσεις του γραφείου τους ή από προσυμφωνημένες θέσεις», αναφέρει ένα δελτίο Τύπου των Συναντήσεων Bilderberg.

Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, το τραπεζικό σύστημα, η ενεργειακή μετάβαση, η βιομηχανική πολιτική και το εμπόριο. Άλλα ζητήματα υψηλής προτεραιότητας περιλαμβάνουν το γεωπολιτικό τοπίο της Ευρώπης, της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μαζί με το ΝΑΤΟ και την παγκόσμια ηγεσία της Αμερικής.

Το θέμα της ηγεσίας των ΗΠΑ, το οποίο εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην ατζέντα της Bilderberg το 2018 μ.Χ., είναι στην επικαιρότητα καθώς η Κίνα και η Ρωσία έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ ως το κατεξοχήν αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα στον κόσμο.

Ημερήσια διάταξη και συμμετέχοντες. Σε ό,τι αφορά την ημερήσια διάταξη, έχει ως εξής: • Τεχνητή νοημοσύνη • Τραπεζικό Σύστημα • Κίνα • Ενεργειακή Μετάβαση • Ευρώπη • Δημοσιονομικές Προκλήσεις • Ινδία • Βιομηχανική Πολιτική και Εμπόριο • ΝΑΤΟ • Ρωσία • Διακρατικές Απειλές • Ουκρανία • Ηγεσία των ΗΠΑ.

Μεταξύ των καλεσμένων είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, με την Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Επίσης, στο μέτωπο της ασφάλειας, θα παραστούν η Avril Haines, διευθύντρια Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, και ο Thomas Wright, διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Δεν θα λείψουν πολιτικοί ηγέτες, όπως η Roberta Metsola, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Mark Rutte, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, και η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

Θα παρευρίσκεται επίσης ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος του OpenAI, ο δημιουργός του chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT που έχει γίνει πρωτοσέλιδο για τις δυνατότητές του να αντικαταστήσει τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας.

Άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της τεχνολογίας που θα παρευρεθούν είναι ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, ο Alex Karp, CEO της Palantir Technologies και ο πρώην CEO της Google, Eric Schmidt. Ο Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, είναι επίσης στη λίστα των συμμετεχόντων, όπως και ο ιδρυτής της Thiel Capital, Peter Thiel, αλλά και ο John Waldron, Πρόεδρος της Goldman Sachs.

Παρόντες θα είναι επίσης ο Didier Reynders, Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης, ο Alexander Schallenberg, υπουργός Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba. Σε ότι αφορά την Ελληνική εκπροσώπηση, θα δώσουν το παρών οι Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean), o Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (Τιτάν) και η Νίκη Γουλιμή (Nova Credit Inc.).

Τυφλό σημείο. «Το συνέδριο είναι ένα τυφλό σημείο για τα mainstream μέσα ενημέρωσης. Και αυτό το τυφλό σημείο δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει σύντομα, γράφει ο Skelton, αναφερόμενος στην απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να καλύψουν τις Συναντήσεις της Bilderberg, οι οποίες έχουν γίνει πηγή διαφόρων φημών…

Και η αλήθεια είναι πως η μυστικότητα γύρω από τις συναντήσεις αυτές έχει σπείρει σειρά από αναπόδεικτες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένου ότι οι συμμετέχοντες βρίσκονται πίσω από την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την εισβολή στο Ιράκ (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%89%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bb%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b7%cf%82-bilderberg-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b6-2/).

 

ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΕΣ...ΑΡΑ... ΑΠΟΧΗ, ΟΠΛΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ  ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. Γράφει ο Γιώργος Ρωμανός.

Τα αδιαμφησβήτητα επίσημα στοιχεία, σχετικά με την διαχρονική Αποχή και τον ρόλο της στην αλλοίωση της λαϊκής βούλησης μας τα παρέχει το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών. Βάσει αυτών, στις Εκλογές του 2019 μ.Χ., ψήφησε μόνο το 57,78% των Ελλήνων πολιτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, ήτοι 5.769.644. Άρα, το 100%, των εχόντων δικαίωμα ψήφου είναι 9.985.538. Αποχή επέλεξαν 4.215.894 που ενώ είχαν δικαίωμα ψήφου ΔΕΝ το άσκησαν.

Το 2019 μ.Χ., η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίστηκε από 2.251.618 πολίτες οι οποίοι αντιστοιχούν μόνο στο 22,5% επί του συνόλου των 9.985.538 ψηφοφόρων. Αντιστοίχως, στις Εκλογές του 2015 μ.Χ., ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.926.526 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 19,2%, επί του συνόλου των εχόντων δικαίωμα ψήφου.

Παραβλέποντας αυτή την κραυγαλέα Αποχή η ΝΔ καυχήθηκε, ότι έλαβε ποσοστό 39,85% στις Εκλογές του 2019 μ.Χ., ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό της ήταν 22, 5%(!), το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πλειοψηφία στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Το αντίστοιχο «κυβερνητικό» ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερο. Και τα δύο αυτά κόμματα σχημάτισαν κυβερνήσεις φανερής λαϊκής μειοψηφίας. Κι όμως το Σύστημα της Μεταπολίτευσης τις επέβαλε στον λαό και την χώρα με τις πάγιες αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές μεθόδους δεκαετιών, μεταξύ των οποίων και η Αποχή.

Στα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης ουδέποτε ετέθη ζήτημα ακυρότητας των εκλογών στις περιπτώσεις που η μεγάλη Αποχή δημιουργεί άκρως αντι-δημοκρατικές κυβερνήσεις μειοψηφίας. Αυτό, ειδικά ως προς τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αποδεικνύει συνενοχή.

Τα τελευταία χρόνια καταγγέλλεται συχνά στα ΜΜΕ μια ακόμη δομική μέθοδος νοθείας η οποία σχετίζεται άμεσα, αφενός με τις δύο ιδιωτικές εταιρείες εξαγωγής των εκλογικών αποτελεσμάτων. Και, αφετέρου, με τα «κακόφημα» tablets που επιβάλλει… η εκάστοτε κυβέρνηση, τα οποία κατηγορούνται ότι συμμετέχουν στην ηλεκτρονική αλυσίδα ενός περίεργου λογισμικού που, ενδεχομένως, αλλοιώνει τα εκλογικά αποτελέσματα.

Επ’ αυτού δεν γνωρίζουμε εάν έγινε ποτέ αιφνίδια εισαγγελική έρευνα την νύχτα καταμέτρησης των ψήφων, ώστε να διαπιστωθεί εάν οι 100, π.χ., ψήφοι κάποιου εκλογικού τμήματος μετρήθηκαν –στο τέλος της ηλεκτρονικής διαδρομής τους– είτε σαν 150… είτε σαν 50…  Η ανάπτυξη όλων των τρόπων νόθευσης της βούλησης του λαού, όπως οι ποικίλοι εκβιασμοί, η εξαγορά ψήφων, η Αποστασία…, κλπ, ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του παρόντος κειμένου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα. Το άρθρο 51 παρ. 5 του Συντάγματος ορίζει ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική»! Και, σύμφωνα με τις υφιστάμενες νομικές διατάξεις, προβλέπεται φυλάκιση από 1 μήνα έως 1 χρόνο και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 3 χρόνια σε όποιον απέχει αδικαιολόγητα.

Οι ποινές καθορίζονται από τα άρθρα 9 παρ. 5 του ν. 4255/2014 μ.Χ. και 117 παρ. 1 και 2 του Π.Δ. 26/2012 μ.Χ. Όμως, στην πράξη τίποτε από αυτά δεν εφαρμόζεται. Το Σύνταγμα και οι νόμοι αποδεικνύονται βιτρίνα συστηματικής αντιδημοκρατικής παρανομίας σε ένα εν δυνάμει διαρκές «πραξικόπημα».

Μετά το 1.974 μ.Χ. η γνωστή οικογενειοκρατική, κληρονομική Κομματοκρατία και οι συνοδοιπόροι της ποδηγέτησαν την Αποχή σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, χρησιμοποιώντας το κυρίαρχο γκεϊμπελίστικο σόφισμα του Δικαιωματισμού, δηλαδή την μισή αλήθεια, που λέει ότι: «μπορεί η ψήφος να είναι ‘‘δικαίωμα’’ και ταυτόχρονα ‘‘υποχρέωση’’, αλλά ως ‘‘δικαίωμα’’ δεν μπορεί να υπόκειται σε κυρώσεις» (!).

Το ότι με το σκεπτικό τους αυτό αφήνουν απέξω… την ‘‘υποχρέωση’’ του πολίτη δεν τους απασχολεί. Την ίδια περίοδο κυριάρχησε το να μην επιβάλλονται ποινές σε όποιον δεν ψηφίζει αδικαιολόγητα και έτσι αυτό το (εκ των κορυφαίων) πολιτικό αδίκημα νομιμοποιήθηκε απολύτως!

Η Αποχή ως εργαλείο διαρκούς εκτροπής. Η Αποχή στα χέρια όλων των κυβερνήσεων, 1.974 μ.Χ.-2023 μ.Χ., αναδείχθηκε ως το πιο διαδεδομένο και εύκολο όπλο ουσιαστικής νοθείας και χειραγώγησης των Εκλογών. Τα κόμματα του Ενιαίου Κυβερνητισμού την διέδωσαν τεχνηέντως επειδή επωφελούνταν όταν αυτή διογκώνονταν.  Σήμερα είναι πασίγνωστο ότι η ΝΔ τάσσεται υπέρ της Αποχής των περίπου 400.000 ψηφοφόρων ενός πρόσφατα απαγορευμένου, από την ίδια…, αντιπάλου κόμματος.

Όσο επικρατούσε ο Διπολισμός ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, και μέχρι τις εκλογές 10/10/1.993 μ.Χ., (κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου), η Αποχή κρατήθηκε σχετικά χαμηλά (20,78%). Αυτό οφείλετο αφενός στην τερατογένεση του ψηφοφόρου-Πελάτη και αφετέρου στην δόλια καλλιεργημένη προσωπολατρία, προς τους Κ. Καραμανλή Α΄ και Ανδ. Παπανδρέου.

Γενικότερα η Αποχή είχε μειωθεί στο 19,67%, με την Δεξιο-Κομμουνιστική κυβέρνηση Τζανετάκη, 18/6/1.989 μ.Χ., ενώ με την «Οικουμενική» κυβέρνηση Ζολώτα, 5/11/1.989 μ.Χ., ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, σημειώθηκε και η μικρότερη Αποχή, στο 19,31%, όλης της μεταπολιτευτικής 50ετίας.

Όμως, αυτές οι δύο κυβερνήσεις ήταν η στην πράξη εφαρμογή του Ενιαίου Κυβερνητισμού, ο οποίος στις επόμενες δεκαετίες θα αποτελούσε (και αποτελεί) κοινό πολιτικό δόγμα όλων των κυβερνήσεων αδιακρίτως ιδεολογίας.

Ωστόσο, μετά την κυβέρνηση Ζολώτα, το πολιτικό Σύστημα αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να «εκτίθενται», «Δεξιοί», «Σοσιαλιστές» και «Κομμουνιστές» σε κοινή κυβέρνηση, αφού η κοινή πολιτική, π.χ.: Κυπριακό μετά τον Αύγουστο του 1.974 μ.Χ. με το ολέθριο «η Κύπρος κείται μακράν», ο μη ανοιγόμενος Φάκελος, τα Ίμια, τα Μνημόνια, η διεθνώς παράνομη «Συμφωνία των Πρεσπών», και άλλες εθνοβλαβείς πολιτικές, μπορούσαν κάλλιστα να εφαρμόζονται από οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματίσουν κόμματα, φαινομενικά διαφορετικής ιδεολογίας, τα οποία όμως συμφωνούν σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής πολιτικής.

Ιστορικό σημείο έναρξης ανόδου της Αποχής, στο 23,56%, είναι οι εκλογές της 22ης/9/1.996 μ.Χ. (κυβέρνηση Σημίτη). Οι ακραία νεο-φιλελεύθερες, υπερ-καπιταλιστικές, φιλοαμερικανικές, φιλογερμανικές και φιλοτουρκικές πολιτικές Σημίτη, εξυπηρέτησαν μεν μόνο τους ξένους και έβλαψαν κατάφωρα την χώρα μας, αλλά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ έκτοτε άρχισαν να απομακρύνονται από το κόμμα τους, όπως και γενικότερα οι ψηφοφόροι από την κάλπη.

Ο Ενιαίος Κυβερνητισμός μέχρι σήμερα βελτίωσε τις τεχνικές του για ελεγχόμενη αυξομείωση της Αποχής, η οποία συνδυάστηκε καταλυτικά με έντεκα (11!) αλλαγές καλπονεθευτικών εκλογικών νόμων. Έντεκα!  Έτσι ουδέποτε επιβλήθηκε η Απλή Αναλογική ως μόνιμο εκλογικό σύστημα, φυσικά πλαισιωμένο με τις συνακόλουθες δομικές αλλαγές στην διακυβέρνηση του Κράτους.

Όπως, κατ’ ελάχιστον…, η απολύτως ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η αληθώς Δημοκρατική αναμόρφωση του Συντάγματος, η αξιοκρατική εκλογή Ανωτάτου Πολιτειακού Άρχοντος και τα άξια λόγου καθήκοντά του, η δίκαιη στελέχωση όλων των κρατικών λειτουργών, η κατάργηση του επαίσχυντου νόμου περί ευθύνης υπουργών και πολλά άλλα.

Ως προς αυτό το τελευταίο αξίζει πιστής αντιγραφής ο νόμος της Δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα, δια του οποίου οι καταχραστές δημόσιου χρήματος υποχρεώνονταν να αποζημιώνουν το κρατικό ταμείο με το δεκαπλάσιο των κλαπέντων.

Το επιχείρημα, ότι «η Απλή Αναλογική, ως μόνιμο εκλογικό σύστημα οδηγεί σε ακυβερνησία, διότι δεν συμφωνούν τα κόμματα μεταξύ τους» είναι απολύτως σαθρό, καθώς το διαψεύδουν οι κυβερνήσεις κρίσιμου χαρακτήρος που δημιουργήθηκαν μεταπολιτευτικά από διάφορα κόμματα και μάλιστα απολύτως αντιθέτου ιδεολογίας, κάποιες από τις οποίες ήδη προαναφέρθηκαν.

Ο λαός συνειδητοποιεί την πρωτοφανή πολιτική κρίση και ακραία κατάπτωση του πολιτικού Συστήματος, η οποία από γενέσεως Δημοκρατίας στην χώρα μας ποτέ άλλοτε δεν διάρκεσε επί 50 συνεχόμενα χρόνια.

Πασιφανές αποτέλεσμα αυτής είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ετών 2015 μ.Χ.–2019 μ.Χ. η Αποχή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς κορυφώθηκε με πρωθυπουργούς, τους: Αλ. Τσίπρα (ποσοστό Αποχής 43,43%) στις εκλογές 20/9/2015 μ.Χ., και Κυρ. Μητσοτάκης (ποσοστό Αποχής 42,22%) στις εκλογές 7/7/2019 μ.Χ.

Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει ότι τελείωσαν οι συμφορές της Μεταπολίτευσης στην χώρα μας. Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αν τα νησιά μας στο Αιγαίο μας θα βρεθούν περικυκλωμένα από «τουρκικά ύδατα», μέσω μιας εθνοκτόνου «Προσφυγής-Συνυποσχετικού» με την Τουρκία στην Χάγη, ή θα θεωρούνται πλέον «νησιά κυριαρχίας του ΝΑΤΟ», όπως δημόσια δηλώνουν επιφανείς… ελληνώνυμοι ενδοτικοί.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα δραματικό μεταβατικό στάδιο βέβαιης αλλαγής. Έτσι, το μόνο που μπορεί κατ’ αρχάς να βοηθήσει ώστε η χώρα μας να αρχίσει να βγαίνει από τα δραματικά της αδιέξοδα είναι η ειρηνική, αληθινά δημοκρατική, επανάσταση συνειδήσεων, με μαζική, ει δυνατόν καθολική, συμμετοχή στις κάλπες.

Μόνο αν μειωθούν κατακόρυφα οι συνολικοί ψήφοι του Ενιαίου Κυβερνητισμού μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι κάτι θα αλλάξει.  Δόξα τω Θεώ (της Ελλάδος…) υπάρχουν 35 κόμματα για να διαλέξουν οι ψηφοφόροι και να καταδικάσουν όλους εκείνους που έβλαψαν τόσο τραγικά την χώρα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα (http://oimos-athina.blogspot.com/2023/05/blog-post_96.html).

 

 

«Wikileaks»: Οι Αμερικανοί ήλπιζαν να πεθάνει ο Χριστόδουλος για να περάσουν το Σκοπιανό Απόρρητα τηλεγραφήματα.

Έξω φρενών ήταν οι Αμερικάνοι με την ανένδοτη στάση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Σκοπιανό, όπως προκύπτει από απόρρητα τηλεγραφήματα της Αμερικανικής Πρεσβείας που έχει δημοσιοποιήσει το Wikileaks!

ΗΠΑ: Η ΔΙΑΔΟΧΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ. Σε αμερικανικό εμπιστευτικό τηλεγράφημα στις 23-10-2007 μ.Χ., που υπογράφει ο τότε Επιτετραμένος της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Thomas M. Countryman, περιγράφονται οι θετικές ανησυχίες για τη διαδοχή του Χριστόδουλου, που ετοιμαζόταν τότε να επιστρέψει από το Memorial Hospital των ΗΠΑ χωρίς να έχει γίνει μεταμόσχευση…

Η Αμερικανική Πρεσβεία περιμένει ότι μέσα σε έξι το πολύ μήνες θα έχει πεθάνει και ανοίγοντας εκ των πραγμάτων το ζήτημα διαδοχής σημειώνει, ότι η διαδοχή Χριστοδούλου κυρίως θα επηρεάσει το Σκοπιανό:

«Η διαδικασία επιλογής ενός διαδόχου κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσει την συζήτηση θεμάτων πολιτικής, και κυρίως το Μακεδονικό ζήτημα του ονόματος»! ΑΠΟ ΤΟ 2007 μ.Χ. ΟΙ ΗΠΑ ΗΘΕΛΑΝ ΤΑ ΜΟΕ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΩΡΑ ΔΩΡΟ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ.

Σύμφωνα με άλλο εμπιστευτικό αμερικανικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2007 μ.Χ. (ημέρα διπλών εορτασμών απελευθέρωσης Θεσσαλονίκης και Αγίου Δημητρίου…) ο Thomas M. Countryman αποκαλύπτει άθελά του ότι οι Αμερικανοί επιδίωκαν από τότε το απίθανο όνειρο να υπάρξουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, ακόμη και πριν την Συμφωνία του Ονόματος:

«…Θα θέλαμε να δούμε και τις δύο πλευρές να συμμετέχουν σε σοβαρή συζήτηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ακόμη και πριν από την συμφωνία για το όνομα»! Ε, λοιπόν εκείνο το αμερικανικό άπιαστο όνειρο του 2007 μ.Χ. για την υπογραφή ΜΟΕ, το έκανε πραγματικότητα και μέγα δώρο σε Σκόπια και Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015 μ.Χ., δια του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά! Για να καταλάβουν κάποιοι τι γίνεται και πόσο στημένο είναι το παιχνίδι, που όμως ξαφνικά πάντα τους χαλάει, με τη βοήθεια του Θεού κάθε φορά…

-Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ο άτυπος «Πρέσβης» των Σκοπίων στην Ελλάδα Blagoj Handziski, δήλωσε στις 24-10-2007 μ.Χ. στους Αμερικανούς στην Αθήνα, ότι ήταν πεπεισμένος πλέον πως η Ελλάδα του Κώστα Καραμανλή θα ασκούσε Βέτο στην εισδοχή του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι (τότε που η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα έκανε την πρώτη νέα μεγάλη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο «Αλεξάνδρειο – Παλαί ντε Σπορ»), ενώ συμβούλευε τους Αμερικάνους να ελιχθούν κατάλληλα ανάμεσα στους υποψηφίους διαδόχους του τότε ασθενούς Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος θα έκανε – όπως τονίζεται στο τηλεγράφημα – εκστρατεία για τα εθνικά θέματα!

Δηλαδή με άλλα λόγια τα Σκόπια προέτρεπαν τις ΗΠΑ να επηρεάσουν και να αναμιχθούν στην διαδοχή Χριστόδουλου, ώστε να μην βρεθεί άλλος Αρχιεπίσκοπος που να ανακατεύεται στο Σκοπιανό! Επειδή επί Χριστοδούλου δεν μπορούσε να περάσει τίποτα! Καμμία εθνική υποχώρηση! Καμμία εθνική ήττα και συντριβή! Κανένα Μνημόνιο! Και φυσικά κανένας συμβιβασμός και καμμία υποχώρηση στο ζήτημα της Ονομασίας των Σκοπίων!

Η Εκκλησία μας, αποτελούσε και αποτελεί (όπως έδειξε και η πρόσφατη ιστορική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου – εδώ), τον βράχο ανάσχεσης όλων των εθνικών κινδύνων και την ακλόνητη και αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της Μακεδονίας μας! Γι΄ αυτό και πολεμάται τόσο πολύ…

Τελικά πάντως, ο πρόωρος θάνατος του μακαριστού και μαχητικού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στις 28-1-2008 μ.Χ., διευκόλυνε τα σχέδια των ξένων, αλλά τουλάχιστον στο Σκοπιανό βρέθηκε μπροστά τους όλα αυτά τα χρόνια ο Άνθιμος και η Παγκόσμια Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα, που συνέχισαν και συνεχίζουν ακούραστα την μεγάλη Εθνική Αντίσταση, η οποία βλέπουν τώρα με χαρά πως έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά και ψυχή της χώρας, που ετοιμάζεται με νέα, μεγάλα Συλλαλητήρια να σταματήσει τους εσωτερικούς πλαστογράφους και τα βαθιά σχέδια των ΗΠΑ του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/06/wikileaks.html).


Τι συμβαίνει με τον Ανδρουλάκη – Ποιοι ξαφνικά «θολώνουν» τις υποκλοπές, βήμα... συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και  «υπενθύμιση» Τσίπρα. Ρίχνει απότομα τους τόνους για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Αίσθηση προκαλεί η…«μετριοπάθεια» με την οποία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζει τώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών ενώ στο debate (10/5) και μία μέρα μετά μιλούσε για φυλακή και ειδικό δικαστήριο.

Πλέον κάνει λόγο για «θόλωμα» και ονόματα παρακολουθουμένων, που δεν ήταν στόχοι ενώ ιδιαίτερο νόημα αποκτά η «υπενθύμιση» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο (13/5/2023 μ.Χ.), εάν γίνεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με Μητσοτάκη, Βορίδη και Πλεύρη.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν κατά τη διάρκεια του debate υπονοούσε ότι θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης …ισχυρίστηκε ότι τα δεκάδες ονόματα των παρακολουθούμενων από το Predator και την ΕΥΠ, δεν ήταν πράγματι στόχοι και ότι δημοσιεύτηκαν έτσι με σκοπό… «να θολώσουν τα νερά», ενώ υποστήριξε μάλιστα και ότι «δεν υπήρχαν στοιχεία».

Ποιοι θολώνουν τα νερά. Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: Σε κάθε κανονικό ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο έχουμε διάκριση των εξουσιών, και η Δικαιοσύνη είναι πραγματικά ανεξάρτητη, αυτοί οι άνθρωποι που με παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών και μου έστειλαν και το Predator, αυτοί που παρακολουθούσαν τους έξι αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρακολουθούσαν υπουργούς της κυβέρνησης…

Δε λέω άλλα πρόσωπα γιατί απ’ ό,τι μαθαίνω δεν υπήρχαν και άλλα πρόσωπα συγκριτικά με αυτά που έλεγαν κάποιοι συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι για να θολώνουν την πραγματική υπόθεση. «Γραφτήκανε 60-70 ονόματα. Αν θέλετε την άποψή μου αυτό έγινε για να θολώσει την υπόθεση. Δεν υπήρχαν πραγματικά στοιχεία, το σταματάω εδώ πέρα».

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να θολώσει την υπόθεση, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε: «Το λέω γιατί αυτό θα είναι το τέλος αυτής της υπόθεσης. Ας κάνει καλά η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη τη δουλειά της και εδώ θα είμαστε να τα συζητήσουμε…».

Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογική περιόδου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ έχει διακηρύξει, πως στις 22 Μαΐου θα υπάρχει κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακυβερνησίας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είπε από την Πάτρα ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και η εγχώρια ολιγαρχία επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας» και πρόσθεσε: «Τι θα κάνει λένε το ΠΑΣΟΚ, θα αφήσει ακυβέρνητη χώρα; Δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας.

Έπειτα από κάθε εκλογές πάντα προκύπτει μία κυβέρνηση. Το ζήτημα είναι η κυβέρνηση υπηρετεί τους τρομοκράτες της ολιγαρχίας, ή τα πραγματικά προβλήματα του Ελληνικού λαού την καθημερινότητά του;

Τις τελευταίες μέρες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης κάνουν μία πλειοδοσία παροχών, προσπαθώντας να εξαγοράσουν την συνείδηση ακόμη και της νέας γενιάς. Καλώ λοιπόν κάθε νέο άνθρωπο της χώρας να γυρίσει την πλάτη του στην περιφρόνηση της δεξιάς για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής νεολαίας, που δεν επιλύονται με τα 150 ευρώ του κ. Μητσοτάκη».

Η υπενθύμιση Τσίπρα. Ιδιαίτερη αξία έχει και η υπενθύμιση Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ εάν γίνεται προοδευτική κυβέρνηση με πολιτικούς προερχόμενους από την ακροδεξιά. Χωρίς να κατονομάσει τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Δεν μπορεί σήμερα κάποιοι να μας λένε ότι το ίδιο είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο η ΝΔ που έχει καταργήσει το 8ωρο, έχει κάνει τους εργαζόμενους να ζουν σε καθεστώς ζούγκλας, με τον κ. Μητσοτάκη, τον Βορίδη, τον Πλεύρη θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Ο Ανδρέας δεν είχε ποτέ μέτωπο με τις προοδευτικές δυνάμεις».

«Ένα είναι το μέτωπό μας, ο κύριος Μητσοτάκης και η χειρότερη δεξιά κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Να έχουμε στις 22 του Μάη προοδευτική κυβέρνηση, προοδευτική πλειοψηφία, όχι ξανά την κυβέρνηση Μητσοτάκη» (https://www.bankingnews.gr/politiki/articles/678124/ti-symvainei-me-ton-androulaki-poia-ksafnika-tholonoun-tis-ypoklopes-vima-sygkyvernisis-nd-pasok-kai-i-ypenthymisi-tsipra).

 

Έρχονται εκπλήξεις: Τι σημαίνει η αρνητική ψήφος που επικεντρώνεται στα πρόσωπα των Κ.Μητσοτάκη και Α.Τσίπρα – Ποια η γραμμή Η.Κασιδιάρη. Η ένταση της προσωποποιημένης ψήφου θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κλίμα πόλωσης στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επικρατεί μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, όπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις και αυτό το κλίμα και ειδικότερα το «ποιος όποιος είναι λιγότερο απωθητικός» στην κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων θα είναι ο κερδισμένος των εκλογών.

Με 1 στους 3 ψηφοφόρους να μην ξέρουν ποιον να ψηφίσουν (ο Δημήτρης Μαύρος, της εταιρείας MRB, δήλωσε ότι από το 1986 που ο ίδιος βρίσκεται επαγγελματικά στον χώρο των ερευνών, «είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσο πολλοί αναποφάσιστοι δέκα μέρες πριν από τις εκλογές» κάτι που έχει σημειώσει εδώ και πολύ καιρό το pronews.gr) και οι συντριπτικά περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από το χώρο της Δεξιάς που αφέθηκαν χωρίς κομματική στέγη με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου με τις οποίες αποκλείστηκε το Εθνικό Κόμμα Έλληνες του Η.Κασιδιάρη και άλλα 12 κόμματα από τις εκλογές.

Το pronews.gr έχει καταγράψει ότι το ποσοστό αυτό είναι ένα καθαρό σχεδόν 10-12% πραγματικών ψηφοφόρων του εκλογικού σώματος. Πλέον αυτού του ποσοστού ένα σχεδόν 25% δηλώνει «αναποφάσιστο.

Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες: Από αυτό το 12% που έμεινε εκτός εκλογών με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ψήφος όχι κατά της ΝΔ, αλλά προσωπικά κατά του Κ.Μητσοτάκη, τον οποίο θεωρούν ως υπαίτιο (δικαίως οι οπαδοί του Εθνικό Κόμμα Έλληνες, μάλλον αδίκως οι λοιποί που τέθηκαν εκτός εκλογών για βασικές τυπικές αδυναμίας του φακέλου υποψηφιότητάς τους).

Εν πάση περιπτώσει από το 6-7% των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν Εθνικό Κόμμα Έλληνες, «ούτε ένας» δεν πρόκειται να ψηφίσει ΝΔ και Κ.Μητσοτάκη. Θα διαχυθούν μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ -κατά βάση- και των μικροκομμάτων που θα τα σπρώξουν ίσως και πάνω από το 1%. Η γραμμή του Η.Κασιδιάρη από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που έχει κλειστεί είναι σαφής: «Όχι σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΑΝ, όχι σε αποχή, όχι σε λευκή ψήφο, όχι σε άκυρο».

Έχει «στοχεύσει» όλες τις επιλογές που διευκολύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ να παραμείνει κυβέρνηση: «Όχι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» γιατί «αυτοί ψήφισαν να απαγορευθεί συμμετοχή στις εκλογές του Εθνικού Κόμματος Έλληνες, κατά παράβαση του Συντάγματος», «Όχι στο ΕΑΝ» γιατί πρόδωσε την συμφωνία που είχαν κάνει και «όχι σε αποχή, σε λευκό και άκυρο» γιατί ευνοείται η ΝΔ.

Εξαιρεί τον ΣΥΡΙΖΑ… Και εδώ να σημειώσουμε ότι ο Γ.Βαρουφάκης του MεΡΑ25 καταγράφεται στα «υπόγεια ρεύματα» των μετρήσεων να «τσιμπά» από την εθνικιστική Δεξιά ψήφους! Κάτι το αντισυστημικό προφίλ του, κάτι η μετωπική σύγκρουση του με την κυβέρνηση κάτι η ανυπαρξία εναλλακτικών λύσεων, το ποσοστό που θα κερδίσει ο Γ.Βαρουφάκης, πάνω από αυτό του 2019 μ.Χ., θα το κερδίσει από την εθνικιστική Δεξιά, με την οποία συμφωνούν σε ορισμένα κρίσιμα θέματα όπως αυτό το νομίσματος!

Αν «περάσει» η γραμμή Κασιδιάρη, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά οδυνηρό για την ΝΔ, καθώς η αρνητική ψήφος επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Κ.Μητσοτάκη. Επίσης θα καταμετρηθεί και η ισχυρή παρουσία του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην ψήφο κατά Κ.Μητσοτάκη.

Όσο και αν κάποιοι στην κυβέρνηση θέλουν να ξεχαστούν τα όσα διαπράχθηκαν κατά της ελευθερίας, της οικονομικής κατάστασης και κυρίως της υγείας των πολιτών την τριετία τα 2020 μ.Χ.-2022 μ.Χ., οι πολίτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το ξεχάσουν.

Ταυτόχρονα και «στην άλλη πλευρά του λόφου» επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Α.Τσίπρα η αρνητική ψήφος: Οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ακόμα και οι παρυφές που βρίσκονται στον «σκληρό πυρήνα» των ψηφοφόρων δεν μπορεί να αποδεχθεί τον Α.Τσίπρα. Η περιπέτεια του 2015 μ.Χ. στους παραδοσιακούς κεντροδεξιούς και κυρίως τα Σκόπια και η προδοτική συμφωνία των Πρεσπών στους «δεξιούς-της-κεντροδεξιάς», δεν ξεχνιούνται εύκολα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει κρατήσει στην ΝΔ, την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της, ακόμα και μετά τα όσα έχουν γίνει την τελευταία τετραετία από την κυβέρνηση με αποκορύφωμα το έγκλημα των Τεμπών.

Ο Α.Τσίπρας είναι «απωθητικός» και δεν έχει διείσδυση σε αυτό το σώμα των ψηφοφόρων. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ψηφοφόροι που αποφασίζουν την τελευταία στιγμή και αυτό το ποσοστό ίσως και να υπερβαίνει το 5%.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η διαφορά στην κάλπη μεταξύ των δύο κομμάτων, όποιο και από τα δύο είναι πρώτο (και αυτό δεν έχει κριθεί από αυτούς που βιάζονται να εξάγουν συμπεράσματα από δημοσκοπήσεις-μούφα), θα είναι μικρή: Κάτω από 4%.

Και θα υπάρξουν εκπλήξεις στην κάλπη. Είτε «από πάνω» είτε «από κάτω»… Κι ένα τελευταίο για τις δημοσκοπήσεις: Αν και δεν υπάρχουν «συγκοινωνούντα δοχεία», εν τούτοις αξίζει να δούμε σήμερα το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών για να δούμε πόσο κοντά έπεσαν στο τελικό αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις (https://www.pronews.gr/pronews-tv/erxontai-ekplikseis-ti-simainei-i-arnitiki-psifos-pou-epikentronetai-sta-prosopa-ton-k-mitsotaki-kai-a-tsipra-poia-i-grammi-i-kasidiari/)…

 

Οι «δια πατρίδα σαλοί» ΟΛΟΙ στις κάλπες! Δύο ρεύματα πολιτικής θέσης αντιμάχονται έντονα  σε αυτήν την υπερκρίσιμη προεκλογική περίοδο. Το μεν ένα προτείνει την αποχή, με επιχειρήματα που θα τα δούμε πιο κάτω. Το άλλο προτείνει  «ΟΛΟΙ στις κάλπες».   Προσωπικά αυτήν την θέση υπερασπίζομαι, μετά από μεγάλο προβληματισμό τον οποίο  και θα παραθέσω.

Οι προσεχείς  είναι πολύ  «ειδικές» εκλογές. Κατ’αυτές διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ελλάδος ως ανεξάρτητης κρατικής οντότητας και εν τέλει ως εθνικής οντότητας, η οποία ροκανίζεται επί χρόνια από το σύστημα και τώρα κρέμεται από μία  κλωστή.

Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται αν η κλωστή θα σπάσει, οδηγώντας τους Έλληνες στην πλήρη απώλεια των εθνικών τους χαρακτηριστικών, δηλαδή τον οριστικό και αμετάκλητο αφανισμό τους μέσα  στην μουσουλμανική  τανάλια (που μας συμπιέζει αμφίπλευρα!) ή αν οι ΕΛΛΗΝΕΣ θα καταφέρουν να αποτινάξουν  τους «ροκανιστές» από πάνω τους.

Με αυτά τα δεδομένα το δίλημμα αποχή ή όχι και σε ποιους η ψήφος μας, θεωρώ, και  δεν υπερβάλλω, ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για την Πατρίδα μας και εμάς, όσοι έχουμε απομείνει να αισθανόμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ! 

Ως εκ τούτου ας εξετάσουμε προσεκτικά ποια τα επιχειρήματα των δύο αυτών διαφορετικών πολιτικών θέσεων, ώστε να εξαγάγουμε με λογική και νηφαλιότητα τα συμπεράσματα μας. Τα επιχειρήματα όσων πρεσβεύουν την αποχή είναι τα παρακάτω:

α.   Δεν πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε, αλλά  και να διακηρύττουμε την αποχή ώστε αυτή να φθάσει στο 50% +  οπότε καταρρέουν όλα τα κόμματα και έρχονται άλλα. Απάντηση: αυτό είναι ένα εντελώς ψευδές επιχείρημα και δυστυχώς οι βαλτοί του συστήματος με αυτό το επιχείρημα παρασύρουν πολλούς στην αποχή. Δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο ισχύον Σύνταγμα, ούτε  ένα άρθρο περί αυτού. Αντίθετα,  προβλέπεται σχηματισμός κυβέρνησης οσονδήποτε μικρό και αν είναι το ποσοστό των ψηφισάντων.

Μια συγκλονιστική απάντηση στο  α. επιχείρημα και στο παρόμοιο  δ. την άκουσα εντελώς τυχαία από  έναν Έλληνα, τον «Έλληνα Γιάννη» στο f.b., ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε ότι είναι ψευδές. Είπε, εν συντομία,  τα εξής καταπληκτικά:

«Μας λέτε ότι νοθεύονται οι εκλογές. Ωραία, συμφωνώ. Άρα θα νοθεύσουν και το ποσοστό της αποχής, αν τυχόν ξεπεράσει το 50%+1» !! Με ελάχιστα λόγια εκμηδένισε το βασικότερο επιχείρημα υπέρ της αποχής, παρ’ ότι αυτό είναι  ανυπόστατο!

β.  Οι εκλογές  συστηματικά νοθεύονται από το σύστημα. Οπότε γιατί να ψηφίσουμε και να μετέχουμε στο στημένο παιχνίδι τους,  αφού το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο. Για κορόιδα ψάχνουν; Σωστό το επιχείρημα αλλά η πλήρης αντίκρουση του θα δοθεί παρακάτω, όταν θα δούμε τι θα συμβεί στην Πατρίδα μας , αν δεν πάμε ΟΛΟΙ ή σχεδόν ΟΛΟΙ, να ψηφίσουμε.

γ.  Απέχοντας απαξιώνουμε όλο το πολιτικό σύστημα, του δείχνουμε ότι δεν το εγκρίνουμε έτσι όπως λειτουργεί και πρέπει να αλλάξει για να πάρει την ψήφο μας.

Το κατεστημένο σύστημα την ψήφο των «μένουμε σπίτι» -τι μου θυμίζει, μα τι μου θυμίζει αυτό;- δεν την επιζητά,  ούτε την χρειάζεται, αντίθετα του είναι επιζήμια, τους λόγους στη συνέχεια. Το ψηφίζουν οι βολευτάκηδες και υπάρχουν άφθονοι τέτοιοι στην Ελλάδα. Μια χαρά ανακηρύσσει «εξουσιαστές» μόνον με αυτούς που έχει παντοιοτρόπως βολέψει είτε με ψίχουλα είτε με φιλέτα. Οπότε το υπόκωφο σύνθημα του συστήματος, όσο κι αν ισχυρίζεται φωναχτά το αντίθετο,  είναι: «μείνετε σπίτι.  να είμαι ασφαλές!»

δ.  Με την αποχή απονομιμοποιούμε το σύστημα.  Θαρρώ ότι αυτό το επιχείρημα  είναι  ταυτόσημο με το πρώτο, ότι αν φθάσει η αποχή το 50%+1 των εγγεγραμμένων, τότε το πολιτικό κατεστημένο αλλάζει. Αλλιώς τι νόημα έχει αυτό το «απονομιμοποιούμε το σύστημα»; Δεν έχει κανένα έμπρακτο αποτέλεσμα, συνεπώς ούτε νόημα. Το πολιτικό κατεστημένο «αυτονομιμοποιείται», έως κουρελιάσματος του ισχύοντος (;) Συντάγματος της Ελλάδος. Και βέβαια τα περί 50%+1 είναι  παραπληροφόρηση, από άγνοια ή σκοπιμότητα.

ε. Κρατάμε την αξιοπρέπεια μας, μη συμμετέχοντας σε αυτήν την αξιοθρήνητη, αναξιόπιστη , ντροπιαστική για τη νοημοσύνη μας φιέστα ψευδολογίας, ίντριγκας και απάτης της, κατ’ επίφασιν και κατ’ όνομα  μόνον, Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

Αποδέχομαι ότι έχουν μία βάση όλα τα παραπάνω επιχειρήματα, πλην  πρώτου και τετάρτου. Ναι οι εκλογές αδιαλείπτως νοθεύονται, ναι η αποχή σηματοδοτεί αποδοκιμασία προς το διεφθαρμένο σύστημα, ναι (φαινομενικά) κρατάμε τους εαυτούς  μας «καθαρούς», αν δεν εμπλακούμε σε μια διαδικασία που όζει, όπως ακριβώς βρωμάει το εν αποσυνθέσει σύστημα.

Ας δούμε όμως αν στην παρούσα συγκυρία η αποχή έχει κάποιο θετικό ή μήπως μόνον τραγικά αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι το κύριο, το μέγιστο, το άκρως επικίνδυνο διακύβευμα αυτών των εκλογών για την ελευθερία και την επιβίωση της Πατρίδος μας είναι η μοιρασιά της κοιτίδας του Ελληνισμού, του Αιγαίου μας, με την Τουρκία.

Το σύστημα δουλεύοντας πολύ μεθοδικά και επί χρόνια με τις εδώ πολιτικές μαριονέτες του έχει μπει, ως ικανός δρομέας, στην τελική ευθεία πραγματοποίησης του στόχου της διάχυσης των λιγοστών Ελλήνων που  απέμειναν μέσα στην αμφίπλευρη μουσουλμανική λαίλαπα, την εσωτερική και την τουρκική.

Και στις δύο όλα τα κόμματα της βουλής λένε «ΝΑΙ»  είτε άμεσα και έμπρακτα, είτε έμμεσα με το να μην αντιδρούν σθεναρά τα μικρότερα  στους σχεδιασμούς του συστήματος. Αυτούς  που  τους έχουν αναλάβει εργολαβικά τα δύο κόμματα εξουσίας, σε μια σκυταλοδρομία θανάτου για την Ελλάδα. Όπως προείπα η επιβίωση της Ελλάδος και των Ελλήνων, κρέμεται από μια κλωστή. Και η κλωστή είναι οι επικείμενες εκλογές. Η ψήφος όλων μας θα  ενισχύσει αυτήν την κλωστή.

Αντιθέτως  όλη αυτή η «καλλιεργούμενη» τάση του ελληνικού λαού προς  αποχή,  σπάει την κλωστή διότι η αποχή ευνοεί τα κόμματα εξουσίας που έχουν προειλημμένη απόφαση για την μοιρασιά του Αιγαίου και την συνέχιση του εποικισμού της Ελλάδος από μουσουλμάνους.

Ακόμα και στα ψηφοδέλτια τους έχουν μουσουλμάνους ώστε κάποιοι από αυτούς να μπουν στην Βουλή και να αποκτήσουν λόγο και ψήφο για θέματα που αφορούν την Πατρίδα μας! Έτσι σιγά-σιγά θεσμοθετείται η φυσική και θεσμική απομείωσις των Ελλήνων, συντελούντος και του μέγιστου  δημογραφικού μας προβλήματος.

Γεννιέται όμως το ερώτημα πώς η αθρόα προσέλευσις των Ελλήνων στις κάλπες θα  ενισχύσει αυτό το θεϊκό σχοινί που μας κρατάει στην ζωή, τη στιγμή μάλιστα που κανένας, μα κανένας λαός πάνω στη γη δεν έχει υποστεί τα βάσανα και τις πληγές που έχουν οι πεμπτοφαλαγγίτες της Βουλής συσσωρεύσει πάνω στο κορμί και την ψυχή των Ελλήνων και της Ελλάδος. Αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί σιγά-σιγά μέσα σε αυτό το κείμενο.

Και είναι  κρίμα κι άδικο το ότι  με άκρως επιστημονικές μεθόδους χειραγώγησης κατάντησαν αυτόν τον πάλαι ποτέ υπερήφανο και έξυπνο λαό να αποκτήσει σύνδρομο Στοκχόλμης και να αγαπάει, τουτέστιν να ψηφίζει, τους βασανιστές του.

Ή ακόμα χειρότερα, να μην μπορεί καθόλου να διακρίνει ότι αυτοί που τώρα ζητούν την ψήφο του, υπήρξαν -και είναι!-,  είτε ως κόμματα είτε ως αρχηγοί, οι δήμιοι και οι βασανιστές του. Οι αληθινοί Έλληνες που, συν Θεώ, θα έρθουν στην ελληνική Πολιτεία ως συλλογική κυβέρνηση μετά του λαού, θα έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους μέχρι να φέρουν τους Έλληνες στη φυσική τους θέση και κατάσταση.

Θα πρέπει κατόπιν όλων αυτών, που άλλωστε είναι πολύ γνωστά σε όλους τους Έλληνες που διατηρούν την νοημοσύνη τους,  να αναρωτηθούμε αν υπάρχει τρόπος μέσω των επικείμενων εκλογών να αποτρέψουμε τις νέες συμφορές που μας ετοιμάζει το συστημικό καθεστώς. Αυτό είναι, νομίζω, το σωστό ερώτημα και η σωστή αντιμετώπισις αυτών των εκλογών. Και όχι το να πάμε ή να μην πάμε να ψηφίσουμε. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα.

Νομίζω ότι αξίζει να το προσπαθήσουμε. Και δύο παράπλευροι του κυρίως στόχου είναι: πρώτον να φέρουμε τα κόμματα εξουσίας στην αληθινή τους εκλογική δύναμη, πηγαίνοντας «ΟΛΟΙ στις κάλπες». Και δεύτερον να ψηφίσουμε  κόμμα, που να έχει δυναμική εισόδου στην Βουλή, για το οποίο να είμαστε απολύτως σίγουροι πως, όταν το κουβάρι της προδοσίας ξετυλιχτεί, θα έχει  ήθος παραίτησης προς τήρηση του Συντάγματος και του όρκου του.

Και, χωρίς «δεύτερες σκέψεις», να παραιτηθεί ώστε να διαλυθεί η Βουλή όταν θα έχει ολοκληρωθεί  η συζήτηση της φρίκης για την παράδοση του  Αιγαίου μας. Μέσα στον φρικώδη αυτόν εφιάλτη  ίσως ξυπνήσουμε ως λαός από τον λήθαργο μας και αντιδράσουμε μέχρις εσχάτων στην προδοσία που «τελειώνει»  οριστικά την Πατρίδα μας. Σημειωτέον εδώ ότι η ψήφος σε μικρό κόμμα που δεν θα μπει στην Βουλή κατεβάζει το ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα γίνεται αυτοδύναμο!

Δεν θα συνεχίσω εδώ με την προσωπική μου επιλογή ενός τέτοιου κόμματος. Θα φανεί σε επόμενο άρθρο ποιο προκρίνω, αν βέβαια το κόμμα αυτό δεσμευτεί δημόσια πως όταν έρθει στην Βουλή η ψηφοφορία για την παράδοση του Αιγαίου μας στους Τούρκους,  αυτό θα παραιτηθεί. Και επιστρέφω στο γιατί σε αυτήν την συγκυρία επιθανάτιου ρόγχου για την Ελλάδα μας, πρέπει να ψηφίσουμε όλοι όσοι την αγαπάμε και να δώσουμε αγώνα μέχρις εσχάτων να  μην χαθεί.

α. Για να φανεί η αληθινή δύναμις των κομμάτων της Βουλής. Το πλαστό 30% της Ν.Δ. που μας το πιπιλίζουν έως πλύσεως εγκεφάλου οι δημοσκοπήσεις, θα είναι περίπου 15%, αν η συμμετοχή είναι σχεδόν καθολική. Αλλά τι λέω; Όσοι σχεδιάζουν να απέχουν είναι ακριβώς αυτοί που έχουν εμετικά αηδιάσει από το σύστημα και τα κόμματα του.  Ποιός, λοιπόν, από αυτούς θα ψηφίσει Ν.Δ. ή κάποιο άλλο πατριδοκάπηλο από τα κόμματα της Βουλής; Κανένας! Συνεπώς πόσο θα είναι το ποσοστό της Ν.Δ.; 8-9%;

Έχω τη βεβαιότητα ότι όλα μαζί τα κόμματα της Βουλής είναι ζήτημα να συγκεντρώνουν το 20% των συνολικών υπαρκτών ψηφοφόρων, (γιατί υπάρχουν και οι ανύπαρκτοι!). Όσοι είναι περίπου, κατά την εκτίμηση μου,  οι  ατομικιστές «βολευτάκηδες» μέσα στην ελληνική κοινωνία. Βέβαια αν προσθέσουμε σε αυτούς όσους ψηφίζουν από συνήθεια ή  βλακεία, τότε ίσως το ποσοστό της συστημικής ψήφου είναι λίγο υψηλότερο.

Βέβαια , ακριβώς εδώ υπεισέρχεται το θέμα της νοθείας των αποτελεσμάτων. Ποτέ το σύστημα, αν δεν κάνουμε κάτι εμείς, δεν θα επιτρέψει να φανεί η αληθινή δύναμις των κομμάτων. Πώς να τολμήσεις να παραδώσεις Μακεδονία ή Αιγαίο όταν αντιπροσωπεύεις το 8% του λαού; Τότε ο «Βασιλιάς είναι γυμνός»! Και συνεπώς χάνει όλη τη Δύναμη του προκαλύμματος που του δίνει η ψευτο-Δημοκρατία!

Σίγουρα έχετε όλοι ακούσει για τους «δια Χριστόν σαλούς (τρελλούς)», που αψηφούσαν κρύο, ζέστη, πείνα, απλυσιά, κοινωνικές νόρμες, κίνδυνο… τα πάντα! Όλος ο νους, το σώμα και η ψυχή τους ήταν δοσμένα στην αγάπη προς τον Χριστό. Μακάρι να ήμασταν κι εμείς δια Χριστόν σαλοί, πράγμα απίστευτα δύσκολο. Μήπως τότε να γίνουμε «δια την Πατρίδα σαλοί», σε αυτήν την τελευταία φάση του προγραμματισμένου αφανισμού της;

Μήπως να βγάλουμε όλη αυτήν την τρέλα για την Πατρίδα, που κρύβει μέσα του ο κάθε ΕΛΛΗΝΑΣ; Αυτήν που την εκδηλώνουμε πάντα στις δύσκολες στιγμές της , αψηφώντας αυθόρμητα όλη την προφανή «λογική»; Αψηφώντας αξιοπρέπεια, ψευτο-Δημοκρατία, λογική (ότι μετέχουμε σε «στημένο», άρα χαμένο παιχνίδι) , ενοχές (ότι μετέχουμε σε βρώμικο παιχνίδι), «τα πάντα όλα» τα βάζουμε στην άκρη.

Τα α-ψηφούμε, δεν τους δίνουμε την ψήφο μας! Και γινόμαστε  «για την Πατρίδα  τρελλοί»…και πηγαίνουμε ΟΛΟΙ να ψηφίσουμε με τρελλοφρόνησι(!) στον νου και αγάπη στην καρδιά. Μήπως και σώσουμε τούτη την έρμη, την πολύπαθη, τη ρημαγμένη Ελλάδα  μας.

Σημαντική προσθήκη. Είχα τελειώσει αυτό το κείμενο, όταν έπεσα επάνω σε ένα «θείο δώρο » προς εμάς όλους, που ίσως κάνει τους λαθροχείρες των αποτελεσμάτων να παραμιλάνε ακόμα και στον ύπνο τους.  Εδώ το video αυτό. Και αμέσως μετά είδα και ένα δεύτερο, με τον ίδιο ομιλητή επίσης σε συνέντευξη, αυτό εδώ.

Αν πράξουμε ό,τι ακριβώς μας συστήνει η «ισονομία» διά του κ. Ζάκη Πολυζωίδη, γίνεται καπνός το επιχείρημα περί καλπονοθείας όσων επιλέγουν την αποχή. Ακούστε δύο και τρεις φορές τον κ. Πολυζωίδη, όσοι ΕΛΛΗΝΕΣ! Και κάνετε πράξη τα όσα λέει περί αιτήσεως  στους Δήμους να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε κάθε εκλογικό τμήμα εντός των ορίων του δήμου τους. Κάτι περισσότερο ξέρει από εμάς τους μη ειδικούς.

Διαβλέπω ότι η «ισονομία» θα  συγκεντρώσει  τα αποτελέσματα ανά Δήμο και εκλογικό τμήμα (η νοθεία συντελείται μετά από αυτήν την φάση) και θα εξάγει το αληθές πανελλήνιο αποτέλεσμα. Μετά είναι θέμα εγχωρίων, ή και διεθνών Δικαστηρίων αν χρειαστεί.

Ομολογώ ότι αν γνώριζα τα δύο αυτά video, πριν γράψω αυτό το άρθρο, αυτό θα ήταν αρκετά διαφορετικό. Ο κ. Πολυζωίδης μας δείχνει έναν πολύ ελπιδοφόρο τρόπο για να ξεφύγουμε από την μέγγενη του συστήματος.

Ίσως είναι το θαύμα Θεού που περιμέναμε όσοι προσευχόμαστε με πολλά δάκρυα για την Ελλάδα μας. Ωστόσο, το σύνθημα «Οι δια Πατρίδα σαλοί ΟΛΟΙ στις κάλπες» γίνεται, ύστερα από αυτά τα νέα δεδομένα, ακόμα πιο δυνατό (https://www.triklopodia.gr/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%8e%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%af/).

 

ΕΓΩ ΔΕ ΞΕΧΑΣΑ... ΟΥΤΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ... ΕΣΕΙΣ; ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑ ΚΑΛΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ,ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΛΟ ΚΟΒΙΤ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

..ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ, ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΜΑΣ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΜΑΣ,

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ SMS ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ, ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΜΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΒΡΟΧΗ... ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥΣ,

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ,

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ... ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΟ ΒΑΜΠΙΡ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ.

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΙΣ 12 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΥΤΗΣ ΣΤΙΣ 9.00 ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ Ο ΙΟΣ ΞΕΚΟΥΡΑΖΟΤΑΝ ,(ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΧΤΥΠΑΓΕ ΚΙ ΕΒΓΑΙΝΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΒΑΜΠΙΡ....).

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΥΓΙΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΖΩΗΣ..ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΕΚΡΙΝΕ...

ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ,ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ, ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ...ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΜΑΣ ΣΤΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...

ΕΛΗΛΥΘΕΝ Η ΩΡΑ ΑΔΕΡΦΙΑ..ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΟΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ...ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΩΣ ΝΟΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ....ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ....ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑ ΠΟΛΥ...ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ....ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΑΣΑΛΕΥΤΟ ΒΡΑΧΟ ΟΔΗΓΟ ΜΑΣ....ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ... ΕΓΩ ΔΕ ΞΕΧΑΣΑ ... ΟΥΤΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ.... ΕΣΕΙΣ; ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/05/blog-post_752.html)!

 

Μετά τις «Πρέσπες του Αιγαίου» έρχεται και το «ξέπλυμα του Ράιχ» – Η ιστορική «εκκρεμότητα» που θέλει να «κλείσει» το Βερολίνο. Τι σημαίνει η δήλωση του Α.Σκέρτσου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις που «αφορούν το παρελθόν».

H δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, ο οποίος, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT, αργά την Πέμπτη, ανακοίνωσε, εκτός εθνικής γραμμής, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά παραιτείται από τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την χώρα.

Με λίγα λόγια δεν τίθεται μόνο ζήτημα «Πρεσπών του Αιγαίου» μετά τις εκλογές αλλά και άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις. Τις «Πρέσπες του Αιγαίου» τις θέλουν οι Αμερικανοί ώστε να εξορυχτούν με κάθε τρόπο και μέσον άμεσα οι απαιτούμενοι υδρογονάνθρακες που θα τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με την απαιτούμενη ενέργεια στο μέλλον.

Τους Αμερικανούς δεν τους ενδιαφέρει με ποιους και πως θα γίνουν οι «business», απλώς θέλουν να γίνουν. Τώρα φαίνεται πως και οι Γερμανοί θέλουν την επιβολή μιας συμφέρουν σας για αυτούς ατζέντας αμέσως μετά τις εκλογές.

Αυτό που ζητάει γερμανικός παράγοντας είναι να ξεμπερδέψει διαπαντός με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Φαίνεται λοιπόν πως μετά τις «Πρέσπες του Αιγαίου» έχει σειρά και το «ξέπλυμα του Ράιχ».

Γιατί ναι μεν οι Γερμανοί αρνούνται κατηγορηματικά να πληρώσουν για τα εγκλήματα που διέπραξαν πριν 80 χρόνια αλλά θέλουν να είναι και σίγουρη ότι επισήμως το θέμα αυτό θα έχει κλείσει καθώς κανείς δε γνωρίζει πως θα είναι οι γεωπολιτικές συγκυρίες στο μέλλον.

Ναι, μεν ουσιαστικά ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν επεδίωξε να διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις αλλά καμία δεν τόλμησε να τις… αποκηρύξει. Γιατί όταν αναφέρεται σε αυτές με αυτό τον τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημαίνει πως εκφράζει και την γραμμή που θα κρατήσει η συγκεκριμένη κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα.

Με την δήλωση αυτή επιχειρείται να αναθεωρηθεί ριζικά η πάγια εθνική γραμμή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Πρόκειται για παραίτηση από απαράγραπτες διεκδικήσεις της χώρας, που υψώνονται εν ονόματι των θυσιών και του αίματος χιλιάδων Ελλήνων.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, είπε ότι το θέμα «αφορά το παρελθόν» και «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω»!

Φιλοξενούμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ο οικοδεσπότης αναφέρθηκε στο βιβλίο «Γιαβόλ» του Γ. Χαρβαλιά (τον οποίο πρόσφατα φιλοξένησε στην εκπομπή του Black Monday ο Τάσος Γκουριώτης στην τηλεόραση του Pronews) για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, που υπολογίζεται σε 50 δισ. ευρώ. Διαχρονικά ποτέ και καμία κυβέρνηση δεν έχει απεμπολήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό συμβαίνει και με άλλες χώρες. Η Πολωνία ζητά από την Γερμανία 1,3 τρις ευρώ (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/meta-tis-prespes-tou-aigaiou-kapoioi-theloun-kai-to-kseplyma-tou-raix-meta-tis-ekloges/).


Αντίο Ευρωπαϊκή Ένωση!- Ούτε οι Γερμανοί δεν την θέλουν πια!

«Μαύρα σύννεφα» συγκεντρώθηκαν  πάνω από Βερολίνο και την καγκελαρία της φράου Μέρκελ και του Σόιμπλε, από  την απρόσμενη για αυτούς οργή των Γερμανών πολιτών, για τα σχέδια περί κυριαρχίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των Γερμανών θέλουν να διεξαχθεί  δημοψήφισμα ουσιαστικά εξόδου από την ΕΕ, σύμφωνα με έρευνα που υποδηλώνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών είναι δυσαρεστημένα και θέλουν να αλλάξει το καταρρέον σύστημα διακυβέρνησης των Βρυξελλών, αναφέρει ο βρετανικός τύπος.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία δημοσκοπήσεων TNS Infratest Politikforschung,  αποκάλυψε ότι το 42 τοις εκατό των Γερμανών πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει ένα δημοψήφισμα για την συνέχιση της παρουσίας τους στην ΕΕ και ότι το 62 τοις εκατό των Γερμανών θεωρούν ότι η ΕΕ είναι «οδεύει εντελώς προς την λάθος κατεύθυνση».

Η ίδια έρευνα διαπίστωσε επίσης  ότι το 67 τοις εκατό θέλει το γραφειοκρατικό υπερκράτος ( ΕΕ) να αλλάξει την πολιτική  κατεύθυνση και μόλις 39 τοις εκατό των Γερμανών πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι αποκλειστικά θετική .

Περίπου 96 τοις εκατό των Γερμανών θέλουν η πολιτική των Βρυξελλών να γίνει «πιο διαφανής και πιο κοντά στους πολίτες», αναφέρει το ανεξάρτητο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων ρίχνοντας «βόμβα» στα θεμέλια του Δ’ Ευρωπαϊκού Ράιχ που προσπαθεί να φτιάξει η νυν Γερμανίδα καγκελάριος.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν ένα ισχυρότατο «ράπισμα» για την Άνγκελα Μέρκελ, για την πολιτική «ανοικτών θυρών» στο μεταναστευτικό , με την εισβολή ενός εκατομμυρίου  μεταναστών  στη Γερμανία το 2015 μ.Χ.

Ωστόσο, η Γερμανίδα Καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απελάσει 100.000 μετανάστες που έφθασαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, προσπαθώντας απεγνωσμένα  να ανακτήσει μερική από την  υποστήριξή των πολιτών  στις δημοσκοπήσεις,  μετά την ανακοίνωση της ότι θα είναι για  τέταρτη φορά υποψήφια στην χώρα  ως καγκελάριος .

Σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων Γερμανών  πιστεύουν ότι η κρίση των προσφύγων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με τη συνεργασία των άλλων 27 κρατών-μελών.

Ωστόσο, περισσότερο από το ένα τέταρτο των Γερμανών πιστεύουν ότι τα άλλα κράτη μέλη έχουν εγκαταλείψει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει  μόνη της το πρόβλημα της μετανάστευσης , αναδεικνύοντας τις βαθιές διαφωνίες σε ένωση που δεν είναι ένωση αλλά κάτι άλλο.

Περίπου το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων πιστεύουν επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της εντός της ΕΕ και να προωθήσει τα συμφέροντά της εντός του μπλοκ, ακόμη και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις των άλλων μελών.

Έτσι γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πρόβλεψη του αμερικανικού ινστιτούτου γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, σύμφωνα με άρθρο μας  με τίτλο (Stratfor: «Η επόμενη δεκαετία θα έχει πολύ πόνο, δάκρυ και αίμα») με το οποίο αναφέρονταν ότι  οι  ελίτ που έχουν δημιουργήσει την ΕΕ , θα βρεθούν κάτω από την αυξανόμενη πίεση από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό πληθυσμό. Η ένταση μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων και της πολιτιστικής σταθερότητας θα καθορίσουν την δημιουργία μιας νέας Ευρώπης.

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαϊκές  εσωτερικές σχέσεις  θα είναι όλο και πιο απρόβλεπτες και ασταθείς. Κοινώς οδεύουμε ολοταχώς σε διάσπαση της Ευρωπαϊκής ένωσης και στην δημιουργία σύμφωνα με άλλα «σκοτεινά» ινστιτούτα της Μεσογειακής Ένωσης (https://www.pentapostagma.gr/arheio/4916770_antio-eyropaiki-enosi-oyte-oi-germanoi-den-tin-theloyn-pia).

 

 

Ο «μύθος» της Γερμανικής κυριαρχίας στην ΕΕ.

Το τελευταίο σημάδι πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αδύνατη είναι το άρθρο της Βρετανικής The Sun, η οποία αναφέρεται στην ΕΕ ως ένα «αδυσώπητα επεκτεινόμενο, κυριαρχούμενο από την Γερμανία ομοσπονδιακό κράτος».

Δεν έχει νόημα να ελέγχουμε τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της εξόδου, όπως δεν έχει νόημα και για αυτά του Ντόναλντ Τραμπ – τα επιχειρήματά τους είναι συναισθηματικά, όχι πραγματολογικά – όμως αξίζει να αναρωτηθούμε ένα η ένωση πράγματι κυριαρχείται από την Γερμανία με οποιονδήποτε κακοήθη τρόπο.

Το 2011 μ.Χ., ο δεξιός δημοσιογράφος Σάιμον Χέφερ έγραψε μια στήλη στην The Daily Mail προειδοποιώντας για την άνοδο του «τέταρτου Ράιχ» - μιας νέας Γερμανικής προσπάθειας να κατακτήσει την Ευρώπη ύστερα από την κρίση χρέους.

Ο Χέφερ ερμήνευσε τις εκκλήσεις της Γερμανίας προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να εξισορροπήσουν τους προϋπολογισμούς τους και να συντονίσουν τις οικονομικές πολιτικές της ως ένα πρώτο βήμα προς «μια δημοσιονομική ένωση που θα αφήσει την Γερμανία να υποδεικνύει τους χρηματοπιστωτικούς όρους για την υπόλοιπη Ευρώπη».

Η Γερμανία, πράγματι, υπερ-εκπροσωπείται κάπως σε ότι αφορά τη συνεισφορά χρήματος στα προγράμματα της ΕΕ. Η οικονομική της παραγωγή το 2015 μ.Χ. ήταν περίπου 20,7% ολόκληρης της ΕΕ, και το μερίδιό της στον προϋπολογισμό της ΕΕ έφτασε το 21,4%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε περίπου το 16% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ, περισσότερο από το 12,6% που ήταν το μερίδιό του στον προϋπολογισμό. Δεν έχει κανένα λόγο να διαμαρτύρεται για την Γερμανική «κυριαρχία» στην πληρωμή των προγραμμάτων της ΕΕ.

Η Γερμανία είναι υπερβολικά ισχυρή πολιτικά και οικονομικά, πως είναι στην πράξη το κέντρο λήψης αποφάσεων της ΕΕ. Υπάρχει, πράγματι, κάποια αλήθεια σε αυτό: Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει πιέσει τους ευρωπαίους να επιβάλουν κυρώσεις στην Ρωσία για την συμπεριφορά της στην Ουκρανία.

Εκείνη και ο Υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ηγήθηκαν πέρυσι της απόφασης για την διαχείριση της Ελληνικής κρίσης. Δε συμβουλεύτηκε σχεδόν κανέναν στην ΕΕ όταν κάλεσε τους Σύρους πρόσφυγες στην Γερμανία.

Εάν υπήρξε κανείς πρόσφατα που να καθόρισε την Ευρωπαϊκή πολιτική όποτε προέκυψε κρίση, αυτή ήταν η Μέρκελ. Ή «Μερκιαβέλλι», όπως την αποκάλεσαν οι ιταλοί δημοσιογράφοι Βιτόριο Φέλτρι και Τζενάρο Σαντζιλιάνο στο βιβλίο τους για το «Τέταρτο Ράιχ».

Η Γερμανία, φυσικά, είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της ένωσης και η πιο πολυπληθής της χώρα, όμως εάν η ΕΕ είχε σχεδιαστεί ώστε να δίνει θεσμικό πλεονέκτημα στις μεγαλύτερες χώρες, κανείς δε θα είχε συμμετάσχει εξ αρχής. Η ευμεγέθης πολιτική δύναμη της Μέρκελ και της Γερμανίας προέρχεται από μια προθυμία να αναλάβουν ευθύνη και να επωμιστούν τα οικονομικά βάρη.

Η Ελλάδα δε θα είχε μείνει στην επιφάνεια οικονομικά χωρίς τα χρήματα της Γερμανίας. Ως ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι λογικό να έχει μεγαλύτερο λόγο από άλλους στις διαπραγματεύσεις των όρων διάσωσης. Οι Γερμανοί πολιτικοί αισθάνθηκαν την ευθύνη να διατηρήσουν το ευρώ ανέπαφο – ίσως επειδή η Γερμανία επωφελείται οικονομικά έχοντας το ίδιο νόμισμα με πιο αδύναμες οικονομίες.

Η Γερμανία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές όταν άλλες χώρες του ευρώ αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν είναι λάθος της Γερμανίας, ωστόσο, το ότι έχει μια ισχυρή, προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές οικονομία – αυτό είναι κάτι που οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υποτίθεται πως πρέπει να θέλουν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίοι οι εξαγωγές έφτασαν μόλις το ένα τρίτο αυτών της Γερμανίας πέρυσι. Αυτή η πλευρά της γερμανικής «κυριαρχίας» δεν μπορεί να ρυθμιστεί ή να λυθεί με διαπραγματεύσεις – είναι γνήσια, οργανική οικονομική δύναμη.

Και στο προσφυγικό, η Μέρκελ ανέλαβε τα ηνία επειδή η κυβέρνησή της ήταν πρόθυμη να αναλάβει τον λογαριασμό. Οι υπόλοιποι δεν ήταν. Η Γερμανία διαχειρίστηκε 441.800 αιτήσεις ασύλου πέρυσι, σε σύγκριση με τις 38.370 του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόσο η Ελληνική διάσωση όσο και η προσφυγική κρίση έχουν αναδείξει τα όρια της Γερμανικής κυριαρχίας: Το μεγαλύτερο έθνος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί – που σημαίνει ότι η φωνή του έχει επιρροή στις ατελείωτες, δύσκολες διαπραγματεύσεις – μόνο εάν είναι πρόθυμο να συμβάλει περισσότερο από τους υπόλοιπους στα κοινά προγράμματα.

Ακόμη και τώρα, άλλοι διαφωνούν βίαια: η Γερμανία ουσιαστικά απομονώθηκε με το προσφυγικό και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ταπεινωτική συμφωνία με την Τουρκία για να μειώσει την εισροή. Και για τις σχετικά ανώδυνες κυρώσεις της Ρωσίας – μια πρόταση που έχει μεγαλύτερο κόστος για την Γερμανία απ’ ότι για τα περισσότερα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ λόγων των μεγαλύτερων όγκων συναλλαγών πριν τις κυρώσεις – η συναίνεση της ΕΕ αρχίζει να αποσυντίθεται.

Υπό τη Μέρκελ, η Γερμανία δεν έχει τόσο ηγηθεί όσο προσπαθήσει να συγκρατήσει την ΕΕ και την ευρωζώνη ενωμένη – με περιορισμένη επιτυχία, όπως έχει αποδειχθεί. Η κυριαρχία θα σήμαινε, όπως ανέφερε ο Χέφερ, πίεση για στενότερη ενοποίηση, μια δημοσιονομική ένωση, κάτι παρεμφερές με αν «ομοσπονδιακό κράτος» - όμως η Μέρκελ δεν έχει επιδείξει καμία πολιτική βούληση για μια τέτοια ώθηση.

Η Γερμανική κυβέρνηση θα είναι η πρώτη που θα πιέσει για στενότερη ενοποίηση ακόμα και αν αυτό θα ξυπνούσε μνήμες το παραλήρημα του Υπουργού προπαγάνδας των Ναζί Γιόζεφ Γκέμπελς το 1.945 μ.Χ. για την Ευρώπη το 2000 μ.Χ. Ο Γκέμπελς έγραφε:

«Μπορεί κανείς να προβλέψει επίσης με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας πως η Ευρώπη θα είναι μια ενωμένη Ήπειρος το έτος 2000 μ.Χ. Η Γερμανία δε θα είναι κατειλημμένη από τους εχθρούς της το έτος 2000 μ.Χ. Το Γερμανικό έθνος θα είναι ο πνευματικός ηγέτης της πολιτισμένης ανθρωπότητας.»

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Γκέμπελς, οι φόβοι περί «Τέταρτου Ράιχ» αποτελούν το μεγαλύτερη εμπόδιο για την Γερμανική ηγεσία, πόσο μάλλον κυριαρχία, στο Ευρωπαϊκό σχέδιο. Αν  και κάθε Γερμανός ηγέτης θέλει να επιδιώξει περισσότερη εξουσία και να συγκριθεί με τους Ναζί.

Η Μέρκελ θα παρέδιδε πρόθυμα την εικόνα της ηγεσίας εάν κάποιος άλλον ενδιαφερόταν να συγκρατήσει την ένωση ενωμένη, και να πληρώσει για αυτό. Η Γαλλία, ωστόσο, είναι ικανοποιημένη να παίζει το δεύτερο βιολί, αν μη τι άλλο επειδή είναι λιγότερο σταθερή οικονομικά. Και οι συμμαχίες άλλων χωρών – όπως ο συνασπισμός των αντιμεταναστευτικών Ανατολικοευρωπαίων – είναι καθαρά ευκαιριακές, και όχι προσπάθεια ανάληψης ηγετικού ρόλου.

Το 2016 μ.Χ., η Γερμανική κυριαρχία στην ΕΕ δεν είναι ένας μύθος. Το μόνο πλεονέκτημα που έχει η Γερμανία απέναντι στους γείτονές της είναι η ισχυρότερη οικονομία. Η ΕΕ δε θα μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος στο προβλέψιμο μέλλον, και οι αντίπαλοι της στενότερης ενοποίησης έχουν να ευχαριστούν το παλιό κόμπλεξ κατωτερότητας της Γερμανίας για αυτό (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/3823806_o-mythos-tis-germanikis-kyriarhias-stin-ee).


Δεν καταλαβαίνει η Δύση πώς άντεξε η Ρωσία τις κυρώσεις και τον οικονομικό πόλεμο -  Ποιος ο ρόλος του εκτρεπόμενου εμπορίου. Οι κυρώσεις της Δύσης δεν έπληξαν την Ρωσική οικονομία, όμως την άλλαξαν - αντί να κοιτάζει δυτικά, κοιτάζει προς τα Ανατολικά.

Την περασμένη εβδομάδα οι πολιτικές ηγεσίες και τα media της Δύσης δεν έκρυβαν την χαρά τους που η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης μέσα από την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, είχε  μόνο ένα τανκ, κι αυτό βγαλμένο από το μουσείο.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι η Ρωσία έχει χάσει τόσο πολύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία που αποτελεί σκιά της στρατιωτικής υπερδύναμης που κάποτε υπήρξε η Σοβιετική Ένωση. Σίγουρα η Ρωσία έχει βαριές απώλειες.

Από την άλλη μεριά, το λογικό για οποιαδήποτε χώρα που διεξάγει πόλεμο εκτός των συνόρων της είναι να στέλνει τα πλικά της συστήματα στη μάχη και όχι στην παρέλαση. Η Δύση δεν πρέπει να είναι αυτάρεσκη διότι η αλήθεια είναι ότι ο πόλεμος δεν πάει καλά ούτε για την Δύση.

Η στρατηγική της Δύσης. Όταν η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέλεξαν μια στρατηγική με δύο άξονες. Ο ένας άξονας ήταν ότι δεν θα εμπλέκονταν οι ίδιες σε στρατιωτική σύγκρουση, αλλά θα υποστήριζαν την Ουκρανία με όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό. Ορισμένες χώρες κινήθηκαν πιο γρήγορα από άλλες, αλλά στο κομμάτι του εξοπλισμού η Δύση τα κατάφερε.

Η Ουκρανία έχει καταφέρει να αντισταθεί στις Ρωσικές δυνάμεις, χάρη στα εξοπλιστικά συστήματα με τα οποία την προμήθευσαν οι χώρες της Δύσης. Ο ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος. Ο άλλος άξονας αφορούσε την επιλογή για έναν ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο ενάντια στην Ρωσία, σε βαθμό σοκ και δέους που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί.

Στόχος ήταν να αποκοπεί σχεδόν ολοκληρωτικά η Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία, με κυρώσεις και μποϊκοτάζ για όλες τις εισαγωγές και τις εξαγωγές της εκτός από τις ανθρωπιστικές, όπως τα φάρμακα.

Υπό αυτούς τους όρους, η Ρωσία του Putin, σύμφωνα με τη δυτική θεωρία, θα εξαθλιωνόταν και θα παραδίνονταν. Ελάχιστοι άνθρωποι όμως στην Δύση έχουν μάθει πόσο άσχημα έχει πάει ο οικονομικός πόλεμος κατά της Ρωσίας.

Η ίδια η Ευρώπη έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για το μερικό μποϊκοτάζ που έχει επιβάλλει κατά του Ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, πληρώνοντας αυξημένες τιμές ενέργειας για να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές.

Κι όμως δεν έχει καταφέρει να βλάψει την Ρωσική οικονομία. Μόνο η Δύση κάνει οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, όχι ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό συμβαίνει επειδή μόνο η Δύση θέλει να κάνει οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία και όχι ο υπόλοιπος κόσμος.

Κατά συνέπεια όσο οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας προς στην Ευρώπη μειώνονταν, τόσο αυξάνονταν οι εξαγωγές της προς την Κίνα και την Ινδία – που και οι δυο προτιμούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο με έκπτωση παρά να πάρουν μέρος στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ακόμη χειρότερα, μέρος του ρωσικού πετρελαίου που κατευθύνεται με εξαγωγές προς την Ινδία φαίνεται να διοχετεύεται κατ' επαναληψη πίσω στην Ευρώπη, καθώς αυξάνονται τα πλοία που φέρνουν στην Ευρώπη διυλισμένο πετρέλαιο από την Ινδία μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Αλλά δεν είναι μόνο η Ινδία και το κομμάτι των εξαγωγών.

Συνεχίζονται και οι εισαγωγές. Φαίνεται ότι παρά τις κυρώσεις συνεχίζονται κανονικά και οι εισαγωγές προϊόντων από την Δύση στην Ρωσία. Μια έρευνα της γερμανικής εφημερίδας Bild αποκάλυψε συγκεκριμένα μια ανησυχητική αύξηση των εξαγωγών σε χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία.

Οι εισαγωγές γερμανικών μηχανοκίνητων οχημάτων στο Καζακστάν, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 507% μεταξύ 2021 μ.Χ. και 2022 μ.Χ. και στην Αρμενία κατά 761%. Οι εξαγωγές χημικών προϊόντων στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 110% και στο Καζακστάν κατά 129%. Οι πωλήσεις ηλεκτρικού και υπολογιστικού εξοπλισμού στην Αρμενία αυξήθηκαν κατά 343%.

Το τι συμβαίνει με όλα αυτά τα αγαθά μόλις φτάσουν στις συγκεκριμένες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες είναι αδύνατο να καθοριστεί, αλλά η προφανής εξήγηση είναι ότι καταλήγουν στη Ρωσία ως εκτρεπόμενες εμπορικές ροές. Και ακόμη κι αν τέτοια εμπορεύματα δεν επανεξάγονται επίσημα, πολλοί Ρώσοι πολίτες διατηρούν πρόσβαση χωρίς βίζα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να μεταφέρουν αγαθά πέρα από τα σύνορα.

Μηδενικό το πλήγμα στη ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης. Μήπως πάλι απέδωσε αποτελέσματα η επιλογή της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους; Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν πιο εύκολα να έχουν πρόσβαση στα δυτικά αγαθά μέσω του εκτρεπόμενου εμπορίου.

Είναι αυτοί που έχουν τα διπλά διαβατήρια, την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να ψωνίσουν τα πολυτελή τους είδη. Η Δύση μπορεί να επιβάλλει ένα χονδρικό παγκόσμιο μποϊκοτάζ κατά της Ρωσίας, αλλά δεν μπορει να εμποδίσει τα δυτικά προϊόντα να φτάσουν στα χέρια των πλούσιων Ρώσων.

Η Δύση ξεκίνησε τον πόλεμο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπερκτιμώντας την επιρροή της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά οι μη δυτικές χώρες δεν έχουν τη βούληση να επιβάλουν κυρώσεις είτε στη Ρωσία είτε σε Ρώσους ολιγάρχες.

Έτσι, το Απρίλιο του 2022 μ.Χ., το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,5% το 2022 μ.Χ. και κατά 2,3% επιπλέον φέτος. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε μόλις κατά 2,1% το 2022 μ.Χ. ενώ για το 2023 μ.Χ. το ΔΝΤ προβλέπει μικρή άνοδο 0,7%.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγαίνει πολύ πιο άσχημα από ό,τι θα ήθελε η Ρωσία, όμως η Ρωσική οικονομία δεν έχει καταστραφεί, έχει απλώς αναδιαμορφωθεί. Αντί να κοιτάζει δυτικά, κοιτάζει προς τα Ανατολικά (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/678085/den-katalavainoun-oi-dytikoi-pos-antekse-i-rosia-tis-kyroseis-o-rolos-tou-ektrepomenou-emporiou).

 

Ο πάπας δέχθηκε στο Βατικανό τον Σταυροφόρο του τον Ζελένσκι. Από την Ρώμη ζήτησε όπλα και από τον πάπα ειρήνη καθόλου διπρόσωπος. Το Βατικανό και με τους ναζί στον Β Παγκόσμιο τα είχε βρει! Πρόσφερε στον ποντίφικα εικόνα Παναγίας φιλοτεχνημένη από υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου.. ούτε ιερό ούτε όσιο!!

Ο Πάπας δέχθηκε στο Βατικανό τον Σταυροφόρο του τον Ζελένσκι. Από την Ρώμη ζήτησε όπλα και από τον Πάπα ειρήνη καθόλου διπρόσωπος και κυρίως καθόλου Υποκριτής… Το Βατικανό και με τους ναζί στον Β Παγκόσμιο τα είχε βρει.Πρόσφερε στον Ποντίφικα εικόνα Παναγίας φιλοτεχνημένη από υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου.. ούτε ιερό ούτε όσιο!!

Ο Πάπας Φραγκίσκος υποδέχθηκε σήμερα στο Βατικανό τον Σταυροφόρο του της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά από τόσους διωγμούς κατά των Ορθοδόξων της Ουκρανίας απορώ πως δεν τον παρασημοφόρησε. Το Βατικανό με τους ναζί και στον Β Παγκόσμιο είχε αγαστή συνεργασία…Ενώ το Opus Dei ποτέ δεν σταμάτησε την δράση του.

Ο Ποντίφικας δέχθηκε σε ακρόαση στο Βατικανό το απόγευμα του Σαββάτου 13 Μαΐου, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο πάπας συναντά τον Ουκρανό Πρόεδρο, η πρώτη χρονολογείται στις 8 Φεβρουαρίου 2020  μ.Χ.

Αν και ο Volodymyr Zelenski ήρθε στην Ρώμη στην Ιταλία για να ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη για να πολεμήσει την Ρωσία, συναντήθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας με τον Ιταλό Πρόεδρο, Sergio Mattarella, και την Πρωθυπουργό, Giorgia Meloni πήγε και στο Βατικανό για να συζητήσει για .. ειρήνη. Δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και πολέμαρχος Χολιγουντιανός και ειρηνοποιός….

Ο Ουκρανός Πρόεδρος έφτασε γύρω στις 16:10 στο Βατικανό, ντυμένος με πολιτικά ρούχα, με απλό γκρι παντελόνι και μαύρο στρατιωτικό πουλόβερ, του έχει μείνει από σκηνές σε έργα που έπαιζε τον Υπερήρωα...

Οι δύο άνδρες μίλησαν μεταξύ τους για 45 λεπτά. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα», είπε εξαρχής ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Σας ευχαριστώ για αυτήν την επίσκεψη». Ο Volodymyr Zelensky έγινε αμέσως δεκτός από τον Επίσκοπο Gallagher, Γραμματέα της Αγίας Έδρας για τις σχέσεις με τα κράτη.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από την αίθουσα Τύπου της Αγίας Έδρας μετά τη συνάντηση «εστίασαν πρώτα από όλα στον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία και στις έκτακτες καταστάσεις που σχετίζονται με αυτόν, ιδίως σε εκείνες της ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και στην ανάγκη συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης».

«Η ευκαιρία ήταν επίσης ευνοϊκή για να συζητηθούν μια σειρά διμερών ζητημάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Αυτή είναι η ταμπακιέρα.. Ο Ουνιτισμός και το μέλλον του να μην πάει χαμένος τόσος πόλεμος. Κι ας κάνει ο Οικουμενικός ότι δεν καταλαβαίνει με ποιον πηγαίνει.

Κατά την ανταλλαγή δώρων, ο Φραγκίσκος πρόσφερε συγκεκριμένα ένα μικρό χάλκινο γλυπτό, που αντιπροσώπευε ένα κλαδί ελιάς σύμβολο της ειρήνης. Άρμοζε στην περίπτωση αιματοκύλισε τη χώρα του για το βίτσιο Βατικανού, Γερμανίας, ΕΕ, ΗΠΑ δεν άξιζε ”κλάδο ελαίας” ως και ο Ερντογάν έτσι βάπτιζε τις πολεμικές επιχειρήσεις του στην εισβολή του στην Β Συρία. Ο ηθοποιός του έφερε μια εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη με τα υπολείμματα ενός αλεξίσφαιρου γιλέκου… καθόλου υβριστικό performance

Οι δύο άνδρες έχουν ήδη μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο…σαλιαρίσματα.. Η πρώτη έκκληση χρονολογείται από τις 26 Φεβρουαρίου 2022 μ.Χ., δύο ημέρες μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Φραγκίσκος εξέφρασε στη συνέχεια τη βαθιά του θλίψη για τα τραγικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στην χώρα.

Ο Ζελένσκι, στο Twitter, έγραψε στη συνέχεια για να ευχαριστήσει τον Πάπα που προσευχήθηκε για ειρήνη στην Ουκρανία και για εκεχειρία. «Ο ουκρανικός λαός αισθάνεται την πνευματική υποστήριξη της Αυτού Αγιότητάς του», υπογράμμισε ο Volodymyr Zelenksy… ευσεβής με τα όλα του…..θρησκευτικός καθωσπρεπισμός α΄γραμμής, Ορθοδοξάρα τον βρίσκω αν και Αβάπτιστο. Αλλού το παίζει ύαινα κι αλλού γατάκι.

Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Μαρτίου, άλλο ένα τηλεφώνημα πριν από ένα άλλο στις 12 Αυγούστου. Ο Volodymyr Zelenksy, κάθε φορά, το ανέβαζε στο Twitter, καθιστώντας σαφές ότι θα καλωσόριζε τον μεσολαβητικό ρόλο της Αγίας Έδρας για τον και καλά τερματισμό των εχθροπραξιών. Πριν την επίσκεψη του Volodymyr Zelensky είχε πρόσφατα προηγηθεί εκείνη του Ουκρανού πρωθυπουργού στο Βατικανό, Denys Shmyhal, που έγινε δεκτή από τον Φραγκίσκο στις 27 Απριλίου.

Κατά την διάρκεια της μισής ώρας συνάντησης, ο αρχηγός της κυβέρνησης ζήτησε την βοήθεια του πάπα για την επιστροφή των παιδιών της Ουκρανίας που βρίσκονται αναγκαστικά στην Ρωσία και την στήριξή του για τη συνέχιση των διαδρόμων εξαγωγής σιτηρών. Τα παιδιά προφανώς έπρεπε να παραδοθούν στο Βατικανό που είναι πρώτο σε παιδεραστία.…

Ο πάπας έδωσε την απάντησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ουγγαρία, λέγοντας ότι η Αγία Έδρα είχε ήδη ενεργήσει ως ενδιάμεσος σε ορισμένες καταστάσεις ανταλλαγής κρατουμένων και ότι ήταν «έτοιμος να κάνει περισσότερα γιατί είναι δίκαιο». «Είναι θέμα ανθρωπιάς», είχε πει…. ο Φτωχούλης του Θεού.. Χεράκι χεράκι ο φιλοναζιστής με την πολιτική απόγονο του Ντούτσε την Μελονί (https://dimpenews.com/2023/05/13/%ce%bf-%cf%80%ce%ac%cf%80%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%ad%cf%87%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81/)…

 

Σενάριο τρόμου: Τι θα συμβεί όταν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών τον Ιούνιο – Έρχεται παγκόσμια οικονομική θύελλα. Το να κρατάς δολάρια θα είναι σαν να κρατάς…. μια καυτή πατάτα.

Κράτη που κατέχουν ομοσπονδιακό χρεόγραφο —όπως η Κίνα (859 δισεκατομμύρια δολάρια), η Μεγάλη Βρετανία (668 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια) και άλλα από τους αριθμούς Ιανουαρίου 2023 μ.Χ. που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ— καθώς και πολλά αμοιβαία κεφάλαια και άλλα  θ αοδηγηθούν σε ένα …. ξεπούλημα μεγέθους που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί σε κλίμακα και διάρκεια.

Σενάριο τρόμου: Τι θα συμβεί όταν οι ΗΠΑ κηρύξουν στάση πληρωμών τον Ιούνιο – Έρχεται παγκόσμια οικονομική θύελλα Οι χρεοκοπίες δύο κομητειών, μιας μεγάλης πόλης και μιας  κοινότητας οδήγησαν σε ομολογιούχους σε οικονομικές ζημίες που δεν αποπληρώθηκαν πλήρως, καθώς και σε αναγκαστικές μεταρρυθμίσεις

«Βόμβα» που θα ανατινάξει τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας είναι το αμερικανικό χρέος, ενώ κατασροφικές και ανεξέλεγτες παραμένουν οι συνέπειες μια χρεοκοπίας των ΗΠΑ που θα προκαλέσει το έναυσμα για μια παγκόσμια κρίση – αυτό προέκυψε από την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της ομάδας των G7 στην Ιαπωνία η οποία ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Μάϊου 2023 μ.Χ...

Χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Jeremy Hunt, προειδοποίησε ότι το αδιέξοδο όσον αφορά τη αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

«Θα ήταν απολύτως καταστροφικό εάν η Αμερική, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ”κινητήρες” της παγκόσμιας οικονομίας, αντιμετώπιζε σημαντικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας», δήλωσε ο Hunt μετά την συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε στην πόλη Νιγκάτα της Ιαπωνίας το Σάββατο 13 Μάϊου 2023 μ.Χ. «Δεν εναπόκειται σε εμάς να πούμε πώς θα επιλυθεί αυτό το ζήτημα», είπε ο Hunt. «Αλλά ελπίζουμε πολύ ότι η κυβέρνηση και το Κογκρέσο θα είναι σε θέση να επιλύσουν τις διαφορές τους».

Ο Hunt μίλησε αφότου οι επικεφαλής των οικονομιών της ομάδας των G-7 εξέδωσαν ανακοινωθέν μετά από τριήμερες συνομιλίες που πρόσφεραν περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, ένα σχέδιο διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού και μια υπόσχεση να καλυθούν τα κενά στη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η συνάντηση επισκιάστηκε από το συνεχιζόμενο αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ καθώς οι συνέπειες ενός πιστωτικού γεγονότος θα προκαλέσουν τρομακτικούς τριγμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Ερωτηθείς εάν το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να εμποδίσει την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για ανάπτυξη της Βρετανικής οικονομίας φέτος, ο Hunt είπε ότι «υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη». Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον ίδιο και τον πρωθυπουργό Rishi Sunak είναι ο επίμονος υψηλός πληθωρισμός και η μείωσή του παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα, επισήμανε.

Αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε ξανά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό, ο Hunt δήλωσε ότι το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να διατηρήσει τον δανεισμό υπό έλεγχο, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα ενίσχυσης της ανάπτυξης ενώ σημαντικό είναι το δημοσιονομικό κόστος της στήριξης των νοικοκυριών.

Ο Hunt και η Yellen συζήτησαν επίσης θέματα όπως η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την αύξηση των αποστολών στη χώρα αγαθών όπως ημιαγωγών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων τεχνολογιών από κράτη όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και η Κίνα.

Ο Hunt δήλωσε ότι ήταν «απογοητευτικό» το γεγονός ότι η ομάδα υπό την ηγεσία των G-7 δεν μπόρεσε να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό για να ασκήσει ενιαία πίεση στην Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

US Debt Ceiling | Barron's. Τα στοιχεία και η διαδικασία της πτώχευσης. Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ είναι 31,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον ιστότοπο, US Debt Clock, το οποίο «μεταφράζεται» περίπου 94.726 δολ. για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί που είναι πολίτες με βάση τα στοιχεία για τις 24 Απριλίου 2023 μ.Χ.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από το Υποκατάστημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις στις 6 Μαρτίου 2023 μ.Χ., ανέφερε ένα παρόμοιο ποσό για το συνολικό γνωστό ομοσπονδιακό χρέος περίπου 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2022 μ.Χ.

Το μέγεθος του ομοσπονδιακού χρέους είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποπληρωθεί με την τρέχουσα μορφή του, επισημαίνει ο Stephen Anderson, στέλεχος του Mises Institute σε άρθρο του.

Η άρση του αξιόχρεου. Σε όλους μας είναι γνωστές – εξηγεί –  οικογένειες ή επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση καθώς είχαν μη εξυπηρετήσιμες οφειλές, όταν παράγοντες όπως μείωση των εξόδων, αύξηση του εισοδήματος, επαναδιαπραγμάτευση αποπληρωμών δανείου σε δανειστές και η πώληση περιουσιακών στοιχείων για την συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την ικανοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων δεν αρκούν. Η πραγματικότητα είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές του υποχρεώσεις

Αυτό οδηγεί σε άρση του αξιόχρεου, όπως είναι νομική ονομασία για την πτώχευση, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Με βάση το Κεφάλαιο 7 η πτώχευση είναι μια διαδικασία εκκαθάρισης διαθέσιμη σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Τα περιουσιακά στοιχεία ενός οφειλέτη που δεν εξαιρούνται από τη διαδικασία συλλέγονται και ρευστοποιούνται (αποτιμώνται σε ρευστό) και τα έσοδα κατανέμονται στους πιστωτές. Ένας οφειλέτης λαμβάνει πλήρη απαλλαγή από το χρέος σύμφωνα με το Κεφάλαιο 7, εκτός από ορισμένες οφειλές που απαγορεύεται να εξοφληθούν με βάση τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Στο κεφάλαιο 11 του κώδικα η πτώχευση προβλέπει μια διαδικασία με την οποία ένα άτομο ή μια επιχείρηση μπορεί να αναδιοργανώσει τα χρέη του ενώ συνεχίζει να λειτουργεί. Η συντριπτική πλειονότητα των αιτήσεων του Κεφαλαίου 11 κατατίθεται από επιχειρήσεις.

Ο οφειλέτης, συχνά με τη συμμετοχή των πιστωτών, δημιουργεί ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης των υποχρεώσεων βάσει του οποίου θα εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο των χρεών του. Έχουν κηρύξει ήδη πτώχευση. Οι εξής \οντότητες που ανήκουν στο ομοσπονδιακό κράτους έχουν υποβάλει αίτηση για ομοσπονδιακή πτώχευση του Κεφαλαίου 9 του κώδικα:

Orange County, Καλιφόρνια, το 1.994 μ.Χ. για περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Jefferson County, Αλαμπάμα, το 2011 μ.Χ. για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια Η πόλη του Ντιτρόιτ, Μίσιγκαν, το 2013 μ.Χ. για περίπου 18 δισεκατομμύρια δολάρια Η Κοινοπολιτεία του Πουέρτο Ρίκο το 2017 μ.Χ. για 72 δισεκατομμύρια δολάρια

Σύμφωνα με τον ιστότοπο των Δικαστηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών: Σκοπός του κεφαλαίου 9 είναι να παρέχει προστασία από τους πιστωτές του σε έναν οικονομικά προβληματικό δήμο, ενώ αναπτύσσει και διαπραγματεύεται ένα σχέδιο προσαρμογής των χρεών του.

Η αναδιοργάνωση των χρεών ενός δήμου πραγματοποιείται συνήθως είτε με παράταση της λήξης των οφειλών, μείωση του ποσού κεφαλαίου ή τόκων, είτε με αναχρηματοδότηση του χρέους με τη λήψη νέου δανείου.

Αν και παρόμοιο με άλλα κεφάλαια από ορισμένες απόψεις, το κεφάλαιο 9 διαφέρει σημαντικά στο ότι δεν υπάρχει διάταξη στον νόμο για εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων του δήμου και διανομή των εσόδων στους πιστωτές.

Οι χρεοκοπίες δύο κομητειών, μιας μεγάλης πόλης και μιας  κοινότητας οδήγησαν σε ομολογιούχους σε οικονομικές ζημίες που δεν αποπληρώθηκαν πλήρως, καθώς και σε αναγκαστικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν σε κάθε ομοσπονδιακή οντότητα.

Οι συνέπειες της αναγκαστικής πτώχευσης. Η καλύτερη λύση εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τους κατόχους ομολόγων, τους φορολογούμενους και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη είναι η αθέτηση υποχρεώσεων, η κήρυξη χρεοκοπίας και η πραγματοποίηση των απαιτούμενων αλλαγών με στόχο τη αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Οι χρεοκοπίες κυρίαρχων κρατών δεν είναι νέο φαινόμενο, με την Αργεντινή το 1.989 μ.Χ., το 2001 μ.Χ., το 2014 μ.Χ. και το 2020 μ.Χ. Νότια Κορέα, Ινδονησία και Ταϊλάνδη το 1.997 μ.Χ., γνωστή ως Ασιατική γρίπη. Ελλάδα το 2009 μ.Χ. και την Ρωσία το 1.998 μ.Χ.

Ορισμένα αποτελέσματα από αυτές τις αθετήσεις οδηγούν σε μείωση των αξιολογήσεων των κρατικών ομολόγων από τους ιδιωτικούς οργανισμούς αξιολόγησης, οι κάτοχοι ομολόγων χάνουν την αξία των διαθεσίμων τους, οι αποπληρωμές του χρέους επαναδιαπραγματεύονται με τους τραπεζικούς δανειστές, πολλές χώρες λαμβάνουν δάνεια με σχέδιο αποπληρωμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στα προγράμματα διάσωσης αυξήθηκαν ορισμένοι κρατικοί φόροι, το νόμισμά τους χάνει αξία στις συναλλαγές συναλλάγματος, ο πληθωρισμός γίνεται πραγματικότητα για τους πολίτες και υψηλότερα επιτόκια που προσφέρονται σε μελλοντικές προσφορές κρατικών ομολόγων.

Οι οίκοι αξιολόγησης και η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης λόγω επιτοκίων. Πολύ λίγοι στον χρηματοπιστωτικό κόσμο μιλούν για τα αποτελέσματα μιας χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ένα αποτέλεσμα από την σχεδόν… χρεοκοπία του 2011 μ.Χ. ήταν η Standard & Poor’s να μειώσει την αξιολόγηση ομοσπονδιακών ομολόγων AAA σε AA+ όπου και παρέμεινε.

Ποιος οργανισμός θα επέβλεπε την υλοποίηση μιας διαδικασίας αθέτησης χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και ποια εξουσιοδότηση θα τους δοθεί για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Δεν προσφέρονται προτάσεις όταν τα ποσά είναι ιλιγγιώδη, καθώς οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει το χρέος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

Μερικά αποτελέσματα θα είναι μια μειωμένη αξιολόγηση ομοσπονδιακών ομολόγων από τους τρεις οργανισμούς αξιολόγησης, όπου η πραγματικότητα των υψηλότερων επιτοκίων που προσφέρονται στο νεοεκδοθέν ομοσπονδιακό χρέος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Απολύσεις και χάος στο Δημόσιο. Οι περικοπές των κρατικών δαπανών υπό κάποια μορφή θα απαιτηθούν από την πραγματικότητα του οικονομικού νόμου, που περιλαμβάνει τη μείωση του αριθμού των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, την κατάργηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, την μείωση και την μεταρρύθμιση των στρατιωτικών προϋπολογισμών, την πώληση περιουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ανάθεση ομοσπονδιακών προγραμμάτων στις πολιτείες και την μεταρρύθμιση τα ομοσπονδιακά προγράμματα δικαιωμάτων Medicaid, Medicare και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα φορολογικά έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων θα αυξάνονται ως ποσοστό του μελλοντικού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κάθε έτους. Το τέλος του δολαρίου.

Ένας πραγματικός αντίκτυπος από μια αθέτηση χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα ήταν ότι το δολάριο ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με τα δολάρια σε πολλές εθνικές τράπεζες να επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Το να κρατάς δολάρια θα είναι σαν να κρατάς…. μια καυτή πατάτα.

Κράτη που κατέχουν ομοσπονδιακό χρεόγραφο —όπως η Κίνα (859 δισεκατομμύρια δολάρια), η Μεγάλη Βρετανία (668 δισεκατομμύρια δολάρια), η Ιαπωνία (1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια) και άλλα από τους αριθμούς Ιανουαρίου 2023 μ.Χ. που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ— καθώς και πολλά αμοιβαία κεφάλαια και άλλα  θα οδηγηθούν σε ένα …. ξεπούλημα μεγέθους που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί σε κλίμακα και διάρκεια.

Πολλοί κάτοχοι αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως συνταξιούχοι, συνταξιοδοτικά συστήματα πόλεων και πολιτειών και κάτοχοι λογαριασμών 401(k) θα επηρεαστούν από αυτό το γεγονός. Η κατεύθυνση ενός ατόμου ή μιας επιχείρησης όταν βγαίνει από την ομοσπονδιακή χρεοκοπία είναι ελπίζουμε η ταπεινότητα – κοιτάζοντας πίσω με την προοπτική των λαθών που έγιναν, μαθαίνοντας από αυτά τα λάθη και προχωρώντας προς τα εμπρός με εστίαση προς όφελος της οικογένειας και της κοινότητάς τους.

Ωστόσο, οι πόλεις, οι κομητείες και οικοινότητες διαφέρουν από άτομα, οικογένειες και ιδιωτικές επιχειρήσεις ως προς την έξοδο από την κατάσταση άρσης του αξιόχρεου. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας αθέτησης χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι άγνωστο. Ωστόσο, η πραγματικότητά του είναι μπροστά μας (https://attikanea.info/%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B9-%CE%B8%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CE%AF-%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B7%CF%80%CE%B1/).

 

Συμφωνία του Γερμανικού αμυντικού «γίγαντα» Rheinmetall για την κατασκευή νέας γενιάς Leopard στην Ουκρανία. Ανακοίνωσε την ίδρυση μιας joint venture με την Ukroboronprom, έναν κρατικό ουκρανικό όμιλο, με στόχο την κατασκευή και επισκευή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Η Rheinmetall, ο Γερμανικός «γίγαντας» του αμυντικού τομέα, ανακοίνωσε την ίδρυση μιας joint venture με την Ukroboronprom, έναν κρατικό ουκρανικό όμιλο, με στόχο την κατασκευή και επισκευή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 μ.Χ.

Η υπό διαμόρφωση κοινοπραξία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρώσει την συμφωνία στα τέλη Ιουνίου και να ξεκινήσει την λειτουργία της από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε η εταιρεία. Αρχικά, η κοινοπραξία θα επικεντρωθεί στη συντήρηση και επισκευή δεξαμενών που η Γερμανία έχει μεταφέρει στην Ουκρανία.

Η Rheinmetall, η οποία κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 51% και θα αναλάβει τη διαχείριση της κοινής επιχείρησης, στοχεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική συντήρηση των τεθωρακισμένων οχημάτων.

Η γερμανική εταιρεία έχει μακροχρόνια φήμη για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard, τα οποία η Γερμανία προμήθευσε στην Ουκρανία σε συνεργασία με την Krauss-Maffei Wegmann. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Rheinmetall και η Ukroboronprom έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους να επεκτείνουν το πεδίο ισχύος του joint venture.

Ενώ αρχικά επικεντρώνονταν στη συντήρηση και την επισκευή, και οι δύο εταιρείες στοχεύουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες για από κοινού παραγωγή προϊόντων της Rheinmetall εντός της Ουκρανίας.

Αυτή η πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει στην από κοινού ανάπτυξη στρατιωτικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν από την Ουκρανία για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για προηγμένο αμυντικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ουκρανία  το Βερολίνο θα προσφέρει στο Κίεβο είκοσι ακόμη οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, 30 άρματα μάχης Leopard-1 και τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας IRIS-T-SLM (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/678125/symfonia-tou-germanikoy-amyntikoy-giganta-rheinmetall-gia-tin-kataskevi-neas-genias-leopard-sti-oukrania).

 

Κάρβουνο έγινε το πρώτο ουκρανικό άρμα μάχης Leo 2.

Σύμφωνα με τον αξιόπιστο ρωσικό σύνδεσμο Lenta ru,ο οποίος επικαλείται μαρτυρία του υπουργού  πληροφοριών του Ντονιέτσκ  Daniil Bezsonov,το πεζικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιτέθηκε σε Ρωσικές θέσεις με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων.

Γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 συμμετείχαν σε αυτή την επίθεση. Ένα από αυτά έπεσε σε ναρκοπέδιο στο Soledar και ακινητοποιήθηκε. Ρώσοι με αντιαρματικά το τελείωσαν πριν προλάβουν οι Ουκρανοί να το περισυλλέξουν (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2023/05/leo-2.html).

 

Ακραία κλιμάκωση από Borrell με όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrel κάλεσε τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να επιταχύνουν» τις αποστολές όπλων προς τις ουκρανικές δυνάμεις και να τις προμηθεύσουν με συστήματα πυροβολικού μακρού βεληνεκούς για να απαντούν στις ρωσικές επιθέσεις. «Οι Ουκρανοί έχουν ειδικές ανάγκες.

Οι Ρώσοι τους βομβαρδίζουν από μεγάλη απόσταση, κατά συνέπεια πρέπει να έχουν την ικανότητα να φθάνουν στις ίδιες αποστάσεις, το ίδιο βεληνεκές», εξήγησε έπειτα από την συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitro Kuleba στην Στοκχόλμη. Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυραύλους cruise Storm Shadow μακρού βεληνεκούς.

«Τα βασικά θέματα της συνομιλίας μου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα θα είναι τα συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο οποίος προσεκλήθη να συμμετάσχει στην σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών και των ομολόγων τους της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού.

«Αντί να τίθεται η ερώτηση πότε να ξεκινήσει η αντεπίθεση, καθένας πρέπει να αναρωτηθεί αν έχει κάνει αρκετά για να ξεκινήσει η ουκρανική αντεπίθεση και για να είναι επιτυχής», δήλωσε ο Kuleba πριν από την συνάντησή του με τον Josep Borrel.

«Ο Dmytro Kuleba μας εξήγησε την κατάσταση στο πεδίο. Στην περιοχή του Bakhmut, η Ουκρανία έχει ανάγκη από περίπου 1.000 οβίδες πυροβολικού ημερησίως (...) αυτό δίνει μια ιδέα της έντασης των μαχών», είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Στέλνουμε όπλα και πυρομαχικά, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε τις αποστολές και να αποκαταστήσουμε τα αποθέματα», επέμεινε χαιρετίζοντας την ανακοίνωση του Βερολίνου για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο. «Αν δεν στείλουμε, η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αμυνθεί. Η ύπαρξη μίας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας διακυβεύεται με αυτόν τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία».

«Ο Dmytro Kuleba θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει γι' αυτό στην συνεδρίασή μας με τις χώρες της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Borrell. «Δεν μιλήσαμε για την ένταξη κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας. Η ένταξη της Ουκρανίας είναι αποφασισμένη και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», είπε.

Το θέμα της Ουκρανίας ότι δηλαδή η κυριαρχία της δεν καλύπτει το σύνολο του εδάφους της δεν αποτελεί λόγο για καθυστέρηση. Η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος χωρίς η κυριαρχία της να καλύπτει το σύνολο του εδάφους της και το ζήτημα παραμένει ανοικτό», εξήγησε ο Borrell (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/678067/olonyxties-oi-rosikes-pyravlikes-epitheseis-katastrefoun-ypodomes-pyrayloi-krouz-apo-tous-oukranoys-kata-tou-lugansk).

 

Θέλουν να Τελειώσει: Στα «πατώματα» το ηθικό του ουκρανικού στρατού λέει αιχμάλωτος πολέμου-Βίαια επιστρατεύουν άντρες από 18 έως 60 ετών! Οι Ρώσοι από την άλλη αφάνισαν μία γέφυρα που χρησιμοποιούσαν οι Ουκρανοί για να περνάνε σαμποτέρ στα εδάφη της χώρας!

Σύμφωνα με το Ρωσικό Κανάλι 5, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού νεκρών και τραυματιών, το ηθικό στις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για αυτό ο αιχμάλωτος πολέμου Alexander Lyashenko, σε συνέντευξή του με την Ρωσική RIA Novosti.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως επιστρατεύτηκε από την πόλη Smila της περιοχής Τσερκάσι και πως πιάστηκε αιχμάλωτος των Ρώσων στην κατεύθυνση του Ντονιέτσκ. «Αν το πάρουμε από την αρχή, ναι, υπήρχαν πολλοί εθελοντές, οι οποίοι πολεμούσαν με σθένος κ.λ.π, αλλά τώρα προφανώς δεν είναι έτσι. Θέλουν απλά να το τελειώσουνε. Και κρίνοντας από το γεγονός πως η επιστράτευση είναι πολύ σκληρή, είναι ξεκάθαρο πως οι απώλειες είναι μεγάλες» δήλωσε ο Lyashenko.

Παράλληλα, το Ρωσικό Κανάλι 5 κατηγορεί τα ουκρανικά μέσα επειδή δεν αναφέρουν τα δεινά που περνούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο μέτωπο. «Μόνο όσοι βρίσκονται εκεί γνωρίζουν τις πραγματικές απώλειες» τόνισε.

«Τώρα στην Ουκρανία, είναι γνωστό πως επιστρατεύουν βίαια άντρες από ηλικία 18 μέχρι 60 ετών. Προσωπικό από το στρατιωτικό τμήμα και τα σχετικά γραφεία κρατούν όλους τους άντρες και τους στέλνουν στην πρώτη γραμμή χωρίς προετοιμασία» έκλεισε η Ρωσική ειδησεογραφική υπηρεσία.

Οι Ρώσοι Χτύπησαν Καίρια Γέφυρα των Ουκρανών Σαμποτέρ. Σε είδηση μίας άλλης ρωσικής υπηρεσίας ενημέρωσης τώρα, της γνωστής σε όλους μας Avia-pro, αναφέρεται πως στην περιοχή Τσερνίχιβ, κοντά στο ποτάμι Snov, δέχθηκε επίθεση μία γέφυρα που χρησιμοποιούνταν από Ουκρανούς σαμποτέρ για να διεισδύσουν την ρωσική επικράτεια.

Αναφέρεται συγκεκριμένα πως η γέφυρα πάνω από τον ποταμό, η οποία βρίσκονταν κοντά στο χωριό Karpovichi, χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από την μυστική υπηρεσία της Ουκρανίας για να στείλει ομάδες σαμποτέρ και ανιχνευτών στην γειτονική περιοχή Μπριάνσκ της Ρωσίας. Μόλις το έμαθαν οι Ρώσοι, έλαβαν δράση οι αεροδιαστημικές δυνάμεις τους και κατέστρεψαν το πέρασμα.

Εννοείται πως αυτή δεν είναι η μόνη τέτοια περίπτωση: οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει πλήγματα στην γέφυρα που διασχίζει τον ποταμό Sudost, η οποία και αυτή χρησιμοποιήθηκε ως πλατφόρμα μεταφοράς ομάδων σαμποτέρ της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας στην Ρωσική επικράτεια. Αυτές οι ομάδες προσπάθησαν να επιτεθούν φυλάκια της συνοριοφυλακής και ρωσικούς οικισμούς, μεταδίδουν οι Ρώσοι.

Από ότι φαίνεται, ο Ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει ενεργές επιχειρήσεις καταστροφής υποδομών που χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για σαμποτάζ. Αυτό αυξάνει το επίπεδο ασφάλειας στην Ρωσική επικράτεια και καθιστά δυσκολότερες τις επιχειρήσεις σαμποτάζ από τις ουκρανικές δυνάμεις (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7168251_theloyn-na-teleiosei-sta-patomata-ithiko-toy-oykranikoy-stratoy).

 

«Παιχνίδι όλα για όλα» της Δύσης οι Storm Shadow στην Ουκρανία: Στο «παρά... ένα» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ουκρανία - ένας πόλεμος δύο διαστάσεων: Του μετώπου και του ουκρανικού - δυτικού αφηγήματος.

Σε έναν πόλεμο που αποδεικνύεται «δύο διαστάσεων» καθώς άλλα συμβαίνουν στα πεδία μαχών κι άλλο αφήγημα κυκλοφορεί από την ουκρανική πλευρά, η απόφαση της Δύσης να χορηγήσει πυραύλους Cruise μεγάλου βεληνεκούς τον Ουκρανό πρόεδρο, δείχνει «αλλαγή παρτίδας», όπου τα παίζουν όλα για όλα, ακόμη και έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η σύγκρουση οδεύει ολοταχώς σε μια νέα επικίνδυνα «καυτή φάση», αλλά... οι περισσότεροι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο δεν συνειδητοποιούν καν τι συμβαίνει.

Δυτικοί ηγέτες που απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών τους, υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να εμπλακούν οι χώρες τους σε μια σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά εν τω μεταξύ οι ίδιοι κάνουν τα πάντα για να περνούν τις κόκκινες γραμμές και να ωθούν τον κόσμο πιο κοντά σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Καλύτερη ευκαρία». Χθες, ανακοινώθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον παραδώσει πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» στην Ουκρανία… Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραδώσει πολλαπλούς πυραύλους cruise «Storm Shadow» στην Ουκρανία, δίνοντας στην χώρα μια νέα ικανότητα πλήγματος μεγάλου βεληνεκούς πριν την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των Ρωσικών δυνάμεων, ανέφεραν στο CNN πολλοί ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Ben Wallace, αποκαλώντας τη δωρεά «την καλύτερη ευκαιρία της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα της Ρωσίας», επιβεβαίωσε τη συναλλαγή την Πέμπτη, αφού το CNN ανέφερε αποκλειστικά τη συμφωνία.

Αυτοί οι πύραυλοι δεν έχουν αρκετό βεληνεκές για να φτάσουν στην Μόσχα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν στρατηγικούς στόχους πολύ βαθιά μέσα στο Ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους».

Storm Shadow... stealth. Το Storm Shadow είναι ένας πύραυλος cruise μεγάλης εμβέλειας με δυνατότητες stealth, που αναπτύχθηκε από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, ο οποίος εκτοξεύεται συνήθως από αέρος.

Με βεληνεκές βολής άνω των 250 χιλιομέτρων ή 155 μιλίων, είναι πολύ μικρότερο από την ικανότητα εμβέλειας των 185 μιλίων των Αμερικανικών τακτικών πυραυλικών συστημάτων επιφανείας-επιφανείας Στρατού ή ATACMS, που έχει ζητήσει από καιρό η Ουκρανία. Ουσιαστικά, ο Storm Shadow έχει το εύρος να χτυπήσει βαθιά σε ρωσικά εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία.

Ένας δυτικός αξιωματούχος είπε στο CNN ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση ότι αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού κυρίαρχου εδάφους και όχι εντός της Ρωσίας.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει συχνές δημόσιες δηλώσεις προσδιορίζοντας την Κριμαία ως κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, περιγράφοντάς την ως «παράνομα προσαρτημένη». Φυσικά οι Ουκρανοί θεωρούν την Κριμαία ως «κυρίαρχο έδαφός» τους και οι Ρώσοι θεωρούν επίσης την Κριμαία ως «κυρίαρχο έδαφος».

Και πολλοί ειδικοί αναμένουν ήδη ότι οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν αυτούς τους νέους πυραύλους για να χτυπήσουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που σταθμεύει στην Κριμαία. Εδώ είναι μόνο ένα παράδειγμα…

«Μπράβο ΗΒ», αλλά.... Ο Ben Hodges, πρώην Διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έγραψε στο Twitter: «Μπράβο ΗΒ!» «Αυτό θα δώσει στην Ουκρανία την ικανότητα να καταστήσει την Κριμαία μη-βιώσιμη για τις ρωσικές δυνάμεις» και θα αναγκάσει την Ρωσία να επανεξετάσει πού θα τοποθετήσει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Εάν οι Ουκρανοί αρχίσουν να ρίχνουν βροχή τους πυραύλους cruise στην ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη, αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει την Ρωσία να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον ουκρανικών στόχων.

Και αν οι Ρώσοι αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα τακτικά πυρηνικά τους, η κυβέρνηση Biden έχει ήδη υπονοήσει έντονα ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών μέσων. Μόλις φτάσουμε σε αυτό το στάδιο, δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Επίκειται αντεπίθεση... Προς το παρόν, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να επιμένουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα να εξαπολύσουν μια πολύ ισχυρή «αντεπίθεση» που θα ανατρέψει την παλίρροια του πολέμου… Ο Zelensky είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το BBC ότι θα ήταν «απαράδεκτο» να ξεκινήσει η επίθεση τώρα γιατί θα χαθούν πάρα πολλές ζωές.

«Με (ό,τι έχουμε) μπορούμε να προχωρήσουμε και να έχουμε επιτυχία», είπε ο Zelensky στη συνέντευξη, σύμφωνα με το BBC. «Αλλά θα χάναμε πολλούς ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απαράδεκτο».

Μπόρεσε η ουκρανική κυβέρνηση να συγκεντρώσει αρκετούς ξένους μισθοφόρους για να κάνει δυνατή μια νέα «αντεπίθεση»; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν μπλοφάρουν ή όχι. Οι δύο διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία: Το πεδίο μάχης και το αφήγημα Zelensky

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, το Κίεβο δηλώνει περήφανα ότι όλα ήταν έτοιμα για μια μεγάλης κλίμακας επίθεση, ενώ οι δυτικοί φίλοι τους αναφέρουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στην Ουκρανία.

Όλα τα Βρετανικά άρματα μάχης Challenger που υποσχέθηκαν στο Κίεβο βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, καθώς και πύραυλοι cruise μεγάλης εμβέλειας MBDA Storm Shadow. Νωρίτερα, το Λονδίνο ανέφερε τη μεταφορά πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, παραιτούμενος από τις υποχρεώσεις εξάλειψης των συνεπειών της χρήσης τους από τον ουκρανικό στρατό.

Με τη σειρά της, η Βαρσοβία ανέφερε ότι η Δύση παρέδωσε 28 αεροσκάφη στο Κίεβο, από τα οποία τα 14 διέθεσε η Πολωνία, και 575 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 325 πολωνικών. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Zelensky επανέλαβε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό και η αντεπίθεση φέρεται να αναβλήθηκε. Ο ουκρανικός στρατός περιμένει πρόσθετες στρατιωτικές προμήθειες.

Το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο πάντα χρησιμοποιούσε στρατιώτες ως τροφή για κανόνια για να επιβραδύνει την Ρωσική προέλαση, ξαφνικά ανησύχησε για τις μεγάλες απώλειες κατά τις επερχόμενες επιθετικές επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις Zelensky δεν έχουν καμία σχέση με την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, καθώς αξιολογώντας την κατάσταση στο μέτωπο, η συνέντευξή του θεωρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ως μια προπαγανδιστική επιχείρηση με στόχο την παραπλάνηση των Ρώσων.

Η κατάσταση στην πρώτη γραμμή έχει κλιμακωθεί πρόσφατα. Το καθεστώς του Κιέβου έχει ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις για να περικυκλώσει τις ρωσικές δυνάμεις στο Bakhmut. Προσπαθεί να πλαγιοκοπήσει τις Ρωσικές δυνάμεις και να φτάσει στα μετόπισθεν της ομάδας του Wagner στην πόλη.

Αυτή την στιγμή, έχουν επιτύχει κάποια τακτική επιτυχία βόρεια της Bogdanovka, δυτικά του Khromovo και δυτικά της Klescheevka. Αρκετές ουκρανικές ομάδες τεθωρακισμένων προσπάθησαν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα κοντά στο Soledar.

Ωστόσο, στις επιθετικές επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν οι εφεδρείες του ουκρανικού στρατού, που εκπαιδεύτηκαν πρόσφατα από το ΝΑΤΟ και οπλίστηκαν με νέο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Οι πρόσφατες επιθέσεις εξαπολύθηκαν από μικρές ομάδες, γεγονός που σηματοδοτεί περισσότερο μια επιτυχημένη αναγνώριση μάχης παρά μια μεγάλης κλίμακας επίθεση.

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την προσπάθεια της Ουκρανίας να προχωρήσουν κοντά στο Mayorsk στην περιοχή Gorlovka. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν επίσης μια άλλη επίθεση κοντά στοUgledar.

Στις κατευθύνσεις Zaporozhye, Kherson και Lugansk, ο ουκρανικός στρατός συσσωρεύει δυνάμεις. Νέα κλιμάκωση αναμένεται στις περιοχές Orekhov και Gulyai-Pole. Ο ουκρανικός στρατός κρύβει την κύρια κατεύθυνση της επίθεσης με μια σειρά από μικρές επιθέσεις.

Δεν έχουν ακόμη επιτύχει στρατηγικά σημαντικές νίκες. αλλά ο κύριος ομιλητής επικεφαλής της Ουκρανίας, ο Zelensky, γιορτάζει ήδη την επιτυχία τους. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση στον λαό του με μια ασυνάρτητη ομιλία και συνεχάρη τον ουκρανικό στρατό για τις μεγάλες νίκες που δεν είχαν ακόμη σημειωθεί (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/678078/paixnidi-ola-gia-ola-tis-dysis-oi-storm-shadow-stin-oukrania-sto-para-ena-o-g-pagkosmios-polemos).

 

Spectator: Το ΝΑΤΟ τρέμει το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα – Το νέο «θερμό» σημείο της σύγκρουσης. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία θεωρεί εδώ και καιρό την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τη νέα πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την Ρωσία.

Οι ναυτικές βάσεις στην Κριμαία δίνουν στην Ρωσία στρατηγική υπεροχή στην Μαύρη Θάλασσα, γεγονός που αναγκάζει τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν την παρουσία τους στην περιοχή, επισημαίνει ο αρθρογράφος Mark Galeotti σε άρθρο του για το Spectator

«Όσο οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη χερσόνησο, η Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να υπόκειται στη βούληση και την ικανότητα της Μόσχας να απειλήσει και να καταστείλει», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, το ΝΑΤΟ θεωρεί εδώ και καιρό την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας την νέα πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με την Ρωσία. Η Κριμαία είναι ταυτόχρονα η βάση για Ρωσικά χτυπήματα και στόχος για αντίποινα έναντι ουκρανικών αεροπορικών και θαλάσσιων επιθέσεων, εξήγησε.

Είναι εξαιτίας αυτής της χερσονήσου που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ οργανώνουν προκλήσεις κοντά στα Ρωσικά σύνορα προκειμένου να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Μόσχας στην θαλάσσια περιοχή την οποία η στρατιωτική συμμαχία  προσπαθεί να ελέγξει, σημείωσε ο Galeotti (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/678213/spectator-to-nato-tremei-to-stratigiko-pleonektima-tis-rosias-sti-mayri-thalassa-to-neo-thermo-simeio-tis-sygkrousis).




































 






 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου