Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, λίγο πριν την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων τα έτη 1912-1913, οι συμμαχίες που είχαν διαμορφωθεί στην περιοχή, ήταν από τη μία πλευρά Βαλκανική συμμαχία, η οποία είχε διαμορφωθεί με την υποστήριξη των Ρώσων και είχε φέρει σε συμμαχία τους σλαβικούς λαούς των Βαλκανίων και συγκεκριμένα της Σερβίας της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου.

Στην συνέχεια, σε αυτόν τον ισχυρό  Βαλκανικό συνασπισμό  Ορθοδόξων κρατών, ο οποίος είχε πολύ ισχυρή δύναμη στην ξηρά, προστέθηκε και η Ελλάδα και με τον τρόπο η συμμαχία αυτή, κατάφερε να προσθέσει πέρα από έναν ακόμη ισχυρό στρατό ξηράς και έναν ισχυρό στόλο στο δυναμικό της.
Μέσω δε αυτού του στόλου και εφόσον ο Ελληνικός στρατός κέρδιζε τον στόλο των Τούρκων, θα τους απέκοπτε πλήρως από την δυνατότητα, τόσο να βομβαρδίσουν τις θέσεις των Συμμάχων, όπως και επίσης να μεταφέρουν ενισχύσεις από το Ασιατικό μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Ευρωπαϊκό, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους στα Βαλκάνια.
Από την άλλη πλευρά, ενάντια στον συνασπισμό των Βαλκανικών Ορθοδόξων κρατών, βρισκόταν η Οθωμανική αυτοκρατορία υπό την ηγεσία των Νεότουρκων, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που είχαν χαθεί στα Βαλκάνια μετά από συνεχείς πολέμους που ακολούθησαν τον πόλεμο της Ελληνικής ανεξαρτησίας το 1821, όπως επίσης και όλους τους Ορθόδοξους λαούς που είχαν απελευθερωθεί από αυτούς.

Οι Τούρκοι, είχαν την υποστήριξη της Αυτοκρατορίας της Γερμανίας του Γουλιέλμου του Β’, ο όποιος ήταν και σύμμαχος τους, ενώ προμήθευε τους Τούρκους με πολύ βαρύ πολεμικό εξοπλισμό, παρέχοντας τους μάλιστα και διπλωματική υποστήριξη, πέραν των στρατιωτικών εκπαιδευτών, που είχαν σταλεί από αυτόν στην Τουρκία, προκειμένου να την βοηθήσουν να ξαναγίνει μια ισχυρή στρατιωτικά δύναμη (π.χ. ο Λίμαν Φον Σαντερς-http://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF/ ).
Όμως, παράλληλα με όλες αυτές τις εξελίξεις, οι Τούρκοι είχαν φροντίσει να συμμαχήσουν με την υπό την κατοχή από αυτούς Αλβανία, της οποίας οι κάτοικοι, τις περισσότερες φορές, ήταν είτε σύμμαχοί τους, είτε και εχθροί τους.
Και Πώς το κατάφεραν αυτό; Πολύ απλά, φρόντισαν να τους όχι μόνο εθνική ανεξαρτησία αλλά και φρόντιζαν να τους δώσουν και πολλά εδάφη, τα οποία είχαν υπό την κατοχή τους, όπως π.χ. την Ήπειρο μας, τα Σκόπια, ακόμη και το Κόσσοβο.
Αυτά τα εδάφη, τα οποία σχεδίαζαν να τους δώσουν ως αντάλλαγμα για το νέο κράτος που θα έφτιαχναν, στην ουσία θα έκαναν πραγματικότητα το όνειρο που είχαν αυτοί για την δημιουργία της λεγόμενης «μεγάλης Αλβανίας»-(https://www.pentapostagma.gr/2018/02/%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-n%CE%B1%CF%85%CE%AC%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%BA%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7.html).
Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο που ακολουθήσε, οι Τούρκοι, παρά τις προσπάθειες τους, καθώς και την βοήθεια των Γερμανών και Αλβανών Συμμάχων τους, ηττήθηκαν συντριπτικά από τον Βαλκανικό συνασπισμό των Ορθοδόξων κρατών, τα οποία και απελευθέρωσαν τα περισσότερα υπόδουλα Βαλκανικά εδάφη από την Οθωμανική κατοχή.
Ιδιαίτερα οι Βούλγαροι, κατάφεραν να κερδίσουν τα περισσότερα εδάφη, καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και της Θράκης μας, φτάνοντας μάλιστα λίγα χιλιόμετρα έξω από την ίδια την Κωνσταντινούπολη.
Οι Σέρβοι, κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπίων και της Βόρειας Αλβανίας, όπως και Μαυροβούνιο αρκετά τμήματα επίσης στα σύνορα με την Αλβανία, ενώ ο Ελληνικός στρατός και στόλος, απελευθέρωσε την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας και της Ηπείρου.
Όμως, το τέλος του πολέμου αυτού, οι Βούλγαροι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι με αυτά που είχαν ήδη καταλάβει και θέλησαν να καταλάβουν και τα εδάφη των πρώην Συμμάχων τους Ελλήνων και Σέρβων.

Για το λόγο αυτό και χωρίς το πριν να κηρύξουν πόλεμο, επιτέθηκαν απροειδοποίητα στους δυο πρώην συμμάχους τους, οι οποίοι όμως αντεπιτέθηκαν και απελευθέρωσαν πολλά εδάφη που είχαν υπό την κατοχή τους οι Βούλγαροι.
Οι Σέρβοι, έφτασαν ως την Βουλγαρία, ενώ οι Έλληνες, απελευθέρωσαν την υπόλοιπη Μακεδονία και την Θράκη από την  φρικτή Βουλγαρική κατοχή, οι οποίοι  έσφαξαν μεγάλο μέρος του ντόπιου Ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος  κατείχε την πληθυσμιακή πλειοψηφία στις περιοχές αυτές.
Όμως, στην συνέχεια, στους Βούλγαρους επιτέθηκαν ταυτόχρονα και οι Τούρκοι, οι οποίοι και ανακατέλαβαν την Ανατολική Θράκη που είχαν χάσει λίγο πιο πριν, ενώ και Ρουμάνοι  κήρυξαν τον πόλεμο στους Βούλγαρους, για να καταλάβουν Νότια Δοβρουτσά, όπως και έγινε στη συνέχεια.
Αμέσως μετά την λήξη του πολέμου αυτού, οι Βούλγαροι φρόντισαν να συμμαχήσουν με τους Γερμανούς και τους Τούρκους, με σκοπό να προσπαθήσουν να καταλάβουν πάλι τα εδάφη των πρώην Συμμάχων τους, κάτι που έπραξαν τόσο στον πρώτο, όσο επίσης και στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καταλαμβάνοντας αυτά τα εδάφη ή μεγάλο μέρος αυτών για ένα χρονικό διάστημα.
Σε αυτά, πραγματοποίησαν άπειρες βαρβαρότητες, στους υπό την κατοχή τους ντόπιους πληθυσμούς, αλλά στο τέλος εκδιώχθηκαν και πάλι από αυτούς, τόσο μέσω των αντάρτικων οργανώσεων που είχαν ιδρύσει για να αντισταθούν οι ντόπιοι πληθυσμοί, όσο επίσης και μέσω της αντεπίθεση των Συμμάχων, με συνέπεια οι Βούλγαροι βρεθούν για άλλη μία φορά στο πλευρό των ηττημένων.
Οι δε Τούρκοι, ενώ στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εισήλθαν σε αυτόν σύμμαχοι των Γερμανών και στο τέλος του ηττήθηκαν κατά κράτος, με συνέπεια να διαλυθεί πλήρως η Αυτοκρατορία τους, στον δεύτερο τήρησαν πιο έξυπνη στάση και δεν έλαβαν καθόλου μέρος σε αυτόν, αν και στήριξαν στα κρυφά τους Γερμανούς, με συνέπεια να μην υποστούν καθόλου απώλειες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Βαλκανικούς λαούς.
Οι δε Αλβανοί, παρόλο που δεν είχαν πολεμήσει ουσιαστικά, ούτε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε και στον δεύτερο υπέρ των Συμμάχων, αντίθετα μάλιστα ήταν σύμμαχοι των Γερμανών (και Τούρκων) και στις δύο περιπτώσεις.

Στο τέλος όμως, κατάφεραν παρόλα αυτά να μην διαμοιραστούν τα εδάφη τους μεταξύ  των γειτόνων τους, Σέρβων, των και Ελλήνων, αλλα  να διατηρήσουν το κράτος τους, κερδίζοντας μάλιστα (παντελώς άδικα) και την Ελληνικότατη Βόρειο Ήπειρο (που είχε απελευθερώσει για τρίτη φορά από τους Βαλκανικούς πολέμους ο Ελληνικός στρατός), η οποία αποδόθηκε σε αυτούς αντί να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα.
Στις μέρες μας, βλέπουμε για άλλη μία φορά, η Τουρκία υπό την διοίκηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ερντογάν  (ή με τους «Νεότουρκους» εκμαυλιστές στρατηγός αν αυτοί ανακαταλάβουν την εξουσία-http://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4/) να θέλει για άλλη μία φορά να με ανακαταλάβει τα εδάφη και τις χώρες των ορθοδόξων που  είχε παλιά υπό κατοχή της στα Βαλκάνια.
Και μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, έχει φροντίσει να συμμαχήσει και πάλι με τους Αλβανούς, τους οποίους υποστηρίζει για άλλη μία φορά στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν την «μεγάλη Αλβανία» (http://www.pronews.gr/kosmos/valkania/668332_ta-tirana-xekinoyn-tin-megali-alvania-kai-ensomatonoyn-kosovo-apeili-gia-tin,http://corfiatiko.blogspot.gr/2018/02/blog-post_126.html,http://corfiatiko.blogspot.gr/2018/02/blog-post_403.htmlα, https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/03/1991.html ), τόσο με όπλα, όσο και χρήματα και διπλωματική υποστήριξη.

Επίσης, έχει φροντίσει να συμμαχήσει με τα Σκόπια (http://www.skai.gr/news/world/article/366666/zaef-i-tourkia-megalos-filos-mas-epiheirimatiki-summahia-me-ellada/), των οποίων οι μισοί κάτοικοι είναι Αλβανικής καταγωγής, απειλώντας τους, πως αν δεν το κάνουν αυτό τότε δεν θα τους αφήσουν τα εδάφη τους, ενώ το κράτος του θα σπάσει στα δύο.
Φυσικά, εννοείται πως αυτός δεν είναι ο μονός λόγος η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο και απειλεί, αλλά θέλει παράλληλα ακέραιο το κράτος των Σκοπίων για να περάσουν από αυτό οι σχεδιαζόμενοι ενεργειακοί πετρελαϊκοί αγωγοί (http://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9,https://www.pentapostagma.gr/2018/02/%CE%B5%CE%B4%CF%8E-%CE%B2%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%85.html/), οι οποίοι θα περνάνε και μέσω Τουρκίας, δίνοντας σε αυτήν, πολλά, τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά κέρδη.
Για τον ίδιο λόγο, οι Τούρκοι εκβιάζουν και τους Βουλγάρους (http://www.voria.gr/article/i-voulgaria-simmachise-me-ta-skopia-sto-zitima-tis-onomasias), των οποίων σχεδόν το δέκα τοις εκατό του πληθυσμού τους είναι Τουρκικής καταγωγής, απειλώντας τους πως αν δεν φροντίσουν να συμμαχήσουν μαζί τους έναντι των Ελλήνων (εκμεταλλευόμενοι και την θέληση αυτών να δημιουργήσουν την «Μεγάλη Βουλγαρία»- http://corfiatiko.blogspot.gr/2018/03/blog-post_541.html#more), τότε θα τους ξεσηκώσουν και θα φροντίσουν να επισυμβεί χάος στην χώρα αυτή.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, έχουν προσεγγίσει και τους  μουσουλμανικός πληθυσμούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπως επίσης και του Κοσσόβου, με σκοπό να εκδιώξουν πλήρως τους Χριστιανούς από τα εδάφη αυτά, προκειμένου να κτίσουν παντού ισλαμιστικά κράτη και προτεκτοράτα υπό τον έλεγχό τους.
Από την άλλη πλευρά, για μία άλλη μία φορά  υπό την ηγεσία της Ρωσίας Πούτιν, φαίνεται πως δημιουργείται ένας νέος συνασπισμός Βαλκανικός πληθυσμός κρατών, όπως συνέβη και δύο φορές στο παρελθόν, ο οποίος θα αποτελείται κυρίως από Ελλάδα, τον Μαυροβούνιο, την Σερβία και την Ρουμανία (ακόμα και την Αρμενια-http://corfiatiko.blogspot.gr/2018/02/blog-post_777.html, http://www.triklopodia.gr/ektakto-8211-armenia-kleinei-sinora-tourkia-8211-opla-armenioi-vlemma-kars/#) και θα φροντίσει για την ανακοπή της «νέο-οθωμανικής» επέκτασης στην περιοχή (πάρα την τωρινή λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας).
[Στην πατρίδα μας, υπάρχει με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μια ευτυχής στροφή των κατοίκων της σε πατριωτικές θέσεις (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/03/blog-post_787.html), ένα ευτυχές γεγονός που επήλθε στην χώρα μας ως αντίδραση στις αντεθνικές-δωσιλογικές  πολιτικές της τωρινής κυβέρνησης, έστω και άθελα της].
Η Βουλγαρία, η οποία θα μπορούσε να γίνει και αυτή μέλος του συνασπισμού αυτού,  μπορεί κάνεις από τις πρότερες ιστορικές εμπειρίες, εύκολα υποθέσει, ότι όπως και οι Σκοπιανοί, μπορεί  εύκολα μπορεί να προδώσει τους ομοθρήσκους συμμάχους της και να πάει με το μέρος των Τούρκων, όπως έκανε μετά το πέρας των  Βαλκανικών πόλεμων, όταν συμμάχησε στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αυτούς και τους Γερμανούς.

Οπότε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, έχουν στηθεί όλα τα πιόνια για έναν νέο τρίτο  Βαλκανικό πόλεμο, ο όποιος εάν ξεσπάσει, είναι πιθανώς όπως και οι προηγούμενοι, να επιφέρει για άλλη μία φορά την φωτιά του πολέμου στα Βαλκανικά, δικαιώνοντας πλήρως την φράση που λέει ότι: «Τα Βαλκάνια είναι πάντα πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου