Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, τον Οκτώβριο του 2019, συνέβησαν κάποια πολύ σπουδαία πολιτικά γεγονότα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο, τα οποία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις της πατρίδας μας.

Έτσι, στην Γερμανία, ο Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποίησε για μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης που όπως παραδέχτηκε ξανά έπιασε απροετοίμαστη το 2015 την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως δεν κατάφερε να διαχειριστεί επί της ουσίας το ζήτημα και πλέον ετοιμάζει νέα συμφωνία.
Αν αφήσουμε όλες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. να φροντίσουν οι ίδιες για τον εαυτό τους, δεν θα υπάρξει ποτέ κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης.
«Και αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, υπάρχει κίνδυνος να υπάρξει και πάλι ανεξέλεγκτη μετανάστευση σε όλη την Ευρώπη. Το έχουμε δει προηγουμένως και δεν θέλω να συμβεί ξανά», υποστήριξε ο Ζεεχόφερ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρίσκεται η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας που προβλέπει την δημιουργία προσωρινού μηχανισμού ανακατανομής προσφύγων και μεταναστών που διασώζονται στην θάλασσα, ενώ απώτερος στόχος είναι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό ολοένα και περισσότερα κράτη – μέλη.
Όμως, το σχέδιο της συμφωνίας έχει αρκετές γκρίζες ζώνες με βασικότερη να είναι το γεγονός πως δεν γίνεται σαφής αναφορά σε πρόσφυγες, παρά μόνο σε αιτούντες άσυλο (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/213894_berolino-proeidopoiei-gia-anexelegkti-metanasteysi-stin-eyropi).
Παράλληλα, εμπάργκο όπλων επέβαλε η Γερμανία στην Τουρκία, σταματώντας τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την χώρα αυτή λόγω της νέας τουρκικής εισβολής στην Βόρεια Συρία.

Η Γερμανία, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, απαγορεύει πωλήσεις όπλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην Συρία, όπως δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην εφημερίδα “Bild Am Sonntag.”
«Ενόψει της τουρκικής επίθεσης στη βόρεια Συρία, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την έκδοση αδειών πώλησης οποιουδήποτε στρατιωτικού εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία στη Συρία», δήλωσε ο Χάικο Μάας.
Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε επίσης ότι το Βερολίνο είχε ήδη επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην πώληση όπλων στην Τουρκία μετά την προηγούμενη επίθεση της χώρας εναντίον των Κούρδων που είχε διεξαχθεί στο Αφρίν της Συρίας, το 2016.
Παρά τους περιορισμούς, η Τουρκία αντιπροσώπευε το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών γερμανικών όπλων το 2018, με στρατιωτικό υλικό αξίας 242 εκατομμυρίων ευρώ να πωλείται μόνο τη συγκεκριμένη χρονιά. Ωστόσο, μερικές από τις εξαγωγές ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί βάσει παλαιότερων συμβάσεων που παρέμειναν σε ισχύ μετά την επίθεση του 2016 στο Αφρίν και την αλλαγή πολιτικής του Βερολίνου.
Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ έχουν απειλήσει την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων εάν δεν σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» κατά των Κούρδων, στη βόρεια Συρία. Την Παρασκευή, η Γαλλίδα υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, δήλωσε ότι το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας βρίσκεται «στο τραπέζι» και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Άγκυρα έχει αρνηθεί να ακούσει τις χώρες αυτές, επιμένοντας ότι η επιχείρηση συνιστά για την ίδια θέμα εθνικής ασφάλειας.
Οι Σκανδιναβικές χώρες στρέφονται από κοινού κατά της Άγκυρας, καθώς μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, η Σουηδία αναμένεται να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τουρκίας
Η Νορβηγία, επίσης σύμμαχος χώρα της Τουρκίας στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη την αναστολή οποιασδήποτε νέας εξαγωγής όπλων προς την Άγκυρα μετά την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.
Η Φινλανδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ σε αντίθεση με τη Νορβηγία, ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη τη διακοπή των νέων εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία ή άλλη χώρα που εμπλέκεται στον πόλεμο (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%B3%CE%BA%CE%BF-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC.html).

 Επισης, στην Γερμανία, η νεολαία του CDU, ζητά να διεξαχθεί εσωκομματική ψηφοφορία για να αναδειχθεί ο υποψήφιος για την καγκελαρία.
Παίρνοντας μια απόφαση που χαρακτηρίζεται βαρύ πλήγμα για την Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η νεολαία των κομμάτων της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών και της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) πρότεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος για να οριστεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της συντηρητικής παράταξης για την καγκελαρία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.
170 από τους 277 συμμετέχοντες στο συνέδριο της νεολαίας της χριστιανικής ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης· οι υπόλοιποι 107 την καταψήφισαν.
Οι προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία κανονικά δεν θα διεξαχθούν πριν από το 2021, όμως οι κακές επιδόσεις των κομμάτων του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στη Γερμανία στις ευρωεκλογές του Μαΐου ενέτειναν τη σεναριολογία για το εάν και κατά πόσον θα διαρκέσει η κυβερνητική συνεργασία των CDU/CSU με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD).
Συνήθως, ο ή η αρχηγός του CDU είναι αυτομάτως υποψήφιος ή υποψήφια για την καγκελαρία. Ωστόσο αυτό πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση. Ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, ο Άρμιν Λάσετ, επισήμανε δημόσια πως η εκλογή της Κραμπ-Καρενμπάουερ στην προεδρία του κόμματός της δεν σημαίνει πως είναι αυτομάτως υποψήφια καγκελάριος.
Η απόφαση για το εάν θα γίνει ή όχι εσωκομματική ψηφοφορία για να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια της Χριστιανικής Ένωσης για το αξίωμα πιθανόν θα ληφθεί στο συνέδριο του CDU στη Λειψία τον Νοέμβριο.
Ούτε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, ούτε ο πρόεδρος του CSU Μάρκους Σέντερ ενστερνίζονται αυτή την προσέγγιση.
Η συντηρητική παράταξη που κυριάρχησε στα γερμανικά πολιτικά πράγματα μεταπολεμικά μοιάζει να τρεκλίζει τελευταία καθώς οι δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα φέρουν τους Πράσινους να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις, να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά του CSU. Το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή, βάσει αριθμού εδρών.
Τόσο η πτωτική πορεία του κόμματος στις δημοσκοπήσεις όσο και μια σειρά από γκάφες και ολισθήματα της Κραμπ-Καρενμπάουερ έχουν εντείνει τον εσωκομματικό διάλογο για το εάν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαδεχθεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%b1-cdu-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%87%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%b5%cf%83%cf%89%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%88.html).

 Το δε ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ήταν ο στόχος σφοδρών φραστικών πυρών που εξαπέλυσαν άλλες πολιτικές δυνάμεις το Σάββατο, μετά την θανάσιμη επίθεση ενός νεοναζί, που είχε στόχο συναγωγή.
Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην έφοδο του νεαρού, ο οποίος σχεδίαζε να διαπράξει πολύ περισσότερες δολοφονίες Εβραίων και προσπάθησε επανειλημμένα να εισβάλει στην συναγωγή της πόλης Χάλε. Ομολόγησε το έγκλημά του στην αστυνομία, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι ακροδεξιός εξτρεμιστής και η επίθεση είχε ελατήριο τον αντισημιτισμό.
Το AfD — το οποίο προβάλλει ανοικτά αντιμεταναστευτικές και ξενοφοβικές θέσεις — καταδίκασε την ενέργεια και απέρριψε τις τοποθετήσεις αρκετών πολιτικών από άλλους χώρους, για τους οποίους του αναλογεί σημαντικό μερίδιο ευθύνης.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Ζααρμπρίκεν, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Μάρκους Σέντερ, κατηγόρησε απερίφραστα την ηγεσία της AfD για υποκρισία.
«Δεν πιστεύω την υποκριτική ανησυχία που εκφράζεται από ορισμένους», ξεκαθάρισε ο Σέντερ, πριν προχωρήσει σε μια πολύ πιο ευθεία βολή: «Η AfD οδεύει να γίνει το αληθινό NPD στη Γερμανία», είπε, αναφερόμενος στο διαβόητο κόμμα της άκρας δεξιάς που τέθηκε εκτός νόμου το 2017, αφού η δράση του κρίθηκε ότι ήταν αντισυνταγματική.
Σε κομματική εκδήλωση της AfD στο κρατίδιο της Έσσης, ο συμπρόεδρος της ακροδεξιάς παράταξης Γεργκ Μόιτεν χαρακτήρισε το σχόλιο του Σέντερ «επίθεση» χωρίς «καμία βάση» με στόχο κατ’ αυτόν να εκτραπεί η προσοχή από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει η συναγωγή στη Χάλε να φρουρείται.
Σε άλλη εκδήλωση, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ο Αντρέας Στοχ, επικεφαλής της οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κρατίδιο, κατηγόρησε την AfD για αντισημιτισμό. Η παράταξη αυτή «εγγυάται ότι οι αντισημιτικές, ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις είναι επίσης παρούσες στα κοινοβούλια», τα τοπικά και το ομοσπονδιακό, στηλίτευσε.
Η AfD, κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 και μπήκε στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, το 2017, κατέγραψε μεγάλα κέρδη στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας.
Παράλληλα το Σάββατο, περίπου 3.000 άνθρωποι — κατά υπολογισμούς της γερμανικής αστυνομίας — συμμετείχαν σε πορεία στην πόλη Μάρμπουργκ στην μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στην Χάλε, καταδικάζοντας τον αντισημιτισμό καθώς και την ακροδεξιά εξτρεμιστική βία (https://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-frastika-pira-politikon-dinameon-enantion-tou-afd).

Ταυτόχρονα, σαν καθοδηγούμενη και χρηματοδοτούμενη από τη Ρωσία παρουσιάζει την Γκρέτα Τούνμπεργκ ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), Γιοργκ Μόιτεν, και ζητά τη διενέργεια σχετικής έρευνας από την Ε.Ε..
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Γιοργκ Μόιτεν, υποστηρίζει σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως η Γκρέτα Τούνμπεργκ θα μπορούσε να είναι «υβριδική απειλή», που «καθοδηγείται και χρηματοδοτείται από τη Ρωσία», γι' αυτό και ζητά τη διενέργεια σχετικής έρευνας.
Ο κ. Μόιτεν, αφού σημειώνει πως παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα μέτρα που λαμβάνει η Ε.Ε. για «την αποφυγή υβριδικών απειλών», ξεκαθαρίζει πως ως τέτοιες χαρακτηρίζει εκείνες που «επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων, αποδυναμώνουν τις κοινωνίες και υπονομεύουν την ενότητα».
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κίνηση του ευρωβουλευτή του AfD είναι τουλάχιστον περίεργη, μιας και πολλοί συνάδελφοι του Μόιτεν από το ίδιο κόμμα έχουν κατηγορηθεί πως είναι αφοσιωμένοι και χρηματοδοτούνται από την Ρωσία. Βέβαια, ό,τι δεν είναι εχθρικό προς τη Μόσχα, μπορεί να θεωρηθεί ρωσικός δάκτυλος.
Ο ίδιος, στη συνέχεια, τονίζει πως το κίνημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ «Παρασκευές για το Μέλλον», οι ενέργειες της Greenpeace και η παρουσία διασωστικών σκαφών στη Μεσόγειο «είναι επαγγελματικά και διαθέτουν σημαντικές πηγές χρηματοδότησης».
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μόιτεν, ο αντίκτυπος αυτών των δράσεων είναι ισχυρός στην πολιτική «εις βάρος άλλων στόχων» και ως εκ τούτου «συμβάλλουν στην απώλεια της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και της εξαθλίωσης της Ευρώπης».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο Μόιτεν ζητά σχετική έρευνα από την Ε.Ε. για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, θέλοντας ίσως να καταδείξει ό,τι αυτός θεωρεί ως υποκρισία των Βρυξελλών, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά τέτοια κίνηση από την Κομισιόν.
Ο ίδιος, βέβαια, διερωτάται κατά πόσο η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να αποκηρύξει οποιαδήποτε ρωσική ανάμειξη στο ζήτημα προτού διενεργήσει έρευνα, κάτι που μοιάζει σαν πιθανή αναφορά εφόσον η Μόσχα θεωρείται ένοχη για διάφορες πολιτικές προσωπικότητες και ποικίλα κινήματα στον δυτικό κόσμο χωρίς, φυσικά, αποδείξεις.
Η Ρωσία συχνά κατηγορείται ότι διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ευρώπης, έχοντας υποτιθέμενες σχέσεις τόσο με κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς επειδή εκείνη διστάζουν να υιοθετήσουν αντιρωσικές θέσεις (https://sputniknews.gr/kosmos/201910164882380-germanos-evrovouleftis-tunberg-rossia/).
Επιπλέον, στην Γερμανία, Θετική φαίνεται πως είναι η χώρα αυτή για την επανένωση της.

Αυτό πιστεύουν βάσει δημοσκοπήσεων εννέα στους δέκα Γερμανούς, παρότι στην πλειοψηφία τους, 29 χρόνια μετά, εκτιμούν ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί εναρμόνιση Ανατολής-Δύσης. Σημαντικές διαφορές απόψεων καταγράφονται επίσης σε ότι αφορά την Ευρώπη και τις μειονότητες, ενώ, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται στην πιο αξιόπιστη μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου Pew για την «Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Κομμουνισμού», αναδεικνύονται ξεκάθαρα οι διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται μεταξύ των Γερμανών που ζουν στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και σε εκείνους της πρώην Δυτικής.
Σχετικά με τις μειονότητες, το 36% των ερωτηθέντων στην Ανατολική Γερμανία εκφράζει αρνητική άποψη για τους μουσουλμάνους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική περιορίζεται στο 22%. Για τους Εβραίους, αρνητικά εκφράζεται το 12% στα ανατολικά και το 5% στα δυτικά κρατίδια. Για τους Ρομά, στην Ανατολική Γερμανία καταγράφονται 48% αρνητικές γνώμες, 34% στη Δυτική.
Σε ό,τι αφορά την επανένωση της Γερμανίας το 1991, το 91% των ερωτηθέντων στην Ανατολική Γερμανία εκτιμά ότι λειτούργησε θετικά για τη χώρα.
Πολύ κοντά, στο 89%, βρίσκεται το ποσοστό στη Δυτική Γερμανία. Ταυτόχρονα, μόνο το 23% των Ανατολικογερμανών είναι της άποψης ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι σήμερα εξίσου καλές και στις δύο περιοχές. Στην Δυτική Γερμανία το ποσοστό είναι λίγο υψηλότερο, όμως και πάλι χαμηλό, στο 32%. Σε αντίστοιχη έρευνα του 2009, το ποσοστό στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας έφθανε μόλις το 12%.
Οι Ανατολικογερμανοί παραμένουν ακόμη και σήμερα λιγότερο ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα, αλλά και τη συνολική κατεύθυνση της Γερμανίας. Η «ικανοποίηση από τη ζωή» στην ανατολική περιοχή φθάνει το 59%, όταν το 1991 ήταν μόλις 15%. Στα δυτικά κρατίδια το επίπεδο ικανοποίησης αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία, από το 52% στο 64%. 
Επιπλέον, όσοι ζουν στη Δυτική Γερμανία είναι κατά 20 μονάδες πιο πιθανό να δηλώσουν ότι οι αλλαγές που επήλθαν με την επανένωση της χώρας ήταν θετικές στους τομείς της παιδείας, της νόμου, της τάξης, των πνευματικών και οικογενειακών αξιών. Δεν διαπιστώνονται ωστόσο αποκλίσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης σε ό,τι αφορά την άποψη για την επίδραση της επανένωσης στο βιοτικό επίπεδο, την υγειονομική περίθαλψη και την εθνική υπερηφάνεια.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Γερμανίας εκφράζουν σαφώς πιο θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι οι συμπατριώτες τους στα ανατολικά κρατίδια. Στην Ανατολή θετικά εκφράζεται το 59%, στη Δύση το 71%.
Στο σύνολό τους οι Γερμανοί έχουν θετική άποψη για την ΕΕ κατά ποσοστό 69%, ενώ προφανώς οι οπαδοί της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) εκφράζονται πολύ λιγότερο υπέρ της ενωμένης Ευρώπης. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ εκείνων που δεν υποστηρίζουν την AfD, οι θετικές απόψεις για την ΕΕ είναι κατά 34% υψηλότερες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεπερνά όλους τους συναδέλφους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αποδοχή από τους πολίτες, οι οποίοι σε ποσοστό 57% εκφράζουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.
Η Μέρκελ είναι η μοναδική από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες με περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες: Εμανουέλ Μακρόν, Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτορ Όρμπαν ακολουθούν, με 45%, 28% και 27% αντίστοιχα.
Επίσης απολαμβάνει την μεγαλύτερη αποδοχή στη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, όπου μάλιστα οι ερωτώμενοι τη βαθμολογούν καλύτερα από τους ίδιους τους συμπατριώτες της. Παρ’ όλα αυτά, περίπου τα ¾ των Γερμανών εκτιμούν ότι η καγκελάριος διαχειρίζεται σωστά τα θέματα διεθνούς πολιτικής.
Στην ανατολική Γερμανία αυτή την άποψη διατυπώνει το 68%, ενώ στη δυτική το 75%. Η πλειοψηφία των πολιτών στην Ισπανία, τη Βρετανία και τη Λιθουανία εκφράζει επίσης εμπιστοσύνη στη Μέρκελ. Τις χειρότερες επιδόσεις της καταγράφει η καγκελάριος στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και την Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους τρεις Ρώσους λέει πως την εμπιστεύεται (http://www.pontos-news.gr/article/200648/germania-thetiki-gia-ti-hora-i-epanenosi-tis).
Τέλος στην Γερμανία, η κυβέρνηση της Θουριγγίας, ζητά την απόσυρση από το καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας του Björn Höcke, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας θέλει να στερήσει από τους αξιωματούχους της δεξιάς εθνικής πτέρυγας του AFD το καθεστώς τους ως δημοσίους υπάλληλους, με μακροπρόθεσμο στόχο του να είναι, είναι όπως λέγεται η πλήρης απαγόρευση του κόμματος αυτού.

Έτσι, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριος (του SPD), θέλει να αρνηθεί το καθεστώς δημόσιων υπαλλήλων, σε όσους από αυτούς ανοιχτά κηρύσσουν την δεξιά εθνική πτέρυγα της AfD (σε ένα νέο διωγμό πολιτικών βάσει φρονήματων), το καθεστώς δημόσιου υπαλλήλου. Συνεπώς, αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον κορυφαίο υποψήφιο της AfD και καθηγητή Björn Höcke.
"Αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ να εργαστεί ξανά ως δάσκαλος, τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν θέση στην δημόσια υπηρεσία και ένα δημοκρατικό κράτος πρέπει να ξεκινήσει μια συνταγματική διαδικασία για να του στερήσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου", δήλωσε ο Pistorius στο BamS.
«Όποιος συμμερίζεται τις ιδέες της πτέρυγας, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχει ο βασικός νόμος των δικαστών, εισαγγελέων, δασκάλων, αστυνομικών ή φορολογικών υπαλλήλων. "Εάν ομολογείτε ανοιχτά ότι υποστηρίζετε την πτέρυγα, τότε θα πρέπει να απορριφθεί το επίσημο καθεστώς ως δημοσίου Υπάλληλου".
«Η πτέρυγα της AfD μέχρι στιγμής κατατάσσεται από την Υπηρεσία για συνταγματική προστασία μόνο ως ύποπτη περίπτωση για βίαιη καταστροφή του πολιτεύματος. Η πτέρυγα θα συνεχίσει να ριζοσπαστικοποιείται», είπε ο Πιστόριος.
"Και αν η επιρροή της σε όλο το κόμμα της AfD συνεχίζει να αυξάνεται, είναι σωστή και η απαγόρευση της ίδιας της AfD."
Pistorius θεωρεί επίσης συν-ευθύνη την AfD για την ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση στο Halle:
«Η AfD προετοιμάζει το έδαφος για τέτοιες πράξεις Ορισμένοι αξιωματούχοι κάνουν ακόμα πολύ στοχευμένες, ιδιαίτερα ο κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος στην Θουριγγία, Björn Höcke.
Είστε υπεύθυνοι για την κοινωνική .. «Ανάπτυξη» που οδήγησε σε αυτή την πράξη: Η AfD έχει καταρρίψει με την γλώσσα που χρησιμοποιεί, όπως και τις λέξεις πως είναι τάχα γίνονται ριζοσπαστικές τέτοιες πράξεις. "
Η AfD αρνήθηκε κάθε ευθύνη. "Είναι βαθύτατα επαίσχυντο ότι, σε σχέση με αυτή την τρομερή πράξη στην Χάλε, τώρα ξεκινά μια τέτοια πολιτική τακτική συκοφαντίας", δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της AfD Jörg Meuthen στο συνέδριο του κόμματος της AfD στην Έσση.
Σε μια εμφάνιση κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Ερφούρτη ο Höcke για τις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία στις 27 Οκτωβρίου, ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση στο Χάλε ως «Αηδιαστική».
Τα δε βιβλία του Höcke περιγράφουν για κάποιους τον άψογο φασισμό. Ότι η κατανόησή του για τον λαό και το έθνος είναι βιολογική, για παράδειγμα, μπορεί να αποδοθεί σε προτάσεις όπως:
«Ο Λευκός και ο Μαύρος κάθισαν πριν από τον Αμερικανισμό, δηλαδή των ένωση πολλών ιδιαίτερα διαφοροποιημένων λαών σε με μία ταυτότητά μαζί. Τώρα έχουν έρθει μαζί σαν μία μια μάζα. Θα πρέπει να αποφύγουμε αυτή την μοίρα για τους Ευρωπαίους και να διατηρήσουμε ξεχωριστά τους Ευρωπαϊκούς λαούς.
Είναι η γενετική διάθεση που κάνει την διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους, το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, και όχι τις αξίες τους, για υπεράσπισή της ελευθερίας τους ή για δικαιοσύνη».
Ως εκ τούτου, για αυτόν σχετικά με την κατάσταση μιας κοινότητας δεν αποφασίζουν τα κοινωνικά ζητήματα, αλλά τη συμπεριφορά της. Αυτή δεν πρέπει πλέον να είναι ελεύθερη, αλλά πρέπει να ελέγχεται ρατσιστικά. Ο Höcke κατά συνέπεια, ο Höcke θέλει να εκτοπίσει ένα μεγάλο ποσοστό Γερμανών πολιτών, ώστε να σταματήσει "η βίαιη εκτόπιση των Γερμανών από την περιοχή των προγονικών οικισμών".
Για άλλους, όπως συμβαίνει συχνά, ο Höcke χρησιμοποιεί με την φρασεολογία των ναζιστών, την ιδέα του "ζωντανού χώρου", του "γερμανισμού" και τελικά την εξόντωση του "ρατσιστικά ανεπιθύμητου".
Για παράδειγμα, ο Χίτλερ ανέφερε σε μια ομιλία προς τους στρατηγούς το 1937: «Ο κύριος στόχος της γερμανικής πολιτικής είναι η προστασία και διατήρηση των μαζών του λαού και ο πολλαπλασιασμός τους.
Οι Γερμανοί είναι συνολικά πάνω από 85 εκατομμύρια ανθρώπου, που αντιπροσωπεύουν έναν ενιαίοι αυτοδύναμο φυλετικό πυρήνα στην Ευρώπη, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και αν βρίσκονται».
Αντίστοιχα σε βιβλίο του Björn Höcke λέγεται: «Πρώτα από όλα, μια νέα πολιτική ηγεσία θα πρέπει να υπομείνει διάφορες σοβαρές ηθικές εντάσεις: Να δεσμεύεται για τα συμφέροντα των αυτόχθονων ανθρώπων και πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να λάβει μέτρα που αντίκεινται στις πραγματικές ηθικές ευαισθησίες τους.
Εκτός από την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων μας, θα χρειαστεί ένα εκτεταμένο σχέδιο ανασυγκρότησης. Και φοβάμαι ότι κάνεις δεν θα πάρει μια πολιτική "σκληρής σκληρότητας", όπως ανέφερε ο Peter Sloterdijk. Αυτό σημαίνει ότι οι ανθρώπινες κακουχίες και οι άσχημες σκηνές δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν. Επομένως, τα κρατικά εκτελεστικά όργανα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθρώπινα, αλλά και όσο το δυνατόν πιο συνεπή. Οι υπαρκτές έκτακτες κρίσεις απαιτούν έκτακτες ενέργειες.
Ο Höcke βλέπει επίσης «κρίσεις που απειλούν την ύπαρξη της Γερμανίας» - και αυτό δεν σημαίνει οικονομικές κρίσεις, ή την κλιματική κρίση, αλλά την απώλεια της ταυτότητας "Γερμανικού λαού".
Η AfD ανησυχεί μόνο για αυτή την χώρα και το μέλλον των παιδιών μας», δήλωσε ο πολιτικός της AfD.
[Στα δε βιβλία του ο Χόκε, μιλά ουσιαστικά για κάποιους στα βιβλία του, για την ουσιαστική κατάργηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Γερμανία, όπως και ολων των ειδών κομματισμού και των πολίτικων ελίτ και του τύπου, καθώς και την εμφάνιση μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας, η οποία θα ξαναφέρει τάξη στο χάος, και θα καθοδηγήσει με σταθερό χέρι την Γερμανία.
Συχνά επίσης στα βιβλία του, ο Χόκε υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί, αναμένουν μία ιστορική φιγούρα, η οποία θα γιατρέψει τις πληγές των ανθρώπων, και θα φέρει τάξη στο χάος, μία πεποίθηση βαθιά χαραγμένη μέσα στην ψυχή κάθε Γερμανού.
Για τον εαυτό του ο Χόκε υποστηρίζει ότι ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι θα αποτελέσει μελλοντικά μία πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική φιγούρα.
Ο δε Χόκε, κάνει συχνά με την δεξιά πτέρυγα της οποίας ηγείται, πολλές εορταστικές εκδηλώσεις στο Kryffhauser
Στο μέρος αυτό, πολλοί Γερμανοί πιστεύουν με βάση τους Μεσαιωνικούς τους θρύλους, είναι θαμμένος ο διάσημος Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος Μπαρμπαρόσα, ο οποίος «κοιμάται εκεί» (σαν τον δικό μας «Μαρμαρωμένο Βασιλιά»), και περιμένει την ώρα που θα τον έχει ανάγκη η Γερμανία για να επιστρέψει και να την σώσει από το χάος (http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_1.html). 
Θα είναι δε κατά αυτούς, ο βασιλιάς που θα επιστρέψει στο βασίλειο του για να το σώσει όταν θα έρθει η κατάλληλη ώρα (μετά από 700 σχεδόν έτη), όπως είπε και ο ίδιος ο Χόκε σε κάποια ομιλία του.
Τα ίδια ακριβώς πίστευαν και το 1929 για τον Χίτλερ (δηλαδή πως ήταν τάχα ο ενσαρκωμένος «Μπαρμπαρόσα» που επέστρεψε για να σώσει ξανά την Γερμανία από το χάος).
Ο Χόκε, είναι για τους εχθρούς του ένας «Νέος Χίτλερ», ένας «Νέος Γκέμπελς» και Ναζί, ενώ οι οπαδοί του τον θεωρούν αντίθετα ηρώα.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Χόκε ονομάζεται από πολλούς οπαδούς του Anfuhrer, δηλαδή «ηγέτης», όπως ακριβώς ο Χίτλερ ονομαζόταν Fuhrer παλαιότερα από τους οπαδούς του, και ο Μουσολίνι ονομαζόταν από τους οπαδούς του Duce, αλλά και όπως ο Σαλβίνι στις μέρες μας στην Ιταλια, ονομάζεται από τους οπαδούς του «Καπιτάνο»].
Αλλά η περιγραφή από τον Höcke της ναζιστικής εποχής μοιάζει σε πολλούς "υποβαθμισμένη". Για αυτόν, οι Ναζί προσπάθησαν "με ωμή μέσα και μεθόδους για να θέσουν τις κρίσεις της εσωτερικότητας υπό έλεγχο. Αλλά αυτά είναι ακριβώς τα μέσα που ο ίδιος θεωρεί ακατάλληλα για την εποχή μας.
Συνεπώς, ζητά να ξαναγίνει η Bundeswehr "Ένας γνήσιος γερμανικός στρατός, ο οποίος και θα βασίζεται στις μεγάλες εθνικές στρατιωτικές παραδόσεις της Γερμανίας και θα αποτελείται μόνο από ντόπιους".
«Αν δυστυχώς θα χάσουμε ορισμένα τμήματα των ανθρώπων που είναι πολύ αδύναμοι ή απρόθυμοι να ενταχθούν στην προχωρημένη Γερμανοποίηση, με προσανατολισμό τον ισλαμισμό, αυτό δεν χρειάζεται να λέγεται καν χάσιμο».
«Ως πατέρας τεσσάρων παιδιών, φυσικά επιθυμώ μια ειρηνική αλλαγή στην χώρα μας. Διαφορετικά, θα χρειαστεί ένας νέος Κάρολος Μαρτέλος για να σώσει την Ευρώπη. "Ο Charles Martell διέσωσε την χριστιανική Δύση στην μάχη του Poitiers εναντίον των Αράβων.
«Μια νέα ελίτ" θα πρέπει να οδηγήσει αυτόν τον αγώνα. Πρόκειται για απόρριψη της δημοκρατίας, του διαχωρισμού των εξουσιών, του βασικού νόμου. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι αγροτικές περιοχές, ειδικά στα ανατολικά, θα αποτελούν μια "θέση κάλυψης".
Μόλις φτάσει η κρίσιμη καμπή, τότε εμείς οι Γερμανοί δεν θα κάνουμε τα μισά πράγματα", γράφει ο Höcke. Αυτό δεν είναι απλώς μια προσπάθεια να παραπλανηθεί και να αγνοηθεί ο χρόνος της ειρηνικής επανάστασης του 1989/1990, αλλά και ένα σαφές σκίτσο για μια βίαιη αντιπαράθεση και μια ανοιχτή απειλή εναντίον «ξένων» και «φιλελευθέρων». Είναι μια έκκληση για κάποιους στην ωμή βία.
[Ο ίδιος ο Χόκε ήταν 17 ετών το 1989, όταν έπεσε τείχος του Βερολίνου και είχε σχετικά μικρή λόγω ηλικίας και έλλειψης αξιώματος συμμετοχή στις τότε διαδηλώσεις κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος].
Οποιοσδήποτε δεσμεύεται στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανήκει κατά τον Höcke στις «μέτριες γουρουνο-έξυπνες μορφές της σημερινής κομματικής δημοκρατίας».  Αυτό που είναι άρρωστο δεν θα πρέπει να θεραπευθεί, αλλά να εξαλειφθεί, να εξαλειφθεί.
Ως εκ τούτου, είμαστε κατά τον Höcke στο τελευταίο στάδιο της δημοκρατίας, της οχλοκρατίας. Η οχλοκρατία σημαίνει κανόνας των μαζών. Κατά την γνώμη του, η δημοκρατία μας κυβερνάται από τον όχλο.
Σε προεκλογική ομιλία του στην Θουριγγία, ο Björn Höcke κατάγγειλε τα «κόμματα της σύμπραξης» - τα κυβερνητικά κόμματα – και υπόσχεται να αναβιώσει την δραστηριότητα του αεροδρομίου της Ερφούρτης, της πρωτεύουσας του κυρίως αγροτικού χώρου της πρώην ΛΔΓ.
Ο Höcke βρήκε τη λύση. Να φέρει νέες βιομηχανίες; Όχι. Να προβεί στην Ανάπτυξη του τουρισμού; Όχι. "Οι χάρτες θα μεταφέρουν τους μετανάστες πίσω στις χώρες καταγωγής τους", λέει υπό τα χειροκροτήματα των υποστηρικτών του. Οι Άραβες και οι Αφρικανοί πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους. Σταματήστε την κουλτούρα της υποδοχής. Θα αναπτύξουμε τον πολιτισμό του αποχαιρετισμού στους παράνομους πρόσφυγες. "
Το πρώτο βήμα, εάν η AfD έρθει στην ηγεσία του κρατιδίου της Θουριγγίας, στις περιφερειακές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, θα είναι να ξεκινήσει μια "επιθετική μαζική απέλαση" των μεταναστών που έφθασαν το 2015 και το 2016 στην περιοχή.
Ο ίδιος λέγεται ότι με τους οπαδούς του, που σταδιακά το πόθησε σε όλα τα επίπεδα του κόμματος του, έχει ήδη καταφέρει να απολύσει δύο πρώην ηγέτες του, τον Bernd Lucke και την Frauke Petry, οι οποίοι και του αντιτάχθηκαν.
Η τελευταία είχε προσπαθήσει να τον αποκλείσει μετά από μια ομιλία που ο Χόκε είχε πραγματοποιήσει στην Δρέσδη τον Ιανουάριο του 2017, στην οποια ο ίδιος είχε αναφέρει:
«Είμαστε, οι Γερμανοί, οι μόνοι άνθρωποι στους οποίους έχουν εμφυτεύσει ένα μνημείο ντροπής στην καρδιά της πρωτεύουσάς τους», δήλωσε αναφερόμενος στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο.
Ο πρώην δάσκαλος της ιστορίας και του αθλητισμού, ο Höcke είχε διακηρύξει επίσης, ότι η Γερμανία πρέπει να "στρέψει 180 μοίρες την πολιτική της ιστορικής της μνήμης".
Κάποιοι δε στο AfD τον συγκρίνουν τον Χόκε, τον ιδρυτή της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος (η οποια ιδρύθηκε το 2015), με τον Χίτλερ και τον Joseph Goebbels.
Αναλύοντας όλες τις ομιλίες του Höcke με μεγεθυντικό φακό, ο κοινωνιολόγος Andreas Kemper αποκάλυψε περίεργες ομοιότητες με τα κείμενα ενός πρώην μέλους του NDP (ενός ρατσιστικού, ρεβιζιονιστικού και αντισημιτικού κόμματος), του Landolf Ladig.
Ένα από τα αγαπημένα του έργα είναι η πραγματεία του Gustave Le Bon για την ψυχολογία των πλήθους. Ο δε σύμβουλός του, είναι ο Γερμανός εκδότης Götz Kubitschek, υποστηρικτής της Νέας Δεξιάς, ενός κινήματος που υπερασπίζεται μια εθνολογική και εθνική άποψη του κόσμου.
Ο Björn Höcke δεν πάει πολύ μακριά για κάποιους. "Είναι ένας εθνικιστής σκληρής γραμμής, αλλά ποτέ δεν έχει αρνηθεί το Ολοκαύτωμα", λέει ο Patrick Moreau, ένας ακροδεξιός ειδικός και ερευνητής στο CNRS στο Στρασβούργο.
Η δε φιλοδοξία του, είναι να ανοικοδομήσει μια ισχυρή Γερμανία που να είναι υπερήφανη για το παρελθόν της, πράγμα που σημαίνει επίλυση του ζητήματος της Γερμανικής ενοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπονοώντας παράλληλα ότι και οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί για αυτό, και όχι μόνο για την ανασύσταση της Wehrmacht, ενώ αν και ανήκει στην κατηγορία των ιστορικών ρεβιζιονιστών και μιλά για μία νέα Γερμανία, ο Höcke δεν μιλάει (ακόμα τουλάχιστον) για την επανακατάληψη χαμένων Γερμανικών περιοχών και είναι πολύ προσεκτικός σε ότι λέει», συνεχίζει ο Patrick Moreau.  
Οι δύο εκπρόσωποι της πτέρυγας μαζί με τον Χόκε, οι Andreas Kalbitz και Jörg Urban, οι οποίοι κατάφεραν, ιστορικές νίκες για αυτήν στο Βρανδεμβούργο και την Σαξονία τον Σεπτέμβριο του 2019 (http://alophx.blogspot.com/2019/10/2019.html).
Ο πρώτος κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε συνάντηση νεοναζί στην Αθήνα το 2007, ενώ ο δεύτερος είναι ο αρχιτέκτονας μιας προσέγγισης με το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida, το οποίο βρίσκεται υπό την ηγεσία ενός πρώην καταδίκου, του Λουτς Μπάχμαν.
Μία νίκη του Höcke στην Θουριγγία, η πτέρυγα αναμένεται να ολοκληρώσει έναν εξαιρετικό φετινό εκλογικό κύκλο στην Ανατολική Γερμανία.
Ο 47χρονος και καταγόμενος από την πόλη της Δυτικής Γερμανίας Lünen, Björn Höcke, είναι πεπεισμένος ότι θα διοριστεί μία μέρα σε υψηλό αξίωμα και αργότερα θα έχει το πεπρωμένο να γίνει Καγκελάριος όλης της Γερμανίας.
Για τον λόγο αυτό, χρειάζεται το κόμμα να είναι εξ ολοκλήρου στο χέρι του. Η στρατηγική του είναι να κατακτήσει την εξουσία από την βάση, ξεκινώντας από τα Ανατολικά Γερμανικά κρατίδια, το ένα μετά το άλλο, και αυτό θα αλλάξει, όταν έρθει η ώρα, σταδιακά την πλειοψηφία υπέρ του και στον ομοσπονδιακό επίπεδο.
Κατά την διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του δεξιάς πτέρυγας, τον Ιούλιο, μπροστά σε περίπου 800 υποστηρικτές του στο Kyffhäuser υποσχέθηκε ότι η νυν φιλελεύθερή ηγεσία του κόμματος δεν ξαναέλεγε στις επόμενες εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία αυτού.
Πάντως, για κάποιους αναλυτές, ο Χόκε στις εκλογές αυτές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος του έτους του 2019, ο Höcke δεν θα να είναι υποψήφιος. Για αυτούς και ο ίδιος γνωρίζει ότι αυτή η προοπτική είναι, προς το παρόν, μη αποδεκτή για πολλούς εθνικούς συντηρητικούς της AfD.
Έτσι ο ίδιος, σε μία αψογά τακτική εσωκομματική πολιτική κίνηση, έσπρωξε τα πιόνια του, συμπεριλαμβανομένου του Kalbitz και σφράγισε μια συμμαχία με την πρώην αντιπάλου του, την Alice Weidel, μία εκ των ηγετών του κόμματος.
"Η συμπρόεδρος θέλει να παραμείνει η ίδια στο τιμόνι του κόμματος, αλλά ξέρει ότι πρέπει να αφήσει και κάποια δύναμη στην δεξιά πτέρυγα για να αποφύγει μία πλήρη κομματική διάλυση", λέει ο Patrick Moreau.
Αυτός ο εσωτερικός αγώνας αναμένεται να έρθει στο φως μετά τις εκλογές στην Θουριγγία, ενώ μέχρι τότε, πιστεύει, οι άνθρωποι αυτοί θα σταματήσουν να τσακώνονται δημοσιά, για να μην τρομάξουν τους ψηφοφόρους τους.
Την δε ερχόμενη άνοιξη, η AfD πρέπει να καθορίσει τις βασικές γραμμές της κοινωνικής πολιτικής της. Ο Höcke θέλει να επιβάλει την έννοια της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με την εγγύηση αντίστοιχου επιπέδου των συντάξεων στο 50% του τελικού μισθού και την ευκαιρία για μικρές υποχωρήσεις για να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα του κράτους, το οποίο θα πρέπει να δίνεται μόνο σε Γερμανούς.
[Με τους προγόνους του να έχουν αποβληθεί από την πρώην Ανατολική Γερμανική περιφέρεια της Ανατολικής Πρωσίας, ο Höcke είναι ένας από τους πολλούς "εξόριστους" απογόνους των Γερμανών που έφυγαν από τα μέρη αυτά με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
(Συγκεκριμένα, οι ρίζες του Χόκε βρίσκονται κοντά στο χωριό Neuwied στον Ρήνο. Ο Höcke μεγάλωσε ως «παιδί σάντουιτς» μεταξύ δύο αδελφών στο Anhausen στην Ρηνανία-Παλατινάτο - η δε μητέρα του και η γιαγιά του ήταν νοσοκόμες, ενώ ο πατέρας του ήταν ένας δάσκαλος ειδικής εκπαίδευσης σε ένα σχολείο για τους τυφλούς.
Οι παππούδες ήρθαν από την Ανατολική Πρωσία. Ο Höcke εξήγησε σε μια συνέντευξη πριν από λίγο καιρό ότι είχε επισκεφθεί συνειδητά το σπίτι των παππούδων του: «Δεν ήθελα να αφήσω αυτόν τον ονειρικό κόσμο να καταστραφεί».
Είναι επίσης γνωστό ότι ο Höcke πήρε το πτυχίο σε μια κρατική σχολή γυμναστικής στο Neuwied. Είναι επίσης γνωστό ότι στα νιάτα του ο ίδιος ήταν μέλος της Junge Union (JU).
Στην συνέχεια, ο Χόκε ξεκίνησε νομικές σπουδές στην Βόννη, τις οποίες σταμάτησε μετά από μόλις δύο εξάμηνα, άλλαξε τον τομέα σπουδών του, και σπούδασε στο Gießen ιστορία και αθλητισμό).
Πολλοί από αυτούς δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τα εδάφη των προγόνων τους, αλλά εξακολουθούν να αισθάνονται δεμένοι με αυτά τα μέρη δεκαετίες αργότερα. Συγκεντρώνονται σε παμπ για να μιλήσουν για την γενεαλογία τους, να επισκεφτούν μνημεία για τους προγόνους τους που έφυγαν από τον Κόκκινο Στρατό, καθώς και για να χρησιμοποιήσουν φόρουμ στο διαδίκτυο για να μιλήσουν για την υποβλητική γερμανική έννοια της "πατρίδας".
Οι ίδιοι, θεωρούν τους εαυτούς τους τα αληθινά «θύματα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μιλούν για την «εθνοκάθαρση της Γερμανικής Ανατολής». Τα δικαιώματα των προσφυγών των πρώην Ανατολικών συνόρων της Γερμανίας ήταν κάποτε έντονα αμφισβητούμενα θέματα.
Αυτά τα ερωτήματα έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική ατζέντα της Γερμανίας και η AfD προσπαθεί για κάποιους πολιτικούς αναλυτές να τα επαναφέρει στην επικαιρότητα, προκειμένου να «αλιεύσει» τις ψήφους των ατόμων αυτών].
Επιπλέον, στην Γερμανία αν και η Αριστερά φαίνεται να είναι αρχικά ο νικητής των εκλογών στην Θουριγγία, στην πραγματικότητα, η δεύτερη δύναμη ακροδεξιά AfD υπό την ηγεσία του Μπγιορν Χόκε, φαίνεται να είναι η πραγματική κερδισμένη αυτών των εκλογών.
Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 29,5% (28,2% το 2014) αναδεικνύεται για πρώτη φορά ισχυρότερη πολιτική δύναμη στην Θουριγγία, σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των σημερινών κρατιδιακών εκλογών.
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) μένει στην τρίτη θέση με το ιστορικό χαμηλό 22,5% (33,5% το 2014), ενώ μεταξύ των νικητών της αναμέτρησης συγκαταλέγεται η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις της βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστό 24% (10,6% το 2914).
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υφίσταται και νέα καθίζηση των ποσοστών του και από το 12,4% του 2014 περιορίζεται στο 8,5%, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν σχεδόν στα προηγούμενα ποσοστά τους, με 5,5% (5,7% το 2014). Οριακά εξασφαλίζουν για την ώρα την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 5%, διπλασιάζοντας ωστόσο τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.
Εξαιρετικά περίπλοκη αναμένεται να αποδειχθεί, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς η διατήρηση του σημερινού σχήματος Αριστεράς-SPD-Πρασίνων δεν συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των Σοσιαλδημοκρατών.
Τα κόμματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται - ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος - να συνεργαστούν με την AfD, ενώ ο αριστερός Πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελοβ δεν έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και «δεν θα αποτελούσε επιλογή» του.
Η δε Εβραϊκή κοινότητα ανησυχεί μετά την νέα άνοδο του ακροδεξιού AfD στην Θουριγγία (https://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-i-evraiki-kinotita-anisixi-meta-ti-nea-anodo-tou-akrodeksiou-afd-sti-8ourigia).
Στους μεγάλους νικητές των χθεσινών τοπικών εκλογών ανήκει και το ακροδεξιό εθνολαϊκιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία υπερδιπλασίασε μεν την εκλογική της δύναμη σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια, αλλά δεν αναδείχθηκε στο πιο ισχυρό κόμμα στο κρατίδιο, η μόνη παρηγοριά για το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Tύπος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα το Die Linke έφθασε στο 21% από το 28,2% των εκλογών του 2014, χάρις στη χαρισματική μορφή του Ράμελο, το ακροδεξιό AfD εκτινάχθηκε στο 23,4% από το 10,6%, υπερδιπλασιάζοντας τα ποσοστά του για να καταγράψει άνοδο 12,8%, η δεξιά CDU της Μέρκελ βουλιάζει στο 21,8% από το 33,5% για να χάσει 11,7%, το SPD υποχωρεί σε μονοψήφια ποσοστά, καταρρέοντας στο 8,2% από το 12,4% για να χάσει 4,2% και οι Πράσινοι υποχωρούν στο 5,2% από το 5,7% του 2014. Οι φιλελεύθεροι του Fdp μπαίνουν στην τοπική βουλή ξεπερνώντας το όριο του 5% από το 2,5% του 2014 χάρις στην κατάρρευση της CDU.
«Ο επικεφαλής του, Μπγιορν Χόκε, δεν είναι μόνο ο πιο γνωστός εκπρόσωπος του AfD, αλλά και ο πιο αμφιλεγόμενος σε ολόκληρο το κόμμα» σημειώνει το Spiegel στην διαδικτυακή του έκδοση. «Με τις ρατσιστικές και βαθιά αντιδημοκρατικές θέσεις του έγινε γνωστός και πέρα από τα σύνορα της Θουριγγίας.
Ως κεντρικός υποψήφιος του κόμματος πήρε σχεδόν το 24% των ψήφων και διπλασίασε το ποσοστό σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για μια νίκη για τον ίδιο, μια νίκη που δείχνει όμως ότι ακόμη η καυστικότητα και ριζοσπαστικότητα του λόγου του δεν αρκούσε για να προσελκύσει μόλις το ¼ του εκλογικού σώματος» (https://www.skai.gr/news/world/germania-politikos-seismos-sti-thouriggia).
Η εφημερίδα Die Welt επιχειρεί να βγάλει διδάγματα από την κάλπη της Θουριγγίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε τετελεσμένα που δεν μπορεί να προσπεράσει το Βερολίνο. «Το πρώτο είναι ότι η AfD χαίρει μεγάλης αποδοχής, ακόμη και εκεί που απροκάλυπτα εμφανίζεται ως ακροδεξιά. Με έναν επικεφαλής, όπως τον Μπγιορν Χόκε που διπλασίασε το εκλογικό ποσοστό και που ανοιχτά υποστηρίζει μια Γερμανία ρατσιστική, ιστορικά ρεβιζιονιστική και εθνικιστική.
Μόνο ανόητοι θα μπορούσαν να βρουν παρηγοριά στο επιχείρημα ότι το κόμμα είναι ανίσχυρο στο δυτικό τμήμα της χώρας. Διότι τύπους, όπως τον Χόκε και ομοϊδεάτες του, δεν μπορεί να αγνοήσει το κόμμα σε ομοσπονδιακό επίπεδο».    
Πολλοί εκπρόσωποι της κοινότητας των Εβραίων εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για τη μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία κατά τις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία χθες Κυριακή, λιγότερο από ένα μήνα μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε.
Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στη Θουριγγία «είναι ένα νέο τρομακτικό μήνυμα, το οποίο προκαλεί φόβους για νέα ενίσχυση των τάσεων και των νοοτροπιών της ακροδεξιάς στη Γερμανία», δήλωσε ο Κρίστοφ Χόιμπνερ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς με έδρα το Βερολίνο, μια οργάνωση που ίδρυσαν επιζήσαντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου.
«Υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές στις οποίες ένα τέτοιο κόμμα γιορτάζει επιτυχίες», σχολίασε η Σαρλότε Κνόμπλοχ πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου σε ανακοίνωσή της.
«Η διάβρωση της δημοκρατικής κουλτούρας συνεχίζεται», τόνισε.
Με ποσοστό 23,4% το AfD βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία στην ανατολική Γερμανία, πίσω από την άκρα αριστερά του Die Linke, αλλά μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άγγελλα Μέρκελ, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές του 2014.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι ακόμη πιο αξιοσημείωτο καθώς το AfD δέχθηκε πολλές επικρίσεις μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ, όπου ένας νεοναζί προσπάθησε να προκαλέσει μακελειό σε συναγωγή.
Εξάλλου ο υποψήφιος του AfD στο κρατίδιο αυτό, ο Μπγιορν Χόκε, έχει κατηγορηθεί ότι προετοίμασε το ιδεολογικό πεδίο για τον δράστη με τις δηλώσεις του κατά των δηλώσεων μεταμέλειας για τα εγκλήματα των ναζί. Το 2017 είχε μάλιστα χαρακτηρίσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος που ανεγέρθηκε στο Βερολίνο «μνημείο ντροπής».
«Πολλοί ψηφοφόροι στήριξαν ένα κόμμα που προετοιμάζει εδώ και χρόνια το πεδίο για τους αποκλεισμούς και τη βία της ακροδεξιάς», εξήγησε η Κνόμπλοχ, καταγγέλλοντας «την υποτίμηση της ναζιστικής περιόδου, τον ακομπλεξάριστο εθνικισμό» του AfD και την υποκίνηση «στο μίσος εναντίον των μειονοτήτων, ανάμεσά τους και η εβραϊκή κοινότητα».
«Όποιος ψήφισε το AfD γνώριζε ακριβώς τι έκανε», υπογράμμισε.
Τα εκλογικά αποτελέσματα της Θουριγγίας αποτελούν για το AfD την απόδειξη ότι μετατρέπεται σε ένα «λαϊκό πανγερμανικό κόμμα» και το χειρότερο είναι ότι ο τοπικός υποψήφιός του εκφράζει την πιο ακροδεξιά πτέρυγα του ακροδεξιού κόμματος. Το γεγονός ότι οι βίαιες, ξενοφοβικές και ρατσιστικές ομιλίες του δεν δημιουργούν προβλήματα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους αποτελεί ένδειξη ότι το AfD έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου;
[Ο δε Μέυθεν από την πλευρά του δήλωνε το καλοκαίρι: «Η δεξιά πτέρυγα στο κόμμα μας, είναι το πολύ στο 20%». Το Φθινόπωρο όμως ο ίδιος δήλωνε: Η δεξιά πτέρυγα στο κόμμα μας, είναι το πολύ στο 230%».
Με αυτόν τον ρυθμό, από ότι φαίνεται με βάση τις «σταθερές» απόψεις και τους υπολογισμούς του Μέυθεν, στις αρχές του έτους η δεξιά πτέρυγα της AfD, θα φτάσει το 40%, ενώ μέχρι το πολύ τα μέσα του έτους και μετρά θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 50%, ενώ μέχρι τα τέλη του έτους, θα έχει γίνει η απολυτή πλειοψηφία στο κόμμα, σε ποσοστό 90%].
To AfD κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του στην Θουριγγία, τα τριπλασίασε σχεδόν στη Σαξονία, φθάνοντας στο 27%, και σχεδόν τα διπλασίασε στο Βρανδεμβούργο, φθάνοντας στο 23,6%. 
Για το AfD τα αποτελέσματα στη Θουριγγία επιβεβαιώνουν «την παρακμή και πτώση των παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων», υπογραμμίζοντας ότι η CDU, το SPD και το Fdp ξεπερνούν μόλις το 30%, σε σχέση με το 24% του AfD, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια της ηγεσίας της γερμανικής ακροδεξιάς.
Μετά την επίθεση εναντίον της συναγωγής του Χάλε στις 9 Οκτωβρίου, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας Άνχαλτ, το AfD υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του στο 24%, καταγράφοντας άνοδο κατά 13,4% σε σχέση με τις εκλογές του 2014, γεγονός που θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητικό.
(Συγκεκριμένα, το κόμμα της Αριστεράς, είχε μικρή αύξηση των ποσοστών, της τάξεως του 1,3%, αφού έλαβαν ποσοστό 29,5%, από 28,2% που είχαν λάβει το 2014, ενώ η AfD της Θουριγγίας, αύξησε τα ποσοστά τους κατά 14 μονάδες, μιας και έλαβε 24% έναντι 10,6% που είχαν λάβει το 2014).
Η γερμανική εβραϊκή κοινότητα εξέφρασε τις ανησυχίες της για το αποτέλεσμα του AfD εκτιμώντας ότι «κάτι θεμελιώδες βγήκε εκτός ελέγχου από το πολιτικό σύστημα», προειδοποιώντας ότι «όταν ένα κόμμα σαν το AfD γιορτάζει τόσες νίκες υπάρχει ένα πρόβλημα». 
[Το μόνο σίγουρο φαίνεται πως είναι ότι αυτή η ισχυρή εκλογική νίκη θα δυναμώσει την θέση του στο κόμμα, όπως πιθανότατα και στις εσωκομματικές εκλογές στην AfD στα τέλη Νοέμβριου με αρχές Δεκεμβρίου του 2019, είτε ο ίδιος θέσει υποψηφιότητα σε αυτό, είτε επειδή κρίνει πως ακόμα δεν έχει φτάσει η κατάλληλη για τον ίδιο ώρα (αλώστε ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μπορεί να περιμένει για την ηγεσία του κόμματος), υποστηρίξει προσωρινά κάποιον άλλο.
Από ότι φαίνεται, πιθανότατα στο μέλλον, η Θουριγγία, η οποία κάποτε ήταν «προπύργιο» των Σοσιαλιστών και των κομμουνιστών, η οποία όμως πέρασε αργότερα εκλογικά στα χέρια του Χίτλερ (https://www.thetoc.gr/diethni/article/thouriggia-kalpazei-i-akrodeksia-para-tin-dunami-tis-aristeras), κατά αντίστοιχο τρόπο θα πέσει στις μέρες μας από τα χέρια της Αριστεράς σε αυτά της ακροδεξιάς AfD.
Ο δε ίδιος ο Χόκε δήλωσε αλώστε: «Την επόμενη φορά θα είμαστε το πρώτο κόμμα και θα καταφέρουμε να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Θουριγγία».
Πιθανώς ο Χόκε, θα προωθήσει σε προσωρινή ηγεσία στο κόμμα του κάποιο άλλο άτομο, π.χ. τον Τίνο Κρουπαλά (https://www.dw.com/el/%CF%8D%CF%86%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82/a-51053905), το οποίο θα είναι σχετικά ελεγχόμενο και προβλέψιμο, μέχρις έρθουν οι κατά τον ίδιο κατάλληλες συνθήκες για να αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία του κόμματος αυτού (π.χ. οικονομικό κραχ στην Γερμάνια ή ακόμα και παγκόσμια σαν αυτό του 1929-http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/11/blog-post_76.html, εξέγερση ισλαμιστών λαθρομεταναστών, νέα λαθρομεταναστευτική κρίση σαν αυτή του 2016).
Σε μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορέσει ο Χόκε μέσω ενός εκτάκτου ή και κανονικού συνέδριου στην AfD, να εκλεγεί βοηθούμενος και από τις έκτακτες συνθήκες (https://www.dw.com/el/%CF%8D%CF%86%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CE%BE%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82/a-51053905) νέος ηγέτης του, και εκμεταλλευόμενος το απολυτό αυτό πολιτικό χάος, καθώς και την απελπισία των Γερμανών, ακόμα και καγκελάριος όλης της Γερμανίας.
Και αυτό γιατί σε μία τέτοια εξέλιξη, ο ίδιος πιθανώς θα μπορέσει να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του κόμματος του, και προωθώντας τον εαυτό του ως τον «μεσσία» και «σωτήρα» της Γερμανίας, όπως ο ίδιος ο Χόκε έχει αρχίσει να βλέπει πια τον εαυτό του, όπως ακριβώς έβλεπε σταδιακά και ο Χίτλερ τον εαυτό του, πριν την κατάληψη της εξουσίας της Γερμανίας από τον ίδιο].
Οι δε ισορροπίες στην κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ φαίνονται όλο και πιο εύθραυστες, έπειτα από μία ακόμη αξιοσημείωτη πολιτική ήττα το Σαββατοκύριακο κι ενόσω οι εντάσεις με τον κυβερνητικό εταίρο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) κλιμακώνονται.
Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) βρέθηκε στην τρίτη θέση στις περιφερειακές εκλογές την Κυριακή, πίσω από το αριστερό κόμμα Linke, αλλά και από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θουριγγία, στην ανατολική Γερμανία, έρχεται έπειτα από παρόμοιες απώλειες για το CDU σε άλλα κρατίδια, αναφέρει το CNBC. Το κόμμα της Μέρκελ είδε τα ποσοστά του να πέφτουν στα ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας και του Βρανδεμβούργου, όπως και το SPD.
Το AfD παραμένει μια πραγματική και αυξανόμενη απειλή. Το κόμμα που πρωτοστάτησε εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης της Γερμανίας έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για κυβερνητικές πολιτικές που κυμαίνονται από τη μετανάστευση έως την οικονομία.
Εν τω μεταξύ, ο κυβερνών συνασπισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται επίσης το αδελφό κόμμα CDU, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU),  φαίνεται πιο ευάλωτος σε εθνικό επίπεδο δεδομένης της έντασης λόγω των μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής της κυβέρνησης.
Για τους Σοσιαλδημοκράτες, σύμφωνα με την Deutche Welle, οι εκλογές στη Θουριγγία επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά την τάση συρρίκνωσης της πολιτικής δύναμης του κόμματος. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εκλογή μιας νέας ηγεσίας του κόμματος αλλά και τη συζήτηση για την παραμονή του SPD στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (https://www.naftemporiki.gr/story/1527724). 
Επισης, η Άνγκελα Μέρκελ και η διάδοχός της στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών βρίσκονται σε δεινή θέση μετά την νέα ήττα στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία.
Οι Χριστιανοδημοκράτες βρέθηκαν στην τρίτη θέση στις εκλογές στην Θουριγγία με αποτέλεσμα Μέρκελ και Κάρενμπαουερ να έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για την πορεία του κόμματος. 
Μάλιστα βρέθηκαν πίσω από το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία, το οποίο συγκέντρωσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων.  
Το αποτέλεσμα, το οποίο η Κραμπ- Κάρενμπαουερ χαρακτήρισε «πικρό», έχει προκαλέσει ρήγμα στους Χριστιανοδημοκράτες για το αν θα πρέπει να συνεργαστούν με το αριστερό Die Linke, το οποίο ήρθε ξανά πρώτο στη Θουριγγία.
Σήμερα ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ στο CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξακολουθεί να είναι πιθανός υποψήφιος για την καγκελαρία αν και πέρυσι έχασε την μάχη για την ηγεσία του κόμματος από την Κραμπ- Κάρενμπαουερ, επέκρινε την Γερμανίδα καγκελάριο και ζήτησε να γίνουν αλλαγές.
Ο Μερτς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, επέκρινε «την αδράνεια και την απουσία ηγετικής ικανότητας της καγκελαρίου», η οποία «επεκτείνεται σαν νέφος στην χώρα» και κάλεσε την Μέρκελ να εγκαταλείψει την εξουσία νωρίτερα.
«Πέρα από όλους, η καγκελάριος είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο των επικρίσεων», πρόσθεσε, εκφράζοντας αμφιβολίες για το αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα κρατήσει δύο ακόμη χρόνια.
Η Μέρκελ, που κυβερνά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επί 14 χρόνια, έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφια για πέμπτη θητεία το 2021 και έχει προσπαθήσει να προετοιμάσει την αποχώρησή της, προωθώντας τη σύμμαχό της Κραμπ- Κάρενμπαουερ, όμως τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα.
Και αυτό γιατί μια σειρά από στρατηγικά λάθη έχουν πυροδοτήσει τις μουρμούρες για το πόσο ικανή είναι η Κάρενμπαουερ να αναλάβει την καγκελαρία στη θέση της Άνγκελα Μέρκελ.
Ακόμη ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι εσωτερικά προβλήματα, ίσως να μην κρατήσει μετά τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνουν οι εκλογές για την νέα ηγεσία τους.
«Μάχη εξουσίας στο CDU μετά τη συντριβή στη Θουριγγία», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt, η οποία εκτιμά ότι το CDU «υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ ευθύνεται για την εμφάνιση του AfD».
«Η ήττα στη Θουριγγία είναι αποτέλεσμα της κενής νοήματος πολιτικής του CDU σε εθνικό επίπεδο», εκτίμησε από την πλευρά του ο Άλεξ Φίσερ υπεύθυνος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Επικριτικός, ήταν και ο επικεφαλής της νεολαίας του CDU, ο Τίλμαν Κούμπαν, που επανέλαβε το αίτημα του για την διεξαγωγή ψηφοφορίας μεταξύ των μελών του κόμματος για τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών στις εκλογές του 2021 (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/816877_germania-anataraxeis-sto-cdu-meta-tin-tetarti-eklogiki-itta).

Στην Ιταλία, ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, αφού πρώτα συνέκρινε την γενοκτονία των Αρμενίων με το Κουρδικό, ζήτησε να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις προς την Άγκυρα.
Σε παρέμβασή του στην εκπομπή «Πάνω από ημίωρο» (Mezz’ora in più’) στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rai3, ο Σαλβίνι υποστήριξε πως «δεν φθάνουν οι εκκλήσεις, θα πρέπει να διαγραφεί όποια υπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» και ζήτησε «να σταματήσουν οι ευρωπαϊκές και ιταλικές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού, ενός ζητήματος που η στάση του -εναντίον της υποδοχής των μεταναστών και υπέρ του κλεισίματος των λιμανιών και των συνόρων της Ιταλίας- είχε έως πρότινος προκαλέσει μεγάλη πολεμική εντός της ΕΕ, ο Σαλβίνι σημείωσε: «Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό της Τουρκίας με τους μετανάστες, η Ευρώπη θα πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της».
Ο ακροδεξιός ηγέτης τόνισε, επίσης, πως «πριν έναν αιώνα είχαμε τη σφαγή, τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό κάλλιστα μπορεί να συγκριθεί με ό,τι συμβαίνει σήμερα, βάζοντας στη θέση των Αρμενίων τους Κούρδους».
[«Ένα βράδυ θα εισβάλουμε ξαφνικά χωρίς να το γνωρίζετε», έλεγαν οι Τούρκοι πριν την εισβολή και κατοχή της Κύπρου το 1974, ενώ την ίδια ακριβώς φράση χρησιμοποίησε και ο Ερντογάν πριν την τρίτη εισβολή του στην Συρία τον Οκτώβριο του 2019.
[Ο δε νυν Τούρκος «Σουλτάνος» Ερντογάν, προσπαθεί, όπως οι Τούρκοι πριν και επί Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή κατέκτησαν την Βυζαντινη Αυτοκρατορια με τον στρατό τους και τους πολέμους εναντίον του και να κάνει ακριβώς το ίδιο εις βάρος της πατρίδας μας στις μέρες μας.
Στέλνοντας όμως αυτή την φορά, εκατοντάδες χιλιάδες ισλαμιστές λαθρομετανάστες που στέλνει στην πατρίδα μας (οι οποίοι είναι απολυτά πιστοί στον ίδιο), την φυσική συνεχεία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για να την κατακτήσουν ξανά αυτή την φορά με την μάζα και τις συνεχείς γεννήσεις τους, και όχι μόνο με τα όπλα (αν χρειαστεί)].
Στη συνέχεια, ο ηγέτης της Λέγκας διεμήνυσε: «Εάν αυτή η κυβέρνηση φέρει ένα έγγραφο επαρκές, που θα σταματά την χρηματοδότηση και την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, εγώ θα το ψηφίσω. Πρέπει να σταματήσουμε τις ιταλικές κι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία» (https://www.ethnos.gr/kosmos/66573_salbini-na-stamatisoyn-oi-eyropaikes-hrimatodotiseis-stin-agkyra).
Στην Ιταλία επίσης, κατά κάποιους εξυφαίνεται ένα σχέδιο του Renzi για εμπλοκή του νυν πρωθυπουργού της Ιταλίας Jussepe Conte στο λεγόμενο «Russiagate».
Συγκεκριμένα,  το όνομα του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, αναφέρεται αυτές τις ημέρες, σε μία υπόθεση που αφορά τις αμερικανικές και ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στον Matteo Renzi να προβληθεί με το κόμμα του «ItaliaViva» στοχεύοντας στο μέλλον, να αντικαταστήσει τον Conte.
Σύμφωνα με έρευνα των «New York Times», ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε στην Ρώμη τον υπουργό Δικαιοσύνης William Barr για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με το «Russiagate», για να καταδείξει την συνωμοσία της CIA και του Ομπάμα εναντίον του.

Σε δύο περιπτώσεις, μία τον Αύγουστο και μία τον Σεπτέμβριο, ο Barr συναντήθηκε με τους επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και τον διοικητή του Τμήματος Πληροφοριών για την Ασφάλεια (Dis) Gennaro Vecchione. Στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανές παρατυπίες στη συνεργασία των ιταλικών αξιωματούχων με την «δημιουργία» της υπόθεσης «Russiagate», προκειμένου να αποδειχθεί η αδικία της έρευνας που διεξάγεται κατά του Trump, από τον ειδικό εισαγγελέα Mueller.
Ένα μέρος της έρευνας αφορά τον Μαλτέζο καθηγητή Jospeh Misfud, πρώην καθηγητή του Πανεπιστημίου «Link Campus University» με έδρα την Ρώμη, που ιδρύθηκε από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Vincenzo Scotti και από το οποίο προέρχονται ορισμένοι βουλευτές του M5. Γιατί ο Barr αναζητά μόνο εκεί τα «αποδεικτικά στοιχεία» για την δική του έρευνα;
Επειδή τον Μάρτιο του 2016 ο Misfud συναντήθηκε στο Πανεπιστήμιο «Link Campus University» με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον τότε σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Trump όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος πριν από δύο ημέρες σε συνέντευξη στον καθημερινό έντυπο, «La Verità». Με αυτούς τους όρους, η Ουάσινγκτον θα ζητούσε από τον Ιταλό πρωθυπουργό προσωπική χάρη, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών.
Όμως, ο Conte βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η κοινοβουλευτική επιτροπή πληροφοριών (Copasir) αναμένεται να έχει νέο πρόεδρο. Και ο Conte, επιβεβαίωσε την αγορά στρατιωτικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όλα τα γεγονότα ενώνονται και έχουν ένα κοινό στοιχείο. Η πρώτη επίθεση εναντίον του Conte προέρχεται από τον Renzi, που του ζητά να αναφέρει ενώπιον του «Copasir» για το τι συνέβη, ακριβώς επειδή ο Barr και ο εισαγγελέας Durham σκοπεύουν να αποδείξουν ότι ο Misfud, ο οποίος εξαφανίστηκε από την Ρώμη, ήταν πράκτορας της CIA που έστειλε η κυβέρνηση Ομπάμα. Άλλοι λένε ότι είναι ένας κατάσκοπος των Ρώσων, τον οποίο βοήθησε η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών.
Αυτές τις μέρες υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις που καλούνται να απαντήσουν οι ηγεσίες των υπηρεσιών πληροφοριών: Έχει ο Conte τους Ιταλούς αρχηγούς τους στην διάθεση του αμερικανικού υπουργού Δικαιοσύνης για προσωπικό του θέμα;
Υπάρχει κίνδυνος η ιταλική υπηρεσία πληροφοριών να συρθεί στην αμερικανική θεσμική και πολιτική σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου Trump και των αντιπάλων του, στην έκθεση Mueller; Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Renzi ζητεί από τον Conte να αφήσει την εξουσιοδότηση στις μυστικές υπηρεσίες, όπως έγινε στο παρελθόν με τους Marco Minniti και Gianni De Gennaro.
Τις τελευταίες ώρες σκεφτόμαστε επίσης τις πιθανές αλλαγές στην κορυφή της ηγεσίας, αλλά και τον ρόλο του Vecchione, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Conte και ο τελευταίος, συνεχίζει να τον υπερασπίζεται. 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι εξοργισμένος με τις αποκαλύψεις των ειδήσεων σχετικά με τις συναντήσεις που έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικές. Αλλά αυτό δεν συνέβη και η κυβέρνηση -που γεννήθηκε μετά την καλοκαιρινή κρίση του Salvini- που θα έπρεπε να ταξιδεύει σε ήρεμα νερά, βρίσκεται ήδη έρμαιο των κυμάτων, αλλά και του Renzi (https://www.zougla.gr/kosmos/article/to-sxedio-tou-renzi-ke-i-emploki-conte-sto-rusiagate).
Τον ίδιο μήνα, στην Ιταλία δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές συντηρητικών και ακροδεξιών αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Ιταλίας, με επικεφαλής τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ρώμης για να διαδηλώσουν κατά της νέας κυβέρνησης της χώρας.
Παράλληλα, οπαδοί ακροδεξιών κομμάτων της Ιταλίας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της Αριστεράς στη χώρα, σε μια εκδήλωση επίδειξη δύναμης στην οποία κάλεσε ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά.
Στην συγκέντρωση, που για πολλούς έφερε στην μνήμη την «πορεία στη Ρώμη» που έκανε στις 22 Οκτωβρίου του 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι, συμμετείχαν οι επίσης ακροδεξιοί Αδελφοί της Ιταλίας και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η συγκέντρωση με τίτλο «Ιταλική Υπερηφάνεια» διοργανώθηκε με συνθήματα κατά της συγκυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επί της ουσίας είχε στόχο να δείξει ότι η Λέγκα του Βορρά, το κόμμα με τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις στην Ιταλία, είναι ισχυρή.
Ο Ματέο Σαλβίνι εμφανίστηκε στην εξέδρα αγκαλιά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ στη συγκέντρωση συμμετείχε και το νεοφασιστικό κίνημα CasaPound (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/215493_akrodexia-sygkentrosi-epideixi-dynamis-sti-romi).
Το πλήθος, κρατώντας σημαίας της Λέγκας και της Ιταλίας, κατέκλυσε την Πιάτσα Σαν Τζοβάνι, όπου κατά παράδοση γίνονται οι συγκεντρώσεις των αριστερών κομμάτων και των συνδικάτων. Ο Σαλβίνι και οι σύμμαχοί του μίλησαν στους συγκεντρωμένους με φόντο το σύνθημα «Ιταλική Υπερηφάνεια».
«Αυτή είναι η Ιταλία που εργάζεται και υποφέρει, που ονειρεύεται και ελπίζει», είπε ο Σαλβίνι, μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων.
Η κυβέρνηση αυτή κατέρρευσε τον Αύγουστο όταν ο ηγέτης της Λέγκας, ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις που έφερναν το κόμμα του να προηγείται, αποχώρησε ελπίζοντας ότι θα προκαλούσε εκλογές και θα αναλάμβανε την πρωθυπουργία.
Όμως το Κίνημα 5 Αστέρων συμμάχησε με το Δημοκρατικό Κόμμα, στέλνοντας τη Λέγκα στην αντιπολίτευση. «Εμείς είμαστε ο λαός εναντίον της ελίτ, θα αλλάξουμε την ιστορία αυτής της χώρας», είπε ο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον ηγέτη της Λέγκας, 200.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Πριν από τον Σαλβίνι είχαν ανέβει στη σκηνή ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι της Φόρτσα Ιτάλια και η Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας. Τα τρία κόμματα ενώνουν συνήθως τις δυνάμεις τους στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών.
«Σ' ευχαριστώ Σίλβιο για τις μάχες που έδωσες και τις μάχες που θα δώσουμε», είπε ο Σαλβίνι, υποσχόμενος ότι η κεντροδεξιά θα παραμείνει ενωμένη «για να κερδίσουμε μαζί».
Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση «την πιο αριστερή στην ιστορίας μας» (https://www.crisismonitor.gr/2019/10/20/quot-kindynos-thanatos-quot-i-synergasia-mperloyskoni-akrodexias-stin-italia/) και είπε ότι κατέβηκε στην πολιτική πριν από 25 χρόνια για να σώσει την Ιταλία από τους «κομμουνιστές, προειδοποιώντας ότι τώρα ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος (https://www.iefimerida.gr/kosmos/italia-sygkentrosi-akrodexion-kata-tis-kybernisis). 
Στην Ισπανία, τρίτη δύναμη στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου ενδέχεται να είναι το ακροδεξιό κόμμα Vox, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία.
Μετά την απώλεια περίπου των μισών ψηφοφόρων του στο διάστημα μεταξύ των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου και των ευρωεκλογών και ενώ φαινόταν να αιμορραγεί και άλλο προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ), το ισπανικό ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ φαίνεται πως τελικά θα κάνει την ανατροπή.
Οι αναλυτές της έρευνας που δημοσίευσε η ABC εκτιμούν πως το Vox έχει τη δυναμική να αναδειχθεί τρίτο κόμμα μετά τους Σοσιαλιστές του PSOE και το PP. Από την άλλη, οι συνάδελφοί τους στη δεύτερη έρευνα πιστεύουν πως αυτό είναι δύσκολο σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά καθόλου απίθανο να συμβεί σε πολλές εκλογικές περιφέρειες.
Ωστόσο, εκεί που συγκλίνουν οι αναλυτές των δύο σφυγμομετρήσεων είναι πως το Vox δεν φαίνεται να αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφόρων του (2,6 εκατ. στις 28 Απριλίου), θα αυξήσει όμως τα εκλογικά του ποσοστά και τις έδρες του (σήμερα έχει 24 έδρες) χάρη στη συνδρομή δύο παραγόντων: στην αυξημένη αποχή και στην εκλογική καθίζηση των κεντροδεξιών Ciudadanos.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GAD3, οι ψηφοφόροι του Vox είναι μακράν εκείνοι που προθυμοποιούνται περισσότερο να προσέλθουν στις κάλπες (μετά τους εθνικιστές Καταλανούς) και αναμένεται η αποχή των οπαδών του να είναι μικρότερη απ' όσο στα άλλα κόμματα. Επίσης, είναι οι πλέον «πιστοί» στο κόμμα, με μικρότερη τάση μεταπήδησής τους σε άλλες κομματικές παρατάξεις (https://www.zougla.gr/kosmos/article/trito-koma-to-akrodeksio-vox-simfona-me-tis-dimoskopisis-stin-ispania).
Επίσης, στην Ιταλια, μεγάλη νίκη πέτυχε η Lega του Salvini στην Ούμπρια, άλλοτε προπύργιο της Αριστεράς.
Ο Salvini  κέρδισε το στοίχημά του να εκδιώξει από την εξουσία την αριστερά έπειτα από 70 χρόνια και πέτυχε μεγάλη νίκη πέτυχε στην περιφέρεια της Ούμπρια, μία περιοχή η οποία αποτελεί παραδοσιακό προπύργιο της αριστεράς.
Ο Salvini ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη την επαρχία είναι εκπληκτικά», εκφράζοντας «τη χαρά και τη συγκίνησή του» για τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν την Donatella Tesei, την υποψήφια της δεξιάς, να καταγράφει προβάδισμα 20 μονάδων.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η Tesei συγκεντρώνει ποσοστό 57,55%, έναντι 37,49% του Vincenzo Bianconi, τον οποίο στηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα κα το Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία πριν δύο μήνες, ο οποίος αντικατέστησε τη συμμαχία μεταξύ της Lega και του M5S, που παρέμεινε στην εξουσία μόνο για 14 μήνες.
Ο  Salvini εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής (64,4%, 9 μονάδες περισσότερο από το 2015), διαβεβαιώνοντας ότι η Lega «επιβεβαίωσε ότι είναι το πρώτο κόμμα της Ιταλίας».
«Απελευθερώσαμε την Ούμπρια, τώρα θα απελευθερώσουμε την Ιταλία», δήλωσε ενθουσιασμένη η Giorgia Meloni,  επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας».
Σε συνάντηση πριν την διεξαγωγή των τοπικών εκλογών ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte διαβεβαίωσε ότι «για εμένα, τίποτα δεν θα αλλάξει τη Δευτέρα.
Θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα».
Όμως ο Salvini εκτίμησε ότι οι εκλογές στην Ούμπρια αντιπροσωπεύουν «την πραγματική Ιταλία» και «όχι την Ιταλία που βρίσκεται προσωρινά στην κυβέρνηση».
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε περιοδεία στην Ούμπρια επί εβδομάδες προωθώντας την δέσμευσή του να υιοθετήσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αντέχει η οικονομία της Ιταλίας, όμως η Lega επιμένει ότι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.
Η Ούμπρια είναι η όγδοη νίκη για τη δεξιά σε τοπικές εκλογές μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Ο Salvini διαβεβαίωσε άλλωστε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την Ούμπρια ως εφαλτήριο για να κερδίσει τις τοπικές εκλογές και σε ένα άλλο προπύργιο της αριστεράς, την Εμίλια- Ρομάνια, όπου πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο, και αργότερα την Τοσκάνη την άνοιξη.
Στην ίδια την Ιταλία οι επαρχίες έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και διαχειρίζονται οι ίδιες το σύστημα υγείας τους, τις μεταφορές, τους αυτοκινητόδρομους και τα σχολεία (https://www.triklopodia.gr/m%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-lega-%cf%84%ce%bf%cf%85-salvini-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%8d%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%ac/).
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία πριν δύο μήνες, ο οποίος αντικατέστησε τη συμμαχία μεταξύ της Λέγκας και του M5S, που παρέμεινε στην εξουσία μόνο για 14 μήνες.
Ο Σαλβίνι εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής (64,4%, 9 μονάδες περισσότερο από το 2015), διαβεβαιώνοντας ότι η Λέγκα «επιβεβαίωσε ότι είναι το πρώτο κόμμα της Ιταλίας» (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b8%cf%81%ce%af%ce%b1%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%af%ce%bd%ce%b9.html).
«Απελευθερώσαμε την Ούμπρια, τώρα θα απελευθερώσουμε την Ιταλία», δήλωσε ενθουσιασμένη η Τζόρτζια Μελόνι επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας.
«Ποτέ στο παρελθόν η Ούμπρια με τους 884.000 κατοίκους της δεν αποτέλεσε τέτοιο θερμόμετρο για την εθνική πολιτική ζωή», σχολίασε η Μανουέλα Περόνε, αρθρογράφος της εφημερίδας «Il Sole 24Ore» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/italia-pros-niki-o-salvini-stis-topikes-ekloges-stin-oumpria).
Ο  Σαλβίνι εκτίμησε ότι οι εκλογές στην Ούμπρια αντιπροσωπεύουν «την πραγματική Ιταλία» και «όχι την Ιταλία που βρίσκεται προσωρινά στην κυβέρνηση».
Ο Σαλβίνι φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημά του να εκδιώξει από την εξουσία την αριστερά έπειτα από 70 χρόνια που κυβερνά την μικρή, τουριστική αυτή επαρχία, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση που διέρχεται αυτή η άλλοτε πλούσια περιοχή.
Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε περιοδεία στην Ούμπρια επί εβδομάδες προωθώντας τη δέσμευσή του να υιοθετήσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αντέχει η οικονομία της Ιταλίας, όμως η Λέγκα επιμένει ότι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.
Η Ούμπρια είναι η όγδοη νίκη για τη δεξιά σε τοπικές εκλογές μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.
Ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε άλλωστε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την Ούμπρια ως εφαλτήριο για να κερδίσει τις τοπικές εκλογές και σε ένα άλλο προπύργιο της αριστεράς, την Εμίλια- Ρομάνια, όπου πρόκειται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο, και αργότερα την Τοσκάνη την άνοιξη.
Στην Ιταλία οι επαρχίες έχουν μεγάλο βαθμό αυτονομίας και διαχειρίζονται οι ίδιες το σύστημα υγείας τους, τις μεταφορές, τους αυτοκινητόδρομους και τα σχολεία.
«Πρόκειται για ιστορική νίκη. Αν άφηναν να ψηφίσει και την υπόλοιπη Ιταλία, θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα», δήλωσε αμέσως με την γνωστή του έμφαση ο Σαλβίνι.
Ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι αυτό το αποτέλεσμα «γράφει Ιστορία», χαρακτηρίζοντάς το «εκπληκτικό» και τονίζοντας ότι του έδωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση.
Τι σημαίνει η νίκη Σαλβίνι στην Ούμπρια για τη συμμαχία που στηρίζει την κυβέρνηση Κόντε; Μία πραγματική ψυχρολουσία. Προς το παρόν εγκαταλείπεται κάθε μελλοντική συμπόρευση «πεντάστερων» και κεντροαριστεράς σε τοπικό επίπεδο. Οι αναλυτές εξηγούν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει τους Ιταλούς πως έχει καινοτόμες προτάσεις.
Το πρώτο κύριο χαρτί της, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, «κάηκε» εξαιτίας συνεχών ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων, κυρίως για το πώς πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Και οι συνεχείς αποστάσεις που λαμβάνει ο Ματτέο Ρέντσι, με το νέο κόμμα του, «Ζωντανή Ιταλία», σίγουρα δεν βοηθούν. «Θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τρία χρόνια, μόνο αν κάνουμε, όντως, χρήσιμα πράγματα», δηλώνει τώρα με νόημα ο γραμματέας των Δημοκρατικών, Νικόλα Τζινγκαρέττι.
Την ίδια ώρα μέσα στα Πέντε Αστέρια υπάρχουν τεράστια προβλήματα, αφού στην τοπική αυτή αναμέτρηση, το ψηφοδέλτιό τους, έλαβε μόλις το 7,4% των προτιμήσεων. Ο αρχηγός τους και υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο άρχισε να διαπιστώνει ότι το κίνημά του βρίσκεται σε συνεχή καθοδική πορεία.
Ο δε πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει και ένα ακόμα πρόβλημα. Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, λίγο πριν μπει στην πολιτική, προσέφερε νομική γνωμοδότηση σε επενδυτικό found που συνδέεται με το Βατικανό. Και στην συνέχεια φέρεται να το ευνόησε, με ειδική κυβερνητική απόφαση. Έως τώρα ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είχε διαψεύσει κάθε σχετική ανάμειξη, αλλά μετά τις σχετικές αποκαλύψεις θα κληθεί οπωσδήποτε να δώσει αναλυτικές εξηγήσεις.
Αν και οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι ο αποτέλεσμα στην Ούμπρια, που ήταν και η πρώτη μεγάλη δοκιμασία, μπορεί να γίνει αιτία να πέσει η συγκυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων, ωστόσο αν η Αριστερά χάσει και την Εμίλια-Ρομάνια, όπου βρίσκεται και η Μπολόνια, ίσως το μεγαλύτερο προπύργιο της Αριστεράς, τότε η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν θα μπορέσει να σταθεί (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/216572_sarotiki-niki-tis-akrodexias-toy-salbini-stin-oympria).

Τέλος, στην Ιταλια, κραυγή αγωνίας ήρθε από τον Προέδρο του κράτους αυτού Ματαρέλα, ο οποίος και προειδοποιήσει ότι εάν πέσει ο Κόντε, τότε η Ιταλια θα πάει σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. 
Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν μπορεί ένα αποτέλεσμα τοπικών εκλογών, όπως αυτό στην Ούμπρια την Κυριακή, να προκαλέσει κρίση στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία σχηματίστηκε μόλις πριν από δύο μήνες;  
Κι όμως είναι δυνατόν, εάν η Ιταλική κυβέρνηση αποτελείται από ένα «άχρωμο» Pd, ένα M5 που πέφτει στο 7% και μια κεντρο-αριστερά του LeU που δεν ακολουθεί τη γερμανική τάση (όπου ο Linke κέρδισε στη Θουριγγία).
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα, το άφησε να εννοηθεί πολύ καθαρά: είχε δείξει την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Conte αλλά και στα κόμματα της πλειοψηφίας που είχαν δεσμευτεί.
Είχαν δεσμευθεί να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση που θα νομοθετεί μέχρι το 2023, η οποία θα αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ, θα μειώσει την ένταση στις διεθνείς αγορές και θα επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα της Ιταλίας (δημόσιο χρέος ρεκόρ). Ωστόσο, έπειτα από τις εκλογές στην Ούμπρια, που κατέστρεψαν το M5 και ισχυροποίησαν τη Lega του Salvini στο 36%, το σενάριο αλλάζει.
Υπενθυμίζεται πως σε παρόμοια κατάσταση, ο πρώην πρωθυπουργός Massimo D'Alema είχε παραιτηθεί τον Απρίλιο του 2000. Αντιθέτως, ο Conte ζητεί από την πλειοψηφία να είναι πιο ενωμένη. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι μια κρίση στην κυβέρνηση δεν είναι ό,τι καλύτερο τώρα, δεδομένου ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Έτσι στην περίπτωση ενός ασταθούς κυβερνητικού σχήματος, η επιλογή είναι οι εκλογές τον Φεβρουάριο, όταν δηλαδή θα διεξαχθούν και οι εκλογές στην Emilia Romagna, όπου η Lega και το Fratelli d'Italia είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις.
Η Giorgia Meloni στην Umbria έχει φτάσει στο ρεκόρ της, 10%. Δηλαδή μόλις δύο μονάδες από το ιστορικό αποτέλεσμα στην περιοχή της Εθνικής Συμμαχίας του Gianfranco Fini και του Pinuccio Tatarella στα «χρυσά χρόνια».
Τα πρώτα βήματα του Conte μοιάζουν επομένως με αυτά της κυβέρνησης Prodi μεταξύ 2006 και 2008. Τότε αντί να εργάζονται για την ενοποίηση, η κεντροαριστερή εκείνη κυβέρνηση ήθελε πάση θυσία να μείνει στο Palazzo Chigi με τα λεγόμενα «παλατινά παιχνίδια».
Και για αυτόν τον λόγο έχασε τις επόμενες εκλογές, όταν η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, Φίνι και Μποξί το 2008 επέστρεψε στην κυβέρνηση κερδίζοντας με σχεδόν δέκα μονάδες.
Είναι προφανές ότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό, αντί να ενώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό,  αποδεικνύει ότι η ένωση μεταξύ του Pd και του M5 στερείται ενός πολιτικού σχεδίου.
Και η κρίση του κόμματος Μ5 είναι σαφής και έχει αιτία. Η κυβέρνηση Conte 2, η οποία δημιουργήθηκε με τις ευλογίες της Ευρώπης, ενώ και ο ίδιος ο Donald Trump έγραψε ένα ενθαρρυντικό tweet, έχει ήδη κληθεί από τις Βρυξέλλες για τον νόμο περί προϋπολογισμού. Χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε το σκάνδαλο στο Βατικανό που αγγίζει τον Conte αλλά και την αμερικανική πίεση στον Ιταλό πρωθυπουργό για το σκάνδαλο «Russiagate». Τα σύννεφα πάνω από το Palazzo Chigi πυκνώνουν (https://www.zougla.gr/kosmos/article/kravgi-agonias-apo-ton-matarela-ean-pesi-o-konte-pame-se-ekloges).
Στην δε Ισπανία, αναμένεται μετεκλογική συνεργασία  Ciudadanos με τους Σοσιαλιστές, αφού πρόθυμο να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι το κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos.
Αυτή η συνεργασία  άρει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η Ισπανία τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες τέσσερις φορές μέσα σε μια τετραετία.

Ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπέρτ Ριβέρα δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να στηρίξει τις προσπάθειες του απερχόμενου Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών δεν έχει ακόμη απαντήσει στο Ciudadanos. Μιλώντας σε ένα συνέδριο στη Γαλικία, είπε μόνο ότι "η μοναδική απαράδεκτη επιλογή είναι το πολιτικό αδιέξοδο", προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται "σταθερή κυβέρνηση".
Μολονότι οι Σοσιαλιστές κέρδισαν τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, δεν εξασφάλισαν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ο Σάντσεθ δεν κατάφερε να βρει συμμάχους για να σχηματίσει κυβέρνηση (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ispania-anamenete-meteklogiki-sinergasia-ciudadanos-me-tous-sosialistes).
Παράλληλα, στην ίδια χώρα, σάλος ξέσπασε στο διαδίκτυο με τις δηλώσεις του πρώην τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης, Χεσούς Φερνάντεθ, ο οποίος ανάρτησε σχόλιο στο twitter για τα όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία, μετά την ανακοίνωση της καταδίκης των 12 αυτονομιστών πολιτικών, ζητώντας την επέμβαση του στρατού.
Ο πρώην παίκτης της «βασίλισσας», που σήμερα αγωνίζεται στην ρουμανική Κλουζ, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter εικόνες από τις συγκρούσεις στην Βαρκελώνη και σχολιάζοντας ζήτησε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, την επέμβαση του στρατού στην Καταλονία.
«Θλιβερό αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία. Ο στρατός να επέμβει τώρα! Όχλος και κακοποιοί που διαδηλώνουν με αυτόν και ακόμη χειρότερο τρόπο για μία καταδίκη, που είναι εξάλλου και μικρή. Είναι τρελό. Ζήτω η Ισπανία!».
Η ακραία τοποθέτηση του Φερνάντεθ πυροδότησε την έκρηξη των χρηστών, καθώς είναι πολλές οι προσωπικότητες από διάφορους τομείς του δημόσιου βίου, του θεάματος και του αθλητισμού, που έχουν τοποθετηθεί είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο, όμως ο Ισπανός τερματοφύλακας ξεπέρασε τα όρια.
Αμέσως το tweet του Φερνάντεθ γέμισε με απαντήσεις κι αντιδράσεις θαυμαστών του, ή άλλων φιλάθλων, πολλές από αυτές ήταν αρνητικές, έως και προσβλητικές (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%83%ce%ac%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8e%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%b7.html).
Οι δε κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες στην Βαρκελώνη, όπως και το θέμα της εκταφής των οστών του Φράνκο (https://www.thetoc.gr/diethni/article/katalaniko-kai-ektafi-franko-ektokseuoun-ta-pososta-tou-vox), έχουν αυξήσει τα ποσοστά του ακροδεξιού κόμματος Vox και σε περίπτωση που οι εκλογές διεξάγονταν αύριο, τότε η ακροδεξιά παράταξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ θα γινόταν η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο.
[Το δε VOX το βοηθά επίσης στην άνοδο του στις δημοσκοπήσεις και η ταυτόχρονη μεγάλη λαθρομεταναστευτική κρίση στην Ισπανία. καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη].
Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστό 15% στο κόμμα. Ωστόσο, το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές είναι εάν η άνοδος του Vox είναι ευκαιριακή, ως αντίδραση των Ισπανών απέναντι στα Καταλανικά αιτήματα, ή εάν πρόκειται για μία συμπαγή μετατόπιση του δεξιού εκλογικού σώματος. Όπως φαίνεται, όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των προσεχών ημερών.
Ωστόσο, τρεις εβδομάδες πριν από τις κάλπες, όλοι φαίνεται πως χάνουν σε αυτό το εκλογικό παιχνίδι: το κυβερνών Σοσιαλιστικό PSOE βρίσκεται δημοσκοπικά κάτω από τον αριθμό των βουλευτών που συγκέντρωσε στις εκλογές της 28ης Απριλίου. Εμφανώς χαμένο βγαίνει από τις σφυγμομετρήσεις και το ΡΡ που, παρά την ισχνή άνοδό του, δεν φαίνεται να φθάνει τον στόχο των 100 εδρών, ενώ απώλειες εμφανίζονται να έχουν και εκείνα τα κόμματα που έμοιαζαν να διατηρούν τις δυνάμεις τους, όπως οι Podemos και το Καταλανικό κεντροαριστερό κόμμα της ERC.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, με τα επεισόδια στο αεροδρόμια του Ελ Πρατ στην Βαρκελώνη, στα πρότυπα των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ, και την επικείμενη εκταφή των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο από την Κοιλάδα των Πεσόντων, ο μόνος που φαίνεται να ευνοείται από την πολιτική συγκυρία είναι το Vox (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ektoksefsi-ton-pososton-tou-akrodeksiou-komatos-vox-stin-ispania).

Στην Αυστρία, οργή στους Τούρκους προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αυστριακού πολιτικού, Norbert Hofer, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από τις διαδηλώσεις των Τούρκων της Αυστρίας υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην Συρία, ο οποίος δήλωσε πως θα πρέπει να…διώξουν τους Τούρκους από την χώρα του.
Συγκεκριμένα η τουρκική κοινότητα της Αυστρίας που αριθμεί περίπου 180 χιλιάδες, κινητοποιήθηκε εθνικιστικά υπέρ της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Συρία, προχωρώντας σε δημόσιες διαδηλώσεις υπέρ της Τουρκίας.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη ανάταση πολλών Αυστριακών με αποκορύφωμα την δήλωση του Norbert Hofer, προέδρου του αυστριακού κόμματος, FPÖ, που ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να απελαθούν οι Τούρκοι από την Αυστρία (https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%85%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-%ce%b4%ce%b9%cf%89%ce%be%cf%84%ce%b5-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83-%cf%84%ce%bf/).
Στις εκλογές στην Πορτογαλία, νικητής αναδείχθηκε ο Σοσιαλιστής Κόστα, ο οποίος δεν εξασφάλισε όμως την πλειοψηφία.

Κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στις βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία, που επαναβεβαίωσαν την πρωτοκαθεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.
Στην πρώτη κατηγορία αδιαμφισβήτητα εντάσσονται οι Σοσιαλιστές. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το PS νίκησε κατά κράτος, παρόλο που απέχει δέκα έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, η αύξηση της εκλογικής δύναμής του και τα ποσοστά του, του δίνουν επαρκές περιθώριο, ώστε να αναζητήσει την προσήκουσα συνεργασία και τους πιθανούς συνδυασμούς για να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Ενισχυμένο κοινοβουλευτικά, το κόμμα του Αντόνιο Κόστα θα έχει την πρωτοκαθεδρία σε ένα Κοινοβούλιο, όπου η πυξίδα έχει στραφεί προς τα Αριστερά. Ο ίδιος ο Κόστα τόνισε, μετά την επικράτησή του, πως θα συνεχίσει την προηγούμενη κομματική συνεργασία που αρέσει τόσο στους Πορτογάλους. Όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν πως, θεωρητικά, η νέα κοινοβουλευτική θητεία του Κόστα θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Θεωρητικά, πάντα…
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το Μπλοκ της Αριστεράς (ΒΕ) δεν είδε να σημειώνεται κάποια σημαντική αλλαγή στα ποσοστά του σε σχέση με το 2015. Εντούτοις, το γεγονός είναι ότι πλέον παγιώνεται ως τρίτη δύναμη στην πολιτική σκηνή της χώρας, αντέχοντας στην πίεση των Σοσιαλιστών και την τακτική τους της «ωφέλιμης ψήφου».
Παρά την σύγκρουση, πολλές φορές σκληρή, στην προεκλογική περίοδο για τα ίδια στρώματα των ψηφοφόρων, η διαβεβαίωση του Κόστα για συνέχιση της συνεργασίας, αλλά και η δήλωση της επικεφαλής του αριστερού κόμματος Καταρίνας Μάρτινς ότι θα στηρίξει τον πρωθυπουργό, καθιστά το ΒΕ ως έναν ακόμη πιο σημαντικό παίκτη στο παιχνίδι της εξουσίας. Αλλά, ταυτόχρονα, παγιώνει και τις αξιώσεις του για να συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι.
Το Μπλοκ θέτει ως προϋποθέσεις την ανατροπή της εργατικής μεταρρύθμισης (αναπλήρωση των αργιών, των υπερωριών και της αποζημίωσης για απόλυση). Και πάνω απ' όλα σαφή συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είτε για το σύνολο της θητείας, είτε σε ετήσια ανανεώσιμη βάση.
Ο Αντρέ Σίλβα του οικολογικού κόμματος PAN κέρδισε τη συμπάθεια των κύκλων που μάχονται για το περιβάλλον και τη ζωοφιλία και ξεπέρασε τις αρχικές του προσδοκίες για εκλογή δύο βουλευτών.
Οι τέσσερις έδρες που κατέλαβε καθιστά την παράταξή του μία κοινοβουλευτική δύναμη που μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αναζήτηση εναλλακτικών συμμαχιών από την πλευρά του Κόστα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παρά τα κενά και τις ασυνέπειες στο εκλογικό του πρόγραμμα, το PAN απέδειξε πως είναι ικανό να διεισδύσει σε μία μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος.
Κερδισμένα είναι σαφώς και τα άλλα τρία νέα κόμματα που καταφέρνουν να εκλέξουν από έναν βουλευτή. Η σημασία της εισόδου στην Βουλή βέβαια της Φιλελεύθερης Πρωτοβουλίας (IL) του Κάρλους Γκιμαράς Πίντου, του «Ελεύθερου» (Livre) του Ρούι Ταβάρες και του ακροδεξιού «Αρκετά!» (Chega!), του Αντρέ Βεντούρα, είναι διαφορετική.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η είσοδός τους στην Βουλή καταδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την δυσφορία του εκλογικού σώματος προς τις παραδοσιακές πολιτικές παρατάξεις. Με τον Κάρλους Γκιμαράες η Πορτογαλία έχει τον πρώτο βουλευτή που εκλέγεται χάρις στη δύναμη και την εμβέλεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η περίπτωση του Ταβάρες αποτελεί την απόδειξη της επίμονης εργασίας στην βάση.
Η είσοδος του Βεντούρα στην Βουλή, που απέδειξε ότι γνωρίζει πώς να εκμεταλλεύεται τη δυσφορία του εκλογικού σώματος, με την εξτρεμιστική του κριτική, που όπως φαίνεται διαπερνά τις συνειδήσεις κάποιου ακροατηρίου, οδηγώντας στην ραγδαία άνοδο του Chega! Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Βεντούρα «μέσα σε 8 χρόνια θα είμαστε το πιο μεγάλο κόμμα της Πορτογαλίας».
Στον αντίποδα, η εκατόμβη της κεντρώας παράταξης CDS (από 18 σε μόλις 5 βουλευτές) και του δεξιού αντιπολιτευόμενου PSD αυξάνουν τις δυνατότητες ελιγμού του Κόστα. Η ηγέτιδα του CDS Ασουνσάο Κρίστας ήδη ανακοίνωσε την είσοδο του κόμματός της «σε έναν νέο κύκλο», με τη διενέργεια συνεδρίου και την εκλογή νέου ηγέτη.
Η Κρίστας χρεώνεται τα μεγάλα σφάλματα στην προεκλογική περίοδο, ιδίως την εμμονή της στη σκανδαλολογία γύρω από την υπόθεση του κλεμμένου πολεμικού υλικού από τη βάση Τάνκους, που δεν απέδωσε.
Σε αντίθεση με την Κρίστας, η ήττα του Ρούι Ρίο του PSD δεν ήταν τόσο ηχηρή όσο αναμενόταν. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, που επικαλείται το πρακτορείο LUSA, ο Ρίο κατόρθωσε, παρά τη μεγάλη γενικευμένη αποχή των ψηφοφόρων, να αποτρέψει κάποιους από τους ψηφοφόρους του κόμματός τους να απέχουν από τις κάλπες και να «κάνει ένα βήμα μπροστά», σύμφωνα με τη δική του ανάλυση.
θα δώσει χρόνο στον Ρίο να διαχειρισθεί την ήττα αυτή, την οποία ο ίδιος αποδίδει στην εσωκομματική κριτική και διχόνοια και στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης για την αρνητική εικόνα που διέδιδαν, «αποκαρδιώνοντας τους ψηφοφόρους».
Στους ηττημένους των χθεσινών εκλογών συγκαταλέγεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα (PCP), την κυβερνητική παράταξη που χτυπήθηκε δεινότερα από την πολιτική της «ωφέλιμης ψήφου», που προέταξε ο Κόστα.
Χωρίς σημαντική διάθεση αυτοκριτικής ο ηγέτης του Ζερόνιμου ντε Σόουζα εμφανίσθηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων να εκφράζει ξανά τη στήριξή του στην κυβέρνηση Κόστα και δήλωσε έτοιμος να συνεχίσει την εμπειρία της συνεργασίας.

συντάξεις, θέση στα κρατικά νηπιαγωγεία σε όλα τα παιδιά έως 3 ετών και επενδύσεις στην Υγεία (https://www.iefimerida.gr/kosmos/ekloges-stin-portogalia-nikitis-o-kosta).
Στην Μεγάλη Βρετανία, συμφωνία για το Brexit φαίνεται πως επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες μεταξύ του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των ηγετών της ΕΕ, η οποια όμως προκάλεσε θύελλα στο Λονδίνο.
Στην Βουλή των αναμένεται ότι θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη για το Brexit, αυτή την φορά όχι σε ευρωπαϊκό, αλλά σε ενδοβρετανικό επίπεδο, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να ψηφίσει επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες της ΕΕ, μετά και την έγκριση των βουλευτών στο σχέδιο της κυβέρνησης για ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου. 
Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον υπουργό της κυβέρνησης, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Βουλή, Τζέικομπ Ρις-Μογκ, σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση στο Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα συζητήσουν εάν θα εγκρίνουν τη νέα του συμφωνία για το Brexit ή η χώρα θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία.
«Ο πρωθυπουργός θα κάνει μια δήλωση ενημερώνοντας τη Βουλή (των Κοινοτήτων) για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συνοψίζεται σε μια πρόταση είτε για την έγκριση μιας συμφωνίας είτε για την έγκριση μιας εξόδου χωρίς συμφωνία», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η συζήτηση να διαρκέσει 90 λεπτά.
«Αυτό που θέλουμε είναι μια απάντηση «ναι» ή «όχι» από τη Βουλή – της αρέσει η συμφωνία ή όχι;»
Πάντως οι βουλευτές ενέκριναν μια αλλαγή στους κανόνες της συζήτησης του Σαββάτου, η οποία επιτρέπει να τεθούν σε ψηφοφορία πολλές τροπολογίες.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να επιτρέψει να δοκιμασθούν στο κοινοβούλιο ιδέες όπως το να εξαρτηθεί η αποδοχή της συμφωνίας από ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση ήταν αντίθετη στην αλλαγή αυτή, όμως έχασε τη σχετική ψηφοφορία με 287 ψήφους έναντι 275.
Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος της βόρειας Ιρλανδίας– που είναι κυβερνητικός εταίρος των Τόρις- όσο και των Εργατικών αλλά και του σκωτσέζικου SNP που καταδίκασαν την νέα συμφωνία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί το υπερσυντηρητικό κόμμα DUP, που έκανε γνωστή την αντίθεση του κόμματος στον συμβιβασμό που αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να εκφράζει την θέση μας, τόνισε πηγή του κόμματος. Ωστόσο, ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Guardian, ανέφεραν λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, ότι το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα έβαλε τελικά νερό στο κρασί του. Άμεση ήταν η αντίδραση στελεχών του κόμματος που έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το κόμμα δεν έκανε κωλοτούμπα.
«Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις Βρυξέλλες «δεν θα ενώσει την χώρα και πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του Brexit είναι να δοθεί στον λαό ο τελευταίος λόγος μέσω της λαϊκής ψήφου», δήλωσε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Οι Εργατικοί καταδικάζουν τη νέα συμφωνία για το Brexit καθώς είναι χειρότερη από αυτή της Τερέζα Μέι» λέει ο ηγέτης του κόμματος.
«Απ' όσα γνωρίζουμε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά», δήλωσε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο ίδιος τόνισε ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Brexit θέτουν σε κίνδυνο την «ασφάλεια των τροφίμων, τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σύστημα υγείας της Βρετανίας».
Υποστηρίζοντας την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης Εργατικών έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η συμφωνία ξεπουλά τα πάντα κι ότι διχάζει την χώρα.
«Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.
«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.
«Το Brexit που οραματίζεται ο Μπόρις Τζόνσον είναι μία έξοδος που προβλέπει μία πολύ χαλαρότερη σχέση με την Ε.Ε σε ότι αφορά τους κανόνες για τα προϊόντα διατροφής, την περιβαλλοντική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων», επισήμανε η Στέρτζον.
«Η Σκωτία δεν ψήφισε υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή και οι βουλευτές του SNP δεν θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit υπό οποιαδήποτε μορφή».

Οι θέσεις των τριών κομμάτων- Εργατικοί- DUP και SNP- λειτουργούν ανασταλτικά στα σχέδια της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, η οποία δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία στο βρετανικό κοινοβούλιο, μετά την διαγραφή 21 βουλευτών των Τόρις.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, αλλά και τον Νάιτζελ Φάρατζ, που ζητά αναβολή του Brexit και εκλογές.
«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία για το Brexit θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον.
Αλλά και ο ευρωφοβικός λαϊκιστής Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του Κόμματος του Brexit, τάχθηκε κατά της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας ότι «ειλικρινά» πιστεύει ότι πρέπει να απορριφθεί.
«Θα δεχόμουν περισσότερο μία νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, που είναι, ειλικρινά, πολύ κακή για εμάς, ή θα προτιμούσα μία αναβολή και εκλογές; Επιλέγω την δεύτερη εκδοχή».
 «Έχουμε συμφωνία για το Brexit», έγραψε στο Twitter o επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για τη νέα πρόταση που έλαβε τις ευλογίες της από τις Βρυξέλλες την ώρα που οι Εργατικοί και το Βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα του σκάβουν το λάκκο.
Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε το εφιαλτικό σενάριο του «Νο deal Brexit», με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Κομισιόν να ανακοινώνουν την επίτευξη συμφωνίας, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
«Έχουμε μία σπουδαία νέα συμφωνία που φέρνει πίσω τον έλεγχο - τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει φέρει σε πέρας το Brexit το Σάββατο ώστε να προχωρήσουμε σε άλλες προτεραιότητες όπως το κόστος ζωής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας), τα εγκλήματα και το περιβάλλον», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά το αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τους όρους της συμφωνίας.
«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και #deal - και έχουμε συμφωνία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας να βρούμε λύσεις. Προτείνω η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εγκρίνει αυτή τη συμφωνία», ήταν το μήνυμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (https://www.protothema.gr/world/article/936444/brexit-sumfonia-stis-vruxelles-thuella-sto-londino/).
Στην Μεγάλη Βρετανία, Έτσι, στην ψηφοφορία στην Βουλή στις 21 Οκτωβρίου του 2019, ο Μπόρις Τζόνσον, αναμένεται κερδίσει ή χάσει να προσφύγει σε εκλογές σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την κατάσταση, να εκμεταλλευτεί την ανανεωμένη δυναμική υπέρ του Brexit που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να χρεώσει τους Εργατικούς με προσπάθεια ακύρωσης του Δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη συμφωνία του Τζόνσον χειρότερη από αυτή που είχε προσκομίσει η Τερέζα Μέι και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Πολιτικά, βέβαια, ο Κόρμπιν αν και καταφέρνει έτσι να εκφράσει εσωκομματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να χάσει τους πλέον αριστερούς των Εργατικών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι στόχος του κόμματος είναι να ανατραπεί το Δημοψήφισμα.
Στρατηγικά, ο Κόρμπιν γνωρίζει ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να του δώσει και τη νίκη στη Βουλή έτσι ώστε να φανεί αποτελεσματικός και θριαμβευτής έναντι της εικόνας  του εκκεντρικού και απερίσκεπτου ηγέτη που έχει μέχρι τώρα.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στη ουσία η συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ αποτελεί συμφωνία παραμονής για έναν ακόμη χρόνο στην ενιαία αγορά με στόχο να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για μια νέα συμφωνία ώστε να μην υπάρξουν δασμοί.
Η στάση της ΕΕ παραμένει κλειδί για τη συνέχεια, καθώς μέχρι στιγμής οι ηγέτες στηρίζουν την προσπάθεια του Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, λέγοντας ότι δεν θα δώσουν νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο από τις έως τώρα εξελίξεις φαίνεται ότι όταν φτάνει η ώρα η ΕΕ κάνει πάντα έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων.
 Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι παράταση θα δοθεί μόνο στο ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων στη Μεγάλη Βρετανία, σενάριο που είναι αναπόδραστο σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας από τη Βουλή, καθώς ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει παράταση, όπως επιβάλλει ο νόμος που πέρασε η Βουλή, που πρακτικά συνεπάγεται ότι θα αναγκαστεί σε παραίτηση ή θα κατατεθεί ψήφος δυσπιστίας εις βάρος του.
Τα πιθανά σενάρια συνοψίζονται στο παρακάτω.
Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι, πρώτα και κύρια, το αν θα μεταστραφεί το βορειοϊρλανδικό DUP, και δεύτερον, το αν οι αντάρτες των Εργατικών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι πάνω ή κάτω από δέκα.
Ως προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, υπήρχε αισιοδοξία ότι ακόμη και αυτοί που καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που είχε φέρει η προηγούμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συνταχθούν πίσω από την πρόταση του Τζόνσον.
Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούσαν χθες διαβεβαιώσεις από τον Τζόνσον ότι, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία έως το τέλος του 2020, η Βρετανία θα υιοθετήσει τους όρους εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εγκαταλείψει την κοινή αγορά. (Το 2020 θεωρείται ορόσημο γιατί, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ε.Ε. συντεταγμένα, έως τα τέλη του 2020 θα ισχύουν περίπου όσα ισχύουν και σήμερα ως προς τις εμπορικές σχέσεις).
Η άλλη κατηγορία βουλευτών που κάποτε συνιστούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία, οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαγράφηκαν από τον Τζόνσον ως υπερβολικά «ήπιοι» στο θέμα του Brexit, δεν είναι γνωστό τι θα επιλέξουν σήμερα. Ο Τζόνσον αρέσκεται σε αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, ως εκ τούτου παρατηρητές σημείωναν ότι θα ήταν ταιριαστό να ηττηθεί σαν χαρακτήρας αρχαίας τραγωδίας, με μία ψήφο – εκείνη του αδελφού του, ο οποίος τον περασμένο μήνα γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση.
Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην πάει καν η συμφωνία σε ψηφοφορία. Αυτό θα συμβεί εάν υπερψηφιστεί η τροπολογία που απαιτεί από τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ζητήσει μετάθεση του Brexit, μέχρι να περάσουν από τη Βουλή όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σε αυτή την περίπτωση, το δράμα θα πάρει νέα παράταση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν περάσει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι έως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι, εφόσον παρέλθει η ημερομηνία αυτή χωρίς η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές (https://www.crisismonitor.gr/2019/10/19/brexit-o-tzonson-tha-paei-se-ekloges-me-i-choris-symfonia/).

Στην Ρουμανία, οι Ρουμάνοι βουλευτές ανέτρεψαν σήμερα την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Βιόριτσα Ντάντσιλα, ανοίγοντας τον δρόμο σε διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη μιας νέας πλειοψηφίας έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
«Σταματήσαμε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έβλαπτε την Ρουμανία», δήλωσε ο Λούντοβικ Όρμπαν, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος το οποίο ηγήθηκε της πρότασης μομφής.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 238 βουλευτές καταψήφισαν την Ντάντσιλα.
Η πρόταση μομφής χρειαζόταν 233 ψήφους για να περάσει στη ρουμανική βουλή που αριθμεί 465 έδρες.
Tην πρόταση μομφής κατά της «παράνομης» κυβέρνησης κατέθεσε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι «τίθεται τέλος στην διακυβέρνηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) η οποία δεν ασκείτο για τα συμφέροντα των πολιτών, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούσαν για τη διάσωση των εγκληματιών και την ευημερία των δικών τους φίλων».
«Το PNL αγωνίστηκε αδιάκοπα για τρία χρόνια εναντίον των καταχρήσεων του PSD, καταθέτοντας προτάσεις μομφής, απλές προτάσεις και ενημερώνοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Με τη σημερινή νίκη, κάνουμε το πρώτο βήμα προς την "φυσιολογική Ρουμανία", μια χώρα με επικεφαλής ειλικρινείς, σεβαστούς και τίμιους πολιτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που εκλέγονται ή προάγονται βάσει αποδεδειγμένων δεξιοτήτων και γνωρίζουν την δημόσια υπηρεσία για την οποία έχουν εκλεγεί ή απασχολούνται», προστίθεται στην ανακοίνωση πριν την ψηφοφορία.
Την πρόταση μομφής που κατέθεσε το PNL κατά της κυβέρνησης, υπέγραψαν τα κόμματα USR (Ένωση Σώστε την Ρουμανία), Pro Romania, PMP, UDMR και το ALDE.
Νωρίτερα, η Βιόριτσα Ντσαντσίλα, στην τοποθέτησή της, είχε επισημάνει πως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην χώρα θα προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει σε παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί για την ανάπτυξη (https://www.kathimerini.gr/1046510/article/epikairothta/kosmos/epese-h-kyvernhsh-ths-roymanias).
Εν συνεχεία, εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις ο επικεφαλής του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) Λούντοβιτς Όρμπαν έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου των διαβουλεύσεων που είχε ο Ρουμάνος πρόεδρος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο οποίος καλείται μέσα σε διάστημα 10 ημερών να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης για το κυβερνητικό σχήμα και πρόγραμμα, τα οποία εξετάζονται σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας.
«Έχω την τιμή να αναλάβω αυτήν την ευθύνη εξ ονόματος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος και εγγυώμαι ότι θα διαθέσω όλη την εμπειρία, τη γνώση, την ενέργεια που έχω για να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον» είπε ο κ. Όρμπαν και προσέθεσε: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της διαμόρφωσης της κυβέρνησης - σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα χρειάζεται μια σταθερή και αρμόδια κυβέρνηση - τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς η πραγματικότητα καθορίζει τη δημόσια δράση μας.
Θα δώσουμε στους Ρουμάνους αυτό που περιμένουν από εμάς, δηλαδή ακεραιότητα και αφοσίωση στην εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρουμανία».
Ο κ. Όρμπαν επεσήμανε ότι τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν σύντομα και οι περισσότεροι θα προέρχονται από το PNL και συμπλήρωσε - στην διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ότι ο αριθμός των υπουργείων δεν θα ξεπερνά τα 16 (https://www.zougla.gr/kosmos/article/roumania-entoli-sximatismou-kivernisis-pire-o-epikefalis-tou-pnl).
Στην δε Σκωτία, αυξάνεται η ζήτηση για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.
Αν και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου αυτές τις μέρες, το Εδιμβούργο «βράζει» με συχνές διαδηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας και οργή κατά της κεντρικής βρετανικής κυβέρνησης. Οι εξελίξεις στο Brexit έχουν ενισχύσει τις αποσχιστικές φωνές φανατικών εθνικιστών και μη, που βλέπουν την άλλοτε κραταιά Μεγάλη Βρετανία να είναι διχασμένη, αποπροσανατολισμένη και σε αναζήτηση πυξίδας.
Η Σκωτία αισθάνεται πιο αποξενωμένη από ποτέ, όπως δείχνει και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των Σκωτσέζων που ζητούν νέο δημοψήφισμα, θεωρώντας πιο ελκυστική την ιδέα μιας μικρής, φιλελεύθερης ευρωπαϊκής χώρας, παρά την παραμονή τους στο γεμάτο αδιέξοδα Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 52% των Σκωτσέζων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, έναντι του 48% που εκφράζει την αντίθεσή του. Η αύξηση είναι αξιοσημείωτη από το 2014, όταν στο σχετικό δημοψήφισμα οι πολίτες είχαν απορρίψει την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με 55,4%, θεωρώντας παρακινδυνευμένη αυτήν την κίνηση. Όμως, από τότε ήρθαν τα πάνω-κάτω στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βυθίζεται σε πρωτοφανή κρίση μετά την επικράτηση του Brexit και την ανυπαρξία στρατηγικής για τη συμφωνία αποχώρησης.
Οι Σκωτσέζοι -που ψήφισαν συντριπτικά (με 62%) υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση- θεωρούν ότι έχει διαρραγεί ο πολιτικός δεσμός που ένωνε τις διαφορετικές εθνότητες στο Βασίλειο και αντιμετωπίζουν με πολύ σκεπτικισμό την κεντρική πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας (τοπική πρωθυπουργός) Νίκολα Στέρτζον, υποσχέθηκε πως θα ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε να ληφθεί από το Σκωτικό Κοινοβούλιο η απόφαση διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος, μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
Δεν είναι μόνο το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP) του οποίου ηγείται, το οποίο αντιτίθεται στον Τζόνσον και στα σχέδιά του, αλλά και το Συντηρητικό Κόμμα της Σκωτίας, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία. Όμως, η Στέρτζον διστάζει. Παρά το γεγονός ότι οι φανατικοί εθνικιστές του κόμματός της την ωθούν να γίνει πιο τολμηρή και διεκδικητική έναντι του Λονδίνου, η πρωθυπουργός δεν βιάζεται.
Όπως τονίζουν πηγές του SNP, για να κινηθεί πιο αποφασιστικά η Στέρτζον, θα ήθελε το ποσοστό 50%-52% των Σκωτσέζων που δηλώνει ότι θέλει την ανεξαρτησία της Σκωτίας, να έφθανε το 60%!
Σε κάθε περίπτωση, έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των «φονταμενταλιστών» υπέρ της ανεξαρτησίας, εντός του κόμματος, που παραμένουν πιστοί στον προκάτοχό της, Αλεξ Σάλμοντ (τον πολιτικό που έβαλε την υπογραφή του για το πρώτο δημοψήφισμα). Επίσης, ζυγίζει τις οικονομικές επιπτώσεις μιας κίνησης χωρίς γυρισμό, όπως θα είναι η ανεξαρτησία.
«Θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία, αλλά όχι με τον τρόπο του Brexit…», είπε πρόσφατα στο συνέδριο του κόμματος, προσπαθώντας να διατηρήσει μια ισορροπία. Η Στέρτζον έχει υποσχεθεί ότι έως το 2021 θα έχει διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, αφού υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία υπέρ αυτής της θέσης στο Κοινοβούλιο του Χόλιροντ (της Σκωτίας).
Στο παρελθόν έχει τονίσει ότι, αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία, το σχέδιο της κυβέρνησής της είναι να μην εγκαθιδρυθούν σύνορα με τη Βρετανία, ώστε να συνεχιστούν οι σχέσεις των δύο οντοτήτων. Η Στέρτζον θέλει, πάντως, το δημοψήφισμα να έχει τη συναίνεση της κεντρικής κυβέρνησης, αφού γνωρίζει πως η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ρητά αποκλείσει την επαναφορά του άρθρου 30, βάσει του οποίου διεξήχθη το δημοψήφισμα του 2014.
Σε εκείνο το δημοψήφισμα, είχαν τεθεί πολλά ερωτήματα για τη σχέση της Σκωτίας με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, για το νόμισμα και την είσοδο στην Ε.Ε., σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης της περιοχής. Τότε, όμως, δεν υπήρχαν το Brexit και το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί η Βρετανία, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες του Λονδίνου να διαπραγματευτεί μια ήπια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για την Σκωτία, τα ερωτήματα που θα επανέλθουν σε περίπτωση δημοψηφίσματος είναι:
Αν θα παραμείνει η στερλίνα το εθνικό νόμισμα της Σκωτίας . Το 2014 το Λονδίνο είχε αποκλείσει αυτήν την επιλογή.
Αν η Ελισάβετ Β’ θα παραμείνει βασίλισσα της Σκωτίας . Η Ένωση των δύο Στεμμάτων (1603) μάλλον δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Πώς θα γίνει η είσοδος της Σκωτίας στην Ε.Ε. Θα πρέπει να περάσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκτός αν ζητηθεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, από κράτος-μέλος της Ε.Ε. Αντίστοιχες θα πρέπει να είναι οι επαφές και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αν και οι περισσότεροι συμφωνούν ότι τα προβλήματα στη Συμμαχία θα είναι λιγότερα.
Πώς θα διευθετηθεί το θέμα της βρετανικής πυρηνικής βάσης Trident που βρίσκεται στη Σκωτία.
Τα δύο μέρη πρέπει να μοιράσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία: Τα έσοδα από το πετρέλαιο, τον χρυσό, ακόμη και το δημόσιο χρέος. Το σκωτικό έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο του Ηνωμένου Βασιλείου (το 7% του ΑΕΠ της Σκωτίας ), διότι και οι δημόσιες δαπάνες είναι 13,6% πιο υψηλές από τις υπόλοιπες βρετανικές. Τα στατιστικά στοιχεία της σκωτικής οικονομίας δεν θα ενθουσιάσουν την Ε.Ε., καθώς δεν συμβαδίζουν με τις δημοσιονομικές αρχές της (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b1%cf%85%ce%be%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bd.html ). 
Τελικά, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε τελικά ότι στις 12 Δεκέμβριου, θα πραγματοποιηθούν τελικά οι πρόωρές βουλευτικές εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία (https://www.eleftheria.gr/%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82/item/243561-%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%89%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-12-%CE%B4%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1.html).
Τέλος, στην Μεγάλη Βρετανία, χείρα εκλογικής συνεργασίας έτεινε ο Farage στον Johnson με στόχο το Brexit, την στιγμή που σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στο 40% βρίσκονται οι Τόρις, ενώ στο 29% οι Εργατικοί.
Αν και οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμενόταν ότι θα είναι απρόβλεπτες, οι Συντηρητικοί δείχνουν να έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των Εργατικών, με 40%.
Το προβάδισμα αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι οι Εργατικοί εμφανίζονται διχασμένοι, με το πλέον αντιδημοφιλή ηγέτη στην ιστορία τους, σέρνονται σε αυτές τις εκλογές προκειμένου να κρατήσουν τα προσχήματα.
Ο J. Corbyn υποσχέθηκε το πρόγραμμά του να είναι ό,τι πιο ριζοσπαστικό έχει υπάρξει στη βρετανική πολιτική, με μαζικές εθνικοποιήσεις και υπερφορολόγηση εισοδημάτων πλέον των 80.000 στερλινών ετησίως.
Με τις πλέον αρνητικές προοπτικές, το ερώτημα είναι αν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα τερματίσει την ολέθρια θητεία του στη ηγεσία των Εργατικών και σηματοδοτήσει την αποχώρηση του από την πολιτική.
Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν την δική τους ατζέντα.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, σε άνοδο, στοχεύουν σε έδρες των Εργατικών όπου επικράτησε το remain ενώ το SNP της Σκωτίας βλέπει σε αυτές τις εκλογές την ευκαιρία να πάρει όσο περισσότερες, επιπλέον, έδρες είναι δυνατόν από τις 11 των συντηρητικών.
Στο μεταξύ, μονόδρομο για την επίλυση του θέματος με το Brexit θεωρεί ο επικεφαλής του κόμματος Brexit, Nigel Farage, τη συμμαχία με τους Tories του Boris Johnson.
«Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το Brexit είναι η δημιουργία μιας συμμαχίας «Leave»» δήλωσε ο Farage.
Όπως τόνισε εάν ο Johnson συμφωνήσει με την πρόταση του, θα μπορούσαν να κερδίσουν τις εκλογές.
Ωστόσο, προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα του θα διεκδικήσει κάθε έδρα μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Οι δηλώσεις Farage προκάλεσαν την αποδοκιμασία από τους Συντηρητικούς, που προειδοποιούν ότι η ψήφος στο Κόμμα Brexit του Nigel Farage θα μπορούσε να εμποδίσει τη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και θα μπορούσε να επίσης να φέρει τον Jeremy Corbyn στην εξουσία.
«Η ψήφος στον Farage φέρνει τον Corbyn στην Ντάουνινγκ Στριτ από την πίσω πόρτα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος James Cleverly.
«Δεν θα κάνει το Brexit – και θα δημιουργήσει ένα άλλο σαθρό κοινοβούλιο που θα λειτουργήσει».
Ο Farage έχει απευθύνει πρόσκληση στον Johnson να χτίσουν από κοινού τη «Συμμαχία του Leave». Ωστόσο τον προειδοποίησε πως εάν απορρίψει την προσφορά του, το Κόμμα Brexit θα διεκδικήσει τις ψήφους από όλα τα μέρη της Μεγάλης Βρετανίας.
Εφόσον στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου επικρατήσουν οι Συντηρητικοί – κάτι που φαίνεται να είναι και το κυρίαρχο σενάριο – και επανακτήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θεωρείται σίγουρο πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 με τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει υπογράψει ο Boris Johnson με τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πολιτικό πρόβλημα για τον Johnson εφόσον έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όσο και αν το σενάριο επικράτησης του Johnson φαντάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα, Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς αλλάζει άρδην και ραγδαία το πολιτικό τοπίο.
Σε περίπτωση που οι Εργατικοί κάνουν την έκπληξη, τότε μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μια νέα επαναδιαπραγμάτευση του Brexit και ένα νέο δημοψήφισμα.
Αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα ιδιαίτερα από τη στιγμή που και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα διαμηνύουν πως θέλουν την ακύρωση του Brexit.
Σημειώνεται πως η απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες είναι και πλέον αρμόδιες.
Άρα εφόσον τα κόμματα αυτά καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συμφωνία με την ΕΕ και νέο δημοψήφισμα.
Το χειρότερο σενάριο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και με τις περισσότερες παράπλευρες απώλειες – σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο – είναι οι εκλογές να βγάλουν μια νέα Βουλή, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.
Η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία και θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το Brexit.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο ενός άτακτου Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να αποτύχει να καταλήξει και να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι μια στιγμή καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επί της ουσίας οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν τι είναι αυτό που τελικά επιθυμούν.
Θέλουν να προχωρήσουν με το Brexit, όπως αποφάσισαν το 2016 με το σχετικό δημοψήφισμα, και άρα να εκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Boris Johnson ή θέλουν να αλλάξουν την απόφαση τους, να παραμείνουν στην ΕΕ και να εκλέξουν μια κυβέρνηση προφανώς με κορμό τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn;
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Βρετανοί πολίτες είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν και να δώσουν τη λύση σε ένα ζήτημα που εδώ και 3,5 και πλέον χρόνια απέτυχαν να διαχειριστούν τα πολιτικά κόμματα.
Προδομένοι από τον Boris Johnson δηλώνουν οι μισοί Βρετανοί κυρίως για την αποτυχία του να υλοποιήσει το Brexit έως τις 31 Οκτωβρίου, όπως επανειλημμένα διεμήνυε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.
Αν και ο Johnson δεσμευόταν με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπήρχε καμία περίπτωση αναβολής του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, πρόσφατα έστειλε επιστολή στην ΕΕ, ζητώντας παράταση του Brexit.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, το 49% των Βρετανών δηλώνει «προδομένο» από τον Boris Johnson και την αποτυχία του να υλοποιήσει το Brexit στις 31/10, ενώ το 57% δηλώνει απογοητευμένο για την απόφαση να παραταθεί το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Πρόκειται για ευρήματα που αν μη τι άλλο έρχονται να επιβεβαιώσουν το πόσο ρευστό είναι το πολιτικό κλίμα και τι μπορεί να βγάλει η κάλπη της 12ης Δεκεμβρίου, καθώς δεν αποκλείεται ο Johnson και οι Συντηρητικοί να έχουν μεγάλες απώλειες από τη δεξαμενή των Βρετανών ψηφοφόρων που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και που ενδεχομένως να στραφούν προς το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage.
Είναι μια παράμετρος σημαντική, καθώς το στοίχημα για τον Johnson είναι να καταφέρει πέρα από την εκλογική νίκη, να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή των Κοινοτήτων έτσι ώστε να καταφέρει να υλοποιήσει τη στρατηγική του (https://www.triklopodia.gr/%cf%87%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%b1-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%ce%bf-far/).
Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της χώρας αυτής, ο Ντόναλντ Τραμπ, ως  Νέος Κάτων» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/to-telos-tis-aftokratorias-ke-o-neos-kesaras), προβλέπει ότι σε αυτή θα ξεκινήσει σύντομα ένας νέος εμφύλιος πόλεμος (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B5/).
[Ο δε Τραμπ, όπως και ο Αλκιβιάδης στην Αρχαιότητα, ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, βίαιος, θρασύς, φιλοπόλεμος, και με πολλά σεξουαλικά σκάνδαλα και κακούς τρόπους προς τις γυναίκες].
Έτσι, μετά την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής του, ο Αμερικανός πρόεδρος, έκανε λόγο για το πως το να απομακρυνθεί από το αξίωμα, θα φέρει την Αμερική αντιμέτωπη με μία διαμάχη «που μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο».
Πριν από λίγους μήνες, τον Ιούλιο, όταν η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για την «συνωμοσία του Trump Κρεμλίνου» μόλις έφθανε στη γραμμή του τερματισμού, και ο οικοδεσπότης του Λευκού Οίκου έψαχνε για χρήματα για να κάνει μια αχαλίνωτη γιορτή του μιλιταρισμού με τη μορφή παρέλασης προς τιμήν της ημέρας της ανεξαρτησίας, γράψαμε, ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, που κυμάτιζε σημαίες στο πρόσωπο της Μόσχας και του Πεκίνου, ετοιμάζεται για λάθος πόλεμο.
«Αν διαβάσουμε τι γράφουν οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και αισθανθούμε το επίπεδο του αμοιβαίου μίσους που ο μισός Αμερικανικός λαός αισθάνεται για τον άλλο μισό , είναι αδύνατο να απαλλαγούμε από την ιδέα ότι ο επόμενος πόλεμος για τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι ιμπεριαλιστικός, αλλά εμφύλιος πόλεμος».

Μετά την έναρξη της διαδικασίας μομφής, ο ίδιος ο Donald Trump μίλησε επίσης για το μελλοντικό αιματοκύλισμα στους Αμερικανούς δρόμους. Επικαλούμενος μια ομιλία από έναν εξέχοντα προτεσταντικό πάστορα, ο εθνικός ηγέτης υπαινίχθηκε σε ένα τουίτερ ότι αν απομακρυνθεί από το αξίωμα, η Αμερική θα αντιμετώπισε μια διαμάχη «που μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο».
Για την αναφορά αυτού του όρου, ο οποίος είναι σχεδόν ταμπού στον επίσημο πολιτικό διάλογο, ο Trump επικρίθηκε άμεσα από τους δημοκράτες και τους Ρεπουμπλικάνους, και ο καθηγητής Δικαίου του Χάρβαρντ John Coates είπε ότι το ίδιο το Twitter είναι ένας ακόμη λόγος μομφής, καθώς ο Πρόεδρος φέρεται να απειλεί να εξαπολύσει εμφύλιο πόλεμο λόγω των νόμιμων ενεργειών του Κογκρέσου και της Γερουσίας.
Το πρόβλημα με αυτή τη θέση είναι ότι ο Trump είναι στην πραγματικότητα σωστός και το γεγονός ότι μετά από το Twitter του η κύρια τάση των αμερικανικών κοινωνικών δικτύων ήταν η # «εμφύλιος πόλεμος 2,0» είναι περιττή απόδειξη για αυτό.
Κρίνοντας από την αντίδραση των υποστηρικτών του Προέδρου στην ομιλία που ανέφερε ο πάστορας Robert Jeffres, ο Trump είπε αυτό που συμβαίνει και τα λόγια του πάστορα αντανακλούν πραγματικά την άποψη των Τραμπιστών (ιδιαίτερα θρησκευτικών) σχετικά με την κατάσταση στην Ουάσιγκτον:
«Η Νάνσι Πελόσι (ηγέτης της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο). και οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να βάλουν στην άκρη τους αγώνες μομφής. Ξέρουν ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν τον Trump 2016 με την Χίλαρι Κλίντον, και γνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι δεν μπορούν να τον νικήσουν το 2020 και ότι η μομφή είναι το μόνο τους εργαλείο για να ξεφορτωθούν τον Donald Trump και τους Ρεπουμπλικάνους.
Δεν έχει σημασία αν καούν στο έδαφος και αν καταστρέψουν τη χώρα στην διαδικασία <……> . Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να απομακρύνουν τον Πρόεδρο από τα καθήκοντά του (αλλά δεν θα τα καταφέρουν), θα οδηγήσουν σε ρήγμα που μοιάζει με εμφύλιο πόλεμο, και από αυτό το σχίσμα η χώρα μας δεν θα θεραπευτεί ποτέ»,-αυτές είναι οι λέξεις που αναφέρονται σε ένα προσωπικό Tweeter του Trump, που επέστρεψε στην επίσημη πολιτική ομιλία των Ηνωμένων Πολιτειών, την πιθανότητα ότι η αμερικανική κοινωνία θα βιώσει και πάλι την τραυματική εμπειρία της βίαιης εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης.
Τα νέα που έρχονται τώρα από το Λευκό Οίκο υποδεικνύουν ότι η διαδικασία μομφής του Trump «για πίεση στον Zelensky» είναι στην πραγματικότητα μια απελπισμένη προσπάθεια στα χαμένα, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας William Barr και ο προσωπικός δικηγόρος του Trump Rudolph Giuliani θα αρχίσουν να δείχνουν ενοχοποιητικά στοιχεία στους κορυφαίους Δημοκρατικούς πολιτικούς και άλλους αντιπάλους του Trump και αυτό δεν είναι μόνο και όχι μόνο για την οικογένεια του πρώην αντιπροέδρου Joe Biden.

 Πολλοί άνθρωποι θυμούνται τώρα, αλλά όλα τα υλικά από τα οποία αργότερα μεγάλωσε η περίπτωση της «ρωσικής συνωμοσίας Trump» είναι το αποτέλεσμα των εργασιών των εργαζομένων και των εργολάβων της έδρας της Hillary Clinton σε συνεργασία με πρώην Αμερικανούς υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών , με τις Bρετανικές και Aυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών, καθώς και οι ανώνυμες (και πιθανώς μη υπάρχουσες) ρωσικές πηγές.
Προφανώς, όλος αυτός ο «Ρωσικός φάκελος» για τον Trump, όπου η δημιουργία και η προώθησή του- είναι μια μεγάλη ειδική επιχείρηση με στόχο την απομάκρυνση του νομίμως εκλεγμένου προέδρου, δηλαδή από νομική άποψη, μια απόπειρα ανταρσίας ή πραξικοπήματος που διεξάγεται από τμήμα της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ με την Υποστήριξη ξένων υπηκόων που συνδέονται με ξένες (ειδικά Βρετανικές) υπηρεσίες πληροφοριών.
Μέχρι πρόσφατα, φαινόταν σαν να τη γλιτώσει, αλλά αποδεικνύεται ότι για μήνες τώρα, ο γενικός εισαγγελέας (το πρωτοπαλίκαρο του Trump, ο οποίος έκανε το καλύτερό του για να θάψει τη «Ρωσική συνωμοσία») ερευνά την υπόθεση. Αξιωματούχοι της CIA και του FBI συμμετείχαν στην προετοιμασία και προώθηση της «Ρωσικής συνωμοσίας», καθώς και την ενδεχόμενη επιτήρηση του υποψήφιου Trump και την καμπάνια του.
Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ιδίως η Ουάσιγκτον Ποστ, έμαθαν για το τι συνέβαινε, επειδή ο Barr είχε εμπλακεί με τον Trump σε διαπραγματεύσεις με Βρετανούς και Αυστραλούς αξιωματούχους-για να διευκολύνουν την έρευνα σε αυτές τις χώρες, και πιθανότατα ήδη έλαβαν πληροφορίες που πήραν από δημοσιογράφους.
Αν οι «δυνάμεις ασφαλείας του ατού» έχουν στοιχεία συνωμοσίας εναντίον του Προέδρου, θα είναι αρκετό για τη μεγαλύτερη πολιτική διαδικασία στην ιστορία των ΗΠΑ.
Και πίσω από τα κάγκελα μπορεί να βρεθούν και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της CIA και του FBI, και οι πελάτες τους από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Η πρακτική των δικών της Αμερικανικής μαφίας δείχνει ότι για μια μαζική «προσγείωση» αρκεί να βρεθεί ένας αδύναμος κρίκος-ένα μέλος της ομάδας, ο οποίος θα συμφωνήσει να καταθέσει σε αντάλλαγμα για επιείκεια.
Είναι λογικό ότι ήταν δυνατόν να εξαλειφθεί ή κατά κάποιο τρόπο να ελαχιστοποιηθεί ένας τέτοιος κίνδυνος μόνο με την επείγουσα δημιουργία ενός λόγου για την έναρξη των διαδικασιών μομφής.»
Επιπλέον, στον τομέα των συμφερόντων των Αμερικανών ερευνητών δεν συμμετείχαν μόνο οι συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος με τη βοήθεια ενός ψεύτικου «Ρωσικού φακέλου», αλλά και οι σκελετοί στις ντουλάπες των κυρίων Δημοκρατικών πολιτικών.

Η Huffington Post αναφέρει ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες αξιωματούχοι του τρέχοντος και του πρώην Υπουργείου Εξωτερικών έχουν λάβει συνέντευξη σε σχέση με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλαν πριν από πολλά χρόνια σε μια προσωπική διεύθυνση email (που σημαίνει ότι ένας ιδιωτικός διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) της Χίλαρι Κλίντον».
Αυτό σημαίνει ότι ο Trump μπορεί να επέστρεψε στο σκάνδαλο της μυστικότητας που συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας της Χίλαρι Κλίντον ως γραμματέας του κράτους, η οποία την έβλαψε σημαντικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας 2016.
Παρά το γεγονός ότι ένα από τα συνθήματα των Ρεπουμπλικάνων το 2016 ήταν το σύνθημα «φύτεψε την! (με την έννοια του «Βάλε τον Κλίντον στην φυλακή»-Ed.) «ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απορρίψει μέχρι στιγμής τέτοιες ριζοσπαστικές ενέργειες. Ίσως με το να παρατηρούμε κάποιες σιωπηρές συμφωνίες για αμοιβαία αυτοσυγκράτηση με τους Δημοκρατικούς. Είναι πιθανό να μην λειτουργούν πλέον.
Εάν συνεχιστεί αυτό, οι επόμενοι δώδεκα μήνες θα έχουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν μια περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής κρίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο «στόχαστρο» της Γερουσίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της μομφής μπορεί να είναι ο Πρόεδρος της χώρας, και ταυτόχρονα στα συνήθη στόχαστρα για τα δικαστήρια μπορεί να είναι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της CIA και του FBI, καθώς και οι πιο σημαντικοί πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος .
Ο πολιτικός αγώνας θα μετατραπεί σε παιχνίδι «Ποιος χτυπάει ποιον πρώτος». Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα ότι ακόμη και μια τέτοια σκληρή σύγκρουση δεν θα αποκαλύψει τον νικητή, και τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η αντιπαράθεση από τις δικαστικές αίθουσες θα βγει πραγματικά στους δρόμους και η εξουσία δεν θα πάρει αυτόν που καλύτερα «πυροβολεί» στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά αυτός που έχει καλύτερους υποστηρικτές να πυροβολούν (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BD%CF%84-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9.html).
Στις ΗΠΑ επίσης, ο Τραμπ ξεκίνησε έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο κατά ΕΕ-Γερμανίας,  καθώς οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.
Έτσι λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών τους το προωθούν στις ΗΠΑ.

Ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, γιαούρτια, καφές, μπισκότα, άνορακ και αεροσκάφη: μια πλειάδα ευρωπαϊκών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ θα υποστεί το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.
Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών.
Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά μια πλειάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου.
Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία στοχοθετούνται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. Τα αεροσκάφη αυτά θα εισάγονται στις ΗΠΑ με επιπλέον κόστος 10%.
Ακολουθεί μια λίστα 150 και πλέον κατηγοριών προϊόντων προερχόμενων όχι μόνο από τις τέσσερις προαναφερθείσες χώρες, αλλά από ολόκληρη την ΕΕ.
Ο USTR θεωρεί προφανώς ότι την απόφαση να χορηγηθούν αθέμιτες επιδοτήσεις στη συγκεκριμένη αεροπορική βιομηχανία την πήραν συλλογικά οι χώρες της ΕΕ.
Στα κρασιά από την Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%. Τα γαλλικά τυριά, πλην ροκφόρ, θα ακριβύνουν 25%, όπως και τα τυριά από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα όπως οι ελιές και διάφορα είδη τροφίμων επίσης υφίστανται επιπλέον δασμούς.
Δασμοί 25% θα επιβληθούν σε μια σειρά εργαλείων από την Γερμανία, σε υφάσματα και ρούχα από την Βρετανία, σκοτσέζικα και ιρλανδικά ουίσκι και άλλα προϊόντα. Οι δασμοί αφορούν εισαγωγές προϊόντων ευρωπαϊκής προέλευσης αθροιστικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν πολύ πιο ευρύ διατλαντικό εμπορικό πόλεμο.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ προφανώς θεωρεί ότι είχε επιτυχία ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει εδώ κι έναν χρόνο με την Κίνα.
«Αναμένουμε ότι θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ με σκοπό να επιλυθεί αυτό το ζήτημα με τρόπο που θα ωφελεί τους Αμερικανούς εργαζόμενους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο USTR Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του διότι «επιτέλους, έπειτα από 15 χρόνια» που διαρκούσαν οι διαβουλεύσεις στον ΠΟΕ, δόθηκε η δυνατότητα στις ΗΠΑ να λάβουν μέτρα τιμωρίας των ευρωπαϊκών «παράνομων επιδοτήσεων».

Ο Λάιτχαϊζερ απηύθυνε εξάλλου μια προειδοποίηση στις Βρυξέλλες: «οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν τους δασμούς ανά πάσα στιγμή, ή να αλλάξουν τα προϊόντα που επηρεάζονται» και οι δασμοί θα επανεξεταστούν βάσει της πορείας «των συνομιλιών μας με την ΕΕ».
Η Airbus και η Boeing έχουν εμπλακεί σε πόλεμο φθοράς για το ζήτημα των επιδοτήσεων με προσφυγές στον ΠΟΕ από το 2004, μια διένεξη που χαρακτηρίστηκε σοβαρή δοκιμασία για τον οργανισμό.
Η ΕΕ ήδη αντιμετωπίζει αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους. Οι Βρυξέλλες ανταπέδωσαν επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως ο Ν.Τραμπ γνωρίζει πως θα επιβληθούν κυρώσεις στα αμερικανικά προϊόντα αλλά δεν τον... ενδιαφέρει.
Απλούστατα η ΕΕ έχει εμπορικό πλεόνασμα απέναντι στις ΗΠΑ το οποίο και θέλει να το εκμηδενίσει για να σταματήσει το «τύπωμα» δολαρίων.
Επί της ουσίας όλα γίνονται για το δολάριο και για την προστασία του καθώς έχει υπερτυπωθεί και υπερκυκλοφορήσει στον πλανήτη.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα δεν είναι απλώς χρήμα, είναι προϊόν και όπως όλα τα προϊόντα εξαρτάται η «τιμή» του από την προσφορά και την ζήτηση (https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/809042_o-ntramp-xekinise-oloklirotiko-emporiko-polemo-kata-ee-germanias).
Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, με απίστευτη ωμότητα οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν στους Κούρδους μαχητές ότι είναι πλέον μόνοι τους. Ότι μπορεί μέχρι χθες να ήταν σύμμαχοι και οι Κούρδοι να έβγαλαν το φίδι από την τρύπα με τον ISIS αλλά πλέον δεν έχουν καμία στήριξη στην επίθεση που θα δεχθούν από την Τουρκία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν σήμερα τον διοικητή των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) πως οι αμερικανικές δυνάμεις δεν θα τις υπερασπιστούν πουθενά έναντι των επικείμενων τουρκικών επιθέσεων», δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος πριν από την αναμενόμενη τουρκική επίθεση.

Ο αξιωματούχος δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από δύο θέσεις παρατήρησης στο Τελ Αμπιάντ και το Ρας αλ Αΐν στη βορειοδυτική Συρία, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οι άλλες αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή εξακολουθούν προς το παρόν να βρίσκονται στις θέσεις τους, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι η Τουρκία θα εξαπολύσει σύντομα επίθεση στην Βόρεια Συρία. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη «να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σερβία, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35.
Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη πως η τουρκική επίθεση στην Βόρεια Συρία μπορεί να εξαπολυθεί ανά πάσα στιγμή.
«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνέντευξη.
Η ανταποκρίτρια Μέσης Ανατολής της «Telegraph», Τζόσι Ένσορ, γράφει στο Twitter ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να δώσει το πράσινο φως στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στα κουρδικά εδάφη στη Συρία μόνος του, δίχως να συμβουλευτεί κανέναν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή από τους συμμάχους του Διεθνούς Συνασπισμού που επίσης έχουν αναπτύξει στρατεύματα στην περιοχή, όπως Γάλλους, Βρετανούς κ.α. (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b4%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%bf-%cf%84%cf%81.html).
Ταυτόχρονα, έμμεση στήριξη παρέχει και η Μόσχα στην τουρκική εισβολή στην Βόρεια Συρία.

«Το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι η Τουρκία δεσμεύεται για το δόγμα της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας. Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι θα παραμείνουν προσκολλημένοι σ’ αυτό το δόγμα, υπό οποιαδήποτε συνθήκη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τις κινήσεις της Τουρκίας για την ενίσχυση της ασφάλειάς της, εννοώντας την αντιμετώπιση των τρομοκρατών που ενδεχομένως κρύβονται στο συριακό έδαφος». Ωστόσο, έσπευσε να επαναλάβει την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής και πολιτικής ενότητας της Συρίας.
Στην ουσία, εμμέσως η Μόσχα μας λέει πως δεν έχει θέμα με την εισβολή στη Β. Συρία και με την σφαγή των Κούρδων!
Οι Κούρδοι στην Βόρεια Συρία ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη απέναντι στην Τουρκία, μετά την άδεια που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει ανατολικά του Ευφράτη και να επιτεθεί στους Κούρδους και Άραβες συμμάχους των ΗΠΑ.
«Ένας πρώην μαχητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) μου είπε πριν ότι θα είναι ένας πόλεμος κατά μήκος όλων των 600 χλμ. των συνόρων με την Τουρκία», έγραψε στο Twitter ο πολεμικός ανταποκριτής Wladimir van Wilgenburg.
«Εάν μια σφαίρα πέσει [ανατολικά του Ευφράτη], όλα τα σύνορα [από την Ντερίκ έως την Κόμπανι] θα αρπάξουν φωτιά – Θα είναι μια μάχη για ζωή ή θάνατο» (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7-%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5.html).
Στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Λευκού Οίκου να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Βόρεια Συρία, αφήνοντας έκθετους τους Κούρδους συμμάχους τους, στις τουρκικές προθέσεις για εισβολή στην περιοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ, με τιτίβισμά του στο Twitter, εξήγησε τους λόγους της συγκεκριμένης απόφασης.
Μεταξύ άλλων, ο Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ αναλώθηκαν για πολύ καιρό σε έναν άσκοπο, γι’ αυτούς, πόλεμο, τόνισε πως όταν απευθύνθηκε στην Ευρώπη για να πάρει στα εδάφη της τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS, η απάντηση ήταν αρνητική και σημείωσε πως αφήνει, πλέον, την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να… τα βγάλουν πέρα μόνοι τους!
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.
Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα «όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι «όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.
Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.
Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».
....almost 3 years, but it is time for us to get out of these ridiculous Endless Wars, many of them tribal, and bring our soldiers home. WE WILL FIGHT WHERE IT IS TO OUR BENEFIT, AND ONLY FIGHT TO WIN. Turkey, Europe, Syria, Iran, Iraq, Russia and the Kurds will now have to.....
...figure the situation out, and what they want to do with the captured ISIS fighters in their “neighborhood.” They all hate ISIS, have been enemies for years. We are 7000 miles away and will crush ISIS again if they come anywhere near us!
Ζεσταίνει τις στρατιωτικές της μηχανές στα σύνορα με τη Συρία η Τουρκία με τον Σουλτάνο του Boσπόρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να διαμηνύει ότι, εφόσον ξεκίνησε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, η Άγκυρα μπορεί να χτυπήσει ξαφνικά εν μια νυκτί, ανατολικά του Ευφράτη.
Οι ΗΠA παραδίδουν στην Συρία στα χέρια της Τουρκίας, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές.

Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους μετά την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο συριακό δίνοντας τις «ευλογίες της» στην Άγκυρα να εξαπολύσει επίθεση στην Βόρεια Συρία με στόχο των εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποιούν για αναζωπύρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» άπαξ και καταπατηθούν τα εδάφη τους.
Χθες, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στην Βόρεια Συρία. «Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.
Οι κουρδικές αρχές που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις Βόρεια της Συρίας προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια πιθανή στρατιωτική επίθεση για τον καταυλισμό των εκτοπισμένων, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι –μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά– οι οποίοι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
Στο μεταξύ, χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με την Συρία.
Οι ΗΠΑ κάνουν …χώρο στην Τουρκία για να ξεκινήσει στρατιωτική εισβολή στην Βόρεια Συρία με στόχο την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση έχει στόχο να εκκαθαριστούν τρομοκρατικά στοιχεία από την περιοχή των συνόρων και να επιστρέψουν Σύροι πρόσφυγες, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συριακή εδαφική ακεραιότητα.
Την ίδια γραμμή τήρησε και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να καθαρίσει τα σύνορά της με την Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.
Η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι αποχωρεί από το συριακό έδαφος όπως επίσης ότι δεν θα εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που αναμένεται να ξεκινήσει «σύντομα» η Τουρκία κατά της Συρίας και καλεί τον Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον Νοέμβριο. Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα των δύο ηγετών, με τον Ερντογάν να εκφράζει την απογοήτευσή του για την αποτυχία των αμερικανικών στρατευμάτων να εφαρμόσουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο εθνών.

Τραμπ και Ερντογάν θα συζητήσουν τον ερχόμενο μήνα για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη.
Το γεγονός όμως ότι η Ουάσινγκτον έκανε στροφή 180 μοιρών επιτρέποντας στην Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και η ίδια να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος, βρίσκει αντίθετους πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αναφέρει το δίκτυο CNN.
«Οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία θα προκαλούσε σοβαρή ανησυχία, καθώς θα υπονόμευε το κοινό μας συμφέρον για μια ασφαλή βορειοανατολική Συρία και την εξόντωση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους», δήλωσε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σιν Ρόμπερτσον.
Εκμεταλλευόμενος την εσωτερική διαφωνία στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική που προωθεί ο Τραμπ για το συριακό.
Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», o Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον ότι δεν υπάκουσε στην πολιτική για το συριακό που προωθεί ο Τραμπ ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία.
«Ο Tραμπ έθεσε το θέμα της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων, όσοι είναι δίπλα του δεν ακολούθησαν μέχρι τώρα της τις εντολές «, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε συνεδρίαση μελών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.
«Δυστυχώς, τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK, το PYD και το YPG εξακολουθούν να δρουν στην περιοχή», πρόσθεσε .
Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης ότι το Τραμπ είναι ο μόνος που έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας ασφαλούς ζώνης 20 χιλιομέτρων στην Βόρεια Συρία.
Σε μια δημοσίευση Twitter τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης 32 χιλιομέτρων στην ανατολική περιοχή της Συρίας στην περιοχή του Ευφράτη.
Η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει στην εκκαθάριση της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG), μακριά από τα σύνορα της Τουρκίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Daily Sabah» και προσθέτει: 

«Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως τρομοκρατική ομάδα που συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο έχει αγωνιστεί για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στο τουρκικό κράτος. Αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το YPG και πιστώνουν τους Κούρδους για να βοηθήσουν στην νίκη του ISIS στη Συρία.
Την ίδια ώρα, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περίπου 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.
Τα αμερικανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από τμήματα της βορειοανατολικής Συρίας, γνωστοποίησε ο Ερντογάν , μετά το πράσινο φως που έλαβε η Άγκυρα από την Ουάσινγκτον για εισβολή στην χώρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα πριν αναχωρήσει για μια επίσκεψη στη Σερβία, ο Ερντογάν δήλωσε πως σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Είπε πως θα συζητήσουν σχέδια για την «ασφαλή ζώνη» και προσέθεσε πως στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής ελπίζει να επιλύσει τη διένεξη γύρω από τα μαχητικά αεριωθούμενα F-35 (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%cf%84-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%86%ce%b5.html).
Υπάρχουν διάφορες απόψεις για ποιον λόγο ο Τραμπ εγκατέλειψε τους Κούρδους στην Συρία.
Εκ πρώτης όψεως, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να «δώσει τα κλειδιά» της Συρίας στην Τουρκία δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα, εκτός και αν κάποιοι στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει ότι ο ισλαμιστής Ερντογάν είναι πια πιο σημαντικός ως σύμμαχος για τις ΗΠΑ από το Ισραήλ... ή ισχύει κάτι από όσα αναφέρει σε tweet του ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν.
Ακόμη και αν την προσεγγίσει κανείς υπό το πρίσμα της εξυπηρέτησης στενά αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να «δώσει τα κλειδιά» στον Ερντογάν καθώς αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία... δεν βγάζει απολύτως κανένα νόημα.
Εκτός, βέβαια, και αν κάποιοι πίσω στην Ουάσιγκτον έχουν αποφασίσει ότι η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν είναι πια περισσότερο σημαντική ως σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμη και από το Ισραήλ.
Καλούμενος να πάρει αποφάσεις για τη Συρία, ένας Αμερικανός διαμορφωτής πολιτικής σήμερα θα έπρεπε κανονικά να επιμείνει στους στόχους που είχαν όντως θέσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, σε στόχους δηλαδή όπως:

Η αποτροπή κάθε ενδεχομένου επανεμφάνισης μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ή άλλων τζιχαντιστικών στοιχείων στην πολύπαθη χώρα
Η διακοπή και ει δυνατόν ανάσχεση της διείσδυσης του Ιράν στα εδάφη της Συρίας, ενός Ιράν το οποίο αναζητά διέξοδο στη Μεσόγειο διατηρώντας ήδη προκεχωρημένα φυλάκια επιρροής σε Υεμένη, Συρία, Λίβανο κ.ά.
Ο περιορισμός των επεκτατικών φιλοδοξιών της Τουρκίας, μιας Τουρκίας που υπενθυμίζεται πως έχει στηρίξει τα τελευταία χρόνια ανοιχτά τους Αδελφούς Μουσουλμάνους αλλά και τη Χαμάς διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους και με τζιχαντιστές (σίγουρα έως το 2015 αλλά και πιο πρόσφατα, με την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ για παράδειγμα).
Ιδανικά, ένας Αμερικανός διαμορφωτής πολιτικής θα ήθελε να μπορέσει να καταλήξει και σε μια κάποιου είδους «συμφωνία» με τη Ρωσία για τις μεταπολεμικές ισορροπίες στην περιοχή, μια Ρωσία που είναι σαφές πια πως ό,τι και αν γίνει δεν πρόκειται να φύγει από τη Συρία (καθώς διατηρεί στρατηγικά «πολύτιμες» στρατιωτικές βάσεις σε Χμεϊμίμ/Λαττάκεια και Ταρτούς).
Αυτοί, λοιπόν, ή τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς θα έπρεπε να είναι, λογικά μιλώντας, οι στόχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η απόφαση του Τραμπ, ωστόσο, να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στην Τουρκία του Ερντογάν, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων, καθώς η Ουάσιγκτον θα αποσύρει το σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, δεν εξυπηρετεί κανέναν από τους παραπάνω στόχους.
Εκτός και αν πιστεύει ξαφνικά πιστεύει κανείς ότι ο «ακραίος» Ερντογάν που έκανε μπίζνες με το Ιράν κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, που εξόπλιζε τζιχαντιστές και στήριζε ακραίους (Μουσουλμανική Αδελφότητα, Χαμάς) είναι πλέον κατάλληλος για να... υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.
Στον αντίποδα μάλιστα, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δημιουργεί πρωτοφανή σύγχυση ως προς την ακολουθούμενη αμερικανική στρατηγική (εάν πρακτικά υπάρχει πια κάτι τέτοιο). Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι ο Τραμπ είχε ανακοινώσει κάτι ανάλογο (περί μαζικής αποχώρησης των Αμερικανών από τη Συρία) και τον Δεκέμβριο του 2018, μια αμφιλεγόμενη απόφαση που μπορεί τελικώς να μην υλοποιήθηκε αλλά πρόλαβε εν τω μεταξύ να οδηγήσει στις παραιτήσεις κορυφαίων αξιωματούχων πίσω στην Ουάσιγκτον (Μπρετ ΜακΓκερκ, του Τζιμ Μάτις).
Υπάρχει όμως και άλλα πρακτικά θέματα που δεν γίνεται κανείς να αγνοήσει:

Ένα είναι το τι θα γίνει με τους συνολικά δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές που βρίσκονται σήμερα κρατούμενοι σε ειδικές εγκαταστάσεις στην Βόρεια Συρία φρουρούμενες κυρίως από Κούρδους. Εάν οι Κούρδοι τραπούν σε φυγή, τότε οι τζιχαντιστές τι θα κάνουν; Και πως προτίθεται η ισλαμική Τουρκία να «προσεγγίσει» αυτούς τους ανθρώπους, που υπό μια έννοια αποτελούν και εν δυνάμει τρομοκρατική απειλή.
Και ένα δεύτερο είναι... οι ίδιες οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ο εξοπλισμένος δηλαδή από τις ΗΠΑ συνασπισμός των στρατιωτικών δυνάμεων που πολεμούσαν με κεντρικό πυλώνα τους Κούρδους (YPG/YPJ) τα τελευταία χρόνια ενάντια στους τζιχαντιστές στη Συρία.
Ακόμη και αν οι μέχρι πρότινος 2.000 Αμερικανοί φύγουν τελικώς όλοι από τη Συρία, οι 60.000 με 100.000 λοιποί μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων θα μείνουν. Και το πως θα «σταθούν» αυτοί οι 60.000 με 100.000 απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις, μένει να φανεί... Κάποιοι Κούρδοι, πάντως, ήδη απειλούν με «ολοκληρωτικό πόλεμο».
Όπως άλλωστε με ενδιαφέρον αναμένεται να φανεί και η στάση που θα κρατήσουν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ απέναντι στους προελαύνοντες Τούρκους. Για την ιστορία, πάντως, τις προηγούμενες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία τα έτη 2016-2018 («Ασπίδα του Ευφράτη», «Κλάδος Ελαίας»), το καθεστώς Άσαντ τις είχε αποκηρύξει ως «εισβολή».
Στην σκιά όλων των προαναφερθέντων, είναι σαφές ότι η απόφαση του Τραμπ να αφήσει το πεδίο ελεύθερο στη Συρία για τον Ερντογάν δεν βγάζει απολύτως κανένα γεωπολιτικό νόημα.
Εκτός, βέβαια, και αν οι αιτίες είναι άλλες... σαν εκείνες που αναφέρει για παράδειγμα ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, μέσω Twitter, ότι δηλαδή ο Τραμπ πρόδωσε τους Κούρδους στη Συρία, είτε επειδή «έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία», είτε επειδή «ο Ερντογάν που είναι άγριος και αυταρχικός του αρέσει σαν τύπος», είτε επειδή «έτσι του υπαγόρευσε να κάνει το αφεντικό του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν» (https://www.ethnos.gr/kosmos/65373_giati-o-tramp-adeiase-toys-koyrdoys-sti-syria).
(Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το όνομα του Πούτιν, όπως και το Λένιν, αλλά και του Βλαδίμηρου του Μέγα παλαιότερα, δηλαδή το Βλάντιμιρ ή Βολόντομιρ στα σλαβικά, σημαίνει: «Ο Κυρίαρχος του Κόσμου»).
[Μένει μόνο πια να φανεί, εάν οι ΗΠΑ όντως εγκατέλειψαν τους Κούρδους και αυτοί θα συντριφτούν από τους Τούρκους ή αν όλα αυτά είναι ένα κόλπο των ΗΠΑ και του Ισραήλ για να εισβάλλουν οι Τούρκοι στην Βόρεια Συρία, καθώς και στο Βόρειο Ιράκ.

Και στην συνέχεια, να βαλτώσουν αυτοί εκεί σε ένα «τουρκικό Βιετνάμ» (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%af-%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b9%ce%b5%cf%84%ce%bd.htmlhttps://www.huffingtonpost.gr/entry/toerkike-eisvole-sten-seria-trite-kai-farmakere_gr_5d1b641be4b07f6ca5843dc3?utm_hp_ref=gr-homepagehttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bb%cf%8e.htmlhttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bb%cf%8e.htmlhttps://www.triklopodia.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80/) από τους εξοπλιζόμενους από το Ισραήλ (https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%b7%ce%bb-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%b8/http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_85.html) με όπλα Κούρδους, με τελικό αποτέλεσμα την ήττα της Τουρκίας, την ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του Ερντογάν σε αυτή, καθώς και την μετέπειτα οριστική πτώση του ιδίου μετά από ένα «εσωκομματικό» ή στρατιωτικό πραξικόπημα (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_944.htmlhttp://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_582.html).
Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο πόλεμος θα φέρει πολλά νέα κύματα ισλαμιστών λαθρομεταναστών, προσφυγών και τρομοκρατών προς την Ελλάδα και την ΕΕ από την Τουρκία (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/190000.html), με τελικό αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδο όλων των αντιισλαμικών και εθνικιστικών κομμάτων στην ΕΕ, ως αποτέλεσμα των ποικίλων προβλημάτων που θα δημιουργηθούν από αυτούς στα ευρωπαϊκά κράτη, λόγω μιας τέτοιας κατάστασης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η εισβολή των Τούρκων σε Συρία και Ιράκ θα αντιμετωπίσει την αντίσταση τόσο των Σύρων, όσο των Ιρακινών, των Κουρδών (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd.htm, lhttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/e%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b4%ce%bf%ce%b9-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9.ht, mhttps://slpress.gr/diethni/quot-epitideioi-oydeteroi-quot-tramp-kai-poytin-oi-koyrdoi-tha-strafoyn-ston-asant/?fbclid=IwAR0uE2i7MiCo0zss8NOq1szEZfDEO3-A8IW87Me3j3-iUyutZzJtulxcdiI), αλλά και της Χεζμπολάχ.
Θα έχει άραγε η εισβολή των Τούρκων στο Βόρειο Ιράκ και στην Βόρεια Συρία, την ίδια κατάληξη με αυτή του Ιράκ στο Κουβέιτ (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CF%84-%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81-%CE%BA/);
Και όπως τότε ο Σαντάμ εισέβαλε αρχικά σε αυτό, αλλά μετά υπέστη αρχικά κυρώσεις, και μετρά στρατιωτική εισβολή που διέλυσε τον στρατό του και μία δεύτερη αργότερα, η οποία τον έριξε οριστικά από την εξουσία; Θα έχει άραγε το ίδιο τέλος και ο σημερινός ηγέτης της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν;
Η δε πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, υποστηρίζουν κάποιοι ότι στην ουσία θα είναι μία παραδοχή ήττας, ανάλογη με αυτή της απόσυρσης και ήττας αυτών στο Βιετνάμ.
Πολλοί φοβούνται δε ότι με μία πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν (https://www.triklopodia.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b4%ce%bf%cf%85%cf%82/), θα επανακάμψουν στις περιοχές αυτές ο ISIS και οι Ταλιμπάν, όπως στην Τυνησία κέρδισε ξανά τις βουλευτικές εκλογές του 2019 το ισλαμικό Ενάχντα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B1/).
Μία τέτοια ήττα, θα θυμίζει και την πλήρη ήττα των Αμερικανών στην Ινδοκίνα, όταν αυτοί εγκατέλειψαν ύστερα από την ήττα τους από τους αντάρτες στον πόλεμο του Βιετνάμ (https://grothia.gr/enimerosi/sionismos/61817/o-polemos-tou-vietnam-ke-ta-diafora-vietnam-stin-diarkia-tis-istorias-2/), όχι μόνο το Νότιο Βιετνάμ στο Βόρειο, αλλά και το Λάος και την Καμπότζη τα οποία έπεσαν στα χεριά των κομμουνιστών ανταρτών των περιοχών αυτών, οι οποίοι υποστηριζόταν από το κομμουνιστικό Βόρειο, καθώς και την κομμουνιστική Κίνα.

Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή νίκη των φιλοιρανών ανταρτών, ύστερα από μία πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ύστερα από την ήττα των Αμερικανών σε ανταρτοπόλεμο, και εγκαθίδρυση φιλοιρανικών κυβερνήσεων στις περιοχές αυτές, σε μία ακόμα επαλήθευση στην περιοχή αυτή (όπως και στο Βιετνάμ παλαιοτέρα), της θεωρίας του (τοπικού στην περίπτωση αυτή) «ντόμινο».
Εδώ μπορεί να αναφερθεί επίσης, ότι και ο σύγχρονος Οργανισμός Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, ιδρύθηκε το 1972, με αφορμή το μερικό κάψιμο το 1969 του Τεμένους του Αλ-Ακσά, με σκοπό την προώθηση της ιδεολογίας του ισλάμ, ο οποίος είχε αρχικά ως ιδρυτικά μέλη 24 κράτη και σήμερα 57.
Και όπως τότε, το μερικό κάψιμο του Τεμένους του Αλ-Ακσά ένωσε τα μουσουλμανικά κράτη, τα οποια δημιούργησαν τον οργανισμό αυτό για να στηρίξουν το ισλάμ και τα ιερά μουσουλμανικά τεμένη, έτσι και στις μέρες μας ένα παρόμοιο γεγονός (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1/http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html), θα μπορούσε να τα ενώσει κατά της Δύσης και του Ισραήλ.
Ο δε Οργανισμός της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης, χρηματοδοτείται κυρίως από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, οι οποίες και χρηματοδοτούν και την τρομοκρατική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html), και είναι ιδιαίτερα εχθρικός προς την Ελλάδα, αφού υποστηρίζει σε κάθε εθνικό μας θέμα την Τουρκία, αναγνωρίζει ως δήθεν κανονικό κράτος την κατεχόμενη Κύπρο.
Ενώ στην πατρίδα μας, υποστηρίζει με ψηφίσματα τους λαθρομετανάστες, με βάση πάντα τα ψηφίσματα ΜΚΟ που δήθεν φροντίζουν για αυτούς, πολλές από τις οποίες στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, με στόχο να βγάζει ψηφίσματα υπέρ αυτών και αρεστά στις ίδιες, με στόχο την μακροπρόθεσμη μουσουλμανοποίηση, τόσο της Ελλάδας, όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης (http://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html).
Λέγεται δε ότι στην περίπτωση που ο Ερντογάν δεν εισβάλει τελικά στην Συρία θα τον φάει ο τουρκικός στρατός για τον εξευτελισμό και την ήττα αυτή της Τουρκίας, ενώ αν εισβάλει και ηττηθεί σε ανταρτοπόλεμο από τους Κούρδους και τους Σύρους, θα τον φανέ όχι μόνο ο στρατός, αλλά επίσης και οι ΗΠΑ, ο Γκιουλέν, καθώς και ο τουρκικός στρατός.
Στόχος επίσης του Ερντογάν με την εισβολή αυτή στην Συρία και κατάληψη των Κουρδικών εδαφών της χώρας αυτής, είναι και η γενοκτονία των Κουρδών της περιοχής, με στόχο την αποτροπή ίδρυσης Κουρδικού κράτους στις περιοχές αυτές με την γενοκτονικά εκδίωξη τους και την αντικατάσταση τους από ισλαμικούς πληθυσμούς (πρώην μέλη του ISIS), καθώς και Τουρκμένους, με στόχο να αλλοιωθεί ο πολύσημος στις Κουρδικές περιοχές αυτές.  

Και η Τουρκία, εκτός των Κούρδων, έχει αρχίσει να σφάζει τους Χριστιανούς της Συρίας, μαζί με τους ισλαμιστές συμμάχους της, κάτι που «ηχεί» σαν μία συνέχεια της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (https://www.newsone.gr/paraxena/piso-apo-ti-genoktonia-ston-ponto-ke-ti-mikrasiatiki-katastrofi-vriskonte-i-germani/).
Η μονή λύση με πιθανότητες επιτυχίας για τους Κούρδους φαίνεται να είναι η συμμαχία τους με τους Σύρους του Άσαντ, ενάντια στον στρατό του Ερντογάν, μαζί με ενισχύσεις από συμμάχους του Άσαντ.
Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι εισβάλλοντας στην Συρία, “απελευθερώνουν” τους αιχμάλωτους από τους Κούρδους τζιχαντιστές (οι οποίοι θα είναι σύμμαχοι τους κατά των Κούρδων) και “νίπτουν τα χείρας τους” για το τι αυτοί θα κάνουν στην συνέχεια (https://www.militaire.gr/ektos-elegchoy-oi-toyrkoi-quot-apeleytheronoyn-quot-tzichantistes-kai-quot-niptoyn-ta-cheiras-toys-quot/).
Ο Τραμπ από την πλευρά του πάγωσε την εμπορική συμφωνία ύψους 100 δισ. $ με την Άγκυρα και επέβαλλε δασμούς 50% στον χάλυβα (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/812595_ipa-kyroseis-se-toyrkia-apo-deytera), ενώ η ΕΕ αποφάσισε και αυτή κυρώσεις εις βάρος των Τούρκων (http://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/799636/ee-toyrkia-o-kybos-ga-kyroseis-errifthi).
Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το Κατάρ είναι η μονή Αραβική χώρα, η οποία στηρίζει την εισβολή των Τούρκων στην Συρία, το οποίο και χρηματοδοτεί την οικονομία και τον στρατό των Τούρκων, και φυσικά και το κόμμα του Ερντογάν (http://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.htmlhttp://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html)].
Μετά δε την αιφνίδια απόφασή του να αφήσει στην Τουρκία ελεύθερο το πεδίο δράσης στην Βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ (ο κατά κάποιους «Νέος Κεμάλ των Κούρδων»-http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/blog-post_424.html), προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Η δραματική ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου ενισχύει την εικόνα ενός προέδρου που απομονώνεται από το ίδιο του το πολιτικό στρατόπεδο και έρχεται σε μια στιγμή που έχει κρίσιμη ανάγκη για πολιτικούς συμμάχους ώστε να αντιμετωπίσει τη διαδικασία παραπομπής του που απειλεί την προεδρία του.
Αυτό προκάλεσε και την οργή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με διαρροές, ανέφερε πως είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας, να υποστηριχθούν οι Κούρδοι και να δημιουργηθεί επιτέλους ένα κράτος και για αυτούς!

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ είναι στον… κόσμο του, καθώς δήλωσε πως ο Ερντογάν είναι φίλος μου, αλλά δήλωσε ότι 50 άτομα που ανήκουν στις δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται σε περιοχή κοντά στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία και προειδοποίησε την Άγκυρα να μην πλήξει τις δυνάμεις αυτές.
Παράλληλα ο FSA ανακοίνωσε πως κατευθύνεται προς την Ιεράπολη, καθώς δήλωσαν πως δεν θα επιτρέψουν στον Άσαντ να καταλάβει την πόλη (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/εκτακτο-συμβούλιο-εθνικής-ασφαλείας.html).
Επιπλέον όμως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε μία νέα ανάρτηση του, αφενός… αποθεώνει τον εαυτό του, σε μια αποστροφή που πραγματικά… θυμίζει τρολ. Αφετέρου απειλεί ανοιχτά την Τουρκία πως θα την καταστρέψει ολοσχερώς, αν κάνει οτιδήποτε που κατά την «σπουδαία και απαράμιλλη σοφία του» (!) όπως χαρακτηριστικά λέει, θεωρηθεί εκτός ορίων.
Αναλυτικά ο Τραμπ αναφέρει στα tweets:
«Όπως έχω πει ξεκάθαρα στο παρελθόν, και απλά για να το επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε το οποίο κατά την σπουδαία και απαράμιλλη σοφία μου, θεωρηθεί εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έκανα ξανά στο παρελθόν!).
Πρέπει μαζί με την Ευρώπη και άλλους να έχουν το νου τους στους αιχμαλώτους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έκαναν πολλά περισσότερα από όσα θα περίμενε κανείς, συμπεριλαμβανομένης και της αιχμαλωσίας του 100% του Ισλαμικού Κράτους. Είναι ώρα τώρα και για άλλους στην περιοχή, κάποιοι με μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν τα ίδια τους τα εδάφη. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%ce%bd%cf%84-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%cf%83%ce%b5-%cf%81-%cf%84-%ce%b5.html).
Την ίδια στιγμή, Γερουσιαστές ετοιμάζουν ψήφισμα εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εάν επιτεθεί στους Κούρδους.
Συγκεκριμένα, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συντάσσονται κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Προτείνουν κυρώσεις και αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ αν τολμήσει εισβολή στην Συρία.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουάσιγκτον μετά την πρωτοφανή απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να δώσει «πράσινο φως» σε παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Βόρεια και ανατολική Συρία εις βάρος των συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, των Κούρδων.
Με νέα tweet ο στενότερος σύμμαχος του Προέδρου Τραμπ στο Κογκρέσο, Λίντσεϊ Γκράχαμ, ενημέρωσε ότι είναι σε συνεννόηση με τους εκπρόσωπους του Δημοκρατικού Κόμματος και συγκεκριμένα με τον Κρίστοφερ Τζ. Βαν Χόλεν ώστε να κατεβάσουν ψήφισμα που θα επιβάλλει:

 1) Κυρώσεις στην Τουρκία και 2) αποπομπή της από το ΝΑΤΟ αν επέμβει στην Συρία κατά των Κούρδων.
«Και ελπίζω να μην ασκηθεί [προεδρικό] βέτο» καταλήγει στο tweet του ο Ρεπουμπλικάνος στάζοντας χολή κατά του Ντόναλντ Τράμπ (https://www.tribune.gr/world/news/article/611512/geroysiastes-etoimazoyn-psifisma-ekdioxis-tis-toyrkias-apo-to-nato-ean-epitethei-stoys-koyrdoys.html).
Τέλος, διακομματικό τσουνάμι αντιδράσεων κατά του Ντόναλντ Τραμπ σημειώνεται στις ΗΠΑ μετά την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Βόρεια Συρία. Τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επικρίνουν σφόδρα των Αμερικανό πρόεδρο, με μερικούς μάλιστα να κάνουν λόγο για «προδοσία».
«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας εις βάρος των πιστών συμμάχων μας και των συμφερόντων της Αμερικής.
Η απόφασή του είναι μια αηδής προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως πρόεδρος» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2016.
«Η απόφαση του προέδρου να εγκαταλείψει τους Κούρδους συμμάχους μας ενόψει επίθεσης από την Τουρκία είναι προδοσία» ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2012.
Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στην Βόρεια Συρία και ο Αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από μια επιχείρηση απειλητική για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.
 «Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.
Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική εισβολή από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία «υπό οποιαδήποτε μορφή», καθώς αυτή δεν θα κάνει την περιοχή ασφαλέστερη έναντι των απειλών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είναι μια πολύ κακή ιδέα» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο της Άγκυρας να επανεγκαταστήσει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες πίσω στη βορειοανατολική Συρία είναι «ίσως η πιο τρελή ιδέα που έχω ποτέ ακούσει». Ο ίδιος σημείωσε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε μονάχα έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων και συνεχίζει να ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοανατολική Συρία.
Μέσα στην πρώτη μόλις ώρα από την στιγμή που «εκτοξεύτηκαν» οι απίστευτες, ανοιχτές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Τουρκίας, το αποτέλεσμα… φάνηκε στην γειτονική χώρα. Κι αυτό διότι το εθνικό της νόμισμα, η τουρκική λίρα, καταγράφει μεγάλη πτώση.
Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο ανταποκριτής του σταθμού στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης, ενώ το πρωί της Δευτέρας, 07.10.2019, όλες οι συζητήσεις στην γειτονική χώρα είχαν να κάνουν με το «ελεύθερο» του Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν να «μπει» στην Συρία, πλέον το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η οικονομία.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις μία ώρα από τα «πολεμικά» tweets του Τραμπ, η λίρα υποτιμάται κατά 2,10% έναντι του δολαρίου και κατά 2,20% έναντι του ευρώ!
Αν συνυπολογίσουμε το ότι η λίρα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες, τότε εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο οριακή μοιάζει η κατάσταση στην γειτονική χώρα (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%bf-%cf%84%cf%81.html).
Παράλληλα, την απαγόρευση στρατιωτικών συναλλαγών με την Τουρκία προτείνουν Γερουσιαστές των ΗΠΑ, με φόντο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Μεταξύ των κυρώσεων που προτείνουν οι γερουσιαστές, περιλαμβάνεται η απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων στην τουρκική ηγεσία – ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στις ΗΠΑ – και κυρώσεων σε ξένες οντότητες που συνεργάζονται με την Τουρκία στον ενεργειακό τομέα.
“Χαίρομαι που έφτασα σε μια διμερή συμφωνία με τον γερουσιαστή Βαν Χόλλεν σχετικά με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εισβολή της στη Συρία”, ανακοίνωσε απόψε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.
Σύμφωνα με το κείμενο οι κυρώσεις θα επιβληθούν στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Οι κυρώσεις, μεταξύ άλλων, θα πλήξουν τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, κάθε στρατιωτική βοήθεια και συναλλαγή με εξαίρεση την ανταλλαγή πληροφοριών, θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις για τους S-400, ενώ θα ζητηθεί αναλυτική έκθεση για την περιουσία του ίδιου του Ερντογάν (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%cf%86%ce%bf%ce%b4%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%ba%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af/).

Τελικά, η χερσαία εισβολή των Τούρκων στην Βόρεια Συρία, η οποια κατ’ ευφημισμό ονομάστηκε « ειρηνευτική άνοιξη», ξεκίνησε τις 9 Οκτωβρίου του 2019 (https://www.zougla.gr/kosmos/article/arxizi-i-xersea-epixirisi-sti-siria),  ενώ ήδη καίγονται τουρκικά τανκ στην Συρία, την στιγμή που μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή αυτή, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί άφωνη τις σφαγές Τούρκων κατά αμάχων.
[Μαζί με τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής πέρασαν την συνοριακή γραμμή και μάχονται εντός της Συρίας και 14.000 μαχητές του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που είναι επί της ουσίας μισθοφόροι Τουρκομάνοι (ή ακόμη και τζιχαντιστές - ισλαμιστές), τους οποίους επιστράτευσε, οργάνωσε και εκπαίδευσε η Άγκυρα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/defteri-imera-isvolis--22-nekri--epligisan-180-stoxi). Πρόκειται για έμπειρους μαχητές, οι οποίοι ήδη έχουν πολεμήσει σε διάφορα μέτωπα εντός της Συρίας καθώς και στο πλευρό του τουρκικού στρατού, κατά την εισβολή στο Αφρίν (δυτικά του Ευφράτη).  
Πρόκειται για φυλές τουρκικής καταγωγής, μουσουλμάνους σουνίτες στο θρήσκευμα και το δόγμα, τουρκόφωνους μεν αλλά και αραβόφωνους ή ομιλούντες την κουρδική γλώσσα, οι οποίοι παρέμειναν σε αραβικά εδάφη στο Ιράκ ή στη Συρία μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Συνθήκη Σάικς - Πίκο)].
Οι Κούρδοι δίνουν το νυν υπέρ πάντων των αγών κατά των ΤΕΔ, με πληροφορίες να αναφέρουν πως τουρκικό τανκ χτυπήθηκε δυτικά της επαρχίας Dêrike στην al-Malikiya, ενώ άλλες αναφορές κάνουν για χτύπημα σε ολόκληρο κομβόι, πάντως το σίγουρο είναι πως και οι Τούρκοι έχουν απώλειες.
Την ίδια στιγμή, μαχητές του YPG μπήκαν στην τουρκική πόλη Şenyurt στην Τουρκία, όπου μαίνονται και εκεί συγκρούσεις.
Στην περιοχή Qamişlo, το SDF σφυροκοπά τους Τούρκους, οι οποίοι δείχνουν να έχουν εγκλωβιστεί (https://www.triklopodia.gr/%ce%be%ce%b5%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b5-%ce%b7-%cf%87%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1/).
Η Τουρκία εισβάλοντας στην Συρία προσπαθεί στην ουσία να αποτρέψει την ίδρυση ενός Κουρδικού κράτους στην περιοχή αυτή (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/foreign-affairs-%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b1%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84.htmlhttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%ba%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b4%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ac%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bf.html), αλλά παράλληλα και να προελαύσει προς την Ράκκα και να ελέγξει τα  πετρέλαια της περιοχής και όχι η επιβολή μιας δήθεν «ζώνης ασφαλείας» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/811179_toyrkiki-proelasi-pros-rakka-aytos-einai-o-pragmatikos)!
Τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν πως οι βομβαρδισμοί έχουν πλήξει ακόμη και τις χριστιανικές κοινότητες. Το North Press Agency μάλιστα κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο τραυματίες χριστιανούς και μεταδίδει βίντεο το οποίο δείχνει αμάχους να μεταφέρονται τραυματισμένοι στα νοσοκομεία (https://www.zougla.gr/kosmos/article/sfodres-maxes-tourkon--kourdon-sti-siria).
Την τρίτη κατά σειρά αυτή εισβολή των Τούρκων στην Συρία (https://www.triklopodia.gr/επιχείρηση-πηγή-ειρήνης-ή-τρίτη-εισ/), καταδίκασαν πολλά Αραβικά κράτη (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%86/), ενώ την ίδια στιγμή λέγεται ότι ο Συριακός στρατός και το SDF σφυροκοπούν τουρκικές πόλεις σαν αντεκδίκηση (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/sdf-o.html)!

[Μένει μόνο να φανεί εάν αυτή η τρίτη εισβολή του Ερντογάν στην Συρία θα είναι επιτυχής, ή θα ισχύσει για αυτόν το γνωστό ρητό που λέει: «Μια του κλεφτή, δυο του κλεφτή, τρεις και η κακή του μοίρα»].
Εκτός αυτών, ο Ερντογάν απείλησε Ελλάδα και Ευρώπη με «αποστολή» εκατομμυρίων προσφύγων και αλλοδαπών ο Ερντογάν για την κριτική που ασκείται κατά της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Βόρεια Συρία.
«Αν επιχειρήσετε να περιγράψετε την επιχείρησή μας ως μια κίνηση κατάληψης (σ.σ. της βόρειας Συρίας), θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Δηλαδή για να μάθουν όλοι που δεν λένε στην Άγκυρα... μπράβο για την εισβολή και το σχέδιο εθνοκάθαρσης των Κούρδων στο σύνολο της τουρκικής συνοριογραμμής.
Ο σχεδιασμός των τουρκικών Επιτελείων προβλέπει την δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους 40 χλμ και σε μήκος μέχρι και 400 χλμ. Πρώτη φορά στην Ιστορία επιχειρείται μια τόσο μεγάλη μετατόπιση πληθυσμών και μάλιστα κατόπιν πολιτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση του κυβερνώντος AKP ο Ερντογάν εκτόξευσε βέλη και κατά της Σαουδικής Αραβίας για τις επικρίσεις της κατά της τουρκικής εισβολής στην Συρία.
«Δεν αποδεχόμαστε την κριτική γι’ αυτή την επιχείρηση. Η Σαουδική Αραβία να κοιταχτεί στον καθρέφτη. Ποιος έκανε έτσι την Υεμένη. Αυτό να κοιτάξετε πρώτα. Καταστρέψατε την Υεμένη. Δεν μπορείτε να μας μιλάτε για το βήμα που κάναμε για την ενότητα της Συρίας. Ειδικά η Αίγυπτος δεν δικαιούται να ομιλεί. Σκοτώνετε τη δημοκρατία στη χώρα σας. Βάλατε τον Μόρσι, που εξελέγη με ποσοστό 52% να τον καταδικάσει δικαστήριο σε θάνατο. Ο Σίσι τον καταδίκασε...» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/811318_rterntogan-tha-sas-steiloyme-36-ekatommyria-prosfyges).
Το δε το δεξί χέρι του Ερντογάν, ο Ι. Καραγιούλ,  ανασφάλιστέ κατά πάντων σε ένα άρθρο  όπου έγραψε για την εισβολή στη Συρία, ενώ σχολίασε εμμέσως, πως μετά σειρά έχουν Αιγαίο και Α. Μεσόγειος.
«Τα σχέδια εκείνων που ήθελαν να μας πολιορκήσουν από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τον βορά της Συρίας, το αμερικανικό σχέδιο “διάδρομος τρομοκρατίας”, το δεύτερο Ισραήλ σχέδιο, οι προσπάθειές τους να πολιορκήσουν την Τουρκία από τον νότο όλα κατέρρευσαν. Αυτή η κατάρρευση συνέβη σήμερα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία. Αύριο θα επεκταθεί στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις αυτές ήρθε από το Ισραήλ, καθώς ο γιος του Νετανιάχου σχολίασε την κατάσταση στην Συρία. Ο γιος του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέβασε μία φωτογραφία, όπου έγραφε Ελευθερία στο Κουρδιστάν, με τους Τούρκους να εκνευρίζονται με αυτή την κίνηση.
Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσεις η επιχείρηση «Άνοιξη της Ειρήνης» στην Συρία που διεξάγει η Τουρκία από την Τετάρτη.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και τριανταπέντε χρόνια πολεμούν με όλες τις εκδοχές της Κουρδικής Πολιτοφυλακής και ξέρουν καλά τον αντίπαλό τους.
Ποτέ από εκείνη την εποχή οι Κούρδοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν σε μία ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, ούτε να κρατήσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης απέναντί τους. Ωστόσο, ποτέ μέχρι σήμερα οι Κούρδοι δεν ήταν τόσο καλά εξοπλισμένοι ή οπλισμένοι.
Όπως αναφέρει το ενδιαφέρον άρθρο του Bloomberg από τα 500 εκατ. δολάρια που ζήτησε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ για το Πεντάγωνο προκειμένου να εκπαιδευθούν και να εξοπλιστούν σύμμαχοι μαχητές κατά του ISIS στη Συρία.
Τα περισσότερα έλαβαν οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ενώ φέτος διατέθηκαν 25.000 Καλάσνικοφ, 2.000 βαριά και ελαφρά πολυβόλα, 500 εκτοξευτές ρουκετών και τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, 60 βομβιδοβόλα, περίπου τα χίλια οχήματα και πολεμοφόδια αξίας 24 εκατ. δολαρίων, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η οποία ζήτησε κατ’ επανάληψη από την Ουάσιγκτον να πάρει πίσω τα όπλα καθώς έβαινε προς την ολοκλήρωσή του ο στόχος της εξόντωσης του ISIS.
Πέρα από όμως από την εξοπλιστική βοήθεια οι Κούρδοι μαχητές των πολιτοφυλακών YPG έχουν λάβει και μιας πρώτης τάξεως εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια πολεμώντας στο πλευρό ορισμένων από τις πιο μάχιμες δυνάμεις του πλανήτη, περιλαμβανομένων Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων κομάντος.
Πρόσθετος πονοκέφαλος για τους Τούρκους επιτελείς είναι το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ, λόγω των καλών τους σχέσεων με τους Κούρδους, τους παράσχουν κρίσιμες πληροφορίες από δορυφόρους, αναγνωριστικά αεροσκάφη και άλλα μέσα για τις θέσεις των τουρκικών στρατευμάτων, βοηθώντας τους έτσι να ενισχύσουν την άμυνά τους σε ευάλωτα σημεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κούρδοι πολιτοφύλακες δεν αιφνιδιάστηκαν καθώς τουλάχιστον από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία, προετοιμάζονται για την τουρκική εισβολή.
Έχουν ήδη σκάψει χαρακώματα και σήραγγες σε επίκαιρες θέσεις. Πέρα από αυτό, αλλά έχουν εφοδιαστεί στη διάρκεια του μακροχρόνιου συριακού εμφυλίου πολέμου με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά ρουκετοβόλα που συνιστούν μεγάλη απειλή για τα ελικόπτερα και τα τεθωρακισμένα της Τουρκίας.
Κι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Τουρκία ενδέχεται να αποφύγει τη χρήση επιθετικών ελικοπτέρων προτιμώντας εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να περιορίσουν τις τυχόν απώλειές τους, αλλά όπως παραδέχθηκαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, αυτό μπορεί να επιβραδύνει την προέλαση των δυνάμεων ξηράς σε μια επιχείρηση που μετρά η ταχύτητα καθώς ετοιμάζονται να πολιορκήσουν το Ρας Αλ Άιν, το Ταλ Αμπιάντ και το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο.
Να σημειωθεί πως η Τουρκία θέλει να «κλείσει» το μέτωπο πριν την βαρυχειμωνιά. Τότε, τα λασπώδη εδάφη θα καταστήσουν εξαιρετικά δύσκολη την μετακίνηση αρμάτων μάχης.
Στους πιθανούς στόχους περιλαμβάνονται και οι ελεγχόμενες από τους Κούρδους πόλεις Μανμπίτζ και Καμισλί, αλλά δεν αποκλείεται να σπεύσουν να τις καταλάβουν πρώτες δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, που δρουν στην γύρω περιοχή.
Πρόσθετη δυσκολία για τα τουρκικά στρατεύματα είναι ότι οι πόλεις που ενδέχεται να καταλάβουν είναι παγιδευμένες με εκρηκτικά, ενώ θα πρέπει να εξαλείψουν και την απειλή των υπόγειων σηράγγων, κάτι που σημαίνει απώλεια πολύτιμου χρόνου.
Αν οι Τούρκοι χάσουν χρόνο τότε δεν αποκλείεται να έχει υπάρξει συμφωνία Κούρδων και Άσαντ και να υπάρξει κινητοποίηση από το Συριακό στρατό (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%ac%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81.html).
Παράλληλα με όλα αυτά τα γεγονότα, μουσουλμάνοι της Σενεγάλης προσεύχονται για τον Ερντογάν και τον τουρκικό στρατό στην επίθεση στην Συρία, καθώς η ελεγχόμενη από τον Ερντογάν Diyanet κατευθύνει τους ντόπιους να το πραγματοποιήσουν στην διάνοιξη ενός πηγαδιού νερού στο Ντακάρ. Το κρατικό πρακτορείο μεταδίδει το πλάνο.

Οι ντόπιοι που προστατεύονται από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο (Kizilay) προσεύχονται για τα τουρκικά στρατεύματα στην #Syria επίθεση. Στο Χαρτούμ, οι μαθητές που εκπαιδεύονται από την υπέρ του Ερντογάν τουρκική θρησκευτική ομάδα Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı , επαναλαμβάνουν το εδάφιο της νίκης από το Κοράνι για να δείξουν την υποστήριξη τους (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CF%80.html).
Μαζί με τους Τούρκους, δύο μικρές εν υπνώσει ομάδες του Ισλαμικού Κράτους ISIS, επιτέθηκαν εναντίον δύο θέσεων δυνάμεων των Κούρδων που δρουν στο πλαίσιο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην περιοχή της Ράκα. Αν και τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα τα αιμοσταγή κτήνη του ISIS συνήθως στερούνται αξιοπιστίας, υποστηρίζουν ότι σκότωσαν 25 μαχητές του SDF.
Οι ισλαμιστές τρομοκράτες – σύμμαχοι της Τουρκίας υποστηρίζουν, ότι στην περιοχή επιτέθηκε δύναμη 50 δικών τους μαχητών, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας. Παρατηρητές κάνουν λόγο για απόπειρα των δυνάμεων που συνδέονται με το ISIS, είναι να ανακαταλάβουν την πόλη της Ράκα.
Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Syrian Observatory for Human Rights) αναφέρει, ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, στην περιοχή έδρασαν μόνο δύο μαχητές του ISIS, ενώ ακτιβιστές κάνουν λόγο για μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.
Ο λογαριασμός στο Twitter του SDF έχει κυκλοφορήσει φωτογραφίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τις σωρούς -ό,τι έχει μείνει- δύο βομβιστών αυτοκτονίας. Όμως, οι φωτογραφίες είναι σαφές εάν οι εικόνες δείχνουν πράγματι τα κουφάρια δυο ατόμων.
Ενώ οι δύο επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν εξαπολυθεί η τουρκική εισβολή στην επικράτεια που ελέγχουν οι SDF, το Ισλαμικό Κράτος ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις του ήταν αντίποινα για την κακή αντιμετώπιση γυναικών από την Αραβο-κουρδική δύναμη, στα στρατόπεδα προσφύγων όπως για παράδειγμα το Al Hawl.
Καθώς οι SDF στρέφουν αναγκαστικά την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της Τουρκίας και των μαχητών συμμάχων της (FSA: Free Syrian Army), είναι πιθανό το Ισλαμικό Κράτος να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις στην Βόρεια Συρία (https://www.defence-point.gr/news/omades-isis-chtypisan-toys-koyrdoys-sto-pleyro-ton-symmachon-toyrkon).

Παράλληλα νέες απειλές στέλνει ο Ερντογάν στην ΕΕ, ενώ στριμωγμένη φαίνεται πως είναι η ΕΕ, αλλά κυρίως η Ελλάδα με το μεταναστευτικό καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν τους χρησιμοποιεί για να μένει στο απυρόβλητο. 
Έτσι, κάνοντας το προσφυγικό ξανά «όπλο», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη, απείλησε να την «πνίξει» στους πρόσφυγες και διεμήνυσε ότι αν η Ε.Ε. του επιβάλει κυρώσεις, η απάντησή του θα είναι ακριβώς αυτή.
Στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο (17 και 18 Οκτωβρίου), οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τόσο σε ό,τι αφορά στην εισβολή της στην Βόρεια Συρία, όσο και στις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τον Ερντογάν.
Στην πτήση επιστροφής από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν, όπως συνηθίζει, μίλησε σε Τούρκους δημοσιογράφους και «πέρασε» τα… μηνύματα που ήθελε, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις που αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Ερντογάν φρόντισε να απειλήσει ξανά πως θα ανοίξει τα σύνορα και θα «στείλει» στην Ευρώπη τους 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/812990_apeiles-rterntogan-i-ee-epivallei-kyroseis-tha-toys-steilo-35).
Μαζί με όλα αυτά, ως «Αυτοκράτορας» και «φυσικός ηγέτης» όλων των απανταχού Τούρκων αυτοανακηρύχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του World Turkish Business Council που διεξάγεται στο Αζερμπαϊτζάν.
«Είμαστε σε ένα κόσμο που οι αποστάσεις και τα σύνορα δεν έχουν καμία σημασία, έχουν χάσει το νόημά τους.
«Το πιο σημαντικό πλέον είναι η περιφερειακή συνεργασία.
Για αυτό είμαστε υπέρ ενός τέτοιου μηχανισμού που κανένας δεν θα αποκλείεται.
«Είναι ο μόνος τρόπος που τα 300 εκατομμύρια Τούρκων μπορούν να αντιληφθούν τις δυνατότητες που έχουν.

 «Και ο δρόμος της οικονομίας είναι μόνο ένας από αυτούς» υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του. Όμως δεν έμεινε μόνο εκεί.
«Μπορεί να είμαστε δύο κράτη αλλά είμαστε ένα έθνος.
Τώρα είμαστε έξι κράτη, ένα έθνος», συνέχισε ο Ερντογάν και συνυπολόγισε και τα 6,5 εκατομμύρια Τούρκων μεταναστών που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά κράτη.
«Όπως είπε ο φίλος μου Αλίγιεφ (πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν) ένα έθνος δεν μπορεί να έχει δύο “απόδημους” λαούς.
Οι Καζάκοι, Ουζμπέκοι, Τουρκμένοι, Τσετσένοι αδερφοί μας είναι φυσικά μέλη της Τουρκικής Διασποράς», υπογράμμισε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος στην ουσία δηλαδή με αφορμή την οικονομική προσέγγιση μέσω του παγκοσμίου παντουρκικού οικονομικού συμβουλίου, έβαλε ένα επιπλέον λιθαράκι στο νεο-οθωμανικό στέμμα που επιδιώκει διακαώς να φορέσει.
Επί χρόνια παίζει το χαρτί των 90 εκατομμυρίων Τούρκων της Τουρκίας, ξεχνώντας φυσικά ότι μέσα σε αυτούς υπολογίζει και καταπιεσμένους λαούς, όπως οι Κούρδοι και θρησκευτικές μειονότητες όπως οι Αλεβίτες.
Τώρα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω παίζοντας το χαρτί των 300 εκατομμυρίων Τούρκων που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και τους καλεί μάλιστα να τεθούν κάτω από την κοινή ομπρέλα της Τουρκίας.
Όταν μιλά για την Ευρώπη την Αφρική και την Ασία χρησιμοποιεί το νεο-οθωμανικό χαρτί που έχει δικαιώματα στις χώρες αυτές.
Τώρα στην Συρία μάλιστα δοκίμασε και τον μανδύα του ηγέτη όλων των μουσουλμανικών κοινοτήτων και κρατών.
Δεν είναι τυχαίο ότι μουφτήδες σε περιοχές που δραστηριοποιείται η περίφημη ΤΙΚΑ (Αφρική και Ασία) ευλογούσαν την επέμβαση των Τούρκων στην Συρία κατά των «άπιστων» Κούρδων.
Το επόμενο που μένει να συνδυάσει όλες αυτές τις θεωρήσεις.
Ηγέτης μιας χώρας με άμεσο φυσικό πληθυσμό 300 εκατομμύρια Τούρκους και ηγέτη των 1,5 δισεκατομμυρίων σουνιτών.
Δηλαδή ενός πληθυσμού που είναι μεγαλύτερος κι από το 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζων.

 Ποια είναι τα έξι τουρκικά κράτη.
1) Αζερμπαϊτζάν, 2) Καζακστάν, 3) Κιργιστάν, 4) Τουρκμενιστάν, 5) Τουρκία, 6) Ουζμπεκιστάν.
Σύμφωνα με τη Wikipedia όλες οι τουρκικές φυλές, πληθυσμοί και κράτη παγκοσμίως κυμαίνονται στα 170 εκ (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/300.html).
Οι δε ΗΠΑ φαίνεται ότι παρέδωσαν το Κομπάνι στους Ρώσους και τους Σύρους, ενώ παγιδευμένος φαίνεται να είναι ο Ερντογάν.
Τα ρωσικά στρατεύματα μπαίνουν στο Κομπάνι. Αυτό αναφέρουν όλες οι πληροφορίες του διεθνών ΜΜΕ σε μια εξέλιξη η οποία μπορεί να ανατρέψει πολλά στην περιοχή.
Όπως έγινε γνωστό οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες πλέον έχουν αναλάβει και επίσημα το ρόλο του εγγυητή ότι δε θα υπάρξουν συγκρούσεις Συριακού Στρατού και τουρκικού, περίμεναν την αποχώρηση πρώτα των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή, οι οποίες εγκαταλείπουν βιαστικά την περιοχή.
Μαζί με μονάδες του συριακού Στρατού οι φάλαγγες που αποτελούνται από βαρύ υλικό βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη .
Ο Ερντογάν λοιπόν όπως δημοσιεύαμε και προ ημερών έπεσε στη παγίδα των Πούτιν και Τράμπ και τώρα είναι εγκλωβισμένος χωρίς να μπορεί να πάρει καμμία πόλη...
Τα τουρκικά στρατεύματα θα μείνουν χωρίς στήριγμα με ότι αυτό συνεπάγεται...
Την ίδια ώρα όπως διαρρέει το αμερικανικό Πεντάγωνο απηύθυνε προειδοποίηση σε Σύρους και Ρώσους, πως εάν οι αμερικανικές δυνάμεις δεχθούν πυρά (κατά τη διάρκεια απομάκρυνσής τους από την περιοχή), τότε η αμερικανική Αεροπορία θα απαντήσει χωρίς διάκριση και με μεγάλη ισχύ πυρός.
Οι πληροφορίες πάντως από την περιοχή εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες. Άλλες αναφέρουν ότι ισλαμιστές μισθοφόροι της Άγκυρας κινούνται και αυτοί προς το Κομπάνι, παρά την «υπόσχεση» Ερντογάν ότι δεν έχει βλέψεις για την συγκεκριμένη πόλη.  

Οι δυνάμεις του YPG έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με βολή αντιαρματικού πυραύλου (ελάχιστες είναι πάντως η αλήθεια μέχρι τώρα) κατά δυνάμεων των ισλαμιστών μισθοφόρων της Άγκυρας. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι Κούρδοι η αντίσταση στη συγκεκριμένη πόλη συνεχίζεται (http://oimos-athina.blogspot.com/2019/10/blog-post_55.html).
«Ο Ερντογάν πραγματοποιεί αυτές τις επιθέσεις από το νεκροκρέβατό του. Η ζωή του Ερντογάν ίσως να μην τελειώσει σε εβδομάδες, αλλά θα έχει τελειώσει σε μήνες».
Αυτό δήλωσε στο κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF ο Σάμπρι Οκ, εκτελεστικό μέλος του συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο λαός της Τουρκίας δεν κερδίζει τίποτα από την επεκτατική και επιθετική πολιτική του Ερντογάν.
«Αντιθέτως, έφερε κρίση εντός της κοινωνίας, στην οικονομία, στην πολιτική.
Ο Ερντογάν δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό.
Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παίξει ένα ρόλο στη Συρία ενάντια σε Ρωσία και στις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν έχει χάσει».
[Ο Ερντογάν λέγεται ότι αν συνεχίσει την ίδια αλλοπρόσαλλή πολιτική, λέγεται ότι αντι να έχει την μοίρα να γίνει ο «νέος Σελίμ, Σουλεϊμάν και Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής», οι οποίοι διαφέντευαν σε Μέση Ανατολή και Μεσόγειο, καθώς και ο «νέος Σαλαντίν» που θα καταλάβει και θα κάνει ξανά ισλαμική όλη την Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ, μπορεί να έχει τελικά το ίδιο ακριβώς τέλος με τους δικτάτορες Σάλεχ της Υεμένης, του Καντάφι της Λιβύης, ή του Σαντάμ του Ιράκ.
«Τα τζαμιά είναι τα στρατόπεδα μας, οι μιναρέδες τα πολυβόλα μας, οι θόλοι οι περικεφαλαίες μας και οι πιστοί, οι στρατιώτες μας. Η έκφρασή μετριοπαθές Ισλάμ είναι προσβλητική διότι δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ! Το Ισλάμ είναι ένα και μοναδικό», έχει αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων σε δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν, όντας Πρωθυπουργός της Τουρκίας].
Τελικά, στην Συρία κηρύχθηκε με την μεσολάβηση των ΗΠΑ εκεχειρία, με βάση 13 σημεία.

 «Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ αργά το βράδυ της Πέμπτης μετά την συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκία για πενθήμερη κατάπαυση πυρός στην Συρία.
Ο «σουλτάνος» αφού αιματοκύλησε την Συρία και σκότωσε δεκάδες αμάχους τώρα πανηγυρίζει για την παύση της αιματοχυσίας και έχει το θράσος να μιλά για ανθρώπινες ζωές που θα... σωθούν.
Συμφωνία για την παύση των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Βόρεια Συρία επετεύχθη το βράδυ της Πέμπτης (17/10), έπειτα από πολύωρες συνομιλίες στην Άγκυρα του Τούρκου «σφαγέα» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Η συμφωνία προβλέπει πως η Τουρκία θα αναστείλει για πέντε ημέρες την στρατιωτική της επιχείρηση στη Βόρεια Συρία και θα την τερματίσει μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από αυτή την περιοχή σε 120 ώρες.
Συγκεκριμένα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έπειτα από περισσότερες από τέσσερις ώρες συνομιλιών που είχε στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι για να επιτραπεί η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες, όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της τουρκικής επιχείρησης "Πηγή Ειρήνης" θα ανασταλούν και η στρατιωτική επέμβαση θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση».
Οι κουρδικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από μια περιοχή σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες, συνέχισε ο Πενς.
Τα 13 σημεία της συμφωνίας:
1. Τουρκία και ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τις σχέσεις τους ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια στα νότια σύνορά της.
2. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι ιδιαίτερες συνθήκες, ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Συρία, απαιτούν στενότερη συνεργασία στη βάση των αμοιβαίων συμφερόντων.
3. Τουρκία και ΗΠΑ εμμένουν στις δεσμεύσεις τους για την προστασία των εδαφών και των πληθυσμών του ΝΑΤΟ ενάντια σε κάθε απειλή, με κοινό αίσθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν».
4. Οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

5. Τουρκία και ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην μάχη εναντίον των δραστηριοτήτων του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική Συρία. Αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία αναφορικά με τις εγκαταστάσεις κράτησης των τζιχαντιστών αλλά και των προσφύγων από τις περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο του ISIS.
6. Τουρκία και ΗΠΑ συμφωνούν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πρέπει να στοχεύουν αποκλειστικά τρομοκράτες και τα κρησφύγετά τους, αλλά και καταφύγια, οχήματα, όπλα και εξοπλισμό που οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν.
7. Η τουρκική πλευρά εξέφρασε τη δέσμευσή της να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ευημερία των κατοίκων όλων των πόλεων και οικισμών που βρίσκονται στην Ασφαλή Ζώνη, η οποία ελέγχεται από τις τουρκικές δυνάμεις. Η Τουρκία επανέλαβε τη δέσμευσή της να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην υποστούν πλήγματα πολίτες και οι εγκαταστάσεις τους.
8. Και οι δύο χώρες επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για πολιτική ενότητα και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και (τη δέσμευσή τους) στην πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, η οποία αποσκοπεί στον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
9. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη σημασία και τη λειτουργικότητα της δημιουργίας Ασφαλούς Ζώνης με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια, τη συλλογή των βαρέων όπλων των YPG και τη διάλυση των οχυρωματικών έργων και των πολεμικών θέσεων τους.
10. Η Ασφαλής Ζώνη αρχικά θα φρουρείται από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν σε όλες τις πτυχές της εφαρμογής της.
11. Η Τουρκία θα παύσει την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης με στόχο να επιτραπεί η απόσυρση των YPG από την Ασφαλή Ζώνη μέσα σε 120 ώρες. Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της υποχώρησης.
12. Μόλις η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης σταματήσει, οι ΗΠΑ συμφωνούν να μην προχωρήσουν στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων με βάση το Εκτελεστικό Διάταγμα της 14ης Οκτωβρίου 2019 και θα εργαστούν μαζί με το Κογκρέσο ώστε να υπογραμμιστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές διαδικασίας στη Συρία, σε συνέχεια της Απόφασης 2254 του ΟΗΕ.
Όταν σταματήσει η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 11, οι κυρώσεις που είναι σε ισχύ, σύμφωνα το προαναφερθέν Εκτελεστικό Διάταγμα, θα αρθούν.
13. Οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν για την επίτευξη όλων των στόχων που περιλαμβάνονται στην παρούσα δήλωση».

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».
«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ το αίμα των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά το αιματοκύλισμα του Ερντογάν δεν έχει ακόμα στεγνώσει.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) γνωστοποίησαν ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία.
Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε η Κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ).
Οι ΣΔΔ δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.
Μετά από 9 μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ενώ έχει εκτοπίσει 300.000 ανθρώπους σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και
Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, προσθέτει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο.
Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στην Συρία.

Η τουρκο-αμερικανική συμφωνία επιτυγχάνεται ενώ οι μάχες μαίνονταν ακόμη στην Βόρεια Συρία, ειδικά στο Ρας αλ Αίν, μια πόλη στα σύνορα της Τουρκίας.
 «Η Τουρκία πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε» από τη συνάντηση μεταξύ του Μάικ Πενς και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο CNNi αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι οι «τρομοκράτες θα απομακρυνθούν από την ασφαλή ζώνη μέσα σε πέντε μέρες».
«Η στρατιωτική επιχείρηση απέδωσε καρπούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Οι Τούρκοι ηγέτες θεωρούν ότι με αυτήν τη συμφωνία πέτυχαν μια απόλυτη νίκη.
Αν εφαρμοστεί η τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από 9 μέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.
Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας
Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι (https://www.msn.com/el-gr/news/world/%ce%b5%ce%ba%ce%b5%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b1-13-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b7%ce%b3%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%af%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%ce%ac%cf%87%cf%89%ce%bd/ar-AAIXA7M?ocid=spartandhp).
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέβασε τους τόνους με την Άγκυρα, καθώς την προειδοποίησε με "ανάληψη στρατιωτικής δράσης."
Βέβαια, δεν ξεκαθάρισε τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή την «στρατιωτική δράση».
«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος για να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη ενάντια στην Τουρκία εάν χρειαστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αμερικανό-τουρκικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το τέλος του Β΄ΠΠ που ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει την πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας.
Μιλώντας στο δίκτυο CNBC, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προτιμούν την ειρήνη από τον πόλεμο, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση», συμπλήρωσε.
Πάντως, ο Πομπέο αρνήθηκε να διευκρινίσει τι θα προκαλούσε μια αμερικανική στρατιωτική απάντηση, δηλώνοντας ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση του προέδρου για το αν θα αναλάβει την επιβλητική δέσμευση της χρήσης της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης».
Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες οικονομικές κυρώσεις, όπως και ότι θα γίνει χρήση της διπλωματικής ισχύος της Ουάσινγκτον. «Αυτές προτιμούμε», συμπλήρωσε ο Πομπέο (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/814706_mpompeo-eimaste-etoimoi-gia-stratiotiki-drasi-enantion-tis-toyrkias).
Τέλος, η Βουλή των ΗΠΑ προέβη στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων (https://www.protothema.gr/world/article/940381/ipa-egrithike-psifisma-gia-tin-anagnorisi-tis-genoktonias-ton-armenion-tourkia-eponeidisti-apofasi/https://www.efsyn.gr/node/216903), ενώ λέγεται ότι μπορεί να ακολουθήσει στην συνέχεια και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Παράλληλα με όλα αυτά τα γεγονότα, νέο βέτο άσκησε η Γαλλία στην ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ευρώπη, όπως έγινε γνωστό, οπότε ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των αρχηγών κρατών και των κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εν λόγω ζήτημα. 
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., παρά τις πολύωρες συζητήσεις, δεν κατάφεραν τελικά να τραβήξουν κοινή γραμμή και να συμφωνήσουν σε ένα κείμενο κοινά αποδεκτών συμπερασμάτων για τη μελλοντική διεύρυνση με τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Σταθερός στις θέσεις του έμεινε ο Μακρόν, ο οποίος αρνήθηκε εκ νέου να συμφωνήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας και των Σκοπίων.  
Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως έγινε γνωστό, δεν υπαναχώρησε ούτε καν όταν οι 25 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες τού πρότειναν να συμφωνηθεί γραπτώς και να περιληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι η λήψη της απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία θα ληφθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2020.

Σε δηλώσεις του ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε πως κατά τις συζητήσεις υπήρχε πνεύμα απογοήτευσης, καθώς οι έντονες διαφωνίες παραμένουν. Ο Εμ. Μακρόν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας, επιμένει πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν ακόμη οι συζητήσεις για τις δύο χώρες.
«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση, διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις» επεσήμανε ο Ναουσέντα και πρόσθεσε: 
«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Επομένως, θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια».
Την ελπίδα του για εύρεση λύσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους, αλλά δεν ξεκαθάρισε εάν οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο συμβούλιο της Ε.Ε.
«Η Γαλλία ήταν μία από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων. Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά στο ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε.» ανέφερε γαλλική διπλωματική πηγή και επιβεβαίωσε πως δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό, διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 
Σημειώνεται πως η Γαλλία ήταν η χώρα η οποία είχε ζητήσει την αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε. , την οποία χαρακτήρισε «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική». 
Οι χώρες οι οποίες «πάγωσαν» την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο κρατών στην Ε.Ε. ήταν τρεις: η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν να αναφέρει πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.
Η εν λόγω εξέλιξη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ζήτησε να αρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις.
Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών τάσσεται η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας  σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο δήλωσε πως υποστηρίζει τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης, αλλά εξήγησε πως οι δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν στην Ε.Ε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την μεριά του είχε αναφέρει πως είναι πολύ νωρίς να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εντούτοις αναγνώρισε πως οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

«Μοιράζομαι το ίδιο γεωπολιτικό και στρατηγικό όραμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, θέλω να στείλω ένα θετικό μήνυμα σε αυτούς τους ηγέτες, αλλά εξετάζοντας αυτό σοβαρά με οδηγεί να τους πω: αυτήν τη στιγμή είμαστε εμείς που χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο να κάνουμε τα πράγματα με σειρά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν (https://www.zougla.gr/kosmos/article/galiko-veto-stin-entaksi-vorias-makedonias-ke-alvanias-stin-ee).
Στην Γαλλία επίσης, «Bόμβες» έριξε η Μαρίν Λεπέν. Η επικεφαλής των εθνικιστών στη Γαλλία, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τιμωρηθεί η Τουρκία.
Η εισβολή στην Συρία έχει αφυπνίσει όλες τις πατριωτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, οι οποίες ζητούν εδώ και τώρα μέτρα κατά του Ρ. Τ. Ερντογάν.
Έτσι λοιπόν, η Λεπέν ζήτησε να αποβληθεί η Τουρκία από το ΝΑΤΟ.
Το αίτημα έλαβε χώρα κατά την διάρκεια συζήτησης στο Γαλλικό κοινοβούλιο. Δυστυχώς, βλέπουμε μόνο από ξένες δυνάμεις και πολιτικούς να ζητούν μέτρα κατά της Τουρκίας.
Οι Γάλλοι λοιπόν φαίνονται αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τους Τούρκους.
Την ίδια περίοδο, περίπου 60 μέλη του γαλλικού Κοινοβουλίου από οκτώ πολιτικές ομάδες, ζήτησαν να εφαρμοστούν κυρώσεις κατά της Γαλλίας, οι οποίες φθάνουν μέχρι την αναστολή της ιδιότητας της χώρας-μέλος του ΝΑΤΟ!
Οι αντιπρόσωποι της Γαλλικής Εθνικής Συνέλευσης εξέφρασαν την οργή τους για τις ενέργειες της Τουρκίας και την «αδράνεια των δυτικών δημοκρατιών», σύμφωνα με το euronews, το οποίο επικαλείται την γαλλική Le Figaro.
Οι βουλευτές καταδίκασαν τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γιατί αποκαλεί τρομοκράτες τις κουρδικές ομάδες παρόλο που ο ίδιος “προστατεύει κάθε είδους ισλαμικές ομάδες καθώς και Σύριους τζιχαντιστές”.
Οι δε Γάλλοι βουλευτές ζήτησαν από τον Μακρόν:
1: Άμεσος τερματισμός της Τουρκικής επίθεσης στη Συρία.
2: Η Γαλλία να προστατέψει τους Κούρδους συμμάχους της.
3: Να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ – Καμία οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα.
4: Οι ενέργειες της Τουρκία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής, έτσι η μόνη λύση είναι να σταματήσει η ιδιότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd-%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b2%ce%bb%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%af-%ce%b7-%cf%84.htmlhttps://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/814138_tin-exosi-tis-toyrkias-apo-nato-zitoyn-60-galloi-voyleytes).
Στο κατεχόμενο Κόσσοβο, Το αριστερό κίνημα «Αυτοδιάθεση» φέρεται να είναι νικητής των εκλογών στο Κόσοβο.
Σύμφωνα  με έξιτ πολ το οποίο μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RTK το LVV φέρεται να λαμβάνει το 28,1% των ψήφων. Ακολουθεί με 27,9% η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) και τρίτο έρχεται το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου (LDK) με 25,8%.
Ο συνασπισμός της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου» και των Σοσιαλδημοκρατών (AAK/PSD) του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι φέρεται να λαμβάνει το 12,3% των ψήφων. Το όριο του 5% για την είσοδο στην βουλή ξεπερνάει και ο συνασπισμός σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με την επωνυμία NISMA που φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 5,8%.
Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα του έξιτ πολ της δημόσιας τηλεόρασης του Κοσόβου τότε ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» Άλμπιν Κούρτι θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Θα πρέπει βέβαια να αναζητήσει πολιτικό σύμμαχο και με δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την συνεργασία με ηγέτες που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια - τους οποίους θεωρεί διεφθαρμένους - η μοναδική επιλογή που του απομένει είναι να στραφεί προς την Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK).
Η υποψήφια της LDK για την θέση του πρωθυπουργού, η Βιόσα Οσμάνι, κατά την προεκλογική περίοδο δήλωσε ότι η συνεργασία με το κίνημα «Αυτοδιάθεση» αποτελεί την πρώτη επιλογή του κόμματος της για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό - πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους».
Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας. Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις. Οι βουλευτές του πολλές φορές επέδειξαν, τα τελευταία δύο χρόνια, ακραία συμπεριφορά προκαλώντας με την ρίψη δακρυγόνων εντός της αίθουσας του κοινοβουλίου την διακοπή της συνεδρίασης.

Στο ζήτημα του διαλόγου με την Σερβία, στο παρελθόν δήλωνε αντίθετο σε κάθε είδους επαφή με το Βελιγράδι και υποστήριζε την άποψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να διεξάγεται αποκλειστικά με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου. Τελευταία φαίνεται ότι αναθεώρησε την στάση του και αποδέχεται τον διάλογο με την Σερβία «στη βάση της αμοιβαιότητας» όπως δήλωσε πρόσφατα ο Άλμπιν Κούρτι (https://www.zougla.gr/kosmos/article/to-aristero-kinima-aftodia8esi-ferete-nikitis-ton-eklogon-sto-kosovo).
Η δε πολιτική παράταξη «Σερβική Λίστα» πέτυχε στις εκλογές που διεξήχθησαν στο Κόσοβο συντριπτική νίκη στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το ποσοστό που έλαβε η υποστηριζόμενη από το Βελιγράδι «Σερβική Λίστα» ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και ανέρχεται, σε κάποιους δήμους, άνω του 98%.
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι με βάση αυτά τα ποσοστά η «Σερβική Λίστα» καταλαμβάνει και τις δέκα έδρες στο κοινοβούλιο που συνταγματικά ανήκουν στην εθνική κοινότητα των Σέρβων.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, γενικότερα, των εκλογών στο Κόσοβο ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι, παρότι δίνεται μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση μεταξύ του κινήματος «Αυτοδιάθεση» και της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσσόβου (LDK), στο τέλος, όταν θα φτάσουν οι ψήφοι από την διασπορά, νικητής θα αναδειχθεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση».
Ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε πρόθυμος να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με όποιον κι αν αναλάβει την διακυβέρνηση του Κοσόβου. Εξέφρασε την ελπίδα ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου θα είναι η άρση των δασμών ύψους 100% που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στα εμπορεύματα από την Σερβία (https://www.zougla.gr/kosmos/article/kosovo-sintriptiki-niki-tis-servikis-listas-stis-servikes-perioxes).
Στην Πολωνία, το υπερσυντηρητικό, εθνικιστικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) που κυβερνά την Πολωνία ήταν ο νικητής των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit poll.
Με το 43,6% των ψήφων, το PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι αναμένεται να καταλάβει 239 έδρες στην 460μελή πολωνική βουλή, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ινστιτούτου Ipsos (https://www.zougla.gr/kosmos/article/polonia-to-koma-dikeou-ke-dikeosinis-eksasfalizi-tin-apoliti-pliopsifia-stis-ekloges).
Στις βουλευτικές εκλογές της Ελβετίας, Η λαϊκιστική δεξιά Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου παρέμεινε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, παρότι το ποσοστό της συρρικνώθηκε, όμως τα βλέμματα έπεσαν στους Πράσινους που αναδείχθηκαν τέταρτο κόμμα και ξεπέρασαν το Κόμμα των Δημοκρατών Χριστιανών.
Έχουν μάλιστα μία έδρα λιγότερη από το Φιλελεύθερο Ριζοσπαστικό Κόμμα και ευελπιστούν να ενταχθούν για πρώτη φορά στην κυβέρνηση της χώρας. Τα ισχυρότερα κόμματα ιστορικά μοιράζονται τα επτά ομοσπονδιακά υπουργεία βάσει της λεγόμενης «μαγικής» φόρμουλας.
Συνολικά, οι Πράσινοι εξασφάλισαν 17 επιπλέον έδρες στην κάτω Βουλή, ή συνολικά 28 έδρες (13,2% των ψήφων), έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι Φιλελεύθεροι Πράσινοι επίσης κατέγραψαν αλματώδη άνοδο, από τις 9 στις 16 έδρες στην κάτω Βουλή (7,8% των ψήφων). Ήταν κάτι «περισσότερο από κύμα, ήταν παλίρροια σε εθνική κλίμακα», σχολίασε ο πολιτικολόγος Πασκάλ Σκιαρινί.
Όπως επίσης συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες, η κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής στην Ελβετία, όπου οι εμβληματικοί παγετώνες των Άλπεων έχουν χάσει περίπου το 10% του όγκου τους μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια. Για την οικολογική οργάνωση Greenpeace, «το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δίνει σαφή εντολή στο [επόμενο] κοινοβούλιο» της Ελβετίας (https://www.iefimerida.gr/kosmos/elbetia-oi-prasinoi-kerdismenoi-stis-ekloges).
Οι δε Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν κέρδισαν τελικά τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα αυτή και θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, η οποία όμως θα είναι μειοψηφική, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές καναδικών τηλεοπτικών δικτύων.
Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα γαλλόφωνα και αγγλόφωνα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, οι Φιλελεύθεροι δεν θα διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο στην Οτάβα.
Μέχρι στιγμής, οι Φιλελεύθεροι του Τριντό προηγούνται σε 145 από τις 338 εκλογικές περιφέρειες έναντι 106 των Συντηρητικών του Άντριου Σιρ.
Το όριο για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων στην Οτάβα είναι οι 170 έδρες.
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Μπλοκ Κεμπεκουά των αυτονομιστών με 33 έδρες, ενώ 20 εξασφαλίζει το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (ΝΔΚ, κεντροαριστερά).
Οι προβλέψεις αυτές μεταδόθηκαν αφού έκλεισαν όλα τα εκλογικά τμήματα στην χώρα.
Οι Φιλελεύθεροι είχαν αναδειχθεί στην εξουσία το 2015 εξασφαλίζοντας 177 έδρες (https://www.zougla.gr/kosmos/article/kanadas-i-filelef8eri-tou-trinto-kerdizoun-tis-vouleftikes-ekloges).
Στις φετινές Προεδρικές εκλογές της Βολιβίας, ο αριστερός και μακροβιότερος πρόεδρος της Βολιβίας στην ιστορία της χώρας έχει πάρει περίπου το 45% των ψήφων, έναντι 38% του αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων
Ο Μοράλες χρειαζόταν το 50% συν μία ψήφο ή τουλάχιστον το 40% των ψήφων και διαφορά δέκα μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και έτσι θα πάει σε β’, με την θητεία να είναι 5ετής.
Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά ο Μοράλες, από το 2006 που είναι στην εξουσία, θα αναγκαστεί να πάει σε δεύτερο γύρο, κάτι που δεν είχε χρειαστεί τις προηγούμενες φορές.
Ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία αψηφώντας το όριο θητειών, αλλά και το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2016, όταν οι πολίτες τάχθηκαν εναντίον του να του δοθεί δικαίωμα να διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία. Μια δικαστική απόφαση του επέτρεψε εν τέλει να συμμετάσχει. Όπως και το 2014, ο Έβο Μοράλες λέει πως θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά τη νέα θητεία του.
Η δημοτικότητα του Μοράλες έχει μειωθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές από την κυβέρνηση του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), της παράταξής του.
Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που απανθράκωσαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έκταση εκατομμυρίων εκταρίων έδωσαν πολεμοφόδια στην αντιπολίτευση και προκάλεσαν αγανάκτηση μεταξύ πολλών αυτοχθόνων, που κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι θυσίασε την «Πατσαμαμά» - τη μητέρα Γη, στη γλώσσα Κέτσουα- για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η παραγωγή κρέατος που προορίζεται για εξαγωγή στην Κίνα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/volivia-o-morales-kerdise-ton-proto-giro-ton-eklogon--exase-megalo-pososto-psifoforon).
Στην συνεχεία, όμως, βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, μετά την αντικανονική για πολλούς δημοσιοποίηση νεότερων στοιχείων για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, που φέρνουν τον Έβο Μοράλες κοντά σε νίκη από τον πρώτο γύρο (https://www.efsyn.gr/node/215761).
Επισης, την παραίτησή του υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας, επικρίνοντας τον τρόπο που το Ανώτατο εκλογοδικείο χειρίστηκε το ζήτημα των προεδρικών εκλογών, ο οποίος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αναταραχές στην χώρα, με νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Λα Πας, μπροστά στο κτίριο όπου βρίσκεται η έδρα της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας.
Ο Αντόνιο Κόστα εξήγησε πως παραιτείται εξαιτίας της «ατυχούς απόφασης του Ανώτατου Εκλογοδικείου να αναστείλει τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω του συστήματος μετάδοσης προκαταρκτικών εκλογικών αποτελεσμάτων, του λεγόμενου TREP», με το χάος στην Βολιβία να “βαθαίνει”.
Η επιστολή του δικαστικού απευθύνεται στον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που είναι επίσης πρόεδρος του Κογκρέσου και αρμόδιος για τον διορισμό των έξι μελών του TSE.
Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής υπεδείκνυαν ότι η Βολιβία θα όδευε σε δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τη 15η Δεκεμβρίου, όμως 24 ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα νεότερα αποτελέσματα, που αναδεικνύουν νικητή τον πρόεδρο Έβο Μοράλες από τον πρώτο γύρο.
Από την Κυριακή, η διαδικασία της καταμέτρησης επικρίνεται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει «νοθεία», από ξένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τα οριστικά αποτελέσματα εξακολουθούν να μην έχουν ανακοινωθεί.
Ο Αντόνιο Κόστας ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκε ο θεσμός την καταμέτρηση έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία «ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας» και προκάλεσε «αχρείαστη κοινωνική αναταραχή». «Πρώτα η Βολιβία», πρόσθεσε, πριν υπογράψει την επιστολή παραίτησής του.
Η είδηση της παραίτησής του καταγράφηκε ενώ τα επεισόδια και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα και παραμένει άγνωστο ακόμη αν θα χρειαστεί ή όχι δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή του Μοράλες και του δεύτερου επικρατέστερου υποψήφιου, του κεντρώου Κάρλος Μέσα.
Την ίδια ώρα νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Λα Πας.
Πολλοί από τους εκατοντάδες συγκεντρωμένους πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων αερίων.
Για να σταματήσουν οι αντιδράσεις, η κυβέρνηση του Μοράλες ζήτησε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να στείλει «το ταχύτερο» τεχνική αποστολή στη Λα Πας προκειμένου να επαληθευτεί, «ένα προς ένα» ψηφοδέλτιο το αποτέλεσμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Ντιέγκο Πάρι Ροδρίγκες.
Η Βολιβία «ζητεί να συσταθεί το ταχύτερο επιτροπή η οποία θα διενεργήσει έλεγχο όλης της επίσημης διαδικασίας καταμέτρησης των ψήφων στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βολιβιανής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο Ντιέγκο Πάρι πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών και προσκάλεσε τον ΟΑΚ, που είχε αναπτύξει ομάδα εκλογικών παρατηρητών στη χώρα, τις ΗΠΑ, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ξένη κυβέρνηση ενδιαφέρεται να «συνοδεύσει» τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Εμείς είμαστε εκείνοι που ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να καταμετρηθούν οι ψήφοι όλων των Βολιβιανών», επέμεινε ο ΥΠΕΞ της Βολιβίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.
Οι παρατηρητές του ΟΑΚ εξέφρασαν τη Δευτέρα την «ανησυχία» τους, μετά την ανακοίνωση νεότερων αποτελεσμάτων νωρίτερα την ίδια ημέρα, που έδιναν στον πρόεδρο Μοράλες διαφορά 10 μονάδων επί του πλησιέστερου αντιπάλου του, άρα τη νίκη από τον πρώτο γύρο, μολονότι την Κυριακή φαινόταν πως θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών τον Δεκέμβριο.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος και «νοθείας» και κάλεσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη Λα Πας και σε άλλες πόλεις. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα από την εκλογική επιτροπή (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%87%ce%ac%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%cf%81.html).
Στην Χιλή, φαίνεται ότι ξεφεύγει η κατάσταση με τις βίαιες διαδηλώσεις στην χώρα αυτή, αφού δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας τρίτος νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη χώρα το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.
Νωρίτερα οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς από πυρκαγιά μέσα σε ένα σουπερμάρκετ της αλυσίδας Lider στο Σαν Μπερνάρντο, στα προάστια του Σαντιάγο.
"Στο σουπερμάρκετ της κοινότητας Σαν Μπερνάρντο, το οποίο λεηλατήθηκε, εκδηλώθηκε πυρκαγιά από την οποία σκοτώθηκαν δύο γυναίκες. Ένα τρίτο πρόσωπο φέρει εγκαύματα στο 75% του σώματός του" ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και Ασφάλειας, Αντρές Τσάντγουικ.
Εκατοντάδες άνθρωποι μπήκαν δια της βίας στο κατάστημα για να το λεηλατήσουν, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία που χρειάστηκε δύο ώρες για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.
Ο Τσάντγουικ είπε ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μια αστυνομική περίπολο ανάμεσα στις κοινότητες Πουέντε Άλτο και Λα Πιντάνα, στα νότια του Σαντιάγο, όπου επίσης σημειώθηκαν λεηλασίες. Έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και η κατάστασή τους κρίνεται σοβαρή (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ksefevgi-i-katastasi-sti-xili-nekri-leilasies-ke-pirpolisis-katastimaton).
Στην Αργεντινή, ο περονιστής κεντροαριστερός υποψήφιος Αλμπέρτο Φερνάντες κέρδισε τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αργεντινή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 47,36% ενώ ο απερχόμενος κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι έλαβε 41,22% των ψήφων, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, με το 75% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
Για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ο 60χρονος Φερνάντες χρειαζόταν πάνω από το 45% ή τουλάχιστον το 40% με διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του δεύτερου.
Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως αναμενόταν ήδη από τον Αύγουστο, όταν στις προκριματικές εκλογές ο Φερνάντες πήρε προβάδισμα 20 μονάδων έναντι του προέδρου, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Αργεντινή (https://www.zougla.gr/kosmos/article/argentini-proedrikes-ekloges-o-kentroaristeros-almperto-fernantes-kerdise-ton-makri-ston-proto-giro).
Στην Τυνήσια, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην χώρα αυτή, πρώτο σε ψήφους έρχεται το μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Τυνησία.

Το έξιτ πολ της εταιρείας Sigma Conseil δίνει στο Ενάχντα ποσοστό 17,5%, έναντι 15,6% για την "Καρδιά της Τυνησίας", το κόμμα του φυλακισμένου επιχειρηματία Ναμπίλ Καρούι.
Νωρίτερα και τα δύο κόμματα ανακοίνωσαν ότι έχουν κερδίσει τις εκλογές. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή στις εκλογές αυτές ανήλθε στο 41,3% (https://www.skai.gr/news/world/tynisia-ekloges-niki-gia-to-metriopathes-islamistiko-komma-enaxnta).
Στην Τυνησία επίσης, ο συνταγματολόγος Καΐς Σάγεντ (https://www.zougla.gr/kosmos/article/pios-ine-o-neos-proedros-tis-tinisias), εξελέγη τελικά πρόεδρος της Τυνησίας, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Wataniya, σύμφωνα με τα αποτελέσματα exit poll.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Sigma Conseil που μεταδόθηκε από το δίκτυο Wataniya, ο Καΐς Σάγεντ 61 ετών εξασφαλίζει το 76,9% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του, ο επιχειρηματίας Ναμπίλ Καρούι, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για φορολογική απάτη, έλαβε το 23,11% (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-sintagmatologos-kais-sagent-ekselegi-proedros-tis-tinisias).
Στον Λίβανο, συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις στο Λίβανο και οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως πρώτο απολογισμό τουλάχιστον 2 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Κύριο αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Η αφορμή ήταν η επιβολή από τον Υπ. Τηλεπικοινωνιών Mohammed Choucair, να επιβάλει φόρο 6 dollars στη χρήση του WhatsApp. Αν και ο Υπ. απέσυρε το μέτρο η κοινωνική έκρηξη είχε εκδηλωθεί.
Γιατί ξεσηκώθηκε ο Λίβανος και γιατί τώρα…
Το δημόσιο χρέος του Λιβάνου είναι σήμερα 86 δις dollars, πάνω από 150% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος ήτοι το τρίτο ποσοστό δημόσιου ελλείμματος το πιο υψηλό παγκοσμίως μετά από αυτό της Ιαπωνίας και της Ελλάδας. 
Mε ποσοστό σε ανεργία των νέων πάνω από 30% , οι διαδηλωτές στρέφονται επίσης κατά της διαφθοράς και των μηδενικών μεταρρυθμίσεων αλλά και της ανέχειας που μαστίζει τα λαϊκά στρώματα.
[Επιπλέον, τα νέα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι έχουν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια, με αποτέλεσμα για την ώρα δύο νεκρούς (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/215389_kyma-diadiloseon-kata-tis-litotitas-ston-libanohttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b8%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81.htmlhttps://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/215645_horis-proigoymeno-kinima-amfisbitisis-ston-libano).
Η κυβέρνηση του Σάαντ αλ Χαρίρι, που έχει κηρύξει «κατάσταση οικονομικής έκτακτης ανάγκης», αναζητεί τρόπους να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί στα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σε επίπεδο πάνω από το 150% του ΑΕΠ.
Η Βηρυτός δεσμεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου δωρητών, σε αντάλλαγμα για τις υποσχέσεις που έλαβε για τη χορήγηση δανείων και δωρεών συνολικού ύψους 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5526459/flegetai-o-livanos-o-prothypoyrgos-akyrose-synedriasi-toy-ypoyrgikoy)].
Η υφέρπουσα κρίση εκδηλώθηκε λίγα μόλις 24ωρα αφότου ο ΥΠΕΞ Λιβάνου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί επίσημα τη Συρία κάτι που θα σήμαινε απόλυτη εξομάλυνση διπλωματικών σχέσεων των 2 χωρών. Ενώ στις 11/10/19 δήλωνε στην Αραβική Λίγκα ότι πρέπει να επιστρέψει η Συρία στους κόλπους της.
Δυο μέρες πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις ο Λίβανος καταστράφηκε από κύμα πυρκαγιών που τον έπληξαν. Η αποσταθεροποίηση είχε μόλις ξεκινήσει.
Πριν από τις πυρκαγιές ήταν το Ισραήλ που επιτέθηκε με drones ως και στη Βηρυτό και τίποτα δεν αποκλείει δικά του drones να ευθύνονται για τις πυρκαγιές. Άλλωστε οι πτήσεις τους στον εναέριο Λιβάνου είναι σε ημερήσια διάταξη. Kαι η απάντηση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες κατά ισραηλινών στόχων....
Η σειρά των γεγονότων υποδηλώνει με σαφήνεια ότι πρόκειται για μια ακόμη  »αραβική Άνοιξη » υποκινούμενη αποσταθεροποίηση από ξένες δυνάμεις που επωφελούνται από τη λαϊκή δυσφορία για την οικονομική κρίση.
Η κόντρα Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ, ΗΠΑ κατά Ιράν περνάει από τον μεσημβρινό της Βηρυτού όσο και η αλληλοδιεκδίκηση ρωσικού τόξου-ΗΠΑ της Μ Ανατολής….
Ο Gibran Bassil, ΥΠΕΞ Λιβάνου και αρχηγός του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος δήλωνε: « Θέλω να πάω στη Συρία ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να επιστρέψει στη Συρία και γιατί θέλω ο Λίβανος να τονώσει την εθνική κυριαρχία του και να προωθήσει την οικονομία του « . Πρόσθεσε: « η Συρία είναι το οικονομικό πνευμόνι του Λιβάνου…. »
Ο Πρέσβης της Συρίας στο Λίβανο ο Ali Abdel Karim Ali,τον συνεχάρη γι αυτή την απόφαση μετέφερε η εφημερίδα Al-Joumhouria.
«Εκτιμάμε την Λιβανέζικη θέση που απορρίπτει τις ξένες ντιρεκτίβες και πιέσεις που μοιάζουν να αποτρέπουν κάποιες αραβικές χώρες να εξομαλύνουν την σχέση τους με Συρία», πρόσθεσε.
Στις 11/10 ο Gibran Bassil, ΥΠΕΞ Λιβάνου δήλωνε στην Αραβική Λίγκα που συνήλθε στη χώρα των Κέδρων.
«Η Συρία είναι ο μεγάλος απών σήμερα στη διάσκεψή μας και αισθανόμαστε αυτό το βάρος».
«Η Συρία οφείλει να είναι ανάμεσά μας χωρίς να περιμένουμε μια κάποια εξουσιοδότησή για την επιστροφή της» είπε.
Ο ΓΓ της Hezbollah χαιρέτισε τη θέση του ΥΠΕΞ που εξέφρασε στην Αραβική Λίγκα. Αντίθετα ο σαουδαραβικών συμφερόντων Πρωθυπουργός ο Saad Hariri επανειλημμένα αρνήθηκε τον άμεσο διάλογο με Συρία.
ΥΓ. Σκοτώθηκε σε  »τροχαίο » ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας λίγο μετά την επιστροφή του από τη Συρία. Ανατράπηκε με εξέγερση ο Πρόεδρος του Σουδάν ο πρώτος πρόεδρος αφρικανικής χώρας που επισκέφθηκε τη Δαμασκό (https://www.triklopodia.gr/%ce%bb%ce%af%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b5%cf%86%ce%bb%ce%ad%ce%b3%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b1%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%bc%ce%b5%cf%84/).
Στην δε Λιβύη, συγκλονιστικές φαίνονται να είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης όπου, ο αποκαλούμενος εθνικός στρατός της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει νέες περιοχές στα προάστια αυτήν την φορά της Τρίπολης, ενισχύοντας τις θέσεις του εναντίον δυνάμεων στην κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA) του Fayez al-Sarraj.
Στο πεδίο της μάχης, η 73η Ταξιαρχία του LNA αποκάλυψε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της κατέλαβαν αυτό που χαρακτηρίζεται ως κομβική περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας.
Οι δυνάμεις του LNA προετοιμάζονται τώρα μετά την προώθηση τους για μια νέα μεγάλη επιχείρηση τις επόμενες ημέρες για να απελευθερώσουν την Τρίπολη από τις πολιτοφυλακές των τζιχαντιστών που σπονσονάρουν οι Τούρκοι, αποκάλυψε στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat.
Επιπλέον, με την στρατιωτική επιχείρηση «ηφαίστειο της οργής» που ξεκίνησαν οι δυνάμεις του Χαφτάρ , έσπειραν το πανικό και τον όλεθρο φτάνοντας  μια ανάσα από την πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολης, έχοντας σκοπό να δώσουν τέλος στην ύπαρξη της κυβέρνησης  του Sarraj, εξαφανίζοντας  ταυτόχρονα τα σχέδια του Ερντογάν για λιβυκή ΑΟΖ η οποία θα συνόρευε δήθεν  με αυτή της …Τουρκίας.
Ο Λίβυος στρατηγός Ali Ashour, διοικητής του άξονα Sbeia, νοτιοδυτικά της Τρίπολης, δήλωσε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται μετά από την επίθεση με βαρύ πυροβολικό και όλμους στην περιοχή. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του ενίσχυσαν τις θέσεις τους στα εργοστάσια των περιοχών Al Twaisha και Harissa.
Το γραφείο μέσων μαζικής ενημέρωσης του LNA έδωσε επίσης εικόνες από ένα ακόμη τουρκικό θωρακισμένο όχημα Kirpi που καταστράφηκε σε συγκρούσεις μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Λιβυκού Στρατού και του GNA στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη.
Τον Μάιο του 2019, η Τουρκία έστειλε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα για να υποστηρίξει το GNA, τα οποία καταστρέφουν συστηματικά οι άνδρες του Χαφτάρ.
Επίσης , δύο ακόμα Τούρκοι αξιωματικοί , οι οποίοι τραυματίστηκαν σε πρόσφατες μάχες,  πέταξαν με πτήση στην Τουρκία για να λάβουν θεραπεία σε τουρκικά νοσοκομεία , ενδεικτικό της σφοδρότητας της προέλασης των δυνάμεων του LNA.
Εν τω μεταξύ, η Λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων κατήγγειλε μια ανακοίνωση της τον Τούρκο Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ωμή παρέμβαση της χώρας του στη Λιβύη, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παγκόσμιου Φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.
Το κοινοβούλιο τόνισε τις απαράδεκτες  παρατηρήσεις του Ερντογάν,  σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει ο ίδιος την υποστήριξή του σε τρομοκρατικές ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες συμμορίες στην Τρίπολη.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα η φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης θα χαθεί από το προσκήνιο στην Λιβύη και την εξουσία θα την πάρει ο στρατηγός Χαφτάρ, για αυτό και η Ελλάδα οφείλει να είναι  παρούσα στις εξελίξεις στην χώρα αυτή την “επομένη κιόλας ημέρα”, διότι τα συμφέροντα μας στην περιοχή αυτή της Μεσογείου είναι τεράστια και μας αφορούν στον δρόμο προς την ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84/).
[Αν δε πέσει η Τρίπολη στα χέρια του Χάφταρ (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CF%85%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CF%81%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%83/), τότε τα μονά κράτη που θα υπάρχουν κυβερνήσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B1/), θα είναι η Τουρκία και η Γάζα (υπό την ηγεσία της Χαμάς), και αν πέσει και ο Ερντογάν θα είναι μόνο η Γάζα, η οποία είναι αμφίβολο αν θα αντέξει χωρίς την βοήθεια αυτού, καθώς και των (οικονομικών και όχι μόνο) πατρώνων τους, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ].
Στον Ισημερινό, μετά από 11 ημέρες ταραχών και βίαιων διαδηλώσεων για τις οικονομικές «μεταρρυθμίσεις» σε αντάλλαγμα για την χορήγηση δανείου από το… ευαγές 'ΔΝΤ', ο μαρξιστής-λενινιστής πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου......και την απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Κίτο και τα περίχωρα. 
Το μέτρο αποφασίστηκε ώστε «να διευκολύνει το έργο των δυνάμεων της τάξεως απέναντι στις απαράδεκτες παρεκτροπές βίας», ανακοίνωσε στο 'Twitter' ο Λένιν της Κεντρικής Αμερικής (https://odysseiatv.blogspot.com/2019/10/blog-post_522.html).
Παράλληλα, εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι σχεδόν 245 εκατομμύρια χριστιανοί υφίστανται στις μέρες μας διωγμούς σε 144 χώρες του κόσμου. Πέρσι ήταν 215 εκατομμύρια και φέτος ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 30 εκατομμύρια. Τον περασμένο χρόνο για την πίστη τους σκοτώθηκαν 4.136 χριστιανοί, με άλλα λόγια κάθε μέρα 11 άτομα σκοτώνονται, επειδή πιστεύουν στον Χριστό (https://www.triklopodia.gr/245-%ce%b5%ce%ba%ce%b1%cf%84-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%cf%85%cf%86%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%cf%89%ce%b3%ce%bc%ce%bf%cf%8d%cf%82/).
Την ίδια στιγμή, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας λέγεται πως βρίσκεται ο ΟΗΕ, αφού εξαντλούνται τα ταμειακά αποθέματα του.
Ο ΟΗΕ είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας! Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για 230 εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει κίνδυνος τα «τελευταία ταμειακά αποθέματά του να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα», υπογραμμίζει σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες.
Για να μπορεί ο ΟΗΕ να εγγυηθεί την καταβολή των μισθών ως το τέλος του έτους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, διευκρινίζει στην επιστολή του αυτή προς το προσωπικό (περίπου 37.000 άνθρωποι εργάζονται για την γραμματεία του ΟΗΕ), αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για να περιοριστούν οι δαπάνες στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε κυρίως την πιθανότητα αναβολής διασκέψεων και συνόδων και την αναθεώρηση προς τα κάτω των υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν.
Οδηγίες δόθηκαν επίσης για να περιοριστούν τα επίσημα ταξίδια στα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

«Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνον το 70% του συνολικού ποσού που χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019», σημειώνει ο γενικός γραμματέας όσον αφορά αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «έγραψε στα κράτη μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άνοιξη από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης για να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.
Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, ξέχωρα από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.
«Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού», υπενθυμίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή του αυτή, αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν την συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΗΕ.
Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εξασφαλιστούν στοιχεία για τους κακοπληρωτές (https://www.newsit.gr/kosmos/sta-prothyra-tis-xreokopias-o-oie-3/2888839/).
[Με ένα δε σχόλιο που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ότι η ExxonMobil ή κάποια άλλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να κληθεί να αναλάβει την διαχείριση των πετρελαιοπηγών στην Ανατολική Συρία, προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς νομικών και ειδικών στον ενεργειακό τομέα, αφού με αυτήν φαίνεται ότι ο πόλεμος γίνεται μόνο για τα πετρέλαια, και όχι για τα δήθεν ανθρωπινά διαζώματα και την δημοκρατία (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-o-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%af%ce%b1.htmlhttps://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-antidrasis-apo-ti-dilosi-tramp-gia-to-petreleo-tis-sirias)].
Παράλληλα, έχουμε και νέα πρόκληση του Σόρος στις ΗΠΑ, όπου ο ίδιος δήλωσε: «Είμαι πολύ υπερήφανος για τους εχθρούς που έχω» και παράλληλα προμήνυσε νίκη για την παγκοσμιοποίηση το έτος 2020.
Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος πιστεύει ότι η παγκόσμια αύξηση του εθνικισμού – από το Brexit μέχρι τον Trump – είναι μια εκτροπή και ότι η παγκοσμιοποίηση θα αναζωπυρωθεί μετά τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ και δήλωσε «πολύ υπερήφανος για τους εχθρούς του»!
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στους New York Times (στην οποία επίσης ενέκρινε την Elizabeth Warren για νέα πρόεδρο των ΗΠΑ), ο 89χρονος επενδυτής αναφέρθηκε «Στην Άμυνα της Ανοιχτής Κοινωνίας» ως σήμα του παγκόσμιου χαρακτήρα και δήλωσε υπέρ της σε αντίθεση με την προσέγγιση της φιλοσοφίας «First America» ​​του Trump, τις συζητήσεις για το Brexit και τους εμπορικούς πολέμους.
Ειδικότερα, ο κ. Σόρος είναι πεπεισμένος ότι το τόξο της ιστορίας μπορεί σύντομα να γυρίσει πίσω , ότι η εκλογή του κ. Trump και το Brexit ήταν το Κορύφωμα της αντι-παγκοσμιοποίησης και ότι έρχεται μια αντίδραση σε αυτόν τον εθνικισμό.
«Ο Trump κάνει ακόμα μια τεράστια ζημιά», είπε. «Θέλω να πω, μόλις την περασμένη εβδομάδα, αυτό που έκανε στη Μέση Ανατολή ήταν καταστροφικό για την επιρροή της Αμερικής στον κόσμο», ανέφερε, αναφερόμενος στην απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.
Ο Σόρος λέει ότι το φαινόμενο «Trump» είναι μια εκτροπή και σαφώς θέτει τα προσωπικά του συμφέροντα μπροστά από τα εθνικά συμφέροντα «, προσθέτοντας: » Αυτό είναι γεγονός».
 «Νομίζω ότι θα συμβάλλω στην κατάργησή του το επόμενο έτος, οπότε προβλέπω ελαφρώς ότι τα πράγματα θα αλλάξουν» (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ae%cf%86.html).
Στην Τουρκία, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κάλεσε σε ξεσηκωμό εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ζήτησε συστράτευση των «δημοκρατικών κρατών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία και να τερματιστεί το χάος και η αναταραχή στην Τουρκία».
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο αποκαλύπτοντας ότι είναι σε επαφή με έναν από τους πρώην ΥΠΕΞ του Ερντογάν.
Δεν ανέφερε το όνομα αλλά φωτογράφισε τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που με τους Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπατζάν εργάζονται με στόχο τη διάσπαση του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Η δημόσια εμφάνιση Γκιουλέν δείχνει ότι οι προσπάθειες αναχαίτισης και τελικά εξουδετέρωσης του Ερντογάν έχουν αναθερμανθεί.
Επίσης φαίνεται ότι η όποια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει και «δυτική υποστήριξη». Τουλάχιστον αυτό αφήνεται να εννοηθεί.

Ο Γκιουλέν δήλωσε ότι «οι σημερινοί ηγέτες της Τουρκίας δεν ευθυγραμμίζονται με τις εγγενείς αξίες της χώρας, αλλά απλώς προσποιούνται ότι σέβονται τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες του έθνους σε μια προσπάθεια να κερδίσουν ψηφοφόρους».
Ο ιμάμης που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ δήλωσε ότι το κίνημα του υποστήριξε αρχικά το κυβερνών κόμμα AKP και τον Ερντογάν.
Μετά από χρόνια συνεργασίας, το κυβερνών κόμμα AKP και το κίνημα Γκιουλέν «χώρισαν» στο τέλος του 2013, όταν αστυνομικοί και εισαγγελείς που φέρονταν να συνδέονται με το κίνημα ξεκίνησαν τη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς για πλήθος σημαντικών κυβερνητικών στελεχών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών υπουργών του AKP .
Τα ισλαμικά κόμματα δεν πρέπει να επιβάλλουν τις απόψεις τους για τις μειονότητες μιας χώρας, ανέφερε ο Γκιουλέν, αναφερόμενος στους Κούρδους της Τουρκίας.
Ο θρησκευτικός ηγέτης εξήρε επίσης την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «πολλές χώρες στην αφρικανική ήπειρο κοιτάζουν προς την Αίγυπτο και τη βλέπουν ως πρότυπο».
«Η ηγεσία της Αιγύπτου», είπε, αναφερόμενος στον πρόεδρο της χώρας, «με την αποτελεσματικότητά της, μπορεί να δημιουργήσει μια δύναμη συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει στην ενότητα και θα αποτελέσει πηγή συνέργειας για τις χώρες της περιοχής».
Ο Ερντογάν είναι ένθερμος υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο ηγέτης της οποίας στην Αίγυπτο, Μοχάμεντ Μόρσι, ανατράπηκε από πρόεδρος της Αιγύπτου και φυλακίστηκε το 2013. Ο Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε στα μέσα Ιουνίου και ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί την κυβέρνηση της Αιγύπτου ότι τον δολοφόνησε (https://www.tribune.gr/world/news/article/610463/o-fetoylach-gkioylen-kalei-se-xesikomo-anatropi-erntogan-kai-epanastasi.html). 
Μεταξύ άλλων, ο Γκιουλέν επαίνεσε την Αίγυπτο, την οποία χαρακτήρισε ως έθνος μοντέλο, καθώς κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του ισλαμικού κόσμου.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας βρίσκονται σε αυτή την δυσμενή κατάσταση και συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στο όνομα της θρησκείας, απάντησε:
«Στην πραγματικότητα, δεν άκουσα ότι οποιοσδήποτε Αιγύπτιος αξιωματούχος, σε οποιοδήποτε επίπεδο είχε προσβάλει τον τουρκικό λαό.
Αλλά όταν τα γεγονότα του 2013 συνέβησαν, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τότε, ο Ερντογάν, ξεκίνησε λέγοντας ότι "υπάρχει ένας Μωυσής σε κάθε Φαραώ", αποκαλώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου ‘"Φαραώ"’ πριν τον γνωρίσουν σωστά και κατανοήσουν τον χαρακτήρα του, γεγονός που δημιούργησε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών».

«Στον αιγυπτιακό λαό αρέσει ο τουρκικός λαός και οι δύο συμπάσχουν μεταξύ τους, αλλά οι Τούρκοι πολιτικοί συνήθως τείνουν να επικρίνουν τους Αιγυπτίους λόγω πολιτικών λόγων και αυτή η κριτική συμβαίνει μέχρι τώρα», ισχυρίστηκε.
Κληθείς να σχολιάσει τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία, απάντησε: «Οι σημερινοί ηγέτες της χώρας μας δεν είναι αληθινοί γιοι της Ανατολίας.
 Μάλιστα, λέγεται ότι προέρχονταν από τον βορρά. Έχασαν την επαφή με τις αρχικές αξίες του λαού της Ανατολίας. 
Αλλά προσποιούνται ότι σέβονται τις αξίες αυτών των ανθρώπων και τις θρησκευτικές, ηθικές, παραδοσιακές και πολιτιστικές τους αρχές. 
Δεν μπορούν να κατανοήσουν και να υιοθετήσουν αυτές τις αξίες. Χρησιμοποιούν ισλαμικά συνθήματα και ισχυρές ισλαμικές ομιλίες για να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία.
Ναι, υποστηρίζαμε αυτούς τους ανθρώπους στο παρελθόν, καθώς ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την συμβουλή μου όταν ξεκίνησε το πολιτικό του έργο».
Ερωτηθείς αν σήμερα στην Τουρκία υπάρχει δημοκρατία, ο Γκιουλέν είπε πως η Δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα των διαφορετικών και ετερογενών κοινωνιών.
«Υπάρχουν όλα τα είδη μουσουλμάνων και χριστιανών στην Τουρκία και την Αίγυπτο και υπάρχουν και αθεϊστές. 
Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να υποστηρίξουμε τις Κυβερνήσεις που λαμβάνουν υπόψη το κοινό υπόβαθρο της κοινωνίας και δεν βλάπτουν κανέναν.
Η επιβολή των πεποιθήσεων ή των οραμάτων των μελών του πολιτικού Ισλάμ σε διάφορες κοινωνίες, θα προκαλέσει ένταση και συγκρούσεις και αυτό συμβαίνει τώρα στην Τουρκία. 
Και δεν είναι σαφές εάν το κάνουν αυτό σκόπιμα για να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα ή από λάθος. Εξάλλου, δεν γνωρίζουν τίποτα για την πολιτική».
Μεταξύ άλλων, είπε πως το σημερινό τουρκικό σύνταγμα είναι ακατάλληλο να κυβερνήσει μια κοινωνία όπως η τουρκική, η οποία έχει διάφορες φυλές και ομάδες. 
«Η χώρα μας έχει διαφορετικές ομάδες, όπως οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Κιρκάσιοι και οι Αλεβίτες, εκτός από διάφορες σέκτες μουσουλμάνων, αθεϊστών και άλλων».

Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα στον Ερντογάν απάντησε χαρακτηριστικά: «O Ερντογάν δεν ακούει κανέναν, ειδικά εμένα. 
Καθώς έχει προκαταλήψεις εναντίον μας, μας κατηγορεί για τρομοκρατία και με κατηγορεί προσωπικά ότι την καθοδήγησα. Με έχουν καταδικάσει πολλές φορές με θανατική ποινή. Γι' αυτό δεν έχω τίποτα να του πω.
Αλλά οι δημοκρατικές χώρες, τα δυτικά κράτη και οι ισλαμικές χώρες μπορούν να πάρουν μια ενιαία θέση εναντίον του για να τον ωθήσουν να σταματήσει την τυραννία του. 
Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει το χάος και οι ταραχές που βιώνει η Τουρκία τώρα. Αυτό μου είπε ένας αγαπητός φίλος, ο οποίος είναι συμπαθής και ήταν υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν».
Όσον αφορά την συμπεριφορά του Ιράν έναντι των ισλαμικών χωρών, ο Γκιουλέν είπε πως η Τεχεράνη υιοθετεί τώρα μια δυτική εχθρότητα για τον σουνιτικό κόσμο και οδηγεί σε επιβλαβή εκστρατεία εναντίον μουσουλμανικών χωρών.
«Ελπίζω ότι θα ενεργήσουν με ισορροπημένο τρόπο και θα αποφύγουν να προσβάλλουν τις αξίες και τα στοιχεία μας όπως ο Abu Bakr, ο Omar και ο Οθωμανοί, ο Θεός να τους ευλογεί και να ευλογεί τον προφήτη μας.
 Ελπίζω ακόμα να σταματήσουν να προσβάλλουν την μητέρα μας Aisha, ας την ευλογεί ο θεός.
Η Δύση, ειδικά η αγγλοσαξονική σφαίρα, είχε κάνει τον ισλαμικό κόσμο τον εχθρό τους στο παρελθόν. Αυτό ήταν πριν ο μουσουλμάνος κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και πει το μεγάλο του ρητό "Τώρα οι χριστιανικοί πόλεμοι έχουν τελειώσει".
Ωστόσο, η σημερινή επαίσχυντη κατάσταση των Μουσουλμάνων μετά τις πολλές ήττες που υπέστησαν στο παρελθόν, δεν είναι πιθανό να αλλάξει σε σύντομο χρονικό διάστημα» (http://oimos-athina.blogspot.com/2019/10/blog-post_86.html#more).
[Ουσιαστικά, όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, ο Γκιουλέν φιλοδοξεί να ρίξει από την εξουσία τον Ερντογάν, ίσως και λόγω αρνητικών για τον ίδιο εξελίξεων στην Συρία (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/10/blog-post_17.html), όπως έριξαν παλαιοτέρα μαζί με αυτόν τους Κεμαλιστές, αυτήν την φορά μάλιστα με την βοήθεια τους, καθώς και των ΗΠΑ, αλλά και με την βοήθεια των αποστατών από το κόμμα του Ερντογάν Γκιουλ, Νταβούτογλου και Μπαμπακάν.

Και στην συνέχεια, ο Γκιουλέν θέλει να γίνει ο «Νέος Χομεϊνί», ο οποίος θα ρίξει τον «Νέο Σάχη-Σουλτάνο» Ερντογάν (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_17.htmlhttp://alophx.blogspot.com/2019/05/20-21.html) και θα γυρίσει ως ήρωας στην Τουρκία από την νυν εξορία του στις ΗΠΑ (όπως ο Χομεϊνί πριν τον ερχομό του ήταν εξόριστος στην Γαλλία), προσπαθώντας ίσως να δημιουργήσει και να υποστηρίξει μία «νέα Τουρκική Άνοιξη» εναντίον του Ερντογάν (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%85%ce%bb%cf%8e%ce%bd-think-tank-%cf%80%cf%81.html)].
Στο Ιράκ, εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο κράτος αυτό, αφού αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Ο ΟΗΕ κάνει έκκληση για τερματισμό της βίας. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις διαδηλώσεις;
O αριθμός των νεκρών φθάνει τους 100 ενώ πάνω από 4.000 είναι οι τραυματίες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ξεσπούν τόσο μεγάλες διαμαρτυρίες στο Ιράκ, όπως λέει στην Deutsche Welle ο Ντάνιελ Γκέρλαχ, αρχισυντάκτης του πολιτικού περιοδικού Zenith που ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής:
«Δεν ζούμε πρώτη φορά τέτοιες διαδηλώσεις στο Ιράκ. Εδώ και χρόνια είναι έτσι τα πράγματα. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στη Βασόρα. Υπάρχουν πολλές αιτίες για αυτό. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού και η έλλειψη παροχής δημόσιων υπηρεσιών γενικότερα.
Από την άλλη πλευρά, είναι η υψηλή ανεργία και η φτώχεια, η οποία είναι ακόμα πιο εμφανής αν δει κανείς τους παχυλούς μισθούς των βουλευτών. Και κυρίως η απίστευτη διαφθορά. Οι Ιρακινοί που διαμαρτύρονται έχουν την πεποίθηση πως το κράτος αναμειγνύεται παντού, κάποιοι γίνονται διαρκώς πλουσιότεροι και από την άλλη πλευρά πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα, κανένα προνόμιο».
Παρά την αυξανόμενη βία ο Πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο ωστόσο δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν.
Για τον Γερμανό ειδικό Ντάνιελ Γκέρλαχ ένας ακόμα λόγος της έξαρσης της βίας είναι η έλλειψη παιδείας των σωμάτων ασφαλείας, τα οποία δεν γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις.
Οι διαδηλώσεις πάντως γίνονται κυρίως σε σιιτικές πόλεις. Σε περιοχές όπου στην πλειονότητά τους μένουν σουνίτες και Κούρδοι δεν γίνονται διαδηλώσεις. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι ξεσπούν μεγάλες διαμάχες στους κόλπους των σιιτών όπου υπάρχει ένα μεγάλο φιλοϊρανικό κίνημα αλλά και παράλληλα ένα ισχυρό κίνημα κατά του Ιράν. Ο Ντάνιελ Γκέρλαχ λέει σχετικά με το Ιράν:
«Υπάρχει μια φημολογία ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται και κατά του Ιράν. Ίσως ως ένα βαθμό να είναι έτσι. Συχνά ακούγεται το επιχείρημα ότι οι Ιρανοί κατασκευάζουν τόσα πράγματα εδώ και ότι το Ιράν έχει τόσο μεγάλη επιρροή. Υπάρχει επίσης η φημολογία ότι οι Ιρανοί έχουν αναμειχθεί στο να διαλυθούν οι διαδηλώσεις. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν τα θεωρώ αξιόπιστα» (https://www.dw.com/el/%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BA/a-50716045).
Το υπουργικό συμβούλιο επιχείρησε να κατευνάσει την λαϊκή οργή παρουσιάζοντας ένα σχέδιο 17 σημείων, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο πρωθυπουργός Αντελ Αμπντούλ Μάχντι. Σε αυτό περιλαμβάνονται:  επιδοτούμενη στέγαση για τους φτωχούς, επιδόματα για τους ανέργους, εκπαιδευτικά προγράμματα και μικρού ύψους δάνεια για τους νεαρούς ανέργους.
Μπορεί το επίπεδο ασφαλείας στη χώρα να είναι βελτιωμένο σε σχέση με την εποχή του ISIS, όμως η διαφθορά είναι εκτεταμένη, οι θέσεις εργασίας λιγοστές και οι κατεστραμμένες υποδομές δεν έχουν ανοικοδομηθεί. 
Το νέο σχέδιο του κυβερνητικού συμβουλίου πιθανόν δεν αρκεί για να κατευνάσει τους διαδηλωτές και τους πολιτικούς που έχουν συνταχθεί μαζί τους.
Η πίεση προς τον πρωθυπουργό εντείνεται και στην Βουλή, καθώς κοινοβουλευτικές ομάδες έχουν αρχίσει να μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις, καλώντας την κυβέρνηση να ακούσει τη βούληση των διαδηλωτών και να παραιτηθεί.
Από την πλευρά του, ο Ιρακινός κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος έχει πολλούς υποστηρικτές και ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κοινοβουλίου, ζήτησε την Παρασκευή την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Τουλάχιστον μια ακόμη μεγάλη κοινοβουλευτική ομάδα έχει συνταχθεί μαζί του κατά της κυβέρνησης.
[Τα επεισόδια αυτά είναι τα πιο αιματηρά στο Ιράκ μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους το 2017 και έχουν κλονίσει την κυβέρνηση του Μάχντι (https://www.efsyn.gr/node/213606).
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας].

Ο ισχυρός και δημοφιλής σιίτης κληρικός Μοκτάντα Σαντρ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Άντελ Άμπντελ Μάχντι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους 44 άνθρωποι.
«Για να μην χυθεί κι άλλο ιρακινό αίμα, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ανέφερε σε επιστολή του ο Σαντρ, ο πρώην αρχηγός μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, το πολιτικό κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο Μοκτάντα Σαντρ ήταν ο πρώτος ηγέτης κόμματος που εξέφρασε τη στήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας των Ιρακινών. Το βράδυ της Τετάρτης κάλεσε τους πολυάριθμους υποστηρικτές του –που είχαν παραλύσει τη χώρα το 2016 με τις διαδηλώσεις τους κατά της διαφθοράς– να οργανώσουν «ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες» στη χώρα.
Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας.
Από την πλευρά του, η ανώτερη σιιτική αρχή του Ιράκ, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, εξέφρασε την υποστήριξή του στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει στη χώρα, καλώντας τις αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών.
Άλλοι όμως υποστηρίζουν, ότι υπάρχει μία «απόπειρα πραξικοπήματος που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ εντάσσεται στην προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας».
Η τρέχουσα αναταραχή στο Ιράκ ξέσπασε αμέσως μετά την απομάκρυνση ενός εξέχοντα στρατηγού από τη θέση του: Ο υποστράτηγος Abdul Wahab al-Saadi ήταν σπουδαίος Ιρακινός στρατιωτικός ήρωας του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές και επικεφαλής στην επίθεση στην Mosul.
Αλλά το προηγούμενο Σαββατοκύριακο απομακρύνθηκε ξαφνικά από διοικητής των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών (CTS), του ελίτ του στρατού των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, από τον πρωθυπουργό Adel Abdel Mahdi. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «ο στρατηγός ήταν ως μη εργαζόμενος στο Υπουργείο Άμυνας».
Ο Saadi αρνήθηκε να αποδεχτεί την απόλυσή του και περιέγραψε τη νέα αποστολή του ως «προσβολή» και «τιμωρία».

Η αποπομπή του προκάλεσε κύμα λαϊκής υποστήριξης για τον πιο αξιόπιστο στρατηγό του Ιράκ, στους δρόμους καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η υπηρεσία CTS συχνά συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό. Ο Abdul Wahab al-Saadi είναι αξιωματικός εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ
Παρατηρητές επισημαίνουν ότι είχαν δημιουργηθεί υποψίες πως ήταν επικεφαλής μιας επικείμενης πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης. Επί μήνες έχουν υπάρξει φήμες για ενδεχόμενο πραξικοπήματος στο Ιράκ.
Ο Hasan al-Khazali, περισσότερο γνωστός ως ιδρυτής και ηγέτης των ειδικών ομάδων στο Ιράκ από τον Ιούνιο του 2006 μέχρι την σύλληψή του από τις βρετανικές δυνάμεις τον Μάρτιο του 2007, είχε δηλώσει πριν από δύο μήνες:
«Υπάρχουν σχέδια για την αντικατάσταση της κυβέρνησης στη Βαγδάτη τον Νοέμβριο, με διαδηλώσεις που θα ξεσπάσουν τον Οκτώβριο. Όχι τυχαίες διαδηλώσεις αλλά οργανωμένες από ορισμένες φράξιες στο Ιράκ. Κρατήστε τον λόγο μου».
Ο Qays Khaz'ali ήταν ηγέτης των ομάδων σιιτών που πριν από 12 χρόνια πολέμησαν εναντίον των ΗΠΑ και των Βρετανών εισβολέων.
Η εφημερίδα Al Akhbar έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ιράκ πληροφορήθηκε πριν από τρεις μήνες ότι ήταν προγραμματισμένο πραξικόπημα υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ με ομάδα αξιωματικών, το οποίο θα ακολουθούσε σειρά από διαδηλώσεις.
Τις ημέρες υπήρξαν διαμαρτυρίες σε όλο τον Νότο του Ιράκ, όπου στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι είναι σιίτες.
Η διαμαρτυρία κλιμακώθηκε μέσα σε λίγες μέρες με πυροβολισμούς που στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.
Σε αρκετές πόλεις κομματικά και κυβερνητικά γραφεία κάηκαν και διάφορες ομάδες έσπευσαν να πάρουν θέση στο κίνημα «χωρίς ηγέτες».

Παρά την αυξανόμενη βία ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμντελ Μάχντι προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως οι διαδηλωτές έχουν δίκιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να τακτοποιηθούν όλα τα αιτήματα άμεσα. Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και σε πολλές πόλεις διακόπηκε η λειτουργία του διαδικτύου, ούτως ώστε οι διαδηλωτές να μην μπορούν να ενημερωθούν και να οργανωθούν (https://www.zougla.gr/kosmos/article/parameni-ekriktiki-i-katastasi-sto-irak).
[Για κάποιους, αυτή η λαϊκή εξέγερση στο Ιράκ, δεν είναι πάρα η συνέχεια της «Δεύτερης Αραβικής Άνοιξης του 2019», η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των δικτατορικών καθεστώτων της Αλγερίας και του Σουδάν μετά από πολλές και αιματηρές λαϊκές διαδηλώσεις (http://alophx.blogspot.com/2019/04/2019.html)..
Παράλληλα εδώ μπορεί να αναφερθεί, ότι όπως και στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Βολιβία και την Χιλή, άγριες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στην Αιθιοπία για παρεμφερείς λόγους (https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/216300_aimatobammenes-diadiloseis-kata-toy-nompelista-prothypoyrgoy-stin).
Από ότι φαίνεται, μετρά από την πτώση της κυβέρνησης του Λιβάνου (https://www.lifo.gr/articles/almanac/257042/livanos-xili-xongk-kongk-soydan-giati-o-kosmos-eksegeiretai), όπως και την επικείμενη πτώση της κυβέρνησης του Ιράκ (https://www.efsyn.gr/node/217062https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%af%cf%81.html), όπως έγινε παλαιοτέρα τον ίδιο χρόνο με την πτώση της κυβέρνησης της Αλγερίας και του Σουδάν (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3-5/), έχουμε μία δεύτερη Αραβική Άνοιξη το 2019, μετά από αυτή του 2011.
Το δε Ιράν από την πλευρά του, φοβάται ότι όλα αυτά είναι ένα σχέδιο των ΗΠΑ για να διώξει από την εξουσία αυτές τις συμμαχικές με το Ιράν χώρες τις φιλειρηνικές κυβερνήσεις (και την Χεζμπολάχ στον Λιβανό).
Και να εγκαθιστήσει στην θέση τους φιλοαμερικανικές (https://slpress.gr/diethni/oi-epanastaseis-toy-quot-whatsup-quot-se-irak-kai-livano-anisychoyn-to-iran/), οι οποίες θα καταστρέψουν τον Άξονα Ιράν-Ιράκ-Λιβάνου-Συρίας και επομένως την οικονομική-πολιτική επιρροή του Ιράν στις χώρες αυτές, καθώς και την πρόσβαση της χωράς αυτής στην Μεσόγειο.
Αν δε στον Λιβανό εκδηλωθεί και εμφύλιος μεταξύ των διάφορων εθνοτήτων, τότε αυτός θα θυμιζει κατά πολύ τον εμφύλιο στην ίδια χώρα την δεκαετία του 80 (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B5/), στον οποίοι εμπλέχτηκαν τότε οι Ισραηλινοί και οι Σύροι-Ιρανοί, κάτι που μπορεί να συμβεί και στην εποχή μας σε έναν τέτοιο εμφύλιο πόλεμο].
Στα Σκόπια, ραγδαίες πολίτικες εξελίξεις έφερε στην χώρα αυτή, το βέτο της ΕΕ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
O Πενταρόφσκι σε διάγγελμά του αναφέρει «Ας μην βυθιστούμε στην απογοήτευση, την απάθεια ή τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Τώρα είναι η ώρα να επανενωθούμε γύρω από αυτό που είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – το μέλλον μας και το μέλλον των ερχόμενων γενιών. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο αν συνεργαστούμε θα πετύχουμε».
Το VMRO, πάντως, ήδη «χρεώνει» στον Ζάεφ «αποτυχία» και τους τελευταίου στόχου του, αυτού της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και ζητά την προκήρυξη εκλογών.
Άλλωστε ο Ζάεφ είχε στηρίξει το πολιτικό του μέλλον στην ευρωπαϊκή προοπτική για τη Βόρεια Μακεδονία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, που είχε γίνει δεκτή μετ’ επαίνων από τις Βρυξέλλες. Άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο είχε πει πως θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ (https://www.newsit.gr/kosmos/voreia-makedonia-politiki-dini-efere-to-veto-tis-ee/2896797/).
Τελικά, την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, «ο Τσίπρας των Σκοπίων» (ο οποίος σύντομα φαίνεται ότι θα έχει την πολιτική τύχη του «αυθεντικού»),  για τις 12 Απριλίου του 2020 (https://www.triklopodia.gr/σκόπια-πρόωρες-εκλογές-στις-12-απριλίου/http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/12.html ), στον απόηχο της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προτείνει να διεξαχθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, όπως δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν όρισε ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αύριο θα συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι για να του υποβάλει την παραίτησή του και να προτείνει τη διενέργεια εκλογών.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να μιλήσει και για «μακεδονικό λαό».
«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Προτείνω να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την πορεία που θα λάβει η χώρα» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας: «Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί μια σοβαρή και υπεύθυνη απόφαση από όλους μας. Δεδομένου ότι κάθε πολιτικός πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές αποφάσεις του, απογοητευμένος, στέκομαι και σας λέω: " το ευρωπαϊκό όνειρο του μακεδονικού λαού δεν θα καταστραφεί"».
«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει την οργή των πολιτών. «Για εμένα η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε είναι μια κακή και άδικη πράξη της Ένωσης και την ίδια ώρα ένα πολύ σημαντικό ζήτημα».
Αυτή η εξέλιξη αφήνει στον «αέρα» τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού στις δημοσκοπήσεις προηγείται το VMRO. Αν και έχει δεσμευτεί να τηρήσει τη συμφωνία στην πράξη αποκλείεται.
Εδώ με Ζάεφ και οι Σκοπιανοί έχουν 82 παραβιάσεις, όπως σημείωσε και ο διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης στο roundtable για την καταγγελία της συμφωνίας των Πρεσπών, πριν λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. 
Αν η συμφωνία καταργηθεί de facto από τους Σκοπιανούς, τότε ανοίγει ο δρόμος για την καταγγελία της από μια υγιώς σκεπτόμενη ελληνική κυβέρνηση αν όχι από τη νυν σίγουρα από κάποια άλλη.
Πέρα από τη θέληση των Σκοπιανών υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα του erga omnes.
Όπως σημειώνεται στο Άρθρο 1, Παράγραφος 9 της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αλλαγή του ονόματος της χώρας σε όλα τα νέα επίσημα έγγραφα που προορίζονται αποκλειστικά για εσωτερική χρήση «θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου της ΕΕ στο συναφές πεδίο, και θα ολοκληρώνεται εντός πέντε ετών από τότε». Εάν, όμως, δεν ανοίξουν ποτέ τα ενταξιακά κεφάλαια, τότε προφανώς κάποια πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ (https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/813965_se-proores-ekloges-ta-skopia-ti-tha-ginei-me-ti-symfonia).
Παράλληλά, στα Σκόπια ξαναπαίρνει μπρος η Αντιπολίτευση των Μιτσκότσκι - Μιλοσόσκι - Γκρούεφσκι - Ιβάνοφ, ενώ η Ρωσία "τρίβει" τα χέρια της, γιατί εάν αλλάξει η Κυβέρνηση, τότε θα μπορεί να σταματήσει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, πράγμα που ουσιαστικά θα επιφέρει και την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το V"M"RO κατηγορεί ήδη τον Ζάεφ ότι έχασε την Ε.Ε. παρότι "άλλαξε" το Όνομα και επισημαίνει ότι φτάνει το "τέλος" του.
Το δε μέλλον της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει αβέβαιο τελικά, καθώς οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια ανοίγουν το δρόμο για πολλές κινήσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Σκοπιανή αντιπολίτευση, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην κατάργηση της προδοτικής συνθήκης.
Η Σκοπιανή αντιπολίτευση, η οποία και παραμένει κάθετη κατά της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ, δηλώνει πως αν γίνει κυβέρνηση θα κυνηγήσει την επιστροφή στην παλιά ονομασία και την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μέσω του Συνταγματικού δικαστηρίου.
Διαβάστε το απόσπασμα από την συνέντευξη Μιλόσοσκι που δημοσιεύθηκε στο Γερμανικό faz.net:
«Δημοσιογράφος: Tόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, VMRO, συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την προηγούμενη ονομασία. Εάν το VMRO κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και έρθει στην εξουσία, θα επαναφέρει την παλιά ονομασία;
Μιλόσοσκι: Υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψουμε στην παλιά μας συνταγματική ονομασία. Όμως όλες είναι περίπλοκες. Μια πιθανότητα είναι να προσφύγουμε στο Συνταγματικό δικαστήριο και να ανακηρύξουμε την συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη.
Αυτό μπορεί να γίνει έχοντας ως βάση το περυσινό δημοψήφισμα, στο οποίο δεν υπήρχε πλειοψηφία για την κατάργηση της παλιάς ονομασίας. Έπειτα έχουμε και αυτά τα μέλη της βουλής που ψήφισαν για την αλλαγή της ονομασίας μετά από εκβιασμούς και απειλές χωρίς να έχουν ελεύθερη βούληση. Τους είχαν απειλήσει με φυλάκιση, ο δημόσιος κατήγορος και οι υπόλοιποι δικαστές, οι οποίοι ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν ψήφιζαν την αλλαγή της ονομασίας».
Αυτό φυσικά προβλέπει και την εκ νέου αύξηση του σκοπιανού εθνικισμού/αλυτρωτισμού, ωστόσο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, να επικεντρωθεί στη δημιουργία μιας συμφωνίας προς το συμφέρον της Ελλάδας και όχι στην αναίμακτη παράδοση της μίας ελληνικής Μακεδονίας και ιστορία στο γιουγκοσλαβικό κρατίδιο.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στα Σκόπια μπορεί να μετατραπεί σε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να πάρει πίσω όσα παρέδωσε χωρίς ενοχές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και να κερδίσει χρόνο για μια ευνοϊκότερη συμφωνία.
Αβεβαιότητα και προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την Συμφωνία των Πρεσπών μετά την απόφαση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου.   
Η Συμφωνία αναμένεται να είναι από τα πρώτα θέματα στην προεκλογική ατζέντα μαζί με το «όχι» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων. Μέχρι τις εκλογές η χώρα θα κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, γεγονός που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση Αθήνας-Σκοπίων για επιμέρους ζητήματα της Συμφωνίας, δηλαδή τα σχολικά βιβλία και τα εμπορικά σήματα, θα παγώσει προσωρινά.
Οι δημοσκοπήσεις στην γειτονική χώρα φέρνουν πρώτο το συντηρητικό κόμμα VMRO του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία το κόμμα έχει καταγγείλει ως «επιζήμια» για τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων. 
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν μία ενδεχόμενη κυβέρνηση του VMRO είναι σε θέση να την καταγγείλει εφόσον δεν έχει πλέον να κερδίσει κάτι, καθώς οι Βρυξέλλες έκλεισαν την πόρτα της εισόδου στην Ε.Ε.
Η δεύτερη και ίσως πιο επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι μία ενδεχόμενη συντηρητική κυβέρνηση στα Σκόπια θα πάρει σκληρή στάση ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας, δηλαδή θα αφήσει ανενεργές πτυχές της ή θα αναβάλλει τις αποφάσεις και θα ξεκινήσει αντιπαράθεση με την Αθήνα (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%84%ce%b1%cf%86%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%cf%80%cf%8e%ce%bd-vmro.html). 
Στην πατρίδα μας, «Όχι» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφο Ελλήνων εξωτερικού, φοβούμενος την οργή αυτών κατά της αφάνταστα εθνοπροδοτικής πολιτικής του κατά ολων των εθνικών (και όχι μόνο) θεμάτων της πατρίδας μας κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του συναντήθηκε με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να βρεθεί κοινός τόπος με τους άλλους αρχηγούς. Θεωρητικά, όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς -που άλλωστε το προβλέπει και το Σύνταγμα- αλλά οι πιθανότητες να περάσει το νομοσχέδιο είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Σημειώνεται ότι για να καταστεί νόμος του κράτους το σχετικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους, γεγονός που καθιστά την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ απολύτως κρίσιμη. Αν, όπως εικάζεται, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ επιμείνουν στις ενστάσεις τους, το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στις καλένδες, αφού τα δύο κόμματα μαζί έχουν 101 ψήφους και μπορούν να μπλοκάρουν την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.
Βασική διαφορά ανάμεσα στο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει ο κ. Θεοδωρικάκος -αλλά έχει παρουσιάσει μόνο στον πρωθυπουργό, συνεπώς είναι γνωστοί μόνο οι βασικοί του άξονες- και στο σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αν θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό αποτέλεσμα ή όχι.
Η πρόταση της κυβέρνησης θέλει προφανώς η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, αφού διαφορετικά θα μιλάμε για ψήφους δυο ταχυτήτων, και εξετάζει και το ενδεχόμενο να προβλέπεται και η επιστολική ψήφος. Άγνωστο παραμένει αν το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου θα επιτρέπει στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, και αν θα βάζουν σταυρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί, θεωρεί ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού δεν θα πρέπει να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα- αν και πολλοί συνταγματολόγοι θεωρούν την φόρμουλα αντισυνταγματική και ο κ. Μητσοτάκης την έχει χαρακτηρίσει προσβλητική για τους Έλληνες του εξωτερικού- και απορρίπτει κατηγορηματικά την επιστολική ψήφο.
Η πρόταση του προβλέπει μόνο την εκλογή ορισμένων βουλευτών Επικρατείας εξωτερικού, από τις ψήφους των ομογενών, χωρίς να προσμετράται για το τελικό αποτέλεσμα, με παράλληλη αύξηση των βουλευτών επικρατείας σε 15.
Όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και τον καλεί «να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει». Ενστάσεις διατυπώνει και το ΚΚΕ, με αποτέλεσμα η δυνατότητα συναινετικής φόρμουλας να φαντάζει όνειρο θερινής νυχτός.
Θεωρητικά η θέση του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιο κοντά με τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης, με διαφορές σε επιμέρους σημεία, και ενδεχομένως και πιο προωθημένη σε σχέση με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφού προβλέπει και την δυνατότητα να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων και στις εκλογικές περιφέρειες.
Το πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ είναι περισσότερο πολιτικό, αφού μια σημαντική τάση στο εσωτερικό του, τάσσεται εναντίον της οποιαδήποτε συναίνεσης με την κυβέρνηση, στα πλαίσια μιας αντιδεξιάς αντίληψης, γεγονός που δυσκολεύει τις πρωτοβουλίες της Φώφης Γεννηματά.
Η ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου τάσσονται υπέρ της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως να είναι γνωστές οι ακριβείς προβλέψεις της δίκης τους πρότασης. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν μετά την ενημέρωσή τους από τον κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, το μπλοκ των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ είναι αρκετό για να μπλοκάρει αυτόν τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος, με την απόδοση ενός δικαιώματος που έχουν στερηθεί οι Έλληνες του εξωτερικού, και η ψήφος των μικρότερων κομμάτων δεν αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Μόνο για τις εντυπώσεις, αφού φαίνεται εξαιρετικά πιθανό η όλη ιστορία να καταλήξει σε ένα blame game, για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf%cf%87%ce%b9-%ce%bb%ce%ad%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ae%ce%bd%cf%89%ce%bd-%ce%b5/).

Στην Ελλάδα επίσης, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνώρισε την ψευδο-εκκλησία της Ουκρανίας! Η Ιεραρχία προτίμησε την εύνοια του Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου, αντί της εύνοιας του Χριστού. Προτίμησε τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του Αμερικανού Πάϊατ και του πάπα, από τα συγχαρητήρια του Αρχηγού της Εκκλησίας μας, Ιησού Χριστού.
Σήμερα, χωρίς ίχνος εκκλησιαστικής συνειδήσεως, αποκατέστησε και έδωσε αυτοκεφαλία στους καθηρημένους και αμετανοήτους, αυτούς που είναι ακόμη στην τάξη των λαϊκών, αφού μόνο το Πατριαρχείο Μόσχας μπορεί να τους λύσει τον αναθεματισμόν.
Ο δε Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με την ίδια περίπου συνταγή που χρησιμοποιήθηκε για την προδοσία της Μακεδονίας μας στις Πρέσπες, την ίδια χρησιμοποίησε και για την προδοσία της Κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας του Μητροπολίτου Ονουφρίου.
Μερικοί είπαν, πως είναι πιο βδελικτή η προδοσία των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, από την προδοσία των πολιτικών στις Πρέσπες.
Συνεπώς, δεν έχουν άδικο που πολλοί αγανακτισμένοι πιστοί, ονομάζουν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο «ο Τσίπρας της Εκκλησίας». Διότι, όπως δεν υπήρχε άλλος πολιτικός στην χώρα μας, εκτός από τον Τσίπρα να προδώσει την Μακεδονία μας (εκτός βέβαια από τα παιδιά και τα εγγόνια των δωσίλογων της Κατοχής-https://odysseiatv.blogspot.com/2018/12/blog-post_26.html), κατά θλιβεράν αναλογίαν, ούτε στην Εκκλησία μας υπήρχε κάποιος αντίστοιχος να πράξει προδοσία εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και τώρα τί μέλλει γενέσθαι;
Αξιόλογοι ερευνητές επί αυτών των θεμάτων, λένε πως η κατάπτυστη ένωση με τους παπικούς, θα γίνει περίπου σαν την πρόσφατη αναγνώριση της ψευδο-εκκλησίας της Ουκρανίας (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/blog-post_722.html#more).
Πάντως ήδη το Πατριαρχείο Μόσχας, δήλωσε ότι θα προβεί σε διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπίσκοπου της Ελληνικής Εκκλησίας Ιερώνυμου, εάν εκείνος μνημονεύσει τον Επιφάνια (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/blog-post_623.htmlhttp://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/blog-post_301.html#more).
Για κάποιους δε αναλυτές, ενδέχεται αυτή η κατάσταση να οδηγήσει ακόμα και σε σχίσμα την Ορθοδοξία (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84a-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BD/).
Παράλληλα, στην πατρίδα μας, η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, αποφάσισε σύμφωνα με την εφημερίδα Εστία, την αγορά σπιτιών και ξενοδοχείων για λαθρομετανάστες συνολικής χωρητικότητας άνω των 120.000 ατόμων.
Και όλα αυτά, με την παράλληλη μεταφορά πολλών εξ αυτών από τα Ελληνικά νησιά στην κυρίως ενδοχώρα σε 12 Δήμους, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των δήμων και της πλειοψηφίας των κάτοικων, οι οποίοι και θα πρέπει να πληρώσουν παράλληλα για αυτή την πολιτική νέους φόρους.
Με βάση το γεγονός ότι ήδη πάνω από 500.000 λαθρομετανάστες υπάρχουν στην Αττική, και άλλοι 120.000 μουσουλμάνοι στην Θράκη.
Αν δε προστεθούν σε αυτούς και οι 120.000 που σχεδιάζει να στεγάσει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όσους μπαίνουν λαθραία στην πατρίδα μας καθημερινά από τον Έβρο και τα Μικρασιατικά παραλία με την βοήθεια και ενθάρρυνση των Τούρκων, σύντομα, με βάση τις γεννήσεις τους, αυτοί μπορούν να ξεπεράσουν και τους ντόπιους Έλληνες αριθμητικά.
Αν δε τους δοθούν και πολιτικά δικαιώματα, τότε θα έχουμε μία πλήρη αλλοίωση του ντόπιου πληθυσμού, και την μετατροπή της πατρίδας μας σε μία ημιμουσουλμανική χώρα, ιδιαίτερα αν εδώ τονιστεί, ότι παράλληλα με όλα αυτά, η νέα κυβέρνηση ακούγεται ότι θέλει να κατεβάσει τις εικόνες από τα σχολεία και τα δικαστήρια, αλλά και να καταργήσει την προσευχή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μητσοτάκης, ο οποίος αποκάλεσε την Ελλάδα «πολυπολιτισμική χώρα», θέλει επίσης πάντα με χρήματα των Ελλήνων πολιτών, να ιδρύσει και πανεπιστήμια μόνο για μουσουλμάνους στην Ελλάδα, αλλά και νέα κατασκευάσει και νέα τζαμιά, με χρήματα από την Τουρκία, το Κατάρ και την Σαουδική Αραβία.
Από ότι φαίνεται, το σχέδιο του μακαρίτη πρώην Τούρκου Προέδρου Οζάλ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αρκεί να στείλουμε τρία εκατομμύρια μουσουλμάνους στους Έλληνες για να τους καταλάβουμε, υλοποιείται στις μέρες μας μια χαρά από τον «Νέο Οζάλ», τον νυν Τούρκο ισλαμιστή Προέδρο, Ταγίπ Ερντογάν.  
Και όταν ο ίδιος (ή κάποιος διάδοχος του) το κρίνει σκόπιμο, μπορεί να επιτεθεί στην πατρίδα μας (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/11/blog-post.html), παρακινώντας τους λαθρομετανάστες σε μία ταυτόχρονη εξέγερση μέσα στην πατρίδα μας για να της δημιουργήσει παράλληλα και ένα εσωτερικό μέτωπο.
Παράλληλα, ο Ερντογάν στην προσπάθεια του αυτή, είναι πιθανό να έχει επίσης ως σύμμαχο εκτός από τους αναρχικούς (https://www.triklopodia.gr/%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%A0%CE%97%CE%9E-%CE%A4%CE%91-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%91-%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%9F/), και το ΚΚΕ, το οποίο θέλει να επαναλάβει τα εθνοπροδοτικά «κατορθώματα του» που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή (http://antipliroforisi.blogspot.com/2018/09/blog-post.html).
Πολεμώντας όχι υπέρ των συμπατριωτών του στην περίπτωση αυτή για να τους υπερασπίσει από τους επιτιθέμενους Τούρκους, αλλά εναντίον τους, με μόνο στόχο την κατάληψη της εξουσίας και αδιαφορώντας πλήρως για την προδοσία και την καταστροφή της ίδιας του της πατρίδας στην περίπτωση αυτή (https://odysseiatv.blogspot.com/2019/10/blog-post_338.html)!!!
[Αν δε η Ελλάδα, παραμονές της συμπλήρωσης 180 ετών (το 2021) από την ένδοξη Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1821, βρεθεί ξανά υπόδουλη ( ή προτεκτοράτο) στους Τούρκους και τους ισλαμιστές που αυτοί στέλνουν στην Ελλάδα, όπως ακριβώς ήταν πριν το 1821 (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_678.html), τότε θα χρειαστούμε ως Έθνος ένα «Νέο 1821», προκειμένου να ελευθερωθούμε ξανά από αυτούς.
Σε περίπτωση εισβολής της Τουρκίας στην πατρίδα μας ή στην πάντα Ελληνική Κύπρο, ή σε περίπτωση ενός νέου Αραβοϊσραηλινού πολέμου (https://www.triklopodia.gr/οι-ομοιοτητεσ-των-πολεμων-του-ισραηλ-μ/), οι Άραβες και οι σύμμαχοι τους Τούρκοι μπορούν, προκειμένου να αποτρέψουν τα συμμαχικά κράτη της Ελλάδας και του Ισραήλ (λόγω του συμμαχικού Άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) να συνδράμουν στρατιωτικά το ένα το άλλο, να τους επιτεθούν για τον λόγο αυτό ταυτόχρονα.
Στην δε περίπτωση αυτή, οι τρεις σύμμαχοι (Ελλάδα, Κύπρος Ισραήλ), δεν θα μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο, αφού θα πρέπει οι δυο τους να προσπαθήσουν να υπερασπίσουν την πατρίδα τους, ενώ αντίθετα, οι πολυάριθμοι σε στρατό και πληθυσμό αντίπαλοι τους (Τούρκοι και Άραβες), θα μπορούν να στείλουν πιο ανετά ενισχύσεις ο ένας στον άλλο για να αλληλοβοηθηθούν στην επίθεση κατά των εχθρών τους.
{Αν δε σε έναν τέτοιοί πόλεμο εμπλακούν και οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι σύμμαχοι της Ελλάδας και του Ισραήλ, αυτός μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί από περιφερειακός σε Παγκόσμιο-https://www.triklopodia.gr/αλωπηξ-το-σχεδιο-του-τραμπ-για-την-δια/https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B1/).
Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζεται ότι όπως το 636 μ.Χ., με την μάχη του Γιαρμούκ (https://www.huffingtonpost.gr/entry/h-636-_gr_8326550), οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Δεύτερης Ρώμης (δηλαδή της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας), έχασαν όταν ηττήθηκαν από τους Άραβες για 1.300 χρονιά την περιοχή της Μέσης Ανατολής, των Αγίων Τόπων και της Βόρειας Αφρικής, την οποία και κατέλαβαν αυτοί, θα συμβεί αυτή την φορά το ακριβώς αντίθετο.
Δηλαδή οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της λεγομένης και Τρίτης (μόνο πολιτικά και όχι θρησκευτικά) Ρώμης (δηλαδή της Μόσχας), οι Ρώσοι, με ή χωρίς τους ψευδο-Ρωμαίους της δήθεν «Τέταρτης» (δηλαδή των ΗΠΑ και της ΕΕ-http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html), θα εκδιωχθούν με έναν καταστροφικό τοπικό ή Παγκόσμιο πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html), με την χρήση και πυρηνικών οπλών, θα εκδιωχθούν αυτή την φορά οι ίδιοι από τα εδάφη αυτά, όπως έδιωξαν παλαιότερα τους Βυζαντινούς;
Θα συμβεί άραγε άλλη μία τόσο μεγάλη γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή της Ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπως συνέβη λογού στις μέρες μας με την έξοδο του Ιράν στην Μεσόγειο, η οποία είχε επίσης να συμβεί επίσης 1.300 χρόνια, και πάλι εξαιτίας των Αράβων, οι οποίοι νίκησαν τότε τους Πέρσες και κατέστρεψαν την χώρα τους (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/01/y.html)}.
Αυτή η εξέλιξη, μπορεί να συμβεί, με ή χωρίς τον Ερντογάν, ο οποίος την είδε απόλυτος «Σουλτάνος-Χαλίφης» ολων των μουσουλμάνων (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_541.html), ειδικά μετά τον φερόμενο οριστικό αυτή την φορά θάνατο του Μπαγκάντι (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-dieksix8i-epixirisi-sti-vorioanatoliki-siria-me-stoxo-ton-arxigo-tou-i, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/isis.html s https://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_280.html, https://www.ethnos.gr/kosmos/68944_al-mpagkntanti-poses-fores-anakoinothike-o-thanatos-toy-apo-2014), του ηγέτη του ISIS, ο οποίος επίσης πίστευε πως ήταν ο «Σουλτάνος-Χαλίφης» όλου του ισλάμ.

Η δε Επιχείρηση κατά του Μπαγκάντι (https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%ce%bb-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%b9%ce%ac%cf%87%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb/), έγινε μια μόλις «ανάσα» από τα σύνορα με την Τουρκία, όπου ήταν και το κρησφύγετο του (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/10/blog-post_373.html), και συγκριμένα στην επαρχία της Ιντλίμπ, την οποία ελέγχουν εδώ και χρόνια οι Τούρκοι, κάτι που για κάποιους αναλυτές σημαίνει ότι όλο αυτόν τον καιρό, ο ηγέτης των ισλαμιστών του ISIS, ήταν υπό την προστασία των Τούρκων του Ερντογάν.
Και ο Μπαγκάντι είχε τελικά το τέλος των Μπιν Λάντεν και Αλ Ζαρκάουι, οι οποίοι αν και ήταν πράκτορες της Δύσης για ένα χρονικό διάστημα πράκτορες των δυτικών και εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα της, στο τέλος, όταν έγιναν επικίνδυνοι ή άχρηστοι για την ίδια, αυτή στο τέλος τους εξόντωσε (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_81.html).
Οι ΗΠΑ, στην περίπτωση του Μπαγκάντι, όπως και στου Μπιν Λάντεν, πήραν το πτώμα του μαζί τους, προκειμένου να του κάνουν έλεγχο DNA, ενώ παράλληλα δεν έδειξαν ποτέ το πτώμα του (τόσο ο Ομπάμα, όσο και ο Τραμπ), ενώ στην συνέχεια τα έριξαν και οι δύο στην θάλασσα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-i-soros-tou-ampou-mpakr-al-mpagntanti-erif8i-sti-8alasa).
Φαίνεται πως όπως λέει και το γνωστό τραγούδι (με μία παραλλαγή αφού μιλά για πρίγκηπες), για τους Χαλίφες, Ερντογάν (αυτού του «Νέου ισλαμιστή Χίτλερ», ο οποίος προσπαθεί να δημιουργήσει μία «Νέα Συμφωνία του Μονάχου»-https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8c%cf%84%ce%b5-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%86%cf%85%cf%80%ce%bd%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%cf%8d%cf%83%ce%b7/) και Μπαγκάντι, «Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες (Χαλίφες), σε λάθος εποχή γεννήθηκες»….
Ο δε Μπαγκάντι, είχε το ίδιο τέλος με τον ηγέτη των Τάιπινγκ (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-isis-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84/), όπως και τον Χίτλερ (δηλαδή αυτοκτόνησε όπως και αυτοί), ενώ οι οργανώσεις τους διαλυθήκαν, ενώ οι διάδοχοι τους αυτοκτονήσαν ή εξοντωθήκαν (το ίδιο πιθανώς θα συμβεί και με τους διάδοχους του Μπαγκάντι).
Ο δε διάδοχος του Μπαγκάντι στην ηγεσία του ISIS, ονομάζεται Αμπντουλάχ Καρντάς, ο οποίος ονομάζεται επίσης και Χατζί Αμπντουλάχ Καφάρι (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-isis-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5.htmlhttps://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%87%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%ba%cf%81-%ce%b1%ce%bb-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bd%cf%84.html ), γνωστός και ως  «Ο Καθηγητής» (όπως ακριβώς και τον αρχηγό της συμμορίας των ληστών στην τηλεοπτική σειρά: «La Casa de Chapel»), ο οποίος είναι και πρώην αξιωματικός του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν.
Παρόλα αυτά, ο νέος ηγέτης της οργάνωσης, μπορεί να αντιμετωπίσει αμφισβήτηση της ηγεσίας του από αλλά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-isis-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b5.html),  ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμα και με τον θάνατο του Μπαγκάντι, αυτό το γεγονός δεν θα σημάνει αυτόματα και το τέλος της οργάνωσης αυτής (https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-isis-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb-%ce%bc%cf%80.htmlhttps://www.zougla.gr/kosmos/article/o-al-mpagntanti-pe8ane-o-isis-zi\).
Τελικά όμως και ο διάδοχος του Μπαγκάντι, ο Καρντάς εξοντώθηκε και την θέση του πήρε ως διάδοχος του, ο Ιμπραήμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι, ο οποίος και απειλεί τις ΗΠΑ με παγκόσμια αντίποινα χωρίς προηγούμενο για τον θάνατο του Μπαγκάντι (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/217090_poios-einai-o-neos-arhigos-toy-isis).
Το δε ISIS αποτελείται στην ουσία από ισλαμιστές, πρώην μέλη της Αλ Κάιντα της Μεσοποτάμιας, καθώς και πολλών πρώην αξιωματικών του στρατού του Σαντάμ Χουσεΐν (και παράλληλα μελών του κόμματος του, του Μπάαθ), οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Αμερικάνους μετά την πτώση αυτού, και οι οποίοι στην συνέχεια έγιναν μέλη διάφορων ισλαμιστικό αντάρτικων οργανώσεων ενάντια στις ΗΠΑ].

Από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι ο Οκτώβριος του 2019, ήταν πολύ πλούσιος σε πολιτικά γεγονότα, τόσο σε Ευρωπαϊκή, όσο και παγκόσμια κλίμακα, τα οποια αναμφισβήτητα θα επηρεάσουν σημαντικά τόσο το μέλλον του κόσμου, όσο και της πατρίδας μας.
ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου