Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2019

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2019

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, τον Αύγουστο του 2019, συνέβησαν κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον κόσμο, καθώς και την πατρίδα μας, τα οποία επηρέασαν πάρα πολύ την γεωπολιτική κατάσταση παγκόσμια.

Συγκεκριμένα, στην Γερμανία, τον Αύγουστο του 2019, από την Θουριγγία, ο ηγέτης της AfD Björn Höcke ζήτησε, με αφορμή την φονική επίθεση στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, μια αυστηρή πολιτική απελάσεων.
«Η δολοφονία που έγινε στην Φρανκφούρτη, η οποία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, είναι το αποτέλεσμα - και αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο κυνικό - ανθρωπογενούς αλλαγής του κλίματος», δήλωσε Höcke κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στο Κότμπους. 
«Μιλώ για την αλλαγή του κοινωνικού κλίματος στην χώρα αυτή, η οποία συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας από την 4η Σεπτεμβρίου του 2015».
Ο Χόκε, αναφέρθηκε στην ημέρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) πήρε την απόφαση, να αφήσει αρκετές χιλιάδες λαθρομετανάστες και προσφυγές να περάσουν τα σύνορα, και να εισέλθουν στην Γερμανία.
[Συγκεκριμένα, τον ίδιο μήνα, ένας 40χρονος άνδρας, έσπρωξε ένα 8χρονο παιδί που βρισκόταν με την μητέρα του στο σταθμό του τραίνου, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει στις ράγες και να σκοτωθεί. Ένα άτομο με καταγωγή από την Ερυθραίας, συνελήφθη ως ύποπτος δράστης.
Σύμφωνα με τον Höcke, οι αλλοδαποί που διαπράττουν στην Γερμανία άνω του μέσου όρου, όλα τα ποινικά αδικήματα. Οι σωματικές βλάβες, η σεξουαλικές επιθέσεις, οι δολοφονίες και οι ανθρωποκτονίες από τους μετανάστες αυξήθηκαν μεταξύ του 2014 και του 2018 - πρόκειται για στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ποινικής έρευνας. 
Ο ίδιος συνέχισε: «Θέλουμε μια ασπίδα προστασίας στο Βρανδεμβούργο, την Θουριγγία και την Σαξονία από τους παράνομους μετανάστες." Έτσι, θα πρέπει να σκεφτείτε την «προστασία των συνόρων της χώρας». Θέλουμε την μαύρη και κόκκινη και χρυσή χώρα, σαν την όμορφη σημαία μας, και πάλι πίσω», δήλωσε ο Χόκε καταχειροκροτούμενος.
Ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 2019, ο ηγέτης της  AfD στο Βρανδεμβούργο, Ανδρέας Κάλμπιτς επιτέθηκε στο Cottbus της Γερμανίας, κατά της 16χρονη ακτιβίστριας κατά της κλιματικής αλλαγής Greta Thunberg.
Σε όλες δε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η κοινή γνώμη της Γερμανίας εμφανίζεται θετική για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, ωστόσο διατηρεί, όπως φαίνεται, επιφυλάξεις για το κόστος και την επιβολή αυστηρών απαγορεύσεων.
Σύμφωνα δε με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest Dimap για τη δημόσια τηλεόραση ARD, οι εννέα στους δέκα πολίτες επικροτούν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μετάβαση από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση, οι επτά στους δέκα θεωρούν ότι η μείωση της τιμής των σιδηροδρομικών μεταφορών είναι θετικό μέτρο, όμως την ίδια στιγμή εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα της αύξησης της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων.
Για το κόστος των μέτρων, δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν θέλουν να σηκώσουν καμία επιπλέον δαπάνη, δύο στους δέκα δηλώνουν διατεθειμένοι να πληρώσουν επιπλέον έως 25 ευρώ τον μήνα, άλλοι δύο στους δέκα έως 50 ευρώ και άλλοι δύο στους δέκα γύρω στα 100 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο οι διαθέσεις αυτές δεν κατανέμονται αναλογικά σε όλες τις περιοχές. Στην Ανατολική Γερμανία οι αντιρρήσεις για το επιπλέον κόστος της περιβαλλοντικής προστασίας είναι ισχυρές και ήδη αποτυπώνονται πολιτικά ενόψει και των τοπικών εκλογών του φθινοπώρου σε τρία κρατίδια, την Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία.
Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Rheinische Post», κάλεσε την ηγεσία του κόμματός του να σταματήσει την πλειοδοσία περιβαλλοντικών προτάσεων επειδή, όπως υπογράμμισε, το κόστος φοβίζει τους ανθρώπους της Ανατολικής Γερμανίας και ιδίως τους κατοίκους της υπαίθρου.
Σε ανάλογο ύφος και η Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, Μανουέλα Σβέσιχ, δήλωσε στο δίκτυο Nordkurier ότι στην περιοχή της οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τα ηλεκτρικά σκούτερ αλλά για την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου και κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, εάν δεν δημιουργηθούν προηγουμένως οι υποδομές που θα τους δίνουν εναλλακτικές επιλογές.
Η έκδηλη αγωνία και των δύο πολιτικών από την Ανατολική Γερμανία για το ενδεχόμενο αντιδράσεων στην περίπτωση αύξησης των φόρων στα καύσιμα σχετίζεται με το αυξανόμενο κύμα δυσφορίας στις περιοχές τους για την κυβέρνηση συνασπισμού της Αν. Μέρκελ.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία δημοσκόπηση του ARD το ποσοστό των πολιτών στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας, που δηλώνει ικανοποιημένο από την ενοποίηση, είναι 68%, χαμηλότερο κατά 13 μονάδες από τον Νοέμβριο του 2017.
Ο μέσος όρος είναι στο 75%, λόγω του υψηλού ποσοστού (77%) των πολιτών της Δυτικής Γερμανίας που δηλώνουν ικανοποιημένοι. Ως προς τις εκλογικές τάσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Πράσινοι παραμένουν σταθερά στο 26% (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/206115_mia-16hroni-mathitria-ypagoreyei-politikes-sto-berolino).
Και παρόλο που κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Χόκε δεν κερδίζει με τις απόψεις του για την ώρα την πλειοψηφία της κοινής γνώμης της Γερμανίας, ο ίδιος πιστεύει ότι ανήκει σε ένα για την ώρα «κλειστό κλαμπ διανοητών» και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, ο κόσμος θα κατανοήσει πλειοψηφικά τις απόψεις του και θα τις ασπαστεί].
Την ίδια στιγμή, σημαντικό προβάδισμα έναντι του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU καταγράφει το ακροδεξιό AfD στα ανατολικά της χώρας εν όψει των περιφερειακών εκλογών τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην εφημερίδα Bild am Sonntag η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εμφανίζεται στο 23% των ψηφοφόρων στην πρώην Ανατολική Γερμανία, έναντι του CDU που βρίσκεται στο 22%, το Αριστερό Linke στο 14%, οι Πράσινοι στο 13% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 11%.
Τα Ανατολικά γερμανικά κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας διεξάγουν περιφερειακές εκλογές την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί η Θουριγγία ένα μήνα αργότερα, τις 27 Οκτωβρίου.
[Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν αποκλείσει κάθε συνεργασία με την AfD, ωστόσο η εκλογική αριθμητική είναι πιο σύνθετη από τις δημόσιες δηλώσεις. 
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η ξεκάθαρη άρνηση κυβερνητικής συνεργασίας με τους ακροδεξιούς-λαϊκιστές επικροτείται από τα δύο τρίτα των πολιτών. Στο Βρανδεμβούργο όμως και στην Σαξονία σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, το 46%, θεωρούν ότι η άρνηση θα λειτουργήσει υπέρ του AfD.
Στο Βρανδεμβούργο, για να αποκλειστεί η συμμετοχή του AfD οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να καλέσουν σε συνεργασία τους Χριστιανοδημοκράτες ή τους Πράσινους, αναλόγως και με το τι θα πράξουν με την Αριστερά. 
Η συνέχιση της συνεργασίας τους με το Die Linke δημιουργεί πρόβλημα στο CDU, η ηγεσία του οποίου προτιμάει τη συνεργασία με τους Πράσινους, που από την πλευρά τους δεν αποκλείουν καμία συνεργασία και εστιάζουν στο θέμα των προγραμματικών συζητήσεων.
Στην περίπτωση όμως που τεθεί εκτός κυβερνητικής συνεργασίας το CDU, δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πιέσεις μέσα στο κόμμα για άνοιγμα προς την AfD. 
Ακόμη πιο σύνθετη γίνεται η κατάσταση στην Σαξονία, όπου ο Χριστιανοδημοκράτης νυν πρωθυπουργός Μίκαελ Κρέτσμερ διαβλέπει τον κίνδυνο να υποχωρήσουν δραματικά οι Σοσιαλδημοκράτες εταίροι του και προσπαθεί εδώ και καιρό να ρίξει γέφυρες συνεργασίας προς τους Πράσινους και την Αριστερά εις πείσμα της κεντρικής γραμμής της Μέρκελ και της Καρενμπάουερ που επιμένουν ότι το CDU δεν μπορεί να συνεργαστεί με το Die Linke σε κεντρικό ή και τοπικό επίπεδο.
Και στην Θουριγγία, εάν ο αριστερός Μπόντο Ράμελοβ δεν καταφέρει να μετριάσει την φθορά του συνασπισμού συνεργασίας που έχει τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το CDU (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/208293_i-germania-psahnei-anahomata-stin-akrodexia).
Επίσης, στην Γερμανία, λέγεται ότι η νέα Προέδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, η Φον Λάιεν, πήρε τόσο την θέση αυτή, όσο και αυτή της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας πιο πριν (και πούλησε ένα σωρό όπλα σε Τουρκία και Σαουδική Αραβία), μέσω της οικονομικής υποστήριξης που έλαβε από μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες της Γερμανίας.
Με τις οποίες η ίδια έχει αρίστη σχέση, αφού ο άντρας της, κατάγεται από την παλαιά Πρωσική στρατοκρατική Ελίτ της Γερμανίας, η οποία και την οδήγησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτός λέγεται είναι και ο λόγος, για τον οποίο αυτές οι μιλιταριστικές βιομηχανίες την έκαναν Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο, τόσο να προωθήσει την δημιουργία του Ευρωστρατού, αλλά παράλληλα και αυτές να λάβουν μεγάλα εξοπλιστικά συμβόλαια και παραγγελίες για τον εξοπλισμό του, ως αντάλλαγμα για την τόσο επικερδή θέση που της έδωσαν].
Σε εθνικό επίπεδο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το AfD παρουσιάζει αύξηση κατά 1% φτάνοντας το σε 14%, ενώ το SPD παρουσιάζει πτώση το 13%, το CDU σταθερό στο 26%, οι Πράσινοι στο 23%, οι ελεύθεροι δημοκράτες στο 9% και το Linke στο 8% (https://www.sofokleousin.gr/dimoskopisi-bild-provadisma-tou-akrodeksiou-afd-stin-an-germania).
Μια ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βρανδεμβούργο, όπου και έχουν κερδίσει όλες τις τελευταίες έξι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την επανένωση της χώρας, το 1990, καθώς και μια αντίστοιχη ήττα  των Χριστιανοδημοκρατών στη Σαξονία, θα  σήμαινε άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού να αναθεωρήσουν την συνεργασία τους σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης (https://politis.com.cy/politis-news/diethni/proto-komma-i-akrodexia-stin-anatoliki-germania/).
[Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 63% των Γάλλων πιστεύει πως ζουν υπερβολικά πολλοί μετανάστες στην χώρα του. Ένας στους τρεις Βρετανούς που ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 δήλωσε πως ο κύριος λόγος που το έκανε ήταν η μετανάστευση (αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχτεί ελάχιστο αριθμό προσφύγων), στην Γερμανία το 38% εκτιμά πως το μεταναστευτικό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (γνωστός και ως ο «Ορμπάν της Ιταλίας»), βλέπει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται ακριβώς εξαιτίας της σκληρής αντιμεταναστευτικής πολιτικής του. Η ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στην απόφασή της να βάζει πρόστιμο 1 εκατομμύριο ευρώ σε όποιο πλοίο τολμάει χωρίς να έχει άδεια να φέρνει πρόσφυγες και μετανάστες στις ακτές.
Πάντως κάποιοι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι μεταναστευτικό πρόβλημα δεν θα εξαφανιστεί με έναν μαγικό τρόπο και όπως έχει δείξει η Ιστορία οι δημαγωγοί δεν μιλούν ποτέ για ασήμαντα θέματα. Οι δημαγωγοί αποκτούν πολιτική δύναμη γιατί συζητούν για τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Με αυτά τα ζητήματα που οι παραδοσιακοί πολιτικοί φοβούνται να καταπιαστούν, γιατί δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. 
Έτσι, το 1930 το μείζον θέμα ήταν ανεργία, το 1960 το έγκλημα, τώρα είναι η μαζική μετανάστευση. Οι ψηφοφόροι αποφασίζουν ποια είναι τα προβλήματα της χώρας τους. Και κάθε φορά που τα δύσκολα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν σοβαρά από τους υπεύθυνους ηγέτες, δημιουργήθηκε ο χώρος για να τα εκμεταλλευτούν οι ανεύθυνοι, με ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα (https://www.liberal.gr/apopsi/oi-metanasteutikes-roes-tha-auxithoun-dramatika/263328)].
Παράλληλα, οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Τραμπ, προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς να στείλουν στρατό και πλοία στον Περσικό Κόλπο έναντι του Ιράν, κάτι που η Γερμανία αρνείται μέχρι τώρα, όπως έκανε και πιο πριν και για την Συρία. 
Αν δε ο Τραμπ πείσει την Γερμανία και την Γαλλία, να λάβουν μέρος σε έναν επικείμενο πόλεμο με το Ιράν (http://alophx.blogspot.com/2019/08/2019.html, http://alophx.blogspot.com/2019/06/2019.html, http://alophx.blogspot.com/2019/05/2019.html, http://alophx.blogspot.com/2019/04/2019.html), τότε το πιθανότερο είναι οι ηγέτες των δυο αυτών κρατών (Μέρκελ και Μακρόν), να αρνηθούν την εμπλοκή τους σε αυτόν.
Όπως ακριβώς δηλαδή ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σέντερ, καθώς και ο πρώην Γάλλος Προέδρος Ζακ Σιράκ αρνήθηκαν την εμπλοκή των κρατών τους στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, όταν τους πίεζε ο τότε Αμερικάνος Προέδρος Τζορτζ Μπους ο Νεότερος.
[Εδώ μπορεί να αναφερθεί, ότι ο Αμερικάνος Προέδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, θα μπορούσε κάνεις να πει ότι είναι ένας «Νέος Μπιλ Κλίντον» (για τα σεξουαλικά και οικονομικά του σκάνδαλα), και ένας «Νέος Τζορτζ Μπους ο Νεότερος» (για τις συνέχεις πολεμοχαρείς αναφορές του έναντι του Ιράν και της Συρίας), δυο σε ένα]. 
Την ίδια χρονική περίοδο, με εικόνες του Μπραντ και συνθήματα της εξέγερσης του 1989 των πολιτών της Ανατολικής Γερμανίας, γίνονται οι προεκλογικές εκστρατείες της AfD στην Ανατολική Γερμανία για τις κρατιδιακές εκλογές του Φθινοπώρου (https://www.zougla.gr/kosmos/article/me-ikones-tou-mprant-ke-sin8imata-tis-eksegersis-tou-1989-ton-politon-tis-an-germanias-i-proeklogikes-ekstraties-tou-afd).
Έγινε χρήση ακόμα και πλακάτ με συνθήματα όπως «Εμείς είμαστε ο λαός» «Επανάσταση 2.0» της ειρηνικής εξέγερσης του 1989 των πολιτών της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και «Σήμερα μας χρειάζεται ξανά ο Βίλι Μπραντ».
Συγκεκριμένα, στην προεκλογική του εκστρατεία, ενόψει των περιφερειακών εκλογών στα κρατίδια του Βρανδεμβούργου και της Σαξονίας, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικά για την Γερμανία (AfD), χρησιμοποιεί αφίσες με σλόγκαν των διαδηλώσεων στην Ανατολική Γερμανία που οδήγησαν στην πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησης το 1989 και του ιστορικού πρώην καγκελάριου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία).
Το αντιμεταναστευτικό AfD χρησιμοποίησε στην εκστρατεία του την εικόνα του Μπραντ, μαζί με το σύνθημα «Τολμήστε για Περισσότερη Δημοκρατία», από την ομιλία που είχε απευθύνει ο πρώην καγκελάριος στην γερμανική βουλή, κατά την ανάληψη της καγκελαρίας το 1969.
Ο Βίλι Μπραντ, αποκαλούμενος «καγκελάριος της ειρήνης», ηγέτης για πάνω από μια 20ετία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, «αρχιτέκτονας» της Ostpolitik (πολιτικής της ύφεσης), τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1971.
Το ακροδεξιό κόμμα δέχθηκε πυρά για πλακάτ που κρατούσαν μέλη του με συνθήματα «Εμείς είμαστε ο λαός» «Επανάσταση 2.0» και «Ας τελειώσουμε την επανάσταση», συνθήματα που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές της ειρηνικής εξέγερσης, γνωστή ως «Die Wende» (το σημείο καμπής), που έγιναν στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (ΛΔΓ) το 1989, και οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.
Το AfD, που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη από τη στήριξή του από τις ανατολικές περιοχές της Γερμανίας, δικαιολογεί τη χρήση αυτών των συνθημάτων, ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 1ης Σεπτεμβρίου σε αυτά τα κρατίδια, τονίζοντας ότι οι πολίτες των ανατολικών κρατιδίων που κάποτε αποτελούσαν μέρος της ΛΔΓ έχουν δει τις ελπίδες τους για επανένωση να παραμένουν ανεκπλήρωτες.
[Ουσιαστικά από όλα τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι η «Εναλλακτική για την Γερμανία», θεωρεί την Μέρκελ ως έναν «Νέο δικτάτορα Χόνεκερ» και τα παρόν καθεστώς της Γερμανίας υπό την ηγεσία της, ως  την συνέχεια της δικτατορικής κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CE%B5%CF%81-%CE%B5/). 
Οπότε, αν η Μέρκελ πέσει από την εξουσία για διάφορους λογούς μέσα στο 2019, θα είναι για το κόμμα αυτό μια συνέχεια, επανάληψη και ολοκλήρωση της επανάστασης των Ανατολικογερμανών κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας, η οποία έπεσε, όπως και ο Χόνεκερ αντίστοιχα το έτος 1989 (1989-2019, συμβολικά ίδιο έτος 19, με διαφορά 30 ετών).
Οι δε Γερμανοί Σοσιαλιστές ψήφισαν με αρχή Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ψήφισαν πολεμικό προϋπολογισμό και στήριξαν κυβέρνηση του Κάιζερ με ψήφου τους σε όλη την διάρκεια του, αλλά όταν στα τέλη του εξεγέρθηκαν οι «Σοσιαλιστές» ναύτες στο Κίελο, αυτοί εγκατέλειψαν τον Κάιζερ και βοήθησαν στην πτώση του.
Αντίστοιχα στην εποχή μας, οι Σοσιαλιστές της Γερμανίας, οι οποίοι τόσο από το 2005, όσο και από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, βοηθούν με τις ψήφους τους και συγκυβερνούν με την κυβέρνηση της Μέρκελ, στην προσπάθεια της για οικονομική κατάκτηση της Ευρώπης με τα μνημόνια.
Αν τώρα και αυτοί, εγκαταλείψουν την κυβέρνηση της Μέρκελ και ρίξουν την παρούσα συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών και Χριστιανοδημοκρατών στην Γερμάνια (https://neaselida.gr/efimerida/kalpazei-i-germaniki-akrodexia/), τότε, εν μέσω και οικονομικής κρίσης στην ιδιά την Γερμάνια (https://www.ethnos.gr/kosmos/55594_antimetopi-me-ton-kindyno-yfesis-i-germaniki-oikonomia), πιθανότατα θα ρίξουν και οριστικά την Μέρκελ από την εξουσία, αυτή την «Νέα Κάιζερ», όπως ακριβώς συνέβη και με τον προκάτοχο της το 1918 (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_5.html).
Και όπως το 1918 στην Γερμάνια, λόγω της τότε οικονομικής κρίσης και πείνας, με την πτώση του Κάιζερ άρχισε μία άγρια μάχη μεταξύ των ακροδεξιών, των Σοσιαλιστών και των Δεξιών για την εξουσία, έτσι και στις μέρες μας, μπορεί με την πτώση της Μέρκελ, μπορεί να αρχίσει μία άγρια πάλη μεταξύ της ακροδεξιάς AfD, του «Νέου Ναζιστικού κόμματος», των δεξιών Χριστιανοδημοκρατών, καθώς και των Πράσινων, των «Νέων Σοσιαλιστών», για την εξουσία]. 
Σε δε πρόσφατη δημοσκόπηση, λίγο πριν από τις εκλογές στην Ανατολική Γερμανία, το 37% των Γερμανών είναι ανοικτοί στην συνεργασία άλλων κομμάτων με την AfD για τον σχηματισμό κυβερνήσεων, ενώ  Το 58% των ερωτηθέντων, είναι αρνητικό.
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ψηφοφόρους που συμμετείχαν από την Δυτική Γερμανία, σε ποσοστό 59%, ενώ οι ερωτηθέντες από την Ανατολική Γερμανία, θεώρησαν την απόρριψη αυτή των Δυτικών Γερμανών λανθασμένη. 
Πάντως, αν θέλει κάνεις να αγοράσει και να πάρει αναμνηστικά του Björn Höcke στο σπίτι του, μπορεί να τα παραγγείλει OnLine. Υπάρχουν φλιτζάνια καφέ με το πρόσωπο του, καθώς και τσάντες για ψώνια.  Σε κανένα άλλο πολιτικό AfD δεν υπάρχει τέτοια λατρεία. Ο Björn Höcke είναι ο λαϊκός αστέρας του κόμματος.
Ο πρώην αλεξιπτωτιστής του Bundeswehr από την Βαυαρία, Andrea Kalbitz δεν είναι λιγότερο αμφιλεγόμενος από τον Höcke. Επειδή Kalbitz κάποτε είχε επαφές με το ακροδεξιό περιβάλλον, ενώ το 2007 επισκέφτηκε για ένα στρατόπεδο της Πεντηκοστής της άκρας δεξιάς «Σπίτι πιστών της γερμανικής νεολαίας», ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα «Die Welt» για την συμμετοχή του σε δύο αμφιλεγόμενες ταινίες για τον Αδόλφο Χίτλερ και την Βέρμαχτ.
Ο Kalbitz, ωστόσο, έχει ένα μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του Höcke: Σε αντίθεση με τον αυτόν, είναι μέλος της ομοσπονδιακής εκτελεστικής εξουσίας του κόμματος από το τέλος του 2017 και εργάζεται πέρα ​​από την κρατιδιακή κομματική του ένωση. Ο 46χρονος θεωρείται ευέλικτος όταν πρόκειται για σφυρηλάτηση ενδοκομματικών συμμαχιών, ακόμη και στο δεξιό του δίκτυο: «Τα στρατεύματα της πτέρυγας είναι τώρα με το Kalbitz», λέει ένας ειδήμονας της AfD.
Ο πνευματικός πατέρας του Höcke, και πολιτικός σύντροφος κοντά στην AfD, είναι ο Götz Kubitschek. Αυτός σχολίασε με ενθουσιασμό και έπαινο στο ύφος και μίας άγρυπνης «πατρικής φιγούρας» την ετήσια συνάντηση στο «Kyffhäuser της Εθνικολαικής δεξιάς πτέρυγας της AfD, η οποία ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στον Höcke.
Και οι δεξιόστροφοι λαϊκιστές συζητούν εδώ και καιρό για το ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της AfD, μετά τον Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο οποίος θα μπορούσε να πετύχει, εκεί που νυν 78χρονος  ηγέτης του κόμματος δεν πέτυχε ως τώρα, ο οποίος σκέφτεται να επικεντρωθεί στο ρόλο του κοινοβουλευτικού ηγέτη του κόμματος στο Bundestag στο προσεχές μέλλον.
Πάντως στο κόμμα, όλο και συχνότερα ακούγεται το όνομα του 44χρονου Tino Chrupalla. μέλος του κόμματος στην Bundestag, προερχόμενο από την Σαξονία, ως ενός εκ των νέων ηγετών του κόμματος μετά τις εσωκομματικές εκλογές του Νοέμβριου του 2019 για την ανάδειξη νέας ηγεσίας σε αυτό, ο οποίος θεωρείται ως διαμεσολαβητής μεταξύ ακραίων και των λεγόμενων μετριοπαθών στην AfD, ο οποίος και συμμετείχε στην συνάντηση του Kyffhäuser ως επισκέπτης.
Σύμφωνα με την σκέψη ορισμένων αναλυτών, μόνο κάποιος που του θα μπορούσε να χτίσει μια γέφυρα ανάμεσα στα διαφορά στρατόπεδα του κόμματος, θα μπορούσε να γίνει και νέος ηγέτης του, ενώ ο θεωρούμενος και μυστικός ηγέτης της «δεξιάς πτέρυγας» αυτού, ο Kalbitz δεν θα έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, αφού και ο ίδιος ο Kalbitz δήλωσε πρόσφατα: «Δεν θα βάλω υποψηφιότητα για ηγέτης του κόμματος στο προσεχές Συνέδριο του κόμματος στο τέλος του έτους».
Ο ίδιος ο Höcke, ο οποίος και μίλησε τελευταίος στην συνάντηση του Kyffhäuser δηλώνει ότι τάχα δεν ενδιαφέρεται για έναν κύριο ρόλο στο κόμμα και μερικοί μάλιστα πιστεύουν ότι δεν θα αγωνιστεί για μια θέση στο Ομοσπονδιακό Εκτελεστικό Συμβούλιο, ακόμα και μετά από μια μεγάλη εκλογική επιτυχία του ιδίου στην Θουριγγία. 
Άλλοι όμως υποστηρίζουν με βάση την παλαιότερη δήλωση του ιδίου του Χόκε («Μπορώ να περιμένω όσο χρειαστεί για να αναλάβω την ηγεσία του κόμματος»), όπως και του ιδίου του νυν κυρίου ηγέτη του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ («Δεν θα είχα πρόβλημα να γίνει ο Χόκε μέλος της ηγετικής ομάδας του κόμματος»), ότι η αλήθεια είναι άλλη.
Ότι ο Χόκε, περιμένει απλά την κατάλληλη στιγμή, όταν οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για να αναλάβει την ηγεσία της AfD και πως αν δεν βάλει υποψηφιότητα για αυτή στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος τον Νοέμβριο του 2019, θα προωθήσει στην ηγεσία του κόμματος φιλικά προς τον ίδιο άτομα (π.χ. τον Tino Chrupalla).
Τα οποία θα αποτελέσουν μια «ενδιάμεση κατάσταση», μέχρι να θα έρθει η κατάλληλη στιγμή, και ο ίδιος θα έχει διαμορφώσει όλους τους συσχετισμούς στο κόμμα υπέρ του για να θέσει επίσημα σε αυτό την υποψηφιότητα του (σε μία κανονική ή έκτακτη συνεδρίαση του) και θα γίνει και φανερά πια ηγέτης του κόμματος αυτού, αντί για «ηγέτης του κόμματος από τα παρασκήνια» όπως είναι τώρα. 
Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στα τρία Ανατολικογερμανικά κρατίδια η AfD συγκεντρώνει σε δημοσκόπηση ποσοστό του 23%, ενώ διαφορετική εικόνα στην Δυτική Γερμανία. 
Νεότερες δημοσκοπήσεις (Emnid) επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα προηγούμενων σφυγμομετρήσεων: πρώτο κόμμα στην Ανατολική Γερμανία είναι με 23% το ξενοφοβικό εθνολαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία » (AfD). 
Δεύτερο κόμμα με 22% είναι οι Χριστιανοδημοκράτες, τρίτο με 14% το κόμμα Η Αριστερά και τέταρτο οι Πράσινοι με 13%. Μόλις πέμπτο κόμμα είναι  Σοσιαλδημοκράτες με 11% και ακολουθούν με 7% οι Φιλελεύθεροι. 
Διαφορετική είναι η εικόνα στην Δυτική Γερμανία. Πρώτο κόμμα με 27% αναδεικνύονται οι Χριστιανοδημοκράτες, δεύτερο οι Πράσινοι με 25%, τρίτο οι Σοσιαλδημοκράτες με 13%, μόλις τέταρτο είναι η AfD με 12%. Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και με 7% το κόμμα Η Αριστερά.
Σε εθνικό επίπεδο η AfD καταγράφει 14% και είναι τρίτο κόμμα μετά τους Χριστιανοδημοκράτες που κυμαίνονται στο 26% και τους Πράσινους στο 23%. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι μόλις τέταρτο κόμμα με 13% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 9% και Η Αριστερά με 8%.
Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης επιβεβαιώνουν την ανοδική τάση που σημείωσε η AfD στις πρόσφατες ευρωεκλογές στα ανατολικογερμανικά κρατίδια και προμηνύουν μια ριζική αλλαγή του πολιτικού τοπίου μετά τις εκλογές στα τρία κρατίδια Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία το φθινόπωρο.
Κανένας από τους συνασπισμούς που κυβερνούν σήμερα σε αυτά τα κρατίδια δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την αναγκαία κυβερνητική πλειοψηφία και έτσι σχηματισμός νέας κυβέρνησης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. 
Υπό το πρίσμα μιας τέτοιας εξέλιξης σειρά χριστιανοδημοκρατών πολιτικών στην ανατολική Γερμανία έχουν προτείνει συνεργασία με την AfD. Βέβαια, η κεντρική ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και η ηγεσία των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών έχουν κατηγορηματικά αποκλείσει κάθε σύμπραξη με το λαϊκίστικο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία». 
Οι επιπτώσεις των επικείμενων εκλογών δεν πρόκειται όμως να περιοριστούν μόνο στα τρία Aνατολικογερμανικά κρατίδια. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών στο Βρανδεμβούργο, Ίνγκο Σένφτλεμπεν, τα αναμενόμενα αρνητικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν στους Σοσιαλδημοκράτες νέες συζητήσεις που θα τους οδηγήσουν πιθανά να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο. Γεγονός είναι ότι αυτό το σενάριο υποστηρίζουν και άλλα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, στους 15 μήνες που βρίσκεται στο Βερολίνο, εκπροσωπώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ έχει προκαλέσει κατ’ επανάληψη την κοινή γνώμη της χώρας που τον φιλοξενεί. Με το που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη, απαίτησε από τις γερμανικές επιχειρήσεις να φύγουν αμέσως από το Ιράν, απειλώντας με αντίποινα. 
Επίσης, το 2019, όπως γίνεται κάθε χρόνο στην Γερμανία, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες των κομμάτων προσκαλούνται στις συνεντεύξεις του MDR THÜRINGEN το καλοκαίρι. Φέτος ο επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο Björn Höcke (AfD), ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις και πολλά άλλα θέματα, σχετικά με την ανοχή, την πολιτική του κόμματος, τις συντάξεις, την οικονομία και τους πρόσφυγες.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της AfD στην Θουριγγία, ο Björn Höcke απορρίπτει την ένταξη των προσφύγων στην Γερμανία. Σε συνέντευξη του στο MDR THURINGEN, είπε ότι ο στόχος του είναι να διατηρηθεί η «ικανότητα επιστροφής» των ανθρώπων στις χώρες καταγωγής τους. 
«Δεν θέλω να ενσωματωθούν αυτοί οι ανθρώπου», δήλωσε ο Höcke. «Το άσυλο είναι μόνο ένα προσωρινό δικαίωμα για επισκέπτες». Ο στόχος του είναι να «ξεφορτωθεί» το 99% των μεταναστών που δεν είχαν καμία αξίωση για πολιτικό άσυλο. Οι μη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα ξανά.
Σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με την δημοτικότητά του στον πληθυσμό, ο Höcke δήλωσε: «Αυτές είναι οι καλύτερες τιμές που μετρήθηκαν για έναν πολιτικό της AfD». 
Στην τελευταία έρευνα του Infratest-dimap για λογαριασμό της MDR, ο Höcke πέτυχε δημοτικότητα 16%. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν σχηματίσει μια καρικατούρα του προσώπου του τα τελευταία χρόνια. 
«Η AfD είναι στιγματισμένη συστηματικά από τα "κορυφαία μέσα μαζικής ενημέρωσης". Ο στόχος των κυριότερων μέσων ενημέρωσης είναι να βλάψει ένα επιτυχημένο κόμμα της αντιπολίτευσης»,  συμπλήρωσε ο Χόκε.
Κατά την άποψή του Χόκε, η δημοκρατία στην Γερμανία κυριαρχείται από μια σύμπραξη διεφθαρμένων κομμάτων. Η ελευθερία έκφρασης έχει περιοριστεί. Έχει "το αίσθημα" ότι στην Γερμανία δεν μπορούν να ειπωθούν όλα πια. Το κράτος δικαίου έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια. 
Και ως δικαιολογία για την κατάσταση αυτή, η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πράττει αυτό μεταξύ άλλων με την διάσωση του ευρώ, την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την υποδοχή των προσφύγων. Μόνο η AfD έχει αντίθετη θέση σε αυτά τα θέματα σε σχέση με τα αλλά κόμματα της Γερμανίας.
Ο Höcke αντέδρασε προσεκτικά στις ερωτήσεις σχετικά με τις εσωτερικές συνομιλίες στο κόμμα και δικαιολόγησε την στάση του αυτή, τονίζοντας το γεγονός ότι οι προεκλογικές εκστρατείες διεξήχθησαν σε τρία ομοσπονδιακά κράτη. Με στόχο τους εσωτερικούς αντιπάλους του εντός του κόμματος, ο Höcke τους χαρακτήρισε ως "επιτυχείς στον φθόνο".
Επίσης, ο ίδιος δεν ήθελε να εξηγήσει στην κριτική που είχε κάνει ο Höcke κατά την πρόσφατη συνάντηση του ομοσπονδιακού συμβουλίου της AfD στην "Kyffhäusertreffen", οπού ο ίδιος επέκρινε ολόκληρη την ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.
Ακόμη και στους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς, ότι ο ίδιος είχε γράψει κάποτε για το περιοδικό του νεοναζιστικού NPD με το ψευδώνυμο "Landolf Ladig", ο Höcke δεν ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο ίδιος απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς με μια υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την υπόθεση.
Σε σχέση με τις θέσεις του επί των σημερινών πολιτικών θεμάτων, ο Höcke κάλεσε στην συνέντευξη του αυτή να δοθούν περισσότερα χρήματα για τα κατεστραμμένα δάση. Όλα πρέπει να γίνουν έτσι ώστε τα δέντρα να παραμείνουν από το δάσος. Την ίδια στιγμή ο Höcke μίλησε εναντίον της χρήσης ανεμογεννητριών στο δάσος.
Όσον αφορά τα προβλήματα της Θουριγγίας, ο Höcke ζήτησε να μειωθεί κατά το ήμισυ ο φόρος μεταβίβασης γης. Προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, χρειάζεται να αλλάξει η διαχείριση εφαρμογών. Για την Θουριγγία ζήτησε να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία εκβιομηχάνισης. Να γίνουν επενδύσεις στην υποδομή. Ταυτόχρονα, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να επενδύουν ευκολότερα.
Επίσης, ο Björn Höcke, ο οποίος είναι πασίγνωστος για τις προφορικές του προκλήσεις, στην διάσκεψη του κόμματος AfD στην Θουριγγία, ο ίδιος δείχνει για τον εαυτό του ένα έντονα μετριοπαθές προφίλ. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για την συγκρατημένη αυτή εμφάνισή του.
Συγκεκριμένα, με τον τρόπο αυτό, το κόμμα του είναι σήμερα λιγότερο πιθανό να τρομάξει τους πιθανούς ψηφοφόρους από το συντηρητικό στρατόπεδο. 
«Ας αφήσουμε τον πολιτικό ήλιο να ανέβει πάνω από το Βρανδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία», φωνάζει ο Χόκε στο τέλος. "Ας πάρουμε τη γη μας πίσω, ας γράψουμε ιστορία!" Και το πλήθος απαντά: «Χόκε»! «Χόκε»! «Χόκε»!
Παράλληλα, ο Höcke απορρίπτει σαφώς έναν διαχωρισμό μεταξύ Ανατολικής-Δυτικής Γερμανίας. «Θα ήταν ένα κακό σημάδι να σκέφτεται κάνεις έτσι, η Γερμανία είναι μια ενοποιημένη πατρίδα και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται πλήρως στην εφαρμογή του κόμματος μας».
Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Αμερικανός πρεσβευτής έριξε και άλλο λάδι στην φωτιά, θίγοντας ένα άλλο προσφιλές στον πρόεδρο Τραμπ ζήτημα: τις χαμηλές, κατά την γνώμη των ΗΠΑ, στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας. 
«Είναι πραγματικά προσβλητικό να περιμένει κανείς ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα εξακολουθήσει να πληρώνει για περισσότερους από 50.000 στρατιώτες στη Γερμανία, αλλά οι Γερμανοί θα χρησιμοποιούν το εμπορικό τους πλεόνασμα για εσωτερικούς σκοπούς», δήλωσε ο Γκρενέλ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στην συνέχεια, καυτηρίασε την γερμανική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου NordStream 2 και για την πολιτική της στο μεταναστευτικό, ενώ δεν δίστασε να ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των εθνικιστικών, δεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, παραβιάζοντας κάθε έννοια διπλωματικού πρωτοκόλλου. Όχι απροσδόκητα, επιφανείς πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες ζήτησαν την αποπομπή του.
Στην ίδια συνέντευξη, συμφώνησε με την πρέσβειρα της χώρας του στη Βαρσοβία, Τζορτζέτ Μποσμπέικερ, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι θα καλωσόριζε την μεταφορά της Αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης από τη Γερμανία στην Πολωνία. Το ενδεχόμενο αυτό τέθηκε επί τάπητος από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πολωνού ομολόγου του Αντρέι Ντούντα στην Ουάσιγκτον.
Πρόβλημα με την Αμερικανική πρεσβεία έχει και η Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της πρεσβείας, χάρτη στον οποίο σημειώνονταν τα σημεία των διαδηλώσεων που οργάνωναν ομάδες της ρωσικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, στις 3 Αυγούστου. Οι διαδηλώσεις αφορούσαν τον αποκλεισμό υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στην Μόσχα τον επόμενο μήνα (https://www.kathimerini.gr/1037787/article/epikairothta/kosmos/8a-fygoyn-oi-amerikanoi-apo-th-germania).
Επιπλέον, στην Γερμανία, μπορεί να είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο, αλλά τελικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αποφάσισε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με το Der Spiegel.
«Είμαι πρόθυμος να υποβάλω υποψηφιότητα, αν το θέλετε», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τους τρεις προσωρινούς ηγέτες του κόμματος. Το γερμανικό περιοδικό προσθέτει πως κανείς από τις τρεις δεν έφερε αντιρρήσεις. 
Σύμφωνα με το RND, ο Σολτς θα παραμείνει στο ΥΠ.ΟΙΚ., θα ανακοινώσει την απόφασή του προσεχώς και αναμένεται να είναι υποψήφιος μαζί με μια γυναίκα, αντιγράφοντας το πρότυπο διπλής ηγεσίας των Πρασίνων (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207473_ypopsifios-gia-tin-igesia-ton-sosialdimokraton-o-solts).
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών στα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας αποτελεί ίσως τον πιο εγγυημένο δείκτη για τις μεταβολές στο πολιτικό θερμόμετρο της χώρας. Τα δύο μεγάλα κόμματα –οι συντηρητικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες—δεν σταματούν να αιμορραγούν κομματικά, ενώ οι μικρότερες μεν παρατάξεις, αλλά με συνεχή ανοδική εκλογική πορεία, οι Πράσινοι, ή οι ακροδεξιοί, ακολουθούν την αντίστροφη κι ανοδική πορεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Ήδη τα δύο μεγάλα κόμματα μοιάζουν να είναι η σκιά των κραταιών παρατάξεων που κάποτε ήσαν. Σήμερα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) έχει λιγότερα από τα μισά εγγεγραμμένα μέλη (53,6%) από εκείνα που βρίσκονταν στα μητρώα του μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990. Δηλ. σήμερα την κομματική ταυτότητα διαθέτουν 505.648 λιγότερα μέλη. Τον περασμένο χρόνο, το SPD κατέγραψε ακόμη μία αλγεινή κάθοδο, κατά 1,2%. Εντούτοις, ακόμη και μετά τα καταστροφικά εκλογικά του αποτελέσματα στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, το SPD εξακολουθεί να είναι το κόμμα με τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη, περίπου μισό εκατομμύριο.
Αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Μόνον κατά το περασμένο έτος, το CDU απώλεσε 11.005 μέλη, που μεταφράζεται σε 2,6% λιγότερους εγγεγραμμένους στις τάξεις του από το προηγούμενο έτος. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, το μεγάλο αυτό συντηρητικό κόμμα έχει απωλέσει το 47,5% από τα μέλη του, που αριθμητικά μεταφράζεται σε 374.704 μέλη.
Στον αντίποδα της ζοφερής τούτης εικόνας βρίσκονται οι Πράσινοι, που οι σφυγμομετρήσεις παρουσιάζουν ως τη δεύτερη σε πρόθεση ψήφου παράταξη. Τον προηγούμενο χρόνο 10.246 νέα μέλη ενεγράφησαν στα μητρώα της, μία αύξηση 15,7%, που μεταφράζεται και στην μεγαλύτερη εγγραφή μελών από το 1985. Συνολικά, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η αύξηση των μελών του κόμματος έχει σημειώσει άνοδο 82,3%.
Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μελών του ακροδεξιού AfD. Το κόμμα έφθασε τα 33.516 μέλη, μία δύναμη που ωστόσο είναι ακόμη μικρότερη από τα μισά μέλη των Πρασίνων και αποτελεί τον μικρότερο αριθμό μελών από τα επτά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο. Το περασμένο έτος, ο αριθμός των μελών της ακροδεξιάς παράταξης αυξήθηκε κατά 21,3%, ενώ στις τελευταίες εκλογές το κόμμα αναδείχθηκε στην τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και συνιστά την αξιωματική αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο.
Εν γένει, η μείωση των εγγεγραμμένων μελών στα μεγάλα κόμματα αποτελεί μία σταθερή τάση. «Παρατηρούμε μία διαρκή κάμψη της κοινωνικής ένταξης στα πολιτικά κόμματα», που συνολικά η απώλειά τους ανέρχεται σχεδόν στο 50% των μελών που είχαν αυτά στις αρχές του ’90, με την εξαίρεση των Πρασίνων και του ακροδεξιού AfD, διαπιστώνει ο συντάκτης της έρευνας Όσκαρ Νίντερμαγερ.
Το φαινόμενο τούτο δεν είναι αποκλειστικά γερμανικό, σε μία εποχή που ο τρόπος συμμετοχής του κόσμου στα πολιτικά κόμματα έχει μεταβληθεί και πλέον οι πολίτες δεν αισθάνονται την ανάγκη να στρατευθούν σε κάποια παράταξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνει και η διευθύντρια του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γκίσεν Ντοροτέ ντε Νέβε.
Για την ίδια, οι συνέπειες της διαρκούς μείωσης εγγεγραμμένων μελών είναι «σοβαρές» καθώς «τα συμφέροντα της κάθε παράταξης δεν υπαγορεύονται πλέον από τις βάσεις προς τα επάνω, διότι πλέον οι βάσεις αυτές δεν είναι ευρείες. Απεναντίας, τα κόμματα πια προσφεύγουν όλο και πιο συχνά σε δημοσκοπήσεις για να γνωρίσουν τις τάσεις και τις προσδοκίες των πολιτών». 
Ο κίνδυνος να αποσυνδεθούν τα συμφέροντα και οι ανησυχίες των πολιτών από τα κόμματα μεγαλώνει συνεχώς και ο φαύλος κύκλος αυτός αποτυπώνεται και στις εκλογικές αποτυχίες των μεγάλων κομμάτων. 
Όπως εξηγεί η ντε Νέβε, από οργανωτικής πλευράς η λειψανδρία μελών, που εθελοντικά θα καλύψουν λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες τους, ωθεί τα κόμματα να στρατολογούν όλο και συχνότερα ιδιωτικές εταιρείες για να αναλάβουν, πχ την διαχείριση της προεκλογικής εκστρατείας. «Επιπλέον», τονίζει, «λιγότερα μέλη συνεπάγεται και μικρότερα έσοδα από εγγραφές, σε καιρούς που οι λειτουργικές ανάγκες, τα έξοδα για διαφήμιση, εκστρατείες, κι έρευνες, αυξάνονται για τα κόμματα».
Τόσο ο Νιντερμάγερ, όσο και η ντε Νέβε συμφωνούν πως πλέον δεν είναι οι κομματικές οργανώσεις, αλλά η επικαιρότητα εκείνη που υπαγορεύει την βούληση των πολιτών για ενεργό συμμετοχή στα πράγματα. Στην περίπτωση της Γερμανίας, η πολιτική θεματολογία οδηγεί στην πολιτική πόλωση: «το μεταναστευτικό και το κλίμα αποτελούν τα φλέγοντα θέματα. Οι Πράσινοι και το AfD συνιστούν τους δύο πόλους της αντιπαράθεσης κι αυτό προσελκύει πολλούς πολίτες», τονίζει ο Νίντερμαγερ.
Μολονότι το CDU κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Η τρίμηνη κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλης Συμμαχίας (GroKo) αύξησε την αποστροφή ευρείας μερίδας πολιτών--κυρίως των νέων--απέναντι στα μεγάλα κόμματα, ιδίως τους Σοσιαλδημοκράτες. 
Κατά την ντε Νέβε, οι ψηφοφόροι αισθάνονται πλέον πως τα μεγάλα κόμματα αδιαφορούν για τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας, όπως το περιβάλλον, η ανεργία και το μεταναστευτικό. Και είναι φυσικό να στρέφονται αλλού (http://newpost.gr/kosmos/5d5a7023157149ad16fceaec/kommatiki-aimorragia-sti-germania-i-dyspistia-ayxanetai-ta-eggegrammena-meli-meionon, https://www.newsit.gr/kosmos/apopolitikopoieitai-i-germania/2854773/tai).
Επίσης, σύμφωνα δε με πρόσφατη έρευνα του Atlantik-Brücke, to 85% των Γερμανών αξιολογούν τις σχέσεις της χώρας τους με τις Ηνωμένες Πολιτείας από «κακές» έως «πολύ κακές». 
Οι σχέσεις ανάμεσα σε Γερμανία και ΗΠΑ έχουν βυθιστεί στο ναδίρ εν μέσω διαφωνιών για πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, αντιπαραθέσεων και απειλών από την Ουάσιγκτον, αναφέρει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Από τότε που ο Ρίτσαρντ Γκρένελ ανέλαβε καθήκοντα Αμερικανού πρέσβη στην Γερμανία, οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε έναν «σιωπηλό διπλωματικό παιχνίδι», σημειώνουν οι συντάκτες του περιοδικού. Την ίδια ώρα, το άρθρο επικαλείται τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οποίος δήλωσε για τον νέο πρέσβη: «Ο Γκρένελ δεν συμπεριφέρεται ως διπλωμάτης, αλλά ως ένας δεξιός εξτρεμιστικός αποικιακός αξιωματούχος».
Η συμπεριφορά αυτή του πρέσβη, ενός συντηρητικού πολιτικού που ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Βερολίνο, τον Μάιο του 2018, έχει οδηγήσει, σύμφωνα με το Spiegel την Άνγκελα Μέρκελ στην απόφαση να διακόψει κάθε επικοινωνία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προτιμά να έχει σύντομες συνομιλίες μαζί του. 
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις διαφορές που χωρίζουν ΗΠΑ και Γερμανία στο θέμα του Ιράν. Εσχάτως, η Ουάσιγκτον προσπάθησε να δημιουργήσει μία διεθνή συμμαχία για την ενίσχυση της ασφάλειας στα Στενά του Ορμούζ.
Οι ΗΠΑ φέρεται να ζήτησαν από την Γερμανία να τις βοηθήσουν για να ελέγξουν την περιοχή και να συγκρατήσουν το Ιράν, ωστόσο το Βερολίνο απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» της Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης.
Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στην Αμερικανο-ιρανική διένεξη, με βουλευτές τόσο του SPD όσο και του CDU της Μέρκελ, να απορρίπτουν την ιδέα.
Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών αποτελεί, επίσης, σημείο τριβής, καθώς η Γερμανία ανακοίνωσε αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στο 1,35%, το 2019, ποσοστό που απέχει από το στόχο του 2%, που έχει καθοριστεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Ντόναλτ Τραμπ έχει επικρίνει επίμονα την απροθυμία της Γερμανίας να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα και να συμμορφωθεί με την υποχρέωση καταβολής του εθελοντικού στόχου του ΝΑΤΟ, ύψους 2% του ΑΕΠ.
Ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του, ότι το Βερολίνο καταχράται τη φιλία του με την Ουάσιγκτον.
Το βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Spiegel, αποτυπώνεται σε έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 85% των Γερμανών δηλώνουν αρνητικοί ή πολύ αρνητικοί με τις ΗΠΑ (https://sputniknews.gr/kosmos/201908194277535-nadir-sxeseis-hpa-germania/).
Κανένας άλλος εταίρος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της αμερικανικής κριτικής όσο η Γερμανία.  Ο Τραμπ είναι αμείλικτος αντίπαλος του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία. Κατηγορεί το Βερολίνο ότι πληρώνει τη Ρωσία με δισ. ευρώ για φυσικό αέριο επαφιέμενη στην προστασία των ΗΠΑ. Συνεχές σημείο κριτικής είναι και οι χαμηλές κατά την άποψή του αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας. 
Απροκάλυπτα οι ΗΠΑ απειλούν με αποχώρηση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από τη Γερμανία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρένελ είπε σε συνέντευξη ότι δεν γίνεται οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να συνεχίζουν να πληρώνουν για τους 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Γερμανία.
Αλλά και η προστασία του κλίματος και η συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης έχουν φέρει Βερολίνο και Ουάσιγκτον σε αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις. Στο αρνητικό κλίμα προστίθενται οι απειλές Τραμπ για επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα από την Ε.Ε., κάτι που πονά πολύ τη Γερμανία. Με λίγα λόγια, ο κατάλογος των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες είναι τόσο μεγάλος όσο ποτέ άλλοτε μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (https://www.naftemporiki.gr/story/1507944/ola-odigoun-ton-tramp-ektos-germanias). 
Στην Ιταλία, ιδιαίτερα ενισχυμένη βγήκε η θέση του επικεφαλής της ξενοφοβικής Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Μ. Σαλβίνι, έπειτα από την έγκριση από τη Γερουσία του νέου νόμου για την ασφάλεια, που προβλέπει αυστηρά μέτρα για τη μετανάστευση και εξωφρενικές ποινές για τις ΜΚΟ που τους βοηθούν.
Την ίδια στιγμή, η έγκριση του νομοσχεδίου αντιπροσωπεύει και μία νίκη της Λέγκας επί του εταίρου της στην κυβέρνηση, του Κινήματος των 5 Αστέρων, οι σχέσεις των οποίων το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται σε συγκρουσιακές. 
Και αυτό γιατί, παρά τις εκτεταμένες αντιρρήσεις του Κινήματος για το περιεχόμενο και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και παρόλο που στη Γερουσία το Κίνημα διαθέτει 107 έδρες και το κόμμα του Σαλβίνι 58, το νομοσχέδιο πέρασε με 160 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 21 αποχές (του δεξιού Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του ακροδεξιού «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζα Μελόνι).
Ο φόβος μήπως η καταψήφιση του νόμου για την ασφάλεια αποτελούσε αφορμή και για την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια νέων εκλογών ανάγκασε τους Γερουσιαστές του Κινήματος να παραμερίσουν τις αντιρρήσεις τους και να ψηφίσουν υπέρ. Με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Νικόλα Τζινγκαρέτι, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) να χαρακτηρίζει «σκλάβους» τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που διευκολύνει την κατάθεση και συζήτησή του σε πιο σύντομους χρόνους και δεν επιτρέπει στην αντιπολίτευση να προτείνει τροποποιήσεις (https://www.zougla.gr/kosmos/article/enisximenos-vgike-o-igetis-tis-lega-meta-tin-egrisi-tou-nomou-gia-ti-metanastefsi-apo-ti-gerousia).
Στόχος του νέου νόμου είναι να θέσει περισσότερους περιορισμούς στην δράση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, τις οποίες ο Σαλβίνι κατηγορεί ως συνενόχους των λαθροδιακινητών, μολονότι καμία από τις έρευνες που έχουν διαταχθεί και δημοσιευθεί στην Ιταλία δεν επικυρώνει αυτές τις υπόνοιες. 
Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται ποινές φυλάκισης και πρόστιμα έως και ενός εκατ. ευρώ για τα σκάφη που εισέρχονται χωρίς άδεια στα ιταλικά χωρικά ύδατα και διευκολύνεται η κατάσχεση των σκαφών διάσωσης.
Από την πλευρά του, ο Στηβ Μπανόν δήλωσε ότι ο «γάμος» Σαλβίνι-Ντι Μάιο ήταν «ένα ευγενές πείραμα» που πλέον πρέπει να λήξει, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως «είναι παράτολμη κίνηση» η προκήρυξη εκλογών σε μία «ριψοκίνδυνη στιγμή για την ανάπτυξη, με τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ».
«Δεν λειτουργούν όλοι οι γάμοι, πιστέψτε με σας το λέει κάποιος που παντρεύτηκε τρεις φορές», δήλωσε ο πρώην στενός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την κυβερνητική συνεργασία Λέγκας-Κινήματος 5 Αστέρων στην Ιταλία, που πρώτος ο ίδιος είχε «ευλογήσει».
Ο 65χρονος είχε δει σε αυτήν τη συνεργασία το επιστέγασμα του πολιτικού «οράματός» του για σύζευξη των εθνικιστών και λαϊκιστών, αλλά τώρα προτείνει το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων.
«Πιστεύω πως ό,τι έγινε μεταξύ Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο ήταν ένα ευγενές πείραμα. Θα μου άρεσε να το δω να συνεχίζεται, θα ήταν φανταστικό, αντιλαμβάνομαι όμως γιατί δεν θα μπορούσε να τελεσφορήσει. 
Προσπάθησαν να κρατήσουν ενωμένα δύο διαφορετικά οράματα για την οικονομία, από τη μία ο κατώτατος μισθός, από την άλλη ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής. Κι από την άλλη πιστεύω πως ο Σαλβίνι εξακολουθεί να προσφέρει ένα μήνυμα σε όποιον τον ψήφισε στις ευρωεκλογές», τόνισε.
Μιλώντας από την πόλη Σάνλαντ Παρκ, κοντά στο Ελ Πάσο, θέατρο της πρόσφατης αιματηρής επίθεσης ρατσιστικού περιεχομένου, όπου διεξάγεται συνέδριο ακτιβιστών του κινήματος «Να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική», του οποίου ηγετικό στέλεχος είναι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, ο Μπανόν υποστήριξε πως ο Σαλβίνι αξίζει να γίνει πρωθυπουργός. Μάλιστα, κάποιος από τους ακτιβιστές παρεμβαίνει σημειώνοντας πως αυτός και οι όμοιοί του «αγαπούν τον Σαλβίνι, τον αποκαλούμε μικρό Τραμπ».
Οι έπαινοι για τον Σαλβίνι δεν ισχύουν στην περίπτωση του Ντι Μάιο. «Θεωρώ πως ο Ντι Μάιο επέδειξε μία απίστευτη αφέλεια μεταβαίνοντας στο Πεκίνο, απέδειξε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος για το μεγάλο άλμα. Τι αφελής. Είδα τα άρθρα που έρχονται από την Κίνα, γύρισε με τα μάτια γουρλωμένα, κι εκείνοι είναι πολύ καλοί στο να εστιάζονται σε τέτοια», είπε ο Μπανόν.
Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, που η δημοφιλία του έχει ξεπεράσει (58%) αυτήν του Σαλβίνι (54%), ο πρώην «γκουρού» του Τραμπ σχολίασε: «Είναι μία ψευδής σύγκριση. Ο Κόντε έχει έναν εντελώς απλούστερο ρόλο. 
Πηγαίνει στην G7, στη G20, μπορεί να αυξήσει τη δημοφιλία του χωρίς να χρειάζεται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, αντίθετα από τον Σαλβίνι. Εάν χρειαζόταν να αποφασίσει για τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας ή για τη μετανάστευση, θα βλέπατε για πόσο καιρό θα μπορούσε να διατηρήσει αυτό το ύψος στη δημοτικότητά του» (https://www.efsyn.gr/kosmos/206593_na-lixei-peirama-toy-gamoy-sti-romi-thelei-o-mpanon). 
[Και ως δια μαγείας, λίγο μετά τις δηλώσεις αυτές του Μπανόν, ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αποφάσισε να «ρίξει τον κύβο» και να «διαβεί τον Ρουβικώνα», ρίχνοντας «πραξικοπηματικά» την κυβέρνηση Κόντε (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/795682_o-msalvini-katathetei-protasi-momfis-kata-tis-kyvernisis-aytoi-poy) και ξεκινώντας ως άλλος «Καίσαρας και Μουσολίνι», την δική του «πορεία προς την Ρώμη» (https://www.triklopodia.gr/%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%A0%CE%97%CE%9E-%CE%9F%CE%99-%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%9D/, https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF/, http://kokkinignosi.blogspot.com/2016/10/blog-post_866.html).
Με τελικό πάντα στόχο την κατάκτηση της εξουσίας στην Ιταλία από τον ίδιο, καταθέτοντας για τον λόγο αυτό πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε, την οποία μέχρι πρότινος στήριζε (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/206758_protasi-dyspistias-kata-toy-konte-apo-komma-toy-salbini).
Και φυσικά και στην περίπτωση αυτή, ο Σαλβίνι ξεκινώντας από τον Βορρά, όπως και ο Καίσαρας ξεκίνησε την πορεία του για κατάληψη της εξουσίας στην Ρώμη (άλλωστε, το κόμμα του Σαλβίνι, η Λέγκα, αρχικά ονομαζόταν Λέγκα του Βορρά), και από την ίδια μάλιστα πόλη που ξεκίνησε ο Μουσολίνι την δική του πορεία προς την «Αιωνία πόλη», δηλαδή το Μιλάνο.
(Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι και ο Μουσολίνι ήταν υπέρ της συνεργασίας με την ΕΣΣΔ του Στάλιν, μέχρι να στραφεί εναντίον του με την Γερμανία, όπως ακριβώς και ο Σαλβίνι στις μέρες μας είναι υπέρ της συνεργασίας με την Ρωσία, μέχρι ίσως και αυτός στραφεί αργότερα εναντίον της αν τα συμφέροντα της χώρας του δεν συμπίπτουν με αυτά της Ρωσίας).
Σύμφωνα δε με την Citi, οι πρόωρες εκλογές είναι αναπόφευκτες στην χώρα οι οποίες είναι πιθανόν να διεξαχθούν τον Οκτώβριο,  το νωρίτερο την 13η Οκτωβρίου (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b4%ce%ad%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%af%ce%bd%ce%b9-%ce%bb%ce%ad%ce%b5%ce%b9-ciao-%cf%83.htm).
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στις οποίες συγκεντρώνει ποσοστά αναμεσά στο 38 και 40%, η Λέγκα είναι πιθανό να βρεθεί κοντά σε απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, ενώ πιθανόν να χρειαστεί μόνο την υποστήριξη του άλλου δεξιού πατριωτικού κόμματος Fratelli d’Italia για να σχηματίσει κυβέρνηση (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%af%ce%bd%ce%b9-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84.html).
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση συμμαχίας στην Ιταλία κατέρρευσε, όταν ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, ο Ματέο Σαλβίνι, απαίτησε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και πίεσε ασφυκτικά τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκαλώντας την οργή των εταίρων του στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S , «αντισυστημικό»).
«Ας πάμε απευθείας στο κοινοβούλιο για να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει πλέον [κυβερνητική] πλειοψηφία», υπογράμμισε ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Ας δώσουμε την εξουσία πίσω στους ψηφοφόρους», αξίωσε.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κάλεσε για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, τονίζοντας ότι δεν υφίσταται πλέον πλειοψηφία για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε ο Σαλβίνι, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι είναι πλέον αναγκαίο να προκηρυχθούν νέες εκλογές. O  Σαλβίνι τόνισε πως η συμμαχία της Λέγκας με τα Πέντε Αστέρια έχει καταρρεύσει.
«Πρέπει να δώσουμε γρήγορα πίσω στους ψηφοφόρους την επιλογή» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters. Ανέφερε πως το κοινοβούλιο μπορεί να ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα τις αναγκαίες διαδικασίες.
Και ήδη ο λόγος του Σαλβίνι, ακούγεται έντονα προεκλογικός, αφού ο ίδιος δηλώνει ότι κύριος στόχος μιας κυβέρνησης της Λέγκας θα είναι η μείωση των φόρων, ανεξάρτητα από τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το κόμμα του πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει και το ίδιο.
«Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήσει να το κάνουμε τόσο το καλύτερο, αν όχι θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς» είπε ο Ματέο Σαλβίνι μετά την κατάθεση της πρότασης μομφής.
 «Θα μειώσουμε τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες», είπε ο Σαλβίνι σε ένα συλλαλητήριο στην Νοτιοανατολική περιφέρεια Απουλία η οποία μεταδόθηκε απευθείας (live streaming) μέσω Facebook.
«Ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης είναι να ορίσει έναν φορολογικό συντελεστή 15% για πολλούς Ιταλούς. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήσει να το κάνουμε τόσο το καλύτερο, αν όχι θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς», δήλωσε (https://www.pronews.gr/kosmos/795835_proeklogikos-logos-apo-ton-m-salvini-stohos-mias-kyvernisis-tis-legkas-tha-einai-i).
«Η κυβέρνηση των ηττημένων θα είναι μια απάτη» προειδοποίησε επίσης ο Σαλβίνι, κουνώντας μάλιστα απειλητικά και το δάχτυλό του: «Αφήστε ανοιχτά τα κινητά τας, γιατί εάν θα πρέπει να βγούμε στις πλατείες για να υπερασπιστούμε την Ιταλία, την ελευθερία και τη δημοκρατία, θα το κάνουμε».
Η κυβέρνηση συμμαχίας ήδη τρέκλιζε από νωρίτερα χθες, όταν η Λέγκα χαρακτήρισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την «μοναδική εναλλακτική» στον πολιτικό γάμο με το M5S.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρωθυπουργός Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι κατασκεύασε την κυβερνητική κρίση και ότι αξιώνει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές για να κεφαλαιοποιήσει το ότι οι δημοσκοπήσεις του δίνουν υψηλά ποσοστά, πάνω από το 30% των προθέσεων ψήφου.
Ο Κόντε, που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα της συμμαχίας, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως κρύβεται πίσω από «ρητορεία και συνθήματα για τα μέσα ενημέρωσης» και τον προέτρεψε να εξηγήσει στο κοινοβούλιο «γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο αυτής της κυβέρνησης τόσο πρόωρα και αιφνίδια».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπενθύμισε ακόμη στον Σαλβίνι ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι απόφαση που επαφίεται στον πρόεδρο της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα, όχι σε εκείνον.
Αν η κυβέρνηση συμμαχίας καταρρεύσει, ο πρόεδρος θα μπορούσε για παράδειγμα να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον πολιτικό αρχηγό ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ή να ονομάσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που συνέβη επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ο επικεφαλής του συγκυβερνώντος κόμματος της Λέγκας (άκρα δεξιά), ο Ματέο Σαλβίνι, οφείλει να εξηγήσει στον ιταλικό λαό γιατί αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»).
Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργών Εσωτερικών, διεμήνυσε χθες ότι η κυβέρνηση έχει «τελειώσει» και απαίτησε να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
«Δεν επαφίεται στον υπουργό Εσωτερικών να συγκαλεί το κοινοβούλιο ή να ορίζει την ατζέντα μιας πολιτικής κρίσης», σύμφωνα με τον Κόντε, ο οποίος δεσμεύθηκε ότι θα πάει στο κοινοβούλιο ώστε να εξασφαλίσει πως «η κρίση που προκάλεσε [ο Σαλβίνι] θα είναι η πιο διάφανη στην ιστορία της Δημοκρατίας [της Ιταλίας]».
Ο Κόντε, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται πιο κοντά στο M5S, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τις επιθέσεις του Σαλβίνι εναντίον των άλλων υπουργών και τον κατηγόρησε πως απλώς επαναλαμβάνει «συνθήματα» προς άγραν ψήφων.
«Οφείλει να εξηγήσει στους ψηφοφόρους που πίστεψαν την υπόσχεση ότι θα ερχόταν αλλαγή τους λόγους που τον οδήγησαν να διακόψει πρόωρα και αιφνίδια το κυβερνητικό έργο», επέμεινε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-konte-apeti-eksigisis-apo-ton-salvini).
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το Κίνημα του των Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε την διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
«Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε», τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι «παρασύρει τη χώρα» και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-loitzi-nti-maio-diloni-etimos-gia-prores-ekloges-ke-katigori-ton-salvini-oti-parasiri-ti-xora).
Η ένταση ανάμεσα στην Λέγκα και στο M5S σιγόβραζε επί μήνες, αλλά προχθές Τετάρτη ξέσπασε ανοιχτά, αφού το M5S Κίνημα Πέντε Αστέρων καταψήφισε την πρόταση για το έργο σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας Γαλλίας-Ιταλίας.
Η κυβέρνηση συμμαχίας είχε φθάσει επανειλημμένα στα πρόθυρα της διάλυσης τον τελευταίο χρόνο, καθώς τα δύο κόμματα συγκρούστηκαν για διάφορα ζητήματα, από την αυτονομία των ιταλικών περιφερειών ως τον κατώτερο μισθό.
Ο Σαλβίνι προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι εάν το M5S καταψήφιζε την εκτέλεση του έργου για τη σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Λιόν-Τορίνου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση της θητείας της κυβέρνησης. 
Τοποθετούμενος σε εκδήλωση στην Πεσκάρα με την οποία ουσιαστικά εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία χθες βράδυ, ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς είπε πως η κυβέρνηση αυτή μπόρεσε να επιτελέσει «έργο», αλλά τα πράγματα «άλλαξαν τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες, κάτι έσπασε».
Πριν περάσει στην παροχολογία: «Μας λένε ότι δεν μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους. Θα αποδείξουμε, αν μας δώσετε τη δύναμη να το κάνουμε, ότι είναι εφικτό να μειώσουμε τους φόρους που πληρώνει ο Ιταλός εργαζόμενος», είπε.
Ο Κόντε συναντήθηκε με τον Σαλβίνι και με τον ηγέτη του M5S Λουίτζι ντι Μάιο στο πρωθυπουργικό ανάκτορο, έπειτα από μια ωριαία συνάντησή του με τον Ματαρέλα, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.
Κατά δημοσιεύματα, στην συνάντηση Κόντε-Ματαρέλα δεν εξετάστηκε ούτε η παραίτηση του πρωθυπουργού ούτε η κυβερνητική κρίση.
Η ανακοίνωση της Λέγκας μολαταύτα δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. «Κάθε ημέρα που περνάει είναι χαμένη», κατά το ακροδεξιό κόμμα. «Για εμάς, η μόνη εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση είναι να δοθεί ο λόγος στους Ιταλούς με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών».
Το κόμμα απείλησε να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και απαίτησε την άμεση παραίτηση του Κόντε, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Το M5S χαρακτήρισε «ακατανόητα» τα κατ’ αυτό εντελώς αντιφατικά μηνύματα της Λέγκας. Το κόμμα αυτό «πρέπει να πει ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει», τόνισε το Κίνημα, σύμφωνα με το ANSA. Διαβεβαίωσε ότι «δεν φοβάται» τις εκλογές και «είναι έτοιμο» γι’ αυτές
Ο υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι — ο οποίος επίσης δεν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα — προέτρεψε τις κομματικές ηγεσίες να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση. «Έχει δημιουργηθεί μια πολιτική δυναμική που αναμφίβολα απαιτεί και τα δύο κόμματα να προχωρήσουν σε διασαφηνίσεις», όπως το έθεσε.
Το M5S είχε κερδίσει περί το 32% των ψήφων τις περισσότερες έδρες στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής το 2018 (η Λέγκα περί το 17%), αλλά το ποσοστό του συρρικνώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η Λέγκα του Σαλβίνι αντιθέτως βρίσκεται σε άνοδο και αναδείχθηκε στο ισχυρότερο κόμμα στις ευρωεκλογές του Μαΐου (34% και πλέον, 17% το M5S).
Οι πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία σπανίως ξεσπούν το καλοκαίρι, ακόμη λιγότερο τον Αύγουστο, αλλά για τον Σαλβίνι αυτό δεν έχει σημασία. «Οι διακοπές δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να χάνουμε χρόνο», έκρινε.
Για τον Ντι Μάιο, ο Σαλβίνι «βάζει τις δημοσκοπήσεις και τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
Ο Ματαρέλα είναι πασίγνωστο ότι εναντιώνεται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, περίοδο που η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, πριν τον υποβάλλει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα. Νέες εκλογές θα μπορούσαν κατόπιν να προκηρυχθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες, βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος Ματαρέλα επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-mateo-salvini-pirodoti-kivernitiki-krisi).
Έτσι ή αλλιώς ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι είναι το πραγματικό αφεντικό στη Ρώμη. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Σαλβίνι ήταν ο μεγάλος νικητής στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ο ένας στους τρεις Ιταλούς ψήφισε υπέρ του κόμματός του, της Λέγκα. Ο Σαλβίνι είναι σήμερα ο de facto πρωθυπουργός της Ιταλίας, το πραγματικό πολιτικό αφεντικό στην Ιταλία. 
Ήταν και πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά τώρα θα πρέπει όλοι –και στις Βρυξέλλες –να τον πάρουν πολύ πιο σοβαρά. Διαφορετικά θα ενισχυθεί κι άλλο», έγραφε η γερμανική Suddeutsche Zeitung μετά τον θρίαμβό του στις ευρωεκλογές. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, οι κυβερνητικοί εταίροι του Σαλβίνι, εξαφανίζονται με γρήγορους ρυθμούς.
Τη βραδιά της εκλογικής του νίκης στις ευρωεκλογές ο Ιταλός ηγέτης έδειξε τις προθέσεις του για τους επόμενους μήνες: Θα ζητούσε εκλογές. Με σύνθημα: «Η Ιταλία εναντίον όλων. Ενάντια στην ΕΕ. Ενάντια στους δικτάτορες της λιτότητας, τους τραπεζίτες, τους κερδοσκόπους», σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung. 
Ο Σαλβίνι θα ισχυριστεί σε όλους τους τόνους ότι οι ξένες δυνάμεις έχουν επιδιώξει να παρεμποδίσουν, να βλάψουν και να επιβραδύνουν την Ιταλία, που θέλει να χαλαρώσει την λιτότητα, να βελτιώσει τις συντάξεις και να μειώσει τους φόρους με ένα «δημοσιονομικό σοκ» 30 έως 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/795526_politiko-thriler-stin-italia-o-mateo-salvini-zita-proores-ekloges).
Το μόνο βέβαιο είναι, ότι όποιο και αν είναι το σχήμα των συμμαχιών σε ενδεχόμενες εκλογές, η Λέγκα του Σαλβίνι θα είναι η μόνη κερδισμένη.
Τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και την Γερουσία, όπως προκύπτει από τους υποθετικούς υπολογισμούς, λαμβάνοντας ως γνώμονα την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.
Σε αυτήν την σφυγμομέτρηση η Λέγκα πιστώνεται με ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) με 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων με 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) με 7,3% , το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%. 
Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Σαλβίνι.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς. Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Λέγκα-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). 
Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών. Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%. Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.
Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Σαλβίνι να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Λέγκας στις εκλογές. Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία. 
Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Σαλβίνι οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forza Italia και το ακροδεξιό FdI. Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Λέγκας, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/italia-opio-ke-an-ine-to-sxima-ton-simaxion-se-endexomenes-ekloges-i-lega-tou-salvini-8a-ine-i-moni-kerdismeni).
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Λέγκας με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia. Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία. Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).
[Στην περίπτωση ενός δεξιού συνασπισμού στην Ιταλία, υπό την ηγεσία του «Καπιτάνο» Σαλβίνι, γνωστός και ως ο «Τραμπ της Ιταλίας», ο οποίος και θα κατέχει την πλειοψηφία εδρών στην Γερουσία και την Βουλή (τα 2/3), ο Σαλβίνι θα μπορέσει να αλλάξει το παρόν Σύνταγμα της Ιταλίας.
Και να επαναφέρει στα χέρια του πρωθυπουργού όλες τις εξουσίες, όπως ίσχυε μέχρι το 1945 από τον Μουσολίνι (και αυτές διαχωρίστηκαν και δόθηκαν σε πολλά άτομα από τότε για να μην ξαναγίνει κάνεις ξανά δικτάτορας), γενόμενος ίσως με τον τρόπο αυτό ένας «Νέος Ντούτσε και Καίσαρας της Ιταλίας».
Επίσης, αν ο Σαλβίνι ανέλθει μέσα στο 2019 στην πρωθυπουργία της Ιταλίας, τότε αυτή θα είναι μια συμβολική ημερομηνία, αφού το έτος αυτό συμπληρώνονται 100 χρονιά από την ίδρυση του φασιστικού κόμματος του Μουσολίνι, τον οποίο ο Σαλβίνι θαυμάζει και θέλει να μιμηθεί.
Αν δε οι εκλογές την Ιταλία ανέλθει γίνουν τον Οκτώβριο και ο Σαλβίνι τις κερδίσει και γίνει ο νέος πρωθυπουργός της χωράς αυτής, θα είναι και πάλι συμβολική ημερομηνία, αφού και πάλι τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα τις 28 Οκτωβρίου του 1922 ανατάχθηκε για πρώτη φορά η πρωθυπουργία της Ιταλίας στον Μουσολίνι, αμέσως μετά την πορεία των μελανοχιτώνων προς την Ρώμη.
Παράλληλα, την ιδιά ημερομηνία, τις 28 Οκτωβρίου του 2019, έχουμε και τις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία της Γερμανίας, στις οποίες πρωτοστατεί ο διαβόητος Μπγιορν Χόκε της AfD, μέγας θαυμαστής και υποστηρικτής του Σαλβίνι.
Στον οποίο θέλει να μοιάσει και να γίνει και ο ίδιος ηγέτης της AfD, καθώς και όλης της Γερμανίας, όπως είναι ήδη ο Σαλβίνι στην Ιταλία, ακριβώς σαν τον Χίτλερ, ο οποίος πριν την άνοδο του στην εξουσία της Γερμανίας, θαύμαζε τον Μουσολίνι και ήθελε να του μοιάσει και να γίνει ηγέτης όλης της Γερμανίας, όπως είχε ήδη γίνει και ο Μουσολίνι στην Ιταλία.
(Ενώ τον ίδιο μήνα και συγκεκριμένα τις 29 Οκτωβρίου 1929, ξεκίνησε και το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1929).
Εάν δε πέσει η νυν 66η μετά τον Β΄ Παγκόσμιο κυβέρνηση της Ιταλίας και γίνουν εκλογές το φθινόπωρο του 2019 στην χώρα αυτή, στις οποίες θα κερδίσει ο Σαλβίνι και θα γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, τότε θα μπορούσε να αφιερωθεί από αυτόν στο τραγούδι «O Bella Ciao» στην διεφθαρμένη γερμανοκρατούμενη ΕΕ.
Ουσιαστικά, αν υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω (https://www.tovima.gr/2019/08/25/finance/pagkosmia-oikonomiki-yfesi-to-2008-exei-kai-synexeia/), θα έχουμε την υλοποίηση πια στην πράξη των σχεδίων των Τραμπ και Μπανόν για την διάλυση της ΕΕ (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1, /https://www.triklopodia.gr/t%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd/).
Και κατά αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, ήδη μια «καταιγίδα» ανάλογη του 2008 ετοιμάζεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές αγορές το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς τα αρνητικά επιτόκια, οι καταρρέουσες αποδόσεις των ομολόγων, οι αυστηρότερες νομοθεσίες της ΕΕ και οι ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις ύφεσης (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%81%cf%81%ce%ad%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82.html), έχουν εξατμίσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι τιμές των μετοχών τους υποχωρούν σε επίπεδα που πλησιάζουν εκείνα της εποχής της δεκαετίας του '80 (https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/797689_oikonomiko-tsoynami-logo-trapezon-stin-eyropaiki-enosi-katarreei)].

Παρεμφερείς κίνδυνοι υπάρχουν και από οι εμπορικές διενέξεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, η αβέβαιη έκβαση του Brexit, η κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, η διένεξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς και η συνεχιζόμενη ένταση στο Χονγκ Κονγκ (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%cf%81%ce%af%cf%83%ce%b7-%ce%bb/).
Μία δε οικονομική καταστροφή της Γερμανίας με ένα νέο κραχ, εκτός από την δυνατότητα που θα δώσει σε ακραία πολιτικά κόμματα της Γερμανίας για άνοδο στην εξουσία του κράτους αυτού (π.χ. η AfD), όπως ακριβώς συνέβη με τους Ναζί στον Μεσοπόλεμο, θα δώσει ξανά στις ΗΠΑ την δυνατότητα να υποτάξουν ξανά την Γερμανία οικονομικά και πολιτικά.
Και αυτό γιατί μία παντελώς κατεστραμμένη οικονομικά Γερμανία, όπως ακριβώς ήταν η χώρα αυτή αμέσως μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα έχει ανάγκη για τεράστιες χρηματικές ενισχύσεις (π.χ. Οικονομικών Σχέδιων Τύπου Μάρσαλ) προκειμένου να ανορθωθεί ξανά, χρήματα τα οποία ίσως της δώσουν οι ΗΠΑ με αντάλλαγμα όπως τότε την πλήρη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική υποταγή των Γερμανών σε αυτές].
Στην Ιταλία επίσης ακούγεται ότι μία πιθανή διάσπαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα αλλάξει τις συμμαχίες και ίσως αποτελέσει την λύση στον πολιτικό γρίφο στην Ιταλία.
Μία τέτοια εξέλιξη στην ουσία θα διευκολύνει μία πιθανή εγκατάσταση του ηγέτη της ξενοφοβικής Λέγκας στο Παλάτι Μαντάμα (έδρα της κυβέρνησης), μέσω μία πιθανής του συμμαχίας με το κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ή με το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI).
Η αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Κοινωνική Δράση» στα δεξιά της παράταξης που είχε κάποτε ηγηθεί, συμπίπτει με την επίσημη πρώτη πράξη στην κατάθεση της πρότασης μομφής του Σαλβίνι κατά της συγκυβέρνησης του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων και του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με τη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην Γερουσία.
Θεωρητικά, η πρόταση αυτή της Λέγκας ανοίγει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές, ωστόσο, η κίνηση του Ρέντσι ο πρώην πρωθυπουργός και «γκρίζα εξοχότης» του PD, ξαναμοιράζει την πολιτική τράπουλα. 
Μία διάσπαση του PD, υπό την παρούσα κατανομή δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, θα μπορούσε να αποτρέψει την προσφυγή στις εκλογές μέσω μίας πιθανής συμμαχίας της «Κοινωνικής Δράσης» με το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουΐτζι Ντι Μάιο. Ή μέσω μίας συμμαχίας της δεξιάς-ακροδεξιάς (Λέγκα, FI, DdI).
[Μία πιθανή διάσπαση των Ιταλών Σοσιαλιστών στις μέρες μας, θα θυμίζει κατά πολύ την διάσπαση των Ιταλών Σοσιαλιστών όπως συνέβη και αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και λίγο πριν την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_68.html, https://www.triklopodia.gr/%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%A0%CE%97%CE%9E-%CE%9F%CE%99-%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%99%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%9D/)].
Άλλωστε ο Ρέντσι έχει τεθεί κατά της διεξαγωγής εκλογών: «το να πάμε αμέσως στις κάλπες είναι τρελό», δήλωσε ο Ρέντσι, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μίας κυβέρνησης «που θα αποτρέψει την αύξηση του ΦΠΑ» και πρότεινε στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την μείωση του αριθμού των βουλευτών-γερουσιαστών.

Μάλιστα, ο Ρέντσι έχει απευθύνει κι έκκληση από χθες στον Ντι Μάιο για συνεργασία πάνω σε αυτά τα σημεία, όμως η μόνη απάντηση που έχει λάβει είναι το ηχηρό «όχι σε συνεργασίες» από τον ηγέτη του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι, που βλέπει τον Ρέντσι έτοιμο να διασπάσει το κόμμα.
Από την πλευρά του ο Ντι Μάιο προκρίνει μία κυβέρνηση βραχείας διάρκειας, που θα επιλέξει ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα, με στόχο την ψήφιση του προϋπολογισμού και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών-γερουσιαστών. 
Για τον λόγο αυτό του χρειάζεται μία κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την οποία μία πιθανή διάσπαση του PD και μία συμφωνία με τον Ρέντσι (ο οποίος αναμένεται να αποσπάσει σχεδόν τους μισούς κοινοβουλευτικούς από το κόμμα του) τον διευκολύνει στην προσπάθειά του να αποτρέψει τις εκλογές και τον βέβαιο πολιτικό θρίαμβο του Σαλβίνι.
Από την πλευρά του, μπροστά στις εξελίξεις που ανοίγονται σε περίπτωση διάσπασης στο PD, ο Σαλβίνι κάνει ένα βήμα πίσω στον τακτικισμό του με απώτερο στόχο τις πρόωρες εκλογές. Ενώ προηγουμένως τόνιζε πως η Λέγκα «θα κατέβει μόνη» στις εκλογές, πλέον δηλώνει πως μέσα στην εβδομάδα θα έχει εντατικές συνομιλίες με τα ήσσονα κόμματα της δεξιάς-ακροδεξιάς. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, οι διαπραγματεύσεις με τον Μπερλουσκόνι είχαν ξεκινήσει προτού ακόμη ο ηγέτης πυροδοτήσει την κυβερνητική κρίση. Από τα παραλιακά θέρετρα της Ιταλίας, όπου ο Σαλβίνι συνεχίζει την άτυπη προεκλογική του εκστρατεία ανακοινώνει τα σχέδιά του για τον προϋπολογισμό της χώρας: μείωση φόρων κατά 15% για εκατ. Ιταλούς εργαζομένους, διευκολύνσεις στην εφορία, καμία αύξηση του ΦΠΑ, αλλά ταυτόχρονη μείωση των φόρων στο ταμείο».
Ο Σαλβίνι εκφράζει την πίστη του στην κρίση του προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα—ο οποίος θα λάβει τις όποιες αποφάσεις είτε για την διάλυση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών, είτε για την έναρξη διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό μίας άλλης κυβέρνησης συνεργασίας. 
Επίσης δεν σταματά να επιτίθεται στον Ρέντσι: «θα πρέπει να ντρέπεται για όλα τα δεινά που επισώρευσε στην Ιταλία, και να αισχύνονται και όσοι θέλουν να κάνουν κυβέρνηση μαζί του, με την (πρώην υπουργό Μαρία Έλενα) Μπόσκι και το κόμμα με τις χρεωκοπημένες τράπεζες».
Από την πλευρά του ο Ματαρέλα, που βρίσκεται σε διακοπές στην Σαρδηνία, τηρεί αποστάσεις και αναμένει τις εξελίξεις από τις διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Κόντε, τις αποφάσεις των κομμάτων και τις πιθανές ψηφοφορίες, προκειμένου να έχει μία σαφή εικόνα προτού αναλάβει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Το γεγονός όμως παραμένει πως η Ιταλία και κλιματικά (κακοκαιρία στον Βορρά, καύσωνας στον Νότο), αλλά και κυρίως πολιτικά, αυτόν τον Αύγουστο είναι πέρα για πέρα διχασμένη (http://www.skai.gr/news/world/article/410924/italia-pithani-diaspasi-tou-dimokratikou-kommatos-allazei-tis-summahies/).
Με το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης, στην Ιταλία άρχισαν οι ζυμώσεις με στόχο την δημιουργία ενός «αντι-σαλβινικού μετώπου». Στην όλη προσπάθεια πρωτοστατούν τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο, που -σε περίπτωση εκλογών- κινδυνεύουν να χάσουν την μισή κοινοβουλευτική τους δύναμη.
Ο Ντι Μάιο τονίζει ότι η αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης «δεν εξαρτάται από υπόγεια και μυστικά σχέδια, αλλά από την επικράτηση της κοινής λογικής». Πρέπει πρώτα να εγκριθεί ο κατώτατος μισθός και να ψηφιστούν η κατάργηση 345 βουλευτών και γερουσιαστών και η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, προσθέτει. 
Ο ηθοποιός και ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, τον στηρίζει και δηλώνει ότι «η πολιτική του δύναμη μπορεί να χαρακτηρίζεται από συνοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για καμικάζι».
Ο Ματέο Σαλβίνι, βέβαια, επιμένει στον σκοπό του και υπογραμμίζει ότι οι «Πεντάστεροι» και η Κεντροαριστερά θέλουν να εμποδίσουν τους Ιταλούς να εκφράσουν ελεύθερα τη βούλησή τους. «Ο Γκρίλο και ο Ρέντσι δεν έχουν απολύτως τίποτα το κοινό, ανατριχιάζω στην ιδέα ενδεχόμενης συνεργασίας τους», λέει ο γραμματέας της Λέγκας.
Αλλά ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει εντελώς διαφορετική άποψη. Δηλώνει ότι γνωρίζει καλά πως στο παρελθόν υπήρξαν σφοδρότατες λεκτικές συγκρούσεις με τα Πέντε Αστέρια, όμως τώρα προέχει το καλό της χώρας. 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera ζήτησε να συσταθεί θεσμική κυβερνητική συμμαχία για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός, να θωρακιστεί η οικονομία και να περιοριστεί ο αριθμός βουλευτών και γερουσιαστών (κάτι που είχε ζητήσει και ο ίδιος, με το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 2016).
Στο Δημοκρατικό Κόμμα οι απόψεις διίστανται. Η μειοψηφία του Ρέντσι δεν θέλει τις εκλογές, ενώ η πλειοψηφία του νέου γραμματέα, Νικόλα Τζινγκαρέτι, τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Στην πραγματικότητα, υπάρχει και μια «εσωτερικού χαρακτήρα» εξήγηση. Ο Τζινγκαρέτι, με τις πρόωρες εκλογές, ελπίζει να θέσει εκτός ψηφοδελτίων και Κοινοβουλίου όλη την παλιά ομάδα βουλευτών και γερουσιαστών που στήριζαν τη γραμμή του Ρέντσι. Ο τελευταίος αντιστέκεται με κάθε τρόπο.
Πρέπει να δούμε ποια θα είναι και η τελική στάση της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Επισήμως στηρίζει τη γραμμή Σαλβίνι, ελπίζοντας σε μετεκλογική συνεργασία. Ωστόσο τα γκάλοπ δίνουν στο κόμμα του Καβαλιέρε μόλις 7% και πολλοί συνεργάτες του κατευθύνονται ήδη προς την Λέγκα. Κατά συνέπεια, μια αναβολή της εκλογικής αναμέτρησης θα μπορούσε να τον ευνοήσει.
Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, τις τελευταίες ώρες έχει δραστηριοποιηθεί ο δημοσιογράφος και παλιός στενός συνεργάτης του Σίλβιο, Τζάνι Λέτα, για να εξακριβώσει πόσες ρεαλιστικές πιθανότητες μπορεί να έχει η συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Καθοριστικής σημασίας, ασφαλώς, θα είναι η στάση και η βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Πριν αρχίσει τις διαβουλεύσεις, θα περιμένει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την πρόταση μομφής της Λέγκας κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, με τη σχετική ψηφοφορία. Είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Παράλληλα, η Γερουσία πρέπει να εκφραστεί σχετικά και με πρόταση μομφής κατά του Σαλβίνι που έχει καταθέσει η Κεντροαριστερά. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται να την ψηφίσουν και οι «Πεντάστεροι». Στη συνέχεια ο Ιταλός πρόεδρος θα έχει έναν σύντομο γύρο διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Γνωρίζοντας τις πάγιες θέσεις και απόψεις του, είναι εύλογο να προβλέψει κανείς ότι, αν προκύψει μια αρκετά σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Ματαρέλα θα ταχθεί υπέρ της συνέχισης της νομοθετικής περιόδου, χωρίς όμως να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προσπαθεί να αποφύγει τις εκλογές με κάθε δυνατό μέσο.
Ο κίνδυνος, βέβαια, είναι να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με μόνο πραγματικό στόχο την περιθωριοποίηση του Σαλβίνι και η Λέγκα –επωφελούμενη στο έπακρον της κατάστασης αυτής– να παίξει τον ρόλο του θύματος και να καταφέρει να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά της, ξεπερνώντας ακόμη και το 37% που συγκεντρώνει σήμερα στην πρόθεση ψήφου (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207005_zymoseis-gia-antisalbiniko-metopo).
Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε παρά τις κατηγορίες προς το πρόσωπό του για «εμμονή» με τη μετανάστευση κατάφερε να σημειωθεί μείωση 80% στις αφίξεις μεταναστών στη χώρα του σε διάστημα ενός έτους.
«Προφανώς, η εμμονή μου χρησίμευσε σε κάτι» σχολίασε ο Σαλβίνι και συνέχισε λέγοντας ότι «καταγράφηκε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% σε διάστημα ενός έτους, μειώσαμε τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων, μειώσαμε τον αριθμό των αιτημάτων χορήγησης ασύλου που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα».
Παράλληλα ο Σαλβίνι υπογράμμισε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων που δίνονταν για την υποδοχή και φιλοξενία των ξένων βοήθησε στο «να προσληφθούν 8000 άνδρες και γυναίκες στις δυνάμεις επιβολής του νόμου».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε επέκρινε σήμερα την «εμμονική επικέντρωση» του Σαλβίνι στο θέμα της μετανάστευσης «που την περιορίζει στη διατύπωση «κλειστά λιμάνια»», σε μια ανοικτή επιστολή, σε δηκτικό ύφος, προς τον υπουργό.
«Είμαι χαρούμενος με την εμμονή μου» απάντησε ο Ματέο Σαλβίνι ενώπιον των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι έχει λάβει τα συγχαρητήρια για τις προσπάθειές του εναντίον της «παράτυπης μετανάστευσης» από τις κυβερνήσεις πολλών κρατών, μεταξύ άλλων του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της Βραζιλίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε σήμερα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνολικά 8.691 μετανάστες, εκ των οποίων 1.119 ασυνόδευτοι ανήλικοι, αποβιβάστηκαν στις ιταλικές ακτές τους τελευταίους 12 μήνες (από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019), ένας αριθμός μειωμένος κατά 80% σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες.
«Θα ξανασυναντηθούμε του χρόνου» είπε ο Σαλβίνι στους δημοσιογράφους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα βρίσκεται στην εξουσία τον Αύγουστο του 2020 (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%af%ce%bd%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%89%cf%83%ce%b5-80.html).
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν περάσει η πρόταση μομφής της Λέγκας του Βορρά εναντίον της κυβέρνησης, η πτώση της δημοσκοπικής επιρροής του κόμματος και η μείωση στο μισό των θέσεων ευρωβουλευτών που εξέλεξε μπορεί να γίνουν η αιτία να αλλάξει η ηγεσία των Πέντε Αστέρων του λαϊκιστικού κόμματος του Λουίτζι ντι Μάιο.
Επίσης, ο Ντι Μάιο αλλά και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Ρομπέρτο Φίκο, μπορεί να αναγκαστούν να μείνουν εκτός Βουλής, καθώς υπάρχει όριο των δύο κοινοβουλευτικών θητειών στο καταστατικό του κόμματος. Αν και υπάρχουν πολλοί που λένε ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η διάταξη του καταστατικού, άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο υπουργός Ρικάρντο Φρακάρο, επιμένουν ότι οι κανόνες είναι κανόνες και ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να πληρώσει το τίμημα.
Ωστόσο, επειδή η κοινοβουλευτική θητεία αυτής της κυβέρνησης είχε ζωή μόλις 14 μηνών, αντί τεσσάρων ετών, όπως θα ήταν το προβλεπόμενο, μετά τη βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης που έβαλε ο Ματέο Σαλβίνι, το επιχείρημα είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ελαστικότητα με το καταστατικό και να προβλεφθεί μια εξαίρεση.
Ο Ντι Μάιο έχει προτείνει δε την ίδια εξαίρεση και για τους δημοτικούς άρχοντες και συμβούλους.
Την ίδια στιγμής τα Πέντε Αστέρια, που ήρθαν πρώτα στις εκλογές του 2018, βλέπουν τη δύναμή τους να μειώνεται. Στις δημοσκοπήσεις έρχονται τρίτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, σε αντίθεση με τους έως σήμερα συμμάχους τους της Λέγκας του Βορρά, που διαρκώς ενισχύεται και θέλει διακαώς τις εκλογές.
Σύμφωνα με μέτρηση για την Corriere della Sera, αν γίνονταν εκλογές σήμερα, τα Πέντε Αστέρια θα καταλάμβαναν μεταξύ 88 και 122 εδρών, έναντι των 216 που έχουν σήμερα στην Κάτω Βουλή.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι το κόμμα πάει για αλλαγή ηγεσία και επικρατέστερος για τη θέση του Λουίτζι ντι Μάιο φέρεται να είναι ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, που θεωρείται χαρισματικός, ρήτορας και μη συμβατικός. Προσόντα που έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή με τον συγκρατημένο και μετριοπαθή Ντι Μάιο.
Άλλη πιθανή επιλογή είναι ο νυν πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ωστόσο, λόγω της στήριξής του στο σχέδιο για την υπερταχεία Τορίνου-Λιόν, που έγινε η αφορμή για την πρόταση μομφής από τον Ματέο Σαλβίνι μειώνει τις πιθανότητες να επιλεγεί για αρχηγός (https://www.efsyn.gr/node/207217).
Τελικά, στις 20 Αυγούστου αποφασίστηκε από την Ιταλική Γερουσία να γίνει η συζήτηση της πρότασης μομφής Σαλβίνι κατά της παρούσας κυβέρνησης της χώρας αυτής.
Και από ότι φαίνεται, η πολιτική κρίση στην Ιταλία κλιμακώνεται μετά την ουσιαστική κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελείται από την Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων. 
Έτσι, στο πιο πρόσφατο επεισόδιο στο σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η ανακοίνωση από τα Πέντε Αστέρια ότι ο Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, δεν είναι πλέον αξιόπιστος εταίρος τού Κινήματος.
Με την ανακοίνωση αυτή, ουσιαστικά τα Πέντε Αστέρια βάζουν ταφόπλακα στην όποια προοπτική ανασύστασης της κυβερνητικής τους συμμαχίας, προσβλέποντας προφανώς σε άλλες επιλογές.
«Όλοι οι παρόντες συμφωνήσαμε να χαρακτηρίσουμε τον Σαλβίνι ως πλέον μη αξιόπιστο συνεταίρο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Κινήματος. Προηγήθηκε η συνάντηση των ηγετικών στελεχών του κόμματος που εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις, μετά την κατάθεση πρόταση μομφής από τον Σαλβίνι.
Ήδη τα Πέντε Αστέρια έχουν προβεί σε επαφές με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Από την πλευρά του ο Σαλβίνι επιδιώκει πάση θυσία πρόωρες εκλογές, επιθυμώντας να εμποδίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο δηλώνει ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση Κόντε. 
Σε κάθε περίπτωση, υπόσχεται πως εάν σχηματιστεί κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, τότε η Λέγκα θα οργανώσει κινητοποιήσεις στους δρόμους (όπως ίσως των μελανοχιτώνων το 1922, λίγο πριν την γνωστή από αυτούς «Πορεία προς την Ρώμη» το ίδιο ακριβώς έτος), «γιατί τίθεται σε κίνδυνο η εθνική κυριαρχία της Ιταλίας» (https://www.efsyn.gr/node/207686).
H κυβερνητική κρίση στην Ιταλία δεν έχει πάρει ακόμη τελική μορφή και σχήμα σύμφωνα με αναλυτές, εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία. Όμως έχουν αρχίσει να διαφαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα δείγματα για την πιθανότητα σχηματισμού μίας θεσμικής κυβέρνησης με συμμαχίες κομμάτων.
Ενώπιον αυτής της προοπτικής, με ενισχυμένο σενάριο μία συνεργασία του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) με το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ακόμη και το δεξιό κόμμα της Forza Italia, που δημιούργησε ο επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχει αρχίσει να αλλάζει τακτική. 
Ενώ παλαιότερα τασσόταν σε μία συνεργασία με την ξενοφοβική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, σαλπίζοντας την ανάσταση της παλαιάς μεγάλης κεντροδεξιάς συμμαχίας, πλέον υπάρχουν φωνές που ζητούν να συνταχθεί η παράταξη με την νέα δυναμική που δημιουργούν οι επαφές M5S/PD.
Καταρχάς ήταν ο στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, Τζάνι Λέτα, που έχει προτείνει τη δημιουργία μίας διευρυμένης κυβέρνησης, ίσως με πρωθυπουργό τον ανιψιό του Ενρίκο Λέτα, άλλοτε επικεφαλής της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς— προδομένο από τον Ματέο Ρέντσι.
Μία άλλη φωνή που προστέθηκε σε αυτήν του Λέτα είναι της πρώην υπουργού Μάρας Καρφάνια. Την περασμένη Τρίτη κι ενώ ήταν σε διακοπές στην Σιγκαπούρη, η αντιπρόεδρος της Βουλής τηλεφώνησε στον Μπερλουσκόνι, τονίζοντάς του «Εάν κάνεις συμφωνία με τον Σαλβίνι, έχω τελειώσει. Σε παρακαλώ βοήθησέ με», αναφερόμενη στις τεταμένες σχέσεις που έχει με τον ηγέτη της Λέγκας και την καλή της συνεργασία με τους βουλευτές του PD που πρόσκεινται στον Ματέο Ρέντσι—την «γκρίζα εξοχότητα» του κόμματος.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την Καρφάνια να έχει συναντηθεί με τον Ρέντσι πριν την αναχώρησή της για τη Σιγκαπούρη. Στο δείπνο που είχαν, η Καρφάνια πρότεινε στον συνομιλητή της τη δημιουργία μίας «δεξαμενής» κεντρώων στελεχών, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βελόνα της πυξίδας σε κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να καταλήξει σε μία θεσμική κυβέρνηση συνεργασίας, που θα περιελάμβανε τους πιστούς στον Ρέντσι και μετριοπαθείς της Forza Italia.
[Ωστόσο, η πρώτη μεγάλη πρόκληση σε μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού με τα Πέντε Αστέρια, κυρίως για το PD, είναι το ζήτημα της συνοχής του: Η αμφίβολη στάση του πρώην ηγέτη του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απειλεί και με διάσπαση και δημιουργία νέου κόμματος, μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. 
Για την λύση αυτού του γρίφου, το βέτο του M5S σε όποια πρόταση να ηγηθεί κυβέρνησης ο Ρέντσι έχει επαναφέρει το στρατόπεδό του στην τάξη και επισημοποίησε ως συνομιλητή τον Τζινγκαρέτι. Το πρόβλημα όμως που παραμένει είναι πως στο Κοινοβούλιο οι «Ρεντσικοί» πλειοψηφούν και σε περίπτωση διάσπασης του PD θα συμπαρασύρει στην κατάρρευση και την όποια νέα κυβέρνηση (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/208023_italia-ekloges-den-katalixoyn-se-onoma-prothypoyrgoy)].
Επιπλέον, η Καρφάνια μαζί με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τη Μαρία Στέλα Τζελμίνι και τον Τζανφράνκο Μιτσικέ, συγκροτούν εντός της Forza Italia το μέτωπο που αντιτίθεται στη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και το ξενοφοβικό κόμμα του.
Δεν είναι όμως μόνο τα μεγάλα ονόματα του κόμματος που συμφωνούν με την πρόταση του Ρομάνο Πρόντι για τη σύσταση μίας «κυβέρνησης Ούρσουλα» (στα πρότυπα της συμφωνίας στην ΕΕ για την ανάδειξη ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Περίπου 30 βουλευτές της Forza Italia συντάσσονται με την ιδέα μίας συνεργασίας με τον Ρέντσι. Όπως κάποτε ο Μπερλουσκόνι είχε συμφωνήσει σε ένα «σύμφωνο μη επίθεσης» με τον Ρέντσι, έτσι και πολλά άλλα στελέχη δεν βλέπουν αρνητικά μία τέτοια προοπτική.
Ζωντανή, άλλωστε, είναι ακόμη στη μνήμη όλων η σκηνή με τον νυν Γερουσιαστή της Forza Italia και πρώην δήμαρχο της Πιετρασάντα (Τοσκάνη) Μάσιμο Μαλένι, που το 2017 είχε καλέσει τον Ρέντσι για πίτσα (δείπνο που επονομάσθηκε «πίτσα του Νατζαρένο»—από την οδό που έχει την έδρα του το PD) και μετά είχε δηλώσει: 
«Εγώ κι ο Ματέο έχουμε τις ίδιες ιδέες, μοιάζει σαν ένας από εμάς». Ο Μαλένι έχει δηλώσει, μετά την ψηφοφορία για την υπερταχεία TAV Λιόν-Τορίνο πως «Ο Ματέο μου είπε πως την 1η Σεπτεμβρίου θα ιδρύσει νέο κόμμα και του απάντησα πως θα είμαι από τους πρώτους που θα πάω μαζί του».
Όμως σε κάθε περίπτωση την τελευταία λέξη την έχει ο «Καβαλιέρε» Μπερλουσκόνι, που ακόμη βρίσκεται σε διακοπές. Ο ηγέτης του κόμματος ακούει όλες τις γνώμες, όμως ήδη ψιθυρίζεται πως όλο και περισσότερο κλίνει προς την ιδέα της θεσμικής κυβέρνησης με όλους μέσα, εξόν από τον πρώην σύμμαχό του Ματέο Σαλβίνι (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%cf%80%ce%b9%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%af%ce%be%ce%b5.html).
Τελικά, το ιταλικό αντιπολιτευόμενο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια δήλωσε πως θέλει να πάει η χώρα σε εκλογές, αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματισθεί μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο πρώην πρωθυπουργός και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης έκανε δηλώσεις αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει, μετά τις διαβουλεύσεις του με τις πολιτικές δυνάμεις, αν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή θα δώσει εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης (https://www.in.gr/2019/08/22/world/italia-proores-ekloges-thelei-o-mperlouskoni/).
Τελικά, την παραίτησή του υπέβαλλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, μόλις τελείωσε η συζήτηση στην Γερουσία της Ρώμης όπου θα γίνουν τοποθετήσεις από τα υπόλοιπα κόμματα.
Αυτό ανακοίνωσε επίσημα ο πρώτος στην ομιλία του κατά την οποία εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Ματέο Σαλβίνι χαρακτηρίζοντάς τον ανεύθυνο και «οπορτουνιστή», γιατί προκάλεσε μια κυβερνητική κρίση που θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» για την Ιταλία και πρόδωσε τους Ιταλούς τραβώντας το βύσμα της συμμαχίας του κόμματος με τους Πεντάστερους, των οποίων είναι στέλεχος.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του τόνισε την ανάγκη «όλα τα κόμματα να αποφασίσουν ποιο είναι το συμφέρον τους αλλά και ποιο είναι το γενικό συμφέρον, γιατί όταν κάποιος επικεντρώνεται στο κομματικό συμφέρον τότε υπονομεύεται το συμφέρον του λαού της χώρας».
«Όταν αναλαμβάνουμε τόσο θεσμικά καθήκοντα, όπως η συγκρότηση της κυβέρνησης, έχουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τους πολίτες και προς κράτος. Και όταν ζητάμε από τους πολίτες να πάνε να ψηφίζουν κάθε χρόνο είναι ανεύθυνο» συμπλήρωσε για να επιτεθεί στον Σαλβίνι, ο οποίος «έδειξε ότι ακολουθεί το προσωπικό και το κομματικό του συμφέρον απαξιώνοντας τη δέσμευση που πήρε όταν έβαλε την υπογραφή του στην κυβέρνηση συμμαχίας».
Ο Κόντε σημείωσε χαρακτηριστικά πως η «ευρωπαϊκή κρίση δεν μπορεί να απαντηθεί με καταστροφική εθνική κυριαρχία» και πως η ιταλική κρίση έρχεται «σε μία κρίσιμη στιγμή διαλόγου με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για τους επιτρόπους και προσπαθώ να διασφαλίσω για την Ιταλία έναν κεντρικό ρόλο». 
«Είναι φανερό ότι η Ιταλία τώρα κινδυνεύει να συμμετάσχει σε αυτή τη διαπραγμάτευση εκ των πραγμάτων αποδυναμωμένη» είπε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι «η χρονική συγκυρία εκθέτει τη χώρα σε σοβαρούς κινδύνους».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης κατέκρινε επίσης τον Σαλβίνι για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς» και ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα», επειδή επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων.
Τέλος, κατηγόρησε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας ότι ζητούσε κάλπες το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει πλήρεις εξουσίες. Ο Σαλβίνι αποφάσισε στις 8 Αυγούστου να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό ελπίζοντας ότι θα έριχνε αμέσως την κυβέρνηση ώστε να γίνουν πρόωρες εκλογές και να εξαργυρώσει με νίκη τη δημοσκοπική υπεροχή του.
Σύμφωνα με την La Stampa, οπαδοί της Λέγκας αποδοκίμασαν τον Κόντε έξω από την αίθουσα και βουλευτές της κατά την επίθεση στον ισχυρό άνδρα του κόμματος, ενώ αντίθετα χειροκροτήθηκε από τους γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων. Η αντιπολίτευση και κυρίως το Δημοκρατικό Κόμμα, κράτησε ουδέτερη στάση (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207858_paraiteitai-o-italos-prothypoyrgos).
Από την πλευρά του, δεκτή έκανε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ρίχνοντας τίτλους τέλους στον συνασπισμό ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό του.
Στη δική του τοποθέτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους στο Κινήμα Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης ξεχνώντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από τον συνασπισμό στις 8 Αυγούστου.
«Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», ισχυρίστηκε κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».
Ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και για αυτό» πρόσθεσε.
Η Γερουσία δεν χρειάστηκε να συζητήσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Σαλβίνι, ο οποίος σε μια κίνηση τακτικής την απέσυρε μετά την ομιλία του Κόντε, που ανέφερε πως αυτό δεν έχει σημασία (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207889_se-politiki-dini-i-italia-meta-tin-paraitisi-tis-kybernisis-konte).
«Από τις προτάσεις και τις αρχές που καταθέσαμε στον πρόεδρο και τις δηλώσεις και τα προγραμματικά σημεία του Ντι Μάιο διαφαίνεται ένα πλαίσιο εντός του οποίου σαφώς κι είναι δυνατόν ότι μπορεί να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε», σχολίασε ο γ.γ. του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι στις πρώτες διαβουλεύσεις που έγιναν με το κόμμα των Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης αποτελούμενης από μέλη των δύο αυτών κόμματα στην Ιταλία. 
Όμως στην έδρα του κόμματός του το κλίμα δεν είναι ήρεμο. Το κόμμα ναι μεν θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Κίνημα του Ντι Μάιο, όμως στις συνομιλίες θα είναι διαιρεμένο: μεταξύ του Τζινγκαρέτι, που έχει πίσω του την κομματική βάση, και του πρώην γ.γ. και πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, που ελέγχει την κοινοβουλευτική ομάδα, υπάρχει μία άβυσσος.
Το κομβικό σημείο για την όποια διεργασία, τόσο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο και για τις εσωκομματικές διεργασίες στο PD, είναι η επιλογή του ονόματος του προαλειφόμενου πρωθυπουργού. 
Ο Τζινγκαρέτι κλίνει προς την επιλογή μίας υπερκομματικής προσωπικότητας: πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον επικεφαλής της αρχής κατά της διαφθοράς Ραφαέλε Καντόνε, αλλά και του προέδρου της Ιταλικής Συμμαχίας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Ενρίκο Τζοβανίνι. 
Για τον Ρέντσι, όποιος κι εάν επιλεγεί του είναι αδιάφορο, αρκεί να σχηματισθεί μία κυβέρνηση, έτσι ώστε ο ίδιος να έχει χρόνο να πει την τελευταία λέξη αργότερα. Στην ουσία -και κανείς δεν αμφιβάλλει γι' αυτό- ο Ρέντσι προετοιμάζει το καινούργιο κόμμα του, αλλά συνάμα θέλει να έχει κι έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για μία επικείμενη κυβέρνηση. 
Για τον λόγο αυτό μετά την παραίτηση του πρωθπουργού Τζουζέπε Κόντε, οι «Ρεντσικοί» άρχισαν να δηλώνουν urbi et orbi την ιδέα μίας κυβέρνησης «Κόντε νο 2». Και όταν ο Τζινγκαρέτι επισήμως απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, τότε και ο Ρέντσι διάτορα πλέον τάχθηκε υπέρ της νέας πρωθυπουργίας Κόντε, προκαλώντας αναταράξεις στην οδό Νατζαρένο.
Τα προβλήματα για το PD ξεκίνησαν όταν ο πρώην πρωθυπουργός, παλιός συνεργάτης του Ρέντσι και πλέον αντίπαλός του, Πάολο Τζεντιλόνι άφησε να διαρρεύσουν τρία από τα προγραμματικά σημεία που έθεσαν με επιθετικό τρόπο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τα 5 Αστέρια, θεωρώντας τα αδιαπραγμάτευτα: 
Κατάργηση των νόμων για την ασφάλεια, που θέσπισε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ως υπουργός Εσωτερικών, επίσημη συμφωνία για τον προϋπολογισμό πριν τον σχηματισμό της κυβέρνησης, όχι στην μείωση του αριθμού των κοινοβουλευτικών εδρών, όπως είχε συμφωνηθεί ως σήμερα. 
Τα τρία παραπάνω σημεία προκάλεσαν την στιγμιαία παύση των άτυπων διαπραγματεύσεων με το Κίνημα του Ντι Μάιο, καθώς προκάλεσαν έκπληξη στο επιτελείο του κόμματος. 
Το αποτέλεσμα ήταν ότι στη συνάντηση στο Κουηρηνάλιο Μέγαρο με τον Ματαρέλα, ο Ντι Μάιο επέμεινε στη μείωση του αριθμού των εδρών «εντός της παρούσης θητείας» της Βουλής, επέκρινε μεν τον Σαλβίνι «που άνοιξε μονομερώς την κρίση», αλλά δεν ανέφερε το PD ως πιθανό συνομιλητή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. 
Στο κόμμα του Τζινγκαρέτι όλοι άρχισαν να ανησυχούν, όμως η παράταση που έδωσε ο Ματαρέλα, τους προκάλεσε ανακούφιση.
Στο PD κανείς δεν νιώθει πλέον ασφαλής, ούτε καν η πλευρά του Ρέντσι. Όλοι τους πλέον φοβούνται πως το Κίνημα των 5 Αστέρων θα θέσει ως όρο να πρωθυπουργεύσει ο Ντι Μάιο, μόλις από το πανόραμα αποχωρήσει ο Κόντε, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν ενδιαφέρεται ούτε και για την -χηρεύουσα ακόμη- θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου από πλευράς Ιταλίας.
Σε περίπτωση που ο όρος αυτός έρθει στη διαπραγμάτευση, αναμένεται ότι η πλευρά Τζινγκαρέτι θα τον απορρίψει. Η περίπτωση της αποτυχίας και της προσφυγής στις κάλπες τότε θα είναι ορατή, καθώς ο Τζινγκαρέτι έχει θέσει ως προϋπόθεση, είτε τον σχηματισμό μίας σταθερής κυβέρνησης, είτε εκλογές. Τώρα όλοι στο κόμμα ευελπιστούν πως ο Ντι Μάιο θα προτείνει ένα τρίτο πρόσωπο ως πρωθυπουργό.
Εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξουν θεματικές συναντήσεις ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη των δύο κομμάτων. Μάλιστα προβλέπεται και μία συνάντηση ανάμεσα στον Τζινγκαρέτι και τον Ντι Μάιο, όμως προς το παρόν δεν έχει ορισθεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/208139_oi-dimokratikoi-toy-rentsi-i-toy-tzingkareti-tha-diapragmateythoyn-gia-nea).
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η Tecnè, εάν η χώρα πήγαινε αμέσως σε εκλογές, το ύψος της αποχής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, σχεδόν ένας στους δύο Ιταλούς δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες (48,3%). 
Η δυνητική δεξαμενή ψηφοφόρων δε, παραμένει ανοικτή για όλα τα κόμματα, σύμφωνα με την έρευνα: το 50% των Ιταλών θεωρεί πως ήταν ορθό να προκληθεί η κρίση στην κυβέρνηση τώρα, ενώ το 22% θεωρεί πως έπρεπε πρώτα να πρυτανεύσει η αρχή της κυβερνητικής σταθερότητας. 
Για το 16% η διαδικασία της κρίσης έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Ιούνιο, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, ενώ για το 12% η κρίση έπρεπε να ανοίξει μετά την καταψήφιση της πρότασης του Κινήματος για την υπερταχεία TAV Λιόν-Τορίνο.
 Το 38% πιστεύει πως θα ήταν καλύτερο η συγκυβέρνηση Λέγκας/Κινήματος να είχε εξαντλήσει την θητεία της και μόλις το 12% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν έχει καμία γνώμη.
Για το 65% των ερωτηθέντων η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν η καλύτερη λύση για την έξοδο από την κρίση. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Λέγκας, η απόφαση του Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής συναντά σχεδόν καθολική υποδοχή: το 83% εξ αυτών πιστεύει πως ο ακροδεξιός ηγέτης έπραξε σωστά.
Το 62% των ψηφοφόρων της Λέγκας θα προτιμούσε τις εκλογές εντός του διαστήματος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ μόνον το 24% τάσσεται υπέρ του να είχε ψηφισθεί πρώτα από τη νσυγκυβέρνηση ο προϋπολογισμός και να στηθούν οι κάλπες στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2020. Μόνον το 5% των οπαδών της Λέγκας τάσσεται υπέρ μίας νέας προσπάθειας για συγκυβέρνηση με το Κίνημα.
Ακόμη πιο ετερογενείς είναι οι γνώμες που διατυπώνουν οι ψηφοφόροι του Κινήματος του Ντι Μάιο: μόνον το 47% τάσσεται υπέρ των εκλογών, και μόλις ο 12% θα προτιμούσε άμεσες εκλογές. 
Το 35% τάσσεται υπέρ της ψήφισης πρώτα του προϋπολογισμού και μετά εκλογές, ενώ μόλις το 18% θεωρεί καλή λύση μία συγκυβέρνηση του Κινήματος με τα Ρd, το αριστερό «Ελεύθεροι και Ίσοι» (LeU) και το +Europa. Σχεδόν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Κινήματος συμφωνεί πάντως στο «όχι» σε μία νέα συγκυβέρνηση με την Λέγκα (μόλις το 8% τη βλέπει θετικά).
Για το 69% των ψηφοφόρων του PD, αντίθετα, μόνον ο δρόμος προς τις κάλπες αποτελεί την κατάλληλη λύση. Το 24% δηλώνει προτίμηση στις άμεσες εκλογές, ενώ το 45% θα προτιμούσε πρώτα την έγκριση του προϋπολογισμού. Η λύση της κυβέρνησης με το Κίνημα του Ντι Μάιο συναντά την κατάφαση του 22% των ψηφοφόρων του PD, ενώ μόλις το 5% θα συμφωνούσε σε μία μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας να συμμετέχει και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5291820/proto-to-komma-toy-salvini-stin-italia-se-anodo-dimokratiko-komma-kai-5-asteria).
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε ζήτησε από τον Τραμπ να μην επιβάλλει δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα, προσφέροντας ακόμα και την τελευταία στιγμή τους ως πρωθυπουργός εκδούλευση στους Γερμανούς, αντί να φροντίσει για τα συμφέροντα της πατρίδας  του.
 «Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει έντονα το ιταλικό σύστημα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μας διασυνδέεται με την αντίστοιχη της Γερμανίας», προειδοποίησε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, τους ομολόγους του ηγέτες των G7 στην Σύνοδο του Μπιαρίτς.
Ταυτόχρονα προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν στην απειλή τους να επιβάλλουν δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα.
«Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει έντονα το ιταλικό σύστημα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία μας διασυνδέεται με την αντίστοιχη της Γερμανίας», συμπλήρωσε ο Κόντε στους επικεφαλής των G7, σύμφωνα με Ιταλό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Reuters (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/799295_o-tzkonte-zitise-apo-ton-nttramp-na-min-epivallei-dasmoys-sta).
Πάντως το πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται να συνεχίζεται στην Ιταλία, κάτι που κάνει για πολλούς  αναλυτές να μιλούν για πιθανές επικείμενες πρόωρες εκλογές εκλογές στην χώρα αυτή. 
Έτσι, δεν μοιάζει πιο κοντά η σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερό) δυσκολεύονται να άρουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς διαφωνούν ιδίως για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος, την ώρα που ο χρόνος που έχουν στην διάθεσή τους για να αποφύγουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαντλείται.
Τα δύο κόμματα άρχισαν συνομιλίες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας του M5S με το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας την περασμένη εβδομάδα, που εξώθησε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υποβάλει την παραίτησή του.
Όμως η πρόοδος καταγράφεται βασανιστικά αργά, κυρίως λόγω των διαφωνιών για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα θα θελήσει να δει αληθινή πρόοδο πριν συναινέσει να παραταθούν οι διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με την Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, ο Ματαρέλα δεν θέλει να χάνεται χρόνος: Αν δεν διαπιστώσει πως υπάρχει επαρκής πρόοδος, θα θεωρήσει πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι ο μονόδρομος.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση συμμαχίας, ο Ματαρέλα θα ονομάσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές, προειδοποίησε πηγή προσκείμενη στην προεδρία.
Η Ιταλία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση όταν ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκας, τερμάτισε τη συμμαχία που κυβερνούσε τους τελευταίους 14 μήνες. Το M5S διαπραγματεύεται με το PD τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς την Λέγκα.
Ωστόσο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων επανέλαβε την απαίτησή του ο Κόντε να ονομαστεί εκ νέου πρωθυπουργός, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των Δημοκρατικών, που θέλουν ρήξη με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και πρότειναν να αναλάβει το αξίωμα ο Ρομπέρτο Φίκο, βουλευτής του M5S.
Μια πηγή ανέφερε ότι ο Φίκο είναι ευτυχής στον ρόλο του προέδρου της Βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός.
«Το μοναδικό όνομα είναι ο Τζουζέπε Κόντε», επέμεινε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Πρέπει να εξασφαλιστεί αλλαγή», αντέτεινε μέσω Twitter ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέτι, ωστόσο πρόσθεσε πως «Εργαζόμαστε πάνω στο πρόγραμμα, δεν προβάλλονται βέτο, ούτε επιδιδόμαστε σε ονοματολογία».
Ωστόσο πηγή προσκείμενη στο PD δήλωσε πως η ηγεσία του κόμματος έχει πλέον καταληφθεί από εκνευρισμό μπροστά στα «συνεχή τελεσίγραφα» του M5S.
«Φαίνεται σχεδόν σαν το M5S να θέλει να ακούσει όχι. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες εκλογές μοιάζουν λίγο πιο πιθανές», σχολίασε ο Λορέντσο Πρελιάσκο, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων και πολιτικών αναλύσεων Youtrend.
Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το M5S έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και πιστεύεται ότι απεύχεται νέες εκλογές, όμως η ηγεσία του προειδοποίησε το PD να μην πιέσει υπερβολικά.
Σε περίπτωση νέων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις φέρουν την Λέγκα να κερδίζει με άνεση (https://www.thetoc.gr/diethni/article/sunexizetai-to-politiko-adieksodo-stin-italia-pithanes-oi-prowres-ekloges).
Τελικά, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος πυροδότησε την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο ίδιος εκτός κυβέρνησης, κάλεσε τους υποστηρικτές του σε μια «μεγάλη» διαδήλωση στην Ρώμη στις 19 Οκτωβρίου.
«Στις 19 Οκτωβρίου, σκέφτομαι μια σπουδαία μέρα ιταλικής υπερηφάνειας», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ένα βίντεο που ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ώρες μετά την ανάθεση από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης, σε συνέχεια της συμφωνίας του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο ηγέτης της Λέγκα πέρασε στην αντεπίθεση, προειδοποιώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους: «Δεν θα απαλλαγείτε από μένα με παιχνιδάκια του παλατιού, δεν θα το αφήσω έτσι».
Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στο προσκήνιο «πιο αποφασισμένος από ποτέ», εκτοξεύοντας πυρά ενάντια σε «μια κυβέρνηση που γεννιέται στις Βρυξέλλες» λέγοντας ότι «η Ιταλία δεν θα είναι δούλος κανενός».
«Δεν θα κρατήσουν πολύ, προετοιμαζόμαστε ήδη, δεν μπορούν να αρνηθούν στους Ιταλούς το δικαίωμα ψήφου», δήλωσε ο Σαλβίνι, μιλώντας για μια «τρελή επιθυμία ανασυγκρότησης».
Παράλληλα προειδοποίησε όσους υποκύψουν στον πειρασμό να καταργήσουν το «διάταγμα ασφαλείας» του, που στοχεύει στον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ότι «θα βλάψουν τους Ιταλούς». «Θέλει κανείς να ξαναρχίσει το εμπόριο παράνομης μετανάστευσης;» διερωτήθηκε.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο ακροδεξιός ηγέτης υποσχέθηκε επίσης την δημιουργία «περιπτέρων σε όλη την Ιταλία στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, για να διεκδικήσουμε τη δημοκρατία, τον σεβασμό της ψήφου και των νόμων». Και ελπίζει σε ευρεία συμμετοχή σε μια πολιτική συγκέντρωση του κόμματός του στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μπέργκαμο, στην περιφέρεια της Λομβαρδίας (https://www.zougla.gr/kosmos/article/italia-pernai-stin-antipolitefsi-o-salvini---kali-se-diadilosis-sti-romi).
[Έτσι, ο Μπέμπε Γκρίλο (διάμεσου του υποτακτικού του Ντι Μάιο), ζηλεύοντας την δημοφιλία του Σαλβίνι, προτίμησε να συμβιβαστεί με την γερμανόδουλη και αντιλαϊκή πολιτική ηγεσία της Ιταλίας για να κρατήσει την θέση και τα φράγκα του, όπως ακριβώς έκανε παλαιοτέρα ο Πομπήιος, ο οποίος ζηλεύοντας τον Καίσαρα, έκοψε την συμμαχία μαζί του και συμμάχησε με την αντιλαϊκή Σύγκλητο. 
Με την εξευτελιστική αυτή συμπεριφορά, και την υποδούλωση στην ΕΕ, αφού η νέα δωσίλογή και γερμανόδουλη κυβέρνηση της Ιταλίας, όχι μόνο θα ψηφίσει τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό στο Φθινόπωρο, αλλά παράλληλα και θα αφήσει τα μιλιούνια των ισλαμιστών λαθρομεταναστών, τα οποία είχε εκδιώξει ο Σαλβίνι, να αλωνίσουν ξανά στην χώρα.
Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η πτώση των πωλήσεων της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω των δασμών των ΗΠΑ στην ΕΕ, οικονομική κρίση στην ΕΕ και την Γερμανία, τότε φαίνεται πως ο Σαλβίνι όντως έπραξε ορθά και στην περίπτωση αυτή, αφού τις συνέπειες όλων των παραπάνω, θα τις υποστούν τα κόμματα που απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας. 
Κάποιοι βέβαια υποστηρίζουν ότι όλα αυτά είναι ένα κόλπο του Σαλβίνι, όχι μόνο για να επιτύχει την διεξαγωγή προώρων εκλογών για να καταλάβει την εξουσία, αλλά και για να αναγκάσει τους εχθρούς του να ψηφίσουν μόνο αυτοί τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό το Φθινόπωρο και ως εκ τούτου να χρεωθούν μόνο αυτοί όλο το πολιτικό και δημοκοπικό κόστος αυτού.
Και ο ίδιος θα φαίνεται ως ο ήρωας που μάχεται μόνος εναντίον όλων ενάντια σε όλες τις άλλες ξεπουλημένες στην Γερμανία πολιτικές ηγεσίες της Ιταλίας για το καλό του Ιταλικού λαού].
Στην Μεγάλη Βρετανία, θετικοί στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας εμφανίζονται οι Εργατικοί στην Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Τζον ΜακΝτόνελ, «αν αυτό αποφασίσει το Σκωτσέζικο κοινοβούλιο, πρέπει να αφήσουμε τον λαό της Σκοτίας να αποφασίσει».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση, οι Σκοτσέζοι θέλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού εντός δύο ετών και είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την ανεξαρτησία τους από την Βρετανία.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι κίνδυνοι του Brexit είναι πολύ μεγάλοι για το Ηνωμένο Βασίλειο, και πηγαίνουν πέρα από τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την χώρα, καθώς η δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα δείχνει ότι είναι πιθανή η διάλυσή του μετά το Brexit (https://www.efsyn.gr/node/206488).
Την ίδια στιγμή, εντείνεται ραγδαία η ανησυχία και στις δύο πλευρές της Μάγχης πως ο νέος, σκληροπυρηνικός μπρεξιστής, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, όχι μόνο δεν μπλοφάρει επιμένοντας πως θα βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, αλλά πως η ακραία πιθανότητα ενός άτακτου Brexit είναι ουσιαστικά η απώτερη επιδίωξή του και… γαία πυρί μιχθήτω.
[Κάποιοι λένε ότι μία τέτοια εξέλιξη ίσως διαλύσει την Μεγάλη Βρετανία.
Είναι πέρα από βέβαιο ότι ένα σκληρό Brexit θα προκαλέσει αμέσως δημοψηφίσματα στην Σκωτία και στην Βόρεια Ιρλανδία, με σκοπό την αποχώρηση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσουν πάλι τις χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά ταμεία που θα χάσουν από το Brexit. 
Επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Σκωτίας σημαίνει ότι στα σύνορα με την Αγγλία θα υπάρξουν σύρματα και τελωνεία προς μεγάλη χαρά των Σκώτων Εθνικιστών. Εξάλλου, και επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας υπήρχε μεγάλο τείχος στην Μέση Αγγλία για την συγκράτηση των βαρβάρων του Βορρά, ενώ τώρα θα είναι για τη συγκράτηση των βαρβάρων του Νότου.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αποφασίσει η Βουλή των Κοινοτήτων ν' αναλάβει την ευθύνη του θέματος, που αφορά το παρόν και το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίσει.
Υπάρχουν, εξάλλου, πολλά προηγούμενα γι' αυτό. Το 1688 οι Τόρις και οι Ουΐγοι συνεννοήθηκαν στο Κοινοβούλιο και καθαίρεσαν τον βασιλιά Ιάκωβο Β' και έδωσαν τον θρόνο της Αγγλίας στον Γουλιέλμο Γ΄ της Οράγγης που υπέγραψε και την Χάρτα των Δικαιωμάτων. Αυτή είναι η Ένδοξη Επανάσταση (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_131.html)].
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Guardian, που αναμετέδιδαν χθες αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα παράλληλα στο αντίστοιχα ακραίο ενδεχόμενο ο Τζόνσον -σε περίπτωση που αποτύχει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή τον Σεπτέμβριο (όταν ξανανοίγει μετά τις θερινές διακοπές)- να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά την 31η του Οκτώβρη, αφού θα έχει ήδη συντελεστεί δηλαδή η έξοδος από την Ε.Ε., αν το κοινοβούλιο δεν την μπλοκάρει με κάποιο τρόπο στο μεσοδιάστημα!
Σύμφωνα με την Guardian, στον απόηχο των επαφών του νέου συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού για την Ευρώπη, Ντέιβιντ Φροστ, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν πλέον πως ο Τζόνσον δεν προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης που σύναψε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι με την Ε.Ε. (παρότι αυτό υποστηρίζει δημοσίως).
Αντίθετα, ο Φροστ φέρεται να ξεκαθάρισε πως η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να συμβιβαστεί, επιδιώκοντας παράλληλα να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν αφότου η χώρα βγει... κακήν κακώς από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.
«Ήταν ξεκάθαρο πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άλλο σχέδιο», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην εφημερίδα, «καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί, η οποία θα προϋπέθετε ένα σχέδιο. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία φαίνεται να είναι τώρα το κεντρικό σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης»…
Ο Τζόνσον απαιτεί από τους -εξίσου ανυποχώρητους- Ευρωπαίους την κατάργηση του «αντιδημοκρατικού backstop», της ασφαλιστικής δικλίδας που εμπεριέχεται στην (τρεις φορές απορριφθείσα στη βρετανική Βουλή) συμφωνία αποχώρησης προκειμένου να αποσοβηθεί η επανεγκαθίδρυση ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα, με τίμημα η Βόρεια Ιρλανδία και κατ’ επέκταση ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν σε μια κάποια τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε.
Το backstop θεωρείται «αντιδημοκρατικό» από τους φανατικούς μπρεξιστές, επειδή πιστεύουν ότι θα κρατήσει τη χώρα τους δέσμια της Ε.Ε. για άγνωστο χρονικό διάστημα, παραβιάζοντας έτσι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 υπέρ του Brexit.
Η Guardian αναφέρει ακόμα πως ο Φροστ φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι η προτιμητέα επιλογή για τη βρετανική κυβέρνηση θα ήταν μια «τεχνολογική λύση» στα σύνορα της διχοτομημένης Ιρλανδίας, προτού παραδεχτεί πως «δεν θα ήταν έτοιμη τώρα για το Brexit»!
«Ακόμα κι αν η Ε.Ε. εγκατέλειπε το backstop, δεν υπάρχει εναλλακτική» συμπεραίνει έτερος διπλωμάτης. «Αυτό το μήνυμα έχει πλέον μεταφερθεί δυνατά και καθαρά στις [ευρωπαϊκές] πρωτεύουσες. Ήταν χρήσιμο να ακουστεί απευθείας από την “πηγή”»…
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να έχει διά ζώσης επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του ή κορυφαίους αξιωματούχους της Ε.Ε. όσο εκείνοι απορρίπτουν την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και την κατάργηση του backstop.
Η κατάσταση στο κυβερνητικό στρατόπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται πως έχει αγριέψει σε τέτοιο βαθμό ώστε -βάσει της Daily Telegraph- ο κορυφαίος σύμβουλος στρατηγικής του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς (αρχιτέκτονας της εκστρατείας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016), έφτασε σε σημείο να απειλήσει με απόλυση μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, αν προσπαθήσουν να μπλοκάρουν μια έξοδο χωρίς συμφωνία, στηλιτεύοντας παράλληλα τον μετριοπαθή Συντηρητικό πρώην υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ότι επιδιώκει να εκτροχιάσει το Brexit.
Βδομάδες τώρα ο Βρετανικός Τύπος βοά πως ο Χάμοντ μαζί με φιλοευρωπαίους βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν παρασκηνιακές επαφές με συναδέλφους τους από το Εργατικό Κόμμα και «συνωμοτούν» για το πώς θα σταματήσουν τα παράτολμα σχέδια του Τζόνσον, ακόμα και ρίχνοντας την κυβέρνηση μειοψηφίας του, αρνούμενοι να της παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ήδη ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς πως ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 3 Σεπτεμβρίου.
Με βάση όμως τον νέο εκλογικό νόμο, ακόμα κι αν πέσει η κυβέρνηση Τζόνσον, προβλέπεται διάστημα 14 ημερών ούτως ώστε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός να διερευνήσει αν μπορεί τελικά να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Θεωρητικά υπάρχει και η δυνατότητα σχηματισμού μιας (προσωρινής έστω) διακομματικής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με βασική αποστολή να μπλοκάρει στη Βουλή ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, νομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του Τζόνσον να ορίσει ημερομηνία πρόωρων εκλογών, το νωρίτερο σε 25 εργάσιμες μέρες.
Τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια του δίνουν μάλιστα μια βολικότατη δικαιολογία να προγραμματίσει τις εκλογές μετά το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, αν δεν επιχειρήσει νωρίτερα να αναστείλει αντιδημοκρατικά τη λειτουργία του κοινοβουλίου (με στόχο να το παρακάμψει για να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία), όπως έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να κάνει (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/206464_o-mporis-sprohnei-ti-hora-se-atakto-brexit).
Από την πλευρά τους οι Εργατικοί ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας όταν οι βουλευτές επιστρέψουν από το παρατεταμένο καλοκαιρινό διάλειμμα τον Σεπτέμβριο. Αν επιτύχουν, ο ηγέτης τους Τζέρεμι Κόρμπιν θα στοχεύσει στη δημιουργία μεταβατική κυβέρνηση με τους «αντάρτες» των Τόρις και σκοπό να παγώσει την αποχώρηση χωρίς συμφωνία.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, θα διεξάγει εκλογές μετά το Brexit εάν οι βουλευτές επιχειρήσουν να «ρίξουν» την κυβέρνησή του με πρόταση δυσπιστίας, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι αξιωματούχους από το περιβάλλον του Τζόνσον.
Οι βοηθοί του φέρονται να αναμένουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση δυσπιστίας αμέσως μόλις η βουλή επιστρέψει από το θερινό διάλειμμα, ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Ντάουνινγκ στην εφημερίδα «αν πρέπει να υπάρξουν εκλογές, τότε θα γίνουν ημέρες μετά» την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Στις 7 Αυγούστου ο σκιώδης καγκελάριος Τζον ΜακΝτόνελ ανέφερε ότι άλλα πολιτικά κόμματα θα έχουν την επιλογή να στηρίξουν κυβέρνηση Εργατικών για την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι θα υπάρξει «πλειοψηφία» βουλευτών που θα τη στηρίξουν.
Σύμμαχοι του Τζόνσον έχουν συνδέσει τη μάχη για την υλοποίηση του Brexit με το επιθετικό στυλ του κινήματος για Ψήφο Αποχώρησης κατά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 και συμπωματικά αρκετά μέλη της εκστρατείας τώρα υπηρετούν δίπλα στον Τζόνσον. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι φιλικά στην ΕΕ διακείμενοι βουλευτές όπως ο Ντόμινικ Γκριβ έχουν ήδη «σκίσει» τους κοινοβουλευτικούς κανόνες και δεν θα πρέπει να εκπλαγούν αν η κυβέρνηση κάνει το ίδιο.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, οι βουλευτές έχουν 14 ημέρες να προσπαθήσουν να συγκροτήσουν μεταβατική κυβέρνηση, μετά την οποία ο Τζόνσον θα έχει σημαντική επιρροή στον χρόνο διεξαγωγής εκλογών. Μετά την 1η Νοεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να φύγει από την ΕΕ σύμφωνα με τους όρους του Άρθρου 50.
Ωστόσο, η επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ που κέρδισε δικαστικά υπόθεση για το Brexit, επέμεινε ότι ο Τζόνσον έπρεπε να φύγει αν χάσει στην πρόταση δυσπιστίας, καθώς «μία άρνηση θα ήταν παράνομη» (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/financial-times-%ce%bf-%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%be%ce%b1%ce%b3%ce%ac%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%ad%cf%82-%ce%bc.html).
Επιπλέον, το χαρτί των πρόωρων εκλογών φαίνεται ότι ρίχνει στο τραπέζι ο Μπόρις Τζόνσον και στην προσπάθειά του να πείσει τους αντάρτες βουλευτές να στηρίξουν την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., ακόμη και χωρίς συμφωνία. Αυτό που φοβάται ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ότι μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα στηρίξουν πρόταση μομφής από τους Εργατικούς αν ο ίδιος προχωρήσει σε άτακτο Brexit.
Την πληροφορία ότι ο Μπόρις Τζόνσον μελετά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είτε πριν από τις 31 Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία για το Brexit, είτε μετά από αυτό, έγραψαν οι Financial Times και το πρωθυπουργικό γραφείο δεν τις αποκλείει. Μάλιστα, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, είπε σε υπουργούς και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προκηρύξει εκλογές μετά τις 31 Οκτωβρίου και να φύγει από την εξουσία αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης».
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες μια εκλογικής αναμέτρησης για τη χώρα είτε τον Σεπτέμβριο, που οι Εργατικοί μελετούν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Τζόνσον, είτε μετά την 1η Νοεμβρίου και την πιθανή έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Αυτό που όλοι φοβούνται είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν μετά την άτακτη έξοδο στην τροφοδοσία της χώρας σε είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και φάρμακα, στα ταξίδια, αλλά και στο εμπόριο.
Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ότι θα υποβάλουν πρόταση μομφής την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για να δουν αν ο Τζόνσον πραγματικά ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα. 
Μια διακομματική ομάδα Εργατικών και Συντηρητικών προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει το Brexit χωρίς συμφωνία είτε μέσω της Βουλής είτε προκαλώντας πτώση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, προσπαθώντας να εμπλέξουν για να επιτύχουν τον στόχο τους αυτό ακόμη και την βασίλισσα της χώρας (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b8%ce%ad%ce%bb.html).
Αν περάσει η πρόταση μομφής, μέσα σε δύο εβδομάδες θα πρέπει η Βουλή να βρει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές.
Οι αντίπαλοι του άτακτου Brexit θέλουν να γίνουν εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ώστε να προλάβουν την επερχόμενη κρίση, αλλά η νομοθεσία επιτρέπει στον πρωθυπουργό να αποφασίσει αυτός την ημερομηνία των εκλογών και ο Τζόνσον δεν αποκλείεται να την ορίσει μετά την έξοδο από την Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνεχίζει πάντως να ρίχνει λάδι στην φωτιά, μιλώντας για έξοδο από την Ε.Ε. με κάθε κόστος και κάλεσε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές να «υλοποιήσουν την επιθυμία του λαού όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 2016».
Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε, αν πέσει η κυβέρνηση, αν προτίθεται να κάνει εκλογές πριν από τις 31 Οκτωβρίου, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι «οι πολίτες θέλουν από τους πολιτικούς να υλοποιήσουν τη βούληση που εξέφρασαν στο δημοψήφισμα».
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία με την Ε.Ε. και αν πετύχει τις αλλαγές που θέλει στο backstop στα ιρλανδικά σύνορα, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο, «θα τα έχουμε καταφέρει».
Ωστόσο, επανέλαβε ότι η χώρα προετοιμάζεται για έξοδο χωρίς συμφωνία. Και προσπαθώντας να επιρρίψει ευθύνες για το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι «αν επιδείξουν καλή θέληση και κοινή λογική», αλλά και ευελιξία, τότε το άτακτο Brexit έχει πιθανότητες μία στο εκατομμύριο (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/206695_me-tin-imerominia-ton-eklogon-paizei-o-tzonson-en-opsei-brexit).
[«Μπόρις, Μπορείς» λένε οι οπαδοί του στον Μπόρις Τζόνσον, ενθαρρύνοντας τον στο όραμα του για έξοδο με κάθε τίμημα και υλοποίηση του BREXIT με ή χωρίς σύμφωνα τις 31 Οκτώβριου του 2019, όπως και για τυχόν διεξαγωγή τυχόν προώρων εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία μόνο μετρά την ημερομηνία αυτή.
Από την άλλη, κάποιοι επικριτές του Τζόνσον υποστηρίζουν, ότι μέσω του BREXIT και ενός πιθανού νέου δημοψηφίσματος στην Σκωτία, το όποιο αυτή την φορά θα οδηγήσει στην ανεξαρτησία των Σκοτσέζων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και επίσης, θα εφαρμοστεί στην Βρετανία αυτή την φορά, η τακτική του «διαιρεί και βασίλευε», την οποία με τόση επιτυχία είχε εφαρμόσει η χώρα αυτή σε πολλές πρώην κατεχόμενες από αυτή χώρες (π.χ. σε Κύπρο, Παλαιστίνη και Ινδική Ήπειρο), με πολύ αιματηρά αποτελέσματα για τους λαούς των περιοχών αυτών, εξαιτίας των εμφυλίων που ξέσπασαν σε αυτούς].
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως οι Βρετανοί θέλουν από τους πολιτικούς να συνεχίσουν υλοποιώντας το Brexit και είναι απογοητευμένοι επειδή απέτυχαν να διασφαλίσουν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προκηρύξει εκλογές μετά τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να εμποδίσει το Brexit εκείνη την ημερομηνία, ο Τζόνσον είπε «Νομίζω πως ο κόσμος στη Βρετανία είχε πολλές εκλογές και εκλογικά γεγονότα.
«Νομίζω ότι αυτό που θέλει από εμάς να κάνουμε είναι να υλοποιήσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και δεν κουράζομαι ποτέ να σας λέω ότι είναι αυτό που θα κάνουμε» είπε ο Τζόνσον στο «People's PMQs», μια συνεδρία ερωταποκρίσεων στο Facebook.
«Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου», είπε. «Νομίζω ότι αυτό είναι που ψήφισε ο βρετανικός λαός και αισθάνεται πολύ απογοητευμένος που τρία χρόνια αφού έδωσε αυτή την οδηγία και αφού το βρετανικό Κοινοβούλιο υποσχέθηκε ξανά και ξανά στον λαό ότι θα το κάναμε, αισθάνεται πολύ ενοχλημένος που δεν το έχουμε κάνει - άρα αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης πως ορισμένοι Βρετανοί βουλευτές που νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν το Brexit εμπλέκονται σε μια «απαίσια» συνεργασία με την ΕΕ.
«Υπάρχει ένα απαίσιο είδος συνεργασίας ανάμεσα σε εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν το Brexit στο Κοινοβούλιο και τους Ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο Τζόνσον.
«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας... δεν συμβιβάζονται καθόλου», είπε ο Τζόνσον και πρόσθεσε πως, όσο πιο πολύ κρατάει το αδιέξοδο, τόσο πιο πιθανό καθίσταται ένα Brexit χωρίς συμφωνία (https://www.zougla.gr/kosmos/article/tzonson-o-kosmos-8eli-brexit-oxi-ekloges).
Σύμφωνα δε με έρευνα της ComRes για λογαριασμό της Daily Telegraph η πλειοψηφία των Βρετανών πιστεύει ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρέπει να προχωρήσει στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση «πάση θυσία», ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται την αναστολή της λειτουργίας της Βουλής των Κοινοτήτων.
Ο Τζόνσον έχει υποσχεθεί να οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, ανεξαρτήτως του εάν και κατά πόσον θα καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνία με τις Βρυξέλλες ή όχι, παρά το γεγονός ότι πολλοί στο κοινοβούλιο του ΗΒ εναντιώνονται στο λεγόμενο no-deal Brexit.
Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης το 54% του δείγματος συμφωνεί με την δήλωση «ο Μπόρις [Τζόνσον] πρέπει να επιτύχει το Μπρέξιτ πάση θυσία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου εάν απαιτείται, για να εμποδίσει τα μέλη της Βουλής να το σταματήσουν». Η δημοσκόπηση καταγράφει πως το 46% διαφωνεί με την τοποθέτηση αυτή.
Η ίδια έρευνα σημειώνει ότι τα ποσοστά των Συντηρητικών παρουσιάζουν αύξηση έξι μονάδες, φθάνοντας στο 31% έναντι 27% που στηρίζει τους Εργατικούς. 
Το συγκεκριμένο στοιχείο συνάδει με ευρήματα άλλων δημοσκοπήσεων, που υποδεικνύουν ότι το ποσοστό των προθέσεων ψήφου των Τόρις καταγράφει αύξηση αφότου ο Τζόνσον διαδέχθηκε την Τερέζα Μέι, η οποία παραιτήθηκε επίσημα τον περασμένο μήνα, αφού δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το Μπρέξιτ εντός της προθεσμίας που είχε οριστεί (https://www.efsyn.gr/node/207148).
Πάντως, όλο και πιο κοντά φαίνεται να έρχεται το άτακτο Brexit στην Μεγάλη Βρετανία, μετά την άρνηση των ανεξάρτητων βουλευτών και των Συντηρητικών να στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν να σταματήσει τον Μπόρις Τζόνσον, που είναι αποφασισμένος να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με όποιο κόστος. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων αντιδρούν στο ενδεχόμενο να αναλάβει ο ίδιος πρωθυπουργός.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού, προτείνει, αν η πρόταση περάσει από την Βουλή, τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ώστε να Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. με συμφωνία.
Ωστόσο οι Συντηρητικοί βουλευτές που δεν επιθυμούν το άτακτο Brexit δήλωσαν ότι δεν θα ήθελαν να δουν τον ηγέτη των Εργατικών στην θέση του πρωθυπουργού. Επίσης, διευρύνθηκε το χάσμα μεταξύ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών, μετά την παραίνεση του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν προς την ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον, να δεχτούν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Ο πρώην ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, όμως, δήλωσε ότι οι Εργατικοί πρέπει να προτείνουν ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ενωτικά για να δεχθούν να συναινέσουν.
Ο Κέιμπλ είπε ότι ο Κόρμπιν πρέπει να παρουσιάσει και ένα «Σχέδιο Β», για το ενδεχόμενο να πετύχει την πλειοψηφία που χρειάζεται και τόνισε ότι το Κοινοβούλιο θα ποφασίσει ποιος θα είναι ο μεταβατικός πρωθυπουργός που θα σταματήσει το άτακτο Brexit.
«Τον καλώ να δηλώσει ότι αν δεν γίνει δεκτός ο ίδιος για πρωθυπουργός, θα στηρίξει κάποιον άλλον, που θα μπορεί να βγάλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με συμφωνία», κατάληξε.
Ο Καν, που έχει υπάρξει σκληρός επικριτής του Κόρμπιν, έγραψε στην Σουίνσον ότι μόνο με το σχέδιο του ηγέτη των Εργατικών θα μπορούσε να σταματήσει το άτακτο Brexit, πράγμα που είναι «απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον».
Από την πλευρά της η ηγέτις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αντιπρότεινε για πρωθυπουργό είτε τον Κεν Κλαρκ είτε τη Χάριετ Χάρμαν, τους βουλευτές με τα περισσότερα χρόνια θητείας στο Κοινοβούλιο.
Ο Κλαρκ, που χαρακτηρίζεται και «πατέρας του Κοινοβουλίου», δήλωσε διαθέσιμος, αν του ζητηθεί, και χαρακτήρισε λάθος την προσπάθεια του Κόρμπιν να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υποψήφιο για την θέση του πρωθυπουργού.
Επίσης, αν και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά μέχρι να φτάσει η χώρα σε συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, όταν και αν αυτό επιτευχθεί, ο ρόλος της θα πρέπει να είναι μια νέα παράταση και η διαπραγμάτευση μια άλλης συμφωνίας με την Ε.Ε. -θέση που απέχει πολύ από την επιθυμία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για νέο δημοψήφισμα.
Στο μέτωπο των Συντηρητικών, ο Ντόμινικ Γκριβ ενώ δήλωσε ότι θα μπορούσε να στηρίξει πρόταση μομφής, δήλωσε ότι δεν δέχεται τον Κόρμπιν για πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «διχαστικό».
Επίσης, οι βουλευτές των Συντηρητικών έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες πιέσεις για να μη στηρίξουν το σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν, με τον πρώην γραμματέα του κόμματος, Ντέιβιντ Γκόουκ να γράφει στο Twitter ότι «αν νομίζουν ότι η λύση στο πρόβλημα είναι ο Κόρμπιν, μάλλον απαντούν σε λάθος ερώτηση».
Επίσης, οι πρώην Συντηρητικοί και νυν ανεξάρτητοι βουλευτές αρνούνται να στηρίξουν το σχέδιο Κόρμπιν. Σύμφωνα με την Άνα Σούρμπι, ο Κόρμπιν «δεν μπορεί να ενώσει του βουλευτές του και θέλει να τον στηρίξουμε για πρωθυπουργό. Και δεν θα πάμε σε δημοψήφισμα, αλλά σε εκλογές, που δεν πρόκειται να επιλύσουν κανένα πρόβλημα» (https://www.efsyn.gr/node/207555).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον σκοπεύει να τονίσει εντός της εβδομάδας στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν μπορεί να σταματήσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα πρέπει να συναφθεί νέα συμφωνία για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Sunday Telegraph.
Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από όλο το πολιτικό φάσμα να αποτρέψει το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία. Ο αρχηγός των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση), ο Τζέρεμι Κόρμπιν, δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να ρίξει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Συντηρητικών και να καθυστερήσει την αποχώρηση.
Είναι πάντως άγνωστο εάν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων έχουν την ενότητα, ή τη δυνατότητα, να αποτρέψουν το Μπρέξιτ χωρίς συμφωνία, πιθανόν την σημαντικότερη εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της Βρετανίας.
Οι επικριτές της αποχώρησης χωρίς συμφωνία λένε ότι θα αποτελέσει καταστροφή για τη Βρετανία, άλλοτε μια από τις σταθερότερες δημοκρατίες του δυτικού κόσμου. Η εξέλιξη αυτή, προειδοποιούν, θα πλήξει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, θα προκαλέσει σοκ στις αγορές και θα αποδυναμώσει τη θέση του Λονδίνου, που καυχιέται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207586_psyhologikos-polemos-prin-apo-brexit).
Οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπρέξιτ λένε πως μπορεί να υπάρξουν αναταράξεις προσωρινά αλλά κατόπιν η βρετανική βιομηχανία θα ακμάσει, αφού θα απαλλαγεί από το αποτυχημένο κατ’ αυτούς πείραμα ολοκλήρωσης εξαιτίας του οποίου, όπως διατείνονται, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ (https://www.defence-point.gr/news/sunday-times-ena-mikro-chaos-vevaio-se-periptosi-quot-no-deal-brexit-quot).
Την ίδια περίοδο, στην Γερμανία και την κοινή συνέντευξη Τύπου του Μπόρις Τζόνσον με την Άνγκελα Μέρκελ, στο μενού της οποίας βρέθηκε το καυτό θέμα του backstop που πυροδότησε έντονη κόντρα ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός φάνηκε για άλλη μια φορά αμετακίνητος από την αρχική του θέση που προδίδει διάθεση για «σκληρό» διαζύγιο με την Ένωση. 
Η Μεγάλη Βρετανία «δεν μπορεί να αποδεχθεί», όπως έχει, την υπάρχουσα συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Μπόρις Τζόνσον, αξιώνοντας την κατάργηση του αμφιλεγόμενου μηχανισμού του backstop.
Σε διπλωματικό τόνο, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, από τη μεριά της, ότι θα μπορούσε να βρεθεί εναλλακτική πρόταση εντός 30 ημερών για το σύνορο της Ιρλανδίας. Ωστόσο, προέταξε και πάλι τη θέση της ΕΕ που αντιτίθεται σε Brexit χωρίς συμφωνία.
Εξήγησε ότι το backstop έχει σχεδιαστεί ως ένα προσωρινό μέτρο για να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας κι ότι η ΕΕ εικάζει ότι οι δύο πλευρές θα βρουν μια λύση έπειτα από δύο χρόνια.
«Όμως, μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, τις επόμενες 30 ημέρες, γιατί όχι;» και τότε το «δίχτυ ασφαλείας θα είναι άχρηστο», υποστήριξε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση «να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί αυτό».
Το επονομαζόμενο backstop θα απαιτούσε η Βρετανία να υπακούσει σε ορισμένους κανονισμούς της ΕΕ, εάν δεν βρισκόταν άλλος τρόπος για να παραμείνει «αόρατο» το σύνορο μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Η Ένωση απέρριψε πριν από λίγα 24ωρα το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit, τονίζοντας ότι η Βρετανία δεν πρότεινε κάποια ρεαλιστική εναλλακτική για το «backstop», το δίχτυ ασφαλείας για το σύνορο της Ιρλανδίας, που είναι μια συμφωνηθείσα πολιτική ασφαλείας.
«Η συμφωνία και «το δίχτυ ασφαλείας που προβλέπει για να αποτραπεί η δημιουργία συνόρου μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας καθιστά τη Βρετανία αιχμάλωτη του νομικού πλαισίου της ΕΕ και πρέπει να απαλειφθεί», υποστήριξε ενώπιον δημοσιογράφων.
Άλλωστε, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευτεί την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον το μπλοκ απέσυρε την αξίωσή του για το «backstop».
«Θέλω απλά να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος προς όλους τους Γερμανούς φίλους μας και προς τη γερμανική κυβέρνηση ότι εμείς στην Βρετανία θέλουμε μια συμφωνία» σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.
«Χρειαζόμαστε την απόσυρση του backstop. Εάν το καταφέρουμε αυτό, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά» σημείωσε.
Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας του από την ΕΕ, ο Τζόνσον δεν απάντησε.
Η συνάντηση αυτή είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Ιούλιο (http://sofokleous10.gr/2019/08/21/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B6%CF%8C%CE%BD%CF%83%CE%BF%CE%BD-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84/).
Η Βρετανία μετά το Brexit θα συνάψει «γρήγορα» μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά την συνάντησή τους στην σύνοδο της G7 στην Γαλλία, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τζόνσον είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει την Βρετανία από την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολες, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις Βρετανικές επιχειρήσεις στην Αμερικανική αγορά.
Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η συμβουλή του προς τον Τζόνσον για το Brexit, ο Τραμπ απάντησε: «Δεν χρειάζεται συμβουλές, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την δουλειά» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/tramp-8a-sinapsoume-grigora-emporiki-simfonia-me-ti-vretania-meta-to-brexit).
Επίσης, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι οι δύο χώρες μετά την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνάψουν «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ».
[Η δε πρόσφατη πρόταση του Αμερικανού Πρόεδρου Ντόναλτ Τραμπ για αγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με Think Tanks έγινε για τους εξής λόγους:
– Πρώτον, γιατί θα έδινε στις ΗΠΑ πρόσβαση σε πόρους, που σε διαφορετική περίπτωση θα υποχρεώνονταν να αγοράσουν.
– Δεύτερον, θα εμπόδιζε περαιτέρω διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη.
– Τρίτον, θα έδινε στις ΗΠΑ ένα μεγάλο κομμάτι γης κοντά στην Μόσχα αλλά και σε ορισμένα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ, κάτι πολύ κρίσιμο, ιδιαίτερα στην περίπτωση διάλυσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
– Και τέταρτον, επειδή το νησί αυτό έχει μικρό πληθυσμό. Η αφομοίωση εκατομμυρίων απαιτεί χρόνο, αλλά η αφομοίωση 50.000 ανθρώπων δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ΗΠΑ].
Από την πλευρά του ο Τζόνσον επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια». Πάντως, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» αντί του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου και δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής δασμών.
«Συγχαίρω τον πρόεδρο για τα όσα πετυχαίνει η αμερικανική οικονομία, είναι φανταστικό να το βλέπουμε», σημείωσε ο Τζόνσον. «Η άποψή μας σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο είναι ότι τασσόμαστε περισσότερο υπέρ της εμπορικής ειρήνης, γενικά», εξήγησε. «Δεν μας αρέσουν οι δασμοί, γενικά».
Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι κανένας από τους ηγέτες της G7 δεν τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, παρά τις επικρίσεις που έχει διατυπώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.
«Όχι, αυτό που έχει κάνει η Κίνα είναι σκανδαλώδες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στη σύναψη «μιας μεγάλης» εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, για την οποία οι δύο χώρες εργάζονται επί πέντε μήνες (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/208353_o-katallilos-anthropos-gia-ton-tramp-o-tzonson).
«Η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από συνάντηση των δύο ανδρών στην σύνοδο της Ομάδας των 7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Ο Τζόνσον είπε στον Τουσκ ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με το μπλοκ κι επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος.
Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα, ο Τζόνσον είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
«Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο», είπε ο Τζόνσον στην τηλεόραση του BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι «επισφαλής» (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc-%cf%84%ce%b6%cf%8c%ce%bd%cf%83%ce%bf%ce%bd-%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b2%ce%b3%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5/).
[Πέρα όμως από όλα αυτά, το επικείμενο Brexit είναι απειλή και για την γερμανική οικονομία είναι. Σε πρόσφατη δε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Αλις Βάϊντελ (Alice Weidel) είπε: 
«Από οικονομικής σκοπιάς, η Βρετανική οικονομία είναι η δεύτερη στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει σε μέγεθος 19 μικρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες αν συγχωνευθούν σε μια μεταξύ τους. Άρα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ισοδυναμεί με μείωση των χωρών μελών της ΕΕ από 27 σε 9 σε οικονομικό επίπεδο. 
Υπό αυτή την έννοια, η αντίδραση της ΕΕ στο Brexit, ανάγεται σε μια παθολογική άρνηση της πραγματικότητας, η οποία κάθε άλλο παρά τα γερμανικά συμφέροντα εξυπηρετεί. Κατά συνέπεια η τυφλή πρόσδεση της χώρας μας στο γαλλικό άρμα είναι πέρα για πέρα αρνητική και σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί το χρεωκοπημένο γαλλικό βιομηχανικό μοντέλο ως πρότυπο της. Πρόκειται για παραγωγικό, παραλογισμό υψηλού.. κόστους για την οικονομία μας….».
Με τα λόγια της αυτά, είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η γερμανική ακροδεξιά, σε μια κομβική φάση για την γερμανική οικονομία, φέρνει ένα νέο «γερμανικό ζήτημα» στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, το οποίο ως τέτοιο εξυπηρετεί απόλυτα και την έναντι της Ευρώπης πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Εν ολίγοις, για ιστορικούς λόγους η γερμανική ακροδεξιά, στηρίζει την σημερινή Αμερικανική πολιτική ανατροπής της ευρωπαϊκής πορείας προς την ολοκλήρωση.
Μέσα σε αυτή την ασταθή συγκυρία το Brexit κάθε άλλο παρά μικρή υπόθεση είναι. Αν τελικά ολοκληρωθεί με άτακτο τρόπο, είναι πολύ πιθανό το σενάριο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης να βρει μιμητές και πρόθυμους ηγέτες να το υλοποιήσουν. Θα πρόκειται έτσι για μια νίκη του εθνικισμού, που θα ανάψει φωτιές στην σημερινή προβληματική από την μετανάστευση Γερμανία.
Τα επόμενα χρόνια, οι Γερμανοί μπορεί να βρεθούν να ζουν σε μια ευρέως επανεθνικοποιημένη Ευρώπη. Θα μπορούσαν οι Γερμανοί υπό αυτές τις συνθήκες να αντισταθούν στην επιστροφή σε έναν δικό τους εθνικισμό; Δεν θα αντιμετώπιζαν οι Γερμανοί πολιτικοί πιέσεις, ακόμα περισσότερο απ’ όσο ήδη κάνουν, να προσέξουν τα γερμανικά συμφέροντα σε μια Ευρώπη και σε έναν κόσμο όπου όλοι οι άλλοι σίγουρα προσέχουν τα δικά τους;
Σήμερα, ένα δεξιό εθνικιστικό κόμμα, το Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), κατέχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Bundestag. Το κόμμα καθοδηγείται από ιδεολόγους που έχουν κουραστεί από την Schuldkult (λατρεία της ενοχής) και κατηγορούν για την εισροή αλλοδαπών Γερμανούς πολιτικούς τους οποίους αποκαλούν, όπως έπραξε ένας ηγέτης του κόμματος, «Μαριονέτες των δυνάμεων των νικητών του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου». 
Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ένα κόμμα που ασπάζεται μια τέτοια άποψη, υπό συνθήκες οικονομικής ανασφάλειας και εθνικιστικής έξαρσης, να μην ανοίξει τον δρόμο προς την εξουσία. Όπως έχει παρατηρήσει ο ιστορικός Timothy Garton Ash, έχει ήδη ξεκινήσει ένας «πολιτισμικός αγώνας για το μέλλον της Γερμανίας» με επιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει (https://kourdistoportocali.com/read-this/sok-gt-to-brexit-epitachynei-tin-katarreysi-tis-germanias/)].
Τελικά, την ανακοίνωση της αναστολής των εργασιών της Βουλής την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ανακοίνωσε ο εκκεντρικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προκαλώντας «θύελλα» αντιδράσεων, όχι μόνο στους κόλπους της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του Συντηρητικού κόμματος.
[Κατά τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, το κλείσιμο του Κοινοβουλίου της Βρετάνιας, έχει συμβεί μόνο μία ακόμη φορά στην ιστορία της χώρας, από τον βασιλιά Κάρολο τον Α’, ενώ συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν να ξεκινήσει ο Α’ Αγγλικός Εμφύλιος στην χώρα και η εξέγερση των Σκώτων.
Κατά κάποιους με τον τρόπο αυτό ο Μέιτζορ προειδοποιεί έμμεσα τον νυν Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για έναν νέο «Αγγλικό πολιτικό Εμφύλιο» και ίσως και για εάν δημοψήφισμα των Σκώτων για ανεξαρτησία.
Κάποιοι δε κακεντρεχείς επικριτές του Τζόνσον από την αντιπολίτευση, τον κατηγορούν ότι το κλείσιμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου ως τις 14 Οκτωβρίου του 2019, αποτελεί ένα δήθεν «πραξικόπημα»].
Η παραπάνω απόφαση του νέου οικοδεσπότη της Ντάουνινγκ Στριτ σημαίνει πως οι βουλευτές θα έχουν πολύ λιγότερο χρόνο στην διάθεσή τους να συζητήσουν για το Brexit, δηλαδή για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Οι υποστηρικτές της παραμονής της χώρας στην ΕΕ χαρακτήρισαν την απόφαση του 55χρονου Βρετανού πρωθυπουργού «πραξικόπημα» αλλά, ακόμα και πολλοί υποστηρικτές του Brexit, άσκησαν κριτική στην απόφαση του Μπόρις Τζόνσον.
Ο νέος πρωθυπουργός επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα σύνοδος της Βουλής, με ανανεωμένο πρόγραμμα, από τις 14 Οκτωβρίου. Εκείνη την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η ομιλία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είθισται να παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 
Όμως, με την ξαφνική απόφαση του Τζόνσον, αντί η Βουλή να διακόψει τις εργασίες της, όπως ήταν το σύνηθες, για τρεις εβδομάδες, τώρα κλείνει επί πέντε εβδομάδες, αφήνοντας λίγο χρόνο στους βουλευτές, που ήθελαν να εμποδίσουν το σχέδιο του Τζόνσον για μια έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Κατά πολλούς δε αναλυτές, η απόφαση για κλείσιμο του Βρετανικού Κοινοβουλίου είναι όντως νόμιμη, αλλά «οι περιστάσεις είναι ασυνήθιστες», όπως υπογραμμίζει το BBC. Νομική προσφυγή κατά της απόφασης Τζόνσον θα ήταν δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση δεν παραβαίνει κάποιο νόμο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τη διαδικασία στη Βουλή, για να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του και να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ.
Οι βουλευτές, από την πλευρά τους, είτε θα συμφωνήσουν μαζί του, παίρνοντας το ρίσκο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, είτε θα προκαλέσουν εκλογές με την ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση Τζόνσον. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, αποκάλεσε την απόφαση Τζόνσον να διακόψει την λειτουργία της Βουλής «συνταγματική ντροπή», που σχεδιάστηκε για να εμποδίσει τους βουλευτές να κάνουν διάλογο για το Brexit (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/brexit_28.html).
Στην Ισπανία, όπου μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες των Σοσιαλιστών του Σάντσεθ για σχηματισμό κυβέρνησης έχουν αποτύχει, ένα άλλο πρόβλημα που ενδεχομένως να χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο Σάντσεθ είναι η μεταπήδηση του «αντάρτη» των Podemos, Ίνιγο Ερεχόν, που είχε κατέλθει στις δημοτικές εκλογές στη Μαδρίτη, στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτήν τη φορά. 
Η πιθανότητα να παρουσιάσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, που ενδεχομένως να ξεπεράσει και τους Podemos, σε περίπτωση επανάληψης των εκλογών λόγω αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ενδεχομένως να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Όπως, όμως, τονίζουν πηγές από το κόμμα των Σοσιαλιστών, οι σχετικές σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως ακόμη και σε περίπτωση καθόδου του κόμματος του Ερεχόν, οι Podemos θα διατηρήσουν μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, αλλά προσθέτουν, επίσης, πως με τον Ερεχόν μπορούν να βρουν περισσότερα κοινά σημεία διαλόγου παρά με το κόμμα του Ιγκλέσιας.
Έναν άλλο παράγοντα που ο Σάντσεθ θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπ’ όψη του είναι το γεγονός ότι μόλις το 5% των ψηφοφόρων στο κόμμα του και στους Podemos επιθυμούν επανάληψη των εκλογών. Εξάλλου, βάσει άλλων δημοσκοπήσεων, ελλοχεύει ο κίνδυνος η δεξιά παράταξη και η συνεργαζόμενη με αυτήν ακροδεξιά να πλειοψηφούν σε μία νέα Βουλή. 
Οι Σοσιαλιστές και οι Podemos τότε θα έχουν ξοδεύσει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο όλους αυτούς τους μήνες και θα έχουν καταστρέψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη τους ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στην κεντρική κυβέρνηση της ακροδεξιάς, όπως συνέβη και σε πολλές αυτόνομες περιφέρειες, με τη μορφή στήριξης μίας κυβέρνησης συνεργασίας του PP με τους Ciudadanos (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ispania-den-provleponte-pros-to-paron-diergasies-gia-sximatismo-kivernisis).
Στην Ισπανία επίσης, σε νέο αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις του ισπανικού Σοσιαλιστικού και Εργατικού Κόμματος (PSOE) με τους Podemos, οι οποίοι κατέθεσαν το πρωί της Τρίτης πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας, την οποία όμως οι ίδιοι είχαν απορρίψει τον περασμένο Ιούλιο.
Ο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο οι Podemos και οι Σοσιαλιστές θα μοιράζονται τις κυβερνητικές θέσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με το PSOE, πλέον υπάρχει σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και σοβαρές διαφωνίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Καταλανική κρίση.
Στην ανακοίνωσή του μάλιστα προσθέτει ότι υπάρχουν επίσης «πολύ σημαντικές διαφορές σε θέματα διαχείρισης του κράτους», ενώ τονίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις θέσεις των Unidas Podemos από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα».
Το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας πρότεινε, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά, να αναλάβει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για θέματα κοινωνικής προστασίας, και τα υπουργεία που υπάγονται σε αυτήν: δικαιοσύνη, υγεία, προστασία των παιδιών, στέγαση, εργασία και κοινωνική ασφάλιση. 
Οι Podemos ζητούν να συμπεριληφθούν θέματα μετανάστευσης, οικολογικής μετάβασης ή να αντικατασταθούν κάποια από αυτά με το χαρτοφυλάκιο αγροτικής πολιτικής και αλιείας. Την ίδια περίπου πρόταση είχε κάνει ο Πέδρο Σάντσεθ το περασμένο Ιούλιο και οι Podemos την απέρριψαν, λέγοντας ότι επρόκειτο για χαρτοφυλάκια «κενά περιεχομένου».
Οι Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν σήμερα ότι πλέον δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Unidas Podemos και θα επιδιώξουν να κυβερνήσουν μόνοι τους «με μια κυβερνητική δομή διαφανή και αποτελεσματική, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο δύο κυβερνήσεων μέσα στην ίδια κυβέρνηση».
Πολύ σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των Podemos από τους Σοσιαλιστές έπαιξε και το ζήτημα της Καταλονίας, καθώς το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας συχνά έχει αναφερθεί σε «πολιτικούς κρατουμένους» όσον αφορά τους Καταλανούς ηγέτες που διώκονται για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας, ζητώντας επίσης την έναρξη διαλόγου μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης. 
Από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και ο Σάντσεθ δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο με τους Καταλανούς, εκφράζει σαφώς τη θέση ότι πρέπει να τηρηθεί η ισπανική συνταγματική τάξη και να μην αποσχιστεί η Καταλονία.
Στο πλαίσιο των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων, πάντως, οι Podemos είχαν υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν τη γραμμή του PSOE όσον αφορά την Καταλονία, ωστόσο οι Σοσιαλιστές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τους εμπιστευθούν (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/207873_sosialistes-anefiktos-o-kybernitikos-synaspismos-me-toys-podemos).
Στην Γαλλία, μετά από τέσσερις συνεχείς και δραματικές ήττες στις προεδρικές του 2012 και του 2017, στις εθνικές και στις ευρωεκλογές του 2019 (8,48%) η γαλλική Δεξιά βρίσκεται στο μεγαλύτερο αδιέξοδο της ιστορίας της.
Ο τελευταίος ηγέτης των Ρεπουμπλικανών ήταν ο Λορέν Βοκιέζ ο οποίος παραιτήθηκε μετά τα καταστροφικά αποτελέσματα στις ευρωεκλογές του 2019. Είχαν προηγηθεί χρόνια εσωκομματικού σπαραγμού, μετά την αποχώρηση του Νικολά Σαρκοζί από την ηγεσία το 2012 και στο μεταξύ διάστημα οι Ρεπουμπλικανοί δεν κέρδισαν καμία εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.
Μετά την παραίτηση του Βοκιέζ, την μεταβατική ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ανέλαβε ο Ζαν Λεονέτι, ένας άγνωστος γιατρός καρδιολόγος ο οποίος θα βρίσκεται προσωρινά επικεφαλής του κόμματος ως την εκλογή του νέου προέδρου που θα γίνει στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2019. Τρεις είναι οι υποψήφιοι για την ηγεσία, ο Κριστιάν Ζακόμπ, 59 ετών, ο Γκιγιόμ Λαριβέ, 42 ετών, τεχνοκράτης, πρώην συνεργάτης του Σαρκοζί και βουλευτής της περιοχής Υόν και ο Ζουλιάν Ομπέρ, 41 ετών, βουλευτής της περιοχής Βοκλύζ, της συντηρητικής πτέρυγας.
Ο Κριστιάν Ζακόμπ είναι το φαβορί για την θέση. Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας από το 2010 ο Ζακόμπ είναι βουλευτής της περιοχής Σεν ε Μαρν. Είναι πρώην συνδικαλιστής αγρότης, αυτοδίδακτος, πρώην δήμαρχος της πόλης Προβέν. Θεωρείται πιστός στην πολιτική παράδοση των Σιράκ-Σαρκοζί, χωρίς εξαιρετικές ικανότητες, αλλά ικανός «να κολλήσει τα κομμάτια ενός σπαρασσόμενου ιστορικού κόμματος».
«Εκφράζει την ενότητα και όχι το μέλλον», αναφέρουν για τον Ζακόμπ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Πολιτικό παράδοξο για ένα κόμμα που βρίσκεται στα όρια της ασφυξίας και δεν μπορεί να βρει έναν ηγέτη για να αντιπαρατεθεί στον Εμανουέλ Μακρόν! Σύμφωνα με τον βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Aurélien Pradié, ο Κριστιάν Ζακόμπ είναι «μια καλή λύση». Έχει μάλιστα συμφωνηθεί σε επίπεδο κόμματος ότι ο Ζακόμπ δεν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στις προεδρικές εκλογές του 2022 αλλά θα περιοριστεί στο να ισορροπήσει το κόμμα.
Ο ίδιος ο Ζακόμπ γνωρίζει ότι δεν ενσαρκώνει την ανανέωση στους Ρεπουμπλικανούς και σχεδιάζει να προσλάβει μια ομάδα νέων συνεργατών, όταν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/798131_o-kristian-zakomp-einai-favori-gia-ti-galliki-dexia-anazita-lyseis-gia).
Στην Σερβία, ο Πρόεδρος του κράτους αυτού, ο Αλεξάντερ Βούτσιτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Φωνή της Αμερικής»  ότι η πρότασή του για ανταλλαγή εδαφών με το Κοσσυφοπέδιο δεν έγινε αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους, ο Βούτσιτς είπε: «Γνωρίζετε τι έχουμε προσφέρει εδώ και καιρό, αλλά κανείς στον κόσμο δεν το αποδέχθηκε, ούτε οι Αλβανοί το θέλαν…»
Αναφερόμενος στις εσωτερικές αντιδράσεις είπε ότι διάφορες μυστικές υπηρεσίες βρήκαν πολιτικούς στην Σερβία που εργάζονται για τα ξένα συμφέροντα. Ερωτηθείς εάν έχει ζητήσει υποστήριξη στις ΗΠΑ για την ανταλλαγή των εδαφών, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι κάπως διαφορετική.
«Η θέση τους (των ΗΠΑ) είναι κάπως διαφορετική. Η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη στάση- χωρίς την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά δεν θέλουμε να μιλήσουμε για το ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα.
Οι Αμερικανοί είναι πιο ανοιχτοί, είπαν ότι δεν μας νοιάζει η συμφωνία, αν και δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την ιδέα του Βούτσιτς, επειδή αναγνωρίσαμε το Κοσσυφοπέδιο με τα σύνορα που έχει. Αυτό έγινε εφικτό το 2008», είπε ο Βούτσιτς.
Για αυτό έχω προσφέρει μια συμβιβαστική λύση και δεν πρόκειται μόνο για την ανταλλαγή των εδαφών, αλλά επίσης μιλήσαμε για τι συνέβη, για σχετικά γεγονότα, όπως το δόγμα Χαλστάιν, οι δύο Γερμανίες και άλλες μορφές. Θέματα που συνομιλήσαμε ανεπίσημα», είπε ο Σέρβος πρόεδρος (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_219.html).
Το ίδιο χρονικό διάστημα, προς πρόωρες εκλογές πηγαίνει ταυτόχρονα το Κόσοβο, καθώς οι βουλευτές της χώρας ψήφισαν υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου, εξαιτίας της παραίτησης του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι τον Ιούλιο, γιατί κλήθηκε σε ανάκριση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου την περίοδο της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Υπέρ της διάλυσης του Κοινοβουλίου ψήφισαν συνολικά 89 από τους 120 βουλευτές και, σύμφωνα με τον νόμο, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός περιόδου 45 ημερών.
«Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να διαλύσει την έκτη Συνέλευση. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κοσόβου» ώστε να οργανωθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Καντρί Βεσέλι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, πιθανότερη ημερομηνία για τις εκλογές είναι η 6η Οκτωβρίου.
Ο Ραμούς Χαραντινάι, το γραφείο του οποίου διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως με την ψηφοφορία αυτή «το Κόσοβο (...) έστειλε ένα σημάδι μεγάλης ωριμότητας και δημοκρατίας».
«Ο διάλογος (με την Σερβία) είναι ένα από τα σημαντικά θέματα. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε το θέμα αυτό μετά τις εκλογές», πρόσθεσε.
Οι εξελίξεις αυτές στο Κόσοβο πάντως θα καθυστερήσουν την επανάληψη του διαλόγου με την Σερβία, η οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008.
Ο διάλογος άρχισε το 2011 με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται εδώ και μήνες σε νεκρό σημείο.
Ο πολιτικός αναλυτής Αρτόν Μουχατζίρι θεωρεί πως η επανάληψη του διαλόγου θα είναι κρίσιμης σημασίας για τον σχηματισμό οποιασδήποτε νέας κυβέρνησης.
«Έχει χαθεί πολύς χρόνος και μια κυβέρνηση, που δεν θα έχει θετική προσέγγιση στον διάλογο με την Σερβία, δεν θα γίνει ανεκτή» από τους Δυτικούς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επίσης, άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως οι εκλογές μπορεί να διαταράξουν την ισορροπία δυνάμεων σ' αυτή την εύθραυστη δημοκρατία. Στο κοινοβούλιο κυριαρχούσαν στο παρελθόν συνασπισμοί με επικεφαλής πρώην πολεμάρχους, όπως οι Χαρντινάι και Θάτσι.
Ενδεχόμενοι νέοι συνασπισμοί ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν για παράδειγμα να σπρώξουν στην αντιπολίτευση το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του προέδρου Θάτσι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.
Επιπλέον, ο Χαραντινάι υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει στην πολιτική, αν δεν του απαγγελθούν κατηγορίες (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/208068_dialyetai-i-boyli-sto-kosobo-olotahos-gia-ekloges-i-hora).
Παράλληλα, στο κατεχόμενο Κόσοβο 15 κράτη αποσύρουν τις αποφάσεις αναγνώρισής του.
«Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστό το 15ο κράτος που θα αποσύρει την απόφαση αναγνώρισης της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσις.
Σημειώνεται ότι η Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Πριστίνα δημοσιοποίησε αίτημα των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας προς τις Αρχές της Σερβίας και το Κοσόβου για την επανέναρξη του διαλόγου κάτω από την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 
Μεταξύ άλλων, με το αίτημά τους, οι χώρες αυτές ζήτησαν από την Πρίστινα να άρει τον φόρο 100% στις σερβικές εισαγωγές και από το Βελιγράδι να σταματήσει να ασκεί πιέσεις για την άρση της αναγνώρισης του Κοσόβου.
«Έχουμε αναθεωρήσει τη λίστα των 116 χωρών που σύμφωνα με την Πρίστινα, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Έχουμε εξετάσει εξονυχιστικά αυτήν τη λίστα και ο πραγματικός αριθμός αυτών των χωρών είναι κάτω από 100. Υπάρχουν 14 κράτη που έχουν αποσύρει την αναγνώριση και ήδη γνωρίζω ποιο κράτος θα είναι το 15ο, αλλά θα το ανακοινώσω την επόμενη εβδομάδα», επεσήμανε ο Ντάτσις, μιλώντας στην εθνική τηλεόραση.
Όπως είπε ο ίδιος, η εν λόγω χώρα έχει ήδη ενημερώσει τις Αρχές του Κοσόβου. «Υπάρχουν περισσότερα κράτη, αλλά ο πρόεδρος Βούτσιτς μιας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα για αυτό, αυτήν την εβδομάδα», ανέφερε ακόμη.
Στην λίστα των χωρών που έχουν ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσόβου περιλαμβάνονται οι εξής: Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Παλάου, Μαδαγασκάρη, Νήσοι Σολομώντα, Κομόρες, Δομινίκα, Σουρινάμ, Λιβερία, Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, η Γουινέα Μπισσάου, Μπουρούντι, Παπούα Νέα Γουινέα, Λεσότο και Γρενάδα.
Το Κόσοβο αυτοαναγορεύτηκε ανεξάρτητο από τη Σερβία και σύμφωνα με την Πρίστινα, από περισσότερες από 100 χώρες. Μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του είναι η Σερβία, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ και η Ελλάδα (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bf%ce%b2%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf.html).
[Την ίδια ακριβώς στάση είχε κρατήσει και η Δυτική Γερμανία κατά της Ανατολικής, και παρόλο που την είχαν αναγνωρίσει ως κράτος όλα τα κράτη του Ανατολικού μπλοκ, η κυβέρνηση της Βόννης, εάν και ανέπτυξε σχέσεις με την Ανατολική Γερμανία, δεν την αναγνώρισε ποτέ επισημά ως κράτος.
Και έτσι, όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου το έτος 1989, και οι πολιτικές συνθήκες στον κόσμο ωρίμασαν, το ψευδοκρατίδιο αυτό κατέρρευσε και ενώθηκε με την Δυτική Γερμανία σε ένα ενιαίο κράτος.
Η στάση αυτή της Δυτικής Γερμανίας, όπως και η μετέπειτα ιστορική δικαίωση της, θα πρέπει να είναι παράδειγμα για την Ελλάδα, για τις φωνές των «αφελών» ή έμμισθων δωσίλογων εντός της χωράς, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τάχα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα κατεχόμενα μέρη της Κύπρου ως ένα δήθεν ανεξάρτητο κράτος ή τα Σκόπια (παντελώς ανιστόρητα) ως δήθεν «Δημοκρατία της (Βόρειας ή σκέτης) Μακεδονίας».
Η σθεναρή στάση των Γερμανών τότε, παρόλα τα εμπόδια και τις αναγνωρίσεις της Αναβολικής Γερμανίας στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αποδεικνύει, ότι αυτό που μετράει είναι να έχει ένα κράτος μια σταθερή πατριωτική πολιτική και να την ακολουθεί πιστά και με συνέπεια, και στο τέλος όταν θα έρθουν οι σωστές ιστορικές συνθήκες, η ιστορική αλήθεια θα δικαιωθεί, ανεξαρτήτως από το πόσος χρόνος θα χρειαστεί για αυτό].
Στην Σλοβενία, ομάδες ενόπλων εθεάθησαν να κυνηγούν μετανάστες στα σύνορα. Σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν φωτογραφίες από ένα αυτοσχέδιο στρατόπεδο τριάντα ένοπλων ανδρών που οργανώθηκαν για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Σλοβενία.
Οι φωτογραφίες και το σχετικό ρεπορτάζ ανέβηκαν στα σλοβενικά κοινωνικά δίκτυα και δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα. Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας της Σλοβενίας, δήλωσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο.
Οι ένοπλοι Σλοβένοι που εντάχθηκαν στις ομάδες αυτές σε ανακοινώσεις τους, δήλωσαν ότι προέβησαν σε αυτό το βήμα για την προστασία του πληθυσμού και της περιουσίας του, μεταξύ των ένοπλων βρίσκονται βετεράνοι στρατιωτικοί.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης της φρουράς Στάερσκα (Штаерска), Αντρέι Σίσκο, που ηγείται 45 ανδρών – υποστηρικτών του, δήλωσε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται τους παράνομους μετανάστες.
Κατά μήκος των σλοβενικών συνόρων με την Κροατία και την Αυστρία, σύνορα τα οποία περιβάλλονται από συρματοπλέγματα, καλύπτονται από περιπολίες άοπλων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την διέλευση των μεταναστών από τις περιουσίες τους (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/796050_slovenia-omades-enoplon-kynigoyn-metanastes-sta-synora-foto).
Στην Κίνα, όπου συνεχίζονται με βιαιότητα οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ με αίτημα την παραίτηση της κυβερνήτου αυτού, την διενέργεια νέων εκλογών, καθώς και την παύση της πολιτικής καταπίεσης και περιορισμών από το Πεκίνο, κάποιοι λένε ότι τα πράγματα μπορεί να παρεκτραπούν.
Και στην περίπτωση δε, όπου οι διαδηλωτές προσπαθήσουν με την βία να ρίξουν την διορισμένη από την Κίνα κυβέρνηση της πόλης αυτής, τότε μπορεί να επέμβει ο στρατός (https://www.efsyn.gr/node/206193), και να καταπνίξει το κίνημα αυτό, όπως ακριβώς έγινε και στην πλατεία της Τιεναμέν (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%83%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84/).
Η δε Κινεζική ηγεσία από την πλευρά της πιστεύει (ίσως όχι και τελείως άδικα), ότι η εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ, είναι στην πραγματικότητα μία έξωθεν (και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ) υποκινουμένη «χρωματιστή επανάσταση» (http://athina984.gr/wp-site/2019/07/24/to-pekino-katigorei-tis-ipa-gia-tis-diadiloseis-toy-chongk-kongk/).
[Και ήδη λέγεται ότι σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών στο Χονγκ Κονγκ, οι διοργανωτές τους υπολογίζουν ότι συμμετείχαν 1,7 εκατομμύρια πολίτες!
Από την άλλη πλευρά η Κινεζική Αστυνομία, σύμφωνα με το BBC, κατεβάζει πολύ τον αριθμό στις 128.000, μειώνοντας με γελοίο τρόπο τον αριθμό τους, ακριβώς όπως με τον ίδιο τρόπο και παντελώς προδοτικά η Ελληνική αστυνομία στα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας, μείωσε τον αριθμό των πολλών εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών σε τάχα λίγες μόνο «δεκάδες χιλιάδες»].
Η οποία έχει ως τελικό και κύριο στόχο να πλήξει οικονομικά, πολιτικά (με την επέκταση της εξέγερσης αυτής και στην υπόλοιπη Κίνα για να πέσει το νυν κομμουνιστικό κόμμα που την κυβερνά), και εδαφικά την Κίνα (υποκινώντας τους διαδηλωτές να ζητήσουν την ανεξαρτησία του Χονγκ Κονγκ από την Κίνα).   
Στην Ινδία την ίδια περίοδο, η κυβέρνηση του κράτους αυτού ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την συνταγματική αυτονομία του Κασμίρ, λαμβάνοντας μια δυνάμει εκρηκτική απόφαση στην περιοχή αυτή όπου μαίνεται μια εξέγερση αυτονομιστών.
Οι ινδουιστικές εθνικιστικές αρχές της Ινδίας υιοθέτησαν προεδρικό διάταγμα με το οποίο καταργείται το ειδικό καθεστώς που είχε το διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Τζαμού και Κασμίρ και εγγυάτο το Ινδικό Σύνταγμα.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε στο ινδικό κοινοβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Αμίτ Σαχ εν μέσω πληθώρας αντιδράσεων από τις τάξεις της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα είχαν διακοπεί οι επικοινωνίες στο διαφιλονικούμενο ινδικό Κασμίρ, όπου το Νέο Δελχί έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες και έχει θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό τους τοπικούς πολιτικούς υπευθύνους.
Οι κάτοικοι του Κασμίρ, πολιτικοί αξιωματούχοι και ινδικά μέσα ενημέρωσης είχαν εντείνει τις εικασίες όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο το Νέο Δελχί απέστειλε ενισχύσεις σχεδόν 80.000 παραστρατιωτικών σε 10 ημέρες, σε μια ζώνη έντονα στρατιωτικοποιημένη, καθώς εκεί στρατοπεδεύουν ήδη σχεδόν μισό εκατομμύριο άνδρες.
Τον ίδια επίσης χρονική περίοδο, οι αρχές ακύρωσαν προσκύνημα που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ινδουιστές στο Κασμίρ επικαλούμενες «τρομοκρατικές απειλές». Αυτοί ζήτησαν επίσης όλοι οι προσκυνητές και οι τουρίστες να εγκαταλείψουν την κοιλάδα «αμέσως».
Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει ένα κύμα πανικού στους κόλπους του τοπικού πληθυσμού, το οποίο εκφράστηκε με ουρές στα ATM για την ανάληψη μετρητών και την αποθήκευση τροφίμων.
Το Κασμίρ διαιρέθηκε στην πραγματικότητα μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν το 1947, μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη Βρετανία, και καθώς το διεκδικούν και οι δύο χώρες έχει αποτελέσει την αιτία δύο πολέμων μεταξύ τους (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be%ce%b7-%ce%b7-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7.html).
Όλοι οι πόλεμοι μεταξύ των δύο χωρών έληξαν με τη νίκη της Ινδίας, που είναι σαφώς ανώτερη σε στρατιωτικό δυναμικό, μέσα και συχνά ποιότητα των όπλων της. Ακόμη και στο τελευταίο επεισόδιο, τα ινδικά βομβαρδιστικά «ταπείνωσαν» την πακιστανική αεράμυνα, καθώς έπληξαν στόχους μέσα στο έδαφός τους, πετώντας χωρίς να γίνουν αντιληπτά πάνω από τον εναέριο χώρο του Πακιστάν έως σχεδόν στα σύνορά του με το Αφγανιστάν και μέσα στην Επαρχία των Βορειοδυτικών Συνόρων.
Οι πόλεμοι του 1947, του 1965 και του 1971, καθώς και η μικρότερης κλίμακας σύρραξη του 1999, αποδεικνύουν πόσο είναι εύκολο να ανάψει η θρυαλλίδα πάνω από τα Ιμαλάια (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB-%CE%BC/).
Ιδίως, όσο η περιοχή του Κασμίρ εξακολουθεί να είναι διαφιλονικούμενη. Η «Γραμμή Ελέγχου» που διαιρεί την περιοχή από το 1947 έχει γίνει αποδεκτή μεν, αλλά ποτέ παραδεκτή από τις δύο χώρες. Αν και η περιοχή της κατοικείται στην πλειονότητά της από μουσουλμάνους, δεν ήταν δυνατό να περάσει καθ’ ολοκληρίαν στο Πακιστάν, διότι ήταν η γενέτειρα του μεγάλου Ινδού ηγέτη Παντίτ Νεχρού.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης θα πρέπει να προστεθούν και δύο μεγάλα υδραυλικά έργα που έχει προγραμματίσει η Ινδία σε δύο αμοιβαία διαχειριζόμενους ποταμούς στην περιοχή Σενάμπ, το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα 1.000 μεγαβάτ Πακάν Ντουν στον ποταμό Μαρουσαντάρ και τον υδροηλεκτρικό σταθμό 48 μεγαβάτ στον ποταμό Κάτω Καλνάλ, που απειλούν την υδρική επάρκεια του Πακιστάν.
Εξαιτίας της εμφανούς στρατιωτικής μειονεξίας τους, είναι οι Πακιστανοί εκείνοι που διαρκώς απειλούν να χρησιμοποιήσουν πρώτοι τα πυρηνικά όπλα και συστηματικά χειραγωγούν τον ισλαμικό εξτρεμισμό, εξοπλίζοντας, χρηματοδοτώντας και εκγυμνάζοντας τρομοκρατικές ομάδες –με την ανοχή της Δύσης και τη σαφή υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας.
Μια αυτονομιστική εξέγερση μαίνεται επίσης από το 1989 στο ινδικό Κασμίρ από την οποία έχουν χάσει την ζωή τους περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κοιλάδα της Σριναγκάρ, κάτι το οποίο το Πακιστάν εξακολουθεί να διαψεύδει (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_58.html).
Οι πράξεις αυτές της Ινδικής κυβέρνησης, υποστηρίζουν κάποιοι ότι μπορεί να προκαλέσουν μια έξωθεν χρηματοδοτουμένη εξέγερση στο Κασμίρ (υποκινουμένη από το Πακιστάν και Κατάρ-Σαουδική Αραβία που υποστηρίζουν οικονομικά την χώρα αυτή, αλλά και τους ισλαμιστές αντάρτες της περιοχής, με στόχο την ανεξαρτησία του Κασμίρ και την καταστροφή της Ινδίας).
[Ίσως ακόμα και έναν πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, εξαιτίας του ζητήματος αυτού, αλλά και του ζητήματος του Τζάμμου (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_94.html)].
Και όλα αυτά, την στιγμή που εκτός από την εξέγερση στο Χονγκ Κονγκ, επιχειρείται και άλλη μία έξωθεν υποκινουμένη «χρωματιστή επανάσταση» από τους δυτικούς και στην Μόσχα (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%cf%83%ce%b5-%ce%b5%ce%be%ce%ad%ce%bb%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82.html).
Με στόχο και εδώ, όπως και σε Χονγκ Κονγκ-Κίνα, την πτώση του μη αρεστού στην Δύση καθεστώτος του Πούτιν και την αντικατάσταση του με ένα πλήρως φιλοδυτικό (σαν του πλήρως ξεπουλημένου στις ΗΠΑ, τέως Ρώσου Προέδρου Γιέλτσιν) και την διάσπαση της Ρωσίας (όπως και της Κίνας και της Ινδίας) σε πολλά αδύναμα κρατίδια (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83/).
Δεν είναι σιγουρά επίσης καθόλου τυχαίο ότι αυτές οι εξεγέρσεις λαμβάνουν χώρα στα τρία κράτη-μέλη των BRICS, τα οποία είναι κατά των ΗΠΑ, εν αντίθεση με το τέταρτο, την Βραζιλία, η οποία έχει πια προσδεθεί στο Αμερικανικό Άρμα]. 
Και ήδη τον ίδιο μήνα, εκατοντάδες πολίτες του Κασμίρ, αψηφώντας τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η ινδική κυβέρνηση, βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ διαμαρτυρόμενοι για την ανάκληση της αυτονομίας της περιοχής τους και τον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.
Οι διαδηλωτές, νέοι και μεγαλύτεροι άνδρες, που έκαναν πορεία λίγο μετά την προσευχή της Παρασκευής, κρατούσαν πράσινες ισλαμικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, όπως «Σταματήστε την γενοκτονία» και «Ξύπνα Κόσμε».
Κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με δακρυγόνα. Υπάρχουν αναφορές για «προληπτικές συλλήψεις», χωρίς να διευκρινιστεί ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται.
Όλα αυτά ενώ το Νέο Δελχί διαβεβαιώνει ότι σταδιακά θα περιοριστεί ο ασφυκτικός αστυνομικός και στρατιωτικός κλοιός στην περιοχή, ότι θα επανασυνδεθούν οι σταθερές τηλεφωνικές γραμμές -όχι τα κινητά τηλέφωνα-, το ηλεκτρικό ρεύμα και η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς. Επίσης ότι θα ξανανοίξουν τα σχολεία την Δευτέρα.
Επίσης, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στην κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για την άρση των περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης. Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση έπειτα από προσφυγή δημοσιογράφου που δεν μπορεί να εκδώσει την εφημερίδα του στη Σριναγκάρ.
Την ίδια στιγμή, η οικογένεια του δημοσιογράφου Ιρφάν Αμίν Μαλίκ, που εργάζεται στην εφημερίδα «Greater Kashmir», μία από τις μεγαλύτερες στην περιοχή, καταγγέλλει ότι έχει συλληφθεί.
Στο μεταξύ, παραμένει η ένταση στα σύνορα των τμημάτων του Κασμίρ που ελέγχουν Ινδία και Πακιστάν, με τις ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν να καταγγέλλουν τον θάνατο στρατιώτη από πυρά του ινδικού στρατού, του έκτου μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες.
Ινδός διπλωμάτης κλήθηκε στο Ισλαμαμπάντ για να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την Ινδία για «παραβίαση της κατάπαυσης πυρός, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο στρατηγικό λάθος».
Το νέο αυτό περιστατικό έγινε η αφορμή να επαναλάβει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Καν, τις έμμεσες απειλές για πόλεμο, προειδοποιώντας τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι ότι «κανένας λαός δεν ηττήθηκε πολεμώντας για την ανεξαρτησία του».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Μόντι «φασίστα και Ινδουιστή ρατσιστή», εξισώνοντάς τον με τον Αδόλφο Χίτλερ (https://www.efsyn.gr/kosmos/asia/eirinikos/207509_megali-diadilosi-sto-kasmir-para-tin-apagoreysi-kykloforias).
[Αν δε οι διαμαρτυρίες σε Χονγκ Κονγκ, Μόσχα και Κασμίρ μετατραπούν τελικά μαζικές εξεγέρσεις πανεθνικής εμβέλειας κατά των νυν πολιτικών ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας αντίστοιχα και η κατάσταση φτάσει στα άκρα, τότε είναι πολύ πιθανόν να βγει ο στρατός στους δρόμους των κρατών αυτών.
Και στην συνέχεια να κηρυχτεί σε αυτές στρατιωτικός νόμος, και με τον τρόπο αυτό να επιβληθεί δικτατορία στις χώρες αυτές (είτε με πρόσκληση του στρατού από την υπάρχουσα πολιτική ηγεσία αυτών ή με πρωτοβουλία των στρατηγών από μονών τους, δηλαδή με στρατιωτικό πραξικόπημα), μια εξέλιξη που μπορεί να συμβεί και στην Τουρκία].
Από την πλευρά του, το Πακιστάν ανέφερε ότι πρόκειται να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ινδία και να αναστείλει το εμπόριο με το γειτονικό κράτος, καταγράφοντας την απόφαση του Νέου Δελχί να ανακαλέσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ ως "μονομερές και παράνομο".
Το Πακιστάν δεσμεύθηκε να πάρει το ζήτημα του Κασμίρ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των 
Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο πρωθυπουργός, Imran Khan, είπε στον πακιστανικό στρατό να «συνεχίσει την επαγρύπνηση».
Προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποφασίστηκε επίσης η επανεξέταση όλων των «διμερών ρυθμίσεων». Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε επίσης ότι ο απεσταλμένος της Ινδίας στο Πακιστάν, Ajay Bisaria, θα αποβληθεί από τη χώρα ως μέρος των μέτρων αντίδρασης.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το οποίο έχει πλέον ανασταλεί, ανήλθε σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αυτό είναι περίπου το 3% του συνολικού ετήσιου εμπορίου του Ισλαμαμπάντ (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_720.html).
Στην Υεμενη, οι ανταρτικές δυνάμεις της Νότιας Υεμένης ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το  Άντεν, μετά από ημέρες συγκρούσεων με τους κυβερνητικούς.
"Πήραμε το παλάτι Maashiq από την προεδρική φρουρά χωρίς μάχη", δήλωσε εκπρόσωπος της δύναμης της ζώνης ασφαλείας στις αυτονομιστικές δυνάμεις, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Οι αυτονομιστές κατατέλαβαν επίσης την κατοικία του υπουργού Εσωτερικών Ahmed al-Mayssari μετά την εκκένωση της από τις δυνάμεις του συνασπισμού, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
7.500 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή πεθάνει από τις κακουχίες και τον λιμό στην Υεμένη από το 2013, έχει ανακοινώσει ο ΟΗΕ. Οι μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη όταν οι δυνάμεις πιστές στο Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο (STC) επιχείρησαν να εισέλθουν στο προεδρικό μέγαρο στο Aden.
Ενεργούσαν μετά από πρόσκληση του πρώην υπουργού Χάνι Μπιν Μπράικ, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής του STC, που έχει "ανατρέψει" την κυβέρνηση του Προέδρου Abed Rabbo Mansour Hadi. Το STC υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Ο Μπράικ κατηγόρησε τον Χάντι και τις δυνάμεις του ότι είναι μέλη ή είναι πιστοί στο κλάδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Υεμένης, ένα παν-αραβικό πολιτικό κίνημα που θεωρούνται από τα ΗΑΕ και ορισμένες άλλες αραβικές χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.
[Αν αυτή η κατηγορία ισχύει πραγματικά, τότε θα πρόκειται για άλλη μία ήττα των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής].
Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, με τη σειρά της, κατηγόρησε τον Μπράικ για την υπονόμευση και ότι  εξυπηρετούσε μόνο τους αντάρτες που υποστηρίζει το  Ιράν, γνωστούς ως Χούθι (Houthis).
Το  Άντεν είναι η έδρα της «κυβέρνησης»  του Χαντί, ο οποίος έχει καταφύγει στην Σαουδική Αραβία από τότε που ο Χούθις κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και ανέτρεψαν την κυβέρνηση του Χαντί από την εξουσία το 2014.
Ο Συνασπισμός σουνιτών μουσουλμάνων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παίρνει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη από τον Μάρτιο του 2015 εξ ονόματος της κυβέρνησης του Hadi (https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-aftonomistes-tis-iemenis-katelavan-to-proedriko-palati--sto-anten).
Οι αυτονομιστές της νότιας Υεμένης δεσμεύτηκαν να κρατήσουν τον έλεγχο του Άντεν, διαμηνύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ένα ρήγμα στον σαουδαραβικό συνασπισμό δυνάμεων που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, είναι η αποχώρηση του ισλαμιστικού κόμματος που συμμετέχει στην υεμενίτικη κυβέρνηση, καθώς και πολιτικών του βορρά από θέσεις εξουσίας στον Νότο.
Οι αυτονομιστές, με τη στήριξη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - βασικού μέλους του συνασπισμού του Ριάντ - ουσιαστικά πήρε τον έλεγχο του Άντεν, την προσωρινή έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης υεμενίτικης κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο, καταλαμβάνοντας στρατιωτικές βάσεις της κυβέρνησης.
Οι μάχες ανάμεσα στους αυτονομιστές μαχητές και στρατιώτες της κυβέρνησης της Υεμένης, οι οποίες ξέσπασαν την Τετάρτη στην νότια πόλη λιμάνι, έχουν στοιχίσει την ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους ενώ 260 έχουν τραυματισθεί, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, ανακοίνωσε σήμερα το Γραφείο του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις.
Η Υεμενίτικη κυβέρνηση του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, πιο αποδυναμωμένη από ποτέ μετά από την απώλεια ελέγχου του Άντεν, χαρακτήρισε πραξικόπημα την κίνηση του του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου που συμμετέχουν οι αυτονομιστές.
Η κρίση αποκάλυψε ένα ρήγμα μεταξύ των συμμάχων - στην μάχη εναντίων των σιιτών ανταρτών Χούθι-Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ, καθώς το Άμπου Ντάμπι θέτει σε προτεραιότητα τα εθνικά του συμφέροντα εις βάρος της στρατιωτικής συμμαχίας, αφήνοντας το Ριάντ να αντιμετωπίσει τον χαοτικό πόλεμο στην χώρα της Αραβικής χερσονήσου (https://www.triklopodia.gr/%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b7/).
«Να παραδώσουμε τον έλεγχο του Άντεν δεν είναι προς διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Σάλεχ Αλντούντ εκπρόσωπος του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου στο Reuters.
Για να αρθεί το αδιέξοδο, όλοι οι παράγοντες του ισλαμιστικού κόμματος Αλ-Ισλάχ - ραχοκοκαλιά της υεμενίτικης κυβέρνησης του Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, που τα ΗΑΕ θεωρούν παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας - θα πρέπει να απομακρυνθούν από θέσεις επιρροής, μαζί με πολιτικούς του Βορρά.
Αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Αλ-Ισλάχ ότι σκότωσε έναν διοικητή της δύναμης «Ζώνη Ασφαλείας» που υποστηρίζει την υπόθεσή τους (https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-aftonomistes-tis-notias-iemenis-apiloun-ti-saoudiki-aravia).
[Ο πόλεμος στην Υεμένη που ξεκίνησε o Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) τον Μάρτιο του 2015 αποδείχθηκε απρόσφορος για νίκη . Τώρα είναι σίγουρα χαμένος. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν τους Σαουδάραβες. Δεν υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα για να προστατευθεί επαρκώς η Σαουδική Αραβία από τέτοιες επιθέσεις. Η φτωχή Υεμένη νίκησε την πλούσια Σαουδική Αραβία.
Η Σαουδική πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει σε πολιτικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Το αίτημα των Υεμένιων για αποζημίωση θα συνοδεύεται από ποταμό δακρύων. Οι Σαουδάραβες δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να υποκύψουν στις απαιτήσεις των Χούτι.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν έξυπνα και αποσύρθηκαν από την Υεμένη τους τελευταίους μήνες. Στόχος του πολέμου ήταν να αποκτήσουν τον έλεγχο του λιμένα του Άντεν. Η συμμαχία τους με τους αποσχιστές της νότιας Υεμένης, που τώρα ελέγχουν την πόλη, το εγγυάται. Για πόσο καιρό όμως θα μπορούν να το κρατήσουν καθώς ο Χαμενεΐ απορρίπτει την διαίρεση της Υεμένης μένει να φανεί.
Οι συνέχεις επιθέσεις των Χούτι στις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα έχει μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτήν του του τέλους του πολέμου στην Υεμένη. 
Το γεγονός ότι το Ιράν παρείχε τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα με εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων στους συμμάχους του στην Υεμένη σημαίνει ότι οι σύμμαχοί του στο Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ έχουν πρόσβαση σε παρόμοια μέσα.
Το Ισραήλ και η Τουρκία θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη. Οι αμερικανικές βάσεις κατά μήκος του περσικού κόλπου και στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να προσέχουν. Το Ιράν δεν έχει μόνο βαλλιστικούς πυραύλους για να επιτεθεί σε αυτές τις βάσεις, αλλά και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, εναντίον των οποίων τα συστήματα πυραυλικής και αεροπορικής άμυνας των ΗΠΑ είναι λίγο πολύ άχρηστα.
Ήταν η χρήση κρυφών τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών των Η.Π.Α. κατά του Ιράν , που του έδωσε την ευκαιρία να καταρρίψει ένα, να το αναλύσει και στην συνέχεια να το κλωνοποιήσει. Το εκτενές πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν ήταν εγχώριας παραγωγής και αρκετά παλιό, αλλά επωφελήθηκε από την τεχνολογία που οι ΗΠΑ παρείχαν ακούσια.
Όλοι οι πόλεμοι που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, κατά του Αφγανιστάν (2001), του Ιράκ (2003), του Λιβάνου (2006), της Συρίας (2011), του Ιράκ (2014) και της Υεμένης (2015) κατέληξαν στο το να κάνουν το Ιράν και τους συμμάχους του πιο δυνατούς.
Υπάρχει ένα δίδαγμα που πρέπει να αποκομίσουμε από αυτό. Αλλά είναι αμφίβολο ότι οι εξωγήινοι στην Ουάσιγκτον έχουν την ικανότητα να το καταλάβουν (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/08/blog-post_232.html)].
Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, στην Λιβύη, ο κλιμακούμενος στην χώρα αυτή, αναμεσά στον στρατηγό Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει το 85% της χωράς αυτής, και στον φιλοισλαμιστή Σάρατζ, ο οποίος με την βοήθεια των Τούρκων και του Κατάρ, ελέγχει την Τρίπολη και μερικά ακόμη εδάφη της Λιβύης, φαίνεται ότι απειλεί την Αρχαία Ελληνική κληρονομιά της περιοχής (http://oimos-athina.blogspot.com/2019/08/blog-post_12.html). 
Στο Σουδάν τον ίδιο μήνα, υπογράφτηκε τελικά η συνταγματική διακήρυξη στρατιωτικών αντιπολίτευσης.
Έτσι, έπειτα από μήνες συγκρούσεων, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, αλλά και διαπραγματεύσεων για την ειρηνική μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, μετά την καθαίρεση του προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ, η στρατιωτική χούντα του Σουδάν και η αντιπολίτευση υπέγραψαν συνταγματική διακήρυξη, βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου.
Στο κείμενο της διακήρυξης προβλέπεται ότι θα σχηματιστεί ένα κοινό κυβερνητικό συμβούλιο συνεργασίας του στρατού και της αντιπολίτευσης που θα διοικήσει τη χώρα για τρία χρόνια, στο τέλος της οποίας θα διεξαχθούν εκλογές.
Έτσι, ο σχηματισμός ενός κοινού κυβερνητικού συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί στις Κυριακή 18 Αυγούστου, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας θα ανακοινωθεί στις 20 Αυγούστου, ενώ ο σχηματισμός της μεταβατικής κυβέρνησης την οποία θα ορίσει η αντιπολίτευση, θα γίνει στις 28 Αυγούστου. Επίσης θα σχηματιστεί και ένα νομοθετικό σώμα.
Η συμφωνία υπογράφτηκε σε ειδική τελετή στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, ενώ όπως ανακοινώθηκε τo νέο ηγετικό συμβούλιο του Σουδάν θα περιλαμβάνει από πλευράς στρατιωτικών τον επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβούλιο (TMC) Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπούρχαν, τον δεύτερο στην ιεραρχία του Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο και τον υποστράτηγο Γιάσερ Αλ Άτα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Βάσει της υπογραφείσας συμφωνίας για τη σταδιακή μετάβαση προς την πολιτική εξουσία, το ηγετικό συμβούλιο της χώρας θα περιλαμβάνει πέντε μέλη του TMC, πέντε μέλη της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας κι ένα μέλος, στο πρόσωπο του οποίου θα συμφωνήσουν από κοινού οι δύο πλευρές.
Τα άλλα δύο μέλη από την πλευρά των στρατιωτικών θα επιλεγούν εν ευθέτω χρόνω, τόνισε ο εκπρόσωπος Σαμς ελ Ντιν Καμπάσι.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών και αντιπολίτευσης διήρκεσαν πολύ καιρό και ήταν ιδιαίτερα επίπονες, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχαν συγκρούσεις παραστρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους διαδηλωτές.
Οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει στις αρχές του Ιουλίου να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από πέντε στρατιωτικούς και έξι πολίτες, η οποία θα κυβερνήσει για μια περίοδο τριών ετών και κάτι.
Τα εκκρεμή ζητήματα αφορούσαν τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης, την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την ασυλία των στρατηγών που ενέχονται στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, ειδικά την αιματηρή διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού την 3η Ιουνίου στο Χαρτούμ.
Εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους 127 διαδηλωτές και το αποτέλεσμα της επίσημης έρευνας που διενεργήθηκε έδειξε ότι υπεύθυνα για τη σφαγή ήταν μέλη των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που στήριζε τον αποπεμφθέντα πρόεδρο Μπασίρ μέχρι το τέλος (https://www.efsyn.gr/kosmos/afriki/207579_ypograftike-syntagmatiki-diakiryxi-stratiotikon-antipoliteysis-sto-soydan).
Στο Σουδάν επίσης, άρχισε παράλληλα και η δίκη  του πρώην πρόεδρου, Ομάρ Μπασίρ για χρηματισμό από την Σαουδική Αραβία.
Ο ανατραπείς πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ έλαβε 90 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από τη Σαουδική Αραβία, κατέθεσε σήμερα ένας ερευνητής της αστυνομίας ενώπιον δικαστηρίου του Χαρτούμ.
Ο ταξίαρχος της σουδανικής αστυνομίας Άχμεντ Άλι δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης του Μπασίρ για διαφθορά πως ο πρώην πρόεδρος του είχε πει πως τα χρήματα «είχαν παραδοθεί από ορισμένους από τους απεσταλμένους του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν», του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Όμαρ Χάσαν αλ-Μπασίρ είχε φθάσει νωρίτερα σήμερα κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά.
Ο Μπασίρ κατηγορείται για παράνομη κατοχή ξένου συναλλάγματος και για αποδοχή δώρων με ανεπίσημο τρόπο, είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ο εισαγγελέας Αλάα αλ-ντιν Αμπντάλα.
Η δίκη του θα είναι ένα τεστ της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρχές την προσπάθεια να εξαλειφθεί η κληρονομιά της αυταρχικής 30ετούς εξουσίας του, που σηματοδοτήθηκε από εκτεταμένη βία, οικονομική κατάρρευση και την απόσχιση του Νότιου Σουδάν.
Σε βάρος του Μπασίρ απαγγέλθηκαν επίσης κατηγορίες τον Μάιο για υποκίνηση και ανάμιξη στον φόνο διαδηλωτών ενώ οι εισαγγελείς θέλουν επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις για ξέπλυμα χρημάτων και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ο 75χρονος Μπασίρ κρατείται σε φυλακή του Χαρτούμ. Στα τέλη Απριλίου, ο επικεφαλής του κυβερνώντος μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν, είχε δηλώσει πως το ισόποσο άνω των 113 εκατομμυρίων δολαρίων είχε κατασχεθεί σε μετρητά από την κατοικία του πρώην προέδρου στο Χαρτούμ.
Ο ίδιος είχε διευκρινίσει πως στελέχη της αστυνομίας, του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν βρει επτά εκατομμύρια ευρώ, 350.000 δολάρια και πέντε δισεκατομμύρια λίρες Σουδάν (93 εκατ. ευρώ) στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησαν στην κατοικία του Μπασίρ.
Το Σάββατο, το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο του Σουδάν, το οποίο ανέλαβε την εξουσία μετά την αποπομπή του Μπασίρ τον Απρίλιο, υπέγραψε μια συμφωνία με τον κύριο συνασπισμό της αντιπολίτευσης ανοίγοντας τον δρόμο για μια μεταβατική κυβέρνηση και τη διεξαγωγή εκλογών. Με τη συμφωνία ιδρύεται ένα συμβούλιο το οποίο θα είναι η ανώτατη αρχή στη χώρα, αλλά θα μεταβιβάσει εκτεταμένες εκτελεστικές εξουσίες στο υπουργικό συμβούλιο.
Το εν λόγω συμβούλιο επρόκειτο να ορκισθεί σήμερα. Όμως ο εκπρόσωπος του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου αντιστράτηγος Σαμς Ελ Ντιν Καμπάσι δήλωσε πως ο σχηματισμός του νέου κυβερνώντος σώματος θα καθυστερήσει για 48 ώρες έπειτα από αίτημα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής» (https://www.naftemporiki.gr/story/1507521/soudan-dikazetai-o-proin-proedros-mpasir-gia-xrimatismo-apo-ti-s-arabia).
Σε μία νέα εξέλιξη, ο απερχόμενος επικεφαλής του TMC, Αμντέλ Φατάχ Μπίρχαν, ορκίστηκε ως επικεφαλής του πρόσφατα σχηματισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου (Sovereign Council - SC). Ο οικονομολόγος Αμπντάλα Χαμντόκ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός του Σουδάν, ανέφερε ο τηλεοπτικός φορέας Al-Arabiya.
Την ίδια χρονική περίοδο, το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο του Σουδάν (Transitional Military Council - TMC) ενέκρινε την υποψηφιότητα του Χαμντόκ που υπέβαλε το κίνημα της αντιπολίτευσης Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή (Forces of Freedom and Change). Ο Χαμντόκ υπηρέτησε προηγουμένως ως αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική (https://sputniknews.gr/kosmos/201908224297974-oikonomologos-ampntala-xamntok-neos-prwthupourgos-soudan/).
Τον ίδιο μήνα, οι «φοβεροί και τρομεροί» κατά τα αλλά ισλαμιστές τρομοκράτες του ISIS και της Αλ Κάιντα, ξεκατινιάζονται, με την Αλ Κάιντα να προσπαθεί να υπονομεύσει το κύρος του ISIS δείχνοντας εξευτελιστικά πλάνα πίσω από αμοντάριστο προπαγανδιστικό βίντεο αυτής της ανταγωνιστικής για την ίδια οργάνωσης (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%CE%B7-%CF%87%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-isis-%CE%B7-%CE%B1.html). 
Παράλληλα, κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένα μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να «γονατίσει» την Τουρκία και να την εκδικηθεί για όσα της έχει κάνει η χώρα αυτή. 
Συγκεκριμένα, σε ένα σχέδιο προσαρμοσμένο ώστε να φέρει σε «δύσκολη θέση» τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρεται η ιστοσελίδα Middle East Eye επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από το Emirates Policy Center, δεξαμενή σκέψης συμφερόντων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σύμφωνα δε με την ιστοσελίδα αυτή, το φερόμενο σχέδιο είχε παραγγείλει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε απάντηση της «δυσφήμισης» που άσκησε η Τουρκία στο Ριάντ με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασογκι στο προξενείο της χώρας στη Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως αναφέρει η Middle East Eye χαρακτηριστικά «Το Βασίλειο θα στοχεύσει την Τουρκική οικονομία, θα ζητήσει από τα σαουδαραβικα οικονομικά συμφέροντα να αποσυρθούν από την χώρα, όπως και από τουρίστες να μην επισκέπτονται την Τουρκία και κυρίως να μειώσει τον ρόλο της Άγκυρας στα ζητήματα του Ισλαμικού Κόσμου».
Πράγματι το τελευταίο διάστημα η Σαουδική Αραβία άρχισε να υλοποιεί τη στρατηγική πίεσης εναντίον της Τουρκίας (χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη σχεδίου). Πριν λίγο καιρό απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα σε 80 φορτηγά από την Τουρκία που μετέφεραν προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ενώ περίπου 300 κοντέινερ με φρούτα και λαχανικά κρατήθηκαν στο λιμάνι της Τζέντα για τελωνειακό έλεγχο.
Ο Φατίχ Σενέρ πρόεδρος του Συνδέσμου Διεθνών Μεταφορών σχολίασε ότι συνήθως αυτή η διαδικασία διαρκούσε μια η δυο μέρες ενώ τώρα συνεχίζεται για εβδομάδες. Όπως μάλιστα επιβεβαίωσε ο Μεχμέτ Γκουζελμανσουρ μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλλει ένα είδος μυστικού εμπάργκο».
Την ίδια ώρα μειώθηκε ο αριθμός των Σαουδάραβων τουριστών προς την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατά 15%, ενώ πριν λίγο καιρό το Υπουργείο Εξωτερικών του Ριαντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία στην οποία αναφέρει «καλούμε τους πολίτες που θέλουν να επισκεφτούν τουρκικές πόλεις να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς υπάρχουν συνεχή περιστατικά κλοπών».
Τέλος, ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέλει με κάθε τρόπο να αποκλείσει την Τουρκία από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «το Ριάντ θεωρεί πια την Τουρκία εχθρό και την έχει στην ίδια κατηγορία με το Ιράν και το Σουδάν» (https://www.liberal.gr/world/to-mustiko-schedio-tis-saoudikis-arabias-na-isongonatiseisin-tin-tourkia/262477?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery).
Στην Αλβανία, μια Γερμανική «βόμβα» δόθηκε στον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα από Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι η Αλβανία, βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας (https://www.in.gr/2019/08/13/economy/germaniki-vomva-ston-rama-sta-prothyra-xreokopias-alvania/).
Συγκείμενα, ο ανώτατος σύμβουλος του γερμανικού κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Μάρτιν Χέντζε, δηλωσε ότι: Η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση παρόμοια με τις πυραμίδες του 1997 και το κράτος στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
«Η Αλβανία δεν θα λάβει έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (με την ΕΕ) στις 18 Οκτωβρίου, σε αντίθεση με τα Σκόπια που έχουν διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις» πρόσθεσε ο Χέντζε.
Ο ίδιος έκρινε, επίσης, ότι «η Αλβανία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της ΕΕ και ο τρόπος διακυβέρνησης καθώς και η πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα δεν υπόσχεται τίποτε για την εν λόγω ημερομηνία». 
Ο Χένζε προειδοποιεί την Αλβανία ότι σύντομα δεν θα έχει την ικανότητα να πληρώσει τους μισθούς στο δημόσιο και, όπως είπε, θα επέλθει οικονομική καταστροφή.
Ο ανώτατος σύμβουλος του CDU, του κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάσταση αυτή στον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο οποίος ακολουθεί ναρκο-κρατική πολιτική.
Τα κρατικά ταμεία έχουν αδειάσει και ο συνεχής δανεισμός για την εξόφληση του χρέους θα οδηγήσει την οικονομία σε κατάρρευση.
Στη Γερμανία δεν υπάρχουν εξωφρενικές τιμές των 20 εκατομμυρίων ευρώ ανά χιλιόμετρο, αν και οι δρόμοι έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές, με πολλές επαγγελματικές ρυθμίσεις και το κόστος είναι αρκετές φορές φθηνότερο τόσο για την οδοποιία όσο και για συναφή έργα, τόνισε ο Χένζε.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο Μάρτιν Χένζε, είπε ότι το CDU και η γερμανική κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τις εξελίξεις στην Αλβανία.
Ο ίδιος δήλωσε, μάλιστα, ότι υποστηρίζει τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος έχει τη στήριξη του Βερολίνου για το πρόγραμμά του που αναφέρεται στην καταπολέμηση των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, στον εντοπισμό των κρυμμένων λογαριασμών και στην υπόσχεση για την τιμωρία των υπευθύνων της διαφθοράς στην χώρα.
Στην Τουρκία, την ίδια χρονική περίοδο, μπορεί όλα τα οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας να βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά εσχάτως η τουρκική λίρα δείχνει ιδιαίτερες αντοχές, χωρίς πολλοί αναλυτές να φαντάζονταν το λόγο, την στιγμή μάλιστα που ο μέχρι πρότινος υποστηρικτής και χρηματοδότης της χωράς αυτής, το Κατάρ, έχει αρχίσει να αποσύρει χρηματικά κεφάλαια από την τουρκική οικονομία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες οφείλεται στο ότι η Κίνα δάνεισε την Τουρκία 1 δισ. δολάρια προκειμένου να στηρίξει το νόμισμά της λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Όπως αναφέρεται, η Τουρκία έλαβε περίπου 1 δισ. δολάρια αξίας από τα κρατικά funds της Κίνας, βάσει συμφωνίας ανταλλαγής (swap) που χρονολογείται από το 2012.
Τα κεφάλαια ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, τον Τ. Erdogan. Η εισροή αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής λιρών-γουάν με το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το ερώτημα τώρα είναι το αντάλλαγμα που έδωσε ο Erdogan στην Κίνα. Με το ΝΑΤΟ να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, η «φιλική χειρονομία» από την Κίνα φαίνεται ότι δεν θα τύχει ιδιαίτερης υποδοχής από τους Δυτικούς (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%bc%ce%b5-1-%ce%b4%ce%b9%cf%83-%ce%b4%ce%bf%ce%bb-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%8e%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bb%ce%af.html).
Και όλα αυτά την στιγμή που πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν,  αν χάσει την εξουσία στην Τουρκία, θα πάει κατευθείαν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, εάν ο φάκελος της Συρίας και ο προσωπικός ρόλος του ίδιου σε αυτόν (https://slpress.gr/snews/kateytheian-gia-to-diethnes-dikastirio-o-erntogan-an-anoixei-o-fakelos-syria/).
Παράλληλα, η Τουρκία δημιουργεί νέες στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/blog-post_470.html), όπως έχει ήδη και στην Σομαλία, ενώ την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι μπήκαν Ανατολικά του Ευφράτη για πρώτη φορά μετά το 1923, με στόχο να εκτοπίσουν το 90% των Κούρδων της περιοχής αυτής (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/08/1923-90.html).
Και παράλληλα, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει εκτός από τις περιοχές αυτές, στρατιωτική βάση και στην Λιβύη (https://www.defence-point.gr/news/livyi-toyrkiki-aeroporiki-vasi-to-aerodromio-tis-misrata), προκειμένου να βοηθήσει την φιλοισλαμιστή κυβέρνηση της Τρίπολης του Σάρατζ στον αγώνα της ενάντια στον Στρατάρχη Χάφταρ, όπως ακριβώς είχε πράξει κατά των Ιταλών τα έτη 1911-1913 στην ίδια χώρα (http://alophx.blogspot.com/2019/07/blog-post_3.html).
Στην Συρία, μία τουρκική στρατιωτική φάλαγγα δέχθηκε επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς ένα από τα παρατηρητήριά της στην βορειοδυτική Συρία», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και 12 άλλοι τραυματίσθηκαν.
Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια παραβίαση των συμφωνιών και της συνεργασίας με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πρόσθεσε πως η Ρωσία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη φάλαγγα.
«Καταδικάζουμε δριμύτατα αυτή την επίθεση, που έρχεται σε αντίφαση με τις υφιστάμενες συμφωνίες, τη συνεργασία και τον διάλογο με τη Ρωσία», αναφέρεται στην δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
«Μια τουρκική στρατιωτική φάλαγγα δέχθηκε σήμερα επίθεση ενώ κατευθυνόταν προς ένα από τα παρατηρητήριά της στη βορειοδυτική Συρία», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας πως από την αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και 12 άλλοι τραυματίσθηκαν.
Το υπουργείο ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε πως η επίθεση αυτή ήταν μια παραβίαση των συμφωνιών και της συνεργασίας με τη Ρωσία, τον ισχυρότερο σύμμαχο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πρόσθεσε πως η Ρωσία είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τη φάλαγγα.
«Καταδικάζουμε δριμύτατα αυτή την επίθεση, που έρχεται σε αντίφαση με τις υφιστάμενες συμφωνίες, τη συνεργασία και τον διάλογο με την Ρωσία», αναφέρεται στη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας (https://www.zougla.gr/kosmos/article/tourkiko-fiasko-sti-voria-siria, https://www.zougla.gr/kosmos/article/rosi-vomvardisan-tourkiki-falaga-sti-siria, https://www.zougla.gr/kosmos/article/rosika-souxoi-anaxetisan-tourkika-f-16-sti-siria).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έλεγχο στα ξένα κινούμενα σχέδια που μεταγλωττίζονται στα τουρκικά άρχισε να κάνει η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, καθώς φαίνεται να εκτιμά πως ορισμένα από αυτά ενθαρρύνουν επιθετική συμπεριφορά σε παιδιά.
Το γεγονός πως η Τουρκία θέλει να έχει έναν έλεγχο σχετικά με το τι εικόνες βλέπουν τα παιδιά της δεν είναι παράξενο. Μάλλον κάθε κράτος θα έπρεπε να έχει αρμόδιους για την διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων και εκτός των σχολείων. Το παράξενο είναι πως μέσα στα κινούμενα σχέδια που προσπαθεί να λογοκρίνει είναι ο Bugs Bunny, τα Χελωνονιτζάκια και ο Ποπάυ!
Στο τελευταίο τεύχος του μηνιαίου περιοδικού της Aile (Οικογένεια), υποστηρίζεται η άποψη ότι κάποια καρτούν και οι ιστορίες τους εμπνέουν την ιδέα ότι «όλα είναι δίκαια στην επιδίωξη της νίκης επί του κακού».
Σύμφωνα με την Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων «αυτοί οι χαρακτήρες ανταμείβονται μετά από πράξεις βίας, που οδηγούν τα παιδιά στο συμπέρασμα ότι η βία είναι αποδεκτή».
Το περιοδικό υποστηρίζει ακόμη ότι ορισμένα κινούμενα σχέδια έρχονται σε αντίθεση με τα «εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα».
Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, η οποία εισπράττει τεράστια κονδύλια χρηματοδότησης , είναι υπό τον άμεσο έλεγχο του Ερντογάν (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%be%ce%ad%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b5-%cf%80%ce%ac%ce%bb%ce%b9-e%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%cf%8e.html).
[Ο δε Ερντογάν παράλληλα από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η πτώση των ισλαμικών Αραβικών καθεστώτων που ήλθαν στην εξουσία μέσω της «Αραβικής Άνοιξης» (http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html), και η επάνοδος στρατιωτικών κοσμικών καθεστώτων στις χώρες αυτές, είναι μία «Νέα Αραβική εξέγερση αλλά Λόρενς» στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_36.html), η οποία όπως τότε έχει ως σκοπό και πάλι την περικύκλωση και τον διαμελισμό της Τουρκίας, με την συμμαχία και πάλι της Δύσης].
Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι «φίλοι μας» οι Άραβες και ο μουσουλμανικός κόσμος, υιοθέτησαν, «τιμώντας» με τον τρόπο αυτό τη (δήθεν) «φιλία τους προς εμάς», όλη την ακραία ατζέντα της τουρκικής πολιτικής στην Θράκη, καθώς και των διεκδικήσεων των ακραίων ριζοσπαστικών κύκλων της μειονότητας.
Αυτό το έπραξαν με τον επικυρώσουν το ψήφισμα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) με τίτλο «Η Κατάσταση της Τουρκικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στην Δυτική Θράκη και του Μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα».
Το ψήφισμα εκδόθηκε στην Υπουργική Συνάντηση του OIC τον Μάρτιο και επιβεβαιώνεται σε κάθε συνάντηση του σημαντικού αυτού οργανισμού, και αναθέτει μάλιστα στον Γ.Γ. του να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να υποβάλει τακτικές Εκθέσεις.
Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση της Αθήνας ώστε στις επαφές που έχουν υπάρξει με τον OIC να δοθούν απαντήσεις και να συμπεριληφθούν έστω και ως παράρτημα οι ελληνικές θέσεις για τα ζητήματα που εγείρονται και αποτελούν απλή αντιγραφή και αναπαραγωγή των τουρκικών θέσεων.
Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι οι « Μουσουλμάνοι στην Ελλάδα γενικώς και ειδικά η Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη και ο μουσουλμανικός πληθυσμός στα Δωδεκάνησα είναι αναπόσπαστο μέρος του Μουσουλμανικού κόσμου».
Και γίνεται επίκληση του καταστατικού χάρτη του OIC των διεθνών συμφωνιών για ανθρώπινα δικαιώματα και «κυρίως της Συνθήκης της Λοζάνης, η οποία εγγυάται τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη της Ελλάδας, βάσει της οποίας έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν μητρική τους γλώσσα, δηλαδή Τουρκικά, και να εξασκήσουν τις θρησκευτικές τους λειτουργίες».
Με την επίκληση και των πολυμερών συμφωνιών και συμβάσεων που η Ελλάδα είναι μέρος η OIC:
-Καλεί την Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και της ταυτότητας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας που απορρέει από τις διμερείς και διεθνείς συμφωνίες.
-Ζητεί ξανά από την Ελλάδα να αναγνωρίσει τον αιρετό Μουφτή της Ξάνθης και της Κομοτηνή ως τον επίσημο Μουφτή.
-Καλεί την Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των Βακουφίων από την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, με στόχο τη διασφάλιση της αυτοκυβέρνησής τους.
-Τονίζει την ανησυχία του για την πρακτική της Ελλάδας όσον αφορά τον διορισμό 240 ιεροδιδασκάλων παρά τις αντιδράσεις της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας. 
-Προτρέπει την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας.
-Παροτρύνει για άλλη μια φορά την Ελλάδα να αποκαταστήσει τα δικαιώματα της ιθαγένειας δεκάδων χιλιάδων μελών της τουρκικής μειονότητας, τα οποία αφαιρέθηκαν από την ιθαγένεια του άρθρου 19 του νόμου περί ελληνικής ιθαγένειας αριθ. 3370/1955 
-Επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα και επείγοντα μέτρα, σε συνεννόηση με την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα, για να αντιμετωπίσει τα εκπαιδευτικά τους ζητήματα τα οποία συνδέονται επίσης άμεσα με την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην οποία ζουν.
-Χαιρετίζει την συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2015 και ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας και της ευμάρειας της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα.
-Χαιρετίζει το άνοιγμα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 ενός «προγράμματος ισλαμικών μελετών» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 
-Λαμβάνει υπόψη τη στήριξη που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Al-Azhar σε θρησκευτικά θέματα και θρησκευτικές σχολές μουσουλμάνων στην Ελλάδα. 
-Καλεί τον Γενικό Γραμματέα να επαναλάβει το διάλογο και τη συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της ευημερίας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, ιδίως της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας και του μουσουλμανικού πληθυσμού στα Δωδεκάνησα.
-Ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα να παρακολουθήσει την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος και να υποβάλει σχετική έκθεση στην 47 η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών.
Η Ελλάδα παρουσιάζεται έτσι με μελανά χρώματα σε επίσημα κείμενα ενός σημαντικού οργανισμού με 57 κράτη μέλη και είναι χαρακτηριστικό ότι το ψήφισμα για την Ελλάδα είναι στην ίδια ενότητα με τα ψηφίσματα για την κατάσταση των μουσουλμανικών κοινοτήτων σε Νότιες Φιλιππίνες και Μυανμάρ και των Τατάρων στην Κριμαία (https://www.liberal.gr/diplomacy/meionotiko-zitima-se-thraki-dodekanisa-stin-atzenta-tis-islamikis-diaskepsis/262769).
[Μέσω αυτού του ψηφίσματος στον Οργανισμό της ισλαμικής συνδιάσκεψης, υποστηρίζονται από αυτόν τα ιστορικά ψευδή, καθώς και τα επεκτατικά και έκνομα σχέδια αυτού της Τουρκίας εις βάρος της πατρίδας μας, αλλά και όλης της ΕΕ (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/08/blog-post_11.html), και κυρίως του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας που κρύβονται πίσω από την χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού, καθώς και της τρομοκρατικής οργάνωσης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/799162_eyropi-me-gorgoys-rythmoys-i-islamopoiisi-toyrkia-maroko-kai)].
Σύμφωνα δε με Σερβικά ΜΜΕ 2000000 έδωσαν οι Σκοπιανοί (με την βοήθεια των Κοτσοβαίων) σε Έλληνες πολιτικούς για να τους εξαγοράσουν, έτσι ώστε αυτοί να δεχθούν την επαίσχυντη και παντελώς προδοτική δήθεν «Συμφωνία των Πρεσπών».
Το «μαύρο» χρήμα στα Βαλκάνια πάντα είχε ιδιαίτερη σημασία και έτσι η σερβική εφημερίδα  BLIC (Μπλιτς), η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές προχωράει σε μια αποκάλυψη που πρέπει να διερευνηθεί καθώς αναφέρει πως ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι είναι στενοί συνεργάτες.
Οι ίδιοι έχουν επιπλέον συμφωνήσει να ελέγχουν από κοινού τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις των Σκοπίων και του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και να δημιουργήσουν μαύρα κονδύλια που θα χρησιμεύσουν για τη δωροδοκία πολιτικών.
Ο Ζάεφ και ο Χαραντινάι δεν είχαν σχέσεις μόνο ως πρωθυπουργοί, αλλά διατηρούν και προσωπικές σχέσεις. Επιπλέον, τα αδέλφια τους τους, ο Βίτσε Ζάεφ και ο Νταούτ Χαραντινάι, έχουν επίσης συναντηθεί επανειλημμένως, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή της Πρίστινα.
Το ζήτημα των σχέσεων Σκοπίων-Κοσόβου και των πρωθυπουργών Ζάεφ και Χαραντινάι έχει ανοίξει μετά την πρόσφατη σύλληψη του μέλους του UCK Τομόρ Μορίνα σε σκοπιανό έδαφος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τη Σερβία, με βάση τις καταθέσεις 200 Σέρβων μαρτύρων εις βάρος του Χαραντινάι για εγκλήματα πολέμου.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 19 Ιουλίου 2019, ο Χαραντινάι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία του Κοσόβου, αφού προσήχθη για να ανακριθεί από τον ειδικό ανακριτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ο Κοσοβάρος ηγέτης δήλωσε τότε ότι «δε θα μπορούσε να είναι πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και συγχρόνως ύποπτος».
Όσο ο Χαραντινάι ήταν πρωθυπουργός πάντως, είχε συμφωνηθεί να δημιουργηθούν μαύροι πόροι για να δωροδοκηθούν πολιτικοί στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, ώστε να περιοριστούν τα εμπόδια που τα Σκόπια αντιμετωπίζουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Αυτό είναι σημαντικό και για τους Αλβανούς που ελέγχουν μέρος της κυβέρνησης στα Σκόπια, αναφέρει μια πηγή της BLIC.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, κάποια στιγμή οι διπλωματικές αρχές των Σκοπίων έλαβαν 2.000.000 ευρώ με τελικό προορισμό μεμονωμένους Έλληνες πολιτικούς, αποστολή των οποίων θα είναι να ενημερώσουν ολόκληρη την ΕΕ ότι δεν έχουν τίποτα εναντίον της εισόδου του κράτους των Σκοπίων στην ΕΕ.
Οι συμφωνίες που έκαναν ο Χαραντινάι και ο Ζάεφ δεν σχετίζονται μόνο με επιχειρήσεις, αλλά και με τους στρατιωτικούς σε Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο. 
Συμφωνήθηκε αφενός να χρηματοδοτηθούν Σκοπιανοί αξιωματικοί αλβανικής εθνικότητος για να πάνε στο Κοσσυφοπέδιο και από την άλλη να εκπαιδευθούν αξιωματικοί του στρατού του Κοσσυφοπεδίου στην Ακαδημία των Σκοπίων. Κάποια από τα χρήματα έχουν διακινηθεί μέσω συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γράφει η BLIC (https://www.pronews.gr/kosmos/valkania/795796_servika-mme-2000000-edosan-oi-skopianoi-se-ellines-politikoys-gia-na-toys).
Παράλληλα, η Ιταλική εφημερίδα «La Verita», φιλοξενεί βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο δείχνει την υλοποίηση σχεδίου εκατομμυρίων ευρώ από Βερολίνο και Σόρος για την άνοδο στην εξουσία του Ζάεφ, προκειμένου να αποκτήσουν τα Σκόπια το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και να δοθεί η μακεδονική υπηκοότητα στους Σκοπιανούς και να τους αναγνωριστεί η μακεδονική γλώσσα. 
Τα δύο πρώτα είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση Τσίπρα να εκχωρηθούν. Το μόνο που έπρεπε να συμφωνήσει ο Ζάεφ ήταν να προστεθεί ο προσδιορισμός «Βόρεια» στην «Μακεδονία» όπως αυτοχαρακτηριζόντουσαν μέχρι τότε τα Σκόπια (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/syriza/796048_vinteo-ntokoymento-pos-verolino-tsoros-estisan-tin-anagnorisi-ton).
Την ίδια περίοδο, νέα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της πατρίδας μας αποτελεί ο τετραπλασιασμός των μεταναστών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα ελληνικά νησιά. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δέχεται απειλές από τους γείτονες, η αύξηση των ροών προκαλεί αυξημένη ανησυχία. Είναι έτοιμη η νέα ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επαρκώς μια τέτοια κρίση;
Μέσα σε μόλις 3 μέρες το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 395 (!) μετανάστες. Δεκατέσσερα δύσκολα περιστατικά σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Φαρμακονήσι και Κω κλήθηκαν να διαχειριστούν οι λιμενικοί μέσα στο Σαββατοκύριακο, φανερώνοντας τη νέα διαμορφούμενη κατάσταση: την έκρηξη στις προσφυγικές ροές.
Στις 31 Ιουνίου οι μετανάστες στην χώρα ανέρχονταν σε περίπου 80.000 άτομα, ενώ πλέον αγγίζουν τις 90.000. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 11 Αυγούστου οι μεταναστευτικές ροές έχουν διπλασιαστεί και τις τελευταίες 10 ημέρες τετραπλασιαστεί σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018. Συγκεκριμένα, έχουν φτάσει διά θαλάσσης 7.161 άτομα, όταν το περσινό διάστημα είχαν διασωθεί 3.203.
«Αυτή την εβδομάδα έφτασαν 1.570 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, μια αύξηση από το τελευταίο διάστημα των 1.289 αφίξεων της προηγούμενης εβδομάδας (σ.σ.: 29 Ιουλίου με 4 Αυγούστου) και από πέρυσι 479 αφίξεις κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις αυτή την εβδομάδα ήταν 224, σε σύγκριση με 184 την προηγούμενη εβδομάδα. 
Περίπου 21.300 πρόσφυγες και μετανάστες διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειονότητα του πληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου προέρχεται από το Αφγανιστάν (42%), τη Συρία (11%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (10%). Περίπου το 17% των παιδιών είναι ασυνόδευτα, κυρίως από το Αφγανιστάν», αναφέρει στο πληροφοριακό δελτίο η Υπατη Αρμοστεία.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος είναι η μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από τα κέντρα φιλοξενίας στην τουρκική ενδοχώρα προς τα παραλία. Ήδη οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 330 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο. Η Ακτοφυλακή στην περιοχή Κιουτσούκουγιου της δυτικής επαρχίας Τσανάκαλε ανέφερε πως πραγματοποίησε επτά επιχειρήσεις προκειμένου να συλλάβει μετανάστες που επιχειρούσαν να κάνουν το ταξίδι από το βράδυ του Σαββάτου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργούς Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια». Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται και στις τελευταίες αφίξεις στο νησί καθώς μέσα σε 7 μέρες έφτασαν 722 μετανάστες.
Ο αναπληρωτής υπουργός άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση καθώς «είχε χαμηλή απόδοση στο θέμα των επιστροφών», αλλά και στην Τουρκία που «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της».

Τον Ιούλιο επιστράφηκαν μόλις 7 άτομα, ενώ από την αρχή του έτους 86 άτομα, σε μία συνεχομένη αρνητική πορεία. Το 2018 οι επιστροφές ήταν 322 και το 2017 683.
«Η πλειονότητα αυτών που επέστρεψαν στην Τουρκία είναι πακιστανικοί υπήκοοι, 38% του συνόλου. Οι Σύροι αποτελούν το 18% του συνολικού αριθμού και ακολουθούν Αλγερινοί, Αφγανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί.
Συνολικά, 347 Σύροι έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέχρι σήμερα. Από όλους εκείνους που επέστρεψαν, το 45% δεν εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτηση για άσυλο ή να αποσύρει τη βούλησή του να υποβάλει αίτηση ασύλου ή να αποσύρει την αίτησή του για άσυλο στην Ελλάδα» αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.
Η «μαύρη» κηλίδα του προσφυγικού, τα ασυνόδευτα ανήλικα, παραμένει ανοικτή και επιδεινώνεται λόγω και της αύξησης στις ροές το τελευταίο διάστημα. Στο τέλος του Ιουλίου η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε αύξηση στα παιδιά που μένουν σε ακατάλληλες δομές σε σχέση με την τελευταία καταγραφή στις 15 Ιουλίου. 
Συγκεκριμένα, από τα 2.998 προσφυγόπουλα, τα 1.030 ζουν σε δομές φιλοξενίας, τα 520 σε ξενοδοχεία, τα 276 σε safe zone στα ανοικτά κέντρα κράτησης, ενώ σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προστατευτικής φύλαξης και στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας ζουν 1.172 παιδιά. Για 81 από αυτά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες απομάκρυνσής τους από τους ακατάλληλους χώρους διαμονής (https://www.pentapostagma.gr/2019/08/%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%86%cf%85%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%81%ce%bf%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1-%ce%b5%ce%bb.html).
Τον ίδιο μήνα, η νέα Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέλος στις δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε αλλοδαπούς, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός Κικίλιας δήλωσε: «Θα πληρώνουν και αυτοί κανονικά»!
Συγκεκριμένα, σε οριστική παύση κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης των αλλοδαπών στην Ελλάδα και συνακόλουθα της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού με τα σχετικά κονδύλια (τα οποία ανέρχονται σε περίπου 500 5κατ. ευρώ ετησίως) θα επέλθει με το σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων από τους μη Έλληνες υπηκόους που τις κρατικές υπηρεσίες υγείας.
«Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους», υπογραμμίζει σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Σε εγκύκλιο που απεστάλη στις Υγειονομικές Περιφέρειες αναφέρεται ότι όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών, οι οποίες καθίστανται ιατρικώς αναγκαίες ή επείγουσες κατά τη διαμονή αυτών στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν υπόψη τα κάτωθι:
- Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (.pdf), και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.
- Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του.
- Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή Ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών, οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
- Σε περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., τότε οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/797905_vkikilias-den-tha-plironoyn-pleon-oi-ellines-forologoymenoi-tis).
Τέλος τον ίδιο μήνα ανακοινώθηκε ότι την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες στον Στρατό Ξηράς, καθώς και την πρόσληψη 10.000 ΕΠΟΠ σε βάθος δεκαετίας για να κλείσουν οι «τρύπες», λόγω της υπογεννητικότητας και της μετανάστευσης που μαστίζει την Ελλάδα, μελετά η νέα κυβέρνηση του Μητσοτάκη (https://www.evros24.gr/ayxisi-thiteias-3-mines-ston-strato-xiras-kai-proslipsi-10-000-epop-se-vathos-dekaetias-gia-na-kleisoyn-oi-quot-trypes-quot/).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εξετάζει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
-Εναρμόνιση της στρατιωτικής θητείας στον στρατό ξηράς (σήμερα η διάρκειά της είναι 9 μήνες) με την διάρκεια της θητείας στο ναυτικό και την αεροπορία, που σήμερα είναι 12 μήνες.
-Πρόσληψη 10.000 ΕΠΟΠ, σε ορίζοντα δεκαετίας (χίλιους το χρόνο)
-Επιλεκτική στράτευση στα 18 έτη, με κίνητρο τη μειωμένη θητεία για όσους υπηρετήσουν πριν τις σπουδές τους. Η πολιτεία θα επιλέγει τις σχολές για τις οποίες θα ισχύει η συγκεκριμένη δυνατότητα.
-Εθελοντική στράτευση των γυναικών. Πλέον με τα σύγχρονα όπλα οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη μάχη για την υπεράσπιση της πατρίδος, μάλιστα εξετάζονται διάφορα μπόνους για όσες νέες επιλέξουν να στρατευτούν, μεταξύ των οποίων η παροχή “μπόνους” σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
-Μείωση των στρατοπέδων. Σήμερα μόνο ο στρατός ξηράς διαθέτει 1596 στρατόπεδα. Μόνο ένας νεοσύλλεκτος να πάει σε καθένα από αυτά, απαιτείται πάνω από τη μισή ΕΣΣΟ.
-Ρύθμιση του θέματος των ανυπότακτων, που σήμερα ανέρχονται περίπου σε 47.000, οι 30.000 εκ των οποίων είναι στο εσωτερικό. Μεταξύ των λύσεων που συζητούνται είναι και αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν υπηρετούν την θητεία.
Η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας όπως δεσμεύτηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες της προτάσεις το επόμενο διάστημα Κυριάκο Μητσοτάκη.
[Εδώ μπορεί να αναφερθεί, ότι υπήρχαν και από την Αρχαιότητα ακόμα άθεοι εθνοπροδότες και διεφθαρμένοι πολιτικοί, οι οποίοι ήθελαν την εξάπλωση της αθεΐας στην Ελλάδα, με καλύτερο παράδειγμα τους Αθηναίους Αλκμεωνίδες.
Συγκεκριμένα, οι Αθηναίοι Αλκμεωνίδες, η διάσημη, ανίερη και διεφθαρμένη οικογένεια μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών και εξουσιομανών πολιτικών, από την οποία κατάγονταν ο Περικλής (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_98.html), ήταν όπως λέγεται κατά την εποχή του Σόλωνα άθεοι και είχαν παρασύρει τότε και πολλούς Αθηναίους στις απόψεις τους κατά των 12 θεών του Ολύμπου (ήταν κάτι δηλαδή σαν τον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής).
Η καταστρεπτική πολιτική επιρροή τους εκείνη την περίοδο, όπως και η μάχη τους όμως έναντι των θείων, εξουδετερώθηκε τελικά από τον θεοσεβή Σόλωνα, χάρις στις συνετές και επιτυχημένες πολιτικές, κοινωνικές και ηθικές του ενέργειες].
Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο Αύγουστος του 2019, ήταν ένας μήνας πλούσιος σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία και θα επηρεάσουν σημαντικά την μοίρα του κόσμου μας, τα οποία θα πρέπει να προσέξουμε ως κράτος και να λάβουμε τα κατάλληλα μετρά για να αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε αυτά  να μην μας βρουν απροετοίμαστους και να μπορέσουμε με σωστή αντιμετώπιση και διαχείριση να ανορθώσουμε την πατρίδα μας, και να την φέρουμε εκ νέου σε μία νέα κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου