Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΑΛΙΦΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ


Η ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΙΣΛΑΜΙΚΩΝ ΧΑΛΙΦΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν κατά την διάρκεια της ιστορίας  συνέβη ίδρυση πολλών  ισχυρών Ευρωπαϊκών Αυτοκρατοριών οι οποίες ονομάστηκαν από τους ηγέτες τους Χαλιφάτα,  και οι οποίες  θεμελιώθηκαν μέσω της χρήσης απλή της βίας συνεχών βίαιων πολέμων, οι οποίοι ονομάστηκαν τζιχάντ (http://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html, http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html, http://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html).
Έτσι, μετά την ενοποίηση όλων των Αράβων από τον Μωάμεθ  τον έβδομο μετά Χριστόν αιώνα,  οι διάδοχοι αυτού Χαλίφες,  και  συγκεκριμένα  ο Αμπού Μπακρ,  ο Ουθμάν και ο Αλί, τον οποίων η ηγεσία ονομάστηκε ως τα τρία Χαλιφάτα του Ρασιντούν (https://en.wikipedia.org/wiki/Caliphate#Rashidun_Caliphs, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Caliphs#Ahmadiyya_Caliphate_(Non_Muslims)(1908–present)).
Αυτοί καταφέραν μετά από πολλές μάχες  να καταλάβουν την Περσία, μεγάλο μέρος της Ινδίας, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική, καθώς και Ισπανία στην Ευρώπη, ενώ μετά το θάνατο του Αλί,  ιδρύθηκε το νέο χαλιφάτο των Ομμευάδων.
Στην συνέχεια, αυτοί σχεδίαζαν  να εισβάλουν και να καταλάβουν το Βυζάντιο και από κει να επεκταθούν στην Ευρώπη. Όμως, όταν αυτό το σχέδιο δεν επετεύχθη, μετά τις μεγάλες ήττες τους στις δύο σημαντικές πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης, οι ίδιοι αποφάσισαν να προσπαθήσαν να επιτύχουν το σχέδιό τους αυτό από τα δυτικά.
Για τον λόγο αυτό προσπάθησαν σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ήττα τους Βυζαντινούς στην δεύτερη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης, να επιτεθούν από την Ισπανία την οποία κατείχαν προς την Γαλλία των Φράγκων, και αφού την καταλάβουν, στην συνέχεια να επεκταθούν και στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη και στην Ιταλία.
Αμέσως μετά, σκόπευαν να επιτεθούν στο Βυζάντιο, τόσο από την Δύση, όσο και από Ανατολικά, περικυκλώνοντας το και αφού το θέσουν μεταξύ σφύρας και άκμονος και από τις δύο πλευρές (Ανατολή και Δύση), στην συνέχεια να το κατακτήσουν και να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη την Αφρική την Ασία.
Όμως όλα αυτά τα σχέδια τους τελικά δεν κατάφεραν να τα πραγματοποιήσουν, αφού ως γνωστόν, οι Άραβες υπό την ηγεσία του Αμπντ Ραχμάν ηττήθηκαν από τον Κάρολο Μαρτέλο στην μάχη του Πουατιέ και τα σχέδιά τους για νέες κατακτήσεις ακυρώθηκαν τότε οριστικά.
Παρόλα αυτά, οι Άραβες δεν σταμάτησαν τους πολέμους ούτε με τους βυζαντινούς ούτε  και με τους Φράγκους για πολλούς ακόμα αιώνες.
Σταδιακά, χάρις στους  ηρωικούς αγώνες του Βυζαντίου, αλλά επίσης και λόγω των εμφυλίων πολέμων των Αράβων  μεταξύ τους, αυτοί αποδυναμώθηκαν σταδιακά  και διαχωρίστηκαν σε πολλά  ανεξάρτητα κράτη μεταξύ τους.
Πριν τα γεγονότα αυτά, είχε καταπέσει το χαλιφάτο των Ομμευάδων και την θέση του είχε πάρει το Χαλιφάτο των Αββασίδων οι οποίοι και αυτοί μετά από μία μεγάλη φάση ανόδου και επέκτασης ηττήθηκαν τελικά από τους Βυζαντινούς,
Στην συνέχεια, οι διάφοροι εμφύλιοι πόλεμοι, η διαφθορά και οι ήττες από το Βυζάντιο, αποδυνάμωσαν και αυτούς, με συνέπεια και το Χαλιφάτο αυτό να σπάσει σε πολλά μικρά κρατίδια.
Βέβαια το χαλιφάτο των Ομμευάδων  διατηρήθηκε στην Ισπανία (το μόνο μέρος που είχαν αυτοί πια στην κατοχή τους) για μερικούς ακόμη αιώνες,  μέχρι που και πάλι μία μοναδική μουσουλμανική δυναστεία, αυτή των Αλμοχάδων, οι οποίοι είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής, εισέβαλαν στην Ισπανία και ιδρύσαν εάν νέο Χαλιφάτο.
Αυτό διήρκησε μερικούς αιώνες, όμως στο τέλος και αυτό καταστράφηκε, από την επανάσταση των Αλμοραβίδων στην Βόρεια Αφρική, οι οποίοι κατέλαβαν την πρωτεύουσα του  και την διέλυσαν,  ενώ στην Ισπανία  λόγω της τυραννίας τους  εκδιώχθηκαν από τους επαναστατημένους μουσουλμάνους και Χριστιανούς ηγέτες της περιοχής.
Ένα νέο δε Χαλιφάτο ιδρύθηκε στην Βόρεια Αφρική και συγκεκριμένα στην Τυνησία,  ήταν το χαλιφάτο των Φατιμίδων, οι οποίοι όμως σε αντίθεση με τους Αββασίδες, δεν ήταν σουνίτες, αλλά σιίτες μουσουλμάνοι (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_78.html).
Σύντομα επεκτάθηκαν σε όλη την Βόρεια Αφρική, κατέλαβαν και μεγάλο μέρος της Αραβίας, την Παλαιστίνη και την Συρία, ερχόμενοι με τον τρόπο αυτό σε σύγκρουση με τους Αββασίδες Χαλίφες της Βαγδάτης.
Τελικά, διάφοροι ανεξάρτητοι Άραβες ηγέτες (κυρίως ο Σαλαντίν), καταφέραν να ρίξουν την δυναστεία των Φατιμίδων και να επιβάλλουν  ξανά στην Αίγυπτο το σουνιτικό Ισλάμ,  παρά τον πόλεμο που αυτοί είχαν παράλληλα  με τους Σταυροφόρους (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_12.html).
Παράλληλα, την ίδια περίοδο εισέβαλαν και κατέλαβαν όλη την Αυτοκρατορία των Αββασίδων οι Σελτζούκοι Τούρκοι, οι οποίοι ασπάστηκαν το σουνιτικό ισλάμ, αλλά σεβάστηκαν το αξίωμα του Αββασίδη Χαλίφη της Βαγδάτης, αναλαμβάνοντας όμως οι ίδιοι όλη την πολιτική εξουσία και  ανακηρυσσόμενοι Σουλτάνοι και αφήνοντας στον Χαλίφη μόνο την θρησκευτική εξουσία (http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/10/blog-post_687.html).
Και αυτοί στην συνέχεια ξεκίνησαν βίαιους πολέμους εναντίον του Βυζαντίου με στόχο να το κατακτήσουν κηρύσσοντας εναντίον του τζιχάντ, ενώ παράλληλα  πολεμούσαν και με τους Φατιμίδες της Αίγυπτου, δήθεν για λογαριασμό των Αββασίδων,  όμως στην πραγματικότητα για να καταλάβουν όλα τα εδάφη αυτών  και να ενοποιήσουν όλο τον μουσουλμανικό κόσμο υπό την ηγεσία τους.
Όμως ούτε αυτοί κατάφεραν να μακροημερεύσουν, αφού σύντομα εισέβαλαν στην περιοχή οι Μογγόλοι του Τζένκινς Χαν,  οι οποίοι διέλυσαν το Αββασιδικό Χαλιφάτο της Βαγδάτης, το οποίο στην συνέχεια  αναγκάστηκε να μεταβεί στο Κάιρο,  υπό την ηγεσία  και προστασία των Μαμελούκων αυτή την φορά (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BC/).
Λίγους όμως αιώνες αργότερα  εμφανίστηκαν στην περιοχή οι Οθωμανοί Τούρκοι, οι οποίοι κατέλαβαν και ενοποιήσαν τα πολλά  από τα διασπασμένα  Σελτζουκικά τουρκικά κράτη της Μικράς Ασίας, ενώ στην συνέχεια επιτέθηκαν ενάντια στο Βυζάντιο κηρύσσοντας και αυτοί εναντίον του όπως και οι Σελτζούκοι πριν από αυτούς τζιμάνη και καταλαμβάνοντας στην συνέχεια και πολλά εδάφη του.
Ακολούθως, οι ίδιοι επεκτάθηκαν και κατέλαβαν μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, απειλώντας μάλιστα με κατάληψη και την Δυτική Ευρώπη, η οποία όμως συσπειρώθηκε πολέμησε εναντίον τους σε πολλές μάχες, μέχρι που κατάφερε να τους εκδιώξει να σταματήσει οριστικά τα σχέδια που είχαν αυτοί για την πλήρη κατάληψη της από αυτούς μέσω της Τζιχάντ (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84/, http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html, http://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html).
Στην απόκρουση αυτών συνέβαλαν σημαντικά και Βαλκανικά Ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία μετά από πολλούς αιώνες πόλεμων, κατάφεραν δεν εκδιώξουν τους βαρβάρους και βίαιους Τούρκους τυράννους τους, να απελευθερωθούν, και να αποκτήσουν τα δικά τους ανεξάρτητα κράτη, μόνα τους, είτε με την βοήθεια  Μεγάλων Δυνάμεων,  όπως π.χ. των Ρώσων και των Δυτικών. 
Από τον 19ο Αιώνα ιδρύθηκε το χαλιφάτο του Σοκκότο στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Νιγηρία, το οποίο κατάφερε να επεκταθεί σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής Αφρικής,  όμως στο τέλος κατάληξη από την τότε  αποικιοκρατική κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας.
Υπήρξαν βέβαια και πιο μικρά και όχι οικουμενικά Χαλιφάτα μουσουλμανικό κόσμο, όπως ήταν  αυτά των Bornu and Songhai Empires, τα Ινδικά Χαλιφάτα,  το Χαλιφάτο του Ibn al-Zubayr, των Ahmadiyya,  καθώς και αυτό των Σαρίφ, τα οποία όμως έπαιξαν πολύ μικρό ρολό στην μουσουλμανική ιστορία και είχαν κυρίως τοπικό χαρακτήρα και σημασία (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Caliphs#Bornu_and_Songhai_Empires).
Τον ίδιο ακριβώς ρολό έπαιξε και το ισχυρό ισλαμικό κράτος που ίδρυσε και ο Μάχντι στο Σουδάν πριν αυτό καταλυθεί τελικά στην περίοδο της διακυβέρνησης από τους διάδοχους του, από τους Βρετανούς υπό την ηγεσία του ικανού και αδίστακτου στρατηγού Κιτσενέρ (https://en.wikipedia.org/wiki/Mahdist_State).
Τελικά το τελευταίο ισχυρό Οικουμενικό μουσουλμανικό Χαλιφάτο, αυτό των Οθωμανών Τούρκων, καταργήθηκε οριστικά το 1924 από τον Κεμάλ Αττατούρκ, ενώ από τότε δεν υπήρξε κάποιο Χαλιφάτο το στον μουσουλμανικό κόσμο, το οποίο να διεκδικεί  σε αυτόν  την πλήρη και Οικουμενική ηγεσία αυτού.
Για τον λόγο αυτό, τέσσερα μόλις έτη μετά την κατάργηση του Χαλιφάτου στην Τουρκία, ιδρύθηκε στην Αίγυπτο από τον Χασάν Αλ Μπανα η τρομοκρατική μουσουλμανική οργάνωση με την ονομασία «Μουσουλμανική Αδελφότητα», της οποίας ο κύριος στόχος είναι  να δημιουργήσει ξανά  ένα παγκόσμιο ισλαμικό χαλιφάτο και να ενοποιήσει όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου σε ένα  ενιαίο κράτος (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/05/blog-post_12.html).
Η τρομοκρατική αυτή οργάνωση υποστηρίχθηκε ανοιχτά τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά στην συνέχεια τις επόμενες δεκαετίες από τις κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας του Κατάρ, οι οποίες προσπάθησαν μέσω της χρήσης της οργάνωσης αυτής να αποκτήσουν πολιτικά ερείσματα σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.
Στην συνέχεια, όταν ξεκίνησαν τα γεγονότα της γνωστής σε όλους μας δήθεν «Αραβικής Άνοιξης» στον μουσουλμανικό κόσμο τα δύο αυτά κράτη συντέλεσαν σημαντικά στην άνοδο σημαντικών ουσιών σε αυτά.
Με στόχο να ενώσουν αυτά σε ένα ενιαίο μουσουλμανικό κράτος υπό την ηγεσία τους, στο όμως εν συνέχεια θα ενωθούν και όλα τα υπόλοιπα μουσουλμανικά κράτη της γης, στα οποία θα έχουν επικρατήσει ηγεσίες, οι οποίες μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. 
Στόχος της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, ήταν αυτά το κόμματα, αφού αναλάβουν την εξουσία στα κράτη αυτά, να τα ενοποιήσουν στην συνέχεια μεταξύ τους σε ένα ενιαίο κράτος υπό την ηγεσία τους. Και αμέσως μετά, οι ίδιοι να οικειοποιηθούν τους ορυκτούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό, τα εδάφη, καθώς και τα όπλα και πυρηνικά αυτών (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/05/blog-post_12.html).
Για τον λόγο αυτό, πέραν από άλλους σημαντικούς γεωπολιτικούς λόγους (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B4/), τα δύο αυτά κράτη χρηματοδότησαν τόσο με όπλα χρήματα αλλά και μισό μισθοφόρος τρομοκρατική οργάνωση του ISIS υπό την ηγεσία του Αμπού Μπακρ Μπαγκάντι.
Αυτός, κατάφερε να καταλάβει με τον στρατό του όλα εντάξει Συρίας και του Ιράκ  στην ανακήρυξη σε αυτά την ίδρυση ενός νέου παγκόσμιου ισλαμικού Χαλιφάτου  με πρώτο Χαλίφη του κράτους αυτού τον εαυτό του, παρόντας μάλιστα και νέο όνομα, το «Χαλίφης Ιμπραήμ» (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84%CE%B6%CE%B9/, https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BE%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84/, http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_30.html, http://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html, http://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html,).
Στο χαλιφάτο αυτό, δήλωσαν επίσης την πίστη τους πολλές τρομοκρατικές ισλαμικές οργανώσεις στην Υεμένη, στην Νιγηρία, την Λιβύη, το Σουδάν, την Σομαλία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονήσια, ενώ αυτό ίδρυσε και «παραρτήματα» του ακόμα και στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 
Τελικά όμως,  τα σχέδια των κυβερνήσεων αυτών των δύο κρατών απέτυχαν,  όταν λόγω της άγριας καταπίεσης των ισλαμιστών, οι λαοί πολλών Αραβικών κρατών επαναστατήσαν εναντίον τους, συνέβησαν στρατιωτικά και πολιτικά πραξικοπήματα, τα οποία οι Αραβικοί λαοί είδαν ως σωτήρια, ενώ συνέβησαν και εξωτερικές εισβολές που έριξαν από την εξουσία τα κράτη αυτά.
Και στο τέλος, εμπλέχτηκαν ενάντια στους ισλαμιστές η Ρωσία και οι ΗΠΑ, και οι Σαουδάραβες απειλήθηκαν από τις δεύτερες άμεσα με πόλεμο εάν δεν αλλάξουν άμεσα πολιτική (http://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html).
Έτσι, αυτοί συγκρουστήκαν με τους πρώην συμμάχους τους, το Κατάρ, και εγκατέλειψαν τους ισλαμιστές συμμάχους τους, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στο Κατάρ, το οποίο συμμάχησε εν συνέχεια με το Ιράν, αρνούμενο να υπακούσει τις ΗΠΑ (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83/).
Θα έχει άραγε στην συνέχεια και για το Χαλιφάτο του σχεδόν πλήρως πια κατεστραμμένου στρατιωτικά ISIS, η ιστορία στην συνέχεια την ίδια εξέλιξη όπως όλα τα προηγούμενα Χαλιφάτα; Δηλαδή την οριστική πτώση αυτού μετά από συντονισμένη επίθεσής όλων των εχθρών εναντίον του;
Δεν είναι καθόλου απίθανο, και για τον λόγο και μόνο η λήψη από μέρους της πατρίδας μας των κατάλληλων αποφάσεων και μέτρων θα εμποδίσει να μας απειλήσει μία τέτοια εξέλιξη, και στην συνέχεια αυτή να καταφέρει ακμάσει ξανά και να ευημερήσει παίρνοντας με επιτυχία των σκόπελο των πολλών, συνεχομένων και ιδιαίτερα επικίνδυνων γεωπολιτικών κίνδυνων που αυτή υφίσταται συνεχώς. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου