Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩNΙΚΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩNΙΚΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, ο Ρομπέν των Δασών, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά ακόμα και σε παγκόσμια κλίμακα.

Με βάση την ιστορία που λέγεται για αυτόν, ο Ρομπέν, ο οποίος ήταν εξαίρετος τοξότης, και κατοικούσε στο δάσος του Σέργουντ, μαζί με τα παλικαριά του, πολεμώντας τον άπληστο και κακό σερίφη του Νότινγκαμ, ενώ ο ίδιος παράλληλα, πολεμούσε την αδικία και έκλεβε χρήματα από τους πλούσιους για να τα μοιράζει στους φτωχούς.
Παράλληλα, ο Ρομπέν, ο οποίος είχε ευγενική καταγωγή, είχε πολεμήσει μαζί με τον Ριχάρδο τον Γ’ τον Λεοντόκαρδο στην τρίτη Σταυροφορία, επέστρεψε πριν από αυτόν στην Αγγλία, και εκεί πολέμησε τον κακό αδερφό του βασιλιά, τον Ιωάννη τον Ακτήμονα, ο οποίος ήθελε να του κλέψει τον θρόνο.
Παράλληλα, ο Ρομπέν των Δασών (το όνομα Ρομπέν, προέρχεται από το όνομα Ρόμπερτ), ήταν αυτός ο οποίος συνέλεξε τα λύτρα για την απελευθέρωση του αιχμάλωτου από τους Αυστριακούς Ριχάρδου, ενώ δεν παρέλειψε να ερωτευτεί και να παντρευτεί τελικά την όμορφη πριγκίπισσα Μάριον.
Αυτός είναι ο θρύλος του Ρομπέν των Δασών (Robin Hood ή Ρόμπιν Χουντ με Ελληνικά γράμματα). Ποσό αληθινός όμως είναι αυτός στην πραγματικότητα;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλά άτομα στην Αγγλία, σε διαφορετικές περιοχές που έφεραν το όνομα αυτό, τα οποία αναγκάστηκαν να βγουν στην παρανομία ή να γίνουν εχθροί τυραννικών μοναρχών για διάφορους λογούς.
Το πιο παλιό από τα άτομα αυτό, είναι ο Ορθόδοξος Αγγλοσάξονας πατριώτης Ρομπέν του Λόκσλεϋ (Ρομπέν των Δασών)», o οποίος μαζί με τον αδελφικό του φίλο, τον «Μικρό Ιωάννη» πολέμησαν κατά των Νορμανδών εισβολέων του Γουλιέλμου του Κατακτητή στην μάχη του Χέιστινγκς το 1066 μ.Χ.
Αμέσως μετά την ήττα των Σαξόνων στην μάχη αυτή, και τον θάνατο του τελευταίου Σάξονα βασιλιά της μέχρι τότε Ορθόδοξης Αγγλίας, Χάρολντ, ο Ρομπέν, μαζί με τον φίλο του Ιωάννη, καθώς και άλλους πατριώτες άρχισε έναν άγριο και επιτυχημένο ανταρτοπόλεμο κατά των Νορμανδών,
Αυτοί, σκλάβωσαν τον λαό της Αγγλίας, επέβαλαν με την βία τον φεουδαρχισμό στην χώρα, έσφαξαν τους Ορθόδοξους ιερείς, ενώ εξόντωσαν τους ευγενείς  και άρπαξαν τα κτήματα αυτών και του λαού.
Επίσης, οι Νορμανδοί  οι άρχισαν να επιβάλλουν με την βία τον καθολικισμό στην Αγγλία με τις ευλογίες και το λάβαρο του πάπα, ο οποίος ήθελε να μετατρέψει την Ορθόδοξη Αγγλία σε καθολική.

Όμως, μετά από μια μεγάλη νίκη του το 1089 μ.Χ. εναντίον των εισβολέων, ο Ορθόδοξος Ρομπέν κατέφυγε βαριά τραυματισμένος  σε ένα κοντινό μοναστήρι, ζητώντας βοήθεια μια καθολική Νορμανδή μοναχή, η οποια όμως τον άφησε να πεθάνει από αιμορραγία, προκειμένου να συμβάλει στην νίκη του παπισμού (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2015/11/blog-post_662.html).
Επίσης, υπήρχε ο βαρόνος Ρόμπερτ Ντέιβιλ (Deyville), ο οποίος πολέμησε  μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη (από κάποιους αυτός ήταν η έμπνευση του «Μικρού Ιωάννη»-Little John) τον 11ο αιώνα μ.Χ. τον ανίκανο βασιλιά Ερρίκο τον Γ’ στον δεύτερο πόλεμο των βαρονών, ενώ αργότερα πήραν χάρη και αποκαταστάθηκαν ξανά από τον βασιλιά. 
Ο επόμενος Ρομπέν, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία, είναι ένας ευγενής με τον Ρόμπερτ, ο οποίος πραγματικά συμμετείχε με τον βασιλιά Ριχάρδο στην τρίτη Σταυροφορία και ήταν αντίθετος με τον Ιωάννη τον Ακτήμονα, χωρίς όμως ούτε να διωχθεί, ούτε και να ξεκινήσει πόλεμο εναντίον του.
Πιο πολύ, μοιάζει στην ιστορία του Ρομπέν των  Δασών είναι ένας αγρότης του 13ου αιώνα μ.Χ. με το όνομα Ρόμπερτ Γκόντμπεργκ. Αυτός, είχε ως άντρο του το δάσος του Σέργουντ και μαζί με την συμμορία που ίδρυσε, διέπραττε πολλά εγκλήματα στην περιοχή αυτή, καθώς και τις γειτονικές επαρχίες.
Έτσι, αυτός και η συμμορία του, έκανε πολλές κλοπές, διαρρήξεις, έκλεβε ιερείς αλλά και τον απλό λαό, ενώ δολοφονούσε και λήστευε ταξιδιώτες. Τελικά, αυτός συνελήφθη από τον τότε σερίφη του Νότινγκαμ, Reginald de Grey και φυλακίστηκε στα υπόγεια του Αββαείου  Rufford.
Τελικά, κατάφερε να δραπετεύσει και κατέφυγε στο κάστρο του ιππότη Ριχάρδου Φόλιοτ (Richard Foliot), ο οποίος του προστάτεψε από τον σερίφη. Στην συνέχεια, ο σερίφης πολιόρκησε το κάστρο του Ριχάρδου, αλλά ο Ρόμπερτ κατάφερε και πάλι να διαφύγει.
Τελικά συνελήφθη ξανά και κρατήθηκε σε τρεις διαφορετικές φυλακές και τελικά στον Πύργο του Λονδίνου. Για την μετέπειτα τύχη του υπάρχουν δυο εκδοχές:
Η μια πως πέθανε στην φυλακή, και η άλλη ότι όταν ο βασιλιάς Εδουάρδος ο Α’ (ο κακός βασιλιάς της ταινίας Braveheart) γύρισε από τις Σταυροφορίες, του έδωσε χάρη και ο Ρόμπερτ επέστρεψε στα κτήματα και έζησε εκεί ήσυχα μέχρι τον θάνατο του.
Επίσης, υπήρχαν και άλλοι Ρομπέν, παράνομοι και αυτοί, οι οποίοι έγιναν για διάφορους λογούς παράνομοι τον 14ο αιώνα μ.Χ. Ο ένας ήταν ένας Ρομπέν των Δασών, αναφέρεται ότι έζησε στο Wakefield, ενώ ο άλλος λέγεται ότι ήταν μισθοφόρος και σωματοφύλακας του ανίκανου βασιλιά του Εδουάρδου του Β, του γιου του αδίστακτου βασιλιά της Αγγλίας, Εδουάρδου του Α’ του Μακρυπόδη (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BA/).

Εξίσου γνωστός είναι ο Ρομπέν του Σλιρενσεστερ, πρώην δουλοπάροικος ενός Ηγουμένου, ο οποίος σκότωσε και λήστεψε και σκότωσε έναν αριστοκράτη και στην συνέχεια βγήκε στην παρανομία, σχηματίζοντας συμμορία, ενώ επικηρύχτηκε από τον μισητό Υπουργό του κακού βασιλιά Ιωάννη του Ακτήμονα, τον Τζιρντ Ντι Άθι.
Ένας άλλος Ρομπέν, ήταν ένας ικανός τοξότης από το νησί Γουάιτ, ο οποίος φυλακίσθηκε το 1354, επειδή κυνηγούσε παράνομα στα βασιλικά κτήματα.
Τότε, είχε τεθεί σε ισχύ ο λεγόμενος δασικός νομός, σύμφωνα με τον οποίο στα βασιλικά δάση, επιτρεπόταν να κυνηγάει μόνο ο βασιλιάς, η οικογένεια του, οι αριστοκράτες και ο βασιλικός σερίφης.
Βέβαια, υπήρξαν στην συνέχεια και άλλοι Ρομπέν των Δασών, των οποίων δεν ήταν αυτό το κανονικό τους όνομα, αλλά ένα υποκοριστικό που έδωσαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, τόσο για να προστατέψουν την πραγματική τους ταυτότητα, όσο και για να τιμήσουν τον ηρώα τους.
Ουσιαστικά, η ιστορία του Ρομπέν, δεν είναι πάρα η ιστορία όλων των παραπάνω ιστορικών προσώπων, που όμως συνενώθηκαν όλες σε μια, ενώ και όλοι οι παραπάνω Ρομπέν, συνενώθηκαν σε ένα άτομο.
Όμως υπήρξαν και «Ρομπέν των Δασών» και σε άλλες εποχές.
Στην Αγγλία, γνωστός ως «νέος Ρομπέν των Δασών» είναι ο Άγγλος ληστής και φιλοβασιλικός James Hind (που ήταν απολυτά «τζέντλεμαν» και ευγενής με όσους λήστευε), ο οποίος πολέμησε τον εχθρό του βασιλιά Κάρολου του Α’, Όλιβερ Κρόμβελ και τελικά συνελήφθη και κρεμάστηκε, υστέρα από προσωπική διαταγή του ιδίου του Κρόμβελ.
Στην Ελβετία, ο αντίστοιχος μύθος, είναι αυτός του ικανού τοξότη, παράνομου και αντάρτη Γουλιέλμου Τέλλου, ο οποίος εξόντωσε τον τυραννικό αξιωματούχο των Αψβούργων, Albrecht Gessler.
Στην Ουκρανία, είναι αντίστοιχα γνωστός ο Ustym Karmaliuk, στην Λιθουανία διάσημος είναι ο Tadas Blinda, στην Ιρλανδία ο Redmond O'Hanlon, στην Σκωτία, ο Rob Roy MacGregor, στην Σλοβακία ο Juraj Janosik, στην Ιαπωνία ο Nakamura Jirokichi, στην Σκωτία ο Scotty Smith, στο Μεξικό ο Pancho Villa, στην Σικελία ο Salvatore Guiliano, ενώ στην Ινδία η Phoolan Devi  (https://www.pronews.gr/istoria/449448_oi-rompen-ton-dason-poy-perasan-stin-istoria-listes-poy-eginan-symvola-dikaiosynis).
Ακόμα και οι παλιοί αλλά και σύγχρονοι μαφιόζοι (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B5%CF%80/), ισχυρίζονται ότι είναι και αυτοί Ρομπέν, οι οποίοι παίρνουν χρήματα από κακούς ανθρώπους, καθώς και τι καταπιεστικό κράτος και τα δίνουν στον λαό, για τον οποίο υποτίθεται ότι «κόπτονται πολύ».

Στην Ελλάδα, είναι πολύ γνωστοί οι λεγόμενοι «ληστές των Ορέων» οι οποίοι άκμασαν στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821, και είχαν την συμπάθεια πολλών, μέχρις ότου η απαγωγή και βάναυση δολοφονία σημαντικών επιφανών ξένων αξιωματούχων εκ μέρους τους (στην λεγόμενη «σφαγή στο Δήλεσι»), έστρεψε την οργή του κράτους και των μεγάλων ξένων δυνάμεων εναντίον τους.

Παράλληλα, η πράξη τους αυτή, τους έκανε να χάσουν και το λαϊκό τους έρεισμα, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη πάταξη και καταστροφή τους (https://www.protothema.gr/stories/article/670988/i-listeia-stin-ellada-kata-ton-19o-aiona-/).
Όλοι οι παραπάνω, χαρακτηρίζονται ως «κοινωνικοί ληστές», γιατί μοίραζαν (υποτίθεται) αφιλοκερδώς τα χρήματα τους στους φτωχούς, βοηθούσαν και προστάτευαν τον απλό λαό από διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους.
 Ο δε αντίστοιχος Γεωργιανός μυθιστορηματικός «Ρομπέν των Δασών» Koba, ενέπνευσε αρχικά τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Ντουγκασβίλι, ο οποίος υιοθέτησε το όνομα αυτό σαν ψευδώνυμο, πριν προτιμήσει στην συνέχεια το Στάλιν, όταν άρχισε τις αιματηρές ληστείες και εγκλήματα του στον Καύκασο, στο όνομα των μπολσεβίκων του Λένιν (https://www.newsbeast.gr/portraita/arthro/1853602/o-pateroulis-iosif-stalin, https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%83-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4/). 
Στην εποχή μας, παρόμοια προσπάθεια να φανούν (τάχα) ως «Ρομπέν των Δασών», έκαναν οι γνωστοί σε όλους μας και διαβόητοι αδερφοί Παλαιοκώστα, Αυτοί, από τις ληστείες που διέπραξαν, έδωσαν ένα μέρος των χρημάτων τους σε ανθρώπους του λαού και ισχυρίστηκαν πως δρουν για το συμφέρον του ενάντια στο απολυταρχικό κράτος.
Μέσω δε των γνωριμιών που έκαναν στην φυλακή με Αλβανούς εγκληματίες, κατάφεραν να επιτύχουν εντυπωσιακές αποδράσεις από την φυλακή, με πιο γνωστή από όλες, αυτή με το ελικόπτερο.
Τέλος, από τους φανατικούς ήρωες αλλά «Ρομπέν των Δασών», πιο γνωστοί είναι ο Μεξικανός Ζορό, ο Hawkeye των κόμιξ της Marvel και κυρίως ο Green Arrow της τηλεοπτικής σειράς Arrow της DC.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα άραγε; Δηλαδή όλοι οι παραπάνω «Ρομπέν των Δασών», έδιναν όντως χρήματα (αν έδιναν) στον λαό επειδή τον συμπαθούσαν, τον συμπονούσαν και ήθελαν το καλό του;
Η αλήθεια είναι μάλλον λίγο διαφορετική. Έτσι, είναι άγνωστο αν οι πρώτοι Ρομπέν έδωσαν ποτέ χρήματα στους φτωχούς ή τους προστάτευσαν όπως λέει ο θρύλος (ενώ η φιγούρα της Μάριον είναι ανύπαρκτη ιστορικά).
Αν όμως όντως το έπραξαν, αυτό συνέβη διότι θα είχαν όφελος από αυτό. Συγκεκριμένα, μέσω της παροχής των χρημάτων, θα γίνονταν οι ίδιοι συμπαθείς στον λαό (όπως και με την προπαγάνδα, πως τάχα πολεμούν το καταπιεστικό κράτος για χάρη του).

Έτσι, οι συμπαθούντες και ευεργετούντες από αυτούς (συγγενείς που νοιαζόταν για αυτούς ή ξένοι), ως ανταπόδοση, θα τους παρείχαν κρησφύγετα για να κρυφτούν αφού ωφελούταν από αυτούς.
Επίσης, θα έδιναν λάθος πληροφορίες στις αρχές και δεν θα τους κάρφωναν, θα τους παρείχαν πληροφορίες για τις κινήσεις των αρχών, θα τους έδειχναν κρυφά μονοπάτια για να διαφεύγουν, ενώ παράλληλα, θα μπορούσαν από τους συμπαθούντες σε αυτούς να κερδίσουν νέα μέλη.
Ουσιαστικά, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, πάρα τους μύθους, οι περισσότεροι από τους υποτιθέμενους «Ρομπέν των Δασών», έδρασαν με ευτελή κίνητρα και λίγοι από αυτούς υπερασπίστηκαν τον απλό λαό από τυραννικούς κυβερνήτες (ή του έδωσαν χρήματα), αφού οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους ήταν στην πραγματικότητα τελείως διαφορετικές από τα συμφέροντα αυτού.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου