Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥΣ

 ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν η σύγχρονη ιστορία των κρατών του Ιράν και του Ιράκ παρουσιάζει πολλές και σημαντικές ομοιότητες σε σχέση με την πολιτική που αυτά διαμορφώσαν σε σχέση με τα δυτικά κράτη και το Ισραήλ.

Έτσι, στο Ιράκ, ανέλαβε το 1979 την εξουσία επισημά ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, εκδιώκοντας τον στρατηγό Μπακρ με πραξικόπημα και ξεκίνησε με το που ανέλαβε την εξουσία πόλεμο με το επαναστατικό Ιράν, στο οποίο μόλις είχε εγκαθιδρυθεί ισλαμικό καθεστώς χάρις στην ισλαμική Επανάσταση το ίδιο ακριβώς έτος στην χώρα αυτή.

Στην προσπάθεια του αυτή, είχε την υποστήριξη των πετρομοναρχιών του Κόλπου, οι οποίες φοβόνταν ότι η επιτυχής ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν μπορεί να «ενέπνεε» αντίστοιχα κινήματα για πτώση της μοναρχίας και εγκαθίδρυσης ισλαμικού καθεστώτος και σε αυτές, ειδικά όταν αυτές είδαν ότι παρά την βοήθεια που έδωσαν στον Χομεϊνί για να διώξει τον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ Παχλεβί, τον μονάρχη του Ιράν, ο Χομεϊνί δεν υποτάχτηκε σε αυτά, όπως τα κράτη του Κόλπου ήλπιζαν (http://alophx.blogspot.com/2017/09/isis.html).

Συνέπεια του γεγονότος αυτού, ήταν να καταφέρουν μεν χάρις στην ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν να ρίξουν οι σουνίτες πετρομοναρχίες του Κόλπου τον εχθρικό/απειλητικό για αυτές κοσμικό και αυταρχικό Ιρανό μονάρχη από την εξουσία, αλλά συνάμα, να πάρει την θέση του ένα ακόμα πιο απειλητικό και φανατικό σιτικό ισλαμικό καθεστώς.

{Κατά την διάρκεια δε της Γαλλικής, της Ρωσικής και της ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν, εκδιώχτηκαν ή αυτοεξορίστηκαν οι έμπειροι στρατιωτικοί αξιωματικοί αυτών ως πιστοί στους μονάρχες που εκδιώχτηκαν από τα κράτη αυτά, μέχρι να καταλάβουν οι νέοι ηγέτες την ανάγκη να έχουν εμπείρους αξιωματικούς για τον στρατό τους, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αξιόμαχος πριν τις επαναστάσεις αυτές και υστέρα από αυτές έπεσε σε ισχύ από τις διώξεις}.

Οπότε, βλέποντας ότι με το να υποστηρίξουν και να συμμαχήσουν προσωρινά τους ισλαμιστές στο κράτος αυτό κατά του εχθρούς τους Σάχη, αυτοί σύντομα στράφηκαν εναντίον τους (όπως ακριβώς έκαναν μετέπειτα και οι ΗΠΑ με τους ισλαμιστές, τους Άλμπαν και την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν ή το Ισραήλ με την Χαμάς στην Παλαιστίνη κατά των εχθρών τους (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/12/blog-post_275.html), δηλαδή την ΕΣΣΔ και την κοσμική Φάτσα) αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Και για τον λόγο αυτό, οι Άραβες μονάρχες χρηματοδοτήσαν αφειδώς τον Σαντάμ Χουσεΐν με δάνεια, όπλα και πετρέλαιο, ο οποίος είχε αποκτήσει ένα ισχυρό στρατό, προκειμένου να πολεμήσει το Ιράν και να ρίξει το νεόδμητο ισλαμικό καθεστώς του.

Ο Σαντάμ δέχτηκε, διότι φοβόνταν και αυτός ότι οι Ιρανοί εποφθαλμιούσαν τις σιιτικές περιοχές του Ιράκ (που αποτελούσαν και την πλειοψηφία του πληθυσμού του), τις οποίες καταπίεζε ο σουνίτης Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ (μέλος της σουνίτης μειοψηφίας στο Ιράκ) και παράλληλα φοβόνταν ότι το Ιράν θα χρηματοδοτούσε όπως επί Σάχη μία εξέγερση των Κουρδών εντός του Ιράκ.

Παράλληλα, ο Σαντάμ εποφθαλμιούσε τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, οι οποίες βρίσκονταν στο Νότιο τμήμα της χώρας αυτής, στο λεγόμενο Κουζεστάν, στο οποίο η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Αραβικής καταγωγής και ο Παναραβιστής Ιρακινός δικτάτορας ήθελε να ενσωματώσει μαζί με τα εδάφη τους στο κράτος του ως ομοφύλους του.

Για τους λογούς αυτούς (αλλά και για να φανεί ως «καλό παιδί» στην ΕΣΣΔ και στις ΗΠΑ οι οποίες φοβόνταν, η μεν πρώτη την εξάπλωση ισλαμικών εξεγέρσεων στα εδάφη τους και οι δεύτεροι ότι με τους ισλαμιστές δεν θα είχαν πια έναν πιστό σύμμαχο στην περιοχή όπως επί του Σάχη, αλλά έναν αντίπαλο), και συνάμα φοβούμενος ότι το Ιράν θα του επιτίθονταν πρώτα, το Ιράκ επιτέθηκε στο Ιράν.

{Και οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ προμήθευσαν το Ιράκ στον πόλεμο κατά του Ιράν με όπλα, τόσο συμβατικά, αλλά και βιολογικά και χημικά}.

Ακολουθήσε ένας άγριος πόλεμος των δύο αυτών κρατών, ο οποίο διήρκησε συνολικά οκτώ έτη (1980-1988) και είχε πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές, ενώ στον πόλεμο αυτόν, οι δύο εχθροί χτύπαγαν ο ένας τα πετρελαιοφόρα των άλλων.

Παραλύοντας την ροή του πετρελαίου παγκόσμια, κάτι που έκανε τελικά τις ΗΠΑ να παρέμβουν ένοπλα για να προστατεύσουν τα πετρελαιοφόρα τροφοδοσίας τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου ήταν να μην νικήσει κάνεις και στο τέλος αυτού οι δύο χώρες αυτές να επιστρεψουν στα αρχικά τους εδάφη.

Εν μέσω του πολέμου αυτού, το Ιράκ, το οποίο ήταν εχθρός του Ισραήλ και χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές οργανώσεις εχθρικές για αυτό εντός και εκτός αυτού (π.χ. την Αμπού Σαγιάφ ή την Φατάχ), προσπάθησε με αγορά πυρηνικού εξοπλισμού από την Γαλλία να κατασκευάσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρότι ισχυρίζονταν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είχε μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Η πολιτική αυτή τρόμαξε τους Ισραηλινούς, οι οποίοι τρέμοντας ένα πυρηνικό και εχθρικό για αυτούς Ιράκ αρχικά αρχίσαν τις δολοφονίες Ιρακινών και Γάλλων επιστημόνων που δουλεύαν στο πρόγραμμα αυτό, ενώ στην συνέχεια επιτέθηκαν επιτυχώς με αεροπλάνα στον Ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα Οσάκα το 1981 και τον κατέστρεψαν (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%83-%CE%B2%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%B9/), εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αυτός ήταν μόνο ένας σε ένα εύκολο ορατά σημείο.

Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, ο Σαντάμ ανέβαλε και τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει οριστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συλλογιζόμενος και το τεράστιο οικονομικό κόστος μίας εκ νέου αγοράς πυρηνικού αντιδραστήρα και εκπαίδευσης πυρηνικού προσωπικού.

Στην συνέχεια, έχοντας αποκτήσει πολλά χρέη στις Αραβικές μοναρχίες (και στο ΔΝΤ) από τα πολλά δάνεια που πηρέ για την απόκτηση οπλών στον πόλεμο με το Ιράν, αποφάσισε για να ξεχρεώσει να ζητήσει από το Κουβέιτ να ρίξει την παραγωγή του πετρελαίου του για να ανέβουν οι τιμές του, τα έσοδα του Ιράκ και αυτό να ξεχρεώσει.

Τότε, ο Σαντάμ άρχισε να πουλά «εθνικισμό» στους συμπατριώτες του και να τους θυμίζει ότι κάποτε το Κουβέιτ ήταν επαρχία του Ιράκ άρχισε να το απειλεί αρχικά φραστικά. Παράλληλα σε μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, όταν αυτός του έδωσε μία διφορούμενη απάντηση για το ενδεχόμενο να επιτεθεί στο Κουβέιτ, ο Σαντάμ την εξέλαβε ως έγκριση και προχώρησε στα σχέδια επίθεσης του.

Πράγματι έτσι συνέβη και σύντομα ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο κράτος αυτό και το κατέλαβε (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.htmlhttp://alophx.blogspot.com/2017/09/1831-1839.html ), δηλώνοντας ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα για την ένωση όλων των Αράβων και την υλοποίηση του οράματος του Παναραβισμού, ενώ λίγο μετά επιτέθηκε και προέλαυσε για λίγο εντός της Σαουδικής Αραβίας, από την οποία αποχώρησε όταν ηττήθηκε στις μάχες εκεί.

Στην συνέχεια, οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες το γεγονός της πτώσης του Ανατολικού μπλοκ, της ΕΣΣΔ, καθώς και των πολέμων που αρχίσαν στα κράτη που την αποτελούσαν (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html) και την ΕΣΣΔ να ασχολείται με τα γεγονότα αυτά, με έγκριση και του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, συγκρότησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό κατά του Ιράκ και του επιτέθηκαν στο Κουβέιτ και αφού πρώτα επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο στο Ιράκ.

Πράγματι, οι ΗΠΑ νίκησαν σύντομα το Ιράκ με τους συμμάχους τους στο Ιράκ και υπερφαλάγγισαν τα οχυρά και τον στρατό των Ιρακινών στο Κουβέιτ και περικύκλωσαν και διέλυσαν τον στρατό τους με αστραπιαία αιφνιδιαστική επίθεση τεθωρακισμένων, όπως ακριβώς έκαναν και στην Γραμμή Μαζικό και τον Γαλλικό στρατό οι Γερμανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόλα αυτά, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους δεν επιτέθηκαν στο Ιράκ για να καταλάβουν την πρωτεύουσα τους την Βαγδάτη, ενώ δεν ενίσχυσαν και μία εξέγερση των Κουρδών και Αράβων κατά του Σαντάμ Χουσεΐν και ο Ιρακινός δικτάτορας τις κατέπνιξε εύκολα και γρήγορα.

Σύντομα οι ηττημένοι Ιρακινοί επέστρεψαν στο κράτος τους και αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τον αφοπλισμό τους, όπως και τον έλεγχο πώλησης του πετρελαίου αυτού, προκειμένου να λαμβάνει το Ιράκ χρήματα μόνο για την αγορά τροφίμων και όχι για αγορά οπλών.

Παρόλα αυτά, το εμπάργκο αυτό σύντομα έσπασε και πολλά χρήματα εισέρρεαν στο Ιράκ και πλούτισαν τον Σαντάμ, την οικογένεια του και τους αξιωματούχους του, ενώ ο λαός του Ιράκ πέθαινε κατά δεκάδες χιλιάδες από το εμπάργκο των ΗΠΑ και της Δύσης.


Τελικά το 2003, οι ΗΠΑ, με την ψευδή κατηγορία του ότι το πεδινό Ιράκ είχε αποκτήσει παράνομα χημικά όπλα, και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, την άρνηση της Τουρκίας η οποία μόλις είχε αποκτήσει ισλαμική κυβέρνηση υπό τον Ερντογάν (και συμμετείχε κρυφά στο σπάσιμο του εμπάργκο στο Ιράκ πριν τον πόλεμο αυτό αλλά και μετά), του επιτέθηκαν και μετά από μερικούς μήνες εύκολων μαχών κατάφεραν να κατακτήσουν την χώρα αυτή και την πρωτεύουσα της την Βαγδάτη, σαν συνέχεια του πρώτου πολέμου του Ιράκ το 1991.

{Με την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν έπεσε συνάμα ένας Παναραβιστής ηγέτης και μαζί με αυτόν και η χρηματοδότηση πολλών Παλαιστινιακών ομάδων (π.χ. της Φατάχ), ενώ άρχισε και συστηματική αρχαιοκαπηλία από τις ΗΠΑ της πλούσιας αυτής ιστορικά και αρχαιολογικά περιοχής}.

Οι πραγματικοί λόγοι όμως που κατέλαβαν οι τότε ισχυρές οικονομικά ΗΠΑ το κράτος αυτό ήταν φυσικά άλλοι: Να ελέγξουν δηλαδή τα πετρελαϊκά του αποθέματα και να ακυρώσουν τα συμβόλαια αυτού με τις εχθρικές για τις ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία.

Για να δοκιμάσουν νέα όπλα και στρατιωτικές τεχνικές, να αποτρέψουν την αλλαγή πώλησης του πετρελαίου του Ιράκ από δολάρια σε ευρώ, να ελέγξουν τα ύδατα του Τίγρη και του Ευφράτη, να αναλάβουν Αμερικάνικες εταιρείες τα κερδοφόρα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αλλά και για να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην κρίσιμη γεωπολιτικά αυτή χώρα κατά των εχθρών τους (π.χ. το Ιράν).

Συνάμα, μέσω του ελέγχου του πετρελαίου του Ιράκ, θα έθεταν σε κίνδυνο την τροφοδοσία πετρελαίου της Κίνας, και συνάμα με την αύξηση της ροής του Ιρακινού πετρελαίου στην αγορά (με τον έλεγχο του θα ελέγχουν και τον ΟΠΕΚ).

Με τελικό αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές αυτού παγκόσμια και να χτυπηθεί με τον τρόπο αυτό η οικονομία και τα έσοδα της Ρωσίας, όπως και η ενεργειακή τροφοδοσία της Κίνας, της Ινδίας και της ΕΕ να τεθεί υπό την «ενεργειακή κηδεμονία» και την «καλή θέληση» των ΗΠΑ, με το Ιράκ, το οποίο διαθέτει τα τρίτα πιο σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.

Παρά την αρχική όμως αυτή επιτυχία των ΗΠΑ, η εισβολή των Αμερικάνων στο πολυάνθρωπο και με πολλούς νέους Ιράκ, οι παραστρατιωτικές ομάδες που είχε συστήσει ο Σαντάμ μαζί με τα εκατοντάδες χιλιάδες όπλα και πυρομανία που έκρυψε αυτός στην χώρα σε περίπτωση εισβολής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, κατάφεραν χάρις σε έναν επιτυχημένο ανταρτοπόλεμο (αλλά Βιετνάμ) να εκδιώξουν αυτούς από την χώρα το 2020.

Το Ιράν από την πλευρά του μετά την ισλαμική Επανάσταση το 1979,  ξεκίνησε σιγά, σιγά και αυτό την προσπάθεια του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, παρότι ισχυρίζονταν ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είχε μόνο ειρηνικούς σκοπούς.

Μαθαίνοντας από την καταστροφή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράκ από το Ισραήλ αποφάσισε να αναπτύξει πολλούς υπογείους και διεσπαρμένους σε διαφορά μέρη της χώρας πυρηνικούς αντιδραστήρες, έτσι ώστε να μην εύκολο ούτε να ευρεθούν, ούτε και να καταστραφούν όλοι εύκολα και ταυτόχρονα όπως στο Ιράκ.

Παράλληλα, προέβη στην αγορά πυρηνικού εξοπλισμού από την Ρωσία, την Κίνα, και την Βόρεια Κορέα και έστειλε σε αυτές επιστήμονες για να εκπαιδεύσει το επιστημονικό δυναμικό προσωπικό του Ιράν για την ανάπτυξη τόσο της Ιρανικής πυρηνικής τεχνολογίας, όπως επίσης και για την παραγωγή στρατιωτικού οπλισμού.

Ταυτόχρονα, το Ιράν αποφάσισε να αναδημιουργήσει την παλαιά και ισχυρή Περσική Αυτοκρατορία του, μέσω της προσπάθειας ένωσης όλων των σιιτικών κρατών της περιοχής υπό την ηγεμονία της Τεχεράνης (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_20.html, http://alophx.blogspot.com/2018/01/y.html), και για τον λόγο αυτό τις δεκαετίες που ακολουθήσαν συμμάχησε με την Συρία του Άσαντ, εξόπλισε την Χεζμπολάχ στον Λιβανό, την Χαμάς στην Παλαιστίνη, τους Χούτι στην Υεμένη, τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ, ακόμα και με το Κατάρ επιτυχώς (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html, http://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html).

Η επιτυχής αυτή επέκταση της Ιρανικής δύναμης που έφτασε μετά από πολλούς Αιώνες μέσω των συμμαχιών αυτών στην Μεσόγειο, τρόμαξε τόσο τους Ισραηλινούς, όσο και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου, οι οποίες έβλεπαν να περικυκλώνονται από όλες σχεδόν τις πλευρές (Βορρά, Ανατολή, Δύση και Νότο), από τους συμμάχους του Ιράν (Συρία, Ιράκ, Λιβανό, Δυτική Όχθη, Γάζα, Υεμένη, Κατάρ).

Για τον λόγο αυτό ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των πετρομοναρχιών να ρίξουν τον σύμμαχο του Ιράν Άσαντ στην Συρία και να επιβάλουν φιλικά σε αυτούς καθεστώτα σε Λιβανό, Ιράκ και Υεμένη, αποφάσισαν να συμμαχήσουν μυστικά λόγω αντιδράσεων από τους λαούς τους με το Ισραήλ και φυσικά τις ΗΠΑ για να καταστρέψουν τόσο το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όσο και την νέα Ιρανική Αυτοκρατορία στην Μέση Αναστολή.

{Και με τον τρόπο αυτό, το Ιράν να αναβάλει και τελικά να αναγκαστεί να εγκαταλείψει οριστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συλλογιζόμενος και το τεράστιο οικονομικό κόστος μίας εκ νέου αγοράς πυρηνικών αντιδραστήρων και εκπαίδευσης πυρηνικού προσωπικού, ειδάλλως θα αναγκαστούν και τα άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_69.html)}.

Για τον λόγο αυτό λέγεται ότι τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν δώσει ήδη άδεια όταν θα φτάσει η κατάλληλη στιγμή τα Ισραηλινά (ή/και τα Αμερικανικά) αεροσκάφη να διασχίσουν τον εναέριο χώρο των κρατών αυτών και να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, έτσι ώστε όπως έγινε το 1981 στο Ιράκ να καταστραφεί οριστικά το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Και παράλληλα, για να μην κινδυνεύουν οι πετρομοναρχίες του Κόλπου από ισλαμικές επαναστάσεις και πτώση των ιδίων ή από επαναστάσεις των καταπιεσμένων σιιτικών μειονοτήτων από στα κράτη αυτά (όπως κινδυνεύαν από τους Παναραβιστές κοσμικούς εθνικιστές παλαιοτέρα από πραξικοπήματα), θα προσπαθήσουν όλα τα κράτη αυτά να ρίξουν το ισλαμικό καθεστώς στο Ιράν.

{Επιπλέον το Ιράν, που είναι μεγάλος εχθρός του Ισραήλ χρηματοδοτεί τρομοκρατικές οργανώσεις εχθρικές για αυτό εντός και εκτός αυτού (π.χ. την Χαμάς ή την Χεζμπολάχ) και μία πιθανή πτώση του ισλαμικού καθεστώτος του θα οδηγήσει και στην διακοπή της χρηματοδότησης αυτών}.

Και για τον λόγο αυτό, οι Άραβες μονάρχες θα χρηματοδοτήσουν αφειδώς τις ΗΠΑ για να λάβει στρατιωτική δράση κατά του Ιράν με τελικό επιδιωκόμενο σκοπό  να ρίξει το ισλαμικό καθεστώς του κράτους αυτού.

Έτσι στις μέρες μας, οι όχι πια ισχυρές οικονομικά ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html), υπό τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσαν σε οικονομικό εμπάργκο στο Ιράν (όπως παλαιοτέρα με το Ιράκ), ενώ επιθυμούν έναν πόλεμο με το Ιρανό οποίος αναμένεται να φέρει χαοτικά αποτελέσματα στον κόσμο (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_6.html, https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84-2/ , https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%84/ ).

Μια τέτοια επίθεση μπορούν οι ΗΠΑ να την εξαπολύσουν στο Ιράν (με έγκριση και του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και ίσως με ψευδή κατηγορία σαν το Ιράκ το 2003), εκμεταλλευόμενες το γεγονός πιθανών (υποκινουμένων και μη) πολέμων που μπορούν να αρχίσουν στα κράτη γύρω από την περιφέρεια της Ρωσίας (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html) και έτσι η χώρα αυτή να ασχολείται με τα γεγονότα αυτά, και να μην μπορεί να επέμβει σε βοήθεια του Ιράν.

Φυσικά, οι πραγματικοί λόγοι που οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καταλάβουν το Ιράν,  είναι άλλοι: Να ελέγξουν δηλαδή τα πετρελαϊκά του αποθέματα και να ακυρώσουν τα συμβόλαια αυτού με τις εχθρικές για τις ΗΠΑ Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία.

Για να δοκιμάσουν νέα όπλα και στρατιωτικές τεχνικές (π.χ. μίνι τακτικά πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ σαν τον Β’ ΠΠ), να αποτρέψουν την αλλαγή πώλησης του πετρελαίου του Ιράκ από δολάρια σε ευρώ, να ελέγξουν τα ύδατα του Τίγρη και του Ευφράτη, να αναλάβουν Αμερικάνικες εταιρείες τα κερδοφόρα συμβόλαια ανοικοδόμησης του Ιράν, αλλά και για να αποκτήσουν στρατιωτικές βάσεις στην κρίσιμη γεωπολιτικά αυτή χώρα κατά των εχθρών τους (π.χ. το Ιράν).

Συνάμα, μέσω του ελέγχου του πετρελαίου του Ιράν, θα θέσουν σε κίνδυνο την τροφοδοσία πετρελαίου της Κίνας, και συνάμα με την αύξηση της ροής του Ιρακινού πετρελαίου στην αγορά (με τον έλεγχο του θα ελέγχουν και τον ΟΠΕΚ).

Με τελικό αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές αυτού παγκόσμια και να χτυπηθεί με τον τρόπο αυτό η οικονομία και τα έσοδα της Ρωσίας, όπως και η ενεργειακή τροφοδοσία της Κίνας, της Ινδίας και της ΕΕ να τεθεί υπό την «ενεργειακή κηδεμονία» και την «καλή θέληση» των ΗΠΑ, με το Ιράκ, το οποίο διαθέτει τα τρίτα πιο σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου παγκοσμίως.

{Μία δε πτώση των κρατών του Ιράν, του Ιράκ, της Συρίας ή της Τουρκίας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής να πέσουν υπό τον έλεγχο τους και να επιτύχουν μία περικύκλωση και απομόνωση Κατάρ και παράδοση αυτού που είναι οικονομικός τροφοδότες του Ερντογάν και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2019/05/blog-post_12.html) ή εισβολή σε αυτό (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/1831-1839.html, http://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html).

Το Ιράν όπως Ιράκ παλαιοτέρα βρίσκεται και αυτό σε μία λυκοσυμμαχία με τους Τούρκους, ενώ η Τουρκία προέβη και στην περίπτωση αυτή σε σπάσιμο του εμπάργκο των ΗΠΑ (όπως με Ιράκ) στο Ιράν και στην παράνομη πώληση πετρελαίου από την χώρα αυτή μέσω Τουρκίας, όπως έκανε ο Ερντογάν και στο Ιράκ.

Οπότε, είναι πιθανό, οι ΗΠΑ, αν ο Ερντογάν αρνηθεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν, να προβούν στην πτώση της ισλαμικής Τουρκίας και του Ερντογάν και την αντικατάσταση αυτού πιθανώς από τους κεμαλιστές, ίσως μετά από ένα οικονομικό κραχ στην Τουρκία ή στην ήττα αυτής (http://alophx.blogspot.com/2017/04/16-2017.html, http://alophx.blogspot.com/2018/07/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_17.html) σε πόλεμο (π.χ. με την Ελλάδα) και εξέγερση στρατού ή/και Κουρδών σαν Σαντάμ Ιράκ 1991)}.

Οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους μπορεί να μην επιτεθούν στο Ιράν για να καταλάβουν την πρωτεύουσα του την Τεχεράνη, ενώ μπορεί να ενισχύσουν και μία εξέγερση των Κουρδών, των Αζέρων και των Αράβων κατά του ισλαμικού Ιρανικού καθεστώτος.

Και ταυτόχρονα και μία «χρωματιστή επανάσταση» εντός του Ιράν (http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_95.html), έτσι ώστε να ρίξουν από τα μέσα το καθεστώς, αν και οι Ιρανοί που είναι πατριώτες, είναι μάλλον απίθανο εν μέσω εισβολής ξένου κράτους στην πατρίδα τους να προτιμήσουν να ρίξουν το πολιτικό καθεστώς της χώρας τους από το να αποκρούσουν έναν ξένο εισβολέα.

Αλώστε το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει εκατομμύρια άνδρες τόσο στον τακτικό στρατό, όσο και στους επίλεκτους Φρουρούς της Επανάστασης, αλλά και άλλες πολιτοφυλακές και παραστρατιωτικές ομάδες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ιράν, έτοιμες για ανταρτοπόλεμο, με αποτέλεσμα πιθανότατα να καταπνίξει εύκολα θεοτικές εξεγέρσεις ή «χρωματιστές επαναστάσεις» (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_11.html).

Το γεγονός πως το Ιράν δεν είναι πεδινή, αλλά ορεινό κράτος δεν ευνοεί τον τακτικό πόλεμο σε αυτή που θα εξαπολύσουν οι ΗΠΑ, αλλά τον ανταρτοπόλεμο των Ιρανών, ενώ οντάς πολυάνθρωπη χώρα με πολλούς νέους, το Ιράν διαθέτει και πολλές εφεδρείες και σε ενδεχόμενο ανταρτοπόλεμο οι Αμερικανοί στο τέλος μάλλον θα αποχωρήσουν από την χώρα αυτή όπως έκαναν παλαιοτέρα στο Βιετνάμ και πρόσφατα από το Ιράκ, την Συρία, την Σομαλία και το Αφγανιστάν.

{ Με τον τρόπο αυτό, ο Αμερικάνος Προέδρος Τραμπ, όπως και ο Κλίντον πριν από αυτόν απέσυρε πλήρως και αυτός τα Αμερικανικά στρατεύματα από την Σομαλία.

Οι δε Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) προχώρησαν στην ανάπτυξη πυραύλων μικρού βεληνεκούς, καθώς και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) στο Ιράκ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Alqabas» στο Κουβέιτ, που επικαλείται ιρανικές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι ρουκέτες πυροβολικού Arash που παράγονται από το Ιράν, αναπτύχθηκαν στο Ιράκ, ενώ πρόκειται για κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μικρής ακτίνας δράσης, με τους οποίους είναι εξοπλισμένες οι χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ιρανικής κατασκευής είναι και τα drones, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, ενώ αυτά, έχουν αναπτυχθεί σε προστατευόμενες εγκαταστάσεις, επαρχιών νοτίως του Ιράκ.

Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι οι αναφερόμενες ρουκέτες πυροβολικού έχουν αναπτυχθεί σε εγκαταστάσεις και στρατόπεδα που ελέγχονται από Iρακινές ένοπλες ομάδες και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Ιράν (https://www.onalert.gr/kosmos/irak-pyrayloys-arash-kai-drones-aneptyxan-oi-froyroi-tis-islamikis-epanastasis-toy-iran/404351/).

Πρόσφατα, ένα αμερικανικό υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων έπλεε κοντά στα Ιρανικά ύδατα, δεδομένης της παρουσίας Ισραηλινού υποβρυχίου πυρηνικής κρούσης εντός της Ερυθράς Θάλασσας, γεγονός που καταδεικνύει την ουσία των Αραβοϊσραηλινών Συμφωνιών Ειρήνης.

Το Κίνημα της Ansarallah (Houthis) σχολίασε πρόσφατα δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού ότι η χώρα του αναμένει μια Ιρανική επίθεση από την Υεμένη ή το Ιράκ και ότι η Τεχεράνη αναπτύσσει drone και έξυπνους πυραύλους και στις δύο χώρες ικανές να φτάσουν στο Τελ Αβίβ.

Ο αναπληρωτής για θέματα ασφάλειας και άμυνας στην κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας που συγκροτήθηκε από την Ansarallah στη Sanaa, ο υπολοχαγός Jalal Al-Ruwaishan, δήλωσε, σύμφωνα με την τηλεόραση Al-Masirah, ότι «οι δηλώσεις του Ισραηλινού εχθρού σχετικά με την Υεμένη στοχεύουν να καθησυχάσουν τις χώρες του Κόλπου, τίποτα περισσότερο. ”

Τόνισε: «Ο ηγέτης της επανάστασης ανακοίνωσε προηγουμένως ότι θα καταστρέψουμε ευαίσθητους στόχους στην οντότητα του εχθρού (Ισραήλ) σε περίπτωση που διαπράξει το οτιδήποτε ενάντια στην Υεμένη. Αποδεικνύουμε την αξία της στρατιωτικής μας ικανότητας εδώ και 6 χρόνια”.

Συνέχισε: «Αντιμετωπίζουμε μια επίθεση που απειλεί την εθνική μας ασφάλεια 6 χρόνια συνεχόμενα και καταφέραμε να αντέξουμε και να είμαστε σταθεροί στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα». Ο Al-Ruwaishan δήλωσε:

«Οι Σιωνιστές υποστηρίζουν λογικά την συμμαχία από την αρχή της επίθεσης, αλλά τώρα προσπαθούν να βρουν απειλές και δικαιολογίες για να εντυπωσιάσουν τις χώρες της περιοχής, ώστε να μπορούν να τους προωθήσουν την στρατιωτική τους παρουσία».

Μόλις χθες παρουσιάσαμε από το infognomon τα αποτελέσματα της επιχείρησης εκκαθάρισης των Ιρανικών πυρήνων εντός της Συρίας από Ισραηλινά μαχητικά. Παρόμοιες επιθέσεις γίνονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα από την Ισραηλινή Αεροπορία εντός της νότιας Συρίας στοχεύοντας τα υπόγεια Ιρανικά κέντρα Διοίκησης και Ελέγχου των παραστρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Γάζα και Υεμένη (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/12/houthi.html)}.

Οι Ιρανικές ομάδες Μπασάντζ μπορούν προβούν σε χτυπήματα με στρατεύματά ή πυραύλους σε βάσεις και συμμάχους των ΗΠΑ σε όλη την Μέση Ανατολή (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_11.html, http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_6.html), ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να προβούν σε κατάληψη του Ιρανικού Κουζεστάν.

Στο οποίο βρίσκονται τα περισσότερα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Ιράν, και το οποίο έχει Ιράν Άραβες κάτοικους και αντάρτες πλειοψηφικά για να παραλύσει τα οικονομία έσοδα του Ιράν και την δυνατότητα του να χρηματοδοτήσει τον αγώνα του κατά των ΗΠΑ σε περίπτωση εισβολής αυτών στο Ιράν.

Ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι ιδιαίτερα άγριος, μακρόχρονος, θα έχει πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές (και πιθανώς οι Ρώσοι και οι Κινέζοι να ενισχύουν κρυφά το Ιράν κατά των ΗΠΑ), και πιθανότατα θα χτυπηθούν τα πετρελαιοφόρα και από τις δύο αντίπαλες πλευρές, παραλύοντας την ροή του πετρελαίου παγκόσμια.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στο μέλλον; Τίποτα δεν είναι απίθανο, αλλά μόνο αν λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ως λαός θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης και να καταφέρουμε να κάνουμε και πάλι την πολυαγαπημένη μας πατρίδα να ορθοποδήσει και να τεθεί εκ νέου σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.









 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου