Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, τόσο στην πατρίδα μας, όσο στην Ευρώπη και τον κόσμο, συνέβησαν τον Ιούλιο του 2020 κάποια πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα, τα οποία με την δυναμική τους επηρέασαν και μετέβαλλαν σημαντικά την πολιτική κατάσταση, τόσο στην Ευρωπαϊκή, όσο και στην παγκόσμια πολιτική «σκηνή».

Έτσι, στην Γερμανία, η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας διέταξε την «μερική διάλυση» της KSK, μίας ελίτ μονάδας κομάντο, μετά από αποκαλύψεις για ακροδεξιούς στις τάξεις της.  Η Ανεγκρέτ Κράμ-Κάρενμπαουερ, με δηλώσεις της σε εφημερίδα, αποκάλυψε ότι η μονάδα είχε αυτονομηθεί, σε έναν βαθμό, από την ιεραρχική δομή.

Τον Μάιο, η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση εκρηκτικών και όπλων από το σπίτι ενός στρατιώτη της KSK. Τον Ιανουάριο, η Υπηρεσία Πληροφοριών του στρατού ανέφερε ότι υπήρχαν σχεδόν 600 ύποπτοι για υποστήριξη στην ακροδεξιά στις τάξεις του γερμανικού στρατού και σκιαγράφησαν ως ιδιαίτερο πρόβλημα την KSK καθώς είκοσι μέλη της ελίτ αυτής μονάδας ήταν ύποπτα για ακροδεξιό εξτρεμισμό.  

Η KSK «αυτονομήθηκε σε έναν βαθμό» από την ιεραρχική δομή ανέφερε η Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνοντας λόγο για «τοξική κουλτούρα» στην ηγεσία της μονάδας. H υπουργός, τον Μάιο, είχε συστήσει ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα.

Η ομάδα παρουσίασε έκθεση σχετικά με τα ευρήματά της έρευνας την Τρίτη. Η KSK «δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με την παρούσα μορφή της» και πρέπει να «καλύτερα να ενσωματωθεί στον γερμανικό στρατό», αναφέρεται στην έκθεση, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.   

Ένας από τους τέσσερις λόχους της δύναμης, όπου ο εξτρεμισμός λέγεται πως «ήταν πιο έντονος» θα διαλυθεί και δεν θα αντικατασταθεί, ανέφερε η υπουργός. «Όποιος αποδειχθεί ότι είναι ακροδεξιός εξτρεμιστής δεν έχει θέση στο γερμανικό στρατό και πρέπει να φύγει», διαμήνυσε από το γερμανικό ραδιόφωνο.   Άλλες μονάδες θα αναλάβουν τα καθήκοντα της KSK και η δύναμη δεν θα λάβει μέρος σε διεθνείς ασκήσεις και αποστολές μέχρι νεωτέρας.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ ανέφερε ότι τα τελευταία ευρήματά, ανάμεσά τους η εξαφάνιση 48.000 φυσιγγίων και 62 κιλών εκρηκτικών προκάλεσαν ανησυχία και έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου. Εσωτερική έρευνα αναμένεται να προσδιοριστεί εάν αυτά τα αντικείμενα έχουν κλαπεί ή πρόκειται για αμελής καταγραφή.  

 Η μονάδα ιδρύθηκε το 1996 και εκπαιδεύτηκε περίπου 1.000 στρατιώτες για καταστάσεις κρίσης, ανάμεσά τους η απελευθέρωση ομήρων στο εξωτερικό, κάτι που δεν ήταν δυνατό μέχρι τότε χωρίς βοήθεια δυνάμεων άλλων χωρών. Τα προβλήματα του γερμανικού στρατού με τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς προέκυψαν το 2017.   

Οι επιθεωρήσεις που διενεργήθηκαν σε στρατώνες αποκάλυψαν αναμνηστικά της ναζιστικής περιόδου εποχής σε δύο από αυτούς. Πολλοί από αυτούς που είναι ύποπτοι για σχέσεις με την ακροδεξιά πιστεύεται ότι πρόσκεινται στην AfD (https://www.lifo.gr/now/world/288288/i-germania-dialyei-merikos-epilekti-monada-komanto-akrodeksioi-stis-takseis-tis).

Ταυτόχρονα, στην Γερμανία, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων στην Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, τον Ιούνιο 2,853 εκ. άτομα ήταν χωρίς εργασία, 40.000 περισσότερα από ότι τον Μάιο και 637.000 περισσότερα από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά 0,1% στο 6,2%. Υπό κανονικές συνθήκες τον μήνα Ιούνιο μειώνεται ο αριθμός των ανέργων.

Ένα νέο ρεκόρ καταγράφεται για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς μειωμένου χρόνου εργασίας, δηλαδή, που η θέση τους επιδοτείται  από το κράτος προκειμένου να μην απολυθούν.

Βάση των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης ο αριθμός αυτών των ατόμων αυξήθηκε από 2,49 εκ. το Μάρτιο στα 6,83 εκ. τον Απρίλιο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Απασχόλησης Ντέντλεφ Σέελε, η ενεργοποίηση του καθεστώτος της επιδοτούμενης μερικής απασχόλησης «σε μεγάλο κλίμακα σταθεροποίησε την αγορά εργασίας».

Τέλος, στο διάστημα της πανδημίας Covid-19 αυξήθηκε ο αριθμός των δικαιούχων κοινωνικών παροχών στα 4,076 εκ. άτομα. Ένα χρόνο πριν ήταν κατά 152.000 λιγότεροι. Επομένως, στην Γερμανία το 7,5% εκείνων που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας δεχόταν τον Ιούνιο κοινωνικό βοήθημα (https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1615099/sta-285-ek-oi-anergoi-sti-germania).

Επίσης, σύμφωνα με Αραβικά ΜΜΕ, η Τουρκία έχει πάνω από 8.000 κατασκόπους στην Γερμανία.

Ο ιστός του πολιτικού Ισλάμ της Τουρκίας εκτείνεται από Ελλάδα και Γερμανία μέχρι Αφρική και Κίνα και μέρος αυτής της επέκτασης είχε αποκαλυφθεί το 2017 (https://www.capital.gr/diethni/3381973/kataskopeia-islam-epirroi-o-istos-tou-erntogan-apo-ellada-kai-germania-mexri-afriki-kai-kina), από τον Πέτερ Πιλτς, εξέχοντα αυστριακό πολιτικό με μακρά καριέρα στο Κόμμα των Πρασίνων, που απέκτησε έγγραφα από πηγές που δεν αποκαλύπτει.

Βασικό κομμάτι αυτού είναι το Millî Görüş, που οργάνωνε, διηύθυνε και συντόνιζε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ώστε αυτές να συνάδουν με τα προσδοκώμενα από την Άγκυρα και να είναι σε πλήρη συντονισμό με τα θέλω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτή την εκστρατεία έχει ενταχθεί και το τουρκικό Diyanet, ενδυναμώνοντας την τουρκική ισλαμιστική πολιτική.

Εν μέσω καραντίνας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο, να ενισχύσει τα τζαμιά ανά την Ευρώπη, καθώς θα δέχονταν πλήγμα.

Την συνέχεια, έδωσε η Ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία προ ολίγων ημερών αποκάλυψε πώς οι ιμάμηδες στα τουρκικά τζαμιά δρουν ως πράκτορες και πώς όλο αυτό το δίκτυο (στην Ολλανδία τουλάχιστον) δρα ως δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι δημοσιεύματα από Αραβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιούσε περί τους 8.000 κατασκόπους για να παρακολουθεί Τούρκους στη Γερμανία.

Πρόσφυγες και αντιφρονούντες από την Τουρκία που ζουν στην Γερμανία έχουν παρατηρήσει μια αύξηση της παρενόχλησης από τους περίπου 8.000 Τούρκους πράκτορες πληροφοριών που δραστηριοποιούνται στο γερμανικό έδαφος, σύμφωνα με έρευνα.

Στο αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες στην Γερμανία, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύξησε την καταστολή ενάντια στις περισσότερες μορφές αντιπολίτευσης. Ως αποτέλεσμα, ο μηχανισμός πληροφοριών της Τουρκίας έχει αυξήσει τις δραστηριότητές του.

Η Γερμανία, η οποία άνοιξε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, πιστεύεται ότι φιλοξενεί τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, αλλά κατά καιρούς έρχεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για την προσπάθεια άσκησης επιρροής.

Οι αιτούντες άσυλο είναι συχνά Κούρδοι ή υποστηρικτές του απαγορευμένου κινήματος Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν κυνήγησε όσο τίποτα, καθώς το κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Asharq Al Awsat, υπήρχαν σχεδόν 11.500 τουρκικές αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία το 2019 σε σύγκριση με περίπου 1.800 το 2014.

Η εφημερίδα μίλησε με τον Κιαμίλ, ο οποίος βρίσκεται στην Γερμανία για 30 χρόνια και καταζητείται από τις τουρκικές αρχές για υποτιθέμενη υποστήριξή του στο κίνημα του Γκιουλέν.

Όπως αποκάλυψε ο ιμάμης στο τζαμί του, του απαγόρευσε την είσοδο, μετά από εντολές της Τουρκίας και οι ετήσιες επισκέψεις του στη χώρα καταγωγής του, είχαν σταματήσει από το 2017 μετά από επίσκεψη της γερμανικής αστυνομίας. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έρχεται να προσθέσει και τη Γερμανία στις χώρες στις οποίες αποδεδειγμένα οι ιμάμηδες δρουν ως πράκτορες του τουρκικού κράτους.

Το 2019 το Βερολίνο ξεκίνησε προσπάθειες να εκπαιδεύσει ιμάμηδες στην Γερμανία και όχι στο εξωτερικό, εν μέσω ανησυχιών για τη χρηματοδότηση θρησκευτικών ιδρυμάτων από την Τουρκία.

Δύο άλλοι άνδρες, ο Χουσεΐν και ο Ομάρ, που κατέφυγαν στη Γερμανία το 2017, αρνήθηκαν να μιλήσουν Τουρκικά σε ένα τοπικό καφενείο, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τους παρακολουθούν.

Ο Χουσεΐν είπε στον δημοσιογράφο της Αραβικής εφημερίδας ότι ο αδερφός του τον παρότρυνε να φύγει από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα γιατί φοβόταν ότι θα βασανιστεί.

Η διαμάχη για Τούρκους πράκτορες πληροφοριών και πληροφοριοδότες στη Γερμανία υπάρχει εδώ και χρόνια. Το 2016 υπήρχε ένα σχόλιο μεταξύ αστείου και σοβαρού που έλεγε ότι υπήρχαν περισσότεροι Τούρκοι κατάσκοποι που εργάζονταν στην Γερμανία, από όσους είχε η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία στην Δυτική Γερμανία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Έριχ Σμιντ-Έενμπουμ είπε ότι οι Τούρκοι πράκτορες χρησιμοποιούνταν για καταστολή και όχι για πληροφορίες.

"Οι εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογάν, καθώς και μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, έχουν μεταφερθεί στην Γερμανία και επηρεάζουν την εσωτερική ειρήνη", δήλωσε ο κ. Σμιντ-Έενμπουμ.

Ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 Τούρκοι πράκτορες στη Γερμανία, καθώς και εκατοντάδες κατάσκοποι που συνδέονται άμεσα με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, οι οποίοι προσλαμβάνουν πράκτορες στο γερμανικό έδαφος.

"Υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός Τούρκων της υπηρεσίας πληροφοριών, πολλοί από τους οποίους κατοικούν στη Γερμανία, οι οποίοι εργάζονται μέσω της τουρκικής πρεσβείας", λέει στον δημοσιογράφο της Asharq Al Awsat.

Το 2017, μια μελέτη του Royal United Services Institute προειδοποίησε ότι το δίκτυο κατασκοπείας βάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας σε δύσκολη θέση. Ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Τουρκίας χρησιμοποιούσε ιμάμηδες και αξιωματούχους από τοπικές τουρκο-ισλαμικές οργανώσεις για να κατασκοπεύσουν τους γκιουλενιστές.

"Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό για τις γερμανικές και αυστριακές αρχές είναι το γεγονός ότι άτομα που έχουν ακουστεί να ασκούν κριτική στον Ερντογάν συλλαμβάνονται όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία", δήλωσε η δρ. Τέσα Σίσκοβιτς στα σχόλιά της για το ινστιτούτο.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τέσσερα μέλη ενός κέντρου πληροφοριών που κατασκόπευαν για λογαριασμό της Γαλλίας (https://www.capital.gr/diethni/3465437/arabika-mme-i-tourkia-exei-pano-apo-8-000-kataskopous-sti-germania-i-drasi-ton-tourkon-imamidon).

Παράλληλα στην Γερμανία (στην οποία υπάρχουν φόβοι χρεωκοπίας της Deutsche Bank, συμπαρασύροντας στον κίνδυνο και τις γαλλικές τράπεζες με έκθεση στις γερμανικές τράπεζες-https://slpress.gr/oikonomia/deka-chronia-mnimonia-pos-ta-fake-statistics-metetrepsan-ton-germano-astheni-se-igemona/), δημοσιεύματα αναφέρουν ότι καμουφλαρισμένοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές διεισδύουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Με τον μανδύα των οικολόγων Πράσινων ντύνονται ολοένα και περισσότερες ακροδεξιές οργανώσεις στην Γερμανία για να προσεγγίσουν ψηφοφόρους και να κερδίσουν την προτίμησή τους.

Διοργανώνουν ομιλίες και εκδηλώσεις υπέρ των αγροτών, των βιολογικών καλλιεργειών και της προστασίας του περιβάλλοντος για να προωθήσουν την ατζέντα τους, κρύβοντας -όσο μπορούν- την αληθινή τους ταυτότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian. Την νέα στρατηγική έφεραν στη δημοσιότητα αγροτικές ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιώντας ότι η νέα Ακροδεξιά της Γερμανίας εκμεταλλεύεται την δημοτικότητα ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τρόπου ζωής για να γίνει πιο προσιτή στις μάζες.

Πρόσφατα μάλιστα έβγαλαν και ένα περιοδικό («Die Kehre»), δήθεν περιβαλλοντικής θεματολογίας, το οποίο στην ουσία προωθεί την ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα. Στο κύριο άρθρο του, αναφέρει ότι η οικολογία είναι το διαμάντι στο στέμμα της Δεξιάς, το οποίο «έκλεψαν» οι Αριστεροί Πράσινοι τη δεκαετία του ’70 και ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον κύριο στόχο της, από την προστασία του κλίματος στην προστασία της «πατρίδας».

Αρκετά από τα θέματα του περιοδικού αναφέρονται στον «κίνδυνο» για τα πουλιά και τα «παραμυθένια δάση» της χώρας από τις ανεμογεννήτριες. Ένας από τους φανατικότερους υποστηρικτές του στα σόσιαλ μίντια είναι ο Μπγιορν Χόκε, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ διευθυντής του είναι μέλος μίας εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Το 42% των γερμανικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ δήλωσαν σε σχετική έρευνα, ότι στον χώρο τους έχουν συναντήσει ανθρώπους με ακροδεξιές εξτρεμιστικές απόψεις. «Ανακαλύψαμε ένα μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών οργανώσεων που είναι σε επαφή με ακροδεξιές ιδεολογίες», ανέφερε στην Guardian η Ντανιέλα Γκέτσλιτς, πολιτική επιστήμονας και επικεφαλής της έρευνας.

Το πρόβλημα της διείσδυσης εξτρεμιστικών στοιχείων στον περιβαλλοντικό χώρο δεν είναι καινούργιο, για αυτό άλλωστε και το γερμανικό κράτος στηρίζει μία υπηρεσία που εργάζεται για την αποφυγή της ριζοσπαστικοποίησης των οικολογικών οργανώσεων. «Είναι μία μέθοδος που γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι χρησιμοποιούν οι νεο-Ναζί.

Αυτό που όμως έχει αλλάξει, είναι ότι από τότε που το AfD μπήκε στην γερμανική βουλή το 2017, οι προσπάθειες διείσδυσης έγιναν πιο επιθετικές και φανερές», σημειώνει ο Γιάνικ Πασέικ, μέλος αυτής της υπηρεσίας.

Πρόσφατα, αγρότες με 300 τρακτέρ συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για την γραφειοκρατία των Βρυξελλών χρησιμοποιώντας σύμβολα του βίαιου αγροτικού κινήματος της δεκαετίας του ’30, το οποίο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, συνέβαλε στην άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού και του Τρίτου Ράιχ.

«Για να σε ακούσουν, πρέπει να δημιουργήσεις σκάνδαλο. Προφανώς κρατάμε αποστάσεις από τον Εθνικοσοσιαλισμό, όμως, δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ιστορία μας», είπε χαρακτηριστικά ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας (https://www.protagon.gr/epikairotita/germania-kamouflarismenoi-akrodeksioi-ekstremistes-dieisdyoun-se-perivallontikes-organwseis-44342079746).

Την ανάγκη ενός κοινού ευρωπαϊκού νόμου για τις διαδικασίες ασύλου δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής στην Γερμανία, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η λύση για την συμφωνία όλων των κρατών μελών βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε σε συνέντευξή του για το προσφυγικό, όπου δεν παρέλειψε να αναφέρει ακόμη μία δικαιολογία για την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό.

«Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θέμα δεν έχει χάσει την σημασία του εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αξιοπιστία της ως κοινότητας αξιών, απαιτείται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το άσυλο με ενιαία κριτήρια και εφικτές πρακτικές διαδικασίες αναγνώρισης του δικαιώματος αυτού», δήλωσε στη συνέντευξη στην Franfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Με αφορμή την κρίση του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να καλύψει έναν μεγάλο της πόθο, το κλείσιμο των συνόρων και το πάγωμα κάθε διαδικασίας χορήγησης ασύλου σε ευρωπαϊκά εδάφη, κάτι που όπως φαίνεται επιθυμεί να συνεχίσει με διαφορετική αφορμή αυτή την φορά. 

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις των ανθρώπων να περάσουν τα σύνορα δεν έχουν σταματήσει και η ανάγκη για λήψεις μέτρων όσον αφορά στη διαχείριση του πληθυσμού με μία κοινή πολιτική των χωρών είναι το ίδιο επίκαιρη.

Ο Σόιμπλε υποστήριξε πως χρειάζεται ένας κοινός ευρωπαϊκός νόμος για το δικαίωμα του ασύλου και αναφέρθηκε στην αδυναμία των κρατών μελών να συμφωνήσουν σε μία κοινή πολιτική μετανάστευσης. Θεωρώντας ότι οι διαφωνίες δεν μπορούν να επιλυθούν με νομικά μέσα, επανέφερε την πρόταση που για τον ίδιο θα φέρει ομοφωνία, ενώ θα τηρηθεί και η βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ο «σεβασμός στις ανθρώπινες αξίες».

Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της Ε.Ε. ήταν απαραίτητες για την προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων και των ανθρώπων από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «ανθρωπιστική υποχρέωση» τη διάσωση ανθρώπων σε θαλάσσια εδάφη, κάτι που ενθαρρύνει τους «κυνικούς λαθροδιακινητές».

Η πρότασή του, λοιπόν, αφορά μία διαφορετική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, η οποία είναι η δημιουργία Κέντρων Διάσωσης και Ασύλου εκτός, όμως, των ευρωπαϊκών εδαφών. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να «εγγυόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα αυτά και τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε».

Την ίδια ώρα που μετράμε καθημερινά αυτοκτονίες στα κέντρα κράτησης, ναυάγια στις θαλάσσιες ζώνες και μαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σε μη ευρωπαϊκά εδάφη όπως η Λιβύη και η Τουρκία, ο Σόιμπλε τάχθηκε «υπέρ των ρεαλιστικών λύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και μέσω της πολιτικής και στρατιωτικής συμμετοχής της ΕΕ» καλώντας να λάβουν μέρος και «εκείνα τα κράτη- μέλη ης Ε.Ε. που μέχρι στιγμής αρνούνται την κατανομή μεταναστών / προσφύγων» (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250926_protasi-soimple-gia-ta-krati-meli-tis-ee-poy-arnoyntai-tin-katanomi-prosfygon).

Η δε απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει παντού την υποχρεωτική χρήση μάσκας, είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους Γερμανούς πολίτες.

Έτσι, ο 30χρονος βουλευτής Στέφαν Λεβ του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», προσήλθε στην συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Βαυαρίας, φορώντας μάσκα αερίων.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Bild», ο βουλευτής αντιτίθεται στο αίτημα της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Προτού προλάβει να ξεκινήσει την ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της τοπικής βουλής, Αλεξάντερ Χολντ, τον σταμάτησε λέγοντάς του:

«Αξιότιμο μέλος, πρέπει να σας ζητήσω να βγάλετε την μάσκα σας προτού ξεκινήσετε εδώ την ομιλία σας».

Τότε ο βουλευτής του AfD και πρώην αστυνομικός του είπε δικαιολογώντας την πράξη του:

«Πρέπει να φοράμε μάσκα». Στην συνέχεια ξεκίνησε την ομιλία του.

«Δεν πρόκειται να παίξω παιχνίδια μαζί σου εδώ», τον διέκοψε τότε ο 58χρονος Χολντ και τον κατηγόρησε ότι ήθελε να γελοιοποιήσει την τοπική βουλή.

«Φορέστε μία μάσκα για να καλύψετε το στόμα και τη μύτη, όχι όμως μια αποκριάτικη μάσκα, ή οτιδήποτε άλλο», του είπε με αυστηρό τόνο.

«Τηρώ την υποχρέωση να φοράω μάσκα», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του AfD.

Τότε ο αντιπρόεδρος της τοπικής βουλής του πήρε το λόγο και τον έδωσε σε άλλο βουλευτή, δείχνοντας πως ούτε στη Γερμανία υπάρχει χώρος στον πολιτικό διάλογο για αντίθετες απόψεις σχετικά με τον κορονοϊό, από αυτές του ΠΟΥ, των φαρμακευτικών και του Μπιλ Γκέιτς (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/894553_voyleytis-toy-afd-me-maska-aerion-sti-voyli-stiliteyse-tis).

Ένας εργαζόμενος στο γραφείο τύπου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επικεφαλής του οποίου είναι ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατηγορείται για κατασκοπεία για λογαριασμό της Αιγύπτου, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση.

Σύμφωνα με την Bild, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι σε βάρος του άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία και ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. «Δεν θα κάνουμε σχόλια για έρευνες που είναι σε εξέλιξη ή για ζητήματα που αφορούν το περιστατικό», περιορίστηκε να πει ο Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε για το θέμα.

Το δημοσίευμα φέρει τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες να ήθελαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για Αιγύπτιους που ζουν στην Γερμανία και πιθανόν να είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6951479_synelifthi-kataskopos-tis-moysoylmanikis-adelfotitas-sto-grafeio-typoy-tis-merkel).

Στις ΗΠΑ, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ίδρυση μίας ειδικής δύναμης για την προστασία των ιστορικών μνημείων: Συγκεκριμενα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την συγκρότηση αυτού του σώματος, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες πολλά αγάλματα μπήκαν στον στόχαστρο διαδηλωτών που τα θεώρησαν ρατσιστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τσαντ Γουλφ ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι πρόκειται να συγκροτηθούν «μονάδες ταχείας ανάπτυξης» σε όλη την χώρα για να προστατευθούν τα μνημεία και τα αγάλματα, ενόψει και της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου.

Πρόσφατα, πολλά αγάλματα καλύφθηκαν από γκράφιτι, κάποια βανδαλίστηκαν ή γκρεμίστηκαν στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ με αφορμή τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στην Μινεσότα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στόχος έγιναν τα αγάλματα των στρατηγών της Συνομοσπονδίας, όμως κάποιοι διαδηλωτές θέλουν να ξηλώσουν επίσης τα αγάλματα των προέδρων Τζορτζ Ουάσινγκτον και Τόμας Τζέφερσον, αφού και οι δύο ήταν ιδιοκτήτες σκλάβων.

Άλλοι διαδηλωτές επιχείρησαν να γκρεμίσουν ένα άγαλμα του πρώην προέδρου Άντριου Τζάκσον, απέναντι από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εξορισμένος από αυτές τις ενέργειες, ζήτησε από την αστυνομία να συλλαμβάνεται όποιος καταστρέφει μνημεία. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας «ανταποκρίνεται στην έκκληση του προέδρου να χρησιμοποιηθούν οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα για την προστασία των ιστορικών μνημείων μας», εξήγησε ο Γουλφ.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν οι ταραξίες και οι βίαιοι αναρχικοί επιδιώκουν όχι μόνο να βανδαλίσουν και να καταστρέψουν τα σύμβολα του έθνους μας αλλά και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη και να προκαλέσουν χάος στην κοινωνία μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η νέα δύναμη θα αναλάβει τον συντονισμό των αστυνομικών και θα παρέχει πληροφορίες για την προστασία των μνημείων.

Το πρωί της Τετάρτης, με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ υπενθύμισε ότι είναι σε ισχύ το πρόσφατο διάταγμά του για την προστασία των αγαλμάτων και ότι η καταστροφή ομοσπονδιακής περιουσίας τιμωρείται με κάθειρξη 10 ετών (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-to-ipourgio-esoterikis-asfalias-sigrotise-idiki-dinami-gia-tin-prostasia-ton-mnimion).

[Εδώ μπορεί να ειπωθεί, ότι στην λεγομένη «πολιτιστική επανάσταση» στην Κίνα, γινόνταν λεηλασίες περιουσίων και καταστροφές πολιτιστικών μνημείων και αγαλμάτων, όπως ακριβώς εκαναν οι Ταλιμπάν με τα αγάλματα του Βούδα, ή στις μέρες το 2020 κάνουν διάφοροι ταραχοποιοί στις ΗΠΑ με αφορμή την δολοφονία του Φλόιντ.

Επίσης, η καταστροφή των μαγαζιών και το κάψιμο τους στις ΗΠΑ από δήθεν «αγανακτισμένους διαδηλωτές» (μάλλον πλιατσικολόγους στην περίπτωση αυτή), θυμίζει πολύ την Νύχτα των Κρυστάλλων στην Γερμανία, ή την καταστροφή των αγαλμάτων και των μνημείων της Ρώμης από τους Βανδάλους].

Τον ίδιο μήνα στις ΗΠΑ, Αφροαμερικανοί, στην πλειοψηφία τους, αριστεροί εξτρεμιστές, οπλισμένοι με τυφέκια AR-15 (την πολιτική έκδοση του M-16), ΗΚ-233, αλλά και αντίγραφα ΑΚ-47, όλοι μέλη του «Κόμματος του Νέου Μαύρου Πάνθηρα», έκαναν πορεία στο Στόουν Μάουντεν Παρκ κοντά στην Ατλάντα της Τζόρτζια, ζητώντας να αφαιρεθεί το γιγάντιο σκαλιστό μνημείο της Συνομοσπονδίας που βρίσκεται στο σημείο αυτό και το οποίο οι ρατσιστές της μαύρης Αριστεράς θεωρούν ότι «Είναι μνημείο προς τον ρατσισμό»!

Πλάνα τα οποία αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν πλήθος εξτρεμιστών ντυμένων στα μαύρα με στρατιωτικού τύπου ρούχα και όλοι τους με μαντήλια στο πρόσωπο, να παρελαύνουν σε δρόμο παραπλεύρως του πάρκου.

Όλοι τους ήταν οπλισμένοι και κάποιοι είχαν ριγμένες στον ώμο τους ζώνες πυρομαχικών. Οι περισσότεροι ήταν μαύροι, αλλά συμμετείχαν και από κάποιες άλλες μειονότητες εγχρώμων. Το ερώτημα είναι ποιος τους έβγαλε οπλισμένους στο δρόμο και γιατί;

Σε ένα βίντεο φαίνεται ο επικεφαλής των διαδηλωτών, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, να φωνάζει σε μεγάφωνο να προκαλεί τους λευκούς: «Δεν βλέπω παραστρατιωτικές οργανώσεις λευκών», είπε. «Εμείς είμαστε εδώ. Εσείς… πού είστε; Είστε σπίτι σας!».

Όλοι αυτοί τάσσονται υπέρ του υπέργηρου και με σαφή σημάδια των πρώτων σταδίων νόσου Αλτσχάιμερ, υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζον Μπάιντεν και απειλούν καθημερινά να αιματοκυλίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα περισσότερο, από ότι έχουν πράξει μέχρι σήμερα, μετά το θάνατο του ομόχρωμού τους Τ. Φλόιντ από υπερβολική αστυνομική βία στην Μινεάπολη.

Χθες σε μία ιστορική ομιλία την παραμονή της ημέρας της Ανεξαρτησίας μπροστά στο όρος Ράσμορ στο οποίο βρίσκονται σκαλισμένες οι προτομές των προέδρων των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θεόδωρου Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε το μήνυμα της αντεπίθεσης μπροστά σε 7.500 Αμερικανούς που τον αποθέωναν, ενάντια στην Αριστερά, «την οποία χρησιμοποιεί, το βαθύ κράτος των ΗΠΑ για να τον ρίξει, αλλά και ορισμένα διεθνή κέντρα που θέλουν να σιωπήσουν τις πατριωτικές φωνές σε όλο τον δυτικό κόσμο και να "ξαναγράψουν" την ιστορία της λαών Δύσης», όπως κατήγγειλε (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/893581_ipa-mayroi-aristeroi-extremistes-varia-oplismeno, i https://www.zougla.gr/kosmos/article/panopli-afroamerikani-diadilonoun-sti-tzortzia).

Παράλληλα, από τις ΗΠΑ, είχαμε παρέμβαση για την πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Παραμονή της δικαστικής απόφασης, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου», σημειώνει και προσθέτει: «Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του Μάικ Πομπέο:

«Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει διαχειριστεί την Αγία Σοφία ως μουσείο – επίσημα αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μέρος των ιστορικών περιοχών των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης – με εξαιρετικό τρόπο για σχεδόν έναν αιώνα.

Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσιτή σε όλους.

Αυτό το εξαιρετικής σημασίας μνημείο αποτελεί μαρτυρία για τη θρησκευτική έκφραση και την καλλιτεχνική και τεχνική ιδιοφυΐα, που αντικατοπτρίζεται στην πλούσια και περίπλοκη ιστορία 1,500 χρόνων. Επιπλέον, το καθεστώς του μνημείου ως μουσείου έχει επιτρέψει σε άτομα από όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση και να αναλογιστούν για αυτό το υπέροχο επίτευγμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα μειώσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών.

Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ixiri-paremvasi-pompeo-stin-tourkia-gia-tin-agia-sofia).

Από την πλευρά της, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας τοποθετήθηκε με δήλωση της για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξερχόμενοι από έναν καταστροφικό αγώνα με τον κορονοϊό, πρέπει να αλληλοκατανοούμεθα, να αλληλοβοηθούμεθα.

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου Παγκόσμιας κληρονομίας, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με την δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.

Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ’ αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τον COVID-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι μεταξύ μας συνεργασίες και επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6950067_diakoinoboyleytiki-syneleysi-orthodoxias-traymatizei-tin-eirini-i-allagi).

Τελος στις ΗΠΑ, την αναβολή των Προεδρικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το Νοέμβριο του 2020 ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι έχει στοιχεία πως θα γίνει νοθεία στην επιστολική ψήφο.

Ο Ν.Τραμπ δεν θέτει για πρώτη φορά το θέμα της πιθανής νοθείας μέσω της επιστολικής ψήφου αλλά είναι η πρώτη φορά που το συνδέει με αναβολή εκλογών.

Μέσω του λογαριασμό του στο twitter ο Ν.Τραμπ δήλωσε: «Με την πανεθνική επιστολική ψήφο (όχι ψήφο απουσίας, που είναι καλή), το 2020 θα σημαδευτεί ως η χρονιά των πιο ανακριβών και απατηλών εκλογών στην ιστορία. Θα είναι μεγάλη ντροπή για τις ΗΠΑ. Μήπως να αναβάλουμε τις εκλογές ώσπου οι άνθρωποι να μπορούν σωστά, με ασφάλεια να ψηφίσουν;»

Τον περασμένο Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει δύο αναρτήσεις στο Twitter, υποστηρίζοντας πως η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει τον «Δούρειο ίππο» για τη νοθεία στις επικείμενες εκλογές.

«Δεν υπάρχει περίπτωση (ΚΑΜΙΑ!) η επιστολική ψήφος δεν θα είναι παρά ξεκάθαρη απάτη. Οι ψήφοι θα κλαπούν, οι κάλπες θα παραποιηθούν ακόμη και θα τυπωθούν παράνομα και θα υπογραφούν εσφαλμένα.

 Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια στέλνει ψηφοδέλτια σε εκατομμύρια ανθρώπων, οποιοσδήποτε μένει στην Πολιτεία, ανεξάρτητα ποιος είναι ή πως έφτασε εκεί, θα πάρει ένα. Αυτό θα ακολουθηθεί από επαγγελματίες που θα λένε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν, πως και για ποιον να ψηφίσουν. Αυτές είναι υποκινούμενες εκλογές. Ποτέ!».

Η επιστολική ψήφος προβλέπει την δυνατότητα σε κάθε ψηφοφόρο να ζητήσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα χωρίς τη φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα. Σε αντίθεση με την ψήφο απουσίας, όπου ο ψηφοφόρος θα πρέπει να δηλώσει κάποια συγκεκριμένη αιτιολογία – δυσκολία μετακίνησης, ασθένεια ή ταξίδι μακριά από την εκλογική του περιφέρεια – προκειμένου να μπορέσει να ψηφίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Φαίνεται ωστόσο, πως τουλάχιστον 35 πολιτείες των ΗΠΑ δίνουν τη δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου χωρίς να είναι απαραίτητη η καταχώρηση συγκεκριμένης αιτιολογίας γι’ αυτή.

Οι πολιτολόγοι των ΗΠΑ θυμίζουν πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει φαβορί στις εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ διατείνεται πως οι Δημοκρατικοί έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τον νόμο και την τάξη, να επιβάλλουν στις ΗΠΑ τον σοσιαλισμό.

«Θέλουν να σβήσουν κάθε ίχνος της θρησκείας από την δημόσια ζωή. Θέλουν να κάνουν ιδεολογική κατήχηση στα παιδιά μας, να κόψουν τη χρηματοδότηση στην αστυνομία, να καταργήσουν τα προάστια, να προκαλέσουν ταραχές, να αφήσουν κάθε πόλη στο έλεος της ριζοσπαστικής αριστεράς», υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/901380_ektakto-ntramp-zita-anavoli-ton-proedrikon-eklogon).

Σε κατάρρευση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη οδήγησε η επιβολή του lockdown για τον περιορισμό της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με το αμερικανικό ΑΕΠ να καταγράφει ιστορική πτώση της τάξης του -32,9%, τη μεγαλύτερη από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ και η Γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε -10,1% επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το lockdown στην Αμερικανική οικονομία για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, οδήγησε σε κατάρρευση της παραγωγής και της ζήτησης.

Οι αναλυτές ανέμεναν ελαφρώς υψηλότερη πτώση της τάξης του 34,9%.

H μεγαλύτερη πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ είχε καταγραφεί το 1958 στο -10%.

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση καταγράφηκε την περίοδο 2007-2009, με το ΑΕΠ στο -8,4%.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση καταγράφει τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη από το 1947.

Όπως σημειώνει το Marketwatch, η απώλεια 10 εκατ. θέσεων εργασίας και το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις στα πρώιμα στάδια του lockdown, συντάραξε τα αμερικανικά νοικοκυριά.

Ως εκ τούτου, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν πτώση ρεκόρ της τάξης του 35%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Wall Street. H κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και η ιστορική της πτώση θα αποτυπωθεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Η χειρότερη επίδοση καταγράφηκε στις δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες.

Τα ταξίδια σταμάτησαν, λιγότεροι ασθενείς επισκέφτηκαν τους γιατρούς, τα κομμωτήρια και τα εστιατόρια έκλεισαν.

Επίσης, οι Αμερικανοί ξόδεψαν λιγότερα σε αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα, ωστόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης.

Βαρύ πλήγμα δέχθηκαν επίσης οι εταιρείες του ενεργειακού κλάδου, λόγω της κατάρρευσης στις τιμές του πετρελαίου.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ξοδέψει πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας στην άβυσσο, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Marketwatch.

Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια, και εάν η ανάκαμψη στο γ΄τρίμηνο θα είναι σχήματος V.

Στην Γερμανία, το ΑΕΠ για το β΄ τρίμηνο του 2020,  σημείωσε ιστορική βουτιά, με την πτώση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή της, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία εξανεμίζουν σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίοι υπολογισμοί του ΑΕΠ για τη Γερμανία το 1970», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σε ετήσια βάση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 9,0% σε τριμηνιαία βάση και κατά 11,3% σε ετήσια βάση σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jorg Kraemer δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη.

«Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε μια απρόσμενα θετική εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000 στα 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρόλο που η γερμανική οικονομία είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε αξιωματούχος του Γραφείου Απασχόλησης (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=511172).

Στην Ιταλία, οι Αρχές κατάσχεσαν 84 εκατ. χάπια captagon και είχαν βρεθεί από τους αστυνομικούς στο κρησφύγετο των τρομοκρατών της φονικής επίθεσης στο Μπατακλάν

Δεκατέσσερις τόνοι ναρκωτικών ουσιών παραγωγής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Isis), κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Σαλέρνο, στην Κάτω Ιταλία. Πρόκειται για 84 εκατομμύρια χάπια αμφεταμίνης με χαραγμένες δυο ημικυκλικές γραμμές στην επιφάνειά τους, τα οποία ήταν κρυμμένα σε τρία κοντέινερ φορτηγού πλοίου.

Με την πώλησή τους, οι τρομοκράτες ήθελαν να χρηματοδοτήσουν τον «ιερό πόλεμο» που διεξάγουν. Η αξία των ναρκωτικών αυτών ουσιών ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την ιταλική οικονομική αστυνομία, σε συνεργασία με τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες και τους τελωνειακούς του Σαλέρνο και της Νάπολης.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα χάπια αυτά ονομάζονται captagon και είχαν βρεθεί από τους αστυνομικούς στο κρησφύγετο των τρομοκρατών της φονικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που έλαβε χώρα πριν από πέντε χρόνια στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών, τα ναρκωτικά του ISIS επρόκειτο να πωληθούν άμεσα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε χάρτινους κυλίνδρους και σε εξαρτήματα μηχανών αυτοκινήτων, αλλά οι Ιταλοί τελωνειακοί και η οικονομική αστυνομία της Νάπολης πραγματοποίησαν έφοδο και κατάφεραν να τα εντοπίσουν (https://www.ethnos.gr/kosmos/113226_italia-katashesi-14-tonon-narkotikon-toy-isis-sto-limani-toy-salerno).

Παράλληλα στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica τονίζει ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την κυβέρνηση Κόντε, υπό τον όρο, όμως, να την εγκαταλείψουν τα Πέντε Αστέρια.

Παράλληλα, ο «μίστερ τιβί» απορρίπτει το ενδεχόμενο σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

«Σε περίπτωση που στην βουλή δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια πλειοψηφία η οποία να εκπροσωπεί πιο πιστά την βούληση των Ιταλών, θεωρώ ότι θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Πρώτα απ’ όλα, βέβαια, με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

H Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι, όμως, αντέδρασε αρνητικά στις δηλώσεις αυτές. «Ο κύριος δρόμος είναι οι εκλογές. Πρέπει να κάνουμε παρελθόν, μια κυβέρνηση η οποία μπλοκάρει κάθε απόφαση, είναι ζωτικό για το μέλλον της Ιταλίας», τόνισε ο Σαλβίνι.

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι «η Φόρτσα Ιτάλια ξεχωρίζει, λόγω της πιο εποικοδομητικής και υπεύθυνης στάσης της». Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν θέλει να φανεί προσβλητικός προς τις υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις».

Σύμφωνα με πολλούς Ιταλούς παρατηρητές (λαμβάνοντας υπόψη και τον μεγάλο αριθμό βουλευτών και κυρίως γερουσιαστών των Πέντε Αστέρων που έως τώρα εγκατέλειψαν το κίνημά τους) δεν αποκλείεται, στο προσεχές μέλλον, να υπάρξει αλλαγή της κομματικής πλειοψηφίας που στηρίζει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε. Και η πιθανότερη εξέλιξη, είναι όντως η πιθανή ένταξη της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι, και η παράλληλη αποχώρηση μέρους ή και όλων των «πεντάστερων» (http://sofokleous10.gr/2020/07/04/%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b9-%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%87%cf%84%cf%85%cf%80%ce%ac-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%cf%84%ce%bf/).

Την ίδια χρονική περίοδο, η ιταλική συμμαχία της δεξιάς πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία του Λαού, στην Ρώμη, επιχειρώντας να κάνουν επίδειξη δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση Κόντε, με κεντρικό σύνθημα «Μαζί για την Ιταλία της εργασίας».

Εκ των κεντρικών ομιλητών ήταν ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, και η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι.

Ο ηγέτης της Λέγκα, προτίμησε να προκαλέσει με το «καλημέρα», καθώς χαιρέτισε τους εορτασμούς στις ΗΠΑ για την 4η Ιουλίου, υιοθετώντας το προβληματικό σλόγκαν «All Lives Matter» σε αντίθεση με το σύνθημα Black Lives Matter», που συνταράσσει εδώ και πολλές εβδομάδες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Δήλωσε, ακόμη, ότι εμπιστεύεται με κλειστά μάτια τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ηγηθεί της ακροδεξιάς συμμαχίας, παρά το έμμεσο άνοιγμα που έκανε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός προς τον Κόντε και την κυβέρνησή του.

"Στην πλατεία αυτή, υπάρχει η ομάδα που μπορεί να κυβερνήσει την Ιταλία τα επόμενα χρόνια", τόνισε ο Ματέο Σαλβίνι. "Εμείς εκπροσωπούμε την ελευθερία, ενώ οι αντίπαλοί μας την αποτυχία και την γραφειοκρατία", πρόσθεσε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ταγιάνι, θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας, αναφέροντας ότι η «κεντροδεξιά» έχει καταφέρει ήδη να επιλέξει τους κοινούς υποψηφίους για τις τοπικές εκλογές, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά των πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο ακραία ήταν η ομιλία της Μελόνι, από τους «Αδελφούς της Ιταλίας», η οποία έκανε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση Κόντε για τα εργασιακά θέματα, κατηγορώντας την για έλλειψη πρωτοβουλιών για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη της, μετά την πανδημία. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να υπογραμμίσει την αντίθεσή της στους νόμους που αφορούν το μεταναστευτικό, αλλά και στον νόμο κατά της ομοφοβίας.

"Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που ήρθαν στην κινητοποίηση αυτή και δεν πήγαν στην θάλασσα. Να είναι βέβαιοι ότι κανείς δεν θα καταφέρει να μετατρέψει τις προστατευτικές μάσκες μας σε φίμωτρα", υπογράμμισε από την πλευρά της, η πρόεδρος των "Αδελφών της Ιταλίας", Τζόρτζια Μελόνι (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250688_epideixi-dynamis-apo-salbini-kai-loipoys-akrodexioys-pros-ton-kontehttps://www.capital.gr/diethni/3465866/italia-sugkentrosi-tis-akrodexias-kata-tis-kubernisis-konte).

"Στην Ιταλία θα υπάρξει καταιγίδα τον Σεπτέμβριο. Είναι απαράδεκτο η δημοκρατία στην χώρα μας να κυβερνάται από μία κάστα" δήλωσε παράλληλα ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι.

Συγκεκριμενα, στις 4 Ιουλίου στην Ρώμη, με το σύνθημα "Ας στείλουμε την κυβέρνηση στο σπίτι!", διοργανώθηκε το πρώτο μαζικό συλλαλητήριο του Κεντρο Δεξιού κόμματος  μετά την άρση των περιορισμών, από την "Lega" του Ματέο Σαλβίνι και από  άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το αίτημα της «Lega» ήταν να εκδιώξει την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, υπεύθυνη για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και την αναποτελεσματική καταπολέμηση της επιδημίας.

Το συλλαλητήριο, δεδομένου ότι όλοι οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν είχαν αρθεί ακόμα, ήταν ασυνήθιστο: καρέκλες για τους διαδηλωτές είχαν τοποθετηθεί στην πλατεία, και όλοι οι συμμετέχοντες μετρήθηκαν πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης.

 Μιλώντας στην πλατεία, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Υπάρχει μια ομάδα που θα κυβερνήσει την Ιταλία τα επόμενα χρόνια. Από αυτή την πλατεία υπάρχει μια έκκληση για ελευθερία, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει μια σαπουνόφουσκα και γραφειοκρατία.

"Η κρίση είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες από το  διαδίκτυο. - Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κυβέρνηση με νέα πλειοψηφία.

 Ένα από τα αιτήματα του συλλαλητηρίου ήταν ο άμεσος διορισμός του Μπερλουσκόνι ως  ισόβιος γερουσιαστής. Ο λόγος για αυτό ήταν ένα δυνατό σκάνδαλο που ξέσπασε τις προάλλες, όταν κατά την διάρκεια της δίκης του 2013 για τον  Μπερλουσκόνι μυστηριώδεις  "κορυφές" όρισαν  δικαστές "ένα εκτελεστικό απόσπασμα".

H "Lega" του Salvini ηγείται πρόσφατα διαρκώς στις δημοσκοπήσεις και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι πιθανότητές της να κερδίσει με τους συμμάχους του συνασπισμού είναι μεγάλες. Πρώτα από όλα, η κλιμάκωση των οικονομικών δυσκολιών και η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου οδηγούν την Lega στην πρώτη γραμμή του πολιτικού αγώνα.

Στην Ιταλία, η δραστηριότητα σχεδόν όλων των επιχειρήσεων έχει ήδη ξαναρχίσει, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, κομμωτηρίων, μπαρ, εστιατορίων, ωστόσο, η χαλάρωση της καραντίνας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ξεκίνησε αρκετά αργά εδώ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει το 9% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την πρόβλεψη οικονομολόγων της Banca d'Italia (Ιταλική Κεντρική Τράπεζα), η πτώση της οικονομίας της χώρας φέτος θα ανέλθει στο 13,1%.

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι το χρέος της Ιταλίας θα αυξηθεί στο 200% του ΑΕΠ. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερο γηραιούς πολίτες στην Ευρώπη  και ο coronavirus έχει επιδεινώσει τα μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα.

Η Βόρεια Ιταλία, όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανιών, επηρεάζεται ιδιαίτερα. Η Ιταλία κατέχει εδώ και καιρό το "ρεκόρ" για το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό - 576 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μέχρι που αφαιρέθηκε  αυτό από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αγγλία.

Το σύστημα υγείας των Απενινών δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει τη νέα απειλή· δεν διέθετε νοσοκομειακά κρεβάτια, προστατευτικές μάσκες, φάρμακα και ανεμιστήρες πνευμόνων.

Πολλοί Ιταλοί αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων βοήθειας που προσφέρουν οι Βρυξέλλες, πιστεύοντας ότι θα θέσουν τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική εξάρτηση και δεν θα είναι σε θέση να βοηθήσουν την οικονομία.

 Μέχρι την άρση των περιορισμών καραντίνας, η διαμαρτυρία εξελισσόταν υπόγεια, και τώρα έρχεται σταδιακά στην επιφάνεια. Τι θα συμβεί αν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Lega  του Σαλβίνι έρθει στην εξουσία; Η θέση του Σαλβίνι απέναντι στην Ρωσία είναι γνωστή. Αντιτίθεται στις αντιρωσικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντάς τις περισσότερες από μία φορές "τρελά πράγματα".

«Η Ρωσία είναι μια δύναμη με την οποία διεξάγει διάλογο, όχι να ορκίζεται», λέει ο Σαλβίνι. "Η Ρωσία πρέπει να είναι σύμμαχος κατά της τρομοκρατίας. Αν ο εχθρός είναι αυτός που κόβει το λαιμό, τότε πρέπει να κάνουμε μια συμμαχία με τον Πούτιν», συνεχίζει ο ηγέτης της «Lega». Κοντά σε αυτή τη θέση βρίσκεται ο συνεργάτης του στον συνασπισμό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

 Ωστόσο, είναι δυνατόν για άτομα με τέτοιες απόψεις να τους επιτραπεί  η εξουσία από τις παρασκηνιακές δυνάμεις που κυβερνούν την Ιταλία; Στις εκλογές του 2017 στην Γαλλία, η Marin Le Pen είχε πολύ σοβαρές πιθανότητες να γίνει πρόεδρος της χώρας, αλλά νικήθηκε από τον  σχεδόν άγνωστο  διορισμένο του Rothschild Emmanuel Macron.

Πόσο καιρό μπορεί ο Τζουζέπε Κόντε να μείνει ακίνητος στην καρέκλα του πρωθυπουργού;

 Ίσως όσοι θέλουν να ρίξουν τον Τζουζέπε Κόντε στην Ιταλία να έχουν ένα δύσκολο έργο. Ωστόσο, η καλά ενημερωμένη Ιταλική έκδοση της Αμερικανικής εφημερίδας The Huffington Post θέτει την τύχη του Ιταλού πρωθυπουργού υπό αμφισβήτηση: "Είτε έχασε οριστικά την επαφή με την πραγματικότητα, ή έκανε λάθος υπολογισμούς," - λέει για τον Πρωθυπουργό   ένα θυμωμένο μέλος  του υπουργικού συμβουλίου του.

"Δεν είναι πλέον αποδεκτό", η Il Giornale αναπτύσσει την ίδια γραμμή, "ότι η δημοκρατία στη χώρα μας διέπεται από μια κάστα για την οποία ο λαός δεν ψήφισε και η οποία αποφασίζει ποιος, τι και πώς πρέπει να το κάνει.

Η εφημερίδα προτείνει "περιτύλιγμα του κτιρίου του  Ιταλικού κοινοβουλίου σε σελοφάν" με το σύνθημα: "Δεν θα το κάνετε αυτό με όλη την Ιταλία. Πρέπει να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να μην αφήσουμε τον Big Brother να παίξει με την ελευθερία μας». Η εφημερίδα La Verita γράφει ότι ο πρωθυπουργός παγιδεύτηκε...

 Εάν η οικονομική κατάσταση στην Ιταλία δεν βελτιωθεί μέχρι το φθινόπωρο, μια αλλαγή κυβέρνησης θα είναι περισσότερο από πιθανή. «Ο Κόντε είναι παγιδευμένος και θα υπάρξει καταιγίδα τον Σεπτέμβριο», προανήγγειλε η La Verita (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_38.html).

Επιπλέον, οι αρχές της Ιταλίας προχώρησαν παράλληλα και στην κατάσχεση του Sea-Watch 3, του πλοίου της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Sea-Eye.

Το εν λόγω πλοίο είχε ξαναρχίσει τον περασμένο μήνα να εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο, ενώ βρισκόταν ελλιμενισμένο στο Πόρτο Εμπέντοκλε, στη Σικελία, διότι διαπίστωσαν «πολλές παρατυπίες», αναφέρει ανακοίνωση του ιταλικού λιμενικού σώματος που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Το πλοίο είχε δέσει στο σικελικό λιμάνι έπειτα από μια περίοδο καραντίνας, αφού μετέφερε πάνω από 200 μετανάστες τους οποίους είχε διασώσει σε Ιταλικό φέρι. Σύμφωνα με το ιταλικό λιμενικό, στελέχη του που επιθεώρησαν το Sea-Watch 3 διαπίστωσαν ότι υπήρχαν «πολλές παρατυπίες τεχνικής και επιχειρησιακής φύσης που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια όχι μόνο του πληρώματος αλλά και αυτών που είχε διασώσει ή επρόκειτο να διασώσει» στο μέλλον.

Το σκάφος της Sea-Eye θα παραμείνει υπό «διοικητική κατάσχεση» έως ότου αποκατασταθούν τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν, πάντα σύμφωνα με το λιμενικό σώμα της Ιταλίας, το οποίο συμπλήρωσε πως οι αρχές της Γερμανίας οφείλουν να παρέμβουν και να εγγυηθούν ότι το πλοίο τηρεί τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με τη γερμανική ΜΚΟ, το πλοίο της άρχισε την 6η Ιουνίου την πρώτη του αποστολή στην Μεσόγειο αφότου ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Εξαιτίας της πανδημίας, η Ιταλία και η Μάλτα δεν επιτρέπουν πλέον την άμεση αποβίβαση στα εδάφη τους μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα (https://www.iefimerida.gr/kosmos/italia-oi-arhes-kateshesan-sea-watch-3-apo-mko).

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία φέρεται να ενοχλεί τον νυν Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε, υπάρχει στις μέρες μας περισσότερος κίνδυνος ρατσισμού στην Ιταλία τώρα από όσο όταν ο Κόντε συγκυβερνούσε με τον Salvini.

Σύμφωνα δε με αυτή το 60% των Ιταλών κάνει διακρίσεις. Ο αριθμός αυξήθηκε κατά 13% σε σύγκριση με αυτόν, όταν που κυβέρνησε ο Κοντέ μαζί με την Λέγκα και οι εφημερίδες φώναζαν για ρατσισμό.

Έτσι σήμερα, σε σύγκριση με την κυβέρνησης Conte I, δηλαδή όταν ο Matteo Salvini κάθισε στο Υπουργείο Εσωτερικών , ο «ρατσισμός» δεν έχει μειώθηκε με την δεύτερη κυβέρνηση Κοντέ όπως θα περίμενε κανείς. Το αντίθετο: Έχει αυξηθεί, τουλάχιστον κατά την αντίληψη των Ιταλών.

Από την πλευρά της, η υπουργός εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, σε δηλώσεις της στην δημόσια τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σε κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων.

Όπως τόνισε, «ο κίνδυνος είναι ορατός, διότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου βαριάς οικονομικής κρίσης».

«Βλέπουμε κλειστά καταστήματα, και ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε να φροντίσουν τις κύριες τους, καθημερινές ανάγκες», πρόσθεσε η Λαμορτζέζε.

«Η κυβέρνησή μας ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες που προέκυψαν. Ο κίνδυνος είναι ορατός, και διαπιστώνω μια βίαιη στάση προς τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία είναι σαφώς καταδικαστέα», ολοκλήρωσε η επικεφαλής του Ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών (https://www.iefimerida.gr/kosmos/italia-koinonikes-entaseis-fthinoporo-koronoioy).

Ίσως ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε από την Βενετία, την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την χώρα.

Μία από τις πιο πληγείσες χώρες λόγω του κορωνοϊού, ετοιμαζόταν να λήξει τους κανονισμούς εκτάκτου ανάγκης στα τέλη του μήνα. Ωστόσο, λόγω των καταστάσεων, η κυβέρνηση προετοιμάζει την παράταση των μέτρων έως τα τέλη του έτους, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, ενώ διατηρείται ο κεντρικός ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/251515_diatirisi-katastasis-ektaktoy-anagkis-stin-italia-mehri-telos-toy-etoys).

Η Ιταλική συντηρητική παράταξη αντέδρασε με δηλώσεις σε υψηλούς τόνους στην απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο γραμματέας της Λέγκας και πρώην υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, έγραψε σχετικά στο Twitter: «Η Τουρκία, την οποία κάποιοι θα ήθελαν να εντάξουν στην Ευρώπη, μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Επιβεβαιώνεται ότι η προπέτεια ενός κάποιου Ισλάμ, είναι ασύμβατη με τις αξίες δημοκρατίας, ελευθερίας και ανοχής της Δύσης».

Παράλληλα, η επικεφαλής του υπερσυντηρητικού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε μέσω Facebook: «Ο Ερντογάν ολοκληρώνει την διαδικασία μετατροπής της κοσμικής Τουρκίας σε ισλαμικό σουλτανάτο μετατρέποντας (και πάλι) σε τζαμί το μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Με την πράξη αυτή, που ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι μια επίδειξη δύναμης της ισλαμιστικής του ακρότητας, ο επίδοξος σουλτάνος, παραδέχεται απλώς ότι, εν έτει 2020, είναι ανάξιος να οικοδομήσει κάτι το οποίο να είναι σε θέση έστω και να προσεγγίσει το μεγαλείο της βασιλικής της Αγίας Σοφίας, η οποία οικοδομήθηκε πριν από περίπου 1.500 χρόνια από την χριστιανική Κωνσταντινούπολη» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/salvini-gia-agia-sofia-ena-tetio-islam-ine-asimvato-me-tis-aksies-dimokratias-elef8erias-ke-anoxis-tis-disis).

Την στιγμή που η Γερμανία στηρίζει για ακόμα μια φορά την Τουρκία και αδειάζει την Ελλάδα στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν, ο Ιταλός πολιτικός, Ματτέο Σαλβίνι, βρέθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο, να φωνάζει «Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά»!

Με ανάρτησή του στο twitter ο Ιταλός ηγέτης της πατριωτικής δεξιάς ανέφερε:

«Δεν είναι δυνατόν ο ισλαμικός φανατισμός και το τουρκικό καθεστώς να διαγράφουν αιώνες ιστορίας, δικαιωμάτων και ελευθερίας.

Ελπίζουμε ότι η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πληρώνει τώρα την Τουρκία δισεκατομμύρια, θα αντιδράσουν.

Σκύβοντας το κεφάλι μας, κινδυνεύουμε μια μέρα να βρούμε μπροστά μας ένα τζαμί αντί για το Ντουόμο (καθεδρικός ναός στο Μιλάνο).

Κάτω τα χέρια σας από την Αγία Σοφία!»

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αδειάζει την Ελλάδα και ευθυγραμμίζεται με το τουρκικό καθεστώς. 

Την λύπη της για την απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος εξέφρασε και πάλι σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το Βερολίνο διευκρίνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι το ζήτημα αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και «όχι τις πολιτικές σχέσεις ή την πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών».

«Η κυβέρνηση έλαβε με λύπη γνώση της απόφασης της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία έχει μεγάλη πολιτιστική, ιστορική σημασία και θρησκευτική σημασία – και για τον Χριστιανισμό και για το Ισλάμ.

Και εμείς αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον διαθρησκειακό διάλογο.

Πρέπει να περιμένουμε το πώς θα γίνει ο περαιτέρω κανονισμός και η διαμόρφωση της χρήσης, αλλά δεν θέλω να κρύψω ότι λυπούμαστε για την απόφαση, για τον τερματισμό δηλαδή της αποκλειστικής χρήσης του κτίσματος ως μουσείου, διότι το καθεστώς μουσείου έδινε ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε αυτό το αριστούργημα σε ανθρώπους κάθε πίστης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ επεσήμανε ότι η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985, «λόγω της υλικής και άυλης αξίας της» και ανήκει στην κληρονομιά της ανθρωπότητας.

«Από την έναρξη των διεργασιών για την αλλαγή χρήσης έπρεπε να έχει υπάρξει διαβούλευση με την αρμόδια Επιτροπή της UNESCO και αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

Αυτό συμβάλλει περαιτέρω στην λύπη μας», τόνισε ο κ. Μπρόιλ και πρόσθεσε ότι «δικαιολογημένα, όταν μιλάμε στην UNESCO για Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και για τη διατήρησή τους, προσπαθούμε να αφήσουμε απέξω την διεθνή πολιτική».

Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι άλλο θέμα, συνέχισε, για να υπογραμμίσει ότι «πρόκειται για την κληρονομιά της ανθρωπότητας και για τη διατήρησή της και δεν πρόκειται για πολιτικές σχέσεις ή για πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών».

Αυτή, επισήμανε, είναι η προσέγγιση της γερμανικής κυβέρνησης και αυτήν θέλει να συνεχίσει να έχει σε ό,τι αφορά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

«Το θέμα μας ενδιαφέρει, μόλις το είπαμε.

Και για αυτό υπάρχουν οι σωστές πλατφόρμες για να συζητηθεί – η UNESCO περιλαμβάνεται σε αυτές – και δεν έχει ακόμη οριστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση που ακυρώθηκε λόγω COVID-19.

Και τότε σίγουρα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη. Υπό αυτή την έννοια δεν μας είναι αδιάφορο.

Θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά δεν θα πετύχετε να το συνδέσω εδώ με τις πολιτικές σχέσεις με την Τουρκία, όπου μιλάμε και για εντελώς διαφορετικά θέματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου.

Η Αθήνα λοιπόν οφείλει να ξεχωρίσει τους συμμάχους της σύντομα και να μη βασίζεται στο Βερολίνο και του λοιπούς Ευρωπαίους που διαχρονικά προδίδουν τη χώρα μας και τις αξίες των Εθνών στο όνομα της προόδου, του διεθνισμού και της παγμοσμιοποίησης (https://www.skai.gr/news/world/diamartyria-salvini-stin-italia-kato-ta-xeria-apo-tin-agia-sofia?fbclid=IwAR3-itYl16sCv4oFTf4b-Fx7eeh18Zw7SpeIegjHqsRfiyJnJeNS1LLGUH8https://odysseiatv.blogspot.com/2020/07/blog-post_212.html?fbclid=IwAR2INDJDnCu2oGP_u4YBGPRig3MW2GTw6yKLB_TzUGQmNV1QNC_-BHAiF1Y).

Στην Ιταλία επίσης, ο Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε να στείλει στρατιώτες για τη φύλαξη των κέντρων προσωρινής παραμονής παράνομων μεταναστών, όπως ανακοίνωσε επίσημα το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Σικελία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, περισσότεροι από 250 παράνομοι μετανάστες απομακρύνθηκαν από κέντρα προσωρινής παραμονής στις πόλεις Καλτανισέτα και Πόρτο Εμπέντοκλε. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, δεν επιτρέπεται να βγουν από τα κτίρια στα οποία βρίσκονται, διότι αμέσως μετά την άφιξή τους στις ακτές της Κάτω Ιταλίας, μπήκαν σε καραντίνα.

Οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες, έπειτα από λίγες ώρες εντοπίσθηκαν από την αστυνομία σε αγροτικές περιοχές κοντά στις δυο πόλεις και τέθηκαν και πάλι σε καραντίνα.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Νέλο Μουσουμέτσι, όπως και εκείνη της Καλαβρίας, η Γιόλε Σαντέλι, με δηλώσεις τους ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν για να τύχουν σεβασμού απ' όλους οι κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό (https://www.pronews.gr/kosmos/900627_italia-o-stratos-analamvanei-tin-ti-fylaxi-ton-kentron-paramonis-paranomon-metanaston?fbclid=IwAR1LPgxA1lBZF_uLiRHE4vAMVRZRmJLXOfux746ElDJDIUfSO-T_ZEq9q2E).

Τελος στην Ιταλία, το «πράσινο φως» έδωσε η Γερουσία για την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι για την υπόθεση «Open Arms». Η Γερουσία αποφάσισε με 149 ψήφους υπέρ (141 ψήφοι κατά και μία απουσία) την παραπομπή του Σαλβίνι σε απολογία ενώπιον του δικαστηρίου.

Η υπόθεση αφορά στην άρνηση του Σαλβίνι να επιτρέψει σε πλοίο ΜΚΟ να αγκυροβολήσει σε λιμάνι της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών το περασμένο καλοκαίρι. Στο πλοίο επέβαιναν 98 διασωθέντες μετανάστες και 19 μέλη του πληρώματος, οι οποίοι βρίσκονταν στη θάλασσα για 19 μέρες τον Αύγουστο του 2019. Πολλοί από αυτούς είχαν πέσει στη θάλασσα σε προσπάθειά τους να φτάσουν στην ακτή.

Σε ομιλία του στην Γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, δήλωσε πως αυτό που ενδιαφέρει την απόφαση είναι εάν ο Σαλβίνι λειτούργησε υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, ανακοινώνοντας την απόφαση του κόμματός του να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.

Από την μεριά του ο Σαλβίνι επικαλέστηκε το άρθρο 52 του Συντάγματος, κατά το οποίο «η υπεράσπιση της Πατρίδος είναι ιερό καθήκον του πολίτη», ενώ δήλωσε πως θα προχωρήσει στη δίκη με το κεφάλι ψηλά, έχοντας κάνει το καθήκον του με αποφασιστικότητα και κοινή λογική.

Η οριστική απόφαση βρίσκεται τώρα στα χέρια της Ιταλικής δικαιοσύνης για το αν θα πρέπει ο αρχηγός της Λέγκα να δικαστεί για την στέρηση της ατομικής ελευθερίας (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/254155_i-geroysia-egkrinei-tin-parapompi-se-diki-toy-salbini).

Στην Γαλλία, την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φίλιπ και η κυβέρνησή του, καθώς επίκειται αλλαγή της τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται εάν ο Φίλιπ θα αντικατασταθεί ή θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. «Ο κ. Εντουάρ Φίλιπ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε αποδεκτή. Διαβεβαιώνει ότι με τα μέλη της κυβέρνησης θα χειριστεί τις τρέχουσες υποθέσεις μέχρι την υπόδειξη της νέας κυβέρνησης» αναφέρει η σύντομη ανακοίνωση της Προεδρίας.

«Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο. Έχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μία νέα ομάδα», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στον επαρχιακό Τύπο.

«Εδώ και τρία χρόνια στο πλευρό μου, επιτελεί, επικεφαλής διαδοχικών κυβερνήσεων, σημαντικό έργο και έχουμε εφαρμόσει σημαντικές, ιστορικές μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες συχνά πολύ δύσκολες» τονίζει.

«Ένας νέος πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες», είπε αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, αν και σύμφωνα με τη Le Monde, αυτός δεν πρόκειται να είναι ο Εντουάρ Φίλιπ.

Ο Φίλιπ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2017 όταν το κόμμα του Μακρόν ήρθε στην εξουσία, εξελέγη στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας δήμαρχος της Χάβρης, το δημοτικό συμβούλιο της οποίας θα συνεδριάσει αύριο, Σάββατο για να εκλέξει τον νέο επικεφαλής του Δήμου.

Ο πρωθυπουργός πιο δημοφιλής από τον Εμανουέλ Μακρόν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, προέρχεται από την δεξιά και δεν εντάχθηκε ποτέ στο κόμμα La Republique en Marche του προέδρου Μακρόν.

Ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τα δύο εναπομείναντα έτη της θητείας του, κατά τα οποία θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας, η οποία επλήγη σφοδρά από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες ημέρες μετά το «πράσινο κύμα» στις τοπικές εκλογές, στις οποίες το κεντρώο κόμμα του Μακρόν ηττήθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας και απέτυχε να εγκαθιδρυθεί σε εθνικό επίπεδο.

Ο ανασχηματισμός ήταν προγραμματισμένος πριν γίνουν οι εκλογές, καθώς η κυβέρνηση του Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια και έχει δεχθεί έντονη κριτική κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να εργαστεί εντατικά το Σαββατοκύριακο, γράφει η Figaro, για να ανακοινωθεί- ιδεατά- την Τετάρτη 8 Ιουλίου η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Δυο θα είναι οι δυσκολίες- αναφέρεται στο ρεπορτάζ: να επιλεγεί μια ομάδα που θα σεβαστεί τις νέες πολιτικές του προτεραιότητες και οι υποψήφιοι να περάσουν τον έλεγχο της Επιτροπής για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος, το «νέο μονοπάτι» που θέλει να ακολουθήσει θα δίνει προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας, στον σχεδιασμό του μέλλοντος για τη νεολαία και τη διασφάλιση των ηλικιωμένων.

Από την αρχή της πενταετούς θητείας της κυβέρνησης 17 υπουργοί έχουν είτε παραιτηθεί (13) είτε απομακρυνθεί, αλλά ο Εντουάρ Φίλιπ πάντα αναλάμβανε τα ηνία (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250465_paraitisi-toy-prothypoyrgoy-kai-tis-kybernisis-sti-gallia).

Λίγες μόλις ώρες μετά την παραίτησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, έγινε γνωστό ότι ο Εντουάρ Φίλιπ, μαζί με δύο πρώην υπουργούς Υγείας της κυβέρνησής του βρίσκονται στο επίκεντρο προκαταρκτικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία.

Εκτός του πρώην πρωθυπουργού, η γαλλική δικαιοσύνη θα ερευνήσει και τις τυχόν ευθύνες που προκύπτουν για την Ανιές Μπουζέν, υπουργό Υγείας της χώρας μέχρι τον Φεβρουάριο, και του Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος αντικατέστησε την Μπουζέν μέχρι σήμερα, όπου παραιτήθηκε μαζί με όλη την κυβέρνηση Φίλιπ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί 90 μηνύσεις. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές.

Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προσφέρει κάθε βοήθεια προς την έρευνα για να γίνουν κατανοητές οι πράξεις του, αλλά και οι ενέργειες της κυβέρνησής του «μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου κρίση υγείας στη χώρα μας» (https://www.efsyn.gr/node/250597).

Το όνομα του εκλεκτού του Εμανουέλ Μακρόν που θα αντικαταστήσει τον Εντουάρ Φίλιπ ως πρωθυπουργος είναι αυτού του πρότινος υπεύθυνου για το συντονισμό εξόδου της χώρας από την καραντίνα, Ζαν Καστέλ.

Ο 55χρονος Καστέλ έχει υπηρετήσει το δημόσιο τομέα και έχει συνεργαστεί με πολλές κυβερνήσεις. Διετέλεσε δήμαρχος της πόλης Πραντ (Ανατολικά Πυρηναία) και εμπνευστής του σχεδίου σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown για την αντιμετώπιση της επιδημίας Covid-19 στην Γαλλία.

Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών. Προέρχεται από την γαλλική δεξιά και θεωρείται πολιτικός χαμηλού προφίλ.

Ο δρόμος για τον ανασχηματισμό που άνοιξε η παραίτηση Φίλιπ αναμένεται να φέρει πολλά μέλη της κυβέρνησης εκτός υπουργικών θώκων.

Τις αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο είχε προαναγγείλει ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας πως αναζητά ένα «νέο δρόμο» για την ανοικοδόμηση της χώρας τα δύο εναπομείναντα χρόνια της θητείας του.

Ο ανασχηματισμός έρχεται λίγες μέρες μετά το θρίαμβο του οικολογικού κινήματος στις δημοτικές εκλογές και την εκλογική κατάρρευση της «Δημοκρατίας Εμπρός» του προέδρου Μακρόν.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι μόνοι τους ή σε συνεργασία με κόμματα της Αριστεράς κέρδισαν πολλούς μεγάλους δήμους, όπως η Λιόν, το Μπορντό ή το Στρασβούργο, και αναδεικνύονται στους αδιαμφισβήτητους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250504_neos-prothypoyrgos-tis-gallias-o-zan-kastex).

Το πολιτικό ντόμινο από την παραίτηση του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος δεν κρύβει τις υψηλότερες πολιτικές φιλοδοξίες του, το δεξιόστροφο προφίλ του νέου (Ζαν Καστέξ) πρωθυπουργού, η επανεκκίνηση Μακρόν με ορίζοντα διετίας και σκληρό ροκ στην οικονομία, ο αστάθμητος πράσινος παράγοντας και οι δρόμοι του Παρισιού που ξαναμυρίζουν μπαρούτι.

Θα μπορούσε να το πει κανείς το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ανασχηματισμού. Ούτε μία εβδομάδα μετά το εκλογικό στραπάτσο του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο εδώ και τρία χρόνια πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ -ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος από το κυβερνητικό στρατόπεδο που κατάφερε να εκλεγεί σε μεγάλο δήμο (για την ακρίβεια να επανεκλεγεί στη γενέτειρά του, τη Χάβρη)- υπέβαλε χθες το πρωί την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησής του.

Με μια λακωνική ανακοίνωση, το Ελιζέ -που κατέστρωνε εδώ και εβδομάδες σχέδια αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα- την έκανε αμέσως και τυπικά αποδεκτή. Και κάπως έτσι ανοίγει τώρα δυνητικά ο δρόμος για μία επανεκκίνηση της ταραχώδους προεδρίας Μακρόν, με την προσμονή του Γάλλου προέδρου να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί στο δεύτερο μισό της θητείας του, μέχρι και τις επόμενες προεδρικές εκλογές, την άνοιξη του 2022.

Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Μακρόν με προχθεσινή συνέντευξη στον επαρχιακό Τύπο – πριν καν, δηλαδή, ανακοινωθεί επίσημα η παραίτηση της κυβέρνησης. «Πρέπει να κάνω επιλογές για να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο», ανέφερε. «Εχουμε να εφαρμόσουμε νέους στόχους ανεξαρτησίας, ανοικοδόμησης, συμφιλίωσης και νέες μεθόδους. Πίσω από αυτά θα υπάρξει μια νέα ομάδα».

Χωρίς να χάσει χρόνο, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι κιόλας το όνομα του νέου πρωθυπουργού. Πρόκειται για τον «σαρκοζικό» Ζαν Καστέλ, στέλεχος των δεξιών Ρεπουμπλικανών, ο οποίος είχε διοριστεί από τον περασμένο Απρίλη επικεφαλής της στρατηγικής σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, ένεκα πανδημίας. Πρακτικά, η επιλογή του δείχνει κλίση του Μακρόν ακόμη πιο δεξιά. Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, έως την Τετάρτη, έχει να πει πολλά...

Προφανώς ο Γάλλος πρόεδρος έχει διάφορα κατά νου. Μπορεί από χθες να χώρισαν οριστικά οι δρόμοι του ίδιου και του Φίλιπ (την παραμονή του οποίου στην πρωθυπουργία ζητούσε το 57%, σε δημοσκόπηση), πολλοί αναλυτές ωστόσο τώρα δεν αποκλείουν αυτοί να ξαναδιασταυρωθούν στις προεδρικές του 2022.

Δεξιός που αποχώρησε από τους Ρεπουμπλικανούς το 2018, εκλεκτός του Αλέν Ζιπέ και κομματικά ανένταχτος έως και σήμερα, ο Εντουάρ Φίλιπ είναι αυτή τη στιγμή ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη χώρα.

 Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις επισκιάζει μονίμως τον Γάλλο πρόεδρο, έχοντας την εμπιστοσύνη του 50% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 38% που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν, που τώρα –μετά το χαστούκι από τους Πράσινους στις κάλπες– θα το γυρίσει και στην οικολογία, ρίχνοντας προφανώς τα εκλογικά «δίχτυα» ένθεν κακείθεν...

Το εγχείρημα θεωρείται ήδη δύσκολο, δεδομένων των προτεραιοτήτων του προέδρου. «Η ανάκαμψη της οικονομίας, η συνέχιση της επανίδρυσης της κοινωνικής μας ασφάλισης και του περιβάλλοντος, η αποκατάσταση μιας δίκαιης δημοκρατικής τάξης, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» θα είναι στον οδικό χάρτη της επόμενης κυβέρνησης, προανήγγειλε προχθές ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξή του. Χωρίς περιστροφές, κάλεσε τους συμπολίτες του να προετοιμαστούν για «πολύ σκληρή» οικονομική επάνοδο.

Οι επόμενοι μήνες προδιαγράφονται πράγματι δύσκολοι. Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας -και τους κάκιστους κυβερνητικούς χειρισμούς- η οικονομία μπαίνει σε ύφεση, την ώρα που ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύματος παραμένει ορατός.

Ήδη συσσωρευμένη προ κορωνοϊού, η λαϊκή οργή για τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική έχει αρχίσει ξανά να ξεχειλίζει. Απτόητος, ο Μακρόν δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει από εκεί όπου τον σταμάτησε ο κορωνοϊός: την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Οι δε πρόσφατες προεδρικές εξαγγελίες για επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην πράσινη ανάπτυξη δύσκολα θα λειτουργήσουν ως προπέτασμα καπνού (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250601_anashimatismos-me-ripsokindynoys-eligmoys).

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φίλιπ, ο οποίος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου της Χάβρης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε δεκτή της παραίτηση του Φίλιπ την Παρασκευή και τον αντικατέστησε με τον Ζαν Καστέξ, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Φίλιπ επικράτησε στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στην Χάβρη που διεξήχθη στις 28 Ιουνίου και νωρίτερα σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης επικύρωσε τον διορισμό του.

Υπήρξε και στο παρελθόν δήμαρχος της πόλης--από το 2010 ως το 2017--προτού γίνει πρωθυπουργός (https://www.efsyn.gr/node/250742).

Επιπλέον, στην Γαλλία, για πρώτη φορά Μακρόν και Λεπέν συμφωνούν μεταξύ τους και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Οι δύο ηγέτες δημιουργούν άτυπη συμμαχία με σκοπό να ''πετάξουν'' την Τουρκία από το ΝΑΤΟ.

Ήδη ο Μακρόν έστειλε το πρώτο μήνυμα πριν λίγες ημέρες, αφού απέσυρε την γαλλική αρμάδα από άσκηση της Συμμαχίας στη Μεσόγειο. Ήταν μία πρώτη αντίδραση στην τουρκική πρόκληση κατά του Παρισιού πριν λίγες εβδομάδες στις ακτές της Λιβύης. 

Οι δηλώσεις Λεπέν: 

''Υποστηρίζω όσα έχει κάνει μέχρι τώρα ο Μακρόν σε σχέση με την Τουρκία. Πρέπει να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, δεν είναι σύμμαχος πλέον η Άγκυρα. Ο Ερντογάν στέλνει όπλα στην Λιβύη και η Ευρώπη απλά παρακολουθεί. Η Γερμανία δεν έχει αντιδράσει μέχρι τώρα διότι έχει συμφέροντα. Πουλάει όπλα στην Τουρκία και δεν θέλει να χάσει τον πελάτη της''.

Ξεκάθαρα όσα είπε η Λεπέν και όπως φαίνεται πλέον η Γαλλία θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα. Ή θα μείνει το Παρίσι στο ΝΑΤΟ, ή η Τουρκία. Και οι δύο δεν χωράνε. 

Ταυτόχρονα είχαμε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας από σύμβουλο του Ερντογάν (ο οποίος απειλεί ακόμα και να βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ-http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_531.html):

''Εάν οι Έλληνες επιτεθούν σε ερευνητικό μας πλοίο στην Μεσόγειο, θα θεωρήσουμε αυτή την ενέργεια ως αιτία πολέμου''.

Επίσης έκανε επίθεση και στο Ισραήλ:

Έχουν ξεφύγει πλέον οι Τούρκοι και κάποιος πρέπει να τους δώσει ένα γερό μάθημα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950261_makron-lepen-proeidopoioyn-ton-erntogan-tha-se-petaxoyme-ektos-nato)!

Ο δεύτερος πρωθυπουργός του Μακρόν, Καστέξ, όπως και ο προκάτοχός του, Φίλιπ, προέρχεται από τον χώρο της Δεξιάς.

Η επιλογή του Μακρόν, που επικέντρωσε την προεκλογική εκστρατεία του το 2017 στην υπέρβαση της ιστορικής διαίρεσης Δεξιά - Αριστερά, είναι μια έμμεση αλλά σαφής παραδοχή ότι ο ένοικος του μεγάρου των Ηλυσίων θεωρεί ότι η επανεκλογή του εξαρτάται από την συσπείρωση της συντηρητικής συνιστώσας της εκλογικής του βάσης.

Αλώστε ο ίδιος ο Μακρόν επελέγη από τον Ολάντ, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ως υπουργός Οικονομίας που θα έδινε προτεραιότητα στην κατοχύρωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής ευταξίας μέσω διαρθρωτικών αλλαγών.

Τόσο ο Ολάντ όσο και σήμερα ο Μακρόν επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους με την παραδοχή ότι οι ψηφοφόροι της Αριστεράς και των Πρασίνων όταν κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια πολιτικά ορθή υποψηφιότητα και την Ακροδεξιά, θα επιλέξουν την πρώτη.

Η λογική του μικρότερου κακού είναι σταθερή συνιστώσα στην εκλογική συμπεριφορά των Γάλλων.

Από την εγκαθίδρυση της Τρίτης Δημοκρατίας το 1871 μέχρι και σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των εκλογικών αναμετρήσεων στη Γαλλία έχει γίνει με πλειοψηφικό σε μονοεδρική περιφέρεια σε δύο γύρους.

Έτσι, ανεξάρτητα από τις όποιες προεκλογικές συμμαχίες ή και τις τοποθετήσεις ανάμεσα στους δύο γύρους υπάρχει μια αυτόματη δυναμική συσπειρώσεων στον υποψήφιο με το πιο συγγενές πολιτικό στίγμα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μακρόν, ο οποίος στην αφετηρία της πολιτικής του διαδρομής πρόβαλλε σαν σχέδιο Β του Ολάντ, μπορεί ταυτόχρονα να συσπειρώσει την κεντροδεξιά συνιστώσα της εκλογικής του βάσης και να εκβιάσει τη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς ώστε να φραγεί ο δρόμος προς την εξουσία, για την Λεπέν και τον ακροδεξιό «Εθνικό Συναγερμό».

Το φθινόπωρο θα φανεί αν η εξεγερσιακή διαμαρτυρία που πυροδοτήθηκε με τα «κίτρινα γιλέκα» τον Νοέμβριο του 2018 θα αποτελέσει μαζί με το σοκ της πανδημίας ένα δεύτερο κύμα αποσταθεροποίησης με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/251048_klinate-epi-dexia).

Την «νιρβάνα» της Ε.Ε, στο θέμα του ελέγχου της παραπληροφόρησης μέσω διαδικτύου, χάλασε με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Ισπανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Jorge Buxadé Villalba.

Μη περιοριζόμενος στην παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου, στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Ισπανός ευρωβουλευτής δεν δίστασε να φέρει την Κομισιόν προ των ευθυνών της υπογραμμίζοντας ότι:

-Οι μέθοδοι υποτιθέμενου ελέγχου της διάδοσης ψεύτικων ειδήσεων που χρησιμοποιούνται από τα κοινωνικά δίκτυα σαφώς αξιοποιούνται για να επιτεθούν στην ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά.

-Για τον σκοπό αυτόν, το Facebook χρησιμοποιεί ελεγκτές γεγονότων που ανήκουν στο Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, που χρηματοδοτείται μεταξύ άλλων από τον George Soros, το Google και το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Στην Ισπανία, οι κύριοι ελεγκτές γεγονότων είναι οι Newtral και Maldita.es.

-Αυτοί οι ελεγκτές γεγονότων, με άμεσους συνδέσμους με μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, αφιερώνονται στη λογοκρισία απόψεων και ειδήσεων για ιδεολογικούς λόγους, χωρίς την παρέμβαση δικαστή.

Εύλογα, λοιπόν, ρωτούσε αν προτίθεται η Κομισιόν να προστατεύσει την ελευθερία της έκφρασης στο σχέδιο δράσης της έναντι της παραπληροφόρησης και να εξακολουθήσει η Κομισιόν να επιτρέπει ιδιωτική λογοκρισία χωρίς δικαστική παρέμβαση.

Δυστυχώς, στην απάντηση του, ο Επίτροπος Breton δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα και ούτε λαμβάνει θέση, έναντι της σοβαρής καταγγελίας ότι το Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων, που έχει αναλάβει «εργολαβικά» το δήθεν χτύπημα της παραπληροφόρησης, χρηματοδοτείται από τον Τζορτζ Σόρος και το Ίδρυμα Μπιλ Γκέιτς.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της απάντησης του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Breton εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για την παραπληροφόρηση δηλώνει ότι η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί βασική αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της και στα συντάγματα των κρατών μελών.

»Όλα τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης αποσκοπούν στην προστασία των δημοκρατικών συστημάτων της Ένωσης και στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης.

»Ένα από τα μέτρα που ορίζονται στο σχέδιο δράσης είναι η δημιουργία μιας πολυτομεακής κοινότητας, στην οποία θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκοί ερευνητές, που θα έχουν ρόλο-κλειδί στην προώθηση της κατανόησης των δομών που υποστηρίζουν την παραπληροφόρηση και των μηχανισμών που διαμορφώνουν τον τρόπο διάδοσής τους στο Διαδίκτυο.

«Για τον σκοπό αυτόν, η Κομισιόν προχωρά στην ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων (EDMO), το οποίο θα προσφέρει αναλυτικά εργαλεία και διασυνοριακή συλλογή δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ανοιχτών δεδομένων σε ολόκληρη την Ένωση και της χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών δεδομένων, για την υποστήριξη της ανίχνευσης και ανάλυσης πηγών παραπληροφόρησης και προτύπων διάδοσης.

»Η EDMO θα είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε δημόσια αρχή, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής, και θα διοικείται από ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που θα επιλέγεται από τα ενδιαφερόμενα μέρη της EDMO» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/soros-ke-geits-piso-apo-to-die8nes-diktio-elegxou-gegonoton-pou-maxete-tin-parapliroforisi).

Στο Βέλγιο, τουλάχιστον οκτώ βουλευτές, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στο Vlaams Belang-Kamerfractie, έλαβαν μια ανώνυμη επιστολή που περιείχε μια ύποπτη σκόνη. Η βουλευτής Katleen Bury, η οποία έλαβε επιστολή στο σπίτι της στο Dilbeek, ήταν η πρώτη που παρατήρησε την επιστολή.

Αργότερα, πολλά άλλα μέλη του κόμματος ανακάλυψαν ότι ήταν επίσης θύματα παρόμοιων γεγονότων. Η Kathleen Depoorter ανέφερε κάτι ανάλογο επίσης, και είναι η μόνη βουλευτής του N-VA (New Flemish Alliance -συντηρητικό κόμμα) που είχε λάβει τέτοια επιστολή.

Ο πρόεδρος του κόμματος Vlaams Belang, Tom Van Grieken σίγουρα δεν εντυπωσιάστηκε και απάντησε μέσω του Twitter στις απειλές για τους συναδέλφους βουλευτές του: «Αρκετοί βουλευτές έλαβαν ύποπτες επιστολές σε σκόνη σήμερα… Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στον εκφοβισμό! Συνεχίζουμε τον πολιτικό μας αγώνα με περισσότερο κίνητρο από ποτέ».

Η Katleen Bury (VB) ήταν η πρώτη που ανέφερε την παραλαβή μιας ύποπτης επιστολής σκόνης. Έκανε λόγο για λευκό κάλυμμα που περιείχε γκριζωπή σκόνη. Ο Μπάρι λέει ότι δεν εκπλήσσεται «που οι αντίπαλοί μας, λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, πέφτουν σε τέτοιες καταστροφικές πράξεις».

Βλέπει μια εξήγηση στις πρόσφατες ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τους Vlaams Belang: "Προφανώς παρέχουν ένα επιπλέον μέρος της απογοήτευσης στους πολιτικούς μας αντιπάλους.

"Μετά την Bury, αρκετοί άλλοι βουλευτές του Vlaams Belang ανακάλυψαν το ίδιο γράμμα στο γραμματοκιβώτιό τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο βουλευτής Hans Verreyt από το Boom έλαβε επίσης έναν λευκό φάκελο με γκριζωπή σκόνη στην διεύθυνση του σπιτιού του.

 «Οι ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για το κόμμα Vlaams Belang παρέχουν προφανώς ένα επιπλέον μέρος της απογοήτευσης για τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Αλλά όποιος πιστεύει ότι θα εκφοβιστεί από αυτό είναι λάθος. Αυτό ενισχύει μόνο την πεποίθησή μου», λέει.

Ο βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος από το Buggenhout, Steven Creyelman είχε ήδη προειδοποιήσει την σύζυγό του να μην ανοίξει το γραμματοκιβώτιο. Μιλώντας στην εφημερίδα Het Nieuwsblad, ομολόγησε ότι δεν είναι η πρώτη παρενόχληση που είχε αντιμετωπίσει:

“Έχουν ήδη σκάσει τα λάστιχά μου δύο φορές και σε μια φλαμανδική σημαία που κρέμεται έξω από το σπίτι μου έβαλαν φωτιά. Πετούν τακτικά πράγματα στα παράθυρα του σπιτιού μου, αλλά αυτό το γράμμα ήταν το χειρότερο μέχρι τώρα "

Οι άλλοι βουλευτές του Vlaams Belang που έλαβαν μια επιστολή είναι οι: Kurt Ravyts, Ellen Samyn και Nathalie Dewulf.

Στο παρελθόν, είχαν ήδη αποσταλεί επιστολές στην εθνική γραμματεία του κόμματος, στην ομάδα του φλαμανδικού κοινοβουλίου και στον Φλαμανδό βουλευτή Filip Dewinter (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6951280_belgio-ethnikistes-boyleytes-elaban-epistoli-me-skoni).

Στην Βουλγαρία, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ απαίτησε χθες Σάββατο την παραίτηση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα της χώρας της Βαλκανικής, καταγγέλλοντας τον «μαφιόζικο χαρακτήρα» της, κάτι που ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέρριψε ξερά, καθώς η πολιτική σύγκρουση μοιάζει να βαθαίνει όλο και περισσότερο, εν μέσω διαδηλώσεων υποστηρικτών και των δύο πλευρών και επεισοδίων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο Ράντεφ, προσκείμενος στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, τόνισε ότι οι πολίτες διαδηλώνουν εναντίον της διαφθοράς, της καλλιέργειας κλίματος φόβου και των πιέσεων σε βάρος του από τον γενικό εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα GERB, υποστηρικτές του προέδρου προκάλεσαν επεισόδια στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, πετώντας μπουκάλια εναντίον αστυνομικών και τραυματίζοντας τρεις. Έγιναν 18 συλλήψεις. Από την άλλη, διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ του αρχηγού του βουλγαρικού κράτους κατήγγειλαν την αστυνομική βία, καθώς δύο νεαροί που τραυματίστηκαν σοβαρά σε επεισόδια συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις διαμαρτύρονται για τους τοξικούς δεσμούς ανάμεσα στην κυβερνώσα ελίτ και την ολιγαρχία.

Έναυσμα της κλιμάκωσης της πολιτικής στη Βουλγαρία ήταν οι — άνευ προηγουμένου — έρευνες στην έδρα της βουλγαρικής προεδρίας την Πέμπτη, κατ’ εντολή της εισαγγελίας, η οποία έχει εργαλειοποιηθεί, κατά τον πρόεδρο Ράντεφ, από τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ.

«Υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση: η κυβέρνηση και ο γενικός εισαγγελέας να παραιτηθούν», έκρινε ο Ράντεφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος. «Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αυτούς δεν μπορεί να αποκατασταθεί έπειτα από όλη αυτή τη βία και τη χειραγώγηση».

Δύο σύμβουλοι της προεδρίας συνελήφθησαν την Πέμπτη στα σπίτια τους και ερευνήθηκαν τα γραφεία τους στο κτίριο της προεδρίας. Σε βάρος του ενός ασκήθηκε δίωξη για «αθέμιτη χρήση επιρροής έναντι ανταλλάγματος» καθώς φέρεται να λειτούργησε ως ενδιάμεσος ανάμεσα στον πρόεδρο κι έναν τοξικό επιχειρηματία, ενώ ο δεύτερος κατηγορείται πως είχε παράνομα στην κατοχή του έγγραφα της υπηρεσίας πληροφοριών.

Τα γεγονότα έβγαλαν στους δρόμους της Σόφιας χιλιάδες διαδηλωτές, που καταγγέλλουν τη δικαιοσύνη και την κυβέρνηση ότι επιτίθενται στο περιβάλλον του προέδρου για λογαριασμό της ολιγαρχίας. Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο πρόεδρος Ράντεφ εξέλαβαν τις έρευνες και τις συλλήψεις ως κήρυξη πολέμου.

«Ο μαφιόζικος χαρακτήρας της κυβέρνησης» των συντηρητικών του Μπόικο Μπορίσοφ «ώθησε Βούλγαρους όλων των ηλικιών και πολιτικών τάσεων να απαιτήσουν την τήρηση του νόμου», είπε ο Ράντεφ.

Ο γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ κατηγόρησε από την πλευρά του τον Ράντεφ για αντισυνταγματική συμπεριφορά, επισημαίνοντας μέσω Twitter ότι παραβιάζει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ασκώντας πίεση στην εισαγγελία.

Ο Ράντεφ κάλεσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τους διαδηλωτές να διώξουν τους «μαφιόζους» από την κυβέρνηση και την εισαγγελία, καταγγέλλοντας «εκβίαση» αλλά και καταπάτηση «του τεκμηρίου της αθωότητας».

«Έχει δημιουργηθεί εθνική συναίνεση εναντίον της μαφίας. Η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να αποστρέφει το βλέμμα της από την Βουλγαρία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη μια δημοκρατική Βουλγαρία», σύμφωνα με τον Ράντεφ.

Και χθες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, για τρίτη συναπτή ημέρα παραλύοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε μείζονες οδικούς άξονες της πρωτεύουσας. Φώναζαν συνθήματα όπως «μαφία», «δολοφόνοι» και «παραιτηθείτε», απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση.

Ο Μπορίσοφ, η εντολή του οποίου εκπνέει τον Μάρτιο, απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Θα παραμείνουμε στην εξουσία, διότι οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες εάν την καταλάμβαναν αυτοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προφανώς αναφερόμενος στους Σοσιαλιστές, προειδοποιώντας εναντίον του κινδύνου «αιματοχυσίας».

«Έχουμε φρικτούς μήνες μπροστά μας: εξαιτίας του κορωνοϊού, αναμένεται πτώση του ΑΕΠ κατά 10%, τα εισοδήματα θα μειωθούν δραματικά», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ενότητα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που περιμένουν τη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπορίσοφ, η τρίτη κυβέρνηση του οποίου ανέλαβε την εξουσία το 2017, επαίρεται για την κατασκευή νέων δρόμων, την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδήγησε τη χώρα του στην «αίθουσα αναμονής» της ευρωζώνης.

«Έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλά, έχουμε κάνει τεράστιες προσπάθειες, τίποτε δεν μας κρατάει στην εξουσία παρά η συναίσθηση της ευθύνης μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Το GERB, που παραμένει το ισχυρότερο κόμμα στη χώρα κατά δημοσκοπήσεις, κατηγορεί τον πρόεδρο Ράντεφ πως επιδίωκε εξαρχής να προκαλέσει πολιτική κρίση.

Η Βουλγαρία, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ το 2007, ανακαλείται συχνά στην τάξη από τις Βρυξέλλες για την αναποτελεσματικότητά της στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Το κράτος των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται τελευταίο μεταξύ των 27 στον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς, η οποία χαρακτηρίζεται ενδημική από πολλούς στην χώρα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/voulgaria-klimakonete-i-politiki-krisi---o-proedros-rantef-apeti-tin-paretisi-tis-kivernisis-tou-pro8ipourgou-mporisof).

Στο Μαυροβούνιο, όλο και πληθαίνουν οι φορείς οι οποίοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τη δοκιμαζόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.

Μετά τους ιατρούς, τους φοιτητές και τους δημοσιογράφους σειρά πήραν δικηγόροι και στρατιωτικοί της χώρας οι οποίοι εκφράζουν τη στήριξη τους απέναντι στον άδικο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες με διακήρυξη την οποία εξέδωσαν και φέρει τον τίτλο «Οι Δικηγόροι Υπερασπίζονται το Δίκαιο και την Δικαιοσύνη».

Μέσα σε δυο ημέρες πάνω από τριακόσιοι δικηγόροι υπέγραψαν τη διακήρυξη ενώ ο κατάλογος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αφού συνεχίζουν να υπογράφουν και άλλοι δικηγόροι της χώρας. Οι υπογράφοντες ισχυρίζονται ότι καθοδηγούνται αποκλειστικά από τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματός τους.

«Είναι απαράδεκτο ένας τέτοιος νόμος να παρεμβαίνει στην εκτελεστική εξουσία, στα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και στις περιουσίες τους, παραβιάζοντας τη συνταγματική αρχή του διαχωρισμού των θρησκευτικών κοινοτήτων από το κράτος» επισημαίνουν.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν πως ο συγκεκριμένος νόμος κάνει διακρίσεις εις βάρος των θρησκευτικών κοινοτήτων και παραβιάζει βασικούς κανόνες του αστικού δικαίου. Γι’ αυτό στη διακήρυξή τους επισημαίνουν τα εξής:

1. Το απαράδεκτο της βάναυσης παρέμβασης στα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων σε ένα κοσμικό κράτος ·

2. Μη διακριτικότητα στην προσέγγιση των αρχών στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών στο Μαυροβούνιο ·

3. Απαράδεκτο της νομικής καταπάτησης στην κανονική δομή, και τη θρησκευτική περιουσία ·

4. Απαράδεκτο της μεταβίβασης αποκλειστικής δικαστικής δικαιοδοσίας στη δικαιοδοσία φορέων κρατικής διοίκησης ·

5. Παράνομη μεταβίβαση του βάρους απόδειξης του δικαιώματος ιδιοκτησίας από τον αιτούντα στον ιδιοκτήτη ·

6. Παράνομη εθνικοποίηση της περιουσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων χωρίς καταβολή δίκαιης αποζημίωσης ·

7. Επιλεκτική προσέγγιση στην επιβολή του νόμου και κατάχρηση εξουσίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Προσθέτουν ότι αυτός ο νόμος θέτει τις θρησκευτικές κοινότητες που έχουν ήδη καταχωρημένη ιδιοκτησία σε θέση να αποδείξουν κάτι που τεκμαίρεται ότι είναι δικό τους από το νόμο, αλλάζοντας τη δικαιοδοσία επίλυσης διαφορών από το δικαστήριο στην δικαιοδοσία διοικητικών οργάνων υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας.

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την υποστήριξη τους προς την Εκκλησία απέστειλαν ενεργεία στρατιωτικοί και απόστρατοι. Οι συνολικά 123 στρατιωτικοί που υπογράφουν το κείμενο της επιστολής μεταξύ άλλων τονίζουν πως καταδικάζουν κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε όλοι αυτή την περίοδο, ενώ επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει ίση αντιμετώπιση απέναντι στη θρησκευτική ελευθερία χωρίς καμία κρατική παρέμβαση.

«Εκφράζουμε τη πλήρη συμπαράστασή μας προς την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο σχετικά με τον αγώνα που κάνει για τη διατήρηση της ιστορικής της συνέχειας και τους ιδιοκτησιακού της καθεστώτος, καθώς ο νόμος που έχει επιβληθεί κάνει διακρίσεις ως προς αυτό. Παράλληλα, καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας που ασκήθηκε την περίοδο αυτή και υποστηρίζουμε πως η θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα δεν θα πρέπει να παραβιάζονται από τις κρατικές αρχές» (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_12.html).

Στην Σερβία, για «απόπειρα πραξικοπήματος» και «απόπειρα έναρξης εμφυλίου πολέμου στην Σερβία» έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Αλεξάνταρ Βουλίν, αναφερθείς στα επεισόδια.

«Υπάρχει τρομερή βία στους δρόμους, μια απόπειρα πραξικοπήματος, μια απόπειρα ανάληψης της εξουσίας και έναρξης εμφυλίου πολέμου στην Σερβία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε και να το εξηγήσουμε», ανέφερε ο Σέρβος υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα σε πόλεις της Σερβίας και στην πρωτεύουσα, Βελιγράδι, μετά την ανακοίνωση μέτρων για τον περιορισμό του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα.

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο του Βελιγραδίου κι άλλες πόλεις παρότι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέσυρε την απόφαση επιβολής lockdown στην Σερβική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βούτσιτς είχε νωρίτερα ανακοινώσει την επιβολή γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Σερβική πρωτεύουσα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στη Σερβία με δεκάδες τραυματίες και καταστροφές.

Ο Βούτσιτς κατήγγειλε τα επεισόδια, τα οποία διοργανώθηκαν -όπως ισχυρίστηκε- από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις, προκειμένου να υπονομεύσουν την διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διεθνή διάλογο για το Κόσοβο (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6951277_apopeira-praxikopimatos-sti-serbia-emfylios-gia-ta-metra-kata-toy-koronoioyhttp://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_900.html).

Δεκάδες συλλήψεις έγιναν στο Βελιγράδι, καθώς ξέσπασαν νέα επεισόδια ανάμεσα σε εθνικιστές και αστυνομικούς στο κοινοβούλιο, ενώ διαδηλωτές, που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα, επιτέθηκαν εναντίον δημοσιογράφων και όποιου μαγνητοσκοπούσε τα γεγονότα.

Νεαροί εθνικιστές ξεπέρασαν χιλιάδες άλλους διαδηλωτές, που εναντιώνονται στη βία, έκαναν πέρα τα μεταλλικά κιγκλιδώματα κι εξαπέλυσαν έφοδο στην αφύλακτη κεντρική είσοδο της σερβικής Βουλής, στο κέντρο του Βελιγραδίου. Αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο τους απώθησαν, προτού στήσουν περίμετρο ασφαλείας μπροστά σε αυτό.

Υπέστησαν κατόπιν καταιγισμό αντικειμένων -μπουκαλιών, πετρών, κομματιών μπετόν, φωτοβολίδων...- από τους εθνικιστές διαδηλωτές, που νωρίτερα φώναζαν συνθήματα όπως «δεν θα παραδώσουμε το Κόσοβο» ή «Βούτσιτς κλέφτη», αναφερόμενοι στον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η αστυνομία αρχικά απέφυγε να κάνει χρήση δακρυγόνων, αλλά εντέλει οι δυνάμεις της προχώρησαν στην χρήση τους, όπως και στην χρήση ροπάλων, για να αποκρούσει τους νεαρούς, που σε δημοσιεύματα στον σερβικό Τύπο περιγράφονται με όρους όπως «εθνικιστές» ή «χούλιγκαν».

Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ που επικαλέστηκαν την αστυνομία, τέθηκαν υπό κράτηση τουλάχιστον 70 άνθρωποι που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια. Αναφέρθηκαν αρκετοί τραυματισμοί, κατά την εφημερίδα Blic.

Η κεντρική πορεία και συγκέντρωση πάντως νωρίτερα χθες ήταν ειρηνική.

Η χθεσινή ήταν η τρίτη νύχτα βίαιων ταραχών στο Βελιγράδι μέσα στην εβδομάδα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν, όταν ο Βούτσιτς ανακοίνωσε πως θα οι αρχές θα επέβαλλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τις επόμενες ημέρες, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών είχαν αναπτυχθεί μπροστά στο κοινοβούλιο τα δύο πρώτα βράδια των κινητοποιήσεων, όμως προχθές Πέμπτη και χθες Παρασκευή αναπτύχθηκαν μέσα στο κτήριο και πίσω από αυτό.

Τις πρώτες δύο νύχτες διαδηλώσεων, η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, προκαλώντας ασφυξία στο κέντρο του Βελιγραδίου.

Αν και αρχικά οι διαμαρτυρίες στρέφονταν εναντίον της επανεπιβολής περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς του κορωνοϊού, πολύ γρήγορα μετατράπηκαν σε καταγγελία του αυταρχισμού, της διαφθοράς ή της εθνικής μειοδοσίας που προσάπτουν διαφορετικές μερίδες διαδηλωτών στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Οι εθνικιστές κατήγγειλαν την «προδοσία» του όσον αφορά το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς βρισκόταν στο Παρίσι, όπου συμμετείχε σε βιντεοδιάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αβντούλα Χότι, γεγονός που εξαγρίωσε πολλούς εθνικιστές.

Μετά την συζήτηση, που είχε στόχο να δοθεί ώθηση στην τελματωμένη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, ο Βούτσιτς αναγνώρισε ότι η Σερβία πλέον έχει μείνει ουσιαστικά μόνη στην προσπάθειά της να διατηρήσει με κάποιο τρόπο την κυριαρχία της στο Κόσοβο, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί.

Η πάλαι ποτέ γιουγκοσλαβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008· το Βελιγράδι δεν την αναγνωρίζει. Η εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου έχει μετατραπεί σε προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας της Βαλκανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα, ο Βούτσιτς και η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς προέτρεψαν τους διαδηλωτές να απόσχουν από τη βία αλλά και να συμβάλλουν να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει φέρει το σύστημα υγείας στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Η Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε ως χθες 370 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 17.728 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ειρηνικές διαδηλώσεις έγιναν χθες και σε άλλες Σερβικές πόλεις, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_732.html).

Σύμφωνα δε με αναλυτές, οι διαμαρτυρίες αυτές σε Σερβία, Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/07/blog-post_11.html).

Στην Ρωσία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πανεθνικής ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση, οι Ρώσοι πολίτες έδωσαν τη δυνατότητα στον Βλαντίμιρ Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία ψήφισαν το πακέτο των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες μεταξύ όλων των άλλων προβλέπουν αύξηση των συντάξεων.

Τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πέντε ώρες πριν κλείσουν τα εκλογικά τμήματα , δείχνουν ότι ο πρώην υπάλληλος της KGB που κυβερνά την Ρωσία για δύο και πλέον δεκαετίες στο αξίωμα πότε του προέδρου και πότε του πρωθυπουργού, θα αποκτήσει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για δύο ακόμη φορές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παραμείνει στην προεδρία για 16 ακόμη χρόνια, καθώς η κάθε θητεία είναι εξαετής.

Η Κεντρική εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι από τις καταμετρημένες ψήφους περίπου το 70% τάσσεται υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 29%, από το 5,4% των καταμετρημένων ψηφοδελτίων είπαν «Όχι», μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Η ψηφοφορία στην Ρωσία διεξήχθη με την παράλληλη διοργάνωση διαφόρων λαχειοφόρων διαγωνισμών, με τους πιο δελεαστικούς αυτούς που κλήρωναν διαμερίσματα, αλλά και μια μαζικής έκτασης διαφημιστική καμπάνια που επικεντρώνονταν στις συνταγματικές εκείνες τροπολογίες που αφορούσαν τις συντάξεις και την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Πριν ξεκινήσει η πανεθνική ψηφοφορία, στις 25 Ιουνίου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να δοθούν εφάπαξ επιδόματα 10.000 ρουβλίων ( 125,7 ευρώ) στις οικογένειες που έχουν παιδιά. «Ψήφισα υπέρ των τροπολογιών στο σύνταγμα. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές, εγώ είμαι υπέρ» δήλωσε ο Μιχαήλ Βολκόφ, κάτοικος της Μόσχας.

Άλλοι ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών με μικρότερο ενθουσιασμό.

«Δεν διάβασα τις λένε οι συνταγματικές αλλαγές. Ποιο το νόημα της ψηφοφορίας εάν έχουν ήδη αποφασίσει για λογαριασμό μας. Στην χώρα μας πάντα αυτό γίνεται. Διάβασε κάτι και ψήφισε. Κι εγώ ψήφισα» λέει μια ψηφοφόρος, η Λουντμίλα.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία μέχρι το μεσημέρι έφθασε σχεδόν το 60% ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος Πούτιν που είναι σήμερα 67 ετών, στην ομιλία πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία την Τρίτη δεν αναφέρθηκε καν στο πως οι συνταγματικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την δική του καριέρα, παρότι του δίνουν την δυνατότητα να θέσει δύο φορές υποψηφιότητα για την προεδρία, μόλις λήξει η τρέχουσα θητεία του το 2024.

Ο Πούτιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για μια θητεία σε περίπτωση που οι Ρώσοι εγκρίνουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr αυτή τη στιγμή η δημοτικότητα του φθάνει στο υψηλό επίπεδο του 60%, αλλά είναι πολύ χαμηλότερο από το 90% όταν βρίσκονταν στο απόγειο της.

Δεδομένου ότι η Ρωσία καθημερινά ανακοινώνει χιλιάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού, οι ρωσικές αρχές δεν επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει κάποιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της ψηφοφορίας.

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας συνέλαβαν οκτώ ακτιβιστές που είχαν ξαπλώσει στο πλακόστρωτο σχηματίζοντας με τα σώματα τους τον αριθμό 2036, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Dozd , οι οποίοι ωστόσο αφού οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η πράξη τους είχε συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες επιτρέπουν στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την λήξη της θητείας του το 2024 , να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036. Στην δράση αυτή πήραν μέρος οι δημοτικοί βουλευτές Λιούσια Στέιν και Βίκτορ Κότοφ καθώς και μέλη του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Το αντιπολιτευόμενο Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά των συνταγματικών αλλαγών, ενώ ο ηγέτης του Γκενάντι Ζουγκάνοφ δήλωσε ότι ο Πούτιν και οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αναλογισθούν τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής του, η οποία σύμφωνα με τον Ζουγκάνοφ έχει υπονομεύσει την οικονομία.

«Ο Πούτιν πρέπει να κάνει την επιλογή του. Για τον ίδιο ήρθε η στιγμή της αλήθειας» δήλωσε ο Ζουγκάνοφ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Golos, η οποία παρακολουθεί την διεξαγωγή των εκλογών , ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι έγκυρο (https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-rosi-epetrepsan-ston-poutin-na-mini-stin-eksousia-eos-to-2036).

Τελικά, με το συντριπτικό ποσοστό του 77,92% οι Ρώσοι είπαν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, μεταξύ των οποίων η αναφορά στον Θεό στο νέο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και ο ορισμός του γάμου αποκλειστικά ως «ένωση ενός άνδρα με μία γυναίκα».

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, το «όχι» συγκέντρωσε 21,27%,  ενώ η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική καθώς κυμάνθηκε στο 65% του εκλογικού σώματος.

Η ψηφοφορία αφορούσε αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα του 1993 που περιελάμβαναν την προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τον καθορισμό των παιδιών ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως της μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού έθνους της Ρωσίας. Άλλες αλλαγές αναφέρουν ότι η Ρωσία προστατεύει την ιστορική αλήθεια και τιμά τις προσπάθειες όσων υπερασπίζονται την πατρίδα (https://sputniknews.gr/rosia/202007027721119-kremlino-thriamvos-kai-ekdilosi-empistosyni-ston-poutin-ta-apotelesmata-tis-rosikis-psifoforias/).

Μία από τις πιο επίμαχες τροπολογίες δίνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν την επιλογή να διεκδικήσει δύο επιπλέον θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας, το 2024. Θα έχει έτσι τη δυνατότητα να παραμείνει στο Κρεμλίνο μέχρι το 2036, όταν θα είναι 84 ετών.

Mε βάση τις προτεινόμενες αλλαγές , στο Σύνταγμα θα περιληφθούν άρθρα που προβλέπουν την προστασία του θεσμού του γάμου ως ένωσης ενός άνδρα και μιας γυναίκας, τον καθορισμό των παιδιών ως προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής της Ρωσίας και την υποχρέωση υποστήριξης και προστασίας του πολιτισμού ως της μοναδικής κληρονομιάς του πολυεθνικού έθνους της Ρωσίας. Άλλες τροπολογίες αναφέρουν ότι η Ρωσία προστατεύει την ιστορική αλήθεια και τιμά τις προσπάθειες όσων υπερασπίζονται την πατρίδα (https://www.triklopodia.gr/%ce%b8%ce%b5%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b3/).

Σε καταρχήν συμφωνία για το νέο φράγμα του Νείλου κατέληξαν Αίγυπτος, Σουδάν και Αιθιοπία, όπως ανακοίνωσαν το Σάββατο οι αιγυπτιακές αρχές.

Το deal αποτέλεσε συνέπεια πολύωρων διαπραγματεύσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα την Παρασκευή, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης, της Νότιας Αφρικής, της Κένυας, του Μάλι και της Δημοκρατίας του Κονγκό.

«Συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια διακυβερνητική επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από ειδικούς και νομικούς. Στόχος αποτελεί η διαμόρφωση του τελικού κειμένου, το οποίο θα είναι δεσμευτικό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρα» γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία, η Αιθιοπία, η οποία κατασκευάζει το νέο φράγμα, επηρεάζοντας τα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου και του Σουδάν, δεσμεύτηκε να μην κλείσει το φράγμα, έως ότου διαμορφωθεί το κείμενο του τελικού deal.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές, παράλληλα, συμφώνησαν να αποφύγουν την λήψη μονομερών αποφάσεων, αλλά και να ενημερώσουν άμεσα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Αιθιοπιακό φράγμα αναμένεται να καταστεί το μεγαλύτερο στην Αφρική. Ωστόσο, τόσο η Αίγυπτος όσο και το Σουδάν εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις στα χωρικά τους ύδατα.

Το Κάιρο είχε προτείνει το κλείσιμο του φράγματος σε διάστημα 10 ετών, ενώ η Αιθιοπία είχε αποφασίσει να προχωρήσει σ’ αυτή την ενέργεια εντός των επόμενων τριών ετών. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, Αίγυπτος και Σουδάν θα «έχαναν» 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ετησίως.

Το φλέγον ζήτημα μάλιστα, έφθασε έως και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο ζήτησε από την Αιθιοπία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες και να υπάρξει τριμερής διάλογος (https://www.naftemporiki.gr/story/1613555/sumfonia-aiguptou-aithiopias-soudan-gia-to-fragma-tou-neilou).

Παράλληλα, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν (ακόμα και Αμερικανοί αναλυτές) ότι οι πρόσφατες εκρήξεις που σημειωθήκαν σε πυρηνικές, στρατιωτικές εκστάσεις και βιομηχανίες στο Ιράν (https://www.zougla.gr/kosmos/article/iran-ekriksi-se-stratiotikes-egatastasis-stin-texeranihttps://www.zougla.gr/kosmos/article/iran-dio-nekri-apo-distixima-se-ergostasiohttps://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/894935_iran-dekades-ekrixeis-sta-perihora-tis-teheranis-kai-sehttps://www.zougla.gr/kosmos/article/texerani-eksakrivo8ikan-ta-etia-tou-atiximatos-sto-piriniko-sigrotima-tis-natanz) δεν ήταν ατυχήματα, αλλά στην πραγματικότητα σαμποτάζ από Ισραηλινούς πράκτορες (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_24.htmlhttps://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/250734_i-diforoymeni-apantisi-toy-israil-gia-tin-ekrixi-se-ergostasio-pyrinikon).

Η πυρκαγιά αυτή στην κύρια εγκατάσταση της Νατάντζ εμπλουτισμού πυρηνικών καυσίμων του Ιράν προκάλεσε σημαντικές ζημιές, πηγαίνοντας πίσω το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας για μήνες, παραδέχτηκε η κυβέρνηση του Ιράν (https://www.newsbreak.gr/kosmos/109899/to-israil-piso-apo-tin-anatinaxi-pyrinikis-egkatastasis-toy-iran/).

[Αν ισχύει ότι οι Ισραηλινοί χτυπήσαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτό θα είναι ένα δεύτερο ισχυρό πλήγμα στην χώρα αυτή από τους εχθρούς της (Δύση, Ισραήλ) μετά την δολοφονία του ικανού στρατηγού Σουλεϊμανί].

Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει την Μέση Ανατολή, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Ιράν να φτάνει τις 240.000, ενώ η Σαουδική Αραβία ξεπέρασε την Τουρκία στον απολογισμό μολύνσεων με 206.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Στην Ισλαμική Δημοκρατία, την πλέον πληττόμενη χώρα από την πανδημία στη Μέση Ανατολή, παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και οι Αρχές κατέστησαν υποχρεωτική την χρήση μάσκας, επιβάλλοντας νέα μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Η χώρα κατέγραψε 148 νέους θανάτους σε 24 ώρες με τον συνολικό αριθμό θυμάτων να φτάνει σε 11.408 επί συνόλου 237.878 μολύνσεων.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε 4.128 νέες μολύνσεις και 56 ακόμη θανάτους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να φτάνει στο σουνιτικό βασίλειο σε 205.929 και τον αριθμό νεκρών σε 1.858.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων Covid-19 στην Τουρκία ανήλθε σε 204.610 μετά τον εντοπισμό χθες 1.154 νέων λοιμώξεων, δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό στην χώρα αυξήθηκε σε 5.206 μετά από 20 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, είπε. Ο Τούρκος υπουργός προειδοποίησε για μια άνοδο των νοσηλευόμενων με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την ασθένεια, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 321. Καταγράφηκαν 716 νέες λοιμώξεις, φτάνοντας τις 50.857.

Το Μαρόκο ανέφερε ότι 534 άτομα διαγνώστηκαν με τον ιό, αυξάνοντας τον αριθμό των λοιμώξεων σε 13.822. Δύο ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 232.

Αξιωματούχοι στην μαστιζόμενη από τον πόλεμο Υεμένη ανέφεραν ότι δύο ακόμη άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19. Επιβεβαίωσαν οκτώ επιπλέον κρούσματα. Συνολικά 337 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω του ιού.

Στην χώρα έχουν ανακοινωθεί επισήμως 1.248 μολύνσεις. Τα στοιχεία αφορούν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με αφετηρία την 10η Απριλίου όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.

Οι υγειονομικές αρχές στην Τυνησία ανακοίνωσαν πέντε νέες μολύνσεις, αυξάνοντας το σύνολο σε 1.186. Πενήντα είναι αριθμός των θανάτων.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε 79 ακόμη θανάτους, ανεβάζοντας ανέβασαν τον συνολικό αριθμό αυτών σε 3.280. Η χώρα κατέγραψε 1.324 νέα κρούσματα σε 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 74.035.

Η Χουργκάντα, το θέρετρο στην Ερυθρά Θάλασσα, υποδέχτηκε 899 ξένους τουρίστες σε πέντε πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν με λήψη προληπτικών μέτρων, καθώς η χώρα επανέλαβε από την 1η Ιουλίου τις διεθνείς πτήσεις.

Στο Κατάρ, εντοπίστηκαν 530 νέες μολύνσεις με σύνολο 99.183, εκ των οποίων 123 θανάτους.

Το Ιράκ ανακοίνωσε 2.334 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (58.354 συνολικά). Η χώρα ανέφερε επίσης 106 επιπλέον θανάτους (2.368 σύνολο).

Το Κουβέιτ ανέφερε 631 νέες μολύνσεις, (49.303 συνολικά), εκ των οποίων 365 θάνατοι.

Το υπουργείο Υγείας του Ομάν ανακοίνωσε 1.177 νέα κρούσματα λοιμώξεων, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 45.106, συμπεριλαμβανομένων 203 θανάτων.

Τα κρούσματα στην Αλγερία αυξήθηκαν χθες σε 15.500 (440 νέες μολύνσεις), ενώ ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 946.

Η Παλαιστίνη ανέφερε 561 νέα κρούσματα, την υψηλότερη αύξηση σε 24 ώρες, από την αρχή της πανδημίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό μολύνσεων στα παλαιστινιακά εδάφη σε 4.250, συμπεριλαμβανομένων 16 θανάτων.

Στον Λίβανο, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 25 σε 1.855, ενώ ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε αμετάβλητος σε 35.

Η Ιορδανία κατέγραψε τρεις ακόμη μολύνσεις, αυξάνοντας το σύνολο των κρουσμάτων σε 1.150, συμπεριλαμβανομένων 10 θανάτων (https://www.zougla.gr/kosmos/article/covid-19-menete-i-pandimia-sti-mesi-anatoli).

Στην Σαουδική Αραβία, τριπλασιάστηκε ο ΦΠΑ στο 15%. Αυτό το μέτρο λιτότητας επιβλήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου

Οι Σαουδάραβες έσπευσαν να κάνουν τα ψώνια τους προτού τριπλασιαστεί ο ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα θα αυξηθεί στο 15%, ένα αντιλαϊκό μέτρο λιτότητας το οποίο επιβλήθηκε εν μέσω οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου.

Ο τριπλασιασμός του ΦΠΑ ανακοινώθηκε παράλληλα με την κατάργηση κάποιων κοινωνικών επιδομάτων και προκάλεσε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των προϊόντων αυτή την εβδομάδα, από αυτοκίνητα μέχρι υλικά οικοδομών.

Το μέτρο αυτό δεν έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά τα οποία έχουν συνηθίσει στη γενναιοδωρία της πλούσιας χώρας, της μεγαλύτερης εξαγωγού αργού πετρελαίου παγκοσμίως. Επίσης αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού και να περιορίσει την κατανάλωση στην Σαουδική Αραβία, έπειτα και από τρεις μήνες lockdown λόγω της covid-19.

Χάρη στα έσοδά της από το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία είχε αποφύγει να επιβάλει φόρους επί δεκαετίες. ΦΠΑ 5% υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2018 στο πλαίσιο ενός σχεδίου να περιοριστεί η εξάρτηση του βασιλείου από τον μαύρο χρυσό.

Τον Μάιο η κρίση με την covid-19 πίεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει τον τριπλασιασμό του ΦΠΑ και το τέλος των κοινωνικών επιδομάτων.

Τα μέτρα λιτότητας ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στο κοινωνικό συμβόλαιο που ισχύει εδώ και δεκαετίες, βάσει του οποίου οι πολίτες λαμβάνουν γενναιόδωρα επιδόματα και βοηθήματα με αντάλλαγμα την αφοσίωσή τους στην υπερσυντηρητική μοναρχία, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η αύξηση του κόστους ζωής προκαλεί επίσης ερωτήματα για τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται σε μεγάλα έργα ή εξαγορές στο εξωτερικό, όπως το σχέδιο εξαγοράς της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Newcastle United.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα τα καταστήματα επωφελήθηκαν από την φρενίτιδα των αγορών και αύξησαν τις προσφορές τους για να προσελκύσουν πελάτες.

Κατάστημα με κοσμήματα στο Ριάντ είδε τις πωλήσεις του να αυξάνονται κατά 70% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων έκανε λόγο για αύξηση 15% στις παραγγελίες. Όμως όλοι αναμένουν στασιμότητα στις πωλήσεις μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό το Capital Economics, με έδρα τη Βρετανία, προβλέπει αύξηση τιμών 6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, έναντι +1,1% τον Μάιο σε σχέση με το 2019.

«Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους», εκτίμησε ο Τάρεκ Φαντλάλα, γενικός διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής στο επενδυτικό ίδρυμα Nomura Asset Management.

Όμως το βασίλειο δεν έχει άλλη επιλογή λόγω της μείωσης των εσόδων του από την πώληση πετρελαίου και τις επιπτώσεις του lockdown στην οικονομία της χώρας. Η οικονομία δέχθηκε ένα ακόμη σκληρό πλήγμα όταν οι αρχές αναγκάστηκαν να περιορίσουν φέτος δραστικά τον αριθμό των προσκυνητών του χατζ λόγω της πανδημίας.

Μόνο χίλιοι προσκυνητές θα γίνουν δεκτοί φέτος στην Μέκκα στα τέλη Ιουλίου, έναντι 2,5 εκατομμυρίων πέρυσι. Το 2019 από το προσκύνημα αυτό η Σαουδική Αραβία είχε έσοδα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ (https://www.ethnos.gr/kosmos/113232_saoydiki-arabia-agorastiki-frenitida-triplasiazetai-o-fpa-sto-15).

Στον Λίβανο, είχαμε κινητοποιήσεις στο κράτος αυτό μετά από δύο νέες αυτοκτονίες για οικονομικούς λόγους.

Δύο άνθρωποι έβαλαν τέλος στην ζωή τους στον Λίβανο, με φόντο την οικονομική κρίση που συνεχίζει να επιδεινώνεται, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα οργής εναντίον των πολιτικών που κατηγορούνται από τους πολίτες ότι άφησαν τη χώρα να καταρρεύσει.

Ένας άνδρας 61 ετών από την πόλη Χερμέλ, στον Ανατολικό Λίβανο, αυτοπυροβολήθηκε στο πεζοδρόμιο του κεντρικού εμπορικού δρόμου της συνοικίας Χάμρα, στην Βηρυτό. Επάνω του βρέθηκαν ένα αντίγραφο του λευκού ποινικού μητρώου του και ένα σημείωμα. Σε αυτό ο αυτόχειρας αναφερόταν σε ένα δημοφιλές τραγούδι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο θάνατός του σχετίζεται με την οικονομική κρίση που έσπρωξε πολλούς Λιβανέζους στην ακραία φτώχεια και την πείνα.

«Πέθανε λόγω της πείνας», ούρλιαζε ένας εξάδελφός του, την ώρα που η σορός του μεταφερόταν από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας μέσα σε ένα φέρετρο.

Νωρίς το απόγευμα στο σημείο της τραγωδίας οργανώθηκε μια καθιστική διαμαρτυρία. Οι διαδηλωτές άφησαν λίγα λουλούδια και σημειώματα. Ένα από αυτά απευθυνόταν στην κυβερνώσα ελίτ και έγραφε: «Δεν αυτοκτόνησε, τον σκοτώσατε».

Ο Τζαν Σααμπάν, οικονομολόγος και αντικυβερνητικός ακτιβιστής, έγραψε στο Facebook ότι οι αυτοκτονίες είναι «δολοφονίες από μια κυβερνώσα τάξη που είναι έτοιμη να μας σκοτώσει, να μας λιμοκτονήσει και να μας φτωχύνει για να προστατεύσει τα συμφέροντά της»

Εξάλλου, κοντά στην πόλη Σάιντα, στην κοινότητα Τζάντρα, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του ένας οδηγός φορτηγού ηλικίας 37 ετών, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο Ζοζέφ αλ Άζι. Ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας επιβεβαίωσε τις δύο αυτοκτονίες, επισημαίνοντας ότι φέτος έχουν αυξηθεί παρόμοιες πράξεις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ήταν όμως σε θέση να παράσχει ακριβή στοιχεία.

Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση του τελευταίου έτους συνοδεύτηκε από την κάθετη υποτίμηση του τοπικού νομίσματος. Το 45% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από το 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο ((https://www.zougla.gr/kosmos/article/livanos-kinitopisis--meta-tis-dio-nes-aftoktonies-gia-ikonomikous-logous).

Ταυτόχρονα, καθώς ο Λίβανος βυθίζεται στον υπερπληθωρισμό, οι ειδικοί λένε ότι τα τρία τέταρτα της χώρας σύντομα θα βασίζονται σε δωρεάν διανομές τροφίμων για να επιβιώσουν από αυτό το σπιράλ του θανάτου.

Ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών εργαζομένων στον Λίβανο έχουν εγκαταλειφθεί από τα αφεντικά τους, οι οποίοι, εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κατάρρευσης, δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους και τους διώχνουν ακόμα και με άσχημο τρόπο, πετώντας στους στο δρόμο, ή έξω από τις Πρεσβείες της πατρίδας τους.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που μίλησαν στην εφημερίδα «The Independent», λένε ότι δεν έχουν πληρωθεί από τον Ιανουάριο όταν τα οικονομικά δεινά του Λιβάνου άρχισαν να εκρήγνυνται, την ώρα που πολύ λίγοι έχουν τους πόρους για να επιστρέψουν σπίτια τους.

Πολλοί επίσης δεν έχουν τα διαβατήριά τους. Σύμφωνα με το καταχρηστικό σύστημα kafala της χώρας, το οποίο οι ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι τους παγιδεύει σε καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση, οι μετανάστες εργαζόμενοι στο Λίβανο δεν μπορούν να αλλάξουν εργασία ή να φύγουν χωρίς άδεια του εργοδότη τους, ο οποίος συχνά παρακρατεί τα έγγραφά τους.

Έτσι, χωρίς δικαιώματα, κεφάλαια και διαβατήρια, οι περίπου 250.000 μετανάστες οικιακοί εργαζόμενοι του Λιβάνου είναι από τους πιο ευάλωτους στην οικονομική κρίση της χώρας.

Ο τοπικός και μεταναστευτικός πληθυσμός του Λιβάνου έχει χτυπηθεί ύπουλα από μια τεράστια οικονομική κρίση που θα μπορούσε να γίνει τόσο σοβαρή, προειδοποιούν οι ειδικοί ώστε πολλοί να λιμοκτονήσουν.

Βασισμένος σε δεκαετίες χρόνιας κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ο Λίβανος είδε τα οικονομικά του δεινά να κορυφώνονται τον Οκτώβριο, πυροδοτώντας μια επανάσταση. Η άφιξη του κορωνοϊού τον Μάρτιο, η οποία έκλεισε τις επιχειρήσεις και σταμάτησε τα ήδη μειωμένα εμβάσματα, έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Για χρόνια, η κεντρική τράπεζα και οι κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση του κράτους, σε αυτό που οι επικριτές λένε ότι είναι εθνικό ισοδύναμο με μια απάτη Ponzi.

Εν μέσω μιας αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας, η κυβέρνηση απέκλεισε τους ανθρώπους από τους λογαριασμούς τους σε δολάρια το φθινόπωρο, «σακατεύοντας» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα τρία τέταρτα των καταθέσεων σε τράπεζες της χώρας γίνονται σε δολάρια.

Οι αποκλεισμοί από τους λογαριασμούς αύξησαν την ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα και έστειλαν την λίρα Λιβάνου σε μια πρωτοφανή απότομη πτώση. Η λίρα της χώρας έχει χάσει σχεδόν το 85 τοις εκατό της αξίας της από τις αρχές Μαΐου και τώρα διαπραγματεύεται με πάνω από 9.000 δολάρια παρά το επίσημο προσάρτημα στα 1.500.

Στην πραγματικότητα, η χώρα απέχει λίγες μόνο εβδομάδες από τον επίσημο υπερπληθωρισμό, σύμφωνα με τον Steve H. Hanke, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και έναν παγκόσμιο ειδικό για το θέμα. Λέει ότι αν συμβεί αυτό, θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που υπερπληθωρισμός συνέβη ποτέ στη Μέση Ανατολή και μόνο την 61η φορά που συνέβη στην ιστορία.

Αυτή τη στιγμή, λέει ότι ο πληθωρισμός του Λιβάνου είναι πάνω από 500 τοις εκατό από έτος σε έτος και 124 τοις εκατό σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

«Ο Λίβανος βρίσκεται σε σπιράλ θανάτου», συνεχίζει ο κ. Hanke, προειδοποιώντας για μια κατάσταση όπως στη Βενεζουέλα, η οποία λέει ότι είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που αντιμετωπίζει υπερπληθωρισμό αυτή τη στιγμή.

Αλλά έχουν γίνει πολύ λίγα. Οι τιμές των τροφίμων αλλάζουν τόσο γρήγορα που τα περισσότερα καταστήματα σταμάτησαν να τοποθετούν ετικέτες τιμών στα προϊόντα.

Τα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να διαθέτουν με όριο τεμαχίων βασικές αγορές, όπως βρεφικές προμήθειες, καθώς το κοινό έσπευσε να πάρει προμήθειες προτού οι τιμές αυξηθούν πάρα πολύ. Η πείνα εγκαθίσταται.

Οικογένειες προσπαθούν να ανταλλάξουν ρούχα και παπούτσια για φαγητό και μαγειρικό λάδι. Στα social media κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε έναν άνδρα με χειρουργική μάσκα να ληστεύει ένα φαρμακείο με όπλο για να πάρει πάνες στη δυτική Βηρυτό.

Το πρόβλημα είναι ότι τα είδη διατροφής, ιδίως τα εισαγόμενα προϊόντα, είναι τώρα πολύ ακριβά. Σε ένα σούπερ μάρκετ της Βηρυτού αυτήν την εβδομάδα, ένα μεσαίο βάζο καφέ Nescafe πωλήθηκε για 70.000 λίρες Λιβάνου – που είναι 47$ (38 £) στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία. Μια μεγάλη τσάντα επεξεργασμένου τυριού πίτσας χαμηλής ποιότητας είχε τιμή 75.000 λίρες, δηλαδή 50 $ (40 £).

Ο Martin Keulertz, επίκουρος καθηγητής στο πρόγραμμα επισιτιστικής ασφάλειας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, προειδοποίησε ότι, εν μέσω των συνεχώς αυξανόμενων τιμών, τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 6 εκατομμυρίων του Λιβάνου θα βασίζονται σε δωρεάν διανομές τροφίμων μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά ακόμα και τότε, δεδομένου ότι η χώρα εισάγει το 80 τοις εκατό των τροφίμων της και ως εκ τούτου βασίζεται στα γρήγορα εξαφανισμένα δολάρια, μπορεί να μην υπάρχει τίποτα να μοιραστεί.

«Ήδη οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα γεύμα την ημέρα και ακόμα και τότε, είναι πατάτες και φακές», λέει στον Independent. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει τώρα για να αποφύγει μια ολοκληρωτική κρίση. Θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Θα υπάρξουν ταραχές για τα τρόφιμα».

Η έγχυση ξένου χρήματος φαίνεται απίθανη, καθώς προηγούμενοι δωρητές όπως η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι χώρες του Κόλπου, δεν είναι πλέον πρόθυμοι να διασώσουν τη χώρα χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση του Λιβάνου ελπίζει σε δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο, παρά τις εβδομάδες συζητήσεων, καμία πλευρά δεν κατάφερε να συμφωνήσει για το μέγεθος των απωλειών της χώρας, πόσο μάλλον πώς να τις ανακτήσει (https://www.newsbreak.gr/kosmos/109668/livanos-oikonomiki-krisi-yperplithorismos-peina/).

Το Ιράκ θα διοργανώσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 6 Ιουνίου του 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντίμι, για πρώτη φορά σε μια χώρα όπου πρόσφατα βίωσε μια πρωτόγνωρη λαϊκή εξέγερση ενάντια στο πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς της.

Στις αρχές Μαΐου, μόλις είχε διοριστεί ο Καντίμι, δεσμεύτηκε να ηγηθεί "μιας μεταβατικής κυβέρνησης" που θα οδηγήσει το Ιράκ σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την εξέγερση τον Οκτώβριο που είχε οδηγήσει στην παραίτηση του προκατόχου του 'Αντελ 'Αμπντελ Μάχντι.

"Η 6η Ιουνίου 2021 ορίστηκε για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών", δήλωσε ο Καντίμι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας.

Ο πρωθυπουργός, και επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, πρόσθεσε ότι οι Αρχές "θα κάνουν τα πάντα για την επιτυχία αυτής της ψηφοφορίας και την προστασία της" σε μια χώρα όπου οι εκλογές σημαδεύτηκαν μερικές φορές από τη βία και συχνά από τη νοθεία.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο του 2018 και οι επόμενες εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν τον Μάιο του 2022.

Αλλά από τον Οκτώβριο μέχρι τις αρχές της χρονιάς, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κατέλαβαν πλατείες στην Βαγδάτη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις του νότου ζητώντας να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα και όλοι οι πολιτικοί του, καταγγέλλοντας την ενδημική διαφθορά (https://www.zougla.gr/kosmos/article/irak-prores-vouleftikes-ekloges-stis-6-iouniou-tou-2021).

Στην Κροατία στις βουλευτικές εκλογές, η δεξιά Κροατική Δημοκρατική Ένωση κέρδισε, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll, και εμφανίζεται να είναι σε θέση να διατηρήσει την εξουσία σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές της συνέπειες.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η οποία διεξήχθη υπό την σκιά της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου, αναμενόταν αμφίρροπο. Όμως η Κροατική Δημοκρατική Ένωση του πρωθυπουργού Αντρέι Πλένκοβιτς έχει εξασφαλίσει άνετο προβάδισμα έναντι του κετροαριστερού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του Νταβόρ Μπέρναρντιτς, σύμφωνα με exit poll της Ipsos.

Οι συντηρητικοί, οι οποίοι κυριαρχούν στην πολιτική ζωή από την ανεξαρτησία της Κροατίας το 1991, εξασφαλίζουν σύμφωνα με τις προβλέψεις 61 έδρες στο 151μελές κοινοβούλιο. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός 44 έδρες, ενώ το κόμμα του Μίροσκλαβ Σκόρο, ενός λαϊκιστή και εθνικιστή τραγουδιστή, 16 έδρες.

Ελλείψει απόλυτης πλειοψηφίας, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αρχίσει διαβουλεύσεις που είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές ημέρες. Μία από τις εναλλακτικές της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης είναι να αρχίσει συνομιλίες με το «Πατριωτικό Κίνημα» του Μίροσλαβ Σκόρο.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, την ώρα που η κροατική οικονομία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% στην χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες.

«Ο νικητής θα έλθει αντιμέτωπος με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Το φθινόπωρο δεν θα είναι εύκολο», εξήγησέ στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οικονομολόγος Ιγκόρ Ιβιτ

Ο Αντρέι Πλένκοβιτς, 50 ετών, πρώην διπλωμάτης ειδικευμένος στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, έπαιξε το χαρτί της κρίσης για να ζητήσει από τους ψηφοφόρους να παραμείνουν πιστοί στο κόμμα του.

«Πρέπει να κάνουμε σοβαρές επιλογές και όχι τσαρλατανισμούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Η Κροατία δεν έχει ανάγκη από πειράματα όπως με τον Μπρνάρντιτς ή τον Σκόρο».

Το κυβερνών κόμμα προέβαλε την αντιμετώπιση της επιδημίας. Με 110 νεκρούς και 3.000 κρούσματα, η βαλκανική χώρα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέφυγε τα εκρηκτικά σενάρια άλλων χωρών.

Αλλά εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρήθηκε νέα έξαρση κρουσμάτων Covid-19, όπως στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας (https://www.zougla.gr/kosmos/article/kroatia-ekloges-i-kroatiki-dimokratiki-enosi-hdz-eksasfalizi-61-edres-sto-151meles-kinovoulio).

Στην Πολωνία, ο Πολωνός υποψήφιος Αντρέι Ντούντα ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα αποτελέσματα από το 99,97% των εκλογικών κέντρων.

Πρόκειται για μία οριακή νίκη που θα επιτρέψει στους κυβερνώντες εθνικιστές να βαθύνουν περαιτέρω τις συντηρητικές τους μεταρρυθμίσεις.

Ο Ντούντα, σύμμαχος του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος «Νόμου και Δικαιοσύνης» (PiS), έλαβε το 51,2% των ψήφων, σύμφωνα με στοιχεία από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι οι ψήφοι που μένουν να καταμετρηθούν δεν είναι πιθανό να αλλάξουν σημαντικά το αποτέλεσμα.

Ο φιλελεύθερος δήμαρχος της Βαρσοβίας, Ραφάλ Τζασκόφσκι, υποψήφιος με το μεγαλύτερο αντίπαλο κεντρώο κόμμα «Πολιτική Πλατφόρμα», έλαβε το 48,8% των ψήφων (https://www.kathimerini.gr/1087288/article/epikairothta/kosmos/polwnia-oriakh-nikh-ntoynta-stis-proedrikes-ekloges).

Στα Σκόπια, ο  ηγέτης του εθνικιστικού VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μίτσκοσκι, σε συνέντευξη στην εκπομπή «360 Степени»/ «360 μοίρες» δήλωσε ότι δεν αγνοεί την πραγματικότητα σχετικά με το νέο συνταγματικό όνομα, αλλά τόνισε ότι δεν θα συμφωνήσει ποτέ με το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

«Ποιος είπε ότι αγνοούμε την πραγματικότητα;», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Για μένα, αυτή η χώρα είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μου, όπως την κληρονόμησα και θα την μεταφέρω στους απογόνους μου, είναι η Μακεδονία, και δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα εδώ».

Απαντώντας στην ερώτηση πως θα αισθανθεί όταν πρακτικά καθίσει μπροστά από μια επιγραφή- πινακίδα που θα λέει "Βόρεια Μακεδονία", απάντησε ότι μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει πρώτα να συμβεί και τότε θα βρει έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσει, αναφέρει το echedoros-a.gr.

«Προσωπικά, δεν  μπορώ να υποκρίνομαι και να πω ότι θα αγνοήσω αυτήν την πραγματικότητα, την  οποία μας έφερε ο Ζόραν Ζάεφ και το SDSM. Αλλά δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτήν την ονομασία», είπε ο Μίτσκοσκι.

Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του, τόσο για τη συμφωνία με την Ελλάδα, όσο και για την συμφωνία με την Βουλγαρία, ήταν σαφής και ότι δεν συμφώνησαν με το περιεχόμενό τους (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/skopiano/6950421_mitskoski-vmro-dpmne-den-dehomai-gia-onoma-boreia-makedonia).

Στα Σκόπια, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχτηκε πρώτο στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στην νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή της χώρας αυτής.

Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο καταλαμβάνει 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, τέταρτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και πέμπτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών (μία έδρα παραπάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία).

Σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, τα αλβανικά κόμματα ενισχύθηκαν σημαντικά καταλαμβάνοντας 28 έδρες (20 έδρες στις εκλογές του 2016), ενώ τα κόμματα του σλαβικού πολιτικού μπλοκ έχουν απώλειες 8 εδρών.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων και σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για την διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην χώρα (https://www.zougla.gr/kosmos/article/voria-makedonia-vouleftikes-ekloges-protia-tou-komatos-tou-zoran-zaef-me-diafora-dio-edronhttps://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_792.html?m=1&fbclid=IwAR2GVBGb6ykf8SsPfMRSmyHMuVJwmyxqX-owjxnPQ9IuK18pg-2zkvnmhVE).

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Σύνοδο, σε «Βατερλό» και νέο βαρύτατο πέμπτο μνημόνιο, οδηγείται η χώρα καθώς οι χώρες του Βορά περνούν την δική τους «γραμμή» με βάση την οποία τα επιχορηγούμενα χρήματα στις οικονομίες της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία, από πεντακόσια δισεκατομμύρια ευρώ πέφτουν στα... τριακόσια ενενήντα και αυτό αν το θέλουν, διότι θα πρόκειται περί νέας προτάσεως που θα πρέπει να αποδεχτούν.

Οι ίδιες απαιτούν επιχορηγήσεις μονάχα 250 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η Σύνοδος κορυφής θα συνεχιστεί και το απόγευμα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και το ποσό των επιχορηγήσεων “πέφτει” σε σχέση με τα δάνεια που θα πάρουν τα κράτη μέλη και ειδικά οι χώρες του Νότου.

Δάνεια όμως από την ΕΕ όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, καθώς σαν κοινωνία το ζήσαμε για δέκα συναπτά έτη.

Με απλά ελληνικά τα 32 δις που έλπιζε να πάρει η κυβέρνηση πλέον είναι όνειρο «θερινής νυκτός». Σημασία πλέον θα έχει πόσα χρήματα θα επιχορηγηθούν και πόσα δίνονται με μορφή δανεισμού.

Θα ακούσουμε τα γνωστά: Υπάρχει ανάγκη για συμφωνία, της οποίας όμως τις συνέπειες θα τις δούμε στα αμέσως επόμενα δύο χρόνια με το νέο κύμα νεόπτωχων που θα κατακλύσει την χώρα.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή και απαραίτητη» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, που υπέστη σοβαρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Το διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται σήμερα στις Βρυξέλλες είναι η παρουσία ή μη της Ευρώπης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων τον 21ο αιώνα», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

«Είναι το μέλλον της Ευρώπης στον 21ο αιώνα που διακυβεύεται τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες», επέμεινε ο Γάλλος υπουργός.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εμανουέλ Μακρόν) και η (Γερμανίδα) καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν έχουν σταματήσει να μάχονται ώστε να γίνει κατανοητό το διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο Λεμέρ.

Αναφερόμενος στις Ολλανδία, Σουηδία, Δανία και Αυστρία, ο Γάλλος υπουργός ευχήθηκε «αυτές οι χώρες να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα για να κατανοήσουν ότι υπάρχει ένα γενικό, ευρωπαϊκό συμφέρον το οποίο είναι να έχουμε δικές μας τεχνολογίες, τη δική μας τεχνητή νοημοσύνη απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τη δική μας τεχνολογία για αυτόνομα οχήματα».

«Αν δε βγούμε πιο ισχυροί από αυτή την οικονομική κρίση συσπειρώνοντας τις δυνάμεις μας, έχοντας αυτά τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν στις οικονομίες μας να επανεκκινήσουν, θα καθυστερήσουμε τόσο πολύ που δεν θα καταφέρουμε να καλύψουμε ποτέ το κενό», προειδοποίησε ο Λεμέρ.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισεκ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισεκ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι βόρειες χώρες και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.

Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει σήμερα το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ.

To επιβεβαίωσε πριν από λίγο και η Γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ.

«Χθες το βράδυ μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, επεξεργαστήκαμε ένα πλαίσιο για πιθανή συμφωνία. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα, ή τουλάχιστον είναι δυνατή μια συμφωνία» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η πρόταση για επιχορήγηση 500 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέβαλε η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο «ώθησαν τα πράγματα για ένα πραγματικά ουσιαστικό πρόγραμμα σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση».

Και πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήταν δυνατόν να συμφωνηθεί ένα σημαντικό ποσοστό των επιχορηγήσεων» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ (η τελευταία υπό συζήτηση πρόταση είναι 390 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων)».

«Αυτή είναι η απάντηση που χρειαζόμαστε σε μια εξαιρετική κατάσταση» συνέχισε η Μέρκελ. «Ήταν σαφές ότι θα υπήρχαν απίστευτα σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και σήμερα. Αλλά οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν εξαιρετικές προσπάθειες. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα και ελπίζω πως το υπόλοιπο χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί από εμάς – κάτι που δεν θα είναι εύκολο»

Για να μην τα πολυλογούμε: Δεν θα είναι 250 δισ. ευρώ τα χρήματα των επιχορηγήσεων, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι ούτε 390 δισ. ευρώ θα είναι.

Αρκεί να προσθέσουμε πάντως ότι ακόμα και τα 500 δισ. ευρώ, που δεν θα τα δούμε ποτέ, ήταν πολύ λίγα για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις οικονομίες.

Πόσο μάλλον για την Ελλάδα που το 1/5 της οικονομίας εξαρτάται από τον τουρισμό και το 1/4 των εργαζομένων της δουλεύουν στον τουρισμό, δηλαδή... καληνύχτα.

Στο μεταξύ όμως, όλως τυχαίως στην εγχώρια ειδησεογραφία όλοι ασχολούνται ετεροχρονισμένα με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης γιατί κάπως θα πρέπει να «χρυσωθεί» το «χάπι» όταν προκύψει συμφωνία η οποία θα πρέπει να παρουσιαστεί ως καλή (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/898219_synodos-koryfis-mono-250-dis-eyro-dinoyn-oi-hores-toy-vora-os).

Στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα, ετοιμάζεται δημοψήφισμα στο Ντονμπάς για προσάρτηση της περιοχής αυτής στην Ρωσία. Το Κρεμλίνο δεν σχολίασε επίσημα σχόλια το θέμα.

Η Ρωσία θα συμπεριλάβει την Ντονμπάς στην ομοσπονδία της ως το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε ρωσικό δημοσίευμα.

Τα τελευταία χρόνια, ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της αυτόνομης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιεσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έχει μετατραπεί σε μια τεταμένη ρουτίνα.

Η καθημερινή κλιμάκωση λόγω των επιθέσεων ελεύθερων σκοπευτών, συγκρούσεων μεταξύ περιπολιών, επιδρομές μικρής κλίμακας, και ενέδρες με χρήση αντιαρματικών πυραύλων, κάνουν την κατάσταση "εύφλεκτη", όπως σας αναφέραμε και σε χτεσινό δημοσίευμα.

Ο πρώτος πρωθυπουργός της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιεσκ (DNR), Αλεξάντρ Μποροντάι, ανακοίνωσε την ένταξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνιεσκ και του Λουγκάνσκ στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο Μποροντάι τόνισε ότι de facto, η Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) βρίσκεται ήδη υπό την κυριαρχία της Ρωσίας, μένει μόνο να επανέλθουν οι θεσμοί σε κανονική λειτουργία.

«Είμαι βέβαιος ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα οι δημοκρατίες του Ντονάτσκ που εκ των πραγμάτων είναι ήδη μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα γίνουν και de jure», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μποροντάι κατά την διάρκεια του συνεδρίου του ρωσικού κόμματος "Πατρίδα"/ Родина, στην Αγία Πετρούπολη.

Δεδομένου του γεγονότος ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στην σύνθεση της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε με δημοψήφισμα το 2014, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα διεξαχθεί επίσης μια λαϊκή ψηφοφορία στην περιοχή του Ντονμπάς και η «προσάρτηση» θα πραγματοποιηθεί σύντομα. Οι ειδικοί, επίσης,  πιστεύουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αναφέρει το echedoros-a.gr.

Το Κρεμλίνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα σχόλια το θέμα, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, η Μόσχα μπορεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950817_oykrania-dimopsifisma-stin-ntonmpas-gia-prosartisi-sti-rosia).

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι αναβάλει τις εκλογές, επικαλούμενη διάταγμα για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Η ανακοίνωση που πρέπει να κάνω σήμερα είναι η πιο δύσκολη απόφαση που έπρεπε να λάβω τους τελευταίους επτά μήνες», δήλωσε η τοπική κυβέρνητης Κάρι Λαμ και πρόσθεσε έχει την υποστήριξη του Πεκίνου.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δικαιοσύνη και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εκλογές διεξάγονται με ανοιχτό, δίκαιο και αμερόληπτο τρόπο. Αυτή η απόφαση είναι επομένως απαραίτητη», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η αναβολή των εκλογών αποτελεί οπισθοδρόμηση για την δημοκρατική αντιπολίτευση, η οποία ήλπιζε να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση με την τρέχουσα πλειοψηφία υπέρ του Πεκίνου.

Μια ομάδα 22 βουλευτών εξέδωσε κοινή δήλωση πριν από την ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησε το ξέσπασμα της επιδημίας ως δικαιολογία για να καθυστερήσουν οι εκλογές.

Η πόλη των 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων σημείωσε αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό από τις αρχές Ιουλίου. Το Χονγκ Κονγκ κατέγραψε 3.273 μολύνσεις την Παρασκευή, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό την 1η Ιουλίου.

Η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ αυστηρότερους περιορισμούς στις συναναστροφές, περιορίζοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε δύο άτομα και απαγόρευσε το φαγητό σε εστιατόρια μετά τις 6 μ.μ.

Χθες, Πέμπτη, 12 υποψήφιοι υπέρ της δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του διακεκριμένου ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας Joshua Wong, αποκλείστηκαν από την υποψηφιότητα κατηγορούμενοι κυρίως ότι δεν συμμορφώθηκαν με το σύνταγμα της πόλης.

«Πέρα από κάθε αμφιβολία, είναι οι πιο σκανδαλώδεις εκλογές στην ιστορία του Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ο Wong σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή. «Θέλω να τονίσω ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πίστευε ότι αυτή η απαγόρευση των εκλογών δεν είναι πολιτικά καθοδηγούμενη».

«Το Πεκίνο έχει προβεί σε πολλαπλές πράξεις για να εμποδίσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης να πάρει την πλειοψηφία στη νομοθεσία του Χονγκ Κονγκ», είπε (https://www.efsyn.gr/node/254235).

Στην Αίγυπτο, το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, σε ψήφισμά του, τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το al-Arabiya, τα αιγυπτιακά στρατεύματα, θα έχουν "πράσινο φως" για να επέμβουν στο λιβυκό έδαφος, εφόσον, οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι και Υεμενίτες μισθοφόροι και τζιχαντιστές, αλλά και τα τουρκικά drone κινηθούν ενάντια στην Σύρτη.

Το κοινοβούλιο κάνει λόγο για "εγκληματικές πολιτοφυλακές" και "ξένες τρομοκρατικές ομάδες" σε ένα "δυτικό μέτωπο" - σε μια καταφανή αναφορά στην δυτική γείτονα Λιβύη. Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα "αραβικό", και όχι ένα "δυτικό" μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο

Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου, με επίκεντρο της διαμάχης την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι με τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου "να παρέμβουν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου".

Στην συνάντηση, ο αλ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος "δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της διέλευσης της γραμμής Σίρτη-Τζούφρα", από τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Η κεντρική πόλη Σίρτη και η στρατιωτική βάση της Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με έδρα την Ανατολή, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει ανατολικά μετά από μια σειρά νικών από την κυβέρνηση της Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος αλ-Σίσι είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου (https://www.capital.gr/diethni/3469436/i-aiguptiaki-bouli-edose-prasino-fos-ston-al-sisi-na-steilei-strato-sti-libui).

Παράλληλα, την ίδια χρονική περίοδο ακούγεται ότι η Αίγυπτος στέλνει στρατό στο Ιντλίμπ ως μία "Παγίδα" Σίσι-Άσαντ στους Τούρκους (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_871.html).

Κατά την τελευταία δε διάσκεψη της Αραβικής Λίγκα τα Αραβικά κράτη άφησαν να εννοηθεί πως ένα embargo εναντίον της Τουρκίας λόγω του Λιβυκού θα μπορούσε να δρομολογηθεί αλλά είναι στο μέτρο ικανά να το επιβάλουν; Μεταξύ των μηνών Ιανουαρίου και Αυγούστου 2019 οι συναλλαγές με την Τουρκία των Αραβικών χωρών ανήλθαν σε 30 δις $ που αντιπροσώπευε το 19% επί των εξαγωγών της Τουρκίας σε αυτή την περίοδο.

Οι αραβικές επενδύσεις στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν περί τα 12,5 δις $, ήτοι 9% του συνόλου των παγκόσμιων επενδύσεων στην Τουρκία. Η Τουρκία απαριθμεί 17.000 αραβικές εταιρείες δηλ. το 27% των ξένων εταιριών σε αυτήν.

12% των τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία προέρχονται από Αραβικά κράτη. Το 2018, μόνο 10 αραβικά κράτη μαζί αγόρασαν το 47 % των ακινήτων που πουλήθηκαν στην Τουρκία και από το Γενάρη ως τον Αύγουστο του 2019 αγόρασαν 43%.

Η Τουρκία εκτός της Ευρώπης απειλεί συχνά τα Αραβικά κράτη με τα 3,6 εκατομμύρια Σύριους στα σύνορά της αλλά οι Σύριοι έχουν πάνω από 7 000 εταιρίες στην Τουρκία που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 13% των ξένων εταιριών στην Τουρκία.

Αποδεικνύεται πολύ πιο ρεαλιστικό! Εάν ο Αραβικός Σύνδεσμος/Λίγκα αποφασίσει πραγματικά να εφαρμόσει αυτό το εμπάργκο, θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την τουρκική οικονομία (https://dimpenews.com/2020/07/07/%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%b3%ce%ba%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1/).

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου Aguila Saleh στο Τομπρούκ της Λιβύης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο ταξίδι του αστραπή στην Λιβύη, το αποτέλεσμα είναι η συμφωνία των 2 πλευρών να προχωρήσουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ανάφερε ο κ. Δένδιας: «Είχα σήμερα την χαρά να επισκεφθώ, εδώ στην Λιβύη, τον Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Aguila Saleh, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα.

Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως «μνημόνιο» Sarraj-Τουρκίας, αλλά του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010”.

Πρόσθεσε ότι η ” Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός και το τέλος των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Λιβύη. Η μεταφορά μισθοφόρων από την Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες”.

Ανακοίνωσε την λειτουργία Ελληνικού Προξενείου στην Βεγγάζη έδρα του Χαφτάρ κι εμπορικές συναλλαγές… Τόνισε ”συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής – και μάλιστα ελληνικής – προέλευσης.”

Τέλος δήλωσε ”είχα την χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.”

Ο κ. Δένδιας προσθέτει πως ” Αναγνωρίζουμε μόνο την Βουλή των Αντιπροσώπων ως τον εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού και τον Εθνικό στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατάρχη Haftar και θα συνεργαστούμε μαζί τους πολιτικά και στρατιωτικά.” Από την πλευρά του το κοινοβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε, συμφωνία για την σύσταση επιτροπής για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα.

Η συμφωνία της οριοθέτησης θα γίνει αποδεκτή από το λιβυκό κοινοβούλιο…..«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας.

Ο Σάλεχ θεωρείται από τους 3 πρωταγωνιστές του λιβυκού ως ο άνθρωπος που είναι πιο κοντά στο γαλλικό άξονα…Η δήλωση αυτή συμπίπτει με την ανακοίνωση της Γαλλίας σήμερα ότι αποσύρεται από την επιχείρηση IRINI των ΕΕ/NATO στη Μεσόγειο για εφαρμογή εμπάργκο όπλων προς Λιβύη μετά το επεισόδιο με φρεγάτες τουρκικές.

Η Γαλλία μάλιστα εξέφρασε τη δυσφορία της προς ΝΑΤΟ ότι δεν της παρείχε κάλυψη στη διαμάχη της με το άλλο μέλος την Τουρκία.. Μετά την αποχώρηση της Γαλλίας από την επιχείρηση IRINI στην Μεσόγειο, πιθανόν έρχεται ο περιφερειακός πόλεμος αφού ουσιαστικά τελείωσε ο διαμεσολαβητικός ρόλος Γαλλίας και δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία για να μην ξεκινήσει πόλεμος στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα με την νυν επιχειρούμενη συμφωνία επιχειρεί να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την συμφωνία GNA-Τουρκία… Ωστόσο από την άλλη ισχυροποιεί πλέον έμπρακτα την κόντρα με τουρκικό παράγοντα αφού πλέον και επίσημα υπάρχει αλληλοδιεκδίκηση.. Αναμένεται θερμό καλοκαίρι με τον πολιτικοστρατιωτικό υδράργυρο να χτυπάει κόκκινο στα ελληνοτουρκικά με την Κύπρο μη εξαιρουμένη…

Απομένουν συμφωνίες αντίστοιχες με Αίγυπτο και Κύπρο για να συμπληρωθεί το παζλ μετά την πρώτη αυτή με Ιταλία….

Το ένα σκέλος είναι η χάραξη και υλοποίηση της συμφωνίας που είναι σε επίπεδο διπλωματικό το άλλο είναι η προάσπιση αυτής και είναι επιχειρησιακό κομμάτι…

Με τον τρόπο αυτό, έγινε ένα ακόμη βήμα για χάραξη ΑΟΖ με Αίγυπτο που προφανώς κι έχει δρομολογηθεί…

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της στην Ανατολική Λιβύη σχολιάζει το geopolitics.

Στην Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh αναφέρεται ακόμη ότι: Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει την Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Al-Sisi. (https://dimpenews.com/2020/07/01/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/)”’.

Σύμφωνα δε με Τούρκους αναλυτές, Ερντογάν, ο οποίος έχει τρέλα μεγαλείου (https://www.iefimerida.gr/news/331576/le-monde-o-erntogan-ehei-trela-megaleioy), η παρέμβαση της Τουρκίας στην Λιβύη, είναι ίσως η μεγαλύτερη ξένη περιπέτεια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο -η Συρία δεν αγγίζει τα μεγέθη που εμπλέκονται στην χώρα της Αφρικής και μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος της βασιλείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Τέτοιες δηλώσεις, όταν προέρχονται από Τούρκους αναλυτές, ρίχνουν φως στην κατάσταση στην Λιβύη και επισημαίνουν το πόσο… «μπλεγμένος» είναι ο Ερντογάν.

«Σε περίπτωση αποτυχίας δεν υπάρχει γυρισμός, ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί» (και ίσως φάει εξαιτίας αυτού και άλλων λόγων τελικά το κεφάλι του-https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%b1-%ce%b8%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b2/) δηλώνει ο δημοσιογράφος και στρατιωτικός αναλυτής Τσενγκίζ Ακτάρ, σε συνομιλία του με τον Γιάβους Μπάινταρ, αρχισυντάκτη της τουρκικής Ahval.

Σύμφωνα με τον Ακτάρ, η υποστήριξη του τουρκικού στρατού στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη, στη μάχη εναντίον του αυτοαποκαλούμενου Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) έσπασε το στρατηγικό αδιέξοδο του Ερντογάν και επιτάχυνε τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, μετά από μία «κακή εμπειρία» στη Συρία.

Την ίδια ώρα, τα ενεργειακά «παιχνίδια» στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς και η συμφωνία Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου για φυσικό αέριο, «στριμώχνουν» τον Ερντογάν ο οποίος ξεσπά!

Η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο έχουν κηρύξει παράνομες τις ενέργειες της Τουρκίας. Σε περίπτωση πτώσης του GNA, η τουρκική διπλωματία χάνει το μοναδικό -όχι και τόσο ισχυρό- όπλο που έχει στα χέρια της.

Οι επεκτατικές πολιτικές του Ερντογάν πάντα είχαν ένα μανδύα μονιμότητας, στη Συρία ήταν η εξάλειψη της τρομοκρατίας, στη Λιβύη η «βοήθεια της νόμιμης κυβέρνησης ενάντια στους τρομοκράτες», επαναλαμβανόμενα επιχειρήματα που πλέον στερεύουν.

Μάλιστα, ο συντάκτης της Ahval Yavuz Baydar δεν δίστασε να συγκρίνει την επιχείρηση στη Λιβύη με την απόφασης της ύστερης οθωμανικής κυβέρνησης να σύρει τη χώρα σε πόλεμο το 1914, υποδηλώνοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να τελειώσει «ως ένα βαθύ δράμα» όπως και πριν από εκατό χρόνια.

Η στρατιωτική ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τότε, που οδήγησε στην διάλυση της το 1921 μπορεί να επαναληφθεί με μία πιθανή ήττα του Ερντογάν.

Η Άγκυρα χρειάζεται συνεχή δράση, έναν μόνιμο εχθρό να πολεμά «για να κρύψει ότι συμβαίνει πραγματικά μέσα στη χώρα, ο τουρκικός στρατός τρέχει σε όλο τον κόσμο για να καλύψει εσωτερικές ανικανότητες, ένας σωστός αντιπερισπασμός», λέει χαρακτηριστικά ο Aktar.

Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν όμως συνθλίβονται από τα νούμερα, «η Τουρκία απλά δεν έχει τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο», είπε.

Εν τω μεταξύ, η κλιμακούμενη διεθνοποίηση της σύγκρουσης στην Λιβύη περιπλέκει τα πράγματα για την Τουρκία και την φέρνει αντιμέτωπη με πολύ δυνατούς «παίχτες». Η Γαλλία και η Αίγυπτος δεν είναι Κούρδοι και ο Ερντογάν το ξέρει.

«Ο Ερντογάν είναι επιρρεπής στα λάθη λόγω της υπερβολικής έπαρσης που διαθέτει, αλλά δεν γίνεται να μην βλέπει το συσχετισμό δυνάμεων που σχηματίζεται ενάντια στην Τουρκία».

«Δεν είναι ακόμη πολύ αργά για την Τουρκία να αποχωρήσει, ανοίγοντας πάλι διάλογο με τους Ευρωπαίους και μη εταίρους της, αν όμως είναι… τότε έχουμε πρόβλημα» (https://www.onalert.gr/kosmos/tourkia/ahval-o-erntogan-tzogarei-ena-olokliro-ethnos-sti-livyi-an-chasei-den-yparchei-gyrismos/388822/).

[Την ίδια περίοδο, η Τουρκία σκοπεύει να επεκτείνει την στρατιωτική της παρουσία μετά την Λιβύη, την Αλβανια και το Κατάρ, και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως π.χ. στο Τσαντ, στην Σενεγάλη, στην Κένυα, στην Βόρεια Σομαλία (https://www.tribune.gr/world/news/article/676714/i-toyrkia-thelei-meta-ti-livyi-stratiotikes-vaseis-se-tsant-senegali-kenya.html)].

Τελικά την Μαύρη Παρασκευή για τον Ελληνισμό  της 10 Ιουλίου του 2020, το τουρκικό ανώτατο δικαστήριο έκρινε άκυρη την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε μουσείο, ενώ ο Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, μετά από 86 χρόνια από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

(Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι και απο τα έτη 1204 έως 1261 η Αγία Σοφία όταν ήταν πάλι υπό κατοχή, φραγκική τότε αντί για τουρκοισλαμική σήμερα, είχε τότε μετατραπεί σε καθολικό ναό).

[Στο παρελθόν το 10ο Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, είχε απορρίψει δύο φορές σχετικές προσφυγές. Η πρώτη στις 24 Ιουνίου του 2005 και αφορούσε την παύση ισχύος του διατάγματος του 1934.

Αντίστοιχα, το 2008, είχε κρίνει ότι δεν είναι αντίθετη προς τη νομοθεσία η χρήση του μνημείου ως μουσείο. Το ίδιο τμήμα έρχεται σήμερα, σε αντίθεση με τις προηγούμενές του αποφάσεις να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που φέρει την υπογραφή του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Αττατούρκ (https://www.zougla.gr/kosmos/article/agia-sofia-1834954)].

Στις 24 Ιουλίου σχεδιάζεται η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, ενώ αυτή η απόφαση του Ερντογάν έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Αποφασίστηκε ότι η Αγία Σοφία θα τεθεί υπό την εποπτεία της Ντιγιανέτ (Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων) και θα ξανανοίξει για προσευχή», ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Twitter (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipo-tin-epoptia-tis-arxis-8riskeftikon-ipo8eseon-te8ike-i-agia-sofia).

"Η αναβίωση της Αγίας Σοφίας είναι το 1ο βήμα στην απελευθέρωση του Al-Aqsa. Αυτή η απόφαση ενισχύει την δύναμή μας &θα ανυψώσει τους μουσουλμάνους σε αυτήν την χαοτική εποχή. Ο Φατίχ καταράστηκε αυτόν που άλλαξε το καθεστώς της Αγίας Σοφιάς. Αυτή η κατάρα έχει πλέον αρθεί!" δήλωσε παράλληλα ο Ερντογάν απειλώντας και το Ισραήλ με την ανακοίνωση της απόφασης του για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2020/07/1-al-aqsa.html)!

Συγκεκριμενα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αρχικά την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο, μετέδωσε το CNN Turk.

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Αττατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ και άνοιξε τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

Σε δηλώσεις του, μετά τις παραπάνω εξελίξεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Βουλής Μουσταφά Σεντόπ ανέφερε πως «το συντομότερο δυνατό, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι προσευχές στον ναό». «Ήταν ένα όνειρο, ένας στόχος που πραγματοποιείται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το τουρκικό δίκτυο TRT, σε ότι αφορά τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς μετά την απόφαση του τουρκικού ΣΤΕ και την υπογραφή σχετικού διατάγματος από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο ναός θα παραμείνει ανοιχτός τόσο για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο όσο και για τους πιστούς, η χριστιανική εικονογραφία του θα διατηρηθεί όπως ήταν μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους, το 1453, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι ιδιοκτησία του κοινωφελούς Ιδρύματος Μωάμεθ Πορθητή έχει διατηρηθεί και διασφαλίζεται «από τη νομική μας τάξη» και η Αγία Σοφία έχει παραχωρηθεί στο κοινό για να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί κατ’ απαίτηση του ιδρύματος.

Αναφέρει ακόμη ότι δεδομένου ότι πρόκειται για ακίνητη περιουσία και με βάση τον νομικό κανόνα, η φύση και ο σκοπός της ακίνητης περιουσίας στην ιδρυτική πράξη δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ είναι δεσμευτικό το κράτος να διασφαλίσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη βούληση του ιδρύματος.

Επιπλέον, αναφέρει ότι κατά συνέπεια συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ακίνητη περιουσία που ανήκει στο ίδρυμα δεν είναι νομικά δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό εκτός από τζαμί. Προσθέτει ότι ως εκ τούτου η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (του 1934) δεν ήταν σύμφωνη με τον νόμο.

«Εξήχθη το συμπέρασμα ότι η ιδρυτική πράξη το διέθετε ως τζαμί και η χρήση του εκτός αυτού του χαρακτήρα δεν είναι δυνατή νομικώς», αναφέρει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η κυβερνητική απόφαση του 1934 με την οποία τερματίστηκε η χρήση της (Αγίας Σοφίας) ως τζαμί ορίζοντάς την ως μουσείο δεν είναι σύννομη», επισημαίνεται στην απόφαση.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στις 20:53, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα απευθύνει διάγγελμα για το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Σημειώνεται πως λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση του τουρκικού ΣΤΕ, ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Στην συνέχεια, διάγγελμα στους συμπατριώτες του απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

[Αποκρυπτογράφηση κωδικών μηνυμάτων Ερντογάν Μίλησε στις 20:53′. Το ’20 παραπέμπει στο 2020 και το ’53 στο 1453. Φέτος δηλ. 2020 κάνει την Β΄ Άλωση της Πόλης αφού η Α΄ έγινε το (14)-53].


Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε αρχικά την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο και στη συνέχεια ο Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως... «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς, με τρόπο ειλικρινή και αυθεντικό.

Οι πόρτες της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, Μουσουλμάνους και μη Μουσουλμάνους.

Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις προετοιμασίες και να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Στην συνέχεια, ο Ερντογάν κάλεσε όλους να σεβαστούν τη σημερινή απόφαση... «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγιά Σοφιά, η οποία ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Κατανοούμε όλες τις απόψεις που κατατίθενται στη διεθνή αρένα. Ωστόσο, το ζήτημα αφορά την κυριαρχία της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε σαν παραβίαση της ανεξαρτησίας μας οποιαδήποτε στάση ξεπερνά την έκφραση γνώμης».

Ακολούθως, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια.

Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του. Πρόκειται για την ίδια λογική με την οποία απαιτούμε από το Βατικανό να μετατραπεί σε μουσείο και επιμένουμε πως η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο».

«Επαναλαμβάνω και υπογραμμίζω πως θα ανοίξουμε την Αγιά Σοφιά για να λειτουργήσει σαν τζαμί, διατηρώντας ταυτόχρονα την κοινή παγκόσμια πολιτιστική της κληρονομία» ανέφερε, στην ολοκλήρωση του διαγγέλματός του ο Ερντογάν (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_747.html).

Ταυτόχρονα, Τούρκοι βουλευτές χειροκροτούσαν όρθιοι την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκτός των Τούρκων πολιτών που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ναό για να προσευχηθούν και να πανηγυρίσουν (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6951555_toyrkoi-boyleytes-heirokrotoyn-orthioi-tin-apofasi).

[Ο ίδιος  ο Ερντογάν, πρέπει να τονιστεί ότι θέλει να γίνει ο «νέος Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής» (https://www.liberal.gr/world/i-nea-alosi-tis-polis-me-tin-tourkia-se-skoteina-monopatia/312252) όπως και «νέος Αττατούρκ» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/895226_k-filis-gia-agia-sofia-o-rterntogan-thelei-na-ginei-o-neos-k-atatoyrk), αλλά και να κάνει την Κωνσταντινούπολη δεύτερη Μέκκα (https://www.liberal.gr/apopsi/thelei-na-kanei-tin-konstantinoupoli-deuteri-mekka/312226), θέλει να «πατήσει» στην βεβηλωμένη Αγία Σοφία στην επέτειο της Συνθήκης της Λοζάνης (https://www.tribune.gr/politics/news/article/678290/o-erntogan-tha-patisei-tin-agia-sofia-stin-epeteio-tis-synthikis-tis-lozanis.html), η οποία υπογράφηκε τις2 4 Ιουλίου του 1923, την Παρασκευή 24 Ιουλίου του 2020.

Το δε σχέδιο Ερντογάν για την μετατροπή σε τζαμί υπήρχε ως σχέδιο στο μυαλό του Ερντογάν ήδη από το 2014-https://www.pentapostagma.gr/apopseis/6951665_shedio-erntogan-apo-2014-giati-i-apofasi-gia-tin-agia-sofia-den-einai-eklogiko).

Επίσης, ο Ερντογάν, έκανε ακόμα τρεις Εκκλησίες της Αγίας Σοφιάς στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, την Τραπεζούντας στον Πόντο, καθώς και στην Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, πριν την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη. 

Για κάποιους αναλυτές, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ιερού τόπου και συμβόλου του παγκόσμιου χριστιανισμού σε τζαμί από τον Ερντογάν νομιμοποιεί το Ισραήλ να προχωρήσει στην μετατροπή του τζαμιού Αλ Ακσά ( στην Ιερουσαλήμ-3ου ιερού τόπου για ισλάμ μετά Μέκκα/Μεδίνα) στον Γ΄ Ναό του Σολομώντα (https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-o-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf/).

Από την πλευρά της, η Χαμάς έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν αλλά είτε παρέχει κάλυψη και σε αυτόν και στο Ισραήλ είτε δεν έχει αντιληφθεί ότι η μετακίνηση στο θέμα της Αγ Σοφίας επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την μετατόπιση και του Αλ Ακσά ποια μετατόπιση την απόλυτη κατεδάφιση του/τροποποίηση του αργά ή γρήγορα στη νομιμοποιητική βάση που έθεσε ο Ερντογάν.

Έτσι, ο Ερντογάν, ο οποίος το παίζει «Τούρκος Καίσαρας», θα πρέπει μάλλον να προσέξει να μην έχει το ίδιο τέλος αυτός και η χώρα του (δολοφονία από «πραξικοπηματίες» και εμφύλιο- http://alophx.blogspot.com/2020/07/blog-post_11.html) ή να έχει το τέλος του Σελευκίδη Αντίοχου του Δ’ του Επιφανή, στον οποίο φαίνεται ότι προσπαθεί πάρα πολύ να μοιάσει (http://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_18.html)].

Οι Ισραηλινοί είναι αποκαλυπτικοί και ρίχνουν ''βόμβα'' για το επόμενο σχέδιο Ερντογάν. Ίσως κανείς δεν παρατήρησε στην ομιλία του Τούρκου Προέδρου για την Αγία Σοφία, την αναφορά που έκανε για το τέμενος Αλ-Ακσά.

"Η αναγέννηση της Αγίας Σοφίας είναι ένας προάγγελος ελευθερίας του Αλ- Ακσά και τα βήματα των μουσουλμάνων αναδύονται ύστερα από μια περίοδο διαλείμματος”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε μια αναφορά του στο τζαμί Αλ-Ακσά της Ιερουσαλήμ, το οποίο πολλοί μουσουλμάνοι θεωρούν ότι τελεί υπό κατοχή!  

 

Άρα με λίγα λόγια ο Ερντογάν ετοιμάζει νέα κίνηση, με ''όπλο'' τους Παλαιστίνιους, του οποίους ελέγχει και που επιτέλους κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να τους στηρίζουν στην Ελλάδα!

Τι αναφέρει η Jerusalem Post:

''Η Τουρκία δεσμεύεται να «απελευθερώσει το Αλ-Ακσά» αφού μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί''.

''Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι τα βήματα της βούλησης των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η αναβίωση της φωτιάς της ελπίδας των Μουσουλμάνων και όλων των καταπιεσμένων.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, η οποία ήταν στα τουρκικά, μεταφράστηκε ελαφρώς διαφορετικά στα αραβικά και στα αγγλικά, προφανώς ως τρόπος απόκρυψης μέρους των πλήρων απόψεων της Άγκυρας σχετικά με το πώς έχει συνδέσει την Αγία Σοφία με μια ευρύτερη ατζέντα.

Στα Αραβικά, η ομιλία αναφέρει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελεί μέρος της «επιστροφής της ελευθερίας στο Αλ Ακσά», ουσιαστικά σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να εκδιωχθεί από τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται το Αλ Ακσά, σημειώνει η Jerusalem Post.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέδεσε την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με την αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν έως την Ανδαλουσία της Ισπανίας.

Η σύνδεση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με την Ιερουσαλήμ δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της Άγκυρας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ισλαμικής ατζέντας για την περιοχή.

Το κυβερνών κόμμα AKP της Τουρκίας, γράφει η Jerusalem Post, έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Τουρκία είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα.

Η Χαμάς επίσης έχει τις ρίζες της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Αυτή η στρατηγική της Τουρκίας επιδιώκει επομένως περισσότερη επιρροή σε ολόκληρη την περιοχή με οργανώσεις και κράτη που ελέγχονται από ομοϊδεάτες της, όπως το Κατάρ και η κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας στην Λιβύη.

Η Τουρκία επιδιώκει να αντικαταστήσει την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της περιοχής, όπως το θρησκευτικό ίδρυμα Αλ Αζχάρ της Αιγύπτου και τον ρόλο του Βασιλείου της Ιορδανίας (του προστάτη των προσκυνημάτων) στην Ιερουσαλήμ, ως ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του τι είναι «ισλαμικό»'', καταλήγει το άρθρο της Jerusalem Post.

Οι Τούρκοι εδώ καιρό ασκούν μεγάλη επίδραση στον αραβικό πληθυσμό της Ιερής πόλης λόγω της οθωμανικής κληρονομιάς της Ιερουσαλήμ, δίνοντας άφθονη βοήθεια και επηρεάζοντας πολιτιστικά τους Άραβες στην περιοχή.

Οι Ισραηλινοί κατανοώντας το τι ακριβώς ετοιμάζει ο Ερντογάν, αποφάσισαν μέσω ενός σχεδίου που ετοιμάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, να βάλουν ανάχωμα στους Τούρκους με την ανακήρυξη αρχικά της «μουσουλμανικής αδελφότητας» ως παράνομης οργάνωσης εντός και εκτός Ισραήλ, (είναι γνωστό ότι η οργάνωση αυτή χρηματοδοτείται από την Άγκυρα και ορισμένα καθεστώτα του Κόλπου), ενώ στη συνέχεια αποφάσισαν να αλλάξουν την σύνθεση του συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για το Τέμενος Αλ Ακσά (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6951716_oi-israilinoi-karfosan-ton-erntogan-meta-tin-agia-sofia-ehei-balei-sto-stohastro-al).

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Ερντογάν έχει στήσει μαζί με ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες έναν άξονα με σκοπό τον έλεγχο της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος μαζί με την Μουσουλμανική Αδελφότητα επηρεάζει χώρες, κυβερνήσεις και ΜΜΕ, με σκοπό σε ''βάθος χρόνου'' να έρθει η ''κατάκτηση'', δηλαδή ο πλήρης έλεγχος ολόκληρων περιοχών.

Αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί ούτε στην Ελλάδα οι Αρχές, αλλά ούτε η Δύση! Θα είναι αργά κάποια στιγμή και θα ''τρέχουμε''! 

Πρόκληση από ανώτερο Αξιωματούχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα χαιρετίζει την απόφαση Ερντογάν στο να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί!

Ο Ali Qaradaghi, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας και ανεπίσημος σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, λέει ότι ''η Αγία Σοφία επανήλθε στην πραγματική της κατάσταση.''

Τι άλλο θέλουμε να δούμε; Πλέον η χώρα μας έχει και άλλους εχθρούς και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς πολλοί εκ των μεταναστών στην πατρίδα μας είναι οπαδοί της Αδελφότητας και είναι έτοιμοι για όλα!

 ''Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας.

Όπως κάναμε και στη Συρία, όπως κάναμε και στην Λιβύη και αλλού θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας'', δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της υψηλότερης γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις. 

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία στο πλαίσιο προετοιμασιών, προκειμένου να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες σήμερα, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας πως ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6951727_proaggelos-ethnikon-exelixeon-panigyrizei-i-moysoylmaniki-adelfotita-gia-tin-agia).

Συνέπεια της πολιτικής αυτής του Ερντογάν ήταν στην Γερμανία, να υπάρξουν έντονες πολιτικές αντιδράσεις για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Έτσι, την  λύπη του για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εξέφρασε ο εντεταλμένος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για θρησκευτικά ζητήματα Μάρκους Γκρούμπελ (CDU), επισημαίνοντας την ιστορική σημασία του μνημείου. Κριτική για την απόφαση της Άγκυρας άσκησε επίσης η Καθολική Εκκλησία της Γερμανίας, αλλά και στελέχη κομμάτων.

«Λυπούμαι πολύ που η Αγία Σοφία θα διατίθεται τώρα αποκλειστικά σε μία θρησκεία για προσευχή. Το κτίριο έχει βαθιά ιστορική σημασία, τόσο για τον Χριστιανισμό όσο και για το Ισλάμ. Σε μια αλλαγή του καθεστώτος του (το κτήριο) θα έπρεπε να χρησιμεύει ως σημείο συνάντησης, ανταλλαγής μεταξύ των δύο θρησκειών», δήλωσε ο κ. Γκρούμπελ στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ).

Ανησυχία για τις εξελίξεις όσον αφορά την Αγία Σοφία εξέφρασε από την πλευρά της η Γερμανική Καθολική Διάσκεψη των Επισκόπων:

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας και την ανακοίνωση του προέδρου [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν να ανοίξει το κτίριο για μουσουλμανικές προσευχές, η Τουρκία φαίνεται ότι είναι στον δρόμο για την μετατροπή ενός από τα μεγαλύτερα σύμβολά της από μουσείο σε τζαμί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης Ματίας Κοπ, επίσης στο ΚΝΑ, τονίζοντας την «μεγάλη και ταραχώδη» ιστορία της Αγίας Σοφίας και τη μεγάλη σημασία της, ακόμη και σήμερα, για τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς και «κυρίως για την Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Η μετατροπή σε μουσείο το 1934 οδήγησε σε μια ειρήνευση η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Οι πιστοί και των δύο μεγάλων θρησκειών, αλλά και οι κοσμικοί Τούρκοι, μπορούσαν, ο καθένας με τον τρόπο του, να βρουν σημείο αναφοράς σε αυτό το κτίριο, να ταυτιστούν μαζί του.

Η απόφαση του δικαστηρίου και η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου ενέχουν τον κίνδυνο η Αγία Σοφία να μπορεί και πάλι μελλοντικά να θεωρηθεί σύμβολο θρησκευτικής ‘κατάκτησης’», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Καθολικής Εκκλησίας και τάσσεται υπέρ «μιας πολιτικής απόφασης η οποία θα ενισχύει την συνοχή της χώρας και το αίσθημα της ενότητας Μουσουλμάνων και Χριστιανών, αντί να υποδαυλίζει πικρίες και να ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις».

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία λόγω (και) της εξέλιξης σχετικά με την Αγία Σοφία ζήτησε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Φλόριαν Χαν: «Η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού συμβολίζει την αυξανόμενη αποξένωση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν. Μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει: οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να σταματήσουν!

Δεν είναι πλέον παρά μία φάρσα!», έγραψε ο κ. Χαν σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ενώ η πρώην υπουργός Προστασίας του Καταναλωτή Ρενάτε Κίναστ (Πράσινοι) χαρακτήρισε με ανάρτησή της «λυπηρές» τις εξελίξεις και τόνισε ότι δεν συνάδουν με τις μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό.

Από την πλευρά της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» (AfD), η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μπεατρίξ φον Στορχ σχολίασε μέσω Twitter: «Οι Εκκλησίες μας ζητούν σεβασμό για τα μουσουλμανικά αισθήματα. Ο Ερντογάν δεν δίνει μία για τα αισθήματα των Χριστιανών. Η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί. Η Τουρκία είναι ισλαμιστικό κράτος και δεν ανήκει στην Ευρώπη. Όχι σε ένταξη στην Ε.Ε.».

Ο αρμόδιος των Πρασίνων για διεθνή θέματα Όμιντ Νουριπούρ χαρακτήρισε «λάθος» την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, επισημαίνοντας ότι «το κτίριο ως σύμβολο είναι πολύ σημαντικό για να το χρησιμοποιεί κανείς προκειμένου να πληγώσει τα αισθήματα των Χριστιανών» και υπενθυμίζοντας ότι «οι διαμάχες για την Ιστορία δεν έφεραν ποτέ συμφιλίωση».


Ο Μάρτιν Γκλάζεναπ, επικεφαλής του γραφείου της Προέδρου της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ, έκανε λόγο για «νίκη της ισλαμιστικής δημοκρατίας επί του παλιού κοσμικού εκσυγχρονισμού».

Η είδηση για την επικείμενη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος καλύπτεται ευρέως από τα γερμανικά ΜΜΕ. Σε «πολιτικό ζήτημα» που αφορά το καθεστώς του κτιρίου αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung. Εκτιμά ότι η χθεσινή απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. «Ερντογάν, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν συνάντησε αντίσταση από την τουρκική αντιπολίτευση.

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ότι είναι ακόμη ασαφές τι θα γίνει με τα χριστιανικά σύμβολα της Αγίας Σοφίας. Για το θέμα, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης, ο Σουλεϊμάν Κιζιλτοπράκ, είπε στο ARD ότι «δεν αποτελεί μόνο το εξωτερικό κτίσμα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης οι καλλιγραφίες, τα μωσαϊκά και οι εικόνες με την καλλιτεχνική τους αξία (...) όλα αυτά είναι ευθύνη της Δημοκρατίας της Τουρκίας να τα προστατεύσει».

Το περιοδικό Der Spiegel παραθέτει τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, της UNESCO και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ η Deutsche Welle φιλοξενεί δηλώσεις του Καθηγητή Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου, ο οποίος εξηγεί ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

«Πρόκειται για επίδειξη δύναμης. Ο Ερντογάν δεν θέλει να κυριαρχήσει μόνο στον ισλαμικό κόσμο» αλλά και «να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν φοβάται κανέναν.

Στα κίνητρά του περιλαμβάνονται ασφαλώς ο εθνικισμός και ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός», εκτίμησε ο καθηγητής, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι οι αντιδράσεις, για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ήρθαν πολύ καθυστερημένα και ήταν πολύ χαμηλόφωνες. Αλλά και η Γερμανία «απέφυγε να πάρει σαφή θέση.

 

Η UNESCO δημοσιοποίησε μόλις την Πέμπτη μια δήλωση, στην οποία ζήτησε από τον Ερντογάν – ή θα έλεγα τον παρακάλεσε – να μη κάνει αυτό το βήμα», επισήμανε (https://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-politikes-antidrasis-gia-tin-epikimeni-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami).

Την αντίθεσή της στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί εκφράζει η ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας. Όπως επισημαίνουν στην κοινή τους ανακοίνωση οι γερουσιαστές Τζον Ρις και Ρόμπερτ Μενέντεζ, η ενέργεια του προέδρου Ερντογάν συνιστά μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο.

«Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας είναι ένας τόπος βαθιάς πνευματικής σημασίας για διαφορετικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Για περισσότερα από τρία τέταρτα ενός αιώνα, η τουρκική πολιτική διατήρησε αυτό το σεβαστό κτήριο ως μουσείο, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε σήμερα ένα διάταγμα που καταργεί αυτό το μουσειακό καθεστώς και το μετατρέπει σε τζαμί.

«Καταδικάζουμε έντονα την απόφαση του προέδρου Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Σε διαφορετικά σημεία της ιστορίας της, η Αγία Σοφία χρησίμευσε ως τόπος λατρείας για μουσουλμάνους και χριστιανούς, και για δεκαετίες υπήρξε ένα εξαιρετικό και φιλόξενο κέντρο για ανθρώπους όλων των θρησκειών. Η κίνηση του Ερντογάν σήμερα είναι μια μεγάλη προσβολή για τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο που βλέπουν στην Αγία Σοφία ως λαμπερό φως και σεβαστό ιερό χώρο.

«Αυτή η μετατροπή του καθεστώτος της είναι άσκοπα διχαστική σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερες, όχι λιγότερες, προσπάθειες για την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού.

Προτρέπουμε έντονα τον Ερντογάν να ανακαλέσει αυτήν την απόφαση και να διαφυλάξει την αξιοσημείωτη κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, διατηρώντας την ως ένα θρησκευτικά ουδέτερο μουσείο για ανθρώπους όλων των θρησκειών και πολιτισμών που μπορούν να επισκεφθούν και να γιορτάσουν την κοινή μας παγκόσμια κληρονομιά» (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-gerousia-megali-prosvoli-i-kinisi-tou-erntogan-gia-tous-xristianous-se-olo-ton-kosmo).

Στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής Ντέιβιντ Σισελίνι, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες για αυτήν την απόφαση.

«Ο κόσμος πρέπει να εξοργιστεί με την απόφαση του Ερντογάν να πάρει την Αγία Σοφία- μέρος της κοινής μας παγκόσμιας κληρονομιάς - και να τη χρησιμοποιήσει ως πολιτικό εργαλείο που διαιρεί. Θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», σημείωσε χαρακτηριστικά (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-prepi-na-iparksoun-sinepies-gia-ti-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami).

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, δήλωσε πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές αντιδράσεις σε όλο τον χριστιανικό κόσμο.

Ο Κόσατσεφ υποστήριξε πως δεν βλέπει στην απόφαση αυτή κάποια επιδίωξη της Τουρκίας να προκαλέσει έξωθεν δυνάμεις, εκτιμώντας ότι υπερτερούν στην περίπτωση αυτή ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

«Δεν θα έβλεπα στην περίπτωση αυτή μια άμεση επιδίωξη (του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ) Ερντογάν να προβεί σε κάποια πρόκληση προς έξωθεν δυνάμεις, ακόμη και παρά τις ήδη συνεχείς προστριβές με την Ελλάδα στο εν λόγω ζήτημα: κάθε φορά, όταν στην Αγία Σοφία διάβαζαν αποσπάσματα από το Κοράνι, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντιδρούσε. Υπερτερούν εδώ παρόλα αυτά θέματα εσωτερικής πολιτικής», εκτιμά ο Κόσατσεφ.

Κατά την άποψη του ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίζει πόντους στους οπαδούς της ισλαμικοποίησης της Τουρκίας «παίρνοντας ακόμη και την πρωτοβουλία από τους πιο συντηρητικούς του αντιπάλους».

«Δεν σταματούν και οι συζητήσεις για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας επίσης μπορεί να εξυπηρετεί τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Όλα αυτά είναι ερμηνείες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν ότι από εδώ και στο εξής θα χάσει το ουδέτερο στάτους του μουσείου ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, που διατηρεί και χριστιανικά και μουσουλμανικά στοιχεία διακόσμησης, το οποίο επί πολλά χρόνια υπήρξε σύμβολο διαθρησκευτικής ειρήνης και όχι μόνο μέσα στην ίδια την Τουρκία».

«Και πιστεύω ότι η Άγκυρα πρέπει να φαίνεται τώρα στα μάτια όλου του κόσμου ως ο παραβάτης της διαθρησκευτικής ισορροπίας και θα χάσει το κύρος της ως ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Είναι πολύ λυπηρό ότι συνέβη αυτό», κατέληξε ο Κόσατσεφ (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/895237_mosha-i-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami-mporei-na-prokalesei).

Ως θλιβερό γεγονός και «χαστούκι» στην παγκόσμια Ορθοδοξία, αν όχι τον χριστιανικό κόσμο εν γένει, περιγράφει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, σε δηλώσεις του.

«Επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα έγιναν εκκλήσεις προς τις Αρχές της Τουρκίας να μην μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Ακούσαμε τη θέση του ελληνικού κράτους, η θέση αυτή αγνοήθηκε, ακούσαμε την θέση των ορθοδόξων Πατριαρχών, καθώς μετά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, παρόμοιες δηλώσεις έκαναν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Ρουμανίας και φυσικά πρόκειται για χαστούκι για ολόκληρη την παγκόσμια Ορθοδοξία», είπε ο Ρώσος μητροπολίτης, ο οποίος θύμισε την πρόσφατη παρέμβαση του Πατριάρχη Κυρίλλου:

«Για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα, όπως και για ολόκληρη την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος πριν από λίγες ημέρες, απευθύνθηκε με δήλωσή του σχετικά με τα σχέδια ακόμη τότε μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Υπενθύμισε ότι ο Ναός αυτός συνδέεται και με την δική μας ρωσική ορθόδοξη ιστορία, διότι οι πρέσβεις του Πρίγκιπα Βλαδίμηρου σ’ αυτόν ειδικά τον Ναό, αποκτώντας την εμπειρία της ορθόδοξης Θείας λειτουργίας, αισθάνθηκαν ότι βρίσκονται όχι στην γη, αλλά στον Ουρανό, το μετέφεραν αυτό στον Άγιο Βλαδίμηρο και με βάση την αφήγησή τους ο Πρίγκιπας Βλαδίμηρος έκανε την ιστορική επιλογή να γίνει η χώρα των Ρως χριστιανική.

Καλοκαιρινό Instyle, συνδρομή Cinobo, ηλεκτρικό scooter Xiaomi και δωρεάν ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης διόρθωσης εμβαδού ακινήτων

Ο Ναός της Αγίας Σοφίας χτίστηκε τον 6ο αιώνα και αφιερώθηκε στον Κύριο Ιησού Χριστό, στην Θεία Αυτού Σοφία. Και για όλους εμάς ήταν πάντοτε και θα παραμείνει πάντοτε Ναός προς τιμήν του Σωτήρος Χριστού. Αυτό, που συνέβη σήμερα είναι θλιβερό γεγονός, είναι χτύπημα, που καταφέρθηκε σε ολόκληρη την παγκόσμια Ορθοδοξία και παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν ορθόδοξος Ναός, είχε τουλάχιστον το καθεστώς μουσείου, είχε δηλαδή ένα ουδέτερο καθεστώς».

Ο Ρώσος ιεράρχης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την προσβασιμότητα του Ναού, καθώς «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Τουρκίας διαβεβαιώνουν ότι ο Ναός θα είναι ανοικτός για τους τουρίστες, θα είναι προσιτός στους προσκυνητές.

 Άλλο όμως είναι το τζαμί και άλλο το μουσείο και εδώ φυσικά προκαλείται μεγάλη ανησυχία από το γεγονός ότι αυτός ο ορθόδοξος Ναός θα μετατραπεί σε τζαμί». Ενώ ιδιαιτέρως αναρωτήθηκε για την μελλοντική κατάσταση των λίγων, αλλά εξαιρετικών ψηφιδωτών, που κατέστη δυνατό να διασωθούν:

«Προκαλεί ανησυχία για παράδειγμα ποια θα είναι η τύχη των ψηφιδωτών του Ναού, γιατί γνωρίζουμε ότι όταν για πρώτη φορά μετατράπηκε σε τζαμί, τα περισσότερα ψηφιδωτά καταστράφηκαν, είτε σκεπάστηκαν με σοβά κι αυτά τα λίγα που σώθηκαν, σώθηκαν ως τώρα κυριολεκτικά εκ θαύματος. Ποια θα είναι λοιπόν η τύχη των ψηφιδωτών; Θα τα καταστρέψουν και πάλι με σφυριά ή θα καλυφθούν με σοβά;

Πώς θα γίνονται τώρα οι επισκέψεις στο Ναό, θα είναι ανοιχτός για τους προσκυνητές ή για τους τουρίστες; Είναι πάρα πολλά τώρα τα ερωτήματα». Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να είναι ο σκοπός της τουρκικής κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι «στην εποχή μας είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε για τις θρησκευτικές ισορροπίες. Και στη δεδομένη περίπτωση αυτές οι ισορροπίες, που διαμορφώνονταν κατά την διάρκεια πολλών δεκαετιών, παραβιάσθηκαν».

Μάλιστα πήρε αποστάσεις, δηλώνοντας σαφώς ότι διαφωνεί με τους εκκλησιαστικούς κύκλους, που διέκριναν ενοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις εξελίξεις: «Σε κάποια ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ κοντά στην Εκκλησία αναφέρεται η σκέψη ότι μέσω της απόφασης αυτής της τουρκικής κυβέρνησης ο Θεός τιμώρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη διάσπαση στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο να συμφωνήσω με αυτό, γιατί δεν είναι χτύπημα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν είναι χτύπημα στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αλλά είναι χτύπημα σε όλη την παγκόσμια Ορθοδοξία, θα έλεγα μάλιστα σε όλον τον Χριστιανισμό. Για τους ορθόδοξους χριστιανούς ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι τέτοιο σύμβολο, όπως για τους καθολικούς ο Ναός του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη».

Ο Ρώσος μητροπολίτης διαφοροποιήθηκε και από τη θέση, που είχε εκφράσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, εξισσοροπώντας τις καταδίκες με τη θέση περί «εσωτερικής υπόθεσης» της Τουρκίας: «Γι’ αυτό δεν είμαστε αδιάφοροι για την τύχη αυτού του Ναού, δεν θεωρούμε ότι είναι εσωτερική απόφαση της Τουρκίας, να μετατρέψει αυτόν τον Ναό σε τζαμί, θεωρούμε ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο καταφέρθηκε τεράστιο πλήγμα στις διαθρησκειακές σχέσεις σε όλον τον κόσμο» (https://www.ethnos.gr/kosmos/114798_patriarheio-moshas-mitropolitis-ilarionas-hastoyki-stin-pagkosmia-orthodoxia).

Επιπλέον, σε δημοσίευμα περιλαμβάνονται οι δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και προειδοποίησε πως η κίνηση της Άγκυρας διακινδυνεύει τις διαθρησκευτικές σχέσεις. Όπως είπε, το γεγονός πως η Αγιά Σοφιά παρέμενε μουσείο, τόνωνε «την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη μεταξύ της Χριστιανοσύνης και του Ισλάμ».

Ιστορικοί τέχνης και αρχαιολόγοι εκφράζουν φόβους, σύμφωνα πάντα με τους FT, πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ίσως θέσει σε κίνδυνο τα εκπληκτικά «φρέσκο» και μωσαϊκά από την βυζαντινή περίοδο.

Η μουσουλμανική πίστη απαγορεύει την ύπαρξη εικόνων εντός του ναού, κάτι που σημαίνει πως τα έργα της Αγιάς Σοφιάς θα πρέπει με κάποιο τρόπο να σκεπαστούν, όπως συνέβη και στο παρελθόν, όταν αγιογραφίες καλύφτηκαν με μπογιά και λάσπη (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/895232_ft-gia-apofasi-rterntogan-giati-epelexe-na-metatrepsei-tora-tin-agia).

[Όλα αυτά τα γεγονότα με την Αγιά Σοφιά, θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θα αποδυναμωθεί από μία τέτοια εξέλιξη, κάνοντας το Πατριαρχείο της Μόσχας να «μπει μπροστά ως Τρίτη Μόσχα» και ως η νέα «ηγέτιδα δύναμη ολων των Ορθοδόξων παγκόσμια», έστω και αν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μπορεί να φέρει προσωρινά κοντά το Φανάρι και την Μόσχα.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα είναι πλήγμα και για την πολιτική των ΗΠΑ για την περιοχή, αφού οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που αποδυναμωθεί ή καταργηθεί και νέα ηγέτης της Ορθοδοξίας γίνει η Ρωσία, τότε οι ίδιοι μπορεί να χάσουν την πολιτική επιρροή τους στα Ορθόδοξα κράτη, τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Σε αυτή την απόφαση του Ερντογάν συντέλεσε σιγουρά και η κάκη κατάσταση της οικονομίας της, η προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών του Ερντογάν, τόσο των ισλαμιστών, όσο και εθνικιστών για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο θρησκευτικός φανατισμός του ίδιου του Ερντογάν, ενώ ο ίδιος θέλει να φανεί παγκόσμιος ηγέτης του ισλάμ και θέλει να αποδείξει ότι η Πόλη είναι σαν Μέκκα και Ιερουσαλήμ για το ισλάμ.

[Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το 85% των ισλαμιστών και των εθνικιστών ψηφοφόρων του Ερντογάν, όπως και το 80% των ανεξάρτητων εθνικιστών συμφωνεί με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ το 70% των Κεμαλικών ψηφοφόρων διαφωνεί.

Στην ουσία ο Erdogan με την προκλητική του στάση έχει πολλαπλούς στόχους στην εξωτερική του πολιτική αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο καθώς λόγου κορωνοϊού η τουρκική κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με τον Erdogan, ενώ η οικονομία παραπαίει (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=508213)].

Παράλληλα μπορεί να τονιστεί επίσης, ότι ο ίδιος ο Ερντογάν από νεαρή ηλικία λάμβανε μέρος σε διαδηλώσεις ισλαμιστών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κατά την διάρκεια της θητείας του μετέτρεψε παλαιοτέρα Εκκλησίες στην Τραπεζούντα σε τζαμιά, ενώ παράλληλα ο ίδιος μισεί τον κοσμικό Κεμάλ και θέλει να καταργήσει την πολιτική κληρονομιά του.

Και όλα αυτά τα γεγονότα με την Τουρκία συμβαίνουν την στιγμή που αυξάνεται Επικίνδυνα η Ενεργειακή Εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία (https://www.energia.gr/article/158402/ayxanetai-epikindyna-h-energeiakh-exarthsh-ths-elladas-apo-thn-toyrkia)].

Προβληματισμό προκαλεί στον χριστιανικό κόσμο η μέχρι στιγμής, αδικαιολόγητη σιωπή του Βατικανού και προσωπικά του Πάπα Φραγκίσκου για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος, τόσο σε θρησκευτικό όσο σε πολιτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο έχει λάβει σαφή θέση απέναντι στην πρόθεση της Τουρκίας να βεβηλώσει για μια ακόμη φορά τον ναό της του Θεού Σοφίας, ο λαλίστατος και πάντα ευαίσθητος επίσκοπος της Ρώμης… σιωπά.

Κι αν κατά τη διάρκεια των διαδικασιών η σιωπή του Βατικανού μπορούσε να δικαιολογηθεί ως «διπλωματική», η σιωπή αυτή δεν έσπασε ούτε μετά την απόφαση Ερντογάν.

Αν δεν καταδικάσει ο Πάπας την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, κοινό χριστιανικό «μέτωπο» ενάντια στην απόφαση δεν μπορεί να υπάρξει. Εννοείται πως η στάση του Πάπα επηρεάζει και τη στάση των πολιτικών ηγεσιών των κρατών, ειδικά της κεντρικής Ευρώπης.

Η σιωπή της Αγίας Έδρας δεν είναι το μόνο σημείο που προβληματίζει τους Ορθοδόξους για την στάση των Ρωμαιοκαθολικών απέναντι σε αυτό το εξόχως σημαντικό ζήτημα.

Ένα μήνα πριν, στις 18 Ιουνίου, οι Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι της Τουρκίας σε δήλωση τους προς το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) η οποία αναμεταδόθηκε από πολλά άλλα καθολικά και όχι μόνο ΜΜΕ, επέλεξαν να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας πως το αν θα μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τέμενος ή όχι είναι υπόθεση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Είμαστε μια Εκκλησία που στερείται νομικού καθεστώτος, επομένως δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές για τα εσωτερικά ζητήματα αυτής της χώρας », είχαν δηλώσει χαρακτηριστικά οι Καθολικοί επίσκοποι της Τουρκίας συμπληρώνοντας πως «Αν και θα θέλαμε η Αγία Σοφία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως μουσείο, δεν είναι για εμάς να παρέμβουμε ή ακόμη και να εκφράσουμε τη γνώμη μας για μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά την Τουρκική Δημοκρατία».

Την ώρα που η Αγία Έδρα σιωπούσε και οι συνεπίσκοποι τους στην Τουρκία «ένιπταν τας χείρας» τους για το θέμα της Αγίας Σοφίας, οι μόνοι που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ήταν οι Ρωμαιοκαθολικοί επίσκοποι της Ελλάδας η Σύνοδος των οποίων απέστειλε επιστολή προς τον Τούρκο πρόεδρο καλώντας τον να σταματήσει τις ενέργειες

«Η Ιερά Σύνοδος δεν θέλει να πιστέψει ότι πράγματι προτίθεστε να προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια, η οποία θα προσέβαλλε το θρησκευτικό αίσθημα των ανά την οικουμένη δύο δισεκατομμυρίων Χριστιανών.

Σε περίπτωση που υπάρχει, έστω και στο νου σας, μία τέτοια σκέψη, σας ζητούμε να αποσύρετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θα δημιουργήσει μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των Μονοθεϊστικών Θρησκειών.

Αυτό είναι αδιανόητο για μας, ιδιαίτερα σήμερα που γίνεται προσπάθεια σεβασμού της πίστης κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα σε Δημοκρατικά Κράτη» έγραψε η Καθολική Ιεραρχία της Ελλάδας προς τον Τ. Ερντογάν (https://www.pronews.gr/thriskeia/vatikano/895263_siopi-toy-papa-gia-tin-agia-sofia-den-ehei-pei-lexi).

Tην ώρα που οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί εντείνονται ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σιγή ιχθύος. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV και του Έθνους στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «ο πρώτος που έκανε παρέμβαση ήταν ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι νομοθέτες.

Το αποκορύφωμα ήταν η κοινή δήλωση Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Από εκεί και πέρα απουσίασε η παρέμβαση Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνήθως τρέχει να τοποθετηθεί όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν τις θρησκευτικές ελευθερίες».

 «Η συμπεριφορά του Τραμπ έχει προκαλέσει κακή εντύπωση και μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις της ομογένειας. Οι ομογενείς ελπίζουν ακόμη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τοποθετηθεί εναντίον της απόφασης. Για να είμαστε όμως δίκαιοι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε μία εξαιρετική δήλωση, την οποία όμως απέρριψε η τουρκική κυβέρνηση και δεν της έδωσε καμία σημασία.

Ύστερα από την απόφαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου το State Department εξέδωσε ανακοίνωση όπου εκφράζει την απογοήτευσή του. Όμως αυτή η δήλωση δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του κ. Πομπέο. Μου φαίνεται ότι οι Αμερικανοί "έβαλαν νερό στο κρασί τους"» συμπλήρωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 «Στο μεταξύ περιμένουμε και άλλες ανακοινώσεις από μέλη του Κογκρέσου ενώ ομάδα νομοθετών σκέφτεται και άλλες ενέργειες. Μία καταδίκη του Ερντογάν από το Κογκρέσο θα ήταν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα και ιδιαίτερα εάν συνδυαστεί με κάποιο άλλο μήνυμα. Δηλώσεις έκανε και ο Τζο Μπάιντεν.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση Ερντογάν και τον κάλεσε να αναιρέσει την απόφασή του. O Μπάιντεν προέβη σε αυτή την ανακοίνωση για να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο (ανάμεσά τους βρίσκονται και αρκετοί ομογενείς). Δυστυχώς ο Ερντογάν απέδειξε χθες όσα προειδοποιούσαμε. Δηλαδή ότι οι δηλώσεις και οι καταδικαστικές ανακοινώσεις του δεν τον πτοούν. Η μόνη φορά που μίλησε ήταν όταν ο Τραμπ του επέβαλε οικονομικές κυρώσεις για τον πάστορα Μπράνσον» συνέχισε ο ανταποκριτής του Open TV και του Έθνους. 

«Γνωρίζω ότι θα γίνει μία νέα προσπάθεια από Αμερικανούς νομοθέτες για επαναφορά του θέματος των κυρώσεων κυρίως για τους S-400, αλλά νομίζω ότι όσο είναι πρόεδρος της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα το επιτρέψει» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Την ίδια ώρα μετά την αρχική σιωπή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι δηλώσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας θα γίνουν στο briefing της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασσόπουλο, το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε την πιο ήπια και χλιαρή δήλωση.

Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανήκει στους σοσιαλδημοκράτες (θέλουν διάλογο με την Τουρκία ενώ έχει πολλές ψήφους από Τούρκους που ζουν στη Γερμανία). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «εκφράζουμε τη λύπη μας που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείο».

 

Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Θρησκευτικών ζητημάτων (προέρχεται από το CDU της Μέρκελ) τονίζει ότι «είναι πολύ θλιβερό το γεγονός ότι η Αγία Σοφία διατίθεται για τέλεση μουσουλμανικής προσοχής».

Στο μεταξύ οι Χριστανοκοινωνιστές (CSU), που πάντα έχουν σκληρή θέση έναντι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «μόνο μία συνέπεια μπορεί να υπάρξει. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να τερματιστούν τώρα.

Πρέπει τώρα να σταματήσει αυτή η φάρσα με την Τουρκία. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του CSU, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θεωρείται ως ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ. Τέλος Γερμανοί αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκηρύξει εκλογές, ακόμα και το προσεχές φθινόπωρο (https://www.ethnos.gr/kosmos/114929_sigi-ihthyos-apo-tramp-merkel-gia-tin-metatropi-tis-agias-sofias-se-tzami).

Στις διεθνείς αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει η προκλητική τουρκική ενέργεια προστίθεται και εκείνη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες. Το Συμβούλιο εξέφρασε τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Γιόαν Σάουκα, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Ερντογάν.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Γιόαν Σάουκα καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή την θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού» (https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6951714_pagkosmio-symboylio-ekklision-gia-tin-agia-sofia-endeixi-dihasmoy-i-toyrkiki).

Τελικά, την αποφράδα ημέρα της 24 Ιουλίου του 2020 ο Ερντογάν βεβήλωσε την Αγία Σοφία, διενεργώντας μέσα σε αυτή ισλαμική προσευχή.

Στην συνέχεια, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Ερντογάν προσευχήθηκε στον τάφο του Πορθητή και ορκίστηκε νέες κατακτήσεις (https://www.tribune.gr/world/news/article/681344/o-erntogan-proseychithike-ston-tafo-toy-porthiti-kai-orkistike-nees-kataktiseis.html), ενώ τόνισε ότι μετά την Αγία Σοφία θα «απελευθερώσει» την Ιερουσαλήμ, θα φτάσω στην Ισπανία (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_294.html?m=1&fbclid=IwAR15FHb-v6_lkkkYrYiYvXuqkezBhI2j_Wa7SVevlN9rP04QUZz02CyNbyEhttps://www.tribune.gr/world/news/article/678391/erntogan-meta-tin-agia-sofia-tha-apeleytheroso-tin-ieroysalim-tha-ftaso-stin-ispania.html ), με την βοήθεια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://www.tribune.gr/world/news/article/681940/meta-tin-agia-sofia-to-chalifato-moysoylmaniki-adelfotita-kai-erntogan-echoyn-apostoli.html).

[Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μέρος της ”Συμφωνίας του Αιώνα”. Πυλώνας της Συμφωνίας είναι: διάλυση-διάσπαση- έλεγχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και Μετατόπιση του Ορθόδοξου Κέντρου στις ΗΠΑ. Το ανιστόρητο Δόγμα: Νέα Ρώμη, η Νέα Υόρκη (https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_204.html?m=1&fbclid=IwAR2x3qnpU_CChmUkU-0UFFQwzRLIg2NbkJqgYRlg3RrekvOM8zN6ZBs9LdI).

Τα δε καμώματα αυτά του Ερντογάν, έχουν ως αποτέλεσμα, αναλυτές, όπως π.χ. της RAND να δηλώνουν προς το Πεντάγωνο. Ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στην Δύση μόνο αν πέσει ο Ερντογάν, ζητώντας ή και προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την επικείμενη πιθανώς πτώση του (https://slpress.gr/diethni/rand-pros-pentagono-i-toyrkia-tha-epistrepsei-sti-dysi-mono-an-pesei-o-erntogan/)].

Πολλοί δε αναλυτές τονίζουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αντιμετωπίσει τα ιερά που βρίσκονται στο Όρος του Ναού με τον ίδιο τρόπο όπως και η Τουρκία με την Αγία Σοφία και να τα μετατρέψει στον Τρίτο Ναό του Σολομώντα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6952395_mporoyn-oi-israilinoi-na-ftiaxoyn-ton-neo-nao-toy-solomonta-me-tin-methodo-erntogan).

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Πέραν των διμερών θεμάτων ο Παλαιστίνιος συνεχάρη τον Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

(Και όλα αυτά φυσικά χωρίς να θυμούνται οι Παλαιστίνιοι την στήριξη που τους προσφέραμε τοσο χρονιά, ενώ τον Ερντογάν τον συνεχάρη όχι μόνο η ισλαμιστική Χαμάς, αλλά ακόμα και η δήθεν «κοσμική» Φατάχ).

Νωρίτερα είχε χαιρετίσει την απόφαση Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά και η παλαιστινιακή Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Ερντογάν γιόρτασε την μετατροπή της ιστορικής Εκκλησίας με μια άθλια φιέστα (https://www.defence-point.gr/news/palaistinioi-mpravo-ston-erntogan-gia-tin-metatropi-tis-agias-sofias?fbclid=IwAR0jG19HPqWJucLHgskerGhxTrOROYRbP7OI_yvBGe-4GHaX0vxskhazl0M).

Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε αργοπορημένα (και φυσικά μόνο στα λόγια) ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ’ ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε:

«H θάλασσα πηγαίνει την σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος». Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ’ όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία (https://orthodoxathemata.blogspot.com/2020/07/blog-post_14.html?m=1&fbclid=IwAR3mWz-Xl3JEyI88k-HuJur_ZobJUzLYvbx3wvFxcbofqum-R9cntJvK4RE).

Στην πατρίδα μας, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το πλαίσιο των διαδηλώσεων προκάλεσε με το καλημέρα σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές και φράσεις όπως «νομοσχέδιο που αντιγράφει διατάγματα της χούντας» ακούστηκαν κατ’ επανάληψη στην επιτροπή της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί και έτσι η κυβέρνηση και η αστυνομία θα γελοιοποιηθούν, ενώ το ΚΚΕ, σε σκληρή γραμμή, ξεκαθάρισε ότι ο «λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πειθαρχήσουν σε τέτοιες διατάξεις» και έτσι ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη.

Ακόμα και το Κίνημα Αλλαγής που εμφανίστηκε θετικό στο να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, απέφυγε να δηλώσει αν θα ψηφίσει ή όχι το νομοσχέδιο περιμένοντας, όπως είπε ο εισηγητής του Γιώργος Καμίνης, τις διορθώσεις στις οποίες θα προβεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός, ως ένα δείγμα καλής θέλησης και διάθεσης να υπάρξει συναίνεση με τα άλλα κόμματα, στην αρχή της τοποθέτησης του ανακοίνωσε μία προσθήκη στο νομοσχέδιο σύμφωνα με την οποία θα απαιτείται παρουσία εισαγγελέα σε περίπτωση που η αστυνομία ή κάποια άλλη αρχή χρειαστεί να διαλύσει μια πορεία.

Δήλωσε μάλιστα διατεθειμένος να κάνει κι άλλες νομοθετικές βελτιώσεις έτσι ώστε το νομοσχέδιο να περάσει με ψήφους και άλλων κομμάτων και όχι μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πάντως χαρακτήρισε αυτονόητες τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο προσθέτοντας ότι ικανοποιούν την πλειοψηφία των πολιτών.

«Ο νόμος επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο ζήτημα των διαδηλώσεων ώστε οι άνθρωποι να διαδηλώνουν και ταυτόχρονα να μην βλάπτονται υπέρμετρα τα δικαιώματα των άλλων. Όταν κάνει απεργία μια 3βάθμια οργάνωση δεν έχει κανείς την απαίτηση να ληφθούν μέτρα.

Γίνεται η διαδήλωση με ευθύνη των οργανωτών της. Δημιουργήθηκε ποτέ ζήτημα με το ΠΑΜΕ; Ποτέ. Όμως εμφανίζονται κάθε ημέρα πάρα πολλές μικρές πορείες, 50 – 80 ατόμων που αναστατώνουν τους ανθρώπους. Θα μπορούν και αυτοί να ικανοποιηθούν από το πεζοδρόμιο και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται.

Τόσο απλά πράγματα λέμε. Για όνομα του Θεού. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον πολίτη και σε αυτόν που διαδηλώνει και στην μητέρα που πηγαίνει το παιδί της στο σχολείο. Αυτό το απλό πράγμα ρυθμίζουμε που είναι αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Και εσείς λέτε ότι είναι χουντικό. Ε λοιπόν όχι», σχολίασε.

Ο Υπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του εισηγητή του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος έκανε λόγο για νόμο που αντιγράφει διαταγμάτων χουντικού νόμου του 1971.

«Η Ελλάδα στα 45 μεταπολιτευτικά χρόνια ουδέποτε ψήφισε νόμο για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι αν και όφειλε με βάση το Σύνταγμα. Αυτοί που ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα είναι αυτοί χρησιμοποίησαν τον χουντικό νόμο για να διαλύσουν νόμιμες συγκεντρώσεις που ζήτησαν να κάνουν μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Έχω βαθειά πιστή στην δημοκρατική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Όμως πόσες μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα πέρασαν από εδώ με ένα κόμμα και αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμες για την χώρα; Είμαι ανοικτός να συζητήσουμε οποιεσδήποτε βελτιώσεις του νομοσχεδίου που θα το καταστήσουν καλύτερο για την κοινωνία και την προστασία των δικαιωμάτων αρκεί να μας πηγαίνουν ένα βήμα μπροστά», συνέχισε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης διέψευσε και τον ισχυρισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι με το νομοσχέδιο επί της ουσίας η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την διαμαρτυρία των εργαζομένων.

 «Πείτε μου ένα άρθρο. Δεν υπάρχει. Η κάθε του σειρά κατοχυρώνει το συνταγματικό δικαίωμα του να μπορεί ο πολίτης να εκφράζει την διαμαρτυρία του ή την συμπαράστασή του σε συγκεντρώσεις. Κάνουν λάθος διεύθυνση όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολισθήσει σε ατραπούς ακροδεξιάς. 

Βαδίζουμε με οδηγό την συναίνεση γι’ αυτό και υπάρχει κοινωνική εμπιστοσύνη στο κράτος. Η δουλειά μου δεν είναι τα πυροτεχνήματα, αλλά η διαμόρφωση ενός άξιου νομοσχεδίου για τις ανάγκες της χώρας μας. Ξέρετε κανέναν καταστηματάρχη, γονιό, συνταξιούχο, νέο που είναι ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση; Δεν είναι κανείς».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπεραμύνθηκε και τις διατάξεις που προβλέπει αποζημιώσεις για καταστροφές που προκαλούνται από συγκεντρώσεις και πορείες.

«Ορισμένες συγκεντρώσεις καταλήγουν σε καταστροφές και τραγωδίες. Σας ρωτώ, τα προηγούμενα δέκα χρόνια κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία ΟΑΣΑ κα τρόλεϊ, ποιος τα πλήρωσε; Μήπως συνελήφθη και τιμωρήθηκε κανείς;

Μήπως κάποιος άλλος πήγε και πλήρωσε τα αυτοκίνητα που κάηκαν, τα ακυρωτικά μηχανήματα του ΜΕΤΡΟ; Άρα λοιπόν δεν χρειάζονται όλα αυτά ρύθμιση;», ήταν το σχόλιό του.

Οι τόνοι ανέβηκαν και κατά τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για νομοθέτηση του αυτονόητου ώστε να μην παραλύουν οι δρόμοι της πρωτεύουσας.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην αντιγραφή χουντικών διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ για ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας. Σε σκληρή γραμμή και το ΜεΡΑ25 που δήλωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου φιμώνει τους πολίτες για να μην βγουν στο δρόμο αντιδρώντας στο πέμπτο μνημόνιο που έρχεται.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης ανέφερε ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τυγχάνουν προστασίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλα τα ατομικά δικαιώματα, τόσο το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι, όσο και το δικαίωμα στην περιουσία, στη ζωή, στην ελεύθερη κίνηση και τόσα άλλα.

«Είμαστε δυστυχώς η χώρα που μονίμως καθυστερεί το αυτονόητο. Εκτός αν θεωρείται αυτονόητο μια ευρωπαϊκή χώρα και η πρωτεύουσά της να παραλύει επειδή κάποιες μικρές μειοψηφίες μπορούν να χρησιμοποιούν καταχρηστικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με το έτσι θέλω.

Με λύπη άκουσα στελέχη να μιλούν για χούντες και κρυπτοφασιστικές λογικές. Αυτά που νομοθετούμε εμείς τώρα υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Σουηδία… Είναι χώρες φασιστικές ή χουντικές αυτές; Προκαλεί θυμηδία να προσπαθεί κάποιος να φαιδροποιεί το δημόσιο διάλογο μιλώντας για χούντες», σχολίασε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χρησιμοποίησε βαρύς χαρακτηρισμούς λέγοντας πως το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο με τα νομοσχέδια της χούντας. Το χαρακτήρισε γελοίο και πρόσθεσε ότι πρέπει πάση θυσία ο Ελληνικός λαός να καταλάβει ότι «πίσω από όλα αυτά τα ψέματα κρύβεται ένα απολυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης και ένα ανελεύθερο και αυταρχικό κράτος που στήνεται μέρα με τη μέρα».

«Τουλάχιστον η χούντα μετέφερε την ευθύνη στον οργανωτή. Εσείς απειλείτε με φυλάκιση ακόμα και όσους συμμετέχουν στην διαδήλωση. Λέτε ψέματα ότι σήμερα μπορούν 50 άτομα να κλείσουν τους δρόμους. Καθιστάτε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ το απόλυτο αφεντικό. Εισάγετε στην Ελληνική κοινωνία κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους εργαζόμενους και δημοκρατικούς πολίτες και όλους τους πεφωτισμένους της ΝΔ.

Εισάγετε νέο είδος εγκληματία: τον πολίτη διαδηλωτή που αν συμμετέχει σε πορείες που δεν έχει σύμφωνη γνώμη η ΕΛ.ΑΣ τον κατηγορείτε με ποινή φυλάκισης. Τι θα κάνετε αν υπάρξει συγκέντρωση με 10 χιλιάδες συμμετέχοντες και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διοργάνωσης. Θα πρέπει να συλλάβετε και τους 10 χιλιάδες διαδηλωτές και μετά θα πρέπει να βρείτε φυλακές για να τους βάλετε».

Επικριτικός στις διατάξεις του νομοσχεδίου ήταν και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος επιφυλάχθηκε να εκφράσει την τελική θέση του κόμματός του περιμένοντας, όπως είπε, να δει αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε αλλαγές. Πάντως ο κ. Καμίνης κατέθεσε και την εμπειρία του ως Δήμαρχος Αθηναίων θυμίζοντας πως από το 2011 έως το 2015, έγιναν 1.476 διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά μέσο όρο κάθε χρόνια, ενώ μόνο οι 70 από αυτές είχαν πάνω από 1.000 άτομα συμμετοχή.

Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τερατούργημα που δεν παίρνει βελτιώσεις ή διορθώσεις και πρέπει να αποσυρθεί.

Επίθεση Τσακαλώτου σε κυβέρνηση: Φέρατε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις γιατί ξέρετε τι έρχεται το φθινόπωρο

 «Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού διατάγματος του 1971. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε απλή αντιγραφή από την καθαρεύουσα στην δημοτική. Εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας πιο σύγχρονους πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πολύ πιο επικίνδυνους.

Η καρδιά του νομοσχεδίου πάνω στην οποία θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα είναι το άρθρο 19 για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική η θεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία διεύθυνσης πρόληψης της βίας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών και εκφάνσεων της βίας όπως η ριζοσπαστικοποίηση».

Η Ελληνική Λύση αντιθέτως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ήπια αντιγραφή της πρότασης που εκείνη είχε κάνει για τον περιορισμό των πορειών και ο εισηγητής του κόμματος Αντώνης Μυλωνάκης, κάλεσε την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τις ποινές για όσους προκαλούν φθορές σε ξένη περιουσία.

«Να βάλουμε σκληρές ποινές ώστε να μη διανοηθεί κανείς να ξανασπάσει βιτρίνα. Να μπει όρος να περιφρουρούνται οι πορείες κι αυτός που συλλαμβάνεται ότι καταστρέφει να τιμωρείτε με βαρύτατες ποινές».

Σε γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ήταν και η αγορήτρια του Μέρα 25 Αγγελική Αδαμοπούλου, η οποία υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει στην φίμωση των πολιτών «Ποινικοποιείτε την διαδήλωση με διατάξεις που εγείρουν ενστάσεις συνταγματικότητας. Πίσω από τις διατάξεις κρύβεται ο φόβος σας τις αντιδράσεις του λαού στο πέμπτο μνημόνιο που έρχεται», είπε (https://www.iefimerida.gr/politiki/mpoyrloto-boyli-nomoshedio-poreies).

Σύμφωνα δε με επικριτές του νομοσχεδίου αυτού, αυτό αναβιώνει το χουντικό νομικό πλαίσιο για συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, με την παροχή βοήθειας από την εκτρωματική διαμόρφωση του κέντρου της Αθήνας και του λεγόμενου  «μεγάλου περιπάτου»...

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πρόκειται να ψηφιστεί άμεσα.

Η αντιπολίτευση και έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι συνιστά αναβίωση του χουντικού κατασταλτικού νομικού πλαισίου, καθώς επαναφέρει σε ισχύ τις βασικές ρυθμίσεις του χουντικού νομοθετικού διατάγματος 794 του 1971.

Παρουσιάζοντας σε εκτενές δημοσίευμα τις βασικές διατάξεις του κυβερνητικού ν/σ η "Εφημερίδα των Συντακτών" επισημαίνει ότι:

- Για κάθε συγκέντρωση θα απαιτείται αστυνομική άδεια και θα πρέπει να ορίζεται επίσημος «οργανωτής», που οφείλει να «συνεργάζεται άμεσα» με τον επικεφαλής αστυνομικό, να «συμμορφώνεται στις υποδείξεις του» και θα είναι αστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε συμβεί στη διάρκειά της (§ 2.8, 3.1, 4 & 14.4).

- Οι ομάδες περιφρούρησης των διαδηλώσεων θα μετατρέπονται ουσιαστικά σε συνεργάτες των ΜΑΤ, καθώς τα μέλη τους θα είναι υποχρεωμένα να «απομακρύνουν από τον χώρο της συνάθροισης» οποιονδήποτε διαδηλωτή ζητήσουν οι αστυνομικοί

- Αφαιρείται κάθε αρμοδιότητα από τους εισαγγελείς, που στο εξής (όπως και επί χούντας) θα «ενημερώνονται» απλώς για την (επικείμενη ή ήδη συντελεσθείσα) διάλυση της συγκέντρωσης, δίχως να έχουν τον παραμικρό λόγο επ’ αυτού

- Οι δήμαρχοι θα μπορούν να ζητούν από την αστυνομία απαγόρευση συγκέντρωσης (ή εκδήλωσης σε ανοιχτό χώρο), επικαλούμενοι «κίνδυνο διατάραξης της τοπικής κοινωνικοοικονομικής ζωής»

- Η απλή συμμετοχή σε απαγορευμένη συγκέντρωση γίνεται ιδιώνυμο αδίκημα που επισύρει ποινές φυλάκισης μέχρι 1 έτος (αν είναι απόλυτα ειρηνική) ή και 2 έτη, αν «διαπιστωθεί» πρόθεση για «αλλοίωση με βιαιοπραγίες του ειρηνικού χαρακτήρα» της (απαγορευμένης) συγκέντρωσης

Η εφημερίδα σημειώνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παρέχει στην αστυνομία μεγαλύτερα περιθώρια απ’ ό,τι το χουντικό διάταγμα. Αναβιώνει ταυτόχρονα ακόμη τρία χουντικά νομοθετήματα, συνιστώντας μείζονα ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος.

Από την στιγμή που θα ψηφιστεί και δημοσιευτεί ο "νόμος Χρυσοχοΐδη", θα επανέλθουν σε ισχύ - µέχρι την µελλοντική κατάργησή τους με ΠΔ - τρία χουντικά διατάγµατα που φέρουν τις υπογραφές του Παπαδόπουλου (ως «πρωθυπουργού» και «αντιβασιλέως»), του Παττακού («αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως»), του Ζωιτάκη («αντιβασιλέως») κ.λπ., βάσει των οποίων:

Επιτρέπεται ρητά «οιαδήποτε χρήσις» πυροβόλων όπλων από αστυνοµικούς εναντίον διαδηλωτών, εφόσον η απαγορευµένη συγκέντρωση «εξελιχθή εις βιαίαν» (γενικώς), οι διαδηλωτές «εκτρέπωνται εις αξιοποίνους πράξεις» (γενικώς) «ή ήρξαντο βιαιοπραγούντες κατά των ανδρών της δηµοσίας δυνάµεως» (άρθρο 1§δ του Ν.∆. 269/1972).

Απαγορεύεται προκαταβολικά και ολοκληρωτικά η πραγµατοποίηση οποιασδήποτε «εν υπαίθρω συναθροίσεως ως και η διέλευσις κινουµένης τοιαύτης (πορείας) εντός ακτίνος διακοσίων τουλάχιστον µέτρων από της κατοικίας του Ανωτάτου Αρχοντος, ως από κτιρίων εις τα οποία εδρεύουν η Βουλή, το Υπουργικόν Συµβούλιον» κ.λπ. (άρθρο 6§6 του Ν.∆. 794/1971).

Απαγορεύεται επίσης προκαταβολικά και ολοκληρωτικά κάθε δηµόσια συγκέντρωση ή διαδήλωση σε µεγάλο µέρος του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, οχτώ ακόµα σηµείων του λεκανοπεδίου (Νέο Ψυχικό, Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, Γλυφάδα, Άγιοι Ανάργυροι, Σκαραµαγκάς, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος) και είκοσι δύο επαρχιακών πόλεων (Αγρίνιο, Βέροια, Βόλος, Γιαννιτσά, ∆ράµα, Έδεσσα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Καβάλα, Καλαµάτα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λαµία, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδος, Σέρρες, Τρίκαλα και Χανιά).

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το Β.∆. 168/1972, που επαναφέρεται σε ισχύ µε το υπό ψήφιση νοµοσχέδιο, καθορίζει λεπτοµερώς τις ζώνες όπου απαγορεύεται ρητά και µόνιµα οποιαδήποτε συνάθροιση.

Η εφημερίδα παραθέτει ορισμένες από τις «απαγορευµένες ζώνες» που θεσπίζει το χουντικό Β.∆. 168/1972 και επαναφέρει το νομοσχέδιο:

Στο κέντρο της Αθήνας, απαγορεύεται µόνιµα και οριστικά κάθε συγκέντρωση «µεταξύ των οδών Λεωφ. Αλεξάνδρας - Βασ. Σοφίας - Βασ. Κων/νου - Λεωφ. Όλγας - Λεωφ. Αµαλίας - Φιλελλήνων - Μητροπόλεως - Ντέκα - Πλ. Μοναστηρακίου - Αθηνάς - Πλ. Οµονοίας - Πειραιώς - Σωκράτους - Αγίου Κων/νου - Θ. ∆εληγιάννη - Καρόλου - Μάρνη - Πατησίων» (άρθρο 1).

Απαγορεύεται επίσης κάθε συγκέντρωση ή πορεία στη Λεωφ. Κηφισίας («από αριθ. 140 έως διασταυρώσεως προς ∆ιόνυσον»), στη Μεσογείων (από Σωτηρία µέχρι Σταυρό Αγ. Παρασκευής), τη Βουλιαγµένης («από την διασταύρωσιν µετά της οδού Τριπόλεως έως διασταυρώσεως προς Βάρην»), στην Παραλιακή («από ∆ικηγορικά έως ∆έλτα Βουλιαγµένης»), στη λεωφόρο Αθηνών («από Κηφισού έως Σκαραµαγκά») και την τότε «Βασιλίσσης Φρειδερίκης» (άρθρο 2§10).

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται το ΚΚΕ το οποίο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση για την Πέμπτη το απόγευμα στο Σύνταγμα και καλεί σε λαϊκό ξεσηκωμό ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Για την Πέμπτη το ΚΚΕ εκτός της συγκέντρωσης στην Αθήνα προγραμματίζει ανάλογες κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα (http://oimos-athina.blogspot.com/2020/07/blog-post_6.html).

Τελικά, μετά από έντονες διαμαρτυρίες, σε τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου για την απαγόρευση των διαμαρτυριών, προχώρησε η κυβέρνηση, χωρίς βέβαια να αλλάζει η αντιδημοκρατική ουσία του νομοσχεδίου. Σημαντικότερη αλλαγή που έγινε είναι ότι όποιος συμμετέχει σε «απαγορευμένη» διαμαρτυρία δεν θα τιμωρείται με... ποινή φυλάκισης.

«Με τις βελτιώσεις αυτές γίνονται δεκτές όλες οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε τις εξής παρεμβάσεις:

- Η διατύπωση του νομοσχεδίου, η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον …».

- Στην ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Επίσης, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση.

- Στην ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης, προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα. Επίσης, εάν δεν παρίσταται, τότε ενημερώνεται αμελλητί.

-  Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση.

Το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», το οποίο ψηφίστηκε στο σύνολο του, «κατά πλειοψηφία», από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εισάγεται για συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί λόγω των αναμενόμενων ομιλιών αρχηγών κομμάτων (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/894032_nomoshedio-gia-tin-apagoreysi-diamartyrion-den-tha-fylakizontai).

Αναμένεται δε σύντομα και η επιβολή ενός νέου πέμπτου μνημονίου στην χώρα για να λάβει τα περιβόητα 32 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί μέσα από τους δημοσιονομικούς κανόνες του 2021 και το πόσο αυστηροί θα είναι αυτοί, θα κρίνουν και το πότε η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες.

Εάν ζούσαμε σε έναν λογικό κόσμο, από την στιγμή που η πανδημία του κορωνοϊού χτύπησε όλες τις χώρες του πλανήτη δε θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας περί δημοσιονομικών ανισορροπιών και ελλειμμάτων.

Πρακτικά την επόμενη χρονιά τα φορολογικά έσοδα και οι εθνικοί Προϋπολογισμοί θα έχουν καταρρεύσει αφού δεν υπάρχουν έσοδα από καμία οικονομική δραστηριότητα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα τα έσοδα από τουρισμό και εστίαση θα είναι επί του πρακτέου ανύπαρκτα.

Όμως οι Βόρειοι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα χωρίς μνημόνιο καθώς σκεπτόμενοι το δικό τους συμφέρον θεωρούν ότι θα βγουν από την οικονομική κρίση, πρώτοι από όλους και αυτά τα περί ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θέλουν να τα ακούνε μόνο ως δηλώσεις στην τηλεόραση και τίποτε παραπάνω.

Ο γνωστός Ντέκλαν Κοστέλο, που έχει επιτελικό πλέον ρόλο στην Κομισιόν, μόλις χθες στην εκδήλωση τηλεδιάσκεψη του ΙΟΒΕ επεσήμανε ότι η επίβλεψη στην Ελλάδα δε σταμάτησε, παρά μόνο προσωρινά, δηλαδή μπορεί να έχει ενεργοποιηθεί η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και για την Ελλάδα, αλλά η χώρα παραμένει σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

Στην κυβέρνηση με τα έσοδα να έχουν βουλιάξει ελπίζουν σε ένα θαύμα να διατηρηθεί και το 2021 η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας χωρίς δημοσιονομικούς στόχους.

«Από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να γίνει συζήτηση όχι μόνο για τους κανόνες, αλλά και για τους στόχους. Το 2021 δεν θα έχει τελειώσει η κρίση» σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας στην ίδια εκδήλωση.

Απάντηση επί του θέματος δεν δόθηκε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει επισήμως και χαρακτηρίζεται ως πρόωρη, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα είναι εφικτή μόνο όταν ληφθούν δεσμεύσεις για «σφίξιμο» των δημοσιονομικών από το 2021, ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία των Βόρειων.

Να μην έχουμε αυταπάτες, θα υπάρξει νέο μνημόνιο, το πως αυτό θα «βαφτιστεί» είναι μια άλλη ιστορία (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/2021-5.html#more).

Τελικά, με τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο με το οποίο  ουσιαστικά απαγορεύονται πάσης φύσεως δημόσιες διαμαρτυρίες πολιτών χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση, αφού αν μία διαμαρτυρία δεν τηρεί μία σειρά από όρους κρίνεται εκ προοιμίων παράνομη.

Επί της αρχής ψήφισαν 288 βουλευτές. «ΝΑΙ» οι 187, «ΟΧΙ» οι 111.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται λίγο πριν το νέο μνημόνιο που θα επιβληθεί από την ΕΕ αλλά και όπως όλα δείχνουν της συμφωνίας παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει:

Την υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή από τον οργανωτή της, αν δεν γνωστοποιηθεί εγκαίρως είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης αν θα την επιτρέψει η θα την απαγορεύσει διαλύοντάς την.

Επιπλέον οι Αρχές θα έχουν την ευχέρεια να βγάλουν οποιαδήποτε δημόσια διαμαρτυρία επιθυμούν, εκτός νόμου αν κρίνουν ότι «διαταράσσει την κοινωνικοπολιτική ζωή» ή «απειλεί τη δημόσια ασφάλεια» και να την διαλύσουν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Αρχές επίσης θα υποδεικνύουν και τον τόπο που θα πραγματοποιείται η κάθε διαμαρτυρία, σε διαφορετική περίπτωση θα κηρύσσεται παράνομη και θα διαλύεται.

Κάθε διαμαρτυρία για να είναι νόμιμη και να μην διαλυθεί βιαίως θα πρέπει να έχει οργανωτή ο οποίος αναλαμβάνει την αστική ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από άτομα που συμμετέχουν σε αυτή.  Επιπλέον η διαμαρτυρία θα πρέπει να έχει και ... περιφρούρηση.

Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και την... Πρωτομαγιά!

Το αξιοσημείωτο είναι πως αυτό το νομοσχέδιο δεν θα πλήξει τις μικρές ακροαριστερές διαδηλώσεις, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, καθώς αυτές είναι οι μόνες που μπορούν να τηρήσουν τις προϋποθέσεις, ενώ όσον αφορά τους «μπαχαλάκηδες», ούτε αυτούς τους επηρεάζει, αφού τα επεισόδια που έκαναν ήταν και πριν αξιόποινη πράξη που προκαλούσαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Το νομοσχέδιο στοχεύει κυρίως τις μαζικές πιο αυθόρμητες δημόσιες διαμαρτυρίες πολιτών, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση νέου μνημονίου κι εθνικών παραχωρήσεων στην Τουρκία.

Άλλωστε ο κ. Χρυσοχοίδης με δηλώσεις του κατέρριψε μόνος τον υποτιθέμενο λόγο του νομοσχεδίου περί «ελέγχου των μικρών διαδηλώσεων», αφού πριν λίγες ημέρες απευθυνόμενος στο ΚΚΕ είπε «δεν αφορά εσάς το νομοσχέδιο», ενώ σήμερα χαρακτήρισε τα μέλη του ΠΑΜΕ «υποδειγματικά».

Το ΠΑΜΕ, το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστές είναι οι κατεξοχήν οργανωτές μικρών διαδηλώσεων που ταλαιπωρούν τους πολίτες!  Ότι «δεν τους αφορά το ν/σ» επιβεβαιώνεται άλλωστε κι από τις ειδικές φωτογραφικές διατάξεις υπέρ τους όπως η ύπαρξη «περιφρούρησης» αλλά και «κεντρικού διοργανωτή» που μόνο αυτοί μπορούν να τηρήσουν.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση δεν είναι φυσικά οι συνδικαλιστές και το ΠΑΜΕ αλλά μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών όπως εκείνες εναντίον του μνημονίου το 2010-2013 και της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα και διεκδίκησαν την εθνική τους ανεξαρτησία και την οικονομική τους επιβίωση.

Πλέον αυτές οι πορείες θα βγαίνουν «παράνομες» επειδή «δεν τηρούν τους όρους» και οι δυνάμεις ασφαλείας θα χτυπούν ανελέητα τους πολίτες, ενώ θα τους «πνίγουν» στα χημικά.

Άλλωστε αυτό έγινε φανερό τόσο στις συγκεντρώσεις στις πλατείες αλλά κυρίως στα νησιά, όπου πραγματοποιήθηκαν άγριες επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον αθώων πολιτών, οι οποίοι απλά δεν ήθελαν μονιμοποίηση των δομών παράνομων μεταναστών στη γη τους.

Φυσικά, η καθύβριση των πολιτών από τα ΜΜΕ θα είναι το... συμπληρωματικό συστατικό του νέου νομοσχεδίου, άλλωστε αυτό είναι κάτι που συμβαίνει καθόλη την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

Όταν διαδηλώνουν για τα εθνικά θέματα θα είναι «φασίστες» και «νεοναζί» και όταν θα διαδηλώνουν για την οικονομία και τα μνημόνια «μπαχαλάκηδες» και «τεμπέληδες» (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/894803_psifistike-nomoshedio-apagoreysis-diamartyrion-anenohliti-thelei).

[Εδώ μπορεί να αναφερθεί, ότι όλες οι «Ελληνικές» κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης «βοήθησαν» σημαντικά στην αύξηση του δημοσίου χρέους με τα επαχθή δάνεια που πήραν από το εξωτερικό, με συνέπεια, ενώ το χρέος το έτος 1974 ήταν 330 εκατ., ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος το εκτόξευσε μέσα σε 7 χρόνια στα 8 δις, ο δε Ανδρέας Παπανδρέου το έφτασε στα 120 δις, ενώ όλες οι άλλες Ελληνικές κυβερνήσεις που ακολούθησαν ως το 2020 το έφτασαν στα 300 δις].

Σε δημοσκόπηση που βγήκε στο ''φως'' της δημοσιότητας, στο ερώτημα «Πόσο πιθανό θεωρείται ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην διάρκεια των επόμενων 12 μηνών», οι πολίτες με ποσοστό 66% απαντούν «πολύ» και «αρκετά».

Αυτό σημαίνει πλέον πως οι Έλληνες είναι πλήρως ενημερωμένοι για όσα λαμβάνουν χώρα, αλλά επίσης, οι περισσότεροι από αυτούς είναι και έτοιμοι για την σύγκρουση.

Όποιος πιστεύει ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας θα μείνουν στα χαρτιά, κάνει λάθος. Το ενεργειακό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον Ερντογάν και θα τα παίξει όλα για όλα το επόμενο διάστημα.

Βέβαια μπορεί να κάνει σχέδια ο Τούρκος Πρόεδρος, αλλά απέναντί του υπάρχουν οι ισχυρότερες ΕΔ της Α. Μεσογείου. Ο Ελληνικός Στρατός είναι πάντα έτοιμος και είναι κάτι που τρομάζει την Τουρκία. Αυτό που πρέπει να φοβίζει τους Έλληνες είναι οι πολιτικοί μας, τίποτε άλλο (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6950041_etoimoi-gia-polemo-oi-ellines-66-ton-politon-blepei)!

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, στην πατρίδα μας, οι αποκαλύψεις για το υπαρκτό μεν, αλλά κατευθυνόμενο σκάνδαλο της Novartis από την κυβέρνηση του Τσίπρα (που κάποιοι το αποκαλούν και «Ελληνικό Γουότεργκειτ»), θυμίζουν σε πολλούς το αντίστοιχο Αμερικανικό σκάνδαλο Γουότεργκειτ στις ΗΠΑ τα έτη 1972-1974.

Σε αυτό, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φρόντισε για την απονομή δικαιοσύνης ή αποζημιώσεις, αλλά προσπάθησε για να κερδίσει «πολιτικούς πόντους δημοσκοπικά» και για να χάσουν αντίστοιχα οι αντιπάλοι της, να ενοχοποιήσει πολιτικούς της εχθρούς της, είτε αυτοί ήταν ένοχοι, είτε όχι.

Έτσι και στις δύο αυτές περιπτώσεις, στήθηκε από την ανώτατη ηγεσία των κρατών αυτών (Νίξον, Τσίπρας), ένας μηχανισμός, με τον οποίο προσπάθησαν να χειραγωγήσουν εξελίξεις και την δικαιοσύνη, εμπλέκοντας και συκοφαντώντας πολιτικούς τους αντιπάλους, για κατασκοπία των εχθρών του Νίξον ο πρώτος και για την δυσφήμηση των εχθρών του Τσίπρα ο δεύτερος.

Τελικά όμως αποκαλύφθηκε ο ρόλος των πραγματικών ενορχηστρωτών των καταστάσεων αυτών, ενώ και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκαν στοιχεία για τα σκάνδαλα από εφημερίδες (π.χ. από την «Ουάσιγκτον Ποστ» στις ΗΠΑ), ενώ και στις δύο υπήρξε βαθύ λαρύγγι (ο Μάικλ Φελτ στις ΗΠΑ και ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιώνης στην δεύτερη).

Τέλος και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όπου τα στοιχεία πάρθηκαν με όχι παντελώς νομικά ορθό τρόπο (με μαγνητοταινίες και στις δύο περιπτώσεις), τα στοιχεία μεταφέρθηκαν στο Ανώτατο Αμερικανικό Δικαστήριο και στην Ελληνική Βουλή αντίστοιχα, ενώ και στις δύο δημιουργήθηκαν εξεταστικές επιτροπές για την εξέταση των υποθέσεων αυτών και την τιμωρία των προσώπων που εμπλέχτηκαν σε αυτές.

Ταυτόχρονα στην πατρίδα μας, μεγάλες ἀλλαγές φέρνει τό νομοσχέδιο τοῦ ΥΠΕΣ, σύμφωνα με το οποίο θα διινεται Ἰθαγένεια ἐξπρές στούς ἀλλοδαπούς.

Έτσι, με βάση το νομοσχέδιο αυτό, ανασχεδιάζονται ὅλα ὡς πρός τήν χορήγηση ἰθαγενείας τούς ἀλλοδαπούς πού ζοῦν στήν χώρα μας βάσει τοῦ νομοσχεδίου πού παρουσίασε ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν Παναγιώτης Θεοδωρικάκος στό χθεσινό Ὑπουργικό Συμβούλιο.

Τό νομοσχέδιο γιά τήν πολιτογράφηση ἀλλογενῶν ἀλλοδαπῶν ἔχει ὡς κύριο στόχο τήν ἐπιτάχυνση τῆς ὅλης διαδικασίας, προκειμένου ἡ ἀπόδοσις ἰθαγενείας νά γίνεται σέ χρόνους ἐξπρές ἀλλά καί τό διοικητικό κόστος νά μειωθεῖ στό ἐλάχιστο.

Ὅπως εἶπε ὁ ὑπουργός, ἡ νομοθετική πρωτοβουλία στοχεύει στόν ἀνασχεδιασμό τῆς διαδικασίας πολιτογραφήσεως μέ ἀντικειμενικά καί διαφανῆ κριτήρια, καθώς καί στήν ἐξάλειψη τῶν πηγῶν διαφθορᾶς καί πελατειακῶν πολιτικῶν.

Ἐπίσης τό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τήν ὀργανωτική ἀναδιάρθρωση τῆς Γενικῆς Γραμματείας Ἰθαγενείας πού θά συμβάλλει στήν ἐπίσπευση τῶν διαδικασιῶν, καθώς καί στήν αὔξηση τοῦ βαθμοῦ ἐποπτείας τῶν ὀργανικῶν μονάδων.

Πρόκειται, ὅπως ἐξήγησε ὁ ὑπουργός, γιά παρεμβάσεις πού εὑρίσκονται στό πνεῦμα τῶν προτάσεων τοῦ πορίσματος τῆς Ἐθνικῆς Ἀρχῆς Διαφανείας πού ὑπεβλήθη συμφώνως πρός τό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τῆς ΕΑΔ καί τῆς Γενικῆς Γραμματείας Ἰθαγενείας. Ἐντάσσονται στήν ἑνιαία στρατηγική τοῦ Ὑπουργείου Ἐσωτερικῶν γιά τήν ἀναμόρφωση τοῦ νομικοῦ καί λειτουργικοῦ πλαισίου τῆς Ἰθαγενείας.

Ταυτοχρόνως, προωθεῖται ἡ ἁπλοποίησις καί ἡ ψηφιοποίησις τῶν διαδικασιῶν τῆς Ἰθαγένειας μέ τήν ἐπικείμενη ὑπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ τῆς ΓΓ Ἰθαγένειας καί τῆς ΓΓ Ψηφιακῆς Διακυβερνήσεως καί Ἁπλουστεύσεως Διαδικασιῶν.

Ὁ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τήν συζήτηση τῶν νομοσχεδίων εἶπε ὅτι ἀποδεικνύεται περίτρανα ὅτι ἡ Κυβέρνησις ἐπιταχύνει τό μεταρρυθμιστικό ἔργο της γιά νά κάνει καλύτερη τήν ζωή τῶν Ἑλλήνων.

Στήν ἀρχική τοποθέτησή του ὁ Πρωθυπουργός εἶπε ὅτι ἐντός τῶν ἡμερῶν συμπληρώνεται ἕνα ἔτος ἀπό τήν νίκη τῆς ΝΔ. «Θά συμφωνήσει καί ἡ μεγάλη πλειοψηφία τῆς Ελληνικῆς κοινωνίας ὅτι σπάνια ἔχουν γίνει τόσα πολλά σέ τόσο λίγο χρονικό διάστημα, εἰδικά ἄν λάβει κανείς ὑπ’ ὄψιν τό γεγονός ὅτι βρεθήκαμε ἀντιμέτωποι μέ πολύ μεγάλες προκλήσεις, οἰκονομικές, γεωπολιτικές, ὑγειονομικές τίς ὁποῖες ἡ Κυβέρνηση ἀντιμετώπισε μέ ἐπιτυχία» εἶπε ὁ κ. Μητσοτάκης.

Ἀνεγνώρισε ὅτι ὑπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, κυρίως στόν οἰκονομικό τομέα, ἀλλά πλέον «φυσᾶ στήν Ἑλλάδα ἕνας ἀέρας ἐθνικῆς αὐτοπεποίθησης καί αἰσιοδοξίας». Ἀναφερόμενος, χωρίς νά κάνει νύξη σέ ὀνόματα, στήν ὑπόθεση μέ τήν ἠχογραφημένη συνομιλία Παππᾶ – Μιωνή τόνισε ὅτι ἡ θεσμική τάξις, «ἡ δημοκρατική καί θεσμική κανονικότητα, εἶναι ἴσως ἡ ἰσχυρότερη ἀπάντηση σέ ὅσους ἐπιχείρησαν νά στήσουν μία πρωτοφανῆ ἀπόπειρα χειραγώγησης τῶν θεσμῶν.

Ἡ Δημοκρατία μας εἶναι ἰσχυρή, ἡ Δημοκρατία μας λειτουργεῖ. Ἡ διάκριση τῶν ἐξουσιῶν εἶναι ἀπαράβατος κανόνας. Ἡ ἡγεσία τῆς Δικαιοσύνης ἐπιλέγεται μέ πρωταρχικό κριτήριο τήν ἐπετηρίδα, καί ἕνα μαῦρο σύννεφο τό ὁποῖο σκέπασε τήν οἰκονομία ἀλλά καί τούς θεσμούς ἔχει ἀρχίσει πιά γιά τά καλά νά διαλύεται».

Μεγάλος μέρος τῆς συσκέψεως ἀναλώθηκε στήν σημερινή ἐπανεκκίνηση τοῦ τουρισμοῦ, στήν ὁποία ἔχει ἐπενδύσει πολλά ἡ Κυβέρνησις. Ὁ Πρωθυπουργός διεβεβαίωσε ὅτι ἔχει γίνει ἡ καλύτερη δυνατή προετοιμασία καί ταυτοχρόνως δέν ἔχει κάνει ἡ χώρα μας καμμία ἔκπτωση στό ζήτημα τῆς ἀσφαλείας καί τῆς δημοσίας ὑγείας (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_99.html).

Η κακή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας και η συνολική παραδοχή, ειδικών και μη, ότι «τα χειρότερα για την Ελληνική οικονομία έρχονται» καθώς και η αντίληψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη ότι «πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα με την Τουρκία», κατά τα φαινόμενα οδηγούν σε εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται ήδη από τον περασμένο Απρίλιο.

Η κακή κατάσταση της οικονομίας σήμερα, σημαίνει ότι πλησιάζει «κόλαση» που θα «κάψει» το όποιο επίπεδο διαβίωσης υπάρχει τώρα στην Ελλάδα το επτάμηνο Οκτωβρίου-Μαΐου. Τίποτα δεν μπορεί να το ανασχέσει αυτό.

Και αν επί Μνημονίων υπήρχαν «τα λεφτά στα στρώματα» που λειτούργησαν ως «απορροφητικά ελατήρια» για ένα ποσοστό της κρίσης, τώρα κάτω από τα στρώματα δεν υπάρχει παρά σκόνη...

Η κρίση του κορωνοϊού και το «σβήσιμο» της ήδη αναιμικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τον «θάνατο» του τουρισμού, ως απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής των «ειδικών» που μιλούσαν για «χιλιάδες θανάτους» (οι ίδιοι «ειδικοί» σήμερα στην Ελλάδα των σχεδόν μηδενικών κρουσμάτων και μηδενικών θανάτων, αναζητούν ρόλο, πανηγυρίζουν υπάρχουν κάποια ελάχιστα κρούσματα και φροντίζουν με δηλώσεις τους να διατηρήσουν τον τρόμο ζωντανό για καθαρά προσωπικό όφελος), έχει φέρει το τέλος της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ΕΦΚΑ ήδη ρευστοποιεί καταθέσεις και επενδύσεις για να καλύψει πληρωμές συντάξεων και έκτακτες υποχρεώσεις, και το πλεόνασμά του μετατρέπεται σε έλλειμμα, παρ’ ότι το υπουργείο Εργασίας, για να συγκρατήσει περαιτέρω αυξήσεις σε δαπάνες και ελλείμματα έχει παγώσει τις εκδόσεις νέων συντάξεων.

Στο μέτωπο των φορολογικών εισπράξεων επίσης, τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο κυριολεκτικά γκρεμίστηκαν με βουτιά 40%, μετά από πτώση 33,5% και τον Απρίλιο. Η εικόνα τον Ιούλιο αναμένεται ανάλογη, εάν όχι χειρότερη, προδιαγράφοντας εκτροχιασμό του ελλείμματος ακόμη πιο πάνω από το 3% στο οποίο εκτιμάται ότι βρισκόταν στο τέλος Ιουνίου.

Από τον Σεπτέμβριο όλα τελειώνουν και νέες στρατιές ανέργων θα προστεθούν στα ταμεία ανεργίας.

Η διπλανή Τουρκία, αλλά και η Βουλγαρία, χώρες που αντιμετώπισαν με τελείως διαφορετικό ρόλο την πανδημία, έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Βέβαια και οι δύο έχουν το πλεονέκτημα του δικού της νομίσματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά το ζήτημα είναι ότι ανακάμπτουν οι οικονομίες τους.

Στην Ελλάδα το μόνο που φαίνεται να ανακάμπτει ή μάλλον να επανέρχεται δριμύτερο είναι το ψέμα και η παραπληροφόρηση σε ότι αφορά τα της πανδημίας με το να προβάλλονται τερατώδεις προβλέψεις για... εκατομμύρια θανάτους τον ερχόμενο χειμώνα από τον κορονοϊό, σε μία στοχευμένη προσπάθεια να εκφοβιστούν οι πολίτες.

Όταν τα γεγονότα δείχνουν ότι ο κορωνοϊός αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά στις χώρες που ήταν υποχρεωτικό το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ και η άνοδος της θερμοκρασίας «τελείωσε» ότι είχε απομείνει από τον ιό στην Ελλάδα, οι ειδικοί συνέχεια «προειδοποιούν».

Και το κυριότερο όταν όλα δείχνουν ότι εμβόλιο θα υπάρξει πολύ πριν το τέλος του έτους.

Συνολικά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχοντας εισπράξει 20 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση για την «εκστρατεία κατά του κορωνοϊού» και πολλά άλλα με πλάγιους τρόπους, πρωτοστατούν στην εκστρατεία του τρόμου, επιχειρούν να αποδομήσουν όλες τις χώρες και όλους τους ηγέτες που ακολουθούν διαφορετική πολιτική από αυτήν της κυβέρνησης, όπως ο Ν.Τραμπ ή ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου ή η Σουηδία και πολλοί άλλοι.

Ακούγεται κωμικό, αλλά η Γαλλία του Ε. Μακρόν και η Ισπανία του σοσιαλιστή Π. Σάντσεθ, όπως και το Βέλγιο, κέντρο της Ευρωπαϊκής διαπλοκής και τόσες άλλες χώρες με 5.000 θανάτους την ημέρα ξεχάστηκαν μπροστά στους 80-100 θανάτους των ΗΠΑ ή τους 1000 θανάτους της ημέρα της Βραζιλίας των 210.000.000 κατοίκων.

Από την άλλη πλευρά ένας άλλος παράγοντας, πέρα από τον οικονομικό, που δείχνει ότι θα σπρώξει την κυβέρνηση προς εκλογές είναι η συνολική διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Κάτι που επιδιώκει ολόψυχα η κυβέρνηση.

Όσο και αν δείχνει σήμερα ότι δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο που θα αντιμετώπιζε κάποτε, λόγω της συναντίληψης «λύσης» με τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως της απροθυμίας των πολιτών να αντισταθούν ενεργά σε τέτοιους σχεδιασμού λόγω της κρίσης βιοπορισμού που αντιμετωπίζουν, σίγουρα θα χρειαστεί ανανεωμένη λαϊκή εντολή.

Το ερώτημα είναι αν θα πάει σε δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική μετά. Η λογική λέει πώς, ναι.

Όσο και να μην έχει αντιπολίτευση, όσο και να μην έχει εσωκομματική αντιπολίτευση λόγω λίστας, όσο και αν δεν υπάρχει στον πολιτικό χώρο «δεξιά της ΝΔ» ηγέτης που να μπορέσει να συνασπίσει ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%, εν τούτοις πολύ δύσκολα θα κινηθεί επάνω από τα ποσοστά του 40% η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη στην κάλπη.

Η πολιτική λογική λέει ότι κανονικά θα κινηθεί κάτω από το ποσοστό αυτό, αλλά κρατάμε μια επιφύλαξη καθώς οι ερχόμενες εκλογές θα σημαδευτούν από την αυξημένη αποχή, λόγω απογοήτευσης των ψηφοφόρων και αποχή σημαίνει ευάριθμο ποσοστό για το πρώτο κόμμα.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συγκεντρώσει πλειοψηφία και σίγουρα τους 158 βουλευτές που έχει σήμερα.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις μετεκλογικής σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ (το Βερολίνο πιέζει ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση), η μοναδική λύση θα είναι οι δεύτερες εκλογές τον Οκτώβριο (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/893710_ethnikes-ekloges-ton-septemvrio-oikonomia-kai-toyrkia-sprohnoyn).

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται σύμφωνα με αρκετούς πολιτικούς αναλυτές λόγω του έντονου εθνομηδενισμού του, της κακής πολιτικής του, αλλά και των εθνικών προδοσιών και των ψέματων και των νέων μνημονίων που υπέγραψε ως κυβέρνηση να διολισθαίνει ξανά στα αρχικά μονοψήφια του εκλογικά ποσοστά (https://slpress.gr/politiki/se-trochia-pros-monopsifio-pososto-o-syriza/). 

[Παράλληλα, εδώ μπορεί να σημειωθεί ότι το έτος 2020 η πατρίδα μας θεωρείται μία χώρα σε διατροφική ομηρία (https://www.huffingtonpost.gr/entry/ellada-2020-e-chora-se-diatrofike-omeria_gr_5efa4064c5b6acab28458cbe)].

Χαστούκι στους διεθνιστές, Αριστερούς και Φιλελεύθερους που θέλουν να μας πείσουν ότι η Επανάσταση του 1821 έγινε για «ταξικούς» ή «οικονομικούς» λόγους είναι η δημοσκόπηση που διενήργησε η MARC για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦιΜ). Σε ποσοστό 90,4% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι η Επανάσταση είχε εθνικό χαρακτήρα.

Ενδεικτικό το πόσον οι Έλληνες πιστεύουν στις εθνικές αξίες που τόσο τους ενοχλούν γι’ αυτό τις πολεμούν είναι ότι εκτός από τους ψηφοφόρους της ΝΔ ένα 88,8% που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι η επανάσταση ήταν εθνικού χαρακτήρα. Σημαντικότεροι πρωταγωνιστές θεωρούνται οι: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με 92,7%, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης με 63,1, η Μπουμπουλίνα με 32,4%, ο Παπαφλέσσας με 32,2%, ο Αθανάσιος Διάκος με 23,7%.

Το ότι ο Νικηταράς συγκεντρώνει μόνον ένα 9,7% δείχνει το πόσο έχει πέσει στην λήθη ο ήρωας αυτός από την εκπαίδευση, ίσως επειδή είχε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος». Στους θεσμούς που συνέβαλαν στην Επανάσταση ο κόσμος κατατάσσει την Φιλική Εταιρεία, τους νησιώτες πλοιοκτήτες, τους στρατιωτικούς, τους Αρματωλούς και Κλέφτες, την Εκκλησία και τους Λόγιους Φαναριώτες. Επίσης 7 στους 10 ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το Κρυφό Σχολειό υπήρξε.

Το ότι το 89,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για την Επανάσταση του 1821 έμαθε στο σχολείο δείχνει και το γιατί, Αριστεροί και Φιλελεύθεροι, θέλουν διακαώς να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία. Για να σβήσουν την Εθνική Μνήμη από τους Έλληνες. Σε ποσοστό 42,5% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι μας βοήθησε η Ρωσία και ακολουθούν με εμφανώς μικρότερα ποσοστά η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστρία.

Ο καθηγητής κύριος Χατζής επεσήμανε ότι η παρουσία γυναικείων μορφών, και ανέφερε ενδεικτικά, την Μπουμπουλίνα και την Μαντώ Μαυρογένους είναι κάτι το μοναδικό στην Ιστορία των Εθνικών Κινημάτων.

 Ας μελετήσουν την δημοσκόπηση οι υπεύθυνοι της Επιτροπής για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση και να σταθούν στο ύψος της περίστασης σεβόμενοι τις απόψεις των Ελλήνων. Ας μην στήσουν ένα άχρωμο ειρηνιστικό πανηγύρι αλλά να τιμήσουν του ήρωες προγόνους μας όπως τους πρέπει και το αξίζουν (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1-%ce%bd-%ce%b4%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%b9-%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7/).

Την ίδια ώρα στην πατρίδα μας ο μουφτή της Κομοτηνής προειδοποιεί την Αθήνα: «Έρχονται συγκρούσεις χριστιανών-μουσουλμάνων στην Θράκη» (https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_818.html?m=1&fbclid=IwAR2INDJDnCu2oGP_u4YBGPRig3MW2GTw6yKLB_TzUGQmNV1QNC_-BHAiF1Y), ενώ την ίδια περίοδο η κυβέρνηση καταργεί το Σύνταγμα, θέλοντας να βάλει την ΕΛ.ΑΣ να εισβάλλει σε σπίτια χωρίς εντολή εισαγγελέα για να ελέγχει για συνωστισμό (https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_912.html?m=0)!

Στην πατρίδα μας επίσης, τον Ιούλιο στα δημόσια ταμεία επήλθε μία νέα βουτιά 30% στις κρατικές εισπράξεις (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=511323).

Ουσιαστικά, από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, φαίνεται καθαρά ότι τον μήνα αυτό συνέβησαν πολλά σημαντικά γεγονότα παγκόσμια, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν και τις πολίτικες εξελίξεις στην πατρίδα μας, τα οποία θα πρέπει εμείς για το εθνικό μας συμφέρον να διαχειριστούμε με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post.html

https://www.zougla.gr/kosmos/article/sto-stoxastro-ton-amerikanikon-arxon-o-marinakis

https://www.zougla.gr/kosmos/article/ipa-i-vouli-ton-antiprosopon-psifise-nomo8esia-epivolis-kiroseon-stis-kinezikes-trapezes-gia-to-xong-kong

https://www.zougla.gr/kosmos/article/pos-to-israil-eftase-stin-prosartisi-tis-ditikis-ox8is

https://www.zougla.gr/kosmos/article/israil-o-pro8ipourgos-mpori-na-8esi-apo-simera-se-efarmogi-to-sxedio-tou-gia-prosartisi-tis-ditikis-ox8is

https://www.capital.gr/diethni/3464619/libuoi-maxites-ekpaideuontai-apo-tin-aigupto-kai-einai-etoimoi-gia-polemo-me-tin-tourkia

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/ohe.html

https://www.zougla.gr/kosmos/article/deutsche-welle-o-pragmatikos-logos-pou-o-erntogan-8eli-na-kani-tzami-tin-agia-sofia

https://www.zougla.gr/kosmos/article/israil-o-pro8ipourgos-mpori-na-8esi-apo-simera-se-efarmogi-to-sxedio-tou-gia-prosartisi-tis-ditikis-ox8is

https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/892639_dimosionomikoi-kanones-2021-pos-tha-epivlithei-5o-mnimonio

https://www.pronews.gr/istoria/733356_poia-einai-i-istoria-piso-apo-tis-simaies-diaforon-kraton

https://www.ethnos.gr/kosmos/113300_epibebaiosi-gia-tin-apofasi-tis-gallias-ti-apanta-axiomatoyhos-toy-nato

https://dimpenews.com/2020/07/01/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%ba%ce%bf%cf%88%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%86%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86/

https://www.zohttp://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_11.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/2036.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/2021-5.html#more

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6950056_proetoimazetai-gia-polemo-o-sisi-agorazei-k-300p-bastion-p-apo-tin-rosia

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6949159_paraggelia-mamoyth-apo-ton-sisi-i-aigyptos-agorazei-apo-tin-rosia

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6948528_h-synantisi-poy-anatrepei-ta-panta-syntonismos-israilinon

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6948007_rosoi-analytes-pros-erntogan-o-sisi-tha-se-syntripsei-sti-libyi

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950052_o-bill-gates-hreonei-sto-facebook-tin-exaplosi-toy-koronoioy

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6950032_kinisi-mat-poy-allazei-ta-dedomena-beggazi-symfonisame-gia

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/6949698_israilina-mme-o-erntogan-epitithetai-sto-israil-tin-ellada

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_46.html

ugla.gr/kosmos/article/arxizi-simera-i-germaniki-proedria-tis-ee

https://www.ethnos.gr/apopseis/86515_i-toyrkiki-asydosia-os-aporroia-tis-hreokopimenis-stratigikis-mprezinski

https://www.ethnos.gr/kosmos/70295_tramp-erntogan-ta-mystika-ranteboy-kai-oi-tesseris-anthropoi-poy-toys-enonoyn

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6950075_rosiko-think-tank-oi-ellines-tha-syntripsoyn-toys-toyrkoys

https://slpress.gr/oikonomia/deka-chronia-mnimonia-pos-ta-fake-statistics-metetrepsan-ton-germano-astheni-se-igemona/

https://www.anixneuseis.gr/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%ce%ba%ce%b1/?fbclid=IwAR3bADHzV7gKXqmviEzHgam0ZmMKm6U52JOtLUc0nckCZ4hDtPK6C0LnPC4

https://odysseiatv.blogspot.com/2020/07/nordic-monitor.html#more

https://www.ethnos.gr/kosmos/113459_enthoysiasmenos-o-tramp-apo-tin-istoriki-ayxisi-tis-apasholisis-ton-ioynio

https://www.liberal.gr/think-tanks/poso-sosialistikos-itan-o-ethnikososialismos/310772

http://resaltomag.blogspot.com/2020/07/blog-post_2.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950153_mosha-gia-agia-sofia-na-sebastei-i-toyrkia-tin-apofasi-tis-unesco

https://www.triklopodia.gr/%cf%86%ce%b1%ce%ae%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bc-%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9/

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_0.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950374_i-toyrkia-pataei-podi-stin-albania-o-erntogan-htizei-spitia-kai-sholeia-os-endeixi

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6950369_einai-episimo-i-agkyra-htizei-stratiotikes-baseis-sti-libyi

http://orthodoxathemata.blogspot.com/2020/07/blog-post_72.html

https://www.triklopodia.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%cf%80%cf%8e%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2/

https://www.triklopodia.gr/%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%87-%ce%b1%ce%ba%ce%ac%cf%81-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%8a%ce%ba/

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/893294_poly-konta-se-symfonia-me-tin-aigypto-gia-aoz-me-meiomeni

http://sofokleous10.gr/2020/07/03/%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%8D%CF%86%CE%B5/

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/893190_istoriki-omilia-nttramp-mprosta-apo-oros-rasmor-edose-synthima-tis

https://www.ant1news.gr/me-ypografi--/article/573032/apofasi-toy-germanikoy-syntagmatikoy-dikastirioy-i-ekt-sto-mikroskopio

https://www.capital.gr/story/3465797/polonia-o-aperxomenos-proedros-ntounta-katigorei-tin-germania-gia-anamixi-stis-ekloges

https://www.capital.gr/diethni/3465781/o-stratos-tou-irak-anaptussetai-gia-na-empodisei-tin-proelasi-ton-tourkon

https://www.zougla.gr/kosmos/article/enoxi-gia-karkinous-i-bayer

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6950448_agia-sofia-epistoli-ekklisi-ston-erntogan-apo-tin-pagkosmia-hristianiki

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_86.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950435_i-toyrkia-paredose-aporrita-natoika-mystika-sti-rosia

https://slpress.gr/diethni/i-agia-sofia-den-einai-ellinotoyrkiko-zitima-o-erntogan-apenanti-sti-christianosyni/

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/balkania/6948245_rapisma-toy-kommatos-tis-lepen-se-albania-eiste-protektorato-toy-erntogan

https://slpress.gr/koinonia/epistoli-vomva-stonn-poy-ekatontades-epistimones-zitoyn-allagi-ton-odigion-toy/

https://slpress.gr/diethni/an-to-kastellorizo-einai-makria-tote-ti-einai-oi-yperponties-ktiseis-vretanias-kai-gallias/

https://slpress.gr/oikonomia/to-quot-epimenoyme-ellinika-quot-oros-epiviosis-sta-chronia-tis-krisis/

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/o-jean-le-maingre-bouciecount.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950580_germania-anisyhia-gia-ton-dexio-extremismo-ston-strato

https://www.triklopodia.gr/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%80%CF%8C-70-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF/

https://slpress.gr/diethni/to-meteoro-vima-tis-italias-sti-livyi-ti-eipe-o-archigos-ton-mystikon-ypiresion/

https://www.efsyn.gr/node/250769

https://slpress.gr/diethni/islah-to-makry-cheri-tis-toyrkias-stin-yemeni/

https://www.zougla.gr/kosmos/article/afstria-tourkiko-daktilo-vlepi-i-kivernisi-piso-apo-ta-episodia-sti-vieni

https://www.ethnos.gr/kosmos/113911_diktya-5g-epiheirimatiko-thriler-se-geostratigiki-skakiera

https://www.ethnos.gr/kosmos/113834_toyrkia-tha-krinei-i-genia-z-politiko-mellon-toy-retzep-tagip-erntogan

https://www.ethnos.gr/kosmos/113864_o-thriambos-poytin-kai-o-hrismos-gia-tin-epomeni-mera

https://www.pronews.gr/politismos/kinimatografos/893764_ta-katapinoyme-amasita-ta-psemata-poy-o-kinimatografos-mas-kanei-na

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/new-york-times.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/6950809_ypomnima-roson-boyleyton-se-agkyra-gia-agia-sofia-skefteite-me-synesi

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6950652_stratiotikes-piges-sti-libyi-minyma-sisi-stin-toyrkia-i-katastrofi

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/balkania/6950736_rosiko-toxo-sta-balkania-eidiki-parastratiotiki-dynami-se-treis-hores

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6950741_rosos-analytis-ta-rosika-ypobryhia-mporoyn-na-exafanisoyn-ton

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6950644_amyntiki-symfonia-toyrkias-me-toys-islamistes-tis-yemenis-gia-ti

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_76.html

https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/226148/neos-synagermos-stin-kina-epestrepse-kai-i-voyvoniki-panoli-kroysma-stin-esoteriki-moggolia

https://hellasjournal.com/2020/07/gallia-egiptos-ke-alles-chores-apofasisan-na-antimetopisoun-ton-erntogan-sti-livii-i-ipa/

https://www.defence-point.gr/news/israilines-anisychies-gia-ayximeni-pia-pithanotita-syrraxis-toyrkias-aigyptoy

https://slpress.gr/anadimosieuseis/poia-kanalia-vgazoyn-chrima-apo-toyrkikes-seires/

https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/07/o.html

https://www.pronews.gr/kosmos/894027_v-soimple-ehei-katalavei-kai-o-teleytaios-oti-hreiazomaste-mia-koini-oikonomiki-kai

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/250926_protasi-soimple-gia-ta-krati-meli-tis-ee-poy-arnoyntai-tin-katanomi-prosfygon

https://www.ethnos.gr/kosmos/113971_patriarhis-moshas-gia-agia-sofia-min-kanete-kampanes-proeidopoiisis-gia-erntogan

https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b5%cf%85%ce%ac%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%cf%8c%ce%bb%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7/

https://www.liberal.gr/apopsi/bouliazei-o-pappas-kai-mazi-tou-kai-o-tsipras/311237

https://dimpenews.com/2020/07/06/courrierinternational-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1/

https://slpress.gr/diethni/o-erntogan-plirothike-me-to-idio-nomisma-sti-livyi-ena-vima-prin-ton-genikeymeno-polemo/

https://www.tribune.gr/world/news/article/674028/to-iran-esteile-opla-kai-machites-sti-livyi-gia-na-ypostirixei-toys-toyrkolivyoys.html

https://www.tribune.gr/economy/news/article/676971/vloomberg-poly-syntoma-varytates-synepeies-stoys-cheirismoys-erntogan-stis-agores.html

https://slpress.gr/diethni/to-lykofos-ton-diethnon-organismon/

https://slpress.gr/diethni/an-to-kastellorizo-einai-makria-tote-ti-einai-oi-yperponties-ktiseis-vretanias-kai-gallias/

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/34.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950929_paei-apatos-o-toyrismos-stin-toyrkia-anergoi-70-ton-ergazomenon-toy-kladoy

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6950524_den-tha-pareis-tin-psifo-moy-giati-oi-neoi-tis-toyrkias-apeiloyn-ton-atroto-erntogan

https://www.zougla.gr/kosmos/article/paremvoles-se-ekloges-alon-xoron

https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/07/blog-post_7.html

https://www.ethnos.gr/kosmos/114192_libyi-pente-mathimata-gia-tin-toyrkia-meta-ta-pligmata-stin-al-batigia

https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/894150_veltiomenes-oi-therines-provlepseis-tis-komision-gia-tin-ellada-ufesi

https://odysseiatv.blogspot.com/2020/07/gatestone-institute-32000.html

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/894352_einai-episimo-oi-ipa-apohorisan-simera-apo-ton-poy

https://www.ethnos.gr/kosmos/114245_isorropies-tromoy-sti-libyi-o-rolos-tramp-poytin-kai-efialtiko-senario-emplokis

https://www.triklopodia.gr/%ce%b2%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%be%cf%8d-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/

https://www.efsyn.gr/node/251047

https://www.tribune.gr/world/news/article/677337/pos-o-erntogan-dielyse-tin-polemiki-aeroporia-tis-toyrkias-giati-psachnetai-gia-pyrayloys.html

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6950965_metanasteytiko-anodos-88-stis-apofaseis-asyloy-2020

https://www.tanea.gr/2020/07/07/economy/politico-giati-to-tameio-anakampsis-den-tha-voithisei/

https://www.churchmilitant.com/news/article/salvini-slams-communist-china

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/250992_poios-esteile-tin-toyrkia-sti-libyi

https://slpress.gr/diethni/rosia-tourkia-chthes-echthroi-simera-filoi-avrio-echthroi/

https://slpress.gr/politiki/i-imera-poy-o-soimple-quot-synantise-quot-ton-salvini/

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_60.html

https://www.efsyn.gr/kosmos/251294_oxfam-i-peina-logo-koronoioy-mporei-na-skotosei-perissoteroys-kai-apo-ton-idio-ton-io

https://www.zougla.gr/kosmos/article/diogmi-protestanton-stin-tourkia-apiloun-tidimosia-taksi

https://www.triklopodia.gr/%ce%b3-%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bd-4-%ce%bc%ce%b5-5-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1/

https://www.liberal.gr/apopsi/i-rosia-tha-anoixei-xana-to-metopo-tis-surias-gia-tin-tourkia/311957

https://www.defence-point.gr/news/varytates-eythynes-toy-oikoymenikoy-patriarcheioy-gia-tin-agia-sofia-kai-to-didagma-gia-tin-ellada

https://www.ethnos.gr/kosmos/114740_apofasi-ntropi-gia-tin-agia-sofia-oi-toyrkoi-ti-metetrepsan-se-tzami

https://www.ethnos.gr/politiki/114747_agia-sofia-paraskinio-piso-apo-ti-biastiki-anakoinosi-tis-apofasis

https://www.ethnos.gr/kosmos/114794_agia-sofia-kosmosyrroi-kai-synthimata-apo-moysoylmanoys-molis-ypegrapse-o-ernntogan

https://slpress.gr/diethni/oi-kalpes-sta-skopia-tha-krinoyn-kai-ti-symfonia-ton-prespon/

https://www.zougla.gr/kosmos/article/agia-sofia-1834954

https://www.ethnos.gr/kosmos/114798_patriarheio-moshas-mitropolitis-ilarionas-hastoyki-stin-pagkosmia-orthodoxia

https://www.pronews.gr/thriskeia/islam/895194_moyftis-komotinis-proklitiki-i-apofasi-toy-rt-erntogan-mas-vazei-se-dyskoli

https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8c%cf%80%ce%b7-%ce%b6%cf%8e%ce%b7-%ce%bd%ce%b1%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%8d-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%af%ce%b1%cf%82/

https://slpress.gr/diethni/perase-ton-rouvikona-o-erntogan-tha-xasei-tin-evropi/

https://www.triklopodia.gr/%cf%83%ce%b9%cf%89%cf%80%ce%ae-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%ac%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%ac-%cf%83%ce%bf%cf%86%ce%b9%ce%ac-%ce%b4%ce%b5/

https://www.zougla.gr/kosmos/article/pagosmia-katakravgi-gia-tin-tourkia

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_798.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_732.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_231.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/ntokoymento-2053-20-2020-53-1453-2020.html

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_172.html

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6951751_stratigos-fragkoylis-fragkos-ayti-einai-i-toyrkia-aytoi-einai-oi-toyrkoi

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/895391_o-erntogan-se-epideixi-apofasistikotitas-ethnos-mas-ithele-tzami

https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/07/blog-post_25.html

https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/07/blog-post_0.html

https://www.triklopodia.gr/%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%ba-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ae-%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7/?fbclid=IwAR1Y7rI6KR4H5JUWjTnXs7A1yTwhPcVzKu7XHPwOc19Vqlolw9af3Gr6hI8

http://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_913.html

https://www.pentapostagma.gr/arheio/5436735_o-rterntogan-arpaxe-pistoli-kai-arhise-na-pyrobolei-poia-ta-epomena-bimata-toy

https://www.pentapostagma.gr/apopseis/6951665_shedio-erntogan-apo-2014-giati-i-apofasi-gia-tin-agia-sofia-den-einai-eklogiko

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/900381_deytero-metopo-anoigei-i-toyrkia-voreia-tis-elladas-egkrithike-megali?fbclid=IwAR20GP9cfo-hCuHZ-E6wfKG9wOajxYe0JvPtPgD_CkjZmlaI-JIdRNMm0Mc

https://slpress.gr/diethni/giati-i-toyrkia-prepei-na-fovatai-ta-emirata/

https://slpress.gr/ethnika/apo-to-quot-chora-quot-sto-quot-oroyts-reis-quot-46-chronia-ellinotoyrkikis-dienexis/

https://slpress.gr/diethni/o-neos-quot-polemos-ton-astron-quot-i-stratiotikopoiisi-toy-diastimatos/

https://slpress.gr/diethni/o-neos-quot-polemos-ton-astron-quot-i-stratiotikopoiisi-toy-diastimatos/

https://slpress.gr/diethni/oi-ipa-dromologoyn-me-logia-kai-praxeis-ton-psychro-polemo-me-tin-kina/

https://slpress.gr/diethni/i-agia-sofia-i-quot-kataktisi-quot-kai-o-ideologikos-thriskeytikos-polemos/

https://slpress.gr/diethni/o-erntogan-echei-metatrepsei-tis-toyrkikes-presveies-se-kentra-kataskopeias/

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_156.html?m=0

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_679.html?m=1&fbclid=IwAR0f8r_nfiEQKW8aq1gbp2h713HIQreh_c5HlAAiu-QrzOxHdrXZRb_QApY

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_396.html?m=1&fbclid=IwAR1JDFTGmuUBkLgMsRmx-Wsxa3Rj_kMbXqI6beYhkRnl7xUXvP5adg8QSwA

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/casus-belli.html?m=1&fbclid=IwAR0YwS_5LXu3mWScNLuuzu5sj67v-rdHPeDc17g5Zn-nO7CP1tqYSP72A6A

https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-erntogan-empnefstis-tou-praksikopimatos

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6952337_ebraika-lompi-ton-ipa-se-erntogan-anakalese-gia-temenos-al-aksa

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_724.html?m=1&fbclid=IwAR1JHAqhr5wq7PVI9RwSqdR_sKG58R_-0QfiljBJ5RbagXS6KE2P1Ila9iA

https://oimos-athina.blogspot.com/2020/07/blog-post_81.html?m=1&fbclid=IwAR3DA5lLEHJBTD3AOYXIMJwvlZ6Xs6RJGxJaM84ro9ixa2z88Q2HM_plpDA

https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/oi-6-10-2020.html?m=1&fbclid=IwAR3GSPp7cH-WEAcngyVI_ildhv844BgmVH_eXRkvYdWzCwj63_gC247dDtU

https://slpress.gr/oikonomia/i-prodiagegrammeni-oikonomiki-katarreysi-kai-to-paramythi-toy-erntogan/?fbclid=IwAR38UFg8LBWtEauQuOr7ELXPgyGKMhX8JT4gZj08XochlLu_4pQ533CyKSI

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_368.html?m=1&fbclid=IwAR2dAso1sYEgO8LnvlLx7ic-xBkmZuZFD5iFvKboun7kbc3O_xvegm0x548

https://odysseiatv.blogspot.com/2020/07/blog-post_944.html

https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/05/blog-post_15.html

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/53.html

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_216.html

https://corfiatiko.blogspot.com/2020/07/blog-post_792.html?m=1&fbclid=IwAR2GVBGb6ykf8SsPfMRSmyHMuVJwmyxqX-owjxnPQ9IuK18pg-2zkvnmhVE

https://www.pronews.gr/thriskeia/orthodoxia/901135_deyteri-agia-sofia-tha-kataskeyasei-o-assant-stin-kentriki-syria-me-tin

https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-diavolikos-kosmos-tis-genetikis-xiragogisis---i-agloamerikaniki-politiki-ke-i-nea-pagosmia-taksi

https://www.tribune.gr/world/news/article/682185/livyi-o-erntogan-epidiokei-na-egkathidrysei-islamiko-kratos-sti-livyi.html

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/olive.html

https://www.ethnos.gr/kosmos/117721_financial-times-isopedose-tin-toyrkiki-lira-i-stratigiki-toy-erntogan

https://www.ethnos.gr/kosmos/117614_elahistoi-oi-proskynites-sti-mekka-logo-koronoioy

https://www.zougla.gr/kosmos/article/ta-tourkika-social-media-sto-eleos-tis-logokrisias

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6954954_ta-skopia-mporoysan-na-entahthoyn-sto-nato-horis-allagi-onomatos

https://www.zougla.gr/kosmos/article/israil-pano-apo-870000-i-anergi-logo-tis-pandimias

https://www.bankingnews.gr/index.php?id=511285

http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/07/blog-post_812.html

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6955095_libyi-paraskiniakes-kiniseis-tis-saoydikis-arabias-gia-metopo-kata-tis

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6955222_me-spathi-kai-pali-stin-agia-sofia-i-symboliki-kinisi-agapis-toy-imami

https://www.triklopodia.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-2%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac-%ce%ba%ce%ae%cf%81%cf%85%ce%be%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%af-%ce%bc%ce%ad%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%b3/

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/254247_megalo-doro-toy-tramp-sti-mosha

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/901592_pos-i-kyvernisi-ethapse-toyrismo-elliniki-oikonomia-oi-xenodohoi

https://www.efsyn.gr/node/254213

 


1 σχόλιο:

  1. Οι διακοπές είναι όπου έχετε προβλήματα χρηματοδότησης, χρειάζεστε χρήματα για να εκτελέσετε τα έργα σας ή να επενδύσετε.
    Είμαστε μια τράπεζα που χορηγεί δάνεια σε όσους έχουν ανάγκη με επιτόκιο 3%. Οι προσφορές μας κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ
    Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας αν χρειαστεί από αυτήν τη διεύθυνση: vasilikhpalaiologou@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή