Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 10

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 10

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα σημαντικότερα και διασημότερα περιστατικά και προσωπικότητες της ιστορίας, τα οποία την επηρέασαν και διαμόρφωσαν σημαντικά με τις πράξεις τους, και των οποίων πολλές φορές ο βίος και οι πράξεις μοιάζουν καταπληκτικά.

Όμως υπάρχουν και λιγότερο γνωστές ιστορικές ομοιότητες προσώπων και γεγονότων στην ιστορία που διαμόρφωσαν σημαντικά σε αυτή. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και στο παρόν άρθρο.

Έτσι, ο Σαακασβίλι που το 2008 μ.Χ. έτρωγε γραβάτες σε ζωντανή σύνδεση, όπως και αρκετοί οικονομολόγοι στις ΗΠΑ έλεγαν ότι αν δεν έπιαναν οι (αποτυχημένες και πλήρως νεοφιλελεύθερες) συνταγές τους για την παγκόσμια οικονομία για την παγκόσμια οικονομική κρίση του ίδιου έτους και αυτές φυσικά δεν πέτυχαν.

«Έτσι θα κάνω μεραρχίες σας» απάντησε στον Αυστριακό πρέσβη λυγίζοντας με χέρια και πετώντας στα ποδιά του μία μεγάλη σιδερένια κουτάλα του ο Ρώσος Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ Ρωσίας που τον απείλησε ότι αν δεν ενδώσει στις απαιτήσεις της χώρας του θα μετακινήσει τρεις μεραρχίες (τον δε Τάλαρο αυτό φοβόνταν πολύ ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β΄ των Χοεντσόλερν).

Αλλά και προς το «ένταλμα» που εξέδωσε το 2023 μ.Χ. το «διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης» (χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ, ενώ αυτές δεν είναι μέλη του λόγω των εγκλημάτων τους, ενώ ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα είναι μέλη του) για «σύλληψη» του Ρώσου Προέδρου  Βλαντίμιρ Πούτιν Μεντβέντεφ είπε πως θα το κάνουν χαρτί υγείας τουαλέτας.

Κωδικές δεοντολογίας ειχαν οι επαγγελματικές τάξεις στην Αρχαία Ρώμη, οι Συντεχνίες στον Μεσαίωνα και οι δημόσιοι υπάλληλοι στις μέρες μας.

Αυτοί ήταν οι αρχαίοι Έλληνες! Ανήσυχα πνεύματα, δημιουργικοί, εφευρετικοί, λεπτολόγοι με υψηλό το αίσθημα της φιλοπατρίας, και φυσικά πραγματικά προοδευτικοί!

Μέχρι το τέλος του 2ου Αιώνα π.Χ. είχαν καταγραφεί από τους γεωγράφους της αρχαιότητας πάνω από 1500 Ελληνικές πόλεις και αποικίες στις περιοχές της Μεσογείου, Ελληνικής Χερσονήσου (Βαλκάνια), Ευξείνου Πόντου, και Βόρειας Αφρικής!

Μάλιστα οι πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φτάσει συνολικά τον 3ο Αιώνα π.Χ κοντά στα 100.000.000! Η Αθήνα στο απόγειό της είχε πληθυσμό κοντά στις 500.000 κατοίκους ενώ μόνο η Σικελία έφτασε μέχρι και τους 3.000.000 Έλληνες! Γι' αυτό άλλωστε και εκείνη η περιοχή ονομαζόταν ''Μεγάλη Ελλάδα'', επειδή έφτασε να έχει πληθυσμό Ελλήνων μεγαλύτερο από την κυρίως Ελλάδα!

Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να έχει περιοριστεί στα σημερινά της σύνορα, όμως η αρχαία κλασσική Ελλάδα αδιαμφισβήτητα ήταν η κοσμοκράτειρα δύναμη του τότε κόσμου. Οι θαλασσοπόροι και ποντοπόροι Έλληνες είχαν καταφέρει να αποικίσουν σε παρθένες τότε περιοχές περισσότερες από 1.500 πόλεις σε κάθε γωνία του τότε γνωστού κόσμου! Ποτέ δεν επέλεγαν τυχαία τα σημεία όπου θα έκτιζαν τις νέες αποικίες...Πάντοτε είχαν συγκεκριμένες οδηγίες από τα ιερατεία των μητροπολιτικών πόλεων για το πού και πως θα κτίσουν τη νέα πόλη.

Κάθε καινούρια Ελληνική πόλη έπρεπε οπωσδήποτε να είχε τείχη, στρατώνες, ναό στον πολιούχο θεό, αγορά, σχολεία ή ακαδημίες, θέατρα, ωδεία, γυμνάσια, αποθήκες, εργαστήρια, υδραγωγεία, λουτρά, αποχετευτικό σύστημα αλλά και να είναι οπωσδήποτε χτισμένη με καλαισθησία και αρμονία με το περιβάλλον!

Αυτοί ήταν οι αρχαίοι Έλληνες! Ανήσυχα πνεύματα, δημιουργικοί, εφευρετικοί, λεπτολόγοι με υψηλό το αίσθημα της φιλοπατρίας, και φυσικά πραγματικά προοδευτικοί! Από αυτούς σήμερα πρέπει ν’ αποκτήσει όραμα και η νέα γενιά για να ξαναποκτήσει και πάλι η Ελλάδα την θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2021/05/blog-post_489.html)!

Οι εκλογές του 1.946 μ.Χ. και του 1.960 μ.Χ. χαρακτηρίστηκαν αντιστοιχα από τους κομμουνιστές του Ζαχαριάδη και τους κεντρώους του Γεωργίου Παπανδρέου του Πρεσβυτέρου ως εκλογές βίας και νοθείας.

Ο Ούγκο Κροτικούς το έσκασε από την φυλακή μέσα σε ένα σεντούκι βιβλία, ενώ η Ιρένα Σέντλερ φυγάδευε παιδιά από τους Ναζί κρυμμένα μέσα σε σακιά με πατάτες.

Φυλάκισε σε κλουβί στον αέρα στην φύση ο Ταμερλάνος τον Βαγιαζήτ και ο Εδουάρδος ο Α’ την Ισαβέλλα του Μπακάν.

Με φρυκτωρίες μεταδινόταν τα μηνύματα από τους Μυκηναίους, με το ωρονόμιον και το ωρολογίων στην Ρωμανία και με τους ταχυδρόμους στην Μεσαιωνική Αγγλία.

Οι Μινωίτες έλαβαν την ονομασία τους από τον Έβανς και όχι από τους ευατους τους, όπως και οι Βυζαντινοί από τον Βολφ.

Ο Βρετανός επίσκοπος Ντακ το έσκασε στην νησιωτική επισκοπή του για να μην τον πιάσουν και τον εξοντώσουν οι διώκτες του, όπως έκανε και ο Μοχάμεντ, ο Σάχης της Χωρασμίας καταφεύγοντας σε ένα νησί για να μην τον πιάσουν οι άντρες του Τζένκινς Χαν.

Ο Πρίμο Ντε Ριβέρα στην Ισπανία και ο Σύλλας στην Αρχαία Ρώμη πήραν και οι δύο την εξουσία με πραξικόπημα και τελικά την εγκατέλειψαν λίγο πριν τον θάνατο τους ύστερα από πίεση του βασιλιά και της Συγκλήτου αντιστοιχα.

Ακολουθήσε και στα δύο αυτά κράτη μία περίοδος πολίτικης αστάθειας που κατέληξε σε εμφύλιο πόλεμο για την απόκτηση της εξουσίας στην οποία βγήκαν τελικά νικητές οι στρατηγοί Φράνκο και Καίσαρας που έγιναν δικτάτορες και επεβαλαν τελικά το καθεστώς τους.

Τόσο ο Καβούρ, όσο και ο Βενιζέλος, πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ελλάδας αντιστοιχα έστειλαν και οι δύο στρατό στην Κριμαία προς ενίσχυση των Δυτικών και κατά των Ρώσων με αντάλλαγμα Ελληνικά και Ιταλικά εδάφη αντιστοιχα.

Η Περσέπολη ήταν πρωτεύουσα των Περσών παράλληλα με τα Σούσα και την Βαβυλώνα και μετέπειτα την Δασταγέρδη και την Κτησιφώντα, ενώ στις μέρες μας έδρα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι εκτός από τις Βρυξέλες και το Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο.

Ο μαφιόζος Πρίσκο Φρόσε είχε αλεξίσφαιρο γιλέκο σαν τον Χίτλερ.

Γνώριζαν τον δολοφόνο τους αλλά δεν είπαν ποιος ήταν τηρώντας την ομέρτα οι μαφιόζοι Ντελ Γκασάντο, Άρλοντ Ρόθσταιν, Αντζέλο Τζένα, Φρανκ Γκόντενμπεργκ και Φρανκ Κοστέλο.

Μαύρη αρματωμένη κάντιλακ με αλεξίσφαιρα τζαμιά (την ίδια) χρησιμοποιουσαν ο Αλ Καπόνε και ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ για την προστασία τους.

Η «σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου» έγινε από άντρες του Αλ Καπόνε μεταμφιεσμένους σε αστυνομικούς, όπως έγινε και στην εξόντωση του Μορόν.

Ο Νικολά Τζεντόλα είχε το παρατσούκλι «Θείος Κόλα» και ο Στάλιν το «Θείος Τζο».

Ο Νικολά Τζενόνο έγραψε ένα βιβλίο για την ζωή του σαν μαφιόζος όπως και ο Τζο Μπονάνο.

Γλίτωσαν από σφαίρες που έπεφταν γύρω τους και έσκισαν μέρη των ρούχων τους ο Τζο Μασερία, ο Μεγάλος Φρειδερίκος, ο Λάκι Λουτσιάνο και ο Δούκας του Ουέλιγκτον.

Ο Σαλβατόρε Μαραντζάνο ήταν πρώην ιερέας όπως και ο Φουσέ και ο Ταυλεράνδος.

Ο Προβεντσάνο και ο Μπασιάνο Ντομίνγκο ήταν κατά τα λεγόμενα των αφεντικών τους «βιρτουόζοι του πολυβόλου».

Στον Λάκι Λουτσιάνο ο Μαραντζάνο εφάρμοσε το βασανιστήριο με κάψιμο από τα τσιγάρα, όπως έκαναν στα θύματα τους οι Ναζί.

Ο Λάκι Λουτσιάνο κλότσησε στο πρόσωπο τον Μαραντζάνο, όπως και ένας 19χρονος τον Βαρουφάκη.

Τόσο ο Λάκι Λουτσιάνο, όσο και ο Αλ Καπόνε χαράχτηκαν στο πρόσωπο και έμειναν γνωστοί ως οι «σημαδεμένοι» από άλλους μαφιόζους.

Ο Μασερία στην σκέψη της δολοφονίας του Μαραντζάνο χόρευε από την χαρά του όπως ο Χίτλερ όταν άκουσε την είδησή της πλήρους κατάληψης της Γαλλίας από τον στρατό του.

Το έσκασε για να μην συλληφθεί από τον Ντιούι ο Λουτσιάνο αλλά τελικά συνήφθη για να μην πάει σε πιο αυστηρή φυλή, όπως έκαναν ανεπιτυχώς με τις αρχές ο Πάμπλο Εσκομπάρ και ο Ελ Τσιάπο.

Ο Λουτσιάνο και ο Μπονάνο απήχθησαν προσωρινά από αλλήλους μαφιόζους, όπως και ο Τσαν Γκάι Τσεκ από τους στρατηγούς του Zhang Xueliang (Chang Hsüeh-liang) και Yang Hucheng (Yang Hu-ch'eng). το 1.936 μ.Χ.

Ο Μόρι κυνήγησε τον Ντον Βίτο, ο Ντιούι τον Λουτσιάνο και Φαλκόνε και ο Μπορσέλινο τους Τζέλο, Προβεντσάνο και Ρίινα.

Το μαυσωλείο του Κοστελο αναταράχτηκε, όπως και της Τσε Χι από τους εχθρούς τους.

Ο Βίτο Γκουρίνο λέγονταν και «κεφάλι κότας» και για τον Προβεντσάνο ο Τζέλο έλεγε ότι έχει το μυαλό μιας κότας.

Τον Έιμπραχαμ Ρελς τον έριξαν άλλοι μαφιόζοι από το παράθυρο για να μην μιλήσει, όπως και τον Λι Ντεότρι και τον Περόνο.

Ο Αναστάζια (όπως και ο Σκάρφο) εκτελεστηκε με βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, όπως και ο ίδιος είχε εκτελέσει με βολή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του τον Μασερία.

Ο Μόρι ονομάστηκε «Σίδηρους Νομάρχης», ο Μπίσμαρκ «Σίδηρους καγκελάριος» και η Θάτσερ «Σιδηρά κυρία».

Ο Μόρι σχεδόν διέλυσε την μαφία με χιλιάδες αστυνομικούς στην Σκέλια, όπως ακριβώς έγινε στην Σκέλια μετά την δολοφονία του Φαλκόνε.

Ο Λιντοκόρι σκοτώθηκε πέφτοντας από σκάλα όπως και ο Σελίμ ο Β’.

Ο Μόρι κρατούσε ως ομήρους τα παιδιά μαφιόζων για να τους συλλάβει, όπως έκαναν και οι μπολσεβίκοι με τους Ρώσους Τσαρικούς αξιωματικούς.

Διεύθυναν από την φυλακή την μαφία ο Λουτσιάνο, ο Σκάρφο και ο Τζενοβέζε.

Ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο έδινε χρήματα στους φτωχούς που έκλεβε από τους πλουσίους σαν τον Ρομπέν των Δασών και τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο Σαλβατόρε Τζουλιάνο διοργάνωσε όπως και οι Ρίινα βομβιστικές επιθέσεις κατά του Ιταλικού κράτους πολλά θύματα, με τελικό αποτέλεσμα αυτό να στραφεί άγρια εναντίον τους.

«Νεότουρκοι» εκτός από τους πραξικοπηματίες στην Τουρκία το 1.908 μ.Χ. ονομάζονταν και οι γεννημένοι στις ΗΠΑ Σικελοί μαφιόζοι.

Το 1.916 μ.Χ. ένας διεφθαρμένος αιρετικός παπικός «ιερέας» δολοφονήθηκε από τον Γκρέκο σύζυγο (και μαφιόζο) μίας γυναίκας που είχε αποπλανήσει όπως και ο πάπας της Ρώμης Ιωάννης ο ΙΒ’.

«Pax Mafioza» έφεραν στην μαφία ο Λάκι Λουτσιάνο και ο Λέτζιο.

Ψευδή εισοδήματα και αριθμό φυτών ή ζωών για να περνούν παράνομα επιδοτήσεις έκαναν οι μαφιόζοι σε Σικελία και Κρήτη.

Ο δικαστής Γκαετάνο καταδικάστηκε και εκτελέστηκε επειδή κυνήγησε την μαφία, όπως και ο Φαλκόνε.

Ο Σιντόνα αυτοκτόνησε πίνοντας υδροκυάνιο σαν τον Χίτλερ και τον Γκέμπελς.

Ο Μικέλε Λούτσιο Τζέλι το έσκασε από την φυλακή με ελικόπτερο σαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Μία ανοργάνωτη διάρρηξη από  την συμμορία του οδήγησε στην σύλληψή του Σπιλόστρο, όπως και του  Τζον Γκόρντον Λίντι η ανοργάνωτη σύλληψη του Γουότεργκεϊτ από την συμμορία του.

Ο Σπιλόστρο θάφτηκε ζωντανός από την μαφία σαν τον αδερφό του Βλαντ Γ’ Τσέπες Δράκουλα Mircea II της Βλαχίας από τους εχθρούς του. 

Ο Κορμίνε Σαλουπούκα θάφτηκε σε χωράφι κατω από τσιμέντο σαν τον Χόφα και τον Τσε Γκεβάρα.

Πιο πριν ο Χόφα λέγεται ότι κομματιάστηκε και μεταφέρθηκαν τα κομμάτια του κρυφά και θάφτηκαν από τους μαφιόζους δολοφόνους του, όπως λέγεται ότι έγινε και από τον Ρωμύλο από τους Συγκλητικούς εχθρούς του και τον Νυμφίδιο.

Ο Χορσέ Ασάφ Ι Μπαλ ονομάστηκε «Ο Αλ Καπόνε» του Μεξικού.

Αντρές με μάσκες σκότωσαν τον Γκαλόντε και τον Μασερία (φορώντας και καπελά και γυαλιά σε αυτόν).

Ο Τζουζέπε Γκατς και ο Ρούμπι πέθαναν από καρκίνο στην φυλακή πριν δικαστούν και μιλήσουν.

Το έσκασε, κρύφτηκε και κάνεις δεν άκουσε ξανά για αυτούς οι μαφιόζοι Βίτο Μπαλτομέντι και Σκίρο.

Επί Κένεντι συνελήφθησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής των μαφιόζων της Νέας Υόρκης και το ίδιο έγινε επί Ρίγκαν το 1.984 μ.Χ.

Ο Γκότι ήταν βίαιος σαν τον Αναστάζια.

Ο Ρούντολφ Τζουλιάνι ως εισαγγελέας ήταν υπεύθυνος για την σύλληψη της και της Επιτροπής των μαφιόζων της Νέας Υόρκης και το ίδιο έγινε επί Ρίγκαν το 1.984 μ.Χ., όπως και οι Φαλκόνε και Μόρι του Τζέλο και της Επιτροπής Μαφίας της Σικελίας.

Ο Τζον Φαβιόφα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς σαν τον Χόφα και λέγεται ότι δολοφονήθηκε και αυτός.

Στην δική Νάξι των μαφιόζων αυτοί βρίσκονταν πίσω από αλεξίσφαιρα τζαμιά, όπως έγινε και με την δική του Άιχμαν.

Ο Τζουζέπε Ντι Ματέο διέλυσε οξύ τον γιο ενός αντίπαλου μαφιόζου που είχε απαγάγει (όπως έπαθε και ο Ντέιβιντ Χίκεος), όπως και ο Τζοβάνι Μπρούσκα σκότωσε το παιδί ενός "προδότη" (του γιου του Ντι Ματέο Τζουζέπε), ενώ τον απήγαγε μεταμφιεσμένος σε αστυνόμο (το άψυχο σώμα του Τζουζέπε εντοπίστηκε σε βαρέλι που ήταν γεμάτο οξύ), όπως μεταμφιεσμένοι σε αστυνόμους οι άντρες του Καπόνε εξόντωσαν τους εχθρούς τους την «Μέρα του Αγίου Βαλεντίνου».

Από καρδιακή προσβολή πέθαναν οι μαφιόζοι Τζέλο και Κοστελο.

Οι 6 χειρότερες πτωχεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ - Όλες είχαν μια αιτία... την απάτη των στελεχών Η Enron και η Lehman Brothers έκαναν την εταιρική Αμερική να τρέμει.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Αμερικανική τραπεζική ιστορία, αλλά αν εξετάσει κανείς ολόκληρη την Αμερικανική οικονομία, οι περιπτώσεις είναι πολλές και μεγαλύτερων διαστάσεων. Η δημιουργική χρηματοδότηση οδήγησε αρκετούς ομίλους να μετατραπούν σε επενδυτικές τράπεζες που ειδικεύονται στα επικίνδυνα παράγωγα.

Τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης σάρωσαν τον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα, προκαλώντας την μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία και φέρνοντας στο φως το σκάνδαλο Madoff.

Και τώρα το "εκρηκτικό μείγμα" των αυξήσεων των επιτοκίων και των κρυπτονομισμάτων βυθίζει την Silicon Valley Bank, το ίδρυμα που ειδικεύεται στην χρηματοδότηση νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων και κρασιών της Καλιφόρνιας, και την Signature Bank, την τράπεζα της Νέας Υόρκης που δραστηριοποιείται στα ψηφιακά νομίσματα.

Ο "θόρυβος" των Enron και Lehman. Η Enron και η Lehman Brothers έκαναν την εταιρική Αμερική να τρέμει, η οποία τώρα φοβάται την επανάληψη μιας νέας καταστροφικής κρίσης για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, που είναι ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία.

Οι αμερικανικές αρχές αντέδρασαν έγκαιρα στην κρίση, δημιουργώντας ένα αλεξίπτωτο εγγύησης όλων των καταθέσεων, ακόμη και αυτών που υπερβαίνουν το ομοσπονδιακό όριο των 250.000 δολαρίων.

Ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι τώρα, παραμένουν οι φόβοι μετάδοσης και σχεδόν όλες οι τραπεζικές μετοχές - Αμερικανικές αλλά και Ευρωπαϊκές - έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις. Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες πτωχεύσεις και τα μοιραία σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία;

Enron. Το 2001 μ.Χ., αυτό που ήταν ένα Αμερικανικό κόσμημα κήρυξε πτώχευση. Μια κατάρρευση που σημαδεύτηκε από πρωτοφανή εταιρικά σκάνδαλα, με τους διευθυντές να εισπράττουν εκατομμύρια δολάρια ενώ γνώριζαν ότι παραποιούσαν τους λογαριασμούς.

Worldcom. Η πρώην βασίλισσα των τηλεπικοινωνιών - η οποία στο αποκορύφωμά της ήλεγχε το 50% της κίνησης του διαδικτύου στις ΗΠΑ και το 50% του παγκόσμιου ηλεκτρονικού ταχυδρομείου - κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το 2002 μ.Χ., αφού ο διευθύνων σύμβουλός της "φούσκωσε" τους λογαριασμούς της για να καλύψει την επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της.

Lehman Brothers. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 μ.Χ. η τράπεζα χρεοκοπεί και πυροδοτεί μια κρίση που οδηγεί στην Μεγάλη Ύφεση και ωθεί τις κεντρικές τράπεζες, κυρίως την Fed και την ΕΚΤ, σε πρωτοφανή μέτρα για την αποφυγή μιας νέας Μεγάλης Ύφεσης.

Washington Mutual. Η τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων έκλεισε το 2008 μ.Χ. από τις αμερικανικές αρχές: τη στιγμή του κλεισίματός της είχε ενεργητικό 307 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Washington Mutual ήταν το μεγαλύτερο τραπεζικό κραχ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Madoff. Ο χρηματοδότης Bernie Madoff έχει γίνει συνώνυμο του "Ponzi scheme", μιας απάτης πυραμίδας με την οποία καταχράστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από τους επενδυτές του κατά τη διάρκεια των ετών για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής του. Η φούσκα έσκασε τον Δεκέμβριο του 2008 μ.Χ.

General Motors. Η πτώχευση της General Motors το 2009 μ.Χ. ήταν η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Αμερικανικής οικονομίας, μετά την Lehman Brothers και την Worldcom (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/669141/oi-6-xeiroteres-ptoxeyseis-stin-istoria-ton-ipa-oles-eixan-mia-aitia-tin-apati-ton-stelexon).

Οι Ρώσοι και οι Ισπανοί χωρικοί επαναστάτησαν κατά του Μεγάλου Ναπολέοντα και των Γάλλων όταν τους είδαν να κάνουν τις Εκκλησίες τους στάβλους, όπως οι ισλαμιστές και αλλόθρησκοι Τούρκοι και οι Σοβιετικοί.

Ο Ηρωικός Γ. Βαρνακιώτης: Ο πορθητής του Αγρινίου από ήρωας κατηγορήθηκε αδίκως ως δήθεν «προδότης» (https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7156356_g-barnakiotis-o-porthitis-toy-agrinioy-iroas-i-prodotis) από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, ο οποιος προσπάθησε να τον κατηγορήσει για δικά του λάθη και παραλείψεις, όπως στον Γώγο Μπακόλα, τον Οδυσσέα Ανδρούτσο κ.λπ.

Ο Αλάριχος έλεγε ότι είναι το «χέρι του Θεού» και ο Αττίλας ότι είναι η «μάστιγα του Θεού».

Η κατάρριψη Αμερικανικού U2 από τους Σοβιετικούς συνέβη την 1η Μαΐου 1.960 μ.Χ., όταν σοβιετικές δυνάμεις εντόπισαν και κατέρριψαν στα Ουράλια, σχεδόν 2.500 χλμ. μέσα στον Σοβιετικό εναέριο χώρο ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που ανήκε στην CIA, με πιλότο τον Φράνσις Γκάρι Πάουερς (Frances Gary Powers).

Αντίστοιχα στις μέρες μας οι Ρώσοι κατέρριψαν το Αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που έπεσε στην Μαύρη Θάλασσα την ημέρα του συμβάντος στις 14 Μαρτίου, όταν ένα Ρωσικό ”καμικάζι” μαχητικό Su-27 κατέρριψε με σύγκρουση ένα drone American Reaper μαζί του πάνω από την Μαύρη Θάλασσα..

Ο Στάλιν συμμάχησε με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όπως ο Χίτλερ συμμάχησε με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επειδή και οι δύο άνδρες γνώριζαν ότι οι Αυτοκρατορίες τους είχαν βαθιές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες. Η Ρωσία ήταν ιστορικά ένα ανατολικό ορθόδοξο κράτος, όπως και η Γερμανία ήταν ιστορικά Ρωμαιοκαθολικό κράτος.

Πολλά παιδιά που γεννήθηκαν μετά την ρίψη των ατομικών βομβών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1.945 μ.Χ. είχαν λόγω της ραδιενέργειάς, γενετικές ανωμαλίες, λευχαιμίες και καρκίνους, όπως και όσα παιδιά γεννήθηκαν στην Σερβία μετά την ρίψη βομβών με πυρηνική γόμωση από το ΝΑΤΟ το 1.999 μ.Χ.

Οι Ρώσοι με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο των ετων1.828 μ.Χ-1.829 μ.Χ. απελευθέρωσαν την Ελλάδα από τους Τούρκους, όπως και με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απελευθέρωσαν την Κίνα το 1.945 μ.Χ. από τους Ιάπωνες.

Η δολοφονία του Καποδίστρια στο Ναύπλιο έγινε από με την παρακίνηση των Αγγλογάλλων επειδή αυτός ήταν ενάντιος στα σχέδια τους, όπως και του Γεωργίου του Α΄ στην Θεσσαλονίκη με παρακίνηση των Γερμανοβουλγάρων επειδή ήταν ενάντια στα σχέδια τους.

Ακολουθήσε εμφύλιος και μίνι εμφύλιος λίγο μετά τον θάνατο του Καποδίστρια και του Γεωργίου του Α’ και την μεν θέση του πρώτου πήρε ο δυτικόφιλος Ορθών και του δευτέρου ο θεωρούμενος και Γερμανόφιλος Κωνσταντίνος ο Α’.

Οι δολοφόνοι του Καποδίστρια, του Λίνκολν και του Κένεντι λίγο μετά τις δολοφονίες που διέπραξαν σκοτωθήκαν και οι ίδιοι και δεν μιλήσαν ποτέ με τον τρόπο αυτό πως έκαναν τις δολοφονίες και ποιος τους παρακίνησε να τις διαπράξουν (όπως έγινε και με την δολοφονία του Φίλιππου του Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας).

Το 1.843 μ.Χ. ο στρατός ζήτησε Συνταγματική μοναρχία υπό τον Καλλέργη από τον Όθωνα και το 1.909 μ.Χ. υπό τον Ζορμπά από τον Γεώργιο τον Α’.

Η περιφρονητικές προς τον Ελληνικό λαό και αυταρχικές βασίλισσές της Ελλάδας Αμαλία και Φρειδερίκη έκαναν και οι δύο πολλές φιλανθρωπίες.

Ο πανικός του 1.890 μ.Χ. στην Βρετανία, όπως και του 1.929 μ.Χ. και 2008 μ.Χ. στις ΗΠΑ επέφερε παγκόσμιο κραχ.

Η Ελλάδα χρεωκόπησε με τον Όθωνα, τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο και τον ΓΑΠ.

Το 1.824 μ.Χ. οι Έλληνες πήραν πολεμικά δάνεια για τον Αγώνα της ανεξαρτησίας, όπως και το 1.910 μ.Χ. για την πολεμική προπαρασκευή των Βαλκανικών Πολέμων που ακολουθήσαν.

Ο Φιτζέραλντ Πω ήταν υπέρ της Ελλάδας το 1.893 μ.Χ. και 1.897 μ.Χ. (σε σχέση με τον ήττα της στον πόλεμο και την χρεωκοπία των ετών αυτών), όπως και ο Μοργκενάου το 1.923 μ.Χ. για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Ο Πόρτερ, ο επικεφαλής της Αμερικάνικης βοήθειας στην Ελλάδα χαστούκισε τον Υπουργό μεταφορών Στέφανο Στεφανόπουλο, όπως και ο Ντάμιεν Τ. τον Μακρόν.

Αντίστοιχα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα την δεκαετία του 1.950 μ.Χ. ήρθε στο πρωθυπουργικό γραφείο με σαγιονάρες, όπως και ο Ιωάννης Στρατάκης στην Προέδρο της Δημοκρατίας Σακελαροπούλου το 2022 μ.Χ.

Η Ελλάδα το 1.830 μ.Χ. είχε την εγγύηση ανεξαρτησίας από Βρετανούς, Ρώσους και Γάλλους και η Ουκρανία το 1.994 μ.Χ. εγγύηση ασφάλειας από Ρώσους, Βρετανούς και Αμερικάνους.

Ο Όθωνας ήταν αρχικά να γίνει επίσκοπος, όπως και ο Ευγένιος της Σαβοΐας και ο Δον Χουάν ιερείς.

Η Αμαλία παρέμεινε παρθένα (σαν την Ελισάβετ την Α’) και δεν γέννησε ποτέ λόγω ενός προβλήματος στο αναπαραγωγικό της σύστημα που την έκανε στείρα, όπως και τον σύζυγο της τον Όθωνα.

Ο Τζον Ουίνθρεπ έλεγε ότι οι ΗΠΑ είναι σαν μία ψηλή, όμορφη και υπερήφανη πόλη πάνω σε λόφο και με τον τρόπο αυτό έχουν την εικόνα της και οι σύγχρονοι Αμερικανοί.

Οι Έλληνες σοφοί ήταν κατά της ψευδούς θρησκείας του δωδεκάθεου και εξεγέρθηκαν ενάντια σε αυτό, αλλά όχι άθεοι, όπως και οι αιρετικοί προτεστάντες ήταν κατά του αιρετικού παπισμού και εξεγέρθηκαν ενάντια σε αυτόν, αλλά όχι άθεοι.

Η αποχώρηση των Βρετανών από την Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θύμιζε την αποχώρηση τους από την Δουνδέρκη.

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 έστειλε στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας drone MQ-9 Reaper των ΗΠΑ και οι Ρώσοι το συνέλεξαν για να μελετήσουν την τεχνογνωσία του για να μπορούν να το αντιμετωπίσουν και να την οικειοποιηθούν (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ektakto-rosiko-maxitiko-aeroskafos-katerripse-drone-nq-9-reaper-ton-ipa-sti-mayri-thalassa/, http://oimos-athina.blogspot.com/2023/03/blog-post_75.html), όπως έγινε και το 1.999 μ.Χ. με το αεροσκάφος Στελθ που έριξαν οι Σέρβοι στο Κόσοβο και το πήραν οι Ρώσοι και το μελέτησαν (https://www.tovima.gr/2008/11/24/politics/ti-ekane-ston-polemo-to-nato/).

Λίγο πριν πέσουμε και χάσουμε την Πατρίδα μας το 1.453  μ.Χ., στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν θέατρα με ζωντανό πορνό και αυτό το αναφέρω για να καταλάβουμε όλοι το γιατί πέσαμε και γιατί το επέτρεψε ο Ουράνιος Πατέρας, σαν τις ταινίες πορνό σήμερα.

«Ζώνη εγκατάστασης» υπήρχε για τους Εβραίους στην Ουκρανία και Γκέτο στην Πολωνία και την Βενετιά.

Πρώην σοσιαλιστές και μετέπειτα εθνικιστές ήταν ο Μπενίτο Μουσολίνι και ο Σιμών Πελτιούρα.

Οι Αρμένικης καταγωγής δολοφόνοι του Ταλαάτ και Τζεμάλ Πασά στο εξωτερικό αθωώθηκαν λόγω της Αρμένικης γενοκτονίας που αυτοί είχαν διαπράξει, όπως και ο Εβραϊκής καταγωγής δολοφόνος (Σάμιουελ Σβάτσμπαρντ) του Ουκρανού Σιμών Πελτιούρα λόγω των αντιεβραικών πογκρόμ που αυτός είχε διαπράξει στην Ουκρανία.

Οι Ρωσικές και Πρωσικές ελίτ επί Μεγάλης Αικατερίνης και Μεγάλου Φρειδερίκου μίλαγαν γαλλικά.

Στα ουκρανικά Ορθόδοξα εδάφη που κατέλαβαν οι Πολωνοί πολλοί αριστοκράτες έγιναν καθολικοί και καταπίεζαν τους ομοεθνείς τους για να κρατήσουν τον πλούτο τους, όπως ακριβώς έκαναν και οι Τσάμηδες, οι οποίοι ήταν αριστοκράτες που προδώσαν τους Ορθόδοξους Έλληνες αδερφούς τους και έγιναν μουσουλμάνοι για να κρατήσουν τον πλούτο τους και καταπίεζαν τους ομοεθνείς τους.

Οι Έλληνες επαναστάτησαν κατά των Τούρκων που τους καταπίεζαν πολιτικά και οικονομικά και πολλές φορές τους δίωξαν και προσπάθησαν να τους επιβάλουν με την βία και καταναγκαστικά το ισλάμ ως θρησκεία με τους Κλέφτες, όπως έκαναν και οι  Ορθόδοξοι του μέρους της Ουκρανίας που κατείχαν οι Πολωνοί όταν αυτοί τους δίωξαν και προσπάθησαν να τους επιβάλουν με την βία και καταναγκαστικά τον αιρετικό παπισμό και την ουνία ως «θρησκεία» με τους Οπρίνσκι, τους Χαινταμάκους και τους Κοζάκους.

Οι καθολικοί απαγορεύαν στους Ορθοδόξους να κατέχουν πολιτικά αξιώματα στα εδάφη τους, όπως έκανε και ο Ιουλιανός ο Παραβάτης με τους Χριστιανούς.

 Οι Αυτοκράτορες της Ρωμανίας έδιναν εδάφη προς ιδιοκτησία τους και έκταση στους Ακρίτες και οι Ρώσοι Αυτοκράτορες Σιτς στους Κοζάκους για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Οι Ρως έφτασαν με τις εκστρατείες τους ως την Πόλη, όπως και οι Κοζάκοι, χωρίς όμως να την καταλάβουν.

Πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (επί διάδοχου Φραγκίσκου-Φερδινάνδου), αλλά και μετά οι Αυστριακοί δίωξαν άγρια τους Ορθόδοξους των εδαφών τους ως δήθεν «πράκτορες των εχθρών τους», όπως ακριβώς έκαναν και οι Νεότουρκοι με τους Χριστιανούς και τις μη τουρκικές εθνότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Οι Κοζάκοι δίωκαν τους Εβραίους και ήταν αντισημίτες γιατί οι πλούσιοι αριστοκράτες νοίκιαζαν τα κτήματα τους σε Εβραϊκής καταγωγής εισπρακτέες των φορών που αρπάζαν άδικα περισσότερα από όσα τους αναλογούσαν σαν τους τελώνες, ενώ λόγω της έντονης υποστήριξης των κατακτητών και τοκογλυφίας πολλοί δίωξαν Εβραίους σε Ισπανια, Γαλλία και Γερμανία.

Με την χρήση της στρατηγικής και των τακτικών του Αννίβα κατάφερε να τον νικήσει ο Σκιπίωνας ο Αφρικανός στην τελική μάχη της Ζάμα, όπως και με την χρήση της στρατηγικής και των τακτικών των Γερμανών κατάφεραν να τους νικήσουν οι Σύμμαχοι (Ρώσοι, Αμερικανοί και Βρετανοί) στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλοί Κοζάκοι που αποστάτησαν από τους Ρώσους πήγαν με τους Τούρκους και πολέμησαν τους Ρώσους σε μάχες, όπως και τους Έλληνες στην επανάσταση του 1.821 μ.Χ., αλλά και το 1.853 μ.Χ., ενώ σχημάτισαν την «Σλαβική Λεγεώνα», όπως στον Κριμαϊκό Πόλεμο οι Έλληνες την «Ελληνική Λεγεώνα»  και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Εβραίοι την «Εβραϊκή Λεγεώνα».

Οι Αυστριακοί δημιουργήσαν την «Λεγεώνα των Ουκρανών» και η Αντάντ την «Λεγεώνα των Αρμένιων».

Πέντε εκατομμύρια Σλάβοι σκλάβοι πέρασαν από τα σκλαβοπάζαρα της Πόλης και της Αλεξάνδρειας επί Οθωμανών από Κριμαία και Νοβορώσια, όπως και εβδομήντα εκατομμύρια μαύροι σκλάβοι στάλθηκαν στην Αμερική από την Αφρική.

Την απελευθέρωση της Ισπανίας από τους Άραβες οι Ισπανοί την ονόμασαν Ανάκτηση, όπως και οι Ρώσοι την απελευθέρωση της Νοβορώσιας και της Κριμαίας.

Για το Ρωσικό κράτος η Σλομποζανζίνα και η γραμμή Zasechnaya αποτελούσε το αντίστοιχο του Σινικού Τείχους για την Κίνα.

Πατριάρχες των Σλαβόφιλων στην Ρωσική λογοτεχνία ήταν ο Γκογκόλ και ο Ντοστογιέφσκι.

Ο Γκίντερ Άλντενμπουργκ ήταν βοηθός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ανθέλληνας, όπως και ο συνονόματος πάππους του που είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός Γκαίρινγκ έλεγε «Δεν δίνω δεκάρα πόσοι πεθαίνουν από την πείνα στις χώρες που έχουμε κατακτήσει», όπως και ο ανθέλληνας Μέτερνιχ έλεγε: «Αν πέρα από τα σύνορα μας, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες παλουκωμένοι, κρεμασμένοι και νεκροί, αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία».

Πολλές Τουρκάλες που ήταν στο χαρέμι του Σουλτάνου όταν μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκαν υπό την φύλαξη τμήματος Ευζώνων λέγεται ότι έμειναν έγκυες αφού συσχετίστηκαν με την θέληση τους με αυτούς, όπως ακριβώς έγινε και με το χαρέμι του Χουρσίτ στην Τριπολιτσά όταν αυτό αιχμαλωτίστηκε από Έλληνες με την πτώση της πόλης αυτής (https://slpress.gr/idees/to-gkastromeno-charemi-toy-choyrsit/).

Έμειναν πίστες στους συζυγούς τους και όχι στους πατέρες τους που ήθελαν να εξοντώσουν τους γαμπρούς τους, η Μιχάλ, η κορη του Σαούλ και σύζυγος του ενδόξου βασιλιά Δαβίδ, η Φαύστα, η δεύτερη σύζυγος του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κορη του Μαξιμιανού, η Κλεοπάτρα η Α’, η κορη του Αντίοχου του Γ’ και σύζυγος του Πτολεμαίου του Ε’, η Βερνίκι η Δ’, κορη του Πτολεμαίου του Αυλητή και σύζυγος του Αρχέλαου, όπως και η σύζυγος του Γουλιέλμου του Γ΄ Μαρία η Β’ και κορη του Ιάκωβου του Α’. 

Βωμολόχοι ήταν ο Αριστοφάνης και ο Καραϊσκάκης.

Τόσο ο Θουκυδίδης, όσο και ο Τσόρτσιλ και οι δύο πρώην στρατιωτικο είπαν ότι έγραψαν τα ιστορικά τους έργα για να μείνουν αυτά ως ιστορικό κτήμα στις επόμενες γενιές και να αποφύγουν αυτές τα ίδια λάθη.

Τόσο  ο Φρειδερίκος ο Β΄, όσο και ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’ των Χοεντσόλερν επιτέθηκαν πρώτοι στους εχθρούς τους πριν τους επιτεθούν αυτοί όπως οι ίδιοι υποστήριζαν ,ενώ το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Χίτλερ.

Τα αποτελέσματα της χρήσης ΑΠ εμπλουτισμένου ουρανίου φάνηκαν στον Πόλεμο του Κόλπου, όπως και στον πόλεμο κατά της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1.999 μ.Χ.

Ο Κέβιν Ραντ λέει ότι στις μέρες μας στην Κίνα υπάρχει ταυτόχρονα μία έκρηξη μίας βιομηχανικής και τεχνολογικής και πληροφοριακής επανάστασης,

Τόσο η Κίνα στις μέρες μας (ιδίως μετά τον Ψυχρό Πόλεμο), όσο και η Ιαπωνία πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έστειλαν φοιτητές από τα κράτη τους σε ΗΠΑ και Δύση προκειμένου να διδαχτούν τις τεχνολογικές τους γνώσεις και όχι τα πολιτεύματα τους και να γίνουν πανίσχυρες πολιτικοστρατιωτικές και οικονομικές υπερδυνάμεις όπως και έγινε. 

Το 2013 μ.Χ. η Κίνα ίδρυσε το Asian Infrastructure Investment Bank, ως αντίπαλο οργανισμό στην παγκόσμια Τράπεζα, ενώ από το 2001 μ.Χ. είχε ιδρύσει τους BRICS.

Το δε Σχέδιο της Κίνας με την ονομασία «Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού» ή «One Belt, One Road» ισούται με σχεδόν δώδεκα οικονομικά σχέδια ανόρθωσης άλλων κρατών τύπου Μάρσαλ (4.5 δις δολάρια συνολικά) και θα ενώσει 65 κράτη (και με οπτικές ίνες και καλώδια ιντερνέτ) και θα κατασκευάσει σε αυτά αυτοκινητοδρόμους, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια, λιμάνια κ.λ.π.

Οι κομμουνιστές Κινέζοι ηγέτες Ντεν Χσιάο Πινγκ και Σι Ζι Πινγκ, αν και ήταν κομμουνιστές διωχθήκαν και οι δύο ως δήθεν «αντικαθεστωτικοί» από  τον Μάο μαζί με τις οικογένειες τους, αλλά στο τέλος και οι δύο έγιναν ηγέτες της Κίνας και εφάρμοσαν σε αυτή το πρόγραμμα τους.

Η διαίρεση των Ελλήνων και οι εμφύλιοι οδήγησαν στην κατάκτηση τους από την Ρώμη, όπως έγινε και με τους Σλάβους όταν αυτοί διαιρέθηκαν (κυρίως οι Ρώσοι) και κατακτήθηκαν από τους Μογγόλους, ενώ το ίδιο έγινε και στον 20ο Αιώνα με την διαίρεση των Φράγκων και αυτοί να κατακτήθηκαν από τους Αμερικάνους με τους εμφυλίους πολέμους τους (δηλαδή τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους).

Είχαν σκέψεις να χτυπήσουν το πυρηνικό πόλεμο των εχθρών τους αλλά δεν το έκαναν η Ινδία (για το Πακιστάν), οι ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα και η ΕΣΣΔ για την Κίνα.

Υπήρχαν φόβοι από την Γερμανία λίγο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ότι η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ρωσίας θα ήταν απειλή για την ίδια, όπως ακριβώς γίνεται στις μέρες μας με την ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Κίνας από τις ΗΠΑ.

Σε ένα τραίνο στις Βερσαλλίες υπογράφηκε η παράδοση της Γαλλίας στην Πρωσία και στο ίδιο τρένο υπογράφτηκε και η παράδοση των Γερμανών στην Αντάντ και την Γαλλία στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και της Γαλλίας στην Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κένεντι μιλούσε για «την ασφάλεια στην ποικιλομορφία» στον ανταγωνισμό με την ΕΣΣΔ, όπως και ο Σι Ζι Πινγκ στις μέρες μας μιλάει για «ανταγωνιστικές συνεργασίες».

Η πρώτη οικονομική επανάσταση στην Κίνα έγινε επί Ντεν Χσιάο Πινγκ, η δεύτερη επί Ζιανγκ Ζεμίν και η τρίτη επί Σι Ζι Πινγκ.

Ο Κλίντον έλεγε: «Είναι η οικονομία ανόητε» και ο Σι Ζι Πινγκ: «Είναι το κόμμα ανόητε».

Το μεγαλείο της Ρώμης ενέπνευσε την Ιταλική Αναγέννηση και η «Χρύση Εποχή της Κίνας» εμπνέει την Κίνα του Σι Ζι Πινγκ στις μέρες μας.

Την δεκαετία του 1.980 μ.Χ. οι κατά πλειοψηφία φτωχοί αγρότες της Κίνας πήγαν σε βρώμικες πόλεις της Κίνας, με ελάχιστο εισόδημα και άθλιες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια και λίγες δεκαετίες αργότερα τις μεταμόρφωσαν σε Μεγαλουπόλεις και αυξήσαν το εισόδημα τους, όπως έγινε με τους Βρετανούς αγρότες που έγιναν εργάτες σε πόλεις με την Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο Γουίλσον και οι Νεοσυντηρητικοί στις ΗΠΑ μιλούσαν για μία μεγάλη «επανάσταση της δημοκρατίας» στον κόσμο και του Αμερικανικού πολιτισμού και πολιτεύματος και την πτώση όλων των αυταρχικών καθεστώτων.

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1.967 μ.Χ. (στο USS Liber), όπως και από την Ιαπωνία στο Νανκίνγκ το 1.937 μ.Χ. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις δεν τιμωρήθηκαν οι επιτιθέμενοι από τις ΗΠΑ και αυτές το μόνο που έκαναν ήταν απλές διαμαρτυρίες.

Κατευνασμός υπήρχε από την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετάνια στην Γερμανία στον Μεσοπόλεμο, όπως και μετά το 1.989 μ.Χ. από τις ιδίες δυνάμεις στην Γερμανία με την ενοποιηση τους.

Η τριπλή επέμβαση των Γάλλων, Βρετανών και Ρώσων έκανε τους Τούρκους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, όπως και η επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά και στο Τέξας έκανε τους Κολομβιανούς και τους Μεξικάνους να αποχωρήσουν από τα μέρη αυτά.

Οι Ιάπωνες αποχωρήσαν από την Μαντζουρία όταν επενέβησαν έναντι αυτών οι Ρώσοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί  το 1.906 μ.Χ., όπως έγινε και όταν οι Αμερικανοί επενέβησαν υπέρ της Ταιβάν όταν αυτή αποκλείστηκε με ναυτικό αποκλεισμό από την Κίνα και αυτή τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει (όπως έγινε και με το Βερολίνο όταν επενέβησαν οι Αμερικανοί με τον αποκλεισμό του από την ΕΣΣΔ τα έτη 1.948 μ.Χ.-1.949 μ.Χ.).

Επίσης, ναυτικό αποκλεισμό επέβαλε η Γερμάνια στην Βενεζουέλα για χρέη και η επέμβαση των ΗΠΑ ανάγκασε τους Γερμανούς να υποχωρήσουν και να δεχτούν διεθνή διαιτησία για το θέμα αυτό, όπως ακριβώς έκαναν και στους Αγγλογάλλους όταν αυτοί εισέβαλαν στο Μεξικό για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Τόσο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με Υπουργό Οικονομικών τον Γιάλμαρ Σαχτ οι Γερμανοί οργάνωσαν την λεηλασία του πλούτου των Ευρωπαϊκών λαών, όπως ακριβώς έκαναν στις μέρες μας οι Γερμανοί με τα μνημόνια με Υπουργό Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Πρωσία του Μπίσμαρκ είχε ένα εκατομμύριο στρατό όπως και η Περσία επί του Ξέρξη.

Μετά το Βατερλό και την ίδρυση της Ιεράς Συμμαχίας υπήρξε στην Ευρώπη για πολλές δεκαετίες «ειρήνη», όπως και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επί Ψυχρού Πολέμου με την ίδρυση της ΕΟΚ και του ΟΗΕ.

Έκαψαν το παλάτι του Αυτοκράτορα της Κίνας οι Αγγλογάλλοι στον Β΄ Πόλεμο του Οπίου, όπως και στην επανάσταση των Μπόξερς.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη είναι να προετοιμάζεται κάνεις για πόλεμο» έλεγαν ο Καίσαρας και ο Θεόδωρος Ρούζβελτ.

Ο Φίσερ έλεγε το 1.905 μ.Χ. ότι τρομοκρατίας τον εχθρό και βασανίζοντας αυτόν και συλλαμβάνοντας και τυραννώντας τα γυναικόπαιδα του μπορει να τον νικήσει και μόνο με ψυχολογικό πόλεμο με την φήμη του, όπως ακριβώς έκαναν και ο Τζένκινς Χαν, ο Αττίλας και ο Μπιζό.

Τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Σι Ζι Πινγκ, είναι και οι δύο φιλόδοξοι εθνικιστές, θέλουν να κάνουν μεγάλα τα κράτη τους, είναι λαϊκιστές, θεωρούν τα κράτη τους «θυματομοιοημένα» από τους εχθρούς τους (όπως και οι Ιάπωνες και οι Γερμανοί στον Μεσοπόλεμο και στον Ψυχρό Πόλεμο αλλά και στις μέρες μας), πιστεύουν ότι το έθνος του ενός είναι εμπόδιο για του αλλού, είναι εναντίον της διαφθοράς, υπέρ του λαού, ενώ θέλουν και οι δύο να αυξήσουν την πολεμική ικανότητα των εθνών τους.

Ο Κολόμβος και η Ισαβέλλα ζήτησαν από τον Κολόμβο για την χρηματοδότηση του ταξιδιού του να τους δώσει τα 9/10 όσων θα ανακάλυπτε και των λάφυρων, όπως και η Ελισάβετ η Α’ από τους Άγγλους κουρσάρους (π.χ. τον Φράνσις Ντρέηκ).

Στα ναυτικά επεισόδια που έκανε η Κίνα αναρτώντας σημαίες της σε νησιά στην Νοτιά Σινική Θάλασσά τα μαγνητοσκοπούσε στην τηλεόραση, όπως ακριβώς έκανε και η Τουρκία το 1.996 μ.Χ. με τις απόλυτα παράνομε πράξεις στα Ίμια.

Το 1.973 μ.Χ. ο Βρετανός πρέσβης Λόρδος George McCartney προκειμένου να καταφέρει (ανεπιτυχώς τελικά) να ανοίξει πρεσβεία στην Κίνα περίμενε έξι μέρες για μίλα ακρόαση με τον Αυτοκράτορα στο Πεκίνο και την μέρα της συνάντησης καθυστέρησε αυτός άλλες τέσσερις ώρες, ενώ τα ίδια έκανε και ο Μάο με τον Κίσινγκερ το 1.973 μ.Χ. για το άνοιγμα πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κίνα (επιτυχώς αυτή την φορά) και για μια ακρόαση με τον Μάο.

Αυτό που οι Ρώσοι λένε «Υβριδικό πόλεμο» οι Αμερικανοί το λένε «Γκρίζα Ζώνη».

Η Κίνα αν και τότε δεν είχε πυρηνικά δεν δίστασε να επιτεθεί και να νικήσει αρκετές φορές πυρηνικές υπερδυνάμεις στον Ψυχρό Πόλεμο, τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας το 1.950 μ.Χ. και την ΕΣΣΔ με τις Ρωσοκινεζικές συγκρούσεις στα σύνορα με την Μαντζουρία το 1.960 μ.Χ. 

Οι Αμερικανοί έριξαν ένα Κινεζικό τζετ το 2001 μ.Χ. και το πλήρωμα του αιχμαλωτίστηκε από τους Κινέζους και απελευθερώθηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όπως έγινε με Αμερικάνους πιλότους στο Ιράκ το 2003 μ.Χ. και στην Σερβία το 1.999 μ.Χ.

Αλλά και στην ΕΣΣΔ  το 1.960 μ.Χ. με την Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς στα Ουράλια και την αιχμαλωσία από τους ίδιους του Αμερικανού πιλότου Φράνσις Γκάρι Πάουερς, ενώ στην κρίση των πυραύλων της Κουβάς το 1.962 μ.Χ. οι Αμερικανοί κατέρριψαν Σοβιετικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος, ενώ το 2023 μ.Χ. οι Ρώσοι κατέρριψαν  με ένα Su-27 ένα Αμερικανικό κατασκοπευτικό Drone MQ-9 Reiner στην Μαύρη Θάλασσα κοντά στην Κριμαία.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικό εμπάργκο και πετρελαίου στην Ιαπωνία λίγο πριν την εισβολή αυτής της χωράς στο Περλ Χάρμπορ, στο Ιράκ κατά αλλά και μετά τον Α΄ Πόλεμο του Κόλπου, αλλά και στην Ρωσία από το 2022 μ.Χ.

Κάθε Κινέζος ηγέτης από τον Ντεν Χσιάο Πινγκ ως τον Σι Ζι Πινγκ συμβουλεύονταν τον Λιν Κουάν Γιου, τον Κυβερνήτη της Σιγκαπούρης.

Οι Αμερικανοί είχαν το σύνθημα με το δόγμα Μονρόε «Η Αμερική στους Αμερικάνους» και οι Ιάπωνες έλεγαν «Η Ασία στους Ασιάτες» το 1.933 μ.Χ.

Σε μικρό χρονικό διάστημα η Γερμανία του Μπίσμαρκ ξεπέρασε την Μεγάλη Βρετανία σε τεχνολογία, επιστήμη και ιατρική, όπως είχε κάνει παλαιοτέρα η Μεγάλη Βρετανία με την Γαλλία και τους Αψβούργους.

Μία Παγκόσμια Πολιτική σχεδίαση η Γερμανία με τον Κάιζερ Γουλιέλμο τον Β΄ των Χοεντσόλερν, όπως και επί Χίτλερ.

Ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β΄ των Χοεντσόλερν έλεγε τον καγκελάριο του Φον Μπυλόβ «Ο δικός μου Μπίσμαρκ», όπως και ο Στάλιν για τον Μπέρια «Ο δικός μου Χίμλερ».

Λέσχη ιστιοπλοΐας είχαν οι Βρετανοί στο Γουέιτ και μία ανταγωνιστική σε αυτούς οι Γερμανοί στο Κίελο που ίδρυσε ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β΄ των Χοεντσόλερν.

Η ναυτική ισχύς είναι που κάνει ένα κράτος πανίσχυρο έλεγε ο γεωπολιτικός Mahan, όπως και ο Θουκυδίδης έλεγε: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».

Στην Αμερικανική Επανάσταση (1775-81) καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Γαλλικού Ναυτικού (αλλά και του Ισπανικού ναυτικού) και του ίδιου του Γάλλου ευγενούς Λαφαγιέτ, ο οποίος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο πολεμούσαν ως τότε οι «Πατριώτες» του Τζόρτζ Ουάσιγκτον. Στην Ελλάδα με την ναυμαχία στο Ναβαρίνο το 1.827 μ.Χ.

Οι Αμερικανοί έχασαν στον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους τις περισσότερες μάχες με τους Βρετανούς αλλά κέρδισαν τον πόλεμο, όπως έκαναν και οι Βιετναμέζοι με τους Αμερικάνους στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Η Αίγυπτος εισέβαλε 2 φορές στην Τουρκία (1.832 μ.Χ. και 1.839 μ.Χ.) νίκησε και τις δύο φορές τους Τούρκους, οι οποίοι σώθηκαν μετά από άμεση παρέμβαση – τι σύμπτωση; – και των Ρώσων και των Βρετανών και των Γάλλων, όπως και στην Ελληνική Επανάσταση.

Υπήρχαν μεγάλες ομοιότητες μεταξύ των δύο μεγάλων αντίπαλων και στρατηγών Σκιπίωνα του Αφρικανού και Αννίβα, αφού και οι δύο έχασαν σε πολέμους τους πατεράδες τους και συγγενείς τους, η πόλη του ενός είχε ταπεινώσει την άλλη εν μέσω πολέμων, ήθελαν και οι δύο να νικήσουν τον εχθρό τους και το κατάφεραν, ενώ και στους δύο το κράτος τους αντί να τους ευχαριστήσει τους δίωξε άδικα και τους εξόρισε (όπως έκανε και το Ελληνικό κράτος με τους ηρωικούς αγωνιστές του 1.821 μ.Χ.).

Έκανε επίδειξη της ισχύς και του οπλισμού του στρατού του ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β΄ των Χοεντσόλερν στον Εδουάρδο τον Ζ’ και ο Σκιπίων ο Αφρικανός στους κατασκοπους του Αννίβα λίγο πριν την μάχη της Ζάμας.

Ως το 1.902 μ.Χ. η Μεγάλη Βρετανία ζούσε στην λαμπρή απομόνωση της και η Κίνα και η Ιαπωνία ως τα έτη 1.853 μ.Χ.-1.855 μ.Χ.

Οι Ιάπωνες έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση και διέλυσαν τον Ρωσικό στόλο στο Πορτ Άρθουρ και τον Αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ, όπως και οι Βρετανοί στον Δανικό στόλο στην Κοπεγχάγη επί Ναπολεόντειων Πολέμων, αλλά και τον Γαλλικό στο Μερς ελ Κεμπίρ της Αλγερίας το 1.942 μ.Χ. και τον Ιταλικό στον Τάραντα το 1.943 μ.Χ.

Λέγεται ότι η μεγαλύτερες κούρσες πολεμικών εξοπλισμών παγκόσμια έγιναν μεταξύ Βρετανών και Γάλλων στους Ναπολεόντειους Πολέμους, μεταξύ της Αντάντ και της Τριπλής Συμμαχίας πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Περικλής όπως και ο Κάιζερ Γουλιέλμε ο Β’ των Χοεντσόλερν έλεγαν ότι δεν ήθελαν πόλεμο με την Σπαρτή και την Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα, όμως με τις πράξεις τους έκαναν τα πάντα για να τον ξεκινήσουν όπως και έγινε τελικά.

Ο Περικλής και ο Αρχίδαμος εκτός από την προσωπική τους πολιτική παρασυρθήκαν και από τους συμμάχους τους και τα «γεράκια» εντός τους (π.χ. Σθενελαίδα, Κλέωνα) για να ξεκινήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. 

Ο Χάρολντ ΜακΜίλαν έλεγε ότι οι ΗΠΑ είναι η «Νέα Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» και οι Βρετανοί οι «Έλληνες των Αμερικάνων» που τους δίδαξαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν αυτοί να διοικήσουν την Αυτοκρατορία τους.

Τόσο ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, όσο και ο Τσόρτσιλ, κατάγονταν από πλούσιες, διάσημες και ισχυρές οικογένειες, τους άρεσε ο περιπετειώδης τρόπος δράσης και ήταν για ένα διάστημα δημοσιογράφοι, ήταν υπερήφανοι για τα κράτη τους και ήθελαν να τα κάνουν μεγάλα (όπως και ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’ των Χοεντσόλερν την Γερμανία), ενώ στο τέλος έγιναν και οι δύο ηγέτες των κρατών τους.

Παραιτήθηκε από την κυβερνητική του θέση για να πολεμήσει στον πόλεμο με την Ισπανία στην Κούβα ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Τσόρτσιλ για να πολεμήσει στην Ινδία, με τους Μπόερς, αλλά και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Τσόρτσιλ ήταν Αμερικάνος από την μητέρα του και ο Μιθριδάτης ο ΣΤ΄ ο Ευπάτωρ ο Μέγας από την μητέρα του ήταν Έλληνας.

Έγινε ειρηνική μοιρασιά των ζωνών επιρροής της Ισπανίας με την Πορτογαλία με την Συνθήκη της Τορτεσίγιας, όπως και με την Μογγολική δυναστεία των Λιάο και των Σονγκ με την Συνθήκη του Τσανγιουάν, ενώ οι Μογγόλοι τον φόρο υποτελείας που έπαιρναν τον έκαναν επενδύσεις στην Κίνα, όπως και στις μέρες μας το Ιράν το δάνειο 400 δις που πηρέ από την Κίνα το επενδύει στις ενεργειακές και οικονομικές επιρροές που αγόρασε η Κίνα από το κράτος αυτό. Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι Γερμανοί με τα δάνεια που τους έδιναν οι ΗΠΑ στον Μεσοπόλεμο.

Πως η Αιθιοπία, που βρίσκεται "μια ανάσα" από την Μέκκα, δεν κατακτήθηκε ποτέ;

Ως γνωστόν, τον 7ο Αιώνα μ.Χ. η Χριστιανική Αιθιοπία(Βασίλειο του Αξούμ) αποκόπηκε από τον Βυζαντινό/Ρωμαϊκό κόσμο ύστερα από την αστραπιαία Αραβική κατάκτηση της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής και την εξάπλωση του Ισλάμ από το Μαρόκο εως την Ινδία.

Τους προηγούμενους αιώνες, οι Αιθίοπες έπαιζαν σημαντικό ρόλο στο Βυζαντινό εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Αιγύπτου. Είχαν μάλιστα και ένα διάσημο εμπορικό λιμάνι, την Άδουλη (στη σημερινή Ερυθραία). Σε αυτό το εμπορικό λιμάνι ο Βυζαντινός εξερευνητής και έμπορος Κοσμάς ο Ινδικοπλεύστης ανακάλυψε μάλιστα μια επιγραφή στα Ελληνικά από τα χρόνια των Πτολεμαίων.

Η Αιθιοπία έμεινε περικυκλωμένη, για αιώνες, από Ισλαμικά κράτη έχονταν μερικές μόνο σποραδικές επαφές με την Χριστιανική Ευρώπη.  Η Εκκλησία της Αιθιοπίας βρισκόταν, σε ένα βαθμό, υπό την εξουσία των πατριαρχών της Αλεξάνδρειας και οι Αιθίοπες εξακολουθούσαν να ταξιδεύουν ως προσκυνητές στην Ιερουσαλήμ. (Παραδόξως, οι Αιθίοπες μοναχοί που ζούσαν στην Ιερουσαλήμ εκδιώχθηκαν από τους Σταυροφόρους και τους επανέφερε πίσω ο Σαλαντίν όταν οι Μουσουλμάνοι ανακατέλαβαν την πόλη.)

Πως κατάφερε η Αιθιοπία όντας τόσο κοντά στην Αραβική χερσόνησο να αντισταθεί στο Ισλάμ; Οι Αιθίοπες ήταν από τα αρχαία χρόνια γνωστοί για τις πολεμικές τους δεξιότητες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη γεωμορφολογία της που είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινή και δυσπρόσιτη, οδήγησε τις απόπειρες πολλών μουσουλμανικών βασιλείων σε αποτυχία.

fun fact: Ακόμα και σήμερα οι Αιθίοπες έχουν ένα υπερεθνικό όνομα με το οποίο ταυτίζονται με το μεσαιωνικό βασίλειο τους. Χαμπέσα λέγονταν οι κάτοικοι του Βασίλειου του Αξούμ και σήμερα ο όρος είναι πανεθνικός και χρησιμοποιείται από κάποιους ως κοινή ταυτότητα για τους Αιθίοπες και τους κατοίκους της Ερυθραίας οι οποίοι κάποτε ήταν πολίτες του ίδιου κράτους. Ο όρος μπορεί να σχετίζεται με την ονομασία Αβασηγοί που χρησιμοποιεί ο Στέφανος ο Βυζάντιος τον 6ο Αιώνα (http://apantaortodoxias.blogspot.com/2023/03/blog-post_434.html).

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και οι Ελβετοί, οι Βιετναμέζοι και οι Αφγανοί αντιστάθηκαν σε πολλούς εισβολείς και τους έδιωξαν από τις χώρες τους, λόγω και της ορεινής σε πολλά σημεία γεωμορφολογικής μορφής των χωρών τους και χάρις στον επιτυχημένο από μέρους τους ανταρτοπόλεμο έναντι των εχθρών τους. 

Η απάντηση του Κολοκοτρώνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Λεωνίδα. Η απάντηση του Κολοκοτρώνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Λεωνίδα  Η επιστολή του Ιμπραήμ προς τον Κολοκοτρώνη

Να έλθετε να με προσκυνήσετε, Να παραιτηθείτε από τα της αποστασίας φερσίματα. Ήλθα εδώ για να κατακόψω, κατακαύσω και σχεδόν να αφανίσω όλα τα δένδρα σας, όσα είναι χρήσιμα και αναγκαία, προς τροφήν σας.

Διαβάστε, Ανθέλληνες, Μισέλληνες και ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ, την απάντηση που έδωσε, ο Γέρος του Μωριά, ο Θεόδωρος ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ: ''Αυτό όπου μας φοβερίζεις, να μας κόψεις και κάψεις τα καρποφόρα δένδρα μας, όχι τα κλαριά να μας κόψεις, όχι τα δένδρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, ημείς δεν προσκυνούμε.

Τι τα δένδρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις την γην δεν θέλει την σηκώσεις και η ίδια η γης που τα έθρεψε, αυτή η ίδια γη μένει δική μας και θα τα μετακάνει. Μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμούμε και μην ελπίζεις πως την γην μας θα την κάνεις δική σου, βγάλ' ντο από τον νου σου.'' (ΑΠΑΝΤΑ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Μέρμηγκας, Τόμ. 2 σελ. 50-51, 1971.)-(https://proskynitis.blogspot.com/2023/03/blog-post_556.html)

Η απάντηση του Κολοκοτρώνη μπορεί να συγκριθεί μόνο με το ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ (έλα να τα πάρεις) του Λεωνίδα, στις Θερμοπύλες, προς τον Ξέρξη, το 480 π.Χ.

Όλοι γνωρίζουμε το Άγαλμα της Ελευθερίας. Αλλά ίσως δεν γνωρίζετε ότι στο στέμμα του αγάλματος υπάρχουν ακριβώς 7 αγκάθια που συμβολίζουν τις 7 ηπείρους και τις θάλασσες, από τις οποίες πρέπει να περάσει η ελευθερία. Κάθε ένα τέτοιο αγκάθι ζυγίζει ακριβώς 100 κιλά. (https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/7-mystika-pou-kryvontai-piso-apo-gnosta-pragmata-foto/).

Πρωτοφανές κινεζικό γενετικό πείραμα με γονίδιο... αρκούδας, δημιουργεί σούπερ στρατιώτες ανθεκτικούς στα πυρηνικά όπλα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/671976/protofanes-kineziko-genetiko-peirama-me-gonidio-arkoydas-stoxeyei-sti-dimiourgia-anthektikon-se-pyriniko-olokaytoma-soyper-stratioton). Οι Σοβιετικοί έβαζαν μέσα σε ανθρώπους γονίδια πιθήκων και σε γυναίκες σπέρματα τους για να δημιουργήσουν «υπερστρατιώτες» με τον Δρ. Ιλία Ιβάνοφ (https://www.capital.gr/story/1345672/ta-peiramata-tou-doktoros-ibanof). 

Ποια άλλη χώρα έχει σαν εθνικό σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος»; Με την φράση αυτή οι Έλληνες ορκίζονταν την πίστη τους στον αγώνα μέχρι την ελευθερία ή το θάνατο. Η φράση «ελευθερία ή θάνατος» είναι εθνικό σύνθημα της Ελλάδας που διαδόθηκε ευρύτερα στον ελλαδικό χώρο κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1.821 μ.Χ., οπότε χρησιμοποιήθηκε ως πολεμική ιαχή και αναγραφόταν σε πολεμικές σημαίες του απελευθερωτικού αγώνα.

Με τη φράση αυτή οι Έλληνες ορκίζονταν την πίστη τους στον αγώνα μέχρι την ελευθερία ή το θάνατο. Το σύνθημα συμβολίζει, την αποφασιστικότητα των Ελλήνων για τον συνεχή αγώνα ενάντια στη τυραννία και στη καταπίεση.

Perierga.gr - Ποια άλλη χώρα έχει σαν εθνικό σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος». Δεν είναι όμως μόνο η χώρα μας που έχει υιοθετήσει το σύνθημα αυτό. Μια χώρα μακρινή, στην άλλη πλευρά της υδρογείου έχει ακριβώς το ίδιο εθνικό σύνθημα. Εθνικό μότο της Ουρουγουάης είναι το «Libertad o Muerte» δηλαδή «ελευθερία ή θάνατος» και μάλιστα προέκυψε την ίδια χρονική περίοδο.

Libertad o Muerte ήταν του επαναστατικού κινήματος Treinta y Tres Orientales (οι τριάντα τρεις ανατολικοί) που ξεκίνησε το 1.825 μ.Χ. και οδήγησε στην απελευθέρωση της Ουρουγουάης από την Αυτοκρατορία της Βραζιλίας στις 28 Αυγούστου 1.828 μ.Χ. Το σύνθημα γραφόταν στην σημαία του κινήματος η οποία αποτελεί ακόμη και σήμερα μια από τις επίσημες σημαίες της Ουρουγουάης.

Perierga.gr - Ποια άλλη χώρα έχει σαν εθνικό σύνθημα το «ελευθερία ή θάνατος». Βίοι παράλληλοι λοιπόν για την Ελλάδα και την Ουρουγουάη, καθώς επαναστάτησαν για ελευθερία την ίδια χρονική περίοδο, με το ίδιο σύνθημα και την κέρδισαν την ίδια περίοδο επίσης. Μια ακόμη ομοιότητα, είναι στις σημαίες των δύο χωρών (οι ιστορικές αναφορές διαφέρουν σχετικά με τον τρόπο υιοθέτησης της κάθε σημαίας)-(https://www.pronews.gr/istoria/poia-alli-xora-exei-san-ethniko-synthima-to-eleytheria-i-thanatos-2/).

Η Παναγιά της Λούρδης είναι για τους καθολικούς υποχρεωτικό προσκύνημα, όπως και για τους μουσουλμάνους η Μέκκα.

Πριν τον θάνατο του, εξόντωσε πολεμώντας τέσσερις δολοφόνους του ο Δράκουλας και δύο ο Ρήγας Φεραίος.

Το 1.520 μ.Χ. ο Τούρκος Σουλτάνος Σελίμ ο Α΄ ο Σκληρός θέλησε να κάνει με την βία όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Αυτοκρατορίας του τζαμιά και να μεταστρέψει με την βία όλους τους Χριστιανούς σε μουσουλμάνους ή να τους σφάξει, κάτι που αποτράπηκε χάρις στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Θεόκλητου του Α΄.

Αντίστοιχα και ο γιος του Σελίμ, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, θέλησε και αυτός να κάνει με την βία όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες της Αυτοκρατορίας του τζαμιά και να μεταστρέψει με την βία όλους τους Χριστιανούς σε μουσουλμάνους ή να τους σφάξει, κάτι που αποτράπηκε χάρις στις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία.

Εκτελέστηκαν οι γιατροί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς για να μην μάθει κάνεις τον θάνατο του (όπως και οι γιατροί του Στάλιν ως συνωμότες) και ο θάνατος του έγινε αργότερα γνωστός, όταν οι ευνούχοι φρόντισαν για το ποιος θα τον διαδεχτεί, όπως έγινε και με τον θάνατο του Τσιν Χουάνγκ Τι, ενώ και οι εργάτες που κατασκεύασαν τους τάφους του Αττίλα και του Τζένκινς Χαν εκτελέστηκαν για να μην μάθει κάνεις το σημείο ταφής τους.

Κατά την διάρκεια των σφαγών των Ελλήνων στην Πόλη το 1.821 μ.Χ. από τους Τούρκους, πολλά από αυτά βρίσκονταν αποκεφαλισμένα και σε αποσύνθεση στους δρόμους, όπως έγινε και με τις σφαγές και τους εμφυλίους στην Ρώμη επί Σύλλα, Μάριου, Βιτέλιου και Τιβέριου.

Ο Εθνομάρτυρας Άγιος Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, κατάφερε να πείσει τον Σειχοισλάμη Χαλήλ να μην εκδώσει φετφά γενικής σφαγής όλων των Ελλήνων της Αυτοκρατορίας και την πράξη τους αυτή την πλήρωσαν και οι δύο με την ζωή τους από τον Σουλτάνο Μαχμούτ τον Β’, όπως και ο Μουλάς και ο Αγάς της Σμύρνης που αρνήθηκαν την απαίτηση του τουρκικού όχλου να σφάξουν τους Ελληνες της πόλης αυτής την πλήρωσαν με την ζωή τους από τον όχλο αυτό.

Πάνω σε πτώματα Ελλήνων με τα αλόγα τους περπάταγαν στην Πόλη οι Τούρκοι Σουλτάνοι Μωάμεθ ο Β’ και ο Μαχμούτ ο Β’.

Πρότυπο τους είχαν τον Μέγα Αλέξανδρο εκτός επιφανών Ρωμαίων (π.χ. Καίσαρας, Αύγουστος, Αντώνιος) και Τούρκοι Σουλτάνοι (π.χ. Μωάμεθ ο Β΄ και Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής).

Με πλαστό φιρμάνι δήθεν αμνηστίας έπεισαν οι Τούρκοι τον Αλή Πασά να παραδώσει τα Ιωάννινα πριν τον εξοντώσουν, όπως και με πλαστά έγγραφα για προδοσία επιθέσαν οι Γερμανοί τον Στάλιν να εξοντώσει τον Τουχασέφσκι και τους πιο ικανούς στρατηγούς του (αν και ο ίδιος ήθελε ούτως ή άλλως να τους εξοντώσει και θα έβρισκε απλά καμμιά άλλη αφορμή για να το πράξει).

Και οι δύο Τούρκοι Σουλτάνοι Μωάμεθ ο Β΄ και Μαχμούτ ο Β’ περπάταγαν πάνω στα άλογα τους πάνω στα πτώματα των Ελλήνων στην Πόλη που σφάχτηκαν λόγω των διαταγών τους. Πολλοί από τους Ελληνες της Πόλης κάηκαν σε καμίνους ζωντανοί (σαν αυτές των Τριών Παίδων στην Βαβυλώνα), όπως πολλοί Εβραίοι στους φούρνους του Άουσβιτς. 

Το 1.955 μ.Χ. κατά την διάρκεια των Σεπτεμβριανών, τα Σπίτα και τα καταστήματα των Ελλήνων ου καταστράφηκαν είχαν σημαδευτεί από πιο πριν, όπως έγινε και λίγο πριν την λεηλασία των τα σπιτιών και τα καταστημάτων των Εβραίων κατά την «Νύκτα των Κρυστάλλων» το 1.938 μ.Χ.

Τα Σεπτεμβριανά ήταν για πολλούς μία «Δεύτερη Άλωση» με τις σφαγές, τις καταστροφές και τις εκδιώξεις των Ελλήνων από την Πόλη (ενώ για τον Ερντογάν «Νέα Άλωση» ήταν να μετατρέψει την Αγία Σοφιά σε τζαμί σαν τον Μωάμεθ τον Β’), όπως και μία «Νέα Μικρασιατική Καταστροφή».

Στα Σεπτεμβριανά στην Πόλη ο τουρκικός όχλος έκοβε τις μύτες και τα αυτιά των Ελλήνων και έβαζαν τα κεφαλιά τους σε σακιά ως «τρόποι», όπως ακριβώς έκαναν και οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι στρατιώτες με τα οργιά των εχθρών τους στις μάχες και τις λεηλασίες πόλεων.

Στα Ψαρά αποκαλούσαν τον ανηλεή Τούρκο Σουλτάνο Μαχμούτ Β’ και τον Χοσρέφ Πασά τυράννους και χασάπηδες, όπως και οι Αμερικανοί αποκαλούσαν τον Σαντάμ Χουσεΐν «τύραννο και χασάπη της Βαγδάτης» (Κόλιν Πάουελ).

Στα Ψαρά οι γυναίκες σκότωσαν τα παιδιά τους και μετά σκοτωθήκαν και αυτές για να μην πέσουν ζωντανοί στα χεριά των Τούρκων, όπως έκαναν και οι Σουλιώτικές στο Ζάλογγο.

Μεγάλοι ανθέλληνές και διώκτες των Ορθόδοξων Ελλήνων μέχρι εξαφανίσεως ήταν ο Δόγης Δάνδολος, ο Μέτερνιχ, ο Λίμαν Φον Σάντερς και ο Χένρι Κίσινγκερ.

Τις σφαγές των Ελλήνων στην Μικρά Ασία από τους Νεότουρκους, εκτός του Λίμαν Φον Σάντερς, τις συντόνιζε και ο Χανς Φον Στεκτ, ο ιδρυτής των Φράικορπς και υπεύθυνος για την μεταφορά των πολεμικών βιομηχανιών στην ΕΣΣΔ όσο θα διαρκούσε η Συνθήκη των Βερσαλλιών στην Γερμανία.

Προδότες των λαών τους και ανίκανοι που αφήσαν αβοήθητους τους συμπατριώτες τους στο έλεος των Τούρκων και αφήσαν τις πόλεις που διοικούσαν χωρίς να ειδοποιήσουν κανένα από τον φόβο τους ήταν ο Στεργιάδης και ο Λεοπόλδος ο Α΄ ο δήθεν «Τουρκοφάγος».

Τα κλήματα έσωσαν τον στρατό των Ελλήνων από την πείνα και την αδυναμία στην Μικρά Ασία, όπως και τα χόρτα στα Φάρσαλα τον στρατό του Καίσαρα.

Είπαν σε λογούς και γραπτά τους πως ήταν απόγονοι των Ελλήνων αυτοί και ο λαός τους ο Ιωάννης Βατάτζης και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Έβαζαν φόρο για το μάκρος των μαλλιών οι Τούρκοι κατακτητές στους Ελληνες, όπως και ο Μαντσού κατακτητές στην Κίνα απαγόρευαν στους Κινέζους να έχουν επί ποινή μακριά μαλλιά.

Οι Γενίτσαροι έμεναν αρχικά σε στρατώνες και δεν παντρεύονταν πάρα σε μεγαλύτερή ηλικία, όπως έκαναν οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες και οι Ζουλού.

Οι Κλέφτες συνέχιζαν την παράδοση των Βυζαντινών πολεμιστών.

Μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κλαδά, ο στρατός του και λαός επέλεξαν τον γιο του Κροκόδειλο Κλαδά ως διάδοχο του, όπως και μετά τον  θάνατο του Κωνστάντιου Χλωρού, ο στρατός του και λαός επέλεξαν τον γιο του, τον Μέγα Κωνσταντίνο ως διάδοχο του.

Όταν τον Κροκόδειλο Κλαδά τον εγκατέλειψαν οι Βενετοί αυτός συνέχισε μονός του τον αγώνα του κατά των Τούρκων για την ελευθερία της Ελλάδας, όπως και τον Λαμπρό Κατσώνη όταν τον εγκατέλειψε η Αυτοκράτειρά της Ρωσίας Αικατερίνη η Μεγάλη αυτός συνέχισε μονός του τον αγώνα του κατά των Τούρκων για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, όπως και ο Γεώργιος Καστριώτης είχαν Έλληνα πατερά και Σέρβα μητέρα και οι δύο.

Τόσο ο Κροκόδειλος Κλαδάς, όσο και ο Αριστομένης και ο Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης συνελήφθησαν από τους εχθρούς τους όταν τραυματίστηκαν σε μάχες.

Ο Κατσώνης έσυρε σε στενή λωρίδα γης το πλοίο του στο στενό της Κοκκίας, πάνω σε κορμούς δέντρων αλίμενους με χοιρινό λίπος για να ξεφύγει από τους Τούρκους, όπως και ο Τούρκος Σουλτάνος Μωάμεθ ο Β’ έσυρε τα πλοία του στην ξηρά κατά την διάρκεια της πολιορκίας της Πόλης το 1.453 μ.Χ. για να τα μεταφέρει στον Κεράτιο Κόλπο.

Δουλειά μέχρις εσχάτων και θανάτου χωρίς εργαλεία έκαναν στους εχθρούς τους, ο Δράκουλάς, ο Ιβάν ο Δ΄ ο Τρομερός, οι Νεότουρκοι και ο Στάλιν.

Πολλοί δε από τους Νεότουρκους, δεν ήταν τουρκικής καταγωγής, όπως π.χ. ο Ενβέρ Πάσας που ήταν γιος Πολωνού εξωμότη και ο Carasso που ήταν Εβραίος Σεφαρδίτης Ντονμές. 

Έκαναν τους χαζούς μέχρι να πέσουν οι τύραννοι των κρατών τους και να πάρουν την θέση τους, ο Ιούνιος Βρούτος με τον Ταρκύνιο τον Β΄ τον Υπήγαν, ο Κλαύδιος με τον Καλιγούλα, όπως και ο Χρουστώφ με τον Στάλιν.

Ο Ιούνιος Βρούτος, όπως και ο Κλαύδιος εξόντωσαν, ο μεν πρώτος τους συνωμότες γιους του και ο δεύτερος τις συνωμότριες κόρες του με τους γαμπρούς του.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της δολοφονίας του Τσιν Χουάνγκ Τί αυτός κήρυξε τον πόλεμο στο κράτος που το επιχείρησε, το Γιαν του πρίγκιπά Νταν και το νίκησε και το κατέκτησε, όπως ακριβώς και μετά  αποτυχημένη προσπάθεια της δολοφονίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου από πράκτορες του Λικίνιου αυτός κήρυξε τον πόλεμο στο κράτος του εχθρού του και το νίκησε και το κατέκτησε.

Με την ήττα της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Αυστρίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μονάρχες τους (Φερδινάνδος, Γουλιέλμος ο Β’ των Χοεντσόλερν, Μωάμεθ ο Ε’ και Κάρολος ο Α’) έπεσαν υστερα από εξέγερση μέρους του στρατού τους, αλλά στο τέλος και οι εξεγέρσεις αυτές κατεστάλησαν.

Ο κομμουνιστής Αιθίοπας δικτάτορας «κόκκινος» Νέγκους Μεγκίστου, όπως και στην ΕΣΣΔ, οι Λένιν, Στάλιν και Χρουστώφ και στην Κίνα ο Μάο, λόγω της δικτατορίας που επεβαλαν, αλλά και τους προτέρους εμφυλίους και πραξικοπήματα, διέλυσαν την γεωργία των κρατών τους κάτι που είχε ως συνέπεια την πρόκληση λιμού από πείνα στις χώρες τους εκατομμύρια θύματα. 

11 Διάσημοι πύργοι με κλίση που γέρνουν, εκτός από αυτόν τον πιο διάσημο, τον Πύργο της Πίζας στην Ιταλία, είναι οι:

Πύργος της Πίζας, Ιταλία. Ο Πύργος της Πίζας είχε σχεδιαστεί ώστε να δεσπόζει αγέρωχος ως μνημείο για την εμπορική δύναμη της Πίζας κατά τον 12ο Αιώνα. Ωστόσο επειδή χτίστηκε από μαλακό πηλό, ο πύργος άρχισε να γέρνει μόλις λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του. Μετά την ολοκλήρωσή του το 1.350 μ.Χ., ο πύργος ήδη έγερνε αρκετά και το 1.990 μ.Χ. έγερνε 4 μέτρα από το κέντρο βάρους του και χρειάστηκαν έργα συντήρησης για να μην καταρρεύσει.

Όμως, η εποχή που πλησίασε ακόμη περισσότερο στην κατάρρευση, ήταν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Αμερικανοί νόμισαν ότι χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο των Γερμανών και θέλησαν να τον γκρεμίσουν. Αυτό που τον έσωσε ήταν η επιφυλακτικότητα και ο θαυμασμός ενός 23χρονου Αμερικανού λοχία, που θαύμασε την κατασκευή. Σήμερα ο Πύργος της Πίζας γέρνει 3,97 μοίρες.

Κεκλιμένος πύργος του Nevyansk, Ρωσία. Ο κεκλιμένος πύργος του Nevyansk, βρίσκεται στο κέντρο της ομώνυμης πόλης και είναι το πιο γνωστό κτήριο στα Ουράλια. Χρηματοδοτήθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο και κατασκευάστηκε το πρώτο μισό του 18ου αιώνα από τον διάσημο Ρώσσο κατασκευαστή Akinfiy Demidov.

Το ύψος του πύργου είναι 57,5 μέτρα και σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις η κλίση του φτάνει τις 4 μοίρες. Η ακριβής ημερομηνία της δημιουργίας του είναι άγνωστη, με διαφορετικές πηγές να αναφέρουν τις ημερομηνίες μεταξύ 1.721 μ.Χ. και 1.745 μ.Χ.

Παγόδα του λόφου της Τίγρης, Κίνα. Η Παγόδα του λόφου της Τίγρης ή πύργος Huqiu, είναι μια κινεζική παγόδα που βρίσκεται στο Changmen της πόλης Suzhou. Ο πύργος χτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο των Πέντε Δυναστειών (907-960 μ.Χ.) και ολοκληρώθηκε το δεύτερο έτος της δυναστείας των Song. Έχει ύψος 47 μέτρα και είναι ένα οκταγωνικό κτήριο που έχει χτιστεί με μπλε τούβλα.

Σε περισσότερα από χίλια χρόνια ο πύργος πήρε κλίση λόγω φυσικών φαινομένων. Η κορυφή, από το κάτω μέρος του πύργου, απέχει 2,32 μέτρα και η κλίση φτάνει τις 3 μοίρες λόγω της καταστροφής δύο κολώνων.

Πύργος του Burano, Ιταλία. Ο πύργος του Burano ή εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου, βρίσκεται στο ενετικό νησί Burano, σε ένα αρχιπέλαγος τεσσάρων νησιών που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Χρονολογείται από τον 15ο Αιώνα και η εκκλησία υπερηφανεύεται για το καμπαναριό με την κλίση, το οποίο οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν «μεθυσμένο» πύργο.

Κεκλιμένος πύργος του Torun, Πολωνία. Ο κεκλιμένος πύργος του Torun, είναι ο πιο ελκυστικός και διάσημος πύργος σε όλο το Torun. Αποτελούσε ένα τυπικό οχυρό που χτίστηκε ως μέρος των τειχών της πόλης στα τέλη του 14ου Αιώνα.

Αυτό το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο είχε αρχίσει να γέρνει ήδη από τον Μεσαίωνα, μάλλον λόγω της αστάθειας του εδάφους. Η κλίση του πύργου ύψους 15 μέτρων, φτάνει σήμερα τα 146 εκατοστά, από τη νοητή κάθετο στην πλευρά του δρόμου.

Μπιγκ Μπεν, Αγγλία. Ο Πύργος του Βρετανικού Κοινοβουλίου, γνωστός ως Μπιγκ Μπεν, έχει βορειοδυτική κλίση 0,26 μοίρες. Το επίπεδο της κλίσης αυξάνεται κατά 0,9 χιλιοστά το χρόνο από το 2003 και φαίνεται ότι το πρόβλημα οφείλεται στις υπόγειες εργασίες για πάρκινγκ και τις επεκτάσεις του μετρό.

Κεκλιμένος πύργος της εκκλησίας του Suurhusen, Γερμανία. Ο κεκλιμένος πύργος του Suurhusen, είναι ένα μεσαιωνικό καμπαναριό στο Suurhusen, ένα χωριό στην Βορειοδυτική Γερμανία.Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, ήταν ο πιο κεκλιμένος πύργος στον κόσμο, μέχρι το 2010 που κατασκευάστηκε ο πύργος Capital Gate στο Άμπου Ντάμπι και κέρδισε το ρεκόρ. Το καμπαναριό του Suurhusen παραμένει ωστόσο ο πιο κεκλιμένος πύργος στον κόσμο με ακούσια κλίση, ξεπερνώντας τον διάσημο πύργο της Πίζας κατά 1,22 μοίρες.

Πύργος της εκκλησίας του Bad Frankenhausen, Γερμανία. Η πόλη του Bad Frankenhausen στην κεντρική Γερμανία, είναι διάσημη για τα spa της, αλλά κυρίως για έναν πύργο πιο κεκλιμένο και από αυτόν της Πίζας.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε το 1.650 μ.Χ. και έκτοτε συνεχίζεται σταθερά. Ο πύργος βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου και οι ντόπιοι επιμένουν ότι η δομή του είναι ανθεκτική και κανένας δεν έχει εγκαταλείψει τα σπίτια που βρίσκονται στην βάση του.

Οι μηχανικοί παρατήρησαν ότι πλέον το κωδωνοστάσιο μετακινείται 6 εκατοστά το χρόνο. Με αυτό το ρυθμό ο πύργος μπορεί να καταστεί επικίνδυνος μέσα σε μια δεκαετία και τοπικοί και κρατικοί αξιωματούχοι έχουν συμφωνήσει να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να τον σταθεροποιήσουν.

Οι δύο πύργοι της Μπολόνια, Ιταλία. Οι δύο πύργοι της Μπολόνια είναι το σύμβολο της πόλης και έχουν και οι δύο κλίση. Ο υψηλότερος ονομάζεται Asinelli, ενώ ο μικρότερος και πιο κεκλιμένος πύργος ονομάζεται Garisenda. Ο πρώτος κατασκευάστηκε τον 10ο αιώνα και έχει ύψος 97 μέτρα με κλίση 1,3 μοίρες. Ο μικρότερος έχει μεγαλύτερη κλίση, 4,0 μοίρες και οφείλεται σε μια παλαιότερη καθίζηση του εδάφους.

Oude Kerk, Ολλανδία. Το Oude Kirk (Παλιά Εκκλησία) είναι μια γοτθική προτεσταντική εκκλησία στο κέντρο της παλιάς πόλης του Delft της Ολλανδίας. Το πιο διάσημο χαρακτηριστικό της είναι ένας πύργος από τούβλα ύψους 75 μέτρων που γέρνει περίπου δύο μέτρα από την κορυφή. Το Oude Kerk είναι η τελευταία κατοικία του διάσημου Ολλανδού καλλιτέχνη Johannes Vermeer.

Κεκλιμένος Πύργος του Bedum, Ολλανδία. Ο κεκλιμένος πύργος της εκκλησίας Walfridus στη βόρεια ολλανδική πόλη Bedum, γέρνει επίσης περισσότερο από τον Πύργο της Πίζας.

Με ύψος 55,86 μέτρα, γέρνει κατά 4 μέτρα, ενώ ο πύργος του Bedum με 35,7 μέτρα γέρνει κατά 2,61 μέτρα. Αν οι δύο πύργοι είχαν το ίδιο ύψος, ο πύργος του Bedum θα είχε μεγαλύτερη κλίση κατά 6 εκατοστά (https://www.oroskopos.tv/oi-11-keklimenoi-pyrgoi/).

Κατά το πραξικόπημα επί της επιχείρησης Βαλκυρία το 1.944 μ.Χ. κατά του Χίτλερ οι Γερμανοί συνωμότες απέτυχαν και εκτελέστηκαν, όπως και κατά την διάρκεια της εξέγερσης/πραξικόπημα των Δεκεμβριστών το 1.825 μ.Χ. οι Ρώσοι συνωμότες απέτυχαν και εκτελέστηκαν.

Σκέφτηκε αρχικά να φύγει από την Μόσχα όταν εξεγέρθηκαν οι Δεκεμβριστές ο Τσάρος Νικόλαος ο Α, όμως τελικά συγκρατήθηκε και από τους αξιωματικούς του, παρέμεινε και κατέπνιξε την εξέγερση με τον στρατό του και εδραίωσε την εξουσία του.

Σκέφτηκε αρχικά να φύγει από την Πόλη όταν εξεγέρθηκαν οι στασιαστές κατά την διάρκεια της Στάσης του Νικά ο Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ιουστινιανός ο Α΄ ο Μέγας, όμως τελικά συγκρατήθηκε και από την Θεοδώρα και από τους αξιωματικού, παρέμεινε και κατέπνιξε την εξέγερση με τον στρατό του και εδραίωσε την εξουσία του.

Οι Δεκεμβριστές δούλευαν ως σκλάβοι σε ορυχεία στην Σιβηρία και πέθαναν πολλοί σε αυτά (π.χ. στα ορυχεία Νερτσίσκ οι Αλεξάντερ Μολαζιέφσκι και Ιβάν Σουχίνοφ και Βινεμίν Σολοβιέφ), όπως έγινε και με τους σκλαβους που δούλευαν στα ορυχεία του Λαυρίου στην Αρχαία Αθήνα, αλλά και πολλοί Ινδιάνοι στο ορυχεία του Ποτόζι.

Με μετριοπάθεια φέρθηκαν οι Σύμμαχοι στους Γάλλους μετά την ήττα του Μεγάλου Ναπολέοντα για να μην «εξοκείλουν» αυτοί προς νέα επανάσταση τύπου «1.789 μ.Χ.», όπως και οι  Σύμμαχοι στους Γερμανούς μετά την ήττα τους το 1.945 μ.Χ. για να μην «εξοκείλουν» αυτοί Ξανά προς τους Ναζί εθνικιστές.

Ο όρος εκπαραθύρωση προήλθε μετά από επιτυχή μετάφραση στην Ελληνική του γαλλικού όρου "'defenestration" που καθιερώθηκε από τρία ιστορικά γεγονότα, που συνέβησαν και τα τρία στην ίδια πόλη, την Πράγα, χαρακτηριζόμενα με το έτος του συμβάντος:

η Εκπαραθύρωση της Πράγας (.1419 μ.Χ.),

η Εκπαραθύρωση της Πράγας (1.618 μ.Χ.) και

η Εκπαραθύρωση της Πράγας (1.948 μ.Χ.) η οποία και αμφισβητείται αν τελικά ήταν αυτοκτονία.

Σημειώνεται ότι στην Αθήνα στη δεκαετία του 1.970 μ.Χ. σημειώθηκε μία εκπαραθύρωση νεαρής κοπέλας από παράθυρο ξενοδοχείου κοντά στην πλατεία Ομονοίας. Από την ιατροδικαστική όμως έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος στο θύμα είχε επέλθει προηγουμένως συνεπεία πνιγμού που είχε υποστεί από μοιραία ερωτική στάση, γεγονός που δημιούργησε πανικό στον σύντροφό της ο οποίος και την έριξε στην συνέχεια από το παράθυρο ώστε να φανεί ως αυτοκτονία (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7).

Επτά περίεργες συνήθειες που είχαν κάποια από τα πιο σπουδαία μυαλά της ιστορίας.

Σχεδόν όλοι έχουμε κάποιες ιδιαίτερες συνήθειες, τις οποίες όσο και να προσπαθούμε δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ευφυΐα συνδέεται κατά 40% με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει κανείς.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι καθημερινές συνήθειες παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και του τρόπου σκέψης μας. Μερικά από τα σπουδαιότερα μυαλά της ιστορίας ήταν ταυτόχρονα ιδιόρρυθμες προσωπικότητες, καθώς είχαν συνήθειες που αρκετές από αυτές ξεπερνάνε την φαντασία. Μήπως αν ακολουθούσαμε τις συνήθειες τους, επωφελούμασταν κι εμείς από αυτές;

Μπετόβεν. Ο Μπετόβεν θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, αλλά η διαδικασία που ακολουθούσε όταν έγραφε συνθέσεις ήταν λίγο περίεργη. Την ώρα που έγραφε τις διάσημες συμφωνίες του, ο Μπετόβεν έκανε μπάνιο (όπως και ο Τσόρτσιλ υπαγόρευε τις επιστολές του στις γραμματείς του κάνοντας μπάνιο). Το πλύσιμο και το μπάνιο ήταν μεταξύ των πιο πιεστικών αναγκών της ζωής του.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Μπετόβεν έκανε βόλτες μέσα στο δωμάτιο του προσπαθώντας να σκεφτεί συνθέσεις και στη συνέχεια έριχνε κανάτες με νερό μέσα στην μπανιέρα του, συνεχίζοντας το έργο του.

Όνορε Ντε Μπαλζάκ. Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ είναι ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους μυθιστοριογράφους και συγκαταλέγεται στους θεμελιωτές του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό για τον λογοτέχνη, είναι ότι έπινε έως και 50 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, προκειμένου να καταφέρνει να μένει ξύπνιος. Είχε δηλώσει ότι “ο καφές παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου”, και τελικά πέθανε πρόωρα στα 51 του από δηλητηρίαση καφεΐνης.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν αγαπούσε τον ύπνο, καθώς χρειαζόταν αρκετό χρόνο για να αναπτύξει τις ιδέες του. Προκειμένου να εξοικονομεί χρόνο από τον ύπνο του, αλλά και να είναι ξεκούραστος, ο πολυμήχανος Ντα Βίντσι επινόησε μία πειραματική μέθοδο ξεκούρασης αρκετά παράδοξη, αλλά τελικά μάλλον αποτελεσματική.

Ανακάλυψε, λοιπόν, έναν τρόπο να κοιμάται 15 λεπτά κάθε τέσσερις ώρες. Έτσι έκανε τον δικό του πολυφασικό ύπνο που τον ακολούθησε για χρόνια χωρίς να νιώθει καθόλου κούραση. Ο Τόμας Έντισον ήταν επίσης οπαδός αυτής της μεθόδου ανάπαυσης, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι δύο αυτοί άνθρωποι κατάφεραν τόσα πολλά.

Πυθαγόρας. Ο Πυθαγόρας θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στην φιλοσοφία και τα μαθηματικά. Ήταν χορτοφάγος και παρά την διατήρηση αυτού του αυστηρού τρόπου ζωής, υπήρχε ένα τρόφιμο το οποίο απεχθανόταν. Το τρόφιμο αυτό ήταν τα φασόλια, τα οποία απαγόρευε στους μαθητές του να τρώνε, ακόμα και να αγγίζουν, επειδή πίστευε ότι οι άνθρωποι και τα φασόλια είναι φτιαγμένοι από την ίδια ύλη.

Νίκολα Τέσλα. Άλλος ένας εφευρέτης που είχε περίεργες συνήθειες όσον αφορά τον ύπνο ήταν ο Σέρβο-Αμερικανός Νίκολα Τέσλα. Έτσι κοιμόταν μόνο δύο ώρες την ημέρα, αλλά αυτό δεν ήταν το πιο περίεργο πράγμα που έκανε. Λέγεται ότι συνήθιζε κάθε βράδυ να πιέζει 100 φορές τα δάχτυλα των ποδιών του, πράγμα το οποίο, όπως έλεγε, βοηθούσε στην ενίσχυση των εγκεφαλικών του κυττάρων.

Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι εκκεντρότητες του Αϊνστάιν είναι αρκετές και ποικίλες. Ως αγόρι άργησε να αναπτυχθεί, ενώ αγωνίστηκε για να μάθει να μιλάει. Καθώς μεγάλωνε, οι συνήθειες του έγιναν ακόμα πιο περίεργες.

Άφηνε τα μαλλιά του να μεγαλώνουν πολύ γιατί ήταν αρκετά τσιγκούνης για να πληρώσει κουρέα, ήταν μανιακός με τα αυγά και σχεδόν κάθε ημέρα έτρωγε δύο αυγά τηγανητά για πρωινό και δεν φορούσε ποτέ κάλτσες, καθώς πίστευε ότι ήταν περιττές.

Φρίντριχ Νίτσε. Ο Νίτσε θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους φιλόσοφους της Ευρώπης, το έργο του οποίου έχει επηρεάσει πολλές πτυχές της σύγχρονης φιλοσοφίας και της πνευματικής ιστορίας. Αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν ότι δεν έγραφε ποτέ καθιστός. Έγραφε πάντα όρθιος και επέπληττε όποιον δεν ακολουθούσε την τακτική του (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/04/blog-post_195.html#more).

Το 1.642 μ.Χ. όταν ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος ο Α΄ διέλυσε το κοινοβούλιο και επέβαλε με την βία τα θέλω του οι Άγγλοι δημοκρατικοί επαναστάτησαν και τον εκθρόνισαν, όπως έγινε και το 1.830 μ.Χ. στην Γαλλία από τους δημοκρατικούς με τον Γάλλοι βασιλιά Λουδοβίκο Φίλιππο, αλλά και οι Ελληνες το 1.862 μ.Χ. με τον βασιλιά Όθωνα.

Με την πρώτη εξέγερση των Σέρβων το 1.804 μ.Χ. οι Γενίτσαροι συγκέντρωσαν και έσφαξαν προδοτικά 72 Σέρβους προκρίτους και αυτό επιδείνωση την επανάσταση και έκανε το ξέσπασμα της ακόμα πιο γρήγορο.

Αντίστοιχα και με την επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ. οι Τούρκοι κάλεσαν και φυλάκισαν και εξόντωσαν προδοτικά 16 προεστούς και 8 Αρχιερείς στην Τριπολιτσά και αυτό επιδείνωση την επανάσταση και έκανε το ξέσπασμα της Επανάστασης ακόμα πιο γρήγορο.

Η συνθήκη των Τούρκων του Ίτσκο πήρε το ονομα της από τον Σέρβο αντιπρόσωπο που την υπέγραψε, όπως και η συνθήκη του Καλλία από τον Αθηναίο Καλλία.

Ο Ομπρένοβιτς παρέμεινε στην Σερβία μετά το τέλος της πρώτης Σέρβικης Επανάστασης και την ήττα του Καραγεώργη έκανε προσωρινή υποταγή στους Τούρκους, αλλά κατάφερε στην συνέχεια να επαναστατήσει εναντίον τους, να τους νικήσει και να γίνει βασιλιάς των Σέρβων.

Αντίστοιχα και ο Ρόμπερτ Μπρους στην Σκωτία μετά το τέλος της Σκωτσέζικης Επανάστασης και την ήττα του Ουάλας έκανε προσωρινή υποταγή στους Άγγλους, αλλά κατάφερε στην συνέχεια να επαναστατήσει εναντίον τους, να τους νικήσει και να γίνει βασιλιάς των Σκωτσέζων.

Ο Καραγεώργης δολοφονήθηκε από πράκτορες του Ομπρένοβιτς προδοτικά στον ύπνο του και το κεφάλι του στάλθηκε στον Τούρκο Σουλτάνο, ενώ και ο Αντίγονος ο Γονατάς μαστίγωσε τον γιο του όταν του πέταξε στα πόδια του το κεφάλι του αντιπάλου του, του ένδοξου βασιλιά της Ηπείρου, τον Πύρρο, τον οποίο εκτιμούσε.

Και οι δύο ηγέτες των Σέρβικων Επαναστάσεων ενάντια στους Τούρκους, Ομπρένοβιτς και Καραγεώργης ήταν και οι δύο ζωέμποροι, ενώ ένας από τους ηγέτες των Ρώσων τον «Καιρό των Τάραχων» ενάντια στους Πολωνούς εισβολείς, ο  Κοτζάμ Μήνιν ήταν επιτυχημένος έμπορος κρεάτων και χασάπης.

Οι Ιάπωνες ονομάζονταν και «Οι Πρώσοι της Ασίας».

Τόσο ο αντιδημοφιλής Τιβέριος στην Αρχαία Ρώμη, όσο και ο αντιδημοφιλής Κάρολος ο Γ’ στην σύγχρονη Αγγλία, οι οποίοι δεν ήταν λαοφιλείς, παντρευτήκαν και οι δύο με γυναίκες που δεν αγαπούσαν (την Ιουλία και την Νταϊάνα αντίστοιχα) από τις οικογένειες τους, ενώ συνέχιζαν να αγαπούν τις πρώτες τους και ήταν ερωτευμένοι με αυτές (την Βιψανία και την Καμίλλα αντίστοιχα).

Και τους δύο κατεύθυναν οι πανίσχυρες μητέρες τους (Λιβία και Ελισάβετ Β’), που ήταν μονάρχες, όπως και οι πατέρες τους, θετοί και μη (Αύγουστος και Φίλιππος), ενώ οι μονάρχες αυτοί ήταν μακρόβιοι και ιδιαίτερα λαοφιλείς (ο Αύγουστος και η Ελισάβετ η Αντίστοιχα).

Παράλληλα και οι δύο αναζητούσαν πολύ το θρησκευτικό στοιχείο και λέγεται ότι βρήκαν ότι έψαχναν και οι δύο στην Ελλάδα, ο μεν Τιβέριος τον μάντη Θράσυλλο στην Ελλάδα, ενώ ο Κάρολος ο Γ΄ το Άγιο Όρος και τον Πάτερ Εφραίμ.

Ο τυραννικός Τσάρος Πέτρος ο Γ΄ της Ρωσίας προσέγγισε πιο πολύ τον Μέγα Φρειδερίκο και φέρθηκε άσχημα στον λαό και την αριστοκρατία του εγκαταλείποντας τους συμμάχους του και δολοφονήθηκε τελικά, όπως ακριβώς έπαθε και ο τυραννικός γιος του Τσάρος Παύλος όταν προσέγγισε τον Μέγα Ναπολέοντα και επέδειξε παρόμοια συμπεριφορά.

Το 1.967 μ.Χ. ο Διονύσης Λίβανος πήγε μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στον Αμερικανό πρέσβη Τζον Τάλμποτ, ο οποιος τον υποδέχτηκε με τις πιτζάμες, όπως και ο Μεταξάς όταν υποδέχτηκε τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλ Γκράτσι για να του αποδώσει αυτός το Ιταλικό τελεσίγραφο τις 28 Οκτωβρίου του 1.940 μ.Χ.

Είχαμε τον ηρωικό θάνατο του ηρωικού Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα στις Θερμοπύλες πολεμώντας ενάντια στους Πέρσες, όπως και την σύλληψη και την θανάτωση του ηρωικού Αθανάσιου Διάκου, πολεμώντας ενάντια στους Τούρκους στην Αλαμάνα, η οποία είναι περιοχή των Θερμοπυλών.

Πρόβλημα στο χέρι τρέμουλο είχε ο Κάιζερ Γουλιέλμος Χοεντσόλερν ο Β’. αλλά και ο Αδόλφος Χίτλερ αργότερα.

Η περιοχή Γιακουτία στην Ρωσία έχει και αυτή το ονομα Ουκρανία (δηλαδή χώρα των συνόρων), εκτός από την γνωστή χώρα, ενώ και άλλες περιοχές της Ρωσίας φέρουν το ίδιο όνομα.

Χωρίς την σφραγίδα των Αυτοκρατόρων Τιβέριου και Μεγάλου Κωνσταντίνου διέταξαν οι Αυτοκράτειρες Λιβία και Φαύστα  την εκτέλεση του Γερμανικού και του Κρίσπου αντίστοιχα.

Το μαντείο του Μετέθεσα και του Κίνωνα που βρίσκονταν πάνω σε βράχους, είχαν και αυτά μικρούς φάρους που έβγαζαν φως σαν τον μεγάλο και ένδοξο Φάρο της Αλεξάνδρειας.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν τους Φαραώ ως απόγονους του θεού Ήλιου, Ρα. Στους Ιάπωνες είπαν ότι η αυτοκρατορική τους οικογένεια καταγόταν από τη θεά του ήλιου, την Αματεράσου, και τον θεό της θάλασσας, Ριουτζίν.

Στην Δυτική Ευρώπη, οι μονάρχες ισχυρίστηκαν ότι ο ίδιος ο Θεός τους είχε παραχωρήσει απευθείας ένα (δήθεν) «Θείο Δικαίωμα» να κυβερνούν τους υπηκόους τους. Στην Κίνα το ονόμασαν «Εντολή του Ουρανού».

Οι Τσετσένοι, σαφώς μεγαλύτερης μαχητικής αξίας από το εθελοντικό σώμα της Wagner, το οποίο μεγάλωσε σε αριθμό, ακολουθώντας τακτικές της Γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων» με ένταξη ακόμα και όσων καταδίκων ήθελαν να εξαγοράσουν την ποινή τους με έξι μήνες θητεία σε αυτήν, αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσει το σώμα στα μαχητικά επίπεδα της αρχικής Wagner που αριθμούσε 5.000 άνδρες (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/g-prigkozin-se-roso-ypam-dexomaste-tin-antikatastasi-mas-me-tsetsenous-stelnontai-7-000-andres-gia-na-kanoun-to-mpakxmout-artemovsk/).

Η Αγιά Σοφιά και ο Παρθενώνας, οι μήτρες του έθνους!

Από το 1.453 μ.Χ. μέχρι το 1.821 μ.Χ. πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 κατά τόπους επαναστατικά κινήματα και τουλάχιστο 6 οργανωμένες επαναστάσεις.

Το 1.462 μ.Χ. επαναστατεί η Λέσβος.

Το 1.481 μ.Χ. ξεσηκώνεται η Ήπειρος.

Το 1.571 μ.Χ. επαναστατούν Ρούμελη και Ήπειρος μαζί.

Το 1.585 μ.Χ. επαναστατεί η Ακαρνανία.

Το 1.617 μ.Χ., με επικεφαλής τον Επίσκοπο Σταγών Διονύσιο, απελευθερώνονται τα Τρίκαλα.

Το 1.678 μ.Χ. επαναστατεί η Πιερία με αρχηγό τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο. κ.ο.κ.

Λένε μερικοί, ότι τάχα η Επανάσταση του ’21 μ.Χ. είναι απότοκος του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Αλήθεια, στα 1.462 μ.Χ. και στα 1.481 μ.Χ. τι επικρατούσε στην Ευρώπη; Επικρατούσε Διαφωτισμός ή μήπως μεσουρανούσε μαύρος και απάνθρωπος Μεσαίωνας;

Ασφαλώς, Μεσαίωνας, απολυταρχικός, φεουδαρχικός και προπάντων φράγκικος στα μέτρα του Καρλομάγνου και των αιρετικών απογόνων του. Από που κι ως πού, λοιπόν, το Απελευθερωτικό Κίνημα των Ελλήνων κατά των Τούρκων είναι ”πνευματικό τέκνο του διαφωτισμού”;

Εδώ είναι, που ο Λόγος του Μεγάλου Στρατηλάτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ακυρώνει εντελώς κάθε παρόμοια αντίληψη: ’’Όταν επιάσαμε τα άρματα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος’’. Επανάσταση για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Που τον βρήκαμε τον Διαφωτισμό στα λόγια του Κολοκοτρώνη;

Ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, στα Απομνημονεύματά του, μας παραδίδει επίσης πειστικότατο δείγμα για τα κίνητρα και τους σκοπούς της Επανάστασης. Κίνητρα και σκοπούς, που ανάγονται στο Πνεύμα και τα κατορθώματα των Αρχαίων προγόνων μας και όχι στις ταξικές διεκδικήσεις του ’’Ευρωπαϊκού σκοταδισμού’’.

Διηγείται: ’’Είχα δύο αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι’ ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες· τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρον, τα ’χαν πάρη κάτι στρατιώτες και εις τ’ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλλαρα γύρευαν. Άντεσε κ’ εγώ εκεί, πέρναγα· πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα· «Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτήτε να βγουν από την πατρίδα μας. Δι’ αυτά πολεμήσαμεν».

Για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, για την Δωδώνη, για τους Δελφούς, για την Αμφίπολη και την Μαρώνεια πολεμήσαμε, δηλώνει ξεκάθαρα ο μεγάλος μας Στρατηγός Μακρυγιάννης. Υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες;

Φτάνει πια τόση παραχάραξη και τόση διαστρέβλωση της Ιστορικής μας Αλήθειας εν ονόματι της όποιας ιδεολογικής ”προκρούστειας κλίνης”. Ας διαβάσουμε, επιτέλους, και λίγη Ιστορία κατευθείαν από τις Πηγές και όχι από τα ράφια των κομματικών μας γραφείων. Και τούτο για έναν και μόνο λόγο: Την διακονία της Αλήθειας και της Ενότητας του Λαού μας, που, την περίοδο αυτή, την χρειαζόμαστε τόσο πολύ (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/05/blog-post_15.html)…

Παραλίγο να υπάρξει σύλληψη του Αττίλα σε μάχες του με την Ρωμανία, όπως και του Ναπολέοντα στην διάρκεια της εισβολής του στην Ρωσία.

Με την τακτική της καμένης γης και τον ανταρτοπόλεμο κατέστρεψαν και ανάγκασαν σε υποχώρηση του Δαρείου του Γ΄ του Μέγα και των Περσών οι Σκύθες, όπως και του Μεγάλου Ναπολέοντα και των Γάλλων οι Ρώσοι.

Το 1.956 μ.Χ. οι Αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Βρετανίας στην Μέση Ανατολή κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μέρες, στο φιάσκο της Αγγλογαλλικής εισβολής στο Σουέζ. Σήμερα η Νέα Μέση Ανατολή των νεοσυντηρητικών κατέρρευσε ύστερα από δώδεκα χρόνια πολέμου στην Συρία και είκοσι χρόνια εμπλοκής στο Αφγανιστάν (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/389284_i-nea-mesi-anatoli).

Έχουν τρελαθεί οι Ουκρανοί στο Μπαχμούτ: Ντύνονται γυναίκες με χρωματιστές τσάντες είπε Ρώσος διοικητής-Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια επίκεντρο της ουκρανικής αντεπίθεσης! «και πήραν πολύχρωμες βαλίτσες. Πήραν και κατοικίδια» φαίνεται να δήλωσε Ρώσος στρατιωτικός διοικητής μαχητών (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7167470_ehoyn-trelathei-oi-oykranoi-sto-mpahmoyt-ntynontai-gynaikes-me), όπως ακριβώς και οι μαχητές του ISIS όταν όλες οι πόλεις τους καταλήφθηκαν από Ρωσικές και Αμερικάνικες δυνάμεις σε Συρία και Ιράκ.

Τα Αυτοκρατορικά Τάγματα που ικέτευαν τον νεκρό Αυτοκράτορα να ξυπνήσει και να τους οδηγήσει ξανά.

Μετά την καταστροφική ήττα από τους Βούλγαρους το 811 μ.Χ., στρατιώτες από τα αυτοκρατορικά Τάγματα διέρρηξαν τον τάφο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Ε' (είχε πεθάνει πριν από 36 χρόνια) και, με δάκρυα και θρήνους, ικέτευαν τον νεκρό να ξυπνήσει και να τους οδηγήσει ξανά. Αυτό  το στέμμα της "Αγίας" "Ρωμαϊκής" "Αυτοκρατορίας" που επίτηδες σχεδιάστηκε έτσι για να μοιάζει τα δικά μας (της αληθινής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας).

Πως ήταν ο θρόνος του Βυζαντίου; Ὑποτίθεται ὅτι ἀναπαριστᾶ τὸ θρόνο τῆς ἐποχῆς τοῦ Μεγάλου Θεοδόσιου, ἀλλὰ -ὅπως εἶναι γνωστό- οἱ ζωγράφοι ἀναπαριστοῦσαν ἐνδυμασίες, κτήρια καὶ τόπους ὅπως αὐτοὶ ἦταν στὴν ἐποχή τους.

Ὁ θρόνος τῆς Κωνσταντινούπολης, ὅπως ἦταν τὸν 10ο Αἰ. Ἀπὸ τὶς Ὁμιλίες τοῦ ἁγίου Γρηγορίου Ναζιανζηνοῦ, σὲ ἔκδοση τοῦ 10ου Αἰ. Ὁ αὐτοκράτορας φορᾶ τὰ πορφυρὰ τσαγγία, παπούτσια ποὺ μόνο οἱ Αὐτοκράτορες εἶχαν τὸ δικαίωμα νὰ φορέσουν.

Ἡ φρουρὰ μὲ τὰ σπαθιὰ στὸ χέρι -ἀπαγορευόταν ἐπὶ ποινῇ θανάτου νὰ ἔχεις τὸ ξίφος σου γυμνὸ μπροστὰ στὸν Αὐτοκράτορα. Σὲ τέτοιο θρόνο κάθισαν Νικηφόροι Φωκάδες, Τσιμισκῆδες καὶ Βασίλειοι. Πέντε Αἰῶνες τώρα (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/09/byzantio.html).

Οι βασιλείς της Σπάρτης Λεωνίδας ο Α΄ και Κλεομένης ο Β’ ήταν κανονικά αρχικά οι δευτερότοκοι και όχι οι πρωτότοκοι νόμιμοι κληρονόμοι της Βασιλείας, ενώ και οι δυο τους έκαναν την περίφημη Σπαρτιατική Αγωγή.

Τόσο ο Καίσαρας, όσο και ο Αύγουστος με τις πρώτες τους γυναίκες έκαναν και οι δύο μία κορη με το όνομα Ιουλία.

Οι κατάσκοποι στην Αρχαία Ελλάδα – Ποια ήταν τα τεχνάσματα τους.

Αναζητήσαμε τα τεχνάσματα κατασκοπείας και αντικατασκοπείας που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες εν καιρώ ειρήνης αλλά και στις μάχες, στην προσπάθειά τους να μαθαίνουν τα σχέδια των αντιπάλων τους, αλλά και να κρατούν μυστικά τα  δικά τους.

Στοιχεία για το πως κινούνταν οι κατάσκοποι στην αρχαία Ελλάδα βρήκαμε στον Ξενοφώντα, στους “Παράλληλους Βίους” του Πλούταρχου, στα “Στρατηγήματα” του Μακεδόνα Πολύαινου, στο ομότιτλο έργο του Ρωμαίου Φροντίνου, στον Τίτο Λιβιο καθώς και στον Αρκάδα σύγχρονο του Ξενοφώντα Αινεία τον Τακτικό, όπως και σε ειδική μελέτη επί του θέματος.

Οι πηγές αυτές αναφέρουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πώς εργάζονταν οι αρχαίοι Έλληνες κατάσκοποι, εναντίον δυστυχώς πολύ συχνά άλλων Ελληνικών πόλεων. Μεγάλο πρόβλημα ήταν η προφορά!

Οι διάλεκτοι δεν έπαιζαν ρόλο σε όσους κατασκόπους μετακινούνταν ως έμποροι ή ήταν επισήμως κατάσκοποι, αφού διέμεναν π.χ. ως πρόξενοι σε άλλες πόλεις. Όμως όσοι δεν ήταν έμποροι, δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την διαφορετική προφορά τους, οπότε έπρεπε να μένουν βουβοί όταν τρύπωναν π.χ. στην αγορά μιας εχθρικής πόλης. Κάποιοι παρίσταναν τους κουφούς ή τους άλαλους, αλλά κι αυτό τραβούσε την προσοχή πάνω τους και τους καθιστούσε υπόπτους.

Στις πόλεις εν καιρώ πολέμου απαγορευόταν να γίνονται πομπές και γιορτές εκτός των τειχών, αλλά μερικές φορές επιτρεπόταν να βγαίνουν οι γυναίκες, πολλές από τις οποίες φρόντιζαν και για τις καλλιέργειες των χωραφιών, μια που οι άνδρες έλειπαν στον πόλεμο. Σε δύο περιπτώσεις έχει καταγραφεί ότι κατάσκοποι των εχθρών ντύθηκαν με γυναικεία ρούχα και κατάφερα να μπουν τις πόλεις μαζί με τον κύριο όγκο των γυναικών που επέστρεφαν από τα χωράφια.

Το έκανε και ο Επαμεινώνδας, ο Θηβαίος, στην Αρκαδία, γιατί σε μια γιορτή οι γυναίκες του εχθρού έκαναν κάθε απόγευμα ένα είδος περιπάτου έξω από τα τείχη. Ο Επαμεινώνδας έστειλε άνδρες ντυμένους γυναίκες και μπήκαν κι αυτοί στην πόλη μαζί με τις ανυποψίαστες γυναίκες όταν βράδιασε, οπότε αργότερα άνοιξαν τις πύλες στους συντρόφους τους.

Κανείς συγγραφέας δεν είναι ιδιαίτερα αναλυτικός πάντως σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, μια που όσες πρακτικές εξακολουθούσαν να εφαρμόζονται κατά την περίοδο της συγγραφής, έπρεπε να μείνουν μυστικές “για εθνικούς λόγους”.

Όμως αναφέρουν παλιές τεχνικές και κάποιες από τις σύγχρονές τους, που ήταν γνωστές τοις πάσι. Ο Ξενοφώντας γράφει ότι καλό είναι «να μεριμνούμε για ύπαρξη κατασκόπων πριν από την κήρυξη ενός πολέμου, ώστε να είναι υπήκοοι κράτους φιλικού και προς τον εχθρό και προς εμάς, καθώς και να είναι έμποροι, γιατί όλα τα κράτη όταν εισάγουν αγαθά, τα παίρνουν από φιλικά διακείμενους εμπόρους.

Είναι και οι ψευδαυτόμολοι χρήσιμοι. Ομως πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί με τους κατασκόπους μας ακόμα κι αν τους έχουμε εμπιστοσύνη, γιατί όσο αξιόπιστοι κι αν είναι, δύσκολα δίνουν εγκαίρως τις πληροφορίες τους».

Εξαγορά συνειδήσεων.

Το γεγονός ότι ο Ξενοφών δεν αναφέρεται σε προδότες των αντιπάλων, δηλαδή σε εχθρούς που εξαγοράζονταν και γίνονταν κατάσκοποι, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν. Η απουσία αυτής της κατηγορίας κατασκόπων από το κείμενό του έχει πολλές ερμηνείες, όχι πάντως την ανυπαρξία τους. 

Η εξαγορά ή δωροδοκία από τον εχθρό ή τον αντιπολιτευόμενο ήταν σχεδόν αναμενόμενη μάλιστα σε πολλές περιοχές. O Λεύκων Α’ βασιλιάς του Βοσπόρου, επειδή ήξερε ότι τα χρέη έκαναν ευάλωτο σε δωροληψία τον άνθρωπο, απέλυε όσους σωματοφύλακες μάθαινε ότι έπαιζαν ζάρια ή άλλα τυχερά παιχνίδια της εποχής εκείνης (390 π.Χ.)

Οι φρουροί στις εισόδους μιας πόλης αλλά και όσοι είχαν την εποπτεία της περιφέρειας εν καιρώ πολέμου, άλλαζαν συχνά ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να δωροδοκηθούν –και σήμερα η CIA δεν κρατά συνήθως άτομα στο ίδιο πόστο πάνω από δύο χρόνια. Σημαντικός παράγοντας σε όλα αυτά ήταν και το πολίτευμα της κάθε πόλης-κράτους ή χώρας.

Στα δημοκρατικά καθεστώτα αυτοί οι μηχανισμοί έπρεπε να στήνονται επί τούτου, ενώ στα αυταρχικά, όπως στην αυλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή στην Σπάρτη, ο “εσωτερικός εχθρός” ήταν δεδομένος και γι΄αυτό υπήρχε δίκτυο αστυνόμευσης και παρακολούθησης αρκετά εκτεταμένο.

Τα κράτη όπως η Περσία είχαν επίσης αυτό τον εσωτερικό μηχανισμό ιδιαίτερα ενεργό και αυτός έμμεσα προστάτευε το κράτος και από εξωτερικούς εχθρούς. Το ίδιο ίσχυε και σε τυραννικά καθεστώτα στη Μεγάλη Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, είχαν όλες οι πολιτείες της αρχαιότητας ειδικό μηχανισμό κατασκοπείας για ξένα κράτη, ανεξαρτήτως της τρόπον τινά εσωτερικής ασφάλειας που διέθεταν για τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, για τυχόν συνωμοσίες, στάσεις, απόπειρες δολοφονίας ή ανατροπής κ.λπ.

Οι αναλώσιμοι.

Ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου, που πέθανε την εποχή που η Ελλάδα αντιμετώπιζε την Περσική απειλή, δίνει μια εικόνα για τη δίκη του χώρα, όπου διακρίνει πέντε κατηγορίες κατασκόπων. Μία κατηγορία είναι οι “ιθαγενείς” (όσοι είχαν γεννηθεί στη χώρα του εχθρού και άρα προδότες του λαού τους γενικώς), μία άλλη είναι οι “εντός” (εχθροί κι αυτοί, αλλά σε σημαντικά πόστα στην πατρίδα τους που δουλεύουν όμως πλέον για λογαριασμό ξένης δύναμης) και μία τρίτη, είναι οι λεγόμενοι “διπλοί” (δηλαδή κατάσκοποι του εχθρού που τους μεταστρέφει κάποιος και τους παίρνει με το μέρος του).

Η τέταρτη κατηγορία είναι των “αναλώσιμων” ή “προς θάνατο”,  και  ο Σουν Τσου εννοεί εκείνους στους οποίους δίνει ο στρατηγός επίτηδες κατασκευασμένες πληροφορίες με σκοπό να εξαπατήσει τον εχθρό όταν αυτός συλλάβει και ανακρίνει τον κατάσκοπο. Η πέμπτη κατηγορία είναι οι “προς επιβίωση” και σε αυτήν ανήκουν όσοι στέλνονται για να συλλέξουν πληροφορίες από το εχθρικό στρατόπεδο και επιστρέφουν με πληροφορίες.

Παραπλανητικές πληροφορίες διοχέτευαν και οι Έλληνες όταν μπορούσαν. Ο Φίλιππος παραπληροφόρησε τους Αθηναίους, στέλνοντας μήνυμα στον Αντίπατρο ότι επαναστάτησε η Θράκη και έπρεπε να σπεύσουν και οι δύο τους εκεί.

Φρόντισε ο αγγελιοφόρος να πέσει στα χέρια των Αθηναίων, οι οποίοι νόμισαν ότι είχαν στα χέρια τους αυθεντική πληροφορία, οπότε χαλάρωσαν και έτσι νικήθηκαν –σύμφωνα με τον Πολύαινο στην Άμφισσα.

 Στις Συρακούσες ο Ιέρων πλήρωνε γυναίκες που παρέσυραν τους άνδρες σε κατανάλωση κρασιού “για να τους παίρνουν λόγια” (τις ποταγωγίδες), ενώ  πλήρωνε και τους  ωτακουστές, που πήγαιναν σε “ταβέρνες” της εποχής και έστηναν αυτί.

Και στην Κύπρο υπήρχαν τέτοιοι μηχανισμοί, με πληροφοριοδότες που ενημέρωναν τις αρχές για όσα συζητούσε ο κόσμος. Αυτοί αν μάθαιναν κάτι που αφορούσε ξένες δυνάμεις, θα το μάθαιναν παρεμπιπτόντως, γιατί η βασική δουλειά τους ήταν να μαθαίνουν αν απειλείται ο ίδιος ο τύραννος.

Ποιος “έκαψε” το Νικία;

Ο Νικίας από την άλλη, είχε “αυτιά και μάτια” στις Συρακούσες ήδη από το 417 και μέχρι το 413 π.Χ., όταν και εκτελέσθηκε. Αυτοί οι πληροφοριοδότες ήταν ως επί το πλείστον αριστοκράτες από τους Λεοντίνους που είχαν γίνει πολίτες των Συρακουσών το 422 και παρέμεναν σε αυτές. Ήταν προσωπικές επαφές του Νικία. Η αποτυχία του στην σικελική εκστρατεία οφειλόταν κατά πάσα πιθανότητα σε δικές του εσφαλμένες εκτιμήσεις και στις ικανότητες του Σπαρτιάτη Γύλιππου να ενισχύει το στόλο του.

Δεν μπορεί κανείς να ξέρει με σιγουριά αν οι πληροφοριοδότες του Νικία τον είχαν ενημερώσει για τις ενισχύσεις του Γυλίππου, δεδομένου ότι ίσως να μην το γνώριζαν ούτε εκείνοι. Εν προκειμένω θα μπορούσε να μην ηττηθεί μόνον αν είχε κατασκόπους στην Σπάρτη ή στην Κόρινθο και στη Λευκάδα και στους Θούριους που ενίσχυαν τους Σπαρτιάτες.

Άλλοι ιστορικοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι Λεοντίνοι “κατάσκοποι” μετέφεραν επίτηδες στο Νικία την εσφαλμένη πληροφορία ότι ο στόλος του Γυλίππου ήταν ασήμαντος, επειδή εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν η δική τους παραμονή στην άρχουσα τάξη των Συρακουσών και όχι τόσο η ανεξαρτησία της “πρώην πατρίδας” τους, δηλαδή των Λεοντίνων, οπότε εξυπηρέτησαν στην κρίσιμη στιγμή τα συμφέροντα των Συρακουσίων.

Παράλληλα έπαιξε ρόλο ότι ως πλούσιος αριστοκράτης και έμπορος είχε προσωπικά συμφέροντα στη Σικελία, όπως και ότι επεδίωκε με πάθος την ειρήνη με Σπαρτιάτες και Συρακουσίους. Όχι μόνον δεν εισακούσθηκε, αλλά τον έβαλαν τελικά και επικεφαλής της εκστρατείας που ο ίδιος απέρριπτε με πάθος. Ο δε Γύλιππος –όλα έπαιξαν το ρόλο τους– ήθελε με πάθος να νικήσει, γιατί ο παππούς του είχε κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τον Περικλή προκειμένου να υπογραφεί ειρήνη με την Αθήνα.

Στην Σπάρτη η “ασφάλεια” ήταν αυστηρή και εν καιρώ ειρήνης, τόσο για τυχόν απόπειρες ανατροπής ή για φιλικές σχέσεις με τους Αθηναίους, όσο και για προδοσίες προς ξένους λαούς.  Ο Παυσανίας που “συνομιλούσε” με τους Πέρσες (και που πέθανε τελικά από ασιτία μέσα σε ναό), προδόθηκε από έναν δούλο του.

Αυτός ο δούλος θα παρέδιδε επιστολή του Παυσανία σε άνθρωπο του Ξέρξη, αλλά επειδή είχε παραξενευτεί που οι δούλοι του Παυσανία εξαφανίζονταν συχνά από προσώπου γης, από περιέργεια άνοιξε την επιστολή.

Εκεί εκτός από τις πληροφορίες για το σπαρτιατικό στρατό προς τους Πέρσες, διάβασε ότι ο παραλήπτης της επιστολής θα έπρεπε να τον σκοτώσει επί τόπου, μόλις λάμβανε το μήνυμα. Οπότε ο άνδρας έντρομος έτρεξε πήγε στους Εφόρους και κατήγγειλε τον Παυσανία.

Συχνά ο φίλος ή σύμμαχος ήταν στην πραγματικότητα εχθρός. Όταν ο Ουεντίδιος (Ventidius) στον πόλεμο κατά των Πάρθων κατάλαβε ότι ένας φαινομενικά σύμμαχός του φύλαρχος ήταν στην πραγματικότητα εχθρικά διακείμενος, άρχισε να του “εκμυστηρεύεται” όσα φοβόταν ότι θα μπορούσαν να πάνε ανάποδα για τους Ρωμαίους, ενώ στην πραγματικότητα του έλεγε όσα ήλπιζε να συμβούν. Με αυτό τον τρόπο παραπλάνησε τους Πάρθους και τους έβαλε ουσιαστικά να χάσουν 40 μέρες, ώσπου έφθασαν ενισχύσεις στις λεγεώνες του και νίκησε.

Στην μάχη.

Όμως η κατασκοπεία ήταν σημαντική και στη διάρκεια των μαχών και στις πολιορκίες. Πολλοί, για να πληροφορηθούν τα σχέδια του εχθρού, έστελναν στρατιώτες που παρίσταναν τους εξόριστους ή τους αυτομολήσαντες, ώστε να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη των εχθρών και να μάθουν τα σχέδιά τους. Οι αυτομολήσεις ταν αρκετά συχνό φαινόμενο στην αρχαιότητα και δεν κινούσαν πάντα υποψίες οι ψευδοαυτόμολοι.

Στα στρατόπεδα, τη νύχτα έβαζαν μουλάρια και άλλα ζώα να τρέχουν πάνω κάτω σε σημεία με πολύ χώμα ή άμμο, για να νομίζουν οι εχθροί ότι εκεί υπήρχε μεγάλο σώμα στρατού. Επίσης άναβαν πολλές φωτιές στο στρατόπεδό τους για να δημιουργούν την ψευδαίσθηση μεγάλης δύναμης. Άλλοτε άναβαν τις φωτιές, ενώ ησύχως οι άνδρες μεταφέρονταν σε άλλο σημείο, με αποτέλεσμα οι εχθροί να νομίζουν ότι ο κύριος όγκος παρέμενε στρατοπεδευμένος.

Συχνή τακτική ήταν και αυτή του Νικόστρατου των Αιτωλών εναντίον της Ηπείρου, που συγκέντρωνε στρατό σε άλλο σημείο, αλλά άφηνε σε άσχετο σημείο δυνάμεις που να παραπλανούν τον εχθρό του. Στα στρατόπεδα ελέγχονταν κάθε τόσο οι στρατιώτες, κοιτώντας ο καθένας τον διπλανό του, γιατί συχνά ο εχθρός έστελνε τη νύχτα κατασκόπους με στολές κλεμμένες.

Ο Σκιπίων ο Αφρικανός για να μάθει τις άμυνες του εχθρού του Σύφακα της Νουμιδίας, έστειλε εκεί μια πρεσβεία ακολουθούμενη από δούλους που ήταν στην πραγματικότητα κατάσκοποι. Οι “δούλοι” άφησαν επίτηδες ελεύθερο ένα άλογο όταν πλησίαζαν και μετά παρίσταναν ότι το κυνηγούσαν να το πιάσουν, κάνοντας ουσιαστικά επιθεώρηση σε όλες τις άμυνες στα τείχη. Ο Σκιπίων νίκησε τελικά.

Αποστολές μηνυμάτων.

Ο αυτοεξόριστος στην Περσία Σπαρτιάτης Δημάρατος (4ος αιώνας π.Χ.), έστειλε στην πατρίδα του την πληροφορία ότι ο βασιλιάς Ξέρξης σκόπευε να εκστρατεύσει εναντίον της Σπάρτης.  Για να μην διαβαστεί το μήνυμα, το σκάλισε στην ξύλινη επιφάνεια των πινακίδων και τις κάλυψε με κερί. Κατόπιν έστειλε τις φαινομενικά άγραφες πινακίδες στην Σπάρτη, όπου η γυναίκα του βασιλιά Λεωνίδα Γοργώ, μαντεύοντας το τέχνασμα, αποκάλυψε την κρυμμένη πληροφορία.

Οι Άραβες είχαν  τη συνήθεια να μεταφέρουν μηνύματα με φωτιές και καπνό στα βουνά, αλλά  ήξεραν ότι οι εχθροί τους πλέον το γνώριζαν. Οπότε έδιναν εντολή να συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές χωρίς διακοπή μέχρι να πλησιάσει πραγματικά ο εχθρός, και τότε αίφνης να διακόπτονται.

Ο εχθρός νόμιζε τότε ότι οι Άραβες δεν είχαν αντιληφθεί την παρουσία του και προχωρούσε πιο χαλαρός, με αποτέλεσμα όμως να αιφνιδιάζεται και να ηττάται. Άλλοι λαοί έγραφαν μηνύματα στο δέρμα ζώων νεκρών ή ζωντανών ή και τα έκρυβαν κάτω από τις ουρές ζώων. Άλλοι έγραφαν στα θηκάρια σπαθιών.

Οι Σπαρτιάτες είχαν κρυπτογραφημένα σύμβολα ίσως και από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Χρησιμοποιούσαν και την κρυπτεία σκυτάλη (Πλούταρχος, Βίος Λυσάνδρου, 19,5), η οποία ήταν μισή σκυτάλη, καθώς η άλλη μισή είχε αφεθεί στους Εφόρους στην Σπάρτη.

Οι στρατηγοί περιέλισσαν με συγκεκριμένο τρόπο μια λωρίδα υφάσματος στην μισή σκυτάλη και όταν αυτή έφθανε την Σπάρτη, οι Έφοροι έβαζαν τη λωρίδα στην όμοια σκυτάλη που είχε επάνω γράμματα και την διάβαζαν. Άλλες φορές Αθηναίοι και Σπαρτιάτες έγραφαν με καθρέφτη, όμως αυτό εγκαταλείφθηκε γιατί πλέον όλοι έμαθαν το τέχνασμα.

Άλλοι χρησιμοποιούσαν ένα προσυμφωνημένο κώδικα με αντιμετάθεση συλλαβών. Υπήρχαν βεβαίως και οι γνωστές φρυκτωρίες και υδραυλικά συστήματα και άλλες μέθοδοι που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Ο κανόνας ήταν να μην μπορεί κανείς να μαντέψει την επόμενη κίνησή σου στον πόλεμο.

Στην Ισπανία όταν ρώτησαν τον στρατηγό Κοΐντο Μέτελλο Πίο τι σκόπευε να κάνει την επόμενη μέρα, απάντησε «αν το ήξερε αυτό ο χιτώνας μου, θα τον έκαιγα», αλλά και ο Κράσσος σε τέτοια ερωτήματα απαντούσε: «Γιατί ρωτάς; Φοβάσαι ότι δεν θα ακούσεις την σάλπιγγα» (https://slpress.gr/istorimata/oi-kataskopoi-stin-archaia-ellada-poia-itan-ta-technasmata-toys/).

Κάλεσμα της Χαμάς κατά της Ισραηλινής «Παρέλασης των Σημαιών» στην Ιερουσαλήμ. {Όπως ακριβώς στην Βορειά Ιρλανδία οι καθολικοί και οι προτεστάντες συγκρούονται μεταξύ τους με τις παρελάσεις των σημαιών τους}.

«Μπαρούτι» μυρίζει πάλι η κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζα, καθώς μόλις μέρες μετά την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Ο λόγος είναι η παρέλαση που σχεδιάζουν Εβραίοι εθνικιστές αύριο, Πέμπτη,  μέσω της κύριας Παλαιστινιακής οδού στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σήμερα η κυβερνώσα μαχητική ομάδα της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ έμεινε έξω από τον τελευταίο γύρο μαχών, κάλεσε τους Παλαιστίνιους να διαμαρτυρηθούν. «Ζητάμε από τον λαό της Ιερουσαλήμ να κινητοποιήσει τις μάζες για να αντιμετωπίσει την αυριανή πορεία με σημαίες στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Μουσίρ αλ-Μάσρι, αξιωματούχος της Χαμάς στην Γάζα.

Η Χαμάς προέτρεψε επίσης τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στο εσωτερικό του Ισραήλ να «συγκρουστούν με την κατοχή» και είπε ότι θα πραγματοποιήσει μια διαδήλωση με Παλαιστινιακές σημαίες κατά μήκος των πολύ οχυρωμένων συνόρων της Γάζας με το Ισραήλ.

Η παρέλαση έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», τον ετήσιο εορτασμό του Ισραήλ για την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Παλιάς Πόλης και των ιερών τοποθεσιών της, στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1.967 μ.Χ.

Το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρη την πόλη ως αιώνια πρωτεύουσά του. Όμως η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την περιοχή ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Ισραηλινοί εθνικιστές συμμετέχουν στην πορεία, κυματίζοντας γαλανόλευκες ισραηλινές σημαίες και τραγουδώντας τραγούδια καθώς περπατούν μέσα από τη Μουσουλμανική Συνοικία και προς την Εβραϊκή Συνοικία και το Δυτικό Τείχος, τον πιο ιερό χώρο όπου οι Εβραίοι μπορούν να προσεύχονται.

Οι Ισραηλινοί περιγράφουν την παρέλαση ως εορταστική εκδήλωση. Όμως, τα προηγούμενα χρόνια, έχει αμαυρωθεί από αντιαραβικά ρατσιστικά άσματα και βία κατά των ντόπιων Παλαιστινίων από ορισμένους διαδηλωτές. Μεγάλος αριθμός Εβραίων αναμένεται να επισκεφθεί τον πιο ευαίσθητο ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ νωρίς την Πέμπτη πριν από την παρέλαση.

Το συγκρότημα στην κορυφή του λόφου είναι γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού, όπου βρίσκονται οι βιβλικοί εβραϊκοί ναοί και είναι ο πιο ιερός τόπος στον Ιουδαϊσμό. Οι Παλαιστίνιοι το αποκαλούν Noble Sanctuary και σήμερα φιλοξενεί το Τζαμί Al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ.

Με βάση μακροχρόνιες συμφωνίες, οι Εβραίοι επιτρέπεται να επισκέπτονται το συγκρότημα αλλά να μην προσεύχονται εκεί. Όμως, η αύξηση τέτοιων επισκέψεων τα τελευταία χρόνια, μαζί με σκηνές ορισμένων Εβραίων να προσεύχονται σιωπηλά, έχουν εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αλλάξει το status quo - μια κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται.

Οι ανταγωνιστικές αξιώσεις για την τοποθεσία βρίσκονται στο επίκεντρο της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης και συχνά οδηγούν σε βία. Πριν από δύο χρόνια, ένας πόλεμος 11 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξέσπασε κατά τη διάρκεια της ετήσιας αυτής πορείας προς την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ είπε ότι η αστυνομία θα αναπτύξει περίπου 2.500 αστυνομικούς την Πέμπτη. «Θα αντιμετωπίσουμε σκληρά όποιον προσπαθεί να διαταράξει την ειρήνη», είπε στους δημοσιογράφους.

Σχέδιο κάστρου Βυζαντινής έμπνευσης επί της εποχής του Λουδοβίκου Β’ της Βαυαρίας. Αυτό δημιουργεί μια μικρή αντίθεση με την Βαυαροκρατία και τον θείο του, τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα, που δεν τους πολυένοιαζε η Βυζαντινή κληρονομιά καταστρέφοντας αρκετές βυζαντινές εκκλησίες της Αθήνας.

Ως ανάγκη αντίθεσης στην βιομηχανοποίηση και στις νέες φιλελεύθερες ιδέες του 19ου αιώνα, οι βασιλικοί οίκοι προσπάθησαν να ρομαντικοποιήσουν την μεσαιωνική εποχή στην οποία άνθισε η μοναρχία. Για αυτό το λόγο εισήγαγαν ιστορικό περιοχόμενο στα νέα τους κτίρια.

Ιστορικά στην Βαυαρία όλα ξεκίνησαν από τον Λουδοβίκο Α’ τον πατέρα του Όθωνα και παππού του Λουδοβίκου Β’. Ο Λουδοβίκος επισκέφτηκε το Παλέρμο και εντυπωσιάστηκε από την Βυζαντινή διακόσμηση στο Μονρεάλε και στην Καπέλα παλατίνα. Στην Βαυαρία υπάρχουν τουλάχιστον δυο παραδείγματα μίμησης της Βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Ένα από αυτά είναι το εσωτερικό του πασίγνωστου από ταινίες της Disney, κάστρου Νόισβενσταιν (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/05/blog-post_944.html). 

Οι σύμμαχοι των Γερμανών στον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Τούρκοι και οι Ιταλοί αντίστοιχα, επιτέθηκαν και οι δύο στην Αίγυπτο που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Βρετανίας και μετά από μία μικρή προέλαση οι Βρετανοί αντεπιτέθηκαν και κατέλαβαν όλες τις αποικίες των αντιπάλων τους.

Παράλληλα, οι Βρετανοί χρηματοδοτήσαν εξεγέρσεις στις αποικίες των εχθρών τους, οι οποίες ήταν επιτυχείς και ελευθέρωσαν τα κράτη τους, στην Αραβία υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον Φειζάλ, ενώ στην Αιθιοπία από τον μονάρχη της Χαιλέ Σελασιέ.

Με το τέλος των δύο αυτών Παγκοσμίων Πολέμων και την ήττα των Ιταλών και των Τούρκων οι μονάρχες διέταξαν την αποπομπή και την εκδίωξη από την εξουσία και την σύλληψη των δικτατορών Νεότουρκων (Ενβέρ-Ταλαάτ, Τζεμάλ και Μουσολίνι αντίστοιχα, οι οποίο όλοι τους είχαν βίαιο τέλος), ενώ λίγο αργότερα για τα εγκλήματα τους, οι μονάρχες, οι οποίοι ως τότε σαν «αδύναμοι» ηγέτες στήριζαν τους δικτάτορες έπεσαν από την εξουσία, η μοναρχία καταργήθηκε στα κράτη αυτά και αυτά έγιναν «δημοκρατίες».

Οι Σταυροφόροι της Δύσης επιτέθηκαν και κατέλαβαν και λεηλάτησαν πολλές φορές ισχυρά Ορθόδοξα κράτη, όπως το 1.204 μ.Χ. με την Ρωμανία και την πρωτεύουσα της, την Πόλη, στην Ρωσία των «Κάιρο των Τάραχων» με την κατάληψη της Μόσχας, με την κατάληψη της Σερβίας το 1.999 μ.Χ., ή της Ουκρανίας τα έτη 2014 μ.Χ.-2023 μ.Χ.

Και όπως βίας και νοθείας ήταν οι εκλογές του 1.924 μ.Χ. στην Ιταλία επί Μουσολίνι, τέτοιες ήταν και οι εκλογές στην Ελλάδα το 1.961 μ.Χ., στις ΗΠΑ το 2020 μ.Χ. (http://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html) και ξανά στην Ελλάδα το 2023 μ.Χ.

Τις πρώτες εκλογές κατήγγειλε ο Ματεότι, τις δέστρες ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Πρεσβύτερος τις Αμερικάνικες ο Τραμπ και τις εκλογές του 2023 μ.Χ. στην Ελλάδα, ηγέτες πολιτικών κομμάτων που αποκλείστηκαν από αυτές αντισυνταγματικά, όπως π.χ. ο Κασιδιάρης και ο Εμφιετζόγλου, αλλά και ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης.

Λέγεται από πολλούς ότι και οι Προεδρικές εκλογές του 2023 μ.Χ. στην Τουρκία αναμένεται να είναι αλόγες βίας και νοθείας, ενώ έτσι τις καταγγέλλουν πολλοί Τούρκοι πολιτικοί, όπως ο υποψήφιος των κεμαλιστών Κιλιντζάρογλου.

Στην Ελλάδα τα τάγματα εφόδου εμφανίστηκαν το 1.933 μ.Χ. υπό την ηγεσία του Ιωάννη Βουρβούλη και του Κονδύλη, όπως στην Ιταλία το 1.919 μ.Χ. και την Γερμανία το 1.921 μ.Χ.

Ο Νάσερ έφτιαξε το φράγμα του Ασουάν για να αποφύγει τις εποχιακές πλημύρες του Νείλου, όπως ακριβώς και οι κάτοικοι του Καλάραμε στην Βραζιλία χωματουργικά έργα για να αποφύγουν τις εποχιακές πλημύρες στον Αμαζόνιο.

Κατά την ομιλία του Ματεότι το 1.924 μ.Χ. οι αντίπαλοι του φωνάζαν για να μην τον αφήσουν να μιλήσει, όπως ακριβώς έγινε και με τον Ροβεσπιέρο το 1.794 μ.Χ., αλλά και με τον Μέγα Ναπολέοντα το 1.799 μ.Χ.

Όταν ο βασιλιάς Ερρίκος ο Β’ φώναξε οργισμένος κατά του Αρχιεπίσκοπου του Καρντεμπούρι Μπέκετ, οι αυλικοί του κατάλαβαν ότι τους ζήτησε να τον δολοφονήσουν, ενώ αυτός δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο και έφριξε με το αποτέλεσμα της πράξης τους.

Κάτι αντίστοιχο λέγεται ότι έγινε και με τον Μουσολίνι που φώναξε οργισμένος κατά του Ματεότι, οι αυλικοί του και ο Μάτσα κατάλαβαν ότι τους ζήτησε να τον δολοφονήσουν, ενώ αυτός δεν ευνοούσε κάτι τέτοιο και έφριξε με το αποτέλεσμα της πράξης τους.

Το 1.924 μ.Χ. ο Αμπντ Ελ Κριμ στο Μαρόκο εξόντωσε 3.000 αιχμαλώτους Γάλλους στρατιώτες, παρόλο που είχε υποσχεθεί να τους χαρίσει την ζωή, όπως ακριβώς έκαναν και ο Σαλαντίν στο Χαττίν με τους αιχμάλωτους στρατιώτες των Σταυροφόρων και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος με τους μουσουλμάνους στην Άκρα.

Αποφασιστική ήττα, καταστροφή του στρατού και βίαιο θάνατο του στρατηγού και του στρατού των εισβολέων έγινε στο Ανουάλ του Μαρόκου το 1.921 μ.Χ., οπού οι Μαροκινοί έσφαξαν 9.000 Ισπανούς και ο στρατηγός τους Σιλβέστρε αυτοκτόνησε (ή για άλλους πέθανε στην μάχη, πάντως το σώμα του, όπως του Σπάρτακου παλαιότερα δεν βρέθηκε ποτέ).

Όπως ακριβώς έπαθαν και οι Γερμανοί στον Τευτοβούργιο Δρυμό, οπού οι Ρωμαίοι έχασαν 18.000 άντρες (τρεις λεγεώνες) και σφαγιάστηκαν, ενώ ο στρατηγός τους Βάρος αυτοκτόνησε. Αλλά και στην Αρχαία Ισπανια, ο Ρωμαίος στρατηγός Vitelius και ο στρατός του σφαγιάστηκαν από τον Βαριάθο στην μάχη της Sierra Morena.

 Αντίστοιχο ήταν και το τέλος του Βρετανικού εκστρατευτικού σώματος στο Αφγανιστάν υπό τον στρατηγό Ελίτσων, ενώ ακριβώς την ίδια κατάληξη είχε και το Βρετανικό σώμα το Χαρτούμ του Σουδάν υπό τον στρατηγό Γκόρντον ενάντια στον στρατό του Μαχντί, ενώ και οι δύο αυτοί στρατηγοί σκοτώθηκαν πολεμώντας.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα πτώματα των νέκρων, είτε έμειναν άταφα, είτε ακρωτηριάστηκαν από τους ντόπιους, λόγω του μίσους τους προς αυτούς για την κατοχή της πατρίδας τους, ενώ σύντομα στάλθηκαν νέα εκστρατευτικά σώματα για να ανακαταλάβουν τα κράτη αυτά και να εκδικηθούν.

Τα ίδια έπαθαν και οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, ενώ παρεμφερής ήταν και το αποτέλεσμα της μάχης του Λιτλ Μπίχορν υπό τον Αμερικανό στρατηγό Κάστερ ενάντια στους Ινδιάνους, αλλά και με την μάχη του Βρετανού Ταγματάρχη Λόρδου Chelmsford ενάντια στους Ζουλού στην περιοχή της Ισαντλουάνα.

Στην περίπτωση του Μαρόκου, ένα κοινό Γαλλοισπανικό εκστρατευτικό σώμα υπό την ηγεσία των Σουκάρνο, Φράνκο και Πετταίν, στην Γερμανία υπό την ηγεσία του Γερμανικού, στην Ισπανία υπό τον Σκιπίωνα Αιμιλιανό, στους Ζουλού υπό τον Βρετανό στρατηγό Garnet Wolseley, στο Σουδάν υπό τον Κίτσενερ, στους Σιού υπό τον στρατηγό Τέρι, ενώ στο Αφγανιστάν υπό τους Φρέντερικ Ρόμπερτς, Σάμιουελ Μπράουν και Ντόναλντ Στιούαρτ.

Στις περιπτώσεις του Μαρόκου, στην Ισπανία και στο Σουδάν οι εκστρατείες εκδίκησης και κατάκτησης των κρατών αυτών πέτυχαν, κάτι που δεν συνέβη με τις περιπτώσεις του Αφγανιστάν, της Γερμανίας και του Βιετνάμ, οπού οι Μεγάλες δυνάμεις παρά τις αρχικές επιτυχίες τους, στο τέλος λόγω του επιτυχούς ανταρτοπόλεμου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές.

Το ισλαμικό κράτος του Ριφ του Αμπντ Ελ Κριμ τα έτη 1.924 μ.Χ.-1.927 μ.Χ., θύμιζε σε πολλά το ισλαμικό κράτος του ISIS σε Συρία και Ιράκ, ενώ και τα δύο ιδρυθήκαν ύστερα από τις επιτυχείς πολεμικές εκστρατείες και επαναστάσεις των ιδρυτών/ηγετών τους Αμπντ Ελ Κριμ και Αμπού Μπακρ Μπαγκάντι, αλλά στο τέλος και τα δύο καταστράφηκαν ύστερα από εκστρατείες των Μεγάλων Δυνάμεων εναντίον τους (των Γαλλοισπανών και των Ρωσοαμερικάνων αντίστοιχα).

Αντίστοιχη ήταν και η πορεία του ισλαμικού κράτους των μαντισσών στο Σουδάν, αλλά και των Τάιπινγκ στην Κίνα), τα οποία ιδρύθηκαν υστερα από τις επιτυχείς πολεμικές εκστρατείες και επαναστάσεις των ιδρυτών/ηγετών τους Μαχντί και Χον Σινγκ Χουάν, αλλά στο τέλος και τα δύο καταστράφηκαν υστερα από εκστρατείες των Μεγάλων Δυνάμεων εναντίον τους (των Βρετανών και των Γαλλοβρετανών αντίστοιχα).

Λέγεται ότι όπως ο Βάρος εμπιστεύτηκε αφελώς τον Αρμίνιο και έπεσε παγίδα στον Τευτοβούργιο Δρυμό, το ίδιο συνέβη και με τον Έλφιστον και τον Akbar Khan στο Αφγανιστάν, στο πέρασμα του Khord-Kabul (όπου οι υποχωρούντες Βρετανοί σφαγιάστηκαν όπως οι υποχωρούντες άντρες του Καρλομάγνου υπό τον Ρονάλδο στο πέρασμα του  Ρονσεβώ στην περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία).

Κάποιοι λένε ότι ο Έλφιστον σκοτώθηκε στην μάχη, άλλοι ότι πέθανε μετά από αυτή, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αιχμαλωτίστηκε και πέθανε στην αιχμαλωσία, όπως και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Βαλεριανός από τον Πέρση βασιλιά Σαπώρ.   

Υπήρξε ο μεγάλος Ισπανικός Εμφύλιος πόλεμος στην Ισπανία τον 20ο Αιώνα (1.936 μ.Χ.-1.939 μ.Χ.) και οι δύο των Καλλίστων τον 19ο Αιώνα.

Τα κράτη του Σερτώριου και του Βαριάθου στην Ισπανια οι Ρωμαίοι δεν κατάφεραν να τα νικήσουν και να τα κατακτήσουν οι Ρωμαίοι, παρά μόνο με την δολοφονία των ικανών αυτών ηγετών και την διαδοχή τους από ανίκανους.

Το ίδιο έγινε και με την Γαλατική Αυτοκρατορία του Πόστουμου μετά την δολοφονία του και την διαδοχή του από τον ΤΕ τρικό, τον οποίο νίκησε ο Αυρηλιανός, αλλά και με το εκστρατευτικό σώμα του Γάλλου στρατηγού Κλίμπερν από τους Βρετανούς μετά την δολοφονία του.  

Υπήρξαν κράτη στα οποία έγινε πραξικόπημα λόγω εσωτερικής πολιτικής κρίσης, και ένας δικτατορίας υποστηριζόμενος από την ολιγαρχία και προερχόμενος από αυτή κατέλαβε την εξουσία για να διεξάγει έναν ως τότε ανεπιτυχή εξωτερικό πόλεμο, στην Αρχαία Ρώμη με τον Σύλλα και τον πόλεμο ενάντια στον Μιθριδάτη, ενώ στην Ισπανία με τον στρατηγό Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι στρατηγοί κατάφεραν να νικήσουν τους πολέμους αυτούς και να επιβάλουν με την βία την δικτατορία τους, όμως σύντομα οι εσωτερικοί τους αντίπαλοι και η πίεση του στρατού, του οποίου έχασαν σταδιακά την υποστήριξη τους ανάγκασε να παραιτηθούν.

Σαν αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι πολιτικές διαμάχες επανήλθαν και τα κράτη αυτά σύντομα έπεσαν σε έναν ακόμα πιο βίαιο εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο νίκησαν οι «λαϊκοί» στρατηγοί Καίσαρας και Φράνκο (που είχαν πολεμήσει και αναδειχθεί ως στρατιωτικοί στους πολέμους του Σύλλα και του Ριβέρα στο εξωτερικό), οι οποίοι κατέλαβαν τελικά τις πρωτεύουσες Ρώμη και Μαδρίτη και επεβαλαν την δικτατορία και το καθεστώς τους.

Τα έτη που η Ευρώπη υπερξοπλίστηκε θεωρείται ότι ήταν τα έτη 1.860 μ.Χ.-1.870 μ.Χ., 1.887 μ.Χ.-1.893 μ.Χ., 1.910 μ.Χ.-1.914 μ.Χ., 1.933 μ.Χ.-1.939 μ.Χ., τα έτη του Ψυχρού Πολέμου (1.947 μ.Χ.-1.949 μ.Χ.), όπως και τα έτη 2001 μ.Χ.-2013 μ.Χ.

Οι κατακτημένοι λαοί οργάνωσαν ικανά ανταρτικά κινήματα στην Ισπανία και την Αυστρία (υπό τον ικανό Αντρέα Χόφερ, ο οποίος όπως ο Βαριάθος στην Ισπανία ενάντια στην Ρώμη ήξερε και αυτός κάθε γεωγραφική σπιθαμή της πατρίδας του), όπως έκαναν και οι κατεκτημένοι λαοί ενάντια στον στρατό του Χίτλερ (π.χ. σε Ελλάδα. Γιουγκοσλαβία και Ρωσία).

Τόσο ο Μέγας Κωνσταντίνος, όσο και Μέγας Αλέξανδρος, έδιωξαν και οι δύο τους τυράννους από την γη και έφεραν ειρήνη (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2022/05/blog-post_399.html), όπως έκανε και ο ένδοξος Αυτοκράτορας Ηράκλειος στην Ρωμανία με τον τύραννο Φωκά.

ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΕΠΟΧΕΣ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ.

 Σε μια προειδοποίηση σοκ προχώρησε η Ρωσία,  η οποία έκανε γνωστό πως μετά την καταστροφή των οβίδων με απεμπλουτισμένο ουράνιο που είχε προμηθεύσει την Ουκρανία η Μ. Βρετανία, ένα ραδιενεργό νέφος έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη (http://corfiatiko.blogspot.com/2023/05/blog-post_821.html).

Οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν κάποια αυτονομία με τους Ρωμαίους, αλλά και οι νεότεροι Ελληνες με τους Δημογέροντες και τους Εθνάρχες.

Ο Περικλής χρησιμοποιούσε το κράνος του για να κρύψει το περίεργο σχήμα του κεφαλιού του και Καίσαρας τις δάφνες στο κεφάλι του για να κρύβει την φαλάκρα του. 

Είχαμε μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρώμης από τον Α’ Ρώμη στην Β’ Ρώμη/Πόλη/Κωνσταντινούπολη και στην σύγχρονη Ελλάδα από το Ναύπλιο στην Αθήνα.

Ο Αρμίνιος που προξένησε την καταστροφή των Ρωμαϊκών λεγεώνων στον Τευτοβούργιο Δρυμό το 9 μ.Χ., είχε εκπαιδευτεί από τους Ρωμαίους και θεωρούνταν ένας από αυτούς.  Αντίστοιχα, τα νέα οπλικά συστήματα της Κίνας που ενδεχομένως θα αποδειχθούν ανώτερα των Αμερικανικών, θα έχουν σχεδιαστεί και από ανθρώπους που σπούδασαν σε Αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ θα κατασκευαστούν από εταιρείες που αντέγραψαν τα Αμερικανικά πρότυπα παραγωγής.

Η ικανότητα της Δύσης να αντιστέκεται ή να υπερασπίζει την πρωτοκαθεδρία της είναι πάνω απ’ όλα πολιτισμική υπόθεση και δευτερευόντως τεχνική-στρατιωτική-οικονομική. Οι Ρωμαίοι αποδεκατίστηκαν στις Κάννες και την λίμνη Τρασιμένη από τον Αννίβα, αλλά αυτό δεν τους αποθάρρυνε και στο τέλος η Καρχηδόνα ήταν αυτή που καταστράφηκε και όχι η Ρώμη, παρόλο που η πρώτη διέθετε μεγαλύτερη οικονομική δύναμη.

Όταν ο Ρωμαϊκός πολιτισμός είχε χάσει την ζωτικότητα του, αρκούσε μία ήσσονος σημασίας ήττα, όπως το 378 μ.Χ. στην Αδριανούπολη για να καταρρεύσει. Η Βρετανοί νίκησαν τους Ιάπωνες το 1.945 μ.Χ., αλλά δεν είχαν πλέον τη θέληση να υπερασπιστούν την Αυτοκρατορία τους.

Αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο σκοτώθηκαν τόσες χιλιάδες στρατιώτες στην Βιρμανία, όταν μετά το τέλος του πολέμου η εξουσία περιήλθε σε ηγέτες όπως ο Ου Νου και ο Μπα Μάου, οι οποίοι είχαν συνεργασθεί με τους Ιάπωνες (https://slpress.gr/diethni/giati-o-thoykydidis-tha-katalavaine-arista-ton-polemo-stin-oykrania/).

Οι φασίστες υποστήριξαν ότι η ιδεολογία τους αποτελούσε την Τρίτη πολιτική ιδεολογία μετά τον φιλελευθερισμό και τον κομμουνισμό και οι Εθνικομπολσεβίκοι/Ευρασιανιστές η Τέταρτη πολιτική ιδεολογία μετά τις τρεις προηγούμενες.

Ο Χάγανος των Χαζάρων πήρε χρήματα από τον ένδοξος βασιλιάς Ηράκλειος της Ρωμανίας για να χτυπήσει από τον Βορρά και να καταστρέψει τις πόλεις του βασιλιά του Περσίας Χοσρόη του Β’ στον Βορρά, έτσι ώστε ο τελευταίος να αναγκαστεί να σταματήσει τον πόλεμο με τον Ηράκλειο και να αποσύρει από το μέτωπο αυτό μονάδες και να τις μεταφέρει στα σύνορα του στον Βορρά με την Χαζαρία και να ανακουφίσει το μέτωπο της Ρωμανίας με τον τρόπο αυτό.

Το ίδιο ακριβώς έκανε με τον ίδιο τρόπο και για τον ίδιο λόγο και ο βασιλιάς της Περσίας Χοσρόης ο Β’ πληρώνοντας τον Χάγανος των Αβαρών για να χτυπήσει την Ρωμανία του Ηράκλειου, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο ένδοξος βασιλιάς Ηράκλειος της Ρωμανίας με τους Χαζάρους, πληρώνοντας τους να χτυπήσουν από τον Βορρά τους Πέρσες.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι Χάνοι των Αβαρών και οι Χαζάροι επιτέθηκαν στους Πέρσες και την Ρωμανία αντίστοιχα και κατέστρεψαν πολλές πόλεις τους και πήραν πολλά λάφυρα και αναγκάστηκαν οι Πέρσες και η Ρωμαία να αποσύρουν στρατό από τα σύνορα των Βασιλείων τους για να τους αντιμετωπίσουν.

Κάτι που κατάφερε επιτυχώς η Ρωμανία και διέλυσε τους Αβάρους και τον στρατό τους αποκρούοντάς τους αυτούς και τους Πέρσες και Σλάβους συμμάχους τους στην πολιορκία της Πόλης το 626 μ.Χ., ενώ οι Πέρσες απέτυχαν παταγωδώς στην κοινή επίθεση της Ρωμανίας και των Χαζάρων εναντίον τους.

Τόσο ο μακελάρης και εγκληματίας πολέμου πρώην Προέδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, όσο και ο εξίσου μακελάρης και εγκληματίας πολέμου πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ, αν και δεν το αξίζαν πήραν αν και αιμοχαρείς/πολεμοχαρείς/αιματοβαμμένοι φονιάδες και οι δύο για πολιτικούς λογούς «Νόμπελ Ειρήνης».

Τα αντίστοιχα πραξικοπήματα του Ναπολέοντα Α' (1.799 μ.Χ.) και του ανιψιού του Ναπολέοντα Γ' (.1851 μ.Χ.), ανιψιό του πρώτου,  έκαναν και οι τους δύο αντίστοιχα πρωτα δικτάτορες και ύστερα Αυτοκράτορες,

Ο καθολικός προκαθήμενος της Πολωνίας, Stanisław Szczepanowski, δολοφονείται από τον πρώην φίλο του, βασιλιά Bolesław τοβ Τολμηρό (1.079 μ.Χ.). και ο καθολικός Προκαθήμενος της Αγγλίας, Τόμας Μπέκετ, δολοφονείται κατόπιν εντολής του πρώην φίλου του, Βασιλιά Ερρίκου του Β' (.1170 μ.Χ.).

Η απόπειρα κατάκτησης της Ιαπωνίας από τον Μογγολικό Αυτοκράτορα Κουμπλάι Χαν (1.274 μ.Χ., 1.281 μ.Χ.) αποτυγχάνει από τους τυφώνες. Και η απόπειρα κατάκτησης της Αγγλίας από τον Ισπανό Βασιλιά Φίλιππο Β ' το 1.588 μ.Χ. αποτυγχάνει από έναν τυφώνα.

Η μοιραία είσοδος του Ερνάν Κορτές το 1.519 μ.Χ. στην Αυτοκρατορία των Αζτέκων του Μεξικού διευκολύνεται φέρεται να διευκολύνεται από την ταύτιση του από τους ιθαγενείς με τον θεό τους Quetzalcoatl, ο οποίος είχε προβλεφθεί ότι θα επέστρεφε την ίδια χρονιά.

Και η μοιραία είσοδος του Άγγλου καπετάνιου Τζέιμς Κουκ το 1.778 μ.Χ. στην Χαβάη, κατά την διάρκεια του ετήσιου φεστιβάλ Μακαχίκι προς τιμήν του θεού της γονιμότητας και της ειρήνης Λόνο, φέρεται να διευκολύνεται από την ταύτιση των ιθαγενών του Κουκ με τον Λόνο, που είχε φύγει από την Χαβάη, υποσχόμενος να επιστρέψει σε ένα πλωτό νησί, που προκαλείται από το πλοίο του Κουκ με πλήρη πανιά.

Στις 27 Απριλίου 1.521 μ.Χ., ο Πορτογάλος εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος, στα νησιά των Φιλιππίνων, ανόητα, με μόνο τέσσερις δωδεκάδες άνδρες, αντιμετωπίζει 1.500 ντόπιους που αψήφησαν την προσπάθειά του να τους εκχριστιανίσει και σκοτώνεται.

Στις 14 Φεβρουαρίου 1.779 μ.Χ., ο Άγγλος εξερευνητής Τζέιμς Κουκ, στο νησί της Χαβάης, ανόητα, με λίγους μόνο άντρες, αντιμετωπίζει τους ιθαγενείς αφού κάποια άτομα έχουν πάρει μια από τις μικρές βάρκες του Κουκ, και ο Κουκ και τέσσερις από τους άνδρες του σκοτώνονται.

Η βασίλισσα της Πολωνίας Jadwiga , που πεθαίνει το 1.399 μ.Χ., κληροδοτεί τα προσωπικά της κοσμήματα για την αποκατάσταση του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας (η οποία θα γίνει το 1.400 μ.Χ.).

Και η χήρα του Leland Stanford, Jane Stanford, επιχειρεί, μετά τον θάνατό του το 1.893 μ.Χ., να πουλήσει τα προσωπικά της κοσμήματα για να αποκαταστήσει την οικονομική βιωσιμότητα του Stanford University, κληροδοτώντας τελικά τα κοσμήματα για την χρηματοδότηση της αγοράς βιβλίων για το Stanford University.

Το 1.812 μ.Χ. ο Γάλλος Αυτοκράτορας Ναπολέων  –γεννήθηκε ως αουτσάιντερ από την Κορσική– είναι απροετοίμαστος για μια εκτεταμένη χειμερινή εκστρατεία, ωστόσο εισβάλλει στην Ρωσική Αυτοκρατορία, επισπεύδοντας την πτώση της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.  

Και το 1.941 μ.Χ. ο Γερμανός Φύρερ Αδόλφος Χίτλερ  – γεννημένος Αυστριακός αουτσάιντερ – είναι απροετοίμαστος για μια εκτεταμένη χειμερινή εκστρατεία, ωστόσο εισβάλλει στο Σοβιετικό διάδοχο κράτος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας (το οποίο κυβερνάται από τον Ιωσήφ Στάλιν, γεννημένος γεωργιανός αουτσάιντερ), επισπεύδοντας έτσι την πτώση του Γερμανού Τρίτου Ράιχ.

Ο Μαχάτμα Γκάντι εργάζεται για να απελευθερώσει τους συμπατριώτες του με ειρηνικά μέσα και πυροβολείται και σκοτώνεται. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ εργάζεται για να απελευθερώσει τους συμπατριώτες του με ειρηνικά μέσα και πυροβολείται.

Η εποχή των φασιστικών κατακτήσεων διαρκεί από το 1.919 μ.Χ. και την άνοδο του Μουσολίνι μέχρι την ήττα του Χίτλερ το 1.945 μ.Χ., με τον Φράνκο ως το τρίτο μέλος αυτής της τριανδίας [... Στην επόμενη φάση, την εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων (1.950 μ.Χ.–1.990 μ.Χ.).

Οι κύριοι εκπρόσωποι [...] είναι ο Πινοσέτ, ο Μουαμάρ Καντάφι και ο Μομπούτου Σεσέ Σέκο, μαζί με άλλες δευτερεύουσες προσωπικότητες όπως ο Ίντι Αμίν, ο Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μοχάμεντ Σιάντ Μπάρε.

Τέλος, από το 1.990 μ.Χ. [αρχίζει] ο [...] κύκλος νέων αυταρχικών ηγετών, που κερδίζουν τις εκλογές και προχωρούν στην υποβάθμιση της δημοκρατίας που τους έφερε στην εξουσία. Ο Ben-Ghiat ανατέμνει κυρίως, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ, με τους Βίκτορ Ορμπάν, Ζαΐρ Μπολσονάρο, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, Ναρέντρα Μόντι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλ.π..

Υπάρχουν και πολλοί αυταρχικοί κομμουνιστές ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Μάο, του Στάλιν, του Τσαουσέσκου και οι τρεις Κιμ της Βόρειας Κορέας. Αλλά και ο Σουχάρτο της Ινδονησίας ή ο Σάχης του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί και Πινοσέτ και Juan Domingo Perón.

Μερικοί αξιόλογοι ασκούμενοι της πολιτικής ψεύδους που συζητήθηκαν από τον Μάουντ περιλαμβάνουν τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Τσέζαρε Μποργία, την Βασίλισσα Ελισάβετ Α', τον Όλιβερ Κρόμγουελ, τον Ρόμπερτ Κλάιβ, τον Ναπολέοντα, τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον Τόνι Μπλερ, τον Μπόρις Τζόνσον, τον Ομπάμα, τον Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ (https://en.wikipedia.org/wiki/Historic_recurrence#Similarities).

Πώς φθάσαμε στην 2η Άλωση τής 29ης Μάϊου 1453 ! Άς όψονται οι Ευρωπαίοι με τον πάπα τους…

Αν κανείς διαβάσει, τί προηγήθηκε πριν την απόλυτη καταστροφή του 1.204 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη από τους προγόνους των σημερινών δυτικοευρωπαίων, θα ανατριχιάσει από τις ομοιότητες του σήμερα και πώς καταλήξαμε έτσι, στην δεύτερη Άλωση τής 29ης Μάϊου του 1.453 μ.Χ...

Μέσα από την έρευνα μας, εντοπίσαμε ομοιότητες, που μόνο τυχαίες δεν είναι. Πραγματικά οι εχθροί του Γένους μας στερούνται φαντασίας, αφού το ίδιο ακριβώς σχέδιο των προγόνων τους εφαρμόζουν κι΄ αυτοί για τον αφανισμό μας... Την ώρα, που αυτοί εκτελούν επιτυχώς τα σχέδιά τους, εμείς κακώς επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη των Βυζαντινών πατέρων μας του 1.204 μ.Χ.

Τότε, οι Ρωμαίοι (Βυζαντινοί) πρόγονοί μας, προκειμένου να λυτρωθούν από την τυραννική εξουσία του πρωτοσέβαστου Αλεξίου Κομνηνού (κάτο σαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ή τον Κούλη Μητσοτάκη μετέπειτα), έστρεψαν τις ελπίδες τους στον λάθος άνθρωπο, που κατέστρεψε το Βυζάντιο και που ο βίος του ταιριάζει τρομακτικά με αυτόν του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ανδρόνικος Κομνηνός εκμεταλλεύτηκε την οργή του λαού κατά των πλουσίων, της αριστοκρατίας και του κρατικού (δεξιού θα λέγαμε στην εποχή του Παπανδρέου) κατεστημένου. Και με λαϊκιστικά συνθήματα και υποσχέσεις πρωτόγνωρες στα Βυζαντινά χρονικά υπέρ του λαού και κατά της Δύσης (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ θα λέγαμε στην εποχή του Παπανδρέου), πήρε την εξουσία και μέσα σε 2 μόνο χρόνια αποσάθρωσε την κρατική, στρατιωτική, και κοινωνική δομή του Βυζαντίου...

++++++++++++++++++++

Μία - μία οι Βυζαντινές επαρχίες άρχισαν να ανεξαρτητοποιούνται και άλλες να χάνονται από τους εχθρούς (όπως η Θεσσαλονίκη), αφού οι ένδοξοι Βυζαντινοί στρατηγοί, που θα μπορούσαν να αμυνθούν με αποτελεσματικότητα, είχαν δολοφονηθεί, ή φυλακιστεί από τον Ανδρόνικο, που φοβόταν μην τυχόν και χάσει το θρόνο από τον Στρατό.

Όταν τελικά ο λαός εξεγέρθηκε απηυδισμένος από τις εθνικές συμφορές και τις πολιτικές δολοφονίες για παραδειγματισμό και η Βασιλεία του Ανδρόνικου Κομνηνού έλαβε τέλος φρικτότερο από αυτό τού Καντάφι, ο λαός έκανε το ίδιο λάθος ξανά !

Κι΄ έτσι, σαν τους σημερινούς Νεοέλληνες της μεταπολίτευσης, που μία πίστευαν το ΠΑΣΟΚ, μία το ΣΥΡΙΖΑ , μία την ΝΔ, στήριξαν τις ελπίδες τους και έστεψαν Αυτοκράτορα τον πρώτο, που βρήκαν διαθέσιμο αντίπαλο του Ανδρόνικου, χωρίς να αναρωτηθούν τί άνθρωπος είναι, ή αν έστω είναι κατ' ελάχιστο ικανός ( όπως με την περίπτωση κ. Τσίπρα βλέπουμε σήμερα…).

Ο Ισαάκ Άγγελος, ο νέος Αυτοκράτορας (πού μόνο "άγγελος" δεν ήταν), αποδείχτηκε άσχετος και παντελώς ανίκανος. Στις μέρες του η καταστροφή, που είχε επιφέρει ο προκάτοχος του, έφερε καρπούς (ότι ακριβώς συνέβη στην σημερινή μας δεκαετία του '90 μ.Χ. και την «μετά Ανδρέα εποχή…»). Οι Ρωμιοί άλλαξαν, ο στρατός το ίδιο... Τώρα πια δεν υπήρχε η μαχητικότητα, η αγωνιστικότητα και η γενναιότητα στον λαό και στον στρατό.

Επιπλέον ο λαός με τα παραδείγματα των αρχόντων του κυλίστηκε στην αμαρτία, μιμούμενος την ανηθικότητά τους (ο Ανδρόνικος, όπως και ο Ανδρέας, ήταν τρομερά γυναικάς) και μέσα σε λίγα χρόνια μεταμορφώθηκε στην χειρότερη ίσως ποιότητα λαού, που γέννησε ποτέ το Έθνος μας.

Η ανικανότητα του Ισαάκ Αγγέλου έδωσε την αφορμή στον ίδιο τον αδερφό του, τον Αλέξιο Άγγελο, να κλέψει τον θρόνο και αφού τυφλώσει τον αδερφό του Ισαάκ να τον κλείσει στην φυλακή μαζί με τον μικρό του γιο και διάδοχο του θρόνου.

Αν ο Ισαάκ υπήρξε άσχετος, ο Αλέξιος Γ' Άγγελος, ο νέος Αυτοκράτορας, αποδείχτηκε ο χειρότερος Βυζαντινός βασιλιάς όλων των εποχών. Στην εποχή του τα σκάνδαλα και η αποδόμηση του πριν από λίγο ισχυρότερου Κράτους του κόσμου γιγαντώθηκαν.

Τώρα πιά το μόνο, που ενδιέφερε τους κρατικούς αξιωματούχους και την αλλοτριωμένη (εκσυγχρονισμένη θα λέγαμε) κοινωνία, ήταν η υλική ευμάρεια, ο πλουτισμός και οι αρπαχτές από τα σκάνδαλα. Όπως έλεγε και ο αγαπημένος μας Γέροντας Παΐσιος...« Θέλετε να χαλάσετε έναν λαό; Δώστε στο λαό πλούσια τα υλικά αγαθά και θα ξεχάσουν και τον Θεό και τα πάντα..».

Τί και αν φώναζαν οι λιγοστοί και οι ικανοί Πατριώτες της εποχής εκείνης για τον επερχόμενο κίνδυνο, η κρατική εξουσία της εποχής εκείνης (όπως και αυτή της μεταπολίτευσης) θεωρούσε τις φωνές αυτές γραφικές...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντίδραση του Αλεξίου Γ' Αγγέλου στις ικεσίες ενός πατριώτη αξιωματικού, που τον παρακαλούσε να δοθεί άδεια ξυλείας προκειμένου να φτιαχτούν μεγάλα πολεμικά πλοία για την άμυνα της Πόλης. Ο εγκληματικός αυτός Αυτοκράτορας με δυσκολία έδωσε τελικά την άδεια, αλλά την πήρε πίσω, όταν ο δασάρχης της περιοχής διαμαρτυρήθηκε, ότι θα ζημιωθεί το κυνήγι της περιοχής!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οικονομικού σκανδάλου, που θα το ζήλευε και ο Τσοχατζόπουλος και που ταιριάζει με το σύγχρονο σκάνδαλο των υποβρυχίων, είναι αυτό του Βυζαντινού αρχιναύαρχου, που παίρνοντας την εντολή (μετά από πιέσεις στον Αλέξιο των λίγων πατριωτών) να σουλουπώσει κάπως τα εναπομείναντα μεγάλα πολεμικά του άλλοτε πανίσχυρου στόλου, αυτός κατάκλεψε το Κράτος αποδομώντας τα εξαρτήματα από διάφορα πλοία με σκοπό να τα αναπληρώσει σε άλλα. Το αποτέλεσμα ήταν:

1ον. Να απομείνουμε μόνο με δυο-τρία αξιόπλοα πλοία, που παρατημένα στα ναυπηγεία του Κεράτιου (σαν και τα σημερινά υποβρύχια) δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σε καμία περίπτωση τα πολυάριθμα και νεότερα Βενετσιάνικα.

2ον. Οι τσέπες του Τσοχατζόπουλου της εποχής εκείνης να φουσκώσουν απότομα, αφού κάποια εξαρτήματα πλοίων πουλήθηκαν κρυφά επιφέροντας στον αρχιναύαρχο παράνομο πλουτισμό εις βάρος της Πατρίδος.

Σημείωση Ιστολογίου: Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους Έλληνες... Ήλθε η απόλυτη παρακμή και στο τέλος η κατάληψη της Κων/πολης από τους Σταυροφόρους Φράγκους, οι οποίοι και ...βρήκαν την απίστευτη για αυτούς ευκαιρία να καταλάβουν (εκτός των άλλων) και την Πόλη των Πόλεων με μια απίστευτη ευκολία (χωρίς να ανοίξει...μύτη!), μιας και δεν υπήρχε πλέον ούτε Στρατός, ούτε Στόλος, ούτε τίποτα... Μετά, φυσική συνέπεια,  ακολούθησαν και οι Τούρκοι (https://www.kivotoshelp.gr/index.php/eidhseis/2839-pos-fthasame-stin-2i-alosi-tis-29is-maiou-1453-as-opsontai-oi-evropaioi-me-ton-papa-tous)...

Φιλιππικός Βαρδάνης – Ο υπαίτιος της Εικονομαχίας

Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (711 μ.Χ.-713 μ.Χ.), Αρμενικής καταγωγής. Βασίλευσε σε μια εποχή δύσκολη για το Βυζάντιο, που ακολούθησε τον θάνατο του Αυτοκράτορα Ηρακλείου. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βαρδάνης (από τον αρμενικό Βαρντάν, που σημαίνει τριαντάφυλλο) και ήταν γιος του πατρικίου Νικηφόρου.

Οι χρονικογράφοι Άγιος Θεοφάνης ο ομολογητής και Μιχαήλ ο Σύρος τον παρουσιάζουν ως ένα μορφωμένο άνδρα, με ευφράδεια λόγου. Από νωρίς ο Βαρδάνης έδειξε την φιλοδοξία του να διεκδικήσει τον θρόνο του Βυζαντίου και επί Αυτοκράτορος Τιβερίου Γ’ εξορίστηκε στην Κεφαλληνία.

Το 711 μ.Χ. ανακλήθηκε από την εξορία και στάλθηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Β’ στην Χερσώνα της Κριμαίας για να καταστείλει μία στάση. Εκεί κέρδισε την υποστήριξη των προκρίτων της περιοχής, αλλά και των Χαζάρων (λαού τουρκομογγολικής προελεύσεως και συμμάχου των Βυζαντινών), που κατοικούσαν στην ενδοχώρα της Κριμαίας.

Αφού πήρε με το μέρος του και τον στόλο, που είχε στείλει ο Ιουστινιανός Β’ για να καταστείλει την στάση, ανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας, με το ελληνικό όνομα Φιλιππικός, σε μια περίοδο κατά την οποία είχε αρχίσει ο εξελληνισμός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια τέθηκε επικεφαλής του στόλου και με την βοήθεια του στόλαρχου πατρίκιου Μαύρου στράφηκε κατά της Κωνσταντινούπολης, την οποία κατέλαβε εύκολα, καθώς ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β’ απουσίαζε. Στις 4 Νοεμβρίου του 711 μ.Χ. ανακηρύχθηκε και επισήμως αυτοκράτορας του Βυζαντίου με το όνομα Φιλιππικός.

Το πρώτο μέλημα του νέου Αυτοκράτορα ήταν η σύλληψη και η θανάτωση του προκατόχου του Ιουστινιανού Β’ του Ρινότμητου, καθώς και του εξάχρονου γιου του Τιβέριου, ενέργεια που σηματοδότησε το τέλος της δυναστείας του Ηρακλείου.

Παρότι ανήλθε στο θρόνο ως ένας επιτυχημένος στρατιωτικός, κατά τη σύντομη βασιλεία του έδωσε προτεραιότητα στις θρησκευτικές υποθέσεις. Όπως και πολλοί αξιωματούχοι του Βυζαντίου αρμενικής καταγωγής, ο νέος αυτοκράτορας διέκειτο ευμενώς προς τον μονοθελητισμό (αιρετικό χριστιανικό δόγμα, το οποίο αναπτύχθηκε τον 7ο Αιώνα για να συμφιλιώσει την Ορθοδοξία με τον μονοφυσιτισμό και πρέσβευε ότι ο Χριστός είχε δύο φύσεις -ανθρώπινη και θεϊκή- αλλά μία θέληση), τον οποίο ευνόησε ποικιλοτρόπως.

Η πρώτη του ενέργεια ήταν να απομακρύνει τον πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Κύρο, ο οποίος αντέδρασε, και στη θέση του να τοποθετήσει τον Ιωάννη ΣΤ’. Στην συνέχεια, ο Φιλιππικός συγκάλεσε σύνοδο στα ανάκτορα για να άρει την καταδίκη του μονοθελητισμού από την ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδο (680 μ.Χ.-681 μ.Χ.).

Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης, διέταξε την καταστροφή της εικόνας της Συνόδου που βρισκόταν στα ανάκτορα. Η ενέργεια αυτή, που προκάλεσε την αντίδραση και του πάπα της Ρώμης, Κωνσταντίνου, θεωρείται από πολλούς ως η αρχή της Εικονομαχίας, που ταλάνισε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση αυτή του Φιλιππικού, παρά τη θρησκευτική της χροιά, ήταν πρωτίστως πολιτική απόφαση. Σκοπό της είχε την ενότητα της Αυτοκρατορίας, που βρισκόταν υπό την απειλή των Αράβων στα Νότια σύνορα της. Εκεί κυριαρχούσαν πληθυσμοί, που ασπάζονταν το μονοφυσιτικό δόγμα.

Στο στρατιωτικό πεδίο, οι Βούλγαροι πολιόρκησαν το 712 μ.Χ. την Κωνσταντινούπολη, αλλά ηττήθηκαν κατά κράτος από τα στρατεύματα του θέματος του Οψικίου (πολιτικο-στρατιωτική περιοχή, που ταυτίζεται με την σημερινή Μπούρσα της Τουρκίας), που έφερε από την Μικρά Ασία ο Φιλιππικός. Μεγαλύτερη απειλή απετέλεσαν οι Άραβες, οι οποίοι κατέλαβαν ανεμπόδιστα πολλές πόλεις του Βυζαντίου, με επικεφαλής τον πρίγκηπα του χαλιφάτου των Ομεϊαδών, Μασαλμά (Maslamah bin Abd al-Malik) και έφθασαν μέχρι την Μικρά Ασία.

Στα τέλη Μαΐου του 713 μ.Χ. τα στρατεύματα του θέματος του Οψικίου, που στρατοπέδευαν στη Θράκη, επαναστάτησαν κατά του αυτοκράτορα, με επικεφαλής τον κόμητα Γεώργιο Βούραφο και τον πατρίκιο Θεόδωρο Μυάκιο. Με αιφνιδιαστική ενέργεια, ένα στρατιωτικό απόσπασμα, με επικεφαλής τον πρωτοστράτορα Ρούφο, εισήλθε στα ανάκτορα, όπου βρήκε τον Φιλιππικό «μεσημβρίζοντα», σύμφωνα με τα χρονικά της εποχής, δηλαδή να παίρνει τον μεσημεριανό του ύπνο, ύστερα από ένα εορταστικό συμπόσιο για τον πανηγυρισμό μιας νίκης των Πρασίνων στον ιππόδρομο.

Ο Φιλιππικός συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον Ιππόδρομο, όπου ο Ρούφος τον τύφλωσε στις 3 Ιουνίου του 713 μ.Χ. Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου ανέλαβε την επομένη ο αρχιγραμματέας του παλατιού Αρτέμιος, ο οποίος ονόμασε εαυτόν Αναστάσιο Β’. Ο τυφλός Φιλιππικός εξορίσθηκε από τον νέο Αυτοκράτορα σε μοναστήρι της Δαλματίας, όπου πέθανε στις αρχές του 714 μ.Χ.-(http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/06/blog-post_16.html).

Το Α΄ Γερμανικό Ράιχ του Καρλομάγνου αποτελούνταν από τα εδάφη της σημερινής Γερμανίας και της Γαλλίας σε μία ενιαία Αυτοκρατορία/«συνασπισμό», όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον Γαλλογερμανικό Άξονα στις μέρες μας.

Η δε Γαλλία, υποτάχτηκε τόσο στο Β’ Ράιχ του Μπίσμαρκ όταν ηττήθηκε από αυτό και ο Μπίσμαρκ κατέλαβε το Παρίσι, ενώ και κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής του Γ’ Ράιχ η Γαλλία υποτάχτηκε από τους Ναζί και έγινε υποχείριο τους με το καθεστώς του Βίσυ υπό τους Πετταίν και Λαβάλ.

Ο πατέρας του νυν βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Χουσεΐν Μπιν Ταλάλ μεταμφιέζονταν κάθε μέρα με κάποιο ρολό για να ακούει τι λέει πραγματικά ο λαός για τον βασιλιά, όπως έκανε και ο Χαρούν Ελ Ρασίντ τον Μεσαίωνα.

Μπήκαν στην Ελληνική πολιτική πλούσιοι και έγιναν φτωχοί ο Καποδίστριας και ο Πλαστήρας.

Με την ήττα της στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο η Γαλλία έχασε για πολλά χρονιά τα εδάφη της Αλσατίας και της Λορένης και αναγκάστηκε να πληρώνει στους νικητές Γερμανούς τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις για πολλά χρόνια.

Αντίστοιχα και με την ήττα των Γερμανών στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοί έχασαν πολλά εδάφη (π.χ. Πρωσία, Αλσατία, Λωραίνη κ.λ.π.) και αναγκάστηκε να πληρώνει στους νικητές τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις για πολλά χρόνια, ενώ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η ίδια χωρίστηκε σε Ανατολική και Δυτική.

Με τον θάνατο του πρώτου Δωριέα/Ηρακλείδη βασιλέα της Σπάρτης Αριστόδημου, η Βασίλεια και τα εδάφη του κράτους του μοιράστηκε στα δύο εδάφη του, τον Πρόκλη και τον Ευρυσθένη, όπως και με τον θάνατο του γιου και εκ των διάδοχων του Τζένκινς Χαν Τσόσι, το κράτος και το Βασίλειο του μοιράστηκε μεταξύ των γιων του Όρντα και Μπατού.

Από τα αδέρφια του Αριστόδημου, ο μεν Τήμενος κατέλαβε την Αργολίδα και ο Κρεσφόντης την Μεσσηνία. Με τον θάνατο του Τζένκινς Χαν και κυριως του δεύτερου διαδόχου του Μόνγκε Χαν, η Μογγολική Αυτοκρατορία διασπάστηκε σε τέσσερα Χανάτα. Δύο από αυτά, η δυναστεία Yuan και το Ilkhanate, κυβερνήθηκαν από την γραμμή των Τολούι. Η Χρυσή Ορδή ιδρύθηκε από τη γραμμή των Jochi, ενώ το Chagatai Khanate ιδρύθηκε από τον Chagatai.

Η δε Γαλλία, υποτάχτηκε τόσο στο Β’ Ράιχ του Μπίσμαρκ όταν ηττήθηκε από αυτό και ο Μπίσμαρκ κατέλαβε το Παρίσι, ενώ και κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής του Γ’ Ράιχ η Γαλλία υποτάχτηκε από τους Ναζί και έγινε υποχείριο τους με το καθεστώς του Βίσυ υπό τους Πετταίν και Λαβάλ.

Ο Ματεότι στην Ιταλία δολοφονήθηκε από φασίστες παρακρατικούς και ο Άλντο Μόρο από τις κομμουνιστικές Ερυθρές ταξιαρχίες γιατί όσα έλεγαν στρέφονταν ενάντια στο κυρίαρχο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και τις τότε εξουσίες της Ιταλίας.

Βάρβαροι ηγέτες που ενέπλεξαν τον Χριστιανισμό με την βαρβαρότητα τους και τα ειδωλολατρικά τους έθιμα κατέστρεψαν τον Χριστιανισμό της Δύσης και δημιουργήσαν τον παναιρετικό παπισμό και κατέστρεψαν την Ρώμη, π.χ. ο Αλάριχος, ο Γεζέριχος και ο Καρλομάγνος.

Η Αραβική Αναγέννηση στον Μεσαίωνα, όπως και της Δύσης μετέπειτα, προήλθε από τα Αρχαία Ελληνικά χειρόγραφα και τις γνώσεις που τους έδωσε η Ρωμανία.

Στο Περού, ο Ιαπωνικής καταγωγής Αλμπέρτο Φουτζιμόρι είχε υπό την ηγεσία του το εθνικιστικό κόμμα Change 90 Vamos Vecino, όπως και ο Ιαπωνικής καταγωγής Tomio Okamura είχε υπό την ηγεσία του το εθνικιστικό κόμμα Freedom and Direct Democracy στην Τσεχία.

Μία «Αόρατη ηγεσία» είχε η Φιλική Εταιρεία και μόνο τα ανωτέρα στελέχη της λέγεται πως είχαν γνώση του πραγματικού ηγέτη της, όπως λέγεται ότι συμβαίνει για κάποιους με το κόμμα ΝΙΚΗ στις μέρες μας. Κεντρικό όργανο του κόμματος είναι το «Βουλευτήριο», ένα όργανο που λειτουργεί υπό συνθήκες ανάλογες με αυτές που λειτουργούσε η Φιλική Εταιρεία στα προεπαναστατικά χρόνια.

Το σώμα του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή ήταν ταριχευμένο σαν το σώμα του Λένιν και του Μάο.

Ο ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Στις αρχές του Εικοστού Αιώνα σπάει ένας μεγάλος αγωγός νερού στην συνοικία του Μεγάλου Τεμένους του Πορθητού ή όπως είναι γνωστό ως Τέμενος Φατίχ. Αυτό το Τέμενος είναι χτισμένο πάνω στην Ορθόδοξη Εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων.

Ονομάζεται Τέμενος του Πορθητού γιατί δίπλα σε αυτό είναι ο τάφος του Μωάμεθ Β' του Πορθητού, αυτού που την 29η Μαϊου 1.453 μ.Χ. άλωσε την Κων/πολη. Η διαρροή λοιπόν αυτού του σπασμένου αγωγού νερού ήταν μεγάλη και ανησυχώντας ο τότε Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ ο Β΄ για τυχόν καταστροφή του τάφου του Ιδρυτού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έδωσε εντολή να ανοιχθεί για πρώτη φορά ο τάφος.

Ανοίχτηκε και σε βάθος τριών μέτρων βρέθηκε μια σιδερένια καταπακτή μέσα από την οποία μια πέτρινη σκάλα οδηγούσε στην υπόγεια αίθουσα της Εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων. Εκεί βρέθηκε ο μαρμάρινος τάφος που βρισκόταν το ταριχευμένο σώμα του Μωάμεθ, ίδιο με το πορτρέτο που είχε φιλοτεχνήσει ο Ιταλός ζωγράφος Μπελίνι, πέντε μήνες πριν από τον θάνατο του.

Οι φήμες και οι μαρτυρίες της εποχής του λοιπόν είναι αληθείς, ο Μωάμεθ στα τελευταία της ζωής του έγινε Ορθόδοξος Χριστιανός και τάφηκε ως Χριστιανός στην υπόγεια Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.

Ήταν νόθος γιός του Σουλτάνου Μουράτ του Β’ και μιας οθωμανής σκλάβας, η οποία όμως πέθανε λίγο μετά την γέννηση του. Έτσι τον πήρε στην προστασία της η Χριστιανή Μάρα, μία από τις άλλες γυναίκες του πατέρα του και τον μεγάλωσε σαν δικό της παιδί και του είχε μάθει μάλιστα από νήπιο να λέει το Πάτερ Ημών.

Ήταν μια γυναίκα ευγενικής καταγωγής με Ελληνοσερβικές ρίζες η οποία είχε παντρευτεί τον Τούρκο σουλτάνο καθαρά για πολιτικούς λόγους, χωρίς συζυγική κλίνη. Ο πατέρας του αργότερα τον φανάτισε ως Μουσουλμάνο, στα χέρια του οποίου υπέφερε πάρα πολλά ως παιδί επειδή ήταν νόθο και επέζησε.

Επίσης γνωρίζουμε ότι Κρυφός Κατηχητής του ήταν ο Πατριάρχης Γεννάδιος ο οποίος και κατέγραψε σε σύγγραμα τις σχετικές συζητήσεις μαζί του στο Μοναστήρι της Παμμακαρίστου με τίτλο: ''Περί της Μόνης Οδού προς την Σωτηρία των Ανθρώπων'' και το μετέφρασε μάλιστα στα Τούρκικα.

Όλα αυτά πολλοί Τούρκοι Πολιτικοί τα γνωρίζουν αλλά τα κρύβουν για να μην δημιουργηθεί Κρίση Συνειδήσεως του Τουρκικού Λαού. Ο πρώτος που μίλησε αποκαλυπτικά για το θέμα αυτό ήταν ένας μεγάλος Τούρκος πολιτικός και ποιητής, ο Γιαχία Κεμάλ Μπεγιατλί και το γεγονός αυτό του Τάφου αναφέρει ο Τούρκος συγγραφέας Ρεσάτ Εκρέμ Κοτσού στο βιβλίο του ''Οθωμανοί Ηγεμόνες''.

Άραγε ο Ερντογάν ο οποίος φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα χνάρια του Μωάμεθ Β΄του Πορθητού το έχει υπόψη του ότι το ίνδαλμα του έγινε στο τέλος της ζωής του Χριστιανός και είναι θαμμένος σε Χριστιανικό Ναό;

Σίγουρα Ναι. Τότε γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε Τζαμί και πλανά τον ευκολόπιστο λαό του με μια δήθεν κατάρα του Μωάμεθ Β΄ ότι πρέπει πάντα αυτός ο Ναός να είναι αφιερωμένος στον Αλλάχ; Υπάρχει αυστηρή διαταγή να μην ανοίξει ποτέ ξανά αυτός ο τάφος από κανέναν και για κανέναν λόγο!!!

Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι το ξέρουν και κατά καιρούς ζητούν να ανοιχθεί ο τάφος, αλλά ποτέ κανείς Πολιτικός δεν είπε ότι είναι ψέμα. Υπάρχει μια μεγάλη Σιωπή από όλους. Ο Πατριάρχης Γεννάδιος ήταν ο Κατηχητής του και σε αυτή την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων όπου ήταν θαμμένοι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες έγινε και το Πρώτο μετά την Άλωση Πατριαρχείο. Εκεί γινόταν και οι κατηχήσεις του.

Σημαντικότατο στοιχείο είναι ότι το αναφερόμενο παραπάνω Κατηχητικό Σύγγραμμα του Γεννάδιου είναι από όλους αποδεκτό ότι γράφτηκε για τον Μωάμεθ. Είχε από τότε μεταφραστεί στα Τούρκικα. Υπάρχουν πολλές εικασίες ότι η μεταστροφή του στον Χριστιανισμό ήταν και η αιτία της δηλητηρίασης του, πιθανότατα από τον γιό του (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2023/05/blog-post_263.html).

Τόσο ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Οκταβιανός Αύγουστος, έφεραν και οι δύο στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ειρήνη και ευημερία, αφού πρωτα την ενοποίησαν μετά από έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο, ενδιαφέρθηκαν και προστέθηκαν για τον λαο, τον στρατό και τους βετεράνους, ενώ και οι δύο ήταν πολύ αγαπητοί από τους λαούς τους και πήραν μέτρα και ψήφισαν και οι δύο νόμους κατά της μοιχείας και είχαν πολύχρονες Βασιλείες και τους διαδέχτηκαν μέλη της οικογένειας τους. 

Ο Κλαύδιος κατέλαβε την Βρετανία, ενώ ο Κωνστάντιος ο Χλωρός την ανακατάλαβε. 

Οι Ευρωπαϊκοί λαοί και η κοινή γνώμη ξεσηκώθηκαν τον 19ο Αιώνα μ.Χ. κατά των σφαγών και των βαρβαροτήτων των Τούρκων και οδήγησαν τις κυβερνήσεις τους σε δράση εναντίον τους, στην Ελληνική Επανάσταση του 1.821 μ.Χ. και του 1.866 μ.Χ. στην Κρήτη, στις σφαγές των Χριστιανών στον Λιβανό, όπως και των Βουλγάρων το 1.875 μ.Χ.

Υπήρχαν πόλεις κράτη στην Αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Ιταλία, στον Μεσαίωνα στην Ιταλία και στις μέρες μας υπάρχουν σε κράτη σαν το Χον Κονγκ, την Σιγκαπούρη, το Βατικανό, η περιοχή Κολούμπια στην Ουάσιγκτον  και το City του Λονδίνου.

Η πτώση της Ιερουσαλήμ το 610 μ.Χ. στους Πέρσες, προκάλεσε ένα τεράστιο σοκ όπως και η πτώση Ρώμης στον Αλάριχο το 410 μ.Χ. και στον Γεζέριχο το 455 μ.Χ.

Οι προβλέψεις του Μάλθους για την Μεγάλη Βρετανία ήταν τελείως λανθασμένες, όπως ακριβώς και του Μαρξ για την Δυτική Ευρώπη (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία).

Το οικονομικό κραχ στην Ρώμη τον 4ο μ.Χ. Αιώνα προκάλεσε την εξαφάνιση των τράπεζων, όπως και τον 4ο Αιώνα μ.Χ. αυτές επανήλθαν.

Οι τράπεζες της Ρώμης έδιναν υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικές μεσίτευες, όπως έκαναν και οι τράπεζες της Δύσης κατά τον 17ο μ.Χ. Αιώνα και τον 18ο Αιώνα μ.Χ.

Στην ακμή της Ρώμης και των Χαν συνέβαλε σημαντικά και οι βέλτιστες κλιματικές συνθήκες της ολύκαινου περιόδου.

Ο Ιουστίνος ο Β’ και ο Ρωμανός ο Δ΄ ο Διογένης έλεγαν και οι δύο ότι παρέλαβαν έναν στρατό αποδιοργανωμένο και το κράτος να δέχεται εισβολές και καταστροφές από βάρβαρους εισβολείς.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνταν ότι τα έτη 500 μ.Χ., 666 μ.Χ., 1.000 μ.Χ., 1.666 μ.Χ., 1.999 μ.Χ., 2000 μ.Χ. και 2012 μ.Χ. θα έρχονταν το Τέλος του Κόσμου,

Η πανώλη του Ιουστινιανού ήταν  η ίδια ασθένεια με την πανούκλα τον Μεσαίωνα, τον 14ο Αιώνα μ.Χ., τον γνωστό σε όλους μας «Μαύρο Θάνατο».

Ο λοιμός του Κυπριανού μάλλον ήταν σαν την Ισπανική Γρίπη που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν πενήντα εκατομμύριων ανθρώπων.

Ο Λοιμός του Αντωνίνου προκάλεσε τον κλονισμό της πίστης των ειδωλολατρών στους «θεούς» τους (έχοντας θύματα το 20% του πληθυσμού, δηλαδή εφτά εκατομμύρια ανθρώπους), βοηθώντας έτσι «έμμεσα» την άνοδο του ήδη συνεχώς επεκτεινόμενου Χριστιανισμού, όπως έκανε και ο Λοιμός των Αθηνών στην Αθηνά το 429 π.Χ. (που έχασαν το 40% του πληθυσμού τους), αλλά και ο Μαύρος Θάνατος στην Δυτική Ευρώπη τον 14ο μ.Χ. Αιώνα και κλόνισε τον παναιρετικό παπισμό (με τον θάνατο 25 εκατομμύρια των ανθρώπων στην Δυτική Ευρώπη και είκοσι εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία).

Αντίστοιχα και ο λοιμός του Ιουστινιανού προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 50 εκατομμύριων ανθρώπων, δηλαδή τον μισό πληθυσμό της Αυτοκρατορίας.

Η περιγραφή του Λοιμού του Γοριδανού μοιάζει πολύ με την περιγραφή του Λοιμού των Αθηνών από τον Θουκυδίδη.

Ο Λοιμός του Περικλή ξεκίνησε στην Αιθιοπία και εξαπλώθηκε με πλοία σε Ρώμη, Περσία, Γαλατία, Ρώμη και Ρήνο, ο Λοιμός των Αντωνίνων από την Αραβία και εξαπλώθηκε σε Αντιόχεια, Σελεύκεια, Αλεξάνδρεια και Καρχηδόνα, ο Λοιμός του Κυπριανού από την Περσία, ο Λοιμός του Ιουστινιανού από την Αίγυπτο και έφτασε ως και στην Περσία εκτός από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία,

Με μολυσμένους αρουραίους και πλοία μεταφέρθηκε ο λοιμός του Ιουστινιανού από την Αλεξάνδρεια στην Πόλη και στην Ρωμανία, όπως και η πανούκλα/Μαύρος θάνατος από την Καφέα στην Πόλη, στην Ρωμανία και την Δυτική Ευρώπη.

Η πανούκλα/Μαύρος θάνατος ξεκίνησε από την Κίνα και έφτασε μέσω πλοίων στην Ιταλία και από εκεί στην Δυτική Ευρώπη, όπως και ο κορωνοιός λέγεται ότι ξεκίνησε από την από την Κίνα και έφτασε μέσω πλοίων και αεροπλάνων στην Ιταλία και από εκεί στην Δυτική Ευρώπη, ενώ και οι δύο κατέστρεψαν την οικονομία της Ευρώπης.

Οι Ολλανδοί παλαιότερα λόγω της φτώχειας και των δυσκολίων δεν έπαιρναν ύψος, όπως και πολλοί Αρχαίοι Ρωμαίοι για τους ιδίους ακριβώς λόγους, όπως και τα παιδιά που δουλεύαν σε ορυχεία την διάρκεια της Αναγέννησης και μετέπειτα, αλλά και αυτά που δουλεύαν στα εργοστάσια κατά την Βιομηχανική Επανάσταση στην Μεγάλη Βρετανία.

Η έκρηξη του Ηφαίστειου το 44 π.Χ. προκάλεσε πολλές καταστροφές στην Ιταλία την χρονιά του θανάτου του Καίσαρα, όπως ακριβώς και η έκρηξη του Βεζουβίου την περίοδο που Αυτοκράτορας ήταν ο Τίτος τα έτη 79 μ.Χ.-80 μ.Χ.

Το 260 μ.Χ. όταν εισέβαλαν βάρβαροι στην Ιταλία και κατευθύνονταν προς την Ρώμη, οι κάτοικοι έγιναν πολιτοφυλακές και απέκρουσαν την απειλή, όπως ακριβώς έγινε και στην Αθήνα την ίδια χρονική περίοδο όταν της επιτέθηκαν οι Γότθοι.

Το 252 μ.Χ. ο Σαπώρ κατέλαβε πολλά Ρωμαϊκά εδάφη με έναν πόλεμο αστραπή, όπως και οι Γερμανοί στην Δυτική Ευρώπη τα έτη 1.939 μ.Χ.-1.940 μ.Χ.

Ντα Κιν ονόμαζαν οι Κινέζοι την Ρώμη, δηλαδή «Μεγάλη Κίνα».

700 δις ξοδεύαν οι ΗΠΑ για αμυντικό προϋπολογισμό τους, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ τους, όπως και οι Αρχαίοι Ρωμαίοι επί Αυγούστου και Διοκλητιανού.

Αργότερα, οι Αρχαίοι Ρωμαίοι ξοδεύαν σχεδόν τα 2/3 του προϋπολογισμού τους στον στρατό, όπως και οι Σοβιετικοί, οι Ναζί και η Βόρεια Κορέα.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι με την αποψίλωση των δασών της Ρώμης προκάλεσαν στην περιοχή οικολογικά προβλήματα και πλημύρες, όπως λέγεται ότι έκαναν και οι Μάγιας.

Ο Ανδριάνος έκανε πολλά ταξίδια στην Αυτοκρατορία του, όπως κάνουν και πολλοί Προέδροι των ΗΠΑ στο κράτος του και σε αλλά κράτη στις μέρες μας.

Ξένοι/αλλόφυλοι/αλλόθρησκοι άρχισαν να κυβερνούν την Ρώμη επί των Σεβήρων (που κατάγονταν από την Λιβύη) και επί Διοκλητιανού (Ιλλυρικής καταγωγής), όπως και τις ΗΠΑ επί Κένεντι (Ιρλανδικής καταγωγής) και Ομπάμα (Αφροαμερικάνικης καταγωγής).

Τόσο ο Σεβήρος, όσο και Κλαύδιος φρόντισαν και οι δύο για την αποθήκευση σιτηρών σε αποθήκες στην Ρώμη από την Αίγυπτο και την Σικελία, αφού ο δεύτερος, όπως κάποτε και ο Αύγουστος που κάποτε τους κυνήγησαν πολίτες που δεν είχαν φαγητό να φανέ όταν είχε διακοπεί η μεταφορά σιτηρών στην Ρώμη.

Η κεντρική αριστοκρατία της Ρώμης υπέταξε και ενσωμάτωσε τις τοπικές αριστοκρατίες των κρατών που κατέκτησε, όπως ακριβώς και οι ΗΠΑ και οι ελίτ τους, υπέταξαν και ενσωμάτωσαν τις ελίτ των κρατών που κατέκτησαν.

Ο Σέπτιμος Σεβήρος υποστήριζε ότι τάχα ήταν απόγονος των Αντωνίνων για να νομιμοποιήσει την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τον ίδιο, όπως και Πτολεμαιος του Λαγού για τον ίδιο λόγο υποστήριζε ότι ήταν νόθος γιος του Φίλιππου του Β΄ και ως συνέπεια και νόθος αδερφός γιου του, του Μεγάλου Αλεξάνδρου της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας.

Μέχρι τον Σέβηρο οι Ρωμαίοι στρατιώτες είχαν υποχρεωτική αγαμία μέχρι την λήξη της θητείας τους για να είναι αφοσιωμένοι μόνο στον πόλεμο, όπως έκαναν και οι Σπαρτιάτες, αλλά και οι Ζουλού.

Ο Γορδιανός σκοτώθηκε πολεμώντας σε μάχη σε εκστρατεία τους Πάρθους, όπως και ο Αντίοχος ο Ζ΄ ο Σιδήτης.

Ο Στηλίχωνας ήταν ένας Τζεναραλίσιμο σαν τον Φράνκο.

Δίκαιος πόλεμος έλεγαν ο Μωάμεθ και οι πάπες της Ρώμης αυτός που γίνονταν για την πίστη, για τον κομμουνισμό οι κομμουνιστές και για την δημοκρατία οι Αμερικανοί κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και στις μέρες μας.

Στην Αρχαία Ρώμη οι γάμοι των κοριτσιών επιτρέπονταν από 12 ετών και στο ισλάμ από 9 ετών.

Ιοί λέγεται ότι βοηθήσαν στην διάλυση των Αυτοκρατοριών των Μάγιας, των Ίνκας, των Ατέκνων, αλλά και των Ρωμαίων.

Η Ρώμη ήταν η μονή πόλη στην Αρχαιότητα στην Δυτική Ευρώπη που είχε ένα εκατομμύριο πληθυσμό, όπως ήταν το Λονδίνο το 1.800 μ.Χ.

Ο λέξη ιμπεριαλισμός προέρχεται από την λέξη Ιμπέριουμ (Αυτοκρατορία) της Αρχαίας Ρώμης.

Τόσο ο Έλληνας Γαληνός, όσο και ο Έλληνας Ιπποκράτης (που έλεγαν ότι κατάγονταν από τον Ασκλήπιο), αντιμετώπισαν, επιβίωσαν και βοήθησαν στην αντιμετώπιση των μεγάλων λοιμών του Αντωνίνου και των Αθηνών του Περικλή αντίστοιχα. 

Ο καθολικισμός έχει σαν κέντρο του την Ρώμη και το Βατικανό, ενώ το ισλάμ την Μέκκα και την Μεδίνα στην Αραβία.

Το 1.944 μ.Χ. το δολάριο αντικατέστησε την στερλίνα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ειδική σχέση (πολιτική και οικονομική) είχαν η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία με τις πρώην αποικίες τους.

Ειχαν μακροχρόνια εμπάργκο πολλών δεκαετιών οι ΗΠΑ στην Κουβά και το Ιράκ.

«Πυρετός του Χρυσού» υπήρχε κατά την διάρκεια του 19ου μ.Χ Αιώνα στο Κλοντάικ του Καναδά, στην Νοτιά Αφρική, στην Αυστραλία, στην Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ.

Η διώρυγα του Σουέζ, του Παναμά και του Κίελου δημιουργήθηκαν για να παρακάμψουν την Αφρική, την Νοτιά Αμερική και την Δανία αντιστοιχα.

Μεταλλικά τείχη έστησαν οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό και οι Πακιστανοί στα σύνορα με το Αφγανιστάν για να ελέγχουν όπως λένε, τόσο την λαθρομετανάστευση, όσο και την εμπορία ναρκωτικών από τα μέρη αυτά.

Οι Bandeiters ήταν αδίστακτοι τυχοδιώκτες εξερευνητές, κατακτητές και αποικιστές στον Αμαζόνιο, όπως και οι Κονκισταδόρες στα εδάφη των Ίνκας και των Αζτέκων, όπως και οι καουμπόι στις ΗΠΑ, αλλά και οι εξερευνητές και κατακτητές της Σιβηρίας Κοζάκοι υπό τον Στρογκανόφ. 

Η έκρηξη του Ηφαίστειου της Τόμπα 75.000 χρόνια πριν αφάνισε πολλά είδη και άφησε όπως λέγεται ζωντανούς μόλις 10.000 ανθρώπους ως επιζώντες με τον «χειμώνα» και τις επιπτώσεις του που προκάλεσε. 

Ο  υπέργηρος Μπάιντεν έχει τόσα πολλά προβλήματα υγείας που γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν από το κοινό, όπως και οι τελευταίοι υπέργηροι ηγέτες της ΕΣΣΔ πριν την πτώση της, Μπρεζνιέφ, Αντρόποφ και Τσερνιέκο, στους οποίους γίνονταν προσπάθεια να κρυφτούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα υγείας τους.

Πού χάθηκε η «Ατλαντίδα του Βορρά»; Οι αρχαιολόγοι βρήκαν την θρυλική πόλη που καταβροχθίστηκε από τα νερά πριν από 600 χρόνια. Το Rungholt ήταν γνωστό για την ανηθικότητα των κατοίκων του που ζούσαν τη ζωή τους χωρίς όρια.

Η εξαφανισμένη πόλη Rungholt, για την οποία ο μύθος λέει ότι καταβροχθίστηκε από τα νερά μετά την τιμωρία του κατεστραμμένου πληθυσμού της από τον Θεό, τελικά όμως εντοπίστηκε από αρχαιολόγους, γράφει το Newsweek .

Ονομάζεται και «Ατλαντίδα της Βόρειας Θάλασσας», ο οικισμός ανακαλύφθηκε κοντά στη βόρεια ακτή της Γερμανίας, όπου βυθίστηκε το 1.362 μ.Χ. Σύμφωνα με το μύθο, το Rungholt ήταν γνωστό για την ανηθικότητα των κατοίκων του που ζούσαν την ζωή τους χωρίς όρια - μεθούσαν, αμάρτησαν και επέδειξαν περήφανα τον πλούτο τους, αναφέρει η The Times. Λέγεται ότι το Rungholt ήταν κάποτε μια ακμάζουσα πόλη, αλλά βυθίστηκε στα νερά της Βόρειας Θάλασσας μετά από μια νύχτα εξαιρετικά ισχυρών καταιγίδων και δεν επανεμφανίστηκε ποτέ.

Η ύπαρξη του Rungholt έχει συζητηθεί εδώ και καιρό, αλλά ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου, το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Mainz, το Κέντρο Βαλτικής και Σκανδιναβικής Αρχαιολογίας και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Γερμανικού κρατιδίου Schleswig-Holstein ανακάλυψαν πρόσφατα τα λείψανα μιας εκκλησίας που θα βρισκόταν στο κέντρο της πόλης που λείπει.

Τα ερείπια της εκκλησίας ανακαλύφθηκαν κάτω από τις λασπώδεις εκτάσεις της θάλασσας Wadden στη Βόρεια Φρισία. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, δεν υπήρχαν σαφείς αποδείξεις ότι οι άλλες ανακαλύψεις που έγιναν στην ίδια περιοχή σχετίζονται με την θρυλική πόλη Rungholt.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλα τα ερείπια είναι τεράστια και τα αρχαιολογικά ευρήματα στα παλιρροϊκά διαμερίσματα αποκαλύπτουν έναν πλούσιο και σίγουρα σημαντικό οικισμό που εμπλέκεται στο διεθνές θαλάσσιο εμπόριο», εξήγησε η Hannah Hadler, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg.

«Από την άποψή μας, ο οικισμός είναι πολύ πιθανό να είναι Rungholt», είπε ο Hadler. Όπως και με πολλά άλλα αντικείμενα του παρελθόντος, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται θα μπορούσε να επιδεινωθεί λόγω της διάβρωσης.

Πιθανότατα ήταν απλώς η τύχη που έκανε αυτό το μέρος να διαρκέσει περισσότερα από 600 χρόνια», είπε ο Χάντλερ. Τα κύματα, οι παλίρροιες και οι καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή διάβρωση μέσα σε δεκαετίες ή και χρόνια, σύμφωνα με τον Χάντλερ. Η τοποθεσία πρέπει να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατό καθώς η μακροχρόνια διάβρωση δεν μπορεί να αποτραπεί (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7173713_poy-hathike-i-atlantida-toy-borra-oi-arhaiologoi-brikan-ti-thryliki-poli-poy).

Έξι αρχαίες εφευρέσεις που προκαλούν ακόμη θαυμασμό. Τι ήταν το φλογοβόλο των Ελλήνων;. Έξι αρχαίες εφευρέσεις που προκαλούν θαυμασμό για την επινοητικότητα των δημιουργών τους αλλά για την διαχρονικότητα τους.

1) Το φλογοβόλο των Ελλήνων, το μυστηριώδες χημικό όπλο. Εικονογραφημένο χειρόγραφο από ένα βιβλίο που είναι γνωστό με τον τίτλο «Σκυλίτζης της Μαδρίτης», δείχνει το φλογοβόλο όπλο των Ελλήνων σε χρήση εναντίον του στόλου του Θωμά του Σλάβου, Βυζαντινού στρατηγού και σφετεριστή του αυτοκρατορικού θρόνου. Στη λεζάντα διαβάζουμε «ο στόλος των Ελλήνων βάζει φωτιά στο στόλο του εχθρού».

Στο Βυζάντιο του 7ου -12ου Αιώνα οι Έλληνες εκτόξευαν μια μυστηριώδη ουσία εναντίον των εχθρών τους στις ναυμαχίες. Αυτή η ρευστή ουσία που εκτοξευόταν μέσα από σωλήνες, φλεγόταν ακόμα και μέσα στην θάλασσα και έσβηνε μόνο με ξύδι, άμμο και ούρα. Σήμερα δεν γνωρίζουμε την σύνθεση αυτής της ουσίας που έμεινε γνωστή ως υγρό πυρ.

Δεν πρέπει να συγχέεται με παρόμοιες εμπρηστικές ουσίες, που χρησιμοποίησαν οι Άραβες και άλλα κράτη και που στη διεθνή βιβλιογραφία συνήθως αναφέρονται συλλογικά ως «Ελληνικό πυρ». Οι Βυζαντινοί κρατούσαν την σύνθεση αυτής της ουσίας επτασφράγιστο μυστικό και μόνο ελάχιστοι και εκλεκτοί το γνώριζαν, με αποτέλεσμα το μυστικό να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου. Από την χρήση αυτού του όπλου βγήκε και η έκφραση «πήραν τα μυαλά του αέρα».

2) Εύκαμπτο γυαλί. Η εφεύρεση που πλήρωσε με την ζωή του ο υαλουργός. Υπάρχουν τρεις αναφορές για μια εφεύρεση γνωστή ως εύκαμπτο γυαλί, αλλά δεν είναι αρκετές για να αποδειχθεί ότι πράγματι υπήρχε αυτό το υλικό. Η πρώτη αναφορά γίνεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Γάιο Πετρώνιο.

Ο Τιβέριος έδωσε εντολή να σκοτώσουν τον εφευρέτη υαλουργό. Αυτός έγραψε για έναν εξαιρετικά ευρηματικό υαλουργό που δώρισε ένα γυάλινο βάζο στον αυτοκράτορα Τιβέριο, ο οποίος βασίλεψε από το 14 ως το 37 π.Χ.

Μόλις το έδωσε στον Τιβέριο, του ζήτησε να του το επιστρέψει αμέσως και τότε προς έκπληξη του αυτοκράτορα, το πέταξε στο πάτωμα. Αυτό δεν έσπασε, παρά έκανε μόνο ένα βαθούλωμα, το οποίο ο υαλουργός επανέφερε στο αρχικό του σχήμα σφυρηλατώντας το.

Ο Τιβέριος όμως φοβήθηκε ότι η εφεύρεση αυτή θα προκαλούσε υποτίμηση των πολύτιμων μετάλλων και για αυτό διέταξε τον αποκεφαλισμό του άτυχου υαλουργού, ώστε να πάρει το μυστικό της εφεύρεσης μαζί του στον θάνατο.

Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, Ρωμαίος ιστοριογράφος, αναφέρει την ίδια ιστορία, αλλά γράφει πως αν και την άκουγε συχνά και από διάφορες πηγές, ίσως να μην ευσταθεί. Η ίδια ιστορία αναφέρεται και από τον Δίωνα τον Κάσσιο, Ρωμαίο ιστορικό, με τη διαφορά ότι αυτός ο ιστορικός τον περιγράφει ως μάγο και όχι ως μάστορα. Όταν το βάζο έπεσε στο πάτωμα, έσπασε και εκείνος το επιδιόρθωσε με τα χέρια χωρίς εργαλεία.

Το 2012 μια κατασκευαστική εταιρεία παρουσίασε ένα εύκαμπτο γυαλί, το «willow glass». Ανθεκτικό στη φωτιά και ελαστικό, απεδείχθη εξαιρετικά χρήσιμο για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών. Αν πράγματι ο υαλουργός στην αρχαιότητα κατάφερε να εφεύρει εύκαμπτο γυαλί τότε φαίνεται ότι ήταν χιλιάδες χρόνια μπροστά από την εποχή του.

3) Το αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια ήταν του βασιλιά του Πόντου. Ένα αντίδοτο που εξουδετέρωνε όλα τα δηλητήρια λέγεται ότι ανακαλύφθηκε από τον βασιλιά Μιθριδάτη τον ΣΤ´ (ή Μιθριδάτης ο Μέγας του Πόντου) που βασίλεψε από το 120 ως το 63 π. Χ και τελειοποιήθηκε από τον προσωπικό γιατρό του Νέρωνα.

Η αρχική σύνθεση χάθηκε, όπως λέει η ιστορικός Αντριάν Μέιερ στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ. Οι αρχαίοι ιστορικοί αναφέρουν ότι περιείχε όπιο, αλεσμένες οχιές μαζί με έναν συνδυασμό από μικρές δόσεις δηλητηρίων με τα αντίδοτά τους.

Η καθηγήτρια Μέιερ αναφέρει ότι ο Σεργκέι Πωπώφ, υπεύθυνος του προγράμματος βιολογικών όπλων στην ΕΣΣΔ , ο οποίος αυτομόλησε στις ΗΠΑ το 1.992 μ.Χ., είχε επιχειρήσει να βρει την αρχική αυθεντική σύσταση του αντιδότου.

4) Το όπλο του Αρχιμήδη αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου. Απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο ο Αρχιμήδης έβαλε φωτιά στα πλοία των Ρωμαίων με την βοήθεια καθρεφτών. Ο Αρχιμήδης, Έλληνας μαθηματικός, μηχανικός και εφευρέτης επινόησε ένα όπλο που ξεπερνά σε ευρηματικότητα όπλα, τα οποία σήμερα παρουσιάζονται σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Η καθηγήτρια Μέιερ γράφει πως πρόκειται για ένα όπλο που λειτουργούσε με δέσμη χαλκού που αντανακλούσε τις ακτίνες του ήλιου στα εχθρικά πλοία. Φοιτητές στο πανεπιστήμιο MIT το 2005 μ.Χ. κατάφεραν να αναπαραστήσουν την εφεύρεση του Αρχιμήδη. Μάλιστα κατάφεραν να βάλουν φωτιά σε πλοίο στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο με αυτό το όπλο ηλικίας 2.200 ετών.

Ένα άλλο όπλο με τον ίδιο μηχανισμό παρουσίασε το DARPA, ερευνητικό πρόγραμμα του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ, που χρησιμοποίησε μικροκύματα για να διεισδύσει στο δέρμα του θύματος, προκαλώντας υψηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας την αίσθηση της φλόγας.

5) Ρωμαϊκό τσιμέντο. Τα τεράστιου μεγέθους Ρωμαϊκά οικοδομήματα που άντεξαν χιλιάδες χρόνια είναι απόδειξη για το προηγμένης σύνθεσης τσιμέντο που χρησιμοποιούσαν σε αντίθεση με το σημερινό τσιμέντο, που δείχνει σημάδια φθοράς και διάβρωσης μέσα σε 50 χρόνια. Οι επιστήμονες εξέτασαν στα σύγχρονα εργαστήρια το Αρχαίο Ρωμαϊκό τσιμέντο και ανακάλυψαν ότι το μυστικό της αντοχής του ήταν η ηφαιστειακή τέφρα.

Σε ένα άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο Berkeley Νews από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακοινώθηκε ότι ο συνδυασμός υλικών όπως ασβέστιο, αργίλιο, ηφαιστειακή τέφρα και νερό είναι το μυστικό που έδενε απόλυτα το τσιμέντο.

Η διαδικασία για την δημιουργία του προκαλούσε λιγότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα καθιστώντας το πιο οικολογικό υλικό. Ωστόσο είχε και μειονεκτήματα. Αργούσε να στεγνώσει και παρά το γεγονός ότι ήταν πιο ανθεκτικό, δεν είχε την ίδια δύναμη με το σημερινό.

6) Τα ατσάλινα ξίφη της Δαμασκού. Κατά τον μεσαίωνα στην Μέση Ανατολή κατασκευάζονταν ξίφη από ένα υλικό που ονομαζόταν ατσάλι της Δαμασκού. Το υλικό αυτό ήταν ένα ιδιαίτερο κράμα χάλυβα από την Ασία.

Ήταν ένα εξαιρετικά ανθεκτικό μέταλλο το οποίο στην πορεία χάθηκε και εμφανίστηκε πάλι στην βιομηχανική επανάσταση. Η μοναδική σύνθεση του υλικού αυτού ήρθε στο φως κάτω από τα μικροσκόπια των εργαστηρίων. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 300 π.Χ. και το μυστικό της σύστασης χάθηκε ανεξήγητα ως και τα μέσα του 18ου Αιώνα (https://www.pronews.gr/istoria/eksi-arxaies-efeyreseis-pou-prokaloun-akomi-thaymasmo/).

Πάνω από 3.000 νησιά έχει συνολικά η Ελλάδα και σχεδόν 6.500 νησιά η Ιαπωνία.

Υπήρξε σύγκρουση μεταξύ των μπολσεβίκων του Λένιν με τους μενσεβίκους και το κομμουνιστικό κόμμα για τον λόγο αυτό διασπάστηκε στα δύο, όπως και στο συνέδριο των σιωνιστών στην Βασίλεια της Ελβετίας, υπήρξε διάσπαση, αναμεσά στους σιωνιστές του Χερτσλ.

Οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Ισραήλ ως λαός ήταν ο «μεσσίας» και αυτός έπρεπε μονός του να ιδρύσει ένα κράτος στην Παλαιστίνη και στους παραδοσιακούς Εβραίους που υποστήριζαν ότι κράτος αυτό θα το ίδρυε ο «μεσσίας» τους όταν θα έρχονταν στον κόσμο.

Οι κατακτητές επέβαλαν στους κατακτημένους τους την γλώσσα τους, όπως π.χ. οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Ισπανοί, αλλά και οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί.

Ο Κένσιν κατέστρεψε ένα φράγμα (στην μάχη της Τεντοριγάκουα) και με το νερό του εξόντωσε (επιτυχημένα) στρατιώτες του Ναμπουνάγκα, όπως προσπάθησαν και οι Ουκρανοί με τους Ρώσους στρατιώτες (αποτυχημένα) καταστρέφοντας το φράγμα της Χερσώνας.

Ανέκφραστο πρόσωπο είχαν ο Κένσιν και ο Χομεϊνί.

Τόσο ο Νικηφόρος Φωκάς, όσο και ο Ουεσόγκι Κένσιν, και οι δύο ήθελαν αρχικά να γίνουν μοναχοί και είχαν εκπαιδευτεί σχετικά, ήταν στην συνέχεια σχεδόν πολεμιστές-μοναχοί (με μοναστική περιβολή και τεράστια ψυχραιμία) και ήταν και οι δύο νικηφόροι στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία με την νίκες τους σε εμφύλιους (κατά του Βρίγγα και του αδερφού Κένσιν, τον Ναγκάο, αντίστοιχα).

Στην συνέχεια έδειξαν και οι δύο μετριοπάθεια προς τους πολίτικους τους αντιπάλους, ήταν και οι δύο γόνοι μεγάλων αριστοκρατικών και πολεμικών οικογενειών (των Φωκάδων και των Ναγκάο), ενώ και οι δύο στο τέλος δολοφονήθηκαν.

Τον Ναμπουνάγκα, τον έλεγαν οι εχθροί του λανθασμένα «ηλίθιο» του Οιγονάρι, όπως και τον Κλαύδιο, τον «ηλίθιο» της Ρώμης.

Οι Ικόι Ίκο, ήταν βίαιο «μοναχοί» που είχαν στρατικοποιηθεί και ήθελαν να αλλάξουν με την βία την κοινωνία και καταστράφηκαν από την εκστρατεία του Ναμπουνάγκα, όπως και οι αιρετικοί καθαροί, οι οποίοι καταστράφηκαν από τον σταυροφορικό στρατό του Σιμών Ντε Μονφόρ.

«Οποιος βλέπει την πατρίδα του να καταστρέφεται και δεν κάνει τίποτε είναι σαν την καταστρέφει ο ίδιος» έλεγε ο Πλαστήρας, όπως και ο Έντμουντ Μπερκ έλεγε: «Το μόνο που χρειάζεται το κακό για να θριαμβεύσει είναι οι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα».

Έλεγε ο κυβερνήτης Καποδίστριας στον γιατρό του που του είπε να βελτιώσει την τροφή του: «Θα βελτιώσω την τροφή μου όταν κανένας Έλληνας δεν θα πεινάει», όπως και ο πρωθυπουργός Πλαστήρας όταν του είπαν γιατί δεν έχει ούτε τηλέφωνο στο σπίτι του: «Να βάλω τηλέφωνο όταν οι Έλληνες πεινούν;», ενώ και οι δύο έδιναν τα χρήματα του μισθού τους σε φιλανθρωπίες, φτωχά παιδιά και άπορους.

Ο Πλαστήρας, όπως και ο Αριστείδης ο Δίκαιος δεν εδωσαν ο ένας στην προσφυγοπούλα ψυχοκόρη του και ο άλλος στις κόρες τους καμία περιουσία αφού ήταν φτωχοί, ενώ επειδή δεν υπήρχαν χρήματα, οι κηδείες τους έγιναν με χρήματα φίλων τους και βγήκαν από την ενασχόληση τους με την πολιτική φτωχότεροι, όπως και ο Καποδίστριας.

Τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος, όσο και ο Πλαστήρας είχαν το σώμα τους γεμάτο τραύματα από τις μάχες που είχαν λάβει μέρος.

Χώρισαν σε πολλές επαρχίες όταν την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας, όπως και οι Βρετανοί το Βασίλειο των Ζουλού.

Αντιοχείς άνοιξαν προδοτικά τις πύλες της Αντιόχειας στον Βασιλιά της Αρμενίας Τιγράνη τον Μέγα εκβάλει τον Αντίοχο Ι' από το Θρόνο, όπως και το κάστρο Νανάο παραδόθηκε με προδοσία στον Κένσιν.

Ο Κάρολος ο ΣΤ’ της Σουηδίας και ο Κένσιν ονομάστηκαν και οι δύο από τους οπαδούς του: «θεοί του πολέμου».

Επισκέφθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο και παρασημοφόρησε τραυματίες από το μέτωπο της Ουκρανίας (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/b-poutin-episkefthike-stratiotiko-nosokomeio-kai-parasimoforise-traymaties-apo-to-metopo-tis-oukranias/), όπως έκανε και μετά τον Γρανικό ο Μέγας Αλέξανδρος με τους τραυματισμένους του στρατιώτες.

Τόσο ο Ναμπουνάγκα, όσο και ο Βασίλι Στάλιν, είχαν απρεπή εμφάνιση και σκανδαλώδη συμπεριφορά και τρόπους και οι δύο στις κηδείες των πατεράδων τους.

«Βασιλιά Δαίμονα» ονόμαζαν οι εχθροί του λόγω σφαγών τον Ναμπουνάγκα και «Διάβολο» τον Σελίμ τον Α’ για τις πάμπολες σφαγές που διέπραξαν και τους φόνους συγγενών τους, όπως και «Διάβολο» ονόμαζαν και οι γενοκτόνοι Τούρκοι λόγω των βίαιων πράξεων τους τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες Δράκουλα της Βλαχίας.

Πόλεις με απαράμιλλο κάλλος τον Μεσαίωνα ήταν η Πόλη, η Ρώμη, το Τενοτστιτλάν, η Βαγδάτη, η Κόρδοβα και η Τσανγκ Αν.

Τόσο ο Μαυροκορδάτος, όσο και ο τύραννος Περίανδρος της Μυτιλήνης, με ψευδή, συκοφαντία, πανουργία, δολοπλοκίες ή ακόμα και φόνους, έβγαζαν ανηλέως όσους θεωρούσαν ότι ξεχώριζαν και απειλούσαν την εξουσία τους (π.χ. Ανδρούτσο, Μπακόλα κ.λ.π.).

Με την λήξη του Εκατονταετούς Πολέμου, οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στρατιώτες των χωρών (Γαλλία, Αγγλία) που έλαβαν μέρος (όπως και οι μισθοφορικές εταιρίες Γάλλων και Ιταλών) γυρίσαν πίσω στις χώρες τους σε μία νέα και διαφορετική από αυτούς πολιτική κατάσταση και όντας άνεργοι και έχοντας συνηθίσει την βίαια ζωή, σχημάτισαν συμμορίες και προκάλεσαν ταραχές.

Με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι στρατιώτες των χωρών που έλαβαν μέρος γυρίσαν πίσω στις χώρες τους σε μία νέα και διαφορετική από αυτούς πολιτική κατάσταση και όντας άνεργοι και έχοντας συνηθίσει την βίαια ζωή, σχημάτισαν συλλόγους και έγιναν μέλη ταγμάτων εφόδου και προκάλεσαν ταραχές, γίνοντας μέλη εθνικιστικών κομμάτων.

Ο Ερρίκος ο Ζ΄ της Αγγλίας και ο καρδινάλιος Ρισελιέ διέλυσαν τελείως και οι δύο τους ιδιωτικούς στρατούς των ευγενών και επέβαλαν την απόλυτη κεντρική εξουσία στο κράτος και τον στρατό.

Η δουλειά ξεκίνησε πρωτα από την Βόρεια Αφρική και επεκτάθηκε και από τους Άραβες και μετά επεκτάθηκε στην Αμερική.

Ο Φρίντμοντ απελευθέρωσε τους δούλους με διάταγμα σε όλες τις ΗΠΑ, το οποίο ο Λίνκολν ανακάλεσε, όπως και ο Μέγας Ναπολέων ανακάλεσε το διάταγμα των Γάλλων επαναστατών για την απελευθέρωση των δουλών στις Γαλλικές αποικίες.

Φυλάκιζε όσους θεωρούσε εχθρούς των ΗΠΑ ο Λίνκολν χωρίς κατηγορίες και δική, όπως και η Ιερά Εξέταση, οι Ναζί και οι Σοβιετικοί.

Κοκκίνοι και Λευκοί ως οροί χρησιμοποιήθηκαν από την Γαλλική Επανάσταση το 1.789 μ.Χ. και το πραξικόπημα των μπολσεβίκων στην Ρωσία το 1.917 μ.Χ., ως όροι για τους υποστηρικτές των «επαναστάσεων» αυτών και των αντιπάλων τους.

«Κόκκινη διετία» ονομάστηκε η διετία 1.920 μ.Χ.-1.921 μ.Χ. στην Ιταλία και «μαύρη διετία» η διετία 1.933 μ.Χ.-1.935 μ.Χ. στην Ισπανία.

Λαβύρινθος ονομάστηκε το παλάτι της Κνωσού, αλλά πρωτα το ταφικό συγκρότημα της πυραμίδας Hawan στο Αλ Φαγιούμ στην Αίγυπτο.

Ακραία θλίψη είχε για τον θάνατο του Πάτροκλου ο Αχιλλέας και για τον θάνατο του Ηφαιστίωνα ο Μέγας Αλέξανδρος.

Ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής ανάγκασε στην Πόλη να γκρεμίσουν το τείχος τους στην Γαλατική συνοικία (σαν τα γκέτο των ΗΠΑ), όπως και Λύσανδρος τους Αθηναίους με τα Μακρά Τείχη του Πειραιά.

Η κατασκοπεία λένε κάποιοι ότι αποτελεί το τρίτο αρχαιότερο «επάγγελμα» μετά την ληστεία και την πορνεία.

Με την επιχείρηση «SOLO» το 1.963 μ.Χ. στην Ιταλία ο στρατός έδωσε σήμα στην κυβέρνηση στην κυβέρνηση της Ιταλίας να μην συνεργαστεί με τους σοσιαλιστές, αλλιώς θα πέσει με πραξικόπημα του στρατού από τον στρατηγό Λορέντζο, κάτι που η Ιταλική κυβέρνηση κατάλαβε, υπέκυψε στο τελεσίγραφο του στρατού και παραιτήθηκε με αυτό το μεταμοντέρνο πραξικόπημα.

Αντίστοιχα στην Τουρκία,  το 1.963 μ.Χ. στρατός έδωσε σήμα στην κυβέρνηση στην κυβέρνηση της Τουρκίας να μην συνεργαστεί με τους Ισλαμιστές του Ερμπακάν, αλλιώς θα πέσει με πραξικόπημα του στρατού, κάτι που η Τουρκική κυβέρνηση κατάλαβε, υπέκυψε στο τελεσίγραφο του στρατού και παραιτήθηκε με αυτό το μεταμοντέρνο πραξικόπημα.

Με την πτώση πολιτικών δικτατορικών καθεστώτων γκρεμίστηκαν και τα αγάλματα των δικτατορών που τα εκπροσωπούσαν, όπως π.χ. το 2003 μ.Χ. στην Βαγδάτη με το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ανατολικό Βερολίνο το 1.991 μ.Χ. με το άγαλμα του Βλαντίμιρ Λένιν, το 1.991 μ.Χ. στην Μόσχα με το άγαλμα του Φέλιξ Ντερζίνσκι, όπως και το 1.956 μ.Χ. στην Βουδαπέστη με το άγαλμα του Στάλιν.

Προσευχήθηκε στον Θεό ο Χίντεμπουργκ πριν παραδώσει την εξουσία στον Χίτλερ έχοντας αγωνία αν έπρεπε να κάνει κάτι τέτοιο, όπως και ο Στάουφενμπεργκ πριν ξεκινήσει την επιχείρηση «Βαλκυρία» για παρομοίους λόγους.

Πολλοί Γάλλοι εξόριστοι στρατιωτικοί του Ναπολέοντα μετά το πέρας των Ναπολεόντειων πολέμων κατέφυγαν στην Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο και δίδαξαν τους στρατούς αυτών των κρατών στον νέο Ευρωπαϊκό τύπο πολέμου, ενώ κάποιοι από αυτούς παρέμειναν όπως ήταν αρχικά, είτε καθολικοί, είτε άθεοι ή έγιναν μουσουλμάνοι.

Όπως ακριβώς έκαναν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις ίδιες περιοχές (και στην Λατινική Αμερική) πολλοί φυγάδες Ναζί για τους ίδιους ακριβώς λόγους. ενώ κάποιοι από αυτούς παρέμειναν όπως ήταν αρχικά, είτε καθολικοί, είτε ειδωλολάτρες, είτε άθεοι ή έγιναν μουσουλμάνοι.

Εκπαίδευσαν οι Γάλλοι αξιωματικοί και εξέλιξαν τον στρατό του Ιμπραήμ που πολέμησε τους Έλληνες το 1.821 μ.Χ., όπως αντίστοιχα και Γερμανοί τον στρατό των Τούρκων που πολέμησε τους Έλληνες το 1.897 μ.Χ.

Ο Κίμων είχε μεγάλη επιτυχία στο γυναίκειο φύλο, όπως και ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Ο Περδίκκας Α’ σχημάτισε έναν κύκλο γύρω από ήλιο που του έδωσε ως αμοιβή ο βασιλιάς της Λεβαίας, ενώ και ο Ρωμαίος Πρέσβης Γάιος Πόπλιος Λαίνας, γύρω από τον Αντίοχο τον Δ΄ τον Επιφανή.

Επίσης ο βασιλιάς της Λεβαίας έστειλε ενάντια στον Περδίκκα και τους αδελφούς του ο Γαυάνη και  Αέροπο ανεπιτυχώς δολοφόνους να τους σκοτώσουν, όπως έκανε και ο Σύλλας με τον Καίσαρα και Γαλέριος κατά του Μεγάλου Κωνσταντίνου, όμως και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις αυτοί κατάφεραν να ξεφύγουν. 

Ο ιδρυτής του Βασίλειου της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, ο Κάρανος, ενώ εκδίωξε τον Μίδα, που κρατούσε ένα κομμάτι της Μακεδονίας (που είχε το ίδιο ονομα με τον γνωστό βασιλιά των Φρυγών), και άλλους βασιλείς και τους αντικατέστησε. Ήταν ο πρώτος που ένωσε τις φυλές διαφόρων λαών και έκανε την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας αυτό που λέμε ένα σώμα.

Ο Περδίκκας Α' ήταν βασιλιάς της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, όταν ο βασιλιάς της Λεβαίας έστειλε ενάντια στον Περδίκκα και τους αδελφούς του ανεπιτυχώς δολοφόνους, κατάφεραν να διαφύγουν σε ένα άλλο μέρος της Μακεδονίας, κοντά στον τόπο που ονομαζόταν «οι κήποι του Μίδα, γιου του Γόρδιου».

Σε αυτούς τους κήπους, συνεχίζει ο Ηρόδοτος, υπάρχουν τριαντάφυλλα που φυτρώνουν μόνα τους, με άνθη που έχουν εξήντα πέταλα το ένα. Πάνω από τους κήπους βρίσκεται το όρος Βέρμιο. Από αυτό το μέρος, βαθμιαία τα τρία αδέλφια κατέκτησαν όλη την Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον Ιουστίνο ο Περδίκκας ήταν αυτός που αποφάσισε η νεκρόπολη των βασιλιάδων της Μακεδονίας να είναι στις Αιγές, διατάσσοντας να ταφούν εκεί αυτός και οι διάδοχοί του. Αναφέρει επίσης μια πρόβλεψη του Περδίκκα πως «όσο οι στάχτες τους βρίσκονταν εκεί, το σκήπτρο θα παρέμενε στον οίκο του».

Ο Αλκέτας Β', βασιλιάς των Μακεδόνων, ήταν γιος του Αλέξανδρου Α' της Μακεδονίας, εγγονός του Αμύντα Α' και ο μεγαλύτερος αδελφός των Φιλίππου και Περδίκκα (αργότερα Περδίκκα Β'). Τον αποκαλούσαν «χώη» για την υπερβολική οινοποσία του, όπως και τον τύραννο Φωκά στην Ρωμανία, ενώ και οι δύο είχαν βίαιο τέλος.

Ο Αλέξανδρος ο Α’ ήταν υπεύθυνος ως εστεμμένος πρίγκιπας για την δολοφονία αρκετών μελών μιας Περσικής αντιπροσωπείας, όπως και Σπαρτιάτες και οι Αθηναίοι έκαναν με τους απεσταλμένους του Δαρείου.

Οι δε Πέρσες είχαν πάρει ελευθερίες με τις γυναίκες του Παλατιού και ως εκ τούτου είχαν σκοτωθεί όλοι, μαζί με την ακολουθία τους, από τον Αλέξανδρο τον Α’ και τους άνδρες του, όπως ακριβώς και οι προσβεβλημένοι γιο του Ιακώβ, σκότωσαν τον Συχέμ, ο γιος του Εμμώρ του Ευαίου, του άρχοντα της περιοχής που βίασε την αδερφή τους Δείνα και την οικογένεια του.

Μετά την συντριβή του Περσικού στρατού στις Πλαταιές ο Σατράπης Αρτάβαζος με τους 43.000 επιζήσαντες Πέρσες επέστρεψε στην Μικρά Ασία μέσω Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος Α΄ τους έστησε παγίδα κοντά στον ποταμό Στρυμόνα και τους αποδεκάτισε, όπως και οι Βάσκοι στον στρατό του Καρλομάγνου και στον Ρονάλδο στο πέρασμα του Ροσανβό.

Ερευνήτρια ισχυρίζεται ότι ο Τουταγχαμών σκοτώθηκε με άρμα (https://www.pentapostagma.gr/politismos/7175106_ereynitria-ishyrizetai-oti-o-toytaghamon-skotothike-me-arma), όπως και ο Αντίοχος ο Δ΄ ο Επιφανής.

Άδικα και αντικανονικά προκάλεσαν την αποκοπή της αιρετικής και αντικανονικής εθνικιστικής Βουλγάρικης Εξαρχίας οι Ρώσοι για την προώθηση των Πανσλαβιστικών σχεδίων τους, σε συνεργασία με τους Τούρκους και τους Βούλγαρους εθνικιστές.

Οι τελευταίοι, για την επιτυχία των σχεδίων τους, άρπαζαν τις Εκκλησίες των Ελλήνων με την βία, σκότωναν πολλούς από αυτούς και επέβαλαν για την δημιουργία μιας «Μεγάλης και εθνικά καθαρά Βουλγαρίας» με την βία της απόλυτης σφαγής, εκβουλγαρίσου, εκσλαβισμού ή της εκδίωξης από την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας της πλειοψηφίας των κατοίκων της που ήταν Ελληνες.

Τελικά, η περιοχή αυτή σώθηκε για τον Ελληνισμό χάρις στον Μακεδονικό Αγώνα που στήριξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ΄ (και των αξίων ιεραρχών του Γερμανού Καραβαγγέλη, Χρυσοστόμου Καλαφάτη κ.λ.π.), οι Ελληνες αντάρτες με ικανούς αρχηγούς (π.χ. Παύλο Μελά, Κόττα), αλλά και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, με τους οποίους η πάντα Ελληνική Μακεδονία μας απελευθερώθηκε.

Αντίστοιχα στις μέρες μας, άδικα και αντικανονικά προκάλεσαν την αποκοπή της αιρετικής και αντικανονικής εθνικιστικής δήθεν «ουκρανικής εκκλησίας» του Φιλάρετου οι Αμερικανοί για την προώθηση των αντιρρησιών σχεδίων τους, σε συνεργασία με τους Τούρκους και τους Ουκρανούς εθνικιστές και νεοναζί.

Οι τελευταίοι, για την επιτυχία των σχεδίων τους, άρπαζαν τις Εκκλησίες των Ρωσόφωνων και των αληθινών Ορθοδόξων (του Μητροπολίτη Ονούφριου) στην περιοχή με την βία, σκότωναν πολλούς από αυτούς και επέβαλαν για την δημιουργία μίας «Μεγάλης και εθνικά καθαρά Ουκρανίας» με την βία της απόλυτης σφαγής, εκουκρανισμού ή της εκδίωξης από την Ρωσική Μικρορωσία/Νοβορώσια της πλειοψηφίας των κατοίκων της που ήταν Ρώσοι.

Τελικά, η περιοχή αυτή σώθηκε για τους Ρώσους χάρις στον ένοπλο αγώνα και την επανάσταση των Ρωσόφωνων των περιοχών αυτών που στήριξε το Πατριαρχείο Μόσχας από τον Πατριάρχη Κύριλλο (και των αξίων ιεραρχών του), οι Ρώσοι αντάρτες με ικανούς αρχηγούς (π.χ. Ιγκόρ Γκιρκίν Στρεκλόφ), αλλά και ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος, με τον οποίο η περιοχή αυτή έχει απελευθερωθεί σε μεγάλο μέρος.

Διάσημες Ελληνίδες μαθηματικοί στην Αρχαιότητα ήταν η Τύμιχα, η Βιτάλη, η Διότιμα, η Περικτιόνη, η Λασθένεια, η Αξιοθέα, η Νικαρέτη, η Αρετή, η Πυθαίς, η Πανδρόσιων, η Φίντυς, η Μέλισσα, η Πολύγνωτη, η Πτομεμαίς, η Θεανώ, η Θεμιστόκλεια και η Αίθρα.

Η μαθηματικός Τύμιχα αρνήθηκε να πουλήσει τα μυστικά των Πυθαγορείων μαθηματικών στον τύραννο των Συρακουσών Διονύσιο και έκοψε την λίγωσα της με τα δόντια της και του την έφτυσε στο πρόσωπο, όπως και η Λέαινα, την οποία ο Ιππίας συνέλαβε και βασάνισε επειδή ήταν ερωμένη του Αρμοδίου ή του Αριστογείτονος παρά τα βασανιστήρια δάγκωσε ή έκοψε μόνη της την γλώσσα της, ακριβώς για να μην μιλήσει.

Ο Ευπόλεμος ο Υπαταίος έλαβε μέρος ως επικεφαλής του Αιτωλικού ιππικού στην μάχη των Κυνός Κεφαλών και την πολιορκία της Αμβρακίας πολεμώντας υπερ και κατά των Ρωμαίων αντίστοιχα.

 Η Αρχαιά Αμβρακία είχε σειρά πολεμικών τειχών σε περίπτωση πολιορκίας όπως και η Πόλη.

Ο Ευπόλεμος ως δήμαρχος Ύπατης κάλεσε τους εξόριστους πολιτικούς αντιφρονούντες με όρκο να επιστρεψουν σε αυτή και τους σκότωσε προδοτικά, όπως και οι Κερκυραίοι έκαναν στους πολιτικούς τους αντιφρονούντες κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η Ειρήνη εξορίστηκε άδικα για ένα χρονικό διάστημα από τον σύζυγο της Λέων τον Δ’, όπως και η Αγία Θεοδώρα της Άρτας από τον σύζυγο της Μιχαήλ τον Β’ τον Άγγελο και η Σοφιά/Ζωή Παλαιολογίνα από τον σύζυγο της Ιβάν τον Γ΄ τον Μέγα.

Έκλεψε το στέμμα του Αυτοκράτορα Ηράκλειου από τον τάφο του και πέθανε λίγο καιρό μετά την ασεβή του αυτή πράξη ο Λέων ο Δ΄, όπως και ο Καλιγούλας, όταν ασεβώς άρπαξε την πανοπλία του Μεγάλου Αλέξανδρου από τον τάφο του.

Ο σπάταλος τρόπος ζωής, η τυραννία, το διεφθαρμένο αυλικό περιβάλλον τους, η ανικανότητα τους, οι ανηθικότητές τους, οι στρατιωτικές αποτυχίες, οι οικονομικές σπάταλες, τα έξοδα, οι νέοι φόροι, η χρεωκοπία του κράτους αλλά και η καταπίεση έστρεψαν τον λαο, τον κλήρο και τον στρατό εναντίον τους και οδήγησαν στην δολοφονία του Καλιγούλα και του Κωνσταντίνου του ΣΤ’.

Το 1.962 μ.Χ. ο Νίξον αποσύρθηκε προσωρινά απογοητευμένος από την πολιτική και άσκησε την δικηγορία, όπως και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος το 1.964 μ.Χ.

Η γραμματέας του Ρομπέρτο Κάλβι, η Γκρατσιέλα Κοροσέ, έπεσε από το παράθυρο της και ο θάνατος της θεωρήθηκε αυτοκτονία, όπως συνέβη και στην περίπτωση της πτώσης από το παράθυρο του Αλέξανδρου Σχοινά, του δολοφόνου του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου του Α’.

Ο Κάλβι βρέθηκε δολοφονημένος το 1.981 μ.Χ, κρεμασμένος στην γέφυρα του Λονδίνου έχοντας τούβλα στις τσέπες του και είχα στενή σχέση με την μαφία και την μασονική στοά P2, όπως και ο φίλος του Σέρτζιο Βάκαρι, ο οποίος βρέθηκε το ίδιο έτος στο Λονδίνο δολοφονημένος με 15 μαχαιριές και τούβλα στην τσέπη του και είχε και αυτός σχέση με την μαφία και την μασονική στοά P2.

Τα έτη 1.426 μ.Χ.-1.427 μ.Χ. οι Ελληνες εξεγέρθηκαν κατά των Γάλλων κατακτητών υπό την ηγεσία του Ρε Αλέξη, το 1.563 μ.Χ. κατά των Βένετων υπό τον Ιάκωβο Διασσωρινό, το 1.821 μ.Χ. κατά των Τούρκων υπό τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και τα έτη 1.955 μ.Χ.-1.959 μ.Χ. κατά των Βρετανών από τον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Γ΄ και τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

Λόγω της μεγάλης ρητορικής του δεινότητας ονομάστηκε Αμερικάνος Κικέρωνας ο Έντουαρντ Έβερετ, όπως και στην Γαλλική Επανάσταση για τον ίδιο λόγο ονομάστηκε ο Δαντών ο Γάλλος Κικέρωνας, ενώ και ο Κερένσκι στην Ρωσία ο Κερένσκι ονομάστηκε Ρώσος Κικέρωνας για τον ίδιο ακριβώς λόγο. 

Τόσο ο Μπετόβεν, όσο και ο Κεμάλ πέθαναν και οι δύο από κύρωση του ύπατος.

Ο Έντουαρντ Έβερετ ήταν ένας ένθερμος φιλέλληνας, όπως και ο Βρετανός Λόρδος Βύρωνας (με τον οποίο ήταν και φίλοι), ο Ιταλός Σανταρόβα κ.λ.π.

Αν και Σλαβόφωνοι ήταν Ελληνες η πλειοψηφία αρκετών σλαβόφωνων χωριών της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας (οι οποίοι χρησιμοποιουσαν από παλαιές κατακτήσεις Σλάβων και καταναγκασμού από αυτούς, αλλά και για εμπορικούς λόγους την γλώσσα αυτή).

Αντίστοιχα και πολλοί Αλβανόφωνοι και Αρβανίτες ήταν Ελληνες η πλειοψηφία αρκετών αλβανόφωνων/αρβανιτόφωνων χωριών της πάντα Ελληνικής Βορείου Ηπείρου μας (οι οποίοι χρησιμοποιουσαν από παλαιές κατακτήσεις Αλβανών και καταναγκασμού από αυτούς και για εμπορικούς λόγους την γλώσσα αυτή).

Έγινε αποκλεισμός και πτώση της Ελληνικής κυβερνώσης από τους Αγγλογάλλους κατά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, για να μην λάβει η Ελλάδα το μέρος της Ρωσίας και την ενισχύσει, κατά την διάρκεια της πραξικοπηματικής προσάρτησης της Ανατολικής Ρωμυλίας από τους Βουλγάρους για να μην πάρει το μέρος των Σέρβων η Ελλάδα κατά των Βουλγάρων και των Τούρκων.

Το ίδιο ακριβώς σκηνικό συνέβη και το 1.917 μ.Χ. κατά την διάρκεια του  Εθνικού διχασμού κατά του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄ και των οπαδών του και στο τέλος έριξε την κυβέρνηση του και τον έδιωξε από την Ελλάδα.

Είχαν σχέδιο οι ΗΠΑ το 2019 μ.Χ. για αγορά της Γροιλανδίας από την Δάνια και το κτίσιμο εκεί στρατιωτικών βάσεων, όπως και ο Δανός πρέσβης στις ΗΠΑ είχε προτείνει την δημιουργία στρατιωτικών βάσεων από τις ΗΠΑ στην Γροιλανδία, ενώ το 1.941 μ.Χ. δημιούργησε «συμμαχία» με τις ΗΠΑ για την προστασία των Δανών από τους Γερμανούς (η οποία ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από κανέναν, ούτε και από τις ΗΠΑ).

Στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία πολλοί «πιστοί» έχουν φτιάξει θρησκείες για φανταστικά πλάσματα μυθιστορημάτων ή ταινιών όπως του Κθουλού και των Τζεντάι. 

 Τόσο ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, όσο και ο Ζόντιακ, ήταν και οι δύο κατά συρροήν δολοφόνοι, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν ποτέ, ενώ έστελναν γράμματα κοροϊδευτικά προς την αστυνομία. Εκτός από τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη στην Μεγάλη Βρετανία, υπήρχε και Βάσσε ο Αντεροβγάλτης στην Γαλλία.

Η Σοφιά, η αδερφή του Κάιζερ Γουλιέλμου του Β΄ μισούσε τους Ελληνες και ήταν πιστή στην πατρίδα της την Γερμανία, όπως και η Μαργαρίτα Παπανδρέου μισούσε τους Ελληνες και είχε Αμερικανική υπηκοότητα και ήταν πιστή μόνο στις ΗΠΑ.

Τόσο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Πρεσβύτερο, όσο και στον Ελευθέριο Βενιζέλο τους άρεσε να παίζουν γκολφ.

Οι Ελληνες πήραν τοκογλυφικά δάνεια από τους Βρετανούς το 1.821 μ.Χ., το 1.924 μ.Χ. το λεγόμενο «προσφυγικό δάνειο», όπως και μετα τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Βέβαια, στην περίπτωση των δάνειων της Επανάστασης του 1.821 μ.Χ., είχε και το καλό ότι οι Βρετανοί με τον τρόπο αυτό, αναγνώριζαν έστω και έμμεσα την Ελλάδα ω κράτος, αφού χρήματα δεν δίνονται σε ανύπαρκτα κράτη.

Επίσης, οι Βρετανοί δεν ήθελαν να επικρατήσουν στο τέλος οι Τούρκοι, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έχαναν και το κεφάλαιο, και τους τόκους των δάνειων των Ελλήνων, όπως και την εθνική τους γη την οποία είχαν βάλει ως ενέχυρο στις Βρετανικές τράπεζες και αυτός ήταν ένας λόγος για τον οποίο έλαβαν μέρος στην ναυμαχία των Τούρκων.

Η Ελλάδα ήταν από τα έτη 1.830 μ.Χ.-1.947 μ.Χ. προτεκτοράτο των Βρετανών και από το 1.947 μ.Χ. ως στις μέρες μας των ΗΠΑ.

Τόσο ο Ζαχάροφ, όσο και ο Μποδοσάκης πούλαγαν όπλα παράλληλα στην Ελλάδα και την Τουρκία τα έτη 1.919 μ.Χ.-1.922 μ.Χ., ενώ ο Μποδοσάκης φωτογραφίζονταν με φέσι στην Τουρκία, όπως και ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’.

«Κατω οι κλέφτες» έλεγε ο Βενιζέλος το 1.932 μ.Χ., όπως και οι Αγανακτισμένοι το 2012 μ.Χ.

Λέγεται ότι τόσο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος, όσο και ο Ιωάννης Μεταξάς, αν και αρχικά ήταν φανατικοί στις απόψεις τους και στην παράταξη τους, όταν ανέλαβαν την εξουσία προσπαθησαν να παραμερίσουν τον Εθνικο Διχασμό και να ενώσουν τους Ελληνες.

«Τι πατεί» ήταν ο τίτλος του άρθρου που έγραψε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1.868 μ.Χ. για το θέμα της πολιτικής κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, ενώ και στην εφημερίδα «Ελευθερία» το 1.958 μ.Χ. ο Ρ. Αποστολίδης έγραψε ένα άρθρο με παρόμοιο τίτλο για την Ελληνική διαφθορά.

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος το 1.963 μ.Χ. με την δολοφονία του Λαμπράκη, όπως και η εφημερίδα «Οικονομικός Ταχυδρόμος» το 1.980 μ.Χ. με αφορμή το γεγονός ότι η Ελληνική πολιτική βρίσκονταν στα χεριά ξένων πρακτόρων και κρατών.

Τον Νοέμβριο του 2000 μ.Χ., ο Αλ Γκορ αρνήθηκε να αναγνωρίσει την νίκη του Μπους υιού και το 2020 μ.Χ. ο Τραμπ την δήθεν «νίκη» του Μπάιντεν.

Τον Δεκαπενταύγουστο του 2020 μ.Χ. και μέσα στα…λοκντάουν της «πανδημίας», όταν οι Τούρκοι έβγαλαν την …αρμάδα τους προς επίδειξη δύναμης προς τους ψευτορωμιούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να σταματήσουν τα εχθρικά πλοία ή μάλλον…έκαναν κάποιες κινήσεις με μετριοπάθεια, εφαρμόζοντας το δόγμα της…πολιτικής ορθότητας! Και τότε ήταν που η Αρχιστράτηγος θύμωσε, μιας και οι εχθροί των παιδιών Της, προκαλούσαν σε βαθμό…υστερίας!

Κι εκεί που δεν το περίμενε κανείς, ο Τούρκος πλοίαρχος της ναυαρχίδας του στόλου που έφερε το όνομα ενός Τούρκου πειρατή του 16ου Αιώνα που λεγόταν Κεμάλ Ρεΐς, ξαφνικά στράφηκε προς το μέρος που βρισκόταν η Ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» του καπετάν-Γιάννη Σαλιάρη.

Η Αρχιστράτηγος «οδήγησε» υποδειγματικά τον γενναίο αυτόν Έλληνα, με αποτέλεσμα η φρεγάτα του με ένα χτύπημα που θύμιζε ζογκλέρ της θάλασσας, να κατορθώσει να ξεφύγει από την παγίδα του Τούρκου και να βρεθεί στο υπογάστριο της τουρκικής ναυαρχίδας και να την χτυπήσει…θανάσιμα (με τον ίδιο τρόπο που οι Τριήρεις στην Αρχαία Ελλάδα βύθιζαν τα πλοία των αντιπάλων τους).

Το αποτέλεσμα φυσικά, το θυμάστε. Άρον-άρον οι Τούρκοι αποσύρθηκαν μαζί με το ωκεανογραφικό Ουρούτς Ρείς και με ότι είχε απομείνει από την ναυαρχίδα τους και δεν …ξαναπάτησαν στα νερά μας, τουλάχιστον μέχρι σήμερα (https://kanenazori.com/2023/06/23/to-orgismeno-minima-tis-panagias-ston-mitsotaki/).

Η τραγική μοίρα που ενώνει το Titan με το Ρωσικό υποβρύχιο Kursk – Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες των δύο δυστυχημάτων. Την βύθιση του Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Kursk τον Αύγουστο 2020 μ.Χ. θυμίζει η περιπέτεια του Titan.

Εικόνες από το τραγικό τέλος του μελών του ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Kursk το 2000 μ.Χ. φέρνει στην μνήμη το δυστύχημα του «Titan». Καθώς ο χρόνος και το οξυγόνο εξαντλούνται, είναι πιο πιθανό η μοίρα των επιβαινόντων του υποβρυχίου Τιτάνας να είναι τρομερά παρόμοια με εκείνη του Kursk.

Ναυτικοί με τεράστια εμπειρία στα υποβρύχια επισημαίνουν πώς το πλήρωμα βυθίζεται συχνά μαζί με το σκάφος καθώς είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί έγκαιρη διάσωση. Πιο πρόσφατα, το 2021 μ.Χ., ένα ινδονησιακό υποβρύχιο KRI Nanggala 402, χάθηκε με πλήρωμα 53 ατόμων.

Πριν από αυτό, τον Νοέμβριο του 2017 μ.Χ., χάθηκε ένα αργεντίνικο υποβρύχιο με 44 μέλη πληρώματος στον Νότιο Ατλαντικό. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σχεδόν ένα χρόνο αργότερα σε βάθος 800 μέτρων.

Το 2000 μ.Χ., το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kursk υπέστη εσωτερικές εκρήξεις και βυθίστηκε κατά τη διάρκεια ελιγμών στην Θάλασσα Μπάρεντς. Για την τραγωδία ευθυνόταν μία ελαττωματική τορπίλη. Η Ρωσία εκείνη τη χρονική περίοδο δεν ήταν η χώρα που είναι σήμερα και μόλις έβγαινε από μία σφοδρή οικονομική κρίση.

Το τραγικό τέλος του Kursk. Οι περισσότεροι από τα 118 μέλη πληρώματος του πέθαναν ακαριαία, αλλά 23 άνδρες κατέφυγαν σε ένα πίσω διαμέρισμα πριν πεθάνουν αργότερα από ασφυξία. Η υπηρεσία στα υποβρύχια στα περισσότερα ναυτικά του κόσμου είναι εθελοντική.

Η «απομόνωση και οι παρατεταμένες περίοδοι χωρίς επαφή» δεν προορίζονται για άτομα που δεν έχουν ισχυρή κράση. Το πλήρωμα εργάζεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Τα υποβρύχια ντίζελ  πρέπει να βγαίνουν στην επιφάνεια μία φορά κάθε 24 ώρες για να αναπληρώσουν οξυγόνο κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιο ευάλωτα σε ανίχνευση ή επίθεση, επομένως ολόκληρο το πλήρωμα πρέπει να είναι ξύπνιο. Το πλήρωμα αλλάζει το ρολόι του ανά 12 ώρες – κοιμάται τη μέρα και μένει σε εγρήγορση τη νύχτα.

Απίθανη η διάσωση. «Είναι εκπαιδευμένοι για απομόνωση και παραμένουν χωρίς επαφή. Αλλά, όταν πλήττονται ή χαθούν, ή το σκάφος έχει υποστεί ζημιά, λίγο πολύ υποκύπτουν στην κοινή μοίρα. Υποβρύχιες διασώσεις έγιναν σε βάθος μικρότερο από 600 μέτρα.

Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο να διασωθούν», σχολίασε ο πλοίαρχος του ινδικού Πολεμικού Ναυτικού Anurag Bisen στους Eurasian Times.  Τα υποβρύχια είναι σχεδιασμένα για αθόρυβους πλόες.

Ακόμη και το πλήρωμά τους είναι εκπαιδευμένο να περπατά σιωπηλά χωρίς να βγάζει ήχο, ιδιαίτερα μεταλλικό χτύπημα, καθώς ο ήχος ταξιδεύει γρηγορότερα στο νερό και οι δυνατοί θόρυβοι μαρτυρούν τη θέση του υποβρυχίου.

Γι' αυτό και το πλήρωμα μιλάει χαμηλόφωνα. Έτσι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το πλήρωμα είναι κυρίως μόνο του. Ως εκ τούτου, η εγγύτητα στην ακτή ή άλλα πολεμικά πλοία καθιστά τον εντοπισμό ενός βυθισμένου σκάφους ευκολότερο και ταχύτερο. Αλλά και αυτό δεν μπορούσε να σώσει το πλήρωμα του μοιραίου Ρωσικού πυρηνικού υποβρυχίου Kursk.

Το τραγικό τέλος του Kursk. Τον Αύγουστο του 2000 μ.Χ., το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διεξήγαγε ασκήσεις στην Θάλασσα του Μπάρεντς, μία περιοχή που συνορεύει με την Βορειοδυτικά πλευρά της Ρωσίας.

Το Kursk, με 118 μέλη πληρώματος, βυθίστηκε μετά από δύο εκρήξεις που πιθανόν να προκλήθηκαν από διαρροή υπεροξειδίου σε ελαττωματική δοκιμαστική τορπίλη. Ο στόλος σημείωσε τις εκρήξεις αλλά πέρασαν αρκετές ώρες για να καταλάβει η ηγεσία του Ρωσικού ναυτικού ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και άρχισε έρευνα για το Kursk.

«Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας των υποβρυχίων είναι ότι χωρίζονται σε διαμερίσματα και μπορούν να απομονωθούν για να περιορίσουν μια καταστροφή. Αλλά μόνο όταν το υποβρύχιο βρίσκεται σε ρηχά νερά μπορεί να πραγματοποιηθεί με επιτυχία μια αποστολή διάσωσης.

Το πλήρωμα του Ρωσικού υποβρυχίου Kursk θα μπορούσε να είχε σωθεί καθώς υπήρχαν πολλά πολεμικά πλοία στην περιοχή», σημείωσε ο Bisen. Ο πλοίαρχος Bisen διοικούσε ένα ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo και βρέθηκε στην Ρωσία όταν συνέβη η καταστροφή.

«Χάθηκε κρίσιμος χρόνος κατά την διάρκεια της έρευνας και διάσωσης, καθώς ο πρόεδρος Vladimir Putin αρνήθηκε τη βοήθεια του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο είχε τους πόρους για να οργανώσει τη διάσωση», πρόσθεσε ο Bisen. Στο τέλος ο Putin αποδέχτηκε την προσφορά, αν και ήταν λίγο αργά για το πλήρωμα.

Μετά την βύθισή του, τα σωστικά υποβρύχια προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να προσδεθούν στο Kursk λόγω του ισχυρού υποβρύχιου ρεύματος, της κακής ορατότητας και της γωνίας στην οποία το υποβρύχιο είχε κλίση.

Μόνο μετά από μια εβδομάδα ήταν δυνατή η πρόσβαση στο υποβρύχιο με τη βοήθεια ξένων ειδικών. Οι δύτες άνοιξαν το Kursk για να διαπιστώσουν ότι κανείς δεν είχε επιζήσει. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι 23 μέλη του πληρώματος επέζησαν από την αρχική έκρηξη και απομονώθηκαν στο πίσω διαμέρισμα του υποβρυχίου, αλλά πέθαναν από ασφυξία λόγω πυρκαγιάς και έλλειψης οξυγόνου.

Μέχρι 600 μέτρα βάθος η διάσωση. «Στην υποβρύχια διάσωση είναι κρίσιμος ο χρόνος, καθώς το οξυγόνο είναι περιορισμένο. Κατά την διάρκεια καταστροφών, κανένα μηχάνημα δεν λειτουργεί, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο θα μειωθεί και οι άνθρωποι θα δυσκολεύονται να αναπνεύσουν.

Μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες, διακοπή ρεύματος σημαίνει ότι μπορεί να είναι σκοτεινά και άνθρωποι μπορεί να τραυματιστούν ή να πεθάνουν. Γενικά, είναι μια ζοφερή κατάσταση» δήλωσε ο έμπειρος διοικητής υποβρυχίων, Ajay Jai Singh.

Το Kursk είχε μια σημαδούρα διάσωσης που θα ενεργοποιούνταν αυτόματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά είχε απενεργοποιηθεί ένα χρόνο πριν. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να διασωθεί το πλήρωμα σε βυθισμένα υποβρύχια.

Πρώτον, μπορούν να ανοίξουν την καταπακτή φορώντας στολές διαφυγής υπό πίεση (όπως κάθε μέλος του πληρώματος σε ένα υποβρύχιο) και μπορούν να επιπλεύσουν στην επιφάνεια. Ο δεύτερος τρόπος είναι η διαφυγή με ένα βαθυσκάφος, που θα φέρει στην επιφάνεια τα μέλη του πληρώματος.

Αλλά όλα αυτά μπορούν να συμβούν μόνο μέχρι 500-600 μέτρα βάθος. Από εκεί και πέρα, το υποβρύχιο διατρέχει τον κίνδυνο να συνθλιβεί από την τεράστια πίεση του νερού.

Τα υποβρύχια είναι το πιο σημαντικό μέρος της πυρηνικής αποτροπής μιας χώρας, καθώς σε αντίθεση με τα αεροσκάφη ή τους πυραύλους επιφανείας, είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς οι ωκεανοί παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιαφανείς.

Αυτή η σίγαση είναι που κάνει το υποβρύχιο θανατηφόρο αλλά και καθιστά κάθε ατύχημα στο πλοίο καταστροφικό. «Ακούγεται πολύ απαισιόδοξο και οδυνηρό. Αλλά αυτό είναι γεγονός. Τα βάθη είναι πολύ αδυσώπητα» λένε έμπειροι αξιωματικοί των υποβρυχίων (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/684040/i-tragiki-moira-pou-enonei-to-titan-me-to-rosiko-pyriniko-ypovryxio-kursk-oi-anatrixiastikes-omoiotites-ton-dyo-dystyximaton).

Οι Μινωίτες είχαν σήμα τον ταύρο, όπως και οι Σουμέριοι.

Οι Κάρες επάνδρωναν τα Μινωικά πλοία, όπως και ξένοι τα πλοία των Βρετανών.

Η λαβή της ασπίδας στην Αρχαιότητα ήταν τόσο επαναστατική εφεύρεση όσο και ο αναβολέας των ίππων στον Μεσαίωνα.

Πέθαναν ενώ σχεδίαζαν εκστρατείες κατά των Παρθών και των Περσών αντίστοιχα ο Καίσαρας, ο Φίλιππος ο Β’ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας και ο Μέγας Κωνσταντίνος. 

Ο Αυτοκράτορας της Γερμανίας Φρειδερίκος ο Β’ Χοεντσόλερν εισήλθε στην Ιερουσαλήμ με την άδεια του Αιγυπτίου Σουλτάνου Αλ Καμίλ, όπως και ο Κάιζερ Γουλιέλμος ο Β’ των Χοεντσόλερν εισήλθε στην Ιερουσαλήμ με την άδεια του Οθωμανού Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ.

Τόσο ο Τέσλα, όσο και ο Ρασπούτιν είχαν και οι δύο πολύ μεγάλα σωματικά μέλη.

Στο τέλος της Αναρχίας στη Σαμάρα, ξέσπασε μια εξέγερση, γνωστή ως Εξέγερση Zanj τα έτη 869 μ.Χ.-883 μ.Χ. αναπτύχθηκε και περιλάμβανε σκλάβους και ελεύθερους (σαν την εξέγερση του Σπάρτακου στην Ιταλία παλαιότερα), συμπεριλαμβανομένων Αφρικανών και Αράβων , από διάφορες περιοχές του Χαλιφάτου , και στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές προτού τελικά ηττηθεί.

«Μολών Λαβέ» απάντησε ο ένδοξος βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας και ο Γεώργιος Αυξεντίου στους Πέρσες και στους Βρετανούς στην πρόταση τους για παράδοση και τους πολέμησαν πολεμώντας ηρωικά μέχρι θανάτου χωρίς να αποδεχθούν καμία παράδοση στους ξένους εισβολείς.

Ο Μακρόν έχει διανύσει μια πορεία από το 2017 μ.Χ. η οποία όλο και περισσότερο θυμίζει τον διάττοντα πολιτικό αστέρα Ματέο Ρέντσι ο οποίος κυβέρνησε την χώρα στην περίοδο 2014 μ.Χ.-17 μ.Χ. με το δίλημμα ή εγώ ή το ετερόκλητο αντισυστημικό μέτωπο (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/394611_makron-opos-rentsi).

Το 1.964 μ.Χ. ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπό τον φόβο εισβολής των Τούρκων στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, έστειλε τον Κληρίδη στον Σοβιετικό ηγέτη Χρουστώφ και αυτός δήλωσε έτοιμος να στείλει στρατό αν εισέβαλαν οι Τούρκοι και ο πόλεμος αποτράπηκε.

Αντίστοιχα και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην μεγάλη κρίση του 1.987 μ.Χ. με την Τουρκία έστειλε τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παπούλια στον Γκορμπατσόφ και αυτός διέταξε μετακίνηση του Βουλγαρικού και του συμμαχικού του Βουλγαρικού στρατού (από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας) στα σύνορα Βουλγαρίας και Τουρκίας και από φόβο εμπλοκή των Τούρκων με Ελλάδα, ΕΣΣΔ και Βουλγαρία, η Τουρκία υποχώρησε και η Ελληνοτουρκική σύγκρουση και ο πόλεμος αποτράπηκαν. 

Ηλύσιο Μέγαρο υπάρχει στην Ρωσία και στα Ηλύσια πεδία στο Παρίσι.

Δεν υπάρχει τίποτε νέο σχετικά με τις τακτικές της καμένης γης. Από τους πρώτους που τις χρησιμοποίησαν στην καταγεγραμμένη ιστορία, πριν από δυόμισι χιλιετίες, ήταν οι Σκύθες, οι οποίοι - στο έδαφος που σήμερα βρίσκεται η Ουκρανία, πολύ κοντά στην σημερινή πρώτη γραμμή του πολέμου - υποχώρησαν υπό την πίεση του Δαρείου του Μεγάλου της Περσίας, καίγοντας προμήθειες τροφίμων και δηλητηριάζοντας πηγάδια καθώς έφευγαν.

Από τότε, δεν υπήρξε σχεδόν κανένας μεγάλος πόλεμος χωρίς τέτοιες πρακτικές. Το 1069 μ.Χ., ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ήθελε να ειρηνεύσει το πρόσφατα νικημένο βασίλειο της Αγγλίας - και το έκανε με μια εκστρατεία που ονομαζόταν "Harrying of the North". Οι Νορμανδοί ερήμωσαν τα πάντα μεταξύ Χάμπερ και Τις (όπως έκανε και ο Σέρμαν στις Νότιες Πολιτείες κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο) και έριξαν τους επιζώντες στον κανιβαλισμό.

Ορισμένες ιστορικές προσωπικότητες μνημονεύονται πράγματι κυρίως για την καμένη γη που άφησαν πίσω τους. Όταν ο Βλαντ ο Παλουκωτής, ο οποίος ενέπνευσε τον θρύλο του Δράκουλα, υποχώρησε υπό την πίεση των Οθωμανών τον 15ο Αιώνα στην σημερινή Ρουμανία, άφησε πίσω του "Ένα δάσος των παλουκωμένων" - δηλαδή δεκάδες χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά καρφωμένους επάνω σε παλούκια.

Κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, ο στρατηγός της Ένωσης William Tecumseh Sherman κατέστρεψε μια μεγάλη έκταση γης από την Ατλάντα έως την Σαβάνα κατά την Πορεία του προς την Θάλασσα.

Τουλάχιστον όταν η αμυνόμενη πλευρά προχωρά σε καταστροφή, η πρακτική μπορεί να φαίνεται στρατιωτικά δικαιολογημένη. Το 1.812 μ.Χ., οι Ρώσοι προσέλκυσαν και στην συνέχεια και εκδίωξαν τον στρατό εισβολής του Ναπολέοντα υποχωρώντας και καταστρέφοντας την δική τους γη, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας - και στην συνέχεια καταδίωξαν τους Γάλλους στον δρόμο της επιστροφής.

Η Χετταϊκή Αυτοκρατορία απλώθηκε σε όλη σχεδόν την Μικρά Ασία και οι Χετταίοι αυτοκράτορες, σύμφωνα με τις διασωθείσες πηγές, επέβαλλαν αυστηρούς περιορισμούς στην εμπορική διάθεση του σιδήρου, καθώς και στην τεχνογνωσία της κατεργασίας του, καθόσον η χρήση του στην οπλοκατασκευή είχε αποκτήσει καίρια σημασία. (Πρέπει να ήταν μία απαγόρευση ανάλογη με την απαγόρευση των Πυρηνικών όπλων της Σύγχρονης Εποχής)-(https://science.fandom.com/el/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CE%BA%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%B1).

«Πρώτα η Αυστρία» έλεγε στην προεκλογική του εκστρατεία ο Χάιντερ και «Πρωτα η Αμερική» ο Τραμπ.

Η Ρωσία βοήθησε με τον στόλο της τις Βόρειες Πολιτείες των ΗΠΑ του Λίνκολν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, αποτρέποντας τον Αγγλογάλλοι στόλο να βοηθήσει τις Νότιες να ανεξαρτητοποιηθούν.

Επίσης, η Συρία βοήθησε την Συρία να αποφύγει την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ από ισλαμιστές και Αμερικάνικες δυνάμεις, όπως ακριβώς έκανε και στην Τουρκιά το 2016 μ.Χ., ειδοποιώντας τον Ερντογάν για το επικείμενο πραξικόπημα εναντίον του. 

Έξι γραμματείς ειχαν ταυτόχρονα ο Καίσαρας, ο Ναπολέων ο Μέγας και ο Κολοκοτρώνης.

Ο Μπάντεν στους Ζουλού το 1.874 μ.Χ. ανατράπηκε από το γιο του, ο οποίος προηγουμένως είχε σκοτώσει τον αδελφό του, όπως έκανε και ο Οθωμανός Σουλτάνος Σελίμ με τον πατέρα και τα αδέρφια του και ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

Στον Ελληνοιταλικό Πόλεμο του 1.940 μ.Χ. ο ανθυπολοχαγός Οδυσσέας Ελύτης έσωσε την ζωή του ανθυπολοχαγού Λάμπρου Κωνσταντάρα, όπως και ο Πελοπίδας σώθηκε από τον Επαμεινώνδα και ο Σωκράτης έσωσε τον Αλκιβιάδη.

Τόσο η Γερμανικής καταγωγής Μεγάλη Αικατερίνη στην Ρωσία, όσο και ο Μέγας Φρειδερίκος στην Πρωσία, μαζί με τις αριστοκρατίες των χωρών που διοικούσαν μιλούσαν μεταξύ τους τα Γαλλικά, αντί τα Ρωσικά και τα Γερμανικά αντίστοιχα.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μονάρχες της Ιταλίας Βίκτωρα Εμμανουήλ ο Γ΄ και της Ρουμανίας Μιχαήλ ο Α’, οι οποίοι επέτρεψαν στους δικτάτορες πρωθυπουργούς τους να ανέβουν στην εξουσία (Μουσολίνι και Αντωνέσκου αντίστοιχα), όταν είδαν ότι οι χώρες τους έχαναν τον πόλεμο, τους εγκατέλειψαν (και ο Μουσολίνι και ο Αντωνέσκου εκτελέστηκαν στο τέλος), τους έριξαν από την εξουσια, πήγαν με το μέρος των Συμμάχων.

 Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι Γερμανοί ως αντίποινα για την προδοσία των πρώην συμμάχων τους στον Άξονα Ιταλών και Ρουμάνων, είσβαλαν σε αυτές και με το πέρας του πολέμου το πολίτευμα άλλαξε σε αυτές και η μοναρχία καταργήθηκε με δημοψήφισμα.

Ο Νικολαί Τσερνισέφσκι έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο: «Τι να κάνουμε»;, από το οποίο πήρε τον τίτλο και τον χρησιμοποίησε στο γνωστό σύγγραμμά του ο Λένιν.

Ο Πατριάρχης Τυχών αφόρισε τον Λένιν και αυτός δίωξε την Εκκλησία, όπως έκανε και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος με τον Κούλη που δίωξε την Εκκλησία.

Με την άνοδο τους στην εξουσία οι Γάλλοι επαναστάτες και οι μπολσεβίκοι του Λένιν αλληλοεξοντωθήκαν.

Το ΕΕΤΗΔΕ ήταν προγονός του ΕΦΚΑ.

Τόσο ο Πέτρος ο Μέγας, όσο και ο Όθων στην Ελλάδα δίωξαν την Ορθόδοξη Εκκλησία στα κράτη τους, ενώ προσπαθησαν να την υποτάξουν, να την κρατικοποιήσουν και να την προτεστανικοποιήσουν, ενώ η Μεγάλη Αικατερίνη και  ο Όθωνας εθνικοποίησαν την περιουσία της και έκλεισαν πολλά μοναστήρια.

Στην Γαλλική Επανάσταση οι επαναστάτες κατέστρεφαν εικόνες στις Εκκλησίες όπως και στην Εικονομαχία και στον κίνημα του Λούθηρου.

Τόσο τα μυστικά όπλα του Αρχιμήδη, όσο και των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έσωσαν τις Συρακούσες, την Γερμανία και το Βερολίνο από την ήττα και την κατάληψη τους από  τους Ρωμαίους και τους Συμμάχους αντιστοιχα.

Οι γιοι ικανών τυράννων που ανέβαλαν την εξουσία με πραξικόπημα (Πεισίστρατος, Ιέρων, Διονύσιος Α’), την έχασαν λόγω της ανικανότητας τους και οδήγησαν στην πτώση των δυναστειών τους στην δεύτερη γενιά (Ιππίας, Ιερώνυμος, Διονύσιος ο Β’).

Είχαμε στην Αρχαιότητα ήττα και καταστροφή των Γαλατών στις Θερμοπύλες και στην Κοκάλια, όπου οι Αιτωλοακαρνάνες έριξαν τα οστά των νεκρών Γαλατών (αλλά και τους τραυματίες) στον γκρεμό ως λίπασμα.

Στον Μεσαίωνα στην Δραγαμέστο του Ξηρόμερου κοντά στο χωριό Τρύφο όπου οι Ακαρνάνες διέλυσαν τους πειρατές και όσους αιχμαλώτισαν τους έπνιξαν στην θάλασσα (εκτός από τον Άγιο Βάρβαρο που γλίτωσε).

Επί τουρκοκρατίας ποτέ δεν έγινε παιδομάζωμα στην περιοχή του Ξηρομέρου, γιατί όταν οι Τούρκοι έστελναν στρατό και Γενίτσαρους για να επιβάλλουν με την βία το παιδομάζωμα, αυτοί εξοντώνονταν μέχρι ενός και ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να μην επιβάλει ποτέ στην περιοχή αυτή το παιδομάζωμα.

Ο Ακίλιος που πολέμησε στην ναυμαχία της Μασσαλίας έχασε το χέρι του στο εχθρικό πλοίο και συνέχισε να πολεμά ηρωικά, όπως και ο Κυναίγαιρος, ο αδερφός του Αισχύλου στον Μαραθώνα, έχασε τα χέρια του στο εχθρικό πλοίο και συνέχισε να πολεμά ηρωικά ως τον θάνατο του.

Τόσο οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλέξανδρου, όσο και του Καίσαρα, από τις πολλές εκστρατείες είχαν κουραστεί τόσο πολύ, ώστε διαμαρτύρονταν σε αυτούς ότι ποτέ δεν θα τέλειωναν και ζητούσαν να επιστρεψουν στην πατρίδα τους.

Κουτσός ήταν ο Αγησίλαος, ο Ταμερλάνος, όπως και ο Γεζέριχος.

Το 1.909 μ.Χ. ο Στάλιν δραπέτευσε μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, όπως και οι ισλαμιστές του ISIS όταν τους νίκησαν οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί ολοκληρωτικά.

Ο Στάλιν διεύθυνε την εφημερίδα Pravda των μπολσεβίκων και ο Μουσολίνι την εφημερίδα των σοσιαλιστών Avanti και την Il Popolo Di Italia.

Ο Κλείτος έσωσε τον Μέγα Αλέξανδρο από τον Σπιθριδάτη και ο υπασπιστής του Καίσαρα τον στρατηγό του στο Δυρράχιο.

Μεταμφιεσμένοι σε δούλοι το έσκασαν οι απεσταλμένοι του Καίσαρα στην Ρώμη, ο Δημήτριος ο Πολιορκητής και ο Πομπήιος.

43 αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας έγιναν κατά του Χίτλερ και του Πούτιν και 600 κατά του Κάστρο.

Σώθηκε από εκτέλεση ο Καίσαρας στην Σύγκλητο από ένα νεύμα του Κικέρωνας και βασιλιάς της Σπάρτης Παυσανίας από το νεύμα ενός Εφόρου.  

Ο μάντης Κάλανος είπε την μέρα θανάτου του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπως και ένας Ρωμαίος μάντης του Καίσαρα.

«Νίκας Καίσαρα» είπε ο Γάιος Κορνήλιος και «Ιουστινιανέ συ Νίκας» οι υποστηρικτές του Ιουστινιανού στην Στάση του Νίκα.

Ο Πόπλιος Κλώδιος είχε το προσωνύμιο «Ο Ωραίος» (Πούλχερ στα Ρωμαϊκά), όπως και ο Φίλιππος ο Δ΄ της Γαλλίας.

Έλεγαν ότι έκαναν μοιχεία με τις αδελφές τους, ο Πόπλιος Κλώδιος, ο Καλιγούλας, ο Αλκιβιάδης ο Νεότερος και ο Κίμωνας.

Ο Βερκικεντορίξ παραδόθηκε στον Καίσαρα αφού κατέβηκε από το άλογο του και ο Πώρος όταν κατέβηκε από τον ελέφαντα του στον Μέγα Αλέξανδρο.

Θρήνησαν για το πόσοι καλοί άντρες χάθηκαν άδικα λόγω του εμφυλίου ο Καίσαρας στα Φάρσαλα, ο Φίλιππος ο Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας στην Χαιρώνεια και ο Αγησίλαος στην Κορώνεια.

Ο Κάσσιος και ο Νίκανδρος ο Αρκάδας έφυγαν από σφαγή/παγίδα εκ των εχθρών τους (Γερμανών και Περσών) και ειδοποίησαν αντίστοιχα τον Καίσαρα και τον Ξενοφώντα.

Ο Ιβάν ο Γ’ ο Μέγας, όπως και ο Κλόβις, αλλά και ο Καρλομάγνος πήραν τον τίτλο «Νέος Κωνσταντίνος».

Ένα μεγάλο φως φάνηκε στον ουρανό πριν την μάχη στα Φάρσαλα, όπως και ο το Χριστόγραμμα και ο Τίμιος Σταυρός φάνηκε στον ουρανό πριν από την μάχη στην Μίλβια Γέφυρα.

Λευκός Οίκος υπάρχει στην Νέα Υόρκη και την Μόσχα.

Όπως συνέβη και με την Λεγεώνα της Γαλλίας και της Ισπανίας, έτσι και στην WAGNER όσοι φυλακισμένοι γίνονταν μέλη της και λάβαιναν μέρος σε μάχες, λάμβαναν χάρη για τα αδικήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

«Ούτε Αγία ήταν, ούτε Ρωμαϊκή, ούτε Αυτοκρατορία» έλεγε ο Βολταίρος για την  Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία της Γερμανίας/Α’ Ράιχ, ενώ οι αντίπαλοι του Ζιρινόφσκι στην  Ρωσία έλεγαν ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του, «Ούτε Φιλελεύθερο, ούτε Δημοκρατικό, ούτε κόμμα ήταν».

Τόσο ο εξερευνητής Μαγγελάνος, όσο και ο εξερευνητής Κουκ σκοτώθηκαν και οι  δύο τελικά στις εξερευνήσεις τους στις Φιλιππίνες και την Αυστραλία αντίστοιχα σε μάχες με ιθαγενείς. 

Οι ιερείς της Ναναίας παρέσυραν και σκότωσαν μέσα στον ναό της τον Αντίοχο τον Μέγα ρίχνοντας πάνω του από ψηλά πέτρες, όπως και η Τιμόκλεια στην Θήβα σκότωσε τον αρχηγό των Θρακών, παρασέρνοντας τον σε ένα πηγάδι, όπου τον έσπρωξε μέσα σε αυτό και τον σκότωσε σε αυτό της ρίχνοντας πάνω του από ψηλά πέτρες

Εφημερίδες (δηλαδή ημερήσια πολεμικά ημερολόγια) είχαν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Καίσαρας.

Ο Πρόεδρος και δικτάτορας των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος έλεγε ότι κατάγονταν από τον Κινέζο πειρατή Λιμαχόνγκ (όπως και ο τραπεζίτης Τζον Μόργκαν έλεγε ότι κατάγονταν από τον Άγγλο πειρατή Χένρι Μόργκαν), ενώ ο Λιμαχόνγκ κατέλαβε και κυβέρνησε ένα μέρος των Φιλιππίνων με την στρατιωτική του δύναμη για ένα χρονικό διάστημα, όπως και οι αδερφοί πειρατές Μπαρμπαρόσα ένα μέρος της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Ο Δαρείος ο Γ΄ ο Κοδομανός παντρεύτηκε την αδερφή του Στάτειρα και όλοι έλεγαν ότι αυτοί και τα παιδιά τους ήταν οι ομορφότεροι άνθρωποι στην Περσία, ενώ το ίδιο έκαναν οι Φαραω, οι Πτολεμαίοι, ενώ αιμομιξία έκαναν και οι Αψβούργοι.

Είδαν Τύριοι σε όνειρο τους ότι ο Απόλλωνας εγκατέλειπε την Τύρο λίγο πριν αυτή καταληφθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως και ο Αντώνιος λέγεται ότι άκουσε τον Διόνυσο να τον εγκαταλείπει με την συνοδεία του λίγο πριν την οριστική ήττα του από τον Οκταβιανό Αύγουστο και την κατάληψη της Αλεξάνδρειας.

«Όσοι φοβούνται μπορούν να φύγουν» είπε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Υκαρνία και ο Βλαντ Γ’ Τσέπες Δράκουλας όταν ετοιμάζονταν να επιτεθεί στο στρατόπεδο του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή, ενώ το ίδιο είπε και ο Ευμενής στους στρατιώτες του πριν αντιμετωπίσει τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο.

Ο Ινδός Καλανός έβαλε φωτιά και κάηκε σε αυτή μπροστά στον Μέγα Αλέξανδρο, όπως έκανε μετέπειτα και ένας Ινδός μπροστά στον Ιούλιο Καίσαρα.

Τόσο ο Φίλιππος ο Β΄ της Ισπανίας, όσο και ο Πέτρος ο Μέγας εκτέλεσαν και οι δύο τους γιους τους, επειδή τους κατηγορήσαν για επανάσταση και συνομωσία εναντίον τους για να τους πάρουν τον θρόνο και την εξουσία.

Μετά την αυτοκτονία της Κολλατίνας, ο Ιούνιος Βρούτος πήρε το μαχαίρι με το οποίο αυτή αυτοκτόνησε και έστρεψε τον λαο ενάντια στην μονάρχη Ταρκύνιο και τον γιο του που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο  της και τους έδιωξε με εξέγερση.

Αντίστοιχα μετά από την παράνομη απόφαση του τυραννικού Κλαυδίου Άππιου να κάνει την κορη του εκατόνταρχου Βιργιλίου, την Βιργινία, δούλη, αυτός για να ωσεί την τιμή της, την σκότωσε και έστρεψε τον λαο ενάντια στον τυραννικό Άππιο που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο  της και τον σκότωσε με εξέγερση.

Οι στρατιώτες δύο φορές μπήκαν με την βία μέσα σε αίθουσες στην Βαβυλώνα, την μία με τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την άλλη όταν μπήκαν με την βία στο  συμβούλιο των διάδοχων αποφάσιζε για την διαδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ήταν εμπόδιο στην διαδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τους γιους του Αλέξανδρο τον Δ’ και Ηρακλή το γεγονός ότι δεν ήταν Ελληνες και από τους δύο τους γονείς, όπως και στον Καισαρίωνα για την διαδοχή του Καίσαρα το γεγονός ότι δεν ήταν Ρωμαίος και από τους δύο γονείς του.

Ο Μελέαγρος σκοτώθηκε παρότι κατεφυγε σε ναό, όπως και ο Υπερείδης.

Αδιάφθορος θεωρούνταν ο Φωκίων, ο Αριστείδης ο Δίκαιος, αλλά και ο Ροβεσπιέρος.

Άταφη άφησε την σορό του Αλκέτα ο Αντίγονος ο Μονόφθαλμος, όπως και της Ολυμπιάδας ο Κάσσανδρος.

Ο Πτολεμαιος σκότωσε τον αρχηγό των Ελεφάντων στο Πλούσιο, όπως και ένας Ρωμαίος στο Άσκλο.

Ο Ευμενής καθίζονταν διπλά στον Κρατερό όταν πέθαινε και ο Πολύστρατος στον Δαρείο τον Γ΄ τον Κοδομανό.

Ο στόλος του Θίβρωνα βυθίστηκε από καταιγίδα, όπως και του Ξέρξη στον Άθω.

Οι κάτοικοι της πόλης των Ισαύρων έκαψαν την πόλη τους και κάηκαν μέσα σε αυτή για να μην την παραδώσουν στον Περδίκκα, όπως έκανε και ο Βόρτιγκερν και ο Σαρδανάπαλος στην Νινευή.

Στρατιωτική εκπαίδευση είχε η Ανταία/Ευρυδίκη και η Ζηνοβία.

Υπήρχε η Εγκυκλοπαίδεια του Σουίδα και του Άγιου Φωτίου του Μέγα ήδη από τον 9ο Αιώνα μ.Χ., όπως και των διαφώτιστων τον 18ο Αιώνα μ.Χ.

Το 1.000 μ.Χ. στο Λεξικό Εγκυκλοπαίδεια του Σουίδα έλεγε στο παράθεμα επί Ιουστινιανού του Α’ του Μέγα ότι η Εκκλησία και το κράτος την εποχή εκείνη είχαν αποδεχτεί την σφαιρικότητα της γης (Αιώνες πριν τον Γαλιλαίο).

Ο Αγησίλαος, ο αδερφός του Θεμιστοκλή έκανε λάθος σκηνή όταν μπήκε στο στρατόπεδο του Ξέρξη για να τον δολοφονήσει και σκότωσε κάποιον άλλο, όπως και οι στρατιώτες που απέστειλε ο ένδοξος βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας ο Α’, αλλά και ο Θεόδοτος έκανε λάθος σκηνή και δεν σκότωσε τον Πτολεμαίο τον Δ΄ όπως σχεδίαζε, ενώ και ο Βλαντ Γ΄ Τσέπες Δράκουλας έκανε λάθος σκηνή από αυτή του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή.

«Μικρή Βενετία» είναι το νόημα της Βενεζουέλας.

Κανιβαλισμός συνέβη στην Πύδνας επί Ολυμπιάδας και στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.

Ανοικοδόμησε την Θήβα ο Κάσσανδρος, όπως και την Κόρινθο και την Καρχηδόνα ο Καίσαρας.

Τόσο ο Θωμάς Καβέντις, όσο και Μιραμπό ήταν δύο αριστοκράτες με σπάταλη και ανήθικη ζωή που συσσώρευσαν λόγω αυτής πολλά χρέη και μετέπειτα κατατάχτηκαν στον στρατό για να κερδίσουν ξανά χρήματα και να αποκαταστήσουν την φήμη τους.

Η διάλυση του στόλου του Κλείτου από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο έγινε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που ο Λύσανδρος διέλυσε τον στόλο των Αθηναίων στους Αιγός Ποταμούς.

Ο Ονόμαρχος λεηλάτησε τους Δελφούς με στόχο να πάρει τα χρήματα τους για να δημιουργήσει και να πληρώνει τον στρατό του, όπως έκανε για τον ίδιο ακριβώς λόγο και ο Τελέσφορος στο ιερό της Ολυμπίας.

Στην Βαβυλώνα ο Σέλευκος ο Α’ ο Νικάνωρ με την χρήση ενός αρδευτικού καναλιού μετέφερε νερό στο στρατόπεδο του Ευμενή και τον εμπόδισε να περάσει αρχικά στην Μηδία, ενώ και ο βασιλιάς της Σπάρτης Αγησίπολις ο Α΄ έστρεψε με αρδευτικά έργα τα νερά του ποταμού Όρη ενάντια στην Μαντίνεια για να την πλημυρίσει και να την καταλάβει όπως και έγινε και στην μάχη του ποταμού Wei, όπου ο στρατηγός των Χαν, ο Χαν Σιν, άνοιξε το φράγμα του ποταμού και πλημύρισε τον στρατό του εχθρού των Τιάν Γκουάνγκ και Λονγκ Τζου.

Και ο Πτολεμαιος ο Δ΄ όταν ο Αντίοχος ο Γ’ ο Μέγας των Σελευκιδών προσπάθησε να εισβάλει στην Αίγυπτο, άνοιξε την διώρυγα του Πηλουσίου και πλημύρισε το στρατόπεδο του νερό και με τον τρόπο αυτό εμπόδισε και απέτρεψε το σχέδιο του αυτό.

Τόσο ο Δημήτριος ο Πολιορκητής, όσο και ο Ναπολέων ο Α΄ ο Μέγας πέθαναν και οι δύο στην εξορία αιχμάλωτοι από αρρώστια και τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την κακή ζωή που έκαναν, όταν τους συνέλαβαν οι Σύμμαχοι και ο Σέλευκος αντίστοιχα, ενώ εναντίον τους δημιουργήθηκαν πολλοί στρατιωτικοί συνασπισμοί μέχρι την τελική ήττα τους (πιο πριν και οι δύο έχασαν την Βασίλεια και την ξανακέρδισαν με τον στρατό τους, οντάς ικανοί στρατιωτικοί ηγέτες και οι δύο, ενώ και οι δύο έγιναν μονάρχες μετά από πολλές νίκες).

Όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε ο Γερμανοιταλικός Άξονας στην Ευρώπη, στις μέρες μας υπάρχει αντίστοιχα ο Γαλλογερμανικός Άξονας.

Τριπλή Συμμαχία ονομάστηκε η συμμαχία της Αργετινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης κατά της Παραγουάης, όπως και η συμμαχία της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστροουγγαρίας κατά των κρατών της Αντάντ (Ρωσίας, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας).

Τόσο ο Πολύβιος από την Ελλάδα, όσο και ο Ιώσηπος από την Ιουδαία, πιάστηκαν και οι δύο αιχμάλωτοι από στρατηγούς που πολεμούσαν τα κράτη τους (τον Αιμίλιο Παύλο και τον Τίτο και τον Βεσπασιανό αντίστοιχα) και στην συνέχεια υιοθετήθηκαν από αυτούς και απελευθερωθήκαν και έλαβαν και οι δύο σημαντικές θέσεις στην Ρώμη, γράφοντας την ιστορία της και των χωρών τους, όπως και άλλων λαών.

O Εύρυτος και ο  Αριστόδημος λόγω μόλυνσης έχασαν την όραση τους στην τελευταία στάση. Ο Αριστόδημος έχασε το ένα του μάτι, για αυτό και ο Λεωνίδας τους διέταξε να επιστρέψουν στην Σπάρτη πριν την μάχη.

Ο σχεδόν τυφλός Εύρυτος μαθαίνοντας για την κυκλωτική κίνηση των Περσών, αφού ο Εφιάλτης πρόδωσε το άγνωστο μονοπάτι, ζητά από τον είλωτα που είχε μαζί να τον οδηγήσει την μάχη. Ο είλωτας τον πηγαίνει στο πεδίο της μάχης και αποχωρεί βιαστικά. Ο Εύρυτος επέστρεψε, έστω και τυφλός, πολέμησε αν και τυφλός βλέποντας μόνο σκιές και σκοτώθηκε (https://kanenazori.com/2023/07/22/ti_apeginan_oi_treis_spartiates/?fbclid=IwAR3222mTg220v0PcD3XOb4E6xWz9Qzs8L867bq62aYLzZp2nxyeS6_uwhkU).

Αντίστοιχα και στην μάχη του Κρέσυ, ο Ιωάννης ο Τυφλός ή Ιωάννης του Λουξεμβούργου και της Βοημίας, με την βοήθεια των στρατιωτών του, αν και τυφλός πολέμησε στην μάχη αυτή και σκοτώθηκε σε αυτή.

Και όπως ο Λεωνίδας είπε στους Πέρσες «Μολών Λαβέ» και αρνήθηκε να αποχωρήσει όταν οι Πέρσες περικύκλωσαν τον στρατό του και πέθανε πολεμώντας γενναία, ο Ιωάννης του Λουξεμβούργου και της Βοημίας όταν του είπαν οι βοηθούς του ότι η μάχη εναντίον των Άγγλων στο Crécy χάθηκε και καλύτερα θα έπρεπε να φύγει για να σώσει την ζωή του, ο Ιωάννης ο Τυφλός απάντησε:

«Absit, ut rex Boemie fugeret, sed illuc me maducerius stremins, cum, nil timeamus, tantum filium meum diligenter custodite. ("Μακριά που ο Βασιλιάς της Βοημίας θα πρέπει να φύγει. Αντ 'αυτού, πάρτε με στο μέρος όπου ο θόρυβος της μάχης είναι ο πιο δυνατός. Ο Κύριος θα είναι μαζί μας. Τίποτα να φοβηθούμε. Απλά φροντίστε καλά τον γιο μου) και πέθανε πολεμώντας γενναία.

17.500 νησιά έχει η Ινδονησία, 6.000 τα Βρετανικά Νησιά και πάνω από 6.000 και η Ελλάδα. 

Τόσο ο Κάρολος Μαρτέλος και ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής ήταν και οι δύο νόθοι, των οποίων η διαδοχή αμφισβητήθηκε και κατάφεραν να στερέωσίν τον θρόνο τους και οι δύο, αφού πρωτα νίκησαν βίαιους εμφύλιους πολέμους.

«Δέσποτα να θυμάσαι τους Αθηναίους» έλεγε ένας δούλος στον Πέρση βασιλιά Δαρείο για να θυμάται να τους εκδικηθεί, ενώ και ο Γερμανικός όταν καταστράφηκαν οι τρεις Ρωμαϊκές Λεγεώνες στον Τευτοβούργιο Δρυμό, έκανε μία επιγραφή πάνω στους ξίφους του, η οποία του θύμιζε ότι πρέπει να εκδικηθεί τους Γερμανούς.

Ο Μέγας Αλέξανδρος φέρθηκε με τιμή στην οικογένεια του Δαρείου του Γ΄ του Μέγα που αιχμαλώτισε, όπως και ο Γερμανικός στην σύζυγο του Αρμίνιου Δρουσίλα και το παιδί του.

Έβγαλαν το κράνος τους για να τους αναγνωρίσουν οι άντρες τους ο ένδοξος βασιλιάς της Ηπείρου Πυρρός, ο Γερμανικός και ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής.

Στο σπίτι του Πείσωνα βρέθηκαν πτώματα και δηλητήρια και ίχνη χρήσης μαγείας, όπως και στο σπίτι της Catherine Deshayes, γνωστής ως la Voisin, στην υπόθεση των δηλητηρίων στην Γαλλία, αλλά και στα κάστρα του Ζιλ Ντε Ραι και της Ελίζαμπεθ Μπάθορυ.

Ο Μέγας Ναπολέοντας εγκατέλειψε δύο φορές τον στρατό του, μία στην Αίγυπτο όταν ηττήθηκε από τους Βρετανούς στο Αμπουκίρ και στην Ρωσία όταν ηττήθηκε και αποχώρησε από την Μόσχα (και στις δύο περιπτώσεις κατέφυγε στο Παρίσι), ενώ και ο Κάρολος ο ΙΣΤ’ της Σουηδίας όταν ηττήθηκε από τους Ρώσους στην Πολτάβα εγκατέλειψε τον στρατό του και κατέφυγε στην Πόλη που βρίσκονταν υπό Οθωμανική κατοχή.

Μετά την νίκη Φιλοποίμην και Αντίπατρου κατά Σπάρτης του Άγι του Γ’ και του Νάβι αυτή εντάχτηκε στο αυτή Κοινό των Ελλήνων και την Αχαϊκή Συμπολιτεία αντίστοιχα. 

Τόσο οι Κρήτες επί Μινώα, οι Αρχαίοι Κορίνθιοι, οι Ρωμαίοι επί Πομπήιου, οι Βρετανοί και Αμερικανοί καταπολέμησαν όλοι τους αποτελεσματικά την πειρατεία.

Η Επίδμανος ζήτησε την βοήθεια τόσο των Κερκυραίων, όσο και των Κορινθίων κατά των βάρβαρων Ιλλυρίων και των εξόριστων ολιγαρχικών της, ενώ και οι δύο αυτές δυνάμεις επενέβησαν και στο τέλος συγκρούστηκαν μεταξύ τους, κάτι που έγινε το προανάκρουσμα του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Αντίστοιχα, οι Μαμερτίνοι στην Μεσσήνη ζήτησαν την βοήθεια τόσο των Καρχηδονίων, όσο και των Ρωμαίων κατά του ενδόξου βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου στην Σικελία, ενώ και οι δύο αυτές δυνάμεις επενέβησαν και στο τέλος συγκρούστηκαν μεταξύ τους, κάτι που έγινε το προανάκρουσμα του Α’ Καρχηδονιακού Πολέμου.

Στο κάστρο του Ανάβατου των Οινουσσών οι κάτοικοι του κατά την επανάσταση της εθνεγερσίας του  1.821 μ.Χ. έπεσαν στον γκρεμό όταν εισέβαλαν σε αυτό οι Τούρκοι με αυτοθυσία για να μην πέσουν στα χέρια τους, όπως ακριβώς και οι ηρωικές γυναίκες στο Ζάλογγο με τα παιδιά τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Η επανάσταση των Ινδών του Γκάντι για ανεξαρτησία ξεκίνησε με τους φόρους αυτών στις κατοικίες και την απαγόρευση της παραγωγής και εξαγωγής αλατιού, όπως ακριβώς και η Αμερικανική Επανάσταση ξεκίνησε με τους φόρους των Βρετανών στην παραγωγή τσαγιού.

Οι Ινδοί ακολούθησαν την πρόσκληση του Γκάντι να πάνε στην θάλασσα για να βγάλουν αλάτι και πολλοί από αυτούς από τις πόλεις που έκανε περιοδεία τον ακολούθησαν, όπως και πολλοί Αφροαμερικανή ακολούθησαν την πρόσκληση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να κάνουν πορεία στην Ουάσιγκτον για τα δικαιώματα τους και πολλοί από αυτούς από τις πόλεις που έκανε περιοδεία τον ακολούθησαν.

Τόσο η Αγκάθα Κρίστι, όσο και ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, μίσησαν και οι δύο τους ντετέκτιβ χαρακτήρες που δημιούργησαν, τον Ηρακλή Πουαρό και τον Σέρλοκ Χολμς αντίστοιχα (και τους σκότωσαν στα μυθιστορήματα τους), επειδή όλοι οι αναγνώστες τους, τους είχαν ταυτίσει μόνο με την συγγραφή βιβλίων για τους χαρακτήρες αυτούς και δεν αγοράζαν και δεν τους ενδιάφεραν τα βιβλία με άλλους χαρακτήρες που αυτοί συνέγραφαν.

Ο δε Κ. Μπίρης, στο έργο του ονόμασε τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ, ΩΣ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΩΤΕΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

Όταν η Αυτοκράτειρα Ειρήνη στην Ρωμανία έκανε πρόταση γάμου στον Καρλομάγνο για να διασφαλίσει την εξουσία της δίνοντας του τον τίτλο του Αυτοκράτορα, έγινε επανάσταση από τον Νικηφόρο τον Α΄, ο οποίος πήρε τον θρόνο και εκθρόνισε την Ειρήνη.

Αντίστοιχα και στην Αρχαία Αίγυπτο, όταν η βασίλισσα  Dakhamunzu έκανε πρόταση γάμου στον Χετταίο πρίγκιπα Zannanza (γιο του Σιουπιλιάμα του Α’) για να διασφαλίσει την εξουσία της δίνοντας του τον τίτλο του Φαραώ, έγινε επανάσταση από τον στρατηγό Ay, ο οποίος πήρε τον θρόνο και εκθρόνισε την Dakhamunzu. 

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, αναβίωσε τις προκλήσεις του Άριελ Σάρον. Επισκέφθηκε το Ιορδανικό τμήμα του Όρους του Ναού και το διεκδίκησε.

Έλεγαν ότι ήταν το εκλεκτό «θείο έθνος» με σκοπό να διαδώσουν την Πίστη και τον πολιτισμό τους στην γη και να την βάλλουν σε τάξη οι Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Μετά την πτώση της Τραπεζούντας στους Τούρκους το τελευταίο Ελληνικό διάδοχο κράτος της Ρωμανίας ήταν το Πριγκιπάτο των Θεοδώρων στην Κριμαία, το οποίο τελικά κατέλαβαν οι Τούρκοι και του οποίου  ηγέτης Ιωάννης παντρεύτηκε την Μαρία Παλαιολογίνα (όπως και ο Ιβάν ο Γης Μόσχας την Σοφιά Ζωή Παλαιολογίνα) για να νομιμοποιήσει την εξουσια του και τον τίτλο του ως Αυτοκράτορα. Ο δε τελευταίος ηγεμόνας του Αλέξανδρος, όπως και ο τελευταίος ηγεμόνας της Τραπεζούντας Δαβίδ ο Β΄ εκτελέστηκαν από τους Τούρκους.

Ο Στήβεν Ράνσιμαν έλεγε ότι ο 21ος Αιώνας θα είναι της Ορθοδοξίας, ο Θ. Ρούζβελτ έλεγε ότι θα ήταν των ΗΠΑ (όπως και ο 20ος όπως έλεγε ο ίδιος), ενώ ο Λι Κουάν Γιου και ο Σι Ζι Πινγκ λέγαν το ίδιο για την Κίνα. 

Όλες οι προαναφερόμενες ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, που εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο, είναι μόνο λίγες από τις πολλές που συνέβησαν στον διάβα των Αιώνων, και συνέλαβαν σημαντικά στην διαμόρφωση της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου