Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΟΡΘΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια της ιστορίας, όπως ακριβώς αναφέρει στα δύο πρόσφατα (και πάρα πολύ καλά όπως πάντα) άρθρα του ο έγκριτος συγγραφέας Πύρινος Λόγιος (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/, https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84-2/), υπήρξαν διαχρονικά στην Ελλάδα πολλοί ηγέτες, ανορθωτές και μεταρρυθμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να ενώσουν την Ελλάδα και να την ανασυντάξουν.

Στο παρόν άρθρο, που είναι στην ουσία ένα άρθρο επικρότησης του Πύρινου Λόγιου, στην απόλυτα εύστοχη επίλογο των ικανοτέρων ηγετών του Ελληνικού Έθνους διαχρονικά θα γίνει απλά πέρα από την αναφορά σε κάποια στοιχεία αυτών και σε άλλους Έλληνες ηγέτες που προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο λιγότερο ή και καθόλου επιτυχημένα.

Από τις πρώτες κοινές εκστρατείες των Ελλήνων στην Αρχαιότητα θεωρείται η Αργοναυτική Εκστρατεία και ο Πόλεμος των Επτά επί της Θήβας, αν και δεν έλαβαν όλοι Έλληνες μέρος σε αυτές, αλλά κάποιες τοπικές πόλεις.

Ο πρώτος σημαντικός ηγέτης που θεωρείται ότι ένωσε τους Έλληνες ήταν σύμφωνα και με τον Θουκυδίδη ο Μίνωας με τον στόλο του, ο οποίος όμως αν και θεωρούνταν δίκαιος από τον λαό του με τον πανίσχυρο στόλο του, θεωρούνταν όμως τυραννικός από τις άλλες Ελληνικές πόλεις.

Έτσι, όταν έπεσε για διάφορους λογούς η Μινωική Αυτοκράτορα (έκρηξη ηφαίστειου της Θήρας, σεισμοί, εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη), οι Μυκηναίοι σύντομα την κατέλαβαν και ίδρυσαν την δική τους, την λεγομένη Μυκηναϊκή Αυτοκρατορία, την οποία ένωσε κυρίως ο Αγαμέμνονας που ήταν ο αρχιστράτηγος της Εκστρατείας της Τροίας.

Αν και η εκστρατεία αυτή έληξε τελικά με την νίκη των Ελλήνων, ο παρατεταμένος πόλεμος αποδυνάμωσε τελικά και τους Μυκηναίους, νέων με τους εμφύλιους, την πολίτικη κρίση και εξεγέρσεις, πραξικοπήματα και τις ταραχές που ακολουθήσαν, όπως και με την εισβολή ξένων λαών, η Αυτοκρατορία των Μυκηναίων διασπάστηκε σε πολλά τμήματα.

Αυτή η κατάσταση διήρκησε για Αιώνες, στους οποίους αντί οι Έλληνες να ενωθούν ξανά μεταξύ τους, διεξήγαγαν δεκάδες τοπικούς εμφυλίους πολέμους και κατάφεραν τελικά να επανενωθούν κατά μεγάλο μέρος όταν οι Πέρσες εισέβαλαν στην Ελλάδα.

Τότε, οι Έλληνες υπό την ηγεσία των Σπαρτιατών (κυρίως των ικανοτάτων βασιλιάδων Λεωνίδα και Παυσανία) που είχαν ιδρύσει την Πελοποννησιακή Συμμαχία νίκησαν και εκδίωξαν τους Πέρσες από την Ελλάδα.

Όμως στην συνέχεια διαφώνησαν για την ηγεσία της πανελλήνιας συμμαχίας που είχε ιδρυθεί και σύντομα ένα μέρος αυτής ακολούθησε τους Αθηναίους και ίδρυσε την Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία υπό την ηγεσία των Αθηνών.

Όσοι δε ηγέτες των δύο αυτών συμμαχιών (Πελοποννησιακής και Α΄ Αθηναϊκής) ήθελαν να ενώσουν την Ελλάδα υπό την ηγεσία τους σύντομα κατηγορήθηκαν ως δήθεν προδότες και είτε εκδιώχθηκαν, είτε σκοτωθήκαν (π.χ. Παυσανίας Θεμιστοκλής), ενώ και οι νέοι ηγέτες της Αθήνας και της Σπάρτης (Έφοροι, Άγις, Αρχίδαμος, Περικλής, Κλεών, Αλκιβιάδης), τις οδήγησαν στον καταστροφικό Πελοποννησιακό Πόλεμο για να κερδίσουν την κυριαρχία στην Ελλάδα, στον οποίο επικράτησε τελικά η Σπαρτή, με την βοήθεια και της Περσίας (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_15.html, https://alophx.blogspot.com/2022/10/blog-post_27.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_37.html).

Οι ηγέτες της Σπάρτης που ήθελαν με το καλό ή με την βία να ενώσουν τους Έλληνες και να εκστρατεύσουν κατά των Περσών (Λύσανδρος, Αγησίλαος), σύντομα παρά τις πρώτες επιτυχίες δεν πέτυχαν λόγω των νέων εμφυλίων που ξέσπασαν ανάμεσα στους Έλληνες.

Μετά δε και την ήττα και την πτώση της Σπαρτιάτικης ηγεμονίας στην μάχη των Λεύκτρων (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_10.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), αλλά και την εξουδετέρωση ικανών ανταγωνιστών για την ηγεμονία αυτή (Ιάσωνας των Φερών) την ηγεμονία της Ελλάδας ανέλαβε η Θήβα υπό τον Πελοπίδας και τον Επαμεινώνδα, μέχρι και τον θάνατο αυτών στην μάχη της Μαντινείας.

Τελικά το οράματα του Ισοκράτη (https://alophx.blogspot.com/2023/05/blog-post_6.html) για την ένωση όλων των Ελλήνων και την κοινή εκστρατεία κατά των Περσών εισβολέων εξευτέλισαν με επιτυχία ο Φίλιππος Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας και ο γιος του, ο Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_68.html, https://alophx.blogspot.com/2022/10/blog-post_27.html, https://alophx.blogspot.com/2018/08/blog-post_1.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_27.html, https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2023/05/blog-post_5.html).

Όμως, με τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου το Βασίλειο του έσπασε σε πολλά κράτη, τα οποία αντιμάχονταν για πολλές δεκαετίες μεταξύ τους και στο τέλος την διαμάχη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Ρωμαίοι, οι οποίοι και υπέταξαν την Ελλάδα.

Οι Ρωμαίοι, χρησιμοποίησαν τους Έλληνες στην διοίκηση της Αυτοκρατορίας, ενώ με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παρά τους βίαιους διωγμούς των Ρωμαίων, σύντομα με την άνοδο του Έλληνα (από μανά Ελληνίδα την Αγία Ελένη, ενώ μεγάλωσε και ανδρώθηκε στην Ελληνική επί της ουσίας Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία) Μεγάλου Κωνσταντίνου που ήταν αήττητος και ιδιοφυής όπως ο Μέγας Αλέξανδρος ιδρύθηκε από τον ίδιο μετά την τελική επικράτηση του μία νέα ένδοξη Αυτοκρατορία των Ελλήνων, μετά από αυτή του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Αγαμέμνονα.

Η Αυτοκρατορία αυτή όπως είναι γνωστό διήρκησε συνολικά 1.153 έτη και επανενωθεί για τελευταία φορά ως σύνολα από τον ικανότατο Μέγα Θεοδόσιο, ενώ έγινε και μία σημαντική προσπάθεια επανένωσης της σε μεγάλο βαθμό από τον Ιουστινιανό τον Ά΄ τον Μέγα και τον ικανότατο στρατηγό του Βελισάριο (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_13.html), αφού πρώτα σώθηκε το 400 μ.Χ. η Ρωμανία από μία βίαιη κατάκτηση από τους Γερμανούς βάρβαρους επί Αυρηλιανού (https://alophx.blogspot.com/2024/04/400-2024-update.html) και μετά τον ικανό Μαρκιανό.

Η Αυτοκρατορία της Ρωμανίας αντιμετώπισε τον κίνδυνο αφανισμού επί του ενδόξου Αυτοκράτορα Ηράκλειου που την έσωσε χάρις στις μεγάλες ικανότητες του από τους Πέρσες (https://alophx.blogspot.com/2018/01/y.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_14.html), ενώ παράλληλα έσωσαν την Αυτοκρατορία από τον κίνδυνο των Αράβων και των Βουλγάρων μετέπειτα ο ικανότατοι Αυτοκράτορες:

Κωνσταντίνος Πωγωνάτος (ο Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος και η δυναστεία του αν και νίκησε τους Άραβες, σχεδόν κατέστρεψε το κράτος με την αιρετική, ζημιογόνο και αχρείαστη εικονομαχία του-https://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_14.html), ο Βασίλειος ο Α΄, Ρωμανός Λεκαπηνός, Νικηφόρος Φωκάς, Ιωάννης Τσιμισκής και Βασίλειος ο Β΄ ο Βουλγαροκτόνος.

Σύντομα όμως η Ρωμανία αντιμετώπισε νέους κίνδυνους, τους Σταυροφόρους από την Δύση και τους Τούρκους από την Ανατολή (https://alophx.blogspot.com/2016/10/blog-post_12.html), τους οποίους παρά τις φιλότιμες προσπαθείς τους ο Ρωμανός ο Δ΄ ο Διογένης και οι Κομνηνοί δεν κατάφεραν να αποκρούσουν πλήρως και τελικά η Πόλη έπεσε το 1.204 μ.Χ. επί Αγγέλων στα χεριά των Σταυροφόρων (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_14.html, https://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_3.html).

Όμως και σε αυτή την δύσκολη στιγμή η δυναστεία των Λασκαρίδων (Κωνσταντίνος, Θεόδωρος), αλλά κυρίως ο ικανότατος Αυτοκράτορας Ιωάννης Βατάτζης κατάφερε να ανορθώσει το κράτος και να ανορθώσει την Αυτοκρατορία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_23.html).

Η δυναστεία των Παλιάλογων που ακολούθησε, παρά την ανάκτηση της Πόλης από τον ικανό στρατηγό Αλέξιο Στρατηγόπουλο επί Μιχαήλ (και σφετεριστή του θρόνου) Παλαιολόγου, δεν πέτυχε πολλά πράγματα, γιατί εκτός από τις αποτυχημένες, λανθασμένες και αντιλαϊκές προσπαθείς του πρώτου για ένωση με την Δύση και υποταγή της Ορθοδοξίας στον πάπα της Ρώμης με στόχο την βοήθεια από την Δύση (που ποτέ δεν ήρθε τόσο λόγω μίσους των δυτικών, όσο και επειδή αυτό ηταν αδύνατο των πολλών Ευρωπαϊκών πολέμων της εποχής), κατέστρεψε και τον ικανό στρατό των Ακριτών που είχαν επανα-δημιουργήσει οι Λασκαρίδες.

Έτσι, ο Μιχαήλ Παλαιολόγος κατέστρεψε τους Ακρίτες στην Μικρά Ασία (επειδή τους φοβόνταν γιατί αυτοί ηταν πιστοί στους Λασκαρίδες που ο ίδιος ανέτρεψε χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες για το κράτος) και αυτή κατακτήθηκε από τους Τούρκους (όπως ακριβώς είχαν κάνει με παρεμφερή αποτελέσματα πριν τους Κομνηνούς και τον Διογένη ο Κωνσταντίνος ο Μονομάχος, οι Δούκες και ο Μιχαήλ Ψελλός.

Ο δε γιος του ο Ανδρόνικος ο Β΄ κατέστρεψε τους Ακρίτες του Ελληνικού χώρου και τον στόλο και έτσι πάρα τις προσπαθείς κάποιων ικανών και γενναίων Αυτοκράτορων (π.χ. Ανδρόνικο Γ, Μανουήλ και τον ηρωικό τελευταίο Αυτοκράτορα της Ρωμανίας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο) αυτή τελικά έπεσε το 1.453 μ.Χ. στα χέρια των Τούρκων.

Μετά από 400 έτη απαίσιας και απόλυτα φρικτής τουρκικής σκλαβιάς, η Ελλάδα απελευθερώθηκε χάρις στον αγώνα της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., ενώ σε αυτή αναδείχθηκε ηγέτης της ο ικανότατος πολιτικός και διπλωμάτης Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος προσπάθησε να ανορθώσει την χώρα, δεν πρόλαβε όμως, γιατί δολοφονήθηκε από τους Μαυρομιχαλαιούς που ηταν όργανα των Αγγλογάλλων.

Δεν ξεχώρισαν πολλοί ηγέτες μετά από αυτόν και μόνο επί Βενιζέλου και Κωνσταντίνου η Ελλάδα διπλασιάστηκε επί των Βαλκανικών Πολέμων, όσο αυτό συνεργάζονταν και συνδύαζαν τις ικανότητες τους.

Όταν όμως ήρθαν σε σύγκριση για την εξουσια αυτοί οι δύο ικανοί, αρχομανείς και απόλυτα υπερήφανοι άντρες, δημιουργήσαν τον Εθνικο Διχασμό, που δυστυχώς για την πατρίδα μας οδήγησε τελικά στην Μικρασιατική Καταστροφή από λάθη και των δύο (https://alophx.blogspot.com/2017/01/1914-1917.html).

Στον Μεσοπόλεμο, ο Ιωάννης Μεταξάς κατάφερε να ενώσει τον Ελληνικό λαό στον Β΄ΠΠ και τον πόλεμο του 1.940 μ.Χ. και να τον οδηγήσει στην νίκη κατά του στρατού των φασιστικών στρατιών του Μουσολίνι.

Οι δε δύο τελευταίοι ηγέτες που κατάφεραν να ενώσουν τον Ελληνισμό για κάποιο χρονικό διάστημα ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην Ελλάδα και ο Εθνάρχης Τάσος Παπαδόπουλος στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, ο οποίος κατάφερε (με την βοήθεια και του Καραμανλή στην Ελλάδα, ηθελημένα ή για τις ψήφους) να πείσει τον λαό να απορρίψει το κατάπτυστο δήθεν «σχέδιο Ανάν» που οι ξένοι με εκβιασμούς ήθελαν να επιβάλουν στην Ελλάδα (https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_18.html).

Στην εποχή μας, μετά τα κατάπτυστα, παράνομα και εθνοπροδοτικά μνημόνια ο Ελληνικός λαός βρίσκεται για άλλη μία φορά στο χείλος της καταστροφής, όπως και η Ρώμη επί Μαξέντιου, λίγο πριν την άνοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου (https://www.triklopodia.gr/%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B8/, https://kanenazori.wordpress.com/2024/05/23/carlomagno-eseis-mega-konstantinos-meeks/, https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BB/).

 

Θα καταφέρει άραγε ένας παρεμφερής και ικανότατος Ορθόδοξος σαν τον Μέγα Κωνσταντίνο (και τον Μέγα Αλέξανδρο) πατριώτης ηγέτης  να ανέλθει για άλλη μία φορά στην εξουσία της Ελλάδας και να την ανορθώσει και να την σώσει;

Ας ελπίσουμε έτσι να γίνουν τα πράγματα και είθε η ευχή του Πύρινου Λόγιου, που είναι και ευχή του κάθε Έλληνα, δηλαδή να βρεθεί σύντομα ένας άξιος Ορθόδοξος Έλληνας ηγέτης σαν τον Μέγα Κωνσταντίνο και ικανότατος (και σαν τον Μέγα Αλέξανδρο και τους άλλους ικανούς ηγέτες που αναφέρει στα υπέροχα άρθρα του ο Πύρινος Λογιος-(https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84/, https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84-2/) να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου