Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΙΟΥΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό στον Ψυχρό Πόλεμο, αμέσως μετά την νίκη τους στον Β΄ΠΠ επί των Γερμανών, τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Σοβιετικοί ίδρυσαν σημαντικούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς οργανισμούς/συνασπισμούς, οντάς τότε οι μονές δύο Μεγάλες Υπερδυνάμεις στον κόσμο.

Έτσι, οι μεν ΗΠΑ ίδρυσαν σύντομα το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ με νόμισμα στο ευρώ μετέπειτα) που χρησιμοποιούσαν το δολάριο ως κύριο νόμισμα (https://alophx.blogspot.com/2018/05/1973.html) και σαν απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις οι Σοβιετικοί ίδρυσαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και την Κόμεκον.

Αλλά και στις μέρες μας, οι ΗΠΑ επανίδρυσαν το ΝΑΤΟ επεκτείνοντας το και στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ και κατά των εχθρών τους ως προσωπικό τους κατακτητικό στρατό και παράλληλα η ΕΕ «αναμορφώθηκε» και αυτή από την Γερμανία και μετατράπηκε στο Δ΄ Γερμανικό Ράιχ της ΕΕ υπό τον πλήρη (νεοναζιστικό και) αντιδημοκρατικό έλεγχο της.

Από την πλευρά της η Κίνα, μετά την νίκη των Αμερικάνων στον Ψυχρό Πόλεμο κατά των Ρώσων (https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_27.html), η οποία σε αυτόν ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ, όταν κατάλαβε ότι μετά τους Ρώσους και αν αυτοί καταστρέφονταν ολοκληρωτικά, θα έρχονταν μετά και η δική της σειρά να καταστραφεί, αποφάσισε να επαναπροσεγγίσεις τους Ρώσους και να δημιουργήσει μαζί με αυτούς και άλλους μία συμμαχία κατά των ΗΠΑ.

Για τον λόγο αυτό, στον «Νέο Ψυχρό Πόλεμο» της Κίνας με την Ρωσία, η Κίνα ως αντίβαρο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ/ΕΟΚ, δημιούργησε μαζί με την Ρωσία και αλλά κράτη τους BRICS, όπως και το Σύμφωνο της Σανγκάης, ενώ η Ρωσία είχε ήδη ιδρύσει για τον ίδιο λόγο τους οργανισμούς του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας και την Ευρασιατική Ένωση (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Αυτός ήταν και ένας λόγος που η Κίνα κατάφερε να μπει στον παγκόσμιο οργανισμό εμπορίου και να μπορεί μέσω αυτού να πουλάει παγκόσμια τα προϊόντα της, τα οποία άρχισαν να επικρατούν έναντι των δυτικών και να επικρατεί στις οικονομίες της Δύσης με τα κέρδη της, αγοράζοντας κεφάλαια, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, αξίας ενός τρις δολαρίων (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Παράλληλα, κατάφερε σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία ακριβώς 50 έτη μετά την ίδρυση του πετροδολαρίου (που δημιουργήθηκε το 1.74 μ.Χ.) να πείσει την Σαουδική Αραβία και τις άλλες πετρομοναρχίες να παύσουν να το χρησιμοποιούν και να χρησιμοποιούν στην θεση του το πετροβολάν και αλλά τοπικά νομίσματα για την αγορά πετρελαίου (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_70.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Με αλλά κεφάλαια στήριζε τους Ρώσους για να αντέξουν την πίεση των δυτικών στην Ουκρανία και να μην υποχωρήσουν και συμμαχήσουν με την Δύση και με τον τρόπο αυτό η Κίνα να περικυκλωθεί όπως στον Ψυχρό Πόλεμο η Ρωσία περικυκλώθηκε από την Κίνα και την Αμερική (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_70.html), ενώ εξαγόρασε με δάνεια και πολλές οικονομίες κρατών της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής (π.χ. του Ιράν) και της Μέσης Ανατολής.

Και όπως στον Β΄ΠΠ η Ρωσία και η Κίνα ηταν σύμμαχοι κατά του Άξονα σε Ευρώπη και Ασία οπού πολεμούσε ο καθένας κάθε μέλος του συνασπισμού αυτού (Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία), έτσι και στις μέρες μας οι δύο αυτές χώρες  είναι σύμμαχοι κατά του νέου Άξονα του ΝΑΤΟ σε Ευρώπη και Ασία οπού πολεμούσε ο καθένας κάθε μέλος του συνασπισμού αυτού (ΗΠΑ, Γερμανική ΕΕ και Ιαπωνία).

Στον Ψυχρό Πόλεμο, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΣΣΔ όταν κάποιο μέλος των πολιτικοστρατιωτικών και οικονομικών τους οργανισμών προσπαθούσε να επαναστατήσει ή και να βγει από αυτούς, τότε αν δεν μπορούσαν με απειλές και υποσχέσεις να πείσουν τα κράτη αυτά και τους ηγέτες τους να επιτρέψουν στο μαντρί, τότε χρησιμοποιούσαν άλλες μεθόδους:

Έτσι, π.χ. σε όσα κράτη ήταν «προβληματικά και αδιόρθωτα» οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί είτε έριχναν τους ηγέτες τους με στρατιωτικές εισβολές, είτε με δολοφονίες, είτε με εγέρσεις, εμφυλίους και πραξικοπήματα, όπως π.χ. έκανε η ΕΣΣΔ σε Ανατολική Γερμανία, Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, οι ΗΠΑ στην χούντα με την Ελλάδα, τους πραξικοπηματίες στρατηγούς Έβρεν και Πινοσέτ στην Χιλή, την επιχείρηση «Solo» στην Ιταλία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html, https://alophx.blogspot.com/2022/06/p2.html) κ.λπ.

Τις ιδίες ακριβώς τακτικές χρησιμοποιούν οι δυτικοί και στις μέρες μας, όπως π.χ. με τις δήθεν «χρωματιστές επαναστάσεις»/πραξικοπήματα οργάνωσαν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html) και στην Ουκρανία με τους νεοναζί (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), όπως επίσης και με στρατιωτικές εισβολές, π.χ. όπως έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αλλά και με μεταμοντέρνα πραξικοπήματα σαν αυτά που έκαναν στις χώρες της ΕΕ οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Γερμανία και το ΔΝΤ (https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_79.html), όταν έριξαν με «μεταμοντέρνα πραξικοπήματα» τις νόμιμες κυβερνήσεις των ΓΑΠ και Μπερλουσκόνι σε Ελλάδα και Ιταλία και αντικαταστάθηκαν παντελώς αντιδημοκρατικά από μη εκλεγμένους τραπεζίτες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των παγκοσμίων τράπεζων και όχι των λαών τους (π.χ. Μόντι, Παπαδήμος), εφαρμόζοντας σε αυτές παντελώς αντεθνικά, παράνομα και αντισυνταγματικά μνημόνια.

Από την πλευρά τους, οι Ρωσοκινέζοι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ (που υποκρίνονται το ίδιο ως τις μέρες μας) και την ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο, δεν ενδιαφέρονται, ούτε και υποκρίνονται ότι τους νοιάζει αν υπάρχει «δημοκρατία» στον κόσμο, αλλά ανάλογα με τα συμφέροντα τους στηρίζουν τα συμμαχικά με αυτούς καθεστώτα ανεξαρτήτως του πολιτεύματος αυτών.

Στον Ψυχρό Πόλεμο, η πολιτική καταπίεση, η οικονομική δυσπραγία και η μεγάλη οικονομική κρίση οδήγησε σε κοινωνικές συγκρούσεις στην ΕΣΣΔ και τα κράτη του Ανατολικού μπλοκ και στην άνοδο του εθνικισμού.

Και πάρα τις οποίες προσπάθειες να αναχαιτιστούν τέτοιες τάσεις, η οικονομική αναταραχή και το γεγονός του ότι αντί να δίνονταν λεφτά στον λαό που πεινούσε, αλλά στην πολεμική βιομηχανία στην ΕΣΣΔ και σε πολέμους, π.χ. στο Αφγανιστάν, οδήγησε τόσο τους πολίτες τόσο στην ΕΣΣΔ, όσο και στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας να ξεσηκωθούν και σύντομα να επικρατήσουν παντού σε αυτά η δημοκρατία και τα κομμουνιστικά αυτά καθεστώτα κατέρρευσαν.

Όταν αυτό συνέβη, αρχικά διαλύθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και ακολούθησε η διάλυση της Κόμεκον, ενώ λίγο αργότερα, μετά την διάλυση των οργανισμών αυτών, διαλύθηκε και η ίδια η ΕΣΣΔ εν μέσω προσπάθειας πραξικοπήματος της κομμουνιστικής KGB κατά του Γκορμπατσόφ, όπως και τους εμφυλίους πολέμους που ακολούθησαν στην ίδια την Ρωσία και στα κράτη που αποτελούσαν την πρώην ΕΣΣΔ (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html).

Τα ίδια ακριβώς συνέβησαν και με την μίνι—ΕΣΣΔ της Γιουγκοσλαβίας, η οποία διαλύθηκε και αυτή εν μέσω πολέμων (https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_10.html), ενώ σε όσα από τα καθεστώτα του πρώην Ανατολικού μπλοκ τα δικτατορικά κομμουνιστικά καθεστώτα δεν έπεσαν από εξεγέρσεις./επαναστάσεις των πολίτων και εκλογές (π.χ. Ανατολική Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Αλβανία, Βουλγαρία), αυτά έπεσαν μέσω εμφυλίων πολέμων (π.χ. στην Ρουμάνια-https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_95.html).

Στο τέλος, με την πάροδο των ετών, όταν η κατάσταση στην Ρωσία βελτιώθηκε επί Πούτιν, τότε την θεση της Σοβιετικής Ένωσης, την πήρε η Ευρασιατική Ένωση (https://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_65.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html), η οποία αποτελείται από μεγάλο μέρος των κρατών που αποτελούσαν την πρώην ΕΣΣΔ.

Αντίστοιχα στις μέρες μας, στην Δύση, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Γερμανοκρατούμενη ΕΕ, υπάρχει και εδώ μία μεγάλη πολιτική καταπίεση, η οικονομική δυσπραγία και η μεγάλη οικονομική κρίση  που έχει οδηγήσει σε κοινωνικές συγκρούσεις στις «νέες ΕΣΣΔ» ΗΠΑ και ΕΕ, όπως και στα κράτη του δυτικού μπλοκ και τις πολιτείες που της αποτελούν όπως και στην άνοδο του εθνικισμού.

Και πάρα τις οποίες προσπάθειες να αναχαιτιστούν τέτοιες τάσεις, η οικονομική αναταραχή και το γεγονός του ότι αντί να δίνονται λεφτά στους Ευρωπαϊκούς λαούς που πεινάνε, αλλά στην πολεμική βιομηχανία στις ΗΠΑ και σε πολέμους, π.χ. σε Αφγανιστάν, Ιράκ και Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσει τόσο τους πολίτες τόσο στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ να ξεσηκωθούν και σύντομα να επικρατήσουν παντού εθνικιστικά καθεστώτα και τα φιλοδυτικά να καταρρεύσουν (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_97.html, https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_70.html).

Όταν αυτό συμβεί, αρχικά θα διαλυθεί το ΝΑΤΟ και θα ακολουθήσει η διάλυση της ΕΕ, ενώ λίγο αργότερα, μετά την διάλυση των οργανισμών αυτών, θα διαλυθούν πιθανότατα και οι ίδιες οι ΗΠΑ, ειδικά αν ξεκινήσει σε αυτές εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις πολιτείες των ΗΠΑ και επισυμβεί ακόμα και προσπάθειας πραξικοπήματος της ναζιστικής CIA ΕΣΣΔ κατά του Τραμπ όταν επανεκλεγεί (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_70.html).

Όπως ακριβώς συνέβησαν και με την μίνι—ΗΠΑ, την ΕΕ, η οποία και θα διαλυθεί και αυτή εν μέσω  πολέμων, ενώ σε όσα κράτη της τα ευρωπαϊκά/νεοφιλελεύθερα νεοναζιστικά καθεστώτα δεν πέσουν από εξεγέρσεις./επαναστάσεις των πολιτών και εκλογές, αυτά μπορεί να πέσουν μέσω εμφυλίων πολέμων ή και πραξικοπημάτων (https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_70.html).

Στο τέλος, με την πάροδο των ετών, όταν η κατάσταση στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη βελτιωθεί πιθανότατα επί Τραμπ, τότε την θεση των πρώην ΗΠΑ και ΕΕ, μπορεί να την πάρουν μία νέα μικρότερη ένωση κρατών και πολιτειών των ΗΠΑ, π.χ. όπως ηταν στον Αμερικανικό Εμφύλιο ο Βορράς και ο Νότος (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_7.html), αλλά και μία πολύ μικρότερη σε κράτη-μέλη μίνι ΕΕ (https://alophx.blogspot.com/2016/10/blog-post.html), η οποία θα αποτελείται από ένα μικρό μέρος (δηλαδή μόνο των ισχυρών και μεγάλων κρατών) που αποτελούσαν την πρώην ΕΕ.

 

 


 


 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου