Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

ΠΩΣ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΙΚΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό ο πρώτος Ψυχρός Πόλεμος (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_75.html, http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_17.html) ξεκίνησε μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης/ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ το 1.947 μ.Χ., λίγα έτη μετά το τέλος του Β΄ΠΠ, στον οποίο οι δύο αυτοί εχθροί ηταν άλλοτε κοινοί σύμμαχοι κατά των Γερμανών Ναζί.

Στον πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι αντίπαλοι ηταν οι δημοκρατικές και ακραία καπιταλιστικές ΗΠΑ και η ακραία κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση και στόχος ηταν να καταρρεύσει μέσα από τον κοινό ανταγωνισμό ένας από τους δύο αντιπάλους και να επικρατήσει πλήρως το πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό σύστημα του ενός συνασπισμού.

Η Σοβιετική Ένωση ηταν στις αρχές του Ψυχρού Πολέμου κατεστραμμένη οικονομικά παρά την νίκη της στον πόλεμο αυτό από τις πολλές καταστροφές που είχε υποστεί σε αυτόν, ενώ οι ΗΠΑ, μέσω του «New Deal», αλλά και της πολεμικής οικονομίας είχαν καταφέρει να απογειώσουν την οικονομία τους, ενώ η ΕΣΣΔ βρίσκονταν σε φάση «οικονομικής ανάρρωσης».

Αντίστοιχα στις μέρες μας, ο νέος Ψυχρός Πόλεμος 2 ξεκίνησε μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ το 2014 μ.Χ., λίγα έτη μετά το τέλος του πρώτου Ψυχρού Πολέμου, όπως και στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στον οποίο οι δύο αυτοί εχθροί ηταν άλλοτε κοινοί σύμμαχοι κατά των ισλαμιστών τρομοκρατών (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html).

Στον νέο αυτό Ψυχρό Πόλεμο αυτό, οι μεγάλοι αντίπαλοι ηταν οι ακραία καπιταλιστικές ΗΠΑ και η Ρωσία/Ευρασιατική Ένωση (http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_65.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/e.html, http://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_17.html, http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_29.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_31.html) και στόχος είναι ξανά να καταρρεύσει μέσα από τον κοινό ανταγωνισμό ένας από τους δύο αντιπάλους και να επικρατήσει πλήρως το πολιτικό, κοινωνικό και στρατιωτικό σύστημα του ενός συνασπισμού.

Η Ρωσία ηταν στις αρχές του τέλους του πρώτου Ψυχρού Πολέμου κατεστραμμένη οικονομικά λόγω της ήττας της στον πόλεμο αυτό από τις πολλές καταστροφές που είχε υποστεί σε αυτόν, ενώ οι ΗΠΑ, μέσω του «New Deal», αλλά και της πολεμικής οικονομίας είχαν καταφέρει να απογειώσουν την οικονομία τους, ενώ η Ρωσία βρίσκονταν σε φάση «οικονομικής ανάρρωσης».

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ιδίως κατά την πρώτη δεκαετία του, όπως και στην τελευταία, συνέβησαν πολλές σημαντικές κρίσεις, π.χ. η οι δύο κρίσεις αποκλεισμού του Βερολίνου, η Κρίση των πυραύλων της Κούβας (και πιο πριν η προσπάθεια εισβολής των ΗΠΑ στον Κόλπο των Χοίρων), η Σινοσοβιετική ρήξη, Αραβοϊσραηλινοί πόλεμοι, οι πόλεμοι στο Βιετνάμ και το Αφγανιστάν κ.λ.π.

Αντίστοιχα και κατά την διάρκεια του δευτέρου Ψυχρού Πολέμου, συνέβησαν πολλοί πόλεμοι και μεγάλες κρίσεις μεταξύ Ρωσίας (και Κίνας) και ΗΠΑ, όπως π.χ. ο Α΄ Πόλεμος του Κόλπου και οι πόλεμοι σε Βοσνία και Σερβία (στο κατεχόμενο Σερβικό Κόσοβο).

Όπως και οι Τσετ ενικοί πόλεμοι, ο πόλεμος Ρωσίας και Γεωργίας, οι πόλεμοι σε Συρία (το 2011 μ.Χ.), Ουκρανία (τα έτη 2014 μ.Χ. και 2022 μ.Χ.), η ρήξη ΗΠΑ και πετρομοναρχιών του Κόλπου (π.χ. Κατάρ και Σαουδικής Αραβίας) και αρκετών κρατών της ΕΕ (με αφορμή τον Β΄ Πόλεμο του Κόλπου στο Ιράκ και τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο-http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html).

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ πέτυχαν την πρωτοκαθεδρία του δολαριού στην γη, με την δημιουργία του πετροδολάριου, το οποίο ηταν αναγκασμένα πια όλα τα κράτη της γης να αγοράζουν για να αγοράζουν πετρέλαιο (http://alophx.blogspot.com/2018/05/1973.html), όπως  και οι υψηλοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε άλλες χώρες, με την παύση των κανόνων του Μπρέντον Γουντς (http://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_16.html).

Αντίστοιχα στην εποχή μας, οι Ρώσοι και οι Κινέζοι πέτυχαν την πτώση του πετροδολάριου, με το οποίο εξαγόραζαν ως τώρα οι ΗΠΑ το τεράστιο χρέος τους, όπως και των δασμών των ΗΠΑ και των οικονομικών κυρώσεων σε άλλες χώρες (π.χ. Κίνα, Ρωσία, Ιράν), αφού αποφασίστηκε με τις πετρομοναρχίες, το πετρέλαιο να μην πωλείται αποκλειστικά πια σε δολάρια αλλά σε γούνα, ή στα αλλά εθνικά νομίσματα των κρατών της γης, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την πτώση του κανόνα του δολαριού (http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί έπεισαν να γίνει πτώση των τιμών του πετρελαίου από τους Άραβες και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου με την αύξηση της παραγωγής τους για να πληγούν τα έσοδα της ΕΣΣΔ με την πτώση της τιμής του όπως και έγινε.

Στις μέρες μας αντίθετα κατά την διάρκεια του δευτέρου Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί δεν έπεσαν να γίνει πτώση των τιμών του πετρελαίου από τους Άραβες και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου με την αύξηση της παραγωγής τους για να πληγούν τα έσοδα της Ρωσίας με την πτώση της τιμής του όπως και έγινε, αλλά αντίθετα οι Ρώσοι έπεισαν τους Άραβες να μειώσουν την παραγωγή και να αυξήσουν την τιμή του όπως και έγινε.


Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ προέβησαν στο άνοιγμα πολλών πολεμικών μετώπων κατά της ΕΣΣΔ, για να την αποδυναμώσουν οικονομικά και στρατιωτικά, όπως ακριβώς την ίδια μέθοδο χρησιμοποιούν επιτυχημένα οι Ρώσοι κατά των ΗΠΑ στις μέρες μας (http://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_71.html, http://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_26.html), στην Αφρική (http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), στην Ασία και αλλού.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αν και οι Αδέσμευτοι (π.χ. Ινδία και Αίγυπτος) ηταν πλειοψηφικά υπέρ της ΕΣΣΔ, το μεγάλο μέρος κόσμου ηταν υπέρ ΗΠΑ και της δημοκρατίας, ενώ στις μέρες μας, τόσο οι χώρες που αποτελούσαν (και αποτελούν ακόμη) τους Αδέσμευτους, μέσω των BRICS αυτή την φορά, όπως και τα περισσότερα κράτη της γης είναι αυτή την φορά υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας και κατά της Δύσης. 

Οι Ρώσοι πωλούσαν σε πολλά κράτη και της Δύσης, αλλά και όλης της γης σιτηρά τόσο επί Ψυχρού Πολέμου, όπως και στις μέρες μας οι Ρώσοι συνεχίζουν να πουλούν σιτηρά σε πολλά κράτη της γης επιτυχημένα, ενώ παράλληλα τα στεφτούν από την Δύση, η οποία έχει αρχίζει να πεινά και να γονατίζει από την πεινά και οι λαοί της να ξεσηκώνονται.

Αλλά και στο θέμα της ενέργειας, η φτηνή ενέργεια από τους αγωγούς δίνονταν από την ΕΣΣΔ στην Ιταλία και την Γερμανία στον Ψυχρό Πόλεμο και στις μέρες μας και συντέλεσε στην οικονομική τους ανάπτυξη, ενώ με τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, δεν παρέχεται πια φτηνή ενέργεια στην Γερμανία και στην Γερμανική ΕΕ, με συνέπεια την ενεργειακή και οικονομική της κατάρρευση και την αγορά πανάκριβου Αμερικανικού LNG, που αργεί πολλές εβδομάδες να φτάσει στην ΕΕ, εφτά φορές πιο ακριβό από το Ρωσικό αέριο και πολύ χαμηλότερης ποιότητας. 

Υπήρξε μεγάλος ανταγωνισμός στην Ασία και στην Αφρική της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ με την πτώση της δυτικής αποικιοκρατίας και παράλληλα υπήρξε άνοδος πολλών φιλοσοβιετικών και φιλολαϊκών κυβερνήσεων και καθεστώτων χρηματοδοτουμένων από κράτη αυτά, ενώ τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι ΗΠΑ στις Ηπείρους αυτές, στην Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη με την GLADIO (http://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html, http://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html).

Ακριβώς στις ιδίες περιοχές μέρες μας, ιδίως στην Αφρική, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην Ασία και στην Αφρική της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ με την πτώση της δυτικής νεοαποικιοκρατίας και παράλληλα υπάρχει άνοδος πολλών φιλορωσικών και φιλκινεζικών κυβερνήσεων και καθεστώτων (http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), όπως τα ίδια ακριβώς έκαναν και οι ΗΠΑ στις Ηπείρους αυτές, στην Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη.

Παράλληλα, την ιδιά περίοδο συνέβησαν η πτώση του κατασκοπευτικού Αμερικανικού U2 στην ΕΕΣΔ, όπως και οι επεμβάσεις των Σοβιετικών για την κατάπνιξη των εγέρσεων σε Ανατολική Γερμανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία, όπως και η άνοδος χουντών σε κράτη της Δυτικού συνασπισμού, π.χ. στην Ελλάδα και την Χιλή.

Υπήρξε συμμαχία Ισραήλ και Δύση τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, όπως ακριβώς υπάρχει ίδια συμμαχία και στις μέρες μας και συμμαχία των Αράβων με τους Ρώσους και στον Ψυχρό Πόλεμο και στις μέρες μας.

Και όπως υπήρχε ρήξη των ΗΠΑ και των Αγγλογάλλων με αφορμή του πολέμου Αγγλογάλλων και Ισραήλ κατά Αίγυπτου του Νάσερ (τον Β΄ Αραβοϊσραηλινό πόλεμο-http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html), όπως ακριβώς και στις μέρες μας υπάρχει ρήξη ΗΠΑ και ΕΕ λόγω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς το 2023 μ.Χ.-( http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), με το Ισραήλ να παίρνει στην εποχή μας τον ρολό του κράτους απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής στον Ψυχρό Πόλεμο (http://alophx.blogspot.com/2024/04/blog-post_22.html).

Επίσης, στον Ψυχρό Πόλεμο, οι ΗΠΑ με το πολεμικό διαστημικό πρόγραμμα «Starwars» (σαν την ομώνυμη ταινία) είχαν σαν στόχο αφενός μεν να κάμψουν πυρηνικά τους Ρώσους, όπως και με μία κούρσα πολεμικών, πυρηνικών και διαστημικών εξοπλισμών να τους γονατίσουν οικονομικά, όπως και έγινε, όπως και με τους πολεμικούς εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς και την μαζική εγκατάσταση πυρηνικών οπλών σε όλα τα κράτη του ΝΑΤΟ κατά της ΕΣΣΔ (όπως και στο Συμφώνου της Βαρσοβίας από την ΕΣΣΔ ως απάντηση).

Στις μέρες μας, η νέα προσπάθεια για ένα νέο πολεμικό διαστημικό πρόγραμμα «Starwars» 2 (σαν την ομώνυμη ταινία) των ΗΠΑ κατά των Ρώσων (επί Τζορτζ Μπους Β΄ του Νεότερου) απέτυχε, ενώ αντίθετα οι Ρώσοι με αντιδορυφορικά όπλα που αναπτύσσουν έχουν ως στόχο να κάμψουν αυτοί αυτή την φορά τα πυρηνικά Αμερικάνων.

Επιπλέον, με μία πολεμικών, πυρηνικών και διαστημικών κούρσα εξοπλισμών οι Ρωσοκινέζοι προσπαθούν και αυτοί να γονατίσουν οικονομικά τους Αμερικάνους, όπως πιθανότατα και θα γίνει, όπως και με τους πολεμικούς εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς και την μαζική εγκατάσταση πυρηνικών οπλών σε όλα τα συμμαχικά κράτη  της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ, σε απάντηση στα πυρηνικά που τοποθέτησαν οι δυτικοί στα κράτη του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας.

Στον νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι σύμμαχοι οι Κινέζοι και οι Ρώσοι μέχρι τώρα σε αντίθεση με τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο που οι δύο αυτές χώρες ηταν αντιπάλοι στο μεγάλο μέρος αυτής της σημαντικής ιστορικής περιόδου (http://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_12.html).

Και όπως η πολεμική οικονομία κατά τον Β΄ΠΠ μαζί με την οικονομία του «New Deal» αναζωογόνησε οικονομικά και τεχνολογικά τις ΗΠΑ (με την δοκιμή και νέων οπλών στο Βιετνάμ, όπως και έκαναν και οι Γερμανοί στον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, αλλά και νέων διαστημικών και άλλων τεχνολογιών).

Αντίστοιχα και στις μέρες μας, η πολεμική οικονομία της Ρωσίας λόγω Ρωσοουκρανικού πολέμου αναζωογόνησε οικονομικά και τεχνολογικά την Ρωσία (με την δοκιμή και νέων οπλών στην Ουκρανία, αλλά και νέων διαστημικών και άλλων τεχνολογιών).

Κατά τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί κατάφεραν να αποδυναμώσουν την ΕΣΣΔ με το να χρηματοδοτούν τους ισλαμιστές στο Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ (http://alophx.blogspot.com/2017/09/11092001-isis-13112015.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html) και τους καθολικούς του Λεχ Βαλέσα και του Χάβελ στο Ανατολικό μπλοκ, με την βοήθεια του πάπα της Ρώμης (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html), επιτυχώς.

Αντίθετα στις μέρες μας, οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν την Ρωσία με το να χρηματοδοτούν τους ισλαμιστές στην Συρία κατά της Ρωσίας και τους καθολικούς νεοναζί στην Ουκρανία (http://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), με την βοήθεια του πάπα της Ρώμης (http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_42.html), ανεπιτυχώς αυτή την φορά.

Και αυτό γιατί οι Ρώσοι τους νίκησαν μαθαίνοντας από τα λάθη τους στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο και νίκησαν τους εχθρούς τους, ενώ παράλληλα και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι χρηματοδότησαν κατά των δυτικών τους εχθρούς τους στην Αφρική, την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, σε μία αντίθεση με όταν οι Αμερικανοί χρηματοδοτούσαν με όπλα, χρήμα και μισθοφόρους το Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ.

Η δε υποστήριξη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν κατά της ΕΣΣΔ οδήγησε τελικά στην ήττα των Σοβιετικών και στην πολεμική αποδυνάμωση τους, αφού τεράστιο μέρος, άνω του 25% ΑΕΠ, δίνονταν στην πολεμική βιομηχανία και όχι στον λαό της ΕΣΣΔ που πεινούσε.

Και το οικονομικό κραχ και κοινωνικό χάος που ακολούθησε, οδήγησε στην πτώση και την διάλυση της ΕΣΣΔ, όπως και στο αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Γκορμπατσόφ από την KGB και την διάλυση της με την ήττα της από τον Γιέλτσιν, όπως και σε εμφύλιο στα κράτη που την διαδέχτηκαν επί Γκορμπατσόφ και Γιέλτσιν (http://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_17.html), αλλά και στην άνοδο του Πούτιν στην εξουσία της Ρωσίας (http://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html).

Η δε υποστήριξη των Ρώσων και Κίνας σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Ουκρανία οδήγησε στην ήττα των Αμερικάνων και σε νέα Βιετνάμ των ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html) και αποδυνάμωση των Αμερικάνων με το τεράστιο μέρος, άνω του 25% ΑΕΠ των ΗΠΑ δίνεται στην πολεμική βιομηχανία και όχι τον λαό των ΗΠΑ που πεινάει (700 δις δολάρια).

Ένα δε επικείμενο οικονομικό κραχ σαν το 1.929 μ.Χ. στις ΗΠΑ θα δημιουργήσει και κοινωνικό χάος που θα οδηγήσει στην πτώση και διάλυση των ΗΠΑ και ίσως και με αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος κατά του επανεκλεγμένου πιθανότατα Τραμπ από ίσως ξανά από την CIA που θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση της από τον Τραμπ, όπως και σε εμφύλιο στις ΗΠΑ, επί νόθου Μπάντεν και πιθανότατα που θα συντελέσει στην επάνοδο του Τραμπ εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html)

Παράλληλα με την πτώση της ΕΣΣΔ, επηλθε και η διάλυση του Ανατολικού μπλοκ και των οργανισμών στηρίζονταν μέσω της ΕΣΣΔ, δηλαδή της Κόμεκον και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως έγινε επίσης και η αποδυνάμωση του ρουβλιού και μεγάλο οικονομικό κραχ στην Ρωσία.

Παράλληλα με πτώση ΗΠΑ, θα επέλθει η διάλυση όλου του Δυτικού μπλοκ και των οργανισμών που στηρίζονται μέσω της Αμερικής, δηλαδή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και η αποδυνάμωση του δολαριού και μεγάλο οικονομικό κραχ στην Αμερική.

Και όμως στην περίπτωση της νέας αυτής «Κρίσης των πυραύλων της Κούβας 2», την θεση του ηλικιωμένου Χρουστώφ που πήρε όπως και όλοι οι ηγέτες του κομμουνιστικού κόμματος της ΕΣΣΔ την εξουσία μέσω νοθείας και έπεσε από την εξουσία θα έχει πιθανότατα ο ηλικιωμένος νόθος Μπάιντεν, ο οποίος θα έχει πιθανότατα την ίδια μοίρα και θα αντισταθεί από έναν νέο Αμερικανό Μπρεζνιέφ, τον Τραμπ, ενώ στην περίπτωση αυτή ο Μπάιντεν θα είναι ο Γκορμπατσόφ των ΗΠΑ (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.html, http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post.html), ενώ ο Πούτιν θα είναι ο νικητής και ο Κένεντι της Ρωσίας.

{«Ανυπεράσπιστη η Ευρώπη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με την Ρωσία». Την άποψη πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν την Ευρώπη στο έλεος της σε περίπτωση μιας πυρηνικής εμπλοκής με την Μόσχα, εξέφρασε ο Βλαντιμιρ Πούτιν (https://news12.gr/anyperaspisti-i-eyropi-se-periptosi/).

Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει στους Χούθι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση για την Ουκρανία. Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, δεν άργησε να απαντήσει η Μόσχα (https://romioitispolis.gr/i-rosia-prepei-na-paradosei-stoys-choythi-pyrayloys-megaloy-velinekoys-os-apantisi-gia-tin-oykrania/).΄

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ – Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο την Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι. Ανησυχία Γαλλίας και ΗΠΑ για τις κινήσεις του υποβρυχίου K-561 Kazan  (https://warnews247.gr/purhnika/h-rwsia-anakoinwnei-apo-to-s-a-tou-ohe-tis-sunepeies-gia-to-nato-anaptuksh-purhnikwn-puraulwn-se-libuh-kouba-kai-benezouela-me-stoxo-th-florinta-ti-lene-oi-galloi/)…

«Η Δύση ετοιμάζει ένα …Ουκρανικό σενάριο για την Μολδαβία!». Να εφαρμόσουν το Ουκρανικό σενάριο και στην Μολδαβία στοχεύουν οι δυτικές χώρες! Αυτό επεσήμανε ο Ισραηλήτικης καταγωγής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Victory» Ilan Shor (Ίλαν Σορ) κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για την κατάσταση στην Ευρώπη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF)-(https://news12.gr/i-dysi-etoimazei-ena-oykraniko-sena/).

[Σύμφωνα με το τρέχον δόγμα των Η.Π.Α., το δόγμα «εκκίνησης με προειδοποίηση», υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος των 6 λεπτών για συζήτηση ή αξιολόγηση της κατάστασης. Οπότε ο Πούτιν κατασκεύασε όπλα καταστροφής των δορυφόρων, πόλεμος των άστρων, ώστε να έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού (https://www.triklopodia.gr/%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bc%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%80%ce%b5/).

Μήπως ήρθε καιρός να σκεφτόμαστε, όπως σκέφτηκαν κάποτε: Οι Κένεντι, ο Μόρο, ο Μιτεράν, ο Βίλλυ Μπραντ, ο Ούλοφ Πάλμε, ο Ανδρέας Παπανδρέου και άλλοι ηγέτες, που(ήταν,δήθεν) πράκτορες της Μόσχας και να κινητοποιηθούν οι λαοί, έστω και στο και ένα; Γιατί όπως είπαν οι Νικήτα Χρουστσώφ και ο Τζών Κένεντι:<<Όσοι επιζήσουν από ένα πυρηνικό πόλεμο, οι ζωντανοί, θα ζηλεύουν αυτούς που έχουν πεθάνει!>> (https://www.triklopodia.gr/%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%83-ey%cf%81%cf%89%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b5%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1-%cf%84/).

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Τα Ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φτάσουν στο Κίεβο εάν χρειαστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το  Κίεβο,  μπορεί να δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor. «Νομίζω ότι το ίδιο το Κίεβο μπορεί να βρεθεί, αν όχι υπό πολιορκία, οι Ρώσοι θα επιτεθούν από Βορρά, Ανατολικά και Νότια πολύ γρήγορα», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/742389/douglas-mcgregor-syntagmatarxis-ipa-ta-rosika-strateymata-boroyn-na-ftasoun-sto-kievo-ean-xreiastei).

Ο Πούτιν υπέγραψε αμυντική συμφωνία με το Βιετνάμ. Στο Ανόι βρίσκεται ο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν - Ανησυχία στην Δύση. Αμυντική συμφωνία με το Βιετνάμ υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ανόι.

Το Βιετνάμ αποτελεί μία χώρα την οποία η Ρωσία προμηθεύει με όπλα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία μάλιστα λαμβάνει χώρα την επομένη της υπογραφής διμερούς αμυντικής συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα, προκάλεσε ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις (https://www.zougla.gr/kosmos/o-poutin-ypegrapse-amyntiki-symfonia-me-to-vietnam/).

Το 1991 μ.Χ. Αμέσως μετά, ο Φιντέλ Κάστρο, είπε: "Ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη θα είναι μεταξύ της Ρωσίας και του φασισμού, μόνο που ο φασισμός θα ονομάζεται Δημοκρατία" (https://apollodoros.substack.com/p/t-n-1).Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, είναι θαυμαστής του Λένιν και του Στάλιν.

Και με το Βιετνάμ και την Βορειά Κορέα υπέγραψε ο Πούτιν αμυντικό σύμφωνο και συμμαχία, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να ανοίξει καινούργια πολεμικά μέτωπα κατά των εχθρών του στην Δύση (https://warnews247.gr/war-monitor/boreia-korea/ksenoi-analutes-rwsia-kai-b-korea-apokatesthsan-th-stratiwtikh-summaxia-apo-thn-epoxh-psuxrou-polemou/, https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/strathgikes-sumfwnies-rwsias-b-koreas-kai-kinas-sto-stoxastro-oi-amerikanikes-baseis-se-iapwnia-kai-n-korea-ruthmizoun-to-neo-metwpo/, https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/eksairetika-spanio-o-b-poutin-phgainei-sth-boreia-korea-ti-tha-anakoinwthei/, https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/to-pe-kai-to-kane-o-b-poutin-amuntiko-sumfwno-amoibaias-bohtheias-rwsias-b-koreas-gemizei-me-purhnikous-icbm-thn-piongiangk-epibebaiwsh-war-news-24-7/, https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/sto-vietnam-meta-ti-voreia-korea-o-v-poutin-i-proti-episkepsi-apo-to-2017/, https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/kentro-pyrinikon-ereynon-kai-megalo-stathmo-ygropoiimenou-fysikou-aeriou-tha-kataskeyasei-i-rosia-sto-vietnam/, https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/neo-metwpo-trith-efodos-boreiokoreatikwn-dunamewn-sth-notia-korea-me-energopoihmeno-to-amuntiko-sumfwno-me-rwsia-kai-ton-stolo-tou-eirhnikou-se-theseis-bolhs/, https://warnews247.gr/war-monitor/boreia-korea/deutero-sumban-resalto-boreiokoreatwn-stratiwtwn-sth-notia-korea-proeidopoihtika-pura-kai-ekrhksh-narkhs/, https://warnews247.gr/war-monitor/boreia-korea/sobaro-epeisodio-sta-sunora-boreias-kai-notias-koreas-proeidopoihtika-pura-apo-th-seoul/, https://warnews247.gr/diethnh/asia-eirhnikos/panzourlismos-sto-bietnam-me-thn-eleush-b-poutin-sumfwnia-gia-purhniko-kentro-sth-xwra-vid/, https://warnews247.gr/diethnh/rwsia/h-atzenta-ths-episkepshs-tou-b-poutin-sto-bietnam-oi-stratiwtikoi-eksoplismoi-sto-epikentro/, https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/oi-ipa-stelnoun-apestalmeno-sto-vietnam-meta-tin-episkepsi-tou-v-poutin/, https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/744287/rosia-proseggisi-stratigikoy-vathous-me-to-vietnam-o-putin-vazei-stop-sta-amerikanika-sxedia-gia-apomonosi-tis-kinas, https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/744329/putin-simantiki-i-voitheia-tis-essd-ston-iroiko-agona-tou-vietnam-enantia-se-ipa-gallia).

Αεροσκάφη των Βρετανών με σημαία της Τουρκίας επιτίθονταν στην εισβολή στην Κύπρο κατά των Ελλήνων το 1.974 μ.Χ., όπως ακριβώς και στον πόλεμο της Κορέας Σοβιετικά αεροσκάφη με σημεία της Βορείας Κορέας να επιτίθονται στους Αμερικανούς, ενώ στις μέρες μας αεροσκάφη των Νατοϊκών με σημαία της Ουκρανίας θέλουν να επιτίθου σε Ρωσικά εδάφη.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο CNN, πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ μιλά για απενεργοποίηση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και προτείνει δασμούς 60% στα εισαγόμενα από τις ΗΠΑ Κινεζικά προϊόντα. Με ένα παρόμοιο μπαράζ κυρώσεων είχαν περικυκλώσει οι ΗΠΑ την Ιαπωνία το 1.941 μ.Χ.-(https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/437408_diplomatia-tramp)]}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανυπεράσπιστη η Ευρώπη σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου με την Ρωσία». Την άποψη πως οι Αμερικανοί θα αφήσουν την Ευρώπη στο έλεος της σε περίπτωση μιας πυρηνικής εμπλοκής με τη Μόσχα, εξέφρασε ο Βλαντιμιρ Πούτιν. Μιλώντας κατά την διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, επεσήμανε χαρακτηριστικά και τα εξής:

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σκεφτούν: Θα εμπλακούν οι Αμερικανοί σε μια τέτοια ανταλλαγή, σε επίπεδο στρατηγικών όπλων, ή όχι; Αμφιβάλλω πολύ. Ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν και οι δύο καλά ανεπτυγμένα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τον εντοπισμό των εισερχόμενων πυραύλων, τα Ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ δεν το έχουν. Με αυτή την έννοια, είναι λίγο πολύ ανυπεράσπιστα», είπε.

«Επιπλέον, τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας είναι τρεις έως τέσσερις φορές πιο ισχυρά από τις βόμβες που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί εναντίον της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Έχουμε πολλές φορές περισσότερα από αυτά  και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί φέρουν τα δικά τους από τις ΗΠΑ, εξακολουθούμε να έχουμε πολλές φορές περισσότερα».

Ο ίδιος έσπευσε πάντως να επισημάνει ότι «οποιοσδήποτε τέτοιος πόλεμος θα είχε άπειρα θύματα» και υπενθύμισε ότι επί του παρόντος  επιτρέπει τη χρήση ατομικών όπλων μόνο σε περίπτωση απειλών για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, κάτι που προς το παρών δεν συμβαίνει. Και η Μόσχα δεν έχει απειλήσει ποτέ με πυρηνικά όπλα στην σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που είναι κακόβουλο κατασκεύασμα ορισμένων δυτικών πολιτικών, πρόσθεσε (https://news12.gr/anyperaspisti-i-eyropi-se-periptosi/).

 

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία και το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan Yasen στην Κούβα! Σε απόσταση βολής από ΗΠΑ! Η Κούβα επιβεβαιώνει την επικείμενη άφιξη τριών ρωσικών πλοίων και ενός πυρηνικού υποβρυχίου σε μια εβδομάδα.

Koυβανική πυραυλική κρίση νο 2. Τρία Ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα φτάσουν στην Αβάνα «την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας σε δελτίο τύπου αυτή την Πέμπτη, 6 Ιουνίου.

Απαντώντας στις παγκοσμιοποιητικές προκλήσεις κατά μήκος και εντός των συνόρων της, η Ρωσική Ομοσπονδία αποστέλλει ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Kazan Yasen στην Κούβα, μαζί με δύο πολεμικά πλοία. Αναμένεται ότι αυτό θα είναι το πρώτο στάδιο νέων Ρωσικών οπλικών συστημάτων και «προσωπικού» που σταθμεύουν τόσο στην Κούβα όσο και στην Βενεζουέλα.

Η Κούβα απέχει λιγότερο από 100 μίλια από τις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kazan και η φρεγάτα Admiral Gorshkov θα φτάσουν στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα. Το Κουβανικό Υπουργείο Άμυνας: «Αυτή η επίσκεψη πηγάζει από τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ρωσίας και είναι αυστηρά σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες».

Ένα απόσπασμα τεσσάρων πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένης της φρεγάτας Admiral Gorshkov και του πυρηνικού υποβρυχίου Καζάν, θα φτάσει στο λιμάνι της Αβάνας για επίσημη επίσκεψη στις 12-17 Ιουνίου, ανακοίνωσε το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη.

«Στις 12-17 Ιουνίου 2024 μ.Χ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας από ομάδα τεσσάρων πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η ομάδα αποτελείται από τη φρεγάτα The Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης The Nikolay Chiker αναφέρει το TASS.

«Η επίσκεψη αυτή πηγάζει από τις ιστορικές φιλικές σχέσεις μεταξύ Κούβας και Ρωσίας και είναι αυστηρά σύμφωνη με τους διεθνείς κανόνες», επεσήμανε το κουβανικό υπουργείο Άμυνας. «Κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα, επομένως ο ελλιμενισμός τους στη χώρα μας δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή». ( σκέτος καθησυχασμός …)

“Κατά την διάρκεια της παραμονής τους, οι Ρώσοι ναυτικοί θα ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων επισκέψεων ευγένειας στον διοικητή του κουβανικού ναυτικού και τον κυβερνήτη της Αβάνας. Θα επισκεφθούν επίσης μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος”, δήλωσε ο κουβανικός στρατός.

“Με την άφιξη στο λιμάνι της Αβάνας, θα εκτοξευθεί χαιρετισμός 21 από ένα από τα πλοία. Μια συστοιχία πυροβολικού των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων στο φρούριο του San Carlos de la Cabana θα εκτοξεύσει έναν χαιρετισμό ως απάντηση.” δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Αύξηση των εντάσεων. Η ανακοίνωση έρχεται καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν αυτή την εβδομάδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η Ρωσία ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αυτό το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση της άφιξης πολεμικών πλοίων στην Κούβα γίνεται επίσης λιγότερο από 48 ώρες μετά την προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Δύσης. Ενώ δεν απέκλεισε χρήση πυρηνικών!  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε αυτή την Τετάρτη, 5 Ιουνίου, να παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες που ενδέχεται να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα, εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει την Ρωσία με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς της.

«Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύουμε τα όπλα μας του ίδιου τύπου σε περιοχές του κόσμου όπου θα χτυπηθούν οι ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο εναντίον της Ρωσίας», αναρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με πρακτορεία ειδήσεων (https://dimpenews.com/2024/06/07/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b5-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%bf-%ce%ba%ce%bb/).

 

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Κούβα - Η Κρίση των Πυραύλων και η πυρηνική απειλή. Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει τη Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή.

Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που θα καταπλεύσουν στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Ρωσίας να επικαλεστεί την ιστορική μνήμη της Kρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1.962 μ.Χ. και να στείλει μήνυμα στην Δύση, σύμφωνα με κορυφαίο αμερικανικό think tank.

Το υπουργείο των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων της Κούβας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τέσσερα σκάφη του Ρωσικού βόρειου στόλου θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας μεταξύ 12-17 Ιουνίου.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «πιθανότατα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επίκλησης της ιστορικής μνήμης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ως μέρος της εκστρατείας αντανακλαστικού ελέγχου της Ρωσίας για την ενθάρρυνση της αυτοαποτροπής των ΗΠΑ».

Το Reuters μετέδωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως τα ρωσικά πλοία μπορεί επίσης να σταματήσουν στη Βενεζουέλα σε απροσδιόριστη ημερομηνία το καλοκαίρι του 2024 μ.Χ. Που στοχεύει η Ρωσία. Το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει την Ρωσική ναυτική παρουσία σε «επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές της μακρινής ωκεάνιας ζώνης».

Πρόκειται για τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο πυραυλοκίνητο υποβρύχιο Kazan, το πετρελαιοφόρο αναπλήρωσης Academic Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.

«Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το Admiral Gorshkov μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει ως ικανούς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή», ανέφερε το ISW, αν και οι Κουβανοί ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι κανένα από τα σκάφη δεν κάνει κάτι τέτοιο.

«Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει την Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή», πρόσθεσε.

«Το Κρεμλίνο πιθανότατα συντόνισε την ανακοίνωση των λιμενικών επισκέψεων του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα με τις απειλές του Putin να παράσχει ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς σε απροσδιόριστους φορείς για πλήγματα κατά της Δύσης, καθώς και οι δύο δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν φόβο στην Δύση» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/741954/i-rosia-stelnei-polemika-ploia-stin-koyva-i-krisi-ton-pyraylon-kai-i-pyriniki-apeili).

 

Απειλές Rubio (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Η Κούβα θα υποστεί βαριές συνέπειες εάν επιτρέψει Ρωσικά πολεμικά πλοία στα λιμάνια της. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνέπειες από τον Joe Biden» διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από την Φλόριντα.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Marco Rubio πιστεύει ότι η Κούβα θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνέπειες από την δήθεν «Αμερικανική κυβέρνηση» εάν πλοία του ρωσικού ναυτικού εισέλθουν στο λιμάνι της, όπως διεμήνυσε από το Χ.

«Τα ρωσικά υποβρύχια ικανά να φέρουν πυρηνικούς πυραύλους δεν έχουν επιχειρήσει στην Καραϊβική για περισσότερα από 30 χρόνια. Επομένως, εάν το καθεστώς στην Κούβα αποφασίσει να επιτρέψει σε κάποιο εξ αυτών να εισέλθει σε ένα λιμάνι μόλις 144 χιλόμετρα από τις ακτές μας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνέπειες από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden», διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής από τη Φλόριντα.

Νωρίτερα, οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κούβας ανακοίνωσαν ότι ομάδα πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού θα φτάσει για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας στις 12 Ιουνίου.

Πρόσθεσαν ότι πρόκειται για τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker. Η δήλωση τονίζει ότι «κανένα από τα πλοία δεν φέρει πυρηνικά όπλα» και ως εκ τούτου η παραμονή τους «δεν αποτελεί απειλή για την περιοχή».

Στις 5 Ιουνίου, το Associated Press ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αναμένει τα ρωσικά πλοία να φτάσουν στην Καραϊβική το καλοκαίρι για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις. Όπως μετέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο, θα φτάσουν στην περιοχή «τις επόμενες εβδομάδες».

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ρωσικά πλοία ενδέχεται να εισέλθουν στα λιμάνια της Κούβας, αλλά και σε αυτά της Βενεζουέλας. Ο Λευκός Οίκος, το State Department και το Πεντάγωνο δεν έχουν σχολιάσει ακόμη επισήμως την άφιξη των Ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Αβάνα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/741892/apeiles-rubio-gerousiastis-ipa-i-koyva-tha-ypostei-varies-synepeies-ean-epitrepsei-rosika-polemika-ploia-sta-limania-tis).

 

Η Ρωσία πρέπει να παραδώσει στους Χούθι πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ως απάντηση για την Ουκρανία. Μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν, να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα όπλα της για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας, δεν άργησε να απαντήσει η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε, επίσημα, σήμερα, ότι «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες» οι αποφάσεις των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που προμηθεύονται στο Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρώτησε γιατί κάποιος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να προμηθεύει τέτοια όπλα που χρησιμοποιούνται για επίθεση σε Ρωσικό έδαφος, αλλά ότι η Ρωσία δεν έχει το ίδιο δικαίωμα να προμηθεύει την ίδια κατηγορία όπλων σε δυνάμεις που χτυπούν ευαίσθητα αντικείμενα σε άλλες περιοχές του κόσμου καθώς το κάνουν αυτό κατά της Ρωσίας;

Ασύμμετρη απάντηση… «Οπότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε αυτό», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν σε δυτικούς στρατηγούς. Προφανώς, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν θα έκανε μια τέτοια δημόσια δήλωση εάν η Ρωσική πλευρά δεν είχε ήδη μια περίπλοκη στρατηγική για αυτού του είδους την απάντηση στην Δύση.

«Εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει την Ρωσία με πυραύλους όπως «Storm Shadow» ή «Atakms», η Ρωσία θα αυξήσει την αεράμυνα της. Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουν οι χώρες που εμπλέκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Ακόμη και πριν από αυτή την δήλωση του Πούτιν, αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές άφησαν να εννοηθεί το ενδεχόμενο τα Ρωσικά «Ισκάντερ» να βρεθούν ξαφνικά στην άμμο της ερήμου στην Αραβική Χερσόνησο.

Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οι Χούθι ή κάποιοι στρατιωτικοί σχηματισμοί όπως η ‘Χεζμπολάχ’ αποκτούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με τους οποίους μπορούν να στοχεύουν Αμερικανικά, αγγλικά ή γαλλικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία Αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, βάση, πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν θα ήταν ασφαλή στην Μέση Ανατολή.

%CE%A7%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%80%CF%80%CF%80%CE%B3%CF%833dcj2

«Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι οι συνέπειες από τα δυτικά κράτη που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία για επιθέσεις στην Ρωσία «θα υπάρξουν σίγουρα». Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πιθανές «ασύμμετρες» προμήθειες όπλων από τη Ρωσία σε αντιπάλους των δυτικών χωρών», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα(rbc)

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανή παράδοση ρωσικών όπλων υψηλής ακρίβειας σε άλλες χώρες δίνει μια ιδέα για τις αναπόφευκτες συνέπειες της παράδοσης τέτοιων όπλων στην Δύση στην Ουκρανία.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση, η οποία δηλώνει πολύ ξεκάθαρα ότι η προμήθεια όπλων που θα μας στοχοποιήσουν δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες και αυτές οι συνέπειες σίγουρα θα υπάρξουν», είπε ο Πεσκόφ και διευκρίνισε ότι όλα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση.

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων τους για επιθέσεις στην Ρωσία, η Γερμανία έκανε το ίδιο. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που υπαινίχθηκε μια τέτοια απόφαση, αλλά η δήλωση του υπουργού της ανακλήθηκε λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της.

Από την άλλη, η Ρωσία αρχίζει να κάνει παρόμοιες κινήσεις που εδώ και χρόνια κάνει η συμμαχία του ΝΑΤΟ στα σύνορα της. Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αυτό το καλοκαίρι, με προγραμματισμένες στάσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ανέφερε το Reuters.  Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν αδιανόητο για τη Ρωσία και τους συμμάχους της να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στις προσεγγίσεις προς ή κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι οι αμέτρητες και συχνά παράλογες τακτικές των στρατηγών του ΝΑΤΟ λαμβάνουν απάντηση στα νερά της Καραϊβικής. Το αν η «Ρωσική απάντηση» θα φανεί σύντομα στον Περσικό Κόλπο φαίνεται να εξαρτάται από τους πύραυλους που θα εκτοξευθούν από την Ουκρανία στο Ρωσικό έδαφος (https://romioitispolis.gr/i-rosia-prepei-na-paradosei-stoys-choythi-pyrayloys-megaloy-velinekoys-os-apantisi-gia-tin-oykrania/).

 

Η Ρωσία ανακοινώνει από το Σ.Α. του ΟΗΕ το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ – Για ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Λιβύη, Κούβα και Βενεζουέλα με στόχο την Φλόριντα μιλούν οι Γάλλοι. Ανησυχία Γαλλίας και ΗΠΑ για τις κινήσεις του υποβρυχίου K-561 Kazan.

Η Ρωσία συγκαλεί στις 14 Ιουνίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να παραδώσει τελεσίγραφο προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και να ανακοινώσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα ΝΑΤΟϊκά κράτη από την χρήση Δυτικών όπλων εναντίον στόχων στην Ρωσική ενδοχώρα. Πριν λίγο ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, επανέλαβε ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να δώσει όπλα σε χώρες-εχθρούς της Δύσης.

Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προμηθεύει με όπλα μεγάλης εμβέλειας ορισμένες χώρες ως απάντηση στην προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

“Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προμηθεύει με όπλα μεγάλης εμβέλειας όχι μόνο ορισμένες χώρες, αλλά και δομές/οργανώσεις που υφίστανται πίεση από τις χώρες του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν το έχει κάνει αυτό, αλλά η κατάλληλη απόφαση μπορεί να ληφθεί ανά πάσα στιγμή.

Δεν παραδίδουμε ακόμα. Διατηρούμε όμως το δικαίωμα να το κάνουμε” είπε ο Ρώσος ηγέτης. Η Ρωσία θα παραδώσει πυρηνικά όπλα στους εχθρούς των ΝΑΤΟ και ΗΠΑ; Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει σε ΗΠΑ και Γαλλία η ρήση του Β.Πούτιν για “εξαγωγή πυρηνικών όπλων” η οποία συμπίπτει με την αποστολή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen-M και άλλων πολεμικών πλοίων στην Κούβα.

Ξένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Β.Πούτιν για το συγκεκριμένο θέμα. “Δεν εξάγουμε πυρηνικά όπλα ακόμη αλλά έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε” απάντησε ο Β.Πούτιν. Ο αρχηγός του Ρωσικού κράτους υπενθύμισε ότι ο πρώτος που μίλησε για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής δεν ήταν η Μόσχα, αλλά το Λονδίνο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε να γίνουν αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας, τονίζοντας ότι η χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους συμμάχους των ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον δεν θα έρθει να διασώσει την Ευρώπη σε περίπτωση ανταλλαγής πυρηνικών χτυπημάτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των πυρηνικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Μεγάλη ανησυχία στη Γαλλία -Ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων σε Κούβα, Βενεζουέλα και Λιβύη. Τα κορυφαία γαλλικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με την αποστολή των Ρωσικών πολεμικών πλοίων και ειδικά του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen M στην Κούβα.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι «Μπορούμε να ξαναζήσουμε την κρίση της Κούβας (Καραϊβικής) και αναφέρουν πιθανές τοποθεσίες για την τοποθέτηση ρωσικών «όπλων αντιποίνων» (σσ πυρηνικών). Το κορυφαίο γαλλικό ΜΜΕ Zone Militaire, κάνει λόγο για πιθανή ανάπτυξη βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M με πυρηνικές κεφαλές και σε άλλες χώρες εκτός από την Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στη Λιβύη, ή τουλάχιστον στο τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν «όπλα αντιποίνων». Τον Χ.Χαφτάρ έχει συναντήσει ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yunus-Bek Yevkurov τέσσερις φορές από τον Αύγουστο του 2023 μ.Χ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Μόσχα σκοπεύει να εγκαταστήσει ναυτικές βάσεις στο Τομπρούκ ή την Βεγγάζη. “Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ίσως χρειαστεί να ξαναζήσουν την κρίση των πυραύλων της Κούβας όπως το 1.962 μ.Χ.” αναφέρουν οι Γάλλοι υπονοώντας την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο νησί.

Στην Λατινική Αμερική, η Ρωσία θα μπορούσε να βασιστεί στην Βενεζουέλα. Υπάρχει ενεργή στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών, όπως αποδεικνύεται από την αποστολή δύο στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 στο Καράκας το 2019 μ.Χ. Επιπλέον,  η χερσόνησος της Παραγκουάνα θα μπορούσε να φιλοξενήσει πυραύλους με επαρκή εμβέλεια για να απειλήσουν την Φλόριντα.

“Μένει να δούμε τι θα κάνουν αυτά τα ρωσικά πλοία τις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μήνες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναμένει να συμμετάσχουν σε ναυτικές και αεροπορικές ασκήσεις στην περιοχή, τόσο στην Κούβα όσο και στην Βενεζουέλα. Ασκήσεις που θα μπορούσαν αναμφίβολα να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-160 «Blackjack»” καταλήγουν οι Γάλλοι αναλυτές.

Βολές έξω από την Αλάσκα; Oι Γάλλοι υπενθυμίζουν το συμβάν του 2020 μ.Χ. Τότε ένας ρωσικός στολίσκος συμμετείχε στις ασκήσεις «Ocean Shield» στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας. Η άσκηση κορυφώθηκε με την εκτόξευση δύο πυραύλων: Ενός P-700 από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κ-186 Omsk και ενός P-1000 «Vulkan» από το καταδρομικό Varyag.

Ο P-700 μπορεί να οπλιστεί και με πυρηνική κεφαλή. Η παρουσία του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου κλάσης Yasen-M, K-561 Kazan, θα μπορούσε να δυσκολέψει τους Αμερικανούς για τουλάχιστον δύο λόγους:

Όπως επισημαίνουν τακτικά οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, τα Ρωσικά υποβρύχια έχουν συχνά «απρόβλεπτη» συμπεριφορά και η κατηγορία Yasen-M είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι Γάλλοι ανησυχούν (https://warnews247.gr/purhnika/h-rwsia-anakoinwnei-apo-to-s-a-tou-ohe-tis-sunepeies-gia-to-nato-anaptuksh-purhnikwn-puraulwn-se-libuh-kouba-kai-benezouela-me-stoxo-th-florinta-ti-lene-oi-galloi/)…

 

«Η Δύση ετοιμάζει ένα …Ουκρανικό σενάριο για την Μολδαβία!». Να εφαρμόσουν το Ουκρανικό σενάριο και στην Μολδαβία στοχεύουν οι δυτικές χώρες! Αυτό επεσήμανε ο Ισραηλήτικης καταγωγής επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου μπλοκ «Victory» Ilan Shor (Ίλαν Σορ) κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για την κατάσταση στην Ευρώπη στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF).

Σύμφωνα με τα όσα είπε, «το σενάριο αυτό προβλέπει μια  επιθετικότητα κατά της Υπερδνειστερίας και προμήθεια όπλων. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Η Δύση έχει συνηθίσει να επιτυγχάνει τους δικούς της στόχους εξωτερικής πολιτικής μέσω των χεριών άλλων. Η μοίρα των πολιτών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας είναι αδιάφορη για τις πολιτικές ελίτ των χωρών του ΝΑΤΟ».

«Δεν αποκλείουμε να ετοιμάζεται ένα ουκρανικό σενάριο στο έδαφος της Μολδαβίας  Σημείωσε ο Σορ. Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση «ανομίας» από την πλευρά του Κισινάου, η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να βγάλει μεγάλο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους. Αυτή τη στιγμή, το ερώτημα αφορά το μέλλον της Μολδαβίας και χρειάζεται αποφασιστική δράση».

Την ίδια στιγμή, ο πολιτικός παραπονέθηκε ότι ήταν δύσκολο για το πολιτικό μπλοκ Pobeda να μεταφέρει την ατζέντα του στον πληθυσμό, καθώς οι επίσημες αρχές εμπόδισαν τη μετάδοση 13 καναλιών που παρείχαν την ευκαιρία να εκφράσουν πολιτικές απόψεις.

Ταυτόχρονα, ο αντιπολιτευόμενος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο Μολδαβικός λαός δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ουκρανίας και δεν θα ψηφίσει στις 20 Οκτωβρίου υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της χώρας. Νωρίτερα, ο Ilan Shor ανέφερε ότι οι δυτικές χώρες έστειλαν όπλα συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Μολδαβία (https://news12.gr/i-dysi-etoimazei-ena-oykraniko-sena/).


Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Τα Ρωσικά στρατεύματα μπορούν να φτάσουν στο Κίεβο εάν χρειαστεί. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το  Κίεβο,  μπορεί να δεχθεί επίθεση, προειδοποίησε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Douglas McGregor. «Νομίζω ότι το ίδιο το Κίεβο μπορεί να βρεθεί, αν όχι υπό πολιορκία, οι Ρώσοι θα επιτεθούν από Βορρά, Ανατολικά και Νότια πολύ γρήγορα», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πολλοί στρατιωτικοί εγκαταλείπουν, εξήγησε ο Douglas McGregor.

«Θα μάθουμε περισσότερα όταν ο Zelensky και η γενναία μικρή ομάδα φίλων του μαζέψουν τα χρήματά τους σε αεροπλάνο, τρένο ή οτιδήποτε άλλο και προσπαθήσουν να φύγουν από την πόλη», πρόσθεσε ο συνταγματάρχης Douglas McGregor. Την ίδια στιγμή, ο πρώην στρατιωτικός παραδέχτηκε ότι η Δύση δεν μπορεί να συγκρατήσει ή να διαχειριστεί αυτή την καταστροφή, επομένως είναι απαραίτητο να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Η Δύση κάνει λάθος δεν είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα ηττηθεί. Οι δυτικές χώρες κάνουν λάθος πιστεύοντας ότι μπορούν να αντισταθούν στην Ρωσία σε περίπτωση πολέμου, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου και απόστρατος συνταγματάρχης Douglas McGregor.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια υπόθεση ότι θα χτυπήσουμε τους Ρώσους και οι Ρώσοι θα είναι τόσο φοβισμένοι και σοκαρισμένοι που θα τρέξουν μακριά ή κάτι τέτοιο. Δεν έχω ιδέα τι έχουν στο μυαλό τους αυτοί που υποστηρίζουν τέτοια πράγματα, αλλά αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Η Δύση δεν είναι έτοιμη για πόλεμο», τόνισε ο Douglas McGregor. Οι δυτικές στρατιωτικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό, είπε ο συνταγματάρχης. Δεν έχουν εργοστάσια για την παραγωγή πυρομαχικών και εξοπλισμού, εξήγησε ο Douglas McGregor.

«Δεν έχουμε την ικανότητα επισκευής να μετακινήσουμε εξοπλισμό, εξαρτόμαστε από έναν πολύ μικρό αριθμό σιδηροδρομικών κόμβων που βγαίνουν από την Γερμανία και έναν μικρό αριθμό λιμανιών, και δεν βλέπω τίποτα από αυτά να βελτιώνεται γρήγορα αυτά τα λιμάνια είναι σαν και τα αεροδρόμια μπορούν να δεχθούν επίθεση και θα καταστραφούν αρκετά γρήγορα», πρόσθεσε ο Douglas McGregor. Επίσης πιστεύει ότι για αυτούς τους λόγους το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τώρα δεν γίνεται λόγος για συνοχή εντός των στρατευμάτων της συμμαχίας: ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον πολύ αδύναμος, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην ίδια κακή κατάσταση. «Πιστεύω ότι αυτό είναι μια τραγωδία, πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος», κατέληξε ο συνταγματάρχης (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/742389/douglas-mcgregor-syntagmatarxis-ipa-ta-rosika-strateymata-boroyn-na-ftasoun-sto-kievo-ean-xreiastei).


Έρχεται πόλεμος- Η Ρωσία απελευθέρωσε το εμπόριο χρυσού-κάθε υπήκοος μπορεί να αγοράσει ένα γραμμάριο χρυσού για 5.200 ρούβλια. Όλοι περιμένουν να σκάσει η φούσκα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ.

Η Ρωσική οικονομία σημείωσε πρωτοφανή ανάπτυξη 3,6% το 2023 μ.Χ. με φόντο περισσότερες από 16.000 κυρώσεις, καθώς και τεράστιες δαπάνες για την διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία. Το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6% ακόμη το 2024 μ.Χ., σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Ρωσία μπόρεσε να το πετύχει αυτό με την βοήθεια της “στρατηγικής χρυσού” της, ανέφερε ο ιστότοπος The Conversation.com.

Η στρατηγική αφορά την σύνδεση του ρουβλίου με τον χρυσό και την απελευθέρωση του εμπορίου χρυσού. Στις αρχές του 2022 μ.Χ., η Ρωσία έκανε μια έξυπνη κίνηση και συνέδεσε το ρούβλι με το χρυσό στις συναλλαγές φυσικού αερίου.

Η Ρωσική κυβέρνηση απελευθέρωσε επίσης το εμπόριο χρυσού, έτσι τώρα κάθε Ρώσος υπήκοος μπορεί να αγοράσει ένα γραμμάριο χρυσού για 5.200 ρούβλια και στη συνέχεια να τον πουλήσει, για παράδειγμα, στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, αυτό κατέστησε δυνατή την ενίσχυση του Ρωσικού ρουβλίου, την σταθεροποίηση του πληθωρισμού και τη μετάβαση στον κανόνα χρυσού του ρουβλίου, προκειμένου να γίνει αξιόπιστη αντικατάσταση του χρυσού σε σταθερό επιτόκιο. Είναι κοινό μυστικό ότι οποιοδήποτε νόμισμα υποστηρίζεται από χρυσό είναι πιο σταθερό και ισχυρό

Άλλοι συνασπισμοί, τόσο εντός όσο και εκτός BRICS, SCO – άρχισαν να συναλλάσσονται με την Ρωσία σε ρούβλια. Μέχρι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει συγκεντρώσει, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας του πληθυσμού, ένα τεράστιο ποσό αποθεμάτων χρυσού (2,36 χιλιάδες τόνοι το 2023 μ.Χ.).

Το Ρωσικό τραπεζικό σύστημα επέζησε εύκολα από την κρίση και κράτησε το ρούβλι στην ζωή. Κανείς δεν έσπευσε να ανταλλάξει ρούβλια με άλλο νόμισμα. Αντίθετα, ο Ρωσικός πληθυσμός αυξάνει τις καταθέσεις σε ρούβλια. Ο χρυσός θα επιτρέψει στην Ρωσία να επιβιώσει από έναν παγκόσμιο πόλεμο

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, η Ρωσία είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού με 324,7 τόνους το 2023 μ.Χ., με την Κίνα να παίρνει το προβάδισμα με 374 εκατομμύρια τόνους.

Η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή χρυσού κατά τέσσερα τοις εκατό ετησίως πριν από το 2026 μ.Χ. Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές στη Δύση προτείνουν κυρώσεις για την αγορά Ρωσικού χρυσού, αλλά η εμπειρία της Ουγκάντα δείχνει ότι οι εξαγωγές χρυσού από αυτή την χώρα είχαν δεκαπλασιαστεί το 2023 μ.Χ. παρά το εμπάργκο των ΗΠΑ.

Ο χρυσός είναι το μόνο στοιχείο που παρέχει εγγύηση ενάντια στην οικονομική αναταραχή σε έναν ταραγμένο κόσμο. Το 2023 μ.Χ., χρυσός αξίας 110,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισήλθε στα θησαυροφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών σε όλο τον κόσμο.

Το 2022 μ.Χ., οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν περίπου 1.073 τόνους χρυσού. Ο χρυσός θα αυξηθεί, δηλώνουν Αμερικανοί αναλυτές, που  προβλέπουν ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην  γεωπολιτική αβεβαιότητα του πλανήτη.

Όλοι περιμένουν να σκάσει η φούσκα του εθνικού χρέους των ΗΠΑ (34 τρισεκατομμύρια δολάρια).Μόλις το χρηματιστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρχίσει να καταρρέει λόγω των υψηλών επιτοκίων, οι επενδυτές θα “πετάξουν” τα ομόλογα και τις μετοχές τους και θα αγοράσουν χρυσό, προκαλώντας έτσι άνοδο στις τιμές του χρυσού.

“Όταν συμβεί αυτό, το δολάριο ΗΠΑ θα γίνει περιφερειακό νόμισμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μετατραπούν σε περιφερειακή δύναμη”, καταλήγει το άρθρο. Το θέμα είναι τι πράττει η Ελλάδα για το ενδεχόμενο ενός κραχ από τις ΗΠΑ ή ενός παγκόσμιου πολέμου λόγω της Ουκρανίας (https://www.triklopodia.gr/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%ce%b8%ce%ad%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b5/);


Μας σέρνουν σε παγκόσμια αιματοχυσία!

Οι Financial Times πριν απο λίγο αποκάλυψαν ότι οι παγκόσμιες αμυντικές εταιρείες «προσλαμβάνουν εργαζομένους με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου»! Η αναφορά αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς, ο οποίος θεώρησε μία γενικευμένη πολεμική ανάφλεξη, θέμα λίγων μηνών.

Αλλά και η αναφορά της εφημερίδας είναι απολύτως στοχευμένη: Την εποχή του ψυχρού πολέμου, ολόκληρη η Δύση ετοιμαζόταν για παγκόσμιο πόλεμο με το Ανατολικό μπλοκ. Ήταν δηλαδή η εποχή με τον υψηλότερο ρυθμό παραγωγής οπλικών συστημάτων στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Επιστρέψαμε κοινώς στις ίδιες μαύρες εποχές με την παγκόσμια ειρήνη να κρέμεται από μία κλωστή και με ανύπαρκτους ηγέτες να θέλουν να βάλουν την Χιτλερική στολή και να βαδίσουν προς τη Μόσχα, σε μία νέα επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%87%cf%85%cf%83%ce%af%ce%b1/)…


Η Ρωσία ετοιμάζει τακτικά πυρηνικά όπλα και το «Χέρι του Νεκρού».

Το λουτρό αίματος του B’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν φαίνεται να έχει  διδάξει στην ανθρωπότητα, ότι κάθε είδους άμεση αντιπαράθεση μεταξύ υπερδυνάμεων  έχει ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, οι πολιτικές ελίτ τζογάρουν με πρακτικές που μπορεί να οδηγήσουν σε αφανισμό ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δυτικές ελίτ θεωρούν  ότι η ήττα στον πόλεμο αντιπροσώπων της Ουκρανίας είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για το δυτικό σύστημα, που θα επιταχύνει  τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου τα κέντρα εξουσίας τους θα είναι σαφώς αποδυναμωμένα.

Προς αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης της ουκρανικής άμυνας, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χάρκοβο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι το Κίεβο θα επιμείνει σε περιορισμένα χτυπήματα εναντίον σχετικά ασήμαντων στόχων.

Αντίθετα, είναι πιθανό να στοχεύσει σε κρίσιμες υποδομές ασφαλείας, με την ελπίδα να προκαλέσει μια αμείλικτη Ρωσική απάντηση, η οποία με την σειρά της θα άνοιγε το δρόμο στο ΝΑΤΟ να επικαλεστεί το Άρθρο 5 και να εμπλακεί de facto σε έναν θερμό πόλεμο. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να παραμείνει το καθεστώς Ζελένσκι στην ζωή. Τίθεται όμως ένα ζήτημα: Ρωτήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός αν θέλει να πεθάνει για το Ζελένσκι;

Το Κίεβο επιδιώκει την κλιμάκωση. Η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα από την αρχή του πολέμου να προκαλέσει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, προκαλώντας μία δυναμική Ρωσική αντίδραση, γεγονός που θα προκαλούσε ενδεχομένως την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της η Δύση με  μια σειρά από μικρά βήματα κλιμάκωνε την εμπλοκή της, με αποτέλεσμα  να οδηγηθούμε σήμερα στο κατώφλι του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα σήμερα δεν βρισκόμαστε απλώς στο κατώφλι, αλλά ήδη στο όριο, πέρα από το οποίο, εάν δεν πρυτανεύσει η λογική, θα καταρρεύσει κάθε taboo σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Εάν με τη χρήση των δυτικών όπλων οι ουκρανικές δυνάμεις επιτύχουν  οδυνηρά  χτυπήματα στο ρωσικό έδαφος, θα πρέπει να αναμένονται ισχυρά αντίποινα από την πλευρά της Ρωσίας. Ένας πιθανός στόχος θα ήταν η βάση Ρζεσζόφ που είναι ο  υλικοτεχνικός κόμβος στην επικράτεια της Πολωνίας,  όπου φυλάσσονται οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ για παράδοση στην Ουκρανία.

Η αλληλουχία των γεγονότων σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη: Η Ρωσία χτυπά την Πολωνία. Το ΝΑΤΟ επικαλείται το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας, με την υφήλιο να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει πυραύλους στη Ρουμανία και την Πολωνία (με την αιτιολογία  ότι ο στόχος τους ήταν να «αμυνθούν εναντίον του Ιράν»). Οι βάσεις στις δύο χώρες «φιλοξενούν» πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εξοπλισμένους με πυρηνικές κεφαλές. Ο χρόνος που απαιτείται για να φτάσουν αυτοί οι πύραυλοι στη Μόσχα θα ήταν 9 λεπτά από την Πολωνία και 10 λεπτά από την Ρουμανία.

Στην περίπτωση εγκατάστασης  πυραύλων στην Ουκρανία, αυτή η προθεσμία θα έπεφτε σε μόλις 7 λεπτά (και αν επρόκειτο για υπερηχητικό πύραυλο, τον οποίο δεν διαθέτουν ακόμη οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η προθεσμία θα ήταν μόνο 2 έως 3 λεπτά, επιφέροντας αδυναμία αντίδρασης από τη Μόσχα. Τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι  αυτός ο πόλεμος είναι  υπαρξιακός  για την Ρωσία, τον οποίο θα συνεχίσει  με όποιοδήποτε κόστος.

Η ειρήνη παίζεται σε Ρωσική ρουλέτα. Το να απειλείς μια χώρα όπως η Ρωσία είναι σαν να παίζεις Ρωσική ρουλέτα. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι  η Μόσχα μπλοφάρει με την απειλή χρήσης πυρηνικών, με την Ρωσία όμως να έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ποιο είναι το αμυντικό της δόγμα.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζοντας  την αυτοκαταστροφική εξάρτηση από τις ΗΠΑ παραβλέπουν, ότι θα είναι τα πρώτα θύματα μίας πυρηνικής σύγκρουσης, που θα έχει ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες καθώς, οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είναι κατά κανόνα, οντότητες με μικρή επικράτεια και πολύ πυκνό πληθυσμό.

Η  Πολωνία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τα πεδία θερμοπυρηνικών όπλων της Μόσχας στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ  από μόνα τους, θα ήταν αρκετά για να μετατρέψουν την χώρα  σε μια ραδιενεργή έρημο σχεδόν για πάντα – σε δευτερόλεπτα.

Όσο για το υπόλοιπο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, οι νέοι IRBM (βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς) μπορούν να κάνουν το ίδιο – μέσα σε λίγα λεπτά. Όσον αφορά  τις ΗΠΑ, θα χρειαζόταν λίγο περισσότερο (έως και μισή ώρα στο καλύτερο σενάριο). Το στρατηγικό οπλοστάσιο του Κρεμλίνου διασφαλίζει ότι κανείς δεν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ρωσία ατιμώρητα.

«Είναι μια εντελώς απερίσκεπτη ιδέα να εξαπολύσουμε πυραυλικές επιθέσεις στην Ρωσία, ακόμη κι αν οι Αμερικανοί, έχουν την δυνατότητα», έχει δηλώσει ο Βρετανός (Ελληνικής καταγωγής) αναλυτής Αλέξανδρος Μερκούρης.

Σύμφωνα με τον Μερκούρη, «η Ρωσία θα μπορέσει να χτυπήσει αμερικανικές βάσεις σε όλο τον κόσμο». Θεωρεί επίσης ότι, «οι ΗΠΑ δεν θα έχουν αρκετή δύναμη για να αντιμετωπίσουν την απάντηση της Ρωσίας». Ωστόσο, όπως σημείωσε, «οι αμερικανικές ελίτ δεν ανησυχούν καθόλου για την πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο απελπισμένο βήμα των ΗΠΑ». 

Στην περίπτωση πάντως,  που η σύγκρουση επεκταθεί με ανταλλαγή στρατηγικών πυρηνικών επιθέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η  ζημιά που θα προκαλείτο  στις οικονομίες και στους στρατούς και των δύο χωρών, θα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει δώρο ο πλανήτης στην Κίνα! Εάν δε ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας τότε η εναπομείνασα παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα είναι αρκετά ασυνήθιστη. Στο πνεύμα του Mad Max…

Η υφήλιος σε περιπέτειες. Ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθούσε προηγουμένως να διατηρήσει ένα επίπεδο «εύλογης άρνησης», τώρα μιλά ανοιχτά για χτυπήματα σε μια χώρα με το μεγαλύτερο θερμοπυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

«Ο Μπάιντεν εν γνώσει του ή άθελά του, φέρνει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας πυρηνικής σύγκρουσης πολύ πιο κοντά, αφού άκούει «νεοσυντηρητικούς» συμβούλους που πραγματικά δεν έχουν ιδέα για τους πυρηνικούς κινδύνους», είπε η πρώην αναλύτρια του Υπουργείου Άμυνας και συνταγματάρχης της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ  Κάρεν Κβιατκόφσκι.

Η επίθεση  σε Ρωσικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν σχεδιαστεί ως μέρος της πυρηνικής τους άμυνας, μπορεί να θεωρηθεί από την Ρωσία ως πρόδρομος για ένα πρώτο χτύπημα – ένα πρώτο πυρηνικό χτύπημα.

«Όταν χτυπάς τα ραντάρ πυρηνικής άμυνας κάποιου, τα μάτια του, τα αμυντικά του συστήματα, τότε σε κανονική πολεμική στρατηγική θα πρέπει να περιμένεις απάντηση», δήλωσε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δόγματα σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, οι άνθρωποι που συμβουλεύουν τον Μπάιντεν πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν το περιεχόμενο τους. Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας απαγορεύει τα πρώτα πυρηνικά χτυπήματα, αλλά επιτρέπει τη χρήση των πυρηνικών όπλων ως αντίποινα σε επίθεση με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή σε συμβατική επίθεση τόσο σοβαρή που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη του κράτους.

Αν οι σύμβουλοι του Μπάιντεν πιστεύουν ότι μπορεί να χτυπηθεί σκληρά η Ρωσία, χωρίς να ενεργοποιήσει το πυρηνικό της δόγμα, τότε η λανθασμένη εκτίμηση θα βάλλει την υφήλιο σε περιπέτειες..

Η Ρωσία ετοιμάζει τα Τακτικά Πυρηνικά Όπλα (TNW). Σύμφωνα με Ρωσικές πηγές παρατηρείται μια μαζική αύξηση της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορα της Ρωσίας, αλλά και πυρηνικές ασκήσεις που η Βορειοατλαντική Συμμαχία προσπαθεί να αποκρύψει.

Αναφέρεται επίσης ότι, «κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυξάνονται οι αναγνωριστικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, κλιμακώνεται η ένταση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μάχης των στρατευμάτων της συμμαχίας, κατά την οποία επεξεργάζονται σενάρια για τη διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης πυρηνικών επιθέσεων στο έδαφός μας».

Αυτό δεν αφήνει στην Ρωσία άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Πρόσφατα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις που περιελάμβαναν προσομοιωμένη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων (TNWs).

Το Κρεμλίνο κατέχει όχι μόνο το πιο ισχυρό στρατηγικό οπλοστάσιο του κόσμου, αλλά διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό TNW, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών οβίδων για τους σχηματισμούς πυροβολικού του. 

Ο τελευταίες δηλώσεις των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η συλλογική Δύση είναι σε σύγχυση και στην προσπάθειά της να αποτρέψει την ήττα του καθεστώτος Ζελένσκι, διακινδυνεύει την παγκόσμια ειρήνη.

Ωστόσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία φαίνεται να έχει ξεχάσει το σύστημα «Περίμετρος» της Μόσχας (γνωστό στο ΝΑΤΟ ως «το Χέρι του Νεκρού») που εξασφαλίζει αντίποινα ακόμη και στην περίπτωση που ολόκληρη η ρωσική ηγεσία εξοντωθεί σε ένα πιθανό «χτύπημα αποκεφαλισμού».

Επιπλέον, τα παγκόσμιας κλάσης πυρηνικά υποβρύχια του Κρεμλίνου εξασφαλίζουν επίσης αποτροπή ακόμη και αν η Ρωσία έπαυε να υπάρχει. «Τα οκτώ SSBN κλάσης Borei φέρουν το καθένα 16 SLBM R-30 Bulava, (υποβρύχιοι βαλλιστικοί πύραυλοι). Κάθε πύραυλος είναι οπλισμένος με έως και δέκα θερμοπυρηνικές κεφαλές MIRV 150 κιλοτόνων. Για να κάνουμε σύγκριση, η βόμβα της Χιροσίμα, ήταν 15 κιλότονοι.

Το γνωστό στην Δύση ως «Νεκρό χέρι», όταν ενεργοποιηθεί, εκτοξεύει αυτόματα μεγάλο αριθμό πυραύλων (σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, έως και το 30% όλων των ICBM με πυρηνικές κεφαλές που έχει η Ρωσία), σε καθορισμένους στόχους.

Σε μια κρίση που μπορεί να σημαίνει ένα πρώτο χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την «Περίμετρο». Η «Περίμετρος» εγγυάται ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμη και αν εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/07/blog-post_44.html).


Σε 5’… στην Ουάσινγκτον – Το μήνυμα του Putin σε ΗΠΑ, Βρετανία: Ο φόβος επέστρεψε, γνωρίζουμε τα τρωτά σημεία. Το καθήκον του Ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της Αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος Putin προσέφερε στην Δύση όρους ειρήνης στην Ουκρανία, ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε απόσταση μόλις 180 χιλιομέτρων από τις ακτές της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Το μήνυμα διαβάστηκε γρήγορα και πολύ καλά.

Πανικός στους Βρετανούς. Αυτοί που πανικοβλήθηκαν πρώτοι ήταν οι Βρετανοί. Όταν η φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνικό υποβρύχιο Kazan, το δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού Akademik Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης του ρωσικού Ναυτικού Nikolai Chiker πέρασαν τις Βρετανικές Νήσους στις 5 Ιουνίου, οι πληροφορίες πέρασαν αμέσως στο αρχηγείο του βρετανικού ναυτικού στο Northwood.

Και από εκεί ειδοποίησαν άμεσα τον πρωθυπουργό, Rishi Sunak, ο οποίος συναντήθηκε εσπευσμένα με τον υπουργό Άμυνας, Grant Shapps. Εκπρόσωπος του αρχηγείου του Northwood κατήγγειλε ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία σύχναζαν στις βρετανικές ακτές «σε αναζήτηση των ευάλωτων σημείων μας».

Τα βρετανικά ταμπλόιντ άρχισαν να θρηνούν για τη ρωσική απειλή, υπενθυμίζοντας ότι τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Yasen M (η κλάση Καζάν ανήκει σε αυτή την κατηγορία) θεωρούνται «τα πιο θανατηφόρα υποβρύχια στον κόσμο».

Σε απόσταση αναπνοής από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Στην συνέχεια τα ρωσικά πλοία προχώρησαν στον Ατλαντικό και πέρασαν 25 μίλια από την Ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Jake Sullivan υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν τα Ρωσικά πλοία.

Μέχρι τις 12 Ιουνίου, η φρεγάτα Admiral Gorshkov και το υποβρύχιο Kazan ασκούνταν στην χρήση όπλων υψηλής ακρίβειας και σε μέτρα αεράμυνας στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Και την Ημέρα της Ρωσίας, ο ρωσικός στολίσκος στάθμευσε στην Αβάνα στην Κούβα.

Μια σειρά από περίεργους έκαναν ουρά για να δουν την φρεγάτα Admiral Gorshkov. Ο κόσμος έβγαλε selfies, φωτογράφισε το πλοίο, οι Ρωσικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό και ο Ρωσικός ύμνος ακούστηκε.

Αυτή ακριβώς την ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Bruno Rodriguez Parrilla συναντιόταν στην Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergei Lavrov και εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή του στην Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με το μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Καμία απειλή. Η Μόσχα είχε επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία απειλή από τους ελιγμούς των Ρωσικών πλοίων κοντά στα αμερικανικά σύνορα. Πρόκειται για ασκήσεις ρουτίνας που η Ρωσία, ως η μεγαλύτερη θαλάσσια δύναμη, πραγματοποιεί τακτικά σε διάφορες περιοχές των ωκεανών του κόσμου.

Ήταν σαφές στους Δυτικούς πολιτικούς ότι ο σκοπός αυτής της αποστολής δεν ήταν να χτυπήσει. Το καθήκον του Ρωσικού στολίσκου ήταν διαφορετικό: να δείξει τα τρωτά σημεία της αγγλοσαξονικής αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό εξηγεί τη νευρική αντίδραση των Βρετανών και των Αμερικανών.

Επέστρεψε ο φόβος. Το γεγονός είναι ότι μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, σταμάτησαν εντελώς να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα μιας πραγματικής πυρηνικής αντιπαράθεσης με έναν εχθρό παρόμοιας ισχύος. Σε γενικές γραμμές, δεν φοβήθηκαν ότι κάποιος θα τους επιτεθεί σοβαρά.

Οι Βρετανοί μόλις είχαν αναθεωρήσει τα συστήματα της πυραυλικής άμυνας τους, συνειδητοποίησαν ότι το νησί τους ήταν πρακτικά απροστάτευτο από σύγχρονους πυραύλους και άρχισαν πανικόβλητοι να ζητούν τη δημιουργία κάτι ανάλογου με τον ισραηλινό θόλο «Iron Dome».

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν έχουν τα χρήματα για αυτό. Το δεύτερο είναι ότι ο θρυλικός Iron Dome δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει τους Ισραηλινούς από την περσινή επίθεση της Hamas που πραγματοποιήθηκε από φτηνά drones και εγχώριους πυραύλους.

Τρύπια η άμυνα των Αμερικάνων. Τι γίνεται με τις δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ; Άλλωστε, η δημοφιλής μυθολογία λέει ότι τα αμερικανικά όπλα είναι «τα πιο σούπερ», όπως το έθεσε ο Πρόεδρος Trump.

Ωστόσο, ο ίδιος ο στρατός των ΗΠΑ έχει υπολογίσει ότι η αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα, του πολυδιαφημισμένου αμερικανικού στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας GMD (Ground-Based Missile Defense) είναι μόνο 50%.

Υπάρχουν 44 συγκροτήματα GMD στην Αλάσκα και μόνο τέσσερα στην Καλιφόρνια, στα Νότια σύνορα της χώρας. Επιπλέον, όλα τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα αναπτύχθηκαν σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν υπερηχητικοί πύραυλοι. Σήμερα, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα διαθέτουν πλήρες φάσμα υπερηχητικών πυραύλων.

Τόσο η φρεγάτα Admiral Gorshkov όσο και το υποβρύχιο Kazan είναι φορείς ατομικών όπλων, αλλά οι υπερηχητικοί πύραυλοι Zircons μπορούν να εκτοξευθούν χωρίς πυρηνική πλήρωση – η πιθανότητα αναχαίτισής τους από τους Αμερικανούς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους Βρετανούς. Σε 5 λεπτά στην Ουάσινγκτον. Φυσικά, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση απειλή, αλλά μόνο μια υπενθύμιση στους… αντισυμβαλλομένους της Ρωσίας, με τι έχουν να κάνουν.

Είναι προφανές πως η Ρωσία αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση η αποκαρδιωμένη χώρα της δεκαετίας του 1.990 μ.Χ. Η Ρωσία έχει κάθε ευκαιρία να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική – διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική.

Εάν η ισορροπία δυνάμεων είναι ασαφής για τους Δυτικούς πολιτικούς, τότε ίσως ο αμερικανικός και βρετανικός στρατός θα είναι σε θέση να εξηγήσουν ξεκάθαρα στους ανωτέρους τους τι απειλεί τις χώρες τους σε περίπτωση μιας πλήρους, ευρείας κλίμακας σύγκρουση με την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow εξηγεί: «Στέλνοντας Ρωσικά πλοία στην Καραϊβική, ο Putin κάνει μια άμεση δήλωση στην Δύση: εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήσουν τους πυραύλους τους σε απόσταση δέκα έως είκοσι λεπτών πτήσης από Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, τότε … «η Ρωσία θα μπορούσε να τοποθετήσει τις κεφαλές της στην Καραϊβική, μια πτήση πέντε έως δέκα λεπτών έως την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν χρόνο να αντεπιτεθούν και αυτοί οι πύραυλοι θα είναι αδύνατο να σταματήσουν» (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%ce%b5-5-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b3%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-putin/).


Η Ρωσία επιστρέφει στην Λιβύη: Κατέπλευσε στολίσκος με βαρύ καταδρομικό στο Τομπρούκ – Συνάντηση με Χ.Χάφταρ. Διαμαρτύρονται οι ΗΠΑ. Η Ρωσία πατά γερά το πόδι της στην Λιβύη καθώς Ρωσικά βαρέα πολεμικά σκάφη βρέθηκαν στο Τομπρούκ για να ενισχύσουν τις σχέσεις με την κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης (και έδρα του εθνικού κοινοβουλίου) ενώ ο διοικητής των ρωσικών δυνάμεων συναντήθηκε με τον Χ.Χάφταρ.

Μάλιστα ήταν τέτοια η ανησυχία που χθες Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με πρόσφατες αναφορές ότι σκάφη του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού ξεφορτώνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, σε συνέντευξή του στο Alhurra TV το Σάββατο, τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται πέντε χρόνια αφότου άρχισαν για πρώτη φορά Ρώσοι μισθοφόροι να επιχειρούν στην Λιβύη. Ο Μίλερ επεσήμανε ότι περίπου 1.800 άτομα που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Λιβύη, υπογραμμίζοντας την πρόθεση της Μόσχας να εμβαθύνει την επιρροή της στη χώρα.

Ο Μίλερ επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σεβαστούν την κυριαρχία της Λιβύης και να στηρίξουν τον διάλογο που διευκόλυνε ο ΟΗΕ για την ενοποίηση της χώρας με πολιτικά μέσα. Τόνισε ότι η διαρκής σταθερότητα στην Λιβύη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πολιτικών λύσεων και όχι με στρατιωτικές επεμβάσεις. Στις 18 Ιουνίου, η Γενική Διοίκηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) ανακοίνωσε την άφιξη δύο Ρωσικών πολεμικών πλοίων στη ναυτική βάση Τομπρούκ για «επίσκεψη εργασίας».

Τα πλοία, το καταδρομικό «Varyag» η φρεγάτα «Admiral Shaposhnikov» και συνοδά πλοία, έχουν σκοπό να ενισχύσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ του Λιβυκού και του Ρωσικού ναυτικού. Αυτή η επίσκεψη στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της συντήρησης, της τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης και της εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα ασφάλειας στην θάλασσα.

Η Λιβύη υπήρξε κομβικό σημείο διεθνών συγκρούσεων και παρέμβασης από την εξέγερση του 2011 μ.Χ. που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Η χώρα από τότε έχει χωριστεί ανάμεσα σε αντίπαλες διοικήσεις στα Ανατολικά και Δυτικά, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές ξένες δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρεσβευτής στην Λιβύη, Αϊντάρ Αγκάνιν, τόνισε ότι οι εκλογές είναι ο μόνος τρόπος για την δημιουργία νόμιμων θεσμών που θα οδηγήσουν την Λιβύη προς την μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία.

Αναγνώρισε την δύσκολη κατάσταση στην Λιβύη, σημειώνοντας ότι ο πολιτικός διχασμός είναι οδυνηρός για την Ρωσία δεδομένων των ιστορικών δεσμών τους. Ο Αγκάνιν κάλεσε τα Λιβυκά κόμματα να εργαστούν πραγματικά για τον τερματισμό της διαίρεσης και την ενοποίηση της χώρας και των θεσμών της.

Σε δηλώσεις του στις ειδήσεις του Al-Jazeera, ο Αγκάνιν τόνισε τη σημασία του σχηματισμού κυρίαρχων θεσμών και της παραχώρησης νομιμότητας τους μέσω της κάλπης. Εξέφρασε την επιθυμία της Ρωσίας να δει την Λιβύη ως ένα ενιαίο, ασφαλές και ευημερούν κράτος, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί επαφή με όλα τα μέρη και δεν αποκλείει κανέναν.

Ο πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία είναι παρούσα στην Τρίπολη και συνεργάζεται με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU). Σημείωσε επίσης ότι υπήρξαν πολλές επισκέψεις από την Δυτική Λιβύη στην Ρωσία (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/i-rosia-epistrefei-sti-livyi-katepleyse-stoliskos-me-vary-katadromiko-sto-tomprouk/).


Παρέμβαση από τον «Μάντη» Armstrong: Η Νέα Βαβυλώνα της Δύσης θα καταρρεύσει όπως η παλιά – Διανύει τις τελευταίες της ημέρες. Όσα αναφέρει ο Armstrong δεν είναι απλώς «προβλέψεις» – οι στοχασμοί του βασίζονται σε μαθηματικούς τύπους και στις αναλυτικές του δεξιότητες.

Τις τελευταίες ημέρες της διανύει η Δυτική Αυτοκρατορία, σύμφωνα με τον γνωστό Αμερικανό οικονομολόγο Martin Armstrong, που θεωρεί πως ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε διανύει τις τελευταίες ημέρες.

Να σημειωθεί για τους μη γνωρίζοντες πως ο «Forecaster» (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση «μάντης») ήταν η ταινία που βοήθησε να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητές του σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, όσα αναφέρει ο Armstrong δεν είναι απλώς «προβλέψεις» – οι στοχασμοί του βασίζονται σε μαθηματικούς τύπους και στις αναλυτικές του δεξιότητες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον «Forecaster», οι επενδυτές πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όλο τον κόσμο, δηλαδή στην παγκόσμια οικονομία, διότι όλα είναι συνδεδεμένα. «Μια πτώχευση μεγάλης τράπεζας στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς όλη την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης, οι καιροί είναι πολύ ταραγμένοι γεωοικονομικά. Πώς μπορείς να αφήσεις τα λεφτά σου, δηλαδή να επενδύσεις, σε μια χώρα όπου κυκλοφορούν τανκς στους δρόμους της; Πώς να επενδύσεις σε μια χώρα όπου τα περιουσιακά στοιχεία είναι φουσκωμένα.

Πολλοί άνθρωποι είναι αδαείς… συγκρίνουν τη σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ με την περίοδο της Μεγάλης Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, ωστόσο τότε είχαμε μια φυσική φούσκα, ο ισολογισμός ήταν ισοσκελισμένος» αναφέρει ο Armstrong.

«Τη σήμερον ημέρα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι περισσεύουν: Ουκρανία, Κίνα, Ταϊβάν, Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα όμως για τις ΗΠΑ είναι πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους. Το α’ τρίμηνο του 2024 μ.Χ. έχουν απορρίψει ομόλογα ύψους 53 δισεκατομμυρίων και συνεχίζουν. Η Υπουργός Οικονομικών Janet Yellen προσπάθησε να το αποτρέψει αυτό ανεπιτυχώς» συμπληρώνει ο Armstrong.

BRICS.Ερωτηθείς για το ζήτημα της αποδολαριοποίησης, ο Armstrong είπε πως τα BRICS έχουν εκκινήσει διαδικασίες αμφισβήτησης του αμερικανικού νομίσματος, αφορμώμενοι από τις ρωσικές κυρώσεις. «Η μεγαλύτερη βλακεία ήταν η οπλοποίηση του δολαρίου και η εκδίωξη της ρωσικής ομοσπονδίας από το σύστημα SWIFT.

Την αρχή είχε κάνει η Lagarde και ακολούθησε ο Obama. Έτσι, το 2019 μ.Χ. η Ρωσία και οι άλλες χώρες μέλη των BRICS βρήκαν εναλλακτική του SWIFT. Οι δικτατορικές συμπεριφορές τέτοιου είδους είναι φέρνουν το τέλος των αυτοκρατοριών – τις θάβουν. Η Yellen και ο Biden είναι αυτοκτονικοί».

Μεταναστευτική κρίση… Σύμφωνα με τον Armstrong, η μεταναστευτική κρίση που υπάρχει θυμίζει τις τελευταίες ημέρες της Ρώμης. Όπως η Ρώμη κατέρρευσε από τις ορδές του Ούννων, έτσι και τα δυτικά κράτη θα καταρρεύσουν από τις ορδές των λατινοαμερικανών, ασιατών και των αφρικανών. «Είναι λάθος να νομίζουμε πως οι μετανάστες θα προσαρμοστούν στα δυτικά δεδομένα.

Αν ανατρέξει κανείς στην Ιστορία, θα αντιληφθεί πως το ζήτημα είναι πολιτιστικό» αναφέρει ο αναλυτής και συμπληρώνει: «Αυτό το οποίο βοήθησε τις ΗΠΑ να προοδεύσουν δεν ήταν το κοινό νόμισμα, αλλά ο ρατσισμός. Όποιος δεν μιλούσε αγγλικά, δεν έμπαινε στο καράβι για την Αμερική.

Οι σύγχρονοι μετανάστες κουβαλούν την κουλτούρα των χωρών τους, είναι τελείως διαφορετικά ζώα από εμάς. Ακόμα και η Ουκρανία με την Ρωσία έχουν πολιτισμικές διαφορές που μεταξύ άλλων συνέβαλαν στην όξυνση του μίσους».

«Σωκράτης». «Έδωσα στο υπολογιστικό μου μοντέλο από το όνομα Σωκράτης, γιατί το μαντείο των Δελφών είχε πει ότι ήταν ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην Ελλάδα. Προσπάθησε να αποδείξει ότι η χρησμοδοσία ήταν λάθος και η διαδικασία απέδειξε ότι ήταν σωστός. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί ήξερε πάρα πολλά. Ο υπολογιστής μου με έχει διδάξει πολλά στην γεωπολιτική.

Είχαμε μια μεγάλη τράπεζα στον Λίβανο την δεκαετία του 1.980 μ.Χ. και με ρώτησαν αν μπορούσα να δημιουργήσω ένα μοντέλο για την Λιβανέζικη λίρα. Έβαλα τα δεδομένα στον υπολογιστή και βγήκε και είπε ότι η χώρα τους θα καταρρεύσει σε 8 μέρες. Νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα δεδομένα.

Όταν το είπα στον πελάτη, με ρώτησαν ποιο νόμισμα θα ήταν καλύτερο, και είπα το Ελβετικό φράγκο. Οκτώ μέρες αργότερα άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος. Προφανώς είδαν οι ίδιοι την κίνηση των χρημάτων και ήρθαν σε μένα για το timing.

Το ίδιο συνέβη με έναν πελάτη στην Σαουδική Αραβία. Με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε τι θα έκανε ο χρυσός την επόμενη ημέρα, γιατί το Ιράν επρόκειτο να αρχίσει να επιτίθεται σε πλοία που διέρχονται τον Περσικό κόλπο.

Για άλλη μια φορά λοιπόν, υπήρχαν πληροφορίες για τον πόλεμο. Μέχρι το 1.998 μ.Χ., κατάλαβα πώς ο υπολογιστής προέβλεψε τέτοια γεγονότα. Προειδοποίησα τον Ιούνιο στην διάσκεψή μας στο Λονδίνο ότι η Ρωσία επρόκειτο να καταρρεύσει.

Οι Times του Λονδίνου είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος της αίθουσας και ανέφεραν αυτή την πρόβλεψη στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας τους στις 27 Ιουνίου 1.998 μ.Χ. Η Ρωσία κατέρρευσε περίπου 6 εβδομάδες αργότερα» κατέληξε ο Armstrong (https://romioitispolis.gr/paremvasi-apo-ton-manti-armstrong-i-nea-vavylona-tis-dysis-tha-katarreysei-opos-i-palia-dianyei-tis-teleytaies-tis-imeres/).


Τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική θνησιμότητα είναι συγκλονιστικά. Οι ΗΠΑ είναι η νέα Σοβιετική Ένωση, στο τέλος της Ιστορίας καταρρέουν – Στα 50 τρισ. το χρέος ως το 2034 μ.Χ. Ο καπιταλισμός ηττήθηκε… Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως το εθνικό χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια ως το 2034 μ.Χ., σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου.

Όπως σημειώνεται σχετικά, το ομοσπονδιακό χρέος θα αγγίξει το 122% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια δεκαετία από τώρα – σε κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη υποβάθμιση της δημοσιονομικής θέσης της Αμερικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προϊόντος του χρόνου, η χρηματοδότηση των κινητήριων δυνάμεων (άμυνα, δαπάνες για τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλισης και τεράστιες φορολογικές περικοπές που δεν συγκρίνονται με τις αυξήσεις εσόδων) θα γίνει πιο δαπανηρή.

Και δεν πειράζει αν μια βαθιά ύφεση ή μια σοβαρή στρατιωτική σύγκρουση αλλάξει περαιτέρω αυτή την τροχιά. Ωστόσο, τέτοιες κινήσεις δεν θα ωθήσουν το Ντιτρόιτ να φτιάξει τα καλύτερα αυτοκίνητα που θέλουν οι καταναλωτές στην Ευρώπη, την Ασία ή ακόμα και πολλούς Αμερικανούς. Δεν θα αναδείξουν το καινοτόμο παιχνίδι της Αμερικής.

Δεν θα ενισχύσουν την επιθυμία του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή, τις επικοινωνίες μεταξύ στρατού, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τους κινδύνους που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ή ακόμη και τη βασική οικονομική συνεργασία.

Ο Biden έχει εντείνει τον μερκαντιλιστικό άξονα της Ουάσιγκτον από το 2017 μ.Χ. και εξής. Ο Πρόεδρος Trump επέβαλε τεράστιους δασμούς σε Κινεζικά προϊόντα – ειδικά στον χάλυβα και το αλουμίνιο, και το έργο του συνέχισε ο Biden.

Τώρα, με τον Trump να προαναγγέλλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, ο Biden προσπαθεί να ξεπεράσει τον Trump. Αυτή η εξοπλιστική κούρσα θα προκαλέσει, βέβαια, αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως πλέον οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου βλέπουν τις ΗΠΑ ολοένα και λιγότερο ως ενήλικες στο δωμάτιο – ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικές και γεωπολιτικές υποθέσεις. Το πιο προφανές παράδειγμα απογοήτευσης είναι η απομάκρυνση από το δολάριο ΗΠΑ, με το Αμερικανικό χρέος να ξεπερνά τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Η τρέχουσα δημοσιονομική τροχιά θα μπορούσε να ωθήσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ σε σημείο όπου η σταθεροποίησή του θα απαιτούσε δημοσιονομικό πλεόνασμα τέτοιου μεγέθους που σπάνια έχει διατηρηθεί ιστορικά» λέει ο οικονομολόγος Manuel Abecasis της Goldman Sachs, προσθέτοντας: «Οι προοπτικές για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ έχουν δυσκολέψει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα υψηλότερα του αναμενομένου επιτόκια έχουν επιδεινώσει σημαντικά την τροχιά του λόγου του χρέους προς ΑΕΠ, αλλά και των πραγματικών εξόδων από τόκους ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος».

Η οικονομική ομάδα της Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο λόγος χρέους των ΗΠΑ προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 130% έως το 2034 μ.Χ. από 98% τώρα –8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερa από τις εκτιμήσεις του CBO. Θα πάει ψηλότερα

Αλλά θα μπορούσε να καταλήξει να είναι πολύ υψηλότερο από αυτό; Σε άρθρο της 18ης Ιουνίου για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Free Press, ο οικονομολόγος Niall Ferguson βλέπει την πορεία του χρέους της Αμερικής μέσα από μια ποικιλία χρηματοοικονομικών πρισμάτων, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνει παραλληλισμούς μεταξύ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της πεποίθησης στην Ουάσιγκτον ότι τα τιτάνια τεράστια ελλείμματα δεν έχουν σημασία. Όπως γράφει ο Ferguson: «Η μη δημοσιονομική εξυγίανση ήταν βασική αδυναμία του σοβιετικού συστήματος.

Βλέπω μια εκδοχή αυτού στα ελλείμματα των ΗΠΑ καθώς μάλιστα το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου θεωρεί ότι στο άμεσο μέλλον θα υπερβούν το 5% του ΑΕΠ, φτάνοντας στο 8,5% έως το 2054 μ.Χ.

Οι οικονομολόγοι, εξηγεί ο Ferguson, «συνεχίζουν να υπόσχονται ένα θαύμα παραγωγικότητας που θα προέλθει από την τεχνολογία της πληροφορίας, με πιο πρόσφατο επίτευγμα την τεχνητή νοημοσύνη. Αλλά ο ετήσιος μέσος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στον μη αγροτικό επιχειρηματικό τομέα των ΗΠΑ έχει κολλήσει στο 1,5% από το 2007, οριακά καλύτερος από τα θλιβερά έτη 1.973 μ.Χ.-1.980 μ.Χ.».

Προς το παρόν, λέει, «την οικονομία των ΗΠΑ ζηλεύει ο υπόλοιπος κόσμος σήμερα, αλλά θυμηθείτε πώς οι Αμερικανοί ειδικοί υπερεκτίμησαν τη σοβιετική οικονομία τις δεκαετίες του 1.970 μ.Χ. και του 1980».

Όπως παραδέχεται το CBO, το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στις πληρωμές τόκων για το ομοσπονδιακό χρέος θα είναι διπλάσιο του ποσού που ξοδεύει η Ουάσιγκτον για την εθνική ασφάλεια έως το 2041 μ.Χ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο κόστος του χρέους που συμπιέζει τις αμυντικές δαπάνες από το 3% του ΑΕΠ κοντά στο 2,3% σε 30 χρόνια από τώρα.

«Αυτή η πτώση», λέει ο Ferguson, «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη την στιγμή που οι απειλές που θέτει ο νέος άξονας υπό την ηγεσία της Κίνας αυξάνονται εμφανώς. Ακόμη πιο εντυπωσιακές για μένα είναι οι πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ομοιότητες που εντοπίζω μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ.

Η υπερήλικη ηγεσία ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ύστερης σοβιετικής ηγεσίας, που προσωποποιήθηκε από τη γηραιά μορφή των Leonid Brezhnev, Yuri Andropov και Konstantin Chernenko».

Σύμφωνα με τα σημερινά πρότυπα των ΗΠΑ, οι μεταγενέστεροι σοβιετικοί ηγέτες δεν ήταν τόσο μεγάλοι, υποστηρίζει ο Ferguson. Ούτε ο Σοβιετικός πληθυσμός ήταν, με ορισμένα μέτρα, σημαντικά λιγότερο υγιής από τους Αμερικανούς σήμερα, λέει. «Τα πρόσφατα στοιχεία για την αμερικανική θνησιμότητα είναι συγκλονιστικά», λέει ο Ferguson.

Καταρρέουν. Το προσδόκιμο ζωής «έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία με τρόπο που δεν βλέπουμε σε συγκρίσιμες ανεπτυγμένες χώρες». Αναφέρει, επίσης, «εντυπωσιακή αύξηση» στους θανάτους «λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, κατάχρησης αλκοόλ και αυτοκτονιών, καθώς και αύξηση των διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία».

Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου – και ο εκτυπωτής του αποθεματικού νομίσματος – συνήθως δεν προκαλούν τέτοιες σκέψεις. Όμως, όπως υποστηρίζει ο Ferguson, η Αμερική τροχοδρομεί μια επικίνδυνη οικονομική και κοινωνικοοικονομική πορεία που λίγοι είδαν να έρχεται μόλις πριν από λίγα χρόνια.

«Εξακολουθώ να ελπίζω ότι θα αποφύγουμε τον Ψυχρό Πόλεμο – ότι οι οικονομικές, δημογραφικές και κοινωνικές παθολογίες που πλήττουν όλα τα μονοκομματικά κομμουνιστικά καθεστώτα θα καταδικάσουν τελικά το Όνειρο της Κίνας του Χi», λέει ο Ferguson.

Αλλά, προσθέτει, «όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των θανάτων από απόγνωση – και όσο μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της [ελίτ] της Αμερικής και όλων των άλλων τόσο λιγότερο βέβαιος νιώθω ότι οι δικές μας παθολογικές καταστάσεις θα επιδεινωθούν. Είμαστε οι Σοβιετικοί; Κοίτα γύρω σου».

Βραχυπρόθεσμα, η απροθυμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια παρατείνει την εποχή των «υψηλότερων και μεγαλύτερης διάρκειας» αποδόσεων σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά ομόλογα.

«Οι συνέπειες των υψηλότερων επιτοκίων που τροφοδοτούν το υψηλότερο κόστος τόκων σε ένα τεράστιο υπάρχον χρέος συνεχίζονται και οδηγούν σε πρόσθετο δανεισμό», λέει ο Michael A Peterson, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G Peterson. «Είναι ο ορισμός του μη βιώσιμου».

Λευκός κύκνος, Ο Nassim Nicholas Taleb είναι ακόμη πιο ανήσυχος. Ο συγγραφέας του best seller του 2007 The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable πιστεύει ότι μια «σπείρα» του χρέους των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πολιτική δυσλειτουργία στην Ουάσιγκτον, είναι ένας κίνδυνος «λευκού κύκνου» σε κοινή θέα που θα μπορούσε να κοστίσει στην Ουάσιγκτον την αξιολόγηση ΑΑΑ.

«Ο κίνδυνος είναι ακριβώς μπροστά μας», λέει ο Taleb. «Αν δείτε μια εύθραυστη γέφυρα, ξέρετε ότι κάποια στιγμή θα καταρρεύσει». Ο Taleb προσθέτει ότι «μια σπείρα χρέους είναι σαν μια σπείρα θανάτου. Χρειαζόμαστε ίσως κάποιο είδος θαύματος». Τον περασμένο Νοέμβριο, η Moody’s Investors Service προειδοποίησε ότι ενδέχεται να αφαιρέσει το ΑΑΑ.

Αυτό έγινε τρεις μήνες αφότου η Fitch Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε AA+ καθώς Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί διαπληκτίστηκαν για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Και 12 χρόνια μετά την υποβάθμιση της Standard & Poor’s εν μέσω κομματικών διαφωνιών για το ανώτατο όριο του χρέους.

«Εφόσον έχετε το Κογκρέσο να συνεχίσει να επεκτείνει το όριο του χρέους και να κάνει συμφωνίες επειδή φοβάται τις συνέπειες του να κάνει το σωστό», λέει ο Taleb, «θα έχετε μια σπείρα χρέους». Δεδομένου ότι η πολιτική πόλωση των ΗΠΑ εκτινάσσεται, φαίνεται ότι υπάρχουν λιγοστά περιθώρια για μια στροφή προς δημοσιονομική νηφαλιότητα.

Καθώς ο Biden είναι υποψήφιος για επανεκλογή, το Δημοκρατικό Κόμμα του έχει μηδενικά σχέδια για μείωση του χρέους. Ούτε οι πιστοί στον Τραμπ, οι οποίοι τηλεγραφούν νέες γιγάντιες φορολογικές περικοπές.

«Αυτό με κάνει κάπως μελαγχολικό για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα στον δυτικό κόσμο», εξηγεί ο Taleb. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Robert Rubin προειδοποιεί ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις βάζουν την οικονομία σε «πολύ άσχημη θέση».

Ο Rubin είπε στο Bloomberg ότι «οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη πραγματωθεί, όπως τα υψηλότερα επιτόκια». Να σημειωθεί πως ο Rubin κέρδισε τη δημοσιονομική καλή πίστη στις αρχές της δεκαετίας του 1.990 μ.Χ.

Τότε, ως οικονομικός τσάρος του Προέδρου Bill Clinton, έκλεισε μια συμφωνία με τη Fed: μείωση του χρέους με αντάλλαγμα μειώσεις των επιτοκίων. Αυτό οδήγησε σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και πλεονάσματα.

Τώρα ο Rubin ανησυχεί ότι η αύξηση κατά 3% στις πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ΗΠΑ είναι μόνο η αρχή. Οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Ο Rubin προειδοποιεί ότι όταν οι αγορές είναι «εκτός συγχρονισμού με την πραγματικότητα», τα πράγματα «διορθώνονται… άγρια». Δυστυχώς, το πολιτικό κλίμα στο Καπιτώλιο δεν αφήνει ελπίδα ότι οι νομοθέτες μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή.

«Κοιτάζοντας μπροστά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τόσο τις δαπάνες όσο και τους φόρους» σημειώνει ο Rubin. Αλλά, ρεαλιστικά μιλώντας, θα πρέπει να υπάρξει εστίαση στην φορολογική πλευρά για την αύξηση των εσόδων.

Όπως το βλέπει ο Rubin, «γίνεται πολλή κουβέντα, αλλά η συζήτηση μοιράζεται πολιτικά μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, που αρνούνται να αυξήσουν τους φόρους, και των Δημοκρατικών, που δεν θα έχουν δικαιώματα».

Το συμπέρασμά του για την αντιμετώπιση του ελλείμματος από το Κογκρέσο ή τον Λευκό Οίκο είναι ότι «δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό». Ούτε είναι ασφαλές να στοιχηματίσουμε ότι το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί μόνο στα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια την ερχόμενη δεκαετία.

Καθώς ο πραγματικός αριθμός υπερβαίνει ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες, οι παγκόσμιες αγορές θα μπορούσαν να πληγούν. Και η Ουάσιγκτον θα διευκολύνει τα έθνη του Παγκόσμιου Νότου, που ελπίζουν να παραμερίσουν το δολάριο (https://romioitispolis.gr/ta-prosfata-stoicheia-gia-tin-amerikaniki-thnisimotita-einai-sygklonistika-oi-ipa-einai-i-nea-sovietiki-enosi-sto-telos-tis-istorias-katarreoyn-sta-50-tris-to-chreos-os-to-2034/).


Η ΜΟΣΧΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ... ΒΟΜΒΕΣ PUTIN: Η ΔΥΣΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ZELENSKY ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2025 μ.Χ.– Η ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΛΟΓΩ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ.

Ο Putin προέβλεψε ότι η Δύση θα ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky το πρώτο εξάμηνο του 2025 μ.Χ., προσθέτοντας πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψουν τον στόχο τους για στρατηγική ήττα της Ρωσίας.  Βόμβες εκτόξευσε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (20/6/2024 μ.Χ.) μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στο Βιετνάμ.

Ο Putin προέβλεψε ότι η Δύση θα ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky το πρώτο εξάμηνο του 2025 μ.Χ., προσθέτοντας πως ΗΠΑ, ΝΑΤΟ δεν θα εγκαταλείψουν τον στόχο τους για στρατηγική ήττα της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αναγκάζει την Ρωσία να αγωνιστεί μέχρι τέλους για την ασφάλεια του κράτους.

Ο Ρώσος ηγέτης υπό το πρίσμα αυτό έκανε λόγο για αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας ενώ επί του παρόντος απέκλεισε το προληπτικό χτύπημα. Ο Putin εκτίμησε πως η Δύση θα ανατρέψει τον Zelensky το πρώτο εξάμηνο του 2025 μ.Χ., αφού πρώτα υλοποιήσει όλες τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις που του έχει φορτώσει.

Η Δύση θα ανατρέψει τον Zelensky το πρώτο εξάμηνο του 2025 μ.Χ. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, οι ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για τη διεξαγωγή εκλογών, επομένως θα καθυστερήσουν αιτήματα όπως η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων.

«Υπάρχει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ουκρανίας: η θητεία είναι πενταετής», υπενθύμισε ο Putin. O Ρώσος Πρόεδρος τόνισε πως η Δύση θα φορτώσει όλες τις αντιδημοφιλείς αποφάσεις στον Zelensky και για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται να τον αντικαταστήσει. Εκτίμησε πως θα τον ανατρέψει τελικά το πρώτο εξάμηνο του 2025 μ.Χ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος βασίζεται στην εκτίμησή του αυτή στην Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα κλείσουν σύντομα το «έργο Zelensky» καθώς έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητά του, ενώ ο πλέον κατάλληλος – για τους Αμερικάνους - για να τον διαδεχθεί στο προεδρικό αξίωμα εκτιμάται πως είναι ο Valery Zaluzhny, ο πρώην επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που αντικαταστάθηκε πριν μερικούς μήνες από τον Alexander Syrsky.

Επισημαίνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες «Οι υστερικές δηλώσεις του Zelensky για την πρόθεση του να γονατίσει τη Ρωσία ακούγονται ιδιαίτερα κωμικές». Αναμενόμενη η αντίδραση στο ειρηνευτικό σχέδιο της Ρωσίας. Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύση στο πρόσφατο ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας.

Ωστόσο είπε με νόημα ότι οι πολιτικοί, που έχουν λογική, θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά τις πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου εάν θέλουν να τερματιστεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Υπενθύμισε επίσης ότι το ουκρανικό καθεστώς ξεκίνησε τον πόλεμο με τις επιθέσεις κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και του Lugansk πριν ακόμη προσαρτηθούν στην Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Putin οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν «ακόμα και αύριο», αλλά η Ρωσία θα συνεχίσει απρόσκοπτα την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι η Μόσχα έχει καταθέσει τις προτάσεις της.

Η πρόταση Putin προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τις προσαρτημένες περιοχές της Ρωσίας (Donetsk, Lugansk, Zaporizhia, Kherson) και τη δέσμευση του Κιέβου για μη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Οι όροι της Ρωσίας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα αλλάξουν ανάλογα με την κατάσταση στο έδαφος. Η Ρωσία είναι έτοιμη να απαντήσει στην πρόταση για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία «ακόμα και αύριο», όπου κι αν πραγματοποιηθούν. Οι προτάσεις της Μόσχας βρίσκονται στο τραπέζι.

Ωστόσο, εάν το Κίεβο συνδέσει τις διαπραγματεύσεις με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, τότε αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», υπογράμμισε ο Ρώσος ηγέτης. Το «ευρωατλαντικό σύστημα ασφαλείας» καταρρέει και «τα σχέδια για ασφάλεια και ευημερία στην Ευρώπη δεν λειτουργούν» εις βάρος των άλλων… υποστήριξε νωρίτερα ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο πολυπολικός κόσμος αποτελεί μια ξεκάθαρα εφικτή εναλλακτική λύση απέναντι στο ΝΑΤΟ το οποίο κλυδωνίζεται, πρόσθεσε. Η Δύση δεν εγκαταλείπει τα σχέδια για στρατηγική ήττα της Ρωσίας Η Δύση, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, δεν εγκαταλείπει τα σχέδια να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στην Ρωσία.

«Για τη Ρωσία μία τέτοια ήττα θα σημάνει το τέλος της ως κράτος. Αυτό θα σημάνει το τέλος της χιλιόχρονης ιστορίας του Ρωσικού κράτους. Νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους. Και τότε εγείρεται το ερώτημα: γιατί να φοβόμαστε. Δεν είναι καλύτερα να πάμε μέχρι τέλους», είπε χαρακτηριστικά ο Putin δίνοντας το στίγμα της υπαρξιακής μάχης που δίνει η Ρωσία.

Η Ρωσία αλλάζει πυρηνικό δόγμα. Η Ρωσία πιθανότατα θα αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα προειδοποίησε ο Putin. Αυτό οφείλεται στην μείωση του ορίου για τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Δύση.

Ωστόσο, η Μόσχα δεν βλέπει νόημα να εξαπολύσει ένα προληπτικό χτύπημα — τουλάχιστον όχι ακόμη. Στο Kharkiv οι Ουκρανοί θα πληρώσουν βαρύ τίμημα «Οι προσπάθειες του Κιέβου να αποσπάσει τον Ρωσικό στρατό από το Kharkiv θα «κοστίσουν πολύ ακριβά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Η Δύση πιέζει την Ουκρανία «με κάθε κόστος» να ωθήσει τις Ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα, προκειμένου να το παρουσιάσει στη συνέχεια ως «μεγάλη επιτυχία του 2024 μ.Χ.» .Η Ρωσία δεν έχει στόχο να πλησιάσει το Kharkiv και προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές εξελίξεις στην γραμμή εμπλοκής», σημείωσε ο Putin.

Το ΝΑΤΟ στην Ασία. «Το ΝΑΤΟ ήδη μετακομίζει στην Ασία σαν να ήταν μόνιμος τόπος διαμονής. Αυτή είναι μια απειλή για την ασφάλεια και απαιτεί απάντηση από την Ρωσία. Η Ρωσία δεν ζήτησε την βοήθεια της Βόρειας Κορέας στην σύγκρουση με την Ουκρανία, ούτε προσφέρθηκε από την Πιονγκγιάνγκ.

Οι διατάξεις της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ισχύουν σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης», παρατήρησε. Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας είναι απάνθρωπες και μοιάζουν με τον αποκλεισμό του Leningrad.

«Το καθεστώς κυρώσεων κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είναι απάνθρωπο και μοιάζει με τον αποκλεισμό του Leningrad στην σκληρότητα του. Οι κυρώσεις που επιβάλλονται πρέπει να αντιστοιχούν στο τρέχον επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η αγένεια με την οποία οι αμερικανικές αρχές ασκούν πίεση δεν είναι πάντα προς όφελός τους, και από στρατηγική άποψη είναι μόνο εις βάρος τους, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει αυτός ο σνομπισμός» επισήμανε ο Ρώσος ηγέτης.

Δεν θα αρέσει καθόλου στην Νότια Κορέα η απάντηση. Ο Ρώσος ηγέτης αναφερόμενος στην Νότια Κορέα, σημείωσε, ότι θα κάνει «μεγάλο λάθος» αν αποφασίσει να προμηθεύσει με όπλα την Ουκρανία.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «δεν θα της αρέσει καθόλου η απάντηση». Τόνισε πάντως ότι τη Σεούλ δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου για το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Βόρειας Κορέας.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε νωρίτερα ότι η Νότια Κορέα θα επανεξετάσει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα, μετά το σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας σε περίπτωση που η κάθε χώρα δεχθεί επίθεση, το οποίο υπέγραψαν οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/06/blog-post_80.html).


Η Ρωσία ενισχύει το Πολεμικό Ναυτικό - Putin: Θα παραλάβουμε πάνω από 40 πλοία το 2024 μ.Χ. Το 2024 μ.Χ. προβλέπεται να παραδοθούν περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη στο Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας παραλαμβάνει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία και σκάφη, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin, σε συνάντηση για την ναυπήγηση πλοίων, επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία για κάθε έτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ένας από τους στόχους της Ρωσίας είναι "η συνολική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων, των αεροσκαφών και των παράκτιων στοιχείων του, καθώς και της υποδομής των βάσεων, η ενίσχυση των θέσεών του στις στρατηγικά κρίσιμες περιοχές του παγκόσμιου ωκεανού και η δραστική βελτίωση του μαχητικού του δυναμικού".

Putin: Θα παραλάβουμε πάνω από 40 πλοία το 2024 μ.Χ. "Έχουν γίνει πολλά σε αυτόν τον τομέα, καθώς το Ναυτικό μας αποκτά νέα πλοία", δήλωσε ο Putin και πρόσθεσε ότι πραγματοποιούνται "επισκευές και βαθιές ανακαινίσεις του εξοπλισμού".

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι σε σύγκριση με το 2022 μ.Χ., όταν το Πολεμικό Ναυτικό εφοδιάστηκε με 24 νέα πλοία και σκάφη, το 2023 μ.Χ. ο αριθμός τους ήταν 33, ενώ το 2024 μ.Χ. προβλέπεται να παραδοθούν περισσότερα από 40 πλοία και σκάφη (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/745603/i-rosia-enisxyei-to-polemiko-naftiko-putin-tha-paralavoume-pano-apo-40-ploia-to-2024).


Ο Πούτιν υπέγραψε αμυντική συμφωνία με το Βιετνάμ. Στο Ανόι βρίσκεται ο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν - Ανησυχία στην Δύση. Αμυντική συμφωνία με το Βιετνάμ υπέγραψε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Ανόι.

Το Βιετνάμ αποτελεί μία χώρα την οποία η Ρωσία προμηθεύει με όπλα για δεκαετίες. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία μάλιστα λαμβάνει χώρα την επομένη της υπογραφής διμερούς αμυντικής συμφωνίας με την Βόρεια Κορέα, προκάλεσε ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε το Ανόι για την «ισορροπημένη» προσέγγιση του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ. Η Ρωσία και το Βιετνάμ, έκρινε ακόμη ο Ρώσος Πρόεδρος, κάνουν «παρόμοια» ανάγνωση της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι την νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη από την Πιονγκγιάνγκ, όπου ο οικοδεσπότης του Κιμ Γιονγκ Ουν επιφύλαξε υποδοχή με ιδιαίτερες τιμές σ’ αυτόν που χαρακτηρίζει τον «καλύτερο φίλο» της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας», υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας», σύμφωνα με τον κ. Πούτιν. Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Στην πέμπτη του επίσκεψη σε χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Το Λαμ και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΒ Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στην χώρα.

Στους δρόμους στο Ανόι χθες η παρουσία Ρωσικών εθνικών συμβόλων και ισχυρών δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας προϊδέαζε για την υποδοχή· προβλέπονται συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της Σοβιετικής ένωσης.

«Αγαπάμε την Ρωσία, λατρεύω τους Ρώσους γιατί είναι πολύ ευγενικοί, μας πρόσφεραν υποστήριξη για πολλά χρόνια», δηλώνει η Νγκουέν Τι Μινχ, 55χρονη κάτοικος. Η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ κι είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Συνεχίζει ως σήμερα να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022 μ.Χ., εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Όμως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

«Δοκιμασία». Υποδεχόμενο τον κ. Πούτιν, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), το Ανόι εκτίθεται στον κίνδυνο να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους δυτικούς εταίρους του, πάνω απ’ όλα στις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το Βιετνάμ των 100 εκατομμυρίων κατοίκων χώρα στρατηγικής σημασίας ως προς τη βιομηχανική παραγωγή, ειδικά ημιαγωγών.

Πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τον Προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ όσο και τον Τζο Μπάιντεν, καθώς το Ανόι θα ήθελε να κρατήσει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις δυο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τηρώντας τις εύκαμπτες, ευέλικτες αρχές της «διπλωματίας του μπαμπού», που συμφιλιώνει σύνεση και πραγματισμό.

Όμως αυτή η προσέγγιση γίνεται ολοένα πιο δύσκολο να συνεχιστεί, προειδοποιούν ειδικοί. Η επίσκεψη Πούτιν αποτελεί «δοκιμασία» του σε ποιο βαθμό «Μπορεί η διπλωματία προς πολλές κατευθύνσεις που ασκεί το Ανόι να προχωρήσει», του «πόσο μακριά» φθάνει, αλλά και του αν γίνεται «ακόμη αποδεκτή από τις μεγάλες δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χουόγκ Λε Του, υποδιευθύντρια του προγράμματος για την Ασία στο International Crisis Group.

Η επίσκεψη του ρώσου προέδρου έχει οικονομική πτυχή: συζητώνται σχέδια για την επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι τεχνολογίες, η εκπαίδευση, ο τουρισμός. Ο κ. Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή και να καταθέσει στεφάνι στο μαυσωλείο του πατέρα της ανεξαρτησίας Χο Τσι Μινχ, καθώς και να παρακαθίσει σε γεύμα σε όπερα γαλλικού αποικιακού στιλ. Θα αναχωρήσει το βράδυ (https://www.zougla.gr/kosmos/o-poutin-ypegrapse-amyntiki-symfonia-me-to-vietnam/).

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου