Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό καθόλη την διάρκεια της ιστορίας υπήρξαν πολιτικά καθεστώτα τα οποία λόγω της μεγάλης διαφθοράς και της αδυναμίας των εξουσιών τους ηττήθηκαν σε μεγάλους πολέμους και στην συνέχεια ακολούθησαν εμφύλιοι και μεγάλη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αναταραχή, όπως και ταπεινώσεις (μαζί με πολεμικές αποζημίωσες από αυτά), που στο τέλος έφεραν ακραία δικτατορικά καθεστώτα στην εξουσία, τα οποία έκαναν ισχυρές τις χώρες τους και έφεραν στον κόσμο χάος και στον πόλεμο.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός τέτοιου καθεστώτος ήταν η μιλιταριστική Γερμανία, η οποία ήταν ισχυρότερη δύναμη πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε ενωθεί χάρη στην ικανή ηγεσία του καγκελάριου Bismarck.

Στην συνέχεια όμως, όταν έγινε πάρα πολύ ισχυρή υπό την εξουσία του Kaiser Γουλιέλμου του Δεύτερου, ξεκίνησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, με συνέπεια στο τέλος η Γερμανία να ηττηθεί, να διαλυθεί η οικονομία και ο στρατός της και να χάσει ίδια πολλά εδάφη και πληθυσμούς.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να πέσει η μοναρχία στην χώρα αυτή να ακολουθήσει ένα μήνι εμφύλιος και μια μεγάλη πολιτική αναταραχή στη χώρα αυτή και πολλά χρόνια, η οποία είχε σαν αν αποτέλεσμα την άνοδο πολιτικών κομμάτων υπερβολικά ακραίων, όπως το κομμουνιστικό και το ναζιστικό, με το 2ο να καταλαμβάνει τελικά την εξουσία μετά από εμφύλιο και εκλογές το 1.933 μετά Χριστόν.

Αντίστοιχα και η Κίνα, η οποίο είχε επανενωθεί για τελευταία φορά από τους Μάντσου μετά από Αιώνες διακυβέρνησης αυτών, άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται ανίσχυρη και να χάνει πολλούς πολέμους με τις ισχυρές δυτικές δυνάμεις, όπως λόγου χάρη τους Βρετανούς και τους Γάλλους στους πολέμους με αυτούς, όπως επίσης και τους Ιάπωνες στην συνέχεια, ενώ αργότερα το ίδιο έπαθε και με την εξέγερση των Μπόξερς.

Το γεγονός ότι η Γερμανία ηττήθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε σαν ένα αποτέλεσμα να γίνει προτεκτοράτο των δυτικών νικητών της, οι οποίοι της αρπάζαν όλα τα πλούτη του λαού της και διέλυσαν την οικονομική της κατάσταση, ότι ακριβώς έγινε και με την Κίνα μετά την ήττα της στον πόλεμο των Μπόξερς, κάτι το οποίο προκάλεσε μεγάλο μίσος για τους δυτικούς και στις δύο αυτές χώρες.

Σαν να μην ήταν όλα αυτά αρκετά στις χώρες αυτές επικρατούσε μία τεράστια διαφθορά, ενώ οι μονάρχες τους ήταν διεφθαρμένοι και ανίκανοι, κάτι το οποίο προκάλεσε το μίσος και την αδιαφορία του πληθυσμού, όπως και την οργή μεγάλο μέρος του στρατού, ο οποίος είχε πατριωτικές ιδέες και ήθελαν ξαναδούν τις χώρες τους να γίνουν ισχυρές ξανά.


Όμως αυτό δεν συνέβη από τις μοναρχίες και αυτό στο τέλος είχαν αποτέλεσμα να γίνουν πραξικοπήματα και εμφύλιοι πολέμιο σε αυτά που έριξαν αυτά τα μοναρχικά καθεστώτα, στην μεν Γερμανία μετά την ήττα στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με την εξέγερση στο Κίελο και την άνοδο του σοσιαλιστή Έμπερτ, ενώ στην Κίνα αντίστοιχα το ίδιο συνέβη με τον Σουν Γιατ Σεν, ο όποιος έριξε την μοναρχία και επέβαλε στην χώρα αυτή και αυτός μια δήθεν «δημοκρατία».

Φυσικά αυτή η κατάσταση δεν έγινε αποδεκτή από πολλά μέλη του παλαιού καθεστώτος, κυρίως τους στρατιωτικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να κάνουν πραξικοπήματα, τόσο ακροαριστερά, όσο και ακροδεξιά, τα οποία απέτυχαν και οι χώρες αυτές στην συνέχεια οδηγήθηκαν σε άγριους εμφύλιους πολέμους και σχεδόν διαλύθηκαν, ενώ παράλληλα δέχτηκαν και εξωτερικές εισβολές, π.χ. από τους Ιάπωνες ή τους Γάλλους.

Στο τέλος όμως κατάφεραν μέσω του πολέμου και της ταραχής που επικρατούσε να αναδειχθούν αδίστακτοι δημαγωγοί και πολιτικο ηγέτες στα κράτη αυτά, οι οποίοι είχαν όμως πολιτικές και ρητορικές ικανότητες και να αναδειχθούν στις χώρες αυτές, στην μεν Γερμανία ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος έγινε καγκελάριος και δικτάτορας της χώρας αυτής, ενώ αντίστοιχα στην Κίνα το ίδιο συνέβη με την άνοδο του Μάου και των κομμουνιστών του στην χώρα αυτή.

Ιδιαίτερα συντέλεσε στην εξέλιξη αυτή και στην άνοδο αυτών και η μεγάλη διαφθορά και καταπίεση. Στην μεν ψευτο-δημοκρατία της Βαϊμάρης κυρίως από τους τελευταίους ηγέτες της, με προεξάρχοντα τον Μπρύνιγκ, ο οποίος κατέστρεψε την χώρα αυτή, ενώ αντίστοιχα το ίδιο συνέβη και στην Κίνα με τον Τσανγκ Γκάι, ο όποιος ήταν απόλυτα διεφθαρμένος και είχε σχέσεις με την μαφία και κατέστρεψε και αυτός αντίστοιχα την οικονομία της χώρας αυτής.

Στην περίπτωση της Κίνας όμως υπήρξαν και μετέπειτα περιπτώσεις χάους και διαφθοράς, οι οποίες συνέβαλαν σταδιακά στην άνοδο του Σι Ζι Πινγκ στην εξουσία, όταν στην Κίνα την ανέλαβε η διεφθαρμένη «συμμορία των τεσσάρων», όπως επίσης και ο εξίσου όπως θεωρείται διεφθαρμένος Πρόεδρος της Κίνας Χουν Ζιντάο.

Πριν την άνοδο όμως του Χίτλερ και του Σι Ζι Πινγκ στην εξουσία θα πρέπει να αναφερθεί ότι τους πριν από αυτούς υπήρχαν κάποιοι Πρόεδροι οι οποίοι θεωρούνταν περισσότερο μετριοπαθείς και συντηρητικοί, από τους οποίους αναδείχτηκαν με την έγκριση τους ο Χίτλερ και ο Σι Ζι Πινγκ, στην μεν Γερμανία ο Hiddenburgh, ενώ στην Κίνα αντίστοιχα ήταν Ζιανγκ Ζεμίν.

Δεν θα πρέπει εδώ να αναφερθεί να ξεχάσει κανείς να αναφέρει ότι ο Χίτλερ ήταν όπως έλεγε και ο ίδιος ένας εθνικιστής σοσιαλιστής που προωθούσε και σοσιαλιστικές μεθόδους αν και αρχικά ήταν ακόμη και μέλος του κομμουνιστικού κράτους της Βαυαρίας, ενώ ο ίδιος είχε φυλακιστεί όταν προσπάθησε να κάνει αργότερα το αποτυχημένο πραξικόπημα της Μπυραρίας.

Αλλά και ο Σι Ζι Πινγκ θα πρέπει κανείς να αναφέρει ότι είναι ένας κομμουνιστής. ο οποίος όμως δηλώνει η πατριώτης και εθνικιστής παράλληλα και προωθεί πέρα από τις καπιταλιστικές και κάποιες σοσιαλιστικές κομμουνιστικές μεθόδους ενώ και ο ίδιος είχε η παράλληλα όπως και οικογένεια του είχαν φυλακιστεί από τον Μάο γιατί θεωρούταν κάποιο χρονικό διάστημα ως πολιτικοί του αντίπαλοι και κίνδυνοι για το καθεστώς.

Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι ο Χίτλερ στην Γερμανία πήρε την εξουσία τόσο με την βοήθεια ντόπιων βιομηχάνων και επιχειρηματιών και τραπεζιών, όπως επίσης και Αμερικανών ενώ και ο Μάο στην Κίνα και το κόμμα του πήραν την εξουσία με χρήματα της σοβιετικής ένωσης και κάποιων δυτικών επιχειρηματιών (ενώ ο Σουν Γιατ Σεν με την βοήθεια της Ιαπωνίας) και ο Σι Ζι Πινγκ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Σβαμπ με το πρόγραμμα των νέων παγκοσμίων ηγετών αυτού, από το οποίο λένε κάποιοι ότι αποστάτησε μόλις κατέλαβε την εξουσία, όπως και ο Πούτιν στην Ρωσία πριν από αυτόν.

Παράλληλα θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση ανόδου στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ βοήθησε πάρα πολύ τόσο η ήττα της Γερμανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο επίσης παράλληλα και το μεγάλο παγκόσμιο οικονομικό κραχ του έτος 1.929 μετά Χριστόν (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html), το οποίο αύξησε την ανεργία στην Γερμανία και βοήθησε στην πολιτική επικράτηση του Ναζιστικού κόμματος (https://alophx.blogspot.com/2024/05/blog-post_23.html).

Στην συνέχεια ο Χίτλερ κατάφερε με τις οικονομικές τους μεθόδους να μειώσει στην Γερμάνια την ανεργία στην Γερμανία, αλλά παρόλα αυτά υπήρχαν διαδοχικές κρίσεις οικονομικού χαρακτήρα της οποίας έλυνε με τις κατακτήσεις και λεηλασίες άλλων χωρών.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναφερθεί ότι έγινε και η καταστροφή του στρατού της Κίνας, αν και ήταν από τους νικητές του Πρώτου και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου, ενώ και η μεγάλη οικονομική καταστροφή που προήλθε στην χώρα αυτή, βοήθησε στην άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία αυτής.

Παράλληλα η Κίνα όταν είχε οικονομικά προβλήματα κατακτούσε νέα εδάφη, όπως το Θιβέτ και επίσης και την εσωτερική Μογγολία και το Γιουνάν για εποικισμό και για τις πρώτες τους ύλες κι την γεωστρατηγική τους αξία στην ασφάλεια της, τακτική που μπορεί να ακολουθήσει και στις μέρες μας, εάν αποκτήσει και αυτή ξανά οικονομικά προβλήματα.

Ο Χίτλερ στόχευε επίσης στην ένωση της Γερμανίας και των εδαφών των γερμανικών και των μειονοτήτων που είχαν μείνει έξω από αυτή, όπως λόγου χάρη των Σουδητών στην Τσεχοσλοβακία, αλλά επίσης και την Αυστρία και παράλληλα η περιοχή του Ρουρ, της Ρηνανίας, αλλά ταυτόχρονα και των Γερμανών της Πολωνίας, κάτι που κατάφερε με διπλωματικές και στρατιωτικές και πολιτικές μεθόδους.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και η Κίνα στις μέρες μας στοχεύει στην ένωση της Κίνας και έχει καταφέρει σταδιακά να ενώσει μεγάλα τμήματά της, όπως λόγου χάρη το Μακάο και το Hong Kong, ενώ ετοιμάζεται στο τέλος για να ολοκληρώσεις την ένωση της Κίνας να προσαρτήσει και την Ταιβάν, είτε με διπλωματία και πολιτικές και οικονομικές μεθόδους ή αν αυτό δεν πιάσει ακόμη και με πόλεμο.

Ο Χίτλερ φρόντισε παράλληλα να επανεξοπλίσει την Γερμανία σε πολύ μεγάλο βαθμό και να την κάνει μια πάρα πολύ ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη την ισχυρότερη προκειμένου να προωθήσει τα σχέδια του για παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κυριαρχία.

Αλλά και η Κίνα κατάφερε να επανεξοπλιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κομμουνιστικό κόμμα υπό τον Σι Ζι Πινγκ και να γίνει πάρα πολύ ισχυρή δύναμη, η ισχυρότερη στην Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία και να προωθήσει τα σχέδια της για παγκόσμια και πανασιατική κυριαρχία.

Με την άνοδο της δύναμης της Γερμανίας έπεσε αντίστοιχα η δύναμη της πάλαι ποτέ μεγάλου αντιπάλου της στην Ευρώπη, της Γαλλίας, την οποία κατάφερε να υποτάξει και να βάλεις στο άρμα της σε πολύ μεγάλο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα όταν την νίκησε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αντίστοιχα με την άνοδο της δύναμης της Κίνας έπεσε και η δύναμη της πάλαι ποτέ μεγάλου αντιπάλου της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Ιαπωνίας, ενώ πολλοί αναμένουν ότι σύντομα θα καταφέρει η Κίνα να υποτάξει την Ιαπωνία και να την σύρει στο άρμα της σε έναν νέο μεγάλο Ασιατικό συνασπισμό που θα δημιουργεί την ηγεσία της Κίνας.

Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι ο Σι Ζι Πινγκ αντιμετώπισε και αυτός μια μεγάλη οικονομική κρίση την οποία κατάφερε να ξεπεράσει με επιτυχία, τόσο την μεγάλη οικονομική κρίση των ετών 2008 μετά Χριστόν και 2009 μετά Χριστόν, όπως επίσης και την οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω του κορωνοιού στον κόσμο και του πολέμου Ρωσοουκρανικού Πολέμου (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html).

Επίσης όπως ακριβώς η Γερμανία του Χίτλερ ήταν μία απόλυτη δικτατορία στην οποία δεν υπήρχε κανένα άλλο κόμμα πέρα από αυτό, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας και με την Κίνα, στην οποία υπάρχει δικτατορία και δεν υπάρχει κανένα άλλο κόσμο πέρα από το κομμουνιστικό.

Παράλληλα όπως ακριβώς ο Χίτλερ είχε γράψει ένα ιδεολογικό βιβλίο για την Γερμανία ο ίδιος με τον τίτλο «Ο Αγώνας μου», έτσι ακριβώς και στις μέρες μας στην Κίνα υπάρχει τόσο το βιβλίο του Μάο που έγραψε ο ίδιος, όπως επίσης και το νέο βιβλίο του Σι Ζι Πινγκ, στο όποιο αναφέρεται η νέα πορεία της Κίνας σε ιδεολογικό και πολιτικό τομέα με βάση τις σκέψεις του ιδίου.

Ο Χίτλερ έστειλε τους πολιτικούς του αντιπάλους και όσους δεν εκτελούσε άμεσα στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης, εμπνευσμένος από τα Γκουλάγκ του Στάλιν, ενώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στις μέρες μας και η Κίνα στέλνει τους πολιτικούς της αντιπάλους στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης που είναι και αυτά εμπνευσμένα και από τα Γκουλάγκ του Στάλιν, ενώ και οι δύο αυτές δικτατορίες παράλληλα έστειλαν σε αυτά, όπως και η Σοβιετική Ένωση και πολλές εθνικές  και θρησκευτικές μειονότητες τις οποίες εξόντωναν με γενοκτονικές μεθόδους, ενώ όλοι αυτοί οι δικτάτορες αριθμοποίησαν τους φυλακισμένους τους, όπως θέλει να κάνει στις μέρες μας η συμμορία του Σβαμπ με την προσωπικό αριθμό στην γη (https://alophx.blogspot.com/2024/11/blog-post_32.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/chip-ttip.html, https://alophx.blogspot.com/2024/08/blog-post_91.html, https://alophx.blogspot.com/2016/09/ttip_29.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_72.html).

Η Γερμανία φρόντισε σύντομα να δημιουργήσει μία συμμαχία με την Ιταλία του Μουσολίνι, στην οποία πίστευε ο Χίτλερ ότι όφειλε πολλά, αφού θεωρούσε τον Ντούτσε Μουσολίνι σαν δάσκαλο του, ενώ παράλληλα συμμαχία των δύο ισχυρών αυτών κρατών θα τους έδινε ένα πολύ ισχυρό στρατό, προκειμένου να επιτεθούν και να καταλάβουν εδάφη στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, αφού όπως είναι γνωστό οι χώρες αυτές δεν έχουν δικούς τους ενεργειακούς πόρους και έπρεπε να τους καταλάβουν από αλλού, όπως και επίσης να βρουν και εκεί γη για τον φτωχό πληθυσμό τους.

Για τον λόγο αυτό η Γερμανία και Ιταλία δημιούργησαν σύντομα την συμμαχία του Χαλύβδινου Συμφώνου που ήταν κυρίως οικονομική και πολιτική, ενώ παράλληλα δημιούργησαν και μία στρατιωτική συμμαχία, αυτή του Άξονα Ρώμης-Βερολίνου που σύντομα έγινε συμμαχία τριών χωρών, με την προσθήκη της Ιαπωνίας (https://alophx.blogspot.com/2021/01/blog-post_44.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_43.html) και πολλών άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Αντίστοιχα και οι Κινέζοι από την πλευρά τους την εποχή μας υπό την ηγεσία του Σι Ζι Πινγκ φρόντισαν να δημιουργήσουν μία συμμαχία με την Ρωσία του Τσάρου Βλαδίμηρου Πούτιν, στην οποία πίστευαν ότι χρωστούν πολλά, αφού η κομμουνιστική Ρωσία θεωρούταν ως δάσκαλος της κομμουνιστικής κίνας και για τον λόγο αυτό προχώρησαν στην δημιουργία συμμαχίας προκειμένου να καταφέρουν να προωθηθούν στον κόσμο και να αποκτήσουν ενεργειακούς πόρους, κυρίως η Κίνα, η οποία όπως είναι γνωστό δεν έχει δικούς τους ενεργειακούς πόρους και πρέπει να τους παίρνει από αλλού, όπως επίσης και να καταλάβει γη για το φτωχό λαό της, ο οποίος όμως να αριθμεί σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Για τον λόγο αυτό εκείνα δημιούργησε και αυτή στην εποχή μας σε συμμαχία με την Ρωσία του Τσάρου Πούτιν, τον λεγόμενο Οργανισμό Συνεργασία της Σανγκάης, που είναι οικονομικός, πολιτικός αλλά και στρατιωτικός, ενώ παράλληλα δημιούργησε σε συμμαχία με τους Ρώσους και άλλες ενώσεις, με κυριότερους τους BRICS (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html), με τους οποίους συνεργάζεται και ετοιμάζεται να σύντομα να αποκτήσεις και νέο νόμισμα, συμμαχώντας παράλληλα και με το Ιράν.

Οι δυτικοί προσπαθούν όπως έκανα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Μεσοπόλεμο να λυγίσουν με κυρώσεις την Κίνα, την Ρωσία και το Ιράν, όπως έκαναν με τους Γερμανούς, τους Ιταλούς και τους Ιάπωνες, κάτι που τότε όπως και τώρα οδήγησε σε πλήρη αποτυχία και δεν αναμένει κανείς ότι αυτές θα καταφέρουν να λυγίσουν τους ισχυρούς Ασιάτες και Ευρωπαίους εχθρούς τους.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όπως είναι γνωστό πρώτοι επιτέθηκαν, όχι οι Γερμανοί, οι οποίοι ετοιμάζονταν μεθοδικά, αλλά οι σύμμαχοι τους, δηλαδή οι Ιάπωνες, όπως επίσης και οι Ιταλοί στην Κίνα και στην Αιθιοπία αντίστοιχα για να κατακτήσουν νέα εδάφη για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

[Αλλά και στην Ελλάδα εισέβαλε η Ιταλία στον Β΄ΠΠ, όπως και στην Μασσαλία στην Γαλλία, αλλά και στην τότε Βρετανική Αίγυπτο, όπως και η Ιαπωνία επίσης στις ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ στον Β΄ΠΠ].

Αντίστοιχα είναι πάρα πολύ πιθανό και στην εποχή μας να μην είναι η Κίνα αυτή η οποία θα επιτεθεί πρώτη στην Δύση, αλλά αντίθετα να είναι οι Ρώσοι λόγο χάρη στην Ευρώπη ή οι Ιρανοί στο Ισραήλ και στην Μέση Ανατολή και στην συνέχεια όταν έχουν όλοι εμπλακεί σε αυτό τον πόλεμο, όταν θα έχουν αποδυναμωθεί οι πάντες, να εισέλθει η Κίνα στον πόλεμο και να νικήσει και να κατακτήσει εδάφη, όπως ακριβώς είχαν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους όταν ειχαν εξαντληθεί όλοι αντίπαλοι τους, δυτικοί και μη.

Βέβαια σε μία τέτοια περίπτωση είναι πάρα πολύ πιθανό ειδικά εάν η Κίνα να προδώσει τους Ρώσους ή οι Ρώσοι να συμμαχήσουν με τους δυτικούς ενάντια σε αυτή, ακόμα και στην περίπτωση που στην Ρωσία ανέλθει ξανά στην εξουσία μία πιο σκληρή κομμουνιστική και εθνικιστική εξουσία (https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html), όπως ακριβώς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κάποια στιγμή άλλαξε ηγεσία στην Ιταλία και την θέση του Μουσολίνι πήρε ο Μπαντόλιο (όπως και στον Α΄ΠΠ έπεσε ο Τσάρος και την θέση του πήρε με «ενδιάμεσο» τον Κερένσκι ο Λένιν-https://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_86.html), ο οποίος όπως είναι γνωστό συμμάχησε με τους Συμμάχους εναντίον των πρώην συμμάχων των Γερμανών με συνέπεια την πρόκληση εμφυλίου πολέμου και Γερμανική συμβολή στην χώρα αυτή.

Φυσικά στην περίπτωση αυτή μπορεί να συμβεί και το ανάποδο, δηλαδή οι Κινέζοι να συμμαχήσουν για ένα χρονικό διάστημα με τους δυτικούς εναντίον των Ρώσων και αυτοί να ηττηθούν και στην συνέχεια όταν η Κίνα θα προσπαθήσει να επιταθεί στην Δύση και στην Ρωσία για να καταλάβει όλα τα εδάφη τους να συμμαχήσουν οι Ρώσοι και οι δυτικοί εναντίον και στο τέλος μετά από έναν νέο σκληρό πόλεμο να την νικήσουν (https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post.html).

Βέβαια εννοείται ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσεις και στην Μέση Ανατολή, είτε με μία πολύ πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ για να ανακτήσει την ισχύ που έχασε μετά και την πτώση της Συρίας, του Λιβάνου και της Γάζας ή ακόμη πιο πιθανό με μία επίθεση του Ισραήλ και της Δύσης εναντίον του Ιράν και την εμπλοκή της Ρωσίας και της Κίνας στο πλευρό του συμμάχους τους για να σταματήσουν τους εχθρούς τους και για να μην χάσουν τα συμφέροντα, τις βάσεις και τα συμβόλαια που έχουν στην χώρα αυτή, όπως και επίσης και τους 5.000 στρατιώτες που έχουν σε αυτή οι Κινέζοι.

Ή υπάρχει και η περίπτωση να επιτεθεί πρωτα η Κίνα και η Ρωσία στην Δύση προληπτικά πριν τους επιτεθούν πρωτα οι εχθροί τους, ενώ το ίδιο μπορεί να συμβεί με το Ιράν που να επιτεθεί στο Ισραήλ πρώτο για τον ίδιο λόγο. Και όπως συμμάχησε αρχικά ο Χίτλερ με την Ρωσία και την πρόδωσε, το ίδιο μπορει να κάνει και στις μέρες μας η Κίνα με την Ρωσία, όπως ακριβώς έκανε και με την ΕΣΣΔ στον Ψυχρό Πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_12.html).

{Η Κίνα έχει αυξήσει σημαντικά το οπλοστάσιό της φέτος. Έχει προσθέσει: 300 βαλλιστικοί πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς. 100 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς. 50 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε 400.

Το Πεκίνο έχει περισσότερες από 600 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές και βρίσκεται σε καλό δρόμο να έχει πάνω από 1.000 έως το 2030 μ.Χ. Η Κίνα έχει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο υπερηχητικών πυραύλων, οι οποίοι «είναι ικανοί να αποφύγουν την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ και να στοχεύσουν το Γκουάμ, την Χαβάη και την Αλάσκα», σύμφωνα με το DeVore.

Το Κινεζικό ναυτικό είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και η Κίνα αναμένεται να αυξήσει τα ναυτικά της πλοία από 370 σε 435 έως το 2030 μ.Χ. Η Κίνα αναπτύσσει επίσης λειτουργίες γνωστικού τομέα, έναν προηγμένο τύπο ψυχολογικού πολέμου.

Ηνωμένες Πολιτείες: Μέσα σε όλα αυτά, οι ΗΠΑ ξόδεψαν 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μάταιου έθνους και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο DeVore είπε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να επικεντρωθούν περισσότερο στην Κίνα, μήπως μείνει ανεπανόρθωτα πίσω. Ο κύριος λόγος πίσω από τη μαζική στρατιωτικοποίηση της Κίνας είναι ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς ο σκιώδης στόλος της Κίνας με 144 πυραύλους και 252 drones μπορεί να διαλύσει όλα τα πυρηνικά υποβρύχια και πλοία των ΗΠΑ.

Σε μία κίνηση, που προκάλεσε οργή στο Πεκίνο, οι ΗΠΑ έθεσαν στην μαύρη λίστα την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, την Cosco μαζί με δύο μεγάλες ναυπηγικές εταιρείες, επικαλούμενες τους φερόμενους δεσμούς τους με τις Κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ή αλλιώς  Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA).

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η Cosco Shipping Holdings Co, ένας ναυτιλιακός κολοσσός, που τώρα περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ. Η μαύρη λίστα των κυρώσεων εκτείνεται πέρα από τις ναυτιλιακές εταιρείες, φθάνοντας στους κλάδους τεχνολογίας και ενέργειας της Κίνας, με σημαντικά ονόματα, όπως η Tencent Holdings, η Contemporary Amperex Technology και η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Cnooc Ltd να βρίσκονται στο στόχαστρο της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, η Cosco και η Cnooc δεν είναι ξένες στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Το 2019 μ.Χ., η Cosco αντιμετώπισε κυρώσεις για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, αν και αυτές ήρθησαν το 2020 μ.Χ. Θαλάσσιος βραχίονας των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εν τω μεταξύ, η Cnooc, μεταξύ των πρώτων κινεζικών κρατικών επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ουάσιγκτον, βρέθηκε στη μαύρη λίστα του Πενταγώνου το 2021 μ.Χ.

Μια έκθεση του 2020 μ.Χ. από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών επισήμανε την Cosco ως «βραχίονα θαλάσσιου εφοδιασμού των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων», υπογραμμίζοντας την υλικοτεχνική υποστήριξή της στις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας στον Κόλπο του Aden από το 2008 μ.Χ.

Αν και η μαύρη λίστα δεν επιβάλλει άμεσες κυρώσεις, χρησιμεύει ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις αμερικανικές επιχειρήσεις, αποθαρρύνοντας τις συνεργασίες με αυτές τις κινεζικές εταιρείες και κλιμακώνοντας τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αντιπαλότητα.

Είναι ενδιαφέρον, ότι σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, η Cnooc εξακολουθεί να διατηρεί παρουσία σε ενεργειακά έργα των ΗΠΑ, με εγχειρήματα σχιστόλιθου και βαθέων υδάτων, καθώς και έρευνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο σκιώδης στόλος της Κίνας. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί μια ευρύτερη εστίαση στις θαλάσσιες μεταφορές και τη ναυπηγική βιομηχανία εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τη θαλάσσια πολιτοφυλακή της Κίνας, που συχνά αναφέρεται ως «σκιώδης δύναμη ή σκιώδης στόλος». Η στρατηγική χρήση πολιτικών στόλων με στρατιωτική υποστήριξη έχει εντείνει τις εντάσεις, θέτοντας την Κίνα σταθερά υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ καθώς ενισχύει τις κρυφές ναυτικές της δυνατότητες.

Με αυτές τις εξελίξεις να συμπίπτουν με την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, ο θαλάσσιος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας κλιμακώνεται περαιτέρω. Ο Δούρειος Ίππος. Αυτές οι πρόσφατες ενέργειες σηματοδοτούν την αυξημένη επαγρύπνηση των ΗΠΑ ενάντια στην στρατηγική σύντηξης πολιτικής –στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

Τον Αύγουστο του 2024 μ.Χ., το τεράστιο πλοίο της Cosco Sakura, μήκους 366 μέτρων που μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια προκάλεσε συναγερμό, καθώς έπλεε στο Norfolk της Virginia, περνώντας ανησυχητικά κοντά στον Ναυτικό Σταθμό της περιοχής, τη μεγαλύτερη ναυτική βάση στον κόσμο, όπου βρίσκονται κρίσιμα στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, όπως πυρηνικά. υποβρύχια και αεροπλανοφόρα.

Αυτό το πλοίο, ικανό να μεταφέρει πάνω από 14.000 εμπορευματοκιβώτια, ανήκει στην Cosco Shipping. Ναυπηγήθηκε το 2018 μ.Χ. στην Jiangnan Shipyard, την ίδια εγκατάσταση που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή πολεμικών πλοίων της Κίνας και του τελευταίου αεροπλανοφόρου της Κίνας, Fujian. Το Sakura ενσωματώνει την πολιτική πολιτικοστρατιωτικής σύντηξης της Κίνας.

Ο Thomas Shugart, ειδικός στο Κέντρο για τη Νέα Αμερικανική Ασφάλεια (CNAS) και πρώην αξιωματικός υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, τόνισε τους κινδύνους και τη στρατηγική ευπάθεια σε μια σειρά από Αμερικανικές θέσεις. Με 144 πυραύλους cruise και 252 drones θα τίναζε στον αέρα τη μεγαλύτερη ναυτική βάση των ΗΠΑ.  Η ανάλυσή του για τις δυνατότητες του πλοίου ως Δούρειου Ίππου ήταν ακόμη πιο ανατριχιαστική.

«Εάν, ας πούμε, μόνο το 10% αυτών των εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιούνταν για πυρομαχικά, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να εκτοξεύσουν 144 πυραύλους cruise και 252 τετρακόπτερα, περισσότερο από αρκετά για να καταστρέψουν κάθε πολεμικό πλοίο στο Norfolk και να φτάσουν σε χερσαίους στόχους πολύ πέρα από την Ουάσινγκτον», σημείωσε ο Shugart. Αυτό το σενάριο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πολιτικοστρατιωτική σύντηξη της Κίνας, η οποία ενσωματώνει συστηματικά μη στρατιωτικά μέσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η COSCO Shipping μέρος του κρατικού Ομίλου COSCO, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής σύμφωνα με άρθρο του στρατιωτικού αναλυτή Shubhangi Palve στους Eurasian Times. Ως μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, συνεργάζεται στενά με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζοντας τακτικά τις ναυτικές επιχειρήσεις και την επιμελητεία.

Μια έκθεση του Δεκεμβρίου 2024 μ.Χ. από το «China Maritime Studies Institute» στο Ναυτικό Πολεμικό Κολέγιο των ΗΠΑ με τίτλο «Shadow Force: A Look Inside the PLA Navy Reserve» ρίχνει φως σε αυτήν την αυξανόμενη ανησυχία.

Σύμφωνα με την έκθεση, η θαλάσσια «Εφεδρική Δύναμη» του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLA) αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία: την Εφεδρεία του Ναυτικού PLA και την Ναυτική Πολιτοφυλακή.

Μαζί, χρησιμεύουν ως στρατηγικά πλεονεκτήματα, ενισχύοντας την ναυτική εμβέλεια και την επιχειρησιακή ευελιξία της Κίνας. Αυτή η εφεδρική δύναμη επιτρέπει στο Πεκίνο να επεκτείνει τη θαλάσσια επιρροή του και να διατηρήσει τις μακροπρόθεσμες ναυτικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας αποτελεσματικά την προβολή ισχύος της στην παγκόσμια σκηνή.

Α) Εφεδρεία Πολεμικού Ναυτικού Κίνας. Παραμένει μια σε μεγάλο βαθμό μία άγνωστη πτυχή της θαλάσσιας στρατηγικής της Κίνας, αλλά θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την ενίσχυση των ναυτικών επιχειρήσεών της.

Αν και δεν είναι ορατή, όσο το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας (PLAN), αυτή η εφεδρική δύναμη έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει και να υποστηρίζει το PLAN προωθώντας τους στρατηγικούς θαλάσσιους στόχους της χώρας.

Αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στρατιωτικούς βετεράνους, δίνοντάς του ένα βάθος επιχειρησιακής ικανότητας. Αυτή η σύνθεση από βετεράνους διασφαλίζει ότι η εφεδρεία μπορεί να κινητοποιήσει γρήγορα εξειδικευμένο προσωπικό για αποστολές όταν είναι απαραίτητο.

Οι έφεδροι διακρίνονται για τον μοναδικό ρόλο και την εμφάνισή του καθώς φορούν τη στολή του Πολεμικού Ναυτικού όταν βρίσκονται σε υπηρεσία, συμβολίζοντας την ενσωμάτωσή τους στη ναυτική στρατηγική της Κίνας.

Αν και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των ναυτικών επιχειρήσεων της Κίνας, η εφεδρεία δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί να εμπλέκεται άμεσα σε πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα, ο ρόλος της είναι κυρίως συμπληρωματικός, ενεργώντας ως πολλαπλασιαστής δύναμης για το ενεργό προσωπικό και ως ευέλικτο στρατηγικό πλεονέκτημα για μια ποικιλία αποστολών.

B) Ναυτική Πολιτοφυλακή, Το 2021 μ.Χ., η αμφίβια μονάδα του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού διεξήγαγε μια σειρά από αποβατικές ασκήσεις  χρησιμοποιώντας ένα πορθμείο 10.000 τόνων. Αυτό σηματοδότησε μια σημαντική μετατόπιση από τα μικρότερα πολιτικά σκάφη που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, σύμφωνα με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV).

Οι παρατηρητές σημείωσαν ότι αυτή η αλλαγή ενισχύει την ικανότητα του Πεκίνου να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων για αποβατικές επιχειρήσεις, σηματοδοτώντας μια νέα προσέγγιση στη στρατιωτική επιμελητεία.

Η Ναυτική Πολιτοφυλακή των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων (PAFMM) είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της «γκρίζας ζώνης» της Κίνας, η οποία λειτουργεί στο διάστημα μεταξύ ειρήνης και πολέμου, αναφέρουν οι Eurasian Times.

Το διφορούμενο καθεστώς της πολιτοφυλακής, με την έλλειψη επίσημων όπλων, δίνει στην Κίνα την ευελιξία είτε να αρνηθεί είτε να αναλάβει την ευθύνη για τις ενέργειές της, ανάλογα με το πολιτικό ή στρατιωτικό πλαίσιο.

Αυτή η στρατηγική διπλής χρήσης επιτρέπει στην Κίνα να διεκδικήσει τις θαλάσσιες αξιώσεις της, διατηρώντας παράλληλα μια εύλογη άρνηση. Εδώ και χρόνια οι Κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κάνει σαφή την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την εμπορική ναυτιλία σε μια πιθανή εισβολή στην Ταϊβάν από τα στενά.

Αυτή η τακτική είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει εγείρει ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πιστεύουν ότι η ναυτική πολιτοφυλακή της Κίνας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως όσον αφορά στην επιβολή παράνομων θαλάσσιων αξιώσεων. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής της πολιτοφυλακής θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πέρα από την Ταϊβάν και την Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Η ναυτική πολιτοφυλακή της Κίνας έχει συγκεντρώσει σημαντική προσοχή την τελευταία δεκαετία, ειδικά για τον ρόλο της στην υποστήριξη των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα πολιτικά σκάφη χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για προβολή στρατιωτικής ισχύος πέρα από την Ανατολική Ασία, με τον τεράστιο στόλο των αλιευτικών σκαφών της πολιτοφυλακής να χρησιμεύουν ως τα μάτια και τα αυτιά της Κίνας σε ένα τεράστιο θαλάσσιο θέατρο.

Κυριαρχώντας τις θάλασσες μέσω της βιομηχανίας, Η θαλάσσια επιρροή της Κίνας εκτείνεται πολύ πέρα από τη στρατιωτική ικανότητα. Η χώρα έχει εδραιώσει μια σιδερένια λαβή στην παγκόσμια ναυτιλιακή υποδομή, ελέγχοντας 7 από τα 10 πιο σημαντικά λιμάνια του κόσμου και παράγοντας πάνω από το 95% των παγκόσμιων ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων.

Αυτή η βιομηχανική κυριαρχία, σε συνδυασμό με πρόσφατες κινήσεις περιορισμού των εξαγωγών εξαρτημάτων drone στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δείχνει την αυξανόμενη μόχλευση της Κίνας στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Με το 90% του παγκόσμιου εμπορίου να ταξιδεύει δια θαλάσσης, η θαλάσσια στρατηγική της Κίνας έχει τοποθετήσει τη χώρα στην καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου. Ο συνδυασμός βιομηχανικής ισχύος, στρατιωτικής ικανότητας και στρατηγικής ασάφειας έχει δημιουργήσει μια θαλάσσια δύναμη.

Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται και με την επικείμενη επιστροφή του εκλεγμένου προέδρου Donald Trump στον Λευκό Οίκο, ο θαλάσσιος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να ενταθεί περαιτέρω (https://romioitispolis.gr/pos-o-skiodis-stolos-tis-kinas-me-144-pyrayloys-kai-252-drones-mporei-na-dialysei-ola-ta-pyrinika-ypovrychia-kai-ploia-ton-ipa/).

 

Ενεργειακή κρίση στα Βαλκάνια: «Μπλόκο» στο αζερικό φυσικό αέριο σε Βουλγαρία και Σερβία – Τι θα γίνει με τον Ελληνικό TAP; Μοναδική πηγή φυσικού αερίου o Turkish Stream! Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά την διάρκεια δηλώσεών του ανέφερε πώς η ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Σερβία έχει διακοπεί και δεν είναι σαφές πότε θα συνεχιστεί.

Πριν από τέσσερις ημέρες οι Αζέροι προχώρησαν σε αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου και στην Βουλγαρία. Η διακοπή, η οποία ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου 2025 μ.Χ., αποδόθηκε σε τεχνικά προβλήματα. Σύμφωνα με την Bulgargaz, ο προμηθευτής την ενημέρωσε για τη διακοπή στις 6 Ιανουαρίου, με την προσδοκία ότι οι παραδόσεις θα συνεχιστούν έως τις 11 Ιανουαρίου 2025 μ.Χ.

Η μοναδική πηγή τους αυτή την στιγμή είναι ο Turkish Stream, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα που παίρνει μέσω ΤΑΡ αζερικό φυσικό αέριο δεν έχει ανακοινώσει αν έχει υπάρξει ανάλογη ειδοποίηση, αλλά η κατάσταση εξελίσσεται γοργά σε κρίσιμη, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της Ουκρανίας για διέλευση του Ρωσικού φυσικού αερίου από το έδαφός της.

Όλοι ξέρουν ότι το Αζερικό φυσικό αέριο είναι σε μεγάλο βαθμό Ρωσικό. Άρα αν η Ρωσία θέλει να πιέσει τις Βρυξέλλες και το Κίεβο, μπορεί μπλοκάρει τις εξαγωγές στους Αζέρους. Αν επιβεβαιωθεί και διακοπή στον ΤΑΡ, τότε μόνο ο Turkish Stream απομένει για να επιβιώσει ενεργειακά η Ελλάδα.

Όπως φαίνεται στον χάρτη η διαδρομή των Αζερικών αγωγών Nabucco και TAP είναι πολύ συγκεκριμένη: Ξεκινούν από την Κασπία και φτάνουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη που έχει πληγεί καίρια από την απόφαση Ζελένσκι να κόψει το ρωσικό φυσικό αέριο και περνάνε στην Ιταλία.

Αν κάποιος ευεργετείται από την Αζερική απόφαση αυτή είναι η Ρωσία, φυσικά. Και  άλλη εξήγηση για το κόψιμο παροχής στο αζερικό φυσικό αέριο δεν υπάρχει, εκτός από το ότι οι Ρώσοι σταμάτησαν να εφοδιάζουν το Αζερμαϊτζάν για να γεμίζει τους αγωγούς του. Τελικά όλοι εργάζονται για την Ρωσία: Μόνο ο Turkish Stream και το ρωσικό φυσικό αέριο από τη νότια όδευση, μπορεί να σώσει αυτή στην στιγμή την κατάσταση!

Ο Βούτσις ανακοίνωσε ότι «Έλαβα πληροφορίες από το Αζερμπαϊτζάν ότι λόγω ανωτέρας βίας και των προβλημάτων που έχουν, από σήμερα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε 1,7 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έρχονταν κάθε μέρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους. Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πότε θα επανέλθουν οι ροές φυσικού αερίου.

«Αυτό σημαίνει ότι από σήμερα θα αρχίσουμε να ξοδεύουμε τα αποθέματα φυσικού αερίου», τόνισε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι σε ένα ή δύο μήνες οι ροές φυσικού αερίου να επανέλθουν. Το 2023 μ.Χ., η Σερβία, η οποία χρησιμοποιεί περισσότερα από 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, υπέγραψε συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν για την αγορά 400 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το 2024 μ.Χ. Το υπόλοιπο φυσικό αέριο προέρχεται από την Ρωσία.

Η Σερβία, δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς για να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Ρωσίας, η Ρωσική Gazprom Neft θα λάβει 45 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσει από την ιδιοκτησία της Σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό της Σερβίας.

Η NIS ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom Neft, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών, και στην ρωσική Gazprom, η οποία κατέχει το 6,15% των μετοχών. Η σερβική κυβέρνηση κατέχει το 29,87%, ενώ οι μικρομέτοχοι αντιπροσωπεύουν το υπόλοιπο.

Αν συμβεί αυτό και η μοναδική πηγή φυσικού αερίου είναι η Ρωσία, τότε η Σερβία «σβήνει» ενεργειακά! Εκτός αν την σώσει η… Ελλάδα, καθώς όπως ισχυρίστηκε ο Κ.Μητσοτάκης «Μέσω της Αλεξανδρούπολης και του (σ.σ.: Αμερικανικού και πενταπλάσιου σε τιμή) LNG μπορούμε να εφοδιάσουμε ακόμα και… την Ουκρανία» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/a-voutsits-diekopi-i-roi-fysikou-aeriou-apo-to-azermpaitzan-pros-ti-servia/)!


Αποκάλυψη: Ρωσικά σχέδια επίθεσης κατά Φινλανδίας - Νορβηγίας - χωρών της Βαλτικής με 600.000 στρατιώτες. Ένας πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνιας και υψηλής έντασης, θεωρείται σχεδόν βέβαιος πως θα εκδηλωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα Σουηδία και Φινλανδία φοβούμενες για την ασφάλειά τους, να εγκαταλείψουν την πάγια θέση ουδετερότητάς τους  ένανατι της Μόσχας και  να σπεύσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η είσοδος Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ άλλαξε τις "προτεραιότητες" της Ρωσίας.

Τα παραπάνω είχαν  ως αποτέλεσμα,- λόγω Φινλανδίας-  την αύξηση  των χερσαίων συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας κατά 1300 χιλιόμετρα, γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση σημαντικών  ρωσικών  στρατιωτικών δυνάμεων προσανατολισμένων στην Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για την Ρωσία , καθώς επίσης και την μετατροπή της Βαλτικής θάλασσας σε λίμνη του ΝΑΤΟ, λόγω της εισόδου και των δύο Σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Παράλληλα Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι χερσαίες δυνάμεις, η στρατιωτική αεροπορία και η αεράμυνα της χώρας τους θα πρέπει να ενισχύσουν τα σύνορα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και μέρος των πυρηνικών Ρωσικών πυραύλων θα προσανατολισθεί προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη.

«Ο χρόνος πτήσης των εχθρικών πυραύλων θα αλλάξει σημαντικά, άλλωστε η απόσταση από την πόλη της Αγίας Πετρούπολης μέχρι τα σύνορα είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Ως εκ τούτου, τα στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην Αγία Πετρούπολη θα πρέπει να τελούν σε κατάσταση συνεχούς ετοιμότητας.Επιπλέον, πρόσθετα συστήματα αεράμυνας των τελευταίων μοντέλων πιθανότατα θα αναπτυχθούν εκεί για να αντιμετωπίσουν στόχους χαμηλού και μεγάλου υψόμετρου.

Η αεροπορία θα πρέπει να εκτελεί καθήκοντα μάχης όχι σε ετοιμότητας "δύο" στο αεροδρόμιο, αλλά να τελεί σε ετοιμότητα "ένα" , ανέφερε Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.  Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί για Ρωσική επίθεση σε Σκανδιναβικές χώρες και Βαλτική θάλασσα.

Κατόπιν των ανωτέρω Διεθνές ΜΜΕ θεωρεί δεδομένη την μελλοντική  στρατιωτική εμπλοκή Ρωσίας-ΝΑΤΟ στο Βόρειο άκρο της Συμμαχίας, αναφέροντας σε σχετικό άρθρο του με τίτλο  "Όχι αν, αλλά πότε. Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για ρωσική επίθεση στην Φινλανδία, την Βαλτική και την Νορβηγία", επισημαίνοντας:

Πηγές του ΝΑΤΟ επιβεβαιώνουν σε μια φινλανδική εφημερίδα Iltalehti ότι η Ρωσία διατηρεί λεπτομερή στρατιωτικά σχέδια για επιχειρήσεις κατά της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν μια τριπλή επίθεση χρησιμοποιώντας έως και 600.000 στρατιώτες.

Η Ρωσία διατήρησε και επικαιροποίησε τα σχέδιά της για μια πιθανή πολυμέτωπη επίθεση κατά της Ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Νορβηγίας και των χωρών της Βαλτικής, σύμφωνα με πηγές πληροφοριών που μίλησαν στην Iltalehti, μια φινλανδική εφημερίδα. Το πρωταρχικό μέλημα για το ΝΑΤΟ δεν είναι αν η Ρωσία θα επιτεθεί, αλλά πότε και πού μπορεί να δοκιμάσει την δέσμευση του ΝΑΤΟ στο Άρθρο 5 για συλλογική άμυνα.

Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης τεράστιων δυνάμεων. Ενώ οι κύριες χερσαίες δυνάμεις της Ρωσίας βρίσκονται επί του παρόντος στην Ουκρανία, πηγές του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι η Ρωσία διατηρεί την ικανότητα να συγκεντρώσει μια δύναμη επίθεσης έως και 600.000 στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων της Βαλτικής και της Φινλανδίας, σύμφωνα με τον Iltalehti.

Ο Διοικητής των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων Micael Bydén επιβεβαίωσε στο Iltalehti ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας τα επόμενα χρόνια.

Ο Αντιναύαρχος των ΗΠΑ Ντάγκλας Πέρι, ο οποίος ηγήθηκε της άσκησης "Nordic Response" στην οποία συμμετείχαν 20.000 στρατιώτες τον Μάρτιο, προσδιόρισε επίσης την Ρωσία ως άμεση απειλή για την περιοχή.

Η έκθεση αμυντικής πολιτικής της Φινλανδίας δείχνει ότι οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα θα περιλαμβάνει πιθανώς πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων, σύμφωνα με το πρότυπο που παρατηρείται στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία έχει στοχεύσει κρίσιμες υποδομές και πληθυσμιακά κέντρα για την επίτευξη πολιτικών στόχων.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι «ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας, μακροχρόνιας και υψηλής έντασης έχει επιστρέψει στην Ευρώπη». Σε ποιες κατευθύνσεις θα μπορούσε να επιτεθεί η Ρωσία; Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, η Ρωσική στρατηγική περιλαμβάνει τρεις κύριες επιθετικές ενέργειες.

Στο βορρά, το 14ο Σώμα Στρατού θα εξαπέλυσε μια αμφίβια και χερσαία επίθεση από το Μούρμανσκ προς τις ακτές της Νορβηγίας, ενώ θα αναπτύξει αερομεταφερόμενες μονάδες για να καταλάβει στρατηγικές τοποθεσίες στη φινλανδική Λαπωνία, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Ivalo.

Στόχος τους θα ήταν να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη στην Βόρεια Λαπωνία και στο Finnmark. Το 44ο Σώμα Στρατού θα στόχευε τη νότια ακτή της Φινλανδίας και τις νοτιοανατολικές περιοχές για να ελέγξει την  ακτή της Φινλανδίας στον Κόλπο.

Η 6η Στρατιά θα επιχειρούσε να σπάσει τις άμυνες της Εσθονίας και της Λετονίας προς τις πρωτεύουσές τους – το Ταλίν και τη Ρίγα. Οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούσαν μέσω της Λευκορωσίας προς τη Λιθουανία. Ο στόχος θα ήταν να εξασφαλιστεί ο διάδρομος  Suwalki μεταξύ Καλίνινγκραντ και Λευκορωσίας.

Αυτό το σχέδιο εφαρμόστηκε κατά την διάρκεια της άσκησης "Zapad "της Ρωσίας το 2017 μ.Χ. και παραμένει ενεργό, με τις πληροφορίες να υποδηλώνουν ότι η Ρωσία στοχεύει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας και ενδεχομένως να αποκαταστήσει «ιστορικά εδάφη».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ρωσία διαθέτει «επαρκείς δυνάμεις και μέσα για να αποκαταστήσει όλα τα ιστορικά εδάφη της». Οι προετοιμασίες του ΝΑΤΟ για πόλεμο με την Ρωσία. Το ΝΑΤΟ απάντησε σε αυτές τις απειλές με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή.

Η άσκηση "Nordic Response" έδειξε την ικανότητα της συμμαχίας να υπερασπιστεί το Βόρειο πλευρό της, με τον Αντιναύαρχο Perry να τονίζει την ετοιμότητά τους να «απωθήσουν Ρώσους εισβολείς» εάν χρειαστεί.

Η συμμαχία αναθεώρησε σημαντικά την περιφερειακή αμυντική στρατηγική της, εγκαταλείποντας την προηγούμενη προσέγγιση «tripwire». Η νέα στρατηγική αποτρέπει τυχόν Ρωσικά εδαφικά κέρδη και περιλαμβάνει διατάξεις για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας εάν είναι απαραίτητο. «Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, μάθαμε ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται στους Ρώσους να καταλαμβάνουν εδάφη και να τα οχυρώνουν», είπε μια πηγή του ΝΑΤΟ στον Iltalehti.

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν επίσης Βρετανικές και Εσθονικές δυνάμεις που ενεργούν αντεπιθέσεις αρμάτων μάχης στην Εσθονία, Αμερικανούς και Βρετανούς πεζοναύτες που διεξάγουν αμφίβιες  ασκήσεις στην Λετονία και Φινλανδικές δυνάμεις που προετοιμάζονται να καταστρέψουν γέφυρες για να αποτρέψουν την προέλαση των Ρωσικών τεθωρακισμένων. Η Εσθονία αναπτύσσει επίσης μια μεραρχία 40.000 ατόμων του ΝΑΤΟ με Βρετανική και Γαλλική υποστήριξη.

Πηγές πληροφοριών του ΝΑΤΟ εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την προθυμία της Ρωσίας να δεχτεί τεράστιες απώλειες, υποδηλώνοντας ότι η Ρωσική ηγεσία ενδέχεται να επιχειρήσει στρατιωτική δράση παρά την πιθανή απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών. Οι πηγές τονίζουν ότι μια Ρωσική επίθεση θεωρείται αναπόφευκτη, παρά απλώς πιθανή.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία για αυτούς. Το θέμα δεν είναι αν η Ρωσία  θα επιτεθεί, αλλά πως θα επιτεθεί. Είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να μας εκπλήξουν. Η έκπληξη είναι μέρος της στρατηγικής κουλτούρας της Ρωσίας», είπε μια πηγή. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την συνεχή υποστήριξη της Κίνας προς την Ρωσία, καθιστώντας το μελλοντικό περιβάλλον ασφαλείας όλο και πιο απρόβλεπτο (https://corfiatiko.blogspot.com/2025/01/600000.html).


Η Ρωσία βάζει το Ιράν στο «ΝΑΤΟ της Ανατολής» (CSTO) και αλλάζει το παιχνίδι. Η μεγάλη στρατιωτική συμμαχία διευρύνεται.

Η Ρωσία αποφάσισε την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) -του «ΝΑΤΟ της Ανατολής»- και κατά τα φαινόμενα αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2025 μ.Χ.αλλάζοντας τις ισορροπίες σε Μέση Ανατολή και Ασία. Η ένταξη στο CSTO θα ακολουθήσει την ένταξη στους BRICS και το Ιράν θα προσθέσει μία αξιόλογη πολεμική μηχανή, σίγουρα την δεύτερη μετά της Ρωσίας, στην Ανατολική συμμαχία.

Θα είναι και η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στην δομή του CSTO χωρίς να έχει προϋπάρξει κράτος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, της χαλαρής οντότητας που διαδέχθηκε την Σοβιετική Ένωση. Ο CSTO αποτελείται από έξι κράτη: Την Ρωσία, την Αρμενία, την Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία, και το Τατζικιστάν. Τι θα σημαίνει ένταξη του Ιράν στο CSTO:

 – Αυξημένη ασφάλεια για το Ιράν και μεταφορά σύγχρονης πολεμικής τεχνολογίας. Προϋπόθεση της πώλησης των Su-35 ήταν η ένταξή του στην συμμαχία.

– Αυξημένη ασφάλεια για τις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ κλπ.) που ακόμα νιώθουν απειλή από την Τεχεράνη. Η Ρωσία θα μπορεί πλέον να την εγγυηθεί.

– Μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν: Μια χώρα της οποίας εγγυώνται την ασφάλεια κράτη όπως η Ρωσία και έχουν ενταχθεί στην συμμαχία της, δεν είναι απομονωμένο και μειώνεται κρίσιμα η ανάγκη τους για πυρηνικά όπλα αφού η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη είναι επίσημα σύμμαχός τους.

Φυσικά και η Ρωσία προσθέτει μια χώρα 90 εκατ. στην Ανατολική συμμαχία, με τεράστιους φυσικούς πόρους ενώ βάζει χαλινάρι και στις ανοησίες του Προέδρου της Αρμενίας Ν.Πασινιάν για έξοδο από το CSTO: Το Ιράν είναι ο μόνος πιστός σύμμαχος της Αρμενίας σήμερα στην περιοχή.

Ήδη ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Ρωσικής Δούμας, ανακοίνωσε την συμμετοχή Ιρανικής αντιπροσωπείας σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των κρατών μελών του CSTO (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/i-rosia-vazei-to-iran-sto-nato-tis-anatolis-csto-kai-allazei-to-paixnidi/)…

 

Financial Times: «Η Ρωσία έχει σχέδια για πιθανό πόλεμο με Ιαπωνία και Ν.Κορέα – 160 θέσεις θα χτυπηθούν πρώτα». Τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν ότι οι προετοιμασίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 μ.Χ. και 2014 μ.Χ.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει σχέδια για έναν πιθανό πόλεμο με την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα και ως εκ τούτου έχει ετοιμάσει μια λίστα με 160 τοποθεσίες σε αυτές τις χώρες που θα χτυπηθούν πρώτες, αναφέρουν οι Financial Times.

Τα μυστικά έγγραφα που διέρρευσαν επιβεβαιώνουν ότι οι προετοιμασίες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2008 μ.Χ. και 2014 μ.Χ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα σχέδια αυτά δεν έχουν χάσει την σημασία τους για την Ρωσία σήμερα.

Ο κατάλογος των στόχων περιελάμβανε τα κέντρα διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, εγκαταστάσεις ραντάρ, αεροπορικές βάσεις και ναυτικές βάσεις. Εξετάζονται επίσης επιθέσεις σε μη στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, γεφυρών και πυρηνικών σταθμών (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/financial-times-i-rosia-exei-sxedia-gia-pithano-polemo-me-iaponia-kai-n-korea-oi-160-theseis-pou-tha-xtypithoun-prota/?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery).

 

Τρόμος στην Deutsche Bank από τον «Λευκό Αυτοκράτορα»: Έρχεται καταρράκτης συγκρούσεων – Ρίξτε χρήμα στα όπλα. Σε ερευνητικό σημείωμά του με τίτλο «Κάλεσμα Αφύπνισης για την Έκτη Γενιά», η Deutsche Bank χαρακτήρισε τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς σοβαρό «καμπανάκι».

Aυστηρή προειδοποίηση προς τους πελάτες του απηύθυνε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Scott Deuschle, μετά τη δημοσιοποίηση πλάνων με το μαχητικό-βομβαρδιστικό επόμενης γενιάς της Κίνας σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το X.

Σε ερευνητικό σημείωμα του με τίτλο «Κάλεσμα Αφύπνισης για την Έκτη Γενιά», ο Deuschle χαρακτήρισε τα μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς σοβαρό «καμπανάκι» για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειωτέον, αυτή η εξέλιξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών στην οποία έχουν επιδοθεί ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία για την παραγωγή μαχητικών, βομβαρδιστικών και υπερηχητικών όπλων πέμπτης και έκτης γενιάς.

Εστίαση στο ζήτημα. «Η εμφάνιση βίντεο και εικόνων με τα Κινεζικά μαχητικά έρχεται μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ όσον αφορά την προμήθεια αεροπλάνων έκτης γενιάς, εκτός του B-21» έγραψε ο Deuschle.

Στη συνέχεια, ο αναλυτής περιέγραψε τις επιπτώσεις για την Άμυνα, μετά την αποκάλυψη από την Κίνα του επόμενης γενιάς μαχητικού-βομβαρδιστικού stealth με «φτερά σε σχήμα διαμαντιού». Επίσης, επεσήμανε πιθανούς κινδύνους για την εμπορική αεροναυπηγική. Ειδικότερα:

Υπάρχει μέλλον για τα προηγμένα αεροσκάφη: Υπήρξε έντονη ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα τον τελευταίο χρόνο ότι το μέλλον του πολέμου ενδέχεται να μην απαιτεί τους τύπους των σύνθετων και τεχνολογικά προηγμένων πλατφορμών που παραδοσιακά προμηθεύεται το Υπουργείο Άμυνας (DoD), με τα χαμηλού κόστους drones να θεωρούνται ως πιο ενδεδειγμένες επιλογές με τις μελλοντικές ανάγκες του DoD.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, αυτή η αποκάλυψη θέτει υπό αμφισβήτηση αυτό το αφήγημα, καθώς οι δυνατότητες που αποκτούν οι ΗΠΑ είναι απαραίτητα συνδεδεμένες με τις δυνατότητες που μπορούν να αναπτύξουν ή σχεδιάζουν να αναπτύξουν οι ανταγωνιστές τους.

Και η Κίνα δείχνει τώρα ότι επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός συνδυασμού δυνατοτήτων, που συνεχίζει να περιλαμβάνει εξαιρετικά ικανές πλατφόρμες. Η σημασία των σύγχρονων κινητήρων: Γενικότερα, «θα σημειώναμε επίσης ότι τα χαμηλού κόστους drones είναι συνήθως χαμηλού κόστους επειδή δεν διαθέτουν σύγχρονους κινητήρες αεριωθούμενων», λέει η Γερμανική τράπεζα.

Ένα αεροσκάφος χωρίς σύγχρονους κινητήρες δεν προσφέρει πολλά όσον αφορά την εμβέλεια πτήσης ή την ικανότητα μακρινής ανίχνευσης. Ένα τέτοιο αεροσκάφος δεν είναι πιθανό να είναι πολύ αποτελεσματικό στον Ειρηνικό.

Για να είμαστε σαφείς, πιστεύουμε ότι υπάρχει ρόλος για τα χαμηλού κόστους drones, αλλά θεωρούμε πιο πιθανό να είναι συμπληρωματικός ρόλος, και όχι υποκατάστατο της υπάρχουσας κατάστασης. …αλλά το μέλλον φαίνεται πιο απαιτητικό για το F-35: Όπως αναφέρει η Γερμανική τράπεζα, «αυτή η αποκάλυψη εγείρει επιπλέον προκλήσεις στο μέλλον του προγράμματος F-35.

Εάν η Κίνα δοκιμάζει ήδη πρωτότυπα αεροσκαφών με δυνατότητες πιθανώς ανώτερες από αυτές του F-35, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να βιομηχανοποιήσει την παραγωγή και να αποκτήσει αυτές τις δυνατότητες πριν ολοκληρωθεί το Block IV του F-35. Σύμφωνα με την GAO, η δυνατότητα Power & Thermal Management System (PTMS) δεν αναμένεται να φτάσει στην παραγωγή πριν από το 2032 μ.Χ.

Το ενδεχόμενο η Κίνα να αναπτύξει δυνατότητες 6ης γενιάς πριν το F-35 αποκτήσει πλήρεις δυνατότητες Block IV θα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία θα πλήξει τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της πλατφόρμας. Για την Lockheed, η εξασφάλιση μιας θέσης σε μια πλατφόρμα 6ης γενιάς είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ».

Εμφάνιση χάσματος δυνατοτήτων…υποστηρίζει αυξημένες αμυντικές δαπάνες: Ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ήταν ότι υπήρχε ένα «χάσμα βομβαρδιστικών» και αργότερα ένα «χάσμα πυραύλων» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτά τα αντιληπτά ελλείμματα δυνατοτήτων χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή για να δικαιολογήσουν αυξημένες αμυντικές δαπάνες. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αποκάλυψη θα μπορούσε να σημάνει κόκκινο συναγερμό στο Κογκρέσο ότι οι στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ υστερούν, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε αύξηση των αμυντικών δαπανών» σημειώνει η Deutsche Bank.

Ισχυρότερες προοπτικές για την Πολεμική Αεροπορία: Εκτός από τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες, τα χάσματα του παρελθόντος τελικά οδήγησαν σε μεγάλες ποσότητες προμηθειών για τις πλατφόρμες στις οποίες επικεντρώθηκε το αντιληπτό έλλειμμα – π.χ., οι ΗΠΑ αγόρασαν σχεδόν 750 B-52 κατά την διάρκεια της παραγωγής τους για να αντιμετωπίσουν το χάσμα βομβαρδιστικών.

«Με την Κίνα να επιδεικνύει τη δυνατότητά της να παράγει αεροσκάφη έκτης γενιάς, πιστεύουμε ότι θα διοχετευθούν περισσότερα κονδύλια στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ για την προμήθεια επιπλέον ποσοτήτων αεροσκαφών ώστε να καλυφθεί το όποιο χάσμα υπάρχει – είτε πρόκειται για το B-21, το NGAD ή άλλες πλατφόρμες».

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, ο Deuschle σημειώνει: «Η έμφαση στην ανάπτυξη και προμήθεια μαχητικών 6ης γενιάς στις ΗΠΑ θα ήταν πιο θετική για τις NOC και BA σε επίπεδο κύριων αμυντικών εργολάβων, για την GE ως προμηθευτή κινητήρων (λόγω της ηγετικής θέσης στο NGAP και της απουσίας έκθεσης στο F-35), καθώς και για τις CW, HXL και CR ως προμηθευτές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Βλέπουμε τις LMT και RTX να έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν εδώ, δεδομένων των σχετικών θέσεών τους στο F-35. Πιστεύουμε ότι η επίδραση για την HWM είναι συνολικά θετική, αν και με κάποιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την δραστηριότητά της στο F-35».

Σημείωσε επίσης ότι μια νέα θητεία του Trump πιθανώς θα επικεντρωθεί στην ταχεία πρόοδο της Κίνας στις δυνατότητες κατασκευής αεροδιαστημικής, η οποία ενδέχεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία.

«Αν υπάρξει άλλο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα που θα μπορούσε να πλήξει την εμπορική αεροδιαστημική τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα ανησυχούσαμε περισσότερο,» προειδοποίησε ο αναλυτής (https://romioitispolis.gr/tromos-stin-deutsche-bank-apo-ton-leyko-aytokratora-erchetai-katarraktis-sygkroyseon-rixte-chrima-sta-opla/).













































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου