Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2020


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2020
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, τον Μάρτιου του 2020 συνέβησαν πολλά σπουδαία πολιτικά γεγονότα, τόσο στην κόσμο, όσο και στην Ευρώπη καθώς και την πατρίδα μας, τα οποία επηρέασαν σημαντικά τις διεθνείς γεωπολιτικές (και μη) εξελίξεις.

Έτσι στην Γερμανία, στις σχεδόν επτά εβδομάδες που απομένουν μέχρι το έκτακτο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου επικεφαλής μετά την παραίτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ και σύμφωνα με την δημοσκόπηση του πρώτου γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD το 35% των Γερμανών πιστεύει ότι ο καλύτερος ηγέτης θα ήταν ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας Φρίντριχ Μερτς.
Το 24% των ερωτηθέντων επιλέγει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, το 12% τον νυν επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Nόρμπερτ Ρέτγκεν, ενώ το 13% δηλώνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι κατάλληλος.
Αν οι ψηφοφόροι του CDU μπορούσαν να αποφασίσουν το 40% θα επέλεγε τον Φρίντριχ Μερτς, το 32% τον Άρμιν Λάσετ και το 13% τον Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Για το θέμα της Θουριγγίας το 73% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο ερώτημα αν το CDU θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί με το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ενώ το 25% θεωρεί λάθος τον εκ προοιμίου αποκλεισμό της.
Το 40% των Γερμανών θεωρεί επίσης ορθό τον αποκλεισμό της Αριστεράς (Die Linke) από οποιαδήποτε συνεργασία στην Θουριγγία, ενώ το 55% τον θεωρεί λανθασμένο (https://www.zougla.gr/kosmos/article/dimoskopisi-sti-germania-kataliloteros-o-frintrix-merts-gia-tin-igesia-tou-cdu).
Τον ίδιο μήνα, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BfV ανακοίνωσε ότι θέτει υπό παρακολούθηση το ριζοσπαστικό σκέλος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), «Der Fluegel» («Η (δεξιά) Πτέρυγα»), καθώς έκρινε ότι συνιστά «απειλή για την δημοκρατία» ως εξτρεμιστική οντότητα.
Η απόφαση της BfV ανακοινώθηκε καθώς το «Der Fluegel» δεν κατόρθωσε να καταρρίψει τις κατηγορίες ότι εκφράζει ρατσιστικές απόψεις.
Ο επικεφαλής της BfV, Τόμας Χαλντενβάνγκ, ανακοίνωσε ότι όχι μόνο το «Der Fluegel» χαρακτηρίζεται εξτρεμιστική οργάνωση και τίθεται υπό επιτήρηση, αλλά και οι ηγέτες του θεωρούνται πλέον «δεξιοί εξτρεμιστές».

Ο επικεφαλής του «Der Fluegel», Μπγιορν Χόκε, και ηγέτης του κόμματος στην Θουριγγία, χαρακτήρισε την απόφαση αστήρικτη και ότι στηρίζεται σε πολιτικά κίνητρα.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του AfD, Αντρέας Κάλμπιτς, είπε ότι «υπήρχε πολιτική απόφαση πολύ καιρό πριν» και ότι το κόμμα θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα για να «διορθωθεί αυτό το λάθος».
Το AfD έχει ταχθεί εναντίον της υποδοχής προσφύγων στην Γερμανία, επιτιθέμενο στην Άνγκελα Μέρκελ για την απόφασή της να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, ενώ η ακροδεξιά ρητορική του έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα.
Ο Χόκε τις προηγούμενες ημέρες, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων, αναγκάστηκε να καταδικάσει μια σειρά από ρατσιστικές επιθέσεις, όπως αυτήν με τους εννέα νεκρούς σε μπαρ με ναργιλέδες, αλλά και την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε, όπου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
Αντιδρώντας στην απόφαση της BfD, η Εβραϊκή κοινότητα της χώρας χαιρέτισε την απόφαση, αλλά στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει τα εξής:
«Τα κρατικά όργανα πρέπει επίσης να ερευνήσουν την μεγάλη επιρροή που έχει το Der Fluegel μέσα στο AfD. Όλο το κόμμα πρέπει να τεθεί υπό παρακολούθηση, με δεδομένο ότι συμμετέχει σε εκλογές ως όλον και συνιστά κίνδυνο για την δημοκρατία».
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη και μια έρευνα συνολικά για το AfD, καθώς η ηγεσία της BfD εκτιμά ότι το 20% των 35.000 μελών του ανήκουν στο Der Fluegel (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/234847_germania-extremistiki-ontotita-haraktiristike-skelos-toy-afd).
Η Πτέρυγα» περιγράφεται πλέον ως «ακροδεξιά ομάδα με προφανώς εξτρεμιστικές προθέσεις». Ως «ηγετική προσωπικότητα» της Πτέρυγας κατονομάζεται ο επικεφαλής της AfD στην Θουριγγία Μπγιορν Χόκε, ο οποίος χαρακτηρίστηκε «ακροδεξιός εξτρεμιστής».

Από την πλευρά της AfD, ο εκπρόσωπος Γεργκ Μόιτεν μίλησε για «πολιτικά υποκινούμενη, εσκεμμένη προσπάθεια φίμωσης» του κόμματος, ενώ ο κ. Χόκε υποστήριξε ότι οι εκκλήσεις του για «αποϊσλαμοποίηση της Γερμανίας και της Ευρώπης» δεν στρέφονται κατά της ελευθερίας της πίστης, όπως αυτή θεμελιώνεται στο Σύνταγμα, καθώς, όπως είπε, δεν συνιστούν παρότρυνση σε μαζικές απελάσεις μουσουλμάνων που ζουν στην Γερμανία και κυρίως όχι μουσουλμάνων με την γερμανική υπηκοότητα.
[Η «Πτέρυγα» δημιουργήθηκε το 2015 στην Ερφούρτη της Θουριγγίας ως εθνικιστική ομάδα της AfD και εσωτερικά είναι οργανωμένη ως κανονικό κόμμα. Δεν είναι ωστόσο σαφές πόσοι από τους ψηφοφόρους του κόμματος στην Θουριγγία είναι στην πραγματικότητα υποστηρικτές της Πτέρυγας. Σύμφωνα πάντως με αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ από το 2019, εκτιμάται ότι ένα 40% των υποστηρικτών της AfD στην Θουριγγία είναι και μέλη της Πτέρυγας (https://www.documentonews.gr/article/germania-ypo-parakoloythhsh-h-akrodexia-pteryga-ths-afd).
Τελικά στην Γερμανία, λόγω της παρακολούθησης της δεξιάς πτέρυγας της AfD από την Αρχή Συνταγματικής Προστασίας της Γερμανίας, η ηγεσία της AfD, αποφάσισε να καταργήσει την δεξιά πτέρυγα από το κόμμα έως τα τέλη του Απρίλη του 2020.
Από την  πλευρά του, στην διάλυση της "Πτέρυγας", ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο επικεφαλής της και πρόεδρος της οργάνωσης της AfD στην Θουριγγία Μπγιορν Χόκε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, η ηγεσία του κόμματος άσκησε ισχυρή πίεση για την διάλυση της "Πτέρυγας", μετά τον επίσημο χαρακτηρισμό της ως "αποδεδειγμένα εξτρεμιστικής οργάνωσης" από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η οποία παραδέχθηκε επισήμως ότι την θέτει υπό παρακολούθηση.
Πολλά στελέχη ζήτησαν μάλιστα και την αποπομπή του Μπγιορν Χόκε, όπως και του ομοϊδεάτη του επικεφαλής της AfD στο Βρανδεμβούργο, Αντρέας Κάλμπιτς. Κατά την εξάωρη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος δεν ελήφθησαν πάντως αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος προσώπων. Αποφασίστηκε ωστόσο ότι η "Πτέρυγα" θα πρέπει να διαλυθεί το αργότερο έως το τέλος Απριλίου.
Όπως αναφέρει το Spiegel, ο Μπγιορν Χόκε έλαβε την σχετική απόφαση σε συνεδρίαση με κλειστό κύκλο συνεργατών του. "Εκφράζω τον σεβασμό μου στους πρωταγωνιστές της Πτέρυγας για τις γρήγορες διαδικασίες. Έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την ενότητα του κόμματος", δήλωσε η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της AfD, Αλίς Βάιντελ (https://www.capital.gr/diethni/3439611/germania-dialuetai-i-akraia-omada-tis-afd-i-pteruga).
Ο Χόκε δήλωσε από την πλευρά του: «Η δεξιά πτέρυγα των φτερών ολοκλήρωσε το έργο που είχε να κάνει από την ίδρυση της, τώρα πια το κόμμα της AfD έχει ενηλικιωθεί πια πολιτικά, αλλά τα στελέχη της πτέρυγας θα συνεχίσουν να προσπαθούν να επηρεάσουν από μέσα από το κόμμα την ανάδειξη ηγετικών στελεχών σε αυτή».
Η κίνηση αυτή δρομολογεί εξελίξεις στο AfD και ενδεχομένως στη γερμανική πολιτική σκηνή. Ενδεχόμενη μετεξέλιξη του ακροδεξιού κόμματος σε “πατριωτικό μέτωπο” αντίστοιχο της Λεπέν, μετά τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας στην κοινωνική συνοχή, στο σύστημα Υγείας και την οικονομία, θα μπορούσε να δημιουργήσει δυναμική ανατροπής των πολιτικών ισορροπιών στην ηγεμονική δύναμη της ΕΕ (https://www.crisismonitor.gr/2020/03/22/germania-giati-to-afd-quot-kovei-quot-to-akrodexio-toy-quot-daktylo-quot/).
Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι η ίδρυση της AfD στην Γερμανία το 2012, είχε ως κύριο «καταλύτη» και την παροχή χρηματικών δάνειων από την Γερμανία στην Ελλάδα λόγω της «μεγάλης οικονομικής κρίσης των ετών 2010-2011» (https://www.efsyn.gr/politiki/synenteyxeis/236461_h-hatziiosif-i-germania-askei-mia-anatheoritiki-politiki-sti-mesogeio), ενώ το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της AfD που αντιδρούσαν στις «χρηματικές αυτές χορηγίες» στην Ελλάδα].
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ο επικεφαλής του CSU, Markus Söder προβλέψει ότι ο Björn Höcke θα κυριαρχεί όλο και περισσότερο στο κόμμα του AfD και τελικά θα αναλάβει την ηγεσία του κόμματος αυτού.
"Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια AfD που θα την διευθύνει ο Höcke", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου  Μedia Funke.
Ο Söder επίσης δήλωσε: «Ο Höcke υιοθετεί τις μεθόδους των δεκαετιών του 20 και του 30 του περασμένου αιώνα: Δυσφημεί τους ανθρώπους, καταχρώμενος τους δημοκρατικούς κανόνες για τους σκοπούς του».
Ταυτόχρονα, τον ίδιο μήνα, η AfD παρουσίασε τις πρώτες προτάσεις για μια νέα συνταξιοδοτική και κοινωνική μέριμνα. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Jörg Meuthen δεν θα μπόρεσε να υπερισχύσει με τα σχέδιά του. Ο επικεφαλής της AfD της Θουριγγίας Björn Höcke ζήτησε πληρωμές μπόνους μόνο για τους Γερμανούς πολίτες.
Οι προτάσεις για τη χορήγηση συντάξεων για την κοινωνική, οικογενειακή και συνταξιοδοτική πολιτική αναμένονταν από πολύ καιρό. Από την ίδρυση του το 2013, το κόμμα δεν είχε μια συνεπή πολιτική συνταξιοδότησης.

"Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην έννοια της συντάξεως AfD που σίγουρα έχουν μια πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα", δήλωσε ο κ. Klaus Morgenstern, εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων στο  Γερμανικό Ινστιτούτο Σχεδιασμού Συνταξιοδότησης που  εδρεύει στο Βερολίνο κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο Sputnik.
"Μεταξύ άλλων, επειδή έχουν ήδη προταθεί σε παρόμοια μορφή και από άλλα μέρη. Για παράδειγμα, η ευελιξία της ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτό είναι ένα μέτρο που θα είχε νόημα. Αυτό που θεωρώ μάλλον απίθανο είναι η στοχευμένη αύξηση του ποσοστού γεννήσεων. "

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η AfD βασίζεται στην ευέλικτη αποχώρηση, όπως συμβαίνει και με άλλα οικονομικά μοντέλα κομμάτων, π.χ. του FDP ή των Πράσινων. "Όσοι εργάζονται περισσότερο παίρνουν αντιστοίχως περισσότερες συντάξεις", δηλώνουν οι νέοι επικεφαλής της AfD.
Η ζήτηση για συνταξιοδότηση "δεν ξεχωρίζει τόσο έντονα από το προηγούμενο σύστημα", εκτιμά ο Morgenstern. "Υπάρχει ήδη ένα όριο: Όσοι εργάζονται περισσότερο παίρνουν περισσότερες συντάξεις και όσοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα παίρνουν λιγότερες συντάξεις.
Έχουμε ήδη μια τέτοια ρύθμιση στο υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το μόνο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτό το σύστημα μπορεί να επεκταθεί. Θα μπορούσα πολύ καλά να φανταστώ ότι στον ασφαλισμένο θα δοθούν ακόμη περισσότερες επιλογές απόφασης σε αυτό το σημείο. Με τις αντίστοιχες συνέπειες:
Όσοι φεύγουν νωρίτερα θα λαμβάνουν λιγότερα και εκείνοι που φεύγουν αργότερα θα αποκτούν περισσότερα. Αυτό είναι ένα αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί σε παρόμοια μορφή από άλλα μέρη. Νομίζω ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί πολιτικά στο μέλλον. "
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο επικεφαλής της AfD της Θουριγγίας Björn Höcke θέλει να εφαρμόσει τα εξής στην συνταξιοδότηση.
"Υπάρχουν σήμερα πολλές αποδείξεις ότι θα επικρατήσει η πρόταση του Höcke, η οποία περιλαμβάνει την αποκαλούμενη προσαύξηση υπηκοότητας για τα γερμανικά παιδιά", ανακοίνωσε το "Merkur" από το Μόναχο πριν από λίγες ημέρες.
Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, "κάθε γερμανικής καταγωγής παιδί ηλικίας έως 18 ετών θα λαμβάνει 100 ευρώ μηνιαίως. Αυτή η αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί σε λογαριασμό ταμιευτηρίου. "Ο κανονισμός πρέπει να ισχύει μόνο για τους Γερμανούς που θα μπορούν να αποδείξουν την εθνικότητά τους.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η καταπολέμηση της φτώχειας είναι ένας πολιτικός στόχος για την AfD - ειδικά στην Ανατολική Γερμανία. "Η AfD θέλει επίσης να μειώσει τον αριθμό των αξιωματούχων", δήλωσε ο "Tagesschau". 
"Μετά από μήνες αντιπαράθεσης, η AfD έχει συντάξει μια συνταξιοδοτική ιδέα για πρώτη φορά", ανέφερε το περιοδικό Spiegel. "Προς το παρόν, το κόμμα έχει πιθανώς λύσει το πρόβλημα εξ ολοκλήρου στο πνεύμα του - είναι διαθέσιμο όμως για μία κοινωνική πολιτική. 
Η ηγεσία του κόμματος ελπίζει ότι θα μπορέσει επιτέλους να ξεκαθαρίσει ένα αμφιλεγόμενο θέμα στην προγραμματισμένη διάσκεψη του ομοσπονδιακού κόμματος στο Offenburg τον Απρίλιο. "Η σύγκρουση δεν έχει ακόμη επιλυθεί, επειδή η κοινοβουλευτική ομάδα και ο ηγέτης του κόμματος Meuthen στο Baden-Württemberg θέλουν να διαφημίσουν το πρότυπο τους τις επόμενες εβδομάδες .
Στον πυρήνα της υπάρχουν τρία μοντέλα: ένας που επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις διατηρώντας ταυτόχρονα το υπάρχον σύστημα. Μια δεύτερη ιδέα προέρχεται από την εθνικιστική «πτέρυγα»  γύρω από τον ηγέτη της Β-Ε της Θουριγγίας Björn Höcke και τον κοινωνικό πολιτικό AfD Jürgen Pohl, που περιλαμβάνουν πρόσθετα οφέλη για τους Γερμανούς πολίτες και αυξημένα οφέλη για τις οικογένειες ως προτάσεις. 
Ο ομοσπονδιακός εκπρόσωπος AfD Meuthen είχε προηγουμένως υποστηρίξει την σταδιακή κατάργηση της κύριας σύνταξης ως προς την καταβολή συντάξεως βασικής σύνταξης που θα χρηματοδοτούσε το φόρο, την οποία ήθελε να συμπληρώσει με ιδιωτική πρόνοια. 
"Όμως τόσο η πρόταση του Höcke όσο και του καθηγητή οικονομικών Meuthen εμφανίζονται στην κύρια πρόταση του κόμματος για κοινωνική πολιτική, η οποία εγκρίθηκε από την ομοσπονδιακή επιτροπή προγράμματος AfD με μεγάλη πλειοψηφία".
Ο δε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος, Thomas Haldenwang, δήλωσε μπροστά στον Τύπο στο Βερολίνο ότι η «πτέρυγα της έγινε αντικείμενο παρατήρησης της μυστικής υπηρεσίας και τ περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος, επειδή ο ηγέτης της AfD της Θουριγγίας Björn Höcke ήρθε με τον ηγέτη της Pegida Lutz Bachmann. 

Επίσης, ο ηγέτης της AfD της Θουριγγίας Björn Höcke διατηρεί σχέσεις όχι μόνο "με τον νέο δεξιό εκδότη Götz Kubitschek, αλλά και με τον δεξιό εξτρεμιστή Lutz Bachmann", δήλωσε ο Haldenwang.
Ο Bachmann από την πλευρά του αντέδρασε αμέσως και ανακοίνωσε ότι θα λάβει νομικά μέτρα κατά του Προέδρου της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος επειδή τον αποκάλεσε δεξιο εξτρεμιστή.
Ο Haldenwang έδωσε έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο για την εκτίμησή του για τον «καταδικασθέντα συνιδρυτή της Pegida» - και ανέφερε την ομιλία του Bachmann στην πορεία της Pegida στις 7 Οκτωβρίου 2019.
Ο Bachmann σε αυτή χαρακτήρισε τους πολιτικούς αντιπάλους εκεί «παράσιτα», «κακούς πολέμιους» και «αντικοινωνικά στοιχεία», το οποίο πρέπει να "ρίξει και να γεμίσει μία αντιφασιστική τάφρο".
Η δε γερμανική βουλή ασχολήθηκε και με το θέμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) είχε καταθέσει αίτημα με το οποίο ζήτησε από την γερμανική κυβέρνηση να «εξηγήσει χωρίς περιστροφές» στην Άγκυρα ότι «η Γερμανία θεωρεί το άνοιγμα των συνόρων ως επιθετική και εχθρική πράξη» και ότι πρόκειται να αντιδράσει ανάλογα.
Προκειμένου να αποτραπεί η «παράνομη» διέλευση των συνόρων θα πρέπει η Γερμανία, σύμφωνα με την AfD, να παράσχει στην Ελλάδα και την Βουλγαρία μεγαλύτερη στήριξη, τόσο υλική όσο και με ανθρώπινο δυναμικό,. Επίσης προτείνει μέτρα στα γερμανικά σύνορα που θα αποτρέπουν την παράνομη είσοδο στην χώρα. Στην συζήτηση στο κοινοβούλιο αναδείχθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων (https://www.dw.com/el/%CE%B7-afd-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%8C%CF%81%CF%89%CE%BD/a-52740361).
Το δε κορονο-ομόλογο δεν είναι αναγκαίο στην Γερμανία (https://www.efsyn.gr/node/237092), ενώ η κυβέρνηση Μέρκελ δεν θέλει να δώσει ούτε ένα ευρώ για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ε.Ε.
Την ίδια περίοδο η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, όπως προειδοποιούν οι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδηγεί σε απόλυτη ακινησία την οικονομική δραστηριότητα (https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1584706/germania-pro-ton-pulon-i-xeiroteri-ufesi-apo-to-2008), την ίδια στιγμή που η Γερμανία φλερτάρει με τον τρίτο ευρωπαϊκό διχασμό (https://www.kathimerini.gr/1071336/opinion/epikairothta/politikh/h-germania-flertarei-me-ton-trito-eyrwpaiko-dixasmo).
Στην Ιταλια, το 43% των Ιταλών εναντιώνονται στην δίωξη του Σαλβίνι για την υπεράσπιση της Ιταλίας ενάντια στους εισβολείς-μετανάστες.
Συγκεκριμένα, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Ιταλοί πιστεύουν ότι οι Ιταλοί νομοθέτες έσφαλαν να καταργήσουν την ασυλία του Matteo Salvini, προετοιμάζοντας μια πιθανή δίκη εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων EMG, αποκάλυψε ότι λιγότερο από το 41% ​​των ερωτηθέντων υποστήριξαν την απόφαση του κοινοβουλίου να άρει την ασυλία του Σαλβίνι, ενώ το 16% των ερωτηθέντων επέλεξε να μην απαντήσει, αναφέρει η ημερήσια εφημερίδα Il Giornale.
Λιγότερο από το 20% των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) ήταν αντίθετοι με την κίνηση, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο όσων υποστήριξαν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S) σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.
Από τους ερωτηθέντες το 40% δήλωσε ότι ήταν λάθος για τους νομοθέτες να ωθήσουν τον Σαλβίνι να δικαστεί για την άρνησή του προς την περίπτωση εκατοντάδων εισβολέων μεταναστών που ήθελαν να αποβιβαστούν σε ιταλικό λιμένα το 2019.
Η επικείμενη δίκη αφορά ένα συμβάν που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι αρνήθηκε να επιτρέψει στους μετανάστες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.
Ο Carmelo Zuccaro, ένας εισαγγελέας από την Catania, υποστηρίζει ότι ο Σαλβίνι πρέπει να δικαστεί για "απαγωγή" και άλλες κατηγορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Σαλβίνι να καταδικαστεί με μαζικά πρόστιμα και μέχρι και φυλάκιση για 15 χρόνια, εάν καταδικαστεί.
Ανεξάρτητα από τις πιθανές συνέπειες, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και ο πιο αξιόπιστος πολιτικός στην Ιταλία λέει ότι προσβλέπει στη δίκη και δεν φοβάται μια ποινή φυλάκισης.
Όσον αφορά την δίκη, ο Σαλβίνι πήρε θέση στο Twitter, γράφοντας: "Αν θα γίνει δίκη, θα εξηγήσω στους δικαστές ότι είχα καθήκον να υπερασπιστώ τους Ιταλούς πολίτες και θα περπατήσω άνετα στην αίθουσα συνεδριάσεων που αντιπροσωπεύει εκατομμύρια Ιταλών - γιατί ό, τι έκανα ήταν αυτό που ήθελαν: να ελέγξουμε όσους έρχονται στην Ιταλία και όσους φεύγουν, όπως θα έκανα στο σπίτι μου. Όταν δεν κάνετε τίποτα λάθος, τότε δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβάστε (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6926027_ohi-stin-dioxi-salbini-gia-metanasteytiko-lene-oi-italoi).
Παράλληλα, κατά του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της… συνήθους ύποπτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, έβαλλε σε ανάρτησή του στο Facebook ο επικεφαλής της Λέγκας Ματτέο Σαλβίνι... με αφορμή όσα συμβαίνουν στα σύνορα της Ελλάδος.
«Ο Ερντογάν ανοίγει τα σύνορα υποσχόμενος να στείλει εκατομμύρια μετανάστες σε εμάς, ένα τουρκικό κανάλι δίνει οδηγίες για διαφυγή στην Ευρώπη στα Ιταλικά, υποδεικνύοντας την Μπολόνια σαν κόμβο για την Ιταλία.

Αφιερωμένο σε αυτούς που λένε… ζήτω η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι (https://odysseiatv.blogspot.com/2020/03/m.html).
Να «κλείσει την Ευρώπη» εξαιτίας του κορωνοϊού ζήτησε παράλληλα ο Ματέο Σαλβίνι, ζητώντας από την ΕΕ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρωσίας και των ΗΠΑ που έχουν διακόψει την επικοινωνία τους με τις χώρες που έχουν πολλά κρούσματα.
 «Να κλείσουμε την Ευρώπη, ολόκληρη την ήπειρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι σε ανάρτησή του στα social media. Όπως ισχυρίστηκε «όλη η Ευρώπη πρέπει να γίνει κόκκινη ζώνη» για να αποφύγουμε τους εμπορικούς πολέμους (https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/856386_mateo-salvini-gia-koronoio-kleiste-tin-eyropi).
Επίσης, από την πλευρά του ο Σαλβίνι προειδοποίησε ότι χωρίς ένα οικονομικό πακέτο 100 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ο κορωνοϊού από την ΕΕ στην Ιταλία, οι Ιταλοί πολίτες, οι οποίοι τόσα υπέφεραν και έχασαν τόσα χρήματα εξαιτίας αυτού του ιού μπορεί να επαναστατήσουν.
Επιπλέον, ο Matteo Salvini, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «φωλιά φιδιού και τσακαλιού», επέκρινε την απόφασή του να αναβάλει την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας των κοροναϊών, απειλώντας να πει «αντίο» στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος παράλληλα δήλωσε: «Είναι τρέλα. Η Ευρώπη χρειάζεται άλλες 15 ημέρες για να αποφασίσει τι να κάνει και από ποιον και πώς να βοηθήσει. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από πνευμονική φλεγμονή και αύριο μπορεί να πεθάνουν από την φτώχεια».
Ερωτηθείς για τις σοβαρές αντιφάσεις που συνέβησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ενόψει της πανδημίας, ο Matteo Salvini περιέγραψε την οργάνωση αυτή ως "μία φωλιά φιδιών και τσακαλιών".
«Μισώ και απεχθάνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί για Ένωση είναι μία σπηλιά φιδιών και τσακαλιών. Πρώτα θα νικήσουμε τον ιό και μετά θα στραφούμε και θα σκεφτούμε για την ΕΕ. Αν χρειαστεί θα φύγουμε χωρίς ευχαριστίες», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της Λίγκας (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_555.html, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_147.html).
Ταυτόχρονα, μεγάλη οργή επικρατεί στην Ιταλία. Η ΕΕ άφησε αβοήθητη την χώρα, με την Γερμανία ακόμα και την στιγμή που πεθαίνουν δεκάδες Ιταλοί, συνεχίζει να προκαλεί και να μην δίνει βοήθεια στον Κόντε. Αυτές οι εικόνες εξόργισαν δεκάδες κατοίκους της χώρας, ενώ ανεβαίνουν συνεχώς βίντεο στο twitter με το να καίνε την σημαία της ΕΕ (https://www.triklopodia.gr/%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ae-%ce%b4%ce%b5%ce%ba%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%af%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5-%cf%84%ce%b7/).
Ο δε πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σε πρόσφατη συνέντευξή του (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_797.html), έδωσε ένα πρωτοφανές μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ πως αν δεν βοηθήσει επιτρέποντας την έκδοση ευρωομολόγου «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα χάσει τον λόγο ύπαρξής του», απειλώντας ουσιαστικά με διάλυση της ΕΕ (https://www.huffingtonpost.gr/entry/pandemia-charistike-vole-kata-tes-ee_gr_5e7f8a56c5b6256a7a2bb7a9?ncid=other_trending_qeesnbnu0l8&utm_campaign=trendin, g https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/862407_tzkonte-se-amerkel-eyroomologo-allios-i-ee-katarreei, http://greekmoney.gr/%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%87-%CE%B7-%CE%B5%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D-%CE%BA%CE%BF/ https://tvkosmos.gr/pai-gia-dialysi-i-e-e/, https://piotita.gr/2016/06/19/%cf%80-%ce%ae%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%83%ce%b5-%ce%bc/, https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%cf%8a%ce%bf%cf%83-%cf%86%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba/ , https://www.ethnos.gr/kosmos/97186_soyleiman-soiloy-o-skliros-ethnikistis-os-ypopsifios-diadohos-toy-erntogan).
«Τα εθνικιστικά ένστικτα, στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, θα είναι πάρα πολύ δυνατά, εάν η Ευρώπη δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε (https://www.zougla.gr/kosmos/article/tzouzepe-konte-ta-e8nikistika-enstikta-8a-ine-poli-dinata, https://www.crisismonitor.gr/2020/03/30/o-covid-19-odigei-se-geo-politikes-anatropes-o-ti-prepei-na-xerete/).
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει να βοηθάει την Ιταλία, με Ρώσους στρατιωτικούς να επισκέπτονται τις πόλεις-«φαντάσματα» που χτυπήθηκαν από τον Covid-19 (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/03/blog-post_56.html), γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο την συμπάθεια των Ιταλών προς την Ρωσία και την οργή τους για την Γερμανία της ΕΕ.
Η Ιταλική εφημερίδα La Stampa σε κύριο άρθρο της αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε φοβάται εξέγερση του πληθυσμού.
Ήδη, όπως σημειώνει η εφημερίδα, την Πέμπτη μια ομάδα ανθρώπων εμφανίστηκε σε Σούπερ Μάρκετ στο Παλέρμο σε μια προσπάθεια να το λεηλατήσει. Η άφιξη της αστυνομίας και των καραμπινιέρων απέτρεψε το χειρότερο.
Μάλιστα στο Μπάρι, στην Νάπολη και σε άλλες νότιες πόλεις που η παράπλευρη οικονομία συντηρεί πολλούς ανθρώπους, με την διακοπή των δραστηριοτήτων τους, αυξάνει η κοινωνική οργή (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_159.html).
Πλέον όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται σε εθνικές πολιτικές βλέποντας ότι η ΕΕ είναι μια ουτοπία και ο Covid-19 έστειλε στα σκουπίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει στο επίκεντρο το εθνικό συμφέρον τονίζοντας ότι εμπρός στον φόβο κατέρρευσε το ιδεολόγημα της Ενωμένης Ευρώπης (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/862746_vomva-apo-msalvini-i-ee-einai-folia-me-fidia-tha-nikisoyme-ton-io).
Ο δε Ντράγκι δήλωσε από την πλευρά του: «Διαγράψτε όλα τα ιδιωτικά χρέη αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία, έχουμε πόλεμο, πρέπει να δράσουμε ανάλογα» (https://www.triklopodia.gr/%ce%bc-%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%88%cf%84%ce%b5-%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%ce%b9%ce%b4%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%87/, https://www.trikalanews.gr/mario-ntragki-diagrafi-idiotikon-chreon-allios-den-yparchei-sotiria/).
Στην Γαλλία, μία νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων πιστεύει ότι το κόμμα National Rally της Marine Le Pen θα έρθει μία μέρα στην εξουσία στη Γαλλία. Μεταξύ άλλων, η έρευνα, η οποία διεξήχθη από το Kantar-One Point για τη FranceInfo και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, αποκάλυψε ότι η δημοτικότητα του κόμματος αυξήθηκε σημαντικά στην Γαλλία, αναφέρει η FranceInfo.
Τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τη δημοσκόπηση έδειξαν ότι το 56% των Γάλλων πιστεύει ότι το λαϊκό κόμμα θα αναλάβει κάποτε την εξουσία στην Γαλλία, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες σε ένα έτος και 16 ποσοστιαίες μονάδες σε δύο χρόνια.
Από τους Γάλλους πολίτες που ερωτήθηκαν, το 49% δήλωσε ότι πιστεύουν ότι το κόμμα τη Marine Le Pen δεν είναι πλέον «κίνδυνος για την δημοκρατία». Φαίνεται βεβαίως ότι η πρόσφατη επιχείρηση της Marine Le Pen, που είχε σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το πρώην National Front - τώρα National Rally - πλέον επικρατέστερο κόμμα, ήταν μια απίστευτη επιτυχία.
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η αντιφατική σχέση μεταξύ του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του κόμματος της Λεπέν που υπήρχε στο παρελθόν φαίνεται να εξαφανίζεται.
Μεταξύ των ερωτηθέντων, σχεδόν το ήμισυ (48%) των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ανέφερε ότι ήταν έτοιμοι να σχηματίσουν συμμαχία με το National Rally. Είναι αξιοσημείωτο ότι η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης πως ο αριθμός των αριστερών πολιτών που πιστεύουν ότι «το National Rally μπορεί μία μέρα να έρθει στην εξουσία» έχει αυξηθεί δραματικά, με 15 ποσοστιαίες μονάδες σε μόλις ένα χρόνο.
Τον περασμένο μήνα, σε άλλη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αποκαλύφθηκε ότι ο βαθμός εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron είναι η χαμηλότερος από ποτέ (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6928331_gallia-ola-deihnoyn-lepen-stin-exoysia-pisteyoyn-kai-oi-aristeroi).

Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Μαρί Λεπέν εξαπέλυσε επίθεση στον Ρ.Τ.Ερντογάν με δηλώσεις της αναφορικά με την εισβολή που έχει ενορχηστρώσει η Τουρκία τις τελευταίες ημέρες στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά την τελευταία της προεκλογική εκστρατεία, ζήτησε από την Γαλλία και την Ευρώπη, να βοηθήσουν την Ελλάδα που αντιμετωπίζει μια τεράστια εισροή μεταναστών, προκειμένου να «αναστραφεί πλήρως η τουρκική μεταναστευτική πολιτική», κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την επιθυμία του, να «εξισλαμίσει την Ευρώπη».
 «Η Γαλλία και η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αναστρέψουν πλήρως την τουρκική πολιτική μετανάστευσης», δήλωσε στη Μασσαλία κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές.
Μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος των θυρών στους μετανάστες από την Τουρκία στην Ευρώπη, η Γαλλίδα ηγέτης επιτέθηκε σφοδρά στην Τουρκία, η οποία εδώ πολύ καιρό θέλει εξισλαμίσει την Ευρώπη.
«Ευλόγως το παραδέχεται ο ίδιος( Ερντογάν) ότι η Ευρώπη θα είναι μουσουλμανική αν το θέλει ο Αλλάχ», δήλωσε η ίδια μπροστά σε περίπου 800 ακτιβιστές που συγκεντρώθηκαν στο Palais des Congrès.
«Τα εκατομμύρια αληθινών Ευρωπαίων, πιστεύουμε ότι είμαστε Έλληνες, σε μια εποχή που το λίκνο του πολιτισμού μας, (Ελλάδα)  αποτελεί αντικείμενο μεταναστευτικής επίθεσης ηπειρωτικής εμβέλειας», τόνισε η Λεπέν σε μια καυστική ομιλία της με έντονες ιδιαιτερότητες.
Η ίδια καταδίκασε τους Γάλλους ηγέτες που «ξέχασαν ότι η διεθνής πολιτική είναι πρωτίστως ισορροπία δυνάμεων» όταν «οι κ.κ. Τραμπ και Πούτιν το έχουν καταλάβει προ πολλού».
Η επικεφαλής του RN επιτέθηκε επίσης στην ΕΕ, η οποία έχει κρυφή ατζέντα, υλοποιώντας «το σχέδιο μιας μεγάλης εξαπάτησης με τις μεταναστευτικές ροές, με την βοήθεια  του δισεκατομμυριούχου (George) Soros», επικεφαλής ενός δικτύου ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως των αλλοδαπών.
Πολλοί Ευρωπαίοι ειδικοί από την άλλη πλευρά τώρα, εκτιμούν ότι στο εσωτερικό του, ο Ερντογάν “πούλησε” την τελευταία του στρατιωτική εισβολή στην Συρία, ως μια εκστρατεία για να σταματήσει την ροή των προσφύγων στην Τουρκία. Αυτό είναι παράλογο, διότι αυτό που επιδιώκει ο ίδιος, είναι μια διεύρυνση του πεδίο του πολέμου που θα διευκολύνει την μετακίνηση των αλλοδαπών.

«Στην πραγματικότητα όμως, ο Ερντογάν δεν ξεκίνησε την στρατιωτική εκστρατεία κατά του συριακού στρατού στο Idlib για χάρη του εγχώριου ακροατηρίου του, αλλά για χάρη του παγκόσμιου ύποπτου σχεδίου του. Εδώ και 15 χρόνια ο Ερντογάν προωθεί την δημιουργία ενός ανεπίσημου χαλιφάτου του μουσουλμανικού κόσμου, και αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα», δηλώνει ειδικός.
Ο μουσουλμανικός κόσμος είναι κατακερματισμένος πολιτικά και πολιτισμικά, αλλά πάντα υπάρχει μια κάποια αίσθηση μιας παν-μουσουλμανικής αλληλεγγύης, κατά της Ρωσίας, της Κίνας και της Δύσης.
Αυτή η παν-μουσουλμανική ιδέα αναζητά την εμφάνιση ενός ισχυρού ηγέτη των μουσουλμάνων, για να προασπίσει τον μουσουλμανικό σκοπό και να προωθήσει την διαδικασία αυτή περαιτέρω (http://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, http://alophx.blogspot.com/2020/02/isis_12.html, http://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.html).
Παράλληλα, στην Γαλλία, οι ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή, 15 Μαρτίου, για να εκλέξουν περίπου 35.000 δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. Προσήλθαν… που λέει ο λόγος, γιατί στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν προσήλθαν λόγω κορωνοϊού, με την συμμετοχή να υποχωρεί στο 44% καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ. 
Οι δημοτικές εκλογές του 2020 ξεχωρίζουν όμως και ως η πρώτη στα χρονικά αυτοδιοικητική εκλογική αναμέτρηση στην οποία παίρνει μέρος ως κόμμα η παράταξη «Δημοκρατία Εμπρός» (La République en Marche - LREM) του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρώτος γύρος πραγματοποιήθηκε μεν στις 15 Μαρτίου, ο δεύτερος όμως πλέον βρίσκεται στον αέρα. Κανονικά ήταν προγραμματισμένο να ακολουθήσει μια εβδομάδα μετά, στις 22 του μήνα, αλλά πια είναι πολύ πιθανό να αναβληθεί μέχρι νεωτέρας λόγω κορωνοϊού.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί την Τρίτη, 17 Μαρτίου, στο πλαίσιο διάσκεψης μεταξύ κυβερνώντων και επιστημόνων από τον χώρο της υγείας… με το ενδεχόμενο μιας αναβολής να θέτει ωστόσο εν αμφιβόλω ακόμη και τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δίνοντας τροφή σε όσους υποστηρίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές θα μπορούσαν ίσως να διεξαχθούν από την αρχή κάποια στιγμή στο μέλλον.  
Τα προβλήματα για τον 42χρονο Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, δεν περιορίζονται στον κορονοϊό. Πολιτικά μιλώντας, οι δημοτικές εκλογές ήρθαν να αναδείξουν εκείνες τις «δομικές» ελλείψεις με τις οποίες συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η παράταξη του Μακρόν σχεδόν τέσσερα χρόνια έπειτα από την ίδρυση της (ήταν Απρίλιος του 2016) αλλά και δύο χρόνια πριν από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022.

Διότι ο Εμανουέλ Μακρόν μπορεί να μετρά κάποιες αξιοσημείωτες νίκες (στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές του 2017), ωστόσο πολλοί υποστηρίζουν ότι εκείνος ακόμη δεν έχει καταφέρει να οικοδομήσει ένα κόμμα με διακριτή πολιτική ταυτότητα και ικανό κομματικό μηχανισμό «απλωμένο» σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια.
Πολλοί διερωτώνται μάλιστα εάν και κατά πόσο αυτό θα μπορούσε και να του «στοιχίσει» και στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2022, προς όφελος της Μαρίν Λεπέν η οποία έσπευσε προ εβδομάδων να ανακοινώσει και την υποψηφιότητά της για την προεδρία.
Στα μάτια των επικριτών της, η παράταξη «Δημοκρατία Εμπρός» (La République en Marche - LREM) του Μακρόν συνεχίζει, τέσσερα χρόνια έπειτα από την ίδρυσή της, να είναι ένα προσωποπαγές κομματικό δημιούργημα χωρίς τη συνοχή/συσπείρωση, το «βάθος» και τα τοπικά ερείσματα που θα μπορούσαν να του διασφαλίσουν ένα μακροπρόθεσμο μέλλον στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά και χωρίς διακεκριμένα στελέχη ικανά να σταθούν στο πλευρό του νυν προέδρου. Εάν δεν υπήρχε ο Μακρόν, με άλλα λόγια, ή εάν εκείνος αποφάσιζε ξαφνικά να αποσυρθεί, το LREM θα διαλυόταν εις τα εξ ων συνετέθη.  
Οι δημοτικές εκλογές ήρθαν να αναδείξουν ακριβώς αυτές τις αδυναμίες, δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2022. Το «La République en Marche» προσήλθε στις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις να το τοποθετούν ακόμη και… τέταρτο στη γενική κατάταξη, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον οχτώ μεγάλες πόλεις (Νίκαια, Τουλούζη κ.ά.) όπου εκείνο δεν κατέβασε καν δικό του υποψήφιο ή απλώς στήριξε τους υποψηφίους άλλων κομμάτων.
Ακόμη και στη Λυόν που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πάει καλά (καθότι εκεί ήταν δήμαρχος επί σειρά ετών και ο πρώην υπουργός του Μακρόν, Ζεράρ Κολόμπ) το LREM έμεινε εκτός κορυφαίας δυάδας και δεύτερου γύρου, ενώ δεύτερος ήρθε ο υποψήφιος του Μακρόν και στο Στρασβούργο (αν και περίμενε την πρωτιά) πίσω από τον υποψήφιο των Πρασίνων (EELV). 
Ασθμαίνοντας κινείται όμως η παράταξη του Γάλλου προέδρου ακόμη και στο Παρίσι, το οποίο είχε ψηφίσει «δαγκωτό» Μακρόν στις εκλογές του 2017. Ο Μπενζαμέν Γκριβό, υποψήφιος του LREM για τη δημαρχία της γαλλικής πρωτεύουσας, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την κούρσα μόλις ένα μήνα πριν από τις κάλπες, όταν βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε σεξουαλικού περιεχομένου βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας.

Την θέση του παραιτηθέντα θα έπαιρνε, έπειτα από προσωπική απόφαση του ιδίου του Μακρόν, η 57χρονη μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας της χώρας, Ανιές Μπουζέν, η οποία όμως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έλαβε μόλις 17,3% με αποτέλεσμα να μείνει στην τρίτη θέση και εκτός δεύτερου γύρου, πίσω από την 60χρονη νυν δήμαρχο Αν Ινταλγκό του Σοσιαλιστικού κόμματος που προηγείται, και την προερχόμενη από τη γαλλική Δεξιά 54χρονη πάλαι ποτέ υπουργό και στενή συνεργάτιδα του Νικολά Σαρκοζί Ρασίντα Ντατί που ακολουθεί δεύτερη.   
Πολλοί, κυρίως στον χώρο της γαλλικής δεξιάς, εκτιμούν ότι μια καλή επίδοση από την Ρασίντα Ντατί στο Παρίσι στον δεύτερο γύρο (όποτε και αν διεξαχθεί αυτός) θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως οιωνός ευρύτερης ανάκαμψης για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων όπως ονομάζεται πλέον η παράταξη των Σιράκ και Σαρκοζί, πολύ δε περισσότερο εάν συνδυαστεί και με τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι της γαλλικής κεντροδεξιάς σε πόλεις όπως είναι η Τουλούζη, το Μπορντό και η Νίκαια.
Για τη γαλλική ακροδεξιά υπό την Μαρίν Λεπέν από την άλλη, το ζητούμενο ήταν να μπορέσει να διατηρήσει τον έλεγχο μικρών πόλεων τόσο στον γαλλικό νότο (Ρέζους) όσο και στον βορρά (Ενάν-Μπομό και Μποκέρ) και κρίνοντας από τα σαρωτικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου ο στόχος επετεύχθη.
Το Περπινιάν της νότιας Γαλλίας βρίσκεται επίσης πολύ ψηλά στη λίστα με τους στόχους του Εθνικού Συναγερμού (RN) καθώς εκεί κατεβαίνει υποψήφιος ο άλλοτε σύντροφος της Λε Πεν, Λουί Αλιό, που ήρθε πρώτος την περασμένη Κυριακή με 35,65%, ενώ ανησυχητικά υψηλές ήταν οι επιδόσεις της ακροδεξιάς τόσο στην Μασσαλία με υποψήφιο τον Στέφαν Ραβιέ (19,45%), όσο και στην Μπεζιέ με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Ρομπέρ Μενάρ (69%) που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος αλλά υποστηρίζεται από την άκρα δεξιά. 
Αξιοσημείωτα υψηλές ήταν όμως σε πολλές πόλεις την περασμένη Κυριακή και οι επιδόσεις για το κόμμα των Πρασίνων (EELV) οι υποψήφιοι του οποίου ήρθαν πρώτοι σε πόλεις όπως είναι η Λυόν, το Στρασβούργο, η Γκρενόμπλ και η Μπεζανσόν και δεύτεροι σε άλλες όπως το Μπορντώ, με αποτέλεσμα ήδη κάποιοι να μιλούν για «πράσινο κύμα» (https://www.ethnos.gr/kosmos/94383_i-parataxi-makron-katerreyse-stis-dimotikes-ekloges-kai-den-ftaiei-o-koronoios).
Επιπλέον, η Γαλλία ανέπτυξε 100.000 αστυνομικούς αλλά και στρατιώτες για την επιβολή των μέτρων αυστηρού περιορισμού που διέταξε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, τονίζοντας πως θα συσταθούν σταθερά σημεία ελέγχου σε ολόκληρη την χώρα.

«Μείνετε σπίτι», δήλωσε ο Καστανέρ, προσθέτοντας ότι πρόστιμα ύψους έως και 135 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους αψηφούν τους αυστηρούς περιορισμούς.
Η Γαλλία θα εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι, και για ένα διάστημα 15 ημερών, στην προσπάθειά της να αποτρέψει τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος προς το γαλλικό έθνος.
Όπως επισήμανε ο Μακρόν, οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν έξω μονάχα για τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, όποιος αψηφά τους περιορισμούς θα τιμωρείται.
«Από το μεσημέρι και για 15 ημέρες τουλάχιστον, οι μετακινήσεις μας θα περιοριστούν πάρα πολύ», είπε ο Γάλλος ηγέτης, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, που προβλεπόταν για τις 22 Μαρτίου, θα αναβληθεί.
Επιπλέον, η κυβερνητική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, αρχής γενομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, αναστέλλεται.
Η Γαλλία έχει ήδη κλείσει εστιατόρια, μπαρ, σχολεία και έχει απαγορεύσει τη λειτουργία χιονοδρομικών κέντρων, όμως ο Μακρόν επισήμανε ότι τα πρωτοφανή αυτά μέτρα εν καιρώ ειρήνης είναι αναγκαία, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε τρεις ημέρες και οι θάνατοι αυξάνονται.
«Γνωρίζω ότι αυτό που σας ζητάω είναι χωρίς προηγούμενο, όμως οι συνθήκες το απαιτούν. Βρισκόμαστε σε πόλεμο», υπογράμμισε ο Μακρόν.
Ο εθνικός οργανισμός Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε 21 νέους θανάτους από τον Covid-19 με τον συνολικό απολογισμό να αυξάνεται στους 148, καταγράφοντας άνοδο περίπου 16%.
Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 6.633, από 5.423 την Κυριακή, μια αύξηση άνω του 20% σε διάστημα 24 ωρών (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_883.html, https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-galia-se-polemo, https://www.efsyn.gr/node/235425).
Ο Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να περιγράφεται ως «νεο-οθωμανός», κατηγορείται ότι προσπαθεί να προσαρτήσει μικρά κομμάτια της Συρίας στην Τουρκία. Αυτή είναι μια παρανόηση της φιλοδοξίας του.

Η φιλοδοξία του είναι ναι μεν «νεο-οθωμανική», αλλά δεν είναι μόνο η εδαφική επέκταση της Τουρκίας την οποία επιδιώκει, αλλά θέλει παράλληλα και την ανάδειξη του ως άτυπου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/855720_pyra-m-le-pen-se-rt-erntogan-thelei-na-exislamisei-tin-eyropi-eimaste).
Στην Ουγγαρία, η Ουγγρική Βουλή ενέκρινε με ψήφους 137 υπέρ και 53 κατά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν για παράταση των χωρίς όριο εξουσιών του, λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εθνικιστικής ακροδεξιός ηγέτης μπορεί να νομοθετεί, για απροσδιόριστο διάστημα, για όλα με διατάγματα. Η αντιπολίτευση, που έχει αποκηρύξει το νόμο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να περιοριστεί το χρονικό όριο στις 90 ημέρες. Ο Όρμπαν απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα πως δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η Βουλή θα μπορεί να συνεδριάσει σε τρεις μήνες.
Ο νόμος προβλέπει επίσης έως 8 χρόνια φυλάκιση για όσους δεν σέβονται τα περιοριστικά μέτρα και έως 5 χρόνια για αυτούς που «διαδίδουν ψευδείς ή διαστρεβλωμένες ειδήσεις» για την πανδημία. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απολαμβάνει μεγάλη πλειοψηφία περισσοτέρων των δυο τρίτων στην Βουλή και το νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης σύντομα (https://www.efsyn.gr/node/237252).
Στην Σλοβακία, Το κεντροδεξιό κόμμα που δεσμεύεται να πατάξει τη διαφθορά OLaNΟ κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία χθες, συγκεντρώνοντας το 24,87% των ψήφων, μπροστά από το απερχόμενο κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 83% των ψήφων.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Πίτερ Πελεγκρίνι παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του Smer-SD (18,73%) απέναντι στο OLaNO του Ίγκορ Μάτοβιτς.
«Συγχαρητήρια στον νικητή», δήλωσε ο Πελεγκρίνι στους δημοσιογράφους τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή, παρατηρώντας ότι το «καλό μάρκετινγκ» του Μάτοβιτς του επέτρεψε να ανέλθει στην εξουσία, όμως αυτό «δεν αρκεί για να κυβερνήσει».
Στις βουλευτικές εκλογές στη Σλοβακία επικράτησε η επιθυμία των πολιτών να βάλουν τέλος στη διαφθορά στη χώρα, ένας στόχος που ήρθε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο μετά τον φόνο το 2018 του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ ο οποίος ερευνούσε το ενδημικό αυτό φαινόμενο. Η δολοφονία του Κούτσιακ και της μνηστής του Μαρτίνα Κουσνόροβα, την εντολή για την οποία φέρεται να έδωσε ένας πλούσιος επιχειρηματίας που συνδέεται με πολιτικούς, κινητοποίησε την κοινή γνώμη στη Σλοβακία και οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
Ο ιδρυτής και πρόεδρος του OLaNO Μάτοβιτς φαίνεται ότι είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ήδη ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της χώρας, τη φιλελεύθερη Ζουζάνα Τσαπούτοβα, και διευκρίνισε ότι θα τη συναντήσει αύριο Δευτέρα ή την Τρίτη καθώς αναμένει τα οριστικά αποτελέσματα. Ωστόσο ήδη από σήμερα σκοπεύει να ξεκινήσει προκαταρκτικές συνομιλίες με τους επικεφαλής άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Επιθυμούμε να σχηματίσουμε την καλύτερη κυβέρνηση που είχε ποτέ η Σλοβακία με τη βοήθεια άλλων επικεφαλής της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», τόνισε ο Μάτοβιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων.
Βασικό του σύνθημα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Γκάμπορ Γκρέντελ που είχε τη θέση του σκιώδη υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά στην αστυνομία και το δικαστικό σύστημα.

Παραδέχθηκε ότι μετά τη δολοφονία Κούτσιακ σημειώθηκαν πρόοδοι με την αποπομπή κάποιων εισαγγελέων και δικαστών. «Όμως μένει μακρύς δρόμος μέχρι να καθαρίσουμε την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα από αυτούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κάποιων ομάδων που συνδέονται με την απερχόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Γκρέντελ.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Γκριγκόρι Μασεζνίκοφ, η δολοφονία Κούτσιακ «αναδιοργάνωσε όλη την πολιτική σκηνή» και εκτίμησε ότι «το πιο πιθανό σενάριο είναι η δημιουργία ενός κεντροδεξιού, φιλοδημοκρατικού κυβερνητικού συνασπισμού με τη συμμετοχή έξι ή ακόμη και επτά κομμάτων».
Στην τέταρτη θέση, αλλά σχεδόν με ίδιο ποσοστό με το δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα SME Rodina (8,34%), ήρθε το ακροδεξιό κόμμα LSNS του Μαριάν Κοτλέμπα (8,27%).
Ο 42χρονος Κοτλέμπα, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Μπάνσκα Μπίστριτσα, κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος, όμως παρόμοιες κατηγορίες εναντίον του στο παρελθόν δεν οδήγησαν σε καταδίκη.
Το LSNS παρουσιάζεται ως ένα κόμμα κατά των πολιτικών ελίτ και εκφράζει ανοικτά την εχθρότητά του προς τους Ρομά, επίσης είναι αντίθετο στην ΕΕ και ο Κοτλέμπα θα ήθελε η Σλοβακία να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές έφτασε το 65%, ξεπερνώντας το ποσοστό του 2016 (59,02%), το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2002 (https://www.zougla.gr/kosmos/article/slovakia-kseka8ari-niki-tou-antipolitevomenou-komatos-olano-stis-vouleftikes-ekloges).
Στην Σερβία, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκήρυξε βουλευτικές εκλογές για τις 26 Απριλίου, μια ψηφοφορία που θεωρείται σημαντική για να εδραιώσει την εξουσία του το κόμμα του, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS).
«Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες και μια δημοκρατική ατμόσφαιρα την ημέρα των εκλογών» δήλωσε ο Βούτσιτς αφού υπέγραψε το σχετικό διάταγμα στο γραφείο του στο Βελιγράδι.
Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την ψηφοφορία, κατηγορώντας τον Βούτσιτς και τον συνασπισμό του για αυταρχισμό, φίμωση της ελευθεροτυπίας, επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο Βούτσιτς και οι υποστηρικτές του, οι οποίοι διαθέτουν συντριπτική πλειοψηφία στο απερχόμενο 250μελές κοινοβούλιο, έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Μερικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προωθούν μια εθνικιστική και φιλορωσική ατζέντα. Το SNS βλέπει την Σερβία ως μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ζητεί επίσης στενές οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.
«Φυσικά θα υπάρχει πάθος στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει, όμως είναι σημαντικό όλα να προχωρήσουν με δημοκρατικό τρόπο» δήλωσε ο Βούτσιτς.
Οι εκλογές μπορεί να δημιουργήσουν επίσης τις συνθήκες ώστε ο Βούτσιτς, ένας πρώην εθνικιστής από τα χρόνια του 1990 ο οποίος έχει έκτοτε υιοθετήσει φιλοδυτική πολιτική, να προχωρήσει σε μια συμφωνία για την βελτίωση των σχέσεων με το Κόσοβο, την αποσχισθείσα νότια επαρχία της Σερβίας, στην οποία κατοικούν κυρίως Αλβανοί.
Η συμφωνία αυτή έχει κρίσιμη σημασία για την προσπάθεια της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Το Κόσοβο αποσχίσθηκε από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία αφότου το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία για να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των Αλβανών του Κοσόβου.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο από την εταιρεία Faktor Plus, ο συνασπισμός του SNS και μερικών μικρών κομμάτων θα κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας γύρω στο 50% των ψήφων. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο είναι εταίρος στην απερχόμενη κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα έρθει μακράν δεύτερο με 10% των ψήφων. Η συμμετοχή αναμένεται ότι θα φθάσει το 50% (https://www.zougla.gr/kosmos/article/servia-vouleftikes-ekloges-stis-26-apriliou).
Στην Αλβανία, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα συλλαλητήριο που οργάνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, για την «υπεράσπιση του Συντάγματος». Με μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο είχε την στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Ο Ιλίρ Μέτα επεσήμανε ότι θα ηγηθεί του αγώνα για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, πορεία η οποία, όπως ανέφερε, είναι χωρίς επιστροφή..
Υπογράμμισε επίσης πως μετά απ΄ αυτό το συλλαλητήριο στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα αντιδράσει μέχρι τις 15 Μαρτίου που είναι η προθεσμία ολοκλήρωσης της εκλογικής μεταρρύθμισης, τότε θα υπογράψει εντός του Μεγάρου της Βουλής το διάταγμα για τη διάλυσή της.
Ο Μέτα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα της μεταρρύθμισης στη δικαιοσύνη προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της ανεξάρτητους θεσμούς όπως είναι το Συνταγματικό και το Ανώτατο Δικαστήριο.
Υπέγραψε επίσης διάταγμα το οποίο χαρακτηρίζει αντισυνταγματικό το νόμο της Βουλής, ο οποίος επιτρέπει τους ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να ορκίζονται ενώπιον ενός συμβολαιογράφου, παρακάμπτοντας έτσι τον θεσμό του  Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος συμμετείχε στο συλλαλητήριο ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η βαθιά κρίση στην χώρα θα λυθεί μέσω των ταυτόχρονων δημοτικών και βουλευτικών εκλογών (https://www.zougla.gr/kosmos/article/alvania-silalitirio-sta-tirana-gia-tin-iperaspisi-tou-sintagmatos). 
Στο Κόσσοβο, μετά από 51 ημέρες στην εξουσία, ο Άλμπιν Κούρτι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο.
Η Βουλή του Κοσόβου, με 82 ψήφους, υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσαν βουλευτές από το συγκυβερνών κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (DSK).
Κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 32 βουλευτές. Η Βουλή του Κοσόβου απαρτίζεται από 120 βουλευτές.
Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε εξαιτίας της απόφασης του Άλμπιν Κούρτι να καθαιρέσει τον υπουργό Εσωτερικών Άγκιμ Βελίου, της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου.
Ο Βελίου είχε υποστηρίξει την άποψη του προέδρου της Δημοκρατίας Χάσιμ Θάτσι, που ζητούσε να κηρυχτεί στο Κόσοβο κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του κορονοϊού.
Ο Κούρτι διαφωνούσε με αυτήν την άποψη και προχώρησε στην καθαίρεση του υπουργού εσωτερικών.
Στην συζήτηση χθες στην βουλή για την πρόταση δυσπιστίας ο Κούρτι υποστήριξε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης σχεδιάστηκε από τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, του Ρίτσαρντ Γκρενέλ.
Ο Κούρτι κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι προωθούν λύση για ανταλλαγή εδαφών με την Σερβία και ο ίδιος ήταν εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_661.html).
Στο Αφγανιστάν, μία ιστορική συμφωνία υπεγράφη στην Ντόχα - συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν (όπως ακριβώς εκαναν και οι ΗΠΑ στην Συρία λίγους μήνες νωρίτερα) με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες
Η συμφωνία που υπεγράφη νωρίτερα το Σάββατο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ταλιμπάν και η κοινή Αμερικανοαφγανική διακήρυξη για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων συνιστούν «σημαντικά πρώτα βήματα προς μια συνολική ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία» για ειρήνευση που παρουσιάζεται και η ΕΕ ελπίζει ότι «οι διαπραγματεύσεις που θα οργανωθούν και θα διεξαχθούν από τους Αφγανούς θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση, με τη συμμετοχή όλων και με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Η ιστορική συμφωνία υπεγράφη στην Ντόχα συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βίαιων ενεργειών από τους αντάρτες. Θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, η οποία δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.
Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να παράσχουν τη βοήθειά τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλες οι πολιτικές παρατάξεις αλλά επίσης και «οι γυναίκες του Αφγανιστάν, οι μειονότητες και η κοινωνία των πολιτών».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία που υπέγραψε σήμερα η Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ενέργεια με την οποία θα τερματιστεί ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος της Αμερικής και θα επιστρέψουν στην πατρίδα οι Αμερικανοί στρατιώτες.
«Εργαζόμαστε για να τερματίσουμε επιτέλους τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω» ανέφερε μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την συμφωνία που υπογράφηκε στην Ντόχα (https://www.ethnos.gr/kosmos/91351_afganistan-istoriki-symfonia-talimpan-ipa-feygoyn-ta-amerikanika-strateymat, a https://www.ethnos.gr/kosmos/91413_afganistan-oi-gynaikes-foboyntai-tin-epistrofi-ton-talimpan-stin-exoysia).

[Με την αποχώρηση δε των ΗΠΑ και από το Αφγανιστάν (https://slpress.gr/diethni/afganistan-to-flert-dyo-aspondon-echthron/, https://slpress.gr/diethni/18-chronia-pagideymenoi-sto-afganistan-oi-amerikanoi/), μετά από την Συρία, μένει μόνο η αποχώρηση των ΗΠΑ και από το Ιράκ, προκειμένου αυτές να επιτυχουν ένα νέο «Τριπλό και πλήρες Βιετνάμ-Αφγανιστάν» στρατιωτικά με τελική συνέπεια πλήρη ήττα των ΗΠΑ στις περιοχές αυτές της Μέσης Ανατολής].
Στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος του κράτους αυτού, Ντόναλντ Τραμπ λέγεται πως κάνει σκέψεις για κήρυξη των ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_499.html), ο ίδιος αποφάσισε να ανασταλούν για 30 ημέρες, όλα τα ταξίδια πολιτών από ευρωπαϊκές χώρες προς τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του πως η κυβέρνησή του έχει συχνές επαφές με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όμως ουδείς αξιωματούχος της Ε.Ε. γνώριζε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ρεπουμπλικανός, επισήμανε ο διπλωμάτης, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση, κανένας συντονισμός, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος» των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων.
Νωρίτερα, ο Τραμπ ανασκεύασε εν μέρει, μέσω Twitter, τις αναγγελίες που έκανε στο διάγγελμά του, διαβεβαιώνοντας πως η προσωρινή απαγόρευση εισόδου, την οποία αποφάσισε να επιβάλλει στα κράτη του χώρου Σένγκεν, για 30 ημέρες, δεν αφορά στα εμπορεύματα.
«Ο περιορισμός σταματά τους ανθρώπους, όχι τα αγαθά», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.
Μια ώρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωνε ότι η απαγόρευση εισόδου θα είχε εφαρμογή «όχι μόνο σε έναν τεράστιο όγκο εμπορευμάτων και φορτίων, αλλά και σε πολλά και διάφορα άλλα πράγματα».
Στο διάγγελμά του, τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος, είχε ανακοινώσει την απαγόρευση όλων των ταξιδιών από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για 30 ημέρες, από αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο Τραμπ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν, δεν αφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, εξαιρέσεις θα γίνονται μόνο για πολίτες των ΗΠΑ και μέλη των οικογενειών τους, που όμως θα πρέπει να υποβάλλονται προηγουμένως σε εξετάσεις.
Επιπλέον, προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει το ταχύτερο μια μείωση των φόρων μισθωτών υπηρεσιών, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, προκειμένου τα νοικοκυριά να διευκολυνθούν να αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, όπως και διάφορα μέτρα για την προσφορά αρωγής προς τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο Τραμπ ταυτόχρονα ανήγγειλε την παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής χρεών για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως και ότι η κυβέρνησή του σκοπεύει να διαθέσει «200 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον ρευστότητας στην οικονομία».
Παράλληλα, η αμερικανική προεδρία ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν προγραμματισμένες αυτή την εβδομάδα προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ σε Κολοράντο και Νεβάδα, προληπτικά (https://www.efsyn.gr/node/234800).
Ταυτόχρονα στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τραμπ κήρυξε  απο φόβο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση ομοσπονδιακής βοήθειας και τοπικών πόρων ύψους 50 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Μέχρι προχθές πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την κρίση του κορωνοϊού «απάτη» και υποστήριζε ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση οι Δημοκρατικοί για να του ασκήσουν αντιπολίτευση.
Στις ΗΠΑ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.268 ενώ οι νεκροί τους 41 και πάνω από 30 πολιτείες έχουν περιστατικά της επιδημίας.
Όπως εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, η απόφαση αυτή ελήφθη ώστε να «απελευθερωθεί η πλήρης ισχύς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» ενώ κάλεσε τις πολιτείες να δημιουργήσουν Κέντρα Συντονισμού ώστε να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πάντως, δεν ανέλαβε την ευθύνη για την ανεπαρκή πραγματοποίηση εξετάσεων για κορονοϊό στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι έφταιγαν οι «παρωχημένοι κανονισμοί», που δεν ήταν σχεδιασμένοι για τέτοιου είδους επιδημίας
Τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν τα εξής:
Ο Υπουργός Υγείας, Άλεξ Άζαρ, επιφορτίζεται με έκτακτα καθήκοντα και εξουσίες ώστε να χειριστεί τους κανονισμούς και τη νομοθεσία που θα επιτρέψει στα νοσοκομεία και τους γιατρούς την απαραίτητη «ευελιξία» για να φροντίσουν ασθενείς.
Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες να γίνονται εξετάσεις για τον κορονοϊό, που θα περιλαμβάνει κινητές μονάδες που θα κάνουν εξετάσεις, αλλά και μια πλατφόρμα στην οποία θα απευθύνονται όσοι χρειάζονται πληροφορίες και βοήθεια.
Μείωση των επιτοκίων των φοιτητικών δανείων που έχουν γίνει σε ομοσπονδιακά ιδρύματα, ώστε να μειωθεί η επίπτωση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, και την αγορά πετρελαίου από το κράτος, ώστε να αυξηθούν τα εθνικά αποθέματα και να στηριχθούν οι αγορές ενέργειας.
Υπάρχει ενδεχόμενο να προστεθεί και το Ηνωμένο Βασίλειο στη λίστα των χωρών που θα επιβάλει απαγόρευση των ταξιδιών στις ΗΠΑ για τους πολίτες τους.
Βέβαια επέμεινε στις γνωστές απόψεις του για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού, με αρκετές παλινωδίες πάντως, υποστηρίζοντας τα εξής:
Η απειλή για τους νέους και υγιείς Αμερικανούς «παραμένει πολύ μικρή», αν και «οποιοσδήποτε μπορεί να είναι φορέας» και ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα «συνήθως δεν εξελίσσονται καλά»
Ο ίδιος δεν έχει συμπτώματα του κορωνοϊού, αν και συναντήθηκε με Βραζιλιάνο αξιωματούχο που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Άλλωστε οι εξετάσεις του πρόεδρου Μπολσονάρο με τον οποίο πρόσφατα επίσης συναντήθηκε «ήταν αρνητικές».
Σε ερώτηση αν προτίθεται να κάνει ο ίδιος το τεστ, είπε ότι μπορεί να το κάνει, «όχι γιατί πρέπει» όμως. Επέμεινε ότι κανείς αξιωματούχος δεν θα υποβληθεί σε εξετάσεις αν δεν παρουσιάσει συμπτώματα: «Δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Θα περάσουν όλα», είπε.

Η κίνηση αυτή του Αμερικανού προέδρου ήρθε έπειτα από μεγάλες πιέσεις να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της επιδημίας και τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για την καθυστέρηση να λάβει μέτρα. Επίσης, τη Δευτέρα θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχέδιο των Δημοκρατικών για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το πακέτο μέτρων που προτείνουν οι Δημοκρατικοί (https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/235070_o-koronoios-apo-apati-egine-ektakti-anagki-gia-ton-tramp).
Στις νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ το Λικούντ του Νετανιάχου 36 ως 37 έδρες, έναντι 32 ως 34 για την παράταξη Μπλε & Λευκό του Γκαντς.
Μαζί με τους συμμάχους του, τη ριζοσπαστική δεξιά και υπερορθόδοξα εβραϊκά κόμματα, το Λικούντ του Νετανιάχου μπορεί να λογαριάζει ότι θα διαθέτει συνολικά 59 έδρες, δύο λιγότερες από την πλειοψηφία στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, πάντα κατά τα exit poll.
«Μοιράζομαι το αίσθημα της απογοήτευσης και της οδύνης που νιώθετε. Άλλο αποτέλεσμα περιμέναμε», είπε νωρίτερα στους υποστηρικτές του ο Γκαντς (https://www.efsyn.gr/node/233507).
Τελικά στο Ισραήλ, μετά από σχεδόν ένα χρόνο πολιτικής παράλυσης, το Ισραήλ τελικά βρίσκεται στο δρόμο προς μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, καθώς το έθνος μάχεται ενάντια στην πρωτοφανή πανδημία του κορονoϊού.
Ο Benny Gantz, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής αντίπαλος του πρωθυπουργού, του Ισραηλινού προέδρου, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ,μέσω τριών διαδοχικών κύκλων εκλογών, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του κόμματός του θα συμμετάσχει στον δεξιό συνασπισμό του Νετανιάχου για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Νετανιάχου θα υπηρετήσει σαν πρωθυπουργός για διάστημα 18 μηνών, προτού παραδώσει την πρωθυπουργία ως μέρος μιας εναλλαγής στον Gantz, ο οποίος θα υπηρετήσει τον Νετανιάχου σαν αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας για τους πρώτους 18 μήνες, πρωθυπουργός θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η δραματική κίνηση του Γκάντς έπληξε το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ. Η συμφωνία οδήγησε στην κατάρρευση του Γαλάζιου και του Λευκού Κόμματος του Gantz.
Τα ανώτερα μέλη του κόμματος, Yair Lapid και το μέλος της Kνεσέτ,Moshe Ya'alon, που καθένας ξεκίνησαν ξεχωριστές παρατάξεις στο πλαίσιο της ευρύτερης ευθυγράμμισης του μπλε και του λευκού, απέρριψαν την ένταξή τους σε μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου.
Το ζεύγος έχει χωριστεί επίσημα από το Gantz και υπέβαλε μια πρόταση για να διατηρήσει το όνομα Blue and White καθώς προετοιμάζονται να καθίσουν στην αντιπολίτευση με την κυβέρνηση.
Από τη Κνεσέτ, όπου σήμερα υπηρετεί σαν προσωρινός ομιλητής, ο Gantz εξήγησε την απόφασή του, λέγοντας: "Δεν είναι καιρός για μάχες και χωρίσματα. Αυτή είναι η ώρα για υπεύθυνη κρατική παρέμβαση, πατριωτισμό και ηγεσία. "
Κάλεσε τους πολίτες του Ισραήλ και είπε: "Ας ενώσουμε τα χέρια και να οδηγήσουμε το Ισραήλ έξω από αυτή την κρίση."
Το μέλος του Likud Knesset ,Yoav Kisch είπε στην JNS ότι το κόμμα του "ευλογεί τον Νετανιάχου και τον Gantz για αυτό το θαρραλέο βήμα. Έχουμε να κάνουμε με μια κρίση της υγείας και της οικονομίας, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί ποτέ, και το κοινό απαίτησε να ενεργούμε με ευθύνη σαν ηγέτες ».
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ναφτάλι Μπενέτ, του κόμματος της δεξιάς Yamina, δήλωσε στο JNS ότι "αυτό είναι το σωστό για το Ισραήλ σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
Το μέλος της Kνεσέτ, Yair Lapid, επιτέθηκε στον Γκαντζ για την παραβίαση της υπόσχεσης του Μπλε και του Λευκού να μην καθίσει με τον Νετανιάχου, καθώς αναμένει η έναρξη μιας δίκης σε τρεις ξεχωριστές μετρήσεις δωροδοκίας και παραβίασης της εμπιστοσύνης.
"Έφτασε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου ... εγκατέλειψε χωρίς μάχη", δήλωσε ο Lapid. «Πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι αισθάνονται εξαπατημένοι και ότι οι ψήφοι τους κλέφθηκαν και δόθηκαν στον Νετανιάχου».
Οι λεπτομέρειες του νέου συνασπισμού εξακολουθούν να εκπονούνται, αλλά πιθανότατα θα περιλαμβάνουν 75 έδρες: το Likud (36), το Ισραήλ Resilience του Gantz (15), το Shas (9), το Ηνωμένο Τόρα του Ιουδαϊσμού (7) και το Yamina (6) μαζί με τους MKs Tzvi Hauser και Yoaz Hendel από την φατρία Telem. Ο Hauser και ο Hendel είναι οι πρώην σύμβουλοι  του Nετανιάχου, οι οποίοι υπήρξαν οι ισχυρότεροι υποστηρικτές μιας κυβέρνησης ενότητας.
Δεν είναι σαφές τι ρόλο θα διαδραματίσει ο Nετανιάχου στους 18 μήνες από τη στιγμή που ο Γκάντς θα γίνει πρωθυπουργός, διότι ο νόμος επιτρέπει μόνο την κυβερνητική θέση να διατηρεί το αξίωμα του, ενώ υπόκειται σε κατηγορητήριο.
Οι υπουργοί με άλλα χαρτοφυλάκια υποχρεούνται από το νόμο να παραιτηθούν. Η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει έναν αναθεωρημένο νόμο που θα επιτρέπει σε έναν υπουργό να υπηρετεί.
Αρκετοί υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του Likud του Nετανιάχου, θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο πρόεδρος της Yamina, Bennett, ο οποίος πρόκειται να εγκαταλείψει τη σημερινή του θέση ως υπουργός Άμυνας, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής «τα νέα σχετικά με τα χαρτοφυλάκια είναι ψεύτικα νέα. Ο Νετανιάχου δεν μου έχει μιλήσει για αυτό το ζήτημα από τότε ».
Σε μια εκπληκτική ανάκαμψη, το μέλος της Kνεσέτ, Yuli Edelstein, ο οποίος παραιτήθηκε αυτή την εβδομάδα όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του απαίτησε να ψηφίσει έναν νέο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, πιθανότατα θα επιστρέψει στη θέση του στη νέα κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι ο Γκάντς έλαβε τη σύσταση 61 μελών του Κνεσέτ για να υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, έγινε γρήγορα σαφές ότι δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να συνδεθεί με το Λικούντ.
Ενώ η Κοινή Λίστα συνέστησε τον Γκάντς πάνω από τον Νετανιάχου, η Αραβική συμμαχία των κομμάτων δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στην κυβέρνηση συνασπισμού.
Ενώ τα κόμματα συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, τώρα διεξάγονται έντονες διαπραγματεύσεις σχετικά με την τεχνική σύνθεση του συνασπισμού. Το κόμμα του Γκάντς επιδιώκει νομικούς μηχανισμούς για να εξασφαλίσει ότι ο Νετανιάχου θα μεταβιβάσει πράγματι την θέση του πρωθυπουργού στο Γκάντς τον Σεπτέμβριο του 2021 και όχι απλά να καταρρεύσει την κυβέρνηση και να ζητήσει νέες εκλογές μόλις τελειώσουν οι 18 μήνες της θητείας του πρωθυπουργού (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/15_27.html).
Επιπλέον, ένοπλοι στρατιώτες θα συνδράμουν τις αστυνομικές περιπολίες στους δρόμους του Ισραήλ, στο πλαίσιο της επιβολής κατάστασης αποκλεισμού των πολιτών για την αποτροπή μετάδοσης του Covid-19, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο στρατός της χώρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπεν Γκαντζ, ότι θα προχωρήσει προς μια κυβέρνηση ενότητας με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο επικεφαλής του Μπλε – Λευκό επικαλέστηκε την πανδημία για να δικαιολογήσει αυτή του την απόφαση, προκαλώντας αρχικά έκπληξη και στην συνέχεια οργή και απογοήτευση στους ψηφοφόρους του, που ήλπιζαν στο τέλος της πρωθυπουργίας Νετανιάχου, ωστόσο η συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του πολιτικού αδιεξόδου που διαρκεί ένα χρόνο τώρα (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/236849_pros-kybernisi-synaspismoy-israil-entones-antidraseis).
Στην Συρία, έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε στην Άγκυρα η είδηση ότι ο στρατηγός Χαφτάρ της Λιβύης, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάληψης της Τρίπολης, έχει επαφές με την συριακή κυβέρνηση και μάλιστα, όπως μεταδόθηκε, προγραμματίζει επίσκεψη στην πρωτεύουσα Δαμάσκο για να συναντήσει προσωπικά τον πρόεδρο Άσαντ και να συντονίσει τις ενέργειες του με το συριακό καθεστώς κατά της Τουρκιάς.
Όπως έγινε γνωστό και από τα τουρκικά ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βεγγάζης του πρόεδρου Χαφτάρ, Abdurrahman el-Ahiraş, ο υπεύθυνος των εξωτερικών σχέσεων, Abdulhadi el-Huveyc, ο υπουργός Άμυνας του Χαφτάρ, Yunus Ferhan και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Χαφτάρ, Mustafa el-Mukaran, επισκέφτηκαν αυτές τις μέρες μυστικά την Δαμασκό και είχαν επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνηση του Άσαντ, Faysal Mikdat, για να κανονίσουν την επίσκεψη του Χαφτάρ στην Δαμασκό.
Η κίνηση αυτή του Χαφτάρ να ανοίξει δίαυλο στρατηγικής συνεργασίας με την Δαμασκό, έπεσε σαν χαστούκι για την Άγκυρα και θεωρείται πλήγμα για τις επιδιώξεις της στην ευρύτερη περιοχή (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%83-%cf%87%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%81-%cf%83%cf%85%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b1%cf%83%ce%b1/).
Συγκεκριμένα, Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν από κοινού την τουρκική επιθετικότητα στις χώρες τους, Συρία και  Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την επαναλειτουργία  των πρεσβειών τους και την αναβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Η Δαμασκός και η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, πιστή στον Χαλίφα Χαφτάρ, αποφάσισαν   διπλωματικό συντονισμό των πολιτικών τους  θέσεων σε διεθνή φόρουμ,  όσον αφορά  την «τουρκική επιθετικότητα» (https://www.tanea.gr/2020/03/03/world/xaftar-asant-kata-tis-tourkias-anoigoun-presveia-sti-damasko/).
Το μνημόνιο υπογράφηκε στο τέλος των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν  την Κυριακή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Walid Muallem, και της Λιβυκής αντιπροσωπείας  που συμπεριλάμβανε  τον Αμπντουλ Ραχμάν Αλ-Αχίρις, αναπληρωτή πρωθυπουργό στην προσωρινή κυβέρνηση της Βεγγάζης, και τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας Άμπντερ Χάντι Αλ Χάουι.
Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να ενισχύσουν τη συνεργασία σε όλους τους τομείς και να συντονίσουν τις θέσεις στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα κατά της Τουρκικής παρεμβατικότητας και επιθετικότητας στις δύο χώρες , και την καταγγελία της επεκτατικής και αποικιοκρατικής πολιτική της Τουρκίας .
Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τους τρόπους επανενεργοποίησης τους με τρόπο που «εξασφαλίζει συνεχή συντονισμό για να αντιμετωπίσουν τις κοινές πιέσεις και  προκλήσεις από την καταφανή τουρκική επιθετικότητα εναντίον της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας των δύο χωρών και την εξωτερική παρέμβαση στις εσωτερικές τους υποθέσεις».
Ο κ. Al-Moallem τόνισε ότι οι συνθήκες και οι «προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες αποδεικνύουν σήμερα περισσότερο από ποτέ ότι οι Συρο-Λιβυκές σχέσεις πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες για να αντιμετωπίσουν ξένες φιλοδοξίες, κυρίως την επιθετικότητα εναντίον των δύο αδελφικών χωρών» (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_3.html).
Με τη σειρά της, η αντιπροσωπεία της Λιβύης επαίνεσε τις νίκες που επιτεύχθηκαν από την Συρία στον πόλεμο  κατά της τρομοκρατίας και παρουσίασε στη συριακή πλευρά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ειδικά τις «τουρκικές φιλοδοξίες εκεί».
Επιπλέον, ο Λίβυος Στρατάρχης Χαφτάρ στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και στο δικαίωμά της να υπερασπίζεται τα σύνορά της (όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ-https://www.pentapostagma.gr/politiki/6927163_stirixi-tramp-stin-ellada-anafaireto-dikaioma-tis-i-prostasia-ton-synoron).
[Όλα αυτά στην ουσία προμηνύουν μία συμμαχία των κοσμικών ηγετών Άσαντ και Χάφταρ κατά του ισλαμιστή Ερντογάν (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/6071867/livyi-presveia-sti-damasko-anoixe-i-parataxi-toy-chaftar-kaloyn-se-koino-metopo-kata-tis-toyrkias, https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/209852/o-xaftar-kalei-ton-asant-se-symmaxia-kata-tis-toyrkias-anoixe-presveia-sti-syria, https://www.kathimerini.gr/1067319/article/epikairothta/kosmos/o-asant-kleinei-to-mati-ston-xaftar), της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, και των ισλαμιστών συμμάχων τους (του ISIS και της Αλ Κάιντα), με πιθανή «παρακίνηση» του επίσης κοσμικού Αιγυπτίου Προέδρου Σίσι (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6928582_i-aigyptos-etoimazei-stratiotiko-synaspismo-arabikon-horon, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6928557_naytiki-task-force-apo-tin-aigypto-kata-tis-toyrkias-axiomatoyhos)].
O LNA έστειλε ηχηρό μήνυμα και τόνισε πως το προσφυγικό το χρησιμοποιεί η Τουρκία για εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται αλλού.

Μπορεί ακόμα πολλές Ευρωπαϊκές χώρες - που είναι άμεσα εμπλεκόμενες με το θέμα του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος - να διατηρούν σιγήν ιχθύος στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας αλλά ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ και αρχηγός του LNA στην Λιβύη τάσσεται στο ζήτημα και στηρίζει το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να προασπίσει τα σύνορα της.
«Είμαστε με τους Έλληνες και το δικαίωμά τους να προστατεύουν τους ανθρώπους και τη γη τους ώστε να μην πέσουν θύματα της ωμής και απάνθρωπης χρήσης ορισμένων προσφύγων ως πολιτική πίεση για να εκβιάσουν άλλους και για να δικαιολογήσουν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται αλλού», ανέφερε με νόημα το LNA σε ανακοίνωση του έχοντας μία μεγάλη φωτογραφία του Χαλίφα Χαφτάρ.
Ο Χαφτάρ και ο LNA μάχονται κατά της σκιώδους κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη που στηρίζεται από τζιχαντιστές και τον Ταγίπ Ερντογάν.
Σε άλλη ανάρτηση του στο twitter ο LNA ανακοίνωσε την καταστροφή ενός ακόμα θηριώδους στρατιωτικού BMC που έχει μεταφέρει η Τουρκία στην Λιβύη για να υποστηρίζει τον Σάρατζ και τον GNA (https://www.ethnos.gr/kosmos/91652_o-haftar-sto-pleyro-tis-elladas-kai-sto-dikaioma-tis-na-yperaspizetai-ta-synora-tis).
Επιπλέον, ο Λίβυος Στρατάρχης Χάφταρ με μήνυμα εκ μέρους του LNA στο twitter εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού».
Μήνυμα στήριξης προς τον ελληνικό λαό για την κρίση στα σύνορα με την Τουρκία και τον εκβιασμό του Ερντογάν με το μεταναστευτικό έστειλε ο Λίβυος στρατάρχης Χάφταρ.
Με μήνυμα εκ μέρους του LNA στο twitter εκφράζει τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαρακτηρίζοντάς τον «ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού».
Ταυτόχρονα αφήνει να εκφραστούν και οι φόβοι του για πολεμικές συρράξεις και καλεί τους Έλληνες στρατιώτες να προστατέψουν την πατρίδα.
Αναλυτικά το μήνυμα:
«Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις προκλητικές δράσεις του καθεστώτος Ερντογάν στα ελληνικά σύνορα και σας εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας.
Η ανησυχία μας δεν αφορά τους γενναίους Έλληνες Στρατιώτες, που διακατέχονται από ηρωικό πνεύμα και υπερηφάνεια και είμαστε βέβαιοι ότι με την αγάπη και τη στήριξη του ελληνικού λαού θα προασπίσουν τα σύνορα και την πατρίδα τους.

Από τις βόρειες ακτές της Μεσογείου απευθύνουμε τους θερμούς χαιρετισμούς μας στον ελληνικό λαό και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν θα αφήσετε τον ανόητο Σουλτάνο του νεοθωμανισμού να σας συμπαρασύρει στα δικά του χαμηλά επίπεδα πολιτικού ήθους και συμπεριφοράς και μην έχετε κανέναν ενδοιασμό να προστατέψετε με ενθουσιασμό την πατρίδα σας και την αξιοπρέπεια σας και να εμπιστευόσαστε όσους ηγούνται του αγώνα να προστατεύσουν τα σύνορα σας.
Εύχομαι ο Θεός να σας προστατέψει, όπως σας εύχομαι να βγείτε νικητές για το καλό της ειρήνης και ολόκληρης της ανθρωπότητα» (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%87%ce%ac%cf%86%cf%84%ce%b1%cf%81-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%ce%bf/).
Ταυτόχρονα, ο Κορωναίος Covid-19 «γονάτισε» και το Ιράν, με την Τεχεράνη να ζητεί οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’60, καθώς πασχίζει να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της νόσου.
Σύμφωνα με τον Αμπντολνάσερ Χεμάτι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Ιράν, η χώρα ζήτησε οικονομική βοήθεια περίπου 5 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, το οποίο έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα έχει σε διαθεσιμότητα έως και 50 δισ. δολάρια για την βοήθεια εκείνων των χωρών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε το ΔΝΤ να επιτρέψει στην ισλαμική δημοκρατία άμεση πρόσβαση στη γραμμή διευκόλυνσης. Μετά την Κίνα και την Ιταλία, το Ιράν είναι τρίτο παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων -πάνω από 400.
Η Τεχεράνη είναι ακόμη σε αναμονή της επίσημης απάντησης του ΔΝΤ, δήλωσε ο κ. Χεμάτι σε δημοσιογράφους, ενώ το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι έλαβε αιτήματα βοήθειας από χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν (https://www.tribune.gr/economy/news/article/650029/o-covid-19-gonatise-to-iran-kai-prosfeygei-sto-dnt.html).
Στο Ιράκ, ο υποψήφιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αλάουι ανακοίνωσε την παραίτησή του, δημιουργώντας κενό εξουσίας και βυθίζοντας τη χώρα πιο πολύ στο χάος.
Ο Μοχάμεντ Αλάουι που είχε προταθεί για πρωθυπουργός του Ιράκ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αποσύρεται, κατηγορώντας τα πολιτικά κόμματα ότι του εγείρουν εμπόδια, βυθίζοντας τη χώρα ακόμη περισσότερο στην κρίση με την δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου κενού εξουσίας.
Η ανακοίνωση του Αλάουι έγινε λίγες ώρες αφού το ιρακινό κοινοβούλιο απέτυχε για τρίτη φορά σε διάστημα μίας εβδομάδας να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Μόνο 108 από τους 329 βουλευτές ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο για την έκτακτη αυτή συνεδρίαση.

Ο διορισμός του Αλάουι είχε στόχο να αμβλύνει την κρίση στο Ιράκ, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής τάξης από τον Οκτώβριο εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι.
Ο πρόεδρος Μπάρχαμ Σάλεχ θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις ώστε να επιλεγεί νέος υποψήφιος για την πρωθυπουργία σε διάστημα 15 ημερών, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Όμως το Ιράκ ενδέχεται στο ενδιάμεσο να βρεθεί χωρίς πρωθυπουργό καθώς ο Άμπντελ Μάχντι παραιτείται σήμερα από υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Ο Σάλεχ όρισε τον Αλάουι αφού οι Ιρακινοί βουλευτές των αντίπαλων κομμάτων δεν κατάφεραν επί δύο μήνες να αποφασίσουν ποιον θα ορίσουν διάδοχο του Άμπντελ Μάχντι. Ο Αλάουι, που έχει διατελέσει υπουργός δύο φορές τα τελευταία χρόνια, είχε περιθώριο ενός μήνα να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο ίδιος είχε υποσχεθεί ένα «ιστορικό» υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποτελούταν αποκλειστικά από προσωπικότητες ικανές, που δεν ανήκουν σε κανένα πολιτικό κόμμα. Ωστόσο δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.
«Προσπάθησα με όλα τα διαθέσιμα μέσα να σώσω το Ιράκ από το να βυθιστεί στο άγνωστο και να λύσω την τρέχουσα κρίση, όμως στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αντιμετώπισα πολλά ζητήματα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Αλάουι, κατηγορώντας τους πολιτικούς ότι δεν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων.
Σε επιστολή του προς τον Σάλεχ μάλιστα κατήγγειλε «τα κόμματα που διαπραγματεύονται μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς κανένα σεβασμό προς το εθνικό συμφέρον», στην δέκατη έκτη πιο διεφθαρμένη χώρα παγκοσμίως.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αλάουι ο Ιρακινός πρόεδρος δήλωσε ότι «εργάζεται για να επιλέξει έναν αντικαταστάτη». Σύμφωνα με πολλές πολιτικές πλευρές, είναι πιθανό να προτείνει τον επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Μουστάφα αλ Καζίμι.
Ακόμη μία ένδειξη της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας ήταν και η επίθεση με δύο ρουκέτες Κατιούσα που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Πράσινη Ζώνη στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες.
Μία από τις ρουκέτες προσγειώθηκε κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν εξαπολυθεί 20 επιθέσεις εναντίον στρατιωτών, διπλωματών ή εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, από τις οποίες έχει σκοτωθεί ένας Ιρακινός στρατιώτης και ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε εταιρεία. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αν και η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι πρόκειται για φιλοϊρανικές ομάδες.
Ο αντικαταστάτης του Αλάουι θα πρέπει να αναλάβει το δύσκολο έργο να ηρεμήσει την οργή των Ιρακινών έπειτα από πέντε μήνες διαδηλώσεων, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 550 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί ακόμη 30.000, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές. Ήδη χθες ένας ακόμη διαδηλωτής σκοτώθηκε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην Βαγδάτη.
Επίσης θα πρέπει να συμβιβάσει τις δύο αντίπαλες πλευρές στο Ιράκ: τους υποστηρικτές του Ιράν, που αποτελούν την πλειοψηφία των Ιρακινών, και αυτούς των ΗΠΑ, τις δύο χώρες συμμάχους της Βαγδάτης (https://www.euro2day.gr/news/world/article/2010589/irak-paraiththhke-o-ypopshfios-prothypoyrgos-moham.html).
Στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του κράτους αυτού Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει οφειλή 1,2 δισεκατομμυρίου του χρέους της η οποία λήγει σε δύο ημέρες, κάνοντας έτσι λόγο για την πρώτη αδυναμία πληρωμής στην ιστορία του Λιβάνου.
Χώρα που καταρρέει κάτω από ένα χρέος 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων -- δηλαδή σχεδόν το 170% του ΑΕΠ της -- ο Λίβανος θα "αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον", πρόσθεσε ο αρχηγός της κυβέρνησης, ο οποίος διορίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη του πρωτόγνωρου κινήματος διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.
"Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.
"Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων" συμπεριλαμβανομένης της "μείωσης των δημόσιων δαπανών", πρόσθεσε.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη απόφαση της κυβέρνησης, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων που ζητούσαν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως την αποχώρηση μιας πολιτικής τάξης που παραμένει ίδια για δεκαετίες.

Ο Λίβανος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη οικονομική του κρίση από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-1990), σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.
Στις 9 Μαρτίου, το κράτος έπρεπε θεωρητικά να αποπληρώσει ευρωομόλογα αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου. Δύο ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής προβλέπονται τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκ. δολαρίων. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο αποφάσισε την μη πληρωμή του χρέους έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων.
Λίγο νωρίτερα, ο αρχηγός του κράτους, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή (https://www.zougla.gr/kosmos/article/livanos-i-xora-se-adinamia-pliromis-gia-proti-fora-stin-istoria-tis).
Επιπλέον, τον ίδιο μήνα, η σκηνή που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου στην Βιέννη, έδρα του OPEC, θα μείνει χαραγμένη στα αρχεία που καταγράφουν την ιστορία του μαύρου χρυσού. Σε ένα κλίμα παγωμένο ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ έκανε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χίλια κομμάτια την συμμαχία μεταξύ Μόσχας και Ριάντ, η οποία εδώ και τρία χρόνια διατηρούσε την ευαίσθητη ισορροπία στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά.
Μέσα σε λίγες ώρες ο κόσμος του πετρελαίου πέρασε από μία κατάσταση έντασης σε καθεστώς μείζονος κρίσης. Οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και βεβαίως στις κοινωνίες αναμένονται να είναι πολύ σοβαρές.
Δευτέρα 9 Μαρτίου τα χαράματα. Η βουτιά στις αγορές της Ασίας είναι πολύ σημαντική. Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σημείωσε πτώση κατά 25% φθάνοντας τα 33,90 δολάρια το βαρέλι (30 ευρώ).
Η πτώση αυτή δεν φαίνεται να έχει τελειωμό. Οι αναλυτές στις διεθνείς αγορές συμφωνούν τουλάχιστον πως στις επόμενες εβδομάδες η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φθάσει στο ιστορικό χαμηλό από το 2016, δηλαδή στα 30 δολάρια το βαρέλι. Ήταν πολύ φυσικό, λοιπόν, να ακολουθήσουν τα χρηματιστήρια στην Ασία και την Ευρώπη.
Ποια ήταν η σπίθα που προκάλεσε αυτή τη κρίση; Φαίνεται πως είναι η επιδημία του κορωνοϊού, η οποία σαν ένα υπερφυσικό μαστίγιο χτύπησε την ήδη ευάλωτη παγκόσμια αγορά. Αρχικά στην Κίνα, όπου οι επιπτώσεις από την επιδημία έχουν αρχίσει να είναι ορατές.

Αυτή η χώρα είναι και ο βασικός παράγων που καθορίζει την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση. Μόνη της η Κίνα εκπροσωπεί το 14% της παγκόσμιας κατανάλωσης και, για να καταλαβαίνουμε για τι μιλάμε, η Κίνα χρειάζεται 14 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η κινεζική οικονομία είναι όλο και περισσότερο λαίμαργη. Άλλωστε το 2019 η Κίνα αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση εισαγωγέα πετρελαίου παγκοσμίως.
Από την στιγμή που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού στην τεράστια αυτή χώρα, άρχισαν τα προβλήματα κυρίως όταν απαγορεύθηκαν οι μαζικές μετακινήσεις. Αμέσως οι τιμές του πετρελαίου πέρασαν από τα 70 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Ιανουαρίου στα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου.
Αλλά άλλος ένας παράγοντας, εξαιρετικά σημαντικός, έρχεται τώρα να αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι. Ένας οικονομικός πόλεμος με γεωπολιτικές επαγωγές μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών χωρών υδρογονανθράκων στον κόσμο. Πρόκειται για τον πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Το νέο προϊόν που άλλαξε τα πάντα στην παγκόσμια αγορά αποσταθεροποιώντας το σύστημα ήταν βεβαίως το σχιστολιθικό πετρέλαιο.
Το καρτέλ του OPEC, υπό την διαχρονική καθοδήγηση της Σαουδικής Αραβίας, ήταν μέχρι το 2015 ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού. Όμως εκείνη την χρονιά άλλαξαν τα πάντα στη σκακιέρα του μαύρου χρυσού. Η αλλαγή προήλθε από την εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη της παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Τέξας.
Τότε, για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό η Σαουδική Αραβία, αποφάσισε το 2016 να πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με πετρέλαιο. Δεδομένου ότι το σχιστολιθικό πετρέλαιο είναι πιο ακριβό στην παραγωγή του, οι Σαουδάραβες ήλπιζαν ότι η μείωση των τιμών στην παγκόσμια αγορά θα προκαλούσε την κατάρρευση των Αμερικανών παραγωγών οι οποίοι τότε είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν την παγκόσμια κυριαρχία στον τομέα του πετρελαίου που ανέκαθεν διεκδικούσε και διατηρούσε η Σαουδική Αραβία.
Τζάμπα κόπος. Οι Τεξανοί παραγωγοί αντέχουν στην πίεση και συνεχίζουν να παράγουν παρά τις προσπάθειες των ανταγωνιστών τους. Λίγους μήνες αργότερα το 2016, η Σαουδική Αραβία, εξαντλημένη από αυτόν τον πόλεμο υδρογονανθράκων, υιοθετεί μία νέα συμμαχία αποφασίζοντας να συνεταιριστεί με την Ρωσία.
Η συμμαχία αυτή στον τομέα των υδρογονανθράκων επιτυγχάνεται παρά το γεγονός ότι η Μόσχα από τη μία υποστηρίζει τη Δαμασκό, αλλά κυρίως από την άλλη υποστηρίζει την Τεχεράνη, που είναι και ο ορκισμένος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας. 

Προς μεγάλη έκπληξη η συμμαχία αυτή των δύο γιγάντων της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς ήταν επιτυχής. Από το 2017 το μέτωπο Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας προσελκύει όλα τα μέλη του OPEC που αντιστοιχούν στην μισή παγκόσμια παραγωγή υδρογονανθράκων. Σκοπός αυτού του μετώπου είναι να διατηρηθεί η πίεση στις τιμές του Αμερικανικού πετρελαίου.
Ορισμένοι αναλυτές σκέφτηκαν τότε πως είναι στρατηγικά αδύνατο να πιεστούν οι Αμερικανοί παραγωγοί, αλλά οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι είναι επαρκώς ισχυροί για να επιβάλουν τον σεβασμό συγκεκριμένων κανόνων στην παγκόσμια αγορά. Έτσι πορεύτηκε η αγορά πετρελαίου για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο σκοπός της Μόσχας και του Ριάντ ήταν να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου ανάμεσα στα 60-70 δολ. το βαρέλι. Οι Αμερικανοί ωστόσο παρήγαν όλο και περισσότερο πετρέλαιο και το 2018 κατάφεραν να αναρριχηθούν στην κορυφή και να γίνουν η μεγαλύτερη παραγωγός δύναμη υδρογονανθράκων στον κόσμο με μια ικανότητα παραγωγής 12 εκατ. βαρελιών την ημέρα.
Στις 6 Μαρτίου στην Βιέννη, οι Σαουδάραβες αποφασίζουν να τα παίξουν όλα για όλα. Υπόσχονται στους Ρώσους σημαντικές περικοπές στην παραγωγή που θα φθάνουν μέχρι και ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ οι Ρώσοι δεσμεύονται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.
Μετά από 5 ώρες διαπραγματεύσεων και έντασης, ο απαθής υπ. Ενέργειας της Ρωσίας είναι ανένδοτος. Αυτή τη φορά προφέρει το μεγάλο «Όχι». Η Ρωσία δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι κάνει βουτιά της τάξης του 10% στις παγκόσμιες αγορές.
Είναι προφανές πως όλος ο κόσμος κατανόησε πως οι Ρώσοι θέλουν να εξαπολύσουν έναν πόλεμο τιμών με τους Αμερικανούς εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού.
Το Κρεμλίνο αποφάσισε να θυσιάσει το μέτωπο του OPEC προκειμένου να φρενάρει τους Αμερικανούς παραγωγούς, αλλά και για να τιμωρήσει την Ουάσιγκτον, η οποία επιχειρεί ακόμα και να ακυρώσει τον αγωγό πετρελαίου North Streem 2, που θα ενώνει την Ρωσία με την Γερμανία. Αυτή είναι η στρατηγική της Ρωσίας, η οποία υλοποιείται ανάλογα με τα συμφέροντα της χώρας αυτής, χωρίς πάντα να ακολουθούνται πάγιοι κανόνες.
Σίγουρα οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία θα είναι βραχυπρόθεσμες και θα ξεπεραστούν. οι επιπτώσεις ωστόσο στις οικονομίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών θα είναι μεσοπρόθεσμες έως και μακροπρόθεσμες, ενώ για ορισμένες χώρες θα είναι και καταλυτικές.

Εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν στις επόμενες εβδομάδες, κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, τότε χώρες όπως η Αλγερία, το Ιράκ και η Νιγηρία θα δουν τις οικονομίες τους να επηρεάζονται αρνητικά και μάλιστα άμεσα.
Η κρίση θα είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και το Ιράν, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί. Καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις και για την Λιβύη, όπου η παραγωγή πετρελαίου είναι και το κυρίαρχο ζήτημα στον εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μια τέτοια πτώση όμως τιμών θα είναι εξαιρετικά αρνητική και για την Σαουδική Αραβία, αφού θα σημάνει ένα τέλος για τα φαραωνικά οικονομικά σχέδια του πρίγκιπα διαδόχου Μπεν Σαλμάν, ενώ θα επηρεαστεί άμεσα λόγω οικονομικού βάρους και ο πόλεμος που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-polemos-tou-petreleou-ke-i-katarefsi-ton-agoron).
[Κάποιοι δε αναλυτές υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του κορωνοϊού και την πτώση των τιμών στο πετρέλαιο λόγω της διαμάχης Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, τα χρηματιστήρια καταρρέουν παγκόσμια, ενώ κατά τους ιδίους βαίνουμε πρόσω ολοταχώς για μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση ανάλογη με αυτή του 2008 ή του 1929 (https://www.newsit.gr/oikonomia/koronoios-ta-xrimatistiria-katarreo/299077, 2/ https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/855874_oi-agores-katarreoyn-logo-koronoioy-fovoi-gia-neo-2008-i-k, aihttp://greekmoney.gr/%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CF%81%CE%B5%CF%87%CF%84-%CF%81%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%BB-lse-%CE%B2%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%BC%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7/)].
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι τιμές του πετρελαίου υφίσταντο δραματικές πτώσεις κατά το παρελθόν κάθε φορά που η Σαουδική Αραβία ξεκινούσε έναν πόλεμο τιμών με απώτερο σκοπό να οδηγήσει τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς.
Το αργό είχε "κατρακυλήσει" κατά 66% από τα τέλη του 1985 έως και τον Μάρτιο του 1986, όταν μια αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ είχε οδηγήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας να προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση της δικής του παραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε "συντριβή" των διεθνών τιμών.
Επίσης το brent είχε πέσει κάτω από τα $10 γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '90, κατά τη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με την Βενεζουέλα (https://www.capital.gr/agores/3436058/boutia-25-gia-to-argo-i-megaluteri-apo-to-1991).
Ταυτόχρονα, ο πόλεμος για το πετρέλαιο έχει και σοβαρές πολιτικές διαστάσεις. Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επιχειρεί να εδραιώσει την εξουσία του και μάλιστα προχώρησε, όπως έγινε χθες γνωστό, σε συλλήψεις τριών μελών της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να οργανώσουν πραξικόπημα για την ανατροπή του.
Είναι σαφές ότι, σε τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, ο πρίγκιπας διάδοχος δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να ηττηθεί από την Ρωσία, καθώς αυτό θα έθετε σε σοβαρή αμφισβήτηση την ηγεσία του.
Από την άλλη πλευρά, η ιστορία έχει δείξει ότι και για την Μόσχα η τιμή του πετρελαίου έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης συνδέεται και με την σοβαρή οικονομική αδυναμία που είχε προκαλέσει στην ΕΣΣΔ η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου, τη δεκαετία του '80. 

Επίσης, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, που άρχισε τον Δεκέμβριο του 1997, ήταν κύριος παράγοντας που οδήγησε στην πτώχευση της Ρωσίας, τον Αύγουστο του 1998, οδηγώντας εκτός εξουσίας τους πολιτικούς που υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις δυτικού τύπου και φέρνοντας, λίγο αργότερα, στην εξουσία τον Πούτιν (https://www.businessdaily.gr/agores/12515_gkremizetai-petrelaio-i-s-arabia-kiryxe-polemo-stin-rosia).
Ουσιαστικά, οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου, θα θέσουν υπό δοκιμασία τα δημοσιονομικά μεγέθη της Σαουδικής Αραβίας, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει το χαμηλότερο κόστος παραγωγής ανά βαρέλι και πολύ χαμηλό χρέος. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία -σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που έχει συνδεδεμένο το ριάλ με το αμερικανικό δολάριο- μπορεί να επιτρέψει την υποτίμηση του ρουβλίου (πτώση 4% χθες) προκειμένου να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών της (https://www.efsyn.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/234492_petrelaio-poios-tha-lygisei-protos).
Η Μόσχα διεμήνυσε χθες ότι θα μπορούσε να αντέξει τιμές 25-30 δολαρίων ανά βαρέλι για 6 έως 10 χρόνια. Από την πλευρά του το Ριάντ μπορεί να αντέξει μια τιμή πετρελαίου στα 30 δολάρια ανά βαρέλι, αλλά θα πρέπει να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο προκειμένου να απαλύνει το χτύπημα που θα δεχτούν τα έσοδά του.
Η τιμή του πετρελαίου στην οποία το Ριάντ επιτυγχάνει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αγγίζει, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα 80 δολάρια ανά βαρέλι και είναι διπλάσια από αυτήν που χρειάζεται αντίστοιχα η Ρωσία.
Αν οι πετρελαϊκές τιμές παραμείνουν κοντά στα 30 δολάρια, τότε το δημόσιο έλλειμμα θα προσεγγίσει διψήφιο νούμερο φέτος, μακριά από το 6,4% του ΑΕΠ που αναμένει η κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά το Ριάντ διαθέτει σήμερα συναλλαγματικά αποθέματα 500 δισ. δολαρίων και αναλογία χρέους ΑΕΠ μόλις στο 25%. Το γεγονός αυτό προσφέρει αρκετά περιθώρια για κάλυψη κενών και δανεισμό.
Από το 2016 η Σαουδική Αραβία έχει άλλωστε δανειστεί πάνω από 100 δισ. δολάρια προκειμένου να απορροφήσει τις επιπτώσεις από τις χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές. Ωστόσο οι παρατεταμένες χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των δαπανών και απεμπόληση του σχεδίου διαφοροποίησης της οικονομίας από το πετρέλαιο.
Η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν από την άλλη πλευρά έχει συναλλαγματικά αποθέματα 570 εκατ. δολαρίων. Η ελεύθερη διακύμανση του ρουβλίου επιτρέπει ακόμα τη γρήγορη προσαρμογή του στις συνθήκες της αγοράς και την υποτίμησή του. Υπό αυτό το πρίσμα οι αναλυτές θεωρούν ότι η οικονομία της βρίσκεται σε καλύτερη θέση προκειμένου να αντέξει ένα οικονομικό σοκ σε σχέση με το 2014, όταν η Δύση τής επέβαλε κυρώσεις για την εισβολή στην Κριμαία ή το 2008 μετά το κραχ.

Στα συναλλαγματικά αποθέματα των 570 δισ. δολαρίων περιλαμβάνεται και το ύψους 150,1 δισ. δολαρίων Ταμείο Εθνικού Πλούτου, που το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αντισταθμιστούν πιθανά λιγότερα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ίσως τελικά να το έχουν οι ΗΠΑ. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να γονατίσουν τις Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας που εξάγουν ακριβά πετρέλαιο από σχιστολιθικά πετρώματα. Οι εταιρείες αυτές άνθησαν τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τις ΗΠΑ την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου χάρη στις υψηλότερες διεθνείς τιμές και την γενναία χρηματοδότησή τους από τις αγορές ομολόγων.
Αν οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για μήνες, τότε το ενδεχόμενο αδυναμίας εξυπηρέτησης αυτού του χρέους (που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι χαμηλής ποιότητας) και χρεοκοπιών είναι πολύ πιθανό. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τα λουκέτα αυτά θα μπορούσαν εν συνεχεία να ταρακουνήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της υπερδύναμης.
[Μία δε μεγάλη πτώση στις τιμές πετρελαίου θα δημιουργήσει απώλειες πολλών δις εσοδών και στην οικονομία του Ιράν, προκαλώντας «αναταράξεις» στην πολιτική ζωή του κράτους αυτού, όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί αντίστοιχα και στην Βενεζουέλα, την Σαουδική Αραβία και την Ρωσία, των οποίων η κυριότερη πηγή εσοδών προέρχεται από το πετρέλαιο].
Τον ίδιο μήνα, ο πληγωμένος στην Συρία ο Ερντογάν, απαντά με το «όπλο» των προσφύγων. Ή θα είσαι μαζί μας ή εναντίον μας. Και με τους δύο είναι αδύνατον. Αυτό είναι, επί της ουσίας, το μήνυμα που στέλνουν στον Ταγίπ Ερντογάν η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία και συνολικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Έτσι, η προσπάθεια του «σουλτάνου» να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, επιδιώκοντας να αποσπάσει εκβιαστικά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, μοιάζει να πέφτει στο κενό. Και μάλιστα, προκαλώντας του πολύ… πόνο, όπως έδειξαν και οι δραματικές εξελίξεις στην Ιντλίμπ, με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες από την πλευρά του τουρκικού στρατού.
Παρά το ότι δεν είναι ακόμη γνωστό ούτε τι ακριβώς συνέβη ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, ένα μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. Οι δυνάμεις του Ερντογάν δέχθηκαν το πιο ισχυρό πλήγμα από την αρχή της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας.

Ένα  πλήγμα το οποίο φέρνει τον ίδιο μπροστά σε σοβαρά και επιτακτικά διλήμματα, απειλώντας παράλληλα να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εικόνα της παντοδυναμίας την οποία έχτιζε τόσο καιρό, με πράξεις και με δηλώσεις με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται στο εσωτερικό της χώρας του.
Η πλήρης αδυναμία της τουρκικής αεροπορίας να προσφέρει υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις, εξαιτίας της απόλυτης κυριαρχίας των Ρώσων στον εναέριο χώρο της Συρίας, είναι το καθοριστικό στοιχείο που διαμορφώνει την εικόνα και τους συσχετισμούς στα πεδία των μαχών. Είναι κάτι που έχει παραδεχθεί, εξάλλου, και ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα επικαλέστηκε τον… Αλλάχ για να βρεθεί μια λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
Στην πράξη, πάντως, οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση είναι οι Αμερικανοί, οι οποίοι όμως εμφανίζονται εντελώς απρόθυμοι να σταθούν ενεργά στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, επιτρέποντας έτσι στην Μόσχα και τον Άσαντ να κάνουν ό,τι θέλουν. Είναι κάτι που επιβεβαιώθηκε ξανά αυτή την εβδομάδα, με την άρνησή τους να του προμηθεύσουν συστήματα Patriot, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν την «ασπίδα» για τα τουρκικά μαχητικά που θα επιχειρούσαν στη Συρία.
Το γιατί συμβαίνει αυτό αποτυπώνεται γλαφυρά στην δήλωση την οποία έκανε η πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, αμέσως μετά τα χθεσινά γεγονότα: Ελπίζουμε πως ό,τι συνέβη «θα δείξει στην Τουρκία ποιος είναι ο πραγματικός της σύμμαχος και ποιος όχι», είπε χωρίς περιστροφές ο Κέι Μπέιλι Χάτσινσον, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να ακυρώσει την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο έχει αποτελέσει πρακτικά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Με απλά λόγια: Οι (ευρισκόμενοι σε προεκλογική περίοδο) Αμερικανοί – παρά τις φωνές που ήδη ακούγονται στην Ουάσινγκτον για αποφασιστική και δυναμική απάντηση στην Μόσχα – δεν είναι διατεθειμένοι να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους για να βοηθήσουν τον Ερντογάν εάν αυτός δεν υποκύψει και δεν δηλώσει την απόλυτη υποταγή του. Κόβοντας παράλληλα τα πολλά πάρε-δώσε με τους Ρώσους – κυρίως, στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα.
Όσο αυτό δεν συμβαίνει (χωρίς να αποκλείεται να συμβεί σύντομα, ανατρέποντας ξανά τα δεδομένα και προκαλώντας άλλου είδους κινδύνους), ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορεί να κάθεται ήσυχος στον θρόνο του και να… βασανίζει τον ταλαίπωρο «σουλτάνο». Θα παίζει μαζί του όπως η γάτα με το ποντίκι και η Συρία θα αρχίζει να μοιάζει ολοένα περισσότερο με το Βιετνάμ της Τουρκίας (όπως και η Λιβύη για κάποιους αναλυτές-https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/6927200_rosos-analytis-o-erntogan-endehetai-na-aposyrthei-apo-ti-libyi-logo-apoleion).
Αναμφίβολα, ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να πάρει γρήγορα σημαντικές και στρατηγικής σημασίας αποφάσεις. Όταν το κάνει, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν και πάλι, προκαλώντας νέους κινδύνους.

Σε αυτό το φόντο πάντως και μέχρι να κάνει την τελική του επιλογή αναφορικά με τον σύμμαχο που προτιμά, δηλαδή τις ΗΠΑ ή τη Ρωσία, ο Ερντογάν επιχειρεί να παίξει απεγνωσμένα τον τελευταίο του άσο, μπας και αλλάξει την καταστροφική ροή της παρτίδας. Δηλώνει ότι θα ανοίξει τα σύνορα της Τουρκίας για τους πρόσφυγες που θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη, κυρίως μέσω Ελλάδας, υλοποιώντας έτσι μια πάγια απειλή του.
Ο στόχος του είναι προφανής: Να αναγκάσει τους Ευρωπαίους και δευτερευόντως το ΝΑΤΟ – κυρίως δηλαδή Γερμανούς, Γάλλους, αλλά και Ιταλούς – να πιέσουν τον Πούτιν να βάλει νερό στο κρασί του, είτε προσφέροντάς του ανταλλάγματα είτε απειλώντας τον με νέες οικονομικές κυρώσεις. Ελπίζει, προφανώς, ότι έτσι θα αντισταθμιστεί η απουσία των ΗΠΑ από το πλευρό του και θα βρει ένα ισχυρό σύμμαχο, έστω κι αν αυτός δεν διαθέτει τη δυνατότητα να στριμώξει τη Ρωσία στρατιωτικά.
Το πιθανότερο είναι ότι θα πέσει έξω στους υπολογισμούς του. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν κάποιες κινήσεις, ποτέ όμως δεν θα κηρύξουν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ρωσία για τα μάτια του Ερντογάν, κυρίως εάν δεν έχουν μαζί τους τις ΗΠΑ.
Σίγουρα δε, θα φροντίσουν να οχυρωθούν ακόμη καλύτερα απέναντι στα νέα κύματα των απελπισμένων προσφύγων. Κι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση καλό νέο για την Ελλάδα, σε μια στιγμή που η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχει φτάσει ήδη σε οριακό σημείο[ΧτW1]  (https://corfiatiko.blogspot.com/2020/02/blog-post_316.html).
[Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι τον Μάρτη του 2020, η Αλβανία και Τουρκία υπέγραψαν σχέδιο αμυντικής συνεργασίας (https://www.in.gr/2020/03/02/world/alvania-kai-tourkia-ypegrapsan-sxedio-amyntikis-synergasias/), κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την πατρίδα μας, εάν η Τουρκία θελήσει να μας ανοίξει και ένα νέο μέτωπο από τον Βορρά στην Αλβανια, εάν μας χτυπήσει με στρατό (ή κομάντος) και από την χώρα αυτή σε περίπτωση ενός «Θερμού Επεισοδίου» ή πολέμου Ελλάδας-Τουρκίας].
Παράλληλα, η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα στην Ευρώπη για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους απειλεί ότι αυτοί θα αποχωρήσουν μέσα σε 72 ώρες, ενώ την ιδιά χρονική περίοδο, η Ελλάδα και Βουλγαρία αναπτύσσουν στρατεύματα για να σφραγίσουν τα σύνορα.
Όσο για τους αιτούντες για άσυλο, αυτοί πορεύονται προς την Ευρώπη, και η Τουρκία δηλώνει ότι δεν θα τους δεχτεί πλέον πίσω (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/02/4-72.html http://corfiatiko.blogspot.com/2020/02/blog-post_917.html), ενώ ταυτόχρονα, δίνει και χάρτες με τις διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν οι παράνομοι μετανάστες για να μεταβούν στην Ελλάδα και από εκεί σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (https://www.zougla.gr/kosmos/article/akrea-provokatsia-tou-erntogan).
[Και φυσικά, ο Ερντογάν χρησιμοποίει επακριβώς την τακτική του (τόσο πνευματικού, όσο και εθνικού) προγόνου του, του αιμοχαρή Αττίλα του Ούννου (http://alophx.blogspot.com/2020/02/400-2020-update.html, http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_96.html, http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html), ο οποίος έσφαζε Γότθους από την Κριμαία και τους έστελνε (με βία κυρίως ή και κάποιες φορές και χωρίς) να περνάν τα σύνορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και έπειτα ζητούσε χρήματα από τους Βυζαντινούς δήθεν για να σταματήσει τους Γότθους (http://alophx.blogspot.com/2020/02/400-2020-update.html).

(Κάτι που φυσικά εννοείται ότι δεν εκαναν ποτέ γιατί τους συνέφερε αυτή η κατάσταση, τόσο για να αποδυναμώνουν τους Βυζαντινούς εχθρούς τους, αλλά φυσικά και για να κερδίσουν χρήματα).
Ότι ακριβώς δηλαδή κάνει και ο Ερντογάν στις μέρες μας, βοηθώντας τον ISIS σε Συρία και Ιράκ στις σφαγές αθώων (μουσουλμάνων και μη στα μέρη αυτά), τους οποίους και στέλνει (με βία κυρίως ή και κάποιες φορες και χωρίς, τόσο από τα μέρη αυτά, όσο και από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, αλλά και αρκετά άλλα Αφρικανικά κράτη) να περνάν τα σύνορα της Ελλάδας (και φυσικά και της ΕΕ) και έπειτα ζητά χρήματα από τους Έλληνες και Ευρωπαίους δήθεν για να σταματήσει τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες.
(Κάτι που φυσικά εννοείται ότι δεν κάνει ποτέ, αφου αυτός στην ουσία τους διακινεί, γιατί τον συμφέρει αυτή η κατάσταση, τόσο για να αποδυναμώνει τους Έλληνες εχθρούς του, αλλά φυσικά και για να κερδίζει εκβιαστικά χρήματα από τους Ευρωπαίους).
Και όπως στον Αττίλα, όταν εγέρθηκαν εναντίον του ο ηρωικός Βυζαντινος Αυτοκράτορας Μαρκιανός, ο εξίσου ηρωικός ηγέτης και στρατηγός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αέτιος, όπως και οι Πέρσες και οι Κινέζοι που αυτός και οι Ούννοι του λεηλατούσαν, έφτασε στο τέλος του (κυρίως μετά την ήττα του στα Καταλαυνικά πεδία και τις συνεχείς επιθέσεις και τον καλοοργανωμένο ανταρτοπόλεμο των Βυζαντινών), έτσι μπορεί να γίνει και με τον Ερντογάν από τον καλοοργανωμένο ανταρτοπόλεμο των αντιπάλων του σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη.
Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η πατρίδας μας προτάξει οργανωμένη πολεμική (και μη) στρατηγική εναντίον, παράλληλα με την ΕΕ (την οποία μπορεί ακόμα και να διαλύσει ο Ερντογάν με την νέα κρίση λαθρομεταναστών και προσφυγών που θέλει να δημιουργήσει έναντι αυτής το 2020, όπως ακριβώς έκανε και το έτος 2015-https://infognomonpolitics.gr/2020/03/i-tourkia-pyrodoti-nea-prosfygiki-krisi-i-opia-tha-borouse-na-simani-to-telos-tis-evropaikis-enosis/), τις ΗΠΑ και την Ρωσία, οι οποίες μπορεί να στραφούν τελικά όλες ταυτόχρονα εναντίον του, αφου ο Ερντογάν επιθετικά σε όλες.
Και τελικά λέγεται ότι ο Αττίλας δολοφονήθηκε την μέρα του γάμου του και ύστερα επικράτησε ένας άγριος εμφύλιος μεταξύ των διάδοχων του, ο οποίος διέλυσε το κράτος του, έτσι και μπορεί να γίνει έναν επέλθει τελικά και στην Τουρκία η εξόντωση του Ερντογάν και ύστερα να επικρατήσει ένας άγριος εμφύλιος μεταξύ των διάδοχων του, ο οποίος θα διαλύσει το κράτος του.

Ουσιαστικά ο Ερντογάν, με την βίαιη προσπάθεια βίαιης και παράνομης «διάσπασης» των φραγμάτων στον Έβρο, με στόχο να επιτύχει την είσοδο ακόμα και εκατομμύριων νέων λαθρομεταναστών και προσφυγών στην ΕΕ (όπως ακριβώς έκανε και το έτος 2015), φαντάζει σε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες και ηγέτες (π.χ. τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς), ως ένας «νέος Ξέρξης» (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%B7%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%84/, http://alophx.blogspot.com/2018/07/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html), ο οποίος προσπαθεί να σπάσει τις Θερμοπύλες του Έβρου και με τους πληθυσμούς που θα φέρει στην ΕΕ, να την κατακτήσει σταδιακά πληθυσμιακά.
Και όλη αυτή η νέα και ενορχηστρωμένη από τους Τούρκους προσπάθεια εισβολής λαθρομεταναστών και προσφυγών στην Ευρώπη, συμβαίνει την στιγμή της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ μέσω του BREXIT, όπως ακριβώς και με την αποχώρηση των Βρετανών το 406 μ.Χ. από την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (http://alophx.blogspot.com/2016/12/406.html, http://alophx.blogspot.com/2020/02/400-2020-update.html), ξεκίνησε η βίαιη εισβολή των Γότθων και άλλων γερμανικών φυλών σε αυτή, «ενθαρρυμένη» κυρίως από τους Ούννους (http://alophx.blogspot.com/2020/03/blog-post.html).
Ένα δε «Βιετνάμ» του μύστακα Ερντογάν σε Συρία, Λιβύη και Ιράκ με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη ήττα και αποχώρηση του στρατού του από τα εδάφη των κρατών αυτών, από τον στρατό των Χάφταρ-Άσαντ, των Ρώσων (ή των Αμερικάνων) και των συμμάχων τους (Κουρδών, Λιβυκών Φυλών, Ιρανών), θα θυμίζει κατά πολύ την εισβολή του επίσης μύστακα Σαντάμ Χουσεΐν στο Κουβέιτ (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_83.html), οπού αυτός εισέβαλε και ηττήθηκε και αποχώρησε από τον στρατό των ΗΠΑ, των δυτικών και Αράβων συμμάχων τους, καθώς και των ανταρτών του Κουβέιτ .
Μία τοσο μεγάλη ήττα του Ερντογάν στα κράτη αυτά (όλα όλως τυχαίως πετρελαϊκά, όπως και το Κουβέιτ), μπορεί στο τέλος να οδηγήσει σε πτώση του Ερντογάν (http://www.freepen.gr/2017/04/16-2017.html, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6927288_xeroyn-kati-oi-rosoi-erhetai-exegersi-stin-toyrkia-logo-syrias, https://www.pronews.gr/opinion-makers/852609_giati-i-toyrkia-tha-katarreyse, ihttps://infognomonpolitics.gr/2020/03/pantelis-savvidis-o-erntogan-epese-stin-pagida-pou-estise-o-idios-tha-makroimerefsi/, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6927717_bomba-rosikon-mme-sta-prothyra-exegersis-o-toyrkikos-stratos https://www.pronews.gr/opinion-makers/857554_apetyhe-shedio-eisvolis-erntogan-ston-evro ) ή ακόμα και σε εμφύλιο στην Τουρκιά ανάλογο με αυτόν της Βοσνίας (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_0.html), ή ακόμα και σε εμφύλιο ανάλογο της Λιβύης, της Συρίας και του Ιράκ στις μέρες μας, για το ξεκίνημα και συνέχιση των οποίων, έπαιζε και παίζει μεγάλο ρολό η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν.
Μία δε πτώση του ισλαμιστή (και μέλους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) Ερντογάν στην Τουρκία (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/6932251_blepei-telos-toy-o-erntogan-apokalyptontai-oikonomika-skandala-stin, http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/172.html), θα έχει πιθανότατα ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο στρατός τους από Λιβύη Συρία και Ιράκ, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ανακατάληψη και απελευθέρωση των εδαφών αυτών από τον στρατό των Χάφταρ, Άσαντ και της Ιρακινής κυβέρνησης, καθώς και την πλήρη συντριβή των ισλαμιστών στα κράτη αυτά.

Όμως, άλλη μία επίπτωση μίας τέτοιας εξέλιξης, θα είναι και η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και από το Κατάρ, κάτι που πιθανόν θα «ανοίξει την πόρτα» και για την αλλαγή πολιτικής του Κατάρ, αφου αυτό στην περίπτωση αυτή θα χάσει τον «τουρκικό μισθοφορικό στρατιωτικό του βραχίονα».
Ή σε περίπτωση που το Κατάρ συνεχίσει την πολιτική στήριξης των ισλαμιστών παγκόσμια, τότε μπορεί είτε να οργανωθεί ένα πραξικόπημα και να ρίξει τον τωρινό Καταριανό Εμίρη από την εξουσία (οργωμένο από Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και τις άλλες πετρομοναρχίες).
Είτε ακόμα και να γίνει ακόμα και μία στρατιωτική εισβολή (της Σαουδικής Αραβίας και των πετρομοναρχιών του Κόλπου όπως έγινε και το 2011 στο Μπαχρέιν) στο απροστάτευτο από Τούρκους στρατιώτες στην περίπτωση αυτή Κατάρ, με άμεση συνέπεια την οριστική «έξωση» αυτού από την εξουσία και την αντικατάσταση του από έναν άλλον πιο «συνεργάσιμο» για τις ΗΠΑ και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου Εμίρη.
Ότι όμως από τα παραπάνω και αν συμβεί, το μόνο σίγουρο είναι εάν το Κατάρ παύσει να στηρίζει οικονομικά την Μουσουλμανική Αδελφότητα (http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, http://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.html) και όλες τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις που δημιουργήθηκαν από αυτή παγκόσμια (π.χ. τον ISIS, την Χαμάς, την Αλ Κάιντα κ.λ.π.), τότε το σίγουρο είναι ότι αυτές θα καταρρεύσουν και θα διαλυθούν.
Αφου θα χάσουν για πάντα το «ακένωτο πετρελαϊκό πορτοφόλι» του Κατάρ, χάρις στην ασταμάτητη χρηματοδότηση του οποίου αυτές ξεκίνησαν και συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο στον κόσμο, μην έχοντας πια χρήματα για να προσλάβουν μισθοφόρους, για να ασκήσουν προπαγάνδα, καθώς για την αγορά οπλών και τροφίμων].
Τελικά, οι Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ. Ρωσία και Τουρκία βρήκαν αποδεκτές λύσεις όσον αφορά την αποκλιμάκωση της όξυνσης της κατάστασης στο Ιντλίμπ, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι από σήμερα τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή θα ισχύσει εκεχειρία στην συριακή επαρχία.
Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η προσωπική επαφή των ηγετών της Ρωσίας και της Τουρκίας επιτρέπει να βρεθούν κοινές προσεγγίσεις στην επίλυση των διεθνών προβλημάτων.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν σε μια κοινή διακήρυξη.
Όπως είπε, «οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες», αλλά «η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να δώσει ένα τέλος στα βάσανα των αμάχων στη Συρία».
Ο Πούτιν είπε επίσης πως οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα προχωρήσουν αργότερα, εντός της ημέρας, σε κοινή δήλωση.

Με βάση την συμφωνία, Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο 6 χιλιόμετρα βόρεια και 6 χιλιόμετρα νότια του αυτοκινητοδρόμου Μ4 στην Ιντλίμπ. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, μέσα σε διάστημα 7 ημερών, θα συμφωνήσουν στις παραμέτρους του διαδρόμου ασφαλείας.
Παράλληλα, στις 15 Μαρτίου δυνάμεις της Ρωσίας και της Τουρκίας θα ξεκινήσουν περιπολίες κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4.
«Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα απάντησης σε πυρά του συριακού καθεστώτος»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο στρατός της Τουρκίας διατηρεί το δικαίωμα να αποκαταστήσει τις επιθέσεις δυνάμεων του Συριακού καθεστώτος στην περιοχή.
«Από τα μεσάνυχτα η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα «διατηρεί το δικαίωμα να αντιδράσει με όλη της την ισχύ και οπουδήποτε ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση του καθεστώτος» της Δαμασκού.
Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος του συριακού καθεστώτος είναι να εκκενώσει την Ιντλίμπ, προκαλώντας νέα μεταναστευτική πίεση στην Τουρκία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημιουργία μιας νέας κατάστασης στην Ιντλίμπ είναι αναπόφευκτη, μετά τα «θλιβερά γεγονότα της επιθετικότητας του καθεστώτος που στοχεύουν Τούρκους στρατιώτες».
Ο Ερντογάν επιχείρησε να δείξει ότι οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις διατηρούνται, καθώς έκανε λόγο για πνεύμα συνεργασίας, με μοναδική συνεισφορά στις διεθνείς προσπάθειες για το συριακό ζήτημα.
Αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξουν κι άλλα βήματα, ανέφερε, σημειώνοντας ότι το καθεστώς της Συρίας είναι υπεύθυνο για την παραβίαση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας.
Η κατ' ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών διήρκησε για περίπου 2,5 ώρες. Ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών, όπως και εκπροσώπων των μυστικών υπηρεσιών.
Από την πλευρά του ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Β. Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία (http://corfiatiko.blogspot.com/2020/03/blog-post_28.html).

Την ίδια χρονική περίοδο, σκηνές εμφυλίου εκτυλίχθηκαν στην τουρκική βουλή, καθώς ερντογανικοί και κεμαλιστές πιάστηκαν στα χέρια. Η κατάσταση εντός της Τουρκίας είναι έκρυθμη καθώς καθημερινά ο Ερντογάν μετράει πτώματα σε Συρία και Λιβύη και φαίνεται πως οδηγεί την χώρα του σε μία ηχηρή ήττα.
Ο "θρόνος" του Ερντογάν κουνιέται επικίνδυνα πλέον, καθώς η τουρκική κοινωνία "βράζει" λόγω της τραγικής κατάστασης της οικονομίας, της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο των Τούρκων νέων και γενικώς λόγω των πρακτικών του αυταρχικού καθεστώτος AKP.
Οι απίστευτες εικόνες καταγράφηκαν στην τουρκική Βουλή, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίθεση βουλευτών του AKP του Ερντογάν σε βουλευτές της αντιπολίτευσης με αφορμή μια ανακοίνωσή τους για τον Τούρκο πρόεδρο.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν αναφορές πως η ανακοίνωση των βουλευτών της αντιπολίτευσης αφορούσε στην τακτική του Προέδρου της Τουρκίας για την επαρχία Ιντλίμπ, της Συρίας, με τα αίματα να ανάβουν και την Βουλή να μετατρέπεται σε ρινγκ.
Παράλληλα, Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν πως ο Ερντογάν κρύβει τους νεκρούς στις εμπόλεμες ζώνες και εκτιμούν πως εντός της χώρας ετοιμάζεται μια εξέγερση που θα τελειώσει την εξουσία του επίδοξου "Σουλτάνου". Ίσως οι βιαιότητες στην τουρκική βουλή να αποτελούν το προοίμιο (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6927559_toyrkikos-emfylios-agrio-xylo-sti-boyli-metaxy-erntoganikon-kai-kemaliston).
Παράλληλα, δεν φαίνεται να σταματούν με τίποτα οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο αλλά ίσως ακόμα καλύτερα διαφαίνεται το νεο-οθωμανικό σχέδιο που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει θέσει σε εφαρμογή.
Έτσι ο υπερ-ομιλιτικός Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συνέντευξη του σε τουρκικά ΜΜΕ εκτός των όσων ανέφερε χθες αποκάλυψε ότι οι μετανάστες και πάσης φύσεως αλλοδαποί που θα περάσουν στην Ευρώπη θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο! Και συνέχισε αναφέροντας ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πέσουν, θα αποσταθεροποιηθούν οι οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και κανείς δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα γι αυτό.
Φαίνεται ότι οι Τούρκοι είναι πλέον αποφασισμένοι να τα "παίξουν όλα για όλα" με όπλο την εισβολή που ξεκίνησε στον Έβρο από μέρους τους.

Για αυτό ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στον Έβρο είναι μόνο η αρχή. Αναλυτικότερα ανέφερε «αυτό είναι μόνο η αρχή. Κοιτάξτε, εμείς πέρυσι πιάσαμε 451.000 παράτυπους μετανάστες. Τώρα ο καιρός είναι ζεστός. Όσο πάει και ζεσταίνει. Στον Έβρο, με την Ελλάδα μάς χωρίζει μία συνοριακή γραμμή πάνω από 200 χιλιόμετρα. Δυστυχώς φέτος στα Βαλκάνια υπήρξε ανομβρία. Σε κάποια μέρη (του Έβρου) η στάθμη από τη βροχή έπεσε στα 40 με 45 εκατοστά. Αυτό τι σημαίνει; Ότι με τα πόδια σας εύκολα μπορείτε να περάσετε.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να τους συγκρατήσει στα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει μετά. Δεν είναι μόνο ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, αλλά και τι θα γίνει μετά» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/855253_i-toyrkia-etoimi-gia-oloklirotiko-polemo-tha-pesoyn-eyropaikes).
Τελικά ο Ερντογάν αποχώρησε εσπευσμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου στην οποία είχε προγραμματιστεί η συμμετοχή του, χωρίς καμία δέσμευση για τη μεταναστευτική κρίση και τις επιθετικές κινήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Τούρκος πρόεδρος προβλεπόταν να συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου, άλλα η τουρκική αυτοκινητοπομπή έφυγε άμεσα.
Στην συνέντευξη Τύπου, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι «μιλήσαμε ανοιχτά και ευθέως για τα θέματα στα οποία διαφωνούμε» και επανέλαβε ότι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών συνόρων και του «ανθρώπινου δικαιώματος» της αναζήτησης ασύλου «πάνε μαζί» (σε ερώτηση για τις καταγγελίες για βία εις βάρος μεταναστών από τις ελληνικές αρχές).
Ο κ. Μισέλ είπε ότι θα αναλάβουν ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συντονίσουν μία ανάλυση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και των σημείων όπου έχει αποδειχθεί δυσλειτουργική.
Σε ερώτηση για το αν ο κ. Ερντογάν δεσμεύτηκε να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα, ο κ. Μισέλ απάντησε ότι η ευρωπαϊκή πλευρά επέμεινε ότι πρέπει να το κάνει (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6928439_apohorise-espeysmena-o-erntogan-apo-eyropaiko-symboylio).
[Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι ο Ερντογάν κρύβει τον αριθμό των περιστατικών του κορωνοϊού που υπάρχουν στην Τουρκία (παρουσιάζοντας τα δήθεν ως ανύπαρκτα ή μηδενικά), εκτός από τους Τούρκους πολίτες, μα κυρίως στους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες από Ασία και Αφρική.

Και θέλει να τους «ξεφορτωθεί», στέλνοντας τους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, και με τον τρόπο αυτό να πλήξει τόσο την πατρίδα μας, όσο και την υπόλοιπη ΕΕ, όχι μόνο μέσω των προβλημάτων (κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και δημογραφικών) που θα επιφέρει μία νέα αθρόα είσοδος λαθρομεταναστών και προσφυγών στην ΕΕ, όπως αυτή το 2015.
Αλλά και μέσω ενός «βιολογικού πολέμου», με την αποστολή λαθρομεταναστών και προσφυγών με κορωνοϊού στην Ευρώπη για να την πλήξει ακόμα περισσότερο, λόγω των επιπτώσεων αυτού του ιού σε ανθρώπινες ζωές, όσο και στην οικονομία].
Σε σχέση με το θέμα του κορωνοϊού στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Η Τουρκία θα ξεπεράσει την επιδημία του νέου κορωνοϊού σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων με την λήψη των σωστών μέτρων και τις λιγότερες δυνατές ζημίες».
«Μετά από αυτή την πανδημία, ο κόσμος θα κατευθυνθεί σε μία νέα τάξη πραγμάτων. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Θα δημιουργηθεί ένα καινούριο πολιτικοοικονομικό σύστημα. Ως Τουρκία εισερχόμαστε σε αυτήν την εποχή, με μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και ισχυρές υποδομές. Μια παρουσιάζεται μία μεγάλη ευκαιρία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Τουρκία, τονίζοντας πως ο Αλλάχ είναι μαζί τους: «Όπως σε όλα τα θέματα, δεν αμφιβάλλουμε ότι η βοήθεια του Αλλάχ μας θα είναι μαζί μας σε αυτό το πρόβλημα».
«Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο», είπε στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τούρκος πρόεδρος.
«Αναχαιτίζοντας την ταχύτητα της διάδοσης του ιού σε δύο με τρεις εβδομάδες, θα ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο όσο το δυνατόν συντομότερα και με όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά», τόνισε.
«Μας περιμένουν λαμπρές ημέρες, εφόσον τηρούμε τις προειδοποιήσεις και παραμείνουμε προσεκτικοί. Η ζωή κάθε πολίτη είναι εξίσου σημαντική για εμάς. Για αυτό λέμε, «Μείνε στο σπίτι, Τουρκία»», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στην πατρίδα μας, στην Λέσβο και την Χίο, μετά από άκρατη βία των πραιτοριανών της εκάστοτε Ελληνικής κυβέρνησης (τώρα του Μητσοτάκη, πιο πριν του Τσίπρα), των ΜΑΤ (στην προσπάθεια τους να τρομοκρατήσουν τους κάτοικους αυτών για να στηθούν «δομές» για λαθρομετανάστες (https://www.pentapostagma.gr/apopseis/6927282_ti-simainei-lathrometanastis-kai-ti-paranomos-metanastis) και πρόσφυγες χωρίς την θέληση αυτών), την χρήση από αυτούς χημικών και συνεχή ανταρτοπόλεμο των κατοίκων των νησιών αυτών έναντι τους (ακόμα και με όπλα ή ρουκέτες και πέτρες), τα ΜΑΤ τελικά υποχωρήσαν ηττημένα από νησιά αυτά.
[Λέγεται ότι συνολικά αποχώρησαν κυνηγημένες από τους κάτοικους των νησιών οκτώ μεραρχίες των ΜΑΤ.
Η δε νέα λαθρομεταναστευτική-προσφυγική κρίση του Μαρτίου του 2020, θυμίζει σε πολλούς την λαθρομεταναστευτική-προσφυγική κρίση του 2015 (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-polemos-tis-evropis), ενώ και οι δύο είναι οργανωμένες από την Τουρκία για να πλήξει την πατρίδα μας, καθώς και να απειλήσει-εκβιάσει και την Ευρώπη με το «όπλο των λαθρομεταναστών», ότι αν δεν υποταχτεί στις πολικές της, θα αμολήσει εκατομμύρια λαθρομεταναστών στην ΕΕ και όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της θα πέσουν σε έξι μήνες παντού στην Ευρώπη κατά τα λόγια του ίδιου του Ενόργανά με τελική συνέπια η ΕΕ να διαλυθεί (http://alophx.blogspot.com/2020/02/400-2020-update.html, http://alophx.blogspot.com/2016/12/406.html).
Μένει να φανεί εάν και ο Μητσοτάκης το 2020 θα προσπαθήσει να αντισταθεί στο νέο αυτό κύμα λαθρομεταναστών από την Τουρκία ή θα ανοίξει και αυτός «άπλετα» τα σύνορα της πατρίδας μας, προβάλλοντας και αυτός «συμβολική αντίσταση» πριν τα ανοίξει πλήρως, «πιεζόμενος» ήδη στο εσωτερικό της χώρας από το αιώνια αντεθνικό ΚΚΕ και τις «αποσχιθείσες» παραφυάδες του, τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη ((https://slpress.gr/politiki/pisoplati-machairia-stin-ellada-apo-toys-egchorioys-quot-anoixte-ta-synora-qu, ot/https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_14.html).

Και όλα αυτά την στιγμή μάλιστα που ο «επίσημος εκπρόσωπος» των αναρχικών στην πατρίδα μας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί διά του ηγέτη της μάλιστα τους αλλοδαπούς στην πατρίδα μας σε γενική εξέγερση στις 21 Μαρτίου (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/21.html, https://vasilinos.wordpress.com/2020/03/03/%ce%b8%ce%ad%cf%84%cf%89-%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-metanastes/) όπως φυσικά και οι Τούρκοι (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/sms.html#more)!!
Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι και αυτή η νέα εισβολή λαθρομεταναστών από την Τουρκία, όπως και αυτή του 2015, υποβοηθείται εκτός από τους Τούρκους και από τις ΜΚΟ του μονίμου συνήθους υπόπτου και ενόχου-κερδοσκόπου Τζορτζ Σόρος (https://www.briefingnews.gr/ellada/evros-steni-synergasia-toyrkon-kai-mko-kateythynei-toys-hiliades-lathrometanastes-poy, http://resaltomag.blogspot.com/2019/11/blog-post_22.html, https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/854355_o-tsoros-zitaei-apo-tin-ee-na-stirixei-ton-rterntogan-stin-syria ), ο οποίος θέλει να υλοποιήσει το σχέδιο του Καλλέργη για την Ευρώπη (http://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_73.html).
Κατά τα άλλα, ο υποκριτής Ερντογάν που δήθεν κόπτεται για τα τείχη που εμποδίζουν τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη, κατασκευάζει ο ίδιος τείχος μήκους 290 χιλιομέτρων στα σύνορα με την  Συρία, για να περιοριστεί ακόμα περισσότερο την ροή μεταναστών και προσφύγων από την Συρία στην Τουρκία στην χώρα αυτή (https://www.iefimerida.gr/news/321643/teihos-mikoys-290-hiliometron-sikose-i-toyrkia-sta-synora-me-ti-syria)].
Το γεγονός αυτό συνιστά μία μεγάλη ήττα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη από τους νησιώτες (οι οποίοι συνεχίζουν την αντίσταση τους-https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/esoteriki-asfaleia/6926952_sta-opla-oi-nisiotes-omades-politon-stinoyn-mploka-sti), και μπορεί να απολέσει παράδειγμα και για άλλες περιοχές για την ματαίωση των αντεθνικών σχεδίων και αυτής της κυβέρνησης (https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2020/02/blog-post_40.html), την στιγμή μάλιστα που ο Ερντογάν άνοιξε για άλλη μία φορά τις «κάνουλες» λαθρομεταναστών και προσφυγών εις βάρος της πατρίδας μας, καθώς και της υπόλοιπης Ευρώπης (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/esoteriki-asfaleia/6926952_sta-opla-oi-nisiotes-omades-politon-stinoyn-mploka-sti https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tourkia-stelni-tous-metanastes-se-elada-ke-evropi), «εμπνεόμενος» από τον βασιλιά Χασάν ο Β΄ του Μαρόκου (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/6927023_apo-poy-e ).
Επίσης, στην πατρίδα μας, στο πλευρό της κυβέρνησης και της πολιτικής της απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως ανάδειξε και η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Οι 8 στους 10 πολίτες εμφανίζονται θετικοί στο σφράγισμα των συνόρων απέναντι στους εκβιασμούς του Ερντογάν και στην απάνθρωπη εκμετάλλευση των αλλοδαπών που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος στα ελληνικά σύνορα, στον Έβρο, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σχεδόν στο ίδιο ποσοστό, έκδηλη είναι η ανησυχία για τις κινήσεις και τα σχέδια του Ερντογάν.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινείται προς την σωστή κατεύθυνση για το συγκεκριμένο ζήτημα και μόνο το 18% θεωρεί ότι κινείται λανθασμένα.
Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο από τη στάση της Τουρκίας και τις τελευταίες εξελίξεις στο «μεταναστευτικό», ενώ σε ότι αφορά την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά η κοινή γνώμη είναι διχασμένη.

Για το άλλο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, την επιδημία του κορωνοϊού, το 42% ανησυχεί μετά τα κρούσματα στη χώρα μας ενώ σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 14 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/dimoskopiseis/854619_dimoskopisi-76-symfonei-me-ti-fylaxi-ton-synoron-ston-evro).
Επίσης, άλλη μία μεγάλη Αμερικάνικη έρευνα που αφορά το σύνολο της Ευρώπης και παρουσιάστηκε στην Καθημερινή, δίνει ευκρινή εικόνα για βασικές πεποιθήσεις των Ελλήνων σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. 
Η (ορθή) πίστη ότι οι Έλληνες είναι φορείς ενός πολύ σπουδαίου πολιτισμού ή ότι πιστεύουν στον Θεό και ότι ταυτίζουν σε μεγάλο ποσοστό την θρησκεία με την εθνική ταυτότητα δείχνει ότι οι Έλληνες διαθέτουν πολύ ισχυρή ταυτότητα. Η ισχυρή ταυτότητα των Ελλήνων συγκρίνεται μόνο με αυτή των Αρμενίων και των Γεωργιανών, δηλαδή πανάρχαιων λαών που επιβιώνουν επί χιλιετίες και μεγάλες περιόδους υπό πολύ δυσμενείς συνθήκες. 
Ο σχολιασμός του δημοσιογραφίσκου της Καθημερινής του Αλαφούζου είναι (τουλάχιστον) εκνευριστικός και μονοσήμαντος αλλά δεν πρέπει να μας αποπρασανατολίσει από μια ενδιαφέρουσα, στην οποία πρέπει να επανέλθουμε με μεγαλύτερη και πολύπλευρη ανάλυση.
Τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης έρχεται η Ελλάδα στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες (76%) θεωρούν ότι το να είναι χριστιανοί ισοδυναμεί με το να είναι «αληθινοί Έλληνες». Το αντίστοιχο για τον εαυτό τους πιστεύουν μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Άγγλους, Γάλλους και Γερμανούς.
Πρόκειται για ένα μόνο από τα ευρήματα που προέκυψαν από μεγάλη έρευνα του Αμερικανικού Pew Research Center, η οποία διενεργήθηκε την περίοδο 2015-2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής.
Η έρευνα αυτή αποκαλύπτει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι ένα αόρατο «σιδηρούν παραπέτασμα» εξακολουθεί να υψώνεται και να διχοτομεί την Ευρώπη στις απόψεις για την θρησκεία, τις μειονότητες και τα κοινωνικά θέματα όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και η νομιμότητα της έκτρωσης. 
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε μέλος του ανατολικού μπλοκ, χαρακτηρίζεται από πεποιθήσεις που συντονίζονται σχεδόν πλήρως με τις απόψεις που επικρατούν σήμερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.
Μεταξύ των 34 κρατών και εθνικοτήτων οι Έλληνες πρωτεύουμε στην πίστη μας ότι υπάρχει Θεός (92%), ξεπερνώντας ακόμα και τους Ρώσους (75%), την ίδια ώρα που μόνο το 36% των Σουηδών δηλώνει το ίδιο. 

Πρωτεύουμε επίσης στην πίστη μας ότι υπάρχει το «κακό μάτι» (66%), με τους Σουηδούς να έρχονται τελευταίοι και καταϊδρωμένοι (μόλις με 9%). Την πρώτη θέση σε ολόκληρη την ήπειρο καταλαμβάνουμε και στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων (89%).
Γενικότερα, οι ανατολικές χώρες διακρίνονται από υψηλά ποσοστά πίστης στην πολιτισμική τους ανωτερότητα έναντι όλων των άλλων (69% των Ρώσων, 84% των Αρμενίων). Οι Δυτικοευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο «σεμνοί» (μόλις το 36% των Γάλλων και το 45% των Γερμανών δηλώνουν το ίδιο).
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις το 31% των Ελλήνων θα αποδεχόταν μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς του και μόνον το 35% θα αποδεχόταν Εβραίο. Πρόκειται για ποσοστά πολύ κοντά στα χαμηλότερα της Ευρώπης.
Για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, το 55% των Γερμανών θα αποδεχόταν μουσουλμάνο και το 76% των Γάλλων θα αποδεχόταν Εβραίο. Οι Έλληνες διακρινόμαστε από εξίσου χαμηλά ποσοστά προθυμίας να αποδεχθούμε στην οικογένειά μας τόσο μουσουλμάνους όσο και Εβραίους, κάτι που δεν ισχύει ούτε στις ανατολικές χώρες.
Οι περισσότερες διακρίνονται από μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής απέναντι στους Εβραίους. Παράλληλα, το 74% των Ελλήνων εκτιμά ότι η καταγωγή (το «αίμα») και η εθνική ταυτότητα ταυτίζονται. Οι περισσότεροι δηλαδή πιστεύουν ότι δεν μπορεί να είναι Έλληνας κάποιος που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα.
Το ίδιο πιστεύουν το 22% των Σουηδών και το 48% των Γάλλων. Οι (δήθεν) «συντηρητικές» αντιλήψεις επεκτείνονται και στις στάσεις για τα δικαιώματα και τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Για παράδειγμα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών υποστηρίζουν τον γάμο ομοφύλων, ενώ τον απορρίπτουν το 90% των Ρώσων, το 79% των Βουλγάρων και το 70% των Ελλήνων.
Τέλος, προξενεί εντύπωση ότι, παρά την διάδοση της έκτρωσης, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευτεί, κάτι που δηλώνουν μόνον το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_63.html).
επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, στον ΣΚΑΪ.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μια λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.
Για τα νέα κλειστά κέντρα, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1ης Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία.
Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».
Για ενδεχόμενη προβοκάτσια από τη Τουρκία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά ενεργά υποστηρίζει την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση αποτελεσματικά».
Τέλος, σχετικά με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν εφάρμοζε την υποχρέωση της να αποτρέψει ροές από τα νησιά. Αυτή τη στιγμή, η Κοινή Δήλωση δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Πάντως, αν υπάρξει συζήτηση της Ευρώπης για νέα Συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητα δύο συστατικά. Πρώτον, να μην οδηγηθούν πάλι σε συμφόρηση τα νησιά του Αιγαίου. Δεύτερον, να είναι πολύ πιο γρήγορες και απλές οι επιστροφές προς τη Τουρκία» (https://www.kathimerini.gr/1067973/article/epikairothta/politikh/telos-ta-epidomata-kai-h-filo3enia-se-prosfyges-poy-exoyn-parei-asylo).
Από κάποιους δε αναλυτές, εκφράζονται φόβοι, ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης μπορεί ακόμα να επιφέρει και ξεσηκωμό πολλών λαθρομεταναστών ή ισλαμιστών εντός της πατρίδας μας (με την παρακίνηση και πάντα «παρότρυνση» των Τούρκων του ισλαμιστή Ερντογάν-https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/esoteriki-asfaleia/6928900_se-efarmogi-toyrkiko-shedio-apostatheropoiisis-tis), με την δήθεν «δικαιολογία» ότι χωρίς επιδόματα και όλα αλλά προνόμια που αυτοί είχαν τότε δεν θα μπορούν τάχα να ζήσουν.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα στην πατρίδα μας ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται εντός του Μαρτίου η παροχή επιδομάτων και φιλοξενίας στους πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του, στον ΣΚΑΪ.

«Με τροπολογία που ψηφίστηκε, διακόπτει η χώρα μας εντός 30 ημερών και την παροχή φιλοξενίας και την παροχή επιδομάτων για όσους παίρνουν άσυλο. Από εκεί και πέρα, έχουν την υποχρέωση να δουλέψουν για τα προς το ζην. Αυτό κάνει τη χώρα μας λιγότερο θελκτικό προορισμό για τις μεταναστευτικές ροές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ζήτησαν να τους κρατάμε μέσα στις δομές. Αυτό οδηγεί σε μία λογική πολλών δομών. Εμείς δε το θέλουμε. Θέλουμε λίγες, κλειστές και καλά φυλασσόμενες δομές», υποστήριξε ο κ. Μηταράκης.
Για τα νέα κλειστά κέντρα, για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα από 1ης Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε δύο κλειστά κέντρα σε Σέρρες και Αττική που θα έχουν 1.000 θέσεις φιλοξενίας και προσωρινή λειτουργία. 

Η ένταση στα νησιά έχει επηρεάσει και τους Δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό δε βοηθά την εθνική προσπάθεια να αντιμετωπίσει την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όλο τον κόσμο στα νησιά».

Για ενδεχόμενη προβοκάτσια από τη Τουρκία, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» και πρόσθεσε: «Είναι φανερό ότι η τουρκική πλευρά ενεργά υποστηρίζει την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα μας. Οι ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση αποτελεσματικά».
Τέλος, σχετικά με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που δεν εφάρμοζε την υποχρέωση της να αποτρέψει ροές από τα νησιά. Αυτή την στιγμή, η Κοινή Δήλωση δεν εφαρμόζεται στην πράξη.

Πάντως, αν υπάρξει συζήτηση της Ευρώπης για νέα Συμφωνία με την Τουρκία είναι απαραίτητα δύο συστατικά. Πρώτον, να μην οδηγηθούν πάλι σε συμφόρηση τα νησιά του Αιγαίου. Δεύτερον, να είναι πολύ πιο γρήγορες και απλές οι επιστροφές προς τη Τουρκία» (https://www.kathimerini.gr/1067973/article/epikairothta/politikh/telos-ta-epidomata-kai-h-filo3enia-se-prosfyges-poy-exoyn-parei-asylo).

Από κάποιους δε αναλυτές, εκφράζονται φόβοι, ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης μπορεί ακόμα να επιφέρει και ξεσηκωμό πολλών λαθρομεταναστών ή ισλαμιστών εντός της πατρίδας μας (με την παρακίνηση και πάντα «παρότρυνση» των Τούρκων του ισλαμιστή Ερντογάν), με την δήθεν «δικαιολογία» ότι χωρίς επιδόματα και όλα αλλά προνόμια που αυτοί είχαν τότε δεν θα μπορούν τάχα να ζήσουν.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα στην Ελλάδα, έκλεισαν οι Εκκλησίες και περιορίστηκε η κυκλοφορία των πολιτών λόγω κορωνοϊού, ενώ σημειώθηκε και μεγάλη έξοδος πολλών Αθηναίων πολίτων στα χωριά τους και στα νησιά.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα έκλεισαν όλα τα καταστήματα, οι επιχειρήσεις και όποια κέντρα δραστηριοτήτων δεν έχουν σχέση με την διατροφή (π.χ. τα Σούπερ Μάρκετ), τις Δημόσιες Υπηρεσίες ή την υγειά (νοσοκομεία, ιατρεία), ενώ λόγω των γεγονότων αυτών ακυρώθηκαν σε Πανελλήνια κλίμακα και οι παρελάσεις της 25 Μάρτιου.
Στις 24 του ίδιου μήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώσει την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ για να βγει κάνεις εκτός οικίας θα πρέπει να ζητά ειδική άδεια από το κράτος (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/860410_deite-zontana-diaggelma-toy-k-mitsotaki-poia-metra-tha, https://www.pronews.gr/ygeia/860385_apagoreysi-kykloforias-oi-treis-enallaktikes-gia-ton-tropo-poy-tha-metakinoymaste, https://www.pentapostagma.gr/politiki/kybernisi/6930756_diaggelma-mitsotaki-apagoreysi-kathe-askopis-metakinisis).
Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα γεγονότα, την ίδια χρονική περίοδο που η Ελλάδα ήταν σε καραντίνα θεσμοθετήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 28 πόλεις μουσουλμάνων εποίκων σε όλη την Ελλάδα, εκμεταλλευομένη το γεγονός πως οι Έλληνες όντας έγκλειστοι στα σπίτια τους δεν μπορούν πια να αντιδράσουν στις πολιτικές της αυτές (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/861348_apofasi-tis-kyvernisis-gia-dimioyrgia-28-neon-domon, http://nikosxeiladakis.gr/%CE%BC%CE%B1%CF%83-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BF%CF%85%CE%BD-28-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%B9/?fbclid=IwAR0UiG5fehHkW2tcfFk-QHcdJoAtExbsSE5MtQ1PNibzE6-VUxUmaJsxVCc).
Τις 26 του ίδιου μηνός, έκλεισε και ο Ναός της Αναστάσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει το Ισραήλ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
[Οι ισραηλινές Αρχές ζήτησαν παράλληλα να κλείσουν και όλες οι συναγωγές και η προσευχή να γίνεται στο ύπαιθρο, ενώ έχουν σταματήσει και όλες οι προσευχές στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_953.html)].
Ο Ναός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, θα παραμείνει κλειστός αρχικά για μία εβδομάδα ενώ, άγνωστο παραμένει το τι πρόκειται να γίνει με την τελετή αφής του Αγίου Φωτός το Πάσχα φέτος, το οποίο πέφτει τις 12 Απριλίου του 2020 (https://orthodoxia.info/news/%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b5-%ce%bf-%ce%bd%ce%b1%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%cf%89%cf%82-%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%89-%ce%ba%ce%bf%cf%81/).
Τέλος, ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος μίλησε στο Antennes FM δήλωσε ότι έγιναν λάθη που δεν έπρεπε να είχαν συμβεί και τώρα ήρθε η ώρα να αναλάβουν κάποιοι πρωτοβουλίες. Θα μπουν περιορισμοί, θα υπάρχουν ελεύθερες μετακινήσεις μόνο για υγεία και γεωργία, όπως έγινε στη Δαμασκηνιά.
Το χωριό σώθηκε με τρεις νεκρούς πρόσθεσε με το τίμημα φυσικά να είναι βαρύ.
Το να έρθουν τώρα γιατροί είναι δύσκολο συνέχισε ο περιφερειάρχης όταν σε άλλες περιπτώσεις οι προκηρύξεις σε παθολόγους, παιδιάτρους ήταν άγονες στα νοσοκομεία της περιοχής.
Όσο για την έλευση των 300 και πλέον συντοπιτών από το Μιλάνο στην έκθεση γούνας επικοινώνησε και η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου κα Ντιο με τον ΕΟΔΥ και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Αποστόλης Τσούκας.
Αν δεν έχετε συμπτώματα συνεχίστε την κανονικότητα σας είχε πει τότε ο ΕΟΔΥ στους γουναράδες, όπως ανάφερε ο περιφερειάρχης. Τότε η επιστημονική κοινότητα έδινε τέτοιες οδηγίες.
«Αν αυτό το ξέραμε τότε θα έμπαιναν όλοι σε καραντίνα με τα σημερινά δεδομένα και οι 300, αλλά ένα μήνα νωρίτερα δεν είχε δοθεί τέτοια οδηγία» πρόσθεσε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εκ της ιδιότητας του είχε και η αναφορά του στην μείωση των πρώτων υλών για τρόφιμα λόγω της αυξημένης ζήτησης.
«Μετά το καλοκαίρι αν δεν προλάβουμε την καλλιεργητική περίοδο, θα έχουμε έλλειψη τροφίμων το χειμώνα, πιθανόν να πεινάσουμε κιόλας».
Κάλεσε όλους τους Δυτικομακεδόνες: «Τώρα φροντίστε να βάλετε ένα κήπο, πέντε κότες, να υπάρχει μια αυτάρκεια γιατί υπάρχει μείωση κατά 54% στις πρώτες ύλες για τα τρόφιμα» (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2020/03/blog-post_180.html).

Από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Μάρτιος του 2020, ήταν ένας μήνας πλούσιος σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στον κόσμο, τα οποία σίγουρα επηρέασαν σημαντικά τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο, όσο και στο τοπικό επίπεδο.
ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου