Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019


ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, τον Νοέμβριο του 2019 συνέβησαν κάποια πολύ σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη και τον κόσμο, τα οποία και επηρέασαν σημαντικά την πορεία της Ευρώπης, του κόσμου και της πατρίδας μας.

Έτσι, στην Γερμανία, σε κρίσιμο σημείο λέγεται πως βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ για κυβέρνηση «ζόμπι» κάνουν λόγο οι NY Times.
Ο ίδιος ο μεγάλος συνασπισμός «εξακολουθεί να υπάρχει μόνο από φόβο για το μέλλον», γράφει σε άρθρο γνώμης του το περιοδικό «Der Spiegel» και καλεί τα κυβερνώντα κόμματα να τον διαλύσουν - και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, «για λόγους αυτοπροστασίας και υπευθυνότητας για τη χώρα».
Η συζήτηση για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης λαμβάνει πλέον δραματικούς τόνους καθώς η γερμανική πολιτική σκηνή εγκαταλείπει την παλιά «προβλεψιμότητα» και ανακαλύπτει το …άγνωστο.
Από τις εκλογές του 2017 έχουν περάσει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια και το γεγονός ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης είχε διαρκέσει τότε πέντε μήνες φαίνεται ότι ήταν τελικά ακριβής οιωνός για τα όσα θα ακολουθούσαν.
Ο «ενδιάμεσος απολογισμός» της κυβερνητικής συνεργασίας, ο οποίος επρόκειτο να γίνει τον Σεπτέμβριο και να κρίνει εν πολλοίς τις προοπτικές επιβίωσης του συνασπισμού, έχει αναβληθεί σε πρώτη φάση για μετά την εκλογή νέας ηγεσίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στις αρχές Δεκεμβρίου.
Στο μεταξύ τα συγκυβερνώντα κόμματα φαίνεται ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν αποφάσεις για τα κεντρικά θέματα της ατζέντας τους. Πρόσφατα δε ανακοινώθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης των επικεφαλής του συνασπισμού με αντικείμενο την πολιτική για την βασική σύνταξη, καθώς τα δύο κόμματα αδυνατούσαν να συμφωνήσουν.

 Το προηγούμενο διάστημα ανάλογη δυστοκία είχε σημειωθεί και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το κλίμα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ενοίκια κ.ο.κ. Η όποια τελική συμφωνία συνήθως επικρίνεται από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ως «δειλή» και αναποτελεσματική, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο κόμματα ανησυχούν κυρίως για το πώς δεν θα εμφανιστούν ότι υποχώρησαν.
Το SPD απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αγωνίζεται να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού.
«Πολλοί στην Χριστιανική Ένωση έχουν μπουχτίσει από τις συνεχείς υποχωρήσεις προς το SPD, μόνο και μόνο για να βγει θετικός ο ενδιάμεσος απολογισμός να παραμείνουν στην κυβέρνηση», γράφει σήμερα η Muenchner Merkur και, επικαλούμενη πηγές στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, κάνει λόγο για «κρίσιμη κατάσταση», ακόμη και για «αυξανόμενη δυναμική προς την έξοδο» από την κυβέρνηση.
«Αυτή η Ένωση είναι έτοιμη για σύνταξη», έγραφε χθες χαρακτηριστικά η Bild, επικρίνοντας την στάση των CDU και CSU στο θέμα της βασικής σύνταξης, ενώ για μια κυβέρνηση «ανίκανη να κινηθεί» γράφει απόψε η εφημερίδα «Tagesspiegel», με το περιοδικό Stern να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «αυτή η κυβέρνηση δε σώζεται».
Οι μεγάλοι συνασπισμοί θεωρούνταν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Spiegel, μια εξαίρεση, η οποία συνέβαινε προκειμένου η χώρα να προχωρήσει σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους - και να προστατευθεί η δημοκρατία.
«Σήμερα ο μεγάλος συνασπισμός έχει εξελιχθεί ο ίδιος σε πρόβλημα για την δημοκρατία», καθώς δίνει την ευκαιρία στους εχθρούς της να την πλήξουν, αναφέρει. «Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι απλώς ένα αυτοκαταστροφικό πρόγραμμα για τα συμμετέχοντα κόμματα, αλλά ένα κρατικό πρόγραμμα προώθησης της AfD», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel, αναφερόμενο στην δύναμη που αντλεί η ακροδεξιά από την αδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα.
Για πολλούς αναλυτές, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η μοναδική δύναμη που συντηρεί την σημερινή κυβέρνηση είναι ο φόβος για το αύριο. Και μετά; Τι θα συμβεί εάν το SPD αποφασίσει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό;
Θα περάσει αυτομάτως στην αντιπολίτευση και θα ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους του; Ή θα χρεωθεί την αποτυχία της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές, κάτι ασυνήθιστο για την παραδοσιακά σταθερή και προβλέψιμη Γερμανία.

Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι η παλιά πεποίθηση πως οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μάλλον έχει κλονιστεί. «Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την σημερινή κατάσταση», γράφει το γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την σημερινή εικόνα, όπου το κομματικό συμφέρον τίθεται πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας απασχολεί πλέον και τον διεθνή παράγοντα - αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χώρας και τον παγκόσμιο ρόλο της.
Η κριτική των New York Times, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν την 'Αγκελα Μέρκελ ηρωίδα και μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο την χαρακτήριζαν ως «την τελευταία υπερασπιστή της ελεύθερης Δύσης», φαίνεται να ενοχλεί ιδιαίτερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία συνήθως δεν ασχολούνται με όσα γράφει ο ξένος Τύπος για τη χώρα τους.
«Η γερμανική κυβέρνηση έχει παραλύσει, κολλημένη σε μια κατάσταση ζόμπι, ανίκανη να δράσει και απρόθυμη να πεθάνει», έγραφε πριν από λίγες μέρες η αμερικανική εφημερίδα. Το ζήτημα ωστόσο είναι όχι τόσο η κριτική που ασκούν οι NY Times, αλλά ότι, όπως αποφαίνεται η Handelsblatt , «η κριτική τους είναι σε μεγάλο βαθμό εύστοχη» (https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5597496/se-krisimo-simeio-o-kyvernitikos-synaspismos-sti-germania).
Παράλληλα, την ίδια περίοδο στην χώρα αυτή, ο «δελφίνος» της Μέρκελ για την καγκελαρία, ο Φρίντριχ Μερτς, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις.
Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί και οι υποστηρικτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) γυρνούν την πλάτη τους στην αρχηγό Εγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, παρόλο που ως γνωστόν οι Γερμανοί, οι οποίοι ακούν ως ρομπότ ότι τους διατάξουν οι ανώτεροι τους (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/11/blog-post_833.html).
Αντίθετα, τον Φρίντριχ Μερτς, τον ηττημένο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), επιθυμούν οι περισσότεροι Γερμανοί ως υποψήφιο Καγκελάριο του κόμματος, όταν γίνουν οι επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έναν χρόνο μετά την ανάδειξη της 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καενμπάουερ, ο κ. Μερτς είναι ο προτιμητέος υποψήφιος, όχι μόνο για το σύνολο των πολιτών, αλλά και για τους ψηφοφόρους του CDU.
Στην δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Bild, ο κ. Μερτς λαμβάνει το 31% της προτίμησης των Γερμανών, έναντι 19% της αρχηγού του CDU και 14% του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος το 2018.
Σε δημοσκόπηση των εντύπων Funke μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος, ο κ. Μερτς προηγείται με 26%, ακολουθεί ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός του CSU Μάρκους Σέντερ με 16%, ενώ η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ παραμένει τρίτη επιλογή, με ποσοστό 14%.

Στον γενικό πληθυσμό, προηγείται πάντα ο Φρίντριχ Μερτς με 23%, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Γενς Σπαν με 10% και η 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ακολουθεί με 9%.
Ανάλογη είναι η εικόνα και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου το 59% των ψηφοφόρων του CDU θεωρεί τον κ. Μερτς «καλό υποψήφιο Καγκελάριο», το 51% προτιμά τον τοπικό επικεφαλής του κόμματος 'Αρμιν Λάσετ, το 27% τον Γενς Σπαν και το 21% την αρχηγό του CDU.
Στον γενικό πληθυσμό της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας όμως Μερτς και Λάσετ παίρνουν από 42%, ο κ. Σπαν 26% και η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ 15%.
Η τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία λήγει το φθινόπωρο του 2021 και η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ έχει κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι επιθυμεί να την εξαντλήσει. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το ενδεχόμενο διαφορετικών εξελίξεων, σε περίπτωση που ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, o ο Φρίντριχ Μέρτς έχει ζητήσει να μιλήσει στο Συνέδριο του CDU, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Λειψία στις 23 και 24 Νοεμβρίου. Έχει μάλιστα ζητήσει να λάβει τον λόγο αμέσως μετά την αρχηγό, η οποία, από την πλευρά της δήλωσε στην εφημερίδα ότι καλωσορίζει κάθε συνεισφορά στον διάλογο (https://www.protothema.gr/world/article/942266/germania-cdu-o-delfinos-fridrih-merts-kerdizei-edafos-stis-dimoskopiseis/).
Επίσης, στην Γερμανία, μετά τις εκλογές στην Θουριγγίας, ο νυν ηγέτης της AfD, Αλέξανδρος Γκάουλαντ, πιστεύει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «αστική πλειοψηφία» από την AfD και το CDU στην Θουριγγία, δηλώνοντας με αυτοπεποίθηση:
«Γίνεται σαφές ότι είμαστε τώρα το νέο πολιτικό κόμμα του λαού και ότι υπάρχει μια αστική πλειοψηφία, θα μπορούσαμε να κυβερνήσουμε με το CDU. Αν βέβαια αυτό είχε τα κότσια να βάλει τους αριστερόφιλους αξιωματούχους του στην θέση τους".
Επίσης, μετρά τις νίκες της δεξιάς πτέρυγας της  AfD, στην Σαξονία, την Θουριγγία και το Βρανδεμβούργο,  ο ηγέτης αυτής, ο Höcke λέγεται ότι σκοπεύει να διευρύνει τον αριθμό των στελεχών του κόμματος στην ομοσπονδιακής εκτελεστικής επιτροπής αυτού, προωθώντας πρόσωπα από την Ανατολική Γερμανία, οπού η πτέρυγα έχει την βάση ισχύος της.
Είναι σημαντικό γι 'αυτόν  η «έννοια του αλληλέγγυου πατριωτισμού, μία λέξη-κλειδί με την οποία ο Höcke συνδέει από καιρό με μια κοινωνική και συνταξιοδοτική πολιτική με στόχο τους Γερμανούς πολίτες.
Ο συμπρόεδρος του κόμματος Meuthen, δήλωσε πρόσφατα ότι: «τρεις, τέσσερις, και ενδεχομένως πέντε» αντιπροσώπους των επαρχιακών ενώσεων της Ανατολικής Γερμανίας, θα μπορούσαν να παραβρεθούν στο συμβούλιο του κόμματος στο Braunschweig.

Παράλληλα, κάποιος που δεν ανήκει στην "πτέρυγα", αλλά στους ευρύτερους κύκλους της, είναι το μέλος του Σαξονικού κοινοβουλίου και παράλληλα εκπρόσωπος της AfD σε αυτό, o Tino Chrupalla. Κάποτε σε ομιλία του στην "Junge Union", ο ηγέτης του κόμματος Gauland, τον επισήμανε ως πιθανό διάδοχο του, ο οποίος μπορεί επίσης να έχει σημαντική εκλογική απήχηση και στους αστούς ψηφοφόρους.
Ακόμα και ο ίδιος ο Χόκε, όταν ρωτήθηκε ποιος θα μπορούσε να είναι ένας εκ των νέων ηγετών στο κόμμα σε ομιλία του, έδειξε τον Tino Chrupalla στην αίθουσα, ίσως ως μία προσωρινή, «ελεγχόμενη» και ενδιάμεση επιλογή για την ηγεσία του (http://alophx.blogspot.com/2019/11/2019_3.html), πριν ο ίδιος ο Χόκε δηλώσει ίσως στο επόμενο συνέδριο του κόμματος την πρόθεση του να βάλει υποψηφιότητα ως ηγέτης του, εάν βέβαια οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έως τότε προωθούν την φιλοδοξία του αυτή.
[Εδώ μπορεί να αναφερθεί, ότι Γερμανική εφημερίδα «Junge Freiheit», θεωρείται όργανο του νεοναζιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).
Αυτή κατηγορείται από τους αντιπάλους της, ως ένας φορέας που προωθεί την ιδέα ενός ρατσισμού χωρίς φυλές, ενώ επιτρέπει επίσης να κατηγορούνται ακόμα και πατριώτες (κατά την εφημερίδα αυτή προδότες), οι οποίοι αντιστέκονται ενάντια στην εισβολή μεταναστών στην πατρίδα τους].
Στην Θουριγγία, διάλογο με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ζητούν 17 στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο κρατίδιο, μετά τις εκλογές της προπερασμένης Κυριακής, στις οποίες η ακροδεξιά αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς την συμμετοχή της.
Το έγγραφο των 17 Χριστιανοδημοκρατών φέρει τον τίτλο «Έκκληση συντηρητικών μελών του CDU στην Θουριγγία» και υποστηρίζει την πρόταση που είχε υποβάλει ήδη την προηγούμενη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU στο τοπικό Κοινοβούλιο Μίχαελ Χάιμ, για μια πιθανή συνεργασία με το AfD.
Το κείμενο που αποκάλυψε η «Ostthueringer Zeitung» φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του τοπικού βουλευτή Γεργκ Κέλνερ, ο οποίος ωστόσο, μιλώντας την Τρίτη στο περιοδικό «Der Spiegel», διαψεύδει ότι έχει δώσει την έγκρισή του «για αυτό το χαρτί, σε αυτή τη μορφή».
Επιβεβαιώνει πάντως ότι στους κόλπους του κόμματος υπήρξε αυτή η συζήτηση. «Πρέπει να μιλήσουμε με όλους», δηλώνει ο κ. Κέλνερ, αλλά ταυτόχρονα αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με το AfD όσο και με την Αριστερά, η οποία κέρδισε τις εκλογές.

Το επιχείρημά του είναι ότι ο αποκλεισμός της Εναλλακτικής για τη Γερμανία από κάθε συζήτηση ευνοεί την «θυματοποίησή» της στα μάτια των πολιτών και οδηγεί τελικά σε αύξηση της δύναμής της.
Στο κείμενο δεν γίνεται ρητή αναφορά στο AfD, ωστόσο επισημαίνεται ότι, αν και δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας, «θα πρέπει μεταξύ δημοκρατών να μπορούν να συζητηθούν όλα» και ότι «δεν μπορεί να αποκλείεται σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων».
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σχήμα το οποίο να συγκεντρώνει την πλειοψηφία, καθώς το CDU και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας είτε με την Αριστερά είτε με το AfD. Με αυτό το δεδομένο, οι μόνη επιλογή είναι η κυβέρνηση μειοψηφίας είτε μεταξύ Αριστεράς, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είτε μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων (https://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-dialogo-me-to-afd-zitoun-stelexi-tou-cdu-sti-8ourigia).
Παράλληλα για κάποιους αναλυτές, στην Γερμανία, έχουμε μία επιστροφή στην εποχή της δημοκρατίας της Βαϊμάρη, αφού ιδρύονται πολιτοφυλακές παντού στην Γερμανία.
Οι ιδρυτές τους, ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας για πολίτες» και ότι είναι «τα αυτιά και τα μάτια της αστυνομίας». Στην πραγματικότητα όμως είναι για τους επικριτές τους ομάδες ακροδεξιών, χούλιγκαν και δήθεν αγανακτισμένων πολιτών.
«Σχεδόν παντού στην Γερμανία υπάρχουν πολιτοφυλακές», παραδέχεται το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά. Με την ευκαιρία το ομοσπονδιακό υπουργείο προειδοποιεί ότι «μέσα στις ομάδες αυτές ενδέχεται να υπάρχουν ακροδεξιά στοιχεία».
Το 2015 δημιουργήθηκαν σε διάφορες πόλεις και τοπικές κοινωνίες ομάδες πολιτών, που αποτελούνται από ένα μείγμα ακροδεξιών, χούλικαν ή αγανακτισμένων πολιτών. Οι πολιτοφυλακές αυτές ζητούν την δημιουργία «ζωνών προστασίας», στις οποίες «οι Γερμανοί να είναι ασφαλείς».
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov από το 2016 δείχνει ότι το 29% των ερωτηθέντων θα μπορούσε να φανταστεί να συμμετάσχει σε πολιτοφυλακή, προσφεύγοντας στη βία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε περίπτωση που το κράτος δεν το πράττει.
Αφορμή για την κατανόηση, με την οποία αντιμετωπίζει τις αμφιλεγόμενες αυτές ομάδες τμήμα της γερμανικής κοινωνίας, θεωρούνται τα έκτροπα της Πρωτοχρονιάς του 2016 στη Κολωνία, όπου μέσα και γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό δεκάδες Γερμανίδες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από ομάδες νεαρών πιωμένων μεταναστών.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές γνωρίζουν καλά το πρόβλημα των πολιτοφυλακών. Όμως οι δυνατότητες που παρέχει ο νόμος για την αντιμετώπιση των αυτοαποκαλούμενων σερίφηδων είναι δυστυχώς περιορισμένες.
Ένα από τα «τεχνάσματα» των γερμανικών αρχών ασφαλείας είναι ότι αντιμετωπίζουν πλέον νομικά τις πολιτοφυλακές ως «συγκεντρώσεις» και όχι απλά ως «περιπάτους» ή «πορείες», επιβάλλοντας έτσι αυστηρότερες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση γιλέκων, που θεωρούνται στολές.
Περίπου 250 άτομα ανήκουν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στον σκληρό πυρήνα των πολιτοφυλακών, εκτιμά το τοπικό υπουργείο Εσωτερικών. Υπολογίζεται ότι ο πυρήνας αυτός είναι σε θέση να κινητοποιήσει σε διάφορες διαδηλώσεις μέχρι και 700 άτομα.
«Οι ομάδες αυτές που αποτελούνται κυρίως από ακροδεξιούς και χούλιγκαν προσπαθούν μέσω των "περιπολιών" τους να κερδίσουν την εύνοια των πολιτών», λέει ο τοπικός υπ. Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ σε σχετική συζήτηση στο τοπικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τον ερευνητή ακροδεξιών φαινομένων Ματίας Κουέντ, από το Ινστιτούτο για την Δημοκρατία και την Κοινωνία των Πολιτών του ιδρύματος Αντόνιο Αμαντέο στην Γιένα, οι ακροδεξιοί, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες χαρακτηρίζουν τις ενέργειές τους «πολιτοφυλακή» ή «προστασία της πατρίδας» για να αποφύγουν την αποδοκιμασία της κοινωνίας, αλλά και για να μην χρειαστεί να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους κάνουν όσο κάνουν.
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών φαίνεται πάντως ότι πιάνουν πλέον τόπο. Σε συνέδριο αντιμετώπισης ακροδεξιών φαινομένων στο Ντίσελντορφ, με περισσότερους από 200 συμμετέχοντες (πολιτικούς, αρχές ασφαλείας και ερευνητές) ο υπ. Εσωτερικών Χέρμπερτ Ρόιλ δήλωνε την Δευτέρα ότι «o δεξιός εξτρεμισμός είναι από κοινού με τον ισλαμισμό, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Γερμανία» (https://www.skai.gr/news/world/epistrofi-sti-vaimari-politofylakes-sti-germania-anisyxia-verolinou).
[Παράλληλα, δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov από το 2016 δείχνει ότι το 29% των ερωτηθέντων, θα μπορούσε να φανταστεί να συμμετάσχει σε πολιτοφυλακή προσφεύγοντας στη βία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του σε περίπτωση που το κράτος δεν το πράττει (http://www.ekypros-news.com.cy/index.php/sxolia-analysis/item/6556-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%C2%AB%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CF%82%C2%BB-%CE%BC%CE%B5-%E2%80%A6ss.html)].
Επιπλέον, σύμφωνα με αναλυτές, μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης βρίσκεται η ίδια η Γερμανία. Η ταυτόχρονη πολιτική αποσταθεροποίηση και η ύφεση στην οικονομία απειλούν την υπερδύναμη της Ευρώπης.

Στο πολιτικό σκηνικό της χώρας έχουν έρθει τα πάνω κάτω, καθώς η ελεύθερη πτώση των Σοσιαλδημοκρατών, η αποδυνάμωση της Χριστιανοδημοκράτης, οι αντοχές που δείχνουν οι Πράσινοι και η άνοδος της ακροδεξίας δημιουργούν νέα δεδομένα. Επίσης τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Θουριγγία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα οδηγήσουν σε πολιτικές ανακατατάξεις στην Γερμανία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δεν συγκεντρώνουν σε εκλογές τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση σε επίπεδο κρατιδίου.
Επίσης για πρώτη φορά σε επίπεδο κρατιδίου, το κόμμα «Η Αριστερά» αναδεικνύεται πρώτο κόμμα. Και από το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη Θουριγγία αποκλείουν μια συνεργασία με την ξενοφοβική και λαϊκιστική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) προκύπτει ότι χωρίς την Αριστερά δεν πρόκειται να συσταθεί κυβέρνηση.
Το ερώτημα που θέτουν πολιτικοί αναλυτές είναι πόσο θα αντέξει ο σημερινός κυβερνών μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.
Το περιοδικό «Der Spiegel» σε πρόσφατο άρθρο του έγραψε πως ο μεγάλος συνασπισμός εξακολουθεί να υπάρχει μόνο από φόβο για το μέλλον και μάλιστα καλεί τα κυβερνώντα κόμματα να τον διαλύσουν - και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα, «για λόγους αυτοπροστασίας και υπευθυνότητας για τη χώρα».
Το μόνο ξεκάθαρο μετά τις εκλογές του 2017 είναι πως τα συγκυβερνώντα κόμματα φαίνεται ότι δυσκολεύονται εξαιρετικά να λάβουν αποφάσεις για τα κεντρικά θέματα της ατζέντας τους. Τελευταία κυβερνητική αρρυθμία, η αναβολή προγραμματισμένης συνάντησης των επικεφαλής του συνασπισμού με αντικείμενο την πολιτική για την βασική σύνταξη, καθώς τα δύο κόμματα αδυνατούν να συμφωνήσουν.
Το προηγούμενο διάστημα ανάλογη δυστοκία είχε σημειωθεί και σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το κλίμα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τα ενοίκια κ.ο.κ. Η όποια τελική συμφωνία συνήθως επικρίνεται από την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ως «δειλή» και αναποτελεσματική, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι τα δύο κόμματα ανησυχούν κυρίως για το πώς δεν θα εμφανιστούν ότι υποχώρησαν.
Το SPD απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αγωνίζεται να δείξει στους ψηφοφόρους της ότι παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Για πολλούς αναλυτές, η μοναδική δύναμη που συντηρεί την σημερινή κυβέρνηση είναι ο φόβος για το αύριο. Και μετά; Τι θα συμβεί εάν το SPD αποφασίσει να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό; Θα περάσει αυτομάτως στην αντιπολίτευση και θα ξανακερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους του;
Ή θα χρεωθεί την αποτυχία της κυβέρνησης και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, καθώς η χώρα θα οδηγηθεί είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές, κάτι ασυνήθιστο για την παραδοσιακά σταθερή και προβλέψιμη Γερμανία.
Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν πλέον ότι η παλιά πεποίθηση πως οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, μάλλον έχει κλονιστεί. «Οτιδήποτε είναι καλύτερο από την σημερινή κατάσταση», γράφει το γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι η κοινή γνώμη είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από την σημερινή εικόνα, όπου το κομματικό συμφέρον τίθεται πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Η συζήτηση για το μέλλον της γερμανικής κυβέρνησης λαμβάνει πλέον δραματικούς τόνους καθώς η γερμανική πολιτική σκηνή εγκαταλείπει την παλιά «προβλεψιμότητα» και ανακαλύπτει το …άγνωστο.
Στο παραπάνω θρυμματισμένο πολιτικό σκηνικό έρχεται να προστεθεί και η ύφεση που χτυπά απειλητικά την πόρτα της γερμανικής οικονομίας, που πλήττεται από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας αλλά και το συνεχιζόμενο θρίλερ με το Brexit.
Kαι το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν το συγκεκριμένο το σκηνικό θα μπορούσε να οδηγούσε σε αλλαγή γραμμής πλεύσης στο Βερολίνο.
Δηλαδή να σταματήσει η προσήλωση στην τακτική των μηδενικών ελλειμμάτων και να υιοθετήσει αναπτυξιακές πολιτικές. Μέχρι στιγμής, πάντως η κυβερνώσα ελίτ της Γερμανίας δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ελπίζοντας πως η οικονομία της θα ανακάμψει το επόμενο διάστημα.
Υπάρχουν πολιτικοί αναλυτές που υποστηρίζουν πως η Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία για να βοηθήσει την ήπειρο να απαντήσει στις εξωτερικές προκλήσεις όπως είναι οι αλλαγές στις σχέσεις με την Κίνα και τις ΗΠΑ, και να ηγηθεί των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, κάποιοι θεωρούν πως μετά από 15 χρόνια στα οποία κυριάρχησε το αργό αλλά σταθερό στυλ ηγεσίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το Βερολίνο δυσκολεύεται να απαντήσει στις προκλήσεις που έχουν προκύψει.

Εξάλλου οι Γερμανοί έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως η τακτική τους στα ευρωπαϊκά θέματα δεν επηρεάζεται από τα εσωτερικά τους προβλήματα. Οπότε, ούτε και τώρα που το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με μία ενδεχόμενη οικονομική και πολιτική κρίση, υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσει σε θέματα όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους ή ένας μεγάλος κοινός προϋπολογισμός.
Οι Γερμανοί δεν κάνουν βήμα πίσω από τις επιδιώξεις τους ούτε θα σηκώσουν λευκή πετσέτα σε όσους αμφισβητούν την ηγετική τους θέση στην Ευρώπη. Αν αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, θα αποδειχθεί τα προσεχή χρόνια. Πάντως, οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία δεν φαίνεται να απέχουν πολύ ακόμα, όπως λένε οι αναλυτές (https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/196361/germania-rogmes-sto-politiko-skiniko-metra-antistrofa-o-megalos-synaspismos).
[Την ίδια στιγμή όμως στην Γερμανία ακούγονται φήμες ότι επίκειται κατάρρευση της DEUTSCHE BANK (https://www.triklopodia.gr/%ce%b7-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-deutsche-bank-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba/, http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/deutsche-bank.html). Αν αυτό τελικά συμβεί, τότε αναμένεται κατά πολλούς μία πλήρης χρεωκοπία της χώρας αυτής, και στην συνέχεια επέκταση της οικονομικής κρίσης και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την οποία ως γνωστόν η γερμανική οικονομία σχετίζεται άμεσα.
Και στην περίπτωση αυτή, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη το 2008 στις ΗΠΑ με την LEHMAN BROTHERS, της οποίας η χρεωκοπία προκάλεσε σημαντική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ, η οποία επεκτάθηκε σύντομα και στον υπόλοιπο κόσμο.
Το ίδιο πιστεύεται ότι θα γίνει και σε περίπτωση χρεωκοπία της DEUTSCHE BANK στην Γερμανία, κατά παρόμοιο τρόπο με το κραχ του 1929, το οποίο αρχικά προκάλεσε την οικονομική κατάρρευση των ΗΠΑ και στην συνέχεια και του υπολοίπου κόσμου].
Επιπλέον, το Βερολίνο φοβάται παράλληλα και μία νέα προσφυγική κρίση στην ΕΕ.
Έτσι, στις σελίδες του γερμανόφωνου Τύπου η ανησυχία της Γερμανίας για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, καθώς και η υπογραφή σημαντικών οικονομικών συμφωνιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τζινπίνγκ στην Αθήνα.

 «Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί, υπόσχονταν κάποτε η καγκελάριος Μέρκελ. Ακριβώς όμως αυτό μπορεί να ξαναγίνει, μιας και στη λεγόμενη βαλκανική οδό υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης ενίσχυσης προσφυγικών ροών, αλλά και μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, γράφει το Focus Online με τίτλο "Γερμανικοί φόβοι για μια δεύτερη Βουδαπέστη"». Ο τίτλος παραπέμπει στην προσφυγική κρίση του 2015, όταν το καλοκαίρι χιλιάδες πρόσφυγες αποκλείστηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι «οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, μέσω Ελλάδας στα Βαλκάνια αυξάνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπ. Εσωτερικών όλοι οι "σχετικοί με τη μετανάστευση δείκτες» βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ότι στις αντίστοιχες περιόδους το 2017 και το 2018.
Το γερμανικό υπουργείο επιβεβαιώνει μάλιστα την πληροφορία του Focus ότι από κοινού με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες BAMF απέστειλε ομάδα ειδικών στο Σαράγιεβο για να εξετάσει πως το Βερολίνο μπορεί να «βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης» και να μην συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Γερμανία.
Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Εσωτερικών η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στη βαλκανική οδό οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των αφίξεων μεταναστών στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό το υπουργείο παρακολουθεί με «ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις σε Τουρκία και Ελλάδα».
Σύμφωνα μάλιστα με απόρρητη έκθεση της Κομισιόν που βρίσκεται στα χέρια της εφημερίδας Die Welt «οι αφίξεις μεταναστών στην Ελλάδα αυξάνονται». Στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο ζουν σήμερα 35.630 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από ότι την άνοιξη του 2016» (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_709.html).
[Και ήδη ο εποικισμός των μουσουλμάνων στην Ευρώπη άρχισε να αποδίδει τους πρώτους καρπούς του, και μάλιστα στην ηγέτιδα δύναμη αυτής, την Γερμανία, οπού στο Ανόβερο, εκλέχτηκε δήμαρχος Τουρκικής καταγωγής από τις ψήφους της πληθώρας των Τούρκων μεταναστών της Γερμανίας (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%ba%cf%89%ce%bd-%ce%be%ce%b5%ce%ba.html).
Ο δε πληθυσμός (και οι ψήφοι) αυτών αυξάνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου, κάτι που συμβαίνει τόσο από την συνεχή μετανάστευση (παράνομη ή νόμιμη) αυτών στην Γερμανία, όσο και από τις συνεχείς γεννήσεις αυτών.

Οι δε ψήφοι των Τούρκων, όπως και οι εμπορικές (π.χ. εμπόριο και πώληση όπλων), πολιτικές, στρατιωτικές και γεωπολιτικές σχέσεις που έχει διαχρονικά η Γερμανία με αυτούς (τόσο επί Κάιζερ Β’ Γουλιέλμου, όσο και επί Χίτλερ, καθώς και επί Μέρκελ-Σόιμπλε), εξηγεί γιατί η Μέρκελ φοβάται να πάρει μέτρα εναντίον της Τουρκίας και υποκύπτει μονιμά στις ορέξεις του Ερντογάν.
Πάντα φυσικά με τις απειλές των Τούρκων για αμόλημα εκατομμύριων λαθρομεταναστών στην ΕΕ, με αποτέλεσμα την πρόκληση πανευρωπαϊκής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης και απολυτή εκλογική πτώση των Δεξιών-Σοσιαλιστικών κομμάτων στην ΕΕ, με την άνοδο ολων των ακροδεξιών, εάν η Μέρκελ και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υποκύψουν απολυτά στους εκβιασμούς τους].
Την ίδια χρονική περίοδο, πολλοί πολιτοφύλακες" ακροδεξιάς προέλευσης βγαίνουν στους δρόμους του Βερολίνου, λέγοντας ότι προστατεύουν τους πολίτες και βοηθούν την αστυνομία στο έργο της. Μία καταγραφή από τους δημοσιογράφους της DW.
"Έϊ, τί κάνετε εκεί πέρα;" φωνάζει ο Όλιβερ Ντίτριχ σε δύο γυναίκες που μαζεύουν υπογραφές μπροστά στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι γυναίκες τρέπονται σε φυγή. Ο Ντίριχ ισχυρίζεται ότι κάνουν απατεωνιές, ίσως να κλέβουν πορτοφόλια.
Δεν μπορεί όμως να αποδείξει κάτι τέτοιο. Η παρέμβαση του προκαλεί ανάμεικτες αντιδράσεις στους περαστικούς. Μία γυναίκα εκφράζει ευχαριστίες, κάποιος άλλος καλεί την αστυνομία. "Σε μερικούς δεν αρέσει αυτό που κάνουμε", λέει ο Όλιβερ Ντίτριχ, φορώντας το κόκκινο γιλέκο του και χαμογελώντας.
Ένας αστυνομικός έρχεται, ζητάει την ταυτότητα του Ντίτριχ, εξετάζει τα στοιχεία του. Μέχρι εκεί. Ο Ντίτριχ γνωρίζει ότι η "πολιτοφυλακή" του δεν είναι παράνομη από τη στιγμή που δεν ασκεί βία, ούτε συλλαμβάνει υπόπτους. Ούτε το κόκκινο γιλέκο παραβιάζει τον νόμο. Ο Όλιβερ Ντίτριχ είναι ένα από τα συνολικά 20 άτομα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία "Δημιουργείστε Ζώνες Προστασίας" στο Βερολίνο.
"Schafft Schutzzonen" είναι ο γερμανικός όρος. Κάποιοι λένε ότι τα αρχικά παραπέμπουν στα SS (Schutzstaffel) του Χίτλερ. Ο ίδιος αρνείται μετά βδελυγμίας μία τέτοια σύγκριση. Οι αυτόκλητοι πολιτοφύλακες κυκλοφορούν με κόκκινα γιλέκα που φέρουν το διακριτικό έμβλημα S σε εκείνες τις συνοικίες του Βερολίνου που οι ίδιοι θεωρούν ότι μαστίζονται από την μικροεγκληματικότητα.

Πίσω από την πρωτοβουλία για τις "ζώνες προστασίας" κρύβεται το ακροδεξιό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD). Εκπρόσωποί του υποστηρίζουν ότι οι περιπολίες γίνονται κατά προτίμηση σε συνοικίες με έντονη τουριστική κίνηση ή μεγάλο αριθμό μεταναστών, σε μία προσπάθεια να "διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η τάξη".
Ο Σεμπάστιαν Σμίντκε, μέλος του NPD στο Βερολίνο και οργανωτής της πρωτοβουλίας, λέει ότι "πολλά έχουν αλλάξει λόγω της προσέλευσης αλλοδαπών". Ο ίδιος έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο για "υποκίνηση φυλετικού μίσους".
Σήμερα δηλώνει ότι "υπάρχουν προβλήματα εκεί που ανοίγουν προσφυγικοί καταυλισμοί, υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην πραγματικότητα".
Όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των γερμανικών αρχών τα ποσοστά εγκληματικότητας μειώνονται, τόσο στο Βερολίνο, όσο και συνολικά στην Γερμανία. Γι αυτό, πολιτικοί επιστήμονες και κοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι οι αυτόκλητοι προστάτες της τάξεως έχουν διαφορετικά κίνητρα από εκείνα που επικαλούνται.
Ότι δηλαδή δεν θέλουν να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, αλλά να εκφοβίσουν τους αλλοδαπούς και να εκμεταλλευθούν την ξενοφοβία για να αντλήσουν πολιτικά οφέλη.
Οι γερμανικές αρχές παρακολουθούν με κριτική διάθεση τις δραστηριότητες της αυτοαποκαλούμενης πολιτοφυλακής, ωστόσο έχουν "δεμένα τα χέρια" από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες δεν υπερβαίνουν κάποια όρια.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στα τέλη Οκτωβρίου, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο αυτοαποκαλούμενος πολιτοφύλακας "δεν έχει καμία επιπλέον αρμοδιότητα απ' ότι ο κάθε πολίτης".
Δεν πρόκειται πάντως για πρωτόγνωρο φαινόμενο. Μετά την Επανένωση, το 1990, είχαν εμφανιστεί σε αγροτικές περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας πρωτοβουλίες πολιτών, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι θέλουν να διαφυλάξουν την ασφάλεια στις πόλεις και τα χωριά τους.
Οι περισσότεροι ήταν εντελώς ακίνδυνοι. Ωστόσο, καθώς από το 2015 και μετά αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των προσφύγων και εκείνων που αιτούνται άσυλο, "οι ομάδες αυτές αλλάζουν πρόσωπο", λέει ο Μπερντ Βάγκνερ, εγκληματολόγος και επικεφαλής της πρωτοβουλίας EXIT, η οποία παρέχει βοήθεια σε ακροδεξιούς που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον συγκεκριμένο χώρο.

Όσο για το Βερολίνο, η τοπική κυβέρνηση, απαντώντας γραπτώς σε ερώτημα της Deutsche Welle, επισημαίνει: "Ασφαλώς απορρίπτουμε τις αποκαλούμενες πολιτοφυλακές και τις δραστηριότητές τους. Για εύλογους λόγους το μονοπώλιο της βίας ανήκει αποκλειστικά στο κράτος".
Η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος στο Βερολίνο επισημαίνει ότι παρακολουθεί την καμπάνια για τις "ζώνες προστασίας" στην οποία το NPD, όπως έχουν αντιληφθεί οι αρχές, επιχειρεί "να αυτοπροβληθεί ως δύναμη προστασίας απέναντι στην βία των αλλοδαπών και να εδραιώσει μη προσβάσιμες ζώνες (no-go-areas)".
Ο Σεμπάστιαν Σμίντκε από το NPD έχει διαφορετική άποψη. "Θεωρώ ότι δεν έχει ιδέα όποιος μας συγκρίνει με τρομοκράτες. Περιπολούμε και βλέπουμε αν μία περιοχή είναι ασφαλής", λέει, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο κόσμος επικροτεί τις περιπολίες.
Από και πέρα, δηλώνει, "προσωπικά μου είναι αδιάφορο πώς ονομάζεται ο καθένας. Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε από πεποίθηση και το θεωρούμε λογικό. Αδιαφορώ αν κάποιοι το αποκαλούν ακροδεξιό" (https://www.zougla.gr/kosmos/article/aftokliti-akrodeksi-serifides-sto-verolino).
[Την ίδια ώρα, στην Γερμανία πολλοί στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ ζητούν να αρχίσουν συζητήσεις με την «Εναλλακτική για την Γερμανία», προκειμένου αν χρειαστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην χώρα αυτή, να συστήσουν ακόμα και έναν κοινό εκλογικό συνασπισμό (http://www.fmvoice.gr/index.php/stiles/gnomes/item/232208-ola-gia-tin-karekla)].
Στην Ιταλια, σε πολιτικό μπούμερανγκ κινδυνεύει να εξελιχθεί η φορολογία στις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης (ένα ευρώ/κιλό) στα καταναλωτικά προϊόντα, που εμπεριέχεται στον νέο προϋπολογισμό της κυβέρνησης συμμαχίας μεταξύ Δημοκρατικού Κόμματος (PD)/ Κινήματος 5 Αστέρων (M5S), ενώ τον ερχόμενο Ιανουάριο κρίνονται οι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της κυβέρνησης τοπικές εκλογές στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, όπου παράγεται το 63% των πλαστικών συσκευασιών.
Ήδη ο κεντροαριστερός κυβερνήτης της περιφέρειας Στέφανο Μπονατσίνι έχει εκφράσει την αγωνία του για την εφαρμογή της φορολογίας που ενδέχεται να του στοιχίσει την επανεκλογή.
Μολαταύτα, η κυβέρνηση δείχνει αμετάπειστη μπροστά στο ενδεχόμενο κατάργησης της φορολογίας αυτής, που θα σημάνει αύξηση στις τιμές ενός ευρέως φάσματος καταναλωτικών προϊόντων, δηλώνοντας την προσήλωσή της στην μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος και ανακοινώνοντας παράλληλα κίνητρα για τις αγροτοδιατροφικές εταιρείες που σπεύσουν να τροποποιήσουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους, χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Εναντίον της εφαρμογής του φόρου στις πλαστικές συσκευασίες έχουν ταχθεί τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και των Αδελφιών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, αποβλέποντας σε νέο εκλογικό θρίαμβο τον Ιανουάριο σε ένα από τα προπύργια της Κεντροαριστεράς, την Εμίλια Ρομάνια.
Μία νέα νίκη της Δεξιάς στην μεγάλη τούτη και σημαντική περιφέρεια θεωρείται πως θα προκαλέσει την πτώση της κυβέρνησης PD/M5S. Πισώπλατο θεωρείται και το μαχαίρωμα στην συμμαχία και από την αρνητική θέση που έχει λάβει και ο Ματέο Ρέντσι, του κόμματος Ζωντανή Ιταλία που αποσχίσθηκε από το PD.
Μπροστά στην εσωκομματική αυτή διαφωνία, ο ηγέτης του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι ανήρτησε σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "στοπ στις πονηριές, υποκρισίες, τρικλοποδιές, διαφωνίες, μικροπρέπειες", χωρίς να κατονομάζει ανοικτά τον Ρέντσι.
Το ίδιο έπραξε και ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι που από τις κάμερες της RAI3 δήλωσε πως "πρέπει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού μίας χρήσης, δεν μπορούμε πρώτα να χειροκροτούμε τους νέους που βγαίνουν στους δρόμους για το περιβάλλον και μετά να μην κάνουμε τίποτε", υπονοώντας την διγλωσσία σε σχέση με την προηγούμενη στάση του Ρέντσι που τασσόταν υπέρ της πρωτοβουλίας για το κλίμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ και των μαθητικών κινητοποιήσεων κάθε Παρασκευή.
"Ένα μέτρο κατά της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης είναι δίκαιο, κατόπιν χρειάζεται να το ξαναδιατυπώσουμε με κατάλληλο τρόπο και είμαι έτοιμος να το συζητήσω με τους παραγωγούς του τομέα αυτού", πρόσθεσε ο Γκουαλτιέρι, αφήνοντας ανοικτό ένα παράθυρο για μερική τροποποίηση της νομοθεσίας σε συνδυασμό με την παροχή κινήτρων και ελαφρύνσεων για την μετάβαση προς τις φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.
Ωστόσο, η σύμπλευση απόψεων μεταξύ του κυβερνήτη της Εμίλια Ρομάνια Μπονατσίνι και Ματέο Ρέντσι ανησυχεί ιδιαίτερα την ηγεσία του PD, σε συνδυασμό με τον δημοσκοπικό καλπασμό της Λέγκας (που μετά ιδίως τον θρίαμβο στην περιφέρεια της Ούμπρια έχει επανέλθει στα θριαμβικά επίπεδα των Ευρωεκλογών, στο 33%) ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Ιανουαρίου.
Ο στενός συνεργάτης του Τζινγκαρέτι γραμματέας του PD στο Λάτιο Έντσο Φόσκι έγραψε στο Facebook μία δυσοίωνη "προφητεία": "εάν η Λέγκα κερδίσει (στην Εμίλια Ρομάνια) η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαρκέσει. Όλοι το κατανοούν εξόν από τον (ηγέτη του M5S) Λουΐτζι Ντι Μάγιο".
Και τούτο γιατί και μέσα στο κόμμα του Ντι Μάγιο, που οι σφυγμομετρήσεις το δείχνουν να έχει καθοδική πορεία, ήδη εκφράζονται απόψεις μετάνοιας για την επιλογή να συνεργασθούν κυβερνητικά με το PD (https://www.capital.gr/diethni/3391468/italia-se-politiko-mpoumerangk-kinduneuei-na-exelixthei-o-foros-sta-plastika-mias-xrisis).

Στην Ιταλια επίσης, πολιτικός αναβρασμός επικρατεί στην Ιταλία με την κυβερνητική συνεργασία Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων να συναντά ολοένα περισσότερα εμπόδια. Από την άλλη δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη δεξιά και την ακροδεξιά.
Η κυβερνητική συνεργασία Kεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων συναντά όλο και νέα εμπόδια. Τα τελευταία γκάλοπ δίνουν στην δεξιά και την ακροδεξιά της Λέγκας και των Αδελφών της Ιταλίας το 48% της πρόθεσης ψήφου.
Οι τελευταίες εξελίξεις σίγουρα δεν βοηθούν τον Τζουζέπε Κόντε. Ο γαλλοϊνδικός όμιλος Arcelor Mittal, που αγόρασε τα χαλυβουργεία του Τάραντα με συνολικά 10.000 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι θέλει να αποχωρήσει από την Ιταλία και να παραδώσει τα κλειδιά την κυβέρνηση.
Ένα τεράστιο πρόβλημα για τον ιταλικό Νότο, που μαστίζεται ήδη από ανεργία, η οποία ξεπερνά το 30%. Η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έκανε άστοχες και επιζήμιες κινήσεις στην όλη αυτή υπόθεση. Προς το παρόν, παρά κάποιες προσπάθειες, δεν έχει βρεθεί άλλος αγοραστής.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού (το πολύ σε ένα μήνα) είναι πιθανό να αποφασιστεί η διακοπή της κυβερνητικής συνεργασίας Πέντε Αστέρων και Κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο στόχος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μόνον να μην φτάσει η χώρα σε μια χαώδη διάλυση της βουλής και της γερουσίας αλλά να συμφωνηθεί μια ομαλή πορεία.
Το κύριο πρόβλημα είναι οι συχνές αλλαγές στάσης των "Πεντάστερων" σε διάφορα θέματα (από τις αλλαγές στο φορολογικό μέχρι και τα χαλυβουργεία) και η συνεχής συρρίκνωση των δυο κομμάτων, σύμφωνα με τα γκάλοπ. Και τα δυο μαζί δεν ξεπερνούν στην φάση αυτή το 34%. Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος αποχώρησε από το Δημοκρατικό Κόμμα και ίδρυσε τη "Ζωντανή Ιταλία", υποστηρίζει μεν την κυβέρνηση αλλά δεν χάνει ευκαιρία για να αμφισβητήσει και να αποδυναμώσει το έργο της.
Όπως διαρρέει, η υποψήφια με τη Λέγκα, Λουτσία Μπoργκοντζόνι, φέρεται να έχει προβάδισμα και στην πρόθεση ψήφου στην Εμίλια Ρομάνια με πρωτεύουσα την Μπολόνια. Μια παραδοσιακά αριστερή περιοχή, όπου θα γίνουν τοπικές εκλογές τον Ιανουάριο. Αν δεν συμβεί κάτι θεαματικό που να ανατρέψει την όλη κατάσταση, ο Ματέο Σαλβίνι, παρά τις εντάσεις που δημιούργησε με τις ακραίες θέσεις του, μπορεί να ελπίζει σε μια σχετικά σύντομη επιστροφή "στα μέγαρα της εξουσίας" (https://www.capital.gr/diethni/3392476/italia-trigmoi-sti-sugkubernisi-kentroaristeras-pente-asteron).
Τον ίδιο μήνα, μία επίθεση από έναν αριστερό εξτρεμιστή ενάντια στον Ματέο Σαλβίνι στους δρόμους της Νάπολης έγινε την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν έλαβε την δέουσα προσοχή από τα συστημικά ιταλικά μίντια.

Η απόπειρα επίθεσης, η οποία έλαβε χώρα την Παρασκευή στους δρόμους της Νάπολης, καταγράφηκε σε βίντεο όπου φαίνεται ένας αριστερός εξτρεμιστής να προσπαθεί να προλάβει τον Σαλβίνι, φωνάζοντας συνθήματα και ύβρεις στον εθνικιστικό λαϊκιστή ηγέτη, σύμφωνα με την Il Giornale.
Ευτυχώς, χάρη στην ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι σωματοφύλακες του Σαλβίνι, ο βίαιος αριστερός δεν μπόρεσε να απλώσει τα χέρια του στον επικεφαλής της Λέγκας που έχει συνηθίσει να δέχεται βίαιες απειλές από αριστερούς και μετανάστες.
Γενικά η άφιξη του Σαλβίνι στην Νάπολη συνοδεύτηκε από σειρά απειλών από διάφορα άτομα και οργανισμούς.
Δυστυχώς, η αριστερή βία ενάντια σε μέλη του εθνικού λαϊκιστικού κόμματος της Λέγκας δεν είναι νέο φαινόμενο, και επαναλαμβάνεται όλο και πιο συχνά.
Τον Αύγουστο του 2018, είχαμε βομβιστική επίθεση ενός γραφείου του Συνδέσμου στο Τρεβίζο.
Τον περασμένο Απρίλιο, ερευνήθηκαν δύο μαροκινοί μετανάστες για τη σύνδεσή τους με έναν άλλο βομβαρδισμό ενός Συνδέσμου στο San Valentino Torio.
Αυτή την εβδομάδα, πριν από την προγραμματισμένη εμφάνιση του Σαλβίνι στην εκδήλωση του Σαν Μαρτίνο στο Santarcangelo di Romagna, ο τοπικός ηγέτης της L’Associazione Nazionale Partigiani d’Italia (εθνικός σύλλογος των Ιταλών Παρτιζάνων) έκανε συγκεκαλυμμένες απειλές κατά του ηγέτη της Λέγκας (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%be%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%b8.html).
Στις δε πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, οι Σοσιαλιστές (PSOE) κέρδισαν μεν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο δεν εξασφάλισαν την αυτοδυναμία.
Συγκεκριμένα, το PSOE συγκέντρωσε 114-119 έδρες, λιγότερες από τις 123 που είχε κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου κι απέχοντας από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 176 εδρών.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox εξασφάλισε 56-59 έδρες, πάνω από το διπλάσιο σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ήρθε δεύτερο με 85-90 έδρες, καταγράφοντας άνοδο από τις 66 των προηγούμενων εκλογών.
Οι Unidas Podemos προβλέπεται να λάβουν 30-34 έδρες, καταγράφοντας πτώση από τις 42 του Απριλίου και οι Ciudadanos 14-15 έδρες, με μεγάλη πτώση από τις 57 των εκλογών του Απριλίου (https://www.zougla.gr/kosmos/article/ispania-proti-i-sosialistes--trito-to-akrodeksio-vox).
Ουσιαστικά με τις εκλογές στην Ισπανία, προέκυψε ξανά ακυβερνησία στο κράτος αυτό, ενώ ψυχρολουσία κατέλαβε όλα τα παραδοσιακά κόμματα της Ισπανίας από τον διπλασιασμό των εδρών του ακροδεξιό Vox στην Βουλή.

Η μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου «φλέγεται», καθώς η πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση διαρκεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχαν υπολογίσει οι «ειδικοί αναλυτές».
Όλα τα παραπάνω καλλιέργησαν το έδαφος για κάτι που η Ευρώπη απευχόταν, αλλά που όμως δεν έκανε το παραμικρό για να το αποτρέψει, παρακολουθώντας με το «γνώριμο» μπλαζέ ύφος της τις εξελίξεις. Όλα τα παραπάνω, καλλιέργησαν το έδαφος στην ακροδεξιά της Ισπανίας, καθώς στις χθεσινές εκλογές, η είδηση δεν ήταν η πρωτιά του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, αλλά ο διπλασιασμός των εδρών του ακροδεξιού Vox.
Ενός κόμματος, που συγκέντρωσε το 15,1% των ψήφων, κερδίζοντας 52 έδρες. Πώς μεταφράζεται το 15,1% σε αριθμό ψήφων στην Ισπανία; Σε κάποια εκατομμύρια, σχεδόν 3,5 εκατ. Ισπανοί... Σε μία περιοχή, που μία ανάλογη κατάσταση στο παρελθόν, προκάλεσε αμέτρητα δεινά στην Ισπανία, αλλά και στην Ευρώπη.
Ο Πέδρο Σάντσεθ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της Ισπανίας, αλλά δεν ξεπέρασε το 28% και αυτό σημαίνει πολλά. Μόλις 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το τρίτο Vox, το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας, ο σοσιαλιστής υπηρεσιακός πρωθυπουργός καλείται να κάνει συμμαχίες και υποχωρήσεις.
Διότι αυτή τη φορά δεν έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική αδιαλλαξία της αντιπολίτευσης. Έχει να αντιμετωπίσει την άκρα δεξιά και μία νέα πραγματικότητα στην χώρα της Ιβηρικής. Μία πραγματικότητα που αναδύεται ως φάντασμα από το παρελθόν και απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη.
Η αποτυχία συμφωνίας για τη σύσταση κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα σημάνει την περαιτέρω ενδυνάμωση της άκρας δεξιάς, η οποία τρέφεται από την ακυβερνησία, την πολιτική ανικανότητα και την ανέχεια της κοινωνίας.
Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές κατέχουν 120 έδρες στο Ισπανικό κοινοβούλιο με ποσοστό 28% και ακολουθεί το PP, με 88 έδρες και 20,8%.
Το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται σε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, καταγράφοντας μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Απριλίου, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα κερδίζει έδρες στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια. Το Vox κερδίζει 52 έδρες στο Κοινοβούλιο με ποσοστό 15,1%, σχεδόν διπλασιάζοντας τις έδρες που είχε κερδίσει τον Απρίλιο.

Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos συγκέντρωσαν ποσοστό 6,8% και 10 έδρες, ενώ οι Unidas Podemos 12,8% και 35 έδρες. 13 έδρες κερδίζουν και οι Sobiranistes, το αριστερό κόμμα της Καταλονίας.
[Αναλυτικά, με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ έρχονται πρώτοι, με ποσοστό 28% και 120 έδρες (σε σύνολο 350).

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Πάμπλο Κασάδο ακολουθεί με 20,8% και 88 έδρες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό VOX του Σαντιάγο Αμπασκάλ με 15,1% και 52 έδρες. Πιο πίσω έρχεται το Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με 12,8% (35 έδρες) και ακόμη πιο πίσω οι Ciudadanos του (πλέον παραιτηθέντα) Αλμπέρτ Ριβέρα με 6,8% (10 έδρες)].
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός των Σοσιαλιστών (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε «όλα τα πολιτικά κόμματα» — πλην του ακροδεξιού Vox — να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής — την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια — από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.
Ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπός του είναι να σχηματίσει σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ, η παράταξη του οποίου κατέλαβε την πρώτη θέση.
Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η πρόκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.
[Παρόλα αυτά πάντως ήδη ακούγονται κάποιες σκέψεις για νέες εκλογές στην Ισπανία, αφού πολλά σενάρια προεξοφλούν αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης (https://www.efsyn.gr/node/218532), με εξαίρεση αυτό του μεγάλου συνασπισμού του δεξιού λαϊκού κόμματος και των Σοσιαλιστών, το οποίο (για την ώρα τουλάχιστον) απορρίπτουν και οι δύο παραπάνω πλευρές].
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ δήλωσε ότι θέλει να οικοδομηθεί η «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο.
Με σχεδόν το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, το Vox καταλαμβάνει 52 από τις 350 έδρες του ισπανικού κοινοβουλίου, υπερδιπλασιάζοντας την πολιτική του δύναμη από τον Απρίλιο (https://kourdistoportocali.com/news-desk/ispania-kai-argentini-flegontai-xana-eno-oi-dikoi-mas-parelaynoyn-ston-aytia/).
Ο Αμπασκάλ δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για τις συμμαχίες που θα συνεπαγόταν αυτή η «πατριωτική εναλλακτική» λύση (https://www.protothema.gr/world/article/944229/ekloges-stin-ispania-akuvernisia-xana-psuhrolousia-apo-ton-diplasiasmo-ton-edron-gia-to-akrodexio-vox/).

[Ο δε 43χρονος αρχηγός του VOX, Σαντιάγο Αμπασκάλ, δηλώνει θερμός υποστηρικτής του AfD στην Γερμανία και της Μαρί Λεπέν στην Γαλλία, ενώ μεταξύ άλλων θαυμάζει και τον Ματέο Σαλβίνι. Είχε επίσης επαφές με τον Στηβ Μπανόν, ο οποίος προσβλέπει στην σύσταση ενός οργανισμού επί ευρωπαϊκού εδάφους και οραματίζεται μία ακροδεξιά, λαϊκιστική εξέγερση στην Γηραιά Ήπειρο].
Ο δε Αλμπέρτ Ριβέρα είναι το πρώτο «θύμα» των αποτελεσμάτων της κάλπης στην Ισπανία, καθώς ο επικεφαλής των Ciudadanos ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος.
Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τους Πολίτες που κάποτε είχαν παρουσιαστεί ως η «νέα ελπίδα» της ισπανικής κεντροδεξιάς, καθώς εξέλεξε μόλις 10 βουλευτές, 47 λιγότερους από τις εκλογές του Απρίλη.
Χθες το βράδυ ο Αλμπέρτ Ριβέρα είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες» ανακοινώνοντας ότι σήμερα τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν για την αποτίμηση του αποτελέσματος.
Τελικά ο Ριβέρα ανακοίνωσε στην Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος την παραίτησή του (https://www.efsyn.gr/node/218467).
Ουσιαστικά, ο κερδισμένος των εκλογών είναι το εθνικό λαϊκό κόμμα VOX του Σαντιάγκο Αμπασκάλ, το οποίο βασίστηκε κατά την προεκλογική του εκστρατεία στην ασφάλεια των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης ενός τείχους που θα σταματήσει τις βίαιες επιδρομές εις βάρος των πόλεων της Ισπανίας στην Αφρική, της Σέουτα και της Μελίγια, που πραγματοποιούνται από λαθρομετανάστες που ελπίζουν να πατήσουν έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
Επιπλέον, το VOX πόνταρε στην εθνική ενότητα, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για να τεθούν εκτός νόμου κόμματα που επιδιώκουν την απόσχιση περιοχών της χώρας. Κι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι επέτρεψαν στην Ισπανία να γίνει η νούμερο ένα πύλη της Ευρώπης για λαθρομετανάστες, διακηρύσσοντας ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος χρειάζεται «νέο αίμα», δεσμευόμενοι μάλιστα ότι θα καταργήσουν την ασφάλεια των συνόρων της Ισπανίας με την Αφρική.
Έχοντας αυξήσει τους ψηφοφόρους του κατά 50%, το VOX ξεπερνάει τους PODEMOS και τους CIUDADANOS και γίνεται τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ισπανικό κοινοβούλιο, στο οποίο εισήλθε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο.

Ο δε Ιταλός πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος απολαμβάνει επίσης ένα αυξανόμενο κύμα υποστήριξης στη χώρα του, υποδέχθηκε την «σπουδαία άνοδο» των «φίλων» του στο VOX, αλλά πρόβλεψε ότι η αντίδραση του κατεστημένου θα είναι άμεση.
«Πάω στοίχημα ότι έχουν ήδη ετοιμάσει τους τίτλους για τις ειδήσεις και τα πρωτοσέλιδα σχετικά με ‘νίκη της ακροδεξιάς, ρατσιστές, κυριαρχιστές και φασίστες’», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter. «Καθόλου ρατσιστές ούτε φασίστες», ανταπάντησε προκαταβολικά. «Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία θέλουμε απλά να ζήσουμε ειρηνικά στο σπίτι μας».
Επίσης και η  Γαλλίδα ακροδεξιά πολίτικος Μαρίν Λεπέν έσπευσε να συγχαρεί τον ηγέτη του VOX Σαντιάγκο Αμπασκάλ.
Στην Μεγάλη Βρετανία, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προεκλογική εκστρατεία, με τον Μπόρις Τζόνσον να προσπαθεί να υιοθετήσει ένα διαφορετικό προφίλ και να επαναφέρει την εικόνα του σκληρού οπαδού του Brexit.
«Αποτυχία» χαρακτήρισε ο Βρετανός πρωθυπουργός το γεγονός ότι δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις παρατάσεις ως «επώδυνες» επειδή έχουν φέρει αβεβαιότητα στη χώρα, ενώ ζήτησε «συγγνώμη» από τους Τόρις για την εξέλιξη αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον (ο οποίος είναι παράλληλα βιογράφος και μέγας θαυμαστής του Βρετανού πρωθυπουργού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Winston Churchill), είχε δηλώσει ότι προτιμά να βρεθεί «νεκρός σε ένα χαντάκι» παρά να πάρει παράταση για το Brexit, όμως οι συνθήκες και μία σειρά από κοινοβουλευτικές ήττες τον ανάγκασαν να μην προχωρήσει σε αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.
[Για τους οπαδούς του, ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας «Νέος Τσόρτσιλ», ο οποίος θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της Μεγάλης Βρετανίας από την Γερμανία μέσω του BREXIT, αντί της αδύναμης και υποταγμένης στην Μέρκελ Μει, όπως και ο Τσόρτσιλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διατήρησε την ανεξαρτησία της Μεγάλης Βρετανίας από την Γερμανία, αντί της αδύναμου και υποταγμένου στον Χίτλερ Τσάμπερλεν].
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να ολοκληρώσουμε το Brexit. Η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα είναι πως μόνο αυτή η κυβέρνηση προσφέρει μια έτοιμη συμφωνία και αποχώρηση άμεσα, στα μέσα Δεκέμβρη, εάν είμαστε τυχεροί αρκετά ώστε να έχουμε πλειοψηφία».

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ένα το κοινό θα πρέπει να τον εμπιστευθεί πως θα τηρήσει τις υποσχέσεις του, με τον Μπόρις Τζόνσον να επιρρίπτει όλες τις ευθύνες για την παράταση στο κοινοβούλιο και την τροπολογία που είχε ψηφίσει.
Απάντησε εκ νέου στον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι κάνει λάθος όταν πιστεύει ότι η παρούσα συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στην εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΗΠΑ.
Ο Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Τόρις και του Νάιτζελ Φάρατζ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πρόταση στον ακροδεξιό οπαδό του Brexit να αναλάβει πόστο στην κυβέρνηση.
[Ο ίδιος ο Τζόνσον ισχυρίζεται ότι το θέμα του BREXIT θα έχει κλείσει έως τα Χριστούγεννα του 2019, αλλά οι εχθροί του υποστηρίζουν ότι το ίδιο είπαν άλλοι και για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο – τέσσερα χρόνια πριν από το πραγματικό τέλος του].
Από την πλευρά του, πάντως, ο ίδιος ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο επικεφαλής του κόμματος για το Brexit δήλωσε στο BBC  «Το σκέφτηκα πάρα πολύ αυτό: Πως θα υπηρετήσω καλύτερα τον σκοπό του Brexit; Να βρω μια έδρα και να προσπαθήσω να με βάλω στο κοινοβούλιο ή θα υπηρετήσω τον σκοπό αυτόν καλύτερα διασχίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο από άκρη σε άκρη υποστηρίζοντας 600 υποψήφιους, και αποφάσισα ότι το δεύτερο είναι το σωστό».
Στη μάχη της κάλπης, νέα δημοσκόπηση καταγράφει σημαντική διαφορά για το Συντηρητικό Κόμμα το οποίο προηγείται των Εργατικών με διαφορά 8 έως 17 μονάδων.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, ενώ πιο πίσω είναι το κόμμα του Φάρατζ και οι Πράσινοι (https://www.efsyn.gr/node/217391).
Από την πλευρά του, ο Φάρατζ, απείλησε ότι το κόμμα του θα κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αν οι Τόρις δεν εγκαταλείψουν την συμφωνία για Brexit και δεν συνάψουν προεκλογική συμμαχία μαζί του, συγκροτώντας μια «ασταμάτητη δύναμη».
Η 31η του Οκτώβρη ήλθε και παρήλθε δίχως Brexit και οι κομματικές μάχες χαρακωμάτων στην Βρετανική Βουλή μετεξελίσσονται πια σε ολομέτωπο εκλογικό πόλεμο, ενόψει της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις (που δεν φημίζονται για την αξιοπιστία τους, ειδικά στο ακραία πολωμένο Ηνωμένο Βασίλειο), οι εκλογές θα είναι περίπατος για τους κυβερνώντες Τόρις υπό τον φανατικό μπρεξιστή Μπόρις Τζόνσον.

Τα δύο τελευταία γκάλοπ των Ipsos/MORI και YouGov τούς δίνουν σαρωτικό προβάδισμα 17 και 15 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα (41% και 36% στην πρόθεση ψήφου), όταν οι -εξωφρενικά αμφίθυμοι έναντι του Brexit- Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνουν 24% και 21% και οι -ακραιφνώς φιλοευρωπαϊστές- Φιλελεύθεροι Δημοκράτες της Τζο Σουίνσον 20% και 18%, αντίστοιχα.
Αν, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές, ο βρετανικός λαός -μπουχτισμένος από την τοξικά παρατεταμένη και συνάμα καταλυτική για το μέλλον του εθνική κρίση- δώσει και σε αυτές τις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το διαζύγιο από την Ε.Ε., αστάθμητος παράγοντας παραμένει το Κόμμα του Brexit υπό τον ακροδεξιό εθνολαϊκιστή ευρωβουλευτή Νάιτζελ Φάρατζ.
Η παράταξη είχε μεν θριαμβεύσει με 31% στις (τιμωρητικές για Τόρις και Εργατικούς) ευρωκάλπες του Μαΐου, τώρα όμως δείχνει να καταποντίζεται στο 7% και 13%. Τουτέστιν, μένει να φανεί κατά πόσον θα μπορέσει να αποσπάσει ξανά σημαντική μερίδα αντιευρωπαϊστών ψηφοφόρων των Τόρις αλλά και των Εργατικών, με προεκλογική σημαία του την ακύρωση της συμφωνίας που έκλεισε ο Βρετανός πρωθυπουργός με την Ε.Ε., η οποία -κατά τον Φάρατζ- δεν φέρνει ένα αρκετά σκληρό Brexit που θα «απελευθερώσει» οριστικά τη χώρα από τα ευρωπαϊκά «δεσμά».
Να λοιπόν που κι ο μπρεξιστής Τζόνσον βρίσκει τον -ακόμα πιο δεξιό, δημαγωγό και εθνικιστή- δάσκαλό του… Εκβιάζοντας ανοιχτά τον πρωθυπουργό, ο Φάρατζ απείλησε χθες πως το κόμμα του θα κατεβάσει υποψήφιους βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, αν οι Τόρις δεν εγκαταλείψουν τη συμφωνία και δεν συνάψουν προεκλογική συμμαχία μαζί του, συγκροτώντας μια «ασταμάτητη δύναμη». Ακριβώς αυτή τη φράση είχε, στο μεταξύ, χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, σε άλλη μια χοντροκομμένη παρέμβασή του στο βρετανικό πολιτικό -και δη προεκλογικό- σκηνικό.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή του Φάρατζ, ο Αμερικανός πρόεδρος εγκωμίασε και τον… οικοδεσπότη και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας να ενώσουν προεκλογικά τις δυνάμεις τους, ενώ χαρακτήρισε τον Κόρμπιν «κακό για τη χώρα».
Αβαντάροντας δε εμμέσως πλην σαφώς τον Φάρατζ σε βάρος του Τζόνσον, ο Τραμπ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να κάνουν εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο» μετά το Brexit λόγω «συγκεκριμένων πτυχών» της συμφωνίας με την Ε.Ε., όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει πως το ντιλ δίνει πίσω στην χώρα την ανεξαρτησία και της εμπορικής της πολιτικής, «πουλώντας» μεταξύ άλλων στους ψηφοφόρους την ταχεία σύναψη διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/217318_o-astathmitos-paragontas-faratz-kai-o-daktylos-tramp).

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον ηγέτη του κόμματος Brexit Νάιτζελ Φάρατζ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να διασφαλίσουν τις προοπτικές για μια ευρεία εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
[Εδώ δε μπορεί να αναφερθεί ότι το Ευρώ για την ώρα φαίνεται να έχει ωφελήσει την Γερμανία, αφού κατά κάποιους αναλυτές δεν της επέτρεψε να γίνει μία «Νέα Ιαπωνία στα οικονομικά» (https://www.euro2day.gr/ftcom/ftcom_gr/article-ft-gr/1704540/to-eyro-den-epetrepse-na-ginei-h-germania-iaponia.html)].
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε ότι και οι δύο πολιτικοί είναι φίλοι του όμως ο Τζόνσον "είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για αυτήν την εποχή".
Νωρίτερα σήμερα ο Φάρατζ έκανε γνωστό ότι στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου δεν θα είναι υποψήφιος γιατί θέλει να επικεντρωθεί σε μια εκστρατεία ενάντια στην συμφωνία διαζυγίου που πέτυχε ο Τζόνσον με την ΕΕ.
Όταν ρωτήθηκε ποιον Βρετανό ηγέτη προτιμά, ο Τραμπ απάντησε: "Μου αρέσουν και οι δύο. Νομίζω ότι ο Μπόρις θα τα καταφέρει. Είναι και οι δύο φίλοι μου. Θα ήθελα να δω τον Νάιτζελ και τον Μπόρις να συνεργάζονται. Νομίζω ότι είναι μια πιθανότητα".
Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ πρέπει να γίνει συντεταγμένα ώστε να διευκολυνθεί το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ. "Είμαστε μακράν η πρώτη οικονομία στον κόσμο και αν γίνει (σ.σ. το Brexit) με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα είναι απαγορευτικό το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ κακό για το ΗΒ επειδή μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερες δουλειές απ' ότι η ΕΕ", υποστήριξε.
Ο Τραμπ παρενέβη για πρώτη φορά στις βρετανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, όταν έδωσε συνέντευξη στον Φάρατζ και είπε ότι θα ήταν "πολύ κακό" αν τις κέρδιζε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο ηγέτης των Εργατικών. Πρότεινε αντιθέτως στον Φάρατζ να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Τζόνσον γιατί οι δυο τους θα αποτελούσαν μια "ακατανίκητη δύναμη" (https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-tramp-protrepi-tzonson-ke-faratz-na-enosoun-tis-dinamis-tous-stis-ekloges).
Στην Μεγάλη Βρετανία επίσης, οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται σε διαμελισμό.
Σε μία 10ετία το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως να μην υφίσταται με την σημερινή του μορφή, όπως πιστεύουν σχεδόν οι μισοί από τους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos MORI. Οι μισοί Βρετανοί πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται σε διαμελισμό.

Η τύχη της Ένωσης, που χρονολογείται από τη Συνθήκη της Ένωσης το 1707, δείχνει αβέβαιη, καθώς το δημοψήφισμα του 2016 όπου το 52% των πολιτών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από της ΕΕ, έναντι 48% που τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ένωση, άσκησε πιέσεις στους δεσμούς που συνδέουν την Αγγλία, την Σκωτία, την Ουαλία και την Βόρεια Ιρλανδία.
Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τάχθηκαν υπέρ της παραμονής ενώ η Αγγλία και η Ουαλία υπέρ της αποχώρησης.
Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για το Brexit, υπάρχουν αυξανόμενα αιτήματα για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στην Σκωτία και για μια ψηφοφορία στη Βόρεια Ιρλανδία αναφορικά με την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτησία τους με ποσοστό 55% προς 45% το 2014.
Κι έτσι η τύχη του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει αβέβαιη, καθώς το 42% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα υφίσταται σε πέντε χρόνια και το 44% απάντησε πως όχι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Οι πολίτες της Βρετανίας είναι πολύ πιο διχασμένοι στις προσδοκίες τους για το μέλλον της Ένωσης απ’ ό,τι ήταν το 2014, όταν το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης με τη Σκωτία με διαφορά μόλις τριών μηνών από το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας» δήλωσε η Έμιλυ Γκρέι, γενική διευθύντρια της Ipsos MORI Scotland.
«Με την ανεξαρτησία να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην προεκλογική συζήτηση στη Σκωτία, τα ευρήματα θα είναι ανησυχητικά για αυτούς που επιθυμούν η Σκωτία να παραμείνει στην Ένωση, ενώ αυτοί που τάσσονται υπέρ της ανεξάρτητης Σκωτίας θα ελπίζουν ότι αυτό θα είναι μια τάση που θα συνεχιστεί».
Στην έρευνα της Ipsos MORI, που διενεργήθηκε σε όλη την Βρετανία στις 25-28 Οκτωβρίου, συμμετείχαν 1.001 ερωτηθέντες ηλικίας 18 ετών και άνω (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_293.html).
Τέλος, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έδωσε στη δημοσιότητα το μανιφέστο των Συντηρητικών εν όψει των πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.
Το μανιφέστο του Συντηρητικού Κόμματος εν όψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, παρουσίασε την Κυριακή ο πρωθυπουργός και επικεφαλής των Τόρις, Μπόρις Τζόνσον.

Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η συμφωνία για το Brexit, με την οποία θα αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος, θα έχει εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων έως τα Χριστούγεννα.
Διαμήνυσε δε, ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, όταν και εκπνεύσει η προθεσμία εξόδου από την Ε.Ε., και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση της μεταβατικής περιόδου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Μελλοντική Σχέση Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.
 Όσον αφορά την επόμενη ημέρα της χώρας, προανήγγειλε τη διαπραγμάτευση ελεύθερων εμπορικών συμφωνιών όχι μόνο με τις Βρυξέλλες, αλλά και με άλλες χώρες. Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να «καλυφθεί» το 80% των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε την επιβολή ορίων στις εισροές μη εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού, αλλά και ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξειδικευμένους εργαζόμενους, και ιδίως γιατρούς.
Οι μετανάστες, παράλληλα, όπως εξήγησε, θα απολαμβάνουν τα προνόμια του Βρετανού πολίτη, αφότου συμπληρώσουν πέντε έτη παραμονής στη χώρα.
Ταυτόχρονα, προανήγγειλε επενδύσεις 1 δισ. στερλινών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και μειώσεις φόρων, ύψους 23,5 δισ. στερλινών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να προβλέπουν επικράτηση των Συντηρητικών του Τζόνσον.
Η προσφυγή στις κάλπες αποτέλεσε προϊόν του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου, μετά την καταψήφιση της προωθούμενης συμφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων και το αίτημα παράτασης της προθεσμίας του Brexit έως τα τέλη Ιανουαρίου (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%86%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba.html).
[Ταυτόχρονα με όλα αυτά τα γεγονότα, σε «μπλοκάρισμα» του ψηφίσματος αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας λίγο μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν προχώρησε το «δεξί χέρι» του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Νότια Καρολίνα Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές παρόντες στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του.
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο FOX News ο Γκρέιαμ δήλωσε ότι «οι γερουσιαστές δεν πρέπει να προσπαθoύν να ξαναγράψουν την ιστορία» ενώ ο ίδιος τουίταρε ότι «η συνάντηση σήμερα στον Λευκό Οίκο ήταν ειλικρινής, και ελπίζω να αποδειχθεί παραγωγική».

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα, με συντριπτική πλειοψηφία - 405 ψήφοι υπέρ, 11 κατά -μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο χαρακτηρίζεται γενοκτονία η μαζική σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς πριν από έναν αιώνα. Η Άγκυρα απορρίπτει πάγια τον όρο γενοκτονία.
Στις χθεσινές κοινές δηλώσεις του με τον Τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για το ψήφισμα που ενέκρινε τον περασμένο μήνα η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την Αρμενία, υπογραμμίζοντας ότι ρίχνει βαριά «σκιά» στη σχέση των δύο χωρών.
«Είπα στον κ. πρόεδρο ότι οι αποφάσεις που πήρε η Βουλή των Αντιπροσώπων την 29η Οκτωβρίου υπηρετούσαν αυτόν τον σκοπό, προσέβαλαν τον λαό μας κι επισκίασαν τις σχέσεις μας», επέμεινε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.
Ο Ερντογάν ανέφερε πως το ζήτημα των σφαγών των Αρμενίων «πριν από κάπου 104 χρόνια, υπό συνθήκες πολέμου, πρέπει να συζητείται από ιστορικούς, όχι πολιτικούς» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα κρατικά αρχεία της σε όποιον εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανήλθε στο ζήτημα σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, κάνοντας λόγο περί «επονείδιστης απόφασης» από μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων κι εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Γερουσία δεν θα διαπράξει «το ίδιο λάθος».
Με βάση τους κανονισμούς της Γερουσίας, ένας μόνο γερουσιαστής (από τους 100 συνολικά) μπορεί να ζητήσει να περάσει ένα νομοσχέδιο ή ψήφισμα από το σώμα, αλλά και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να μπλοκάρει ένα ψήφισμα.
Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ στην εισήγησή του ζήτησε τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων συναδέλφων του για να περάσει ομόφωνα το ψήφισμα, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αντανακλά «μια έντιμη εξιστόρηση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονιών». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας» επισήμανε ο κ. Μενέντεζ (https://www.kathimerini.gr/1051691/article/epikairothta/kosmos/fox-news-mploko-sthn-anagnwrish-ths-genoktonias-twn-armeniwn-meta-th-synanthsh-tramp-erntogan)].
Την ίδια στιγμή, την Γαλλία, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έκανε εξόρμηση στην μιντιακή αρένα για να προβάλει τις δικές της φιλοδοξίες.
Επέλεξε να αποκαλύψει πομπωδώς σε τηλεοπτική εκπομπή ότι θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γαλλίας. Ο στόχος της είναι πλέον ξεκάθαρος, παρότι είχε συντηρήσει ένα είδος ψευδομυστηρίου σχετικά με τις προθέσεις της για τις προεδρικές εκλογές.

«Ήμουν δύο φορές προεδρική υποψήφια. Ναι, θα βάλω υποψηφιότητα και για τρίτη φορά. Το θέλω», τόνισε η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Παράλληλα στην Γαλλία, σε ένα φλογερό λόγο από το βήμα της Εθνικής Συνέλευσης, ο βουλευτής Stéphane Ravier προειδοποίησε ότι ο γηγενής γαλλικός πληθυσμός αντικαθίσταται γρήγορα από αλλοδαπούς χάρη στις πολιτικές υπέρ της μαζικής μετανάστευσης που διακηρύσσονται από τους δυτικούς παγκοσμιοποιητές.
Ο Ravier, μέλος του κόμματος National Rally της Marine Le Pen, εξαπέλυσε ένα χείμαρρο αλήθειας στα αυτιά των Γάλλων κοινοβουλευτικών, οι οποίοι πιστεύει ο Ravier ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν γιατι θα «επιτρέψουν τον θάνατο της ταυτότητας του γαλλικού λαού».
Αφού καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών ελίτ, οι οποίες έχουν σφυρηλατήσει μια στρατηγική συνεργασία με τις νέες εισαγόμενες τριτοκοσμικές παγκόσμιες μάζες εναντίον του γαλλικού λαού, ο Ραβιέ ανέδειξε  την ιδέα της «Μεγάλης Αντικατάστασης» – μιας ιδέας ότι οι ντόπιοι Ευρωπαίοι αντικαθίστανται εθνοτικά από αλλοδαπούς από τον τρίτο κόσμο.
 «Δεν πιστεύω στην «Θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης». Από την άλλη πλευρά, είμαι πεπεισμένος για την πραγματικότητά της», δήλωσε ο Ράβιε.
«Οι νόμοι μας, ο πολιτισμός μας, η ταυτότητά μας, το savoir-vivre, η τεχνογνωσία μας, οι ελευθερίες μας – ειδικά εκείνες των γυναικών, όπως οι σεξουαλικές και θρησκευτικές ελευθερίες – απορρίπτονται, καταπολεμούνται, προκειμένου να αντικατασταθούν από τα χτυπήματα του μαχητικού ισλαμικού κοινοτισμού » ανέφερε
Ο Ranvier υπογραμμίζει τότε ότι οι παγκοσμιοποιημένοι πολιτικοί που κηρύσσουν το ψευδές δόγμα της πολυπολιτισμικότητας είναι πάντοτε σε θέση να απομονώνονται από τις καταστρεπτικές συνέπειές του.
 «Η ιδεολογία της «συνύπαρξης» καταρρέει κάτω από το βάρος της πραγματικότητας ενός είδους μετανάστευσης που καθημερινά αποδεικνύεται όλο και περισσότερο κατακτητική και βίαιη. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την εθνική και δημοκρατική μας ενότητα. Μόνο εκείνοι που μπορούν να το αντέξουν οικονομικά το αποφεύγουν. Και μεταξύ αυτών: όλοι εσείς ή σχεδόν [όλοι σας]. »
 «Οι Γάλλοι λένε αρκετά. Για σαράντα χρόνια έχουν κάνει μια προσπάθεια,  θυσίες στην υποδοχή άλλων και τι έχουν λάβει σε αντάλλαγμα; Ανάπτυξη ενός αφόρητου αντι-γαλλικού, αντι-λευκού, αντιχριστιανικού ρατσισμού».

Κατά την διάρκεια των τελικών παρατηρήσεών του, ο Ράβιε κάλεσε τους παγκοσμιοποιημένους, υπέρ-πολυπολιτιστικούς νομοθέτες να ζητήσουν συγνώμη από το γαλλικό λαό για την μη αναστρέψιμη ζημιά που προκάλεσαν (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/sos-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85.html).
Τον ίδιο μήνα, στην Γαλλία, κύμα φοιτητικών διαμαρτυριών ξέσπασε σε σαράντα γαλλικές πόλεις με αιτήματα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και επανεξέταση του συστήματος υποτροφιών για βασικές σπουδές.
Ήταν απρόβλεπτο το χθεσινό κύμα θυμού των φοιτητών σε σαράντα γαλλικές πόλεις και στο Παρίσι, με έντονα επεισόδια σε ορισμένες από αυτές. Ήταν θυμός και συγκίνηση σε  ένδειξη συμπαράστασης στον 22χρονο φοιτητή από τη Λιόν, που χαροπαλεύει στο νοσοκομείο με 90 % εγκαύματα στο κορμί του. Οι φλόγες στις οποίες τυλίχθηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το φοιτητικό εστιατόριο της Λιόν, δεν ήταν ατύχημα.
Αυτοπυρπολήθηκε διαμαρτυρόμενος για την φτώχια στην οποία είχε κυλήσει, έχοντας χάσει τα 480 ευρώ της κρατικής υποτροφίας, ποσό που στη Γαλλία καλύπτει μέρος μόνο των αναγκών επιβίωσης.
Η επιστροφή στα φοιτητικά έδρανα ήταν ταραχώδης. Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία, συγκλόνισε και εν ριπή οφθαλμού οργανώθηκαν οι διαδηλώσεις.
Ζητούν σωστές συνθήκες διαβίωσης για τους φοιτητές, επανεκτίμηση των υποτροφιών και αύξηση κατά 20% βάσει έρευνας για την αύξηση του κόστους ζωής των φοιτητών που πραγματοποίησε το φοιτητικό συνδικάτο UNEF.
Στο Παρίσι φοιτητές γκρέμισαν την καγκελόπορτα του υπουργείου, στη Λιόν απέκλεισαν ένα πανεπιστήμιο, στη Λιλ εμπόδισαν τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να δώσει διάλεξη, έσκισαν και ποδοπάτησαν το βιβλίο του.
Το μαύρο σενάριο που φοβάται η κυβέρνηση είναι να προστεθούν φοιτητές και «Κίτρινα Γιλέκα» στην μεγάλη καθολική απεργία απεριόριστου διάρκειας που οργανώνουν για τις συντάξεις τα συνδικάτα στις 5 Δεκεμβρίου. Είναι ο φόβος μιας σύγκλισης αγώνων που μπορεί ν' αποδειχθεί ανεξέλεγκτη (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_190.html).
Στην Σουηδία, το αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ξεπέρασε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να γίνει το δημοφιλέστερο κόμμα της Σουηδίας για πρώτη φορά, σύμφωνα με δημοσκόπηση, εννέα χρόνια αφού κέρδισε τις πρώτες του έδρες στο κοινοβούλιο.
Οι Σουηδοί Δημοκράτες θα εξασφάλιζαν το 24,2% των ψήφων, εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Demoskop που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Aftonbladet, έναντι 22,2% των Σοσιαλδημοκρατών, που παίρνουν το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ δημοσκόπηση του ινστιτούτου (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%b7%ce%b4%ce%af%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c/).

Οι Σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν μαζί με τους Πράσινους, έχουν επικριθεί τους τελευταίους μήνες ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν το πρόσφατο κύμα του οργανωμένου εγκλήματος. Στις εκλογές του 2018 οι Σουηδοί Δημοκράτες είχαν εξασφαλίσει το 17,5% των ψήφων, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (28,3%) και το Κόμμα των Μετριοπαθών (19.8%).
Στην Ρουμανία, ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις εξασφάλισε την δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ρουμανίας, καταφέρνοντας στην κεντροαριστερά ιστορική ήττα, αποτέλεσμα το οποίο σύμφωνα με αναλυτές δείχνει την βούληση του εκλογικού σώματος να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και τις προσπάθειες αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς.
Με το 95% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο αρχηγός του κράτους συγκέντρωνε ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 63% των ψήφων, κάτι που σημαίνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν την πιο οδυνηρή ήττα τους μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από τριάντα χρόνια.
Η 55χρονη Βιορίκα Νταντσίλα, η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και αντίπαλος του Γιοχάνις, έλαβε σχεδόν 37% των ψήφων, κατά τα ως τώρα αποτελέσματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν τις ψήφους των Ρουμάνων της διασποράς.
Η Νταντσίλα υπήρξε επικεφαλής της κυβέρνησης ωσότου ανατράπηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο.
Το PSD, κόμμα της κεντροαριστεράς με λαϊκιστικές και ευρωσκεπτικιστικές τάσεις, που κυριαρχεί στη ρουμανική πολιτική ζωή από το 1990, φαίνεται πως πλήρωσε την απόπειρά του να αποδυναμώσει το σύστημα δικαιοσύνης, ιδίως τους εισαγγελείς που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, καθώς και τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί αρκετά εκλεγμένα στο κοινοβούλιο στελέχη της παράταξης.
Το PSD, στο οποίο μετασχηματίστηκε το άλλοτε κομμουνιστικό κόμμα, έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια ότι υπονόμευσε το κράτος δικαίου και περιθωριοποίησε τη Ρουμανία στην Ευρώπη.
Ο 60χρονος Γιοχάνις θεωρείτο το φαβορί της αναμέτρησης, καθώς υπέρ του είχαν εκφραστεί δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι που κατέβαιναν στους δρόμους από το 2017 για να διαδηλώσουν εναντίον των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα δικαιοσύνης που προωθούσε η κεντροαριστερά.
Μετά την ψήφο δυσπιστίας σε βάρος της Νταντσίλα, σχηματίστηκε κυβέρνηση της κεντροδεξιάς με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), την παράταξη του Γιοχάνις, να παίρνει τα ηνία της χώρας. Αλλά το PSD παραμένει πλειοψηφικό στο κοινοβούλιο και οι επόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν πριν από τα τέλη του 2020.

Η διελκυστίνδα του PSD με τον Γιοχάνις, που τάχθηκε εναντίον της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, στοίχισε στην κεντροαριστερά ένα εκατομμύριο ψήφους, εκτίμησε ο κοινωνιολόγος Αλίν Τεοντορέσκου (https://www.zougla.gr/kosmos/article/roumania-o-klaous-gioxanis-nikitis-ton-proedrikon-eklogon).
Στην Βολιβία, ο Πρόεδρος της χώρας αυτής, Έβο Μοράλες, ανακοίνωσε πως θα τελικά ότι θα προκηρύξει νέες εκλογές, αφού ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) έδωσε στην δημοσιότητα έκθεση στην οποία αναφέρεται πως οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 20 Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας παρατυπιών.
Ο Μοράλες δήλωσε ακόμη πως θα αντικαταστήσει τα μέλη του εκλογικού συμβουλίου, τα οποία δέχτηκαν πυρά μετά τη διατύπωση κατηγοριών για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε ο Μοράλες (https://www.zougla.gr/kosmos/article/volivia-o-proedros-morales-8a-prokiriksi-nes-ekloges).
Τελικά στην Βολιβία, ο τέως πια Προέδρος του κράτους αυτού, Έβο Μοράλες, παραιτήθηκε μετά και από τις πιέσεις που δέχθηκε από τον στρατό της χώρας.
Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις στην Βολιβία, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Έβο Μοράλες αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί μετά τις σχετικές εκκλήσεις από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας» δήλωσε ο στρατηγός Ουίλιαμς Κάλιμαν ενώπιον του Τύπου.
Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.
Νωρίτερα, είχε ζητήσει την παραίτηση του Μοράλες ο βασικός του αντίπαλος στις εκλογές, ο Κάρλος Μέσα, λέγοντας πως: «Πιστεύουμε πως ο πρόεδρος Μοράλες οφείλει να πάρει αυτή την απόφαση, αν του απομένει ένα γραμμάριο πατριωτισμού θα πρέπει να αποσυρθεί».
Τον ίδιο μήνα, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) διαπίστωσε σοβαρές παρατυπίες στις πρόσφατες εκλογές και ζήτησε την ακύρωσή τους, με τον Μοράλες να δηλώνει λίγο μετά πως συμφωνεί να γίνουν νέες εκλογές.
Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για την διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, δεν κατάφερε να φέρει την ηρεμία και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας συνεχίστηκαν και σήμερα.

Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον μιμήθηκαν καμιά δεκαριά βουλευτές.
Λίγο μετά, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.
«Η εξέλιξη των γεγονότων αντίκειται των προσωπικών αρχών μου, όπως και των πνευματικών και δημοκρατικών αξιών μου» έγραψε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υδρογονανθράκων Λουίς Αλμπέρτο Σάντσες, στην επιστολή παραίτησής του που εστάλη στον πρόεδρο και αναρτήθηκε στο Twitter.
Επίσης, παραιτήθηκε η πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.
Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει την χώρα έχουν χάσει την ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383 (https://www.efsyn.gr/node/218425).
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, κατήγγειλε λίγες ώρες μετά την δήλωση παραίτησής του, «παράνομο» ένταλμα για την σύλληψη του από την αστυνομία και επιθέσεις στο σπίτι του από «βίαιες ομάδες» με τον επικεφαλής της αστυνομίας να ενημερώνει πως δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε την πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής κατ’ εντολή εισαγγελία που διενεργεί έρευνα για τις παρατυπίες στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βλαντίμιρ Γιούρι Καλδερόν.
Και ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις βίαιες επιθέσεις και πυρπολήσεις σπιτιών κυβερνητικών αξιωματούχων από μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης, η πρόεδρος της Γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα Αριάσα -θα αναλάμβανε την προεδρία βάσει της ιεραρχίας- υπέβαλε επίσης την παραίτησή της.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες (ανήκει σε παράταξη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης) να ανακοινώνει ότι θα αναλάβει ρόλο υπηρεσιακής προέδρου.
Η Άνιες, με δήλωσή της στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Página 7, σημείωσε: «Θα πάω στη Λα Πας την Δευτέρα [σ.σ. σήμερα] για να αναλάβω την εξουσία με ομαλό τρόπο και να προκηρύξω νέες εκλογές», δήλωσε αργότερα η Άνιες στο τηλεοπτικό δίκτυο Unitel (https://www.efsyn.gr/kosmos/latiniki-ameriki-karaibiki/218435_paraitisi-morales-me-kataggelies-gia-en-exelixei).

Στην συνέχεια, ο Έβο Μοράλες, που παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αναχωρεί από την χώρα για το Μεξικό, η κυβέρνηση του οποίου του προσέφερε πολιτικό άσυλο.
«Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε ο ίδιος μέσω Twitter, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση.
«Με πονά το ότι φεύγω από την χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.
Ο Μοράλες μετέβη στο Μεξικό με το μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος. «Ο Έβο Μοράλες βρίσκεται πλέον στο μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας», ανέφερε μέσω Twitter ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ. Στην ίδια ανάρτηση, ο Εμπράρδ μεταφόρτωσε φωτογραφία στην οποία εικονίζεται ο πρώην πρόεδρος μέσα στο αεροσκάφος να κρατά στα δυο χέρια την μεξικανική σημαία.
Ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι η κυβέρνηση της χώρας του έλαβε αίτημα από τον Μοράλες να του χορηγήσει άσυλο: «Μας ζήτησε προφορικά (...) να του χορηγήσουμε άσυλο», είπε ο Εμπράρδ. Ο ΥΠΕΞ του Μεξικού είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή του θα έδινε άσυλο στον πρώην πρόεδρο εάν το ζητούσε την Κυριακή.
«Αφού λεηλάτησαν και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά στο σπίτι μου στη Βίγια Βικτόρια, ομάδες βανδάλων των πραξικοπηματιών [Κάρλος] Μέσα και [Λουίς Φερνάντο] Καμάτσο εισέβαλαν στο σπίτι μου στην συνοικία Μαχιστέριο στην Κοτσαμπάμπα.
Είναι πολύ ευγνώμων στους γείτονές μου οι οποίοι σταμάτησαν αυτές τις εφόδους», ανέφερε μέσω Twitter ο 60χρονος σοσιαλιστής πολιτικός, που κατηγορεί τον κυριότερο υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία και τον ηγέτη μιας οργάνωσης της Σάντα Κρους που αποτέλεσε αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων των προηγούμενων τριών εβδομάδων εναντίον του ότι «συνωμότησαν» για την ανατροπή του.
Πέραν του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου» (https://www.ethnos.gr/kosmos/71624_bolibia-o-morales-efyge-apo-ti-hora-brike-politiko-asylo-sto-mexiko).
[Κατά τον Ρώσο Προέδρο Πούτιν, η Βολιβία μετά την πτώση του Μοράλες θυμίζει κατά πολύ την Λιβύη μετρά την πτώση του Καντάφι, και είναι πολύ πιθανόν κατά τον ίδιο στην χώρα αυτή να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος].

 Την ίδια περίοδο, το Ιράν, αποφάσισε να επανεκκίνησει πάλι το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Σε μια κίνηση που θα φέρει νέες αναταράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προβαίνει η Τεχεράνη με τον πρόεδρο Ροχάνι να ανακοινώνει πως η χώρα ξαναρχίσει δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου.
Το Ιράν είχε παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα στην βάση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ρωσία και Κίνα και από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2018
Σήμερα ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη αποσύρεται περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στην βάση της συμφωνίας και ξεκινά τις πυρηνικές δραστηριότητές του στις εγκαταστάσεις Φορντό 180 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης.
Ωστόσο όλα τα βήματα που κάνει το Ιράν όσον αφορά τον περιορισμό των δεσμεύσεών του που απορρέουν από την πυρηνική αυτή συμφωνία είναι αναστρέψιμα και η Τεχεράνη θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας αυτής όταν κάνουν το ίδιο οι υπόλοιποι υπογράφοντες --Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα-- μετά την απόσυρση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ροχανί.
«Γνωρίζουμε την ευαισθησία τους όσον αφορά το Φορντό. Όσον αφορά αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης, την γνωρίζουμε. Αλλά την ίδια ώρα, όταν αυτοί τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις, θα κόψουμε ξανά το αέριο (...) Επομένως είναι δυνατό να αναστραφεί το βήμα αυτό», σημείωσε ο Ιρανός πρόεδρος και υπογράμμισε «Δεν μπορούμε μονομερώς να δεχόμαστε εμείς να τηρούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας και αυτοί να μην τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις».
Το νέο αυτό πισωγύρισμα αποτελεί ισχυρό πλήγμα στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών να σώσουν την συγκεκριμένη συμφωνία, για την κατάρρευση της οποίας την βασική ευθύνη φέρει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο η Τεχεράνη έχει αφήσει κάποιο περιθώριο στην διπλωματία, λέγοντας ότι είναι δυνατό να γίνουν συνομιλίες, αν η Ουάσινγκτον άρει όλες τις κυρώσεις που της έχει επιβάλει και επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία.
Το Ιράν πρέπει να μπορεί να πωλεί το πετρέλαιό του και να χρησιμοποιεί το τραπεζικό του σύστημα χωρίς περιορισμούς, σημείωσε τέλος ο πρόεδρος Ροχανί (https://www.efsyn.gr/node/217658).
Αντίστοιχα, ανησυχία και εκκλήσεις στο Ιράν να άρει την απόφαση για τα πυρηνικά κάνουν πολλές χώρες.

 Συγκεκριμένα, τον κίνδυνο να καταρρεύσει η Συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της Τεχεράνης να το θέσει ξανά σε πλήρη εφαρμογή. Η Γαλλία καλεί την ιρανική κυβέρνηση να άρει τις αποφάσεις της, ενώ η Μόσχα τονίζει ότι «η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό».
Το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου στις εγκαταστάσεις του στο Φορντό, οι οποίες είχαν παγώσει όταν τέθηκε σε ισχύ η διεθνής πυρηνική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία είχε συναφθεί το 2015 στην Βιέννη, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο. Μέχρι στιγμής η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), που υπάγεται στον ΟΗΕ, δεν έχει σχολιάσει την απόφαση της Τεχεράνης.
Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, εξέφρασε με δήλωσή της «μεγάλη ανησυχία» για την ανακοίνωση από το Ιράν ότι επαναλαμβάνει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχαν παγώσει και εκτίμησε πως είναι «όλο και πιο δύσκολο» να υπερασπιστεί την συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι από την ανακοίνωση του προέδρου Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη αθετεί τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε. Καλούμε το Ιράν να μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονόμευαν περαιτέρω τη συμφωνία για τα πυρηνικά την οποία είναι όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε», δήλωσε.
Επίσης, τόνισε ότι η Ε.Ε. «θα στηρίξει την αξιολόγησή της στην βάση της έκθεσης της IAEA, της μοναδικής αρχής που μπορεί να επιβεβαιώσει την τήρηση των δεσμεύσεων του Ιράν» ωστόσο υπογράμμισε ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι «προειδοποίησε ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε την συμφωνία».

«Έχουμε πει ξεκάθαρα πως η βούλησή μας να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας εξαρτάται από τον σεβασμό των υποχρεώσεων εκ μέρους του Ιράν», υπενθύμισε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς.
«Εξακολουθούμε να καλούμε το Ιράν να άρει χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα που έλαβε παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του και να απέχει από κάθε άλλο μέτρο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε το Ιράν να ακυρώσει τις αποφάσεις του για επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου που παραβιάζουν τη συμφωνία του 2015 ενώ είπε ότι περιμένει τώρα την έκθεση της IAEA για το θέμα αυτό.
«Η ανακοίνωση από το Ιράν στις 5 Νοεμβρίου ότι θα αυξήσει την ικανότητα εμπλουτισμού αντιβαίνει στην συμφωνία της Βιέννης, η οποία περιορίζει αυστηρά τις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ. «Αναμένουμε από κοινού με τους εταίρους μας τις επόμενες εκθέσεις της IAEA για τις ανακοινώσεις και τις ενέργειας του Ιράν».
Η Γαλλίδα αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Γαλλία παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία και κάλεσε το Ιράν να «εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του και να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ, τόσο όσον αφορά το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν) όσο και τις άλλες υποχρεώσεις του σε σχέση με τα πυρηνικά».
Την ανησυχία της για την εξέλιξη εκφράζει και η Μόσχα, ο στενότερος ίσως σύμμαχος της Τεχεράνη.
Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Ρώσου πρόεδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την δήλωση του Χασάν Ροχανί ότι η Τεχεράνη στις 6 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την πρώτη φάση άρσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα, θέτοντας σε λειτουργία συσκευές φυγοκέντρησης στην μονάδα της στο Φορντό, δήλωσε:
«Η Ρωσία και οι εταίροι μας είμαστε υπέρ της διατήρησης αυτή της συμφωνίας, υπέρ της βιωσιμότητας της».
Όπως είπε, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, η Μόσχα «κατανοεί την ανησυχία του Ιράν με αφορμή τις ενέργειες ορισμένων χωρών, όπως και τις άνευ προηγουμένου και παράνομες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σ’ αυτή την χώρα, αλλά την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης, επειδή η καταστροφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης δεν εγκυμονεί τίποτα το καλό» (https://www.efsyn.gr/node/217686).
Στο Ιράν επίσης, όπου η κυβέρνηση του κράτους αυτού διπλασίασε την τιμή της βενζίνης και ο λαός βγήκε στους δρόμους.

Βυθισμένο σε οικονομική κρίση, το Ιράν αύξησε σήμερα κατά τουλάχιστον 50% την τιμή της βενζίνης ώστε, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Χασάν Ροχανί, να βοηθήσει τους οικονομικά ευάλωτους κατοίκους του αναδιανέμοντας τα έσοδα και όχι για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του Ιράν.
Το Ιράν είναι μια από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα λόγω των μεγάλων επιδοτήσεων: η τιμή του λίτρου είχε οριστεί μέχρι τώρα στα 10.000 ιρανικά ριάλ, δηλαδή λιγότερα από οκτώ λεπτά του ευρώ.
«Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου επιτρέπει να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες», δηλαδή «75% του πληθυσμού», δήλωσε ο Ροχανί κατά την συνεδρίαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο IRNA. «Κανείς δεν θα πρέπει να σκεφτεί ότι η κυβέρνηση το έκανε αυτό γιατί αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ούτε ένα ριάλ δεν θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών», πρόσθεσε.
Κάθε οδηγός που διαθέτει μια κάρτα για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του θα πληρώνει στο εξής 15.000 ριάλ (11 λεπτά του ευρώ) ανά λίτρο για ένα μέγιστο όριο 60 λίτρων βενζίνης τον μήνα, ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρία διανομής πετρελαϊκών προϊόντων (NIOPDC). Πέρα από το όριο αυτό, κάθε πρόσθετο λίτρο θα στοιχίζει 30.000 ριάλ (22 λεπτά του ευρώ).
Οι κάρτες αυτές είχαν κυκλοφορήσει το 2007 όταν η κυβέρνηση είχε ήδη προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει το σύστημα των επιδοτήσεων και να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο. Οι κάρτες εγκαταλείφτηκαν σταδιακά προτού επανακυκλοφορήσουν τον Νοέμβριο του 2018.
Σύμφωνα με τον Ροχανί, τα έσοδα που θα αντλούνται από την αλλαγή στην τιμή της βενζίνης θα βοηθήσουν 18 εκατομμύρια οικογένειες ή 60 εκατομμύρια Ιρανούς.
Οι πρώτες πληρωμές θα καταβληθούν εντός 10 ημερών, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του Ιράν Μοχαμάντ Μπαγέρ Νομπάχ, τον οποίο επικαλείται το Irna.
Τα ποσά θα αρχίζουν από 550.000 ριάλ (σχεδόν 4,2 ευρώ στην τιμή ελεύθερης αγοράς) για τα ζευγάρια έως δύο εκατομμύρια ριάλ (15,8 ευρώ) για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα μέλη.
Λόγω των χαμηλών τιμών, η κατανάλωση των καυσίμων είναι μεγάλη στο Ιράν, όπου τα 80 εκατομμύρια των κατοίκων καταναλώνουν κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια λίτρα ημερησίως, σύμφωνα με το Irna.

Οι χαμηλές τιμές στα καύσιμα προκαλούν εκτεταμένο λαθρεμπόριο που εκτιμάται –σύμφωνα με το Irna — στα 10 με 20 εκατομμύρια λίτρα ημερησίως, τα οποία καταλήγουν στο γειτονικό Πακιστάν όπου τα καύσιμα πωλούνται πιο ακριβά.
Το λαθρεμπόριο αυξήθηκε και από την πτώση της ισοτιμίας του ριάλ στην αγορά συναλλάγματος, η οποία οφείλεται εν μέρει στις οικονομικές κυρώσεις που επανέφεραν οι ΗΠΑ από το 2018, μετά την αποχώρησή τους από την διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ο Ροχανί δήλωσε ότι αντιστάθηκε στις εκκλήσεις που ακούστηκαν από μέλη της κυβέρνησης για να αυξηθεί η τιμή της βενζίνης στο επίπεδο των άλλων χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση του πληθωρισμού.
Διαδηλώσεις και επεισόδια ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Ιράν, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, την επομένη της ξαφνικής αύξησης της τιμής της βενζίνης κατά 50% την οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ρουχανί.
Έγιναν «μεγάλες» διαδηλώσεις στη Σιρτζάν (κεντρικά), όπου πολίτες «επιτέθηκαν σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων μέσα στην πόλη και αποπειράθηκαν να βάλουν φωτιά», σύμφωνα με το IRNA (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_195.html).
Από την πλευρά του, ο Ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Χαμενεΐ κάλεσε σε καταστολή των διαδηλώσεων για την τιμή των καυσίμων.
Την στήριξή του στον πρόεδρο Ροχανί, καλώντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις ασφαλείας να «κάνουν τη δουλειά τους» ενάντια στους «κακοποιούς» και στους «εχθρούς της επανάστασης», εξέφρασε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο Ιράν με αφορμή την αύξηση κατά 50% της τιμής των καυσίμων, που αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας.
Στην διάρκεια των κινητοποιήσεων σε πολλές πόλεις της χώρας, δεκάδες πολίτες τραυματίστηκαν, τουλάχιστον ένας έχασε τη ζωή του, ενώ έχουν γίνει και εκατοντάδες συλλήψεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφής ο πραγματικός αριθμός θυμάτων και συλληφθέντων.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους, έστησαν οδοφράγματα στα οποία έβαλαν φωτιά, ενώ οι αστυνομία τους αντιμετώπισε με δακρυγόνα. Σήμερα έχει κοπεί το ίντερνετ σε όλη τη χώρα, σε μια προφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να μπλοκάρει περαιτέρω κινητοποιήσεις.
Με μια δήλωση που φαίνεται σαν προειδοποίηση για καταστολή των διαδηλωτών, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν είπε ότι «κακοποιά στοιχεία», τα οποία υποκινούνται από «εχθρούς του Ιράν και εχθρούς της επανάστασης», προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια, στη διάρκεια των οποίων «πέθαναν άνθρωποι και καταστράφηκαν περιουσίες», ενώ κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να ασκήσουν τα καθήκοντά τους» και τους πολίτες να απόσχουν από τις διαδηλώσεις.

«Αυτού του είδους οι παράνομες ενέργειες δεν μπορούν να επιλύσουν κανένα πρόβλημα, αλλά μόνο να προσθέσουν ανασφάλεια στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Η έλλειψη ασφάλειας είναι η μεγαλύτερη συμφορά για κάθε κοινωνία και χώρα και (σ.σ. οι εχθροί) αυτό επιδιώκουν».
Το Ιράν είναι από τις χώρες με τις χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα λόγω των μεγάλων επιδοτήσεων και σύμφωνα με τον πρόεδρο Ροχανί τα έσοδα από την αύξηση της τιμής της βενζίνης πρέπει να διανεμηθούν στους Ιρανούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, δηλαδή περίπου στο 75% του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση την Παρασκευή αύξηση τουλάχιστον κατά 50% της τιμής της βενζίνης, από τα 10.000 ριάλ (8 λεπτά του ευρώ) στα 15.000 ριάλ (12 λεπτά του ευρώ) για μέγιστη ποσότητα 60 λίτρων τον μήνα. Κάθε επιπλέον λίτρο θα κοστίζει 30.000 ριάλ (22 λεπτά του ευρώ).
Αν και οι τιμές αυτές είναι μικρές, έρχονται να προστεθούν στην οικονομική πίεση που υφίστανται οι πολίτες του Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν «πνίξει» την οικονομία της χώρας, προκαλώντας ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Η κρίση που πλήττει τη χώρα έχει προκαλέσει οικονομική αφαίμαξη στους πολίτες, που έχουν αναγκαστεί να ξοδέψουν όλες τις οικονομίες τους, έχει αυξηθεί δραματικά η ανεργία, ενώ το ριάλ καταρρέει στις διεθνείς αγορές (https://www.efsyn.gr/node/219287).
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 106 είναι οι νεκροί των σοβαρών επεισοδίων που ξέσπασαν στο Ιράν μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Χασάν Ροχανί, να διπλασιάσει την τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με την καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επικαλείται «αξιόπιστες αναφορές», οι νεκροί μπορεί να φτάνουν και τους 200.
Η κυβέρνηση του Ιράν δεν έχει αντιδράσει στην καταγγελία της διεθνούς οργάνωσης, ούτε έχει δώσει συνολικό αριθμό νεκρών και τραυματιών σε όλη την χώρα.
Η κατάσταση στο Ιράν είναι εξαιρετικά τεταμένη και η κυβέρνηση έχει κόψει το ίντερνετ σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διακίνηση πληροφοριών και ενημέρωσης, ενώ έχει αναπτύξει δυνάμεις του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας σε όλη τη χώρα ώστε να καταπνίξει τις αντιδράσεις.
Παρ' όλα αυτά, και σήμερα Τρίτη οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, πλην της Τεχεράνης, ωστόσο ελλείψει Ίντερνετ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πραγματική κατάσταση στη χώρα. Επίσης, η σκληροπυρηνική εφημερίδα «Keyhan» σε κύριο άρθρο της πρότεινε οι βίαιοι διαδηλωτές να εκτελούνται δι' απαγχονισμού.
Η ηγεσία της χώρας, με προεξάρχοντα τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αποδίδει τις ταραχές και την αντίδραση στην αύξηση της τιμής των καυσίμων σε «εχθρούς» της χώρας και της επανάστασης.

 Ωστόσο, η αύξηση των τιμών της βενζίνης ήρθε να προστεθεί στις πιέσεις που υφίστανται οι πολίτες εξαιτίας των οικονομιών κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη, μετά την απόσυρσή της από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, καταγγέλλοντας το Ιράν ότι την παραβιάζει (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/219640_dekades-nekroi-apo-tis-tarahes-sto-iran-symfona-me-ti-diethni-amnistia).
Ένα εξίσου πολύ σημαντικό νέο τον μήνα αυτό ήταν και η αμφιλεγόμενη και μυστηριώδης εξόντωση του ηγέτη του ISIS Αλ Μπαγκάντι από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, η οποία ήταν σχεδόν όμοια με αυτή του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν (https://www.dailypost.gr/kosmos/ta-mystikas-ths-epixeirhshs-exontwshs-tou-al-mpagkanti-kleidi-h-anakrish-mias-syzygou-tou/).
Για κάποιους δε αναλυτές, τόσο ο Μπιν Λάντεν, όσο και Αλ Μπαγκάντι έχουν για πολλούς παράλληλους βίους, στόχους και κατάληξη, όντας και οι δύο εμβληματικοί οδηγοί του τζιχαντισμού για όλους τους ισλαμιστές τρομοκράτες στις μέρες μας (https://slpress.gr/diethni/mpin-lanten-kai-al-mpagkntanti-oi-emvlimatikoi-odigoi-toy-tzichantismoy/).  
Ούτε ο Μπιν Λάντεν, ούτε ο Αλ Μπαγντάντι δεν ήταν σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη τρομοκράτες. Και οι δύο ήταν μουσουλμάνοι εξτρεμιστές πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ως πρόγραμμά τους είχαν την επίθεση κατά των δυτικών απίστων με τρομοκρατικά μέσα.
[Ο δε Μπιν Λάντεν ήταν υπό την προστασία των Πακιστανών πριν τον θάνατο του, ενώ ο δε Αλ Μπαγκάντι υπό την προστασία των Τούρκων, οι οποίοι και είναι μόνιμοι σύμμαχοι του Πακιστάν και έχουν ως χώρες βίους παράλληλους (https://www.liberal.gr/diplomacy/tourkia---pakistan-bioi-paralliloi/51062, https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CF%89%CE%BD/)].
Στόχος τους ήταν να υποχρεώσουν τη Δύση να επιτεθεί στρατιωτικά και να δημιουργηθεί αυτό που φαίνεται ως χάος στην Μέση Ανατολή, στην Βόρειο και Κεντρική Αφρική και σε άλλες περιοχές της Ασίας με μουσουλμανικό πληθυσμό.
Ο δε Μπιν Λάντεν ήταν αρχηγός κράτους, αλλά γνώριζε πολύ καλά ότι δεν υπήρχε ισλαμικό κράτος με τις δυνατότητες να αντιπαρατεθεί στην στρατιωτική ισχύ των Δυτικών. Το μόνο όπλο για να τους δημιουργήσει προβλήματα ήταν μια ασύμμετρη σύγκρουση, η τρομοκρατία.
Γνώριζε πολύ καλά από το πεδίο του Αφγανιστάν πως η τρομοκρατία δεν κερδίζει εδάφη, αλλά καταρρακώνει το ηθικό του εχθρού και υποσκάπτει την οικονομία του. Κι αυτό το κατάφερε με επιθέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν στις 11/9/2001 με την ιστορική επίθεση στην καρδιά της Δύσης.
Από τότε μέχρι σήμερα το πολιτικό πρόγραμμα του Μπιν Λάντεν δουλεύει με επιτυχία και αποδίδει καρπούς υπέρ του Ισλάμ και κατά της Δύσης. Η αμερικανική οικονομία έχει χρεωθεί με 4 τρισεκατομμύρια δολάρια τα είκοσι αυτά χρόνια αντιμετωπίζοντας τις κινήσεις του Μπιν Λάντεν και προβάλλοντας την αντιτρομοκρατική ατζέντα της.

Η Ευρώπη έχει πληρώσει πολύ λιγότερο αυτό το φαινόμενο, γιατί ήταν πάντα ένας τσάμπα καβαλάρης στο όχημα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ. Βέβαια ούτε αυτή γλύτωσε τις επιπτώσεις αυτής της επιστροφής του Ισλάμ.
Μετά την Αραβική Άνοιξη και τα εκατομμύρια των προσφύγων, αλλά και των ανέργων από μουσουλμανικές χώρες βρέθηκε μπροστά σε ένα πολιτικό πρόβλημα: την άνοδο των "λαϊκιστών", όπως τους αποκαλούν οι καθεστωτικοί αναλυτές και διανοούμενοι.
Ξαφνικά η Ευρώπη βρέθηκε μπροστά στο φάσμα ενός διχασμού και ταυτόχρονα ενός ξεπεσμού των παραδοσιακών κομμάτων. Βρέθηκε αμήχανη και σχεδόν ακυβέρνητη, μια και οι ελίτ θεωρούσαν πως δεν έπρεπε ποτέ να μιλάμε για δύσκολα προβλήματα.
Την ίδια στιγμή, στο κολαστήριο της Συρίας και του Ιράκ, με το Ιράν να πιέζει για μια αναδιάταξη των δυνάμεων στην περιοχή, έβγαλε τα χειρότερα από τα φαντάσματα του παρελθόντος στην επιφάνεια.
Μετά την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν, η οποία παραμένει ενεργή παρόλο που ο ηγέτης της σκοτώθηκε, εμφανίστηκε μια παραφυάδα της, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), με ηγέτη τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκάντι. Το όνομά του αναφέρεται στον πρώτο Χαλίφη, αναφέρεται δηλαδή στο αρχικό Χαλιφάτο των τεσσάρων πρώτων "ορθά καθοδηγούμενων" Χαλίφηδων.
Όταν ο αλ-Μπαγκάντι ανέλαβε την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους, έχοντας προηγηθεί οι εκπληκτικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ, οραματίστηκε μια κληρονομία με την οποία θα συμβαδίσουν όλοι οι Μουσουλμάνοι ώστε να τον βοηθήσουν να εγκαταστήσει ένα κυρίαρχο κράτος.
Είδε τον εαυτό του ως αυτόν που θα «κάνει ξανά το Ισλάμ μεγάλο» και περίμενε να έχει την ίδια επιτυχία με τους υποστηρικτές του Προφήτη Μωάμεθ όταν επέκτειναν το αρχικό Χαλιφάτο στα τέλη του 7ου Αιώνα (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bb-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bd.html).
Με το πέρασμα των χρόνων, ο Αλ Μπαγκάντι έγινε άσσος στο να κρύβεται, σε βαθμό που απέκτησε το προσωνύμιο "φάντασμα". Ήταν γνωστό, άλλωστε, ότι δεν άφηνε τίποτα στην τύχη, υιοθετώντας αυστηρά μέτρα και προφυλάξεις.
Σε συνέντευξη που έδωσε σε ιρακινό μέσο ο αδελφός του, περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο ηγέτης του ISIS ζούσε:

Για να επικοινωνήσει χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένα μηνύματα σε στικάκια, τα οποία στην συνέχεια μετέφεραν οι συνεργάτες του. Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύονταν αυστηρά τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους συνεργάτες του, ενώ δεν χρησιμοποιούσε ποτέ το Διαδίκτυο. Περνούσε την ημέρα του διαβάζοντας βιβλία για το Κοράνι.
Όμως, ακόμα και μετά τον θάνατο του Μπαγκάντι και την ολοσχερή απώλεια των εδαφών που αυτό κατείχε σε Συρία και Ιράκ, η δράση του δεν σταμάτησε και στην συνέχεια αυτό ξεκίνησε ανταρτοπόλεμο εναντίον των εχθρών του στις περιοχές αυτές.
Και παρόλη την μεγάλη αιμορραγία του σε προσωπικό και στρατιώτες, υποστηρίζεται ότι ακόμα και στο Συριακό έδαφος στις μέρες μας, παραμένουν περίπου 14.000 μαχητές του ISIS, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχουν βρεθεί ενώπιος ενωπίω με το τέλειο μομέντουμ, την συγκυρία που τους επιτρέπει, εν τη απουσία των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), να εξαπολύσουν με μεγαλύτερη ένταση αντάρτικες επιθέσεις προκειμένου να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν και να πάρουν νέα υπό τον έλεγχό τους.
Μάλιστα, αξιωματούχοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη δράση και την πορεία του Ισλαμικού Κράτους, προειδοποιούν ότι το τελευταίο διάστημα η οργάνωση ενισχύεται και σε χώρες, όπως το Ιράν, η Ινδία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ινδονησία, ενώ πολλά παρακλάδια της συνεργάζονται και με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις των συγκεκριμένων χωρών.
Το Ι.Κ. φιλοδοξεί να αναστηθεί και οι συγκυρίες τού παρέχουν την άνεση να το πετύχει. Πέραν της ανασύστασης της οργάνωσης, οι γεωπολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως ο θάνατος του Αλ Μπαγκάντι, θα ωθήσει το ISIS στη σύναψη συμμαχίας με την Αλ Κάιντα, με στόχο τη συγκρότηση ενός «άξονα» που θα σπείρει το χάος στη Δύση.
Όπως πρόσθεσε και η Δρ. Κάριν φον Χίπελ, πρώην σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ήδη ανησυχητικό το γεγονός πως ο ηγέτης του ISIS, γνωστός και ως «Χαλίφης Ιμπραήμ», σκοτώθηκε σε περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.
Κι αυτό γιατί οι δύο οργανώσεις είχαν απομακρυνθεί από το 2014, όταν η κεντρική διοίκηση της Αλ Κάιντα αποκήρυξε το Ισλαμικό Κράτος εξαιτίας της σύγκρουσης του με την Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της.


«Έχουν εξαπολύσει φονικές επιθέσεις η μία κατά της άλλης με στόχο ηγετικά στελέχη και έχουν θεμελιώδεις διαφορές στις φιλοσοφίες τους. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε πολλούς είναι μήπως υπάρχει προσέγγιση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του ΙSIS και συμμαχήσουν, συγκροτώντας μια πολύ πιο τρομακτική και φονική δύναμη» δήλωσε σε βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό η Φον Χίπελ.
Η Δρ. Κάριν φον Χίπελ, γενική διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute και πρώην σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε σε μια περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.
«Τα είχαν σπάσει και μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι [ο Αλ Μπαγκάντι] κρυβόταν σε εδάφη της Αλ Κάιντα στην Συρία -εδάφη που θα έπρεπε να είναι εχθρικά, αφού οι δύο οργανώσεις χώρισαν λόγω σημαντικών διαφορών.
Έχουν εξαπολύσει φονικές επιθέσεις η μία κατά της άλλης με στόχο ηγετικά στελέχη και έχουν θεμελιώδεις διαφορές στις φιλοσοφίες τους. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία σε πολλούς είναι μήπως υπάρχει μια προσέγγιση μεταξύ της Αλ Κάιντα και του ISIS και συμμαχήσουν συγκροτώντας μια πολύ πιο τρομακτική και φονική δύναμη», δήλωσε σε βρετανικό ραδιοφωνικό σταθμό (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b9%cf%83%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%8c%cf%81%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%b5.html, https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%CF%84%CE%BF-isis-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE.html?utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery).
Όμως, οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, θέλουν τις δύο οργανώσεις, μετά την εξόντωση του Αλ Μπαγκάντι να έρχονται ξανά κοντά και ίσως μελλοντικά ακόμα και να επανενώνονται εάν βρεθεί ένας κοινός αποδεκτά και ικανός ηγέτης.
Το ISIS αν και έχει αποδυναμωθεί δραστικά, διαθέτει ακόμα επιρροή, τεχνογνωσία, μαχητές και δομή, όχι μόνο σε Ιράκ και Συρία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Από την πλευρά της, η Αλ Κάιντα προετοιμάζει εδώ και χρόνια μεθοδικά την επανεμφάνισή της. Σήμερα διαθέτει κλάδους και θυγατρικές σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ασίας, αυξάνοντας τόσο το κύρος της, όσο και τον αριθμό των μαχητών της.
[Στο Ιράκ, όπως και στον Λίβανο, ο πρωθυπουργός του κράτους αυτού αποφάσισε τελικά να δηλώσει την παραίτηση του (μετά και από παρέμβαση των ΗΠΑ), ύστερα από τον θάνατο εκατοντάδων διαδηλωτών (http://www.enikos.gr/international/687247/o-prothypourgos-tou-irak-anakoinose-oti-tha-paraitithei, https://www.cnn.gr/news/kosmos/story/199016/paremvasi-hpa-yper-ton-diadiloton-sto-irak-paraiteitai-o-prothypoyrgos), κάτι που για κάποιους, αν συνυπολογιστούν και οι φετινές πτώσεις των κυβερνήσεων σε Αλγερία και Σουδάν, αποτελούν την «Δεύτερη ή Τρίτη Αραβική Άνοιξη» (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%bf-%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%ba%cf%8d%ce%ba%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%be%ce%b7%cf%82.html)]. 

Ο ίδιος ο Ερντογάν (κατά κάποιους ένας σχεδόν όμοιος βιογραφικά με τον «Παλιό Χίτλερ, στην ουσία ένας «Νέος ισλαμικός Χιτλερ»-http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_265.html, https://www.triklopodia.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%cf%87%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%b5%cf%81-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/), λέγεται ότι όχι μόνο είχε στενές σχέσεις με τον «μακαρίτη πια» Μπαγκάντι και τον ενίσχυε στις θηριωδίες του για να εξυπηρετήσει τους προσωπικούς γεωπολιτικούς του στόχους (https://www.triklopodia.gr/%ce%ba%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%b5-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%bf/), αλλά παράλληλα του έδινε και κρησφύγετο στην ελεγχόμενη από τον ίδιο επαρχία της Ιντλίμπ (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b1%ce%bb-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b1%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81.html).
Παράλληλα με όλα αυτά τα γεγονότα, ο Ερντογάν καταφέρνει να εξοργίζει περαιτέρω και το Ισραήλ, προσπαθώντας να προωθήσει ένα σχέδιο για την προσπάθεια αλλαγής του θρησκευτικού status quo για τους μουσουλμάνους στην Ιερουσαλήμ (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%bf%cf%81%ce%b3%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-o-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%cf%80%ce%bd.html, https://www.pentapostagma.gr/2019/10/%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CE%BB-%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%B2-%CF%80%CE%AC%CE%B3%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%AC%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B7.html), κάτι που αν υλοποιούταν, θα επηρέαζε πιθανόν και το ελληνικό Πατριαρχείο).
Ή ίσως ο Ερντογάν να πέσει όπως ο Μοράλες στην Βολιβία, ύστερα από συνδυασμένο πραξικόπημα του στρατού, εξέγερση της αντιπολίτευσης, και με παράλληλη ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτό.
[Τόσο στην Βενεζουέλα το 2019, όσο και στην Ουκρανία το 2014, πρώτα σημειώθηκαν διαμαρτυρίες ενάντια στην τότε κυβέρνηση των κρατών αυτών λόγω των μη φιλοδυτικών πολιτικών τους και ύστερα σημειώθηκαν θάνατοι διαδηλωτών (άγνωστο το πως σκοτώθηκαν αυτοί πραγματικά).
Στην συνέχεια, ακολουθήσε πραξικόπημα (από στρατό και νεοναζιστικά τάγματα εφόδου) και στις δύο περιπτώσεις κατά των νόμιμων ηγετών, οι οποίοι εκδιώχτηκαν από την χώρα, ενώ στην συνέχεια ακροδεξιοί ανέλαβαν την ηγεσία των κρατών αυτών (οι Γιάτσενιουκ και Τουρτσίνοφ στην Ουκρανία και η Τζανίνε Άνιες στην Βολιβία-https://www.voltairenet.org/article208413.html).
Επιπλέον, το 2019, σημειώθηκε το πρώτο Αμερικανοκίνητο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Λατινική Αμερική από την δεκαετία του 1990, όταν και έπεσαν όλες οι Αμερικανοκίνητες στρατιωτικές χούντες και δικτατορίες της περιοχής.
Η δε Βενεζουέλα του μύστακα, φανφαρόνου, αυταρχικού και σχεδόν δικτάτορα για κάποιους Μαδούρο (στις οποίες για κάποιους αναμένεται Αμερικανική στρατιωτική εισβολή ή κατευθυνόμενο από τις ΗΠΑ εξέγερση-πραξικόπημα), θυμίζει σε πολλούς το Ιράκ του του μύστακα, φανφαρόνου, αυταρχικού και δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, λίγο πριν την εισβολή των ΗΠΑ στο κράτος αυτό το 2003.

Εξεγέρσεις κατά ηγετών κρατών (επιτυχημένες και μη), είχαμε το 2019, τόσο στην Νότια Αμερική (Βενεζουέλα, Βολιβία, Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ), όσο και στην Μέση Ανατολή (Λίβανος, Ιράκ), την Ευρώπη (Μόσχα), την Ασία (Ιράν, Χονγκ Κονγκ, Κασμίρ), καθως και στην Αφρική (Σουδάν, Αλγερία).
Οι δε ΗΠΑ, έχουν από την πλευρά τους μόνιμα σχέδια για την διάλυση ολων των εχθρών τους (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83/), καθως και για τον έλεγχο ολων των κρατών της Νότιας Αμερικής από τις ίδιες (http://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_17.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_23.html)].
Εδώ, μπορεί κάνεις να αναφέρει και εάν προφητικό άρθρο της διάσημης Ιταλίδας δημοσιογράφου, Oriana Fallaci, στο οποίο η ίδια προειδοποιούσε για τον κίνδυνο εποικισμού της Ευρώπης από το ισλάμ και την μετόπη της σε μία «Ευραβία» (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2019/11/blog-post_69.html#more).
Εδώ μπορεί επίσης να ειπωθεί, ότι στρατηγικά, ο Ερντογάν, έως το 2009, είχε καταφέρει να καταργήσει δασμούς σε προϊόντα και να αναπτύξει ιδιαίτερα στενές εμπορικές σχέσεις με 22 χώρες που ασπάζονται το Ισλάμ τόσο στην Ασία όσο και στην Αφρική, αλλά και σε χώρες στη Βαλκανική. Οι σχέσεις αυτές εμβαθύνθηκαν ακόμη περισσότερο με άρσεις στους περιορισμούς στις μετακινήσεις ανθρώπων.
Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά να δημιουργήσει, μια άτυπη Ισλαμική Ένωση χωρών (https://www.youtube.com/watch?v=kBmZCTcixYo), των οποίων η πορεία της διακύμανσης του ΑΕΠ τους, ακολουθούσε χρονικά, την πορεία του ΑΕΠ της Τουρκίας. Επίσης, είχαν εντελώς διαφορετική πορεία από αυτές της προηγούμενης ομάδας των χωρών της ΕΕ που απεικονίζονται στο προηγούμενο σχεδιάγραμμα (https://slpress.gr/oikonomia/o-tritos-pagkosmios-polemos-echei-idi-xekinisei/).
Η "Ισλαμική Ένωση" ξεκινά μια αλματώδη άνοδο μετά το 2004, η οποία ανακόπτεται το 2009. Το 2009, πέφτουν όλες οι οικονομίες των κρατών αυτών μαζί. Την επόμενη χρονιά ανακάμπτουν και πάλι όλες μαζί μέχρι το 2013-14, οπότε και ξαναπέφτουν και πάλι όλες μαζί. Μια πορεία στην διακύμανση, που ακολουθεί πιστά και η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.
Το ίδιο χρονικό διάστημα, η Τουρκία, μαζί με την φιλοισλαμική-φιλοτυορκική κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη (η οποία έχει την εξουσία μόνο στην πόλη αυτή-https://www.thetoc.gr/diethni/article/mono-tin-tripoli-elegxei-o-proedros-pou-sumfwnise-me-ton-erntogan), υπό την ηγεσία του (τουρκικής καταγωγης-https://www.noiazomai.gr/2019/11/aoz-libyhs-tourkias.html) Σάρατζ, υπέγραψε μία παντελώς μη κανονική και απολυτά παράνομη με βάση το Διεθνές Δίκαιο συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με την Τουρκία, με αντάλλαγμα όπλα, χρήματα και μισθοφόρους από αυτή και το Κατάρ για να πολεμήσει τον αντίπαλο του για την ηγεσία της Λιβύης στρατηγό Χάφταρ.
Και με βάση αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, αποφάσισαν τα δύο αυτά κράτη να  επεκτείνουν την ΑΟΖ τους παράνομα σε ένα «κοινό σημείο», το οποίο όμως βρίσκεται στην ΑΟΖ της Ελλάδας στην Κρήτη, δηλαδή σε ένα ξεχωριστό από τις δύο αυτές χώρες ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος (https://www.liberal.gr/apopsi/manos-karagiannis-H-sumfonia-tourkias-libuis-anoigei-ton-asko-tou-aiolou-stin-an-mesogeio/276215, https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ethnika-themata/825430_pame-gia-neo-1922-sygklonistikes-apokalypseis-se-tileoptiki, https://www.triklopodia.gr/%cf%81%ce%b5-%ce%ac%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7/)!!!

Όπως ήταν απολυτά φυσικό, αυτή η απαράδεκτη ενέργεια των ισλαμιστών Σάρατζ και Ερντογάν, προκάλεσε όχι μόνο την άμεση αντίδραση της πατρίδας μας αλλά και του Χάφταρ, ο οποίος την θεώρησε παράνομη (http://newpost.gr/kosmos/5de0d11e5a673d814988d7f0/livyi-toyrkia-akyri-theorei-ti-symfonia-o-livykos-ethnikos-, stratoshttps://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%81-%ce%bc%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd.html) και άκυρη (ενώ σύμφωνα με πήγες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα την τελική του επίθεση για την κατάληψη της Τρίπολης).
[Και εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Τουρκία εμποδίζει τον Χάφταρ να ενοποιήσει την λιβυκή υπό την ηγεσία του, στηρίζοντας τον αντίπαλο του ισλαμιστή Σάρατζ και μάλιστα σκέφτεται να στείλει και τουρκικό στρατό στην Λιβύη με στόχο να χτυπήσει τον στρατό του Χάφταρ (https://slpress.gr/ethnika/i-toyrkia-sto-livyko-afetiria-klimakosis-to-mnimonio-oriothetisis/).
Για τον λόγο αυτό ο Χάφταρ ετοιμάζεται να καταλάβει την Τρίπολη πριν τον πιθανό ερχομό των Τούρκων στην Λιβύη (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%81-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd.html, https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-lna-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7-%ce%bc%ce%b9%ce%bb.html, https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%84%ce%bf%ce%b9 7%ce%bd%ce%b5.html, https://www.triklopodia.gr/%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ac-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bc%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bc/), την πρώτο από το 1912, όταν οι Οθωμανοί-Νεότουρκοι έχασαν την εξουσία τους στην χώρα αυτή, ενώ σε περίπτωση επίθεσης των Τούρκων έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη των Νομαδικών φυλών της Λιβυκής Ερήμου, όπως π.χ. των Τουαρέγκ (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%86%cf%84%ce%ac%cf%81-%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af%ce%b3%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%81%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd.html)].
Ταυτόχρονα, η άθλια αυτή ψευτο-συμφωνία Τρίπολης-Τουρκίας, καταδικάστηκε και από τον Αιγύπτιο Προέδρο Σίσι, ο οποίος όχι μόνο την χαρακτήρισε παράνομη, αλλά πρότεινε παράλληλα και την δημιουργία μιας κοινής ναυτικής δύναμης Ελλάδας-Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%ce%b1%ce%b9%ce%b3%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%b4%cf%89%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b7-%ce%b5%ce%b4%cf%8e/).
Με βάση τα δεδομένα αυτά, είναι προφανές ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αποτροπή των νέων αυτών απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας (https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%8d%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%ac%ce%bd-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7-%ce%ba/), όπως π.χ. να συμμαχήσει η πατρίδα μας με τον Χάφταρ εις βάρος των Ερντογάν και Σάρατζ (https://www.sigmalive.com/news/local/599728/tsakiris-anagki-triplis-oriothetisis-na-klithei-o-xaftar-stin-athina-vinte, ohttps://www.triklopodia.gr/greekempire7-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%85-%cf%87%ce%b1%cf%86/), ειδάλλως για πολλούς ο νυν Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπορεί να γίνει ένας «Νέος Ιωαννίδης» ή να φέρει στην πατρίδα μας μία «Νέα Μικρασιατική Καταστροφή» (http://oimos-athina.blogspot.com/2019/11/k-21.html)].
Την ίδια ώρα, η πολυαγαπημένη μας πατρίδα, η Ελλάδα, περιγράφεται ειρωνικά από κάποιους ως το «νέο Ellis Island της Ενωμένης Ευρώπης» (https://www.tanea.gr/2019/11/03/opinions/i-ellas-os-ellis-island-tis-enomenis-eyropis/), ως μία «αποθήκη ψυχών», στην οποία δεν έρχονται μόνο πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες από την εμπόλεμή Συρία, αλλά κυριολεκτικά από όλα τα μέρη του κόσμου (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/11/blog-post_757.html).
Επίσης, στην πατρίδα μας, πρόβα συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως είχαμε πρόσφατα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτό που είδαμε κατά το επίσημο δείπνο προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ήταν μια πρόβα συγκυβέρνησης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Οι εικόνες «μιλούσαν» από μόνες τους. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, τόσο μάλιστα που ενώπιον του φωτογραφικού φακού εκτυλίχθηκαν πολιτικές... περιπτύξεις.
Αίσθηση προκάλεσε η θερμή χειραψία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη αν σκεφτεί κανείς ότι για το πολιτικό «θεαθήναι» υποτίθεται πως όλοι αυτοί είναι ορκισμένοι «ιδεολογικοί εχθροί».
[Στην πραγματικότητα μάλλον όλοι αυτοί οι μισέλληνες πολιτικοί της κάκιας ώρας, είναι κολλητοί που παριστάνουν τάχα τους «εχθρούς» στην Βουλή και όταν τελειώνουν το «σόου ηθοποιίας» τους σε αυτή πηγαίνουν όλοι μαζί (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ 25, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ) στα μαγαζιά και πίνουν μπύρες κάνοντας πλάκα, πάντα εις βάρος των κοροΐδων και στην υγειά τους, των οποίων και τρώνε τα λεφτά.
Τα οποία φυσικά έφαγαν μόνο αυτοί και όχι ο Ελληνικός λαός, στον οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν ενοχές για τις αποκλειστικά δίκες τους κλεψιές].
Μάλιστα, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Τσίπρας είχαν τοποθετηθεί από το πρωτόκολλο δίπλα-δίπλα, με μια κενή καρέκλα να τους χωρίζει. Επί 20 λεπτά δεν σταμάτησαν να μιλάνε οι δυο τους τόσο που προκάλεσαν απορία: Τόσα πολλά κοινά σημεία βρήκαν για να συζητούν τόση ώρα;
Λίγο αργότερα, η κενή θέση που χώριζε τους κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Αλέξη Τσίπρα καλύφθηκε από έναν Κινέζο αξιωματούχο, αλλά αυτοί συνέχισαν τους αστεϊσμούς.
Μέχρι και τα ποτήρια τους ύψωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Ανάπτυξης με τον Κινέζο αξιωματούχο ανάμεσά τους να παρακολουθεί μάλλον αμήχανος την εύθυμη διάθεση των δύο Ελλήνων πολιτικών προφανώς δεν του έχουν εξηγήσει ότι εδώ είναι... Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να χαιρετήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα όρθιος για να κάνει πλάκα για το γεγονός της πολιτικής συμβίωσης των δύο «εχθρών».
Υποτίθεται ότι ειδικά με την υπόθεση (ή μη υπόθεση) Νovartis Α.Τσίπρας και Α.Γεωργιάδης δεν θα έπρεπε ούτε να μιλάνε, αμ δε, όπως είπαμε εδώ είναι Ελλάδα.
Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας κάποια στιγμή ακούστηκε να λέει αστειευόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο αγαπημένος μου υπουργός είναι ο Βορίδης!».

Εντάξει, εδώ οι κανόνες της λογικής άρχισαν να ξεθωριάζουν...
Η ατάκα Τσίπρα, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε τα γέλια τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του Αδωνι Γεωργιάδη.
Ποιο είναι το νόημα σε όλα αυτά; Ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» και όποιος κατάλαβε...
Μην ξεχνάμε πως το ζήτημα των παράνομων μεταναστών έχει «κόψει στα δύο» το κόμμα της ΝΔ με το Μαξίμου, φυσικά να είναι υπέρ της άποψης που εξέφρασε η Ολγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ: «Ακραίες φωνές και συμπεριφορές δεν έχουν θέση μέσα στη ΝΔ».
Ποιοι δεν έχουν θέση; Ο Κυρανάκης, ο Πλεύρης, ο Μπογδάνος και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών από Πιερία και πάνω;
Αυτό σημαίνει, βέβαια, «Όλοι μέσα οι παράνoμοι μετανάστες»
Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην ίδια συνέντευξη χαρακτηρίζει «τεράστιο εθνικό θέμα που ήρθε για να μείνει (σ.σ.: Άρα τους προορίζουν για μόνιμη εγκατάσταση ενάντια στην θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών) και πρέπει όλοι μαζί να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις».
Όλοι μαζί; Αυτοί τους φέρνουν, όλοι μαζί θα βρούμε λύσεις; Ο καθένας να μοιραστεί το μερίδιο της ευθύνης του και αυτό είναι το πιο λογικό. Και ο καθένας θα κριθεί από την ιστορία.
Όσο για τη ΝΔ, η ιστορία αυτή μπορεί να αποτελέσει ακόμα και αφορμή για διάσπαση του κόμματος. Και ο σχεδιασμός Μητσοτάκη για εκλογές της άνοιξη άρχισε να γκριζάρει και να το ξανασκέφτεται. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ελπιδοφόρες. Μιλάμε για τις σοβαρές που τις βλέπει μόνο το Μαξίμου.
Εκτός αν βοηθούσης της απλής αναλογικής (και του Βερολίνου...), πάμε σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σενάριο σφόδρα πιθανό, πλέον.

Η μη παραπομπή Α.Τσίπρα για την «σκευωρία» της Novartis, έθεσε την βάση μιας τέτοιας συγκυβέρνησης.

Το κακό είναι ότι όλοι μαζί, ο καθένας με το δικό του τρόπο, συμβάλλει στην μετάλλαξη της ελληνικής κοινωνίας για πολλές δεκαετίες με τον «εποικισμό» της χώρας από χιλιάδες αλλοδαπούς που δεν έχουν καν ένα κοινό πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο.
Οι Έλληνες ψήφισαν τη ΝΔ ακριβώς για να μην γίνει αυτό, γιατί πίστεψαν θα γίνει κάτι διαφορετικό και τι είδαν; Μεταφορά των αλλοδαπών στην Ελληνική ενδοχώρα για να ανοίξει νέος χώρος στα νησιά για να έρθουν κι άλλοι (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/voyli/820798_prova-sygkyvernisis-nd-kai-syriza-sto-proedriko-megaro)!
Και όλα αυτά, την στιγμή που σύμφωνα με δημοσκόπηση «χαστούκι», το 70% των Ελλήνων, δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για την εξίσου πανάθλια με τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική της στο μεταναστευτικό (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%b9-%cf%84%ce%bf-70-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%bc%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b5.html), ενώ ο Κακλαμάνης σε πρόσφατη ομιλία του τόνισε ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου θέματος: «Κινδυνεύει το μέλλον της Κυβέρνησης λόγω μεταναστευτικού και πρέπει να αναλάβει ρόλο ο στρατός στον Έβρο» (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%be%ce%b5-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bb%ce%b1%ce%bc%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%8d.html).
Η δε κυβέρνηση της ΝΔ, σε μία ακόμα αντεθνική της προδοτική πολιτική κωλοτούμπα, διαμήνυσε, διάμεσου του Υπουργού της Άδωνι Γεωργιάδη, το προφανές, ότι δηλαδή συμφωνεί πλήρως με την παντελώς προδοτική δήθεν «Συμφωνία των Πρεσπών» που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, βάζοντας με τον τρόπο αυτό τέλος στις αυταπάτες κάποιων για κατάργηση της άθλιας αυτής συμφωνίας.
Συγκεκριμένα ο ίδιος δήλωσε: «Ούτε με Μέγα Αλέξανδρο πρωθυπουργό δεν καταργείται η συμφωνία».
Με τον τρόπο αυτό, ο Γεωργιάδης διέλυσε πλήρως και τις τελευταίες αυταπάτες που μπορεί να υπήρχαν  για την ακύρωση της  εκχώρησης του όρου "Μακεδονία" στα Σκόπια, με αντάλλαγμα για την χώρα μας ένα και μοναδικό... "Βόρεια" με την συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, για μια συμφωνία την οποία η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταγγείλει ως κακή, ως κάκιστη για την Ελλάδα!
Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε  πως «δεν μπορεί να κάνει τίποτα» για την Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως «και ο Μέγας Αλέξανδρος να ήταν πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να την... καταργήσει!

«Όσοι διαφωνείτε με αυτό και δεν σας αρέσει, τα παράπονά σας στον Τσίπρα, στην Παπακώστα, στον Καμμένο, όχι σε εμάς» είπε και πρόσθεσε: «Εμείς και καταψηφίσαμε, και πρόταση δυσπιστίας κάναμε, και στα συλλαλητήρια πήγαμε, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε».
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ρητώς απαγορεύει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση τη Συμφωνία αυτή καθαυτή για να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus FM 103,6 την Παρασκευή, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «αν ένας Έλληνας πρωθυπουργός βγει και πει ότι βάζω βέτο γιατί δεν συμφωνώ με την Συμφωνία των Πρεσπών, αυτομάτως τα Σκόπια πάνε στο διεθνές δικαστήριο και μπαίνουν μετά παντού ως “Μακεδονία” και τέρμα».
«Εγώ ψέματα στον κόσμο δεν έχω πει ποτέ, δεν διανοούμαι για ένα εθνικό θέμα να πω ψέματα» ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ο Μέγας Αλέξανδρος από την Βαβυλώνα να γίνει πρωθυπουργός αύριο με έναν μαγικό τρόπο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί μονομερώς να καταργηθεί από την Ελλάδα».
Ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε πως «Όσοι διαφωνείτε με αυτό και δεν σας αρέσει, τα παράπονά σας στον Τσίπρα, στην Παπακώστα, στον Καμμένο, όχι σε εμάς».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «Εμείς και καταψηφίσαμε, και πρόταση δυσπιστίας κάναμε, και στα συλλαλητήρια πήγαμε, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το κάναμε». (σ.σ. αλλά τώρα θα την τηρήσουν ως να ήταν δική τους!)
Ο δε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις αντιρρήσεις της Ελληνικής πλευράς,, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/821832_ageorgiadis-oyte-o-malexandros-den-mporei-na-katargisei-ti).
Ταυτόχρονα, σε αποκαλύψεις και δηλώσεις που θα συζητηθούν προχώρησε ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης στην web tv της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», Ημαθίας, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. 

Η είδηση που είναι σίγουρο ότι θα σχολιαστεί πανελλαδικά είναι η εξής: «Δεν θα μείνω αδρανής στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. Αν χρειαστεί το «Κοινό των Απανταχού Ελλήνων» θα μετατραπεί σε κίνημα, με ότι αυτό σημαίνει», είπε ο κ. Φράγκος. Ο Στρατηγός όπως είναι γνωστό αρνήθηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Θεσσαλονίκη.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του: «Πρέπει οι πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Ο στρατός μας δεν θα περιμένει, αλλά θα είναι έτοιμος για δυναμικές εξελίξεις σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία. Πρέπει ως χώρα να φροντίσουμε να μην είμαστε μόνοι μας σε διεθνές επίπεδο. Για να είσαι μόνος, πρέπει να είσαι και ισχυρός.

Ως στρατιωτικός ακόλουθος στην Άγκυρα είδα στο τουρκικό ΓΕΣ το σύνολο των νεκρών στρατιωτών τους στην Κύπρο. Αποδελτίωνα επίσης 17 εφημερίδες, αφού οι ανοικτές πηγές αποτελούν το 90% των σκοπών μιας χώρας. Δίνουμε στις ΗΠΑ 2,5 δις ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των F16. Με τα ίδια χρήματα, με τη νέα τιμή, μπορούσαμε να πάρουμε 40 F35. Στόχος μας να καταστήσουμε ισχυρό το ελληνικό λόμπι στο εξωτερικό, όπως κάνουν οι Ισραηλινοί», ανέφερε ο Στρατηγός.
Ο κ. Φράγκος, έριξε πυρά και κατά της ΝΔ και του Άδωνι Γεωργιάδη για το Σκοπιανό, αναφέροντας τα εξής: «Ο ολίγιστος ΑΔΩΝΙΣ τολμάει να επικαλείται τον Μέγα Αλέξανδρο, για να λησμονήσει ο Έλληνας την εξαπάτηση του προεκλογικά, όταν σε όλους τους τόνους υποστήριζαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι επονείδιστη και δίνει Εθνότητα και γλώσσα Μακεδονική στους Σκοπιανούς…».

Σε σχέση με την Αναθεώρηση του Ελληνικού Συντάγματος, η Ορθοδοξία θα παραμένει ως φαίνεται η «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα», ενώ παράλληλα διατηρείται και ο Θρησκευτικός όρκος για τον ΠτΔ και τους βουλευτές (https://www.orthodoxianewsagency.gr/epikairotita/anatheorisi-syntagmatos-paramenei-i-epikratousa-thriskeia-stin-ellada-thriskeytikos-orkos-gia-ptd-kai-vouleytes/).

[Ο Λένιν δημιούργησε μία ψεύτικη και αποστατούσα ψευδο-«Εκκλησία» όταν κατέλαβε την εξουσία στην Ρωσία, με ηγέτες της αποστάτες και πράκτορες σχισματικούς, με το όνομα «Ζωντανή Εκκλησία», με στόχο να διασπάσει και να αποδυναμώσει το νόμιμο και Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας, ύστερα και από τις διαταγές των Γερμανών, οι οποίοι και τους ανέβασαν στην εξουσία της χώρας αυτής (http://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html).

Αντίστοιχα στις μέρες μας, ο Ποροσένκο δημιούργησε μία ψεύτικη και αποστατούσα ψευδο-«Εκκλησία» όταν κατέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία, με ηγέτες της αποστάτες και πράκτορες σχισματικούς (π.χ. τον Ονούφριο), με στόχο να διασπάσει και να αποδυναμώσει το νόμιμη και Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, με στόχο να το αποδυναμώσει, ύστερα και από τις διαταγές των Γερμανών και των ΗΠΑ, οι οποίοι και τους ανέβασαν στην εξουσία της Ουκρανίας.

Όλη αυτή η κατάσταση, θυμίζει επίσης κατά πολύ και την προσπάθεια την ίδια χρονική περίοδο με τους μπολσεβίκους του Λένιν, του Τούρκου δικτάτορα Κεμάλ, να δημιουργήσει εάν ψεύτικο και αποστατών ψευδο-«Πατριαρχείο» όταν κατέλαβε την εξουσία στην Τουρκιά, με ηγέτες της αποστάτες και πράκτορες σχισματικούς (π.χ. τον διαβόητο «Παπα-Ευθύμ»), με στόχο να διασπάσει και να αποδυναμώσει το νόμιμο Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο λέγεται ότι και  στις μέρες μας, λέγεται ότι και η ψευδής αναγνώριση της ψευδο-«Εκκλησίας» της Ουκρανίας του Ονουφρίου από τον νυν Έλληνα Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Β’, καθως και  τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μπορεί να οδηγήσει σε σχίσμα την Ορθοδοξία στις μέρες μας (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%84a-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%B9-%CE%BD/).
{Για κάποιους, ότι έκανε ο Βασίλι Ζαχάροφ (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%83/) στην Ελλάδα στην διάρκεια του Εθνικού διχασμού (δηλαδή μία τότε «χρωματιστή Επανάσταση» της εποχής με χρήματα των Αγγλογάλλων), το έπραξαν αντίστοιχα στις μέρες μας οι ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2014, με τον τότε εκεί πρέσβη τους Πάϊατ, καθως και την Νουλάντ}.
Όσο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αυτός δήλωσε μετά από την συνάντηση του με τον Αμερικανό πρέσβη Πάϊατ, ότι σκέφτεται να παραιτηθεί κάποια στιγμή από Αρχιεπίσκοπος (https://www.cnn.gr/news/ellada/story/198378/ieronymos-thelo-na-mimitho-ton-amvrosio-na-paraititho-tin-katallili-ora), ενώ αν το εννοεί όντως αυτό είναι άγνωστο, την στιγμή που πολλοί Αμερικανόφιλοι ή Ορθόδοξοι Ιεράρχες ετοιμάζονται να τον αντικαταστήσουν (https://www.pentapostagma.gr/2019/11/%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b2%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%8e%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%af.html)].

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γίνεται σαφές ότι μέσα στον Σεπτέμβριο συνέβησαν πολλά σημαντικά γεωπολιτικά γεγονότα, τα οποια θα επηρεάσουν σημαντικά ολων τον κόσμο, και φυσικά και την ίδια την πατρίδα μας.
ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου