Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 5

 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 5

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα σημαντικότερα και διασημότερα περιστατικά και προσωπικότητες της ιστορίας, τα οποία την επηρέασαν και διαμόρφωσαν σημαντικά με τις πράξεις τους, και των οποίων πολλές φορές ο βίος και οι πράξεις μοιάζουν καταπληκτικά.

Όμως υπάρχουν και λιγότερο γνωστές ιστορικές ομοιότητες προσώπων και γεγονότων στην ιστορία που διαμόρφωσαν σημαντικά σε αυτή. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και στο παρόν άρθρο.

Έτσι, κάποιες από τις πρώτες πανδημίες στον πλανήτη απείλησαν να εξαφανίσουν τον ανθρώπινο πληθυσμό, οι ιατρικές και δημόσιες πρωτοβουλίες κατάφεραν να τερματίσουν την διάδοση των πιο θανατηφόρων ασθενειών.

Καθώς οι ανθρώπινοι πολιτισμοί ευδοκιμούν, το ίδιο κάνουν και οι μολυσματικές ασθένειες. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που ζει κοντά ο ένας στον άλλο και σε ζώα, τα προβληματικά αποχετευτικά συστήματα και ορισμένες τροφές, παρείχαν γόνιμο έδαφος για την ανάδυση ασθενειών. Παράλληλα, το εμπόριο επέτρεψε τη μετάδοση των ασθενειών σε απόμακρα μέρη του κόσμου, δημιουργώντας τις πρώτες μεγάλες πανδημίες.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το πώς έληξαν πέντε από τις χειρότερες πανδημίες.

Πέντε μεγάλες πανδημίες και η έξοδος από αυτές:

1. Πανούκλα του Ιουστινιανού – Κανείς δεν έμεινε να πεθάνει

Τρεις από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες στην καταγεγραμμένη ιστορία προκλήθηκαν από ένα μόνο βακτήριο, το Yersinia pestis, μια θανατηφόρα λοίμωξη γνωστή ως πανώλη.

Η Πανούκλα του Ιουστινιανού έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το 541 μ.Χ. Μεταφέρθηκε πάνω από την Μεσόγειο θάλασσα από την Αίγυπτο, μια πρόσφατα κατακτημένη γη που αποτίει φόρο τιμής στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό στα σιτηρά. Οι ψύλλοι που μαστίζονται από πανούκλα προσέβαλαν τους μαύρους αρουραίους που έτρωγαν στους κόκκους.

Η πανούκλα αποδεκάτισε την Κωνσταντινούπολη και εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά σε όλη την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια Αφρική και την Αραβία σκοτώνοντας περίπου 30 με 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ίσως το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς να το καταπολεμήσουν εκτός από το να προσπαθούν να αποφύγουν τους άρρωστους ανθρώπους», λέει ο Thomas Mockaitis, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο DePaul. «Όσο για το πώς τελείωσε η πανούκλα, η καλύτερη εικασία είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σε μια πανδημία με κάποιο τρόπο επιβιώνουν, και εκείνοι που επιβιώνουν έχουν ανοσία».

2. Μαύρος θάνατος — Η εφεύρεση της καραντίνας

Η πανούκλα δεν έφυγε ποτέ και επέστρεψε 800 χρόνια αργότερα. Ο Μαύρος Θάνατος, ο οποίος έπληξε την Ευρώπη το 1347 μ.Χ. και στοίχισε 200 εκατομμύρια ζωές σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Όσο για το πώς να σταματήσουν την ασθένεια, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην κατανοούν επιστημονικά τον τρόπο μετάδοσης, λέει ο Mockaitis, αλλά ήξεραν ότι είχε να κάνει με την εγγύτητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι προνοητικοί αξιωματούχοι στο λιμάνι Ragusa που ελεγχόταν από την Ενετοκρατία αποφάσισαν να κρατήσουν τους νεοαφιχθέντες ναυτικούς σε απομόνωση μέχρι να αποδείξουν ότι δεν ήταν άρρωστοι.

Αρχικά, οι ναυτικοί κρατήθηκαν στα πλοία τους για 30 ημέρες, κάτι που έγινε γνωστό στο βενετσιάνικο δίκαιο ως τρεντίνο. Με την πάροδο του χρόνου, οι Ενετοί αύξησαν την αναγκαστική απομόνωση σε 40 ημέρες ή ένα quarantino, την προέλευση της λέξης καραντίνα και την έναρξη της πρακτικής της στον δυτικό κόσμο. «Αυτό σίγουρα είχε αποτέλεσμα», λέει ο Mockaitis

3. Η μεγάλη πανούκλα του Λονδίνου — Σφραγίζοντας τους αρρώστους στα σπίτια τους

Το Λονδίνο στην ουσία δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τον Μαύρο Θάνατο σε διάστημα 300 ετών. Η πανώλη επανεμφανιζόταν περίπου κάθε 10 χρόνια από το 1348 έως το 1665 μ.Χ.. Κατεγράφησαν 40 εστίες σε λίγο περισσότερο από 300 χρόνια. Και με κάθε νέα επιδημία πανώλης, το 20% των ανδρών, γυναικών και παιδιών που ζούσαν στη βρετανική πρωτεύουσα σκοτώθηκαν.

Στις αρχές του 1500, η Αγγλία επέβαλε τους πρώτους νόμους για να χωρίσει και να απομονώσει τους αρρώστους. Σπίτια χτυπημένα από πανούκλα σημαδεύτηκαν με ένα δέμα σανό κρεμασμένο σε ένα στύλο έξω.

Αν είχες μολύνει μέλη της οικογένειας, έπρεπε να κουβαλάς ένα λευκό στύλο όταν έβγαινες έξω δημοσίως. Οι γάτες και τα σκυλιά εθεωρείτο ότι μεταφέρουν την ασθένεια, οπότε υπήρξε μια μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων ζώων.

Η Μεγάλη Πανούκλα του 1665 μ.Χ. ήταν η τελευταία και μια από τις χειρότερες από τις αιώνιες επιδημίες, σκοτώνοντας 100.000 Λονδρέζους σε μόλις επτά μήνες. Όλη η δημόσια ψυχαγωγία απαγορεύτηκε και τα θύματα κλείστηκαν με την σειρά τους στα σπίτια τους για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου. Οι Ερυθροί Σταυροί ήταν ζωγραφισμένοι στις πόρτες τους μαζί με μια έκκληση για συγχώρεση: «Κύριε δείξε έλεος πάνω μας».

Όσο σκληρό κι αν ήταν να κλειστούν οι άρρωστοι στα σπίτια τους και να θάψουν τους νεκρούς σε μαζικούς τάφους, ίσως ήταν ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η τελευταία μεγάλη επιδημία πανώλης.

4. Ευλογιά (smallpox) — Μια ευρωπαϊκή ασθένεια καταστρέφει τον Νέο Κόσμο

Η ευλογιά ήταν ενδημική στην Ευρώπη, την Ασία και την Αραβία για αιώνες, μια επίμονη απειλή που σκότωσε τρεις στους δέκα ανθρώπους που μόλυνε και άφησε τους υπόλοιπους με ουλές. Αλλά το ποσοστό θνησιμότητας στον Παλιό Κόσμο ωχριούσε σε σύγκριση με την καταστροφή που προκάλεσε στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Νέου Κόσμου όταν ο ιός της ευλογιάς έφτασε τον 15ο Αιώνα με τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές.

Οι αυτόχθονες λαοί του σύγχρονου Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν μηδενική φυσική ανοσία στην ευλογιά και ο ιός τους μείωσε κατά δεκάδες εκατομμύρια.

«Δεν έχει υπάρξει φόνος στην ανθρώπινη ιστορία για να ταιριάξει με αυτό που συνέβη στην Αμερική – το 90 έως 95% του αυτόχθονος πληθυσμού αφανίστηκε σε πάνω από έναν αιώνα. Το Μεξικό από 11 εκατομμύρια ανθρώπους πριν από την κατάκτηση έφτασε το ένα εκατομμύριο πληθυσμό», λέει ο Mockaitis.

Αιώνες αργότερα, η ευλογιά έγινε η πρώτη επιδημία του ιού που τελείωσε με ένα εμβόλιο. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ένας Βρετανός γιατρός που ονομάζεται Edward Jenner ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που αρμέγανε γάλα μολύνθηκαν από έναν ηπιότερο ιό που ονομάζεται δαμαλίτιδα (cowpox) έμοιαζαν να μην προσβάλλονται από την ευλογιά. Ο Jenner εμβολίασε τον 8χρονο γιο του κηπουρού του με δαμαλίτιδα και στη συνέχεια τον εξέθεσε στον ιό της ευλογιάς χωρίς να αρρωστήσει.

«Η εξάλειψη της ευλογιάς, της πιο τρομερής μάστιγα του ανθρώπινου είδους, πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής» έγραψε ο Jenner το 1801 μ.Χ. Και είχε δίκιο. Χρειάστηκαν σχεδόν δύο ακόμη αιώνες, αλλά το 1980 μ.Χ. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευλογιά είχε εξαλειφθεί εντελώς από το πρόσωπο της Γης.

5. Χολέρα–Μια νίκη για την έρευνα στον χώρο της δημόσιας υγείας

Στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η χολέρα διέσχισε την Αγγλία, σκοτώνοντας δεκάδες χιλιάδες. Η επικρατούσα επιστημονική θεωρία της εποχής έλεγε ότι η ασθένεια εξαπλωνόταν από τον βρώμικο αέρα γνωστό ως «miasma». Αλλά ένας Βρετανός γιατρός ονόματι, John Snow, υποπτευόταν ότι η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία σκότωσε τα θύματά της λίγες μέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, παραμόνευε στο πόσιμο νερό του Λονδίνου.

Ο Snow ερεύνησε αρχεία νοσοκομείων και αναφορές νεκροτομείων για να εντοπίσει τις ακριβείς τοποθεσίες θανατηφόρων εστιών. Δημιούργησε ένα γεωγραφικό διάγραμμα των θανάτων από χολέρα σε μια περίοδο 10 ημερών και βρήκε ένα σύμπλεγμα 500 θανατηφόρων λοιμώξεων γύρω από την αντλία broad street, ένα δημοφιλές πηγάδι της πόλης για πόσιμο νερό.

«Μόλις εξοικειώθηκα με την κατάσταση και το πεδίο που εκτείνονται τα περιστατικά χολέρας, υποπτεύθηκα κάποια μόλυνση του νερού της πολυσύχναστης αντλίας δρόμου στην Broad Street» έγραψε ο Snow.

Με επίμονη προσπάθεια, ο Snow έπεισε τους τοπικούς αξιωματούχους να αφαιρέσουν τη λαβή της αντλίας στην Οδό Μπρόουντ, καθιστώντας την άχρηστη, και ως δια μαγείας οι νέες μολύνσεις σχεδόν εξαλείφτηκαν. Το έργο του Snow δεν θεράπευσε τη χολέρα μέσα σε μία νύχτα, αλλά τελικά οδήγησε σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την βελτίωση της αστικής αποχέτευσης και την προστασία του πόσιμου νερού από την μόλυνση.

Ενώ η χολέρα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό στις ανεπτυγμένες χώρες, εξακολουθεί να είναι ένας επίμονος δολοφόνος σε χώρες του τρίτου κόσμου που στερείται επαρκούς επεξεργασίας λυμάτων και πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

Ένας από τους πιο διάσημους γρίφους της ιστορίας αποτελεί η εξαφάνιση της Ένατης Λεγεώνας, που χάθηκε στην ομίχλη της Βρετανίας στην Ρωμαϊκή εποχή.

Την ιστορία αυτή των πέντε χιλιάδων (!!!) επίλεκτων στρατιωτών της Ρώμης έφερε ξανά στο προσκήνιο μία ταινία, η οποία βασίζεται στο διάσημο μύθο της ρωμαϊκής Βρετανίας.Ο καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Bournemouth, ο Miles Russell, δίνει την δική του εκδοχή λέγοντας:

<<Οι επίλεκτοι στρατιώτες έπεσαν θύματα μιας βάρβαρης ενέδρας>>. Μάλιστα, συνδέει την εξέλιξη της ενέδρας με τη χάραξη των συνόρων μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας.

 Αν το καλό σκεφτεί κάποιος φαίνεται πως έχει δίκιο μα δεν βρέθηκαν πουθενά τα πτώματα!! Δεν ήταν λίγα ήταν 5.000 άνδρες, μην ξεχνάμε επίλεκτοι!! Από αυτούς δεν βρέθηκε ούτε λόγχη, ασπίδα, ή κάτι που να πρόδιδε ότι εκεί έγινε κάποια μάχη…. σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε!!!

Η Ένατη Λεγεώνα ξεκίνησε το ταξίδι της προς το βορρά για να καταπνίξει μια εξέγερση. Ήταν άρτια εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι στρατιώτες εναντίον μιας ομάδας άτακτων Βρετανών πολεμιστών. Η άποψη ότι αυτοί οι κατατρεγμένοι πολεμιστές κατάφεραν να εξαφανίσουν την λεγεώνα, στήνοντας μια επιτυχημένη ενέδρα, περνάει θετικά στο συλλογικό ασυνείδητο τόσο των Άγγλων όσο και των Σκωτσέζων, καθώς πρόκειται για μια αντίστοιχη περίπτωση μάχης «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ».

Για τους Σκωτσέζους μάλιστα μια ενδεχόμενη σφαγή της Ένατης Λεγεώνας αποτελεί μια ακόμα σελίδα θριάμβου στην ιστορία τους για την απόκτηση εθνικής ταυτότητας, ακόμα και ως συνέχεια της παράδοσης του Braveheart, δηλαδή μιας ιστορίας αντίστασης και μάχης για την ελευθερία κατά ενός πανίσχυρου εχθρού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τελευταίο ίχνος των λεγεωνάριων εντοπίζεται στο York, όπου σε μια ρωμαϊκή επιγραφή αναγράφεται ότι η Ένατη Λεγεώνα επισκεύασε ένα πέτρινο φρούριο, το 108 μ.Χ.

Εκείνη την εποχή, κατά την οποία αυτοκράτορας της Ρώμης ήταν ο Αδριανός, βίαιες εξεγέρσεις ξεσπούσαν στο έδαφος της Βρετανίας και κατά τα φαινόμενα η Ένατη Λεγεώνα έφερε την ευθύνη για την κατάπνιξή τους.

Μετά την εξαφάνισή της σε κάποια θανατηφόρα ενέδρα (;), ο Αδριανός θορυβήθηκε από τον χαμό του επίλεκτου σώματος. Αφού επισκέφθηκε τη Βρετανία, κατάλαβε ότι μόνο ένα τείχος μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στην νήσο.

Το τείχος του Αδριανού κτίστηκε για να κρατά μακριά τους εισβολείς από τις Ρωμαϊκές κτήσεις, καθώς η εξαφάνιση της λεγεώνας σήμαινε ότι κανένα άλλο στρατιωτικό σώμα δεν θα τα κατάφερνε στις ομιχλώδεις βόρειες περιοχές. Μια άλλη ανεξήγητη εξαφάνιση έρχεται από την Ρωσία στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και επίσημα η Ρωσία δεν δέχτηκε ότι 1.500 στρατιώτες του κόκκινου στρατού εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς λες και άνοιξε η γη και τους κατάπιε, δήλωσαν ότι ήταν λιποτάκτες οι οποίοι δεν γύρισαν ποτέ πίσω στις πόλεις τους ούτε ένας. Για το τότε Ρωσικό υπουργείο αμύνης οι λιποτάκτες εκτελούνταν αμέσως μα ούτε και αυτό θα είχε γίνει γιατί θα έστελναν τα ατιμωτικά χαρτιά στις οικογένειες τους ότι « είχατε γιο προδότη ».

Λίγο πριν το τέλος του πολέμου και πριν οι Ρώσοι μπουν στην Γερμανία κοντά στα σύνορα είχε γίνει σφοδρή μάχη όλα έδειχναν ότι οι Γερμανοί θα έκαναν σθεναρή αντίσταση όπως και έγινε. Τότε διέταξε ο κόκκινος στρατός το 7ο τάγμα πεζικού να στηρίξει την προσπάθεια της όλης μάχης που μαινόταν στην περιοχή. Μετα από κάνα δυο ώρες το τάγμα 1500 ανδρών είχε φτάσει και οι αξιωματικοί έπαιρναν τις διαταγές πως να σπάσουν την γραμμή των Γερμανών.

Ύστερα από λίγο ξεκίνησε το τάγμα για να κάνει την δουλεία του από το πουθενά και αυτόπτες μάρτυρες από την πλευρά των Γερμανών ένα είδος πυκνής ομίχλης φάνηκε που κάλυψε τα πάντα. Είχε χρώμα απαλό γκρι με λίγο κιτρινωπό στην αρχή, το τάγμα κοντοστάθηκε φοβούμενο δηλητηριώδη αέρια, μα αν έκαναν πίσω οι δικοί τους θα τους εκτελούσαν.

Έτσι βλέποντας ότι δεν είναι δηλητηριώδεις η ομίχλη άρχισαν να περπατάνε μέσα της μέχρι που χάθηκαν από τα μάτια της στρατιάς!! Σε λίγα δευτερόλεπτα η ομίχλη διαλύθηκε με αποτέλεσμα να φαίνονται και πάλι οι Γερμανικές γραμμές αντίστασης όπου ήταν στις θέσεις τους ακέραιες και το τάγμα των Ρώσων χαμένο από προσώπου γης!!

Οι αυτόπτες μάρτυρες όπου με τρόμο φοβούνται να μιλήσουν για αυτό το ζήτημα λόγω της Ρωσικής κυβέρνησης της τότε εποχής ή ίσως ακόμα και της σημερινής λένε ότι δεν έπεσε ούτε ένας πυροβολισμός που να δείξει ότι έγινε κάποια μάχη!! Από την άλλη όπως λένε αν οι Γερμανοί έβλεπαν τόσα άτομα να περνούν τις γραμμές τους δεν θα πυροβολούσαν; Δεν έφτασαν ποτέ εκεί λένε οι λιγοστοί αυτόπτες μάρτυρες, τους πήρε αυτή η καταραμένη ομίχλη στη κόλαση μαζί τους….

Η υπόθεση αυτή λέγεται ότι είναι φανταστική, αυτό βέβαια από την πλευρά του υπουργείου αμύνης της Ρωσίας για αυτό και οι ερευνητές δεν την έχουν πάρει στα σοβαρά….. μα οι αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της εποχής λένε αλλά πράγματα… Με αυτήν την υπόθεση θα επανέρθουμε για να την κάνουμε γνωστή στο κόσμο με περισσότερα στοιχεία τα οποία είναι υπό έρευνα από μέλη της ομάδας μας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε ακόμη και μπροστά στα μάτια αυτόπτων μαρτύρων όπως η υπόθεση του πρώην στρατιώτη ΤΕΤ FORD που την πρώτη Δεκεμβρίου του 1949 μ.Χ. εξαφανίστηκε μέσα σε ένα λεωφορείο γεμάτο από ανθρώπους πηγαίνοντας στο Sp. ALBANS, VERMOND στα καλά καθούμενα και μπροστά στα μάτια όλων των επιβατών άρχισε να εξαφανίζεται σιγά σιγά μέχρι που εξαφανίστηκε τελείως όπως λένε οι αυτόπτες μάρτυρες. Αυτό που επίσης δήλωσες οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν ότι στην αρχή νόμιζαν ότι ήταν ένα είδος τρικ γιατί δεν έδειχνε να υποφέρει ή να έχει αντιληφτεί ότι κάτι έχει πάει στραβά.

Τρεις στρατιώτες φαίνονται ως μάρτυρες για μια περίεργη εξαφάνιση ενός ολόκληρου τάγματος το 1915 μ.Χ. Η ιστορία αυτή έγινε γνωστή 50 χρόνια μετά την περίφημη εκστρατεία της Καλλίπολης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι τρεις στρατιώτες ήταν μέλη του στρατού της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσαν ότι παρακολουθούσαν από ένα σαφές πλεονεκτικό σημείο το τάγμα του βασιλικού συντάγματος του ΝΟΡΦΟΛΚ το οποίο και έκανε την επίθεση σε μια βουνοπλαγιά στον κόλπο SUVLA στην Τουρκία.

Ο λόφος ήταν τυλιγμένος με ένα χαμηλό σύννεφο το οποίο είχε έντονο χρώμα λευκό. Οι Άγγλοι στρατιώτες προχώρησαν χωρίς δισταγμό μέσα από το σύννεφο για να κατακτήσουν τον λόφο, όταν μπήκε και ο τελευταίος στρατιώτης το σύννεφο άρχισε να παίρνει ύψος και να ενώνεται μετα άλλα σύννεφα στον ουρανό.

Ο λόφος ήταν πλέον καθαρός και στην βουνοπλαγιά δεν υπήρχε ούτε ένας Άγγλος στρατιώτης, μα όπως δήλωσαν και οι τρεις αυτόπτες μάρτυρες δεν έπεσε ούτε μια ντουφεκιά, μετα την λήξη του πολέμου οι Βρετανική κυβέρνηση υπολογίζοντας ότι το τάγμα είχε συλληφθεί και κρατούνται ζήτησε από την Τουρκία να τους επιστρέψει. Ωστόσο οι Τούρκοι επέμεναν ότι δεν είχε συλληφθεί αλλά ούτε είχαν εμπλακεί πότε σε μάχη με το συγκεκριμένο τάγμα.

Μια άλλη περίεργη εξαφάνιση έρχεται από μια αναφορά του ταγματάρχη JO LABELLE από τον Βόρειο Καναδά. Το Νοέμβριο του 1.930 μ.Χ. μαζί με το λόχο που άνηκε στο ιππικό έφτασε στις όχθες της λίμνης ANJIKUNI στον βόρειο Καναδά. Στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα χωριό Εσκιμώων που είχε μια ακμάζουσα κοινότητα αλιείας περίπου 2.000 κατοίκων.

Όταν έφτασε όμως στο χωριό όλα ήταν ερημωμένα, όλα τα παραπήγματα και οι αποθήκες ήταν κενές. Ο LABELLE ενημέρωσε της αρχές και με μια επιτόπου έρευνα έκανε κάποιες παράξενες ανακαλύψεις:

Αν είχαν εγκαταλείψει το χωριό οι χωρικοί θα έπρεπε να υπήρχαν παντού ίχνη στο χιόνι. Τα σκυλιά που έσερναν τα έλκηθρα των Εσκιμώων τα οποία ήταν πολλά βρέθηκαν θαμμένα κάτω από το χιόνι γύρω στους 70 με 80 πόντους το καθένα << δεν έδειχναν να είχαν πεθάνει από την πείνα>>.

Σε όλες τις καλύβες τα τρόφιμα των Εσκιμώων ήταν στην θέση τους χωρίς να τα έχουν αγγίξει καθόλου. Το μόνο που βρήκε ήταν ένα δοχείο το οποίο σιγόκαιγε μια φωτιά και μέσα περιείχε ένα μαυρισμένο στιφάδο. Αυτό που έφερε μεγάλη ταραχή στον ίδιο και σε όλη την ιπιλαρχία ήταν ότι οι τάφοι των προγόνων των Εσκιμώων είχαν αδειάσει τελείως.

Το πιο παράξενο από όλα από τους ανοιχτούς τάφους ήταν ότι δεν υπήρχε το χώμα από τον κάθε τάφο που άνοιξαν για να αδειάσουν τους τάφους. Ο LABELLE δήλωσε ότι κάτι το υπερφυσικό και το τραγικό είχε συμβεί στο χωριό, παρ’ όλες τις προσπάθειες να βρεθούν οι χωρικοί από την Καναδική κυβέρνηση δεν βρέθηκαν ποτέ.

Άλλη μια περίεργη εξαφάνιση έρχεται από την μακρινή Κίνα την οποία και μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός PRAVDA ο οποίος είχε ζωντανά και εξιστόρησε την ιστορία των δόκτωρ ΛΙ ΤΣΟΝΓΚ από την πόλη ΞΙΑΝΛΙΝ της Κίνας. Ο οποίος μίλησε για μια περίεργη εξαφάνιση 3000 κινέζων στρατιωτών κοντά στην περιοχή ΝΑΝΚΙΝΓΚΤΟ τον Δεκέμβριο του 1937 μ.Χ. και ενώ πολεμούσαν τους εισβολείς Ιάπωνες.

Δήλωσε ότι η μάχη μαινόταν όλη την νύχτα, αλλά το πρωί η επικοινωνία με την μεραρχία τους χάθηκε. Αυτόπτες μάρτυρες της περιοχής από τα γύρω χωριά δήλωσαν ότι το πρωί που έμενε η μάχη έπεσε από το πουθενά μια περίεργη ομίχλη πάνω στην Κινεζική στρατιά, μετα που διάλυσε η ομίχλη η οποία δεν κράτησε πάνω από δέκα λεπτά δεν υπήρχε ούτε ένας Κινέζος στρατιώτης στην περιοχή.

Παρ’ ότι η Κινέζικη στρατιά έστειλε και άλλους στρατιώτες για να συνεχιστεί η μάχη δεν βρήκαν ούτε έναν νεκρό Κινέζο στρατιώτη από την νυχτερινή σκληρή μάχη που μαινόταν μέχρι το πρωί. Ο ΛΙ ΤΣΟΝΓΚ δήλωσε ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε ομαδικός τάφος στην περιοχή αλλά και ούτε υπήρχε περίπτωση να έπαιρναν οι Ιάπωνες τόσους αιχμαλώτους ποτέ μαζί οπότε μένει ένα άλυτο μυστήριο για την Κινεζική κυβέρνηση (https://www.pronews.gr/istoria/627604_anexigites-exafaniseis-olokliron-stratiotikon-tmimaton-mesa-stin-istoria).

Ο Χρουστώφ στην ΕΣΣΔ και ο Αχμαντινεζάντ στο Ιράν, ήταν αντίστοιχα ο μεν πρώτος χοιροβοσκός και ο δεύτερος γιδοβοσκός πριν γίνουν ηγέτες των κρατών τους.

Τόσο ο στρατηγός Βρασίδας, όσο και ο Κλέωνας σκοτώθηκαν στην μάχη της Αμφίπολης, όπως και ο στρατηγός Γουλφ σκοτώθηκε στην ίδια μάχη με τον στρατηγό Montcalm στο Κεμπέκ.

Ο Βενιζέλος, όπως και ο Τσόρτσιλ αν και οδήγησαν τους λαούς τους στην νίκη στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντίστοιχα, καταψηφίστηκαν και οι δύο στις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, τις οποίες και έχασαν.

Η Κέλτισα βασίλισσα Κιομόρα, βιάστηκε από έναν Ρωμαίο Εκατόνταρχο (όπως και οι κόρες της Βαοδίκειας), και εξοντώθηκε από αυτή (όπως και ο μισθοφόρος που βίασε την Τιμόκλεια στην Θήβα σκοτώθηκε από την ίδια).

Στην συνέχεια η ίδια πέταξε το κεφάλι του βιαστή της στο πάτωμα μπροστά στον σύζυγο της (όπως και ο γιος του Αντίγονου Γονατά έριξε το κεφάλι του ένδοξου βασιλιά Πύρρου στα πόδια του πατέρα του).

Τον πλούτο τους για να  αποκτήσουν πολιτικά οφέλη χρησιμοποίησαν οι Κίμωνας, Κράσσος και Νικίας στην Αρχαιότητα.

Τόσο ο Φίλιππος ο Β’ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, όσο και ο Σάκκα των Ζουλού, και οι δύο από μικρή ηλικία ήταν εξόριστοι (ο Φίλιππος και όμηρος) σε άλλα κράτη (Θήβα και Μεθούα αντίστοιχα), με ισχυρούς ηγέτες (τον Επαμεινώνδα και τον Ντιγνκατουάγιο αντίστοιχα), από τους οποίους διδάχθηκαν την πολεμική τακτική και διοίκηση.

Τις αξίες αυτές εφάρμοσαν και οι δύο στα κράτη τους, ενώ και οι δύο βελτίωσαν την πολεμική τακτική που έμαθαν ως όμηροι, προσέλθοντας νέες τακτικές μάχης (την Μακεδονική Φάλαγγα και τα Κέρατα του Ταύρου αντίστοιχα), νέα όπλα (την Σάρισα και το Ικλούα, δύο ισχυρά είδη ακοντίων), ενώ και οι δύο ισχυροποίησαν τον στρατό τους με συνέχεις ασκήσεις και γυμνάσια.

Και οι δύο πολέμησαν και πήραν μέρος σε μάχες από μικρή ηλικία, ενώ και ως βασιλιάδες πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή της μάχης δίνοντας με τον τρόπο αυτό το παράδειγμα στους άνδρες τους, και οι δύο είχαν κακές σχέσεις με τους πατέρες και αρκετά αδέρφια τους, ενώ και οι δύο δολοφονήθηκαν πάνω στην ακμή τους από συνωμότες.

Τόσο ο Σάκκα Ζουλού, όσο και ο Αντίοχος Δ’ ο Επιφανής, αλλά και ο Φίλιππος ο Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, μετά τον θάνατο των αδερφών τους (Σιγκαντζιάνα, Σέλευκου του Δ’ και Αμύντας του Δ΄ αντίστοιχα), σφετερίστηκαν όλοι και πήραν τον θρόνο με πραξικόπημα από τους ανιψιούς τους (όπως και ο Ριχάρδος ο Γ΄ στην Αγγλία από τα ανίψια του μετά τον θάνατο του αδερφού του Εδουάρδου του Δ ‘ επίσης).

Ο Σάκκα Ζουλού, όπως και οι Αζτέκοι στην διάρκεια της δημιουργίας της Αυτοκρατορίας τους σκότωσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους αντίστοιχα, και υπέταξαν με την βία και σκλάβωσαν ακόμα περισσοτέρους (όπως ακριβώς έκανε παλαιοτέρα και ο Καίσαρας στην Γαλατία).

Ο Κετσάγιο Ζουλού, σκότωσε τον μικρότερο αδερφό του για να μην έχει ανταγωνιστές στον θρόνο πριν ακόμα τον θάνατο του πατέρα του, όπως ακριβώς και ο Σελίμ ο Β’ ο Μέθυσος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Σάκκα Ζουλού σκότωσε την μάνα του Νάντι, σαν τον Νέρωνα που σκότωσε την μάνα του την Αγριππίνα την Β’ την Νεότερη.

Ο Σάκκα ξερίζωνε τις λευκές τρίχες του για να μην δείχνει γέρος, όπως και ο Μπερλουσκόνι έκανε εγχειρήσεις για να δείχνει νεότερος, ενώ ο Καίσαρας έβαφε και στυλιζάριζε τα μαλλιά του για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Ο Καίσαρας και ο Καλιγούλας που ήταν και οι δύο επιληπτικοί έπασχαν και οι δύο από φαλακρά και αλωπεκίαση, την οποία και οι δύο προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να ζήσουν (π.χ. με το να τραβούν μπροστά τα μαλλιά τους με κάποια είδη ζελέ για να καλύπτουν την φαλακρά τους ή βάζοντας της πάνω μεγάλα δάφνινα στεφάνια για να μην φαίνεται αυτή).

Ο Σάκκα Ζουλού, διέταξε την σφαγή των εγκύων του Βασίλειου του σαν τον Ηρώδη, όπως και πολλών γυναικών του, όπως και ο τρελός Σουλτάνος Ιμπραήμ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο Σάκκα Ζουλού, σκότωσε την μάνα του, την Νάντι επειδή του έκρυψε πως είχε και άλλο γιο (απειλή επομένως για την εξουσία του), όπως και ο Τσιν Χουάνγκ Τι διώξε την μάνα του επειδή του έκρυψε ότι είχε άλλους δύο γιους (απειλή επομένως για την εξουσία του), ενώ και για τους δύο οι εχθροί τους υποστήριξαν πως ήταν νόθοι και μη νόμιμοι διάδοχοι των πατεράδων τους.

Η πρώτη Ναυμαχία του Ναβαρίνου έλαβε μέρος το 427 π.Χ. μεταξύ Σπαρτιατών και Αθηναίων και νίκησαν οι δεύτεροι, ενώ η δεύτερη το 1.827 μ.Χ. μεταξύ των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία) και των Τουρκοαιγυπτίων και νίκησαν οι πρώτοι.

Πολλοί άνθρωποι ιστορικά χαστούκισαν αιφνιδιαστικά ισχυρά πολιτικά και θρησκευτικά πρόσωπα, όπως κάποιοι ζηλωτές τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (https://www.tanea.gr/2001/05/21/greece/epithesi-me-xastoyki-ston-arxiepiskopo/) ή κάποιοι αγανακτισμένοι πολίτες τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν (https://dimpenews.com/2021/06/08/ektakto-%ce%ac%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%bf-%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%ba%ce%b9%cf%83%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%ce%bd-%ce%b2%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf/, https://slpress.gr/diethni/epikoinoniako-gkol-apo-ta-apodytiria-to-chastoyki-ston-makron/).

Ο Ιεγιάσου πλήρωσε πολλούς στρατηγούς και στρατιώτες του εχθρού του Μιτσουνάρι, ώστε αυτοί να αποστατήσουν εν τω μέσω της μάχης προς αυτόν (π.χ. με τον στρατηγό Χιντεάκι), όπως έκανε και ο Αύγουστος στο Άκτιο και προ της Αλεξάνδρειας με τους στρατηγούς, τον στρατό και τον στόλο του εχθρού του Αντωνίου, αλλά και ο Ερρίκος ο Ζ’ της Αγγλίας με τους στρατηγούς και τον στρατό του εχθρού του Ριχάρδου του Γ’ (π.χ. με τον στρατηγό Λόρδου  Τόμας Στάνλεϊ).

Ο πρίγκιπας Δον Χουάν στην Πορτογαλία και ο Κολοκοτρώνης στην Πελοπόννησο, εφάρμοσαν επιτυχημένη τακτική καμένης γης κατά του Ιωάννη της Γάνδης και του Δράμαλη αντίστοιχα.

Ο Ιεγιάσου μετά την ήττα των αντιπάλων του μοίρασε την γη τους στους στρατιώτες του, όπως ακριβώς έκανε και ο δικτάτορας Σύλλας όταν νίκησε τους εχθρούς του στην Ρώμη.

Η σύγκρουση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’ και του πρωθυπουργού του Βενιζέλου οδήγησε σε πολιτική κρίση (τον Εθνικό Διχασμό και τα Νοεμβριανά) τα έτη 1915-1916 μ.Χ. και οδήγησε στην παραίτηση του Βενιζέλου και σε εμφύλιο και μετά και σε πολλά πραξικοπήματα.

Αντίστοιχα η σύγκρουση του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ και του πρωθυπουργού του Γεωργίου Παπανδρέου του Πρεσβυτέρου οδήγησε σε πολιτική κρίση (και τα Ιουλιανά) και οδήγησε στην παραίτηση του Παπανδρέου το 1.965 μ.Χ. και πιο μετά σε πραξικόπημα.

Τόσο ο Καμίνσκι, όσο και ο Νίτσε μπαινοβγαίναν συχνά σε ψυχιατρεία.

Ο Τσιν Χουάνγκ Τι, όπως και η Ιερά Εξέταση έκαιγαν τα βιβλία των εχθρών τους (όπως και οι Ναζί και οι  μπολσεβίκοι κομμουνιστές αντίστοιχα μετέπειτα, αλλά και η Κίνα με τα βιβλία της αίρεσης Φαλούν Γκονγκ στις μέρες μας).

Ο Ιεγιάσου της Ιαπωνίας και ο Εδουάρδος ο Α’ της Αγγλίας Μιτσουνάρι κάρφωσαν για παραδειγματισμό σε δημοσιά θεά τα κεφάλια των εχθρών τους Μιτσουνάρι και Ουάλας αντίστοιχα. 

Ο Όθωνα ανέλαβε την εξουσία μετά την εξέγερση και πραξικόπημα που ακολουθήσε την δολοφονία του Καποδίστρια, όπως και ο ίδιος έχασε τελικά τον θρόνο του με εξέγερση και πραξικόπημα.

Το 1.863 μ.Χ. ο Διομήδης Κυριάκος έγινε πρωθυπουργός για μόνο ένα μήνα, όπως και βασιλιάς Αντίπατρος της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, γνωστός και ως «Ετησίας».

Ο Πτολεμαίος ο Ε’ έγινε βασιλιά της Αιγύπτου σε ηλικία μόλις 5 ετών, οι Φαραώ Τούθμωσις ο Γ’ και Σωνσέφ ως βρέφος, ο Τουταγχαμών σε ηλικία 8 ετών, Φίωψ ο Β’ σε ηλικία 6 ετών, ενώ ο Αμενόφις ο Γ΄ σε ηλικία 10 ετών.

Ο Ναπολέων ο Α΄ ο Μέγας και ο Σάκκα Ζουλού άκουγαν αρχικά τις πολιτικές συμβουλές των μητέρων τους.

Ο Ναπολέων ο Α΄ ο Μέγας και ο Ερρίκος ο Η’ της Αγγλίας χώρισαν τις γυναίκες που είχαν παντρευτεί αρχικά για να παντρευτούν άλλες και να αποκτήσουν διάδοχο των θρόνων τους, μιας και οι πρώτες ήταν άτεκνες, έτσι ώστε οι ίδιοι να αποκτήσουν συνέχεια στην δυναστεία τους.

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως άλογο του τον Βουκέφαλα, ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ηράκλειος τον Δόρκωνα, ο Ριχάρδος ο Γ΄ της Αγγλίας τον Σερ Τζον Τσέιν και ο Ναπολέων ο Α΄ ο Μέγας της Γαλλίας τον Μαρενγκό.

Οι Βρετανοί πρωθυπουργοί Ουόλπολ και Τζόνσον ήταν και οι δύο λαοφιλείς, ανέλαβαν την εξουσία της χωράς σε μία πολύ δύσκολη εποχή, σπούδασαν και οι δύο στο ίδιο Πανεπιστήμιο και δωμάτιο στο Ήττον (αλλά και τα γήπεδα τους) και οι δύο θωρήθηκαν αμφιλεγόμενοι στην εποχή τους.

Η γραμμή αμυντικών οχυρώσεων Μπερ Λαβ στο Ισραήλ, ήταν σαν την γραμμή Μεταξά στην Ελλάδα, αλλά και την γραμμή Μαζινό στην Γαλλία.

Τόσο ο Άιχμαν, όσο και ο Βανουνού απήχθησαν από την Μοσάντ στο εξωτερικό ύστερα από μυστικές επιχειρήσεις αυτών.

Ο Καρακάλας σκότωσε τον αδερφό του Γέτα, ο Αττίλας τον αδερφό του Μπλέντα, ο Τζένκινς Χαν τον αδερφό του Μπεχτέρ  και ο Σανδρόκοτος τα αδέρφια του, όλοι για τον θρόνο.

Με πλωτή γέφυρα διέσχισε ο Ξέρξης τον Ελλήσποντο και ο Ιμπραήμ τον ποταμό Αλφειό.

Στο Συνέδριο της Γέλας το 424 π.Χ. οι Συρακούσιοι αποφάσισαν να λύσουν μονοί τους τα προβλήματα τους, χωρίς την επέμβαση ξένων δυνάμεων στην περιοχή, όπως και με το λεγόμενο «Δόγμα Μονρόε», οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λύνουν μονοί τους οι Αμερικανοί τα προβλήματα τους και απαγορεύτηκε η επέμβαση ξένων (Ευρωπαϊκών) δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Ιούνιος Βρούτος και Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος παρίσταναν και οι δύο τους ανόητους για να σώσουν την ζωή τους μέχρι να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία στην Αρχαία Ρώμη.

Ο Ουο-Τσανγκ στην Αρχαία Κίνα, όπως και ο Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος στην Ρωμανία δίωξαν και οι δύο Μονάχους (Ορθόδοξους και βουδιστές) με την βία και προσπάθησαν με ανηλεείς τιμωρίες να τους κάνουν λαϊκούς.

Έγινε κλοπή και λεηλασία των έργων της Πόλης το 1.204 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους, όπως και η Βαγδάτη το 2.003 μ.Χ. από τους Αμερικάνους.

Οι Έλληνες εμπόριο της διασποράς (Σκουφάς, Τσακάλωφ και Ξάνθος) ίδρυσαν την Φιλική Εταιρεία για να διώξουν τους Οθωμανούς και να ελευθερώσουν την Ελλάδα, όπως και οι Κινέζοι εμπόριο της διασποράς (υπό τον Σου Γιατ Σεν) ίδρυσαν μία Εταιρεία για να διώξουν τους Τατάρους Τσινγκ και να ελευθερώσουν την Κίνα.

Πολλοί βάρβαροι λαοί (Σκύθες, Ούννοι, Μογγόλοι, Γερμανικοί λαοί) κατέλαβαν με την βία τα αλόγα τους πολλά εδάφη σε Ευρώπη και Ασία, αντίστοιχα και οι Άραβες, οι Τούρκοι και οι Σταυροφόροι στον Μεσαίωνα, ενώ το ίδιο έκαναν και ισχυρά βαρβαρικά κράτη με στόλο (π.χ. Καρχηδόνιοι, Άραβες, και οι Ευρωπαίο τον καιρό του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας).

Όπως οι Έλληνες μετά την Πτώση της Πόλης περίμεναν την εκ νέου έγερση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, την απελευθέρωση αυτής από τους Τούρκους και η Πόλη να γίνει εκ νέου Ελληνική, έτσι και μετά την πτώση της Κίνας των Μινγκ στους Τατάρους Μάντσου (Τσινγκ), οι Κινέζοι περίμεναν την περίμεναν την εκ νέου έγερση του Τσονγκτσέν (του γιου του Yongli), και την απελευθέρωση της Κίνας από τους Τατάρους.

Ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Κίνας των Μινγκ Yongli, όταν ηττήθηκε από τους Τατάρους Μάντσου αυτοκτόνησε αφού πρώτα σκότωσε την οικογένεια του, όπως ακριβώς έκανε και ο Διαίος, ο τελευταίος ηγέτης της Αχαϊκής Συμπολιτείας όταν αυτή ηττήθηκε από τους Ρωμαίους (αλλά και ο Γκέμπελς με την πτώση του Τρίτου Ράιχ της Ναζιστικής Γερμανίας μετέπειτα).

Ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε το θάψιμο με τιμές του αντιπάλου του Δαρείου του Γ’, όπως και Μάντσου Ντόγκονς του Τσονγκτσέν αντίστοιχα.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε πολλούς Συγκλητικούς και αριστοκράτες στην Νέα Ρώμη, την Πόλη, που έκτισε ως νέα πρωτεύουσα του κράτους του, όπως και ο Τσιν Χουάνγκ Τι μετέφερε πολλούς αριστοκράτες (20.000 οικογένειες) στην Σιανγκίνγκ, που έκτισε ως νέα πρωτεύουσα του κράτους του για να τους ελέγχει (όπως ακριβώς έκανε και ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ο ΙΔ’ με πολλούς αριστοκράτες, τους οποίους μετέφερε στο παλάτι των Βερσαλλιών).

Ο τύραννος Τύλης της Σύβαρις ήθελε να κατάσχει τις περιουσίες των αριστοκρατών της πόλης, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο τύραννος Διονύσιος ο Α΄ στις Συρακούσες.

Τον 10 Αιώνα μ.Χ., τον Μεσαίωνα, το κόψιμο της γενειάδας ενός Αρμένιου τον έκανε να συμμαχήσει με τους Τούρκους και να επιτεθεί και να σκοτώσει πολλούς Βυζαντινούς, όπως και το κόψιμο της γενειάδας των πρεσβευτών του Τζένκινς Χαν από έναν διοικητή της Χωρασμίας θεωρήθηκε προσβλητικό και ο Μογγόλος Χάνος του κήρυξε τον πόλεμο.

Η Ιαπωνία τον 19ο Αιώνα μ.Χ., όπως και η Κίνα στις μέρες μας, αντέγραψε την δυτική τεχνολογία, αλλά όχι και το δυτικό πολιτικό σύστημα της δήθεν «φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο Χίτλερ και Ντεν Χσιαοπίνγκ άφησαν τους επιχειρηματίες και οι δύο να έχουν μεγάλα κέρδη, αλλά τους απαγορεύσαν να έχουν πολιτική εξουσία (όπως ακριβώς και ο Πούτιν με τους Ρώσους ολιγάρχες στις μέρες μας).

Ο Αλ Αφγανί σαν τον Γκιουλέν στις μέρες στην Τουρκία με τον Ερντογάν, έπεισε τον Οθωμανό Σουλτανάτο Αβδούλ Χαμίτ τον Β’ να ισλαμοποιήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία (όπως ακριβώς έκανε ο Χομεϊνί στο Ιράν μετέπειτα), ενώ όπως ο φανατικός ισλαμιστής Μπιν Λάντεν κήρυξε πολέμου κατά της Δύσης. 

Ο Τσιαν Τσινγκ ήταν μέθυσος και σκότωνε ο ίδιος τα θύματα του σαν τον Μέγα Πέτρο στην Ρωσία.

Τον 19ο Αιώνα μ.Χ. οι Οθωμανοί και οι Κινέζοι εφάρμοσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεων στα κράτη τους, το «Τανζιμάτ» και το  «Γιανγκόου» αντίστοιχα (κάτι που έκανε και ο Ντεν Χσιαοπίνγκ την δεκαετία του 1.990 μ.Χ.).

Το 1.884 μ.Χ. η Γαλλία επιτέθηκε στην Κίνα χωρίς να της κηρύξει επισημά πόλεμο, όπως ακριβώς έκαναν και οι ΗΠΑ στο Ιράκ τα έτη 1.990 και 2.003 μ.Χ.

Από επιληψία έπασχαν ο Καίσαρας, ο Καλιγούλας Λούθηρος, ο Μωάμεθ, και ο Χονγκ Σίου Τσιούνκ.

Χωλοί αν και ικανοί ηγέτες ήταν ο Κωνστάντιος ο Χλωρός, ο Γυ ο Μέγας της Κίνας και Γεζέριχος.

Ο ένδοξος βασιλιάς Πύρρος της Ηπείρου και  ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο Θ’ της Γαλλίας λέγεται ότι γιάτρευαν τους υπηκόους τους από αρρώστιες απλά ακουμπώντας τους με το χέρι τους.

Κορυφαίοι νομοθέτες με βασιλική καταγωγή ήταν ο Λυκούργος, ο Σόλωνας, ο Πλάτωνας και ο Κομφούκιος.

Τόσο ο Πλάτωνας, όσο και ο Κομφούκιος, αν και προσπάθησαν να βελτιώσουν την συμπεριφορά των μαθητών τους και τυράννων των Συρακουσών Διονυσίου του Β’ και του Δούκα του Λου αντίστοιχα, απείχαν και οι δύο και τελικά εξορίστηκαν.

Ο Πλάτων, ο Πυθαγόρας και ο Σωκράτης ήταν υπέρ της αριστοκρατίας και κατά της δημοκρατίας και οι τρεις τους.

Ο Λι Σι στην Κίνα και Ευμενής στην πάντα Ελληνική Μακεδονία μας, αν και δεν κατάγονταν από τα κράτη αυτά (αλλά από το Τσου και την Θράκη αντίστοιχα), έγιναν δεκτοί από αυτά λόγω των μεγάλων ικανοτήτων τους.

Πολλοί δυναμικοί ηγέτες ήρθαν μετέπειτα σε σύγκρουση με τους πρώην δάσκαλους και μέντορες τους (π.χ. ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Αριστοτέλη και ο Ερντογάν με τον Γκιουλέν).

Βαριά και δύσκολα μεταφερόμενα νομίσματα είχε η Αρχαιά Σπαρτή και ο Τσιν Χουάνγκ Τι.

Η Αυτοκράτειρα Λου στην Κίνα, όπως και η Αυτοκράτειρα Λιβία στην Αρχαιά Ρώμη, οι γυναίκες των πρώτων Αυτοκράτορων των Ιουλιακλαυδιανών και των Χαν αντίστοιχα (του Αυγούστου και του Λιού Πιάνγκ Χαν), ήταν και δύο πανούργες, δολοπλόκες και δηλητηριάστριες των αντιπάλων τους (όπως ακριβώς έκαναν όλοι οι Βοργίες και δη η Λουκρητία Βοργία στον Μεσαίωνα ή και η Τσε Χι στην σύγχρονη εποχή).

 Ο Ουάνγκ Μανγκ στην Κίνα και ο Αγίας ο Δ’ στην Σπαρτή εθνικοποίησαν την γη και έδωσαν κλήρους στους αγρότες.

Ο Σαργών ο Μέγας της Ακκάδ και ο Γυ ο Μέγας της Κίνας, ήταν και οι δύο επόπτες των εργατών/στρατιωτών κατασκευής φραγμάτων στα κράτη τους και πήραν και οι δύο μετέπειτα την εξουσία με πραξικόπημα την εξουσία σε αυτά.

Τα Ελληνικά ήταν για ένα διάστημα επίσημη γλώσσα στις Αυτοκρατορίες των Ρωμαίων και των Οθωμανών.

Τόσο τον Σωκράτη, όσο και τον Αλ Καπόνε, επειδή οι εχθροί τους δεν μπορούσαν να τους καταδικάσουν αλλιώς, τους κατηγόρησαν τον μεν πρώτο για ασέβεια, αθεΐα και διαφθορά των νέων, ενώ τον δεύτερο για φοροδιαφυγή.

Κατηγορία για ασέβεια υπήρξε στην Αρχαιότητα και για τον Αλκιβιάδη, τον Φωκίωνα και τον Αναξίμανδρο.

Υπήρξαν και δάσκαλοι που κατηγορήθηκαν για τις τυραννικές ή πραξικοπηματικές πολιτικές ενέργειες των μαθητών τους, όπως ο Σωκράτης για τον Αλκιβιάδη και τον Κριτία, ή ο Κλεισθένης για τους «βασιλικούς Παίδες».

Η τυραννία του Ιππία στην Αθήνα έπεσε με την κατάληψη της πόλης αυτής από την Σπαρτή, όπως και η δημοκρατία στην Αθήνα έπεσε από την Σπαρτή όταν αυτή καταλήφθηκε από την Σπαρτή στο τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, οπότε και εγκαθιδρύθηκε το καθεστώς των Τριάκοντα Τυράννων στην πόλη αυτή.

Ο Σωκράτης, όπως και ο Χίτλερ στα δικαστήρια που τους δίκαζαν ισχυρίστηκαν και οι δύο ότι το μόνο για το οποίο ήταν «ένοχοι» ήταν το γεγονός ότι έκαναν τα πάντα για να προστατεύσουν τα κράτη τους και όχι για όσα τους κατηγορούσαν οι αντιπάλοι τους.

Ο Σαργών ο Μέγας, όπως και ο Μίνωας έκαναν και οι δύο τις κόρες τους πρωθιέρειες των κρατών τους.

Ο Σαργών ο Μέγας, όπως και ο Τραϊανός, όταν κατέλαβαν την Μεσοποτάμια, έπλυναν και οι δύο τα όπλα των ιδίων και του στρατού τους στον Περσικό Κόλπο.

Η εισαγωγή δουλών στην Αρχαιά Ρώμη, έκανε να καταρρεύσει το σύστημα της πατρωνίας και να γίνουν πολλοί Ρωμαίοι αγρότες άνεργοι, αφού οι πλούσιοι δεν χρειάζονταν πια τις υπηρεσίες τους (δηλαδή την καλλιέργεια της γης τους), την οποία έκαναν πια οι δούλοι, με συνέπεια την μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Αντίστοιχα, η εισαγωγή λαθρομεταναστών στην ΕΕ, έκανε να καταρρεύσει το σύστημα της κοινωνικής προνοίας και να γίνουν πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες (π.χ. αγρότες) άνεργοι, αφού οι πλούσιοι δεν χρειάζονταν πια τις υπηρεσίες τους (π.χ. για την καλλιέργεια της γης τους), την οποία έκαναν πια οι δούλοι, με συνέπεια την μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση.

Στην Αρχαιότητα, εκλέγονταν ως ισόβιοι κυβερνήτες στην Αρχαία Αθήνα οι Άρχοντες, όπως και στο Αραβικό Χαλιφάτο αρχικά οι Χαλίφες. 

Όταν Αυτοκρατορίες που στήριζαν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους ανάπτυξη στις στρατιωτικές κατακτήσεις σταμάτησαν να κατακτούν, λίγο χρονικό μετά διάστημα κατέρρευσαν, όπως π.χ. της Ρώμης, των Οθωμανών, των Ναζί και της ΕΣΣΔ.

Με δηλητήριο δολοφονήθηκε ο πατέρας του Τζένκινς Χαν, όπως και η μητέρα του Ιβάν του Δ’ του Τρομερού από πολίτικους τους αντιπάλους.

Τόσο ο Καίσαρας, όπως και ο Τζένκινς Χαν, αλλά και Βλαντ Γ’ Τσέπες Δράκουλας, ήταν όλοι τους για ένα διάστημα όμηροι/αιχμάλωτοι ή και σκλάβοι, οι οποίοι όταν απελευθερωθήκαν εκδικήθηκαν αυτούς που τους αιχμαλώτισαν.

12 έτη κράτησε η ενωμένη Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 12 και η ενωμένη Αυτοκρατορία του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Εκτροπή ποταμού για να μην βρεθούν οι τάφοι τους, έγινε πάνω στους τάφους του Γκιλγκαλμές, του Αλάριχου, του Αττίλα και του Τζένκινς Χαν.

Τόσο ο Μογγόλος Ογκοντάι Χαν, όσο και ο Οθωμανός Σελίμ ο Β’ ήταν και οι δύο έντονα μέθυσοι.

Με την χρήση πολλών αλόγων σε διαφορά διαδοχικά σημεία, επικοινωνούσαν και μετέφεραν μνήματα από το ένα μέρος της Αυτοκρατορίας τους στο άλλο οι Βυζαντινοί υπό τον Ιουστινιανό τον Α΄ τον Μέγα, όπως και οι Μογγόλοι υπό τον Τζένκινς Χαν.

Χειροβομβίδες με Υγρό Πυρ χρησιμοποιούσαν οι Βυζαντινοί στην Ρωμανία, όπως και χειροβομβίδες με μπαρούτι χρησιμοποιούσαν οι Κινέζοι στην Μεσαιωνική Κίνα.

Το ελιξίριο της ζωής έψαχνε ο Τσιν Χουάνγκ Τι με υδράργυρο, όπως και Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής με αλεσμένο μαργαριτάρι.

Η πιστή για την ανωτερότητα του πολιτισμού τους έκανε πολλές Αυτοκρατορίες να προσπαθούν να τον διαδώσουν, είτε με το καλό (π.χ. μέσω του Μεγάλου Έλληνα ηγέτη Μεγάλου Αλέξανδρου), είτε με το κακό (π.χ. οι Ναζί με το δήθεν «χιλιετές Ράιχ τους» ή οι Σοβιετικοί με την τάχα ανωτερότητα του κομμουνισμού κατά της Δύσης).

Ο θανάτους του Ογκοντάι Χαν λέγεται ότι έσωσε την Ευρώπη από την εισβολή των Μογγόλων, όπως και ο θάνατος του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή λέγεται ότι έσωσε την Ρώμη από την εισβολή των Οθωμανών Τούρκων.

Τόσο για τον Αινεία στην Αρχαία Ρώμη, όσο και για τον Οσμάν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λέγεται ότι και οι δύο είδαν σε όνειρο την μεγάλη Αυτοκρατορία που θα δημιουργούσαν οι απόγονοι τους στο μέλλον.

Από ευλογιά αρρωστήσαν η Ελισάβετ η Α’ της Αγγλίας, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο Μότσαρτ, ο Ραµσής ο Ε’ και ο Στάλιν.

Ο Γκάντι, όπως και ο Τζίνα, σπούδασαν και οι δύο και άσκησαν αρχικά την δικηγορία στο Λονδίνο.

Πολιτικοί λίβελοι υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ εμφανίστηκαν ξανά στην σύγχρονη εποχή στην Γαλλία υπό τον Μαρά.

Τόσο ο Τζορτζ Μπους ο Β’ ο Νεότερος, όπως και ο Χάρολντ Σβαντσενέκερ είχαν μεγάλη δυσκολία να μιλήσουν σωστά αγγλικά.

Στην Γερμανία, οι βάρβαροι φορούσαν παντελόνια, έτσι ώστε να μπορούν να ιππεύον πιο άνετα, όπως ακριβώς έκαναν και οι Σταυροφόροι ιππότες τον Μεσαίωνα, αλλά και οι καουμπόι μετέπειτα στην Άγρια Δύση.

Οι βάρβαροι Νομάδες (π.χ. οι Ούννοι, Μογγόλοι) κατακτούσαν εδάφη για την απόκτηση νέων εδαφών/χωραφιών για τα αλόγα και τα ζώα τους, όπως και Σταυροφόροι τον Μεσαίωνα ή οι καουμπόι την σύγχρονη εποχή για την κατάκτηση εδαφών γης.

Τόσο οι Μογγόλοι, όσο και οι Αμερικάνοι κατέλαβαν και οι δύο την Βαγδάτη και την λεηλάτησαν άγρια, για τα πλούτη της οι πρώτοι και για το πετρέλαιο της οι δεύτεροι.

Στα κράτη τους οι πολεμόχαροι Μογγόλοι και Αμερικάνοι είχαν άτομα πολλών εθνικοτήτων και θρησκειών, ενώ και οι δύο επέβαλαν βίαιους νόμους για την πάταξη της εγκληματικότητας και παράλληλα δεν είχαν γραφειοκρατία στα κράτη τους.

Οι Νομάδες βάρβαροι μετακινούνταν από το ένα μέρος στο άλλο στην Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα για την εύρεση χωραφιών και γης για τους ίδιους και τα ζώα τους, όπως και στην σύγχρονη εποχή, πολλοί Αμερικάνοι μετακινούνται ετησίως από την μία πολιτεία στην άλλη για εποχιακή εύρεση εργασίας σαν τους Νομάδες παλαιοτέρα, όπως φαίνεται καθαρά και στην σύγχρονη ταινία «Nomad Land».

Οι Ρωμαίοι εκτίσαν πολλούς δρόμους στα κράτη που κατέλαβαν για να τα ενοποιήσουν με την Ρώμη, όπως και οι Βρετανοί εκτίσαν πολλούς σιδηροδρόμους στα κράτη που κατέλαβαν για να τα ενοποιήσουν με την Αυτοκρατορία τους.

Τόσο ο Καίσαρας, όπως και ο Κένεντι, ήταν και οι δύο γυναικάδες, λαοφιλείς, έσωσαν συστρατιώτες τους σε μάχες και τιμήθηκαν για αυτό, εξελέγησαν με μεγάλη πλειοψηφία στην εξουσία από τους λαούς τους, ενώ και οι δύο δολοφονήθηκαν από συνομωσίες.

Η Σεβαστούπολη, ονομάστηκε τα έτη 1.921 και 1.941 μ.Χ. ως η «Πόλη των κρεμασμένων» από τα πολλά πτώματα κάτοικων που είχαν κρεμάσει σε αυτή οι μπολσεβίκοι και οι ναζί αντίστοιχα.  

Τόσο ο Κεμάλ (από το 1.920 ως το 1.938 μ.Χ.), όσο και ο Ερντογάν (ως το2003 ως το  2.021 μ.Χ.) κυβέρνησαν έκαστος την Τουρκία για 18 χρόνια.

Με τον θάνατο του Καίσαρα, έπεσαν κομήτες στην γη, ενώ με τον θάνατο του Μάο υπήρξαν πολλές πλημύρες και σεισμοί.

Για τον Ριχάρδο τον Α’ τον Λεοντόκαρδο, όπως και τον Στάλιν, ειπώθηκε πως ήταν και οι δυο τους: «Κακοί γιοι, κακοί πατέρες και κακοί ηγέτες».

Ο πατέρας του Στάλιν Βησσαρίων, πέταξε μία φορά και γέμισε με αίμα τον γιο του με την βία στο πάτωμα, όπως έκανε σε έναν τοίχο και ο βασιλιάς της Αγγλίας Γεώργιος ο Β’ με τον γιο του Γεώργιο τον Γ’.

Τόσο ο Στάλιν, όσο και ο Ταμερλάνος είχαν και οι δύο χωλό χέρι από ευλογιά και τραύμα από βέλος αντίστοιχα.

Τόσο ο Ναπολέων ο Α΄ ο Μέγας, όσο και ο Χίτλερ, εισέβαλαν και οι δύο στην Ρωσία τις 22 Ιουνίου του 1.812 και του 1.941 μ.Χ. αντίστοιχα.

Όπως ο ίδιος ο Στάλιν όταν σπούδαζε στο Σεμινάριο στην Τιφλίδα, όταν ήταν απολυτά ανυπάκουος έμενε δύο μέρες νηστικός, έτσι και σε όσους κρατούμενους έστελνε αυτός μετέπειτα στα Γκουλάγκ έμεναν συχνά δύο μέρες νηστικοί.

Στον θάνατο του Στάλιν και του Χομεϊνί πολλοί παραβρισκόμενοι στις κηδείες τους, πέθαναν από ασφυξία ή από ποδοπάτημα.

Λίγο πριν την εκτέλεση και τον θάνατο του Ροβεσπιέρου οι Γάλλοι έλεγαν στην πλατεία εκτέλεσης του όταν τον έβλεπαν: «Να ο Σατανάς», ενώ όταν έμαθαν οι Ρώσοι τον θάνατο του Στάλιν τον θάνατο του, έλεγαν: «Ο διάβολος πηρέ την ψυχή του» ή «Ο άνθρωπος με τα μουστάκια πήγε στην κόλαση».

Μετά τον θάνατο του Νέρωνα και του Στάλιν, των δύο αυτών βίαιων ανήλεων τυράννων που σκότωσαν αμέτρητους ανθρώπους και δίωξαν τους Χριστιανούς, οι λαοί της χώρας, των Αυτοκρατοριών τους, αλλά και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι που τους διαδέχτηκαν κατέστρεψαν ή γκρέμισαν όλα τα αγάλματα τους.  

Ο Αδόλφος Χίτλερ, κατά τον Χασάν Αλ Μπάνα, τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε κάνει «ιερό προσκύνημα στην Μέκκα» και είχε βαφτιστεί ως «Μοχάμεντ Χίτλερ» και ήθελε αν νικούσε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να επιβάλει το ισλάμ ως επίσημη θρησκεία της Γερμανίας (το ίδιο έλεγαν κάποιοι και για τον Κάιζερ Γουλιέλμο τον Β’ των Χοεντσόλερν).

Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάνα και η οργάνωση του συμμάχησαν με τους Ναζί και τον Χίτλερ για να επιβάλει την ιδεολογία και την οργάνωση του στον ισλαμικό κόσμο και να νικήσει την Δύση και τους Ισραηλινούς εποίκους στην Παλαιστίνη.

Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα των Ναζί, ο Μπάνα συμμάχησε προσωρινά με την Δύση και τις ΗΠΑ εναντίον της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστών και των κοσμικών αντι-δυτικών και αντιισλαμικών καθεστώτων τύπου Νάσερ (αλλά και κατά του Ισραήλ).

Μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και όλες οι ισλαμικές παραφυάδες της (τρομοκρατικές οργανώσεις, κόμματα ή «ανταρτικά κινήματα»), στράφηκαν ενάντια στην Δύση και το Ισραήλ. 

Για κάποιους, η βίαιη ανατροπή αρκετών τυράννων/δικτατόρων με την «Αραβική Άνοιξη» το 2.011 μ.Χ., θύμισε την εξίσου βίαιη ανατροπή των Βυζαντινών τυράννων τον Μεσαίωνα στην Ρωμανία (π.χ. η βίαιη εξόντωση και το λιντσάρισμα των Φωκά, Ανδρόνικου Κομνηνού, του Καντάφι ή του Σάλεχ).

Το σύστημα διπλής διακυβέρνησης στην πρωθυπουργία (δύο έτη ο ένας και δύο ο άλλος) που εφαρμόζεται αυτή την στιγμή στο Ισραήλ, θυμίζει για κάποιους την διπλή συγκυβέρνηση των Υπάτων στην Αρχαία Ρώμη, των δύο Σοφφέτ στην Αρχαία Καρχηδόνα, την διπλή Βασιλεία στην Αρχαία Σπάρτη ή το σύστημα των Κριτών στο Αρχαίο Ισραήλ, οι οποίοι κάποιες φορές συγκυβερνούσαν δύο μαζί.  

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η τριπλή κατοχή (Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι) προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στα μνημεία μας - Οι βαρβαρότητες των κατακτητών στα Αρχαία της Ελλάδας

Συγκλονιστικά στοιχεία από το βιβλίο των Χρήστου Καρούζου και Μαρίνου Καλλιγά (1946 μ.Χ.) – Γερμανικά έγγραφα με οδηγίες προς τους στρατιώτες που επισκέπτονται τις Ελληνικές αρχαιότητες από το βιβλίο του ακαδημαϊκού Βασίλειου Πετράκου – Αφήγηση του αείμνηστου ακαδημαϊκού Σπύρου Ιακωβίδη για το πώς «κρύφτηκαν» τα αρχαία πριν τον πόλεμο.

Μετά την ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ιδρύθηκε (1833 μ.Χ.) η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, που είναι η παλαιότερη στην Ευρώπη.

Επειδή η φροντίδα της ολιγομελούς κρατικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν ήταν επαρκής, μια ομάδα λόγιων και πολιτικών ίδρυσε στις 6 Ιανουαρίου 1837 μ.Χ. με την πρωτοβουλία του πλούσιου εμπόρου Κωνσταντίνου Μπέλιου την «Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία», η οποία είχε ως σκοπό την ανεύρεση, αναστήλωση και συμπλήρωση των Αρχαίων μνημείων.

Τα Αρχαία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα αρχαία της Ελλάδας δεν έπαθαν σημαντικές καταστροφές. Αντίθετα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η τριπλή κατοχή (Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι) προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στα μνημεία μας. Από τις 18 Ιουνίου 1940 μ.Χ. ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Σπέντζας ανακοίνωνε ότι απαγορεύεται η χορήγηση κανονικών αδειών στους υπαλλήλους του Υπουργείου. Βέβαια, αυτό ίσχυε για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Στις 17 Ιουνίου ο Petain ζήτησε από ραδιοφώνου ανακωχή από τους Γερμανούς, ενώ στις 18 Ιουνίου 1940 μ.Χ. ο Σαρλ ντε Γκολ ανήγγειλε από το BBC ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο. Ως τις 28 Οκτωβρίου 1940 μ.Χ. η Ελλάδα δεν είχε προβεί σε καμία κίνηση προστασίας των Αρχαίων.

Τότε αποφασίστηκε να διαλυθούν τα μουσεία και να εξασφαλιστούν τα εκθέματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ακόμη και από ενδεχόμενη κατάληψη της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα. Με εγκύκλιό του στις 11 Νοεμβρίου 1940 μ.Χ. το Υπουργείο Παιδείας, έδωσε στους εφόρους λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο προστασίας των Αρχαίων.

Ο συντονισμός όλης αυτής της διαδικασίας ανατέθηκε στον καθηγητή της αρχαιολογίας και γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Γεώργιο Οικονόμο. Οι εργασίες, που διήρκεσαν από τις 28 Οκτωβρίου 1940 ως τον Μάιο του 1941 μ.Χ., έγιναν με τη βοήθεια των φυλάκων αρχαιοτήτων, των λίγων τεχνιτών της υπηρεσίας, των εργατών, ενώ στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετείχαν λίγοι ξένοι αρχαιολόγοι (ο Άγγλος Alan Wace και ο Γερμανός Otto Walter), καθώς και νεαροί Έλληνες αρχαιολόγοι ή φοιτητές αρχαιολογίας.

Ανάμεσα στους τελευταίους ήταν και ο αείμνηστος αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός Σπύρος Ιακωβίδης (1923 – 2013 μ.Χ.), ο οποίος μόλις είχε εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. Η αφήγησή του στην Βίκυ Φλέσσα στην εκπομπή «Στα Άκρα» είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Νομίζουμε ότι αξίζει να παρακολουθήσετε τα πρώτα 15’ του βίντεο για να μάθετε πώς κατάφερναν κάτω από αντίξοες συνθήκες οι αρχαιολόγοι και όλοι υπόλοιποι να συσκευάσουν και να κρύψουν τα αρχαία σε τοποθεσίες που γνώριζαν πολύ λίγοι.

Η μνημειώδης εργασία των Καλλιγά – Καρούζου για τις Αρχαιότητες

Με υπουργική απόφαση της 15ης Φεβρουαρίου 1943 μ.Χ., ανατέθηκε στους Χ. Καρούζο, Ι. Μηλιάδη, Γ. Ανδρουτσόπουλο, Ν. Ζαφειρόπουλο και Μ. Καλλιγά, εργασία για την καταγραφή των ζημιών, κλοπών, παράνομων ανασκαφών και διαρπαγών αρχαιοτήτων. Η εργασία αυτή όμως ολοκληρώθηκε από τους Χ. Καρούζο και Μ. Καλλιγά που επωμίστηκαν το μεγαλύτερο έργο, παρά τις αντιξοότητες.

Εκτός από όλα τ’ άλλα, είχαν ν’ αντιμετωπίσουν και τις γερμανικές Αρχές, οι οποίες αρχικά με τον αρχαιολόγο Dr von Schonebeck και στην συνέχεια με τον καθηγητή Kraiker, πίεζαν την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, άλλοτε για να προστατεύσουν αρχαιοκάπηλους, άλλοτε για να καλύψουν καταστροφές που είχαν προκληθεί από στρατιωτικούς, άλλες φορές για να μπορέσει το Ελληνικό κράτος να παρακολουθήσει τυχαία ανεύρεση αρχαίων και τη διενέργεια στρατιωτικών εργασιών και άλλοτε για να αρνηθούν στο ελληνικό κράτος το δικαίωμα της άσκησης κυριότητας επί των μη ανασκαμμένων αρχαιοτήτων.

Οι Καρούζος και Καλλιγάς, παρουσίασαν το 1946 μ.Χ. τα αποτελέσματα των κοπιωδών ερευνών τους, σ’ ένα τόμο με τίτλο «ΖΗΜΙΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ».

Στην σημαντική αυτή εργασία, των 150 και πλέον σελίδων, υπάρχουν λεπτομερέστατες αναφορές για φθορές κλπ. στα Αρχαία μνημεία μας, από την Ακρόπολη έως και μικρές εκκλησίες επαρχιακών πόλεων! Πραγματικά, το έργο τους ήταν αξιοθαύμαστο και πολύτιμο! Βέβαια, είναι αδύνατο να μεταφέρουμε εδώ όλα όσα περιέχονται στην έρευνα των Καλλιγά – Καρούζο.

Μάλιστα, για να κάνουν πιο εύκολο το έργο των αναγνωστών, χώρισαν τις «παρανομίες» των κατακτητών σε επτά «κατηγορίες», τις εξής:

α) Κλοπές, β) Αυθαίρετες ανασκαφές γ) Καταστροφές σε αρχαιολογικούς τόπους και ιστορικά μνημεία, ανεξάρτητα από τις κλοπές και τις ανασκαφές, δ) Ζημιές από πολεμικές ενέργειες, ε) Υλικές ζημιές σε αντικείμενα που ανήκαν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν είχαν αρχαιολογική αξία, Στ) Προστασία μέσω των αρχαιοτήτων, δηλαδή εγκατάσταση στρατιωτικών τμημάτων μέσα ή κοντά σε αρχαιολογικά μνημεία για να προστατευτούν και σε περίπτωση καταστροφής των αρχαιοτήτων να χρεωθούν τις ζημιές οι Έλληνες ή οι σύμμαχοι και ζ) Αυθαιρεσίες και βαναυσότητες κατά νόμων, προσώπων και πραγμάτων.

Οι καταστροφές των αρχαίων από τους κατακτητές

Η πόλη που τα μνημεία της χτυπήθηκαν πρώτα ήταν η Καστοριά. Σε βομβαρδισμό των Ιταλών στις 11 Νοεμβρίου 1940 μ.Χ. χτυπήθηκαν και έπαθαν σοβαρές ζημιές η Παναγία Κουμπελίδικη και το Κουρσούμ τζαμί. Σύμφωνα με τον Έκτακτο Επιμελητή Αρχαιοτήτων Καστοριάς, στόχος των Ιταλών ήταν το διδακτήριο του Γυμνασίου αρρένων, αλλά, όπως γράφει ο Βασίλειος Πετράκος, κατά τη γνωστή ευθυβολία των Ιταλών χτυπήθηκαν τα μνημεία.

Στα μετόπισθεν ,στις αρχές τουλάχιστον του πολέμου χρησίμευαν ως καταφύγια και τα μνημεία. Από τον Νοέμβριο του 1940 μ.Χ. είχαν εγκατασταθεί στον Άγιο Γεώργιο (Ροτόντα της Θεσσαλονίκης) για να προφυλαχθούν κάτω από τα τόξα του πολλοί περίοικοι.

«Οι περίοικοι αυτοί εγκατασταθέντες εις αυτά μετά των αποσκευών των, τα μετέβαλαν εις κατοικίας των επί πλέον δε άγνωστοι ελευθέρως περιεργάζονται τα εν τω μουσείω αντικείμενα, τα οποία υπόκεινται εις κλοπήν και παντός είδους ασχημίας (Β. Πετράκος «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ 1940-1944»).

Ας δούμε τώρα και τις κυριότερες αναφορές από τη μνημειώδη εργασία των Καρούζου – Καλλιγά.

Στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, βρέθηκαν γεωμετρικά ξύλινα αντικείμενα μέσα σε γυάλινο δοχείο γεμάτο υγρό. Επισήμως, ήταν άγνωστο από πού προέρχονται, ωστόσο μάλλον είχαν κλαπεί απ’ το μουσείο της Σάμου.

Γερμανοί αξιωματικοί προμηθεύτηκαν αρχαία κεφαλή γυναίκας (4ος π.Χ. Αι) και τη δώρισαν στον Στρατάρχη List. Κακώς την προμηθεύτηκαν και κακώς ο List την εξήγαγε από την Ελλάδα.

Στις 9 Νοεμβρίου 1941 μ.Χ., κλάπηκε στον Κεραμεικό παρουσία του Γερμανού αρχαιολόγου Getaner και άλλων Γερμανών, πίνακας γραπτός, μελανόμορφος, εξαιρετικής τέχνης (διαστάσεις 0,245x0,167).

Μορφωμένοι Γερμανοί αξιωματικοί, μετά από λεπτομερή μελέτη του μουσείου της Ελευσίνας, έσπασαν το τζάμι παραθύρου αποθήκης του μουσείου και με ειδικά διαμορφωμένο κοντάρι αφαίρεσαν αγγεία και ειδώλια από αυτή. Όταν έγιναν αντιληπτοί, έφυγαν με μοτοσικλέτα.

Στις διαμαρτυρίες της Ελληνικής πλευράς, δόθηκε η παρακάτω απάντηση (27/2/1941 μ.Χ.).

«Η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί κλοπή με την οποία θα πλούτιζαν οι δράστες. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται για μορφωμένους ανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον για την ελληνική αρχαιότητα, το οποίο συμπεραίνεται ότι γνώριζαν αγγλικά (σημ: είχαν και proficiency;) και έκαναν χρήση του οδηγού που ήταν γραμμένος στα Αγγλικά. Προφανώς θα είχαν την πρόθεση ν’ αποκομίσουν ένα ενθύμιο».

Δηλαδή, όποιος είναι λάτρης της Αρχαίας Ελλάδας και ξέρει αγγλικά, μπορεί να αρπάζει ότι θέλει από τα ελληνικά μουσεία, κατά τον Γερμανό Kraiker που υπογράφει την παραπάνω γελοία απάντηση…

Ο Γερμανός αρχαιολόγος G. Welter, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 1941 μ.Χ., μετέφερε από την Αίγινα 4 ή 5 κιβώτια γεμάτα αρχαία ευρήματα. Είναι άγνωστο τι περιείχαν, καθώς ο συγκεκριμένος έκανε ανασκαφές στο νησί για χρόνια.

Στο Μουσείο της Θήβας, στις 29 Απριλίου 1941 μ.Χ., οι Γερμανοί έκαναν διάρρηξη και έκλεψαν πολλά αρχαία αντικείμενα, ενώ σε άλλα προκάλεσαν φθορές.

Στις 13 Μαΐου 1941 μ.Χ., στην Χαιρώνεια, Γερμανοί στρατιώτες άρπαξαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα. Σε ανακρίσεις που ακολούθησαν τρομοκρατώντας τους μάρτυρες, τους ανάγκασαν να πουν ότι οι κλοπές δεν έγιναν από Γερμανούς, πράγμα ανακριβές, καθώς ένα από τα κλεμμένα αρχαία, βρέθηκε στον καταυλισμό των Γερμανών.

Υπήρχαν περιοχές, όπως το Άργος και η Λακωνία, που Γερμανοί αρχαιολόγοι έκαναν ανασκαφές στην Κατοχή, φέρνοντας στην επιφάνεια πολλά Αρχαία ευρήματα. Ιδιαίτερα, στο Κουφόβουνο της Λακωνίας βρέθηκαν οικισμοί της λίθινης εποχής.

Πολλά αρχαία ευρήματα των οικισμών αυτών, μεταφέρθηκαν στην Γερμανία.

Στις 31 Μαΐου 1944 μ.Χ., οπλισμένοι Γερμανοί στρατιώτες εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης και αφαίρεσαν μαρμάρινο άγαλμα γυναίκας, που είχε βρεθεί στην Πλατεία Δικαστηρίων κατά την κατασκευή ορυγμάτων. Ισχυρίστηκαν ότι θα το μετέφεραν σε ασφαλές αντιαεροπορικό καταφύγιο, ωστόσο εντοπίστηκε στην Βιέννη!

Πολλές ήταν οι ζημιές στη Σάμο, όπου εκτός από τις κλοπές των Γερμανών, οι βομβαρδισμοί του Πασχάλειου Μουσείου και του Δημαρχείου Τηγανίου όπου φυλάσσονταν Αρχαιότητες, προκάλεσαν πολλές καταστροφές.

Στη Μήλο, στη θέση Κοντύλι, κοντά στην Φυλακωπή, βρέθηκαν περίπου 20 άθικτοι τάφοι, πλούσιοι σε πέτρινα και πήλινα διακοσμημένα κτερίσματα. Όλα αυτά, τα παραλάμβαναν ο Λοχαγός Vollnhals Rudolf, με τον υπηρέτη του Gefreiter Muller Joseph, ο οποίος τα συγκολλούσε και τα τακτοποιούσε.

Όλα αυτά, τοποθετήθηκαν σε 4 μεγάλα κιβώτια. Ο Λοχαγός χάρισε στον Στρατηγό Speidel που επισκέφθηκε τη Μήλο κάποια από τα ευρήματα, μετά από υπόδειξη του αρχαιολόγου Wilhelm Kraiker που συνόδευε τον Στρατηγό.

Στο Καστέλλι Κισσάμου, έγιναν στις 31 Ιουλίου και στις 23 Νοεμβρίου 1943 μ.Χ. αρπαγές δεκάδων αρχαιοτήτων, όπως και στην Κνωσό (από τον Στρατηγό Ringel). Δεν είχαν όμως μόνο στα αρχαία… αδυναμία οι Γερμανοί.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι έκλεψαν παλαιά βιβλία και άλλα κειμήλια από τις Μονές Μολυβδοσκέπαστου και Βελλάς του νομού Ιωαννίνων, οι οποίες χτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια.

Περνάμε τώρα στους Ιταλούς. Στην περιοχή της Βραυρώνας βρέθηκε κατά την κατασκευή οχυρωματικών έργων επιτύμβιο ενεπίγραφο ανάγλυφο, το οποίο κράτησε ο επικεφαλής Ιταλός αξιωματικός (Υπολοχαγός). Αργότερα το πούλησε και αγνοείται η τύχη του.

Στην Δήλο οι Ιταλοί έκαναν μία από τις μεγαλύτερες κλοπές αρχαίων κατά την Κατοχή. Πρωταγωνιστής της ενέργειάς τους αυτής, ήταν ο (Ιταλός) Στρατιωτικός Διοικητής Κυκλάδων Τζοβάνι Δούκα.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1941 μ.Χ., πήγε στην Δήλο με βοηθητικό πολεμικό πλοίο, μαζί με έξι αξιωματικούς και έξι στρατιώτες και όπως γράφει ο Αντώνιος Κεραμόπουλλος, ενώ οι αξιωματικοί λεηλατούσαν τις προθήκες του μουσείου οι στρατιώτες άνοιξαν τα συρτάρια του τραπεζιού στο οποίο βρισκόταν τα χρήματα από τα εισιτήρια και πήραν περίπου 1.500 δραχμές…

Το ιστιοφόρο «Ευαγγελίστρια», είχε την ατυχία λόγω βλάβης, να βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Δήλο όταν οι Ιταλοί προέβαιναν στις κλοπές, τις οποίες και βρίσκουμε στο Ημερολόγιό του. Όμως οι Ιταλοί δεν έμειναν στο μουσείο.

Υπαξιωματικοί και ναύτες, όρμησαν στην «Ευαγγελίστρια», και αφού διέρρηξαν όλα τα διαμερίσματα του πλοίου, άρπαξαν δύο καμινέτα θέρμανσης, τριάντα κλειδιά τύπου Bolinder, μια τανάλια, τρεις πένσες, δύο φύλλα παρμενίτη, δέκα οκάδες στουπί άσπρο, ένα ορειχάλκινο κουτί με διάφορα ανταλλακτικά και δύο κλινοσκεπάσματα από το διαμέρισμα του κυβερνήτη. Στη συνέχεια αναχώρησαν για τη Σύρο…

Από τη Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα, οι Ιταλοί άρπαξαν όλα τα τιμαλφή, ιερά σκεύη και έπιπλα. Από τη Μονή Αγίας Τριάδας των Μετεώρων, αφαιρέθηκαν εικονίσματα, χειρόγραφα και σκεύη. Παραβιάστηκε η κρύπτη και αφαιρέθηκαν αντικείμενα, ενώ τμήμα του εικονοστασίου καταστράφηκε.

Ο Ιταλός στρατιωτικός Διοικητής Σίφνου, πήγε στο σπίτι του Μ. Μοσχούτη όπου φυλάσσονταν τα ευρήματα των αγγλικών ανασκαφών (1935-1940 μ.Χ.) και αφαίρεσε τα πολυτιμότερα από αυτά, όπως και τους περιγραφικούς καταλόγους με τις φωτογραφίες τους, έτσι ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν.

Σε ανάλογες κλοπές προέβησαν ο Υπολοχαγός Μαρσίλιο Λοτέντζο και ο Ανθυπολοχαγός Τζίνο Περόνι. Αυτοί συνοδεύονται από τον Ροδίτη Μιχαήλ Μαλτέζο του Νικολάου, υπάλληλο του τελωνείου του «νησιού των ιπποτών». Πριν κατηγορήσουμε τον Μαλτέζο, ας σκεφτούμε ότι τα Δωδεκάνησα βρίσκονται για 30 χρόνια κάτω από ιταλική κατοχή και ίσως εξαναγκάσθηκε να ακολουθήσει τους Ιταλούς.

Η πόλη που υπέστη τα περισσότερα δεινά από τους Ιταλούς, όσον αφορά το θέμα των κλοπών των αρχαίων, ήταν η Ιεράπετρα. Ο Ιταλός αξιωματικός Renieri, προερχόμενος από τη Ρόδο, είχε φτιάξει συλλογή αρχαίων που είχαν βρεθεί τυχαία σε στρατιωτικές εργασίες (σφραγιδόλιθους, νομίσματα, αγγεία, χάλκινα αντικείμενα).

Με διαταγή του στρατιωτικού διοικητή της πόλης, οι Ιταλοί στρατιώτες που έφτασαν στην Ιεράπετρα στρατωνίστηκαν στο μουσείο της! Όχι μόνο δεν προστάτευσαν τα αρχαία, αλλά έκλεψαν περίπου 100 αντικείμενα!

Για τους Βούλγαρους, γράφει ο Βασίλειος Πετράκος:

«Αρκετές βλάβες και καταστροφές έκαμαν με την κατασκευή κυρίως οχυρωμάτων στην Μυκηβέρνα, την Αμφίπολη, τους Φιλίππους, τα Νέα Μουδανιά, την Σαμοθράκη Συστηματικά όμως επιδόθηκαν στην αρπαγή Αρχαίων από το χωριό Μαργαρίτα, την Συλλογή Κομοτηνής, την Συλλογή της Μαρώνειας, από τους Φιλίππους, το Μουσείο Καβάλας, την Θάσο, την Σαμοθράκη, καθώς και βυζαντινών εικόνων και κειμηλίων από τη Μητρόπολη των Σερρών και την Μονή Προδρόμου.

Ορισμένες από τις αρπαγές τους είχαν πολιτικό κίνητρο. Αφαίρεσαν λ.χ. δύο μεγάλα μάρμαρα του στυλοβάτη της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Β των Φιλίππων, στα οποία ήσαν χαραγμένες οι λεγόμενες πρωτοβουλγαρικές επιγραφές, καθώς και το κιονόκρανο που το στόλιζαν κεφάλια κριαριών. Το 1947 μ.Χ. η Βουλγαρία απέδωσε και τα τρία.

Τα αίσχη των κατακτητών στην Ακρόπολη

Αναφέραμε ενδεικτικά μερικές από τις λεηλασίες και τις καταστροφές των κατακτητών στις Ελληνικές αρχαιότητες. Και να φανταστεί κανείς, ότι είχαν εκδοθεί και φυλλάδια με κανόνες συμπεριφοράς για τους στρατιώτες, τα οποία παραθέτει ο Βασίλειος Πετράκος. Φυσικά, οι Γερμανοί στρατιώτες δεν εφάρμοσαν κανέναν από τους κανόνες αυτούς.

Εκείνο όμως που προκαλεί οργή και αηδία, ήταν όλα όσα έγιναν στην Ακρόπολη, κυρίως από τους Ιταλούς.

Το (παλαιό) Μουσείο της Ακρόπολης, είχε «αδειάσει» από Αρχαία ευρήματα. Οι Ιταλοί εγκαταστάθηκαν σε αυτό και εκεί μαγείρευαν, έπλεναν τα ρούχα τους, ενώ διασκέδαζαν με ραδιόφωνα! Στην Ακρόπολη άναβαν φωτιές, προκαλώντας ρύπανση των μνημείων. Ιταλοί στρατιώτες, ουρούσαν και αφόδευαν συστηματικά στον Παρθενώνα και στα Προπύλαια.

Ιταλοί στρατιώτες φωτογραφίζονταν αγκαλιά με τις Καρυάτιδες ενώ σε πολλά μνημεία χάραζαν τα ονόματά τους, τους τόπους καταγωγής τους κλπ.

«Συχνά Ιταλοί στρατιωτικοί συνουσιάζοντο μετά γυναικών και ανδρών επί της Ακροπόλεως», αφήνοντες ίχνη της διαβάσεώς των» (Μ. Καλλιγάς – Χ. Καρούζος).

{Το ίδιο ακριβώς έκανε και ο Δημήτριος ο Πολιορκητής όταν κατέλαβε την Αθήνα στην Ακρόπολη με τις εταίρες του}.

 «… οι ομαδικές ερωτικές συναντήσεις των ξένων στρατιωτών μέσα στα μνημεία, μάλιστα στο κάπως προφυλαγμένο από τα βλέμματα Ερέχθειο, αποτελούσαν καθημερινά περιστατικά ενός αδιεξόδου κατάλυσης κάθε κανόνα» (Βασίλειος Πετράκος)

Τραγικά είναι επίσης μερικά ακόμα περιστατικά:

Οι Γερμανοί, εγκαταλείποντας την Αθήνα (Οκτώβριος 1944 μ.Χ. πυροβόλησαν στον Κεραμεικό και ακρωτηρίασαν το ανάγλυφο του Χάρωνα. Χρησιμοποίησαν το Μεσαιωνικό κάστρο του Ορχομενού ως πεδίο βολής πυροβολικού και κατεδάφισαν το δυτικό τείχος. Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την μονή Οσίου Λουκά (1942 μ.Χ.).

Στις Μυκήνες πυροβολούσαν για ψυχαγωγία τους λέοντες της πύλης και κατρακυλούσαν ογκόλιθους καταστρέφοντας τον περίβολο. Προκάλεσαν σημαντικές φθορές στον θησαυρό του Ατρέα, καθώς προσπαθούσαν να αποσπάσουν τους χάλκινους ήλους.

Στην Τίρυνθα κατασκεύασαν αντιαεροπορικό καταφύγιο στον αρχαιολογικό χώρο, άνοιξαν τάφρους στην ακρόπολη και έχτισαν πυροβολείο στην δυτική αυλή. Από τις εκρηκτικές ύλες κατέρρευσε η είσοδος. Τεράστιες ζημιές προκάλεσαν και στην Ολυμπία, το αγαπημένο μέρος του Χίτλερ…

Στο Σούνιο, χρησιμοποίησαν αρχιτεκτονικά μέλη του ναού του Ποσειδώνα για ανέγερση παρατηρητή και πολυβολείων, συντρίβοντας πολλά μάρμαρα. Πυρπόλησαν τη μονή Προυσού, ενώ μετέτρεψαν το μουσείο Λιβαδειάς σε συνεργείο επισκευής ποδηλάτων… (Κυριάκος Σιμόπουλος).

Η άλλη πλευρά – Τρεις Άγγλοι κι ένας Αμερικανός αρχαιολόγος

Υπάρχουν όμως δύο όψεις σε κάθε νόμισμα. Θα αναφερθούμε σε τρεις Άγγλους αρχαιολόγους, που έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο κι έναν Αμερικανό, με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα.

Στις 22 ή στις 24 Μαΐου 1941 μ.Χ., σκοτώθηκε (στην μάχη της Κρήτης), ο John Devitt Stringfellow Pendfebury διευθυντής των ανασκαφών στην Κνωσό (1929-1934 μ.Χ.).

Τον Ιούνιο του 1944 μ.Χ., σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ταξίδι προς την Αίγυπτο, ο Stanley Cason, με σημαντικό αρχαιολογικό έργο στην Ελλάδα.

Τον Αύγουστο του 1944 μ.Χ., σκοτώθηκε στην Ήπειρο ο David John Wallace, μαθητής της Αγγλικής Αρχαιολογικής στην Ελλάδα (1937-39 μ.Χ.) και Ακόλουθος Τύπου στην χώρα μας (1939-41 μ.Χ.).

Οι συνάδελφοί τους, αφιέρωσαν στους τρεις αρχαιολόγους το παρακάτω επίγραμμα:

«Αΐδαν στέρξαντες ενόπλιον, ουχ, άπερ άλλοι,

Στάλαν, αλλ’ αρετάν αντ’ αρετάς έλαχον».

Τέλος, ο Αμερικανός αρχαιολόγος Rodney S. Young, μέλος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής, με την έκρηξη του πολέμου, με Αμερικανικά χρήματα αγόρασε ένα ασθενοφόρο το οποίο πρόσφερε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Το οδηγούσε ο ίδιος και μετέφερε τραυματίες από τα πεδία των μαχών στα διάφορα ιατρεία. Σε μία από τις παράτολμες αποστολές του, τραυματίστηκε σοβαρά.

Η άγνωστη κλοπή της σημαίας των SS από την Ολυμπία

Για το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μαΐου 1941, από τους αείμνηστους Μανόλη Γλέζο και Απόστολο Σάντα, έχουν γραφτεί πολλά. Το γεγονός, επιβεβαιώνει με έγγραφο που παρουσιάζουμε ο Γερμανός Φρούραρχος Αθηνών (31/5/1941 μ.Χ.).

Είναι όμως σχεδόν άγνωστο, ότι ανάλογη πράξη έγινε και στην αρχαία Ολυμπία το καλοκαίρι του 1941. Γράφει χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα Günther Altenburg στον πρωθυπουργό Τσολάκογλου (3/8/1941 μ.Χ.):

«Κύριε Πρόεδρε. Μόλις πληροφορούμαι ότι εις τον χώρον των ανασκαφών της Ολυμπίας, δια την οποίαν ως γνωστόν ο Φίρερ επιδεικνύει εξαιρετικόν ενδιαφέρον, εκλάπη εκ του ιστού η υπηρεσιακή σημαία. Πληρέστεραι λεπτομέραιαι δεν μοι περιήλθον εισέτι…».

Τι έγιναν τα Αρχαία μετά τον Πόλεμο;

Κάποια από τα αρχαία που κλάπηκαν και εκπατρίστηκαν επιστράφηκαν στην Ελλάδα. Ο αείμνηστος αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος (1901-1974 μ.Χ.), έλαβε τον βαθμό του Ταγματάρχη και αναζήτησε σε όλη την Ευρώπη κλεμμένες Eλληνικές Αρχαιότητες. Κατάφερε να φέρει πίσω πολλές από αυτές. Υπήρχε λεπτομερής καταγραφή από Ελληνικής πλευράς εκείνων που είχαν διαπράξει τις αρχαιοκαπηλίες.

Ακόμα και οι αριθμοί των πινακίδων των αυτοκινήτων με τα οποία φυγαδεύονταν τα αρχαία, είχαν καταγραφεί!

Δυστυχώς, κάποια έμειναν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Γερμανία, η οποία αν και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην χώρα μας, τολμά να μας κουνά το δάχτυλο και να επιπλήττει, με κάθε ευκαιρία, την Ελλάδα (https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7017519_oi-katastrofes-ton-arhaion-apo-toys-kataktites-sta-hronia-tis-katohis). 

Τα νέα έθνη της Αμερικής, οι  ΗΠΑ και η Αϊτή, ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Ελληνική Ανεξαρτησία κατά την διάρκεια του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ.

Οι Κλέφτες στην Ελλάδα, όπως και ο Ρομπέν των Δασών στην Αγγλία, υπερασπίζονταν τους αδυνάτους και τους αδικημένους από τους ισχυρούς που τους αδικούσαν και τους καταπίεζαν.

Δεν πήραν χρήμα από το Δημόσιο Ταμείο προς ίδιον όφελος και ζούσαν ασκητικά ο Καποδίστριας και ο Πλαστήρας ως ηγέτες της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις φήμες ενός ανωνύμου καταδότη των Αυστριακών, ο Αλή Πάσας της Ηπείρου όταν επαναστάτησε κατά του Σουλτάνου βαφτίστηκε Χριστιανός με το όνομα Αλέξανδρος/Κωνσταντίνος, όπως και σύμφωνα με τον Χασάν Αλ Μπάνα, ο Χίτλερ έκανε ταξίδι στην Μέκκα και έγινε μουσουλμάνος με το όνομα Μοχάμεντ Χίτλερ.

Σε ηλικία 80 ετών πέθαναν ειρηνικά, τόσο ο Πεισίστρατος, όσο και ο ξάδερφός του ο Σόλωνας.

Μονόχειρες Αγωνιστές το 1.821 μ.Χ. ήταν ο Υψηλάντης και ο Κοζώνης.

Η πρώτη καταστροφή της Σμύρνης έγινε το 1.821 μ.Χ. από τους Βασιβουζούκους και τους Τούρκους (όπως και της Μίλητου, η οποία καταστράφηκε από τους Πέρσες μετά την αποτυχία της Ελληνικής Επανάστασης), ενώ η δεύτερη από τους Τσέτες και τους Τούρκους του Κεμάλ το 1.922 μ.Χ. με την Καταστροφή της Σμύρνης κατά την διάρκεια της Μικρασιάτικης Καταστροφής.

Ο Σειχοισλάμης Χαλήλ εκτελεστηκε το 1.821 μ.Χ. από τον Σουλτάνο γιατί αρνήθηκε να εκδώσει διάταγμα γενικής σφαγής των Ελλήνων της Πόλης και της Μικράς Ασίας, όπως και ο Μουλάς των Κυδνωνίων στην ίδια πόλη για παρεμφερή λόγο.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» έλεγε η Μαίρη Σέλλεϊ, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ελληνική Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., όπως και «Είμαστε όλοι Αμερικανοί» έλεγαν πολλοί πολίτες του κόσμου μετρά την 11 Σεπτεμβρίου του 2.001 μ.Χ., δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την συμπαράσταση τους στην χώρα αυτή.

Αναγκαστικό εσωτερικό δάνειο έγινε στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της τα έτη 1.821 μ.Χ. και το 1.921 μ.Χ.

Αέριος Πάγος υπήρχε στην Αρχαία Αθήνα, αλλά και το 1.821 μ.Χ.

Δάφνινο στεφάνι φορούσε ως ένδειξη τιμής ο Καίσαρας, αλλά και η Μαντώ Μαυρογένους μετέπειτα.

Πολλοί Αγωνιστές σαν τον Ανδρούτσο το 1.821 μ.Χ., πίστευαν ότι με την χρήση των λείψανων των Αγίων, θα ήταν άτρωτοι από σφαίρες στην διάρκεια της μάχης, όπως πίστευαν πολλές φυλές στην Ασία και την Αφρική (π.χ. οι Ζουλού).

Ιεράρχες που έδωσαν όλη τους την περιουσία για την επιτυχία Εθνικών Σκοπών (π.χ. τον Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., ή τον Μακεδονικό Αγώνα), όπως π.χ. ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Επίσκοπος Γόρτυνας Ιγνάτιος, ή ο Αιτωλοακαρνανίας Δωσίθεος ο Β’.

Επίσης, έλεγε ο Ανδρούτσος στους άνδρες του, ότι οι ψυχές των νέκρων συμπολεμιστών τους, τους ακολουθούν, όπως πίστευαν και οι επιζώντες στρατιώτες από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι οι ψυχές των νέκρων συμπολεμιστών τους, τριγύριζαν στα πεδία των μαχών που είχαν πεθάνει.

Την στιγμή που η Γκούσεβα μαχαίρωσε το Ρασπούτιν, ταυτόχρονα στην άλλη άκρη της Ευρώπης ο Πρίντσιπ πυροβολούσε τον Αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο-Φερδινάνδο, πυροδοτώντας με τον τρόπο αυτόν, το φυτίλι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 Στρατό για την πάταξη της μαφίας στάλθηκε στην Σικελία από τον Μουσολίνι υπό τον Επιθεωρητή Τσεζάρε Μόρι, όπως και το 1.992 μ.Χ. υπό τους εισαγγελείς Φαλκόνε και Μαρσελίνο επί πρωθυπουργίας του Giulio Andreotti.

Στην Ιταλία, οι Ερυθρές Ταξιαρχίες, απήγαγαν τον πρωθυπουργό Άλντο Μόρο, ζητώντας για την απελευθέρωση του την απελευθέρωση φυλακισμένων συντρόφων τους σε Ιταλικές φυλακές, το Ιταλικό κράτος αρνήθηκε, και στην συνέχεια το πτώμα του Μόρο βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα.

Αντίστοιχα, στην Πόλη, το Τουρκικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, απήγαγε τον Ισραηλινό πρέσβη Εφραίμ Ελρόμ, ζητώντας για την απελευθέρωση του την απελευθέρωση φυλακισμένων συντρόφων τους σε Τουρκικές φυλακές, το Τουρκικό κράτος αρνήθηκε, και στην συνέχεια το πτώμα του Ελρόμ βρέθηκε σε ένα διαμέρισμα.

Το 1.833 μ.Χ. στην Κύπρο, τον καλόγερο Ιωαννίκο τον πέταξαν οι Τούρκοι σε γκρεμό τρεις φορές, επειδή αυτός πάντα επιζούσε από τις ρίψεις αυτές, όπως και παρά την ρίψη του σε γκρεμό από τους Σπαρτιάτες επέζησε και ο Μεσσηνίας ήρωας Αριστομένης. 

Το 1.833 μ.Χ., διαδηλωτές στην Κύπρο εξόντωσαν τον τυραννικό Τούρκο κυβερνήτη του νησιού Χαλήλ Σαπτ, όπως έκαναν και οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας με τον Πτολεμαίο ΙΑ΄ Αλέξανδρος Β΄.

Ο Νικόλαος Κασομούλης, όπως και ο Ξενοφώντας παλαιοτέρα, εκτός από ικανοί πολεμιστές, έγραψαν και οι δύο την ιστορία που έζησαν πολεμώντας στην Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., αλλά και στην Κάθοδο των Μυρίων αντίστοιχα αντικειμενικά όπως λέγεται (όπως λέγεται ότι έκανε και ο Θουκυδίδης με τον Πελοποννησιακό Πόλεμο).

Ο Φρανσίσκο Φέρρερ στην Ισπανία, όπως και ο Σωκράτης στην Ελλάδα, κατηγορήθηκαν και οι δύο για παράνομες πράξεις ή εγκλήματα των μαθητών τους.

Τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Πιοτρ Στολύπιν, όπως και τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Χοσέ Καναχέλα και Εντουάρντο Ντάτο Ιραδιέρ, τους σκότωσαν και τους δύο αναρχικοί, γιατί με την πολιτική τους υπέρ των φτωχών και τα φιλολαϊκά τους μέτρα, αυτοί έχαναν οπαδούς.

Με τον θάνατο αυτών, λίγο καιρό αργότερα, ξεκίνησαν στα κράτη αυτών άγριοι εμφύλιοι πόλεμοι, όπως ακριβώς και λίγο καιρό μετά τον θάνατο των αδερφών Γράκχων στην Ρώμη ξεκίνησαν σε αυτές εμφύλιοι πόλεμοι, με τελικό αποτέλεσμα την άνοδο δικτατορών σε αυτές, όπως των Πρίμο Ντε Ριβέρα, του Φράνκο, του Λένιν ή του Σύλλα.

Ο δολοφόνος του Καναχέλα, Μανουέλ Πατρινιάς, όπως και του Έλληνα βασιλιά Γεωργίου του Α’ Αλέξανδρος Σχινάς, που και οι δύο ήταν αναρχικοί, αυτοκτόνησαν και οι δύο λίγο μετά την σύλληψη τους για τους φόνους αυτούς.

Η αποικία του Κίμωνα στην Αμφίπολη, όπως και του Χριστοφόρου Κολόμβου στην Κούβα, καταστραφήκαν και οι δύο από τους ντόπιους και οι έποικοι αυτών σφαγιάστηκαν.

Δικηγόροι και υπερασπιστές των φτωχών ήταν στην αρχή της πολιτικής τους καριέρας ο Θεμιστοκλής και ο Ροβεσπιέρος.

Στα όστρακα όπου γράφονταν τα ονόματα των εξορισθέντων στην Αρχαία Αθήνα, γράφονταν διπλά σε αυτά και βρισιές και χαρακτηρισμοί και προσωνυμία αυτών, όπως ακριβώς γίνεται στις μέρες μας με τον κιτρινισμό στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Αρχαία Αθήνα, υπήρχε εξορία των εχθρών του πολιτεύματος και ισχυρών πολίτικων αντιπάλων εκτός της πόλεως (αλλά και σε άλλες πόλεις της Αρχαίας Ελλάδας), όπως και στην Ρωμανία σε διάφορες πόλεις, ενώ στην νεότερη Ελλάδα, οι εξόριστοι εχθροί του πολιτεύματος στέλνονταν ανεξαρτήτως ιδεολογίας σε διαφορά νησιά.

Ο Μπάιντεν με Διάταγμα του προγράφει όλους όσους θα τολμήσουν να εναντιωθούν στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι στις 8 Ιουνίου 2021 μ.Χ. υπέγραψε Διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών προγράφοντας πλέον όχι μόνο τα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες που συνεχώς αντιτίθενται στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών ζητώντας την κατάργηση της αλλά και τα πολιτικά κόμματα, τους συλλόγους και τις Παμμακεδονικές ομοσπονδίες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το Διάταγμα του Μπάιντεν εκδόθηκε δυο μέρες μετά την επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία κατά των ναζί που έγινε στις 6 Ιουνίου 1944 μ.Χ., την ώρα που στην Ελλάδα κορυφωνόταν τότε η αντίσταση του λαού μας κατά του Χίτλερ, την ώρα που οι ναζί έκαναν την σφαγή του Διστόμου, και ενώ οι σκοπιανοί ήταν τα τσιράκια της Γερμανικής Βέρμαχτ στα Βαλκάνια.

Το Διάταγμα Μπάιντεν αποτελεί συνέχεια της πάγιας πολιτικής των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια η οποία έχει ως στόχο να μειώσει στο ελάχιστο την Ρωσική επιρροή στην περιοχή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σημαντική επιδίωξη της πολιτικής των ΗΠΑ είναι να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων από το Ρωσικό φυσικό αέριο και να αντικατασταθεί αυτό εν όλω από το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο όπως έχουμε αναλύσει σε προγενέστερα άρθρα μας.

Το Εκτελεστικό Διάταγμα (Executive Order) Μπάιντεν εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου 2021 μ.Χ. και εδράζεται στις σχετικές αποφάσεις των ΗΠΑ για επιβολή οικονομικών μέτρων και κυρώσεων λόγω κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ως γνωστόν ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δικαίωμα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό έγινε από τον Αβραάμ Λίνκολν με αφορμή τον εμφύλιο στις ΗΠΑ το 1861-1864 μ.Χ. Ακολούθησαν αρκετοί Πρόεδροι των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ με αφορμή την τραπεζική κρίση το 1933 μ.Χ.

Μεταπολεμικά είχαμε κήρυξη έκτακτης ανάγκης το 1950 μ.Χ. με αφορμή τον πόλεμο στην Κορέα, στην συνέχεια το 1970 μ.Χ. με αφορμή την απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων!!!  Αλλά και το  1971 μ.Χ. λόγω πληθωρισμού.

Δεδομένου ότι η κήρυξη κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνήθως δημιουργούσε προστριβές ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στο κογκρέσο μιας και οι εκάστοτε πρόεδροι το είχαν παρακάνει, τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου 1976 μ.Χ. υιοθετήθηκε σχετική νομοθεσία η National Emergencιes Act (50 U.S.C. 1601 et seq.) (NEA) που κατάργησε τις προγενέστερες κηρυχθείσες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθορίζοντας ταυτόχρονα και τους ακριβείς όρους κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο μέλλον. Ο εν λόγω Νόμος αφορά 136 νομοθετικά καθορισμένες έκτακτες προεδρικές εξουσίες.

Στη βάση του εν λόγω νόμου εκδόθηκε στις 28/10/1977 μ.Χ. ο ειδικότερος  Νόμος για τις οικονομικές εξουσίες λόγω διεθνούς έκτακτης ανάγκης (International Emergency Economic Powers Act (50 U.S.C. 1701 et seq.) (IEEPA), που δίνει την εξουσία στον πρόεδρο να ρυθμίζει ζητήματα διεθνούς εμπορίου σε περίπτωση κήρυξης εθνικής κατάστασης ανάγκης προς αντιμετώπιση κάθε ασυνήθους και εξαιρετικής απειλής για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική ή την οικονομία των ΗΠΑ και η οποία απειλή πηγάζει εν όλω ή εν μέρει από το εξωτερικό.

Στη συνέχεια με βάση την International Emergency Economic Powers Act εκδόθηκαν προεδρικά Διατάγματα για επιβολή κυρώσεων αρχής γενομένης το 1979 μ.Χ. κατά του Ιράν για το θέμα των ομήρων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, το 2001 μ.Χ. λόγω της επίθεσης στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, το 2003 μ.Χ. κατά του Σαντάμ Χουσεΐν λόγω Ιράκ, το 2008 μ.Χ. κατά αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας, το 2011 μ.Χ. κατά του Καντάφι λόγω Λιβύης, το 2014 κατά Ρώσων αξιωματούχων λόγω της Ουκρανικής κρίσης, το 2015 μ.Χ. κατά του Μαδούρο λόγω Βενεζουέλας, το 2019 μ.Χ. κατά τούρκων αξιωματούχων και εταιρειών λόγω των S400, το 2020 μ.Χ. κατά κινεζικών επιχειρήσεων κ.λ.π. (https://www.militaire.gr/bien-prespes-voreia-mecadonia-skopia/).

Ο Ελβετός Πρόεδρος Γκι Παρμελέν υποδέχθηκε τους τον Ιούνιο του 2.021 μ.Χ. στην ιστορική Villa La Grange στην Γενεύη τον Πούτιν και τον Μπάιντεν και τους καλωσόρισε στην «πόλη της ειρήνης», όπου Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά το 1985 μ.Χ. προκειμένου να διαπραγματευτούν για την λήξη του Ψυχρού Πολέμου (https://www.pronews.gr/kosmos/995119_oloklirothike-i-synantisi-toy-tmpainten-me-ton-vpoytin-osa-syzitisan-oi-dyo-andres).

Στην Λευκορωσία, δεν ιδρώνει το αυτί του Λευκορώσου Προέδρου από τις κυρώσεις της ΕΕ. «Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, είχε και παλιότερα απειλήσει, να σταματήσει την υποδοχή της παράνομης μετανάστευσης από την ΕΕ. Και να που το κάνει πράξη! Η Λιθουανία, εκπέμπει τώρα sos, ότι όλο και περισσότεροι μετανάστες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα», είχαμε αναφέρει.

Να λοιπόν, που δεν πέρασε παρά μόνο λίγο χρονικό διάστημα και ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, μεταφέρει Ιρακινούς μετανάστες στο Μινσκ και τους βοηθά, να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα στην Λιθουανία, καθώς κάνει πράξη την  απειλή να «πλημμυρίσει την ΕΕ με ναρκωτικά και πρόσφυγες»,  όπως ακριβώς κάνει και ο Ερντογάν με την ΕΕ (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/esoteriki-asfaleia/7017676_o-loykasenko-os-allos-erntogan-othei-metanastes-stin). 

Στην Κίνα, προσπάθησαν να συγκαλύψουν το 2.021 μ.Χ. την διαρροή πυρηνικής ενέργειας από εργοστάσιο στην Ταϊσάν (https://www.pronews.gr/kosmos/995012_i-kina-paradehthike-kathysterimena-ti-diarroi-radienergeias-se-pyriniko-stathmo), όπως είχαν προσπαθήσει να κάνουν και η Σοβιετικοί το 1.986 μ.Χ. σε αντίστοιχη περίπτωση στο Τσερνόμπιλ.

Τόσο ο Πεισίστρατος, όσο και ο Σύλλας, αλλά και ο Καίσαρας, όταν κατέλαβαν οριστικά την εξουσία στην Αθήνα και την Ρώμη αντίστοιχα μοίρασαν σε στρατιώτες και ακτήμονες μεγάλο μέρος των περιουσίων των αντιπάλων τους. 

Πιστοποιητικό λόγω πολιτικών φρονήματων είχαμε παλαιοτέρα, όπως και πιστοποιητικό υγειονομικών φρονήματων λόγω κορωνοιού έχουμε στις μέρες μας.

Βασιλικό δάσος, είχαν οι Αρχαίοι Πέρσες βασιλείς (π.χ. Δαρείος ο Α’ και Ξέρξης ο Α’), όπως και οι Άγγλοι βασιλείς στον Μεσαίωνα (π.χ. ο Ιωάννης ο Ακτήμονας).

Διαπόμπευση από τον λαό και μετά λιντσάρισμα του έγινε επί του τυραννικού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Α’ του Κομνηνού στην Ρωμανία και επί Καντάφι στις μέρες μας στην Λιβύη. 

Ο Ισραλινός πρωθυπουργός Μπένετ, χωρίστηκε από τον Νετανιάχου μετά από έναν μυστηριώδη καβγά που τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν με την σύζυγο του Νετανιάχου, την Σάρα, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στον εσωτερικό κύκλο του συζύγου της, όπως και ο Τζον Τσόρτσιλ έχασε την εύννοια της Βρετανής βασίλισσας Άννας λόγω ενός καυγά της συζύγου του (της Σάρας) με αυτή.

Η πορεία των ακροδεξιών Ισραηλινών εθνικιστών τον Ιούνιο του 2.021 μ.Χ. προσπάθησε να εισέλθει στα πιο πυκνοκατοικημένα από Παλαιστίνιους τμήματα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα πολλά επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές και την αστυνομία.

Αντίστοιχα οι προκλητικές πορείες των προτεσταντών εθνικιστών της Βόρειας Ιρλανδίας από τις γειτονιές των καθολικών της ίδιας χώρας, προκαλεί κάθε χρόνο πολλά  επεισόδια ανάμεσα στις δύο πλευρές και την αστυνομία.

Ταυρομαχίες συμβάινουν στην σύγχρονη Ισπανία, καθώς και στην Αρχαία Μινωνική Κρήτη με τα ταυροκαθάψια.

Ο Σαντάμ Χουσείν ονομάστηκε από τους αντιπάλους «Χασάπης της Βαγδάτης» και ο Ραισί «Χασάπης της Τεχεράνης».

Στο Ιράκ και στην Σερβία, οι ΗΠΑ και η Δύση «επενέβησαν» στις χώρες αυτές με πρόσχημα την καταπίεση εθνικών μειονοτήτων σε αυτές (των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και των Αλβανών στο Κόσσοβο, και βάσει αυτών των κατηγοριών δικάστηκαν μετέπειτα ο Σαντάμ Χουσείν και Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς), ενώ πριν τους βομβαρδισμούς και την εισβολή της Δύσης στα κράτη αυτά, τους επεβλήθησαν από τις ΗΠΑ οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δικάστηκαν στην Νυρεμβέργη οι εγκληματίες πολέμου, όπως και στην δίκη του Τόκιο, ενώ στις μέρες μας, οι δυτικοί μέσω της ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ξεκίνησαν δήθεν «άμεμπτες δίκες» για εγκλήματα πολέμου.

Ο Μιλόσεβιτς παντρεύτηκε την σύζυγο του Μίρα Μάρκοβιτςς και για την πολιτική επιρροή της συζύγου στο πολιτικό προσκήνιο της Σερβίας, όπως έκανε και ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο Β’ που παντρεύτηκε την Ελεονόρα της Ακουιτανίας για πολιτικούς λόγους (την πολιτική επιρροή της οικογένειας της, αλλά παράλληλα και για την μεγάλη εδαφική προίκα της).

Ο Ομάρ Μπασίρ στο Σουδάν, αλλά και της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έριξαν και οι δύο από την εξουσία τους πολιτικούς μέντορες τους που τους βοήθησαν να ανέλθουν στην εξουσία, τον Χασάν Αλ Τουραμπί και τον Ιβάν Στάμπολιτς αντίστοιχα.

Μετά την ήττα τους σε πόλεμο, στον οποίο έχασαν εθνικά εδάφη, έπεσαν από την εξουσία (οικειοθελώς ή με την βία), ο Ιωαννίδης (μετά το πραξικόπημα και την στρατιωτική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο), ο Σαακασβίλι (μετά την ήττα της Γεωργίας στον πόλεμο με την Ρωσία), αλλά και ο Μιλόσεβιτς (μετά την απώλεια του Κοσσόβου).

Τόσο για την πρόκληση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1914-1918 μ.Χ.), όσο και για τον πόλεμο στο Κόσσοβο (1.999 μ.Χ.), κατηγορήθηκαν από τους Γερμανούς και την Δύση αποκλειστικά και μόνο οι Σέρβοι. 

Τόσο ο Στάλιν, όσο και ο Μιλόσεβιτς, δεν ακολουθούσαν τις ιατρικές οδηγίες των γιατρών τους, με μοιραία όπως λέγεται για τους ίδιους αποτελέσματα.

Τους φακέλους με τους αντιφρονούντες έκαψε ο Καλιγούλας στην αρχή της Βασιλείας του (όχι όμως και τα αντίγραφα αυτών), όπως και ο Ανδρέας Παπανδρέου των πολιτικών φρονημάτων το έτος 1.982 μ.Χ., ένα έτος δηλαδή αφότου ανέλαβε την διακυβέρνηση της Ελλάδας ως πρωθυπουργός. 

Σερβική Βαστίλη ονομάστηκε η «εξέγερση», υποκινούμενη από την Δύση κατά του Μιλόσεβιτς το έτος 2.000 μ.Χ. υπό την ηγεσία του Τζίντζις, ο οποίος έγινε στην συνέχεια πρωθυπουργός της Σερβίας και είχε βίαιο τέλος, σαν την Γαλλική Βαστίλη το 1.789 μ.Χ., κατά του βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΣΤ’, υπό την ηγεσία των Δαντών, Μαρά και Ροβεσπιέρου, οι οποίοι έγιναν στην συνέχεια ηγέτες της χώρας και είχαν όλοι τους βίαιο τέλος.

Στην Κίνα, η καθολική «Εκκλησία» ορκίστηκε πίστη στο κομμουνιστικό κόμμα που διοικεί την χώρα, όπως έκανε παλαιότερα το Βατικανό στον Μουσολίνι και τον Χίτλερ.

Για τον Ράμα στην Αλβανία, τον Γκρουέφσκι στα Σκόπια και τον Ερντογάν στην Τουρκία λέγεται ότι είναι όλοι τους Ελληνικής καταγωγής και γενίτσαροι που πολεμούν την Ελλάδα.

Στις μέρες μας οι Ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διχάσουν και χωρίσουν τον Ελληνικό λαό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όπως παλαιότερα σε δεξιούς και αριστερούς ή μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς.

Παράλληλα, πολλές κυβερνήσεις παγκόσμια θέλουν να επιβάλλουν με το ζόρι στους πολίτες τους να κάνουν παρά την θέληση τους επικίνδυνα πειραματικά εμβόλια για τον κορονωιό με αφορμή την καταπολέμηση αυτού, όπως έκαναν ιατρικά πειράματα με ενέσεις στους κρατουμένους τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από γιατρούς τους, π.χ. τον Γιόζεφ Μένγκελε.

Ὅσες φορές οἱ ἐχθροί τοῦ Ἔθνους μας σχεδίαζαν καί «ἐμελέτησαν κακά» γιά μᾶς, προηγουμένως παρασκεύαζαν τήν διαίρεση τοῦ λαοῦ.

Πρίν τήν Ἅλωση τόν εἶχαν διαιρέσει μέ ψευδοενώσεις σέ ἑνωτικούς καί σέ ἀνθενωτικούς· πρίν τήν Μικρασιαστική καταστροφή σέ Βασιλικούς καί σέ Βενιζελικούς· πρίν τόν ἐμφύλιο πόλεμο διακρίνονταν σέ κομμουνιστές καί σέ Ἐθνικόφρονες καί πρίν τήν εἰσβολή τῶν Τούρκων στήν Κύπρο, ὁ λαός εἶχε χωρισθῆ σέ Μακαριακούς καί Ἀντιμακαριακούς (http://www.kivotoshelp.gr/index.php/orthodoxo-bhma/2487-o-agioreitis-askitis-patir-efthymios-tis-kapsalas-gia-mia-akomi-fora-enimeronei-kai-proeidopoiei).

{Επίσης, και στην Αρχαιότητα, οι Έλληνες χωρίστηκαν σε μηδίσαντες και μη και ένα μέρος αυτών υποδουλώθηκε για ένα μεγάλο διάστημα στους Πέρσες, αργότερα σε φιλορωμαίους και μη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποδουλωθεί στην Ρώμη, ενώ κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1.821 μ.Χ., σε Οπλαρχηγούς και Πρόκριτους, με αποτέλεσμα την ανεμπόδιστη εισβολή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο}.

Στην δε εποχή μας, ζούμε με τα μνημόνια στην πατρίδα μας, μία νέα «Βαυαροκρατία» και Γερμανική Κατοχή, από την οποία και θα πρέπει να απαλλαγούμε και να απελευθερωθούμε.

Παρατηρώ ξανά ότι.. κάποιοι από αυτούς που κάναν το εμβόλιο έχουν γίνει επιθετικοί ακόμα και απέναντι σε γνωστούς και παλιούς φίλους.. Χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο...  Κάποιοι από αυτούς που κάναν το εμβόλιο έχουν αποκτήσει το σύνδρομα του γενίτσαρου.. Δηλαδή έχουν γίνει πιό επιθετικοί, πιο πιεστικοί από τους παλιούς μουσουλμάνους, απέναντι στους πρώην ομόθρησκούς τους Χριστιανούς...

Κάποιοι από αυτούς που κάναν το εμβόλιο πιέζουν, λοιδωρούν ακόμα και απειλούν αυτούς που έχουν αμφιβολίες και δεν θέλουν να εμβολιασθούν… Φασιστική, αυταρχική νοοτροπία που δείχνει προς τα που ρέπει ένα κομμάτι των συμπολιτών μας…

Οι ατομικές ελευθερίες, το Σύνταγμα, οι δημοκρατικές ευαισθησίες, ο όρκος του Ιπποκράτη, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Νυρεμβέργης κατά των υποχρεωτικών ιατρικών πράξεων που έκαναν οι Ναζί στα Θύματά τους, δεν έχουν καμία αξία για αυτούς... Αντίθετα επιδεικνύουν την ίδια νοοτροπία με τους Ναζί.. την επιβολή διά της βίας και περιφρόνηση και μίσος απέναντι στους έχοντας διαφορετική άποψη- γνώμη (http://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/06/blog-post_129.html).

Ο πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας Τσιν Χουάνγκ Τι εξόντωσε μόνος του έναν δολοφόνο που πήγε να τον εξοντώσει πληρωμένος από αντίπαλο κράτος, όπως και ο πρίγκιπας της Ελλάδας Γεώργιος, αφόπλισε και τραυμάτισε μόνος του έναν Ιάπωνα.

Σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ, η οποία ως νέα Μαρία Αντουανέτα προέτρεψε τους μαστιζόμενους από την οικονομική κρίση Τούρκους πολίτες να μειώσουν τις μερίδες του φαγητού τους.

Η προτροπή της Πρώτης Κυρίας της χώρας έγινε την ώρα που εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε την οργή των πολιτών (https://slpress.gr/diethni/maria-antoyaneta-i-emine/).

Το σημερινό κτίριο της Βουλής που για ενάμισι Αιώνα ήταν παλάτι, λαμπάδιασε δυο φορές στην ιστορία του.

Την πρώτη φορά η πυρκαγιά ξέσπασε κατακαλόκαιρο, στις 24 Ιουλίου 1884 μ.Χ., στην Βορεινή πλευρά του δευτέρου ορόφου.  Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά και ο καπνός σκέπασε το κέντρο της Αθήνας, όλος ο κόσμος μαζεύτηκε στο σημείο. Άλλοι βοηθούσαν και άλλοι χάζευαν το πελώριο κτίριο, ανάμεσα τους διακρινόταν κατάμαυρος ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης που προσπαθούσε να συντονίσει τις εργασίες κατάσβεσης.

Αν και συνολικά πήραν μέρος στην κατάσβεση 3.500 στρατιώτες, ναύτες και χωροφύλακες, λίγα πράγματα κατάφεραν να διασώσουν, καθώς το νερό ήταν λίγο και οι χειροκίνητες αντλίες είχαν πολύ χαμηλή ισχύ για να το στείλουν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου που καιγόταν.

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909 μ.Χ. νωρίς το πρωί. Οι τότε ειδικοί, ανέφεραν ότι η φωτιά προήλθε από το παρεκκλήσι της Βασίλισσας Όλγας, στο οποίο έκαιγαν πάντα κεριά και θυμιατά, καθώς ήταν γνωστό ότι η Όλγα ήταν θρησκόληπτη και ολόκληρο το παλάτι τότε μύριζε λιβάνι.

Από τότε και μέχρι την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας, οι βασιλιάδες έμεναν εκεί που έχει σήμερα το γραφείο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποφυγή και άλλων πυρκαγιών (https://romioitispolis.gr/%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%bb%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%ac%ce%b8/).

Τόσο το νεκρό σώμα/μούμια του λεγόμενου και αγάλματος του Δίκαιου Ιωσήφ στην Αίγυπτο, όσο και το νεκρό σώμα του Τσάρου Αλέξανδρου του Α’, όταν άνοιξαν οι τάφοι τους, αυτά δεν βρέθηκαν μέσα σε αυτούς και ως εκ τούτου, αυτοί ήταν τελείως άδειοι.

Τόσο οι σύζυγοι των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων τον Μεσαίωνα, όσο και των Ρώσων Τσάρων στην σύγχρονη ιστορική περίοδο (αλλά και πολλές πριγκίπισες και στις δύο περιπτώσεις), επιτέλεσαν πολλά φιλανθρωπικά, φροντίζοντας αρρώστους και δίνοντας τροφή και χρήματα στους φτωχούς, ενώ πολλές φορές έδωσαν και δουλειά σε φτωχές κοπέλες.

«Είμαι ένας Βερολινέζος» είπε ο Αμερικάνος Προέδρος Τζον Κένεντι στο Βερολίνο στεκόμενος μπροστά στο τείχος που χώριζε την πόλη αυτή στα δύο, ως ένδειξη συμπαράστασης της χώρας του προς τους δοκιμαζομένους πολίτες του το 1.961 μ.Χ.

Αντίστοιχα, οι Γερμανοί την 11 Σεπτέμβριου του 2.001 μ.Χ., ως ένδειξη συμπαράστασης προς τις δοκιμαζόμενες ΗΠΑ (αλλά και ως ανταπόδοση της συμπαράστασης του Κένεντι προς την χώρα τους παλαιοτέρα), είπαν με την σειρά τους: «Είμαστε όλοι Αμερικανοί».

Τόσο ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, όσο και ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, και οι δύο δολοφονήθηκαν και πέθαναν στο ίδιο νοσοκομείο. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως όλες οι αυταρχικές κυβερνήσεις προσπαθεί να «ντύσει» με ανεξάρτητο μανδύα τις αυταρχικές της αποφάσεις, βάζοντας μπροστά επιτροπές-μαριονέτες, λες και απευθύνεται σε ιθαγενείς που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Είναι όπως όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμβουλεύεται πχ. το ειδικό νομοθετικό συμβούλιο της Βόρειας Κορέας για να αποφασίσει αν θα περάσει κάποιον νόμο.

Το «κόλπο» που έχει «ανακαλύψει» η κυβέρνηση Μητσοτάκη το έχουν χρησιμοποιήσει μόνο τα πιο σκοτεινά καθεστώτα στην παγκόσμια ιστορία και πολύ φοβόμαστε πως έτσι θα χαρακτηρίζουν τα χρόνια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οι πολίτες, «σκοτεινά» (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur/999000_etsi-stithike-i-epitropi-vioithikis-poy-dikaiologei-tis).

Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες χτυπούσαν τις ασπίδες τους, όπως και οι Ζουλού τις δίκες τους (τις Ισαλανγλκού) και με τον τρόπο αυτό έβγαινε ένας τρομακτικός θόρυβος που τρόμαζε τους εχθρούς τους.

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά Έλληνες γιατρούς για τις ικανότητες τους έναντι των δικών τους, όπως ακριβώς κάνουν με τους Έλληνες γιατρούς στις μέρες μας για τον ίδιο λόγο οι Γερμανοί και οι Βρετανοί.

Πολλούς ικανούς γιατρούς που βοήθησαν πολύ κόσμο κάποιο μετά τον θάνατο τους τους «θεοποίησαν», όπως τον Μιχτέ, τον Ασκλήπιο, τον Ιπποκράτη και τον Πυθαγόρα.

Στην Αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι από την καρδιά κυκλοφορούν το αίμα, τα ούρα, το σπέρμα και τα δάκρυα (τέσσερα στοιχεία συνολικά), στην Αρχαιότητα (αλλά και στον Μεσαίωνα αργότερα) οι μεγάλοι Έλληνες γάροι Ιπποκράτης και Γαληνός ότι ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τέσσερα στοιχεία (αίμα, φλέγμα, μαύρη και κίτρινη χολή), ενώ ο Εμπεδοκλής πίστευε ότι ο κόσμος αποτελείται από τέσσερα επίσης στοιχεία (γη, φωτιά, αέρα, νερό).

Τον 19ο Αιώνα μ.Χ., οι γιατροί στην Μεγάλη Βρετανία για να πειραματιστούν πάνω στην ανθρώπινη ανατομία, επειδή αυτό απαγορεύονταν, έβαλαν τυμβωρύχους να κλέβουν πτώματα νέκρων και να τους τα φέρνουν, ενώ οι τυμβωρύχοι αυτοί μερικές φορές σκότωναν και ανθρώπους και έφερναν τα πτώματα τους στους γιατρούς (όπως π.χ. οι Μπερκ και Χερ).

Αργότερα πάντως επιτράπηκε στην χώρα αυτή, η χρήση πτωμάτων κρατουμένων ή φτωχών και νέκρων που ήταν άποροι ή κάνεις δεν τους ήξερε. Αντίστοιχα και στην Πτολεμαική Αίγυπτο, επιτρέπονταν σε γιατρούς (π.χ. τον Ηρόφιλο και τον Ερασίστρατο), να γίνεται ανατομική έρευνα σε πτώματα εγκληματιών.

Ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο Η’, όπως και ο βασιλιάς της Ιερουσαλήμ Βαλδουίνος ο Δ’ προς το τέλος της ζωής τους, μεταφέρονταν σε καρεκλά και σε φορείο αντίστοιχα, γιατί δεν μπορούσαν να κουνήσουν πια τα πόδια τους.

Επίσης, προς το τέλος της ζωής του, έβγαινε από τον Άγγλο βασιλιά Ερρίκο τον Η’, μία απαίσια μυρωδιά, όπως ακριβώς έγινε και με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΔ’, τον λεγόμενο και «βασιλιά-Ήλιο».

Στο Λονδίνο τον 19ο Αιώνα μ.Χ., όπως και στην Αρχαία Ρώμη, επήλθε επιδημία χολέρας στην πρώτη περίπτωση και δηλητηρίαση από υδράργυρο στην δεύτερη, εξαιτίας του κακού αποχετευτικού και υδροδοτήσου δικτύου τους, καθώς και λόγω των υλικών κατασκευής αυτών.

Στα Ασκληπιά στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά και στα Μοναστήρια/Άσυλα/Ξενοδοχεία στον Μεσαίωνα, οι ιερείς τους φιλοξενούσαν τους ασθενείς και τους γιάτρευαν.

Ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος φώναξε στο κομμάτι του Τιμίου Σταυρού που είχε μαζί του ότι δεν θα το υπηρετούσε πια αν δεν τον βοηθούσε να νικήσει τους εχθρούς του, τους Γεωργιανούς σε μάχη, όπως ακριβώς και ο Καραισκάκης στην εικόνα της Παναγιάς μας πριν από μία μάχη με τους Τούρκους.

Ο Δεκέβαλος, ο οποίος ένωσε τους Δάκες, ηττήθηκε και υποτάχτηκε στον Τραϊανό, όπως και ο Γεώργιος ο Α’ της Γεωργίας, ο οποίος ένωσε την Γεωργία ηττήθηκε και υποτάχτηκε στον Βασίλειο τον Β’ τον Βουλγαροκτόνο.

Ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος, πρόσφερε ένα χρυσό νόμισμα για κάθε νεκρό στρατιώτη στην Γεωργία, όπως και ο Μάρκος Αυρήλιος πρόσφερε σε όσους τους έφερναν ζωντανό τον Αριόγαισο χίλια χρυσά νομίσματα, ενώ σε όσους τον έφερναν νεκρό πεντακόσια.

Ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος, έβγαλε το μάτι ενός στους εκατό σφαγιαστών Βουλγάρων για να οδηγεί τους άλλους, όπως ακριβώς έκανε και ο Σιμών Ντε Μονφόρ στους κατοίκους της πόλης Μπαμ.

Την Λαίδη Γκράλδα του Λαβώ, ο Σιμών Ντε Μονφόρ την έθαψε ζωντανή, όπως έγινε και με την δολοφόνο Ελίζαμπεθ Μπάθορυ στην Ουγγαρία.

Υπολογίζεται ότι οι Βυζαντινοί σε χρονικό διάστημα 65 περίπου ετών (560-626 μ.Χ.) πλήρωσαν στους Αβάρους 6,5 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα, χιλιάδες χρυσά νομίσματα για να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους (ένα χρυσό νόμισμα για κάθε αιχμάλωτο), ενώ οι Άβαροι στις επιδρομές τους αποκόμιζαν συνήθως πολλά λάφυρα (https://www.protothema.gr/stories/article/968501/o-irakleios-kai-i-poliorkia-tis-konstadinoupolis-apo-avarous-perses-kai-slavous-626/).

Η Ελεονόρα, η βασίλισσά της Κύπρου, εξόντωσε σε γεύμα που είχε καλέσει τον Ιωάννη Ντε Λουζινιάν, όπως και ο Πύρρος τον Νεοπτόλεμο.

Στις ιστορίες του Μεσαίωνα στην Δυτική Ευρώπη, οι κακοί ήταν πάντα οι Σαρακηνοί, όπως και στον Ψυχρό Πόλεμο στις ταινίες της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο οι Σοβιετικοί.

Στην εκπομπή του Γουέλς το 1.938 μ.Χ. που μιλούσε σε στυλ φάρσας για δήθεν εισβολή εξωγήινων, εκατομμύρια άνθρωποι την πίστεψαν, όπως και το έτος 1.926 μ.Χ., όσοι παρακολούθησαν την εκπομπή του BBC Αγγλίας, πίστεψαν την εκπομπή, της οποία οι οποίας οι εκφωνητές, σε στυλ φάρσας έλεγαν πως δήθεν στο Λονδίνο ξέσπασε κομμουνιστική εξέγερση.

Ο Καίσαρας αρνήθηκε να κοιτάξει το κεφάλι του νεκρού Πομπήιου που του έφερε ο Ποθείνος, όπως και ο Μάρκος Αυρήλιος το κεφάλι του Λεύκιου Βέρου που του έφερε ο εκατόνταρχος Αντώνιος.

Βρήκε τον θάνατο σε πολιορκία από βέλος ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, όπως και Σιμών Ντε Μονφόρ από πέτρα καταπέλτη.

Οι αριστοκράτες του Λάντελοκ, αλλά και της Βόρειας Γερμανίας, δέχθηκαν τις διδασκαλίες των καθαρών και του Λούθηρου αντίστοιχα για να καρπωθούν οι ίδιοι τα Εκκλησιαστικά κτήματα για λογαριασμό τους.

Το 1.853 μ.Χ., οι Αγγλογάλλοι επέβαλαν Κατοχική κυβέρνηση στην Ελλάδα και Υπουργείο Κατοχής υπό τους Αγγλόφιλους Μαυροκορδάτο και Καλλέργη, όπως και στην Γερμανική Κατοχή της πατρίδας μας τα έτη 1.941-19.44 μ.Χ., οι Γερμανοί επέβαλαν Κατοχική κυβέρνηση στην Ελλάδα υπό φιλογερμανούς (Τσολάκογλου, Λοφοθρτόπουλο, Ράλλη).

Το 1.999 μ.Χ., οι Σέρβοι βομβάρδισαν αιφνιδιαστικά τα Νατοϊκά αεροδρόμια στην Ρίζα και στην Τζούλα, καταστρέφοντας πολλά Νατοϊκά αεροσκάφη, όπως και στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1.967 μ.Χ., οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν αιφνιδιαστικά τα αεροδρόμια της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, καταστρέφοντας με τον τρόπο αυτό ολοκληρωτικά την πολεμική αεροπορία αυτών των Αραβικών κρατών.  

Οι παλαιοημερολογίτες, όπως και οι προτεστάντες, λόγω της πολυδιάσπασης και της τάσης τους να μάχονται για την εξουσία, συνεχώς χωρίζονται σε πολύ μικρότερα κομμάτια μεταξύ τους.

Η Ελληνική κυβέρνηση μετά τα γήπεδα απαγορεύει την είσοδο και σε κλειστούς χώρους εστίασης στους μη εμβολιασμένους, όλο αυτό στο όνομα της Δημόσιας Υγείας. Μέτρα παρόμοια με αυτά που έπαιρνε ο Χίτλερ πριν από 80 περίπου χρόνια όταν απαγόρευε στους Εβραίους την είσοδο σε αρκετούς χώρους. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι αρκετά καλά, καθώς τους έβαλε «για το καλό τους» σε στρατόπεδα συγκέντρωσης (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/1000238_i-kyvernisi-skotonei-tin-estiasi-apagoreyei-teleios-tin-eisodo).

Οι Τούρκοι υπό τον Κεμάλ στήριξαν τους Αζέρους κατά των Αρμενίων στον Αρμενοαζερικό πόλεμο του 1.920 μ.Χ., όπως ακριβώς έκαναν και επί Ερντογάν στον Αρμενοαζερικό πόλεμο του 2.021 μ.Χ.

Το 1.815 μ.Χ., ο Ισραηλίτικης καταγωγής Νάθαν Ρότσιλντ με απάτη άρπαξε μετά την μάχη του Βατερλό με κερδοσκοπικό τρόπο όλο το Αγγλικό χρηματιστήριο κάνοντας το να καταρρεύσει, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

Όπως ακριβώς και το έτος 1.993 μ.Χ., ο επίσης Ισραηλίτικης καταγωγής Σόρος, έκανε να καταρρεύσει η Αγγλική λίρα, όπως ακριβώς έκανε δηλαδή και στο Χονγκ Κονγκ με την Ασιατική Κρίση το 1.998 μ.Χ.

Αντίστοιχα το έτος 1.913 μ.Χ., οι Ρότσιλντ και πάλι με απάτη άρπαξαν με κερδοσκοπικό τρόπο όλο το Αμερικανικό χρηματιστήριο κάνοντας το να καταρρεύσει, παίρνοντας με τον τρόπο αυτό τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED).

Το 1.998 μ.Χ., έγινε αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμένιους στην πόλη Σουμγκάτ, όπως ακριβώς έγινε και με την Ελλάδα και την Τουρκία με την Συνθήκη της Λοζάνης το έτος 1.923 μ.Χ.

Η πόλη Αγντάμ έγινε μία έρημη πόλη-φάντασμα το έτος 1.993 μ.Χ., όπως ακριβώς έγινε με την Αμμόχωστο στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας το έτος 1.974 μ.Χ.

Στο Χοτζαλί το έτος 1.992 μ.Χ., οι Αζέροι χρησιμοποίησαν άμαχους Αρμένιους ως ανθρώπινες ασπίδες, όπως ακριβώς έκαναν και Βόσνιοι μουσουλμάνοι με αμάχους κατά την πολιορκία του Σεράγεβο το 1.994 μ.Χ.

Η ΕΣΣΔ του Γεωργιανού Στάλιν το 1.936 μ.Χ., μετέφερε την πλειοψηφούσα σε Αρμένιους περιοχή του Αρτσάχ/Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Δημοκρατία της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, δήθεν για να πολεμήσει τον Αρμενικό εθνικισμό, προκαλώντας αργότερα πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο αυτών λαών.

Αντίστοιχα και η ΕΣΣΔ του Ρώσου Χρουστώφ το 1.954 μ.Χ., μετέφερε την πλειοψηφούσα σε Ρώσους περιοχή της Κριμαίας από την Δημοκρατία της Ρωσίας σε αυτή της Ουκρανίας, δήθεν για να πολεμήσει τον Ρωσικό εθνικισμό, προκαλώντας αργότερα πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο αυτών λαών (τα έτη 1.992-1.994 μ.Χ., όπως και το έτος 2.021 μ.Χ.).

Αντίστοιχα και στην Γιουγκοσλαβία ο Κροάτης Τίτο ίδρυσε τις αυτόνομες κυβερνήσεων στις Σερβικές επαρχίες της Βοϊβοντίνας στα βόρεια και του Κοσσυφοπέδιου και Μετόχια στον Νότο, αποσπώντας τες από την Δημοκρατία της Σερβίας, δήθεν για να πολεμήσει τον Σερβικό εθνικισμό, προκαλώντας αργότερα πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο αυτών λαών (το έτος 1.999 μ.Χ.).

Ο ποταμός Αχέροντας στην Ήπειρο, όπως και ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα, έχουν και οι δύο το προσωνύμιο «Μαυροπόταμος».

Τόσο η Βενετία, όπως και η Νέα Υόρκη ιδρύθηκαν και οι δύο πάνω σε εκβολές Βάλτων.

Ο Νότιος Καύκασος, λέγεται «Βαλκάνια της Ευρασίας», ενώ όπως τα Βαλκάνια ονομάζονται η «Πυριδιταποθήκη της Ευρώπης», ο Καύκασος ονομάζεται «Η Πυριδιταποθήκη της Ευρασίας».

Τόσο στον ιδρυτικό μύθο των Ρωμαίων, όσο και στων Τούρκων, οι ιδρυτές των κρατών αυτών (Ρωμύλος, Ρέμος και ένα νεαρό αγόρι αντίστοιχα), λέγεται ότι οι μεν πρώτοι διασώθηκαν από μία λύκαινα οι πρώτοι και έναν γκρίζο λύκο οι δεύτεροι, κάνοντας όλοι τους στην συνέχεια τον λύκο σήμα του κράτους τους.

Το πρώτο Χαγανάτο των Τούρκων (γνωστών ως Γκιουτούρκων), όπως και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο διαφορετικά κράτη, τα οποία αρχικά συνεργάζονταν μεταξύ τους, ένα Ανατολικό και ένα Δυτικό, τα οποία σύντομα όμως έγιναν ανεξάρτητα μεταξύ τους και άρχισαν μεταξύ τους εμφύλιες συγκρούσεις και ανταγωνισμό.

Πιο πριν, οι Τούρκοι και οι Ρωμαίοι είχαν γίνει ανεξάρτητα κράτη από άλλα έθνη τα οποία ήταν υποτελείς από τον Μπουμίν και τον Μάρκο Ιούνιο Βρούτο, εκδιώκοντας με εξέγερση τους Ρουράν (Αβάρους) και τους Ετρούσκους (εκπροσωπούμενους από την δυναστεία των Ταρκυνίων) αντίστοιχα.

Σύντομα και τα δύο υποδουλώθηκαν σε Κινέζικες δυναστείες, όπως και τα δύο τμήματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στους Γερμανούς βαρβάρους και στους Τούρκους αντίστοιχα, τους οποίους και εκδίωξαν με επανάσταση οι Έλληνες και οι Τούρκοι.   

Τόσο η Ρώμη λέγεται ότι σημαίνει δύναμη (ρώμη), όπως και οι Τούρκοι λέγεται ότι σημαίνουν δυνατοί ή κράνη.

Η Γερμανία παίρνει αποστάσεις από το ναζιστικό παρελθόν της. Μέρκελ: Δεν θα κάνουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς!!!!

πομονώνονται πολιτικά Γαλλία Ελλάδα σ΄ ευρωπαϊκό επίπεδο σε παγκόσμιο είναι ήδη. Μόνο Τατζικιστάν Τουρκμενιστάν Σ Αραβία Ιταλία νησιά Φίτζι έχουν κάνει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς…

Η καγκελάριος συμβούλεψε για να πειστούν οι αντιστεκόμενοι «να συζητήσουν όλοι μαζί στην οικογένεια στους χώρους δουλειάς στα club του ποδοσφαίρου όπου ο κόσμος γνωρίζεται κι έχει αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Σήμερα η Κύπρος έβαλε πλάτη σ’ Ελλάδα αλλά δεν τόλμησε ν’ αγγίξει υγειονομικούς λες και της περισσεύουν. Επέβαλε όμως υποχρεωτικό εμβολιασμό σε προσωπικό Οίκων Ευγηρίας σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων με τίμημα απόλυση.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Αντιστροφή ρόλων σε σχέση με Β Παγκόσμιο….  Η Μέρκελ ξέρει πολύ καλά ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πειραματικά εμβόλια ισοδυναμεί με Νυρεμβέργη (https://attikanea.info/%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%bd/)!!!

Το ημερολόγιο δείχνει Τρίτη και 13 και πολλοί αμέσως σκέφτονται πως η ημέρα θα είναι γρουσούζικη, ωστόσο λίγοι από αυτούς γνωρίζουν πως προέκυψε και η συγκεκριμένη ημερομηνία φοβίζει κόσμο.

Μια από τις πιο γνωστές αιτίες γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ηταν Τρίτη 29 Μαΐου 1.453 μ.Χ. όταν έπεσε η Πόλη, αλλά το άθροισμα της ημερομηνίας της Άλωσης (1+4+5+3=13) βγαίνει 13. Αλλη μία εκδοχή είναι πως Τρίτη και 13 του έτους 1.204 μ.Χ. οι Σταυροφόροι κατέκτησαν την πρωτεύουσα του Μεσαιωνικού πολιτισμού.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι μύθοι για την Τρίτη και 13.

Το 13 «κατηγορείται» γιατί... χαλάει την τελειότητα του 12.

12 οι μήνες.

12 οι ώρες της μέρας και της νύχτας.

12 τα ζώδια.

Ακομα λέγεται ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β' πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε ένα άγαλμα του δίπλα σε αυτά των θεών του Ολύμπου.

Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου (https://www.iefimerida.gr/news/118167/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-13-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B7).

Προφανώς η γελοιότητα δεν έχει όρια όταν δυστυχώς η λογική έχει σύνορα και μάλιστα ορατά. Αυτά που τη διαχωρίζουν από την τρέλα και την αμετροέπεια. Στην σημερινή Τουρκία, όπου κυριαρχεί η τουρκομπαρόκ υπερβολή σε συνδυασμό με τον ισλαμικό φανατισμό και τον επιθετικό εθνικισμό της Γαλάζιας Πατρίδας, ακόμα και οι θεατρικές παραστάσεις λειτουργούν προπαγανδιστικά, όπως στο Ιράν ή τη Βόρεια Κορέα, για την ανάδειξη του υπέρτατου ηγέτη, δηλαδή του Ταγίπ Ερντογάν.

Τα δρώμενα θυμίζουν ακόμα και τις αλήστου μνήμης εκδηλώσεις προσωπολατρίας την περίοδο Τσαουσέσκου στην Ρωμυλία ή του Στάλιν στην Σοβιετική Ένωση, αλλά -γιατί να το κρύψουμε άλλωστε- και του Μάο Τσε Τουνγκ στην εποχή της Πολιτιστικής Επανάστασης.

Ανάλογου τύπου ήταν και η θεατρική παράσταση που στήθηκε για να εξυμνήσει δήθεν τάχα μου τον Μωάμεθ τον Πορθητή, αφού στην πραγματικότητα το όλο σενάριο αποσκοπούσε στην επίδειξη λατρείας προς το πρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν (https://www.zougla.gr/kosmos/article/i-tritokosmiki-tourkia-ke-i-prosopolatria-erntogan).

Το 1.942 μ.Χ. οι ναζί απαγόρευαν στους Εβραίους τη πρόσβαση σε εστιατόρια, καφέ, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις κ.α Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και σημερινές καταστάσεις με τον κορωνοιό είναι συμπτωματική!!!!!

Μέτρα εφαρμογής της 9ης Διαταγής των αρχών Κατοχής στο θέμα των Εβραίων.

Σύμφωνα με την α’ παράγραφο της 9ης διαταγής της 8ης Ιουλίου 1.942 μ.Χ. υπαγορεύοντας μέτρα έναντι των Εβραίων, απαγορεύεται στους Εβραίους να συχνάζουν σε όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις και να παρευρίσκονται στις κάτωθι δημόσιες εκδηλώσεις:

Restaurants.

Τσαγερί και μπαρ.

Θέατρα.

Σινεμά.

Κονσέρτα.

Μούσικ χολ και άλλους χώρους αναψυχής.

Δημόσια τηλεφωνεία.

Αγορές.

Πισίνες και πλαζ.

Μουσεία..

Βιβλιοθήκες.

Δημόσιες εκθέσεις.

Πύργους ιστορικούς και μνημεία.

Αθλητικές εκδηλώσεις είτε ως αθλητές είτε ως θεατές.

Ττόπους κάμπινγκ.

Αγωνιστικά πεδία.

Πάρκα Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.

O προθάλαμος για την Κοινωνία των Καθαρών ήταν οι σύγχρονοι αντικαπνιστικοί νόμοι που ήταν όμως κι αυτοί ναζιστικής προέλευσης: Ίσως να φαίνεται περίεργο, μα η πρώτη πετυχημένη εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα έλαβε χώρα στην ναζιστική Γερμανία από το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα.

Ανάμεσα στο 1.933 και το 1.945 μ.Χ., οι Ναζί εξαπέλυσαν τις πιο αυστηρές αντικαπνιστικές καμπάνιες, κι ήταν τόσο ισχυρές, που επηρέασαν και 12 Πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών την εποχή εκείνη στο να τις υιοθετήσουν (https://dimpenews.com/2021/07/14/%cf%84%ce%bf-1942-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%af-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b5%cf%85%ce%b1%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85%cf%82/).

Τόσο ο Χίτλερ, όσο και ο Σαγίντ Κουτμπ, έγραψαν στην φυλακή τα βιβλία τους «Mein Kampf» και «Μεχμέτ Φη Αλ Ταρηήκ» αντίστοιχα.

Τόσο ο Καποδίστριας, ο Χίτλερ, αλλά και ο Νάσερ, απαγορεύσαν όλοι τους στα κράτη τους την μασονία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, θεωρήσαν την προδοτική για τους Άραβες συνθήκη του Καμπ Ντέιβιντ για ειρήνη της Αιγύπτου με το Ισραήλ, με την προσωρινή συνθήκη ανακωχής του Μωάμεθ με τους ειδωλολάτρες Κουτραίες στην Αλ Χαντυμπέα, η οποία αν και ήταν δυσμενής για τους μουσουλμάνους αποδείχθηκε τελικά επωφελής για αυτούς.

Στα κράτη των τυραννικών Αλή Πασά και Βλαντ Τσέπες Γ’ Δράκουλα, δεν υπήρχε φόβος για κλοπές από την βία και τις τρομερές τιμωρίες που επέβαλαν αυτοί στους παραβάτες.

Τόσο ο Μωάμεθ ο Β΄ ο Πορθητής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και ο Άκμπαρ ο Μέγας στην Ινδία, χρησιμοποίησαν γηγενείς Έλληνες και Ινδούς στην διοίκηση των κρατών τους.

Με δημοψήφισμα και έγκριση από τους λαούς τους, έγιναν Αυτοκράτορας ο Μέγας Ναπολέοντας και Ράιχφυρερ ο Χίτλερ.

Τόσο ο Κονδύλης, όσο και ο Φράνκο όταν έγιναν δικτάτορες των κρατών τους επανάφεραν την καταργημένη πριν από αυτούς μοναρχία στα κράτη τους.

Τόσο ο Μέγας Ναπολέοντας, όσο και ο Κάρολος Ντε Γκολ έγραψαν και οι δύο όταν έφυγαν από την εξουσία τα απομνημονεύματα τους.

Οι Σπαρτιάτες είχαν τρεις κατηγορίες ανθρώπων στις κοινωνίες τους, τους ελεύθερους Όμοιους πολεμιστές, τους έμπορους περίοικους, και τους δούλους είλωτες χωρίς κανένα δικαίωμα.

Αντίστοιχα, οι Αλαμάνοι είχαν και αυτοί τρεις κατηγορίες ανθρώπων στις κοινωνίες τους, τους ελεύθερους πολεμιστές, τους ημιελεύθερους αγρότες, και τους δούλους χωρίς κανένα δικαίωμα.

Ο Θηραμένης στην Αρχαία Αθήνα, έριξε δύο φορές την Αθηναϊκή Δημοκρατία, την μία με τις ολιγαρκές εταιρείες και τον ολιγαρχικό στρατηγό Αλεξικλή το 411 π.Χ., εγκαθιδρύοντας την ολιγαρχική Βουλή των τετρακοσίων, και την δεύτερη το 404 π.Χ., με την βοήθεια των Σπαρτιατών, των ολιγαρχικών εταιρειών, των Τριάκοντα, αλλά και του Κριτία.

Τον 14ο Αιώνα μ.Χ., γνώρισε η Ευρώπη την δημιουργία των πρώτων συνελεύσεων με θεσμικό και αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα, όπως το Ράιχσταιγκ στην Γερμανία, το Κοόρτες στην Ισπανία, οι Γενικές Τάξεις στην Γαλλία ή το Κοινοβούλιο στην Αγγλία.

Ο πρώτος Προέδρος της Γεωργίας μετά την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ, ο Ζιντ Γκαμσαχούρντια, όπως και ο δικτάτορας της Καμπότζης Πολ Ποτ, όταν ανέλαβαν την εξουσία των κρατών τους, φέρθηκαν και οι δύο δικτατορικά και ανηλέως με τους λαούς τους, έχασαν πολέμους με αλλά κράτη, έχασαν μετά από μάχες την εξουσία, ξεκίνησαν ανταρτοπόλεμο για την ανακατάληψη της και τελικά ηττήθηκαν και πέθαναν και οι δύο μυστηριωδώς.

Τον Σωκράτη, μία διεφθαρμένη γυναίκα που μπήκε στο δωμάτιο του δεν κατάφερε να τον φέρει σε ακολασία, όπως και η Φρύνη τον Ξενοκράτη, ενώ όταν ηττήθηκαν και οι δύο γυναίκες είπαν: «Προσπάθησα να παρασύρω έναν άνδρα, όχι έναν ανδριάντα».

Τόσο ο πάπας της Ρώμης Κάρολος Ιωάννης ο Β’ Βοιτόλα, όσο και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, δέχτηκαν και οι  δύο δολοφονικές επιθέσεις από τις οποίες επέζησαν και τους αφήσαν και τους δύο παράλυτους.   

Μέσω της κλεπτοκράτιας από τα έσοδα του πετρελαίου των κρατών τους έγιναν πλούσιοι οι δικτάτορες του Ιράκ και της Λιβύης, Σαντάμ Χουσεΐν και ο Μαομάρ Καντάφι.

Τόσο ο Κάστρο, όσο και ο Μάο, μέσα σε δύο χρόνια εξόντωσαν όσους στρατηγούς τους βοήθησαν να καταλάβουν την εξουσία.

Τόσο ο πατέρας του Σαντάμ Χουσεΐν, όσο και του Καντάφι, ήταν φτωχοί βοσκοί και βεδουίνοι.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, όπως και ο Βλαντ Τσέπες Γ Δράκουλας, βασάνιζαν και οι δύο ζώα για διασκέδαση.

Όπως ο Στάλιν σκότωσε στο εξωτερικό τον πολιτικό του αντίπαλο και πρώην Σοβιετικό ηγέτη Λέων Τρότσκι μέσω ενός πράκτορα του, έτσι ακριβώς έκανε και με τον πρωί πρωθυπουργό του Ιράκ Αλ Ναΐφ ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Με στημένες δίκες και ομολογίες μέσω βασανιστηρίων (αλλά και απειλές για βιασμό και εκτέλεση των οικογενειών τους) ο Στάλιν ανάγκασε τους πολιτικούς του αντίπαλους να ομολογήσουν την δήθεν ενοχή τους για σχεδιαζόμενο πραξικόπημα εναντίον τους και τους εκτέλεσε (π.χ. τους Μπουχάριν και Καμενέφ), όπως ακριβώς έκανε και ο Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ (π.χ. με τον Μασάντι).

Όπως στην Μασάντα οι Εβραίοι εξόντωσαν ο ένας τον άλλο για να μην συλληφθούν από τους Ρωμαίους, και οι πολιτικοί αντιπάλοι του Σαντάμ Χουσεΐν εξόντωναν ο ένας τον άλλο με το ζόρι μετά την καταδίκη τους στην δική της «συνομωσίας για (δήθεν) πραξικόπημα του Μασάντι».

Ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτέλεσε τους γαμπρούς του (τους αδερφούς Αλ Καμέλ) και έβαλε να σύρουν με αμάξια τα πτώματα τους στην Βαγδάτη, όπως ακριβώς έκανε και ο Μέγας Αλέξανδρος με το άρμα του με το νεκρό σώμα του Πέρση ευνούχου διοικητή της Γάζας Βάτι.

Όπως ο Μίνωας έδιωξε από το Αιγαίο τους Κάρες πειρατές, έτσι έκανε και ο Κίμωνας με τους Δόλοπες πειρατές από την Σκύρο και ο Πομπήιος ο Μέγας τους πειρατές από την Κιλικία, με αποτέλεσμα να απαλλαγεί όλο το Αιγαίο από την πειρατεία.

Οι ηττημένοι από τον Μαχμούτ τον Β΄ Γενίτσαροι το έσκαγαν από την Πόλη μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, όπως ακριβώς και οι ηττημένοι μαχητές του ISIS από την Μουσούλη.

Οι Πραιτοριανοί, όπως και οι  Γενίτσαροι, όταν ανέρχονταν ένας νέος Αυτοκράτορας στον Θρόνο τους έδινε έκτακτα δώρα για να μην τον ανατρέψουν όπως έκαναν συχνά και για να έχει την αφοσίωση τους, όπως και στην συνταξιοδότηση τους.

Αρχικά οι Γενίτσαροι, όπως και οι Ζουλού πολεμιστές δεν παντρεύονταν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και χωρίς την άδεια των ηγετών τους.

Ο λαοφιλής ηγέτης των Γενίτσαρων Πατρόνα Χαλήλ κατέλαβε με πραξικόπημα με τους οπαδούς του την Πόλη και την διοίκησε για ένα έτος, όμως στο τέλος ο ίδιος εξοντώθηκε μαζί με 7.000 οπαδούς του, όπως έγινε και με τον «δήμαρχο» του Παρισιού, τον λαοφιλή Μαρσέιλ κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Η σφαγή 70 Σέρβων αριστοκρατών ηγετών το 1.804 μ.Χ. επιτάχυνε την σχεδιαζόμενη Σερβική Επανάσταση κατά των Τούρκων το ίδιο έτος, όπως ακριβώς έγινε και με την Ελληνική Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ. όταν οι Τούρκοι φυλάκισαν Έλληνες Προκρίτους και Αρχιερείς και εξόντωσαν τους περισσοτέρους από αυτούς στην Τρίπολη.

Όταν ο Σειχοισλάμης και ο Σουλτάνος Μουσταφά ο Β΄ εξόντωσε τους απεσταλμένους των Γενίτσαρων αυτοί εξεγέρθηκαν και τους καθαίρεσαν, ενώ και όταν ο Σάχης της Χωρασμίας Μοχάμεντ κακοποίησε τους απεσταλμένους του Τζένκινς Χαν, αυτός εξαγριώθηκε, του επιτέθηκε και κατέστρεψε την Αυτοκρατορία του.

Ελληνικής καταγωγής ήταν οι Σουλτάνες Κιοσέμ, Βόρια και Σελιντά Σουλτάνα.

Τόσο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τιβέριος, όσο και ο Οθωμανός Σουλτάνος Αχμέτ ο Γ’ λόγω της οικονομικής πολιτικής, των φορών και της τσιγκουνιάς τους αφήσαν τα κρατικά ταμεία των κρατών τους γεμάτα, όπως ακριβώς έκανε και ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος.

Οθωμανοί Σουλτάνοι που παντρευτήκαν Ελληνίδες ήταν ο Αχμέτ ο Α’, οι Μουράτ Α’ και Β’, ο Μουσταφά ο Β’, οι Μωάμεθ Β’ και Γ’ ο Ορχάν, όπως και ο Βαγιαζήτ ο Α’ ο Κεραυνός.

Αντίστοιχα Οθωμανοί Σουλτάνοι με Ελληνίδες μητέρες ήταν ο Μωάμεθ ο Β’, ο Μουράτ ο Α΄, ο Βαγιαζήτ ο Α’, ο Αχμέντ ο Α’, ο Μουσταφά ο Α’, ο Ιμπραήμ ο Α΄, ο Μουσταφά ο Β’, ο Αχμέντ ο Γ΄, ενώ τελευταίος Οθωμανός Σουλτάνος με Ελληνίδα μητέρα ήταν ο Μαχμούντ ο Α’. Μετά την Ελληνική Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., οι Οθωμανοί Σουλτάνοι δεν παντρευτήκαν ξανά Ελληνίδες.  

Οι Ελληνικής καταγωγής Ραγκάτ Πασάς και Μουσταφά Χανταζόρ Πασάς ήταν πρωθυπουργοί της Αιγύπτου και της Τυνησίας αντίστοιχα.

Οι Ελληνικής καταγωγής Πασάδες Κιουταχής και Ισμαήλ Σελίμ ήταν γιοι Ορθόδοξων ιερέων, όπως και η Σουλτάνα Ρωξελάνη.

Μεγάλοι Βεζίρηδες με Ελληνική καταγωγή ήταν οι Πασάδες Ζαγανός, Ιμπραήμ Παργαλί, Νταμάντ Χασάν, Μεσίχ, Μεχμέτ, Ισαάκ, Χουσεΐν Χιμλί, Κιαμήλ Σελίμ, Ιμπραήμ Εδέμ, Αχμέντ Βερίκ και Ρουμ Μεχμέτ.

Τούρκοι Ναύαρχοι και πειρατές με Ελληνική καταγωγή ήταν ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα, αλλά και ο Τουργκούτ Ρεις.

Τόσο ο Σουλεϊμάν ο Α΄ ο Μεγαλοπρεπής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και Ερρίκος ο Η΄ στην Αγγλία, μετάνιωσαν που εκτέλεσαν τους «πρωθυπουργούς» τους, Ιμπραήμ Παργαλί και Τόμας Κρόμβελ αντίστοιχα.

Ο Οθωμανός Σουλτάνος Οσμάν ο Β’ προδόθηκε εν μέσω μιας κρίσιμης μάχης από τους Γενίτσαρους που τον φθονούσαν και ηττήθηκε, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό τον Δ΄ τον Διογένη, ο οποίος στο Μάντζικερτ προδόθηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο από τον Ανδρόνικο Δούκα τον Κομνηνό.

Ο Οθωμανός Σουλτάνος Μουσταφά ο Γ΄ ήταν μεγαλόσωμος και παλαιστής σαν τον Σουλτάνο Αβδούλ Μετζίτ (αλλά και τον Ρωσο Τσάρο Αλέξανδρο τον Γ’), ενώ χρησιμοποιούσε ένα ρόπαλο για να διαλύει τα οστά των εχθρών του σαν τον Σουλτάνο του Μαρόκου Μουλάη Ισμαήλ, αλλά και τον ηρωικό Βυζαντινό ηγέτη Δόξα Πατρή.

Ο Ελληνικής καταγωγής Σινάν θεωρείται ο μεγαλύτερος αρχιτέκτονας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έκτισε το Μπλε Τζαμί, όπως στην Ρωμανία ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος που κατασκεύασαν στην Πόλη την Αγία Σοφία, αλλά και ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης στην Αρχαία Αθήνα που κατασκεύασαν τον Παρθενώνα.

Έπνιξαν όλο το χαρέμι τους στην Θάλασσα του Μαρμαρά οι Οθωμανοί Σουλτάνοι Ιμπραήμ ο Α΄ και Σελίμ ο Α’.

Τόσο ο Χαρούν Αλ Ρασίντ στην Βαγδάτη, όσο και ο Μουράτ ο Δ΄ στην Πόλη, μεταμφιεσμένοι σε κοινούς θνητούς έκαναν βόλτες μέσα στις πρωτεύουσες τους για να δουν αν τηρούνται οι νόμοι τους.

Οι Οθωμανοί Σουλτάνοι Σελίμ Β’ και Γ’ που προσπάθησαν να καταργήσουν το σώμα των Γενίτσαρων, έπεσαν από την εξουσία με πραξικόπημα και εξοντωθήκαν και οι δύο από αυτούς.

Τόσο ο Οθωμανός Σουλτάνος Σελίμ ο Β’, όσο και ο Ρήγας αντιστάθηκαν στους εκτελεστές τους και σκότωσαν έναν από αυτούς πριν σκοτωθούν από αυτούς, ενώ και ο Βλαντ Γ΄ Τσέπες Δράκουλας της Βλαχίας σκότωσε αντίστοιχα πέντε.

Ο Οθωμανός πρίγκιπας Σαβτζί, όπως και ο Βυζαντινός πρίγκιπας Ανδρόνικος συμμάχησαν μεταξύ τους και εξεγέρθηκαν κατά των πατεράδων τους (Μουράτ του Α’ και Ιωάννη του Ε’ του Παλαιολόγου αντίστοιχα) και οι δύο, με συνέπεια να ηττηθούν από αυτούς και ο μεν πρώτος να εκτελεστεί, ενώ ο δεύτερος να τυφλωθεί.

Τόσο ο Γουλιέλμος ο Α΄ ο Κατακτητής στην Αγγλία, όσο και ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξόντωσαν το μεγαλύτερο μέρος της αρένας Σαξονικής και Βυζαντινής αριστοκρατίας αντίστοιχα για να μην έχουν να αντιμετωπίσουν στάσεις και απελευθερωτικά κινήματα από τους υπόδουλους λαούς τους.

Και στην Ισεάκρ οι Άραβες έσφαξαν για αντίστοιχους λογούς (μη εξέγερσης δηλαδή) όλους τους ευγενείς της πόλης.  

Τόσο ο Σελίμ ο Α’, όσο και Μωάμεθ ο Γ΄ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία εξόντωσαν και οι δύο όλα τα αδέρφια τους.

Οι Ασσασινοί, όπως και οι Μπεκτασιάδης έπαιρναν χασίς για την έκσταση και την χαλάρωση τους.

Τόσο ο Μεταξάς, όσο και ο  Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν και οι δύο αριστοκράτες των Ιονίων Νήσων.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης του Ελληνορωμαϊκού κόσμου από την εποχή του Νέρωνα που θα έβλεπε την πρωτεύουσα του να καίγεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2.021 μ.Χ..

Οι μεγάλοι στρατηγοί και κατακτητές Βελισάριος και Χαλίντ καθαιρέθηκαν από τους μονάρχες τους Ιουστινιανού του Α’ του Μεγα και Ομάρ, οι οποίοι τους αφαίρεσαν τις περιουσίες και τους άφησαν φτωχούς, ενώ το ίδιο συνέβη και στον Ταρίκ και τον Μοχάμεντ Κουμ από τον Μούσα.

Την ιδιά αχαριστία επέδειξε ο Ακτών ο Πρεσβύτερος κατά του ενδόξου στρατηγού Σκιπίωνα του Αφρικανού, αλλά και ο Ομάρ στον στρατηγό Χαλίντ.

Ο Αννίβας που σώθηκε όταν το άλογο του έπεσε στο νερό από την μάχη στις Κάννες νίκησε τελικά τους Καρχηδονίους, όπως και Χαλίντ που σώθηκε από την μάχη της Μούτα από τους Βυζαντινούς, τους νίκησε μετέπειτα.

Οι ναύτες Κόπτες Χριστιανοί αυτομόλησαν στους Βυζαντινούς στην Β’ Πολιορκία της Πόλης τα έτη 717-718 μ.Χ., όπως και οι Χριστιανοί σκλάβοι κωπήλατες κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου στους Δυτικούς.

Το 700 μ.Χ., ο στόλος των Αράβων βυθίστηκε από θαλασσοταραχή μπροστά στο λιμάνι της Τύνιδας, όπως ακριβώς έγινε και με τον στόλο του Ξέρξη στον Άθω το 480 π.Χ.

Ο Στάλιν κατηγόρησε και κυνήγησε τους Εβραίους για τα δεινά της Γερμανίας, τους κουλάκους της ΕΣΣΔ ο Στάλιν για τον ίδιο λόγο, τους Ιταλούς Λίβυους ο Καντάφι, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα τους Άραβες και τους Εβραίους της Ισπανίας, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Ίντι Αμίν στην Ουγκάντα τους Ινδούς Ασιάτες.

Το αποτέλεσμα της εκδίωξης αυτών των ικανών εμπορικά μειονοτήτων από τις χώρες αυτές, αποδιοργάνωσε τις οικονομίες αυτών, αφού πήραν ως ιδιοκτησία τις επιχειρήσεις αυτών δεν είχαν τις γνώσεις για να τις διοικήσουν.

Ο Ίντι Αμίν δολοφόνησε τον διάσημο και σεβαστό Αρχιεπίσκοπο Λόουμ γιατί δεν θέλησε ο ίδιος να υποταχτεί στην τυραννική δικτατορία του στην Ουγκάντα και καταδίκαζε τους φόνους και την βία του δικτάτορα, όπως έκανε και ο βασιλιάς Ερρίκος της Αγγλίας με τον Αρχιεπίσκοπο Καρντεμπούρι Τόμας Μπέκετ, επειδή αυτός δεν υποτάχτηκε στην εξουσία του.

Οι Πέρσες που κατακτήθηκαν και διώχθηκαν από τους Άραβες είχαν «προφητείες» για την απελευθέρωση από την τυραννική σκλαβιά αυτών από έναν απόγονο του ενδόξου στρατηγού και πρίγκιπα Βαγκράμ που θα έρχονταν στο μέλλον και θα τους λύτρωνε (παρεμφερείς «προφητείες» είχαν και οι Πέρσες και για τους Έλληνες όταν κατέλαβε την Περσία ο Μέγας Αλέξανδρος).

Αντίστοιχες «προφητείες» (του λεγομένου και ψευδο-Μεθοδίου) είχαν και οι  Χριστιανικοί πληθυσμοί της Μέσης Ανατολής που κατακτήθηκαν και διώχθηκαν από τους Άραβες για την απελευθέρωση από την τυραννική σκλαβιά αυτών από έναν ένδοξο Χριστιανό Ελληνο-Ρωμαίο Αυτοκράτορα που θα έρχονταν στο μέλλον και θα τους λύτρωνε.

Η πόλη Μερβ είχε λαβυρίνθους σαν την Κνωσό στην Κρήτη. 

Ο Αμίρ κυνήγησε τον τελευταίο Σασσανίδη βασιλιά Γιαζνταγκέρντ τον Γ’, όπως και ο Μέγας Αλέξανδρος τον τελευταίο Αχαιμενίδη βασιλιά Δαρείο τον Γ’, ενώ και οι δύο προδόθηκαν και δολοφονήθηκαν από τους έμπιστους τους Νιαχούι (στην Μερβ) και Βήσσο αντίστοιχα.

Τελικά οι δολοφόνοι τους συνελήφθησαν τελικά και εκτελέστηκαν από τον Ορχάν της Σαμαρκάνδης και τον Μέγα Αλέξανδρο αντίστοιχα και τεμαχίστηκαν και οι δύο και βασανίστηκαν πριν τελικά εκτελεστούν δημοσιά για παραδειγματισμό.

Ο βασιλιάς των Τούρκων κατά την Αραβική κατάκτηση της Κεντρικής Ασίας πνίγηκε σε ποτάμι, όπως ακριβώς και ο Γερμανός Αυτοκράτορας Φρειδερίκος ο Α’ Μπαρμπαρόσα στην Κιλικία.

Ο Άσαντ ονομάστηκε «Λιοντάρι» της Σαμαρκάνδης, όπως και ο Μασούντ του Αφγανιστάν.

Ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και ο Κουτάιμπα στην Σαμαρκάνδη παρά τους εμπνευσμένους λογούς τους δεν έπεισαν τους άντρες τους να τους ακολουθήσουν σε νέες εκστρατείες σε Ινδία και Βαγδάτη αντίστοιχα.  

Οι Γερμανοί κατέλαβαν και λεηλάτησαν τάχιστα την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι Άραβες πολλά εδάφη της Ρωμανίας.

Κατέλαβαν με τεράστια ταχύτητα και σε ελάχιστο χρόνο τα εδάφη άλλων Αυτοκρατοριών ο Μέγας Αλέξανδρος, οι Άραβες και οι Μογγόλοι του Τζένκινς Χαν και του Ταμερλάνου.

Με την παραγωγή νερού από  το Τεχνητό Ποτάμι στην Λιβύη προσπάθησε να γίνει δημοφιλής ο Καντάφι, με το κτίσιμο των εθνικών δρόμων στην Γερμανία ο Χίτλερ, όπως και με την κατασκευή του μετρό της Μόσχας ο Στάλιν.

Ο Τσαουτσέσκου κατέστρεψε το 1/5 του Βουκουρεστίου για να κτίσει το παλάτι του, ενώ ο Νέρωνας τα 2/4 της καμένης από τον ίδιο Ρώμης για τον ίδιο λόγο.

 Όπως ο Χίτλερ έγραψε το «Ο Αγών μου», ο Καντάφι έγραψε το «Πράσινο Βιβλίο».

Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν την Λιβύη τα έτη 1.986 και 2.011 μ.Χ.

Έφυγαν από την επιρροή της ΕΣΣΔ μετά τον θάνατο του Στάλιν η Κίνα του Μάο, η Αλβανία του Χότζα, η Βόρεια Κορέα του Κιμ Ιλ Σουνγκ και η Ρουμανία του Τσαουτσέσκου.

Υπήρξε μεγάλος λιμός με ευθύνη του καθεστώτος στην Αιθιοπία του δικτάτορα Νέγκους Μεγκίστου, όπως και στην δικτατορία της Βόρειας Κορέας το έτος 1.994 μ.Χ., όπως ακριβώς έγινε και με το Κολομοντόρ στην Ουκρανία με τον Στάλιν και με το «Μεγάλο Άλμα προς τα εμπρός» της Κίνας του Μάο.

Ο Φιντέλ Κάστρο χρησιμοποίησε τον Μάρκες, ο Χίτλερ τον έκπτωτο βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας Εδουάρδο, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ τον Ρόντμαν, ο Στάλιν τον Νταφνάτι ως «χρήσιμους ηλίθιους» για να κερδίζουν συμπάθειες στο εξωτερικό.

Διέλυσαν το επιστημονικό επιτελείο των κρατών τους και απέρριψαν επιστημονικές θεωρίες ο Φράνκο, ο  Χίτλερ και ο Στάλιν.

«Τρελό σκυλί» ονόμασαν τον Καντάφι στην Λιβύη και τον Μάτις στις ΗΠΑ.

Κόψιμο των χεριών στους κλέφτες αποφάσισαν ο Καντάφι στην Λιβύη και οι Ταλιμπάν και ο ISIS στα εδάφη που κατέλαβαν.

Οι απόγονοι των κατακτητών του Γουλιέλμου του Κατακτητή και των Ρασιντούν.

Οι Γερμανικές και οι Αραβικές φυλές έκαναν επιλογή των πιο ικανών για ηγετών τους.

Οι Άραβες και οι Μογγόλοι εκπαιδεύονταν σε δύσκολες συνθήκες από μικροί ως ιππείς και ως πολεμιστές.

Γύρω από την περιοχή της Μέκκας, στην Χαραμόχ θεωρούνταν ως τόπος μη βίας, όπως ακριβώς γινόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε Ολυμπία και Δελφούς.  

Οι κάτοικοι της Μεδίνας κάλεσαν ως διαιτητή και αρχηγό των Μωάμεθ και οι Σλάβοι του Κίεβου και του Νόβγκοροντ τον Ρούρικ.

Τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος, όσο και ο Μωάμεθ λίγο πριν πεθάνουν είπαν με τους λογούς τους στους στρατιώτες τους πως οι ίδιοι τους έκαναν από φτωχούς ισχυρούς, πλουσίους και τιμημένους πολεμιστές.

Μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Μωάμεθ, αφού αυτοί δεν είχαν ορίσει έναν αδιαμφισβήτητο διάδοχο, ξεκίνησαν οι εμφύλιοι για την εξουσία μεταξύ των στρατηγών τους.

Οι Πέρσες Σασσανίδες έδιναν το πεζικό τους με αλυσίδες στις μάχες της Νινευή με τους Βυζαντινούς και στην μάχη της Νιβαλάντ με τους Άραβες.

Με την πανώλη του 548 μ.Χ. χάθηκε το ½ του πληθυσμού της Ρωμανίας, ενώ με την πανούκλα των ετών 1.348-1.349 μ.Χ. το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης.

Όπως ο Αννίβας διέσχισε τάχιστα τις Άλπεις, έτσι έκανε και με την Συριακή Έρημο ο Χαλίντ.

Ο Αννίβας κόντεψε να διαλύσει και να καταλάβει την Ρώμη, αλλά αν και κατέλαβε πολλά εδάφη της, τελικά ηττήθηκε από αυτήν, ενώ με τον ίδιο τρόπο προσπάθησαν να καταλάβουν πολλά εδάφη της Ρωμανίας, αλλά στο τέλος και αυτοί ηττήθηκαν και αποκρούστηκαν από τους Βυζαντινούς, παρά τα εδάφη που κατάφεραν να καταλάβουν.

Οι Άραβες θαύμασαν το μεγαλείο της Αλεξάνδρειας πριν την καταλάβουν, όπως και οι Σταυροφόροι την Πόλη.

Ήττα των Ελλήνων μετά από νίκη κατά των εχθρών τους, αλλά μετά ήττα τους και αποχώρηση από εδάφη που είχαν ελευθερώσει συνέβη στην Ρωμανία από τον ένδοξο Αυτοκράτορα Ηράκλειο, αλλά και κατά την διάρκεια της Μικρασιάτικης Εκστρατείας και μετέπειτα Καταστροφής.

Τόσο ο Χίτλερ, όσο και ο Στάλιν έκαιγαν αντίπαλα πολιτικά και μη βιβλία.

Όπως ο στρατός των Βησιγότθων του Ροδρίγκο ήταν απροετοίμαστος όταν του επιτέθηκαν οι Άραβες, όπως και του Χάρολντ της Αγγλίας όταν τους επιτέθηκαν οι Νορμανδοί. 

Τόσο ο Ιπποκράτης, όσο και ο Γαληνός, μαθήτευσαν αρχικά στα Ασκληπιεία της Κω και της Περγάμου αντίστοιχα.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως και οι Βρετανοί γιατροί τον 19ο Αιώνα μ.Χ., έκαναν παράνομα πειράματα ανατομίας με πτώματα νέκρων.

Οι πρώτες σύγχρονες νοσοκόμες ήταν πόλεμο της Κριμαίας η Φλόρενς Ναιντιγκέιλ και η Μαίρη Σικόλ (Μητέρα Σικόλ).

Τόσο ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας, όσο και ο Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’, έβαζαν τους Γότθους και τους Αιγυπτίους να πολεμούν χωρίς βοήθεια για να τους αποδυναμώσουν, γιατί φοβόνταν ότι θα επιτεθούν στα κράτη τους, όπως και έγινε στην συνέχεια.

Αθλήματα έκαναν στην Αρχαιότητα τόσο οι Κινέζοι, οι Ινδοί, οι Αιγύπτιοι, οι Αζτέκοι, όπως και οι Αρχαίοι Έλληνες (στην Κλασική Εποχή, αλλά και πριν από αυτούς οι πάντα Έλληνες Μινωίτες και Μυκηναίοι).

Πανελλήνιοι Αγώνες στην Αρχαιότητα ήταν τα Πύθια, τα Νέμεα, ή οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τον Μαραθώνιο Δρόμο ο πρώτος Έλληνας που τον έκανε στην Αρχαιότητα ο Φειδιππίδης, ενώ στην σύγχρονη εποχή ο Σπύρος Λούης.

Μετά την νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο Δρόμο, ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο πρίγκιπας Γεώργιος τον σήκωσαν στα χεριά τους και τον έφεραν κοντά στον θρόνο, όπως και οι γιοι του Διαγόρα Διαβόητος και Ακουσίας τον πατέρα τους όταν νίκησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πόλεμος των Δέκα Ημέρων μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ (και άλλων Αραβικών κρατών) συνέβη το έτος 1.948 μ.Χ., όπως και Πόλεμος των Έξι Ημέρων μεταξύ της Αιγύπτου και Ισραήλ (και άλλων Αραβικών κρατών) συνέβη το έτος 1.967 μ.Χ.

Το έτος 1.945 μ.Χ., πολλοί Ιάπωνες αξιωματικοί που δεν ήθελαν να γίνει η παράδοση της Ιαπωνίας στους Συμμάχους, έκαναν ένα προσωρινά επιτυχημένο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος του Χιροχίτο, αλλά στο τέλος απέτυχαν και εκτελέστηκαν όλοι.

Αντίστοιχα το έτος 1.971 μ.Χ., στο Μαρόκο φιλο-Κανταφικοί αξιωματικοί έκαναν ένα προσωρινά επιτυχημένο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος του βασιλιά Χασάν Β΄, αλλά στο τέλος απέτυχαν και εκτελέστηκαν όλοι.

Επίσης, το ίδιο έτος, στο Σουδάν Καν ταφικοί αξιωματικοί έκαναν ένα προσωρινά επιτυχημένο πραξικόπημα κατά του καθεστώτος του δικτάτορα Νιμείρι, αλλά στο τέλος απέτυχαν και εκτελέστηκαν όλοι.

Μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης επί Νέρωνα το 64 μ.Χ., αυτή ξανακτίστηκε με τα περισσότερα της κτίρια να είναι από μάρμαρο από τους διαδόχους του, όπως και μετά την μεγάλη πυρκαγιά του Σιάτλ επί Προεδρίας   Benjamin Harrison, η πόλη αυτή ξανακτίστηκε με τα περισσότερα της κτίρια να είναι από πέτρα.

Στην Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ. ο Κολοκοτρώνης, στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας ο Γρίβας Διγενής, στο Αφγανιστάν ο Μασούντ, και στο Βιετνάμ ο Χο Τσι Μινχ, αντιμετώπισαν με ανταρτοπόλεμο και εκδίωξαν από τα κράτη τους τις κατοχικές δυνάμεις των Τουρκοαιγυπτίων, των Βρετανών, των Σοβιετικών και των Αμερικάνων αντίστοιχα.

Και αυτό το πετύχαν με την διεξαγωγή ενός αγρίου ανταρτοπόλεμου και καμένης γης, με την εξόντωση τυχόν εντοπίων και μη προδοτών συνεργατών του εχθρού που προωθούσαν την «προσκύνηση» των ντόπιων στους κατακτητές (π.χ. Νενέκος).

Παράλληλα, με την τακτική «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», με την εξόντωση των αντίπαλων αξιωματικών του εχθρού με ελευθέρους σκοπευτές, ή με την αποκοπή του ανεφοδιασμού των εχθρών τους με αιφνιδιαστικά χτυπήματα και νυχτερινές ενέδρες αλλά και σε αποσωνόμενες φρουρές και αποσπάσματα των αντιπάλων τους.

Επίσης, με την ορθή χρήση του εδάφους και των ομογενών πληθυσμών που γνώριζαν για ανεφοδιασμό, ανταρτοπόλεμο και καταφύγια, με την παράταση του πολέμου ώστε να γίνει οικονομικά πολύ ατελέσφορος για τους εχθρούς τους και η οικονομία τους να αρχίσει να κλονίζεται και ως εκ τούτου ο πόλεμος να αρχίσει να γίνεται αντιδημοφιλής και ιδιαίτερα κοστοβόρος στον λαό τον εισβολέων.

Τέλος, και με την σωστή προώθηση της εικόνας των ανταρτών στο εξωτερικό (π.χ. μέσω του Φιλελληνισμού στην Ελλάδα ή των δήθεν «Μαχητών της Ελευθερίας» στο Αφγανιστάν), με τελικό αποτέλεσμα την ανάδειξη του Αγώνα τους και του λαού τους σε άλλους λαούς, αλλά και την πολιτική υποστήριξη, καθώς και την αποστολή χρήματων, πολεμοφοδίων και εθελοντών από αυτούς (για μάχες, ιατρική, αρχιτεκτονική κ.λ.π.).

Τι είναι όμως ο εθνικομπολσεβικισμός; Πρόκειται για έναεθνικοεπαναστατικό κίνημα που συνδυάζει εθνικό σοσιαλισμό και εθνικό κομμουνισμό. Όπως καιο περονισμός, ανήκει και αυτός στην Τρίτη Θέση, πέραν καπιταλισμού και κομμουνισμού.

Ο βασικός ιδεολόγος του ήταν στην μεσοπολεμική Σοβιετική Ένωση ο Νικολάι Ουστριαλόφ, που θεωρούσε ότι η Οκτωβριανή επανάσταση ήταν και εθνική. Άποψη που ενστερνιζόταν κόντρα στους διεθνιστές των Σοβιέτ.Από την άλλη υπήρξε στην Γερμανία ένα εθνικιστικό κίνημα, λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ, που έβλεπε με συμπάθεια την Οκτωβριανή Eπανάσταση.

Σε αυτό ανήκαν ο Μέλλερ βαν ντε Μπρουκ, οΈρνστ Νίκιτς και πάνω από όλους οι αδελφοί Όττο και Γκρέγκορ Στράσερ. Αυτοί πίστευαν ότι μία εθνικιστική επανάσταση θα πρέπει να είναι και σοσιαλιστική.

Πίστευαν μάλιστα ότι με την άνοδοτου Στάλιν στην εξουσία ο κομμουνισμός έγινε εθνικιστικός και αντισιωνιστικός και με ἐθνικιστική επανάσταση θα πρέπει να είναι και σοσιαλιστική. Πίστευαν μάλιστα ότι με την άνοδοτου Στάλιν στην εξουσία ο κομμουνισμός έγινε εθνικιστικός και αντισιωνιστικός και μπορούσε ναβρεθεί μία συνεργασία εθνικοσοσιαλιστών και σταλινικών. Αυτοί αποτέλεσαν την αριστερή πτέρυγα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος.

Όμως με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι εθνικομπολσεβίκοι όπως ονομαζόταν, θεώρησανότι η επανάσταση απομακρύνθηκε από την αρχική της ιδεολογία και εγκατέλειψαν το NSDAP γιανα δημιουργήσουν το «Μαύρο Μέτωπο». Την «Νύκτα των Μεγάλων Μαχαιριών» (1934 μ.Χ.), ο ΓκρέγκορΣτράσσε δολοφονήθηκε από τα SS και αργότερα την ίδια τύχη είχε και ο Ουστριάλοφ στην Σοβιετική Ένωση.

Εν έτει 1989 μ.Χ., η ιδεολογία του Εθνικομπολσεβικισμού αναστήθηκε με βασικούς εκπρόσωπους τον Ζουγκάνωφ, τον Έντουαρντ Λιμόνωφ και τον Αλεξάντρ Ντούγκιν. Αν όμως η ΕΣΣΔ έγινε η βάση του Εθνικομπολσεβικισμού είναι γιατί ένας νέος Ρωσικός πατριωτισμός ξεπετάχθηκε μέσα από τις τάξεις των αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών και των ενόπλων δυνάμεων της πάλαι ποτἐ κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να το εξηγήσει (http://endiameseperiochenea.blogspot.com/2021/08/789.html?m=0).

Αυτή η κυβέρνηση εξ’ αρχής έσταζε σαν χαλασμένη βρύση. Έδειχνε πως ήταν μια αλλαγή της βιτρίνας του ιδίου κατάστημα που πριν δύο χρόνια είχε φιλοξενήσει το ΣΥΡΙΖΑ.

Τίποτε δεν άλλαξε, είχε όμως μια διαφορετική αρχηγική φιγούρα. Έναν αρχηγό με μια ψυχοσύνθεση σαν εκείνη του Κωνσταντίνου Ι’ Δούκα (1059-1067 μ.Χ.) στο Βυζάντιο. Η οίηση, του αρχηγού της κυβέρνησης της ΝΔ και πρωθυπουργού της χώρας με το στεφανωτικό κρήδεμνο παντρεύεται με την απερισκεψία και ο απολυταρχισμός πλεονάζει σε κάθε του απόφαση.

Διαχειρίστηκε μια κρίση εκείνη της πανδημίας με τον πλέον πιο αποτυχημένο τρόπο. Απαίτησε και επέβαλε τα πιο περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη μέσα από μια συσωρευτική λογική όπου όλα γίνονται «προσαρμογή» σε μια κατάσταση.

Η πολιτική του, ξεκλειδώνει ένα πολιτικό ύφος και μια εφαρμογή που θυμίζει τους Λατινο-Αμερικανούς πολιτικούς που μπέρδευαν κάθε φορά τα μίγματα της πολιτικής μεταξύ νέο-φιλελευθερισμού και αυταρχικότητας. Έτσι έδεναν πάντα λάθος τα κορδόνια της σύνθεσης και αυτό που έβγαινε ήταν ένας πατριδοκάπηλος εκλεκτικισμός πλημμυρισμένος από αυταρχικότητα.

Περιτριγυρισμένος ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός της χώρας, από επικίνδυνους υπουργοδεκανείς και συμβουλάτορες με φαντασία πατικωμένη από την προσωπική τους προβολή ως δομινικανοί, δηλαδή ως πιστά σκυλιά (Domini canis) έδειχναν να υπηρετούν με απροσμέτρητη προθυμία την κινητή εικόνα μιας πολιτικής που γινόταν όλο και περισσότερο μπίζνα παρά κοινωνικός λειτουργισμός.

Είναι άνθρωποι νέο-εποχίτες που βλέπουν την Ελλάδα σαν συλημένο τάφο και έχουν μεταγγίσει στο κεφάλι τους μια εικόνα παγκοσμιοποιημένης αλλαγής, όπου όλα ξεδιπλώνονται σε μια νέα πληρωμή εκείνη της απάτριδος χώρας και των ανηθαγενών πολιτών.

Έτσι φτάσαμε να βλέπουμε Έλληνες πρόσφυγες 100 χρόνια μετά, μέσα στη χώρα μας με έναν ασύμμετρο πόλεμο που ακόμη αδυνατούν να καταλάβουν τα ανυποψίαστα μηδενικά της κυβέρνησης πως προέκυψε να καίγεται η Ελλάδα παντού και να δημιουργούνται καμένες πόλεις και χωριά.

Είναι τυχαίο; Ή εσκεμμένο έργο; Τις περισσότερες φορές το τυχαίο αποτελεί την εντυπωσιακή τέχνη του σκηνοθετημένου. Πως να δεχτείς το τυχαίο με τόσες συμπτώσεις και τόσα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κάποτε μιλούσαμε για τους σφαιρικούς κώνους, κουκουνάρια των δένδρων, (η κυβέρνηση Γ. Ράλλη) σήμερα βρήκαμε να μιλάμε για ξηρασία ως πλανώδια δυστυχία (https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89/?fbclid=IwAR2IA1ObdwX1bCtRBkPwbsAV-D_vDaA7J-Wao9Rp0IJNve7FLGN5lg0MyN8).

Μεγάλοι Έλληνες μαθηματικοί ήταν ο Αρχιμήδης στην Αρχαιότητα και ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής στην νεότερη Ελληνική ιστορία.

Οι Δελφοί βρέθηκαν διαδοχικά υπό τον πολιτικό έλεγχο των Ελληνικών κρατών των Αθηναίων, των Σπαρτιατών, των Θηβαίων, των Φωκαίων, των Μακεδόνων, των Αιτωλών, αλλά και το αλλοφύλων Ρωμαίων.

Όπως οι Έλληνες επί Αγησίλαου προέλαυσαν στην Μικρά Ασία για να απελευθερώσουν τους Έλληνες από τον ζυγό των Περσών του Αρταξέρξη του Β’, αλλά τελικά ηττήθηκαν και υποχώρησαν και από την ικανή διπλωματία και στρατηγική των αντιπάλων τους, έτσι ακριβώς έγινε και με την Μικρασιατική Εκστρατεία με τους Έλληνες από τους Τούρκους του Κεμάλ Αττατούρκ.

Πρώτα οι Πέρσες και οι Τούρκοι όμως είχαν νικήσει τους εχθρούς τους σε εσωτερικούς εμφύλιους, οι οποίοι ταλάνισαν χρονιά τα κράτη τους, τους σατράπες οι πρώτοι και τους σουλτανικούς οι δεύτεροι.

Ο Τιριδάτης ο Γ’ ο Μέγας της Αρμένιας εκδιώχθηκε από τον θρόνο του, αλλά πήγε μετέπειτα και υπηρέτησε τους Ρωμαίους του Διοκλητιανού και αργότερα επέστρεψε στην χώρα του με στρατό και ανέλαβε ξανά την εξουσία.

Κατά ανάλογο τρόπο και ο Σέλευκος ο Α΄ των Σελευκιδών εκδιώχθηκε από τον θρόνο του, αλλά πήγε μετέπειτα και υπηρέτησε τους Πτολεμαίους του Πτολεμαίου του Α’ του Λαγού και αργότερα επέστρεψε στην χώρα του με στρατό και ανέλαβε ξανά την εξουσία.

Αντίστοιχα και ο Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ιουστινιανός ο Β΄, εκδιώχθηκε από τον θρόνο του, αλλά πήγε μετέπειτα και υπηρέτησε τους Χαζάρους της Κριμαίας και αργότερα επέστρεψε στην χώρα του με στρατό και ανέλαβε ξανά την εξουσία.

Τόσο ο ένδοξος βασιλιάς της Ρωμανίας Ηράκλειος, όπως και ο βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος ο Α’, μετά τις νικηφόρες εκστρατείες τους κατά των Περσών και των Τούρκων και των Βουλγάρων αντίστοιχα, αρρωστήσαν από χρονιές ασθένειες που τους καθήλωσαν και τους οδήγησαν βασανιστικά στον θάνατο, από έντονη υδρωπικία ο πρώτος και από καρκίνο ο δεύτερος.

Έλληνες εθελοντές πολέμησαν υπέρ των Ρώσων τόσο στον Κριμαϊκό Πόλεμο, όσο και στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο των ετών 1.878-1.879 μ.Χ.

 Τόσο στο Αρτεμίσιο το 480 π.Χ. έναντι των Περσών, όσο και στις Σκρόφες το 1.825 μ.Χ. κατά των Τουρκοαιγυπτίων, ο Ελληνικός στόλος κατάφερε για λίγες μέρες να συγκρατήσει επιτυχώς τον αντίπαλο στόλο και να τον κάνει να γυρίσει στις βάσεις του.

Μεγάλοι κατακτητές που ήταν νόθοι ήταν ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής, ο Κάρολος Μαρτέλος, αλλά και ο διοικητής Πτολεμαιος, ο γιος του Πτολεμαίου του Β’.

Τόσο ο Εύδης, όσο και ο Φράνκο, έστειλαν στους συμμάχους τους Χιλπέριχο τον Β΄ και Χίτλερ ελάχιστο στρατό για βοήθεια (ο πρώτος έστειλε Βάσκους μισθοφόρους και ο δεύτερος την λεγομένη Γαλάζια Λεγεώνα) στον πόλεμο έναντι των εχθρών αυτών Κάρολου Μαρτίου και Στάλιν αντίστοιχα, ενώ στράφηκαν εναντίον τους και τους πρόδωσαν όταν φάνηκε ότι αυτοί τελικά θα ηττηθούν.

Η ήττα του Βησιγότθου βασιλιά Ροδερίγκου στην Γκουαδαλέτη, ακολούθησε ο θάνατος αυτού και η υποδούλωση μεγάλου μέρους της χώρας του στους Άραβες, όπως και  η ήττα του Ούγγρου βασιλιά Λουδοβίκου του Β’ στο Μπόχας, ακολούθησε ο θάνατος αυτού και η υποδούλωση μεγάλου μέρους της χώρας του στους Τούρκους.

Ο Ροδερίγκος δολοφόνησε τον πρόμαχο του Γουιτίζα και του πήρε τον θρόνο, όπως ακριβώς έκανε και ο Ταρκύνιος ο Β’ ο Υπερήφανος στην Ρώμη με τον προκάτοχο του Σέρβιο Τύλιο.

Ο Εύδης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα του Τουρ όταν αυτή πολιορκούνταν από τους Άραβες, όπως και ο Αυστριακός Αυτοκράτορας Λεοπόλδος ο Β’ στην Βιέννη στην δεύτερη πολιορκίας της από τους Τούρκους για να αναζητήσουν εξωτερική βοήθεια.

Και στον μεν πρώτο η βοήθεια ήταν ο στρατός των υποτελών του, ενώ στην δεύτερη οι Πολωνοί του ηρωικού Σομπιέσκι και ο στρατός του Κάρολου της Λωραίνης, οι οποίοι επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά και με το ιππικό τους στους εχθρούς τους και τους διέλυσαν, ενώ τόσο ο διοικητής των Αράβων, όσο και των Τούρκων είχαν και οι δύο κακό τέλος (ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ Γκράφικι και ο Καρά Μουσταφά αντίστοιχα).

Όμως, ούτε ο Φράγκος βασιλιάς Κάρολος Μαρκέλος, ούτε και ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ο ΙΔ’ δεχτήκαν να στείλουν βοήθεια έναντι της μουσουλμανικής απειλής, αλλά αντίθετα προσδοκούσαν στην ήττα των Χριστιανών αντιπάλων τους για να αποκομίσουν οι ίδιοι εδαφικά κέρδη εις βάρος τους.

Ο Εύδης νίκησε με νυχτερινή αιφνιδιαστική επίθεση τον αντίπαλο του στην Τουρ  Αμπντούλ Ραχμάν αλ Γκράφικι, όπως και ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ηράκλειος τον Σαρβαράζ στα Σάταλα, του οποίου βρήκε και πήρε την χρυσή πανοπλία και τα όπλα του, όπως έκαναν οι Άραβες με τον τελευταίο Σασσανίδη βασιλιά Ισδιγέρδη  του Γ' όταν κατέλαβαν το παλάτι και την χώρα του.

Ο Χιντεγιόρι στην Ιαπωνία, όπως και ο Σαρδανάπαλος στην Ασσυρία, για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών τους (των Τοκουγκάβα και των Βαβυλωνίων, των Μηδών και των Σκυθών αντίστοιχα), έβαλαν φωτιά στο παλάτι τους και κάηκαν μέσα σε αυτό.

Μεγαλοπρεπής ονομάστηκε ο Οθωμανός Σουλτάνος Σουλεϊμάν, ο Λαυρέντιος των Μεδίκων, αλλά και ο Χεβίδης της Αιγύπτου Ισμαήλ.

Τετραπλή Συμμαχία ονομάστηκε η συμμαχία κατά του Μεγάλου Ναπολέοντα (των Πρώσων, των Βρετανών, των Αυστριακών και των Ρώσων), όπως και η συμμαχία κατά των Ισπανών (από τους Ολλανδούς, τους Βρετανούς, τους Πρώσους και την Αγιά Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού έθνους).

Ο Μέγας Πέτρος πέθανε από αρρώστια όταν προσπάθησε να σώσει έναν στρατιώτη του που πνίγονταν σε έναν ποταμό, όπως και Γουλιέλμος Τέλλος όταν προσπάθησε να σώσει ένα παιδί στον ποταμό Σλάχεν.

Οι ΗΠΑ εκκένωσαν με ελικόπτερα της Σαϊγκόν τρέχοντας από το Βιετνάμ σαν «κλέφτες» το 1.975 μ.Χ., όπως ακριβώς γίνεται και στις μέρες μας το 2.021 μ.Χ., οπού οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ με ελικόπτερα, όπως και το όλο το Αφγανιστάν για άλλη μία φορά τρέχοντας σαν «κλέφτες», καταστρέφοντας πρώτα τα έγγραφα των πρεσβειών τους. 

Επίσης, όπως ο τελευταίος Αμερικανόφιλος ηγέτης του Νότιου Βιετνάμ Dương Văn Minh έφυγε το 1.975 μ.Χ. με ελικόπτερο, το ίδιο ακριβώς έκανε και ο τελευταίος Αμερικανόφιλος ηγέτης του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι  το 2.001 μ.Χ.

Οι Αμερικανοί σκότωναν τους Αφγανούς πολίτες τους στο αεροδρόμιο όταν αποχωρούσαν από το Αφγανιστάν πετώντας τους από  τα αεροπλάνα, όπως ακριβώς παλαιοτέρα οι δυτικοί δήθεν «σύμμαχοι» στην Καταστροφή της Σμύρνης από τους Τούρκους και την σφαγή των Ελλήνων, πετούσαν τους Έλληνες προσφυγές από τα πλοία τους με σπαθιά και καυτό λαδί στην θάλασσα και στους Τούρκους.

Όπως η εκστρατεία του πολιτικού και ηγέτη της Αθήνας Κλέωνα στην Αμφίπολη κατέληξε σε καταστροφή, έτσι έγινε και με την εκστρατεία του επίσης πολιτικού και ηγέτη της Επαναστατημένης Μαυροκορδάτου στο Πέτα.

Το 1.822 μ.Χ. τα σκευή των Εκκλησιών και Μοναστηριών δοθήκαν για την αγορά όπλων για τους Επαναστατημένους Έλληνες για την Εθνεγερσία έναντι των Τούρκων, όπως ακριβώς έγινε και επί Πατριάρχη Σέργιου στην Ρωμανία έναντι του κράτους και την ενίσχυση του Αγώνα του ένδοξου Αυτοκράτορα Ηράκλειου κατά των Περσών.

300 παλικάρια είχε ως προσωπική φρουρά ο Γώγος Μπακόλας, όπως και ο ένδοξος Σπαρτιάτης βασιλιάς Λεωνίδας.

Ψεύτικες «συνθήκες»/καπάκια με τους Τούρκους έκαναν πολλοί ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, όπως π.χ. ο Μπακόλας, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Βαρνακιώτης ή ο Ανδρούτσος.

Οι Φιλέλληνες στην μάχη του Πέτα, όπως και ο Παπαφλέσσας στην μάχη στο Μανιάκι αρνήθηκαν τις συμβουλές να φτιάξουν ταμπούρια ή να μετακινηθούν σε πιο οχυρές θέσεις, με τελικό αποτέλεσμα την εξόντωση τους μετά από ηρωικό Αγώνα.

Οι Τούρκοι έκοβαν τα μέλη των αιχμάλωτων Φιλλεληνίων στο Πετά, όπως και οι Αρχαίο Αιγύπτιοι των ηττημένων εχθρών τους.

Με ψεύτικες καθυστερήσεις σε διαπραγματεύσεις κατάφεραν ο Θεμιστοκλής με την Σπαρτή και ο Γώγος Μπακόλας με τους Τούρκους να κερδίσουν χρόνο για να κτιστούν τα Τείχη του Πειραιά και οι οχυρώσεις του Μεσολογγίου αντίστοιχα.

Ο Γώγος Μπακόλας και ο Βούλγαρης ειδοποίησαν και οι δύο τους Μεσολογγίτες για την ώρα της αιφνιδιαστικής επίθεσης των Τούρκων στο Μεσολόγγι, όπως ακριβώς έκανε και ο βασιλιάς της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας Αλέξανδρος ο Α’ στην μάχη των Πλαταιών με το ποτέ θα επιτεθούν οι Πέρσες στους Έλληνες.

Στην Σκουληκαριά είχαν το στρατηγείο τους τόσο ο Γώγος Μπακόλας, όσο και ο Ναπολέοντας Ζέρβας, ενώ και ο ένδοξος βασιλιάς της Ηπείρου ο Πύρρος είχε ως τόπο παραθερισμού την συγκεκριμένη περιοχή.

Το 1.473 μ.Χ. οι πρώτοι Έλληνες που επαναστάτησαν κατά των Τούρκων ήταν ο Κροκόδειλος Κλαδάς και ο Γιάννης Βλάσσης στην περιοχή της Ηπείρου (Βόρεια και Νότια).

Στην πλατεία του Μονοπωλίου στην Άρτα, όπως και στον Πλάτανο στην ίδια πόλη, γίνονταν καθημερινά από τους Τούρκους βασανιστήρια και κρεμάσματα Ελλήνων, όπως και στα Γιάννενα.

Ο τύραννος της Ηπείρου Αλή Πασάς υποσχέθηκε ότι αν οι Έλληνες τον βοηθούσαν να σωθεί από τον Σουλτάνο θα έκανε αν νικούσε Συνταγματική μοναρχία το κράτος του, όπως και κατά την Ιωνική Επανάσταση ο τύραννος Αρισταγόρας της Νάξου υποσχέθηκε στον λαό ότι αν τον βοούσε στον αγώνα κατά των Περσών θα έκανε δημοκρατικό το κράτος του αν νικούσε.

Αλεπού της Ηπείρου ονομάζονταν ο Γώγος Μπακόλας και της Ερήμου ο Ρόμελ.

Από τον καιρό του Ομήρου ως και του Γώγου Μπακόλα οι κάτοικοι των Μελισσουργών και της Σκουληκαριάς θεωρούσαν ως ιδανικό την παληκαριά και την κλεψιά.

Ο Αλή Πασάς έβαζε τα κεφαλιά των κλεφτών στο παλάτι του, όπως έβαλε και το δικό του ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’ όταν τον νίκησε στο παλάτι του στην Πόλη.

Ο Γώγος Μπακόλας μετέφερε ένα κρυφό μήνυμα στην Πόλη από τον Αλή Πασά, κρύβοντας το στην οπλή του αλόγου  του, όπως έκανε και ο Δημάρατος μεταφέροντας μήνυμα στον Λεωνίδα μέσα σε μία στήλη με κερί ή ο Παυσανίας μέσα στα μαλλιά ενός δούλου που του κούρευε το μαλλί, το άφηνε να μεγαλώσει και παραλήπτης το κούρευε και διάβαζε ξανά το μήνυμα.

Ο Ομέρ Βρυώνης πρόδωσε τον Αλή Πασά αποστατώντας στον Σουλτάνο με 15.000 στρατιώτες και παραδίδοντας του τα περάσματα που φύλαγε, όπως ακριβώς έγινε και με την εισβολή των Μάντσου στην Κίνα, όταν ο στρατηγός Wu Sangui πρόδωσε τον τελευταίο Κινέζο Αυτοκράτορα των Μινγκ Chongzhen αποστατώντας στους Μινγκ  και παραδίδοντας σε αυτούς τα περάσματα που φύλαγε.

Πάνω στα όπλα του κοιμόνταν (κάτω από το μαξιλάρι του) ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αλή Πασάς, ο Δράκουλας, ενώ και ο Μάρκος Μπότσαρης κοιμήθηκε πάνω σε τηλεβόλα.

Τόσο για τους Λέλεγες, όσο και για τους Αρχαίους Κορίνθιους λέγονταν ότι είχαν αποκόψει την Λευκάδα από την Στεριά και την έκαναν νησί.

Τόσο επί του ένδοξου Έλληνα ηγέτη Γεωργίου Καστριώτη στην Βόρεια Ήπειρο και την Αλβανία, όσο και στις αρχές του 1.821 μ.Χ. στο Πετά και την Νότια Ήπειρο, υπήρξε για ένα χρονικό διάστημα μία επιτυχής Ελληνοαλβανική συνεργασία.

Σύληση των πτωμάτων των εχθρικών πολεμιστών γίνονταν τόσο επί Μυκηναϊκής εποχής, όσο και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.

Τόσο ο Δράκουλας, όσο και ο Καραϊσκάκης εισέβαλαν στο στρατόπεδο του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή στην Βλαχιά, όπως και στο στρατόπεδο του Ισμαήλ Πλιάσα στον Κότσικα για να εξοντώσουν την τουρκική ηγεσία και να καταρρεύσει με τον τρόπο αυτό το τουρκικό στρατόπεδο.

Ο Κωνσταντίνος Πουλής πρόδωσε την πατρίδα του και έγινε οδηγός των Τούρκων, όπως έκαναν και ο Πήλιος Γούσης και ο Νενέκος, αλλά και ο Εφιάλτης με τους Πέρσες, ενώ όλοι τους είχαν βίαιο τέλος από τους συμπατριώτες τους.

Η Πρώτη Εθνοσυνέλευση που έγινε στην Επαναστατημένη Ελλάδα έγινε στην Επίδαυρο ύστερα από υπόδειξη του Μητροπολίτη Άρτας Ιγνάτιου για να παύσουν οι έριδες και συγκρούσεις μεταξύ των Ελλήνων για την εξουσία.

Τότε ψηφίστηκε και το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας και σχεδόν ταυτόχρονα ιδρύθηκε η Γερουσία της Δυτικής Στέρεας από τον Μαυροκορδάτο, ο Άρειος Πάγος στην Ανατολική Στερεά από τον Θεόδωρο Νέγρη, αλλά και ο Γερουσία Πελοποννήσου στον Μοριά από τον Δημήτριο Υψηλάντη.

Ο Μακρυγιάννης βασανίστηκε από τους Τούρκους στο κάστρο του Πέτα, όπως και ο Δράκουλας και ο αδερφός του Ράντου στο κάστρο της Πόλης.

Στο Τείχος της Άρτας έβαζε ο Αλή Πασάς τα κεφαλιά των εχθρών του, όπως και οι Σουλτάνοι στην Πόλη.

Καταστροφή τζαμιών έγινε στην Τριπολιτσά και στην Άρτα κατά την διάρκεια μαχών.

Ο ηγέτης της Ελβετικής φρουράς Bernard-René Jourdan de Launay στην Βαστίλη απείλησε να ανατινάξει το κτίριο που είχε όπλα και μπαρούτι και τα ήθελαν οι επαναστατημένοι Γάλλοι για την εξέγερση τους, αλλά τελικά μετά από διαπραγματεύσεις παρέδωσε τα όπλα, όμως παρά τις υποσχέσεις που του έδωσαν οι εχθροί του για αμνηστία τον εκτέλεσαν, του έκοψαν το κεφάλι και το έστησαν σε ένα κοντάρι και το περιφέραν για παραδειγματισμό.

Αντίστοιχα ο Αλή Πασάς μαζί με τον έμπιστο του Σελίμ Τσάμη στο Ιτς Καλέ απείλησε να ανατινάξει το κτίριο που είχε όλους τους θησαυρούς και τα ήθελαν οι στρατηγοί  του Σουλτάνου, αλλά τελικά μετά από διαπραγματεύσεις παρέδωσαν τα όπλα, όμως παρά τις υποσχέσεις που τους έδωσαν οι εχθροί τους για αμνηστία τον εκτέλεσαν, του έκοψαν το κεφάλι και το έστησαν στο παλάτι του Σουλτάνου στην Πόλη για παραδειγματισμό.

Οι γιοι του Αλή Πασά Βελής και Μουχτάρ τον προδώσαν και πήραν το μέρος του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β’, όπως ακριβώς έκανε και ο Φαρνάκης, ο οποίος πρόδωσε τον πατέρα του Μιθριδάτη τον Μέγα του Πόντου και πηρέ το μέρος του Πομπήιου του Μεγα, όλοι για να αρπάξουν τον θρόνο τους.

Όπως ο Αχιλλέας όταν αδικήθηκε από τον Αγαμέμνονα έκανε αποχή οργισμένος από τις μάχες μέχρι τον θάνατο του Πάτροκλου, έτσι και ο Γώγος Μπακόλας όταν το 1.822 μ.Χ. συκοφαντήθηκε άδικα για την ήττα των Ελλήνων στο Πέτα ως προδότης, απείχε πικραμένος ως το 1.828 μ.Χ. από τις μάχες, αλλά μετά επέστρεψε.

Τότε επέστρεψε ξανά στον Αγώνα, ενώ επί Καποδίστρια λέγεται ότι πηρέ και το αξίωμα του στρατηγού για τις υπηρεσίες του στην πατρίδα, ενώ για τον στρατηγικό του νου και την ικανότητα του στην μάχη ονομάστηκε όπως και ο Νικηταράς «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης»».

Η ψευδής κραυγή ότι ο Πόλη αλώθηκε έκανε να σπάσει η άμυνα των Ελλήνων και να πέσει η Πόλη στους Τούρκους, όπως αντίστοιχα και κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου και την μάχη του Πέτα ψεύτικες κραυγές και ειδήσεις για προδοσία οδήγησαν στην διάσπαση της Ελληνικής άμυνας και στην νίκη των Τούρκων.

Οι θερμοκέφαλοι Φιλέλληνες στο Πέτα δεν άκουσαν τις συμβουλές του Γώγου Μπακόλα, όπως και στον Ντε Κοντέ οι Ισπανοί, και αυτοί τους είπαν ότι αυτό θα τους οδηγήσει σε ήττα όπως και τελικά έγινε.

Οι Φιλέλληνες στο Πέτα πάνω στην στέγη του Αγίου Γεωργίου πολέμησαν με τους Τούρκους όταν τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά ακόμα και με τα χέρια και δόντια τους, όπως και οι ένδοξοι τριακόσιοι του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες τους Πέρσες, ενώ από το βάρος των εμπολέμων κατέρρευσε η στέγη του Ναού και χάθηκαν όλοι στα χαλάσματα και τα ερείπια.

«Νίκη ή θάνατος» ήταν η κραυγή των Ιερολοχιτών και του αρχηγού τους Αλέξανδρου Υψηλάντη στο Δραγατσάνι, όπως και των φιλελλήνων του Πέτα και του αρχηγού τους Δάνια στην μάχη αυτή.

Σαν τα Λ.Ο.Κ. και την Σπαρτιατική Κρυπτεία οι άντρες του Γώγου Μπακόλα σκαρφάλωσαν τάχιστα μέσα στην νύκτα διανύοντας 40 χλμ. μέσα σε κακοτράχαλα βουνά.

Από την θέση «Αυτί» των Θεοδοριάνων ο Γερό-Μπαλωμένος έφυγε τελευταίος για να φροντίσει να αποχωρήσουν πρώτοι οι άμαχοι και οι στρατιώτες του από την καταδίωξη των Τούρκων, όπως και από την Ρωσία από τον ποταμό Μπερεζίνα έφυγε τελευταίος ο Νέι για να φροντίσει να αποχωρήσουν πρώτοι οι στρατιώτες του από την καταδίωξη των Ρώσων.

Από το Μπαλτινέσι οι γέροντες που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σώθηκαν από τα παλικάρια που τους κουβάλαγαν στην πλάτη τους, όπως ακριβώς έκανε και ο Αινείας με τον πατέρα του κατά την πτώση της Τροίας.

Για κάποιους, η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου των Βλαχερνών θεωρείτο από πολλούς ως η Αγία Λαύρα της Ηπείρου.

Ο Μήτρος Κουτελίδας συνέτριψε τον στρατό του Τοπάλ Αλή Πασά στην Πλάκα και κατάφερε να αρπάξει ακόμα και τον θησαυρό του, ενώ ο Πασάς το έβαλε στα πόδια, όπως και ο Κολοκοτρώνης συνέτριψε τον στρατό Δράμαλη στα Δερβενάκια και κατάφερε να αρπάξει ακόμα και τον θησαυρό του, ενώ ο Πασάς το έβαλε στα πόδια.

Ο Ράγκος, ο Κουτελίδας και ο Μπαλωμένος στην μάχη των Μελισσουργών πολέμησαν για 18 μέρες τους Τούρκους για να διαφύγουν οι στρατιώτες και τα γυναικόπαιδα, όπως ο Λεωνίδας πολέμησε τους Πέρσες την τελευταία μέρα της μάχης των Θερμοπυλών για να διαφύγουν οι υπόλοιποι Έλληνες σύμμαχοι στρατιώτες.

Οι Τούρκοι υπό τον Ισμαήλ Πλιάσα παράκαμψαν από άλλο πέρασμα την επιτηρουμένη οδό στο Συρράκο και τους Καλαρρύτες, με αποτέλεσμα οι Έλληνες να αποτραβηχτούν σε πιο οχυρές θέσεις, όπως ακριβώς έκαναν και οι Αρχαίοι Έλληνες όταν οι Πέρσες παράκαμψαν τα Τέμπη και αποτραβήχτηκαν για τον λόγο αυτό στην πιο οχυρή θέση των Θερμοπυλών.

Ο Ιωάννης Κωλέττης ήταν προσωπικός γιατρός και σύμβουλος του γιου του Αλή Πασά Μουχτάρ, όπως και ο Κτησίας του Κύρου του Νεότερου και του Αρταξέρξη του Α’ των Περσών.

Στο άκουσμα του ονόματος του Γώγου Μπακόλα και του Οδυσσέα Ανδρούτσου οι Τούρκοι υποχωρούσαν, αλλάζαν δρόμο και απέφευγαν να συγκρουστούν μαζί τους από φόβο.

Με τις νίκες τους στον Σταυρό Θεοδοριάνων και στην Γραβιά, ο Γώγος Μπακόλας και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, κατάφεραν να κόψουν τους δρόμους των Τούρκων για κάθοδο στην Πελοπόννησο και την Ρούμελη για την κατάπνιξη της Επανάστασης της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., ο πρώτος τον δρόμο Ιωάννινα-Άρτα-Αμφιλοχία-Μεσολόγγι-Ρίο Αντίρριο, ενώ ο δεύτερος τον δρόμο Λάρισα-Λαμία-Λειβαδιά-Κόρινθο.

Μήνες πριν την μάχη των Δερβενακίων όπου ο Κολοκοτρώνης έσωσε την Επανάσταση με την ενέδρα του έναντι 6.000 ανδρών του Δράμαλη και την νίκη εναντίον τους, ο Γώγος Μπακόλας με την ακόμα πιο σημαντική μάχη του Σταυρού Θεοδοριάνων.

Στην μάχη αυτή, ο Μπακόλας νίκησε με παρόμοιο τρόπο τον στρατό 6.000 με 9.000 Τούρκων του Ισμαήλ Πλιάσα Πασά και έσωσε την Ελληνική Επανάσταση, δίνοντας με τον τρόπο αυτό χρόνο στους Έλληνες της Ρούμελης και του Μοριά για να οργανωθούν και να επικρατήσουν έναντι των Τούρκων και να εδραιώσουν με τον τρόπο αυτό την Επανάσταση στις περιοχές αυτές. 

Πανεπιστήμονες ήταν Μεγάλοι Άγιοι π.χ. ο Μέγας Βασίλειος Ρωμανία και Λεονάρντο Ντα Βίντσι στην Ιταλία.

Όπως οι Μογγόλοι του Τσένκινς Χαν πολέμησαν τους Χωράσμιους του Μωχάμεντ Σαχ για τα γένια που έκοψε αυτός στους απεσταλμένους των Μογγόλων και την κακομεταχείριση τους, έτσι και οι Βρετανοί πολέμησαν τους Ισπανούς για το αυτί του Βρετανού εμπόρου που έκοψαν αυτοί, πόλεμοι με αφορμές δηλαδή την προσβολή της τιμής Μογγόλων και Βρετανών υπηκόων. 

Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είχε πάνω από 200.000 παπύρους, ενώ αυτή της Νινευί 30.000.

Τόσο ο Φίλιππος ο Β’ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, όσο και ο Σαλμανασέρ ο Γ’ της Ασσυρίας οργάνωσαν και οι δύο μόνιμο και επαγγελματικό στρατό.

Αρκετοί Ασσύριοι βασιλείς, όπως και Αυτοκράτορες της Ρωμανίας αντίστοιχα, αναγκάστηκαν να δώσουν ταπεινωμένοι τις κόρες τους σε γάμο με φύλαρχους των Σκυθών και των Τούρκων έκαστως για να κλείσουν μαζί τους ειρήνη και συμμαχία.

Ο Βόρτιγκερν κάλεσε ως μισθοφόρους τους Αγγλοσάξονες στην Αγγλία, όμως σύντομα αυτοί εξεγέρθηκαν και κατέλαβαν την χωρά αυτή για λογαριασμό τους, ενώ το ίδιο λάθος έκανε και η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τους Γερμανούς, το Ελάμ με τους Μήδους και τους Πέρσες, όπως και η Ρωμανία και το Χαλιφάτο των Αράβων Αβασσίδων με τους Σελτζούκους Τούρκους.

Στους Αρχαίους Θράκες και στους Σουμέριους, οι βασιλείς πολέμαρχοι τους ήταν παράλληλα και αρχιερείς.

Στην Αρχαία Ελλάδα, στα παντελώς Ελληνικά φύλα των Μυκηναίων και των Μακεδόνων, στους βασιλείς αυτών άρεσε το κυνήγι, όπως και στους μονάρχες της Μεσαιωνικής Γαλλίας.

Επέδειξαν σεβασμό στα ήθη, τα έθιμα και τους ιερείς των λαών που κατέλαβαν τόσο ο Κύρος ο Μέγας, όσο και ο Αλέξανδρος ο Μέγας.

Τόσο ο Κεμάλ Αττατούρκ, όσο και ο Σωκράτης έτρωγαν ξύλο από τις γυναίκες τους.

Η βασίλισσα Χιμίκο της Ιαπωνίας ένωσε προσωρινά τις 28 φυλές της περιοχής Κονσού, όμως σύντομα ηττήθηκε από τον Κόκου Γιαμάτο (κάποιοι λένε Κινέζικης καταγωγής), ο οποίος τις επανένωσε και έδωσε σε αυτές και στην επαρχία το όνομα του (Γιαμάτο), ενώ η δυναστεία του ιδίου ένωσε στην συνέχεια με πολέμους όλη την Ιαπωνία.

Ενοποιητές της Κορέας ήταν ο Κιζά, Κινεζικής καταγωγής, εγκαινίασε την δυναστεία Τσι-Τσι, η οποία ήρθε σε στενή επαφή με τον Κινεζικό πολιτισμό και κυριάρχησε στην περιοχή μέχρι το 2ο Αιώνα π.Χ., ενώ των Ούννων τον 2ο π.Χ. Αιώνα ο Μάο Τουν.

Εισβολές των Ιαπώνων στην Κορέα έγιναν τα έτη 366, 391, 404 και 1.592 μ.Χ.

Ο Αυτοκράτορας Οτζίν της Ιαπωνίας θεοποιήθηκε μετά θάνατον όπως και οι βασιλείς Εντάνα και Γιλγαμές στην Σουμερία ή ο Καίσαρας στην Ρώμη.

Επίσης ο Αυτοκράτορας Οτζίν της Ιαπωνίας γεννήθηκε πολύ μετά τον θάνατο του πατέρα του και για πολλούς ήταν νόθος, όπως και ο πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας Τσιν Χουάνγκ Τι της Κίνας λέγεται πως η μανά του ήταν έγκυος σε αυτόν πριν παντρευτεί τον πατέρα του και άρα ήταν και αυτός νόθος.

Τα ονόματα των βασιλέων Ναμπούρνα, του Μίνωα και του Πτολεμαίου έγιναν στην συνέχεια και τίτλοι βασιλέων.

Οι καμήλες του Κύρου του Μεγα τρομάξαν τα αλόγα των Λυδών του Κροίσου, όπως και οι Ελέφαντες του Πύρρου το ιππικό των Ρωμαίων, αλλά και τα γαϊδουριά του Δαρείου του Μέγα τα άλογα των Σκυθών.

Τόσο η Ελισά στην Καρχηδόνα, όσο και ο Πρωτέας στην Μασσαλία έκαναν διαπραγματεύσεις και οι δύο με τις ντόπιες φυλές για να κτίσουν στα εδάφη αυτών τις αποικίες τους.

Οι μεγάλοι Ναύαρχοι Αμύκλας της Καρχηδόνας και Πυθέας της Ελλάδας έφτασαν και οι δύο με τα ταξίδια τους ως την Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ισλανδία.

 Οι Ρωμαίοι και οι Καρχηδόνιοι υπέγραψαν εμπορικές συνθήκες τα έτη 509, 348 και 279 π.Χ.

Ο Τσιν Χουάνγκ Τι ξεφορτώθηκε την ηγεμονία του Λι Μπουέι και έγινε μοναδικός ηγέτης της Κίνας, όπως και ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος στην Ρωμανία του ευνούχου Βασίλειου του Λεκαπηνού.

Ο Τσιν Χουάνγκ Τι στην Κίνα, όπως και ο Αύγουστος στην Ρώμη ίδρυσαν σε αυτές πολλούς δρόμους για την μεταφορά εμπορευμάτων, λαού και στρατιωτών.

Η πολιορκία της Τροίας από τους Έλληνες, όπως και των Βηίων από την Ρώμη διήρκησε δέκα έτη, ενώ μετά από την λήξη αυτών, οι μεν Μυκήνες έπεσαν στους Δωριείς, ενώ η Ρώμη στους Γαλάτες.

Έκοβαν τα κεφαλιά των εχθρών τους οι Γαλάτες, οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Σκύθες, ενώ παράλληλα οι Σκύθες σαν τους Ινδιάνους έπαιρναν και τα σκαλπ των εχθρών τους.

Με την εισβολή τους στο κράτος των Κιμμέριων οι Σκύθες παρέσυραν αυτούς να εισβάλουν στην Οραρτού και τους Φρύγες, όπως ακριβώς και η εισβολή των Ούννων στα εδάφη των Βησιγότθων και των Γερμανικών φυλών παρέσυρε αυτές να εισβάλουν στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ως πρίγκιπες των Φιλισταίων επιλέγονταν οι πιο γενναίοι και ικανοί στον πόλεμο από μία κάστα ευγενών, όπως ακριβώς γίνονταν και στην Μυκηναϊκή Ελλάδα.

Τόσο οι Σκύθες, όπως και οι Μογγόλοι, αν και προσπάθησαν και οι δύο να εισβάλουν και να καταλάβουν την Αίγυπτο, απέτυχαν τελικά και οι δύο.

Τόσο ο Φίλιππος ο Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, ο Κουτούζοφ της Ρωσίας, όπως και ο Καρχηδόνιος Αννίβας, έχασαν και δύο το ένα μάτι τους στις πολεμικές τους εκστρατείες.

Ο στρατός του Ασσουμπαρνιμπάλ του Β’ της Ασσυρίας (Σαρδανάπαλου) ηττήθηκε μετά από νυχτερινή εισβολή των εχθρών του (Μηδών, Σκυθών, Βαβυλωνίων) στο στρατόπεδο του, όπως και του Σαρβάραζ από τον ένδοξο Αυτοκράτορα της Ρωμανίας Ηράκλειο.

Ο Marco Romano, ο οποίος αποστάτησε στις γερμανικές φυλές κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Ρωμαίου στρατηγού Δρούσου του Πρεσβυτέρου σε αυτές, λέγεται ότι ήταν αυτός που τις οργάνωσε σε συνασπισμούς κατά της ιδιά της πατρίδας του της Ρώμης, όπως ακριβώς λέγεται ότι έκανε και ο Ρωμαίος στρατηγός Τίτος Λαβίνιος με τους Πάρθους, αλλά και ο Ρωμαίος στρατηγός Κοριολάνος με τους Ουόλσκους.

Οι Γαλάτες και οι Φράγκοι ανέβαζαν πάνω σε ασπίδα όσους ήθελαν για αρχηγούς τους, π.Χ. οι πρώτοι τον Βερκικεντορίξ και οι δεύτεροι τον Φαραμάνδο.

Ο γιος του Σεναρηχείμ εκτελεστηκε από τους Ελαμίτες με βέλη σε φυλακή, όπως και ο Πέρσης βασιλιάς Χοσρόης από τους ίδιους τους Πέρσες ευγενείς.

Τα αιτήματα των Βρετανών για αποστολή στρατού στην Βρετανία για την αντιμετώπιση των βαρβαρικών εισβολών τα έτη 410 και 446 μ.Χ. απορρίφτηκαν τόσο από τον Αυτοκράτορα Ονώριο, όσο και τον στρατηγό Αέτιο, με αποτέλεσμα η ντόπια Ρωμαιοβρετανική αριστοκρατία να αυτοοργανωθεί μόνη της κατά των εισβολέων και να γίνει ανεξάρτητη από την Ρώμη (π.χ. από τους βασιλείς Πέτραγκον και Αρθούρο).

Σχέδιο αλλαγής πρωτεύουσας υπήρξε στην Ρωμανία προσωρινά από τον ένδοξο Αυτοκράτορα Ηράκλειο από την Πόλη στην Καρχηδόνα και από τον Κωνστά τον Β’ στις Συρακούσες ή την Ρώμη.

Οι Κέλτες έφυγαν από την πατρίδα τους τον καιρό του βασιλιά Αμβιγάτο λόγω υπερπληθυσμού, αρρωστιών και πείνας, όπως ακριβώς και οι Βίκινγκς τον Μεσαίωνα, ενώ και οι δύο λαοί εισέβαλαν στην συνέχεια, λεηλάτησαν και κατέλαβαν πολλές χώρες.

Νόθοι γιοι που έγιναν ηγέτες κρατών λέγεται πως ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Νέρωνας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημαδεμένοι στο μάγουλο με την βία ή από μάχες ήταν ο τύραννος Φωκάς στην Ρωμανία, ο Αλ Καπόνε, ο Λάκι Λουτσιάνο και ο Όττο Σκορτσένι.  

Στην Αυτοκρατορία της ένδοξης Ρωμανίας, κατά το τέλος της Βασιλείας του Αυτοκράτορα Μαυρίκιου, οι στρατιώτες του κουρασμένοι από τις πολλές εκστρατείες κατά των Αβαροσλάβων επαναστάτησαν και αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν, όπως ακριβώς έκαναν και οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν αυτός τους προτείνει να συνεχίσουν την εκστρατεία του για την υποταγή όλης της Ινδίας.

«Mια μικρή, άλλα όχι ασήμαντη μειοψηφία, των πολιτών έχει αποφασίσει να τινάξει το σύστημα υγείας της χωράς μας στον αέρα», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του pronews.gr ότι οι ανεμβολίαστοι «θα καταδειχθούν ως εχθροί του λαού» από την κυβέρνηση και θα ενοχοποιηθούν όπως ακριβώς ενοχοποιούσε ο Α.Χίτλερ τους Εβραίους για την καταστροφή της Γερμανίας και οι Στάλιν, Μάο, Ερυθροί Χμερ κλπ. τους «αντιδραστικούς αντεπαναστάτες» (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/1011868_ageorgiadis-gia-anemvoliastoys-i-tha-dehtheite-iatriki-paremvasi).

Ζοφερή προειδοποίηση ότι τα μέτρα κατά των ατόκων που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν παραπέμπουν στα μέτρα  που έπαιρνε το ναζιστικό καθεστώς στην Γερμανία κατά των Εβραίων, προχώρησε μια εκ των τελευταίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος κατά την διάρκεια του Β΄ΠΠ.

Η Vera Sharav ρουμανικής καταγωγής η οποία ζει σήμερα στις ΗΠΑ πιστεύει ότι οι απαγορεύσεις που εφαρμόζονται για τον κορωνοϊό έχουν ως μακροπρόθεσμη στόχευση τον έλεγχο ολόκληρων χωρών, όπως αυτές που εφάρμοσαν οι ναζί.

Η Sharav η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην ιατρική αυθαιρεσία, σε εκπομπή μαζί με την συγγραφέα Trish Wood ανέφερε ότι βλέπει παραλληλισμούς με τη ναζιστική Γερμανία σε ότι συμβαίνει σήμερα. Τέτοιοι παραλληλισμοί είναι τα lockdown και η γενικότερη πολιτική των ναζί για την υποδούλωση των λαών.

Mάλιστα  η Αμερικανή ακτιβίστρια δήλωσε ότι στη ναζιστική Γερμανία ο ιατρικός κλάδος (γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι) χρησιμοποιήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς ως εργαλείο για να βλάψουν άλλους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα η Sharav τόνισε ότι οι γιατροί χρησιμοποιήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς για να δικαιολογήσουν την ιδεολογία της ευγονικής χρησιμοποιώντας και την θεωρεία του Δαρβίνου για την «επιβίωση του ισχυρότερου».

«Στις αρχές του 20ου Αιώνα όλο το ακαδημαϊκό κατεστημένο ήταν εμποτισμένο με την πρακτική της ευγονικής η οποία ξεπήδησε μέσα από τις θεωρείς του Δαρβίνου», είπε πιο συγκεκριμένα.

«Ότι συμβαίνει με τέτοιες  πολιτικές Δημόσιας Υγείας είναι  ότι κάποιοι αξιωματούχοι υγείας αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» πρόσθεσε για να διευκρινίσει ότι τέτοιο σκεπτικό οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε προβληματισμένη ότι τέτοιου είδους νοοτροπία υπάρχει και σήμερα:

«Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όταν οι γιατροί ταυτίζονται με τις κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές απομακρύνονται από την ηθική και την επαγγελματική τους ευθύνη απέναντι στους ασθενείς» (https://www.pronews.gr/ygeia/1011944_proeidopoiisi-apo-epizisasa-toy-olokaytomatos-ta-metra-gia-ton-covid-19-moiazoyn-me).

Μέχρι το 1974 μ.Χ., από τους 37 διατελέσαντες Προέδρους των ΗΠΑ σχεδόν οι μισοί (49%) έπασχαν από κάποια σημαντική ψυχική νόσο, και μάλιστα το 27% από αυτούς... κατά τηn διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους. Αυτό προκύπτει από την σχετική έρευνα του Ντέιβιντ Όουεν, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας και αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, για την υγεία κορυφαίων πολιτικών από το 1901 ως το 2007 μ.Χ.

Στην συνέχεια του αφιερώματος του tvxs.gr για τους άρρωστους που θέλουν να μας κυβερνήσουν, παρουσιάζουμε μια σειρά από περιπτώσεις ηγετών που επηρεάστηκαν από την ασθένειά τους, την ίδια στιγμή που έπαιρναν κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία της χώρας τους αλλά και της ανθρωπότητας.

Ο Ρίτσαρντ Νίξον παρουσίαζε συμπτώματα ψύχωσης, ήταν αλκοολικός και είχε βίαιες αντιδράσεις, συμπεριφερόταν «πολύ περίεργα» και υπήρχαν υποψίες ότι η «ψυχική υγεία του δεν είναι καλή», σύμφωνα με το βιβλίο του Όουεν «Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία».

Για να ικανοποιήσει τη μανία του να έχει πληροφορίες για τους αντιπάλους του, διέταξε τη διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος, γεγονός που οδήγησε στο σκάνδαλο του Γουοτεργκέιτ. Η παράλυση της Αμερικανικής πολιτικής ζωής λόγω του σκανδάλου και τελικώς η παραίτηση του το 1974 μ.Χ. επηρέασε την πορεία σειράς διεθνών γεγονότων, από το Κυπριακό μέχρι τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Μετά την απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του το 1981 μ.Χ., ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέηγκαν επί δύο μήνες δεν μπορούσε να εργαστεί κανονικά, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Λευκού Οίκου. Στην διάρκεια της δεύτερης θητείας του, λόγω της πρώιμης γεροντικής άνοιας από την οποία υπέφερε, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει ή να θυμηθεί καν τα περιστατικά κρίσιμων γεγονότων, όπως το διαβόητο σκάνδαλο του Ιρανγκέιτ.

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ξεκινά από τις αρχές του Εικοστού Αιώνα: Ο Θίοντορ Ρούζβελτ ήταν ασθματικός, αγχωτικός, καταθλιπτικός με έντονα ξεσπάσματα και υπέφερε από διπολική διαταραχή (μανιοκατάθλιψη).

Ο Γούντροου Γουίλσον είχε νευρολογικά προβλήματα λόγω υπέρτασης και στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισίου το 1919 μ.Χ. η κρίση του ήταν μειωμένη. Πολύ πιο άρρωστος και εξασθενημένος, σχεδόν ετοιμοθάνατος, ήταν ο Φράνκλιν Ρούζβελτ την εποχή της διάσκεψης της Γιάλτας στην οποία αποφασίστηκε ο χωρισμός του κόσμου σε σφαίρες επιρροής.

Ο Ντουάιτ Αιζενχάουερ (1952-1960 μ.Χ.) έπασχε από την Νόσο του Κρον (Φλεγμονώδης νόσος του παχέος ή του λεπτού εντέρου), το 1955 μ.Χ. έπαθε έμφραγμα και στην διάρκεια της δεύτερης θητείας του εγκεφαλικά επεισόδια, που τον έκαναν καχύποπτο και αγενή.

Η ασθένεια του διαδόχου του επηρέασε ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις. Ο Τζων Κένεντι έπασχε από τη Νόσο του Άντισον: Όταν η ασθένεια του διαγνώστηκε στο Λονδίνο το 1947 μ.Χ., πολλά χρόνια πριν την νίκη του στις εκλογές του 1960 μ.Χ., οι γιατροί του έδωσαν μόλις ένα χρόνο ζωής.

Το 1961 μ.Χ. ο Κένεντι αποφάσισε την εισβολή στη Κούβα, στον Κόλπο των Χοίρων, γεγονός που οδήγησε στο μεγαλύτερο φιάσκο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής μετά τον πόλεμο. Οι ειδικοί αναρωτιούνται ακόμη για το πόσο η θεραπεία του για την Νόσο του Άντισον επηρέασε μια τόσο καταστροφική, κακοσχεδιασμένη ενέργεια:

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έπαιρνε τεστοστερόνη και στεροειδή, πράγμα που πιθανώς τον οδήγησε να φέρεται πιο «αντρίκεια». Όταν η επίδραση των φαρμάκων περνά, ο δυναμισμός δίνει την θέση την θέση του στην μελαγχολία. Την επομένη της αποτυχημένης εισβολής, ο στενός συνεργάτης του Πιέρ Σάλιντζερ, τον βρήκε να κλαίει στο δωμάτιο του (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2015/08/blog-post_420.html).

Οι δικτάτορες του Ιράκ και της Λιβύης, Σαντάμ Χουσεΐν και Μαομάρ Καντάφι, αν και εχθροί της Δύσης και οι δύο αρχικά, ήρθαν στην συνέχεια σε συνεννόηση με αυτή και έκαναν μαζί της συμφωνίες για την καταστροφή των χημικών τους όπλων, με συνέπεια να αυτοαφοπλιστούν και στο τέλος να πέσουν και οι δύο από την εξουσία με την εισβολή της Δύσης στα κράτη τους και βρήκαν στην συνέχεια φρικτό θάνατο από αυτή. 

Με την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Ιράκ και με τον οπλισμό που άφησαν εκεί αυτές, αναδείχθηκε ο ISIS ο οποίος και τον «ιδιοποίηθηκε», όπως ακριβώς συνέβη και στο Αφγανιστάν με την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από την χώρα αυτή.

Με τον φόνο του Κιρόφ στην ΕΣΣΔ ο Στάλιν (που λέγεται ότι τον οργάνωσε ο ίδιος ο Στάλιν) εξαπέλυσε έναν άγριο διωγμό έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους και έστειλε ως δήθεν «εχθρούς του λαού και συνωμότες» στα γκουλάγκ.

Με τον ίδιο τρόπο στην Γερμανία, ο Χίτλερ με την εκτέλεση του  Ερνστ φομ Ρατ (Ernst vom Rath), γραμματέα της Γερμανικής Πρεσβείας στο Παρίσι από τον Εβραϊκής καταγωγής  Χέρσελ Γκρίνσπαν (Herschel Grynszpan), αλλά και το κάψιμο του Ράιχσταιγκ (που λέγεται ότι τον οργάνωσε ο ίδιος ο Χίτλερ) εξαπέλυσε έναν άγριο διωγμό έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, τους οποίους και έστειλε ως δήθεν «εχθρούς του λαού και συνωμότες» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ο τρομοκρατικός εταίρος των Ταλιμπάν η Al Qaeda’s παρομοιάζει τον θρίαμβο στο Αφγανιστάν με την νίκη των βαρβαρικών φυλών που άρπαξαν πρώτα τις μακρινές Ρωμαϊκές επαρχίες μέχρι να μπορέσουν να προχωρήσουν στην πρωτεύουσα, η οποία έπεσε σαν σάπιο δαμάσκηνο το 410 μ.Χ. (Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κράτησε άλλα χίλια χρόνια)-(http://corfiatiko.blogspot.com/2021/08/biden.html).

Τόσο οι αδερφοί Γράκχοι στην Ρώμη, όσο και οι αδερφοί Κένεντι στις ΗΠΑ, ήταν φιλολαϊκοί ηγέτες που πήραν μέτρα υπέρ του λαού και κατά της ολιγαρχίας των κρατών τους και στο τέλος δολοφονήθηκαν όλοι τους με άγριο τρόπο.

Το Ρέθυμνο, καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από Μπαρμπαρόσα το 1.538 .Χ., τον Ουλούτζ Αλή το 1.567 μ.Χ., αλλά και από τον Σουλτάν Σελίμ το 1.571 μ.Χ.

Το 1.646 μ.Χ., ο Χουσεΐν παρασπόνδησε στον όρκο που είχε δώσει στους κατοίκους του Ρεθύμνου ότι αν παραδοθούν σε αυτόν, θα τους αφήσει να φύγουν σώοι και τους επιτέθηκε και σκότωσε πολλούς από αυτούς.

Αντίστοιχα και ο Αλή Πασάς στο Σούλι το 1.803 μ.Χ. παρασπόνδησε στον όρκο που είχε δώσει στους κατοίκους του ότι αν παραδοθούν σε αυτόν, θα τους αφήσει να φύγουν σώοι και τους επιτέθηκε και σκότωσε πολλούς από αυτούς.

Κάθε δικτατορία, όπως του Μεταξά ή τον Ταλιμπάν ζήτησαν τον οπλισμό από τους πολίτες (όπως ακριβώς έκανε και ο τύραννος Πεισίστρατος στην Αρχαία Αθήνα), για να μην μπορούν αυτοί να τους αντισταθούν.

Ο βασιλιάδες της Γαλλίας και της Ρωσίας, Λουδοβίκος ο ΙΣΤ’ και Νικόλαος ο Β’, όπως και ο Προέδρος της Γαλλίας Μακρόν στις μέρες μας, όλοι τους αντί των συμβουλών των άκουγαν τις απόψεις των συζυγών τους (της Μαρίας Αντουανέττας, της Αλεξάνδρας και της Μπριτζίτ αντίστοιχα), που ήταν σχεδόν πάντα καταστροφικές, ενώ οι ιδίες ζούσαν σε προκλητική χλιδή και περιφρονούσαν τους λαούς τους, οι οποίοι με την σειρά τους τις μισούσαν.

Η Λιβία, όπως και η Αγριππίνα η Νεότερη, δηλητηρίασαν και οι δύο τους Αυτοκράτορες συζυγούς τους Αύγουστο και Κλαύδιο και ανέβασαν με συνομωσίες και φόνους στον θρόνο τους γιους τους με άλλους άνδρες Τιβέριο και Νέρωνα αντίστοιχα, όμως αυτοί σύντομα τις έδιωξαν από την εξουσία και είχαν και οι δύο οικτρό τέλος.

Η ντροπιαστική ήττα και αποχώρηση των Αμερικάνων από το Αφγανιστάν στις μέρες μας από τους πρώην συνεργάτες τους, τους ισλαμιστές Ταλιμπάν, θυμίζει την αντίστοιχη ντροπιαστική ήττα και αποχώρηση των Ρωμαίων από τον πρώην συνεργάτη τους Αρμίνιος στην Γερμανία.

Παρά τις σφαγές και την κατοχή των περιοχών αυτών από τις ΗΠΑ και την Ρώμη, καμία από τις δύο αυτές δυνάμεις δεν κατάφερε να υποτάξει και να επιβάλει τον πολιτισμό της σε αυτές, χάρις στον ανταρτοπόλεμο και την αντίσταση που επέδειξαν οι γηγενείς.

Η αποχώρηση δε των Ρωμαίων από την Γερμανία ξεκίνησε από τον Αυτοκράτορα Αύγουστο και ολοκληρώθηκε από τον Τιβέριο στην συνέχεια, ενώ των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν από τον Προέδρο Τραμπ και ολοκληρώθηκε από τον Μπάιντεν.

Μετά όμως από την εκδίωξη των εισβολέων, οι μέχρι τότε ενωμένοι ντόπιοι ξεκίνησαν έναν άγριο εμφύλιο πόλεμο για την εξουσία, ο οποίος κράτησε επί μακρόν και χρηματοδοτήθηκε από την Ρώμη και τις ΗΠΑ.

Όμως αργότερα, οι φυλές των Γερμανών ενώθηκαν και εισέβαλαν τελικά μαζικά στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 406 μ.Χ., με συνέπεια αρχικά την άγρια λεηλασία αυτής και μετέπειτα την τελική άλωση και κατάκτηση της από αυτές.

Θα γίνει άραγε το ίδιο στις μέρες μας με τους Ταλιμπάν και τα αλλά ισλαμικά κράτη της Ασίας (Ιράν, Τουρκιά, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Λιβανό), τα οποία θα στείλουν εκατομμύρια ισλαμιστές λαθρομετανάστες και προσφυγές από τα μέρη αυτά και αλλού στην Δύση και τις ΗΠΑ για να τις αλώσουν και να τις καταστρέψουν όπως οι Γερμανοί βάρβαροι την Ρώμη παλαιοτέρα;

Όπως οι Γερμανοί όταν αποχώρησαν από την κατεχομένη Ελλάδα φανέρωσαν (ουσιαστικά προδίδοντας) πολλούς από τους συνεργάτες τους στις νέες αρχές της ελεύθερης πια χώρας, το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι Αμερικανοί με τους συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν (https://yiorgosthalassis.blogspot.com/2021/08/blog-post_412.html).

Επίσης τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Αμερικανοί αφήσαν πίσω τους σημαντικό οπλισμό σε όλες τις πλευρές των κρατών αυτών επίτηδες, έτσι ώστε να σκοτωθούν αυτές μεταξύ τους σε έναν εμφύλιο για την εξουσία (η τακτική Διαιρεί και Βασίλευε), όπως τελικά έγινε και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις. 

Στο Χαϊρατάν του Αφγανιστάν, ο τελευταίος Σοβιετικός στρατιώτης που διέσχισε «την γέφυρα της φιλίας» στις 11.30 ήταν ο στρατηγός Μπόρις Γκρομόφ (https://www.tanea.gr/2019/02/15/people/afganistan-ekdiloseis-gia-ta-30xrona-apo-tin-apoxorisi-ton-sovietikon/) το 1.989 μ.Χ., όπως και ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας ο τελευταίος Αμερικανός που αποχώρησε από το Αφγανιστάν (https://www.defence-point.gr/news/o-teleytaios-amerikanos-poy-apochorise-ap-to-afganistan-itan-stratigos) το 2.021 μ.Χ.

Οι βασιλιάδες της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΓ’ και ο γιος του ο Λουδοβίκος ΙΔ’, μαζί με τους πρωθυπουργούς τους Ρισελιέ και Μαζαρίνο, συνέτριψαν την συνομωσία και τα προνόμια των ευγενών ο πρώτος και την εξέγερση της σφενδόνης ο δεύτερος, όπως ακριβώς και βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο γιος του Μοχάμεντ την «συνομωσία» των Σαουδαράβων πριγκίπων. 

Στην Γερμανία, ο Όλαφ Σολτς αντιγράφει τα τικ της Άνγκελα Μέρκελ για να δείξει ότι τάχα της μοιάζει, όπως έκαναν και οι επίγονοι  του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ελαφρά κλίση του κεφαλιού του προς τα αριστερά, τον χαρακτήρα ή τον ρουχισμό του.

Η Ρώμη και η Κωνσταντινούπολη θεωρούντο ως υπόδειγμα και πρότυπο Αυτοκρατορικής συνέχειας και Παράδοσης, ενώ η Τρίτη θεωρείτο αυτή του Τζένκινς Χαν και αν η Οθωμανική δυναστεία εξαφανίζονταν, την θέση της θα την έπαιρναν Τζινχινίδες του Χανάτου της Κριμαίας.

Τον 17ο Αιώνα μ.Χ., όταν οι Δυτικοί εποίκιζαν τον Νέο Κόσμο (την Αμερική), η Ρωσία ανακάλυπτε και αποίκιζε την Σιβηρία, ενώ καίριο ρόλο έπαιξαν για τον ρόλο αυτό στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ οι καουμπόις και στην Σιβηρία οι Κοζάκοι.

Ο Εκλέκτορας της Σαξονίας Αύγουστος ο Β’ ονομάστηκε «Ηρακλής της Σαξονίας», ενώ τον τίτλο «Ηρακλής» έδωσε στον ευατό του και ο Αυτοκράτορας της Ρώμης Κόμμοδος.

Ο βασιλιάς Κάρολος ο 12ος της Σουηδίας, όπως και ο Μέγας Ναπολέοντας της Γαλλίας και οι δύο εισέβλαν στην Ρωσία, κατέλαβαν πολλά εδάφη και έσφαξαν χιλιάδες, αλλά στο τέλος ηττήθηκαν και υποχώρησαν και οι δύο από την χώρα αυτή, ενώ πολλοί στρατιωτικοί συνασπισμοί δημιουργήθηκαν εναντίον τους από την Ρωσία, ότι έκανε η χώρα αυτή και για τον Μέγα Φρειδερίκο.

Η Γαλλία χρηματοδότησε την Σουηδία κατά των Αμψβούργων στον Τριακονταετή Πόλεμο, όπως και οι Βρετανοί τους Σουηδούς κατά των Ρώσων στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο.

Ο Ξέρξης ερωτεύτηκε την νύφη του, όπως και ο Αλή Πασάς την ερωμένη του γιου Κυρά Φροσύνη και ο Μωάμεθ την γυναίκα του θετού του γιου.

Τόσο ο μισθοφόρος Αρχίλοχος ο Πάριος, όσο και ο ρήτορας Δημοσθένεις ήταν και οι δύο ριψασπίδες σε μάχες (ο πρώτος σε μια μάχη στην Θράκη και ο δεύτερος στην μάχη της Χαιρώνειας).

Οι ευαγγελικοί της Αμερικής, το 1982 μ.Χ. έφτασαν στην εξουσία της Γουατεμάλας εγκαθιστώντας με πραξικόπημα τον στρατιωτικό και ευαγγελικό πάστορα Χοσέ Εφραϊν Ρίος Μοντ, που αργότερα καταδικάστηκε για γενοκτονία.

Η Κιεβινή Ρωσία ήταν μία συνομοσπονδία δώδεκα πριγκιπάτων που πολεμούσαν μεταξύ τους για την κυριαρχία και να ενώσουν τα υπόλοιπα υπό την ηγεσία τους, όπως ακριβώς και οι πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ελλάδας.

Το Νόβγκοροντ και το Πσκοφ γλίτωσαν από τον Ταταρομογγολικό ζυγό, όπως και τα Επτάνησα την Τουρκοκρατία.

Όπως οι Γερμανοί πριν φύγουν από την Ελλάδα άφησαν όπλα στους Έλληνες για να σκοτωθούν μεταξύ τους σε εμφύλιο, όπως και έγινε, ενώ και οι Ιάπωνες πριν Γερμανοί πριν φύγουν από την Ινδονησία άφησαν όπλα στους γηγενείς για να σκοτωθούν μεταξύ τους σε εμφύλιο και να εκδιώξουν τους Βρετανούς, όπως και έγινε.

Όταν παρήκμασαν η Ολλανδική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών και η αντίστοιχη Βρετανική, τα κράτη τους τις εξαγόρασαν μαζί με τις κτήσεις τους.

Κατά το κάψιμο της Μόσχας από τους Μογγολους του Ντεβλέτ Γκιράι της Κριμαίας το 1.571 μ.Χ., αλλά και τους Γάλλους του Μεγάλου Ναπολέοντα το 1.812 μ.Χ., κάηκαν τα ξύλινα σπίτια της, ενώ ανατινάχτηκε και η πυριδαταποθήκη του Κρεμλίνου. 

Πολλοί Μοσχοβίτες πνίγηκαν κατά το κάψιμο της Μόσχας από τους Μογγολους του Ντεβλέτ Γκιράι της Κριμαίας το 1.571 μ.Χ., προσπαθώντας να διαβούν τον ποταμό Μόσχοβα, όπως και οι Ρωμαίοι στρατιώτες στην Τρέβια στον ομώνυμο ποταμό το 218 π.Χ.

Οι Κοζάκοι του Στρογκάνωφ υπό την ηγεσλια του Γιερμάκ διέσχισαν παρά τις φυσικές δυσκολίες τα Ουράλια Όρη, όπως ο Αννίβας τις Άλπεις, ενώ μετέφεραν στις πλάτες τους τις βάρκες για να περάσουν τον ποταμό Τσουσοβάγια, όόπως και οι άνδρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα δέρματα/βάρκες τους κατά την διάβαση του Υδασπη το 326 π.Χ.

Ο Ανεμάς ήταν γιος του τελευταίου μουσουλμάνου ηγεμόνα του Χάνδακα, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφρόρο τον Β’ τον Φωκά μαζί με την οικογένεια του και έγιναν μέλη της Βυζαντινής αριστοκρατίας, όπως και ο Αντρέι Βονκάι αιχμαλώτισε την οικογένεια του τελευταίου Χάνου της Σιβηρίας Κουτσούμ, οι οποίοι έγιναν μέλη της Ρωσικής αριστοκρατίας με το όνομα Πρίγκιπες Σιμπίρσκι.

Ο δε Κουτσούμ διέφυγε, αλλά οι γιοι του αιχμαλωτίστηκαν, όπως και ο τελευταίος Εμίρης του Χαλεπίου Σαΐφ αλ-Ντάουλα ξέγυγε από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Νικηφρόρο τον Β’ τον Φωκά, αλλά ο γιος του αιχμαλωτίστηκε.

Οι Αμερικανοί του Τέξας, φέρουν όλοι τους όπλα και έχουν μεταξύ τους βεντέτες, όπως ακριβώς γίνεται και με τους Κρήτες.

Η Δωρίς έχασε τον Αθανάσιο Διάκο και η Λακωνία τον Ηλία Μαυρομιχάλη, ενώ ο τελευταίος πήρε κατά την μάχη του Βαλτετσίου, όπως και ο Νικηταράς το προσωνύμιο «Ο Αχχιλέας του Βαλτετσίου» για την γενναιότητα του.

Ο ηρωικός Ηλίας Μαυρομιχάλης έπεσε μαχόμενος στον Κοκκινόπυργο (όπου όπως στις Θερμοπύλες όταν τους χάλασαν τα όπλα πέταγαν ακόμα και πέτρες στους εχθρούς τους), όπου οι άντρες του αιφνιδιάστηκαν και διασκορπίστηκαν όταν πήγαιναν αμέριμνοι τα λάφυρα στα πλοία, όπως και οι Αθηναίοι στους Αιγός Ποταμούς όταν τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά οι Σπαρτιάτες του Λύσανδρου.

Ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και ο Μάρκος Μπότσαρης αντίστοιχα λόγω της φιλοπατρίας τους αρνήθηκαν και οι δύο την μονή Αρχιστρατηγία στην Εύβοια και την Στερεά αντίστοιχα και προτίμησαν αντίστοιχα για την ομόνοια του Ελληνικού στρατοπέδου την συστρατηγία.

«Κρίμα τον άνδρα» δήλωσε ο Ομέρ Μπέης Καρυστού όταν του έφεραν το κεφάλι του Ηλία Μαυρομιχάλη (που κόπηκε όπως των ηρώων του Γένους Λεωνίδα και Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) και τον θαύμασε για το θάρρος του, όπως και ο Ιμπραήμ όταν του έφεραν το νεκρό κεφάλι του Παπαφλέσα και το σώμα του.

Το δε κεφάλι του Ηλία Μαυρομιχάλη στάλθηκε στον Σουλτάνο Μαχμούτ τον Β’, ενώ του Λεωνίδα στον Ξερξη.

Οι Δροσουλίτες λέγεται πως είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη, τα οποία παρέμειναν στο πεδίο της μάχης, όπως και στα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγεται πως τα φαντάσματα των νεκρών στρατιωτών βάδιζαν στα πεδία των μαχών που σκοτώθηκαν. 

Με την ίδρυση αντάρτικων ομάδων κατά των Γάλλων και των Ολλανδών στο Βιετνάμ και την Ινδονησία αντίστοιχα, οι Χο Τσι Μινχ και Σουκάρνο, οι οποίοι φυλακίστηκαν από  τις παραπάνω δυνάμεις και οι δύο συμμάχησαν με τους Ιάπωνες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταπολεμικά έκαναν αντάρτικο κατά των παραπάνω κρατών, τα νίκησαν και έγιναν οι πρώτοι ηγέτες των κρατών τους, χάρις στις ικανότητες στον ανταρτοπόλεμο και την στρατηγική των στρατηγών Γκιαπ και Νασούτιον αντίστοιχα, οι οποίοι επιτέθηκαν με τον στρατό τους ακόμα και στις πρωτεύουσες Ανόι και Γογκιακάρτα.

 Οι συμβουλές του Γκαίρινγκ και του Κέσερλινγκ αντίστοιχα στον Χίτλερ να μην αποχωρήσει το Έκτο Σώμα Στρατιών στο Στάλινγκραντ και το Άφρικα Κορπς στην Τυνησία, αλλά να αντέξουν στην πολιορκια με ανεφοδιασμό από τον αέρα, οδήγησε τόσο στην ολοκληρωτική καταστροφή και παράδοση αυτών, όπως και στην παράλληλη καταστροφή της Γερμανικής αεροπορίας στις περιοχές αυτές.

Ο πόλεμος κατά του Αννίβα ξεκίνησε όταν αυτός επιτέθηκε στον σύμμαχο των Ρωμαίων Σαγούντουμ και αυτοί έσπευσαν μετά από έκκληση της πόλης να τους ενισχύσουν κατά των Καρχηδονίων, όπως και κατά τον πόλεμο των Ρωμαίων κατά των Κίμβρων του Βιορίξ ξεκίνησε όταν αυτός επιτέθηκε στους σύμμαχους των Ρωμαίων Τευτοσάγγων και αυτοί έσπευσαν μετά από έκκληση τους να τους ενισχύσουν κατά των Κίμβρων.

Κατά την εισβολή του Αννίβα και του Βιορίξ στην Γαλατία και την Ιταλία, οι Καρχηδόνιοι και οι Κίμβροι/Τεύτονες με την βία ή με την διπλωματία και την πειθώ, έπεισαν πολλούς Κέλτες Γαλάτες να ενωθούν μαζί τους στον αγώνα τους κατά των Ρωμαίων, ενώ στην συνέχεια μαζί με αυτούς νίκησαν σε πολλές μάχες την Ρώμη. 

Κατά την συντριβή των Ρωμαίων στις Κάννες κατά του Αννίβα οι δύο Ύπατοι τους Ουάρρων και Αιμίλιος Παύλος συγκρούονταν μεταξύ τους, γεγονός που και αυτό συνέβαλε στην ήττα τους, όπως και κατά την μάχη των Ρωμαίων κατά του Βιόριξ οι δύο Ύπατοι Γναίος Μάλλιος Μάξιμος και Κόιντος Σερβίλιος Καιπίων στην μάχη του Αραούσιου συγκρούονταν μεταξύ τους, γεγονός που και αυτό συνέβαλε στην ήττα τους.

Παραδόξως ούτε ο Αννίβας, ούτε και ο Βιορίξ μετά τις μεγαλειώδεις νίκες τους κατά της Ρώμης, αν και μπορούσαν, δεν επιτέθηκαν στην αποδυναμωμένη και σχεδόν αφύλακτη τότε Ρώμη. Η δε Ρώμη σώθηκε από την πλήρη καταστροφή τότε χάρις στους ικανούς στρατιωτικούς «σωτήρες» τους, Φάβιο Μάξιμο, Σκιπίωνα του Αφρικανού και του Μάριου.

Ο Κλαύδιος Άππιος και ο Σκιπίων ο Αφρικανός ήταν αυτοί που έπεισαν τους Ρωμαίους αριστοκράτες να μην συνθηκολογήσουν με τον ένδοξο βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και τον Αννίβα αντίστοιχα.

Η εισβολή των Γερμανών των Αριόβιστου, Βιορίξ στην Γαλατία ήταν τόσο καταστροφική και αιμοχαρής, όπως και η εισβολή των Κάιζερ Γουλιέλμου του Β΄ και του Αδόλφου Χίτλερ στην Γαλλία κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ όλοι αυτοί οι εισβολέις ηττήθηκαν όταν οι Ρωμαίοι και οι Σύμμαχοι αναδιοργανώθηκαν.

Οι δε γυναίκες των Τευτόνων στην μάχη των Ακούαι Σίξται, ή των Κίμβρων στις Ουερκέλλες, προτίμησαν να αυτοκτονήσουν και να σκοτώσουν στα παιδιά τους παρά να παραδοθούν στους Ρωμαίους, όπως και οι ηρωικές Σουλιώτισες στο Ζάλογγο προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους παρά να παραδοθούν στους Τούρκους.

Γινόνταν στην Αρχαία Σπάρτη η αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων που δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν στα συσσίτια, όπως και των Ρωμαίων αγροτών που είχαν χρέη στο δημόσιο και έχαναν την γη τους την δυνατότητα να γίνουν στρατιώτες πριν τις στρατιωτικές μεταρυθμίσεις του Μάριου.

Δεκαετίες αργότερα, ακόμη ένας ευαγγελικός ιεροκήρυκας και κωμικός έγινε Πρόεδρος στην Γουατεμάλα (2016-2020 μ.Χ.): ο Τζίμι Μοράλες, που τώρα διερευνάται για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του. Στην Κόστα Ρίκα έφτασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών το 2018 μ.Χ. ο ευαγγελικός πάστορας Φαμπρίσιο Αλβαράδο, με κεντρικό σύνθημα «Μην τα βάζετε με τις οικογένειες».

H ψήφος τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την νίκη το 1990 μ.Χ. στο Περού του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, του μετέπειτα δικτάτορα που καταδικάστηκε για φόνους, απαγωγές και διαφθορά, ο οποίος και περιέλαβε στις λίστες του για το Κογκρέσο 50 μέλη τους. Η δε Ενωση Χριστιανικών Ευαγγελικών Εκκλησιών δήλωσε ανοιχτά την αμέριστη στήριξη της στην κόρη του, Κέικο Φουχιμόρι, που διεκδικούσε φέτος για τρίτη φορά την Προεδρία.

Στην Βολιβία στήριξαν το πραξικόπημα κατά του Εβο το 2019 μ.Χ., αναμασώντας και τα περί νοθείας στις εκλογές, στις οποίες παρεμπιπτόντως ένας επιχειρηματίας και ευαγγελικός πάστορας νοτιοκορεατικής καταγωγής, ο Τσι Χιουν Τσουνγκ, αναδείχθηκε τρίτος.

Στην Κολομβία συμμάχησαν με τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε και πρωταγωνίστησαν σε δυναμική εκστρατεία για την καταψήφιση στο δημοψήφισμα των συμφωνιών ειρήνης του 2016 μ.Χ. ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις FARC.

Αλλά είναι αδιαμφισβήτητα στη Βραζιλία όπου έχουν την μεγαλύτερη ανάμειξη στην πολιτική, ιδίως μέσα από την κοινοβουλευτική «ομάδα της Βίβλου», με δεκάδες νομοθέτες. Είναι αυτοί που στάθηκαν καταλύτες ψηφίζοντας –επικαλούμενοι μάλιστα τον Θεό– υπέρ της καθαίρεσης της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ το 2016 μ.Χ..

Οπως αυτοί ήταν που συνέβαλαν τα μάλα στην εκλογή του ακροδεξιού πρώην λοχία Ζαΐρ Μεσίας Μπολσονάρο, βοηθούσης και της Οικουμενικής Εκκλησίας του Βασιλείου του Θεού, του Εντίρ Μασέντο.

Ο Μασέντο, πρότυπο των ευαγγελικών ηγετών που συσσωρεύουν πολιτική ισχύ και πλούτη, χάρη και στη μιντιακή του αυτοκρατορία, τον όμιλο Record, μετέτρεψε την εκκλησία του σε ένα άκρως επιδραστικό πολιτικό λόμπι. Κι όταν με την βοήθειά του ο Μπολσονάρο κέρδισε τις εκλογές, μίλησε για «εκπλήρωση της θείας προφητείας» (https://www.efsyn.gr/kosmos/latiniki-ameriki-karaibiki/308439_basileio-ton-eyaggelikon).

Οι κοσμικές πηγές ή, δηλαδή, οι επιστήμονες, ειδικοί και γενικότερα οι ορθολογιστικές πηγές μιλάνε για το θέμα των γεωφυσικών φαινόμενων, έχοντας πάντα ως κυρίαρχο θέμα ή ζήτημα τους σεισμούς. Με άλλα λόγια, θα καταθέσω παρακάτω τις επιστημονικές θέσεις, τις γεωλογικές έρευνες και προσεγγίσεις, τις μελλοντικές προβλέψεις και προβολές των ειδικών για το σύνθετο θέμα των γεωφυσικών φαινομένων και κυρίως των σεισμών.

Κατ΄ αρχήν, ας δούμε τους μεγαλύτερους σεισμούς στον κόσμο από τις αρχές του 20ού Αιώνα σύμφωνα με το National Geographic: Χιλή, 1.960 μ.Χ., 9,5 Ρίχτερ. Αλάσκα, 1.964 μ.Χ., 9,2 Ρίχτερ. Ινδονησία, 2004 μ.Χ., 9,1 Ρίχτερ. Ιαπωνία, 2011 μ.Χ., 9 Ρίχτερ. Ρωσία, 1.952 μ.Χ., 9 Ρίχτερ. Κολομβία, 1.906 μ.Χ., 8,8 Ρίχτερ. Χιλή, 2010 μ.Χ., 8,8 Ρίχτερ. Κίνα, 2008 μ.Χ., 8 Ρίχτερ. Περού, 2007 μ.Χ., 7,7 Ρίχτερ. Πακιστάν, 2005 μ.Χ., 7,6 Ρίχτερ. Ινδονησία, 2009 μ.Χ., 7,6  Ρίχτερ. Τουρκία, 2011 μ.Χ., 7,2 Ρίχτερ. Και, Αϊτή, 2021 μ.Χ., 7,2 Ρίχτερ.

Στη συνέχεια καταγράφονται οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην Ελλάδα: Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα ήταν το 1.856 μ.Χ. στην Ρόδο, μεγέθους 8,2 Ρίχτερ, ενώ ο φονικότερος ήταν το 1.881 μ.Χ. στην Χίο, μεγέθους 7,3 Ρίχτερ, με πάνω από 4.000 νεκρούς.

Πέραν αυτών των 2 γίγα-σεισμών, δείτε επίσης και: 1.810 μ.Χ. Κρήτη 7,8. 1.926 μ.Χ. Ρόδος 8,0. 1.886 μ.Χ. Φιλιατρά 7,5. 1.956 μ.Χ. Αμοργός 7,5. 1.867 μ.Χ. Κεφαλονιά 7,2. 1.903 μ.Χ.  Κύθηρα 7,2. 1.953 μ.Χ. Αργοστόλι 7,2. 1.957 μ.Χ. Ρόδος 7,2. 1.968 μ.Χ. Άγιος Ευστράτιος 7,1. 1.894 μ.Χ. Αταλάντη 7,0. 1.932 μ.Χ. Ιερισσός 7,0. 1.935 μ.Χ. Κρήτη 7,0. 1.947 μ.Χ. Μεσσηνία 7,0. 1.954 μ.Χ. Σοφάδες 7,0 Ρίχτερ.

Λόγω του ότι η περιοχή της Αττικής έχει περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας, σας καταθέτω τις επιστημονικές απόψεις που αφορούν τις τέσσερεις μεγαλύτερες σεισμικές απειλές για το Λεκανοπέδιο.

Πρώτη απειλή, μας λένε οι ειδικοί, είναι ο «Ανατολικός Κορινθιακός έως τον Νότιο Ευβοϊκό»: Στα «ΝΕΑ» ο σεισμολόγος Γερ. Παπαδόπουλος είχε δηλώσει: «Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου».

Δεύτερη απειλή είναι τα «Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων». Τρίτη απειλή αποτελεί ο «Σαρωνικός». Και, τέλος, μια ακόμη τέταρτη απειλή για την Αθήνα προέρχεται από το «ρήγμα της Αταλάντης».

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο κατά τους τελευταίους μήνες αποτύπωσε ο σεισμολόγος κ. Γερ. Χουλιάρας (Facebook), ο οποίος κάνει λόγο «για χιλιάδες μικρο-σεισμούς στην περιοχή από την αρχή της χρονιάς». Εισέτι, ο καθηγητής κ. Άκης Τσελέντης τονίζει (zougla.gr):

«Από τον Φεβρουάριο έως τώρα έχουμε καταγράψει πάνω από 1.800 μικροσεισμούς στο Κορινθιακό Κόλπο.. Σίγουρα κάποια στιγμή το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει, αυτά που λένε σε 400 χρόνια είναι αστεία».

Ακόμη, ο καθηγητής Κ. Μακρόπουλος έχει αναφέρει: «Θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός στην Αθήνα μέχρι το 2021 μ.Χ...πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων που προκάλεσε τον σεισμό του 1981 μ.Χ..» (υπενθύμιση: 24 Φεβρουαρίου 1981 μ.Χ.: 6,7 Ρίχτερ).

Ειδική περίπτωση αποτελεί ο φονικός σεισμός των 7,5 ρίχτερ της 9ης Ιουλίου 1.956 μ.Χ., που έπληξε κυρίως την Σαντορίνη και προκάλεσε τσουνάμι μέχρι την Κάλυμνο. Χαρακτηριστικά ήταν και τα δημοσιεύματα της εποχής, καθώς ανέφεραν ότι η σεισμική δόνηση ισοδυναμούσε με έκρηξη 10,000 ατομικών βομβών.

Τότε έχασαν τη ζωή τους 53 άνθρωποι και το 35% των σπιτιών είχαν καταρρεύσει. Τον μεγάλο σεισμό ακολούθησε τσουνάμι που ξεπέρασε τα 15 μέτρα σε ύψος και είχε ως αποτέλεσμα μία γυναίκα να χάσει τη ζωή της στην Κάλυμνο.

Πάμε τώρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκεί περιμένουν τα χειρότερα ή όπως λένε πολλοί ειδικοί: «Έρχεται σεισμός-μαμούθ». Λόγου χάρη, ο Πρύτανης Νεοτεκτονικής και Σεισμών, καθ. Δρ. Haluk Selim του Πανεπιστημίου Gelisim αναφέρει:

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας επηρέασε την περιοχή με δύο σεισμούς που συνέβησαν το 1.999 μ.Χ.. που, από το 1.939 μ.Χ., σε αυτή την γεωγραφική  περιοχή, έχει δώσει περίπου 11 σεισμούς μεγαλύτερους από 7 ρίχτερ σε 60 χρόνια..  Έχουν περάσει 22 χρόνια και ακόμη δεν έχει σημειωθεί σεισμός στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας».

Ο Τούρκος γεωλόγος Νάτσι Γκρούρ έγραψε έτι στο Twitter: «Αναφέρω ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα πραγματοποιηθεί σε αυτήν την ενότητα και θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 7,2 ρίχτερ». Επίσης, ο Οργανισμός Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA), εκτιμά ότι τουλάχιστον 48.000 κτίρια θα υποστούν σοβαρές ζημιές σε σεισμό 7,5 μεγέθους, ενώ άλλα 194.000 θα καταγράψουν τουλάχιστον ζημίες μεσαίας σοβαρότητας.

Προσέτι, ο καθηγητής Σουκρού Έρσοϊ του Πολυτεχνείου Γιλντίζ τόνισε: «Αναμένουμε σεισμούς μεγαλύτερους από 7 στην περιοχή του Μαρμαρά. 28 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Μαρμαρά. Υπάρχουν περίπου 6.000.000 σπίτια».

Από την Τουρκία ας πάμε να δούμε, εν συντομία επίσης, την Αμερική και το διάσημο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, μήκους  περίπου 1.200 χιλ.,  που και αυτό βρυχάται εδώ και λίγα χρόνια τώρα. Ιστορικά, το εν λόγω ρήγμα έχει προκαλέσει πολύ δυνατούς σεισμούς:

1.857 μ.Χ., Φορτ Τρέχον, 7,9 Ρίχτερ. 1.906 μ.Χ., Σαν Φρανσίσκο, 7.8 Ρίχτερ. 1.957 μ.Χ., Σαν Φρανσίσκο, 5,7 Ρίχτερ. 1.989 μ.Χ., Λόμα Πριέτα, 6,9 Ρίχτερ. 2004 μ.Χ., Πάρκφιλντ, 6,0 Ρίχτερ. 2017 μ.Χ., Σίρς Βάλλευ, 7,1 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής και επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου της Ν. Καλιφόρνια Τόμας Τζόρνταν ανέφερε (2016 μ.Χ.): «Το ρήγμα του Άγιου Ανδρέα είναι κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει. Οι τεκτονικές πλάκες στο σημείο κινούνται περίπου πέντε εκατοστά κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε μεγάλους σεισμούς στην Καλιφόρνια».

Έτι, το 2008 μ.Χ., η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι και ένας ακόμη σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 1.800 θανάτους, 50.000 τραυματισμούς, ζημιές και καταστροφές υποδομών ύψους 200 δισ. δολαρίων».

Η Καλιφόρνια «κουνιέται» συνεχώς και κάτοικοί της χάνουν τον ύπνο τους φοβούμενοι το «μπαμ» στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα. Προκειμένου να κατανοήσουμε το πόση καταστροφή θα έφερνε ένας σεισμός που θα έπληττε το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, θα σας καταγράψω αυτό που επεσήμανε ο Δρ. Lucy Jones, επιστημονικός σύμβουλος για τη μείωση των κινδύνων στην Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, το 2013 μ.Χ.: «Φανταστείτε την Αμερική χωρίς το Λος Άντζελες!».

Ας δούμε, τέλος και εν συντομία, και το διασημότερο υπερηφαίστειο στον κόσμο: το Γέλοουστοουν των ΗΠΑ. Το Γέλοουστοουν βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, αν και επεκτείνεται και στην Μοντάνα και στο Άϊνταχο. Έχει έκταση 8.980 τετρ. χιλ. (κάντε εδώ αντιπαραβολή με την Κρήτη:

8.303 τετρ. χιλ.). Το «υπερηφαίστειο» του Γέλοουστοουν έχει εκραγεί μόλις τρεις φορές. Η πρώτη έγινε πριν από 2,1 εκατομμύρια χρόνια, η δεύτερη πριν από 1,3 εκατομμύρια χρόνια και η τελευταία πριν από 664 χιλιάδες χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια το Γέλοουστοουν βράζει κυριολεκτικά και απειλεί να θάψει την Βόρειο Αμερική κάτω από τέφρα και να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το 2014 μ.Χ. ομάδα ειδικών επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», η οποία έρευνα «χαρτογράφησε» το πως θα έμοιαζε μια τυχόν έκρηξη του Γέλοουστοουν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να θάψει τις πολιτείες Γουαϊόμινγκ, Μοντάνα, Αϊνταχο και του Κολοράντο κάτω από ένα μέτρο ηφαιστειακής στάχτης ή ένα μείγμα πέτρας και γυαλιού.

Το στρώμα στάχτης θα οδηγούσε σε θάνατο χιλιάδων φυτών και ζώων, φθορές κτιρίων και βραχυκυκλώματα ηλεκτρικών συσκευών. Με μια μόνον φράση: «Η Αμερική θα γινόταν Μερική!» (https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.tanea.gr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F11%2F27121764_%25CE%25A7%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%25A4%25CE%2597%25CE%25A31.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.tanea.gr%2F2016%2F11%2F04%2Fworld%2Fo-megalos-xartis-twn-eklogwn%2F&tbnid=am31Vh3C8zZwzM&vet=12ahUKEwjMzoi-1-LyAhVKh_0HHTgDD0UQMygDegQIARAY..i&docid=x0VQbBh4b_fhpM&w=640&h=376&q=%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%B1%CF%8A%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B3%CE%BA%2C%20%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B1%2C%20%CE%91%CF%8A%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%BF%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%BF%20%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82&hl=el&ved=2ahUKEwjMzoi-1-LyAhVKh_0HHTgDD0UQMygDegQIARAY).

Ότι δηλαδή έπαθαν ιστορικά (με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και καταστροφές) η Πομπηία, η Σαντορίνη (αλλιώς Θήρα)  από εκρήξεις ή φονικοί σεισμοί σαν αυτόν στην επαρχία Shaanxi της Κίνας το 1.556 μ.Χ., το 1755 μ.Χ., στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας, το 1960 μ.Χ. κοντά στο λιμάνι Agadir στο Μαρόκο, ή το 1970 μ.Χ. κοντά στην πόλη Chimbote του Περού (https://www.penna.gr/top-10/7565-oi-pio-fonikoi-seismoi-stin-istoria-tis-anthropotitas).

Και επίσης στην Μεσίνα της Ιταλίας το 1908 μ.Χ., στο Κάντο της Ιαπωνίας το 1923 μ.Χ., στην Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν το 1948 μ.Χ., στο Ανκάς του Περού το 1970 μ.Χ., στο Τανγκσάν της Κίνας το 1976 μ.Χ., στο Κασμίρ του Πακιστάν 2005 μ.Χ., στο Σιτσουάν της Κίνας το 2008 μ.Χ., στην Αϊτή το 2010 μ.Χ. και στον Ινδικό Ωκεανό (https://www.sansimera.gr/listes/14), το 2004 μ.Χ.

Και στην Αρχαιότητα συνέβησαν επίσης ισχυροί σεισμοί (με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και καταστροφές, π.χ. ο γνωστός είναι ο μεγάλος σεισμός της Σπάρτης το θέρος του 464 π.Χ., αλλά και ο σεισμός του 426 π.Χ., όταν οι οι Πελοποννήσιοι είχαν προχωρήσει ως τον Ισθμό για να εισβάλουν στην Αττική, ισχυροί σεισμοί τούς ανάγκασαν να γυρίσουν πίσω.

Τότε οι Οροβιές, στο ΒΔ άκρο της Εύβοιας, κατά την εξιστόρηση του Θουκυδίδη, κατακλύσθηκαν από τεράστιο κύμα και όσοι δεν πρόφθασαν να καταφύγουν στα υψώματα σκοτώθηκαν, ενώ τμήμα της ξηράς καταποντίστηκε.

Το κύμα παρέσυρε και τμήμα του Αθηναϊκού τείχους στο νησάκι Αταλάντη της Λοκρίδος, όπου κομμάτιασε μία από τις δύο Αθηναϊκές τριήρεις που ήταν τραβηγμένες στην ξηρά. Στην αντικρινή Πεπάρηθο (Σκόπελο) εγένετο κύματος επαναχώρησις και καταστράφηκε τμήμα του τείχους, το πρυτανείο και οικίες.

Ο Στράβων περιγράφει τις συνέπειες ενός φοβερού σεισμού στην περιοχή Εύβοιας και Λοκρίδος. Οι θερμές πηγές της Αιδηψού και των Θερμοπυλών στέρεψαν για τρεις μέρες. Στους Ωρεούς (Βόρεια Εύβοια) κατέρρευσαν επτακόσιες οικίες και το παραθαλάσσιο τείχος.

Η Σκάρφεια καταστράφηκε εκ θεμελίων, χίλιοι επτακόσιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ στο Θρόνιον περίπου εννιακόσιοι. Καταστροφές έγιναν στον Εχίνο, στα Φάλαρα, στην Ηράκλεια, στην Λαμία και στην Λάρισα. Το τείχος της Ελάτειας ράγισε και στην Αταλάντη δημιουργήθηκε ρήγμα. Μια τριήρης τινάχτηκε από τα νεώρια και έπεσε πέρα από το τείχος.

Τον χειμώνα του 373 π.Χ. έγινε στον Κορινθιακό ο καταστρεπτικότερος ίσως σεισμός της Ελληνικής ιστορίας, ενώ στην Αθήνα ήταν άρχων ο Αστείος. Χάθηκαν δύο σπουδαίες πόλεις: Η Ελίκη (περί τα 7 χιλιόμετρα ΝΑ του Αιγίου) και η Βούρα. Τότε καταστράφηκε και ο ναός του Απόλλωνος στους Δελφούς.

Ο τρομερός σεισμός έγινε ξαφνικά και νύχτα, και ταυτόχρονα η ξηρά κατακλύστηκε από τη θάλασσα και η Ελίκη ­ που απείχε 12 στάδια, δηλαδή 2,16 χιλιόμετρα από την θάλασσα ­ παρασύρθηκε αύτανδρη. Από το άλσος του Ποσειδώνος φαίνονταν μόνο οι κορφές των δέντρων. Κατά τον Ερατοσθένη, το χάλκινο άγαλμα του Ποσειδώνος, που κρατούσε ιππόκαμπο, βρισκόταν όρθιο στον βυθό ενάμιση αιώνα αργότερα και έσκιζε τα δίχτυα των ψαράδων.

Δέκα λακωνικά πλοία αγκυροβολημένα εκεί βυθίστηκαν. Οι δύο χιλιάδες άνδρες που έστειλαν οι Αχαιοί για βοήθεια δεν κατόρθωσαν ούτε να περισυλλέξουν τους νεκρούς. Από την Βούρα, που απείχε 40 στάδια (7,2 χιλιόμετρα) από τη θάλασσα, σώθηκαν μόνον όσοι έλειπαν από την πόλη. Ο σεισμός που κατέστρεψε την Ρόδο περί το 226 π.Χ. μεταξύ των άλλων καταστροφών τσάκισε στα γόνατα και τον περίφημο Κκολοσσό ύψους 32 μ. και τον ξάπλωσε στο έδαφος.

Σημαντική βοήθεια ήρθε τότε στην Ρόδο από διάφορα σημεία: ο Ιέρων των Συρακουσών έστειλε έξι τάλαντα αργύρου (περίπου 155 κιλά) και αργυρούς λέβητες για την ανοικοδόμηση του τείχους, παρείχε δε ατέλεια στα πλοία της Ρόδου. Οι παρόμοιες καταστροφές δεν αντιμετωπίζονταν πάντα με πνεύμα αλληλεγγύης.

Περί το 411 π.Χ., που η Κως είχε γκρεμιστεί συθέμελα από ισχυρό σεισμό, το μεγαλύτερο απ’ όσους θυμόμαστε ­ όπως γράφει ο Θουκυδίδης ­ και οι κάτοικοί της είχαν καταφύγει στα βουνά, ο Λακεδαιμόνιος Αστύοχος που περνούσε από εκεί με μερικά πλοία λεηλάτησε πλήρως το νησί, αφήνοντας πίσω μόνο τους ελεύθερους πολίτες που δεν εξανδραπόδισε (https://www.seismoi.gr/istorikoiseismoi.htm).

Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής στην μάχη της Ιψού, ο Αντίοχος ο Γ’ ο Μέγας στην μάχη της Μαγνησίας και ο Γώγος Μπακόλας στην μάχη του Πέτα, αν και νίκησαν στα σημείο που πολεμούσαν τους εχθρούς τους, η μάχη χάθηκε γιατί στα άλλα τμήματα ο στρατός τους ηττήθηκε.

Επιστροφή του Σουλτάνου Μουράτ του Β’ στην ηγεσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ενώ είχε παραιτηθεί του θρόνου και του βασιλιά Βόρη-Μιχαήλ από την Μινή που διέμενε στον θρόνο της Βουλγαρίας για να βοηθήσουν τους γιους τους Μωάμεθ τον Β’ και Βλαντίμιρ αντίστοιχα, έτσι ώστε να σώσουν τον θρόνο τους από τους εξωτερικούς εχθρούς του κράτους ο πρώτος και τους αδερφούς τους τον δεύτερο.

Όπως ο Σουλτάνος Μαχμούτ ο Β’ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως και ο Αυτοκράτορας Ματσουχίτο στην Ιαπωνία, εξόντωσαν τους αντιδραστικούς Γενίτσαρους ο πρώτος και τους Σαμουράι ο δεύτερος, όταν αυτοί εξεγέρθηκαν για να μην χάσουν τα προνόμια τους, από τον νεό δυτικού τύπου στρατό που δημιούργησαν και με τον τρόπο αυτό ανανέωσαν τεχνολογικά και τακτικά τον στρατό τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο Χίτλερ (και ο Στάλιν), σαν κυβερνήτης θεσμοθέτησε παράνομες φοροαπαλλαγές για τον ίδιο και τον στενό κύκλο του, ενώ ο ίδιος ζει μέσα σε προκλητική χλιδή με την εχθρική προς τον λαό σύζυγο του Μάρεβα, την «νέα Μαρία Αντουανέτα της Ελλάδας».

Σε πολλές εξεγέρσεις στρατού κατά των μοναρχών του είχαμε θάνατο και αφανισμό της δυναστείας, όπως π.χ. κατά της Δηιμάδειας στην πάντα Ελληνική Ήπειρο στην Αρχαιότητα, αλλά και στην Αιθοπία του Χαιλέ Σελασιέ ή του Σέρβου βασιλιά Aλέξανδρου Α' Ομπρένοβιτς.

Με δέκα μαχαιριές υποτίθεται πως αυτοκτόνησε στην φυλακή ο Σπαρτιάτης βασιλιάς Κλεομένης ο Α’ και με εικοσιτρείς ο Οθωμανός Σουλτάνος Αμπντούλ Αζίζ.

Εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων που γινόταν με την, αποκλεισμένη από τους δυτικούς, Σερβία από τον Σιμπλίδη επί Μιλόσεβιτς (http://corfiatiko.blogspot.com/2021/09/blog-post_47.html), όπως και ο Ωνάσης έκανε την περιουσία του λέγεται με παράνομο εμπόριο πετρελαίου με την Σαουδική Αραβία (https://www.fatsimare.gr/kserete-oti/2019/05/25/to-kolpo-toy-aristoteli-onasi-poy-ton-efere-sti-koryfi).

Οι Αιγύπτιοι υποστήριξαν αποτυχημένα υπό τον Φαραώ Νεχώ τον Β’ τόσο τους Ασσύριους έναντι των Βαβυλωνίων του Ναβαχοδονόσορα του Μέγα, όσο και τους Βαβυλωνίους έναντι των Περσών του Κύρου του Β’ του Μέγα υπό τον Φαραώ Άμασι τον Β'.

Ο Φαραώ Άμασις ο Β' έφτιαξε μία προσωπική φρουρά από Έλληνες, ο  Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αύγουστος από Γερμανούς και ο Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος από Ρώσους Βαραγγούς.

Ο Καμβύσης ψέθαψε και έκαψε το σώμα του Φαραώ Άμασι του Β', όπως ακριβώς έκαναν και οι μπολσεβίκοι του Λένιν με το σώμα του Ρασπούτιν.

Ο Ψαμήτιχος ο Γ’, συνελήφθη και εκτελέστηκε μαζί με τον γιο του από τον Καμβύση, όπως ακριβώς έκανε και ο Μωάμεθ ο Β’ με τον τελευταίο Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Δαβίδ τον Β’ και τους γιους του.

Ο Δούκας Νοταράς ζήτησε από τον Μωάμεθ τον Β’ και ο Σέρβος βασιλιάς Λάζαρος Χρεμπάνοβιτς από τον Βαγιαζήτ τον Α΄, να εκτελεστούν και οι δύο τελευταίοι για να δουν ότι οι γιοι του πρώτου και οι αξιωματικοί του δεύτερου δεν έγιναν εξωμότες και προδότες της Πίστης και της πατρίδας τους, όπως και έγινε.

Οι Αιθίοπες το 774 π.Χ., ήρθαν ως ελευθερωτές στην Αίγυπτο για την απαλλάξουν από την αντιθρησκευυτική πολιτική των στρατιωτικών και έγιναν δεκτοί ως ελευθερωτές από το Αιγυπτιακό ιερατείο και τον λαό, όπως έγινε με τον ερχομό του Κύρου του Μέγα στην Βαβυλώνα, αλλά και του Μεγάλου Αλέξανδρου στην Αίγυπτο.

Πολλοί Φαραώ στην Αίγυπτο, αλλά και Αυτοκράτορες στην Ρωμανία, όταν είχαν οικονομικά προβλήματα φορολογούσαν άγρια το ιερατείο οι πρώτοι και την Εκκλησία και τα Μοναστήρια οι δεύτεροι.

Ο δε  Φαραώ Χέοπας της Αιγύπτου για τον ίδιο λόγο έκλεισε τους ναούς της χώρας και έβαλε στον λαό της κατά χιλιάδες σε καταναγκαστική εργασία για να του κτίσουν την μεταθανάτια πυραμίδα του, όπως έκανε και ο πρώτος Αυτοκράτορας της Κίνας Τσιν Χουάνγκ Τι για το κτίσιμο του τάφου με τον Σινικό στρατό, όπως και του Σινικού Τείχους.

Οι Πέρσες βασιλείς Ξέρξης ο Α’, Αρταξέρξης ο Α΄ εξόντωσαν τα αδέρφια τους όταν ανέβηκαν στον θρόνο, όπως έκαναν και πολλοί Οθωμανοί Σουλτάνοι, π.χ. ο Μωάμεθ ο Β΄ ή ο Σελίμ ο Β’.

Παρόλο που ο Αρταξέρξης ο Α’ υποσχέθηκε ότι θα χαρίσει την ζωή στον Φαραώ Ιναρώ και στους δικούς του, όταν αυτός παραδόθηκε σε αυτόν παρέβη τον λόγο του και τον εκτέλεσε, όπως ακριβώς έκανε και ο Μωάμεθ ο Β’ με την Βυζαντινή αριστοκρατία (π.χ. με τον Δούκα τον Νοταρά).

Ο Αρτάβανος, δολοφόνησε τόσο τον Ξέρξη τον Α’, όσο και τον γιο του, τον Δαρείο τον Νεότερο, ενώ απέτυχε στην προσπάθεια του να δολοφονήσει τον Αρταξέρξη τον Α’ (όπου και σκοτώθηκε), όπως και ο Άπις Δημτρήεβιτς, δολοφόνησε τον βασιλιά Αλέξανδρο τον Α’ της Σερβίας, ενώ απέτυχε και σκοτώθηκε στην προσπάθεια δολοφονίας του Έλληνα βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’.

Επίσης ο Αρτάβανος, όπως και ο ψευδο-Σμέρδις Γαυματάς, και οι δύο βασίλεψαν για λίγους μήνες ως σφετεριστές στην Περσία στην θέση των βασιλέων Ξέρξη του Α’ και Καμβύση που δολοφόνησαν, αλλά στην συνέχεια εξοντώθηκαν από τους διαδόχους τους Δαρείο τον Μέγα και Αρταξέρξη τον Α’.

Επίσης το δεξί χέρι του Αρταξέρξη του Γ’ Βαγώας τον δολοφόνησε, αλλά εξοντώθηκε από τον διάδοχο του Δαρείο τον Γ’, όπως ακριβώς έγινε και με τον πρωθυπουργό του Ξέρξη του Α’ Αρτάβανο, ο οποίος εξοντώθηκε από τον διάδοχο του Αρταξέρξη τον Α’.

Ο Φαραώ Αμυρταίος το 404 π.Χ. και ο Καποδίστριας το 1.827 μ.Χ. έγιναν και οι δύο ηγέτες των κρατών τους και πέτυχαν την ανεξαρτησία τους, αλλά και οι δύο δολοφονήθηκαν μετά από πέντε χρόνια ο πρώτος και μετά από τέσσερα χρόνια ο δεύτερος.

Ο ιερόσυλος Νέρωνας άρπαξε τους θησαυρούς των ναών της Ρώμης για τον εαυτό του, ενέργεια που συνέβαλε στην πτώση του, όπως και ο Φαραώ Τέως που για να συγκεντρώσει χρήματα για τον πόλεμο, έβαλε υψηλούς φόρους και λεηλάτησε τις περιουσίες των ναών.

Ο Φαραώ Νεχώ ο Β΄ άνοιξε ένα κανάλι στο Σουέζ, όπως και οι Αγγλοι τον 19ο Αιώνα την διώρυγα του Σουέζ.

Όπως ο Μάο ένωσε την Κίνα το 1.949 μ.Χ. μετά από εμφύλιο και την αποχώρηση των κατακτητών Ιαπώνων από την χώρα, όπως ακριβώς και ο Φαραώ Ψαμήτιχος ο Α’ το 627 π.Χ. την Αίγυπτο με εμφύλιο μετά από την αποχώρηση των κατακτητών Περσών.

Οι Γάλλοι μετά από την αποχώρηση από την Κιλικία άφησαν όπλα στον Κεμάλ για να πολεμήσουν τους Έλληνες, όπως και οι Αμερικανοί στην Βόρεια Συμμαχία όταν αποχώρησαν από το Αφγανιστάν για να πολεμήσει αυτή τους Ταλιμπάν.

Ο εξόριστος βασιλιάς της Φοινίκης Πάντι επέστρεψε στον θρόνο του από τους Ασσύριους το 681 π.Χ., όπως και ο Πέντρο ο κακός της Πορτογαλίας από τον Άγγλο Μαύρο πρίγκιπα Εδουάρδο το 1.369 μ.Χ. αντίστοιχα.

Ο Σεναρηχείμ, ο οποίος κατέστρεψε τον Ναό του Εσαγκίλα/Πύργο της  Βαβέλ είχε οικτρό τέλος και δολοφονήθηκε από τους δύο από τους τρεις γιους του, όπως και ο Αρταξέρξης ο Γ’ που δολοφονήθηκε από τον Βαγώα και είχε καταστρέψει τους ναούς της Αιγύπτου, αλλά και ο Ξέρξης ο Α΄ που κατέστρεψε τους ναούς της Βαβυλώνας και της Αιγύπτου εξοντώθηκε από τον Αρτάβανο (με την υποστήριξη μάλιστα του ίδιου του του γιου Αρταξέρξη του Α’ όπως λένε κάποιοι).  

Οι κάτοικοι της Σιδώνας υπό τον βασιλιά Τεννέ τον Β’ προτίμησαν να καούν ζωντανοί από το να παραδοθούν στον Αρταξέρξη τον Γ’, όπως και οι Ρωμαίοι λιποτάκτες με την γυναίκα του Ασδρούβα στην Καρχηδόνα ή ο Βόρτιγκερν στην Βρετανία και ο Σαρδανάπαλος στην Νινευί από το να παραδοθούν στους Ρωμαίους, τους Σάξονες και τους Μήδους, τους Βαβυλώνιους και τους Σκύθες αντίστοιχα.

Το φούσκωμα των νερών του Νείλου έσωσε την Αίγυπτο από την εισβολή του Αρταξέρξη του Γ΄, του Περδίκκα και του Λουδοβίκου του Θ’ του Άγιου αντίστοιχα.

Οι Κρήτες έδιναν για τα δημόσια συσίτεια σε ένα κοινό ταμείο, την εταιρεία, το ένα δέκατο των εσόδων τους, όπως και οι Ισραηλίτες έδιναν το ένα δέκατο των εσόδων τους στον Ναό για τις ανάγκες στήριξης των φτωχών. 

Ομάδες από αγέλες (δηλαδή οργανωμένες ομάδες νέων) υπήρχαν στα Αρχαία συσίτεια της Σπάρτης (τα λεγόμενα φειδίτια), στα αντίστοιχα της Κρήτης (τα λεγόμενα Ανδρεία), αλλά και στους προσκόπους στην εποχή μας, ενώ σε αυτά, γινόνταν η είσοδος των νέων σε μία πιο οργανωμνένη και στρατικοποιημένη ζωή.

Οι Κρήτες είχαν ως πολεμικό χορό τον Πύριχο και οι Πόντιοι τον Πυρίχειο.

Όσο έλειπε ο Ξέρξης στην Βαβυλώνα, αυλικοί του έκλεψαν το βασιλικό θησαυρό του, όπως έκανε και ο Άρπαλος με μέρος του θησαυρού του Μεγάλου Αλεξάνδρου όταν ο Έλληνας βασιλιάς έλειπε στην Ινδία.

Πριν το Γκορμπατσόφ το 1.986 μ.Χ., την Γκάσλοντ την πρότεινε πρώτος ο Μπρεζνιέφ το 1.976 μ.Χ.

Οι συνωμότες που μετά τον θάνατο του Μάο προσπάθησαν να αναλάβουν με αποτυχημένο πραξικόπημα την εξουσία ονομάστηκε «Η συμμορία των τεσσάρων», όπως και οι συνωμότες που προσπάθησαν να πάρουν με αποτυχημένο πραξικόπημα την εξουσία της ΕΣΣΔ και να ρίξουν τον Γκορμπατσόφ ονομάστηκαν «Η συμμορία των οκτώ».

Η εξέγερση του λαού στην Ρουμανία κατά του Τσαουτσέσκου ο λαός έριξε το 1.989 μ.Χ. τον ίδιο και την μυστική υπηρεσία του την Σεκιουριτάτε με εξέγερση, όπως και ο Ρωσικός λαός την KGB και τους πραξικοπηματίες συνωμότες το 1.991 μ.Χ.

Με την απόπειρα δολοφονίας του Λένιν το 1.918 μ.Χ. επέφερε διώξεις κατά των αντιπάλων του καθεστώτος, όπως και η απόπειρα δολοφονίας του Μπρεζνιέφ το 1.969 μ.Χ.

Οι χώρες των Αδέσμευτων στον Ψυχρό Πόλεμο, υπέπεσαν μετέπειτα σε εμφυλίους (π.χ. η Γιουκοσλαβία με τον εμφύλιο στην χώρα αυτή, ο διχασμός της Κύπρου ή η Αραβική Άνοιξη και ο εμφύλιος που ακολούθησε στην Αίγυπτο).

Λόγω της πίστης του Ντυ Γκεκλέν στην Γαλλία, οι Βρετόνοι εθνικιστές του 20ου Αιώνα τον θεωρούσαν «προδότη» της Βρετάνης, όπως και για τον ίδιο λόγο πολλοί Κορσικανοί τον Μεγάλο Ναπολέοντα.

Ο Ερρίκος Β΄ της Καστίλης ήταν εχθρικός απέναντι στους Ιουδαίους σε αντίθεση με τον προκάτοχο του Πέτρο που ακολουθούσε φιλική πολιτική και οι Ιουδαίοι πήραν εντολή να φοράνε το ταπεινωτικό σήμα, όπως έκαναν οι Τούρκοι στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου πριν την γενοκτονία αυτών στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή οι Γερμανοί στους Εβραίους πριν το Ολοκαύτωμα αυτών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ο Ερρίκος Β΄ ήταν ο πρώτος βασιλιάς στην Ιβηρική από την εποχή του Βησιγότθου Έγικα τον 7ο Αιώνα μ.Χ. που πήρε μέτρα εναντίον των Ιουδαίων.

Ο αντίπαλος του και ετεροθαλής αδελφός του Ερρίκος της Τραστάμαρα έλεγε συχνά τον Πέτρο "Βασιλιά των Ιουδαίων", όπως ακριβώς και ο Ηρώδης ο Α΄ ο Μέγας και ο Ηρώδης Αγρίππας όταν έγιναν βασιλείς έδωσαν στον εαυτό τους τον τίτλο αυτό.

Ο Ερρίκος της Τραστάμαρα άφησε άταφο τρεις μέρες το πτώμα του ετεροθαλούς αδελφού του Πέντρο του κακού, το διάστημα αυτό το γελοιοποίησε στο κοινό, το ίδιο έκανε και ο Ερρίκος ο Ζ’ της Αγγλίας με το πτώμα του Ριχάρδος το Γ’, ή ο Κάσσανδρος με το πτώμα της Ολυμπιάδας, ενώ πολλοί σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια και για τρεις μέρες έμειναν άταφοι στον φοβερό σεισμό του 557 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.

Προγενέστερες αποτυχίες των Περσών του Δαρείου του Μέγα κατά των Ελλήνων και των Σκυθών, τού εξήγησε, ότι, ακόμα και η γέφυρα με την οποία ήταν αναγκασμένοι να ζεύξουν τον Βόσπορο, αποτελούσε ένα πρόσθετο κίνδυνο αφανισμού, αφού σε περίπτωση ήττας, σε ξηρά ή θάλασσα, οι Έλληνες καταστρέφοντας την γεφύρωση Ασίας και Ευρώπης, θα απέκοπταν οριστικά τον δρόμο της επιστροφής των στρατευμάτων του προς την ασφάλεια της Ασίας, όπως συνέβη και με την εκστρατεία του Ξέρξη στην Ελλάδα.

Στο τέλος της ζωής τους ο Μέγας Ναπολέοντας και ο Κανάρης κινούνταν με την βοήθεια άλλων.

Σαν Αττίλα, Ταμερλάνος και Τζένκινς Χαν χαρακτηρίστηκαν ο Μέγας Ναπολέοντας και ο Στάλιν.

Όταν ο Θεμιστοκλής εξορίστηκε από την Αθήνα και ο Μέγας Ναπολέοντας ηττήθηκε στο Βατερλό, ζήτησαν άσυλο και έλεος από τους γιους των μοναρχών που είχαν νικήσει, τον Αρταξέρξη τον Α’ και τον Γεώργιο τον Δ’ αντίστοιχα.

Ο Αλή Πασάς το 1.821 μ.Χ. και ο Μέγας Ναπολέοντας το 1.815 μ.Χ., υποσχέθηκαν ψευδώς στους λαούς τους Σύνταγμα για να κερδίσουν την εύννοια τους και να κερδίσουν δημοφιλία στους πολέμους τους κατά του Σουλτάνου Μαχμούτ του Β’ και του Ζ’ Συνασπισμού αντίστοιχα.

Οι ακροδεξιοί μιλιταριστές Ιάπωνες στρατηγοί εξόντωσαν τους Ιάπωνες πρωθυπουργούς που ήταν αντίθετοι στα σχέδια τους (π.χ. τον Ουκόμιο Τοχιμίτσι το 1.878 μ.Χ., τον Χάρα Τακάσι το 1.921 μ.Χ., τον Χαμαγκούμι το 1.930 μ.Χ. ή τον Τσουγιόσι Ινουκάι το 1.932 μ.Χ.), ενώ δεν δίστασαν να δολοφονήσουν και την βασίλισα της Κορέας Μιν το 1.895 μ..Χ. (όπως και η Αυστριακή βασίλισα Σίσι δολοφονήθηκε το 1.898 μ.Χ.).

«Θλιμμένη πριγκίπισα» ονομάστηκε η Αυστριακή βασίλισα Σίσι, αλλά και η βασίλισα της Περσίας Soraya Esfandiary-Bakhtiary, την οποία αν και ο σύζυγος της την αγαπούσε την χώρισε για να παντρευτεί μία που θα του χάριζε παιδιά (την Farah Pahlavi), όπως ακριβώς έκανε και ο Μέγας Ναπολέοντας με την Ιωσηφίνα που αγαπούσε για να παντρευτεί την Μαρία-Λουίζα των Αμψβούργων.

Το έτος 1.936 μ.Χ. ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Οκάντα διέφυγε τον θάνατο από συνομώτες στρατιωτικούς γιατί κρύφτηκε σε μία τουαλέτα, όπως και ο μετέπειτα Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κλαύδιος όταν κρύφτηκε πίσω από μία κουρτίνα.

Ο Χιγκενόμπου στην Ιαπωνία έχασε το πόδι του σε μία μάχη και εξέγερση στρατιωτικών, όπως και   ο Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν παραολυμπιονίκης έχασε το πόδι του στον πόλεμο της Συρίας.

Το ΝΑΤΟ είχε στον Ψυχρό Πόλεμο ως αντίπαλο το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ενώ μετέπειτα άρχισε πολέμους δήθεν για την «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επέκταση της δημοκρατίας», ενώ από το 2001 μ.Χ. ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας».

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Χουάν Χοσέ Τόρες το 1.971 μ.Χ. ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα και έφυγε στο εξωτερικό όπου δολοφονήθηκε από πράκτορες της χούντας της πατρίδας του, όπως και ο τελευταίος μοναρχικός πρωθυπουργός του Ιράν Μπαχτιάρ, ο οποίος δολοφονήθηκε στο εξωτερικό μετά την Ιρανική ισλαμική Επανάσταση του 1.979 μ.Χ. από πράκτορες του Χομεινί.

Η Νοτιανατολική Ουκρανία ονομάστηκε και «Νέα Ρωσία» (Νοβορώσια), η Ουκρανία «Μικρορωσία», ενώ υπάρχει και η Λευκορωσία.

Η Κιλικία ονομάζονταν και Μικρά Αρμενία λόγω της μεγάλης Αρμενικής κοινότητας εκεί, η Άνδρος «Μικρά Αγγλία», όπως και η Αθήνα ονομάστηκε «Μικρό Παρίσι».

Όπως οι Γάλλοι και οι άλλοι Σύμμαχοι της Αντάντ υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τους Έλληνες στην απελευθέρωση της Μικράς Ασίας και του Πόντου μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι έκαναν και με τους Αρμένιους της κυρίως Αρμενίας, αλλά και της Μικράς Αρμενίας (δηλαδή της Κιλικίας).

Όμως και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις οι Γάλλοι και οι άλλοι Σύμμαχοι της Αντάντ, πρόδωσαν τους Έλληνες και τους Αρμένιους, συμμάχησαν με τους Τούρκους, αποχώρησαν από τα εδάφη που είχαν απελευθερώσει, όπλισαν τον Κεμάλ, και βοήθησαν στην ήττα των Ελλήνων και των Αρμενίων και την γενοκτονία και την εκδίωξη τους από τις Αρχαίες πατρογονικές τους εστίες.

Οι Κούρδοι βοήθησαν τους Τούρκους του Κεμαλ ως Τσέτες ενάντια στους Έλληνες και τους Αρμένιους στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Κιλικία (τους οποίους έσφαξαν), με αντάλαγμα την «αυτονομία» τους, όμως αντί για την ανταμοιβή που τους υποσχέθηκε ο Κεμάλ τους έσφαξε.

Η Αρμενική Λεγεώνα πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων για την απελευθέρωση της Μικράς και της Μεγάλης Αρμενίας από τους Τούρκους, όπως και η Εβραική στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και αυτή στο πλευρό των Συμμάχων.

Ο Γάλλος στρατηγός Εντουάρ Μπρεμόν ονομάστηκε «Ο Λόρενς της Γαλλίας».

Ο τύραννος Ροβεσπιέρος λέγονταν από τις Γαλλίδες μάνες στην Γαλλία «Σατανάς», όπως και ο τύραννος Φωκάς στην Ρωμανία «Λεβιάθαν».

Μέγας υποστηρικτής των Τούρκων με τους οποίους σύναψε πολλές οικονομικές και στρατιωτικές συμφωνίες ήταν αρχικά η Γαλλία, μετά η Γερμανία και στην συνέχεια και οι Αγγλοαμερικάνοι.

Στο διάστημα 1.926-73 μ.Χ. το Αφγανιστάν ήταν ένα ήσυχο βασίλειο το οποίο διέθετε έναν αξιόμαχο στρατό, γνωστό ως Αφγανικό Βασιλικό Στρατό. Την περίοδο πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο αφγανικός είχε επηρεαστεί έντονα από την Γερμανία και οι στρατιώτες του είχαν ονομαστεί “Πρώσοι της Ανατολής” (https://www.defence-point.gr/news/otan-oi-afganoi-stratiotes-itan-oi-quot-prosoi-tis-anatolis-quot-vinteo), όπως και Πρώσοι των Βαλκανίων ονομάστηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους (1.912-13 μ.Χ.) οι Βούλγαροι για παρεμφερείς λόγους.

Την επιστροφή της κόρης του ζήτησε από τους Έλληνες ο Αιήτης με πρεσβεία αλλά έλαβε αρνητική απάντηση, όπως και Αγαμέμνονας και ο Μενέλαος από τους Τρώες για την Ωραία Ελένη με παρόμοια κατάληξη.

Ο Ρώσος Υπουργός Έκτακτων Αναγκών, Yevgeny Zinichev, σκοτώθηκε κατά την διάρκεια της προσπάθειας του να σώσει ένα άλλο άτομο (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/1015699_epese-en-ora-kathikontos-o-rosos-ypoyrgos-ektakton-anagkon), όπως και ο Μέγας Πέτρος πέθανε από πυρετό όταν προσπάθησε να σώσει ένα στρατιώτη του που πνίγονταν.

Κατά τις πρώτες πληροφορίες του sputnik.gr ο Ζινίτσεβ στεκόταν στην άκρη ενός γκρεμού όταν γλίστρησε κάμεραμαν και έπεσε.

Άμεσα, ο υπουργός βούτηξε, σε μία προσπάθεια να τον σώσει από το νερό, αλλά χτύπησε σε έναν βράχο και τραυματίστηκε θανάσιμα. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κάμεραμαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ελικόπτερο, δυστυχώς, όμως, έχασαν και οι δύο τη ζωή τους (https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/910598_iroas-rosos-ypoyrgos-thysiastike-gia-na-sosei-politi-epese-apo).

Ο Αρχιμανδρίτης (σ.σ. ο Παπαφλέσσας) μάλιστα φορούσε μίαν περικεφαλαία, όπως και  ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Από μικροί μεγάλωναν πάνω σε άλογα οι Σκύθες, οι Ούννοι, οι Μογγόλοι και οι Τούρκοι.

Ο Χαμουραμπί και ο Δράκοντας έφτιαξαν τόσο σκληρούς νόμους, στους οποίους η ποινή του θανάτου ήταν τόσο συχνή, ώστε να ειπωθεί για αυτούς ότι γράφτηκαν με αίμα.

Με την πτώση της Μινωικής Αυτοκρατορίας, οι Μυκηναίοι εισέβαλαν σε αυτή και την κατέκτησαν, όπως και με την πτώση της Ρώμης οι Γερμανικοί λαοί εισέβαλαν σε αυτή και την κατέλαβαν.

Ο πιο γενναίος πολεμιστής γίνονταν βασιλιάς στους Αρχαίους Γαλάτες, στους Γερμανούς, καθώς και στους Δωριείς.

Όπως υπήρχαν βάρδοι στην Αρχαιά Γαλατία, έτσι υπήρχαν και οι τροβαδούροι στην Μεσαιωνική Γαλλία. 

Ο Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος κατά την εκτέλεση της εξουσίας του, κάτι που γίνεται εμφανές στις δημοσιές εμφανίσεις του και με το ζόρι στέκεται όρθιος, όπως γινόταν με τους τελευταίους ηγέτες της ΕΣΣΔ πριν τον Γκορμπατσόφ (Μπρεζνιέφ, Αντρόποφ, Τσερνιέκο), αλλά και στην Κίνα με τον Μάο λίγο πριν τον θάνατο του.

Η άνοδος της εμπορικής/αστικής τάξης στην Αρχαία Αθήνα και την Μεσαιωνική Γαλλία (οι οποίες παρά την οικονομική επιφάνεια τους δεν είχαν πολιτική εξουσία), όπως και η παράλληλη φτώχεια των αγροτών και η προσπάθεια να αρπαχτούν τα κτήματα τους από τους πλουσίους αριστοκράτες (με την παράλληλη μεγάλη πολιτική καταπίεση έναντι τους), είχε ως αποτέλεσμα και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις που έριξαν την αριστοκρατία και την μοναρχία στο κάθε κράτος, με τελικά συνέπεια την άνοδο των τυράννων Πεισίστρατου και Ροβεσπιέρου στην εξουσία αντίστοιχα.

Το Δίον ονομάστηκε και «Δεύτερη Ολυμπία».

Στην Καλαβρία τον 10 Αιώνα μ.Χ., λόγω επιδρομής Αράβων υπήρξε πεινά στην περιοχή, στην οποία οι γονείς έτρωγαν σαν κανίβαλοι τα νεκρά παιδιά τους και το αντίστροφο, όπως συνέβη και κατά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ από τους Ρωμαίους (66-70 μ.Χ.), αλλά και κατά την διάρκεια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1.917 μ.Χ. από τους μπολσεβίκους λόγω του εμφυλίου και της πείνας.

Ο Βλαδίμηρος ο Μέγας έκοψε την παροχή νερού στην Χερσώνα και ανάγκασε τους πολίτες της να παραδοθούν σε αυτόν, όπως και ο  Ερντογάν έκοψε το νερό στους κατοίκους της Αφρίν για να τους κάνει να παραδοθούν σε αυτόν (https://www.protothema.gr/world/article/770056/o-erdogan-ekopse-to-nero-stous-katoikous-tis-afrin/).

Επίσης, η ταξιαρχία του Ταξίαρχου Gideon Pillow του τμήματος Patterson νίκησε μια δύναμη μεξικάνικου ιππικού στο Malibrán. Αυτό έκοψε τον δρόμο προς το Alvarado και έκοψε την παροχή γλυκού νερού στην πόλη για να κάνει κάτοικους του να παραδοθούν (https://www.greelane.com/el/%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%84%ce%b5%cf%82/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1--%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/mexican-american-war-siege-of-veracruz-2361051/).

Σφηνοειδή γραμμή χρησιμοποιούσαν οι Σουμέριοι και οι Βαβυλώνιοι.

Απλή διακόσμηση στα παλάτια τους και λαϊκό φαγητό προτιμούσαν  ο Αύγουστος και ο Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος.

Τόσο ο Καρλομάγνος, όσο και ο Θεοδώριχος ο Μέγας προσπάθησαν και οι δύο να κάνουν μία μείξη του Ρωμαϊκού και Γερμανικού πολιτισμού και νόμων.

Κονκορδάτο στην Βορμς υπέγραψε ο πάπας της Ρώμης Κάλλιστος Β΄ και ο Αυτοκράτορας Ερρίκος Ε΄ της Γερμανίας το 1.122 μ.Χ., όπως και ο πάπας της Ρώμης Πίος ΙΑ’ με τον Μουσολίνι το έτος 1.929 μ.Χ. και με τον Χίτλερ το έτος 1.933 μ.Χ.

Οι πλημμύρες στην Γερμανία έριξαν κατά πολύ την  δημοτικότητα του Λάσετ λόγω της αδιαφορίας και της ανικανότητας του ιδίου, όπως και του Μητσοτάκη η αντίστοιχη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.  

Οι Ούννοι, όπως και οι Σκύθες δεν πλένονταν ποτέ με νερό.

Ο Φαραώ Νεκώς έβαλε τους Φοίνικες να κάνουν για λογαριασμό του να κάνουν τον πλου της Αφρικής παραπλέοντας το Γιβραλτάρ, όπως και ο βασιλιάς της Πορτογαλίας Ερρίκος ο Θαλασσοπόρος έβαλε Πορτογάλους και Ισπανούς ναυτικούς περνώντας το Γιβραλτάρ να εξερευνήσουν τις ακτές της Δυτικής Αφρικής.

Με αυτά τα ταξίδια, ανακάλυψε τα νησιά του Ατλαντικού, στόχος του ήταν η αναζήτηση νέων οδών. Έπεισε αρχικά τον πατέρα του να κατακτήσει την Θέουτα (1415 μ.Χ.) ένα σημαντικό λιμάνι στην βορειοανατολική Αφρική απέναντι από το Στενό του Γιβραλτάρ και την Ιβηρική.

Το πέσιμο των δοντιών τους ήταν κακός οιωνός για τον Ιππία και τον ένδοξο βασιλιά Πυρρό για τις μάχες με τους Αθηναίους και τους Ρωμαίους αντίστοιχα.

Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες, όπως και οι Έλληνες κατά την Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ. ήταν: «Ελευθέρια/Νίκη ή θάνατος».

Ο μάντης Μεγιστίας σκοτώθηκε μαζί με τον ηρωικό βασιλιά Λεωνίδα σε μάχη, όπως και ο Επίσκοπος Σόλωνος Ησαΐας πολεμώντας σε μάχη με τον ηρωικό Καπετάνιο Αθανάσιο Διάκο.

Φάντασμα μιας γυναίκας λέγεται ότι είδαν οι Αθηναίοι στην Σαλαμίνα (που τους προέτρεπε λέγοντας: «Είτε Παίδες Ελλήνων»…), όπως και ο Βρούτος πριν την μάχη στους Φίλιππους είδε λέγεται το φάντασμα του Καίσαρα (το οποίο του είπε: «Θα με δεις στους Φίλιππους»).

Φιλέλληνες ονομάστηκαν αρκετοί, όπως π.χ. τόσο ο καθαρά Έλληνας και βασιλιάς της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας Αλέξανδρος ο Α’, όπως και η μη Έλληνας Φαραώ της Αίγυπτου Αμυρταίος.

Αστυνομικά καθήκοντα στην Αρχαία Αθήνα είχαν οι βάρβαροι σκλάβοι, όπως και οι βάρβαροι Γερμανοί μισθοφόροι στην Αυτοκρατορική Ρώμη.

Η Θήβα καταστράφηκε στην Αρχαία Εποχή από τους Επτά επί της Θήβας, τους Πελασγούς κατά την Τρωική Εκστρατεία, όπως και από τον Μεγα Αλέξανδρο.

Οι  καταγραφές των εκστρατειών του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γίνονταν από την Ευμενή στις λεγόμενες «βασιλικές Εφημερίδες», οι οποίες περιέγραφαν αναλυτικά τα ημερήσια πεπραγμένα των εκστρατειών αυτών και ήταν στην ουσία πρόδρομος των σημερινών (κυβερνητικών και μη) εφημερίδων, αλλά και των ημερολογίων εκστρατείας.

Στον Γρανικό ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως και στην Ζάμα ο Σκιπίων ο Αφρικανός έδωσαν εντολή να θάφτουν και οι νεκροί στρατιώτες του εχθρού.

Απόκρυψη θανάτου ηγετών έγινε π.χ. στην Σαλαμίνα με τον θάνατο του Κίμωνα το 450 π.Χ., όπως και του Κλαύδιου στην Ρώμη το 54 μ.Χ.

Σχεδόν τριάντα έτη κράτησε ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Τριακονταετής Πόλεμος, όσο και η περίοδος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και του Μεσοπολέμου συνολικά.

Ερυθρά Θάλασσα, εκτός της γνωστής Θαλάσσης αποκαλούσε ο Ηρόδοτος επιπλέον και τον Περσικό Κόλπο, αλλά και τον Ινδικό Ωκεανό.

Δύο εφτάδες νεαρών ανθρώπων μαζί με τον Κροίσο έστειλε ο Κύρος ο Μέγας στην πυρά, όπως και δύο εφτάδες νεαρών ανθρώπων (εφτά αγόρια και εφτά κορίτσια) μαζί με τον Θησέα στάλθηκαν από την Αθήνα του Αιγέα στην Κρήτη του Μίνωα ως τροφή στον Μινώταυρο.

Τόσο ο Κύρος ο Μέγας, όπως και ο Μέγας Αλέξανδρος, έκαναν τους βασιλείς που νίκησαν Κροίσο και Πώρο που νίκησαν και αιχμαλώτισαν φίλους και συμβούλους τους όταν τους συνέλαβαν για την σοφία και το θάρρος τους.

Οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες και οι Ιουδαίο έκοβαν τα μαλλιά του κεφαλιού τους σε ένδειξη μεγάλου πένθους.

Ο Ηρόδοτος, όταν απέτυχε η επανάσταση του λαού, του ιδίου και του θείου του (ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτή), κατά του τυράννου της Σάμου Λύγδαμι (εγγόνου της Αρτεμίσιας), ο ίδιος εξορίστηκε από αυτή και επέστρεψε όταν έπεσε η τυραννία στην πατρίδα του.

Αντίστοιχα στην Αρχαία Αθήνα, όταν απέτυχε η επανάσταση των Αλκμεωνίδων κατά του Πεισίστρατου και αυτοί ηττήθηκαν από τον ίδιο, του, αυτοί εξορίστηκαν από αυτή και επέστρεψαν όταν έπεσε η τυραννία στην πατρίδα τους.

Στις Κάννες οι Καρχηδόνιοι νίκησαν τους Ρωμαίους, όπως και οι Βυζαντινοί τους επαναστάτες της περιοχής που υποστηρίζονταν από τους Φράγκους.

Δέκα ήταν οι Άρχοντες στην Αρχαία Αθήνα μαζί με τον Πολέμαρχο, όπως και το Συμβούλιο των Δέκα διοικούσε την Βενετία μαζί με τον Δόγη.

Η Μακεδονική δυναστεία και η δυναστεία των Λασκαρίδων στην Ρωμανία υποστήριζαν τους φτωχούς αγρότες έναντι των πλουσίων αριστοκρατών γης που ήθελαν να αρπάξουν την γη και την περιουσία τους.

Με την κατασκευή δημοσίων έργων ο Ιουστινιανός ο Μέγας, ο Ρούζβελτ και ο Χίτλερ προσπάθησαν να μειώσουν την ανεργία στα κράτη τους και να  τονώσουν την οικονομία τους.

Με την πτώση του Ιουστινιανού του Β’ στην Ρωμανία, όπως και του Ρωμανού του Διογένη, υπήρξαν συχνά πραξικοπήματα και εναλλαγή ηγεσιών στο κράτος αυτό μέχρι την άνοδο του Λέοντα του Γ’ του Ισαύρου και του Αλέξιου Κομνηνού στην ηγεσία.

Αντίστοιχα με την πτώση του Αρχέλαου στην πάντα Ελληνική Μακεδονία μας, υπήρξαν συχνά πραξικοπήματα και εναλλαγή ηγεσιών στο κράτος αυτό μέχρι την άνοδο του Φίλιππου του Β’ στην ηγεσία.

Ο Αλέξιος Κομνηνός, όπως και οι Καπετίδες στην Γαλλία ήταν αριστοκράτες, οι οποίοι και οι δύο σε μία δύσκολη στιγμή για τα κράτη τους τα αναδιοργάνωσαν και αυξήσαν/στερέωσαν/αποκατέστησαν την ισχύ της μοναρχίας.

Ο Αλέξιος Κομνηνός με την νίκη του το 1.091 μ.Χ. κατά των Πετσενέγκων στο Λιβούρνιο, όπως και ο γιος του Ιωάννης με την νίκη του κατά του ιδίου λαού το 1.121 μ.Χ. στην μάχη της Βεροής αφάνισαν το βάρβαρο κράτος αυτό εισβολέων οριστικά.

Τυφλοί βασιλείς ήταν ο Μπέλα της Ουγγαρίας, ο Θεόδωρος Β’ Άγγελος και ο Κωνσταντίνος ο Στ’ στην Ρωμανία, αλλά και ο Βασίλειος στην Ρωσία.

Η ασύνετη επίθεση του Ρεινάλδου κατά των κρατών του Μανουήλ Κομνηνού και του Σαλαντίν είχε ως συνέπεια να ηττηθεί και να συλληφθεί τελικά και από τους δύο.

Ο Αλάριχος με υπόδειξη του Αρκάδιου στράφηκε από την Ρωμανία στην Ιταλία, στην οποία και εισέβαλε, όπως και ο Θεοδώριχος ο Μέγας από τον Ζήνωνα.

Ο Σκιπίων πηρέ το προσωνύμιο «Αφρικανός» όταν νίκησε τον Αννίβα στην Ζάμα της Καρχηδόνας, όπως και Ιουστίνος ο Μέγας όταν ο στρατηγός του Βελισάριος κατέλαβε την Καρχηδόνα και το Βασίλειο των Βάνδαλων στην Βόρεια Αφρική.

Η σύζυγος του Θεοδώρα απέτρεψε τον Ιουστινιανό τον Μεγα από τον εγκαταλείψει την Πόλη και να πολεμήσει τους εχθρούς του, όπως και ο Πατριάρχης Σέργιος απέτρεψε τον Ηράκλειο από τον εγκαταλείψει την Πόλη και να πολεμήσει τους εχθρούς του κράτους.

Πανούκλα έπεσε στην Ρωμανία επί της Βασιλείας του Ιουστινιανού του Μεγα, του Λέοντα του Γ’ του Ισαύρου, αλλά και επί Ανδρονίκου του Γ’ του Κομνηνού.

Ο Κωνσταντίνος ο Ε’ ο Κοπρώνυμος, όπως και ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής μετέτρεψαν πολλά Μοναστήρια σε στάβλους.

Η πάλη της Εκκλησίας, η οποία προσπάθησε επί Νικηφόρου του Α’ τον 9ο μ.Χ. Αιώνα στην Ρωμανία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της, όπως και οι πάπες της Ρώμης από τον Γερμανό Αυτοκράτορα κατά τον 12ο μ.Χ. Αιώνα από τους Γερμανούς Αυτοκράτορες κατά την λεγομένη «Έριδα της Περιβολής».

Ο πάπας της Ρώμης Λέοντας ο Γ’, όπως και οι πάπες της Ρώμης κατά τον 12ο μ.Χ. Αιώνα με τους Γερμανούς Αυτοκράτορες κατά την λεγομένη «Έριδα της Περιβολής» προσπάθησαν να επιβάλουν τον παποκαισαρισμό, ενώ και όπως λέγεται στην Ρωμανία οι Πατριάρχες Αλεξάνδρειας Διόσκουρος και Κύριλλος, όπως και μετέπειτα στην Πόλη ο Πατριάρχης Κηρουλάριος.

Όπως ο Ρωμανός Λεκαπηνός βασίλεψε ως επίτροπος του Κωνσταντίνου του Ζ’ στην Ρωμανία, έτσι έκαναν για τον Βασίλειο τον Β’ τον Βουλγαροκτόνο ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Ιωάννης ο Τσιμισκής.

Ο στρατηγός Ιωάννης Κορκουάς στην Ρωμανία ονομάστηκε «Νέος Τραϊανός» και «Νέος Βελισάριος» για τις μεγάλες νίκες του στην Ανατολή.

Ο πάπας της Ρώμης Λέων ο Γ΄ έπεισε έξω από την Ρώμη τον Αττίλα να αποχωρήσει από την πολιορκία αυτής και την Ιταλία, όπως και ο Ρωμανός Λεκαπηνός έκανε για την Πόλη και την Ρωμανία με τον Συμεών.

Η Κάτω Ιταλία ονομάστηκε «Μεγάλη Ελλάδα».

Η Ρωμανία αποτελούνταν από είκοσι εθνότητες, με κυρίαρχη και πιο πολυπληθή την Ελληνική, η οποία ήταν ενωμένη από την κοινή Πίστη στην Ορθοδοξία και τον κοινό μονάρχη, όπως και στην Μεγάλη Βρετανία αποτελείται από τέσσερις εθνότητες,  με κυρίαρχη και πιο πολυπληθή την Αγγλική, η οποία ήταν ενωμένη από την κοινή Πίστη στον προτεσταντισμό και τον κοινό μονάρχη.

Ο Ιουστινιανός ο Μέγας και ο Βασίλειος ο Α΄ στην Ρωμανία ενθαρρύναν την κατασκευή μεγάλων κατασκευών.

Λίγο πριν, αλλά και μετά την άλωση της Ρώμης το 476 μ.Χ., εμφανίστηκαν πολλά κράτη υπό την διοίκηση Ρωμαίων ή Ρωμαιογενών ηγετών, όπως π.χ. του Συάγριου στην Γαλατία, του Αρθούρου στην Βρετανία, ή του Ιουλίου Νέπωτα στην Δαλματία.

Αντίστοιχα λίγο πριν, αλλά και μετά την άλωση της Ρώμης το 410 μ.Χ. εμφανίστηκαν πολλά κράτη υπό την διοίκηση Ρωμαίων σφετεριστών, όπως π.χ. του Άτταλου στην Ρώμη, του του Μάξιμου στην Ισπανία, του Κωνσταντίνου του Γ΄, του Ιουλιανού και των Κώνστα στην Βρετανία, ή του Ιοβίνου και του Σεβαστιανού την Γαλατία.

Με τον ίδιο τρόπο, λίγο πριν, αλλά και μετά την άλωση της Πόλης το 1.204 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους εμφανίστηκαν πολλά κράτη υπό την διοίκηση Βυζαντινών σφετεριστών, όπως π.χ. των Γραββά και Κομνηνών στον Πόντο, των Αγγέλων Κομνηνών στην Ήπειρο, του Λέοντος Σγουρού σε Αργός και Κόρινθο, των Λασκαρίδων στην Νίκαια, του Ισαάκιου Κομνηνού στην Κύπρο, του Γαβαλά στην Ρόδο, του Μαγκάφα στην Φιλαδέλφεια, καθώς και των Βαρνάδων στην Αδριανόπουλη ή των Κατακουζηνών στον Μοριά.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εκτός από την εισβολή των βάρβαρων, στην ανεξαρτησία των παραπάνω στρατηγών και αριστοκρατών συνέβαλε σημαντικά και η παράλληλη πολιτική καταπίεση και η διαφθορά των τότε των Αυτοκράτορων της Ρώμης (π.χ. σαν τον Ονώριο) και της Ρωμανίας (π.χ. σαν τον Αλέξιο τον Γ’ και τον Αλέξιο τον Δ’ Άγγελο) και των αξιωματούχων τους, όπως και οι καταθλιπτικοί φόροι που επέβαλαν στους λαούς τους. 

Αντίστοιχα, όπως οι Βενετοί και οι Γενουάτες με οικονομικά ασύμφορες συμφωνίες κατέστρεψαν οικονομικά, πολιτικά και διοικητικά την Ρωμανία και τον στρατό της, έτσι έκαναν με τις διομολογήσεις οι δυτικοί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και στην πατρίδα μας στις μέρες μας με τα μνημόνια. 

Ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Πρεσβύτερος και ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργοί με τον υπέρμετρο τοκογλυφικό δανεισμό στον οποίο προέβησαν χρεωκόπησαν την χώρα.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νικόλαος Πλαστήρας και ο Στυλιανός Γονατάς προέβησαν στην διανομή των Εθνικών γαιών σε φτωχούς αγρότες και ακτήμονες.

Ο Κωνσταντίνος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργοί προσπάθησαν να ξεπουλήσουν και οι δύο την Μακεδονία (και το ένδοξο και πάντα Ελληνικό όνομα της) στους Σκοπιανούς, όπως και την δημόσια περιουσία σε Έλληνες και ξένους ιδιώτες.

Το κίνημα για Σύνταγμα του 1.843 μ.Χ. του Δημήτρη Καλλέργη, όπως και το κίνημα στο Γουδί το 1.909 μ.Χ. του Αλέξανδρου Ζορμπά, τα στήριξαν αρχικά ο στρατός και μετά από λίγο και ο λαός.

 Στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια της πολιορκίας του από τους Τουρκοαιγυπτίους, οι κάτοικοι του έφαγαν βατράχια και ποντικά, ενώ στο πολιορκημένο από τους Πρώσους Παρίσι, οι κάτοικοι του έφαγαν αλόγα, ποντίκια και σκυλιά.

Στην Γαλλία κατά την Γαλλική Επανάσταση και στην Αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είχαν μόνο οι άντρες.

«Είμαστε όλοι Έλληνες» είπε ο ποιητής Πέρσυ Σέλλεϊ κατά την Επανάσταση της Εθνεγερσίας του 1.821 μ.Χ., όπως και οι Γερμανοί είπαν «Είμαστε όλοι Αμερικανοί» κατά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτέμβριου του 2001 μ.Χ. στις ΗΠΑ.

Οι Καρμπονάροι, όπως και η Φιλική Εταιρεία, αλλά και οι τέκτονες, είχαν ως ποινή για τα μέλη τους που προδίδαν αυτές τον θάνατο.

Η σύγκρουση του Ελευθέριου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α’ οδήγησε στον Εθνικό διχασμό, εμφύλια σύγκρουση και μετέπειτα σε οικονομικό/πολιτικό χάος και τελικά σε δικτατορίες, όπως και η του Γεωργίου Παπανδρέου του Πρεσβυτέρου και του βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ οδήγησε στον διχασμό τους Έλληνες, εμφύλιες συγκρούσεις και μετέπειτα σε οικονομικό/πολιτικό χάος και τελικά στην δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Η άρνηση του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου του ΙΣΤ’ να δεχτεί την Συντακτική Συνέλευση με το κλείσιμο των συνεδριάσεων των Τριών Τάξεων, είχε ως αποτέλεσμα τα στελέχη αυτών να μεταφερθούν στην διπλανή αίθουσα του σφαιριστήριο και να αυτοανακηρυχτούν σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση.

Αντίστοιχα η άρνηση του Οθωμανού Σουλτανάτου Μωάμεθ του Στ’ και των Βρετανών να δεχτούν την νέα εκλεγμένη φιλοκεμαλική Βουλή στην Πόλη και η διαταγή διάλυσης της, είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά αυτής από τον Κεμάλ Αττατούρκ στην Άγκυρα.

Τόσο ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, όσο και ο Βενιζέλος πήραν μετρά και οι δύο για τον διαχωρισμό της πολιτικής και της στρατιωτικής εξουσίας.

Η Μακαρθική ατμόσφαιρα στα πανελλαδικά κανάλια για τον COVID -19 και τις διώξεις των ανεμβολίαστων, θυμίζει το παραλήρημα της χούντας του Ιωαννίδη για την εξυγίανση της κοινωνίας με την “δίκη των κρεάτων”, ενώ ετοιμαζόταν το πραξικόπημα κατά Μακαρίου και η εισβολή του Αττίλα (https://www.pronews.gr/opinion-makers/1016386_i-atmosfaira-makarthismoy-stin-athina-proothei-ta-shedia-tis-toyrkias-sto).

Η εποχή Μέρκελ τελειώνει με την Ε.Ε. να επιβάλλει (για πρώτη φορά μετά την σφαγή της Τιενανμέν) κυρώσεις στην Κίνα για την καταπίεση των Ουιγούρων (https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CF%84%CE%B9-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%87%CE%AE/ar-AAOlIp4?ocid=msedgdhp&pc=U531).

Οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που έκαναν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Με την έναρξη του Β΄ΠΠ δεν ασχολήθηκαν με την Ευρώπη αλλά με τον Ειρηνικό, όπως και σήμερα. Τότε τα έβαλαν με την Ιαπωνία ενώ σήμερα  με την Κίνα.

- Στο τέλος του πολέμου αφού μαγαρίστηκαν με φρικτές βιαιότητες  οι λαοί της Ευρώπης επενέβησαν για  να τους σώσουν από τον κίνδυνο του υπαρκτού κομουνισμού.

-Σήμερα πάνε να κάνουν το ίδιο, αλλά με την διαφορά ότι στερούνται κρίσιμης ρευστότητας (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2021/09/blog-post_52.html).

Επίσης, επί Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ δημιουργήσαν το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και το SEATO στην Μέση Ανατολή για να ανακόψουν την κάθοδο της ΕΣΣΔ στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή και να την περικυκλώσουν.

Το ίδιο ακριβώς κάνουν στις μέρες μας, με την ίδρυση του AUKUS ενάντια στην Κίνα στον Ειρηνικό, στον νέο «Ψυχρό Πόλεμο» στην περιοχή αυτή, ενώ νέο «Ψυχρό Πόλεμο» έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενάντια στην Ρωσία με το ΝΑΤΟ.

(Με την συμμαχία τους με την Ιαπωνία, την Νότια Κορέα και την Ταιβάν, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν την Κίνα στον πόλεμο της Κορέας, αλλά και κατά τον μισό σχεδόν Ψυχρό Πόλεμο).

Το Ιράν σχεδιάζει να αποκτήσει πυρηνικά όπως και η Βόρεια Κορέα, τόσο με την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος και την εξειδίκευση του επιστημονικού του προσωπικού, όσο και με την νόμιμη και παράνομη αγορά ουρανίου και τεχνογνωσίας από την Βόρεια Κορέα, την Ρωσία, ή την Κίνα.

Παράλληλα προσπαθεί μέσω καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με την Δύση να κερδίσει χρόνο και να επιτύχει να παράγει το ουράνιο που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικών οπλών αιφνιδιαστικά (μέσω παραγωγής του σε κρυφές εγκαταστάσεις σε ποσότητες πάνω από αυτές που έχουν συμφωνηθεί) και πριν το καταλάβουν και αντιδράσουν η Δύση και το Ισραήλ.

Η πολιτική υποταγής των Φιλανδών στην ΕΣΣΔ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ονομάστηκε Φιλανδοποίηση και οι ίδιοι έγιναν σχεδόν προτεκτοράτο στον ισχυρό γείτονα τους επί Στάλιν, Χρουστώφ και Μπρεζνιέφ υπό τους Γιούλο Παασικίβι και Ούρχο Κέκονεν.

Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν εθνοπροδοτικά και όλες οι σημερινές Ελληνικές κυβερνήσεις (π.χ. Μητσοτάκη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα, Μητσοτάκη) με την Τουρκία του Ερντογάν.

Τείχος υπάρχει και μεταξύ του Ισραήλ, της Δυτικής Όχθης, της Γάζας, της Συρίας και της Αιγύπτου. Επίσης υπάρχει τείχος της Συρίας με την Ιορδανία, της Αιγύπτου και της Τυνησίας με την Λιβύη, της Ινδίας με το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, της Μυανμάρ με το Μπαγκλαντές και την Ινδία, ή του Πακιστάν με το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Επίσης υπάρχει τείχος μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράκ και την Υεμένη, της Τουρκίας με το Ιράν, της Σουηδίας και της Δανίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ομάν, αλλά και του Κουβέιτ και του Ιράκ.

Κατά τον ίδιο τρόπο υπάρχει τείχος μεταξύ του Μαρόκου και της Δυτικής Σαχάρας, της Κένυας και της Σομαλίας, της Μποτσουάνας και της Νότιας Αφρικής με την Ζιμπάμπουε, της Ουκρανίας και των Βαλτικών Κρατών με την Ρωσία, των Σκοπίων και της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας, της Αργετινής και της Παραγουάης, αλλά και της Σλοβενίας με το Μαρόκο.

Άλλο τείχος είναι αυτό της Βραζιλίας με την Νιγηρία, της Ελλάδας με τα Σκοπιά και την Τουρκία (στον Έβρο), της Νορβηγίας με την Ρωσία, ή της Αυστρίας με την Ελβετία και την Σλοβενία, του Ουζμπεκιστάν με το Αφγανιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Κιργιστάν, το Καζακστάν και το Τατζικιστάν, της Μαλαισίας με το Μπρουνέι και την Ταϊλανδή, της Κίνας με την Βόρεια Κορέα, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας,  

{Τείχος υπήρξε μεταξύ Αυστρίας και Ουγγαρίας επί Ψυχρού Πολέμου}.

Το Σινικό Τείχος του Τσιν Χουάνγκ Τι στην Κίνα, όπως και αυτά του Ανδριανού και του Αντωνίου Πίου στην Βρετανία, χώριζαν τον πολιτισμένο κόσμο από τους βάρβαρους και τις εισβολές τους, όπως και το τείχος της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ με το Μεξικό από την εισβολή λαθρομεταναστών στα κράτη αυτά.

Μεγάλα ιστορικά τείχη ήταν το Σινικό Τείχος του Τσιν Χουάνγκ Τι στην Κίνα, όπως και αυτά του Ανδριανού και του Αντωνίου Πίου στην Βρετανία, το μεγάλο τείχος της Ζιμπάμπουε, των Ίνκας, της Βόρειας και Νότιας Υεμένης, το Τείχος του Βερολίνου, το τείχος που χώριζε την Βόρεια από την ελεύθερη Ιρλανδία (Έιρε), αλλά και το τείχος στην Πράσινη γραμμή στην Λευκωσία, η οποία χωρίζει το ελεύθερο τμήμα της πόλης από το κατεχόμενο, όπως και η Πράσινη Ζώνη στην Βαγδάτη χωρίζει τα κυβερνητικά κτίρια από την υπόλοιπη πόλη.

Στην Κίνα του Μάο, όπως και στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επί Διοκλητιανού, δεν επιτρέπονταν στους αγρότες να πηγαίνουν από την μία πόλη στην άλλη και να αλλάζουν την κοινωνική τους κατάσταση και επάγγελμα.

Έλληνες άποικοι, οι οποίοι αναμείχτηκαν με τους ντόπιους και εκβαρβαρίστηκαν ήταν π.χ. οι Έλληνες του Κιμμέριου Βοσπόρου όταν τους κατέλαβαν οι Σκύθες ή οι  Έλληνες της Σικελίας όταν τους κατέλαβαν οι Νορμανδοί και οι Λομβαρδοί.

Πιστή για νερό και θάλασσες στον ουρανό είχαν οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι και οι Μινωίτες.

Οι Σκοτεινοί Αιώνες στην Αρχαιότητα κράτησαν 400 έτη, όπως και η περίοδος της Τουρκοκρατίας στην νεότερη Ελληνική ιστορία.

Με την εισροή πολλών Αμερικάνων και Αλβανών εποίκων στο Τέξας και το Κόσσοβο αντίστοιχα, αυτοί έγιναν πλειοψηφία στις επαρχίες αυτές έναντι των Μεξικάνων και των Σέρβων, αργότερα εξεγέρθηκαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν πόλεμο με την Σερβία και το Μεξικό, δήθεν για να προστατεύσουν τους «αδικημένους» και για να κάνουν (δήθεν) τις περιοχές αυτές «ανεξάρτητα κράτη».

Εκστρατεία των «100 ημερών» έκανε ο Μέγας Ναπολέοντας στην Γαλλία, όπως και ο Αυτοκράτορας της Κίνας Guangxu έκανε την μεταρρύθμιση των «100 ημερών» στην Κίνα.

Με την Μικρασιατική Καταστροφή, οι Έλληνες της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης κατέφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες στην κυρίως Ελλάδα για να σωθούν από τις σφαγές και τα εγκλήματα των Τούρκων, όπως και οι Γερμανοί της Ανατολικής Πρωσίας και της Κεντρικής Ευρώπης από τις σφαγές των Σοβιετικών λόγω των εγκλημάτων και των γενοκτονιών που είχαν οι ίδιοι διαπράξει.

Στο Βασίλειο του Μπενίν, όπως και στα κράτη του Βλαντ Γ’ Τσέπες Δράκουλα της Βλαχίας, αλλά και του Αλή Πασά στα Γιάννενα, λέγεται πως είχε εξαφανιστεί από τις αυστηρές ποινές (κυρίως του θανάτου) το φαινόμενο της ληστείας.

Το 1.897 μ.Χ. στο Βασίλειο του Μπενίν, όπως και στην Κίνα το 1.900 μ.Χ. Πι της Αυτοκράτειρας Τσε Χι, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί εισέβαλαν σε αυτά, τα κατέλαβαν μαζί με τα ανάκτορα τους, οι οποίοι τα εγκατέλειψαν και διέφυγαν από αυτά, ενώ ο τελευταίος μονάρχης της Μπενίν Dahomey, όπως και ο τελευταίος βασιλιάς των Ζουλού Cetshwayo kaMpande, εξορίστηκαν από τους Γάλλους και τους Βρετανούς όταν αυτοί κατέλαβαν τα κράτη τους.

Η Δαχομέη είχε τα δικά της πολιτιστικά χαρακτηριστικά ως βασίλειο. Τα αγόρια μυούνταν στον πόλεμο από παλιούς πολεμιστές από πολύ νεαρή ηλικία. Επίσης, το Βασίλειο έγινε διάσημο για τα επίλεκτα στρατιωτικά σώματα γυναικών, που ονομάζονταν Ahosi, δηλαδή «οι δικές μας μητέρες», γνωστές ως Αμαζόνες (όπως του Καντάφι στην Λιβύη).

Η έμφαση στην στρατιωτική προετοιμασία και στην πειθαρχία έκανε πολλούς Ευρωπαίους παρατηρητές του 19ου Αιώνα να χαρακτηρίζουν την Δαχομέη, ως την Μαύρη Σπάρτη. Στο Βασίλειο κοινή πρακτική ήταν οι ανθρωποθυσίες (όπως και στο Βασίλειο των Αζτέκων), ιδιαίτερα σε περιόδους εορτών. Οι αιχμάλωτοι πολέμου αποκεφαλίζονταν δημοσίως.

Ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Γερμανοί κατακτητές κατάφεραν να καταλάβουν τα Ελληνικά Όρη και να υποτάξουν τους Κλέφτες και τους αντάρτες σε αυτά.

Ο Ελληνικός λαός ενώθηκε, κι έγινε μια γροθιά πάνω από την σορό του Μίκη Θεοδωράκη, για να αποτινάξει από πάνω του τον μητσοτακικό ολοκληρωτισμό που κατασπαράζει τις σάρκες του. Ακριβώς όπως είχε κάνει και επί ναζιστικής κατοχής στην κηδεία του Κωστή Παλαμά (http://corfiatiko.blogspot.com/2021/09/blog-post_121.html).

Ο Mark Twain, γνωστός Αμερικανός συγγραφέας, γεννήθηκε το 1835 μ.Χ., την ίδια ημέρα που εμφανίστηκε και ο κομήτης το Halley. Πέθανε το 1910 μ.Χ., και πάλι την ίδια ημέρα που ο κομήτης έκανε την επόμενη του εμφάνιση από την Γη. Ο ίδιος είχε προβλέψει το θάνατο του ένα χρόνο νωρίτερα, λέγοντας «ήρθα στην Γη μαζί με τον κομήτη και περιμένω ότι θα χαθώ μαζί του».

Στις 13 Φεβρουαρίου 1743 μ.Χ., ένας Γάλλος ονόματι Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε για τον φόνο του πατέρα του. Ακριβώς 100 χρόνια μετά, στις 13 Φεβρουαρίου 1843 μ.Χ., ένας άλλος Γάλλος με το όνομα Jean Marie Dubarry, εκτελέστηκε επίσης για τον φόνο του πατέρα του. Οι δύο άντρες δεν είχαν καμία απολύτως συγγένεια.

Το 1899 μ.Χ., ένας κεραυνός σκότωσε έναν άντρα ο οποίος βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του στο Ταράντο της Ιταλίας.  30 χρόνια μετά, το 1929 μ.Χ., ο γιος του σκοτώθηκε στο ίδιο σημείο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. 10 χρόνια αργότερα, το 1939 μ.Χ., στο ίδιο πάλι σημείο, ένας κεραυνός σκότωσε και ένα τρίτο άτομο. Ήταν ο εγγονός του πρώτου και γιος του δεύτερου ατόμου.

Το 1918 μ.Χ., κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, ένας Βρετανός αξιωματικός χτυπήθηκε από κεραυνό με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της ικανότητας κίνησης του κάτω μέρος του σώματός του. Αποσύρθηκε από το στρατό και μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά.

Το 1924 μ.Χ., καθώς ψάρευε σε ένα ποτάμι, ένας κεραυνός χτύπησε το δέντρο κάτω από το οποίο είχε αναζητήσει καταφύγιο, με αποτέλεσμα αυτό να πέσει και να παραλύσει την δεξιά μεριά του σώματός του. Έξι χρόνια αργότερα, το 1930 μ.Χ. και αφού είχε ανακάμψει μερικώς, καθώς έκανε ένα περίπατο σε κοντινό πάρκο, ένας κεραυνός τον χτύπησε για τρίτη φορά, αφήνοντάς τον μόνιμα παράλυτο.

Ο πρώην αξιωματικός πέθανε και κηδεύτηκε δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο, το 1936 μ.Χ., ένας κεραυνός χτύπησε το νεκροταφείο στο οποίο είχε θαφτεί καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τον τάφο του. Ήταν η τέταρτη φορά που ένας κεραυνός χτύπησε τον ίδιο άνθρωπο (https://www.pronews.gr/lifestyle/good-life/1016725_den-paei-o-noys-sas-perierges-symptoseis-poy-omos-synevisan-sta-alitheia).

Το 2010 μ.Χ. ο Γκουσμάν παντρεύτηκε μέσα στην φυλακή την Ελένα Ιπαραγκίρε, την υπαρχηγό του, που είχε συλληφθεί μαζί του και καταδικάστηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη. Ως χήρα του θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα λείψανα του: Εάν θα ταφεί σε νεκροταφείο ή εάν θα αποτρεφωθεί κι οι στάχτες του θα σκορπιστούν στην θάλασσα (https://www.efsyn.gr/kosmos/latiniki-ameriki-karaibiki/309926_pethane-o-idrytis-toy-foteinoy-monopatioy-ampimael).

Αντίστοιχα, το 2001 μ.Χ., αφού ασπάστηκε τον ισλαμισμό, ο Κάρλος το Τσακάλι παντρεύτηκε την δικηγόρο του, Ιζαμπέλ Κουτόν Περ, με μουσουλμανική τελετή, ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την δεύτερη σύζυγο του, την Λάνα Τζαράρ (https://www.news247.gr/sunday-edition/karlos-to-tsakali-i-anodos-kai-i-ptosi-enos-tromokrati.9313509.html).

«Τρίτα κόμματα» μετά από αυτά των Ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών προσπάθησαν να δημιουργήσουν (μόνο βραχυπροθέσμα όμως) οι Bool Moose και ο Χένρι Γουάλας με το Προοδευτικό κόμμα, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ, ο κυβερνήτης της Αλαμπάμας Τζορτζ Ουάλας και ο Πολ Ράιζαν.

Διάσημοι τρομοκράτες που έπνιξαν τις χώρες τους στο αίμα, ήταν οι Τίμοθι Μακ Βέι και Θίοντορ Καμίνσκι στις ΗΠΑ, όπως και ο Μπρέηβικ στην Νορβηγία.

Τόσο ο Μπίσμαρκ, όσο και ο Βίλι Μπραντ και ο Κολ προσπάθησαν όλοι τους να ενώσουν την διαιρεμένη Γερμανία της εποχής τους σε ένα πολύ δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και τελικά τα κατάφεραν.   

Μία ψευδή εκτόξευση πυραύλων που οι υπολογιστές των ΗΠΑ την εξέλαβαν ως πυρηνική επίθεση των Σοβιετικών απέτρεψε ο στρατηγός Πέρι επί Προεδρίας Κάρτερ το 1.979 μ.Χ., όπως και στην ΕΣΣΔ αντίστοιχο ψευδή συναγερμό απέτρεψε ο Συνταγματάρχης Στάνισλας Πετρόφ (https://www.cnn.gr/focus/story/192809/o-anthropos-poy-esose-ton-kosmo-apo-ton-pyriniko-olethro), επί της ηγεσίας του Αντρόποφ το 1.983 μ.Χ.

Ο  Damien Tarel χαστούκισε τον Γάλλο Προέδρο Μακρόν το 2021 μ.Χ., όπως και η Μπεάτ Σκάρσφλεντ τον Κουρτ Κίσινγκερ τον ναζιστή Αυστριακό Προέδρο Κουρτ Κίσινγκερ το 1.968 μ.Χ.

Οι ΗΠΑ, η Ρώμη και η Αυστραλία, αρχικά εποικίστηκαν όλες από πρώην κατάδικους και εγκληματίες, ενώ μετέπειτα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία ήρθαν και πολλοί διωγμένοι θρησκευτικά προτεστάντες (Βρετανοί και Γερμανοί αντίστοιχα).

Το ποσοστό των Αυστραλών που γεννήθηκαν στο εξωτερικό έρχεται δεύτερο παγκόσμια μετά από αυτό των Ισραηλινών.

Το έτος 1.967 μ.Χ., ο Αυστραλός πρωθυπουργός πνίγηκε ενώ κολυμπούσε σε ποτάμι, όπως και ο ναζιστής γιατρός και εγκληματίας πολέμου Γιόζεφ Μένεγκλε στην Βραζιλία το έτος 1.979 μ.Χ.

Οι Αυστραλοί είναι σε ποσοστά ατομικισμού δεύτεροι παγκόσμια μετά τις ΗΠΑ.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Αυστραλία, κατακλύστηκαν από κύματα λευκών εποίκων, οι οποίοι έδιωξαν από την γη τους τους γηγενείς Ινδιάνους και Αβοργίνες αντίστοιχα, τόσο μέσω συμφωνιών που δεν τήρησαν ποτέ, όσο και μέσω της βίας και πολέμων, ενώ σκότωναν και τα ζώα που οι φυλές αυτές είχαν σαν τροφή (π.χ. τα βουβάλια, βίσωνες, πρόβατα ή καγκουρό).

Το 1.850 μ.Χ., στην Αυστραλία οι έποικοι έγδαραν τα κρανία Κινέζων, όπως έκαναν και οι  Ινδιάνοι με τα σκαλπ των λευκών στις ΗΠΑ.

Τον 19ο Αιώνα μ.Χ., οι ΗΠΑ και η Αυστραλία μέσω νόμων, απαγορεύαν την είσοδο στα κράτη τους ως μεταναστών, παράνομων, πορνών, ψυχασθενών, ή Ασιατών (π.χ. Ιαπώνων και Κινέζων).

Η εξάπλωση του κορωνοιού έγινε μέσω αεροπλάνων, της πανώλης από τους πεζούς και τα άλογα (και από σκάφη) και η Ισπανική γρίπη από τα πλοία.

Το 1.984 μ.Χ. ο Τσάρος Νικόλαος ο Β΄ διόρισε τον τυραννικό κυβερνήτη Μπομπρικόφ στην Φιλανδία, ο οποίος δολοφονήθηκε από αντιστασιακούς, ενώ αργότερα, το 1.917 μ.Χ., η Φιλανδία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ρωσία.

Αντίστοιχα στην Ελβετία οι Αψβούργοι διορίσαν τον τυραννικό κυβερνήτη Άλμπρεχτ (ή Χέρμαν) Γκέσλερ, ο οποίος σκοτώθηκε από τον Γουλιέλμο Τέλλο το 1.315 μ.Χ. και λίγο μετά η Ελβετία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Τόσο η ΕΣΣΔ, όσο και οι Αψβούργοι στην συνέχεια απέτυχαν και οι δύο να υποτάξουν την Φιλανδία και την Ελβετία αντίστοιχα, όσο και αν προσπάθησαν.

Στην Φιλανδία υπήρχε η γραμμή Μάνερχαιμ, όπως στην Ελλάδα η γραμμή Μεταξά.

Οι Γερμανοί πολέμησαν και οι δύο μαζί με τους Φιλανδούς κατά των Ρώσων τα έτη 1.918 και 1.941 μ.Χ.

Το 1.939 μ.Χ. η ΕΣΣΔ ζητούσε από την Φιλανδία με τελεσίγραφο την απόδοση εδαφών από το κράτος αυτό και την διέλευση του στρατού της από τα εδάφη τους, όπως ακριβώς έκανε το 1.941 μ.Χ. η Ιταλία με την Ελλάδα.

Το 1.939 μ.Χ. η ΕΣΣΔ επιτέθηκε στην Φιλανδία με πυρά που έριξε ένας Ρώσος στρατηγός που ήθελε πόλεμο και κατηγορήσαν ψευδώς τους Φιλανδούς, όπως ακριβώς έκαναν το ίδιο έτος οι Γερμανοί με τους Πολωνούς, τους οποίους κατηγορήσαν για μία ψευδή επίθεση που οργάνωσαν οι ίδιοι.

Ιάπωνες πρωθυπουργοί εκτός από την Ιαπωνία υπήρξαν και στον Περού (ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι).

Οι Φιλανδοί πολέμησαν κατά της ΕΣΣΔ μέχρι τέλους, όπως και οι Έλληνες με τις δυνάμεις του Άξονα, θέλοντας να υπερασπίσουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, λέγοντας και οι δύο “ΟΧΙ” στα κράτη αυτά.

12.000 εθελοντές πολέμησαν με τους Φιλανδούς κατά της ΕΣΣΔ του Στάλιν και 40.000 εθελοντές κατά του στρατού του Φράνκο στην Ισπανία.

Τα όπλα που έδωσαν οι Ιταλοί το 1.939 μ.Χ. στους Φιλανδούς, όπως και ο Σοβιετικοί στον ίδιο λαό το 1.959 μ.Χ. διαλύονταν πολύ εύκολα.

Το έτος 1.941 μ.Χ., τόσο η Φιλανδία, όπως και οι ΗΠΑ έβαλαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους που επιστράτευσαν να δουλέψει στην πολεμική βιομηχανία, σε ποσοστό πάνω από 10%, στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ και της Ιαπωνίας αντίστοιχα.

Οι Γερμανοί αποχωρώντας από την Φιλανδία και την Ελλάδα αντίστοιχα κατέστρεψαν την Λαπωνία και πολλά χωριά, πόλεις και βιομηχανίες στα κράτη αυτά, έτσι ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οι εχθροί τους εναντίον τους, αλλά και για εκδίκηση για την αντίσταση των ντόπιων εναντίον τους.

Όταν η Φιλανδία και η Γερμανία έχασαν την Καρελία και την Ανατολική Πρωσία αντίστοιχα από την ΕΣΣΔ, οι γηγενείς τις εγκατέλειψαν και κατάφυγαν ως προσφυγές στα δύο παραπάνω κράτη.

Η Φιλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η Γερμανία πλήρωσαν τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις στους νικητές.

Η Φιλανδία και η Ιαπωνία μετά το Τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν και οι δύο ισχυρά βιομηχανικές χώρες που εξάγουν υψηλή τεχνολογία.

Η Φιλανδία εισήγαγε μεταπολεμικά πετρέλαιο από την ΕΣΣΔ και με τον τρόπο αυτό απεξαρτήθηκε από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής, όπως έκανε ψυχροπολεμικά και η Δυτική Γερμανία (μέχρι τις μέρες μας που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κάνει το αντίθετο).

Η πολιτική υποταγής των Φιλανδών στην ΕΣΣΔ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ονομάστηκε Φιλανδοποίηση και οι ίδιοι έγιναν σχεδόν προτεκτοράτο στον ισχυρό γείτονα τους επί Στάλιν, Χρουστώφ και Μπρεζνιέφ υπό τους Γιούλο Παασικίβι και Ούρχο Κέκονεν.

Η Φιλανδία και η Δυτική Γερμανία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο έκαναν αυτολογοκρισία σε οτιδήποτε μπορούσε να “προσβάλει” την ΕΣΣΔ.

Η Φιλανδία ήταν η δεύτερη χωρά που έδωσε ψήφο στις γυναίκες μετά την Νέα Ζηλανδία.

Στο Ισραήλ και την Φιλανδία είναι υποχρεωτική η στρατιωτική θητεία για τους άντρες και τις γυναίκες.

Η ΕΣΣΔ έδωσε τελεσίγραφο παράδοσης στην Φιλανδία και τις Βαλτικές χώρες το 1.939 μ.Χ., όπως και η Γερμανία στην Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία το 1.938 μ.Χ., αλλά και στην Πολωνία το 1.939 μ.Χ.

Οι Πορτογάλοι σκότωσαν το 1.542 μ.Χ. μπροστά στους Ιάπωνες πάπιες και αυτοί εντυπωσιάστηκαν και παρήγγειλαν και κατασκεύασαν και οι ίδιοι πυροβόλα.

Αντίστοιχα στην Νότια Αφρική οι Βρετανοί σκότωσαν έναν Ελέφαντα με τα πυροβόλα τους μπροστά στον βασιλιά Σακκά των Ζουλού και αυτός εντυπωσιάστηκε και παρέγγειλε πυροβόλα για τον στρατό του.

Η εξόντωση Αμερικάνων ναυτικών ήταν το πρόσχημα για να παρέμβουν αυτοί στην Ιαπωνία, όπως και ο αποκεφαλισμός του Βρετανού εμπόρου Ρίτζονισον το 1.850 μ.Χ., ή το κόψιμο του Βρετανού εμπόρου Τζένκινς για να επιτεθούν οι Βρετανοί στην Ισπανία.

Το άνοιγμα των λιμανιών της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ, έγινε το 1.854 μ.Χ. με συνθήκες, ενώ όμοιες με αυτές υπέγραψαν με την Ιαπωνία οι Ρώσοι, οι Ολλανδοί, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι το 1.858 μ.Χ. και ήταν “άνισες συνθήκες” (σαν αυτές της Κίνας με την Δύση και την Ρωσία), όπως ακριβώς και οι διομολογήσεις που είχαν υπογράψει οι Οθωμανοί με τους δυτικούς.

Οι Νταμίγιο του Σογκούν και οι εχθροί των ξένων και εθνικιστές “Σίσι” της Ιαπωνίας, όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν να νικήσουν τους δυτικούς στρατιωτικά, έκαναν παραχωρήσεις μέχρι να αναπτύξουν οι ίδιοι την πολεμική τους βιομηχανία στο επίπεδο των δυτικών και να τους εκδιώξουν από την χώρα τους.

Το 1.859 μ.Χ., οι “Σίσι” στην Ιαπωνία εξεγέρθηκαν κατά των ξένων και έσφαξαν πολλούς πριν το κίνημα τους καταπνιγεί, όπως ακριβώς συνέβη και το 1.900 μ.Χ. στην Κίνα με τους εθνικιστές και εχθρούς των ξένων Μπόξερ.

Επίσης το ίδιο εθνικιστές θερμοκέφαλοι αξιωματικοί σαν τους “Σίσι” υπήρχαν στην Ιαπωνία και την δεκαετία του 30’, καθώς και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Χιλιανή χούντα του Πινοσέτ δολοφόνησε το 1.976 μ.Χ. στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ τον Ορλάντο Λετελιέρ, τον Κάρλος Πρατς το 1.974 μ.Χ., όπως ακριβώς έκανε το 1.939 μ.Χ. στο Μεξικό και ο Στάλιν τον Τρότσκι με πράκτορες τους.

Ο Εδουάρδος Φρέι, όπως και ο Αλιέντε στην Χιλή, αλλά και ο Σουκάρνο στην Ινδονησία, ήταν όλοι τους αρχικά ιδιαίτερα λαοφιλείς και κατάφεραν όλοι τους να εκλέγουν με μεγάλα πλειοψηφία στις εκλογές από τους λαούς τους, στους οποίους η σύσταση ισχυρών και σταθερών κυβερνήσεων δεν ήταν ποτέ ως τότε εύκολη, ενώ υπήρχαν κυρίως κυβερνήσεις συνασπισμού πολλών κομμάτων.

Όλοι αυτοί έδωσαν πρόσβαση στην παιδεία σε φτωχούς αγρότες, πάγωσαν τις τιμές, έκαναν αγροτική μεταρρύθμιση και έδωσαν γη στον λαό για καλλιέργεια (όπως ακριβώς έκανε και ο Στολύπιν στην Ρωσία παλαιοτέρα).

Όμως όλοι αυτοί έκαναν τεράστια έξοδα για την τήρηση των προεκλογικών τους προγραμμάτων, στράφηκαν όλοι τους ενάντια στην Δύση και συμμάχησαν με τους εχθρούς της (την ΕΣΣΔ), ίδρυσαν πολιτοφυλακές (εθνικιστικές και κομμουνιστικές) κατά των εχθρών τους, φέρθηκαν αυταρχικά, κυνήγησαν τους πολίτικους τους αντίπαλους και έκλεισαν εφημερίδες και αυξήσαν τον πληθωρισμό.

Παράλληλα πήραν μέτρα κατά των στρατιωτικών, οι οποίοι εξαγριώθηκαν και στράφηκαν εναντίον τους και τους έριξαν από την εξουσία, υπό την ηγεσία μάλιστα δήθεν “αδιάφορων και ακίνδυνων” και “πιστών άχρωμων στρατηγών” που δεν ασχολούνταν με την πολιτική (του Πινοσέτ και του Σουχάρτο αντίστοιχα).

{Όπως ο Λουμούμπα έπεσε από τον Μομπουτού στο Κονγκό ή ο Ουρίμπε από τον Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα}.

(Ο δε Εδουάρδος Φρέι σαν τον Κεμάλ και τον Πινοσέτ, αλλά και τον Σουκάρνο, έδωσαν πολλές από τις ξένες βιομηχανίες που εθνικοποίησαν στον στρατό, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έγινε πλούσιος και οικονομικά αυτόνομος, με αποτέλεσμα όταν αυτοί αλλάξαν γνώμη και θέλησαν να τις εθνικοποιήσουν ξανά να στρέψουν και τον στρατό εναντίον τους).

Παράλληλα, οι ηγέτες αυτοί έκαναν και το λάθος όπως ο Καντάφι στην Λιβύη να φέρουν ακόμα και Κουβανούς ή Σοβιετικούς για εκπαιδευτές του φιλοδυτικού στρατού τους, και αυξήσαν από την οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι ίδιοι, με πτώση της αξίας των νομισμάτων τους, με την απομάκρυνση των δυτικών επενδύσεων, με μεγάλη άνοδο της ανεργίας, των τιμών των τροφίμων.

Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα εξεγέρσεις του λαού και μειονοτήτων των κρατών αυτών, οι οποίες με τις παραλληλίες εισβολές και κατοχή ξένων χωρών (π.χ. της Νέας Γουινέας και του Ανατολικού Τιμόρ από την Ινδονησία του Σουκάρνο), επιδείνωσαν την κατάσταση, όπως και η προσπάθεια σύναψης οικονομικών δάνειων με την ΕΣΣΔ.

Παράλληλα, σε κάποια από τα κράτη αυτά έγιναν και αποτυχημένες προσπάθειες πραξικοπημάτων από φιλοκομμουνιστές στρατηγούς (το 1.965 μ.Χ. στην Ινδονησία), στις οποίες όμως δεν συνελήφθησαν ο Προέδρος και ο αρχηγός στρατού (Σουκάρνο και Σουχάρτο) και οι οποίες κατεστάλησαν τάχιστα και κάποιοι έλεγαν ότι τα σχέδια των πραξικοπηματιών ήταν ήδη γνωστά στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, οι οποίες και έδρασαν καταλληλά.

Φυσικά, στην συνέχεια οι ηττημένοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από το στράτευμα και απολύθηκαν και χιλιάδες από αυτούς, είτε σκοτωθήκαν, είτε βασανίστηκαν, είτε φυλακίστηκαν στην συνέχεια, με αποτέλεσμα να γίνει η ηγεσία του κράτους μισητή στις οικογένειες τους.

Όλα αυτά τα γεγονότα ενδυνάμωσαν τους στρατιωτικούς σε Ινδονησία και Χιλή, τόσο πολύ, ώστε όταν οι ίδιοι έκριναν ότι είχε έρθει η κατάλληλή στιγμή, προέβησαν σε τάχιστα πραξικοπήματα ενάντια στην πολιτική τους ηγεσία, τα οποία επικράτησαν σχεδόν αναίμακτα.

Οι δε ηττημένοι από τους πραξικοπηματίες ηγέτες είτε αυτοκτόνησαν (ο Αλιέντε στην Χιλή σαν τον Νέρωνα και τον Χίτλερ) όταν κατάλαβαν ότι είχαν χάσει οριστικά την μάχη, είτε έμειναν ισόβια σε κάτ’ οικόν περιορισμό (π.χ. ο Σουκάρνο στην Ινδονησία, σαν τον Μοσάντεκ στο Ιράν).

Στην συνέχεια, οι στρατιωτικοί δικτάτορες (Πινοσέτ και Σουχάρτο), παρέδωσαν την οικονομία των κρατών τους σε νεοφιλελεύθερους δυτικούς συμβούλους, οι οποίοι ξεπουλήσαν και ιδιωτικοποίησαν τα πάντα καταστρέφοντας τα πάντα (τους Σικάγο Μπους και τους Μαρία Μπέρκλει αντίστοιχα, όπως γίνεται στις μέρες μας στην πατρίδα μας από τους Αμερικάνους συμβούλους του Μητσοτάκη).

Οι ίδιοι οι δικτάτορες φρόντισαν να κλέψουν την περιουσία των λαών τους και να στείλουν πολλά από τα κλεμμένα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό με τις οικογένειες τους (όπως ακριβώς έκανε και ο Καντάφι στην Λιβύη και όλοι οι Έλληνες ηγέτες ως τις μέρες μας).

Παράλληλα δίωξαν άγρια και φίμωσαν κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή, απέλυσαν χιλιάδες εχθρικούς δημοσίους και μη υπάλληλους, εξόντωσαν πολύ κόσμο, ενώ προέβησαν και σε γενοκτονίες (π.χ. στην Νέα Γουινέα και το Ανατολικό Τιμόρ).

Τελικά, τόσο ο Πινοσέτ, όσο και ο Σουχάρτο έπεσαν από την εξουσία από την εξέγερση τόσο των λαών τους, όσο και του στρατού, ο οποίος ήθελε να χρεώσει σε αυτούς την οικονομική κρίση και όλα τα εγκλήματα των καθεστώτων τους.

{Ο Πινοσέτ έπεσε από την εξουσία το 1.998 μ.Χ., όταν έχασε ένα δημοψήφισμα (όπως έκανε για τον ίδιο λόγο στην Γαλλία και ο Ντε Γκολ το 1.969 μ.Χ.), ενώ το ίδιο έτος έπεσε από την εξουσία και ο Σουχάρτο}.

Το 1.957 μ.Χ. ο Σουχάρτο κήρυξε στρατιωτικό νομό στην Ινδονησία, όπως ο Ερντογάν το 2016 μ.Χ. στην Τουρκία.

Το ότι δεν έχουν βρεθεί έγγραφα που να διέτασσαν την εκτέλεση μειονοτήτων και εχθρών του Πινοσέτ και του Χίτλερ έκαναν πολλούς αναθεωρητές ιστορικούς να δηλώσουν ψευδώς ότι τάχα οι ίδιοι δεν ήξεραν τίποτε για αυτές και τις είχαν επιτελέσει τάχα οι υφιστάμενοι τους εις μη γνώσιν των ιδίων.

Το 1.976 μ.Χ. ο Σουκάρνο έριξε ανεκπαίδευτους στρατιώτες σαν αλεξιπτωτιστές το βραδύ στην Νέα Γουινέα, πολλοί εκ των οποίων έπεσαν πάνω στα δέντρα και σκοτώθηκαν, όπως ακριβώς έκανε και ο Αμερικάνος στρατηγός Βαν Φλιτ με Έλληνες στρατιώτες στην Ελλάδα, τον καιρό του Εμφυλίου Πολέμου.

Ο στρατηγός Σουχάρτο εγκαθίδρυσε το καθεστώς Pancasila στην Ινδονησία και ο Σαλαμάρ το Estando Novo στην Πορτογαλία.

Ο Σουχάρτο και ο Πινοσέτ κέρδιζαν τις εκλογές με ποσοστά πάντα άνω του 70%.

Μετά τον θάνατο της συζύγου του Θεοδώρας το 548 μ.Χ., την τελευταία δεκαετία της ζωής του έπεσε κατακόρυφα η πολιτική του απόδοση από την θλίψη του για τον χαμό της, όπως και του Σουχάρτο όταν πέθανε η σύζυγος του το 1.996 μ.Χ.

Ο Πινοσέτ έδωσε το 10% των εσοδών του κράτους στον στρατό για την ανάπτυξη του, όπως και ο Θεμιστοκλής έδωσε τα κέρδη των ορυχείων του Λαυρίου για την κατασκευή στόλου.

Η εξέταση των σχέσεων του γιου του Πινοσέτ με την διαφθορά, όπως και του στρατού με εκτελέσεις είχαν ως αποτέλεσμα μία “ξαφνική προειδοποιητική παρέλαση” του στρατού που έκανε με τον τρόπο αυτό την πολιτική ηγεσία να πάψει τις έρευνες άμεσα.

Παρόμοιο αποτέλεσμα είχε και η “ξαφνική” παρέλαση του Ιταλικού στρατού υπό τον στρατηγό Λορέντζο στην άσκηση “Σόλο”, όταν με την “έμμεση αυτή πίεση”, διαλυθήκαν τα σχέδια για κυβέρνηση συνασπισμού δεξιάς και σοσιαλιστών που σχεδίαζε τότε η Ιταλική κυβέρνηση. 

Ο Πατρίσιο Αλλουίν ζήτησε συγνώμη και συμφιλίωση από τον λαό της Χιλής για τα εγκλήματα της χούντας κλαίγοντας, όπως και ο Βίλι Μπραντ από τους Πολωνούς για τα εγκλήματα των Ναζί υποκλινόμενος στο έδαφος του Άουσβιτς.

Στην Χιλή ο στρατηγός Μανουέλ Κοντρέρας, όπως και στην Ελλάδα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος και ο Ντερτιλής πέθαναν όλοι αμετανόητοι στην φυλακή για τα εγκλήματα τους.

Υπήρξαν αποτυχημένες πολίτικες και κοινωνικές επαναστάσεις στην Γερμανία τα έτη 1.848 και 1.968 μ.Χ.

Άγνωστα ήταν τα κίνητρα των πολιτικών πράξεων του Αλιεύτε και του Πινοσέτ.

Ο Αλιεύτε έστελνε σαν τον Μάο και τον Πολ Ποτ μαθητές να δουλέψουν στα αγροκτήματα σαν αγρότες και χειρώνακτες.

Ο Πινοσέτ έκοψε τα δάχτυλα του τραγουδιστή Βίκτωρ Χαρά, όπως και ο τρελός πάπας της Ρώμης Στέφανος του προκάτοχου του Φορμόζου.

Ο Πινοσέτ στο στρατόπεδο La Venda Sexy, έβαζε τους στρατιώτες του να βιάζουν μπροστά στα ματιά των πολιτικών του αντιπάλων τις γυναίκες τους, όπως ακριβώς έκανε και ο Ταμερλάνος με τις γυναίκες του Βαγιαζήτ, αλλά και οι πολλοί Τούρκοι Σουλτάνοι με τις γυναίκες ηττημένων λαών.

Υπήρχαν σκέψεις για μετατροπή της Γερμανίας σε αγροτική οικονομία μετά από το τέλος των δύο Παγκοσμίων Πολέμων (π.χ. με το σχέδιο Μοργκενάου).

Πυρηνικές κεφάλες έβαλε η ΕΣΣΔ στην Κουβά (για μικρό χρονικό διάστημα) κατά των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ στην Τουρκία κατά της ΕΣΣΔ.

Ο Αυτοκράτορας Ματσουχίτο στην Ιαπωνία όταν ανέβηκε στον θρόνο του συνωμότησε με τους ηγέτες των επαρχιών Σατσούχα και Τσόχου και έριξαν τον τελευταίο Σογκούν, όπως και στην Ρωμανία ο Αυτοκράτορας Βασίλειος ο Β’ ο Βουλγαροκτόνος σε συνεργασία και αυτός με τον στρατό έριξε από την εξουσία τον ευνούχο Βασίλειο τον Λεκαπηνό, ενώ και στους δύο ηγέτες που έπεσαν η περιουσία τους καταστράφηκε και οι ίδιοι έχασαν την θέση τους στο Αυτοκρατορικό συμβούλιο και εξορίστηκαν.

Ο Ερντογάν, όπως και ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ έχει πολύ επιδεινωμένη υγειά, με έντονα περιστατικά αλτσχάιμερ και νύστας, στα οποία ξεχνούσε ακόμα και το όνομα του και έλεγε πολλές ασυναρτησίες (https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1231550/tagip-erntogan-xeirotereyei-i-ygeia-toy-allepallila-peristatika-poios-tha-ton-diadexthei), όπως και ο Χίτλερ στα τελευταία του χρόνια.

Το 370 μ.Χ. λόγω των κλιματικών αλλαγών και των λιμών οι Ούννοι κατέβηκαν σύμφωνα με τις Ρωμαϊκές πηγές στην περιοχή της Παννονίας. Οι Γότθοι ήταν υποτελείς των Ούννων. Εκχριστιανισμένοι Αρειανοί, εντάχθηκαν σαν μισθοφόροι στον στρατό των Ρωμαίων και μετέδωσαν σε αυτούς διάφορες συνήθειες τους, όπως την ένδυση με δέρματα.

Από τους Ούννους οι Γότθοι πήραν το έθιμο να δένουν με υφάσματα τα κεφάλια των μωρών έτσι ώστε ως στρατιώτες να έχουν μια φοβερή και απεχθή όψη, όπως φαίνεται και στο κρανίο που βρέθηκε στην Παννονία και βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Βουδαπέστης. Έτσι εξηγείται και η όψη και το χτένισμα του Γότθου Οδάκραου και του Θεοδώριχου.

Τον 5ο Αιώνα μ.Χ. που συμβαίνουν οι μεγάλες μεταναστεύσεις αυτών των λαών στην Ρωμαϊκή επικράτεια δημιουργήθηκαν αποκαλυπτικά κείμενα, όπως η Σίβυλλα του Θεοδοσίου.

Εκεί αναφέρεται ότι το τέλος του κόσμου θα έρθει από τα μυσαρά έθνη Γωγ και Μαγώγ. Η δυσπλασία στο κεφάλι έδινε την εντύπωση στους Ρωμαίους, ότι οι Γότθοι και οι Ούννοι είναι δαίμονες. Κατά την στάση του Γαϊνά ο Χρυσόστομος θα βγάλει μια ομιλία μπροστά στους Γότθους, όπου μιλάει για τις αρετές τους και κυρίως τον εξαγιασμό τους μέσω του εκχριστιανισμού τους (http://apantaortodoxias.blogspot.com/2021/09/370.html)...

Στις 27 Φεβρουαρίου 1943 μ.Χ. ο Κωστής Παλαμάς αφήνει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στην Πλάκα. Φυσικά δεν υπήρχε τηλεόραση τότε, και ο Σικελιανός πηγαίνει πρωί πρωί στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη και τοποθετεί στην προθήκη μια φωτογραφία του ποιητή μαζί με ένα καντηλάκι ώστε να πληροφορηθούν οι Αθηναίοι τον θάνατό του. Αρχίζουν οι δύσκολες συνεννοήσεις με τον γιο του Λέανδρο.

«Σας παρακαλώ. Σεβαστείτε το πένθος μας! Τι θέλετε, επιτέλους, απ’ το νεκρό μας; Αφήστε τον ήσυχο!… Θα τον ενταφιάσει η οικογένειά του, σεμνά, οικογενειακά». Παρεμβαίνει ο Μ. Λουντέμης: «Ποια οικογένειά του;» του λέω. «Φαίνεται, κύριε, πως δεν ξέρετε ποιον είχατε πατέρα! Οικογένειά του είναι όλη η Ελλάδα. Και κανένας ανάξιος γιος δεν μπορεί να του την αφαιρέσει».

Ο γιος που δεν ήθελε να μετατραπεί η κηδεία ούτε σε εθνικό πένθος ούτε σε αντιστασιακό σάλπισμα, γιατί χρειαζόταν διαβατήριο από τις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, αναγκάζεται να υποχωρήσει. Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Σικελιανός απαγγέλλει με τη βροντερή φωνή του το θρυλικό «Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα».

Λίγο πριν, είχε προσποιηθεί ότι παραπάτησε για να ρίξει κάτω το στεφάνι που είχε αφήσει στο φέρετρο ένας Ναζί αξιωματικός. Ο Γ. Κατσίμπαλης παίρνει τη σκυτάλη και ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο. Χιλιάδες κόσμος με όση δύναμη τους είχε απομείνει από την πείνα και την εξάντληση τον ακολουθούν. Η τελετή εξελίσσεται σε συλλαλητήριο. Αυλαία.

Μια φθινοπωρινή μέρα, στις 22 Σεπτεμβρίου 1971 μ.Χ., οδηγείται στην τελευταία του κατοικία ο Γιώργος Σεφέρης. Χούντα, καραχούντα. Έξω από την Εκκλησία στην Πλάκα, παραταγμένοι δεκάδες αστυνομικοί με στολή ή με πολιτικά.

Το συγκεντρωμένο πλήθος αδιαφορεί και πιάνει το τραγούδι.. Στην συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από νέους, μαθητές και φοιτητές. Άλλοι με λιγοστά λουλούδια στα χέρια, κάποιος με μερικά στάχυα, πολλοί με μια ποιητική του συλλογή, προσκυνούν ευλαβικά το φέρετρο.

«Και κείνο το τραγούδι έξω από την Εκκλησία και ύστερα πάνω από τον τάφο του, ήταν συγκλονιστικό. Βαρύ και θλιμμένο, το τραγουδούσανε σαν παράπονο άνθρωποι πατημένοι, απελπισμένοι. Πάνω στην άμμο την ξανθή…

Του σήκωσα το φέρετρο και στο χέρι μου μπήκανε δυο αγκίδες, τις αισθάνομαι σαν παράσημα. Στην εκκλησία ήρθε και ο Ιερώνυμος απρόσκλητος, τον υποδέχτηκαν δυνατά βηξίματα αποδοκιμασίας. Αδιαφόρησε. Χοροστάτησε. Μετά άπλωσε το χέρι του στην χήρα να του το φιλήσει. Εκείνη το αγνόησε και λέει «πού είναι ένα τίμιο χέρι να το φιλήσω;»

Και κείνη τη στιγμή ακούστηκε μια στεντόρεια φωνή. «Αθάνατος». Όλοι στην εκκλησία αρχίσανε να χειροκροτάνε. Η κυρία Μαρώ για μια στιγμή ξαφνιάστηκε. Κι αμέσως σηκώθηκε και κοίταξε τον κόσμο. Τα χειροκροτήματα δυναμώσαν, απλώθηκαν και έξω από την εκκλησία στους χιλιάδες που συνωστίζονταν στο σοκάκι της Κυδαθηναίων. Τότε στο πρόσωπό της αποτυπώθηκε το αίσθημα της δικαίωσης», γράφει ο Αλ. Κοτζιάς.

Στην πύλη του Αδριανού η πομπή σταματάει για λίγο και χιλιάδες κόσμου ενώνουν τις φωνές τους με συνθήματα, με το «περιγιάλι το κρυφό», (απαγορευμένο τότε) το «πότε θα κάνει ξαστεριά», τον Εθνικό Ύμνο. Δεν είναι πλέον μια νεκρική πομπή αλλά η μεγαλύτερη αντιδικτατορική εκδήλωση.

Λίγο μετά τις τελευταίες επευφημίες και χειροκροτήματα, λίγο πριν πέσει το τελευταίο χώμα πάνω στον ανοιχτό τάφο του Α’ Νεκροταφείου, η Άννα Συνοδινού κλαίγοντας παρακάλεσε το κοινό: «Ένας νέος θέλει να αποχαιρετήσει τον Γιώργο Σεφέρη, εκ μέρους όλων».

«Σου δόθηκε η χάρη να μιλήσεις απλά. Με την δική σου χάρη θα σε αποχαιρετήσουμε κι εμείς σήμερα, χωρίς λόγους, χωρίς επισημότητες, όπως εσύ ήθελες. Είπες κάποτε πως όποιος αγαπάει τους νέους, πως όποιος έχει την αγάπη των νέων, αυτός δεν γερνάει. Μιλώντας για λογαριασμό τους, λοιπόν, έχω να πω πως στάθηκες οξύς πνευματικός οδηγός και δάσκαλος στις κρίσιμες ώρες αυτού του τόπου. Σ’ ευχαριστούμε για ό,τι μας έδωσες. Σ’ ευχαριστούμε γιατί αύριο θα μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας: Ήμασταν κοντά στον Σεφέρη όταν έφυγε” (https://romioitispolis.gr/%ce%b4%cf%85%ce%bf-%ce%ba%ce%b7%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b5%cf%88%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%b5%cf%8c%cf%84/).

Διαδηλώσεις σε Ν Υόρκη κι αλλού με σύνθημα “F*** Joe Biden” (https://www.triklopodia.gr/%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9-biden-%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b7%cf%80%ce%b1/), κατ’ αναλογία με τις αντίστοιχες δηλώσεις για τον Μητσοτάκη από τους νέους στην Ελλάδα!!!

Στην Νότια Ιταλία, το χωριό Acciaroli λέγεται πως είναι το χωριό των αιωνόβιων (https://romioitispolis.gr/t%ce%bf-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%8c-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%ce%b9%cf%89%ce%bd%cf%8c%ce%b2%ce%b9%cf%89%ce%bd/), όπως ακριβώς είναι η Ικαρία στην Ελλάδα.

Λέγεται ότι οι πόλεμοι του Ιουστινιανού του Μέγα, του Φρειδερίκου του Μέγα και του Σαντάμ Χουσεΐν εξαθλίωσαν οικονομικά τους λαούς τους.

Ο Μέγας Πέτρος συνέλαβε την σφετερίστρια της εξουσίας αδερφή του και την έκλεισε σε μοναστήρι, όπως έκανε και ο Ιωάννης ο Τσιμισκής με την σφετερίστρια Θεοφανώ για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Παλαιοτέρα ο Ρώσος αντιμετώπιζε τη γενειάδα με το δέος που ένιωθε ο Εβραίος για το ζήτημα της περιτομής και της ακροβυστίας.

Κάποιοι υποστήριζαν ότι η παντοδύναμη ηγέτιδα είχε πεθάνει ενώ ήταν στην τουαλέτα, όπως και ο Γεώργιος ο Δ΄ της Αγγλίας.

Στην πάντα Ελληνική Κρήτη επί Μίνωα κατασκευάστηκε το λεγόμενο δαχτυλίδι του Μίνωα, όπως και επί Μυκηναίων στις Μυκήνες η λεγόμενη μάσκα του Αγαμέμνονα.

Οι Έλληνες Μινωίτες ασκούνταν στα ταυροκαθάψια, ενώ μετέπειτα οι Αρχαίοι Έλληνες στους Ολυμπιακούς αγώνες σε πολλά αθλήματα, που ήταν για αυτούς και ταυτόχρονη εξάσκηση σε πολεμικά αγωνίσματα. 

Το σοφιστικό κίνημα στην Αρχαία Αθήνα κατά την Σικελική Εκστρατεία, ονομάστηκε από κάποιους Ελληνικός Ανθρωπισμός ή Αναγέννηση. 

Οι Κινέζοι, εξακολουθούν να κλυδωνίζουν τον κόσμο, αφού ο κορωνοϊός και το Γουάν έχουν διεισδύσει παντού. Οι μετοχές του Πεκίνου που παίζονται στις διεθνείς αγορές, σκόπιμα ή αναπόφευκτα κατρακυλούν, παρασύροντας σε πτώση τις μετοχές της Wall Street σε ποσοστό που υπερβαίνει το 2% και προκαλώντας αναταράξεις στις υπόλοιπες μετοχές, που καταγράφουν χαμηλό τους τελευταίους δύο μήνες.

Αρκετοί διπλωμάτες, εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συμπτωματικό. Μετά την εξάπλωση ενός ιού που ταλαιπωρεί το δυτικό κόσμο, τώρα έρχεται ο Κινεζικός ιός των χρηματιστηρίων να ταράξει τα μεγάλα δυτικά χρηματιστήρια (https://www.pronews.gr/opinion-makers/1018963_vals-mitsotaki-tsipra-odigei-se-deytero-attila-sto-aigaio).

Ο Ιταλο-Αμερικανός αναλυτής Ραμπίνι εκτιμά ότι «βιώνουμε μια περίπλοκη και επικίνδυνη μετάβαση. Μέχρι χθες, η Αμερική και η Κίνα ήταν …Σιαμαίες. Με  πολύ προχωρημένο επίπεδο συμβίωσης, καταμερισμό εργασίας και συμπληρωματικότητα, με αυτούς  που στο βιβλίο μου αποκαλώ “Τριάκοντα Τυράννους”, δηλαδή τις ισχυρές δυνάμεις του Αμερικανικού καπιταλισμού που έκαναν υπέροχες συναλλαγές με την Κίνα (από την Apple έως την Goldman Sachs και την  General Motors)- (https://romioitispolis.gr/%ce%b2%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b9%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%87%ce%bf%ce%bd%ce%b3%ce%ba-%ce%ba%ce%bf/).

Ιστορική αναδρομή στις καταστροφολογίες από το 1960 μ.Χ. έως σήμερα που σκόρπισαν φόβο στον πλανήτη!

1960 μ.Χ.: Δεν θα υπάρχει λάδι σε 10 χρόνια.

1970 μ.Χ.: Μια νέα εποχή παγετώνων σε 10 χρόνια.

1980 μ.Χ.:  Η όξινη βροχή θα καταστρέψει όλες τις καλλιέργειες σε 10 χρόνια.

1990 μ.Χ.: Το στρώμα του Όζοντος θα καταστραφεί σε 10 χρόνια.

2.000 μ.Χ.: Τα παγόβουνα θα εξαφανιστούν σε 10 χρόνια.

2000μ.Χ. : To Y2k θα καταστρέψει τα πάντα.

2001 μ.Χ.: Ο άνθρακας θα μας σκοτώσει όλους.

2002 μ.Χ.: Ο ιός του δυτικού Νείλου θα μας σκοτώσει όλους.

2003 μ.Χ.: Ο ιός SARS θα μας σκοτώσει όλους.

2005 μ.Χ.: Ο ιός της γρίπης των πτηνών θα μας σκοτώσει όλους.

2006 μ.Χ.: Το Ecoli θα μας σκοτώσει όλους.

2008 μ.Χ.: Η οικονομική κρίση θα μας σκοτώσει όλους.

2009 μ.Χ.: Ο ιός της γρίπης των χοίρων θα μας σκοτώσει όλους.

2012 μ.Χ.: Το ημερολόγιο των Μάγια θα λήξει… Θα πεθάνουμε όλοι.

2013 μ.Χ.: Η βόρεια Κορέα θα ξεκινήσει τον 3ο π. πόλεμο, θα πεθάνουμε όλοι.

2014 μ.Χ.: Ο ιός Έμπολα θα μας σκοτώσει όλους.

2015 μ.Χ.: Ο Isis θα μας σκοτώσει όλους.

2016 μ.Χ.: Ο ιός Ζίκα θα μας σκοτώσει όλους.

2018 μ.Χ.: Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα μας σκοτώσει όλους.

2019 μ.Χ.: Το CO2 θα μας σκοτώσει όλους.

2020 μ.Χ.: Ο Cοvid θα μας σκοτώσει όλους.

Τίποτα δεν συνέβη, όλα οδήγησαν σε φόρους!

Ο προδότης Σωτηράκης Κουγιάς, ο Φιλότουρκος και τυραννικός μέχρι τέλους πρόκριτος της Τριπολιτσάς, αναγκάστηκε να φάει το ίδιο του το αυτί πριν εκτελεστεί (https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7038447_sotirakis-koygias-filotoyrkos-prokritos-tis-tripolitsas), όπως ακριβώς έκανε και μία μαφιόζικη Ιρλανδική συμμορία με έναν Ιρλανδό που συνέλαβε (https://www.irishmirror.ie/news/weird-news/after-isis-trick-mum-eating-5260310).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέβαλε την υγειονομική δικτατορία του και κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και ο Μεταξάς την στρατιωτική του δικτατορία και κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την έγκριση της πλειοψηφίας των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Με αντίστοιχο τρόπο και παντελώς αντισυνταγματικά, με την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής επιβλήθηκαν και τα παντελώς παράνομα οικονομικά μνημόνια στην χώρα μας από τον Γιώργιο Παπανδρέου τον Νεότερο, τον Αντώνη Σαμαρά, τον Λουκά Παπαδήμο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο δε Κούλης θέλει όπως να παραδώσει/ξεπουλήσει προδοτικά το 30% του Αιγαίου στους Τούρκους για να το «συνεκμεταλλευτούν/συγκυριαρχήσουν» μαζί (και φυσικά και την πάντα Ελληνική Κύπρο μας), όπως και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος ήθελε να παραδώσει/ξεπουλήσει προδοτικά το 30% του Αιγαίου και της Κύπρου στους Τούρκους υπό κοινή «συγκυριαρχία».

Οι εκτελεστές των βασιλέων Καρόλου του Α΄ στην Αγγλία, Λουδοβίκου του ΙΣΤ’ στην Γαλλία, Νικόλαου του Β’ στην Ρωσία και Φειζάλ του Β’ στο Ιράκ όλοι τους είχαν και αυτοί ένα βίαιο και αιματηρό τέλος.

Ο τυραννικός διώκτης της Ορθοδοξίας Κωνσταντίνος Ε΄ (718-775 μ.Χ.) που αποκαλέστηκε από την Εκκλησία Κοπρώνυμος, βασίλεψε 34 χρόνια (741-775). Λίγες δεκαετίες μετά τον θάνατό του οι εικονολάτρες ξέθαψαν την σωρό του, την αποτέφρωσαν και διασκόρπισαν την στάχτη στον Βόσπορο.

Παρόμοια τύχη είχε το 842 η σωρός του αιρετικού εικονομάχου Πατριάρχη Ιωάννη Ζ΄ Γραμματικού και διώκτη των Ορθοδόξων. Φανατικοί εικονολάτρες ξέθαψαν τον σκελετό του τον έφεραν στον ιππόδρομο όπου αφού τον μαστίγωσαν τον έριξαν στην πυρά.

{Αντίστοιχη ήταν και η μοίρα της σωρού του Ρασπούτιν από τους μπολσεβίκους του Λένιν το 1.917 μ.Χ. στην Ρωσία}

Μετά το πραξικόπημα και τον αποκεφαλισμό του στρατηγού Αλέξιου Βρανά (1138-1187 μ.Χ.), ο Αυτοκράτορας Ισαάκιος  Β’ Άγγελος πρόσταξε να περιέλθουν στους δρόμους της Πόλης το κεφάλι του και ένα πόδι καρφωμένα σε παλούκια.

Αλλά δεν αρκούσε η εκπόμπευση των λειψάνων του στασιαστή. Κατά την διάρκεια του επινίκιου γεύματος στο παλάτι ο αυτοκράτορας ζήτησε το κεφάλι του Βρανά και το κύλησε στο πάτωμα ανάμεσα στους συνδαιτημόνες.

Άρχισαν τότε όλοι να το λακτίζουν πέρα δώθε, δίκην σφαίρας (δηλαδή όπως μία μπάλα ποδοσφαίρου), όπως γράφει ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βυζαντινού κράτους και ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης ή Ακομινάτος, που περιορίζεται να χαρακτηρίσει την πράξη του Αυτοκράτορα «επεισόδιον ουκ ευπρεπές».

Αντίστοιχα και οι επαναστάτες αξιωματικοί του Κασέμ στο Ιράκ έπαιζαν μπάλα με τα κεφάλια των δολοφονημένων βασιλιά Φευζάλ του Β’ και της οικογένειας του, καθώς και του Ιρακινού πρωθυπουργού Nuri al-Said.

Ο δε Nuri al-Said επιχείρησε να διαφύγει από την χώρα μεταμφιεσμένος σε γυναίκα, αλλά συνελήφθη, όπως ακριβώς έγινε και με πολλούς μαχητές του ISIS όταν καταστράφηκε το κράτος τους στην Συρία και το Ιράκ από τις Ρωσικές, Αμερικανικές, Κουρδικές, Συριακές και Ιρακινές δυνάμεις.

Ο δε Nuri al-Said αναγνωρίστηκε επειδή κάτω από τα γυναικεία ρούχα φορούσε ανδρικά παπούτσια (αντίστοιχα τον Μουσολίνι τον αναγνώρισαν όταν προσπάθησε να διαφύγει ως Γερμανός στρατιώτης από τα Ιταλικά σήματα του και τον Κόλα Ντε Ριέντζο από τα βραχιόλια του).

Τον πυροβόλησαν και τον έθαψαν την ίδια μέρα, αλλά ένας θυμωμένος όχλος διέλυσε το πτώμα του και το παρέσυρε στους δρόμους της Βαγδάτης, όπου το έκλεισαν, το έκαψαν και το ακρωτηρίασαν, όπως έγινε και με το πτώμα του Ρασπόυτιν στην Ρωσία (το πτώμα και αυτού δηλαδή διαμελίστηκε και κάηκε στην συνέχεια).

Το δε νεκρό σώμα του Qasim εμφανίστηκε στην τηλεόραση σε ένα πεντάλεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που ονομάζεται The End of the Criminals, όπως μετέπειτα έγινε και με τα πτώματα των δικτατόρων της Ρουμανίας και της Λιβύης Τσαουτσέσκου και Καντάφι.

Ο ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης (1242-1310 μ.Χ.) διασώζει ένα γεγονός το 1261 μ.Χ. όταν τα Ελληνικά στρατεύματα του Αυτοκράτορα της Νικαίας Μιχαήλ Παλαιολόγου απελευθέρωσαν την φραγκοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη και βρήκαν ξεθαμμένο τον σκελετό του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.

Στην νεότερη Ελλάδα ο απαγχονισμός και η αφαίρεση της κεφαλής του δράστη και η τοποθέτησή του σε κοινή θέα σε δημόσιο χώρο ως διαπόμπευση και παραδειγματισμό, ήταν συνήθης τακτική.

Μια τακτική που ίσχυε τόσο κατά την περίοδο του μεσοπολέμου όσο και κατά τον εμφύλιο πόλεμο, με χαρακτηριστικότερο γεγονός αυτό της 15 Ιουνίου 1945 μ.Χ. όπου ο Άρης Βελουχιώτης παγιδευμένος από την Εθνοφυλακή αυτοκτονεί. Αποκεφαλίζεται και 3 ημέρες αργότερα το κεφάλι του, μαζί με αυτό του συντρόφου του Τζαβέλα, βρίσκονται στα Τρίκαλα όπου και κρέμονται σε έναν φανοστάτη της κεντρικής πλατείας σε δημόσια θέα για 2 ημέρες.

Αλλά και παλαιότερα στην Μεσαιωνική Αγγλία τα κεφάλια του Κρόμβελ και του Ουάλας τοποθετήθηκαν σε κοινή θέα για παραδειγματισμό.  

Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας και προσβολή στο θρησκευτικό συναίσθημα του νεκρού και στην μνήμη του θανόντος μπορεί να χαρακτηριστεί το πρόσφατο γεγονός της σύλησης του τάφου και της κλοπής του λειψάνου του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου έναν χρόνο μετά την εκδημία του.  Βέβηλοι έσκαψαν τον τάφο, έβγαλαν το φέρετρο και αφαίρεσαν την σορό, μία μόλις ημέρα πριν από το ετήσιο μνημόσυνο του.

Απλώς θα υπενθυμίσουμε ότι στα νεότερα χρόνια η μόνη αντίστοιχη πράξη ανοίγματος τάφων και προσβολής των νεκρών προήλθε από τον φανατικό τουρκικό όχλο κατά τα Σεπτεμβριανά του 1955 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη.

Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία του Πατριάρχη Αθηναγόρα που θρηνούσε μπροστά στο Ελληνορθόδοξο νεκροταφείο (https://www.academia.edu/42402657/%CE%A4%CE%9F_%CE%95%CE%93%CE%9A%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%91_%CE%A4%CE%97%CE%A3_%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%A5%CE%92%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%97%CE%A3_%CE%A4%CE%A9%CE%9D_%CE%9D%CE%95%CE%9A%CE%A1%CE%A9%CE%9D).

Αλλά και στο Ιράν, κλάπηκε η σορός του Σέγεντ Αλί Μουσαβί, του ανιψιού του ηγέτη της Ιρανικής αντιπολίτευση Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, που σκοτώθηκε την διάρκεια διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Τεχεράνη. 

Ο Σταύρος Τσιγγέλης, όπως και ο Σταύρος Λιβανός και πολλοί άλλοι Έλληνες που τα εδάφη που κατοικούσαν ήταν υπόδουλα στους Τούρκους πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους, έφυγαν κρυφά από αυτά και κατατάχτηκαν στον Ελληνικό στρατό, με τον οποίο πολέμησαν για να τα απελευθερώσουν και να τα ενώσουν με την μητέρα Ελλάδα.

Όλες οι προαναφερόμενες ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, που εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο, είναι μόνο λίγες από τις πολλές που συνέβησαν στον διάβα των Αιώνων, και συνέλαβαν σημαντικά στην διαμόρφωση της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου