Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΚΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΚΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι στις μέρες μας συμβαίνουν πολλές φορές πολιτικά γεγονότα που έχουν πολύ μεγάλες και ενδιαφέρουσες ομοιότητες με τα πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν στον Μεσοπόλεμο, με την άνοδο παρεμφερών πολίτικων κομμάτων από ίδιες αίτιες στα κράτη της Δύσης και του κόσμου.

Έτσι, στην Ιταλία υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στην εποχή μας με την εποχή του Μουσολίνι. Λόγου χάρη ο ηγέτης της εθνικιστικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι ήταν και αυτός κομμουνιστής αρχικά  και μετέπειτα εθνικιστής (και πρώην αυτονομιστής) δημοσιογράφος, όπως ακριβώς και ο Μουσολίνι αρχικά ήταν κομμουνιστής πριν γίνει εθνικιστής και αρχηγός και ιδρυτής του φασιστικού κόμματος στην Ιταλία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/cola-di-rienzo.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_28.html, https://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_68.html).

Αντίστοιχα το κόμμα του Μπερλουσκόνι και ο ίδιος θυμίζουν κατά πολύ τον Ιταλό πρωθυπουργό και επιχειρηματία Τζολίτι (https://alophx.blogspot.com/2017/09/cola-di-rienzo.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_28.html, https://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_68.html), ενώ η Μελόνι  ήταν και αυτή η δημοσιογράφος πριν γίνει πρωθυπουργός της Ιταλίας σαν τον Μουσολίνι.

Επίσης, το κόμμα της, τα «Αδέρφια της Ιταλίας» πρέπει να αναφερθεί  ότι είναι διάδοχο του μεταφασιστικού κόμματος του Φίνι, διάδοχού με την σειρά του του Κοινωνικού Ιταλικού κόμματος  οποίο δημιουργήθηκε από μέλη του  Φασιστικού κόμματος του Μουσολίνι, κάτι που το έκανε τον άμεσο και νόμιμο διάδοχο του. 

Στην Γερμανία, η οικονομική και πολιτική εθνικίστρια Μέρκελ είναι η προκάτοχος θα μπορούσε να πει κανείς, τόσο του  σοσιαλιστή και εθνικιστή Σολτς όσο και του Μερτς,  οι οποίοι δείχνουν έναν ξεδιάντροπα απροκάλυπτο Γερμανικό εθνικισμό στον πολιτικό τους λόγο και πράξεις.

Και πιθανότατα όπως είναι και στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ήταν το  ενδιάμεσο προκάτοχο στάδιο πριν την άνοδο στην εξουσία της Γερμανίας των Ναζί, έτσι και οι Σολτς και του εθνικιστή επιχειρηματία Μερτς μπορεί να γίνουν το προ στάδιο της ανόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στην εξουσία της Γερμανίας, σε συγκυβέρνηση πιθανότατα αρχικά με τους χριστιανοδημοκράτες του Μερτς (που αντιγράφει τα συνθήματα της Εναλλακτικής),  μέχρι να γίνει εκλογικά το κυρίαρχά πολιτικό κόμμα στην Γερμανία το οποίο θα βγάλει το νέο καγκελάριο.

Όπως ακριβώς συνέβη στον Μεσοπόλεμο όταν το κόμμα του εθνικιστή επιχειρηματία Χούκενμπεργκ συνεργάστηκε με τους Ναζί (αντιγράφοντας τα συνθήματα τους) πριν αυτοί γίνουν εκλογικά το ισχυρότερο  κόμμα της Γερμανίας και βγάλουν καγκελάριο της  τον αρχηγό τους Αδόλφο Χίτλερ.

Εάν σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί και στην Ιταλία με την Μελόνι,  η οποία στην περίπτωση αυτή θα είναι ένα προ στάδιο για έναν νέο εθνικιστή πρωθυπουργό,  όποιος θα μπορούσε να είναι ο Ματέο Σαλβίνι,  ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της  Μελόνι, όπως ακριβώς ήταν μέλος της συντηρητικής κυβέρνησης Τζολίτι στην Ιταλίας πριν πάρει πραξικοπηματικά την εξουσία με το γνωστό πραξικοπήματος που είχε το ονομασία «Πορεία προς την Ρώμη» ο Μουσολίνι.

Βέβαια, αυτή η πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να γίνει τόσο από εκλογικά όσο και με άλλο τρόπο, π.χ. εάν η Μελόνι λόγου χάρη έχανε το δημοψήφισμα το οποίο σχεδιάζει για αλλαγή του εκλογικού νόμου και παραιτούνταν όπως και ο Ρέντσι ως πρωθυπουργός  της Ιταλίας όταν έχασε ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα, χωρίς όμως να γίνουν εκλογές.

Άμεση συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν ο αντιπρόεδρος της νυν συγκυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι να γίνει πρωθυπουργός της χώρας αυτής,  ενώ είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο και σενάριο να εμφανιστεί ένα νέο φασιστικό κόμμα και ένας νέος «Μουσολίνι» στην Ιταλία, ο οποίος θα μπορούσε να πάρει με πραξικόπημα η εκλογές στην εξουσία, όπως συνέβη με το κόμμα της Μελόνι ή τον Μουσολίνι παλαιότερα.

[Η πτώση της Μελόνι στην Ιταλία και η αντικατάσταση της από άλλον πρωθυπουργό από τον συνασπισμό των κομμάτων της κυβέρνησης της μπορεί να προέλθει και από την καταψήφιση από τους πολίτικους συμμάχους και κόμματα της κυβέρνησης της ενός νόμου που θα ψηφίσει το δικό της κόμμα, όπως π.χ. έγινε πρόσφατα με τον ESM στην Ιταλία (https://gr.euronews.com/2023/12/21/italia-aporrifthike-apo-tin-vouli-i-metarrithmisi-tou-esm)].

[Η Γερμανική κυβέρνηση πρόσφατα έκανε ένα δημοσιονομικό λάθος ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ (64 δισεκατομμύρια δολάρια) όταν επαναπροώθησε τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης πανδημίας για την κλιματική ατζέντα του.

Αυτό είναι, σύμφωνα με δικαστική απόφαση της 15ης Νοεμβρίου, αντισυνταγματικό. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαφωνούσε για σχεδόν ένα μήνα, ενώ οι κρίσεις σε όλο τον κόσμο εξερράγησαν. Στις 13 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ένας νέος προϋπολογισμός — και ο μέσος πολίτης είναι πλέον υπεύθυνος για την πληρωμή του λάθους στον προϋπολογισμό. Οι Γερμανοί δεν διασκεδάζουν.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Γερμανίας ard σημείωσε στις 7 Δεκεμβρίου, την επέτειο της υπογραφής της τρέχουσας συμφωνίας συνασπισμού, ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο δημοφιλής από πάντα.

Μόνο το 17 τοις εκατό των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένο με τον συνασπισμό και μόλις το 20 τοις εκατό με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς συγκεκριμένα (το χαμηλότερο ποσοστό για καγκελάριο από τότε που ξεκίνησε η ard DeutschlandTrend ψηφοφορία).

Στην κατακόρυφη πτώση των δημοσκοπήσεων συνέβαλε η δημοσιονομική κρίση που απειλούσε να διαλύσει την κυβέρνηση. Sueddeutsche Zeitung έγραψε στις 8 Δεκεμβρίου: «Ο Olaf Scholz πρέπει να φανταζόταν διαφορετικά τη δεύτερη επέτειο της καγκελαρίας του: Αντί να γιορτάζει τις επιτυχίες των λεγόμενων προοδευτικών του συνασπισμού, πρέπει να αγωνιστεί για τη συνέχιση της ύπαρξής του.»

Ο συνασπισμός έχει επιβιώσει—προς το παρόν. Οι διαφωνίες παραμερίστηκαν και όλοι αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν. Αλλά η δυσαρέσκεια είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί. N-tv.de σχολίασε στις 13 Δεκεμβρίου:

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου, της βενζίνης και του ντίζελ θα αυξηθούν στις αρχές του έτους, όπως και οι τιμές των πτήσεων και των πλαστικών προϊόντων. … Πολλοί πολίτες θα το δουν αυτό ως μια περαιτέρω επιβολή. Θα κληθούν επίσης να πληρώσουν επειδή η κυβέρνηση έπαιξε στοίχημα με το χρέος.

Έτσι βλέπει ο μέσος Γερμανός την τρέχουσα κυβέρνηση. Ο λαός πληρώνει για την ανικανότητα της άρχουσας τάξης. Ξανά και ξανά, η κυβέρνηση επικεντρώνεται σε εσωτερικές διαμάχες και αυτοδημιούργητες κρίσεις αντί να υπηρετεί τον λαό και να ηγείται διεθνώς.


Πανικός με το AfD στην Γερμανία: Ξεπερνά τα ποσοστά του Χίτλερ το 1.930 μ.Χ. Σε αναμμένα κάρβουνα οι διεθνιστές του Βερολίνου... Οι αριθμοί των δημοσκοπήσεων για το δεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) αυξάνονται σταθερά εδώ και μήνες και ανησυχούν το διεθνιστικό Βερολίνο.

 Το κόμμα «ωφελήθηκε από τις πολυάριθμες διαμάχες της κυβέρνησης συνεργασίας», λέει το περιοδικό Focus , συνοψίζοντας τα αποτελέσματα. Ο ιδρυτής της Forsa, Manfred Güllner, εξηγεί στο ενημερωτικό δελτίο Forsa:

«Το πιο τρομακτικό αποτέλεσμα για εμάς είναι η ραγδαία αύξηση του αριθμού των οπαδών ενός δεξιού ριζοσπαστικού κινήματος στην Γερμανία, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν μετά την κατάρρευση του εθνικοσοσιαλισμού».  Η συντακτική ομάδα του Focus αποφάσισε να χαρίσει στους αναγνώστες τον ακόλουθο τίτλο με βάση αυτές τις πληροφορίες:

“Ψηφοφόροι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση συνεργασίας – ο δημοσκόπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου! Το AfD προσελκύει περισσότερους ψηφοφόρους από το NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Γερμανίας) το 1.930 μ.Χ.”! Σύμφωνα με το άρθρο του Focus, ο κ. Güllner προσθέτει:

“Στο τέλος του έτους, το AfD στην Γερμανία θα μπορούσε επί του παρόντος να λάβει το 23 τοις εκατό των ψήφων που δίνονται σε εκλογές, είπε ο Güllner. Αυτό θα σήμαινε ότι το 17 τοις εκατό του πληθυσμού που θα είχε δικαίωμα ψήφου θα ψήφιζε το κόμμα. Αυτό θα ήταν περισσότερο από το NSDAP έκανε στις εκλογές του Ράιχσταγκ τον Σεπτέμβριο του 1.930 μ.Χ.».

Ο Χίτλερ δεν ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Προέδρος του Ναζιστικού κόμματος, αλλά μπήκε σε αυτό μετέπειτα, ανελαβε την ηγεσία του και το εκτόξευσε εκλογικά και το έκανε κυβέρνηση της Γερμανίας με τις ικανότητες του,.

Αντίστοιχα στις μέρες μας, το AfD στην Γερμανία μπορεί με την είσοδο σε αυτό ενός νέου ηγέτη, ο οποίος δεν θα είναι ο ιδρυτής και πρώτος Προέδρος του, αλλά θα έχει μπει σε αυτό μετέπειτα, αφού ανέλαβε την ηγεσία του, να το εκτοξεύσει εκλογικά και να το κάνει κυβέρνηση της Γερμανίας με τις ικανότητες του].

Επίσης, όπως με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα της Δύσης στον Ρωσικό Εμφύλιο πόλεμο και την Ουκρανία είχαμε την οικονομική κατάρρευση της Ευρώπης τα έτη 1.920 μ.Χ,-1.922 μ.Χ. και το 1.929 μ.Χ. (αλλά και τον ΒΠΠ) και την άνοδο εθνικιστικών, φασιστικών και ναζιστικών κομμάτων σε Ιτάλια, Γερμανία, Ισπανια, Πορτογαλία, Αυστρία, Βρετανία (υπό τους Χίτλερ, Μουσολίνι, Ντόλφους, Σαλαζάρ, Φράνκο, Τσόρτσιλ, Ντε Γκολ κ.λ.π.) και την Δυτική, Κεντρική και Νοτιανατατολικής Ευρώπη, το ίδιο ακριβώς μπορει να συμβεί και στις μέρες μας στα ίδια κράτη με ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό κραχ με παρεμφερή κόμματα και ηγέτες στα κράτη αυτά (π.χ. Λέγκα, AfD, CHEGA, Brothers of Italy, VOX, Νίτζελ Φάρατζ, FPO, Μαρίν Λεπέν κ.λπ.)-(https://alophx.blogspot.com/2017/04/1910-2015.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/1789-2016.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/20.html,

). https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_35.html, https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_27.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2018/12/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2022/02/blog-post_1.html, https://alophx.blogspot.com/2018/12/afd.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1921.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1920-2022.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/blog-post_2.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html).

 Σε μία τέτοια περίπτωση με ένα παγκόσμιο κραχ και την εκ νέου άνοδο εθνικιστικών στις χώρες της ΕΕ (όσες αναφέρθηκαν παραπάνω συν την Ολλανδία, το Βέλγιο κ.λ.π.) σαν τον Μεσοπόλεμο θα έχουμε την διάλυση των ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ευρωζώνης, ευρώ και δολαρίου και την επιστροφή των κρατών αυτών στα εθνικά τους νομίσματα, όπως με το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1.929 μ.Χ., των ετών 1.920 μ.Χ.-1.922 μ.Χ. και τον ΑΠΠ είχαμε την διάλυση της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης, της προδρόμου της ΕΕ (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html).

Επίσης, όπως στον Μεσοπόλεμο και τον ΒΠΠ, έτσι και στις μέρες μας οι Σκανδιναβικές και οι Βαλτικές χώρες έχουν προχωρήσει σε αντιπαράθεση και σε συμμαχίες ενάντια στους Ρώσους (τότε με τον Άξονα και τους Γερμανούς και τώρα μέσω του ΝΑΤΟ)-(https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_43.html , https://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_57.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_53.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_29.htmhttps://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_92.html , l, , https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_1.html,  https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.hthttps://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html ML).

Η δε Λεπέν ως νέα «Ντε Γκολ» θα πάρει την θέση των νέων «Πετταίν και Λαβάλ», δηλαδή των δωσίλογων και υποταγμένων στους Γερμανούς όπως επί Γερμανικής Κατοχής εθνοπροδοτών Προέδρων της Γαλλίας, όπως π.χ. του Ολάντ, του Σαρκοζί και του Μακρόν (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1789-2016.html).

Στην Πολωνία ίσως με ένα παγκόσμιο δικονομικό κραχ πέσει σύντομα η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ, του οποίου ο πάππους όπως και του Σολτς, Σρέντερ και της Λιανέ πολεμούσε τους Ρώσους στην Ουκρανία και την θέση της πάρουν ξανά οι εθνικιστές των Μοραβιέσκι και Καζίνσκι με την βοήθεια και του Πολωνού Προέδρου Ντούντα, όπως ακριβώς στον Μεσοπόλεμο στην Πολωνία έφυγε και επανήλθε πραξικοπηματικά ο Πλιδούσκι δύο φορές σαν απολυτός δικτάτορας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html).

[Με την έναρξη  του Ρωσοουκρανικού πολέμου έπαψαν να λειτουργούν ο Ρωσογερμανικό αγωγοί (https://alophx.blogspot.com/2022/08/blog-post_2.html) Nord Stream και South Stream και πλήρως ιδιαίτερα μετά το σαμποτάζ και την καταστροφή τους πρόσφατα από τις ΗΠΑ, ενώ σύντομα μπορεί να επέλθει και η κατάρρευση κυβέρνησης Γερμανίας (https://kanenazori.com/2023/12/10/profiteies-epalitheysi-russia-yperdynami-nato-katarreei-ellinotourkika/, https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/414829_germaniko-brahykykloma, https://www.pronews.gr/kosmos/i-germania-kindyneyei-me-katarreysi-oi-polyethnikes-zitoun-apozimioseis-gia-tis-zimies-pou-ypestisan-apo-tis-antirosikes-kyroseis/,https://www.zougla.gr/kosmos/i-germania-fternizetai-i-evropi-kryonei/ )]. 

Αλλά και στην Ελλάδα με τα οικονομικά προβλήματα από τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, τα μνημόνια και ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό κραχ μπορει να πέσει η κυβέρνηση του Κούλη, όπως και η κυβέρνηση του Βενιζέλου από τα οικονομικά προβλήματα και το πόλεμο το 1.920 μ.Χ. και το 1.932 μ.Χ. με την χρεοκοπία της Ελλάδας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1919-2014.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1920-2022.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/1932.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_86.html), ενώ οι παγκόσμιες γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις μπορεί να εισφέρουν τελικά και την πλήρη κατάρρευση και της κυβέρνησης του Κούλη στην χώρα μας (https://kanenazori.com/2023/12/10/profiteies-epalitheysi-russia-yperdynami-nato-katarreei-ellinotourkika/, https://www.noiazomai.gr/2023/12/kalesma-karamanli-gia-ethniko-metopo.html).

[Με μία δε πτώση του Ερντογάν, αν επανέλθουν στην εξουσία της Τουρκίας οι κεμαλικοί θα επαναφέρουν στον στρατό όλους τους αποτάκτους κεμαλικούς αξιωματικούς που έδιωξε ο ισλαμιστής Ερντογάν και σχεδόν σιγουρά θα επιτεθούν στην Ελλάδα για να εξάγουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και την οργή του λαού (ίσως γίνει και εμφύλιος στην Τουρκία αν πέσει με την βία ο Ερντογάν), με τελικό αποτέλεσμα πιθανότατα να ηττηθούν και λόγω της απειρίας τους και της μακράς τους απομάκρυνσης από τον στρατό, αλλά και λόγω χαμηλού ηθικού και πολεμικής κόπωσης.

Όπως ακριβώς αντίστοιχα με την πτώση του Βενιζέλου το 1.920 μ.Χ., οι αντιβειζελικοί επανήλθαν στην εξουσία της Ελλάδας και επανάφεραν στον στρατό όλους τους αποτάκτους αντιβενιζελικούς αξιωματικούς που έδιωξε ο Βενιζέλος και προέλαυσαν στην συνέχεια στην Μικρά Ασία και προς τον Σαγγάριο και την Άγκυρα, με τελικό αποτέλεσμα να ηττηθούν και λόγω της απειρίας τους και της μακράς τους απομάκρυνσης από τον στρατό, αλλά και λόγω χαμηλού ηθικού και πολεμικής κόπωσης, με τελικό αποτέλεσμα άθελα τους την πρόκληση της Μικρασιάτικης Καταστροφής].

Στην Ουγγαρία ως εθνικιστής και νέος «Χόρτυ» κυβερνά ο Ορμπάν, την Αλβανία ως νέος «Ζώγου» ο Ράμμα, την Τουρκία ως νέος «Αττατούρκ και Ινονού» ο Ερντογάν και την Ρουμανία ως νέος «Αντωνέσκου» ο Μαρσέλ Τσιολάκου.

Στην Κίνα νέος «Μάο» και νέος εθνικιστής «Τσαν Γκάι Τσεκ» είναι ο νυν Προέδρος της χώρας αυτής Σι Ζι Πινγκ, στην Ρωσία νέος «Λένιν και Στάλιν μαζί» ο Πούτιν, ενώ στην Νότια Αφρική την θέση των ρατσιστών κατά των μαύρων κυβερνητών του Απαρτχάιντ, όπως και στην Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία) έχουν πάρει οι μαύροι ρατσιστές κυβερνήτες κατά των λευκών της χώρας αυτής.

Στην Σερβία ως νέος πρωθυπουργός αλυτρωτισμού σαν τον Πάσιτς και τον βασιλια Πέτρο είναι ο Βούτσιτς (για κάποιους και νέος εθνικιστής «Μιχαήλοβιτς» και ολίγον τι και νέος «Τίτο»), σε συμμαχία με την Ρωσία όπως τότε, ενώ η χώρα αυτή έχει δεχθεί όπως και στον Α΄ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επίθεση από τους Γερμανούς, την Αυστρία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο στον πόλεμο της Βοσνίας, όσο και στον πόλεμο της Σερβίας το 1.999 μ.Χ.

{Και όπως ο βασιλιάς της Σερβίας Αλέξανδρος ο Α΄ λέγεται ότι καταπίεζε τους Κροάτες, έτσι και ο Τίτο, ο Κροατικής καταγωγής κομμουνιστής δικτάτορας της δεύτερης Γιουγκοσλαβίας (με πρώτη την μοναρχική μετά τον ΑΠΠ Γιουγκοσλαβία και «Νέα Γιουγκοσλαβία» αυτή του Μιλόσεβιτς)}.

Οι Ελβετοί όπως ακριβώς στον ΑΠΠ, τον Μεσοπόλεμο, τον ΒΠΠ, τον Ψυχρό Πόλεμο και στις μέρες μας είναι ο μόνιμος τραπεζίτης των Γερμανών, ενώ έχει από τον Μεσοπόλεμο μέχρι και σήμερα έντονες φιλοναζιστικές τάσεις.

Σε αλλά κράτη της ΕΕ/Δ’ Ράιχ στις μέρες μας υπάρχουν όπως επί ΒΠΠ δωσίλογες κυβερνήσεις/προτεκτοράτα στην Γερμανία, όπως στην Νορβηγία (νέοι «Κουίσλιγκ»), σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σκοπιά, Βοσνία-Κροατία (με νέο «Πάβελιτς» τον Ντούτσμαν» και νέο «Χουσεΐνι» τον Ιζμπετέκοβιτς), Τσεχία, Πολωνία και Σλοβενία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_85.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_57.html , https://alophx.blogspot.com/2017/09/kai.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_76.html,  https://alophx.blogspot.com/2020/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2022/02/blog-post_1.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1921.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html, https://alophx.blogspot.com/2018/12/afd.html).

Τόσο στην Σουηδία, όσο και στην Φιλανδία στις μέρες μας ήδη είναι στην κυβέρνηση και τα ακροδεξιά κόμματα στις χώρες αυτές, αλλά και στην υπόλοιπη ΕΕ τα μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά τους, τόσο από ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ, όσο επίσης και από την ακραία επιθέσεις ισλαμιστών στις χώρες της Ευρώπης.

[Στο προσκήνιο μια ακόμα εκφυλισμένη χώρα του Βορρά, μια χώρα η οποία, αν και σύμμαχος των Ναζί-Γερμανών κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, αν και εχθρός της Ρωσίας, η οποία Φινλανδία συνέβαλλε και αυτή στην μερική τότε καταστροφή της Ρωσίας, επέζησε ως κράτος και δεν τιμωρήθηκε (όπως παρεμπιπτόντως δεν έχουν τιμωρηθεί ακόμα Αλβανία και Βουλγαρία), χάριν της τότε Σοβιετικής Ενώσεως, η οποία της επέτρεψε να υπάρχει, με τη Συμφωνία ότι θα παράμενε ουδέτερη.

Και ενώ λοιπόν, ουδόλως κινδυνεύει η χώρα αυτή από την Ρωσία (1.500 χλμ. μακριά από τα σύνορά της ο Ρωσικός στρατός, τηρώντας η Ρωσία τις Συμφωνίες της), μην ξεχνώντας ως φαίνεται και οι Φινλανδοί την καταγωγή τους από τους Ούννους και άλλες Τουρκο-τουρανικές βαρβαρικές ορδές, όπως και οι φίλοι τους Γερμανοί, οδηγούμενοι από την Παγκόσμια Σατανική Κυβέρνηση, ξαναγίνονται (για τρίτη φορά) επίσημοι εχθροί της Ρωσίας και οδεύουν προς την πλήρη τους εξαφάνιση.

Η Φινλανδία υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με τις ΗΠΑ με το οποίο παραχωρεί στους Αμερικανούς 15 στρατιωτικές βάσεις. Ρώσοι αναλυτές μιλούν πλέον για έναν “αναπόφευκτο πόλεμο” καθώς παραβιάζονται οι θεμελιώδες αρχές και συμφωνίες Ρωσίας-Φινλανδίας. Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η αιτία που οδήγησε ήδη σε δύο πολέμους.

Η κατάσταση για τους Ρώσους είναι πολύ πιο σοβαρή απ’ ότι ήταν με την Ουκρανία καθώς καθίσταται προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν τα σχέδια τους να επιφέρουν στρατηγική ήττα στην Ρωσία.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Β.Πούτιν, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε από το 2016 μ.Χ. Το 2016 μ.Χ., κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον τότε Πρόεδρο της Φινλανδίας, Sauli Niinistö, ο Β.Πούτιν είχε πει: «H Ρωσία προέρχεται από το γεγονός ότι η Φινλανδία είναι μια ουδέτερη χώρα. Η Ρωσία κρατά τους στρατιώτες της μακριά από τα σύνορα της Φινλανδίας.

Ας φανταστούμε ότι η Φινλανδία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αμυντικές δυνάμεις της Φινλανδίας θα έπαυαν να είναι ανεξάρτητες. Αντίθετα, θα αποτελούν μέρος της υποδομής του ΝΑΤΟ, η οποία θα βρίσκεται έτσι κοντά στα σύνορα με την Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση, τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα βρίσκονται σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Φινλανδία αλλά θα μετακινηθούν ξανά στα σύνορα αυτής της χώρας.

Ο Β. Πούτιν τόνισε τότε ότι το ΝΑΤΟ είναι στην ευχάριστη θέση να «πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Φινλανδό στρατιώτη και η Ρωσία δεν το θέλει αυτό». Την ίδια φράση έχει χρησιμοποιήσει ο Β. Πούτιν αλλά και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι για την Ουκρανία περιγράφοντας “τι ακριβώς συμβαίνει τώρα”.

Στις 4 Απριλίου 2023 μ.Χ., η Φινλανδία εντάχθηκε επίσημα στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας έτσι την ουδέτερη πολιτική της. Με την ένταξη της χώρας στην συμμαχία, τα σύνορα του ΝΑΤΟ κέρδισαν σχεδόν 1.300 χιλιόμετρα κατά μήκος των Ρωσο-Φινλανδικών συνόρων.

Ρώσοι αξιωματούχοι εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πρωτοφανή δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στα δυτικά σύνορα της χώρας με το πρόσχημα της “αποτροπής”. ” Η Μόσχα έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για τη στρατιωτική συσσώρευση της συμμαχίας στην Ευρώπη. Τ

Ρώσοι αναλυτές: Μεγάλος κίνδυνος για την Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με τους Ρώσους αναλυτές, “η αμυντική συμφωνία Φινλανδίας-ΗΠΑ θα καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη των συστημάτων μάχης και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε πολλές αεροπορικές και ναυτικές βάσεις.

Επίσης, αρκετοί χώροι εκπαίδευσης, αποθήκες και στρατώνες θα ανοίξουν για το Πεντάγωνο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στην Φινλανδία, αν και αυτή την στιγμή αυτό απαγορεύεται από τον «Νόμο για την Πυρηνική Ενέργεια» της χώρας.

Για την Ρωσία, μια τόσο στενή εμπλοκή της Φινλανδίας στις δομές του δυτικού στρατιωτικού μπλοκ ενέχει έναν ορισμένο κίνδυνο όσον αφορά την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων και όπλων του ΝΑΤΟ σε άμεση γειτνίαση με τα Ρωσικά σύνορα.

Είναι πολύ πιθανό οι Φινλανδοί να αναπτύξουν Αμερικανικούς υπερηχητικούς και μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους. Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, ο εχθρός θα είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά στην Ρωσία, κάτι που θα διευκολυνθεί από την ισχυρή ναυτική ομάδα της συμμαχίας στην Βαλτική Θάλασσα.

Η προφανής απάντηση της Μόσχας στις ενέργειες του Ελσίνκι και της Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης στις βορειοδυτικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ανάπτυξη νέων τακτικών πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των αντιπλοϊκών πυραυλικών συστημάτων μπορεί να εξουδετερώσει την επιρροή του στόλου του ΝΑΤΟ”. Η Φινλανδία ανέτρεψε την συμφωνία – Αιτία δύο ιστορικών πολέμων…

Το 1.938 μ.Χ., η τότε ΕΣΣΔ ανησύχησε για το ενδεχόμενο ενός διμέτωπου αγώνα με την χιτλερική Γερμανία. Συγκεκριμένα, θεωρούσε πως οι Γερμανοί θα μετέφεραν δυνάμεις στη σύμμαχό τους Φινλανδία και από εκεί θα προήλαυναν προς την Αγία Πετρούπολη (τότε Λένινγκραντ), η οποία απείχε μόλις 32 χλμ. από τα Φινλανδικά σύνορα.

Ως εκ τούτου, τον Απρίλιο του 1.938 μ.Χ. απαίτησαν την εκχώρηση φινλανδικών εδαφών στον Ισθμό της Καρελίας ώστε να δημιουργηθεί μια “Buffer Zone” γύρω από το Λένινγκραντ. Σε αντάλλαγμα, θα παραχωρούνταν στους Φινλανδούς σοβιετικά εδάφη στη βόρεια μεθόριο των δύο χωρών.

Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Και ο πόλεμος ξεκίνησε. Ακολούθησε το 1.941 μ.Χ. έως το 1.944 μ.Χ. ο “Πόλεμος Συνέχειας” από τη Φινλανδία και την Ναζιστική Γερμανία, ως σύμμαχοι, κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Στη Ρωσική ιστορία, ο πόλεμος ονομάζεται Φινλανδικό Μέτωπο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Και στους δύο πολέμους η τότε ΕΣΣΔ επιδίωξε την “ουδετερότητα” της Φινλανδίας, και την προστασία της Αγίας Πετρούπολης με απώθηση των εχθρικών στρατιωτικών δυνάμεων. Τα ίδια επιχειρήματα που έχει προβάλει η Μόσχα και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτά πλέον ανατράπηκαν με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ.

Τα Νατοϊκά στρατεύματα θα βρίσκονται σε απόσταση “αναπνοής” μόλις 32 χλμ. από την ιστορική πόλη της Αγίας Πετρούπολης η οποία αργά ή γρήγορα θα τεθεί εντός εμβέλειας των Αμερικανικών πυραύλων τύπου Himars ή ATACMS. Η Ρωσία δεν έχει πλέον πολλές επιλογές (https://orthodoxathemata.blogspot.com/2023/12/blog-post_806.html)...

Οι δε μετανάστες στην Ρωσία μόλις λάβουν υπηκοότητα αμέσως επιστρατεύονται. Αμέσως μετά την πολιτογράφηση τους ως Ρώσοι πολίτες, άνδρες που ήσαν μετανάστες στην Ρωσία έλαβαν αμέσως επίσημες κλητεύσεις για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία (https://www.defence-point.gr/news/rosia-oi-metanastes-molis-lavoyn-ypikootita-amesos-epistrateyontai). στον νέο Ρωσικό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας/Μεγαλορωσίας (με την συμμαχία της Λευκορωσίας και της Νοβορώσια) και της Μικρορωσίας/Ουκρανίας μέχρι την νίκη και ένωση ξανά των δύο αυτών κρατών υπό την Βορειά Μεγαλορωσία/Ρωσία.

Αντίστοιχα και στον Αμερικανικό Εμφύλιο πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post.html. https://alophx.blogspot.com/2021/02/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_53.html), οι μετανάστες στον Βορρά λάμβαναν υπηκοότητα και αμέσως επιστρατεύονταν για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία στο μέτωπο κατά των Νοτίων στον μέχρι την νίκη και ένωση ξανά των δύο αυτών κρατών υπό τον Βορρά.

Παράλληλα, όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (αλλά και στον Ρωσικό Εμφύλιο πόλεμο), οι Ρώσοι επιστρατεύουν πολλούς αιχμάλωτους Ουκρανούς (όπως Γερμανούς στον Β’ΠΠ και Ουκρανούς στον Ρωσικό Εμφύλιο) για να πολεμήσουν ενάντια στο φιλοδυτικό ναζιστικό καθεστώς του Ζελένσκι το οποίο από πριν ή λόγω του πολέμου μίσησαν (όπως έκαναν και πολλοί Γερμανοί που αιχμαλωτισθήκαν από τους Ρώσους στον Β’ΠΠ ενάντια στον Χίτλερ).

Με στόχο πάντα στόχο σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις την εγκατάσταση μετά το πέρας του πολέμου μιας φιλορωσική κυβέρνησης, όπως ακριβώς έγινε στην Ανατολή Γερμανία και στο Βερολίνο από τους Ρώσους με το πέρας του Β’ΠΠ].

Παράλληλα οι δυτικοί προσπαθούν να αποκλείσουν από την ξηρά το Καλίνινγκραντ και τον διάδρομο Σκυλάκι με τον οποίο φτάνει σε ατού κάνεις στα εδάφη αυτά, όπως έβαναν και οι Σοβιετικοί με τον αποκλεισμό του Βερολίνου και του δρόμου που οδηγούσε σε αυτό, αφού και στις δύο αυτές περιπτώσεις έπρεπε να περάσουν από εχθρικά εδάφη για να φτανόσουν στον προορισμό τους οι Αμερικάνοι και οι Ρώσοι, ενώ και στις δύο περιπτώσεις το ζήτημα λύθηκε με ένοπλη συνοδεία στρατού ξηράς τους παραπάνω διαδρόμους ή ανεφοδιασμό από τον αέρα. Οι δε Ρώσοι εκτός από τον αέρα και το έδαφος μπορούν να ενισχύσουν το Καλίνινγκραντ με ένοπλα τμήματα και από την θάλασσα, πλοία ή υποβρύχια.

Η αφορμή για την έναρξη του Β’ΠΠ ήταν το Ντάντσιχ, ένα Γερμανικό λιμάνι μέσα σε Πολωνικά εδάφη και η προσπάθεια του Χίτλερ να το ενώσει με την υπόλοιπη Γερμανία, το δε Γ’ΠΠ θα είναι το Καλίνινγκραντ, ενώ Ρωσικό έδαφος μέσα σε Πολωνικά και Βαλτικά εδάφη και η προσπάθεια της Ρωσίας να το ενώσει με τα υπόλοιπα Ρωσικά εδάφη και η ιδιοποίηση από μέρους της του διάδρομου Σουάλκι.

Η δε Γερμανία όπως στον Μεσοπόλεμο έστειλε αποκτώντας μόνιμη βάση 5.000 στρατιώτες πρόσφατα στην Λιθουανία, μία ανάσα από τα Ρωσικά σύνορα, όπως ακριβώς έκανε και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ όπως τότε μέσω του ΝΑΤΟ, αλλά και μισθοφόρων, των και των νεοναζί  «εθελοντών» της, έχει στείλει στρατό και στην Πολωνία και την Ουκρανία, όπως και πιο πριν σε Αφγανιστάν, Μάλι και Νίγηρα, με στόχο πάντα την Ρωσία, τόσο επί Β’, Γ’ και Δ΄ Ράιχ/ΕΕ.

Επίσης, όπως στην κρίση της Κουβάς το 1.962 μ.Χ. με τους πυραύλους που έβαλαν οι Σοβιετικοί και απειλούσαν την Κουβά οι Αμερικανοί επέβαλαν ναυτικό αποκλεισμό στο νησί και κοντέψαν να ξεκινήσουν τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να φύγουν αυτοί από εκεί, έτσι και με την εγκατάσταση Αμερικάνικων πυραύλων και προσπάθεια εισδοχής της Ουκρανίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, οι δυτικοί προκάλεσαν την αντίδραση της Ρωσίας και την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου το 2022 μ.Χ.

Είναι επίσης πολύ πιθανό, όπως ακριβώς η Σοβιετική ένωση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την λήξη του Ρωσικού εμφυλίου πολέμου έγινε ενσωμάτωση το 1922 μ.Χ. της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Λευκορωσίας και του Καύκασο και των δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας με στημένα δημοψηφίσματα,  το ίδιο μπορεί να γίνει στις μέρες μας το 2024 μ.Χ. με την Ρωσία να ενσωματώνει στα εδάφη της και στην Ευρασιατική ένωση (μία νέα μίνι  Σοβιετική Ένωση νούμερο 2 για κάποιους), τόσο η Ουκρανία, όσο επίσης και η Μολδαβία η Λευκορωσία, οι δημοκρατικές της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου μέσω του νόμιμων δημοψηφισμάτων αυτή την φορά.

Και όπως στην Σοβιετική Ένωση μετά την πτώση του τσάρου με και το πραξικόπημα των μπολσεβίκων η χώρα αυτή διαλύθηκε σε πολλά κράτη, όπως η Λευκορωσία, η Ουκρανία, ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία και η Μολδαβία αποσπάστηκαν από αυτήν και χρειάστηκε ένας εμφύλιος για να επανέλθουν σε έτη τα 1.917 μ.Χ.-1.922 μ.Χ., έτσι και με την πτώση της ΕΣΣΔ και του κομμουνισμού το 1.991 μ.Χ. η Ρωσία έχασε ακριβώς τα ίδια εδάφη και πιθανότατα μέσω πολέμων και συμφωνιών όπως τότε αυτά θα επανέλθουν σε αυτή με την ίδρυση της 2ης ΕΣΣΔ, της Ευρασιατικής Ένωσης στην περίπτωση αυτή (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2020/11/1918-2020.html, https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html, https://alophx.blogspot.com/2022/02/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1921.html, , https://alophx.blogspot.com/2022/08/blog-post_2.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.htm, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html, https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_2.html).

Με την δε δήθεν πρόσφατη προσπάθεια «ένταξης» της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας στην ΕΕ (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_943.html?m=1&fbclid=IwAR1vxtzZ93Ei0zKZlv-7iPppM8JxyC48sxpZaF0xJRVTuicnRq_H6GaazTo, https://www.triklopodia.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%ac/, https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/711574/entoni-kinitikotita-i-moldavia-borei-na-epitethei-sto-edafos-tis-yperdneisterias-kai-idi-eksoplizetai-sta-synora), το μόνο που θα πετύχουν η Δύση (Γερμανική ΕΕ και ΗΠΑ) θα είναι νέους πολέμους των κρατών αυτών με την Ρωσία και την πλήρη ήττα και κατάληψη των κρατών αυτών από τους Ρώσους.

Αντίστοιχα και η πρόσφατη είσοδος στο ΝΑΤΟ των Σκανδιναβικών χωρών και η διάθεση 15 στρατιωτικών βάσεων της Φιλανδίας στις ΗΠΑ (όπως έκαναν και στον Χίτλερ πριν αυτός επιτεθεί στην Ρωσία), πιθανότατα το μόνο που θα καταφέρει θα είναι σε περίπτωση πολέμου Δύσης (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ) και Ρωσίας να πέσουν πυρηνικά στα κράτη αυτά αν σε έναν τέτοιο πόλεμο απειλήσουν με πυρηνικά που θα εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ εκεί την ασφάλεια της ζωές του Ρωσικού λαού στην Αγία Πετρούπολη και άλλες πόλεις της Ρωσίας (https://warnews247.gr/ektakto-kleidose-o-neos-megalos-polemos-i-finlandia-parachorise-15-stratiotikes-vaseis-stis-ipa-spazontas-tis-symfonies-me-moscha-o-chrismos-v-poutin-pou-vgainei-alithinos/, https://www.triklopodia.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%ac/, https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_943.html?m=1&fbclid=IwAR1vxtzZ93Ei0zKZlv-7iPppM8JxyC48sxpZaF0xJRVTuicnRq_H6GaazTo).

[Στην Μέση Ανατολή μαζί με τους Ιρανούς/Πέρσες που έχουν συμμαχήσει και βοηθούν τους Ρώσους, οι σύμμαχοι του Ιράν, δηλαδή οι Λιβανέζοι της Χεζμπολάχ, οι Χούτι της Υεμένης, η Συρία του Άσαντ, οι “Στράτος του Μαχντί” του Ιράκ και η Χαμάς στην Παλαιστίνη.

Η πρόσφατη συγκέντρωση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο από την επαύριον της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν ένα μήνυμα στο Ιράν να μην ανοίξει μέτωπο στον Νότιο Λίβανο με επίθεση της Χεζμπολάχ. Ο κίνδυνος για την Δύση είναι διπλός:

-Πρώτον, να αχρηστευτεί για άγνωστο χρονικό διάστημα η Ερυθρά Θάλασσα ως στρατηγικής σημασίας διάδρομος για την τροφοδοσία της Δύσης, με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

-Δεύτερον, να υπάρξει διολίσθηση σε γενικευμένη σύρραξη της Δύσης με το Ιράν, με ολέθριες παρενέργειες για την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα αλλά ως τραγωδία, καθώς η προηγούμενη εμπλοκή Δύσης στην Μέση Ανατολή ήταν την περίοδο 1.982 μ.Χ.-84 μ.Χ., σε μια προσπάθεια εκδίωξης του Ιράν από τον Λίβανο - μια εκστρατεία που κατέληξε σε φιάσκο (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/415985_astynomeysi-i-emploki).

Ολόκληρη η Ερυθρά Θάλασσα από το Μπαμπ Ελ Μαντέκ (Πύλη των Δακρύων) μέχρι και την Διώρυγα του Σουέζ είναι ήδη ένα διευρυμένο πεδίο μάχης. Μια εξέλιξη που δεν ασκεί μόνον πίεση στον Νετανιάχου για τερματισμό της χερσαίας εκστρατείας στην Γάζα, αλλά στην Δύση συνολικά, καθώς η Ερυθρά Θάλασσα είναι στρατηγικής σημασίας ενεργειακός και εμπορικός άξονας που αν τεθεί εκτός λειτουργίας θα θέσει σε δεινή δοκιμασία τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Τα παραπάνω αποτελούν εκ των πραγμάτων ισχυρή πίεση στις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να πιέσουν τον Νετανιάχου να τερματίσει την εκστρατεία στην Γάζα. Η εναλλακτική επιλογή, μια επίθεση της Δύσης στις βάσεις των Χούθι στην Υεμένη, ξεπερνά τις σημερινές δυνατότητες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και οδηγεί σε ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο διεθνούς αποσταθεροποίησης.

Αθροιστικά τα παραπάνω πιστοποιούν ότι το Ισραήλ και η Δύση έχασαν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7/10. Για να ανακτήσει το Ισραήλ την πρωτοβουλία των κινήσεων θα πρέπει να διαμορφωθεί κοινός παρονομαστής ζωτικών συμφερόντων με την Δύση.

Το Ιράν, απτόητο από τις κυρώσεις, είναι σήμερα μια περιφερειακή δύναμη χωρίς την οποία -και πολύ περισσότερο εναντίον της οποίας- δεν μπορεί να υπάρξει σταθεροποίηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη διαθέτει σήμερα πέντε στρατούς:

● Τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

● Τους Φρουρούς της Επανάστασης.

● Την Σιιτική Πολιτοφυλακή του Ιράκ.

● Την Χεζμπολά στον Νότιο Λίβανο.

●Τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη..

Η στρατιωτική ισχύς του Ιράν είναι δεδομένη εδώ και δεκαετίες. Το νέο δεδομένο είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν με μεσολάβηση της Κίνας και στην συνέχεια η ταυτόχρονη προσχώρηση των δύο χωρών στην Ομάδα BRICS.

Ακολούθησε η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και της Ισλαμικής Διάσκεψης στο Ριάντ που επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα νέα δεδομένα των περιφερειακών ισορροπιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην Αραβική Χερσόνησο (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/415719_apo-ti-gaza-sto-mpamp-el-mantek)].

Στις ΗΠΑ ουσιαστικά ο Μπάιντεν όπως και ο Χούβερ (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_58.html) πριν από αυτόν  μπορεί να προκαλέσει ένα νέο  παγκόσμιο οικονομικό κραχ ανάλογο σαν αυτό του 1.929 μ.Χ. στην Αμερική και στις και στην Ευρώπη, όπως και σε όλο τον κόσμο  διαλύοντας τελείως την οικονομία της Αμερικής.

Και στην συνέχεια ένας νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας νέος «Ρούζβελτ» (https://alophx.blogspot.com/2017/09/new-deal.html, https://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_92.html), πιθανότατα ξανά ο Τραμπ, να επανέλθει στην εξουσία της Αμερικής με κεινσιανικό πρόγραμμα για να ξαναφτιάξει την οικονομία, ενώ πιθανότατα θα αναγκαστεί να αποσύρει τον στρατό των ΗΠΑ από  πολλές περιοχές. όπως έκανε ο Ρούζβελτ, που διέλυσε και πολλές στρατιωτικές συμμαχίες της Αμερικής, ίσως ακόμη και το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, τον ΠΟΥ, το ΔΝΤ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς Αμερικανικούς οργανισμούς.

Εννοείται ότι μια τέτοια εξέλιξη, όπως και στον Μεσοπόλεμο θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εθνικισμού, όχι μόνο στην Αμερική αλλά ακόμη ίσως και στον Καναδά, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, όπως και στην Γερμανία, την Ιταλία, όπως επίσης και σε όλη την Δυτική, Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html).

Δεν αποκλείεται επίσης με μία με ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ και την πλήρη οικονομική κατάρρευση της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας να γίνουν νέοι εμφύλιοι στις χώρες αυτές και να πέσει σε αυτές η μοναρχία, όπως είχε συμβεί επιώ Κρόμβελ και Πρίμο Ντε Ριβέρα και Φράνκο και στην εξουσία αυτόν τον κρατών να ξαναμπούνε όπως και τότε είναι οι δικτάτορες (Λόρδοι Προστάτες και Καουντίλιο αντίστοιχα)-(https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_47.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_38.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_39.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/1990.html, https://alophx.blogspot.com/2020/11/blog-post.html).

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ να οδηγήσει στην πτώση της μοναρχίας και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Ανδόρα, Βατικανό, Άγιο Μαρίνο, Μονακό και Δανία. 


 Υπάρχει όμως και η περίπτωση αντί να πέσουν οι ήδη υπάρχουσες μοναρχίες στην ΕΕ (όπως έπεσαν πολλές μοναρχίες στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή μετά τον ΑΠΠ και τον ΒΠΠ και τον Μεσοπόλεμο), να επανέλθουν πολλές από αυτές αν συνάδει αυτό με τα συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων που θα εκμεταλλευτούν την απελπισία των λαών για να επαναφέρουν την μοναρχία σε χώρες όπως τις Γαλλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ιτάλια, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Γεωργία, ακόμα και σε Ιράν, Ρωσία και Κίνα.

Και όπως την πτώση των μοναρχιών μετά τον ΑΠΠ (και τον ΒΠΠ) ακολούθησες βραχύβιες δημοκρατίες και μετά δικτατορίες (όπως π.χ. στην Αρχαία Αθηνά με τον Σόλωνα και τον Πεισίστρατο ή στην Γαλλία με τον τύραννο Ροβεσπιέρο, το Διευθυντήριο και τον Μεγάλο Ναπολέοντα), έτσι μπορεί και αναμεσά στην πτώση των δημοκρατιών και την επάνοδο μοναρχιών στην εποχή μας, να παρεμβληθούν δικτατορίες (όπως έγινε και με την πτώση πολλών δημοκρατιών στην Ελληνιστική εποχή πριν γίνουν αυτές μοναρχίες, π.χ. στις Συρακούσες).

Εννοείται βέβαια ότι μπορεί επίσης όπως συνέβη και στην περίπτωση του Πρίμο Ντε Ριβέρα στην Ισπανία, οι μονάρχες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ισπανίας, προκειμένου να ελέγξουν το χάος και να μην πέσει μοναρχία στις χώρες τους, να αναβράσουν οι ίδιοι δικτάτορες στην εξουσία, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ιταλία και στην Ελλάδα με τον Μουσολίνι και τον Μεταξά.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των γεγονότων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά και μόνο αν λάβουμε τα καταλληλά μετρά ως λαός θα αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις, αφού όπως είναι γνωστό: «Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά κάνει ρήμα (ομοιοκαταληξία)».

 

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το «Reichsbürger» της Γερμανίας; - Μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση Scholz; Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός σοβαρών εγκλημάτων έχουν αποδοθεί στους Reichsbürger.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν χθες 13/12 κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος 27 ατόμων για φερόμενη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, η οποία ήρθε στο φως τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι μέλη του κινήματος " Reichsbürger ", μια ομάδα που παρακολουθείται στενά από τις Γερμανικές αρχές από το 2016 μ.Χ. Τότε, ένας άνδρας που αναγνωρίστηκε ως "Reichsbürger" άνοιξε πυρ εναντίον μιας ομάδας αστυνομικών, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας τρεις.

Οι «πολίτες του Ράιχ» απορρίπτουν το Γερμανικό νομικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό της χώρας, και οι περισσότεροι επιθυμούν την επανίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε το 1.871 μ.Χ. Επίσης πιστεύουν ότι οι Σύμμαχοι του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, που νίκησαν την Ναζιστική Γερμανία, κυβερνούν ακόμα την χώρα.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος της Γερμανίας , άτομα που συνδέονται με την ιδεολογία του «Reichsbürger» διέπραξαν περισσότερα από 1.300 εξτρεμιστικά εγκλήματα πέρυσι, 286 από τα οποία αφορούσαν σε βία.

Όλο και πιο επικίνδυνοι. Όπως δείχνει το διάγραμμα, υπήρξε μια απότομη άνοδος τόσο στα συνολικά όσο και στα βίαια εγκλήματα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, υποδεικνύοντας ότι οι οπαδοί της ιδεολογίας του «Reichsbürger» έχουν γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνοι.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ο εξαναγκασμός και οι απειλές ήταν μεταξύ των εγκλημάτων που διαπράττονταν συχνότερα από άτομα που συνδέονται με την ομάδα, ενώ τα βίαια εγκλήματα περιλάμβαναν τις περισσότερες φορές αντίσταση κατά των αρχών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τον Νοέμβριο του 2021 μ.Χ. έκαναν μυστικές συναντήσεις και ασκήσεις με όπλα προετοιμαζόμενοι για πραξικόπημα, σύμφωνα με τις αρχές. Στο πλαίσιο των σχεδίων τους δεν δίσταζαν να συμπεριλάβουν χρήση στρατιωτικής ισχύος ή ανθρωποκτονίες.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των αριθμών τους έχει προκαλέσει ανησυχία στις Γερμανικές αρχές. Σε αναφορά του Ιουνίου του 2022 μ.Χ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας υπολόγιζε ότι υπάγονται σε αυτούς 21.000 άτομα και αυξάνονται. Ανησυχητικές παρουσιάζονται οι τάσεις τους για βία: «Περίπου 500 από αυτά τα άτομα έχουν ακόμα τουλάχιστον μια άδεια οπλοφορίας» αναφερόταν.

Δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια, σύμφωνα με έρευνα του 2018 μ.Χ. από το Amadeu Antonio Foundation. Αντ’αυτού, πρόκειται για ένα «μεγάλο, πολύ ποικιλόμορφο περιβάλλον ιδεολόγων» που διαφέρουν ως προς την κλίση τους προς την βία, μα όλοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Απορρίπτουν το Σύνταγμα και όλους τους κρατικούς θεσμούς.

Περίπου 1.150 εξ αυτών – γύρω στο 5%- είχαν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιοί εξτρεμιστές το 2021 μ.Χ. Μα πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν στοιχεία ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ιδεολογίας ή πιστεύουν σε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας. Η ιδέα πως τα σύνορα της Γερμανίας θα έπρεπε να επεκταθούν ώστε να περιλαμβάνουν εδάφη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία είχαν καταληφθεί επί Ναζιστικής Γερμανίας, συναντάται (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/710946/poso-epikindyno-einai-telika-to-reichsburger-tis-germanias-borei-na-riksei-tin-kyvernisi-scholz?fbclid=IwAR3Xm59GnAsGVjKi1VZjpHN6s_LU_bcWV9qWxJcV3DIlB1ez8X8bSxfj-mc).

 

Ασθενής της Ευρώπης ξανά η Γερμανία - Άνοδος ακροδεξιάς, ενεργειακό πρόβλημα και ελλείμματα πιέζουν την κυβέρνηση Scholz. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΔΝΤ προβλέπουν ύφεση 0,5% για την Γερμανία το 2024 μ.Χ.

Η λέξη της χρονιάς για το 2023 μ.Χ. στην Γερμανία είναι η «λειτουργία κρίσης» (Krisenmodus), ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια επιτροπή γλωσσολόγων, απηχώντας, όπως εξήγησε, το κοινό αίσθημα. «Πάντα υπήρχαν κρίσεις. Αλλά φαίνεται ότι είναι πλέον τόσες πολλές που αποτελούν τώρα τη νέα κανονικότητα», ανέφεραν.

Κάπως έτσι μπορεί πράγματι να περιγράψει κανείς τη χρονιά που τελειώνει για την Γερμανία: πόλεμος στην Ουκρανία και στην Γάζα με σημαντική γερμανική εμπλοκή, δημοσιονομικά αδιέξοδα στο εσωτερικό, (μόνιμες) κυβερνητικές διαμάχες, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός, προβλήματα για την βιομηχανία και τις εξαγωγές, απεργιακές κινητοποιήσεις, άνοδος της Ακροδεξιάς, μεταναστευτική πίεση, κοινωνική αναταραχή και ανασφάλεια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση της Γερμανικής οικονομίας κατά 0,4%-0,5% για το τρέχον έτος, ενώ ακόμη και για το κλίμα, η χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες.

Το 2023 μ.Χ. ήταν η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της χώρας από τότε που άρχισε η σχετική καταγραφή, το 1.881 μ.Χ. Σε διαρκή "λειτουργία κρίσης" λοιπόν η Γερμανία, παλεύοντας να μην επιστρέψει στον παλιό της τίτλο, του "ασθενούς της Ευρώπης". Η κοινωνία εξαντλημένη, βαθιά δυσαρεστημένη από την πολιτική ηγεσία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κινείται "μεταξύ απάθειας και πανικού", επισημαίνει η επιτροπή των γλωσσολόγων.

Το 2023 μ.Χ. τελειώνει περίπου όπως άρχισε, με χιλιάδες αστυνομικούς στο πόδι, υπό τον φόβο επανάληψης των επεισοδίων στην αλλαγή του προηγούμενου έτους. Με επίκεντρο το Βερολίνο και την Κολωνία και στην σκιά του πολέμου στην Γάζα, εκφράζονται φόβοι για νέες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, καθώς και εβραϊκών και χριστιανικών στόχων.

Συλλήψεις για σχέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Καθόλη την διάρκεια του έτους, σημειώθηκαν δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις και για σχεδιασμό επιθέσεων.

Τον Ιανουάριο, έπειτα από πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, συνελήφθη στο Κάστροπ-Ράουξελ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ένας 32χρονος Ιρανός, ο οποίος θεωρείται ότι θα επιχειρούσε επίθεση με βιολογικά όπλα.

Ακολούθησαν συλλήψεις επτά ισλαμιστών που συνδέονταν με το "Ισλαμικό Κράτος" τον Ιούλιο, ενός ακόμη μέλους του ISIS τον Οκτώβριο, για σχεδιασμό επίθεσης με φορτηγό και τριών ανηλίκων τον Νοέμβριο, οι οποίοι ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικη αγορά και σε συναγωγή.

Τα Χριστούγεννα συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα άτομα, ένα εκ των οποίων παραμένει υπό κράτηση, με την υποψία ότι συνδέονται με το "Ισλαμικό Κράτος" και προετοίμαζαν επίθεση στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας. Στην χρονιά που τελειώνει, το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε εκτός νόμου την Hamas  αλλά και το υποστηρικτικό της δίκτυο "Σαμιντούν".

Στις 7 Οκτωβρίου, με την επίθεση της Hamas, η Γερμανία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή στήριξης του Ισραήλ και λίγες ημέρες αργότερα ο Olaf Scholz έγινε ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέφθηκε τη χώρα προκειμένου να εκφράσει την συμπαράστασή του.

Στο εσωτερικό, χιλιάδες υποστηρικτές της Hamas βγήκαν στους δρόμους και συνεχίζουν έκτοτε τις τακτικές διαδηλώσεις τους. Άγνωστοι σημάδευσαν με το Αστέρι του Δαυίδ τις πόρτες σε σπίτια Εβραίων, ξυπνώντας μνήμες από το πιο σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας. Οι Γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται πλέον σε διαρκή επιφυλακή, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε συναγωγές και εβραϊκούς θεσμούς έχουν αυξηθεί.

Μετανάστευση και Ακροδεξιά. Η πίεση από το μεταναστευτικό οδήγησε το 2023 μ.Χ. σε σοβαρή διένεξη των κρατιδίων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.Οι τοπικές κυβερνήσεις διαμαρτύρονταν ότι βρίσκονται στα όρια της αντοχής τους, ζητούσαν περισσότερα χρήματα για υποδομές και αυστηρότερη πολιτική ασύλου και ιθαγένειας για τη χώρα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, με τελικό στόχο να καταστεί η Γερμανία λιγότερο ελκυστική σε όσους ενδιαφέρονται μόνο για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα και περισσότερο ενδιαφέρουσα για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για την αντιπολίτευση, όλα αυτά είναι "πολύ λίγα" και έρχονται "πολύ αργά".

Το μεταναστευτικό άλλωστε έδωσε τη χρονιά που μας πέρασε άνευ προηγουμένου ώθηση στα δημοσκοπικά - και όχι μόνο - ποσοστά της "Εναλλακτικής για την Γερμανία" (AfD), δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα περίπλοκο και εκρηκτικό μίγμα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου και των κρατιδιακών αναμετρήσεων που ακολουθούν.

Η άνοδος της Ακροδεξιάς, η οποία σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται σταθερά στηn δεύτερη θέση με ποσοστά κοντά στο 21% και σε τοπικό επίπεδο ακόμη και στο 35%, βρίσκει πλέον ανταπόκριση σε όλο και περισσότερους Γερμανούς και παράλληλα καθίσταται σταδιακά όλο και πιο …κανονική στη συνείδησή τους. Λίγο πριν κλείσει η χρονιά, εξελέγη στη χώρα και ο πρώτος δήμαρχος με τη στήριξη της AfD, σπάζοντας ένα ταμπού που άντεξε περίπου 20 χρόνια.

Το 2023 μ.Χ. σημαδεύτηκε όμως και από το κυνηγητό και την εξάρθρωση εγχώριων ακροδεξιών οργανώσεων. Οι "Πολίτες του Ράιχ" παραμένουν ενεργοί, παρά τη σύλληψη του αρχηγού τους, Heinrich Reis (πρίγκιπα Ερρίκου του 13ου) και πολλών υψηλόβαθμων στελεχών.

Το ομοσπονδιακό Yπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες την Bundestag ότι η ένοπλη ακροδεξιά διαθέτει περίπου 25.000 υποστηρικτές, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το γερμανικό κράτος και προσπαθούν να δημιουργήσουν παράλληλες κρατικές δομές.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αγοράζουν συνεχώς ακίνητα, με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, ενώ είχαν στα σχέδιά τους και την προσπάθεια πραξικοπήματος, απαγωγές βουλευτών και ανατροπή του πολιτεύματος. Τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έφοδοι σε σπίτια και γραφεία μελών της οργάνωσης. Σε μία από αυτές συνελήφθη ύποπτος για συμμετοχή σε σχέδιο απαγωγής του υπουργού Υγείας Karl Lauterbach.

Απεργίες. Η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός είχαν φέτος ως αποτέλεσμα εκτεταμένες κινητοποιήσεις εργαζόμενων, οι οποίοι διεκδικούν αυξήσεις των αποδοχών τους και "επίδομα πληθωρισμού". Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προκαλώντας χάος σε οδικές, σιδηροδρομικές και αεροπορικές μετακινήσεις.

Οι κινητοποιήσεις επαναλήφθηκαν, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες παραμένουν άκαρπες και οι συνδικαλιστές έχουν ήδη προαναγγείλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Απεργίες έγιναν και θα επαναληφθούν και σε άλλους κλάδους, π.χ. στους εργαζόμενους στις πωλήσεις και στους εκπαιδευτικούς.

Το τέλος της πυρηνικής ενέργειας. Στις 15 Απριλίου 2023 μ.Χ. έκλεισε για την Γερμανία το κεφάλαιο της πυρηνικής ενέργειας. Τα τελευταία τρία πυρηνικά εργοστάσιά της, στο Έμσλαντ, στην Βαυαρία και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη τέθηκαν οριστικά εκτός λειτουργίας.

Αρχικά, ο διακόπτης επρόκειτο να κατεβεί στο τέλος του 2022 μ.Χ., ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση έδωσαν παράταση μερικών μηνών στη λειτουργία τους. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) επιμένει πάντως ότι η Γερμανία πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της και να επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια.

Ένα τέτοιο βήμα θα έβρισκε βέβαια απέναντι τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι το 2023 μ.Χ. κλιμάκωσαν ποιοτικά και ποσοτικά τη δράση τους. Η "Τελευταία Γενιά" έκλεινε σχεδόν κάθε εβδομάδα κεντρικές οδικές αρτηρίες, με μέλη της να κολλούν τα χέρια τους στο οδόστρωμα, δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος. Οι ακτιβιστές προχώρησαν ακόμη περισσότερο, βάφοντας δύο φορές τους τελευταίους μήνες την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, ο καγκελάριος Olaf Scholz, στο ναδίρ της δημοτικότητας του, κάλεσε από το βήμα της Βουλής τα κόμματα, τα κρατίδια, τους δήμους και τις κοινότητες να συμπράξουν σε ένα "Σύμφωνο για την Γερμανία", για τον ταχύτερο εκσυγχρονισμό της χώρας και εγγύηση της ασφάλειάς της. "Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι, λιγότερο περίπλοκοι, λιγότερο γραφειοκράτες. Όχι άλλοι φάκελοι με λίστες μήκους δύο μέτρων με κανόνες για την κατασκευή μιας ηλιακής στέγης", είπε χαρακτηριστικά. Η απάντηση της αντιπολίτευσης ήρθε πιο γρήγορα από ό,τι περίμενε.

Στις 16 Νοεμβρίου, έπειτα από προσφυγή του CDU, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 μ.Χ. και την αναδιάταξη κονδυλίων ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ενώ αρχικά προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, διοχετεύθηκαν εν τέλει στο Ταμείο για την Προστασία του Κλίματος. Σύμφωνα με τους δικαστές, η κυβέρνηση παρέκαμψε το "φρένο χρέους", το οποίο κατοχυρώνεται συνταγματικά και θέτει αυστηρά όρια στον νέο δανεισμό, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

Η τρύπα στον προϋπολογισμό. Η απόφαση του Δικαστηρίου δημιούργησε "τρύπα" 17 δισεκατομμυρίων στον προϋπολογισμό για το 2024 μ.Χ. και αναπόφευκτη ενδοκυβερνητική κρίση, καθώς οι εταίροι διαφωνούσαν για τις αναγκαίες περικοπές.

Οι τελικές αποφάσεις, με γνώμονα πάντα την επιστροφή στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ελήφθησαν την τελευταία στιγμή και άφησαν τον κυβερνητικό συνασπισμό τραυματισμένο και τους πολίτες με την αγωνία για τις επιπλέον επιβαρύνσεις που τους περιμένουν, ειδικά στα καύσιμα.

Ο θάνατος του Wolfgangh Scheuble, του κ. "Μαύρο Μηδέν", λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, υπενθύμισε εμμέσως στους Γερμανούς τη σημασία που αποδίδεται στην αποφυγή της επιβάρυνσης των μελλοντικών γενεών με επιπλέον χρέη.

Το 2024 μ.Χ. βρίσκει τους Γερμανούς ασυνήθιστα ανήσυχους για το μέλλον της χώρας τους και - ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - απαισιόδοξους για τις προοπτικές τους. Για τρίτη συνεχή χρονιά οι κρίσεις διαδέχτηκαν η μία την άλλη, δοκιμάζοντας τις αντοχές της λεγόμενης "ατμομηχανής" της Ευρώπης σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Σχεδόν 34 χρόνια μετά την επανένωσή της, η Γερμανία εξακολουθεί να αναζητά την ταυτότητα της και την θέση της στον κόσμο. Η νέα χρονιά δεν μπορεί παρά να είναι ενδεικτική της κατεύθυνσης που θα πάρουν πολίτες και πολιτικοί, πάντα με το βλέμμα του κόσμου πάνω τους (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713522/asthenis-tis-evropis-ksana-i-germania-anodos-akrodeksias-energeiako-provlima-kai-elleimmata-piezoun-tin-kyvernisi-scholz).

 

Εφτάψυχος ο Olaf Scholz - Όλοι περιμένουν να καταρρεύσει η κυβέρνηση του, αλλά ακόμη αντέχει λόγω… Hitler. Μόνο ο καγκελάριος έχει την εξουσία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και μόνο ο Πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz έδωσε μια απλή υπόσχεση στους Γερμανούς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Δεν θα είστε ποτέ μόνοι». Ο Scholz, ένας σοσιαλδημοκράτης, δανείστηκε την φράση από τον ύμνο του Liverpool Football Club και την επικαλέστηκε, σαν μάντρα, σε στιγμές έντασης, όπως όταν η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Γερμανία, στέλνοντας τις τιμές στα ύψη.

Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, είναι ο Scholz που περπατά όλο και πιο μόνος μέσα σε μια αναταραχή κρίσεων που συγκλόνισαν και δίχασαν τον τριμερή συνασπισμό του με τους Πράσινους και τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), ωθώντας τους ψηφοφόρους να αναρωτηθούν εάν ο καγκελάριος είναι σε θέση να έχει μια πλήρη τετραετή θητεία.

Ένα χρόνο μετά τον τραυματισμό του στο μάτι, κέρδισε την αμφίβολη διάκριση ότι ήταν ο λιγότερο συμπαθής καγκελάριος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας του. Την ίδια ώρα, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι ένα ακόμη annus horribilis.

Απελευθέρωση. Ο τριμερής συνασπισμός του Scholz ανήλθε στην εξουσία με την δέσμευσή του να απελευθερώσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τον σάλο της εποχής Merkel. Δύο χρόνια μετά την τετραετή θητεία της κυβέρνησης, η μόνη λύτρωση που αναζητούν οι περισσότεροι ψηφοφόροι είναι από τον Scholz και την παράξενη συμμαχία του.

Η συνδυασμένη υποστήριξη των κομμάτων μειώθηκε σε μόλις 33% στην τελευταία δημοσκόπηση του Γερμανικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD, από 52% στις τελευταίες εκλογές. Μόνο οι Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δημοσκόπηση μόλις μία μονάδα πίσω στο 32%.

Στις αρχές της θητείας του, ο Scholz κέρδισε επαίνους για την ανακήρυξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ως Zeitenwende, μια ιστορική καμπή που απαιτούσε από τη Γερμανία να ανοικοδομήσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο συνασπισμός έκανε επίσης βήματα προόδου στην ψήφιση νομοθεσίας που στοχεύει στο μνημειώδες έργο του απογαλακτισμού της Γερμανίας από τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά ήταν λιγότερο επιτυχής στο να βρει πώς να πληρώσει για αυτόν τον μετασχηματισμό, το μέγεθος του οποίου οι ειδικοί το σύγκριναν με την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και επανένωση της Γερμανίας.

Πράγματι, η εφαρμογή αποδείχθηκε το αδύναμο σημείο της κυβέρνησης και σκόνταψε από το ένα αυτογκόλ στο άλλο, με αποκορύφωμα το πολιτικό Supergau (κατάρρευση) του περασμένου μήνα, που προκλήθηκε από τη διαπίστωση του συνταγματικού δικαστηρίου ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο του συνασπισμού ήταν παράνομο.

Η απόφαση στέρησε από την κυβέρνηση εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρηματοδότηση εκτός ισολογισμού που στάθμευε σε «ειδικά ταμεία» και ήλπιζε να αξιοποιήσει τα επόμενα χρόνια, αφήνοντας σε αταξία ολόκληρη τη νομοθετική ατζέντα του συνασπισμού.

Φορολογικός «πολεμιστής». Μια τέτοια απόφαση θα ήταν πλήγμα για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Αλλά δεδομένης της ετερόκλητης φύσης του συνασπισμού του Scholz, η εύρεση λύσης έχει αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη. Η μεγαλύτερη πρόκληση του Scholz είναι να κερδίσει τον ηγέτη του FDP, Christian Lindner, τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του ως εγγυητή της δημοσιονομικής ορθότητας.

Αρνείται να χορηγήσει στους εταίρους του λευκή κάρτα, άροντας το συνταγματικό φρένο χρέους της Γερμανίας το 2024 μ.Χ. για να αντισταθμίσει τα χρήματα που το δικαστήριο στέρησε. Το πρόβλημα είναι, χωρίς αυτά τα κεφάλαια, η βάση για την συνεργασία των μερών ουσιαστικά εξατμίστηκε.

Μεγάλο μέρος των χρημάτων προοριζόταν για επιδοτήσεις για οτιδήποτε, από ηλιακούς συλλέκτες έως σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αντλίες θερμότητας. Χωρίς αυτή την υποστήριξη, οι επενδυτές και οι καταναλωτές έχουν ελάχιστα κίνητρα να στραφούν σε πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας.

Για να ηρεμήσει τα πνεύματα, ο Scholz, μαζί με τους ομολόγους του από τους Πράσινους και το FDP, συμφώνησαν μετά από μια ολονύχτια συνάντηση να εφαρμόσουν αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως Band-Aid για να σταματήσει την αιμορραγία από τον προϋπολογισμό. Η τριάδα διαφήμισε την συμφωνία τους ως συμβιβασμό που θα άνοιγε το δρόμο για τον προϋπολογισμό του 2024 μ.Χ.

Μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο, αξιωματούχοι και από τα τρία κόμματα άρχισαν να αμφισβητούν βασικές πτυχές της συμφωνίας, προτείνοντας ότι ο συνασπισμός θα περάσει τον πρώτο μήνα του 2024 μ.Χ., αν όχι περισσότερο, προσπαθώντας να συντάξει έναν προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αρκεστεί σε έναν έκτακτο προϋπολογισμό με βάση τα όσα ξόδεψε το 2023 μ.Χ. Αυτό που εξοργίζει πολλούς ψηφοφόρους είναι ότι ο Scholz έθεσε την κυβέρνηση σε αυτή τη θέση για αρχή. Η δημιουργική λογιστική ήταν η ιδέα του, μια ιδέα που ολοκλήρωσε χωρίς ένα εναλλακτικό σχέδιο, παρόλο που ήξερε ότι υπήρχε πιθανότητα το δικαστήριο να κρίνει το παιχνίδι του παράνομο.

Δονήσεις της Βαϊμάρης. Σε πολλές χώρες, μια τέτοια κρίση θα πυροδοτούσε μια κυβερνητική κατάρρευση. Όχι στην Γερμανία. Καλώς ή κακώς, οι Γερμανικές κυβερνήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να καταρρεύσουν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη των πολιτικών της εποχής της Βαϊμάρης, η οποία συνέβαλε στην άνοδο των Ναζί και του Hitler, οι συντάκτες του μεταπολεμικού Βασικού Νόμου της Γερμανίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα δημιουργώντας ένα πολιτικό σύστημα που απαιτούσε την ταχεία επίλυση των συγκρούσεων με όσο το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση. Ως εκ τούτου, έθεσαν έναν υψηλό πήχη για τις πρόωρες εκλογές.

Μόνο ο καγκελάριος έχει την εξουσία να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο, για παράδειγμα, και μόνο ο πρόεδρος μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές. Γι' αυτό οι ψηφοφορίες εμπιστοσύνης στην Γερμανία είναι σπάνιες (υπήρχαν μόνο πέντε) και είναι συνήθως κινήσεις τακτικής από καγκελαρίους που επιδιώκουν να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση.

Η μόνη περίπτωση όπου ένας καγκελάριος απομακρύνθηκε άθελά του ήταν το 1982, όταν το FDP εγκατέλειψε την συμμαχία του με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίου Helmut Schmidt, αναγκάζοντάς τον να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε.

Το FDP άλλαξε την πίστη του στους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Helmut Kohl και έγινε καγκελάριος χωρίς νέες εκλογές. Ο Kohl, επιθυμώντας μια σταθερή υποστήριξη από το εκλογικό σώμα, κάλεσε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, διασφαλίζοντας ότι θα την έχανε ώστε να μπορεί να ζητήσει από τον πρόεδρο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Δαμόκλειος σπάθη. Σε αντίθεση με τον Schmidt, ο Scholz δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την αποχώρηση του FDP για να σχηματίσει νέο συνασπισμό με το CDU για τον απλό λόγο ότι δεν θα είχε αρκετές ψήφους για να το κάνει. Το FDP κέρδισε το 11,5% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, ενώ το CDU συγκέντρωσε το 24%.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι η διαρκής κρίση στον συνασπισμό του Scholz θα μπορούσε να ωθήσει το FDP, το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 5% στις δημοσκοπήσεις, να ενισχυθεί. Υπάρχει ήδη μια αναταραχή στο κόμμα που ζητά έξοδο.

Οι «αντάρτες» συγκέντρωσαν πρόσφατα αρκετές υπογραφές για να αναγκάσουν μια εσωκομματική ψηφοφορία για το ζήτημα. Αυτό το δημοψήφισμα ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και τα μέλη έχουν προθεσμία έως την 1η Ιανουαρίου για να υποβάλουν ψηφοφορία.

Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την ηγεσία του FDP, η παράβλεψη του αποτελέσματος θα μπορούσε επίσης να γυρίσει μπούμερανγκ, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα θέση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, που το φέρνει πολύ κοντά στην έξοδο από το κοινοβούλιο στις επόμενες εκλογές.

Τα κόμματα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον 5% για να εισέλθουν στην Βουλή. Αυτό υποδηλώνει ότι το FDP θα παραμείνει δαμόκλειος σπάθη έναντι του Scholz. Εάν το κόμμα αποχωρήσει, ο Scholz θα δεχόταν πίεση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης που πιθανότατα θα έχανε. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να παραμείνει στη θέση του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τους Πράσινους.

Αυτό δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ σε ομοσπονδιακό επίπεδο στη Γερμανία, ωστόσο, και αν το FDP εγκαταλείψει τον συνασπισμό, είναι απίθανο ο Scholz να καταφέρει να αντέξει την πίεση για νέες εκλογές. Τελικά, η απόφαση θα εναπόκειται στον Πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier, έναν συνάδελφο σοσιαλδημοκράτη.

Αδιέξοδο. Με ή χωρίς το FDP, ο Scholz δεν έχει ακόμα λύση για το πώς να πληρώσει για την νομοθετική ατζέντα του συνασπισμού.Ακόμα κι αν καταφέρουν να βρουν τα κονδύλια για το 2024 μ.Χ. με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, το 2025 μ.Χ., ένα έτος εκλογών, είναι προ των πυλών.

Οι ηγέτες του SPD γύρω από το Scholz, συμπεριλαμβανομένου του Rolf Mützenich, αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, πιέζουν τον Lindner να άρει το φρένο του χρέους, επικαλούμενοι τις πιέσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αλλά ο αρχηγός του FDP δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Αν το έκανε, θα αποσάθρωνε ακόμη περισσότερο τη δική του βάση, η οποία είναι ήδη στα όπλα για την πορεία της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, η Γερμανική οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική για το άμεσο μέλλον.

Η γερμανική παραγωγή θα μειωθεί κατά 0,5% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW). Εν μέσω της οικονομικής αδυναμίας, η κυβέρνηση του Scholz πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει επίμονα υψηλούς αριθμούς νέων αιτούντων άσυλο.

Η πρόσφατη αύξηση των αφίξεων μεταναστών βοήθησε να ενισχυθεί η υποστήριξη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η οποία κατατάσσεται δεύτερη σε εθνικό επίπεδο και είναι έτοιμη να κερδίσει μια σειρά από πολιτειακές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία το επόμενο φθινόπωρο (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713100/eftapsyxos-o-olaf-scholz-oloi-perimenoun-na-katarreysei-i-kyvernisi-tou-alla-akomi-antexei-logo-hitler).

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Πέθανε ο άνθρωπος που «έθαψε ζωντανή» την Ελλάδα. Ο συμπλεγματικός λόγω της αναπηρίας του Γερμανός πολιτικός που εξαιτίας του χιλιάδες Έλληνες έχασαν τις ζωές τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πήραν τον δρόμο της ξενιτιάς αποχαιρέτησε τα εγκόσμια

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών στο σπίτι του στην Γερμανία, ο «νεκροθάφτης» της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο άνθρωπος ο οποίος επέβαλε εξοντωτικές οικονομικές πολιτικές στην Ελλάδα και οδήγησε εκατομμύρια Ελλήνων στον θάνατο, την απόγνωση και την ξενιτιά.

Είναι ο άνθρωπος που με δική του ευθύνη χιλιάδες Έλληνες οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία. Ακόμα περισσότερες χιλιάδες καταστράφηκαν δια παντός οι ζωές τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι, κατέφυγαν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τα καλύτερα μυαλά της χώρας, στην πιο παραγωγική τους ηλικία, έφυγαν αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Βέβαια, την χώρα την «πυροβόλησαν» οι ανεκδιήγητοι Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου (πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ αντίστοιχα στην σκοτεινή περίοδο 2009 μ.Χ.-2011 μ.Χ.), οι οποίοι ακόμα κυκλοφορούν ελεύθεροι, για να ακολουθήσουν εν συνεχεία οι ανεπαρκείς Α.Σαμαράς και Ε.Βενιζέλος.

Αλλά ο Β.Σόιμπλε ήταν αυτός που «έθαψε ζωντανή» την Ελλάδα και μάλιστα για πολλές δεκαετίες. Αν ήθελε η Ελλάδα μπορούσε να σωθεί, αλλά… δεν ήθελε. Δυστυχώς ήταν ο ΥΠΟΙΚ σε τρεις δικές κυβερνήσεις της Μέρκελ και ειδικότερα από το 2009 μέχρι το 2017 μ.Χ.

Το όνομα του θα είναι για πάντα συνδεδεμένο με τα μνημόνια τα οποία και ισοπέδωσαν κυριολεκτικά την Ελλάδα. Καμία λύπη για τον θάνατο του όπως και αυτός δεν λυπήθηκε για καμία ζωή Έλληνα πολίτη που κατέστρεψε (πολλές φορές και βιολογικά) με τόση ευκολία και με τέτοια ψυχρότητα.

Έβγαλε όλο τον κομπλεξισμό που είχε για την αναπηρία του πάνω στους Έλληνες. Η λήθη της Ιστορίας τον περιμένει, ωστόσο οι συνέπειες των πράξεων του θα συνεχίσουν να πληγώνουν την Ελλάδα και στους Έλληνες για πολλά χρόνια ακόμη (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/efyge-apo-ti-zoi-se-ilikia-81-eton-o-volfgkangk-soimple/).

 

Ο Σόιμπλε, οι Αμερικανοί και η εκδίκηση της Ιστορίας… Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναπόφευκτα μας έστειλε μία δεκαετία πίσω, όταν η Ελλάδα ήδη βυθισμένη στην κρίση, υφίστατο την καταστροφική “θεραπεία” των Μνημονίων.

Ήταν η περίοδος που ίσχυε απολύτως το “ξεχάστε την Ευρωπαϊκή Γερμανία, προσγειωθείτε στη γερμανική Ευρώπη”! Ο τότε Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και αναμφισβήτητο αφεντικό του Eurogroup καθόριζε με αυτοκρατορικό τρόπο την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης, με τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του να ακολουθούν τις οδηγίες του πειθήνια.

Κι όμως, το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα οικοδομήθηκε στην βάση της ισοτιμίας κάθε κράτους-μέλους, ανεξαρτήτως μεγέθους και ισχύος. Αυτή η αρχή ήταν, άλλωστε, που το κατέστησε ελκυστικό.  Ο Γαλλογερμανικός άξονας λειτουργούσε σαν ατμομηχανή, αλλά οι σύνοδοι κορυφής ήταν πάντα πεδία σκληρής εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης. Προφανώς, ποτέ η Γερμανία δεν μετρούσε το ίδιο με τη Μάλτα, αλλά υπήρχε χώρος για τα συμφέροντα ακόμα και του πιο μικρού εταίρου.

Κι αυτό ήταν που στο πολιτικό επίπεδο ενίσχυε τον συνεκτικό δεσμό και την ελκτική δύναμη. Η εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ, μάλιστα, θεσμοθετήθηκε για να συμβολίσει ακριβώς την θεμελιακή αρχή της ισοτιμίας, η οποία σήμερα ειδικά μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2008 μ.Χ. έχει καταντήσει κέλυφος, όπως κέλυφος έχει αποδειχθεί και η περιβόητη σύγκλιση των οικονομιών.

Σταδιακά, η Ευρώπη απέκτησε “αφεντικό” και οι χώρες-μέλη ιεραρχήθηκαν με ορισμένες απ’ αυτές, όπως η Ελλάδα εκείνα τα χρόνια, να έχουν μετατραπεί σε άτυπες μεταμοντέρνες αποικίες του ευρωιερατείου.

Καταλύτης για να εκδηλωθούν οι υφέρπουσες ηγεμονιστικές τάσεις του Βερολίνου και για να μεταλλαχθεί η ΕΕ ήταν –όπως προανέφερα– η οικονομική κρίση. Αντί για ευρωπαϊκή Γερμανία που ήθελαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά και η προηγούμενη γενιά Γερμανών πολιτικών που βίωσε τον απόηχο του ναζισμού, διολισθήσαμε στη γερμανική Ευρώπη.

Αυτό δεν θα είχε καταστεί δυνατόν εάν η πολιτική του Βερολίνου για επιβολή της μονοδιάστατης λιτότητας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν συνέπλεε –μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας– με τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας του χρήματος. Εάν για τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου η πολιτική του ευρωιερατείου, στους κόλπους του οποίου ο γερμανικός παράγοντας κατέχει δεσπόζουσα θέση, προκαλούσε σκληρή δοκιμασία, στην Ελλάδα των Μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων προκαλούσε καταστροφή.

Οικονομικός εθνικισμός και Γερμανική Ευρώπη. Η γενιά των Γερμανών πολιτικών μετά τον Σμιτ υιοθέτησε σταδιακά και ατύπως ως άξονα πολιτικής τον οικονομικό εθνικισμό. Κατά μία έννοια, η Μέρκελ λειτούργησε σαν γέφυρα για την μετάβαση από την Ευρωπαϊκή Γερμανία στην Γερμανική Ευρώπη, αν και το έδαφος το είχαν στρώσει οι κυβερνήσεις Κολ και Σρέντερ.

Στο επίπεδο της ρητορικής, πάντως, η καγκελάριος ήταν ευρωπαΐστρια, αλλά στην πράξη ήταν μία πιο μετριοπαθής και πιο ευέλικτη εκδοχή του Σόιμπλε, εμβληματικού εκπροσώπου του γερμανικού οικονομικού εθνικισμού.

Μπορεί η “κοινοτική αλληλεγγύη” να είναι ένας αγαπημένος όρος στην ΕΕ, αλλά στην πράξη επανειλημμένως έχει αποδειχθεί “άδειο πουκάμισο”. Το διαπιστώσαμε στην ελληνική κρίση το 2010 μ.Χ. και στη συνέχεια στην κρίση του ευρώ. Με άλλα λόγια, οι πράξεις του κατέστησαν το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε –ως εκπρόσωπο των γερμανικών αρχουσών ελίτ– υπονομευτή του ευρωπαϊκού ενοποιητικού εγχειρήματος, έστω κι αν αυτοπροβαλλόταν σαν το αντίθετο.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες τουλάχιστον είναι πιο ειλικρινείς. Αποκλείουν την καθ’ οιοδήποτε τρόπο μεταφορά πόρων από τη Γερμανία στην Ευρωζώνη, όπως, άλλωστε, το αποκλείει ανομολόγητα σχεδόν συνολικά το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Εξ ου και η κατηγορηματική άρνηση στην έκδοση κορονοομολόγου.

Απλώς, το υποτίθεται κεντρώο αυτό κόμμα πήγε πιο μακριά προς αυτή την κατεύθυνση και ανταμείφθηκε εκλογικά γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να συμμετέχει στην σημερινή κυβέρνηση υπό τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες αξίζουν την προσοχή μας, επειδή ενώ δηλώνουν ευρωπαϊστές –όπως και οι Μέρκελ-Σόιμπλε– δεν κρύβουν πως θέλουν μία Ευρώπη κομμένη και ραμμένη στα γερμανικά μέτρα. Υποστηρίζουν φωναχτά και χωρίς “ναι μεν αλλά” αυτά που προωθούν με προσχήματα και τακτικισμούς Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, προκειμένου να τηρούν κάποιες ισορροπίες για να περνάνε την πολιτική τους στην ΕΕ. Όπως χθες η Μέρκελ, έτσι και σήμερα ο Σολτς θέλει μία Ευρώπη που να υπηρετεί τον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό, αλλά φροντίζει να αμβλύνει τις ενδοευρωπαϊκές αντιδράσεις.

Ο Σόιμπλε και η ιδεολογική μετάλλαξη. Εδώ και πολλά χρόνια έχει συντελεστεί μία ιδεολογική μετάλλαξη στους κόλπους της γερμανικής κοινωνίας. Ο οικονομικός εθνικισμός δεν είναι κάποιο επιδερμικό πολιτικό ρεύμα ή μία συγκυριακή σκλήρυνση.

Όταν ο κόμπος φθάνει στο χτένι, το ευρωπαϊκό προσωπείο του Βερολίνου πέφτει, για όσους τουλάχιστον θέλουν να δουν. Η Γερμανία έχει την υψηλότερη συμβολή στον κοινοτικό προϋπολογισμό, υπερδιπλάσια της Γαλλικής.

Από την άλλη πλευρά, όμως, για δεκαετίες αποκομίζει πολλαπλάσια οφέλη και εμπορικά και χρηματοπιστωτικά. Η Γερμανία τοποθετούσε εντός της ΕΕ το ένα τέταρτο περίπου του ΑΕΠ της (η Γαλλία μόλις το ένα όγδοο του δικού της) και αντλούσε από την ΕΕ το 50% του εξωτερικού εμπορικού πλεονάσματός της.

Επίσης, λόγω της ανασφάλειας που επικρατούσε στα χρόνια της κρίσης, υπήρχε μεγάλη ροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην Γερμανία, γεγονός που είχε καταστήσει αρνητικά τα επιτόκια, δηλαδή το κόστος του χρήματος που δανειζόταν το γερμανικό δημόσιο και όχι μόνο. Με άλλα λόγια, έχει αποδειχθεί κατά τρόπο αναμφισβήτητο ποιος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος και ποιοι οι –περισσότερο ή λιγότεροι– χαμένοι από την υιοθέτηση του ευρώ.

Γι’ αυτό η Μέρκελ απέφευγε να τραβήξει το σκοινί μέχρι να σπάσει, προωθώντας ευνοϊκούς για τη Γερμανία συμβιβασμούς. Το Βερολίνο τα κατάφερνε, επειδή γνώριζε αφενός πως οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου φοβούνταν περισσότερο από το ίδιο μήπως σπάσει το σκοινί, αφετέρου πως ο παράγοντας-κλειδί Γαλλία, όταν απειλείτο ρήξη, αναζητούσε συμβιβασμό, με αποτέλεσμα να σπάει το όχι και τόσο αρραγές μέτωπο των Νοτίων.

Η εκδίκηση της Ιστορίας. Είναι πολλά-πολλά χρόνια τώρα που η μεταπολεμική Γερμανία αποτελεί παρελθόν. Η ενοποίηση ήταν η αφετηρία για τη μετάβαση από την Γερμανία, που ντρεπόταν για τα ναζιστικά εγκλήματα και έθετε όρια στον εαυτό της, στον κλιμακούμενο οικονομικό εθνικισμό και πολιτικό ηγεμονισμό. Η μετάβαση αυτή έγινε σταδιακά και διακριτικά για να μην αναζωπυρώσει μνήμες και προκαλέσει αντιδράσεις.

Επί των κυβερνήσεων Μέρκελ –και με οικονομική αιχμή τον Σόιμπλε– η Γερμανία εκδήλωσε τον ηγεμονισμό της, αλλά –όπως προανέφερα– κατά τρόπο που να τηρεί στοιχειωδώς τα προσχήματα. Ήταν ξεκάθαρο, όμως, πως είχαμε φύγει από την περίοδο της Ευρωπαϊκής Γερμανίας και είχαμε για τα καλά εισέλθει στην περίοδο της Γερμανικής Ευρώπης. Το γεγονός ότι αυτή η διολίσθηση επηρέαζε την επιβίωση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος είχε αρχίσει να γίνεται σαφές από την μία μέχρι την άλλη άκρη της Γηραιάς Ηπείρου.

Η κρίση του ευρώ τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε έναν αντιγερμανικό άνεμο στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά η πανδημία απογύμνωσε το Βερολίνο και τους ακολούθους του από δικαιολογίες, με αποτέλεσμα αυτός ο άνεμος να μετατραπεί σε πολιτική οργή. Το είδαμε χαρακτηριστικά στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου οι βαριά πληττόμενοι από την πανδημία πολίτες αναρωτιούνταν εάν είχε λόγο ύπαρξης η ΕΕ.

Το ρήγμα βάθαινε και εκ των πραγμάτων συνδυαζόταν με το γεγονός ότι στην ανατολική Ευρώπη έπνεε άνεμος εναντίον των Βρυξελλών, που ωθούσε σε εθνική περιχαράκωση. Αλλά ακόμα και στην ίδια την Γαλλία γίνονταν δεύτερες σκέψεις για την προσκόλληση στο άρμα του Βερολίνου. Αναλόγως με το τι κάθε φορά τους συνέφερε, οι Γερμανοί άλλοτε κρύβονταν πίσω από την ΕΕ και άλλοτε δρουσαν μονομερώς, ή με επιλεκτικές συμμαχίες.

Και τότε προέκυψε η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άλλαξε άρδην το σκηνικό. Σύσσωμη η ΕΕ στοιχήθηκε πίσω από τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας αλλεπάλληλα πακέτα κυρώσεων στην Μόσχα. Μπορεί αυτές οι κυρώσεις να μην διέλυσαν την Ρωσική οικονομία, όπως προεξοφλούσαν επιπολαίως στη Δύση, αλλά γονάτισαν την Γερμανική οικονομία!

Χωρίς την φθηνή Ρωσική ενέργεια, η πανίσχυρη Γερμανική βιομηχανία άρχισε να αγκομαχάει κι όλα δείχνουν πως αυτή η κρίση δεν είναι περιστασιακή. Δεν αποκλείεται ο Σόιμπλε να μην άντεξε την “πτώση”! Η ειρωνεία της Ιστορίας είναι ότι τα γεγονότα το έφεραν έτσι που οι Αμερικανοί πήραν εκδίκηση για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Νότου και ειδικά της Ελλάδας (https://slpress.gr/politiki/o-soimple-oi-amerikanoi-kai-i-ekdikisi-tis-istorias/)!

 

Κάντε την Ουγγαρία Μεγάλη ξανά! Γιατί ένας πρωθυπουργός στη Βουδαπέστη είναι ήρωας για τους συντηρητικούς Αμερικανούς — και θα έπρεπε να είναι; Ο συντηρητισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα ορίζεται από συνθήματα όπως η Αμερική Πρώτα και η Κάνε την Αμερική Μεγάλη ξανά. Αλλά το maga club δεν είναι αποκλειστικό στην Αμερική. Ένας άντρας καταιγίζει τον κόσμο των μάγκα . Αυτός ο απίθανος σούπερ σταρ της America First δεν είναι υποψήφιος για το αξίωμα στις ΗΠΑ Δεν είναι καν Αμερικανός.

Γιατί, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος στην Βουδαπέστη είναι ένα σύμβολο στην αμερικανική καρδιά; Είναι το Make Hungary Great Again ένας φυσικός σύμμαχος για να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη ξανά; Ποιες αρχές υποστηρίζει και τι χτίζει;

Το καλό. Ο Βίκτορ Όρμπαν γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό το 1.963 μ.Χ., όταν η Ουγγαρία ήταν δορυφορικό κράτος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο πατέρας του ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μετά τη στρατιωτική θητεία, ο νεαρός Βίκτορ αποξενώθηκε από το καθεστώς.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1.980 μ.Χ., σπούδασε σε μια νέα νομική σχολή, το Bibó István Special College, όπου βοήθησε στην ίδρυση μιας αντικομμουνιστικής ένωσης νεολαίας, της Συμμαχίας των Νέων Δημοκρατών (περισσότερο γνωστή με το ουγγρικό ακρωνύμιο Fidesz).

Η Fidesz έγινε μια από τις πρωτοποριακές ομάδες της αντιπολίτευσης καθώς η σοβιετική αυτοκρατορία κατέρρευσε στα τέλη της δεκαετίας του 1.980 μ.Χ. και στις αρχές της δεκαετίας του 1.990 μ.Χ. Ο Όρμπαν έγινε πρόεδρος της ομάδας το 1.993 μ.Χ. και το μετέτρεψε στο αναμφισβήτητα το πιο επιτυχημένο πολιτικό κόμμα της Ουγγαρίας ποτέ.

Ο Όρμπαν έγινε πρωθυπουργός σε ηλικία 35 ετών, κερδίζοντας τις εκλογές στην Ουγγαρία το 1.998 μ.Χ. Έχασε την εξουσία το 2002 μ.Χ., αλλά επέστρεψε το 2010 μ.Χ. και έκτοτε είναι ο ηγέτης της Ουγγαρίας. Στα χρόνια της θητείας του, ο Όρμπαν οδήγησε τους Ούγγρους σε μια πορεία σαφώς διαφορετική από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Όταν η Ευρώπη πλημμύρισε από μετανάστες από τη Μέση Ανατολή το 2015 μ.Χ., πολλές ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε περίφημα: «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό» και δέχτηκε εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην χώρα της.

Η Ουγγαρία αρνήθηκε, έχτισε φράχτη στα σύνορα και κράτησε τους μετανάστες έξω. Σήμερα, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και άλλοι παλεύουν με μεταναστευτικά προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφύγει οι Ούγγροι.

Η ρητορική του Όρμπαν είναι περίφημα πολιτικά εσφαλμένη. Οι ομιλίες του αναφέρονται τακτικά στον Θεό, τον Χριστιανισμό και την οικογένεια και επικρίνουν έντονα την ομοφυλοφιλία. Ενθαρρύνει τις πολύτεκνες οικογένειες μέσω φορολογικών κινήτρων και άλλων μέτρων.

Σε μια Ήπειρο όπου οι ηγέτες συνήθως ασπάζονται τη «συμμετοχικότητα των φύλων» και υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα, είναι ανοιχτά, χωρίς συγγνώμη συντηρητικός και ανατρεπτικά πατριωτικός.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ομοϊδεάτες Αμερικανοί φιλελεύθεροι των μέσων ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει τον Όρμπαν ως φασίστα, ρατσιστή, ομοφοβικό και όλα τα άλλα συνήθη επιθέματα. Παρά την κακή δημοσιότητα, το πείραμα της Ουγγαρίας στον συντηρητισμό συνεχίζει να προχωρά με το χέρι του στο σκάφος.

Πολλοί Αμερικανοί είναι εξοργισμένοι με την αντι-οικογενειακή, αντιχριστιανική, αντι-παραδοσιακή ατζέντα των ελίτ τους. Η Ουγγαρία του Όρμπαν, με αυτή την έννοια, είναι ότι θέλουν να είναι η Αμερική. Επιδιώκει να είναι αυτό που κάθε έθνος του Πρώτου Κόσμου υποτίθεται ότι είναι πριν από λίγο καιρό: ένα συντηρητικό κράτος με ασφαλή σύνορα, χριστιανική επιρροή και σεβασμό για την οικογένεια.

Χάρη σε κάποιο ευνοϊκό τύπο, οι άνθρωποι που διαφορετικά πιθανότατα δεν θα ήξεραν καν για τον Orbán είναι πλέον μεγάλοι θαυμαστές. Ο Τάκερ Κάρλσον δημοσίευσε τρεις συνεντεύξεις με τον Όρμπαν, χαιρετίζοντας τον ως έναν από τους τελευταίους υπερασπιστές ενάντια σε μια παγκοσμιοποίηση. Άλλοι κορυφαίοι συντηρητικοί ηγέτες των ΗΠΑ τον επαινούν επίσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον υποστήριξε σε βιντεομηνύματα. Ο γραμματέας Τύπου του υποψηφίου για την προεδρία Ron DeSantis είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση της πολιτείας της Φλόριντα θεωρεί την Ουγγαρία του Orbán πρότυπο.

Ο υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ, Kari Lake, είπε: «Πιστεύω ότι αν κάθε Αμερικανός είχε την ευκαιρία να έρθει στην Ουγγαρία και να περπατήσει στους δρόμους εδώ και να δει τι συμβαίνει, θα ήθελαν τον ίδιο τύπο πολιτικών στην πόλη τους».

Ο Όρμπαν ήταν ομιλητής της εναρκτήριας ημέρας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Επιτροπής Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών το 2022 μ.Χ. στο Ντάλας και έλαβε θερμά χειροκροτήματα. Τον προηγούμενο Μάιο, φιλοξένησε το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο της cpac .

Το cpac Budapest 2022 μ.Χ. παρουσίασε τον Carlson, την Candace Owens, τον Dennis Prager, τον Rick Santorum και άλλα αμερικάνικα συντηρητικά εικονίδια, καθώς και μια υποστήριξη βίντεο από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Ο Orbán φιλοξένησε το cpac Hungary 2023 μ.Χ. τον Μάιο, με ομιλίες "No Woke Zone", ένα άλλο βίντεο από τον Trump, ομιλίες από συμμετέχοντες όπως ο Kari Lake, ο Ken Paxton, ο Steve Bannon και συντηρητικοί Ευρωπαίοι ηγέτες. Δήλωσε στην κεντρική του ομιλία, «Το αντίδοτο στον ιό της ξύπνησης βρίσκεται στην Ουγγαρία».

Αλλά μερικοί από τους ομιλητές cpac του Orbán στην Ουγγαρία προωθούν έναν αισθητά διαφορετικό συντηρητισμό από αυτόν που έχουν συνηθίσει πολλοί στον αγγλόφωνο κόσμο.

Το κακό. Ο Hans-Georg Maassen, ο οποίος μίλησε τον Μάιο, ανήκει στο μεγαλύτερο συντηρητικό πολιτικό κόμμα της Γερμανίας και ηγήθηκε της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών μέχρι το 2018 μ.Χ., όταν αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή βοήθησε να συγκαλύψει μια νεοναζιστική εξέγερση.

Ο Χέρμπερτ Κικλ μίλησε και στις δύο συνελεύσεις. Ηγείται του Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1.956 μ.Χ. από έναν πρώην αξιωματικό των Αυστριακών Ναζί των SS. Το Κόμμα της Ελευθερίας εξακολουθεί να προωθεί το φασιστικό παρελθόν του, εν μέρει με μια διαφήμιση πέρυσι με αυστριακή νεολαία να κοιτάζει ψηλά στο διάσημο μπαλκόνι του παλατιού Χόφμπουργκ, από όπου μίλησε ο Αδόλφος Χίτλερ, με τον αφηγητή να λέει: «Θέλουμε ένα μέλλον».

Οι καλεσμένοι του Orbán τον Μάιο του 2023 μ.Χ. ήταν οι Santiago Abascal, Jordan Bardella, Janez Janša, Andrej Babiš και άλλα πρόσωπα της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και ισχυρής πολιτικής. Ο Orbán έχει επίσης ξεφύγει πολύ από το να συνδέει τον εαυτό του με αμφιλεγόμενα άτομα.

Κατά την διάρκεια της 14χρονης θητείας του, προήδρευσε του αναγκαστικού κλεισίματος του ενός μέσου μετά το άλλο που έκρινε υπερβολικά επικριτικά προς την κυβέρνησή του, αποσύροντας τις κρατικές τους επιδοτήσεις, βάζοντας τους στην μαύρη λίστα από τους διαφημιστές και ξεκινώντας εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον τους. Το 2016 ,Χ., έκλεισε την Liberty of the People, τη μεγαλύτερη αριστερή εφημερίδα της χώρας, και το 2018 μ.Χ., έκλεισε το Hungarian Nation, την μεγαλύτερη συντηρητική εφημερίδα.

Ο Klubrádió, ο τελευταίος μεγάλος ραδιοφωνικός σταθμός ανεξάρτητος από την κυβερνητική επιρροή, έχασε την άδεια εκπομπής του το 2021 μ.Χ. αφού η κυβέρνηση του είχε ήδη αφαιρέσει τις περισσότερες συχνότητες. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fidesz ελέγχει τώρα περίπου το 80 τοις εκατό των ουγγρικών μέσων ενημέρωσης, είτε άμεσα είτε μέσω των ολιγαρχών του Όρμπαν.

Η πολιτική διαφήμιση στην τηλεόραση απαγορεύεται στην Ουγγαρία, εκτός εάν πρόκειται για ανακοίνωση δημόσιας υπηρεσίας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, την οποία μόνο το κυβερνών κόμμα μπορεί να εκδώσει.

Στις εκλογές του 2022 μ.Χ., ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Péter Márki-Zay, έλαβε μόνο μία ευκαιρία να μιλήσει στον μεγαλύτερο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό της Ουγγαρίας λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, ο Balázs Bende, συντάκτης του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού mtva , συνελήφθη να λέει στους δημοσιογράφους ότι ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δεν υποστηρίζει τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης: Είπε σε όσους είχαν αντίρρηση να παραιτηθούν αμέσως.

Δεν είναι μόνο η πολιτική διαφήμιση που βρίσκεται κάτω από τον αντίχειρα του Όρμπαν, αλλά και οι εκλογές. Ο Όρμπαν βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πολύ καιρό, κυρίως επειδή μπορεί να μεροληπτεί κατάφωρα το εκλογικό σύστημα της Ουγγαρίας υπέρ του.

Νομιμοποίησε τον τουρισμό των ψηφοφόρων, επιτρέποντας σε ένα άτομο να ψηφίσει σε μια περιφέρεια έξω από την κατοικία του/της. Η κυβέρνησή του έχει ξαναγράψει τους εκλογικούς κανόνες, έτσι ώστε τώρα, παρά το γεγονός ότι κέρδισε λιγότερες από τις μισές ψήφους στις εκλογές του 2014 μ.Χ. και του 2016 μ.Χ., ο Fidesz εξακολουθούσε να έχει τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών εδρών, αρκετά για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Αυτή η αποδοχή της δικτατορίας είναι επίσης εμφανής στην εξωτερική πολιτική του Όρμπαν. Είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος φίλος της Κίνας στην Ευρώπη. Η Ουγγαρία έγινε η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που εντάχθηκε στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας το 2015 μ.Χ. Το Πανεπιστήμιο Fudan της Κίνας ανοίγει μια δορυφορική πανεπιστημιούπολη στη Βουδαπέστη, το πρώτο κινεζικό πανεπιστήμιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί επίσης το μεγαλύτερο κέντρο εφοδιασμού του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei εκτός της Κίνας. Δεν είναι παράξενο για μια χώρα να συναλλάσσεται με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Αλλά η πρωτοπορία του Orbán υποδηλώνει ότι κάνει τα πάντα για να συνδεθεί με μια χώρα που πολλοί θεωρούν ως τον πιο σοβαρό εχθρό της Δύσης. Και για έναν άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι αγωνίζεται για τις χριστιανικές αξίες, η Κίνα (ένας από τους μεγαλύτερους διώκτες χριστιανών στον κόσμο) είναι μια περίεργη επιλογή για έναν σύντροφο.

Ο Όρμπαν προωθεί τη θρησκεία στη ρητορική του περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά πώς είναι η θρησκευτική ζωή στην Ουγγαρία; Η Ουγγρική Ευαγγελική Συντροφιά είναι μια μεθοδιστική οργάνωση που βοήθησε στην κατάρρευση του κομμουνισμού και του σοβιετικού καθεστώτος μαριονέτας του το 1.989 μ.Χ., σχηματίζοντας στην συνέχεια ένα τεράστιο σύστημα σχολείων, καταφυγίων αστέγων, γηροκομείων και άλλων εγκαταστάσεων για άτομα που έχουν ανάγκη. Αυτά τα ιδρύματα είναι συνήθως επιλέξιμα για κρατικές επιδοτήσεις.

Αλλά το 2011 μ.Χ., αφού οι ηγέτες της ομάδας αντιτάχθηκαν στις πολιτικές του Όρμπαν, η κυβέρνηση της εμπόδισε να λάβει περαιτέρω επιδοτήσεις και το φιλανθρωπικό της έργο πλησιάζει στη χρεοκοπία. Μια τέτοια τιμωρία είναι κυριολεκτικά θρησκευτική δίωξη.

Η παραλλαγή του συντηρητισμού Orbán συνοψίζεται καλύτερα σε αυτό που είπε σε μια ομιλία του το 2014 μ.Χ.: «Το νέο κράτος που χτίζουμε στην Ουγγαρία είναι ένα ανελεύθερο κράτος, ένα μη φιλελεύθερο κράτος.

Δεν απορρίπτει τις θεμελιώδεις αρχές του φιλελευθερισμού, όπως η ελευθερία, και θα μπορούσα να απαριθμήσω μερικές ακόμη , αλλά δεν καθιστά αυτήν την ιδεολογία το κεντρικό στοιχείο της κρατικής οργάνωσης, αλλά αντίθετα περιλαμβάνει μια διαφορετική, ειδική, εθνική προσέγγιση».

Η ρητορική του Orbán σχετικά με το «να πάρουμε πίσω τον πολιτισμό μας» είναι αναζωογονητική για πολλούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπερασπίζεται τα ατομικά δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία ή το κράτος δικαίου. Είναι ένας αυτοεξυπηρετούμενος αυταρχικός και ικανός στο χειρισμό των μέσων ενημέρωσης για να μεταμορφωθεί σε άγγελο φωτός.

Ο άσχημος. Εξύψωση ριζοσπαστών, παρεμπόδιση της ελευθερίας του λόγου, χρήση καθεστωτικών μέσων προπαγάνδας, αλλαγή εκλογών, μονοκομματική κυριαρχία, δίωξη θρησκευτικών ομάδων, εμβάθυνση των δεσμών με την Κίνα—αυτές ακριβώς είναι οι ενέργειες στις οποίες αντιτίθενται οι Αμερικανοί συντηρητικοί στο δικό τους ριζοσπαστικό-αριστερό «βαθύ κράτος». και δικαίως.

 Αλλά όταν ένας ισχυρός άνδρας κάνει αυτές τις ίδιες ενέργειες στην Ευρώπη, οι συντηρητικοί κοιτούν την αντίθετη πλευρά για όσο χρειαστεί και συνεχίζουν να τον δίνουν ως παράδειγμα προς μίμηση στους πολιτιστικούς πολέμους της Αμερικής. Όταν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στάθηκε κατά λάθος με έναν Ναζί, ο συντηρητικός Τύπος τον έσκισε. Όταν ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει το ίδιο πράγμα, «Είναι όλα αριστερή προπαγάνδα».

Οι δικτατορικοί ελιγμοί του Όρμπαν είναι καλά τεκμηριωμένοι και εύκολο να βρεθούν. Ωστόσο, οι περισσότεροι συντηρητικοί ρεπόρτερ και σχολιαστές αποφεύγουν εμφανώς αυτά τα θέματα. Στις συνεντεύξεις του στον Όρμπαν, ο Κάρλσον απέκλεισε τις κατηγορίες για φίμωση του Τύπου και χειραγώγηση των εκλογών, αποδεχόμενος την άρνηση των κατηγοριών από τον Όρμπαν στην ονομαστική τους αξία.

Ο Carlson είπε στους θεατές του ότι ο Orbán «κέρδισε σε δίκαιες εκλογές» χωρίς να τον ρωτήσει ποτέ για τον τουρισμό των ψηφοφόρων, τη μαύρη λίστα της αντιπολίτευσης ή οποιαδήποτε άλλη εκλογική διαμάχη.

Αυτό το άσπρισμα μπορεί να αντανακλά κάποια αφέλεια. Οι συντηρητικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μιλούν για την μάχη μαζί για τις «ιουδαιοχριστιανικές αξίες». Αλλά είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι, αυτές οι αξίες έχουν διαφορετικούς ορισμούς στην Ευρώπη από ότι στην Βόρεια Αμερική.

Για πολλούς Αμερικανούς, εννοούν τα ιδανικά της Αμερικανικής Επανάστασης: ατομικά δικαιώματα, θρησκευτική ελευθερία και τη θέση της Βίβλου στην κοινωνία. Αλλά μεγάλο μέρος της «ιουδαιοχριστιανικής παράδοσης» της Ευρώπης είναι οι ιεροεξετήσεις, οι σταυροφορίες, τα πογκρόμ και οι γενοκτονίες.

Η Ουγγαρία κάποτε διοικούνταν από τη δυναστεία των Αψβούργων και ήταν στενά συνδεδεμένη με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αυτή η αυτοκρατορία αντιπροσωπεύει ιδανικά αντίθετα με την Αμερικανική Επανάσταση: απόλυτη μοναρχία, όρια στην ατομική ελευθερία, εκτέλεση αιρετικών και παγκόσμια κατάκτηση. Η κληρονομιά των Αψβούργων ενέπνευσε μεταγενέστερους τυράννους όπως ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η Ουγγαρία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διοικούνταν από τον δικτάτορα Miklós Horthy, ο οποίος διεκδίκησε την συνέχεια με τους Αψβούργους καθώς συμμάχησε με τον Χίτλερ και καταδίωκε τους Εβραίους.

Όταν ανασταίνει την κληρονομιά της Ουγγαρίας, ο Orbán ανασταίνει και αυτή την κληρονομιά. Έχει κατασκευάσει μνημεία που εξυμνούν το καθεστώς των Χόρθι. Πρεσβευτής του στο Βατικανό είναι ο Eduard Habsburg-Lothringen, απόγονος του αυτοκράτορα των Αψβούργων Franz Joseph.

Ο Όρμπαν έχει καταστήσει τις σχέσεις Ουγγαρίας-Βατικανού μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του στην εξωτερική πολιτική, προτείνοντας μάλιστα ότι θα προσκαλούσε τον πάπα Φραγκίσκο ως επίτιμο καλεσμένο για το cpac Hungary 2024 μ.Χ.

Ο Όρμπαν, με αυτή την έννοια, βλέπει τον εαυτό του ως κληρονόμο των αυτοκρατόρων και των αυταρχών της Ουγγαρίας. Είναι εύκολο να σκεφτείς χώρες όπως η Ουγγαρία ως τουριστικός προορισμός με κρουαζιέρες στον Δούναβη και κρασιά πολυτελείας. Χωρίς το ιστορικό υπόβαθρο της Ουγγαρίας, μπορεί κανείς να δει την πολιτική της ως καθρέφτη του μάγκα . Μια τέτοια ρηχή κατανόηση της κληρονομιάς και του μέλλοντος της Ευρώπης είναι επικίνδυνη.

Οι καθαροί δρόμοι της Βουδαπέστης και ο διάσημος συνδυασμός μπαρόκ, νεοκλασικής και αρ νουβό αρχιτεκτονικής απεικονίζουν την κομψότητα. Η ρητορική του Όρμπαν για τον Θεό και την οικογένεια ακούγεται σαν μια πολύ αναγκαία φωνή λογικής. Αλλά αυτό είναι μια πρόσοψη. Ξύστε την επιφάνεια και η Ουγγαρία αποκαλύπτεται ως ένα οπισθοδρομικό καθεστώς που αναβιώνει μια αιματηρή ιστορική κληρονομιά.

 

Προ των πυλών η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα από την δεκαετία του ’90 μ.Χ. γεώτρηση για υδρογονάνθρακες από τη δεκαετία του ’90 μ.Χ. στην χώρα μας είναι πιθανό να γίνει το 2024 μ.Χ. στα Ιωάννινα, ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γεωτρύπανο της Energean, που έχει μισθώσει την εν λόγω περιοχή για έρευνα, θα φθάσει σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από το βουνό “Κούρεντα” του Δήμου Ζίτσας, που επελέγη (με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών και ηλεκτρομαγνητικών ερευνών που προηγήθηκαν) ως πρώτος προς διερεύνηση ερευνητικός στόχος.

Οι προηγούμενες ερευνητικές γεωτρήσεις (εκτός της περιοχής όπου παράγονται υδρογονάνθρακες στον Πρίνο) έγιναν κατά την δεκαετία του ’90 μ.Χ. στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων που είχε υλοποιήσει η τότε κυβέρνηση στην Δυτική Ελλάδα, χωρίς αποτέλεσμα.

Το γήπεδο όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση έχει συνολικό εμβαδόν 53 στρεμμάτων και βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Κούρεντα, Αγ. Χριστόφορος (Γιουργάνιστα) και Δελβινακόπουλο που ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Μολοσσών.

Όπως επισημαίνεται στην εγκριτική απόφαση “άπαντες οι γνωμοδοτούντες φορείς που διατύπωσαν απόψεις, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και συναινούν για την πραγματοποίηση του έργου με τους αντίστοιχους όρους – προϋποθέσεις αρμοδιότητας τους οι οποίοι ελήφθησαν υπόψη και ενσωματώθηκαν ως όροι στην ΑΕΠΟ, ενώ διαφαίνεται, επί της αρχής, να υπάρχει κοινωνική αποδοχή του έργου, βάσει της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου”.

Όπως επεσήμαναν πηγές της Energean στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κόστος της γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 35 εκατ. ευρώ και οι πιθανότητες επιτυχίας προσδιορίζονται στο 15 %, ποσοστό που θεωρείται ικανοποιητικό για τα δεδομένα της πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της είναι η παράταση του σταδίου ερευνών, δεδομένου ότι η υφιστάμενη προθεσμία λήγει στο τέλος Απριλίου. Παράλληλα η εταιρεία είναι σε αναζήτηση εταίρου που θα συμμετάσχει στην έρευνα και σε επόμενο στάδιο την εκμετάλλευση – εφόσον βρεθεί αξιοποιήσιμο κοίτασμα – των υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων (ανακάλυψη), η ερευνητική γεώτρηση θα περατωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξης και ωρίμανσης του προγράμματος έρευνας, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ως παραγωγική γεώτρηση (κατόπιν διακριτής περιβαλλοντικής αδειοδότησης).

Εφόσον η ερευνητική γεώτρηση δεν καταλήξει σε ανακάλυψη, ο φορέας του έργου υποχρεούται να απομακρύνει τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε και να αποκαταστήσει το χώρο του γηπέδου σε κατάσταση όσο το δυνατόν εγγύτερα στην αρχική, τηρώντας τη διαδικασία παύσης λειτουργίας των πηγαδιών και της εγκατάστασης (https://romioitispolis.gr/pro-ton-pylon-i-proti-geotrisi-sta-ioannina-apo-ti-dekaetia-toy-90/).

 

Ένας άνθρωπος, μία εποχή. Την άνοιξη του 1994 μ.Χ., δύο στενοί συνεργάτες του Κολ, ο Σόιμπλε και ο Λάμερς, παρέδωσαν στον καγκελάριο Κολ ένα κείμενο για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

Ενάμιση χρόνο μετά την σύνοδο κορυφής του Μάαστριχτ, οι Σόιμπλε - Λάμερς πρότειναν έναν σκληρό πυρήνα, μια πρωτοπορία χωρών-μελών που με αφετηρία την υιοθέτηση κοινού νομίσματος θα κρατούσε ως ανοιχτή επιλογή τη δυναμική ομοσπονδιακής μετεξέλιξης.

Οι Ευρωπαϊκοί συσχετισμοί δεν επέτρεψαν στον Κολ να υιοθετήσει την Ευρώπη του Σκληρού Πυρήνα, με την Γερμανία να υιοθετεί μια α λα καρτ ευρωπαϊκή στρατηγική με κύριο άξονα την αποφυγή μη αντιστρέψιμης περαιτέρω εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στο όνομα της εμβάθυνσης. Ο Σόιμπλε υπηρέτησε την Ρεαλπολιτίκ της Ευρώπης α λα καρτ, που ήταν προϊόν διακομματικής συναίνεσης.

Οταν στο τέλος του 2009 μ.Χ. ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, η συνταγή της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη είχε ήδη υιοθετηθεί από τον προκάτοχό του σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ.

Σκληρός με τις χώρες του Νότου που έφτασαν στα όρια της κοινωνικής αποσταθεροποίησης με την αδιαπραγμάτευτη λιτότητα, ο Σόιμπλε χλεύαζε δημόσια τις συστάσεις των ΗΠΑ να υιοθετήσει η Ε.Ε. ποσοτική χαλάρωση.

Σε κοινή συνέντευξη με τον Αμερικανό ομόλογο του Γκάιτνερ, ο Σόιμπλε αναρωτήθηκε πώς αυτοί που προκάλεσαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δίνουν συμβουλές για την αντιμετώπισή της. Ο Σόιμπλε πρόλαβε να δει το οικοδόμημα του δεύτερου μεταπολεμικού Γερμανικού οικονομικού θαύματος μετά το 1.945 μ.Χ. να καταρρέει.

Χωρίς φτηνή ενέργεια από την Ρωσία, χωρίς διαρκή αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα και χωρίς αμυντικές δαπάνες, η Γερμανία είναι αναγκασμένη αργά ή γρήγορα να στηρίξει την επανεκκίνηση της εμβάθυνσης και να εγκαταλείψει την εθνική περιχαράκωση.

Από την θητεία του Σόιμπλε στο Υπουργείο Οικονομικών παραμένει η ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του κόφτη χρέους, μια κίνηση που δένει τα χέρια των διαδόχων του που θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν την λιτότητα.

Δένει τα χέρια γιατί για να εγκριθεί μια συνταγματική μεταρρύθμιση απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Μπούντεσταγκ. Ο Σόιμπλε επέβαλε στην ευρωζώνη τη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, μια αποτυχημένη συνταγή που υιοθέτησαν μετά την κρίση τού 1.929 μ.Χ. ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χούβερ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Μπρίνιγκ (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/416770_enas-anthropos-mia-epohi).

 

«Μαύρες» προβλέψεις και για την Γερμανική οικονομία: «Το 2024 μ.Χ. θα είναι ακόμα χειρότερο». Oι επιχειρηματικές ενώσεις προβλέπουν σκοτεινούς καιρούς και για την αγορά εργασίας Δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ «μαύρες» οι προβλέψεις για την οικονομία αλλά το ίδιο ισχύει και για την Γερμανία.

Από ένα σύνολο 47 επιχειρηματικών ενώσεων στην Γερμανία, 30 ενώσεις του κλάδου αξιολογούν ως πολύ άσχημες τις προοπτικές για το επόμενο έτος και μάλιστα χειρότερες από ότι ήταν φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου. V. (IW) στην Κολωνία. To IW τονίζει ότι οι προοπτικές ήταν ήδη ζοφερές πριν από ένα χρόνο λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Eπί της ουσίας, τα όσα συμβαίνουν στην Γερμανία είναι αναμενόμενα καθώς επέλεξε να μην προμηθεύεται πλέον το Ρωσικό φθηνό αέριο και η κυβέρνηση Σολτς για κάποιο λόγο που θα πρέπει να εξηγήσει στο μέλλον προτίμησε να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι τα γερμανικά. Πάντως ήδη οι Γερμανοί ψηφοφόροι στις δημοσκοπήσεις έχουν γυρίσει την «πλάτη» τους στον Όλαφ Σολτς και στο SPD.

Μόνο 6 από τις ενώσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιμένουν βελτίωση το επόμενο έτος, ενώ 11 δεν αναμένουν καμία θεμελιώδη αλλαγή. Οι ενώσεις αναφέρουν την αβεβαιότητα σχετικά με τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, τα υψηλά επιτόκια και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες ως λόγους απαισιοδοξίας τους.

Καμία Γερμανική ένωση δεν αναμένει αύξηση της παραγωγής το επόμενο έτος. Αντίθετα, περισσότεροι από τους μισούς συλλόγους που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι θα υπάρξει περαιτέρω πτώση.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι μόνο μικρές επενδύσεις μπορούν να αναμένονται για το 2024 μ.Χ. και πως η Γερμανία κινδυνεύει να μείνει περαιτέρω πίσω τεχνολογικά. Το IW προβλέπει επίσης σκοτεινούς καιρούς για την Γερμανική αγορά εργασίας.

Μόνο πέντε ενώσεις αναφέρουν αύξηση της απασχόλησης για το επόμενο έτος. Η πλειοψηφία των 23 ενώσεων θέλει να περικόψει θέσεις εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί το 2024 μ.Χ.-(https://www.pronews.gr/kosmos/mayres-provlepseis-kai-gia-tin-germaniki-oikonomia-to-2024-tha-einai-akoma-xeirotero/)!

 

Πέθανε ο Ζακ Ντελόρ. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 98 ετών ο άλλοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Υπήρξε από τους μεγάλους αρχιτέκτονες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Ο Ζακ Ντελόρ υπήρξε ένας αυθεντικός σοσιαλιστής τον οποίο στοίχειωναν οι κοινωνικές αδικίες.

Πάνω απ’ όλα ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος επιθυμούσε διακαώς να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων παρότι η ιστορία θα κρατήσει την πληροφορία πως αν και τέτοιος, ο Ζακ Ντελόρ υπήρξε στην ουσία ένας μεγάλος χριστιανοδημοκράτης από εκείνους που έκτισαν την Ευρώπη.

Με λίγα λόγια αυτός ο πολιτικός ο οποίος το 1.995 μ.Χ. αρνήθηκε να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να επιτύχει, αυτός λοιπόν ο άνθρωπος μεταξύ του χριστιανισμού και του σοσιαλισμού υπήρξε ένα παράδοξο.

Με αυτά τα λόγια η Γαλλική Le Monde αποχαιρετά με πρωτοσέλιδό της τον μεγάλο Γάλλο και Ευρωπαίο πολιτικό ο οποίος το 1.985 μ.Χ. τοποθετήθηκε στην προεδρία της Κομισιόν αυτός, ένας αυτοδίδακτος βουλιμικός της πολιτικής ο οποίος πέρασε από τον χριστιανοδημοκρατικό συνδικαλισμό στην ηγεσία της ευρωπαϊκής επιτροπής στην χρυσή περίοδό της κτίζοντας στο πλευρό του Φρανσουά Μιτεράν και του Χέλμουτ Κολ τον δύσκολο δρόμο ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγούσε στο ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα, το Ευρώ.

Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, επικαλούμενο την κόρη του Ντελόρ. Ο πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ και πρόσωπο-κλειδί για την δημιουργία του νομίσματος ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί στο AFP την Τετάρτη.

Ο Ζακ Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Την χρονική περίοδο 1.969 μ.Χ.-1.972 μ.Χ. ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.

Στην συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1.981 μ.Χ. έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν. Είναι από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Εργάζεται συνεχώς και έχει αποκτήσει μεγάλο κύρος, επιρροή και δύναμη. Από το 1.985 μ.Χ. μέχρι το 1.995 μ.Χ. διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://www.zougla.gr/kosmos/pethane-o-zak-ntelor/).

 

"Τα Βαλκάνια ξανά άνω κάτω;" Αποσταθεροποίηση της Σερβίας φέρνει διάλυση της ΕΕ; τα ζούμε πλέον όλα μαζί από πάνω μέχρι κάτω, αλλά και στην γειτονιά μας;

Διαβάζουμε: "Η όποια προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Βούτσιτς στην Σερβία με ένα ακόμα «Μαϊντάν» φέρνει την Ε.Ε. πιο κοντά στην διάλυση της αλλά πλέον με μη οικειοθελείς όρους. Θα είναι μια επιβεβλημένη διάλυση υπό την πίεση των ΗΠΑ.  Η επένδυσή τους στους βομβαρδισμούς του 1.999 μ.Χ. θα πρέπει να αποδώσει τώρα το τελευταίο γραμμάτιο.

 Μετά τον έλεγχο του κράτους των Σκοπίων ο έλεγχος της Σερβίας θα καθορίσει την «υγειονομική» ζώνη των ΗΠΑ οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν άξονα επιρροής δυτικότερα, ακόμα και του 25ου μεσημβρινού, από την Κρήτη μέχρι την Πολωνία και έτσι να φέρουν την προοπτική μιας μελλοντικής πολεμικής κατάστασης τύπου Ουκρανίας πολύ πιο κοντά στην καρδιά της Ε.Ε. όπως το 1.999 μ.Χ.

Ο άξονας αυτός θα διαχωρίσει τα Βαλκάνια, που παραμένουν σημείο συνάντησης των διενέξεων Δύσης-Ανατολής για άλλη μια φορά, όχι όμως σε Βορρά-Νότο όπως έγινε μετά το 1.945 μ.Χ., αλλά σε Δύση-Ανατολή όπως έπρεπε να έχει γίνει από το 1.919 μ.Χ.

Οι ΗΠΑ διευθετούν τις λεπτομέρειες που έμειναν ανοικτές από τότε μέχρι σήμερα. Θα προτιμούσαν αυτό να γίνει ανατολικότερα του Κιέβου αλλά δεν έγινε τελικά κατορθωτό.  Οι Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά θα συρθούν σε «συνθηκολόγηση» με το ταμείο άδειο και τους πόρους δεσμευμένους από αμερικανικά κεφάλαια.

Οι λαοί της Ευρωπαϊκής ηπείρου θα κληθούν ξανά να πληρώσουν την κρίση του συστήματος την ίδια στιγμή που ο Νότος και η Ανατολή συμπεριλαμβανομένης και της μέσης αυτής, δοκιμάζουν νέες (;) συνθήκες συνύπαρξης απωθώντας τους παραδοσιακούς τους πάτρωνες οι οποίοι δείχνουν αδυναμία να χειριστούν την κατάσταση (Νίγηρας, Ερυθρά θάλασσα, Παλαιστίνη, Ταϊβάν).

 Ο λόγος είναι ότι η πολιτική* ενσκήπτει ξανά στο προσκήνιο οπότε οι «πολιτική των κανονιοφόρων» δεν λειτουργεί πλέον. Και προκύπτει ένα ερώτημα προς προβληματισμό. Ποια θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση από Ελληνικής πλευράς, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων όπως αναδιαμορφώνονται, από μια πατριωτική οπτική;" (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_341.html).

 

Η ληστεία του Αιώνα – Η Γερμανία προσπαθεί να κατασχέσει τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για να σωθεί από την κρίση. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία.

Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ Ρωσικών κεφαλαίων προσπαθεί να κατασχέσει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας, Peter Frank. Σύμφωνα με το Der Spiegel, το γραφείο του έχει υποβάλει αντίστοιχη αίτηση στο Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης.

Επίσης, η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης σχεδιάζει να επιστρέψει περισσότερα από 720 εκατ. ευρώ σε παγωμένα κεφάλαια στα κρατικά ταμεία. Αυτά βρίσκονταν σε μια θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας στην Γερμανική θυγατρική της μεγάλης Αμερικανικής τράπεζας JP Morgan.

Προσπάθειες να αποφευχθεί η κρίση στην Γερμανία. Εάν η Γερμανία μπορέσει να αποκτήσει τα περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει ορισμένα από τα τρέχοντα δημοσιονομικά της προβλήματα, τα οποία αναγκάζουν την κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις σε μια περίοδο δαπανών άνευ προηγουμένου.

Η πρόσβαση αντιπροσωπεύει μια νέα διάσταση στην επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μέχρι τώρα, το γερμανικό κράτος έχει δεσμεύσει μόνο τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα και οι εταιρείες δεν επιτρέπεται πλέον να διαθέτουν τα χρήματά τους, τα περιουσιακά στοιχεία και την ακίνητη περιουσία τους — αλλά παραμένουν ιδιοκτήτες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι γερμανικές αρχές δυσκολεύτηκαν να εντοπίσουν ρωσικά χρήματα.

Πρώτον, στην αρχή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022 μ.Χ., περισσότερα από τα μισά περιουσιακά στοιχεία των πλούσιων Ρώσων διέρρευσαν από την ΕΕ ακόμη και πριν επιβληθούν οι πρώτες κυρώσεις, όπως ανακάλυψε το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ.

Τότε προφανώς δεν υπήρχαν επαρκείς νόμοι που να εμποδίζουν τη ροή των χρημάτων των Ρώσων, αν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) είχε ισχυριστεί δημόσια ότι όλα είχαν «ετοιμαστεί κατά γράμμα» για την κατάσχεση.

Ομάδα για την κατάσχεση. Μια «task force» με επικεφαλής τον πρώην συντονιστή πληροφοριών στην Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, Johannes Geismann, συγκροτήθηκε εκείνη την εποχή για να επιλύσει τις δυσκολίες.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες επαύλεων, σκαφών και πολυτελών αυτοκινήτων κρύβονται πίσω από περίπλοκες εταιρικές δομές έχει αποδειχθεί πρόβλημα μέχρι σήμερα, καθώς καθιστά δύσκολη την απόδειξη της πραγματικής ιδιοκτησίας.

Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε το συνολικό ποσό των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε κάτι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα απαντήσει η Ρωσία. Η Ρωσία θα απαντήσει στην πιθανή χρήση εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά της στοιχεία στην ΕΕ, απάντησε όμως ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Anton Siluanov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ακολουθήσει μια απολύτως συμμετρική απάντηση από την Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο ίδιος. Σημείωσε ότι στην Ρωσία υπάρχουν «επαρκή περιουσιακά στοιχεία» στους λογαριασμούς «C».

Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεώσεις μερίσματος προς αντισυμβαλλόμενους από μη φιλικές χώρες. Ο Siluanov πρόσθεσε ότι όλα είναι παγωμένα, «οι αριθμοί δεν είναι μικροί» και τα έσοδα από τη χρήση τους είναι σημαντικά.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι πέραν των γερμανικών προθέσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα πρόταση να κατευθύνει τα έσοδα από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας της Ρωσίας σε προγράμματα για την αποκατάσταση της Ουκρανίας.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αρχίσει να αποφέρουν μεγάλα κέρδη που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι δεδομένου ότι τα εισοδήματα αυτά είναι άμεση συνέπεια των επιβληθεισών κυρώσεων, δεν ανήκουν ούτε στο ρωσικό κράτος ούτε στους θεματοφύλακες (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712152/i-listeia-tou-aiona-i-germania-prospathei-na-katasxesei-ta-pagomena-rosika-kefalaia-gia-na-sothei-apo-tin-krisi).

 

Οι Γαλλικές δυνάμεις οριστικά εκτός Σαχέλ… Αποχώρηση και από Νίγηρα.

Τα τελευταία μέλη της αποστολής των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων που είχε αναπτυχθεί στον Νίγηρα αναμένεται να έχουν εγκαταλείψει την χώρα της Αφρικής εντός της Παρασκευής, εξέλιξη που θα επισφραγίσει το διαζύγιο του Παρισιού με το νέο στρατιωτικό καθεστώς στην Νιαμέ και θα σημάνει το τέλος της υπερδεκαετούς αντιτζιχαντιστικής επιχείρησης του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ.

Η απόσυρση των περίπου 1.500 στρατιωτικών και αεροπόρων της Γαλλίας από τον Νίγηρα, του τελευταίου συμμάχου που απέμενε στην Γαλλία στο Σαχέλ ώσπου κατέλαβαν την εξουσία οι στρατηγοί την 26η Ιουλίου, ακολουθεί την αποχώρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων από το Μαλί και από την Μπουρκίνα Φάσο: τους έδειξαν την πόρτα της εξόδου εχθρικές έναντι της άλλοτε αποικιακής δύναμης στρατιωτικές χούντες.

Έπειτα από μπραντεφέρ δυο μηνών με τις νέες αρχές στην Νιαμέ, που κατήγγειλαν διμερείς συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εντέλει ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου πως οι Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα αποχωρούσαν από τον Νίγηρα «ως το τέλος της χρονιάς».

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον Νίγηρα, ο Σιλβέν Ιτέ, που απελάθηκε από το καθεστώς, εγκατέλειψε την χώρα επίσης στα τέλη του Σεπτεμβρίου, έπειτα από εβδομάδες που παρέμενε κλεισμένος στην διπλωματική αποστολή.

Η Γαλλία αποφάσισε να κλείσει εντελώς την πρεσβεία της στον Νίγηρα, καθώς δεν υπάρχει πλέον «δυνατότητα ομαλής λειτουργίας της», είπαν χθες Πέμπτη διπλωματικές πηγές, απόφαση που επισφραγίζει το διαζύγιο των δυο κρατών.

Ο ελιγμός για την απόσυρση των γαλλικών δυνάμεων, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, χαρακτηριζόταν πρόκληση από επιμελητειακή άποψη, καθώς προϋπέθετε την διάσχιση 1.700 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων οδών που διέρχονται από ερήμους και έλη ή τομείς που λυμαίνονται τζιχαντιστές, ως την πρωτεύουσα του Τσαντ, την Ντζαμενά, όπου βρίσκεται η διοίκηση των γαλλικών δυνάμεων στο Σαχέλ.

Σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερες σχετικά, μέρος του υλικού που βγήκε με εμπορευματοκιβώτια από τον Νίγηρα θα μεταφερθεί, μέσω χερσαίων οδών, από την Ντζαμενά στον λιμένα Ντουαλά του Καμερούν —πρόκειται για διαδρομή 1.500 χιλιομέτρων, που περνάει επίσης από περιοχές εξαιρετικά επικίνδυνες— προκειμένου να μεταφερθεί διά θαλάσσης στην μητροπολιτική Γαλλία.

Στην Μόσχα. Το μεγαλύτερο μέρος των Γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος του Νίγηρα ήταν ανεπτυγμένο στην αεροπορική βάση της πρωτεύουσας Νιαμέ. Άλλα στοιχεία είχαν αναπτυχθεί, μαζί με νιγήριες δυνάμεις, σε δυο προκεχωρημένες βάσεις στην ζώνη των λεγόμενων τριεθνών συνόρων (με το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο), καταφύγιο όσο και ορμητήριο οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην αλ Κάιντα, είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ, ο οποίος παραμένει κρατούμενος κατ’ οίκον, οι νιγήριοι στρατηγοί έκοψαν τους δεσμούς με δυτικούς εταίρους της χώρας· αποπειρώνται προσέγγιση με τη Ρωσία.

Παραμένουν πάντως στο έδαφος του Νίγηρα στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας (οι δυο τελευταίες είναι αισθητά μικρότερες). Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Νιαμέ ανακοίνωσε εξάλλου πως τερματίζει και τις δυο αποστολές —την πολιτική και τη στρατιωτική— της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία λένε πως σκοπεύουν να διεξαγάγουν συνομιλίες με τους Νιγήριους. Εδώ και μήνες, στο Σαχέλ καταγράφεται αναζωπύρωση των επιθέσεων τζιχαντιστών και οργανώσεων ανταρτών, με εκατοντάδες νεκρούς. Το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και πλέον και ο Νίγηρας, που σύναψαν συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών, στράφηκαν στη Μόσχα για υποστήριξη.

Στο Μαλί, η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων το 2022 μ.Χ. άφησε πικρή γεύση στο Παρίσι, καθώς οι βάσεις τους στην Μενακά, στην Γκοσί και στο Τιμπουκτού πολύ γρήγορα καταλήφθηκαν από μισθοφόρους της Ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner.

Συνολικά, 58 Γάλλοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Σαχέλ από το 2013 μ.Χ., όταν διατάχθηκε η επιχείρηση Serval από τον τότε Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση του Μαλί να αντιμετωπίσει ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις (https://www.defence-point.gr/news/oi-gallikes-dynameis-oristika-ektos-sachel-apochorisi-kai-apo-nigira).

 

Trump:  Ο Biden θα προκαλέσει το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ και Ύφεση τύπου 1.929 μ.Χ.– Εκτόξευσε τον πληθωρισμό πάνω από 30%. Σύμφωνα με μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού που βασίζεται στην ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην δεκαετία του 1.980 μ.Χ.,  το ποσοστό του πληθωρισμού στη διακυβερνηση Biden αυξήθηκε πάνω από 30%

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προέβλεψε την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ. ότι εάν δεν κερδίσει τις Προεδρικές εκλογές του 2024 μ.Χ., η Αμερική θα υποστεί το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία - ακολουθούμενο από μία οικονομική καταστροφή τύπου Μεγάλης Ύφεσης.

Ο Πρόεδρος Trump έκανε την παρατήρηση σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επισήμανε ότι η οικονομία υπό τον Joe Biden είναι σε «τρομερά αρνητική» κατάσταση καθώς ο υψηλός πληθωρισμός έχει χτυπήσει τα αμερικανικά νοικοκυριά και έχει διαβρώσει την αγοραστική τους δύναμη.

«Το μόνο πράγμα που κρατά την οικονομία ‘’ζωντανή’’ είναι οι αναθυμιάσεις όσων καταφέραμε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Trump», έγραψε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι, με βάση ορισμένους δείκτες το σωρευτικό επίπεδο πληθωρισμού από τότε που έφυγε από την εξουσία είναι πάνω από 30%.

Επίσημα κυβερνητικά στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (BLS) δείχνουν ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 17% από την ανάληψη των καθηκόντων του Biden. Ωστόσο, μια εναλλακτική μέτρηση του πληθωρισμού που χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην δεκαετία του 1.980 μ.Χ., τοποθετεί αυτό το ποσοστό σε περίπου διπλάσιο ποσοστό, δηλαδή πάνω από 30%.

Δεν αναζητούν δουλειά… Παρόλο που οι οικονομικοί σύμβουλοι του Προέδρου Biden έχουν επισημάνει τη μείωση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας ως σημάδια ότι οι πολιτικές των «Bidenomics» λειτουργούν, υπάρχει μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που υποδηλώνουν το αντίθετο.

«Ο πληθωρισμός έχει ηρεμήσει λίγο τώρα, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η οικονομία δεν είναι καλή. Οι αριθμοί για τις θέσεις εργασίας είναι ψεύτικοι επειδή εκατομμύρια άνθρωποι δεν αναζητούν δουλειά», σημείωσε ο Trump.

Μερικοί από αυτούς τους δείκτες περιλαμβάνουν το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 μ.Χ., τις νέες παραγγελίες για προϊόντα αμερικανικής παραγωγής που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και έναν προσεκτικά παρακολουθημένο μετρητή εργοστασιακής δραστηριότητας που δείχνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Κραχ στο χρηματιστήριο; Ωστόσο, με τις αγορές να αναμένουν ότι η Fed θα πατήσει γκάζι... σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, οι χρηματιστηριακές αγορές ανέβηκαν και το καταναλωτικό κλίμα κατέγραψε άνοδο τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο περίπου 24 % το 2023 μ.Χ. και κυμαίνεται κοντά στο υψηλό όλων των εποχών, ενώ ο Dow Jones πρόσφατα βρέθηκε σε νέο υψηλό.

Είναι μια εξέλιξη την οποία ο πρόεδρος Trump αποδίδει στις προσδοκίες γύρω από τις εκλογές του επόμενου έτους. «Το χρηματιστήριο είναι μόνο ψηλά επειδή οι άνθρωποι και οι θεσμοί πιστεύουν και περιμένουν από μένα να κερδίσω τις Προεδρικές εκλογές του 2024 μ.Χ.», έγραψε.

«Αν δεν κερδίσω, είναι η πρόβλεψή μου ότι θα έχουμε ένα «κραχ» στο χρηματιστήριο χειρότερο από αυτό του 1.929 μ.Χ.- μια Μεγάλη Ύφεση». Τα κραχ της Wall Street στα τέλη Οκτωβρίου 1.929 μ.Χ.- γνωστά ως Μαύρη Πέμπτη, Μαύρη Δευτέρα και Μαύρη Τρίτη - ήταν τα χειρότερα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Όχι μόνο προκάλεσε την μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο ποτέ (ο Dow Jones έπεσε 89%), συνέβαλε επίσης στην Μεγάλη Ύφεση. μια οικονομική κρίση επικών διαστάσεων που έπληξε την Αμερική για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, την δεκαετία του 1.930 μ.Χ.

Ασφαλές προβάδισμα έναντι του Biden. Η ζοφερή πρόβλεψη του Trump για οικονομική κατάρρευση, εάν αποτύχει να κερδίσει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, έρχεται εν μέσω πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι προηγείται του Biden κατά 18 μονάδες σχετικά με το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος στην οικονομία - το πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους.

«Υπάρχει ενα νέο αφηγημα το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει.. Σας λέω ότι ο λόγος που η χρηματιστηριακή αγορά είναι ανοδική είναι μόνο επειδή οι άνθρωποι πιστεύουν ότι θα κερδίσω τις εκλογές», υποστήριξε ο Trump. Η αποτίμηση του Μπάιντεν σημειώνει αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές

Το ποσοστό αποδοχής του Joe Biden έφτασε στο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, με τους ψηφοφόρους να δίνουν στον πρόεδρο ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς για τη μετανάστευση και την οικονομία.

Μόλις το 34% των ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου του Monmouth θεωρεί θετική την επίδοση του Biden, η οποία μειώθηκε απότομα από 54% αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021 μ.Χ. και το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία diejagvg;hwτης έρευνας.

Πάνω από τα δύο τρίτα αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του στους τομείς της μετανάστευσης και του πληθωρισμού. H αποτυχία στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το πρόσφατο υψηλό των 40 και πλέον ετών του 9,1% σε ατήσια βάση τον Ιούνιο του 2022 μ.Χ., πολλοί μήνες αυξημένων ανοδικών πιέσεων στις τιμές έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές οικογένειες.

Το Heritage Foundation υπολόγισε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός κοστίζει στην τυπική αμερικανική οικογένεια περίπου 7.400 δολάρια σε χαμένο ετήσιο εισόδημα. Και ενώ τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 17% από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Biden, ένας εναλλακτικός δείκτης που αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο John Williams εκτιμά ότι το ύψος του είναι περίπου διπλάσιο.

Όσον αφορά τη μετανάστευση, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Biden, υπήρξαν περίπου 8 εκατομμύρια είσοδοι παράνομων μεταναστών σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των 3,2 εκατομμυρίων μόνο το οικονομικό έτος 2023 μ.Χ.

Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP) κατέγραψε τον πλέον αρνητικό όσον αφορά τις εισόδους μεταναστών Νοέμβριο που έχει καταγραφεί τον περασμένο μήνα, με τις συγκρούσεις στα νότια σύνορα να ανέρχονται συνολικά σε 242.418, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεσή της υπηρεσίας.

Αυτός ο αριθμός είναι υψηλότερος ακόμη και από τον υψηλότερο μήνα που έχει δει ο Πρόεδρος Trump. Σύμφωνα με τα συγκλονιστικά προκαταρκτικά στοιχεία που έλαβε το Fox News στις 29 Δεκεμβρίου, έχουν ήδη γίνει πάνω από 276.000 συλλήψεις παράνομων μεταναστών, ακόμη και χωρίς τις τρεις τελευταίες ημέρες του μήνα.

Το τρέχον ρεκόρ των 269.735 συλλήψεων σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, μόνο 3 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι ο Biden δίνει αρκετή προσοχή σε θέματα που είναι πιο σημαντικά για αυτούς, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Monmouth (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713596/trump-erxetai-to-megalytero-xrimatistiriako-krax-kai-yfesi-typou-1929-o-biden-ayksise-ton-plithorismo-pano-apo-30).

 

2024 μ.Χ., προσδεθείτε! 2024 μ.Χ.: Εδώ και κάποια χρόνια, βιώνουμε όλο και περισσότερο έναν διαχωρισμό του πλανήτη σε μία υποτιθέμενη «καλή πλευρά» και μία επίσης υποτιθέμενη «κακή» – όπου για κάθε πλευρά, η «καλή» είναι η ίδια και η «κακή» είναι η άλλη.

Το αποτέλεσμα είναι μία τρομακτική «στρατιωτικοποίηση» – με τις παγκόσμιες μιλιταριστικές δαπάνες το 2022 μ.Χ. να έχουν φτάσει στα 2,2 τρις $, εκ των οποίων οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περί το 40%.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της υπερδύναμης ανήλθε συνολικά στα 877 δις $ το 2022 μ.Χ.– όταν η Ρωσία δαπάνησε 86,4 δις $ το 2022 μ.Χ., αν και αύξησε το στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 70% το 2024 μ.Χ.

Περαιτέρω, όπου και αν κοιτάξει κανείς θα διαπιστώσει πως υπάρχει σύγχυση, χάος και πόλεμος – με αμερικανική ευθύνη στις περισσότερες των περιπτώσεων. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να δημιουργήσουν προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη – καθώς επίσης να διχάσουν την ΕΕ μέσω του πολέμου της Ουκρανίας.

Παράλληλα ληστεύουν την Ευρώπη μέσω των πωλήσεων και της εξάρτησης της από το LNG (ανάλυση), βυθίζοντας την στην ύφεση – ενώ μετά την αποτυχία των αλλαγών καθεστώτος στη Βενεζουέλα, στο Ιράν, στην Συρία και στην Λευκορωσία, έχουν θέσει επί του παρόντος στο στόχαστρο τους την Γεωργία και την Μολδαβία.

Η διαδικασία αλλαγών καθεστώτος είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία: η δυσαρέσκεια δηλαδή των Πολιτών και ο ενθουσιασμός τους για την είσοδο των χωρών τους στην ΕΕ, χρησιμοποιούνται με την βοήθεια «ακτιβιστών παρέμβασης» για να προκαλέσουν αναταραχές που τελικά οδηγούν σε μία αλλαγή της κυβέρνησης. Αυτό ακριβώς συνέβη στην Ουκρανία το 2014 μ.Χ.– ενώ έκτοτε η δύστυχη χώρα θυσιάζει τους Πολίτες της, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τώρα, μάλλον έχει πάψει να πιστεύει ότι πέτυχε το μεγάλο στόχο του – την από δεκαετίες προσπάθεια της χώρας του να υποτάξει τη Ρωσία, στις δυτικές επιθυμίες και στρατηγικά συμφέροντα. Εύλογα, αφού η Ρωσία είναι μία μεγάλη πυρηνική δύναμη που δεν θα επέτρεπε ποτέ την ήττα της – η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την υποτέλεια και το διαμελισμό της.

Η υπόθεση μας αυτή βασίζεται στο ότι, ο Biden σταμάτησε να στηρίζει όσο στήριζε την Ουκρανία, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανόν να την εγκαταλείψουν μελλοντικά οι ΗΠΑ στην τύχη της – σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος τους, η απομάκρυνση της Ευρώπης από την Ρωσία, ακόμη καλύτερα η χρήση της Ουκρανίας ως «σφήνα» μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, έχει πετύχει.

Η Γερμανία βέβαια φοβάται σε μεγάλο βαθμό τυχόν συμβάν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο – αφού σε μία τέτοια περίπτωση θα εξαφανιζόταν από το χάρτη, επειδή οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενεί ευρίσκονται στο στόχαστρο των Ρωσικών πυραύλων.

Δεν είναι όμως σε θέση να κάνει κάτι, αφού η κυβέρνηση της υπηρετεί πιστά τις ΗΠΑ – όπως φάνηκε καθαρά από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream όπου, αντί να αντιδράσει στο γεγονός, το συγκάλυψε. Εν προκειμένω, έχουμε γράψει τα εξής:

«Η κατάσταση της Γερμανίας επιδεινώνεται συνεχώς – λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και της έλλειψης φθηνής Ρωσικής ενέργειας/πρώτων υλών. Όπως γράφεται όμως στα δικά της ΜΜΕ, «ο καγκελάριος Scholz φοβάται περισσότερο να εξοργίσει τους Αμερικανούς, παρά τους ψηφοφόρους του».

Το σίγουρο είναι πάντως πως η Γερμανία αποβιομηχανοποιείται, το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού της καταρρέει, ενώ η δυσαρέσκεια των Πολιτών της για την κατάσταση και την πολιτική φαίνεται καθαρά στα νούμερα των δημοσκοπήσεων – όπου το AfD πλησιάζει το 25%, ενώ η SPD του καγκελαρίου βυθίζεται προς το 12%. Εν τούτοις, η κυβέρνηση της συνεχίζει όπως πριν – ενώ ασφαλώς η κατάσταση της Γερμανίας θα επηρεάσει ολόκληρη την ήπειρο μας.

Από την άλλη πλευρά, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο D. Cameron, ταξίδεψε προσωπικά στην Ευρώπη για να εμψυχώσει τους συναδέλφους του – οι οποίοι είχαν αποθαρρυνθεί σε σχέση με την Ρωσία.

Ο Cameron τους περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ως ένα παιχνίδι τεσσάρων πράξεων, όπου στις δύο πρώτες η Ρωσία ηττήθηκε: Όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, «Φυσικά η τρίτη πράξη αποδείχτηκε δύσκολη στο πεδίο της μάχης, αλλά η τέταρτη πράξη πρέπει ακόμη να γραφτεί. Και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα γραφτεί με το σωστό τρόπο, από φίλους, εταίρους και το δυτικό κόσμο».

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας είπε ότι, «Μπορούμε να ρίξουμε όλα τα όπλα του κόσμου στην Ουκρανία, όλα τα χρήματα, αλλά η Ρωσία δεν θα ηττηθεί ποτέ στρατιωτικά. Μεταβαίνοντας από το 2023 μ.Χ. στο 2024 μ.Χ., θα διαπιστώσουμε ότι η Ρωσία θα αρχίσει να υπαγορεύει τους όρους αυτής της σύγκρουσης.

Πραγματικά δύσκολη η συγκυρία για την ΕΕ – ενώ αυτά που συμβαίνουν στο Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου έχουν αποκλεισθεί από μία μικρή ομάδα όπως οι Houthi, τεκμηριώνουν πως οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να κυριαρχήσουν στρατιωτικά στον πλανήτη. Έτσι οι προβλέψεις για το 2024 μ.Χ. δεν είναι καθόλου ρόδινες – τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη».

Συνεχίζοντας, το 2014 μ.Χ. ο Biden είχε πει σε μία ομιλία του ότι, οι ΗΠΑ σκόπευαν να καταστρέψουν την Ρωσία – ενώ ο Πρόεδρος Obama είχε ουσιαστικά αναγκάσει τους Ευρωπαίους να συνεργασθούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του.

Ως αιχμή του δόρατος στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται η Γερμανία εναντίον της Ρωσίας, με την ΕΕ υποχείριο της Γερμανίδας επικεφαλής της Κομισιόν – της κυρίας Von der Leyen, υπεύθυνης μεταξύ άλλων για το σκάνδαλο της Pfizer.

Στην πλευρά του Ειρηνικού, αιχμή του δόρατος είναι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, εναντίον της Κίνας – ενώ ο βασικός στόχος των ΗΠΑ είναι να πολεμούν προς όφελος της παγκόσμιας κυριαρχίας τους, με ξένους στρατιώτες, σε ξένα εδάφη. Η χρησιμοποίηση εδώ της Ταιβάν, όπως της Ουκρανίας, είναι ξεκάθαρη – με ένα αντίστοιχο σενάριο.

Η Κίνα βέβαια, όπως άλλωστε και η Ρωσία, έχουν αρχίσει να αποσυνδέονται από τη Δύση – να εξερευνούν νέους δρόμους με νέους εταίρους και να αμύνονται ενάντια στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ.

Δεν είναι δε μόνες τους, αφού περισσότερο από το ήμισυ της ανθρωπότητας δεν θέλει πλέον να ανέχεται τις παράλογες απαιτήσεις και την καταπίεση των ΗΠΑ – γεγονός που τεκμηριώνεται από το ότι, οι BRICS εξελίσσονται σε BRICS+, ενώ ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση από έναν μονοπολικό πλανήτη σε έναν πολυπολικό, έχει ξεκινήσει προ πολλού – ενώ αμφισβητείται πια η κυριαρχία του δολαρίου ως παγκόσμιου συναλλακτικού και αποθεματικού νομίσματος.

Η αμφισβήτηση αυτή όμως θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες, άκρως επικίνδυνες συγκρούσεις – επειδή η απώλεια της παντοκρατορίας του δολαρίου θα προκαλούσε τη χρεοκοπία των ΗΠΑ που ασφαλώς δεν πρόκειται να επιτρέψουν, χωρίς να αντισταθούν, διαθέτοντας την μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ στον πλανήτη.

Στα πλαίσια αυτά, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που συνδέονται με προβλέψεις για το 2024 μ.Χ., ελπίζοντας να μην ξεσπάσει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος που μάλλον θα ήταν ο τελευταίος, είναι οι εξής:

Οι Αμερικανικές εκλογές. Εν προκειμένω, το χάσμα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών είναι πιθανότατα μεγαλύτερο, από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία των ΗΠΑ – μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Λογικά λοιπόν υπάρχουν φόβοι ξεσπάσματος ενός νέου εμφυλίου πολέμου – ο οποίος, σε μία χώρα με βαριά οπλισμένους Πολίτες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις που ασφαλώς θα είχαν συνέπειες σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Σε σχέση τώρα με τους Δημοκρατικούς, μάλλον δεν θα είναι ο Biden υποψήφιος για πρόεδρος – αφού το πρόβλημα του δεν είναι μόνο η ηλικία αλλά το ότι, έχει σοβαρά διανοητικά και σωματικά προβλήματα. Με την Kamala Harris μάλλον να αποκλείεται, θα πρέπει κάποιος να τον αντικαταστήσει – όπου όμως υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που πιθανότατα θα διχάσουν τους Δημοκρατικούς, προς όφελος των Ρεπουμπλικάνων.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο Trump φαίνεται πως θα είναι ο υποψήφιος – αφού έχει ήδη μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, ενώ προηγείται ακόμη και του Biden. Αντιμετωπίζει όμως περισσότερες από 90 κατηγορίες κακουργήματος σε τέσσερα διαφορετικά αδικήματα – σε δύο πολιτειακά δικαστήρια και σε δύο ομοσπονδιακά.

Εν τούτοις, οι ποινικές κατηγορίες αυξάνουν τη δημοτικότητα του, επειδή έχουν ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα – ενώ μία ποινική καταδίκη, θα εδραιώσει περαιτέρω την εκλογική του δύναμη. Μπορεί πάντως ο Trump να ευρίσκεται στη φυλακή την ημέρα των εκλογών – κάτι που όμως δεν απαγορεύει την εκλογή του. Σε κάθε περίπτωση, όπως όλα δείχνουν, ο Trump θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές του 2024 μ.Χ.– κάτι που θα άλλαζε πάρα πολλά στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα το 2025.

Η παγκόσμια ύφεση. Οι δύο «ατμομηχανές» του πλανήτη είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα – όπου ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι πλέον αρκετά χαμηλός, στο 4% περίπου, από διψήφιος την περίοδο 1994 έως 2008 μ.Χ. Η Κίνα έχει δύο αποτυχημένες «επανεκκινήσεις» – μία μετά την πανδημία το 2022 μ.Χ. και μία ως αποτέλεσμα της πολιτικής στήριξης της οικονομίας της το 2023 μ.Χ.

Διαπιστώνεται μεν μία μικρή ώθηση από τη χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόζει, αλλά δεν πρόκειται να έχει συνέχεια – λόγω των υπερβολικά μεγάλων χρεών της, καθώς επίσης των χρηματοπιστωτικών πιέσεων που της ασκούνται, με υποκινητή τις ΗΠΑ. Με δεδομένο δε το ότι, οι επενδυτές φοβούνται ανάλογες εξελίξεις με την Ρωσία (αποκλεισμός τους κλπ.), η μαζική αποχώρηση τους αύξησε κατά πολύ τις πιέσεις.

Οι ΗΠΑ τώρα αντιμετωπίζουν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα – λόγω του ότι η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,5% από 0% μέσα σε μόλις 20 μήνες, ενώ μείωσε τον Ισολογισμό της πάνω από 1 τρις $ την ίδια χρονική περίοδο. Εδώ πρόκειται για μία ακόμη πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, από αυτήν που εφάρμοσε ο P. Volcker την περίοδο 1.979 μ.Χ. έως 1.981 μ.Χ.– οπότε θα έχει δυσμενή αποτελέσματα στο ρυθμό ανάπτυξης.

Η δημοσιονομική πολιτική τους έχει γίνει αυστηρότερη, αφού οι περίοδοι χάριτος για τα φοιτητικά δάνεια έχει τελειώσει, όπως επίσης τα φοιτητικά δάνεια – ενώ θα γίνει ακόμη πιο αυστηρή, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι κυριαρχούν πλέον στην Βουλή.

Εκτός αυτών, υπάρχουν πολλές ενδείξεις μίας επερχόμενης ύφεσης – όπως οι αντεστραμμένες καμπύλες αποδόσεων των ομολόγων, η αύξηση των χρεοκοπιών των εμπορικών ακινήτων, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, ο περιορισμός της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η μείωση των τραπεζικών δανείων.

Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης το χρέος τους, δημόσιο και ιδιωτικό – τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Με δημόσιο χρέος πάνω από τα 33 τρις $ ή στο 130% σχεδόν του ΑΕΠ τους, είναι δύσκολο να συνεχίζουν να στηρίζουν την οικονομία τους με διαρκή ελλείμματα – ακόμη και αν το επέτρεπαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Με τις ΗΠΑ και την Κίνα λοιπόν να οδηγούνται σε ύφεση, την Ιαπωνία επίσης, ενώ η ΕΕ είναι ήδη βυθισμένη στην ύφεση μαζί με την Γερμανική ατμομηχανή της, δεν μπορεί κανείς παρά να προβλέψει μία παγκόσμια ύφεση μετά τα μέσα του 2024 μ.Χ.– η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την άνοδο των χρεών ως προς το ΑΕΠ και μεγάλα προβλήματα για υπερχρεωμένα κράτη, τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας. Η Δύση και η Ουκρανία δεν έχουν δείξει καμία διάθεση διαπραγμάτευσης – ενώ δεν υπάρχει σήμερα λόγος για τη Ρωσία να διαπραγματευθεί, αφού κερδίζει τις μάχες. Οι Ρώσοι πάντως δεν αναμένουν να τελειώσει ο πόλεμος έως το 2025 μ.Χ.– οπότε δεν είναι απίθανο να παραδώσουν οι ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-16, περισσότερα χρήματα και drones, ιπτάμενα και θαλάσσια, για να επιτεθούν οι Ουκρανοί σε Ρωσικά σκάφη στην Μαύρη Θάλασσα και στην γέφυρα του Kerch (Κριμαία).

Εάν συμβεί, η Ρωσία θα ανταποκριθεί σίγουρα (έχει ήδη ξεκινήσει), προσπαθώντας να καταρρίψει τα F-16 και αυξάνοντας τις πυραυλικές επιθέσεις της στις πόλεις της Ουκρανίας – καθώς επίσης στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, για να μην έχει θέρμανση και ηλεκτρισμό το χειμώνα. Σε γενικές γραμμές πάντως προβλέπεται πως δεν θα υποχωρήσει ούτε ο Biden άμεσα, ούτε ο Putin ποτέ – οπότε δεν είναι απίθανο να προκύψει η χρήση πυρηνικών όπλων, αν και δεν είναι αναμενόμενη.

Ο πόλεμος της Γάζας. Συνεχίζοντας, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει τους δικούς του κινδύνους κλιμάκωσης. Μέχρι στιγμής περιορίζεται δίπλα στα σύνορα του Ισραήλ – αλλά η χώρα αντιμετωπίζει έναν εχθρό δέκα φορές πιο ισχυρό από την Χαμάς.

Πρόκειται για την Χεζμπολάχ που εδρεύει στο χρεοκοπημένο Λίβανο, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ – η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, όσον αφορά τα χρήματα, τα όπλα και τις πληροφορίες.

Η Χεζμπολάχ έχει εξαπολύσει ορισμένες πυραυλικές επιθέσεις από το Λίβανο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, αλλά δεν ήταν εκτεταμένες – ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τη διάσταση της Χαμάς με το Ιράν, οπότε και με την Χεζμπολάχ, είναι συγκεχυμένες.

Εκτός όμως από την Χεζμπολάχ, οι αντάρτες των Houthis στην Υεμένη εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον του Ισραήλ – ενώ μπορεί μεν να συνεργάζονται με το Ιράν κατά της Σαουδικής Αραβίας, αλλά είναι σε θέση να πλήξουν επίσης το Ισραήλ.

Εάν λοιπόν οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ και των Houthis στο Ισραήλ κλιμακωθούν, το Ισραήλ θα αναγκασθεί να επιτεθεί στη ρίζα του προβλήματος – στο Ιράν. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε το Ιράν να εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και να κλείσει τα στερνά του Hormuz – με αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 150 $ το βαρέλι, προκαλώντας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη μία ύφεση χειρότερη από αυτήν του 2008 μ.Χ. και του πετρελαϊκού σοκ του 1.974 μ.Χ.

Μέχρι στιγμής πάντως, η Houthis έχουν καταφέρει να εμποδίσουν τη διέλευση πλοίων από το Σουέζ – από το οποίο διακινείται το 12% περίπου του παγκοσμίου εμπορίου. Ήδη το γεγονός αυτό, εκτός του ότι αναδεικνύει την αδυναμία των ΗΠΑ να το προστατεύσουν, κοστίζει τεράστια ποσά – αφού τα πλοία αναγκάζονται να περιπλεύσουν την Αφρική, με καθυστερήσεις άνω των 11 ημερών και με ανάλογο κόστος.

Έτσι πυροδοτείται περαιτέρω ο πληθωρισμός σε συνθήκες ύφεσης – οπότε ο κίνδυνος να βυθιστεί ολόκληρος ο πλανήτης σε στασιμοπληθωρισμό, σε μία πραγματικά θανατηφόρα οικονομική ασθένεια ή, ακόμη χειρότερα, σε μία βαθιά ύφεση με υψηλό πληθωρισμό, είναι πολύ μεγάλος.

Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, η οποία έχει πλέον υπερχρεωμένο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ χαρακτηρίζεται από τη φτωχοποίηση μεγάλων μερίδων του πληθυσμού, με την οικονομία της εντελώς ανοχύρωτη, ο κίνδυνος είναι κυριολεκτικά υπαρξιακός – ελπίζοντας να μην επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις.

Τραπεζική κρίση. Σε λιγότερο από δύο μήνες, από τις αρχές Μαρτίου έως τις αρχές Μάϊου, συνέβησαν διαδοχικές χρεοκοπίες τραπεζών – των Silvergate Bank, Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic και Credit Suisse. Με την τελευταία να έχει διασωθεί από την UBS, σε συνεργασία με το ελβετικό κράτος, οι αμερικανικές διασώθηκαν από την FDIC – με τη μητέρα όλων των προγραμμάτων διάσωσης.

Ο αμερικανικός οργανισμός εγγυήθηκε όλες τις καταθέσεις και συμφώνησε να χρηματοδοτήσει κάθε ομόλογο στην ονομαστική του αξία – οπότε το μόνο που του απομένει είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών, εάν προκύψει μία επόμενη κρίση που θα ήταν σίγουρη, στην περίπτωση ύφεσης.

Μπορεί τώρα να είναι όλοι ήσυχοι, πιστεύοντας πως η τραπεζική κρίση έχει τελειώσει, αλλά πρόκειται για μεγάλο λάθος – αφού αυτού του είδους οι κρίσεις εκτυλίσσονται σταδιακά, ενώ μεσολαβεί μία ήσυχη περίοδος μεταξύ του αρχικού και του κρίσιμου σταδίου.

Ακόμη λοιπόν και εάν δεν επικρατήσει το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, προβλέπεται πως στις ΗΠΑ θα υπάρξει μία όξυνση της τραπεζικής κρίσης που θα επικεντρωθεί σε περίπου είκοσι τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία μεταξύ 200 και 900 δις $ – στις μεσαίου μεγέθους περιφερειακές τράπεζες που δεν είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν.

Κρίσεις αυτού του είδους ανατροφοδοτούνται από μόνες τους και είναι δυνατόν να προκαλέσουν ζημίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συγκεκριμένες τράπεζες, οι οποίες ενδεχομένως είναι ευάλωτες – ενώ έχουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, με την έννοια πως μπορούν να προκαλέσουν μία διεθνή οικονομική κρίση.

Στην περίπτωση βέβαια του στασιμοπληθωρισμού, οι τραπεζικές κρίσεις είναι ο κανόνας – ενώ σε μία εποχή που οι κεντρικές τράπεζες είναι σε πολύ άσχημη θέση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, με πολλές να εγγράφουν ζημίες, η αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Χρηματοπιστωτικές αγορές. Τέλος, στην περίπτωση ύφεσης τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 30% – ενώ πάνω από 50% εάν κλιμακωθεί είτε ο πόλεμος της Ουκρανίας, είτε του Ισραήλ, είτε υπάρξει μία παγκόσμια οικονομική κρίση. Η ενέργεια όμως, η άμυνα και η γεωργία, είναι δυνατόν να έχουν καλύτερες αποδόσεις – καθώς επίσης τα κρατικά ομόλογα, λόγω της προβλεπόμενης πτώσης των βασικών επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, τα βασικά εμπορεύματα (χαλκός, άνθρακας κλπ.) θα υποχωρήσουν παράλληλα με την ύφεση – ενώ η ενέργεια θα είναι ασταθής, επηρεαζόμενη καθοδικά από την ύφεση και ανοδικά από τις γεωπολιτικές απειλές. Γεωπολιτικά θα στηρίζεται επίσης το δολάριο, ενώ το ευρώ θα είναι πιο αδύναμο – ειδικά στην περίπτωση κλιμάκωσης των δύο πολέμων.

Μπορεί βέβαια να στηριχθεί το ευρώ, εάν όπως φαίνεται η Fed μειώσει πρώτη τα επιτόκια, αλλά μακροπρόθεσμα η ισοτιμία του θα κριθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις – οι οποίες είναι υπέρ του δολαρίου.

Επίλογος. Ολοκληρώνοντας, το 2024 μ.Χ. θα είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά – πόσο μάλλον όταν η χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 μ.Χ. δεν έχει στην ουσία ποτέ καταπολεμηθεί, αλλά μετατεθεί διογκούμενη στο μέλλον.

Εν τω μεταξύ έχουν μεσολαβήσει πολλές άλλες κρίσεις – ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους και φτάνοντας έως την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο της Ουκρανίας και τώρα του Ισραήλ. Εύλογα λοιπόν ο τίτλος του 2024 μ.Χ. θα ήταν «προσδεθείτε» – ελπίζοντας να πρόκειται μόνο για αναταράξεις και όχι για συντριβή.

Ειδικά για το θέμα της εξέλιξης των βασικών επιτοκίων, από τα οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα πολλών τραπεζών (όταν είναι υψηλά κερδίζουν μεν οι τράπεζες, αλλά χάνουν οι επιχειρήσεις, ενώ προκαλούν μεγάλες ζημίες στις κεντρικές), θα μπορούσε να γραφτεί μία ιδιαίτερη ανάλυση – σημειώνοντας πως οι Ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ωφεληθεί με ένα ποσόν της τάξης των 100 δις €, από την πολιτική των υψηλών επιτοκίων (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/2024_29.html).

 

Ο Σόιμπλε και τα πιόνια της Ιστορίας.

Ενώ η καγκελάριος Μέρκελ ακολούθησε σοσιαλδημοκρατική πολιτική  στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο εκλιπών πρώην  υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το απαραίτητο “άλλοθι” για να επιβληθεί η προτεσταντική συνταγή της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο θάνατος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (1.942 μ.Χ.-2023 μ.Χ.), πρώην προέδρου της Bundestag και πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, σε ανθρώπινο επίπεδο θλίβει. Όμως, μαζί του επέστρεψε ο Γερμανικός ιμπεριαλισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδυναμώθηκε. Ίσως αξίζει να γυρίσουμε πίσω στην περίοδο της κρίσης και από εκεί να ξαναδούμε πως από τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ίσως, μόνο μερικά ονόματα πρωταγωνιστών…

Η Γερμανία είναι μια χώρα στην οποία δεν έγινε ποτέ επανάσταση, και αυτό από μόνο του κάτι δείχνει. Η Γερμανία ταυτόχρονα έχει υπάρξει μία από τις σπουδαιότερες κοιτίδες πολιτισμού και προόδου σε όλον τον κόσμο.

Η Γερμανία της κουλτούρας είναι μια χώρα που αγαπάμε και τιμούμε. Tαυτόχρονα, το ευρωπαϊκό όραμα είναι σημαντικό και η ευρωπαϊκή ιδέα σημαντική, όταν περιλαμβάνει και τη Γερμανία ως αναπόσπαστο κομμάτι της.

Όσες φορές στο παρελθόν η Γερμανία ήταν ιμπεριαλιστική καταστράφηκε και ‒το χειρότερο‒ συμπαρέσυρε μαζί της και τον κόσμο ολόκληρο. Σήμερα οι ιστορικοί της καημοί δεν την αφήνουν να σεβαστεί την ΕE, την οποία υπονομεύει. Αν συνεχίσει έτσι, θα τη διαλύσει μια μέρα! Η πολιτική της είναι άλλοτε καθαρή, άλλοτε υπαινικτική.

Η Άνγκελα Μέρκελ (CDU) ακολούθησε παραδόξως “σοσιαλδημοκρατική συνταγή” στη χώρα της και έτσι παρέμενε δημοφιλής. Όμως, είχε ως “άλλοθι” τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της ακατανόητης λιτότητας στο εξωτερικό. Ο Σόιμπλε δεν θέλησε ποτέ να κατανοήσει πως για να βγει μια οικονομία από την ύφεση πρέπει να κρατάει ψηλά τη ζήτηση.

Η σημερινή Ευρώπη είναι αντανάκλαση μιας διόλου επαινετικής εικόνας του οικονομικού ιμπεριαλισμού της Γερμανίας. Μια τέτοια Γερμανία πρέπει να συμμορφωθεί και, αν δεν το κάνει, τότε ευθύνη έχουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ που λειτουργούν ως δορυφόροι της Γερμανίας, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες, που έχουν επιτρέψει στην Γερμανία – με το παχύ σαν χήνα πορτοφόλι – να αλώσει τα πάντα. Η γερμανική ιδεολογία έχει πλέον μπολιαστεί με σκληρή λιτότητα και νεοφιλελεύθερες ιδέες.

Οι σημερινοί Γερμανοί ηγέτες αντιγράφουν τις ξεπερασμένες θατσερικές μεδόδους και ο φιλόσοφος Χάμπερμας είχε δηλώσει το 2015 μ.Χ. πως «η Γερμανία τζόγαρε το πολιτικό της κεφάλαιο μέσα σε μία νύχτα, διότι πέρασε από τη λογική της πειθούς στην λογική της ισχύος».

Ειρήσθω εν παρόδω, στην αιώνια παράδοση της επιστροφής του μηδενισμού στη Γερμανία, όπου για τον Χέγκελ «οι άνθρωποι είναι τα πιόνια της Ιστορίας», εξαιρέσεις αποτέλουν οι Γκαίτε, Καντ, Σίλερ και Χάμπερμας.

Να διδαχτεί από την ιστορία… Η Γερμανία εξουσιάζει και κυριεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ευρωζώνη, υποβοηθούμενη από την καφκική γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Εκείνες τις ιστορικές ημέρες, στα πρώτα χρόνια της κρίσης, αλλά και λίγο αργότερα, η παραμονή στο ευρώ (Grexit ή Graccident) ήταν κάτι που έπρεπε με νηφαλιότητα να είχε αφεθεί στους Έλληνες και μόνο.

Οι Έλληνες μόνο τότε θα ήταν ικανοί να μάθουν από τα λάθη τους περί δημοσιονομικής αφροσύνης. Οι τράπεζες και, κυρίως, τα Γερμανικά συμφέροντα που κρύβονταν πίσω από μερικά εκ των δεινών της Ελλάδας δεν είχαν να κερδίσουν τίποτε από μια κατεστραμμένη χώρα, γεμάτη ερείπια, ψυχικά και οικονομικά. Δεν θα έπρεπε να ωθούν τον λαό της στην εξαθλίωση…

Η ίδια η Γερμανία πρέπει επιτέλους να διδαχθεί από τη σύγχρονη Ιστορία της Ευρώπης, που είναι σαφώς και δική της. Αν δεν το κάνει,  μπορεί σήμερα υποφέρει κυρίως ο ευρωπαϊκός Νότος, αλλά αύριο θα υποφέρει μια χώρα μεγάλη στα σύνορά της, όπως είναι η Γαλλία –που με στρατιωτικούς όρους είναι υπερδύναμη– καθώς και άλλες χώρες.

Δεδομένου ότι το 1.953 μ.Χ. διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Γερμανίας, έπρεπε να είχε βοηθήσει την Ελλάδα στην διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να είχε κάνει το ίδιο: Διαγραφή (τελικά έγινε ρύθμιση του χρέους). Πάντως, ήταν τότε ο καιρός να επιστρέψει και το κατοχικό δάνειο, εφόσον δίδασκε ηθική.

Η απελευθέρωση των σκοτεινών δυνάμεων της ευρωπαϊκής κοινωνίας μέσα στην κρίση θα λαβώσει τη Γερμανία στο τέλος, και κάτι τέτοιο φαίνεται πιθανό σήμερα, ιδίως μετά τα δυσβάσταχτα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες.

Αν μια κρίση οικονομική, όμοια με την ελληνική (2009 μ.Χ.-2018 μ.Χ.), κυριεύσει μια μέρα τη Γερμανία, θα είναι πλέον αργά και για την ίδια την Ευρώπη. Ο δε πόλεμος στην Ουκρανία, έχει αρχίσει ήδη να κάνει ζημιά στη Γερμανία…

Σόιμπλε και ιμπεριαλισμός. Δυστυχώς, ηχούν και πάλι τα τύμπανα του ιμπεριαλισμού, που στο παρελθόν οδήγησαν σε πολεμικές αναμετρήσεις με βαρύ τίμημα και σε “αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα”.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ως ένας εκ των τριών νικητών του Μεγάλου Πολέμου, βοήθησε ώστε, να επιστρέψει ο πολιτισμός στην Γερμανία, νικώντας τη βαρβαρότητα «της πιο οδυνηρής μορφής», των χρόνων 1.933 μ.Χ.-1.945 μ.Χ.

Άραγε, οι σημερινοί Γερμανοί γνωρίζουν τα λόγια του: «Η Γερμανία πρέπει να βομβαρδίζεται κάθε πενήντα χρόνια, δεν έχει σημασία να ξέρεις τον λόγο. Τον ξέρουν αυτοί»; Ελπίζουμε πως ναι, με προσδοκώμενο όφελος το Βερολίνο να διαδραματίσει εφεξής θετικό ρόλο για περισσότερη Ενωμένη Ευρώπη, με περισσότερη δημοκρατία, προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, που σημαντικοί ηγέτες του παρελθόντος, όπως ο Ζαν Μονέ, οραματίστηκαν.

Και τούτες τις ώρες, της θλίψης για τον θάνατο ενός ανθρώπου που “οι Έλληνες μίσησαν”, αξίζει να αναρωτηθούμε το εξής, αν η Γερμανία προσπάθησε ποτέ να γίνει η συνείδηση της Ευρώπης ή να ρίξει στάχτη στα μάτια φίλων και αντιπάλων. Στάχτη για να μην φανεί πως η μοίρα της Γερμανίας ήταν ιμπεριαλιστική, για άλλη μια φορά με λιγότερη Ενωμένη Ευρώπη…

Πάντως, ευτυχώς, η Ελλάδα στάθηκε όρθια, μα η κοινωνία της είναι κατεστραμμένη για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Κανείς, εκ της αθηναϊκής ελίτ, δεν παράφρασε τις διάσημες λέξεις του Χέγκελ, ώστε να τις πει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι Έλληνες δεν είναι τα πιόνια της Ιστορίας» (https://slpress.gr/politiki/o-soimple-kai-ta-pionia-tis-istorias/)…

 

Ο όρος «βαθύ κράτος» προέκυψε στην δεκαετία του 1.970 μ.Χ. στην Τουρκία για να περιγράψει μια ισχυρή, μη εκλεγμένη κυβέρνηση γραφειοκρατών, κατασκόπων και αξιωματικών του στρατού που συνωμότησαν με καρτέλ ναρκωτικών για να καταστείλουν μια κουρδική εξέγερση.

Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το «βαθύ κράτος» ως «ένα σώμα ανθρώπων, συνήθως μέλη με επιρροή κυβερνητικών υπηρεσιών ή του στρατού, που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη μυστική χειραγώγηση ή τον έλεγχο της κυβερνητικής πολιτικής». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο όρος συνήθως περιγράφει τη μόνιμη γραφειοκρατία των μη εκλεγμένων αξιωματούχων που κυβερνούν τη χώρα με αυξανόμενη αυτονομία και μειωμένη διαφάνεια.

Οι φόβοι ότι μια τέτοια ομάδα μη εκλεγμένων αξιωματούχων θα μπορούσε να κατευθύνει κρυφά την κυβερνητική πολιτική χρονολογούνται από το 1.947 μ.Χ., όταν ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπέγραψε τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας. Αυτή η πράξη δημιούργησε το Υπουργείο Άμυνας, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, τους Μικτούς Αρχηγούς των Επιτελείων και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αξιωματούχοι όπως ο διευθυντής της cia Allen Dulles και ο διευθυντής του Federal Bureau of Investigation J. Edgar Hoover στρατολόγησαν τουλάχιστον χίλιους πρώην πράκτορες των Ναζί για να εργαστούν ως Αμερικανοί κατάσκοποι και πληροφοριοδότες. Αυτό έγινε πίσω από τις πλάτες του αμερικανικού λαού, και ο Πρόεδρος Τρούμαν μετάνιωσε βαθιά για το ρόλο του στην ίδρυση αυτών των υπηρεσιών.

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι όταν έφτιαξα το cia ότι θα ενέθηκε σε επιχειρήσεις με μανδύα και στιλέτο εν καιρώ ειρήνης», έγραψε στην Washington Post στις 22 Δεκεμβρίου 1.963 μ.Χ. «Μερικές από τις επιπλοκές και την αμηχανία νομίζω έχουμε βιώσει ότι οφείλονται εν μέρει στο γεγονός ότι αυτός ο ήσυχος βραχίονας πληροφοριών του προέδρου έχει αφαιρεθεί τόσο από τον προβλεπόμενο ρόλο του που ερμηνεύεται ως σύμβολο απαίσιων και μυστηριωδών ξένων ίντριγκας - και ως θέμα για την προπαγάνδα του Ψυχρού Πολέμου του εχθρού. ”

Ο Χάρι Τρούμαν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης το 1.945 μ.Χ. στην Ουάσιγκτον, DC AFP/AFP/Getty Images «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι όταν ίδρυσα την CIA ότι θα ενέθηκε σε επιχειρήσεις με μανδύα και στιλέτο εν καιρώ ειρήνης…»

Αντί να καταστήσουν την cia πιο υπόλογη στον αμερικανικό λαό, ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέτρεψαν στην κοινότητα των πληροφοριών να συνεχίσει να λειτουργεί με αμελητέα εποπτεία και σημαντική ανεξαρτησία, σε σημείο να δολοφονεί ξένους ηγέτες και να παρακολουθεί παράνομα τις επικοινωνίες των πολιτών των ΗΠΑ, έως και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1971, ένας στενογράφος του Πολεμικού Ναυτικού παραδέχτηκε ότι πέρασε μέσα από σάκους, φακέλους και χαρτοφύλακες για επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, καθώς και ότι παρέδωσε άκρως απόρρητα έγγραφα στον Γενικό Επιτελείο του Πενταγώνου. (Η κατασκοπεία έγινε γνωστή ως υπόθεση Μούρερ-Ράντφορντ.) Το Κοινό Επιτελείο κατασκόπευε παράνομα τον αρχηγό του.

Όταν ο γερουσιαστής Frank Church ηγήθηκε μιας έρευνας για τις δραστηριότητες της cia, του fbi και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας στη δεκαετία του 1.970 μ.Χ., προειδοποίησε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έδιναν σε αυτές τις υπηρεσίες πρωτοφανείς εξουσίες παρακολούθησης.

«Εάν αυτή η κυβέρνηση γινόταν ποτέ τυραννία, αν ένας δικτάτορας αναλάμβανε ποτέ την εξουσία σε αυτή την χώρα, η τεχνολογική ικανότητα που η κοινότητα των πληροφοριών έχει δώσει στην κυβέρνηση θα μπορούσε να της επιτρέψει να επιβάλει ολοκληρωτική τυραννία και δεν θα υπήρχε τρόπος να αντισταθεί γιατί

Η προσεκτική προσπάθεια να συνδυαστούν μαζί στην αντίσταση στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πόσο ιδιωτικά έγινε, είναι μέσα στην εμβέλεια της κυβέρνησης να γνωρίζει», δήλωσε ο γερουσιαστής Church στο nbc ’s Meet the Press το 1.975 μ.Χ.

«Δεν θέλω να δείτε αυτή τη χώρα να περνάει ποτέ από τη γέφυρα. Γνωρίζω την ικανότητα που υπάρχει για να ολοκληρωθεί η τυραννία στην Αμερική και πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτή η υπηρεσία και όλες οι υπηρεσίες που διαθέτουν αυτήν την τεχνολογία να λειτουργούν εντός του νόμου και υπό την κατάλληλη επίβλεψη, ώστε να μην περάσουμε ποτέ αυτή την άβυσσο».

Αλλά οι τεχνολογικές ικανότητες για τις οποίες προειδοποίησε η Church ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του George W. Bush και του Barack Obama. Ο Πρόεδρος Μπους υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το 2002 μ.Χ. με το οποίο εξουσιοδοτεί την NSA να κρυφακούει πολίτες των ΗΠΑ και ξένους υπηκόους, εάν η κυβέρνηση υποπτευόταν ότι είχαν δεσμούς με τρομοκράτες. Παρόλο που ο Πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να περιορίσει τη συλλογή δεδομένων πολιτών των ΗΠΑ, επέκτεινε σημαντικά τη δύναμη του εδραιωμένου κράτους επιτήρησης της Αμερικής.

Κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής του, πράκτορες πληροφοριών παρακολουθούσαν παράνομα δημοσιογράφους, μέλη του Κογκρέσου, την προεδρική εκστρατεία Τραμπ και εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες. Παρόλο που ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι πλέον πρόεδρος, τα περισσότερα από τα 850.000 άτομα που είχαν άκρως απόρρητες εξουσιοδοτήσεις στην κυβέρνησή του εξακολουθούν να εργάζονται.

Το τέταρτο σκέλος της κυβέρνησης. Είτε το αποκαλούμε βαθύ κράτος είτε κάτι άλλο, είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουάσιγκτον έχει μια βαθιά ενσωματωμένη γραφειοκρατία που υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Πολλοί από αυτούς τους γραφειοκράτες αντιτίθενται σθεναρά στον Πρόεδρο Τραμπ και τον στενό κύκλο του. Τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν μια τεράστια διαστρέβλωση του τρόπου με τον οποίο οι Ιδρυτές της Αμερικής ίδρυσαν την κυβέρνηση.

Όταν οι συντάκτες του Συντάγματος των ΗΠΑ σχεδίασαν τρεις ίσους κλάδους της κυβέρνησης, έδωσαν στον νομοθετικό κλάδο την εξουσία να συντάσσει νόμους, στον δικαστικό κλάδο την εξουσία να ερμηνεύει τους νόμους και στην εκτελεστική εξουσία να επιβάλλει τους νόμους. Η γιγαντιαία γραφειοκρατία που σκέφτονται πολλοί Αμερικανοί όταν σκέφτονται την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται καθόλου στο Σύνταγμα.

Υποτίθεται ότι υπάρχει μόνο για να εξυπηρετεί την εκτελεστική εξουσία —που είναι ο πρόεδρος— κατά την άσκηση των συνταγματικών της καθηκόντων. Αντίθετα, έχει γίνει ένας μη εκλεγμένος τέταρτος κλάδος της κυβέρνησης.

Οι πρώτοι Πρόεδροι βοηθούνταν από περιορισμένο αριθμό αξιωματούχων τους οποίους υπέδειξε και διόρισε. Περίπου 1.000 μη στρατιωτικοί υπάλληλοι βοήθησαν τον Τζορτζ Ουάσιγκτον. Έναν αιώνα αργότερα, περίπου 40.000 μη στρατιωτικοί υπάλληλοι βοήθησαν τον Μπέντζαμιν Χάρισον. Λιγότερο από 50 χρόνια αργότερα, ο Φράνκλιν Ρούσβελτ διόγκωσε τον αριθμό των ομοσπονδιακών γραφειοκρατών στο ιστορικό υψηλό των 3,5 εκατομμυρίων μη στρατιωτικών υπαλλήλων.

Σήμερα, υπάρχουν 2.794.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε 15 τμήματα, 69 υπηρεσίες και 383 μη στρατιωτικές επιμέρους υπηρεσίες. Αυτό το εκτεταμένο διοικητικό κράτος κατανάλωσε 3,98 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017, το ένα πέμπτο της συνολικής οικονομικής παραγωγής της Αμερικής.

Αυτοί οι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες τεχνικά υποτίθεται ότι θα αναφέρονται στον πρόεδρο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί από αυτούς για να διαχειριστούν. Οι νέοι Πρόεδροι διορίζουν λιγότερο από το 1 τοις εκατό των ομοσπονδιακών θέσεων.

Το άλλο 99 τοις εκατό είναι γραφειοκράτες σταδιοδρομίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν εξελιχθεί σε ανεξάρτητες οντότητες στις οποίες ο πρόεδρος έχει περιορισμένο έλεγχο.

Το βαθύ κράτος δεν αποτελείται μόνο από πράκτορες πληροφοριών. είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Αυτό αφορά σοβαρά όποιον πιστεύει ότι η δύναμη, η σταθερότητα και η επιβίωση της Αμερικής εξαρτώνται από τις αρχές της ατομικής ελευθερίας στην συνταγματική κυβέρνηση.

«Αυτή η εκθετική ανάπτυξη οδήγησε σε αυξανόμενη δύναμη και ανεξαρτησία για τις υπηρεσίες», έγραψε ο καθηγητής νομικής της Τζόρτζταουν Τζόναθαν Τέρλεϊ σε ένα άρθρο της Washington Post . «Η μετατόπιση της εξουσίας ήταν συγκλονιστική. Ο τέταρτος κλάδος έχει πλέον μεγαλύτερο πρακτικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών από όλους τους άλλους κλάδους μαζί» (24 Μαΐου 2013 μ.Χ.).

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκλεγμένοι νομοθέτες στο Κογκρέσο θέσπισε 138 δημόσιους νόμους το 2007 μ.Χ.—ενώ μη εκλεγμένοι ομοσπονδιακοί γραφειοκράτες θέσπισε 2.926 κανονισμούς. Μια παρόμοια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ομοσπονδιακοί δικαστές διεξάγουν περίπου 95.000 διαδικασίες κάθε χρόνο, σε σύγκριση με 939.000 υποθέσεις που εκδικάζονται από διοικητικά «δικαστήρια» που συνδέονται με μεμονωμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην εκτελεστική εξουσία.

Ανατρέποντας την διάκριση των εξουσιών που καθιερώθηκε στο Σύνταγμα, πολλές ομοσπονδιακές γραφειοκρατίες διαθέτουν και τις τρεις εξουσίες της νομοθετικής εξουσίας (ρυθμίσεις), της δικαστικής εξουσίας (διοικητικά «δικαστήρια») και της εκτελεστικής εξουσίας (επιβολή από ένοπλους πράκτορες).

Εάν οι Αμερικανοί δεν διέπονται πλέον από νόμους που ψηφίζονται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, δεν ζουν πλέον σε μια δημοκρατική δημοκρατία. Ζουν σε μια αυταρχική τεχνοκρατία που διοικείται από ισχυρούς, μη εκλεγμένους γραφειοκράτες, δημόσιους υπαλλήλους, στρατιωτικούς ηγέτες και πράκτορες πληροφοριών.

Η εκδίκηση των γραφειοκρατών. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πολιτικός αουτσάιντερ που έχει υποσχεθεί να συρρικνώσει την κυβέρνηση («αποστραγγίζει τον βάλτο»), η οποία επιστρέφει την εξουσία στη ζωή ενός ατόμου στην πολιτειακή του κυβέρνηση, στην τοπική κυβέρνηση ή στον εαυτό του. Ο πρώην επικεφαλής στρατηγικής του προέδρου, Στιβ Μπάνον, είπε ότι η «αποδόμηση του διοικητικού κράτους» ήταν βασικός στόχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Ακόμη και μετά την αποχώρηση του Μπάνον, ο Πρόεδρος Τραμπ έκτοτε εντείνει τον πόλεμο κατά των ομοσπονδιακών κανονισμών, δεσμευόμενος τον περασμένο Δεκέμβριο να συρρικνώσει τον Κώδικα Ομοσπονδιακών Κανονισμών κατά ένα εκπληκτικό 87 τοις εκατό.

«Η ατελείωτη ανάπτυξη της γραφειοκρατίας στην Αμερική έχει σταματήσει ξαφνικά, ουρλιαχτά και όμορφα», είπε. «Θα κόψουμε μια κορδέλα γιατί επανερχόμαστε κάτω από το επίπεδο του 1960 και θα είμαστε εκεί αρκετά γρήγορα».

Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να περικόψουν δύο παλιούς κανονισμούς για κάθε νέο κανονισμό που εγκρίνουν. Έχει χρησιμοποιήσει περικοπές προϋπολογισμού και πάγωμα προσλήψεων για να μειώσει το ομοσπονδιακό εργατικό δυναμικό κατά σχεδόν 17.000 υπαλλήλους μέχρι στιγμής.

Έχει επίσης εκπονήσει ένα σχέδιο για να γεμίσει τα δικαστήρια με δικαστές αφοσιωμένους στην αμφισβήτηση της αυξανόμενης δύναμης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να εκδίδουν, να ερμηνεύουν και να επιβάλλουν ομοσπονδιακούς κανονισμούς.

Όλα αυτά μειώνουν την εξουσία των κυβερνητικών γραφειοκρατών που αντλούν την συνάφειά τους, τον τρόπο ζωής τους και τους μισθούς τους από τα δολάρια των φορολογουμένων που τους καταβάλλονται σε αντάλλαγμα για τη μικροδιαχείριση των ζωών των ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι έχουν ισχυρά κίνητρα να ανατρέψουν την ατζέντα του προέδρου. Μέρες μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ και την καθιέρωση ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής, ο προσωρινός επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να την εφαρμόσει.

Λίγο αργότερα, η Washington Post ανέφερε ότι οι γραφειοκράτες ζητούσαν συμβουλές από διορισμένους της εποχής Ομπάμα για το πώς να απωθήσουν την κυβέρνηση Τραμπ (την οποία, συνταγματικά, υποτίθεται ότι υπηρετούσαν).

Οι γραφειοκράτες έχουν χρονομετρήσει προσεκτικά και έχουν στοχεύσει προσεκτικά τις διαρροές πληροφοριών που πιστεύουν ότι θα βλάψουν τον πρόεδρο. Παρέχουν αυτές τις πληροφορίες σε ισχυρά, συμπαθητικά κανάλια μέσων ενημέρωσης σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τη νέα διοίκηση.

Πραξικόπημα βαθιάς πολιτείας. Ενώ ομοσπονδιακοί γραφειοκράτες προσπαθούν να ανατρέψουν την ατζέντα του προέδρου, κορυφαία στελέχη του fbi προσπαθούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016 μ.Χ.

Τα ανακτημένα μηνύματα κειμένου που αντάλλαξαν ο πράκτορας του fbi Peter Strzok και η δικηγόρος του fbi Lisa Page αποκαλύπτουν ότι ο Strzok είπε στον αναπληρωτή διευθυντή του fbi Andrew McCabe ότι το τμήμα χρειαζόταν μια «ασφαλιστική πολιτική» σε περίπτωση που εκλεγόταν ο Donald Trump.

Στο επίκεντρο αυτού του «ασφαλιστικού συμβολαίου» βρίσκεται ένας φάκελος που δημιουργήθηκε από την εταιρεία στρατηγικής πληροφοριών Fusion gps . Ισχυρίζεται ότι η εκστρατεία του Τραμπ συνεννοήθηκε με τη Ρωσία για να κλέψει τις εκλογές.

Αυτός ο φάκελος πληρώθηκε από την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον και κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν έχει επαληθευτεί. Ωστόσο, το fbi χρησιμοποίησε τον φάκελο για να λάβει ένταλμα από το Δικαστήριο Επιτήρησης Εξωτερικών Πληροφοριών για να κατασκοπεύσει τον πρώην σύμβουλο της εκστρατείας Τραμπ, Κάρτερ Πέιτζ.

Εφαρμόζοντας τον κανόνα "two-hop", αυτό το ένταλμα επέτρεπε στο fbi να κατασκοπεύει τη Page, οποιονδήποτε συνδέεται με τη Page και οποιονδήποτε συνδέεται με οποιονδήποτε συνδέεται με τη Page (ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του κ. Τραμπ).

Παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο φάκελος δεν είχε επαληθευτεί, ο Πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε μια συνάντηση βασικών αξιωματούχων από την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ στις 5 Ιανουαρίου 2017 μ.Χ., για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε να συνεχιστεί η έρευνα του fbi για την εκστρατεία Τραμπ μετά την ορκωμοσία του κ. Τραμπ. Πρόεδρος.

Σε αυτή τη συνάντηση συμμετείχαν ο τότε διευθυντής της cia Τζον Μπρέναν, στη συνέχεια ο διευθυντής του fbi Τζέιμς Κόμεϊ, ο διευθυντής της NSA Μάικλ Ρότζερς και στη συνέχεια ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ. Συζήτησαν πώς θα συνεχιστεί η έρευνα για τον επόμενο εν ενεργεία πρόεδρο. Αν μπορούσαν να κρατήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ εκτός έδρας, θα είχαν ουσιαστικά πραγματοποιήσει πραξικόπημα ανατρέποντας τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών.

Ο πρώην διευθυντής του fbi Ρόμπερτ Μιούλερ ηγείται επί του παρόντος έρευνας του Ειδικού Εισαγγελέα για καταγγελίες για Ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 μ.Χ. Παρόλο που δεν έχει βρει κανένα στοιχείο συμπαιγνίας μεταξύ της εκστρατείας Τραμπ και της Ρωσίας, Δημοκρατικοί όπως ο βουλευτής Αλ Γκριν και ο δισεκατομμυριούχος Τομ Στάγιερ εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις φήμες που δημιουργούνται από τον φάκελο της Κλίντον Στιλ ως όπλα σε μια συνεχιζόμενη εκστρατεία για την παραπομπή του Προέδρου Τραμπ.

Αυτή είναι η «ασφαλιστική πολιτική» που συζήτησαν οι Strzok και McCabe. Εάν οι πράκτορες των βαθέων κρατών μπορούν να χρησιμοποιήσουν μη επαληθευμένες φήμες για να κρατήσουν έναν πολιτικό υποψήφιο που δεν τους αρέσει εκτός έδρας, τι δεν μπορούν να κάνουν; Τι συμβαίνει όταν η κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών γίνεται απατεώνας και αρχίζει να πολεμά το αφεντικό της;

Στο παρελθόν, σε έθνη όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, οι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν ενάντια στο βαθύ κράτος όταν προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα δημοκρατικών εκλογών. Το ρήγμα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του αμερικανικού βαθέος κράτους είναι πιο σοβαρό από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε πόλεμο με το πιο προηγμένο τεχνολογικά κράτος επιτήρησης που υπήρξε ποτέ και τα πράγματα πρόκειται να γίνουν βίαια.

Επανάσταση και πόλεμος. Οι Αμερικανοί σήμερα δεν ζουν στο έθνος των Ιδρυτών τους ή ακόμα και των δικών τους πατέρων. Η κυβέρνηση του έθνους εξελίσσεται μακριά από τη συνταγματική δημοκρατία που ήταν κάποτε σε μια αυταρχική τεχνοκρατία. Ο Πρόεδρος Τραμπ ηγείται μιας λαϊκιστικής εξέγερσης ενάντια στο Αμερικανικό βαθύ κράτος.

 

Το τέλος της Ευρώπης με συνταγή Καλέργη.

Τα όσα ακολουθούν  έχουν άμεση σχέση με την  απόφαση της χώρας μας να νομιμοποιήσει 300.000  μετανάστες και ουδόλως  αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας. Και συγκεκριμένα,  αυτά που διαδραματίζονται   στην Ευρώπη, και όλως ειδικότερα στην Ελλάδα, στο χώρο της μαζικής μετανάστευσης και των συνεπειών της, έχουν αναγγελθεί  σε βιβλία και   άρθρα  του περασμένου αιώνα από έναν  μορφωμένο πολιτικό, φιλόσοφο και συγγραφέα.

Πρόκειται για το σχέδιο καταστροφής της Ευρώπης, που εμπνεύστηκε ο  RICHARD  COUDENHOVE KALERGI,  γιός Αυστριακού  διπλωμάτη και  Γιαπωνέζας μητέρας. Το 1926 μ.Χ. ίδρυσε την κίνηση «Πανευρώπη», με έδρα τη Βιέννη,  και αναγνωρίζεται ως ο πατέρας της ΕΕ. Η νέα αυτή κίνηση εγκαθίσταται στο παλάτι Hofburg και διαχέει τις ιδέες της μέσω του περιοδικού Πανευρώπη.

Να σημειωθεί ότι  και τότε, όπως και τώρα, ένας πολύ μικρός αριθμός  αυτών που γνωρίζουν  το σχέδιο “Πανευρώπη” γνωρίζουν επίσης ότι αυτό  έκρυβε μια σατανική πρόβλεψη, αλλά και έναν απευκταίο στόχο, για το μέλλον της Ευρώπης: την εξαφάνισή της. Είναι, εξάλλου,  ενδιαφέρον να υπογραμμισθεί ότι στη συνείδηση του Καλλέργη η ΕΕ θα τελούσε υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., όπως και τελεί.

Στο διάστημα του ενός αιώνα, από την εμφάνιση αυτού του σχεδίου, και μέχρι σήμερα, έγινε πλήθος φονικών επιθέσεων, κυρίως στη Νότια Αφρική, εναντίον λευκών, και τόσο πρόσφατα όσο το 2017 μ.Χ., που  ερμηνεύτηκαν ως έναρξη γενοκτονίας εναντίον της λευκής φυλής, με βάση τις σχετικές απόψεις του  Kαλέργη.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο (ή και η συνομωσία) της  ευρωπαϊκής γενοκτονίας βασίζεται σε παράγραφο του βιβλίου του Καλέργη, του 1.925 μ.Χ., με τον τίτλο Πρακτικός Ιδεαλισμός, όπου προλέγει ότι στο μέλλον θα εμφανιστεί μια μικτή ράτσα στην Ευρώπη:

«Ο άνθρωπος του μέλλοντος θα είναι μικτής φυλής. Οι σημερινές φυλές και τάξεις θα εξαφανιστούν σταδιακά ως αποτέλεσμα της εξαφάνισης του χώρου, του χρόνου και των προκαταλήψεων. Η Ευρασιατική-Νεγροειδής φυλή του μέλλοντος, παρόμοια στην εμφάνιση με τους αρχαίους Αιγυπτίους, θα αντικαταστήσει την ποικιλομορφία των λαών με την ποικιλομορφία των ατόμων”.

Οι απόψεις αυτές ή το σχέδιο Kalergi, που  συχνά  εμφανίζεται και ως    συνωμοσία Coudenhove-Kalergi, είναι μια  αναγγελία γενοκτονίας των λευκών παράλληλης, τηρουμένων των αναλογιών,  ιδεοληπτικής σύλληψης με το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Με βάση αυτήν υποστηρίζεται  ότι ο Αυστρο-Ιάπωνας πολιτικός Richard von Coudenhove-Kalergiσκαρφίστηκε ένα σχέδιο για την ανάμειξη των λευκών Ευρωπαίων με άλλες φυλές Η εξάλειψη εθνών και λαών μπορεί να επιτευχθεί, κατά τον Καλέργη, μεταξύ άλλων, και με την μετανάστευση.

Όσοι, ενδεχομένως, οσμίζονται συνωμοσίες παντού, έχουν την τάση να υποστηρίζουν, και μάλιστα αφ’υψηλού, ότι πρόκειται για  μια απλή σύμπτωση. Ωστόσο, το σχέδιο πλαισιώνεται από ορισμένα γεγονότα, που είναι δύσκολο πια να εξακολουθήσουν να εκλαμβάνονται ως “συμπτώσεις”. Επιλέγω, για τη συμπλήρωση αυτού του εδαφίου  του ανά χείρας έργου,  τα ακόλουθα:

*Πρώτον, δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι προς τιμήν του Coudenhove- Kalergi, ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο,  το οποίο  απονέμεται  κάθε δύο χρόνια σε  Ευρωπαίους  οι οποίοι αναγνωρίζεται ότι συνέβαλαν στην  προώθηση του  σχεδίου Καλέργη. Και οι μέχρι σήμερα  βραβευθέντες  είναι η Angela Merkel και ο Herman Van Rompuy, δύο από τα “κορυφαία πιόνια” της Λέσχης Bildemberg, αλλά και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης.

*Δεύτερον,  οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν συνεχώς την Ευρώπη, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, να δεχθεί εκατομμύρια μετανάστες, για να λύσει έτσι το πρόβλημα υπογεννητικότητας και γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και ανεπαρκών εργατικών χεριών. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του Ιανουαρίου του 2000 μ.Χ., με τίτλο «Μετανάστευση Αντικατάστασης:

Μία λύση για την μείωση και γήρανση του πληθυσμού», όπου αναφέρεται ότι, μέχρι το 2025 μ.Χ. η Ευρώπη θα χρειασθεί 159 εκατομμύρια μετανάστες. Εκπληκτικό πράγματι αυτό το ακριβές νούμερο, που αυτόματα παραπέμπει, σε συνδυασμό και με όλα τα προηγούμενα, στην ύπαρξη προμελετημένου σχεδίου.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα του  γιατί τα  ΗΕ δεν συμβουλεύουν την Ευρώπη να υιοθετήσει άλλες λύσεις, όπως προγράμματα στήριξης οικογενειών, αλλά αντιθέτως την προτρέπουν  να υπαχθεί σε πρόγραμμα γενοκτονίας της.

*Τρίτον, η ακόλουθη δήλωση του G. Brock Chisholm, πρώην διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (OMS), ενισχύει τις υπόνοιες για την ύπαρξη σκοτεινού σχεδίου, εναντίον της βιωσιμότητας της Ευρώπης, με βάση τις απόψεις Καλέργη.

Η δήλωση αυτή έχει  ως εξής: «Αυτό που σε όλους τους τόπους οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν είναι να εφαρμόσουν τον περιορισμό των γεννήσεων και να τελούν μικτούς γάμους (μεταξύ διαφορετικών φυλών),  με σκοπό να δημιουργηθεί μια ενιαία φυλή σε ένα κόσμο που θα κατευθύνεται από μια κεντρική αρχή» (δηλαδή, από παγκόσμια κυβέρνηση).

*Τέταρτον, τέλος, είναι δύσκολο να αποφευχθούν συνειρμοί ανάμεσα στην πιθανή πορεία εφαρμογής του σχεδίου Καλέργη και στην τάση ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών, και κατεξοχήν της Ελλάδας, να καταργούν την διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία, να υποβαθμίζουν τη διδασκαλία της εθνικής γλώσσας,  ή να αλλοιώνουν την ιστορία της χώρας στα σχολικά διδακτικά βιβλία,  να υποτιμούν βασικές ανθρώπινες αξίες,  εθνικά σύμβολα και ιστορικές νίκες που διατηρούν την εθνική υπερηφάνεια και την εθνική ταυτότητα.

Ο συνδυασμός γήρανσης και υπογεννητικότητας της Ευρώπης και ακατάσχετου μεταναστευτικού ρεύματος βρίσκεται στην βάση διαπιστώσεων, που φαίνεται να  σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο Καλέργη   και που καταλήγουν στις ίδιες συνέπειες, δηλαδή στην  εξαφάνιση της Ευρώπης. Αναφέρω τα ακόλουθα σχετικά, που περιλαμβάνονται στο άρθρο του Giulio Meotti:

*O πληθυσμός της Ευρώπης μειώνεται περίπου κατά δύο εκατομμύρια το χρόνο, και σταθερά αναπληρώνεται από μεταναστευτικό πληθυσμό. Την υποκατάσταση αυτή ο David Coleman την χαρακτηρίζει ως εξής: “Η αυτοκτονική μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τους μετανάστες που αυξάνονται γρήγορα, θα μεταλλάξουν την ευρωπαϊκή κουλτούρα.

Η πτώση του ρυθμού γεννητικότητας από τους γηγενείς Ευρωπαίους συμπίπτει στην πραγματικότητα με την θεσμοθέτηση του Ισλάμ στην Ευρώπη και με την  ανανέωση  της ισλαμοποίησης των Μουσουλμάνων της”.

*Ο Λόρδος Sacks δήλωσε πρόσφατα: “Η μείωση της γεννητικότητας μπορεί να σημάνει το  τέλος της Δύσης”. Η Ευρώπη, καθώς  γηράσκει, δεν ανανεώνει πια τις γενεές της, και στη θέση τους καλωσορίζει μαζική μετανάστευση, από την Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, που θα υποκαταστήσουν τους γηγενείς Ευρωπαίους, και που κομίζουν πολιτισμούς με ριζικά διαφορετικές αξίες, για τη σχέση των δύο φύλων, την πολιτική εξουσία, την κουλτούρα, την οικονομία και τη σχέση Θεού και ανθρώπου.

*Ο Καρδινάλιος  Raymond Leo Burke προέβλεψε ότι  “το Ισλάμ θα κατακυριεύσει την Ευρώπη εξαιτίας πίστης και ρυθμού γεννητικότητας”. Οι αρμόδιοι στην πατρίδα μας, προφανώς, αγνοούν το σχέδιο Καλέργη.

Ας αναλογιστούμε, ωστόσο,  την τραγική μοίρα της  Ελλάδας, η οποία υποκύπτει χωρίς δισταγμούς, στις επιταγές έξωθεν,  σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των λοιπών Ευρωπαϊκών χωρών, που καταβάλουν προσπάθειες να  προστατεύσουν κατά το δυνατόν τα σύνορά τους.

Αναφέρομαι, συγκεκριμένα, στην πρόσφατη απόφαση της χώρας μας να νομιμοποιήσει, όπως υπολογίζονται, 300.000 μετανάστες. Αν υπάρχει μεταθανάτια ζωή ο Kalergi θα ανοίγει σαμπάνιες, προς τιμήν της Ελλάδας (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_525.html).

 

H Ρωσία «ξεφορτώνεται» τα Αμερικανικά ομόλογα – Μόλις στα 31 εκατ. δολ. τον Οκτώβριο 2023 μ.Χ. Η Ρωσία μείωσε κατά 50% τις συμμετοχές της σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ. Αυτό είναι το νέο πανίσχυρο “συνθετικό” νόμισμα Ρωσίας-Κίνας: Ψηφιακό & συνδεδεμένο με αγαθά – Ποιες χώρες εγκαταλείπουν το δολάριο.

Η Ρωσία μείωσε κατά 50% τις συμμετοχές της σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, από 73 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο σε 31 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία έγγραφα που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το ποσό ήταν 31 εκατ. δολάρια τον Αύγουστο, 29 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο, 33 εκατ. δολάρια τον Ιούνιο, 36 εκατ. δολάρια τον Μάιο, 35 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο, 77 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο και 75 εκατ. δολάρια τον Φεβρουάριο.

Οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι του αμερικανικού Δημοσίου της Ρωσίας ανέρχονταν σε 28 εκατ. δολάρια (61 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο), ενώ οι βραχυπρόθεσμοι ανέρχονταν σε 3 εκατ. δολάρια (12 εκατ. δολάρια τον Σεπτέμβριο).

Πουλάει αμερικανικά ομόλογα από το 2018 μ.Χ. Η Ρωσία, που κάποτε ήταν σημαντικός κάτοχος κρατικού χρέους των ΗΠΑ, ξεκίνησε την πώληση κρατικών τίτλων του Αμερικανικού Δημοσίου την άνοιξη του 2018 μ.Χ.

Τον Απρίλιο του 2018 μ.Χ., οι Ρωσικές συμμετοχές μειώθηκαν σχεδόν στο μισό – από περίπου 96 δισεκατομμύρια δολάρια σε 48,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον επόμενο μήνα, τον Μάιο του 2018 μ.Χ., το ποσό μειώθηκε περαιτέρω στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τράπεζα της Ρωσίας δεν κατέχει ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και δεν τα αγοράζει, δήλωσε η υπηρεσία Τύπου της ρυθμιστικής αρχής στο TASS στα μέσα Νοεμβρίου. Τα ομόλογα αυτά, μεταξύ άλλων, μπορούν να αγοραστούν από ιδιώτες, οργανισμούς και εταιρικούς επενδυτές μέσω τραπεζών, χρηματιστών και εμπόρων.

Η Ιαπωνία παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος του κρατικού χρέους των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023 μ.Χ., με περίπου 1,09 τρισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Κίνα με 769,6 δισ. δολάρια και το Ηνωμένο Βασίλειο με 693 δισ. Δολάρια (https://warnews247.gr/h-rosia-xefortonetai-ta-amerikanika-omologa-molis-sta-31-ekat-dol-ton-oktovrio-2023/).

 

Αγγλοαμερικανικά καλά χρηματοδοτούμενα προπαγανδιστικά ΜΜΕ, δημοσιεύουν ανόητες & ψευδείς ειδήσεις. Ο Πούτιν πέθανε από καρδιακή προσβολή: Μέσα στις «πηγές πληροφοριών» των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Από πού αντλούν τα αγγλοαμερικανικά μέσα προπαγάνδας τις ανοησίες τους και τις ψευδείς ειδήσεις για τη Ρωσία και την κατάσταση της υγείας του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν; Μια ματιά μέσα σε μια καλολαδωμένη και καλά χρηματοδοτούμενη μηχανή προπαγάνδας.

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πρόσφατα διέδωσαν για άλλη μια φορά φήμες για ξαφνική επιδείνωση της υγείας του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ακόμη και για τον πιθανό θάνατό του. Η πηγή αυτών των φημών ήταν ένα ανώνυμο κανάλι Telegram που φέρεται να συνδέεται με τον Valery Solowei, [Βαλέρι Σολοβέι ] έναν διαβόητο θεωρητικό συνωμοσίας.

Το Κρεμλίνο απορρίπτει τακτικά τέτοιες φήμες ως ψευδείς. Επιπλέον, ο Πρόεδρος φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, όπως φάνηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια της ετήσιας ώρας των πολιτών. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να βρει αποδείξεις ότι η υγεία του Πούτιν είναι εύθραυστη. Καθώς αυτή η εκπληκτική «εσωτερική πληροφορία» συνεχίζει να κυκλοφορεί, οι πηγές της γίνονται όλο και πιο αξιόπιστες.

Αλλά πώς θα μπορούσε ένας Ρώσος απατεώνας και συνωμοσιολόγος να γίνει η πηγή των «συγκλονιστικών παγκόσμιων ειδήσεων»; Η Βρετανική Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο με τον μακάβριο [τρελό] τίτλο:

27-10-23 μ.Χ. https://www.dailymail.co.uk/news/article-12678207/Vladimir-Putin-NOT-dead-Kremlin-issues-extraordinary-denial-lies-Russian-tyrant-71-died-luxury-Valdai-forest-palace-amid-claims-coup-underway-Moscow.html

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ΔΕΝ είναι νεκρός: Το Κρεμλίνο αρνείται σθεναρά τα ψέματα ότι ο 71χρονος Ρώσος «τύραννος» πέθανε στο πολυτελές δασικό παλάτι του στο Valdai – ενώ διαδίδει ισχυρισμούς ότι ένα πραξικόπημα ήταν σε εξέλιξη στη Μόσχα.

Η Daily Mail αναφέρθηκε σε ένα ανώνυμο κανάλι Telegram που είχε διαδώσει πληροφορίες σχετικά με το θάνατο του Ρώσου προέδρου την προηγούμενη ημέρα, προσθέτοντας ότι ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαίωσε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης RIA Novosti ότι η έκθεση ήταν μέρος μιας «παράλογης συνωμοσίας πληροφοριών».

Στην πραγματικότητα, ο Πεσκόφ δεν σχολίασε αυτές τις φήμες με κανέναν τρόπο και δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ιστοσελίδα του RIA Novosti που να περιέχει μια τέτοια δήλωση. Ακριβώς όπως η «είδηση» του θανάτου του Βλαντιμίρ Πούτιν, το «σχόλιο» του Πεσκόφ διαδόθηκε επίσης μέσω του ανώνυμου καναλιού Telegram. Για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, αυτή η φάρσα ήταν μια πραγματική απόλαυση και ένας λόγος για να διαδοθεί αυτή η ανεπιβεβαίωτη ανοησία.

Όλα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς την ίδια εβδομάδα διαδόθηκαν φήμες στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επιδεινωθεί σημαντικά. Η Βρετανική Mirror ήταν η πρώτη δημοσίευση που ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε υποστεί καρδιακή προσβολή και έπρεπε να ανανήψει.

Αυτή η ιστορία εμφανίστηκε επίσης σε άλλες εκδόσεις όπως η Daily Express, το Sky News Australia και πολλές άλλες. Στην συνέχεια, παρόμοιες ιστορίες εμφανίστηκαν σταδιακά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Αυτό ανάγκασε τελικά τον γραμματέα Τύπου του Ρώσου προέδρου να κάνει μια διευκρινιστική δήλωση. Ο Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι οι φήμες για τα προβλήματα υγείας του Πούτιν ήταν αβάσιμες. «Είναι καλά. Αυτό είναι απολύτως άλλο ένα λανθασμένο νήμα ναύτη», είπε.

Ωστόσο, η επίσημη διάψευση δεν άλλαξε την πολιτική στα συντακτικά γραφεία των δυτικών μέσων ενημέρωσης να κάνουν το ίδιο λάθος ξανά και ξανά, με τους δημοσιογράφους να συνεχίζουν να παραθέτουν από ένα κανάλι κοινωνικών μέσων που έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι οι «εσωτερικές πληροφορίες» του είναι εντελώς αβάσιμες.

Φήμες που προέρχονταν από το “General SWR”. Η πηγή που αναφέρεται τακτικά από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είναι ένα κανάλι Telegram που ονομάζεται “General SWR”. SVR είναι το ακρωνύμιο για την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας – σε αυτή την περίπτωση: Sluzhba Vnezhnei Rasvedki, Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών. Αυτό το κανάλι Telegram δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2020 μ.Χ. και αμέσως άρχισε να διαδίδει αναρτήσεις σχετικά με την υποτιθέμενη κακή υγεία του Πούτιν.

Για παράδειγμα, το απόγευμα της Πέμπτης, δημοσιεύτηκε το ακόλουθο μήνυμα: «Ο Ρώσος πΠρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε απόψε στην κατοικία του στο Βαλντάι. Στις 8:42 μ.μ. ώρα Μόσχας, οι γιατροί σταμάτησαν τις προσπάθειες ανάνηψης και τον κήρυξαν νεκρό. Τώρα οι γιατροί με το σώμα του Πούτιν είναι κλειδωμένοι στο δωμάτιο, έχουν κρατηθεί από την προεδρική υπηρεσία ασφαλείας.

Τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της σορού του προέδρου έχουν ενισχυθεί. Οι ενεργές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει ο σωσίας του Πούτιν ως Πρόεδρος μετά τον θάνατο του ίδιου του Πούτιν θα οδηγήσει σε πραξικόπημα».

Την επόμενη Δευτέρα, το “General SWR” [ο «στρατηγός SWR»] έγραψε ότι οι αξιωματικοί ασφαλείας του Πούτιν, οι οποίοι ήταν σε υπηρεσία στο διαμέρισμά του, είχαν ακούσει περίεργους θορύβους και τον ήχο μιας πτώσης το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου. Όταν μπήκαν στο δωμάτιο, φέρεται να βρήκαν τον Πούτιν ξαπλωμένο στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι του. Δίπλα ήταν ένα αναποδογυρισμένο βοηθητικό τραπέζι με φαγητό και ποτά πάνω του.

«Οι γιατροί πραγματοποίησαν προσπάθειες ανάνηψης μετά τη διάγνωση καρδιακής ανακοπής. Οι γιατροί επανεκκίνησαν την καρδιά του Πούτιν και ανέκτησε τις αισθήσεις του. Αυτό το περιστατικό έχει ανησυχήσει σοβαρά τον εσωτερικό κύκλο του προέδρου, αν και οι θεράποντες γιατροί είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο Πούτιν είναι σε πολύ κακή υγεία και είναι απίθανο να επιβιώσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου», αναφέρει η ανάρτηση.

Το «General SWR» ισχυρίζεται τακτικά ότι το Κρεμλίνο προσέλαβε σωσίες για να εκπροσωπήσουν τον πραγματικό Πούτιν δημόσια. Ο διαχειριστής του καναλιού Telegram ισχυρίζεται επίσης ότι έχει «συνδέσεις» με ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Αναφερόμενη στην ανάρτηση της Δευτέρας, η βρετανική The Mirror επισήμανε ότι το κανάλι Telegram φέρεται να ιδρύθηκε από έναν πρώην αντιστράτηγο από το εσωτερικό του Κρεμλίνου, ο οποίος λειτουργεί με το ψευδώνυμο Viktor Mikhailovich. Ταυτόχρονα, η δημοσίευση παραδέχεται ότι δεν του παρασχέθηκαν ποτέ στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη αυτών των πηγών και ότι οι τελευταίες αναρτήσεις του καναλιού δεν μπόρεσαν [δεν ήταν δυνατό ] να επαληθευτούν.

Αυτό το κανάλι Telegram είναι πολύ δημοφιλές ακόμη και μεταξύ ορισμένων Ρώσων, ειδικά των υποστηρικτών της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης. Το μυστηριώδες “General SWR” συνδέθηκε ως επισκέπτης με δημοφιλή κανάλια YouTube όπως το “Feigin Live” και το “Echo of Moscow” «Ηχώ της Μόσχας».

Στις εμφανίσεις του στις ζωντανές εκπομπές, η φωνή του ανθρώπου που συστήθηκε ως Viktor Mikhailovich παραμορφώθηκε και έτσι κατέστη αγνώριστη. Ωστόσο, αυτό το «να είσαι στο προσκήνιο» έπαιξε ένα σκληρό αστείο με τον δημιουργό αυτού του καναλιού Telegram – ένα πορτοφόλι WebMoney αποκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του ατόμου που επικοινωνούσε με τους συνεντευκτές [τους συνεντευξιαζόμενους].

Αποδείχθηκε ότι ήταν κάποιος Viktor Ermolayev [Βίκτορ Ερμολάεφ] – μέλος της Συντεχνίας Δικηγόρων της Ουκρανίας, αρχικά [με καταγωγή ] από το Χάρκοβο. Πηγές του RT στις Ρωσικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου επιβεβαίωσαν αυτές τις πληροφορίες.

Η Γκρίζα Εξοχότητα. Για πολύ καιρό, ο μεγαλύτερος προπαγανδιστής για το κανάλι Telegram “General SWR” ήταν ο πρώην καθηγητής στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Valery Solowei, ο οποίος συχνά αναφερόταν στις δημοσιεύσεις του καναλιού. Ο επιστήμονας, ο οποίος αρέσκεται ιδιαίτερα στη διάδοση ψευδών ειδήσεων και εντυπωσιακών πληροφοριών, έκανε επίσης προβλέψεις για τις υποτιθέμενες επικείμενες ριζικές αλλαγές στην Ρωσία – όπως η πρόωρη παραίτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από το αξίωμα του προέδρου και οι μαζικές διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, το προτιμώμενο θέμα τόσο για το κανάλι “General SWR” όσο και για τον Solowei είναι η υγεία του Ρώσου προέδρου. Στην πραγματικότητα, οι “εμπιστευτικές πληροφορίες” που δημοσιεύονται από τον Solowei και στο “General SWR” είναι πάντα τόσο παρόμοιες που ο εκκεντρικός καθηγητής είναι ύποπτος ότι είναι ο πραγματικός διαχειριστής του καναλιού. Ο ίδιος ο Solowei, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το κανάλι, υποστηρίζοντας ότι ο διαχειριστής ήταν απλώς ένας γνωστός του.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 μ.Χ., σε συνέντευξή του στον ουκρανό τηλεοπτικό παρουσιαστή Dmitry Gordon, ο Solowei ισχυρίστηκε ότι ήταν «συνδεδεμένο μέλος» μιας συγκεκριμένης ισχυρής μυστικής οργάνωσης.

«Υπάρχουν δυνάμεις και άνθρωποι των οποίων η επιρροή υπερβαίνει κάθε δύναμη. Συγκεκριμένα, είναι ισχυρότεροι από την FSB – την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας – ισχυρότεροι από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών και ισχυρότεροι από το Γενικό Επιτελείο. Αυτές οι «μυστικές οργανώσεις» είναι διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, ας τις ονομάσουμε έτσι. Υπάρχουν αρκετές τέτοιες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο. Είμαι συνδεδεμένο μέλος του παραρτήματος της Ανατολικής Ευρώπης ενός από αυτούς τους οργανισμούς», εξήγησε ο Solowei.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι αυτή η οργάνωση δεν είχε καμία σχέση με τους Ελευθεροτέκτονες ή τους Ναΐτες Ιππότες και ότι «δεν ήταν μια απόκρυφη [αποκρυφιστική] οργάνωση». Ο Solowei ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή σε αυτή την οργάνωση του επιτρέπει «να ενσωματωθεί σε αρκετά ευρείς κύκλους του κατεστημένου, όχι μόνο στην Ρωσία, αλλά και στους ευρωπαϊκούς και βορειοαμερικανικούς κύκλους».

Αν και η εικόνα του ίδιου του Solowei είναι ακόμη πιο εξωτική από αυτή του ανώνυμου καναλιού Telegram, αναφέρεται συχνά στα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Την παραμονή των 70ων γενεθλίων του Ρώσου ηγέτη πέρυσι, ο Solowei, για παράδειγμα, έκανε μια «συγκλονιστική δήλωση» που στη συνέχεια αναφέρθηκε από την Daily Mail.

Ο Solowei ισχυρίστηκε ότι ο Πούτιν ήθελε να πάρει ολόκληρο τον κόσμο μαζί του όταν πέθανε και φέρεται να είχε ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Δήλωσε επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη και πιο κοντά σε μια «πυρηνική αποκάλυψη» από την κρίση των πυραύλων της Κούβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Το δημοσίευμα ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ρωσικές Ορθόδοξες εκκλησίες αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν ειδικές υπηρεσίες προσευχής για την υγεία του προέδρου.

Η Βρετανική Mirror αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρισμούς του Solowei, σχετικά με την ολοένα και πιο «επιδεινούμενη υγεία» του Ρώσου προέδρου. Η δημοσίευση αναφέρει ότι ο Solowei και ο “General SWR” ισχυρίστηκαν ότι ο Πούτιν πάσχει από σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον και η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή.

Τον περασμένο Μάρτιο, με βάση τους ισχυρισμούς του Solowei, η Mirror έγραψε ότι ο Πούτιν είχε χάσει πολύ βάρος και ότι οι νοσοκόμες είχαν εφαρμόσει επένδυση από βαμβάκι για να το κρύψουν από το κοινό. Το άρθρο συμπληρώθηκε από πρόσφατες φωτογραφίες του Πούτιν. Στις φωτογραφίες φαίνεται αρκετά υγιής. Σε ένα, ο πρόεδρος φαίνεται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping – οι δυο τους σφίγγουν τα χέρια και ο Πούτιν χαμογελά ευχαριστημένος.

Η Mirror είχε προηγουμένως επικαλεστεί τον πρώην επικεφαλής της MI6 – της Βρετανικής μυστικής υπηρεσίας – Richard Dearlove, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο Ρώσος ηγέτης θα παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι το 2023 μ.Χ. για λόγους υγείας. Το δημοσίευμα The Hill αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις του Solowei γράφοντας ότι ο Πούτιν είναι άρρωστος σε τελικό στάδιο και δεν θα επιβιώσει το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Εκτός από τις φήμες για την υποτιθέμενη ταχεία επιδείνωση της υγείας του Ρώσου προέδρου, μια άλλη δημοφιλής ιστορία είναι ότι το Κρεμλίνο συχνά καταφεύγει στους σωσίες του Πούτιν για διάφορους λόγους.

Η ιδέα ότι ο Πούτιν έχει αρκετούς από αυτούς, και ότι φέρεται να τον εκπροσώπησαν στις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του και σε ορισμένες συναντήσεις με ξένους ηγέτες, διαδίδεται επίσης από τον Solowei, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, η Daily Mail, επικαλούμενη ορισμένους παρατηρητές, ανέφερε ότι η εξωτερική εμφάνιση του Ρώσου ηγέτη έχει αλλάξει με την πάροδο των ετών, η οποία, σύμφωνα με τη δημοσίευση, μπορεί να ληφθεί ως απόδειξη ότι καταφεύγει σε “doppelgangers” σε εμφανίσεις που δεν μπορεί να αντιληφθεί ή θεωρεί πολύ επικίνδυνες για τον εαυτό του.

Μία από τις πιο κυκλοφορούσες φήμες είναι ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του προέδρου στο Νταγκεστάν, ένας «ψεύτικος» Πούτιν φάνηκε να χαιρετά το πλήθος. Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει το κοινό ότι ο Πούτιν δεν έχει σωσίες. Για παράδειγμα, ο Πεσκόφ επέμεινε ότι τέτοιες δηλώσεις θα έκαναν μόνο το Κρεμλίνο να γελάσει.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-12665885/Kremlin-forced-deny-growing-rumours-Putin-suffered-cardiac-arrest-just-days-ago-regularly-uses-body-doubles-mask-health-problems.html

«Όχι. Δεν υπάρχουν doppelgangers. Αυτό εντάσσεται στην κατηγορία της παράλογης διάδοσης πληροφοριών που συνεχίζει να βρίσκει το δρόμο της σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Και, φυσικά, γελάμε με αυτό», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το 2020 μ.Χ., ο Πούτιν ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι δεν είχε σωσίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, αν και αυτή η ιδέα του προτάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μ.Χ. για λόγους ασφαλείας, απέρριψε αυτή την πρόταση.

Η ιδέα προέκυψε, αλλά απέρριψα την ιδέα των doppelgangers. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο δύσκολες στιγμές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρόεδρος. Ο Πούτιν είπε επίσης ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μ.Χ. υπήρχαν προτάσεις για την αντικατάστασή του με σωσία σε εκδηλώσεις που θεωρούνταν μη ασφαλείς για τον αρχηγό του κράτους. Ωστόσο, επανέλαβε ότι ποτέ δεν είχε καταφύγει σε σωσίες.

Οι φήμες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Πολλές εικασίες σχετικά με την κακή υγεία του Ρώσου προέδρου προήλθαν από την Ουκρανία. Για παράδειγμα, σε συνέντευξή του στο ABC News τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Kirill Budanov, δήλωσε ότι ο Πούτιν έπασχε από μια υποτιθέμενη ανίατη ασθένεια και προειδοποίησε για τον επικείμενο θάνατο του.

Αυτή η δήλωση ελήφθη από πολλά μέσα ενημέρωσης, , συμπεριλαμβανομένης της Daily Mail. Ταυτόχρονα, η δημοσίευση σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί του Μπουντάνοφ δεν υποστηρίζονταν από κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Σύμφωνα με τον Μπουντάνοφ, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν «από πηγές» για τον καρκίνο του προέδρου.

Τον Δεκέμβριο του 2018 μ.Χ., κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν σχολίασε τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του, λέγοντας ότι δεν διαφέρει από την κατάσταση της υγείας ενός μέσου ανθρώπου. Όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε, ο πρόεδρος απάντησε αστειευόμενος:

«Μην ελπίζετε καν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αθλούμαι και η υγεία μου είναι μια χαρά, δόξα τω Θεώ. Προσπαθώ να το φροντίσω. Αλλά όπως όλοι οι άλλοι, μπορεί να συμβεί σε μένα μεταξύ των εποχών που έχω γρίπη ή κάτι παρόμοιο. Μέχρι σήμερα, τα πάω καλά».

Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν έχουν επίσης διαψευστεί στην Δύση. Τον Ιούλιο του 2022 μ.Χ., ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ότι ο Πούτιν ήταν απολύτως υγιής. «Υπάρχουν πολλές φήμες για την υγεία του προέδρου Πούτιν και από όσο μπορούμε να πούμε, είναι πάρα πολύ υγιής. Αλλά αυτή δεν είναι μια επίσημη απόφαση των μυστικών υπηρεσιών».

Λίγο πριν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 ότι ο Ρώσος ηγέτης εμφανίζεται δημόσια σχεδόν καθημερινά και όλοι μπορούν να τον δουν στις οθόνες και να ακούσουν τις ομιλίες του. «Δεν νομίζω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν σημάδια ασθένειας ή πόνου σε αυτό το άτομο. Το αφήνω στην συνείδηση εκείνων που διαδίδουν τέτοιες φήμες», σημείωσε.

Ο James Nixey, διευθυντής των προγραμμάτων Ρωσίας-Ευρασίας στο think tank Chatham House, δήλωσε στην Βρετανική έκδοση The Independent ότι το κανάλι Telegram “General SWR” είναι γνωστό για την διάδοση παραπληροφόρησης και, κατά την γνώμη του, είναι επίσης “στην υπηρεσία του Ρωσικού κράτους”.

Αν και η υγεία του Πούτιν ήταν υπό έλεγχο ακόμη και πριν από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Nixey χαρακτήρισε τις συχνές αναφορές για την κατάσταση του Πούτιν αποτέλεσμα «ευσεβών πόθων».

«Το μέσο προσδόκιμο ζωής των Ρώσων ανδρών είναι 71 χρόνια. Αλλά ο Πούτιν δεν είναι ο μέσος άνθρωπος. Θα έχει πολύ καλύτερη υγειονομική περίθαλψη από οποιονδήποτε άλλο στην χώρα και δεν φαίνεται να πίνει πολύ σε σύγκριση με τους προκατόχους του.

Νομίζω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι είναι αρκετά καλός [είναι σε σχετικά καλή υγεία] για έναν 71χρονο άνδρα», δήλωσε ο Nixey. Μετάφραση από τα αγγλικά.Η Christina Sitsova είναι δημοσιογράφος με έδρα την Μόσχα που ειδικεύεται στην πολιτική, την κοινωνιολογία και τις διεθνείς σχέσεις (https://www.triklopodia.gr/%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%bb%ce%bf%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac-%cf%87%cf%81%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%bc/).

 

ΓΑΛΛΙΑ: Η κυβέρνηση απαγορεύει νεανική καθολική ομάδα γιατί «νομιμοποιούν την βία», είναι «ακροδεξιοί» και «αντισημίτες». Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Gérald Darmanin ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαλύσει την Academia Christiana, ένα σύλλογο «ακροδεξιών», παραδοσιακών, ταυτοτικών καθολικών με την κατηγορία ότι «δικαιολογεί και υποκινεί την βία».

Ο Darmanin, του οποίου το υπουργείο έχει ήδη απαγορεύσει πολλές άλλες ομάδες που θεωρούνται επικίνδυνες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό περιοδικό Brut την Κυριακή ότι θα επιδιώξει την διάλυση της Academia Christiana "τις επόμενες εβδομάδες".

Η ομάδα "νομιμοποιεί επανειλημμένα την σωματική βία και την χρήση όπλων", δήλωσε πηγή του υπουργείου Εσωτερικών στην εφημερίδα Le Parisien. «Χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο πολέμου και ενθαρρύνει ρητά τους υποστηρικτές της να οπλιστούν και να ετοιμαστούν για σταυροφορία». Η Academia Christiana, που ιδρύθηκε το 2013 μ.Χ., παρουσιάζεται ως εκπαιδευτικό ίδρυμα στους τομείς της πνευματικότητας, της ηθικής, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού.

Διευθύνεται από τον Victor Aubert, καθηγητή Γαλλικών και Φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Croix des Vents στο Sées, μία ιδιωτική σχολή που διευθύνεται από την παραδοσιακή καθολική κοινωνία Fraternité Sacerdotale Saint-Pierre (Ιερατική Αδελφότητα του Αγίου Πέτρου).

Η Academia Christiana ιδρύθηκε το 2013 μ.Χ. στον απόηχο των μαζικών διαμαρτυριών ‘La Manif pour tous’ (κατά του "γάμου" και του δικαιώματος τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια - φωτο - βλ. εδώ) από τον Julien Langella, συνιδρυτή της Génération Identitaire (Γενιά της Ταυτότητας), με σκοπό να προωθήσει έναν «τρίτο δρόμο» μεταξύ «φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και μαρξιστικής αντιπαγκοσμιοποίησης».

Η ομάδα χαρακτηρίστηκε από συστημικά ΜΜΕ «αντιδραστική», «εθνικό-Καθολική» και «αντισημιτική», αν και στις προεδρικές εκλογές του 2022 μ.Χ. υποστήριξε τον (Εβραϊκής καταγωγής) Éric Zemmour.

Ο Aubert έμαθε τα νέα στις αρχές Δεκεμβρίου. Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του και, μπροστά στα έντρομα παιδιά του, του παρέδωσε επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία τον ενημέρωνε για την διάλυση του συλλόγου τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει ο Aubert σε συνέντευξή του στο Valeurs actuelles, «οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, εκπαιδευτικές συνεδρίες, συνέδρια, παραδοσιακά φεστιβάλ και λαϊκούς χορούς». Για αυτά  μας εκδικείται η κυβέρνηση –επικαλούμενη αόριστα «υποκίνηση σε μίσος και διακρίσεις».

Ο Victor Aubert ακούγεται σε ένα βίντεο, καλεί να ζητάει να σηκωθεί ένας «στρατός οικοδόμων». Ένας μεταφορικός και πνευματικός στρατός, που στα μάτια της  πολιτική αστυνομίας σκέψης αποτελεί «πολεμική απειλή».

Μια από τις φαντασιώσεις των αρχών είναι να βλέπουν παντού «φασισμό», ακόμα και στα αθλήματα που παίζουν τα μέλη του συλλόγου στα θερινά πανεπιστήμια του - σε μια ατμόσφαιρα που έχει περισσότερα κοινά με ένα παραδοσιακό φεστιβάλ χωριού παρά με την παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ερωτηθείς από την δημοσιογράφο Sonia Mabrouk στο CNews σχετικά με τους λόγους της διάλυσης, ο Gérald Darmanin (φώτο) επέδειξε έναν ανησυχητικό βαθμό ερασιτεχνισμού και μπέρδεψε ξεκάθαρα την Academia Christiana και τη Civitas, αναφερόμενος σε "αντισημιτικά σχόλια" που έγιναν σε ένα από τα θερινά πανεπιστήμια της Civitas - το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Academia Christiana και σε αυτά στηρίχθηκε για να δικαιολογήσει τη διάλυση της Civitas πριν από μερικές εβδομάδες.

"Είναι απολογητές του αντισημιτισμού. Είναι μεγάλοι υποστηρικτές της συνεργασίας (εννοεί την φιλογερμανική κυβέρνηση του Βισύ κατά τον Β΄ΠΠ) και του Pétain. Αυτό, κατά την γνώμη μας, δεν αντιστοιχεί στις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας", είπε ο Darmanin σε τηλεοπτικούς συνεντεύξεις την Δευτέρα.

Σε απάντηση στην κίνηση της κυβέρνησης να την διαλύσει, η Academia Christiana κατηγόρησε τις αρχές ότι αντιμετωπίζουν τους Καθολικούς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ισχυριζόμενος μια προσπάθεια "απαγόρευσης κάθε σκέψης ή προβληματισμού έξω από την κοσμική και καταναλωτική ιδεολογία".

Η οργάνωση λέει ότι θα αμφισβητήσει τη σχεδιαζόμενη διάλυσή της ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Γαλλίας, το οποίο έχει κληθεί να εξετάσει αρκετές από τις άλλες εντολές του υπουργείου Εσωτερικών για διάλυση.

Στην συνέντευξή του στον Brut, ο Υπουργός Εσωτερικών αποκάλυψε ότι «τουλάχιστον τρεις άλλες ακροδεξιές ομάδες» ελέγχονταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αν και δεν δόθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Ο Darminin υποσχέθηκε να πατάξει τις «βίαιες δεξιές ομάδες» μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από την ακροδεξιά τον περασμένο μήνα και οδήγησαν σε αρκετές συλλήψεις. Έχουν προηγηθεί διαταγές διάλυσής που στόχο είχαν ριζοσπαστικά ισλαμιστικά κινήματα, καθώς και ομάδες «αντι-ισλαμοφοβικές» και «αντι-φασιστικές» και ένα δίκτυο διαμαρτυρίας για το κλίμα (https://redskywarning.blogspot.com/2023/12/blog-post.html).

 

20 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ. Σερβία: Γερμανικός δάκτυλος για μετεκλογική αναταραχή στην χώρα, λένε τα ΜΜΕ - " Σερβία: Γερμανικός δάκτυλος για μετεκλογική αναταραχή στην χώρα, λένε τα ΜΜΕ.

Το ενδιαφέρον των δυτικών υπηρεσιών για τις εκλογές στην Σερβία δεν υποχώρησε ούτε μετά το κλείσιμο στις κάλπες και οι Γερμανοί ήταν ιδιαίτερα ενεργοί στην εμψύχωση των διαμαρτυριών της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, γράφει η Σερβική εφημερίδα Politika.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ του Βελιγραδίου, οι πράκτορες πληροφοριών τους είναι αυτοί που με τα πλοκάμια τους εδώ τροφοδοτούν την βία που διεξάγεται μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Εκλογικής Επιτροπής, όλα με το πρόσχημα της υποτιθέμενης κλοπής στο εκλογικά τμήματα" (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/20-2023-1973.html).

 

Σερβία: Ξένο δάκτυλο βλέπει ο Πρόεδρος Vucic πίσω από τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης. Ανυποχώρητοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζητούν επανάληψη των εκλογών. Η Σερβική αντιπολίτευση δεν ικανοποιείται πλέον με την επανάληψη των εκλογών στον δήμο του Βελιγραδίου αλλά ζητάει να επαναληφθούν και οι βουλευτικές όπως και οι περιφερειακές εκλογές στην Βοϊβοντίνα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Miroslav Aleksić ένας εκ των ηγετών του συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στην βία» συμπληρώνοντας ότι είναι καιρός να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα. Ο Miroslav Aleksić και η Marinika Tepić οι οποίοι ηγούνται του συνασπισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιούν από προχθές απεργία πείνας εντός του κτηρίου όπου στεγάζεται η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Μπροστά από το κτήριο για τρίτο κατά σειρά βράδυ πραγματοποιήθηκε απόψε νέα συγκέντρωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί σε 28 εκλογικά τμήματα - από τα 8270 συνολικά- όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες και αναφέρει ότι είναι αναρμόδια για να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για επανάληψη των εκλογών.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić με βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο δηλώνει ότι οι εκλογές ήταν δημοκρατικές και βλέπει «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης.

«Πολλοί ξένοι που θα ήθελαν να επιβάλουν δικές τους λύσεις, ώστε να κάνουν την Σερβία "μπανανία" , δεν θα πετύχουν στις προθέσεις τους. […] Θα υπερασπιστούμε την εκλογική βούληση του λαού και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό» διαμηνύει ο Aleksandar Vučić (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712091/servia-kseno-daktylo-vlepei-o-proedros-vucic-piso-apo-tis-diadiloseis-tis-antipolitefsis).

 

Apollo Management: «Η Fed πυροδότησε έναν παγκόσμιο κύκλο χρεοκοπίας»! Moody's: «Τον Ιούλιο οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 μ.Χ. κατά ένα επιβλητικό 53%»!

Το υψηλό κόστος του χρέους αρχίζει να επηρεάζει τις Αμερικανικές εταιρείες και σύμφωνα με οικονομολόγους της Apollo Management, πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χρεοκοπίας, που πυροδοτείται από τα αυξημένα επιτόκια της Fed.

«Με τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το υψηλότερο κόστος χρέους θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα κέρδη και τους δείκτες κάλυψης των τόκων τα επόμενα τρίμηνα και τόσο οι εταιρείες IG όσο και HY θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης», έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Torsten Sløk. Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός χρημάτων έχει γίνει πολύ ακριβός για τις επιχειρήσεις και πολλές από αυτές θα χρεοκοπήσουν.

«Ένας κύκλος χρεοκοπίας έχει ξεκινήσει με τις αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται και τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρίμηνα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς», πρόσθεσαν.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών χρεοκοπίας δεν είναι απλώς μια «ομαλοποίηση». Είναι η άμεση συνέπεια των αυξήσεων της Fed. Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία», έγραψε ο Sløk. Τον Ιούλιο, τα στοιχεία της Moody’s έδειξαν ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 κατά ένα επιβλητικό 53%!

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν συνολικά 516 αιτήσεις πτώχευσης φέτος έως τον Σεπτέμβριο, που είναι περισσότερες από ό,τι σε όλο το 2021 μ.Χ, ή το 2022 μ.Χ. και κυμαίνονται ακριβώς κάτω από τις 518 αιτήσεις στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020 μ.Χ., όταν η πανδημία συντάραξε την οικονομία. Ο Sløk έχει πει προηγουμένως ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ευθύνονται για τις υψηλότερες χρεοκοπίες.

«Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνουν την ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης με τις καθυστερήσεις αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών να αυξάνονται και οι όροι τραπεζικού δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι, οδηγώντας σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των δανείων που επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με αδύναμους ισολογισμούς», έγραψε.

Σίγουρα, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν έχουν εκτοξευθεί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι «εξίσου πεπεισμένη με τη χρηματιστηριακή αγορά ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε κατάσταση ανάπτυξης», δήλωσε ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό επικίνδυνου χρέους που λήγει βραχυπρόθεσμα, περίπου 20% στις ΗΠΑ και σχεδόν 45% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Apollo. Τον Οκτώβριο, η Moody’s ανέφερε ότι υπήρχε χρέος 1,87 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έληγε μεταξύ 2024 μ.Χ. και 2028 μ.Χ.— αύξηση 27% από τα 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν στην περσινή μελέτη για την περίοδο 2023 μ.Χ.-2027 μ.Χ.-(https://www.pronews.gr/oikonomia/apollo-management-i-fed-pyrodotise-enan-pagkosmio-kyklo-xreokopias/).

 

Εν μέσω εξέγερσης στην Σερβία ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για ανεξαρτησία.

 Ενώ χιλιάδες διαδηλωτές επιτίθενται στον Βούτσις και το Βελιγράδι έχει πάρει "φωτιά" ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων προλογίζει ουσιαστικά πόλεμο στην περιοχή μας με βοήθεια από την Μόσχα-Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει απόσχιση από την Βοσνία με την βοήθεια του Πούτιν.

Μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στην Σερβία, και  χιλιάδες διαδηλωτές, επιμένουν με έντονες και άγριες διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα, καθώς το Βελιγράδι έχει πάρει "φωτιά", η οποία δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει τελικά.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα  ( Σερβοβόσνιοι) Μίλοραντ Ντόντικ, αποκάλυψε ότι διάγουμε περίοδο ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, (πρόσφατα Γερμανός Στρατηγός έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο χειροτερεύει επικίνδυνα). Η Βοσνία σε πορεία ανάφλεξης στα Βαλκάνια Ο Ντόντικ χθες έριξε μια μεγάλη βόμβα λέγοντας ότι πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανεξάρτητη Σερβοβοσνιακή οντότητα στην Βοσνία.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, και το αναφέρουμε εδώ και δύο χρόνια από το pentapostasma.gr ευρέως για πιθανή ανάφλεξη στα Βαλκάνια. "Αν δεν ήταν οι ξένοι, θα το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Έχουν ένα οπλοστάσιο από διάφορες απειλές με τις οποίες μας πιέζουν. Δεν θέλω να εκθέσω κανέναν σε αυτό.

Δεν θέλω να εκθέσω το λαό σε κάθε είδους αποσταθεροποίηση, και γι' αυτό λέω επίμονα ότι η μόνη λύση για τον Σερβικό λαό εδώ είναι μια ανεξάρτητη  Δημοκρατία της Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ, σε συνέντευξη για την ιστοσελίδα Banjaluka.net. Ο ίδιος δήλωσε ότι, «οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες ολόκληρης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά  πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο και να δουν ότι δεν είναι”.

"Δεν πιστεύουμε στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν αγαπάμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Θα προτιμούσα, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Δημοκρατία Σέρπσκα να αποχωρήσει από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δεν θέλουμε πόλεμο, εμείς δεν θέλουμε συγκρούσεις, δεν πρέπει να χαθεί ανθρώπινη ζωή για πολιτικές ιδέες, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε στην Βοσνία ορθολογικά, ρεαλιστικά και οικονομικά», είπε ο Ντόντικ.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης επεσήμανε ότι "η ανεξαρτησία της της Δημοκρατίας της Σέρπσκα μπορεί να συζητείται για μερικά ακόμη χρόνια, αλλά η ανεξαρτησία θα συμβεί”. Ο Ντόντικ ανέφερε επίσης, ότι "σε επίπεδο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Σέρπσκα αποτυγχάνει να πετύχει αυτό που θέλει και  ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν συστημικές λύσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία".

Εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά και ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν είχε ποτέ περισσότερους φίλους, επικαλούμενος τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φιτζ.

Ο Σερβοβόσνιος πολιτικός, επεσήμανε ότι οι Σερβοβόσνιοι χρειάζονται την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία και πολλές άλλες χώρες. "Νομίζω ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε  μια καλή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ότι έχουμε κατανόηση από  αυτή την άποψη”, κατέληξε ο ίδιος.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει απόσχιση από την Βοσνία με την βοήθεια του Πούτιν. Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. 

Πριν ένα χρόνο Αμερικανός αξιωματούχος του State Department είχε αναφέρει: “Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τη Βοσνία ώστε να μην «πέσει στον γκρεμό» εν μέσω αποσχιστικών απειλών από Σέρβους εθνικιστές και διερευνούν κυρώσεις μεταξύ άλλων επιλογών”.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των Ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.

Σε έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, είχε αναφερθεί ότι "Ρώσοι πράκτορες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια", με σαφή κατεύθυνση την Βοσνία στην οποία ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ δήλωσε ξανά αυτονομία σίγουρα όχι τυχαία.

Η “φωτιά” που θα ανάψει στην Βοσνία θα επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια και πιθανόν να δούμε εξελίξεις και στην Σερβία. Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στην βαλκανική χερσόνησο είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ, σε απόλυτο συνδυασμό με ότι βλέπουμε στην Ουκρανία ειδικά το τελευταίο διάστημα (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/pentapostagmagr.html).

 

Apollo Management: «Η Fed πυροδότησε έναν παγκόσμιο κύκλο χρεοκοπίας»! Moody's: «Τον Ιούλιο οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 μ.Χ. κατά ένα επιβλητικό 53%»!

Το υψηλό κόστος του χρέους αρχίζει να επηρεάζει τις Αμερικανικές εταιρείες και σύμφωνα με οικονομολόγους της Apollo Management, πρόκειται για την αρχή ενός κύκλου χρεοκοπίας, που πυροδοτείται από τα αυξημένα επιτόκια της Fed.

«Με τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το υψηλότερο κόστος χρέους θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα κέρδη και τους δείκτες κάλυψης των τόκων τα επόμενα τρίμηνα και τόσο οι εταιρείες IG όσο και HY θα αντιμετωπίσουν υψηλότερα κόστη αναχρηματοδότησης», έγραψαν οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Torsten Sløk. Αυτό σημαίνει ότι ο δανεισμός χρημάτων έχει γίνει πολύ ακριβός για τις επιχειρήσεις και πολλές από αυτές θα χρεοκοπήσουν.

«Ένας κύκλος χρεοκοπίας έχει ξεκινήσει με τις αιτήσεις πτώχευσης να αυξάνονται και τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα τρίμηνα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις εταιρείες της μεσαίας αγοράς», πρόσθεσαν.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος των ποσοστών χρεοκοπίας δεν είναι απλώς μια «ομαλοποίηση». Είναι η άμεση συνέπεια των αυξήσεων της Fed. Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομία», έγραψε ο Sløk. Τον Ιούλιο, τα στοιχεία της Moody’s έδειξαν ότι οι εταιρικές χρεοκοπίες είχαν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές χρεοκοπίες σε όλο το 2022 κατά ένα επιβλητικό 53%!

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν συνολικά 516 αιτήσεις πτώχευσης φέτος έως τον Σεπτέμβριο, που είναι περισσότερες από ό,τι σε όλο το 2021 μ.Χ, ή το 2022 μ.Χ. και κυμαίνονται ακριβώς κάτω από τις 518 αιτήσεις στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2020 μ.Χ., όταν η πανδημία συντάραξε την οικονομία. Ο Sløk έχει πει προηγουμένως ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ευθύνονται για τις υψηλότερες χρεοκοπίες.

«Οι καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής επιβραδύνουν την ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης με τις καθυστερήσεις αυτοκινήτων και πιστωτικών καρτών να αυξάνονται και οι όροι τραπεζικού δανεισμού να γίνονται αυστηρότεροι, οδηγώντας σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης των δανείων που επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με αδύναμους ισολογισμούς», έγραψε.

Σίγουρα, τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης δεν έχουν εκτοξευθεί, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εταιρικών ομολόγων είναι «εξίσου πεπεισμένη με τη χρηματιστηριακή αγορά ότι η εγχώρια οικονομία παραμένει σταθερά σε κατάσταση ανάπτυξης», δήλωσε ο Nicholas Colas, συνιδρυτής της DataTrek Research.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό επικίνδυνου χρέους που λήγει βραχυπρόθεσμα, περίπου 20% στις ΗΠΑ και σχεδόν 45% στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Apollo. Τον Οκτώβριο, η Moody’s ανέφερε ότι υπήρχε χρέος 1,87 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έληγε μεταξύ 2024 μ.Χ. και 2028 μ.Χ.— αύξηση 27% από τα 1,47 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκαν στην περσινή μελέτη για την περίοδο 2023 μ.Χ.-2027 μ.Χ.-(https://www.pronews.gr/oikonomia/apollo-management-i-fed-pyrodotise-enan-pagkosmio-kyklo-xreokopias/).

 

Ήττα Μακρόν - Ούτε να συζητήσει το κοινοβούλιο το νομοσχέδιό του για το μεταναστευτικό. Η Γαλλική κυβέρνηση διαμήνυσε πως θα προχωρήσει με το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό νόμο εν μέσω πολιτικής κρίσης, που απειλεί να την  αποδυναμώσει, αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την αριστερά έως την ακροδεξιά αρνήθηκαν να έστω και να το συζητήσουν στο κοινοβούλιο.

Ο Εμάνουελ Μακρόν υπέστη χθες ταπεινωτική ήττα, καθώς για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο απορρίφθηκε πριν καν συζητηθεί στο κοινοβούλιο. Σκοπός του Ελιζέ είναι να δείξει με τον προωθούμενο νόμο ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση, διατηρώντας παράλληλα τις πόρτες της Γαλλίας ανοιχτές για τους ξένους εργαζόμενους που μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει το σχέδιο νόμου σε μικτή κοινοβουλευτική επιτροπή βουλευτών και γερουσιαστών, προκειμένου να επεξεργαστούν ένα συμβιβαστικό κείμενο για να γίνει δεκτό και από τα δύο σώματα και να αρθεί το αδιέξοδο. 

Οι αυστηρότερες διατάξεις του νομοσχεδίου, που δεν άρεσαν στους αριστερούς γερουσιαστές και σε οργανώσεις δικαιωμάτων, προβλέπουν την ευκολότερη απέλαση μεταναστών, που έχουν εγκατασταθεί στη Γαλλία αλλά «δεν σέβονται τις αξίες της δημοκρατίας» και όσους έχουν καταδικαστεί για ορισμένα εγκλήματα. Μειώνει επίσης την ηλικία των υπό απέλαση και περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους για τις οικογένειες επανενώσεις, θέτοντας απαιτήσεις για ασφάλιση υγείας και τακτικό εισόδημα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη νομιμοποίηση εργαζομένων χωρίς χαρτιά σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως η οικοδομική βιομηχανία, οι τομείς της υγείας και της περίθαλψης και τα ξενοδοχεία και εστιατόρια, έχουν επικριθεί από τους συντηρητικούς και την ακροδεξιά

Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της «το συντομότερο δυνατό» για να παραδώσει ένα συμβιβαστικό κείμενο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν. Όμως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση του νομοσχεδίου (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/415050_itta-makron-oyte-na-syzitisei-koinoboylio-nomoshedio-toy-gia-metanasteytiko).

 

Ο Μακρόν αρνείται ότι το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την λαθρομετανάστευση είναι νίκη της ακροδεξιάς. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε απόψε σε τηλεοπτική εκπομπή προκειμένου να υπερασπιστεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του για την μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που υποστηρίζονται από την ακροδεξιά.

Ο Πρόεδρος αρνήθηκε ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από τους βουλευτές χθες είχε πυροδοτήσει πολιτική κρίση στην κεντρώα κυβέρνησή του παρά την παραίτηση του  υπουργού Υγείας, Ορελιέν Ρουσό. Ο Μακρόν είπε ότι σεβάστηκε την απόφασή του να παραιτηθεί, αλλά επέμεινε ότι κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, «εγώ πρώτα απ' όλα».

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι η νομοθεσία ενίσχυσε τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό (RN), την οποία την διεκδίκησε ως ιδεολογική νίκη, κατηγορώντας το κόμμα της Μαρίν Λεπέν για «ωμούς ελιγμούς». «Δεν υπάρχουν ιδέες του RN στο κείμενο. Είναι μια ήττα για το RN», είπε.

«Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι μόνο θέμα της [πολιτικής] δεξιάς. Εάν ζείτε σε μια περιοχή της εργατικής τάξης που επηρεάζεται από αυτό, είστε υπέρ αυτού του νόμου. Εάν ζείτε σε ωραίες περιοχές όπου δεν επηρεάζεστε από αυτά τα προβλήματα, μπορείτε να πείτε ότι δεν είναι καλό, αλλά πολλοί άνθρωποι σε ευαίσθητες περιοχές υποστηρίζουν αυτόν τον νόμο», είπε.

Το αρχικό νομοσχέδιο που πρότεινε η κυβέρνηση απορρίφθηκε από την Εθνοσυνέλευση πριν από 10 ημέρες, αφού μια πρόταση απόρριψής του από το κόμμα των Πρασίνων υποστηρίχθηκε από την αριστερά και την ακροδεξιά.

Η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή από τις περσινές γενικές εκλογές, πέρασε το νόμο στη συνέχεια σε μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από βουλευτές και γερουσιαστές για να καταλήξει σε ένα νέο κείμενο. Τα μέλη της Γερουσίας, που ελέγχονται από τη δεξιά, πρόσθεσαν ορισμένα σκληρά μέτρα που δεν ήταν στο αρχικό κείμενο.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι δεν συμφωνεί με όλες τις αλλαγές, αλλά είπε ότι δεν ήταν επαρκής λόγος για να εγκαταλείψει την νομοθεσία που χρειάστηκε περισσότερο από ένα χρόνο για να εκπονηθεί και να εγκριθεί.

«Είναι κατανοητό ότι ενοχλεί ορισμένους ανθρώπους και το σέβομαι αυτό. Μπορείτε να μιλήσετε για αξίες, αλλά μιλάμε για πραγματικότητα. Το κείμενο γράφτηκε από την κυβέρνηση αλλά είναι καρπός συμβιβασμού. Αυτό ήθελε ο κόσμος όταν ψήφισε και μας έδωσε σχετική πλειοψηφία», είπε.

«Τι επιλογή είχαμε. Θα έπρεπε να λέγαμε ότι θα σταματήσουμε, ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης είναι κακή ιδέα; Όχι. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή για να καταλήξουμε σε συμβιβασμό. Αυτό το κείμενο είναι ο καρπός αυτού του συμβιβασμού» επέμεινε.

«Σήμερα αυτό που τροφοδοτεί το RN είναι η αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι μερικές φορές ότι τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά… αυτό θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών».

«Είμαστε μια χώρα που πάντα καλωσόριζε τους ανθρώπους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε τη ροή των λαθραίων και οι διαδικασίες μας είναι πολύ μακρές και περίπλοκες για να το κάνουμε και αυτό είναι απώλεια ελέγχου» είπε ακόμα.

«Ο πρώτος μας στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος είναι να ενθαρρύνουμε την καλύτερη ένταξη μέσω της γλώσσας και της εργασίας. Αυτά είναι τα δύο αντικείμενα του κειμένου».

Επιτροπή αποτελούμενη από βουλευτές και γερουσιαστές κατέληξε χθες το απόγευμα σε προκαταρκτική συμφωνία για το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις και μια πρώτη απόρριψή του από την Εθνοσυνέλευση στις 11 Δεκεμβρίου.

Τελικά χθες αργά η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το νομοσχέδιο με 349 ψήφους υπέρ και 186 κατά σε σύνολο 535 ψηφισάντων. Ψηφίστηκε από την πλειονότητα των βουλευτών του κόμματος του Μακρόν, όπως και από βουλευτές των Les Republicains (δεξιά) και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN).

Μια από τις βασικές ρυθμίσεις είναι το πάγωμα επιδομάτων προς αλλοδαπούς, καθώς μπαίνουν αυστηρά κριτήρια, όπως παραμονή στην Γαλλία για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή εργασία 30 μηνών, απόψεις που εκφράζει πάγια η ακροδεξιά της Λεπέν (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/416093_o-makron-arneitai-oti-amfilegomeno-nomoshedio-gia-ti-metanasteysi-einai-niki).

 

«Για τον Χριστό και την Πατρίδα»: Οι Ρωσικές στρατιές προσεύχονται πριν την τελική έφοδο κατά των Ουκρανών. Επίθεση σε όλο το μήκος του μετώπου. Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες από τις στρατιές του ανατολικού ουκρανικού μετώπου, γονατισμένοι μέσα στην χιονοθύελλα και τον παγετό, ακούν το κήρυγμα του Ορθόδοξου στρατιωτικού ιερέα λίγο πριν την τελική επίθεση για διάσπαση του ουκρανικού μετώπου.

Εν μέσω ισχυρού ψύχους και χιονιού οι Ρώσοι μένουν ακίνητοι και κάνουν τον σταυρό τους με πίστη στον ένα και μοναδικό Θεό, που εκφράζει η ορθόδοξη πίστη. Ξέρουν ότι πολλοί από αυτούς δεν θα ζουν σε λίγες ώρες ή σε λίγες ημέρες αλλά η πίστη τους στην πατρίδα και την Ορθοδοξία τους «ατσαλώνει». Άλλωστε, ζωή χωρίς τιμή και πατρίδα, δεν υπάρχει…

Στην κατεύθυνση του Μπαχμούτ, οι δυνάμεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεκίνησαν προέλαση στην Νοτιοδυτική πλευρά από την Μπογκντάνοβκα, επίσης στα δυτικά του Χρόμοβοϊ. Οι δυνάμεις στην Μπογκαντανόβκα βαίνουν προς περικύκλωση. Βίντεο γεωεντοπισμού δείχνει ότι οι Ρωσικές δυνάμεις έχουν μπήκαν και στην πόλη Νοβομιχαήλοβκα (10 χλμ. νοτιοδυτικά του Ντονιέτσκ).

Στην Ζαπορίζια, οι μονάδες της ρωσικής ομάδας των στρατευμάτων, υποστηριζόμενες από τα αεροσκάφη και πυροβολικό, νίκησαν τις συγκεντρώσεις των Ουκρανών στρατιωτών και εξοπλισμού της 14ης Ταξιαρχίας της Ουκρανικής Εθνικής Φρουράς, της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Εφόδου και της 116ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας  κοντά στους οικισμούς Βερμόβνοε και Ραμποτίνο .

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την αρχή της Ρωσικής επίθεσης ανήλθαν σε περισσότερους από 383.000 στρατιώτες, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu μετά από μακρά συνεδρίαση στελεχών του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

«Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεπέρασαν τους 383.000 νεκρούς και τραυματίες ενώ μόνο στην αντεπίθεση από τις 5 Ιουνίου 2023 μ.Χ., έχασαν 159.000 στρατιώτες.

Επίσης ο ουκρανικός στρατός έχασε 14.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 553 αεροσκάφη και 259 ελικόπτερα, 8.500 πυροβόλα και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων».

Την ίδια στιγμή που στο ουκρανικό μέτωπο τα πράγματα δυσκολεύουν για το Κίεβp καθώς οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στην Γερουσία άφησαν να εννοηθεί χθες, Τρίτη, ότι οι εργασίες στο Κογκρέσο θα ολοκληρωθούν για το 2023 μ.Χ. χωρίς να εγκριθεί το πακέτο των 61 δισεκ. δολαρίων που ζητούν το Κίεβο και ο Λευκός Οίκος.

Οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, παρά τις επανειλημμένες πιέσεις του Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι επικεφαλής των δύο κομμάτων στην Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ των Δημοκρατικών και ο Μιτς Μακόνελ των Ρεπουμπλικανών, δήλωσαν ότι ελπίζουν να καταφέρουν να ψηφίσουν επί της βοήθειας αυτής «στις αρχές του επόμενου έτους» (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/akinites-en-meso-psyxous-kai-xioniou-oi-rosikes-dynameis-proseyxontai-ligo-prin-tin-eksormisi-kata-ton-oukranon-vinteo/).

 

Τι σημαίνει η ανάπτυξη Γερμανικής ταξιαρχίας αρμάτων μάχης Leopard 2 μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα Λιθουανίας-Ρωσίας. Το Βερολίνο για πρώτη φορά από το τέλος του Β' ΠΠ υιοθετεί επιθετικό προσανατολισμό κατά της Μόσχας.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επισκέφτηκε πρόσφατα το Βίλνιους όπου υπέγραψε συμφωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του Αρβίντας Ανουσάουσκας, με την οποία μία ταξιαρχία αρμάτων μάχης Leopard 2, θα αναπτυχθεί μόλις 100 χλμ. από τα ρωσολιθουανικά σύνορα.

Το Βερολίνο για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ ΠΠ υιοθετεί επιθετικό προσανατολισμό κατά της Ρωσίας. Στην Μόσχα αναφέρεται έντονα πως έχει αναβιώσει στην Γερμανία το παλαιό σχέδιο καταστροφής της Ρωσίας. Κάτι που επιχειρήθηκε να γίνει με την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» το 1.941 μ.Χ. Και όλα αυτά από μία χώρα που μέχρι πριν δύο χρόνια όφειλε την οικονομική της υπερμεγέθυνση στο φθηνό και άφθονο ρωσικό φυσικό αέριο, το οποί0 τροφοδοτούσε τις βιομηχανίες της.

Τώρα μία γερμανική κυβέρνηση (η οποία δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν χαίρει πλέον αποδοχής από τον γερμανικό λαό), προτίμησε όχι μόνο να διαρρήξει τους ενεργειακούς δεσμούς με την Ρωσία οδηγώντας την Γερμανία σε οικονομική καθίζηση, αλλά και να δημιουργήσει ένα επιθετικό δόγμα για το άμεσο μέλλον.

Ακόμα κι αν στρατιωτικά η Γερμανία αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί κατά της Ρωσίας, προαναγγέλλει όμως ότι θα μπορεί να το κάνει μετά από… επτά χρόνια! Σε ότι αφορά την Γερμανική ταξιαρχία πρόκειται για 4.800 Γερμανούς στρατιώτες συν 200 άτομα πολιτικό προσωπικό. Μία από τις μονάδες που απαρτίζουν την νέα ταξιαρχία είναι η Panzerbatallion 203 από το Augustdorf της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ωστόσο, η εν λόγω τεθωρακισμένη μονάδα έχει παραδώσει όλα τα άρματα μάχης Leopard-2 στην Ουκρανία και περιμένει να αντικατασταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πιστόριους η παραγγελία έχει δοθεί και μόλις κατασκευαστούν θα σταλούν απευθείας στην Λιθουανία

“Με αυτήν την ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία, αναλαμβάνουμε ηγετική θέση στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”, δήλωσε ο Πιστόριους και πρόσθεσε: “Η ταχύτητα του σχεδίου δείχνει ότι η Γερμανία κατανόησε τη νέα πραγματικότητα στον τομέα της ασφάλειας”. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει τη στρατιωτική θεώρηση του Βερολίνου – πιέζοντας στρατηγούς και πολιτικούς να κινηθούν με ασυνήθιστη ταχύτητα, αναφέρει το Politico.

Αλλά χωρίς ένα επαρκές μακροπρόθεσμο σχέδιο χρηματοδότησης και χωρίς τα κύρια συστήματα μάχης Leopard 2, η λιθουανική ταξιαρχία “δεν θα είναι καν έτοιμη για άμυνα”, όπως προειδοποίησε ο Ροντριχ Κισβέντερ, πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών και απόστρατος συνταγματάρχης της Bundeswehr με 27 χρόνια υπηρεσίας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πώς ο σχεδιασμός της αποστολής συνάδει με τα πιεσμένα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας. Ο Πιστόριους δήλωσε ότι μια μονάδα όπως η «Ταξιαρχία Πάντσερ 42 », που αποστέλλεται στη Λιθουανία, κοστίζει μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα . Τα πρώτα τμήματα θα αναπτυχθούν το επόμενο έτος, ενώ η πλήρης ανάπτυξη της ταξιαρχίας υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το 2027 μ.Χ.

Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις υποδομές για τις βάσεις, δαπανώντας περίπου το 0,3% του ΑΕΠ της τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με δηλώσεις του Λαουρίνας Κασκιούνας, επικεφαλής της επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας του Λιθουανικού κοινοβουλίου, στους δημοσιογράφους.

Θα έχει ενδιαφέρον όμως όταν στις επόμενες εκλογές στην Γερμανία, αποχωρήσει (αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) ο νυν καγκελάριος ‘Ολαφ Σλολτς μαζί με την φανερώς φιλοαμερικανίδα  ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, αν η επόμενη Γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια πορεία ή αν θα επιστρέψει στις πολιτικές της Α.Μέρκελ, που τοποθετούσαν πρώτα απ’όλα το γερμανικό συμφέρον και σίγουρα δεν εξυπηρετούσαν τα Αμερικανικά (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/i-germania-egkathista-strateymata-tis-100-xiliometra-apo-ta-synora-lithouanias-rosias/).

 

Ρωσία: Οι μετανάστες μόλις λάβουν υπηκοότητα αμέσως επιστρατεύονται. Αμέσως μετά την πολιτογράφηση τους ως Ρώσοι πολίτες, 11 άνδρες που ήσαν μετανάστες στην Ρωσία έλαβαν αμέσως επίσημες κλητεύσεις για να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία.

Στην τελετή παράδοσης των πιστοποιητικών ιθαγένειας στην Αγία Πετρούπολη, παρέστησαν οι υπάλληλοι της στρατολογίας οι οποίοι παρέδωσαν αμέσως στους άνδρες ειδοποιήσεις για να εγγραφούν αμέσως στο τοπικό γραφείο επιστράτευσης, σύμφωνα με την αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης, η οποία ανήρτησε βίντεο από την εκδήλωση.

Στο βιντεοκλίπ φαίνονται και ακούγονται αρχικά αρκετοί άνδρες να ορκίζονται πίστη στο Ρωσικό Σύνταγμα – και στη συνέχεια να κρατούν στα χέρια τους την ειδοποίηση για την επιστράτευση. Στο τέλος, όλοι τραγουδούν τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Οι μετανάστες, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από γειτονικές χώρες, ορκίστηκαν να «υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ρωσίας» προκειμένου να αποκτήσουν την υπηκοότητα. «Με αυτό το σκεπτικό, οι εκπρόσωποι των περιφερειακών γραφείων άμυνας που ήταν παρόντες στην τελετή … παρέδωσαν τις κλήσεις για εγγραφή στους στρατιωτικούς καταλόγους».

Το θέμα συζητήθηκε ευρέως στα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Παλαιότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Ρωσικός στρατός επιστράτευσε μετανάστες είχαν προκαλέσει αναστάτωση. Πρόσφατα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε προτρέψει τους ξένους να πολεμήσουν στην Ουκρανία και προσέφερε σε όσους εθελοντές συμμετάσχουν στον πόλεμο την ευκαιρία να γίνουν πιο εύκολα Ρώσοι πολίτες.

Σύμφωνα με παρατηρητές, ο Πούτιν θέλει να αποφύγει ένα νέο κύμα επιστράτευσης τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Μαρτίου 2024 μ.Χ. Η τελευταία επιστράτευση έγινε το φθινόπωρο του 2022 μ.Χ.-(https://www.defence-point.gr/news/rosia-oi-metanastes-molis-lavoyn-ypikootita-amesos-epistrateyontai).

 

Ο Πούτιν "χαρίζει" την δυτική Ουκρανία... και διεκδικεί όλη την υπόλοιπη

Στην τετράωρη συνέντευξη τύπου που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων και πολιτών από όλη την Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε με νόημα ότι "η Οδησσός είναι μία Ρωσική πόλη".

Και μόνο αυτή η αποστροφή άρκεσε, ώστε πολλοί παρατηρητές να υποστηρίξουν ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έθεσε ως απώτερο στόχο της Ρωσικής "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" την κατάληψη όλων των ουκρανικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας.

Μιλώντας και πάλι εκτενώς στη διευρυμένη συνεδρίαση του ανώτατου συμβουλίου του Yπουργείου Άμυνας της Ρωσίας την Τρίτη, ο Πούτιν έδωσε σαφή εικόνα της σκλήρυνσης της στάσης του στο ουκρανικό ζήτημα, τη στιγμή ακριβώς που στη Δύση εντείνεται ο προβληματισμός (και η δυσφορία για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση του Κιέβου), πληθαίνουν φωνές που προτείνουν "πάγωμα" της σύγκρουσης, προτείνεται από κάποιους "επιστράτευση" της Άνγκελα Μέρκελ σε ρόλο μεσολαβητή κ.ο.κ.

Ο Ρώσος ηγέτης εξέπεμψε διπλό μήνυμα: αφενός περιέγραψε την πρόοδο της εξοπλιστικής προσπάθειας της χώρας του, χωρίς να αποκρύψει τους τομείς στους οποίους χρειάζεται να καλυφθούν κενά, αφετέρου δε στην δευτερολογία του επανήλθε στην ιστορικο-πολιτική θεώρησή του περί του ουκρανικού ζητήματος. Το δεύτερο αυτό σκέλος έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Η ανασκόπηση στην οποία προέβη ο Πούτιν κάθε άλλο παρά ήταν θριαμβολογική. Περισσότερες από μία φορές επανέλαβε ότι η χώρα του "σύρθηκε" σε αυτή τη σύγκρουση, "αναγκάστηκε" να μπει στον πόλεμο υπέρ των ομοεθνών της, "προσπάθησε ανεπιτυχώς" να βρει κοινά αποδεκτές λύσεις, όπως με τις Συμφωνίες του Μινσκ, "ξεπεράστηκε από τους αντιπάλους" της, "σταδιακά έμεινε χωρίς άλλη επιλογή από το να εμπλακεί" κ.ο.κ.

Επιπλέον αναγνώρισε ότι οι αντίπαλοι πέτυχαν τους κυριότερους στόχους τους, που ήταν η διακοπή των σχέσεων Ευρώπης-Ρωσίας και η προώθηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν απευθύνονται στο διεθνές ακροατήριο, ώστε να θεωρηθούν δικαιολόγηση της επιλογής χρήσης βίας - απευθύνονται σε στρατιωτικούς ηγήτορες και εν γένει στο εσωτερικό ακροατήριο, προκειμένου να εμπεδωθεί το "κλείσιμο των λογαριασμών" με την Δύση, να εξηγηθεί το γιατί η Ρωσική επέμβαση άργησε τόσο (και γιατί δεν πρόκειται να λήξει σύντομα).

Άλλωστε, ο ίδιος ο Πούτιν, κληθείς σε πρόσφατη συνέντευξη να "δώσει συμβουλές" στον προ εικοσαετίας, νέο στην εξουσία εαυτό του, δήλωσε ότι διακατεχόταν από "αφελή εμπιστοσύνη" προς την Δύση.

Αλλά η κατακλείδα της παρέμβασής του αφορούσε το μέλλον της Ουκρανίας. Όπως είπε, "ο μόνος εγγυητής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας ήταν η Ρωσία. Όταν η Ρωσία δημιούργησε τη Σοβιετική Ένωση, απλώς παρέδωσε, μαζί με τον πληθυσμό της, τεράστια ιστορικά ρωσικά εδάφη, τεράστιες δυνατότητες και επένδυσε κολοσσιαίους πόρους σε ολόκληρη αυτή την επικράτεια".

Ο Πούτιν προσέθεσε με νόημα ότι τα δυτικά εδάφη της σημερινής Ουκρανίας (τα οποία δεν ανήκαν στην Ρωσική Αυτοκρατορία ή την προπολεμική Σοβιετική Ένωση) προσαρτήθηκαν από τον Στάλιν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: επρόκειτο για μέρος των πολωνικών εδαφών, όπως το Λβιβ κτλ., για την απώλεια των οποίων η Πολωνία αποζημιώθηκε με το διάδρομο του Ντάντσιχ και ανατολικά γερμανικά εδάφη. Προσαρτήθηκαν επίσης στην Ουκρανία ουγγρικά και ρουμανικά εδάφη.

"Οι άνθρωποι που ζουν εκεί", πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος "θέλουν να επιστρέψουν στην ιστορική τους πατρίδα, ενώ εκείνες οι χώρες που έχασαν αυτά τα εδάφη, κυρίως η Πολωνία, κοιμούνται και ονειρεύονται με τη σκέψη να τα ανακτήσουν".

Υπό αυτή την έννοια, κατέληξε, "μόνο η Ρωσία θα μπορούσε να είναι ο εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Αν δεν θέλουν, δεν χρειάζεται. Η ιστορία θα τα βάλει όλα στην θέση τους.

Δεν θα επέμβουμε, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τους δικούς μας. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι: στην Ουκρανία, όσοι είναι επιθετικοί προς τη Ρωσία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αν θέλουν να διαπραγματευτούν, ας διαπραγματευτούν. Αλλά εμείς θα το κάνουμε αυτό με βάση τα συμφέροντά μας".

Με άλλα λόγια, ο Πούτιν αποκρούει το σενάριο του "παγώματος" της σύγκρουσης και δείχνει ότι ενδιαφέρεται να καθορίσει το μέλλον της όλης Ουκρανίας, εξαιρουμένου εκείνου του τμήματος στα δυτικά το οποίο δεν εμπίπτει στον ορισμό του "αδελφού έθνους". Αυτό μπορούν να μπουν στον πειρασμό να το διεκδικήσουν άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι εντός του ΝΑΤΟ ανταγωνισμοί (https://www.capital.gr/diethni/3756979/o-poutin-xarizei-tin-dutiki-oukrania-kai-diekdikei-oli-tin-upoloipi/). 

 

Τραμπ: Δεν διάβασα ποτέ το Mein Kampf του Χίτλερ – Οι «μετανάστες καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας». Ο Τραμπ έκανε παρόμοιες δηλώσεις για τους μετανάστες το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας αγανακτισμένες αντιδράσεις, με αντιπάλους του να συγκρίνουν όσα είπε με φράσεις του Αδόλφου Χίτλερ στο αντισημιτικό βιβλίο του «Ο Αγών Μου».

Αφού δέχθηκε σκληρές επικρίσεις διότι δήλωσε πως οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κάθε σύγκριση με τον Αδόλφο Χίτλερ, διαβεβαιώνοντας πως «δεν διάβασε ποτέ» το βιβλίο Mein Kampf («Ο Αγών Μου») του ναζί δικτάτορα.

Όμως «Είναι αλήθεια ότι καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας, αυτό κάνουν, καταστρέφουν την χώρα μας», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024 μ.Χ., κατά την διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης προχθές Τρίτη στην Άιοβα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε παρόμοιες δηλώσεις για τους μετανάστες το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας αγανακτισμένες αντιδράσεις, με αντιπάλους του να συγκρίνουν όσα είπε με φράσεις του Αδόλφου Χίτλερ στο αντισημιτικό βιβλίο του «Ο Αγών Μου».

«Δεν τους αρέσει όταν τα λέω αυτά», δήλωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του. «Λένε ‘αυτό το είχε πει ο Χίτλερ’, όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο», συνέχισε. Και διαβεβαίωσε:

«Δεν διάβασα ποτέ το ‘Ο Αγών Μου». Ομάδα συνδεόμενη με την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter) μοντάζ που παραθέτει τρεις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που παραπέμπουν απευθείας σε φράσεις του ναζί δικτάτορα.

«Δεν πρόκειται για σύμπτωση», έβαλε λεζάντα η ομάδα της εκστρατείας Μπάιντεν. Η ολοένα πιο βίαιη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, φέρνει στελέχη του κόμματος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ιδίως μορφές των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, όπως ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος στηλίτευσε δημόσια τα σχόλια του Προέδρου προχθές.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τους πολιτικούς αντιπάλους του «αποβράσματα» και «παράσιτα». Η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε τότε πως μιμείται «τον αυταρχικό λόγο του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι». Στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, το 2015 μ.Χ., ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σοκ μεταξύ άλλων με τις δηλώσεις του για τους «βιαστές» παράτυπους μετανάστες.

Υποσχόταν τότε να υψώσει τεράστιο τείχος, μήκους 3.000 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, για να εμποδίζονται οι μετανάστες να εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (https://www.zougla.gr/kosmos/trab-den-diavasa-pote-to-mein-kampf-tou-chitler-oi-metanastes-katastrefoun-to-aima-tis-choras-mas/).

 

Το Mein Kampf του Τραμπ προκαλεί πολιτικό σάλο στις ΗΠΑ – Η αντίδραση Μπάιντεν. Για καιρό, απέφευγε ακόμα και να προφέρει το όνομά του δημόσια. Πλέον όμως ο Τζο Μπάιντεν σκληραίνει τον τόνο έναντι του προκατόχου του, χαρακτηρίζοντας την ρητορική του αυταρχική και προσάπτοντάς του λεξιλόγιο που παραπέμπει «στη Γερμανία των χρόνων του 1.930 μ.Χ.». O Tραμπ ανέφερε χθες το Mein Kampf του Χίτλερ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «ασφαλώς υποστήριξε εξέγερση, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, απολύτως καμιά», είπε χθες Τετάρτη ο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί επίσης την δεύτερη θητεία του. Αναφερόταν στα πεπραγμένα του προκατόχου της όταν έγινε η έφοδος αποχαλινωμένων οπαδών του στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021 μ.Χ.

Για καιρό, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντιμετώπιζε τον Ντόναλντ Τραμπ σαν τον… λόρδο Βόλντεμορτ, χαρακτήρα στο σύμπαν του «Χάρι Πότερ» ο οποίος είναι τόσο σατανικός που απαγορεύεται να ειπωθεί το όνομά του. Μπροστά στις κάμερες, προτιμούσε να χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «ο άλλος» ή «ο προηγούμενος».

Αλλά το βράδυ της Τρίτης, σε δείπνο που παρέθεσε σε δωρητές του κόμματός του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε ονομαστικά πάνω από δέκα φορές στον προκάτοχό του, κάτι που κάνει πλέον συστηματικά σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Απειλή. Σε αυτά τα γεύματα δεν γράφουν κάμερες ούτε υπάρχουν ηχητικές καταγραφές, επιτρέπεται όμως σε pool δημοσιογράφων να κρατούν σημειώσεις κατά τη διάρκεια της αρχικής τοποθέτησης του προέδρου και να μεταδίδουν κάποιες από τις δηλώσεις του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγείρει πράγματι απειλή για κάποια πράγματα στην χώρα, ιδίως «για το δικαίωμα στην άμβλωση, το δικαίωμα ψήφου, τα πολιτικά δικαιώματα», καθώς και για την «φήμη της Αμερικής στον κόσμο», ανέφερε. Όμως «αυτό που απειλεί περισσότερο ο Τραμπ είναι η δημοκρατία μας».

Αυτό όπως φαίνεται θα είναι το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας του κ. Μπάιντεν, το επανέλαβε το βράδυ της Τρίτης σε περίπου εκατό υποστηρικτές του σε σικ συνοικία της Ουάσιγκτον. «Κάθε αρχηγός κράτους που συναντώ μου λέει ‘πρέπει να κερδίσεις. Πρέπει να κερδίσεις’. Δυστυχώς, δεν το λένε επειδή εκτιμούν εμένα, το λένε εξαιτίας του άλλου παλικαριού», ανέφερε με δόση χιούμορ. Ο Δημοκρατικός ξέρει πως δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Οι δυσοίωνες δημοσκοπήσεις – που πάντως πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, καθώς μένει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να διεξαχθούν οι εκλογές- διαδέχονται η μια την άλλη, η ηλικία του είναι κάτι που προκαλεί μόνιμη ανησυχία, οι θέσεις του για τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας και για την μετανάστευση απωθούν μεγάλο μέρος της πιο προοδευτικής μερίδας των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών.

Ο Μπάιντεν μολαταύτα μοιάζει να βάζει το στοίχημα πως τον Νοέμβριο του 2024 μ.Χ., μπροστά στην προοπτική νέας θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, οι εκλογείς θα αφήσουν κατά μέρος τις επιφυλάξεις τους για το πρόσωπό του και θα τον ψηφίσουν.

Επικεντρώνει έτσι τις επιθέσεις του στον προκάτοχό του, αγνοώντας τους άλλους διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρεται συστηματικά στις πιο ακραίες δηλώσεις του προκατόχου του, σαν να φοβάται πως η κοινή γνώμη, απαυδισμένη από τις υπερβολές του Ντόναλντ Τραμπ, δεν δίνει καμιά προσοχή πλέον. Χθες για παράδειγμα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον αντίπαλό του σε ομιλία που δεν είχε καμιά σχέση με αυτόν.

Παπαγαλίζει τον Χίτλερ. Σε εκδήλωση αφιερωμένη στην επιχειρηματικότητα των Αφροαμερικανών, ο πρόεδρος τόνισε πως η οικονομική πολιτική του αποτελεί «ρήξη με τη ‘θεωρία της διάχυσης’» (σ.σ. trickle-down theory) που εφάρμοσε πιστά ο προκάτοχός του, «ο τύπος που θεωρεί πως μολύνουμε το αίμα της Αμερικής».

Αναφερόταν στην δήλωση που έκανε ο μεγιστάνας των ακινήτων σε προεκλογική εκδήλωση το σαββατοκύριακο αναφερόμενος στους μετανάστες: «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας». «Ο Ντόναλντ Τραμπ μάς έδειξε ποια είναι τα υποδείγματά του παπαγαλίζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ», ήταν η αντίδραση της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Ο προκάτοχός του χρησιμοποιεί «λεξιλόγιο που μας θυμίζει την Γερμανία των χρόνων του 1.930 μ.Χ.», είπε προχθές Τρίτη ο κ. Μπάιντεν, υπενθυμίζοντας επίσης ότι ο προκάτοχός του χαρακτηρίζει τους πολιτικούς αντιπάλους του «παράσιτα» και «αποβράσματα».

Ο Τζο Μπάιντεν τονίζει συχνά εξάλλου τις θετικές αναφορές του αντιπάλου του σε αυταρχικούς ηγέτες του κόσμου, ιδίως στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν εκπλήσσεται κανένας. Στο κάτω κάτω, η Μόσχα και το Μαρ-α-Λάγκο (σ.σ. η έπαυλη όπου κατοικεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην Φλόριντα) συμφωνούν σε πολλά», πέταξε χθες.

Το Mein Kampf του Χίτλερ. Αφού δέχθηκε σκληρές επικρίσεις διότι δήλωσε πως οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε κάθε σύγκριση με τον Αδόλφο Χίτλερ, διαβεβαιώνοντας πως «δεν διάβασε ποτέ» το βιβλίο Mein Kampf («Ο Αγών Μου») του ναζί δικτάτορα.

Όμως «είναι αλήθεια ότι καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας, αυτό κάνουν, καταστρέφουν την χώρα μας», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος, υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024 μ.Χ., κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης προχθές Τρίτη στην Άιοβα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε παρόμοιες δηλώσεις για τους μετανάστες το σαββατοκύριακο, προκαλώντας αγανακτισμένες αντιδράσεις, με αντιπάλους του να συγκρίνουν όσα είπε με φράσεις του Αδόλφου Χίτλερ στο αντισημιτικό βιβλίο του «Ο Αγών Μου».

«Δεν τους αρέσει όταν τα λέω αυτά», δήλωσε ο μεγιστάνας των ακινήτων απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του. «Λένε ‘αυτό το είχε πει ο Χίτλερ’, όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο», συνέχισε. Και διαβεβαίωσε: «Δεν διάβασα ποτέ το ‘Ο Αγών Μου’».

Ομάδα συνδεόμενη με την εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν μεταφόρτωσε στο X (το πρώην Twitter) μοντάζ που παραθέτει τρεις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που παραπέμπουν απευθείας σε φράσεις του ναζί δικτάτορα.

«Δεν πρόκειται για σύμπτωση», έβαλε λεζάντα η ομάδα της εκστρατείας Μπάιντεν. Η ολοένα πιο βίαιη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, φέρνει στελέχη του κόμματος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ιδίως μορφές των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, όπως ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος στηλίτευσε δημόσια τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ προχθές. Στα μέσα Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τους πολιτικούς αντιπάλους του «αποβράσματα» και «παράσιτα». Η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε τότε πως μιμείται «τον αυταρχικό λόγο του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι».

Στην πρώτη του προεκλογική εκστρατεία, το 2015 μ.Χ., ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σοκ μεταξύ άλλων με τις δηλώσεις του για τους «βιαστές» παράτυπους μετανάστες. Υποσχόταν τότε να υψώσει τεράστιο τείχος, μήκους 3.000 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, για να εμποδίζονται οι μετανάστες να εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (https://slpress.gr/diethni/to-mein-kampf-tou-trab-prokalei-politiko-salo-stis-ipa-i-antidrasi-bainten/).

 

Με ξενοφοβία και... Χίτλερ η καμπάνια Τραμπ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πως δεν έχει διαβάσει το βιβλίο «Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις για τις πρόσφατες ξενοφοβικές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, δεν δίστασε να επιτεθεί ξανά στους μετανάστες, την Τρίτη στην Άιοβα. Στο δρόμο για τις προεδρικές εκλογές 2024 μ.Χ., ο Τραμπ ακολουθεί μισαλλόδοξη, ακραία ρατσιστική ρητορική που θυμίζει «σκοτεινές εποχές».

Οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», σχολίασε αρχικώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε προεκλογική συγκέντρωση στο Νιου Χάμσιρ, και δέχθηκε σκληρές επικρίσεις. Απέρριψε κάθε σύγκριση με τον Αδόλφο Χίτλερ, διαβεβαιώνοντας πως «δεν διάβασε ποτέ» το βιβλίο Mein Kampf («Ο Αγών Μου») του ναζί δικτάτορα.

Όμως «είναι αλήθεια ότι καταστρέφουν το αίμα της χώρας μας, αυτό κάνουν, καταστρέφουν την χώρα μας», επέμεινε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την επανεκλογή του το 2024 μ.Χ., την Τρίτη στην Άιοβα. Οι ξενοφοβικές δηλώσεις Τραμπ προκαλούν μαζικές αντιδράσεις, με αντιπάλους του να συγκρίνουν όσα είπε με φράσεις του Αδόλφου Χίτλερ, στο αντισημιτικό βιβλίο του.

«Δεν τους αρέσει όταν τα λέω αυτά», απάντησε ο ίδιος απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του. «Λένε "αυτό το είχε πει ο Χίτλερ", όμως με πολύ διαφορετικό τρόπο», συνέχισε. «Δεν διάβασα ποτέ το "Ο Αγών Μου"», υποστήριξε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Τραμπ επικαλέστηκε το όνομα του Χίτλερ σε πολιτική συγκέντρωση, αλλά υπήρξαν πολλές αναφορές όλα τα προηγούμενα χρόνια πως ο Τραμπ εξέφραζε έντονο ενδιαφέρον, ακόμη και θαυμασμό, για την κυριαρχία του Χίτλερ στην ναζιστική Γερμανία. Στο παρελθόν, παραδέχθηκε ότι είχε ένα αντίγραφο του βιβλίου.

Η ολοένα πιο βίαιη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που προηγείται με διαφορά στις δημοσκοπήσεις ενόψει της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων, φέρνει στελέχη του κόμματος σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Ο Ρεπουμπλικάνος Μιτς Μακόνελ καταδίκασε δημόσια τα σχόλια του Προέδρου προχθές. Η εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν τον κατηγόρησε τότε πως μιμείται «τον αυταρχικό λόγο του Αδόλφου Χίτλερ και του Μπενίτο Μουσολίνι».

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο του Κολοράντο αποφάνθηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024 μ.Χ., εξαιτίας της συμμετοχής του στα αιματηρά επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021 μ.Χ. Η τελική απόφαση θα κριθεί πλέον στο ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο θα προσφύγει ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος (https://www.efsyn.gr/kosmos/boreia-ameriki/416120_me-xenofobia-kai-hitler-i-kampania-tramp).

 

Γιατί μια δεύτερη Προεδρία Τραμπ μπορεί να είναι πιο ριζοσπαστική από την πρώτη του. Την άνοιξη του 1.989 μ.Χ., το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα χρησιμοποίησε τανκς και στρατεύματα για να συντρίψει μια διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης, πέρα ​​από τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές, ήταν συγκλονισμένο από την καταστολή που σκότωσε τουλάχιστον εκατοντάδες φοιτητές ακτιβιστές. Αλλά ένας επιφανής Αμερικανός εντυπωσιάστηκε.

«Όταν οι φοιτητές ξεχύθηκαν στην πλατεία Τιενανμέν, η κινεζική κυβέρνηση παραλίγο να το ανατινάξει», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy το έτος μετά την σφαγή. «Τότε ήταν μοχθηροί, ήταν φρικτές, αλλά το έβαλαν κάτω με δύναμη. Αυτό σου δείχνει την δύναμη της δύναμης. Η χώρα μας αυτή την στιγμή θεωρείται αδύναμη».

Ήταν μια απαράδεκτη γραμμή σε μια ευρεία συνέντευξη, που παραδόθηκε σε έναν δημοσιογράφο που παρουσίαζε το προφίλ ενός 43χρονου επιχειρηματία διασημοτήτων που δεν ήταν τότε παίκτης στην εθνική πολιτική ή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αλλά υπό το πρίσμα του τι έχει γίνει ο Τραμπ, η εξύψωσή του για την ανελέητη συντριβή των δημοκρατικών διαδηλωτών είναι βουτηγμένη σε προμήνυμα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο The Morning από τους New York Times. Η βίαιη και αυταρχική ρητορική του Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του 2024 μ.Χ. έχει προκαλέσει αυξανόμενο συναγερμό και συγκρίσεις με ιστορικούς φασίστες δικτάτορες και σύγχρονους λαϊκιστές ισχυρούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει απανθρωποποιήσει τους αντιπάλους του ως «παράσιτα» που πρέπει να «ξεριζωθούν», δήλωσε ότι οι μετανάστες «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», ενθάρρυνε τους πυροβολισμούς ληστών και πρότεινε στον πρώην Πρόεδρο των Μικτών Αρχηγών Το προσωπικό, ο Mark Milley, άξιζε να εκτελεστεί για προδοσία.

Καθώς είναι υποψήφιος για πρόεδρος και πάλι αντιμετωπίζοντας τέσσερις ποινικές διώξεις, ο Τραμπ μπορεί να φαίνεται πιο θυμωμένος, απελπισμένος και επικίνδυνος για την δημοκρατία αμερικανικού τύπου από ότι στην πρώτη του θητεία. Αλλά η γενική γραμμή που αναδύεται είναι πολύ πιο μακροχρόνια: Έχει δοξάσει την πολιτική βία και έχει μιλήσει με θαυμασμό για αυταρχικούς για δεκαετίες.

Ως υποψήφιος Πρόεδρος τον Ιούλιο του 2016 μ.Χ., επαίνεσε τον πρώην δικτάτορα του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν ως «τόσο καλό» στο να σκοτώνει τρομοκράτες. Μήνες μετά την ορκωμοσία του, είπε στον ισχυρό ηγέτη των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ότι η βίαιη εκστρατεία του για χιλιάδες εξωδικαστικές δολοφονίες στο όνομα της καταπολέμησης των ναρκωτικών ήταν «μια απίστευτη δουλειά». Και καθ' όλη τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ ξεπέρασε τα όρια και παραβίασε τους δημοκρατικούς κανόνες.

Αυτό που θα ήταν διαφορετικό σε μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ δεν είναι τόσο ο χαρακτήρας του όσο το περιβάλλον του. Δυνάμεις που περιείχαν κάπως τις αυταρχικές του τάσεις στην πρώτη του θητεία - μέλη του προσωπικού που έβλεπαν την δουλειά τους να τον περιορίζουν μερικές φορές, λίγοι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου επεισοδιακά πρόθυμοι να τον επικρίνουν ή να τον αντιταχθούν, μια κομματική ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο που κατά καιρούς αποφάσιζε εναντίον του - να είσαι πιο αδύναμος.

Ως αποτέλεσμα, τα πιο ακραία σχέδια και ιδέες πολιτικής του Τραμπ και των συμβούλων του για μια δεύτερη θητεία θα είχαν μεγαλύτερη προοπτική να γίνουν πραγματικότητα. Μια Ριζοσπαστική Ατζέντα. Σίγουρα, ορισμένα από αυτά που σχεδιάζουν ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του συνάδουν με αυτό που πιθανότατα θα έκανε οποιοσδήποτε Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος.

Για παράδειγμα, ο Τραμπ είναι πολύ πιθανό να ανακαλέσει πολλές από τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα και την επίσπευση της μετάβασης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μια τέτοια αντιστροφή διαφόρων κανόνων και πολιτικών θα αποδυνάμωνε σημαντικά την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πολλές από τις αλλαγές αντικατοπτρίζουν τον συνήθη και μακροχρόνιο συντηρητικό σκεπτικισμό των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Άλλα σημεία της ατζέντας του Τραμπ, ωστόσο, είναι παράλογα. Κανένας Πρόεδρος των ΗΠΑ πριν από αυτόν δεν είχε παίξει με την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική συμμαχία των Ηνωμένων Πολιτειών με τις δυτικές δημοκρατίες. Έχει πει ότι θα επανεκτιμήσει ουσιαστικά «τον σκοπό του ΝΑΤΟ και την αποστολή του ΝΑΤΟ» σε μια δεύτερη θητεία.

Είπε ότι θα διατάξει τον στρατό να επιτεθεί στα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, κάτι που θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο, εκτός εάν η κυβέρνησή του συναινέσει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το έκανε.

Θα χρησιμοποιούσε επίσης τον στρατό σε εσωτερικό έδαφος. Αν και είναι γενικά παράνομη η χρήση στρατευμάτων για την επιβολή του νόμου στην εγχώρια νομοθεσία, ο νόμος περί εξέγερσης επιτρέπει εξαιρέσεις.

Αφού ορισμένες διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας το 2020 μ.Χ. έγιναν ταραχές, ο Τραμπ είχε συντάξει μια εντολή για την χρήση στρατευμάτων για την καταστολή των διαδηλωτών στην Ουάσιγκτον, DC, αλλά δεν την υπέγραψε. Πρότεινε σε μια συγκέντρωση στην Αϊόβα φέτος ότι σκοπεύει να στείλει μονομερώς στρατεύματα σε πόλεις που διοικούνται από τους Δημοκρατικούς για να επιβάλουν την δημόσια τάξη γενικά.

«Κοιτάτε οποιαδήποτε πολιτεία που διοικείται από τους Δημοκρατικούς, και απλά δεν είναι το ίδιο – δεν λειτουργεί», είπε ο Τραμπ στο πλήθος, καλώντας πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο εγκληματικές εστίες.

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συμβεί άλλο. Και ένα από τα άλλα πράγματα που θα κάνω —επειδή υποτίθεται ότι δεν εμπλακείτε σε αυτό, απλά πρέπει να σας ζητήσει ο κυβερνήτης ή ο δήμαρχος να μπει μέσα — την επόμενη φορά, δεν περιμένω».

Τα σχέδια του Τραμπ να εκκαθαρίσει τους μετανάστες που ζουν παράνομα στην χώρα περιλαμβάνουν σαρωτικές επιδρομές, τεράστια στρατόπεδα κράτησης, απελάσεις της κλίμακας εκατομμυρίων ετησίως, διακοπή του ασύλου, προσπάθεια τερματισμού της ιδιότητας του πολίτη για μωρά που γεννήθηκαν στο έδαφος των ΗΠΑ από γονείς που ζουν στην χώρα παράνομα και επικαλούμενοι ο νόμος περί εξέγερσης κοντά στα νότια σύνορα για να χρησιμοποιήσει επίσης στρατεύματα ως πράκτορες μετανάστευσης.

Ο Τραμπ θα επιδιώξει να επεκτείνει την προεδρική εξουσία με αμέτρητους τρόπους - επικεντρώνοντας μεγαλύτερη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία στον Λευκό Οίκο, τερματίζοντας την ανεξαρτησία των υπηρεσιών που δημιούργησε το Κογκρέσο για να λειτουργούν εκτός προεδρικού ελέγχου και μειώνοντας την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών για να διευκολύνει την απόλυση και την αντικατάσταση δεκάδες χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η υπόσχεση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εκδικηθεί τους αντιπάλους του είναι μια γυμνή πρόκληση για τις δημοκρατικές αξίες. Βασιζόμενος στον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε να πείσει τους εισαγγελείς να κυνηγήσουν τους εχθρούς του όσο ήταν στην εξουσία, θα τερμάτιζε τον κανόνα της διερευνητικής ανεξαρτησίας μετά το Γουότεργκεϊτ από τον πολιτικό έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Σε όλες αυτές τις προσπάθειες, ο Τραμπ θα υποστηριχθεί σε μια δεύτερη θητεία από μια καλά χρηματοδοτούμενη εξωτερική υποδομή. Το 2016 μ.Χ., τα συντηρητικά think tank ήταν προπύργια του ρεπουμπλικανισμού τύπου George W. Bush. Αλλά έχουν ξεπηδήσει καινούργια που διευθύνονται από βετεράνους της κυβέρνησης Τραμπ και το αξιοσέβαστο Ίδρυμα Heritage έχει επανασχεδιαστεί για να μείνει στο ίδιο βήμα με τον Τραμπισμό.

Ένας συνασπισμός καταρτίζει σχέδια πολιτικής τύπου America First, με το παρατσούκλι Project 2025 μ.Χ. (Η εκστρατεία του Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του, αλλά είπε ότι μετρούν μόνο τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο ή την εκστρατεία του).

Ενώ ορισμένες προτάσεις που βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε τέτοια μέρη θα προωθούσαν μακροχρόνια Ρεπουμπλικάνους Οι στόχοι μεγαδοτών, όπως ο περιορισμός των κανονισμών για τις επιχειρήσεις, άλλοι είναι πιο συντονισμένοι στα προσωπικά συμφέροντα του Τραμπ.

Το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής, για παράδειγμα, δημοσίευσε μια εργασία με τίτλο «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν είναι ανεξάρτητο». Το χαρτί γράφτηκε από τον Τζέφρι Κλαρκ, τον οποίο ο Τραμπ παραλίγο να αναθέσει γενικό εισαγγελέα για να βοηθήσει την προσπάθειά του να ανατρέψει τις εκλογές και αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στην Γεωργία σε σχέση με αυτή την προσπάθεια.

Ζητήθηκε να σχολιάσει, ένας εκπρόσωπος του Τραμπ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά επέκρινε τους New York Times ενώ αποκάλεσε τον Τραμπ «ισχυρό στο έγκλημα». Εξασθενημένα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Ακόμη και υποψήφιος το 2016 μ.Χ., ο Τραμπ αψήφησε τους δημοκρατικούς κανόνες.

Παρουσίασε ψευδώς την ήττα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα ως απάτη και πρότεινε ότι θα αντιμετώπιζε τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών ως νόμιμα μόνο εάν κέρδιζε. Απείλησε να φυλακίσει την Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, κηλίδωσε τους Μεξικανούς μετανάστες ως βιαστές και υποσχέθηκε να απαγορεύσει στους μουσουλμάνους την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προσφέρθηκε να πληρώσει τους νομικούς λογαριασμούς οποιωνδήποτε υποστηρικτών ξυλοκόπησαν διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του και εξέτρεψαν το μίσος εναντίον των δημοσιογράφων που κάλυπταν τις εκδηλώσεις του.

Κατά την θητεία του, ο Τραμπ αρνήθηκε να αποχωρήσει από τις επιχειρήσεις του και οι άνθρωποι που του έκαναν κράτηση έκλεισαν ακριβά τετράγωνα δωματίων στα ξενοδοχεία του. Παρά τον νόμο κατά του νεποτισμού, έδωσε δουλειές στον Λευκό Οίκο στην κόρη και στον γαμπρό του. Χρησιμοποίησε ενέργεια έκτακτης ανάγκης για να ξοδέψει περισσότερα για ένα τείχος στα σύνορα από όσα εξουσιοδότησε το Κογκρέσο.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν χάρη στην προεκλογική του καρέκλα, τον οποίο ο Τραμπ επαίνεσε γιατί δεν «ξεπήδησε», καθώς οι εισαγγελείς προσπάθησαν ανεπιτυχώς να τον πείσουν να συνεργαστεί ως μάρτυρας στην έρευνα για την Ρωσία. Ο Τραμπ αργότερα τον χάρισε χάρη. Αλλά μερικές από τις πιο δυνητικά σοβαρές από τις παραβιάσεις των κανόνων του δεν καρποφόρησαν.

Ο Τραμπ πίεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να διώξει τους αντιπάλους του. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης άνοιξε πολλές ποινικές έρευνες, από τον έλεγχο του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ μέχρι την προσπάθεια του ειδικού εισαγγελέα, Τζον Ντάραμ, να βρει βάση για να κατηγορήσει αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας της εποχής Ομπάμα ή την Κλίντον. με εγκλήματα που συνδέονται με την προέλευση της έρευνας για την Ρωσία. Αλλά προς οργή του Τραμπ, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να μην ασκήσουν τέτοιες κατηγορίες.

Και ούτε η προσπάθεια για την οποία παραπέμφθηκε πέτυχε. Ο Τραμπ προσπάθησε να εξαναγκάσει την Ουκρανία να ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά του Μπάιντεν, παρακρατώντας τη στρατιωτική βοήθεια, αλλά δεν συνεργάστηκε.

Ο Τραμπ προσπάθησε να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020 μ.Χ. και πυροδότησε την αναταραχή στο Καπιτώλιο, αλλά ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και οι πλειοψηφίες του Κογκρέσου απέρριψαν την προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι διάφορα εμπόδια και προπύργια που περιόρισαν τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία θα απουσίαζαν σε μια δεύτερη.

Κάποια από αυτά που προσπάθησε να κάνει ο Τραμπ ματαιώθηκαν από την ανικανότητα και τη δυσλειτουργία της αρχικής του ομάδας. Αλλά για τέσσερα χρόνια, όσοι έμειναν μαζί του έμαθαν να ασκούν την εξουσία πιο αποτελεσματικά. Αφού τα δικαστήρια απέκλεισαν την πρώτη του, τυχαία δημιουργημένη ταξιδιωτική απαγόρευση, για παράδειγμα, η ομάδα του ανέπτυξε μια εκδοχή που το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ.

Τέσσερα χρόνια από τους διορισμούς του δημιούργησαν μια εδραιωμένη ρεπουμπλικανική υπερπλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία πιθανότατα θα συνοδευόταν πλέον μαζί του σε ορισμένες υποθέσεις που έχασε, όπως η απόφαση 5-4 τον Ιούνιο του 2020 μ.Χ. που τον εμπόδισε να τερματίσει ένα πρόγραμμα που προστατεύει από την απέλαση ορισμένοι άνθρωποι που ζούσαν στην χώρα παράνομα, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί ως παιδιά και μεγάλωσαν ως Αμερικανοί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ήταν συχνά εταίροι και βοηθοί - συνεργάζονταν μαζί του για να επιβεβαιώσουν δικαστές και να μειώσουν τους εταιρικούς φόρους, ενώ ασκούσαν ελάχιστη επίβλεψη. Αλλά μερικοί βασικοί Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου κατά καιρούς κατήγγειλαν την ρητορική του ή έλεγξαν τις πιο ενοχλητικές προτάσεις του.

Το 2017 μ.Χ., ο τότε Σεν. Ο Μπομπ Κόρκερ επέπληξε τον Τραμπ για απερίσκεπτες απειλές προς τη Βόρεια Κορέα στο Twitter και στη συνέχεια ο Σεν. Ο Τζον Μακέιν έδωσε την αποφασιστική ψήφο κατά της ώθησης του Τραμπ να ακυρώσει, χωρίς σχέδιο αντικατάστασης, έναν νόμο που καθιστά ευρέως διαθέσιμη την ασφαλιστική κάλυψη υγείας.

Είναι πιθανό ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θα είναι ακόμη πιο ευέλικτοι σε οποιαδήποτε δεύτερη θητεία Τραμπ. Το κόμμα έχει εμπλακεί περισσότερο και μάλιστα ενθουσιάζεται με την προθυμία του Τραμπ να ξεπεράσει τα όρια.

Και ο Τραμπ έχει φθαρεί, έχει ξεπεράσει, έχει εκφοβίσει να υποταχθεί ή έχει εκδιώξει κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες που έχουν ανεξάρτητο κύρος και έχουν δείξει περιστασιακά προθυμία να του αντιταχθούν.

Ο Μακέιν, ο οποίος ήταν υποψήφιος του GOP για την προεδρία του 2008 μ.Χ., πέθανε το 2018 μ.Χ. Η πρώην βουλευτής Liz Cheney, η οποία ψήφισε την παραπομπή του Τραμπ για υποκίνηση της εξέγερσης στις 6 Ιανουαρίου 2021 μ.Χ. και βοήθησε στην ηγεσία της επιτροπής που διερεύνησε αυτά τα γεγονότα, έχασε τη θέση της κύριος αμφισβητίας υπέρ του Τραμπ.

Ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2012 μ.Χ. και ο μοναδικός γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που ψήφισε να καταδικάσει τον Τραμπ στην πρώτη του δίκη παραπομπής, αποσύρεται.

Ο φόβος της βίας από τους υποστηρικτές του Τραμπ επιβάλλει επίσης τον έλεγχο. Σε πρόσφατα βιβλία, τόσο ο Ρόμνεϊ όσο και ο Τσένι είπαν ότι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί τους, τους οποίους δεν κατονόμασαν, τους είπαν ότι ήθελαν να ψηφίσουν κατά του Τραμπ στην διαδικασία παραπομπής στις 6 Ιανουαρίου, αλλά δεν το έκαναν από φόβο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». ασφάλεια.

Το προσωπικό είναι πολιτική. Ίσως ο πιο σημαντικός έλεγχος για την προεδρία του Τραμπ ήταν η αντίσταση της εσωτερικής διοίκησης σε ορισμένες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Μια παρέλαση των δικών του πρώην διορισμένων υψηλού επιπέδου προειδοποίησε έκτοτε ότι δεν είναι ικανός να είναι Πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αρχηγού του προσωπικού του Λευκού Οίκου, του Τζον Κέλι. πρώην υπουργοί Άμυνας Jim Mattis και Mark T. Esper. πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον· πρώην Γενικός Εισαγγελέας William Barr. και άλλοι.

Ο Τραμπ με την σειρά του τους κατήγγειλε όλους ως αδύναμους, ανόητους και άπιστους. Έχει πει ιδιωτικά στα κοντινά του πρόσωπα ότι τα μεγαλύτερα λάθη του αφορούσαν τους ανθρώπους που διόρισε, ιδιαίτερα τις επιλογές του για γενικό εισαγγελέα. Οι σύμβουλοι που έχουν κολλήσει μαζί του είναι αποφασισμένοι ότι εάν κερδίσει μια νέα θητεία, δεν θα υπάρξουν αξιωματούχοι που σκόπιμα εμποδίζουν την ατζέντα του.

Εκτός από την ανάπτυξη εγγράφων πολιτικής, ο συνασπισμός δεξαμενών σκέψης που διευθύνεται από άτομα ευθυγραμμισμένα με τον Τραμπ έχει συντάξει μια βάση δεδομένων με χιλιάδες ελεγμένους πιθανούς νεοσυλλέκτες για να τους παραδώσει σε μια ομάδα μετάβασης εάν κερδίσει τις εκλογές.

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται από πρώην ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ για να προετοιμαστούν να εφοδιάσουν την κυβέρνηση με δικηγόρους που πιθανόν να βρουν τρόπους να ευλογήσουν τις ριζοσπαστικές ιδέες του Λευκού Οίκου αντί να εγείρουν νομικές αντιρρήσεις.

Τέτοιες προσπάθειες στελέχωσης θα βασίζονταν σε μια αλλαγή στον τελευταίο χρόνο του ως πρόεδρος. Το 2020 μ.Χ., ο Τραμπ αντικατέστησε συμβούλους που προσπάθησαν να τον ελέγξουν και εγκατέστησε έναν νεαρό βοηθό, τον Τζον Μακέντι, για να ξεριζώσει άλλους αξιωματούχους που κρίθηκαν ανεπαρκώς πιστοί.

Ανάλογα με τις εκλογές για την Γερουσία, η επιβεβαίωση ιδιαίτερα αμφιλεγόμενων υποψηφίων σε σημαντικές θέσεις μπορεί να είναι πρόκληση. Αλλά μια άλλη παραβίαση κανόνων που ανέπτυξε σταδιακά ο Τραμπ ήταν η επιθετική χρήση της εξουσίας του για να καλύψει προσωρινά τις κενές θέσεις με «εν ενεργεία» επικεφαλής για θέσεις που υποτίθεται ότι θα υποβληθούν σε επιβεβαίωση από τη Γερουσία.

Το 2020 μ.Χ., για παράδειγμα, ο Τραμπ έκανε τον Ρίτσαρντ Γκρένελ —έναν μάχιμο σύμμαχο του Τραμπ και πρώην πρεσβευτή στην Γερμανία— να ασκεί καθήκοντα διευθυντή της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Δύο προηγούμενα στελέχη πληροφοριών της εποχής Τραμπ είχαν εξοργίσει τον Τραμπ υπερασπιζόμενοι την εκτίμηση ότι η Ρωσία είχε προσπαθήσει κρυφά να βοηθήσει την εκστρατεία του το 2016 μ.Χ. και ενημερώνοντας τους Δημοκρατικούς ηγέτες ότι το έκανε ξανά το 2020 μ.Χ.

Αντίθετα, ο Γκρένελ κέρδισε τον έπαινο του Τραμπ χρησιμοποιώντας τον ρόλο του για να αποχαρακτηρίσει ευαίσθητο υλικό που χρησιμοποιούσαν οι Ρεπουμπλικάνοι για να παρουσιάσουν την έρευνα για την Ρωσία ως ύποπτη.

Μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία, υπήρξαν πολλές προτάσεις για την κωδικοποίηση σε νόμο των δημοκρατικών κανόνων που παραβίασε. Οι ιδέες περιελάμβαναν αυστηρότερους περιορισμούς για τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από τους προέδρους, την απαίτηση αποκάλυψης των φόρων τους, την συνταγματική απαγόρευση των εξωτερικών πληρωμών και την δυσκολία της κατάχρησης της εξουσίας και της εξουσίας τους για χάρη στους εισαγγελείς.

Τον Δεκέμβριο του 2021 μ.Χ., όταν οι Δημοκρατικοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν την Βουλή, πέρασε πολλές τέτοιες προτάσεις όπως ο νόμος για την προστασία της δημοκρατίας μας. Κάθε Ρεπουμπλικανός εκτός από έναν — τότε βουλευτής. Ο Άνταμ Κίνζινγκερ, ο οποίος αποσύρθηκε αφού ψήφισε για την παραπομπή του Τραμπ μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου — καταψήφισε το νομοσχέδιο, το οποίο κατέληξε στη Γερουσία.

Η συζήτηση στο βήμα της Βουλής διεξήχθη σε μεγάλο βαθμό σε μια υπόθεση που μείωσε τον επείγοντα χαρακτήρα της: ο Τραμπ είχε φύγει. Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις ως προς τους μελλοντικούς Προέδρους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το απέρριψαν ως περιττό χτύπημα στον Τραμπ. «Ο Ντόναλντ Τραμπ - δυστυχώς - δεν είναι πια Πρόεδρος», δήλωσε ο Ρικ Κρόφορντ, Ρικ Κρόφορντ, R-Ark. «Ώρα να σταματήσουμε να ζούμε στο παρελθόν» (https://www.yahoo.com/news/why-second-trump-presidency-may-125529986.html)

 

Τρομάζουν οι ελίτ με Trump: Εάν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα διαλύσει το ΝΑΤΟ. Με δέος αντιμετωπίζει το Αμερικανικό κατεστημένο το ενδεχόμενο επανεκλογής του Donald Trump στην Προεδρία των ΗΠΑ.

Παρά το μπλόκο των μέσων ενημέρωσης και τις πολιτικές δικαστικές διώξεις εναντίον, ο Donald Trump παραμένει το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024 μ.Χ. ενώ προηγείται ήδη του Joe Biden σε παναμερικανικό επίπεδο με διαφορά έως 6%.

Παράλληλα έχει το προβάδισμα στις πέντε από τις έξι βασικές πολιτείες, που δίνουν την νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η δυναμική του Προέδρου των ΗΠΑ στο δρόμο προς την επανεκλογή του έχει προκαλέσει τον πανικό των Αμερικανικών ελίτ.

Esper (πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ): Εάν εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Trump θα καταρρεύσει το ΝΑΤΟ. Ο Donald Trump θα καταστρέψει την συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα τερματίσει τη σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ισχυρίζεται ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper. «Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ, και έχοντας ζήσει μαζί του, νομίζω ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβούν, είναι ότι θα αποσύρει την υποστήριξη των ΗΠΑ από την Ουκρανία.

Και φυσικά αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι η όλη προσπάθεια να υποστηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμό της εναντίον της Ρωσίας θα καταρρεύσει. Επειδή οι ΗΠΑ είναι σαν το μεγάλο τετράγωνο στον πύργο Jenga – εάν μας τραβήξει έξω όλα τα άλλα κομμάτια θα καταρρεύσουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρώην Υπουργός Άμυνας επί Προεδρίας Trump.

«Θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από όλο τον κόσμο». «Η επόμενη κίνησή του θα ήταν να αρχίσει να μας αποσύρει από το ΝΑΤΟ, θα επαναπατρίσει αμερικανικά στρατεύματα από τις χώρες του ΝΑΤΟ, και τελικά αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της συμμαχίας. Και αυτό ακριβώς θα ήθελε να δει ο Vladimir Putin, σωστά; Είναι η κατάρρευση του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πανικόβλητος Esper.

Πρόσθεσε δε, ότι μία από τις επόμενες κινήσεις Trump θα ήταν η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από Ιαπωνία και Νότια Κορέα. «Είναι αρκετά ανησυχητικό από άποψη εθνικής ασφάλειας», είπε ο Esper.

Μια στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ από όλο τον κόσμο θα έκανε τις ΗΠΑ «λιγότερο ασφαλείς», σύμφωνα με την εκτίμηση του Esper. «Θα ήταν μια υποχώρηση από την παγκόσμια σκηνή μετά από 75 χρόνια ηγεσίας σε όλο τον κόσμο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου…

Νομίζω ότι όταν συμβεί αυτό, θα δούμε τους διεθνείς κανόνες, που έχουν δημιουργηθεί από τότε, τελικά να εξασθενούν και στη συνέχεια να καταρρέουν» είπε ο πρώην              Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, απηχώντας τη ρητορική της κυβέρνησης Biden και εκφράζοντας πλήρως τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

«Θα ήταν μια πολύ άσχημη κατάσταση. Θα δούμε τόσα πολλά από αυτά που γνωρίσαμε και βιώσαμε, τόσα πολλά από την παγκόσμια τάξη, τους κανόνες, που μας έχουν κάνει όλους να ευημερούμε, να διαβρώνονται σιγά – σιγά», συνέχισε ο Esper. Επιπλέον εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι ο Trump θα στελεχώσει αυτή τη φορά το Πεντάγωνό με πιστούς σε αυτόν.

Ο Esper αναμένει ότι ο πρώτος χρόνος μιας δεύτερης θητείας Trump θα απηχεί τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης, τώρα που συνειδητοποίησε ότι «οι άνθρωποι είναι πολιτική». «Θα μπορέσει να εφαρμόσει την πολιτική εκδίκησής του για την οποία μιλούσε… Είναι μια αρκετά επικίνδυνη στιγμή για τη δημοκρατία μας αν συμβεί αυτό», συνόψισε ο Esper.

Ποιος είναι ο Mark Esper και γιατί ανησυχεί; Ο Esper υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας του Trump από τον Ιούλιο του 2019 μ.Χ. έως τον Νοέμβριο του 2020 μ.Χ. προτού αποπεμφθεί, επειδή δυσχέρανε την προσπάθεια του πρώην προέδρου να αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία προς το τέλος της θητείας του.

Ο Esper είναι ένας από τους δεκάδες νεοσυντηρητικούς, με τους οποίους ο Trump – όντας άπειρος πολιτικά- στελέχωσε την κυβέρνησή του το 2016 μ.Χ. Αυτοί οι αξιωματούχοι κατάφεραν να μπλοκάρουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Trump να βγάλει την Αμερική «για πάντα από τους πολέμους» σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τις σχέσεις με εχθρικές δυνάμεις.

Συχνά ο Trump εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος πρόεδρος εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε νέο πόλεμο για τις ΗΠΑ, αντιστεκόμενος στις επανειλημμένες υποκινήσεις του επιτελείου του να ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράν ενώ άρχισε μια άνευ προηγουμένου προσωπική διπλωματία με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un με στόχο την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Αυτό το επιτελείο ήταν εκείνο, που παρεμπόδισε τις προσπάθειες του Trump να βελτιώσει τις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα ενώ αξιωματούχοι της διοίκησής του, τον παραπλάνησαν, όσον αφορά στην απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.

Οι υποστηρικτές του Trump του ζητούν στην επόμενη θητεία, να μην κάνει τα ίδια λάθη προσλαμβάνοντας τόσους πολλούς νεοσυντηρητικούς για να στελεχώσει τη νέα του κυβέρνηση, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες διάσημων νεοσυντηρητικών συμπεριλαμβανομένου του Robert Kagan, του συζύγου της αξιωματούχου του State Department, Victoria Nuland, o οποίος είπε πως εάν επανεκλεγεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, θα γίνει μια επικίνδυνη φιγούρα τύπου Ιούλιου Καίσαρα που θα κυνηγούσε τους πολιτικούς του εχθρούς στο εσωτερικό και θα παρέδιδε τα αμερικανικά αυτοκρατορικά συμφέροντα στο εξωτερικό.

Το γεράκι Esper. Η επιδίωξη του Trump για μη εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολεμικές περιπέτειες προσκρούει σε γεράκια σαν τον Esper το βιογραφικό του οποίου και μόνο, αρκεί για να καταλάβει κανείς κάποια πράγματα.

Ο Esper ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Aerospace Industries Association το 2006 μ.Χ. και το 2007 μ.Χ. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 μ.Χ. έως τον Φεβρουάριο του 2008, ο Esper υπηρέτησε ως διευθυντής εθνικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Επίσης ήταν αντιπρόεδρος στην γνωστή εξοπλιστική εταιρεία Raytheon τον Ιούλιο του 2010 μ.Χ., με αρμοδιότητα τις σχέσεις με την κυβέρνηση. Ο Esper αναγνωρίστηκε ως κορυφαίος εταιρικός λομπίστας από το The Hill το 2015 μ.Χ. και το 2016 μ.Χ.-(https://www.triklopodia.gr/%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%af%cf%84-%ce%bc%ce%b5-trump-%ce%b5%ce%ac%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b3%ce%b5%ce%af-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5/).

 

Οι Δημοκρατικοί φοβούνται συντριβή από Ν.Τραμπ: Μετά το Κολοράντο & η Καλιφόρνια θέλει να τον αποκλείσει από τις εκλογές! «Αυτό που κάνετε είναι πραξικόπημα» λένε οι Ρεπουμπλικανοί.

Όλα δείχνουν πως οι Δημοκρατικοί μέσα στην δημοσκοπική τους απελπισία καταφεύγουν στην έσχατη λύση για να αποφύγουν μία πιθανή συντριβή στις προεδρικές εκλογές του 2024 μ.Χ. από το Ν.Τραμπ: Να τον εμποδίσουν να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια όσων περισσότερων Πολιτειών είναι εφικτό και έτσι μετά το Κολοράντο σειρά παίρνει η Καλιφόρνια.

Μόλις χθες το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απαγόρευσε στον Αμερικανό Πρόεδρο από το να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια της πολιτείας το 2024 μ.Χ,. και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ζητά από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να «διερευνήσει κάθε νομική επιλογή» για να κάνει το ίδιο!

Η Κουναλάκη έστειλε επιστολή στην Γενική γραμματέα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, Shirley Weber, με ημερομηνία Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου, επικαλούμενη την πρόσφατη απόφαση του Κολοράντο που ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν ήταν επιλέξιμος στο ψηφοδέλτιο της πολιτείας ως υποψήφιος για την προεδρία λόγω του υποτιθέμενου ρόλου του στην «υποκίνηση εξέγερσης» στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021 μ.Χ.

«Αυτή η απόφαση αφορά το σεβασμό του κράτους δικαίου στην χώρα μας και την προστασία των θεμελιωδών πυλώνων της δημοκρατίας μας», έγραψε η Κουναλάκη, η οποία ξεκίνησε μια εκστρατεία για να θέσει υποψηφιότητα για κυβερνήτης της Καλιφόρνια το 2026 μ.Χ.

«Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε στην υπόθεση Anderson v. Griswold (2023 μ.Χ. CO 63) ότι η συμμετοχή του Τραμπ τον αποκλείει σύμφωνα με το άρθρο 3 της 14ης Τροποποίησης για να είναι υποψήφιος για προεδρική επανεκλογή. Επειδή ο υποψήφιος δεν είναι επιλέξιμος, το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα να είναι μια «λανθασμένη πράξη» για το Κολοράντο να τον αναφέρει ως υποψήφιο στο Προεδρικό ψηφοδέλτιο της πολιτείας».

Η Κουναλάκη, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι η Καλιφόρνια «πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας» (φαίνεται τελικά πως αυτή η φράση από κάποια κέντρα εξουσίας εκπορεύεται) και είναι “υποχρεωμένη να καθορίσει” εάν ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο για τους ίδιους λόγους που κρίθηκε μη επιλέξιμος στο Κολοράντο.

Η Κουναλάκη είπε ότι η απόφαση του Κολοράντο θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την απόφαση της Καλιφόρνια. Είπε επίσης ότι αυτό δεν είναι θέμα πολιτικού παιγνιδιού, αλλά αντίθετα είναι ένα «τρομερό θέμα που θέτει σε κίνδυνο την ιερότητα του συντάγματός μας και της δημοκρατίας μας».

Οργή πάντως έχει προκαλέσει σε όλο το φάσμα των νομικών κύκλων η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλειστεί ο Ντόναλντ Τραμπ από τις εκλογές του 2024 μ.Χ. στην συγκεκριμένη Πολιτεία.

Ρεπουμπλικανοί και κορυφαίοι νομικοί αναλυτές εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση, κάνοντας λόγο ακόμη και για δικαστικό «πραξικόπημα». Αυτός είναι και ο λόγος που οι Δημοκρατικοί προέτρεψαν να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εξέγερση» για να περιγράψει τα όσα έγιναν στις 6 Ιανουαρίου του 2021 μ.Χ.

Από τότε γνώριζαν πως πολύ σύντομα ο Ν.Τραμπ θα επέστρεφε στην συνείδηση του Αμερικανικού λαού. Ο Τραμπ δεν έχει ακόμη καταδικαστεί επίσημα για εξέγερση ή για οποιοδήποτε καταστατικό της εποχής της Συνομοσπονδίας, στο οποίο αναφέρεται η 14η Τροποποίηση.

Όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι των ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, ενώ ήταν εξ ολοκλήρου Δημοκρατικό, διχάστηκε στην απόφαση με ψήφους 4-3, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνταν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση που είναι εμφανές πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Το δικαστήριο εξέδωσε αναστολή μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Ν.Τραμπ να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο του Centennial State.

Ο Chris Landau, πρώην νομικός υπάλληλος των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστή Clarence Thomas και του αείμνηστου Antonin Scalia, κήρυξε την απόφαση του Κολοράντο αναμενόμενη από την Αριστερά που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει μια δεύτερη Προεδρία Trump.

«Ελπίζω ότι οι αντιδράσεις να ληφθούν σοβαρά υπόψιν γιατί αυτή είναι μια από τις πιο αντιδημοκρατικές αποφάσεις που έχουμε δει στην αμερικανική ιστορία – ότι τέσσερις μη εκλεγμένοι δικαστές σε ένα πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο ανέλαβαν να αποκλείσουν κάποιον που διαφορετικά πληροί όλα τα προσόντα του Συντάγματος», δήλωσε ο Landau στο Fox News. Ο Landau δήλωσε, ωστόσο, ότι είναι βέβαιος ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα την ανατρέψει.

«Είναι τρομακτικό για εμένα ως Αμερικανό το γεγονός ότι εφαρμόζεται τέτοιου είδους νόμος, ότι τα δικαστήρια είναι τόσο αλαζονικά που νομίζουν ότι είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν ποιος μπορεί να είναι στο ψηφοδέλτιο εμποδίζοντας την δημοκρατία να λειτουργήσει», είπε. Πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε νομικός είναι ελεύθερος να αντιπαθεί τον Trump, αλλά ότι οι απόψεις του δεν πρέπει να καταλήγουν σε αποφάσεις τέτοιου μεγέθους.

“Γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι τόσο τρομοκρατημένοι που παραβιάζουν όλους τους κανόνες για να βγάλουν τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο; Αφήστε τον κόσμο να ψηφίσει”, είπε. Η 14η Τροποποίηση παρείχε κυρίως ίσα δικαιώματα και ιθαγένεια στους απελευθερωμένους σκλάβους και στους έγχρωμους μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Η ρήτρα εξέγερσης, ή η ρήτρα αποκλεισμού, στην 14η τροποποίηση απαγορεύει σε όποιον ορκίστηκε να υποστηρίξει το Σύνταγμα και «εμπλέχτηκε σε εξέγερση ή έχει βοηθήσει ή ενισχύσει τους εχθρούς του» να έχει ομοσπονδιακή ή κρατική θέση.

Αρχικά προοριζόταν να στοχεύσει πρώην αξιωματικούς του Συνομοσπονδιακού Στρατού, αξιωματούχους της Συνομοσπονδίας και όσους υποστήριζαν την αποσχιστική κυβέρνηση του Ρίτσμοντ. Οι Δημοκρατικοί αναζητούν τώρα τον τρόπο για να αποφύγουν την συντριβή το 2024 μ.Χ. μετά από μία εξαιρετικά κακή «διακυβέρνηση» από τον Τζο Μπάιντεν (https://www.pronews.gr/kosmos/oi-dimokratikoi-prospathoun-na-stamatisoun-to-n-tramp-meta-to-koloranto-i-kalifornia-thelei-na-ton-apokleisei-apo-tis-ekloges/).

 

Ο Τραμπ αποκλείστηκε από την προεδρική κούρσα του 2024 μ.Χ. στο Κολοράντο. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο απέκλεισε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, από τις προκριματικές εκλογές του 2024 μ.Χ., σε μια χθεσινή απόφαση που προκάλεσε σοκ σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική.

Αντίδραση: Η εκστρατεία του Τραμπ χαρακτήρισε την ετυμηγορία «αντιδημοκρατική». Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε μια εντελώς εσφαλμένη απόφαση απόψε και θα καταθέσουμε αμέσως έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών— Εκπρόσωπος της εκστρατείας Τραμπ.

Ο συνάδελφος υποψήφιος Βιβέκ Ραμασβάμι αντέδρασε αφαιρώντας τον εαυτό του από το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο, λέγοντας ότι δεν θα επανενταχθεί «εκτός και μέχρι να αποκατασταθεί το όνομα του Τραμπ». Κάλεσε και άλλους υποψηφίους να κάνουν το ίδιο.

Ο δεύτερος δεύτερος Ρον Ντε Σάντις είπε ότι το δικαστήριο του Κολοράντο «καταχράται εξουσία». Ωστόσο, υποστήριξε ότι η αριστερά το έκανε για να εδραιώσει την υποστήριξη στον Τραμπ στην προκριματική διαδικασία του gop . Σκέφτηκε ότι οι Δημοκρατικοί θέλουν να αντιμετωπίσουν τον Τραμπ, ώστε ο Μπάιντεν να κερδίσει εύκολα την επανεκλογή του το επόμενο έτος.

Ο Κρις Κρίστι, αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος επικριτής του Τραμπ μεταξύ των υποψηφίων του Γκαπ , τάχθηκε κατά της απόφασης, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να εμποδίζεται από κανένα δικαστήριο να είναι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών». Η υποψήφια Nikki Haley έκανε παρόμοια σχόλια.

Το επιχείρημα του δικαστηρίου: Η ψήφος 4-3 προήλθε ως αποτέλεσμα ενός άρθρου των νομικών μελετητών William Baude και Michael Stokes Paulsen σχετικά με την 14η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, Ενότητα 3, το οποίο αναφέρει:

Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί … να κατέχει οποιοδήποτε αξίωμα, πολιτικό ή στρατιωτικό … που, έχοντας προηγουμένως ορκιστεί, ως μέλος του Κογκρέσου, ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ή ως μέλος οποιουδήποτε νομοθετικού σώματος πολιτείας, ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός αξιωματικός οποιασδήποτε πολιτείας, για να υποστηρίξει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή εξέγερση εναντίον του ίδιου, ή θα έχει δώσει βοήθεια ή παρηγοριά στους εχθρούς τους.

Ο σκοπός του τμήματος ήταν να εμποδίσει τους Συνομοσπονδιακούς πολιτικούς να αναλάβουν ξανά τα καθήκοντά τους. Οι Baude και Paulsen είπαν ότι η διαμαρτυρία της 6ης Ιανουαρίου 2021 μ.Χ. απέκλεισε τον Τραμπ από την υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Το αντεπιχείρημα: Η απόφαση του Κολοράντο είναι αντισυνταγματική (εξηγείται αναλυτικά εδώ ). Εν συντομία, δεν υπάρχει νομική υποστήριξη στον ισχυρισμό ότι η 6η Ιανουαρίου 2021 μ.Χ. ήταν εξέγερση — ούτε καν το κατηγορητήριο του Τζακ Σμιθ για παρέμβαση στις εκλογές κατά του προέδρου το θεωρεί τέτοιο.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο σημερινό Trumpet Morning Brief , «Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν έχει κριθεί ένοχος για εξέγερση, επομένως η απόφαση θα σήμαινε ότι μια ομάδα δικαστών μπορεί να χτυπήσει κάποιον από το ψηφοδέλτιο από μια ιδιοτροπία». Το αποτέλεσμα: Το Ανώτατο Δικαστήριο πιθανότατα θα ανατρέψει την απόφαση του δικαστηρίου του Κολοράντο ως αντισυνταγματική.

Οι Δημοκρατικοί μιλούν για τους Ρεπουμπλικάνους που στερούν τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, αλλά είναι αυτοί που κλέβουν τις ψήφους των πολιτών και αφαιρούν ακόμη και υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να μείνει εκτός Προεδρικής ψηφοφορίας του 2024 μ.Χ. επειδή φέρεται να ηγήθηκε μιας «εξέγερσης» στις 6 Ιανουαρίου 2021 μ.Χ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σχεδόν σίγουρα θα ανατρέψει αυτήν την αντισυνταγματική απόφαση, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τα μέσα ενημέρωσης του Τραμπ να «αποτρέψουν» να χαίρονται και μάλιστα να αποκαλούν την απόφαση του Κολοράντο «απαράβατη». Ωστόσο, η απόφαση πιθανότατα θα βοηθήσει την βαθμολογία του Τραμπ, επειδή πολλοί Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι δέχεται άδικη επίθεση μέσω νόμου.

Οι Δημοκρατικοί μιλούν για τους Ρεπουμπλικάνους που στερούν τα δικαιώματα των ψηφοφόρων, αλλά είναι αυτοί που κλέβουν τις ψήφους των πολιτών και αφαιρούν ακόμη και υποψηφίους από το ψηφοδέλτιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο έκρινε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να μείνει εκτός της Προεδρικής ψηφοφορίας του 2024 μ.Χ. επειδή φέρεται να ηγήθηκε μιας «εξέγερσης» στις 6 Ιανουαρίου 2021 μ.Χ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατρέψει αυτήν την αντισυνταγματική απόφαση, αλλά αυτό δεν έχει σταματήσει τα μέσα ενημέρωσης του Τραμπ να «αποτρέψουν» να χαίρονται και μάλιστα να αποκαλούν την απόφαση του Κολοράντο «απαράβατη». Ωστόσο, η απόφαση πιθανότατα θα βοηθήσει την βαθμολογία του Τραμπ, επειδή πολλοί Αμερικανοί αναγνωρίζουν ότι δέχεται άδικη επίθεση μέσω νόμου.

 

Μεταναστευτικό πρόβλημα και στην Ρωσία! «Έκτακτα μέτρα για να μην χάσουμε εδάφη».  «Η Ρωσία πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα στον τομέα του δημογραφικού για να «πολλαπλασιάσει τον λαό της και να παραμείνει μεγάλη δύναμη», δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, μιλώντας στην ετήσια Επισκοπική συνάντηση του κλήρου της Μόσχας.

Κάλεσε να «επενδύσουν» στην ευημερία των Ρωσικών οικογενειών, διαφορετικά σύντομα δεν θα υπάρχει κανείς που να ωφεληθεί από τις επενδύσεις στην οικονομία. «Θα το πω ευθέως: εάν δεν ληφθούν έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα, τότε όχι κατά τη διάρκεια της ζωής αυτής της γενιάς, αλλά ήδη κατά τη διάρκεια των επόμενων γενεών, η Ρωσία μπορεί να πάψει να είναι μια μεγάλη δύναμη, και αυτό σημαίνει την προοπτική της απώλειας των εδαφών της και, πιθανώς, την εξαφάνισή της ως ενιαία χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόσφατα ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επίσης αναφερθεί στην επιτακτική ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι πολύτεκνες οικογένειες στην Ρωσία. Μεταναστευτικό. «Η κατάσταση με τους μετανάστες που δεν μιλούν ρωσικά και δεν σέβονται τα έθιμα της χώρας έχει χειροτερέψει τον περασμένο χρόνο», υπογράμμισε ο ίδιος σε άλλο σημείο, θίγοντας το θέμα του μεταναστευτικού.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος χαρακτήρισε πρόβλημα την άφιξη πολλών αλλοδαπών μεταναστών στη Ρωσία, καθώς «οι ξένοι δεν καταβάλλουν προσπάθειες να ενταχθούν στην κοινωνία μας ή τουλάχιστον να μάθουν να σέβονται τα θρησκευτικά και πολιτιστικά έθιμα της χώρας μας». «Σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, η ζωή για τον αυτόχθονα πληθυσμό γίνεται σχεδόν αφόρητη».

Σύμφωνα με τον στενό σύμμαχο του Πούτιν, «η επιθυμία να αποκτήσουν κάποιοι φθηνή εργασία για χάρη βραχυπρόθεσμων οικονομικών οφελών δεν πρέπει να προσελκύει στην πατρίδα μας έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που δεν έχουν κανένα σεβασμό για την Ρωσία και των ανθρώπων που την κατοικούν» (https://romioitispolis.gr/metanasteytiko-provlima-kai-sti-rosia-ektakta-metra-gia-na-min-chasoyme-edafi/).

 

Έντονη κινητικότητα: Η Μολδαβία μπορεί να επιτεθεί στο έδαφος της Υπερδνειστερίας και ήδη εξοπλίζεται στα σύνορα. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, διάρκειας επίσης έξι ημερών, πραγματοποιούνται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Εθνικού Στρατού στο χωριό Bulboaca. Στην Μολδαβία διεξάγονται εντατικές στρατιωτικές ασκήσεις το τελευταίο διάστημα.

Μετά την ολοκλήρωση έξι ημερών κοινών ασκήσεων μεταξύ του αμερικανικού και του Μολδαβικού στρατιωτικού προσωπικού στις 30 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας της Μολδαβίας ανακοίνωσε την έναρξη νέων ασκήσεων στις 17 Δεκεμβρίου, αυτή την φορά με την συμμετοχή του 22ου ειρηνευτικού τάγματος της χώρας. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις, διάρκειας επίσης έξι ημερών, πραγματοποιούνται στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Εθνικού Στρατού στο χωριό Bulboaca.

Το υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε για αυξημένη κινητικότητα στους δρόμους της χώρας από το στρατιωτικό προσψπικό, καλώντας τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. Το Κισινάου ξεκίνησε αυτές τις ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Τιρασπόλ.

Προηγουμένως, οι αρχές της Υπερδνειστερίας έχουν εκφράσει επανειλημμένα στη διεθνή κοινότητα τις ανησυχίες τους σχετικά με τα επιθετικά σχέδια της Μολδαβίας κατά της Δημοκρατίας της Μολδαβίας της Πρίντεστρου (PMR).

Επιπλέον, ασκείται κριτική στις αρχές της Μολδαβίας ότι ξοδεύουν κονδύλια σε στρατιωτικούς ελιγμούς αντί για επίλυση εσωτερικών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων, όπως η παροχή φυσικού αερίου στον πληθυσμό. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το Κισινάου, που υποστηρίζεται από την Δύση, προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή στο PMR λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία και μιας πιθανής αλλαγής στην γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της Οδησσού και των γύρω περιοχών μετά το τέλος του εχθροπραξίες υπό την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/711574/entoni-kinitikotita-i-moldavia-borei-na-epitethei-sto-edafos-tis-yperdneisterias-kai-idi-eksoplizetai-sta-synora).

 

Η Βαλτική Θάλασσα σε τροχιά γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η πιθανή εστία ανάφλεξης του Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η περιοχή της Βόρειας Ευρώπης συμβόλιζε την πολιτική και οικονομική διαίρεση του κόσμου σε δύο αντίπαλους πολιτικό-στρατιωτικούς συνασπισμούς, τον Ανατολικό και τον Δυτικό. Επικεφαλής του κάθε συνασπισμού ήταν μια υπερδύναμη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η ηγέτιδα χώρα του Δυτικού Μπλοκ, ενώ το Ανατολικό Μπλοκ τελούσε υπό τον έλεγχο και την επιρροή της πρώην ΕΣΣΔ.

Το χάσμα Ανατολής-Δύσης αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, τα οποία «μοιράστηκαν» μεταξύ των δύο ανταγωνιστικών πολιτικών και στρατιωτικών συμμαχιών. Συγκεκριμένα, τα κράτη της Δανίας και της Νορβηγίας αποτελούσαν μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ η Πολωνία είχε προσχωρήσει στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας και οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία) μετά το τέλος του Β΄Π.Π. ενσωματώθηκαν στην κραταιά Σοβιετική Ένωση. Η Σουηδία και Φινλανδία επέλεξαν την οδό της «επιτήδειας ουδετερότητας», αρνούμενες να ενταχθούν στους κυρίαρχους γεωπολιτικούς σχηματισμούς.

Στην ψυχροπολεμική περίοδο, η Βαλτική Θάλασσα είχε προσφυώς χαρακτηριστεί ως «σοβιετική θάλασσα», ενώ σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, αφού η συμμετοχή των Βαλτικών χωρών και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (επίκειται και η προσχώρηση της Σουηδίας που τελεί υπό την αίρεση της επικύρωσης της συμφωνίας ένταξής της από το τουρκικό κοινοβούλιο) τείνει να την μεταβάλει σε θαλάσσια ζώνη νατοϊκής επικυριαρχίας, γεγονός που ανατρέπει γεωστρατηγικούς συσχετισμούς και ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Το Καλίνινγκραντ είναι πόλη-λιμάνι της Ρωσικής Ομοσπονδίας (στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν προωθημένο ρωσικό θύλακα) που βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας και βρέχεται από την Βαλτική Θάλασσα και κατοικείται αμιγώς από Ρώσους πολίτες.

Η διοικητική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ έχει τεράστια γεωπολιτική και στρατηγική σημασία για την Ρωσία, αφού μέσω αυτής (και της Αγίας Πετρούπολης) εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασής της στην Βαλτική Θάλασσα. Ήδη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είχε αποκτήσει μείζονα στρατηγική σημασία, καθώς αποτελούσε τον ναύσταθμο του Σοβιετικού Βαλτικού Στόλου. Επιπρόσθετα, στην ευρύτερη περιοχή του Καλίνινγκραντ, η πρώην ΕΣΣΔ είχε εγκαταστήσει μέρος του πυρηνικού της οπλοστασίου σε περίπτωση που εκδηλωνόταν πυρηνική επίθεση από την Δύση.

Η Ρωσία εξακολουθεί να αποδίδει μεγάλη γεωστρατηγική αξία στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος διασφαλίζει τα ζωτικά γεωπολιτικά συμφέροντά της στην Βαλτική Θάλασσα, ενώ η ισχυρή παρουσία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αποτελεί την απάντηση της ρωσικής ηγεσίας σε αυτό που η ίδια θεωρεί ως πολιτική περικύκλωσης από το ΝΑΤΟ.

Από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, οι σχέσεις της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ παρουσιάζουν ραγδαία επιδείνωση, γεγονός που έχει ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της γεωπολιτικής έντασης στην Βαλτική Θάλασσα και έχει εξαναγκάσει τα παράκτια κράτη της περιοχής να προχωρήσουν σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αυξάνοντας σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι η περιοχή του Καλίνινγκραντ εμφανίζεται ως η πλέον στρατιωτικοποιημένη σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια, ενώ και οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν στην Βαρσοβία προηγμένα πυραυλικά συστήματα Patriot, ενισχύοντας αποφασιστικά την άμυνά τους σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή.

Ο Ρωσικός θύλακας του Καλίνινγκραντ βρίσκεται «σφηνωμένος» ανάμεσα στα πολωνολιθουανικά σύνορα, με αποτέλεσμα να είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια. Ο εφοδιασμός των κατοίκων με τρόφιμα και αγαθά από την Ρωσία επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω μιας σιδηροδρομικής γραμμής που όμως διέρχεται από το έδαφος της Λιθουανίας.

Όσο η Ρωσο-ουκρανική σύγκρουση μαίνεται με αμείωτη ένταση προκαλώντας εκατόμβη νεκρών σε αμφότερες τις εμπόλεμες πλευρές, τόσο περισσότερο τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον επιχειρούν απελπισμένα να εμπλέξουν και τρίτα κράτη στην άσκοπη αιματοχυσία, δημιουργώντας νέες εστίες γεωπολιτικής τριβής με την Ρωσία.

Πέρυσι, οι αρχές της Λιθουανίας (μία εκ των τριών Βαλτικών χωρών, που έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.) αποφάσισαν εν μια νυκτί την απαγόρευση διέλευσης Ρωσικών προϊόντων (στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε.) από το έδαφός της, μέσω του οποίου διέρχεται και η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει την Ρωσία με την απομακρυσμένη διοικητική της περιφέρεια του Καλίνινγκραντ.

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του Βίλνιους –που προφανώς υπαγορεύθηκε από την εμμονική προσπάθεια των Η.Π.Α. για επέκταση του πολέμου– προκάλεσε βαθύ ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών (Ρωσίας-Λιθουανίας), οδηγώντας την εκπρόσωπο τύπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώσει τα εξής: «Εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί τις ερχόμενες μέρες, τότε η Ρωσία θα λάβει σκληρά μέτρα εναντίον της Λιθουανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση της Λιθουανίας «ως άνευ προηγουμένου» και ως «παραβίαση των πάντων», καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Ρωσίας να προβεί σε αντίποινα1.

Συνεπώς, η σοβαρή και ραγδαία επιδείνωση των ρωσολιθουανικών διπλωματικών σχέσεων που σημειώθηκε με αφορμή την απαγόρευση διέλευσης των ρωσικών προϊόντων από την λιθουανική επικράτεια με κατεύθυνση το Καλίνινγκραντ, εγείρει πολύ σοβαρές ανησυχίες για την ενδεχόμενη επέκταση του πολέμου, γεγονός που, αν συμβεί, θα φέρει τις Σκανδιναβικές ή τις Βαλτικές χώρες σε ένοπλη αντιπαράθεση με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η παγκόσμια ανησυχία επιτείνεται από την διαπίστωση ότι η Φινλανδία αποτελεί ήδη το 31ο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ η Τουρκία, που εναντιωνόταν στην προσχώρηση της Σουηδίας, ήρε τις τελευταίες επιφυλάξεις της, και επομένως οι δύο παραδοσιακά αδέσμευτες Σκανδιναβικές χώρες εντάσσονται στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, μια γεωπολιτική εξέλιξη που θα μεταβάλει την στρατηγική δομή ασφάλειας στην Ευρώπη.

Όμως, η προσχώρηση των δύο μέχρι πρότινος ουδέτερων κρατών (Σουηδίας και Φινλανδίας) στην ζώνη επιρροής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα αυξήσει δραματικά την γεωπολιτική ένταση και αστάθεια στην ευαίσθητη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και της Αρκτικής, δεδομένου ότι η Μόσχα εκλαμβάνει δικαιολογημένα κάθε επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της ως υπαρξιακή απειλή.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί μια άγνωστη στο ευρύ κοινό λεπτομέρεια της γεωγραφίας, η οποία στην παρούσα γεωπολιτικά εύφλεκτη συγκυρία αποκτά καθοριστική σημασία: Στο μέσον της Βαλτικής θάλασσας βρίσκεται το νησί Γκότλαντ (στα σουηδικά: Gotland, ενδεχομένως θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως «η γη του Θεού») που έχει έκταση περίπου 3.000 τ.χλμ. και απέχει 90 χ.λ.μ. ανατολικά από την ηπειρωτική χώρα της Σουηδίας και 130 χ.λ.μ. δυτικά των Βαλτικών Χωρών.

Το Γκότλαντ είναι το μεγαλύτερο νησί της Βαλτικής και αποτελεί τμήμα της σουηδικής επικράτειας, με δεκάδες αμμουδερές παραλίες, μεσαιωνικά τείχη και αγροικίες του 18ου αιώνα και, ως εκ τούτου, έχει δικαιολογημένα χαρακτηριστεί ως το δημοφιλέστερο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας Ευρώπης.

Η ιδιαιτερότητα του σουηδικού νησιού έγκειται στο γεγονός ότι, ενώ αποτελεί ένα αγροτικό παράδεισο που προσφέρει στους επισκέπτες ένα ήσυχο και ειρηνικό τρόπο ζωής, την ίδια στιγμή θεωρείται και ένα από τα στρατηγικότερα σημεία της Ευρώπης, καθ’ όσον απέχει μόλις 250 χ.λ.μ. από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Συνεπώς η επικείμενη επίσημη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μεταβάλει το ειδυλλιακό σουηδικό νησί σε προκεχωρημένη στρατιωτική βάση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, από την οποία θα μπορούσε να πλήξει με άνεση και ευκολία πολιτικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς στόχους και υποδομές της ρωσικής επικράτειας.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times υπαινίσσεται ότι από το νησί Γκότλαντ θα μπορούσε να εκκινήσει ο Γ΄Π.Π. και, ως εκ τούτου, εξελίσσεται σε «μήλο της έριδος» μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η άσκηση κυριαρχίας επί του σουηδικού νησιού παρέχει το στρατηγικό πλεονέκτημα ελέγχου της θαλάσσιας και εναέριας κυκλοφορίας της Βαλτικής2.

Συνεπώς, η αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Σουηδίας από την Ρωσία θα προσέδιδε στην τελευταία σημαντικό στρατηγικό και τακτικό πλεονέκτημα, αφού ο έλεγχος του ανεφοδιασμού των χωρών της Βαλτικής θα υπαγόταν στην δική της δικαιοδοσία.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό από την «γη του Θεού» να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο του Θεού που θα ανατρέψει τον σχεδιασμό των σατανοκίνητων Νεοταξιτών που εξυφαίνουν με (δ)εμμονική μεθοδικότητα το δίχτυ της αντίχριστης παγκοσμιοποίησης, με σκοπό την υποταγή της δύσμοιρης ανθρωπότητας στο καταθλιπτικό μοντέλο του παγκόσμιου ψηφιακού ελέγχου της αχρήματης, πανθρησκειακής και μετανθρωπιστικής κοινωνίας.

Όπως και με άλλη ευκαιρία έχουμε σημειώσει, η συγκρότηση παγκόσμιας κυβέρνησης τεχνοκρατών αποτελεί την απώτερη επιδίωξη της σατανικής υπερεθνικής ελίτ, η οποία –μέσω του αφηγήματος των πολλαπλών και αλληλοδιάδοχων (ψευτο)κρίσεων– σκοπεύει να αποκτήσει τον πλήρη και ολοκληρωτικό έλεγχο της ζωής των ανθρώπων, εξαλείφοντας από την συλλογική τους μνήμη την αξία των εννοιών της ατομικής ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο σημείο αυτό, θεωρούμε σκόπιμο να προβούμε στην πιο κάτω επίκαιρη επισήμανση-παρέκβαση με την ελπίδα να αποτυπωθεί στην συνείδηση των Ελλήνων πολιτών ο κυνισμός, η υποκρισία, η αδιαφορία και η ξενοδουλεία του ελληνικού πολιτικού συστήματος εξουσίας, το οποίο φέρει ακέραιη την ευθύνη για την πνευματική, οικονομική και ηθική χρεωκοπία του ελληνικού λαού:

Σύμφωνα με ορισμένες ειδησεογραφικές πηγές, συζητείται, μελετάται ή εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο από την ελληνική κυβέρνηση –στο πλαίσιο της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης– της μερικής ή ολικής αποστρατιωτικοποίησης των Ελληνικών νησιών του Αιγαίου, χάριν της ευρύτερης περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο περισσότερο υπεύθυνο και σοβαρό κράτος, όπως είναι η Σουηδία, για λόγους που ανάγονται στην υπεράσπιση του εθνικού της συμφέροντος και με γνώμονα την ειρήνη και ασφάλεια του σουηδικού λαού, –καθώς φαίνεται να διακατέχεται από «φιλοπόλεμη και εθνικιστική διάθεση»– ανακοινώνει ότι θα δαπανήσει 150 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την στρατιωτική της παρουσία και την άμυνα του νησιού Γκότλαντ, έναντι της ενδεχόμενης ρωσικής επεκτατικότητας που απειλεί την εδαφική της κυριαρχία.

Αντιθέτως, η ειρηνόφιλη Ελλάδα στενάζει εδώ και δεκαετίες κάτω από την μπότα της προοδευτικής, εθνομηδενιστικής διανόησης και της αχόρταγης κομματικής νομενκλατούρας, οι οποίες αμφότερες έχουν αποδομήσει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα των Ελλήνων πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή διαχέεται στην κοινωνία η αντίληψη ότι το κράτος οφείλει να μην υπηρετεί αποκλειστικώς τα (καλώς νοούμενα) εθνικά συμφέροντα, αλλά κυρίως, και περισσότερο, την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Αποτέλεσμα της σιωπηρής συμπαιγνίας μεταξύ της πολιτικής ελίτ και της ακαδημαϊκής διανόησης είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος ενδοτισμού και υποχωρητικότητας στην ελληνική κοινωνία που έχει ως προφανή συνέπεια την διάβρωση του πατριωτικού και εθνικού φρονήματος των Ελλήνων πολιτών.

Δυστυχώς, ο Ελληνικός λαός προδομένος από την πολιτική, πνευματική και εκκλησιαστική του ηγεσία, εγκαταλείπεται απροστάτευτος και έκθετος στην τουρκική επιθετικότητα, συγχρόνως δε, τα αδηφάγα διεθνή οικονομικά συμφέροντα επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, ωθώντας την χώρα μας σε μια fast track διαδικασία επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο διακεκριμένος και αξιόλογος Αμερικανός οικονομολόγος και συγγραφέας Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς (Paul Craig Roberts), σε πρόσφατο άρθρο του με τον τίτλο «Το ΝΑΤΟ μεθοδεύει άμεση επίθεση εναντίον της Ρωσίας», παραθέτει μια ανάλυση σύμφωνα με την οποία αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της Αμερικής να επεκτείνει τον πόλεμο και πέραν των Ουκρανικών συνόρων, παρασύροντας την Ρωσία σε μια ευρύτερη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική αντιπαράθεση3.

Ο πρώην βοηθός Υπουργός των Οικονομικών στην διακυβέρνηση του Ρόναλντ Ρήγκαν υποστηρίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επεκτείνει τη σύγκρουση και βρίσκεται στη διαδικασία περαιτέρω επέκτασής της. Οι παράφρονες Εβραίοι νεοσυντηρητικοί που ελέγχουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έπεισαν την ανίσχυρη μικρή Λιθουανία να παραβιάσει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον εφοδιασμό του Καλίνινγκραντ και έλαβαν ρωσικό τελεσίγραφο».

Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του Ρόμπερτς, η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον ασκείται από παράφρονες νεοσυντηρητικούς Αμερικανοεβραίους που εργάζονται παρασκηνιακά για την επέκταση του πολέμου, εμπλέκοντας στους πονηρούς γεωπολιτικούς τους σχεδιασμούς και τις κυβερνήσεις τρίτων χωρών με ανυπολόγιστες συνέπειες για την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα.

Βέβαια, πολύ νωρίτερα από την πιο πάνω διαπίστωση του Ρόμπερτς, δύο Αμερικανοί Πανεπιστημιακοί καθηγητές Διεθνούς Πολιτικής, ο John Mearsheimer (Τζον Μιρσχάιμερ) και ο Stephen Walt (Στήβεν Ουώλτ) είχαν επιχειρήσει να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών για τον κίνδυνο ελέγχου και χειραγώγησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, το 2007 μ.Χ,, είχαν γράψει το βιβλίο που επιγραφόταν «Το Ισραηλινό Λόμπι και η Εξωτερική Πολιτική των Η.Π.Α.» («The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy») στο οποίο εξέθεταν λεπτομερώς την επιρροή που ασκούν στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α. ομάδες ειδικών συμφερόντων που υποστηρίζουν και προωθούν την ικανοποίηση των ισραηλινών σκοπών και επιδιώξεων.

Η επιθυμία της δυτικής ελίτ για την επέκταση του πολέμου μπορεί να ερμηνευθεί «ως ψήφος εμπιστοσύνης» στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής που θα της επιτρέψει να «γονατίσει» την Ρωσία του Πούτιν, επιβάλλοντας σε αυτήν τους όρους της συνθηκολόγησής της.

Ο Αμερικανός συγγραφέας προβαίνει σε μια αληθινά ρηξικέλευθη θεώρηση της πιθανής επέκτασης του πολέμου, η οποία όμως ουδόλως συνδέεται με τον καθορισμό των κρίσιμων γεωπολιτικών συσχετισμών Ανατολής-Δύσης, αλλά αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση των Η.Π.Α.

Διαβάζουμε συγκλονισμένοι τα όσα ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς υποστηρίζει: «Οι άθλιοι και εντελώς διεφθαρμένοι Δημοκρατικοί χρειάζονται απεγνωσμένα έναν πόλεμο για να συσπειρώσουν τους Αμερικανούς στην κυβέρνηση και να αποτρέψουν την εξόντωση των Δημοκρατικών στις εκλογές. Στην προσπάθειά τους να προσκολληθούν στην εξουσία, οι Δημοκρατικοί και τα εμπόλεμα μέσα ενημέρωσης επεκτείνουν τον πόλεμο. Αυτό είναι επικίνδυνο πέρα από κάθε φαντασία».

Η Αμερική, έχοντας υιοθετήσει άκριτα μια λογική μετωπικής αντιπαράθεσης με την Ρωσία, αποκλείει την διπλωματική εκτόνωση της γεωπολιτικής έντασης, επιβάλλοντας αφρόνως εξοντωτικές οικονομικές κυρώσεις στην μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του πλανήτη και επιδιώκοντας ματαίως την πρόκληση κοινωνικού χάους στο εσωτερικό της Ρωσικής κοινωνίας.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται να αναπολεί την τελευταία δεκαετία του 20ού Αιώνα, κατά την οποία η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική της ισχύ έφθασε στο αποκορύφωμά της, παραμένοντας η μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη μετά την κατάρρευση του κυριότερου αντιπάλου της (ΕΣΣΔ).

Έκτοτε, η δυτική ελίτ παραμένει προσκολλημένη στο μοντέλο της μονομερούς προσέγγισης των διεθνών κρίσεων, που ερμηνεύονται μέσα από την στενή οπτική γωνία των αμερικανικών σκοπιμοτήτων, αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο πολυπολικό περιβάλλον η επίλυση των κρίσιμων γεωπολιτικών ζητημάτων οφείλει να είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας και διαπραγμάτευσης που θα λαμβάνει υπόψη τα αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Όσο η Ρωσο-ουκρανική εμπόλεμη σύρραξη δεν επιλύεται με ειρηνικά διπλωματικά μέσα ελλοχεύει ο κίνδυνος της επέκτασης του πολέμου και σε άλλες εύφλεκτες περιοχές του πλανήτη (Αιγαίο, δυτικά Βαλκάνια, Καύκασος, Μέση Ανατολή, Ιράν, Νότια Σινική Θάλασσα), η πραγματοποίηση του οποίου θα δώσει την χαριστική βολή στην διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ήδη πληροφορούμαστε ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα διεξήγαγαν για πρώτη φόρα σε πανεθνικό επίπεδο ασκήσεις πυρηνικού πολέμου, προετοιμάζοντας τους πολίτες για το απευκταίο σενάριο της καταστροφής ενός μεγάλου μέρους των κρίσιμων υποδομών και συστημάτων υποστήριξης της ζωής, ύστερα από την εκδήλωση πυρηνικής επίθεσης4.

Την στιγμή που γράφονταν τούτες οι γραμμές περιήλθε σε γνώση μας μια άκρως ανησυχητική είδηση (που επιβεβαιώνει το περιεχόμενο του άρθρου), σύμφωνα με την οποία κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών σημειώνονται σοβαρές αερομαχίες μεταξύ των ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Βαλτικής Θάλασσας5.

Η δυσάρεστη αυτή πραγματικότητα είναι ικανή να πυροδοτήσει μία νέα εστία γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην καρδιά της Ευρώπης, μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, καθώς –αν δεν υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία– θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και της Βαλτικής θα εμπλακούν στην δίνη ενός ακόμη καταστρεπτικού πολέμου με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Επομένως, με αφορμή την ανεπίλυτη ουκρανική κρίση, οι Ρωσονατοϊκές σχέσεις εξελίσσονται σε μια απόλυτα μετωπική σύγκρουση Ανατολής-Δύσης, η οποία θα λάβει τα χαρακτηριστικά ενός τρομακτικού σε ένταση πολέμου με πολύ πιθανή ακόμη και την χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, βυθίζοντας ολόκληρη την ανθρωπότητα στην απόγνωση και στον απόλυτο παραλογισμό του αλληλοσπαραγμού που θα σημαδέψει ανεξίτηλα τον ανθρώπινο πολιτισμό (https://www.triklopodia.gr/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ae%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%b9%ce%ba-%ce%b4%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b7-%ce%b2%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b8%ce%ac/).

 

Η ΕΕ «ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με Ουκρανία και Μολδαβία – Θα υπάρχουν όμως αυτές οι χώρες σε πέντε χρόνια; Σε συμφωνία για την «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων» με την Ουκρανία και την Μολδαβία κατέληξαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, που μετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος με την Ρωσία.

Μετά από πολύωρες συνομιλίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες του μπλοκ «αποφάσισαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και την Μολδαβία».

Παράλληλα, η Γεωργία πλέον μπαίνει σε καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε «θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη, μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης στα κριτήρια ένταξης και κάλεσε την Κομισιόν να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση αποτελεί «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την Ήπειρο μας».  Η ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ σημαίνει ότι κάμφθηκε η στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, που ήταν αντίθετος στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και απειλούσε με μπλόκο. Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα για το αν θα υπάρχουν σε πέντε χρόνια και οι δύο χώρες, καθώς η Ουκρανία δείχνει να χάνει τον πόλεμο με την Ρωσία και πλέον προσπαθεί να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται.

Θριαμβευτικά υποδέχθηκε την ανακοίνωση του Σαρλ Μισέλ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έγραψε στο X: «Είναι μία νίκη για την Ουκρανία. Νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που δίνει κίνητρα, εμπνέει και δυναμώνει».  Νωρίτερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που πραγματοποίησε το απόγευμα αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φρανκφούρτη, συνομίλησε με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επέμεινε ότι το Κίεβο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Έχουμε περάσει τους βασικούς νόμους. Όλοι, και το τονίζω, όλοι, γνωρίζετε καλά ότι έχουμε εκπληρώσει κάθε υποχρέωση» τόνισε σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «δείχνοντας» προς τον Βικτόρ Ορμπάν. «Δεν έχω ακούσει κανένα αντεπιχείρημα για το γιατί δεν πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί από όλη την Ευρώπη. Όλη η Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_943.html?m=1&fbclid=IwAR1vxtzZ93Ei0zKZlv-7iPppM8JxyC48sxpZaF0xJRVTuicnRq_H6GaazTo).




 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου