Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

 ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΙΣΡΑΗΛ-ΧΑΜΑΣ, ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό στις μέρες μας, εκτός από την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου, στα τέλη του 2023 μ.Χ. τα πολεμικά μέτωπα στα οποία εμπλέκεται η Δύση με τους συμμάχους της έχουν επεκταθεί περαιτέρω, αφού τον Οκτωβρίου του ίδιου έτους ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στην Γάζα και ετοιμάζεται πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ με συμμάχους τους κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα, στις μέρες μας ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς στην Γάζα έχει γενικευτεί και οι Ισραηλινοί εμπλέκονται σε βίαιες μάχες και ανταρτοπόλεμο με τους ισλαμιστές της Χαμάς στην περιοχή αυτή, με σημαντικές εκατέρωθεν απώλειες, αλλά και την εκδίωξη δεκατημορίων Παλαιστινίων από την περιοχή αυτή, όπως έγινε με την Άκμπαρ το 1.948 μ.Χ. με την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων από την Γάζα και την Δυτική Όχθη τότε από τους Ισραηλινούς.

Παράλληλα, το Ισραήλ βομβαρδίζει την Συρία και σκοτώνει και συλλαμβάνει εκατοντάδες Παλαιστίνιους και στην Δυτική Όχθη, ενώ σύμφωνα με πολλούς γεωπολιτικούς αναλυτές ετοιμάζεται να επιτεθεί στον Λιβανό για να εξοντώσει την Χεζμπολάχ, ή αν δεν επιτύχει την πλήρη καταστροφή της ισλαμικής αυτής οργάνωσης, τουλάχιστον να την εκδιώξει πέρα από τον ποταμό Λίτανι στον Λιβανό.

(Προσαρτώντας βέβαια το Ισραήλ όλα τα Λιβανέζικα εδάφη μέχρι τον ποταμό αυτό, όπως και όπως λέγεται και όλη την Δυτική Όχθη και την Γάζα και δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό το  λεγόμενο «Μεγάλο Ισραήλ», συν τα υψώματα του Γκολ αν που παράλληλα κατέχουν οι Ισραηλινοί, αλλά και το Σινά ίσως αν το καταλάβει ξανά σε έναν νέο πόλεμο με την Αίγυπτο).

Στην περίπτωση δε που όντως το Ισραήλ επιτεθεί στον Λιβανό (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/idf.html) και αρχίσει να εκδιώκει εκατοντάδες χιλιάδες ή/και εκατομμύρια Παλαιστίνιους από την Γάζα και την Δυτική Όχθη διαπράττοντας γενοκτονία με τον τρόπο αυτό στην Ιορδανία, τον Λιβανό, την Συρία και την Αίγυπτο (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/415099_epomenos-stathmos-aigyptos), το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει να προκαλέσει πόλεμο των κρατών αυτών εναντίον του, αφού αυτά έχουν ήδη διακηρύξει ότι αν το Ισραήλ κάνει κάτι τέτοιο θα του επιτεθούν.

{Είναι άλλωστε γνωστό ότι εκτός από την πίεση και την οργή του λαού τους, σε όσα μέρη πήγαν Παλαιστίνιοι ριζοσπάστες προσφυγές, αυτά αποσταθεροποιήθηκαν εσωτερικά από εμφυλίους, όπως π.χ. έγινε στον Λιβανό με τον εμφύλιο πόλεμο του και τον «Μαύρο Σεπτέμβρη» στην Ιορδανία, της οποίας το 70% του πληθυσμού είναι Παλαιστινιακής καταγωγής, όπως και η βασίλισσά της χώρας αυτής}.

Φυσικά, σε μία τέτοια περίπτωση θα εμπλακούν και αλλά Αραβικά ή μουσουλμανικά κράτη (π.χ. η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Κατάρ, η Ινδονησία κ.λπ.).

Όπως επίσης και το Ιράν, το οποίο και θα χρησιμοποιήσει τους πέντε στρατούς που του δημιούργησε ο Σουλεϊμάνι κατά του Ισραήλ και της Δύσης, δηλαδή της Χεζμπολάχ, της Χαμάς, της Συρίας, των Χούτι της Υεμένης, του «Στρατού του Μαχντί» στο Ιράκ, συν ένα έκτο στρατό, δηλαδή του ίδιου του Ιράν, όπως και τους λεγομένους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης». 

Εννοείται δε ότι σε μία τέτοια περίπτωση, δηλαδή σε μία ένωση όλου του ισλαμικού κόσμου κατά του Ισραήλ ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή θα γενικευτεί και θα υπάρξει αντίδραση από την Δύση, η οποία θα εμπλακεί στο πλευρό του συμμάχου της Ισραήλ για να το βοηθήσει, με αποτέλεσμα να λάβει ο πόλεμος αυτός παγκόσμιες διαστάσεις.

Και θα μπορούσε φυσικά αυτός ο πόλεμος να εξελιχτεί σε έναν πλήρη Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν στο τέλος εμπλακούν και οι σύμμαχοι των Αράβων και των μουσουλμάνων (από τους BRICS ή και γενικότερα) Ρωσία και Κίνα στο πλευρό τους κατά των δυτικών.

{Βέβαια, ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει και να ξεκινήσει από την περιοχή της Μέσης Ανατολής με την επίθεση των δυτικών και του Ισραήλ κατά του Ιράν και την εμπλοκή των συμμάχων του Ρώσων και Κινέζων στο πλευρό του.

Ή/και από την καταστροφή από τους Ισραηλινούς των τεμενών του Ομάρ και του Αλ Ακσά και την ανακατασκευή του Ναού του Σολομώντα στην θέση τους, κάτι που θα προκαλούσε μία παγκόσμια τζιμάνη κατά του Ισραήλ και της Δύσης από όλους τους μουσουλμάνους της γης (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_24.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html,  https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.htm https://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.htmll, )}.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι ΗΠΑ, εκτός από τους πολέμους με τους πειρατές της Μπαρμπαριάς στην Μεσόγειο, έστειλαν στόλο και στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ για να μην παρεμποδίζεται η ναυσιπλοΐα και για να μην γίνεται πειρατεία στα πλοία τους και κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ τα έτη 1.980 μ.Χ.-1.988 μ.Χ., με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, ενώ κατέρριψαν και ένα Ιρανικό πλοίο και παραλίγο να προκληθεί τότε πόλεμος Ιράν-ΗΠΑ.

Στις μέρες μας οι ΗΠΑ, μαζί με αλλά εννιά κράτη ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ναυτικό συνασπισμό δέκα συνολικά κρατών για σταματήσουν τις επιθέσεις κατά του συμμάχου τους Ισραήλ από τους Χούτι της Υεμένης, με πρόσχημα όμως και στην περίπτωση αυτή την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Αντέν, του Ομάν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Όμως από μία τέτοια ενέργεια των ΗΠΑ, θα προκύψουν σημαντικές συνέπειες για την ναυτιλία και την ειρήνη στην περιοχή, αφού καταρχάς τα πλοία αντί για την διώρυγα του Σουέζ θα χρησιμοποιούν κυκλικά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας από την Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα να κάνουν μεγαλύτερη διαδρομή και να έχουν μεγαλύτερα έξοδα μετακίνησης.

Παράλληλα, στην περίπτωση αυτή, οι χώρες που είχαν έσοδα από την διέλευση πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα, κυρίως η Αίγυπτος με την διώρυγα του Σουέζ θα χάσουν πολλά έσοδα από μία τέτοια εξέλιξη και μπορεί να αποσταθεροποιούν και εσωτερικά, αφού χάνοντας για μεγάλο διάστημα σημαντικά έσοδα θα επιδεινωθεί η οικονομία τους και μπορεί να αντιμετωπίσουν και εσωτερικές εξεγέρσεις από τους ισλαμιστές και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στην περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Υεμένη των Χούτι, θα υπάρξει πιθανότατα και εμπλοκή του Ιράν, που είναι σύμμαχος και υποστηρικτής των Χούτι και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να καταλάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους την κρίσιμη στρατηγικά αυτή περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_558.html, https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_708.html, https://warnews247.gr/nees-apeiles-chouthi-kata-ton-ipa-tha-archisoume-na-ektoxevoume-pyravlous-sta-ploia-sas/, https://warnews247.gr/prosperity-guardian-oi-ipa-anakoinonoun-ti-dimiourgia-symmachias-pou-tha-dra-stin-erythra-thalassa-kata-ton-chouthi/, https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/oi-xouthi-etoimazontai-gia-polemo-me-to-nato-kai-epistrateyoun-xiliades-maxites-se-asfali-nera-i-elliniki-fregata, / https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/415985_astynomeysi-i-emploki, , https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/415719_apo-ti-gaza-sto-mpamp-el-mantek, https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/414980_minyma-tis-yemenis).

{Στην περιοχή αυτή, όπως και στον Λιβανό και το Αφγανιστάν διακινούνται ναρκωτικά (ενώ υπάρχουν και πειρατές) και με τον τρόπο αυτό χρηματοδοτούνται πολλές από αυτές τις οργανώσεις εκτός των εξωτερικών χορηγιών, όπως με την διακίνηση ναρκωτικών χρηματοδοτούσαν οι Αμερικανοί τις «μαύρες επιχειρήσεις» τους στο Βιετνάμ και οι Σοβιετικοί αντίστοιχα τις δίκες τους στο Αφγανιστάν, πουλώντας τα ακόμα και στους ιδίους τους, τους στρατιώτες}.

Και αυτό όχι μονά για γεωστρατηγικούς, γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί αν οι ΗΠΑ καταλάβουν τα Στενά αυτά θα ελέγχουν και το εμπόριο και το πετρέλαιο από τα Στενά του Ορμούζ, ελέγχοντας έμμεσα και εκβιάζοντας οικονομικά το εμπόριο και την διακίνηση πετρελαίου από τους Αμερικάνους, ενώ μπορεί και από αυτές τις περιοχές να επιτεθούν Αμερικανικά πλοία και αεροσκάφη και στο ίδιο το Ιράν.

Έτσι, εάν γίνει μία άμεση εμπλοκή του Ιράν στο μέτωπο της Υεμένης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο πόλεμος θα γενικευτεί, εμπλέκοντας και τους συμμάχους της κάθε πλευράς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ανάφλεξη, ακόμα και Γ’ΠΠ.

{Είναι ενδιαφέρον εδώ να αναφερθεί ότι στον συνασπισμό των ΗΠΑ κατά των Χούτι κανένα από τα μεγάλα Αραβικά (αλλά και ισλαμικά κράτη) δεν έλαβε μέρος, ακόμα και αυτά που θα επηρεάσει άμεσα ο πόλεμος αυτός, π.χ. την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, οι οποίες μάλιστα είχαν επιτεθεί παλαιότερα κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Αυτό δείχνει από την μία την απαξίωση που έχουν πια υποστεί οι ΗΠΑ από τα κράτη αυτά, την πίστη τους ότι και οι ΗΠΑ όπως αυτά θα αποτύχουν στην επιχείρηση αυτή, αλλά παράλληλα και μία ένωση του Αραβικού και του ισλαμικού κόσμου κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ/Δύσης, αφού οι Χούτι ρίχνουν πυραύλους στο Ισραήλ, κάτι που επικροτούν οι Άραβες και οι μουσουλμάνοι.

Παράλληλα, με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του μεταξύ τους πολέμου, κατέρρευσαν και οι λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» των Αραβικών κρατών με το Ισραήλ λόγω της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων από πλευράς του Ισραήλ και τα κράτη αυτά επανήλθαν στις παλαιές εχθρικές τους σχέσεις}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των γεγονότων στην Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον κόσμο; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά και μόνο αν λάβουμε τα καταλληλά μετρά ως λαός θα αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το Ιράν απειλεί να μετατρέψει την Μεσόγειο σε «περίκλειστη λίμνη»: «Θα κλείσουμε την ναυσιπλοΐα ακόμα και στο Γιβραλτάρ». Βαλλιστικοί πύραυλοι και drone μεγάλης εμβέλειας κατά όποιων πολεμικών σταλούν απέναντί τους.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συγκεντρώσουν διεθνή δύναμη για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά στις απειλές πλέον προστέθηκαν και  οι δηλώσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, όπου αξιωματούχος τους, ο Μοχαμάντ Ρεζά Νακντί, προειδοποίησε ότι και άλλες θαλάσσιες οδοί θα καταστούν επικίνδυνες, αν συνεχιστεί ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

“Με τη συνέχιση των εγκλημάτων, η Αμερική και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να αναμένουν τη γέννηση νέων δυνάμεων αντίστασης και το κλείσιμο άλλων οδών ναυσιπλοΐας”, τόνισε. “Θα πρέπει να αναμένουν σύντομα το κλείσιμο της Μεσογείου, του Γιβραλτάρ και άλλων θαλάσσιων οδών”, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Και όλοι μπορεί να πλέον να καταλαβαίνουν ότι πυραυλικές επιθέσεις κατά και εμπορικών πλοίων μπορεί να πραγματοποιηθούν από την Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατά του Σουέζ αλλά άγνωστος παράγοντας στην εξίσωση είναι ότι η απειλή εκτοξεύτηκε κατά του Γιβραλτάρ!

Βαλλιστικοί πύραυλοι και drone μεγάλης εμβέλειας πλέον θέτουν στόχο να γονατίσουν το εμπόριο σε όσους είναι σύμμαχοι των ισραηλινών συμφερόντων και να μεταβάλλουν την Μεσόγειο σε μια περίκλειστη λίμνη.

Το σοβαρότερο είναι ότι οι Χούθι έκαναν μια πρόβα πολέμου θα λέγαμε με την εκτόξευση και βαλλιστικών πυραύλων κατα εμπορικών σκαφών ανεβάζοντας το επίπεδο κινδύνου από τα drone και όλοι πλέον μιλούν για την ελληνική συμμετοχή με μία φρεγάτα ηλικίας 25 ετών το λιγότερο που θα κληθεί αν χρειαστεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα!

Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι “εμπλέκεται ενεργά στον σχεδιασμό” αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Χούθι πληροφορίες αλλά και “σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό”, χωρίς τα οποία οι σιίτες αντάρτες “θα δυσκολεύονταν να εντοπίσουν και να πλήξουν” τα πλοία.

Ωστόσο η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι προσφέρει στρατιωτικό υλικό στους αντάρτες, αν και παραδέχεται ότι στηρίζει πολιτικά τους Χούθι. Στις 18 Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον σχηματισμό συνασπισμού για την υπεράσπιση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, στον οποίο συμμετέχουν περίπου 20 χώρες στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας” (Operation Prosperity Guardian)-( https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/to-iran-apeilei-na-metatrepsei-tin-mesogeio-se-perikleisti-limni-tha-kleisoume-ti-naysiploia-akoma-kai-sto-givraltar/).

 

Προς νέα εισβολή το Ισραήλ, στην Αίγυπτο η Hamas για μόνιμη εκεχειρία - Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν -  21.507 Παλαιστίνιοι νεκροί. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέρριψε drone και πύραυλο των Houthi στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει ανελέητα την Κεντρική και Νότια Γάζα και με τα Ισραηλινά τανκ να είναι έτοιμα για μια νέα χερσαία εισβολή στα εδάφη αυτά όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από τις βόρειες περιοχές, αντιπροσωπεία της Hamas μεταβαίνει σήμερα 29/12 στην Αίγυπτο προκειμένου να εξετάσει το σχέδιο για μια εκεχειρία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στον πόλεμο που μαίνεται από τις 7 Οκτωβρίου.

Αν και η Hamas έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί, εάν πρώτα το Ισραήλ δεν σταματήσει πλήρως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της θα μεταβούν στο Κάιρο για να εξετάσουν το αιγυπτιακό σχέδιο, το οποίο κάνει προβλέψεις για την επόμενη ημέρα στην Γάζα.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι έπονται πολύ σκληρές μάχες, αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υπογραμμίζει πως η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μέσα σε αυτό το ομολογουμένως αντιφατικό πεδίο, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα drone και έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι αντάρτες Houthi από την Υεμένη, τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής των ΗΠΑ, Lindsey Graham καλεί τον αμερικανικό στρατό να χτυπήσει στόχους στο Ιράν λόγω της στήριξης που αυτό παρέχει στους Houthi.

Συνολικά 21.507 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα. Συνολικά 21.507 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.915 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στην Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με το υπουργείο, 187 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Στην Αίγυπτο η Hamas. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στο Κάιρο υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Hamas, οι οποίοι αναμένεται να εξετάσουν το σχέδιο της Αιγύπτου για κατάπαυση πυρός που μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στην Γάζα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο χωρίζεται σε τρία στάδια, με εκεχειρίες που θα ανανεώνονται, με κλιμακωτές απελευθερώσεις ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων και με μια κατάπαυση πυρός που βάζει τέλος στον πόλεμο.

Επίσης το σχέδιο προβλέπει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών, μετά από συνομιλίες που θα περιλαμβάνουν όλες τις «Παλαιστινιακές φατρίες», οι οποίες θα είναι και υπεύθυνες για την διακυβέρνηση και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Netanyahu: Ακόμα διαπραγματευόμαστε για τους ομήρους. Και ενώ το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να πάει μέχρι τέλους όσον αφορά την εξόντωση της Hamas, ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu υποστηρίζει πως η κυβέρνηση του εξακολουθεί να διαπραγματεύεται την απελευθέρωση των ομήρων της Hamas.

«Το Ισραήλ εργάζεται για να πάρει πίσω όλους τους ομήρους. Το Κατάρ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει δύο ξεχωριστές προτάσεις για την προώθηση του ζητήματος. Αυτή την στιγμή διαπραγματευόμαστε. Δεν μπορώ να μιλήσω λεπτομερώς, εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους σπίτι.

Αυτός είναι ο στόχος μας» ανέφερε ο Netanyahu σε συγγενείς Ισραηλινών απαχθέντων, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post. Εκτιμάται ότι στα χέρια της Hamas παραμένουν 120 όμηροι, ύστερα από την απελευθέρωση 110 ομήρων κατά την διάρκεια της εκεχειρίας της 24ης Νοεμβρίου.

Προς νέα χερσαία εισβολή. Παρά την αισιοδοξία για διπλωματική λύση, ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται με πρωτοφανή αγριότητα στην Γάζα. Ο IDF βομβαρδίζει περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Γάζας, ενώ δεν αποκλείεται μια χερσαία εισβολή σε αυτά τα εδάφη. Ήδη οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν πως επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην Khan Yunis.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι αναφέρεται πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τόσο στην Khan Yunis όσο και στον προσφυγικό καταυλισμό της Maghazi, ενώ αεροπορικά πλήγματα αναφέρθηκαν και στην Rafah, όπου εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 55. Εικόνες δείχνουν ανθρώπους να αναζητούν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια γκρεμισμένων κτηρίων.

Στόχος η διάλυση της Hamas. «Το καθήκον μας είναι να διαλύσουμε την Hamas, έτσι ώστε να μην έχει πλέον στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες. Θα απαιτηθεί να δείξουμε πολλή επιμονή και αποφασιστικότητα» υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant.

Στους 21.507 οι νεκροί. Πάντως, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο του 1% του πληθυσμού των Παλαιστινίων της Γάζας. Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, 21.507 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την διάρκεια των Ισραηλινών επιθέσεων, αν και εκτιμάται ότι πάνω από 7.000 είναι θαμμένοι στα ερείπια. Όσον αφορά τους τραυματίες, αυτοί ξεπέρασαν τους 55.915.

Οι απώλειες του IDF. Από την πλευρά του ο IDF υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής, 169 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν χάσει την ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στην Γάζα, στις 20 Οκτωβρίου. Επιπλέον, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.000 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

Κίνδυνος λιμού. Πέρα από τους νεκρούς, απελπιστική είναι η κατάσταση και για τους επιζώντες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το φαγητό δεν επαρκεί για όλους, αναφέροντας πως το 40% του πληθυσμού είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο του λιμού, ενώ οργανώσεις κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών.

«Αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους, πάνω απ’ όλα στην Γάζα, είναι η τερατωδία του αιώνα μας και πλέον η ανοχή της Δύσης μετατρέπεται σε συνενοχή» ανέφερε με ανάρτηση της στο Χ η Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Φόβοι για ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή. Την ίδια στιγμή παραμένει η ένταση στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, όπου ο IDF ανταλλάσσει καθημερινά πυρά με την Hezbollah. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι είναι έτοιμοι για επίθεση στο νότιο Λίβανο προκειμένου να εκκαθαρίσουν και την Hezbollah αν χρειαστεί.

Επιπλέον, αναφέρεται πως ισραηλινά μαχητικά έπληξαν στόχους σε προάστια της Δαμασκού και στο Νότιο τμήμα της Συρίας, με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να υποστηρίζει ότι στόχοι ήταν θέση της Συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (Νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού.

Οι Αμερικάνοι κατέρριψαν drones και πύραυλο των Houthi. Εν τω μεταξύ, το Αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέρριψε χθες Πέμπτη στον Νότιο τομέα της Ερυθράς Θάλασσας drone και βαλλιστικό πύραυλο που εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Houthi της Υεμένης. «Κανένα από τα 18 πλοία τα οποία ήταν παρόντα στην περιοχή δεν υπέστη ζημιές και δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός», διευκρίνισε η δύναμη της CENTCOM.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επρόκειτο για «την 22η απόπειρα επίθεσης των Houthi εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τη 19η Οκτωβρίου». Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταρριφθεί πύραυλοι και drones των Χούθι από Αμερικανικά, Γαλλικά και Βρετανικά πολεμικά πλοία.

Lindsey Graham (Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής): Οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν. Μάλιστα ο Αμερικάνος γερουσιαστής Lindsey Graham ζήτησε οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν λόγω της στήριξης που η Τεχεράνη προσφέρει στους αντάρτες Houthi. «Οι Houthi υποστηρίζονται πλήρως από το Ιράν

Το λέω εδώ και 6 μήνες: Χτυπήστε το Ιράν. Έχουν κοιτάσματα πετρελαίου, έχουν το αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης που μπορούμε να το δούμε από το διάστημα. Σβήστε τα από τον χάρτη» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Fox News o Graham (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713235/pros-nea-xersaia-eisvoli-to-israil-stin-aigypto-i-hamas-gia-monimi-ekexeiria-netanyahu-diapragmatevomaste-gia-tous-omirous).

 

Θα γεννήσει η γενοκτονική πρακτική του Ισραήλ νέο αντισημιτισμό;

Την εβδομάδα που πέρασε μια εταιρεία real estate, με έντονη οικοδομική δραστηριότητα στους εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνη, κυκλοφόρησε μια διαφημιστική αφίσα, που απεικόνιζε σχέδια οικοδομικών συγκροτημάτων πάνω στα ερείπια της Γάζας, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε κατοικίες που θα κτιστούν την επόμενη μέρα, στην εκκενωμένη από Παλαιστινίους Γάζα. Είχε την επιγραφή: «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα; Δεν είναι πια ένα όνειρο». Είχε τον λογότυπο της εταιρείας, τα στοιχεία της κτλ.

Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου. Παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παντού αντιμετωπίστηκε με αποτροπιασμό. Δεν είναι εύκολο να αποφύγει κανείς τον συνειρμό με τα ναζιστικά σχέδια εποικισμού του “ζωτικού χώρου” της Ανατολικής Ευρώπης.

Σε προχθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία “έβαλε τα πράγματα στην θέση τους”, λέγοντας ότι επρόκειτο απλώς για ένα «αστείο» και δεν φαντάζονταν ότι θα κυκλοφορούσε εκτός του Ισραήλ και θα γινόταν πιστευτό. Μόνο που έτσι, η καλή εταιρεία έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα!

Προφανώς, δεν θα σκεπτόταν να κάνει τέτοιο “αστείο”, αν δεν ένιωθε πως απευθύνεται σε κοινό που είναι έτοιμο να γελάσει με τέτοια πράγματα. Και σωστά το υπολόγισε. Μια κοινωνία όμως που έχει τέτοια αίσθηση του χιούμορ νοσεί βαθύτατα.

Και τι παρακμή, αν θυμηθεί κανείς την υπέροχη παράδοση του πικρού, ευφυέστατου και αυτοσαρκαστικού εβραϊκού χιούμορ! Να προκαλεί γέλιο η σκέψη ότι θα πας να κάνεις τις διακοπές στο εξοχικό σου που θα είναι κτισμένο πάνω σε πτώματα αμάχων, ακόμα και νηπίων!

Η απέχθεια προς τον εχθρό, φυσική σε κάθε πολεμική σύγκρουση, εδώ φαίνεται πως έχει περάσει σε επίπεδο παθολογικού μίσους, που δεν διαφέρει από το μίσος του τρομοκράτη προς τον απανθρωποποιημένο εχθρό, παρά μόνον ως προς το ότι ο τρομοκράτης έχει ξεγράψει και την δική του ζωή.

Και εδώ είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά του έναντι των πάνοπλων στρατιωτών του Ισραήλ, που καθιστούν ακόμα και την στενά στρατιωτική τους επιτυχία λίαν αμφίβολη, όπως όλο και περισσότεροι στρατιωτικοί παρατηρητές εντός και εκτός Ισραήλ επισημαίνουν.

Η ανταλλαγή αιχμαλώτων έφερε στο φως το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των φυλακισμένων Παλαιστινίων είναι ανήλικα παιδιά. Οι αφηγήσεις τους, αλλά και το τρομοκρατημένο βλέμμα τους διέφεραν πολύ από τα αντίστοιχα των απελευθερωμένων Ισραηλινών ομήρων.

Τόσο πολύ μάλιστα, ώστε η μηχανή της –απίστευτα πρόχειρης– ισραηλινής προπαγάνδας επιχείρησε να διαδώσει πως η Χαμάς είχε χορηγήσει ψυχοφάρμακα στους ομήρους για να φαίνονται ευχαριστημένοι και άνετοι!

Τι να πει κανείς! Μήπως έδωσαν και στους Παλαιστινίους άλλα φάρμακα για να φαίνονται τρομαγμένοι; Αποκαλύφθηκε πλέον και διεξάγεται ήδη σχετική εισαγγελική έρευνα, ότι από την 7η Οκτωβρίου έχουν βρεθεί νεκροί στα κελιά τους έξι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι. Στα σώματά τους υπήρχαν σημάδια βασανισμού…

Εγκλήματα και κατακραυγή. Το τι συμβαίνει στις Ισραηλινές φυλακές είναι το δεύτερο μεγάλο έγκλημα. Το τρίτο είναι το διαρκές πογκρόμ που διεξάγουν οι έποικοι με την κάλυψη του στρατού στην Δυτική Όχθη.

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες πρώην στρατευμένων που καταγγέλλουν την αλόγιστη, απρόκλητη και συστηματική βία, με δηλωμένο σκοπό “να δηλώνουν τη συνεχή παρουσία τους” και να μην αφήνουν σε ησυχία όλο το 24ωρο τους Παλαιστινίους που δεν έχουν ακόμα εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό συλλήψεων αφορά ανήλικα παιδιά και γίνεται τις μικρές νυχτερινές ώρες, με καθημερινές εισβολές στα σπίτια.

Όλα αυτά χωρίς να κυβερνά η Χαμάς την περιοχή και επί πολλά έτη πριν η Χαμάς κάνει ό,τι έκανε την 7η Οκτωβρίου σε εντελώς άλλη περιοχή, Και με την ευκαιρία αξίζει να ερευνηθεί και διεθνώς πόσοι σκοτώθηκαν από την Χαμάς, πόσοι από φίλια πυρά, αν υπήρξαν βιασμοί κι αν η καταγγελία για αποκεφαλισμούς παιδιών τεκμηριώνεται.

Για πρώτη φορά στις ΗΠΑ αρχίζει να αρθρώνεται λόγος επικριτικός κατά της μεγάλης επιρροής που έχουν στον πολιτικό κόσμο εβραϊκές οργανώσεις, όπως η AIPAC, η οποία σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική τηλεόραση, κατέχει την 15η θέση μεταξύ των οργανισμών που χρηματοδοτούν τις προεκλογικές καμπάνιες των υποψηφίων! Αρχίζουν να θυμούνται πολλοί Αμερικανοί την θέση του Τζον Κένεντι ότι η οργάνωση αυτή θα πρέπει να τεθεί υπό απαγόρευση, ως πρακτορεύουσα συμφέροντα ξένης δύναμης.

Όσο μαίνεται ο πόλεμος και πολλαπλασιάζονται τα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός, η παγκόσμια κατακραυγή μεγαλώνει και έχει ήδη φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Είναι διαπιστωμένο ότι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι είναι αγαπημένοι στόχοι του ισραηλινού στρατού.

Από την αρχή του πολέμου –σε διάστημα μόλις δύο μηνών– φονεύθηκαν 100 δημοσιογράφοι (όλοι Παλαιστίνιοι κατά σύμπτωση!), ενώ στα 20 χρόνια του πολέμου στο Βιετνάμ σκοτώθηκαν 63 και σε ολόκληρη τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είχαν σκοτωθεί μόνον 67, όλων των εθνικοτήτων και σε όλα τα μέτωπα αθροιστικά!

Ηθική ήττα του Ισραήλ. Όμως δεν είναι οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι ή το Αλ Τζαζίρα από όπου μαθαίνουμε τα κατορθώματα των εισβολέων. Τα λένε οι ίδιοι. Στο Τικ-Τοκ μπορεί κανείς να δει αισχρά φιλμάκια που ανεβάζουν οι στρατιώτες του Ισραήλ, θεωρώντας τα αστεία και διασκεδαστικά. Έχουμε δει τους πανηγυρισμούς για την ανατίναξη ολόκληρων κτιριακών συγκροτημάτων, μετά αφιερώσεως σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Έχουμε δει στρατιώτη να αφοδεύει σε νάιλον σακούλα, την οποία μετά πετάει στους δεμένους και γονατιστούς γυμνούς αιχμαλώτους. Έχουμε θαυμάσει το λεπτό χιούμορ άλλου στρατιώτη που χτυπάει μια πόρτα και προσποιείται πως απορεί που δεν απαντά κανείς· μετά καθώς η κάμερα κάνει zoom out, αποκαλύπτεται πως πρόκειται για μια είσοδο κτιρίου που έχει γκρεμιστεί και είναι σωρός ερειπίων, με τους κατοίκους θαμμένους από κάτω προφανώς, ενώ έχει απομείνει όρθια μόνον η πόρτα. Ακούγονται γέλια.

Οι εκπρόσωποι τύπου του IDF θα μας πουν για «παράπλευρες απώλειες» και για ευθύνη της Χαμάς που τους “αναγκάζει” να χτυπήσουν αμάχους κοκ. Κανένα καταναγκασμό δεν βλέπουμε όμως στις αναρτήσεις τους!

Βλέπουμε ασυγκράτητη ηδονή. Και βλέπουμε το γνωστό φρικαλέο χιούμορ του ενόπλου που παίζει με το θύμα του, που απολαμβάνει την προσωρινή ισχύ του και γίνεται μια μικρή απομίμηση θεού που ελέγχει τη μοίρα του κατώτερου άλλου. Βλέπουμε τα αστειάκια που έκαναν οι Ναζί σε βάρος των προγόνων αυτών των νεαρών επίστρατων.

Αυτή είναι μεγάλη ηθική ήττα του Ισραήλ. Σε θέα όλης της ανθρωπότητας, σχεδόν σε απευθείας μετάδοση διαπράττεται γενοκτονία, με χαρά και αγαλλίαση και πανηγυρισμούς. Το κύμα κατακραυγής και αποστροφής που σηκώνεται ακόμα και από χθεσινούς φίλους, θα εκτραπεί άραγε σε φυλετική απέχθεια; Θα έχουμε αναζωογόνηση του αντισημιτισμού, ο οποίος υπήρξε και η αρχική αιτία της σημερινής τραγωδίας; Δεν μπορούμε να το προδικάσουμε. Η απώλεια του μέτρου είναι μεταδοτική.

Ο φόβος του αντισημιτισμού. Σίγουρα πάντως το Ισραήλ, μετά από αυτό το έγκλημα πολέμου, θα πορευτεί με λιγότερους συμμάχους και συμπαθούντες. Επίσης ο εύκολος στιγματισμός του “αντισημιτισμού” που εκτοξεύει εναντίον της παραμικρής κριτικής τρομοκρατεί πολύ λιγότερους πλέον. Η συνήθης, αυτόματη απάντηση σε κάθε κριτική προς την πολιτική του Ισραήλ είναι πως πρόκειται για “αντισημιτισμό”.

Γίνονται όμως πλέον εμφανή τα όρια αυτού του αυτοματισμού, ακόμα και στην Αμερική. Εξ’ ου και η εσπευσμένη προσπάθεια των μεγάλων σιωνιστικών οργανώσεων εκεί, της American Israeli Public Affairs Committee, και της Antidefamation League να επιτύχουν να ταυτιστεί επισήμως ο Σιωνισμός με τον Ιουδαϊσμό και να κηρυχτεί παράνομη η κριτική του Σιωνισμού, θεωρώντας την ταυτόσημη με τον αντισημιτισμό.

Θα πρέπει κάποτε να αποφασίσουν οι πολιτικές ηγεσίες του, να γίνει το Ισραήλ “κανονική” χώρα, το οποίο μεταξύ άλλων σημαίνει και να αντιμετωπίζουν την κριτική της πολιτικής τους, χωρίς να αποδίδουν ρατσιστική προκατάληψη σε όποιον τολμήσει να την ασκήσει. Για να αποκλειστεί ενδεχόμενη απόπειρα σπίλωσης τέτοιου τύπου, όλα όσα γράφηκαν σε αυτό το κείμενο στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε εβραϊκές πηγές, εντός και εκτός Ισραήλ.

Δεν είναι λογικό Εβραίοι να κατηγορηθούν για αντισημιτισμό, παρόλο που και για την περίπτωσή τους, υπάρχει σε χρήση ο επίσης εύκολος χαρακτηρισμός self-hating Jew (αυτομισούμενος Εβραίος). Διότι υπάρχουν στον παγκόσμιο Εβραϊσμό εξαιρετικοί άνθρωποι, θρησκευόμενοι και μη, που υψώνουν ανάστημα απέναντι στο έγκλημα και φωνάζουν «not in my name» (όχι στο όνομά μου).

Υπάρχουν και ακούγονται κι αυτοί ενσαρκώνουν σήμερα την ηθική συνείδηση ενός πανάρχαιου, μαρτυρικού λαού, ο οποίος αναγνωρίζει τον εαυτό του στην αποστολή να είναι «το φως εν μέσω των εθνών» και όχι η φωτιά που καίει τους “ξένους”.

Αυτοί είναι και η μόνη ελπίδα να μην κατρακυλήσουμε πάλι στον αντισημιτισμό. Όχι σε αυτό που το Ισραήλ ψευδώς καταγγέλλει ως “αντισημιτισμό”, αλλά στο αληθινό μίσος για τους Εβραίους, για το οποίο, πλέον και για πρώτη φορά στην ιστορία, θα φέρουν ευθύνη και οι ίδιοι.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι εντός του Ισραήλ δυνάμεις της ανθρωπιάς και της ελευθερίας, ότι από τους ίδιους κυρίως εξαρτάται η υπερνίκηση του αντισημιτισμού. Μόνον αυτοί μπορούν να σώσουν και το Ισραήλ και την ανθρωπότητα από την υποτροπή της φονικής πανώλης που κόστισε εκατομμύρια θύματα και σπίλωσε ανεπανόρθωτα τον δυτικό πολιτισμό και την αξιοπρέπεια της ανθρωπότητας όλης.

Το “ποτέ ξανά” ισχύει για όλους και παντού ή δεν ισχύει καθόλου, αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να ξαναφέρουμε την κόλαση επί της γης. Όπως δείχνει η ιστορία, δεν είναι δύσκολο να το ξανακάνουμε, όλοι μας, ακόμα –αν όχι κυρίως– και αν είμαστε τα χθεσινά θύματα (https://slpress.gr/idees/tha-gennisei-i-genoktoniki-praktiki-tou-israil-neo-antisimitismo/).

 

Το Ιράν συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν για να επιτεθεί στους Ισραηλινούς. Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (irgc) στρατολογεί Αφγανούς και συνεργάζεται με την Αλ Κάιντα για να στοχεύσει Ισραηλινούς σε επιθέσεις αυτοκτονίας, ανέφερε το Iran International σε αποκλειστική έκδοσή του στις 27 Δεκεμβρίου.

Φαίνεται ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν έχουν παραμερίσει τις θρησκευτικές διαφορές τους για έναν ευρύτερο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας Αφγανούς βομβιστές αυτοκτονίας—Mojtaba Pourmohsen, δημοσιογράφος του Iran International.

Το Ισραηλινό ιστολόγιο Intellitimes ανέφερε για πρώτη φορά ότι η δύναμη Quds του rgc στρατολογούσε Αφγανούς τρομοκράτες αυτοκτονίας στις 24 Δεκεμβρίου. Απόπειρες επιθέσεων: Για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν εμφανιστεί αναφορές για μέλη της Αφγανικής και Πακιστανικής Δύναμης Quds που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών σε χώρες όπως η Γεωργία, η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν.

Τον Νοέμβριο του 2022 μ.Χ., ένας Αφγανο-Ιρανός και ένας Πακιστανός επιχείρησαν να δολοφονήσουν έναν εξέχοντα Ισραηλινο-Γεωργιανό που ζούσε στην Τιφλίδα, υπό τις διαταγές της δύναμης Quds .

Τον περασμένο Μάρτιο, η ελληνική αστυνομία συνέλαβε δύο Πακιστανούς υπηκόους που έλαβαν εντολή από το Irgc να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκού εστιατορίου και Chabad House στην Αθήνα. Τον Ιούλιο, ένας Αφγανός υπήκοος συνελήφθη ως ύποπτος ότι σχεδίαζε επίθεση με την υποστήριξη του Ιράν στην Ισραηλινή πρεσβεία στο Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ οι ηγέτες των Ταλιμπάν παρακινούνται από ιδεολογικούς λόγους, οι απλοί Αφγανοί οδηγούνται να ενταχθούν κυρίως λόγω της οικονομικής στέρησης και της ευαλωτότητας σε μια χώρα που καταστρέφεται από τον πόλεμο και την φτώχεια—Iran International.

Τα πλοκάμια του Ιράν εκτείνονται σε όλη την περιοχή. Καθώς η Αμερική έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράν και το Αφγανιστάν και έχει μειώσει την παρουσία της στην Μέση Ανατολή, το Ιράν έχει γίνει ακόμη πιο τολμηρό.

 

Δεν είναι μόνο η Γάζα και η Ουκρανία - Κίνδυνος για τουλάχιστον 4 πολεμικά μέτωπα το 2024 μ.Χ.- Ο… κατάλογος έκτακτης ανάγκης. Ο ΟΗΕ εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι περισσότεροι από 114 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως.

Τη στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα, ένας άνευ προηγουμένου αριθμός δυνητικά «καταστροφικών» συγκρούσεων περνάει κάτω από το ραντάρ. Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (International Rescue Committee) δημοσίευσε νωρίτερα αυτό το μήνα τον κατάλογο έκτακτης ανάγκης για το 2024 μ.Χ., καταγράφοντας τις 20 χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιδείνωσης της ασφάλειας.

Οι χώρες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά περίπου το 70% των εκτοπισμένων ατόμων, μαζί με περίπου το 86% των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αναγκών. Ο ΟΗΕ εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι περισσότεροι από 114 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω πολέμων και συγκρούσεων παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός είναι τώρα πιθανότατα υψηλότερος.

Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IRC, David Miliband, δήλωσε ότι για πολλούς από τους ανθρώπους που εξυπηρετεί η οργάνωσή του, αυτή είναι η «χειρότερη εποχή», καθώς η έκθεση στον κλιματικό κίνδυνο, η ατιμωρησία σε έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό ζωνών συγκρούσεων και το τεράστιο δημόσιο χρέος συγκρούονται με την «μειούμενη διεθνή υποστήριξη».

«Τα πρωτοσέλιδα σήμερα κυριαρχούνται δικαίως από την κρίση στην Γάζα. Υπάρχει καλός λόγος γι' αυτό - αυτή τη στιγμή είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να διαβιεί κάποιος» δήλωσε ο Miliband.

«Όμως, ο κατάλογος παρακολούθησης είναι μια ζωτικής σημασίας υπενθύμιση ότι και άλλα μέρη του κόσμου φλέγονται, για διαρθρωτικούς λόγους που σχετίζονται με τις συγκρούσεις, το κλίμα και την οικονομία. Πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε περισσότερες από μία κρίσεις ταυτόχρονα».

Από την πλευρά της, η Isabelle Arradon από το International Crisis Group, δήλωσε στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι θάνατοι από συγκρούσεις παγκοσμίως βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000 μ.Χ.

«Όλες οι κόκκινες σημαίες υπάρχουν, και επιπλέον, υπάρχει έλλειψη μέσων για την επίλυση των συγκρούσεων. Υπάρχει μεγάλος γεωπολιτικός ανταγωνισμός και λιγότερη όρεξη για την επίλυση αυτών των θανατηφόρων συγκρούσεων», πρόσθεσε.

Σουδάν. Πρώτο στην λίστα παρακολούθησης της IRC είναι το Σουδάν, όπου τον Απρίλιο του 2023 μ.Χ. ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο στρατιωτικών παρατάξεων της χώρας και οι ειρηνευτικές συνομιλίες με διεθνή διαμεσολάβηση στην Σαουδική Αραβία δεν έδωσαν λύση.

Η σύγκρουση έχει πλέον επεκταθεί σε «αστικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας» που συγκεντρώνει «ελάχιστη» διεθνή προσοχή και ενέχει σοβαρό κίνδυνο περιφερειακής επέκτασης, δήλωσε η IRC, με 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη και 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) -υπό την ηγεσία του στρατηγού Mohammed Hamdan Dagalo (γνωστού ως Hemedti) και με τη φερόμενη υποστήριξη των ΗΑΕ και του Λίβυου πολέμαρχου Khalifa Haftar- έχουν επεκτείνει μια πολυδιάστατη επίθεση από το επίκεντρο της σύγκρουσης στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αφήνοντας πίσω τους ένα ίχνος φερόμενων φρικαλεοτήτων στη δυτική περιοχή του Darfur.

Οι RSF φέρονται να εισέβαλαν στο κεντρικό Σουδάν για πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας περαιτέρω μαζικές απελάσεις ανθρώπων από περιοχές που κατείχαν προηγουμένως οι Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Arradon του ICG δήλωσε στο CNBC ότι παράλληλα με τον συνεχιζόμενο κίνδυνο περαιτέρω μαζικών φρικαλεοτήτων στο Darfur υπάρχει η πιθανότητα μιας «ολοκληρωτικής εθνοτικής σύγκρουσης» που θα προσελκύσει περισσότερες ένοπλες ομάδες από την περιοχή.

«Οι ειρηνευτικές πρωτοβουλίες είναι πολύ περιορισμένες αυτή τη στιγμή. Σαφώς, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει μεγάλη απόσπαση της προσοχής, και έτσι η κατάσταση στο Σουδάν είναι μια κατάσταση όπου δεν νομίζω ότι υπάρχει αρκετή σοβαρή δέσμευση αυτή τη στιγμή σε υψηλό επίπεδο για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός, και έτσι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση», δήλωσε.

Η ροή των προσφύγων προς το γειτονικό Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία, που και οι ίδιες πλήττονται από εσωτερικές συγκρούσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ακραίες οικονομικές δυσκολίες, ενισχύει τους κινδύνους μετάδοσης, πιστεύουν οι αναλυτές.

Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ρουάντα. Οι χαοτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σηματοδότησαν μόλις την έναρξη ενός νέου εκλογικού κύκλου που θα συνεχιστεί μέχρι το 2024 σε ένα εύθραυστο σκηνικό.

Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από μεγάλες καθυστερήσεις στα εκλογικά τμήματα, με ορισμένα να μην ανοίγουν όλη την ημέρα και η ψηφοφορία παρατάθηκε μέχρι και την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές της τεράστιας πλούσιας σε ορυκτά χώρας με 44 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Αρκετοί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν την ακύρωση των εκλογών, η τελευταία διαμάχη μετά από μια εκστρατεία που στιγματίστηκε από τη βία, καθώς 18 υποψήφιοι αμφισβήτησαν τον νυν πρόεδρο Félix Tshisekedi για την ηγεσία.

Μερικά προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Tshisekedi προηγείται κατά πολύ στην ψηφοφορία, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε την Τρίτη τις διαμαρτυρίες κατά των εκλογών, στις οποίες κάλεσαν πέντε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης.

Η πολιτική αναταραχή έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων ένοπλων συγκρούσεων στην Ανατολική ΛΔΚ και εκτεταμένης φτώχειας και προηγείται περαιτέρω περιφερειακών εκλογών στις αρχές του επόμενου έτους.

Η πιθανή παρατεταμένη αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων, που πηγάζει από τις μακροχρόνιες υποψίες της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης του Tshisekedi για την ανεξαρτησία της εκλογικής επιτροπής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω συγκρούσεις με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, εκτιμούν αναλυτές της κρίσης.

«Ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο μιας σοβαρής κρίσης. Είδαμε ήδη το 2018 μ.Χ. πώς η αμφισβήτηση της ψήφου ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τώρα έχουμε επιπλέον τους M23 [αντάρτες], που υποστηρίζονται από τη Ρουάντα, οι οποίοι αυξάνουν τις μάχες τους και πλησιάζουν πολύ κοντά στην [πόλη] Γκόμα», εξήγησε η Arradon.

Οι αντάρτες M23 επανεμφανίστηκαν στην επαρχία του Βόρειου Κίβου στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τον Νοέμβριο του 2021 μ.Χ. και έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για πολλαπλά προφανή εγκλήματα πολέμου από τα τέλη του 2022 μ.Χ., καθώς επεκτείνουν την επίθεσή τους.

Η γειτονική Ρουάντα φέρεται να έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ανατολικό Κονγκό για να παράσχει άμεση στρατιωτική υποστήριξη στην M23, υποδαυλίζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Kigali και της Kinshasa και ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres, να εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας «άμεσης σύγκρουσης».

Ο συνδυασμός ενός κατακερματισμένου και δύσπιστου πολιτικού σκηνικού, μιας συνεχιζόμενης ένοπλης εξέγερσης και ακραίων κοινωνικοοικονομικών πιέσεων καθιστούν την περιοχή πρόσφορο έδαφος για συγκρούσεις το επόμενο έτος. Η Arradon περιέγραψε την κατάσταση στη ΛΔΚ και σε άλλες ενεργές και δυνητικές ζώνες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο ως «καταστροφική».

«Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μιλάμε για 6 εκατομμύρια εκτοπισμένους. Αν κοιτάξετε τη Μιανμάρ, έχετε φυσικά αυτόν τον τεράστιο πληθυσμό στο Μπαγκλαντές των εκτοπισμένων Rohingyas, αλλά και εκτοπισμένους μέσα στην ίδια τη Μιανμάρ», είπε η ίδια.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσους πολλούς ανθρώπους να μετακινούνται παγκοσμίως, κυρίως λόγω συγκρούσεων. Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μετακινούνται, είναι και το γεγονός ότι συχνά οι άμαχοι πληθυσμοί ζουν δίπλα-δίπλα με ένοπλες ομάδες, και αυτό συμβαίνει στη Μιανμάρ, αυτό συμβαίνει στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επίσης στο Σουδάν, στα δυτικά και στο Darfur».

Μιανμάρ. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Μιανμάρ βρίσκεται σε εξέλιξη από τότε που το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 και η επακόλουθη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος προκάλεσαν την κλιμάκωση των μακροχρόνιων εξεγέρσεων από ένοπλες εθνοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για αδιάκριτους βομβαρδισμούς και τόσο η IRC όσο και η ICG φοβούνται ότι η τακτική αυτή μπορεί να ενταθεί το 2024, καθώς οι εθνοτικές ένοπλες ομάδες και οι δυνάμεις αντίστασης έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο στρατός αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις από μια συμμαχία τριών εθνοτικών ένοπλων ομάδων στη βόρεια πολιτεία Σαν, μαζί με μια από τις μεγαλύτερες ένοπλες ομάδες της χώρας στη βορειοδυτική περιοχή Sagaing και μικρότερες δυνάμεις αντίστασης στην πολιτεία Kayah, στην πολιτεία Rakhine και κατά μήκος των ινδικών συνόρων στα δυτικά.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο στρατός θα πρέπει να πολεμήσει πολυάριθμους, αποφασισμένους και καλά οπλισμένους αντιπάλους ταυτόχρονα σε πολλαπλά θέατρα- μπορεί να διπλασιάσει τις βάναυσες προσπάθειες να αντιστρέψει την τάση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών καμένης γης και των αδιάκριτων βομβαρδισμών τις επόμενες εβδομάδες», εκτιμά η τελευταία έκθεση CrisisWatch της ICG.

Το Σαχέλ. Οι χώρες του Σαχέλ έχουν βιώσει μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στην αυξημένη αστάθεια, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ισλαμιστικές μαχητικές εξεγέρσεις που εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή.

Το Σαχέλ περιλαμβάνει την ημίξηρη ζώνη της Βόρειας και κεντρικής Αφρικής μεταξύ της ερήμου Σαχάρα και των περιοχών της σαβάνας και περιλαμβάνει την Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, το Τσαντ, την Γκάμπια, τη Γουινέα, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία και τη Σενεγάλη.

Το Μάλι, ο Νίγηρας, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γουινέα και το Τσαντ έχουν υποστεί πραξικοπήματα και σοβαρή αστάθεια τα τελευταία τρία χρόνια. Η Arradon της ICG δήλωσε ότι τα ζητήματα ασφάλειας είχαν βαθύνει από τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου στην Λιβύη στα Βόρεια, ο οποίος είδε έναν κατακλυσμό όπλων να μετακινείται νότια για τον εφοδιασμό ένοπλων ομάδων σε χώρες με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους σε «περιφέρεια που αισθάνθηκε παραμελημένη».

«Έτσι, αυτό το συνολικό πλαίσιο ασφάλειας των πληθυσμών που αισθάνονται παραμελημένοι, συν την εύκολη πρόσβαση σε όπλα, έχει πράγματι δημιουργήσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή του Σαχέλ και η δυσαρέσκεια αυτών των πληθυσμών έχει αυξηθεί», πρόσθεσε.

...και πολλά άλλα. Παράλληλα με αυτά, η ICG εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενες εκρήξεις ένοπλων συγκρούσεων στην Αϊτή, την Γουατεμάλα, την Αιθιοπία και το Καμερούν, μαζί με τον καλά τεκμηριωμένο κίνδυνο μιας Κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές επιπτώσεις της (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713086/den-einai-mono-i-gaza-kai-i-oukrania-kindynos-gia-toulaxiston-4-polemika-metopa-to-2024-o-katalogos-ektaktis-anagkis).

 

Νέα προκλητική δήλωση Ισραηλινού Υπουργού: Να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι διά παντός την Γάζα, οι Εβραίοι θα κάνουν την έρημο να ανθίσει. Τα εμπρυστικά σχόλια του Υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich.

Ένα από τα ανώτερα στελέχη του δεξιού συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βenjamin Netanyahu κάλεσε την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο θύλακα, ανοίγοντας δρόμο για τους Ισραηλινούς που θα μπορούσαν να «κάνουν την έρημο να ανθίσει».

Τα σχόλια του Υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich, ο οποίος έχει αποκλειστεί από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και τις συζητήσεις για τις επόμενες μέρες στην Γάζα, φαίνεται να υπογραμμίζουν τους φόβους σε μεγάλο μέρος του Αραβικού κόσμου ότι το Ισραήλ θέλει να διώξει τους Παλαιστίνιους από την γη όπου θέλουν να χτίσουν ένα μελλοντικό κράτος, επαναλαμβάνοντας την μαζική εκκένωση των Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το Ισραήλ το 1.948 μ.Χ.

«Αυτό που πρέπει να γίνει στην Λωρίδα της Γάζας είναι να ενθαρρυνθεί η μετοίκηση των Αράβων», δήλωσε ο Smotrich στο Army Radio. «Εάν υπάρχουν 100.000 ή 200.000 Άραβες στην Γάζα και όχι 2 εκατομμύρια, η όλη συζήτηση την επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική».

Είπε ότι εάν ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων δεν βρίσκονταν πλέον εκεί "με την φιλοδοξία να καταστρέψει το κράτος του Ισραήλ", η Γάζα θα αντιμετώπιζε διαφορετικά στο Ισραήλ. «Το μεγαλύτερο μέρος της Ισραηλινής κοινωνίας θα πει «γιατί όχι, είναι ωραίο μέρος, ας κάνουμε την έρημο να ανθίσει, δεν βαρύνει κανέναν».

Ο Smotrich, του οποίου το ακροδεξιό Κόμμα Θρησκευτικού Σιωνισμού αντλεί υποστήριξη από την κοινότητα των εποίκων του Ισραήλ, έχει κάνει παρόμοια σχόλια στο παρελθόν, θέτοντας τον εαυτό του σε αντίθεση με τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά οι απόψεις του δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τον πόλεμο ενάντια στο ισλαμιστικό κίνημα Hamas που ελέγχει την Γάζα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713588/proklitiki-dilosi-israilinoy-ypourgoy-na-egkataleipsoun-oi-palaistinioi-dia-pantos-ti-gaza-oi-evraioi-tha-kanoun-tin-erimo-na-anthisei).

 

ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία ετοιμάζουν κτύπημα κατά της Υεμένης – Στο Ιράν αξιωματούχοι των Χούθι. Θα εκτοξευθούν εκατοντάδες πύραυλοι εναντίον στόχων. Κλιμακώνεται η κατάσταση ανάμεσα στους Χούθι και στην Δύση, με τις ΗΠΑ και την Βρετανία (και πιθανότατα την Γερμανία) να ετοιμάζονται για κτυπήματα κατά της Υεμένης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει κοινή δήλωση από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και πιθανώς την Γερμανία, ανακοινώνοντας ότι βρίσκονται σε τελικές προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση κατά των ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν. Η επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών εναντίον προσχεδιασμένων στόχων στην Δυτική Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα.

Μια πηγή δήλωσε ότι οι συντονισμένες επιθέσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πολεμικά αεροσκάφη της RAF για πρώτη φορά ή το HMS Diamond, ένα αντιτορπιλικό τύπου 45 που κατέστρεψε με επιτυχία ένα επιθετικό drone με πύραυλο Sea Viper στην Ερυθρά Θάλασσα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Την ίδια ώρα ένας ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι έφυγε για την Τεχεράνη. Λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ κατέστρεψαν τρία ταχύπλοα των Χούτι και σκότωσαν το πλήρωμα, ο ανώτατος αξιωματούχος της Υεμένης Μοχάμαντ Αμπντούλ-Σαλάμ συναντήθηκε με τον αρχηγό ασφαλείας του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Αχμαντιάν στην Τεχεράνη (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/ipa-vretania-kai-germania-etoimazoun-ktypima-kata-tis-yemenis-sto-iran-aksiomatouxoi-ton-xouthi/).

 

Ωμή παραδοχή Netanyahu: Ψάχνουμε χώρες να απορροφήσουν Παλαιστινίους, θα κάνουμε την Γάζα ασφαλή ζώνη - Εμπλοκή και της Ελλάδας. Η καθημερινή εθνική εφημερίδα Israel Hayom ήταν η πρώτη που ανέφερε το ζήτημα…

Στην εξεύρεση κρατών και κυβερνήσεων προθύμων να δεχθούν στα εδάφη τους εκτοπισμένους Παλαιστινίους επιδίδεται εσχάτως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu… Και αυτή την φορά δεν πρόκειται για διαρροές ούτε για αποκαλύψεις από ιστοτόπους όπως τα Wikileaks… παρά μόνον δηλώσεις διά στόματος του Ισραηλινού πρωθυπουργού ενώπιον μιας ομάδας μελών του Κόμματος Likud.

«Η παγκόσμια κοινότητα ήδη συζητά τις δυνατότητες της εθελοντικής μετανάστευσης. Ο Καναδός υπουργός Μετανάστευσης είπε τα πράγματα δημόσια και το ίδιο έκανε και η Αμερικανίδα υποψήφια πρόεδρος Nikki Haley.

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και να βεβαιωθούμε ότι όσοι θέλουν θα μπορούν να αφήσουν την Γάζα για μια τρίτη χώρα. Πρέπει να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα.

Έχει στρατηγική σημασία για την επόμενη μέρα του πολέμου» δήλωσε ο Netanyahu. «Πρόβλημά μας είναι ποιες χώρες μπορούν να απορροφήσουν Παλαιστινίους και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», συμπλήρωσε.

Η καθημερινή εθνική εφημερίδα Israel Hayom ήταν η πρώτη που ανέφερε το ζήτημα. Το Hayom είναι μια συντηρητική εφημερίδα που ανήκει στην οικογένεια του αείμνηστου δισεκατομμυριούχου ευεργέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Sheldon Adelson.

Η συζήτηση. Η συζήτηση των Ισραηλινών αξιωματούχων για την τύχη των Παλαιστινίων που θα μεταναστεύσουν «εθελοντικά» εξετάζεται υπό το φως των συνθηκών που «επιβάλλουν» στο Ισραήλ να δημιουργήσει μια buffer zone μήκους 25 μιλίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται πως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 6ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που διέπραξε o στρατιωτικός βραχίονας της Hamas, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξολοθρεύουν μεθοδικά τους Παλαιστινίους στηn Γάζα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, σχεδόν 21.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 54.000. Ωστόσο, ακόμη και αυτοί οι αριθμοί υποτιμούν την άνευ προηγουμένου δυστυχία στην Γάζα: από έναν πληθυσμό περίπου 2 εκατομμυρίων, περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Το Ισραήλ διέταξε αρχικά τον Παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει την Βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, και να μετακινηθεί νότια του ποταμού Ουάντι Γάζα. Την περασμένη Παρασκευή, ο Ισραηλινός Στρατός κήρυξε απαγορευμένο το επόμενο τμήμα της Γάζας.

Η περιοχή στέγαζε σχεδόν 90.000 ανθρώπους πριν από τις 7 Οκτωβρίου, συν άλλους 60.000 που είχαν εγκαταλείψει τον Βορρά. Το μοτίβο ώθησε την ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων Paula Vaviria Betancur να ρωτήσει... «Πού θα μείνει ο λαός της Γάζας αύριο;

Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτείνονται και οι άμαχοι υφίστανται ανελέητες επιθέσεις σε καθημερινή βάση, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα στοχεύει στον εκτοπισμό της πλειοψηφίας του άμαχου πληθυσμού».

Πολλοί Παλαιστίνιοι που υπάκουσαν τις εντολές του Ισραηλινού Στρατού να κινηθούν προς την «ασφάλεια» έχουν πεθάνει καθώς βόμβες πέφτουν ακόμα και στις υποτιθέμενες ασφαλείς ζώνες: Μια ανάλυση των δορυφορικών εικόνων των New York Times δείχνει ότι το Ισραήλ έχει ρίξει περισσότερες από 200 βόμβες 2.000 λιβρών στην περιοχή της Νότιας Γάζας. Για να γίνει αντιληπτή η βαρβαρότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν μόνο μία τέτοια βόμβα σε ολόκληρη την εκστρατεία τους κατά του ISIS.

Η ανταλλαγή απόψεων στην συνεδρίαση του Likud ήταν απλώς η τελευταία ένδειξη του ενδιαφέροντος της ισραηλινής κυβέρνησης για την μείωση ή την πλήρη απέλαση του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας: Yπενθυμίζεται πως τον Νοέμβριο, δύο μέλη του νομοθετικού σώματος του Ισραήλ δήλωσαν στην Wall Street Journal πως οι δυτικές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να δέχονται πρόσφυγες από την Γάζα.

Επίσης τον περασμένο μήνα, ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών έγραψε άρθρο στην Jerusalem Post πιέζοντας για την λεγόμενη «εθελοντική επανεγκατάσταση» ώστε «ο λαός της Γάζας [μπορεί] να χτίσει νέες ζωές στις νέες χώρες υποδοχής του».

Και η Ελλάδα στο κόλπο. Σημειώνεται πως έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου και αποκαλύφθηκε από Ισραηλινό ιστότοπο και από τα Wikileaks, προτείνει τρεις εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής στην πολιτική πραγματικότητα στην Λωρίδα της Γάζας υπό το φως των εγκλημάτων της Hamas μεταξύ των οποίων και την μετακίνηση του άμαχου πληθυσμού της Γάζας σε πόλεις-σκηνές στο Βόρειο Σινά και στην συνέχεια την κατασκευή μόνιμων πόλεων και ενός ακαθόριστου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Μια ζώνη ασφαλείας θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό του Ισραήλ για να εμποδίσει την είσοδο των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Ως «πιθανός τόπος» μετεγκατάστασης Παλαιστινίων, αναφέρεται ακόμα και ο Καναδάς ενώ στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα, που μαζί με την Ισπανία θα μπορούσαν να υποδεχτούν πρόσφυγες. Το σχέδιο σημειώνει πιθανά ζητήματα διεθνούς νομιμότητας, αλλά δικαιολογεί την κίνηση αυτή με την έννοια της λύσης για τον προσφυγικό πληθυσμό που αναζητά καταφύγιο από τον πόλεμο.

Παράλλ ν, ηλα, το έγγραφο απορρίπτει τις δύο άλλες επιλογές: την αποκατάσταση της Παλαιστινιακής Αρχής με έδρα την Δυτική Όχθη ως κυρίαρχη στην Γάζα ή την υποστήριξη ενός τοπικού καθεστώτος. Μεταξύ άλλων λόγωτις απορρίπτει ως ανίκανες να αποτρέψουν επιθέσεις κατά του Ισραήλ (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713009/omi-paradoxi-netanyahu-psaxnoume-xores-gia-palaistinious-kai-na-kanoume-ti-gaza-asfali-zoni-emploki-kai-tis-elladas).

 

Ερυθρά Θάλασσα: Ο Αμερικανικός στρατός αναφέρει ότι βύθισε τρία σκάφη των Χούθι μετά από επίθεση που εξαπέλυσαν σε φορτηγό πλοίο. Ελικόπτερα του Aμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βύθισαν τρία από τα τέσσερα μικρά σκάφη που χρησιμοποίησαν μαχητές Χούθι για να επιτεθούν σε ένα φορτηγό πλοίο στην Νότια Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, ανακοίνωσε το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Ελικόπτερα από τα αεροπλανοφόρα USS Eisenhower και USS Gravely, απαντώντας σε σήμα κινδύνου από το πλοίο Maersk Hangzhou, ανταπέδωσαν πυρά εναντίον των σκαφών των Χούθι σε αυτοάμυνα και βύθισαν τρία από τα σκάφη. Κανείς από τους επιβαίνοντες σε αυτά δεν επέζησε. Το τέταρτο σκάφος διέφυγε από την θαλάσσια περιοχή, συμπλήρωσε η CENTCOM.

Νωρίτερα η υπηρεσία Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανέφερε ότι έλαβε πληροφορία για μια επίθεση σε πλοίο που συνέβη 60 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η UKMTO τόνισε ότι ένα αγνώστου ταυτότητας πλοίο ανέφερε ότι δέχτηκε επίθεση από τρία μικρά σκάφη και υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Κανένα μέλος του πληρώματος του πλοίου δεν έχει τραυματιστεί τόνισε η UKMTO (https://www.onalert.gr/kosmos/erythra-thalassa-o-amerikanikos-stratos-anaferei-oti-vythise-tria-skafi-ton-choythi-meta-apo-epithesi-poy-exapelysan-se-fortigo-ploio/552512/).

 

Drone από το Ιράκ χτυπά στο Γκολάν. Drone έπεσε κοντά σε χωριό στο τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισραηλινός στρατός, αφού Ιρακινή οργάνωση, που υποστηρίζει το Παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση στον συγκεκριμένο τομέα.

Σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ, το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, στο οποίο πιθανόν ήταν προσαρμοσμένα εκρηκτικά, ερχόταν από την Συρία κι έπεσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη νότια της Ελιάντ, στο τμήμα του Γκολάν που έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί, αλλά προκαλώντας κάποιες υλικές ζημιές.

Ερωτηθείς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την συντριβή του UAV κοντά στην κοινότητα Ελιάντ, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Με ανακοίνωσή της, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα που πιστεύεται πως αποτελεί δημιούργημα μελών ιρακινών φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ανέλαβε την ευθύνη για το πλήγμα εναντίον «στόχου ζωτικής σημασίας» Νότια της Ελιάντ με «τα κατάλληλα όπλα».

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» έχει αναλάβει την ευθύνη για τις περισσότερες από τις εκατό και πλέον επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των ΗΠΑ και του υπό Αμερικανική διοίκηση διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο Ιράκ και στην Συρία.

Ως τώρα όμως, η οργάνωση δεν είχε κάνει λόγο παρά για ελάχιστες επιθέσεις απευθείας εναντίον ισραηλινών συμφερόντων. Το Ισραήλ κυρίευσε τμήμα του συριακού υψιπέδου του Γκολάν στον ισραηλινοαραβικό πόλεμο του 1.967 μ.Χ. και το προσάρτησε το 1.981 μ.Χ. Η προσάρτηση δεν αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ (https://www.defence-point.gr/news/drone-apo-to-irak-chtypa-sto-gkolan).

 

Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου - Διαρκές σφυροκόπημα από Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός πολλαπλασιάζει τα χτυπήματα στην Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε για να «εξαλείψει» την Χαμάς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει «πολλούς μήνες», όπως διαμηνύει η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι τηλεπικοινωνίες παρέμεναν κομμένες σήμερα το πρωί. Στις Ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί 20.915 άνθρωποι, στην μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, κι έχουν τραυματιστεί άλλοι 54.918, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Οι εχθροπραξίες ανάγκασαν 1,9 εκατ. κατοίκους στην Λωρίδα της Γάζας -το 85% του πληθυσμού- να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την περιοχή απειλεί πλέον λιμός, ενώ τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Οι ανησυχίες πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί εντείνονται. Στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες Τρίτη από πυρά της Χεζμπολά, ενώ η ανταλλαγή πυρών είναι καθημερινή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα μετέδωσε ότι «ιπτάμενο αντικείμενο» καταστράφηκε «δύο χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της Ντάχαμπ», αιγυπτιακής πόλης περίπου 150 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, που περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύουν κυρίως εμπορικά πλοία από τις επιθέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν χθες δώδεκα drones και πέντε πυραύλους των σιιτών ανταρτών.

Τουλάχιστον ένα μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε την ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα, όταν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τριών εγκαταστάσεων στο έδαφος του Ιράκ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Οι επιθέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων εναντίον Αμερικανικών στρατευμάτων έχουν πολλαπλασιαστεί στο Ιράκ και στη Συρία από τη 17η Οκτωβρίου.

Oι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανέφεραν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει» για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του. Όπως έγινε γνωστό, αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό.

Συζήτησαν για την επόμενη ημέρα. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Ρον Ντέρμερ, συζήτησαν τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα του πολέμου Ισραήλ-Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης και της ασφάλειας στην Γάζα, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Κατά την διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, οι δυο τους συζήτησαν επίσης τις προσπάθειες να φέρουν στην πατρίδα τους εναπομείναντες ομήρους και τη μετάβαση σε μια διαφορετική φάση του πολέμου για να μεγιστοποιηθεί η εστίαση σε στόχους υψηλής αξίας της Χαμάς, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τον αξιωματούχο (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/416610_kindynos-exaplosis-toy-polemoy-diarkes-sfyrokopima-apo-israil).

 

Ο «πολυμέτωπος πόλεμος» του Ισραήλ που σφυροκοπά χωρίς έλεος την Γάζα. Αμείωτη συνεχίζεται η σφαγή στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο Ισραηλινός στρατός (IDF) εντείνει τους βομβαρδισμούς προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» ο Παλαιστινιακός θύλακας –όπως ανέφερε με σαφήνεια ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου–, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον άμαχο πληθυσμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, 241 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 382 τραυματίστηκαν, καθώς ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε 100 στόχους στα Νότια της Λωρίδας της Γάζας μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Μοιραία, ο αριθμός των νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας πλησιάζει τους 21 χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τουλάχιστον 20.915 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.918 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

Το σφυροκόπημα είναι ανελέητο, παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει πολλάκις τις σοβαρές τους ανησυχίες και έχουν καλέσει το Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αμάχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι άμαχοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση εδώ και καιρό, καθώς όσοι γλιτώνουν από τους βομβαρδισμούς, αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς στέγη και επαρκές νερό και φαγητό. Για ακόμα μια φορά, έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel.

«Πολυμέτωπος πόλεμος». Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι ανησυχίες για περαιτέρω επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή, καθώς πέρα από τους διαρκείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Γάζα, καταγράφονται επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, βομβαρδισμοί στην Συρία και βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ.

Το ίδιο το Ισραήλ μιλά ήδη για «πολυμέτωπο πόλεμο», με τον Υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να δηλώνει από την Κνεσέτ (κοινοβούλιο) ότι η χώρα του δέχεται επίθεση από την Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν. Όπως πρόσθεσε, «έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβουμε δράση σε έξι από αυτά τα θέατρα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο IDF ανακοίνωσε ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξαπέλυσε επίθεση κατά εκκλησίας (καθολικής κι όχι Ελληνορθόδοξης, όπως ανέφερε αρχικά ο στρατός) στο Βόρειο Ισραήλ. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τουλάχιστον οκτώ επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους κατά τις τελευταίες ώρες. Εκπρόσωπος της Ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ να «υποχωρήσει» και να σταματήσει τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι ο IDF θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ασφάλεια της χώρας.

Από την έναρξη του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες.

Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ανέφεραν ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει» για τη δολοφονία ενός υψηλόβαθμου στελέχους του. Όπως έγινε γνωστό, αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό.

Ήταν μέλος του IRGC υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν. Ο επικεφαλής του στρατού του Ισραήλ, όταν ρωτήθηκε για το s συγκεκριμένο συμβάν, απέφυγε να σχολιάσει.

Επίσης την Τρίτη έγινε γνωστό ότι σημειώθηκε έκρηξη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Δελχί της Ινδίας, χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Από την πλευρά τους οι Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον εμπορικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα και για ένα πλήγμα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο νότιο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, ο Γιαχία Σαρέα, ανέφερε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον ενός εμπορικού πλοίου της MSC United στην Ερυθρά Θάλασσα, αφού «αγνόησε» τρεις προειδοποιήσεις. Ο Σαρέα είπε επίσης ότι έγιναν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ «και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Νωρίτερα, βρετανική αρχή ναυσιπλοΐας ανέφερε ότι εκρήξεις ακούστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, αφότου εθεάθησαν drone και πύραυλοι σε δύο διαφορετικά περιστατικά.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο διεθνές εμπόριο εδώ και εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που περνούν από το στενό Μπαμπ αλ Μαντάμπ, στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, σε απάντηση για τον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα. Για τις επιθέσεις των Χούθι, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ηχηρή «δυτική» παρουσία στην περιοχή, παρά τις «αποστάσεις» που τηρούν κάποιες χώρες (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/416585_o-polymetopos-polemos-toy-israil-poy-sfyrokopa-horis-eleos-ti-gaza).

 

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για επίθεση στον Λίβανο, λέει ο επικεφαλής των IDF. Ο Ισραηλινός στρατός καταρτίζει σχεδιασμούς για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το λιβανικό σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολά, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.

«Σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο, δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί κατά την διάρκεια επίσκεψής του χθες Τετάρτη σε διοικητήριο στην πόλη Σάφεντ (Βόρεια).

Ο Τσαχάλ, ο Ισραηλινός στρατός, βρίσκεται «σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας», πρόσθεσε. Δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμπολά ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα από την 8η Οκτωβρίου, δηλαδή την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Χθες ο ένοπλος βραχίονας του σιιτικού κινήματος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Κιριάτ Σιμόνα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι —μαχητής της Χεζμπολά και δυο μέλη της οικογένειάς του— σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αρχές μετακίνησαν χιλιάδες κατοίκους του Βόρειου Ισραήλ σε άλλους τομείς της χώρας, για λόγους ασφαλείας. Οι συγκρούσεις στα σύνορα των δυο κρατών χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες από τον λεγόμενο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου (2006 μ.Χ.).

Περιορίζονται στην περιοχή της μεθορίου, όμως το Ισραήλ έχει προχωρήσει επίσης σε πλήγματα σε μεγαλύτερο βάθος, ως και 20 χιλιομέτρων, το τελευταίο διάστημα. Έχουν στοιχίσει την ζωή σε σχεδόν 160 ανθρώπους στη λιβανική πλευρά των συνόρων, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και αμάχους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων. Στην ισραηλινή πλευρά γίνεται λόγος για 13 νεκρούς, ανάμεσά τους 9 στρατιωτικούς.

Παράλληλα ο ηγέτης του κόμματος «Εθνική Ενότητα» Μπένι Γκαντς, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης Νετανιάχου, υποστήριξε ότι η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ πρέπει να αλλάξει, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει.

«Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ απαιτεί αλλαγή», ανέφερε ο Γκαντς σε συνέντευξη Τύπου. Υποστηρίζοντας ότι η άμμος στην κλεψύδρα της διπλωματίας τελειώνει, ισχυρίστηκε πως «εάν η διεθνής κοινότητα και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο βόρειο Ισραήλ και να απομακρύνουν την Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα το κάνουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF)» (https://www.defence-point.gr/news/to-israil-etoimazetai-gia-epithesi-ston-livano-leei-o-epikefalis-ton-idf).

 

Το ένα τρίτο των Αραβο-Ισραηλινών: Η 7η Οκτωβρίου ταίριαξε με τις ισλαμικές αξίες. Το ένα τρίτο των Αράβων πολιτών του Ισραήλ διαφωνεί με την δήλωση του βουλευτή Ra'am Mansour Abbas ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς «δεν αντικατοπτρίζει την Αραβική κοινωνία, τον Παλαιστινιακό λαό και το ισλαμικό έθνος».

Αυτό ήταν σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Κέντρο Δημοκρατικών Αξιών και Θεσμών σε συνεργασία με το Κέντρο Οικογενειακής Πολιτικής για την Έρευνα Δημόσιας Γνώμης και Πολιτικής Viterbi. Η δημοσκόπηση συμμετείχε σε δημοσκόπηση μεταξύ 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου και τα ευρήματά της δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Η έρευνα λέει: Η δημοσκόπηση συμμετείχαν σε 538 άνδρες και γυναίκες και είχε 4,3 τοις εκατό δειγματοληπτικό σφάλμα και 95 τοις εκατό επίπεδο εμπιστοσύνης. Βρήκε: Το 33 τοις εκατό διαφώνησε με την δήλωση του Abba. Το 11 τοις εκατό δεν ήξερε αν διαφωνούσε. Μεταξύ των Μουσουλμάνων Αράβων μόνο: Το 34,5 τοις εκατό διαφώνησε με την δήλωση Το 12,5 τοις εκατό δεν ήξερε αν διαφωνούσε

Αυτή η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι δυσοίωνη για το μέλλον του Ισραήλ. Προφανώς, πολλοί Άραβες-Ισραηλινοί θα υποστήριζαν μια άλλη επίθεση στο Ισραήλ που περιελάμβανε βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες ηλικιωμένων και νέων.

Η Ανατολική Ιερουσαλήμ να πέσει: Αυτά τα ανησυχητικά ευρήματα ευθυγραμμίζονται με την πρόβλεψη ότι μια άλλη Παλαιστινιακή εξέγερση θα αφαιρέσει σύντομα την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον έλεγχο του Ισραήλ.

 

Πυρηνική κλιμάκωση με εμπλοκή ΗΠΑ - Ιράν - Ισραήλ - Η Τεχεράνη αρνείται ότι αύξησε τον εμπλουτισμό ουρανίου. To Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%). Ανησυχία προκαλεί στις ΗΠΑ και το Ισραήλ η πυρηνική κλιμάκωση στο Ιράν, λόγω της αύξησης παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, την οποία ωστοσο αρνείται η Τεχεράνη.

Ειδικότερα, η «κυβέρνηση» των ΗΠΑ ανέφερε ότι «ανησυχεί πολύ» εξαιτίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) σύμφωνα με την οποία το Ιράν αυξάνει την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά υψηλό ποσοστό (60%), όχι μακριά από το επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Μπάιντεν.

Πυρηνική κλιμάκωση από το Ιράν. «Η πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν είναι ακόμη πιο ανησυχητική καθώς ενδιάμεσοι υποστηριζόμενοι από το Ιράν συνεχίζουν τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της πρόσφατης θανάσιμης επίθεσης με drone και άλλων αποπειρών επιθέσεων στο Ιράκ και στην Συρία και των επιθέσεων των Houthi εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εκπρόσωπος του ΣΕΑ του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Reuters.

Κόντρα Ιράν – Ισραήλ. Το Reuters μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της ατομικής ενέργειας του Ιράν, Mohammad Eslami, δήλωσε ότι δεν υπάρχει "τίποτα νέο" στην έκθεση του διεθνούς παρατηρητηρίου πυρηνικών, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη ανέτρεψε μια πολύμηνη επιβράδυνση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

"Δεν κάναμε τίποτα καινούργιο και κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες σύμφωνα με τους κανόνες", ανέφερε ο Eslami. Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, συμπεριέλαβε το Ιράν σε έναν κατάλογο χωρών και εδαφών που, όπως είπε, επιτίθενται στο Ισραήλ σε "επτά θέατρα συγκρούσεων".

Εκτός από το Ιράν, ο Gallant απαρίθμησε την Γάζα, το Λίβανο, την Συρία, την Ιουδαία και την Σαμάρεια [Ισραηλινός όρος για την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη], το Ιράκ και την Υεμένη.

Η διεθνής κοινότητα κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι εμπλουτίζει ουράνιο για την επίτευξη ενός προγράμματος πυρηνικών όπλων. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ποτέ δημόσια ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, αλλά οι παρατηρητές πιστεύουν ότι διαθέτει τουλάχιστον 80 πυρηνικές κεφαλές (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712881/pyriniki-klimakosi-ipa-kata-iran-gia-ayksisi-tou-emploutismoy-ouraniou).

 

Οι διαμαρτυρίες υπέρ της Παλαιστίνης, υπέρ της Χαμάς σε όλη την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλα έθνη προκαλούν σύγχυση, δεδομένου ότι το Ισραήλ ήταν εκείνο που δέχτηκε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά αν δείτε αυτές τις διαδηλώσεις, θα δείτε ότι είναι κυριαρχείται από νέους – συναισθηματικά φορτισμένα άτομα κολεγιακής ηλικίας. Γιατί; Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Χάρβαρντ δείχνει ότι η πλειοψηφία των νέων πιστεύει ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση της Χαμάς.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι παρόλο που δύο στους τρεις ανθρώπους ηλικίας 18 έως 24 ετών θεώρησαν την επίθεση της Χαμάς ως γενοκτονία, το 60 τοις εκατό θεώρησε ότι ήταν δικαιολογημένη λόγω των παραπόνων των Παλαιστινίων. Πώς μπορείτε να αιτιολογήσετε ότι ο βιασμός νεαρών κοριτσιών και η δολοφονία μικρών μωρών είναι δικαιολογημένος;

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι παρόλο που η πλειονότητα (66 τοις εκατό) των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών θεώρησε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ως γενοκτονίες εκ μέρους της Χαμάς, το 6o τοις εκατό θεώρησε ότι αυτό που έκανε η Χαμάς ήταν δικαιολογημένο λόγω των παραπόνων των Παλαιστινίων. Πώς μπορείτε να αιτιολογήσετε ότι ο βιασμός νεαρών κοριτσιών και η δολοφονία μικρών μωρών είναι δικαιολογημένος;

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 67 τοις εκατό των νέων θεωρούν το Ισραήλ ως καταπιεστές που πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι, ότι το 60 τοις εκατό πιστεύει ότι το Ισραήλ προσπαθεί να διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων και ότι το 50 τοις εκατό ευνοούσε τη Χαμάς έναντι του Ισραήλ στην σύγκρουση.

Όσον αφορά την επίλυση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ένα 76 τοις εκατό των νέων πιστεύει ότι μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση με τη Χαμάς για τη δημιουργία ειρήνης, και το 67 τοις εκατό είπε μια κατάπαυση του πυρός που άφησε τα πράγματα όπως ήταν και δεν απελευθέρωσε τους ομήρους ούτε την απομάκρυνε τη Χαμάς από την εξουσία ήταν αποδεκτή. Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι το 51 τοις εκατό θα προτιμούσε να δει το Ισραήλ να τελειώνει ως έθνος και τη γη να δίνεται στη Χαμάς και στους Παλαιστίνιους, σε σύγκριση με το 32 τοις εκατό που θέλει μια λύση δύο κρατών.

Η πλειοψηφία επίσης δεν έχει πρόβλημα να ζητήσει τη γενοκτονία των Εβραίων. Το 53% είπε ότι οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να ζητούν τη γενοκτονία των Εβραίων στις πανεπιστημιουπόλεις χωρίς καμία επίπτωση. Η πλειοψηφία κάθε άλλης ηλικιακής ομάδας που συμμετείχε στην έρευνα είπε ότι οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίσουν διοικητικές ενέργειες για μια τέτοια ομιλία.

Αυτές είναι ριζοσπαστικές, απεχθής, ιστορικά αδαείς θέσεις. Αυτοί είναι οι μελλοντικοί ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Αμερικής και εκπαιδεύονται στη σκέψη που καταστρέφει το έθνος. Τους διδάσκουν να μισούν τους παραδοσιακούς συμμάχους της Αμερικής και ακόμη και τη δική τους ιστορία.

Ένα ζωντανό παράδειγμα είναι η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση: «Υπάρχει μια ιδεολογία ότι οι λευκοί είναι καταπιεστές και οι μη λευκοί άνθρωποι και άνθρωποι ορισμένων ομάδων έχουν καταπιεστεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να ευνοούνται σήμερα στα πανεπιστήμια και στην απασχόληση. Υποστηρίζετε ή αντιτίθενται σε αυτήν την ιδεολογία;».

Ενώ η πλειονότητα των 25 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν το υποστήριξαν, μια πολύ μεγάλη πλειονότητα των 18 έως 24 ετών το έκανε (79 τοις εκατό). Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η ιδεολογία ήταν χρήσιμη ή επιβλαβής για την κοινωνία, και πάλι, η πλειονότητα των 25 ετών και άνω την χαρακτήρισε επιζήμια, αλλά το 51 τοις εκατό από τα άτομα 18 έως 24 είπε ότι ήταν χρήσιμη. Πώς βοηθάει την κοινωνία η ιδεολογία που ευνοεί μια φυλή έναντι μιας άλλης; Αυτός δεν είναι ο ορισμός του ρατσισμού; Κι όμως έτσι σκέφτεται η πλειοψηφία των νέων!

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής έχουν απογοητεύσει τους νέους μας. Αυτό αποδείχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα όταν οι πρόεδροι του Χάρβαρντ, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια κατέθεσαν στο Καπιτώλιο.  Και οι τρεις γυναίκες είπαν ουσιαστικά ότι τα πανεπιστήμιά τους υποστηρίζουν τη γενοκτονία των Εβραίων στο Ισραήλ.

Όπως έγραψε, «Έχοντας διώξει την απόλυτη αλήθεια και τον Θεό από τους συλλογισμούς τους, αυτοί οι ακαδημαϊκοί και οι διανοούμενοι έχουν αποδεσμευτεί από την πραγματικότητα». Αυτό ακριβώς βλέπουμε σε αυτούς τους νέους.

Τα γεγονότα δεν έχουν πλέον σημασία για αυτούς τους νέους που έχουν απόψεις που είναι εντελώς αβάσιμες και αποδεδειγμένα ψευδείς. Θα μπορούσε να είναι εύκολο να απορρίψουμε αυτά τα στατιστικά στοιχεία ως «την άγνοια της νεολαίας», αλλά μπορεί ένα έθνος να επιβιώσει όταν 4 στους 5 από την επερχόμενη γενιά ηγετών του πιστεύουν το ρατσιστικό ψέμα ότι οι λευκοί άνθρωποι είναι καταπιεστές;

 

Στο “στόμα του λύκου” οδηγούν οι ΗΠΑ την αρμάδα στην Ερυθρά Θάλασσα-Ετοιμάζουν γενική επίθεση στους Χούθι με Ελληνική συμμετοχή;. Πηγές Ρωσικής σελίδας προτείνουν πως αυτή είναι μία από τις λύσεις που λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το Πεντάγωνο.

Όπως σας ενημερώσαμε πρόσφατα, η Ελλάδα θα συμμετάσχει με μία φρεγάτα του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση Operation Prosperity Guardian στην Ερυθρά Θάλασσα, μία επιχείρηση που οργανώθηκε ως απάντηση στις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, κυρίως από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Θα Χτυπήσουν Πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, νέα μη επιβεβαιωμένα δεδομένα που μεταδίδει η ρωσική Avia-pro προτείνουν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εξαπολύσουν μία επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά της Υεμένης.

Πιο συγκεκριμένα, η σελίδα αναφέρει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως σύντομα ξεκινήσουν μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του κινήματος Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις της οργάνωσης κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η νέα είδηση μεταδόθηκε λίγο αφότου έγινε δημόσια γνωστό πως στην περιοχή έσπευσε ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού στόλου, συγκεκριμένα το σκάφος USS Dwight D. Eisenhower, το οποίο είναι πλήρως ετοιμοπόλεμο και επιχειρεί ήδη σε κοντινή απόσταση από τις ακτές της Υεμένης.

Πηγές της Avia-pro σημειώνουν πως το Πεντάγωνο έχει ήδη αναφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πιθανά σενάρια επίλυσης του προβλήματος στην Ερυθρά Θάλασσα. Μία από τις λύσεις που συζητήθηκαν είναι μία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας κατά στόχων των Χούθι, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων παραγωγής όπλων και αποθηκών όπλων στην Βόρεια Υεμένη.

Δεδομένων όλων των παραπάνω η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, με την κλιμάκωση στην περιοχή να είναι πολύ πιθανή. Πυριτιδαποθήκη χαρακτηρίζεται η Ερυθρά Θάλασσα από πολλούς ειδικούς, αφού οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Πλέον οι εξελίξεις αφορούν άμεσα και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφού όπως αναφέραμε και παραπάνω μία ελληνική φρεγάτα συμμετέχει στην πολυεθνική επιχείρηση, μία επιχείρηση την οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως είναι σίγουρο πως η απόφαση εμπλοκής του Αμερικανικού στρατού σε σύρραξη με τους Χούθι θα είναι καθοριστική για την πορεία της «κυβέρνησης» Μπάιντεν, διότι θα επηρεάσει την εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών παγκοσμίως και ίσως στρέψει εναντίον του ακόμη και τους ίδιους τους ψηφοφόρους του (ο Μπάιντεν).

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως οι Χούθι δεν επιτίθονται μόνο μία χώρα, αλλά ολόκληρη την διεθνή κοινότητα» είχε δηλώσει ο αντιπτέραρχος Πατ Ράιντερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Να σας ενημερώσουμε τέλος πως μέχρι εχθές, περισσότερα από 20 διαφορετικά έθνη συμμετείχαν στην επιχείρηση Operation Prosperity Guardian, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιο είναι το ακριβές πλάνο της (https://www.triklopodia.gr/%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%cf%8d%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd/).

 

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο Αμερικανικός συνασπισμός κατά των Χούτι διαλύθηκε πριν ξεκινήσει.

Ο Rami Yitzhar, Ισραηλινός αναλυτής και αρχισυντάκτης της εβραϊκής ιστοσελίδας «News Israel», δήλωσε ότι η πολυεθνική πρωτοβουλία ασφαλείας που ανακοινώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της ομάδας Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, «μπορεί να διαλυθεί ακόμη και πριν ξεκινήσει τη δουλειά του»,  γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα επικαλούμενο την ισραηλινή ιστοσελίδα.

Σχετικά με τον λόγο της διάλυσης, ο Ισραηλινός αναλυτής πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός, που περιλαμβάνει Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία, αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες μετά την αποχώρηση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από το συνασπισμό κατά των Χούτι, εκτός από την άρνηση της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας να στείλουν τα πολεμικά πλοία τους στην περιοχή και αρκέστηκαν να στείλουν μόνο μερικούς από τους αξιωματικούς τους στην περιοχή του Αμερικανικού κέντρου διοίκησης στο Μπαχρέιν.

Ο Yitzhar διευκρινίζει ότι, στην πράξη, η αρένα επίθεσης κατά του θαλάσσιου εμπορίου που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το Ισραήλ επεκτείνεται. Μάλιστα, το Σάββατο, πλοία ανατολικά της Υεμένης δέχθηκαν επίθεση και εικάζεται ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει κοινές περιπολίες στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας κοντά στην Υεμένη.

Η αποχώρηση όμως σημαντικών χωρών από αυτήν εμμέσως υποδηλώνει της αποτυχία των Αμερικανών να συσπειρώσουν Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε ένα μέτωπο κατά των Χούτι της Υεμένης και ίσως κατά του Ιράν (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_187.html).

 

Επικίνδυνη ανάφλεξη με το Ιράν να απειλεί ευθέως το Ισραήλ και τον πόλεμο να κλιμακώνεται.

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή, που θα μπορούσε να εμπλέξει πολλές χώρες ακόμη και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, μετά το θάνατο ηγετικού στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία σε βομβαρδισμό για τον οποίο η Τεχεράνη θεωρεί ως υπεύθυνο το Ισραήλ.

Ο στρατηγός Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, σκοτώθηκε «σε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από μερικές ώρες» στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού αναφέρει το Irna. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν.

Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί» του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020 μ.Χ.

Τόσο οι Φρουροί της Επανάστασης όσο και ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκαν αντίποινα για το θάνατο του Μουσαβί ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης», δηλαδή των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ στη Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί» του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020 μ.Χ.

Τόσο οι Φρουροί της Επανάστασης όσο και ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί υποσχέθηκαν αντίποινα για το θάνατο του Μουσαβί ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης», δηλαδή των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ στην Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_896.html).

 

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ-ΜΠΡΕΛΟΚ ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ 8000 ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ (ΜΗΠΩΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ;) Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ!

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επιβεβαίωσε κατά την διάρκεια της συνόδου του Κόμματος Λικούντ ότι «διαβουλεύεται» για «εθελοντική» μετανάστευση κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες.

Ο  επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Κόμματος Λικούντ ότι «διαβουλεύεται» για «εθελοντική» μετανάστευση κατοίκων της Γάζας σε άλλες χώρες Η αποκάλυψη αυτή η οποία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, δίνει σάρκα και οστά στο πλέον φρικτό σενάριο, το οποίο είχε διαρρεύσει πριν από λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη των Wikileaks, μια εβδομάδα μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ εξέδωσε ένα μυστικό δεκασέλιδο έγγραφο που περιγράφει σχέδιο εκδίωξης του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας.

Πρόκειται πρακτικά για ένα λεπτομερές σχέδιο εθνοκάθαρσης, το οποίο μάλιστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα:Εντολή στους Παλαιστίνιους αμάχους να εγκαταλείψουν την Βόρεια Γάζα πριν από τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Διαδοχικές χερσαίες επιχειρήσεις από Βορρά προς Νότο της Γάζας. Οι δρόμοι διαφυγής στην Ράφα να παραμείνουν καθαροί. Ίδρυση καταυλισμών με σκηνές στο Βόρειο Σινά και κατασκευή πόλεων για την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

Με μία προσεκτική ανάγνωση όμως του εγγράφου, βλέπουμε ότι υπάρχει αναφορά και στην Ελλάδα. Γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα, λόγω των πρόσφατων γεγονότων και των εξελίξεων στο μεταναστευτικό. Η αναφορά αυτή έρχεται πάλι στην δημοσιότητα, έπειτα από την πρόσφατη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού!

Το έγγραφο λοιπόν ενθαρρύνει την κυβέρνηση του Ισραήλ να ηγηθεί μιας δημόσιας εκστρατείας στον δυτικό κόσμο για την προώθηση του σχεδίου μεταφοράς του Παλαιστινιακού πληθυσμού «με τρόπο που να μην υποκινεί ή να δυσφημεί το Ισραήλ».

Αυτό θα γινόταν παρουσιάζοντας την απέλαση του πληθυσμού της Γάζας ως ανθρωπιστική ανάγκη για να κερδίσει την διεθνή υποστήριξη, υποστηρίζοντας ότι η μετεγκατάσταση θα οδηγήσει σε «λιγότερα θύματα στον άμαχο πληθυσμό σε σύγκριση με τις αναμενόμενες απώλειες εάν ο πληθυσμός παραμείνει».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στρατολογηθούν στη διαδικασία για να ασκήσουν πίεση στην Αίγυπτο για να απορροφήσει τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες —ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ισπανία— καθώς και ο Καναδάς θα πρέπει να βοηθήσουν στην απορρόφηση και εγκατάσταση των Παλαιστινίων προσφύγων.

Το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το έγγραφο δεν έχει ακόμη διανεμηθεί επίσημα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά μόνο στην Ισραηλινή κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η Αίγυπτος όμως έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα από την Γάζα, γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε συνέργεια στην εθνοκάθαρση. Έπειτα από την τελευταία εξέλιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να βγει δημόσια και να διαψεύσει ότι έχει οποιαδήποτε συζήτηση με τον Νετανιάχου, και να δεχτεί η Ελλάδα πρόσφυγες από την Γάζα.

Είτε ως «πρόσφυγες», είτε φυσικά ως «εργάτες», σύμφωνα με την τροπολογία της ντροπής που η κυβέρνηση του πρόσφατα ψήφισε. Ακόμα και αυτή η σύμπτωση, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η ευκολία μάλιστα με την οποία όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος Υπουργός έπαιρναν άσυλο Παλαιστίνιοι επί κυβέρνησης της Ν.Δ., εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες (https://oimos-athina.blogspot.com/2023/12/8000.html).

 

Γιατί κερδίζουν Ρωσία και Κίνα από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ανταγωνιστές της Κίνας κινδυνεύουν με κατάρρευση λόγω της αύξησης των μεταφορικών εξόδων την ίδια στιγμή που το Πεκίνο έχει πρόσβαση στον «δρόμο του πάγου» και στις φθηνές Ρωσικές ενεργειακές πηγές.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει δημιουργήσει νικητές αλλά και ηττημένους. Οι νικητές φαίνεται πως είναι η Ρωσία και η Κίνα, όπως εκτιμά η ολλανδική τράπεζα Rabobank. Η πρώτη επωφελείται από την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης, η οποία λόγω των οικονομικών πιέσεων που βιώνει αρχίζει να αμφισβητεί τη χρησιμότητα στήριξης της Ουκρανίας.

Επίσης, στον «σκιώδη στόλο» πετρελαιοφόρων της Ρωσίας παρέχεται ασφαλής διέλευση από τους Χούθι, που σημαίνει ότι διατηρούν πρόσβαση στην πιο αποτελεσματική περιφερειακή αλυσίδα εφοδιασμού του κόσμου, σε αντίθεση με τις δυτικές δημοκρατίες που έχουν να αντιμετωπίσουν άλλον ένα πόλεμο.

Η Ρωσία όμως κερδίζει και για έναν ακόμα λόγο: Πλέον «ο δρόμος του πάγου», δηλαδή η διαδρομή στον Αρκτικό Κύκλο, θεωρείται η ασφαλέστερη και είναι και η συντομότερη και άρα η αποδοτικότερη. Η Ρωσία δημιουργεί τον «δρόμο του πάγου», στον Αρκτικό Κύκλο και «τελειώνει» την Διώρυγα του Σουέζ καθώς από αυτήν την διαδρομή μειώνεται κατά 2,5 φορές ο χρόνος μεταφοράς των εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Ευρώπη και αντίστροφα!

Η βόρεια Σιβηρία και το Ρωσικό τμήμα του Αρκτικού Κύκλου μετατρέπονται σε ένα ατέλειωτο hub διεθνών μεταφορών. Πρόκειται για ένα κολοσσιαίο project με νέους σιδηροδρόμους, αυτοκινητόδρομους, αγωγούς, λιμάνια και πυρηνικά παγοθραυστικά να κρατούν την διαδρομή ανοιχτή όλο το έτος.

Η Κίνα επωφελείται επίσης από την Ευρωπαϊκή αποσταθεροποίηση και το υψηλότερο ενεργειακό κόστος για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές. Οι Κινέζοι κατασκευαστές απολαμβάνουν μεγαλύτερη κρατική υποστήριξη και πρόσβαση σε φθηνές Ρωσικές πηγές ενέργειας.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει έως και 10% λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιθέσεων με πυραύλους κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους σιίτες Χούθι και πολλές μεγάλες εταιρείες logistics και ενέργειας έχουν ήδη αναστείλει τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω αυτής της διαδρομής.

Η κρίση αυτή οδήγησε σε απότομη αύξηση του κόστους της μεταφοράς εμπορευμάτων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσουν οι εχθροπραξίες στην Μέση Ανατολή. Οι Χούθι επιτίθενται σε κάθε ισραηλινό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα όπως επίσης και σε κάθε πλοίο που ταξιδεύει είτε από είτε προς τα λιμάνια του Ισραήλ. Οι Χούθι χρησιμοποιούν πυραύλους και drones για να επιτεθούν σε πλοία.

Οι επιθέσεις τους στα μέσα Δεκεμβρίου προκάλεσαν ζημιές σε πολλά ξένα δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένων των νορβηγικών Strinda και Swan Atlantic, που ανήκουν στην Inventor Chemical Tankers.

Μετά από αυτές τις επιθέσεις, η διοίκηση του ενεργειακού γίγαντα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της BP αποφάσισε να σταματήσει τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Ερυθρά Θάλασσα. Καίριο πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο η αύξηση του χρόνου παράδοσης των φορτίων

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Νορβηγίας Equinor αποφάσισε να κάνει ένα παρόμοιο βήμα. Ο κολοσσός logistics της Δανίας Maersk ανακοίνωσε την αναστολή της διέλευσης στην διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας.

Στις 19 Δεκεμβρίου, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την έναρξη μιας πολυεθνικής επιχείρησης, της Guardian Prosperity, για την προστασία της Ερυθράς Θάλασσας στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχει και μία Ελληνική φρεγάτα η οποία όμως θα τοποθετηθεί σε «ασφαλή νερά» καθώς λόγω έλλειψης αισθητήρων για εντοπισμό drones και πυραύλων είναι ευάλωτη απέναντι σε αυτού του τύπου επιθέσεις. Πολλές εταιρείες logistics ανακατευθύνουν τα φορτηγά πλοία τους μέσω Αφρικής.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον χρόνο παράδοσης του φορτίου κατά 14-15 ημέρες. Μια απότομη αύξηση του χρόνου παράδοσης μπορεί να διαταράξει το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο. Το κόστος μεταφοράς στα λιμάνια τελικού προορισμού μπορεί να αυξηθεί, εκτίμησε η DHL.

Οι ειδικοί της Montrone πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις στις ημερομηνίες άφιξης μπορεί να προκαλέσουν μια μεγάλης κλίμακας κρίση στις μεταφορές. Κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις εμπορευματοκιβωτίων σε περιοχές υψηλής ζήτησης στην περιοχή της Ασίας λόγω μεγαλύτερου χρόνου παράδοσης.

Οι παγκόσμιοι μεταφορείς έχουν ήδη ανακατευθύνει φορτίο αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ερυθρά Θάλασσα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον, υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς.

Η απειλή επιθέσεων με πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα έχει ήδη αυξήσει το κόστος της ασφάλισης πλοίων, ενώ οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ναυτιλία θα διατηρηθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δήλωσε ο Corey Ranslem, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θαλάσσιας ασφάλειας Dryad Global.

Η Ισπανία άσκησε veto στη συμμετοχή της ΕΕ στην επιχείρηση Prosperity Guardian παρά το γεγονός ότι η κυβέρνησή της τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής της Ευρώπης στην αποστολή αρκετές ώρες πριν, ανέφερε η εφημερίδα.

Η Μαδρίτη δεν έχει εξηγήσει στους εταίρους της, τους λόγους για την αλλαγή της πολιτικής της, ανέφερε η ίδια εφημερίδα. Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί η χλιαρή απάντηση των μεγάλων συμμάχων που προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην Επιχείρηση Prosperity Guardian.

Ο Καναδάς δεν δέσμευσε κανένα πλοίο και επέλεξε να στείλει μόνο μια ομάδα αξιωματικών, ενώ η Αυστραλία (σύμμαχος της AUKUS που πολέμησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ, το Βιετνάμ και την Κορέα) επίσης απέρριψε τα αιτήματα των ΗΠΑ να στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η άρνηση οφείλεται στο ότι πρέπει να επικεντρωθεί στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι στην πραγματικότητα οφείλεται στο γεγονός ότι καμία από τις 7 φρεγάτες και τα 3 αντιτορπιλικά της Αυστραλίας δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να αποτρέψουν επιθέσεις από φθηνά drones Houthi (ιρανικά) για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Εάν αυτό ισχύει πραγματικά, πρόκειται για ένα εκπληκτικό κενό στην ικανότητα των συμβατικών στόλων. Αυτό δεν προμηνύει καλά πράγματα για την ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού (https://www.pronews.gr/oikonomia/to-pagkosmio-aep-tha-meiothei-kata-10-logo-ton-epitheseon-ton-xouthi-stin-erythra-thalassa-kerdismenes-rosia-kai-kina/).

 

Το Ιράν κατηγορούν οι ΗΠΑ… Κλιμάκωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Το Ιράν «δείχνουν» ως υπεύθυνο για το χτύπημα με drone σε δεξαμενόπλοιο χημικών ανοιχτά της Ινδίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που εκφράζονται φόβοι ότι οι Χούθι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά θάλασσα μετά από νέο χτύπημα σε πλοίο που φέρεται να έγινε ανοιχτά της Υεμένης.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία που παρακολουθεί τις κινήσεις των βρετανικών πλοίων, υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για ένα drone που πετούσε χαμηλά πάνω από ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης πριν αυτό εκραγεί, 1,5 ναυτικό μίλι μακριά από το πλοίο.

Οι Βρετανικές αρχές διερευνούν το περιστατικό και συνιστούν στα πλοία να διέρχονται με προσοχή από την περιοχή. Νωρίτερα χθες (23/12/2023 μ.Χ.) , ένα άλλο δεξαμενόπλοιο με χημικά αυτή την φορά είχε δεχτεί επίθεση μέτρων ανοικτά των Βορειοδυτικών ακτών της Ινδίας. Προκλήθηκε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο όλες οι υποψίες πέφτουν και πάλι πάνω στους Χούθι της Υεμένης. Χθες πάλι Αμερικανικό αντιτορπιλικό κατέρριψε τέσσερα drones τα οποία πέταγαν προς την κατεύθυνση τους στα Νότια της Ερυθράς Θάλασσας, τα οποία εκτοξεύθηκαν από περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

Σύμφωνα με το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι το Ιράν βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, δηλαδή ότι βοηθάει τους Χούθι, γιατί τους στηρίζει διότι δεν διαθέτουν την απαραίτητη στρατιωτική επάρκεια για τέτοιες επιθέσεις.

Ωστόσο, το Ιράν απέρριψε τις κατηγορίες των Ηνωμένων Πολιτειών ότι βοηθάει τους Χούθι ενώ ο θρησκευτικός αρχηγός του Ιράν ζήτησε από τις Αραβικές χώρες να μη συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό τον οποίο έχουν σχηματίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες (https://www.defence-point.gr/news/to-iran-katigoroyn-oi-ipa-klimakosi-me-aprovleptes-synepeies).

 

Έκτακτες ειδήσεις: Κινεζικά, Ιρανικά και ινδικά πολεμικά πλοία βρίσκονται τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν. Μια ανάρτηση του ρωσικού στρατιωτικού ιστολογίου που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 11:33 ώρα Μόσχας, αποκάλυψε τις μέχρι τώρα μυστικές θέσεις όλων των πολεμικών πλοίων στην περιοχή, τις οποίες έχει ανακοινώσει το Πεντάγωνο για την ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΦΥΛΑΚΑΣ.

Τα νέα δεδομένα και ο ανοιχτός χάρτης ( εικόνα κύριας ) δεν ήταν διαθέσιμα όταν δημοσιεύτηκε η χθεσινή αναφορά στις 09:32 ώρα Μόσχας για τη στρατηγική «δύο τροχιών» της Ρωσίας για την αντίθεση στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και για την προστασία των ρωσικών αποστολών πετρελαίου ενώ το drone των Χούτι και πυραυλικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη κατά του Ισραήλ.

Κανένα πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δεν βρίσκεται στην περιοχή αυτή τη στιγμή, αν και ρωσικά φορτία αργού πετρελαίου κινούνται μέσω της Ερυθράς Θάλασσας με συμφωνία Ιράν και Χούτι. Επειδή αυτές οι κινήσεις πλοίων αψηφούν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε στη Μόσχα να διαπραγματευτεί την ασφαλή διέλευση με το Ιράν και την Υεμένη αντί να αναπτυχθεί το Ρωσικό ναυτικό για την προστασία τους.

Ωστόσο, η νέα συνδυασμένη επιχείρηση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που στοχεύει τους Χούτι και τα ιρανικά συστήματα υποστήριξης και ανεφοδιασμού τους, αυξάνει την πιθανότητα μιας άμεσης αμερικανικής, συμμαχικής επίθεσης ή με ψευδή σημαία σε δεξαμενόπλοιο που μετέφερε Ρωσικό πετρέλαιο.

Στη χθεσινή πρωινή αναφορά, υπέδειξα ότι «η τρέχουσα τοποθεσία της ομάδας [κινεζικών] πολεμικών πλοίων δεν έχει αναφερθεί στον ανοιχτό Τύπο». Ο χάρτης της Ρωσικής πηγής αναφέρει τώρα ότι η 45η Task Force Συνοδείας του Κινεζικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει το αντιτορπιλικό Type-052 Urumqi , τη φρεγάτα Type-547 Linyi και το πλοίο εφοδιασμού Dongpinghu , ήταν αγκυροβολημένο στην κινεζική βάση στο Τζιμπουτί από την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου. .

Ο ρωσικός χάρτης αποκαλύπτει επίσης ότι το ιρανικό σκάφος MV Behshad βρίσκεται σε όρθια θέση στην Ερυθρά Θάλασσα ( προώθηση εικόνα, επάνω αριστερά του χάρτη ). Σύμφωνα με τη ρωσική πηγή, λειτουργεί ως κέντρο ηλεκτρονικής επιτήρησης, διοίκησης και ελέγχου για την παρακολούθηση κινήσεων φιλικών κρατικών πλοίων –Ρωσικών, Κινέζων, Ινδικών– αλλά και εχθρικών πλοίων του αμερικανικού, βρετανικού και γαλλικού ναυτικού, παρακολουθώντας τις θέσεις τους. και μεταβίβαση των δεδομένων στο Ιράν και πιθανώς σε θέσεις στην Υεμένη . Αν και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και οι δηλώσεις του Πενταγώνου κατηγορούν την κυβέρνηση του Ανσάρ Αλλάχ στην Υεμένη και τις δυνάμεις των Χούθι ότι ενεργούν ως πληρεξούσιοι του Ιράν στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αποκάλυψη αυτού του σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τη δυτική υπηρεσία παρακολούθησης σκαφών VesselFinder , το Behshad είναι ένα «γενικό φορτηγό πλοίο» με σημαία Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, απέπλευσε από το λιμάνι του Ιρανικού Συγκροτήματος Ναυπηγικής και Υπεράκτιας Βιομηχανίας (ISOICO) για να φτάσει στην τρέχουσα θέση του, κάτι που επιβεβαιώνει το VesselFinder στο νότιο μισό της Ερυθράς Θάλασσας πριν από δεκαπέντε λεπτά. Η δυτική πηγή αναφέρει ότι το σκάφος είναι αγκυροβολημένο σε 6,5 μέτρα νερού.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου της 18ης Δεκεμβρίου , ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ισχυρίστηκε ότι «η Επιχείρηση Prosperity Guardian συγκεντρώνει πολλές χώρες για να συμπεριλάβουν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία, για να αντιμετωπίσουν από κοινού προκλήσεις ασφαλείας στην Νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, με στόχο την διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ευημερίας». Η νέα Ρωσική υπηρεσία πληροφοριών καθιστά πλέον σαφές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται ήδη στην περιοχή, μαζί με τις ΗΠΑ.

Μετά τη δήλωση του Όστιν, ο Ιταλός ομόλογός του ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αποστέλλει μια φρεγάτα «για να προστατεύσει την ευημερία του εμπορίου και να εγγυηθεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το διεθνές δίκαιο… για να αυξήσει την παρουσία στην περιοχή προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες σταθεροποίησης, να αποφευχθούν οικολογικές καταστροφές και αποτρέψει επίσης την επανάληψη της πληθωριστικής ώθησης».

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακολούθησε τον Ιταλό για να πει ότι και η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση των ΗΠΑ. Ο Δένδιας ισχυρίζεται ότι ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα είναι «η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο [και έτσι] έχει πρωταρχικό συμφέρον να διατηρήσει την ελευθερία των θαλάσσιων ζωνών και να προστατεύσει τις ζωές των ναυτικών».

Αυτό που εννοεί είναι ότι η εμπλοκή των Ελλήνων πλοιοκτητών στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου ήταν τόσο κερδοφόρα, που ο Δένδιας θέλει να προστατεύσει τα ελληνικά δεξαμενόπλοια και τους ιδιοκτήτες τους. και ταυτόχρονα αποφύγετε την αμηχανία να είστε τόσο απιστοί στο καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προς το παρόν, κανένα σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει αναφερθεί στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, αν και οι αναφορές αναφέρουν ότι το υποβρύχιο Ufa κατευθύνεται ανατολικά στη Μεσόγειο με σκάφος υποστήριξης επιφανείας και είναι πιθανό να διέλθει σύντομα από τη Διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα.

Το νέο βελτιωμένο Kilo-class Ufa στην Αγία Πετρούπολη μετά τη θέση σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2022 μ.Χ. Έχει εκχωρηθεί στον Στόλο του Ειρηνικού. Για ανάλυση των τρεχουσών ρωσικών επιχειρήσεων, σχεδίων και πολιτικής, κάντε κλικ για να διαβάσετε αυτό. Για την πλήρη εμφάνιση του χάρτη, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού λιμανιού Εϊλάτ και των λιμανιών και των ναυτικών βάσεων του Περσικού Κόλπου, κάντε κλικ για να ανοίξει για μεγέθυνση.

Η παρουσία του αντιτορπιλικού Yang Man-chun του Πολεμικού Ναυτικού της Δημοκρατίας της Κορέας (ROK) αναφέρθηκε όταν έφυγε από το λιμάνι καταγωγής του τον Σεπτέμβριο για μια εξάμηνη αποστολή για την καταπολέμηση της πειρατείας και των απειλών κατά των φορτίων που κατευθύνονταν προς και από την Κορέα .

Ο χάρτης αποκαλύπτει ότι αυτή την στιγμή βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, κοντά σε πλοία του ινδικού, βρετανικού και Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στο αντιτορπιλικό του Ιαπωνικού Ναυτικού, JS Akebono.

Αυτό το πολεμικό πλοίο ήταν σε «εκπαίδευση» με το USS Mason και την μοίρα μεταφορέων του Αϊζενχάουερ , αλλά οι Ιάπωνες ισχυρίζονται ότι συμμετέχει σε «περιπολίες θαλάσσιας ασφάλειας στο GoA [Κόλπος του Άντεν], αλλά δεν συμμετέχει στη νέα Επιχείρηση Prosperity Guardian».

Το JS Akebono (πίσω) και το USS Mason λειτουργούν μαζί στον Κόλπο του Άντεν στις 25 Νοεμβρίου. Λειτουργικά, οι ανακοινώσεις του αμερικανικού ναυτικού δείχνουν ότι τα ιαπωνικά και τα κορεατικά αντιτορπιλικά «εργάζονται σε συντονισμό με την Κεντρική Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ» για την καταπολέμηση τόσο των Σομαλών πειρατών όσο και των επιχειρήσεων Χούτι (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_602.html).

 

H Μεσόγειος φλέγεται - Ιρακινοί αντάρτες επιτέθηκαν με drone στην Ισραηλινή πλατφόρμα αερίου στο κοίτασμα Karish. Η επίθεση αποτελεί συνέχεια της αντίστασής στην Ισραηλινή κατοχή ανακοίνωσαν οι Ιρακινοί αντάρτες.

Ιρακινοί αντάρτες επιτέθηκαν σε ζωτικές ενεργειακές υποδομές του Ισραήλ στην Μεσόγειο Θάλασσα προσθέτοντας ακόμη μία απειλή στο puzzle των κινδύνων. Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI) ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου ότι είχε επιτεθεί σε έναν «ζωτικό στόχο» του Ισραήλ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Σε ανακοίνωσή της, η IRI ανέφερε ότι η επίθεση αποτελεί συνέχεια της αντίστασής στην ισραηλινή κατοχή καθώς και για να υποστηρίξει τον λαό της Λωρίδας της Γάζας ως απάντηση στις «σφαγές που διέπραξε εναντίον Παλαιστινίων αμάχων».

Ο στόχος των Ιρακινών ανταρτών ήταν η εξέδρα φυσικού αερίου κοντά στο κοίτασμα Karish στα ανοιχτά της βόρειας ακτής του Ισραήλ, δήλωσε στο Al Jazeera πηγή του IRI, προσθέτοντας ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα drone kamikaze.

Ισραήλ: Καταρρίψαμε το drone. Νωρίτερα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) αποκάλυψαν σε ανακοίνωσή τους ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, κατέρριψαν ένα drone στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου που κατευθυνόταν προς το ισραηλινό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις IDF, το drone δεν πέρασε στον Ισραηλινό εναέριο χώρο. Η δήλωση των IDF δεν διευκρίνισε ποιος ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση του drone. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Hezbollah δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση drones προς το Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF, αντιναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε αργότερα κατά τη διάρκεια της καθημερινής του ενημέρωσης: «Δεν γνωρίζουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό αυτού του αεροσκάφους και δεν αποκαλύπτουμε τα πάντα αυτή τη στιγμή – επίσης για λόγους ασφάλειας πληροφοριών και συλλογής υλικού».

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι το καταστρέψαμε – και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε. Οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των Ιρακινών ανταρτών. Η IRI, μια ομάδα ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε για πρώτη φορά ο πόλεμος στην Γάζα.

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα, η οργάνωση ανακοίνωσε μια επίθεση εναντίον ενός στόχου στη νοτιότερη πόλη του Ισραήλ, Eilat. Το Υπουργείο Άμυνας της Ιορδανίας ανακοίνωσε αργότερα ότι ένα drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράκ προς την κατεύθυνση της πόλης αναχαιτίστηκε.

Η IRI έχει επίσης πραγματοποιήσει περισσότερες από 115 επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Γάζα, τραυματίζοντας περισσότερους από 60 στρατιώτες.

Καθώς ο πόλεμος στην Γάζα συνεχίζεται, η IRI θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Οι ομάδες της οργάνωσης διαθέτουν ορισμένες προηγμένες επιθετικές ικανότητες που δεν περιλαμβάνουν μόνο drones αυτοκτονίας, αλλά και πυραύλους cuise καθώς και βαλλιστικούς (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712501/fotia-sti-mesogeio-irakinoi-antartes-epitethikan-me-drone-stin-israilini-platforma-aeriou-karish-konta-sto-koitasma-leviathan).

 

Νέα δημοσκόπηση «κόλαφος» για το Ισραήλ: Tο 96% των Σαουδαράβων θέλουν να διακόψουν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υπογραμμίζουν της μεγάλης κλίμακας οργή στον Αραβικό κόσμο για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι το 96% των Σαουδαράβων πολιτών πιστεύει ότι οι αραβικές χώρες θα πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ ως απάντηση στον πόλεμο στην Γάζα και ότι η δημοτικότητα της Χαμάς έχει αυξηθεί σημαντικά εν μέσω της καταστροφικής στρατιωτικής επίθεσης του Ισραήλ στην εμπόλεμη περιοχή.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εγγύς Ανατολής της Ουάσιγκτον, ένα φιλοϊσραηλινό think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τους δεσμούς της με το Ισραήλ. Πριν από τον πόλεμο στην Γάζα, οι ΗΠΑ εργάζονταν ενεργά για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα έβλεπε το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Μια τέτοια συμφωνία θα βασιζόταν στις υπάρχουσες συμφωνίες εξομάλυνσης, όπως αυτές μεταξύ του Ισραήλ και του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες διαμεσολαβήθηκαν υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης στο Fox News που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι οι δύο χώρες πλησιάζουν "κάθε μέρα" σε μια τέτοια συμφωνία.

Έκτοτε, ωστόσο, το Ριάντ έθεσε παύση στις συνομιλίες για εξομάλυνση και δημοσιοποίησε τη διπλωματική του προσέγγιση ως μια προσέγγιση που επιδιώκει "να σταματήσει τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση". Ενώ το Βασίλειο έχει μοναρχικό σύστημα, η κοινή γνώμη παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων των Αράβων ηγετών, σύμφωνα με αναλυτές.

Η έρευνα της Παρασκευής διαπίστωσε επίσης ότι το 40% των Σαουδαράβων εξέφρασε θετική στάση απέναντι στη Χαμάς, σε σύγκριση με μόλις το 10% σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μήνες πριν από την έναρξη του πολέμου.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Ιορδανία, τον Λίβανο και την Αίγυπτο είχαν θετικές απόψεις απέναντι στη Χαμάς. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υπογραμμίζουν τη μεγάλης κλίμακας οργή στον αραβικό κόσμο για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα, η οποία ήρθε ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Κατά την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί και ξένοι υπήκοοι και περίπου 240 άτομα αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και άλλες Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Το Ισραήλ απάντησε με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στον ήδη αποκλεισμένο θύλακα.

Στην συνέχεια, εξαπέλυσε μια καταστροφική εκστρατεία αεροπορικών βομβαρδισμών που ακολουθήθηκε από μια χερσαία εισβολή, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 Παλαιστίνιους, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Ως αποτέλεσμα, σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στην Γάζα. Εκτός από τις διαδηλώσεις στους δρόμους, οι πολίτες σε όλη τη Μέση Ανατολή μποϊκοτάρουν επιχειρήσεις που συνδέονται με το Ισραήλ. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 87% των Σαουδαράβων πιστεύει ότι "το Ισραήλ είναι τόσο αδύναμο και εσωτερικά διαιρεμένο που μπορεί να ηττηθεί κάποια μέρα" (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/7212089_nea-dimoskopisi-kolafos-gia-israil-96-ton-saoydarabon-theloyn-na).

 

ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ. ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ Ο «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΘΥΜΩΝ» ΓΙΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΕ ΗΠΑ – ΕΚΤΟΣ ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.

Η Αυστραλία είναι η τελευταία χώρα που απέρριψε αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για αποστολή πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της Επιχείρησης Prosperity Guardian του Πενταγώνου για την προστασία των εμπορικών πλοίων κατά μήκος της κρίσιμης θαλάσσιας εμπορικής οδού από τους Houthi που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ο Υπουργός Άμυνας Richard Marles δήλωσε στο Sky News το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ. ότι ο στρατός της Αυστραλίας δεν θα στείλει «πλοίο ή αεροπλάνο» στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα τριπλασιάσει τον αριθμό των δυνάμεων που θα συμμετάσχουν στη ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Πρέπει να είμαστε πραγματικά ξεκάθαροι σχετικά με την στρατηγική μας εστίαση και η στρατηγική μας εστίαση είναι η περιοχή μας», είπε ο Marles. Ο σχηματισμός της Επιχείρησης Prosperity Guardian από το Πεντάγωνο, μιας νέας ειδικής ομάδας για την προστασία της ναυσιπλοΐας από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Houthi στα στενά Bab Al-Mandeb και στην Ερυθρά Θάλασσα, απαιτεί αυξημένες περιπολίες πολεμικών πλοίων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.

Αυτό θα δημιουργήσει μια ομπρέλα ασφαλείας πάνω από εμπορικά σκάφη για άμυνα από επιθέσεις. Το Reuters ανέφερε ότι περίπου είκοσι χώρες έχουν δηλώσει «παρούσες» στη νέα επιχείρηση του Πενταγώνου. Ωστόσο, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν απορρίψει το αίτημα του Πενταγώνου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Το Υπουργείο Άμυνας της βδήλωσε ότι θα συμμετάσχει μόνο σε αποστολές υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ ή σε επιχειρήσεις συντονισμένες από την Ευρώπη - όχι σε αυτές που διοικούνται από το Πεντάγωνο: «Δεν θα συμμετάσχουμε μονομερώς στην επιχείρηση της Ερυθράς Θάλασσας».

Το Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες, αναφέροντας ότι θα στείλει την ναυτική φρεγάτα Virginio Fasan στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα ανταποκρινόταν μόνο σε αιτήματα Ιταλών πλοιοκτητών. Από το πρωί του Σαββάτου (23/12), ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμούς προς την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι λιγότερο από πέντε.

H κρίσιμη πλωτή οδός είναι υπεύθυνη για το 10-12% του παγκόσμιου θαλάσσιου φορτίου. Τα πλοία εκτρέπονται τώρα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας 1-2 εβδομάδες στο χρόνο ταξιδιού. Επιπλέον, οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων αυξάνονται στα ύψη.

Το γεγονός ότι 7 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβανέζικης ναυτιλιακής γραμμής εμπορευματοκιβωτίων Evergreen και της βελγικής ιδιοκτήτριας δεξαμενόπλοιων Euronav, σταμάτησαν τα πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στην προστασία των ΗΠΑ για την κρίσιμη πλωτή οδό.

Γιατί μόνο το Ιράν μπορεί να «ξεκλειδώσει» το στενό Bab el-Mandeb. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αντιπαρατεθούν στρατιωτικά με τους Houthi στο στενό Bab el-Mandeb. Σημαίνει αυτό την έναρξη μιας επίγειας επιχείρησης;

Ποιες οι συμμαχίες που διαμορφώνονται καθώς δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό ενδιαφέρον από τα κράτη της Αραβικής Χερσονήσου και ποιες οι (λεπτές) γεωπολιτικές ισορροπίες; Ποιες διαδρομές μεταφοράς θα βοηθήσουν στην επίλυση αυτού του προβλήματος;

Γιατί μόνο το Ιράν μπορεί να ξεμπλοκάρει το στενό Bab el-Mandeb, επισημαίνουν ειδικοί στις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Στην περιοχή του στενού Bab el-Mandeb, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν έναν συνασπισμό 10 χωρών και ανακοίνωσαν την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης «Φύλακας της Ευημερίας».

Στόχος τους είναι να πολεμήσουν τους Houthi από την Υεμένη, που τόλμησαν να κηρύξουν πόλεμο στο Ισραήλ για την γενοκτονία στην Γάζα και πλήττουν πλοία στα στενά. Το 10% του παγκόσμιου εμπορίου είναι μπλοκαρισμένο. Πώς αξιολογείται αυτή η κατάσταση; Οι Houthi πολεμούν εδώ και πολύ καιρό, από το 2015 μ.Χ. Η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους σταμάτησε χωρίς να φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι Houthi παραμένουν μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και μπορεί να επιδιώκει τους στόχους της εναντίον ναυτιλιακών εταιρειών στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά για τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή μεταφοράς.

Για την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, το στενό Bab el-Mandeb είναι μια στρατηγική περιοχή. Η επιχείρηση των ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά δεν θα πάει πολύ μακριά. Μην περιμένει κάποιος από τις Ηνωμένες Πολιτείες να οργανώσουν ένα δεύτερο Αφγανιστάν, Συρία ή Ιράκ εκεί.

Πιθανότατα, η στρατιωτική επιχείρηση θα περιορισθεί στη θάλασσα, δεν θα είναι χερσαία επιχείρηση και το αποτέλεσμά της θα είναι μια συμφωνία με το Ιράν για την κατάσταση στην Γάζα ή για χαλάρωση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Για την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, αυτή η σύγκρουση δεν είναι πολύ ωφέλιμη.

Δηλαδή, οι δυτικές χώρες έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό, αλλά οι γείτονες της Υεμένης δεν θα ήθελαν να εισέλθουν σε σύγκρουση και προσπαθούν να απομακρυνθούν από αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο. Ορισμένες συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι επίσης δυσμενείς για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, πιθανότατα όλα θα καταλήξουν σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι η Μεσόγειος Θάλασσα μπορεί να κλείσει αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίσουν να διαπράττουν «εγκλήματα» στην Γάζα, μετέδωσαν ιρανικά ΜΜΕ το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ., χωρίς ωστόσο να εξηγηθεί πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Το Ιράν υποστηρίζει την Hamas κατά του Ισραήλ και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν αυτό, που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει ως εγκλήματα του Ισραήλ στην Γάζα, όπου εβδομάδες βομβαρδισμών έχουν στοιχίσει την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ενώ έχει προκληθεί μαζική αποχώρηση του άμαχου πληθυσμού από τις εστίες του.

«Θα πρέπει σύντομα να περιμένουν το κλείσιμο της Μεσογείου (του Στενού) του Γιβραλτάρ, αλλά και άλλων θαλάσσιων διόδων», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ. επικαλούμενο τον ταξίαρχο Mohammad Reza Naqdi, συντονιστή διοικητή των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών.

To Ιράν νωρίτερα απέρριψε τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι εμπλέκεται στις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. "Η αντίσταση (σ.σ. οι ένοπλες οργανώσεις που μάχονται το Ισραήλ) διαθέτει τις δικές της δυνάμεις και ενεργεί με βάση τις δικές της αποφάσεις και δυνατότητες" ανέφερε ο ανωτερος διπλωμάτης , Ali Bagheri μιλώντας στο πρακτορείο Mehr.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ali Bagheri έκανε αυτή τη δήλωση με αφορμή "τους ισχυρισμούς των Δυτικών" ότι η Τεχεράνη "ενημέρωνε" τους Houthi για την θέση των Αμερικανικών πλοίων στην περιοχή. Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι "εμπλέκεται στον σχεδιασμό" αυτών των επιθέσεων καθώς παρέχει στους Houthi πληροφορίες αλλά και σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό (https://oimos-athina.blogspot.com/2023/12/blog-post_29.html).

 

Φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στην Μ. Ανατολή - Βομβαρδισμοί ΗΠΑ στο Ιράκ. Φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή και στρατιωτική εμπλοκή περισσότερων δυνάμεων. Πλέον, πέρα από τους διαρκείς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Γάζα, καταγράφονται επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, βομβαρδισμοί στην Συρία και βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ. Οι ισορροπίες στην Μέση Ανατολή «κρέμονται από μια κλωστή» και εντείνονται οι ανησυχίες για γενικευμένη σύρραξη.

Νωρίς την Τρίτη, Παλαιστίνιοι ανέφεραν αρκετές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κοντά στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς στην Νότια Γάζα. Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τη νύχτα της Κυριακής. Το Associated Press ανέφερε πως τουλάχιστον 106 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι.

Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας εμφανίζεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε άρθρο στην Wall Street Journal ισχυρίζεται πως για να υπάρξει ειρήνη στον παλαιστινιακό θύλακα, θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» ο πληθυσμός. Ακόμα, είπε ότι την ασφάλεια της Γάζας θα την αναλάβει το Ισραήλ, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον. (βλ. Το σχέδιο Νετανιάχου για την Γάζα: αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση και εκτοπισμός).

Τα Ισραηλινά χτυπήματα έχουν σκοτώσει 20.674 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 54.536 στην Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε το υπουργείο Υγείας της περιοχής. Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 500 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφοντας ένα από τα πιο πολύνεκρα 48ωρα από την έναρξη του πολέμου.

Ζητούν παραίτηση Νετανιάχου - Ένταση και με Ιράν. Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, Yair Lapid, ζήτησε -πάλι- να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το να αλλάζεις πρωθυπουργό εν μέσω πολέμου δεν είναι καλό. Αλλά αυτός που είναι στην εξουσία είναι χειρότερος. Δεν μπορεί να συνεχίσει», είπε ο Λάπιντ, σύμφωνα με το Al Jazeera, στο ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο GLZ Radio.

Οι εικασίες σχετικά με το εάν ο Νετανιάχου μπορεί να διατηρήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό εν καιρώ πολέμου είναι έντονες. Ο Νετανιάχου έχει δεχθεί σφοδρή κριτική επειδή δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία να αποτρέψει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) λένε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει» για τη δολοφονία ενός εκ των διοικητών του. Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim και το Reuters ανέφεραν νωρίτερα ότι μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί έξω από την πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό. Ήταν μέλος του IRGC υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν. Το IRGC περιέγραψε τον Mousavi ως ταξίαρχο που ήταν ένας από τους παλαιότερους συμβούλους τους στη Συρία. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές.

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ. Τουλάχιστον ένα μέλος φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα, όταν οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον τριών εγκαταστάσεων στο έδαφος του Ιράκ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Λίγες ώρες νωρίτερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωνε ότι υπήρξαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών παρατάξεων, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό βάσης στην οποία σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ.

Aξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως μεταξύ άλλων επλήγη εγκατάσταση των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης») στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν. Ακόμα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε δεύτερο πλήγμα στην Ουάσιτ, στο νότιο Ιράκ.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωνε πως ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε «απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από την Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτή». Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009 μ.Χ.

Ο Υπουργός Άμυνας σχολίασε πως ήταν αντίποινα «σειράς επιθέσεων εναντίον του αμερικανικού [στρατιωτικού] προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικούς υποστηριζόμενους από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Κατάεμπ Χεζμπολά, η οποία πρόσκειται στο Ιράν, και οργανώσεων συνδεόμενων με αυτή, εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αρμπίλ νωρίτερα».

Την επίθεση με drone στη αμερικανική βάση ανέλαβε η λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ομάδα που θεωρείται πως έχουν δημιουργήσει φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες, συνιστώσες των Χασντ ας Σάαμπι, επισήμως ενταγμένης στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις. Μέρος των Χασντ είναι και η Κατάεμπ Χεζμπολά. Η κυβέρνηση του Ιράκ καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε θέσεις του ιρακινού στρατού χαρακτηρίζοντάς τις ως «καθαρή εχθρική πράξη».

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία κι άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014 μ.Χ.

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου και γενικευμένης σύρραξης παραμένει υψηλός, με τις ανταλλαγές πυρών να είναι πρακτικά καθημερινές στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ.  Ακόμα, έχουμε επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν ηχηρή «δυτική» παρουσία στην περιοχή (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/416571_foboi-gia-klimakosi-toy-polemoy-sti-m-anatoli-bombardismoi-ipa-sto-irak).

 

Το σχέδιο Νετανιάχου για την Γάζα: αποστρατιωτικοποίηση, αποριζοσπαστικοποίηση και εκτοπισμός. Αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε άρθρο στην εφημερίδα Wall Street Journal είπε ότι για να υπάρξει ειρήνη στον Παλαιστινιακό θύλακα, αυτός θα πρέπει να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποριζοσπαστικοποιηθεί» ο πληθυσμός. Επίσης είπε ότι την ασφάλεια της Γάζας θα την αναλάβει το Ισραήλ, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν το βράδυ της Δευτέρας 25 Δεκεμβρίου, ημέρας στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 250 άνθρωποι από βομβαρδισμούς και επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ κωφεύει στις διεθνείς εκκλήσεις για εκεχειρία και προστασία των αμάχων.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στην Γάζα, 20.674 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ οι τραυματίες είναι σχεδόν 55.000.

«Δεν θα σταματήσουμε», αλλά «θα εντείνουμε τις μάχες τις ημέρες που έρχονται. Αυτός θα είναι μακρύς πόλεμος», διεμήνυσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που όρισε τρία «προαπαιτούμενα» για να υπάρξει ειρήνη: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία πρέπει να αποριζοσπαστικοποιηθεί».

Και επανέλαβε την πρόθεσή του να δημιουργηθεί «ζώνη ασφαλείας» στην περίμετρο της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να αποτραπεί η «διακίνηση όπλων». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μάλιστα επιτέθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση στην Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «χρηματοδοτεί και εξυμνεί την τρομοκρατία» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Για «το εγγύς μέλλον», το Ισραήλ θα αναλάβει «την κύρια ευθύνη για την ασφάλεια στην Γάζα», από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005 μ.Χ., έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, επανέλαβε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε διατεθειμένος να ενθαρρύνει την «εθελοντική μετανάστευση των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», ουσιαστικά μιλώντας για εκτοπισμό.

Το «πρόβλημα», είπε σε κοινοβουλευτικούς του κόμματός του, του Λικούντ, «δεν είναι αν πρέπει να επιτρέψουμε την έξοδο, αλλά αν θα βρεθεί χώρα διατεθειμένη να απορροφήσει» τον πληθυσμό που θα φύγει, είπε σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα.

Η αντίδραση της Χαμάς. «Γελοίο» χαρακτήρισε η Χαμάς το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού για εκτοπισμό των Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι οι κάτοικοι «αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν», δεν πρόκειται να δεχθούν «την εξορία» και «δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά να παραμείνουν στη γη μας».

«Αν ήταν το παιδί σου;». Οργή στις οικογένειες των ομήρων που κρατά η Χαμάς έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην κάνει διαπραγματεύσεις για απελευθέρωσή τους και να συνεχίσει τον πόλεμο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο από μέλη οικογενειών των ομήρων.

Στην διάρκεια της ομιλίας του, που εξηγούσε ότι πρέπει ο πόλεμος να συνεχιστεί έως ότου καταστραφεί η Χαμάς, τα μέλη των οικογενειών κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα και φώναζαν «Τώρα!» και «Κι αν ήταν ο δικός σου γιος;» ή «80 μέρες, κάθε λεπτό είναι κόλαση». Διαδήλωση για το ίδιο θέμα έγινε για μια ακόμη φορά στο Τελ Αβίβ.

Η Χαμάς από την πλευρά της απαιτεί να τερματιστούν οι εχθροπραξίες προτού γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Το αίτημα για εκεχειρία διατυπώνεται διαρκώς από τον ΟΗΕ, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλές χώρες (πλην ΗΠΑ) ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι και να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ, που έχουν αναλάβει την διαμεσολάβηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προσπαθούν α επιτύχουν συμβιβασμό για να κηρυχθεί μια ανακωχή, ανάλογη με αυτήν του Νοεμβρίου, στη διάρκεια της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε Ισραηλινές φυλακές (https://www.efsyn.gr/kosmos/mesi-anatoli/416555_shedio-netaniahoy-gia-ti-gaza-apostratiotikopoiisi-aporizospastikopoiisi).

 

Δεξαμενόπλοια: Γιατί η Ευρώπη πληρώνει ακριβά τις επιθέσεις των Χούθι. Περίπου 8,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πετρελαιοειδών διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα κάθε μέρα.

Η Ευρώπη «πληρώνει» περισσότερο τις επιθέσεις Χούθι στον κλάδο των δεξαμενοπλοίων, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα φορτία προϊόντων πετρελαίου, ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών, που έρχονται μέσω Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ προς την «Γηραιά Ήπειρο».

Τα φορτία αυτά είναι και τα περισσότερα και υποχρεούνται να μεταφερθούν σε Ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, που σημαίνει επιπλέον κόστος και χρόνος. Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες (μεταξύ των οποίων και η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία BP) αποφάσισαν να αποφύγουν προσωρινά την “Πύλη της Θλίψης”, το Στενό Bab el- Mandeb.  Με πλάτος 18 μίλια στο πιο στενό σημείο του, συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και την Αραβική Θάλασσα.

Πρόκειται για μια σημαντική δίοδο διέλευσης για το πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου που ρέουν και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ της λεκάνης του Ατλαντικού/Μεσογείου και του Ειρηνικού Ωκεανού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αποφυγή των στενών Bab el-Mandeb σημαίνει επίσης ότι δεν χρησιμοποιείται η διώρυγα του Σουέζ.

Δεξαμενόπλοια: Το προφίλ του «σκοτεινού» στόλου. Μια ανάλυση της Vortexa δείχνει ότι περίπου 8,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και πετρελαιοειδών διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα κάθε μέρα, με αποτέλεσμα μία διαταραχή στην περιοχή να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο πετρελαίου.

Ωστόσο όπως εξηγεί ο οίκος αναλύσεων Poten τα δύο σημαντικότερα πετρελαϊκά προϊόντα που περνούν από τα στενά είναι το ρωσικό αργό πετρέλαιο που ρέει προς Νότο μέσω της διώρυγας του Σουέζ με προορισμό τους πελάτες στην Ασία και τα μεσαία αποστάγματα (ντίζελ και καύσιμα αεροσκαφών) που ρέουν προς την άλλη κατεύθυνση από την Ασία και την Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Υπάρχουν επίσης ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ενδοσαουδαραβικών διελεύσεων μεταξύ των ανατολικών και δυτικών ακτών της χώρας.

Οι ροές Ρωσικού αργού, οι οποίες, σύμφωνα με τη Vortexa, αντιπροσωπεύουν το 72% των διελεύσεων προς το νότο, θα συνεχίσουν πιθανότατα να κινούνται ανεξάρτητα από την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, ιδίως όταν πρόκειται για τον λεγόμενο “σκοτεινό στόλο”. Όπως εικάζεται οι Χούθι (με ή χωρίς ιρανική συνδρομή) έχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του πλοίου ή του φορτίου τους, και συνεπώς μάλλον δεν θα χτυπήσουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό.

Δεν μπορεί να υποστηριχθεί όμως το ίδιο για τα προϊόντα πετρελαίου που μεταφέρονται μέσω Σουέζ προς τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Προκειμένου να αποφύγουν το κίνδυνο επιθέσεων τα φορτία αυτά  μπορούν να ακολουθήσουν την ασφαλέστερη εναλλακτική διαδρομή, για να φτάσουν στον προορισμό τους στην Ευρώπη, πλέοντας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, επιβαρυνόμενα  με σημαντικό πρόσθετο χρόνο πλεύσης και κόστους.

Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας στους ναύλους των δεξαμενόπλοιων είναι περιορισμένος αφού τα Στενά Bab el-Mandeb μπορούν να παρακαμφθούν. Οι συνεχιζόμενες διαταραχές θα μπορούσαν όμως να οδηγήσουν σε αλλαγές στις εμπορικές ροές, οι οποίες με την σειρά τους θα επιφέρουν αλλαγές στην αξιοποίηση των επιμέρους κατηγοριών δεξαμενοπλοίων.

Επιλέγοντας οι έμποροι πετρελαίου μεγαλύτερες αποστάσεις γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα αξιοποιήσουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια τύπου LR1 ή LR2 έναντι των μικρότερων MR για τις μετακινήσεις προϊόντων, αναφέρει ο Poten. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την ζήτηση σε τόνο-μίλια, με επιβάρυνση των ναύλων.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί, το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα είναι Ρωσικό και οι ροές αυτές είναι απίθανο να επηρεαστούν από τις ανησυχίες για την ασφάλεια, εκτός εάν τα Στενά κλείσουν εντελώς, πράγμα εξαιρετικά απίθανο.

Αν όμως  οι Χούθι “πετύχουν” να πλήξουν ένα δυτικό πλοίο και να προκαλέσουν σημαντικές απώλειες, αυτό  θα μπορούσε να προκαλέσει μια αντίδραση που θα κλιμάκωνε μαζικά την σύγκρουση στην περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση η αγορά δεξαμενοπλοίων θα άλλαζε άρδην, με τους ναύλους να εκτοξεύονταν.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την εντατικοποίηση της εκστρατείας των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται, οπλίζονται και εκπαιδεύονται από το Ιράν, κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι υποστηρίζουν τη Χαμάς στον αγώνα της κατά του Ισραήλ και αρχικά στόχευαν μόνο πλοία που συνδέονταν με ισραηλινά συμφέροντα. Ωστόσο, η εκστρατεία τους έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και περισσότερα πλοία έχουν δεχθεί επιθέσεις χωρίς προφανή σχέση με το Ισραήλ.

Η κλιμάκωση αυτή οδήγησε στην δημιουργία της “Επιχείρησης Prosperity Guardian”, μιας πολυεθνικής πρωτοβουλίας ασφαλείας που θα συμβάλει στην προστασία των εμπορικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία. Όμως ακόμη δεν είναι σαφές ποια συγκεκριμένα μέτρα μελετώνται για την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα (https://www.ot.gr/2023/12/26/naytilia/pontoporos/deksamenoploia-giati-i-eyropi-plironei-akriva-tis-epitheseis-ton-xouthi/).

 

Αιφνίδια βελτίωση των σχέσεων Ιράν και Αιγύπτου με φόντο την σφαγή στην Γάζα. Ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fattah El-Sisi. Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και του Ιράν συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Γάζα, αλλά και την προοπτική αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους, σε αυτό που η Ιρανική τηλεόραση χαρακτήρισε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ., ως την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Σύμφωνα με την τηλεοπτική αναφορά, ο Ιρανός Πρόεδρος Ebrahim Raisi τηλεφώνησε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Abdel-Fattah El-Sisi. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, στο περιθώριο των εργασιών μιας έκτακτης αραβο-ισλαμικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο Raisi δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να σταματήσει τη γενοκτονία της σιωνιστικής κυβέρνησης (στην Γάζα), αλλά και για να αποστείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους”, όπως μετέδωσε η Ιρανική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι είναι η πρώτη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αντρών.

Οι σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ιράν ήταν σε γενικές γραμμές τεταμένες εδώ και δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες διατηρούσαν κάποιες διπλωματικές επαφές. Το αναφερόμενο τηλεφώνημα, ακολουθεί τις κινήσεις άλλων χωρών της περιοχής για τη χαλάρωση των εντάσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Σαουδική Αραβία, σουνιτική μουσουλμανική σύμμαχος της Αιγύπτου και το σιιτικό Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μέσα στο 2023 μ.Χ., ενώ το Κάιρο έκλεισε ένα ρήγμα με το Κατάρ και αποκατέστησε τις σχέσεις του με την Τουρκία (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712517/aifnidia-veltiosi-ton-sxeseon-iran-kai-aigyptou-me-fonto-tin-sfagi-sti-gaza).

 

Μόλις άνοιξε το πρόβλημα στην Ερυθρά θάλασσα με άρθρα μας επισημάναμε ότι κάτι " μας ετοιμάζουν πάλι". Συγκεκριμένα επισημαίναμε: Μας ετοιμάζουν μεγάλα πανηγύρια τις επόμενες μέρες - Έκτακτη Ανάλυση και ο Θεός βοηθός. 

 Η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης φεύγει από το Ουκρανικό και την Παλαιστίνη και πάει στα γεωστρατηγικά στενά της Υεμένης που στην απέναντι πλευρά της Αραβικής Χερσονήσου σχετίζονται με τα κρίσιμα ΣΤΕΝΑ του Ορμούζ του Περσικού κόλπου. Πόσο θα κρατήσουν οι επιχειρήσεις αυτές; Πόσο θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων; Όλα και όλοι είναι ανοικτά στα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται....

Αυτά γράφαμε και σήμερα πριν λίγο ήρθαν τα μαντάτα..  "Ο θάνατος του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα - Πτώση 82% σε διελεύσεις, αύξηση 300% σε ναύλα, πληθωρισμός φωτιά στην ΕΕ. Χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες, και οι αυξήσεις στα ναύλα από Ασία ως Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Μια συγκλονιστικού μεγέθους κατακόρυφη πτώση 82% στην ολική χωρητικότητα των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περνούν από την Ευρθρά Θάλασσα και φτάνουν στον Κόλπο του Άντεν καταγράφηκε στο διάστημα 19-22 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Clarkson Research Services Ltd. τα οποία δημοσιεύει το Bloomberg.

Τα ναυτιλιακά δεδομένα αυτά δεν δείχνουν απλά σημαντική μείωση της δραστηριότητας των εμπορικών πλοίων στον κρίσιμο παγκόσμιο εμπορικό διάδρομο της Ερυθράς Θάλασσας που συνδέεται με την Διώρυγα του Σουέζ και μέσω του οποίου γίνεται το 12% του διεθνούς εμπορίου και σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων, αλλά την κατά κυριολεξία κατάρρευση της καθώς οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου αλλάζουν τα δρομολόγια των πλοίων τους, επιλέγοντας να διαπλεύσουν την Αφρική για να αποφύγουν τις επιθέσεις με drone και πυραύλους των ανταρτών Houthi.

Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν συγκεκριμένα ότι οι επιθέσεις των Houthi είχαν αποτέλεσμα αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του διεθνούς εμπορίου και ότι μέσα σε λίγες μέρες ελάχιστα μόνο πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με προορισμούς στην Ευρώπη ή την Ασία συνεχίζουν να διασχίζουν την κάποτε πολυσύχναστη Ερυθρά Θάλασσα" (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2023/12/blog-post_476.html).









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου