Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΑΡΧΙΩΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΜΟΝΑΡΧΙΩΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις της ιστορίας πτώση μοναρχών και δυναστειών από την εξουσία, όταν αυτές ηττήθηκαν σε πόλεμο και με τον τρόπο αυτό προκάλεσαν την οργή του λαού τους με αποτέλεσμα αυτές να πέσουν έχοντας χάσει και την υποστήριξη του λαού, είτε με πραξικόπημα, είτε με εμφύλιο πόλεμο, είτε με επανάσταση/εξέγερση.

Μία σημαντική περίπτωση τέτοιας ιστορικής κατάστασης ήταν με τον πόλεμο της Σκωτίας με την Αγγλία υπό τον βασιλιά Κάρολο τον Ά΄, στον οποίο η Αγγλία ηττήθηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει άτακτα από τα κατεκτημένα από την Αγγλία Σκωτσέζικα εδάφη.

Εξαιτίας της ήττας αυτής ο βασιλιάς αναγκάστηκε να συγκαλέσει το Κοινοβούλιο για να συγκεντρώσει χρήματα από τον λαό και τους αριστοκράτες για μία νέα εισβολή στην Σκωτία, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την άρνηση τους, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να κλείσει το Κοινοβούλιο, αυτό να επαναστατήσει και να ξεκινήσει ο Αγγλικός Εμφύλιος πολέμους που είχε σαν αποτέλεσμα την ήττα και πτώση του βασιλιά και την προσωρινή εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Κρόμβελ, την κατάργηση της μοναρχίας και την εκτέλεση του Άγγλου βασιλιά (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_38.html). 

Αυτός δεν ήταν ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε στην Αγγλία και οδήγησε στην πτώση της μοναρχίας ως αποτέλεσμα μία ήττας των Άγγλων σε έναν πόλεμο. Αντίστοιχα με την ήττα των Άγγλων από τους Γάλλους στον Εκατονταετή Πόλεμο με το χάσιμο της τελευταίας επαρχίας τους στο Καλαί (https://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_10.html), ξεκίνησε ο Πόλεμος των Ρόδων.

Ο οποιος οδήγησε στην εκθρόνιση του Άγγλου βασιλιά Ερρίκου του Η’ που έχασε τον πόλεμο και κατεκτημένα Αγγλικά εδάφη και την άνοδο στον θρόνο του Εδουάρδου του Δ, ενώ ο βίαιος αυτός εμφύλιος πόλεμος συνεχίστηκε ως την άνοδο του Ερρίκου του Ζ’.

Αλλά και στην Γαλλία κατά την διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης όταν οι Γάλλοι λίγο μετά την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης άρχισαν να έχουν ήττες από τους εχθρούς τους, Αυστριακούς και Πρώσους στους οποίους είχε κηρύξει τον πόλεμο, οι ηγέτες των επαναστατών κατηγόρησαν τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο τον ΙΣΤ’ χωρίς συγκεκριμένες αποδείξεις και την ηγεσία του στρατού ως προδότες.

Και έτσι συνέλαβαν τον Λουδοβίκο και την οικογένεια του και τον καθαίρεσαν και κατήργησαν την μοναρχία και στην συνέχεια δίκασαν και εκτέλεσαν τον βασιλιά και την οικογένεια του (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1789-2016.html), ενώ ανακήρυξαν την χωρά ως δημοκρατία, η οποία σύντομα έγινε τυραννία και ακολουθήσε εμφύλιος και πραξικοπήματα στην Γαλλία ως την άνοδο του Μεγάλου Ναπολέοντα στην εξουσία (https://alophx.blogspot.com/2016/10/1815-1945.html).

Η ίδια ακριβώς κατάσταση επαναλήφθηκε και με τον Μεγάλο Ναπολέοντα του Α’ όταν ηττήθηκε στις μάχες της Λειψίας το 1.814 μ.Χ. και του Βατερλό το 1.815 μ.Χ. και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από Αυτοκράτορας και επανήλθε από τους νικητές η μοναρχία στην Γαλλία.

Αλλά και όταν ο ανιψιός του Ναπολέοντα του Α΄, ο Ναπολέων ο Γ΄ όταν ηττήθηκε και συνελήφθη με τον στρατό του από τους Πρώσους στο Σεντάν στον Γαλλοπρωσικό πόλεμο, ο λαός και οι εχθροί του Ναπολέοντα επαναστάτησαν, κατήργησαν την Αυτοκρατορία και ανακήρυξαν ξανά δημοκρατία την Γαλλία.

Η ιδιά κατάσταση επαναλήφθηκε και σε άλλες περιπτώσεις με πιο χαρακτηριστικές αυτές που έγιναν κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτά της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Τουρκίας.

Στην πρώτη περίπτωση, κατά το ετος 1.917 μ.Χ. και ενώ οι Ρώσοι είχαν χάσει πολλά εδάφη και στρατιώτες στον πόλεμο, ενώ ο λαός πεινούσε και υπήρχε μεγάλη φτώχεια και ανεργία, οι μπολσεβίκοι με την χρηματοδότηση των Γερμανών (που προέβησαν στην κίνηση αυτή για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους στον πόλεμο και να βγάλουν έναν αντίπαλου τους εκτός μάχης) οργάνωσαν πραξικόπημα στην Ρωσία.

Και με το πραξικόπημα αυτό κατάφεραν να εκθρονίσουν τον Κερένσκι (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_86.html), ο οποίος είχε ρίξει τον Ρωσο Τσάρο Νικόλαο τον Β΄, ενώ στην συνέχεια προχωρήσαν στην εκτέλεση του Τσάρου και της οικογένειας του, με συνέπεια έναν βίαιο εμφύλιο πόλεμο στην Ρωσία που έληξε με την νίκη των μπολσεβίκων και την εγκαθίδρυση του δικτατορικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ρωσία, της ΕΣΣΔ (https://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html).  

Στην Γερμανία, η ήττα της χώρας αυτής στον Α’ ΠΠ οδήγησε σε μεγάλη πείνα, ανεργία και καταπίεση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο λαός να αγανακτήσει και να οργανωθούν εξεγέρσεις, επαναστάσεις και πραξικοπήματα.

Και στην πιο μεγάλη από αυτές που ξεκίνησε με την εξέγερσή των ναυτών στο Κίελο, η μοναρχία έπεσε και ακολούθησε στην Γερμανία ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος που οδήγησε αρχικά στην εγκαθίδρυση της «κουτσής Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» και αργότερα στην άνοδο του δικτάτορα Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία της χώρας αυτής (https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_1.ht, m https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_9.htmll).

Αλλά και στην Αυστρία, η ήττα της χώρας αυτής στον Α’ ΠΠ οδήγησε σε μεγάλη πείνα, ανεργία και καταπίεση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο λαός να αγανακτήσει και να οργανωθούν εξεγέρσεις, επαναστάσεις και πραξικοπήματα.

Και στην πιο μεγάλη από αυτές, η μοναρχία έπεσε και ακολούθησε στην Αυστρία ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος που οδήγησε αρχικά στην εγκαθίδρυση της «κουτσής Δημοκρατίας» και αργότερα στην άνοδο του δικτάτορα Ντόλφους στην εξουσία της χώρας αυτής (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_76.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/1938-2015.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_23.html).

Τα ιδιά συνέβησαν και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Τουρκία που την διαδέχτηκε, η ήττα της χώρας αυτής στον Α’ ΠΠ οδήγησε σε μεγάλη πείνα, ανεργία και καταπίεση και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο λαός να αγανακτήσει και να οργανωθούν εξεγέρσεις, επαναστάσεις και πραξικοπήματα.

Και στην πιο μεγάλη από αυτές, η μοναρχία έπεσε και ακολούθησε στην Τουρκία ένας βίαιος εμφύλιος πόλεμος που οδήγησε αρχικά στην εγκαθίδρυση της «κουτσής ψευτο-Δημοκρατίας» και αργότερα στην άνοδο του δικτάτορα Κεμάλ στην εξουσία της χώρας αυτής (https://alophx.blogspot.com/2021/06/blog-post_30.html, https://alophx.blogspot.com/2019/05/20-21.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_58.html, https://alophx.blogspot.com/2017/04/16-2017.html, https://alophx.blogspot.com/2016/10/blog-post_12.html).

Αλλά και η Ιταλία στον Α ‘ΠΠ αν και η χωρά αυτή βρίσκονταν στους νικητές του Α΄ΠΠ είχε τόσο πολλές απώλειες και υλικές καταστροφές, που ο λαός εξεγέρθηκε και στο τέλος η μοναρχία αναγκάστηκε να δεχτεί να παραχωρήσει μεγάλο μέρος των εξουσιών της στον δικτάτορα Μουσολίνι μετά την «Πορεία προς την Ρώμη» των φασιστών (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_1.html), ενώ με το τέλος του Β΄ΠΠ και την ήττα της Ιταλίας η μοναρχία καταργήθηκε με δημοψήφισμα στην Ιταλία, η οποία έγινε δημοκρατία.

Τα ιδιά έγιναν στην Ρουμάνια στον Μεσοπόλεμο και τον Β’ ΠΠ αν και η χωρά αυτή βρίσκονταν στους νικητές του Α΄ΠΠ είχε τόσο πολλές απώλειες και υλικές καταστροφές, που ο λαός εξεγέρθηκε και έγινε «έμμεσο πραξικόπημα» από τον στρατό όταν αναγκάστηκε να παραχωρήσει την Μολδαβία/Βεσσαραβία στην ΕΣΣΔ και στο τέλος η μοναρχία αναγκάστηκε να δεχτεί να παραχωρήσει μεγάλο μέρος των εξουσιών της στον δικτάτορα Αντωνέσκου (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_1.html), ενώ με το τέλος του Β΄ΠΠ και την ήττα της Ρουμανίας η μοναρχία καταργήθηκε στην Ρουμανία, η οποία έγινε κομμουνιστικό δικτατορικό κράτος.

Αλλά και στις Αραβικές χώρες, αμέσως μετά την ήττα τους στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html), σε πολλές χώρες της Αραβίας, οργανωθήκαν εξεγέρσεις και πραξικοπήματα, με αποτέλεσμα η μοναρχία να πέσει στην Αίγυπτο, Λιβύη, Ιράκ, Υεμένη και οι χώρες αυτές έγιναν «δημοκρατίες»/δικτατορίες.

Αλλά και στην πατρίδα μας, πολλές φορές η ήττα σε πολέμους οδήγησε στην πτώση της μοναρχίας με επαναστάσεις/εξεγέρσεις ή και πραξικοπήματα, όπως π.χ. με την πτώση του Όθωνα όταν η Ελλάδα ηττήθηκε στον Κριμαϊκό Πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/10/o-i_12.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_69.html, https://alophx.blogspot.com/2022/01/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2019/12/o.html), αφού κάποια χρονιά αργότερα με εξέγερση έπεσε ο Όθωνας και την θέση του πηρέ ο Γεώργιος ο Α΄ (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_79.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_82.html).

Αλλά και μετά την ήττα της Ελλάδας στον Μικρασιατικό Πόλεμο και την Μικρασιατική Καταστροφή, έγινε εξέγερση του στρατού και οι μονάρχες Κωνσταντίνος ο Α΄ και ο Γεώργιος ο Β΄ αναγκάστηκαν να παραιτηθούν και η Ελλάδα ανακηρύχτηκε με δημοψήφισμα δημοκρατία (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_79.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_82.html).

Αλλά και στις μέρες μας  θα μπορούσε να συμβεί μία πτώση μοναρχιών σε διαφορά κράτη εάν συμβεί ένας πόλεμος και στην συνέχεια αυτά τα κράτη θα μπορούσαν να γίνουν δημοκρατίες ή και δικτατορίες ακόμα ως αποτέλεσμα της ήττας αυτής.

Έτσι, σε έναν νέο πόλεμο για τα νησιά Φώκλαντ μεταξύ Αργετινής και Βρετανών, αν οι δεύτεροι αυτή την φορά ηττηθούν από τους πρώτους (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html), τότε μπορεί, ειδικά αν υπάρξει ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ στην Μεγάλη Βρετανία και τον κόσμο η μοναρχία να πέσει με εμφύλιο, εξέγερση, επανάσταση ή πραξικόπημα και η χωρά αυτή να γίνει δημοκρατία ή δικτατορία ξανά όπως επί Κρόμβελ.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στην Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες με μοναρχίες, π.χ. στην Σκανδιναβία (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία), στις Κάτω Χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) ή στην Ισπανία και οι μοναρχίες αυτές (όπως και οι πολιτικές δυναστείες) να πέσουν με εμφυλίους, εξεγέρσεις, επαναστάσεις ή πραξικοπήματα, όπως στον Α΄ΠΠ και με το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1.929 μ.Χ. στον Μεσοπόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html), αν στις μέρες μας συμβεί ένας νέος, Γ΄ΠΠ ή ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό κραχ σαν αυτό του 1.929 μ.Χ.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.



 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου