Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα πριν από την άνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία της επικρατούσε μεγάλο οικονομικό χάος, ο στρατός ήταν διαλυμένος, όπως και η οικονομία, δεν υπήρχε οπλισμός και η χωρά βρίσκονταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο μετά και την ήττα στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1.897 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x_66.html), αλλά και την χρεοκοπία της το 1.893 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2016/09/normal-0-false-false-false-el-x-none-x_66.html).

Η κατάσταση ήταν πολύ έκρυθμη, στην χώρα επικρατούσε μεγάλη ανεργία και φόβος, ενώ παράλληλα πολλά Ελληνικά εδάφη που δεν είχαν απελευθερωθεί, όπως των πάντα Ελληνικών περιοχών της Μακεδονίας, του Μοναστηρίου, της Ηπείρου (Βόρειας και Νότιας), της Θράκης (Ανατολικής και Δυτικής), των νησιών του Αιγαίου, της Κύπρου, της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Κωνσταντινούπολης βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο η μεν Μακεδονία και η Θράκη από τους Βουλγάρους κομιτατζήδες, η Ήπειρος από  τους Τουρκαλβανούς, η Μικρά Ασία, η Πόλη και ο Πόντος από τους Νεότουρκους.

Όλη αυτή η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε τελικά στο λεγόμενο «Κίνημα στο Γουδί», το οποίο ακολουθήσε το κίνημα των εθνικιστών Νεότουρκων στην Τουρκία, οδήγησε στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, όπως και στην αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου στην χώρα και στην άνοδο του Βενιζέλου στην εξουσία.

Με την άνοδο του στην εξουσία ο Βενιζέλος, σε συνεργασία με τον τότε διάδοχο βασιλιά Κωνσταντίνο αναδιοργάνωσε και εκπαίδευσε τον Ελληνικό στρατό, τον εξόπλισε και έκανε διπλωματικές συμμαχίες με αλλά Βαλκανικά κράτη κατά της Τουρκίας, ενώ στο εσωτερικό μετά το Κιλελέρ προχώρησε και στην αναδιανομή των τσιφλικιών στους αγρότες.

Σύντομα η καταπίεση των Τούρκων στους Χριστιανικούς λαούς και εθνότητες της διεφθαρμένης και τυραννικές Οθωμανικής Αυτοκρατορίας των Νεότουρκων, οδήγησε σε πόλεμο μεταξύ των λαών του Βαλκανικού συνασπισμού και των Τούρκων και οι δεύτεροι ηττήθηκαν και πολλά Ελληνικά εδάφη απελευθερωθήκαν από την Ελλάδα στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο.

Η ιδιά ακριβώς συνέχεια στην απελευθέρωση Ελληνικών εδαφών συνεχίστηκε και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο η Βουλγαρία επιτέθηκε στην Ελλάδα και την Σερβία, ενώ μπλέχτηκε σε πόλεμο και με την Τουρκία και την Ρουμάνια και ηττήθηκε ολοσχερώς.

Στον Α’ ΠΠ η Ελλάδα κράτησε αμφοτερίζουσα στάση λόγω της διαφωνίας του Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου για το πως να συμμετάσχει σε αυτόν, η οποία οδήγησε στον Εθνικο Διχασμό (https://alophx.blogspot.com/2017/01/1914-1917.html) και στο τέλος στην επικράτηση του Βενιζέλου και την νίκη της Ελλάδας στον πόλεμο και την απελευθέρωση της Μικράς Ασίας, της Βορείου Ηπείρου, της Ανατολικής Θράκης, καθώς και των νησιών της Ίμβρου και της Τενέδου.

Όμως σύντομα άρχισαν να υπάρχουν σύννεφα, αφού την Συνθήκη των Σεβρών, με την οποία δημιουργήθηκε η Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θάλασσων και σχεδόν υλοποιήθηκε το όραμα της Μεγάλης Ιδέας/Μεγάλης Ελλάδας, δεν επικυρώθηκε από κανένα κοινοβούλιο, ούτε καν από το Ελληνικό.

Παράλληλα σύντομα οι πρώην σύμμαχοι του Βενιζέλου στην Αντάντ άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και να υποστηρίζουν με όπλα και χρήμα τον Κεμάλ, κυρίως οι Ιταλοί, Γάλλοι, Αμερικανοί και οι Ρώσοι (εξαγριωμένοι από την αποστολή Ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία στον Ρωσικό εμφύλιο στο πλευρό της Αντάντ-https://alophx.blogspot.com/2017/09/1919-2014.html), ενώ οι Βρετανοί τηρούσαν ουδέτερη στάση χωρίς να υποτρίζουν την Ελλάδα με τίποτε άλλο πέρα από λόγια.

Ο Βενιζέλος κήρυξε με τις συνθήκες αυτές εκλογές το 1.920 μ.Χ., τις οποίες έχασε και επανήλθε με δημοψήφισμα ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και επανάφερε τους πρώην αποτάκτους βασιλικούς αξιωματικούς (και αυτοί γενναίοι και ικανοί όπως και οι Βενιζελικών, αλλά δεν είχαν πείρα πέρα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, αφού είχαν αποταχτεί στον Α’ ΠΠ και στην εκστρατεία στην Ουκρανία και της Ελλάδας και ως εκ τούτου ήταν άπειροι) από τον Βενιζέλο στο στρατό, ενώ παράλληλα πολλοί Βενιζελικών είτε έφυγαν μονοί τους από αντίδραση, είτε εκδιώχτηκαν.

Έτσι ξεκίνησε η Μικρασιατική Εκστρατεία και τελικά μετά από σειρά στρατιωτικών λαθών, αλλά και τεράστιας υποστήριξης των πρώην συμμάχων της Ελλάδας στον Κεμάλ, η Ελλάδα ηττήθηκε και επηλθε η Μικρασιατική Καταστροφή.

Σαν συνέπεια αυτής ακολούθησε το κίνημα των Πλαστήρα-Γονατά, η πτώση της κυβέρνησης Γούναρη, η αδικεί δική και εκτέλεση των έξι, η πτώσης της μοναρχίας με δημοψήφισμα και η ανακήρυξη μίας «κουτσής δημοκρατίας» με συνεχή στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα και τελικά με την εγκαθίδρυση δικτατορίας στην Ελλάδα το 1.936 μ.Χ.  από τον Μεταξά μετά από μία δεκαετία χάους και την επαναφορά της μοναρχίας με δημοψήφισμα.

[Εθνική Αυτοκτονία… Εντολή Γεραπετρίτη: «Κομμένοι» Ρώσοι και οι Λευκορώσοι διπλωμάτες από την 25η Μαρτίου! ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΡΩΣΙΑ! Τους Τούρκους θα τους καλέσετε; ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (https://dimpenews.com/2024/03/19/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84/).

Ένα βήμα πριν την «κήρυξη πολέμου» της Ρωσίας στην Ελλάδα: Σφοδρή επίθεση με στοχοποίηση ειδικά της Αθήνας από την Μόσχα. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί τόσο μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του Β.Πούτιν (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/ena-vima-prin-tin-kiryksi-polemou-tis-rosias-stin-ellada-sfodri-epithesi-me-stoxopoiisi-eidika-tis-athinas-apo-tin-mosxa/)].

Η ιστορία αυτή της ανόδου του Βενιζέλου θυμίζει κατά πολύ αυτή του Ερντογάν στην Τουρκία. Πριν την άνοδο του Ερντογάν στην Τουρκία επικρατούσε μεγάλο οικονομικό χάος και η χώρα βρίσκονταν υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο από το ΔΝΤ.

Η κατάσταση ήταν πολύ έκρυθμη, στην χώρα επικρατούσε μεγάλη ανεργία και φόβος, ενώ παράλληλα πολλά κόμματα την εποχή εκείνη δημιουργούνταν και διαλύονταν άμεσα και ο στρατός παρέμβαινε συνεχώς στην πολιτική και με πραξικοπήματα για να εμποδίσει την άνοδο των εχθρών του στην Τουρκία.

Όλη αυτή η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε τελικά στο λεγόμενο «ισλαμικό κίνημα» του Ερντογάν (το οποίο ακολούθησε το κίνημα των Αγανακτισμένων το 2011 μ.Χ. στην Ελλάδα), οδήγησε στην αλλαγή πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, όπως και στην αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου στην χώρα και στην άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία.

Με την άνοδο του στην εξουσία ο Ερντογάν αναδιοργάνωσε την τουρκική οικονομία με Κατρίνα και Σαουδαραβικά κεφάλαια και έκανε διπλωματικές συμμαχίες με αλλά κράτη στο εξωτερικό κατά της Τουρκίας (π.χ. Αλβανία, Σκόπια), ενώ στο εσωτερικό προχώρησε και στην αναδιανομή και την παροχή δουλείας και εισοδήματος σε μέρος των Τούρκων.

Στο εξωτερικό οδήγησε την Τουρκία σε πόλεμο με αλλά κράτη και απέκτησε πολλά εδάφη σε αλλά κράτη με κατακτήσεις και πολέμους, π.χ. στο Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, ακόμα και στην Αρμενία βοηθώντας τους Αζέρους (https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html), όπως και να προσαρτήσει το κατεχόμενο Βόρειο τμήμα της Κύπρου στην Τουρκία και να αναγκάσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συν διαχείριση μαζί με την Τουρκία του Ελληνικού Αιγαίου.

Το 2016 μ.Χ. κατάφερε να καταστείλει το επιχειρούμενο εναντίον του πραξικόπημα (https://alophx.blogspot.com/2017/04/16-2017.html) και παράλληλα προσπάθησε να υλοποιήσει το εθνικιστικό όραμα ρητής Γαλάζιας Πατρίδας/Μεγάλης Τουρκίας (με την Τουρκία να είναι τώρα σε άνοδο, ενώ η Ελλάδα σε κατάπτωση, ενώ στους Βαλκανικούς Πολέμους συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο).

Παράλληλα οι πρώην σύμμαχοι του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ έχουν αρχίσει να τον εγκαταλείπουν γιατί κάνει συμμαχίες με ισλαμικά κράτη, Ρωσία και Κίνα κατά της Δύσης και του Ισραήλ, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν στέλνει μισθοφόρους την ιδιά στιγμή κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και όπλα και Drones (όπως κάνει και η Ελλάδα του δισέγγονου του Βενιζέλου Κούλη στην εποχή μας-https://alophx.blogspot.com/2023/05/blog-post_20.html), κάτι που έχει αρχίσει να στρέφει και την Ρωσία κατά των Τούρκων.  

Αν δε στην Τουρκία ο Ερντογάν χάσει τις επόμενες εκλογές, ή πεθάνει ή δολοφονηθεί (ή αν διαδεχτεί ένας ανίκανος διάδοχος τον Ερντογάν, π.χ. ο Μπιλάλ Ερντογάν, όπως έγινε π.χ. με τον Σοφοκλή, τον γιο του Βενιζέλου που διαδέχτηκε τον πατερά του στην εξουσία του κόμματος).

[Όπως ακριβώς το έτος 1.945 μ.Χ. ο διάδοχος του Κεμάλ Αττατούρκ, Ισμέτ Ινονού, καθιέρωσε τον πολυκομματισμό και στις εκλογές του 1.950 μ.Χ. έχασε και παρέδωσε την εξουσία στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αντνάν Μέντερες].

Και οι κεμαλικοί επανέλθουν στην εξουσία (ίσως με έναν άλλο Κεμάλ ξανά, ίσως τον Κιλιτζάρογλου) και επαναφέρουν τους αποτάκτους λόγω του πραξικοπήματος του 2016 μ.Χ. κεμαλικούς αξιωματικούς (που δεν έχουν πείρα, αφού είχαν αποταχτεί) και ξεκινήσουν πόλεμο κατά της Ελλάδας, μπορεί να ηττηθούν όπως και η Ελλάδα στην Μικρασιατική Εκστρατεία, μετά από μία σειρά στρατιωτικών λαθών, μπορεί η Τουρκία τελικά να ηττηθεί και να επέλθει σε αυτή στρατιωτική καταστροφή.

{Αν δε οι Τούρκοι κλείσουν τα Στενά σε έναν πόλεμο με την Ελλάδα στην Ρωσία, όπως έκαναν και στον Α΄ΠΠ οι Ρώσοι μπορεί να τους κηρύξουν τον πόλεμο όπως τότε (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_43.html), ειδικά αν η Ρωσία βρει «παράθυρο ευκαρπίας» αν οι Νατοϊκοί διώξουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ λόγω επίθεσης της σε κράτος μέλος της συμμαχίας, την Ελλάδα, ενώ αν δουν οι δυτικοί ότι χάνουν την Τουρκία μπορεί και αυτοί να στείλουν στρατό εκεί όπως έκαναν στον Α’ΠΠ}.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί μπορεί να ακολουθήσει εμφύλιος πόλεμος ή κίνημα στην Τουρκία, πτώση της κυβέρνησης, δική και εκτέλεση των ηγετών τους, πτώσης του τουρκικού πολιτικού καθεστώτος και συνεχή στρατιωτικά κινήματα και πραξικοπήματα και τελικά ίσως ξανά εγκαθίδρυση δικτατορίας στην χώρα αυτή μετά από χρόνιο χάος.

 

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Μάικλ Ρούμπιν προειδοποιεί:«Ο Ερντογάν χρειάζεται πόλεμο»- Κούρδοι-Κύπρος-Ελλάδα στο «στόχαστρο». Ο Τούρκος Πρόεδρος ενεργοποιεί σχέδια για την κατάληψη του όρους Gara στο Ιράκ, φαινομενικά για να εξυπηρετήσει έναν διαμετακομιστικό διάδρομο από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Ιράκ προς την Τουρκία και την Ευρώπη, αλλά στην ουσία για να εξοντώσει το PKK Είναι αποδεδειγμένο ιστορικά ότι οι δικτάτορες συχνά ασπάζονται τον αλυτρωτισμό, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή  του λαού τους από την κακή οικονομική διαχείριση του κράτους τους.

Οι λόγοι που η κακή οικονομική κατάσταση  στην Τουρκία ενδιαφέρει την Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος που την Ελλάδα την ενδιαφέρει η κακή οικονομική  κατάσταση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία αφενός κυβερνάται από το απολυταρχικό καθεστώς Ερντογάν,  και αφετέρου στο παρελθόν, έχει εξωτερικεύσει εσωτερικές κρίσεις της προκαλώντας στρατιωτικές κρίσεις με την χώρα μας-1.987 μ.Χ.-1.996 μ.Χ.-2020 μ.Χ.- οι οποίες παραλίγο να  μας οδηγήσουν σε στρατιωτική σύρραξη.

Το «μείγμα» γίνεται περισσότερο εκρηκτικό αν αναλογιστεί κανείς ότι εταίρος του Ερντογάν στην εξουσία είναι ο «Γκρίζος Λύκος» Μπαχτσελί, ενώ στις τελευταίες εκλογές τα Εθνικιστικά κόμματα στην Τουρκία συγκέντρωσαν  αθροιστικά ποσοστό 25% του εκλογικού σώματος.

Τέλος το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει κάνει βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις σε βάρος μας, διατηρεί σε ισχύ το CASUS BELLI, έχει υιοθετήσει τον «Μυστικό όρκο» και την «Γαλάζια Πατρίδα» οι οποίες προβλέπουν την κατάκτηση εδαφών και μέρος των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, ενώ παρά την κάκιστη οικονομική κατάσταση και τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, αυτός εξακολουθεί να ενισχύει την πολεμική βιομηχανία του, η οποία παράγει και παραδίδει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχώς νέα επιθετικά οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά.

Ρούμπιν: «Ο Ερντογάν χρειάζεται πόλεμο». Τα παραπάνω καθιστούν εξόχως σημαντικές τις απαντήσεις που επιχειρεί να δώσει μέσω του άρθρου του σε Διεθνές ΜΜΕ , ο παγκοσμίου φήμης αναλυτής Μάϊκλ Ρούμπιν «Πόσο περισσότερο  μπορεί να πέσει η τουρκική λίρα πριν ξεκινήσει πόλεμο ο Ερντογάν», όπου επισημαίνει:

“Οι αλλαγές στο προσωπικό της κεντρικής τράπεζας και οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτύχει και το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει την αργή, σταθερή ολίσθησή του προς το τίποτα. Με τον καιρό, η Τουρκία μπορεί να γίνει η Ζιμπάμπουε στο Med. Σε αυτό το πλαίσιο ασπάζεται τον αλυτρωτισμό όχι ως ρητορικό εργαλείο, αλλά ως στρατιωτικό. Με απλά λόγια, ο Ερντογάν χρειάζεται πόλεμο.

Τα παραδείγματα της Αργεντινής- του Σαντάμ και του Πούτιν. Η Αργεντινή ήταν κάποτε μια πλούσια χώρα, αλλά ο πληθωρισμός στη δεκαετία του 1.970 μ.Χ. και στις αρχές της δεκαετίας του 1.980 μ.Χ. οδήγησε την χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Σε αυτό το σκηνικό, το 1.982 μ.Χ., ο Αργεντινός στρατιωτικός δικτάτορας Λεοπόλντο Γκαλτιέρι αναβίωσε μια αδρανοποιημένη διεκδίκηση στα νησιά Φώκλαντ, που κυβερνώνται από τους Βρετανούς για σχεδόν 150 χρόνια, για να δικαιολογήσει την εισβολή τους.

Υπολόγισε λανθασμένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, γεμάτο από συνδικαλιστικές αναταραχές και εγχώρια διχόνοια, δεν είχε πολιτική βούληση να υπερασπιστεί  τα Φώκλαντ στην άλλη άκρη του κόσμου. Έκανε λάθος. Η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ δεν ήταν από αυτές που ταλαντεύονταν.

Η εισβολή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν το 1.980 μ.Χ. στο Ιράν ήταν εξίσου ιστορικά λάθος υπολογισμός. Οραματίστηκε ένα blitzkrieg. Ο πόλεμος εξάντλησε το ταμείο του Ιράκ και κατέστρεψε μια γενιά ανθρώπινου κεφαλαίου. Δύο χρόνια μετά την ανακωχή, ο Σαντάμ προήδρευσε μιας ερειπωμένης οικονομίας.

Αντί να αναλάβει την ευθύνη, ο Σαντάμ αναβίωσε τις ρεβανσιστικές αξιώσεις στο Κουβέιτ, την ιστορική «19η επαρχία» του και προσπάθησε να προσαρτήσει το πλούσιο σε πετρέλαιο εμιράτο και να καταλάβει τα αποθέματά του πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ήταν ένα σχέδιο πλουτισμού που απέτυχε παταγωδώς. Ο πόλεμος και οι κυρώσεις που προέκυψαν βύθισαν το Ιράκ στην φτώχεια από την οποία οι Ιρακινοί δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως. Το Ιράκ  που θα έπρεπε να είναι σαν το Ντουμπάι. σήμερα είναι σαν το Κοσσυφοπέδιο. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ρωσικό ρούβλι έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Κάθε αρπαγή γης που κάνει ο Πούτιν -είτε είναι εναντίον της Γεωργίας είτε της Ουκρανίας- έρχεται όχι μόνο με υψηλό τίμημα σε αίμα και χρήμα, αλλά απαιτεί επίσης συνεχείς επιδοτήσεις που καταπονούν ακόμη περισσότερο το ταμείο του Κρεμλίνου. Η απάντηση του Πούτιν είναι να επιταχύνει τον κύκλο του πολέμου για να συσπειρώσει τους Ρώσους γύρω από την σημαία τους.

Κούρδοι-Ελλάδα-Κύπρος στο «στόχαστρο» του Ερντογάν. Καθώς ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ αποσπούσε την προσοχή του κόσμου, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και drones βομβάρδισαν τη βόρεια Συρία για να εξαλείψουν τη βιομηχανική υποδομή της περιοχής των κουρδικών περιοχών και να εδραιώσουν τον τουρκικό στρατιωτικό έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Ερντογάν αύξησε επίσης την κατοχή του στην Βόρεια Κύπρο και συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου. Τώρα ενεργοποιεί σχέδια για την κατάληψη του όρους Gara, φαινομενικά για να εξυπηρετήσει έναν διαμετακομιστικό διάδρομο από τον Περσικό Κόλπο μέσω του Ιράκ προς την Τουρκία και την Ευρώπη, αλλά και για να αντιμετωπίσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

 Για να επικυρώσει κάποιος τέτοιο σκεπτικό σημαίνει πράσινο φως για τον πόλεμο, όχι μόνο στο Ιρακινό Κουρδιστάν αλλά και στην Αρμενία όπου οι Τούρκοι έχουν παρόμοιες απαιτήσεις για έναν διάδρομο. Ωστόσο, το Όρος Gara θα είναι πιθανότατα το Βατερλώ, η Χοραμσάχρ ή το Ντόνεστκ του Ερντογάν. Το PKK δεν έχει πού αλλού να πάει.

Οι εκκαθαρίσεις έχουν μετατρέψει τον τουρκικό στρατό σε μια σκιά του πρώην εαυτού του και το "δώρο" των F-16 του Τζο Μπάιντεν δεν θα έρθει εγκαίρως ή, ίσως καθόλου, εάν ο Μπάιντεν χάσει την προσπάθεια εκλογής του. Όπως ο Γκαλτιέρι, ο Σαντάμ και ο Πούτιν, ο Ερντογάν τώρα κατευθύνει τη χώρα του στην άβυσσο αντί να παραδεχτεί την οικονομική του ανικανότητα.»

Εκτίμηση. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν χρειάζεται όντως έναν πόλεμο για να εκτρέψει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την οδυνηρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά.

Αυτόν στην παρούσα φάση φαίνεται να τον "βρίσκει" κατά του PKK  και του YPG σε Βόρειο Ιράκ και Βόρεια Συρία αντίστοιχα, όπου σύμφωνα με την εκτίμησή μας θα επιτεθεί τους επόμενους μήνες με την σειρά που αναγράφονται.

Ωστόσο όπως λέει και ο σοφός Ελληνικός λαός «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», κάτι που «ταιριάζει γάντι» με την  προσωπικότητα του Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια και εφόσον υλοποιηθούν οι πωλήσεις των 40 F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ και  η προσπάθειά του για αγορά των 40 ΕUROFIGHTER ευοδοθεί, θα επιτεθεί κατά Ελλάδας και Κύπρου.

Σε αυτό συνάδει εκτός των άλλων η εμμονή του Ερντογάν να ξεπεράσει σε υστεροφημία τον Κεμάλ Ατατούρκ και έχοντας ως δεδομένο ότι το 2028 μ.Χ. θα αποχωρήσει από την πολιτική ζωή της χώρας του όπως ο ίδιος δήλωσε.

Τι ποιο μεγάλο δέλεαρ λοιπόν για τον Ερντογάν να «ρίξει αυλαία», κατακτώντας εδάφη σε Ελλάδα και Κύπρο, μέρος της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ο ίδιος ονειρεύεται να αναστήσει (https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7229006_o-maikl-roympin-proeidopoieio-erntogan-hreiazetai-polemo);

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

 

Εθνική Αυτοκτονία… Εντολή Γεραπετρίτη: «Κομμένοι» Ρώσοι και οι Λευκορώσοι διπλωμάτες από την 25η Μαρτίου! ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΡΩΣΙΑ! Τους Τούρκους θα τους καλέσετε; ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ.

Εθνική Αυτοκτονία… Εντολή Γεραπετρίτη: «Κομμένοι» Ρώσοι και οι Λευκορώσοι διπλωμάτες από την 25η Μαρτίου! ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΡΩΣΙΑ! Τους Τούρκους θα τους καλέσετε;

ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Εντολή Γεραπετρίτη: «Κομμένοι» Ρώσοι και οι Λευκορώσοι διπλωμάτες από την 25η Μαρτίου Επείγον σήμα εστάλη την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Εξωτερικών προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές:

«Ενόψει της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, παρακαλείσθε όπως σε εκδηλώσεις σας δεν αποστείλετε προσκλήσεις σε εκπροσώπους των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών Ρωσίας και Λευκορωσίας»

Τα «Νέα» δημοσίευσαν επείγον σήμα που εστάλη την περασμένη Παρασκευή προς όλες τις διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας, από τις οποίες ζητείται να μην προσκαλέσουν στις φετινές εκδηλώσεις τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας:

«Ενόψει της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, παρακαλείσθε όπως σε εκδηλώσεις σας δεν αποστείλετε προσκλήσεις σε εκπροσώπους των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών Ρωσίας και Λευκορωσίας», αναφέρει το έγγραφο που «με εντολή Υπουργού» υπογράφει ο διευθυντής της Α5 Διεύθυνσης Ρωσίας του Υπουργείου (https://dimpenews.com/2024/03/19/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84/).

 

Ένα βήμα πριν την «κήρυξη πολέμου» της Ρωσίας στην Ελλάδα: Σφοδρή επίθεση με στοχοποίηση ειδικά της Αθήνας από την Μόσχα. Κανείς δεν αντιλαμβάνεται γιατί τόσο μένος της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά του Β.Πούτιν.

Στα «άκρα των άκρων» οδηγούνται οι Ελληνορωσικές σχέσεις με το Κρεμλίνο να εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε σημείο που να διερωτάται κάποιος τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν η Ρωσία επικρατήσει στην Ουκρανία και ειδικά αν στην Ουάσιγκτον υπάρξει κυβερνητική αλλαγή και έρθει στην εξουσία ο Ν.Τραμπ. Και οι νοούντες νοήτωσαν.

Η τελευταία «βολή» της Μόσχας έρχεται από την εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μ.Ζαχάροβα, η οποία σε συνέντευξη της καταγγέλλει γενικά τις δυτικές πρωτεύουσες ότι αρχικά αρνούντο και μετά δεν απαντούσαν στο αίτημα να επιτραπεί στους Ρώσους υπηκόους που ζουν στις χώρες τους να ψηφίσουν στις ρωσικές εκλογές.

Αλλά εκείνη που το «τερμάτισε» -κατά την Μ.Ζαχάροβα- ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία όχι μόνο αρνείτο να δώσει έγκριση στους Ρώσους πολίτες να ψηφίσουν, αλλά έδωσε την έγκρισή της, μόνο όταν η Μόσχα έθεσε θέμα παραβίασης της συνθήκης της Βιέννης.

Και αυτή η έγκριση δόθηκε μόλις στις 8 Μαρτίου, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές! Και μάλιστα αλλά έσπευσε να δηλώσει η Αθήνα ότι «Η Ελλάδα δίνει την έγκρισή της απρόθυμα»! Τώρα, ανεξάρτητα με το αν κάποιος συμπαθεί την Ρωσία και τον Β.Πούτιν, πόσο «έξυπνα» είναι αυτά περί «απροθυμίας»; Και τι προσφέρουν στο εθνικό συμφέρον; Γιατί τόσο μένος;

Μήπως για να κρύψουν από τους Δυτικούς ότι, παρά το εμπάργκο, έχουν ξεκινήσει και αγοράζουν φυσικό αέριο από την Ρωσία (ναι, αθόρυβα, αλλά μαζικά) σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που αγόραζαν πριν τον πόλεμο; Τώρα ήρθε και η άρνηση κλήτευσης των Ρώσων και Λευκορώσων διπλωματών στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το ότι δεν θα υπήρχε 25η Μαρτίου αν δεν υπήρχε η τσαρική Ρωσία είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση, αλλά το ερώτημα είναι πιεστικό: Ποιος επωφελείται από όλα αυτά; Δείτε την συνέντευξη της Ζαχάροβα που κατηγορεί για «δηλητηριώδες περιεχόμενο την Ελληνική πολιτική έναντι της Ρωσίας» (https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/ena-vima-prin-tin-kiryksi-polemou-tis-rosias-stin-ellada-sfodri-epithesi-me-stoxopoiisi-eidika-tis-athinas-apo-tin-mosxa/).










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου