Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΡΩΜΑΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΙΟΥ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

 Οι μεγάλες ομοιότητες του ρωμαικου εμφυλιου των Συλλα και το Μάριου με οτι συμβαΙνει στις ΗΠΑ στις μερες μας

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό η άνοδος στην Αρχαία Ρώμη του ικανού, αλλά τραχύ και αγροίκου τους τρόπους φιλολαϊκού Μάριου και ηγέτη του λαϊκού κόμματος, χάρις στην αντιμετώπιση της γερμανικής απειλής (δηλαδή τις μαζικές εισβολές των Γερμανών στην Ιταλία),  ο οποίος προερχόταν από στρατό, χαροποίησε πάρα πολύ τα λαϊκά στρώματα.

Το αντίθετο όμως συνέβη με τους ολιγαρχικούς Συγκλητικούς, οι οποίοι είδαν με τρόμο την άνοδο ενός ικανού φιλολαϊκού ηγέτη, φοβούμενοι ότι χωρίς αυτόν θα είχαμε πολλά πολιτικά και κοινωνικά προνόμια τα οποία πολλά αυτοί κατείχαν έως τότε. 

Αντίστοιχα το 2016, η άνοδος στην εξουσία των ΗΠΑ είχαμε την άνοδο του ικανού, αλλά τραχύ και αγροίκου στους τρόπους φιλολαϊκού Τραμπ για την αντιμετώπιση του μαζικού κύματος λαθρομεταναστών και προσφυγών (επίσης ο Trump πολέμησε τους Γερμανούς της Μέρκελ-http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post.html-και τον ISIS), ο οποίος είχε ξεκινήσει αυτή η ο στρατιωτικός πριν γίνει επιχειρηματίας και πολιτικός, χαροποίησε πάρα πολύ τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, τόσο ο Μάριος στην Αρχαία Ρώμη, όσο Τραμπ στις ΗΠΑ και οι δύο έλεγαν πως ήθελαν να κάνουν ξανά ισχυρές και ασφαλείς τις χώρες τους και πως ότι το κατάφεραν στην ζωή τους, το κατάφεραν με τις ικανότητες τους και την αξία τους και όχι λόγω καταγωγής και πλούτου όπως οι αντίπαλοι τους.


Και στις δύο περιπτώσεις, η άνοδος αυτή κατέστη εφικτή λίγες δεκαετίες μετά τον αρχικό θρίαμβο της ολιγαρχίας των κρατών αυτών, μέσω της δολοφονίας των ικανών φιλολαϊκών μεταρρυθμιστών αδερφών σε Ρώμη και ΗΠΑ (Γράκχων και Κένεντι αντίστοιχα), οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για τα προβλήματα του λαού και ήρθαν τελικά σε σύγκρουση με την ολιγαρχία των χωρών τους και εξοντώθηκαν από αυτή τελικά.

Ως εκ τούτου, τα λαϊκά στρωματά και στις δύο περιπτώσεις, βλέποντας πως δεν μπορούσαν με «ευγενείς μεταρρυθμιστές» να βρουν το δίκιο τους, στράφηκαν σε περισσότερο μαχητικούς υποψήφιους, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν τους πλουσίους με τα ίδια τα όπλα τους, όπως και την ίδια βία.  

Και στις δύο περιπτώσεις, οι ολιγαρχικοί στην Ρώμη και οι δημοκρατικούς στις ΗΠΑ, είδαν με τρόμο την άνοδο ενώ φιλολαϊκών, τρέμοντας μήπως αυτοί χάσουν τα πολιτικά και οικονομικά τους προνομία και την εξουσία τους που αυτοί έως τότε απολάμβαναν, προς όφελος του λαού.

Έτσι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις προκειμένου οι πλούσιοι να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, αποφάσισαν να υποστηρίξουν την άνοδο στην εξουσία δύο φιλοπόλεμων αντρών (της Συγκλήτου και της Γερουσίας στις ΗΠΑ αντίστοιχα), οι οποίοι θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα τους, τον Σύλλα και τον Μπάιντεν αντίστοιχα. 

Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ το 2020, ανέλαβε ο υποστηριζόμενος από το βαθύ κράτος, την ολιγαρχία και την CIA, ο γεροτράγος και παιδόφιλος Μπάιντεν (σαν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο) με ένα εκλογικό πραξικόπημα (νοθεία) την εξουσία από τον φιλολαϊκό Τραμπ.

Όπως ακριβώς αντίστοιχα είχε γίνει δηλαδή παλαιοτέρα και στην Αρχαία Ρώμη, όταν ανέλαβε ο υποστηριζόμενος από το βαθύ κράτος, την ολιγαρχία και την Σύγκλητο, ο γεροτράγος και παιδόφιλος Σύλλας (σαν τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο) με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα την εξουσία από τον φιλολαϊκό Μάριο.

{Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι και οι τελευταίοι ικανοί ηγέτες της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Αέτιος και Μαζοριανός (http://alophx.blogspot.com/2019/10/blog-post_78.html), οι οποίοι προσπάθησαν να αποτρέψουν την παρακμή της Ρώμης στο τέλος έπεσαν με πραξικοπήματα των εγχώριων ή αλλογενών συνωμοτών εχθρών τους (Βαλεντινιανό Γ’, Πετρώνιο Μάξιμο ή Ρικίμαρο-http://alophx.blogspot.com/2021/01/blog-post.html).

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το 2020, ο τελευταίος ικανός ηγέτης της Αμερικάνικης Αυτοκρατορίας Τραμπ, οι οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την παρακμή των ΗΠΑ στο τέλος έπεσε με εκλογικό πραξικόπημα (http://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html), εγχώριων ή αλλογενών συνωμοτών εχθρών τους (Σόρος, Μουσουλμανική Αδελφότητα (http://alophx.blogspot.com/2020/02/odessa_43.html), ΑΝΤΙΦΑ, ΜΑΥΡΟΙ ΠΑΝΘΗΡΕΣ, Κίνα (http://alophx.blogspot.com/2021/01/blog-post_44.html), Μπάιντεν κ.λ.π.).

Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Ανδριανός απέσυρε τα Ρωμαϊκά στρατεύματα από τα εδάφη της Μεσοποταμίας που είχε καταλάβει ο προκατοχός του Τραϊανός, δεν έκανε πολέμους κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του με την θέληση του και απλά έκανε στους στρατιώτες του συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια.

Αντίστοιχα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ απέσυρε τα Αμερικανικά στρατεύματα από τα εδάφη της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν που είχαν εισβάλει οι προκάτοχοι του, δεν έκανε πολέμους κατά την διάρκεια της ηγεμονίας του με την θέληση του και απλά έκανε στους στρατιώτες του συνεχή στρατιωτικά γυμνάσια.

Παράλληλα, επί της ηγεμονίας το Αυγούστου επικράτησε παντού η λεγομένη «Ρωμαϊκή Ειρήνη» (PAX ROMANA) και υπήρξε οικονομική ευημερία στην Αυτοκρατορία της Ρώμης, όπως ακριβώς και στην Προεδρία του Τραμπ στις ΗΠΑ Τραμπ αυτές δεν ξεκίνησαν κανέναν πόλεμο, ενώ υπήρξε και ένα χρονικό διάστημα οικονομικής ευημερίας στην χώρα αυτή.

Επίσης όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις στην Ρώμη, οι Συγκλητικοί όρισαν ως μοναδικό ύπατο τον Πομπήιο για να τις καταστείλει, όπως και έγινε, δίνοντας του ουσιαστικά τον τίτλο του δικτάτορα με έμμεσο τρόπο.

Επιπλέον, με την άνοδο του Πομπήιου στην εξουσία  οι  επιθετικοί εκδικητικοί Συγκλητικοί προσπάθησαν να δικάσουν και να βάλουν φυλακή (ή και να δολοφονήσουν) τον Καίσαρα, κατηγορώντας τον για παρανομίες, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα αυτός να διαβεί τον Ρουβικώνα και να ξεκινήσει εμφύλιος πόλεμος στην Ρώμη, ο οποίος οδήγησε στην ήττα των ολιγαρχικών.

Αντίστοιχα στις μέρες μας οι εκδικητικοί δημοκρατικοί προσπαθούν να βάλουν στην φυλακή ύστερα από δίκη με την κατηγορία των παρανομιών Τραμπ, κάτι που μπορεί αντίστοιχα να οδηγήσει τον ίδιο, τους υποστηρικτές και τους οπαδούς του σε εξέγερση στις ΗΠΑ ή και εμφύλιο (https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b5%cf%8a%cf%83%ce%ac%ce%bd-joe-biden-imperator/).

Ουσιαστικά, μπορεί να ειπωθεί ότι όπως υπήρχαν οι φιλολαϊκοι Μάριος και Καίσαρας και οι ολιγαρχικοί Σύλλας και Πομπήιος στην Αρχαία Ρώμη, έτσι και στις μέρες μας  αντίστοιχα υπάρχουν ο φιλοολιγαρχικός Μπάιντεν και ο φιλολαϊκός Τραμπ στις ΗΠΑ, οι οποίοι όπως και ο Σύλλας με τον Μάριο ήταν αρχικά συνεργάτες και μετά μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι}.

Και όπως η εισβολή των οπαδών του Σουλπίκιου στην Αρχαία Ρώμη και οι ταραχές που αυτός προκάλεσε εκεί, έδωσε την αφορμή για να εισβάλει σε αυτή με στρατό ο Σύλλας, έτσι και η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2020 έδωσε την αφορμή για να γεμίσει η Ουάσιγκτον με στρατό από τον Μπάιντεν.

{Για κάποιους η πορεία των οπαδών του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ την 6η Ιανουαρίου του 2021 μ.Χ. προς την Ουάσιγκτον και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ θυμίζει κατά πολύ την πορεία προς την Ρώμη των οπαδών του Μουσολίνι την 28η Οκτωβρίου του 1922 μ.Χ.

Για άλλους η πορεία της 6ης Ιανουαρίου του 2021 μ.Χ. στις ΗΠΑ και η έφοδος στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ θυμίζει την διάβαση του Ρουβικώνα από τον Καίσαρα το 49 π.Χ., η οποία οδήγησε στην κατάληψη της Ρώμης και στον εμφύλιο πόλεμο μεταξύ του Καίσαρα και της ολιγαρχικής Συγκλήτου.

Με παρεμφερή τρόπο υποστηρίζεται ότι και η έφοδος στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2021 είναι η αντίστοιχη διάβαση του Ρουβικώνα από τον Τραμπ, η οποία ίσως οδηγήσει και αυτή στην απαρχή ενός εμφυλίου στις ΗΠΑ, όπως ακριβώς έγινε και το 49 π.Χ. στην Αρχαία Ρώμη με τον Καίσαρα}.

Στην Αρχαία Ρώμη, η βίαιη στρατιωτική κατάληψη της Ρώμης από τον Σύλλα, οδήγησε σε εμφύλιο στην Ρώμη, εν μέσω πολέμου και με τον Μιθριδάτη, ενώ πιο πριν είχε ξεσπάσει και ο συμμαχικός πόλεμος (http://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post.html) στην Ρώμη (http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post.html).

Είναι δε αντίστοιχα πιθανό  στις μέρες μας, μία πιθανή στρατιωτική σχεδόν δικτατορία στις ΗΠΑ του Μπάιντεν (της λεγόμενης «συνέχειας» ή β’ θητείας του Ομπάμα για κάποιους), μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε εμφύλιο (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_14.htm, l, https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b5%cf%8a%cf%83%ce%ac%ce%bd-joe-biden-imperator/), εάν αυτός προσπαθήσει με μια εισβολή στο Ιράν να ενώσει κάπως την χώρα (http://alophx.blogspot.com/2021/01/blog-post_1.html), ή και μέσω αντιπαράθεσης με την Ρωσία (http://alophx.blogspot.com/2017/09/new-deal.html).

Επιπλέον, στην Αρχαία Ρώμη, ο Σύλλας έριξε από την εξουσία της Αθήνας τον Αθηνίωνα που στήριζε ο Μιθριδάτης ο Μέγας από την εξουσία και ξέσπασε πόλεμος στην Ελλάδα και την Μικρά Ασία (http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post.html), όπως και στις μέρες μας ίσως ο Μπάιντεν ρίξει τον Γερμανόφιλο Μητσοτάκη (https://www.triklopodia.gr/%ce%bf-%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%b9%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bd-%cf%81%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%83%ce%bf%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7/), ενώ είναι πιθανό και να ξεσπάσει ένας πόλεμος/θερμό επεισόδιο  Ελλάδας Τουρκίας στην περίπτωση αυτή για να ρίξουν τον εχθρικό για αυτούς Ερντογάν από την εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2020/03/blog-post.html, http://alophx.blogspot.com/2020/08/blog-post_8.html).

Στην Αρχαία Ρώμη, ο εμφύλιος του Μάριου και του Σύλλας, οδήγησε την πόλη αυτή μετά από πολλές δεκαετίες αστάθειας και συγκρούσεων σε νέους εμφυλίους, οι οποίοι παρά την αρχική φαινομενική επικράτηση των ολιγαρχικών επί Σύλλα, στο τέλος οδήγησαν στην επικράτηση των φιλολαϊκών με τον Καίσαρα και τον Αύγουστο και την επιβολή δικτατορίας στο κράτος αυτό.

Το ίδιο ακριβώς λέγεται ότι μπορεί να συμβεί μετά από εμφύλιο και εξωτερικό πόλεμο στην εμφάνιση ενός νέου δικτάτορα στην εξουσία (http://alophx.blogspot.com/2020/12/blog-post_6.html), ο οποίος σαν τους Καίσαρα και Αύγουστο θα εμφανιστεί και αυτός σαν δήθεν “σωτήρας” από τον εμφύλιο και ως το άτομο που θα ξαναφέρει την ειρήνη και την ευημερία στις ΗΠΑ και τον κόσμο. 

{Ο Σύλλας  στην Ρώμη όπως και ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ έλαβαν μέτρα υπέρ των πλουσίων, ενώ κανείς από τους δύο δεν ήταν ο θρησκευόμενος πραγματικά, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους (Μάριο και Τραμπ) που ήταν και οι δύο θρήσκοι.

Και οι δύο (Σύλλας και Μπάιντεν), στηρίχτηκαν από την ολιγαρχία των κρατών τους για να ανέλθουν στην εξουσία και να παραγκωνίζουν τους φιλολαϊκούς από την εξουσία με πραξικόπημα (στρατιωτικό και εκλογικό αντίστοιχα), έτσι ώστε να αρπάξουν όλοι η πολιτική εξουσία υπέρ των ιδίων, των κομμάτων τους και των υποστηρικτών τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από τυχόν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν τα λαϊκά στρώματα.

Από την πλευρά τους ο Μπάιντεν και ο Σύλλας σχεδίασαν και υλοποίησαν ο καθένας την νομιμοποίηση και την απόδοση πολιτικών/εκλογικών δικαιωμάτων σε σκλάβους (τους λεγομένους «Κορνήλιους» από το όνομα του Ρωμαίου δικτάτορα Κορνήλιου Σύλλα) και σε λαθρομετανάστες και πρόσφυγες αντίστοιχα, έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσοτέρους οπαδούς και ισχυρότερη πολιτική και εκλογική επιρροή όταν κατέλαβαν και οι δύο την εξουσία.  

Επίσης δικτατορία στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί και από ένα παγκόσμιο οικονομικό κραχ ανάλογο του 1929, το οποίο θα φέρει ταραχές, εμφύλιο ή και δικτατορία στην χώρα αυτή  με την χρήση του νόμου του 1807 περί εξεγέρσεων ή ακόμα και με αφορμή εάν μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ σαν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στην Νέα Υόρκη (https://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post_3.html).

Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με μία μεγάλη γεωλογική καταστροφή στις ΗΠΑ ως αφορμή (http://alophx.blogspot.com/2020/09/yellowstone.html), ενώ σε μία τέτοια περίπτωση ο τότε ηγέτης των ΗΠΑ θα έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση ανάλογη με αυτή του Τίτου όταν καταστράφηκε η Πομπηία.

Κάτι που θα φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ειδικά στην περίπτωση που ο τότε ηγέτης των ΗΠΑ έχει επιβληθεί στην εξουσία των ΗΠΑ με εμφύλιο πόλεμο όπως ακριβώς συνέβη και στην Αρχαία Ρώμη με τον Τιτυό και τον πατέρα του Βεσπασιανό (https://www.triklopodia.gr/%cf%84%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%af-%ce%bc%ce%b5%cf%8a%cf%83%ce%ac%ce%bd-joe-biden-imperator/)}.

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων; Κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά καλό θα ήταν να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ως χώρα για να ανταπεξέλθουμε σε μία τέτοια κατάσταση και τελικά να καταφέρουμε την πατρίδα μας σε μία εκ νέου κατάσταση ακμής και ευημερίας.

[ΕΞΤΡΑ ΑΡΘΡΟ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΛΙΝΟ ΡΟΥΖΒΛΕΤ

Επίσης, ο Τραμπ είχε ομοιότητες και με κάποιους άλλους λαϊκιστές (και συγγενείς) Αμερικάνους Προέδρους, δηλαδή τον Θεόδωρο και Φραγκλίνο Ρούζβελτ.

Έτσι, όπως ο Franklin D. Roosevelt, ο κ. Τραμπ είχε απεριόριστη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Σε αντίθεση με τον Ρούσβελτ, ο κ. Τραμπ είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας. (Ο FDR απέτυχε στις μικρές προσπάθειές του στις επιχειρηματικές επενδύσεις κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920).

Ο Ρούσβελτ ανέλαβε να κάνει την Αμερική ξανά μεγάλη κινητοποιώντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενάντια στους «οικονομικούς βασιλείς» (τραπεζίτες) σε μια χώρα σε μεγάλη κατάθλιψη. Ο κ. Τραμπ θέλησε να επιτύχει τον ίδιο στόχο επιστρατεύοντας τις ρυθμιστικές αρχές για να αντισταθεί στην «πολιτιστική Αυτοκρατορία» της αριστερά όπως και ο Ρούζβελτ.

Και οι δύο αφού πρώτα βελτίωσαν την οικονομία της χώρας τους με τα οικονομικά μέτρα που πήραν, αντιμετώπισαν στην συνέχεια μία μεγάλη καταστροφή στην χώρα του κατά την διάρκεια της Προεδρίας τους, ο πρώτος το Περλ Χάρμπορ και ο δεύτερος τον κορωνοιό, ενώ και οι δύο έθεσαν φρένο στην παράνομη μετανάστευση, ο πρώτος από την Ασία (Ιάπωνες) και ο δεύτερος από την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική.

Την ημέρα που ο Franklin D. Roosevelt ανέλαβε την Προεδρία, η Αμερική υπέφερε από την Μεγάλη Ύφεση. Το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας ήταν άνεργο και εκατομμύρια οικογένειες είχαν αθετήσει τις υποθήκες τους το προηγούμενο έτος.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα του 1932 και του 1933, περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν άστεγοι. Κατά την διάρκεια των πρώτων 100 ημερών του FDR, αυτός υπέγραψε με νόμο 15 βασικά νομοθετήματα που αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση της Μεγάλης Ύφεσης.

Το 2017 και ο Πρόεδρος Donald J. Trump (DJT) δεσμεύτηκε να παραδώσει ένα ενεργητικό «Σχέδιο δράσης 100 ημερών για να κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία».

Μπορεί επίσης να υποστηριχθεί ότι με βάση τις ενέργειές τους, ούτε το FDR ούτε το DJT ασχολήθηκαν πραγματικά με την αντιμετώπιση της συστημικής καταπίεσης που αντιμετώπιζαν τα μέλη διαφόρων μαύρων κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την διάρκεια του 1932 για το OAS Office, ο Ρούσβελτ ισχυρίστηκε ότι θα βοηθούσε «τον ξεχασμένο άνθρωπο στο κάτω μέρος της οικονομικής πυραμίδας». Δεσμευμένος να βοηθήσει όσους υπεφέραν περισσότερο από την οικονομική ύφεση, δεσμεύτηκε για «μια νέα συμφωνία για τον Αμερικανικό λαό».

Ο Τραμπ πρότεινε την δική του έκδοση του New Deal στις 31 Οκτωβρίου 2016, η οποία είχε τίτλο, «Η νέα συμφωνία του Donald J. Trump για την Αμερική».

Και οι δύο προσπάθησαν να πάρουν με το μέρος τους και με μέτρα τον μαύρο πληθυσμό της Αμερικής, αλλά παρόλα αυτά δεν τερμάτισαν όλες τις αδικίες που υπεφέραν οι Μαύροι σε καθημερινή βάση.

Το νέο Deal του Trump για την Μαύρη Αμερική  ήταν ένα πρόγραμμα δέκα σημείων που εμφανίστηκε κατά την διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας στις 31 Οκτωβρίου 2016.  

Επίσης, ο Donald Trump φαίνεται να έχει πολλά κοινά με τον πρώην Πρόεδρο Theodore Roosevelt (TR). Έτσι, και οι δύο ήταν Νεοϋορκέζοι και οικονομικά επιτυχημένοι γιοι των πατέρων που ευημερούσαν. Και οι δύο προέρχονταν από πλούσιες οικογένειες.

Και οι δύο ήταν γνωστοί για να μιλάνε με το σθένος της δύναμης τους και να ελκύουν το κοινό λόγω της επιβλητικής φυσικής τους παρουσίας. Και οι δύο ήταν αλαζονικοί και διαφωνούσαν για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική και οπαδοί της Αμερικανικής υπεροχής έναντι των ξένων.

Και οι δύο ήταν εθνικιστές, υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην πίστη προς την Αμερική έναντι των πρώην πατρίδων τους. Και οι δύο μπήκαν στην Αμερικανική συνείδηση ​​μέσω νέων μέσων που είχαν δημιουργήσει ένα μαζικό κοινό.

Και οι δύο μίλησαν στους οικονομικούς φόβους των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης, αλλά αντιτάχθηκαν στα συνδικάτα και τις σοσιαλιστικές ιδέες ως απειλές για την οικονομία μας. Και οι δύο αμφισβήτησαν την Προεδρία κατά την διάρκεια απίστευτων και τραυματικών οικονομικών μετασχηματισμών.

Και οι δύο ανέβηκαν μέσω λαϊκιστικών λόγων στην εξουσία. Και οι δύο εξέπληξαν τους σύγχρονους πολιτικούς σχολιαστές ανυψώνοντας την φήμη τους από μη συμβατικά υπόβαθρα. Και οι δύο ήταν δημοφιλείς, επειδή οι υποστηρικτές πίστευαν ότι θα είχαν παγιωμένα ειδικά ενδιαφέροντα.

Και οι δύο είχαν μια δυσάρεστη σχέση με την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο TR φοβόταν τόσο πολύ το συντηρητικό κατεστημένο που του πρόσφερε την αντιπρόεδρος σε μια προσπάθεια να τον θάψει πολιτικά.

Και οι δύο διεκδίκησαν την Προεδρία σε μια εποχή που ορισμένοι προοδευτικοί μεταρρυθμιστές ήθελαν κοινωνική αλλαγή και αναδιανομή, αλλά περισσότεροι συντηρητικοί μεταρρυθμιστές όπως η TR και ο Trump απλώς επιδίωξαν απλά την αποκατάσταση του ανταγωνιστικού πνεύματος της Αμερικής για να κάνουν την χώρα μεγάλη ξανά.

Και οι δύο κατηγόρησαν άλλους πλούσιους ανθρώπους ότι έκαναν μεγάλη ζημιά στην Αμερική. Ο Τραμπ κατάγγειλε μεγάλες εταιρείες πως μεταφέρουν Αμερικανικές θέσεις εργασίας σε αλλά κράτη με τον τρόπο τον οποίο ο Θεόδωρος Ρούσβελτ αναγνώρισε στην εποχή του τους τραπεζίτες ως «κακοποιούς μεγάλου πλούτου».

Ο TR έδειξε το διαπραγματευτικό του πνεύμα διασφαλίζοντας μια συνθήκη που τερματίζει τον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο και ωφελεί στρατηγικά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.

Πίεσε την Γερμανία να σεβαστεί το δόγμα του Monroe και να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους της Βενεζουέλας μέσω της Αμερικανικής διαμεσολάβησης. Διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία κυρίων με την Ιαπωνία σχετικά με την μετανάστευση, όπως ακριβώς ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα ωθήσει το Μεξικό να απευθυνθεί στην μετανάστευση των πολιτών του στις ΗΠΑ.

Ο TR τελικά τα έσπασε με μέλη του κόμματος του μετά την αποχώρηση του από την Προεδρία, και έγινε εκ νέου υποψήφιος ενός νέου τρίτου κόμματος και προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την νίκη των δημοκρατικών και ήττα των ρεπουμπλικάνων.

Και για τον Τραμπ λέγεται ότι θέλει να δημιουργήσει και αυτός  το δικό του τρίτο κόμμα στις ΗΠΑ και να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Προεδρία των ΗΠΑ με αυτό, κάτι που κατά κάποιους αναλυτές αν συμβεί, μπορεί να βοηθήσει τους δημοκρατικούς.  Η μοναδική διαφορά μεταξύ TR και Trump είναι στην πραγματική πολιτική εμπειρία].


 


 






 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου