Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ


Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Όπως είναι γνωστό ευρύτερα στην ιστορία, η Γεωγραφία του κάθε κράτους, συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση τόσο της ιστορίας του, και κυρίως στην μετέπειτα διαμόρφωση της Γεωπολιτικής κατάστασης αυτού.

[Συγκεκριμένα, ο καιρός καθόρισε πολλές φόρες το αποτέλεσμα των μαχών (και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πολέμους-http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_713.html, https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/816066_efialtika-senaria-toy-amerikanikoy-stratoy-gia-ta-epomena-20), όπως π.χ. η βύθιση από ανέμους της Ισπανικής Αήττητης Αρμάδας στην Αγγλία (http://alophx.blogspot.com/2016/10/blog-post_27.html), του στόλου των Μογγόλων στην Ιαπωνία (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_67.html) ή του στόλου του Ξέρξη στον Άθω (http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html).
Στις μέρες μας όμως, πολλά φυσικά κωλύματα και εμπόδια (π.χ. βουνά, δάση, ποτάμια, θάλασσες), μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να παρακαμφθούν πολύ εύκολα, με την χρήση εναέριων αποβατικών, μεγάλης χωρητικότητας (π.χ. σε στρατιώτες ή τανκ), από τους στρατούς των Μεγάλων Δυνάμεων].
Κυρίως όμως η Γεωλογική διαμόρφωση του Εδάφους, π.χ. οι Ορεινοί Όγκοι, μαζί με τις υδάτινες πηγές των κρατών αυτών (καθώς και τυχόν γειτνίαση αυτών με την θάλασσα και τις παγκόσμιες υδάτινες εμπορικές οδούς-https://www.triklopodia.gr/%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B7-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81/, π.χ. τα Στενά του Ορμούζ, του Γιβραλτάρ και του Σουέζ), ήταν αυτές που διαμόρφωσαν την Γεωπολιτική τους συνέχεια ανά τους Αιώνες.

[Εδώ μπορεί να τονιστεί, ότι όλοι οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην γη, εμφανίστηκαν διπλά σε ποταμιά, όπως των Αιγυπτίων στον Νείλο, των Σουμερίων-Βαβυλωνίων-Ασσυρίων στον Τίγρη και τον Ευφράτη, των Κινέζων στον Κίτρινο Ποταμό, των Ινδών στον Γάγγη κ.λ.π.].
Έτσι λογού χάρη, η Ρωσία αποτελείται από πολλά Όρη  τόσο στα Ευρωπαϊκά, όσο και στα Ασιατικά της σύνορα.

Συγκεκριμένα στον Νότο, την Ρωσία την προστατεύουν, ήδη από τον καιρό των Μογγολικών εισβολών τα Όρη του Καυκάσου (και παράλληλα τις δίνουν ένα φυσικό οχυρό τόσο για επέκταση σε αλλά εδάφη, όσο και για μία ασφαλή υποχώρηση εάν τα πράγματα πάνε στραβά σε μία εκστρατεία).
[Εννοείται δε ότι τα Όρη αυτά, προστάτευσαν και τους Γεωργιανούς στον Μεσαίωνα από πολλές εισβολές (π.χ. των Περσών, των Τούρκων και των Μογγόλων, αλλά όχι φυσικά αυτή των Ρώσων το 2008-https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF/), τους Αζέρους, καθώς και την Αρμενία (μαζί φυσικά με το Όρος του Αραράτ)].
Στην Ανατολή, η Ρωσία προστατεύεται από εισβολές τόσο την Ανατολή στα Ασιατικά εδάφη της (από ΗΠΑ, Ιαπωνία στα Ανατολικά, καθώς και στην Κίνα στον Νότο), από τα Όρη Στανοβόι, Παμπλοβόι, καθώς και τα Όρη Καλιμά και Βερχογιάτ, όσο και από τον ποταμό Αμούρ.
(Αν και εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι ποταμοί σε αντίθεση με την Αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, τα ποταμιά δεν αποτελούν πια « σίγουρες αντι-αρματικές τάφρους», ειδικά μετά την αλματώδη ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας στις μέρες μας και την εύκολη πια το πέρασμα των τεθωρακισμένων από αυτά).
Αναμεσά δε στα Ευρωπαϊκά και τα Ασιατικά εδάφη της Ρωσίας, υπάρχουν τα Όρη της Σιβηρίας, τα οποια και τα διαχωρίζουν μεταξύ τους, ενώ στο Ασιατικό μέρος αυτών, απλώνεται η Μεγάλη πεδιάδα της Σιβηρίας.
Νοτιά αυτών, απλώνονται η Κεντρασιατική πεδιάδα, η οποια κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεν έχει Όρη (εκτός από τα Όρη της Κεντρικής Σιβηρίας και τα Όρη Αλτάι στα σημερινά κράτη Κυργιστάν και Τατζικιστάν) και πολλά ποταμιά, η οποία διαχρονικά (π.χ. επί εποχής των Μογγολικών εισβολών), κατέστησε τους Ρώσους ευάλωτους σε επιθέσεις εχθρικών λαών, οι οποίοι και είχαν βάση την περιοχή αυτή,
Κατά αντίστοιχο τρόπο, στην Δύση, στα Ευρωπαϊκά εδάφη της Ρωσίας πέρα από τα Ουράλια Όρη, απλώνεται η Ευρωπαϊκή Ρωσία, η οποια και είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της μία μεγάλη πεδιάδα και πάρα την ύπαρξη αρκετών ποταμών στην περιοχή αυτή (π.χ. του Ντον, του Βόλγα, ή του Δνείπερου), αυτοί δεν κατάφεραν να βοηθήσουν τις περισσότερες φορες την άμυνα της Ρωσίας.
Και ήταν μόνο το μεγάλο στρατηγικό βάθος αυτής της χώρας, μαζί με τους ηρωικούς αγώνες του Ρωσικού λαού, απέτρεψαν την ολική κατάληψη της Ρωσίας και την υποδούλωση σε αυτούς και οδήγησαν αντίθετα στην πλήρη καταστροφή αυτών (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_1.html).

[Βέβαια, θα πρέπει εδώ να τονιστεί το γεγονός, του ότι από την Ευρωπαϊκή Ρωσία έως την Πολωνία, την Γερμανία και την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την Μολδαβία, δεν υπήρχαν πάρα μόνο λίγα ποταμιά και λίμνες, βοήθησε από την άλλη και στην μετέπειτα επέκταση της Ρωσίας προς τις περιοχές αυτές, καθώς και στην κατάκτηση της.
Η δε Ρωσία, είναι κλεισμένη γεωγραφικά στην Μαύρη Θάλασσα από την εχθρική ή «λυκοφιλική» για την ίδια Τουρκία, στην Δύση κλείνεται από την Βαλτική από τα εχθρικά για την ίδια Σκανδιναβικά κράτη, τα οποία είναι τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στην Ανατολή έχει ως αντίπαλο που την «συμπιέζει» τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ Βόρεια της υπάρχουν μόνο πάγοι.
Τα δε μόνο λιμάνι της στην περιοχή, το Βλαδιβοστόκ, τέσσερις μήνες τον χρόνο είναι παγωμένο, ενώ το μόνα της λιμάνια, τα οποία είναι «ανοικτά» όλο τον χρόνο, τόσο για να ελλιμενίζει τον πολεμικό της στόλο και να τον στέλνει στην Μεσόγειο και στις βάσεις της στην Συρία, όσο και για εμπορικούς σκοπούς, είναι αυτά της Ουκρανίας.
Αυτή είναι επομένως και μία από τις πολλές εξηγήσεις της εισβολής των Ρώσων, στην πεδινή κατά κύριο λόγο (και άρα εύκολη για εισβολή) Ουκρανία το 2014, πέραν των άλλων γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_92.html)].
Αντίστοιχα, η Γερμανία, αποτελείται κυρίως από πεδιάδες ποταμούς και δάση, και μέσω αυτών πολλές φορές δέχτηκε εισβολές από τα Ανατολικά (π.χ. από τους Ούγγρους και τους Μογγόλους), αλλά παράλληλα και η ίδια επεκτάθηκε λόγω αυτού του γεγονότος προς την ατυχή Πολωνία, η οποία πολύ συχνά διαμοιραζόταν ανάμεσά σε αυτούς και τους Γερμανούς.
[Φυσικά, οι ποταμοί της Γερμανίας (π.χ. ο Έλβας, ο Όντερ και ο Ρήνος) και τα δάση της (π.χ. ο Τευτοβούργιος Δρυμός),  βοηθούσαν πολύ στην άμυνα της, καθώς και στην μεγάλη χρονική καθυστέρηση εισβολών των Ρωμαίων στα εδάφη τους.
Η οποία σε συνδυασμό με τον αγροί ανταρτοπόλεμο των Γερμανών, την τακτική της καμένης γης, καθώς και στο μεγάλο στρατηγικό βάθος της Γερμανίας, οδήγησε στην τελάλη ήττα της Ρώμης, χάρις στους ηρωικούς κανόνες του Γερμανού φυλάρχου Αρμίνιου (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BD-%CF%80/).
Εδώ μπορεί να τονιστεί, ότι και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι, είχαν ορίσει ως αμυντικά τους σύνορα ποταμούς και Όρη.
Έτσι, λογού χάρη είχαν ορίσει ως σύνορο τους στην Βόρεια Ευρώπη τον Ρήνο, ενώ στην Βρετανία, οπού οι ίδιοι ηττήθηκαν στην προσπάθεια εισβολή τους στην Ορεινή κατά μεγάλο μέρος Σκωτία, έκτισαν για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους τείχη (π.χ. των Αυτοκράτορων Ανδριανού και του Αντωνίου Πίου).

Η δε σημερινή Μεγάλη Βρετανία, όπως και το ίδιο νησί τον καιρό της Ρώμης, είχε μόνο τον ποταμό Σηκουάνα για άμυνα, και ως εκ τούτου, αποτελούσε λόγω του ήταν σε μεγάλο μέρος του πεδινό, μία εύκολη εκστρατεία κατάκτησης, για οποίον κατάφερνε να νικήσει τον Βρετανικό στόλο και αποβίβαζε μεγάλο και ισχυρό στρατό σε αυτό (π.χ. ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής).
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορια διατήρησε τα περισσότερα εδάφη της στην Δυτική Ευρώπη, μέχρι την χρονιά που πάγωσε ο Ρήνος (το 406 μ.Χ.) και έγινε «βάτος» για να περάσουν από αυτόν πολλά γερμανικά φύλα και να καταλάβουν πολλά εδάφη της (http://alophx.blogspot.com/2016/12/406.html, https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-400-%CE%BC-%CF%87-2019-%CE%BC-%CF%87-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD/) και στο τέλος να την καταλύσουν (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/).
Στα Ελβετικά σύνορα, η Ρώμη είχε ως προστασία από εισβολές τις Άλπεις (π.χ. των Καρχηδονίων-http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_73.html), όπως και οι Ελβετοί στον Μεσαίωνα (http://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_35.html), ενώ στην κυρίως Ιταλία, στα Απένιβα Όρη, καθώς και τον ποταμό Τίβερη (καθώς και τους Επτά λόφους της Ρώμης), ενώ και τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας είχαν μεγάλο ορεινό τμήμα, ικανό για ανταρτοπόλεμο (π.χ. των Κορσικανών ενάντια στους Γάλλους βασιλείς ιστορικά).
Στην δε Δακία, την οποία και κατέλαβαν για τα πλούσια ορυκτά της (https://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF/), είχαν ως γραμμή άμυνα τους τα Καρπάθια Όρη (όπως και οι ντόπιοι Δάκες πριν την κατάκτηση τους από αυτούς, αλλά και οι Πολωνοί μετέπειτα για ενδεχομένη εισβολή από τον Νότο), και μόνο όταν τα εγκατέλειψαν δέχτηκαν εύκολα την μαζική εισβολή των Γερμανών και Σλάβων βάρβαρων από την κατεύθυνση αυτή στα εδάφη τους.
(Τα δε Καρπάθια Όρη, βοηθούν σήμερα και στην άμυνα και άλλων κρατών, όπως της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας και φυσικά της Ρουμανίας, η οποία προστατεύεται επίσης και από τις Τρανσυβαλνικές Άλπεις, και τον Προύθο ποταμό)].
Στην Γαλλία, οι μεγάλοι ποταμοί της (π.χ. Ροδανός, Λίγηρας, Σηκουάνας), βοήθησαν αρκετά στην απόκρουση των Βίκινγκ, καθώς και των Αράβων (σε αυτούς βοήθησαν φυσικά και τα Όρη των Πυρηναίων).
Η Ισπανία προστατεύτηκε διαχρονικά από τα Πυρηναία Όρη από στρατιωτικές εισβολές, ενώ αυτά συνέβαλαν σημαντικά και στην απόκρουση εισβολέων από την Δύση (π.χ. του στρατού του Καρλομάγνου από τους Βάσκους).
Η δε Σκανδιναβία (Φιλανδία, Σουηδία, Νορβηγία), έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδες και κρύο κλίμα, κάτι που την κάνει ως μία περιοχή κατάλληλη για εισβολή ξένων ισχυρών στρατών από τα Ανατολικά, όπως π.χ. των Σοβιετικών το 1939 (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html, http://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_43.html).

Στην Σερβία, μετά την ήττα αυτών στο Κοσσυφοπέδιο (το οποίο διαθέτει στις μέρες μας πλούσια κοιτάσματα Ουρανίου) το 1389, αυτοί υποχώρησαν πίσω από τον ποταμό Ίμπαρ, όπως και μετά την ήττα τους στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 από το ΝΑΤΟ και τον UCK, ακριβώς 610 έτη αργότερα.
Την Σερβία, την διασχίζει επίσης και την προστατεύει ο Δούναβης (μαζί με τα Σερβικά Όρη), όπως ακριβώς και την Σλοβακία, την Γερμανία, την Σλοβακία, την Κροατία, καθώς και την Βουλγαρία.
Στην Μέση Ανατολή, η Τουρκία προστατεύεται από τα Βόρεια από τα Καυκάσια Όρη, την Οροσειρά του Αραράτ, καθώς και στα Όρη του Ταύρου (όπως ακριβώς και η Βυζαντινη Αυτοκρατορια πριν από αυτήν από τους Άραβες).
Παράλληλα, έχει υπό την κατοχή της τις πολύ σημαντικές πηγές των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη (οι οποίοι διασχίζουν επίσης τα σημερινά κράτη της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν), τις οποίες και ελέγχει μέσω φραγμάτων που η ίδια έχει κατασκευάσει, ενώ αν κόψει την παροχή τους στα άλλα κράτη που χρησιμοποιούν αυτά, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τον λεγόμενο «Παγκόσμιο Πόλεμο του Νερού» (http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_68.html).
Τα δε κράτη της Συρίας και του Ιράν, έχουν την ατυχία να αποτελούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους πεδιάδα, κάτι που επέτρεψε διαχρονικά την κατάκτηση τους από άλλες δυνάμεις (π.χ. Αίγυπτο, Ελλάδα, Ρώμη, Πέρσες, Οθωμανούς, Μογγόλους και Τούρκους στις μέρες μας, κ.λ.π.).
Ο δε Λίβανος έχει ως προστασία του τα Όρη του Λιβάνου και του Αντιλιβάνου (ανάμεσα στα οποία απλώνεται η Κοιλάδα Μπεκάα).
Αντίθετα το Ιράν προστατεύεται από εισβολές στο Βορρά διαχρονικά από τα Καυκάσια Όρη και τα Όρη Ζαγρός και Ελμπρούτζ στην Δύση, ενώ από την Ανατολή έχει ως προστασία τα Όρη του Χίντου Κους (όπως και το Αφγανιστάν).

Ενώ στην περιοχή του Νότου (στο Βελουχιστάν), υπάρχει μία μεγάλη εύφορη πεδιάδα, η οποία και επιτρέπει την άνετη σχετικά εισβολή στο Ιράκ (όπως έκανε παλαιοτέρα ο Πέρσης βασιλιάς Κύρος ο Μέγας στην Αρχαία Βαβυλώνα), το οποίο και προστατεύεται μόνο από τον ποταμό Σαατ Ελ Αράμπ.
Αντίστοιχα όμως, μπορεί εύκολα να δεχτεί επίθεση από την Δύση στην περιοχή αυτή (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84-2/, http://alophx.blogspot.com/2019/05/20-21.html, https://hellenicsunrise2.blogspot.com/2018/01/y.html), η οποία θα είναι καταστροφική για την χωρά αυτή, αφού εκεί υπάρχει περίπου το 80% των πετρελαίων του κράτους αυτού.
Και όλα αυτά, παρά τα εύφορα εδάφη αυτών, καθώς και τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, οι οποίοι επέστρεψαν και την ευημερία τους (και φυσικά και τις σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αεριού που τα κράτη αυτή διαθέτουν στις μέρες μας).
Στην περιοχή του Ισραήλ, άμυνα του κράτους αυτού αποτελεί ο Ιορδάνης Ποταμός, η θάλασσα της Γαλιλαίας, η Νεκρά Θάλασσα, καθώς και τα Όρη του Γκολάν, από τα οποία μπορούν να απειλήσουν την πρωτεύουσα της Συρίας, την Δαμασκό, καθώς και να αρπάξουν τους πλούσιους ορυκτούς τους πόρους (τις πηγές του Ιορδάνη, καθώς και το πετρέλαιο της περιοχής αυτής).
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικά είναι κατά τα Όρη της Δυτικής Όχθης για το Ισραήλ, αφού αν κάποια άλλη εχθρική για το Ισραήλ χώρα τα καταλάβει, τότε θα μπορεί να εισβάλει άνετα από αυτά στο Ισραήλ και να το κόψει στα δύο, αφού αυτά απέχουν μόλις 40 χλμ. από το κέντρο του, ένας ακόμη λόγος (πέραν του εποικισμού και των υδάτων του Ιορδάνη), για τον οποίο οι Ισραηλινοί επεκτείνονται στα εδάφη αυτά.  
Η Σαουδική Αραβία έχει για προστασία της τον Μεγάλη Αραβική Έρημο και τα Δυτικά Αραβικά Όρη, το Ομάν τα Ανατολικά Αραβικά Όρη, η Ιορδανία τον ποταμό Ιορδάνη, καθώς και την Νεκρά Θάλασσα, ενώ η Υεμένη το ορεινό της έδαφος, το οποίο είναι κατάλληλο για ανταρτοπόλεμο.
Στην Αφρική, από τον Νείλο προστατεύονται και «διατρέφονται» τα κράτη της Αιγύπτου, του Σουδάν, του Μπουρούντι, του Κονγκό, της Ερυθραίας, της Κένυα, της Ρουάντα, της Αιθιοπίας (η οποία προστατεύεται παράλληλα και από τα Αιθιοπικά Όρη από ξένες εισβολές, όπως π.χ. τον Μεσαίωνα από τους Άραβες), ενώ κάποια από αυτά είναι έτοιμα ακόμα και να πολεμήσουν για την κατοχή τους.

Τα κυριότερα εξ’ αυτών, είναι η Αίγυπτος (η οποία προστατεύεται επίσης από την έρημο του Σινά από εισβολές από την Ανατολή και τον Νείλο, ενώ από την Δύση, την παλαιά Έρημο της Σίβα, καθώς και την Σαχάρα), το Σουδάν και η Αιθιοπία (λόγω των φραγμάτων που κατασκευάζει η Αιθιοπία για τον έλεγχο αυτών (http://corfiatiko.blogspot.com/2019/10/blog-post_979.html), όπως ακριβώς κάνει στις μέρες μας και η Τουρκία για τις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη).
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγιναν στον παρελθόν πολλές εισβολές και κατακτήσεις της Αρχαίας Νουβίας-Αιθιοπίας (σημερινό κράτος του Σουδάν) από τους Αρχαίους Αιγυπτίους, όπως ακριβώς και στην σύγχρονη εποχή η Αίγυπτος κατέλαβε (ή έκανε προτεκτοράτο της) πολλές φόρες το κράτος του Σουδάν.
Τα δε κράτη της Αλγερίας και του Μαρόκου προστατεύονται από την μεγάλη Έρημο της Σαχάρα (όπως και τα Όρη του Άτλαντα), όπως ακριβώς  και τα κράτη του Μάλι, του Τσαντ, και της Λιβύης (η οποία προστατεύεται επίσης και από την τεράστια Λιβυκή Έρημο).
Ο ποταμός Νίγηρας προστατεύει τα κράτη του Μάλι, του Νίγηρα και του της Νιγηρίας, ενώ στο Κονγκό, το οποίο είναι πλούσιοι σε ορυκτά μεταλλεύματα και είναι κυρίως πεδιάδα, είναι εύκολη τόσο μία στρατιωτική εισβολή, όσο και μία διείσδυση ξένου ανταρτικού στρατού.
[Στην Αφρική, στον Βορρά, στην Αλγερία υπάρχει για άμυνα το Οροπέδιο Αχαγμπάρ, στην Κεντρική Αφρική, στην Νιγηρία υπάρχει για άμυνα και το Οροπέδιο Ντρουμπλέ. στην Κένυα το Οροπέδιο Κιλιμάντζαρο, Οροί του Καμερούν και της Αιθιοπίας για τις δύο αυτές χώρες, ενώ στην Νότια Αφρική, υπάρχει για άμυνα το Οροπέδιο Ντράμεν].
Το Αφγανιστάν, προστατεύεται από τα Όρη του Χίντου Κους και το Οροπέδιο του Ζαμίρ, ενώ το γειτονικό Πακιστάν, προστατεύεται από τα Όρη του Κασμίρ, την έρημο του Βελουχιστάν, καθώς και τον Ινδό Ποταμό.
Το δε Μπαγκλαντές έχει ως άμυνα (άλλα και ως καταστροφή λόγω των συνεχών πλημμύρων του), τον ποταμό Βραχμαπούτρα.
Στο Βιετνάμ, η χώρα αυτή, εκτός από τον σκληροτράχηλο λαό της, προστατεύεται από την Οροσειρά Ανάμ, όπως και το Ορός Σαν (το οποίο προστατεύει επίσης τα κράτη της Μυανμάρ, του Λάος, καθώς και την Καμπότζης).
Στην Ινδία, οι ποταμοί Γάγγης, Βραχμαπούτρας και Ινδός επέτρεψαν την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής αυτής, ενώ παράλληλα επέτρεψαν και την άμυνα τους από ξένες εισβολές, όπως ακριβώς και τα Όρη των Ιμαλαίων (στα οποία πολέμησαν η Ινδία και η Κίνα το 1962), του Κονλούν, του Κασμίρ, του Θιβέτ, το Οροπέδιο Νεκόν, καθώς και η έρημος Ταρ.

Αντίστοιχα, στην Κίνα, ο Κίτρινος Ποταμός, ο ποταμός Σιν Γιανγκ, καθώς και ο ποταμός Γιανγκ Τσε, επέτρεψαν την μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής αυτής, ενώ παράλληλα επέτρεψαν και την άμυνα τους από ξένες εισβολές, όπως ακριβώς και τα Όρη των Ιμαλαίων (στα οποία πολέμησαν η Ινδία και η Κίνα το 1962), του Τιεν Σαν, του Θιβέτ, το καθώς και η έρημος Γκόμπι στον Βορρά (από Μογγόλους και Κινέζους).
[Παράλληλα, οχυρωμένοι οι Κινέζοι ανάμεσα στις Ορεινές αυτές περιοχές, οι οποίες και αποτελούν την σημερινή Κίνα, οι Κινέζοι παράλληλα είχαν και ένα φυσικό οχυρό τόσο για επέκταση σε άλλα εδάφη, όσο και για μία ασφαλή υποχώρηση εάν τα πράγματα πάνε στραβά σε μία εκστρατεία)].
Στην Βόρεια Κορέα, αυτή προστατεύεται από τον ποταμό Γιαλού, ενώ στα Νότια σύνορα της από τον ποταμό Ήττον (όπως και η Νότια Κορέα), ενώ ανάμεσα τους υπάρχει και μία μεγάλη πεδιάδα, η οποία και διευκολύνει την προέλαση του στρατού του ενός κράτους προς το άλλο σε περίπτωση πολέμου.
Στην δε Ιαπωνία, πολλά από τα νησιά της είναι ιδιαίτερα ορεινά (π.χ. το Χονσού και το Οκάιντο), κάτι το οποίο και διευκολύνει την διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου σε περίπτωση εισβολής.
Στην Αμερικανική Ήπειρο, ο Καναδάς, ο οποίος είναι κατά βάση μια παγωμένη πεδιάδα, προστατεύεται από τα Βραχώδη Όρη, καθώς και τις Μεγάλες Λίμνες.
Στις ΗΠΑ, οι αρχικές δεκατρείς αποικίες, οι οποίες και συνέστησαν το κράτος αυτό το 1783, βρίσκονται κυρίως πάνω σε πεδιάδες (εκτός από τα Απαλάχια Όρη), οι οποίες και εκτείνονται μέχρι τις σημερινές Κεντρικές ΗΠΑ (κάτι που εξηγεί και την εύκολη επέκταση των ΗΠΑ σε αυτές στην ιστορία).
Ανατολικά βρίσκονται τα Βραχώδη, τα Όρη Μακούζι, ενώ στον Νότο, ο πλούσιος σε εμπόριο ποταμός του Ρίο Γκράντε (όπως ακριβώς και ο Μισισιπής), ο οποίος συνδέει τις ΗΠΑ με το Μεξικό, και αποτέλεσε επίσης εφαλτήριο για πολέμους των ΗΠΑ ενάντια στο κράτος αυτό.
Στον Βορρά, οι ΗΠΑ έχουν την Αλάσκα στην κατοχή τους, μέσω της οποίας συνορεύον με την Ρωσία, ενώ περικυκλώνουν και τον Καναδά, ενώ το κράτος αυτό, με το οποίο συνορεύον και από τα Νότια, στις Μεγάλες Λίμνες, αποτελεί και «στρατηγικό βάθος» και καίριο σύμμαχο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Μέσω δε του λεγομένου «Δόγματος Μονρόε», μέσω του οποίου οι ΗΠΑ απαγόρευαν την (στρατιωτική και πολιτική) εμπλοκή των αποικιακών Ευρωπαϊκών κρατών στις υποθέσεις της Αμερικάνικης Ηπείρου, οι ΗΠΑ μπορούσαν να εφαρμόσουν ευκολότερα την πολιτική τους και να στείλουν στρατό σε αυτά αν χρειαστεί.
Αυτό συνέβαινε γιατί οι ΗΠΑ, βρίσκονταν πολύ πιο κοντά σε αυτά από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι είχαν να διασχίσουν έναν ολόκληρο Ωκεανό για να φτάσουν σε αυτά.  
Το Μεξικό αντίστοιχα, προστατεύεται από τον ποταμό Ρίο Γκράντε και την Οροσειρά Σιέρα Μάρε στα Βόρεια από τις ΗΠΑ, ενώ στο Νότο της, η χώρα αυτή, έχει επίσης Ορεινούς όγκους, οι οποίοι και εκτείνονται ως την Νικαράγουα, και είναι ιδανικοί για ανταρτοπόλεμο (όπως κάνουν στις μέρες μας οι Ζαπατίστας στο Μεξικό και παλαιοτέρα οι Πάντσο Βίλα και Εμίλο Ζαπάτα).
Στην Νότια Αμερική, πολλά κράτη της περιοχής αυτής, προστατεύονται από την μεγάλη Οροσειρά των Άνδεων (Κολομβία, Εκουαδόρ, Χιλή, Βολιβία, Αργεντινή), ενώ σε άλλα προστασία θεωρείται ο Αμαζόνιος Ποταμός (π.χ. στην Βραζιλία, την Κολομβία, την Παραγουάη, καθώς και την Αργεντινή).
[Επίσης, στην Νότια Αμερική, στην Βραζιλία, υπάρχει για άμυνα το Οροπέδιο Μάτο Γκράσο, στο Μεξικό το Οροπέδιο Σιέρα Μάδρε, στην Βενεζουέλα το Οροπέδιο Γουκιάς, ενώ στο Περού το Οροπέδιο Κοδριλιέρες, το οποίο και αποτελεί και συνέχεια των Άνδεων].
Η Αυστραλία αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από ερήμους π.χ. την Μεγάλη Αμμώδη Έρημο, κατάλληλους για καθυστέρηση εχθρικού στρατού, καθώς και για ανταρτοπόλεμο.
[Στην Ωκεανία, στην Αυστραλία, υπάρχουν για άμυνα το Οροπέδια Κέιμερλι και Μακ Ντόναλ, ενώ στην Νέα Ζηλανδία, υπάρχει για άμυνα το Οροπέδιο Κουμ].
Στην δε παγωμένη και δύσβατη (άλλα παράλληλα γεμάτη με ορυκτούς πόρους, συγκεκριμένα, σχεδόν το 25% του Παγκόσμιου Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου και μάλιστα αναξιοποίητα) Ανταρτική, πολλά κράτη στις μέρες μας (Ρωσία, ΗΠΑ, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Ισλανδία), συναγωνίζονται για την κυριαρχία επί αυτής και της ΑΟΖ της (https://tvxs.gr/news/kosmos/arktiki-stin-maxi-gia-tin-kataktisi-toy-telikoy-synoroy).
Η δε πρόσβαση στην περιοχή αυτή, γίνεται στις μέρες μας κυρίως με παγοθραυστικά και αυτή την στιγμή, η Ρωσία διαθέτει τα περισσότερα στον κόσμο.

Τέλος στην πατρίδα μας, τα Όρη της Πίνδου στην Ήπειρο απέτρεψαν τις εισβολές των Ρωμαίων για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και της φασιστικής Ιταλίας μετέπειτα (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B5%CF%83/), ενώ ο ποταμός Έβρος και τα Όρη της Ροδόπης, αποτελούν (με την κατάλληλη οχύρωση και ναρκοθέτηση πάντα βέβαια-https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%83/), μία ιδανική γραμμή άμυνας έναντι τόσο των Βόρειων, όσο και των Ανατολικών Εχθρών της πατρίδας μας.
[Εδώ μπορεί να τονιστεί ότι η Ελλάδα έχει μόνο λίγες εύφορες πεδιάδες, και πολλές Ορεινές περιοχές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για άμυνα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα Όρη-μεγάλοι λόφοι τα οποία αποτελούσαν τα παλαιοτέρα τα Στενά των Θερμοπύλων και στα οποία αποκρούστηκαν διαχρονικά πολλές ξένες στρατιωτικές εισβολές στην πατρίδα μας (http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html).
Οι δε σεισμοί μπορούν όμως ακόμα και να προκαλέσουν τεράστια και ίσως ακόμα και δυσεπίλυτα περιβλήματα στην Δύση.
Έτσι π.χ. στις ΗΠΑ, κάποιοι υποστηρίζουν ότι εάν συμβεί ένας σεισμός πολλών Ρίχτερ (άνω των 6) στο λεγόμενο «Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα», πλησίον των Ανατολικών παραλιών των ΗΠΑ, τότε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, τόσο την βύθιση πολλών παράκτιων περιοχών των Ανατολικών ΗΠΑ, όσο και την ταυτόχρονη πρόκληση Τσουνάμι και το βύθισμα επίσης πολλών περιοχών των ΗΠΑ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Παράλληλα, είναι εξίσου πιθανό σε μία τέτοια περίπτωση να εκραγούν και πολλοί από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που υπάρχουν στις Ανατολικές Πολιτείες των ΗΠΑ, οι οποίες θα καταστρέψουν σχεδόν πλήρως τις περιοχές αυτές, τόσο με τις καταστροφικές εκρήξεις που θα γίνουν, όσο και από την εκπομπή στο περιβάλλον ραδιενέργειας τεράστιων ποσοτήτων ραδιενέργειας.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι ΗΠΑ θα πάθουν ότι ακριβώς έπαθαν λόγω σεισμών ή εκρήξεων ηφαίστειων τόσο η Ιαπωνία με την Φουκοσίμα, η Κρήτη με την έκρηξη του Ηφαίστειου της Θήρας, η Νοτιοανατολική Ασία με το Τσουνάμι το 2004, η Ινδονησία με την έκρηξη του Καρακατόα πριν έναν Αιώνα.
Όπως όμως επίσης και ότι τα Βιβλικά Σόδομα και Γόμορρα (μέσω της φωτιάς-htp://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html), ή ο κόσμος λίγο πριν τον Κατακλυσμό του Νώε (μέσω του Τσουνάμι-http://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html), ή μυθική Ατλαντίδα (μέσω σεισμών και Τσουνάμι-https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%B1%CF%84%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%B5%CE%B9/), καθώς και η φανταστική Ήπειρος της Βαλύρια (https://www.gameofthrones-grfans.com/2014/01/doom-of-valyria.html) στην διάσημη τηλεοπτική σειρά: «Game of Thrones».


[Όμως εκτός από έναν πολύ πιθανό δυνατό σεισμό στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στις ΗΠΑ, τεράστιες καταστροφές θα συμβούν στην χώρα αυτή και από μία πιθανή έκρηξη του Ηφαιστείου του Yellowstone, μαζί με την ταυτόχρονη ανάφλεξη των εκατομμυρίων τόνων εύφλεκτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται ακριβώς κατά από αυτό.

Αν δε συμβούν τελικά αυτές οι καταστροφές στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της χώρας που θα αναλάβει να τις διαχειριστεί (μέγα τσουνάμι, σεισμός, έκρηξη ηφαίστειου), θα θυμίζει και τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τίτο, ο οποίος ανέλαβε να διαχειριστεί την Πομπηία, μετρά την καταστροφή της από έκρηξη Ηφαίστειου].
Και φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πάρα πολύ πιθανόν λόγω έκτακτης ανάγκης να κηρυχτεί ακόμα και στυγνή δικτατορία στις ΗΠΑ, όπως επίσης και στην περίπτωση ενός οικονομικού κραχ και κοινωνικών εξεγέρσεων (http://alophx.blogspot.com/2017/09/new-deal.html) ή ακόμα και εμφυλίου πολέμου (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%83-%CE%B5/).
Και επίσης στην περίπτωση που οι ΗΠΑ δεχτούν μία ένα επίθεση, τύπου «11ης Σεπτεμβρίου» σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα (π.χ. του ISIS σε αντίποινα για τον θάνατο του πρώην αρχηγού του αυτοανακηρυγμένου «Χαλίφη» Αμπού Μπακρ Μπαγκάντι), με βιοχημικά ή ακόμα και πυρηνικά όπλα (http://alophx.blogspot.com/2019/10/blog-post_78.html), αλλά φυσικά και στην περίπτωση που οι πιο πολλές από τις παραπάνω απειλές ή ακόμα και όλες μαζί λάβουν χώρα στις ΗΠΑ.
Σε μία τέτοια μεγάλη καταστροφή, σίγουρα θα βρουν οι εχθροί των ΗΠΑ, την ευκαιρία για να επεκταθούν εις βάρος τους (π.χ. Ρωσία, Κίνα-http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post.html) ή να αποτινάξουν τον ζυγό τους (π.χ. η Γερμανία-https://attikanea.blogspot.com/2017/02/h-odessa.html, http://alophx.blogspot.com/2018/10/odessa.html) και να καταλάβουν πολλές περιοχές ή να προσεταιριστούν κράτη στα οποία κυριαρχούν τώρα οι ΗΠΑ, πριν αυτές προλάβουν να συνέλθουν (εάν συνέλθουν ποτέ)].

Από όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό το ποσό σημαντικό ρολό έπαιξαν στην ιστορία όλων των εθνών της γης, τόσο για την διαμόρφωση της Γεωπολιτικής τους ταυτότητας, όσο και για την άμυνα ή την επέκταση τους, η γεωμορφολογική σύσταση και καλό θα ήταν να γίνει μία αντίστοιχη μελέτη στην χώρα μας, προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλες πολιτικές, τόσο για την προστασία της πολυαγαπημένης μας πατρίδας, όσο και για την εκ νέου ευημερία της.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου