Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΙΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, καθόλη την διάρκεια της ιστορίας του ισλάμ, αυτό ήταν χωρισμένο μετά από την αρχική επέκταση του σε πολλά και μικρότερα κρατίδια/Βασίλεια μεταξύ τους που αντιμάχονταν για την ηγεμονία του ισλάμ.

Ήδη άλλωστε από την ίδρυση του το ισλάμ επεκτάθηκε στην Αραβία μέσω πολέμων από τον Μωάμεθ, ο οποίος μέσω πολέμων με άλλες φυλές και πόλεις της Αραβίας, την Μέκκα αρχικά, ενώ κατάφερε μέχρι το τέλος της ζωής τους να την ενοποιήσει μέσω πολλών πολέμων)-(όπως ακριβώς έγινε στις μέρες μας και με την ένωση της Αραβίας από τον Ιμπν Σαούντ-https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_52.html).

Όμως ήδη με τον θάνατο του Μωάμεθ, η ενωμένη και κατεστραμμένη από τον εμφύλιο και τους πολέμους του Μωάμεθ Αραβία επαναστάτησε ενάντια στον διάδοχο του Αμπού Μπακρ, αφού πολλοί φύλαρχοι αυτό-ανακηρύχθηκαν «προφήτες» και «διάδοχοι» του Μωάμεθ και δεν αποδέχτηκαν την εξουσία του Αμπού Μπακρ ως χαλίφη.

Με τον τρόπο αυτό ξεκίνησαν οι λεγόμενοι «πόλεμοι της αποστασίας» αναμεσά στον Αμπού Μπακρ και τους υποστηρικτές του με τους αντίπαλους του, οι οποίοι στο τέλος οδήγησαν στον θρίαμβο του Μπακρ και στην εκ νέου ενοποιηση της Αραβίας υπό την ηγεσία του.

Οπότε ο Μπακρ, προκειμένου να μην υπάρχουν πια άλλοι εμφύλιοι και εξεγέρσεις στην κατεστραμμένη από τους πολέμους λόγω φτώχειας και πείνας (και οικονομικά αφού καταστράφηκαν όλοι οι εμπορικοί δρόμοι και το εμπόριο που δεν γίνονταν πια από τους πολέμους αυτούς), αλλά και για να διοχετεύσει την πολεμική ικανότητα και οργή των πολεμιστών του αλλού.

Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε επιθετικούς κατακτητικούς πολέμους ακραίου θρησκευτικού φανατισμού με γειτονικά κράτη, την Ρωμανία και την Περσία, ενώ υπόσχονταν στους οπαδούς του πλούτη, εδάφη, σκλάβους και γυναίκες στον κόσμο αυτό, όπως και φαγητό και γυναίκες και πλούτο και στον άλλο, αν πέθαιναν (όπως ακριβώς έκαναν και οι Βίκινγκς στον Βορρά-https://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_1.html).

Και πραγματικά σύντομα χάρις στις στρατιωτικές ικανότητες σαν του Χαλίντ οι Άραβες σύντομα κατάφεραν να επεκταθούν και να κατακτήσουν την Περσία, μεγάλο μέρος των εδαφών της Ρωμανίας στην Μέση Ανατολή και την Βορειά Αφρική και στην συνέχεια επεκτάθηκαν ως την Κεντρική Ασία, την Ινδία και την Ισπανία.

Σύντομα όμως άρχισαν αμέσως μετά τον θάνατο του Αμπού Μπακρ (ο οποίος μαζί με τους άλλους τρεις διάδοχους του ονομάστηκαν «χαλίφες Ρασιντούν», ενώ οι ίδιοι δεν ιδρύσαν δυναστεία, όπως και οι λεγόμενοι πέντε «καλοί Αυτοκράτορες» στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, μέχρι τον Μάρκο Αυρήλιο και τον Μωαβία αντίστοιχα).

Και στους τρεις διάδοχους του (Ομάρ, Οθμάν, Αλί) υπήρχαν προβλήματα, γιατί και σε αυτούς δεν αναγνωρίζονταν από όλους τους μουσουλμάνους και τους Άραβες, ενώ οι ίδιοι βασίλεψαν σύντομα, αφού όλοι τους δολοφονήθηκαν από αντίπαλες φατρίες, ενώ παράλληλα ξέσπασαν και εντός της ισλαμικής ουρά (κοινότητας) βίαιοι εμφύλιοι πόλεμοι για την εξουσία.

Αυτό κράτησε μέχρι και την εμφάνιση και επικράτηση με πραξικοπηματικό τρόπο και την νίκη σε μάχη και όχι από εκλογή του Μωαβία ως νέου χαλίφη, ο οποίος νίκησε τους εχθρούς του και εξόντωσε μεγάλο μέρος της οικογένειας του Μωάμεθ, επειδή τους φοβόνταν, ως αμέσους απογόνους του, όπως και την οικογένειά του γαμπρού του Μωάμεθ, του Αλί.

Όμως αυτή η κατάσταση, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε σχίσμα στο ισλάμ και όσοι πίστευαν ότι οι μουσουλμάνοι θα έπρεπε να διοικούνται από μέλη της οικογένειας του Μωάμεθ και όχι από κάποιον ευσεβή ηγέτη εκτός αυτής, σχημάτισαν τους σιίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να επαναφέρουν την οικογένεια του Μωάμεθ και του γαμπρού του Αλί στην εξουσία, τους λεγομένους σιίτες.

{Οι σιίτες χωρίζονται στους επταδικούς, οι οποίοι ονομάζονται και σιίτες Ισμαηλίτες, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν και λεγόμενοι Δωδεκαδικοί, οι οποίοι ονομάζονται και σιίτες Τζαφαρίτες στο Ιράν. Επίσης, οι σιίτες περιλαμβάνουν τους Ζαϊντίτες, Αλεβίτες και Αλαουίτες. Οι σιίτες μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού σε τρεις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου: Ιράν, Ιράκ και Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχουν βέβαια και οι Δρούζοι σιίτες που δημιουργήθηκαν από τον Ισραηλίτη Δραγγάζι και κατά διαταγή του τότε Φατιμίδη Σουλτάνου Αλ Χακίμ για τον λατρεύουν οι ντόπιοι (όπως και έγινε σαν δήθεν «θεό»), ενώ οι Δρούζοι είναι ένας σκληροτράχηλος ορεσίβιος λαός που δεν δέχτηκε την υποταγή στους Άραβες, όπως ακριβώς έκαναν και οι Κούρδοι με τους Πέρσες, τους Άραβες και τους Τούρκους.

Είναι δε ενδιαφέρον να ειπωθεί ότι και ο παράφρονας Φατιμίδης Σουλτάνος Αλ Χακίμ στην εποχή του ήταν αυταρχικός και ξεκίνησε πολέμους για την χώρα του και στο τέλος εξαφανίστηκε/δολοφονήθηκε, όπως και ο Ερντογάν θανάτωναν τα αδέσποτα ζώα στους δρόμους, ο οποίος έχει παρεμφερή με αυτόν συμπεριφορά και πιθανότατα θα έχει και το ίδιο τέλος}.

Όμως η πρώτη προσπάθεια του εγγονού του Αλί Χουσεΐν να ρίξει τους Ομμειάδες (την δυναστεία που ίδρυσε ο Μωαβία) με επανάσταση απέτυχε και ο ίδιος σκοτώθηκε, ενώ οι σιίτες γιορτάζουν μέχρι σήμερα την μνήμη του την ημέρα του θανάτου του με αυτομαστιγώσεις.

[Τελετουργικά δε μαστιγώματα γίνονται στο Betman το κίνημα της Εβραϊκής σιωνιστικής ριζοσπαστικής νεολαίας (https://dimpenews.com/2024/10/12/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf-betar-%cf%84o-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7/), όπως κάνουν και οι σιίτες του ισλάμ σε όλες τις γιορτές τους για το μαρτύριο του ηγέτη τους, του Χουσεΐν].

Όμως οι προσπάθειες των σιιτών δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν και τελικά η ήμι-σιιτική δυναστεία των Αβασσίδων που ξεκίνησε με επανάσταση από τον Αμπούλ Αμπάς, τον θείο του Μωάμεθ, κατάφερε με τον ίδιο επαναστατικό τρόπο που ανέλαβαν οι Ομμειάδες να τους ρίξει από την εξουσία, όπως και να εξοντώσει το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας τους (όπως έκαναν και αυτοί με την οικογένεια του Μωάμεθ και του Αλί, ενώ ο μόνος που σώθηκε από αυτή κατάφυγε στην Ισπανια, οπού και ίδρυσε ένα νέο εμιράτο των Ομμειαδών), ιδρύοντας και αυτοί με την σειρά τους την δυναστεία των Αβασσίδων.

Όμως και αυτή, όπως και η προκάτοχη δυναστεία (ενώ και οι δύο αυτές δυναστείες ήταν χαλιφάτα) μετά από μία αρχική ακμή, άρχισε σύντομα να παρακμάζει μετά από ένα διάστημα από την διαφθορά, τους εμφυλίους πολέμους, στις ήττες με την Ρωμανία και τους Χαζάρους, όπως και από τις εισβολές ξένων λαών (π.χ. Τούρκων, Σταυροφόρων, Μογγόλων κ.λ.π.)

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και στην περίπτωση αυτή το Βασίλειο των Αβασσίδων να διαλυθεί σε πολλά αντιμαχόμενα μεταξύ τους κράτη, τα οποία μάχονταν μεταξύ τους για την εξουσία και οι ηγεμόνες τους ισχυρίζονταν ότι κατάγονταν από τον Μωάμεθ ως σιίτες και επομένως αυτοί ήταν οι κανονικοί κληρονόμοι του.

Οι πρώτοι σιίτες που έκαναν μία τέτοια προσπάθεια ήταν οι σιίτες Φατιμίδες, οι οποίοι και ξεκίνησαν από την Βορειά Αφρική και συγκεκριμένα από την Τυνησία και από εκεί, εκμεταλλευόμενοι την διαφθορά και την διάσπαση του χαλιφάτου των Αβασσίδων, όπως και την ανεξαρτησία της Αίγυπτου και της Αραβίας από τους Αβασσίδες, προέλαυσαν και κατέλαβαν τις περιοχές αυτές (και ενδιαμέσως την Λιβύη), όπως και την Παλαιστίνη και την Συρία, ανακηρυσσόμενοι ως οι αναμενόμενοι «μαχντί» (https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html), όμως απέτυχε να καταλάβει το Ιράκ και να ρίξει οριστικά την δυναστεία των Αβασσίδων από την εξουσία.

{Στο τέλος οι Φατιμίδες υποτάχτηκαν και αφανίστηκαν από την σουνιτική δυναστεία των Αγιουβίδων που ίδρυσε ο Σαλαντίν (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_14.html, https://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html), ο οποίος κατάφερε να προσεγγίσει τον πληθυσμό της Αίγυπτου με χρήματα και «πολιτική επιεικείας», όπως και οι Φατιμίδες πριν από αυτόν.

Αλλά και οι Αγιουβίδες με την σειρά τους ηττήθηκαν και υποτάχτηκαν στους Μαμελούκους στρατιώτες που εκπαίδευαν και έφερναν από το εξωτερικό, οι οποίοι ιδρύσαν με την σειρά τους την δική τους δυναστεία}.

Αυτό συνέβη επειδή μία άλλη σιτική δυναστεία, οι  σιίτες Μπουγίδες ή Βουγίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τους Αβασσίδες αρχικά και στην συνέχεια επεκτάθηκαν και κατέλαβαν την Βαγδάτη, μην φυλακίζοντας τους Αβασσίδες χαλίφες, αλλά περιορίζοντας τους στο παλάτι τους και παρόντας την περιουσία τους, έτσι ώστε κάποιοι από αυτούς να επαιτούν ακόμα και στους δρόμους, παίζοντας ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό τον ίδιο ρολό που έπαιζαν οι Καρολίδες Μαγιορδόμοι για τους Μεροβίγγειους Φράγκους βασιλιάδες.

Αυτοί εξουσίασαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την περιοχή, μέχρι την εμφάνιση των Σελτζούκων Τούρκων που κατέλαβαν ακόμα και την Περσία για ένα χρονικό διάστημα, ενώ και για τον λόγο αυτό εμφανίστηκαν οι σιίτες εξτρεμιστές Ασσασινοί Ισμαηλίτες, οι οποίοι είχαν έδρα την Συρία και το Ιράν και για Αιώνες τρομοκράτησαν την Μέση Ανατολή (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_59.html), ενώ οι Αβασσίδες αφανίστηκαν στην μεν Βαγδάτη από τους Μογγόλους και στην Αίγυπτο αργότερα (που ήταν υποχείρια των Μαμελούκο) από τους Οθωμανούς Τούρκους σουνίτες κατακτητές.

Ο σιιτισμός επανήλθε στο Ιράν με την δυναστεία των Σαφαβίδων (1.501 μ.Χ.-1736 μ.Χ.) που ήταν μία από τις πιο σημαντικές βασιλικές δυναστείες του Ιράν και καθιέρωσαν την δωδεκατική σχολή του σιιτικού Ισλάμ (ο σημαντικότερος κλάδος του σιιτισμού, που πρεσβεύει την ύπαρξη 12 ιμάμηδων- https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_90.html, https://alophx.blogspot.com/2020/02/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html, https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_33.html) ως επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας τους, ενώ οι ίδιοι υποστήριζαν ότι ήταν Σαγίντ, δηλ. απόγονοι του προφήτη Μωάμεθ, για να νομιμοποιήσουν την εξουσία τους.

{Όπως ακριβώς έκαναν οι Φατιμίδες και οι Αβασσίδες πριν από αυτούς, όπως και ακόμα και δικτάτορες μετέπειτα για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ μετέπειτα, ενώ το ίδιο κάνει στις μέρες μας ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μωάμεθ, αλλά και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν}.

Υπήρχαν δε πολλά τοπικά κρατίδια στο μεσοδιάστημα των τελευταίων χρόνων της πτώσης των Τιμουριδών μέχρι την ίδρυση του νέου Ιρανικού κράτους των Σαβαφιδών από τον Ισμαήλ Α΄, τους οποίους νίκησε και υπέταξε ο Ισμαήλ, ενώνοντας εκ νέου το Ιράν/Περσία σε ένα ενιαίο κράτος, το οποίο από τότε ως τις μέρες μας είναι σιιτικό (https://alophx.όblogspot.com/2019/05/20-21.html).

Στην εποχή μας, ιδίως μετά την διάλυση του τελευταίου σουνιτικού ισλαμικού χαλιφάτου (και Αυτοκρατορίας) των Οθωμανών Τούρκων, τόσο ο Αραβικός, όσο και ο ισλαμικός κόσμος, είναι για άλλη μία φορά διαιρεμένος μεταξύ πολλών αντιμαχόμενων και ανταγωνιστικών μεταξύ τους κρατών, όπως συνέβαινε με την πτώση των Ομμειαδών, των Αβασσίδων, των Φατιμίδων και των Μπουγίδων.

Ενώ όπως τότε υπάρχουν εξεγέρσεις, επαναστάσεις, πραξικοπήματα, πείνα, ανεργία, διαφθορά, τυραννία (δικτατορίες, όπως και αυταρχικά μοναρχικά και ισλαμικά καθεστώτα) και τεράστια καταπίεση.

Λίγο δε πριν το τέλος των Ομμειαδών, των Αβασσίδων, των Φατιμίδων και των Μπουγίδων δημιουργήθηκαν μυστικές σιιτικές (κυρίως) εταιρείες επαναστατών (π.χ. κατά των Ομμειαδών οι Αβασσίδες, κατά των Αβασσίδων οι Φατιμίδες και οι Μπουγίδες, κατά των Σελτζούκων οι Ασσασινοί, κατά των Τιμουριδών οι Σαράφηδες και κατά του Σάχη ο Χομεϊνί στο σύγχρονο Ιράν-https://alophx.blogspot.com/2019/05/20-21.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_17.html) που οργάνωναν όλες εξεγέρσεις κατά των καταπιεστών με μυστικά δίκτυα και προπαγάνδα, ενώ ισχυρίζονταν ότι οι ηγέτες τους ήταν απόγονοι του Μωάμεθ και δήθεν οι «προφητευμένοι μαχντί» για να συσπειρώσουν όλους τους μουσουλμάνους με το μέρος τους.

Και στο τέλος όντως κατάφεραν να κάνουν τους μουσουλμάνους να επαναστατήσουν και να ρίξουν τις δυναστείες αυτές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι επαναστάτες υπό την ηγεσία των παραπάνω ηγετών να δημιουργήσουν τις δίκες τους νέες σιιτικές δυναστείες.

Όπως ακριβώς στην εποχή μας, υπάρχει πείνα, ανεργία, διαφθορά, τυραννία (δικτατορίες, όπως και αυταρχικά μοναρχικά και ισλαμικά καθεστώτα) και τεράστια καταπίεση των μουσουλμάνων από τους τυραννικούς ηγέτες τους, όπως και μυστικές και μη ισλαμικές εταιρείες ισλαμιστών (τρομοκρατών, ανταρτών, κομμάτων, πραξικοπηματιών, επαναστατών κ.λ.π.), όλες παρακλάδια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html, https://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html, https://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html).

Που όπως ακριβώς και η μητρική τους οργάνωση θέλουν και αυτοί να οργανώσουν όλες εξεγέρσεις κατά των καταπιεστών με μυστικά δίκτυα και προπαγάνδα, ενώ ισχυρίζονται ότι οι ηγέτες τους είναι απόγονοι του Μωάμεθ και δήθεν οι «προφητευμένοι μαχντί» (όπως π.χ. έκανε ο ηγέτης του ISIS ο Μπαγκάντι) για να συσπειρώσουν όλους τους μουσουλμάνους με το μέρος τους και να τους ενώσουν και αυτοί υπό την εξουσία τους.

Στο τέλος όντως και αυτοί αναμένουν ότι θα καταφέρουν να κάνουν τους μουσουλμάνους να επαναστατήσουν και να ρίξουν τις δυναστείες αυτές, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι ισλαμιστές «επαναστάτες» υπό την ηγεσία των παραπάνω ηγετών να δημιουργήσουν την δική τους νέα κοινή σιτική/σουνιτική δυναστεία, αφού η Μουσουλμανική Αδελφότητα πρεσβεύει την ένωση όλων των μουσουλμάνων, σιιτών και σουνιτών σε ένα νέο ενιαίο παγκόσμιο κράτος/Χαλιφάτο (https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html, https://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html, https://alophx.blogspot.com/2019/08/blog-post_2.html).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου