Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΗΠΑ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΗΠΑ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, η Ρώμη, αυτή μεγάλη πόλη, η οποία σύντομα μετατράπηκε σε Αυτοκρατορία, ιδρύθηκε από τον συνοικισμό των χωρίων των Επτά Λόφων του Τίβερη Ποταμού, τα οποία σύντομα κατακτήθηκαν από τους Ετρούσκους, οι οποία τα ένωσαν οριστικά και τα μετέτρεψαν σε μία ενιαία και ισχυρή πόλη.

Αντίστοιχα, στην εποχή μας, οι Βρετανοί ίδρυσαν δεκατρείς αποικίες στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, οι οποίες ενώθηκαν σε μια συνομοσπονδία αρχικά από τους Βρετανούς, οι οποίοι και τις ένωσαν και τις μετέτρεψαν σε ισχυρές πόλεις.
Σύντομα όμως, οι Ετρούσκοι άρχισαν να καταπιέζουν τους Ρωμαίους πολίτες και τελικά αυτοί ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν τον τελευταίο βασιλιά τους, τον βίαιο και Ετρουσκικής καταγωγής Ταρκύνιο τον Υπερήφανο.
Στην συνέχεια, οι Ετρούσκοι ξεκίνησαν πόλεμο με τους Ρωμαίους, και κατάφεραν υπό την ηγεσία του βασιλιά τους Πορσήνα να καταλάβουν για λίγο την Ρώμη και να την καταστρέψουν, αλλά σύντομα εκδιώχτηκαν από αυτή (όπως ακριβώς έκαναν και οι Γαλάτες του Βρέννου μετέπειτα).
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οι Βρετανοί άρχισαν να καταπιέζουν τους Αμερικάνους αποίκους και τελικά αυτοί ξεσηκώθηκαν και έδιωξαν τους Βρετανούς με την Αμερικάνικη Επανάσταση, οι οποίοι τότε βρισκόταν υπό την ηγεσία του βίαιου και παράφρονα βασιλιά Γεώργιου του Γ’.
Στην συνέχεια, οι Βρετανοί ξεκίνησαν τον πόλεμο με τους Αμερικάνους, και κατάφεραν υπό στον Αμερικανοβρετανικό Πόλεμο του 1812 να καταλάβουν για λίγο την Νέα Υόρκη και να την καταστρέψουν, αλλά σύντομα εκδιώχτηκαν από αυτή.
Σύντομα μετά από την περίοδο αυτή, οι Ρωμαίοι αναδιοργανώθηκαν και άρχισαν να επεκτείνονται εδαφικά, καταλαμβάνοντας και αποικίζοντας πρώτα την περιοχή όλης της Κεντρικής Ιταλίας και μετέπειτα όλη την Ιταλική Χερσόνησο, ύστερα από πολύ βίαιους και αιματηρούς πολέμους με τους λαούς της περιοχής, εννοώντας την υπό την ηγεσία τους.
Στην συνέχεια όμως, εμπλέχτηκαν στα Νότια τους σε πολέμους με τους Καρχηδονίους, στους λεγομένους τρεις Καρχηνιακούς Πολέμους (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_73.html), οι οποίοι ήταν πάρα πολύ αιματηροί και κόντεψαν να γονατίσουν την Ρώμη, όμως στο τέλος αυτών, με την υπερπροσπάθεια που κατέλαβε η Ρώμη για να επικρατήσει, μετατράπηκε στην ισχυρότερη Υπερδύναμη της Μεσογείου.

Αλλά και στις ΗΠΑ, πολύ σύντομα μετά από την περίοδο αυτή, οι Αμερικανοί αναδιοργανώθηκαν και άρχισαν να επεκτείνονται εδαφικά, καταλαμβάνοντας και αποικίζοντας πρώτα την περιοχή όλης των Κεντρικών ΗΠΑ και μετέπειτα όλη την σημερινή περιοχή των ΗΠΑ, ύστερα από πολύ βίαιους και αιματηρούς πολέμους με τους λαούς της περιοχής, εννοώντας την υπό την ηγεσία τους.
Στην συνέχεια όμως, εμπλέχτηκαν στα Ανατολικά, στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους με τους Γερμανούς, οι οποίοι ήταν πάρα πολύ αιματηροί, όμως στο τέλος αυτών, με την υπερπροσπάθεια που κατέλαβαν οι ΗΠΑ για να επικρατήσει, μετατράπηκαν στην ισχυρότερη Υπερδύναμη της Μεσογείου, αλλά και όλου του κόσμου.
Στην συνέχεια, οι Ρωμαίοι επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο Ανατολικά και κατάφεραν να υποτάξουν πολλά βασίλεια (π.χ. Αντιγονίδων, Ατταλίδων Σελευκίδων, Πτολεμαίων, Αρμενίων, Πόντου) στην εξουσία τους, ενώ σύντομα βρέθηκαν και σε μία άγρια διαμάχη με τους Σαρμάτες και τους Γότθους στον Βορρά, όπως και τους Πάρθους στην Ανατολή (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%83-%CF%84-2/).
Με αυτούς οι Ρωμαίοι βρισκόταν σε κατάσταση ενός άλλοτε «θερμού» και άλλοτε «Ψυχρού Πολέμου», ενώ σε πολλές εισβολές τους σε αυτούς απέτυχαν παταγωδώς, μέχρις ότου μετά από πολλές δεκαετίες σύγκρουσης, το καθεστώς των Παρθών έπεσε ύστερα από μία εσωτερική εξέγερση των Περσών, οι οποίοι ανέλαβαν την ηγεσία του κράτους.
Αυτοί αν και αρχικά είχαν μικρότερη έκταση από το βασίλειο των Παρθών, σύντομα ενδυναμώθηκαν και κατάφεραν να γίνουν ιδιαίτερα απειλητικοί για τους Ρωμαίους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, όπως και της υπερεπέκτασης (http://alophx.blogspot.com/2019/01/blog-post_30.html).
Αντίστοιχα οι ΗΠΑ, επεκτάθηκαν ακόμα περισσότερο Ανατολικά και κατάφεραν να υποτάξουν πολλά κράτη (π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Αυστροουγγαρία, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή) στην εξουσία τους μέσω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ σύντομα βρέθηκαν και σε μία άγρια διαμάχη με τους Σοβιετικούς.
Με αυτούς οι Αμερικανοί βρισκόταν σε κατάσταση ενός άλλοτε «θερμού» και άλλοτε «Ψυχρού Πολέμου», ενώ στην εισβολή τους στην χωρά αυτή πολλές το 1919 απέτυχαν παταγωδώς, μέχρις ότου μετά από πολλές δεκαετίες σύγκρουσης, το καθεστώς των Σοβιετικών έπεσε ύστερα από μία επιτυχημένη εξέγερση των Ρώσων πολιτών, ενάντια στο πραξικόπημα που επιχείρησαν οι φανατικοί κομουνιστές κατά του Γκορμπατσόφ το 1991.
Το νέο Ρωσικό κράτος αν και αρχικά είχε μικρότερη έκταση από την ΕΣΣΔ, σύντομα ενδυναμώθηκε και κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα απειλητικό για τους Αμερικάνους, οι οποίοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, όπως και της υπερεπέκτασης.

Η Ρώμη επίσης, εκτός από τους επιτυχημένους πολέμους για την απόκτηση χρυσού, σκλάβων και νέων εδαφών σε Γαλατία και Δακία, είχε και αποτυχίες σε πολεμικά μέτωπα, τα οποία τελικά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ηττημένη, όπως στην Γερμανία από τον Αρμίνιο, παρά την καθιέρωση της Pax Romana (http://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_23.html, http://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_54.html, http://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_27.html) από τον Καίσαρα και τον διάδοχο αυτού, τον Αύγουστο.
Επίσης, στα μετέπειτα χρονιά η Ρώμη απειλήθηκε με πραξικοπήματα από τον Κατιλίνα για μία βίαιη κατάληψη της εξουσίας, καθώς και την εγκαθίδρυση δικτατορίας, τα οποία απέτυχαν.
Αντίστοιχα και οι ΗΠΑ, εκτός από τους επιτυχημένους πολέμους για την απόκτηση χρυσού, και πετρελαίου, είχαν και αποτυχίες σε πολεμικά μέτωπα, τα οποία τελικά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ηττημένες, όπως π.χ. στο Βιετνάμ (http://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_12.html, http://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post_99.html) και την Σομαλία, παρά την καθιέρωση της Pax Romana από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον Πρεσβύτερο.
Και παράλληλα, οι ΗΠΑ, απειλήθηκαν με πραξικοπήματα για μία βίαιη κατάληψη της εξουσίας, καθώς και την εγκαθίδρυση δικτατορίας, τα οποία απέτυχαν, από τον στρατηγό Μπάτλερ, τον Ααρών Μπερ, και για κάποιους και τον Μακάρθι (http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post_25.html).
Στα μετέπειτα χρόνια, ιδρύθηκε στα κατακτημένα Ανατολικά εδάφη της Ρώμης, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πιο γνωστή και ως Βυζαντινή, η οποία σύντομα ανεξαρτητοποιήθηκε από την Δυτική, απέκτησε δύναμη και ισχύ, ενώ σε αντίθεση με την πρώτη Ρώμη, χρησιμοποίησε περισσότερο την οικονομία και την διπλωματία, αντί για τον πόλεμο.
Αντίστοιχα και στις ΗΠΑ, ιδρύθηκε στα Ανατολικά εδάφη της (δηλαδή στην Ευρώπη), η ΕΕ, πιο γνωστή και ως Βυζαντινή, η οποία σύντομα προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τις ΗΠΑ, ενώ απέκτησε δύναμη και ισχύ, και σε αντίθεση με την Αμερική, χρησιμοποίησε περισσότερο την οικονομία και την διπλωματία, αντί για τον πόλεμο.
Όμως, στο αποκορύφωμα αυτό της επέκτασης της Ρώμης, συνέβησαν κάποια βίαια «τρομοκρατικά περιστατικά» (πολύ πιθανόν το πρώτο εξάντων ήταν πλήρως στημένο), τα οποία έδωσαν στο κράτος το πρόσχημα να λάβει έκτακτα μετρά και να κηρύξει ουσιαστικά δικτατορία ανάλογη με αυτή του Σύλλα (http://alophx.blogspot.com/2016/09/blog-post_14.htmhttp://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post.htmll, http://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post.html ).
Το μεν πρώτο ήταν το κάψιμο της Ρώμης από τον Νέρωνα και η ψεύτικη κατηγορία έναντι των Χριστιανών για την πράξη αυτή, ενώ το δεύτερο η ύπουλη διείσδυση στην Ρώμη Γερμανών βάρβαρων του Αλάριχου, οι οποίοι παρίσταναν τους σκλάβους και άνοιξαν κρυφά τις πύλες της Ρώμης σε αυτόν για να εισβάλει αυτός σε αυτή και να την καταστρέψει ενώ για 800 σχεδόν χρόνια δεν είχε συμβεί ξανά κάτι τέτοιο (από τον καιρό του Βρέννου).
Την ίδια στιγμή, υπήρχαν πολλοί πρώην στρατοί και πολίτικοι ηγέτες της Ρώμης που είχαν επαναστατήσει κατά της νόμιμης εξουσίας, και δε απάντηση το τότε Ρωμαϊκό κράτος έστειλε τον ανακηρυγμένο και Συναυτοκράτορα Κωνστάντιο (με τον Ονώριο) να τους σταματήσει.

Πραγματικά, αυτός με την βία και πολλούς πολέμους ανακατέλαβε πολλά εδάφη της Αυτοκρατορίας και νίκησε σε πολλούς βάρβαρους λαούς, όμως σύντομα, όταν αυτός πέθανε, η ηγεσία της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περιήλθε στον αδυναμο Βαλεντινιαννο τον Γ’.
Αντίστοιχα, στο αποκορύφωμα αυτό της επέκτασης των ΗΠΑ, συνέβησαν κάποια βίαια «τρομοκρατικά περιστατικά» (πολύ πιθανόν στημένα για κάποιους), τα οποία έδωσαν στο κράτος το πρόσχημα να λάβει έκτακτα μετρά και να κηρύξει ουσιαστικά δικτατορία.
Αυτά ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στους δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης το 2001 (http://alophx.blogspot.com/2017/09/11-2001.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_84.html),  ύστερα από επιθέσεις Αράβων τρομοκρατών, στην πρώτη επίθεση στο Αμερικανικό έδαφος και κυρίως στην Νέα Υόρκη από τον πόλεμο του 1812.
Την ίδια στιγμή, υπήρχαν πολλοί πρώην πολιτικοί ηγέτες, συμμαχικών κρατών των ΗΠΑ, είχαν επαναστατήσει πολιτικά κατά της επικυριαρχίας των ΗΠΑ και αρνούνταν να υπακούσουν σε αυτή (π.χ. οι Γερμανοί και οι Γάλλοι διαφώνησαν και δεν έλαβαν μέρος στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ το 2003).
Σε απάντηση δε των επιθέσεων αυτών, οι ΗΠΑ ξεκίνησαν πολλούς πολέμους μέσω του Αντιπροέδρου τους Ντικ Τσέινι (ο οποίος στην πραγματικότητα συγκυβερνούσε με τον Τζορτζ Μπους τον Νεότερο).
Πραγματικά, αυτός με την βία και πολλούς πολέμους ανακατέλαβε πολλά εδάφη (π.χ. Αφγανιστάν, Ιράκ), όμως σύντομα, όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του Μπους, η ηγεσία των ΗΠΑ περιήλθε στον αδύναμο νέο Πρόεδρο αυτών Μπαράκ Ομπάμα.
[Συνέβη δε το ίδιο χρονικό διάστημα και η στρατιωτική εγκατάλειψη της Βρετανίας από τους Ρωμαίους το 406 μ.Χ., καθώς και άλλων περιοχών της Αυτοκρατορίας, επειδή αυτοί δεν είχαν πια την οικονομική και στρατιωτική δύναμη να τους υπερασπίσουν, λέγοντας στους κατοίκους τους να αναλάβουν πια οι ίδιοι την άμυνα των περιοχών τους.
Αντίστοιχα στις μέρες μας, οι ΗΠΑ απειλούν τους Ευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ με η στρατιωτική, επειδή αυτές δεν έχουν πια την οικονομική και στρατιωτική δύναμη να τους υπερασπίσουν, λέγοντας στους κατοίκους τους να αναλάβουν πια οι ίδιοι την άμυνα των περιοχών τους.
Και στην περίοδο εκείνη υπήρχε μία έντονη σύγκρουση των πλούσιων και των φτωχών, και πολλοί επίδοξοι τύραννοι κατάφεραν να αναλάβουν την ηγεσία της Ρώμης, όπως στις μέρες μας στις ΗΠΑ και στην Δύση γενικότερα, υπάρχει μία έντονη σύγκρουση των πλούσιων και των φτωχών, και πολλοί επίδοξοι λαϊκιστές κατάφεραν να αναλάβουν την ηγεσία των ΗΠΑ, καθώς και πολλών άλλων χωρών της ΕΕ (http://alophx.blogspot.com/2017/04/blog-post_96.html).

Παράλληλα, όπως τότε η εισβολή των Γερμανών βάρβαρων από την Ανατολή στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι βάρβαρες πράξεις και σφαγές που αυτοί διέπραξαν οδήγησε στην άνοδο του εθνικισμού και στην έχθρα εναντίον τους, με τον ίδιο τρόπο στις μέρες μας, η τεράστια λαθρομετανάστευση στις ΗΠΑ και την ΕΕ, οδήγησε αντίστοιχά στην άνοδο του εθνικισμού και στην έχθρα των πολιτών της Δύσης εναντίον τους (http://alophx.blogspot.com/2016/12/406.html, http://alophx.blogspot.com/2019/01/400-2019-update.html, http://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_85.htmlhttp://alophx.blogspot.com/2017/09/376-480-1914-2017.html, http://alophx.blogspot.com/2017/09/20.html)].
Ακολούθησε στην Ρώμη μία βίαιη διαμάχη για την εξουσία και την ηγεσία αυτής, ανέλαβαν διαδοχικά οι δυναμικοί ηγέτες Βονιφάτιος και Αέτιος, ενώ μετά τον θάνατο αυτών και του Βαλεντινιανού, ανέλαβε την ηγεσία των ΗΠΑ, ο δολοπλόκος και πολύ πλούσιος Πετρώνιος Μάξιμος, ο οποίος και ενορχήστρωσε την πτώση όλων των παραπάνω ατόμων.
Όμως και ενώ φαινόταν ότι είχε πέτυχε όλους τους στόχους του, συνέβη τότε μία νέα ξαφνική εισβολή στην Ρώμη, η οποία την κατέστρεψε και την αποδυνάμωσε πλήρως, αυτή του Βάνδαλου βάρβαρου ηγέτη Γεζέριχου.
Αυτός, κατάφερε να εισβάλει στην Ρώμη, να λεηλατήσει, να σκοτώσει και να βανδαλισμέ και να κάψει ένα μεγάλο μέρος της, πριν αποχωρήσει, ενώ ο Πετρώνιος Μάξιμος σκοτώθηκε από εξαγριωμένους Ρωμαίους πολίτες ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από την πόλη.
Στην συνέχεια, ανέλαβε μετά από πολλές συνωμοσίες, διαμάχες και προδοσίες την ηγεσία της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο δυναμικός Μαζοριανός, ο οποίος επιχείρησε πολλούς πολέμους για την ανακατάληψη πολλών χαμένων εδαφών.
Και παρόλο που κέρδισε αρκετούς, στο τέλος ο στρατός και ο στόλος του ύστερα από μία αιφνιδιαστική εισβολή των Βανδάλων καταστράφηκε στην Ισπανία, πριν αυτός εκστρατεύσει εναντίον τους στην Καρχηδόνα.
Στην συνέχεια αυτός δολοφονήθηκε από τον Ρικιμάρους, τον λεγόμενο και «Αυτοκρατοροποιό», και από τότε η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έπεσε σε έναν κυκεώνα πραξικοπημάτων, ο οποίος την αποδυνάμωσε εντελώς, πριν αυτή πέσει οριστικά στα χέρια των Ερούλων του Οδάκραου το 476 μ.Χ. (http://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_93.html, http://alophx.blogspot.com/2016/09/v-behaviorurldefaultvmlo_96.html, http://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post.html).
Στις δε ΗΠΑ, μετά το πέρας της θητείας του Ομπάμα, μία βίαιη διαμάχη για την εξουσία και την ηγεσία αυτής, και τελικά την ηγεσία της ανέλαβε ο «δυναμικός» Τραμπ (http://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2016/11/blog-post_10.html), ο οποίος ήταν παράλληλα δολοπλόκος και πολύ πλούσιος και ενορχήστρωσε την πτώση όλων των ανταγωνιστών του για την εξουσία.
Όμως και ενώ φαίνονται ότι οι ΗΠΑ έχουν πετύχει όλους τους στόχους τους, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί ξανά μία «Νέα 11η Σεπτεμβρίου», με πυρηνικά ή και βιοχημικά όπλα στις ΗΠΑ ξανά (από ισλαμιστές π.χ. του ISIS ή της Αλ Κάιντα), η οποία από την μία θα τις αποδυναμώσει και από την άλλη θα τις κάνει να επιβάλλουν μία στυγνή δικτατορία εν ονόματα της Εθνικής Ασφάλειας. 

[Μία τέτοια επίθεση θα θύμιζε πολύ την επίθεση στην Γκόθαμ στην διάσημη ταινία του Κρίστοφερ Νολάν, «Batman: The Dark Knight Rises» από τους τρομοκράτες του Bane και της τρομοκρατικής οργάνωσης του, της «Λεγεώνας των Σκιών» κατά της Γκόθαμ].
Και σε μία τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατηγορούν επίτηδες ένα κράτος που δεν έχει σχέση με την επίθεση αυτή, και να του επιτεθούν, ακόμα και με πυρηνικά για να το υποτάξουν και να το καταλάβουν (όπως π.χ. έγινε με το Ιράκ το 2003), με κυριότερο υποψήφιο το εχθρικό για αυτές Ιράν (http://alophx.blogspot.com/2017/07/1981.html).
Σε μία τέτοια περίπτωση, ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και σε μία παγκόσμια σύγκρουση, αφού όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η Ρωσία και η Κίνα είναι συμμαχίες χώρες του Ιράν.
Θα έχει άραγε επιτυχία μία τέτοια εκστρατεία των ΗΠΑ κατά του Ιράν; Ή μήπως όπως έγινε και με τον Μαζοριανό στην Ρώμη θα καταλήξει και αυτή σε φιάσκο για τις ΗΠΑ, το οποίο και θα τις αποδυναμώσει περαιτέρω, πριν αυτές παρακμάσουν και καταρρεύσουν οριστικά;
Άγνωστο, αλλά μόνο μία καλή διαχείριση μιας πιθανής κατάστασης όπως η παραπάνω από μέρους της πατρίδας μας θα την βοηθήσει να μην εμπλακεί σε μία τέτοια σύρραξη και να καταφέρει αυτή τελικά να ανορθωθεί και να σταθεί στα πόδια της.














1 σχόλιο: