Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 12-14

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 12-14

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα σημαντικότερα και διασημότερα περιστατικά και προσωπικότητες της ιστορίας, τα οποία την επηρέασαν και διαμόρφωσαν σημαντικά με τις πράξεις τους, και των οποίων πολλές φορές ο βίος και οι πράξεις μοιάζουν καταπληκτικά.

Όμως υπάρχουν και λιγότερο γνωστές ιστορικές ομοιότητες προσώπων και γεγονότων στην ιστορία που διαμόρφωσαν σημαντικά σε αυτή. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και στο παρόν άρθρο.

Έτσι, ο Ιωάννης Κομνηνός ονομάζονταν από τον λαό του Καλογιάννης, όπως και ο Ιωάννης Βατάτζης και ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Τόσο ο Ανδρόνικος ο Α΄ ο Κομνηνός, όσο και ο Πτολεμαίος ΙΑ΄ Αλέξανδρος Β΄ και ο τύραννος Φωκάς λιντσαρίστηκαν όλοι από τους λαούς όταν έπεσαν. 

Σε τρίτο πρόσωπο έγραφαν για τον εαυτό τους στην ιστορία τους ο Καίσαρας και ο Θουκυδίδης.

Στον Τίβερη ποταμό πετάχτηκε το πτώμα του Βιτέλιου από τους εχθρούς του, όπως και το πτώμα του πάπα της Ρώμης Φορμόζου.

Κόπτες να λέμε Βυζαντινοί.

Οι Κόπτες ήταν οι Βυζαντινοί/Ρωμαίοι της Αιγύπτου που εθνικά κατάγονταν κυρίως από τους «Αρχαίους» Αιγύπτιους και ένα πολύ μικρό ποσοστό του από αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους που εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο.

📜Μιλούσαν διαλέκτους μιας γλώσσας που ονομαζόταν Κοπτική. Η Κοπτική ήταν μια εξέλιξη της αρχαίας Αιγυπτιακής γλώσσας.  Η γραφή της ήταν μια προσαρμοσμένη εκδοχή του Ελληνικού αλφαβήτου.

📜Ιδιαίτερα στην Βόρεια Αίγυπτο πολλοί από τους Κόπτες μιλούσαν και Ελληνικά ή και αποκλειστικά μόνο Ελληνικά. Τον 7ο Αιώνα μ.Χ., τα Ελληνικά ήταν μια από τις κυρίως ομιλούμενες γλώσσες τις Αιγύπτου για ένα διάστημα περίπου 800 ετών.

Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του υλικού πολιτισμού των Κοπτών που περιλάμβανε επιρροές από Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους, είχε τέτοια ιδιαιτερότητα που, συνήθως τα πλούσια σε αριθμό ευρήματα της Βυζαντινής Αιγύπτου τα βλέπουμε να παρουσιάζονται ως ευρήματα της «Κοπτικής» περιόδου. Η «Κοπτική περίοδος» είναι ένας τεχνητός όρος που καλύπτει τον 3ο με 9ο Αιώνα μ.Χ.

Τον 4ο-5ο Αιώνα μ.Χ. οι περισσότεροι Κόπτες ήταν πλέον χριστιανοί, ωστόσο διατήρησαν αρκετά στοιχεία της αρχαίας Αιγυπτιακής θρησκείας όπως η μουμιοποίηση των νεκρών. Οι Κόπτες ως αντι-Χαλκηδόνιοι χριστιανοί, υπέστησαν διωγμούς τον 6ο-7ο Αιώνα και ιδιαιτέρως από τον Αυτοκράτορα Φωκά.

Όπως και οι Βυζαντινοί τον 15ο Αιώνα μ.Χ. έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ Λατίνων και Τούρκων, έτσι και οι Κόπτες επέλεξαν τους Πέρσες. Βέβαια οι Πέρσες δεν έμειναν για πολύ εκεί καθώς μετά από μια σύντομη ανάκτηση της Αιγύπτου από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, ήρθαν οι Άραβες.

Η άφιξη των Αράβων, η γλωσσική και πολιτισμική Αραβοποίηση της Αιγύπτου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποια θα ήταν πιθανότατα η πολιτισμική και γλωσσική μοίρα του σημερινού ελλαδικού χώρου εάν δεν υπήρχε το Βυζάντιο.  Στην εικόνα ένας χάρτης της Αιγύπτου με τα τοπωνύμια στην Κοπτική γλώσσα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, κάποια μπορείτε άνετα να τα διαβάσετε (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_912.html).

12 Πριγκιπόπουλα/Αρχοντόπουλα από την γενιά του Αυτοκράτορα και απελευθερωτή της Κρήτης Νικηφόρου Φωκά εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, όπως και στο Αρκάδι υπήρχαν οι γενναίοι και λεγόμενοι «Δέκα Λέοντες», όπως «λιοντάρι του Παμίρ» στο Αφγανιστάν ονομάζονταν ο Μασούντ.

Λέγεται ότι ήταν ήδη έγκυος στον Τσιν Χουάνγκ Τι η μητέρα του Dowager Zhao όταν παντρεύτηκε τον «πατερά» του Zhuangxiang, όπως και η μητέρα του Πτολεμαίου του Λαγού Αρσινόη λέγεται ότι ήταν ήδη έγκυος όταν παντρεύτηκε τον πατερά του Λαγό από τον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας.

Μεγαλόνησος ονομάζεται τόσο η πάντα Ελληνική Κρήτη, όσο και η πάντα Ελληνική Κύπρος.


Πολλοί Κρητικοί πολέμησαν για την απελευθέρωση άλλων περιοχών της Ελλάδας από τους Τούρκους διαχρονικά, όπως και Κύπριοι, Μακεδόνες και Ηπειρώτες (οι τελευταίοι και για την ελευθερία της Κρήτης υπό τον Μιχάλη Νταλιάνη και τους Δροσουλίτες).

Τρόικα επιβληθεί με τον όρο αυτό στην Ελλάδα (ΗΠΑ, ΕΕ Γερμανίας και ΔΝΤ), ενώ ο ορός αυτός, η τρόικα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για την τριανδρία που διαδέχτηκε τον Στάλιν (Μολότοφ, Μαλένκοφ και Μπέρια).

Ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουπτράνδος έγραψε την ιστορία του για την ιστορία των παπών της εποχής τους με συνεχή σκάνδαλα, δολοπλοκίες, σεξουαλικές διαστροφές και δολοφονίες, όπως έκανε και ο Σουετώνιος με την ιστορία των Καισάρων και της Ιουλιοκλαυδιανής δυναστείας, ενώ το ίδιο έκανε με την Ρωμανία συκοφαντώντας την, γενόμενος με τον τρόπο αυτό ο δεύτερος ανθέλληνας του Μεσαίωνα (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5/), μετά τον Καρλομάγνο (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5/).

Τόσο ο Λιουπτράνδος, όσο και ο Θουκυδίδης, αλλά και ο Φραντζής από μίσος για τους αντιπάλους τους, έγραψαν πολλές υπερβολές, υπερβολικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες στις ιστορίες τους από το μίσος τους και για να βεβηλώσουν την ιστορική τους μνήμη (Ούγο της Προβηγκίας, πάπα Ιωάννη ΙΒ΄, Κλέωνα, Μεγάλου Δούκα Νοταρά).

Ο πάπας Ιωάννης ο ΙΒ΄ όπως και ο Ιουστινιανός ο Β΄ ο Ρινότμητος εκδιώχθηκαν και οι δύο από τον θρόνο τους από τους εχθρούς τους, επέστρεψαν πραξικοπηματικά στην εξουσία και εξόντωσαν για βιαιότατη και Μανικάκη εκδίκηση πολλούς από αυτούς, τυραννήσαν και οι δύο άγρια τους λαούς τους, αλλά στο τέλος έπεσαν ξανά από αυτόν και είχαν και οι δύο βίαιο τέλος. 

Ο πάπας της Ρώμης στον Μεσαίωνα ήθελε να είναι αμετάφραστο το Ευαγγέλιο στις άλλες χώρες στα Λατινικά και αυτοί έπρεπε να μάθουν Λατινικά για να μπορούν να διαβάζουν την Θεία Λειτουργία, όπως ακριβώς και το ισλάμ στον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας θέλει το κοράνιο  να είναι αμετάφραστο στις άλλες χώρες στα Αραβικά και αυτοί έπρεπε να μάθουν Αραβικά για να μπορούν να το διαβάζουν.

Το ισλάμ χωρίστηκε σε σουνίτες και σιίτες που πολέμησαν βίαια μεταξύ τους λόγω του σχίσματος τους σε άβιους θρησκευτικούς πολέμους στην Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς και οι προτεστάντες και οι  καθολικοί στην Ευρώπη.

Για πολλούς το σιιτικό ισλάμ είναι συγκεκαλυμένη πυρολατρία, δηλαδή ισλάμ με ανακατεμένα στοιχεία του ειδωλολατρικού ζωροαστρισμού, όπως και ο καθολικισμός είναι χριστιανισμός ανακατεμένος με ειδωλολατρικά στοιχεία από τους Φράγκους, ενώ και ο Ιουδαϊκός κασιδισμό είναι ιουδαϊσμός ανακατεμένος με ειδωλολατρικά στοιχεία των Χαζάρων.

Υπήρξαν διαχρονικά πολλά κράτη, τα οποία χωρίστηκαν στα δύο (ή και τρία κράτη) για περισσότερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, όπως π.χ. το Βασίλειο του Δαβίδ και του Σολομώντα στα Βασίλεια του Ιούδα και του Ισραήλ, το Βασίλειο των Σελευκιδών. η Αρχαιά Σπαρτή και το Κοινό των Ελευθερολακώνων και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της (δηλαδή την Ρωμανία, που και αυτή χωρίστηκε με την κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους σε τρία κράτη, την Αυτοκρατορία της Νίκαιας, το Δεσποτάτο της Ηπείρου και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας).

Επίσης, η Ρωσία του Κίεβου με την ανεξαρτησία του Νοβγκοροντ (όπως και στις μέρες μας με την πτώση της ΕΣΣΔ η Ρωσία χωρίστηκε σε Ρωσία/Μεγάλη Ρωσία, την Λευκορωσία και την Μικρορωσία/Ουκρανία), η Αυτοκρατορία των Φράγκων με τον θάνατο του Καρλομάγνου, η Αυτοκρατορία του Κάρολου Κουίντου με τον θάνατο του, η Μολδοβλαχία και η Αμερική με τον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Αυστροουγγαρία με το τέλος του Α΄ΠΠ.

Επιπλέον, η Ελλάδα στον Εθνικό Διχασμό, η Ιρλανδία, η Ισπανία στον Ισπανικό Εμφύλιο, η Ιταλία με την πτώση του Μουσολίνι στον Β΄ΠΠ, η Γαλλία στον Β΄ΠΠ με το καθεστώς του Βίσυ και το κατεχόμενο τμήμα της, το Βιετνάμ στον Ψυχρό Πόλεμο και η Κορέα στον Ψυχρό Πόλεμο.

Αλλά και η πάντα Ελληνική Κύπρος μας με την εισβολή των Τούρκων το 1.974 μ.Χ., η Υεμένη στον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία στον Ψυχρό Πόλεμο, η Γιουγκοσλαβία (στον Β΄ΠΠ και με την πτώση της ΕΣΣΔ και τον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο, όπως και η Νέα Γιουγκοσλαβία με την αποχώρηση του Μαυροβουνίου), η Βοσνία (με τον πόλεμο της Βοσνίας) και ο Λίβανος (με τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου).

Αὐτὴ εἶναι ἡ παγκόσμια προσφορὰ τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ: Ἡ σηματοδότηση τῆς ἀρχῆς τοῦ τέλους τῆς βάρβαρης Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας καὶ ἡ ἀπελευθέρωση τῶν ὑποδούλων λαῶν.

«Ἀπὸ τῶν ἀρχῶν τοῦ ΙΘ΄ αἰῶνος ἤρχισε νὰ καταρρέῃ τὸ ἀπέραντον Ὀθωμανικὸν κράτος· τὸν θανάσιμον ὅμως σπαθισμὸν κατήνεγκεν ὁ Ἑλληνισμὸς τοῦ 21 μ.Χ.· ἔκτοτε χῶραι ὁλόκληροι ἀπεσπῶντο ἐκ τοῦ μεγάλου κορμοῦ τῆς Αὐτοκρατορίας, τὸ Ἀλγέριον καὶ ἡ Τύνις, ἡ Αἴγυπτος καὶ ἡ Κύπρος, τὸ Μαυροβούνιον, ἡ Σερβία, ἡ Ρουμανία, ἡ Βουλγαρία, ἡ Βοσνία καὶ Ἑρζεγοβίνη, τὸ Κάρς καὶ Ἀρταχὰν καὶ Βατούμ· ἡ ἀποσύνθεσις ὁλονὲν ἐπροχώρει καὶ μόλις συνεκρατεῖτο...» (βλ Δημ. Γ. Ἀποστολίδου, Ἡ Μεγάλη Τραγωδία τοῦ Πόντου, σελ. 27).

Αὐτὴ εἶναι ἡ παγκόσμια προσφορὰ τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ: Ἡ σηματοδότηση τῆς ἀρχῆς τοῦ τέλους τῆς βάρβαρης Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας καὶ ἡ ἀπελευθέρωση τῶν ὑποδούλων λαῶν.  Ἄν μᾶς ρωτήσει κάποιος γιατὶ θὰ πρέπει νὰ εἴμαστε ὑπερήφανοι ὡς νέοι Ἕλληνες γιὰ τὴν καταγωγὴ μας, μποροῦμε νὰ τοῦ ποῦμε τρία πράγματα :

Τρεῖς φορὲς πολεμήσαμε γιὰ τὴν ἐλευθερία καὶ τὸν πολιτισμό, μία φορὰ τὸ 1.821 μ.Χ., μία φορὰ τὸ 1.940 μ.Χ-1.941 μ.Χ., καὶ μία φορὰ τὸ 1.922 μ.Χ., στὶς δύο νικήσαμε, στὴν μία, τὸ 1.922 μ.Χ., χάσαμε, προδομένοι, ἀλλὰ προσπαθήσαμε μὲ αὐτοθυσία νὰ βάλουμε τέλος στὴν τουρκοϊσλαμικὴ βαρβαρότητα (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_12.html).

Μην θέλοντας να είναι άλλο υποτελείς ο μεν Ιβάν ο Γ΄ ο Μέγας και ο Αμερικάνος Προέδρος Τζέφερσον επαναστάτησαν ο μεν πρώτος έναντι των Μογγόλων/Τατάρων και ο δεύτερος έναντι των Βερβέρων πειρατών και τους νίκησαν και ο μεν πρώτος ελευθέρωσε την πατρίδα του και ο δεύτερος απελευθέρωσε την Αμερικανική ναυσιπλοΐα από τον έλεγχο των Βερβέρων πειρατών.

Αφήναν τα λάφυρα για να τα μαζεύουν οι Σφακιανοί για να σωθούν μετά την νίκη τους κατά των Δροσουλιτών στο Φραγκοκάστελο οι Τούρκοι όταν τους επιτέθηκαν οι Σφακιανοί στο Ροδάκινο, όπως έκανε και ο τύραννος της Αθήνας Λαχάρης για να γλιτώσει από τους διώκτες του.

Στον Β’ΠΠ αντάρτες που πολεμούσαν με τους Γερμανούς έλεγαν ότι είδαν τους Δροσουλίτες σε μάχη με τους Γερμανούς, όπως και στον Α’ΠΠ Βρετανοί στρατιώτες έλεγαν ότι είδαν εν μέσω μάχης με τους Γερμανούς στην Αγγέλους και στρατιώτες, σε ένα περιστατικό που έγινε γνωστό ως «Οι Άγγελοι της Μονς».

Έλεγαν ότι στα πεδία μάχης του Α’ΠΠ, στο Καταλαυνικά Πεδία όπου οι Ρωμαίοι του Αέτιου πολέμησαν τους Ούννους του Αττίλα και στο Φραγκοκάστελου με τους Δροσουλίτες οι πεσμένοι βίαια άθαφτοι νεκροί στρατιώτες στοίχειωναν τα μέρη αυτά και συνέχιζαν να πολεμούν εκεί και μετά θάνατον. 

Τρία έτη κράτησε η κατοχή της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Επί Αλφόνσου του ΙΒ’ η Ισπανική μοναρχία έπεσε για κάποιο διάστημα και επανήλθε λίγο αργότερα, όπως και επί του γιου του Αλφόνσου του ΙΓ’ η Ισπανική μοναρχία έπεσε για κάποιο διάστημα και επανήλθε αργότερα υπό τον γιο του Χουάν Κάρλος.

Στο Αίντ Ραόντ ο ταξίαρχος Τσάμπερλεϊν με το σπαθί του οδήγησε τον στρατό του στην νίκη, όπως και ο Μέγας Ναπολέων με τον ίδιο τρόπο νίκησε τους εχθρούς του στο Λόντι.

Ο παραλίγο δολοφόνος του Ισπανού βασιλιά του Αλφόνσο του ΙΓ’ και της συζύγου του Ένα Ματέο Μοράλ, συνελήφθη από αστυνομικούς και λίγο μετά αυτοκτόνησε (ή για άλλους τον σκότωσαν οι φρουροί του), όπως ακριβώς έγινε και με τον δολοφόνο του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο τον Α΄, Αλέξανδρο Σχοινά.

Υπήρξαν πολλοί ματωμένοι γάμοι στην ιστορία, όπως π.χ. του Καρακάλας και της κόρης του Πάρθοι βασιλιά (της οποίας το ονομα δεν έχει διασωθεί), της Όλγας του Κίεβου και του Μαλ του Δρεβλιανού, της Μαίρης της Σκωτίας και των Ιάκωβου Μπόθγουελ και Λόρδου Ντάντλεϊ, του Ερρίκου της Ναβάρας και της Μαργαρίτας Βαλουά, του Αμεδαίου της Σαβοΐας  και της Μαρίας Βικτωρίας Νταλ Πότσο.  

Με την χρήση περιστεριών που είχαν πάρει από πόλεις που πολιορκούσαν και τους έβαλαν πάνω εύφλεκτα υλικά στις ουρές τους, κατέλαβαν τις πόλεις αυτές, όταν τα αφήσαν να γυρίσουν πίσω στις φωλιές τους και έβαλαν φωτιά στις πόλεις αυτές ο Τζένκινς Χαν και η Όλγα του Κίεβου .

Πήρε τον χρυσό από τις ιερές εικόνες για να πληρώσει τους Σταυροφόρους μισθοφόρους του ο προδότης Αλέξιος ο Δ΄ ο Άγγελος στην Πόλη, όπως ακριβώς και ο τύραννος της Αθήνας Λαχάρης πηρέ τον χρυσό από το άγαλμα της Αθήνας για να πληρώσει και αυτός τους μισθοφόρους του.

Τρεις μέρες λεηλατήθηκε η Πόλη από τους Σταυροφόρους, όπως και από τους Τούρκους όταν την κατέλαβαν.

Ο Μέγας Φρειδερίκος προσπάθησε λόγω της καταπίεσης και κακομεταχείρισης του πατέρα του να το σκάσει στην Μεγάλη Βρετανία, όπως και ο Ιακώβ Στάλιν προσπάθησε λόγω της καταπίεσης και κακομεταχείρισης του πατέρα του να αυτοκτονήσει.

Η καταπίεση του θείου της Χίτλερ έκανε την Γκέλι να κάνει αρχικά μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και μετά αυτοκτόνησε κανονικά, όπως έγινε και με τον Ιακώβ Στάλιν από τον πατέρα του Ιωσήφ Στάλιν.

Σε μεγάλη ηλικία έμαθαν γράμματα ο Καρλομάγνος, ο Στίβενσον, ο Μακρυγιάννης και ο Κολοκοτρώνης.

Για κληρικός αρχικά προορίζονταν ο Δον Χουάν ο Αυστριακός, ο Ουίλιαμ Ουάλας και ο Στάλιν.

Έκοψε στα δύο το κεφάλι του κακού Σερίφη του Λανάρκ (σαν τον Σερίφη του Νότινγκαμ στον Ρομπέν των Δασών) Ουίλιαμ Χέσελριγκ που σκότωσε την γυναικά του (Μίρεν Μπράιντφιουτ) ο Ουίλιαμ Ουάλας, όπως έκανε και ο Ρόμπερτ Μπρους με τον Άγγλο ιππότη Ερρίκο του Μπόχυν που του επιτέθηκε λίγο πριν την μάχη του Μπάνοκμπερν.

Ο πρώτος που ονομάστηκε (και ονομάζεται ακόμα) Μπρέηβχαρτ (γενναιά καρδιά) ήταν ο Ρόμπερτ Μπρους και μετά ο Ουίλιαμ Ουάλας. 

Στο Χόλυγουντ ο σκηνοθέτης Φραντς Λανγκ σκότωσε την σύζυγο του Λίζα Ρόζενταλ και ο ηθοποιός Ρόσκο Άρμπακλ την Βιρτζίνια Ράπε. 

Οι αδερφοί Μονγκολφιέ κατασκεύασαν το αερόστατο, οι αδερφοί Ράιτ το αεροπλάνο και ο Λόρδος Ζέπελιν το ομώνυμο αερόπλοιο που φέρει το ονομα του.

Σέβονταν την δύναμη ο ενός του αλλού σαν δικτάτορα, ο μεν Χίτλερ του Στάλιν και ο Στάλιν του Χίτλερ, όπως θαύμαζαν σαν άτομο και στρατηγό ο μεν Αννίβας του Σκιπίωνα του Αφρικανού και ο Σκιπίων ο Αφρικανός του Αννίβα.

Τόσο ο Μωάμεθ, όσο και ο Σαμπατάι Σεβί, όταν ίδρυσαν τις «θρησκείες» τους, ενώ αρχικά έλεγαν ότι ήθελαν να είναι «μετριοπαθείς» στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στην συνέχεια και οι δύο ξεσάλωσαν στις σχέσεις αυτές.

Όπως συμβαίνει με τους Πόντιους και τους Κύπριους, οι Κατωιταλιώτες διατήρησαν πολλά έθιμα και πολλά γλωσσικά στοιχεία που προέρχονται από τα Ελληνικά των Βυζαντινών χρόνων. Όπως συμβαίνει με τους Πόντιους και τους Κύπριους, οι Κατωιταλιώτες διατήρησαν πολλά έθιμα και πολλά γλωσσικά στοιχεία που προέρχονται από τα Ελληνικά των Βυζαντινών χρόνων.

Δείτε παρακάτω μερικές Βυζαντινές λέξεις(πολλες από αυτές έχουν και αρχαία προέλευση) που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην δυστυχώς, υπό εξαφάνιση, Ελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας.

📍Οι λέξεις παρατίθενται κατά την παρακάτω σειρά:

Κατωιταλιώτικα -Βυζ. Ελληνικά- Ν. Ελληνικά

tsukka- τσούκκα- χύτρα

búmbulu- βομβυλιόν- μπούμπουλας(αγγείο για κρασί)

gávanu- γάβενα- ξύλινο πινάκιο

kutrúvi- κουτρούβιον- πήλινο ή γυάλινο δοχείο

mistra- μυστρίον- μυστρί

stennáto- στεγνάτον(κατωιταλιώτικα Βυζ. Ελληνικά από τη λέξη stagnum)- κατσαρόλα

accéri- εγχείριον- πετσέτα για σκούπισμα των χεριών

stóma- στόμιον - στόμωμα(Κως, Καππαδοκία)

trimóni- τερμόνιον (κατωιταλιώτικα Βυζ. Ελληνικά)- σύνορο χωραφιών τορμόνι(Καππαδοκικά) τέρμονας(Ήπειρος)

aláno- λάμνω- οργώνω

dermóni- δερμόνι- δερμόνι

kartéddi- καρτάλιον- κοφίνι

takári- ταγάριον- ταγάρι

arnopóci- πόκος- αρνοπόκι(Επτάνησα, Λακωνία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία)

korátora- κουράτωρας- ποιμενάρχης

cirópuddo- κηρόπολις- πρόπολη κερόπολι(Κρήτη, Κύθνος)

civérti- κυβέρτιον- κυψέλη

vélliθα- μέλισσα- μέλισσα

gángamu- γαγγάμη- γκαγγάβη(Σωζόπολη) στεφανωτό δίχτυ

stári- ιστάριον- ύφασμα

lekáti- ηλακάτη- ηλακάτη

codéspina- οικοδέσποινα- οικοδέσποινα

máti- ιμάτιον - μανδύας

astrina- αστρίνα(λατ. strena)- φιλοδώρημα πρωτοχρονιάς, μπουλουστρήνα (Δωδεκανησα, Κύπρος)

Πηγή: Βυζαντινών βίος και πολιτισμός

‼️Εικόνα από το ετήσιο φεστιβαλ στο Αμάλφι για την Βυζαντινή πρωτοχρονιά (1η Σεπτεμβρίου). Πρόκειται για φεστιβαλ που γίνεται κάθε χρόνο, υπενθυμίζοντας πως οι Δούκες του Αμάλφι ήταν κάποτε κομμάτι της Ρωμανίας (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/01/blog-post_651.html).

Τείχισε την Μουνυχία για να σωθεί ο Ιππίας σε περίπτωση εξέγερσης και ο Διονύσιος των Συρακουσών για τον ίδιο λόγο την Ορτυγία στις Συρακούσες.

Ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Νικηφόρος Φωκάς, ελευθέρωσε τόσο την Κρήτη, όσο και την Κύπρο.

Ο Αμερικάνικος στρατός δύο φορές εστάλη στον Λίβανο και αποχώρησε με αίτηση της χωράς αυτής, την μία το 1.958 μ.Χ. και την άλλη το 1.983 μ.Χ.

Σε τέσσερις ζώνες ήταν χωρισμένες η Γερμανία (που αργότερα έγιναν δύο), η Αυστρία (που αργότερα έγινε μία) και το Βερολίνο (που αργότερα έγιναν δύο) με την λήξη του Β΄ΠΠ, την Ρωσική, την Αμερικανική, την Γαλλική και την Βρετανική.

Ευέλπιδες ονομάζονταν οι φοιτούντες στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων που ίδρυσε το 1.828 μ.Χ. ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος παλαιοτέρα στην Ιόνιο Πολιτεία είχε δώσει το ονομα αυτό στους μαθητές της Ιονίου Ακαδημίας, ενώ πρώτος χρησιμοποίησε τον ορό αυτό ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης μιλώντας για τους Αθηναίους ηγέτες, πολίτες και τους στρατιώτες τους κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.   

Από τον Νάσερ στην Αίγυπτο και στην Συρία ορίστηκε ανώτατο οροί κατοχής γης, όπως ακριβώς έκαναν και οι αδερφοί Γράκχοι στην Αρχαία Ρώμη.

Αγύρτες ονομάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα οι περιπλανώμενοι σε γιορτές τραγουδιστές που έπαιρναν χρήματα για να πουν τα τραγούδια τους (π.χ. της Ρέας ή της Κυβέλης), όπως ακριβώς και στην Ρωμανία οι τραγουδιστές που τραγούδαγαν τα Ακριτικά τραγούδια με τον ίδιο τρόπο κατά την διάρκεια των γιορτών των Αγίων.

Η δε ελίτ του Davos δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι η Δύση δεν μπορεί να παράσχει αυτό που υποσχέθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Hoover το 1.928 μ.Χ.: «Ένα κοτόπουλο σε κάθε κατσαρόλα και ένα αυτοκίνητο σε κάθε γκαράζ», ενώ και οι Λουδοβίκος ο ΙΘ’ και Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας ο «Άγιος» έλεγε ότι ήθελε κάθε υπήκοος του να έχει στο κυριακάτικο τραπέζι και τσουκάλι ένα κοτόπουλο.

Έκαψε δήθεν όλα τα χαρτιά προγράφων, διώξεων και εκτελέσεων του Τιβέριου ο Καλιγούλας, ενώ κρυφά είχε δημιουργήσει αντίγραφα τους, όπως και ο Λουδοβίκος ο ΙΔ΄ έκαψε όλα τα αρχεία της «Υπόθεσης των Δηλητήριων» (The Affair of the Poisons) αλλά τα κράτησε κρυφά σε αντίγραφα και τα δημοσίευσε αργότερα ο αρχιδικαστής του Gabriel Nicolas de la Reynie και François-Michel le Tellier, Marquis de Louvois.  

Παρόμοια περίπτωση με την «Υπόθεση των Δηλητήριων» στην Γαλλία έγινε τον Οκτώβριο του 1.702 μ.Χ., όταν η Marie-Anne de La Ville συνελήφθη επειδή είχε δημιουργήσει μια νέα οργάνωση παρόμοια με αυτή του la Voisin, αλλά λόγω της Affair of the Poisons, αυτή και οι συνάδελφοί της δεν οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη, αλλά φυλακίστηκαν χωρίς δίκη.

Όπως οι αιρετικοί προτεστάντες δέχονται μόνο ότι υπάρχει στα βιβλία της Αγίας Γραφής, το ίδιο κάνουν και οι αιρετικοί σουφιστές στον ισλαμισμό.

Γάλλοι εκτός από τον ομώνυμο λαό στις μέρες μας, ονομάζονταν και οι ιερείς της Κυβέλης που ευνουχίζονταν στην Αρχαιότητα.

Πρώτος αρχαιοκάπηλος που έκλεψε αρχαιότητες και αγάλματα από την Ελλάδα ήταν ο παρανοϊκός Αυτοκράτορας Νερών της Ρώμης, ο δε πιο διάσημος στην νεότερη ιστορία ήταν ο Έλγιν που έκλεψε μαρμαρά και αγάλματα του Παρθενώνα, ενώ αγάλματα έκλεψαν με την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους και οι Βενετοί με πιο γνωστά τα τέσσερα αλόγα που τοποθέτησαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Χήνες ειδοποίησαν τους Ρωμαίους από την εισβολή των Γαλατών τρομάξαν τους εισβολείς, όπως ακριβώς έκαναν και δύο μουλάρια όταν εισέβαλαν στην Αμβρακία οι Μολοσσοί με τους εισβολείς ειδοποιώντας τους Αμβρακιώτες.

Ο Θεμιστοκλής λέγεται ότι ακολούθησε τα βήματα του Μιλτιάδη, όπως ο Σκιπίων ο Αφρικανός του Αννίβα.

Τρωγλοδύτες υπήρχαν στην Αιθιοπία, στον Καύκασο και τον Παρνασσό.

Οι Αιγύπτιοι πρώτοι έβαλαν ζώα στις σημαίες τους σαν σήμα κατατεθέν κάθε μερους του στρατού τους, κάτι που έκαναν αργότερα και οι Ρωμαίοι και οι Γάλλοι με τους Ρωμαϊκούς και Γαλλικούς Αετούς των λαβάρων των στρατών τους.

Επί Πτολεμαίου του Αυλητή οι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σε έναν Ρωμαίο που σκότωσε κατά λάθος μία γάτα, όπως και οι Έλληνες στον Εβραϊκής καταγωγής Πατσίφικο επειδή αυτός προέβαλε την γιορτή του Πάσχα των Ελλήνων.

Οι Αρχαίοι Ιρόκι του Περού και της Βραζιλίας είχαν Εστιάδες Παρθένες σαν τους Αρχαίους Ρωμαίους, άσβεστο πυρ σαν τους Αρχαίους Πέρσες και ιερά άλση σαν τους Αρχαίους Έλληνες και Γαλάτες.

Τόσο ο Τιβέριος στην Αρχαία Ρώμη, όπως και ο Ρωμανός ο Γ΄ ο Αργυρός στην Ρωμανία, αλλά και ο Κάρολος της Αγγλίας στις μέρες μας, αναγκάστηκαν όλοι να χωρίσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν (ο πρώτος από την μητέρα του Λιβία και τον Αύγουστο, ο δεύτερος από τον Κωνσταντίνο τον Θ’ και ο τριτος από την μητέρα του Ελισάβετ και τον θείο του Μαουντμπάντεν) και να παντρευτούν άλλες που δεν αγαπούσαν.

Όλα αυτά είχαν σαν συνέπεια να έχουν δυστυχισμένους γάμους, ενώ οι Αυτοκράτορες αυτοί πήραν την εξουσία σε μεγάλη ηλικία, είχαν μεταφυσικές ανησυχίες, ήταν περίεργοι, απωθητικοί στους λαούς τους, αυταρχικοί, μυστικοπαθείς και τσιγγούνηδες και απέκτησαν μεγάλη περιουσία, ενώ ο Τιβέριος ειχαν και πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις και λόγω της αρρώστιας τους αποσύρθηκαν και κυβερνούσαν ο μεν πρώτος στο Κάπρι και ο δεύτερος στο εξοχικό του στο Σανέριγχαμ.

Επίσης, ο Τιβέριος και ο Κάρολος είχαν και αρρώστιες και λέγεται ότι εμπλέχτηκαν και σε σεξουαλικά σκάνδαλα (ο δεύτερος π.χ. ήταν στην λίστα Επστάιν) ακριβώς σαν τον Μπάιντεν στις μέρες μας, ενώ ο Τιβέριος και ο Ρωμανός είχαν κακό και βίαιο τέλος και οι δύο. 

Στις 8 Νοεμβρίου 960 μ.Χ. ημέρα της εορτής των Ταξιαρχών, ο Αραβικός στρατός εισήλθε ανυποψίαστος στο πέρασμα διασπώντας τους σχηματισμούς του ώστε να μπορεί να κινηθεί στο στενό πέρασμα του Κυλινδρού στα Νοτιοδυτικά της οροσειράς του Ταύρου στην Κιλικία, στην περιοχή της Ανδρασσού.

Οι Άραβες, μεταφέροντας λάφυρα και αιχμαλώτους επίσης, κινούνταν άτακτα στο δύσβατο έδαφος. Όταν ολόκληρη η Αραβική φάλαγγα βρέθηκε μέσα στο στενό ο Λέων Φωκάς έδωσε στους άνδρες του το σύνθημα της εφόδου.

Με τις σάλπιγγες να ηχούν και τους στρατιώτες να ψάλλουν το «Κύριε Ελέησον», ο βυζαντινός στρατός εφόρμησε. Άλλοι στρατιώτες κύλησαν βράχους και κορμούς δέντρων, «σφραγίζοντας» την είσοδο και την έξοδο του στενού.

(Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο νίκησαν και οι Βάσκοι την οπισθοφυλακή του Καρλομάγνου και την κατέστρεψαν σχεδόν πλήρως όταν την παγίδευαν ανάμεσα στα βουνά και τα περάσματα του Ροσανμπό όταν ο στρατός των Φράγκων αποχωρούσε από την Ισπανία).

Οι Άραβες αλλόφρονες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Όσοι προσπαθούσαν να πολεμήσουν σφαγιάζονταν ανηλεώς. Οι περισσότεροι κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν. Ο αλ Νταουλά μόλις κατάφερε να ξεφύγει από την παγίδα με την βοήθεια ενός εξωμότη που του έδωσε ένα άλογο.

Όλοι οι χριστιανοί αιχμάλωτοι των Αράβων απελευθερώθηκαν και όλα τα λάφυρα που είχαν αρπάξει κυριεύτηκαν από τους Βυζαντινούς. Οι Άραβες σφαγείς, αιχμάλωτοι πλέον, κατέληξαν σκλάβοι να εργάζονται στα χωράφια των Βυζαντινών.

Σύμφωνα με τις πηγές μόλις 300 περίπου άνδρες του αλ Νταουλά γλίτωσαν από την καταστροφή και τον ακολούθησαν (όσοι και οι Φράγκοι που γλίτωσαν την καταστροφή τους στην Ιταλία από τον Ναρσή παλαιότερα). Μεταξύ των Αράβων αιχμαλώτων φαίνεται πως υπήρξαν και συγγενείς του εμίρη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους του.

Ο Λέων Φωκάς αφού εφοδίασε με τρόφιμα τους πρώην αιχμαλώτους των Αράβων χριστιανούς τους κατευόδωσε ώστε να επιστρέψουν στις περιοχές τους. Η μεγάλη νίκη εορτάστηκε με θρίαμβο στην Κωνσταντινούπολη με τους Άραβες αιχμαλώτους να παρελαύνουν δεμένοι (https://www.history-point.gr/machi-andrassoy-i-teleia-pagida-thriamvos-stayroy-thrinos-imiselinoy).

Τον Βίλιγκούτ, πολλοί τον αποκαλούσαν ο Ρασπούτιν του Χίμλερ (https://www.ethnos.gr/history/article/275416/tamystikaoplatonnazitisxesheixanoigermanoimetonlykanthropopoioshtanoraspoytintonsskaiposanoixanthnpylhthskolashsoiypotaktikoitoyxitler).

Ο Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Μανουήλ Κομνηνός συνέκρινε την ήττα του στο Μυριοκέφαλο με αυτή του Μάντζικερτ.

Τόσο ο Βούδας, όσο και ο Μωάμεθ διωχτήκαν από τους συμπατριώτες τους για το κήρυγμα τους από τις πατρίδες τους και τους συμπατριώτες τους στην Μέκκα και την Ινδία, ενώ η Ινδία είναι Ινδουιστική και όχι βουδιστική.

Μεγαλόπολη εκτός από την ομώνυμη πόλη στην Πελοπόννησο ονομάζονταν και η Πόλη.

Ετήσια θητεία είχαν το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό το 1.821 μ.Χ. και οι Προέδροι τους, όπως και οι Υπάτιο στην Αρχαία Ρώμη, οι Έφοροι στην Αρχαία Σπάρτη, οι Άρχοντες/Στρατηγοί στην Αρχαία Αθήνα και οι Σοφφέτ στην Καρχηδόνα.

Κάποιος Έλληνας προδότης πρόδωσε τον ηρωικό πράκτορα Στίβεν Λάλας στους Αμερικάνους που έδινε πληροφορίες για τα θέματα για τα Σκόπια και αυτοί τον συνέλαβαν, όπως και ένας Έλληνας προδότης δημοσιογράφος  πρόδωσε τον ηρωικό Έλληνα πράκτορα Νικολάκη Εφέντη που έδωσε στους Έλληνες τα σχέδια του Μπιζανίου και εξαιτίας του οι Τούρκοι συνέλαβαν αυτόν και την οικογένεια του και τους εκτέλεσαν. 

Η πατρίδα φέρθηκε αγνώμων προς πολλούς ήρωες της και δεν τους έδωσε ούτε σύνταξη, όπως στους ηρωικούς Αγωνιστές του 1.821 μ.Χ., αλλά και στον ηρώα Σταύρο Λαλά.

Τον φόρο της Δεκάτης πλήρωναν στο Αρχαίο Ισραήλ, επέβαλε η Ρωμανία σε ξένους εμπόρους και οι Τούρκοι στους υπόδουλους σε αυτούς λαούς.

Μετά από μία σκληρή και αποφασιστική στάση των ΗΠΑ έκανε την ΕΣΣΔ του Χρουστώφ να αποχωρήσει (αν και απέσυρε αργότερα κρυφά τα πυρηνικά της από την Τουρκία σε συμφωνία με την ΕΣΣΔ), όπως ακριβώς ο Χρουστώφ υποχώρησε και στην Β΄ κρίση του Βερολίνου όταν οι δυτικοί έδειξαν αποφατική τάση (ότι ακριβώς έκανε και ο Στάλιν όταν οι δυτικό επέδειξαν αποφατική στάση στην κρίση του Βερολίνου).

Για τον Λάο Τσε, όπως και για τον Λυκούργο και τον Όμηρο υπάρχει μεγάλη ιστορική αντιπαράθεση έναν υπήρξαν σαν ιστορικά πρόσωπα ή όχι.

Ο Κομφούκιος έχασε τον μοναχογιό και διάδοχο του κάτι που του επέφερε μεγάλη θλίψη, όπως και ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος-Ιωσήφ.

Ο Γουτεμβέργιος παρήγαγε το πρώτο βιβλίο στην Δύση και ο Πι Σενγκ στην Κίνα.

Ο Τζον Σμιθ αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και κατάφερε να δραπετεύσει, όπως και από την φυλή Ινδιάνων της Προκάνοντας, των Ποουτάν και σώθηκε από αυτή.

Η Κινεζική στρατιά έφτασε στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη που οι Κινέζοι αποκαλούσαν Ερσί και την πολιόρκησαν. Οι αμυνόμενοι επιχείρησαν έξοδο αλλά αποκρούστηκαν. Η πολιορκία δεν εξελισσόταν ευχάριστα για τους Κινέζους, μέχρι που κατάφεραν να κόψουν την τροφοδοσία της πόλης με νερό (https://www.history-point.gr/o-polemos-ton-oyranion-alogon-apogonoi-toy-m-alexandroy-kata-kinas), όπως και με το κόψιμο τροφοδοσίας σε νερό καταλήφθηκε και η Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη.

Τρεις Αρχιστράτηγους/Στρατάρχες είχε η νεότερη Ελλάδα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον Α΄ και τον Παπάγο.

📜Ανθέμιος, ο «Γραικός» Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Δύσης και το χάσμα Ανατολής και Δύσης που μάλλον ξεκίνησε να μεγαλώνει νωρίτερα.📜

Ο -γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη-  Ανθέμιος (467 μ.Χ.-472 μ.Χ.) τοποθετήθηκε ως Αυτοκράτορας της Δύσης από τον "Βυζαντινό" αυτοκράτορα Λέοντα Α' σε μια έσχατη κίνηση για μια επανένωση Δύσης και Ανατολής.

Πρόκειται για μια εποχή όπου στην Δύση, Γερμανοί στρατηγοί και Γερμανικά βασίλεια ασκούσαν μεγάλη επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους. Συνεπώς η "ένεση" Ρωμαϊκότητας στον θρόνο της Δύσης δεν άρεσε σε πολλούς.

Έτσι, διαβάζουμε σε επιστολή του φιλόδοξου έπαρχου της Γαλατίας Αρβάνδου προς τον βασιλιά των Βησιγότθων να του προτείνει να μην κάνει ειρήνη με τον Ανθέμιο, αποκαλώντας τον τελευταίο, Graecus Imperator.

Aυτός δεν ήταν ένας μεμονωμένος χαρακτηρισμός εκείνη την εποχή. Ο επίσκοπος Παβίας Εννόδιος το πάει ένα βήμα πιο πέρα και τον αποκαλεί με τον υποτιμητικό όρο Graeculus δλδ. Γραικύλο. Οι παραπάνω, είναι ενδείξεις πως οι Γερμανικοί λαοί της Δύσης μάλλον κληρονόμησαν και δεν δημιούργησαν οι ίδιοι τις αρνητικές προκαταλήψεις κατά της Ανατολής.

Συνήθως στα βιβλία ιστορίας αυτές οι προκαταλήψεις τοποθετούνται σε μια εποχή όπου η Δύση διεκδικεί εκ νέου την Ρωμαϊκότητα από τα τέλη του 8ου Αιώνα μ.Χ. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στη στέψη του Καρλομάγνου ως αυτοκράτορα των Ρωμαίων που προκάλεσαν σε βάθος χρόνου  μια αμοιβαία αποξένωση με αποτέλεσμα το σχίσμα του 1054 μ.Χ.,  τα γεγονότα του 1.204 μ.Χ. και την σε βάθος χρόνου αρνητική παρουσίαση του Βυζαντίου από τους Δυτικούς, στα μεταΒυζαντινά χρόνια.

Στην αρνητική υστεροφημία του Ανθέμιου ως "Γραικού", συνετέλεσε και η γενικότερη αποτυχία του στις πολεμικές συγκρούσεις και μάλλον οι Νεοπλατωνικές του κλίσεις (ήταν μαθητής του φιλόσοφου Πρόκλου).

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως οι Ρωμαίοι της Δύσης(π.χ ο Αρβάνδος που αναφέρθηκε πριν, ήταν Γαλάτης) έβρισκαν περισσότερα κοινά στοιχεία με τους Γερμανούς παρά με τους Ρωμαίους της Ανατολής (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_745.html).

Στις μέρες μας την κληρονομιά του Καρλομάγνου και της Αυτοκρατορίας του την διεκδίκησαν διαχρονικά πολλά κράτη, όπως π.χ. οι Γερμανοί, οι Ιταλοί. οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί, οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, Όθων Α΄ Μέγας, Φρειδερίκοι Α΄ και Β΄ Χοενστάουφεν, Ερρίκος ο Δ΄, Κάρολος ο Ε΄ Κουίντος, Φίλιππος ο Β, Φερδινάνδου Β΄ και Γ΄, Ναπολέων ο Μέγας, Κάιζερ Α΄ και Β΄ Γουλιέλμοι Χοεντσόλερν, Μουσολίνι, Χίτλερ, Κολ, Μέρκελ και Σόιμπλε (και για τον λόγο αυτό υπάρχει και το βραβείο «Καρλομάγνος» για την ΕΕ).

Αντίστοιχα κληρονόμοι του Τζένκινς Χαν και της Αυτοκρατορίας του δηλώνουν οι Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ρωσία. Κίνα (υπό τους Ταμερλάνο, Νάδερ Σαχ, Ούνγκερν Φον Στένμπεργκ, Λένιν, Στάλιν, Πούτιν, Σι Ζι Πινγκ)-(http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html).

Για τον Μωάμεθ και Χαλιφάτα των τεσσάρων Ρασιντούν Χαλιφών διαδόχων του, κληρονόμοι τους δήλωσαν ότι ήταν τα χαλιφάτα των Ομμειαδών, των Αββασιδών, των Φατιμίδων, των Αλμοχάδων, του Σόκολο, των Οθωμανών (http://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html), ενώ στις μέρες μας το ίδιο δηλώνουν τα ισλαμικά κράτη  Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος, η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και ο ISIS. (υπό τους Ερντογάν Μπαγκάντι, Χαμενεί, Τζίνα, Χασάν Αλ Μπάνα, Μπιν Λάντεν, μουλάς Ομάρ, Αμπντέλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ).

Όλοι δε όσοι λένε ότι είναι διάδοχοι του Καρλομάγνου, διεκδικούν επίσης και την κληρονομιά της Ρώμης και των Καισάρων (http://alophx.blogspot.com/2020/01/blog-post_27.html), όπως και ο Ερντογάν διεκδικεί την κληρονομιά τόσο της Ρώμης (και της Ρωμανίας) και των Καισάρων, όπως και του Χαλιφάτου, όπως ακριβώς και ο Πούτιν και ο Σι Ζι Πινγκ διεκδικούν εκτός από την κληρονομιά των πατρίδων τους, ο πρώτος και την κληρονομιά της Ρώμης (και της Ρωμανίας) και των Καισάρων και των Μογγόλων και ο δεύτερος επίσης των Μογγόλων (http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post.html).

Όλες οι προαναφερόμενες ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, που εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο, είναι μόνο λίγες από τις πολλές που συνέβησαν στον διάβα των Αιώνων, και συνέλαβαν σημαντικά στην διαμόρφωση της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου