Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

ΕΝΑ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι (https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html) κατέλαβαν την εξουσία στην Αίγυπτο το 2012 μ.Χ. με πολύ βία και εκλογές, ενώ έναν μόλις έναν χρόνο μετά έπεσαν από αυτή με πραξικόπημα από τον στρατηγό Σίσι και την οργή του λαού, που τόσο είχε απαυδήσει από την τυραννία τους, έτσι ώστε τον είδε σαν «σωτήρα».

Από τότε ως το 2024 μ.Χ. κυβερνάει για δώδεκα χρόνια μέχρι τώρα ο Σίσι, με κατάλληλες πολιτικές κινήσεις, αλλά και την καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά λόγω του πολέμου Ισραήλ και Χαμάς (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_13.html), έχουν εμφανιστεί νέες προκλήσεις για το νυν Αιγυπτιακό πολιτικό/κοσμικό καθεστώς.

[Συγκεκριμένα, η μεγάλη πρόκληση είναι ο σχεδιασμός του Νετανιάχου με αφορμή τον πόλεμο αυτόν, μαζί με τους ακροδεξιούς συμμάχους τους να επιτεθεί στην Νότια Γάζα και να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους μαζί με τα στελέχη της Χαμάς στην Αίγυπτο, έτσι ώστε όταν αυτή η περιοχή εκκαθαριστεί πλήρως από τους Παλαιστίνιους όταν αυτοί εκδιωχτούν να την ενσωματώσει στο Ισραηλινό κράτος αυξάνοντας τα εδάφη του και να την εποικίσει.

Αν δε αυτό το σχέδιο πιάσει και αποδειχτεί επιτυχές στην πράξη και χωρίς αντίδραση από τα αλλά Αραβικά κράτη, λέγεται ότι ο Νετανιάχου σκέφτεται να πράξει το ίδιο και στην Δυτική Όχθη και να διώξει τους Παλαιστίνιους αυτής προς την Ιορδανία και στην συνέχεια να καταλάβει και να προσαρτήσει στο Ισραήλ και τα εδάφη αυτής και να τα εποικίσει.

Όλα αυτά θέλει να τα κάνει ο Νετανιάχου, όχι μόνο γιατί και ο ίδιος είναι ένας φανατικός εθνικιστής που θέλει να δημιουργήσει το «Μεγάλο Ισραήλ»/Ερέτζ Ισραήλ ή γιατί του το ζητάνε και οι ακροδεξιοί και φονταμελιστές σύμμαχοι στην κυβέρνηση του, αλλά και για λόγους προσωπικής πολιτικής επιβίωσης.

Συγκεκριμένα ο ίδιος ο Νετανιάχου διώκεται δικαστικά για διαφθορά, ενώ παράλληλα έχοντας χάσει μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές όταν αυτές γίνουν στην χώρα αυτή, κάτι που μπορεί αν συμβεί να τον οδηγήσει ακόμα και στην φυλακή, οπότε ο ίδιος εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να εκτρέψει την κοινή γνώμη της χώρας του άλλου.

Παράλληλα ευελπιστεί ότι με μία νίκη στον πόλεμο και προσάρτηση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης η δημοτικότητα του θα εκτοξευθεί εκ νέου, ενώ παράλληλα θα παύσουν όλες οι δικαστικές διώξεις προς αυτόν εν καιρώ πολέμου και για αυτό τον συνεχίζει, όπως ακριβώς και για να γλιτώσουν δικαστικές διώξεις ξεκίνησαν πολέμους (αλλά και φυσικά για να αποκτήσουν και γεωπολιτικά οφέλη) οι Περικλής στον Πελοποννησιακό Πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_15.html), αλλά και Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ και ο Μπάιντεν].

Αν το Ισραήλ καταφέρει να διώξει τους Παλαιστίνιους από την Γάζα στην Αίγυπτο θα προκληθεί ένα τεράστιο κύμα προσφυγών στην χώρα αυτή, που δεν μπορεί να τους αντέξει, αφού η Αίγυπτος έχει ήδη τεράστια ανεργία, ο πληθωρισμός της φτάνει στο 40% και έχει πάρει και δάνεια από το ΔΝΤ, με μνημονικά μετρά σαν της Ελλάδας και ξεπούλημα δημοσίας περιουσίας κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα αύξησή των φορών και της ανεργίας, πεινά, ανέχεια, οργή των Αιγυπτίων και εκ νέου άνοδο της δημοτικότητας των Αδελφών μουσουλμάνων.

Τα δε έσοδα της διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν σχεδόν στο έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι κατά την διάρκεια διάσκεψης με πετρελαϊκές εταιρείες, αφού τον Ιανουάριο του 2023 μ.Χ. από αυτή την στρατηγική πλωτή οδό πέρασαν 2.155 πλοία που πλήρωσαν σαν ναύλα 804 εκατομμύρια δολάρια, ενώ. τον Ιανουάριο του 2024 μ.Χ. πέρασαν 1.362 πλοία που πλήρωσαν σαν ναύλα 428 εκατομμύρια δολάρια στο Αιγυπτιακό κράτος.

[Είναι γνωστό ότι τα μέτρα που πήρε από το ΔΝΤ και το κοινωνικό χάος που αυτά επέφεραν προκάλεσε την πτώση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο και των ισλαμιστών, άραγε τα παρεμφερή μέτρα από το ΔΝΤ που παίρνει ο Σίσι θα προκαλέσουν την πτώση και του δικού του κοσμικού ημιδικτατορικού καθεστώτος;

Θα μπορούσε δε να πέσουν ταυτόχρονα το ισλαμικό καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία με εκλογές ή και πραξικόπημα, όπως και το κοσμικό καθεστώς του Σίσι στην Αίγυπτο με πραξικόπημα, εκλογές ή εξέγερση, σε μία αντιστροφή όσων έγιναν στις χώρες αυτές το 2013 μ.Χ. και το 2016 μ.Χ.].

Παράλληλα στην Αίγυπτο έχουν πέσει και τα έσοδα (πάνω από δέκα δις δολάρια μηνιαίως, ενώ παράλληλα πληρώνει τις εισφορές της στις ναυτιλιακές εταιρίες) από την Διώρυγα του Σουέζ. Αυτό έχει συμβεί εξαιτίας του γεγονότος πως λόγω του πολέμου στην Υεμένη και των Χούθι που εκτοξεύουν πυραύλους σε όσα πλοία περνάνε από την Ερυθρά Θάλασσα, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες έχον αλλάξει δρομολόγια παρακάμπτοντας το Σουέζ, ενώ εκτός αυτών το Ισραήλ μήδε αφορμή τον πόλεμο του με την Χαμάς έχει διακόψει και τον ενεργειακό εφοδιασμό της Αίγυπτου σε καύσιμα μέσα από τα εδάφη του για όσο αυτός θα διαρκέσει.

Με στόχο να πιέσει βέβαια την Αίγυπτο και να την εκβιάσει να μην εμπλακεί υπέρ των Παλαιστίνιων και στα σχέδια του Νετανιάχου για οριστική εκδίωξη τους από την Γάζα σε άλλες Αραβικές χώρες και την Αίγυπτο, σε μία νέα «Άκμπαρ»/καταστροφή/εκδίωξη των Παλαιστίνιων από τα εδάφη τους, όπως ακριβώς τους κάνουν οι Ισραηλινοί με τον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1.948 μ.Χ.-(https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html).

Η Αίγυπτος δεν θα ήθελε να έρθουν οι Παλαιστίνιοι από την Γάζα στα εδάφη της, όχι μόνο γιατί θα ήταν μία τεράστια ήττα για τους Άραβες και την Αίγυπτο, αλλά και γιατί δεν έχει τις υποδομές και τα χρήματα να τους στεγάσει και να τους παρέχει τρόφιμα και στέγη (ενώ ήδη φιλοξενεί και πάνω από ένα εκατομμύριο προσφυγές από το Σουδάν και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες από την Λιβύη, ενώ έχει προβλήματα με την Αιθιοπία για το φράγμα του Νείλου-https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_68.html), αλλά και γιατί πολλοί από αυτούς είναι και μέλη της Χαμάς, παράρτημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οπότε αν αυτοί έρθουν στην Αίγυπτο θα ενισχύσουν σε προσωπικό την Μουσουλμανική Αδελφότητα στα σχέδια της, για εμφύλιο πόλεμο, για τρομοκρατικές επιθέσεις, είτε για την κατάληψη της εξουσίας με επανάσταση στην Αίγυπτο, ή μέσω εξέγερσης σαν το 2011 μ.Χ. ή με πραξικόπημα των μελών της, ή από κρυφούς ισλαμιστές αξιωματικούς στον Αιγυπτιακό στρατό, όπως έκανε και ο Νάσερ με τους συνεργάτες του και έριξαν τον βασιλιά Φαρούκ στην Αίγυπτο ή και ο Σίσι ενάντια στην Μουσουλμανική Αδελφότητα σε μία αντιστροφή αυτή.

Ήδη ο Σίσι έχει διαμηνύσει στο Ισραήλ ότι αν προσπαθήσει να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο θα παύσίν να ισχύουν οι ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ και τα κράτη αυτά μπορεί να ξαναβρούν σε πόλεμο, ενώ το ίδιο έχει διαμηνύσει και η Ιορδανία (η οποία φοβάται όπως και η Αίγυπτος έναν νέο «Μαύρο Σεπτέμβρη» αν οι Παλαιστίνιοι προσφυγές έρθουν στα εδάφη τους ή έναν εμφύλιο πόλεμο σαν αυτό του Λιβάνου με τους Παλαιστίνιους) και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει την άνοδο στην εξουσία εκ νέου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με εξέγερση ή πραξικόπημα, ειδικά αν συμβεί στην Αίγυπτο και παράλληλα ένα οικονομικό κραχ, πριν από την σύγκρουση με το Ισραήλ, αλλά και μετά ειδικά αν η Αϊτός ηττηθεί στον πόλεμο αυτό εκ νέου από το Ισραήλ, με την οικονομική, πολιτική και σε όπλα και εθελοντές υποστήριξη από αλλά ισλαμικά κράτη, π.χ. την Τουρκία ή το Ιράν, αλλά και τους κυρίους χρηματοδότες των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κατάρ(α) και την Σαουδική Αραβία (https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html).

[Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το 40 με 45% της Αιγύπτου είναι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και υποστηρίζουν την Χαμάς, ενώ ο Σίσι φοβάται ότι αν δεχτεί τους Παλαιστίνιους που θα φύγουν από την Παλαιστίνη και τους εγκαταστήσει στο Σινά, θα υποστεί εξέγερση των Αδελφών Μουσουλμάνων και θα χάσει από αυτούς την εξουσία.

Για τον λόγο αυτό αρνήθηκε την πρόταση αυτή των ΗΠΑ και του Ισραήλ (να εγκαταστήσει δηλαδή όλους τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο Σινά μόνιμα όπως έγινε παλαιοτέρα μετά την εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων σε Λίβανο και Ιορδανία), με αντάλλαγμα μεγάλα δάνεια, αλλά και να διαγραφεί με παρέμβαση των παραπάνω δύο κρατών όλο το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου].

Ένας δε εμφύλιος στην Αίγυπτο θα είχε επίσης σαν αποτέλεσμα το πάνω από ένα εκατομμύριο προσφυγές από Σουδάν και Λιβύη, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιο και Αιγύπτιοι να φύγουν από την χώρα τους προς την ΕΕ, με συνέπεια την εκδήλωση μίας λαθρομεταναστευτική και προσφυγικής κρίσης σαν τα έτη 2015 μ.Χ.-2016 μ.Χ. στην ΕΕ.

Αυτό θα έχει συνέπεια όπως τότε την άνοδο των δημοσκοπικών και εκλογικών ποσοστών αντιισλαμικών, ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών, εθνικιστικών και πατριωτικών κομμάτων ή της Νέας Δεξιάς, τόσο στην ΕΕ.

(Η οποία με αφορμή τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (https://alophx.blogspot.com/2021/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/1981.html), της Βόρειας Κορέας, αλλά και των πυρηνικών της Κίνας και της Ρωσίας, θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και αυτή και να δημιουργήσει τον ευρωστρατό, ειδικά αν ο Τραμπ στην νέα θητεία του διαλύσει το ΝΑΤΟ όπως έχει απειλήσει), όσο και σε όλη την Δύση (π.χ. τις ΗΠΑ).

Κάτι που μπορεί να συμβεί και αν οι Αραβίδες και τα ισλαμικά κράτη επιβάλουν εμπάργκο κατά των δυτικών, ειδικά αν υλοποιηθεί η απειλή των ραβίνων του Ισραηλινού στρατού ότι μόλις καταλάβουν την Γάζα και εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους θα ρίξουν το Τέμενος του Ομάρ και θα κτίσουν ξανά τον Τρίτο Ναό του Σολομώντα (https://dimpenews.com/2024/02/24/%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%be%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bb-%ce%b1%ce%ba%cf%83%ce%ac-%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%ad%cf%83%ce%b5/, ).

Αυτό αν συμβεί είναι σίγουρο ότι θα είναι η τελειά συνταγή για να προκαλέσει μία παγκόσμια τζιμάνη όλων των μουσουλμανικών κρατών κατά του Ισραήλ (π.χ. Συρίας, Τουρκιάς, Πακιστάν, Σαουδικής Αραβίας κ.λ.π.) και όλης της Δύσης, όπως και ξεσηκωμό των μουσουλμάνων στα δυτικά κράτη (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/701277/dugin-symvoulos-putin-pro-ton-pylon-i-triti-anegersi-tou-naoy-tou-solomontos-tritos-pagkosmios-sta-meri-tou-effratis), όπως και πλήρες πετρελαϊκό εμπάργκο των Αραβικών κρατών στην Δύση, με συνέπεια πλήρες οικονομικό κραχ σαν το 1.929 μ.Χ. σε αυτή, αλλά και σίγουρη άνοδο στην εξουσία αντιισλαμικών, ακροδεξιών, ευρωσκεπτικιστικών, εθνικιστικών και πατριωτικών κομμάτων ή της Νέας Δεξιάς, τόσο στην ΕΕ, όσο και σε όλη την Δύση (π.χ. τις ΗΠΑ).

Παραλάλα, η Δύση φοβάται ότι με κύματα μουσουλμάνων και ισλαμιστών λαθρομεταναστών και Παλαιστίνιων και προσφυγών, θα υποστεί έναν νέο «Μαύρο Σεπτέμβρη» αν οι Παλαιστίνιοι προσήγες έρθουν στα εδάφη της ή έναν εμφύλιο πόλεμο σαν αυτό του Λιβάνου με τους Παλαιστίνιους στην ίδια την ΕΕ, ειδικά αν καταστραφεί από τους Ισραηλινούς το Τέμενος του Ομάρ για να κτιστεί ο Τριτος Ναός του Σολομώντα (https://dimpenews.com/2021/05/21/%ce%bb%ce%af%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd-%cf%84-%cf%85%cf%80-%ce%ac%ce%bc%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%ae%ce%bb%ce%bf-%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ac/, https://dimpenews.com/2023/11/05/%ce%b9%cf%83%cf%81%ce%b1%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b1%ce%be%ce%b9%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%cf%85%cf%84%cf%85/, https://choratouaxoritou.gr/?p=291680, https://www.triklopodia.gr/%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9/, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Αίγυπτος—Έτοιμη Σχεδόν να εκραγεί;

Ο στρατός ανέτρεψε τους ριζοσπάστες και εγκατέστησε τον σημερινό Πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, το 2014 μ.Χ., αλλά ο ριζοσπαστισμός συνεχίζει να ανατρέπεται κάτω από την επιφάνεια. Θα είναι το 2024 μ.Χ. η χρονιά ενός ακόμη πολιτικού σεισμού μεταξύ των Αιγυπτίων;

«Η οικονομία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση, που έχει υποστεί ζημιά από τα χρόνια δανεισμού και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε η Mirette F. Mabrouk, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ του 39,7% τον Αύγουστο. Το καθεστώς που χρηματοδοτεί ακριβά έργα, όπως μια νέα πρωτεύουσα 58 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει στην κυβέρνηση και τον στρατό, δεν την έχουν αγαπήσει εκατομμύρια Αιγυπτίων που αγωνίζονται για ψωμί.

Η Αίγυπτος έχει βασιστεί σε προγράμματα διάσωσης από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αυτή η βοήθεια είναι απίθανο να διαρκέσει. Τα κράτη του Κόλπου θέλουν κάτι σε αντάλλαγμα και η Αίγυπτος έχει λίγα να δώσει.

Η διάθεση στο Κάιρο φαίνεται να είναι επί του παρόντος ότι «η Αίγυπτος είναι πολύ μεγάλη για να αποτύχει»—και ότι οι εξωτερικοί παράγοντες θα παρέμβουν για να διασφαλίσουν ότι η Αίγυπτος δεν θα αθετήσει το χρέος της και δεν θα πέσει σε οικονομική ελεύθερη πτώση.

Αυτό μπορεί να συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά οι οικονομικές πραγματικότητες της περιοχής και του GCC δεν είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε, και η αυξανόμενη απογοήτευση στο GCC … μπορεί να αλλάξει αυτόν τον υπολογισμό.

Μπορεί να είναι καταστροφικό για το gcc να αφήσει την Αίγυπτο να χρεοκοπήσει, αλλά μπορεί το gcc να εκτιμήσει ότι θα ήταν πιο καταστροφικό να μην το κάνει—HA Hellyer, ανώτερος συνεργάτης στο United Royal Services Institute και υπότροφος στο Carnegie Endowment for International Peace.

Ρωσία-Ουκρανία. Με λιγότερο από το 3 τοις εκατό της επικράτειας της κατοικήσιμο, οι περισσότεροι από τους 115 εκατομμύρια πολίτες της Αιγύπτου ζουν κατά μήκος του ποταμού Νείλου και αυτός ο αριθμός αυξάνεται περίπου 2 εκατομμύρια ετησίως.

Σε όλες τις ερήμους του έθνους, εισάγονται τεράστιες ποσότητες τροφίμων. Πέρυσι, περίπου το 54 τοις εκατό του συνόλου των τροφίμων εισήχθη, αυξημένο κατά 14 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. Μεγάλο μέρος των κρίσιμων προμηθειών σιταριού του έθνους προέρχεται από την Ρωσία και την Ουκρανία, οι οποίες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μια πικρή και καταστροφική σύγκρουση που εμποδίζει τις καλλιέργειες να καλλιεργηθούν εξαρχής, πόσο μάλλον να συγκομιστούν και να εξαχθούν.

Σουδάν. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν έχει αυξήσει τον αριθμό των μεταναστών στην Αίγυπτο και έχει επιβαρύνει περαιτέρω την προσφορά τροφίμων. Σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ., περίπου 473.000 εγγεγραμμένοι πρόσφυγες βρίσκονταν στην Αίγυπτο. 207.833 ήταν Σουδανοί.

Η Alessia Melcangi, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, δήλωσε: «Η Αίγυπτος μπορεί να μην έχει άλλη εναλλακτική από το να αντιμετωπίσει τις απειλές εθνικής ασφάλειας παρεμβαίνοντας στρατιωτικά ή παρέχοντας πλήρη υποστήριξη και υποστήριξη στις [Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις], κάτι που ενέχει τον κίνδυνο μιας πιθανής κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Αιθιοπία. Το εξήντα τοις εκατό του νερού της Αιγύπτου από τον Νείλο προέρχεται από την Αιθιοπία. Όταν η Αιθιοπία προσπάθησε να φράξει τον ποταμό ανάντη το 1978 μ.Χ., ο Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ απείλησε με πόλεμο: «Δεν θα περιμένουμε να πεθάνουμε από την δίψα στην Αίγυπτο. Θα πάμε στην Αιθιοπία και θα πεθάνουμε εκεί».

Αλλά τώρα η Αιθιοπία ολοκλήρωσε το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας το 2021 μ.Χ. και έχει αρχίσει να το γεμίζει, γεγονός που απειλεί την παροχή νερού και την γεωργία των Αιγυπτίων, καθώς και την ικανότητα πλήρωσης του ίδιου του φράγματος Aswan High Dam της Αιγύπτου.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια αγροτικής παραγωγής περίπου 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αναγκάσει την Αίγυπτο να δαπανήσει τα μειούμενα συναλλαγματικά αποθέματά της για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην Αίγυπτο είναι αγροτικές και ένας στους πέντε Αιγύπτιους ηλικίας 20 έως 24 ετών είναι ήδη άνεργος. Μεγάλος αριθμός ανήσυχων στρατιωτικών νέων σε ένα ασταθές περιβάλλον ισοδυναμεί με μια εκρηκτική ένωση που δεν έχει παρά μια σπίθα.

Η Αιθιοπία, εν τω μεταξύ, αποσύρει την πίστη του Σουδάν από την Αίγυπτο. Με την δημιουργία πιέσεων, το Αιγυπτιακό καθεστώς αναζητά επιλογές και λόγω της Αιγύπτου και δυτικά της Αιθιοπίας, μπορεί να έχει μία.

Το Κέρας της Αφρικής. Η Αιθιοπία είναι μεσόγεια και πιέζει για ένα λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως παλεύει με τις δικές της πιέσεις. Ο πόλεμος του Τιγκρέι στην Αιθιοπία έληξε στα τέλη του 2022 μ.Χ., αλλά όχι μετά από δύο χρόνια καταστροφής και έναν εκτιμώμενο αριθμό νεκρών έως και 600.000 ζωών.

Και τώρα τα στρατεύματα της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας φέρεται να συγκεντρώνονται στα κοινά τους σύνορα. Ορισμένα στρατεύματα της Ερυθραίας παραμένουν στο έδαφος της Αιθιοπίας που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια του πολέμου, και οι δύο δυνάμεις συναγωνίζονται για τον λαό Αφάρ, που ζει και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Ένα άλλο μονοπάτι από την Αιθιοπία προς τη θάλασσα περνά από την Σομαλία. Σε αντάλλαγμα για ένα λιμάνι στην ακτή της, η Αιθιοπία αναγνώρισε την Σομαλιλάνδη , μια αποσχισθείσα περιοχή που το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αναγνωρίζει ως Σομαλική.

Μια σύγκρουση μεταξύ Αιθιοπίας και Σομαλίας θα μπορούσε να ξεσπάσει, δίνοντας στην Αίγυπτο την ευκαιρία να αποδυναμώσει ή ενδεχομένως να ανατρέψει το καθεστώς της Αιθιοπίας (Φέρεται ότι είχε ήδη προσπαθήσει να το κάνει κατά την διάρκεια του Πολέμου του Tigray)

Η Χαμάς. Όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς σφαγίασαν Εβραίους και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Αιγυπτιακό καθεστώς προσπάθησε να .παρέμβει ως ειρηνοποιός. Στους μήνες που πέρασαν, έχει σκληρύνει την ρητορική της κατά του Ισραήλ.

Γιατί; Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εισβάλει στην Γάζα και μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων που ζουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, θα μπορούσαν ενδεχομένως να περάσουν τα Νότια σύνορα της περιοχής στην χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος είναι τόσο σοβαρή στο να εμποδίσει την είσοδο αυτών των ανθρώπων που έχει αναβαθμίσει την ασφάλεια στον Διάδρομο Φιλαδέλφε, σε σημείο να αναπτύξει περίπου 40 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Αίγυπτος χτίζει άλλο ένα τείχος και μια οχυρωμένη στρατιωτική ζώνη ασφαλείας στο μονοπάτι της πιθανής εισροής προσφύγων στην Γάζα. Αλλά αυτή η κατάσταση εισάγει ένα άλλο σημείο πίεσης και σύγκρουσης - με το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο διάδρομος «Πρέπει να είναι στα χέρια μας. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση δεν θα διασφάλιζε την αποστρατιωτικοποίηση που επιδιώκουμε».

Αλλά αυτή είναι μια «κόκκινη γραμμή» για τον Σίσι της Αιγύπτου, γιατί εάν το Ισραήλ ελέγχει τον διάδρομο, η πιθανότητα αποκλεισμού των Παλαιστινίων από την Αίγυπτο θα ήταν εκτός Αιγυπτιακών χεριών.

Εν τω μεταξύ, στις 9 Δεκεμβρίου, η τρομοκρατική ομάδα Χούτι με έδρα την Υεμένη άρχισε να επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να στείλουν τα πλοία τους στην Αφρική αντί μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Αυτή την εβδομάδα, ένα πλοίο με σημαία Ηνωμένου Βασιλείου βυθίστηκε αφού είχε χτυπηθεί προηγουμένως από πυραύλους Χούτι, ένα άλλο χτύπημα σε άλλο πλοίο σκότωσε τρία μέλη του πληρώματος και τα διεθνή υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων κόπηκαν.

Σε μια διάσκεψη της 19ης Φεβρουαρίου, ο Σίσι ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2023 μ.Χ., 2.155 πλοία πέρασαν από το κανάλι, αποφέροντας 804 εκατομμύρια δολάρια. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, μόνο 1.362 πέρασαν, δημιουργώντας 428 εκατομμύρια δολάρια.

Είπε ότι η διαμετακόμιση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας «έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως» και παρά το οικονομικό πλήγμα, η Αίγυπτος «πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τις εταιρείες και τους εταίρους».

 

Σίσι: Τα έσοδα από την Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% έως 50%. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδα από την Διώρυγα του Σουέζ, μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος στη χώρα, «μειώθηκαν κατά 40-50%» από την αρχή του έτους, μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι λένε πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα, μετά την άνευ προηγουμένου φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες στο να αποφασίσουν το 2024 μ.Χ. να κάνουν τα πλοία τους παράκαμψη γύρω από την Αφρική επ’ αόριστον και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και την Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται συνήθως το 12-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας (…) με την Γάζα, βλέπετε την Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, (αυτά τα έσοδα) μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», δήλωσε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με πετρελαϊκές εταιρείες.

Το τεράστιο έργο, που εγκαινιάστηκε το 1.869 μ.Χ., απέφερε κατά το φορολογικό έτος 2022 μ.Χ.-2023 μ.Χ. περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο, ένα απροσδόκητο έσοδο σε μια χώρα όπου εισαγωγείς και ανταλλακτήρια συναλλάγματος δυσκολεύονται να βρουν δολάρια.

Στην χώρα, που είναι αντιμέτωπη με την χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, τα έσοδα από την Διώρυγα παρακολουθούνται το ίδιο στενά με τα έσοδα από τον τουρισμό και τα εμβάσματα από Αιγύπτιους που εργάζονται στο εξωτερικό (https://www.defence-point.gr/news/sisi-ta-esoda-apo-ti-dioryga-toy-soyez-meiothikan-kata-40-eos-50).

 

Ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. στην Αίγυπτο, στήριξη οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισεκ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στην Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στην χώρα, ανέφεραν σήμερα οι Financial Times.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα (https://www.defence-point.gr/news/eyropaiko-paketo-voitheias-7-4-dis-stin-aigypto-stirixi-oikonomias).

 

Από παντού περικυκλώνει την Ελλάδα - «Η Τουρκία θα αγοράσει το λιμάνι της Αλεξάνδρειας!» Μας φαίνεται απίστευτο την στιγμή που η φίλη Αίγυπτος βρέθηκε στην αγκαλιά του σουλτάνου, ενώ η Αλβανία σκέφτεται να δώσει στρατιωτικές βάσεις στους Τουρκούς.

"Ο Αραβικός Τύπος δημοσίευσε μια ιδιαίτερη πληροφορία για την εξομάλυνση της Αιγύπτου στις σχέσεις της με την Τουρκία. Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, η Τουρκία θα αγοράσει γη από το Κάιρο, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει η τουρκική Μιλιέτ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αίγυπτο μετά από 11 χρόνια. Ο Ερντογάν συναντήθηκε εδώ με τον Αιγύπτιο ηγέτη αλ Σίσι και οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας...."

"Η εφημερίδα Alquds έγραψε ότι η πιθανότητα πώλησης του λιμανιού της πόλης της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και πήρε το όνομά του, στην Τουρκία αυξήθηκε μετά την συνάντηση Ερντογάν-Σίσι.

Με την υπενθύμιση ότι η Αλεξάνδρεια έχει μια βαθιά ριζωμένη σχέση με την Τουρκία λόγω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο αραβικός Τύπος υποστήριξε ότι η Άγκυρα κοίταξε ευνοϊκά την Αλεξάνδρεια για να χτίσει μια γέφυρα με τις Αφρικανικές χώρες."

Από Νότο και Βορρά. "Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν." ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ;  Εμείς είμαστε Ευρώπη και έχουμε τόσους καλούς φίλους που τι να κάνουμε τους εχθρούς(https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2024/02/blog-post_84.html) ;

 

Και ξαφνικά η Σομαλία εκχώρησε στην Τουρκία τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας! Μια απίστευτη συμφωνία για τον έλεγχο και την επιτήρηση των χωρικών υδάτων της Σομαλίας στην Τουρκία: Το Κέρας της Αφρικής στα χέρια της Άγκυρας.

Στην Τουρκία αναθέτει η Σομαλία να υπερασπιστεί τα θαλάσσια ύδατά και την ΑΟΖ της με μια «ιστορική» αλλά και πρωτοφανή συμφωνία, υποστηρίζει η έγκυρη ιστοσελίδα Middle East Eye. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά δίνει τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ άρα και της Μεσογείου στην Τουρκία μέσω της κατοχής ουσιαστικά του Κέρατος της Αφρικής απέναντι από το Άντεν όπου διακινείται ο κύριος όγκος του παγκόσμιου εμπορίου με την Ευρώπη.

Έτσι ο τουρκικός στόλος θα κατέβει στην περιοχή ως εγγυητής κράτους και θα λαμβάνει μάλιστα τις απολαβές από την εκμετάλλευση ΑΟΖ άλλου κράτους και ειδικότερα στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί! Για τις δε ροές ναυσιπλοΐας πλέον κάθε χώρα θα μπορεί να βρεθεί στις διαθέσεις της Άγκυρας με ότι αυτό σημαίνει για την γεωπολιτική θέση της Τουρκίας.

Το υπουργικό συμβούλιο της Σομαλίας φέρεται να ενέκρινε επίσημα μια συμφωνία αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας με την Τουρκία την Τετάρτη, εξουσιοδοτώντας την Άγκυρα να κατασκευάσει, να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να υπερασπιστεί τα χωρικά της ύδατα εν μέσω εντάσεων με την Αιθιοπία.

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Hamza Abdi Barre χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «ιστορική» που θα αποτελέσει «κληρονομιά» για το έθνος της Σομαλίας. «Αυτή η συμφωνία θα βάλει τέλος στον φόβο της τρομοκρατίας, των πειρατών, της παράνομης αλιείας και των απειλών από το εξωτερικό», φέρεται να είπε ο Σομαλός πρωθυπουργός.

Τούρκος στρατιωτικός αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας θα δημοσιοποιηθεί ταυτόχρονα όταν θα πάει στην τουρκική βουλή για να επικυρωθεί και έπειτα στον Τούρκο πρόεδρο. «Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες, καθώς έχει πολύ δρόμο μέχρι να επικυρωθεί», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σομαλίας Abdulkadir Mohamed Nur υπέγραψε τη «συμφωνία-πλαίσιο για την αμυντική και οικονομική συνεργασία» στην Άγκυρα στις 8 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

«Στις συναντήσεις μας, οι οποίες ενίσχυσαν περαιτέρω τις σχέσεις μας, επαναλάβαμε τη σημασία που αποδίδουμε στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σομαλίας», δήλωσε ο Γκιουλέρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Εκμετάλλευση του 30% των θαλάσσιων πόρων της Σομαλίας/ Το Garowe Online, ένας σομαλικός ειδησεογραφικός ιστότοπος, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ήταν προγραμματισμένο να εκφωνήσει ομιλία σχετικά με τη συμφωνία και να παράσχει λεπτομέρειες την Τετάρτη σε μια κλειστή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα λαμβάνει το 30% των εσόδων από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, γνωστή για τους άφθονους θαλάσσιους πόρους», αναφέρει το Garowe Online.

Προστασία των υδάτων της Σομαλίας. Η συμφωνία, μετά την επικύρωσή της και από τις δύο πλευρές, πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται εντός 24 ωρών από την επικύρωσή της και αναθέτει στην Τουρκία την ευθύνη της προστασίας των σομαλικών υδάτων σε περίπτωση παραβιάσεων της θάλασσας.

«Η συμφωνία δίνει έμφαση στην καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στα σομαλικά ύδατα, με την Τουρκία να δεσμεύεται να κατασκευάσει και να εξοπλίσει το ναυτικό της Σομαλίας και να αναλάβει αυτή την ευθύνη», αναφέρει το Garowe Online. Το τουρκικό ναυτικό επιχειρεί ήδη στις ακτές της Σομαλίας και στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο αποστολής του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας και των ένοπλων ληστειών από το 2009 μ.Χ.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η Τουρκία εκπαιδεύει Σομαλούς στρατιώτες για να συμβάλει στις προσπάθειες της τελευταίας να δημιουργήσει εθνικό στρατό. Η Άγκυρα διαθέτει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στο Μογκαντίσου και μια τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται το αεροδρόμιό της.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάργησε τον Δεκέμβριο το εμπάργκο όπλων κατά της κυβέρνησης της Σομαλίας που ίσχυε για περισσότερα από 30 χρόνια. Η Άγκυρα έχει επίσης στενούς δεσμούς με την Αιθιοπία, εξοπλίζοντάς την με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απέτρεψαν την κατάληψη της πρωτεύουσάς της από τις δυνάμεις της Τιγκράγια το 2022 μ.Χ.-(https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/toyrkia/kai-ksafnika-i-somalia-ekxorise-stin-tourkia-ton-elegxo-tis-erythras-thalassas/).


Ο Σίσι φτιάχνει τις νέες πυραμίδες-Τα αδιανόητα μεγέθη της νέας πρωτεύουσας. Σε δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αίγυπτος και το νέο φαραωνικό σχέδιο του Προέδρου Σίσι για την οικοδόμηση μιας μέγα-πόλης η οποία δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη ιστορία.

Για την αποσυμφόρηση του Καΐρου η κυβέρνηση κτίζει από το 2016 μ.Χ., μια νέα πόλη 45 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου που σκοπεύει να φιλοξενήσει 62 εκ. κατοίκους. Στην ολοκλήρωση του θα είναι ο μεγαλύτερος νέος οικισμός που ιδρύθηκε οπουδήποτε στον κόσμο με συνολική έκταση 700 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 Το Προεδρικό μέγαρο, είναι τεράστιο, περίπου 50.000 τ.μ. και είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Οι κήποι θα είναι πάνω από 2.000 τ.χ. σε έκταση που είναι περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Βατικανό. Έχει ήδη κατασκευαστεί το Μεγάλο Τζαμί της Αιγύπτου με τον βαρύτερο και μεγαλύτερο πολυελαίο στον κόσμο, και τον υψηλότερο άμβωνα στον κόσμο.

Έχει κτιστεί και καθεδρικός ναός της Γέννησης του Χριστού που είναι η μεγαλύτερη εκκλησία που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην Μέση Ανατολή, αφιερωμένος στην κοπτική ορθόδοξη κοινότητα της Αιγύπτο που αποτελεί το 10% του πληθυσμού τ.

Χτίστηκε ένας εμβληματικός πύργος με συνολικά 79 ορόφους ύψους 394 μέτρα που αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στην Αφρική. Πρόκειται να κατασκευαστεί ένας ουρανοξύστης εμπνευσμένος από έναν Αρχαίο οβελίσκο της Αιγύπτου, με 165 ορόφους και συνολικό ύψος 1.000 μ.. το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο και θα ξεπερνά το Burj Khalifa στο Ντουμπάι κατά 170 μέτρα.

Κατασκευάζεται γήπεδο ποδοσφαίρου που θα έχει χωρητικότητα 94.000 ατόμων, γεγονός που θα το καταστήσει το δεύτερο μεγαλύτερο γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αφρική και το όγδοο μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Το κέντρο Άμυνας αποτελείται από 10 νέα κτίρια σε οκταγωνικό σχήμα σε μια έκταση άνω των 22.000 στρεμμάτων θα είναι το μεγαλύτερο κτίριο γραφείων οποιουδήποτε στρατού σε ολόκληρο τον κόσμο που έρχεται με σχεδόν οκτώ φορές περισσότερο χώρο από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Κατασκευάζεται τεχνικό ποτάμι και πάρκο, το Green River Park που ρέει μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας σχεδιασμένο να συμβολίζει τη ροή του ίδιου του ποταμού Νείλου με ένα πάρκο μήκους περίπου 10 χιλ., το οποίο θα το είναι διπλάσιο από το μέγεθος του Central Park στην Νέα Υόρκη και όταν επεκταθεί στο πλήρως προβλεπόμενο μέγεθός του θα είναι εξαπλάσιο.

Οκτώ πλήρως κατοικημένες περιοχές σχεδιάζονται επίσης να κατασκευαστούν κατά μήκος της περιμέτρου του πάρκου διάσπαρτα μεταξύ μεγάλων λεωφόρων και αυτοκινητοδρόμων που συνδέονται με την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις, τις θρησκευτικές και αθλητικές περιοχές.

Μια εντελώς ξεχωριστή αθλητική πόλη, μια πόλη γνώσης που προοριζόταν να να είναι ο χώρος των ξένων πανεπιστημίων, της τέχνης και του πολιτισμού, μια τραπεζική περιοχή, μια ιατρική πανεπιστημιούπολη μια εκθεσιακή πόλη για μεγάλα συνέδρια και ένα ολοκαίνουργιο μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο κλπ.

Περισσότερα από 6.000 κάμερες ασφαλείας προορίζονται να εγκατασταθούν στην νέα πρωτεύουσα κατά τα κινεζικά πρότυπα επιτήρησης ώστε η Κεντρική Διοίκηση να παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στην πρωτεύουσα. Όλα αυτά τα έργα έχουν ήδη ξεπεράσει τα $58 δις, και όλα γίνονται σε μια εποχή που το δημόσιο χρέος της Αιγύπτου έχει φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών

Από το 2014 μ.Χ., τα επίπεδα εξωτερικού χρέους της Αιγύπτου έχουν τετραπλασιαστεί  ξεπερνώντας τα $164 δις, ενώ ολόκληρο το δημόσιο χρέος, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού χρέους, έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν $370 δις, που είναι περίπου το 93% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Τα εξωτερικά δάνεια της Αίγυπτου προέρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο η Αίγυπτος οφείλει τώρα περίπου $18 δις από το 2023 μ.Χ., γεγονός που καθιστά σήμερα την Αίγυπτο την δεύτερη μεγαλύτερη οφειλέτρια του ΔΝΤ στον κόσμο μετά από την Αργεντινή (https://www.youtube.com/watch?v=i3H_BRrcTF8).


Ένας νέος πόλεμος μεγάλης κλίμακας: Γιατί θα ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας το 2024 μ.Χ.; Λεπτομερής ανάλυση. Ενώ ολόκληρος ο κόσμος αποσπάται από τα γεγονότα στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας, μια νέα μεγάλης κλίμακας σύγκρουση δημιουργείται στην Αφρική.

Ο επερχόμενος πόλεμος θεωρείται από τις αρχές της Αιθιοπίας ως απαραίτητο μέτρο και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η κατάρρευση στο μέλλον. Τι ωθεί τους Αιθίοπες προς την ένοπλη σύγκρουση και γιατί η Ερυθραία δεν είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις;

Γεωγραφική φυλακή. Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στην Αιθιοπία ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed. Από το 1.991 μ.Χ., μετά την ανεξαρτησία της Ερυθραίας, η χώρα έχασε την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα. Το 1.998 μ.Χ., η Ερυθραία έκλεισε τα λιμάνια της μέσω των οποίων η Αιθιοπία συνέχισε να διεξάγει διεθνές εμπόριο.

Σήμερα, το 95% όλων των εισαγωγών και εξαγωγών της Αιθιοπίας διέρχεται από το μοναδικό ανοιχτό λιμάνι που έχει απομείνει στην γειτονική Δημοκρατία του Τζιμπουτί . Περαιτέρω από την ακτή στην Αντίς Αμπέμπα, τα εμπορεύματα μεταφέρονται σιδηροδρομικώς.

Το πρόβλημα είναι ότι τα αυτονομιστικά αισθήματα είναι έντονα στην Αιθιοπία. Η συσκευή της δεν έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Σήμερα, το κράτος φιλοξενεί περισσότερες από 100 εθνικότητες, οι οποίες χωρίζονται σε 12 περιφέρειες. Κανένα από τα δύο δεν έχει επικρατούσα πλειοψηφία. Και κάθε πειοχή είναι ένα ημι-ανεξάρτητο κράτος με τις δικές της αρχές, αστυνομία και στρατό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο σιδηρόδρομος είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη υποδομή για διάφορες ριζοσπαστικές ομάδες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση. Θεωρητικά, εάν οι αντάρτες καταφέρουν ποτέ να βλάψουν αυτή την κρίσιμη αρτηρία μεταφοράς, η χώρα θα καταρρεύσει οικονομικά.

Η ισχυρή εξάρτηση του Τζιμπουτί από τη διαμετακόμιση, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται πλήρως από ξένες αρχές ( υπάρχουν 11 στρατιωτικές βάσεις δυτικών και κινεζικών χωρών στο έδαφός του), είναι ένα όργανο για την υποταγή της Αιθιοπίας από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Γιατί υπάρχουν 11 ξένες στρατιωτικές βάσεις στο Τζιμπουτί; Τι είναι τόσο αξιοσημείωτο για το μικροσκοπικό κράτος; Η πρόσβαση στη θάλασσα είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές πλούτου και ευημερίας. Έρευνα που διεξήχθη από τον ΟΗΕ το 2018 μ.Χ. έδειξε ότι η πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά μέσω θαλάσσης μπορεί να αποτελέσει έως και το 30% του ΑΕΠ. Σήμερα, περισσότεροι από 126 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Αιθιοπία. Αυτός είναι περισσότερος από τον συνολικό πληθυσμό όλων των γεωγραφικών γειτόνων της.

Μεταξύ όλων των πυκνοκατοικημένων χωρών του πλανήτη, μόνο αυτή η χώρα είναι κλειστή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ευημερία της χώρας. Οι Αιθίοπες είναι εξοικειωμένοι με φαινόμενα όπως ο λιμός και οι επιδημίες. Πάνω από το 40% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της φτώχειας.

Πλούσια κοιτάσματα χρυσού, άνθρακα και πολύτιμων λίθων έχουν ανακαλυφθεί σε όλη την χώρα. Η Αιθιοπία έχει υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα και του τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, η εσωτερική αστάθεια σε συνδυασμό με την έλλειψη επιλογών μεταφοράς εμποδίζει την περιοχή να ευδοκιμήσει.

Το λιμάνι της Αιθιοπίας θα ανοίξει πρόσβαση σε ξένες αγορές και πόρους. Θα μειώσει σημαντικά το κόστος των εισαγόμενων αγαθών. Θα κάνει την βιομηχανία ελκυστική για τους επενδυτές. Το λιμάνι θα ενισχύσει την κεντρική εξουσία και την κρατική ακεραιότητα. Επιπλέον, η δική της ακτογραμμή θα απαλλάξει την Αιθιοπία από την εξωτερική πολιτική επιρροή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Abiy Ahmed, όσο περισσότερο καθυστερεί η Αντίς Αμπέμπα στην επίλυση του ζητήματος, τόσο πιο αδύναμο γίνεται. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι το 2030 ο πληθυσμός θα αυξηθεί σε 150 εκατομμύρια άτομα και έως το 2050 μ.Χ.- σε 190 εκατομμύρια.

Η σίτιση ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Η φτώχεια γεννά δυσαρέσκεια. Η δυσαρέσκεια οδηγεί σε αυτονομιστικούς πολέμους. Οι τοπικές αρχές φοβούνται ότι η Αιθιοπία θα καταρρεύσει όπως η Γιουγκοσλαβία.

Προκλητική Ερυθραία. Το έδαφος της Ερυθραίας ήταν μέρος των αιθιοπικών βασιλείων από την 1η χιλιετία π.Χ. Είναι το λίκνο της Αβησσυνίας, οι ανατολικοί κλάδοι του Χριστιανισμού και μια από τις παλαιότερες πολιτιστικές παραδόσεις.

Η ιστορία άλλαξε όταν η περιοχή τέθηκε υπό την επιρροή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα και της Ιταλίας το 1.890 μ.Χ. Το 1.941 μ.Χ., η περιοχή απελευθερώθηκε από την Μεγάλη Βρετανία και 9 χρόνια αργότερα η περιοχή απέκτησε την ανεξαρτησία της. Όμως μέσα σε 80 χρόνια, γεννήθηκε μια Ερυθραία ταυτότητα . Εμφανίστηκαν γενιές ολόκληρες που δεν είχαν τίποτα κοινό με τους Αιθίοπες. Και ήταν κατά της ενοποίησης.

Το 1.950 μ.Χ., με απόφαση του ΟΗΕ, η Ερυθραία υποτάχθηκε στην Αιθιοπία και έγινε μέρος της. Ωστόσο, ήδη το 1961 μ.Χ., ο πόλεμος για την ανεξαρτησία ξέσπασε εδώ. Διήρκεσε 30 χρόνια και τελείωσε με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Ησαΐα Αφβέρκη. Συγκρίθηκε με την Βόρεια Κορέα όσον αφορά την βία και τον αστυνομικό έλεγχο.

Οι Αιθίοπες δεν μπορούν να συμφωνήσουν για την διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω του βόρειου γείτονά τους. Η Ερυθραία επίσης δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Αιθιοπίας, αν και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Ο Abiy Ahmed βλέπει τη μόνη διέξοδο στην βίαιη κατάληψη του λιμανιού Assab. Και αυτό είναι εγγυημένο ότι θα οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο, ο οποίος θα μετατραπεί σε καταστροφή. Το 2020 μ.Χ.-2022 μ.Χ., μια εμφύλια σύγκρουση εκτυλίχθηκε εδώ, στην οποία σκοτώθηκαν έως και 600 χιλιάδες άνθρωποι. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό το σενάριο. Και κανείς δεν ξέρει πώς να τον σταματήσει (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/04/2024_7.html).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου