Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό στην ιστορία υπήρξαν πολλές άφορες άτομα που έζησαν παρεμφερείς βίους και με τις πράξεις τους και τις στρατιωτικές τους εκστρατείες και την βία κατάφεραν να δημιουργήσουν ισχυρές στρατιωτικές Αυτοκρατορίες.

Κάποια από τα άτομα αυτά ήταν ισχυροί πολιτικοί και ηγέτες που σημάδεψαν με τις επιλογές τους την πορεία του συγχρόνου κόσμου και παράλληλα ήταν στην εποχή τους ισχυροί κατακτητές, ενοποιητές των λαών τους και δημιουργοί Αυτοκρατοριών.

Στην Αρχαιότητα ένας τέτοιου τύπου ισχυρός ηγέτης ήταν ο Καίσαρας. Αυτός έχασε σε μικρή ηλικία τον πατέρα του Γάιος Ιούλιος Καίσαρας ο Πρεσβύτερος και μεγάλωσε με την μητέρα του (στην οποία έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και άκουγε τις συμβουλές της, όπως και ο οι Χίτλερ και Στάλιν).

Ενδιαμέσως χάθηκε από τους εχθρούς της οικογένειας του (του Σύλλα) μετά τον θάνατο του πατέρα του (κάτι που το έκανε από μικρή ηλικία προστάτη της οικογενείας που πήρε τον πατρικό ρόλο) η οικογενειακή περιουσία και ο μικρός Καίσαρας αναγκάστηκε να μεγαλώσει μέσα στις φτωχογειτονιές, ενώ παράλληλα έπασχε και από επιληψία.

Όμως όλα αυτά δεν τον εμποδίσαν να αρχίσει τις προσπάθειες του για πολιτική άνοδο, όπως και να λάβει μέρος σε μάχες κατά την διάρκεια της εξορίας του και να διακριθεί και όταν επέστρεψε στην πατρίδα του ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα.

Για τον λόγο αυτό άρχισε να κάνει πέρλα από προεκλογική εκστρατεία και έργα λαοφιλή, όπως επίσης και χρήσιμες ΄πολιτικές συμμαχίες, ενώ ήταν παράλληλα σεξομανής και σύναψε πολλές σχέσεις με πολλές γυναίκες και έκανε γάμους, τόσο για προσωπική απόλαυση, όσο και για πολιτικά οφέλη μέσω αυτών, αν και δεν κατάφερε να αποκτήσει νόμιμους γιους μέσω των γάμων αυτών.

(Η απόκτηση διάδοχου ήταν ένας από τους λόγους που ο Καίσαρας έκανε γάμους, αλλά οι νόμιμες γυναίκες ήταν στείρες και δεν απέκτησε από αυτές νόμιμους γιους, αλλά μόνο νόθους, ή εκτός γάμου από τον Κλεοπάτρα τον Καισαρίωνα, όπως ακριβώς ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο Η’ έκανε πολλούς γάμους και χώρισε πολλές γυναίκες για να αποκτήσει διάδοχο και μέχρι να τα καταφέρει είχε αποκτήσει και αυτός οντάς σεξομανής πολλά νόθα).

Αν και μία από τις γυναίκες του, η Πομπηία, ήταν για τους ιστορικούς άπιστη με τον διεφθαρμένο δήμαρχο Πόπλιος Καλώδιο, ο Καίσαρας συνέχισε τις προσπάθειες του και σύντομα κατάφερε να δημιουργήσει την Πρώτη Τριανδρία, από τον οποία εκλέχτηκε αρχικά ύπατος και μετά στρατηγός στην Γαλατία, την οποία κατέκτησε με τα όπλα του και απέκτησε με τον τρόπο αυτό μεγάλη φήμη χάρις στις ικανότητες του (https://alophx.blogspot.com/2018/10/blog-post_23.html).

Αργότερα όμως με τον θάνατο του Κράσσου, που ήταν μέλος της Τριανδρίας άρχισε ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος για την εξουσία ανάμεσα στον Καίσαρα και τον Πομπήιο, ο οποίος έληξε με θρίαμβο του Καίσαρα και την ανακήρυξη του ως ισοβίου δικτάτορα.

Στην συνέχεια, αφού νίκησε οριστικά τους εχθρούς του, ο Καίσαρας ένωσε το έθνος του και δημιούργησε την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όμως στο τέλος δολοφονήθηκε και άρχισε ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος για την διαδοχή του, στον οποίο επικράτησε ο νομικός διάδοχος βάσει της διαθήκης του Καίσαρα, ο Οκταβιανός Αύγουστος.

Ο οποίος αν και δεν είχε τις στρατιωτικές ικανότητες του θείου του, είχε τεράστιο πολιτικο ένστικτο και επέλεγε τους καλυτέρους και ικανοτέρους συνεργάτες στα στρατιωτικά θέματα (π.χ. τον Μάρκο Αγρίππα), οι οποίοι και τον βοήθησαν να νικήσει τους εχθρούς του (όπως ακριβώς και ο Ιουστινιανός ο Α΄ ο Μέγας στην Ρωμανία που αν και δεν είχε τις στρατιωτικές ικανότητες του θείου του, είχε τεράστιο πολιτικο ένστικτο και επέλεγε τους καλυτέρους και ικανοτέρους συνεργάτες στα στρατιωτικά θέματα, τον Βελισάριο, τον Μούνδο και τον Ναρσή) και να γίνει πρώτος Αυτοκράτορας της Ρώμης.

{Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το έργο του Καίσαρα χρωστάει πολλά στον θείο του Μάριο, ο οποίος προσπάθησε πρώτος να ενώσει τους Ρωμαίους και έκανε πολλές στρατιωτικές καινοτομίες στον Ρωμαϊκό στρατό, στις οποίες στηρίχτηκε αργότερα ο Καίσαρας για να επικρατήσει, αλλά δεν πρόλαβε να τα καταφέρει γιατί πέθανε εν μέσω εμφύλιου πολέμου}.

Μετά τον θάνατο του Καίσαρα, πολλοί προσπάθησαν να τον μιμηθούν και πήραν ακόμα και τον τίτλο του (π.χ. οι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες που ακολούθησαν, ο Καρλομάγνος, ο Ορθών ο Α΄ ο Μέγας, οι  Τσάροι, οι Κάιζερ, ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο Μέγας Ναπολέοντας κ.λ.π.) και να υποστηρίξουν ότι αποτελούσαν συνεχιστές του Καίσαρα, του έργου του, ενώ τα κράτη τους ήταν διάδοχοι της Αυτοκρατορίας του (https://alophx.blogspot.com/2020/01/blog-post_27.html).

Άλλος ένας ηγέτης που θύμιζε τον Καίσαρα, ήταν ο Μωάμεθ στην Μεδίνα. Και αυτός έχασε όχι μόνο τον πατέρα του σε μικρή ηλικία (όπως οι Στάλιν και Χίτλερ), αλλά και την μανά του στην γέννα και για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να μεγαλώσει με τον παππού του αρχικά και ύστερα με τον θείο του.

Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε την γυναίκα στην οποία ήταν ο οδηγός των καμήλων της και πλούσια χήρα, την Ράντιζα, ενώ όταν άρχισε να κηρύττει την θρησκεία που δημιούργησε, τον μουσουλμανισμό, εκδιώχτηκε όταν έγινε ενοχλητικός από την πατρίδα του την Μέκκα και κατάφυγε στην Μεδίνα.

Ενδιαμέσως χάθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του (κάτι που το έκανε από μικρή ηλικία προστάτη της οικογενείας που πήρε τον πατρικό ρόλο) η οικογενειακή περιουσία και ο Μωάμεθ αναγκάστηκε να μεγαλώσει μέσα στις φτωχογειτονιές, ενώ παράλληλα έπασχε και από επιληψία.

Όμως όλα αυτά δεν τον εμποδίσαν να αρχίσει τις προσπάθειες του για πολιτική άνοδο, όπως και να λάβει μέρος σε μάχες κατά την διάρκεια της εξορίας του και να διακριθεί και να γίνει νέος ηγέτης της Μεδίνας και από αυτή να τα ετοιμάζεται να επέστρεψε στην πατρίδα του ξεκινήσει και εκεί την πολιτική και θρησκευτική του καριέρα.

Για τον λόγο αυτό άρχισε να κάνει πέρλα από την ρητορική του εκστρατεία και έργα λαοφιλή, όπως επίσης και χρήσιμες ΄πολιτικές συμμαχίες, ενώ ήταν παράλληλα σεξομανής και σύναψε πολλές σχέσεις με πολλές γυναίκες και έκανε γάμους, τόσο για προσωπική απόλαυση, όσο και για πολιτικά οφέλη μέσω αυτών, αν και δεν κατάφερε να αποκτήσει νόμιμους γιους μέσω των γάμων αυτών.

(Η απόκτηση διάδοχου ήταν ένας από τους λόγους που ο Μωάμεθ έκανε γάμους, αλλά οι νόμιμες γυναίκες ήταν στείρες και δεν απέκτησε από αυτές νόμιμους γιους, αλλά μόνο νόθους και κανέναν απολύτως νόμιμο, όπως ακριβώς ο Μέγας Ναπολέοντας έκανε πολλούς γάμους και χώρισε πολλές γυναίκες για να αποκτήσει διάδοχο αφού η νόμιμη σύζυγος του Ιωσηφίνα ήταν στείρα και μοίχευε συχνά όπως και ο ίδιος και μέχρι να τα καταφέρει είχε αποκτήσει και αυτός όντας σεξομανής πολλά νόθα).

Αν και μία από τις γυναίκες του, η Αίσα ήταν για τους ιστορικούς άπιστη με στρατιωτικούς αξιωματικούς του Μωάμεθ, ο Μωάμεθ συνέχισε τις προσπάθειες του και σύντομα κατάφερε να δημιουργήσει μίλα ισχυρή Αραβική συμμαχία από πόλεις που δέχτηκαν το ισλάμ υπό την ηγεσία του, ενώ κατέκτησε με τα όπλα άλλες και απέκτησε με τον τρόπο αυτό μεγάλη φήμη στην Αραβία χάρις στις ικανότητες του.

Αργότερα όμως ο Μωάμεθ άρχισε έναν πολύ αγροί εμφύλιο πόλεμο για την εξουσία ανάμεσα στις πόλεις που είχε υπό την ηγεσία του και με την πατρίδα του την Μέκκα, ο οποίος έληξε με θρίαμβο του Μωάμεθ και την ανακήρυξη του ως ηγέτη πια όχι μόνο της Μέκκας και της Μεδίνας, αλλά όλης της Αραβίας.

Στην συνέχεια, αφού νίκησε οριστικά τους εχθρούς του, ο Μωάμεθ ένωσε το έθνος του και δημιούργησε την Αραβική Αυτοκρατορία, αρχικά στα εδάφη της καθεύατε Αραβίας, όμως στο τέλος πέθανε και άρχισε ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος για την διαδοχή του, στον οποίο επικράτησε ο Αμπού Μπακρ, ο οποίος ξεκίνησε τις κατακτήσεις των Αράβων εκτός Αραβίας και την δημιουργία του Χαλιφάτου (https://alophx.blogspot.com/2017/05/blog-post_21.html).

{Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το έργο του Μωάμεθ χρωστάει πολλά στον παππού του Abd al-Muttalib, ο οποίος προσπάθησε πρώτος να ενώσει τους Άραβες μέσω μίας ενοποιητικής ιδεολογίας (https://alophx.blogspot.com/2019/09/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_13.html) και έκανε κατάλληλες πολιτικές συμμαχίες, στις οποίες στηρίχτηκε αργότερα ο Μωάμεθ για να επικρατήσει, αλλά δεν πρόλαβε να τα καταφέρει γιατί πέθανε, ενώ και ο Καρλομάγνος δημιούργησε την αίρεση του παπισμού και το Α΄ Ράιχ για να πολεμήσει την Ορθοδοξία και την Ρωμανία (https://alophx.blogspot.com/2018/11/blog-post_13.html), ενώ πολλοί ήταν αυτοί που δήλωναν συνεχιστές του, π.χ. οι Αυτοκράτορες του Α΄ Ράιχ, ο Μέγας Ναπολέοντας, η Αυστροουγγαρία, οι Κάιζερ του Β’ Ράιχ, η ΕΕ κ.λ.π.}.

Οι μουσουλμάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μωάμεθ στις χαντίθ, τον θεωρούμενο από αυτούς προφορικό λόγο και παράδοση του ισλάμ, υποστήριξε ότι στο Τέλος του Κόσμου θα έρθει ένας άμεσος απόγονος από την οικογένεια του, ο «Μαχντί», ο οποιος θα ενώσει τους Άραβες όπως και ο Μωάμεθ και όλους τους μουσουλμάνους του κόσμου σε ένα χαλιφάτο, θα φέρει το ονομα του και θα κατακτήσει την γη καταστρέφοντας με πόλεμο και την βία όπως ο Μωάμεθ στην Αραβία και οι διάδοχοι του στα εδάφη που κατακτούσαν τους Εβραίους και τον Χριστιανισμό (https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_52.html).

Αλλά και ο Τζένκινς Χαν στην συνέχεια έμοιαζε πολύ στην ιστορία του με αυτή του Καίσαρα και του Μωάμεθ. Έτσι και αυτός έχασε όχι μόνο τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, και μεγάλωσε με την μητέρα του (στην οποία έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία και άκουγε τις συμβουλές της).

Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε την Μπόρτε και άρχισε σιγά, σίγα να δημιουργεί χάρις στις ικανότητες του την ομάδα που θα τον ακολουθούσε στις εκστρατείες του, αλλά εκδιώχτηκε όταν έγινε ενοχλητικός από την πατρίδα του.

Ενδιαμέσως χάθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του Γιεσούγκεϊ (κάτι που το έκανε από μικρή ηλικία προστάτη της οικογενείας που πήρε τον πατρικό ρόλο) η οικογενειακή περιουσία και Τζένκινς Χαν αναγκάστηκε να μεγαλώσει μέσα στην φτώχεια και την βία.

Όμως όλα αυτά δεν τον εμπόδισαν να αρχίσει τις προσπάθειες του για πολιτική άνοδο, όπως και να λάβει μέρος σε μάχες κατά την διάρκεια της εξορίας του και να διακριθεί και να γίνει νέος ηγέτης πολλών Μογγολικών φυλών να τα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του ξεκινήσει και εκεί την πολιτική και στρατιωτική του καριέρα.

Για τον λόγο αυτό άρχισε να κάνει πέρα από την ρητορική του εκστρατεία και έργα λαοφιλή, όπως επίσης και χρήσιμες ΄πολιτικές συμμαχίες, ενώ ήταν παράλληλα σεξομανής και σύναψε πολλές σχέσεις με πολλές γυναίκες και έκανε γάμους, τόσο για προσωπική απόλαυση, όσο και για πολιτικά οφέλη μέσω αυτών, αν και δεν κατάφερε να αποκτήσει νόμιμους γιους μέσω των γάμων αυτών.

(Η απόκτηση διάδοχου ήταν ένας από τους λόγους που ο Τζένκινς Χαν έκανε γάμους και έτσι τόσο από τις νόμιμες γυναίκες απέκτησε από αυτές νόμιμους γιους, αλλά παράλληλα και πάρα πολλούς νόθους γιους).

Αν και η νόμιμη σύζυγος του, η Μπόρτε ήταν για τους ιστορικούς άπιστη όσο ζούσε αιχμάλωτη σε μία Μογγολική φυλή που την είχε απαγάγει, ο Τζένκινς Χαν συνέχισε τις προσπάθειες του και σύντομα κατάφερε να δημιουργήσει μίλα ισχυρή Μογγολική συμμαχία από πόλεις που δέχτηκαν την θρησκεία του ουρανού των Μογγόλων υπό την ηγεσία του, ενώ κατέκτησε με τα όπλα άλλες και απέκτησε με τον τρόπο αυτό μεγάλη φήμη στην Μογγολία χάρις στις ικανότητες του.

Αργότερα όμως ο Τζένκινς Χαν άρχισε έναν πολύ άγριο εμφύλιο πόλεμο για την εξουσία ανάμεσα στις φυλές που είχε υπό την ηγεσία του και με την πατρίδα του, ο οποίος έληξε με τον πλήρη θρίαμβο του και την ανακήρυξη του ως ηγέτη πια όχι μόνο της φυλής του, αλλά όλης της και της όλης της Μογγολίας.

Στην συνέχεια, αφού νίκησε οριστικά τους εχθρούς του, ο Τζένκινς Χαν, αφού ένωσε το έθνος του και δημιούργησε την Μογγολική Αυτοκρατορία, αρχικά στα εδάφη της καθεύατε Μογγολίας και αργότερα σε αλλά εδάφη στην Ασία, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη πέθανε και άρχισε ένας άγριος εμφύλιος πόλεμος για την διαδοχή του, στον οποίο επικράτησε ο Ογκοντάι, ο οποίος συνέχισε τις κατακτήσεις των Μογγόλων εκτός Μογγολίας και συνέβαλε στην περαιτέρω επέκταση τους, ενώ παρεμφερή με του Τζένκινς Χαν ήταν και η ιστορία του Ταμερλάνου (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_24.html, https://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_24.html).

{Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι το έργο του Τζένκινς Χαν χρωστάει πολλά στον πατέρα του Γιεσούγκεϊ, ο οποίος προσπάθησε πρώτος να ενώσει τους Μογγόλους μέσω μίας ενοποιητικής ιδεολογίας (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2019/09/blog-post_8.html) και έκανε κατάλληλες πολιτικές συμμαχίες, στις οποίες στηρίχτηκε αργότερα ο Τζένκινς Χαν για να επικρατήσει, αλλά δεν πρόλαβε να τα καταφέρει γιατί δολοφονήθηκε}.

Ο ίδιος ο Τζένκινς Χαν, όπως και ο Ταμερλάνος υποστήριζαν και οι δύο ότι θα επιστρέψουν μέσω του ερχομού στο μέλλον νέων ισχυρών κατακτητών από την Ασία και την Κίνα που θα ολοκληρώσουν το έργο τους και θα κατακτούσαν μεγάλο μέρος του κόσμου (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_24.html), όπως ακριβώς και ο Χίτλερ έλεγε λίγο πριν αυτοκτονήσει στο Βερολίνο ότι στο μέλλον θα εμφανίζονταν μία θρησκεία/ιδεολογία εμπνευσμένη από τις ιδέες του που θα κυριαρχούσε στον κόσμο, ενώ και ο Γκέμπελς «προφήτευέ» ότι οι Ναζί θα «επέστρεφαν» και τότε ο κόσμος θα «έτρεμε» (https://alophx.blogspot.com/2022/06/blog-post.html).

Θα εμφανιστεί άραγε στις μέρες μας ένας κατακτητής σαν τους προηγουμένους ο οποίος θα ενώσει ξανά κάποιο ισχυρό κράτος και θα επιτεθεί και θα κατακτήσει με την βία εδάφη και θα δημιουργήσει μία πολύ ισχυρή μιλιταριστική Αυτοκρατορία ξανά;

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου