Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ΠΩΣ Η ΑΝΟΔΟΣ ΙΚΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΠΩΣ Η ΑΝΟΔΟΣ ΙΚΑΝΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΝ ΕΣΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της Ελληνικής ιστορίας, τόσο στην Αρχαιότητα, όσο και στον Μεσαίωνα, αλλά και στην σύγχρονη εποχή, η πατρίδα μας έπεσε πολλές φορές σε τέλμα και παρακμή, η οποία όμως αποτράπηκε και αναστάλθηκε χάρις στις ακόνες προσπάθειες ικανών ηγετών, χάρις στις ικανότητες των οποίων το Ελληνικό γένος ήλθε εκ νέου σε ακμή.

Έτσι, ο πρώτος ικανός ηγέτης της Ελλάδας, ήταν ο Φίλιππος ο Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας, ο οποίος και κατέλαβε τον θρόνο σε μία κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη, τόσο για το Βασίλειο της Μακεδονίας, η οποία αποτελούσε τον προμαχώνα της Νότιας Ελλάδας και της Ευρώπης κατά των βάρβαρων, μαζί με Βασίλειο της πάντα Ελληνικής Ηπείρου (https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_21.html), όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Και αυτό διότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τον θρόνο το Βασίλειο της Μακεδονίας είχε υποστεί εισβολή από τους Ιλλυριούς και ο βασιλιάς Αμύντας ο Δ’, αδερφός του Φίλιππου του Β΄ είχε ηττηθεί και σκοτωθεί στην μάχη, ενώ παράλληλα ένας σφετεριστής, ο Αργαίος, προσπαθούσε να αρπάξει τον θρόνο από τον Φίλιππο με την βία και κατάφερε για κάποιο διάστημα με την βοήθεια των Αθηναίων να αρπάξει την εξουσία στην Μακεδονία.

Αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα δεν ήταν τότε σε καλύτερη κατάσταση, αφού οι Έλληνες βρίσκονταν σε συνέχεις εμφυλίους πολέμους, παρακινούμενους και από τους Πέρσες, τόσο τον Πελοποννησιακό (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_15.html), τον Κορινθιακό, τον Συμμαχικό και όσους ακολούθησαν μέχρι την άνοδο του Φίλιππου του Β΄ στον θρόνο (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html).

Το Βασίλειο της Μακεδονίας ήταν κατεστραμμένο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, είχε χάσει πολλά εδάφη από τους ξένους εισβολείς, ενώ πόλεις της Νότιας Ελλάδας, π.χ. η Αθήνα ετοιμάζονταν να αρπάξουν τα εδάφη του στα παράλια.

Με αυτή την κατάσταση όλοι περίμεναν ότι ο Φίλιππος, ο οποίος ήταν πιο πριν όμηρος και εξόριστος στην Θήβα, σύντομα θα έπεφτε και θα έχανε όπως όλοι οι προκάτοχοι του την ζωή του σε βίαιους εμφυλίους πολέμους.

Όμως αντίθετα αυτός επέδειξε μία τεράστια ενεργητικότητα, αναδιοργάνωσε το κράτος, την οικονομία, το ιππικό, τον στόλο και τον στρατό, ενώ παράλληλα δημιούργησε και μία νέα πολεμική τακτική, με την χρήση της Σάρισας, την Μακεδονική Φάλαγγα, η οποία σύντομα κυριάρχησε στα παιδεία των μαχών.

Με τον νέο αυτό στρατό, ο οποίος στηρίζονταν σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πεζικό και γενικότερα στον απλό λαό, κατάφερε, αφού πρωτα τον εκπαίδευσε καταλληλά, να νικήσει τους εχθρούς τους, πρωτα τους Ιλλυριούς, τους οποίους εκδίωξε από την Μακεδονία και υπέταξε, τους Παίονες, τους Θράκες, συμμάχησε με το Βασίλειο της πάντα Ελληνικής Ηπείρου και νίκησε στην συνέχεια και τους Νοτίους Έλληνες και δημιούργησε το Κοινό των Ελλήνων με το Συνέδριο της Κορίνθου και ετοιμάζονταν να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών (https://alophx.blogspot.com/2019/07/blog-post.html).

Όμως ο Φίλιππος δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την εκστρατεία αυτή ενάντια στην Περσία γιατί δολοφονήθηκε και με τον θάνατο του, τον θρόνο του Βασίλειου της Μακεδονίας ανελαβε ο γιος του, ο Αλέξανδρος ο Γ΄, ο γνωστός σε όλους μας Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος είχε αυτοεξοριστεί για ένα χρονικό διάστημα με την μητέρα του στην Ήπειρο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος αμέσως αμφισβητήθηκε από τις πόλεις της Νότιου Ελλάδας, π.χ. την Αθήνα και την Θήβα που ήθελαν να φύγουν από το Κοινό των Ελλήνων με επανάσταση και να νικήσουν τον Μέγα Αλέξανδρο, ενώ παράλληλα επαναστάτησαν και οι Ιλλυριοί και οι Παίονες και οι Θράκες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε και νίκησε σε σύντομο χρονικό διάστημα όλους τους παραπάνω εχθρούς και κατάφερε με τον τρόπο αυτό να επανενώσεις σύντομα τους Έλληνες και το Κοινό και να εκστρατεύσει και να νικήσει και να αφανίσει τους Πέρσες (https://alophx.blogspot.com/2019/07/blog-post.html) στην διάσημη σε όλους εκστρατεία του και έφτασε ως τις Ινδίες δημιουργώντας την τεράστια Ελληνική Αυτοκρατορία του και τον Ελληνιστικό κόσμο με ισχυρή οικονομία, ορθά ήθη, νόμισμα και στρατό.

[Ο ορμητικός και νέος στην ηλικία Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας ορμητικός στρατηγός που επιτίθονταν και νικούσε ταχύτατα τους εχθρούς του και δεν άκουγε τις συμβουλές των πιο «σώφρονων» στρατηγών του πατερά του, π.χ. του Παρμενίωνας για εγκράτεια και να πολεμούν μόνο έναν εχθρό κάθε φορά, όπως ακριβώς έκανε και ο επίσης νέος και ορμητικός βασιλιάς Κάρολος ο ΙΒ’ της Σουηδίας στους πολέμους του]. 

Αλλά και στον Μεσαίωνα, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η οποία διαδέχθηκε την Ελληνική Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατάφερε σύντομα να επεκταθεί σε μεγάλη έκταση εδαφών και να φτάσει σε μεγάλη ακμή.

Σύντομα όμως και αυτή έπεσε σε κρίση και εμφύλιους πολέμους και εξεγέρσεις/πραξικοπήματα για τον θρόνο, οι οποίοι κράτησαν για δεκαετίες και η οικονομία της καταστράφηκε, ενώ παράλληλα την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Γερμανικοί λαοί στον Βορρά που αρχίζαν να επιτίθονται στα εδάφη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπως και οι Πέρσες στην Ανατολή, νικώντας την και αρπάζοντας με την βία εδάφη της.   

Το κράτος φαίνονταν ότι σύντομα θα διαλύονταν και τότε φάνηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος με μητέρα την Ελληνίδα από την Βιθυνία της Μικράς Ασίας, Αγία Ελένη, την οποία αγαπούσε, εμπιστεύονταν και άκουγε τις συμβουλές της, όπως ακριβώς έκανε και ο Μέγας Αλέξανδρος με την μητέρα του, την Ολυμπιάδα.

Με αυτή την κατάσταση όλοι περίμεναν ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν πιο πριν όμηρος και εξόριστος στην Ανατολή στον Γαλέριο που τον μισούσε και ήθελε να τον σκοτώσει, παρόλο που κατάφερε να δραπετεύσει και να ενωθεί με τον πατέρα του και τον διαδέχτηκε μόλις πέθανε, σύντομα θα έπεφτε και θα έχανε όπως όλοι οι προκάτοχοι του την ζωή του σε βίαιους εμφύλιους πολέμους.

Και αυτό διότι όταν ο ίδιος ανάλαβε τον θρόνο στο Βασίλειο/το τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που διοικούσε ο πατέρας του αυτό είχε υποστεί εισβολή από τους Αγγλοσάξονες και Φράγκους, ενώ παράλληλα έπρεπε να πολεμήσει και με σφετεριστές σαν τον Μαξέντιο, ο οποίος προσπαθούσε να αρπάξει τον θρόνο από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τα εδάφη του με την βία.

Αλλά και η υπόλοιπη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία δεν ήταν τότε σε καλύτερη κατάσταση, αφού οι Ρωμαίοι βρίσκονταν σε συνέχεις εμφύλιους πολέμους, παρακινούμενους και η Αυτοκρατορία ήταν κατεστραμμένη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, είχε χάσει πολλά εδάφη από τους ξένους εισβολείς, ενώ οι βάρβαροι σε όλες τις πλευρές των συνόρων ετοιμάζονταν να αρπάξουν τα εδάφη του.

Με αυτή την κατάσταση όλοι περίμεναν ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος, σύντομα θα έπεφτε και θα έχανε όπως όλοι οι προκάτοχοι του την ζωή του σε βίαιους εμφύλιους πολέμους. Όμως αντίθετα αυτός επέδειξε μία τεράστια ενεργητικότητα, αναδιοργάνωσε το κράτος, την οικονομία, το ιππικό, τον στόλο και τον στρατό.

Με τον νέο αυτό στρατό, ο οποίος στηρίζονταν σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πεζικό και γενικότερα στον απλό λαό, κατάφερε, αφού πρώτα τον εκπαίδευσε καταλληλά, να νικήσει τους εχθρούς τους, πρώτα τους Σαξονες και τους Φράγκους και τους Γότθους στην Δακία τους οποίους εκδίωξε από τα εδάφη της Αυτοκρατορίας και υπέταξε, τον Μαξέντιο συμμάχησε με τον Λικίνιο και όταν αυτός του επιτέθηκε τον νίκησε και δημιούργησε την Ρωμανία (https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_21.html) με ισχυρή οικονομία, ορθά ήθη, νόμισμα και στρατό, η οποία αποτελούσε τον προμαχώνα της Ευρώπης κατά των βαρβάρων (https://alophx.blogspot.com/2018/02/blog-post_21.html) και σχεδίαζε να επιτεθεί στην Περσία.

Όμως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν πρόλαβε να ξεκινήσει την εκστρατεία αυτή ενάντια στην Περσία γιατί πέθανε, αν και τους είχε νικήσει σε πολλές μάχες πιο πριν και απέκρουσε τις εισβολές τους, όμως παρόλα αυτά οι γιοι και οι στρατηγοί του ακολουθήσαν τα πολεμικά του σχέδια του και νίκησαν στον πόλεμο που ακολούθησε τους Πέρσες.

Αντίστοιχα δύσκολη ήταν και η κατάσταση της Ρωμανίας επί τυράννου και σφετεριστή Φωκά, ο οποίος είχε ρίξει με πραξικόπημα τον προηγούμενο νόμιμο Αυτοκράτορα Μαυρίκιο και επέβαλε ένα καθεστώς τρόμου για τον λαό της Αυτοκρατορίας, διώκοντας του και επιβάλλοντας του τεράστιους φόρους.

Παράλληλα, επειδή φοβόνταν ότι θα τον έδιωχναν και αυτόν με πραξικόπημα κατέστρεψε τον στρατό και σκότωσε τους ικανοτέρους αξιωματικούς του και άρπαξε όλα τα χρήματα της Αυτοκρατορίας για τον ευήλατο του και την οικογένεια του και διέλυσε την οικονομία της, ενώ παράλληλα άρπαζε για τον ίδιο την γη του λαού και των αριστοκρατών και σχεδίαζε να υποτάξει και την Ορθοδοξία στον πάπα της Ρώμης.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Πέρσες και οι Αβαροσλάβους και επιτέθηκαν και κατέλαβαν σχεδόν χωρίς αντίσταση σχεδόν πάνω από τα δύο τρίτα της Ρωμανίας, της οποίας ο στρατός μετρούσε μόνο ήττες και χωρίς ικανή ηγεσία και συνεχείς εκτελέσεις του ικανού πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού φαίνονταν ότι σύντομα θα έπεφτε οριστικά στα χεριά των Περσών.

Και ενώ όλοι περίμεναν ότι με τον εμφύλιο που ξεκίνησε παράλληλα στην Αυτοκρατορία της Ρωμανίας θα επέρχονταν παράλληλα και το οριστικό της τέλος, εμφανίστηκε ο Ηράκλειος, από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, Έλληνας από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, που κάποιοι έλεγαν ότι κατάγονταν από τον πιο σπουδαίο Ηρώα της Αρχαίας Ελλάδας, τον Ηρακλή.

Ο Ηράκλειος ήρθε με στρατό και στόλο στην Πόλη και έριξε τον τύραννο και σφετεριστή Φωκά, τον οποίο ο λαός ονόμαζε Λεβιάθαν επί γης, ενώ τον αποκαλούσε επειδή έρχονταν μεθυσμένος στον Ιππόδρομο και μεθύστακα που έπινε συνεχώς και έχανε το μυαλό του και όταν έπεσε ο Φωκάς, ο Ηράκλειος τον παρέδωσε στον λαό, ο οποίος τον λιντσάρισε.

Παρόλα αυτά, το κράτος της Ρωμανίας φαίνονταν ότι σύντομα θα διαλύονταν αφού όταν ο Ηράκλειος  ανελαβε τον θρόνο η Ρωμανία είχε υποστεί εισβολή από τους Αβαροσλάβους και τους Πέρσες, ενώ  η Αυτοκρατορία λόγω της διακυβέρνησής του Φωκά ήταν κατεστραμμένη πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, είχε χάσει πολλά εδάφη από τους ξένους εισβολείς, ενώ οι βάρβαροι σε όλες τις πλευρές των συνόρων ετοιμάζονταν να αρπάξουν τα εδάφη του.

Με αυτή την κατάσταση όλοι περίμεναν ότι ο Ηράκλειος, σύντομα θα έπεφτε και θα έχανε όπως όλοι οι προκάτοχοι του την ζωή του σε βίαιους εμφύλιους πολέμους. Όμως αντίθετα αυτός επέδειξε μία τεράστια ενεργητικότητα, αναδιοργάνωσε το κράτος, την οικονομία, το ιππικό, τον στόλο και τον στρατό.

Με τον νέο αυτό στρατό, ο οποίος στηρίζονταν σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο πεζικό και γενικότερα στον απλό λαό (γνωστοί μετέπειτα ως Ακρίτες), κατάφερε, αφού πρώτα τον εκπαίδευσε καταλληλά, να νικήσει τους εχθρούς τους, πρώτα τους Πέρσες και τους Αβαροσλάβους τους οποίους εκδίωξε από τα εδάφη της Αυτοκρατορίας και υπέταξε, και επανάφερε στην Ρωμανία ισχυρή οικονομία, ορθά ήθη, νόμισμα και στρατό (https://alophx.blogspot.com/2021/09/blog-post.html).

Τις ίδιες πολιτικές με τους παραπάνω ηγέτες ακολούθησαν και στην Ρωμανία μετέπειτα εξίσου επιτυχώς σε παρεμφερείς δύσκολες για αυτή καταστάσεις και άλλοι ικανοί Αυτοκράτορες και την αναδιοργάνωσα, την αναζωογονήσαν, την έκαναν ξανά πολύ ισχυρή και νίκησαν τους εχθρούς τους, δηλαδή οι Αυτοκράτορες της Μακεδονικής δυναστείας (π.χ. ο Βασίλειος ο Α΄, ο Βασίλειος ο Β΄ ο Βουλγαροκτόνος, ο Ρωμανός Λεκαπηνός, ο Νικηφόρος Φωκάς και ο Ιωάννης Τσιμισκής), αλλά και οι Λασκαρίδες (π.χ. οι Κωνσταντίνος και Θεόδωρος Λάσκαρης και ο ικανότατος Ιωάννης Βατάτζης).

Στις μέρες μας ο Ελληνικός λαός από κακή ηγεσία, λόγω των μνημονίων και του ξεπουλήματος της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας έχει απελπιστεί και περιμένει όπως και στην Ρωμανία οι Μεσαιωνικοί Έλληνες παρακαλούσαν τον Θεό να τον σώσει από τον τύραννο Φωκά και τους Πέρσες, αυτός τους έστειλε τον ένδοξο Αυτοκράτορα Ηράκλειο που τους έσωσε (https://alophx.blogspot.com/2018/11/starcraft.html).

Και αντίστοιχα στις μέρες μας ο Ελληνικός λαός περιμένει έναν «νέο Ηράκλειο» που θα τους σώσει από τους «νέους τυράννους Φωκάδες» της Ελλάδας (https://alophx.blogspot.com/2021/09/blog-post.html) και θα ανορθώσει το Ελληνικό κράτος και θα αποκρούσει τους «νέους Πέρσες», τους Τούρκους, που όπως οι Πέρσες επί Ηράκλειου προελαύνουν στα Ελληνικά εδάφη (οι μεν πρώτοι σε συμμαχία με τους Αβαροσλάβους, οι δε δεύτεροι με Αλβανούς, Σκοπιανούς, Βουλγάρους και τους ισλαμιστές λαθρομετανάστες εντός της πολυαγαπημένης μας πατρίδας) και να τους αποκρούσει όπως τότε απελευθερώνοντας τα για άλλη μία φορά.

Ή αναμένουν έναν νέο «Κωνσταντίνο και Θεόδωρο Λάσκαρη», αλλά και έναν Ιωάννη Βατάτζη, ο οποίος θα ελευθερώσει τον Ελληνικό λαό από την υποταγή στην Δύση και τα μνημόνια, όπως και από τις πολεμικές απειλές των Τούρκων και άλλων εχθρών στα Βαλκάνια, ακριβώς τους ίδιους εχθρούς που αντιμετώπισε και νίκησε ολοκληρωτικά ο ικανότατος και ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Ιωάννης Βατάτζης, προετοιμάζοντας την απελευθέρωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_23.html).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου