Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «BELT AND ROAD» ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Belt and Road» ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Γράφει  ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, ο  Δρόμος Μεταξιού δημιουργήθηκε στην Αρχαιότητα από την Κίνα για το εμπόριο από την Κίνα με τα κράτη της Κεντρικής Νότια Ασία προς την Μέση Ανατολή, την Αφρική  και την Ευρώπη για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων και για τα τεράστια έσοδα από δασμούς και φόρους από νέα εδάφη και τα εξαγόμενα προϊόντα από και προς την Δύση μέσω της πληρωμής με χρυσό από τους δυτικούς και την αντίστοιχα με αγορά δυτικών προϊόντων από την Κάιν και για τον λόγο αυτό η Κίνα προέβη στην εξόντωση βάρβαρων ή έκανε συμφωνίες με αυτούς για να περνούν από τα εδάφη τους Κινεζικά προϊόντα από τα Βόρεια και τα Δυτικά σύνορα της.

[Συγκριμένα χιλιάδες χρόνια πριν, μερικές από τις παλαιότερες Αυτοκρατορίες του κόσμου και της ιστορίας, π.χ. η Αρχαία Αίγυπτος, η Ακκαδική Αυτοκρατορία, η Ινδική Αυτοκρατορία ξεκίνησαν μεταξύ τους εμπόριο].

Για τον ίδιο λόγο ο Τσιν Χουάνγκ Τι και οι Τσιν, οι υπό τον Χαν Λι Σι Μιν, οι Τανγκ, οι Μογγόλοι, οι Μινγκ και οι Μάντσου έκαναν πολλούς πολέμους για έλεγχο του Δρόμου του Μεταξιού ήδη από την Αρχαιότητα, όπως και στον Μεσαίωνα.

[Στην Αρχαιότητα η Κίνα πολέμησε ακόμα και εναντίον της Ελλάδας στην Ασία με τους Έλληνες (και Ρωμαίους μετέπειτα) της Αλεξάνδρειας Εσχάτης (σημερινή Χουζάντ) που διατηρούσαν σχέσεις με την Κίνα και στην περίοδο της Αυτοκρατορίας των Χαν επί Αυτοκράτορα Γου.

Αυτός διέταξε τον στρατηγό του Λι Γκουάνγκ Λι να εκστρατεύσει κατά των αλαζόνων Νταγιουάν/Γιουνάν/Ελλήνων λόγω της άρνηση των Ελλήνων να πουλήσουν στους Κινέζους πολεμικούς ίππους που διέθεταν για τις ανάγκες του στρατού του Κινέζου Αυτοκράτορα.

Μετά την ήττα των Κινέζων στην μάχη του Γιουκτσένγκ, όπου η Κινεζική στρατιά καταστράφηκε ολοσχερώς, . ύστερα από 40 ημέρες άγριων τειχομαχιών οι Κινέζοι κατάφεραν να προκαλέσουν ρήγμα στο εξωτερικό τείχος και να εισέλθουν σε τμήμα της πόλης. Υποχωρώντας στο εσωτερικό τείχος μερίδα ευγενών ζήτησε συνθηκολόγηση υπό όρους.

Οι Κινέζοι, εξαντλημένοι και οι ίδιοι δέχτηκαν ζητώντας όμως το κεφάλι του βασιλιά της πόλης που στα κινεζικά κείμενα αναφέρεται ως Γουγκουά το οποίο οι προδότες ευγενείς του το παρέδωσαν. Επίσης ζήτησε την παράδοση 3.000 πολεμικών ίππων. Αποχωρώντας, χωρίς να έχει εκπορθήσει την πόλη, ο Κινέζος στρατηγός Λι Γκουάνγκ Λι ενθρόνισε έναν εκ των ευγενών τους βασιλείου, τον αποκαλούμενο στα κινεζικά κείμενα Μικάι και αποχώρησε.

Από τους 90.000 άνδρες τους όμως μόνο 11.000 επέστρεψαν λόγω της φθοράς κατά την πολιορκία κυρίως, αφού στην δεύτερη εκστρατεία τους οι Κινέζοι είχαν μαζί τους τρόφιμα, τρόφιμα τους δόθηκαν και από τους Νταγιουάν, μετά την συνθήκη και δεν παρενοχλήθηκαν από τοπικούς φυλάρχους παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Ωστόσο η κινεζική εκστρατεία απέτυχε ουσιαστικά. Το 101 π.Χ. οι ευγενείς Νταγιουάν σκότωσαν τον βασιλιά Μικάι που θεωρήθηκε μαριονέτα των Κινέζων και ανέβασαν στο θρόνο τον αδερφό του νεκρού βασιλιά Γουγκουά.

Οι Κινέζοι δεν αντέδρασαν και περιοριστήκαν να αποκαταστήσουν τις εμπορικές και διπλωματικές τους σχέσεις με το βασίλειο του Νταγιουάν. Ο πόλεμος των «ουράνιων αλόγων» έληξε με στρατηγική ήττα των Κινέζων (https://www.history-point.gr/o-polemos-ton-oyranion-alogon-apogonoi-toy-m-alexandroy-kata-kinas).

Αλλά και οι Ρωμαίοι του Κράσσου που λέγεται ότι γλίτωσαν από τους Πάρθους του Σουρήνα στις Κάρρες, μία ομάδα από 145 Ρωμαίους στρατιώτες κατάφερε να διαφύγει προς τα Ανατολικά, όπου και περιπλανήθηκε για πολλά χρόνια.

Αυτή η χαμένη λεγεώνα πέρασε στην περιοχή που βρίσκεται το Ουζμπεκιστάν και στην συνέχεια ενσωματώθηκε στις δυνάμεις που διατηρούσε ένας κινέζος φύλαρχος της φυλής των Χουν. Το 36 π.Χ., σύμφωνα µε μία θεωρία, ο φύλαρχος και οι Ρωμαίοι στρατιώτες πολέμησαν ενάντια στον στρατό της δυναστείας Χαν σε σχηματισμό χελώνας και ηττήθηκαν.

Τότε ήταν που θεμελιώθηκε το χωριό Λικιάν µε τέτοιο πολεοδομικό τρόπο, που να θυμίζει παράταξη Ρωμαϊκής λεγεώνας σε θέση άμυνας, µε τις ασπίδες των στρατιωτών να καλύπτουν ενωμένες κάθε πλευρά.

Σύμφωνα µε την εφημερίδα «Daily Mail», ένας σημερινός κάτοικος του χωριού, ηλικίας 38 ετών, που λέγεται Κάι Γουνιάν, έχει το παρατσούκλι Κάι Λουόµα, που σημαίνει Κάι ο Ρωμαίος. Πιστεύεται ότι το χωριό Λικιάν ανεγέρθη το 104 π.Χ., δηλαδή µισό Αιώνα πριν την υποτιθέμενη άφιξη των Ρωμαίων (https://www.tanea.gr/2010/12/04/world/kinezoi-apogonoi-rw-aiwn/).

Βαρόνοι ναρκωτικών χορεύουν με τον δράκο - Τα θολά συμβόλαια δίνουν στην Κίνα απεριόριστη πρόσβαση στο πλούσιο σε ορυκτά Αφγανιστάν. Ο Αφγανός βασιλιάς των ναρκωτικών έγινε ο νούμερο ένα συνδετικός κρίκος με την Κίνα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721402/ta-thola-symvolaia-dinoun-stin-kina-aperioristi-prosvasi-sto-ploysio-se-orykta-afganistan-vasiliades-narkotikon-xoreyoun-me-ton-drako)].

Πολλοί πόλεμοι έγιναν από την Κίνα στην ουσία για τον έλεγχο όλων των οδών του Δρόμου του Μεταξιού, δηλαδή ενεός δίκτυού εμπορικών δρόμων που δημιουργήθηκαν ήδη από το 200 π.Χ. για να μεταφέρουν εμπορεύματα, προϊόντα και ορυκτά στην Ασία, την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.

[Ρωμαϊκά νομίσματα έχουν βρεθεί μέχρι την Κίνα και την Κορέα. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος παραπονέθηκε ότι η Ρώμη ξόδευε 100 εκατομμύρια σηστερσία το χρόνο σε αγαθά από την Ανατολή. «Αυτό το εκπληκτικό ποσό αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής νομισματοκοπείων της αυτοκρατορίας και περισσότερο από το 10 τοις εκατό του ετήσιου προϋπολογισμού της», γράφει ο Frankopan. «Αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι δεν φαίνεται να έχει υπερβολική υπερβολή»].

Όλος αυτός ο δρόμος ελέγχονταν Μεσαίωνα από την Κίνα εκτός εποχές που Κεντρική Ασία επικρατούσαν οι βάρβαροι, ΄π.χ. Σκύθες, Ουννοι, Μογγόλοι, Τούρκοι, Μάντσου, ενώ νεότερή εποχή η Δύση με τις αποικιοκρατικές Αυτοκρατορίες της και Ρωσία έλεγχο χωρών δρόμου Μεταξιού και οδών του και αποκλεισμός Κίνας.

Συνέπεια ήταν η παρακμή της χώρας αυτής και ήττες σε πολέμους με Δύση () και άνοιγμα αγορών της με την βία σε αυτές, παρακμή και πτώση δυναστειών, οικονομίας και στρατού της και κατάκτηση της με επανάσταση Μποξέρ από Δύση.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν η πτώση της Κινέζικης ξένης (Μάντσου) μοναρχίας, ενώ ακολούθησε στην χωρά αυτή και εμφύλιος πόλεμος για πολλές δεκάτιζες, μέχρι την επικράτηση κομμουνιστών του Μάο και των διαδόχων του Ντεν Ζιάο Πινγκ, Ζιανγκ Ζεμίν, Χου Ζιντάο και Σι Ζι Πινγκ αποφάσισαν να θέσουν μέσω οικονομικής εξαγοράς, δανείων (με συνέπεια την ίδρυση και εμπορικών, στρατιωτικών βάσεων και λιμανιών) και κατασκευής έργων σε χώρες παλαιού Δρόμου Μεταξιού στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη ακόμα.

[Κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία έλεγχε μεγάλο μέρος του παλιού Δρόμου του Μεταξιού. Ο Mackinder είχε προβλέψει ότι ο έλεγχος αυτής της περιοχής θα σήμαινε έλεγχο του κόσμου. Όμως η Σοβιετική Ένωση έχασε].

Εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός της από-αποικιοκρατίας (https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_69.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_13.html), της αποχώρησης των δυτικών από τα κράτη αυτά, την οργή αυτών για τους δυτικούς που τα κατέστρεψαν, την αγάπη για την Ρωσία και την Κίνα (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html), όπως και την οικονομική, κοινωνική, πολιτική και στρατιωτική κρίση στην Δύση που δεν της επιτρέπει πια να επιβληθεί στα κράτη αυτά, είτε οικονομικά, είτε με την βία (https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post.html).

Έτσι, η Κίνα με το πρόγραμμα «Best and Red», τον νέο Δρόμο του Μεταξιού έχει δημιουργήσει έργα υποδομής σε πολλά κράτη της, όπως π.χ. στο Πακιστάν οπού κατασκεύασε ένα νέο λιμάνι, το οποίο παράλληλα συνδέεται με ένα τεράστιο δίκτυο σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων και στο Λάος οπού κατασκεύασε γέφυρες και δρόμους.

Το ίδιο έκανε και στο Καζακστάν, οπού κατασκεύασε έναν νέο σιδηροδρομικό σταθμό, στο Μαυροβούνιο, με την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου, στην Ρουάντα με την κατασκευή εθνικού σιδηρόδρομου μεταξύ της χώρας αυτής και της Τανζανίας όπως και στο Περού, με την κατασκευή ενός τεράστιου λιμανιού για την μεταφορά εμπορευμάτων στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική από  την Κίνα και την Ασία κ.λ.π.

Όλα αυτά τα έργα αποτελούν μία συνέχεια του Αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού, ο οποίος αναβίωσε το 2012 μ.Χ, όταν ο Κινέζος Προέδρος Σι Ζι Πινγκ ανακοίνωσε τότε την δημιουργία της νέας εκδοχής του «Δρόμου του Μεταξιού», ο οποίος στην σύγχρονη εποχή θα είχε το ονομα «Belt and Road» ή όπως το λέει η Κίνα «Το έργο του Αιώνα», ενώ το έχει γράψει και στο Σύνταγμα της.

Για τον λόγο αυτό η Κίνα ξεκίνησε εκατοντάδες/χιλιάδες έργα υποδομής στις χώρες κατά μήκους του δρόμου αυτού, όπως και στην εξαγορά του εθνικού πλούτου των κρατών αυτών με την ακμάια οικονομίας της και της χορηγίας σε αυτά τεράστιων χαμηλότοκων δανείων, σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Λάος, το Καζακστάν, το Μαυροβούνιο, την Ρουάντα, ακόμα και στο Περού στην Αμέρικα, συνολικά σε πάνω από 100 έθνη παγκόσμια.

Με τα δάνεια αυτά, 400 δις συνολικά στο Ιράν κατάφερε να εξαγοράσει η Κίνα όλα τα πετρελαϊκά αποθέματα και την πετρελαϊκή βιομηχανία του κράτους αυτού, να αποκτήσει ελευθέρια πρόσβασης του στρατού της από τους δρόμους που κατασκεύασε στο Πακιστάν, όπως και στο Ιράν, οπού μάλιστα εγκατέστησε 5.000-10.000 στρατιώτες της, ενώ εκμεταλλευομένη τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html) και την συμμαχία της με την Ρωσία, εξαγόρασε μεγάλο μέρος και της οικονομίας αυτής, ενώ το ίδιο έκανε και στην ΕΕ και τις ΗΠΑ (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Υπάρχει παράλληλα ήδη και ένα σχέδιο της Κίνας για την στρατιωτικοποιήσει του νέου «Δρόμου του Μεταξιού». Έτσι, ήδη η Κίνα έχει υπογράψει ,μέσω του προγράμματος «Belt and Road», αφού οι New York Times αποκαλύψαν ότι απέκτησε στρατιωτικές βάσεις στο Πακιστάν, ενώ στην χώρα αυτή έχει χορηγηθεί πρόσβαση στο Κινεζικό στρατιωτικο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Beidou για τον στρατό του.

Επίσης Κινέζοι αξιωματούχοι (π.χ. ο Κινέζος ΥΠΆΜ Wei Fenghe) ανέφεραν το πρόγραμμα «Belt and Road» μιλώντας στο Πεκίνο σε αξιωματούχους άμυνας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του Νότιου Ειρηνικού, ότι το παγκόσμιο έργο υποδομής θα δημιουργήσει ένα «πλαίσιο» για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και άλλων εθνών.

Ταυτόχρονα, η Κίνα έχει δημιουργήσει ήδη στρατιωτικές βάσεις σε πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως π.χ. στην Μυανμάρ, στην Έρρεα, το Τζιμπουτί, την Βόρεια Κορέα κ.λ.π. στις μέρες μας.

Πολλά δε από τα έργα της Κίνας σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπως π.χ. το Τζιμπουτί, το Τατζικιστάν η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν «αποσκοπούν κατά πολλούς αναλυτές στην παροχή πρόσβασης στον στρατό της Κίνας μέσα από αυτά όταν αυτό τους ζητηθεί.

Αυτά τα έργα συνδέουν το 60 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτείνονται σε τρεις Ηπείρους και την Λατινική Αμερική, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος φτάνει πάνω από τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά ενώ έχει ωμέ τελικό στόχο να δώσει την κυριαρχία στην Κίνα στο παγκόσμιο εμπόριο και να την κάνει την μεγαλύτερη υπερδύναμη στον κόσμο».

Η δε Κίνα ώθησε επίσης την Asian Investment Bank Infrastructure Bank, τη New Development Bank, την Global Development Initiative, την Global Security Initiative, την Global Civilizational Initiative και το Confucius Institute, που όπως και το πρόγραμμα Belt and Road, όλοι αυτοί είναι οργανισμοί και πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για να μεταμορφώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και να εδραιώσουν την θέση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο επίκεντρο όλων.

Έτσι, το 2020 μ.Χ., η Κίνα κατάφερε τα να γίνει ο νούμερο ένα εμπορικός εταίρος για 128 από τις 190 χώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τόσο την Δύση, όσο και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε αντίθεση  με τον καιρό της αποικιοκρατίας.

Η δύναμη της Κίνας με το πρόγραμμα αυτό έφτασε και στην Ευρώπη και τα λιμάνια της, όταν με το πρόγραμμα One Belt, One Road και υπέγραψε με τις Βρυξέλες συμφωνία για τον έλεγχο πολλών λιμανιών της που βρίσκονται στον Δρόμο του Μεταξιού, όπως ακριβώς έκανε π.χ. η Κινεζική εταιρεία Cusco με το λιμάνι του Πειραιά στην Ελλάδα, στο  δεύτερο μεγαλύτεροί λιμάνι στο Βέλγιο σε μικρή απόσταση από την Μεγάλη Βρετανία.

[Συγκεκριμένα η Cosco συμφώνησε σε μια συμφωνία 416 εκατομμυρίων δολαρίων για τον έλεγχο του λιμανιού και επίσης υποσχέθηκε να επενδύσει μελλοντικά 395 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση ήλπισε σε μελλοντικές επενδύσεις σε σιδηροδρομικές υποδομές και λιμενικές επενδύσεις στην Ελλάδα και τον Πειραιά.

Η Κίνα από την πλευρά της, θέλει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά ως το κύριο σημείο εισόδου για των Κινέζικων προϊόντων και εμπορευμάτων στην ΕΕ, όπως και με την παράλληλή χρήση και σύνδεση του λιμανιού του Πειραιά με την Διώρυγα του Σουέζ από την οποία η Κίνα μεταφέρει και μέσω αυτής εμπορεύματα της στην ΕΕ].

Η Κίνα, εκμεταλλεύτηκε και την μεγάλη οικονομική κρίση στην ΕΕ και επένδυσε τα 430 δισεκατομμύρια δολάρια που χάθηκαν από αυτή με δικά της κεφάλαιά σε επενδύσεις σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και υποδομές (όπως είχαν κάνει και οι Άραβες ισλαμιστές των πετρομοναρχιών σε Δύση, ΕΕ και ΗΠΑ-https://alophx.blogspot.com/2019/05/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2020/06/al-tawqa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/06/game-of-thrones_7.html), ασκώντας μέσω της οικονομικής και πολιτικής επιρροής και πολιτικό έλεγχο στις χώρες της Δύσης, τις ΗΠΑ και την ΕΕ (https://alophx.blogspot.com/2023/04/command-and-conquer.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html).

Παράλληλα σε χώρες της ΕΕ για αντάλλαγμα σε μετρητά να δημιουργήσουν ένα νέο εμπορικό δίκτυο που ελεγχόμενο από την Κίνα, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού, στον οποίο η Κίνα έχει ξοδέψει συνολικά πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χερσαίες και θαλάσσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων έργων σιδηροδρομικών, οδικών και αγωγών.

Αν δε συγκριθεί το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα της Κίνας με το Σχέδιο Μάρσαλ στο οποίο οι Αμερικανοί ξοδέψαν συνολικά στην ΕΕ 120 δισεκατομμύρια δολάρια με σημερινά χρήματα (όσα και τα χρήματα της ΕΕ προς την Ουκρανία-https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721346/ebrd-i-oikonomiki-voitheia-tis-ee-stin-oukrania-ypervainei-se-kostos-to-sxedio-marshal.), μπορεί κάνεις να καταλάβει το μέγεθος του εγχειρήματος.

Η Κίνα στοχεύει να απομακρύνει τον κόσμο από το εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε δολάρια και βασίζεται στις ΗΠΑ, ενώ το νέο εμπορικό δίκτυο της Κίνας «θα επεκτείνει επίσης την διεθνή χρήση του Κινεζικού νομίσματος, εκδιώκοντας το δολάριο και το ευρώ, όπως γίνεται μέσω της δημιουργίας από την Κίνα και την Ρωσία των οργανισμών των BRICS και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2023/04/command-and-conquer.html).

Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού συνδέει τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού και τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών, με το 60 τοις εκατό των αποδεδειγμένων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και το 80 τοις εκατό του φυσικού αερίου εντός των ορίων του, ενώ αυτή η περιοχή περιέχει το 70 τοις εκατό των ορυκτών σπάνιων γαιών στον κόσμου.

Στην ΕΕ η Γερμανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη και ο τέταρτος μεγαλύτερος συνολικά, εξαιρουμένου του Χονγκ Κονγκ και της Ταιβάν. ενώ μόνο η Ολλανδία πουλά περισσότερα αγαθά στη Γερμανία από ότι η Κίνα.

Στο Αμβούργο, όπου βρίσκεται το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γερμανίας και το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ένα στα τρία εμπορευματοκιβώτια προέρχεται από την Κίνα, ενώ το πρώτο εξουσιοδοτημένο κέντρο συναλλαγών γουάν στην ΕΕ βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και για τον λόγο αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία μεταξύ της Γερμανικής Siemens, της Κινέζικης China Railway Rolling Stock Corp., της China Railways και της Γερμανικής Deutsche Bank.

Το 2010 μ.Χ., το εμπόριο της Γερμανίας με την Κίνα αυξήθηκε κατά 34 τοις εκατό, στα 181 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2011 μ.Χ., ο αριθμός αυτός ανέβηκε στα 190 δισεκατομμύρια δολάρια.  Το 2011 μ.Χ., το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3%, με τις εξαγωγές μόνο στην Κίνα να συνεισφέρουν μισή ποσοστιαία μονάδα.  Η Κίνα αποτελεί μια τεράστια πελατειακή βάση για την Γερμανική βιομηχανία.

Ωστόσο, καθώς τα μέτρα λιτότητας που μέσω των μνημονίων που επιβλήθηκαν στα κράτη της ΕΕ από τους Γερμανούς κατέστρεψαν τις οικονομίες τους και αυτό είχε σαν τελικό αποτέλεσμα να έχουν μειωθούν οι παραγγελίες για Γερμανικά προϊόντα.

Αυτό είχε σαν συνέπεια η Γερμανία λόγω και της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2009 μ.Χ. στην ΕΕ και των καταστροφικών και παντελώς παράνομων μνημείων να αρχίσει να χάνει  μερίδιο της αγοράς και ελέγχου κρατών της ΕΕ και της Ευρώπης, τα οποία άρχισαν να παίρνουν δάνεια από την Κίνα αντί για τους Γερμανούς, όπως π.χ. το Μαυροβούνιο και άρχισαν να αγοράζουν Κινέζικα, αντί για ταν ακριβά Γερμανικά προϊόντα.

Ταυτόχρονα η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει και έναν νέο «πολικό δρόμο του μεταξιού» στην Αρκτική, με ένα νέο «πενταετές σχέδιο» για τα έτη 2021 μ.Χ.–2025 μ.Χ, για την «προστασία και την χρήση του Νότιου Πόλου», με στόχο την δημιουργία ενός νέου θαλασσιού δρόμου μέσα από την Αρκτική για την μεταφορά εμπορευμάτων, ο οποίος θα διέρχεται από το κέντρο του Αρκτικού Ωκεανού και θα εκτείνεται μόλις λίγα μίλια Νότια του ίδιου του Βόρειου Πόλου.

Επίσης, η Κίνα σκοπεύει να συνδέσει και το Αφγανιστάν στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» μέσω της εμπορικής συνεργασίας και της διασύνδεσης της χώρας αυτής με τις άλλες χώρες της περιοχής». Στο δε Λάος, η Κίνα χρησιμοποίησε το μεγάλο χρέος του κράτους αυτού για να  αποκτήσει τον έλεγχο του ηλεκτρικού του κράτους αυτού δίνοντας του μεγάλα χρηματικά δάνεια, όπως ακριβώς έκανε και σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Αλλά και στην χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα η Κίνα μέσω μεγάλων χρηματικών δανείων και δημιουργίας έργων πόσιμης στην χώρα αυτή, π.χ. στο λιμάνι Magampura Mahinda Rajapaksa στην Hambantota, ενώ μέχρι το 2016 μ.Χ., το 1/3 των συνολικών εσόδων της Σρι Λάνκα πήγαινε για την εξυπηρέτηση (τοκογλυφικών) Κινεζικών δανείων και τότε το κράτος αυτό αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση για ελάφρυνση χρέους στο ΔΝΤ (https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_79.html).

Καθώς η πίεση εντάθηκε και οι επιλογές περιορίστηκαν, η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα αποφάσισε ότι ο μόνος τρόπος δράσης ήταν να παραχωρήσει στην Κίνα ένα μερίδιο ελέγχου στο λιμάνι Rajapaksa για 99 χρόνια.

Επιπλέον, το 2016 μ.Χ., η Κίνα άρχισε να κατασκευάζει έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας μήκους 260 μιλίων που συνδέει την πρωτεύουσα του Λάος, του Βιετνάμ και φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Κίνα, συνολικής αξίας 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο δε Τζιμπουτί (που φιλοξενεί ήδη την πρώτη στρατιωτική βάση της Κίνας στο εξωτερικό) έχει δανειστεί πολλά Κινεζικά χρήματα και χρωστά πολλά στην Κίνα, ενώ οι Μαλδίβες είναι και αυτές  χρεωμένες στην Κίνα και αναγκάστηκαν να παραδώσουν πολλά περιουσιακά στοιχεία τους στην Κίνα.

Παράλληλα ο αυτοκινητόδρομος Karakoram, μήκους 810 μιλίων που κατασκεύασαν οι Κινέζοι για να συνδέσουν την Κίνα με το Πακιστάν μέσα από την οροσειρά Karakoram, και ονομάζεται «Όγδοο Θαύμα του Κόσμου» ή «Αυτοκινητόδρομος Φιλίας Κίνας-Πακιστάν» αύξησε περαιτέρω την επιρροή της Κίνας στο Πακιστάν. Στην δε Λατινική τα έργα και οι επενδύσεις της Κίνας έχουν φτάσει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.  

Την ίδια εποχή η Κίνα και η Ιαπωνία παραμέρισαν τις διοράς τους και άρχισαν στο πρόγραμμα «Belt and Road», ενώ πρόσφατα η Κίνα υπέγραψε επίσης πρόσφατα μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατική Οικονομική Ένωση. Το δε έργο αυτό κατά πολλούς θα υπονομεύσει την κυριαρχία δυτικών οικονομικών ιδρυμάτων όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Αν δε επιτύχουν και ευοδωθούν όλα αυτά τα σχέδια της Κίνας για τον νέο Δρόμο Μεταξιού/«Belt and Road», θα επισυμβεί και η πτώση του δολαρίου με την άνοδο των BRICS αντίστοιχα (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html, https://alophx.blogspot.com/2023/04/command-and-conquer.html). και της Αμερικάνικης ηγεμονίας, κάτι που εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει ατέρμονους πολέμους με τους δημοκρατικούς του νόθου Μπάιντεν (https://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_7.html, https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_8.html), μήπως έτσι πιστεύοντας λανθασμένα ότι θα αποτρέψει με τον τρόπο αυτό την πτώση των ΗΠΑ με αρχή τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, τον πόλεμο Χαμάς και Ισραήλ και τον πόλεμο της Δύσης στην Υεμένη (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_59.html).

Μία πτώση των ΗΠΑ και του δολαρίου, θα οδηγήσει στην κατάρρευση της χώρας αυτής, όπως και την διάλυση της ΕΕ και του ευρώ, κάτι που θα έχει ως άνοδο στην ηγεσία των κρατών αυτών εθνικιστικών, αντιευρωπαϊκών, αντιισλαμικών, ευρωσκεπτικιστικών καθεστώτων της Νέας Δεξιάς, τα οποία μπορεί αλλά να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ, αλλά με την Ρωσία και αλλά με την Κίνα.

Κάτι που θα οδηγήσει τα Ευρωπαϊκά έθνη που θα συμμαχήσουν με την Ρωσία και την Κίνα, να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό, πολιτικό, οικονομικό, ακόμα και στρατιωτικό ενάντια στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετάνια, όπως έκαναν με τον Άξονα (Γερμάνια, Ιταλία, Ιαπωνία και τους συμμάχους τους) και με την συμμαχία με την ΕΣΣΔ, έστω και προσωρινά με το Σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ (https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_8.html), με ακόμα πιο σημαντικά αποτελέσματα στην εποχή μας υπό την ηγεσία της Κίνας αυτή την φορά αντί των Ιαπώνων και των Γερμανών (https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_43.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_21.html).

Η Κίνα με τις στρατιωτικές βάσεις (ακόμα και με πυρηνικά) που κατασκευάζει και σκέφτεται να κατασκευάσει ακόμα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7175934_synagermos-se-ipa-i-kina-shediazei-na-anoixei-stratiotiko-kentro-ekpaideysis, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7190810_tromazei-i-kineziki-stratigiki-pagkosmias-kyriarhias-pekino-thelei) θέλει σε περίπτωση πολέμου με τις ΗΠΑ να μπορεί να χτυπήσει τους Αμερικάνους μέσα στο μαλακό τους υπογάστριο καί την χώρα τους, όπως οι  Αμερικανοί μπορούν να χτυπήσουν την Κίνα αν πολεμήσουν μαζί της απευθείας στα εδάφη τους από τις βάσεις τους σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν και Νοτιοανατολική Ασία.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο σκέφτεται και η Ρωσία στην εποχή μας να δημιουργήσει στρατιωτική βάση και να στείλει ακόμα και πυρηνικά ξανά στην Κούβα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7210815_mystikos-polemos-se-exelixi-me-entoli-poytin-rosikoi-yperhitikoi, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7177634_rosiki-stratigiki-aeroporiki-basi-stin-koyba-eykairia-dokimi, https://www.kathimerini.gr/world/878287/i-rosia-epanexetazei-stratiotikes-vaseis-se-koyva-vietnam/, https://www.onalert.gr/kosmos/anoigei-3ana-rwsikh-bash-sthn-kouba/111109/, https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7196140_oi-koybanoi-misthoforoi-poy-emfanistikan-sto-pedio-mahis-kata-ton), όπως στον Ψυχρό Πόλεμο και να μπορεί και αυτή που απειλείται από τα πυρηνικά και τις βάσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ στα σύνορα της να απειλήσει και αυτή τους Αμερικάνους σε περίπτωση πολέμου.

Επιπλέον, με τις συμφωνίες που έχει κάνει η Κίνα με το Ιράν και το Πακιστάν μπορεί αν χρειαστεί και όταν το θελήσει να διασχίσει με τον στρατό της τα εδάφη των χωρών αυτών και να κατευθυνθεί προς την Μέση Ανατολή, οπού βασίζεται η πετρελαϊκή της τροφοδοσία σε μεγάλο βαθμό (Κατάρ-α, Σαουδική Αραβία, Ιράκ) αν αυτή απειληθεί και να ενισχύσει τους συμμάχους της στην περιοχή αυτή που έχει αγοράσει σε μεγάλο βαθμό τον ορυκτό τους πλούτο και τις υποδομές τους αν αυτοί απειληθούν (π.χ. Συρία, Ιράκ) από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, χτυπώντας τις Αμερικάνικες βάσεις ή το Ισραήλ.

Παράλληλα, μπορεί να στείλει μέσω του δρόμου αυτού σε περίπτωση ενός Γ’ΠΠ (π.χ. από επίθεση του ΝΑΤΟ στην Ρωσία στην Ουκρανία ή αν το Ισραήλ καταστρέψει το Τέμενος του Ομάρ για να χτίσει εκεί τον Τρίτο Ναό του Σολομώντα-https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html) στρατό για να πολεμήσει και προς την Ευρώπη, ενώ αν το Ιράν δεχτεί επίθεση από τι ΗΠΑ και το Ισραήλ (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_59.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_95.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/y.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/isis.html, https://alophx.blogspot.com/2019/07/blog-post.html), μπορεί σαν σύμμαχος του να το ενισχύσει άμεσα μαζί με την επίσης σύμμαχο του Ιράν Ρωσία.

[Παγκόσμιο σοκ από την πρόθεση του Τραμπ να βάλει δασμούς 60% στα Κινέζικα προϊόντα! Δεν πρόλαβε να συνέλθει η Δύση από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και ήλθε η νέα προεκλογική δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ, για να βάλει φωτιά στην παγκόσμια οικονομία (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc/)…

Την πορεία της Κίνας προς τις κατακτήσεις νέων περιοχών μπορεί να οδηγήσει και η έλλειψη γυναίκειου πληθυσμού στην χώρα αυτή λόγω της πολιτικής του ενός παιδιού (https://www.capital.gr/diethni/3772769/o-planitis-xreiazetai-perissoterous-kinezous/), κάτι που κάνει πολλούς να θέλουν να βρουν μία σύζυγο για να μην απελπιστούν και ξεσηκωθούν κατά του καθεστώτος, κάτι που θα κάνει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας αυτής να τους καθοδηγήσει σε πολεμικές περιπέτειες στο εξωτερικό αντί να έχει εξαιτίας τους εσωτερικά προβλήματα. 

Αποκάλυψη CNN – Στήνει Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων η Κίνα, φόβοι για πολεμική ετοιμασία. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης ρεκόρ ακινήτων, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/722688/apokalypsi-cnn-stinei-tmimata-laikon-enoplon-dynameon-i-kina-fovoi-gia-polemiki-etoimasia).

Ο Κινεζικός στόλος έβαλε πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ η Κίνα αποφάσισε να στείλει στόλο στην περιοχή σε μια εποχή που οι ναυτικές επιθέσεις των Χούθι αυξάνονται, οι επιθέσεις από την Δύση στοχεύουν τις θέσεις των Χούθι κοντά στο λιμάνι Ρας Ίσα, βόρεια της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης (https://echedoros.blog/2024/02/24/%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b5-%cf%80%ce%bb%cf%8e%cf%81%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd/)].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρόνοι ναρκωτικών χορεύουν με τον δράκο - Τα θολά συμβόλαια δίνουν στην Κίνα απεριόριστη πρόσβαση στο πλούσιο σε ορυκτά Αφγανιστάν. Ο Αφγανός βασιλιάς των ναρκωτικών έγινε ο νούμερο ένα συνδετικός κρίκος με την Κίνα.

Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Policy Magazine, η αρθρογράφος Lynne O'Donnell εξηγεί «Πώς ένας Αφγανός βασιλιάς ναρκωτικών έγινε άνθρωπος του Πεκίνου στην Καμπούλ».

Ο O'Donnell εξιστορεί πώς ένας Αφγανός βασιλιάς των ναρκωτικών, ο οποίος εξέτισε ποινή ισόβιας κάθειρξης στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει γίνει τώρα το «κλειδί για την ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ της Κίνας και των Ταλιμπάν».

Ο Bashir Noorzai αφέθηκε ελεύθερος το 2023 μ.Χ. από μια φυλακή των ΗΠΑ μετά από ανταλλαγή ενός Αμερικανού όμηρου, του πρώην δύτη του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Mark Frerichs, και τώρα πραγματοποιεί συναλλαγές με την Κίνα, συνάπτοντας «σκοτεινές συμφωνίες κοινοπραξίας με κινεζικές εταιρείες στο Αφγανιστάν».

Πριν από τη σύλληψή του το 2005 μ.Χ. για την κατηγορία ναρκωτικών, ο Noorzai ήταν το νούμερο ένα του εμπορίου ηρωίνης στο Αφγανιστάν και αναφερόταν ως ο «Πάμπλο Εσκομπάρ του Αφγανιστάν». Ο Bashir Noorzai είναι έμπιστος του ανώτατου ηγέτη των Ταλιμπάν, Hibatullah Akhundzada, και κοντά στον υπουργό Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Amir Khan Muttaqi.

Τέτοιες επαφές υψηλού επιπέδου τον βοήθησαν να συνάψει συμβόλαια για την εταιρεία του, «Afg-Chin Oil» and Gas Ltd. Εξισώνοντάς τον με «έναν από τους πολέμαρχους», όπως λέει ο ερευνητής Javed Noorani, ειδικός στον τομέα εξόρυξης του Αφγανιστάν, άνθρωποι όπως ο Bashir Noorzai που δεν έχουν εμπειρία στη βιομηχανία εξόρυξης είναι σε θέση να λαμβάνουν συμβόλαια λόγω της «αδιαφανούς διαδικασίας υποβολής προσφορών» του Αφγανιστάν και, το πιο σημαντικό, εξαιτίας της φιλίας του με τον ισχυρό άνδρα.

Βυθισμένη στη σύγκρουση, η μοίρα του Αφγανιστάν έχει διαμορφωθεί από την επιρροή ισχυρών πολέμαρχων, οι οποίοι συχνά υπαγορεύουν την πολιτική της χώρας. Η τρομερή υποστήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για οποιαδήποτε λειτουργική κυβέρνηση στην Καμπούλ.

Ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν αναβάθμισε την επιρροή των πολέμαρχων που είχαν βαθιά εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών. Θεωρούμενοι η ραχοκοκαλιά της πολιτείας του Αφγανιστάν, οι Αφγανοί πολέμαρχοι με τις συμμαχίες και τον εδαφικό τους έλεγχο, παραμένουν βασικοί παίκτες στο περίπλοκο πολιτικό τοπίο του Αφγανιστάν.

Και παρά την αλλαγή στην κυβέρνηση και την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η επιρροή τους παραμένει ανεξίτιλη. Ο αρχηγός της φυλής Noorzai, Bashir έχει σημαντική επιρροή στην κοινότητα. Το μεγαλύτερο μέρος της «επαγγελματικής του δραστηριότητας είναι στην Νότια ζώνη της παπαρούνας με κέντρο την επαρχία Χελμάντ».

Την 1η Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ., ο νέος πρεσβευτής των Ταλιμπάν στην Κίνα, Μπιλάλ Καρίμι, έφτασε στο Πεκίνο, σηματοδοτώντας τον πρώτο πρεσβευτή που έστειλαν οι Ταλιμπάν σε άλλη χώρα από την κατάληψη της εξουσίας το 2021 μ.Χ.

Μία από τις λίγες χώρες που αποδέχονται τα διαπιστευτήρια των εκπροσώπων των Ταλιμπάν, η Κίνα έχει τεράστια συμφέροντα για τα πολύτιμα ορυκτά κοιτάσματα του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων λιθίου, χαλκού και στοιχείων σπάνιων γαιών.

Τα συμβόλαια για Κινεζικές εταιρείες εξόρυξης αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τους Ταλιμπάν και φαίνεται ότι οι βαρόνοι ναρκωτικών όπως ο Μπασίρ Νουρζάι λειτουργούν ως βασικοί ενδιάμεσοι στις διαπραγματεύσεις.

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Σημαντικές συμβάσεις που έχει μεσολαβήσει ο Noorzai περιλαμβάνουν μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το ορυχείο χαλκού Mes Aynak, που βρίσκεται στην επαρχία Logar, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιο-νοτιοανατολικά της Καμπούλ, και μια συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα έργο φυσικού αερίου.

Η κινεζική Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co, ή CAPEIC, υπέγραψε μια σημαντική σύμβαση εξόρυξης πετρελαίου διάρκειας 25 ετών με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν πέρυσι. Η CAPEIC θα επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το πρώτο έτος και συνολικά 540 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026  μ.Χ.

Αυτές οι επιχειρήσεις ενοικίασης έχουν δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές ροές στο Αφγανιστάν και το ταμείο των Ταλιμπάν εξασφάλισε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια από το έργο πέρυσι. Οι Κινέζοι σχεδιάζουν να σκάψουν 22 επιπλέον πηγάδια στην λεκάνη της Amu Darya, στα σύνορα του ποταμού με τα κράτη της Κεντρικής Ασίας του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν, που εκτιμάται ότι περιέχει 962 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 52.025 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με Αξιολόγηση 2011 μ.Χ. από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Η CAPEIC φέρεται να στοχεύει να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε περισσότερους από 2.000 τόνους ή περίπου 15.000 βαρέλια. Είναι ενδιαφέρον ότι η εταιρεία του Bashir Noorzai έχει ένα συμβόλαιο εξερεύνησης για την μελέτη του δυναμικού υδρογονανθράκων κοντά στο Amu Darya (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721402/ta-thola-symvolaia-dinoun-stin-kina-aperioristi-prosvasi-sto-ploysio-se-orykta-afganistan-vasiliades-narkotikon-xoreyoun-me-ton-drako).


Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αυτή την στιγμή δημιουργεί τις υποδομές εντός ΗΠΑ για να επιτεθεί στην Αμερική.

Στο Reedley, στην Καλιφόρνια, κοντά στο Φρέσνο, οι αρχές βρήκαν ένα μυστικό Κινεζικό εργαστήριο βιολογικών όπλων με τουλάχιστον 20 παθογόνους ιούς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τον Έμπολα, και σχεδόν χίλια ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να μεταδίδουν ασθένειες. Επιπλέον, είναι απίθανο το κινεζικό καθεστώς να έχει μόνο ένα τέτοιο εργαστήριο στην Αμερική.

Οι Κινέζοι πράκτορες, εκτός από το να ταλαιπωρούν τους Αμερικανούς με ασθένειες και να τους πυροβολούν, θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να επιτεθούν σε στρατιωτικές βάσεις, να ξεκινήσουν πυρκαγιές, να δηλητηριάσουν δεξαμενές ή να δημιουργήσουν τρόμο με δεκάδες τρόπους.

Αυτές οι τακτικές προέρχονται κατευθείαν από το Unrestricted Warfare, ένα βιβλίο του 1.999 μ.Χ. που γράφτηκε από δύο Κινέζους συνταγματάρχες της πολεμικής αεροπορίας και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Εκδοτικό Οίκο PLA Literature and Arts στο Πεκίνο.

Οι συνταγματάρχες υποστήριξαν ότι η Κίνα μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει οποιαδήποτε τακτική για να επιτεθεί στις μέχρι πρόσφατα στρατιωτικά ανώτερες Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα, οι Αμερικανοί μπορούν να δουν πώς το Πεκίνο θέτει σε λειτουργία τις προτάσεις από αυτό το εγχειρίδιο.

Κινέζοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Αμερική, όλο και περισσότεροι καταφθάνουν μέρα με την μέρα και είναι οπλισμένοι.  Βίντεο που αναρτήθηκαν στο X (Twitter) δείχνουν Κινέζους μετανάστες να πυροβολούν με πιστόλια. Στο κάτωθεν βίντεο είναι μια Κινέζα με ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή.

牛逼哈哈哈 pic.twitter.com/3awprVX9oR

Ένας από τους "μετανάστες" που βιντεοσκοπήθηκε ήταν στην Αμερική μόνο για τρεις εβδομάδες και έφτασε στη χώρα χωρίς χρήματα και χωρίς ταυτότητα. Αν είχατε μόλις προσγειωθεί κάπου ως μετανάστης χωρίς τίποτα στο όνομά σας, αναμφίβολα θα σας απασχολούσε να βρείτε το επόμενο γεύμα σας, να βρείτε ένα μέρος για να ζήσετε, να βγάλετε τα προς το ζην. Δεν θα ακονίζατε, μέσα σε εβδομάδες από την είσοδό σας στην νέα σας πατρίδα, τις ικανότητές σας για να σκοτώσετε. Δεν θα σκεφτόσασταν να σκοτώσετε εκτός και αν... αυτό ήταν που πήγατε να κάνετε.

Υ.Γ Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα. Έχουμε εισβολή ξένων εχθρικών στρατευμάτων κάτω από τον μανδύα του "μετανάστη". Στην φώτο  άνωθεν βλέπεται  έναν Κινέζο "μετανάστη" να κάθεται μπροστά από την σκηνή του σε έναν καταυλισμό μεταναστών στην Αμερικανική πλευρά του συνοριακού τείχους που χωρίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ στην Jacumba, Καλιφόρνια, 6 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ.-(https://corfiatiko.blogspot.com/2024/02/blog-post_959.html).

 

 

Νέα Τάξη Πραγμάτων - BRICS: Καταιγίδα επενδύσεων 45 τρισ. δολ. στον Παγκόσμιο Νότο ανατρέπει την οικονομική ηγεμονία της Δύσης. Γιατί η Αίγυπτος εγκαταλείπει άρον άρον το δολάριο – Δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Henley & Partners, τα κράτη μέλη της ομάδας των BRICS έχουν φτάσει σε μια συνδυασμένη επενδυτική δυνατότητα ύψους 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες ισχύος στην παγκόσμια οικονομία φέρνοντας τον Παγκόσμιο Νότο στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Μετά και την επίσημη διεύρυνση του μπλοκ στις αρχές του 2024 μ.Χ., η συμμαχία αποκτά τα εχέγγυα να καταστεί οικονομική υπερδύναμη απειλώντας ευθέως τις ΗΠΑ. Η συμμαχία των BRICS αποτελούταν αρχικά από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και την Νότια Αφρική.

Ωστόσο, πρόσθεσε με επιτυχία πολλές νέες χώρες στις τάξεις της τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Αυτά τα κράτη δεν είναι μόνο πλούσια σε κρίσιμους πόρους όπως το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, αλλά επίσης διαθέτουν μεγάλη επενδυτική κεφαλαιακή βάση λόγω των ισχυρών οικονομιών τους.

Με αυτήν την αύξηση του επενδύσιμου πλούτου, οι BRICS μπορούν να επενδύσουν περαιτέρω στη Νέα Αναπτυξιακή τους Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της θα επενδύσει σε αναπτυσσόμενες οικονομίες για να ενισχύσουν και αυτές με τη σειρά του τους την ομάδα των BRICS.

Η Βραζιλία πιέζει για ένα κοινό νόμισμα των BRICS - Στο επίκεντρο η αποδολαριοποίηση. Την ίδια ώρα ο Luiz Inácio Lula da Silva, μαζί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fatah Al-Sisi, ανακοίνωσαν μια πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός κοινού νομίσματος από τους BRICS, με στόχο να μειωθεί η παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο.

Αυτή η ανακοίνωση ενισχύει τις προηγούμενες εκκλήσεις του Lula για ένα ενοποιημένο νομισματικό σύστημα εντός των χωρών BRICS που θα προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο δολάριο στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

Στην σύνοδο στην Νότια Αφρική το Αύγουστο του 2023 μ.Χ., ο Lula παρουσίασε την κριτική του για την εξάρτηση των οικονομιών από το δολάριο. Θεωρεί ένα κοινό νόμισμα των BRICS ως έναν τρόπο για να διευρύνει τις επιλογές όσον αφορά τα συστήματα πληρωμών στις διεθνείς συναλλαγές και να μειώσει τα τρωτά σημεία του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών.

Η Αίγυπτος εγκαταλείπει το δολάριο. Ως μέριος της ανεωτέρω πρωτοβουλίας, η Αίγυπτος διέκοψε αποφασιστικά την εξάρτησή της από το δολάριο, ευθυγραμμιζόμενη με τη στρατηγική κίνηση του μπλοκ BRICS προς την αποδολαριοποίηση. Αυτός ο τολμηρός ελιγμός σηματοδοτεί μια ευρύτερη γεωπολιτική αναδιάταξη.

Ενώνοντας τις δυνάμεις της με τους BRICS, η Αίγυπτος χαράζει μια νέα πορεία που αποκλίνει από τα παραδοσιακά οικονομικά πρότυπα κυρίως των κρατών της Μέσης Ανατολής όπου είναι κυρίαρχο το δολάριο κυρίως στις ενεργειακές αγορές με το λεγόμενο «πετροδόλαρο» το οποίο επιβλήθηκε μετά την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού.

Οι άνεμοι της αλλαγής στο παγκόσμιο εμπόριο. Η πρόσφατη επέκταση της συμμαχίας BRICS, που υποδέχτηκε την Αίγυπτο μεταξύ άλλων κρατών, ήταν μια σημαντική στιγμή για την παγκόσμια οικονομία παρά το γεγονός ότι τα δυτικά ΜΜΕ τα υποβαθμίζουν για να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη των κρατών τους. Αυτή η επέκταση είναι μια τολμηρή δήλωση ενάντια στην ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο.

Η Αίγυπτος έχει κάνει μία προληπτική κίνηση προς τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης που δημιουργείται από την εξάρτησή της από το δολάριο, προσαρμόζοντας με ιδιαίτερη ταχύτητα τις συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα.

Η μετάβαση βασίζεται στις παγκόσμιες οικονομικές ανατροπές και αλλαγές που έχουν συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Λόγω αυτών των προκλήσεων, υπάρχει τώρα επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια σταθερή εναλλακτική λύση στην αστάθεια που προκαλείται λόγω δολαρίου στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.

Ως αποτέλεσμα της απειλής των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες είναι παρόμοιες με αυτές που υπέστη η Ρωσία, τα κράτη της ομάδας των BRICS πλησιάζουν περισσότερο στην οικονομική ανεξαρτησία και αυτάρκεια.

Η λύση για την εξυγίανση της οικονομίας. Παρόλο που η Αίγυπτος απολαμβάνει πολλά πλεονεκτήματα, η οικονομία της βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επηρεασμένη εύκολα από εξωτερικά γεγονότα όπως πανδημίες και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πάνω από το 70% της αξίας της αιγυπτιακής λίρας έχει χαθεί από τις αρχές του 2022 μ.Χ. Αυτό δείχνει πόσο ασταθή είναι τα οικονομικά της χώρας. Η οικονομική επιβράδυνση οδήγησε στην ανάπτυξη μιας μαύρης αγοράς όπου η αξία της αιγυπτιακής λίρας έχει πέσει δραματικά, καθιστώντας τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ακόμη χειρότερα.

Μεγάλη πτώση σημειώθηκε στα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία αυξήθηκαν από 44,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 μ.Χ. σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022 μ.Χ.

Ο στρατηγικός άξονας της Αιγύπτου και οι επιπτώσεις του. Η στρατηγική σημασία της Αιγύπτου με την παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλη. Η Διώρυγα του Σουέζ, που αποτελεί σημαντικό μέρος του παγκόσμιου ναυτιλιακού δικτύου, κάνει την Αίγυπτο ακόμη μεγαλύτερο παίκτη στο παγκόσμιο εμπόριο. Η Αίγυπτος έχει πολλά αρχαιολογικά τοπία και σημαντικό πολιτισμικό παρελθόν, αλλά η οικονομία της είχε προβλήματα που την εμπόδισαν να αναπτυχθεί στο βαθμό που θα μπορούσε.

Η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση λόγω της συνεχιζόμενης φτώχειας, των χαμηλών εσόδων από τουριστικό συνάλλαγμα σε σύγκριση με την έλξη της χώρας και του μακροπρόθεσμου εμπορικού ελλείμματος.

Σε αυτό το αρνητικό οικονομικό κλίμα, η επιλογή να σταματήσει η χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές είναι λογική. Είναι μια έξυπνη κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία της οικονομίας από τα σκαμπανεβάσματα των αγορών συναλλάγματος και την τρομακτική απειλή της αύξησης του εξωτερικού χρέους.

Αυτή η αλλαγή πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας της Αιγύπτου, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο σταθερό και σταθερό τραπεζικό σύστημα. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές και ο Παγκόσμιος Νότος επιδιώκει να έχει ισχυρό λόγο στην διαμόρφωσή τους (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/722028/nea-taksi-pragmaton-brics-kataigida-ependyseon-45-tris-dol-ston-pagkosmio-noto-anatrepei-tin-oikonomiki-igemonia-tis-dysis).


Έχασε την θέση για την 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο η Ιαπωνία. Η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη όμως η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από την υποτίμηση του γεν.

Η Γερμανία «έκλεψε» το 2023 μ.Χ. από την Ιαπωνία τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στον κόσμο, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα για το ιαπωνικό ΑΕΠ που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Όμως ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη αυτό καταδεικνύει για μία ακόμα φορά πως οι αριθμοί από μόνοι τους δεν μπορούν να πουν την αλήθεια καθώς η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ οφείλεται στον πληθωρισμό ενώ σε πραγματικές τιμές η χώρα βρίσκεται σε ύφεση.

Συγκεκριμένα το ονομαστικό ΑΕΠ της Ιαπωνίας ανήλθε σε 4,2 τρισεκ. δολάρια, έναντι περίπου 4,5 τρισεκ. που ήταν αυτό της Γερμανίας. Η αύξηση του τελευταίου αποδόθηκε κυρίως στον πληθωρισμό, που ήταν υψηλός πέρυσι στη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή οικονομία.

Όμως, σε πραγματικές τιμές (προσαρμοσμένες για να ληφθούν υπόψη ο πληθωρισμός και οι εποχικές διακυμάνσεις), η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε κατά 1,9% την περασμένη χρονιά, ενώ αυτή της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με επίσημους αριθμούς που δημοσιοποιήθηκαν στο Βερολίνο τον Ιανουάριο.

Εξαγωγική δύναμη, η Γερμανία πλήττεται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, το κόστος της ενέργειας για τον μεγάλο βιομηχανικό τομέα της, την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Η επιδείνωση της συγκυρίας σημαίνει πως ο νέος τίτλος της Γερμανίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εξέλιξη που προεξοφλούσε τον Οκτώβριο στις προβλέψεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), εκλαμβάνεται ως οφθαλμαπάτη. Εξάλλου, η Ινδία ενδέχεται να ξεπεράσει τόσο την Ιαπωνία, όσο και την Γερμανία σε μερικά χρόνια.

Στην Ιαπωνία παρ’ όλ’ αυτά ΜΜΕ σχολίασαν εκτενώς την απώλεια της θέσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, θυμίζοντας πως πέρα από τον ιδιαίτερο αντίκτυπο της μείωσης της ισοτιμίας του γεν, υπάρχουν κι άλλοι αρνητικοί θεμελιώδεις παράγοντες, όπως η δημοσιογραφική παρακμή στο αρχιπέλαγος και η χρόνια αδυναμία ως προς την παραγωγικότητα.

«Αφού παραχώρησε στην Κίνα τη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ το 2010 μ.Χ., τώρα η Ιαπωνία παραδίδει επίσης την τρίτη θέση», ανέφερε, με δηκτικό τόνο, η μεγάλη Ιαπωνική οικονομική εφημερίδα Nikkei σε άρθρο της σύνταξής της το Σάββατο.

«Η Ιαπωνία δεν έχει σημειώσει πρόοδο ως προς την αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Αυτή η κατάσταση θα όφειλε να αποτελεί σήμα συναγερμού για να επιταχυνθούν οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν παραμεληθεί», πρόσθεσε.

Όπως και η Γερμανία, η Ιαπωνία είναι μεγάλη βιομηχανική και εξαγωγική δύναμη, όμως χάνει ορμή εδώ και καιρό, ενώ η εσωτερική κατανάλωση υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση του γεν.

Το τέταρτο τρίμηνο, το Ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε εκ νέου (–0,1% σε πραγματικές τιμές), για δεύτερη συνεχόμενη φορά, έπειτα από την πολύ πιο αισθητή πτώση του το τρίτο (–0,8%, κατά το αναθεωρημένο προς τα κάτω μέγεθος που δημοσιοποιήθηκε σήμερα)-(https://www.pronews.gr/oikonomia/diethnis-oikonomia/exase-ti-thesi-gia-tin-3i-megalyteri-oikonomia-ston-kosmo-i-iaponia-poia-tin-antikatestise/).

 

Ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» - Τα σχέδια του Ερντογάν για εμπορικό δρόμο που θα ανταγωνίζεται τον Πειραιά.

Η Τουρκία παρακάμπτει τα σχέδια τη Ευρώπης και σχεδιάζει νέο έργο - Θα συνδέσει την Τουρκία με το λιμάνι Faw στον Περσικό Κόλπο με 1.200 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου και σιδηροδρόμου. «Υπάρχει ο εμπορικός διάδρομος που σχεδιάζεται και όπως λένε είναι "ο παλιός δρόμος μπαχαρικών". Θα ξεκινάει από το λιμάνι του Μουμπάϊ. Θα καταλήγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από εκεί με οδικό δίκτυο θα ταξιδεύει για Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Ισραήλ. Από εκεί το ταξίδι θα ξεκινάει πάλι από λιμάνι και θα καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά. και θα φτάνει στην Ευρώπη.

Όπως βλέπετε αυτός ο διάδρομος παρακάμπτει την Τουρκία" αναφέρεται σε ρεπορτάζ του τηλεοτπικού δικτύου HABERTURK. Το συγκεκριμένο σχέδιο προκάλεσε τις αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου ο οποίος δήλωσε πως στο νέο σχέδιο του 'Αναπτυξιακού δρόμου' συμμετέχουν τα Ηνωμένα  Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ και η Τουρκία. Οι χώρες είναι έτοιμες και εντός 60 ημερών να έρθουν τα σχέδια. Αυτό προβλέπει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ να ξεκινάει ένα δίκτυο που θα περνάει από το Ιράκ θα φτάνει στο λιμάνι της Μερσίνης της Τουρκίας και από εκεί ταξίδι στην Ευρώπη».

Το έργο που ονομάζεται «Νέος Δρόμος του Μεταξιού» και τα σημαντικά οφέλη. Το Έργο Αναπτυξιακού Δρόμου, που ονομάζεται Νέος Δρόμος του Μεταξιού, θα φέρει νέα πνοή στη χώρα. Ενώ γίνονται συγκεκριμένα βήματα στο Αναπτυξιακό Έργο Δρόμου, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Περσικό Κόλπο, τα θεμέλια του οποίου τέθηκαν το 2005 μ.Χ., και θα περάσει από σημαντικές πόλεις του Ιράκ όπως η Ντιβανίγιε, η Νατζάφ, η Καρμπάλα, η Βαγδάτη και η Μοσούλη, και φτάσει στην Τουρκία και συνεπώς στην Ευρώπη, της Τουρκίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «Το αναπτυξιακό μονοπάτι είναι ένα έργο υψηλής στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Τουρκία και το Ιράκ, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε μια ευρεία γεωγραφία από την Ευρώπη μέχρι τον Κόλπο θα επωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία, που θα προκύψει από την κατασκευή αυτού του δρόμου.

Γνωρίζουμε ότι και άλλες αδελφές χώρες ενδιαφέρονται στενά για αυτό το έργο, το οποίο θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία, θα βελτιώσει το εμπόριο μας και θα ενισχύσει τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Πιστεύω ότι, ελπίζω, με τη συμμετοχή τους, θα μετατρέψουμε το «Σχέδιο Δρόμου Ανάπτυξης» στο νέο Δρόμο του Μεταξιού της περιοχής μας».

Παράλληλα τόνισε ενισχύεται  η σημασία του ιστορικού Δρόμου του Μεταξιού, που ξεκινά από την Τουρκία, φτάνει στον Καύκασο, διασχίζει την Κασπία Θάλασσα, περνά από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν και φτάνει στην Κεντρική Ασία και την Κίνα.

Ο Κεντρικός Διάδρομος, ο οποίος είναι μια εναλλακτική λύση στον «Βόρειο Διάδρομο» που περιέχει την Ρωσία και στον «Νότιο Διάδρομο» που περιέχει το Ιράν, έχει σημαντική θέση στην ενοποίηση της Κίνας και της Ευρώπης. Αυτή η γραμμή, που εκτείνεται από το Πεκίνο έως το Λονδίνο, βρίσκεται στο επίκεντρο της εμπορικής κίνησης αξίας άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Ο έλεγχος στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι ένας από τους χορηγούς αυτού του έργου. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει, η Τουρκία βελτιώνει ραγδαία τις σχέσεις της τόσο με το Ιράκ όσο και με τις χώρες του Κόλπου. Αυτή η ανάκαμψη φέρνει πολλές νέες, μεγάλες και πολύ ελκυστικές ευκαιρίες.

Το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Διαδρομής δίνει επίσης σημαντικά μηνύματα για τις χώρες της περιοχής που δημιουργούν οικονομική ενότητα, προστατεύουν η μία τα συμφέροντα της άλλης και αποφεύγουν εχθρικές δραστηριότητες.

Η περίοδος σταθερότητας στο Ιράκ, έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς εταίρους της Τουρκίας, θα συμβάλει σημαντικά στην Τουρκία τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στο έργο που θα πραγματοποιηθεί μέσω τρίτων χωρών (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7222842_o-neos-dromos-toy-metaxioy-ta-shedia-toy-erntogan-gia-emporiko-dromo-poy-tha).


Παγκόσμιο σοκ από την πρόθεση του Τραμπ να βάλει δασμούς 60% στα Κινέζικα προϊόντα! Δεν πρόλαβε να συνέλθει η Δύση από τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη και ήλθε η νέα προεκλογική δέσμευση του Προέδρου των ΗΠΑ, για να βάλει φωτιά στην παγκόσμια οικονομία.

Στόχος αυτή την φορά, η Κίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε ότι θα επιβάλλει δασμούς ύψους 60% σε όλες τις Κινεζικές εισαγωγές.  Εάν το πραγματοποιήσει, τότε θα συρρικνώσει έναν εμπορικό δίαυλο ύψους 575 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν στο μηδέν, όπως δείχνει η σχετική ανάλυση του Bloomberg.

Για την οικονομία της Κίνας κάτι τέτοιο θα σήμαινε την πτώση του χρηματιστηρίου της κατά 40% από το υψηλό του 2021 μ.Χ. Δηλαδή, μία οβιδιακή καταστροφή της Κινεζικής οικονομίας, από την οποία δεν υπάρχει ορατή εναλλακτική. Ακόμη χειρότερα, η ρητορική του Τραμπ μπορεί να προσθέσει πίεση στον Μπάιντεν να λάβει σκληρότερα μέτρα κατά της Κίνας ενόψει των εκλογών.

Η επιχειρηματολογία του Τραμπ πάντως, έχει εξήγηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών διάκειται αρνητικά στην Κίνα. Επίσης, ο ασιατικός γίγαντας, θεωρείται κύρια αιτία για την κατάρρευση της Αμερικανικής βιομηχανίας που έχει κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ρίχνοντας ραγδαία το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης των ΗΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για εκατομμύρια ψηφοφόρους, που ευχαρίστως θα ψήφιζαν Τραμπ, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο, θα έπαιρναν πίσω τις δουλειές και τις ζωές τους (https://www.triklopodia.gr/%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%bf%ce%ba-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc/)…


"Ώρα μηδέν" στον Ειρηνικό- Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πέντε (5) αεροπλανοφόρα απέναντι σε Κίνα-Β.Κορέα. Ο πόλεμος θα είναι τόσο σφοδρός, που μπροστά του οι συγκρούσεις σε Μ.Ανατολή και Ουκρανία θα μοιάζουν με αψιμαχίες.

Στη στρατιωτική "αργκώ" είναι γνωστό ότι μια ομάδα κρούσης Αμερικανικού αεροπλανοφόρου σε μια περιοχή υποδηλώνει συνήθη κατάσταση, δύο αυξημένη  επαγρύπνηση, ενώ από τρία και πάνω, κρίση έως και πιθανή πολεμική εμπλοκή.

Πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ στον Ειρηνικό-Στό στόχαστρο Κίνα-Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με σχετικό άρθρο σε λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ, "Ένα άνευ προηγουμένου 50% του στόλου των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ «βρυχάται» στη «Ζώνη της Κίνας»- Ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των  3 αεροπλανοφόρων", επισημαίνονται τα εξής:

"Εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, στρατιωτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στείλουν σχεδόν τα μισά αεροπλανοφόρα τους στον δυτικό Ειρηνικό φέτος για να αντιμετωπίσουν την πολεμική επίθεση της Κίνας και της Βόρειας Κορέας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και άλλα δύο έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν. Ο Στόλος  ανέφερε στις 5 Φεβρουαρίου, ότι το USS Abraham Lincoln,  του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, εθεάθη να φεύγει από το λιμάνι του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια και να ταξιδεύει προς τον δυτικό Ειρηνικό.

Όταν το USS Ronald Reagan μετακινηθεί από τη Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας στο ναυπηγείο Puget Sound στην Ουάσιγκτον για συντήρηση, ένας άλλο αεροπλανοφόρο, το USS George Washington, αναμένεται να αναπτυχθεί στην περιοχή σε αντικατάστασή του.

Μετά την άφιξή τους, πέντε από τα έντεκα αμερικανικά αεροπλανοφόρα θα έχουν επιχειρήσει στην περιοχή για πρώτη φορά. Εκτός από το USS Ronald Reagan, τα USS Carl Vinson και USS Theodore Roosevelt αναπτύχθηκαν στο Γκουάμ και τη Χαβάη στις 12 Φεβρουαρίου και αναμένεται να παραμείνουν στον δυτικό Ειρηνικό μέχρι τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, αντίστοιχα.

Η πιθανή ανάπτυξη πέντε αερομεταφορέων στην περιοχή έχει θεωρηθεί ως προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλουν ισχύ στην περιοχή. Όταν τρεις αερομεταφορείς αναπτύχθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να ενισχύσουν την στρατηγική τους θέση στον δυτικό Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις  αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ με συμμαχικές χώρες στον Ειρηνικό. Τον Ιανουάριο, το USS Carl Vinson πραγματοποίησε ναυτικές ασκήσεις στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας μαζί με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ως απάντηση στη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα. Οι τριμερείς ασκήσεις περιλάμβαναν προσομοιώσεις εναέριας μάχης, προηγμένη εκπαίδευση επιχειρήσεων θαλάσσιας επικοινωνίας, ανταλλαγές προσωπικού και ενσωμάτωση.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, το USS Theodore Roosevelt, το ιαπωνικό  ελικοπτεροφόρο JS Ise και το USS Carl Vinson συμμετείχαν σε εκπαιδευτική άσκηση στη Θάλασσα των Φιλιππίνων. Σε αυτή την συντονισμένη επίδειξη ναυτικής ισχύος, εννέα ακόμη σκάφη από την Ιαπωνική Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας συμμετείχαν στις ασκήσεις.

Εκείνη την εποχή, ο Υποναύαρχος Κρίστοφερ Αλεξάντερ, διοικητής του USS Theodore Roosevelt's Carrier Strike Group Nine, είπε: «Είμαστε πιο ικανοί όταν εργαζόμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις θαλάσσιας ασφάλειας».

Προηγουμένως, το 2020, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε τα τρία αεροπλανοφόρα του, τα USS Theodore Roosevelt, USS Nimitz και USS Ronald Reagan, στον Ειρηνικό Ωκεανό, προκαλώντας έντονη αντίδραση από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, τα οποία υποστήριξαν ότι το Πεκίνο θα παραμείνει σταθερό στην διασφάλιση των συμφερόντων του στην περιοχή. Ωστόσο, η ανάπτυξη πέντε αεροπλανοφόρων στην περιοχή θα ξεπερνούσε αυτό το προηγούμενο ρεκόρ.

Η διευρυμένη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή λόγω Κίνας και Β. Κορέας. Η πρόσφατη ανάπτυξη τριών αερομεταφορέων στην περιοχή ήρθε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων και επεισοδίων αντιπαράθεσης για εδαφικές διαφορές μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, των Φιλιππίνων και της Κίνας.

Ο Υποναύαρχος Carlos Sardiello, διοικητής της ομάδας κρούσης Carl Vinson, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου να εκτελέσει μια ολοκληρωμένη σειρά επιχειρήσεων.

Η Κίνα απειλεί τις Φιλιππίνες. Οι εντάσεις κλιμακώνονται περαιτέρω από τότε που οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού τους σε στρατηγικά σημαντικά νησιά που ελέγχουν κοντά στην Ταϊβάν.

Εξοργισμένη με την απόφαση, η Κίνα προειδοποίησε τη χώρα να μην «παίζει με την φωτιά». Στο κόκκινο η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο. Επιπλέον, ένας άλλος αντίπαλος των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα, δοκιμάζει επίσης τα όρια των αντιπάλων της, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέφερε στις 13 Φεβρουαρίου ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αρκετούς πυραύλους κρουζ σε ύδατα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της, σηματοδοτώντας την πέμπτη δοκιμή αυτών των όπλων από τη χώρα.

Μετά τις εκθέσεις όπλων του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τις πολεμικές απειλές για πυρηνικό πόλεμο με τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, οι εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Η δέσμευση του αμερικανικού στρατού στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού αποδεικνύεται περαιτέρω από την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων, η οποία σχεδιαζόταν για μήνες.

Οι ΗΠΑ θα  αναπτύξουν πέντε (5) από τα έντεκα (11) αεροπλανοφόρα τους στον Ειρηνικό. Οι ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξουν πέντε από τα έντεκα αεροπλάνα τους στον Δυτικό Ειρηνικό, παρά το γεγονός ότι μάχονται με τις πολιτοφυλακές Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η εκτροπή των πόρων της στον δυτικό Ειρηνικό υπογραμμίζει επίσης τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής εν μέσω της επέκτασης και του εκφοβισμού της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό. Επιπλέον, Κινεζικά αεροπλανοφόρα διασχίζουν τακτικά θαλάσσιες περιοχές  κοντά στην Ιαπωνία για να εισέλθουν στον Δυτικό Ειρηνικό.

Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Shandong έπλευσε σε απόσταση περίπου 400 μιλίων από το Γκουάμ κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν τριών εβδομάδων άσκησης στον Δυτικό Ειρηνικό. Το Γκουάμ είναι το πιο στρατηγικό έδαφος των ΗΠΑ στην περιοχή μαζί με τη Χαβάη και αναμένεται να διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στην αποτροπή της Κίνας.

Φόβος για επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν. Υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους σχετικά με πιθανή εισβολή  της Κίνας στην Ταϊβάν. Η Κίνα θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, ένα νησί με δημοκρατική διακυβέρνηση. Το Πεκίνο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας στο μέλλον, καθώς συνεχίζει να επιδεικνύει την βούληση του να ενωθεί με το αυτοδιοικούμενο νησί.

Ο Λάι Τσινγκ-τε, μέλος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν και γνωστός για τον σκεπτικισμό του προς την Κίνα, αναδείχθηκε νικητής στις Προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα μέσα Ιανουαρίου. Το Πεκίνο τον βλέπει τώρα ως πιθανό κίνδυνο για την σταθερότητα της περιοχής ως αποτέλεσμα της νίκης του.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι της Κίνας θέτουν τα Αμερικανικά αεροπλανοφόρα σε κίνδυνο, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Carlos Sardiello, διοικητής της ομάδας κρούσης USS Carl Vinson.

Ο Sardiello ανακοίνωσε, «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα μπορεί να εκτελέσει την αποστολή που είχε σχεδιαστεί να κάνει αποτελεσματικά και με ασφάλεια», ακόμη και απέναντι στους Κινεζικούς πυραύλους. "

Τύμπανα πολέμου στον Ειρηνικό. Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι κάτι πολύ σοβαρό και επικίνδυνο φαίνεται να φοβούνται οι ΗΠΑ  ότι θα διαδραματιστεί στον Ειρηνικό το προσεχές χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στην Ταϊβάν αλλά και στην Κορεατική χερσόνησο, με τις Κίνα και Βόρεια Κορέα εσχάτως να ανεβάζουν την ένταση κατακόρυφα.

Στο παραπάνω συμπέρασμα οδηγούμαστε λόγω της πρωτοφανούς υπερσυγκέντωσης ομάδας κρούσεων Αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ που καταγράφεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα Κίνας και Β. Κορέας στην περιοχή.

Τέλος δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και τον Ρωσικό Στόλο του Ειρηνικού αλλά και τις πυραυλικές δυνατότητες της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τις αντιπαλότητα της με την Ιαπωνία για το καθεστώς των νήσων Κουρίλες.

Κοινώς ο Ειρηνικός είναι ένα δυνητικά μελλοντικό πεδίο μάχης για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή- Ιαπωνία-Νότια Κορέα-Ταϊβάν-Αυστραλία- απέναντι στις Κίνα-Β.Κορέα και ενδεχομένως Ρωσία (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7222642_ora-miden-ston-eiriniko-oi-ipa-anaptyssoyn-pente-5-aeroplanofora).


Ο πλανήτης χρειάζεται... περισσότερους Κινέζους. Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Η Κίνα θα εξακολουθήσει να είναι κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ηγέτες της Κίνας έχουν θέσει τον στόχο να αναδείξουν την χώρα τους στην πρώτη θέση παγκοσμίως μέχρι το 2049 μ.Χ., εκατοστή επέτειο ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Κίνα δύσκολα θα διατηρήσει το επίπεδο ανάπτυξης που ήδη διαθέτει μέχρι τώρα – και ο κύριος λόγος για αυτό είναι το δημογραφικό της πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο πληθυσμός της Κίνας υποχώρησε το 2023 μ.Χ. από το 1,411 δισεκατομμύρια ανθρώπους στα 1,409 δισεκατομμύρια. Και η περαιτέρω πορεία αναμένεται να συνεχισθεί καθοδική. Κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο Κινεζικός πληθυσμός θα μειωθεί στα 1,313 δισεκατομμύρια μέχρι τα μέσα του Αιώνα και στα 800 εκατομμύρια μέχρι το 2100 μ.Χ. Οι επιπτώσεις αυτής της δημογραφικής κάμψης δεν θα περιορισθούν εντός των κινεζικών συνόρων.

Η "πολιτική του ενός παιδιού”, που ίσχυσε από το 1.979 μ.Χ. έως το 2015 μ.Χ., έχει πλέον εγκαταλειφθεί, ωστόσο οι τάσεις που δρομολόγησε παραμένουν. Επιπλέον η ολοκλήρωση της αστικοποίησης θέτει την Κίνα στην ίδια δημογραφική τροχιά με αυτήν των ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών – προτού καν ο ασιατικός γίγαντας φθάσει το δικό τους εισοδηματικό επίπεδο.

Οι Κινέζοι γίνονται λιγότεροι και γεροντότεροι. Οι γεννήσεις, που το 2016 μ.Χ. έφθαναν τα 17,86 εκατομμύρια, υποχώρησαν το 2023 μ.Χ. στα 9,02 εκατομμύρια. Αν αυτή η καταβύθιση καταγράφει τα (παροδικά) αποτελέσματα της έκτακτης συνθήκης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού ή κάτι βαθύτερο, μένει να φανεί.

Οι άνω των 60 ετών Κινέζοι αντιπροσωπεύουν ήδη το 20% του συνολικού πληθυσμού και το ποσοστό αυτό αναμένεται να έχει ξεπεράσει το 25% μέχρι το 2040 μ.Χ. Δεδομένων των χαμηλών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (60 έτη για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες) το ασφαλιστικό σύστημα πρόκειται να τεθεί υπό δοκιμασία – κάποιοι κάνουν λόγο και για χρεωκοπία του περί το 2035 μ.Χ. Αλλά κάθε παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή της περικοπής των συντάξεων θα είναι πολιτικά "τραυματική”.

Σημειωτέον ότι κατά την επόμενη δεκαετία πρόκειται να τεθεί εκτός εργατικού δυναμικού η γενιά των τωρινών πενηντάρηδων, η οποία ξεπερνά σε αριθμό τα 300 εκατομμύρια, δηλ. σχεδόν ισούται με τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ.

Η γενιά όσων βρίσκονται μεταξύ 30 και 49 ετών, είναι δεύτερη μεγαλύτερη σε αριθμό, αλλά προορίζεται να μειώσει το καταναλωτικό της αποτύπωμα όσο γερνά. Η αμέσως επόμενη γενιά, αυτή των σημερινών εικοσάρηδων, είναι η μικρότερη αντίστοιχη από τη δεκαετία του '50, λόγω της "πολιτικής του ενός παιδιού”.

Όσο όμως θα εντείνεται η οικονομική εξάρτηση των γονέων από τα παιδιά, τόσο θα μειώνονται τα επίπεδα επενδύσεων και αποταμίευσης (που προς το παρόν είναι πολύ υψηλά, λόγω της ισχνότητας του δημόσιου δικτύου κοινωνικής προστασίας). Ομοίως, η κρίση του στεγαστικού κλάδου θα ενταθεί, ρίχνοντας τις τιμές των ακινήτων.

Η μείωση του ποσοστού του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς το παραγόμενο προϊόν ανά εργάσιμη ώρα αυξάνεται για κάθε εργαζόμενο κατά τα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας του και αρχίζει να υποχωρεί μετά την ηλικία των 40.

Η μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού συρρικνώνει και την "δεξαμενή” από την οποία προέρχεται η καινοτομία. Το αυτό ισχύει και για τη γήρανση, που αφαιρεί δυναμισμό από την οικονομία. Με άλλα λόγια ο συνδυασμός της μείωσης του πληθυσμού με την υποχώρηση της παραγωγικότητας προορίζεται να προσγειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης – σε μία χώρα η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης. Οι επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτα διεθνείς.

Άλλωστε, η Κίνα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα παγκοσμίως. Η μείωση της κινεζικής κατανάλωσης θα γίνει οδυνηρά αισθητή σε εμπορικούς εταίρους όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ενώ και αναδυόμενες οικονομίες όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς για Κινέζους θα δοκιμασθούν.

Οι δε πολυεθνικές εταιρείες, που, όπως μας θυμίζει ο οικονομολόγος Χοσέ Καμπαγιέρο σε άρθρο του στο The Conversation, στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κινεζική αγορά θα υποχρεωθούν να αναδιαρθρωθούν. Μπροστά στην προοπτική της απώλειας εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ανά τον κόσμο, η απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως...περισσότερους Κινέζους (https://www.capital.gr/diethni/3772769/o-planitis-xreiazetai-perissoterous-kinezous/).

 

Η Κίνα ξεκινά την καλλιέργεια βρεφών! Ήγγικεν η ώρα της Νέμεσις…

Και ενώ εκατομμύρια μητέρες παλεύουν στα νοσοκομεία να σώσουν τα παιδιά τους, η Κίνα προχώρησε στην δημιουργία τεχνητής μήτρας για την κυοφορία υγιών βρεφών!Τεχνικές ρομποτικές μήτρες! Μωρά όλα υγεία μεγαλωμένα σε εργαστήρια… Κατάργηση της μητέρας… Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας!!!

Η έννοια της καλλιέργειας βρεφών σε τεχνητή μήτρα ονομάζεται “ecto genesis”, η οποία μεταφράζεται σε “έξω σχηματισμός/γέννηση”. Δεν είναι μια νέα ιδέα. Χρονολογείται τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας του 1.950 μ.Χ. Αν και αυτή απεικονίστηκε πολύ νωρίτερα στο δυστοπικό βιβλίο του Huxley (Brave New World) το 1.931 μ.Χ.

Το πρώτο σχέδιο τεχνητής μήτρας, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ο Greenberg το 1.955 μ.Χ., με το πρόσχημα της βοήθειας πρόωρων βρεφών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μετά την γέννησή τους. Οι ίδιες υποκριτικές κυβερνήσεις που προωθούν την χρήση τεχνητών μητρών, για να σώσουν τάχα μωρά, δολοφονούν ταυτόχρονα εκατομμύρια βρέφη, θυσιάζοντάς τα στο θηρίο/Μολώχ, μέσω των εκτρώσεων.

Και γεννούνται τα ερωτήματα … Σε λίγα χρόνια, όλα όσα γνωρίζουμε για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους θα θεωρούνται ξεπερασμένα; Οι νέες τεχνολογίες θα “γεννήσουν” τον νέο άνθρωπο, τον… “μετάνθρωπο”; Τέλος η οικογένεια όπως την ξέρουμε; Δεν θα υπάρχουν πια συγγένειες και οικογενειακοί δεσμοί; Ο καθένας μας θα είναι εντελώς μόνος του απέναντι στις εκάστοτε “ορέξεις” των κυβερνώντων;

Πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, σατανικότατο!! Είναι προφανείς οι σκοποί τους… Να είμαστε χωρίς δεσμούς, χωρίς οικογένεια, χωρίς αξίες… Ανθρωποειδή, χειραγωγήσιμα και για συγκεκριμένη χρήση, κάθε φορά. Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν τον απόλυτο έλεγχο!!

Ωστόσο, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Θεός θα επιτρέψει κάτι τέτοιο για το πλάσμα του. Και επειδή η Ύβρις έχει φτάσει, πλέον, στο αποκορύφωμά της, νομίζω πώς ήγγικεν η ώρα της Νέμεσης… Δεν ξέρω φίλοι μου, αν ο Κύριος θα το επιτρέψει να γίνει, αυτό πάντως είναι το σχέδιο της Ν.Τ.Π. για την ανθρωπότητα… Μας αρέσει (https://romioitispolis.gr/i-kina-xekina-tin-kalliergeia-vrefon-iggiken-i-ora-tis-nemesis/);

 

Η Κίνα αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 7,2% - Τέλος η «ειρηνική» επανένωση με την Ταϊβάν.

Κατά το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με μακράν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, ανήλθαν σε 877 δισεκ. δολάρια το 2022 μ.Χ.

Στην αύξηση κατά 7,2% του προϋπολογισμού του 2024 μ.Χ. για την άμυνα (ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο, αν και πολύ πίσω από αυτόν των ΗΠΑ) προχωρά η Κίνα, σκληραίνοντας παράλληλα την στάση της απέναντι στην Ταϊβάν.

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έγγραφο εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο περιθώριο των ετήσιων εργασιών του Κινεζικού κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να δαπανηθούν 1,66 τρισεκ. γιούαν (231,4 δισεκ. δολάρια) για την άμυνα, ποσό χονδρικά υποτριπλάσιο από αυτό των στρατιωτικών δαπανών της Ουάσιγκτον.

Ο ασιατικός γίγαντας συνεχίζει τη «λογική αύξηση» του αμυντικού προϋπολογισμού για να «προασπίσει την εθνική κυριαρχία του, την ασφάλειά του και τα αναπτυξιακά του συμφέροντα», εξήγησε χθες Δευτέρα (4/3) ο Λου Τσιντσιέν, εκπρόσωπος της Εθνικής Λαϊκής Συνέλευσης κατά την τρέχουσα ετήσια σύνοδό της.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας αυξάνονται επί δεκαετίες, γενικά με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες, όπως και άλλες χώρες, με φόντο την διεκδίκηση από διάφορες χώρες της κυριαρχίας νησιών, νησίδων και υφάλων στην Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι 10 χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες. Κατά το διεθνές ινστιτούτο έρευνας για την ειρήνη με έδρα την Στοκχόλμη (SIPRI), οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με μακράν τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, ανήλθαν σε 877 δισεκ. δολάρια το 2022 μ.Χ. Ακολούθησαν η Κίνα (292 δισεκ.), η Ρωσία (86,4), η Ινδία (81,4), η Σαουδική Αραβία (75), η Βρετανία (68,5), η Γερμανία (55,8), η Γαλλία (53,6), η Νότια Κορέα (46,4) και η Ιαπωνία (46).

Σταματά η Κίνα να μιλά για «ειρηνική επανένωση» με την Ταϊβάν. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας προκαλούν ανησυχία στην Ταϊβάν, νήσο 23 εκατ. κατοίκων που η Κίνα θεωρεί επαρχία της και επιδιώκει μια μέρα να επανενωθεί, διά της βίας αν είναι απαραίτητο, με την Ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα, σε χωριστό κείμενο, επαναλαμβάνεται πως η Κίνα θα «εναντιωθεί σθεναρά» σε κάθε δραστηριότητα για την «ανεξαρτησία» της Ταϊβάν και κάθε «εξωτερική ανάμιξη» στις υποθέσεις της νήσου, που θεωρεί «εσωτερικές» της.

Πιθανόν η σημαντικότερη λεπτομέρεια στην λίγο ως πολύ τυποποιημένη ορολογία αυτή είναι η αλλαγή διατύπωσης στη φράση πως η Κινεζική κυβέρνηση θα προωθήσει σθεναρά «την επανένωση της Κίνας»: λείπει το επίθετο «ειρηνική» προηγούμενων ανάλογων κειμένων (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/725137/i-kina-afksanei-tis-stratiotikes-dapanes-kata-7-2-telos-i-eiriniki-epanenosi-me-tin-taivan).

 

Αποκάλυψη CNN – Στήνει Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων η Κίνα, φόβοι για πολεμική ετοιμασία. Η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης ρεκόρ ακινήτων, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις.

Οι κινεζικές εταιρείες κάνουν κάτι που σπάνια έχουμε δει από τη δεκαετία του 1.970 μ.Χ.: στήνουν τους δικούς τους εθελοντικούς στρατούς. Τουλάχιστον 16 μεγάλες κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου ενός κολοσσού γαλακτοκομικών προϊόντων, δημιούργησαν μαχητικές δυνάμεις τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Αυτές οι μονάδες, γνωστές ως Τμήματα Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούνται από πολίτες που διατηρούν τις κανονικές τους θέσεις εργασίας.

Λειτουργούν ως εφεδρική και βοηθητική δύναμη για τον στρατό της Κίνας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο, και είναι διαθέσιμες για αποστολές που κυμαίνονται από την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη βοήθεια στη διατήρηση της «κοινωνικής τάξης» έως την παροχή υποστήριξης κατά την διάρκεια του πολέμου.

Οι δυνάμεις, που δεν δραστηριοποιούνται επί του παρόντος εκτός Κίνας, έχουν περισσότερα κοινά με την Εθνική Φρουρά της Αμερικής παρά με το κίνημα της πολιτοφυλακής, το οποίο αναφέρεται σε ιδιωτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνήθως έχουν μια δεξιά πολιτική εστίαση.

Η ίδρυση εταιρικών ταξιαρχιών υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες του Πεκίνου για πιθανές συγκρούσεις στο εξωτερικό καθώς και για κοινωνική αναταραχή στο εσωτερικό καθώς η οικονομία παραπαίει, λένε οι αναλυτές.

Η αναβίωση θεωρείται επίσης ως απάντηση στην πανδημία και μέρος των προσπαθειών του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping να ενισχύσει τον έλεγχο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένου του εταιρικού τομέα.

«Η επιστροφή των εταιρικών πολιτοφυλακών αντανακλά την αυξανόμενη εστίαση του Xi στην ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης της οικονομικής ανάπτυξης με την εθνική ασφάλεια καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ένα πιο δύσκολο μέλλον βραδύτερης ανάπτυξης και αυξανόμενου γεωπολιτικού ανταγωνισμού», σχολίασε ο Neil Thomas, συνεργάτης για την Κινεζική πολιτική στο Κέντρο Asia Society.

«Εταιρικές πολιτοφυλακές υπό στρατιωτική ηγεσία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα να καταστείλει πιο αποτελεσματικά περιστατικά κοινωνικής αναταραχής, όπως διαμαρτυρίες καταναλωτών και απεργίες εργαζομένων», είπε. Μεγαλώνει η απογοήτευση. Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε 5,2% το 2023 μ.Χ., ελαφρώς καλύτερα από τον επίσημο στόχο που είχε θέσει το Πεκίνο.

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης ρεκόρ ακινήτων, της αυξανόμενης ανεργίας των νέων, της αποπληθωριστικής πίεσης, της αύξησης των εταιρικών χρεοκοπιών και της αυξανόμενης οικονομικής πίεσης στις τοπικές κυβερνήσεις. Οι διαμαρτυρίες φαίνεται να εξαπλώνονται καθώς η απογοήτευση μεγαλώνει.

Ο αριθμός των εργατικών απεργιών και διαδηλώσεων αυξήθηκε σε 1.794 το 2023 μ.Χ., υπερδιπλασιασμένος από το 2022 μ.Χ., όταν καταγράφηκαν 830 περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία από το China Labor Bulletin, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Χονγκ Κονγκ που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις των εργαζομένων.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο στο Zhengzhou, καθώς η οργή έβραζε εναντίον της Foxconn επειδή αρνήθηκε να αυξήσει τους μισθούς και τα επιδόματα για να προσελκύσει εργαζομένους πίσω μετά την πανδημία.

Εκτός του εταιρικού τομέα, οι μονάδες πολιτοφυλακής οργανώνονται συχνά από τοπικές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια, σύμφωνα με κανόνες της πολιτοφυλακής. Αυτές οι μονάδες εξακολουθούν να υπάρχουν στα περισσότερα από αυτά τα μέρη σήμερα, μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ποικιλία εταιρειών. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής πολιτοφυλακές ήταν κρατικές επιχειρήσεις (SOE), οι οποίες ανήκουν άμεσα σε κεντρικές ή περιφερειακές κυβερνήσεις.

Όμως, τον Δεκέμβριο, ο όμιλος Yili, ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλακτοκομικών στον κόσμο, έγινε η πρώτη μεγάλη ιδιωτικά ελεγχόμενη κινεζική εταιρεία στην πρόσφατη ιστορία που δημιούργησε μονάδα του Τμήματος των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Yili δεν ελέγχεται κατά πλειοψηφία από το κράτος, αλλά η τοπική κυβέρνηση στο Hohhot, την πόλη όπου εδρεύει, έχει μερίδιο 8,5%, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες καταθέσεις. Δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη δύναμη ή τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί.

Σύμφωνα με τον νόμο περί στρατιωτικής υπηρεσίας της Κίνας, τα μέλη ανδρών πολιτοφυλακών θα πρέπει να είναι ηλικίας 18 έως 35 ετών. Υπάρχει κάποια ευελιξία για άτομα με ειδικές δεξιότητες. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να συμμετάσχουν, αν και οι απαιτήσεις ηλικίας δεν έχουν καθοριστεί στο νόμο.

Η μονάδα του Yili θα βρίσκεται υπό την άμεση διαχείριση της φρουράς του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) στην Εσωτερική Μογγολία, την περιοχή όπου εδρεύει η εταιρεία, και της επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η μονάδα δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει μια εθνική αμυντική δύναμη με βάση το Yili, η οποία μπορεί «να υπηρετήσει σε καιρό ειρήνης, να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ανταποκριθεί σε καιρό πολέμου», δήλωσε ο Huang Zhiqiang, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Περιφέρειας Εσωτερικής Μογγολίας, σε μια τελετή στο την περιφερειακή πρωτεύουσα του Χοχότ.

Παρόντες ήταν επίσης ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της περιοχής και ο γραμματέας του κόμματος της πόλης. Ήταν το τελευταίο σε μια σειρά πολιτοφυλακών που ιδρύθηκαν από μεγάλες κινεζικές εταιρείες τον περασμένο χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο, η Shanghai Municipal Investment Group, μια κρατική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και κατασκευαστικής εταιρείας, δημιούργησε μια μονάδα του Τμήματος των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων. Θα εποπτευόταν από τη φρουρά της Σαγκάης του PLA, σύμφωνα με την Jiefang Daily, την επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πόλη.

Ο Liu Jie, ο διοικητής της φρουράς, είπε ότι η πολιτοφυλακή θα βοηθήσει τον στρατό σε καθήκοντα όπως η παροχή θέσεων εργασίας σε αποστρατευμένους βετεράνους ή η στρατολόγηση στρατιωτών για τον στρατό. Τουλάχιστον 14 άλλες κρατικές εταιρείες έχουν κάνει το ίδιο πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του CNN για τις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Μια μακρά ιστορία. Οι πολιτοφυλακές της Κίνας προηγούνται της ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1.949 μ.Χ. Στην πραγματικότητα, ξεκίνησαν την δεκαετία του 1.920 μ.Χ. και στήριξαν το Κομμουνιστικό Κόμμα στις πολυάριθμες μάχες του. Μετά το 1.949 μ.Χ., όταν το κόμμα ανέλαβε τον έλεγχο της ηπειρωτικής Κίνας, οι μονάδες ενσωματώθηκαν τελικά σε κυβερνήσεις, σχολεία και εταιρείες.

Οι δυνάμεις ήταν διαδεδομένες κατά τη διάρκεια της μαοϊκής εποχής από το 1.949 μ.Χ. έως το 1.976 μ.Χ. και κορυφώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1.950 μ.Χ.- με 220 εκατομμύρια μέλη - όταν η στρατιωτική ένταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υψηλή για την Ταϊβάν, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα.

Οι πολιτοφυλακές αποτελούν βασικό μέρος του στρατού της Κίνας, ο οποίος αποτελείται από δύο επαγγελματικές δυνάμεις πλήρους απασχόλησης: τον PLA και την Λαϊκή Ένοπλες Αστυνομία, η οποία είναι επιφορτισμένη με την εσωτερική ασφάλεια. Οι πολιτοφυλακές διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στον PLA, σύμφωνα με τον αμυντικό νόμο της χώρας.

Με την εγγραφή μεγάλου αριθμού αμάχων στις ταξιαρχίες, ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο επαναστάτης ηγέτης της Κίνας, είπε ότι ενίσχυε την άμυνα της χώρας έναντι της απειλής «αυτοκρατορικών δυνάμεων» όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αλλά οι ιστορικοί είπαν ότι ο Μάο χρησιμοποίησε τις δυνάμεις για να προωθήσει την προσωπική του ατζέντα και να εδραιώσει την εξουσία του. Ενσωμάτωσε τις ταξιαρχίες στις Λαϊκές Κομμούνες, τεράστιες συλλογικότητες που επισημοποιήθηκαν το 1.958 μ.Χ. και διαχειρίζονταν σχεδόν όλες τις οικονομικές και πολιτικές δραστηριότητες στην αγροτική Κίνα.

Οι κομμούνες αποτελούσαν κεντρικό μέρος της εκστρατείας του Μάο για το Μεγάλο Άλμα Προς τα εμπρός, μια προσπάθεια να ενισχύσει τη γεωργία και να αυξήσει την παραγωγή χάλυβα μέσω της κολεκτιβοποίησης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο Μάο επέκτεινε επίσης το σύστημα πολιτοφυλακής για να καταστείλει και να εκφοβίσει ανθρώπους που αντιτάχθηκαν στις ριζοσπαστικές πολιτικές του, ενώ ανέπτυξε μια λατρεία προσωπικότητας εντός και εκτός του κόμματος.

Μετά τον θάνατο του Μάο το 1.976 μ.Χ., η χώρα άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον της στην οικονομική ανάπτυξη και όχι στην πολιτική πάλη. Καθώς η οικονομία απογειώθηκε, τα μέλη των πολιτοφυλακών κατέρρευσαν στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2011 μ.Χ., σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Αν και ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις διατήρησαν τις πολιτοφυλακές τους, δεν υπήρχαν προηγουμένως σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις μέχρι πρόσφατα, καθώς ο ιδιωτικός τομέας άρχισε να αποκαθίσταται μόνο μετά το 1.978 μ.Χ., όταν η Κίνα εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις στην ελεύθερη αγορά.

Γιατί τώρα; Η αναζωπύρωση των εταιρικών πολιτοφυλακών πιθανότατα οδηγείται από την πανδημία Covid-19 και την πρόσφατη κρίση στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τον Timothy Heath, ανώτερο διεθνή αμυντικό ερευνητή στη Rand Corporation.

«Η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στο να παρακινήσει τους κεντρικούς ηγέτες να αναζητήσουν πιο αποτελεσματικούς οργανισμούς και δυνάμεις στην κοινωνία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση και τον συντονισμό των απαντήσεων σε μεγάλες εθνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι πανδημίες», είπε.

Μια χρόνια ύφεση στην αγορά ακινήτων έχει προκαλέσει μια ευρεία πίεση στα στεγαστικά δάνεια. Από το 2022 μ.Χ., οι θυμωμένοι αγοραστές κατοικιών σε πολλές κινεζικές πόλεις αρνήθηκαν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνειά τους για ημιτελή διαμερίσματα, αφού οι προγραμματιστές καθυστέρησαν ή εγκατέλειψαν την κατασκευή.

Οι συνέπειες από την πτώση των ακινήτων εξαπλώθηκαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, προκαλώντας ορισμένες μεγάλες σκιώδεις τράπεζες να χρεοκοπήσουν για τα επενδυτικά τους προϊόντα, κάτι που με τη σειρά του έχει προκαλέσει διαδηλώσεις από ανθρώπους που έχασαν χρήματα.

Η επανίδρυση των Τμημάτων των Λαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων σχετίζεται επίσης με τη μεγαλύτερη προσπάθεια του Xi να αναθεωρήσει τον Κινεζικό στρατό. Ο Κινέζος ηγέτης δεν έχει κρύψει τον στόχο του να «εκσυγχρονίσει» τον PLA και να τον μετατρέψει σε μια μαχητική δύναμη «παγκόσμιας κλάσης».

«Ο κύριος σκοπός των αλλαγών είναι να βελτιωθεί η ικανότητα του στρατού να πραγματοποιήσει αμυντική κινητοποίηση πόρων. Αυτό μπορεί, μακροπρόθεσμα, να εξοικονομήσει τους πόρους της PLA αναθέτοντας ορισμένα καθήκοντα στις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να φροντίσουν» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/722688/apokalypsi-cnn-stinei-tmimata-laikon-enoplon-dynameon-i-kina-fovoi-gia-polemiki-etoimasia).

 

Ο Κινεζικός στόλος έβαλε πλώρη για την Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ η Κίνα αποφάσισε να στείλει στόλο στην περιοχή σε μια εποχή που οι ναυτικές επιθέσεις των Χούθι αυξάνονται, οι επιθέσεις από την Δύση στοχεύουν τις θέσεις των Χούθι κοντά στο λιμάνι Ρας Ίσα, Βόρεια της πόλης Χοντέιντα της Υεμένης.

Οι μεγάλες εταιρείες αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τον στρατηγικό θαλάσσιο διάδρομο επειδή οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν προκαλούν διαταραχές στις διεθνείς μεταφορές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ακολούθησε τα βήματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου και αποφάσισε να στείλει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας.  Μετά από αυτό, η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα στείλει τον 46ο στόλο της στην περιοχή.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο στόλος απέπλευσε από το στρατιωτικό λιμάνι στην παράκτια πόλη Zhanjiang στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Νότιας Κίνας για να αναλάβει το έργο της συνοδείας του 45ου Ναυτικού Στόλου στον Κόλπο του Άντεν και στα ύδατα ανοιχτά της Σομαλίας.

Ο 46ος στόλος περιλαμβάνει το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου Jiaozuo, την φρεγάτα πυραύλων Xuchang και το πλοίο ολοκληρωμένου εφοδιασμού Honghu.  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόλος περιλαμβάνει δύο ελικόπτερα καθώς και περισσότερους από 700 αξιωματικούς και ναύτες, μεταξύ των οποίων δεκάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων.

CENTCOM: Οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αποτράπηκαν. Από την άλλη, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή) ότι αποτράπηκαν οι επιθέσεις των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανέφερε ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν τρία μη επανδρωμένα αεροχήματα καμικάζι (UAV) που έστειλαν οι Χούθι κοντά σε πολλά εμπορικά πλοία που επιχειρούσαν στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι κανένα πλοίο δεν υπέστη ζημιές.

ΜΜΕ των Χούθι ανέφεραν χθες ότι υπήρξαν τρεις αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή Σαλίφ, κοντά στο λιμάνι Ρας Ίσα στην Ερυθρά Θάλασσα, βόρεια της πόλης Χοντέιντα, αλλά δεν κοινοποίησαν άλλες λεπτομέρειες. Η Ουάσιγκτον δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για αυτές τις επιθέσεις (https://echedoros.blog/2024/02/24/%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%ad%ce%b2%ce%b1%ce%bb%ce%b5-%cf%80%ce%bb%cf%8e%cf%81%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd/).

 

Πόσο εκτεθειμένη στην Κίνα είναι η γερμανική οικονομία; Κίνδυνος κατάρρευσης; Η Κίνα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες με ισχυρούς δεσμούς με τον ασιατικό γίγαντα.

Η Γερμανία είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες οικονομίες σε αυτήν την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με έκθεση της Bundesbank, οι στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Βερολίνου «ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για το Γερμανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αυτοί οι κίνδυνοι προέρχονται από τις σχέσεις των τραπεζών με γερμανικές εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην Κίνα ή πωλούν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους στον ασιατικό κολοσσό.

Πηγές από την ίδια την Bundesbank επιβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες είναι πολύ προσεκτικές επειδή δάνεισαν τεράστια χρηματικά ποσά σε εταιρείες βασικών τομέων της Γερμανικής οικονομίας που εξαρτώνται από τους Κινέζους προμηθευτές για τις εισροές τους. «Το γεγονός ότι οι Γερμανο-Κινεζικές σχέσεις καταρρέουν «αυξάνει την πιθανότητα αθέτησης των δανείων» που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έκθεση της Bundesbank. Σύμφωνα με έκθεση της Bundesbank, ασφαλιστικές εταιρείες ή άμεσες και έμμεσες επενδυτικές εταιρείες στην Κίνα αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά προβλήματα. Στην έκθεση της, η Bundesbank κάνει λόγο για 36 δισ. ευρώ άμεσα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία στο τέλος του 2022 μ.Χ.

Αυτό αντιστοιχούσε στο 11,4% του συνόλου του ενεργητικού του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Οι ειδικοί της Bundesbank διαβεβαιώνουν ότι για το Γερμανικό τραπεζικό σύστημα «προκύπτουν σημαντικοί οικονομικοί κίνδυνοι λόγω των δεσμών του με την Κίνα».

Σε ένα σενάριο κρίσης αποκαλύπτουν ότι είναι πιθανό να επηρεαστούν οι οικονομικές απαιτήσεις κατά Γερμανών δανειοληπτών που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι στην Κίνα. Αυτές περιλαμβάνουν εταιρείες με υψηλές άμεσες επενδύσεις στην Ασιατική χώρα, αλλά και εκείνες που έχουν ισχυρή συγκέντρωση εξαγωγικών δραστηριοτήτων ή εξάρτηση από σημαντικές προηγμένες υπηρεσίες.

Στο τέλος του 2022 μ.Χ., τα περιουσιακά στοιχεία των Γερμανικών τραπεζών σε εκτεθειμένες εταιρείες αυτού του είδους ανήλθαν σε σχεδόν 220 δισ. ευρώ . «Αυτό αντιπροσωπεύει εξαπλάσιες άμεσες απαιτήσεις έναντι δανειοληπτών με έδρα την Κίνα και σχεδόν το 42% των συνολικών κοινών μετοχών», αναφέρει Bundesbank στην ετήσια έκθεσή της (https://www.defence-point.gr/news/poso-ektetheimeni-stin-kina-einai-i-germaniki-oikonomia-kindynos-katarreysis).


Αποκάλυψη: Η CIA σε μυστική επιχείρηση επιρροής του κοινού κατά της Κίνας.

Ένα απίστευτο ρεπορτάζ του Reuters φέρνει στην επιφάνεια τις προσπάθειες των ΗΠΑ, μέσω της CIA, ώστε να στρέψει τους κινέζους εναντίων της κυβέρνησής τους. Οι πληροφορίες έρχονται από πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ, με άμεση γνώση σε υψηλά απόρρητα προγράμματα.

Μάλιστα, τρεις αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η CIA δημιούργησε μια μικρή ομάδα με ψευδείς διαδικτυακές ταυτότητες, ώστε να διαδώσουν ψεύτικες πληροφορίες για την κυβέρνηση του Xi Jinping, ενώ παράλληλα διέδωσαν απαξιωτικές ψευδείς ειδήσεις σε ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού. Το μυστικό πρόγραμμα της CIA κατά της Κίνας ξεκίνησε το 2019 μ.Χ.

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές, επιχειρηματικές και εμπορικές συμφωνίες με αναπτυσσόμενες χώρες και αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ δεν θέλουν, εν μέσω εμπορικού πολέμου που έχουν ξεκινήσει οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Μερικές από τις πληροφορίες που διέδιδαν ήταν πως μέλη του Κουμμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έκρυβαν παράνομα χρήματα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, ενώ κατηγορούσαν για σπατάλη χρημάτων την κινέζικη πρωτοβουλία Belt and Road, που παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής σε αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτές τις επιχειρήσεις, όμως ανέφεραν πως οι προπαγανδιστές βασίστηκαν στην πραγματικότητα, αναμιγνύοντας ψευδή στοιχεία με την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα.

Αυτή η επιχείρηση, εκτός από πλήγμα στο πρόσωπο της κινεζικής κυβέρνησης, ανάγκασε την Κίνα να δαπανήσει τεράστια ποσά, κυνηγώντας εισβολείς στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο της χώρας. Ένας από τους πρώην αξιωματούχος δήλωσε: «Θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα». Η Chelsea Robinson, εκπρόσωπος της CIA, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είπε ότι τα νέα της πρωτοβουλίας της CIA δείχνουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί «τον χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Οι πηγές αναφέρουν πως η επιχείρηση της CIA ήρθε σαν απάντηση σε χρόνιες προσπάθειες της Κίνας, με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της. Το πρόγραμμα της CIA ξεκίνησε το 2019 μ.Χ., με προεδρία Τραμπ και θυμίζει πάρα πολύ τις πρακτικές των ΗΠΑ κατά της Σοβιετικής Ένωσης, ξυπνώντας μνήμες Ψυχρού Πολέμου. Βέβαια αυτό ήταν κάτι που είχαμε καταλάβει εδώ και καιρό, από τις κινήσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων ή εάν η διοίκηση του Τζο Μπάιντεν διατήρησε το πρόγραμμα της CIA. Η Κέιτ Γουότερς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της δήθεν «κυβέρνησης» Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή το αν παραμένει ενεργό.

Δύο ιστορικοί των μυστικών υπηρεσιών είπαν στο Reuters ότι όταν ο Λευκός Οίκος χορηγεί στην CIA εξουσιοδότηση μυστικής δράσης, μέσω μιας εντολής γνωστής ως προεδρικού πορίσματος, αυτή συχνά παραμένει σε ισχύ σε όλες τις διοικήσεις.

Ο Τραμπ που είναι υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικάνους και πάλι, έχει υποσχεθεί ακόμα πιο σκληρή προσέγγιση κατά της Κίνας, αν επανεκλεγεί πρόεδρος. Οι πρώην σύμβουλοι του Τραμπ για την εθνική ασφάλεια, αρνήθηκαν και αυτοί να σχολιάσουν το θέμα.

Η επιχείρηση κατά του Πεκίνο είχε σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ισχύος της οικονομίας της Κίνας και της ικανότητας της να ανταποκρίνεται μέσω του εμπορίου, δήλωσε ο Paul Heer, πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA στην Ανατολική Ασία που έμαθε για την προεδρική εξουσιοδότηση από το Reuters..

Για παράδειγμα, αφού η Αυστραλία ζήτησε μια έρευνα εντός της Κίνας για να διερευνήσει την προέλευση της πανδημίας COVID-19 το 2020 μ.Χ., το Πεκίνο μπλόκαρε δισεκατομμύρια δολάρια στο αυστραλιανό εμπόριο μέσω γεωργικών δασμών.

Από την άλλη το Πεκίνο προχώρησε σε δηλώσεις, αναφέροντας πως «ακολουθεί την αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Μάλιστα ο Τραμπ το 2018 μ.Χ. έδωσε περισσότερες εξουσίες στην CIA, ώστε να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο, κατά των αντιπάλων των ΗΠΑ. Πηγές του Reuters αναφέρουν πως η εξουσιοδότηση στην CIA το 2019 μ.Χ., άνοιξε τον δρόμο για επιθέσεις όχι μόνο στην Κίνα, αλλά και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο που ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται είτε εμπορικά, είτε για επιρροή. Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν πως η επιχείρηση είχε στόχο την κοινή γνώμη σε Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό.

«Η αίσθηση ήταν ότι η Κίνα ερχόταν κατά πάνω μας με ατσάλινα ρόπαλα του μπέιζμπολ και εμείς παλεύαμε με ξύλινα», είπε ένας πρώην αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας με άμεση γνώση του ευρήματος.

Οι κρυφές εκστρατείες προπαγάνδας ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η CIA έφτιαχνε 80 έως 90 άρθρα την ημέρα σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την Σοβιετική Ένωση, είπε ο Τζόνσον. Στη δεκαετία του 1.950 μ.Χ., για παράδειγμα, η CIA δημιούργησε ένα αστρολογικό περιοδικό στην Ανατολική Γερμανία για να δημοσιεύσει προαισθανόμενες προβλέψεις για κομμουνιστές ηγέτες, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα αρχεία.

Όλα αυτά είναι μέρος του μένους των ΗΠΑ κατά της Κίνας, καθώς η χώρα έχει αποκτήσει πλέον τα τεχνολογικά ηνία, εδώ και καιρό και δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να την σταματήσει. Σε μια χώρα που παράγει 10.000.000 μηχανικούς υπολογιστών τον χρόνο, δύσκολα μπορεί κάποιος να ανακόψει την ανάπτυξη της.

Η αποκάλυψη έρχεται πάνω στην ώρα που οι HPA προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του TikTok, ενώ παράλληλα αυξάνουν τις πιέσεις κατά της Huawei. Άραγε πόσο αυτό το αφήγημα για τον κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ από την Huawei ήταν πραγματικές (https://romioitispolis.gr/apokalypsi-i-cia-se-mystiki-epicheirisi-epirrois-toy-koinoy-kata-tis-kinas/);
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου