Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΟΔΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΝΕΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΟΔΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ, ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΝΕΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

 Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ   


    θυμίζει κατά πολύ την αντίστοιχη που επικρατούσε την εποχή που ακολουθήσε τον Α’ΠΠ, τον Μεσοπόλεμο και τον Β’ΠΠ.

Έτσι, στην εποχή μας, όπως τότε, αμέσως μετά την λήξη του Α’΄ΠΠ σύνεση η διάλυση της Ρωσικής και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες έχασαν πολλά εδάφη προς όφελος μειονοτήτων, οι οποίες δημιούργησαν ανεξάρτητα κράτη, έστω και προσωρινά, ενώ αλλά εδάφη τους δόθηκαν σε άλλα κράτη.

[Ο δε Α’ΠΠ και οι καταστροφές, μαζί με τις μεγάλες απώλειες οδήγησαν την άνοδο στην εξουσία των δικτατορών Λένιν, Μουσολίνι, Χίτλερ και Στάλιν, όπως και ένας Γ’ΠΠ μπορεί να οδηγήσει στην άνοδο εκ νέου τέτοιων ηγετών στην εξουσία των κρατών της Ευρώπης και του κόσμου.

Και όπως για κάποιους ο Α΄ΠΠ και Β΄ΠΠ ήταν η συνέχεια του ιδίου πολέμου σε δύο ημίχρονα, με ενδοιασμό στάδιο και ανακωχή τον Μεσοπόλεμο κατά την διάρκεια του οποίου πολλά από αυτά ανήλθαν στην εξουσία, έτσι και σε έναν Γ’ΠΠ μπορεί αυτός να έχει δύο ημίχρονα με ένα ενδιάμεσο στάδιο ανακωχής (https://alophx.blogspot.com/2022/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html), κατά το οποίο πολλά νέα καθεστώτα, νεοκομμουνιστικά, νεοφασιστικά, ή νεοναζιστικά έρθουν όπως στον Α’ΠΠ και τον Μεσοπόλεμο στην εξουσία για να πάρουν μετά από λιγο χρονικό διάστημα την ρεβάνς.

Και όπως αρχικά, πριν αναλάβουν την εξουσία οι Λένιν (που όπως και ο Στάλιν ονομάζονταν και δήθεν «κόκκινος Τσάρος του λαού»), Χίτλερ και Στάλιν (που ήταν αυτός που έδωσε με πρόταση που έκανε και έγινε αποδεκτή από τον Λένιν να πάρει η Τσαρική Ρωσία το όνομα ΕΣΣΔ) ήταν αρχικά άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό των κρατών τους και των επαρχιών τους, έτσι μπορεί να γίνει και με μία εκ νέου άνοδο στην εξουσία αγνώστων αρχικά δικτατορών στις χώρες της Ευρώπης.

Στην άνοδο στην εξουσία των δικτατορών αυτών (Λένιν, Μουσολίνι) εν μέσω Α’ΠΠ (αλλά και στον Μεσοπόλεμο με τους Χίτλερ, Στάιν και Φράνκο) βοήθησε και το σημαντικό μέρος του στρατού και του στόλου που πήρε το μέρος τους (όπως έγινε με την επανάσταση στην Γερμανία στο Κίελο και άλλες πόλεις το 1.918 μ.Χ. που οδήγησε στην πτώση του Κάιζερ, όπως και το πραξικόπημα του Λένιν το 1.917 μ.Χ. οδήγησε στην πτώση του Τσάρου-https://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html).

Κάτι που μπορεί να συμβεί στις ίδιες χώρες και στις μέρες μας στις χώρες αυτές μέσα από έναν Γ’ΠΠ και την άνοδο με την βοήθεια του στρατού ή του στόλου (υπό την ηγεσία αξιωματικών, ανωτέρων ή κατωτέρων, στρατηγών ή και Ναυάρχων) εάν αυτός εξεγερθεί ή κάνει πραξικόπημα πάρει την εξουσία και επιβάλει εκ νέου νεοφασιστικά, νεοναζιστικά ή νεοκομμουνιστικά καθεστώτα στα κράτη αυτά.

Όπως ακριβώς έγινε προσπάθεια (ή επετεύχθη π.χ. στην Ελλάδα με την χούντα) να συμβεί με την οργάνωση «Stay Behind»/«Gladio» κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στην Γερμανία, την Ιταλία , στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τότε ΕΟΚ και του ΝΑΤΟ (https://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html), αλλά και πιο πρόσφατα στις μέρες μας στην Γερμανία με την θεωρουμένη ως απόπειρα πραξικοπήματος των Reichsburger και την προσπάθεια επιβολής εκ νέου ενός Ράιχ στην Γερμανία (https://alophx.blogspot.com/2017/09/h-odessa.html).

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάει κάνεις ότι τα Σοβιέτ ήταν συμβούλια εργατών και στρατιωτών και ναυτών (του πολεμικού στόλου), ενώ και οι μελανοχίτωνες του Μουσολίνι και οι Φαιοχιτώνες του Χίτλερ ήταν βετεράνοι του Ιταλικού και του Γερμανικού στρατού αντίστοιχα.

Και όπως η άνοδος εν μέσω του Α΄ΠΠ στην εξουσία του μασόνου Κερένσκι και η ήττα και καταστροφή του στρατού και της οικονομίας της Ρωσίας με την νέα επίθεση που εξαπέλυσε ενάντια στους Γερμανούς οδήγησε στην πλήρη καταστροφή του καθεστώτος του και την άνοδο με πραξικόπημα και εμφύλιο των μπολσεβίκων του Λένιν στην Ρωσία.

Αντίστοιχα, μία άνοδος εν μέσω Γ’ΠΠ νεοκομμουνιστών στην Ρωσία ή νεοφασιστών και νεοναζιστών στην εξουσία της Ιταλίας και της Γερμανίας και αν αυτοί υποστούν συντριπτική ήττα του στρατού και των οικονομίων τους με νέες επιθέσεις που θα εξαπολύσουν κατά των εχθρών τους, αυτό μπορει να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή των καθεστώτων τους και την άνοδο με πραξικόπημα και εμφύλιο των εχθρών τους στην εξουσία των κρατών τους.

Στις μέρες μας βέβαια έχουν γίνει μεταμοντέρνα πραξικοπήματα των τράπεζων και της τρόικας (ΔΝΤ, Γερμανική ΕΕ, ΗΠΑ) σε κράτη της ΕΕ και την επιβολή σε αυτές πραξικοπήματα κυβερνήσεων διορισμένους από αυτή τραπεζιτών, αφού έριξαν πρωτα τους νόμιμα εκλεγμένους (αλλά και διεφθαρμένους και γελοίους ηγέτες των κρατών αυτών) ηγέτες τους, π.χ. με τον Λουκά Παπαδήμο που πήρε την θέση του Γεωργίου Παπανδρέου του Νεότερου στην Ελλάδα και τον Μόντι που πήρε την θέση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία.

Επίσης, όπως στην Ευρώπη κυριαρχούσε στον Μεσοπόλεμο και τον Β’ΠΠ ο Ιταλογερμανικός Άξονας με μεγάλο έταιρο την Γερμανία του Γ’ Ράιχ και μικρότερο την φασιστική Ιταλία, έτσι και στις μέρες μας κυριαρχεί στην ΕΕ ο Γαλλογερμανικός Άξονας με μεγάλο έταιρο την Γερμανία του Δ’ Ράιχ/ΕΕ και μικρότερο την Γαλλία, σε μία συμμαχία δεκαετιών, όπως ακριβώς για πολλές δεκαετίες είχαν συμμαχία οι Γερμανοί και οι Ιταλοί πριν τον Α’ΠΠ, στον Β’ΠΠ, αλλά και στις μέρες μας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_56.html)].

Αντίστοιχα, στην εποχή μας, με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την διάλυση της ΕΣΣΔ, η χώρα που την διαδέχθηκε, η Ρωσία, έχασε πολλά εδάφη προς όφελος μειονοτήτων, οι οποίες δημιούργησαν ανεξάρτητα κράτη, έστω και προσωρινά, ενώ άλλα εδάφη τους δόθηκαν σε άλλα κράτη

Έτσι και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις με την διάλυση της Μεγάλης Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ΕΣΣΔ, οι Βαλτικές χώρες έγιναν ανεξάρτητες, όπως επίσης και η Φιλανδία, η Ουκρανία, οι χώρες του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, ενώ στην συνέχεια σε όλες αυτές ξέσπασαν βίαιο εμφύλιοι πόλεμοι που διέλυσαν τα κράτη αυτά και εδωσαν και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις το δικαίωμα να επέμβει για να επιβάλει σε πολλά από αυτά ξανά την εξουσία της (https://alophx.blogspot.com/2022/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_92.html, https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2022/02/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2020/10/2020-1940-1973.html, https://alophx.blogspot.com/2020/11/1918-2020.html).

Εκτός αυτών, η Δύση, τόσο η Γερμανία αρχικά με τα «Ελευθέρα Σώματα» (https://alophx.blogspot.com/2024/01/freikoros-odessa.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/freikorps.html), όσο και οι Αγγλογάλλοι, οι Αμερικανοί, οι Ιάπωνες, οι Ιταλοί και οι Έλληνες και τα μέλη της Αντάντ, εκτός της Ρωσίας, επενέβησαν στον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο και στην εμφύλια σύρραξη στην Ουκρανία για να επιβάλουν σε αυτές τις χώρες υποτελή στην Δύση φιλοδυτικά καθεστώτα, όσο και με την χρηματοδότηση πραξικοπημάτων και εξεγέρσεων σε αυτά, τόσο από στρατηγούς, όσο και από εθνικιστικές οργανώσεις που στηρίζονταν και χρηματοδοτούνταν από την Δύση.

Παράλληλα, οι χώρες αυτές δημιουργήσαν και την λεγομένη «Μικρή» ή «Βαλκανική Αντάντ», από χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία και η Ρουμάνια για να εμποδίσουν την κάθοδο της Σοβιετικής Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, όπως και το εμπόριο της, ενώ για τον ίδιο λόγο συμμάχησαν με την Τουρκιά των Κεμάλ και Ινονού, την οποία εξόπλισαν ως αντίβαρο στην Ρωσία.

Αν και η χώρα αυτή (η Τουρκία) το έπαιζε σε διπλό ταμπλό και παράλληλα κατά την διάρκεια της Μικρασιάτικης Εκστρατείας, και λόγω της συμμέτοχης της Ελλάδας στο πλευρό της Αντάντ και των Λευκών Ρώσων στον Ρωσικό Εμφύλιο στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έστρεψε την «κόκκινη Ρωσία» του Λένιν προς την Τουρκία για εκδίκηση και λόγω συμφερόντων ενάντια στην Ελλάδα.

Ο δε Ρωσικός Εμφύλιος πόλεμος έληξε με την ήττα και την εκδίωξη των Λευκών και των δυτικών συμμάχων και των στρατών και των μισθοφόρων τους από διαφορά κράτη (π.χ. την λεγομένη Τσεχοσλοβακική Λεγεώνα) τους από τις πάλαι ποτέ περιοχές της Ρωσικής Τσαρικής Αυτοκρατορίας, όπως και με την επίσημη ίδρυση της ΕΣΣΔ/Σοβιετικής Ένωσης (το ονομα αυτό προτάθηκε από τον Στάλιν, τότε επίτροπο εθνοτήτων και έγινε δεκτό από τον Λένιν) το 1.922 μ.Χ., αμέσως μετά το τέλος του Ρωσικού Εμφυλίου.

Αντίστοιχα στην εποχή μας, η Δύση, τόσο η Γερμανία με τις  ΜΚΟ (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2022/03/blog-post.html), όσο και οι Αμερικανοί, οι Αγγλογάλλοι, οι Ιάπωνες, οι Ιταλοί και οι Έλληνες και τα μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της Ρωσίας, επενέβησαν στον νέο Ρωσικό Εμφύλιο το 1.993 μ.Χ. και στην επιβολή με την βία του Γιέλτσιν και των υποταγμένων στην Δύση και πληρωμένων από αυτή διεφθαρμένων Ρώσων ολιγαρχών, όπως  και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας για να επιβάλουν σε αυτές τις χώρες υποτελή στην Δύση φιλοδυτικά καθεστώτα, όσο και με την χρηματοδότηση πραξικοπημάτων και εξεγέρσεων σε αυτά, τόσο από στρατηγούς, όσο και από εθνικιστικές οργανώσεις που στηρίζονταν και χρηματοδοτούνταν από την Δύση.

Παράλληλα, οι χώρες της Δύσης επέκτειναν το ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκε το 1,949 μ.Χ. σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, όπως της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σλοβενία, Κροατία, Σκοπιά), η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχοσλοβακία και η Ρουμάνια για να εμποδίσουν την κάθοδο της Ρωσίας στην Μαύρη Θάλασσα και την Μεσόγειο, όπως και το εμπόριο της, ενώ για τον ίδιο λόγο συμμάχησαν με την Τουρκία του Ερντογάν (και των κεμαλικών πριν από αυτόν), την οποία εξόπλισαν ως αντίβαρο στην Ρωσία.

[Η δε μοναρχική Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε λόγω των καταπιεστικών πολικών του Σέρβου βασιλιά Αλέξανδρου του Α΄ στον Μεσοπόλεμο και του Κροάτη εθνικιστή Πάβελιτς κατά τον Β΄ΠΠ (με μισό εκατομμύριο Σέρβους νεκρούς, κάτι που όλοι θυμόνταν στους μετέπειτα πολέμους στην Γιουγκοσλαβία), όπως και η κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία του Τίτο, όπως και η Νέα Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς, διαλύθηκε λόγω των καταπιεστικών πολικών τους και τα εθνικιστικά εγκλήματα και του Κροάτη εθνικιστή Ντούτσμαν και του ισλαμιστή ηγέτη Ιζμπετέκοβιτς, σαν τα ισλαμικά ναζιστικά Χάντζαρ SS στον Β΄ΠΠ].

Αν και η χώρα αυτή (η Τουρκία) το έπαιζε σε διπλό ταμπλό και παράλληλα κατά την διάρκεια των πολέμων στην πρώην ΕΣΣΔ, άλλα και στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο στην εποχή μας-…, και λόγω της συμμέτοχης της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έστρεψε την «Νέα Ρωσία» του Πούτιν προς την Τουρκία για εκδίκηση και λόγω συμφερόντων ενάντια στην Ελλάδα.

Ο δε Ρωσικός Εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε το 1.993 μ.Χ. έληξε με την ήττα και την εκδίωξη των Ρώσων ολιγαρχών και των δυτικών συμμάχων, εταιρειών και των ΜΚΟ τους με το πραξικόπημα των Σιλοβίκι το 1.999 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/siloviki-1999.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html), τους από τις πάλαι ποτέ περιοχές της ΕΣΣΔ, όπως και με την επίσημη ίδρυση της ΕΣΣΔ/Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης/Κοινότητας/ΕΟΚ (το ονομα αυτό προτάθηκε από τον Ντούγκιν, τότε Προεδρικό σύμβουλο και έγινε δεκτό από τον Πούτιν) το 2015 μ.Χ..

Αμέσως μετά, οι δυτικοί αντέδρασαν, όχι μόνο με την υποστήριξη της Λατινικής Νομισματικής Ένωσης που διαλύθηκε λίγο μετά (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html), άλλα και με την εκδίωξη της ΕΣΣΔ από την Κοινωνία των Εθνών (https://alophx.blogspot.com/2016/09/blog-post_49.html) και την επιβολή κυρώσεων, άλλα παράλληλα και με την οικονομικοπολιτικοενεργεικακή συμμαχία της Ρωσίας με την Γερμανία μέσω των συνθήκων του Ραπάλο, άλλα και του Συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ μετέπειτα,.

Οι δυο αυτές συμφωνίες είχαν και οι δύο πολλούς κρυφούς ορούς και ανταλλάγματα μεταξύ αυτών των δύο χωρών για την κρυφή κατασκευή οπλών, δημιουργία και εκπαίδευση στρατών, άλλα και τον διαμοιρασμό γειτονικών σε αυτά τα κράτη χωρών μεταξύ τους.

Την ίδια περίοδο ανέβηκαν στην Ευρώπη, η οποία σαρώνονταν από μία τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έσκασε αρχικά στις ΗΠΑ το 1.929 μ.Χ. με το Παγκόσμιο οικονομικό κραχ (https://alophx.blogspot.com/2017/09/1873-1929-2008.html) και στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και διέλυσε την Λατινική Νομισματική Ένωση (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html), πολλά αντιρωσικά, εθνικιστικά, ακροδεξιά και εθνικιστικά καθεστώτα, ως αντίβαρο στην απειλή του κομμουνισμού της ΕΣΣΔ,.

[Σε μία περίπτωση ενός κραχ σαν του 1.929 μ.Χ. στις ΗΠΑ, αυτές, μπορεί όπως έκανε και ο Ρούζβελτ στην περίπτωση αυτή, να αποσύρουν στρατεύματα τους από το εξωτερικό και τις βάσεις τους από άλλες χώρες, λόγω οικονομικών δυσκολιών και μη ικανότητας συντήρησης τους και να γυρίσουν στην απομόνωση τους, όπως ακριβώς πριν τον Α’ΠΠ και τον Μεσοπόλεμο, αλλά και λόγω άλλων αιτίων, π.χ. εμφυλίου λόγω νοθείας στις ΗΠΑ, τρομοκρατικές επίθεσής, φυσικές καταστροφές ή μέρος ή και όλα αυτά μαζί (http://alophx.blogspot.com/2020/09/yellowstone.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_68.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_69.htm, http://alophx.blogspot.com/2017/12/blog-post_20.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_23.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_48.html, http://alophx.blogspot.com/2019/11/blog-post_3.html, http://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_67.html, https://alophx.blogspot.com/2022/10/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/01/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2021/02/blog-post.html).

[Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΕΒΑΛΕ ΦΩΤΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: «ΈΓΙΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2020 μ.Χ.– ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ «ΗΓΕΤΗΣ» Ο ΜΠΑΪΝΤΕΝ»– Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΓΛΕΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ...ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ:«ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΝΑ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ» (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/01/blog-post_31.html)!

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο στρατολόγησης αλλοδαπών. Η Γερμανία μπορεί να επιτρέψει σε ξένους πολίτες να υπηρετήσουν στον στρατό της, δήλωσε υψηλόβαθμος βουλευτής στην Deutsche Welle στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έθεσε την ιδέα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Bundeswehr αγωνίζεται να βρει αρκετούς στρατιώτες εν μέσω απειλών από την Ρωσία. Η πρόταση έχει υποστήριξη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του, καθώς και από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (fdp) και την αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.

Ένας Ευρωπαϊκός στρατός: Το μέλος του fdp Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου, είπε ότι στρατιώτες του Γερμανικού στρατού θα μπορούσαν αρχικά να προέρχονται από άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από χώρες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Είπε ότι οι νομοθέτες πρέπει «να σκεφτούν λίγο πιο τολμηροί και μεγαλύτεροι και πιο Ευρωπαϊκοί».

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Boris Pistorius ανέφερε επίσημα – προσέξτε επίσημα – ότι η Γερμανία πάει σε πόλεμο με την Ρωσία και ο Γερμανικός λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί. Boris Pistorius (Γερμανός Υπουργός Άμυνας): Πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία πρέπει να προετοιμαστούμε. Η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, επομένως η Γερμανία πρέπει να οπλιστεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

Πυρά Rogov (Ρωσία): Η Bundeswehr γίνεται… Wehrmacht. Πυρά κατά της Γερμανίας και του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα πως οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια εξαπέλυσε ο Vladimir Rogov, Πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου για την ένταξη των νέων περιφερειών – των ουκρανικών επαρχιών που προσαρτήθηκαν – στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Rogov υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές του Pistorius συνιστούν μάλλον μια … υποτροπή από την δεκαετία του 1.930 μ.Χ. «Προφανώς ο Pistorius υποτροπίασε στην Γερμανία της δεκαετίας του ’30 μ.Χ.-(https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/717310/game-over-ipa-i-oukrania-sto-xaos-rosia-egklimaties-kyvernoyn-to-kievo-sok-apo-germania-pame-se-polemo)].

Και όπως μετά την απομόνωση οι ΗΠΑ εισήλθαν στον Β’ΠΠ λόγω της επίθεσης των Ιαπώνων, για άλλη μία φορά να αναγκαστούν να αφήσουν για άλλη μία φορά την απομόνωση τους και να εισέλθουν σε έναν επικείμενο Γ΄’ΠΠ στην Ευρώπη και τον κόσμο, τότε υπό την κυριαρχία του Γ΄ Ράιχ και τώρα υπό την κυριαρχία του Δ΄ Ράιχ/ΕΕ της Γερμανίας (https://alophx.blogspot.com/2022/06/blog-post.html).

Στις δε μέρες μας, στην περίπτωση ενός νέου παγκοσμίου οικονομικού κραχ σε Δύση, ΗΠΑ και ΕΕ, μπορεί όπως κατά την διάρκεια του Α΄ΠΠ, μετά από αυτόν και στον Μεσοπόλεμο, να ανέλθουν στην εξουσία της Δύσης ξανά πατριωτικά, εθνικιστικά, ακροδεξιά, νεοφασιστικά, νεοναζιστικά σε όλες τις χώρες της (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html) που θα διαλύσουν την ΕΕ, ακόμα και νεοκομμουνιστικό καθεστώς στην Ρωσία (https://alophx.blogspot.com/2023/09/blog-post_11.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post.html).

Εδώ μπορεί να αναφερθεί ότι στις μέρες μας οι πρωθυπουργοί και οι Προέδροι έχουν περισσότερες εξουσίες και από τους βασιλιάδες παλιά και είναι δικτατορίσκοι].

Και αυτό συνέβη τόσο στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία-https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2018/01/blog-post_78.html, https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_23.html), όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία-https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_65.html, https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_15.html, https://alophx.blogspot.com/2019/07/1997.html), άλλα και στην Ιβηρική (Ισπανια, Πορτογαλία-https://alophx.blogspot.com/2020/11/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2017/04/1910-2015.html), τις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία-https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_43.html) και στην Βαλτική (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία-https://alophx.blogspot.com/2018/04/blog-post_17.html).

[Στην Αυστρία, έχουμε την άνοδο των εθνικιστών του Χέρμπερτ Χικλ που θα είναι πιθανότατα το πρώτο κόμμα και κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές της χώρας αυτής, οι οποίοι συγκυβέρνησαν παλιότερα την χώρα με το λαϊκό κόμμα υπό τους Χάιντερ και Στράσε σε συμμαχία με τους Κουρτς και Σιούελ, όπως ακριβώς και στον Μεσοπόλεμο η Αυστρία είχε εθνικιστική ηγεσία υπό τους Ντόλφους και Σούσνινγκ.

Με διατάγματα κυβερνούσε ο Κάρολος ο Β΄ την Ρουμανία και ο Χίντενμπουργκ την Γερμανία, ενώ ο πρώτος αν και βασιλιάς κήρυξε δικτατορία στην χώρα του, όπως και ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄ της Γιουκοσλαβίας.

Επιπλέον, η εθνικιστική «Λεγεώνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ» και η «Σιδηρά Φρουρά» του Κοντρεάνου στην Ρουμανία (και οι δύο οργανώσεις ήταν δικές τους), όπως και η εθνικιστική «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» στην Ελλάδα βοηθούσαν τον λαό με τρόφιμα, υπηρεσίες και κοινωνικές δράσεις και για κερδίσουν οπαδούς.

Όμως όταν το κράτος και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις όταν το κράτος του Καρόλου του Β΄ και του Σαμαρά αντίστοιχα είδε ότι δεν μπορούσε να σταματήσει την δημοσκοπική τους εκτόξευση, στράφηκε εναντίον τους βίαια, διέλυσε με αφορμή και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις με αφορμή κάποια βίαια ή/και θανάσιμα περιστατικά τις οργανώσεις αυτές και φυλάκισε τους ηγέτες τους.

Παράλληλα μπορεί να ειπωθεί ότι στην ουσία στην Ελλάδα όλα τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας πρεσβεύουν ΄την τυραννία των Ελλήνων, τόσο το (Μ)ΠΑ(Τ)ΣΟΚ, η ΝΕΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΤΣΥΡΙΖΑ[ΓΜ1] .

Εδώ μπορεί να ειπωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ γίνεται ιπτάμενος μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή. Μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1.973 μ.Χ., ο Κίσινγκερ με αλλεπάλληλες επισκέψεις στην περιοχή πέτυχε συμφωνίες απεμπλοκής μεταξύ Ισραήλ-Αιγύπτου και Ισραήλ-Συρίας. Τότε, η συνταγή Κίσινγκερ ονομάστηκε διπλωματία των μικρών βημάτων. Οι περιοδείες Μπλίνκεν, μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διπλωματία των βημάτων σημειωτόν (https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/417892_o-iptamenos-ypoyrgos)].


 [ΓΜ1]

 Όλες αυτές οι χώρες διεκδικούσαν εδάφη από άλλες για να δημιουργήσουν «Μεγάλα κράτη», π.χ. οι Γιουγκοσλάβοι και οι Βούλγαροι την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας (οι δεύτεροι και την πάντα Ελληνική Θράκη μας), οι Αλβανοί τις πάντα Ελληνικές Ήπειρο (Βόρεια και Νότια, αν και στην πραγματικότητα είναι μία και ενιαία) και την πάντα Ελληνική Κέρκυρα, οι Ούγγροι εδάφη σε Πολωνία και Ουκρανία, όπως και οι Τσεχοσλοβάκοι και οι Πολωνοί, οι Φιλανδοί τα Ρωσικά εδάφη της Βαλτικής, όπως και οι Βαλτικές χώρες κ.λ.π.

Παράλληλα όμως με την άνοδο αυτών των καθεστώτων είχαμε και την άνοδο της εθνικιστικής φασιστικής Ιταλίας του Μουσολίνι και της επεκτατικής πολιτικής της το 1.922 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/09/cola-di-rienzo.html, https://alophx.blogspot.com/2019/08/1940.html), όπως και την εκ νέου ένωση της Γερμανίας και της σύστασης του Γ΄ Ράιχ από τον Αδόλφο Χίτλερ και την δημιουργία της στρατιωτικής συμμαχίας του Άξονα από όλες σχεδόν τις παραπάνω χώρες στην Ευρώπη (και με την Ιαπωνία στην Ασία), όπως και μέσω της ίδρυσης του πολιτικοστρατιωτικοί οργανισμού του λεγομένου Χαλύβδινου Συμφώνου μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_56.html). 

Στην εποχή μας, αμέσως μετά την ίδρυση της Ευρασιατικής Ένωσης, οι δυτικοί αντέδρασαν, όχι μόνο με την υποστήριξη της ΕΕ/Ευρωπαϊκής Ένωσης που για πολλούς αναλυτές αναμένεται να διαλυθεί σύντομα μετά (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html), άλλα και με τις προσπάθειες εκδίωξης της Ρωσίας από τον ΟΗΕ (https://alophx.blogspot.com/2016/09/blog-post_49.html) και την επιβολή κυρώσεων, άλλα παράλληλα πριν από τα γεγονότα αυτά και με την οικονομικοπολιτικοενεργεικακή συμμαχία της Ρωσίας με την Γερμανία και της δημιουργίας ενεργειακών αγωγών που ένωναν οικονομικά και ενεργειακά τις δύο αυτές χώρες (https://alophx.blogspot.com/2022/08/blog-post_2.html).

Την ίδια περίοδο ανέβηκαν στην Ευρώπη, η οποία σαρώνονταν από μία τεράστια οικονομική κρίση, η οποία έσκασε αρχικά στις ΗΠΑ τα έτη 2008 μ.Χ.-2009 μ.Χ. και στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_62.html), πολλά αντιρωσικά, εθνικιστικά, ακροδεξιά και εθνικιστικά καθεστώτα, ως αντίβαρο στην απειλή του Ευρασιανισμού της Ρωσίας (https://alophx.blogspot.com/2017/06/blog-post_65.html), τόσο στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία), όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Βουλκαρία, Ρουμανία), άλλα και στην Ιβηρική (Ισπανία, Πορτογαλία), τις Σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία, Φιλανδία) και στην Βαλτική (Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία).

Όλες αυτές οι χώρες διεκδικούσαν εδάφη από άλλες για να δημιουργήσουν «Μεγάλα κράτη», π.χ. οι Γιουγκοσλάβοι και οι Βούλγαροι την πάντα Ελληνική Μακεδονία μας (οι δεύτεροι και την πάντα Ελληνική Θράκη μας), οι Αλβανοί τις πάντα Ελληνικές Ήπειρο (Βόρεια και Νότια, αν και στην πραγματικότητα είναι μία και ενιαία) και την πάντα Ελληνική Κέρκυρα, οι Ούγγροι εδάφη σε Πολωνία και Ουκρανία, όπως και οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι και οι Πολωνοί, οι Φιλανδοί τα Ρωσικά εδάφη της Βαλτικής, όπως και οι Βαλτικές χώρες, η Μολδαβία θέλει να καταλάβει όπως και στον Μεσοπόλεμο την Βεσσαραβία/Μολδαβία κ.λ.π.

Παράλληλα όμως με την άνοδο αυτών των καθεστώτων είχαμε και την άνοδο της εθνικιστικής νεοφασιστικής Ιταλίας της Μελόνι και της επεκτατικής πολιτικής της το 2022 μ.Χ., όπως και την εκ νέου ένωση της Γερμανίας και της σύστασης του Δ΄ Ράιχ από τους Μέρκελ και Σόιμπλε (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_46.html) και την επέκταση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε όλες σχεδόν τις παραπάνω χώρες στην Ευρώπη και με την Ιαπωνία στην Ασία.. 

Οι δυτικοί προσπάθησαν με τις λεγόμενες «χρωματιστές επαναστάσεις»/πραξικοπήματα που υποστήριξαν σε Γεωργία (2003 μ.Χ.), Ουκρανία (2008 μ.Χ.) και Κιργιστάν να αποσπάσουν τις χώρες αυτές από τον έλεγχο της Ρωσίας, όπως και με τους πολέμους που ξεκίνησαν οι χώρες αυτές κατά των Ρώσων κάτοικων σε Νότια Οσετία, Αμπχαζία το 2008 μ.Χ. και στο Ντονμπάς και την Νέα Ρωσία στην Ουκρανία το 2014 μ.Χ. με το πραξικόπημα των Ναζί στο Μαιντάν (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), άλλα ηττήθηκαν κατά κράτος από τους Ρώσους σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και οι πραξικοπηματίες φιλοδυτικοί ηγέτες των κρατών αυτών ηττήθηκαν (https://alophx.blogspot.com/2020/11/1918-2020.html).

Αμέσως μετά οι δυτικοί προχωρήσαν και στην πραξικοπηματική άνοδο φιλοδυτικών ηγετών στην Ουκρανία και την Μολδαβία (https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_97.html), ενώ προχωρήσαν και στην δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε χώρες όπως η Βουλγαρία, άλλα και Ρουμανία (https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_97.html) και Πολωνία (που διεκδικούν εδάφη από την Ουκρανία και οι δύο), ενώ θέλουν να στείλουν και Ρουμανικό στρατό στην Μολδαβία και να την βοηθήσουν να καταλάβει την Υπερδνειστερία (που έχει ειρηνευτικά Ρωσικά στρατεύματα), όπως και στον Μεσοπόλεμο.

[Οι Γερμανοί του Γ’ Ραίχ είχαν επιβάλει στον Μεσοπόλεμο και τον Β’ΠΠ έναν δικό τους φιλογερμανό δικτάτορα, τον Αντωνέσκου στους Ρουμάνους, όπως ακριβώς και στις μέρες μας οι Γερμανοί του Δ’ Ράιχ/ΕΕ επέβαλαν φιλογερμανούς ηγέτες στην χώρα αυτή (πριν και μετά τα μνημόνια), ακόμα και Πρόεδρο Γερμανικής καταγγωγής, τον  Klaus Werner Iohannis].

Για τον λόγο αυτό, οι δυτικοί, αφού προκάλεσαν με τις πράξεις τους την κήρυξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου, έστειλαν στρατό εναντίον των Ρώσων και των Ρωσόφωνων στην Ουκρανία, άλλα και μισθοφόρους, χρήμα και όπλα κατά του Ρωσικού στρατού, όπως ακριβώς έκαναν και στον Ρωσικό Εμφύλιο και την παράλληλη εισβολή τότε της Δύσης (και της Ιαπωνίας) σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ στις μέρες μας όλο το ΝΑΤΟ και πολλά άλλα δυτικά κράτη πολεμούν μαζί με την Ιάπωνα τους Ρώσους στην Ουκρανία, συνολικά 43 κράτη.

Έχει δε γίνει εκτενής  αποστολή δυτικών συμμάχων και των στρατών και των μισθοφόρων τους από διαφορά κράτη (π.χ. από το ΝΑΤΟ στις μέρες μας και την λεγομένη Τσεχοσλοβακική Λεγεώνα στον Μεσοπόλεμο) τους από τις πάλαι ποτέ περιοχές της ΕΣΣΔ.

Αλλά και ποσώς στον Β΄ΠΠ με την δημιουργία μέσω του Άξονα της πανευρωπαϊκής μεραρχίας των Βαφέων SS/στρατού «Καρλομάγνος», όπως ακριβώς στις μέρες μας επιχρίεται να δημιουργηθεί από την Γερμανική ΕΕ ο λεγόμενος Ευρωπαϊκός στρατός, ενώ όπως με τον Β’ΠΠ η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε από τον στρατό της Δύσης και των Γερμανοφίλων σε πολλά κράτη (Σλοβενία, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη), με τον πόλεμο της Βοσνίας και κατά της Σερβίας στο Κόσοβο από τα ίδια κράτη με τον Β’ΠΠ συν τους Αγγλογάλλους και τις ΗΠΑ (https://alophx.blogspot.com/2022/05/blog-post.html).

Οι χώρες των οποίων αντί να είναι σύμμαχες με την Ρωσία όπως και στους δύο προηγουμένους Παγκοσμίους Πολέμους τώρα είναι σύμμαχες με το νέο Δ΄ Ράιχ/ΕΕ της Γερμανίας, ενώ η Ρωσία έχει συμμαχήσει αντί με τους Συμμάχους με την Κίνα και άλλες χώρες (π.χ. Ιράν, Β. Κορέας, BRICS, Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, κ.λ.π.) αυτή την φορά κατά των εχθρών της (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html)

Παράλληλα, οι ιδίες χώρες με τον Β΄ΠΠ έχουν εισβάλει όπως στον πόλεμο αυτό στην Ουκρανία της ΕΣΣΔ του Στάλιν και στήριξαν ντόπιους δωσίλογους στην χώρα αυτή, άλλα καί σε άλλες κατεχόμενες από αυτούς χώρες της Ευρώπης, π.χ. στην Ελλάδα (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_20.html), την Βαλτική, την Πολωνία, την Σλοβακία, την Νορβηγία, την Φιλανδία, τις Κατω Χώρες (https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_1.html), την Γαλλία, ενώ άλλες χώρες σύμμαχες των Γερμανών, τότε και τώρα και των δυτικών/Αμερικάνων, π.χ. οι Ιβηρικές (Ισπανια, Πορτογαλία) και η Φιλανδία, η Σουηδία (με δήθεν «εθελοντές») κατά των Ρώσων στην Ουκρανία.

[Και ήδη η Γερμανική εφημερίδα Bild προειδοποίει για έναν νέο πόλεμο μεταξύ Γερμανίας, Ρωσίας και Δύσης, με αφορμή ξανά όπως στον Β΄ΠΠ τον διάδρομο Σουβάλκι, ο οποίος βρίσκεται όπως και τότε στην Πολωνία (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7215913_oi-germanoi-kanoyn-senaria-mias-pithanis-klimakosis-metaxy-rosias)].

Μάλιστα, όπως την εμπλοκή της Ελλάδας κατά των Ρώσων στην Ουκρανία από τον Βενιζέλο την πλήρωσαν οι Έλληνες με την υποστήριξη των Ρώσων στους Τούρκους στην Μικρασιατική Εκστρατεία, άλλα και με τον διωγμό των Ελλήνων της ΕΣΣΔ από τον Στάλιν, όπως ακριβώς και στις μέρες μας η εμπλοκή του Κούλη, απόγονο του Βενιζέλου έχει αποφέρει δυσμενείς εξελίξεις στις σχέσεις και την οικονομία λόγω της σύγκρουσης αυτής με την Ρωσία, την έστω και προσωρινή και λυκοφιλική συμμαχία της  με την Τουρκία, όπως και σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και η χώρα αυτή (η Τουρκία) το παίζει ακόμα σε διπλό ταμπλό και παράλληλα κατά την διάρκεια του Ρωσοουκρανικού πολέμου στην εποχή μας-…, και λόγω της συμμέτοχης της Ελλάδας στο πλευρό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έστρεψε την «Νέα Ρωσία» του Πούτιν προς την Τουρκία για εκδίκηση και λόγω συμφερόντων ενάντια στην Ελλάδα.

Η Ρωσία, σύντομα αντεπιτέθηκε και διέλυσε τον υποστηριζόμενο με όπλα, στρατό και χρήμα στρατό των Ουκρανών εθνικιστών και Ναζί του Κίεβου και την δήθεν «αντεπίθεση» τους με νεοναζιστικά τάγματα αποτελούμενα από απογόνους των δωσίλογων οπαδών του Μπαντέρα στον Β΄ΠΠ (π.χ. Τάγματα «Μπαντέρα», «Αζόφ», «Δεξιός Τομέας»), ενώ παράλληλα οι Ρώσοι εξαπέλυσαν και μία δική τους Μεγάλη αντεπίθεση κατά των Ουκρανών αφού τους νίκησαν ολοκληρωτικά.

Η οποία αναμένεται ότι θα σαρώσει πλήρως τον Ουρανικό στρατό, όπως η αντεπίθεση «Μπαγκρατιόν» στον Β΄ΠΠ και τον στρατό των Νεοναζί, των μισθοφόρων και των συμμάχων τους και σύντομα θα απελευθερώσει όλη την Μικρορωσία/Ουκρανία, την Νοβορώσια και θα επανακαταβάλει την Οδησσό, το Νικολάγιεφ και την Χερσώνα, το Χάρκοβο, άλλα και το Κίεβο, όπως ακριβώς οι Σοβιετικοί ανακατέλαβαν και απελευθέρωσαν όλες τις πόλεις αυτές. άλλα και το Βερολίνο στον Β’ΠΠ (https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_13.html, https://alophx.blogspot.com/2023/08/blog-post_15.html).

Παράλληλα, όπως με την εμπλοκή των δυτικών κρατών και της Αντάντ στον Ρωσικό Εμφύλιο και στην Ουκρανία στον Μεσοπόλεμο (άλλα και με την ήττα των χωρών του Άξονα στις περιοχές αυτές στον Β’ΠΠ), στο τέλος οι δυτικές οικονομίες, πολίτες και κοινωνίες, τόσο από τις ήττες, όσο και από την μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που ενέσκηψε στα κράτη αυτά, αναγκάστηκαν να αποσύρουν ηττημένα τον στρατό τους, αφού η υποστήριξη στους πολέμους αυτούς εκτός από τις τεράστιες ποσότητες αντρών, μισθοφόρων, οπλών και χρήματων που κατανάλωσαν, αποδυνάμωσε τις οικονομίες τους.

Και αυτό επειδή τα χρήματα αυτά δεν δοθήκαν για να διορθωθεί η οικονομική κρίση στα κράτη της Δύσης, άλλα στον πόλεμο στην Ουκρανία (τότε καί τώρα), ενώ πολλές από αυτές, όπως π.χ. η Γερμανία και οι ΗΠΑ αναμένεται να καταρρεύσουν οικονομικά σαν την Βαϊμάρη (https://warnews247.gr/i-germania-sti-dini-katarrefsis-maches-stin-pyli-tou-vrandemvourgou-oi-kyroseis-kata-tis-rosias-dielysan-tin-atmomichani-tis-giraias-ipeirou/) με ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό κραχ σαν αυτό του 1.929 μ.Χ. και την άνοδο στην Δύση παρόμοιων ηγετών με τον Μεσοπόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html). 

Όμως, παρόλη την δύσκολη αυτή κατάσταση πολλές από τις χώρες αυτές, π.χ. η Πολωνία, οι Βαλτικές, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, ακόμα και η Φιλανδία και η Σουηδία απειλούν την Ρωσία ακόμα και με πολεμική εμπλοκή εναντίον της με την αποστολή από αυτές και το ΝΑΤΟ πολεμικού εκστρατευτικού σώματος κατά των Ρώσων στην Ουκρανία.

Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με μια προβοκάτσια, π.χ. από την ρίψη χημικών που θα ρίξουν οι Νατοϊκοί στην Ουκρανία σε μία πόλη και θα κατηγορήσουν τους Ρώσους, έτσι ώστε να βρουν μία αφορμή για να στείλουν στρατό στην Ουκρανία, δήθεν για να πολεμήσουν τους Ρώσους και να «φέρουν την ειρήνη» τάχατες στην χώρα αυτή, όπως ακριβώς έκαναν στην Συρία και κατηγορήσαν τον Άσαντ για να στείλουν στρατό στην χώρα αυτή.

Όπως ακριβώς έκαναν και οι Γερμανοί που οργάνωσαν προβοκατόρικα μία δήθεν «επίθεση των Πολωνών σε έναν Γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό» και κήρυξαν πόλεμο εναντίον τους, ξεκινώντας με τρων τρόπο αυτό τον Β΄ΠΠ, ή με μία μεγάλη προβοκατόρικη επίθεση των Ουκρανών κατά των ίδιων τους των πολίτων και να κατηγορήσουν τους Ρώσους ή μέσω χτυπήματος πυρηνικών βάσεων των Ρώσων, σε ένα ενδεχόμενο που οι Ρώσοι έχουν απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν τακτικά πυρηνικά όπλα.

Οι Ρώσοι δεν φαίνονται να αστειεύονται με την διακήρυξη αυτή, όμως οι εχθροί τους πιστεύουν ότι είναι οι μεν Πολωνοί με τον Τουκ, οι νέοι Πλιδούσκι που θα προελάσουν και θα καταλάβουν/προσαρτήσουν Ουκρανικά εδάφη και το Κίεβο, εκδιώκοντας τους Ρώσους, οι δε Βαλτικές Χώρες θέλουν να καταλάβουν τα Βαλτικά εδάφη της Ρωσίας, οι Ρουμάνοι την Μολδαβία και την Υπερδνειστερία σαν τον Μεσοπόλεμο, οι Ούγγροι και οι Σλοβάκοι εδάφη στην Ουκρανία, ενώ οι Σουηδοί πιστεύουν ότι μπορούν μέσω πολέμου ότι θα αναβιώσουν την Αυτοκρατορία του Κάρολου του ΙΣΤ’ εκδιώκοντας τους Ρώσους, οι Φιλανδοί πιστεύουν ότι θα καταλάβουν πολλά Ρωσικά Βαλτικά εδάφη όπως επί Μάνερχαιμ κ.λ.π.

Και  λένε μάλιστα όλες οι παραπάνω χώρες στους λαούς τους να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τους Ρώσους σε έναν τόσο συμβατικό, όσο ακόμα και πυρηνικό πόλεμο (https://warnews247.gr/keravnos-en-aithria-sti-souidia-i-politiki-kai-stratiotiki-igesia-kalese-to-lao-na-proetoimastei-gia-polemo-to-gkotlant-stochos-tis-rosias/), ξεχνώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση με την ρίψη πυρηνικών από την Ρωσία στις χώρες αυτές και του ΝΑΤΟ αυτές θα πάψουν να υπάρχουν για πάντα και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά πόλεμος με αυτών με την Ρωσία, όποια εξέλιξη και αν έχει ένας στην περίπτωση αυτή Γ΄ΠΠ (https://alophx.blogspot.com/2022/03/blog-post.html).

Ο οποίος μπορεί να συμβεί είτε με επίθεση των Νατοϊκών κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, είτε ως αποτέλεσμα επίθεσης στο Ιράν και της ενεργοποίησης όλων των συμμαχιών σαν τον Α΄ΠΠ ή μετά από την καταστροφή των Τεμενών του Ομάρ και του Αλ Ακσά από το Ισραήλ και την ανέγερση του Τρίτου Ναού του Σολομώντα και την πρόκληση στην περίπτωση αυτή μίας παγκόσμιας τζιχάντ κατά του Ισραήλ και της Δύσης (https://alophx.blogspot.com/2017/10/blog-post_95.html).

[Με φλογοβόλα άρχισαν να καταλαμβάνουν τα ουκρανικά οχυρά οι Ρώσοι: Για πρώτη φορά η χρήση τους στην Ευρώπη μετά τον Β’ΠΠ. H Mόσχα ετοιμάζεται για την τελική επίθεση στο Χάρκοβο την ερχόμενη άνοιξη (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/me-flogovola-arxisan-na-katalamvanoun-ta-oukranika-oxyra-oi-rosoi-gia-proti-fora-i-xrisi-tous-stin-eyropi-meta-ton-vpprosikoi-vomvardismoi-sti-zaporizia-toulaxiston-treis-nekroi/).

Θερμοκέφαλοι στις ΗΠΑ βλέπουν τα πυρηνικά ως λύση για Ουκρανία για να αποφύγει ο Biden την ταπείνωση. Βόμβα McGovern (πρώην CIA): Θερμοκέφαλοι στις ΗΠΑ βλέπουν τα πυρηνικά ως λύση για Ουκρανία για να αποφύγει ο Biden την ταπείνωση. Η ηγεσία των ΗΠΑ μπορεί να καταφύγει σε κάποια ακραία μέτρα για να αποτρέψει τον θρίαμβο της Ρωσίας, υποστήριξε ο πρώην αναλυτής της CIA Ray McGovern (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713187/vomva-mcgovern-proin-cia-thermokefaloi-stis-ipa-vlepoun-ta-pyrinika-os-lysi-gia-oukrania-gia-na-apofygei-o-biden-tin-tapeinosi).

Το ΝΑΤΟ θέλει να εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Συνθήκη του Montreux – Ρωσία: Θα βυθίσουμε όλα τα πλοία. Πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη χαρακτηρίζει η Ρωσία μία τυχόν απόπειρα του ΝΑΤΟ να εισέλθει στην Μαύρη Θάλασσα (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=713173).

Περισσότεροι από 640.000 συμβασιούχοι στον Ρωσικό στρατό. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, για πρώτη φορά από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι στον ρωσικό στρατό υπηρετούν περισσότεροι από 640.000 συμβασιούχοι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το δίκτυο μέσων ενημέρωσης RBC. Πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει ότι το 2023 μ.Χ. υπεγράφησαν περισσότερες από 480.000 συμβάσεις (https://www.defence-point.gr/news/perissoteroi-apo-640-000-symvasioychoi-ston-rosiko-strato).

Η Ρωσία μετακινεί πυροβόλα με βεληνεκές 70 χλμ στα σύνορα με Φιλανδία-Νορβηγία-Σχέδιο αποστολής μεταναστών μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Η Ρωσία ίδρυσε μια νέα αεροπορική εταιρεία στην Τουρκία με πρόθεση είναι να οργανώσει την ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη δηλώνουν Γερμανικές πηγές (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7212662_i-rosia-metakinei-pyrobola-me-belinekes-70-hlm-sta-synora-me).

Mikhail Ulyanov (Ρώσος Διπλωμάτης): Η Φινλανδία θα είναι το πρώτο θύμα σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. H είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ώθησε την Ρωσία να λάβει αντίποινα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/713087/mikhail-ulyanov-rosos-diplomatis-i-finlandia-tha-einai-to-proto-thyma-se-periptosi-sygkrousis-metaksy-rosias-kai-nato).

Μαχητικά F-16 πετούν στην Ουκρανία: Πώς το Κίεβο μπορεί να προκαλέσει πλέον σύρραξη Ρωσίας – ΝΑΤΟ – Το επιχειρησιακό σενάριο που μελετούν στην Μόσχα. Su-35S και Su-57 φορτώνονται με πυραύλους R-37M και R-77-1.

Ξεκινά το μεγάλο κυνήγι των Su-57: Παραδόθηκαν τα πρώτα πέντε F-16 με ΝΑΤΟϊκούς πιλότους στο Κίεβο – Σ.Σοιγκού: “Έχουν 20 ημέρες ζωής”. Ρώσοι αναλυτές αποκάλυψαν ότι μια Μοίρα με 24 F-16 έχει αναπτυχθεί σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις γεγονός που βάζει τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε εξαιρετικά οριακό σημείο.

Το σενάριο που τρομάζει… Σύμφωνα με άλλες Ρωσικές πηγές, “12 μαχητικά F-16 στάλθηκαν στην Ουκρανία σιδηροδρομικώς και οδικώς στις αρχές Νοεμβρίου. Η Ουκρανία έχει τώρα πιθανώς 24 F-16. Είναι διάσπαρτα και αποσυναρμολογούνται σε αποθήκες σε κατοικημένες περιοχές γύρω από αεροπορικές βάσεις. Τα αεροδρόμια Starokonstantinov, Dolgintsevo και οι βάσεις του Κιέβου δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, καθώς δέχονταν συχνά επιθέσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικά από αυτά έχουν ήδη καταστραφεί

Αεροπορικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που πετούν στην Ρουμανία, την Πολωνία και την Βόρεια Μαύρη Θάλασσα έχουν αναλάβει τον εντοπισμό στόχων και τον «εγκλωβισμό» τους από ραντάρ.

Μόλις συμβεί αυτό, τα F-16 θα επιχειρήσουν να καταρρίψουν τα Ρωσικά μαχητικά εκτοξεύοντας πυραύλους αέρος-αέρος AIM-120 από χαμηλά υψόμετρα. Μέσω του συστήματος ανταλλαγής δεδομένων Link 16, το αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου θα κατευθύνει τον πύραυλο για να καταρρίψει τα Ρωσικά αεροσκάφη.

Προβλέπεται ότι ορισμένα από τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στην Ουκρανία και τουλάχιστον 36 αεροσκάφη θα παραμείνουν σε χώρες του ΝΑΤΟ και θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση εναντίον Ρωσικών στόχων και ταχεία επιστροφή στα σύνορα του ΝΑΤΟ. Στο πρώτο στάδιο, οι επιθέσεις μέσω της Ουκρανίας θα δοκιμαστούν, αλλά εάν αυτό δεν λειτουργήσει, η τακτική επίθεσης θα αλλάξει ριζικά μέσω των βάσεων του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει πει ότι αν συμβεί αυτό, θα χτυπήσει τις βάσεις, με κίνδυνο να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία θέλει να προχωρήσει στην τελευταία αλλά πιο επικίνδυνη τακτική για να υπονομεύσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας. Θα ωθήσουν την Ρωσία σε ένα πολύ οριακό σημείο. Για την Ρωσία, ο κίνδυνος σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ θα αυξηθεί πάρα πολύ (https://warnews247.gr/machitika-f-16-petoun-stin-oukrania-pos-to-kievo-borei-na-prokalesei-syrraxi-rosias-nato-to-epicheirisiako-senario-pou-meletoun-sti-moscha/).

Ρωσία και Ιράν έρχονται κοντά με στόχο τη «δολοφονία» του δολαρίου - Εμπορικές συναλλαγές μόνο με τα δικά τους νομίσματα. Τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης(EEU) της οποίας ηγείται η Ρωσία υπέγραψαν μια πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν στις 25 Δεκεμβρίου (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712999/rosia-kai-iran-erxontai-konta-me-stoxo-ti-dolofonia-tou-dolariou-emporikes-synallages-sta-dika-tous-nomismata).

Στην Κίνα πήγαν οι μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 μ.Χ. Το μερίδιο της Ινδίας ανήλθε σε δύο χρόνια στο 40% των συνολικών Ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου. Οι μισές εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας το 2023 μ.Χ. πήγαν στην Κίνα, ενώ το μερίδιο της Ινδίας ανήλθε σε δύο χρόνια στο 40% των συνολικών Ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, μετέδωσαν Ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/712981/stin-kina-pigan-oi-mises-eksagoges-petrelaiou-tis-rosias-to-2023).

Τους ''έκοψε'' το αίμα! Λουκασένκο: Πλέον τα Ρωσικά πυρηνικά είναι έτοιμα προς χρήση εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ, αν αυτό χρειαστεί! Στις 25 Μαρτίου ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα τοποθετήσει τα πυρηνικά της όπλα στην Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος του Μινσκ (https://corfiatiko.blogspot.com/2023/12/blog-post_796.html).

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΒΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ Αρχίζει η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με 90.000 στρατό με σενάριο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας, η Steadfast Defender! Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΒΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Αρχίζει η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με 90.000 στρατό με σενάριο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας! Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να κινητοποιήσει 90.000 στρατιώτες για την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου (dpa) Και έχει ως σενάριο πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας..

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη την επόμενη εβδομάδα μιας τεράστιας στρατιωτικής άσκησης, της μεγαλύτερης «εδώ και δεκαετίες», η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες (Φλεβάρης και Μάρτιος) και θα περιλαμβάνει περίπου 90.000 στρατιώτες (https://dimpenews.com/2024/01/18/%ce%b7-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b1%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b2%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%bf%cf%85/).

Στο «κατώφλι» της Ρωσίας το ΝΑΤΟ διοργανώνει την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του Αιώνα-40 χιλ στρατιώτες θα προσομοιώσουν παγκόσμιο πόλεμο. Η Steadfast Defender έρχεται τους πρώτους μήνες του 2024 μ.Χ. στην κεντρική Ευρώπη και στην Βαλτική. Το ΝΑΤΟ διοργανώνει την μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου μέχρι και σήμερα. 41 χιλιάδες στρατιώτες θα συμμετάσχουν στην αποκαλούμενη Steadfast Defender.


Η Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας Πολλαπλασιάστηκε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε τον Ιούνιο του περασμένου έτους πως η συμμαχία θα αύξανε τον αριθμό των στρατευμάτων που επιδεικνύουν υψηλή ετοιμότητα μάχης από 40 χιλιάδες σε «περισσότερους από 300.000» στρατιώτες (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7192025_sto-katofli-tis-rosias-nato-diorganonei-tin-megalyteri-stratiotiki).

Τα σκοτεινά σχέδια του ΝΑΤΟ: Ολοκληρωτικός πόλεμος με Ρωσία, κρυφές ετοιμασίες, τρόμος στη Γερμανία από την προφητεία Bild. Για πόλεμο με την Ρωσία μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια προειδοποίησε και ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius.

Αποκάλυψη Bild: Συνολικά 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα επιτεθούν στην Ρωσία την Ημέρα Χ… μετά την βαριά ήττα των Ουκρανών. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατο δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα της Bundeswehr, υποστήριζε πως η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ.

«Την Ημέρα Χ», σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της Bundeswehr, ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ θα δώσει εντολή να μεταφερθούν 300.000 στρατιώτες στην Ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 30 χιλιάδων στρατιωτών της Bundeswehr», αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με την Bild, η κλιμάκωση φέρεται ήδη να ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2024 μ.Χ. με την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά των θέσεων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2024 μ.Χ., σύμφωνα με το άρθρο, θα τελειώσει με την υποχώρηση και την ήττα του Ουκρανικού στρατού.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας και της Δύσης, με αποκορύφωμα την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ και το αναπόφευκτο ξέσπασμα του πολέμου το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ., περιγράφονται μέχρι την ακριβή τοποθεσία και τον μήνα», υποστηρίζει η Bild.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πιθανή τοποθεσία για σύγκρουση θα είναι ο διάδρομος Suwalki μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα πώς θα τελειώσει αυτή η υποθετική κλιμάκωση.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία για τα σενάρια πολέμου με το ΝΑΤΟ. Απέναντι σε όλα αυτά τα σενάρια και… τα σχέδια του ΝΑΤΟ, η Ρωσία κρατά μια ιδιαίτερα ψύχραιμη στάση, διαμηνύοντας πως δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει πως είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος της. Όσον αφορά μάλιστα το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild, η Ρωσία είχε κάνει λόγο για ανυπόστατο δημοσίευμα και για μυθοπλασίες… κίτρινου Τύπου (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/716732/ta-skoteina-sxedia-tou-nato-oloklirotikos-polemos-me-ti-rosia-sta-epomena-20-xronia-polites-etoimasteite).

Η Γερμανία σταμάτησε τις προμήθειες πυρομαχικών στην Ουκρανία. Η έλλειψη επαρκών πυρομαχικών θα μπορούσε να επηρεάσει την συνολική στρατιωτική στρατηγική και τα σχέδια της Ουκρανίας στον Ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Η Γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει να προμηθεύει πυρομαχικά στον ουκρανικό στρατό, δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού τμήματος άμυνας, Rustem Enverovych Umierov. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υπάρχει κρίσιμη έλλειψη διαφόρων απαραίτητων πόρων, ειδικά όσον αφορά τα πυρομαχικά (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/716788/i-germania-stamatise-tis-promitheies-pyromaxikon-stin-oukrania).

Η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών στην Ουκρανία: Ο Zelensky διώχνει Zaluzhny και άλλους στρατηγούς μετά την ήττα από Ρωσία. Δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο σύμφωνα με τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης - Πραγματική σφαγή στις τάξεις του ουκρανικού στρατού (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/716978/drama-kai-dyskoles-apofaseis-meta-tin-itta-apo-ti-rosia-o-zelensky-dioxnei-ton-arxistratigo-zaluzhny-kai-allous-oukranoys-stratigoys).

Τα κράτη της Βαλτικής ετοιμάζονται για την κάθοδο του Ρωσικού Στρατού: Τριπλή αμυντική γραμμή με 600 bunkers στα σύνορα – Δόγμα στατικής άμυνας από ΝΑΤΟ. "Καθυστερήστε τον Ρωσικό Στρατό μέχρι να έρθουν ενισχύσεις".

Τα κράτη της Βαλτικής ξεκίνησαν την κατασκευή διπλής και τριπλής αμυντικής γραμμής στα σύνορα με Ρωσία και Λευκορωσία στα πρότυπα της “Γραμμής Σουροβίκιν” στην Ζαπορίζια. (https://warnews247.gr/ta-krati-tis-valtikis-etoimazontai-gia-tin-kathodo-tou-rosikou-stratou-tripli-amyntiki-grammi-me-600-bunkers-sta-synora-dogma-statikis-amynas-apo-nato/).

Ο δρόμος μας προς έναν Ευρωπαϊκό στρατό, [έχοντας τις δικές μας πυρηνικές βόμβες] θα μπορούσε επίσης να γίνει θέμα», είπε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καταρίνα Μπάρλεϊ στο Tagesspiegel στις 13 Φεβρουαρίου.

Η δε αρχική θέση του Τρίτου Ράιχ πάντα ήταν ότι είχε εκλεγεί νόμιμα και, επομένως, εξακολουθούσε νομίμως να διατηρεί τον έλεγχο της Γερμανίας. Για τους Ναζί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία ήταν επίπλαστες κυβερνήσεις κατοχής που είχαν φτιαχτεί στην Βόννη και το Βερολίνο υπό την απειλή των όπλων.

Μέχρι το Τρίτο Ράιχ να επανιδρυθεί και να καταψηφιστεί νόμιμα, δεν επρόκειτο ποτέ να αποποιηθεί τα δικαιώματα του στην πατρική Γη. Αυτή ήταν και η θέση της Εθνικιστικής Δημοκρατίας της Κίνας που εγκαταστάθηκε ξανά στο νησί της Ταϊβάν.

Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι το Γ΄ Ράιχ είναι μια κυβέρνηση σε εξορία. Ακριβώς όπως η Εθνικιστική Δημοκρατία της Κίνας στην Ταϊβάν. Η Εθνικιστική Δημοκρατία της Κίνας επανίδρυσε την νήσο Ταϊβάν και θεωρεί τον εαυτό της νόμιμο κυβερνητικό αντιπρόσωπο ολόκληρης της Ηπειρωτικής Κίνας – ή τουλάχιστον αυτό έκανε μέχρι πρότινος. Ακριβώς όπως η κυβέρνηση της Εθνικιστικής Κίνας μπόρεσε να μετεγκατασταθεί στη νήσο Ταϊβάν, το Γ΄ Ράιχ μπόρεσε να εγκατασταθεί αρχικά στην Αργεντινή.

Διεστραμμένοι ειν’ οι Γερμανοί πατάν και νεοναζί].

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ναζιστικοί σκελετοί στην Φινλανδία και τις ντουλάπες της Σουηδίας. Πίσω από την επίσημη εισαγωγή του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Ευρετήριο περιεχομένου.

Αναθεωρήθηκε η ναζιστική κληρονομιά της Φινλανδίας.

The Race to Secure the Heartland και η ναζιστική στροφή της Φινλανδίας.

The Strange Case of Finland's Enduring Swastika.

Ένα δυσάρεστο γεγονός πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί.

Η επίσημη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει γιορταστεί σε όλη την διατλαντική τεχνοκρατική σφαίρα ως νίκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε στους Φινλανδούς ομολόγους του στην τελετή έναρξης ότι:

«Η Φινλανδία είναι πιο ασφαλής και το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο με την Φινλανδία ως σύμμαχο. Οι δυνάμεις σας είναι ουσιαστικές και εξαιρετικά ικανές, η ανθεκτικότητά σας δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν και για πολλά χρόνια στρατεύματα από τη Φινλανδία και τις χώρες του ΝΑΤΟ εργάζονται δίπλα-δίπλα ως εταίροι. Από σήμερα στεκόμαστε ενωμένοι ως Σύμμαχοι».

Πόσο αληθινές είναι όμως αυτές οι δηλώσεις; Ενώ η Φινλανδία αρέσκεται να γιορτάζει το γεγονός ότι ο πόλεμος της με τη Ρωσία το 1.941 μ.Χ.-1.944 μ.Χ. δεν είχε καμία σχέση με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ήταν απλώς μια αμυντική συμμαχία με την Γερμανία ενάντια στην διαβολική Σοβιετική Ένωση, και ενώ η Σουηδία αρέσκεται να γιορτάζει το γεγονός ότι παρέμεινε ουδέτερη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , τα γεγονότα λένε μια πολύ διαφορετική ιστορία.

Όχι μόνο και τα δύο έθνη έπαιξαν επιθετικούς ρόλους στον πόλεμο κατά της Σοβιετικής Ένωσης κατά την διάρκεια της Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα και μετά, αλλά και τα δύο έθνη παρείχαν επίσης τεράστια δάνεια και άλλη οικονομική υποστήριξη από το 1.940 μ.Χ. έως το 1.945 μ.Χ.

Σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο, η «ουδέτερη» Σουηδία υπό την ηγεσία του  βασιλιά Gustav V  και του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Per Albin Hannson διασφάλισε ότι τα εδάφη της διατέθηκαν στους Ναζί  κατά την διάρκεια της μάχης του Narvik το 1.940 μ.Χ.  που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της Νορβηγίας.

Όταν ξεκίνησε η Επιχείρηση Barbarossa ένα χρόνο αργότερα, επετράπη στην Γερμανία  να χρησιμοποιήσει το σουηδικό έδαφος , τα σιδηροδρομικά και επικοινωνιακά δίκτυα για να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση μέσω της Φινλανδίας. Γερμανοί στρατιώτες και εξοπλισμός μάχης μεταφέρθηκαν από το Όσλο στη Χαπαράντα στη Βόρεια Σουηδία ως προετοιμασία για επιθέσεις στην Ρωσία.

Στο οικονομικό μέτωπο, το 37% των Σουηδικών εξαγωγών καθόλη την διάρκεια του πολέμου κατευθύνθηκε στην Γερμανία, που περιελάμβανε 10 εκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος ετησίως, καθώς και την μεγαλύτερη παραγωγή ρουλεμάν ζωτικής σημασίας για την ναζιστική πολεμική μηχανή που εξάγονταν μέσω λιμανιών στο Ναζί . κατέλαβε την Νορβηγία.

Η φιλοφασιστική οικογένεια φον Ρόζεν έπαιξε έναν από τους πιο καθοριστικούς ρόλους στην προώθηση της ναζιστικής ιδεολογίας στην Σουηδία  με τον Έρικ φον Ρόζεν  να συνιδρύει το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Σουηδίας και να παρέχει πρόσβαση στο ανώτερο στρώμα της Σουηδικής αριστοκρατίας στην Γερμανική ανώτατη διοίκηση κατά την διάρκεια του Δεκαετίες 1.920 μ.Χ.-1.930 μ.Χ.

Επιπλέον, ο κόμης  Hugo von Rosen  ενήργησε ως διευθυντής του Αμερικανικού υποκαταστήματος της σουηδικής τράπεζας Enskilda και της SKF Bearing που διαχειριζόταν την ροή κεφαλαίων και ρουλεμάν (κατασκευασμένα στην Φιλαδέλφεια) στην Βέρμαχτ καθόλη την διάρκεια του πολέμου.

Ο ιστορικός Douglas Macdonald  έγραψε:  «Τα ρουλεμάν της SKF ήταν απολύτως απαραίτητα για τους Ναζί. Η Luftwaffe δεν μπορούσε να πετάξει χωρίς ρουλεμάν και τα τανκς και τα θωρακισμένα αυτοκίνητα δεν μπορούσαν να κυλήσουν χωρίς αυτά.

Τα ναζιστικά όπλα, οι βόμβες, οι γεννήτριες και οι κινητήρες, τα συστήματα εξαερισμού, τα U-boat, οι σιδηρόδρομοι, τα μηχανήματα εξόρυξης και οι συσκευές επικοινωνίας δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς ρουλεμάν. Στην πραγματικότητα, οι Ναζί δεν θα μπορούσαν να είχαν πολεμήσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αν η SKF του Wallenberg δεν τους είχε προμηθεύσει με όλα τα ρουλεμάν που χρειάζονταν».

Ο Hugo ήταν ο δεύτερος ξάδερφος του Goering από γάμο και ο ξάδερφός του Eric θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την ιστορία σύντομα. Αναθεωρήθηκε η ναζιστική κληρονομιά της Φινλανδίας Σε αντίθεση με την Σουηδία, η Φινλανδία δεν προσπάθησε ποτέ να προσποιηθεί ότι είναι ουδετερότητα, και με αυτή την έννοια μπορεί τουλάχιστον να επικροτηθεί για την αποφυγή της υποκρισίας των Σουηδών ξαδέλφων της.

Έχοντας κοινά σύνορα 1340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, η οποία περιλαμβάνει μια περιοχή σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, η Φινλανδία ήταν ένα ακίνητο υψηλής αξίας για τους Ναζί.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, 8000 Φινλανδοί στρατιώτες πολέμησαν απευθείας στο πλευρό των Ναζί εναντίον των Ρώσων, με πολλούς να υπηρετούσαν στις μεραρχίες των ναζιστικών SS Panzer μεταξύ 1.941 μ.Χ.-1.943 μ.Χ.

Μια σκανδαλώδης έκθεση 248 σελίδων  που δημοσιεύθηκε από τη φινλανδική κυβέρνηση το 2019 μ.Χ. αποκάλυψε ότι τουλάχιστον 1408 Φινλανδοί εθελοντές υπηρέτησαν απευθείας στη μεραρχία SS Panzer πραγματοποιώντας μαζικές φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένης της εξόντωσης Εβραίων και άλλων εγκλημάτων πολέμου.

Η αιτία της συμμαχίας της Φινλανδίας με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι επίσης πολύ πιο σκοτεινή από ό,τι αφήνουν τα εξυγιανμένα βιβλία ιστορίας. Οι Σοβιετικοί ηγέτες παρακολουθούσαν την συσσώρευση της ναζιστικής πολεμικής μηχανής να κατευθύνεται προς την Ρωσία σαν μια σύγκρουση τρένου αργής κίνησης από την στιγμή που επιτεύχθηκε η  Συμφωνία του Μονάχου του 1.938 μ.Χ.  που είδε την καταστροφή της Τσεχοσλοβακίας και την ανάπτυξη ενός Τέρατος Φρανκενστάιν στην καρδιά της Ευρώπης.

Στη λαμπρή  «Η συγκλονιστική αλήθεια για τη συμφωνία του Μονάχου του 1.938 μ.Χ.» , ο Άλεξ Κράινερ καταδεικνύει ότι η βρετανική μυστική διπλωματία εξασφάλισε ότι από την κατάληψη της Αυστρίας από τον Χίτλερ έως την εισβολή στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1.939 μ.Χ., η Βρετανική πολιτική κατευνασμού απλώς προσποιήθηκε την αντίθεσή του στον ναζισμό, ενώ στην πραγματικότητα διευκόλυνε την αδυσώπητη ανάπτυξη ως τέρας του Φρανκενστάιν στην καρδιά της Ευρώπης.

The Race to Secure the Heartland και η ναζιστική στροφή της Φινλανδίας. Γνωρίζοντας ότι μια επίθεση ήταν αναπόφευκτη, η Ρωσία υπέγραψε το  Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ  τον Αύγουστο του 1.939 μ.Χ. για να περιμένει χρόνο, ενώ προσπαθούσε να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του επεκτατικού ναζιστικού καθεστώτος και της ίδιας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μικρού παραθύρου, γινόταν ένας αγώνας δρόμου για την εδραίωση σφαιρών ενδιαφέροντος με τη Ρωσία να ενεργεί αμυντικά για να εξασφαλίσει το μαλακό κάτω μέρος της προτού ξεκινήσει ο αναπόφευκτος θερμός πόλεμος. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία αγωνιζόταν να αναζωπυρώσει με στρατιωτικές επιχειρήσεις που διέδωσαν το Ράιχ σε όλη την Ευρώπη.

Η Ρωσία κέρδισε αρκετές σημαντικές στρατηγικές διπλωματικές νίκες υπογράφοντας σύμφωνα αμοιβαίας βοήθειας με την Λετονία, την Λιθουανία και την Εσθονία. Ωστόσο, η Φινλανδία, υπό τον έλεγχο του Στρατάρχη Καρλ Γκούσταφ Μάνερχαϊμ και του πρωθυπουργού Ρίστο Ρύτι, απέρριψε την πρόταση της Ρωσίας.

Στη ματαιωθείσα Συνθήκη Αμοιβαίας Ασφάλειας Ρωσίας-Φινλανδίας, η Ρωσία προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη Νότια Καρελία στον Βορρά με αντάλλαγμα τα Σοβιετικά σύνορα να κινούνται δυτικά στον Καρελιανό Ισθμό και να λάβουν άδεια να σταθμεύουν Ρωσικές βάσεις στην Φινλανδία.

Η φιλογερμανική κυβέρνηση του Ryti και του Mannerheim είχε δημοσίως βολευτεί με τους Γερμανούς κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1.930 μ.Χ. και μεγάλο μέρος της αριστοκρατίας της Φινλανδίας είχε διασκεδάσει παραληρηματικά οράματα επεκτατισμού μαζί με τους Σουηδούς φιλοναζιστικούς ομολόγους τους πιστεύοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της Βορειοδυτικής Ρωσίας ονομαζόταν Ανατολική Καρελία. προφανώς περιείχε έναν «καθαρό» σκανδιναβικό λαό αμόλυντο τόσο από σλαβικό όσο και από σκανδιναβικό αίμα.

Ένας χάρτης της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που παρουσιάζει την πιο ριζοσπαστική εκδοχή της ιδεολογίας της «Μεγάλης Φινλανδίας» που είδε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ρωσικής επικράτειας να ανήκει δικαιωματικά στην Φινλανδία.

Η απόρριψη της συμφωνίας συνεργασίας από την Φινλανδία είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση της Ρωσίας να εισβάλει τον Νοέμβριο του 1,939 μ.Χ. με αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 Φινλανδών στρατιωτών, το 11% της επικράτειάς της αντιπροσωπεύει το 1/3 των οικονομικών δυνατοτήτων της και ένα καμένο εγώ. Αυτός ο τετράμηνος «Χειμερινός Πόλεμος» τελείωσε τον Μάρτιο του 1.940 μ.Χ. με μια μειωμένη και ταπεινωμένη Φινλανδία να πονάει για εκδίκηση.

Ο στρατάρχης Mannerheim και ο πρωθυπουργός Ryti ήταν πιστοί στον μύθο της «μεγαλύτερης Φινλανδίας», με τον Mannerheim να διακηρύσσει δυνατά στους στρατιώτες του την παραμονή της συμφωνίας της Φινλανδίας να ενώσουν τα χέρια με τους Ναζί ότι «Το  1.918 μ.Χ. κατά την διάρκεια του απελευθερωτικού πολέμου [εναντίον της Ρωσίας].

Δήλωσα = στους Φινλανδούς και τους Καρελιώτες της Βιέννης ότι δεν θα έβαζα το σπαθί μου στο θηκάρι μου προτού η Φινλανδία και η Ανατολική Καρελία απελευθερωθούν».  Αυτή η ομιλία κατέστησε δύσκολη τη διατήρηση της αντίληψης ότι η συμμαχία της Φινλανδίας με τους Ναζί ήταν απλώς «αμυντική».

Αν και συνήθως υποστηρίζεται από τους ρεβιζιονιστές ιστορικούς ότι ο Herman Goring έστειλε έναν προσωπικό αγγελιοφόρο στο Ελσίνκι ζητώντας άδεια να χρησιμοποιήσει το έδαφος της Φινλανδίας σε αντάλλαγμα για όπλα και υποστήριξη τον Αύγουστο του 1.940 μ.Χ., η κατάθεση του SS συνταγματάρχη Horst Kitschmann το 1.945 μ.Χ.- ο οποίος ήταν γνώστης αυτών των ανταλλαγών. κατέθεσε ότι ήταν ο ίδιος ο Mannerheim που ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε με τον Goring προτείνοντας να γίνει αυτή η διευθέτηση.

Τεκμηριωμένη στον  «Φινλανδικό Πόλεμο της Επιλογής» του Χένρικ Λούντε, ο Κίτσμαν κατέθεσε:  «Κατά την διάρκεια αυτών των συνομιλιών, ο φον Άλμπεντιλ [Γερμανός ταγματάρχης στο επιτελείο του ακόλουθου που ενημέρωσε τον Κίτσμαν] μου είπε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1.940 μ.Χ., ο υποστράτηγος Ρόσσινγκ, ενεργώντας σε διαταγή του Χίτλερ και του Γερμανικού Γενικού Επιτελείου, είχε κανονίσει την επίσκεψη του Ταγματάρχη Talwel, του πληρεξούσιου του Στρατάρχη Mannerheim, στο αρχηγείο του Führer στο Βερολίνο.

Κατά την διάρκεια αυτής της επίσκεψης επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των Γερμανικών και Φινλανδικών Γενικών Επιτελείων για κοινές προετοιμασίες για έναν επιθετικό πόλεμο και την εκτέλεσή του κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Σχετικά με αυτό, ο στρατηγός Talwel μου είπε, κατά την διάρκεια μιας διάσκεψης στο αρχηγείο του επιτελείου του στην Aunosa τον Νοέμβριο του 1.941 μ.Χ., ότι, ενεργώντας σύμφωνα με τις προσωπικές εντολές του Στρατάρχη Mannerheim, είχε ήδη τον Σεπτέμβριο του 1.940 μ.Χ.—ήταν ένας από τους πρώτους που επικοινώνησε με τον Γερμανό. Ανώτατη Διοίκηση με σκοπό την κοινή προετοιμασία για μια επίθεση Γερμανίας και Φινλανδίας στην Σοβιετική Ένωση».

Τον Σεπτέμβριο του 1.940 μ.Χ., εγκρίθηκε μια μυστική συνθήκη διέλευσης Φινλανδίας-Γερμανίας και τέθηκε σε κίνηση το ναυάγιο του τρένου που ήταν το Μπαρμπαρόσα. Στις 16 Ιουνίου 1.941 μ.Χ., ο Mannerheim κάλεσε το 16% του φινλανδικού πληθυσμού να πολεμήσει δίπλα στη Βέρμαχτ, προετοιμάζοντας αυτή την επίθεση.

Όταν το Barbarossa ξεκίνησε επίσημα στις 22 Ιουνίου 1.941 μ.Χ., υπήρχαν 400.000 Φινλανδοί και Γερμανοί στρατιώτες στην Φινλανδία, καθώς τα Φινλανδικά αεροδρόμια παραδόθηκαν στα βομβαρδιστικά των Ναζί.

Η συμφωνία του Mannerheim με τον διάβολο οδήγησε σε πρώιμες νίκες καθώς το όνειρό του για μια «Μεγάλη Φινλανδία» είχε επιτέλους ζωντανέψει με τεράστιες περιοχές από το Murmansk έως την λίμνη Onegia  που έπεσαν στη φινλανδική κατοχή κατά την διάρκεια του 1.941 μ.Χ.-1.944 μ.Χ. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, Ρώσοι και Εβραίοι στην Φινλανδία στάλθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας όπου πολλοί εξοντώθηκαν.

Η φινλανδική έκθεση του 2019 μ.Χ. ανέφερε:  «Οι υπομονάδες και οι άνδρες της μεραρχίας SS Wiking που συμμετείχαν κατά την διάρκεια της πορείας προς την Σοβιετική Ένωση και την οδήγηση μέσω της Ουκρανίας και του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε πολυάριθμες φρικαλεότητες… Τα ημερολόγια και οι αναμνήσεις των Φινλανδών εθελοντών δείχνουν ότι σχεδόν όλοι πρέπει από την αρχή να έχουν επίγνωση των φρικαλεοτήτων και των σφαγών».

Καθώς η φινλανδική SS Wiking Division προχώρησε μέσω της δυτικής Ουκρανίας μεταξύ Ιουλίου-Αυγούστου 1941, πάνω από 10.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Lviv και το Zhytomyr και πάνω από 600.000 άλλοι σκοτώθηκαν στην περιοχή από την αρχή του Barbarossa μέχρι τον Μάρτιο του 1.942 μ.Χ.

The Strange Case of Finland's Enduring Swastika. Πρέπει τώρα να πούμε λίγα λόγια για το περίεργο επίσημο λογότυπο της αεροπορίας της Φινλανδίας που δημιουργήθηκε το 1.919 μ.Χ. και το οποίο διήρκεσε μέχρι το 2020 μ.Χ., όταν το λογότυπο αποσύρθηκε από αεροπλάνα, σημαίες και στολές (αν και εξακολουθεί να διατηρείται στους τοίχους της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας).

Εδώ, αναφέρομαι φυσικά στην περίεργη σβάστικα που μια Φινλανδία μετά το 1.945 μ.Χ. δεν θεώρησε σοφό να αφαιρέσει από τα στρατιωτικά αεροπλάνα ή τις στολές της παρά την πτώση των ναζί συμμάχων της. Η περίεργη σβάστικα που μια Φινλανδία μετά το 1.945 μ.Χ. δεν θεώρησε σοφό να αφαιρέσει από τα στρατιωτικά αεροπλάνα ή τις στολές της παρά την πτώση των ναζί συμμάχων της.

Τα εξυγιασμένα ιστορικά βιβλία σπεύδουν να διαλύσουν αυτό το ανώμαλο φετίχ ενός αιώνα με την σβάστικα ως απόλυτη σύμπτωση που δεν έχει καμία σχέση με τους Ναζί, λόγω του γεγονότος ότι το ναζιστικό κόμμα υιοθέτησε το σύμβολο έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη φινλανδική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες από τις επίσημες ιστορικές αφηγήσεις μας, έτσι και αυτή καταρρέει με την παραμικρή άσκηση πίεσης.

Όπως λέει η ιστορία, ο Σουηδός κόμης Eric von Rosen της Σουηδίας κληροδότησε στον Λευκό Στρατό της Φινλανδίας το δώρο ενός αεροσκάφους Thulin Type D διακοσμημένο με σβάστικες το 1.918 μ.Χ., το οποίο καθιέρωσε τη φινλανδική αεροπορία με την σβάστικα να γίνεται το επίσημο λογότυπό της.

Εφόσον ο φον Ρόζεν είχε ήδη χρησιμοποιήσει την σβάστικα ως προσωπικό του έμβλημα από τότε που την είδε για πρώτη φορά σε αρχαίους ρούνους ενώ ήταν στο γυμνάσιο, συμπεραίνεται ότι οι φινλανδικές στρατιωτικές σβάστικες και οι αντίστοιχοι ναζί τους δεν μπορούσαν να έχουν καμία απολύτως σχέση.

Αυτός ο ισχυρισμός αγνοεί εντελώς το γεγονός ότι και οι δύο αδερφοί φον Ρόζεν Έρικ και Κλάρενς ήταν κορυφαίοι ευγενείς που υπερήφανα υπερασπίστηκαν τη ναζιστική υπόθεση, υποστήριξαν την σουηδική ευγονική μέσω του Σουηδικού Ινστιτούτου Φυλετικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (περίπου 1.922 μ.Χ.), ασκούσαν πιέσεις για νόμους στείρωσης και εισήγαγαν Ο Χίτλερ στον ανώτερο φλοιό της ελίτ της Σουηδίας. Το 1.933 μ.Χ., ο Eric von Rosen έγινε ιδρυτικό μέλος του Nationalsocialistiska Blocket (γνωστός και ως: «Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα της Σουηδίας»).

Η σθεναρή υποστήριξη προς τους Ναζί (η οποία περιελάμβανε την επιρροή του von Rosen στην Σουηδική Enskilda Bank και την SKF) αλλάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ερμηνεύσουμε την στενή σχέση που απολάμβαναν τόσο ο Clarence, ο Eric όσο και ο Hugo von Rosen με τον κουνιάδο τους Hermann Goring που είχε εργάστηκε ως προσωπικός πιλότος για τον Eric von Rosen μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ήταν κατά την διάρκεια μιας παρατεταμένης παραμονής στο Κάστρο Rockelstad του von Rosen το 1.920 μ.Χ. που ο Γκόρινγκ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με 1) τις σβάστικες του φον Ρόζεν που διακοσμούσαν το κάστρο και το παρακείμενο κυνηγετικό καταφύγιο, 2) το πάθος του φον Ρόζεν για τη διατήρηση της φύσης που μοιράστηκε ο Γκόρινγκ, αργότερα έγινε ο πρώτος Ναζί Υπουργός δασοκομίας και διατήρησης του Ράιχ την δεκαετία του 1.930 μ.Χ. και 3) Η κουνιάδα του Έρικ φον Ρόζεν, Κάριν φον Καντζόφ, η οποία σύντομα έγινε σύζυγος του Γκόρινγκ  και ονομάστηκε από τον Χίτλερ  «Πρώτη Κυρία του Ναζιστικού Κόμματος».

Ο Έρικ και ο Κλάρενς φον Ρόζεν ήταν οπαδοί  μιας αποκρυφιστικής αίρεσης που ονομαζόταν Αριοσοφισμός, με επικεφαλής έναν μυστικιστή ποιητή ονόματι Γκουίντο φον Λιστ, ο οποίος απλώς πήρε τη θεοσοφία της Μαντάμ Μπλαβάτσκι και εμφύσησε μια ανατροπή της φυλετικής ανωτερότητας των Άριων με αυξημένη εστίαση στους μύθους του Γουτάν.

Σε αυτήν την αίρεση, η σβάστικα και άλλα σύμβολα ρούνων, όπως ο ρούνος Othala,  ο ρούνος Ehlaz/life, οι τρεξίματα Sig (αργότερα χρησιμοποιήθηκαν από τους SS) και το wolfsangle αντιμετωπίζονταν ως ιερές εικόνες προικισμένες με μαγική δύναμη.

Ο Guido von List είχε οργανώσει την αίρεση του σε έναν εσωτερικό και εξωτερικό πυρήνα με τους «εκλεκτούς» να μαθαίνουν μια μυστική ερμηνεία των ρούνων κάτω από μια ελίτ αποκρυφιστική κοινωνία που ονομάζεται High Armanen Order όπου ο ίδιος ο von List υπηρέτησε ως Μέγας Διδάσκαλος.

Αυτός ο ρατσιστικός αποκρυφιστικός Αριανισμός με τον Θεοσοφικό του στόχο να εμφυσήσει τον ινδουιστικό και βουδιστικό μυστικισμό σε μια νέα μεταχριστιανική εποχή έγινε ένα εξαιρετικά δημοφιλές φαινόμενο μεταξύ των ευγενών οικογενειών της Ευρώπης κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο στόχος ήταν να χρησιμοποιηθεί μια διεστραμμένη ερμηνεία του ανατολικού πνευματισμού χωρίς ουσία και να δημιουργηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε μια «Εποχή του Υδροχόου» που θα αντικαθιστούσε την παρωχημένη «Εποχή των Ιχθύων» που αντιπροσώπευε την απαρχαιωμένη λογική που παραδειγματίζεται από τους Σωκράτη. Πλάτωνας και Χριστός.

Από το High Armanen Order αναπτύχθηκε σύντομα μια άλλη μυστική απόκρυφη οργάνωση που ονομάζεται  Thule Society  που είδε τους Rudolf Hess, Hans Frank, Hermann Goring, Karl Haushofer και τον προπονητή του Hitler, Dietrich Eckart, ως ηγετικά μέλη.

Ένα δυσάρεστο γεγονός πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί. Είναι ένα άβολο γεγονός της ιστορίας ότι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν τον φασισμό  δεν τιμωρήθηκαν ποτέ στην Δίκη της Νυρεμβέργης.

Όσοι βιομήχανοι και χρηματοδότες της Wall Street προμήθευσαν τη Γερμανία με χρηματοδότηση και προμήθειες πριν και κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν τιμωρήθηκαν… ούτε οι  Βρετανοί χρηματοδότες στην Τράπεζα της Αγγλίας που διασφάλιζαν  ότι τα ταμεία των Ναζί θα γεμίσουν με κατασχεμένα λάφυρα από την Αυστρία, την Τσεχοσλοβακία ή την Πολωνία.

Η μεταπολεμική εποχή όχι μόνο είδε μια τεράστια αναδιοργάνωση φασιστών δολοφόνων με την μορφή της  Επιχείρησης Gladio υπό την διαχείριση της CIA/NATO  και γνωρίζουμε ότι ο Allan Dulles επέβλεψε άμεσα την  επανενεργοποίηση του αρχηγού πληροφοριών του Χίτλερ, Reinhard Gehlen,  στην δομή διοίκησης του Η Δυτικογερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών μαζί με ολόκληρο το δίκτυό του.

Οι Ουκρανοί Ναζί, όπως  ο Στέφαν Μπαντέρα και ο Μικόλα Λέμπεντ,  απορροφήθηκαν αμέσως από τον ίδιο μηχανισμό με τον Μπαντέρα να συνεργάζεται με τον Γκέλεν από το 1.956 μ.Χ. έως τον θάνατό του το 1.958 μ.Χ., ενώ ο Λέμπεντ απορροφήθηκε από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που διευθύνει μια οργάνωση μετώπου της CIA που ονομάζεται Prolog.

Όπως η Cynthia Chung σκιαγράφησε πρόσφατα στο  Sleepwalking into Fascism της  ότι τουλάχιστον δέκα πρώην Ναζί υψηλού επιπέδου απολάμβαναν τεράστια δύναμη στην δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ κατά τα σκοτεινά χρόνια της Επιχείρησης Gladio. Η Cynthia γράφει:  «Από το 1.957 μ.Χ. έως το 1.983 μ.Χ., το ΝΑΤΟ είχε τουλάχιστον έναν αν όχι πολλούς υψηλόβαθμους «πρώην» Ναζί στην πλήρη διοίκηση πολλαπλών τμημάτων εντός του ΝΑΤΟ…

Η θέση του Διοικητή του ΝΑΤΟ και του Αρχηγού των Συμμαχικών Δυνάμεων Κεντρικής Ευρώπης (CINCENT Commander in Chief, Συμμαχικές Δυνάμεις Κεντρικής Ευρώπης – AFCENT) ήταν μια θέση που καλύφθηκε ΜΟΝΟ από «πρώην» Ναζί για 16 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ, από το 1.967 μ.Χ.-1.983 μ.Χ.».

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, όχι μόνο η Gladio «έμεινε πίσω» κανόνισε ένα ρεύμα τρομοκρατίας εναντίον του γενικού πληθυσμού της Ευρώπης χρησιμοποιώντας κατ' όνομα «μαρξιστικές» μπροστινές ομάδες ή  πραγματοποιώντας χτυπήματα στόχων υψηλής αξίας  όπως οι Dag Hammarskjold, Enrico Mattei, Aldo Moro ή Alfred Herrhausen. όταν χρειαστεί. Πολιτικοί που δεν έπαιζαν με τους κανόνες του Μεγάλου Παιχνιδιού δυστυχώς δεν άργησαν αυτόν τον κόσμο.

Η αυτοαποκαλούμενη εικόνα του ΝΑΤΟ ως προάγγελος της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε φιλελεύθερους κανόνες» είναι κάτι παραπάνω από λίγο επιφανειακή όταν αναλογιστούμε τις γεμάτες από τους Ναζί συμμαχίες που πολλοί ΝΑΤΟφιλείς στο Ατλαντικό Συμβούλιο μπορεί να επιθυμούν να ξεχαστούν.

Αυτή η ιστορία θα πρέπει επίσης να μας κάνει να επανεκτιμήσουμε τις πραγματικές αιτίες για τη  δημιουργία του ΝΑΤΟ το 1.949 μ.Χ., το οποίο χρησίμευσε ως καρφί στο φέρετρο για το όραμα του Φράνκλιν Ρούσβελτ για μια  συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας  που ήλπιζε ότι θα διαμόρφωσε την θέση - Ηλικία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανάπτυξη του ΝΑΤΟ γύρω από την περίμετρο της Ρωσίας από το 1.998 μ.Χ. και οι μαζικές θηριωδίες βομβαρδισμών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στην Βοσνία, το Αφγανιστάν και την Λιβύη θα πρέπει επίσης να επανεκτιμηθούν έχοντας κατά νου αυτό το ναζιστικό γένος. Γιατί το ΝΑΤΟ δημοσίευσε εικόνες ενός Ουκρανού στρατιώτη που κραδαίνει ξεκάθαρα έναν μαύρο ήλιο του αποκρυφισμού της Thule   στη στολή της προς τιμήν της «Ημέρας της Γυναίκας» φέτος;

Γιατί οι ενεργοί Ουκρανοί Ναζί που υπηρετούν στο Αζόφ και τα τάγματα Aidar αποσιωπούνται συστηματικά από τα μέσα προπαγάνδας του ΝΑΤΟ ή τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παρά τις αποδεδειγμένες περιπτώσεις μαζικών θηριωδιών στο Ανατολικό Ντονμπάς από το 2014 μ.Χ.;

Γιατί τα ναζιστικά κινήματα βλέπουν μια τεράστια αναζωπύρωση σε όλο το διάστημα της Ανατολικής Ευρώπης - ειδικά σε χώρες που έχουν τεθεί υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης;

Είναι δυνατόν ο πόλεμος που πιστεύαμε ότι κέρδισαν οι σύμμαχοι το 1.945 μ.Χ. να ήταν απλώς μια μάχη μέσα σε έναν μεγαλύτερο πόλεμο για τον πολιτισμό του οποίου η έκβαση μένει ακόμη να φανεί; Σίγουρα οι πατριώτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα πρέπει να σκεφτούν πολύ βαθιά τις σκοτεινές παραδόσεις που κινδυνεύουν να αναβιώσουν καθώς εντάσσονται σε μια νέα Επιχείρηση Barbarossa τον 21ο Αιώνα (https://www.gospanews.net/en/2023/04/05/nazi-skeletons-in-finland-and-swedens-closets-behind-the-helsinki-official-induction-into-nato/).

 

Boris Pistorius (Γερμανός Υπουργός Άμυνας): Πάμε σε πόλεμο με την Ρωσία πρέπει να προετοιμαστούμε. Η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, επομένως η Γερμανία πρέπει να οπλιστεί, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius στο τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

«Πρέπει να υπολογίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Και όταν υπολογίζουμε κάτι, πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν κίνδυνο που είναι άγνωστος, είτε θα έρθει ή όχι. Είναι απαραίτητο να οπλιστούμε για αυτό το ενδεχόμενο - αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και αυτό είναι απαραίτητο», είπε ο Υπουργός Boris Pistorius. Επίσης πρόσθεσε ότι για το σκοπό αυτό, μια Γερμανική ταξιαρχία θα πρέπει να είναι παρούσα στην Βαλτική, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι «σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα» μέχρι το 2027 μ.Χ.

«Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν σε μια περίοδο αρκετών ετών που θα χρειαστεί για να μπορέσει η Ρωσία να το κάνει αυτό να ξεκινήσει εχθροπραξίες. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις - κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα. Και αυτή την φορά μπορεί να είναι σε 3 με 5 χρόνια - πρέπει να οπλιστούμε», είπε ο Boris Pistorius.

Νωρίτερα, η Γερμανική Bild δημοσίευσε απόρρητα στοιχεία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Bild αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες πριν από τη δημοσίευση, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι «η εξέταση διαφόρων σεναρίων, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά απίθανα», είναι μέρος της καθημερινής ρουτίνας.

Η αξιωματούχος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών συνέκρινε ειρωνικά το υλικό της Bild με «το ωροσκόπιο του περασμένου έτους για τους Ιχθύς στον Καρκίνο» Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Πυρά Rogov (Ρωσία): Η Bundeswehr γίνεται… Wehrmacht. Πυρά κατά της Γερμανίας και του Γερμανού υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος υποστήριξε πρόσφατα πως οι Γερμανοί πρέπει να προετοιμαστούν για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια εξαπέλυσε ο Vladimir Rogov, Πρόεδρος του συντονιστικού συμβουλίου για την ένταξη των νέων περιφερειών – των ουκρανικών επαρχιών που προσαρτήθηκαν – στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Rogov υποστήριξε ότι οι δηλώσεις αυτές του Pistorius συνιστούν μάλλον μια … υποτροπή από την δεκαετία του 1.930 μ.Χ. «Προφανώς ο Pistorius υποτροπίασε στην Γερμανία της δεκαετίας του ’30 μ.Χ….

Βλέπουμε ότι σήμερα η Bundeswehr μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε Wehrmacht όσον αφορά τόσο τις ενέργειες της όσο και τις ανακοινώσεις, όπως η παροχή όπλων στην Ουκρανία που αποτελεί έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης» υποστήριξε ο Rogov. Όπως είπε, όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του ότι η γερμανική οικονομία είναι στα τάρταρα λόγω της εχθρικής της στάσης προς τη Ρωσία.

«Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση Scholz προσπαθεί να στρέψει την προσοχή των κατοίκων της Γερμανίας από τα οικονομικά προβλήματα και την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου στα στρατιωτικά ζητήματα και στην αντιπαράθεση με την Ρωσία», επισήμανε ο Rogov (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/717310/game-over-ipa-i-oukrania-sto-xaos-rosia-egklimaties-kyvernoyn-to-kievo-sok-apo-germania-pame-se-polemo).

 

Κάτω από το χαλί του τρίτου παγκοσμίου πολέμου: Ποιες χώρες θέλουν πραγματικά να ριχτούν σε μια νέα σύγκρουση με την Ρωσία. Ποιος παρήγγειλε το ηχηρό άρθρο της Γερμανικής Bild, το οποίο περιγράφει το σενάριο ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, και γιατί αυτή η σύγκρουση μοιάζει αρκετά ρεαλιστική.

ΓΙΑΤΙ Η BILD ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; Η Γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα άρθρο που περιγράφει την έναρξη των προετοιμασιών για πόλεμο με την Ρωσία.

Σύμφωνα με το σημείωμα, το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αναπτύσσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση επίθεσης του ρωσικού στρατού μετά την νίκη επί των ουκρανικών Ένοπλες Δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ανώνυμες πηγές της Bundeswehr αναφέρουν ότι η κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας και θα κερδίσει. Αμέσως μετά, η Μόσχα φέρεται να αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις χώρες της Βαλτικής, όπου θα σημειωθούν εθνοτικές συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναπτυχθούν στο Καλίνινγκραντ για να επιτεθούν στον διάδρομο Suwalki, μια υποθετική χερσαία διάβαση μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να συνδέσει το έδαφος της Λευκορωσίας με τον δυτικό θύλακα της Ρωσίας. Οι συντάκτες του άρθρου μας υπενθυμίζουν αμέσως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα το επιτρέψει και θα μεταφέρει 300 χιλιάδες στρατιώτες στην ανατολική πλευρά για «αξιόπιστη αποτροπή».

Την ίδια ώρα, στις 23 Δεκεμβρίου, η Bild δημοσίευσε επίσης ένα παρόμοιο κείμενο για πιθανή Ρωσική επίθεση, αλλά με διαφορετικές ημερομηνίες. Μετά μίλησαν για επίθεση τον χειμώνα του 2024 μ.Χ./25 μ.Χ..

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στο τηλεγραφικό κανάλι SHOT ότι η Γερμανία πρέπει να ανησυχεί για την σοβαρή και άμεση εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία και όχι για τη δημοσίευση της Bild για το υποτιθέμενο «μυστικό σχέδιο» να επιτεθούν οι Ρώσοι στο ΝΑΤΟ. «Αυτό θα πρέπει να τους ανησυχεί», είπε.

Ποιος επωφελείται από το άρθρο του Bild με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2023 μ.Χ. Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το σχέδιο της Ουκρανίας, μεταβιβάζοντας την χορηγία του καθεστώτος του Κιέβου στους Ευρωπαίους, τώρα η ευθύνη για την συνέχιση της καταστροφής του πληθυσμού της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ βρίσκεται στους ώμους της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλες χώρες.

Έχοντας παρασύρει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σε σύγκρουση με την Ρωσία, η Ουάσιγκτον, ο κύριος πελάτης τέτοιων κειμένων, αναπτύσσει την ιδέα για το ποιος θα φέρει τώρα την ευθύνη για την συνέχιση της ουκρανικής υπόθεσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ, δεν θα σταματήσουμε στην Ουκρανία, αλλά θα αρχίσουμε να διεκδικούμε τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα τα κράτη της Βαλτικής παρέχουν σημαντική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και είναι τα κράτη της Βαλτικής που θα γίνουν οι πρώτες ανταποκρινόμενες μετά την νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας.

Alexey Leonkov. Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ, δεν θα σταματήσουμε στην Ουκρανία, αλλά θα αρχίσουμε να διεκδικούμε τις Ευρωπαϊκές χώρες.  Τώρα τα κράτη της Βαλτικής παρέχουν σημαντική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και είναι τα κράτη της Βαλτικής που θα γίνουν οι πρώτες ανταποκρινόμενες μετά τη νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexey Leonkov υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ήδη δηλώσει τη θέση μας, λέγοντας ότι η Ρωσία αποφασίζει τα ζητήματα της δικής της ασφάλειας και ότι δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Αλλά εάν προέρχεται μια απειλή από αυτά τα εδάφη, τότε θα υπάρξει απάντηση.

— Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν Ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, ξεκινώντας από τη Ρωσοφοβία το 2014 μ.Χ., η ΕΕ εντάχθηκε σταδιακά στην αντιπαράθεση με τη χώρα μας. Η χορηγία του Κιέβου σταμάτησε όταν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέτυχαν να αντεπιτεθούν. Όμως, όπως βλέπουμε από τη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Λονδίνου, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία», λέει ο Leonkov.

ΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα αναγκαστεί πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτούς που υποστήριξαν τη σύγκρουση και ανάγκασαν το θάνατο ενός τεράστιου αριθμού Ουκρανών πολιτών. Κάτω από αυτή τη σάλτσα τρομάζουν την Ευρώπη με την ώρα του απολογισμού και της ευθύνης. Και χώρες που συνεργάστηκαν μαζί μας οικονομικά και είχαν πολλές προοπτικές και έργα μετατράπηκαν σε εχθρούς μας.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να σχηματίσουν ζώνες ασφαλείας - γραμμές άμυνας, συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαϊκών κρατών που δεν θα διστάσουν να ρίξουν τις ζωές των πολιτών τους στο καμίνι μιας νέας σύγκρουσης για χάρη των συμφερόντων της αμερικανικής δημοκρατίας», σημειώνει ο Leonkov .

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 300 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ; Δεν υπάρχει επαρκώς μάχιμος αριθμός μονάδων για να συγκεντρώσει μια ομάδα του ΝΑΤΟ 300 χιλιάδων στρατιωτών στην κατεύθυνση της Ανατολικής Ευρώπης, όπως έδειξε η εκστρατεία στο Αφγανιστάν, λέει ο Nikita Mendkovich, επικεφαλής της Ευρασιατικής Αναλυτικής Λέσχης.

— Στο πλαίσιο της βοήθειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Ευρώπη δεν διαθέτει πλέον αρκετά τυπικά όπλα για να στελεχώσει τον απαιτούμενο αριθμό μονάδων. Αυτό το σχέδιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε στρατιωτικές συνθήκες.

Οι πληροφορίες προορίζονται για ένα εγχώριο κοινό για να αποδείξει ότι η Ευρώπη έχει κάποιο είδος στρατιωτικής ομάδας και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Μόσχα, λέει ο Mendkovich.

Όμως, κατά τη γνώμη του, στην πραγματικότητα, μετά την ήττα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη ρωσική ειδική επιχείρηση, θα προσπαθήσουν να παρασύρουν τους Ευρωπαίους σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Πρώτα από όλα, σε μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία, η ΕΕ θα φέρει την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στο μέτωπο για να πολεμήσει μαζί τους, αλλά όχι να τους παρέχει υποστήριξη. Η δημοσίευση στη Bild είναι καθαρή προπαγάνδα και μανιλοφισμός. Νικήτα Μένκοβιτς.

Επικεφαλής της Ευρασιατικής Αναλυτικής Λέσχης. Πρώτα από όλα, σε μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία, η ΕΕ θα φέρει την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στο μέτωπο για να πολεμήσει μαζί τους, αλλά όχι να τους παρέχει υποστήριξη.  Η δημοσίευση στην Bild είναι καθαρή προπαγάνδα και μανιλοφισμός.

Το θέμα της προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία τίθεται τακτικά στην Γερμανία. Πριν από ένα χρόνο, το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο σε ένα έγγραφο 68 σελίδων που υπέγραψε ο επικεφαλής επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγραφε ότι η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια έδειξε την ανάγκη για πιο ενδελεχή και μεγάλης κλίμακας στρατιωτική προετοιμασία της Bundeswehr στην ενδεχόμενο ενδεχόμενου πολέμου με την Ρωσία, αναφέρει στοιχεία ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ροντιόνοφ.

— Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση της Bundeswehr αφήνει πραγματικά πολλά περιθώρια και οι προσπάθειες να πολεμήσουν την Ρωσία με τα χέρια της Ουκρανίας αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο δεν θα διαρκέσει πολύ σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με την Μόσχα, ακόμη και εκεί δεν θα να είναι αρκετά κοχύλια. Πώς μπορεί η Γερμανία να ανταγωνιστεί την Ρωσία, της οποίας ο στρατός μέχρι να τελειώσει η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια θα έχει την πιο σοβαρή εμπειρία μάχης στον πλανήτη, λέει ο Rodionov.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός τονίζει ότι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια πρέπει να δικαιολογείται συνεχώς. Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι το ΝΑΤΟ πιθανότατα έχει ήδη σχεδιάσει μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία στο έδαφος των χωρών της Βαλτικής. Η Συμμαχία διεξάγει συνεχώς ασκήσεις εκεί και αναπτύσσονται σχέδια για την κατάληψη του Καλίνινγκραντ. Δηλαδή προετοιμάζονται για αληθινά (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/01/blog-post_696.html).

 

ΘΑ ΜΑΣ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΞΕΛΑΣΠΩΣΟΥΜΕ; ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΡΑΪΧ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ!  ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ SCHOLZ:«ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΝΤΟΥ».

Σκληρή επίθεση των Γερμανών εργοδοτών στην κυβέρνηση συνασπισμού του Olaf Scholz - Του καταλογίζουν αποτυχία σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου Με βαρύτατες εκφράσεις και πρωτοφανές για τα χρονικά για της Γερμανίας ύφος οι Γερμανοί επιχειρηματίες επιτίθενται στην κυβέρνηση συνασπισμού και προσωπικά στον καγκελάριο Olaf Scholz καταλογίζοντάς του την καταστροφή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Rainer Dulger, πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών (BDA), οι Γερμανοί επιχειρηματίες εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δυσαρέσκεια με τις πολιτικές του Βερολίνου, όπως αναφέρει η Bild.

Οι ενέργειες της Γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες είναι επιζήμιες για την Γερμανική οικονομία, οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης προς τις αρχές, επισημαίνουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και οι ανεπαρκείς επενδύσεις, χωρίς να διαφαίνεται καμία θετική εξέλιξη.

Η κυβέρνηση αποτυγχάνει παντού. «Όταν αυτός ο συνασπισμός ήρθε στην εξουσία, ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να το πω αυτό: εμείς, ως επιχειρηματίες, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Dulger.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD – Πράσινοι – FDP) παραμελεί τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και αντ' αυτού επιτρέπει στην γραφειοκρατία να ανθίσει. Τα τελευταία χρόνια το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές απέτυχαν να επιτύχουν την υποσχεθείσα ασφαλιστική και φορολογική ελάφρυνση ή να προσφέρουν οποιαδήποτε αίσθηση ασφάλειας σχεδιασμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα», τονίζει ο Dulger.

Μπαράζ ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Ο Dulger σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να παράγει αποτελέσματα, μένει προσκολλημένη στην κομματική πολιτική της, η οποία τελικά καταλήγει σε ένα μπαράζ ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

«Δεν έχω δει κανένα οικονομικό θαύμα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Γερμανών επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση μεταξύ των επιχειρηματιών έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. «Αρχίζω να καταλαβαίνω όλο και περισσότερο κάθε θυμωμένο πολίτη», πρόσθεσε.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανέφερε ότι το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023 μ.Χ. Λαμβάνοντας υπόψη τις εποχιακές προσαρμογές, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,1%. Το 2022 μ.Χ., το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε δυναμική ανάπτυξης 1,8% και 1,9%, αντίστοιχα.

Το 2022 μ.Χ., η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, έχει πληγεί από ενεργειακή κρίση και, κατά συνέπεια, από αυξανόμενο πληθωρισμό, κυρίως λόγω των περιβόητων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Πρόταση μομφής και από εργαζόμενους - αγρότες στην κυβέρνηση Scholz - Απεργίες, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Όμως δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Γερμανική κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να συντριβεί στις Ευρωεκλογές.

Παράλληλα με την κατάρρευση των ποσοστών του κυβερνητικού συνασπισμού εκτοξεύονται τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος AfD, που είναι σε παγγερμανικό επίπεδο δεύτερο και διεκδικεί την πρώτη θέση.

Γερμανοί εργαζόμενοι και αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους και σε δυναμικές κινητοποιήσεις ενώ σε πολιτικό επίπεδο τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού καταρρέουν. Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη έως τώρα απεργία στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), η οποία θα διαρκέσει έως το βράδυ της Δευτέρας (29/1/2024 μ.Χ).

Εμπορευματικές μεταφορές και επιβατικές μετακινήσεις σε όλη την Γερμανία επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις και ακόμη και το χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να εκτελεστεί με δυσκολίες, οι οποίες διαφέρουν σε κάθε περιοχή.

Η DB κάλεσε εκ νέου την Ένωση Μηχανοδηγών Γερμανίας (GDL) να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είναι πια καιρός να συνεννοηθούμε, να διαπραγματευτούμε, να βρούμε συμβιβασμούς. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε προκειμένου να διαπραγματευτούμε και να συζητήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Οι συνδικαλιστές ωστόσο εμμένουν στα αιτήματά τους για αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς, μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 την εβδομάδα για όσους εργάζονται σε βάρδιες και καταβολή εφάπαξ «αποζημίωσης πληθωρισμού», ύψους 3.000 ευρώ.

Η DB από την πλευρά της θεωρεί ειδικά το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας ανέφικτο να ικανοποιηθεί, καθώς θα χρειαζόταν νέο προσωπικό, τη στιγμή που διαπιστώνεται έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων στα σιδηροδρομικά επαγγέλματα.

Στην νέα πρόταση της Deutsche Bahn προς τους εργαζόμενους, την οποία το συνδικάτο δεν θεωρεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, περιλαμβάνεται μείωση του χρόνου εργασίας κατά μία ώρα για τους μηχανοδηγούς από την 1/1/2026 μ.Χ., αύξηση 4,8% στους μισθούς από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, καταβολή μπόνους 5% από τον Απρίλιο του 2025 μ.Χ. και εφάπαξ «αποζημίωση πληθωρισμού», αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με την πρόταση, η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας θα πρέπει να έχει διάρκεια 32 μηνών. Η τρέχουσα κινητοποίηση εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των μεταφορών για την βιομηχανία.

Ιστορικών διαστάσεων οι διαδηλώσεις των Γερμανών αγροτών. Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι Γερμανοί αγρότες που διαμαρτύρονται για τα σχέδια κατάργησης της επιδότησης του αγροτικού diesel.

Εκατοντάδες φορτηγά συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, όπου πραγματοποιήθηκε τεράστιο συλλαλητήριο με σημεία αιχμής την αύξηση στις τιμές των διοδίων και το τέλος διοξειδίου του άνθρακα.

Εκτός από τους αγρότες, που κατέβηκαν στην διαδήλωση με τα τρακτέρ τους, εργαζόμενοι πολλών άλλων κλάδων, όπως της αλιείας, της εστίασης και της διακίνησης προϊόντων απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από τη συνοικία των υπουργείων.

Η απεργιακή κινητοποίηση επηρέασε και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής της εταιρείας Amazon, με τους εργαζομένους να αποκλείουν τις εγκαταστάσεις διαμαρτυρόμενοι για τις κακές συνθήκες εργασίας, αλλά και την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Aldi.

Η απάντηση του Olaf Scholz. Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz παραδέχεται λάθη της κυβέρνησής του και ομολογεί ότι θα ήθελε «λιγότερο θόρυβο» στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, εν μέσω αμσφσβήτησης στο πρόσωπό του. Αναγνωρίζει ότι στην χώρα υπάρχει «ανησυχία», ενώ αναλαμβάνει και τις προσωπικές του ευθύνες για τις δυσλειτουργίες.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, δηλώνει επίσης ότι θέλει να αντιμετωπίσει πολιτικά την άνοδο της ακροδεξιάς και ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί από την καγκελαρία.  «Ως καγκελάριος, φέρω την ευθύνη για την κυβέρνηση. Τελεία», είπε και απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στους κυβερνητικούς του εταίρους.

«Θα ήταν παράλογο να πω ότι δεν έχω ανάμιξη» στις διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων, αναφέρει και προσθέτει ότι μέχρι τώρα «σπανίως ήταν εφικτό να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς μακροχρόνιες και δημόσιες διαφωνίες». «Είναι αυτό μια μορφή αυτοκριτικής;», ερωτάται ο καγκελάριος, για να απαντήσει μονολεκτικά: «Ναι».

Ο κ. Scholz εκφράζει πάντως την αισιοδοξία του για το μέλλον της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι τα κεντρικά ζητήματα στα οποία υπήρχαν διαφορετικές «ιδεολογικοπολιτικές απόψεις», όπως οι περικοπές επιδοτήσεων ή η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής, έχουν ήδη λίγο έως πολύ συζητηθεί, αλλά παραδέχεται ταυτόχρονα ότι δεν χρειαζόταν τόσος «ενοχλητικός θόρυβος» από το εσωτερικό της κυβέρνησης.

Ο ίδιος περιγράφει ακόμη ως ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματική τη χρήση κονδυλίων που προέρχονταν από δανεισμό για τις ανάγκες της πανδημίας σε άλλες πολιτικές, κατέστη δυνατό να προσαρμοστεί τόσο γρήγορα ο προϋπολογισμός του 2024 μ.Χ.

Ο Olaf Scholz δηλώνει ακόμη ότι αντιλαμβάνεται την «ανησυχία» στην κοινωνία και την αποδίδει στην ανασφάλεια που προκάλεσε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.  Ταυτόχρονα, συνεχίζει, «μπορεί κανείς να νιώσει ένα αίσθημα αβεβαιότητας, διότι ως μια οικονομικά ισχυρή χώρα, αντιμετωπίζουμε τώρα τις αδυναμίες μας προκειμένου σε 20 και 30 χρόνια από τώρα να υπάρχουν ακόμη εδώ καλές θέσεις εργασίας και να παραμείνουμε τεχνολογικά πρωτοπόροι».

Ο συνασπισμός, υποστηρίζει, «δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο, αλλά προχωρά με θάρρος στις διαμάχες ενόψει των μεγάλων προκλήσεων».  Τα τελευταία 10-15 χρόνια έμειναν ανεκμετάλλευτα, υπογραμμίζει, επειδή οι κυβερνήσεις απέφευγαν τις συγκρούσεις, λέει. Σε σχετική ερώτηση, διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες περί συνάντησης στην καγκελαρία με θέμα ενδεχόμενη αντικατάστασή του και τονίζει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.

Ερωτώμενος σχετικά με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί μυστικής συνάντησης στελεχών της με μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων, προκειμένου να συζητηθεί σχέδιο δια της βίας μαζικών απελάσεων, ο καγκελάριος λέει χαρακτηριστικά: «Το τζίνι έχει βγει από το λυχνάρι».

Απορρίπτει ωστόσο εμμέσως τις εισηγήσεις περί απαγόρευσης του κόμματος, τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που απασχολεί τις αρμόδιες αρχές και κυρίως την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος και αντιτείνει την πεποίθησή του ότι «Η AfD πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως πολιτικά», με αποφάσεις όπως η μεταρρύθμιση στα θέματα μετανάστευσης.

Χαρακτηρίζει πάντως «σημαντική» την χθεσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να αποκλείσει το κόμμα «Η Πατρίδα», διάδοχο του ακροδεξιού NPD, από την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται για τα πολιτικά κόμματα.

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Olaf Scholz επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την στήριξή της έναντι της Ρωσίας και εκφράζει αφενός την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν προβλέψει για φέτος επαρκή βοήθεια για το Κίεβο και αφετέρου την ενόχλησή του για την κριτική που ασκείται στο εσωτερικό της Γερμανίας, ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει αρκετά την Ουκρανία, παρότι κάνει πολλά περισσότερα από ό,τι τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/01/blog-post_29.html).

 

Πρωτοφανής επίθεση των Γερμανών επιχειρηματιών σε Όλαφ Σολτς: «Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας σε σένα». «Παραμελείς τα εθνικά μας συμφέροντα». Mε βαρύτατες εκφράσεις επιτίθεται στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ράινερ Ντούλγκερ, πρόεδρος της Ομοσποδιακής Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), σύμφωνα με τον οποίο οι Γερμανοί επιχειρηματίες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και οι ενέργειές της είναι επιζήμιες για την Γερμανική οικονομία, ενώ οδήγησαν τους πολίτες σε κρίση εμπιστοσύνης προς τις αρχές!

Πρώτη φορά ακούγονται τέτοιες κατηγορίες για μία Γερμανική κυβέρνηση! «Όταν αυτός ο συνασπισμός ήρθε στην εξουσία, ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπρεπε να το πω αυτό: εμείς, ως επιχειρηματίες, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη σε αυτήν την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντούλγκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κυβερνητικός συνασπισμός (SPD – Πράσινοι – FDP) παραμελεί τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας και αντ’ αυτού επιτρέπει στην γραφειοκρατία να ανθίσει.

Τα τελευταία χρόνια το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές. Εν τω μεταξύ, οι αρχές απέτυχαν να επιτύχουν την υποσχεθείσα ασφαλιστική και φορολογική ελάφρυνση. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα», τονίζει ο Ντούλγκερ.

Ο Ντούλγκερ σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση αντί να παράγει αποτελέσματα, μένει προσκολλημένη στην κομματική πολιτική της, η οποία τελικά καταλήγει σε ένα μπαράζ ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

«Δεν έχω δει κανένα οικονομικό θαύμα», υπογράμμισε ο επικεφαλής των Γερμανών επιχειρηματιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διάθεση μεταξύ των επιχειρηματιών έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. «Αρχίζω να καταλαβαίνω όλο και περισσότερο κάθε θυμωμένο πολίτη», πρόσθεσε.

Το 2022 μ.Χ., η Γερμανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, έχει πληγεί από ενεργειακή κρίση και, κατά συνέπεια, από αυξανόμενο πληθωρισμό, κυρίως λόγω των περιβόητων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Ρωσία.

Σημειώνεται ότι στην Γερμανία εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ξεσηκωθεί οι αγρότες καθώς η κυβέρνηση Σολτς τους έχει στερήσει την πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, κάτι που οφείλεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας και εν τέλει έβλαψαν περισσότερο την γερμανική οικονομία (https://www.pronews.gr/kosmos/protofanis-epithesi-ton-germanon-epixeirimation-se-olaf-solts-exoume-xasei-tin-empistosyni-mas-se-sena/).

 

«Στον πάγο» το νεοναζιστικό κόμμα Πατρίδα. Χωρίς κρατική χρηματοδότηση θα μείνει για τουλάχιστον έξι χρόνια το ακροδεξιό μόρφωμα που διαδέχθηκε, με αλλαγή ονόματος, το διαβόητο νεοναζιστικό NPD. ●

Αυτό αποφάσισε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης και πλέον το ερώτημα είναι αν κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί με το επίσης ακροδεξιό AfD, που ανεβαίνει διαρκώς δημοσκοπικά. ● Ιστορική εξαήμερη απεργία στα τρένα.

Αρχισε χθες το απόγευμα η νέα, εξαήμερη αυτή την φορά απεργία -η μεγαλύτερη που έχει προκηρυχθεί ποτέ- στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους (Deutsche Bahn), αφού το Συνδικάτο Γερμανών Μηχανοδηγών (GDL) απέρριψε την «τρίτη και δήθεν βελτιωμένη πρόταση» της εργοδοσίας με επίκεντρο την αύξηση μισθών και την παράλληλη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου.

Το ενδιαφέρον όμως τράβηξαν κυρίως οι εξελίξεις στο στρατόπεδο της Γερμανικής Ακροδεξιάς, μετά την χθεσινή απόφαση-ορόσημο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης να διακόψει πρωτοφανώς, για έξι χρόνια τουλάχιστον, την κρατική χρηματοδότηση του ακροδεξιού κόμματος Η Πατρίδα (Die Heimat), που διαδέχτηκε πέρσι με άλλο όνομα το νεοναζιστικό Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD).

Η ετυμηγορία ήρθε πάνω που έχει φουντώσει στην χώρα η συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της αυξανόμενης δημοτικότητας της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία έχει τεθεί υπό στενή παρακολούθηση από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος –δηλαδή την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών (BfV)– για τις «πιστοποιημένα ακροδεξιές εξτρεμιστικές» θέσεις της.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ομόσταβλη Πατρίδα επιδιώκει να «εξαλείψει την ελεύθερη δημοκρατική τάξη», «στοχεύει στην αντικατάσταση του υπάρχοντος συνταγματικού συστήματος με ένα αυταρχικό κράτος» και έχει «ρατσιστική, ιδίως αντιμουσουλμανική, αντισημιτική και αντιτσιγγανική στάση» που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές του Συντάγματος της Γερμανίας.

Εξ ου και για την επόμενη εξαετία χάνει την χρηματοδότηση που δίνει στα κόμματα το γερμανικό κράτος, καθώς και τις ανάλογες φορολογικές ελαφρύνσεις. Η Πατρίδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε δημόσιο χρήμα εξαιτίας του ποσοστού που είχε λάβει στις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας το 2020 μ.Χ. Κρατική χρηματοδότηση παίρνει οποιοσδήποτε κομματικός σχηματισμός συγκεντρώνει τουλάχιστον 0,5% στις εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές, είτε 1% στις κρατιδιακές.

Το 2017 μ.Χ. το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει προσφυγή που ζητούσε να τεθεί εκτός νόμου το ακραιφνώς νεοναζιστικό NPD, αφού -όπως είχαν αποφανθεί οι δικαστές- δεν διέθετε επαρκή δύναμη στην κοινωνία για να απειλήσει την δημοκρατία και να πετύχει τους αντισυνταγματικούς του στόχους.

Μετά από αναθεώρηση της νομοθεσίας που ρυθμίζει τους όρους χρηματοδότησης των κομμάτων, προβλέποντας πια εξαετή διακοπή σε περίπτωση αντισυνταγματικότητας, η Γερμανική κυβέρνηση και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της χώρας προσέφυγαν το 2019 μ.Χ. στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της Πατρίδας. Χθες δικαιώθηκαν.

Η ετυμηγορία λοιπόν «θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το AfD. Το AfD γίνεται όλο και πιο ριζοσπαστικό και εξτρεμιστικό. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», προέτρεψε ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ.

Αντιπρότεινε ουσιαστικά να υπάρξει δικαστική προσφυγή για διακοπή κρατικής χρηματοδότησης και στο ακραία αντιμεταναστευτικό AfD, αντί μιας ριψοκίνδυνης προσπάθειας να τεθεί εκτός νόμου όπως ζητούν πολλοί μετά και τις αποκαλύψεις ότι στελέχη του συμμετείχαν πρόσφατα σε συνωμοτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ μαζί με άλλους εξτρεμιστές ακροδεξιούς και νεοναζιστές, που εξυφαίνουν καταχθόνια σχέδια για απελάσεις εκατομμυρίων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, ακόμα και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν κατακραυγή και έβγαλαν στους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο μια λαοθάλασσα ενός και πλέον εκατομμυρίου διαδηλωτών σε ολόκληρη την Γερμανία.

Ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, εξέφρασε ικανοποίηση για τη χθεσινή ετυμηγορία και δήλωσε ότι η Γερμανία θα δει τι επιπτώσεις θα έχει. Πιο σαφής, η επίσης Σοσιαλδημοκράτισσα Υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ, τόνισε ότι η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στην Πατρίδα είναι «ακόμα ένα μέσο» για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, αρνούμενη να αποκλείσει αντίστοιχη προσφυγή κατά του AfD.

«Οποιαδήποτε νομική κίνηση κατά της χρηματοδότησης του AfD θα είναι μια παρατεταμένη διαδικασία, που είναι απίθανο να ολοκληρωθεί πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025 μ.Χ., πόσο μάλλον πριν από τις φετινές ευρωεκλογές», παρατηρούσε το Reuters.

Κάθε αντίδραση έναντι του ακροδεξιού κόμματος θα πρέπει να είναι «πολιτική», υπογράμμισε από την πλευρά του ο (νεοφιλ)Ελεύθερος Δημοκράτης Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ. Τα δημοκρατικά κόμματα, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να δώσουν την εντύπωση ότι «θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία για να αποκρούσουν έναν ανεπιθύμητο ανταγωνισμό».

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς, η χθεσινή απόφαση «θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης στην Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία καλπάζει στις δημοσκοπήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε σειρά κρίσιμων κρατιδίων, αλλά και της νεοσύστατης Ενωσης Αξιών του Χανς Γκέοργκ Μάασεν, που σκοπεύει να κατέβει προσεχώς σε τοπικές εκλογές στην Ανατολική Γερμανία», επισήμαινε η Deutsche Welle. Αναφερόταν στο κόμμα εκ δεξιών της Χριστιανικής Ενωσης (Χριστιανοδημοκράτες/CDU και Χριστιανοκοινωνιστές/CSU), που ανακοίνωσε τις προάλλες ότι ιδρύει ο Μάασεν, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και άκρως αμφιλεγόμενος λόγω υπόγειων ακροδεξιών διασυνδέσεων.

«Η Eνωση Αξιών (WerteUnion) του Μάασεν ιδρύθηκε το 2017 μ.Χ. ως φράξια μελών των CDU-CSU που αντιτάχθηκαν στις πολιτικές της Ανγκελα Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένης της απόφασης της να επιτρέψει την είσοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες», θύμιζε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Μάασεν, συμπλήρωνε, «αξιοσημείωτα δεν απέκλεισε τη συνεργασία με το AfD», σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα.

Εν είδει αντιπερισπασμού από τις αποκαλύψεις ότι απεργάζεται σχέδιο μαζικών απελάσεων μαζί με άλλους εξτρεμιστές, η συμπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος, Αλίς Βάιντελ, επανέφερε το εντυπωσιοθηρικό αλλά μάλλον χλομό σενάριο προκήρυξης δημοψηφίσματος για Dexit -κοινώς για έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε.- αν το κόμμα της έρθει ποτέ στην εξουσία.

Στις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξεσκέπασμα του ανατριχιαστικού σχεδίου, η Χριστιανική Eνωση παραμένει πρώτη δύναμη με 30%-31%, το AfD εμφανίζει μικρή κάμψη για πρώτη φορά εδώ και μήνες, χάνοντας 1,5%-2%, αν και παραμένει σταθερά δεύτερο με 21%-22,5%, ενώ ακολουθούν τα τρία κόμματα της εξαιρετικά αντιδημοφιλούς κυβέρνησης Σολτς - Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και (νεοφιλ)Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Οσον αφορά την απεργία των μηχανοδηγών τρένων, την τέταρτη κατά σειρά από τον Νοέμβρη, το GDL επιμένει ανυποχώρητα να διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, καθώς και μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας από 38 σε 35 ώρες χωρίς απώλεια στις αποδοχές.

«Οποιος δεν προσέρχεται καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μια νέα προσφορά για αύξηση έως και 13% και δυνατότητα 37ωρης εβδομάδας με τον ίδιο μισθό, ενεργεί απολύτως ανεύθυνα», υποστήριξε εκπρόσωπος της Deutsche Bahn.  Η απεργιακή κινητοποίηση στους σιδηρόδρομους -που ολοκληρώνεται την Δευτέρα- αναμένεται να διαταράξει σοβαρά τις μετακινήσεις επιβατών αλλά και την μεταφορά εμπορευμάτων (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/419768_ston-pago-neonazistiko-komma-patrida).

 

Γερμανοί… σε πανικό - Αμυντικό σχέδιο για την Ρωσία - Το πρώτο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2024 μ.Χ. - Ποιους κινδύνους καλείται να αντιμετωπίσει.

Τον απόλυτο πανικό φαίνεται πως βιώνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι διά στόματος του υπουργού Άμυνας, Boris Pistorius δήλωναν πρόσφατα πως μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια περιμένουν μια σύγκρουση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ… και για αυτό θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται, τη στιγμή που δημοσίευμα της Bild, επικαλούμενη το γερμανικό στρατό, έφερνε τον πόλεμο ακόμα πιο κοντά... το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ.

Μέρος αυτής της προετοιμασίας φαίνεται πως είναι και το αμυντικό σχέδιο, το πρώτο από τον Ψυχρό Πόλεμο, που εκπονεί η Γερμανία για τον «περιορισμό» της Ρωσίας. Πληροφορίες από το Γερμανικό MDR που επικαλείται το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας αναφέρουν πως το σχέδιο αυτό αναμένεται να είναι έτοιμο τον Μάρτιο του 2024 μ.Χ. «Η Γερμανία, «ως αντίδραση» στα γεγονότα στην Ουκρανία, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο αμυντικό σχέδιο για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Περιορισμός Ρωσίας. Το νέο Γερμανικό επιχειρησιακό σχέδιο (OPLAN) δίνει έμφαση στον περιορισμό της Ρωσίας. Όπως επισημαίνεται, το νέο σχέδιο λαμβάνει υπόψη τις νέες προόδους στον τομέα του πολέμου και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση ενεργειών δολιοφθοράς σε ζωτικές υποδομές, στο πεδίο της παραπληροφόρησης και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Δεν περιμένω μάχες. «Αυτό δεν σημαίνει ότι περιμένω μια μάχη τεθωρακισμένων στη βόρεια γερμανική πεδιάδα, ή Θεός φυλάξοι μια αερομεταφερόμενη προσγείωση Ρώσων αλεξιπτωτιστών… Αλλά είναι προφανές πως οι πιο σημαντικές μας υποδομές - λιμάνια, γέφυρες, εταιρείες ενέργειας – τελούν υπό την απειλή σαμποτάζ, ενδεχομένως και από ειδικές δυνάμεις που μπορεί να έχουν διεισδύσει στο έδαφος μας» αναφέρει ο αντιστράτηγος Andre Bodemann, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Bundeswehr.

Βάσει του επιχειρησιακού αυτού σχεδίου, η Bundeswehr θα έχει ηγετικό ρόλο στην προστασία της Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, κάτι που θα απαιτήσει την συμμετοχή του Γερμανικού στρατού σε αυτήν την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Bodemann, το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Γερμανίας προκύπτει από την τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και απειλής που υπάρχει όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εφικτό σχέδιο. Όπως λέει ο Bodemann, αυτό πρέπει να είναι σχέδιο εφικτό για την υλοποίηση του και όχι ένα όνειρο, ένα έγγραφο διατύπωσης σκέψεων. «Πρέπει να είναι χειροπιαστό σχέδιο που να μπορεί να λειτουργήσει» λέει ο Bodemann.

Μυστικά έγγραφα. Σύμφωνα με το MDR, οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού που ξεδιπλώνεται σε εκατοντάδες σελίδες και που χαρακτηρίζεται ως άκρως απόρρητο, θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα γίνει στο Βερολίνο την ερχόμενη Τετάρτη με την συμμετοχή εκπροσώπων της αστυνομίας, εμπειρογνωμόνων της πολιτικής άμυνας, επιστημόνων, εκπροσώπων του τομέα ενέργειας και logistics καθώς και συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνεται, το σχέδιο αυτό θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2024 μ.Χ. Που αναμένονται επιθέσεις. Όπως αναφέρεται, ο στρατός αναμένει τέσσερις απειλές, μερικές από τις οποίες ήδη παρατηρούνται, συμπεριλαμβανομένων των fake news και της παραπληροφόρησης.

Βάσει του σχεδίου, ο αντίπαλος θα επιχειρήσει να επηρεάσει τις κυβερνητικές αποφάσεις, τη γνώμη του πληθυσμού και ίσως και τα ΜΜΕ. Επιπλέον, αναμένονται επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον εταιρειών ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να αναμένεται μια στοχευμένη κατασκοπεία.

«Και το τέταρτο μέρος, για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε, είναι ξεκάθαρα η δολιοφθορά από ειδικές δυνάμεις, για παράδειγμα, από δυνάμεις «ανταρτοπόλεμου» που προσπαθούν να καταστρέψουν υποδομές.

Επίσης κρίσιμες υποδομές θα μπορούσαν να γίνουν στόχος βαλλιστικών πυραύλων από την άλλη πλευρά» λέει ο Γερμανός αντιστράτηγος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να διασφαλίσει την προστασία τους, κάτι που αναμένεται να πράξει με τις νέες δυνάμεις εθνικής ασφάλειας που πρόκειται να συσταθούν.

6 νέα συντάγματα. Σύμφωνα με τον Bodemann αυτή τη στιγμή δημιουργούνται έξι συντάγματα. Βάσει του σχεδίου, μεγάλο μέρος του Γερμανικού στρατού θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. «Το καθήκον της Γερμανίας θα είναι να διατηρήσει τις οδούς ανάπτυξης για τους συμμάχους και να προμηθεύσει τα διάφορα κονβόι. Ήδη γίνονται εντατικές ασκήσεις» ανέφερε ο Bodemann.

Πόλεμος το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατο δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Bild επικαλούνταν «μυστικό έγγραφο» των Γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Bundeswehr), για το πώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, προβλέποντας μια σύγκρουση το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα, δεν το απέρριψε, αναφέροντας πως η εξέταση ακόμα και εξαιρετικά απίθανων σεναρίων είναι μέρος των καθημερινών στρατιωτικών υποθέσεων. Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει απορρίψει κατηγορηματικά όλα τα σενάρια που κάνουν λόγο για σύγκρουση της με το ΝΑΤΟ (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/717835/germanoi-se-paniko-amyntiko-sxedio-gia-ti-rosia-to-proto-meta-ton-psyxro-polemo).

 

Πολύ κακή εξέλιξη: O Αρχηγός του Βρετανικού στρατού ζήτησε από το λαό να προετοιμαστεί για γενική επιστράτευση – «Για τον Βασιλιά και το Έθνος». "Αυτό που έρχεται θα μας σοκάρει - Πρέπει να κερδίσουμε πολέμους στην στεριά".

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Βρετανία από τον “κεραυνό” που εξαπέλυσε ο Αρχηγός του βρετανικού στρατού Sir Patrick Sanders ο οποίος ζήτησε από τον λαό να προετοιμαστεί για γενική επιστράτευση σε ένα πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο Sir Patrick Sanders έκανε λόγο για έναν «στρατό πολιτών» ενώ εισήγαγε τον όρο «προπολεμική γενιά» τονίζοντας πως «πρέπει να ληφθούν προπαρασκευαστικά βήματα για να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση των κοινωνιών μας σε πολεμική βάση»! Η ομιλία του είναι έχει προκαλέσει τεράστιο σοκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν όλα τα Βρετανικά ΜΜΕ ασχολούνται με τις δηλώσεις αυτές.

“Ο λαός να προετοιμαστεί για γενική επιστράτευση. Λίγο πριν την ομιλία του Sir Patrick Sanders, η Daily Telegraph ανέφερε ότι «ο Αρχηγός του Βρετανικού Στρατού θα κάνει την έκκλησή του στους απλούς Βρετανούς στην Διεθνή Διάσκεψη Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Twickenham σήμερα».

Στην συνέχεια, ο επικεφαλής των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων κάλεσε την Τετάρτη (24/7) τις Βρετανικές αρχές να «κινητοποιήσουν το έθνος» για να προετοιμαστούν για πόλεμο με την Ρωσία. Ο λαός της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να προετοιμαστεί να υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις σε περίπτωση γενικευμένου πολέμου με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο αρχηγός του Βρετανικού στρατού Sir Patrick Sanders.

Αν και δεν υποστηρίζει τη γενική επιστράτευση, ο Sanders τόνισε την ανάγκη για μια «αλλαγή διακόπτη» στο μυαλό του βρετανικού κοινού ώστε να είναι «ψυχολογικά έτοιμο» για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία.

Ο Αρχηγός του βρετανικού στρατού τόνισε ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να κληθούν να πολεμήσουν για τον Βασιλιά και τη χώρα σε περίπτωση πολέμου με την Ρωσία. Και αυτό επειδή ο στρατός είναι «πολύ μικρός» για να χειριστεί μία κλιμάκωση πάνω από την Ευρώπη μόνος του.

Ο Στρατηγός Sir Patrick Sanders, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, τόνισε την ανάγκη των υπουργών να «επιστρατεύσουν το έθνος» σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης κατά της Ρωσίας. Προειδοποίησε επίσης ότι η αύξηση του μεγέθους του Στρατού στην προετοιμασία για μια σύγκρουση θα είναι «επιχείρηση ολόκληρου του έθνους».

Ο στρατηγός Sir Patrick – ο οποίος άσκησε ανοιχτά κριτική για τις ελλείψεις προσωπικού στον στρατό – πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «αλλαγή» στη νοοτροπία του κοινού που θα πρέπει να είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο ενάντια σε ξένους αντιπάλους.

Η είδηση αυτή έρχεται ενώ ήδη αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει τα συμμαχικά έθνη να είναι προετοιμασμένα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.  «Οι απλοί πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν – Είναι για καλό του έθνους» Οι απλοί πολίτες θα πρέπει να «εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν» για να πολεμήσουν στον στρατό σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής του Βρετανικού στρατού.

Τα σχόλια, τα οποία μετέδωσε πρώτη η Daily Telegraph, εκλαμβάνονται ως προειδοποίηση ότι οι Βρετανοί άνδρες και γυναίκες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κληθούν στις ένοπλες δυνάμεις αν το ΝΑΤΟ ξεκινήσει πόλεμο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα σχόλια έρχονται αφού ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps δήλωσε σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ότι «περνάμε από έναν μεταπολεμικό σε έναν προπολεμικό κόσμο» και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσει ότι «ολόκληρο το αμυντικό οικοσύστημα είναι έτοιμο» να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Στην ομιλία του στο συνέδριο International Armoured Vehicles στο δυτικό Λονδίνο, ο Sir Patrick δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει επειγόντως να επεκτείνει το μέγεθος του στρατού σε περίπου 120.000 – από περίπου 74.000 σήμερα. Αλλά είπε ότι «αυτό δεν είναι αρκετό» και ότι πρέπει να ακολουθήσει η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός ενός «στρατού πολιτών».

Επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας στο ακροατήριο: «Οι φίλοι μας στην Ανατολική και βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι αισθάνονται πιο έντονα την εγγύτητα της Ρωσικής απειλής, ενεργούν ήδη με σύνεση, θέτοντας τις βάσεις για εθνική κινητοποίηση.

Όπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ μόλις την περασμένη εβδομάδα, και όπως έκανε η σουηδική κυβέρνηση… η λήψη προπαρασκευαστικών μέτρων που θα επιτρέψουν την τοποθέτηση των κοινωνιών μας σε πολεμική ετοιμότητα όταν χρειαστεί, είναι πλέον όχι απλώς επιθυμητή αλλά απαραίτητη».

Ο Sir Patrick πρόσθεσε: «Δεν θα είμαστε απρόσβλητοι και ως προπολεμική γενιά πρέπει να προετοιμαστούμε με τον ίδιο τρόπο – και αυτό είναι ένα εγχείρημα όλου του έθνους. Η Ουκρανία δείχνει με βάναυσο τρόπο ότι οι τακτικοί στρατοί ξεκινούν πολέμους, οι στρατοί των πολιτών τους κερδίζουν».

“Πρέπει να κερδίσουμε πολέμους στην στεριά”. Στην σημερινή ομιλία του, ο σερ Πάτρικ είπε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να βασιστεί στο ναυτικό και την αεροπορική δύναμή της – υποστηρίζοντας: «Πρέπει να είμαστε σε θέση να πολεμάμε αξιόπιστα και να κερδίζουμε πολέμους στην στεριά».

Είπε συγκεκριμένα: «Χρειαζόμαστε έναν στρατό σχεδιασμένο να αναπτύσσεται γρήγορα για να ενεργοποιήσει το πρώτο κλιμάκιο, να εφοδιάσει το δεύτερο κλιμάκιο και να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τον στρατό πολιτών που πρέπει να ακολουθήσει.

«Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πρέπει να είναι αξιόπιστο να μιλάμε για βρετανικό στρατό 120.000 ατόμων, που θα αναδιπλώνεται στην εφεδρεία και τη στρατηγική μας εφεδρεία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

«Αυτό που έρχεται στον ορίζοντα θα μας σοκάρει». Ο Tobias Ellwood, πρώην Υπουργός Άμυνας που έχει υπηρετήσει στο πλευρό του σερ Patrick, δήλωσε ότι «ο στρατιωτικός αρχηγός θα πρέπει να ακουστεί προσεκτικά». «Αυτό που έρχεται στον ορίζοντα θα πρέπει να μας σοκάρει. Θα πρέπει να μας ανησυχήσει και δεν είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε στο Sky News.

Ο βουλευτής του Bournemouth East δήλωσε ότι μετά από δεκαετίες ειρήνης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι τα αυταρχικά κράτη θα μπορούσαν «να εκμεταλλευτούν την ατολμία μας, ίσως την απροθυμία μας να σβήσουμε πραγματικά τις φωτιές» – υποδεικνύοντας την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Έτσι, ο Πάτρικ Σάντερς λέει να προετοιμαστείτε για αυτό που έρχεται στον ορίζοντα – υπάρχει μια αίσθηση του 1.939 μ.Χ. στον κόσμο αυτή την στιγμή», είπε.

«Αυτά τα αυταρχικά κράτη επανεξοπλίζονται. Η Δύση αποφεύγει τον κίνδυνο να το αντιμετωπίσει και οι παγκόσμιοι θεσμοί μας, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, δεν είναι σε θέση να θέσουν αυτά τα παραστρατημένα έθνη προ των ευθυνών τους», συμπλήρωσε. Είπε ότι ο στρατός, καθώς και το ναυτικό, είναι περίπου «το μισό μέγεθος από αυτό που θα έπρεπε να είναι», ενώ η RAF δεν διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται.

Προειδοποιήσεις σχετικά με τη «συρρίκνωση του μεγέθους» του στρατού απηύθυνε και ο πρώην αρχηγός του στρατού στρατηγός λόρδος Dannatt, ο οποίος δήλωσε στους Times ότι ο αριθμός των στρατιωτών μειώθηκε από 102.000 το 2006 μ.Χ. σε 74.000 σήμερα και εξακολουθεί να «μειώνεται με ταχείς ρυθμούς».

Έκανε παραλληλισμούς με την δεκαετία του 1.930 μ.Χ., όταν η «θλιβερή» κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να αποτρέψει τον Αδόλφο Χίτλερ, λέγοντας ότι υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί η ιστορία» (https://warnews247.gr/poly-kaki-exelixi-o-archigos-tou-vretanikou-stratou-zitise-apo-to-lao-na-proetoimastei-gia-geniki-epistratefsi-gia-ton-vasilia-kai-to-ethnos/).

 

Οι απλοί Βρετανοί αντιμετωπίζουν επιστράτευση αν το Ηνωμένο Βασίλειο πάει σε πόλεμο με την Ρωσία επειδή ο στρατός είναι πολύ μικρός, λέει ο αρχηγός του στρατού εν μέσω της απειλής του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου./Διαψεύδει ο πρωθυπουργός Σουνάκ..

 Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιστράτευση αν το Ηνωμένο Βασίλειο πάει σε πόλεμο με τη Ρωσία, επειδή ο "στρατός είναι πολύ μικρός", προειδοποίησε ο αρχηγός του στρατού. Ο Στρατηγός Sir Patrick Sanders, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, τόνισε την ανάγκη οι υπουργοί να "κινητοποιήσουν το έθνος" σε ομιλία του σήμερα, εν μέσω της απειλής του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου.

Με τον βρετανικό στρατό να έχει μειωθεί στο μικρότερο μέγεθός του εδώ και αιώνες, ο στρατηγός Sir Patrick πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια "αλλαγή" στην νοοτροπία του κοινού, το οποίο θα πρέπει να είναι πρόθυμο να υπερασπιστεί το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι των ξένων αντιπάλων.

Ο επικεφαλής του στρατού δεν θα υποστήριζε την επιστράτευση, όπως γίνεται αντιληπτό, αλλά πιστεύει ότι ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία ώστε να "σκέφτεται περισσότερο σαν στρατιώτης" και να είναι έτοιμος για επιστράτευση αν το ΝΑΤΟ πάει σε πόλεμο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την επιστράτευση, καθώς η απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Ρωσία απειλείται.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, κάλεσε τη Δύση να "προετοιμαστεί για μια εποχή πολέμου", προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ "χρειάζεται έναν μετασχηματισμό της πολεμικής μάχης".

Κατά την διάρκεια μιας κρίσιμης συνόδου κορυφής μεταξύ των αρχηγών άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Μπάουερ δήλωσε: "Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε όλο το φάσμα. "Πρέπει να έχετε ένα σύστημα για να βρείτε περισσότερους ανθρώπους αν έρθει πόλεμος, είτε έρθει είτε όχι. Τότε μιλάμε για κινητοποίηση, εφέδρους ή επιστράτευση.

"Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς [οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ] προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με την Ρωσία".

Ο στρατηγός Sir Patrick απηύθυνε την έκκλησή του στους απλούς Βρετανούς στο Διεθνές Συνέδριο Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Twickenham σήμερα. Είπε: "Οι φίλοι μας στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι αισθάνονται πιο έντονα την εγγύτητα της Ρωσικής απειλής, ενεργούν ήδη με σύνεση, θέτοντας τις βάσεις για εθνική κινητοποίηση.

"Εμείς δεν θα μείνουμε ανεπηρέαστοι και ως προπολεμική γενιά πρέπει να προετοιμαστούμε ομοίως - και αυτό είναι ένα εγχείρημα ολόκληρου του έθνους.  "Η Ουκρανία καταδεικνύει με βάναυσο τρόπο ότι οι τακτικοί στρατοί ξεκινούν πολέμους, οι στρατοί πολιτών τους κερδίζουν.

"Οι προκάτοχοί μας απέτυχαν να αντιληφθούν τις συνέπειες της λεγόμενης Κρίσης του Ιουλίου το 1.914 μ.Χ. και σκόνταψαν στον πιο φρικτό από τους πολέμους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε το ίδιο λάθος σήμερα".

Η καθιέρωση της επιστράτευσης, αν συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά μετά από 60 και πλέον χρόνια που οι Βρετανοί θα κληθούν να πολεμήσουν. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εισήχθη κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού η κυβέρνηση ψήφισε τον νόμο περί στρατιωτικής θητείας το 1.916 μ.Χ.

Ο Tobias Ellwood δήλωσε στο Sky News ότι υπάρχει μια "αίσθηση του 1.939 μ.Χ. στον κόσμο" και ότι η Βρετανία δεν είναι εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει "αυτό που έρχεται στον ορίζοντα". Πρόσθεσε: "Πρέπει να ακούσουμε και να ακούσουμε προσεκτικά, ήμασταν πολύ εφησυχασμένοι".

Ο στρατηγός σερ Πάτρικ, ο οποίος θα παραιτηθεί από αρχηγός του Γενικού Επιτελείου σε έξι μήνες, είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως μια ομιλία για να προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπιζε τη "στιγμή του 1.937 μ.Χ." για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι η Βρετανία πρέπει να είναι έτοιμη να "πολεμήσει και να νικήσει" για να αποκρούσει την απειλή από την Ρωσία.

Ο αρχηγός του στρατού είπε: "Ο αρχηγός του στρατού είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα μπορούσε να είναι η Ρωσία: "Αυτή είναι η στιγμή του 1.937 μ.Χ. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αλλά πρέπει να δράσουμε γρήγορα, ώστε να μην παρασυρθούμε σε αυτόν λόγω αποτυχίας να περιορίσουμε την εδαφική επέκταση".

Έρχεται καθώς οι προοπτικές του 3ου Παγκόσμιου Πολέμου συνεχίζουν να αυξάνονται με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη που αναστατώνεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πρόσφατες συγκρούσεις και χτυπήματα μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πρόσφατα την μεγαλύτερη επιστράτευσή του εδώ και δεκαετίες, καθώς 90.000 στρατιώτες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ασκήσεις για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτού του αριθμού θα είναι 20.000 Βρετανοί στρατιώτες, καθώς η συμμαχία σχεδιάζει να δοκιμάσει τους συμμάχους ως προς την ικανότητά τους να εμπλακούν σε σύγκρουση με έναν αντίπαλο τόσο ικανό όσο η Ρωσία.

Φοβούνται ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία θα μπορούσε να δει τα Ρωσικά στρατεύματα να ξεπερνούν τα ουκρανικά σύνορα για να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ευρώπη, αναγκάζοντας το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 20.000 έχουν τραυματιστεί από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 μ.Χ., σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Το ΝΑΤΟ κινητοποιεί περίπου 90.000 στρατιώτες για πολεμικά παιχνίδια με στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Ρωσία να μην σκεφτεί να επιτεθεί σε καμία χώρα-μέλος.

Το Steadfast Defender θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου, με τη συμμετοχή μονάδων και από τις 31 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και από την υποψήφια για ένταξη Σουηδία.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες τα πρωτοποριακά νέα μετά από διήμερη συνάντηση των αρχηγών των εθνικών αμυντικών υπηρεσιών.

"Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει την ευρωατλαντική περιοχή με μια διατλαντική μετακίνηση δυνάμεων από την Βόρεια Αμερική", δήλωσε ο Cavoli. Οι πολεμικές επιχειρήσεις προορίζονται ως μια νέα επίδειξη δύναμης από το ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί όλα τα συμμαχικά έθνη από επιθέσεις.

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στην μάχη της κατά της Ρωσίας, με τους υπουργούς να ανακοινώνουν ένα επιπλέον πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Αλλά τα στρατιωτικά πλήγματα μαζί με τις ΗΠΑ κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Λόρδος Κάμερον δήλωσε στο Sky News ότι "είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς μια εποχή που υπήρξε τόσος κίνδυνος και ανασφάλεια". Η Γερμανία θα στείλει επίσης 12.000 στρατιώτες στο Steadfast Defender, σύμφωνα με την εθνική εφημερίδα Bild, μαζί με 3.000 οχήματα και 30 αεροσκάφη.

Επικαλούμενη το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου, η Bild δήλωσε ότι η άσκηση θα προσομοιώσει μια Ρωσική επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ, σενάριο που θα ενεργοποιούσε το άρθρο 5. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποια χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, όλες οι άλλες χώρες της συμμαχίας θα κινητοποιηθούν για να την υπερασπιστούν.

Την περασμένη εβδομάδα, μια στρατιωτική έκθεση που διέρρευσε αποκάλυψε αυτό που θα μπορούσε να είναι το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν για να φέρει την Δύση στα πρόθυρα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου - και ξεκινά σε λίγες εβδομάδες.

Τα απόρρητα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς την πιθανή "πορεία προς την σύγκρουση" του δεσπότη, η οποία φτάνει στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι του 2025 μ.Χ., την "Ημέρα Χ", όταν μισό εκατομμύριο στρατιώτες του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Το Νο 10 αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση για την στράτευση μετά από φόβους στρατιωτικής κλήσης. Η Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατολόγησης μετά την προειδοποίηση ότι οι Βρετανοί μπορεί να χρειαστεί να πολεμήσουν τη Ρωσία σε έναν πιθανό πόλεμο.

Στην ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Τεθωρακισμένων Οχημάτων στο Twickenham την Τετάρτη, ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Sir Patrick Sanders είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται έναν στρατό που όχι μόνο θα μπορούσε να αναπτυχθεί γρήγορα αλλά και να «εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει» έναν στρατό πολιτών.

Ο Σάντερς τόνισε ότι ο στρατός, ο οποίος προβλέπεται να έχει μόλις 72.500 πλήρως εκπαιδευμένους στρατιώτες μέχρι το 2025 μ.Χ., δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να πολεμήσει με τη Ρωσία, ακόμη και αν αριθμούσε 120.000. Τώρα, επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο» για στράτευση.

Ένας εκπρόσωπος του Νο 10 είπε: «Ο Βρετανικός στρατός έχει μια υπερήφανη θέση ότι είναι εθελοντική δύναμη. Όπως είπα, δεν υπάρχει σχέδιο για στρατολόγηση. «Πιστεύω ότι αυτού του είδους τα υποθετικά σενάρια, το να μιλάμε για μια σύγκρουση, δεν βοηθούν και δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ασχοληθώ μαζί τους».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει «σημαντικά ποσά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας». Ωστόσο, μια ανώτερη πηγή του Whitehall είπε στην The Telegraph «μια ευρύτερη συζήτηση» έπρεπε να γίνει εντός της κυβέρνησης σχετικά με την λειτουργία σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/01/3_25.html).

 

Γερμανία: Από ατμομηχανή, βαρίδι της Ευρωζώνης. Είναι δυο οι λόγοι, για τους οποίους η Γερμανία απασχολεί τις τελευταίες ημέρες ολοένα και περισσότερο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εικόνα που εισπράτταμε τα περασμένα χρόνια. Την εικόνα μιας βαθιά δημοκρατικής κοινωνίας, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μιας χώρας «πρότυπο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώτος λόγος είναι οι αγροτικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας και της κατάργησης της επιδότησης των αγροτικών καυσίμων, που έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Με τους αγρότες να διαδηλώνουν ακόμα και μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο.

Και ο δεύτερος λόγος είναι η καταγραφή δημοσκοπικών ποσοστών ρεκόρ για το ακροδεξιό κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία), το οποίο σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα του, μέχρι και την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την έξοδο της Γερμανίας από την Ε.Ε. Ονοματίζοντας μάλιστα αυτήν την πρωτοβουλία, ως «Dexit».

Οι αγροτικές διαδηλώσεις αποτελούν κορύφωση των συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων σε όλη την Γερμανία από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους. Από την εστίαση μέχρι τα supermarkets και από τους μηχανικούς των σιδηροδρόμων, μέχρι τον ευρύτερο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η ατζέντα των διαδηλωτών έχει αποκτήσει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά, με την υιοθέτηση αρκετών εμπρηστικών συνθημάτων από αυτά που χρησιμοποιεί κατά κόρον το AfD. Συνθήματα που ακούγονται άλλωστε από τις δυνάμεις του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη κατά του «πολιτικού κατεστημένου» και κατά του «συστήματος».

Ειδικά στην Γερμανία, οι διαδηλωτές ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις θέσεις του AfD περί ευνοιοκρατίας και υπεξαίρεσης κρατικών πόρων, που απαξιώνουν γενικότερα το γερμανικό πολιτικό σύστημα. Άλλωστε η δεξαμενή ψήφων του AfD τροφοδοτείται τόσο από απογοητευμένους ψηφοφόρους των παραδοσιακών κομμάτων CDU και SPD, όσο και από τον χώρο της Αριστεράς.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα υψηλότερα εκλογικά του ποσοστά, το AfD τα επιτυγχάνει στις περιοχές της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου τα αποτυπώματα του «σοσιαλιστικού παρελθόντος» παραμένουν εμφανή.

Τι έγινε ξαφνικά και η Γερμανική κοινωνία χωρίς λόγο και αιτία στρέφεται προς την ακροδεξιά; Μήπως είναι αποτέλεσμα της εντυπωσιακής επιβράδυνσης που ακολουθεί η γερμανική οικονομία; Μιας επιβράδυνσης που χαμηλώνει το βιοτικό επίπεδο των Γερμανών, αποκαθηλώνοντας ταυτόχρονα την εικόνα της παντοδύναμης γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής.

Το πρώτο σοκ της γερμανικής οικονομίας, ήρθε μέσα από την καθυστερημένη συνειδητοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Μόσχα. Η ενεργειακή εξάρτηση, είχε ξεκινήσει ήδη από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν το κίνημα των Πράσινων - Οικολόγων αντιμαχόταν με σθένος την ανάπτυξη πυρηνικών σταθμών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και απαιτούσε τη διακοπή της λειτουργίας των υπαρχόντων μονάδων.

Οι θέσεις των Πρασίνων, υιοθετήθηκαν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι μετά και από τη στρατηγική επιλογή της «απολιγνιτοποίησης», η Γερμανική βιομηχανική μηχανή μετατράπηκε σε όμηρο του Ρωσικού φυσικού αερίου, την ίδια στιγμή που η Γαλλία στηρίζει την ενεργειακή της ισορροπία στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, που λειτουργούν μόλις κάποιες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δυο χωρών.

Άλλου τύπου εξάρτηση έχει η Γερμανία από την Κίνα. Η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εκτός Ευρώπης με τις συναλλαγές μέσα στο 2022 να ανέρχονται στα $314 δισ. και με τις επενδύσεις γερμανικών εταιριών σε κινεζικό έδαφος να βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

Για να εξηγήσουμε ακόμα καλύτερα την εξάρτηση της Γερμανίας από την Κίνα, αρκεί να αναλογιστούμε ότι το 40% του παγκόσμιου τζίρου της Volkswagen έρχεται από την Κίνα. Οπότε οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ακολουθεί το Πεκίνο και η πριμοδότηση των οχημάτων που παράγονται στην Κίνα, αποδυναμώνουν αισθητά το αφήγημα περί επιτυχίας των γερμανικών επενδύσεων στην Κίνα.

Συνεπώς, οι γερμανικές βιομηχανίες εντός της Κίνας χάνουν μερίδιο αγοράς, κάτι που συμβαίνει και με τις γερμανικές εξαγωγές προς την Κίνα που παρουσιάζουν μείωση λόγω της πτωτικής πορείας της καταναλωτικής δαπάνης των Κινέζων. Όμως εκτός από τα αναφερθέντα προβλήματα που έχουν σχέση με εξωτερικές οικονομικές σχέσεις, η Γερμανία αντιμετωπίζει τρία κορυφαία προβλήματα εσωτερικής υφής.

Το πρώτο αφορά της υποδομές, που είτε είναι γερασμένες, είτε είναι ανεπαρκείς για να φιλοξενήσουν τους νέους φιλόδοξους στόχους, όπως για παράδειγμα στον χώρο της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Το δεύτερο αφορά τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζεται στις επενδύσεις στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου η Γερμανία από πρωταγωνιστής έχει μετατραπεί σε κομπάρσο.

Και το τρίτο, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού και ειδικά εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικών. Με αποτέλεσμα να υποχωρεί η σημερινή Γερμανική οικονομία σε παραγωγικότητα, σε ανταγωνιστικότητα και σε καινοτομία. Η πολιτική λύση στο πρόβλημα είναι η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων.

Κάτι που δυσχεραίνεται τόσο από την αναγκαστική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτικών τάσεων στις συμμαχικές κυβερνήσεις, όσο και από την άνοδο των λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων. Ξεχασμένη στην άκρη είναι αυτήν την περίοδο, η συζήτηση περί «κρυφού χρέους» των τοπικών κυβερνήσεων και περί «κρυφών κινδύνων» των περιφερειακών τραπεζών στην Γερμανία.

Τον περασμένο Νοέμβριο σε μία απόφαση - σταθμό, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2021 μ.Χ. και στην ανακατανομή κονδυλίων ύψους 60 δισ. ευρώ τα οποία, ενώ αρχικά αφορούσαν πολιτικές για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, στην συνέχεια η κυβέρνηση τα έστρεψε προς το Ταμείο για την Προστασία του Κλίματος. Το Δικαστήριο θεώρησε ότι οι προαναφερθέντες κυβερνητικοί χειρισμοί παρέκαμπταν κατά ανεπίτρεπτο τρόπο το «φρένο του χρέους» που ισχύει στην Γερμανία.

Έτσι, εκτός από τα 60 δισ. ευρώ που αναζητούνται επειγόντως από την κυβέρνηση και την αναμενόμενη «μαύρη τρύπα» ύψους 17 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2024 μ.Χ., στην δημόσια σφαίρα της Γερμανίας έχει αναδυθεί και το τεράστιο πρόβλημα που ακούει στον όρο: «συνολικό δημόσιο χρέος». Το οποίο περιλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση, τις περιφερειακές κυβερνήσεις, καθώς και κάθε είδους κρυφά κονδύλια. Και το ύψος αυτού του χρέους υπολογίζεται στα 2,5 τρισ. ευρώ.

Τι θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα; Οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας από τους οίκους αξιολόγησης. Διότι θα φανεί και επίσημα, ότι η ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής βρίσκεται σε πορεία εκτροχιασμού και ότι ο βασικός πνεύμονας της Ευρωπαϊκής οικονομίας έχει χάσει τις ανάσες του (https://www.liberal.gr/oikonomia/germania-apo-atmomihani-baridi-tis-eyrozonis).

 

FT: «Η ΕΕ θα καταστρέψει την οικονομία της Ουγγαρίας αν δεν δεχτεί να δοθούν 50 δισ. ευρώ των Ευρωπαίων πολιτών στην Ουκρανία»! Πρωτοφανής εκβιασμός από τις Βρυξέλλες.

Οι Financial Times επικαλούμενοι έγγραφο της ΕΕ, αποκαλύπτουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προκαλέσει οικονομική καταστροφή στην Ουγγαρία εάν δεν άρει το βέτο της για την χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ από τις «τσέπες» των Ευρωπαίων φορολογουμένων κατά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου 2024 μ.Χ.

50 δισεκατομμύρια € τα οποία θα λείψουν από τους εξαντλημένους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία με τη σειρά τους θα φροντίσουν να τα αναπληρώσω από τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Εισοδήματα, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση από τον υπερπληθωρισμό των τελευταίων δύο ετών και από την καταστροφή της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες ζητούν από τα ευρωπαϊκά κράτη και φυσικά και από την Ελλάδα να επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και να παρουσιάσουν μειώσεις ελλειμμάτων. Φυσικά πρόκειται για ανήθικο εκβιασμό που τον αποκάλυψαν οι Financial Times, ένα mainstream media.

Η Ουγγαρία, στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο 2023 μ.Χ., άσκησε βέτο για την αύξηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2024 μ.Χ.-2027 μ.Χ., συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Βρυξέλλες έχουν περιγράψει μια στρατηγική που στοχεύει στις «οικονομικές αδυναμίες» της Ουγγαρίας, θέτοντας σε κίνδυνο το νόμισμά της και προκαλώντας κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μια προσπάθεια να πλήξει τις «θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη», αν η Ουγγαρία αρνηθεί να επανεξετάσει τη θέση της.

Κατά τα άλλα αυτή είναι η δημοκρατική και ηθική Ευρώπη! «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα το δηλώσουν δημοσίως υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού… δεν μπορούν να φανταστούν ότι θα δοθούν κονδύλια της ΕΕ στη Ουγγαρία».

Χωρίς χρήματα της ΕΕ, οι Ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ενδέχεται να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ουγγαρία. Σημειώνεται ότι μια τέτοια «τιμωρία» θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ουγγαρίας.

«Το έγγραφο του Συμβουλίου της ΕΕ… καθορίζει τις οικονομικές ευπάθειες της Ουγγαρίας, συμπεριλαμβανομένου του πολύ υψηλού δημόσιου ελλείμματος, του πολύ υψηλού πληθωρισμού, του αδύναμου νομίσματος και των μεγαλύτερων πληρωμών χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εξηγεί πώς οι θέσεις εργασίας… εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένη χρηματοδότηση , η οποία βασίζεται σε υψηλά επίπεδα χρηματοδότησης της ΕΕ», αναφέρουν οι Financial Times Τρεις Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στους Financial Times υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το σχέδιο υποστηρίχθηκε από πολλές χώρες.

Ο Ούγγρος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι η Ουγγαρία έστειλε μια νέα συμβιβαστική πρόταση στις Βρυξέλλες στις 27 Ιανουαρίου 2024 μ.Χ. Προβλέπει την ετοιμότητα να «ξεμπλοκάρει» τη διάθεση χρημάτων στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί στη Ουγγαρία το δικαίωμα να αλλάξει την απόφασή της αργότερα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι εάν η προσπάθεια επίτευξης συμβιβασμού αποτύχει, η Ουγγαρία θα προτιμήσει την αρχική της πρόταση για τη δημιουργία ξεχωριστού ταμείου για την Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Όπως ανέφερε το Bloomberg στις 22 Ιανουαρίου 2024 μ.Χ., οι χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να δεχτούν ένα πακέτο για την Ουκρανία αξίας 50 δισ. ευρώ στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, ανεξάρτητα από την Ουγγρική υποστήριξη.

Η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανομή πακέτου βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας Γιάνος Μπόκα στο Facebook, σχολιάζοντας την δημοσίευση των Financial Times.

«Αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: Οι Βρυξέλλες χρησιμοποιούν την πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ για να ασκήσουν πολιτική πίεση», έγραψε ο Janos Boka.

Σύμφωνα με τον Janos Boka, η Βουδαπέστη «δεν συνδέει τη στήριξη για την Ουκρανία με την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ και δεν επιτρέπει σε άλλους να το κάνουν».  «Η Ουγγαρία θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό», πρόσθεσε ο Υπουργός (https://www.pronews.gr/kosmos/ft-i-ee-tha-katastrepsei-tin-oikonomia-tis-ouggarias-an-den-dextei-na-dothoun-50-dis-eyro-ton-eyropaion-politon-stin-oukrania/).

 

Bloomberg> Οι βόμβες χρέους Ιταλίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, απειλούν το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα παντού είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη όρεξη ή ώθηση μεταξύ των πολιτών να περικόψουν τους προϋπολογισμούς.

Κάποιες από τις πιο υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδεύουν προς έναν πολύ επώδυνο απολογισμό φέτος, καθώς οι φιλοδοξίες τους για μείωση του χρέους συγκρούονται με την πολιτική πραγματικότητα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Μάλιστα, το 2024 μ.Χ. υποτίθεται ότι θα σηματοδοτούσε ένα ορόσημο για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών από την Γαλλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τα χρόνια χρήσης της ρήτρας διαφυγής, η οποία έδινε τη δυνατότητα να μην υπάρχουν όρια στις δαπάνες, όταν η ήπειρος αντιμετώπιζε τα πανδημικά lockdown και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Ωστόσο, ενώ οι περισσότερες χώρες θα σημειώσουν πρόοδο στον περιορισμό των ελλειμμάτων με τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης της ενέργειας, οι πιέσεις τόσο από τις νέες όσο και από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις, καθώς και ο αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων, θα διατηρήσουν το δημόσιο χρέος σε υψηλά επίπεδα ή και θα το αυξήσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, το ιταλικό δημόσιο χρέος θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει και πάλι το 140% του ΑΕΠ. Αυτή η ζοφερή κατάσταση θα οδηγήσει ορισμένες κυβερνήσεις στο να οργίσουν τους ψηφοφόρους τους με περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων ή να ρισκάρουν ότι οι επενδυτές θα αντιληφθούν την ολιγωρία τους.

Το σκηνικό μιας πολιτικά ιδιαίτερης χρονιάς, με τη διεξαγωγή εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιθανότατα για το Westminster στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιτείνει την πρόκληση. «Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ήδη πολύ επιρρεπής στην τροφοδότηση της λαϊκιστικής ρητορικής», δήλωσε η Famke Krumbmüller, επικεφαλής της γεωστρατηγικής στην EY.

Ο έλεγχος των λιγότερο υγιών δημόσιων οικονομικών της περιοχής εντείνεται. Αργά την Παρασκευή, για παράδειγμα, η Fitch Ratings σημείωσε ότι ο στόχος της Γαλλίας να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ έως το 2027 μ.Χ. «θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί». Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτόν τον μήνα έδειξαν πόσο έντονη έχει γίνει η αλλαγή στις προοπτικές.

Ενώ τα ελλείμματα προβλέπεται να μειωθούν, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία είναι πλέον έτοιμες να αποκτήσουν μεγαλύτερο χρέος, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το υψηλότερο κόστος επιτοκίου και η αναιμική ανάπτυξη είναι μεταξύ των λόγων για τις επιδεινωμένες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών, αλλά οι πολιτικές επιλογές έχουν επίσης σημασία.

Η Ιταλία, για παράδειγμα, έχει φορτωθεί την κληρονομιά μιας φοροαπαλλαγής της εποχής της πανδημίας για την ανακαίνιση κατοικιών, που θα διογκώσει τα δημόσια οικονομικά της για χρόνια. Οι πολιτικές διαμάχες του συνασπισμού είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την χαλάρωση της δημοσιονομικής της στάσης το 2023 μ.Χ.

Στην Γαλλία, ο πρόεδρος Macron απέφυγε να προωθήσει νέα νομοθεσία με στόχο μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που ζητούν ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η παρουσίαση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο θα προκαλούσε πιθανότατα ψήφο δυσπιστίας που θα μπορούσε να ρίξει την κυβέρνησή του.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προοπτική μιας σημαντικής επιτυχίας για τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου σε επίπεδο περιφέρειας αυξάνει την πίεση για καθυστέρηση ή ωραιοποίηση των περικοπών δαπανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, καθώς οι επικείμενες γενικές εκλογές δένουν τα χέρια της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο για κάποια δράση όταν αυτές οι ψηφοφορίες θα έχουν φύγει από την μέση. Οι οικονομικές προβλέψεις της Ιταλίας αυτόν τον μήνα δεν συμπεριέλαβαν ενδεχόμενη νομοθεσία από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Meloni, γεγονός που ενδεχομένως υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει κάποια προσπάθεια δημοσιονομικής διόρθωσης.

Το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα παντού όμως είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη όρεξη ή ώθηση μεταξύ των πολιτών να περικόψουν τους προϋπολογισμούς, ούτε κάποια συναίνεση επί του θέματος.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη προτεραιότητα των ψηφοφόρων είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού (προβλήματα που συχνά κοστίζουν χρήματα για να αντιμετωπιστούν) και ακολουθούν η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημοσκόπηση της YouGov νωρίτερα αυτό το μήνα έδειξε ότι σχεδόν ίσο ποσοστό των ερωτηθέντων διαφωνεί σχετικά με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο φορολογεί ή όχι υπερβολικά και δαπανά υπερβολικά ή όχι για υπηρεσίες.

Ενώ οι Βρυξέλλες είναι υπεύθυνες για την τιμωρία της δημοσιονομικής απείθειας, η λιτότητα θα μπορούσε να φρενάρει την ελάχιστη ανάπτυξη που μπορεί να επιτύχει η Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι της Allianz αναμένουν ήδη ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα μειώσει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Ευρωπαϊκή οικονομική επέκταση τόσο το 2024 μ.Χ. όσο και το 2025 μ.Χ.

«Πρόκειται για μια πολιτική και οικονομική βόμβα για την Ευρώπη, ειδικά επειδή οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να σκέφτονται να εξυγιανθούν σύντομα και επειδή η Κίνα προσφέρει ανάπτυξη μόνο λόγω των δημοσιονομικών κινήτρων», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Ludovic Subran (https://www.triklopodia.gr/bloomberg-%ce%bf%ce%b9-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b7%ce%bd%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b2/).


Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ακροδεξιούς η Φον Ντερ Λάιεν. Το πρώτο debate για τις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μάαστριχτ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών (ECR), στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα όπως το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία και το VOX στην Ισπανία, άφησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Συνεχίζοντας την ακροδεξιά στροφή του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, η απερχόμενη Πρόεδρος της Κομισιόν δεν απάντησε ποτέ αρνητικά σχετικά με το αν θα συνεργαστεί με το ECR, λέγοντας απλώς ότι «θα κριθεί από τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές». Ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη του ECR από τον Σοσιαλιστή Νίκολας Σμιτ και έντονη η αντίδραση από τους υποψηφίους των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. 

Το πρώτο debate για τις ευρωεκλογές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μάαστριχτ. Η επιλογή της ολλανδικής πόλης του Μάαστριχτ για το σημερινό ντιμπέιτ δεν ήταν τυχαία αλλά καθαρά συμβολική. Στο Μάαστριχτ υπογράφηκε η συνθήκη για την ίδρυση της Ε.Ε. στις 7 Φεβρουαρίου 1.992 μ.Χ., η οποία αντικατέστησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, προετοιμάζοντας την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και θέτοντας τα θεμέλια για μια πολιτική ένωση.

Έλαβαν μέρος οι κορυφαίοι υποψήφιοι πολιτικών ομάδων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Γερμανία), ο Νικολά Σμιτ (Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), ο Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Αυστρία), οι Μπας Έικουτ (Πράσινοι, Ολλανδία), η Μαρί Ανιές Στρακ Ζίμερμαν (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), ο 'Αντερς Βίστισεν (ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία, Δανία), η Μάιλις Ρόσμπεργκ (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Γερμανία) και ο Βαλέριου Γκιλέτσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα, Ρουμανία).

Τα θέματα επιλέχθηκαν από την ευρωπαϊκή νεολαία μέσω έρευνας που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και Δημοκρατίας. Στο... περιθώριο της εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκε λίγο και το θέμα της μετανάστευσης.

Στην συζήτηση, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ήταν πιο έντονη από όλους, αλλά νικητής αναδείχθηκε ο Πράσινος υποψήφιος Μπας Έικουτ. Όλοι στράφηκαν εναντίον του υποψηφίου του κόμματος «Ταυτότητα και Δικαιοσύνη» το οποίο εκπροσωπεί την πιο ακροδεξιά τάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που άφησε τον Μολδαβό υποψήφιο του ECR κάπως στο απυρόβλητο. Εκείνος από την μεριά του επαναλάμβανε συχνά την υπεροχή της Δανίας -χώρας καταγωγής του- και τόνιζε με όλους τους τρόπους τις πολιτικές του κόμματός του κατά της μετανάστευσης.

Μέτριος ο Σοσιαλιστής και απερχόμενος Επίτροπος Εργασίας Νίκολας Σμιτ που υποστήριξε τα αναμενόμενα για ένα ειδικό ταμείο για την άμυνα, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Καλός, αλλά όχι ιδιαίτερα εμπνευστικός ο υποψήφιος της Αριστεράς Γερμανός (και μεγάλος σε ηλικία) Μπάιερ. Αδιάφορη η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας, ενός κόμματος νέων που κυρίως υποστήριξε την «πράσινη συμφωνία» με τσιτάτα τύπου «μην παίζετε με το μέλλον της γενιάς μου». Το καλύτερο σημείο του Αριστερού υποψηφίου ήταν η έντονη πίεσή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το Ισραήλ.

«Πότε θα επιβάλλετε κυρώσεις κατά του Ισραήλ;», επέμεινε, με πολλά χειροκροτήματα στην αιθουσα. Η πίεση απέδωσε κάπως: έκανε την Φον Ντερ Λάιεν να μιλήσει για άμεση εκεχειρία, να επιμείνει ότι δεν πρέπει να γίνει η επίθεση στη Ράφα και να επαναλάβει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.

Κατώτερη των περιστάσεων η Φιλελεύθερη υποψήφια, η οποία επαναλάμβανε ότι «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την Ουκρανία».  Το πρώτο αυτό debate μόνο αδιάφορο δεν ήταν. To μεγάλο, βασικό ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των πολιτικών ομάδων διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα λάβει χώρα στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες (https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/431353_anoihto-afinei-endehomeno-synergasias-me-toys-akrodexioys-i-fon-nter-laien).


Κάτω από το χαλί του τρίτου παγκοσμίου πολέμου: Ποιες χώρες θέλουν πραγματικά να ριχτούν σε μια νέα σύγκρουση με την Ρωσία. Ποιος παρήγγειλε το ηχηρό άρθρο της Γερμανικής Bild, το οποίο περιγράφει το σενάριο ενός πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης, και γιατί αυτή η σύγκρουση μοιάζει αρκετά ρεαλιστική.

ΓΙΑΤΙ Η BILD ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ; Η Γερμανική εφημερίδα Bild δημοσίευσε ένα άρθρο που περιγράφει την έναρξη των προετοιμασιών για πόλεμο με την Ρωσία.

Σύμφωνα με το σημείωμα, το Γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αναπτύσσει σχέδιο δράσης σε περίπτωση επίθεσης του ρωσικού στρατού μετά την νίκη επί των ουκρανικών Ένοπλες Δυνάμεις. Την ίδια ώρα, ανώνυμες πηγές της Bundeswehr αναφέρουν ότι η κλιμάκωση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσικής Ομοσπονδίας θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες.

Η Ρωσία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στο έδαφος της πρώην Ουκρανίας και θα κερδίσει. Αμέσως μετά, η Μόσχα φέρεται να αποφασίσει να αντιμετωπίσει τις χώρες της Βαλτικής, όπου θα σημειωθούν εθνοτικές συγκρούσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αναπτυχθούν στο Καλίνινγκραντ για να επιτεθούν στον διάδρομο Suwalki, μια υποθετική χερσαία διάβαση μήκους περίπου 100 χιλιομέτρων που θα μπορούσε να συνδέσει το έδαφος της Λευκορωσίας με τον δυτικό θύλακα της Ρωσίας. Οι συντάκτες του άρθρου μας υπενθυμίζουν αμέσως ότι το ΝΑΤΟ δεν θα το επιτρέψει και θα μεταφέρει 300 χιλιάδες στρατιώτες στην ανατολική πλευρά για «αξιόπιστη αποτροπή».

Την ίδια ώρα, στις 23 Δεκεμβρίου, η Bild δημοσίευσε επίσης ένα παρόμοιο κείμενο για πιθανή Ρωσική επίθεση, αλλά με διαφορετικές ημερομηνίες. Μετά μίλησαν για επίθεση τον χειμώνα του 2024 μ.Χ./25 μ.Χ..

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στο τηλεγραφικό κανάλι SHOT ότι η Γερμανία πρέπει να ανησυχεί για την σοβαρή και άμεση εμπλοκή της στη σύγκρουση στην Ουκρανία και όχι για τη δημοσίευση της Bild για το υποτιθέμενο «μυστικό σχέδιο» να επιτεθούν οι Ρώσοι στο ΝΑΤΟ. «Αυτό θα πρέπει να τους ανησυχεί», είπε.

Ποιος επωφελείται από το άρθρο του Bild με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2023 μ.Χ. Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το σχέδιο της Ουκρανίας, μεταβιβάζοντας την χορηγία του καθεστώτος του Κιέβου στους Ευρωπαίους, τώρα η ευθύνη για την συνέχιση της καταστροφής του πληθυσμού της πρώην Ουκρανικής ΣΣΔ βρίσκεται στους ώμους της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας και πολλών άλλες χώρες.

Έχοντας παρασύρει τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου σε σύγκρουση με την Ρωσία, η Ουάσιγκτον, ο κύριος πελάτης τέτοιων κειμένων, αναπτύσσει την ιδέα για το ποιος θα φέρει τώρα την ευθύνη για την συνέχιση της ουκρανικής υπόθεσης.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ, δεν θα σταματήσουμε στην Ουκρανία, αλλά θα αρχίσουμε να διεκδικούμε τις ευρωπαϊκές χώρες. Τώρα τα κράτη της Βαλτικής παρέχουν σημαντική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και είναι τα κράτη της Βαλτικής που θα γίνουν οι πρώτες ανταποκρινόμενες μετά την νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας.

Alexey Leonkov. Στρατιωτικός εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ, δεν θα σταματήσουμε στην Ουκρανία, αλλά θα αρχίσουμε να διεκδικούμε τις Ευρωπαϊκές χώρες.  Τώρα τα κράτη της Βαλτικής παρέχουν σημαντική βοήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και είναι τα κράτη της Βαλτικής που θα γίνουν οι πρώτες ανταποκρινόμενες μετά τη νίκη της Ρωσίας επί της Ουκρανίας.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexey Leonkov υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ήδη δηλώσει τη θέση μας, λέγοντας ότι η Ρωσία αποφασίζει τα ζητήματα της δικής της ασφάλειας και ότι δεν το χρειαζόμαστε αυτό. Αλλά εάν προέρχεται μια απειλή από αυτά τα εδάφη, τότε θα υπάρξει απάντηση.

— Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν Ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε, ξεκινώντας από τη Ρωσοφοβία το 2014 μ.Χ., η ΕΕ εντάχθηκε σταδιακά στην αντιπαράθεση με τη χώρα μας. Η χορηγία του Κιέβου σταμάτησε όταν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις απέτυχαν να αντεπιτεθούν. Όμως, όπως βλέπουμε από τη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Λονδίνου, η Ευρώπη εξακολουθεί να έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία», λέει ο Leonkov.

ΩΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα αναγκαστεί πραγματικά να αντιμετωπίσει αυτούς που υποστήριξαν τη σύγκρουση και ανάγκασαν το θάνατο ενός τεράστιου αριθμού Ουκρανών πολιτών. Κάτω από αυτή τη σάλτσα τρομάζουν την Ευρώπη με την ώρα του απολογισμού και της ευθύνης. Και χώρες που συνεργάστηκαν μαζί μας οικονομικά και είχαν πολλές προοπτικές και έργα μετατράπηκαν σε εχθρούς μας.

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να σχηματίσουν ζώνες ασφαλείας - γραμμές άμυνας, συμπεριλαμβανομένων Ευρωπαϊκών κρατών που δεν θα διστάσουν να ρίξουν τις ζωές των πολιτών τους στο καμίνι μιας νέας σύγκρουσης για χάρη των συμφερόντων της αμερικανικής δημοκρατίας», σημειώνει ο Leonkov .

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ 300 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ; Δεν υπάρχει επαρκώς μάχιμος αριθμός μονάδων για να συγκεντρώσει μια ομάδα του ΝΑΤΟ 300 χιλιάδων στρατιωτών στην κατεύθυνση της Ανατολικής Ευρώπης, όπως έδειξε η εκστρατεία στο Αφγανιστάν, λέει ο Nikita Mendkovich, επικεφαλής της Ευρασιατικής Αναλυτικής Λέσχης.

— Στο πλαίσιο της βοήθειας από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, η Ευρώπη δεν διαθέτει πλέον αρκετά τυπικά όπλα για να στελεχώσει τον απαιτούμενο αριθμό μονάδων. Αυτό το σχέδιο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε στρατιωτικές συνθήκες.

Οι πληροφορίες προορίζονται για ένα εγχώριο κοινό για να αποδείξει ότι η Ευρώπη έχει κάποιο είδος στρατιωτικής ομάδας και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Μόσχα, λέει ο Mendkovich.

Όμως, κατά τη γνώμη του, στην πραγματικότητα, μετά την ήττα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη ρωσική ειδική επιχείρηση, θα προσπαθήσουν να παρασύρουν τους Ευρωπαίους σε στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Πρώτα από όλα, σε μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία, η ΕΕ θα φέρει την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στο μέτωπο για να πολεμήσει μαζί τους, αλλά όχι να τους παρέχει υποστήριξη. Η δημοσίευση στη Bild είναι καθαρή προπαγάνδα και μανιλοφισμός. Νικήτα Μένκοβιτς.

Επικεφαλής της Ευρασιατικής Αναλυτικής Λέσχης. Πρώτα από όλα, σε μια νέα σύγκρουση με τη Ρωσία, η ΕΕ θα φέρει την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στο μέτωπο για να πολεμήσει μαζί τους, αλλά όχι να τους παρέχει υποστήριξη.  Η δημοσίευση στην Bild είναι καθαρή προπαγάνδα και μανιλοφισμός.

Το θέμα της προετοιμασίας για πόλεμο με τη Ρωσία τίθεται τακτικά στην Γερμανία. Πριν από ένα χρόνο, το περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενο σε ένα έγγραφο 68 σελίδων που υπέγραψε ο επικεφαλής επιθεωρητής των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγραφε ότι η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια έδειξε την ανάγκη για πιο ενδελεχή και μεγάλης κλίμακας στρατιωτική προετοιμασία της Bundeswehr στην ενδεχόμενο ενδεχόμενου πολέμου με την Ρωσία, αναφέρει στοιχεία ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ροντιόνοφ.

— Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση της Bundeswehr αφήνει πραγματικά πολλά περιθώρια και οι προσπάθειες να πολεμήσουν την Ρωσία με τα χέρια της Ουκρανίας αποκάλυψαν ότι το Βερολίνο δεν θα διαρκέσει πολύ σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης με την Μόσχα, ακόμη και εκεί δεν θα να είναι αρκετά κοχύλια. Πώς μπορεί η Γερμανία να ανταγωνιστεί την Ρωσία, της οποίας ο στρατός μέχρι να τελειώσει η Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια θα έχει την πιο σοβαρή εμπειρία μάχης στον πλανήτη, λέει ο Rodionov.

Ταυτόχρονα, ο ειδικός τονίζει ότι η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια πρέπει να δικαιολογείται συνεχώς. Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι το ΝΑΤΟ πιθανότατα έχει ήδη σχεδιάσει μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ρωσία στο έδαφος των χωρών της Βαλτικής. Η Συμμαχία διεξάγει συνεχώς ασκήσεις εκεί και αναπτύσσονται σχέδια για την κατάληψη του Καλίνινγκραντ. Δηλαδή προετοιμάζονται για αληθινά (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/01/blog-post_696.html).

 

Διαμάχη στην Γερμανία: Αναγνώριση των Ναζί του σήμερα. 23 Ιανουαρίου 2024 μ.Χ., Έσση, Ντάρμσταντ: Αρκετοί άνθρωποι συμμετέχουν σε μια διαδήλωση κατά του δεξιού εξτρεμισμού και του AfD. Μια αφίσα γράφει «Δημοκράτες στους δρόμους».

«Νever Again Is Now." «Η ψηφοφορία για το AfD είναι έτσι το 1.933 μ.Χ.». «Καμία μπύρα για τους Ναζί». «Εναντίον των Ναζί». «Έξω οι Ναζί!» Εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί βγήκαν στους δρόμους το Σαββατοκύριακο με ταμπέλες που διαμαρτύρονταν για τα ακροδεξιά αισθήματα.

Οι διαδηλώσεις ακολούθησαν αποκαλύψεις ότι οι δεξιοί ηγέτες που συνδέονται με το Alternative für Deutschland (AfD) συζήτησαν για την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών. Για πολλούς, οι διαμαρτυρίες είναι ένα σημάδι ότι η στροφή της Γερμανίας προς τα δεξιά έχει αποφευχθεί.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι περισσότεροι πολιτικοί στήριξαν τους διαδηλωτές. Ο πρώην συντηρητικός πολιτικός σταρ Karl-Theodor zu Guttenberg και ο αριστερός πολιτικός θρύλος Gregor Gysi έκαναν ένα podcast στις 24 Ιανουαρίου με τίτλο, «Never Again Is Now! Σχετικά με τον αγώνα κατά του AfD».

«Το AfD είναι ένα ναζιστικό κόμμα. Ο Björn Höcke είναι Ναζί», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Joschka Fischer στο Augsburger Allgemeine στις 19 Ιανουαρίου. «Δεν θα πίστευα ποτέ ότι αυτό το κόμμα θα μπορούσε να λάβει την πλειοψηφία στις πολιτειακές εκλογές στην Θουριγγία….

Μετά το 1.945 μ.Χ., η πεποίθηση ότι μόνο ο Αδόλφος Χίτλερ και ο κύκλος εξουσίας του ήταν υπεύθυνοι για τον εθνικοσοσιαλισμό εδραιώθηκε μέσα μας. Αλλά προφανώς υπάρχει κάτι αδρανές σε κάποιους Γερμανούς που έχουμε παραβλέψει. Αυτό με κλονίζει μέχρι το μεδούλι».

Αυτή είναι μια απογοητευτική προειδοποίηση. Παρόλο που η ηγεσία του AfD δεν έχει επισήμως ισχυριστεί ότι είναι το νέο ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας (κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευσή τους από την πολιτική), έχουν κάνει φως στην ιστορία της Γερμανίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εξέφρασαν ανοιχτά τη συμπάθειά τους για έναν παρόμοιο Γερμανικό εθνικισμό.

Προσέξτε όμως πώς ο Φίσερ περιορίζει τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης σε μια επίλεκτη ομάδα στα περίχωρα του πολιτικού συστήματος: «μερικούς Γερμανούς». Περιορίζεται όντως το κακό σε ένα πολιτικό κόμμα;

Η διαμαρτυρία ενάντια στην ακροδεξιά κάνει την γενιά μας καλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1.930 μ.Χ.; Υπάρχει ένα μεγαλύτερο μάθημα που πρέπει να μάθουμε από την ιστορία: πόσο εύκολα μπορούμε να μας εξαπατήσουν και να μας χειραγωγήσουν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Φίσερ έκανε μια ανησυχητική δήλωση που εξηγεί γιατί σχεδόν το ένα τρίτο όλων των ψηφοφόρων σήμερα σκέφτονται να ψηφίσουν υπέρ της ακροδεξιάς. Υπό το φως της εξίσου αξιοσημείωτης διαμαρτυρίας των αγροτών , είπε: «Αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι δικαιούνται να τους πληρώσουμε το ντίζελ τους από εμάς!».

Η ελίτ έχει ξεχάσει από πού προέρχεται το φαγητό μας. Αυτό για το οποίο διαμαρτύρονται «αυτοί οι άνθρωποι» επηρεάζει κυριολεκτικά κάθε τρώγο. Το να αγνοούμε αυτή την πραγματικότητα ή τις εξίσου ανησυχητικές συνέπειες της μαζικής μετανάστευσης είναι ανόητο.

Κάποιοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επεσήμαναν την ειρωνεία ότι αυτοί που αντιτίθενται στην ακροδεξιά σήμερα επευφημούσαν όταν η κυβέρνηση εξέδωσε lockdown και κατέστειλε την αντιπολίτευση.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε διαδηλωτές να παίρνουν συνεντεύξεις για τον λόγο για τον οποίο αντιτίθενται στο AfD—οι απαντήσεις δεν είχαν λόγο, γεγονότα και καλά επιχειρήματα. Αυτό δείχνει ότι εκατομμύρια στην Γερμανία απλώς ακολουθούν τα σημεία συζήτησης των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης. Μπορεί να έχουν δίκιο σε αυτή την περίπτωση, αλλά αυτό είναι το αντίθετο από το να μάθουν το μάθημα του «ποτέ ξανά».

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες από τις διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από αριστερούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων μελών της Antifa, που μισούν τους Εβραίους και φέρουν παλαιστινιακές σημαίες. Το να αντιστέκεσαι ενάντια στην ακροδεξιά, αλλά να ανέχεσαι άλλους εξτρεμιστές που περιφρονούν ανοιχτά την εβραϊκή ζωή, δεν μαθαίνεις ούτε το μάθημα του «ποτέ ξανά».

 

Βυθίζεται σε κρίση η Γερμανία – Η κυβέρνηση καλλιεργεί πολεμικό κλίμα… Σε πολύπλοκη κοινωνική και οικονομική κρίση έχει εισέλθει η Γερμανία, η οποία εκφράζεται πολιτικά με διασπάσεις κομμάτων, με ακραίες δηλώσεις και διαδηλώσεις που με την σειρά τους προκαλούν ερωτηματικά για την κατεύθυνση που θα πάρει τελικά η χώρα. Ήδη διαφαίνεται πως το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει εισέλθει σε φάση ριζικής αναδιάταξης, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση μοχλεύεται από δηλώσεις πολιτικών προσώπων που προκαλούν ρίγη.

Στο κέντρο των εξελίξεων είναι το αντισυστημικό κόμμα AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) το οποίο πρότεινε συστηματικές απελάσεις μεταναστών και δημοψήφισμα για έξοδο της χώρας από την ΕΕ (Dexit).

Η επιβολή του “φρένου χρέους” από το Συνταγματικό Δικαστήριο οδήγησε σε δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό του 2024 μ.Χ., με αποτέλεσμα να κοπούν κρίσιμες επιδοτήσεις και να αντιδράσουν οι θιγόμενοι αγρότες, υπάλληλοι των τρένων, οδηγοί φορτηγών και άλλοι που συγκρότησαν μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις.

Αν και οι ηγέτες του απεργιακού κύματος προσπάθησαν η κινητοποίησή τους να μην προσλάβει πολιτική διάσταση, αναμφίβολα πολλοί από τους απεργούς υποστηρίζουν το AfD, το οποίο πλέον δημοσκοπικά έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση στον πολιτικό χάρτη. Ο καγκελάριος Σολτς καταφέρθηκε εναντίον των “εξτρεμιστών” που επιδιώκουν να εργαλειοποιήσουν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στην Γερμανία.

Η σύναξη των λεγόμενων ακροδεξιών υπό το AfD στο Πότσνταμ και η διαρροή του σχεδίου για απελάσεις μεταναστών προκάλεσε κύμα μεγάλων διαδηλώσεων της δημοκρατικής φιλοευρωπαϊκής παράταξης, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διχασμό που έχει προκληθεί στην Γερμανική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στο κλίμα σύγχυσης και διχασμού, πριν 15 μέρες τέσσερις μουσουλμάνοι μαθητές 17-19 ετών στην πόλη Νόις (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) εισηγήθηκαν στη διεύθυνση του σχολείου τους να επιβληθεί η Σαρία ως σχολικός κανονισμός, δηλαδή οι μαθήτριες να φορούν μαντίλα και να βρίσκονται σε διαφορετικές τάξεις από τους συμμαθητές τους, ενώ ο διαχωρισμός των φύλων θα πρέπει να ισχύει και στο μάθημα της κολύμβησης κλπ.

Το AfD κινείται δημοσκοπικά στο 22-24% και προβλέπεται ότι θα κερδίσει τις κρίσιμες εκλογές τον Σεπτέμβριο στα Ανατολικά κρατίδια της Σαξονίας, του Βρανδεμβούργου και της Θουριγγίας. Βέβαια, τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνάψουν συνασπισμό μαζί του και έτσι είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να κυβερνήσει. Το κόμμα είναι εθνικιστικό με φιλορωσική απόκλιση.

Πρόσφατα η επικεφαλής Αλίς Βέιντελ (Alice Weidel) δήλωσε στους Financial Times ότι «μια κυβέρνηση της AfD θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ και να άρει το “δημοκρατικό της έλλειμμα”», μεταξύ άλλων περιορίζοντας τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας «μη εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας».

«Αλλά εάν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, εάν αποτύχουμε να ανοικοδομήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν, όπως έκανε η Βρετανία… Και θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για το Dexit».

Οι δύο διασπάσεις. Δύο κορυφαία γεγονότα έρχονται να υπογραμμίσουν τις διεργασίες πολιτικής αναδιάταξης:. Πρώτον, η διάσπαση του κόμματος της Αριστεράς Die Linke. Η 54χρονη Σάρα Βάγκενκνεχτ συναρχηγός του κόμματος αποχώρησε στα μέσα Νοεμβρίου 2023 μ.Χ. μαζί με εννέα άλλους βουλευτές για να ιδρύσει νέο κόμμα και να καλύψει το κενό εκπροσώπησης, που διαπιστώνει ότι υπάρχει στο γερμανικό πολιτικό φάσμα.

Έκανε δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστεί η μετανάστευση, καθώς κοινωνικές κατοικίες, παιδικοί σταθμοί καταλαμβάνονται από πρόσφυγες, ενώ στα δημοτικά σχολεία δεν μπορεί να γίνει αποδοτικό μάθημα, αφού η πλειοψηφία των παιδιών δεν μιλάει γερμανικά.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, σύζυγος του πρώην υπουργού Οικονομικών, Όσκαρ Λαφοντέν, που ίδρυσε το Die Linke, έχει γενικά σκληρές θέσεις: αντιελιτισμός, αντίθεση στην πολιτική των ταυτοτήτων που αλλοιώνει τον ταξικό χαρακτήρα των ανισοτήτων, αντίθεση στην χορήγηση όπλων στην Ουκρανία, ώστε να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.

Το νέο κόμμα “BSW: Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για τη Λογική και τη Δικαιοσύνη” στέρησε από το Die Linke τη δυνατότητα να έχει κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο κανονισμός της Βουλής απαιτεί το 5% του συνόλου των βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή 37 βουλευτές. Μετά την διάσπαση έμεινε μόνο με 28 έδρες.

Έτσι, η Αριστερά χάνει γραφεία, 100 υπαλλήλους της Βουλής, μεγάλο μέρος της κρατικής επιχορήγησης 11.500.000 ευρώ και κυρίως οι 28 δεν μπορούν πλέον να εισαγάγουν σχέδια νόμων και προτάσεις ψηφίσματος.

Δεύτερον, αναβαθμίστηκε σε πολιτικό κόμμα η Ένωση Αξιών (WerteUnion) που είχε ιδρυθεί το 2017 μ.Χ. ως ανεπίσημη οργάνωση του κεντροδεξιού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος από μέλη που ήταν δυσαρεστημένα με την κεντρώα πολιτική της Άγγελα Μέρκελ.

Στόχος της Ένωσης Αξιών είναι να συμβάλει στην επίτευξη μιας πολιτικής στροφής στην Γερμανία. Πρόεδρός της είναι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος) Χανς Γκέοργκ Μάασεν.

Η Ένωση Αξιών έχει περί τα 4.000 μέλη και εν ενεργεία βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, οι οποίοι πρέπει σύντομα να αποχωρήσουν από τα κόμματα αυτά διότι θα ήταν ασύμβατη μια διπλή συμμετοχή.

Σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση του Insa περίπου ένα 15% των ψηφοφόρων θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ψηφίσει την Ένωση Αξιών του Μάασεν. Η εξέλιξη ήρθε μετά την ίδρυση του BSW (διάσπαση του Die Linke) και είναι προφανές ότι και τα δύο νέα κόμματα επιδιώκουν να πάρουν ψηφοφόρους από το AfD, γεγονός που εξυπηρετεί το σύστημα.

Το βαθύ γερμανικό κράτος που καθοδηγείται από το γερμανικό κεφάλαιο απέναντι στην δημοσκοπική κατάρρευση της τρικομματικής κυβέρνησης Σολτς επιδιώκει την συρρίκνωση του AfD, άσχετα εάν οι Χριστιανοδημοκράτες συνομιλούν με το κόμμα αυτό ή και συνεργάζονται μαζί του σε επίπεδο κρατιδίων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι μέσα στην αναταραχή που διαπερνά τη Γερμανία, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γερμανών Εργοδοτών (BDA), Rainer Dulger, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, δηλώνοντας πως οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης είναι επιζήμιες για τη γερμανική οικονομία και οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης προς τις αρχές.

Επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια το κόστος της κοινωνικής ασφάλισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες τους αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλούς φόρους και εισφορές.

Οι αρχές δεν επέτυχαν την υποσχεθείσα ασφαλιστική και φορολογική ελάφρυνση, ή να προσφέρουν οποιαδήποτε αίσθηση ασφάλειας σχεδιασμού. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

Η δημοσκοπική διάταξη και το Καλίνιγκραντ. Η δημοσκοπική διάταξη των κομμάτων τον Ιανουάριο 2024 έχει ως εξής: Χριστιανοδημοκράτες CDU/CSU 26%, AfD 23%, Σοσιαλδημοκράτες SPD 17%, Πράσινοι 16%, Φιλελεύθεροι 5%, Die Linke 2-3% με το BSW να στο 11-12%. Ορισμένες μετρήσεις καταγράφουν την Ένωση Αξιών στο 2%. Και ενώ η κυβέρνηση Σολτς πιέζεται από παντού και ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, η κοινή γνώμη εστιάζει στα εσωτερικά ζητήματα.

Προσφάτως, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, υπέγραψε συμφωνία με τη Λιθουανία για τη μόνιμη εγκατάσταση μιας γερμανικής τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, με τις κύριες μονάδες να φτάνουν εκεί το 2025 μ.Χ. και να είναι σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα το 2027 μ.Χ.

Ήδη στην Λιθουανία βρίσκονται 1.000 Γερμανοί στρατιωτικοί και η Γερμανία ηγείται της πολυεθνικής ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ εκεί. Στόχος είναι να τοποθετηθούν μόνιμα 4.800 στρατιώτες και περίπου 200 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Θα είναι μία από τις οκτώ προκεχωρημένες βάσεις αμυντικού και επιθετικού χαρακτήρα του ΝΑΤΟ στα ρωσικά σύνορα. Η Γερμανική βάση θα κατασκευαστεί στο χωριό Rukla, 100 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία και 150 χλμ από την πρωτεύουσα Βίλνιους.

Η κατασκευή θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2026 μ.Χ. Η Λιθουανία θα κατασκευάσει τις φυσικές υποδομές για τις βάσεις της ταξιαρχίας και ως εκ τούτου τα επόμενα χρόνια θα ξοδέψει το 0,3% του ΑΕΠ της.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας εντάσσεται στην τακτική της άτυπης ανάληψης της στρατιωτικής ηγεσίας του ΝΑΤΟ στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Ας συνυπολογιστεί και η πρόωρη, αλλά εντατική πολεμική ρητορική του Πιστόριους, σύμφωνα με την οποία έρχεται πόλεμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας και ως εκ τούτου η κοινωνία πρέπει να προετοιμαστεί.

Ένας αναλυτής που ξέρει λίγη γεωγραφία και ιστορία θα θυμηθεί ότι η βάση της Rukla είναι πολύ κοντά στον Ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, το πρώην Κένιγκσμπεργκ, δηλαδή στην πρώην Ανατολική Πρωσία που έχασε οριστικά η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι οφθαλμοφανές και για τον πλέον αδαή περί τη γεωπολιτική ότι σε περίπτωση που ο πόλεμος ξεφύγει από την τα όρια της Ουκρανίας και γίνει ευθέως πόλεμος Ρωσίας-ΝΑΤΟ, οι δυτικοί θα εισβάλουν στο Καλίνινγκραντ. Βέβαια, εκεί οι Γερμανοί θα βρουν μπροστά τους τούς Πολωνούς που έχουν κι αυτοί μεγάλες ορέξεις (https://slpress.gr/politiki/vithizetai-se-krisi-i-germania-i-kivernisi-kalliergei-polemiko-klima/)…

 

Σήκω, Schaeuble, για να δεις...: Ο Olaf Scholz κατήντησε τη Γερμανία… Ελλάδα - Τι δείχνει η σύγκριση των δύο οικονομιών. Η Γερμανία είναι στο χείλος του γκρεμού ενώ η Ελλάδα απολαμβάνει mini-boom, αναφέρει η Telegraph.

Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση σχολιάζει η Βρετανική Telegraph την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην «αυστηρή» και «λιτή» Γερμανία, με ένα άρθρο που ξυπνά… μνήμες. Ειδικότερα, σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου, η Γερμανία διολισθαίνει σε ύφεση ενώ η Ελλάδα απολαμβάνει μια μίνι οικονομική άνθηση, με τις τύχες Βερολίνου και Αθήνας έπειτα από μια δεκαετία να έχουν αντιστραφεί.

Κορυφαίοι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τη γερμανική ανάπτυξη, καθώς πρόσφατη έρευνα στον ιδιωτικό τομέα που παρακολουθήθηκε προσεκτικά έδειξε συνεχιζόμενη συρρίκνωση της οικονομίας της χώρας.

Αντίθετα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί σημαντικά». Οικονομολόγοι του αξιότιμου Ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας μείωσαν τις προβλέψεις για τις προοπτικές της χώρας, προειδοποιώντας ότι η «εγχώρια οικονομία» θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος, όχι το 0,9% που προβλεπόταν μόλις πριν από έναν μήνα.

Ο Timo Wollmershäuser, επικεφαλής των προβλέψεων στο Ινστιτούτο Ifo, είπε ότι η αναθεώρηση οφείλεται στο «φρένο» που μπήκε στα σχέδίια χρήσης έκτακτου δανεισμού για τη χρηματοδότηση των δαπανών φέτος από το συνταγματικό δικαστήριο. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου θα περιορίσει τις δαπάνες του Βερολίνου και θα κάνει τα πράγματα πιο σκληρά για τους Γερμανούς πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Wollmershäuser, «τώρα που η καθ' ύλην επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου συμφώνησε για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, εκτιμούμε ότι πέτυχε πρόσθετους πόρους λίγο κάτω των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

'Υφεση… «Οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα φέρουν μεγαλύτερο βάρος ή θα λάβουν λιγότερες μεταβιβαστικές επιτροπές και οι κρατικές δαπάνες θα περικοπούν». Ξεχωριστά, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) έδειξε ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Γερμανία συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης υποχώρησε από 47,4 τον Δεκέμβριο στο 47,1. Επισημαίνεται πως οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση, επομένως αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει μια επιτάχυνση της συρρίκνωσης του ιδιωτικού τομέα.

Η Γερμανία παλεύει με την απώλεια φθηνής ενέργειας από την Ρωσία καθώς και την αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο. Επίσης, η αναστάτωση που προκαλείται από επιθέσεις σε πολιτικά πλοία από την πολιτοφυλακή Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζει επίσης τις γερμανικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους και κατά 0,3% στο σύνολο του 2023 μ.Χ. Εάν το ΑΕΠ υποχωρήσει ξανά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 μ.Χ., η Γερμανία θα περιέλθει σε τεχνική ύφεση.

Ελληνική οικονομία. Αντίθετα, η Ελληνική οικονομία είναι ανοδική, λέει η Telegraph. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται τώρα σε τροχιά ανάπτυξης 2,3% το 2023 μ.Χ. και 2,1% το 2024 μ.Χ. «Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Mετά την πανδημία σημείωσε ισχυρή ανάκαμψης και η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε εύρωστη.

Το πραγματικό ΑΕΠ επεκτείνεται πέρα από το επίπεδο τάσεων που είχε πριν από την πανδημία, οδηγούμενο από την ισχυρή ανάκαμψη του Τουρισμού και την ενίσχυση των επενδύσεων που λαμβάνουν ώθηση από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων» επισημαίνει το Ταμείο.

Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που κάποτε προκαλούσε τόσο πόνο, είναι «ανθεκτικό» καθώς οι τράπεζες βελτιώνουν συνεχώς τους ισολογισμούς τους. Τα δημόσια οικονομικά βελτιώνονται επίσης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η ισχυρή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν μειώσει τον δείκτη δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το προπανδημικό επίπεδο».

Οι αποκλίνουσες οικονομικές τύχες Ελλάδας και Γερμανίας καταγράφονται περισσότερο από μια δεκαετία μετά την κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης, η οποία σάρωσε μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου μετά τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.

Υπενθυμίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες αντιμετώπισαν προβλήματα και η υπερχρεωμένη κυβέρνηση έχασε την ικανότητά της να δανείζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Αθήνα αναγκάστηκε να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τα δάνεια βοήθησαν να σταματήσει η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, αλλά δόθηκαν με πολύ αυστηρούς όρους – λόγω σε μεγάλο βαθμό της Γερμανίας –προκαλώντας εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή και διαδοχικές κυβερνητικές κρίσεις.

Η Γερμανία ήταν σε θέση να υπαγορεύσει όρους λόγω της οικονομικής της δύναμης εκείνη την εποχή, καθώς ήταν η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Εν τω μεταξύ, ο PMI της Γαλλίας έδειξε πως η οικονομία της καταγράφει ακόμα πιο απότομη πτώση, καθώς ο δείκτης έπεσε στο 44,2, πολύ κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Στα ραντάρ των ξένων τα Ελληνικά ομόλογα – Ήρθε η ώρα για τη μεγάλη εκδίκηση των PIGS. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους FT, στα Ελληνικά ομόλογα καταφεύγουν οι διεθνείς επενδυτές για να κλειδώσουν ελκυστικές αποδόσεις, καθώς οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων αγορών ομολόγων του μπλοκ της ΕΕ γίνονται όλο και πιο θολές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με αναλυτές, oι traders, έχοντας πάρει θάρρος από τη μείωση των δεικτών χρέους σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία, δεν διστάζουν να ανοίξουν θέσεις στα πρώην PIGS…

Μάλιστα, αυτή η τάση παρατηρείται από τα τέλη του 2023 μ.Χ., οπότε σημειώθηκε ράλι λόγω της προσδοκίας για μείωση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ μέσα στο 2024 μ.Χ., γεγονός το οποίο θα μειώσει το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του γερμανικού bund, το οποίο αποτελεί βασικό δείκτη κινδύνου στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, σε 1,56 ποσοστιαίες μονάδες, που αποτελεί χαμηλό διετίας. Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο η διαφορά ήταν μεγαλύτερη από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σε κάθε περίπτωση, η σύσφιξη των spreads σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος, λίγο περισσότερο από μια δεκαετία αφότου η ζώνη του ευρώ αντιμετώπισε μια σημαντική υπαρξιακή απειλή λόγω υπερχρέωσης που σχεδόν έσπασε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε σε διαδοχικά προγράμματα προσαρμογής και πακέτα διάσωσης.

«Πιστεύουμε ότι το 2024 μ.Χ. θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ του πυρήνα της ΕΕ και της περιφέρειας θα θολώσουν» δήλωσε ο Aman Bansal, επικεφαλής στρατηγικής στην Ευρώπη για τα επιτόκια της Citi. Υπογράμισε δε την μείωση του χρέους επί του ΑΕΠ στις χώρες της περιφέρειας και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους στην Γαλλία και την Γερμανία.

Ο Christian Kopf, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Union Investment, του τρίτου μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, είπε ότι είχε «ωφεληθεί πολύ» από την αγορά του χρέους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, προσθέτοντας ότι οι δείκτες του δημόσιου χρέους τους πέφτουν. «Είναι πραγματικά πολύ απλό», είπε.

«Τα ομόλογα αυτά αποδίδουν περισσότερο από τα γερμανικά ομόλογα – εκτός εάν η φερεγγυότητα του εκδότη επιδεινωθεί σημαντικά, κάτι που δεν συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωζώνης». Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στην Γαλλία και το Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ μέτρια πτώση προβλέπεται σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων, με τις αγορές να προεξοφλούν μειώσεις περίπου 1,3 ποσοστιαία μονάδα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι επί του παρόντος στο ιστορικό υψηλό του 4%, η οικονομική ανάπτυξη ήταν υψηλότερη τον περασμένο χρόνο στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία από ό,τι στην Γερμανία ή την Γαλλία, ενώ η οικονομία της Ιταλίας έχει παραμείνει στάσιμη.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν υποφέρει λιγότερο από τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας καθώς η Ιβηρική χερσόνησος παρουσιάζει μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ το κοινό πρόγραμμα έκδοσης χρέους της ΕΕ Next Generation (Ταμείο Ανάκαμψης) έχει ωφελήσει περισσότερο τις μικρότερες χώρες» δήλωσε ο Oliver Eichmann, επικεφαλής των ποσοστών σταθερού εισοδήματος στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική στο DWS.

Ταμείο Ανάκαμψης. Το Next Generation EU δημιουργήθηκε το 2020 μ.Χ. για να ανασυγκροτήσει τις οικονομίες της περιοχής που επλήγησαν από την πανδημία. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα καθιερωμένα μέσα να χρησιμοποιηθούν ξανά στο μέλλον και αυτό λειτουργεί υπέρ των λιγότερο ασταθών spreads», είπε ο Eichmann.

Η μείωση των spreads συνεχίζεται παρά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα σταματήσει να αγοράζει κρατικό χρέος νωρίτερα από το προγραμματισμένο και το sell off στην αγορά ομολόγων αυτόν τον μήνα. Η Citi προβλέπει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος ρεκόρ, άνω των 165 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα, 13% περισσότερο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει ισχυρή καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, με την Ισπανία να προσελκύει το μεγαλύτερο βιβλίο παραγγελιών για κρατικό ομόλογο στις 10 Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ σε προσφορές για πώληση χρέους 30 ετών.

Ο Bansal της Citi είπε ότι οι πιέσεις από την καθαρή έκδοση είναι μεγαλύτερες στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έκδοση ρεκόρ καθαρών 140 δισ. ευρώ φέτος.

«Η Γαλλία κινείται αργά, μεταβάλλεται από μια οικονομία πυρήνα σε μια περιφερειακή οικονομία όσον αφορά τις δημοσιονομικές ευπάθειες», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T Rowe Price.

Το δημοσιονομικό έλλειμμά της ήταν 4,8% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από 4,4% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat αυτήν την εβδομάδα, ενώ η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία παρουσίασαν πλεόνασμα.

Εν τω μεταξύ, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι το μέχρι στιγμής μη δοκιμασμένο μέσο προστασίας μετάδοσης της ΕΚΤ, το οποίο επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων οποιασδήποτε χώρας-μέλους που κρίνεται ότι υποφέρει από αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους δανεισμού της, προσφέρει προστασία έναντι των υψηλών επιτοκίων τα ομόλογα των «περιφερειακών» χωρών.

Η Mary-Therese Barton, επικεφαλής επενδύσεων για το σταθερό εισόδημα της Pictet Asset Management, είπε ότι αναμένει συνεχή σύγκλιση του κόστους δανεισμού της ευρωζώνης φέτος λόγω της «συλλογικότητας του κινδύνου» σε ολόκληρο το μπλοκ, παράλληλα με την αυξανόμενη πίεση για ενίσχυση των μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, τις δαπάνες για την άμυνα και την ενεργειακή μετάβαση.

«Παρά τις Κασσάνδρες που προβλέπουν καταστροφή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, υπάρχει ακριβώς αυτή η αφήγηση στα σύνορα για την κοινωνικοποίηση του χρέους ευρύτερα, οπότε η σύγκλιση έχει νόημα» είπε ο Barton (https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/717869/siko-schaeuble-gia-na-deis-o-olaf-scholz-katintise-ti-germania-ellada-ti-deixnei-i-sygkrisi-ton-dyo-oikonomion).

 

Αμηχανία στο Βερολίνο. Ο έντονος δυναμισμός και η μαζικότητα των πρόσφατων συγκεντρώσεων ενάντια στην άνοδο της Ακροδεξιάς και την κατίσχυση της ακροδεξιάς ρητορικής στον δημόσιο λόγο στη Γερμανία, ασφαλώς είναι ένα παρήγορο γεγονός.

Άραγε, αποτελεί απλή σύμπτωση ότι η ακροδεξιά επέλαση στην χώρα αυτή συμπίπτει με αύξηση της ανασφάλειας, την εμπέδωση του φόβου ότι έρχονται χειρότερες μέρες και την απώλεια προνομίων που οι Γερμανοί πολίτες θεωρούσαν μέχρι πρόσφατα δεδομένα, αλλά πλέον φαντάζουν απρόσιτα;

Η ενεργειακή ασφάλεια, βασιζόμενη στο επί δεκαετίες πάμφθηνο Ρωσικό φυσικό αέριο, που ζέσταινε τα σπίτια και κινούσε την γερμανική οικονομία, απωλέσθη, ως παράπλευρη απώλεια των δυτικών αντιποίνων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η μέχρι πρόσφατα παντοδύναμη και αδιαμφισβήτητη γερμανική παραγωγική «μηχανή», η «ατμομηχανή της Ευρώπης», κινδυνεύει να γίνει σκέτος «ατμός», ελλείψει ευκαιριών διάθεσης των προϊόντων της, ευκαιρίες οι οποίες όλο και λιγοστεύουν στην παγκόσμια αγορά. Η οικονομική συρρίκνωση είναι πλέον απτή: καταγράφεται μείωση κατά 0,3% του ρυθμού ανάπτυξης το 2023 μ.Χ. και αναμένεται ανάλογη συνέχεια τις επόμενες χρονιές.

Η Γερμανία εισέρχεται σε πολύχρονη περίοδο λιτότητας, που νομοτελειακά οδηγεί σε περικοπές των κρατικών δαπανών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μεταφραστεί ποικιλοτρόπως: μείωση των δημόσιων επενδύσεων, αύξηση φορολογίας και επιπλέον συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, δηλαδή απολύσεις προσωπικού και περιορισμός υπηρεσιών.

Όμως, όλα αυτά δεν μπορεί παρά να φέρουν γκρίνια, αντιδράσεις και εν τέλει διεκδικητικές κινητοποιήσεις, όπως απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις. Κάπως έτσι φτάσαμε σε γενικές απεργίες όπως αυτή των σιδηροδρομικών, η οποία ενισχύθηκε από αντίστοιχη κινητοποίηση των ιδιοκτητών και οδηγών φορτηγών, αποδιοργανώνοντας πλήρως τις μεταφορές, δημιουργώντας μια χαώδη κατάσταση που, όπως αναφέρεται, είχε να παρατηρηθεί από το 1.906 μ.Χ.

Η μείωση των φοροαπαλλαγών στο αγροτικό πετρέλαιο προκάλεσε εκτεταμένες αγροτικές κινητοποιήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι αγρότες κατέλαβαν το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, σταθμεύοντας τους γεωργικούς ελκυστήρες κατά χιλιάδες μπροστά στο εμβληματικό της τοπόσημο, την Πύλη του Βρανδεμβούργου, σημείο στο οποίο είχαν φτάσει αφού διέσχισαν ολόκληρο τον αστικό ιστό, με συνεχή κορναρίσματα και προκαλώντας όση περισσότερη φασαρία και αναστάτωση μπορούσαν στους, αμήχανους μπροστά σε τέτοια θεάματα, Βερολινέζους.

Οι τρεις εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) στέκονται το ίδιο αμήχανοι και ανήμποροι, παρακολουθώντας απλά τα ποσοστά επιρροής τους στο εκλογικό σώμα να κατακρημνίζονται, μια στάση που λειτουργεί υπέρ της ανόδου τού ακροδεξιάς κοπής κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Έχει τεθεί σε επαναλειτουργία ένας μηχανισμός, ο οποίος είναι ιστορικά διαπιστωμένο πού οδηγεί. Το ζήτημα είναι αν, πέρα από τις λαϊκές κινητοποιήσεις, υπάρχει η πολιτική βούληση και δυνατότητα για την ανακοπή του (https://www.efsyn.gr/stiles/triti-matia/419948_amihania-sto-berolino).

 

Παρέμβαση της Zakharova για τα Βαλκάνια: Η Γερμανία δρα ως προβοκάτορας και τοποτηρητής των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Δύση επιδιώκει να καταστρατηγήσει την εθνική κυριαρχία της Σερβίας, υποστηρίζει η εκπρόσωπος της Μόσχας.

Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, παραχώρησε συνέντευξη στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Politika, όπου αναφέρθηκε σε μια σειρά από πιεστικά ζητήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε μια συνολική αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Γερμανίας στην περιοχή, καθώς και του ιστορικού πλαισίου αυτής.

«Το να μιλάμε για τους στόχους της ίδιας της Γερμανίας στα Βαλκάνια σήμερα, ή οπουδήποτε αλλού για αυτό το θέμα, θα ήταν μεγάλη υπερβολή. Μόνο όσοι έχουν πραγματική κυριαρχία και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική μπορούν να έχουν τους δικούς τους στόχους εξωτερικής πολιτικής. Η σύγχρονη Γερμανία δεν έχει κανένα από τα δύο.

Στο πλαίσιο της κατανομής ρόλων μεταξύ των αμερικανικών δορυφόρων στην Ευρώπη, οι Γερμανοί, έχοντας σημαντική εμπειρία στην πρόκληση στρατιωτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, κάνουν καλή δουλειά ως "Δυτικός τοποτηρητής" στην περιοχή από την πλευρά της Ουάσιγκτον» τόνισε με νόημα η Ρωσίδα διπλωμάτισσα.

Η ίδια επεσήμανε σε ένα αιχμηρό σχόλιο που συνδέει το χθες και το σήμερα ότι «ψάχνοντας λόγους για να ξεκινήσουν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Γερμανία τους βρήκε στα Βαλκάνια». «Τον 20ο Αιώνα, οι Γερμανοί άφησαν αρκετά σημάδια σε αυτή την περιοχή, έχοντας τα χέρια τους τόσο στην κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας όσο και στην πυροδότηση μιας αιματηρής σύγκρουσης εκεί» εξήγησε η εκπρόσωπος της Μόσχας.

Συνεχίζοντας, η Zakharova συνέκρινε την καταστροφική πολιτική της Γερμανίας στα Βαλκάνια με αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και στην Σερβία. Στην Βοσνία, για παράδειγμα, οι Γερμανοί «επίμονα, ακόμη και επιθετικά ώθησαν τον Christian Schmidt να αναλάβει την θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πλήρη αδιαφορία για οποιεσδήποτε [επίσημες] διαδικασίες και συμφωνίες» σημείωσε σχετικά.

«Αυτό που συμβαίνει στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη τα τελευταία δυόμισι χρόνια δεν είναι τίποτα λιγότερο από την αναζωπύρωση των δυτικών αποικιακών πολιτικών. Με τις προσπάθειές τους, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε προτεκτοράτο, με την κυριαρχία της να περιορίζεται εντός των ορίων που υπαγορεύονται από εξωτερικούς παράγοντες.

Ανάμεσά τους, φυσικά, είναι το Βερολίνο, του οποίου ο ρόλος είναι μεταξύ των κορυφαίων. Ενδιαφέρεται σαφώς να προσπαθήσει να διευθύνει «τηλεκατευθυνόμενα» τα Βαλκάνια, αν εκεί υπάρχουν πολλοί από εκείνους που αμφιβάλλουν ότι δεν υπάρχει λαμπρό ευρωατλαντικό μέλλον», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών.

Όσον αφορά τη γειτονική Σερβία, κατήγγειλε πως «Η Δύση έχει από καιρό και μεθοδικά ακολουθήσει τις "ανατρεπτικές" πολιτικές της εναντίον της Σερβίας, με στόχο να της στερήσει την κυριαρχία και το δικαίωμα να καθορίζει την ανάπτυξη της χώρας κατά την διακριτική της ευχέρεια».

«Το Βελιγράδι αναγκάζεται να ενταχθεί στη λατρεία του ... cancelling Russia [ακύρωσης της Ρωσίας], να εγκαταλείψει τα αυθεντικά εθνικά του συμφέροντα», τόνισε η Zakharova, κλείνοντας τη συνέντευξή της (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/717963/paremvasi-tis-zakharova-gia-ta-valkania-i-germania-dra-os-provokatoras-kai-topotiritis-ton-ipa-stin-perioxi).

 

Η Γερμανία στις “φλόγες” ενός "Dexit" που θα διαλύσει το μόρφωμα που ονομάζεται ΕΕ-Επιπτώσεις σε Ελλάδα και Νότο. Η Ελλάδα και οι χώρες του Νότου θα βρεθούν σε κάθε σενάριο εξόδου των Γερμανών από την ΕΕ ξεκρέμαστες αφού το χρέος τους είναι απλά τεράστιοΤο λογαριασμό των χρημάτων προς την Ουκρανία θα πληρώσει με σκληρό τρόπο ο Ευρωπαίος πολίτης ενώ η ζημιά στις ΗΠΑ είναι ακόμα χειρότερη

Πολλοί θεωρούσαν τα σενάρια μιας εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ ως ανόητα και απίθανα, ενώ θεωρούσαν ότι αυτό σενάριο υπάρχει μόνο στην σφαίρα της φαντασίας. Η αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που είναι το δεύτερο κόμμα στην χώρα, τους προσγείωσε όμως με τον χειρότερο τρόπο.

Ο ίδια δήλωσε χθες ότι "το δημοψήφισμα για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν παράδειγμα προς μίμηση για την πολυπληθέστερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". «Είναι ένα μοντέλο για τη Γερμανία, ότι μπορεί κανείς να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση έτσι», δήλωσε η Αλίς Βάιντελ (Alice Weidel) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Financial Times.

Η Βάιντελ είπε ότι "το κόμμα ήθελε να μεταρρυθμίσει τους θεσμούς της ΕΕ για να περιορίσει την εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να αντιμετωπίσει αυτό που θεωρούσε ως δημοκρατικό έλλειμμα.

Αλλά εάν οι αλλαγές που επιδιώκει το AfD δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, "θα μπορούσαμε να κάνουμε δημοψήφισμα για ένα "Dexit" (μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ)", είπε η ίδια. Τα σχόλια της Βάιντελ την φέρνουν σε αντίθεση με τα κυρίαρχα κόμματα και το γερμανικό κοινό, το οποίο υποστηρίζει την παραμονή στην ΕΕ.

Το AfD, το οποίο ιδρύθηκε το 2013 μ.Χ. ως ένα μονοθεματικό κόμμα που εναντιώνεται στο ευρώ, έχει υποβαθμίσει τον ευρωσκεπτικισμό του τα τελευταία χρόνια καθώς εισέπραξε  την λαϊκή οργή για την μετανάστευση, την ακρίβεια και την εγκληματικότητα.

Το κόμμα αυτό βρίσκεται επί του παρόντος ψηλά στις εθνικές δημοσκοπήσεις με ποσοστό περίπου 22%, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με 13% και πίσω μόνο από το συντηρητικό CDU-CSU.

Η επόμενη μεγάλη εκλογική δοκιμασία του θα έρθει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Γερμανία προσήλθαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του AfD τις τελευταίες ημέρες, αφού το ερευνητικό δίκτυο Correctiv αποκάλυψε ότι μέλη του κόμματος είχαν συζητήσει σχέδιο μαζικής απέλασης σε μια συνάντηση εξτρεμιστών.

Το AfD επιβεβαίωσε την παρουσία των μελών του στη συνεδρίαση, αλλά αρνήθηκε ότι ανέλαβε το αναφερόμενο σχέδιο «μετανάστευσης» για την απέλαση μεταναστών και «μη αφομοιωμένων πολιτών». Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν καταδίκη από ανώτερους πολιτικούς και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων επισκόπων εκκλησιών και προπονητών της Μπουντεσλίγκα.

Ο Σολτς κάλεσε τους πολίτες να πάρουν θέση κατά του AfD, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο απέλασης ως «επίθεση κατά της δημοκρατίας μας». Εάν η Γερμανία φύγει από την ΕΕ, αυτό θα είναι το τέλος της σημερινής Ευρώπης

Αν πραγματοποιηθούν οι απειλές της αρχηγού του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία, Άλις Βάιντελ, περί αποχώρησης της Γερμανίας από την ΕΕ, η ΕΕ είναι νεκρή, γράφουν πολλά ξένα ΜΜΕ. Η Γερμανία είναι η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς την ΕΕ χωρίς την Γερμανία.

Υποθέτουμε ότι αυτός είναι ο λόγος που τα γερμανικά κυρίαρχα κόμματα είναι αφοσιωμένα στον φιλοευρωπαϊσμό και απλώς δεν διαφωνούν για την ανάγκη να παραμείνουν στην κοινότητα των ευρωπαϊκών εθνών, γράφει η κροατική ιστοσελίδα Index.hr.

Οι Γερμανοί, που αναγνωρίζονται ως ευρωπαϊστές, είναι επίσης σθεναρά υπέρ της ιδέας της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Konrad Adenauer Stiftung, ένα think tank που συνδέεται με το κύριο αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό κόμμα CDU. Ο πολιτικός αναλυτής Ζάρκο Πουχόφκσι δήλωσε ότι η ίδια η δεξιά στη Γερμανία είναι διχασμένη σε σχέση με την ΕΕ:

"Μια ρεαλιστική αντίληψη στα δεξιά είναι ότι είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουν για τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη, για μια νέα ειρηνική κατάληψη της Ευρώπης. Υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό, και η Γερμανία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ για αυτό το σχέδιο. Αυτός ο ρόλος ενισχύθηκε ακόμα πιο πολύ με την έξοδο της Βρετανίας".

Απαντώντας σε μια υποθετική ερώτηση σχετικά με την πιθανή έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ, ο Πουχόφσκι ανέφερε ότι "το σενάριο δεν είναι ρεαλιστικό, αλλά αν συμβεί αυτό, η ΕΕ θα δυσκολευόταν να επιβιώσει χωρίς την Γερμανία. Υπό την υπόθεση ενός μη ρεαλιστικού σεναρίου ότι η Γερμανία θα αποχωρούσε από την ΕΕ, πιστεύω ότι η ΕΕ θα δυσκολευόταν πολύ να συντηρηθεί χωρίς αυτήν.

Η έξοδος θα ενίσχυε τέτοιες τάσεις φυγής σε χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία και ίσως η Πολωνία είναι μια ανατροπή στις πλειοψηφικές σχέσεις της πολιτικής εκεί. Γενικά η ΕΕ θα επιβίωνε ως μορφή, αλλά θα έχανε το νόημά της, μπορεί να διαλυόταν", είπε ο ίδιος.

Η διάλυση της ΕΕ της οποία θα προηγούνταν μια πιθανή αποχώρηση της Γερμανίας δεν είναι κάτι ορατό αυτήν την στιγμή, έχουν όμως τεθεί οι βάσεις για αυτό, ειδικά να συνεχιστεί ο οικονομικός κατήφορος του Βερολίνου. Η εξέγερση των αγροτών, Σιδηροδρομικών, φορτηγατζήδων και άλλων κοινωνικών τάξεων αποτελούν καμπανάκι για την σημερινή Γερμανική κυβέρνηση που έχει ήδη έλλειμμα 17 δις ευρώ. 

Η Γερμανία βασίζονταν πολύ στις εξαγωγές σε Κίνα και αλλού, και οι Κινέζοι έχουν ανατρέψει τα πάντα στην Ευρώπη, ενώ αθρόα μετανάστευση, η εγκληματικότητα και κυρίως ο πόλεμος  σε Ουκρανία, Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν πιθανόν το μεγαλύτερο κίνδυνο να δούμε αυτό το σενάριο πολύ πιο γρήγορα να γίνεται πραγματικότητα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7217604_i-germania-stis-floges-enos-dexit-poy-tha-dialysei-morfoma-poy).

 

Rabobank: O Vladimir Lenin για την Δύση δεν πέθανε ποτέ - Ποια είναι η νέα μαρξιστική κανονικότητα. Ως γνωστόν, ο «ταβάριτς» Lenin ηγήθηκε μιας εργατικής επανάστασης οδηγώντας πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο.

«Το θλιβερόν άγγελμα, που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 τρ. υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν» σημείωνε σε πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ριζοσπάστη» ο Γ. Κορδάτος.

Την περασμένη Κυριακή 21 Ιανουαρίου «πέρασαν» 100 χρόνια από τον θάνατο του Vladimir Lenin. Ως γνωστόν, ο «ταβάριτς» Lenin ηγήθηκε μιας εργατικής επανάστασης οδηγώντας πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στον θάνατο. Ο διάδοχός του, ο Stalin, σκότωσε άλλα 20 εκατομμύρια.

Σήμερα, ο Guardian ρωτά: «Άγγελος ή αντίχριστος; Η Ρωσία παλεύει με την κληρονομιά του Lenin 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Stalin αποκαθίσταται και οι δυτικοί διαδηλωτές αγκαλιάζουν το σφυροδρέπανο και δικαιολογούν τα μέσα της πολιτικής βίας».

Εν ολίγοις, έναν Αιώνα μετά, «ο Lenin ζει!». Ακόμη και στο Davos, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Lindner δήλωσε ότι βιώνουμε μια νέα «μαρξιστική κανονικότητα». Ωστόσο, κάνει λάθος: δεν είναι μαρξιστική, αλλά μαρξιστική-λενινιστική.

Σύμφωνα με τη Rabobank, στην νέα «μαρξιστική κανονικότητα», οι καλές στιγμές αφορούν μόνον τους αστούς, το κεφάλαιο συγκεντρώνεται στους λίγους και η πίεση βαρύνει τις κατώτερες κοινωνικοοικονομικές τεκτονικές πλάκες. Αυτό άλλωστε είδαμε πριν από την Covid με τα «χαμηλότερα για περισσότερο» επιτόκια και τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων με αέρα «πλασματικά κεφάλαια».

Σε αυτό το περιβάλλον, ο δείκτης Dow Jones της Wall Street ξεπέρασε τις 38.000 μον. γράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, και οι αγορές προεξόφλησαν διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, στη νέα «μαρξιστική-λενινιστική κανονικότητα», η πολιτική βία κυριαρχεί.

Σύμφωνα με τα ρηθέντα εκ του Lenin, «Μερικές φορές η ιστορία χρειάζεται απλώς ένα σπρώξιμο» (για να πέσει κάποιος στον γκρεμό), «Ένας άνθρωπος με ένα όπλο μπορεί να ελέγξει 100 χωρίς», έτσι και στα μέσα ενημέρωσης «Ένα ψέμα που λέγεται αρκετά συχνά γίνεται αλήθεια» και στην εκπαίδευση «Δώστε μας το παιδί για οκτώ χρόνια και θα γίνει για πάντα Μπολσεβίκος».

Αφού λοιπόν υπό την απειλή των όπλων εθνικοποίησε ακμάζουσες επιχειρήσεις και προσπάθησε να συντρίψει την εξουσία του κεφαλαίου τυπώνοντας χρήμα (και έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι «για να συντρίψεις την αστική τάξη πρέπει να την αλέσεις στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού»), ο Lenin στράφηκε σε μια Νέα Οικονομική Πολιτική κρατικού καπιταλισμού, με ένα νόμισμα υποκείμενο σε χρυσό - μια «συμφωνία με τον διάβολο» που έμελλε να ανατραπεί από τον Stalin, που πήρε εκδίκηση.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το κυρίαρχο αφήγημα ήταν το εξής: «Με ξιφολόγχες ερευνάς… Αν βρεις χυλό, τρυπάς. Αν βρεις ατσάλι, αποσύρεσαι». Απλώς, αυτό το σκηνικό *δεν* συμπαθεί το «χαμηλότερο για περισσότερο» (σ.σ. σε ό,τι αφορά τα επιτόκια) και τις φούσκες περιουσιακών στοιχείων.

«Dexit»… Πράγματι, οι μετοχές στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ -οι τελευταίες κοντά σε χαμηλό 20 ετών- παρασύρονται από την σύγχρονη συζήτηση για την «NEP». Όσοι δεν θέλουν να μιλήσουν για κάτι τέτοιο υποφέρουν:

Το Bloomberg μνημόνευσε πρόσφατα τον επικεφαλής ενός προσφάτως πτωχευμένου ασιατικού αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου που είχε καταστραφεί από καιρό στην Κίνα, λέγοντας: «Έχω χάσει τις γνώσεις μου, τις συναλλαγές μου και το ψυχολογικό μου πλεονέκτημα. Η αρχή του κινδύνου-ανταμοιβής -τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα- έχει γυρίσει το κεφάλι της».

Έχει έρθει μια «μαρξιστική» ή μια «λενινιστική» πολιτική εποχή; διερωτάται εύλογα η Rabobank. Στην Γερμανία, οι φιλορώσοι και φιλοκινέζοι ηγέτες του AfD, που υπόσχονται δημοψήφισμα για «Dexit», ξεπερνούν το 30%.

Αν αθροίσουμε και τις ψήφους των δύο αριστερών κομμάτων με τα οποία έχει συμπράξει, το ποσοστό που συγκεντρώνει ξεπερνά 40%. Ναι, το Brexit είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο. Ωστόσο, το ίδιο είναι και όλοι άλλοι γύρω μας.

Με τους Γερμανούς και τους Γάλλους αγρότες στους δρόμους, στις επόμενες ευρωεκλογές η ψήφος διαμαρτυρίας θα κυριαρχήσει. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν θα αποφύγουν μια νέα θητεία Trump στον προεδρικό θώκο. Η αγορά πιστεύει ότι δεν θα πιαστεί εξ απίνης όπως το 2016 μ.Χ. και προετοιμάζεται.

Ωστόσο, το The Street είναι τόσο βαθιά χωμένο στο κατώφλι του Cantillon που δεν μπορεί να δει ότι η νεο-χαμιλτονιανή πολιτική του Trump επικεντρώνεται στην εγχώρια παραγωγή, όχι στην χρηματιστικοποίηση.

Εάν οι δασμοί 10% που σκέφτεται να επιβάλει δεν λειτουργήσουν, θα μπορούσε να τους αυξήσει όσο χρειάζεται ώστε να υπάρξει αναδιάταξη. Όμως τα μοντέλα DSGE της Wall Street δεν μπορούν να δείξουν τον κατακερματισμό του παγκόσμιου συστήματος σε ξεχωριστές σφαίρες επειδή δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο.

Η δε ελίτ του Davos δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι η Δύση δεν μπορεί να παράσχει αυτό που υποσχέθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Hoover το 1.928 μ.Χ.: «Ένα κοτόπουλο σε κάθε κατσαρόλα και ένα αυτοκίνητο σε κάθε γκαράζ».

Έχετε δει την τιμή των κοτόπουλων και των αυτοκινήτων – και των γκαράζ; Είναι «μαρξιστική» ή «λενινιστική» γεωπολιτική εποχή; Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζεται. Η Δυτική Αφρική βλέπει πραξικοπήματα και την βία στο Σαχέλ. Η Βόρεια Κορέα απειλεί. Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Ταϊβάν είναι βιώνουν ταραγμένες περιόδους.

Η Βενεζουέλα διεκδικεί τμήματα της Γουιάνας. Και η κρίση της Ερυθράς Θάλασσας χειροτερεύει: τα ποσοστά ναυτιλιακής ασφάλισης έχουν αυξηθεί 70 φορές. Οι ναύλοι άμεσης μεταφοράς Ασίας-Ευρώπης φέρονται να έφτασαν τα 10.000 $.

Και, όπως επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα, βλέπουμε τώρα μια παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων ως αποτέλεσμα. Εις απάντησιν οι ΗΠΑ προετοιμάζουν τώρα μια μακρά (ειδική;) στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Houthi που «δεν θα διαρκέσει χρόνια».

Σε αυτό το πλαίσιο, το βράδυ της 22ας Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε πυραυλική επίθεση στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Tα καράβια όλων αυτών των εθνών είναι πλέον στόχος των Houthi, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να βυθίσουν το θαλάσσιο εμπόριο. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι το Ιράν υποστηρίζει τους Houthi, αλλά δεν είναι διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν την Τεχεράνη.

Είναι πολεμοφοβικές… και ακόμη και αν πλήξουν το Ιράν με νέες κυρώσεις, θα χρειαστεί να επιβάλουν και δευτερογενείς κυρώσεις - κάτι που η Δύση αποτυγχάνει να κάνει έναντι της Ρωσίας «λόγω κερδών». Όπως σημείωσε απόκρυφα ο Lenin, «Οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί με το οποίο θα κρεμαστούμε».

Ένας λενινιστής αντιλαμβάνεται πως μια πιο αδύναμη Δύση σημαίνει λιγότερο σταθερό κόσμο και λιγότερο σταθερές αγορές: οι δυτικές αγορές δεν «λαχανιάζουν» τον λενινισμό και τις ξιφολόγχες που αναζητούν χυλό ή ατσάλι. Όμως όλα αυτά ήταν προφανή: Η αποβιομηχάνιση θα έπληττε τον αμερικανικό στρατό με την πάροδο του χρόνου. Το Ιράν δεν επρόκειτο ποτέ να γίνει φίλος του «Μεγάλου Σατανά».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα έχουν πάντα γεωπολιτικές διαφορές όσες και οικονομικές σχέσεις (προς το παρόν). Και ακόμη και στην δεκαετία του 1.990 μ.Χ., ο Πρόεδρος Yeltsin είπε στον Πρόεδρο Clinton: «Απλώς δώστε την Ευρώπη στην Ρωσία».

O Clinton απάντησε: «Δεν νομίζω ότι η Ευρώπη θα ήθελε πολύ αυτό». Παραδόξως, το 2024 μ.Χ. η Δυτική Ευρώπη εξακολουθεί να μην αντιπαθεί αρκετά την ιδέα του να ξοδέψει χρήματα για άμυνα, ακόμη και αν η υποστήριξη των ΗΠΑ στερέψει.

Ακραίοι καιροί. «Μια εποχή ιδεαλισμού έχει αντικατασταθεί από μια περίοδο σκληροτράχηλου ρεαλισμού. Οι παλιοί εχθροί αναζωογονούνται. Νέοι εχθροί διαμορφώνονται. Οι γραμμές μάχης ξαναχαράζονται. Τα τανκς οργώνουν κυριολεκτικά στο ουκρανικό γρασίδι της Ευρώπης. Και τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης κλονίζονται ως τον πυρήνα τους.

Βρισκόμαστε σε αυτό το σταυροδρόμι – είτε για να παραδοθούμε σε μια θάλασσα από προβλήματα, είτε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο. Πιστεύω ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου επιλογή.

Για να εγγυηθούμε τις ελευθερίες μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε ο υπουργός Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας. Στην συνέχεια πρόσθεσε ότι ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν χρειάζεται να είναι τόσο μεγάλος όσο ήταν γιατί «η τεχνολογία μπορεί να καλύψει το κενό»!

Οι αγορές, κοιτάζοντας τα περιουσιακά στοιχεία που αγνοούν την βαρύτητα, δεν αντιλαμβάνονται την βαρύτητα της στιγμής. Ούτε οι ηγέτες μας, φαίνεται. Ωστόσο, ο Lenin ζει: και όταν η ζωή σου δίνει Lenin, εσύ κάνεις Λενινάδα, καταλήγει η Rabobank (https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/717537/rabobank-o-vladimir-lenin-den-pethane-pote-gia-ti-dysi-poia-einai-i-nea-marksistiki-kanonikotita).

 

Σαρωτικό το AfD στην Γερμανία, παρά την στοχοποίηση - Πρώτο κόμμα στην Σαξονία με 35%. Ο αέρας νίκης που έχει στις δημοσκοπήσεις η Εναλλακτική για την Γερμανία είναι ενδεικτικός του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Ανατολική Γερμανία.

Σε έξι μήνες περίπου αναμένονται κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας στην Γερμανία, με πρωτεύουσα την Δρέσδη, προπύργιο της ακροδεξιάς για ιστορικούς λόγους. Ο αέρας νίκης που έχει στις δημοσκοπήσεις η Εναλλακτική για την Γερμανία είναι ενδεικτικός του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην Ανατολική Γερμανία, σημειώνει η Deutsche Welle.

Πρώτο κόμμα η AfD με 35% στην Σαξονία. Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από το ινστιτούτο infratest-dimap για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου MDR, μετά τις πρόσφατες μεγάλες διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς και τις αποκαλύψεις για σχέδια μαζικών απελάσεων μεταναστών, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συνεχίζει να βγαίνει πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 35%.

Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες του νυν τοπικού πρωθυπουργού Michael Krechmer με 30% και έπονται Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι, που συγκυβερνούν, με μόλις 7% για καθένα εκ των δύο κομμάτων.

Τρίτο στην πρόθεση ψήφου έρχεται το νέο κόμμα της Sarah Wagenknecht, αποσπώντας 8%, ποσοστό που θα του επέτρεπε να εισέλθει άνετα στο τοπικό κοινοβούλιο. Καθίζηση καταγράφει η Αριστερά με 4%, ενώ οι Φιλελεύθεροι συγκαταλέγονται απλώς στην επιλογή «άλλα κόμματα».

Το 57% των ερωτηθέντων θεωρεί ορθές τις θέσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία για περικοπές επιδομάτων σε μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ το 44% δεν τη θεωρεί ακροδεξιό κόμμα. Το 52% θεωρεί μάλιστα ότι η Εναλλακτική για την Γερμανία κατανοεί καλά τα προβλήματα της Σαξονίας.

Νέες αποκαλύψεις - Τι απαντά η AfD. Νέες αποκαλύψεις έρχονται την ίδια ώρα στο φως για την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Σύμφωνα με νέα έρευνα του περιοδικού Stern και του δικτύου RTL, βουλευτές του κόμματος φέρονται να επισκέπτονταν συχνά στην φυλακή πρώην βουλευτή του AfD και δικαστικό, η οποία θεωρείται εκ των «εγκεφάλων» των Πολιτών του Ράιχ.

Πρόκειται για την Birgit Malzak Winkemann, ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης Πολίτες του Ράιχ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή και στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.  Οι Πολίτες του Ράιχ σχεδίαζαν, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα πέρυσι,  πραξικόπημα με στόχο την βίαιη ανατροπή της μεταπολεμικής συνταγματικής τάξης στην Γερμανία.

Δεν απέκλειαν μάλιστα το ενδεχόμενο πολιτικών δολοφονιών για την κατάληψη της εξουσίας. Η Μάλζακ Βίνκεμαν φέρεται να ήταν ενεργό μέλος των Πολιτών του Ράιχ από τον Αύγουστο του 2021 μ.Χ., ενώ αποχώρησε από την Γερμανική βουλή το φθινόπωρο του 2021 μ.Χ.

Σύμφωνα πάντως με εκπρόσωπο της Κ.Ο. της Εναλλακτικής για την Γερμανία οι επαφές μελών του κόμματος με την συγκεκριμένη πρώην βουλευτή στην φυλακή ήταν γνωστές, όμως επρόκειτο για «ιδιωτικής φύσης» επισκέψεις και δεν είχαν καμία σχέση με το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος (https://www.bankingnews.gr/index.php?id=718034).

 

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο στρατολόγησης αλλοδαπών. Η Γερμανία μπορεί να επιτρέψει σε ξένους πολίτες να υπηρετήσουν στον στρατό της, δήλωσε υψηλόβαθμος βουλευτής στην Deutsche Welle στις 22 Ιανουαρίου.

Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους έθεσε την ιδέα την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Bundeswehr αγωνίζεται να βρει αρκετούς στρατιώτες εν μέσω απειλών από την Ρωσία. Η πρόταση έχει υποστήριξη από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του, καθώς και από τους Ελεύθερους Δημοκράτες (fdp) και την αντιπολίτευση Χριστιανοδημοκρατική Ένωση.

Ένας Ευρωπαϊκός στρατός: Το μέλος του fdp Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Πρόεδρος της επιτροπής άμυνας του κοινοβουλίου, είπε ότι στρατιώτες του Γερμανικού στρατού θα μπορούσαν αρχικά να προέρχονται από άλλα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και από χώρες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ. Είπε ότι οι νομοθέτες πρέπει «να σκεφτούν λίγο πιο τολμηροί και μεγαλύτεροι και πιο Ευρωπαϊκοί».

Εργαζόμαστε ήδη προς τον στόχο να έχουμε έναν Ευρωπαϊκό στρατό μακροπρόθεσμα. … [Εγώ] αν σκέφτεστε με ευρωπαϊκό τρόπο, δεν μπορεί πλέον να έχει σημασία τι εθνικότητα έχει ένας στρατιώτης σε αυτό το Ευρωπαϊκό πλαίσιο—Marie-Agnes Strack-Zimmerman.

Προετοιμασία για πόλεμο: Τον περασμένο μήνα, ο Πιστόριους είπε ότι η Γερμανία σκέφτεται να επαναφέρει τη στρατολογία και τόνισε ότι ο στρατός της πρέπει να είναι έτοιμος για πόλεμο εντός πέντε έως οκτώ ετών .

Η ώθηση για έναν ενιαίο Ευρωπαϊκό στρατό υπό την ηγεσία της Γερμανίας είναι μια τάση που παρακολουθούν στενά εδώ και δεκαετίες η Τρομπέτα και το προκάτοχό της περιοδικό, το Plain Truth. Το άνοιγμα της Bundeswehr σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη συγκρότηση αυτού του στρατού.


Δεν θα ανακάμψει η Γερμανία εάν δεν τα ξαναβρεί με την Ρωσία…

Η οικονομία της Γερμανίας παραμένει κολλημένη στη “ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας”. Οι προσδοκίες για τους επόμενους μήνες είναι και πάλι απαισιόδοξες. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% το 2023 μ.Χ. και βρίσκεται σε τροχιά για την πρώτη διετή ύφεση, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, εν μέσω των επιπτώσεων του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και της ασθενέστερης βιομηχανικής ζήτησης.

Η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας αποδείχθηκε καταστροφική, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην οικονομία της. Το Βερολίνο έχει αποκοπεί από τη φθηνή ρωσική ενέργεια. Την ίδια στιγμή, εκτός από τη βοήθεια που στέλνει στην Ουκρανία, η Γερμανία αυξάνει παράλληλα και τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Η δε ενεργειακή μετάβαση, την οποία ευαγγελίζονταν οι Πράσινοι, αποδείχθηκε μη ρεαλιστική. Η βιομηχανία συρρικνώνεται, οι καταναλωτές υποφέρουν από την ακρίβεια, η χώρα στρατιωτικοποιείται, ενώ η τάση για λιτότητα εντείνεται.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να έχει αυξητικές τάσεις, οι εξαγωγές στην Κίνα κινούνται πτωτικά, το βιοτικό επίπεδο μειώνεται προκαλώντας εισοδηματική ανισότητα, με την χώρα να βιώνει μια πρωτόγνωρη αποβιομηχάνιση. Εσχάτως, ενέσκηψε και το μέτωπο των αγροτών που διαδηλώνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία εις απάντηση της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τη φορολογική ελάφρυνση στο γεωργικό ντίζελ.

Επίθεση των Γερμανών εργοδοτών. Με βαρύτατες εκφράσεις και με πρωτοφανές -για τα χρονικά της Γερμανίας- ύφος, οι Γερμανοί βιομήχανοι επιτίθενται στην κυβέρνηση συνασπισμού και προσωπικά στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, καταλογίζοντάς του την καταστροφή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη. Του καταλογίζουν ότι αποτυγχάνει σε όλους τους τομείς, εκφράζουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και δυσαρέσκεια με τις πολιτικές του Βερολίνου, όπως αναφέρει η Bild.

Οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης, οι οποίες είναι επιζήμιες για την οικονομία, οδήγησαν σε κρίση εμπιστοσύνης προς τις αρχές, επισημαίνουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και οι ανεπαρκείς επενδύσεις, χωρίς να διαφαίνεται καμία θετική εξέλιξη.

Η μείωση των εξαγωγών, η δαπανηρή ενέργεια και η παραπαίουσα πράσινη μετάβαση έχουν συνδυαστεί για να σχηματίσουν μια “τέλεια καταιγίδα” για τη γερμανική οικονομία, οδηγώντας σε κρίση και τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε πολιτικό επίπεδο, η οικονομική κρίση που βιώνει η Γερμανία έχει προκαλέσει πραγματικό πολιτικό σεισμό με το AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) να αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη και τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) να καταποντίζονται. Στην Γερμανία πολιτικοί αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν με τρόμο την δημιουργία ενός σκηνικού που παραπέμπει σε… Βαϊμάρη.

Μπούμερανγκ για τη Γερμανία. Αναμφίβολα η Γερμανία είναι ο μεγάλος χαμένος της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης. Η αυτοκαταστροφική της ευθυγράμμιση με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της συλλογικής Δύσης στο μέτωπο κατά της Ρωσίας, της στέρησε το φθηνό φυσικό αέριο που την κατέστησε ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη και τόνωσε την εξωστρέφεια της οικονομίας της. Η καταστροφή των αγωγών Nord Stream με το γνωστό sabotage ήταν ένα ακόμη καίριο πλήγμα για το Βερολίνο.

Συν τοις άλλοις, η Γερμανία είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ, ως προς την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 30 δισ. δολάρια, δηλαδή μία πραγματική οικονομική αιμορραγία χωρίς κάποια ωφέλεια για τους Γερμανούς.

Έχοντας υιοθετήσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, η Γερμανία είναι πλέον αναγκασμένη να καταβάλει υψηλό τίμημα γι’ αυτή την απόφαση. Οι οικονομίες –όπως είναι ευνόητο– εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ενεργειακό εφοδιασμό. Οι προσιτοί και σχετικά φθηνοί ενεργειακοί πόροι τονώνουν την ανταγωνιστικότητα ιδίως των χωρών που εξαρτώνται από τις εξαγωγές.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες υιοθετώντας την πολιτική των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, πληρώνουν υψηλό οικονομικό τίμημα γι’ αυτό το βήμα. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποδείχτηκαν για διάφορους λόγους αναποτελεσματικές, αλλά αντανακλαστικά έχουν πλήξει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες και ιδιαίτερα τη γερμανική. Οι ευσεβείς πόθοι της συλλογικής Δύσης απέτυχαν, γιατί οι κυρώσεις αποδίδουν όταν η χώρα-στόχος έχει μικρομεσαία οικονομία με χαμηλό βαθμό ανθεκτικότητας σε γεωπολιτικούς κραδασμούς.

Είναι απαραίτητο επίσης η χώρα-στόχος να έχει περιορισμένη πρόσβαση σε εναλλακτικούς διαύλους πληρωμής για τις διεθνείς συναλλαγές και περιορισμένο αριθμό συμμάχων. Πρέπει ακόμη να έχει περιορισμένα αποθέματα σκληρού νομίσματος ή χρυσού.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις δεν πληρούνταν στην περίπτωση της Ρωσίας. Ωστόσο, οι Γερμανοί πολιτικοί αγνόησαν αυτούς τους παράγοντες με την γερμανική οικονομία να πληρώνει το τίμημα. Χωρίς φθηνή ρωσική ενέργεια εκτροχιάστηκε η γερμανική “ατμομηχανή”.

Ο Σολτς το ξανασκέπτεται… Έντονο παρασκήνιο και μάχες με το βλέμμα στο μεταπολεμικό μέλλον της Ευρώπης κυριαρχεί στα άδυτα του ΝΑΤΟ, ως προς τον διάδοχο του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γερμανός καγκελάριος μπλόκαρε την υποψηφιότητα της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την συγκεκριμένη θέση, λόγω της εξαιρετικά επικριτικής στάσης που τηρεί απέναντι στην Ρωσία, αποκαλύπτει η εφημερίδα Die Welt. Ο Σολτς πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα μειονέκτημα μακροπρόθεσμα μετά το τέλος του πολέμου. Την θεωρεί δηλαδή ακατάλληλη για την συγκεκριμένη θέση.

Ο Σολτς βλέπει την επόμενη μέρα να έρχεται και θέλει να μπορεί να ρίξει γέφυρες στη Ρωσία γιατί βλέπει το υψηλό κόστος. Στο πλαίσιο αυτό είναι απρόθυμος να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία και επειδή δεν θέλει να προκαλέσει την Μόσχα, αλλά και επειδή δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι και το καθεστώς του.

Η κατ’ ουσίαν άρνησή του να σταλούν οι Τaurus, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες του πυραύλου και τις προφάσεις ότι η αποστολή του οπλικού συστήματος θα απαιτούσε την παρουσία γερμανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία.

Ο Taurus είναι ένα όπλο που προορίζεται για εξαγωγές, αυτοί οι πύραυλοι τώρα βρίσκονται σε Νότια Κορέα και Ισπανία και τους χειρίζονται οι στρατιωτικοί από τις συγκεκριμένες χώρες, χωρίς Γερμανούς. Το ουκρανικό προσωπικό θα μπορούσε να μάθει πώς να διαχειρίζεται τους Taurus, μετά από μία εκπαίδευση που θα διαρκούσε μόλις τρεις έως τέσσερις μήνες.

Στην πραγματικότητα, ο Σολτς φοβάται μήπως οι Ουκρανοί χρησιμοποιήσουν πυραύλους Taurus όχι μόνο σε ουκρανικό έδαφος, αλλά και εναντίον στόχων στη Ρωσία, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Κιέβου στους δυτικούς εταίρους του, ότι δεν έχει τέτοιες προθέσεις. Ο καγκελάριος της Γερμανίας διεμήνυσε επιπρόσθετα, ότι η αποστολή Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία είναι μια γραμμή που δεν πρόκειται να περάσει ποτέ.

Υψηλό κόστος ενέργειας (και) για την Γερμανία. Διαφαίνεται ότι ο Σολτς ανησυχώντας για το πολιτικό του μέλλον, αφουγκράζεται τη Γερμανική κοινωνία. Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Γερμανία, διαβρώνει την ευρωπαϊκή υποστήριξη για βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που οι Γερμανοί είναι πλέον απρόθυμοι να βοηθήσουν περαιτέρω την Ουκρανία στον πόλεμο, πολλώ δε μάλλον να εμπλακούν περισσότερο, αλλά και να συνεχιστούν οι δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις.

Σε έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Washington Post διαπιστώθηκε πως οι τιμές της ενέργειας δεν είναι το βασικό ζήτημα. Όπως διαπιστώνουν κι άλλες έρευνες, ενώ οι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή, πιστεύουν ότι η Γερμανία έχει ήδη κάνει αρκετά.

Δύο παράγοντες επιδρούν επίσης σε αυτή την στάση: Η ιστορική μνήμη της γερμανικής επιθετικότητας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ανησυχία για το κόστος φιλοξενίας των προσφύγων. Και οι δύο λόγοι έχουν μεγαλύτερη σημασία στην Γερμανική κοινή γνώμη από τις τιμές της ενέργειας. Τα ανωτέρω στοιχεία επηρεάζουν ασφαλώς τον Γερμανό καγκελάριο στο να έχει μία διαφοροποιημένη στάση και ένα σχεδιασμό για ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Καταληκτικά, είναι φανερό ότι για να ξαναγίνει η Γερμανία η ατμομηχανή της Ευρώπης πρέπει να προμηθεύεται απευθείας ενέργεια από τη Ρωσία, αντί να την εισάγει με κυκλικούς τρόπους μέσω τρίτων. Μια βιομηχανική χώρα χρειάζεται φθηνή ενέργεια, αναγκαία για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά της.

 Η υιοθέτηση της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επέφερε υψηλό οικονομικό τίμημα για τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα για την Γερμανία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άνοδο της Δεξιάς, φαίνεται πως αναγκάζει το Σολτς να επανακαθορίσει την πολιτική του (https://slpress.gr/diethni/den-tha-anakampsei-i-germania-ean-den-ta-xanavrei-me-ti-rosia/).

 

Η ηγεμονία στην Ευρώπη παίζεται στην Ουκρανία.

Την ενότητα της ΕΕ σε ότι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας θα επιδιώξουν να επιβεβαιώσουν την Παρασκευή 15 Μαρτίου σε μια τριμερή συνάντηση ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και κυρίως να απαντήσουν έμμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν σκοπεύουν να ενταχθούν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ύπαρξη του ρωσικού κράτους και να ενεργοποιήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του.

Ο Μακρόν έχει κάνει ήδη ένα βήμα πίσω με την αναβολή για τρίτη φορά της επίσκεψής του στο Κίεβο, κάτι, που θα γίνει ίσως μετά την συνεννόηση των τριών, μάλλον για να συμβουλεύσει τον Ζελένσκι ότι είναι προτιμότερο να συνθηκολογήσει σε περιβάλλον Μπάιντεν, παρά σε περιβάλλον Τραμπ.

Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν απομειώνουν την αξία της αναζήτησης της “αιτίας για τους λεονταρισμούς Μακρόν» κατά της Ρωσίας”. Η αναζήτηση είναι εύλογη σε μια Ευρώπη που οι λαοί της δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να πολεμήσουν, όπως άλλωστε και το ΝΑΤΟ αυτό καθεαυτό.

Ο Γιώργος Βενέτης έδωσε εξαιρετικές απαντήσεις, αφού προσπέρασε την διαχείριση εσωτερικών προβλημάτων (αγρότες κ.λ.π.) και το σενάριο της διεκδίκησης εκτάκτως λόγω πολεμικών συνθηκών τρίτης θητείας το 2027 μ.Χ. από τον Μακρόν, καταλήγει στο πιθανότερο συμπέρασμα που είναι «να θέσει κάποια όρια στις πολεμικές επιχειρήσεις» της Ρωσίας που περιλαμβάνουν την δυνατότητα να πάρουν την Οδησσό και από εκεί δια της Υπερδνειστερίας την Μολδαβία.

Αυτό είναι το πλέον σαφές συμπέρασμα που προκύπτει από μια λογική ανάλυση του στρατιωτικο-διπλωματικού πεδίου και προφανώς το συνυπογράφουμε από την πλευρά μας. Μάλιστα το συμπέρασμα ενισχύεται από την διευκρίνιση πως η άμεση γαλλική εμπλοκή θα συμβεί αν απειληθεί η Οδησσός και το Κίεβο.

Από την άλλη, όμως, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε για πολλοστή φορά πως το Οργανισμός δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και πως ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να διαβουλεύεται μαζί μας, διότι αν συγκροτηθεί μια ομάδα μελών που θα στείλουν στρατό αυτό θα επηρεάσει ολόκληρη τη συμμαχία.

Υποκρισία! Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ραντοσλάβ Σικόρσκι δήλωσε πρόσφατα ότι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία. Τα στρατεύματα που εστάλησαν δεν έχουν σκοπό να εμπλακούν άμεσα σε μάχη μαζί με τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά λειτουργούν ως εκπαιδευτές στη χρήση δυτικού εξοπλισμού.

Πάντως, ακόμη και η συμπλέουσα με τη Γαλλία Πολωνία, διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να στείλει στρατιώτες της στην Ουκρανία ούτε για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι νατοϊκοί “εθελοντές” βρίσκονται στο ουκρανικό έδαφος.

Το τρίγωνο Γαλλία-Γερμανία-Ουκρανία. Το ερώτημα όμως παραμένει, γιατί ο Μακρόν δεν αναφέρεται σε τεχνική στήριξη, αλλά σε μάχιμα στρατεύματα. Γιατί λοιπόν ο Ευρωπαϊστής Μακρόν έχει ανέβει στα κάγκελα; Φοβάται την οριστικοποίηση της αμερικανικής αποχής με την έλευση Τραμπ;

Ή μήπως την θέλει; Και γιατί; Σε καμία περίπτωση απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν παρά να παραμείνουν στο επίπεδο της δημιουργικής ανάλυσης. Εμείς εδώ θα αποτολμήσουμε υπό το πρίσμα μιας πιο μακροϊστορικής προσέγγισης να διερευνήσουμε τα μεταφυσικά κίνητρα που διαπερνούν το σώμα της Ιστορίας…

Παρίσι και Λονδίνο έχουν αντιληφθεί σαφώς και πλήρως ότι το Βερολίνο εκμεταλλεύεται: Πρώτον, τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να επανεξοπλιστεί η Γερμανία (ακόμη και με πυρηνικά) με ύποπτους πολιτικούς στόχους. Δεύτερον, τις οικονομικές και εσωτερικές αδυναμίες των ΗΠΑ για να τις υποκαταστήσει σταδιακά στο Ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Τρίτον, διαφοροποιείται – παρά την αντιρωσική ρητορική – από τους άλλους δυτικούς κρατώντας μια “νηφάλια” στάση έναντι της Μόσχας για μελλοντική εξαργύρωση. Είναι πια τόσες πολλές οι ενδείξεις πως στο ουκρανικό μέτωπο παίζεται η ηγεσία της Ευρώπης, χωρίς να αποκλείεται όπως συχνά έχουμε επισημάνει και η διάσπαση της.

Προφανώς, ο Σολτς αντιλαμβάνεται ότι έχει μείνει πίσω και Βρετανία-Γαλλία έχουν προβάδισμα στο Ουκρανικό και στα ασύμμετρα περιφερειακά ζητήματα που αυτό έχει ανοίξει. Γι’ αυτό και σκληραίνει τη στάση του. Πρώτον, έκοψε την Γερμανίδα “γερακίνα” Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την διεκδίκηση της Γενικής Γραμματείας του ΝΑΤΟ, επειδή στη μεταπολεμική φάση δεν θα είχε την αρμόζουσα για τα γερμανικά συμφέροντα ευελιξία.

Δεύτερον, δεν δίνει τους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας Taurus ώστε αφ’ ενός να αποφευχθεί να πληγεί ρωσικό έδαφος από γερμανικά όπλα, αφ’ ετέρου να μην χρειαστεί Γερμανοί ειδικοί να μεταβούν στην Ουκρανία για τους λειτουργήσουν, καθώς και η Γερμανία δεν σκοπεύει να εμπλακεί στον πόλεμο. Θέση με την οποία συμφωνεί η Γερμανική κοινή γνώμη και η οποία ενισχύθηκε από τη ρωσική διαρροή της υποκλαπείσας συζήτησης ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών για την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς με Taurus.

Στο μεταξύ η γερμανική βιομηχανία δουλεύει στο φουλ για να εξάγει πυρομαχικά στην Ουκρανία, ετοιμάζει εργοστάσιο παραγωγής μέσα στην Ουκρανία και γενικά μέσω της συνολικής βοήθειας ελπίζει σε κρίσιμο ρόλο για τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας που απαιτεί ένα τρισεκατομμύριο δολάρια… Σημειωτέον ότι το 2% του ΑΕΠ που απαιτεί το ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες – φέτος που δεν έχει Τραμπ – δύσκολα θα το ικανοποιήσει λόγω των γνωστών δημοσιονομικών προβλημάτων.

Τρίτον, τέλος, ο Σολτς όπου βρεθεί κι όπου σταθεί τονίζει ότι θέλει την ειρήνη και πως δεν πρόκειται να πάνε Γερμανοί στρατιωτικοί να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αντίθετα “κάρφωσε” κυριολεκτικά τους Αγγλογάλλους ότι έχουν στρατιωτικούς στην Ουκρανία για τον έλεγχο στόχων, γεγονός που έκανε έξαλλο το Λονδίνο.

Το Παρίσι δεν γκρίνιαξε ιδιαίτερα φανερά, γιατί ως γνωστόν πριν λίγες εβδομάδες οι Ρώσοι είχαν αποκαλύψει πως κατάστρεψαν το αρχηγείο Γάλλων εθελοντών με πυραυλική επίθεση ακριβείας που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 60 λεγεωνάριων και 20 τραυματιών…

Χαζός ο Μακρόν ή παίζει καραμπόλες; Ο Ευρωπαϊστής Μακρόν ξέρει πολύ καλά ότι πίσω από την άρνηση του Βερολίνου σε κάθε πρότασή του για την αυτονόμηση της Ευρώπης κρύβεται η εμμονή της Γερμανίας να αποφύγει θεσμικούς καταναγκασμούς που θα περιορίζουν τα πλεονεκτήματά της (αντικοινοτικά πλεονάσματα, χρηματοδοτικά πλεονεκτήματα, επιβολή κανονισμών κ.λ,π.) και κυρίως την δυνατότητά της να υπαγορεύει πολιτική στην ΕΕ.

Το Βερολίνο αρνείται πεισματικά την έκδοση κοινού χρέους για την αμυντική αυτοτέλεια της Ένωσης. Το είπε έμμεσα ο αναλυτής του ινστιτούτου IFO Μαρσέλ Σχλέπερ στα ΝΕΑ (9-10/3): η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας προϋποθέτει τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου από τις κυβερνήσεις των κρατών, ειδικά όσων οι κοινωνικές δαπάνες είναι πλέον στο 30% του ΑΕΠ…

Ο Μακρόν θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε η Γαλλία να μη χάσει από το Βερολίνο του στρατιωτικό της πλεονέκτημα, όπως συνέβη στο πεδίο της οικονομίας με αποτέλεσμα η Γερμανία να επιβληθεί στην Ευρώπη.

Στην θέση αυτή ο Μακρόν έχει επίσης το Λονδίνο στο πλευρό του με το οποίο είναι σε συνεχή συνεννόηση. Γι’ αυτό θα επιδιώξουν επί του πεδίου να λάβουν στρατηγικές θέσεις έναντι του Βερολίνου, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του Βερολίνου να αναλάβει στρατιωτική δράση εκτός ΝΑΤΟ.

Η Υπερδνειστερία, η Μολδαβία και ως εκ τούτου η Ρουμανία είναι το νέο πεδίο που αρχίζει να ενεργοποιείται στη “μεγάλη σκακιέρα”. Ήδη οι Γάλλοι είναι στην Ρουμανία, ενώ πρόσφατα ο Μακρόν υπέγραψε ευρεία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού και συμβάσεις προμήθειας όπλων και εκπαίδευσης.

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να τα χαλάσει με την Ρωσία. Όμως, ο Μακρόν δεν θέλει μετά τον τερματισμό του πολέμου μια συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας αλά Μάλτα με την Ευρώπη απούσα. Ο Μακρόν θέλει να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί με την Ρωσία ένα πλαίσιο Ευρω-Ρωσικής ασφάλειας. Αν το πετύχει θα έχει ταυτόχρονα βάλει και το Βερολίνο στην θέση του. (https://slpress.gr/diethni/i-igemonia-stin-evropi-paizetai-stin-oukrania/).


Γερμανία… υπό κατάρρευση - SOS για οικονομία, έκκληση Lindner (ΥΠΟΙΚ) για μέτρα λιτότητας. Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες αντιτίθενται σθεναρά στο να περικόψουν τις δαπάνες φοβούμενοι για τις εκλογικές τους επιδόσεις.

Σαφή προειδοποίηση στην Γερμανική κυβέρνηση ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γερμανικής οικονομίας σύντομα θα είναι εκτός κάθε ελέγχου απευθύνει - για ακόμα μια φορά - ο Υπουργός Οικονομικών, Christian Lindner, ο οποίος ζητά να υπάρξει εσπευσμένα αλλαγή πορείας ως προς την κυβερνητική πολιτική και να εφαρμοστούν μέτρα λιτότητας.

Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές, η διαμάχη σχετικά με τις δαπάνες αναμένεται να κλιμακωθεί εντός της γερμανικής κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, με τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό να εκτιμάται πως θα αποτελέσουν πεδίο… μάχης ανάμεσα στα μέρη του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Olaf Scholz.

Προϋπολογισμός 2025 μ.Χ. Με τις διαπραγματεύσεις για τον για τον προϋπολογισμό του 2025 να έχουν ήδη αρχίσει, είναι προφανές ότι διακυβεύονται πολλά. Ωστόσο, η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταφέρει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, σε άλλους τομείς του προϋπολογισμού. Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κίνηση αυτή ήταν αντισυνταγματική.

Έκτοτε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης και προσπαθεί να περικόψει δαπάνες από τον προϋπολογισμό σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού που προκάλεσε τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Απόγνωση. Ο Lindner, το κόμμα του οποίου – το FDP – υφίσταται μεγάλες απώλειες στις δημοσκοπήσεις, επιθυμεί απεγνωσμένα να πάρει αποστάσεις από τους κυβερνητικούς του εταίρους, προκειμένου να σώσει το φιλελεύθερο κόμμα του από μια επικείμενη εκλογική καταστροφή.

Για αυτό το λόγο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι η οικονομική εικόνα που αντιμετωπίζει η Γερμανία είναι τρομερή και προειδοποιεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

Το δυσμενές σενάριο. «Σε ένα δυσμενές σενάριο, τα αυξανόμενα ελλείμματα χρηματοδότησης θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρέους σε σχέση με την οικονομική παραγωγή σε περίπου 345% μακροπρόθεσμα», αναφέρει η σχετική έκθεση Βιωσιμότητας που δημοσίευσε πρόσφατα το γραφείο του.

«Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε περίπου 140% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2070 μ.Χ.» επισημαίνεται στην έκθεση. Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, η Γερμανία έχει περιορίσει τα επίπεδα χρέους της στο 60% της οικονομικής παραγωγής, κάτι που απαιτεί δραματική περικοπή δαπανών.

Γερασμένος πληθυσμός. Ωστόσο, ένας κρίσιμος παράγοντας είναι ο ταχέως γερασμένος πληθυσμός της Γερμανίας, με μια έκρηξη χρέους να διαφαίνεται στον ορίζοντα καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες οδεύουν προς την σύνταξη, ενώ τα φορολογικά έσοδα συρρικνώνονται και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας αυξάνεται - εν μέρει λόγω του εκρηκτικού μεταναστευτικού πληθυσμού της χώρας.

Οι εταίροι του Lindner, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αντιτίθενται σθεναρά στο να περικόψουν περαιτέρω τις δαπάνες, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα βλάψουν τις εκλογικές τους πιθανότητες και προοπτικές.

Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil πιέζει για ένα νέο πακέτο συντάξεων που θα προσθέσει δισεκατομμύρια στο χρέος της χώρας, το οποίο σημειωτέον υποστηρίζει και ο Lindner. Οι δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της INSA, πρώτη δύναμη αυτή την στιγμή στην Γερμανία αναδεικνύεται η Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, η οποία λαμβάνει το 30% των ψήφων και ακολουθεί η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με  21%.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έπονται με τους Σοσιαλδημοκράτες του Scholz να είναι στο 15%, τους Πράσινους στο 12% και τους Φιλελεύθερους του FDP στο όριο του 5% (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/727429/germania-ypo-katarrefsi-sos-gia-oikonomia-ekklisi-lindner-ypoik-gia-metra-litotitas).


Προσομοίωση Νατοϊκής πυρηνικής επίθεσης στην Ρωσία-45 εκ. νεκροί Ρώσοι μέσα στα πρώτα 45 λεπτά. Πώς θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ στο σενάριο μίας πιθανής Ρωσικής πυρηνικής επίθεσης; Αξιωματούχος του Πενταγώνου μας αποκαλύπτει τα καταστροφικά πλάνα.

Μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τις ανταλλαγές απειλών μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, η πιθανότητα πρόκλησης μίας νέας παγκόσμιας και καταστροφικής πυρηνικής σύρραξης έχει αυξηθεί ανησυχητικά πολύ.

Μία σύγκρουση μεταξύ της αμερικανικής και της ρωσικής πυρηνικής τριάδας θα ήταν πραγματικά ένα εφιαλτικό σενάριο για την ανθρωπότητα, αφού ειδικοί εκτιμούν πως θα μπορούσαν να χαθούν τουλάχιστον 55 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στο πρώτα 45 λεπτά της πυροδότησης πυρηνικών βομβών. Οι μετέπειτα συνέπειες θα ήταν ακόμη χειρότερες...

Πώς θα Έμοιαζε μία Αμερικανική Πυρηνική Επίθεση στην Ρωσία; Συχνά μεταδίδουμε προσομοιώσεις που δείχνουν πώς θα έμοιαζε μία μεγάλη ρωσική πυρηνική επίθεση σε κάποια εχθρική προς την Μόσχα χώρα, ωστόσο λίγες φορές η Δύση μελετά τις συνέπειες μίας πιθανής μαζικής εκτόξευσης θερμοπυρηνικών όπλων κατά της ίδιας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με μία τέτοια ανάλυση όμως, τα αποτέλεσμα στην ρωσική επικράτεια θα ήταν εξίσου καταστροφικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επί του παρόντος 3.750 πυρηνικές κεφαλές, ενώ η Ρωσία επιχειρεί περίπου 5.580 κεφαλές. Το Πεντάγωνο έχει στην «άκρη» περίπου 2 χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές που έχουν αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο σενάριο μίας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν έτοιμα αρκετά σχέδια δράσης. Πριν λίγα χρόνια, ο Αμερικανός αρχηγός του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας είχε εξηγήσει δημόσια πώς ακριβώς θα αντιδρούσε η χώρα του σε ένα τέτοιο σενάριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Ρωσία πραγματοποιούσε πυρηνικό πλήγμα τότε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα εκτόξευσαν άμεσα μία ισχυρή αντεπίθεση.

Η αντεπίθεση θα ήταν μαζική και θα αφορούσε την εμπλοκή ειδικών δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών, κυβερνοεπιθέσεις κ.λ.π., ενώ θα συμπληρώνονταν από την επιχείρηση πυρηνικών υποβρυχίων της δυτικής συμμαχίας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πως όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πραγματοποιούντουσαν ταυτόχρονα, ακόμη και πριν φτάσει κάποιος ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος στην αμερικανική επικράτεια. Για παράδειγμα, με το που εντόπιζε την εκτόξευση ενός Ρωσικού πυρηνικού πυραύλου το Πεντάγωνο θα απογείωνε F-35 για να επιχειρήσουν κατάρριψή του.

Ένα από τα αυστηρότερα πλάνα της Αμερικανικής στρατιωτική ηγεσίας για απάντηση σε ρωσικό πυρηνικό πλήγμα είναι η επίθεση των 200 μεγαλύτερων Ρωσικών πόλεων με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους που θα εκτοξεύονταν από τον αέρα και από υποβρύχια.

Αυτό το σενάριο θα οδηγούσε στον θάνατο 45 εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα σε 45 λεπτά, ενώ τις επόμενες ημέρες άλλοι 56 εκατομμύρια Ρώσοι θα πέθαιναν από τις πυρκαγιές και την εξάπλωση της ραδιενέργειας. Μία τόσο μεγάλη πυρηνική επίθεση θα μπορούσε βέβαια να οδηγήσει όχι μόνο στον αφανισμό της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/rosia/7229032_prosomoiosi-natoikis-pyrinikis-epithesis-stin-rosia-45-ek-nekroi-rosoi-mesa).

 

Τι είναι ο πυρηνικός χειμώνας και πώς θα αφανίσει την ανθρωπότητα; Απόλυτο ψύχος, πείνα και ελλείψεις σε βασικές ανάγκες θα αντιμετώπιζαν οι λιγοστοί επιζώντας από έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.

Ένας πυρηνικός πόλεμος αδιαμφισβήτητα θα έμενε στην ιστορία της ανθρωπότητας για πάντα, ίσως και ως η τελευταία της σελίδα. Στο χειρότερο σενάριο μαζικές πυρκαγιές θα κατάπιναν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Ωστόσο το μεγάλο κακό έρχεται αργότερα, αφού ένας πυρηνικός πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός πυρηνικού χειμώνα, γνωστού ως nuclear winter.

Ο πυρηνικός χειμώνας, αν δεν αφανίσει ολόκληρο τον πλανήτη, σίγουρα θα σκοτώσει δισεκατομμύρια από εμάς. Για να δούμε όμως τι σημαίνει ακριβώς πυρηνικός χειμώνας και πώς μπορεί να καταστρέφει την ζωή στην γη;

Οι Πυρκαγιές θα Φέρουν τον Χειμώνα. Όταν πυροδοτείται ένα πυρηνικό όπλο δημιουργείται μία φούσκα αερίου θερμότερη ακόμη και από τον ήλιο, καταστρέφοντας τα πάντα σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η φούσκα αυτή επεκτείνεται ανεξέλεγκτα και πάρα πολύ γρήγορα, δημιουργώντας παράλληλα ένα καταστροφικό ωστικό κύμα που προκαλεί το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής.

Ακριβώς μετά την έκρηξη ένα γιγαντιαίο σύννεφο σε σχήμα μανιταριού ανυψώνεται πάνω από το σημείο πυροδότησης και σπέρνει τον τρόμο, σαν ένα αέριος δαίμονας. Οι πυρκαγιές με αφετηρία το σημείο της έκρηξης ξεκινούν να καταβροχθίζουν πόλεις, δάση και πεδιάδες, ενώ θερμαίνουν τόσο πολύ τον αέρα που δημιουργούν το δικό τους μικρο-κλίμα.

Ο θερμός αέρας και ο θερμός καπνός ανυψώνονται προς τα πάνω, ρουφώντας ταυτόχρονα τον φρέσκο αέρα από το περιβάλλον. Το οξυγόνο στον αέρα κάνει τις φλόγες ακόμη πιο ισχυρές, αφού τις τροφοδοτεί.

Το τεράστιο νέφος που δημιουργείται φτάνει στην στρατόσφαιρα του πλανήτη μας, όπου πλέον δεν επηρεάζεται από την βροχή και από άλλες καιρικές συνθήκες για αυτό και μπορεί να παραμείνει άθικτο για πάρα πολλά χρόνια. Εάν αυτό συμβεί σε μία μόνο πόλη θα έχουμε να κάνουμε με μία τραγωδία, ωστόσο μία τοπική τραγωδία.

Σε έναν πυρηνικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας όμως οι εχθρικές χώρες θα μπορούσαν να εξαπολύσουν εκατοντάδες πυρηνικά όπλα ταυτόχρονα, δημιουργώντας πολλαπλές πυρηνικές καταιγίδες και στέλνοντας στην στρατόσφαιρα ένα νέφος ακόμη και 150 εκατομμυρίων τόνων με διαστάσεις ενός ουρανοξύστη.

Σε αυτό το εφιαλτικό για την ανθρωπότητα σενάριο τα πράγματα δεν θα εξελίσσονταν καθόλου θετικά. Μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες το νέφος θα μετατρέπονταν σε μία κουβέρτα που θα σκέπαζε την ατμόσφαιρα της γης, αποτρέποντας το ηλιακό φως από το να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη. Χθες ο κόσμος ήταν φυσιολογικός και τώρα όλα άλλαξαν ξαφνικά. Ο πυρηνικός χειμώνας ξεκινάει και η ζωή στην γη απειλείται περισσότερο από ποτέ.

Ο Χειμώνας θα Φέρει Πείνα. Οι επιστήμονες μέχρι και σήμερα μελετούν ποιες ακριβώς θα ήταν οι συνέπειες ενός πυρηνικού χειμώνα, ωστόσο για να καταλήξουν σε τέτοια συμπεράσματα πρέπει πρώτα να γνωρίζουν πόσο μεγάλος και έντονος μπορεί να είναι ένας πυρηνικός χειμώνας. Φυσικά αυτό καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, τους οποίους δεν μπορούμε να προβλέψουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ένας πυρηνικός χειμώνας δεν είναι μόνιμος και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η νέα Εποχή των Παγετώνων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως κατά πάσα πιθανότητα αυτό το νέφος-κουβέρτα που θα μπλοκάρει τις ακτίνες του ηλίου από το να φτάσουν στην γη θα έχει μακροζωία περίπου μία δεκαετία, αρά πάνω κάτω τόσο υπολογίζουν πως θα διαρκέσει και ένας πυρηνικός χειμώνας.

Το πρόβλημα για την έμψυχη ζωή στον πλανήτη μας είναι το γεγονός πως με του που έρθει ο πυρηνικός χειμώνας το κλίμα στην γη θα αλλάξει ταχύτατα, συγκεκριμένα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οπότε ακόμη και η μία δεκαετία πυρηνικού χειμώνα μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρωπότητα. Το κλίμα θα αλλάξει πολύ γρηγορότερα από όσο εμείς μπορούμε να προσαρμοστούμε σε αυτό, οι χειμώνες θα γίνουν πολύ μεγαλύτεροι και τα καλοκαίρια πολύ μικρότερα ή μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν.

Το γεγονός πως λιγότερος ήλιος θα βλέπει την επιφάνεια της γης και κατ' επέκταση την επιφάνεια της θάλασσας θα έχει ως αποτέλεσμα να εξατμίζεται λιγότερο νερό και έτσι να έχουμε σπανιότερα βροχές. Με αυτόν τον τρόπο θα δούμε δραματική άνοδο στις ξηρασίες και η παραγωγή τροφής από την γη θα γίνει γρήγορα μία πραγματική πρόκληση για τον άνθρωπο. Χωρίς καλά καλοκαίρια και αρκετή βροχή οι καλλιέργειες θα παράγουν είτε μηδενικούς είτε ελάχιστους καρπούς.

Ωστόσο η αλλαγή του κλίματος δεν θα είναι το μόνο πράγμα που θα επηρεάσει την παραγωγή τροφής μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο. Άλλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα θα είναι ελλείψεις σε καύσιμο, γεωργικά εργαλεία, λιπάσματα, υποδομές κλπ. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να παραχθεί μαζικά τροφή για τον κόσμο, όμως αμφιβάλλουμε αν θα υπάρχουν μετά από μία τέτοια καταστροφική σύρραξη.

Για αυτό μεγάλοι λιμοί θα ξεσπάσουν στον πλανήτη και θα επηρεάσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους, καταλήγοντας στον θάνατο πολλών από αυτών. Οι περιοχές που ήδη δεν είναι γόνιμες αναμένεται να επηρεαστούν γρηγορότερα από τις άλλες.

Ο Πυρηνικός Πόλεμος. Σήμερα οι φόβοι για έναν πιθανό πυρηνικό πόλεμο εστιάζουν σε δύο διαφορετικά σενάρια: είτε μία σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, είτε μία σύρραξη μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Το δεύτερο σενάριο είναι και το θετικότερο, αφού οι δύο ασιατικές χώρες δεν έχουν τόσο ισχυρά οπλοστάσια όσο οι πρώτες.

Ακόμη και σε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν θα μπορούσαν να σκοτωθούν ακαριαία περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι, νούμερο μεγαλύτερο και από όλες τις απώλειες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ωστόσο ένας τέτοιος πόλεμος δεν θα ήταν αρκετά μεγάλος για να προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα, αλλά κάτι που θα αποκαλούσαμε περισσότερο «πυρηνικό φθινόπωρο» και θα οδηγούσε στην λιμοκτονία έως και 250 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Από την άλλη, μία σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας, ΝΑΤΟ -ακόμη και Κίνας- θα ήταν δίχως υπερβολή εφιαλτική, αφού περισσότεροι από 360 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αφανιστούν σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η καταστροφή που θα προκαλούνταν από ένα τέτοιο σενάριο είναι πραγματικά ασύγκριτη. Θα ήταν λες και η ανθρωπότητα πετούσε έναν αστεροειδή στον ίδιο της τον εαυτό. Προφανώς και από την πυροδότηση των χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει η Μόσχα, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεκινήσει ένας εκτενής πυρηνικός χειμώνας που θα είχε τις οδυνηρές συνέπειες που αναλύσαμε νωρίτερα.

Μέσα σε δύο χρόνια θα μπορούσαν να πεθάνουν ακόμη και 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι από την πείνα, αφού η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα παράγουν τεράστιο ποσοστό τροφίμων. Μόνο ένα μικρό ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού θα μπορούσε να επιβιώσει από κάτι τέτοιο, ωστόσο η ανθρωπότητα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στο κανονικό. Τίποτα δεν θα ήταν πλέον το ίδιο.

Τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης θα είχαν κάποιες χώρες στο νότιο ημισφαίριο, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία επειδή θα απείχαν από τα σημεία πυροδότησης των πυρηνικών όπλων. Σίγουρα δεν θα περνούσαν ούτε αυτές ιδιαίτερα ευχάριστα, αλλά αν σταματούσαν τις εξαγωγές τροφίμων ίσως είχαν αρκετά μεγάλη παραγωγή για να τρέψουν τους λαούς τους.

Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε πόσοι άνθρωποι θα επιβιώνουν έναν τόσο μεγάλο πυρηνικό χειμώνα, όπως αδύνατο είναι να απορρίψουμε και το ενδεχόμενο το ανθρώπινο γένος να χάνονταν για πάντα. Όπως είπε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «δεν γνωρίζω με τι όπλα θα γίνει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, ωστόσο ο Δ' Παγκόσμιος θα γίνει με ξύλα και πέτρες» (https://www.pentapostagma.gr/epistimi/7229139_ti-einai-o-pyrinikos-heimonas-kai-pos-tha-afanisei-tin-anthropotita-binteo).


Σε αδιέξοδο η Γερμανική οικονομία! Φόβοι ότι θα συμπαρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο οικονομικός κινητήρας της Ευρώπης παραμένει αδρανής. Και όταν η Γερμανία φτερνίζεται, η ευρωζώνη κρυώνει και οι πρωτεύουσες της ΕΕ παρακολουθούν στενά όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο.

Προς το παρόν, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες . Τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα οικονομικής έρευνας και ανάλυσης της χώρας μείωσαν απότομα τις προβλέψεις τους για το 2024 μ.Χ: αν μόλις πριν από μισό χρόνο, η γερμανική οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 1,3%, τώρα η πρόβλεψη έχει μειωθεί σε μόλις 0,1%, όπως αναφέρει η elpais.com

Ο οικονομικός κινητήρας της Ευρώπης παραμένει αδρανής. Και όταν η Γερμανία φτερνίζεται, η ευρωζώνη κρυώνει και οι πρωτεύουσες της ΕΕ παρακολουθούν στενά όλα όσα συμβαίνουν στο Βερολίνο. Προς το παρόν, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρες .

Τα πέντε μεγάλα ινστιτούτα οικονομικής έρευνας και ανάλυσης της χώρας μείωσαν απότομα τις προβλέψεις τους για το 2024 μ.Χ: αν μόλις πριν από μισό χρόνο, η Γερμανική οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 1,3%, τώρα η πρόβλεψη έχει μειωθεί σε μόλις 0,1%, όπως αναφέρει η elpais.com

Αυτές οι αναθεωρήσεις πραγματοποιούνται αφού το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 0,3% το 2023 μ.Χ., οδηγώντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να περιγράψει τις προοπτικές ως «δραματικά κακές». Οι επόμενοι μήνες - με τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων εν όψει - θα είναι καθοριστικοί για να καθοριστεί εάν η χώρα θα καταφέρει να βγει από την τρύπα στην οποία έχει βρεθεί.

Τρακτέρ κλείνουν το Βερολίνο καθώς αγρότες διαμαρτύρονται. Έρημα αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και στο Αμβούργο. Άδειοι σιδηροδρομικοί σταθμοί στο Μόναχο. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εικόνες που έχουν καταγραφεί στην Γερμανία τους τελευταίους τρεις μήνες. Η χώρα αντιμετωπίζει μια οικονομία που έχει τεθεί σε αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση αρχίζει να επηρεάζει την υπόλοιπη Ευρώπη. Και για καλό λόγο:

Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλούτου της ευρωζώνης. «Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται λιγότερο λόγω της ισχυρής εξάρτησης και διασύνδεσης μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία», εξηγεί ο Raymond Torres, διευθυντής Οικονομικών στο Savings Banks Foundation (Funcas). «Είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος είναι σαφώς αρνητικός».

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η χώρα αντιμετωπίζει την συνδυασμένη επίδραση δύο οικονομικών κραδασμών. Το ένα σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την απότομη άνοδο των επιτοκίων και την απώλεια αγοραστικής δύναμης των οικογενειών, που επηρεάζει την ιδιωτική κατανάλωση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η Γερμανική εθνική οικονομία ενισχύθηκε από την φθηνή προμήθεια ρωσικής ενέργειας και από την εξωτερική ανάθεση μέρους της παραγωγής της σε ασιατικές χώρες, κυρίως στην Κίνα.

Με άλλα λόγια, εξαρτάται περισσότερο από την Μόσχα και το Πεκίνο από άλλες χώρες της ΕΕ, γεγονός που έχει σαρωτικές συνέπειες δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων και της ώθησης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η χώρα αντιμετωπίζει μια οικονομία που έχει τεθεί σε αδιέξοδο. Αυτή η κατάσταση αρχίζει να επηρεάζει την υπόλοιπη Ευρώπη. Και για καλό λόγο:

Η Γερμανία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του πλούτου της ευρωζώνης. «Η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται λιγότερο λόγω της ισχυρής εξάρτησης και διασύνδεσης μεταξύ της Γερμανίας και άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία», εξηγεί ο Raymond Torres, διευθυντής Οικονομικών στο Savings Banks Foundation (Funcas). «Είναι ακόμη νωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος είναι σαφώς αρνητικός».

Οι κύριοι διεθνείς θεσμοί — όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) — έχουν ήδη προειδοποιήσει για πιθανή οικονομική κατάρρευση. Όλες οι προβλέψεις επισημαίνουν τη δειλή πρόοδο χωρών όπως της Γαλλία και της Ιταλία και, κατά συνέπεια, της ίδιας της ευρωζώνης.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για το 2024 μ.Χ. προέβλεπε ανάπτυξη 1% και 0,7% για το Παρίσι και την Ρώμη, αντίστοιχα, με την ευρωζώνη να προβλέπει ανάπτυξη 0,9%. Λίγες μέρες αργότερα, ο ΟΟΣΑ ακολούθησε το παράδειγμα, προβλέποντας ανάπτυξη 0,6%, 0,7% και 0,6%.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η χώρα αντιμετωπίζει τη συνδυασμένη επίδραση δύο οικονομικών κραδασμών. Το ένα σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την απότομη άνοδο των επιτοκίων και την απώλεια αγοραστικής δύναμης των οικογενειών, που επηρεάζει την ιδιωτική κατανάλωση.

Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά ο αντίκτυπός της μετριάστηκε με την πάροδο του χρόνου. Το δεύτερο σοκ, είναι εγγενές στο γερμανικό έθνος και συνδέεται με την αλλαγή στο παραγωγικό του μοντέλο , που σημαίνει ότι οι συνέπειες είναι δομικές.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η γερμανική εθνική οικονομία ενισχύθηκε από τη φθηνή προμήθεια Ρωσικής ενέργειας και από την εξωτερική ανάθεση μέρους της παραγωγής της σε ασιατικές χώρες, κυρίως στην Κίνα.

Με άλλα λόγια, εξαρτάται περισσότερο από τη Μόσχα και το Πεκίνο από άλλες χώρες της ΕΕ, γεγονός που έχει σαρωτικές συνέπειες δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών εντάσεων και της ώθησης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Η απόφαση της χώρας να σταματήσει να αγοράζει Ρωσικό φυσικό αέριο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχε προφανείς συνέπειες. Η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα και ο αυξημένος ανταγωνισμός στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδίως στα ηλεκτρικά οχήματα, έχει βαρύνει.

Εκτός από τις αδύναμες εξαγωγές, υπάρχει «η μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική πολιτική της Γερμανικής κυβέρνησης», λέει ο Wollmershäuser. Και αυτό ώθησε τις εταιρείες να αναβάλουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. Για αυτόν τον λόγο, λέει, «η Γερμανία έχει γίνει λιγότερο ελκυστική ως επιχειρηματική τοποθεσία» (https://www.youtube.com/watch?v=QcltEkEjmDA, https://www.pentapostagma.gr/oikonomia/7232528_se-adiexodo-i-germaniki-oikonomia-foboi-oti-tha-symparasyrei-tin-eyropaiki-enosi).





















                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου