Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣΚ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΥΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΣΚ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, ο Τουσκ στην Πολωνία, είναι σαν τον παππού του και μέλος των Waffen SS ένας δωσίλογος πράκτορας και εγκάθετος των Γερμανών στην χώρα του, ενώ η άνοδος του εκ νέου στην εξουσία της Πολωνίας έγινε με χρήματα των Γερμανών για να εγκαταστήσουν ένα φιλογερμανική εθνοπροδοτικά καθεστώς στην χώρα αυτή, αντίθετοι με τους εθνικιστές και πατριώτες Ντούντα, Καζίνσκι και Μοραβιέσκι, όπως το Κατοχικό καθεστώς στον Β΄ΠΠ στην Γερμανία αντικατέστησε το πατριωτικό καθεστώς του Σικόρσκι, διάδοχου με την σειρά του αυτού του Πλιδούσκι στον Μεσοπόλεμο (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html).

Και ήδη με την άνοδο στην εξουσία του φιλογερμανού πράκτορα Τουσκ το Ανώτατο Πολωνικό Δικαστήριο διέταξε την σύλληψη δύο πρώην αξιωματούχων της προηγουμένης εθνικιστικής κυβέρνησης των Καζίνσκι και Μοραβιέσκι, εν ειδή πολιτικού διωγμού και συγκεκριμένα τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Mariusz Kaminski και τον αναπληρωτή του, Maciej Wasik, στο Προεδρικό Μέγαρο της Βαρσοβίας την Τετάρτη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Και ήδη, κόντρα στον Tusk, ο Πολωνός Πρόεδρος Duda ξεκίνησε την διαδικασία απονομής χάριτος στον καταδικασμένο πρώην ΥΠΕΣ Kempinski, παρά τις προσπάθειες του Τουσκ να τρομοκρατήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να φιμώσει κάθε πατριωτική και εθνικιστική φωνή προς όφελος των Γερμανών για τους οποίους και δουλεύει αντί για τα συμφέροντα των Πολωνών που τον ψήφισαν (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/715283/polonia-kontra-ston-tusk-o-proedros-duda-ksekina-ti-diadikasia-aponomis-xaritos-ston-katadikasmeno-proin-ypes-kaminski).

[Παράνομη κρίθηκε η εκκαθάριση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η απόλυση των διοικήσεων στην Πολωνία. Κίνηση που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση Ν.Τουσκ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απέρριψε ως παράνομα τα σχέδια για την εκκαθάριση του δημόσιου ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ειδησεογραφικού πρακτορείου PAP, τα οποία η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση λέει ότι έχουν μετατραπεί σε όργανα προπαγάνδας της προηγούμενης, λαϊκιστικής κυβέρνησης (https://www.pronews.gr/kosmos/paranomi-krithike-i-ekkatharisi-ton-dimosion-meson-enimerosis-kai-i-apolysi-ton-dioikiseon-stin-polonia/)].

Ήδη από τις 13 Δεκεμβρίου 2023 μ.Χ., η νέα Πολωνική κυβέρνηση ορκίστηκε στην εξουσία και άμεσα ενέκρινε ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης, ενώ παράλληλα εγκρίθηκε ένας νέος προϋπολογισμός της ΕΕ, ο οποίος σχεδιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την Γερμανία με ψήφους της Πολωνίας.

Κάτω από την νέα ηγεσία της Πολωνίας, οι δικαστές αντιμετώπισαν ξαφνικά την προοπτική να εκδιωχθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Οι Προεδρικές χάρες έχουν ανατραπεί. Όταν ένοπλοι αστυνομικοί απομάκρυναν με την βία το εθνικό δημόσιο ειδησεογραφικό κανάλι, φαινόταν ότι είχε γίνει πραξικόπημα.

Το κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη της Πολωνίας» («PiS»), το οποίο κυβερνούσε την Πολωνία από το 2015 μ.Χ. υπό την Προεδρία του Καζίνσκι, ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο στις Ευρωπαϊκές ηγετικές φιλοδοξίες της Γερμανίας.

Και αυτοί συνοδοί επειδή οι ηγέτες της Πολωνίας μπλόκαραν επανειλημμένα την κυριαρχία της Γερμανίας στην ΕΕ. Το 2021 μ.Χ., ενώ ο ηγέτης του κόμματος Jarosław Kaczyński κατηγόρουσε την Γερμανία ορθά ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «Τέταρτο Ράιχ» «χτισμένο στην βάση της ΕΕ», μέσω του ελέγχου του ευρώ και της ΕΚΤ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 μ.Χ., ο Kaczyński προειδοποίησε στην εφημερίδα Sieci για «Τα κοινά Γερμανό-Ρωσικά σχέδια να κυβερνήσουν την Ευρώπη», πρωτα ενεργειακά με τους Ρωσογερμανικούς Αγωγούς (https://alophx.blogspot.com/2022/08/blog-post_2.html), ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γερμανίας για μια ενωμένη Ευρώπη είναι «ουτοπική και ως εκ τούτου επικίνδυνη».

Πολλά κρίσιμα βήματα προς την μετατροπή της ΕΕ σε υπερκράτος απαιτούσαν και απαιτούν ακόμη την ομόφωνη συναίνεση όλων των μελών της και την μη χρήση βέτο από αυτά, άλλα μέχρι τώρα η  Πολωνία αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια αυτά.

Η κυβέρνηση του PiS απογοήτευσε την Γερμανία όμως και με πολλούς άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ζήτησε αποζημιώσεις 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την Γερμανία για την καταστροφή που είχε προκαλέσει η χώρα αυτή στον λαό της Πολωνίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο .

Ως εκ τούτου η ΕΕ σύντομα αντέδρασε. Τον Οκτώβριο του 2021 μ.Χ., το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο άρχισε να επιβάλλει πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα στην Πολωνία, την βαρύτερη ποινή που είχε ποτέ, κατηγορώντας την Πολωνική κυβέρνηση για παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα. Το PiS απάντησε απειλώντας να αποχωρήσει εντελώς από το συνδικάτο.

Εν τω μεταξύ, το PiS μετέτρεπε την Πολωνία σε έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς της ΕΕ. Στόχος της ήταν να δαπανήσει το διπλάσιο του ελάχιστου ΝΑΤΟ για τον στρατό της για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη χερσαία δύναμη στην ΕΕ.

Η Πολωνία αγόρασε αναβαθμισμένα Αμερικανικά άρματα μάχης M1A2 Abrams και μαχητικά αεροσκάφη F-35, καθώς και 1.000 παλαιότερα άρματα μάχης και 600 τεμάχια πυροβολικού από την Νότια Κορέα.

Η απώθηση της Πολωνίας από την ΕΕ ή η μετάβαση προς ένα υπερκράτος χωρίς αυτήν, πρέπει να ήταν μία εν πολλοίς δελεαστική σκέψη για τους Γερμανούς ηγέτες, αλλά παρόλα αυτά θα έκανε επίσης την ΕΕ πολύ λιγότερο ισχυρή.

Αντ ΄αυτού οι Γερμανοί προτίμησαν να χρηματοδοτήσουν την εκ νέου άνοδο του Τουσκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας, ο οποίος έκτος των άλλων έχει χρηματίσει και Προέδρος της ΕΕ και έχει αποδειχτεί απόλυτα υπάκουος και υποτελής στους Γερμανούς εξυπηρετώντας όλα τα συμφέροντα τους.

Αν και οι εκλογές στην Πολώνια λέγεται ότι έβγαλαν ως νικητή τον Τουσκ, πολλοί κατηγορήσαν ότι η χρήση μηχανήματων από την ΕΕ για την καταμέτρηση οδήγησε σε εκλογή νοθεία όπως ακούστηκε και στις εκλογές των ΗΠΑ και της Βραζιλίας για την ανάδειξη υποψήφιων αρεστών στις ελίτ (https://alophx.blogspot.com/2021/01/1961-2020.html).

Οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούσαν τους πολίτες της Πολωνίας να ψηφίσουν ενάντια στον Καζίκι και τον Μοραβιέσκι εδώ και μήνες, ενώ ο ΓερμανόςManfred Weber, ηγέτης του Ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος έλεγε ότι θα βοήσει τους εχθρούς του Καζίκι και παρομοίαζε το καθεστώς του ως μία δήθεν δικτατορία.

Ως απάντηση στις πράξεις αυτές το Πολωνικό κοινοβούλιο πέρασε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε αυτή την παρέμβαση ξένων στις Πολωνικές εκλογές, ενώ παραλληλία οι Ευρωπίου μεσώ ΜΚΟ οργάνωσαν διαδηλώσεις κατά των Πολωνών ηγετών, δήθεν για τα «δικαιώματα των γυναικών στην άμβλωση».

Παράλληλα, οι Γερμανοί εκμεταλλευτήκαν και το σκάνδαλο στην χώρα, σύμφωνα με το οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εμπλέκονταν στην παράνομη χορήγηση βιζών σε λαθρομετανάστες στην Πολωνία με 5.000 ευρώ το κεφάλι για να συκοφαντήσουν περαιτέρω την κυβέρνηση του Μοραβιέσκι.

Η ΕΕ τυπικά λέει ότι δεν εμπλέκεται σε εκλογεί σε άλλα κράτη, παρόλα αυτά στις Πολωνικές εκλογές για το σκάνδαλο με τις βίζες εμπλέχτηκε κανονικά και έκανε κριτική στην κυβέρνηση Μοραβιέσκι και την προέβαλε μαζί με όλο το Πολωνικό κοινοβούλιο ως εγκληματίες και δουλεμπόρους.

Ακόμα και ο ίδιος ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (εγγονός και αυτός Ναζί αξιωματικού που πολέμησε τους Ρώσους στον Β΄ΠΠ όπως η Λάιεν και ο Τουσκ) κατηγόρησε την Πολωνία ότι χρησιμοποιεί τους (λαθρο)μετανάστες και χρησιμοποιεί ακραία ρητορική εναντίον τους για να κερδίσει ψήφους.

Εκτός αυτών το Πολωνικό καθεστώς του Καζίνσκι είχε αρχίσει να τσακώνεται με τους Ουκρανούς και αν τους μειώνει την βοήθεια σε όπλα, στρατιώτες και χρήμα, ενώ εποφθαλμιούσε όπως και επί Πλιδούσκι εδάφη της Ουκρανίας καί του Κίεβου (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_82.html), κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους Γερμανούς.

Η δε δημοσιογράφος Dominika Cosić, Πολωνίδα ανταποκριτής από τις Βρυξέλες υποστήριξε πρόσφατα ότι η ΕΕ της Γερμανίας και οι Γάλλοι υποσχεθήκαμε τάχατες μία γρήγορη ένταξή στον Ζελένσκι και την Ουρανία στην ΕΕ αν βοηθούσε το Κίεβο να πέσει η Πολωνική κυβέρνηση των Καζίνσκι και Μοραβιέσκι από την εξουσια της χώρας αυτής.

Και όντως μία σύγκρουση Πολωνίας και Ουκρανίας για την μη παροχή σιταριού στην Πολωνία βοήθησε λένε πολλοί στην ήττα του κόμματος του Καζίνσκι έστω και με ελάχιστη έως καθόλου διαφορά από τον Τουσκ, ενώ  όλως τυχαίος λίγες μέρες μετά η Ουκρανία έλαβε δήθεν «καθεστώς προς ένταξης χώρας» από την ΕΕ.

Ο απόγονος δωσίλογου και δωσίλογος και ο ίδιος Τουσκ περνάει νόμους για απόλυτο έλεγχο και εξόντωση όσων διάτων στην Πολωνία δεν τον υπακούν πλήρως και είναι ανεξάρτητοι, ενώ προσπαθεί να εθνικοποιήσει και να σιγήσει και την δημόσια και ιδιωτική τηλεόρασή και κανάλια που δεν τον στηρίζουν, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ποιος είναι ο πραγματικός δικτάτορας, εχθρός της δημοκρατίας και πράκτορας των ξένων στην πράξη.

Το δε δωσιλογικό καθεστώς του Τουσκ στην Πολωνία θα μπορούσε να πέσει είτε με ένα κραχ σαν αυτό των ετών 1.929 μ.Χ. και 2008 μ.Χ.-2009 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post.html, https://alophx.blogspot.com/2022/08/1920-2022.html) και την εκ νέου άνοδο με εκλογές των εθνικιστών των Καζίνσκι και Μοραβιέσκι στην εξουσία της Πολωνίας, είτε και με μια εισβολή και κατάληψη της χώρας αυτής όπως έγινε στην λήξη του Β’ΠΠ και στους τρεις διαμελισμού της Πολωνίας σε έναν ενδεχόμενο Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ Δύσης, ΝΑΤΟ, Πολωνίας και Ρωσίας ή και με την χρήση πυρηνικών όπλων από τους Ρώσους.

{Δεν είναι άλλωστε τυχαίο και το γεγονός ότι προφαντά εκτός από τους αντιρώσους φιλοπόλεμους Πολωνούς, μία χώρα η οποία καλεί τον λαό της σε πόλεμο με την Ρωσία, ακόμα και πυρηνικό είναι η ουδετερόφιλη σύμμαχος των Ναζί στον Β’ΠΠ (σαν την Ελβετία-https://alophx.blogspot.com/2018/03/blog-post_35.html, https://alophx.blogspot.com/2018/12/blog-post_8.html), η Σουηδία, ούτε και είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Γερμανία ανακοίνωσε την πρώτη της μόνιμη στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, σπάζοντας ακόμη ένα ταμπού που ίσχυε από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο στην Λιθουανία με 5.000 στρατιώτες, ενώ χρειάζεται την Πολωνία για βάση ανεφοδιασμού της βάσης αυτής, άλλα και για την ενίσχυση των Ουκρανών με όπλα, στρατό και χρήμα.

Στην ουσία, η Γερμανία για άλλη μία φορά μετά τον Β’ΠΠ στέλνει Γερμανικό στρατό στην Λιθουανία στην Βαλτική, όπως τώρα σχεδιάζουν με την σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης Τουσκ και στην Πολωνία, κάτι που ήδη κάνουν και στην Ουκρανία με την αποστολή μισθοφόρων και δήθεν «Γερμανών εθελοντών» (Νατοϊκών και Νεοναζί).

Ενώ αναμένεται να στείλει και κανονικό στρατό όταν η Ουκρανία ηττηθεί ολοκληρωτικά, ύστερα ίσως μετά από μία Νατοϊκή προβοκάτσια που θα «χρεώσει» το ΝΑΤΟ στην Ρωσία για να εισβάλει στην χώρα αυτή και αρχίζοντας τον Γ’ΠΠ (όπως έγινε και με την εισβολή των Γερμανών στην ΕΣΣΔ), όπως ακριβώς έκαναν οι Ναζί στην Πολωνία ξεκινώντας με προβοκάτσια την εισβολή στην χώρα αυτή και αρχίζοντας τον Β’ΠΠ.

Ιστορικός «συναγερμός» στην Πολωνία! Έτσι θα αρχίσουν πάλι Παγκόσμιο Πόλεμο;;; Η ιστορία επαναλαμβάνεται… «Γερμανοί στρατιώτες είναι ευπρόσδεκτοι στην Πολωνία για να ενισχύσουν την Ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας σε αυτό το θέμα, όπου μονάδες της Bundeswehr βρίσκονται εδώ και χρόνια. Η τοποθέτηση Γερμανών στρατιωτών στην Πολωνία συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν συνέβαινε! Πλέον θα γίνει και αυτό!!!

«Η ΕΕ οδηγείται προς την καταστροφή!» Σε μια συνέντευξη στην Daily Express του Λονδίνου, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, μίλησε κατά της αυξανόμενης συγκεντροποίησης εντός της ΕΕ και προειδοποίησε ότι η «επικίνδυνη ΕΕ …θα εκραγεί!».

Και η Εσθονία μιλάει για άμεση σύγκρουση Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η Εσθονία πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ έχει τρία έως πέντε χρόνια για να προετοιμαστεί για μια πιθανή άμεση αντιπαράθεση με την Ρωσία, δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας στους Times (https://news12.gr/kai-i-esthonia-milaei-gia-amesi-sygkroy/).

Η Πολωνία ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις θηριωδίες των Ναζί. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Πολωνία έχει αποκηρύξει τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1.953 μ.Χ. και έχει επιβεβαιώσει αυτή την παραίτηση σε αρκετές περιπτώσεις (https://www.zougla.gr/kosmos/i-polonia-zitaei-polemikes-apozimioseis-apo-ti-germania-gia-tis-thiriodies-ton-nazi/).

Ουγγαρία: «Αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο θα διεκδικήσουμε έδαφος» δήλωσε ηγέτης κόμματος. «Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και λύση μέσω συνομιλιών», δήλωσε ο Tοροτσκάι (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/ouggaria-an-i-oukrania-xasei-ton-polemo-tha-diekdikisoume-edafos-dilose-igetis-kommatos/).

Αποκάλυψη: Η Πολωνία σχεδιάζει να προσαρτήσει τη Δυτική Ουκρανία και να αναλάβει το χρέος των 150 δισ. Δολαρίων. Οι ΗΠΑ μπορούν να διχοτομήσουν την Ουκρανία και να παραδώσουν τις δυτικές περιοχές της χώρας στην Πολωνία, εκτιμά πολωνικό δημοσίευμα. Δικαιώνουν τις Ρωσικές θέσεις οι Πολωνοί μη κρύβοντας τις Αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες για την Ουκρανία και ειδικά για το δυτικό τμήμα της γειτονικής τους χώρας (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/661634/apokalypsi-i-polonia-sxediazei-na-prosartisei-ti-dytiki-oukrania-kai-na-analavei-to-xreos-ton-150-dis-dol).

Στρατιωτικό Schengen… από Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία - Ψυχρός Πόλεμος στην Ευρώπη λόγω ΝΑΤΟ. Σε εξέλιξη η στρατιωτική άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ., η οποία είναι και η μεγαλύτερη που πραγματοποιείται από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στην δημιουργία ενός στρατιωτικού… Schengen προχωρούν Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία, οι οποίες συμφώνησαν στην δημιουργία ενός στρατιωτικού διαδρόμου για την ταχύτερη και την αποτελεσματικότερη μετακίνηση στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού, την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, η οποία μας επαναφέρει σε εποχές Ψυχρού Πολέμου, μια και το βασικό σενάριο προβλέπει την απόκρουση στρατιωτικής εισβολής από τα ανατολικά.

Η συμφωνία. Την συμφωνία του στρατιωτικού Schengen ανακοίνωσε η Kaisa Ollongren, η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας.. «Χρειαζόμαστε ένα στρατιωτικό Schengen για να μπορέσουμε να μετακινήσουμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Αυτό θα κάνει την Ευρώπη πολύ πιο ισχυρή. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Πολωνία, Γερμανία και Ολλανδία υπέγραψαν διακήρυξη για την δημιουργία ενός στρατιωτικού δρόμου» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Χ η Ολλανδή Υπουργός Άμυνας  (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718909/stratiotiko-schengen-apo-germania-ollandia-kai-polonia-to-nato-polema-ti-rosia-stin-evropi).

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΟΧΗ. Θέλουν μια τύπου Ουκρανία με ένα δικό της Ζελένσκι στην εξουσία της Τουρκίας  στο νότιο υπογάστριο  για να  πιέζουν και για να γίνει αυτή ανάχωμα στο κατέβασμα της Ρωσίας στην Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή που πάει να γίνει οσονούπω Κούγκι (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2024/01/blog-post_725.html).

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται"- Ούγγροι και Ρουμάνοι εθνικιστές βάζουν στο μάτι Ουκρανικά εδάφη- Η θέση ΕΕ-ΝΑΤΟ. Το μόνο κατά την άποψή μας που "παίζει" είναι η ένταξη  express  της Ουκρανίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ στην περίπτωση κατάρρευσης του μετώπου από τους Ρώσους.

Οι ένδοξοι ημών Αρχαίοι πρόγονοι όταν ήθελαν να πουν πως όταν κάποιος ισχυρός άνθρωπος ή θεσμός χάσει την δύναμή του, τότε όλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, να κερδίσουν κάτι από την πτώση του, χρησιμοποιούσαν την έκφραση, "Δρυὸς πεσούσης πᾶς ἀνὴρ ξυλεύεται"

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε σχέση με την Ουκρανία, όπου Εθνικιστές  πολιτικοί από γειτονικές χώρες, βλέποντας την εξέλιξη του πολέμου στην πολύπαθη χώρα να βαίνει αρνητική για το Κίεβο, εποφθαλμιούν εδάφη της.

Ούγγροι και Ρουμάνοι εθνικιστές βάζουν στο μάτι Ουκρανικά εδάφη. Αυτό τουλάχιστον επικαλείται Ρωσικό ΜΜΕ, αναφέροντας ότι "Ούγγροι και οι Ρουμάνοι εθνικιστές θέλουν να αφαιρέσουν εδάφη από την Ουκρανία", επισημαίνοντας σχετικά: "Οι Ανατολικοευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας, μέλη του ΝΑΤΟ, μιλούν όλο και περισσότερο για κατάληψη των εδαφών της. Αυτή τη φορά λόγος έγινε από  Ούγγρους και Ρουμάνους εθνικιστές.

Ο Πούτιν προσέγγισε τον Πολωνό πρωθυπουργό το 2008 μ.Χ. με σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε μια τέτοια πρόταση για διαίρεση της Ουκρανίας στον τότε πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ το 2008 μ.Χ.

«Ήταν μια ιστορία ότι το Κρεμλίνο πρόσφερε στην Βαρσοβία την διαίρεση του εδάφους της Ουκρανίας. Η Πολωνία έπρεπε να προσαρτήσει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία το Ανατολικό.

Η Πολωνία αρνήθηκε μια τέτοια προσφορά. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην Ρωσία ως απόδειξη των προθέσεων της Πολωνίας να χωρίσει την Ουκρανία με τη Ρωσία «Στον χάρτη, η Ουκρανία χωρίζεται σε πολλά μεγάλα τμήματα μεταξύ Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Πολωνία ειδικότερα σκοπεύουν να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να την χωρίσουν σε μέρη. Αυτό είναι ψεύτικο», είπε ο Πολωνός δημοσιογράφος Μαρσίν Κοβάλτσικ.

Ένωση Πολωνίας και Ουκρανίας;. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής Πάτρικ Γιάκι σε συνέντευξή του στο wPolityce,  πριν ένα έτος, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν για άλλη μια φορά πιο κοντά την Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Στο εγγύς μέλλον και οι δύο χώρες ενδέχεται να σχηματίσουν μια νέα ένωση», είπε. «Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η θέση της Πολωνίας ήταν πάντα το πρόβλημά της. Για Αιώνες, οι Πολωνοί δέχονταν αυτοκρατορικές πιέσεις τόσο από την Γερμανία όσο και από την Ρωσία. Ωστόσο, η Πολωνία έχει και τα πλεονεκτήματα της θέσης της. Σήμερα αυτό φαίνεται καλύτερα», είπε ο Γιάκι στο wPolyce.pl.

Ως προς αυτό, ο πολιτικός αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό παράδειγμα. Η ένωση της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά με την εποχή της Πρώτης Πολωνικής Δημοκρατίας. Σήμερα, σε μια σύγκρουση με το «αυτοκίνητο της Μόσχας», αυτό το μοντέλο μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό, είπε (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7219160_dryos-pesoysis-pas-anir-xyleyetai-oyggroi-kai-roymanoi-ethnikistes).

Το ΝΑΤΟ επιβάλει ανεμπόδιστους στρατιωτικούς διαδρόμους για την διέλευση των στρατευμάτων του.  Το ΝΑΤΟ επιβάλει ανεμπόδιστους στρατιωτικούς διαδρόμους για την διέλευση των στρατευμάτων του. Υπό τις αυξανόμενες εντάσεις με την Ρωσία, έχουν προκύψει σχέδια για την δημιουργία στρατιωτικών διαδρόμων σε όλη την Ευρώπη (https://romioitispolis.gr/to-nato-epivalei-anempodistoys-stratiotikoys-diadromoys-gia-tin-dieleysi-ton-strateymaton-toy-thymitheite-tin-egnatia-toy-patrokosma/).

Tony Shaffer (Πρώην CIA): Σε ένα πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας, η Αμερική θα άντεχε μόνο 30 ημέρες, θα ηττηθούμε. Η απόφαση να σταλούν προμήθειες όπλων στην Ουκρανία έχουν αλλάξει πλήρως τα δεδομένα στον Αμερικανικό στρατό, τα αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών επαρκούν μόνο για έναν μήνα πλήρους στρατιωτικής σύγκρουσης, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Tony Shaffer (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718303/paradoxi-sok-cia-oi-ipa-tha-ittithoyn-se-30-imeres-se-polemo-me-rosia-trump-i-ameriki-pethainei-oukranoi-stratigoi-katarreoume).

"Το εφιαλτικό σενάριο θα ήταν τα κράτη που βρίσκονται κοντά στην Ρωσία να διπλασιάσουν την βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ εκείνα που βρίσκονται πιο δυτικά να αποφασίσουν να επιβάλουν μια συμφωνία με τους όρους του Putin. Τότε η ίδια η Ευρώπη θα μπορούσε να διασπαστεί", προειδοποιεί.

Μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει κράτη όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες να αποφασίζουν να βοηθήσουν την Ουκρανία από μόνα τους, γεγονός που "θα μπορούσε να αφήσει το Ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ ευάλωτο και να προκαλέσει κρίση στο εσωτερικό της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ".

Πυρηνικά σε Πολωνία ή Ουκρανία. Ενδεχομένως, θα μπορούσε ακόμη και η Πολωνία ή η Ουκρανία να δημιουργήσουν τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μακράν το ισχυρότερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο, αλλά με τις ΗΠΑ εκτός παιχνιδιού, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, με τα πολύ μικρότερα οπλοστάσιά τους, θα είναι η μόνη πυρηνική αποτροπή της Ευρώπης", λέει ο κ. OBrien.

"Αλλά αν η Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη αισθανόταν εγκαταλελειμμένη από αυτές τις δυνάμεις, δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα Πολωνικό ή ακόμη και ένα ουκρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", προειδοποίησε (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718517/xaos-stin-eyropi-an-o-trump-vgalei-tis-ipa-apo-to-nato-to-efialtiko-senario).

Όλα δείχνουν ότι ο Παγκόσμιος-πυρηνικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος! Ο ΓΕΣ Σουηδίας καλεί τον πληθυσμό να προετοιμαστεί για πόλεμο με Ρωσία. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα στην Βρετανία και πουλούν F16 και F35 σε Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ! Σύμφωνα μ’ έγγραφα του Πενταγώνου οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια για να αντιμετωπίσουν την Ρωσική απειλή (https://dimpenews.com/2024/01/27/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba/).

Ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, επισκέφθηκε το Κίεβο για το πρώτο του ταξίδι σε ξένη πρωτεύουσα από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα και διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς για την υποστήριξη της Πολωνίας στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα.

«Δεν υπάρχει πιο αξιόπιστος πολιτικός στον κόσμο που εργάζεται για την ειρήνη σήμερα από τον Πρόεδρο Ζελένσκι», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την υποστήριξη της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Τουσκ (https://news12.gr/den-yparchei-pio-axiopistos-politikos/).

“Να είστε έτοιμοι για Ρωσική πυραυλική επίθεση μέσα στην Ευρώπη”. Να είναι προετοιμασμένο για μια Ρωσική πυραυλική επίθεση μέσα στην Ευρώπη καλεί το ΝΑΤΟ ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, διοικητής του στρατιωτικού κέντρου επιμελητείας του ΝΑΤΟ στη Γερμανία! Κατά την διάρκεια συνέντευξης του στους Times τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με την Ρωσία (https://news12.gr/na-eiste-etoimoi-gia-rosiki-pyrayliki/).

Οι φονιάδες του ΝΑΤΟ με 90.000 στρατιώτες ετοιμάζονται σε πρόβα Γ’ Παγκοσμίου – Φοβερή η ψυχραιμία της Ρωσίας, που αν χρειαστεί τους συντρίβει. Η Ουκρανία προετοίμασε την Ρωσία και απέδειξε την σοβαρές αδυναμίες του ΝΑΤΟ – Πλέον η Ρωσία διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ευρώπη, ποτέ δεν είχε τέτοιο σχέδιο, αλλά η υστερία που έχει καταβάλλει το ηττημένο ΝΑΤΟ και την ηττημένη συλλογική Δύση… θολώνει την ήδη θολή κρίση των στρατιωτικών παραγόντων…

Οι ασκήσεις εντυπώσεων είναι πρόβα πολέμου αλλά υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά η Ρωσία είναι πολύ ψύχραιμη για να πέσει στα παιχνίδια εντυπώσεων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η Ρωσία έχει καταφέρει να διαθέτει την πιο ετοιμοπόλεμη στρατιωτική μηχανή διεθνώς ξεπερνώντας όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μαζί…

Η Ουκρανία προετοίμασε την Ρωσία και απέδειξε την σοβαρές αδυναμίες του ΝΑΤΟ Μια τεράστια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου 2024 έχει ξεκινήσει. Η άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ. χαιρετίζεται ως η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο.. Θα λάβουν μέρος περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη.

Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις ως ουσιαστικά πρόβα πολέμου εναντίον του Ρωσικού κράτους. «Το ΝΑΤΟ καθιστά απολύτως σαφές ότι οι ελιγμοί θα στοχεύουν σε κινήσεις για την πραγματοποίηση μιας άμεσης, κατά μέτωπο σύγκρουσης με την Ρωσία, καθώς το ΝΑΤΟ απέτυχε στην Ουκρανία και σχεδιάζει την επόμενη κίνηση στην Ουκρανία».

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές αποδοκιμάζουν επίσης τις ασκήσεις ως ένα επόμενο σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. «Μια κατάσταση όπου ένας εχθρός επινοείται ουσιαστικά αναβιώνει την ίδια την ιδέα της διατήρησης του ΝΑΤΟ ως αντίβαρου σε αυτήν την υποτιθέμενη απειλή», τόνισε ο Viktor Mizin, αναλυτής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Επιπλέον, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες». «Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώσει την απάντηση της συμμαχίας 31 εθνών σε μια επίθεση από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία.

Κατά την διάρκεια σχεδόν δύο ετών σύγκρουσης στην Ουκρανία, τα γεράκια στην Δύση αναφέρουν ψευδώς ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο και αλλού στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.

Οι ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν ακόμη και μέχρι την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κοντά στα Ρωσικά σύνορα, και επίσης θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 80 αεροσκάφη και πάνω από 1.100 οχήματα μάχης, μαζί με περίπου 50 πολεμικά αεροσκάφη από πολλά κράτη μέλη (https://romioitispolis.gr/oi-foniades-toy-nato-me-90-000-stratiotes-etoimazontai-se-prova-g-pagkosmioy-foveri-i-psychraimia-tis-rosias-poy-an-chreiastei-toys-syntrivei/).

Εξέγερση στην  Πολωνία – Οι αγρότες θα αποκλείσουν πλήρως τα σύνορα με την Ουκρανία, έρχεται γενική απεργία διαρκείας. Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό της συνοριακής διέλευσης Πολωνίας-Ουκρανίας. Οι εντεινόμενες διαδηλώσεις αγροτών στην ΕΕ δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης ενώ στην μάχη μπαίνουν οι Πολωνοί παραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για την γεωργική πολιτική της ΕΕ.-(https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719389/eksegersi-stin-polonia-oi-agrotes-tha-apokleisoun-pliros-ta-synora-me-tin-oukrania-erxetai-geniki-apergia-diarkeias).

Και η Πολωνία προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία! Υπουργός Άμυνας: Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Πολωνία υπέγραψε πολυάριθμες συμβάσεις για μαζικές αγορές όπλων, ιδίως με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7220456_kai-i-polonia-proetoimazetai-gia-polemo-me-ti-rosia-ypoyrgos-amynas-etoimazomaste).

Ουγγαρία, Πολωνία θα σπεύσουν να πάρουν εδάφη της Ουκρανίας. Θα πρόκειται για μια συγκλονιστική εξέλιξη, θα σήμαινε την αρχή μιας νέας εποχής λέει το κροατικό Advance. Στο σενάριο που θέλει την Ουγγαρία και την Πολωνία να σπεύδουν να καταλάβουν εδάφη της Ουκρανίας σε περίπτωση που ο ουκρανικός στρατός χάσει τον πόλεμο με την Ρωσία και η Ουκρανία απωλέσει την κρατική της υπόσταση αναφέρεται δημοσίευμα του κροατικού Advance  (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718918/ouggaria-polonia-tha-speysoun-na-paroun-edafi-tis-oukranias).

Ο πόλεμος είναι στο πιο κρίσιμο σημείο του, γιατί επίκειται αποτέλεσμα. Μπορεί να τελειώσει με μια συνθηκολόγηση, όπου θα υπάρχει ουκρανικό κράτος. Υπάρχει το σενάριο διαμελισμού της Ουκρανίας – πάντα υπάρχουν μνηστήρες όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία. Και υπάρχει και το ενδεχόμενο για κλιμάκωση».

Αρχηγός Στρατού Ρουμανίας: Ο πόλεμος έρχεται και στα Δυτικά Βαλκάνια - Ετοιμαζόμαστε για σύγκρουση με την Ρωσία του Putin. «Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι η πολιτική του Προέδρου Putin θα κλιμακωθεί στο εγγύς μέλλον», εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας του Βουκουρεστίου.

Η Ρουμανία δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για έναν πιθανό πόλεμο με την Ρωσία του Putin και πρέπει να προετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ειδικότερα, ο Gheorghiță Vlad, αρχιστράτηγος της Ρουμανίας, τόνισε: «Ναι, ο πληθυσμός της Ρουμανίας, όπως και ολόκληρος ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης, πρέπει να ανησυχεί», σε συνέντευξη στην Europa Liberă România που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (1/2).

«Εάν κερδίσει στην Ουκρανία, ο κύριος στόχος θα είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας. Θα γίνουμε μάρτυρες εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας του Βουκουρεστίου.

«Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι η πολιτική του Προέδρου Putin θα κλιμακωθεί στο εγγύς μέλλον», υποσημείωσε. Μάλιστα, ο Vlad υποστήριξε την εθελοντική βασική στρατιωτική εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες έως 35 ετών (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719265/arxigos-stratoy-roumanias-o-polemos-erxetai-kai-sta-dytika-valkania-etoimazomaste-gia-sygkrousi-me-ti-rosia-tou-putin).

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ! ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;  Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ! ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/02/blog-post_69.html)!!!

Είναι πια αργά για τους Βρετανούς ν’ ανακαλέσουν –  Έτοιμοι οι Ρώσοι για στρατό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. To Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία λόγω δυσμενών εξελίξεων.

Προφανώς η Βρετανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και η ίδια, πως το εν λόγω σχέδιο είναι ανεδαφικό και αυτοκτονικό. Ωστόσο υπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό: τον αποπροσανατολισμό των Βρετανών από τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι Συντηρητικοί του παραπαίοντος πρωθυπουργού Rishi Sunak, που οδεύουν προς εκλογική συντριβή, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί σκορπίζοντας τον πανικό. Όμως η Ρωσία, ως στρατιωτική υπερδύναμη οφείλει να είναι έτοιμη για όλα και αυτό λένε οι ειδικοί.

Το τρελό σχέδιο των Βρετανών. Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων και ήλθε ως πρόταση «σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για το Κίεβο».

Η Βρετανία επίσης ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς Zelensky και να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Βάσει του ίδιου βρετανικού σχεδίου στην πολύ ρεαλιστική περίπτωση επιτυχούς προέλασης των Ρώσων βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την ακραία πρόταση του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα Βρετανικά πλάνα, σχεδιάζεται να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις της Συμμαχίας στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου.

Οι Βρετανοί δεν αποκλείουν επίσης ένα προληπτικό χτύπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία. Για να διασκορπιστούν οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια ομάδα δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι στρατοί μεμονωμένων κρατών του Συμφώνου στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας. Στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη βρετανική πρόταση.

Μετά από αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο. Οι απελευθερωμένες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να σταλούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, όπως σχεδιάζουν οι Βρετανοί.

Το Λονδίνο υπολογίζει ότι τότε οι επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας θα υπονομευτούν και η Μόσχα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί». Βάσει του βρετανικού σχιζοφρενικού σχεδιασμού η προετοιμασία για την εφαρμογή του εν λόγω σεναρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024 μ.Χ.-(https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719592/einai-arga-gia-tous-vretanoys-n-anakalesoun-etoimoi-oi-rosoi-gia-ton-strato-tou-nato-stin-oukrania).

Rasmussen (ΗΠΑ): Αποστολή αυτοκτονίας και εφιάλτης το Βρετανικό σχέδιο για δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Θα εξοντωθούμε όλοι. Ο Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μία πρόταση απολύτως μη ρεαλιστική, πρόσθεσε. «Η Ρωσία έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία και υπεροχή σε όλα από την υλικοτεχνική υποστήριξη μέχρι τα πυρομαχικά. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλες τις βρετανικές δυνάμεις και σίγουρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Rasmussen.

Συμπλήρωσε δε πως αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των Βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος στον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχει ένα είδος παραληρηματικής εμπειρίας για να προτείνει ένα τέτοιο σενάριο.

«Είναι μια αποστολή αυτοκτονίας για αυτά τα στρατεύματα. Και σίγουρα θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση και άμεση αντιπαράθεση με την Ρωσία, κατέληξε ο Rasmussen (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719596/rasmussen-ipa-apostoli-aftoktonias-kai-efialtis-to-vretaniko-sxedio-gia-dynami-tou-nato-stin-oukrania-tha-eksontothoyme-oloi).

Απίστευτος και πρωτοφανής εκβιασμός της ΕΕ προς την Ουγγαρία γιατί ο Ορμπάν δεν δέχεται να σταλούν 50 δις ευρώ στην Ουκρανία! Το ρεπορτάζ αυτό, πηγάζει από δημοσίευμα της Financial Times, η οποία επικαλείται εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ!

Πιό αναλυτικά, η ΕΕ έχει την ευθύνη για την υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι FT ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες σκοπεύουν στο να καταρρεύσει το ουγγρικό φιορίνι (σήμερα HUF 1 = 0,0028 δολάρια ΗΠΑ) και να μειώσουν την επενδυτική ελκυστικότητα της Ουγγαρίας, προκειμένου να πλήξουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας!

Οι ηγέτες της ΕΕ όμως, φέρονται έτοιμοι να τηρήσουν σκληρή στάση έναντι της Ουγγαρίας, εάν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν συνεχίσει να εμποδίζει το πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στην σύνοδο κορυφής της 1ης Φεβρουαρίου.

50 λοιπόν δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα λείψουν από τους εξαντλημένους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία με τη σειρά τους θα φροντίσουν να τα αναπληρώσουν από τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών, πάνε με το… «έτσι θέλω» στα βρώμικα χέρια του Ζελένσκι και του συρφετού του, μπας και πάρει λίγο μπρός η – όποια τέλος πάντων – εναπομείνουσα στρατιωτική μηχανή της Ουκρανίας.

Και την ίδια στιγμή, οι Βρυξέλλες ζητούν από τα ευρωπαϊκά κράτη και φυσικά και από την Ελλάδα, να επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και να παρουσιάσουν μειώσεις ελλειμμάτων. Έτσι εξηγείται φυσικά και το θράσος όλων αυτών που κόμπαζαν στα Ελληνικά ΜΜΕ πως…4 τόσο την ημέρα μπορούν να θρέψουν μια οικογένεια (https://kanenazori.com/2024/01/29/ekviasmos-ee-pros-hungary-gia-pareto-ukraine/)!

“Η κυβέρνηση θέλει να υποτάξει τη χώρα στην Γερμανία”. Άστραψε και βρόντηξε κατά του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ ο ηγέτης των συντηρητικών στην Πολωνία Jarosław Kaczyński (Γιάροσλαβ Κατσίνσκι).

Μιλώντας σε υποστηρικτές του κόμματος του, παρομοίασε την συμπεριφορά του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ με αυτή του Αδόλφου Χίτλερ. Κατηγόρησε την αριστερή-φιλελεύθερη κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο μήνα, ότι «παραβιάζει ευθαρσώς τη δημοκρατία και το νόμο από την αρχή».

«Η επιθυμία του Τουσκ είναι η θέλησή του να είναι νόμος. Ήδη υπήρξαν εκείνοι για τους οποίους η θέλησή τους ήταν επίσης νόμος. Η διαθήκη του φύρερ ήταν νόμος», είπε. Στην Ναζιστική Γερμανία, υπήρχε μια ιδέα γνωστή ως «Führerprinzip» (Φούρερ πριν ζιπ), η οποία επέτρεπε στον Αδόλφο Χίτλερ να υπαγορεύει νόμο απλώς με προφορική εντολή, η οποία ήταν πιο σημαντική από το γραπτό δίκαιο και δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί».

Ο ηγέτης των συντηρητικών είπε επίσης ότι ο Ντόναλντ Τουσκ υποτάσσει την Πολωνία στη Γερμανία. «Ο πρωθυπουργός ηγείται μιας επιχείρησης ειρήνευσης που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει την κυριαρχία της Πολωνίας και να μας μετατρέψει σε αγρότες για ανθρώπους από την Δυτική Ευρώπη, ειδικά την Γερμανία», είπε ο Kaczyński. 

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση του Τουσκ ότι «βάναυσα» κατέλαβε τα δημόσια μέσα ενημέρωσης «χωρίς καμία νομική βάση». «Ένα από τα στοιχεία της πολιτικής του Ντόναλντ Τουσκ είναι η καταστροφή του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης», είπε. «Οι Πολωνοί δεν πρέπει να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει. Όπως ακριβώς στην εποχή του κομμουνισμού» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718657/efialtiko-senario-antipoina-ipa-sxedio-na-pliksoun-to-naftiko-tou-iran-ston-persiko-kolpo).

Οι ΗΠΑ οδεύουν ολοταχώς προς τις σημαδιακές Προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την μελλοντική πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Όπως αποδεικνύεται από τα ασταμάτητα νομικά εμπόδια που τίθενται στο δρόμο του Τραμπ, οι Δημοκρατικοί δεν έχουν καμία πρόθεση να παραιτηθούν από την εξουσία με τόσα πολλά πολεμικά λάφυρα να διακυβεύονται.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μήνες πριν από τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα γεμίσουν με κάθε είδους επιθετική στάση που θα στοχεύει τετραγωνικά στην Ρωσία, με στόχο να πείσουν το κοινό ότι η Δυτική Ευρώπη πρόκειται να υποστεί εισβολή από Ρωσικές δυνάμεις.

Εκτός από τις γελοίες προβλέψεις για επικείμενη ρωσική εισβολή, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνουν τον παράγοντα φόβο διεξάγοντας τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις τους εδώ και μια δεκαετία – ακριβώς στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Γερμανία και την Πολωνία.

Με την ονομασία «Steadfast Defender 2024 μ.Χ.», τα πολεμικά παιχνίδια θα φιλοξενήσουν περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη – καθώς και από την Σουηδία. Τα τελευταία στρατιωτικά γυμνάσια που συναγωνίστηκαν το μέγεθος των επερχόμενων, έγιναν το 1.988 μ.Χ., στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, όταν 125.000 δυτικοί στρατιώτες συγκεντρώθηκαν για τα – υπό την ηγεσία των ΗΠΑ – παιχνίδια «Reforger».

«Η άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ. θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με τη συμμετοχή περίπου 90.000 δυνάμεων και από τους 31 Συμμάχους και από τον καλό μας εταίρο, τη Σουηδία«, δήλωσε ο ανώτατος διοικητής του στρατιωτικού μπλοκ υπό τις ΗΠΑ για την Ευρώπη Κρίστοφερ Καβόλι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι τα γυμνάσια θα προσομοιώσουν ένα «αναδυόμενο σενάριο σύγκρουσης εναντίον ενός σχεδόν ομότιμου αντιπάλου».

Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα μαζικά πολεμικά παιχνίδια πραγματοποιούνται σε μια πολύ επισφαλή στιγμή στην αναμέτρηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την οποία η πρώτη κερδίζει εύκολα. Σε περίπτωση που τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται όπως έχουν επιδεινωθεί για το Κίεβο, τότε υπάρχει η πιθανότητα η «Steadfast Defender» να χρησιμοποιηθεί ως τέχνασμα για να εισέλθουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και να καταλάβουν την Δυτική Ουκρανία.

Αυτή η ιδέα έχει αποκτήσει μεγάλη απήχηση μεταξύ των στρατιωτικών ειδημόνων τον τελευταίο καιρό. Εκτός από την πιθανότητα στρατιωτικών ενεργειών με πληρεξούσιο εναντίον της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να περιμένει μια σειρά από «τσιμπήματα» από τα τσιράκια του ΝΑΤΟ, και όχι λιγότερο από όλα από τις χώρες της Βαλτικής.

Το 2022 μ.Χ., για παράδειγμα, το λετονικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία σύμφωνα με την οποία όλοι οι Ρώσοι υπήκοοι πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν την Λετονική γλώσσα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023 μ.Χ., αλλιώς θα πρέπει να απελαθούν. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρίγα επιβεβαίωσε πως σχεδιάζει να απελάσει 985 Ρώσους επειδή είτε δεν έδωσαν είτε απέτυχαν στο τεστ γλώσσας.

Περιττό να πούμε ότι η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε τα έντονα ερωτηματικά στην Μόσχα, και όχι λιγότερο απ’ όλους από τον Ρώσο ηγέτη, ο οποίος επεσήμανε τους παραλληλισμούς μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα στην Λετονία και αυτού που συνέβη στο Ντονμπάς.

«Το 2014 μ.Χ., υπήρξε επίσης πραξικόπημα και ανακήρυξη των Ρώσων στην Ουκρανία σε μη τιτλούχο έθνος. Αυτό ακολουθήθηκε από μια ολόκληρη σειρά άλλων αποφάσεων που ακύρωσαν και στην πραγματικότητα οδήγησαν σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Λετονία και σε άλλες βαλτικές δημοκρατίες, όταν οι Ρώσοι απλά πετιούνται πέρα από τα σύνορα«, δήλωσε ο Πούτιν.

Το μήνυμα εδώ είναι σαφές: Το έτος 2024 μ.Χ. δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Το δυτικό στρατιωτικό μπλοκ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του – όπως έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την αποχώρησή του από το αξίωμα το 2016 μ.Χ., διώχνοντας τους Ρώσους από τα σπίτια τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς – για να κάνει τις δυτικορωσικές σχέσεις όσο το δυνατόν χειρότερες.

Στην συνέχεια, σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει άλλα τέσσερα χρόνια στο Λευκό Οίκο, η πολιτική κατάσταση θα είναι τόσο θολή που οι πιθανότητες του Τραμπ να βοηθήσει την ειρηνευτική διαδικασία θα μειωθούν δραματικά και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να επωφελούνται από τον πόλεμο.

Γι’ αυτό η Μόσχα θα πρέπει να υπομείνει τις σφεντόνες και τα βέλη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 μ.Χ. και να ελπίζει ότι κάποια κοινή λογική θα εγκατασταθεί στο γεωπολιτικό τοπίο, σε περίπτωση νίκης του Τραμπ (https://kanenazori.com/2024/02/10/ti-kryvetai-piso-apo-nato-gia-polemo-me-russia/).

«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια». Η Δανία θα πρέπει να επιταχύνει τις στρατιωτικές της επενδύσεις αφού οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία επανεξοπλίζεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και ότι θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο Δανός υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πόουλσεν σε Δανέζικη εφημερίδα (https://news12.gr/i-rosia-mporei-na-epitethei-se-chora-toy/).

Τι ξέρουμε για την στρατιωτική συμφωνία Ολλανδίας- Γερμανίας- Πολωνίας; Στις 31 Ιανουαρίου, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού διαδρόμου» με στόχο την απλούστευση της μετακίνησης στρατευμάτων και εξοπλισμού μεταξύ των συμμάχων, που μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του «Χώρου Σένγκεν για τους Στρατούς του ΝΑΤΟ».

«Ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία δείχνει τη σημασία της ταχείας μετακίνησης των συμμαχικών δυνάμεων. Αυτό μας ώθησε να υπογράψουμε μια συμφωνία για να διευκολύνουμε την μετακίνηση δυνάμεων από την Πολωνία, την Γερμανία και την Ολλανδία στο έδαφός τους», είπε ο Πολωνός υπουργός Εθνικής Άμυνας Βλάντισλαβ Κόσνιακ- Καμίζ [ Wladyslaw Kosniak-Kamiz]-(https://echedoros.blog/2024/02/10/%cf%84%ce%b9-%ce%be%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af/amp/).

ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για σύγκρουση (με τη Ρωσία) που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Να περάσουμε στην ταχεία παραγωγή όπλων όπως σε περιόδους σύγκρουσης! ».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους.«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από την αργή παραγωγή (όπλων) σε περιόδους ειρήνης στην ταχεία παραγωγή σε περιόδους σύγκρουσης».

Η δήλωση του επέρχεται καθώς μια σειρά από Υπ. Άμυνας ή αρχηγούς ΓΕΣ ΝΑΤΟ-ικών χωρών προειδοποιούν τελευταία τους υπηκόους τους για επικείμενο πόλεμο με Ρωσία και μετά την πολύκροτη συνέντευξη Πούτιν που ουσιαστικά δήλωσε πως δεν παραιτείται από το ουκρανικό και θα το πάει ως το τέλος !

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους για να αυξήσουν τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να αποτρέψουν μια αντιπαράθεση με την Μόσχα «η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», σε συνέντευξή του το Σάββατο στον Γερμανικό Τύπο (https://dimpenews.com/2024/02/10/%ce%b3%ce%b3-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b3-%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%b5%ce%bd%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1/).

Στα Ελληνικά όλη η συνέντευξη του Β.Πούτιν στον δημοσιογράφο Τ.Κάρλσον: «Μετά τον πόλεμο η Ουκρανία θα μοιραστεί σε 4 κράτη». Κάνει ιστορική αναδρομή αλλά και αναγωγή στο μέλλον. Όλη η συνέντευξη υποτιτλισμένη στα ελληνικά του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, που προκάλεσε θύελλα στις δυτικές πρωτεύουσες.

Ο Ρώσος ηγέτης προσπαθεί να αποδομήσε ένα-ένα τα επιχειρήματα της Δύσης σε ότι αφορά τις πραγματικές αιτίες του πολέμου στην Ουκρανία και το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση από τον Φεβουάριο του 2022 μ.Χ. μέχρι σήμερα.

Διαβάστε το τμήμα της συνέντευξης που παρατίθεται, όπου δηλώνει με αρκετά μεγάλη σαφήνεια ότι η Ουκρανία είναι ένα τεχνητό κράτος και θα πρέπει να διαμοιραστεί μεταξύ Πολωνίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας, εκτός από το ρωσικό τμήμα που θα επανενωθεί με τον Ρωσικό μητρικό γεωγραφικό χώρο. Επίσης ο Ρώσος ηγέτης απέκλεισε την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Πολωνία ή την Λετονία, χώρες στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα».

«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε ο Κάρλσον, που θεωρείται πως απηχεί απόψεις του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Μόνο σε μία περίπτωση (…), αν η Πολωνία επιτεθεί στην Ρωσία», απάντησε ο Πούτιν.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, την Λετονία ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα, δεν έχουμε κανένα συμφέρον (…) Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Θα ήταν παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο».

«Η CIA οργάνωσε πραξικόπημα στην Ουκρανία». Όταν ρωτήθηκε για την στιγμή που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Πούτιν απάντησε «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία», αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου του Ζελένσκι, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014 μ.Χ. από την Προεδρία.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», πρόσθεσε ο Πούτιν. Οι Συμφωνίες του Μινσκ αποτέλεσαν προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων και υπογράφηκαν το 2014 μ.Χ.

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για λάθος υπολογισμό και της Ρωσικής ηγεσίας. «Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς», ισχυρίστηκε.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ήταν κάτι που θα κατέστρεφε και την ίδια την Ρωσία και δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», πρόσθεσε (https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/oli-i-synenteyksi-tou-v-poutin-ston-dimosiografo-t-karlson-sta-ellinika-meta-ton-polemo-i-oukrania-tha-moirastei-se-4-krati/).

Υπηρεσία Πληροφοριών Εσθονίας: Η Ρωσία προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της Εσθονικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού βλέπει έντονη στρατικοποίηση της Ρωσικής οικονομίας (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/02/blog-post_985.html).

«Η Ρωσία θέλει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με το ΝΑΤΟ». Οι Ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με μέλη της δυτικής συμμαχίας ασφαλείας ΝΑΤΟ, ανέφερε σε νέα έκθεση η Εσθονική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (https://news12.gr/i-rosia-thelei-perissoteres-dynameis/).

Οι ΗΠΑ θέλουν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία! Συναγερμός στην Μόσχα. Πόσο ανησυχητικά θα γίνει τα πράγματα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις τους στην Πολωνία (https://www.youtube.com/watch?v=qZZJa7CkJno);

Δεν πάμε καλά! Ο Όλαφ Σολτς καλεί τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν στην μαζική παραγωγή όπλων μετά τις απειλές του Τραμπ.  «Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η δύναμη της Γερμανίας από μόνη της δεν αρκεί».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές όπλων μπορούν να βασίζονται στην κυβέρνησή του για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να κινηθούν προς την μαζική παραγωγή στρατιωτικού υλικού, μέσω κοινών και μακροπρόθεσμων παραγγελιών, όπως αναφέρουν το Reuters και το AFP.

Ο Όλαφ Σολτς  έκανε τις ανακοινώσεις μετά την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε την οργή όλων των συμμάχων των ΗΠΑ λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποτύχουν να προστατεύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αμυνθούν από πιθανή Ρωσική εισβολή (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7222052_den-pame-kala-o-olaf-solts-kalei-tis-hores-tis-ee-na-prohorisoyn-sti-maziki-paragogi).

Πολωνία: Η κυβέρνηση Tusk εγκαταλείπει την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία. Αλλαγή πολιτικής από την νέα κυβέρνηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η Βαρσοβία θεωρεί ότι το θέμα της λήψης αποζημιώσεων από την Γερμανία για τις ζημίες που υπέστη η Πολωνία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει κλείσει, δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721660/polonia-i-kyvernisi-tusk-egkataleipei-ti-diekdikisi-ton-polemikon-apozimioseon-apo-ti-germania).

Η Πολωνία είναι το Αφγανιστάν της Ευρώπης υποστήριζε από τον 19ο Αιώνα μ.Χ. ο Καρλ Μαρξ, όπως επίσης και το γεγονός ότι για την κατοχή των δύο αυτών χωρών οι Μεγάλες Δυνάμεις της γης θα έκαναν μεγάλους και βίαιους κατακτητικούς πολέμους.

Όταν η γιαγιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετούσε τον Α.Χίτλερ ως εξέχων μέλος του ναζιστικού κόμματος. Δείτε την φωτογραφία που αναρτήθηκε στο «Χ». Viral έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία η οποία απεικονίζει την γιαγιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χαιρετά τον Αδόλφο Χίτλερ ως εξέχων μέλος του ναζιστικού κόμματος. Δείτε την φωτογραφία που αναρτήθηκε στο «Χ» (https://www.pronews.gr/kosmos/otan-i-giagia-tis-oursoula-fon-nter-laien-xairetouse-ton-a-xitler-os-eksexon-melos-tou-nazistikou-kommatos/).

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Πολωνίας άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους για κοινή επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Fox News: Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ και ο Πρόεδρος Ντούντα ζήτησαν από τις ΗΠΑ χρήματα για το Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, Ρουμάνοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στην Ρωσία! ΒΙΝΤΕΟ τους δείχνει σε φουλ δράση. Μοιάζει αναπόφευκτη η σύγκρουση στα Βαλκάνια. Μισθοφόροι της Ρουμανικής Ομάδας Μάχης «Getica» ισχυρίζονται ότι συμμετείχαν στο πρόσφατο κύμα επιθέσεων σε Ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Το ΝΑΤΟ σταθμεύει 300 χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ρωσία; Η εφημερίδα Bild αποκάλυψε λεπτομέρειες του σχεδίου του ΝΑΤΟ ( στην πραγματικότητα υπάρχουν τρία από αυτά, στο πρωτότυπο αναφέρονται ως ένα - Σημείωση InoSMI ) σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης με την Ρωσία.

Το έγγραφο, το οποίο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο αμυντικό σχέδιο από τον Ψυχρό Πόλεμο», περιέχει περισσότερες από 4.000 σελίδες. Σύμφωνα με το περιεχόμενο, ο αρχηγός (commandant en chef) των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Rob Bauer, Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του οργανισμού, θα μπορεί να λάβει ορισμένες αποφάσεις χωρίς πρόσθετες διαβουλεύσεις με την συμμαχία.

Ο Πούτιν, μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. «Νομίζω ότι όλα είναι δυνατά στον σύγχρονο κόσμο», είπε ο Πούτιν. "Είναι σαφές σε όλους ότι αυτό θα είναι ένα βήμα μακριά από έναν πλήρους κλίμακας τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Νομίζω ότι σχεδόν κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό", σημείωσε.

Το συμπέρασμα μου είναι ότι η Πολωνία πάντως θα μπει απευθείας σε εχθροπραξίες, αλλά οι Αγγλοσάξονες θα την εγκαταλείψουν, γιατί θα καταλάβουν ότι όλα έχουν πάει πολύ μακριά και ο κώλος τους έχει ήδη πάρει φωτιά.

Γερμανοί στα Ρωσικά σύνορα συμμετέχουν σε επίθεση! Νέο ΒΙΝΤΕΟ «φωτιά». Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Γάλλων και Βρετανών! Οι δύο δρόμοι που οδηγείται η κατάσταση... Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski δήλωσε ότι είναι κοινό μυστικό ότι οι δυτικοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ώρα που Βρετανία και Γαλλία απειλούν ανοιχτά με επίθεση κατά της Ρωσίας!

Τουσκ: Ο πόλεμος δεν είναι έννοια του παρελθόντος – Σήμερα όλα τα σενάρια είναι πιθανά. «Εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής». «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος», τονίζει σε συνέντευξή του στην Βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ (https://www.zougla.gr/kosmos/tousk-o-polemos-den-einai-ennoia-tou-parelthontos-simera-ola-ta-senaria-einai-pithana/).

Ευχαριστούν, αλλά οι περισσότεροι Πολωνοί δεν θα πάρουν ευρώ. H Πολωνία θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να διαμορφώσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης. Σχεδόν το 70% των Πολωνών δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη, με τους ψηφοφόρους του συντηρητικού PiS να είναι οι πιο επιφυλακτικοί σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/730288/efxaristoyn-alla-oi-perissoteroi-polonoi-den-tha-paroun-evro).

Πολωνικός στρατός. Τι θα στείλει η Βαρσοβία για να καταλάβει τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας; Την προηγούμενη ημέρα, αναλύσαμε την κατάσταση του Γαλλικού αποσπάσματος στρατιωτών που θα μπορούσε υποθετικά να μεταβεί στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Από το Παρίσι στην Βαρσοβία (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/04/blog-post_78.html).

H ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ZAKHAROVA. ΞΥΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΗΝ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ... ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ Γ΄ΠΠ (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/04/blog-post_329.html);

EurActiv: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν Αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ρουμανία από την Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν στην Ρουμανία Αμερικανικά πυρηνικά όπλα που ήταν αποθηκευμένα στην Τουρκία, με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv επικαλούμενος δύο ανεξάρτητες πηγές (https://www.huffingtonpost.gr/2016/08/18/diethnes-euractiv-amerikanika-opla_n_11581106.html)}.


Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.

ΕΞΤΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η ΕΕ οδηγείται προς την καταστροφή!» Σε μια συνέντευξη στην Daily Express του Λονδίνου, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, μίλησε κατά της αυξανόμενης συγκεντροποίησης εντός της ΕΕ και προειδοποίησε ότι η «επικίνδυνη ΕΕ …θα εκραγεί!».

Ο Morawiecki, του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), παραδέχτηκε ότι καταλαβαίνει τώρα γιατί οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit , επισημαίνοντας την συνεχιζόμενη συγκεντροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Morawiecki προειδοποίησε ότι ενώ η ΕΕ έχει τα πλεονεκτήματά της, αυτές οι συγκεντρωτικές τάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της.

«Λοιπόν, μάλλον διαφέρω από τους περισσότερους Βρετανούς που ήταν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τις αξίες της, τα πλεονεκτήματά της. Αλλά νομίζω ότι η τάση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη.

Και τώρα καταλαβαίνω καλύτερα γιατί η Βρετανία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Morawiecki. Ο Morawiecki παρατήρησε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρακρατήσει κεφάλαια από την Πολωνία στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης ήταν μια προσπάθεια να επηρεάσει το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Πολωνία τον Οκτώβριο.

«Όσον αφορά τις διάφορες πολιτικές της ΕΕ, σίγουρα υπήρξε παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», τόνισε ο πολιτικός, σημειώνοντας ότι η αυξανόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες οδεύει προς λάθος κατεύθυνση (https://news12.gr/i-ee-odigeitai-pros-tin-katastrofi/).

 

Ιστορικός «συναγερμός» στην Πολωνία! Έτσι θα αρχίσουν πάλι Παγκόσμιο Πόλεμο;;; Η ιστορία επαναλαμβάνεται… «Γερμανοί στρατιώτες είναι ευπρόσδεκτοι στην Πολωνία για να ενισχύσουν την Ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Andrzej Szejna στην  εφημερίδα Rzeczpospolita, αλλάζοντας μία κατάσταση που είχε πάψει να ισχύει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν και οι Γερμανοί του Χίτλερ είχαν εισβάλλει στην χώρα προκαλώντας την έναρξη της σύγκρουσης!

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιθουανίας σε αυτό το θέμα, όπου μονάδες της Bundeswehr βρίσκονται εδώ και χρόνια. Η τοποθέτηση Γερμανών στρατιωτών στην Πολωνία συζητείται εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν συνέβαινε! Πλέον θα γίνει και αυτό!!!

Εξάλλου, όπως μεταδίδουν εναλλακτικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ, στην Πολωνία υπάρχει έντονη κινητικότητα! Υπάρχουν φόβοι για πρόκληση ψευδούς σημαίας στην χώρα, η οποία ήδη αποκαλεί «Αμερικανική βάση» και η εν λόγω ενέργεια, με την έλευση Γερμανών στρατιωτών, έχει βυθίσει τους πάντες σε σκέψεις, καθώς, ενίοτε, το παρελθόν είναι οδηγός για το μέλλον!

Υπάρχει η άποψη που δεν αποκλείει την πρόκληση σημαντικού γεγονότος στην Ευρώπη, προκειμένου να εμποδιστεί πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ! Η Ψευδής ή Πλαστή Σημαία είναι μια έννοια που πάει πολλούς Αιώνες πίσω.

Εθεωρείτο ένα νόμιμο πολεμικό τέχνασμα, όπου μια στρατιωτική δύναμη μπορούσε να υποκριθεί πως είναι φιλική για να πλησιάσει τον εχθρό, οπότε αποκάλυπτε την ταυτότητα και ύψωνε τα σύμβολά της προτού επιτεθεί.

Σήμερα επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας γενικά διεξάγονται από μυστικές υπηρεσίες και μη κρατικά στοιχεία, όπως τρομοκρατικές ομάδες και θεωρούνται επιτυχημένες μόνο εάν η πραγματική ταυτότητα των δραστών τους παραμείνει άγνωστη.

 

Παράνομη κρίθηκε η εκκαθάριση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και η απόλυση των διοικήσεων στην Πολωνία. Κίνηση που ξεκίνησε η νέα κυβέρνηση Ν.Τουσκ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας απέρριψε ως παράνομα τα σχέδια για την εκκαθάριση του δημόσιου ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και του ειδησεογραφικού πρακτορείου PAP, τα οποία η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση λέει ότι έχουν μετατραπεί σε όργανα προπαγάνδας της προηγούμενης, λαϊκιστικής κυβέρνησης.

Η απόφαση του δικαστηρίου υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην προσπάθειά του να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση, επικαλούμενο τις «παρατυπίες» στον διορισμό των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όλοι τους διορίστηκαν από το PiS. Το υπουργείο υπενθύμισε επίσης τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με τις οποίες το Συνταγματικό Δικαστήριο στην παρούσα σύνθεση του «δεν είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο» και συνεπώς οι αποφάσεις του «δεν έχουν δεσμευτική ισχύ».

Το σκεπτικό του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με το οποίο έκρινε άκυρες τις ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν ότι οι αποφάσεις για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να βασίζονται στον Νόμο περί ΜΜΕ και όχι στον Εμπορικό Κώδικα.

Επίσης, θεωρεί ότι δικαίωμα απόλυσης των διοικήσεων των δημόσιων ΜΜΕ έχει μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Μέσων Ενημέρωσης, ένα όργανο που συστάθηκε από το PiS και στο οποίο μετέχουν πολλοί νυν και πρώην βουλευτές του κόμματος.

Η κυβέρνηση του Τουσκ κατηγορεί το PiS ότι γέμισε τα δικαστήρια, τις ρυθμιστικές αρχές και άλλους θεσμούς με υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησής του, μια περίοδο κατά την οποία δεχόταν επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα κράτους δικαίου. Η ΕΕ πάγωσε δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Πολωνία και ο Τουσκ έχει δεσμευτεί να ανατρέψει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, ώστε να αποδεσμευτούν αυτοί οι πόροι.

Μολονότι πολλοί νομικοί αμφισβητούν την εγκυρότητα των αποφάσεων που εκδίδει το Συνταγματικό Δικαστήριο στην παρούσα μορφή του, ορισμένες οργανώσεις, όπως το Ίδρυμα του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αμφισβήτησαν και την νομιμότητα των ενεργειών του υπουργείου για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει στην εκκαθάριση της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του πρακτορείου PAP επειδή ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (σύμμαχος του PiS) έθεσε βέτο στο σχέδιο χρηματοδότησής τους.

Η δημόσια τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το PAP εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά με νέο πρόγραμμα και δημοσιογράφους. Η κυβέρνηση λέει ότι μετά την εκκαθάριση θέλει να τα επανιδρύσει, ως νέες νομικές οντότητες, με νέα διοίκηση (https://www.pronews.gr/kosmos/paranomi-krithike-i-ekkatharisi-ton-dimosion-meson-enimerosis-kai-i-apolysi-ton-dioikiseon-stin-polonia/).


Και η Πολωνία προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία! Υπουργός Άμυνας: Ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Πολωνία υπέγραψε πολυάριθμες συμβάσεις για μαζικές αγορές όπλων, ιδίως με τις ΗΠΑ και την Νότια Κορέα.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα ότι η Πολωνία πρέπει να προετοιμαστεί επειγόντως για την απειλή του πολέμου με την Ρωσία.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Super Express, ο Πολωνός υπουργός ρωτήθηκε εάν θεωρεί πιθανή, τελικά, μια στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας από την Ρωσία και μια επακόλουθη εισβολή στην Πολωνία σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Περιμένω οποιοδήποτε σενάριο και παίρνω στα σοβαρά τα χειρότερα. Αυτό είναι το καθήκον ενός Υπουργού Άμυνας στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα», απάντησε ο Kosiniak-Kamysz, ο οποίος είναι μέλος της πρόσφατα διορισθείσας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι δεν «είπε αυθόρμητα αυτά τα λόγια», αλλά τα ζύγισε προσεκτικά πριν εξετάζοντας τους παραμέτρους του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τους κίνδυνους. Ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο που ηγείται έχει αρχίσει ήδη να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και  ήδη έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για τον κίνδυνο πως ο πόλεμος από την Ουκρανία να μεταφερθεί στην Πολωνία, έτσι έχουν μπει στη διαδικασία και εξετάζουν τα κενά που έχουν στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στον στρατό.

Αν και οι μεγάλες αγορές όπλων είναι πολύ σημαντικές, ο ατομικός εξοπλισμός κάθε στρατιώτη πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα, είπε ο Πολωνός Υπουργός. Είπε επίσης ότι η Πολωνία σκοπεύει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινή άμυνα της ΕΕ.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Πολωνία αύξησε τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό στο 4% του ΑΕΠ - διπλάσιο από τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για 2% - και υπέγραψε πολυάριθμες συμβάσεις για μαζικές αγορές όπλων, ιδίως με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Σε ένα από αυτά τα συμβόλαια, οι ΗΠΑ ενέκριναν, στα τέλη Αυγούστου, την πώληση 96 επιθετικών ελικοπτέρων Apache στον Πολωνικό στρατό, ένα συμβόλαιο αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλες μεγάλες συμβάσεις προμήθειας όπλων στις ΗΠΑ υπογράφηκαν για 486 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων HIMARS, συνολικής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, 32 μαχητικά αεροσκάφη F-35, 366 άρματα μάχης Abrams και αντιαεροπορικά συστήματα Patriot.

Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν με τη Νότια Κορέα αφορούν, ειδικότερα, την αγορά άνω των 800 οβίδων K9, περίπου χίλια άρματα μάχης K2 Black Panther, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 και 288 εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων K239.

Η Πολωνία σύναψε επίσης με την Βρετανική θυγατρική του Ευρωπαϊκού κατασκευαστή όπλων MBDA, ένα συμβόλαιο περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά αντιαεροπορικών πυραύλων, συν ένα συμβόλαιο περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα νορβηγικά πυραυλικά συστήματα Kongsberg antiship. Η παράδοση όλου αυτού του εξοπλισμού θα πραγματοποιηθεί σε μερικά χρόνια και μερικά από αυτά, όπως τα νοτιοκορεάτικα οβιδοβόλα, θα κατασκευάζονται εν μέρει στην Πολωνία (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7220456_kai-i-polonia-proetoimazetai-gia-polemo-me-ti-rosia-ypoyrgos-amynas-etoimazomaste).

 

Η Πολωνία ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις από την Γερμανία για τις θηριωδίες των Ναζί. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Πολωνία έχει αποκηρύξει τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1.953 μ.Χ. και έχει επιβεβαιώσει αυτή την παραίτηση σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας, Ράντοσλαβ Σιρόρσκι (φωτό), ζήτησε την Τρίτη «οικονομικές αποζημιώσεις» από το Βερολίνο για τις θηριωδίες των Ναζί,επαναλαμβάνοντας έτσι τα αιτήματα για επανορθώσεις που είχε διατυπώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βαρσοβία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σιρόρσκι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τα μέσα Δεκεμβρίου στην νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Πολωνίας, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του για να συναντηθεί με την ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Ερωτηθείς από τη γερμανική τηλεόραση Welt TV μετά την συνάντησή του με την Αναλένα Μπέρμποκ σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων που ζήτησε η προηγούμενη συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση για τη φρίκη που διέπραξαν οι Ναζί, ο Σιρόρσκι τόνισε: «Αυτό που έκανε η Γερμανία στην Πολωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν τρομερό και σκληρό».

«Θα ήταν χρήσιμο για τη Γερμανία να βρει έναν δημιουργικό τρόπο να εκφράσει αυτό το πόνο, να εκφράσει την λύπη της και να κάνει κάτι καλό για τους ανθρώπους που επέζησαν εκείνης της περιόδου. Και αυτός ο ηθικός προβληματισμός για το παρελθόν θα μεταφραζόταν σε οικονομική αποζημίωση», ανέφερε ο Πολωνός υπουργός, ενώ δεν διευκρίνισε το ύψος αυτής της αποζημίωσης.

Το θέμα των αποζημιώσεων επηρέασε τις ήδη πολύ τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Βερολίνου και της προηγούμενης συντηρητικής πολωνικής εθνικιστικής κυβέρνησης, η οποία εκτίμησε το ποσό που ζητήθηκε από την Γερμανία στα 1.300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η Πολωνία έχει αποκηρύξει τις πολεμικές αποζημιώσεις το 1.953 μ.Χ. και έχει επιβεβαιώσει αυτή την παραίτηση σε αρκετές περιπτώσεις. Το Βερολίνο αντιτάχθηκε με τα ίδια επιχειρήματα στις απαιτήσεις επανορθώσεων που είχαν εγείρει στο παρελθόν η Ελλάδα και η Ιταλία (https://www.zougla.gr/kosmos/i-polonia-zitaei-polemikes-apozimioseis-apo-ti-germania-gia-tis-thiriodies-ton-nazi/).


H ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΚΟΡΠΑΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΡΟΪΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ZAKHAROVA. ΞΥΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΤΗΝ ΓΚΛΙΤΣΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ... ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΟΝ Γ΄ΠΠ;

Μόλις εμφανιστούν πυρηνικά θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος, απαντά στις απειλές η Ρωσία. Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda παραχωρώντας συνέντευξη ταμπλόιντ Fakt υποστήριξε ότι το κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τα πυρηνικά όπλα των άλλων μελών των στρατιωτικών συμμαχιών, ως «απάντηση στη μεταφορά των πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη γειτονική Λευκορωσία».

Η Ρωσία «μετέφερε πρόσφατα τα πυρηνικά της όπλα στην Λευκορωσία», τόνισε σχετικά ο Duda, αναφερόμενος στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Aleksander Lukashenko τον Δεκέμβριο.

«Εάν υπήρχε απόφαση από τους συμμάχους μας να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα εντός -ενός κοινού προγράμματος- και στο έδαφός μας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι», τόνισε σχετικά ο Πολωνός Πρόεδρος. Μάλιστα, εξήγησε πως η Πολωνία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας των 32 μελών που περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την πλευρά του, ο φιλοδυτικό πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος συμμερίζεται την πολεμοχαρή προσέγγιση του Duda για την εθνική ασφάλεια, ανέφερε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να συζητήσει επειγόντως αυτήν την πρόταση μαζί του.

Ο πρωθυπουργός είχε προηγουμένως μιλήσει για το άνοιγμα της Πολωνίας στην ανταλλαγή πυρηνικών εντός του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ παρείχαν πυρηνικά όπλα στο Βέλγιο, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Τουρκία για να αναπτύξουν και να αποθηκεύσουν τον σχετικό πολεμικό εξοπλισμό.

Πάντως από την πλευρά της Μόσχας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία θα αντιμετωπιστεί με τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Ο στρατός, φυσικά, θα αναλύσει την κατάσταση εάν εφαρμοστούν τέτοια σχέδια, και σε κάθε περίπτωση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, (θα λάβει) όλα τα απαραίτητα αντίποινα για να εγγυηθεί την ασφάλειά μας», δήλωσε για το ζήτημα ο εκπρόσωπος του Putin. Υπενθυμίζεται ότι στον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η Βαρσοβία έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Κιέβου, στηρίζοντας οικονομικά και εξοπλιστικά το καθεστώς Zelensky.

Zakharova (Ρωσικό ΥΠΕΞ): Μόλις εμφανιστούν πυρηνικά θα γίνουν αμέσως νόμιμος στόχος. Η Ρωσία θα λάβει υπόψη την πιθανή ανάπτυξη Αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Πολωνία στον στρατιωτικό της σχεδιασμό, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova, σχολιάζοντας την δήλωση του Πολωνού προέδρου Andrzej Duda ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στο πλαίσιο του προγράμματος Nuclear Sharing του ΝΑΤΟ.

«Φαίνεται ότι η Βαρσοβία επιδιώκει σκόπιμα να προσελκύσει περισσότερη προσοχή από όσους ασχολούνται με στρατιωτικό σχεδιασμό στο ρωσικό Γενικό Επιτελείο.  Θα ήταν λογικό να υποθέσουμε ότι μόλις εμφανιστούν τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, οι σχετικές εγκαταστάσεις θα μπουν αμέσως στον κατάλογο των νόμιμων στόχους σε περίπτωση άμεσης ένοπλης αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ», τόνισε με νόημα η διπλωμάτισσα. Επιπλέον, η εκπρόσωπος της Μόσχας κατηγόρησε τη δήλωση του Duda ως «προκλητική».

«Οι αρχές της Πολωνίας δεν κρύβουν την προσπάθειά τους να φέρουν πιο κοντά σε εμάς τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που αναπτύσσονται στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν ενεργά αυτές τις φιλοδοξίες στην εχθρική Ρωσική πολιτική τους», επεσήμανε η Zakharova.

«Αυτό μας κάνει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην Πολωνία στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απειλές που προκύπτουν για τη Ρωσία με τη συμμετοχή αυτής της χώρας».

Σύμφωνα, τέλος, με τη διπλωμάτισσα, η Μόσχα και το Μινσκ θα προεδγγίσουν με διαφορετική φιλοσοφία την απειλή του «Πολωνικού παράγοντα» όταν θα συζητήσουν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ένωσής τους. Προειδοποίηση - σοκ Lavrov: Η στήριξη της πυρηνικής τρόικας στην Ουκρανία ενέχει σοβαρούς κινδύνους

Προηγούμενα, τοποθετούμενος για τον εν γένει κίνδυνο μιας ευρύτερης πυρηνικής ανάφλεξης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, προχώρησε σε μια προειδοποίηση - σοκ, καθώς υποστήριξε ότι η στήριξη που παρέχει η πυρηνική τρόικα της Δύσης – ΗΠΑ, Μ. Βρετανία και Γαλλία – στην Ουκρανία, τροφοδοτεί σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άμεση αντιπαράθεση ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη.

«Η Δύση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων υπό το φως της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Lavrov σε διάσκεψη για την μη διάδοση των όπλων.

«Το γεγονός ότι η "τρόικα" των δυτικών πυρηνικών κρατών είναι μεταξύ των βασικών χορηγών του Κιέβου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Η Μόσχα το θεωρεί αυτό ως έναν σοβαρό στρατηγικό κίνδυνο που οδηγεί σε αύξηση του επιπέδου του πυρηνικού κινδύνου» είπε ο Lavrov (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/04/blog-post_329.html).

 

EurActiv: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν Αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ρουμανία από την Τουρκία. Οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μεταφέρουν στην Ρουμανία Αμερικανικά πυρηνικά όπλα που ήταν αποθηκευμένα στην Τουρκία, με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, αναφέρει ο ιστότοπος EurActiv επικαλούμενος δύο ανεξάρτητες πηγές.

Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, η μεταφορά των όπλων αυτών δημιουργεί πολλές τεχνικές, αλλά και πολιτικές προκλήσεις. «Δεν είναι εύκολο να μετακινήσεις περισσότερα από 20 πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο EurActiv η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Σύμφωνα με την άλλη πηγή, οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τόσο πολύ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία ώστε η Ουάσινγκτον δεν εμπιστεύεται πλέον την Άγκυρα για να φιλοξενεί στο έδαφός της αυτά τα όπλα.

Η πηγή αυτή πρόσθεσε πως τα Αμερικανικά όπλα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Ντεβέσελου στην Ρουμανία. Στο Ντεβέσελου, κοντά στην πόλη Καρακάλ, είναι το σημείο ανάπτυξης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας, η οποία έχει εξοργίσει την Ρωσία. Το Ρουμανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ μεταφέρονται στην Ρουμανία.

Το EurActiv σημειώνει πάντως πως, σύμφωνα με μια πρακτική που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, πληροφορίες που διαρρέουν αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος ουδέποτε επιβεβαιώνονται επίσημα. Είναι ωστόσο γνωστό πως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Ιταλία φιλοξενούν στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ (https://www.huffingtonpost.gr/2016/08/18/diethnes-euractiv-amerikanika-opla_n_11581106.html).

 

Έρχεται μεγάλη Ρωσική χερσαία επίθεση-Φιλορώσοι Ουκρανοί Παρτιζάνοι από την Οδησσό θα ανοίξουν «Τρίτο Μέτωπο» στον Ζελένσκι. Ειδικές δυνάμεις των Ρώσων πυροβολούν τους οδηγούς δυτικής κατασκευής οπλικών συστημάτων για να τα αιχμαλωτίσουν.

Οι Ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο μέτωπο, και αυτό είναι επιβεβαιωμένο από όλες τις πλευρές.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικών συμβούλων στην Αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι σύμβουλοι δεν θα εκτελούν στρατιωτικά καθήκοντα, αλλά θα συμβουλεύουν και θα υποστηρίζουν την κυβέρνηση και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ποια είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας. Η κατάσταση στο μέτωπο της Ουκρανίας θα επιδεινωθεί κατά τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου, που θα είναι μία «δύσκολη περίοδος» προειδοποιεί ο επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ, την ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για νέα ρωσική επίθεση.

«Ας μη μπούμε πολύ στις λεπτομέρειες, αλλά θα υπάρξει μία δύσκολη περίοδος, από τα μέσα του Μαΐου μέχρι τις αρχές του Ιουνίου», δήλωσε όταν ερωτήθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο κατά την διάρκεια συνέντευξης στην ουκρανική υπηρεσία του BBC. Το πρωί σήμερα οι ίδιοι οι Ουκρανοί επιβεβαιώνουν την προέλαση του Ρωσικού στρατού νότια της Παρασκόβιεφκα.

“Οι μαχητές μας κινούνται προς τα νότια του χωριού. Η προέλαση στην Κονσταντινόβκα ήταν περίπου 2 km βάθος Επιπλέον, ειδικές ομάδες επίθεσης εισήλθαν στα ανατολικά προάστια. Το διακύβευμα όμως είναι η Οδησσός και το Χάρκοβο", σύμφωνα με Ρωσικές πηγές. Εντός της Οδησσού δρουν Ρωσόφιλοι αντάρτες που θα προκαλέσουν χάος στις ουκρανικές δυνάμεις 

Οι φιλορώσοι Ουκρανοί Παρτιζάνοι από την Οδησσό, που ονομάζονται «Το Τρίτο Μέτωπο» μπαίνουν στον πόλεμο: "Είμαστε Ουκρανοί που ζούμε στην πόλη της Οδησσού. Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι έχει δημιουργηθεί το Τρίτο Μέτωπο και είναι έτοιμο να πολεμήσει για την ανεξαρτησία.

Σκοπεύουμε να εκδικηθούμε την δολοφονία στη Βουλή των Συνδικάτων, για τα δέκα χρόνια οργής και καταπίεσης. Σκοπεύουμε να σκοτώσουμε τους διοικητές σας και να ανατινάξουμε το αρχηγείο σας. Σκοπεύουμε να καθαρίσουμε την ένδοξη πόλη μας από τα σκυλιά του (Ζελένσκι)", αναφέρουν οι ίδιοι.

Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη στην επικείμενη μάχη για την Οδησσό, την οποία θέλουν να σώσουν ΗΠΑ και Γαλλία από τα χέρια του Πούτιν. Οδηγούμαστε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία για να σωθεί ότι σώζεται;

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποτραπεί μέσω μιας ειρηνικής διευθέτησης εάν η Ουάσιγκτον είχε λάβει πιο σοβαρά τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε ο Τόμας Γκράχαμ (Thomas Graham), πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους.

"Η πιθανή έκβαση της σύγκρουσης θα είναι εδαφικές παραχωρήσεις υπέρ της Μόσχας και εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία και την Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με μια ειρηνική διευθέτηση ακόμη και πριν ξεκινήσει.

Η Δύση αρνήθηκε να συζητήσει το απαράδεκτο της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, αγνοώντας εντελώς τις ανησυχίες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τις οποίες εξέφρασε πολύ πριν ξεκινήσει η σύγκρουση.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση της πραγματικής ισορροπίας δυνάμεων ή αν ήταν πιο τολμηροί πολιτικά», ανέφερε ο ίδιος.

Πώς οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν ένα ΤΟΜΑ Marder. Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έδειξαν στα ΜΜΕ, ένα γερμανικής κατασκευής Marder 1A3 IFV που χτυπήθηκε και αιχμαλωτίστηκε. Ρώσοι Αλεξιπτωτιστές σκότωσαν μόνο τον οδηγό του ΤΟΜΑ, ενώ  το τεθωρακισμένο όχημα παρέμεινε σε κίνηση και στην συνέχεια έκαναν έφοδο και το κατέλαβαν μόνοι τους.

Οι αξιολογήσεις του γερμανικής κατασκευής ΤΟΜΑ, ήταν όλες αρνητικές. Το γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα ήταν άβολο, ειδικά για τον πυροβολητή, είχε λίγο χώρο και η είσοδος γινόταν μόνο από την πίσω πλευρά.

Οι Ρώσοι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν για χορήγηση 63 δισ δολαρίων βοήθειας στην Ουκρανία, θα κτυπήσουν στο ψαχνό, για να δώσουν τέλος σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν και αυτοί να συνεχίσουν επί μακρόν (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7236853_erhetai-megali-rosiki-hersaia-epithesi-filorosoi-oykranoi).


Όλα δείχνουν ότι ο Παγκόσμιος-πυρηνικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος! Ο ΓΕΣ Σουηδίας καλεί τον πληθυσμό να προετοιμαστεί για πόλεμο με Ρωσία. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα στην Βρετανία και πουλούν F16 και F35 σε Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ!

Όλα δείχνουν ότι ο Παγκόσμιος-πυρηνικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος! Ο ΓΕΣ Σουηδίας καλεί τον πληθυσμό να προετοιμαστεί για πόλεμο με Ρωσία. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικά όπλα στην Βρετανία και πουλούν F16 και F35 σε Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ!

Σύμφωνα μ’ έγγραφα του Πενταγώνου οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στην Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια για να αντιμετωπίσουν την Ρωσική απειλή.

Ο αρχηγός ΓΕΣ της Σουηδίας κάλεσε τον πληθυσμό της χώρας ”να προετοιμαστεί για πόλεμο” γιατί η ”κατάσταση είναι σοβαρή”. Αρκετοί κάτοικοι πήραν σοβαρά την προειδοποίηση του και άρχισαν να αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ για να κάνουν προμήθειες και στοκ. Όταν μιλάει για πόλεμο εννοείται ότι αναφέρεται με την Ρωσία και βέβαια ένας τέτοιος πόλεμος θα είναι και παγκόσμιος και πυρηνικός.

Η δήλωση του επέρχεται την επαύριο της άρσης βέτο Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ καθώς το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπέγραψε την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση την Τρίτη. Σύμφωνα με το Anadolu, ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η ένταξη της Σουηδία ακολούθησε την ενσωμάτωση της Φιλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία. Μετά το τουρκικό «ναι», η δήθεν «κυβέρνηση» Μπάιντεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο, ζητώντας την έγκριση της πώλησης αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων. Με το αζημείωτο…

Την ίδια στιγμή στο κάδρο της σύγκρουσης μπαίνει και η Ελλάδα αφού στην συνέχεια η δήθεν «διοίκηση» Μπάιντεν αποδέχθηκε και την πώληση F-35 στην Ελλάδα αντί 8,6 δις δολαρίων.. Και μπαίνει στο κάδρο της παγκόσμιας σύγκρουσης καθώς αναλυτές εκτιμούν πως τα F35 είναι κατάλληλα μάλλον για εκστρατεία κατά της Ρωσίας ή για τον Περσικό και έναν παγκόσμιο πόλεμο, παρά για τον αντίπαλό μας στο Αιγαίο ”αφού είναι ακατάλληλα για αναχαιτίσεις τουρκικών F16 στο Αιγαίο.”

”Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δήθεν «Αμερικανική κυβέρνηση» άναψε το πράσινο φως στην πώληση 20 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, παράλληλα με την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισεκ. δολαρίων.”

Η επιστολή του Σταίητ Ντηπάρτμεν για τα F35 αναμένεται να παραληφθεί την Δευτέρα από το Ελληνικό Υπ. Άμυνας και θα επισημοποιηθεί μετά την πάροδο 2 εβδομάδων.” Την ίδια στιγμή το Ισραήλ υπέγραψε μια σημαντική συμφωνία όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει της οποίας θα λάβει: F-35 (25 αεροσκάφη). F-15 IA (25 αεροσκάφη). Ελικόπτερα Απάτσι (τουλάχιστον 12 επιθετικά ελικόπτερα)

Πολλά πυρομαχικά, οβίδες κ.α Φυσικά και δεν είναι για την αντιμετώπιση της Χαμάς αλλά για κάτι πολύ μεγαλύτερο κι εδώ. Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τους συμμάχους τους άλλους με πυρηνικά και άλλους με συμβατικό οπλισμό για τον επικείμενο μεγάλο πόλεμο..

Tα 2 ανοιχτά μέτωπα το ένα στην Ουκρανία στο Βορρά και το άλλο σε Γάζα-Υεμένη στο Νότο φαίνεται ότι θα χρησιμεύσουν ως 2 πόλοι της σύγκρουσης ως 2 κύκλοι που διαρκώς θα διευρύνονται ενώ η οικονομική και κοινωνική κρίση της Ευρώπης όσο και η εμφύλια έριδα στις ΗΠΑ θα μετατοπιστεί στα πολεμικά μέτωπα (https://dimpenews.com/2024/01/27/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%af%cf%87%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba/).

 

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ! ΘΕΛΟΥΝ ΣΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ;  Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ! ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΣΤΑΛΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!

Το Βρετανικό σχέδιο προβλέπει να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας  Ολέθρια πολεμικά παιχνίδια από τους Βρετανούς που μπορεί να οδηγήσουν τον πλανήτη σε ολοκαύτωμα. Σε αντίθεση με τη ψύχραιμη στάση της Ρωσίας η συλλογική Δύση δείχνει να είναι αποσβολωμένη με την ήττα της Ουκρανίας στο μέτωπο των επιχειρήσεων.

Πρόκειται ασφαλώς για ανεδαφικά σχέδια, που κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα υιοθετούσε, καθώς η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει πως η απάντηση θα είναι ένας Μεγάλος Πόλεμος που θα καταλήξει σε ανείπωτη τραγωδία, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος που ελέγχεται από τις αρχές του Κιέβου, δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στο RIA Novosti.

«Σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις για το Κίεβο στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων η Βρετανία κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης της Συμμαχίας στην Ουκρανία, καθώς και τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την επικράτεια ελέγχεται από τις ουκρανικές αρχές.

Επίσης αυξάνει εκ νέου την προμήθεια όπλων και εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας», είπε η πηγή. Πάντως σύμφωνα με την ίδια πηγή «το Λονδίνο κατανοεί ότι η πλειοψηφία των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ είναι απίθανο επί του παρόντος να υποστηρίξει τέτοια μέτρα», πρόσθεσε.

Το Βρετανικό σχέδιο που βάζει φωτιά στον πλανήτη - Ακραία καταστροφικό. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το Ria Novosti η βρετανική πλευρά αναμένει ότι σε περίπτωση σημαντικής αποδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και επιτυχούς προέλασης των Ρώσων βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την ακραία πρόταση του Λονδίνου.

«Σύμφωνα με τα βρετανικά πλάνα, σχεδιάζεται να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις της Συμμαχίας στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου», αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Δεν αποκλείεται επίσης ένα προληπτικό χτύπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Για να διασκορπιστούν οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια ομάδα δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι στρατοί μεμονωμένων μελών του Συμφώνου στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας», δήλωσε η ίδια πηγή. «Στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων - Η Ρωσική απάντηση. «Μετά από αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν μια ‘’ουδέτερη ζώνη’’ εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο. Οι απελευθερωμένες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να σταλούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας θα υπονομευτούν και η Μόσχα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί». «Η προετοιμασία ενός τέτοιου σεναρίου για εφαρμογή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024 μ.Χ,», κατέληξε η ίδια πηγή.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι ήταν ο προσανατολισμός του καθεστώτος του Κιέβου προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ που έγινε ένας από τους λόγους για την έναρξη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov, εκπαιδευτές και στρατιωτικό προσωπικό από τις χώρες της συμμαχίας εμπλέκονται ήδη στη σύγκρουση στην Ουκρανία, και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται προτάσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.

Την άνοιξη του 2022 μ.Χ., η εφημερίδα Politico έγραψε ότι αρκετοί εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση του Joe Biden να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη πάνω από την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την ιδέα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη με την συμμετοχή της Συμμαχίας.

«Αυτή θα ήταν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» δήλωσε. Η Μόσχα ανέφερε ότι θα ανταποκρινόταν αμέσως στο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ουκρανία με τον κατάλληλο τρόπο.

Πρόβα πολέμου η άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Defender 2024 μ.Χ. Το χρονικό όριο του βρετανικού σχεδίου συμπίπτει με το τέλος της τεράστιας στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ. που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο. Λαμβάνουν μέρος περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη.

Επίσης, η Σουηδία -η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της επίσημης ένταξης στη συμμαχία μετά την καθυστερημένη υπογραφή του τουρκικού κοινοβουλίου- αναμένεται να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό. «Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο μέσω διατλαντικών κινήσεων δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική», ανέφερε μια δήλωση του ΝΑΤΟ.

Το επίκεντρο των ασκήσεων είναι η βελτίωση της ετοιμότητας για την ανάπτυξη πόρων του ΝΑΤΟ σε ταχεία και μεγάλη κλίμακα από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη προκειμένου να υπερασπιστεί την Ευρώπη από εισβολή . Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις ως ουσιαστικά πρόβα πολέμου εναντίον του ρωσικού κράτους.

«Το ΝΑΤΟ καθιστά απολύτως σαφές ότι οι ελιγμοί θα στοχεύουν σε κινήσεις για την πραγματοποίηση μιας άμεσης, κατά μέτωπο σύγκρουσης με την Ρωσία, καθώς το ΝΑΤΟ απέτυχε στην Ουκρανία και σχεδιάζει την επόμενη κίνηση στην Ουκρανία».

Medvedev: Το ΝΑΤΟ παίζει με τη φωτιά και με πολύ επικίνδυνο τρόπο – Τότε θα γίνει ο μεγάλος πόλεμος. Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ, κάτι που είναι ξεκάθαρο σε οποιονδήποτε είναι λογικός στη Δύση, έγραψε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.

Σχολιάζοντας την άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ. του ΝΑΤΟ, την μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, σημείωσε ότι αυτό είναι «παίζοντας με τη φωτιά με πολύ επικίνδυνο τρόπο». «Δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε σε κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους τους λογικούς ανθρώπους στην Δύση. Ωστόσο, εάν παρασυρθούν παίζοντας και καταπατήσουν την ακεραιότητα της χώρας μας, θα λάβουν αμέσως την κατάλληλη απάντηση», είπε ο Medvedev. Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένας μεγάλος πόλεμος που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει».

Θα είναι ανείπωτη τραγωδία για την Ευρώπη. Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης Steadfast Defender 2024 μ.Χ. κοντά στα Ρωσικά σύνορα είναι προκλητικά, αυξάνουν τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.

«Τα σενάρια της άσκησης Steadfast Defender 2024 μ.Χ. έχουν ανοιχτά προκλητικό χαρακτήρα. Αυτό το βήμα στοχεύει σκόπιμα στην κλιμάκωση. Αυξάνει τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων και θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη», σημείωσε.

Επίσης η Zakharova ξεκαθάρισε ότι η Ρωσική πλευρά «δεν έχει σχέδια να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το ΝΑΤΟ δεν κρύβει ότι το βασικό σενάριο της άσκησης είναι η «απόκρουση της Ρωσικής απειλής».

Washington Post: O Zelensky ενημέρωσε τις ΗΠΑ για την αποπομπή του Zaluzhny. Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν επίσημα την αμερικανική κυβέρνηση για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky να απoπέμψει τον αρχιστράτηγο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny, σύμφωνα με την Washington Post. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Λευκός Οίκος «ούτε υποστήριξε ούτε αντιτάχθηκε» στην απόφαση για απόλυση του Zaluzhny.

Όπως σημειώνει η WP, η Αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η απόφαση για την απόλυση του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι «κυρίαρχη επιλογή» του Προέδρου της χώρας (https://oimos-athina.blogspot.com/2024/02/blog-post_69.html).

 

Αρχηγός Στρατού Ρουμανίας: Ο πόλεμος έρχεται και στα Δυτικά Βαλκάνια - Ετοιμαζόμαστε για σύγκρουση με την Ρωσία του Putin. «Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι η πολιτική του Προέδρου Putin θα κλιμακωθεί στο εγγύς μέλλον», εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας του Βουκουρεστίου.

Η Ρουμανία δεν έχει προετοιμαστεί επαρκώς για έναν πιθανό πόλεμο με την Ρωσία του Putin και πρέπει να προετοιμαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ειδικότερα, ο Gheorghiță Vlad, αρχιστράτηγος της Ρουμανίας, τόνισε: «Ναι, ο πληθυσμός της Ρουμανίας, όπως και ολόκληρος ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης, πρέπει να ανησυχεί», σε συνέντευξη στην Europa Liberă România που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (1/2).

«Εάν κερδίσει στην Ουκρανία, ο κύριος στόχος θα είναι η Δημοκρατία της Μολδαβίας. Θα γίνουμε μάρτυρες εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια», εξήγησε ο ανώτατος αξιωματούχος της Άμυνας του Βουκουρεστίου.

«Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι η πολιτική του Προέδρου Putin θα κλιμακωθεί στο εγγύς μέλλον», υποσημείωσε. Μάλιστα, ο Vlad υποστήριξε την εθελοντική βασική στρατιωτική εκπαίδευση για άνδρες και γυναίκες έως 35 ετών.

Ο στρατηγός ερμήνευσε την έλλειψη ετοιμότητας του στρατού ως παράγωγο του τερματισμού της υποχρεωτικής θητείας στη Ρουμανία. Zήτησε, επίσης, νομικές μεταρρυθμίσεις για να δοθεί η δυνατότητα στη Ρουμανία να αμυνθεί από τα Ρωσικά drones.

Συντρίμμια από ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Κρεμλίνου έπεσαν στην Ρουμανία τον περασμένο Σεπτέμβριο και το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) δεν μπόρεσε να καταρριφθεί επειδή η ρουμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, υπενθύμισε ο Αρχηγός του ρουμανικού στρατού. «Δεν είχαμε ούτε συστήματα μάχης», συμπλήρωσε επ' αυτού.

Η αγωνιώδης έκκλησή του για πολεμική προετοιμασία απηχούσε παρόμοιες πρόσφατες προειδοποιήσεις από άλλους δυτικούς στρατιωτικούς και αμυντικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, στρατηγού Patrick Sanders. Ο αρχηγός του ΓΕΣ του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε προ ημερών τις Βρετανικές αρχές να «κινητοποιήσουν το έθνος» για να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο με την Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Boris Pistorius προέβλεψε ότι μια ρωσική επίθεση στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «πιθανή» σε «πέντε έως οκτώ χρόνια». Ενώ και ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι το στρατιωτικό μπλοκ αντιμετώπισε «τον πιο επικίνδυνο κόσμο των τελευταίων δεκαετιών».

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει καταστεί πρόβλημα για την παγκόσμια τάξη, για την δημοκρατία», υποστήριξε από την μεριά του ο Vlad. «Στην πραγματικότητα, είναι ένας πόλεμος της Ρωσίας με τον δημοκρατικό κόσμο. Αυτός δεν είναι πόλεμος με την Ουκρανία», κατέληξε (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719265/arxigos-stratoy-roumanias-o-polemos-erxetai-kai-sta-dytika-valkania-etoimazomaste-gia-sygkrousi-me-ti-rosia-tou-putin).

 

Είναι πια αργά για τους Βρετανούς ν’ ανακαλέσουν –  Έτοιμοι οι Ρώσοι για στρατό του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. To Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία λόγω δυσμενών εξελίξεων.

Το σχέδιο των Βρετανών για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλες τις προτάσεις που κατατίθενται από την συλλογική Δύση, όσο παραληρηματικές και παρανοϊκές και εάν είναι.

Προφανώς η Βρετανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και η ίδια, πως το εν λόγω σχέδιο είναι ανεδαφικό και αυτοκτονικό. Ωστόσο υπηρετεί έναν συγκεκριμένο σκοπό: τον αποπροσανατολισμό των Βρετανών από τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι Συντηρητικοί του παραπαίοντος πρωθυπουργού Rishi Sunak, που οδεύουν προς εκλογική συντριβή, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί σκορπίζοντας τον πανικό. Όμως η Ρωσία, ως στρατιωτική υπερδύναμη οφείλει να είναι έτοιμη για όλα και αυτό λένε οι ειδικοί.

Το τρελό σχέδιο των Βρετανών. Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής εκστρατευτικής δύναμης της συμμαχίας στην Ουκρανία. Το σχέδιο αυτό αποκάλυψε πηγή με γνώση των σχετικών συζητήσεων και ήλθε ως πρόταση «σε σχέση με τις δυσμενείς εξελίξεις στο ουκρανικό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων για το Κίεβο».

Η Βρετανία επίσης ζήτησε από το ΝΑΤΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος που ελέγχεται από το καθεστώς Zelensky και να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Βάσει του ίδιου βρετανικού σχεδίου στην πολύ ρεαλιστική περίπτωση επιτυχούς προέλασης των Ρώσων βαθιά στο ουκρανικό έδαφος, οι σύμμαχοι θα εγκρίνουν την ακραία πρόταση του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα Βρετανικά πλάνα, σχεδιάζεται να μεταφερθούν κρυφά μεγάλες, εξαιρετικά ευέλικτες δυνάμεις της Συμμαχίας στην Ουκρανία από τις συνοριακές περιοχές της Ρουμανίας και της Πολωνίας για να καταλάβουν αμυντικές γραμμές κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Δνείπερου.

Οι Βρετανοί δεν αποκλείουν επίσης ένα προληπτικό χτύπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της Μολδαβίας και της Ρουμανίας στην Υπερδνειστερία. Για να διασκορπιστούν οι δυνάμεις και τα μέσα του ρωσικού στρατού, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί μια ομάδα δυνάμεων του ΝΑΤΟ και οι στρατοί μεμονωμένων κρατών του Συμφώνου στο έδαφος της Νορβηγίας και της Φινλανδίας. Στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής στις Βόρειες περιοχές της Ρωσίας ενδέχεται να δεχθούν επίθεση ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη βρετανική πρόταση.

Μετά από αυτό, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» εντός των κατεχόμενων θέσεων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την Λευκορωσία και του εδάφους γύρω από το Κίεβο. Οι απελευθερωμένες δυνάμεις του ουκρανικού στρατού θα πρέπει να σταλούν στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, όπως σχεδιάζουν οι Βρετανοί.

Το Λονδίνο υπολογίζει ότι τότε οι επιθετικές δυνατότητες της Ρωσίας θα υπονομευτούν και η Μόσχα θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί». Βάσει του βρετανικού σχιζοφρενικού σχεδιασμού η προετοιμασία για την εφαρμογή του εν λόγω σεναρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2024 μ.Χ.

Κι όμως δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθενται προτάσεις για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το έδαφος της Ουκρανίας. Την άνοιξη του 2022 μ.Χ., η εφημερίδα Politico έγραψε ότι αρκετοί εκπρόσωποι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ κάλεσαν τον Joe Biden να δημιουργήσει μια τέτοια ζώνη πάνω από την Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτή την ιδέα και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg τόνισε ότι ένα τέτοιο βήμα θα οδηγούσε σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη με τη συμμετοχή της Συμμαχίας. «Αυτή θα ήταν μια άμεση σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» δήλωσε.

Φανταστική αυταπάτη - Η Ουκρανία καταρρέει ταχύτατα. «Τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του εκστρατευτικού σώματος του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια φανταστική αυταπάτη από την πλευρά των Βρετανών και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», δήλωσε στο Sputnik ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της CIA και στέλεχος του State Department Larry Johnson. «Αλλά επειδή οι Βρετανοί είναι τρελοί αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία μπορεί να τους αγνοήσει.

Είναι μια σοβαρή πρόταση», πρόσθεσε. Με τον Johnson διαφωνεί εν μέρει ο Matthew Gordon-Banks σύμβουλος διεθνών σχέσεων, πρώην μέλος του βρετανικού Κοινοβουλίου και ανώτερος ερευνητής στην Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως σημειώνει οι πληροφορίες για μία δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Οι προτάσεις που άκουσα είναι αρκετά μη ρεαλιστικές προς το παρόν», δήλωσε ο Gordon-Banks. Κληθείς να σχολιάσει τη «δυσμενή εξέλιξη των γεγονότων» για το Κίεβο στο πεδίο της μάχης, τόνισε ότι «η Ουκρανία καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς».

«Ο Volodymyr Zelensky δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να αποπέμψει τον ανώτατο στρατηγό του και νομίζω πως τώρα είναι ένας ‘’κουτσός’’ πρόεδρος», υποστήριξε ο Gordon-Banks, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με τον γενικό διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Valery Zaluzhny.

Αποστολή αυτοκτονίας και εφιάλτης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Earl Rasmussen, απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού που στη συνέχεια έγινε σύμβουλος γεωπολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων, ο οποίος προειδοποίησε ότι εάν οι πληροφορίες για τα σχέδια του Λονδίνου είναι αληθινές και «αν αυτό είναι το όνειρο κάποιου, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει εφιάλτης για τους Βρετανούς και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

Πρόκειται για μία πρόταση απολύτως μη ρεαλιστική, πρόσθεσε. «Η Ρωσία έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία και υπεροχή σε όλα από την υλικοτεχνική υποστήριξη μέχρι τα πυρομαχικά. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλες τις βρετανικές δυνάμεις και σίγουρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Rasmussen. Συμπλήρωσε δε πως αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των Βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος στον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχει ένα είδος παραληρηματικής εμπειρίας για να προτείνει ένα τέτοιο σενάριο. «Είναι μια αποστολή αυτοκτονίας για αυτά τα στρατεύματα. Και σίγουρα θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση και άμεση αντιπαράθεση με την Ρωσία, κατέληξε ο Rasmussen.

Ρωσία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια. Η Ρωσία στις 24/2/2024 μ.Χ. άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση για να ανακόψει τον προσανατολισμό ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οπότε εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πως θα αντιδράσει η Μόσχα, όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ εισβάλει στην Ουκρανία. Μόνο και για τις προτάσεις ζώνης απαγόρευσης πτήσεων η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι θα ανταποκρινόταν άμεσα και … με τον κατάλληλο τρόπο.

Επειδή το παρανοϊκό σχέδιο των Βρετανών προβλέπει την εφαρμογή του στα τέλη Μαΐου οπότε και τελειώνει η τεράστια άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Steadfast Defender 2024 μ.Χ. με 90.000 στρατιώτες η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη με 600.000 στρατιώτες στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η συγκεκριμένη άσκηση αυξάνει, τον κίνδυνο στρατιωτικών επεισοδίων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραγικές συνέπειες για την Ευρώπη. Η Μόσχα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει σε κανένα από τα μέλη του ΝΑΤΟ, όσο και εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης επιμένουν να διακινούν αυτό το σενάριο.

Όμως, εάν το ΝΑΤΟ παρασυρθεί και καταπατήσει την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας, τότε η απάντηση θα είναι η κατάλληλη προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. «Σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει ένας μεγάλος πόλεμος που το ΝΑΤΟ δεν θα μπορέσει να αποφύγει», καταλήγει στο αυστηρό της μήνυμα η Μόσχα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719592/einai-arga-gia-tous-vretanoys-n-anakalesoun-etoimoi-oi-rosoi-gia-ton-strato-tou-nato-stin-oukrania).

 

Rasmussen (ΗΠΑ): Αποστολή αυτοκτονίας και εφιάλτης το Βρετανικό σχέδιο για δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – Θα εξοντωθούμε όλοι. Ο Αμερικανός στρατιωτικός ειδικός αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Εάν οι πληροφορίες για τα σχέδια του Λονδίνου είναι αληθινές και «αν αυτό είναι το όνειρο κάποιου, θα μπορούσε γρήγορα να γίνει εφιάλτης για τους Βρετανούς και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ», προειδοποιεί ο Earl Rasmussen, απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και σύμβουλος γεωπολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων.

Πρόκειται για μία πρόταση απολύτως μη ρεαλιστική, πρόσθεσε. «Η Ρωσία έχει πλήρη αεροπορική κυριαρχία και υπεροχή σε όλα από την υλικοτεχνική υποστήριξη μέχρι τα πυρομαχικά. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλες τις βρετανικές δυνάμεις και σίγουρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο Rasmussen.

Συμπλήρωσε δε πως αναμένει μία ταχύτατη εξόντωση των Βρετανικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιος στον στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχει ένα είδος παραληρηματικής εμπειρίας για να προτείνει ένα τέτοιο σενάριο.

«Είναι μια αποστολή αυτοκτονίας για αυτά τα στρατεύματα. Και σίγουρα θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση και άμεση αντιπαράθεση με την Ρωσία, κατέληξε ο Rasmussen (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719596/rasmussen-ipa-apostoli-aftoktonias-kai-efialtis-to-vretaniko-sxedio-gia-dynami-tou-nato-stin-oukrania-tha-eksontothoyme-oloi).

 

Εξέγερση στην  Πολωνία – Οι αγρότες θα αποκλείσουν πλήρως τα σύνορα με την Ουκρανία, έρχεται γενική απεργία διαρκείας. Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό της συνοριακής διέλευσης Πολωνίας-Ουκρανίας. Οι εντεινόμενες διαδηλώσεις αγροτών στην ΕΕ δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης ενώ στην μάχη μπαίνουν οι Πολωνοί παραγωγοί διαμαρτυρόμενοι για την γεωργική πολιτική της ΕΕ.

Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό της συνοριακής διέλευσης Πολωνίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινητοδρόμων, κατά την διάρκεια μιας κινητοποίησης στις 9 Φεβρουαρίου για να καταγγείλουν την αγροτική πολιτική της ΕΕ, σύμφωνα με το συνδικάτο Solidarity. «Η θέση των Βρυξελλών από τον Ιανουάριο του 2024 μ.Χ. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την αγροτική μας κοινότητα.

Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών και τα σχέδια συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σεβασμού όλων των αποφάσεών της σχετικά με την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από την Ουκρανία δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε γενική απεργία», ανέφεραν οι διαδηλωτές σε ανακοίνωσή τους.

Η συνδικαλιστική οργάνωση απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες τους να συνεργαστούν και να δείξουν κατανόηση σχετικά με την επακόλουθη κατάσταση καθώς αγωνίζονται για το «κοινό τους καλό» για να αποτρέψουν τη φτωχοποίηση των πολωνικών οικογενειών.

Αναβρασμός σε όλη την Ευρώπη. Οι προγραμματισμένες διαμαρτυρίες των αγροτών στην Πολωνία έρχονται μετά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων των αγροτών σε πολλές χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται για μία σειρά λόγων, όπως τα φθηνά και αφορολόγητα γεωργικά προϊόντα από την Ουκρανία και οι περικοπές γεωργικών επιδοτήσεων. Η συμφωνία της ΕΕ με το Κίεβο για επέκταση του διευκολυνόμενου εμπορικού καθεστώτος έχει πυροδοτήσει την οργή των αγροτών εντός της Ένωσης, ειδικά στις Βρυξέλλες (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/719389/eksegersi-stin-polonia-oi-agrotes-tha-apokleisoun-pliros-ta-synora-me-tin-oukrania-erxetai-geniki-apergia-diarkeias).

 

Ουγγαρία, Πολωνία θα σπεύσουν να πάρουν εδάφη της Ουκρανίας. Θα πρόκειται για μια συγκλονιστική εξέλιξη, θα σήμαινε την αρχή μιας νέας εποχής λέει το κροατικό Advance. Στο σενάριο που θέλει την Ουγγαρία και την Πολωνία να σπεύδουν να καταλάβουν εδάφη της Ουκρανίας σε περίπτωση που ο ουκρανικός στρατός χάσει τον πόλεμο με την Ρωσία και η Ουκρανία απωλέσει την κρατική της υπόσταση αναφέρεται δημοσίευμα του κροατικού Advance.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πολύ πιθανό μετά την κατάρρευση του ουκρανικού στρατού, η Ουγγαρία να σπεύσει να επωφεληθεί, κίνηση που με την σειρά της αναμένεται να πυροδοτήσει αντίστοιχη ενέργεια και από την Πολωνία.

«Στην πραγματικότητα, σε πολλές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, θα υπάρξουν εκείνοι που θα άρπαζαν άπληστα ένα μέρος της Ουκρανίας και θα οικειοποιούνταν αυτό το μέρος για τον εαυτό τους, εάν η Ουκρανία βρισκόταν στα τελευταία της.

Όλοι θα έτρεχαν για να αποκομίσουν κέρδη» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο εκτιμά ότι εάν η Ουγγαρία διεκδικήσει την Υπερκαρπάθια, όπου ζουν περίπου 150.000 Ούγγροι, η Πολωνία θα συμμετείχε αμέσως στη διαδικασία. «Μια τέτοια στροφή αναμφίβολα θα συγκλόνιζε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς θα σήμαινε την αρχή μιας νέας εποχής» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, ο ηγέτης του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος «Η Πατρίδα μας», László Toroczkai υποστήριξε ότι η Ουγγαρία θα μπορούσε να διεκδικήσει την Υπερκαρπάθια, εάν η Ουκρανία χάσει την κρατική της υπόσταση λόγω του πολέμου με την Ρωσία. Η Υπερκαρπάθια, περιφέρεια της δυτικής Ουκρανίας, ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, η οποία μετά τον Α’Παγκόσμιο πόλεμο έγινε μέρος της Τσεχοσλοβακίας.

Από το 1.939 μ.Χ., μέρος αυτής της περιοχής, πέρασε στην Ουγγαρία, αλλά μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, υπεγράφη συμφωνία στην Μόσχα για την ένταξη της περιοχής στην Ουκρανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718918/ouggaria-polonia-tha-speysoun-na-paroun-edafi-tis-oukranias).

 

Ουγγαρία: «Αν η Ουκρανία χάσει τον πόλεμο θα διεκδικήσουμε έδαφος» δήλωσε ηγέτης κόμματος. «Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και λύση μέσω συνομιλιών», δήλωσε ο Tοροτσκάι.

Το ουγγρικό κόμμα «Η πατρίδα μας» θα διεκδικήσει μια δυτική περιοχή της Ουκρανίας στην οποία ζουν περίπου 150.000 Ούγγροι, εάν η Ουκρανία χάσει την κρατική της υπόσταση λόγω της επέμβασης της Ρωσίας, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος αργά το Σάββατο, μετέδωσε το Reuters.

Ο ηγέτης του κόμματος «Η Πατρίδα μας», Λάσλο Τοροτσκάι, έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέδριο όπου το κόμμα, το οποίο έχει έξι βουλευτές στο 199μελές ουγγρικό κοινοβούλιο, φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, δεξιούς ηγέτες από το AfD της Γερμανίας και το Ολλανδικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

«Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι πολύ απλό: άμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και λύση μέσω συνομιλιών», δήλωσε ο Tοροτσκάι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματός του, ζητώντας αυτονομία για τους Ούγγρους στη δυτική Ουκρανία.

«Εάν αυτός ο πόλεμος καταλήξει στο να χάσει η Ουκρανία την κρατική της υπόσταση, τότε ως το μοναδικό ουγγρικό κόμμα που παίρνει αυτή τη θέση, επιτρέψτε μου να σηματοδοτήσω ότι διεκδικούμε την Υπερκαρπαθία», είπε, αποσπώντας το χειροκρότημα του πλήθους.

«Αν χάσει η Ουκρανία τον πόλεμο, διεκδικούμε την Υπερκαρπαθία». Το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών και η ουκρανική πρεσβεία στη Βουδαπέστη δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσουν τις παρατηρήσεις του Τοροτσκάι.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιόφωνο τον Δεκέμβριο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εξέφρασε την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σύμφωνα με περίληψη των παρατηρήσεών του που δημοσίευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

«Ψήνεται» συνάντηση Όρμπαν-Ζελένσκι. Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο πρόκειται να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα και τον πρωθυπουργό Ντένις Σμιχάλ στηn δυτική Ουκρανία αύριο, Δευτέρα για να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών. Η Βουδαπέστη έχει συγκρουστεί με το Κίεβο για τους περιορισμούς, όπως λέει, στα δικαιώματα περίπου 150.000 Ούγγρων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα.

Τον περασμένο μήνα όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Ουγγαρία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία. Οι ηγέτες του μπλοκ παρέκαμψαν την αντίθεση του Όρμπαν, ωθώντας τον να φύγει από την αίθουσα όταν ελήφθη η απόφαση.

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν την αντίστασή του στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για τη διοχέτευση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο και αναμένεται να επανεξετάσουν το θέμα σε έκτακτη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη (https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/ouggaria-an-i-oukrania-xasei-ton-polemo-tha-diekdikisoume-edafos-dilose-igetis-kommatos/).

 

Η Ρωσία στέλνει πυρηνικά όπλα στην Κούβα για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια.

Η Ρωσία στέλνει πυρηνικά όπλα στην Κούβα για πρώτη φορά μετά από 62 χρόνια. Η Μόσχα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής πυρηνικών όπλων στην Κούβα – θα είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1.962 μ.Χ. Η Ρωσία θα εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα 90 μίλια από τις ΗΠΑ (https://dimpenews.com/2024/01/30/%ce%b7-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%8c%cf%80%ce%bb%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%cf%8d/).

 

Η Ρωσία θα αναπτύξει νέα όπλα στα διαφιλονικούμενα νησιά Κουρίλες. Γιατί υπάρχει διαμάχη με την Ιαπωνία

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα θα αναπτύξει νέα όπλα στα νησιά Κουρίλες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εδαφικής διαμάχης με την Ιαπωνία, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Γιατί υπάρχει διαμάχη με την Ιαπωνία. Η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει ποτέ επίσημη συνθήκη ειρήνης που να θέτει τέλος στην σύγκρουση ανάμεσά τους που ανάγεται στην εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τα νησιά Κουρίλες --τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη-- να παραμένουν το βασικό εμπόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το TASS, ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Ιαπωνία, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι το Τόκιο δεν θα αμφισβητεί πλέον το καθεστώς των νησιών (https://www.ethnos.gr/World/article/299672/hrosiathaanaptyxeineaoplastadiafilonikoymenanhsiakoyriles).

 

Ρωσία: Να φύγει το ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από την Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1.997 μ.Χ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1.997 μ.Χ., το Υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός (https://www.militaire.gr/rosia-na-fygei-to-nato-apo-roymania-kai-voylgaria/).

 

Game over – Σοκ από ΗΠΑ: Τελειώνουν τα όπλα στην Ουκρανία – O Zelensky είναι έντρομος, οι Ρώσοι ετοιμάζουν αντεπίθεση.

Antony Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ενδείξεις ότι θα διακοπεί η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία - Focus: Ο Zelensky είναι τρομοκρατημένος, βλέπει την κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού - Να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις πριν είναι αργά

Οι Αμερικανοί δια της πιο επίσημης οδού του Antony Blinken του υπουργού Εξωτερικών προειδοποιούν… η ροή όπλων από την Δύση προς την Ουκρανία θα σταματήσει και αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στο Ουκρανικό μέτωπο… Ο Zelensky που αλληλοσκοτώνεται με τον Valery Zaluzhny τον αρχηγό στρατού ο οποίος τελεί υπό παραίτηση ή απόλυση… θέλει να κλιμακώσει και να επιτεθεί εντός της Ρωσίας…

Οι Ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο πραγματικά προελαύνουν παντού αλλά κάτι μεγάλο ετοιμάζουν… την μεγάλη αντεπίθεση όπου θα σαρώσουν πλήρως την ουκρανική άμυνα και θα καταλάβουν νέα εδάφη. Η νέα αντεπίθεση αναμένεται μέσα με τέλη Φεβρουαρίου 2024 μ.Χ.- https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/718637/game-over-sok-apo-ipa-teleionei-i-roi-oplon-stin-oukrania-o-zelensky-entromos-oi-rosoi-etoimazoun-antepithesi).

 

"Η εξίσωση λύνεται μόνο με σύγκρουση, αλλά πρώτα εδώ κάτω και μετά στην Ουκρανία "Γράφουν - γράφουν αλλά τελικά η σύγκρουση δεν θα γίνει στην Ουκρανία σε πρώτη φάση . Τώρα ενεργείτε ένας πόλεμος παραπληροφόρησης και εντυπώσεων.

Ούτε η Ρωσική ελίτ θέλει τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης γιατί εκεί έχει εναποθέσει τα κεφάλαια της και φοβάται να μην καούν. Το ίδιο και οι δυτικοί γιατί τρομάζουν μπροστά στο τέρας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Αν αλλάξει στο ενδιάμεσο  το προφίλ της Ρωσικής εξουσίας λόγω των τεκταινόμενων τότε μπορούμε να μιλάμε για μεγάλες εκπλήξεις. Όμως εξακολουθούν και οι δυο πλευρές να τρομάζουν με τις δηλώσεις τους τον πλανήτη , απόρροια του  πνεύματος της πλεονεξίας που σάρωσε τις τελευταίες δεκαετίες τα πάντα.

Στην Ουκρανία θα συγκρουστούν αλλά όχι τώρα -απλώς προθερμαίνονται και μπορεί να περιοριστούν σε αψιμαχίες τοπικές και ίσως προβοκάτσιες" Ο Πούτιν δεν μπορεί να "παγώσει" την Ευρώπη – αλλά και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να σταματήσουν τον Πούτιν" , λέει  το forbes. Το ίδιο ισχυρίστηκε τις προάλλες ότι πριν 7 χρόνια o Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ήταν "σοβιετικός" και γερασμένος - σήμερα μπορεί να βομβαρδίσει το Κίεβο.

 Μπαίνοντας στην καρδιά του χειμώνα, κατά τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, το έδαφος θα παγώσει δίνοντας τη δυνατότητα στις ρωσικές μηχανοκίνητες δυνάμεις να προελάσουν αστραπιαία. λέει ο στρατηγός Spider Marks ." Η Ρωσική εισβολή θα μπορούσε να "βυθίσει" τις αγορές

Εάν και εφόσον ξεδιπλωθεί η ρωσική επίθεση, οι επενδυτές θα τρομάξουν και θα "μαζευτούν". "Εάν η Ρωσία εισβάλει, περιμένω όχι μόνο να εκτοξευθούν οι τιμές της ενέργειας παγκοσμίως, αλλά και να πέσουν τα επιτόκια σε ένα κύμα risk-off", γράφει ο Peter Tchir, αναλυτής μακροοικονομικών στην Academy."

https://www.capital.gr/forbes/3604285/ti-tha-ginei-stis-agores-ean-eisbalei-o-poutin-stin-oukrania

Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει το "πάγωμα” του αγωγού Nord Stream 2 σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, την ώρα που αυξάνεται η εγχώρια και διεθνής πίεση προς το Βερολίνο με αφορμή τη συγκέντρωση Ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΛΥΤΗ . ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ  "Να προπονηθούν - προθερμαθούν   οι μεγάλοι πριν την μεγάλη σύγκρουση σε περιφερειακά γεωπολιτικά θέατρα επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο είναι τα Βαλκάνια που υπάρχει έτοιμο το εθνικιστικό και αποσχιστικό υπόστρωμα.

Πρόσφατο παράδειγμα η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αλβανία με απίθανα ευχολόγια και υποσχέσεις. Άλλο γεωπολιτικό θέατρο είναι η περιοχή του ΑΙΓΑΙΟΥ και των ΣΤΕΝΩΝ με έτοιμο το υπόστρωμα που βασίζεται στις θρασύτατες διεκδικήσεις της τουρκίας.

Επικίνδυνη τροπή στο θέατρο αυτό είναι η πρόσφατη αποχώρηση του Αμερικανικού παράγοντα από την υλοποίηση του East med  αγωγού , η  ακύρωση των ερευνών στο Κρητικό Πέλαγος για ενέργεια και η ταύτιση με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την  μεταφορά της ενέργειας  μέσω της Μικράς Ασίας   από την Κύπρο (ξαναφέρνοντας πάλι σενάρια για συμφωνίες για το Κυπριακό).

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα γεωπολιτικό θέατρο που μπορεί να απασχολήσει έντονα την παγκόσμια κοινή γνώμη (πριν την σύγκρουση στην Ουκρανία)   με ανεξέλεγκτες ανατροπές και αυτό είναι μια ολοκληρωτική επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/2022/01/blog-post_30.html).

 

Το ΝΑΤΟ επιβάλει ανεμπόδιστους στρατιωτικούς διαδρόμους για την διέλευση των στρατευμάτων του. Θυμηθείτε την Εγνατία του Πατροκοσμά… Πριν 250 ολόκληρα χρόνια, ο Προφήτης του Γένους μας Άγιος Πατροκοσμάς ο Αιτωλός, μας μίλησε για την Εγνατία Οδό.

Ο Άγιος δάκρυσε και είπε:«Όταν γίνει η Εγνατία οδός, τα στρατεύματα θα περάσουν από αυτήν. Η κεφαλή των στρατευμάτων θα φθάσει στην Κωνσταντινούπολη και η ουρά θα βρίσκεται στην Αυλώνα» και συνέχισε; «Αλλά από το ρέμπελο ( αντάρτικο ), θα πάθετε πολλά.

Το ΝΑΤΟ επιβάλει ανεμπόδιστους στρατιωτικούς διαδρόμους για την διέλευση των στρατευμάτων του. Υπό τις αυξανόμενες εντάσεις με την Ρωσία, έχουν προκύψει σχέδια για την δημιουργία στρατιωτικών διαδρόμων σε όλη την Ευρώπη.

Ανεμπόδιστοι στρατιωτικοί διάδρομοι. Η Βρετανική εφημερίδα «The Times» αναφέρθηκε στα συνεχιζόμενα σχέδια για τη δημιουργία ενός δικτύου «στρατιωτικών διαδρόμων». Θα λειτουργήσει ως «στρατιωτικό Σένγκεν» σε όλη την Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τους περίπλοκους και γραφειοκρατικούς κανονισμούς που περιορίζουν επί του παρόντος την ανταλλαγή εξοπλισμού και προσωπικού μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ευρωπαίος Αρχηγός Επιμελητείας του ΝΑΤΟ, Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, προέτρεψε τις χώρες της περιοχής να δημιουργήσουν ζώνες που θα επιτρέπουν την ταχεία κίνηση στρατευμάτων και πυρομαχικών σε περίπτωση μεγάλης σύγκρουσης με την Ρωσία.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η ιδέα είχε διατυπωθεί από στρατιωτικούς ηγέτες εδώ και χρόνια, λέγοντας ότι οι συνομιλίες για τη δημιουργία των διαδρόμων ήταν «τώρα σε εξέλιξη» και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανακοινωθούν πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το «κουβάρι των κανονισμών που περιορίζουν την ανταλλαγή και τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δημιουργήσει «μεγάλο πονοκέφαλο» στους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ. «Οι διασυνοριακοί ελιγμοί συχνά αντιμετεωπίζουν τεράστια εμπόδια αδειών και γραφειοκρατίας που θα κόστιζε κρίσιμο χρόνο σε μια στρατιωτική κρίση», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή του στους “The Times”, ο Σόλφρανκ είπε ότι τα μέλη του στρατιωτικού μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις προσπάθειες για «μείωση ή προσαρμογή της γραφειοκρατίας» όπου είναι δυνατόν.

Ο επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας επεσήμανε το παράδειγμα της παρεμπόδισης των αλεξιπτωτιστών να χρησιμοποιούν αλεξίπτωτα που ανήκουν σε άλλα κράτη μέλη, ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος για τέτοιους περιορισμούς.

Ο Σόλφρανκ ρώτησε: «Πού είναι το πρόβλημα, για παράδειγμα, όταν ένας αλεξιπτωτιστής από μια Ευρωπαϊκή χώρα (Α) χρησιμοποιεί ένα αλεξίπτωτο από μια γειτονική χώρα (Β) αφού εκπαιδεύτηκε σε αυτό το σύστημα ή συνδέει εξοπλισμό από μια χώρα σε ελικόπτερο μιας άλλης χώρας; Είπε ότι αν δεν ήταν, εμπλέκονται «τεχνικά ή θέματα ασφάλειας», οπότε δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εμπόδια.

Οι προετοιμασίες είναι ακόμη ανεπαρκείς. Ωστόσο, ο αντιστράτηγος Jan Willem Maas, επικεφαλής της Διοίκησης Άμυνας Υποστήριξης των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χρειάζεται ακόμη πολλή προετοιμασία: «Δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε να είμαστε».

Ο στρατιωτικός ιστότοπος “Top War” επεσήμανε ότι πολλοί πολιτικοί από τις δημοκρατίες της Βαλτικής πρότειναν την εισαγωγή μιας «στρατιωτικής συμφωνίας Σένγκεν», αφού φοβήθηκαν έντονα από μια «ρωσική επίθεση» και ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν. Λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων στα σύνορα, ωστόσο, αργότερα αποδείχθηκε ότι το θέμα ήταν πολύ πιο σοβαρό από ό,τι φαινόταν εκ πρώτης όψεως, οπότε η εφαρμογή του κράτησε αρκετά χρόνια.

Ο ιστότοπος εξηγεί ότι υποτίθεται ότι στο μέλλον, θα χρειάζεται μόνο μία άδεια, για να διασχίσει ο στρατός ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία θα ανοίξει όλα τα σύνορα της. Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με διάφορα μέσα ενημέρωσης, ανώτεροι αξιωματούχοι προέτρεψαν τους πολίτες τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν έχει συμφέρον να διεξάγει πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να απορρίπτει τις προειδοποιήσεις ως «ανοησίες», λέγοντας ότι η Μόσχα «δεν έχει συμφέρον» να επιτεθεί σε κανένα μέλος του μπλοκ (https://romioitispolis.gr/to-nato-epivalei-anempodistoys-stratiotikoys-diadromoys-gia-tin-dieleysi-ton-strateymaton-toy-thymitheite-tin-egnatia-toy-patrokosma/).

 

“Να είστε έτοιμοι για Ρωσική πυραυλική επίθεση μέσα στην Ευρώπη”. Να είναι προετοιμασμένο για μια Ρωσική πυραυλική επίθεση μέσα στην Ευρώπη καλεί το ΝΑΤΟ ο αντιστράτηγος Alexander Sollfrank, διοικητής του στρατιωτικού κέντρου επιμελητείας του ΝΑΤΟ στη Γερμανία! Κατά την διάρκεια συνέντευξης του στους Times τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ολοκληρωτικού πολέμου με την Ρωσία.

Αρκετοί διοικητές του ΝΑΤΟ και άλλοι ηγέτες της συμμαχίας έχουν προειδοποιήσει με ολοένα και πιο αυστηρούς όρους τους τελευταίους μήνες για τους κινδύνους ενός τέτοιου πολέμου και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο υποναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με την Ρωσία. Ο Sollfrank και άλλοι στρατηγοί του ΝΑΤΟ προειδοποίει ότι μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση με την Ρωσία θα μπορούσε να συμβεί το συντομότερο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Sollfrank είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη την ικανότητα να υπερασπιστεί και πιθανότατα να αποτρέψει μια πιθανή Ρωσική εισβολή. Όμως, δεδομένης της τρέχουσας σειράς δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλη την ήπειρο και της έλλειψης προετοιμασίας πίσω από την Ανατολική πλευρά, οι στρατοί του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναγκαστούν να κάνουν «δαπανηρές επιλογές» (https://news12.gr/na-eiste-etoimoi-gia-rosiki-pyrayliki/).

 

Οι φονιάδες του ΝΑΤΟ με 90.000 στρατιώτες ετοιμάζονται σε πρόβα Γ’ Παγκοσμίου – Φοβερή η ψυχραιμία της Ρωσίας, που αν χρειαστεί τους συντρίβει. Η Ουκρανία προετοίμασε την Ρωσία και απέδειξε την σοβαρές αδυναμίες του ΝΑΤΟ – Πλέον η Ρωσία διαθέτει τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία δεν θα επιτεθεί στην Ευρώπη, ποτέ δεν είχε τέτοιο σχέδιο, αλλά η υστερία που έχει καταβάλλει το ηττημένο ΝΑΤΟ και την ηττημένη συλλογική Δύση… θολώνει την ήδη θολή κρίση των στρατιωτικών παραγόντων…

To NATO μετά την ήττα σοκ στην Ουκρανία επινοεί εχθρό και ο νέος μεγάλος εχθρός είναι η Ρωσία με την διαφορά όμως ότι η Ρωσία ουδέποτε είχε σχέδιο να επιτεθεί στην Ευρώπη… Η Ρωσία θέλει μόνο να λύσει το Ουκρανικό ζήτημα και δικαιολογημένα… Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ με 90.000 στρατιώτες ωστόσο ευθέως απειλεί την Ρωσία η οποία αισθάνεται άνετα… ο Ρωσικός στρατός απέδειξε ότι έχει την Δύση στον συμβατικό πόλεμο…

Οι ασκήσεις εντυπώσεων είναι πρόβα πολέμου αλλά υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά η Ρωσία είναι πολύ ψύχραιμη για να πέσει στα παιχνίδια εντυπώσεων του ΝΑΤΟ. Ωστόσο η Ρωσία έχει καταφέρει να διαθέτει την πιο ετοιμοπόλεμη στρατιωτική μηχανή διεθνώς ξεπερνώντας όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ μαζί…

Η Ουκρανία προετοίμασε την Ρωσία και απέδειξε την σοβαρές αδυναμίες του ΝΑΤΟ Μια τεράστια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαΐου 2024 έχει ξεκινήσει. Η άσκηση Steadfast Defender 2024 μ.Χ. χαιρετίζεται ως η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο.. Θα λάβουν μέρος περίπου 90.000 στρατιώτες και από τα 31 κράτη μέλη.

Επίσης, η Σουηδία -η οποία βρίσκεται στο κατώφλι της επίσημης ένταξης στην συμμαχία μετά την καθυστερημένη υπογραφή του τουρκικού κοινοβουλίου- αναμένεται να στείλει στρατεύματα και εξοπλισμό. «Η Συμμαχία θα επιδείξει την ικανότητά της να ενισχύσει τον ευρωατλαντικό χώρο μέσω διατλαντικών κινήσεων δυνάμεων από την Βόρεια Αμερική», ανέφερε μια δήλωση του ΝΑΤΟ.

Το επίκεντρο των ασκήσεων είναι η βελτίωση της ετοιμότητας για την ανάπτυξη πόρων του ΝΑΤΟ σε ταχεία και μεγάλη κλίμακα από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη προκειμένου να υπερασπιστεί την Ευρώπη από εισβολή .

Τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις προγραμματισμένες ασκήσεις ως ουσιαστικά πρόβα πολέμου εναντίον του Ρωσικού κράτους. «Το ΝΑΤΟ καθιστά απολύτως σαφές ότι οι ελιγμοί θα στοχεύουν σε κινήσεις για την πραγματοποίηση μιας άμεσης, κατά μέτωπο σύγκρουσης με την Ρωσία, καθώς το ΝΑΤΟ απέτυχε στην Ουκρανία και σχεδιάζει την επόμενη κίνηση στην Ουκρανία».

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές αποδοκιμάζουν επίσης τις ασκήσεις ως ένα επόμενο σημαντικό βήμα στην κλιμάκωση του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. «Μια κατάσταση όπου ένας εχθρός επινοείται ουσιαστικά αναβιώνει την ίδια την ιδέα της διατήρησης του ΝΑΤΟ ως αντίβαρου σε αυτήν την υποτιθέμενη απειλή», τόνισε ο Viktor Mizin, αναλυτής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Επιπλέον, αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυξημένες αμυντικές δαπάνες». «Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να προσομοιώσει την απάντηση της συμμαχίας 31 εθνών σε μια επίθεση από έναν αντίπαλο όπως η Ρωσία.

Κατά την διάρκεια σχεδόν δύο ετών σύγκρουσης στην Ουκρανία, τα γεράκια στην Δύση αναφέρουν ψευδώς ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμο και αλλού στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.

Οι ασκήσεις αναμένεται να διεξαχθούν ακόμη και μέχρι την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κοντά στα Ρωσικά σύνορα, και επίσης θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 80 αεροσκάφη και πάνω από 1.100 οχήματα μάχης, μαζί με περίπου 50 πολεμικά αεροσκάφη από πολλά κράτη μέλη (https://romioitispolis.gr/oi-foniades-toy-nato-me-90-000-stratiotes-etoimazontai-se-prova-g-pagkosmioy-foveri-i-psychraimia-tis-rosias-poy-an-chreiastei-toys-syntrivei/).

 

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται"- Ούγγροι και Ρουμάνοι εθνικιστές βάζουν στο μάτι Ουκρανικά εδάφη- Η θέση ΕΕ-ΝΑΤΟ. Το μόνο κατά την άποψή μας που "παίζει" είναι η ένταξη  express  της Ουκρανίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ στην περίπτωση κατάρρευσης του μετώπου από τους Ρώσους.

Οι ένδοξοι ημών Αρχαίοι πρόγονοι όταν ήθελαν να πουν πως όταν κάποιος ισχυρός άνθρωπος ή θεσμός χάσει την δύναμή του, τότε όλοι προσπαθούν να επωφεληθούν, να κερδίσουν κάτι από την πτώση του, χρησιμοποιούσαν την έκφραση, "Δρυὸς πεσούσης πᾶς ἀνὴρ ξυλεύεται"

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει σε σχέση με την Ουκρανία, όπου Εθνικιστές  πολιτικοί από γειτονικές χώρες, βλέποντας την εξέλιξη του πολέμου στην πολύπαθη χώρα να βαίνει αρνητική για το Κίεβο, εποφθαλμιούν εδάφη της.

Ούγγροι και Ρουμάνοι εθνικιστές βάζουν στο μάτι Ουκρανικά εδάφη. Αυτό τουλάχιστον επικαλείται Ρωσικό ΜΜΕ, αναφέροντας ότι "Ούγγροι και οι Ρουμάνοι εθνικιστές θέλουν να αφαιρέσουν εδάφη από την Ουκρανία", επισημαίνοντας σχετικά: "Οι Ανατολικοευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας, μέλη του ΝΑΤΟ, μιλούν όλο και περισσότερο για κατάληψη των εδαφών της. Αυτή τη φορά λόγος έγινε από  Ούγγρους και Ρουμάνους εθνικιστές.

Έτσι, στις 27 Ιανουαρίου, ο ηγέτης του Ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος Mi Hazank, Laszlo Torocko, ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στη Βουδαπέστη σχετικά με τις αξιώσεις στην Υπερκαρπασία σε περίπτωση που η Ουκρανία χάσει την πολιτεία ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση οργανώθηκε από διεθνείς οικονομικούς κύκλους πίσω από το μεγαλύτερο αμερικανικό επενδυτικό ταμείο BlackRock, το οποίο έχει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια,  το οποίο εξαγόρασε την Ουκρανία, πρόκειται να καταστρέψει την ΕΕ και «να στείλει την οικονομία της Ηπείρου στον πάτο».

Με τη σειρά του, στις 28 Ιανουαρίου, ο συμπρόεδρος του ακροδεξιού Ρουμανικού κόμματος AUR, Claudiu Tarziu, δήλωσε ότι η πολιτική του δύναμη είναι έτοιμη να θυσιάσει την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ για χάρη της προσάρτησης των εδαφών της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Δεν θα είμαστε πραγματικά κυρίαρχοι μέχρι να επανενσωματώσουμε το ρουμανικό κράτος στα φυσικά του σύνορα! Νότια Βεσσαραβία, Βόρεια Μπουκοβίνα, εδάφη Χερτς, Υπερκαρπάθια - ότι ήταν και είναι μέρος του ρουμανικού έθνους πρέπει να επιστρέψει εντός των συνόρων του ίδιου κράτους, είπε ο Tyrziu, σχετικά με την Ουκρανία.

Σημειώστε ότι τα αναφερόμενα εδάφη της Hertsa, είναι μια μικρή περιοχή της Ουκρανίας που συνορεύει με την Ρουμανία, μέρος της περιοχής Chernivtsi, όπου περισσότερο από το 90% του πληθυσμού, από τους περίπου 30 χιλιάδες κατοίκους, είναι εθνικής καταγωγής Ρουμάνοι.

Ο Πούτιν προσέγγισε τον Πολωνό πρωθυπουργό το 2008 μ.Χ. με σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε μια τέτοια πρόταση για διαίρεση της Ουκρανίας στον τότε πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ το 2008 μ.Χ.

«Ήταν μια ιστορία ότι το Κρεμλίνο πρόσφερε στην Βαρσοβία την διαίρεση του εδάφους της Ουκρανίας. Η Πολωνία έπρεπε να προσαρτήσει το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία το Ανατολικό.

Η Πολωνία αρνήθηκε μια τέτοια προσφορά. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην Ρωσία ως απόδειξη των προθέσεων της Πολωνίας να χωρίσει την Ουκρανία με τη Ρωσία «Στον χάρτη, η Ουκρανία χωρίζεται σε πολλά μεγάλα τμήματα μεταξύ Πολωνίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία και η Πολωνία ειδικότερα σκοπεύουν να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να την χωρίσουν σε μέρη. Αυτό είναι ψεύτικο», είπε ο Πολωνός δημοσιογράφος Μαρσίν Κοβάλτσικ.

Ένωση Πολωνίας και Ουκρανίας;. Όπως είπε ο ευρωβουλευτής Πάτρικ Γιάκι σε συνέντευξή του στο wPolityce,  πριν ένα έτος, οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφεραν για άλλη μια φορά πιο κοντά την Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Στο εγγύς μέλλον και οι δύο χώρες ενδέχεται να σχηματίσουν μια νέα ένωση», είπε. «Γνωρίζουμε από την ιστορία ότι η θέση της Πολωνίας ήταν πάντα το πρόβλημά της. Για Αιώνες, οι Πολωνοί δέχονταν αυτοκρατορικές πιέσεις τόσο από την Γερμανία όσο και από την Ρωσία. Ωστόσο, η Πολωνία έχει και τα πλεονεκτήματα της θέσης της. Σήμερα αυτό φαίνεται καλύτερα», είπε ο Γιάκι στο wPolyce.pl.

Ως προς αυτό, ο πολιτικός αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό παράδειγμα. Η ένωση της Πολωνίας και της Ουκρανίας θα μπορούσε να έχει πολλά κοινά με την εποχή της Πρώτης Πολωνικής Δημοκρατίας. Σήμερα, σε μια σύγκρουση με το «αυτοκίνητο της Μόσχας», αυτό το μοντέλο μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό, είπε.

Ο πολιτικός πιστεύει ότι η συμμαχία μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου πρέπει να βασίζεται στις αρχές της εταιρικής σχέσης και των δομών ευρωπαϊκής συνεργασίας. Κατά τη γνώμη του, η Πολωνία θα πρέπει να επιδιώξει ενεργά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτίμηση. Άποψή μας είναι ότι τελικά τίποτε από τα παραπάνω  σχέδια που διαμελίζουν την Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για ΝΑΤΟ-ΕΕ. Το μόνο κατά την άποψή μας που "παίζει" είναι η ένταξη  express  της Ουκρανίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ στην περίπτωση κατάρρευσης του μετώπου από τους Ρώσους, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και η χώρα να συνεχίσει να υφίσταται διατηρώντας υπό τον έλεγχό της όσα εδάφη της απέμειναν (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7219160_dryos-pesoysis-pas-anir-xyleyetai-oyggroi-kai-roymanoi-ethnikistes).

 

Εν αναμονή ενός Μεγάλου Πολέμου: γιατί η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο. «Τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων». Ο αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου κάλεσε την χώρα να προετοιμαστεί για μεγάλο πόλεμο και να αυξήσει την εφεδρεία μέσω της εκπαίδευσης αμάχων.

Οι αρχές στην Γερμανία, τη Σουηδία, την Νορβηγία και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν πρόσφατα για τους κινδύνους μιας Ρωσικής επίθεσης. Τα λόγια τους αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ευρώπη μετά την ουκρανική αντεπίθεση και την παραμονή των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, λένε οι ειδικοί.

Πολιτική άμυνα για την Βρετανία. Οι νέοι Βρετανοί είναι μια προπολεμική γενιά και πρέπει να προετοιμαστούν για τον εθνικό ηρωισμό που μπορεί να απαιτηθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Σερ Πάτρικ Σάντερς , αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατηγός πρότεινε την αύξηση του προσωπικού σε 120 χιλιάδες άτομα από τα σημερινά 73 χιλιάδες μέσω της δημιουργίας εφεδρείας αμάχων – και αναφέρθηκε στην απειλή σύγκρουσης με την Ρωσία.

«Η [Ο πόλεμος στην] Ουκρανία δείχνει βάναυσα το σημείο ότι οι τακτικοί στρατοί ξεκινούν πολέμους και οι στρατοί πολιτών τους κερδίζουν», είπε ο Σάντερς. Η τελευταία στρατολογία στην Βρετανία έλαβε χώρα το 1960 και από τότε τα αμυντικά ζητήματα έχουν εξαφανιστεί εντελώς από την ζωή της πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Λέγοντας ‘πολιτικός στρατός’, ο στρατηγός εννοούσε μια εφεδρεία αμάχων που έχουν μια βασική κατανόηση των στρατιωτικών υποθέσεων και είναι έτοιμοι να κινητοποιηθούν σε περίπτωση μεγάλου πολέμου – όπως στην Ρωσία ή την Ουκρανία.

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας εξέδωσε πρόσφατα παρόμοιες προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι η χώρα μεταβαίνει «από τον μεταπολεμικό στον προπολεμικό κόσμο». Αλλά αυτά τα λόγια έγιναν αντιληπτά διαφορετικά από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου παρά από τα χείλη ενός πολιτικού.

Ο λόγος του στρατηγού έγινε δεκτός διφορούμενα. Και παρόλο που ο γραμματέας Τύπου του Πρωθυπουργού διευκρίνισε γρήγορα ότι δεν υπήρχε συζήτηση για επιστροφή στη στρατολογία, ο Τύπος συζητούσε ενεργά εάν οι Βρετανοί ήταν έτοιμοι για την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Το τμήμα γνώμης της φιλελεύθερης εφημερίδας ‘The Guardian’ διαπίστωσε ότι το να έχεις έναν αποτελεσματικό στρατό ήταν σημαντικό, αλλά οι κοινωνικές δαπάνες και η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη ήταν εξίσου σημαντικές, επομένως ο στρατός πρέπει να είναι στην σειρά για τα κρατικά χρήματα.

Οι συντηρητικοί ‘TheTimes’, αντίθετα, υποστήριξαν το κάλεσμα του στρατηγού και περιέγραψαν ακόμη και ένα πιθανό σενάριο για αύξηση των εφεδρειών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στην Βρετανία θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την προετοιμασία της μελλοντικής εφεδρείας.

Από το 2022 μ.Χ., περισσότεροι από 30 χιλιάδες στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι μέχρι χθες πολίτες, έχουν εκπαιδευτεί σε βάσεις του Βρετανικού στρατού στο πλαίσιο της επιχείρησης Interflex.

Μεταστρατιωτική κοινωνία. «Περισσότεροι από 30 χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί στη Βρετανία από το 2022 μ.Χ.». Επί του παρόντος, λιγότερο από το 1% των πολιτών εμπλέκεται σε οποιαδήποτε μορφή εθνικής ασφάλειας, λέει ο Frank Ledwidge, ανώτερος λέκτορας στρατιωτικής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που υπηρέτησε στο παρελθόν στην Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών.

Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απλώς ένας λόγος για να επιστήσουμε την προσοχή του κοινού σε ένα πρόβλημα που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της πολυετούς παραμέλησης των ενόπλων δυνάμεων, όπως πιστεύει.

Το μέγεθος του Βασιλικού Ναυτικού συρρικνώνεται συνεχώς, ο στρατός δεν έχει τους πόρους για να καταστρώσει ούτε μία μεραρχία και η αεροπορία διαθέτει επτά μοίρες μαχητικών, συγκρίσιμες με την Πολεμική Αεροπορία της Σιγκαπούρης.

Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες του Λονδίνου μειώνονται σταθερά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Επί του παρόντος, οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας αριθμούν 73 χιλιάδες άτομα και αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη συμβασιούχων στρατιωτών.

«Ο στρατός βρίσκεται σε απόλυτο χάος», είπε ο Ledwidge στο BBC. Πρωταρχικό καθήκον, είπε, είναι η επίλυση προβλημάτων με τη συνεχή έλλειψη συμβασιούχων στρατιωτών και η δημιουργία συνθηκών για αυτούς. Πρόσθεσε ότι γνωρίζει προσωπικά εν ενεργεία στρατιωτικούς των οποίων τα διαμερίσματα δεν έχουν ζεστό νερό.

Μια άλλη αιτία ανησυχίας μεταξύ των Βρετανών πολιτικών είναι η ολοένα και πιο πραγματική προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η οποία θα μπορούσε να ακολουθηθεί από απόσυρση της υποστήριξης προς την Ουκρανία και ακόμη και αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ. «Πανικός» είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Ledwidge περιγράφει τη διάθεση ορισμένων από τους στρατηγούς.

Ρωσική επιθετικότητα: διαμάχη για το χρονοδιάγραμμα. Παρόμοια συναισθήματα υπάρχουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Υπάρχει μια μικρή αίσθηση πανικού υπό το φως μιας πιθανής προεδρίας Τραμπ», λέει η Μίνα Άλαντερ, ερευνήτρια στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

 Οι πολιτικοί θέτουν δύο ερωτήματα: πόσο καιρό μπορεί η ΕΕ να υποστηρίζει την Ουκρανία χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ και τι θα συμβεί εάν η Ουάσιγκτον αφήσει τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ μόνα τους με τους αντιπάλους τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι φόβοι για μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία αυξάνονται, παρά τις διαβεβαιώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν σκοπεύει να πολεμήσει με το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία έχει αποδείξει  τις στρατιωτικές ικανότητές της.

Ενώ προηγουμένως ήταν γενικά αποδεκτό ότι μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων θα σήμαινε πυρηνικό πόλεμο, τώρα εξετάζεται όλο και περισσότερο ένα ευρύτερο φάσμα σεναρίων, συμπεριλαμβανομένης μιας σύγκρουσης μεταξύ του ρωσικού στρατού και του ευρωπαϊκού στρατού χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ – και χρησιμοποιώντας όλα τα πιθανά όπλα εκτός από τα πυρηνικά.

Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής γνωρίζουν ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία πιο αποτελεσματικά από τη Δύση και μπόρεσε να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών ενώ αναδομεί τις στρατιωτικές της ικανότητες, λέει η Minna Alander.

Η θριαμβολογία εξατμίζεται γρήγορα από τα αξιώματα της εξουσίας. «Το να λέμε ότι η Ρωσία αποδυναμώθηκε σε μεγάλο βαθμό,  δεν είναι σοβαρό.Η Ρωσία είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν το 2022 μ.Χ. και δυναμώνει», προτείνει ο Frank Ledwidge. Η Γερμανία θέλει αρκετά χρόνια προετοιμασίας σε ενδεχόμενη Ρωσική επίθεση

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας ρωσικής επίθεσης στο ΝΑΤΟ – και είπε ότι η χώρα του χρειάζεται πέντε έως οκτώ χρόνια για να προετοιμαστεί γι’ αυτό.

Νωρίτερα, η γερμανική ταμπλόιντ Bild δημοσίευσε ένα έγγραφο που διέρρευσε από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας , το οποίο περιγράφει ένα πιθανό σενάριο μιας ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ το φθινόπωρο του 2024, παραμονές των αμερικανικών εκλογών. Σε απάντηση στη διαρροή, το στρατιωτικό τμήμα είπε ότι ήταν δουλειά τους να υπολογίσουν όλα τα πιθανά σενάρια.

Η Σουηδία έχει προειδοποιήσει τους πολίτες της για πόλεμο. Ο Υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας είπε ότι ο πόλεμος μπορεί να έρθει στη χώρα του και ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων κάλεσε τους Σουηδούς να προετοιμαστούν για πόλεμο. Όπως και στη Βρετανία, αυτές οι προειδοποιήσεις προκάλεσαν διαμάχη στο κοινό.

Η Νορβηγία επισπεύδει την προετοιμασία για τον πόλεμο. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Νορβηγίας, εν τω μεταξύ, είπε ότι η Ευρώπη έχει «δύο, ίσως τρία χρόνια» για να προετοιμαστεί για μια ρωσική επίθεση.

Η Ολλανδία προτρέπει για ετοιμασία πολέμου. Ο Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και ναύαρχος του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας, είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με την Ρωσία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. «Οι προκλητικές δηλώσεις είναι μια προσπάθεια αφύπνισης των ανθρώπων αυτών των χωρών και εξηγήσεων ότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά», λέει η Minna Alander.

Το Κίεβο ελπίζει ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να συνδυάσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία με επενδύσεις στη δική της άμυνα, λέει η Alena Glivko, υπάλληλος του βρετανικού think tank the Henry Jackson Society. «Ελπίζω πραγματικά ότι αυτές οι διαδικασίες θα πάνε χέρι-χέρι», λέει η πολιτικός επιστήμονας.

Τεράστια η βοήθεια στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να παράγει περισσότερες οβίδες πυροβολικού». Συνολικά, μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση (τόσο μεμονωμένες χώρες όσο και κοινά προγράμματα) είχε στείλει περισσότερα από 133 δισεκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά οι προμήθειες των δυτικών βλημάτων πυροβολικού μειώθηκαν σημαντικά το 2023 μ.Χ., και αυτό οδήγησε σε «πείνα οβίδων» στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λιγότερους γύρους σε απόθεμα από ότι η Ρωσία πέρασε κατά τις δύο πιο έντονες ημέρες μαχών στο Ντονμπάς, σύμφωνα με έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Αμυντικών Μελετών. Η παραγωγή νέων οβίδων -τόσο για την Ουκρανία όσο και για την ίδια- απαιτεί επενδύσεις και σχεδιασμό μεγάλης κλίμακας, για τον οποίο πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ακόμη έτοιμες.

«Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να υποστηρίξει ταυτόχρονα την Ουκρανία και να αναπτύξει τις δικές της αμυντικές δυνατότητες», λέει η Alander του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων. «Οι δυτικοί ηγέτες αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η μεταψυχροπολεμική εποχή της ειρήνης ήταν μια ανωμαλία, όχι μια νέα πραγματικότητα».

 

Υπηρεσία Πληροφοριών Εσθονίας: Η Ρωσία προετοιμάζεται για αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ. Ο επικεφαλής της Εσθονικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού βλέπει έντονη στρατικοποίηση της Ρωσικής οικονομίας.

Βίλνιους. Η Ρωσία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Δύση εντός της επόμενης δεκαετίας και θα μπορούσε να αποτραπεί από μια αντισυσσώρευση ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας, όπως δημοσιεύει το Reuters.

Το πρακτορείο επικαλούμενο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Εσθονίας αναφέρει την κλιμακούμενη συσσώρευση Ρωσικών στρατευμάτων προς τις χώρες της Βαλτικής και της Φινλανδίας.

Ο Kaupo Rosin, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εξωτερικών Πληροφοριών της Εσθονίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αναφέρει ότι «περιμένουμε την ανάπτυξη πρόσθετου στρατιωτικού εξοπλισμού, τον οποίο η Ρωσία θα μπορέσει να παράγει μεταφέροντας την οικονομία σε στρατιωτική βάση. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας το σημαντικό της πλεονέκτημα στο πυροβολικό, θα προσπαθήσει να καταλάβει νέες περιοχές της Ουκρανίας.

Από τα τέλη του 2022 μ.Χ., μετά τις ήττες από τις ουκρανικές δυνάμεις, ο Ρωσικός στρατός άργησε να μεταρρυθμιστεί, λέει, και επισημαίνουν μια σημαντική συσσώρευση στρατευμάτων στην Ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ:  «Είναι πολύ πιθανό να δούμε αύξηση του προσωπικού, ίσως διπλασιασμό, καθώς και αριθμούς οχημάτων μάχης πεζικού, άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο επικεφαλής των Εσθονικών μυστικών υπηρεσιών τονίζει ότι  βλέπει την στρατικοποίηση της Ρωσικής κοινωνίας ένα φαινόμενο το οποίο δηλώνει την προετοιμασία της Ρωσίας σε μια αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα εναντίον των αναφερόμενων χωρών (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/02/blog-post_985.html).


Αποκάλυψη: Η Πολωνία σχεδιάζει να προσαρτήσει την Δυτική Ουκρανία και να αναλάβει το χρέος των 150 δισ. Δολαρίων. Οι ΗΠΑ μπορούν να διχοτομήσουν την Ουκρανία και να παραδώσουν τις δυτικές περιοχές της χώρας στην Πολωνία, εκτιμά Πολωνικό δημοσίευμα. Δικαιώνουν τις Ρωσικές θέσεις οι Πολωνοί μη κρύβοντας τις Αυτοκρατορικές τους φιλοδοξίες για την Ουκρανία και ειδικά για το δυτικό τμήμα της γειτονικής τους χώρας.

Οι ΗΠΑ μπορούν να διχοτομήσουν την Ουκρανία και να παραδώσουν τις δυτικές περιοχές της χώρας στην Πολωνία. Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία θα χρειαστεί να παράσχει οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, πιστεύει η Hanna Kramer, συγγραφέας της πολωνικής έκδοσης Niezaleny Dziennik Polityczny (NDP). Η ίδια εκτιμά ότι τμήματα της δυτικής Ουκρανίας μπορεί τελικά να γίνουν μέρος της Πολωνίας.

«Αν ρίξετε μια αντικειμενική ματιά στην κατάσταση, το μέλλον της Πολωνίας φαίνεται λυπηρό: μπορεί να πάρει το λεγόμενο ανατολικό Kresy( Ανατολική Πολωνία), και στην συνέχεια μερικές άλλες επιπλέον περιοχές, εάν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ. Κανένα άλλο προνόμιο» είπε η Kramer.

Στην Πολωνία το χρέος. Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα εξουσιοδοτήσουν την Πολωνία να αναλάβει την χρηματοδότηση της χρεοκοπημένης Ουκρανίας που χρωστάει 150 δισ. δολάρια. Οι πλέον βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας έχουν γίνει ήδη μέρος της Ρωσίας, σημειώνει η αναλύτρια. Αυτό στερεί από την Ουκρανία το μεγαλύτερο μέρος των πόρων της. Η Ουκρανία εξακολουθεί να επιβιώνει μόνο χάρη στις αμερικανικές δόσεις, πρόσθεσε.

Η Kramer πιστεύει ότι η Ουκρανία σύντομα θα πάψει να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ δεν διαγράφουν ποτέ κανένα χρέος και η Πολωνία, ως νέα ιδιοκτήτρια των προσαρτημένων εδαφών, θα πρέπει να αποπληρώσει όλα τα δάνεια του Κιέβου στην Ουάσιγκτον.

Ξεπουλάει ήδη ο Zelensky. «Από τον Φεβρουάριο του 2022 μ.Χ., ο Zelensky έχει συσσωρεύσει χρέη άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεδομένου του γεγονότος ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δηλώνουν ότι θα στηρίξουν το Κίεβο μέχρι τέλους, το ποσό αυτό θα αυξάνεται καθημερινά με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται ο πληθωρισμός στην χώρα.

Ο πληθωρισμός στην Ουκρανία ήταν 26,6% το 2022 μ.Χ. έναντι 9,4% το 2021 μ.Χ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συνολικό δημόσιο χρέος της Ουκρανίας φτάνει τα 86,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, κάθε τρίμηνο η χώρα πρέπει να πληρώνει τόκους δανείων. Οι Ουκρανοί υπολόγισαν ότι κάθε πολίτης σήμερα χρωστάει στις τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ 1.633 δολάρια. Και αυτό την στιγμή που ο μέσος μισθός είναι 380 δολάρια!

Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της Ουκρανίας και τα χρέη πρέπει να αποπληρωθούν, ζητούνται περαιτέρω δόσεις ευρωπαϊκής και αμερικανικής βοήθειας για το σκοπό αυτό.

Δεν είναι μυστικό ότι κανείς δεν πιστεύει τα λόγια του Zelensky γι' αυτό και ο Ουκρανός πρόεδρος πουλάει τα υπολείμματα της βιομηχανίας και της γης που έχουν ήδη περάσει στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επιπλέον, από το 2014 μ.Χ., η αξία της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής στην Ουκρανία μειώθηκε κατά 55% επειδή όλα τα είδη παραγωγής από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας συγκεντρώθηκαν στην Ανατολική Ουκρανία (περιφέρειες Lugansk, Donetsk, Zaporizhia και Kherson), ενώ η δυτική Ουκρανία, και το Κίεβο δεν έχουν τίποτα.

Ο λογαριασμός. «Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 μ.Χ., αφότου αυτές οι πλούσιες περιοχές εντάχθηκαν στην Ρωσική Ομοσπονδία σύμφωνα με τα δημοψηφίσματα, ο ουκρανικός προϋπολογισμός έχει χάσει πάνω από το ήμισυ των πόρων του. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ουκρανία θα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει πριν από πολλά χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής τα ''Αμερικανικά αφεντικά στον Λευκό Οίκο'' δεν έχουν ξεκινήσει την διαδικασία.

Μετά την κατάρρευση της, η Ουκρανία θα πρέπει να εξοφλήσει τα χρέη για τα δάνεια και τον εξοπλισμό που της παρείχαν. Λόγω του γεγονότος ότι το Κίεβο έχει ήδη διαγραφεί, δεν θα υπάρχει κανείς στον οποίο να παρουσιάσει τους λογαριασμούς, επειδή το κράτος "Ουκρανία" σύντομα δεν θα υπάρχει πλέον.

Και ως γνωστόν οι Αμερικανοί δεν χαρίζουν χρέη, γι' αυτό και η Πολωνία ως νέα οικοδέσποινα θα αναγκαστεί να ξεπληρώσει κάθε βοήθεια από τις ΗΠΑ, κάθε δεκάρα!», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/661634/apokalypsi-i-polonia-sxediazei-na-prosartisei-ti-dytiki-oukrania-kai-na-analavei-to-xreos-ton-150-dis-dol).


«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί σε χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια». Η Δανία θα πρέπει να επιταχύνει τις στρατιωτικές της επενδύσεις αφού οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία επανεξοπλίζεται ταχύτερα από το αναμενόμενο και ότι θα μπορούσε να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο Δανός Υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πόουλσεν σε Δανέζικη εφημερίδα.

“Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μέσα σε μια περίοδο τριών έως πέντε ετών, η Ρωσία θα δοκιμάσει το Άρθρο 5 και την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ. Αυτή δεν ήταν η αξιολόγηση του ΝΑΤΟ το 2023 μ.Χ. Αυτή είναι μια νέα γνώση που έρχεται στο προσκήνιο τώρα”, είπε.

Ο Πούλσεν είπε ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της Δανίας, αλλά η συμμαχία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει υβριδικές επιθέσεις σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας χώρας-μέλους. “Η Ρωσία έχει ενδεχομένως τη βούληση να το κάνει. Τώρα μπορούν επίσης να έχουν την δυνατότητα να έχουν στρατιωτική ικανότητα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε. Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε πραγματικά”, είπε.

Υπενθυμίζουμε ότι και ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η συμμαχία θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια Ρωσική επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ εντός πέντε έως οκτώ ετών (https://news12.gr/i-rosia-mporei-na-epitethei-se-chora-toy/).

 

Τι ξέρουμε για την στρατιωτική συμφωνία Ολλανδίας- Γερμανίας- Πολωνίας; Στις 31 Ιανουαρίου, η Ολλανδία, η Γερμανία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού διαδρόμου» με στόχο την απλούστευση της μετακίνησης στρατευμάτων και εξοπλισμού μεταξύ των συμμάχων, που μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή του «Χώρου Σένγκεν για τους Στρατούς του ΝΑΤΟ».

«Ο πόλεμος μεγάλης κλίμακας που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία δείχνει την σημασία της ταχείας μετακίνησης των συμμαχικών δυνάμεων. Αυτό μας ώθησε να υπογράψουμε μια συμφωνία για να διευκολύνουμε την μετακίνηση δυνάμεων από την Πολωνία, την Γερμανία και την Ολλανδία στο έδαφός τους», είπε ο Πολωνός Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βλάντισλαβ Κόσνιακ- Καμίζ [ Wladyslaw Kosniak-Kamiz].

Επισημάνθηκε ότι «είναι αδύνατον να μείνουμε αδιάφοροι για το τι υποφέρουν οι Ουκρανοί. Αν θέλουμε να έχουμε δύναμη μέσα στον συνασπισμό, το κίνημα του συνασπισμού είναι το πιο σημαντικό πράγμα: η μετακίνηση των στρατών μας μεταξύ μας και για εμάς».

Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία έχει δημιουργήσει πολύ μελάνι από την Ρωσική πλευρά, αναμένεται να άρει τα «νόμιμα» εμπόδια στα σύνορα, καθώς και τον συντονισμό στον τομέα των υποδομών, όπως δρόμοι και γέφυρες, ώστε να επιτρέπεται η διέλευση μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών και οχημάτων.

Ομαλή Στρατιωτική Επιμελητεία. Σύμφωνα με την Daphne Bergsma, την πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Πολωνία: «Αυτό είναι το επόμενο στάδιο της ολοκλήρωσης. Με τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, έχει καταστεί πολύ σημαντικό να έχουμε ταχεία στρατιωτική κινητικότητα και ομαλή επιμελητεία», γράφει αμυντική ιστοσελίδα της Πολωνίας.

»Αυτό είναι που ονομάζουμε «Συντονισμένος Στρατιωτικός Διάδρομος» και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο. Είναι το πρώτο στο είδος του και είμαστε περήφανοι που εκπροσωπούμε τις τρεις χώρες που μπόρεσαν να το κάνουν αυτό.

 »Υποστηρίζουμε έτσι την Ουκρανία και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουμε και στην άμυνα της Ευρώπης». Η Γερμανία δεσμεύεται να παράσχει νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δεσμεύτηκε να παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η έννοια του «Στρατού Σένγκεν» ξεκίνησε το 2014 μ.Χ. κατά την διάρκεια της προσάρτησης της Κριμαίας από την Ρωσία και ενσωματώθηκε το 2022 μ.Χ. με την μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεταξύ των στόχων του: η διευκόλυνση των ζωτικών στρατιωτικών παραδόσεων στο Κίεβο.

«Ως μηχανισμός ταχείας και αποτελεσματικής μεταφοράς στρατευμάτων, υλικών, εξοπλισμού και πυρομαχικών, οποιοσδήποτε μηχανισμός που εξαλείφει τα σύνορα και τους περιορισμούς, που εμποδίζουν την ταχεία στρατιωτική ανάπτυξη, είναι απλώς απαραίτητος», εξηγεί ο ειδικός ασφαλείας Γιάροσλαβ Κοτσέφσκι του Ιδρύματος Stratpoints.

Μετά από δύο χρόνια μάχης ενάντια στις Ρωσικές δυνάμεις, η υλικοτεχνική ταχύτητα είναι πιο σημαντική από ποτέ για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος υποφέρει από ελλείψεις εξοπλισμού και πυρομαχικών, καταλήγει το δημοσίευμα (https://echedoros.blog/2024/02/10/%cf%84%ce%b9-%ce%be%ce%ad%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%af/amp/).

 

ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ: «Πρέπει να προετοιμαστούμε για σύγκρουση (με τη Ρωσία) που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες. Να περάσουμε στην ταχεία παραγωγή όπλων όπως σε περιόδους σύγκρουσης! ».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους.«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από την αργή παραγωγή (όπλων) σε περιόδους ειρήνης στην ταχεία παραγωγή σε περιόδους σύγκρουσης».

Η δήλωση του επέρχεται καθώς μια σειρά από Υπ. Άμυνας ή αρχηγούς ΓΕΣ ΝΑΤΟ-ικών χωρών προειδοποιούν τελευταία τους υπηκόους τους για επικείμενο πόλεμο με Ρωσία και μετά την πολύκροτη συνέντευξη Πούτιν που ουσιαστικά δήλωσε πως δεν παραιτείται από το ουκρανικό και θα το πάει ως το τέλος !

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κάλεσε τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την παραγωγή όπλων τους για να αυξήσουν τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να αποτρέψουν μια αντιπαράθεση με την Μόσχα «η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», σε συνέντευξή του το Σάββατο στον Γερμανικό Τύπο.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε: «Πρέπει να ξαναχτίσουμε και να αναπτύξουμε τη βιομηχανική μας βάση πιο γρήγορα, προκειμένου να αυξήσουμε τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να αναπληρώσουμε τα αποθέματά μας. »

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε από την αργή παραγωγή σε περιόδους ειρήνης στην ταχεία παραγωγή σε περιόδους σύγκρουσης», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ στην Γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Δεν υπάρχει επικείμενη στρατιωτική απειλή εναντίον συμμάχου (ΝΑΤΟ). Ταυτόχρονα, το Κρεμλίνο κάνει τακτικά απειλές κατά των χωρών του ΝΑΤΟ», παρατήρησε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Τονίζοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια έδειξε ότι «η ειρήνη στην Ευρώπη δεν ήταν δεδομένη», επέμεινε στην σημασία της προστασίας των χωρών της Συμμαχίας.

«Όσο επενδύουμε στην ασφάλειά μας και παραμένουμε ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε την επιθετικότητα», είπε. «Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με την Ρωσία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σύγκρουση που μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες», προειδοποίησε (https://dimpenews.com/2024/02/10/%ce%b3%ce%b3-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b3-%cf%83%cf%84%cf%8c%ce%bb%cf%84%ce%b5%ce%bd%ce%bc%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%ba-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%b1/).


ARMENIA, AZERBAIJAN, BIELORUSSIA, DONBASS, GUERRE EN UKRAINE, ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΊΑ, ΠΌΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ, ΠΌΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ, ΠΌΛΕΜΟΣ ΚΑΤΆ ΡΩΣΊΑΣ, ΑΡΜΕΝΊΑ, ΙΡΆΝ, ΙΣΡΑΉΛ, ΚΟΣΣΥΦΟΠΈΔΙΟ, ΛΕΥΚΟΡΩΣΊΑ, ΟΥΚΡΑΝΊΑ, ΡΩΣΊΑ, ΤΟΥΡΚΊΑ, RUSSIE, SERBIA, TURKEY, UKRAINE, WAR IN DONBASS.

Σενάριο: Άλλα 4,5 χρόνια Παγκόσμιου Πολέμου: ρήξη Ρωσίας-Τουρκίας, πυρηνική σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, κλείσιμο Στενών Βοσπόρου για Ρωσία από ΝΑΤΟ! Για να συνεχιστεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος για άλλα 4,5 χρόνια (και, σύμφωνα με το σχέδιο του παγκόσμιου μαριονετίστα , θα πρέπει να συνεχιστεί για περίπου 6 χρόνια, όπως και ο Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος), είναι απαραίτητο

Α) Ώστε η Τουρκία να μπει σταδιακά στον πόλεμο (στο πλευρό του ΝΑΤΟ), έχοντας τσακωθεί με την Ρωσία. Ειδικότερα, για να προκαλέσει σύγχυση η Τουρκία στην Ατζαρία, την Αμπχαζία και το Αρτσάχ.

Β) Η Ουκρανία, μαζί με την Μολδαβία και την Ρουμανία, να καταστρέψουν την Υπερδνειστερία.

Γ) Η Πολωνία και η Λιθουανία να καταπονέσουν την περιοχή του Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη με το πρόσχημα μιας υποτιθέμενης επικείμενης σύλληψης, για παράδειγμα, από τον Βάγκνερ του διαδρόμου Suwalki·

Δ) Να ξεδιπλωθεί μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τις περιοχές της Οδησσού και του Νικολάεφ.

Ε) Οι Κοσοβάροι να καθαρίσουν επιτέλους το Κόσοβο από τους Σέρβους και να κλονίσουν την κατάσταση υπέρ τους στα Σκόπια.

Ε) Να τοποθετήσει το ΝΑΤΟ την βάση του στα νησιά Άλαντ και να κλείσει την έξοδο των Ρωσικών πλοίων στην Βαλτική Θάλασσα.

Ζ) Με το πρόσχημα της ανάγκης επανέναρξης της προμήθειας ουκρανικών σιτηρών στις «πεινασμένες» αφρικανικές χώρες, το ΝΑΤΟ, αφενός, θα εμπόδιζε την έξοδο των Ρωσικών πλοίων στην Μεσόγειο Θάλασσα και αφετέρου, στέλνει τα πλοία και τα υποβρύχια της να φρουρούν την Οδησσό και να συνοδεύει ουκρανικά πλοία με σιτηρά στον Βόσπορο και – ήδη με όπλα και φορτία – πίσω στην Οδησσό.

3) Να ξεκινήσει μια κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ με την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων κατά του Ιράν.

Ι) Ν’ αρχίσουν πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ορισμένες Αφρικανικές χώρες, ο κρυφός στόχος των οποίων θα πρέπει να είναι η καταστροφή της παρουσίας Ρωσικών PMC στην ήπειρο.

Κ) Να ξεκινήσουν πραγματικές συγκρούσεις στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας και Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Λ) οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί να προμηθεύσουν στο Κίεβο αεροσκάφη F-16 και περισσότερους πυραύλους με βεληνεκές έως και 500 km ή περισσότερο, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να μπορούν να βομβαρδίσουν την Μόσχα.

Όχι απαραίτητα όλα αυτά θα συμβούν τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, αλλά όλες αυτές οι επιλογές για κλιμάκωση των εχθροπραξιών με την συμμετοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας συζητούνται στις Βρυξέλλες ( έδρα ΝΑΤΟ) όλο και πιο συχνά.

Και η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην ζώνη NVO θα συνεχιστεί, γιατί το έργο είναι το εξής: στο τέλος, μόνο 5-10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία. Ο αριθμός πληθυσμού της Ρωσίας θα πρέπει να μειωθεί σε 6 χρόνια, τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο. Μπροστά έχουμε άλλα 4,5 χρόνια του Παγκόσμιου Πολέμου, και το μεγαλύτερο βάρος αυτού του χρόνου θα το σηκώσει η Ρωσία (https://dimpenews.com/2023/08/01/%cf%83%ce%b5%ce%bd%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b1-45-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%ad/).


«Η Ρωσία θέλει περισσότερες δυνάμεις στα σύνορα με το ΝΑΤΟ». Οι Ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σχεδιάζουν να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους στα σύνορα με μέλη της δυτικής συμμαχίας ασφαλείας ΝΑΤΟ, ανέφερε σε νέα έκθεση η Εσθονική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο σώμα, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και 45.000 στρατιώτες, στα σύνορα του ΝΑΤΟ στην Βόρεια Ευρώπη. Από το 2022 μ.Χ., η Ρωσία είχε περίπου 19.000 στρατιώτες στα Βόρεια σύνορα.

Το 44ο Σώμα Στρατού πιθανότατα θα εδρεύει στη βορειοδυτική ρωσική πόλη Πετροζαβόντσκ κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία, σύμφωνα με την έκθεση. Η αξιολόγηση των πληροφοριών της Εσθονίας ανέφερε ότι η νέα Ρωσική μονάδα θα περιλαμβάνει δύο ή τρεις μονάδες ελιγμών και περίπου δώδεκα μονάδες υποστήριξης πυρός και υποστήριξης μάχης.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα υφίσταται μια σημαντική στρατιωτική μεταρρύθμιση συνολικά που σχετίζεται με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η άμυνα έναντι μιας πιθανής συμβατικής επίθεσης από έναν τέτοιο στρατό θα απαιτούσε από τις συμμαχικές αμυντικές δυνάμεις και τις αμυντικές βιομηχανίες να είναι πολύ πιο προετοιμασμένες, ικανές και καλύτερα εφοδιασμένες με πυρομαχικά και υλικό από ό,τι είναι σήμερα», προειδοποίησαν αξιωματούχοι.

Σημειώνεται ότι μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πέρυσι, η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα πρέπει να λάβει απροσδιόριστα μέτρα για να προστατεύσει από αυτό που θεωρεί ως διευρυνόμενη απειλή στα σύνορα της (https://news12.gr/i-rosia-thelei-perissoteres-dynameis/).


Πολωνία: Η κυβέρνηση Tusk εγκαταλείπει την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία. Αλλαγή πολιτικής από την νέα κυβέρνηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η Βαρσοβία θεωρεί ότι το θέμα της λήψης αποζημιώσεων από την Γερμανία για τις ζημίες που υπέστη η Πολωνία κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει κλείσει, δήλωσε ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski.

"Η νομική θέση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την λήψη επανορθώσεων", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την Πολωνική τηλεόραση, εξηγώντας ότι "το Πότσνταμ έχει αποφασίσει διαφορετικά". "Οι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να ληφθούν αποζημιώσεις", δήλωσε ο Sikorski.

Αλλαγή πολιτικής. Την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μ.Χ., οι προηγούμενες πολωνικές αρχές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) παρουσίασαν μια τρίτομη έκθεση για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία από την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας το 1.939 μ.Χ.-1.945 μ.Χ. Οι ζημίες εκτιμήθηκαν σε 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότυ (1,3-1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Αργότερα, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Zbigniew Rau υπέγραψε σημείωμα με το οποίο ζητούσε από την Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση. Η Γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι δεν έχει λόγο να καταβάλει οποιαδήποτε πληρωμή, δεδομένου ότι η Πολωνία παραιτήθηκε επίσημα από τις αποζημιώσεις το 1.953 μ.Χ.-(https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721660/polonia-i-kyvernisi-tusk-egkataleipei-ti-diekdikisi-ton-polemikon-apozimioseon-apo-ti-germania).


Διχασμένο το ΝΑΤΟ – Φόβοι από τις χώρες της Βαλτικής για μια επίθεση από την Ρωσία, καθησυχάζουν οι Ευρωπαίοι. Ένας λόγος για τον συναγερμό των δυτικών αξιωματούχων είναι η αναβίωση από την Ρωσία της βιομηχανικής αμυντικής μηχανής της τον περασμένο χρόνο.

Νέες εκτιμήσεις για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας και τις απειλές της για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ οδήγησαν σε νέες προειδοποιήσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και πίεση για μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα.

«Ζούμε σε πραγματικά επικίνδυνους καιρούς και σε ένα σημείο όπου μεγάλης κλίμακας σύγκρουση είναι πιο πιθανή από ό,τι ήταν στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε ένας αξιωματούχος των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στους Financial Times.

Η πολεμική «πρόθεση της Ρωσίας είναι ακόμα εκεί», δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι χερσαίες δυνάμεις της έχουν υποβαθμιστεί στην Ουκρανία, αλλά η αεροπορία και το ναυτικό της είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτα και η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη».

Αυτή η προειδοποίηση επικρέμεται από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου που ξεκινά την Παρασκευή, μια ετήσια συγκέντρωση αξιωματούχων ασφαλείας, στρατιωτικών και πληροφοριών και εμπειρογνωμόνων που παρέχει ένα στιγμιότυπο της παγκόσμιας αμυντικής εικόνας σε μια περίοδο ρεκόρ αστάθειας.

Ένας λόγος για τον συναγερμό των δυτικών αξιωματούχων είναι η αναβίωση από την Ρωσία της βιομηχανικής αμυντικής μηχανής της τον περασμένο χρόνο, η οποία έλαβε χώρα με ταχύτητα που πολλοί στη Δύση θεωρούσαν αδύνατη.

Η Ρωσία εκτόξευσε 4 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και αρκετές εκατοντάδες άρματα μάχης κατά την διάρκεια του έτους. Θα στρατολογήσει άλλους 400.000 άνδρες φέτος χωρίς να καταφύγει σε κινητοποίηση πλήρους κλίμακας, προβλέπουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Ο ρόλος Trump. Την ίδια στιγμή, το μέλλον του ίδιου του ΝΑΤΟ έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από την προοπτική επιστροφής του Donald Trump στον Λευκό Οίκο. Ο Trump το περασμένο Σαββατοκύριακο είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες κατά περίπου ένα τρίτο την τελευταία δεκαετία, με ορισμένες χώρες να αυξάνουν σημαντικά τις δαπάνες τους από την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μ.Χ.

Ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και έχει υποστεί τεράστιες απώλειες κατά την διάρκεια δύο ετών σύγκρουσης, οι περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα είναι σε θέση να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του εντός πέντε έως έξι ετών.

«Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοι πάντα αναζητούν νέους τρόπους για να διεξάγουν πόλεμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps. «Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε στη δύναμη μας. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Άλλοι αξιωματούχοι της δυτικής άμυνας τις τελευταίες εβδομάδες εξέδωσαν άνευ προηγουμένου δημόσιες προειδοποιήσεις για την πιθανότητα μιας ευρύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη με μια Ρωσία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επανεξοπλισμό.

Ο Υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δοκιμάσει τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «εντός τριών έως πέντε ετών».

Αυτό ακολούθησε παρόμοιες προειδοποιήσεις από συναδέλφους από την Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ρουμανία, την Γερμανία και ανώτερους αξιωματούχους του ίδιου του ΝΑΤΟ από την αρχή του έτους.

«Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι είναι ρεαλιστικό ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin θα επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μέσα σε 5-8 χρόνια», δήλωσε η Marie-Agnes Strack-Zimmermann, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Bundestag. «Ο άνθρωπος οδηγείται από ένα είδος ιμπεριαλισμού που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να υπάρξει στον 21ο Αιώνα».

«Είναι μια αξιόπιστη απειλή και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προειδοποιήσεις για πιθανή ρωσική επίθεση σε ένα μέλος της συμμαχίας. «Δεν βρίσκω τέτοιες προβλέψεις φαντασίωση». . . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα σταματήσει στην Ουκρανία».

Ένας ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος έφτασε στο σημείο να πει ότι η «πρόθεση και η ικανότητα» της Ρωσίας να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ πριν από το τέλος της δεκαετίας ήταν «αρκετή συναίνεση» στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. «Η ευκαιρία είναι η μόνη μεταβλητή», είπε ο αξιωματούχος.

Προειδοποιήσεις. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ένας λόγος για τις τρομερές προειδοποιήσεις ήταν να προετοιμαστούν οι κοινωνίες για τον πιθανό κίνδυνο και να διασφαλιστεί ότι η μη στρατιωτική υποδομή ήταν έτοιμη για τις πιθανές συνέπειες.

Αυτό περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι τα εθνικά ενεργειακά αποθέματα και τα αποθέματα είναι αρκετά ανθεκτικά, ότι τα δίκτυα επικοινωνιών είναι ασφαλή και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά σε περίπτωση πολέμου και ότι οι κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων και των σιδηροδρόμων, θα μπορούσαν να χειριστούν τη μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα χρειαζόταν και μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη.

Η Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ, ένα κέντρο διοίκησης συμμαχίας στη νότια γερμανική πόλη Ουλμ, καταρτίζει σχέδια για το πώς θα αναπτυχθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη και θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτή η διαδικασία θα αντλήσει διδάγματα από τη συνεχιζόμενη άσκηση Steadfast Defender, η οποία προσομοιώνει μια μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με έναν εχθρό στα ανατολικά του ΝΑΤΟ, τα μεγαλύτερα τέτοια πολεμικά παιχνίδια στην ιστορία της συμμαχίας από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο ναύαρχος Rob Bauer, ο οποίος ηγείται της επιτροπής του ΝΑΤΟ που συμβουλεύει τη στρατιωτική στρατηγική της στρατιωτικής συμμαχίας, είπε ότι η άσκηση αφορούσε «την προετοιμασία για μια σύγκρουση με την Ρωσία».

Ο στρατηγός Sir Patrick Sanders, ο απερχόμενος αρχηγός του βρετανικού στρατού, έχει προειδοποιήσει ότι το βρετανικό κοινό έπρεπε να είναι έτοιμο να πολεμήσει σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία.

Οι Βρετανοί πολίτες θα πρέπει να είναι «εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι» για να πολεμήσουν, επειδή η Μόσχα σχεδίαζε «να νικήσει το σύστημα και τον τρόπο ζωής μας», είπε ο Sanders σε ομιλία του τον περασμένο μήνα.

Τέτοιες προειδοποιήσεις δεν ήταν απόπειρα να πυροδοτήσουν πανικό, είπε ο αξιωματούχος των Βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Οι προειδοποιήσεις, είπε, «είναι για να έχουμε προνοητικότητα και προειδοποιούμε, καθώς συχνά υπάρχει πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ της προειδοποίησης και της κρίσης».

Συγκεχυμένες πληροφορίες. Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο είχε «ισχυρές πληροφορίες» ότι ο Putin προετοιμάζεται για πόλεμο κατά των χωρών της Βαλτικής. «Ο Putin δεν μπορεί να σταματήσει».

Ωστόσο, ορισμένα μέλη της συμμαχίας είναι δύσπιστα ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας σκοπεύει να επιτεθεί σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ. «Εκτιμούμε ότι παίρνει στα σοβαρά τη δέσμευσή μας για το Άρθρο 5 και δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Putin είπε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού Αιώνα και έχει κάνει επανειλημμένες δηλώσεις για την επιθυμία της Μόσχας να προστατεύσει τους Ρωσόφωνους πληθυσμούς εκτός των συνόρων της. Αυτό το επιχείρημα ήταν ένα από τα πολλά που ανέπτυξε το Κρεμλίνο για να υποστηρίξει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Εσθονίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία σκόπευε να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων της που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων της με τις χώρες της Βαλτικής και τη Φινλανδία, μια κίνηση που θα μπορούσε να προμηνύει μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ο Putin κάνει ό,τι λέει ότι θα κάνει. Και το μόνο πράγμα που μπορεί να τον σταματήσει είναι μια πολιτική δύναμης», δήλωσε ο Christoph Heusgen, επί μακρόν σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel και τώρα επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. «Είναι το μόνο πράγμα που καταλαβαίνει» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721786/dixasmeno-to-nato-fovoi-apo-tis-xores-tis-valtikis-gia-mia-epithesi-apo-ti-rosia-kathisyxazoun-oi-evropaioi).

 

Έκθεση – βόμβα: Οι ΗΠΑ οδεύουν σε απευθείας πόλεμο με την Ρωσία και σε διάλυση του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να αλλάξουν την σκληρή πολιτική που πρεσβεύουν στην Ευρώπη και να επαναξιολογήσουν την στρατηγική τους.

Ανησυχίες σχετικά με το μέλλον των Αμερικανό-Ρωσικών σχέσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία διατυπώνουν Αμερικάνοι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν την πολιτική ηγεσία και όσους χαράσσουν την εξωτερική πολιτική να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους όχι μόνο απέναντι στη Ρωσία αλλά και απέναντι στην Ευρώπη.

Σε πρόσφατη έκθεση ενός από τα πιο σημαντικά Αμερικανικά think tank, της Rand Corporation, αναφέρεται ότι η εφαρμογή από την Ουάσιγκτον μιας πολιτικής «σκληρής γραμμής» στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσο πόλεμο με την Ρωσία, να απειλήσει την ενότητα του δυτικού μπλοκ... ενδεχόμενως και του ΝΑΤΟ και για αυτό το λόγο ζητείται να γίνει μια επαναξιολόγηση της Αμερικανικής πολιτικής όσον αφορά την Ευρώπη.

Πιο πιθανός ο πόλεμος. Σύμφωνα με τους αναλυτές του think tank, εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην σκληρή πολιτική τους στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι πολύ πιθανός ένας πόλεμος με τη Ρωσία.

«Μια σκληροπυρηνική μεταπολεμική στρατηγική των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει τη σύγκρουση με τη Ρωσία πιο πιθανή και όχι λιγότερο πιθανή» αναφέρει η έκθεση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως η Ουάσινγκτον δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την Ρωσία μέσω της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, καθώς όλες οι πολιτικές στην περιοχή θα συνιστούν προκλήσεις κατά της Μόσχας.

Κινδυνεύει το δυτικό μπλοκ. Επιπλέον, οι αναλυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο οι αμερικανικές πολιτικές να βλάψουν την ενότητα του δυτικού μπλοκ. Όπως υποστηρίζουν, με την εφαρμογή πολεμικών μέτρων στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προβοκάτορας από τους ίδιους τους Ευρωπαίους εταίρους της, κυρίως από την Γαλλία και την Γερμανία.

Προφανώς, αυτό θα προκαλούσε δυσαρέσκεια και κρίση στις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι θα ένιωθαν ότι απειλούνται άμεσα από μια επικείμενη σύγκρουση, δεδομένης της γεωγραφικής τους γειτνίασης με τη Ρωσία, κάτι που θα τους καθιστούσε «εύκολους στόχους».

Υψηλότερος κίνδυνος για σύγκρουση. «Η Ρωσία αναζωογόνησε την αμυντική της βιομηχανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, αντιμετώπισε ορισμένες στρατιωτικές προκλήσεις (όπως κακή εκπαίδευση) και κέρδισε θανατηφόρα βοήθεια από την Κίνα.

Αν και το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι ισχυρότερο από τη Ρωσία, οι σκληροπυρηνικές μεταπολεμικές πολιτικές των ΗΠΑ, όπως οι διμερείς συμφωνίες για ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, οδηγούν ορισμένους συμμάχους (όπως η Γαλλία και η Γερμανία) να βλέπουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως προβοκάτορα.

Ως αποτέλεσμα, οι δεσμεύσεις των συμμάχων για συλλογική άμυνα είναι λιγότερο ισχυρές (…) Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία ενισχύουν τις θέσεις τους κατά μήκος των συνόρων ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Οι διπλωματικές σχέσεις παραμένουν περιορισμένες ενώ οι αντιλήψεις για τις απειλές είναι υψηλές, δημιουργώντας συνθήκες ώριμες για εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τις προθέσεις.

Επομένως, ο κίνδυνος καταστροφικής σύγκρουσης είναι υψηλότερος από ό,τι πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα κι αν ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλός» αναφέρουν οι αναλυτές της Rand Corporation.

Πλήγμα στα αμερικανικά συμφέροντα. Επιπλέον, οι Αμερικάνοι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια σοβαρή κλιμάκωση στην ουκρανική σύγκρουση θα μπορούσε να έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι αυτή την στιγμή το καλύτερο που μπορεί να κάνει το ΝΑΤΟ είναι να ενθαρρύνει το Κίεβο και την Μόσχα να διαπραγματευτούν και να καταλήξουν σε εκεχειρία, έτσι ώστε να ηρεμήσει η κατάσταση όσο το δυνατόν συντομότερα και να περιοριστούν οι ζημιές και στις δύο πλευρές.

Δεν επαπειλείται τώρα σύγκρουση. Ωστόσο, αναφέρουν επίσης ότι, αν και το σενάριο του πολέμου είναι πιθανό στο μέλλον, η παρούσα κατάσταση προκαλεί λιγότερο φόβο, καθώς φαίνεται ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να ξαναρχίσει ο διάλογος για τον έλεγχο των εξοπλισμών και ότι δεν θα είναι πρόθυμη να δεχτεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους πολέμου με την Ρωσία.

Παραμένει ισχυρή η αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, τονίζουν ότι η αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ παραμένει αρκετά ισχυρή ώστε να αποτρέψει την Ρωσία από το να επιτεθεί σε άλλες χώρες – αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε ένα σενάριο μετά την σύγκρουση, όταν η Μόσχα θα γίνει ακόμα πιο δυνατή

«Η προθυμία της Ουάσιγκτον να επιστρέψει στον διμερή έλεγχο των εξοπλισμών, η έλλειψη υποστήριξης για βαθύτερη ενσωμάτωση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και οι ελεγχόμενες δεσμεύσεις απέναντι σε άλλα πρώην σοβιετικά κράτη που είναι εκτός του ΝΑΤΟ, μειώνουν τις πολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Παρά τους φόβους ότι τέτοιες κινήσεις θα ενθάρρυναν την Ρωσία, αυτές οι λιγότερο σκληροπυρηνικές πολιτικές δεν υπονομεύουν την ήδη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, η Ρωσία δεν επιτέθηκε στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά την άνευ προηγουμένου υποστήριξη των συμμάχων στην Ουκρανία» επισημαίνει η έκθεση.

Αβάσιμα επιχειρήματα. Αν και πολλά από τα επιχειρήματα της Rand είναι ενδιαφέροντα, είναι εξίσου προφανές πως ενέχουν μια δόση προκατάληψης και ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και παντελώς αβάσιμα.

Προφανώς, μια κλιμάκωση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης θα οδηγούσε σε ένα σενάριο αύξησης των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να καταλήξει σε άμεση σύγκρουση.

Είναι αρκετά περίεργο ότι ακόμη και ριζικά αντι-ρωσικά think tank, όπως η Rand Corporation το παραδέχονται ήδη αυτό. Αυτό δείχνει πώς η ήττα της Δύσης στην Ουκρανία αναγνωρίζεται ήδη ευρέως. Ωστόσο, οι αναλυτές κάνουν λάθος στην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν ήδη μέτρα για να αποτρέψουν το χειρότερο σενάριο.

Δεν υπάρχει διπλωματική καλή θέληση από τις ΗΠΑ για επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των εξοπλισμών με την Ρωσία, αντίθετα, η όλο και πιο επιθετική νοοτροπία των ΗΠΑ διαμορφώνει συνθήκες αποτυχίας καθώς προωθείται μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων. Το ότι η Ρωσία δεν έχει επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν είναι συνέπεια οποιουδήποτε μέτρου αποτροπής ή αποκλιμάκωσης, αλλά έλλειψης ενδιαφέροντος από τους Ρώσους για την διεξαγωγή οποιουδήποτε πολέμου.

Παρά τα όποια λάθη στην ανάλυση, θα ήταν ενδιαφέρον να διαβαστεί η έκθεση από εκείνους που χαράσσουν την Αμερικανική εξωτερική πολιτική, ώστε να αρχίσουν να σκέφτονται το σενάριο μετά τη σύγκρουση.

Άλλωστε η αύξηση της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης μπορεί όχι μόνο να ενέχει τον κίνδυνο ενός πολέμου με την Ρωσία, αλλά μπορεί να είναι ένα βήμα προς την καταστροφή του ίδιου του ΝΑΤΟ, καθώς οι Ευρωπαίοι μπορεί να αποφασίσουν να μην χρησιμοποιούνται πλέον… ως τροφή για τα Αμερικανικά σχέδια (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/721828/ekthesi-vomva-oi-ipa-odeyoun-se-apeftheias-polemo-me-ti-rosia-kai-se-dialysi-tou-nato).


Δεν πάμε καλά! Ο Όλαφ Σολτς καλεί τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν στη μαζική παραγωγή όπλων μετά τις απειλές του Τραμπ.  «Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η δύναμη της Γερμανίας από μόνη της δεν αρκεί».

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Δευτέρα ότι οι Γερμανοί κατασκευαστές όπλων μπορούν να βασίζονται στην κυβέρνησή του για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, ο αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να κινηθούν προς την μαζική παραγωγή στρατιωτικού υλικού, μέσω κοινών και μακροπρόθεσμων παραγγελιών, όπως αναφέρουν το Reuters και το AFP.

Ο Όλαφ Σολτς  έκανε τις ανακοινώσεις μετά την δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσε την οργή όλων των συμμάχων των ΗΠΑ λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποτύχουν να προστατεύσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να αμυνθούν από πιθανή Ρωσική εισβολή.

Κατά την διάρκεια της θητείας του, ο Τραμπ επέκρινε δημόσια τα κράτη που δεν πληρούν τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε την Δευτέρα ότι η αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ και την Γερμανία πρέπει να στραφεί στη μαζική παραγωγή όπλων καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες να καλύψουν τη ζήτηση για πυρομαχικά.

 «Πρέπει να περάσουμε από τη μεταποιητική βιομηχανία στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Σολτς, εγκαινιάζοντας το εργοτάξιο του μελλοντικού εργοστασίου εξοπλισμών της εταιρείας Rheinmetall, στο Unterlüss, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο γερμανικό στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα. .

«Όχι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα για να στηρίξουν την Ουκρανία. Οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις δεν επαρκούν. Η δύναμη της Γερμανίας από μόνη της δεν αρκεί», είπε.ο Σολτς: Η Γερμανία θα πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο γερμανικός στρατός και η αμυντική βιομηχανία μπορούν πλέον να βασίζονται στην δέσμευση του Βερολίνου για την επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ. «Αυτό είναι μια επείγουσα ανάγκη. Γιατί, όσο σκληρή κι αν είναι, αυτή είναι η πραγματικότητα: δεν ζούμε σε περιόδους ειρήνης», είπε ο Σολτς.

Τόνισε ότι αυτό είναι ένα «σήμα» που απευθύνεται στους Ευρωπαίους να αυξήσουν ουσιαστικά την βάση της αμυντικής βιομηχανίας τους. Σύμφωνα με τον καγκελάριο, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντιπροσωπεύουν «μείζονα απειλή» και «όσοι θέλουν ειρήνη πρέπει να καταφέρουν να αποτρέψουν πιθανούς επιτιθέμενους».

Παρά τα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ που εστάλησαν στην Ουκρανία από τα κράτη της ΕΕ από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής, απέχουν ακόμα πολύ από το να φτάσουν σε επαρκή ικανότητα να υποστηρίξουν βιώσιμα το Κίεβο και να αναπληρώσουν τα δικά του αποθέματα.

«Μια ισχυρή άμυνα απαιτεί μια σταθερή βιομηχανική βάση. Θα δει το φως της δημοσιότητας εάν εμείς, οι Ευρωπαίοι, ενωθούμε με τις  αποφάσεις μας και έτσι θα δώσουμε στη βιομηχανία προοπτικές για τα επόμενα 10, 20 ή 30 χρόνια», τόνισε.

Ο Σολτς παραδέχτηκε ότι, από αυτή την άποψη, η Γερμανία ήταν από καιρό ένα κακό παράδειγμα, καθώς η πολιτική εξοπλισμών «διεξαγόταν σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο», χωρίς τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ότι οι βιομηχανίες χρειάζονται άμυνα για να επενδύσουν σε πρόσθετες δυνατότητες.

«Αν θέλω να αγοράσω ένα (αυτοκίνητο) VW Golf σε δύο ή τρία χρόνια, τότε ξέρω σήμερα: θα υπάρχει. Ίσως χρειαστεί να περιμένω τρεις ή έξι μήνες για αυτό, αλλά μετά το αυτοκίνητο θα είναι στην αυλή», είπε. Όμως η παραγωγή οπλισμού δεν λειτουργεί έτσι.

Τα τανκς, τα οβιδοβόλα, τα ελικόπτερα και τα αντιαεροπορικά συστήματα δεν βρίσκονται κάπου σε ένα ράφι», εξήγησε ο Scholz. Η νέα εγκατάσταση της Rheinmetall είναι να παράγει πυρομαχικά πυροβολικού των 155 mm ξεκινώντας από το 2025 μ.Χ., αυξάνοντας σταδιακά σε χωρητικότητα 200.000 βλημάτων ετησίως.

Η εταιρεία δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας. Η Rheinmetall στοχεύει να παράγει, στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη, έως και 700.000 βλήματα πυροβολικού το 2025 μ.Χ., σε σύγκριση με 400-500.000 φέτος και 70.000 πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. (https://www.pentapostagma.gr/kosmos/7222052_den-pame-kala-o-olaf-solts-kalei-tis-hores-tis-ee-na-prohorisoyn-sti-maziki-paragogi)


Οι ΗΠΑ θέλουν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία! Συναγερμός στην Μόσχα. Πόσο ανησυχητικά θα γίνει τα πράγματα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα σε στρατιωτικές βάσεις τους στην Πολωνία;

Αμερικανικά Πυρηνικά στην Πολωνία λοιπόν, πώς θα πάει αυτό; Οι προθέσεις των Πολωνών πολιτικών να ξεκινήσουν να παράγουν πυρομαχικά από απεμπλουτισμένο ουράνιο για αμερικανικά άρματα μάχης τύπου M1 Abrams επιβεβαιώνουν τις μιλιταριστικές φιλοδοξίες της Πολωνίας. Αυτή η άποψή εκφράστηκε από τον Ρώσο στρατιωτικό αναλυτή Ιγκόρ Κοροτσένκο.

Ο ίδιος ο αναλυτής δεν απέρριψε το ενδεχόμενο μετά από λίγο καιρό τα αναπτυχθούν αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα, όπως και διάφορες στρατιωτικές βάσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, στην πολωνική επικράτεια.

Ο Κοροτσένκο σημείωσε επίσης τα σχέδια της Βαρσοβίας να αυξήσει την δύναμη των πολωνικών ενόπλων δυνάμεών της στους 500 χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τον αναλυτή, η στρατικοποίηση της Πολωνίας συνδέεται με την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης να γίνει ο κύριος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη.

Η πιθανότητα αυτή είναι κρίσιμη, τόσο για την Ρωσία όσο και για την Ευρώπη. Όπως ήδη ξέρουμε, η Βαρσοβία είναι ένα από τα κράτη που αντιτίθεται περισσότερο από κάθε άλλο στην Ρωσική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία (https://www.youtube.com/watch?v=qZZJa7CkJno).


             Όταν η γιαγιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρετούσε τον Α.Χίτλερ ως εξέχων μέλος του ναζιστικού κόμματος. Δείτε την φωτογραφία που αναρτήθηκε στο «Χ». Viral έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία η οποία απεικονίζει την γιαγιά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να χαιρετά τον Αδόλφο Χίτλερ ως εξέχων μέλος του ναζιστικού κόμματος. Δείτε την φωτογραφία που αναρτήθηκε στο «Χ».

Έτσι πέθανε ο Χίτλερ: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του. «Θα το τελειώσω σήμερα»: Τα τελευταία λόγια του Αδόλφου Χίτλερ, λίγες μόλις ώρες προτού αυτοκτονήσει, όπως τα καταγράφει στο προσωπικό του ημερολόγιο, ο πιλότος, προσωπικός φίλος και κουμπάρος του, Χανς Μπαουρ, είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το ημερολόγιο του Αντιστράτηγου Χανς Μπαουρ (Hans Baur), ενός εκ των πιο έμπιστων μελών του προσωπικού του Χίτλερ, διαθέτει σπάνιες φωτογραφίες του δικτάτορα, καθώς και μια καταγραφή των τελευταίων ωρών του Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1.945 μ.Χ.. Τα απομνημονεύματα του Μπάουρ επανακυκλοφόρησαν με τον τίτλο ‘I was Hitler’s Pilot’ και περιλαμβάνουν τις τελευταίες συνομιλίες τους.

«Ο Χίτλερ ήρθε σε μένα και πήρε και τα δύο μου χέρια στα δικά του», θυμάται ο Μπάουρ, ο οποίος πέθανε το 1.993 μ.Χ. σε ηλικία 96 ετών. «Μπαουρ, θέλω να σου πω αντίο. Ήρθε η ώρα. Οι στρατηγοί μου με πρόδωσαν. Οι στρατιώτες μου δεν θέλουν να συνεχίσω και εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω», λέει ο πιλότος και προσθέτει:

«Προσπάθησα να τον πείσω ότι υπήρχαν ακόμα διαθέσιμα αεροπλάνα και ότι θα μπορούσα να τον φυγαδεύσω σε Ιαπωνία ή Αργεντινή, ή σε κάποιον από τους Σεΐχηδες, που ήταν όλοι πολύ φιλικά προσκείμενοι χάρη στην συμπεριφορά του απέναντι στους Εβραίους». «Ο πόλεμος θα τελειώσει με την πτώση του Βερολίνου. Και εγώ στέκω ή πέφτω με το Βερολίνο», απάντησε τότε ο Χίτλερ.

«Ένας άντρας πρέπει να έχει αρκετό κουράγιο για να αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Γι’ αυτό το τελειώνω τώρα. Ξέρω ότι αύριο εκατομμύρια άνθρωποι θα με καταραστούν. Αυτή είναι η μοίρα», ανέφερε και συνέχισε: «Οι Ρώσοι ξέρουν πολύ καλά ότι είμαι εδώ σε αυτό το καταφύγιο και φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιήσουν καπνογόνα. Ξέρω ότι υπάρχουν μηχανισμοί εδώ για αυτά, αλλά μπορείς να βασιστείς σε αυτούς;».

Και καταλήγοντας είπε στον φίλο του, σύμφωνα με το ημερολόγιο: «Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν μπορώ. Το τελειώνω σήμερα». Τότε ο Χίτλερ πρόσφερε στον Μπάουρ έναν πολύτιμο πίνακα ως δώρο για τα 12 χρόνια υπηρεσίας του προτού αυτοκτονήσει λίγο αργότερα, μαζί με την σύζυγό του Έβα Μπράουν – την οποία είχε παντρευτεί λίγες ώρες πριν (https://www.pronews.gr/kosmos/otan-i-giagia-tis-oursoula-fon-nter-laien-xairetouse-ton-a-xitler-os-eksexon-melos-tou-nazistikou-kommatos/).


              

Ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Πολωνίας άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους για κοινή επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Fox News: Ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ και ο Πρόεδρος Ντούντα ζήτησαν από τις ΗΠΑ χρήματα για το Κίεβο.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εγκατέλειψαν τηβ διαφορά για μια κοινή επίσκεψη στην Ουάσιγκτον , κατά την οποία ζήτησαν από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει το ΝΑΤΟ να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες και να διαθέσει πόρους για την Ουκρανία . Αυτό αναφέρει το Fox News .

« Η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έδειξε πραγματικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πρέπει να παραμείνουν ηγέτης ασφαλείας, αλλά άλλοι σύμμαχοι πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της», είπε ο Ντούντα.

Κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, σημειώνοντας ότι η Πολωνία αφιερώνει ήδη το 4% του ΑΕΠ της σε στρατιωτικές ανάγκες, ενώ η υπόλοιπη συμμαχία έχει ποσοστό 2%. Ο Μπάιντεν επαίνεσε τα λόγια του Ντούντα και ζήτησε αυξημένη υποστήριξη προς το Κίεβο , προσθέτοντας ότι «η Πολωνία γνωρίζει εκ πείρας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία».

Η επίσκεψη των Πολωνών ηγετών στην Ουάσιγκτον ήταν χρονισμένη για να συμπέσει με την 25η επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τουσκ επεσήμανε προβλήματα στην υποστήριξη των δυτικών χωρών προς την Ουκρανία, υποσχόμενος να «κινητοποιήσει τους συναδέλφους στην Ευρώπη».

 

Γερμανοί στα Ρωσικά σύνορα συμμετέχουν σε επίθεση! Νέο ΒΙΝΤΕΟ «φωτιά». Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Γάλλων και Βρετανών! Οι δύο δρόμοι που οδηγείται η κατάσταση... Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Radosław Sikorski δήλωσε ότι είναι κοινό μυστικό ότι οι δυτικοί στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ώρα που Βρετανία και Γαλλία απειλούν ανοιχτά με επίθεση κατά της Ρωσίας!

Μιλώντας στο Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa , ο Σικόρσκι είπε: «Όπως είπε ο καγκελάριος σας Σολτς, υπάρχουν ήδη κάποια στρατεύματα από μεγάλες χώρες στην Ουκρανία. Στα Πολωνικά έχουμε τον όρο «Tajemnica Poliszynela» [επειδή] περιγράφει ένα μυστικό που όλοι γνωρίζουν».

Η κατάσταση δείχνει να οδηγείται στο απροχώρητο και είτε θα φτάσει είτε, σε πρώτη φάση, θα τονιστεί η ανάγκη για παγκόσμια ειρήνη, εμπρός στον κίνδυνο καταστροφικού πολέμου! Δείτε μάλιστα ένα νέο βίντεο με Γερμανούς «εθελοντές» στα Ρωσικά σύνορα σε επίθεση που λαμβάνει χώρα εκείνη την ώρα, όπως ισχυρίζεται ένας από αυτούς! Ακούγονται βομβαρδισμοί στο βάθος.

 

Τουσκ: Ο πόλεμος δεν είναι έννοια του παρελθόντος – Σήμερα όλα τα σενάρια είναι πιθανά. «Εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής». «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος», τονίζει σε συνέντευξή του στην Βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ.

Σε κοινή συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε σε Ευρωπαϊκές εφημερίδες (Le Soir, Gazeta Wyborcza, El País, Die Welt και La Repubblica), ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ μιλά για τη ρωσική απειλή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του λαϊκισμού, για την μετανάστευση και για το τρίγωνο της Βαϊμάρης.

Ερωτηθείς αν ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος, ο Πολωνός πρωθυπουργός απαντά: «Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πλέον έννοια του παρελθόντος. Είναι αληθινός, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό σήμερα είναι ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Δεν έχουμε βιώσει τέτοια κατάσταση από το 1.945 μ.Χ.». Προσθέτει επίσης ότι, αν και φαίνεται καταστροφικό ειδικά για τις νεότερες γενιές, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την άφιξη μιας νέας εποχής».

Ο Ντόναλντ Τουσκ εξομολογείται ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε να μην χρησιμοποιείται η λέξη «πόλεμος» στις δηλώσεις. Ο Πολωνός πρωθυπουργός εξήγησε ότι στο μέρος της Ευρώπης που βρίσκεται η χώρα του, ο πόλεμος δεν είναι πλέον μια αφηρημένη έννοια και ότι είναι καθήκον μας να δράσουμε και να προετοιμαστούμε. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Η Ευρώπη έχει ακόμη πολλά να κάνει. Ευτυχώς ήδη παρατηρείται μια πραγματική επανάσταση στην ευρωπαϊκή νοοτροπία», τονίζει ο Πολωνός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν αμφισβητεί πλέον την ανάγκη μιας κοινής άμυνας.

Ο Ντ. Τουσκ τάσσεται υπέρ της συζήτησης για Ευρωπαϊκά ομόλογα στον τομέα της άμυνας και της μεγαλύτερης συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Προσθέτει επίσης ότι το 2% του ΑΕΠ στην ‘Αμυνα είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως της κατάστασης ασφαλείας της κάθε χώρας.

 «Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία, διότι ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν τα πάντα. Εάν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», τονίζει ο Ντ. Τουσκ

Ο ίδιος επισημαίνει επίσης την ανάγκη νέων επενδύσεων για την αγορά όπλων για την Ουκρανία και σημειώνει: «Έπρεπε να πείσω τους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να μην μπλοκάρουν τη συμφωνία λόγω αγορών εξοπλισμού εκτός Ευρώπης.

Το 80% των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που δαπανήθηκαν από την ΕΕ για την αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών πήγαν σε μη Ευρωπαίους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των 60 δισεκατομμυρίων στις ΗΠΑ. Ευτυχώς ο Πρόεδρος Μακρόν άλλαξε θέση για να ξοδέψουμε χρήματα και εκτός Ευρώπης». Παράλληλα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα «ξεκλειδωθεί» η αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «το κύριο καθήκον μας» πρέπει να είναι να την προστατεύσουμε από τη Ρωσική εισβολή και «να διατηρήσουμε την Ουκρανία ως ανεξάρτητο και αναπόσπαστο κράτος». Προσθέτει επίσης ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται πρωτίστως στα χέρια όχι μόνο της ΕΕ, αλλά ολόκληρης της Δύσης που θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία μπορεί να αποφύγει απαισιόδοξα σενάρια.

Κατά τον Ντ. Τουσκ όποιος και αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας. «Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμμαχία με την Αμερική, ενώ είμαστε ανεξάρτητοι και αυτάρκεις στην άμυνα. Το καθήκον μας είναι να διατηρήσουμε τους διατλαντικούς δεσμούς, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος», τονίζει ο ίδιος.

Ερωτηθείς για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall Center στη Μόσχα, που χρησιμοποιείται από τον Πούτιν ως «πρόσχημα» για να εντείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πολωνός πρωθυπουργός απαντά:

«Η ιστορία μας λέει ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τέτοιες τραγωδίες για δικούς του σκοπούς. Θυμόμαστε τι συνέβη μετά την επίθεση στο θέατρο Ντουμπρόβκα ή στο σχολείο του Μπεσλάν. Ο Πούτιν έχει ήδη αρχίσει να κατηγορεί την Ουκρανία γι’ αυτήν την επίθεση, αν και δεν έχει παρουσιάσει κανένα στοιχείο.

Σαφώς πρέπει να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία. Την περασμένη Δευτέρα η Ρωσία επιτέθηκε στο Κίεβο μέρα μεσημέρι για πρώτη φορά με υπερηχητικούς πυραύλους».

Αναφερόμενος στο ρόλο του τριγώνου της Βαϊμάρης (Πολωνία-Γερμανία-Γαλλία) εντός της ΕΕ, ο Ντ. Τουσκ λέει ότι «το κλειδί για την ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην συμφωνία και τη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας σε αμυντικά θέματα».

Υποστηρίζει ότι η Πολωνία μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού και της περιοχής στο σύνολό της και ότι, αν λειτουργήσει το τρίγωνο της Βαϊμάρης, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του πληθυσμού της ΕΕ, «θα μπορέσουμε να προετοιμάσουμε προτάσεις κοινής αμυντικής πολιτικής τις οποίες θα αποδεχτούν άλλες χώρες».

Ο Ντ. Τουσκ προσθέτει επίσης ότι προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους ηγέτες των χωρών του Βίσεγκραντ, συμπεριλαμβανομένου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, λέγοντας: «Νομίζω ότι μπορώ να βρω επιχειρήματα για να πείσω τον Όρμπαν να συνεργαστεί καλύτερα όταν πρόκειται για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει και με την Σλοβακία».

Ερωτηθείς αν μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει ξανά συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων ή αν το ΕΛΚ θα ενώσει τις δυνάμεις του με την ακροδεξιά, ο Ντ. Τουσκ αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Απαντά ότι η ακροδεξιά είναι μέρος των κυβερνητικών συνασπισμών στη Σουηδία, τη Φινλανδία, σε αρκετές ισπανικές περιφέρειες και μένει να δούμε αν αυτό δεν θα συμβεί και μετά τις εκλογές στην Πορτογαλία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Ντ. Τουσκ αναφέρεται στην εργαλειοποίηση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο της Λευκορωσίας στα σύνορα της Πολωνίας, τονίζοντας ότι «εναπόκειται στο κράτος να προστατεύσει αποτελεσματικά τα σύνορα και το έδαφός του» (https://www.zougla.gr/kosmos/tousk-o-polemos-den-einai-ennoia-tou-parelthontos-simera-ola-ta-senaria-einai-pithana/).

 

Ευχαριστούν, αλλά οι περισσότεροι Πολωνοί δεν θα πάρουν ευρώ. H Πολωνία θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να διαμορφώσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης. Σχεδόν το 70% των Πολωνών δεν επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ευρωζώνη, με τους ψηφοφόρους του συντηρητικού PiS να είναι οι πιο επιφυλακτικοί σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την United Surveys για το διαδικτυακό μέσο Wirtualna Polska δείχνει ότι το 66,8% των Πολωνών θα προτιμούσε η χώρα του να διατηρήσει το ζλότι παρά να υιοθετήσει το ευρώ, ενώ σχεδόν οι μισοί είναι «σίγουρα κατά» της ένταξης στην ευρωζώνη. Μόνο το 27,3% υποστηρίζει την εισαγωγή του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η ένταξη στην ευρωζώνη εξακολουθεί να τυγχάνει χαμηλής υποστήριξης από τους Πολωνούς 20 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, με τους πολίτες να ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών και την εξάρτηση της δημοσιονομικής πολιτικής από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, αναφέρεται στην έρευνα.

Ο σκεπτικισμός σχετικά με την ένταξη στην ευρωζώνη δεν εξαρτάται ούτε από την πολιτική τοποθέτηση, καθώς οι ψηφοφόροι της εθνικιστικής αντιπολίτευσης και των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Donald Tusk είναι αμφότεροι επιφυλακτικοί.

Οι μισοί από τους ψηφοφόρους των κυβερνητικών συνασπισμών, του Συνασπισμού των Πολιτών (KO, ΕΛΚ/S&D), του Τρίτου Δρόμου (Renew/ ΕΛΚ) και της Νέας Αριστεράς (S&D), αντιτίθενται στην υιοθέτηση του νομίσματος της ΕΕ, ενώ μόνο το 37% υποστηρίζει μια τέτοια απόφαση.

Οι ψηφοφόροι των συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR) και η σε μεγάλο βαθμό αντιευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχουν πολύ πιο αρνητική αντίληψη για το ευρώ, με μόνο 4% να επιθυμεί την ένταξη στην ευρωζώνη και 95% να είναι κατά. Σε αντίθεση με τους φόβους του κοινού, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ένταξη στην ευρωζώνη θα αποφέρει στην Πολωνία σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

«Ως μέλος της ευρωζώνης, η Πολωνία θα μπορούσε να αγωνιστεί πιο αποτελεσματικά για να διαμορφώσει το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης με τρόπο που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στα θέματα ασφάλειας», έγραψαν η Agnieszka Smoleńska της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών και ο Paweł Tokarski του Stiftung Wissenschaft und Politik σε έκθεση που δημοσίευσε η πολωνική δεξαμενή σκέψης Reform Institute.

Ενώ ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel αποκάλεσε πρόσφατα την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος ως «λογική» για την Πράγα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Donald Tusk δεν έχει ανακοινώσει καμία προσπάθεια για την εισαγωγή του- υπήρξε μόνο μια ανάρτηση deepfake στο TikTok με αυξημένη δημοτικότητα τον Ιανουάριο, η οποία έδειχνε το αντίθετο.

Προς το παρόν, η Πολωνία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ευρωζώνη επειδή δεν πληροί τα κριτήρια σύγκλισης, συμπεριλαμβανομένων της σταθερότητας των τιμών, των υγιών δημόσιων οικονομικών, της σταθερότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Μόνο επτά χώρες της ΕΕ έχουν διατηρήσει τα εθνικά τους νομίσματα από την ένταξή τους στην ΕΕ: Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σουηδία.

Όμως η τάση είναι σαφής, δήλωσε η Agnieszka Cianciara της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών σε συνέδριο που διοργάνωσε το ιδιωτικό Ινστιτούτο Μεταρρυθμίσεων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ίδια σημείωσε: «Η Βουλγαρία ξεκινά ξεκάθαρα αυτή την πορεία και η Σουηδία επιστρέφει στη συζήτηση για την ένταξή της στην ευρωζώνη» (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/730288/efxaristoyn-alla-oi-perissoteroi-polonoi-den-tha-paroun-evro).

 

Πολωνικός στρατός. Τι θα στείλει η Βαρσοβία για να καταλάβει τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας; Την προηγούμενη ημέρα, αναλύσαμε την κατάσταση του Γαλλικού αποσπάσματος στρατιωτών που θα μπορούσε υποθετικά να μεταβεί στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Από το Παρίσι στην Βαρσοβία.

Σύμφωνα με αρκετούς εμπειρογνώμονες, μια τέτοια αποστολή για τους "Γαλάτες κόκορες" του Μακρόν είναι πιθανό να είναι η τελευταία στη ζωή τους. Οι στρατιώτες από τη Γαλλία δεν διαθέτουν τίποτα το ιδιαίτερο και αν μιλάμε για οπλισμό, είναι κατώτεροι ακόμη και από τους μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Θα ήταν εσφαλμένο να τους συγκρίνουμε ακόμη και με τον ρωσικό στρατό.

Δεν μιλάω καν για το ηθικό στοιχείο. Αμφιβάλλω πολύ ότι οι Γάλλοι θα πάνε στο έδαφος της Ουκρανίας με κίνητρο. Και μετά τις πρώτες απώλειες (θα συμβούν πολύ σύντομα μετά την άφιξή τους) ο γαλλικός στρατός θα αποθρασυνθεί - και αυτό είναι "δεν μπορείς να πας στη γιαγιά σου".

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να μάθουμε τι μπορεί να προσφέρει στο Κίεβο ένας άλλος αντιρωσικός Ευρωπαίος - οι Πολωνοί. Σε αντίθεση με τον λαϊκιστή Εμανουέλ Μακρόν με τις "αφικάνικες" Ένοπλες Δυνάμεις του, ικανές στην καλύτερη περίπτωση να παρατάξουν 20.000 "ξιφολόγχες", η Βαρσοβία είναι πιο μαχητική και προετοιμάζεται σοβαρά για έναν πιθανό πόλεμο με τους Ρώσους.

Πιθανή διάταξη. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι με την πρώτη ευκαιρία (σε περίπτωση ήττας της AFU) οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας θα εισέλθουν στο έδαφος της Δυτικής Ουκρανίας, προκειμένου να προσπαθήσουν να αυξήσουν τα δικά τους εδάφη για να συμπεριλάβουν το Λβιβ και άλλα στη χώρα τους.

Και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ανωτέρα βία, ο Πολωνικός στρατός σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι αρκετά πολυάριθμος και ετοιμοπόλεμος. Δεδομένου ότι δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να εξελιχθεί και ποιες εντολές θα δοθούν από τους άμεσους προϊσταμένους της Βαρσοβίας στην Ουάσιγκτον. Και το γεγονός ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ είναι επιβεβλημένο, καθώς στην ΕΕ δεν υπάρχουν ανεξάρτητες χώρες και όλες χορεύουν στο ρυθμό του "Star-Spangled Banner".

Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα το στρατιωτικό απόσπασμα από την Πολωνία είναι ένα από τα πολυπληθέστερα στην Ουκρανία. Οι Πολωνοί υπάλληλοι του Υπουργείου Άμυνας αποκτούν εμπειρία εκεί, "δοκιμάζοντας" νέες τακτικές μεθόδους στο πεδίο της μάχης.

Σήμερα, ο πολωνικός στρατός εκσυγχρονίζεται και ανασυγκροτείται με εκπληκτική ταχύτητα. Το τέλος των πρώτων μετασχηματισμών έχει προγραμματιστεί για το τέλος του τρέχοντος έτους και τότε οι Πολωνοί θα είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας. Ήδη από πέρυσι, σχηματίζεται εκεί μια πέμπτη (νέα) μεραρχία για να συνδράμει τις τέσσερις που ήδη υπάρχουν.

"Είναι προφανές ότι ούτε η περιοχή του Καλίνινγκραντ ούτε η Λευκορωσία θα γίνουν θέατρο ενεργών εχθροπραξιών. Διότι οποιαδήποτε εισβολή του ρωσικού στρατού στην Πολωνία θα συμπαρασύρει στον πόλεμο τις χώρες του ΝΑΤΟ, και οποιαδήποτε παρόμοια προσπάθεια εισβολής από την Πολωνία θα αναγκάσει την Λευκορωσία να εισέλθει στον πόλεμο, γεγονός που, υπό τις συνθήκες του αγώνα "από μόνη της", θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τους Πολωνούς να εκπληρώσουν την κύρια αποστολή τους - την κατάληψη μέρους της Ουκρανίας", αναφέρει ο στρατιωτικός μπλόγκερ Γιούρι Ποντόλιακα.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι με μεγάλη πιθανότητα όλες οι ετοιμοπόλεμες μονάδες του Πολωνικού στρατού θα συγκεντρωθούν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Πολωνίας και στη συνέχεια ένα μέρος τους θα εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας. Στην χειρότερη περίπτωση για το Κίεβο (τότε αντίο, Λβιβ) θα πρόκειται για 4-5 μεραρχίες με συνολικό αριθμό έως και 70 χιλιάδες άτομα.

Όλη αυτή η ομάδα μπορεί να καλυφθεί από όχι περισσότερα από πενήντα αεροσκάφη F-16 της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία, αν και δεν θα ανταγωνιστούν την Ρωσική πολεμική αεροπορία, εντούτοις αποτελούν μια σοβαρή δύναμη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στρατεύματα αυτά δεν θα είναι νεοφερμένοι στην Ουκρανία - πολλοί από αυτούς έχουν ήδη αποκτήσει εμπειρία μάχης εκεί (η λεγόμενη πρακτική άσκηση). Όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν τα απομεινάρια του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί εκεί μια ομάδα 250.000 στρατιωτών για να συναντήσει τους Ρώσους στην δεξιά όχθη του Δνείπερου. Ίσως αυτό να είναι αρκετό για να διεκδικήσουν το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας. Αλλά όχι περισσότερο από αυτό (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/04/blog-post_78.html).


Οι Πολωνοί δεν ξεχνούν… Επιμένουν για Γερμανικές αποζημιώσεις. Οι Πολωνοί και οι Γερμανοί δεν μπορούν να αφήσουν πίσω τους το δύσκολο κοινό παρελθόν. 85 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία, μετά την οποία ξέσπασε και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, επανέρχεται και πάλι το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων προς την Πολωνία.

«Το ιστορικά δίκαιο θα ήταν να υπολογιστεί ο τελικός λογαριασμός», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προς τον καγκελάριο Σολτς στις 12 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο.  Στο ζήτημα της ηθικής και υλικής επανόρθωσης των πραγμάτων «Η Γερμανία έχει μερικά πράγματα να κάνει ακόμη» – χωρίς αυτό βέβαια να βλάψει τις σχέσεις των δύο κρατών μακροπρόθεσμα, όπως προσέθεσε ο Τουσκ.

Διαμάχη για τις αποζημιώσεις. Οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις δεν είναι κάτι καινούριο. Επί οκτώ χρόνια η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση του PiS προσπαθούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους υιοθετώντας μία αντιγερμανική ρητορική. Ο επικεφαλής του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, τόνιζε ξανά και ξανά πως η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ακόμη τις ιστορικές οφειλές της.

Σύμφωνα με έκθεση η Γερμανία χρωστάει στην Πολωνία περισσότερα από 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ: για την καταναγκαστική εργασία, στην οποία υποχρεώθηκαν 2,1 εκατομμύρια Πολωνοί, την απώλεια του ανατολικού τμήματος της χώρας που κατακτήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και τις χαμένες βιογραφίες 196.000 παιδιών που εκγερμανίσθηκαν διά της βίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2022 μ.Χ. το Πολωνικό Σέιμ κατέληξε σε ψήφισμα που καλούσε την Γερμανία να αναλάβει τις ευθύνες της – το ψήφισμα αυτό έλαβε τη στήριξη και της τότε αντιπολίτευσης του Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο η αντιπολίτευση επέμεινε στο να αντικατασταθεί η λέξη «αποζημιώσεις» με τη λέξη «επανόρθωση». Και λόγω αυτού οι πολιτικοί του αντίπαλοι προσπαθούν να δυσφημίσουν τον Τουσκ ως «προδότη του κράτους» και «πράκτορα του Βερολίνου».

Κατά την επικρατούσα άποψη νομικών και ιστορικών, το 1.953 μ.Χ. η Πολωνία παραιτήθηκε από τις αξιώσεις της για αποζημιώσεις. Η παραίτηση αυτή όμως δεν δεσμεύει τις ατομικές αξιώσεις των θυμάτων των ναζί.

Στη διπλωματική διακοίνωση της Πολωνίας το 2022 μ.Χ. προς την Γερμανία, 50 ακόμη κράτη, τον Ο.Η.Ε., το ΝΑΤΟ και τις Η.Π.Α., την οποία η κυβέρνηση του PiS ήθελε να δημοσιεύσει επισήμως, δεν γινόταν λόγος για αποζημιώσεις, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων. Τότε ο υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις της πολωνικής κυβέρνησης, Αρκάντιους Μούλαρτσικ, είχε επισκεφθεί το Βερολίνο. Το αίτημά του για μία συζήτηση επί των αποζημιώσεων προς την Πολωνία στην Μπούντεσταγκ, όπως συνέβη με την περίπτωση της Ελλάδας, δεν έγινε δεκτό.

Μετά την αλλαγή της πολωνικής κυβέρνησης, επανήλθαν και οι συζητήσεις για τις αποζημιώσεις. Ο πρόεδρος Άντρζεϊ Ντούντα χαρακτήρισε “ντροπή” την παραίτηση του Τουσκ από τις σχετικές αξιώσεις, αμφισβητώντας ότι η Πολωνία παραιτήθηκε απ’ αυτές το 1953, παραίτηση όμως την οποία η Γερμανία θεωρεί νομικά δεσμευτική.

Για την Πολωνία το ζήτημα των αποζημιώσεων ήταν πάντοτε ταμπού, όπως εξηγεί ο Μάρκους Μέκελ. Ο ίδιος διετέλεσε πρώτος δημοκρατικός υπουργός Εξωτερικών της DDR και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις των 2+4.

«Η παραίτηση από τις αποζημιώσεις ήταν στρατηγικά ευφυής», λέει ο Μέκελ στην DW. «Διότι αυτό που είχε απόλυτη προτεραιότητα τότε ήταν το θέμα των συνόρων. Και όποιος επαναφέρει το ζήτημα αυτό σήμερα, διακινδυνεύει το να ξεκινήσουν οι εθνικιστές και των δύο κρατών να συζητούν για το θέμα των συνόρων».

Το Βερολίνο δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί. Το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου – ηθικά όμως παραμένει ανοιχτό. Αυτή η άποψη επικρατεί σήμερα τόσο στο Βερολίνο όσο και στη Βαρσοβία.

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Βλάντισλαβ Τέοφιλ Μπαρτοσέφσκι, ο πατέρας του οποίου ήταν κρατούμενος στο Άουσβιτς και αργότερα υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε τον Ιανουάριο πως το τμήμα του εργάζεται γύρω από το ζήτημα των επανορθώσεων. Αρμόδιος γι’ αυτό είναι ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο έμπειρος διπλωμάτης Μάρεκ Πράβντα, πρώην πρέσβης της Πολωνίας στη Γερμανία και την Ε.Ε.

Από την πλευρά του το Βερολίνο δείχνει πρόθυμο να συνεργαστεί: «Βρισκόμαστε σε μια εποικοδομητική και συνεργατική ανταλλαγή στοιχείων με την πολωνική πλευρά επί θεμάτων μνήμης και έρευνας γύρω από την ταραχώδη κοινή μας ιστορία», δήλωσε στην DW ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών. «Και αυτό το κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και από κοινού με την Πολωνία.

Ταυτοχρόνως εξακολουθεί να ισχύει πως κατά την άποψή μας το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει κλείσει». Στο τραπέζι επανήλθε και η επανέναρξη της διμερούς διακυβερνητικής συνεργασίας, η οποία είχε διακοπεί από το PiS. Η Γερμανία και η Πολωνία συνομιλούν δε ξανά και με τη Γαλλία, στα πλαίσια του τριγώνου της Βαϊμάρης.

Τι μορφή μπορούν να έχουν οι Γερμανικές επανορθώσεις;. Η Νάικ Σλάβικ (Συμμαχία 90/Οι Πράσινοι), που κατάγεται από την Πολωνία, εκτιμά πως «όλα τα δημοκρατικά κόμματα στην Μπούντεσταγκ συμφωνούν να εμβαθύνουν τη συνεργασία με την Πολωνία».

Η ίδια αναφέρεται στην αποζημίωση μεμονωμένων θυμάτων, μέσω της δημιουργίας ενός συνταξιοδοτικού ταμείου και της ανάληψης ορισμένων δαπανών, όπως για παράδειγμα των εξόδων για τα φάρμακα και τη θεραπεία περίπου 45.000 Πολωνών. Επιπλέον, η Σλάβικ θα ήθελε να επιταχυνθεί και η κατασκευή της «Γερμανο-Πολωνικής Εστίας» στο κέντρο του Βερολίνου.

Η βουλευτής θεωρεί πως η Γερμανία οφείλει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της και για τα χαμένα πολιτιστικά αγαθά της Πολωνίας, όπως για παράδειγμα για την ανοικοδόμηση του Σαξονικού Ανακτόρου (Pałac Saski) στη Βαρσοβία, το οποίο ανατίναξαν οι Γερμανοί κατακτητές, αφ’ ότου κατέστειλαν την εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944.

Στόχος και η συνεργασία στην πολιτική ασφαλείας. Ο Μάρκους Μέκελ, ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφιλίωσης μεταξύ των δύο εθνών, θέλει να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις ασφαλείας στην Πολωνία.

Λόγω και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Μέκελ θεωρεί πως η στενότερη συνεργασία Γερμανίας και Πολωνίας σε θέματα ασφαλείας είναι απαραίτητη – γι’ αυτό και ζητά την ενίσχυση της γερμανικής παρουσίας στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, σε σύγκριση με πολλούς άλλους Γερμανούς πολιτικούς, ο Μέκελ πάει ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας πως Γερμανία και Πολωνία πρέπει να συνεργαστούν για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει επίκαιρο στις σχέσεις Γερμανίας-Πολωνίας, ακόμη και αν πλέον αυτές χαρακτηρίζονται ως επανορθώσεις.

Κατά την τελευταία οκταετία το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τη Βαρσοβία εξαιτίας των απαιτήσεων ύψους τρισεκατομμυρίων της προηγούμενης πολωνικής κυβέρνησης. Σήμερα αντιθέτως γίνεται αισθητή μία πολύ μεγαλύτερη διάθεση για διαβούλευση στην Γερμανική πρωτεύουσα, ακόμη και επί των πιο δύσκολων ζητημάτων (https://www.defence-point.gr/news/oi-polonoi-den-xechnoyn-epimenoyn-gia-germanikes-apozimioseis).


Πολωνία: Νίκη της Δεξιάς στις τοπικές εκλογές, κόλαφος για τον φίλο των Βρυξελλών Tusk. Η ένατη νίκη μας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά», σχολίασε τα αποτελέσματα ο ηγέτης του PiS (το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) Jarosław Kaczyński.

Το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης PiS προηγείται στις τοπικές εκλογές της Κυριακής 7 Απριλίου 2024 μ.Χ. στην Πολωνία, σύμφωνα με τα έως τώρα exit polls, αλλά ο Συνασπισμός Πολιτών του πρωθυπουργού Donald Tusk κέρδισε τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις στην πρώτη δοκιμασία της δημόσιας υποστήριξης ύστερα από το έντονο κύμα αμφισβήτησης μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

Αντίθετα με ό,τι έδειχναν οι περισσότερες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το δεξιό κόμμα PiS (ECR) ήρθε πρώτο με 33,7% και φαίνεται να «κερδίζει» τις εκλογές μέχρι τώρα, σύμφωνα με το exit poll της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos. Ο Συνασπισμός Πολιτών (ΚΟ, ΕΛΚ/S&D/Πράσινοι), το κόμμα του Tusk, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 31,9%.

«Η ένατη νίκη μας θα πρέπει να μας ενθαρρύνει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά», σχολίασε τα αποτελέσματα ο ηγέτης του PiS (το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης) Jarosław Kaczyński, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μεν κέρδισε και τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά τελικά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και έχασε την εξουσία από τον συνασπισμό υπό τον Tusk.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο καθήκον είναι «να κερδίσουμε τις ευρωεκλογές και τις προεδρικές εκλογές, πριν προσπαθήσουμε να κερδίσουμε τις επόμενες βουλευτικές εκλογές». Το PiS κυβερνά σήμερα σε έξι περιφέρειες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Tusk θα διατηρήσει την εξουσία σε 16.

Εν τω μεταξύ, μόνο το 51,5% του πληθυσμού προσήλθε να ψηφίσει, 4,4 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τις προηγούμενες τοπικές εκλογές και μεγάλη πτώση από το 74,4% που ψήφισε στις γενικές εκλογές. Παρά τα όχι και τόσο ελπιδοφόρα αποτελέσματα, όπως και ο Kaczyński, ο Τουσκ τα γύρισε προς όφελός του.

«Πριν από τέσσερις μήνες, από αυτό ακριβώς το μέρος, φωνάζαμε με χαρά ότι είχαμε ανακτήσει την Πολωνία από τα χέρια εκείνων που μας πήραν τη δημοκρατία και μας κατέστρεψαν την ελπίδα», υπενθύμισε. Πρόσθεσε ότι αυτά τα αποτελέσματα, όπως και του Οκτωβρίου, δείχνουν ότι η απομάκρυνση του PiS από την εξουσία δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Ποιος και πού. Το ΚΟ διατήρησε την εξουσία στη Βαρσοβία, όπου ο εν ενεργεία δήμαρχος, Rafał Trzaskowski,, κέρδισε τη δεύτερη θητεία του στον πρώτο γύρο, συγκεντρώνοντας το 59,8% των ψήφων. Ο υποψήφιος του PiS Tobiasz Bocheńsk κατέλαβε τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας 18,5%. Στο Γκντανσκ, η νυν δήμαρχος, η Aleksandra Dulkiewicz του KO, εξασφάλισε άλλη μια θητεία στον πρώτο γύρο (62,3%) χάρη σε μια συντριπτική νίκη επί του Tomasz Rakowski, του PiS (12,2%).

Για τον Tusk, η επιτυχία στις πόλεις αυτές επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν έχει χάσει καθόλου από τη δυναμική του από τότε που ανέλαβε την εξουσία και μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της ανάκτησης της Πολωνίας από το PiS.

Ενώ ο εταίρος του συνασπισμού η συμμαχία του Τρίτου Δρόμου (Renew/EPP) ήταν ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Σίμον Χοουόβνια (Poland 2050 μ.Χ., Renew) να μιλά για «την τρίτη δύναμη» στην πολωνική πολιτική, ο άλλος εταίρος του κυβενρητικού συνασπισμού, η Νέα Αριστερά (S&D) δεν ήταν και τόσο.

Παρά τις ελπιδοφόρες προεκλογικές δημοσκοπήσεις, η υποψήφια της, Μαγκνταλένα Μπέιατ, κατέλαβε την τρίτη θέση στην Βαρσοβία. Ωστόσο, το κόμμα πέτυχε μόνο το 6,8% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση πίσω από το αντιπολιτευόμενο και αντιευρωπαϊκό κόμμα Συνομοσπονδία.

«Οι τοπικές εκλογές ήταν πάντα οι πιο δύσκολες για την Αριστερά», σημείωσε ο συμπρόεδρος της Νέας Αριστεράς Βουοντζίμιες Τσαζάστι, παραδεχόμενος ότι το κόμμα «δεν είναι ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και εντελώς διαφορετικοί κανόνες διέπουν τους δύο τύπους ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα της Κυριακής (7/4) αναμένετο να δώσει μια πρόβλεψη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και να δείξει τις γενικές πολιτικές τάσεις. Το PiS έχει σημαντικές πιθανότητες να διατηρήσει τη δυναμική του και να κερδίσει την Ευρωπαϊκή ψηφοφορία στην Πολωνία, δήλωσε ο Μποτσένσκι κατά την διάρκεια της εκλογικής βραδιάς (https://www.bankingnews.gr/diethni/articles/731402/polonia-niki-tis-deksias-stis-topikes-ekloges-kolafos-gia-ton-filo-ton-vryksellon-tusk).


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου