Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΝΤΑΝΟΥΤΣΙΟ, Ο ΝΕΟΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΓΚΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΝΤΑΝΟΥΤΣΙΟ, Ο ΝΕΟΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΓΚΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΔΟ ΔΗΜΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ



Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ο Gabriele D'Annunzio, Δούκας του Gallese ήταν Ιταλός συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και στρατιώτης κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και κατέλαβε μια περίοπτη θέση στην ιταλική λογοτεχνία τόσο το χρονικό διάστημα 1889-1910, όσο και στην πολιτική ζωή από το 1914 έως το 1924. Συχνά αναφέρεται ως "ο Ποιητής"  ή ο "Προφήτης ".
Συνδέθηκε με το παρακμιακό κίνημα στα λογοτεχνικά έργα του, τα οποία αντιπροσώπευαν μια στροφή κατά του νατουραλισμού και ήταν τόσο αισθησιακά, όσο και μυστικιστικά. Ήρθε υπό την επιρροή του Φρίντριχ Νίτσε, η οποία  που θα βρει διεξόδους έκφρασης στα λογοτεχνικά έργα και αργότερα  στις πολιτικές πεποιθήσεις του. Οι σχέσεις  του με πολλές γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των Eleonora Duse και Luisa Casati, έλαβαν την προσοχή του κοινού.
Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, στην αντίληψη των Ιταλών ο D'Annunzio θα μετατραπεί από λογοτέχνης σε ένα εθνικό ήρωα πολέμου. Εκεί συνδέθηκε με τους Arditi, τις ελίτ των στρατευμάτων του ιταλικού στρατού και έλαβε μέρος σε δράσεις όπως η Πτήση πάνω από τη Βιέννη. Ως ιταλικός  εθνικιστικής αντέδρασε στην Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, και έστησε την βραχύβια ιταλική Δημοκρατία του Carnaro στο Fiume, ονομάζοντας πρώτος τον εαυτό του Ντούτσε. Το σύνταγμα της έκανε την "μουσική" θεμελιώδης αρχή του κράτους και είχε συντεχνιακό χαρακτήρα.  Μερικές από τις ιδέες και η αισθητική του επηρέασαν τον  ιταλικό φασισμό και το στυλ του Μπενίτο Μουσολίνι.
Γεννήθηκε στην Πεσκάρα, Abruzzo, το γιο ενός πλούσιου γαιοκτήμονα, που ήταν και δήμαρχος της πόλης Francesco Paolo Rapagnetta d'Annunzio (1831-1893). Το πρώιμο ταλέντο του αναγνωρίστηκε νωρίς στην ζωή, και στάλθηκε  στο σχολείο του Liceo Τσικονίνι στο Prato, στην Τοσκάνη. Δημοσίευσε την πρώτη ποιητική του συλλογή, ενώ ακόμα ήταν στο σχολείο στην ηλικία των δεκαέξι, με μικρό όγκο των στίχων και τίτλο  Primo Vere. Η μοντέρνη  ποίηση του και η ανάγνωση της έφερε το άγνωστο αυτό μέλος της νεολαίας στο ευρύ κοινό, ύστερα από ένα ενθουσιώδες άρθρο. Το 1881 D'Annunzio εισήλθε στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza, όπου έγινε μέλος διαφόρων λογοτεχνικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των Cronaca Bizantina και έγραψε άρθρα και επικρίσεις για τις τοπικές εφημερίδες. Σε αυτά τα πανεπιστημιακά χρόνια άρχισε να προωθεί τον ιταλικό αλυτρωτισμό.
Έκδωσε πολλά έργα, όπως τα  Canto novo (1882), Terra Vergine (1882), Il libro delle Vergini (1884) και το μεγαλύτερο μέρος των διηγημάτων που στην συνέχεια συλλέγονται υπό τον γενικό τίτλο του Σαν Pantaleone (1886). Τόσο το ύφος και το περιεχόμενο κάποιων ποιημάτων άρχισε να τρομάζει τους επικριτές του. Κάποιοι που τον είχαν αρχικά υποδεχτεί, τον απέρριψαν ως διαστρεβλωτή  της δημόσιας ηθικής, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως  φέρνει  μια ανάσα φρέσκου αέρα και την ώθηση μιας νέας ζωτικότητας στο κάπως άψυχο έργο που μέχρι τότε παραγόταν.
 Ο Gabriele D'Annunzio εντάχθηκε στο προσωπικό της εφημερίδας  του Tribuna. Με το ψευδώνυμο «Duca Minimo», έκανε μερικά από τα πιο λαμπρά έργα του. Το 1883, ο D'Annunzio παντρεύτηκε την Μαρία Hardouin di Gallese, και είχε μαζί της τρεις γιους, αλλά ο γάμος τους τελείωσε το 1891. Το 1894, άρχισε μια ερωτική σχέση με την διάσημο ηθοποιό Ελεωνόρα Duse, στην οποία παρείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του. Μετά την συνάντηση του με την Marchesa Luisa Casati το 1903, ξεκίνησε μια δια βίου ταραγμένη σχέση, που κράτησε μέχρι λίγα χρόνια πριν το θάνατό του.
Το 1897, ο D'Annunzio εξελέγη στην Βουλή των Αντιπροσώπων για μία θητεία τριών ετών, όπου και κάθισε ως ανεξάρτητος. Από το 1910, ο παλαβός  και σπάταλος τρόπος ζωής του, είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύσει  χρέη, και κατέφυγε στην Γαλλία για να ξεφύγει από τους πιστωτές του. Εκεί συνεργάστηκε με τον συνθέτη Claude Debussy σε ένα μουσικό παιχνίδι με τίτλο Le martyre de Saint Sébastien (Το Μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού), το 1911, γραμμένο για την Ida Rubinstein. Το Βατικανό αντέδρασε τοποθετώντας όλα τα έργα του στον Δείκτη Απαγορευμένων Βιβλίων.
Μετά την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο D'Annunzio επέστρεψε στην Ιταλία και έκανε δημόσιες ομιλίες υπέρ της εισόδου της Ιταλίας στην πλευρά της Αντάντ. Από το 1908, ο D'Annunzio ενδιαφέρονταν για τις αερομεταφορές. Με την έναρξη του πολέμου ο ίδιος κατετάγη εθελοντικά και πέτυχε περαιτέρω διασημότητα ως πιλότος μαχητικού, όπου θα χάσει την όραση του ενός ματιού σε ένα αεροπορικό δυστύχημα.
Τον Φεβρουάριο του 1918 πήρε μέρος σε μια τολμηρή, αν στρατιωτικά άσχετη, επιδρομή στο λιμάνι της Bakar, βοηθώντας  έτσι να αυξηθούν τα ενθουσιώδη πνεύματα του ιταλικού κοινού, ακόμη κακοποιημένα από την καταστροφή του Caporetto. Στις 9 Αυγούστου του 1918, ως διοικητής της 87ης μοίρα μαχητών "La Serenissima", οργάνωσε ένα από τα μεγάλα κατορθώματα του πολέμου, οδηγώντας 9 αεροπλάνα σε 700 μιλίων ταξίδι μετ 'επιστροφής για να ρίξει φυλλάδια προπαγάνδας στην Βιέννη.
Ο πόλεμος ενίσχυσε τις υπερ-εθνικιστικές και αλυτρωτικές απόψεις του, και έκανε εκστρατεία έτσι ώστε η Ιταλία να αναλάβει ένα καίριο ρόλο, παράλληλα μετά την λήξη (αλλά και κατά την διάρκεια) του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων της ως πρώτης τάξεως ευρωπαϊκή δύναμη. Οι Ιταλοί ήταν εξοργισμένοι από την προτεινόμενη παράδοση της πόλης της Fiume (σήμερα Ριέκα στην Κροατία) της  οποίας ο πληθυσμός, έξω από τα προάστια, ήταν ως επί το πλείστον Ιταλικός, κατά την Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, στις 12 Σεπτεμβρίου 1919, κάτι που οδήγησε τον D'Annunzio μαζί με 2.000 ιταλικούς εθνικιστικές ατάκτους  υπό την ηγεσία του, στην εκδίωξη και απόσυρση  μέσω χρήσης βίας των κατοχικών δυνάμεων των Συμμάχων (Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων). Οι συνωμότες προσπάθησαν να πείσουν την Ιταλία να προσαρτήσει το Fiume, αλλά οι ηγέτες της χώρας αρνήθηκαν. Αντ 'αυτού, η Ιταλία ξεκίνησε τον αποκλεισμό του Fiume, ενώ απαίτησε από  τους συνωμότες να παραδοθούν.
Ο D'Annunzio, στην συνέχεια κήρυξε το Fiume ως ένα ανεξάρτητο κράτος, με τίτλο ιταλική δημοκρατία του  Carnaro.  Ο πολιτικός  Χάρτης του Carnaro προανήγγειλε σε ένα μεγάλο μέρος του το μετέπειτα ιταλικό φασιστικό σύστημα, ενώ ο D'Annunzio ανακήρυξε τον εαυτό του «Ντούτσε» (ηγέτη). Φορούσε στρατιωτική στολή και έβγαζε κάθε μέρα λόγους από το μπαλκόνι του κυβερνητικού μεγάρου (κάτι που εφάρμοσε στην συνέχεια και ο Μουσολίνι από τον οποίο αυτή την εποχή ήταν πολύ πιο διάσημος, ενώ είχε παράλληλα πολύ περισσότερη πολιτική επιρροή από αυτόν).
Ορισμένα στοιχεία του Ιταλικού Ναυτικού, όπως το αντιτορπιλικό Espero ενώθηκαν με τις τοπικές δυνάμεις  του D'Annunzio. Ο ίδιος προσπάθησε να οργανώσει μια εναλλακτική λύση στην Κοινωνία των Εθνών και για τους καταπιεσμένους λαούς  του κόσμου (όπως τον λαό της Ιρλανδίας, τον οποίο ο D'Annunzio προσπάθησε να εξοπλίσει το 1920), και παράλληλα να κάνει συμμαχίες με διάφορες αυτονομιστικές ομάδες σε όλα τα Βαλκάνια (ειδικά ομάδες των Ιταλών, και κάποιες σλαβικές και αλβανικές ομάδες, αν και χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ο D'Annunzio αγνόησε την συνθήκη του Rapallo και κήρυξε τον πόλεμο στην ίδια την Ιταλία, παραδίδοντας τελικά την πόλη τον Δεκέμβριο του 1920 μετά από ένα βομβαρδισμό από το Ιταλικό Ναυτικό.
Μετά το επεισόδιο Fiume, ο D'Annunzio αποσύρθηκε στο σπίτι του στη λίμνη Garda και πέρασε τελευταία χρόνια της ζωής του γράφοντας για την εκστρατεία του. Αν και ο D'Annunzio είχε μια ισχυρή επιρροή στην ιδεολογία του Μπενίτο Μουσολίνι, ο ίδιος ποτέ δεν εμπλέχτηκε άμεσα στην φασιστική κυβέρνηση και πολιτική στην Ιταλία. Το 1922, λίγο πριν από την πορεία στην Ρώμη, είχε πεταχτεί έξω από ένα παράθυρο από έναν άγνωστο δράστη. Επέζησε αλλά είχε τραυματιστεί βαριά, και να ανάκτησε τις δυνάμεις του μόνο αφού ο Μουσολίνι είχε διοριστεί Πρωθυπουργός.
Το 1924, ο D'Annunzio, που ήταν άθεος,  έγινε ευγενής  από τον βασιλιά Victor Emmanuel ΙΙΙ με τον κληρονομικό τίτλο του Principe di Montenevoso. Το 1937 έγινε πρόεδρος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ιταλίας. Ο D'Annunzio πέθανε το 1938 από εγκεφαλικό επεισόδιο, στο σπίτι του στο Gardone Riviera. Του δόθηκε μεγαλοπρεπή από τον Μουσολίνι και κηδεύτηκε σε ένα υπέροχο τάφο κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο στο Il Vittoriale degli Italiani.
D'Annunzio θεωρείται συχνά ως πρόδρομος των ιδανικών και των τεχνικών του ιταλικού φασισμού. Τα πολιτικά ιδεώδη του εμφανίστηκαν στο Fiume όταν συνέγραψε ένα σύνταγμα γνωστό ως  Χάρτη του Carnaro. Το σύνταγμα που εγκαθιδρύθηκε μια κατάσταση συντεχνιακή, με εννέα εταιρείες για να αντιπροσωπεύουν τους διάφορους τομείς της οικονομίας (εργαζόμενοι, εργοδότες, επαγγελματίες), και ένα δέκατο (εφεύρεση του D'Annunzio) για να εκπροσωπεί τους "ανώτερους" ανθρώπους (ήρωες, ποιητές, προφήτες, υπεράνθρωπους). Η Carta δήλωνε επίσης ότι η μουσική ήταν η θεμελιώδης αρχή του κράτους.




Ήταν η κουλτούρα της δικτατορίας που μιμούνταν και είχε μάθει από τον D'Annunzio ο Μπενίτο Μουσολίνι. Αυτός ο διάσημος ποιητής, πεζογράφος και ήρωας πολέμου ήταν ένας αυτοαποκαλούμενος Σούπερμαν. Ο  D'Annunzio έχει χαρακτηριστεί ως ο Ιωάννης Βαπτιστής του ιταλικού φασισμού, και σχεδόν όλη η τελετουργία του φασισμού εφευρέθηκε από τον D'Annunzio κατά την διάρκεια της κατοχής του Fiume και της ηγεσίας του, της ιταλικής δημοκρατίας του Carnaro.
Τον Σεπτέμβριο του 1919 συγκέντρωσε «λεγεώνες» του και κατέλαβε το Fiume. Εκεί κράτησε τη  εξουσία για πάνω από ένα χρόνο και ήταν αυτός που διέδωσε τα μαύρα πουκάμισα, τις ομιλίες μπαλκόνι, την δημοσίευση των φιλόδοξων χαρτών και ολόκληρη την χορογραφία της παρελάσεις και τελετές. Έχει προγραμματιστεί ακόμη και μια πορεία προς την Ρώμη. Ένας ιστορικός ορθώς τον περιέγραψε ως «Πρώτο Ντούτσε» και ο Μουσολίνι πρέπει να αισθάνθηκε ένα στεναγμό ανακούφισης όταν εκδιώχθηκε από το Fiume τον Δεκέμβριο του 1920, και οι οπαδοί του ήταν διεσπαρμένοι. Αλλά παρέμεινε μια απειλή για τον Μουσολίνι και το 1921, φασίστες όπως Balbo σοβαρά στρέφονταν προς αυτόν για ηγεσία.
Σε αντίθεση ο Μουσολίνι ταλαντεύονταν από αριστερά προς τα δεξιά αυτή την ίδια στιγμή. Παρά το γεγονός ότι ο φασισμός Μουσολίνι είχε επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την χάρτα του Carnaro, ο D'Annunzio, δεν ήθελε να παίξει ενεργό ρόλο στο νέο κίνημα, και αρνήθηκε όταν ρωτήθηκε από φασιστικές υποστηρικτές του να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 15ης Μαΐου 1921.
Ο D'Annunzio τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε από ένα παράθυρο στις 13 Αύγούστου του 1922. Στην συνέχεια η προγραμματισμένη "συνάντηση για την εθνική ειρήνευση» με Francesco Saverio Νίτι και τον Μουσολίνι ακυρώθηκε. Το περιστατικό δεν εξηγήθηκε και θεωρείται από κάποιους ιστορικούς μια προσπάθεια του Μουσολίνι να τον δολοφονήσει, λόγω της δημοτικότητάς του.
Παρά την υποχώρηση του D'Annunzio του από την ενεργό δημόσια ζωή μετά από αυτό το γεγονός, ο Ντούτσε ακόμα θεώρησε αναγκαίο να διανέμουν σε μικρές δόσεις τακτικά κεφάλαια για να D'Annunzio ως δωροδοκία για την μη επανείσοδό του στην πολιτική αρένα. Όταν ρωτήθηκε για αυτό με έναν στενό φίλο, ο Μουσολίνι υποτίθεται ότι δήλωσε: «Όταν έχεις ένα σάπιο δόντι έχετε δύο δυνατότητες: είτε τραβάτε το δόντι ή μπορείτε να το γεμίσετε με το χρυσό. Με τον D'Annunzio έχω επιλέξει το τελευταίο για θεραπεία ».
Παρ 'όλα αυτά, ο D'Annunzio προσπαθούσε να παρέμβει στην πολιτική σχεδόν μέχρι το θάνατό του το 1938. Έγραψε για Μουσολίνι το 1933 για να προσπαθήσει να τον πείσει να μην λάβει μέρος στο σύμφωνο του Άξονα με τον Χίτλερ. Το 1934, προσπάθησε να διακόψει την σχέση μεταξύ του Χίτλερ και του Μουσολίνι μετά τη συνάντησή τους, ακόμη και γράφοντας ένα σατιρικό φυλλάδιο για τον Χίτλερ. Και πάλι, το Σεπτέμβριο του 1937, ο D'Annunzio συναντήθηκε με τον Ντούτσε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βερόνας για να τον πείσει να εγκαταλείψει την συμμαχία του Άξονα. Ο Μουσολίνι το 1944 παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος που δεν ακλούθησε τις συμβουλές του.



Στην σύγχρονη εποχή ένας ακόμα άνθρωπος της τέχνης έχει γνωρίσει ραγδαία άνοδο στην Ιταλία. Είναι ο Μπέπε Γκρίλο. Ο Μπέπε Γκρίλο (Beppe Grillo, πραγματικό όνομα Giuseppe Piero Grillo), γεννήθηκε στην Σαβινιόνε κοντά στην Γένοβα στις 21 Ιουλίου 1948) και είναι Ιταλός κωμικός και ηθοποιός του κινηματογραφου και της τηλεόρασης καθώς επίσης blogger και σχολιαστής. Το 2009 ίδρυσε το λαϊκίστικο (σύμφωνα με δική του περιγραφή) πολιτικό κόμμα MoVimento Cinque Stelle, M5S (Κίνημα Πέντε Αστέρων).
Κάτοχος διπλώματος λογιστικής και κωμικός του  οποίου το ταλέντο ανακαλύφθηκε, σχεδόν τυχαία, κατά την διάρκεια μιας πρόβας ενώ αυτοσχεδίαζε ένα μονόλογο. Μετά από δυο εβδομάδες εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση, με πρωτοβουλία του Pippo Baudo o οποίος τον ανακάλυψε και τον προώθησε μεταξύ του 1977 και του 1978, στην πολυθεματική τηλεοπτική εκπομπή Secondo Voi. Το 1979 ακολούθησαν νέες εμφανίσεις στην εκπομπή του Enzo Trapani "Luna Park", καθώς επίσης στο Fantastico.
Το 1978 διευθύνει μαζί με τις Stefania Casini, Maria Giovanna Elmi και Vittorio Salvetti, το Φεστιβάλ του Sanremo στο οποίο θα συμμετάσχει αργότερα με την ιδιότητα του κωμικού. Το 1980 καταδικάζεται σε ένα έτος και 3 μήνες κάθειρξης με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια δεδομένου ότι θεωρήθηκε υπαίτιος για το θάνατο 2 ενηλίκων και του παιδιού τους μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
Η δεκαετία του ’80 σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της επιτυχίας του, χάρη στις εκπομπές Te la do io l'America (1981) και Te lo do io il Brasile (1984) κατά τη διάρκεια των οποίον διηγείται τις εμπειρίες των επισκέψεων του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Βραζιλία με ανέκδοτα και “πνευματώδεις’ λόγους” που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και τις ομορφιές αυτών των χωρών. Τα επόμενα χρόνια η δημοτικότητα του συνεχίζει να αυξάνεται, με μία ακόμη εκπομπή που βασίζεται πάντα σε προσωπικές του εμπειρίες (Grillometro του 1985) και το 1986 ως πρωταγωνιστής σε ένα διαφημιστικό σποτ γνωστής μάρκας γιαουρτιού. Με την πάροδο του χρόνου οι εμφανίσεις του χαρακτηρίζονται από μια όλο και περισσότερο έντονη δόση σάτιρας, σε μορφή όλο και περισσότερο άμεση και ακανθώδη. Το 1986, κατά τη διάρκεια μιας πολυθεματικής σαββατιάτικης εκπομπής, το Fantastico 7, επιτίθεται με βαρείς υπαινιγμούς στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Μπεττίνο Κράξι την εποχή εκείνη Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ενέργεια η οποία του κόστισε την απομάκρυνση του από την δημόσια τηλεόραση.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι εμφανίσεις του Grillo στην τηλεόραση έχουν γίνει σπάνιες σύμφωνα με τον Mark Franchetti, ενώ οι πολιτικοί ενοχλούνται από τα αστεία του. Όταν μία από τις παραστάσεις του επετράπη να μεταδοθεί ζωντανά από την RAI το 1993, απέκτησε ένα μερίδιο ρεκόρ των 15 εκατομμυρίων τηλεθεατών. Ο Grillo κατηγορεί συχνά τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI ως «δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων" που τον εκμεταλλεύονται ως προπαγανδιστή για τις δικές τους ανάγκες.
Παρά αυτή την εξορία, αποσπάσματα τις πολιτικές συγκεντρώσεις από το Κίνημα Πέντε Αστέρων Grillo συχνά μεταδίδονται από την τηλεόραση, ειδικά σε πολιτικά talk shows ως συζήτηση. Στις 19 Μαΐου 2014, Grillo επέστρεψε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI για να συμμετάσχει σε πολιτική συζήτηση του talk show Porta a Porta, ως μέρος της εκστρατείας του για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2014. Το πρόγραμμα του προσέλκυσε τρία εκατομμύρια τηλεθεατές.  Από τον Αύγουστο του 2015, Grillo εκτελεί επί σκηνής στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Θέματά του περιλαμβάνουν τη χρήση ενέργειας, την πολιτική και την εταιρική διαφθορά, τη χρηματοδότηση, την ελευθερία του λόγου, της παιδικής εργασίας, της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας.
Ο Grillo διατηρεί ένα blog στα ιταλικά, αγγλικά και ιαπωνικά που ενημερώνεται καθημερινά. Σύμφωνα με το Technorati, το blog κατατάσσεται μεταξύ των 10 πιο δημοφιλών στον κόσμο. Το 2008, το Guardian περιλαμβάνει το blog Grillo ως ένα με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Όταν ο Grillo έγινε όλο και πιο ενεργός στην ιταλική πολιτική σκηνή, η χρήση του blog του για να μεταδώσει ένα πολιτικό μήνυμα συνοδευόταν από μια ισχυρή έμφαση στο ρόλο του Web ως προάγγελος νέων δυνατοτήτων για την άμεση δημοκρατία και για μια πιο δίκαιη κοινωνία, κάνοντας τον Grillo έναν από τους κορυφαίους του ψηφιακού ουτοπισμού στην Ιταλία.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2005, Grillo χρησιμοποιούνται τα χρήματα που δώρήθηκαν από τους αναγνώστες του blog του για να αγοράσει μία διαφήμιση πλήρους σελίδας στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, από την οποία ζήτησε την παραίτηση του τότε διοικητής Antonio Fazio της Τράπεζας της Ιταλίας για ένα τραπεζικό σκάνδαλο στην Antonveneta. Τον Οκτώβριο του 2005, το Time τον επέλεξε ως έναν από τους «Ευρωπαίους Ήρωες του 2005" για την στόχευση της διαφθοράς και οικονομικά σκάνδαλα.
Στις 22 Νοεμβρίου 2005, η Grillo αγόρασε μια σελίδα στην International Herald Tribune, λέγοντας ότι τα μέλη του Ιταλικού Κοινοβουλίου δεν θα έπρεπε να εκπροσωπουν τους πολίτες, αν έχουν καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα, ακόμα και πρώτου βαθμού εκ των τριών διαθέσιμων στο ιταλικό σύστημα. Ο ίδιος διατηρεί τακτικά ενημερωμένο κατάλογο των μελών του ιταλικού Κοινοβουλίου που έχουν καταδικαστεί σε όλες τις τρεις βαθμούς στο blog του. Στις 26 Ιουλίου 2007, ο Grillo επιτράπηκε να μιλήσει στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου επέστησε την προσοχή στην κατάσταση της ιταλικής πολιτικής.
Ο Grillo έχει οδηγήσει πολλές εθνικές και διεθνείς πολιτικές εκστρατείες. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, οργάνωσε μια «V-Day Celebration" στην Ιταλία. Το "V" στάθηκε για vaffanculo ( "fuck off"). Αυτό απευθυνόταν στα ονόματα των 24 ιταλικών πολιτικών, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της συνέργια σε φόνο. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Ιταλοί συμμετείχαν σε αυτόν τον αγώνα. Χρησιμοποίησε επίσης το ράλι για να παροτρύνει τους Ιταλούς να υπογράψουν μια αίτηση ζητώντας την εισαγωγή μιας " λαϊκής πρωτοβουλίας" για να καθαιρεθεί την θέση τους βουλευτές με ποινικές καταδίκες.
Σύμφωνα με τους μελετητές του Διαδικτύου, η V-ημέρα ήταν η πρώτη πολιτική διαδήλωση στην Ιταλία που αναπτύχτηκε και να προωθήθηκε μέσω της μπλογκόσφαιρας και από τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Το δεύτερο V-Day πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2008, στο Τορίνο , στην πλατεία Σ Carlo, αφιερωμένο στον ιταλικό Τύπο και την οικονομική στήριξη που λαμβάνει από την κυβέρνηση. Ο Grillo επέκρινε έντονα τον ιταλικό Τύπο για την έλλειψη ελευθερίας, τον Umberto Veronesi για την υποστήριξή του στους αποτεφρωτήρες, τις βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ιταλία, και πολιτικούς (όπως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που είχε πρόσφατα επανεκλεχθεί). Τον Αύγουστο του 2008, ένας ξένος ανταποκριτής Αυστραλιανής εταιρίας ραδιοφωνικής αναμετάδοσης έκανε μία έκθεση με τίτλο «Ο Κλόουν Πρίγκιπας», για την ζωή του Grillo, τον πολιτικό του ακτιβισμό, την εκστρατεία V-Day και για την χρήση του διαδικτύου ως πολιτικού εργαλείου.
Το 2010, ξεκίνησε ένα πολιτικό κίνημα, το Movimento 5 Stelle, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων" για την προώθηση μέσω του Διαδικτύου των ιδανικών του για την ειλικρίνεια και την άμεση δημοκρατία. Η κίνηση του αυτή έγινε ένα κόμμα με εκλογικές προοπτικές κατά τις περιφερειακές εκλογές του 2010, μέσω της εκλογής τεσσάρων περιφερειακών συμβούλων. Το κόμμα σημείωσε περαιτέρω κέρδη στις τοπικές εκλογές του 2012, λαμβάνει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Κατά γενική εκλογή του 2013, το κόμμα κέρδισε 25,55% των ψήφων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το Κίνημα του  έγινε έτσι το μεγαλύτερο κόμμα, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο μπλοκ-στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι απόψεις του κυμαίνονται από την άκρα αριστερά ωW την άκρα δεξιά (ενώ οργάνωσε και πορεία και με οπαδούς του φασιστικού Casa Pound).
Ο Grillo ανακοίνωσε το 2014 ότι είχε στόχο να πάρει τέσσερα εκατομμύρια υπογραφές για να υποστηρίξει τις προσπάθειες του για να γίνει ένα δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρωζώνη της Ιταλίας, ενώ οργάνωσε συμμαχίες και με άλλα αντιευρωπαικά κόμματα στο ευρωκοινοβούλιο όπως είχε προσπαθήσει να κάνει και ο D'Annunzio (κυρίως με τον Φαράτζ).
Ο Grillo επικρίνεται συχνά για τον τρόπο ζωής του. Ειδικότερα, οι κριτικοί τον κατηγορούν για την ιδιοκτησία ενός γιοτ με κινητήρα και ενός σπορ αυτοκίνητου Ferrari, σε αντίθεση με την περιβαλλοντολογική στάση του. Στο blog του, είπε ότι απέκτησε δύο, αλλά τα έχει πουλήσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε από παρόμοιες επιθέσεις από τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι κέρδισε τον μισθό του κατά την διάρκεια των ετών και κατέβαλε τους φόρους του για αυτά.
Ο Grillo επικρίθηκε επίσης για το ότι έλαβε πλεονέκτημα, για μια φορολογική αμνηστία που χορηγήθηκε από την πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 2001, με την οποία Grillo είχε δημόσια αντίθεση. Ο Grillo, δήλωσε κατά την διάρκεια της διαδήλωσης V-Day, πως είχε προσωπικά επωφεληθεί μόνο € 500.
Ο Grillo έχει προτείνει τα μέλη του Ιταλικού Κοινοβουλίου που έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο θα πρέπει να τους απαγορευθεί το δημόσιο αξίωμα. Επειδή ο Grillo κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που προκλήθηκε από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ο ίδιος δεν μπορεί να μπει υποψήφιος για δημόσια αξιώματα. Ο ίδιος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του ιταλικού Κοινοβουλίου. Παρά το γεγονός αυτό, τον Ιούλιο του 2009 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παρουσιάσει τον εαυτό του ως υποψήφιο για τις προκριματικές εκλογές του PD, κάτι που δεν συνεπάγεται την αυτόματη παρουσία στο ιταλικό κοινοβούλιο. Πρότεινε, επίσης, ότι οι βουλευτές θα πρέπει να περιορίζονται σε δύο κυβερνητικές θητείες, μετά τις οποίες δεν θα μπορούν να εκλεγούν και πάλι. Οι αντίπαλοι του λένε ότι ότι αυτό θα μειώσει την πολιτική ζωή των αρμοδίων και εμπειρογνωμόνων με κατάρτιση, φέροντας  ως παραδείγματα λαμπρή πολιτικούς, οι οποίοι υπηρέτησαν περισσότερες από δύο θητείες, όπως τους Alcide De Gasperi, Άλντο Μόρο και Enrico Berlinguer.
Ο Grillo έχει επίσης επικριθεί ως ένας δημαγωγός που επιτίθεται στους πολίτικους του αντιπάλους σε θέματα της ιδιωτικής τους ζωής, ενώ δεν είναι σε θέση να παράσχει μια έγκυρη εναλλακτική λύση. Για παράδειγμα, ο Daniele Luttazzi, ένας διάσημος Ιταλός stand-up κωμικός, τον επέκρινε το 2007 σε μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού ειδήσεων MICROMEGA. Ο Luttazzi κατηγόρησε τον Grillo του να είναι μια «δημαγωγό» και «λαϊκίστικη», γεγονός που υποδηλώνει Grillo θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ σάτιρας και της πολιτικής.
Το Μάρτιο του 2013 ένα κομμάτι σχολιασμού στο Der Spiegel ονομάζε τον Grillo «Τον πιο επικίνδυνο άνθρωπο στην Ευρώπη», που περιγράφεται ρητορική του ως αντι-δημοκρατική, συχνά ρατσιστική, και είπε ότι η δύναμη του προέρχεται από την δυσαρέσκεια, και ανέφερε τον βρετανό συγγραφέα Nicholas Farrell ο οποίος επέστησε παραλληλισμούς μεταξύ Grillo και Μπενίτο Μουσολίνι.
Τις τεχνικές και το στυλ του Γκρίλλο αντέγραψε και οικειοποιήθηκε ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματεό Σαλβίνι (όπως έκανε και ο Μουσολίνι με τον D'Annunzio, έτσι κάνει και Σαλβίνι τώρα με τον ΓΚΡΊΛΛΟ, (δείτε για περισσότερη ανάλυση τα παλαιότερα άρθρα μου «Cola di Rienzo, Μπενίτο Μουσολίνι, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Πέπε Γκρίλλο», «Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ, Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΑΣΙΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ EΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ» και το «ΟΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΑΝΟΔΟ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ» που θα εκδοθεί σύντομα) και κατάφερε σε σύντομα διάστημα να εκτοξεύσει το κόμμα του από το 3 στο 15%, γενόμενος το ίδιο διάσημος με τον τωρινό Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.
Τον Ιούνιο του 2016 πραγματοποιούνται δημοτικές εκλογές στην Ιταλία. Στον πρώτο γύρο σημείωσε μεγάλη άνοδο ο Γκρίλλο (https://www.efsyn.gr/arthro/psyhroloysia-gia-ton-rentsi), η Λέγκα του Βορρά υπό τον Σαλβίνι και μεγάλη πτώση το σοσιαλιστικό κόμμα του Ρέντσι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο επιμένει ότι κέρδισε τις δημοτικές εκλογές λαμβάνοντας 956.552 ψήφους, σε σχέση με τις 953.674 ψήφους που πήρε το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι. «Ψέματα» απαντά το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυριζόμενο ότι στις πρωτεύουσες των επαρχιών πήρε 940.348 ψήφους έναντι των 866.793 ψήφων του Γκρίλο, χρησιμοποιώντας μάλιστα τα στοιχεία του «φιλικού» «Ινστιτούτου Κατανέο», που υποστηρίζει ότι η κεντροδεξιά κυμαίνεται στο 34,3%, η κεντροδεξιά στο 29,5% και ο Γκρίλο στο 21,4%.
Το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε μεγάλα ποσοστά σε ολόκληρη τη χώρα στις μερικές δημοτικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, από τις μεγάλες και μικρές πόλεις της πλουσιότερης Βορείου Ιταλίας έως το φτωχό Νότο. Από την εποχή που ο Μπερσάνι ήταν ηγέτης του κόμματος στις δημοτικές εκλογές το 2011 ο Ρέντσι έχει χάσει 14,5% στο Μιλάνο, 17% στη Μπολόνια, 26,4% στη Ρώμη, 40,4% στη Νάπολη, 48,4% στο Πρίντιζι, 57,4% στη Τεργέστη, 69,1% στην Όλμπια της Σαρδηνίας, 24,2% στη Ραβέννα, 82,5% στο Πορντενόνε, 63,6% στη Λατίνα, 55,6% στο Μπενεβέντο.
 Η κατάσταση είναι περισσότερο τραγική για το Ρέντσι εάν τα αποτελέσματα των μερικών δημοτικών εκλογών συγκριθούν με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014, όταν το Δημοκρατικό Κόμμα είχε ξεπεράσει το 40%. Εάν όμως χρησιμοποιηθούν τα συγκριτικά στοιχεία των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών που ακολούθησαν το Κίνημα Πέντε Αστέρων αντιμετωπίζει και αυτό μια μεγάλη αιμορραγία ψήφων, που κρύβονται εξαιτίας της αποχής από τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζει.
Η πρωτοφανής αποχή διευρύνει τη κρίση αντιπροσωπευτικότητας και δημοκρατίας στην Ιταλία, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι να βυθίζεται μπροστά στην σταθερότητα του λαϊκιστή Γκρίλο και την άνοδο του ακροδεξιού ρατσιστή Σαλβίνι, ενώ μια νέα αριστερά πήρε σχεδόν 10% στη περιφέρεια της Γένοβα.
Η κρίση εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στο πολιτικό σύστημα και το τέλος της εποχής των μαζικών κομμάτων φαίνεται ότι επιτρέπει στην αντιδραστική και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά να διαδραματίσει το ρόλο του ρυθμιστή για την εκλογή των δημάρχων σε μια σειρά μεγάλων πόλεων, αρχίζοντας από τη Ρώμη και το Τορίνο, όπου ο Σαλβίνι καλεί πλέον ανοικτά τους ψηφοφόρους της Λέγκας του Βορρά να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο τις υποψήφιες του Κινήματος Πέντε Αστέρων, ελπίζοντας σε μια ανάλογη στήριξη σε δεξιούς υποψηφίου, κυρίως στο Μιλάνο, από το Γκρίλο για να εξουδετερώσουν τον κοινό εχθρό Ρέντσι.
Παράλληλα η προοπτική του ελέγχου μεγάλων δήμων από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και κυρίως της πρωτεύουσας Ρώμης και του χτυπημένου από την αποβιομηχάνιση Τορίνου οδηγεί το Γκρίλο στο αδιέξοδο της μετατροπής του Κινήματος σε… Κόμμα.  Διαφορετικά κινδυνεύει να επαναλάβει την αποτυχία της εμπειρίας της Πάρμας, της πρώτης πρωτεύουσας επαρχίας που διαχειρίστηκε το κίνημα του Γκρίλο.
Εάν το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατακτήσει το δήμο της Ρώμης θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί μια από τις πιο διεφθαρμένες και γραφειοκρατικές δημοτικές αρχές της χώρας. Πως όμως θα μπορέσει να κάνει κάτι τέτοιο διαμέσου «δημοκρατικών» διαδικασιών από το… διαδίκτυο (http://www.avgi.gr/article/6603179/italia-o-ratsistis-salbini-%C2%ABsosibio%C2%BB-tou-gkrilo-se-romi-kai-torino );
Το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, μετά τις διαδοχικές αντιμεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το σύνταγμα και τη παιδεία, απέχει πολύ από το 41% που είχε πάρει το Μάιο του 2015 στις ευρωεκλογές. Μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να κερδίσει στο δεύτερο γύρο το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι φαίνεται να απορροφάται από την ακροδεξιά και ρατσιστική Λέγκα του Βορρά του Σαλβίνι, που ισχυροποιήθηκε στη Κεντρική και Βόρειο Ιταλία. Η Φόρτσα Ιτάλια δεν ξεπερνά πουθενά το 20%, ενώ στις περιφέρειες της Βενετίας, της Περούτζια, της Φλωρεντίας και της Ανκόνα δεν φθάνει ούτε στο 10%! Το Δημοκρατικό Κόμμα αποκτά τον έλεγχο 5 και η δεξιά 2 τοπικών κυβερνήσεων.
Οι Ιταλοί πολίτες έδωσαν μ ε το δικό τους τρόπο ένα ράπισμα στη πολιτική το Ρέντσι, με σχεδόν το 50% να απέχει από τις μερικές αυτοδιοικητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν σε 7 περιφέρειες και 742 δήμους και στις οποίες συμμετείχαν κάτι παραπάνω από τα 11 από τα 22 εκατομμύρια πολίτες που θα έπρεπε να είχαν ψηφίσει.
Η συμμετοχή τις περιφερειακές εκλογές κατέρρευσε στο 53,9%, από το 64,13% των περιφερειακών εκλογών του 2010 και του 72% του 2005, ενώ στις ευρωεκλογές του 2015 είχε ψηφίσει το 58,7%. Η συμμετοχή στις μερικές δημοτικές εκλογές υποχώρησε στο 64,96%, από το 73,56% του 2010 (http://www.avgi.gr/article/5581368/autodioikitikes-ekloges-italias-fugi-apo-kalpes-kai-rentsi).
Βλέπουμε λοιπόν για άλλη μία φορά την άνοδο στην Ιταλία δημαγωγών πολιτικών (Μουσολίνι και D'Annunzio παλιά, Σαλβίνι και Γκρίλλο τώρα) οι οποίοι επ’ ευκαιρίας της κρίσης, και χρησιμοποιώντας την οργή των πολιτών προς την καταπιεστική ΕΕ, και την χρήση από μέρους τους εθνικιστικών συνθημάτων, συναγωνίζονται (ή και συνεργάζονται όπως αναφέρθηκε πιο πάνω) ως το πιο θα καταφέρει να γίνει νέος ηγέτης της Ιταλίας και να  κατορθώσει να βγάλει την χώρα του από την ΕΕ, ανοίγοντας έτσι το σπιράλ που θα φέρει την τελική της καταστροφή.
 Ενώ είναι πιθανόν ότι μία νίκη των Γκρίλλο-Σαλβίνι στον δεύτερο γύρω των εκλογών στην Ιταλία να επηρεάσει πιο πολύ τους Βρετανούς στην επιλογή του Brexit, η οποία με την σειρά της να επηρεάσει και τις εκλογές στην Ιταλία προς όφελος των «αντιευρωπαίων» PODEMOS (Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από αυτές τις χώρες ξεκίνησε και η πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως εξηγείται αναλυτικά στο υπό έκδοση άρθρο μου «Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΤΟ 406 ΜΧ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΦΕΤΕΡΙΣΤΩΝ»).

Μία τέτοια προοπτική (άνοδος εθνικιστικών, ακροδεξιών, ακροαριστερών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων εντός της ΕΕ) μπορεί να επηρεάσει με ανάλογο τρόπο και τις εκλογές σε άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (εκλογές σε Γερμανία εντός του 2017, ίσως και σε Ιταλία το 2016 αν ο Ρέντσι χάσει το δημοψήφισμα τον Οκτώβριο), ενισχύοντας τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στις χώρες αυτές και αναδεικνύοντας νέους ηγέτες και πολιτικούς σχηματισμούς που θα θρυμματίσουν την ΕΕ στα εξ ων συνετήθη.
Θα έχουμε για μία ακόμα φορά την επανάληψη της ιστορίας για άλλη μία φορά ως φάρσα, μετά την πρώτη της πραγματοποίηση ως τραγωδία; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως η ΕΕ (και κυρίως η Γερμάνια με τις βίαιες πολιτικές που ακολουθεί) οδηγεί για άλλη μία φορά τους λαούς της Ευρώπης στην απόγνωση κάτι που ξέρουμε από την ιστορία θα καταλήξει προβλέψιμα για μία ακόμα φορά στην ήττα και καταστροφή ίδιων των Γερμανών, αλλά και στην παράλληλη εξάντληση και καταστροφή των λαών που θα μπλεχτούν  στην σύγκρουση μαζί τους, αφήνοντας ουσιαστικούς νικητές όσους δεν λάβουν (φανερά) μέρος στην μάχη αυτή (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου