Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΚΡΑΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΥΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

8-7-2015
Στην εποχή μας υπάρχουν πολλά αποτυχημένα κράτη σε όλη την υφήλιο. Στις περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, στην Ανατ. Μεσόγειο, την Βόρειο Αφρική, την Μέση Ανατολή και σε πολλές  άλλες περιοχές του κόσμου. Τα πιο γνωστά από αυτά βρίσκονται στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.  Τουλάχιστον 28 χώρες σήμερα έχουν χαρακτηριστεί με αυτόν τον όρο.

Τα πιο πρόσφατα παραδείγματα χωρών που έχουν μετατραπεί σε αποτυχημένα κράτη είναι:  Η Λιβύη,  η Συρία, το Ιράκ, αλλά και η Υεμένη. Σε αυτά τα κράτη η κεντρική εξουσία  αδυνατεί  για διάφορους λόγους (εμφύλιος, διαλυμένη διοίκηση και οικονομία, αδυναμία) να ελέγξει το σύνολο της εδαφικής επικράτειας της χώρας κάτι τι οποίο αφήνει ελεύθερες διάφορες ομάδες (τρομοκρατικές, ισλαμιστικές και εγκληματικές) να παίρνουν τον έλεγχο των περιοχών αυτών και να τρομοκρατούν τις γύρω από αυτές περιοχές. 
Παράλληλα η έλλειψη ικανότητας πολιτικής νομιμοποίησης,  προσφοράς κοινωνικών  παροχών, η εξάπλωση του παράνομου εμπορίου, η αδυναμία είσπραξης των φόρων και η πολιτική  ανυπακοή είναι γενικά σημάδια ότι ένα κράτος είναι η κοντεύει να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος.
Περιοχές στις οποίες υπάρχει άγριος εμφύλιος, όπως είναι πρόσφατα η Λιβύη και η Συρία αντιμετωπίζουν τρομερές και βίαιες δυσκολίες στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ενωμένη την  εδαφικής τους επικράτεια και είναι πιθανό να δημιουργήσουν και να μεταδώσουν την αστάθεια τους σε γειτονικά κράτη, όπως είναι το Ιράκ, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα επίσης να υπάρξει και μετακίνηση ισλαμιστών και στην γειτονική Ευρώπη,  οι οποίοι θα προσπαθήσουν να περάσουν ως πρόσφυγες εκεί, εκμεταλλευόμενοι  τις μετακινήσεις λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη και όταν φτάσουν στην ΕΕ θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έδαφος για πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών από Ευρωπαίους στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Σημαντικό ρόλο στην κατάταξη αυτή παίζουν οι παρακάτω παράγοντες:
1. Αυξανόμενες Δημογραφικές  Πιέσεις.
2. Μαζική έξοδος  προσφύγων και μαζικοί εκτοπισμοί ατόμων.
3. Κουλτούρα  της Εκδίκησης -  Αναζήτηση    ομαδικών τρόπων έκφρασης  των διαμαρτυριών.
4. Χρόνια και διαρκής φυγή των ανθρώπων.
5. Άνιση οικονομική ανάπτυξη   ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες.
6. Σύντομη  ή μακροχρόνια  Οικονομική Κρίση.
7. Άνοδος στους θώκους της εξουσίας ατόμων υπόλογων έναντι της δικαιοσύνης και    Απονομιμοποίηση των Κρατικών Θεσμών και Αρχών.
8. Προοδευτική χειροτέρευση  των δημοσίων υπηρεσιών.
9. Γενικευμένη καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
10. Τα σώματα ασφαλείας λειτουργούν  ως κράτος εν κράτει.
11. Η αύξηση των διαφωνιών στους κόλπους των κυβερνώντων ελίτ.
12. Παρέμβαση Άλλων Κρατών ή άλλων εξωτερικών παραγόντων στα εσωτερικά μιας χώρας.
Με βάση αυτά τα κριτήρια στον κόσμο αυτή την στιγμή τα πιο αποτυχημένα κράτη είναι τα εξής: (ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ, ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ, ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΣΑΝΤ, ΚΟΝΓΚΟ, ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΑΙΘΙΟΠΙΑ, ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ, ΑΪΤΗ, ΙΡΑΚ, ΚΕΝΥΑ, ΛΙΒΕΡΙΑ,ΝΙΓΗΡΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΣΟΜΑΛΙΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ, ΒΟΡΕΙΟ ΣΟΥΔΑΝ, ΣΥΡΙΑ, ΟΥΓΚΑΝΤΑ, ΥΕΜΕΝΗ, ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ).
Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα αποτυχημένα κράτη. Υπάρχουν και άλλα κράτη πιο ευρωπαϊκά και πιο πολιτισμένα που κινδυνεύουν να βρεθούν σε αυτή την κατηγορία λόγω των πολιτικών που ακολουθούν και οι οποίες οδηγούν στην ίδια κατάσταση πολλές χώρες της ΕΕ με αυτή όλων των αποτυχημένων κρατών της Αφρικής και της Ασίας.  Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες έχουν επιβληθεί μνημόνια ή αντίστοιχες πολιτικές που έχουν αποσαρθρώσει το κοινωνικό και οικονομικό ιστό τους. Οι κυριότερες είναι οι: Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία καθώς και η Ρουμανία, η Μολδαβία, η Εσθονία, η Βουλγαρία και η ναζιστοκρατούμενη Ουκρανία.
Αυτές οι χώρες κυριαρχούνται από υψηλή  ανεργία, παιδική φτώχεια, υποβαθμισμένη Παιδεία, κατεστραμμένο σύστημα υγείας, διαφθορά, χαμηλούς μισθούς, αδυναμία συλλογής φόρων, φοροδιαφυγή, βία, τρομερό οικονομικό σοκ και άκρατη και σκληρή αστυνομοκρατία και προπαγάνδα.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εξάγονται από την ύπαρξη τέτοιων κρατών, όπως είναι η τρομοκρατία και οι εγκληματικές οργανώσεις, σημαντική είναι η  συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας των απειλούμενων χωρών, όπως της Ε.Ε., των  ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας και  η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου  η διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη και η αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας όλων αυτών των περιοχών μέσω της  συνεργασίας όλων των παραπάνω αναφερόμενων χωρών συντελέσει στην εδραίωση και την διαφύλαξη όλης της επικράτειας της Ε.Ε, της Μεσογείου και γενικότερα του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου