Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ - Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
12-12-2015

Στην διάρκεια των αιώνων πολλές πολεμικές συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ των Ρώσων και των Τούρκων. Συνολικά διεξήχθησαν 12 σημαντικοί Ρωσοτουρκικοί πόλεμοι, οι οποίοι επηρέασαν τις τύχες των δύο αυτών χωρών και άλλαξαν γενικότερα τόσο τον ρου της ιστορίας, όσο και την συνολικότερη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής στην οποία αυτοί διεξήχθησαν.

Ο πρωτος έλαβε χώρα τα έτη 1568-1570. Ήταν ένας πόλεμος ανάμεσα στο Βασίλειο της Ρωσίας και την Οθωμανικής Αυτοκρατορία για το Χανάτο του Αστραχάν. Το 1556, το Αστραχάν κατακτήθηκε από τον Ιβάν τον Τρομερό, ο οποίος είχε χτίσει ένα νέο φρούριο σε έναν απότομο λόφο με θέα στο Βόλγα. Το 1568 ο Μεγάλος Βεζύρης Sokollu Μεχμέτ Πασάς, ο οποίος είχε την πραγματική εξουσία στην διοίκηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπό τον Σελίμ Β ', ξεκίνησε την πρώτη συνάντηση-σύγκρουση μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τον μέλλοντα βόρειο της αντίπαλο. Τα αποτελέσματα της προανήγγειλαν τις πολλές καταστροφές που έρχονταν.


 Το καλοκαίρι του 1569 μια μεγάλη δύναμη κάτω Κασίμ Πασά των 20.000 Τούρκων και 50.000 Τάταρων, στάλθηκαν να πολιορκήσουν το Αστραχάν και να αρχίσουν έργα στο κανάλι, ενώ ο οθωμανικός στόλος πολιόρκησε την Αζοφική. Αλλά μια εξόρμηση της φρουράς υπό τον Knyaz Serebrianyi, στρατιωτικό διοικητής του Αστραχάν, απώθησε τους πολιορκητές, και ένας ρωσικός στρατός ανακούφιση 30.000 αντρών επιτέθηκε στην δύναμη των Τατάρων και τους εξόντωσε. Στο δρόμο της υποχώρησης το 70% των επιζώντων Τούρκων στρατιωτών πάγωσε μέχρι θανάτου στις στέπες ή έπεσε θύματα επιθέσεων των Κιρκασίων. Ο οθωμανικός στόλος καταστράφηκε από μια καταιγίδα.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αν και νικήθηκε ε στρατιωτικά, επέμεινε στην ασφαλή διέλευση για μουσουλμάνους προσκυνητές και εμπόρους στην Κεντρική Ασία, καθώς και την καταστροφή του Ρώσου οχυρό στις όχθες του ποταμού Τέρεκ.

Ο δεύτερος πραγματοποιήθηκε τα έτη 1676-1681, ανάμεσα στο Βασίλειο της Ρωσίας και την Οθωμανικής Αυτοκρατορία, που προκλήθηκε από τον Τουρκικό επεκτατισμό στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Αφού κατέλαβε και κατέστρεψε την περιοχή της Podolia κατά την διάρκεια του πολωνικό-τουρκικού πόλεμο του 1672-1676, η οθωμανική κυβέρνηση προσπάθησε να διαδώσει την κυριαρχία της επί του συνόλου της Ουκρανίας με την στήριξη του υποτελή της (από το 1669), Hetman Petro Doroshenko. Η φιλοτουρκική πολιτική του τελευταίου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια μεταξύ των πολλών ουκρανικών Κοζάκων, που εκλέξαν τον Ιβάν Σαμοΐλοβιτς ως μόνη ηγέτη όλων των Κοζάκων στην Ουκρανία το 1674.

Ο Doroshenko αποφάσισε να αντεπιτεθεί, και το 1676, ο στρατός του, 12.000 άνδρες κατέλαβε  την πόλη της Chyhyryn, υπολογίζοντας στην επικείμενη τουρκική στρατιά που αναμενόταν να καταφτάσει στην περιοχή. Ωστόσο, οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Σαμοΐλοβιτς και του Γκριγκόρι Romodanovsky πολιόρκησαν το Chyhyryn και έκαναν τον Doroshenko να παραδωθεί. Αφήνοντας μια φρουρά στο Chyhyryn, τα ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν προς την αριστερή όχθη του Δνείπερου. Ο Τούρκος Σουλτάνος ​​διόρισε τον Γιούρι, που ήταν αιχμάλωτος του Σουλτάνου εκείνη την στιγμή, ως ηγέτη της Ουκρανίας. Τον Ιούλιο του 1677, ο Σουλτάνος ​​διέταξε τον στρατό του (45.000 άνδρες) υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ να προχωρήσουν προς το Chyhyryn.Ο Στρατός του Ιμπραήμ δεν έφτασε στο Chyhyryn μέχρι τις 4 Αυγούστου του 1677. Ο Σαμοΐλοβιτς και οι δυνάμεις του Γκριγκόρι Romodanovsky έπρεπε να διασχίσει τον ποταμό Sula για να φτάσουν στο Chyhyryn. Στις 26 Αυγούστου, μετά από μια αψιμαχία μεταξύ των Ρώσων και των Ουκρανών και των οθωμανικών στρατεύματων, οι Ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις για να διέσχισαν το ποτάμι ανενόχλητες, και το ιππικό τους επιτέθηκε στο συγκλονισμένο στρατόπεδο του Ιμπραήμ, την 28 Αυγούστου προκαλώντας του βαριές απώλειες. Την επόμενη ημέρα, ο Ιμπραήμ έλυσε την πολιορκία του Chyhyryn και υποχώρησε στο Igul ποταμό. Οι  Σαμοΐλοβιτς και Γκριγκόρι Romodanovsky έφτασαν στο  Chyhyryn τις 5 Σεπτεμβρίου, ενώ ο οθωμανικός στρατός είχε χάσει 20.000 άνδρες και ο Ιμπραήμ φυλακίστηκε μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιούλιο του 1678, τουρκικός στρατός (περίπου 80.000 άνδρες) του Μεγάλου Βεζύρη Καρά Μουσταφά πολιόρκησε και πάλι το Chyhyryn. Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις (20.000 άνδρες) διέλυσαν  την τουρκική δύναμη κάλυψης, όμως, οι Τούρκοι είχαν ήδη καταφέρει να καταλάβει το Chyhyryn στις 11 Αυγούστου. Έτσι ο ρωσικός στρατός υποχώρησε έναντι του Δνείπερου.

Στο 1679-1680, οι Ρώσοι απέκρουσαν τις επιθέσεις των Τατάρων της Κριμαίας και υπέγραψαν την Συνθήκη Ειρήνης της Bakhchisaray την 3η Ιανουαρίου του 1681, το οποίο προβλέπει την κοινή σύσταση των ρωσο-τουρκικών συνόρων στον ρου του Δνείπερου.

Ο τρίτος έλαβε χώρα τα έτη 1686-1700. Ήταν μέρος της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρχισε όταν  το Βασίλειο της Ρωσίας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή αντι-τουρκική συμμαχία (των Αψβούργων της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, και της Βενετίας) το 1686, αφού η Πολωνία με την Λιθουανία συμφώνησε να αναγνωρίσει ρωσική ενσωμάτωση του Κιέβου και την αριστερή όχθη της Ουκρανίας στην Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο ρωσικός στρατός οργάνωσε εκστρατείες το 1687 και το 1689 στην Κριμαία, που έληξε αρχικά με ρωσικές ήττες. Παρά τις οπισθοδρομήσεις αυτές, η Ρωσία ξεκίνησε τις εκστρατείες Αζοφικής το 1695 και 1696, και μετά από πολιορκία το 1695, κατέλαβε με επιτυχία τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Αζοφικής στο 1696.


Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον πόλεμο κατά της σουηδικής αυτοκρατορίας, ο τσάρος Πέτρος ο Μέγας υπέγραψε τη συνθήκη του Κάρλοβιτς με την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1699. Η επακόλουθη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης το 1700, παραχώρησε την Αζοφική, το φρούριο Ταγκανρόγκ, το Pavlovsk και το Μΐυ στην Ρωσία και καθιέρωσε ότι ένας Ρώσος πρεσβευτής θα διέμενε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ εξασφάλισε και  την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Ο Τσάρος επιβεβαίωσε επίσης ότι οι υφισταμένοι του, οι Κοζάκοι, δεν θα επιτεθούν στους Οθωμανούς, ενώ ο Σουλτάνος ​​επιβεβαίωσε  ότι οι υφισταμένοι του, οι Τάταροι της Κριμαίας , δεν θα επιτεθούν στους Ρώσους.

Ο τέταρτος έλαβε χώρα τα έτη 1710-1711. Έμεινε γνωστός και ως Εκστρατεία στον Προύθο ποταμό, και ξέσπασε ως συνέπεια της ήττας από την Ρωσική Αυτοκρατορία της Σουηδίας στην Μάχη της Πολτάβα και την διαφυγή του Καρόλου ΧΙΙ της Σουηδίας στην αυλή του Οθωμανού σουλτάνου Αχμέτ Γ. Μετά από συνεχείς ρωσικές πιέσεις και τις απαιτήσεις για απέλαση και απόδωση σε αυτούς του Καρόλου, οι Οθωμανοί κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στις 20 Νοεμβρίου 1710. Παράλληλα με αυτά τα γεγονότα, ο πρίγκιπας Δημήτριος Καντιμήρης της Μολδαβίας και ο Πέτρος ο Μέγας υπέγραψαν την Συνθήκη της Lutsk (13 Απριλίου 1711), με την οποία Μολδαβία δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο κατά των Οθωμανών με τα στρατεύματα της και επιτρέποντας στον ρωσικό στρατό να διασχίσει το έδαφος της. Αφού συγκεντρώθηκαν κοντά στην Μολδαβική πρωτεύουσα του Ιασίου, ο συνδυασμένος στρατός άρχισε στις 11 Ιουλίου, την πορεία προς τα νότια, κατά μήκος του Προύθου,  με την πρόθεση να διασχίζει τον Δούναβη και να εισβάλει στην Βαλκανική χερσόνησο.

Το κύριο και καθοριστικό γεγονός της σύγκρουσης ήταν η τετραήμερη μάχη του Stănileşti (ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου), κατά την οποία τα κοινά Μολδαβικά και ρωσικά στρατεύματα περικυκλώθηκαν και αναγκάστηκαν να παραδοθούν (στις 22 Ιουλίου) στον μεγαλύτερο οθωμανικό στρατό με κυβερνήτη τον Μεγάλο Βεζύρη Μεχμέτ Πασά.Δεδομένου ότι ο ρωσο-Μολδαβικός στρατός κινήθηκε κατά μήκος του Προύθου, ένα μέρος του ρωσικού στρατού υπό τον στρατηγό Καρλ Ewald von Rοnne κινήθηκε προς την Βραΐλα, ένα σημαντικό λιμάνι της πόλης που βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Δούναβη (στην Βλαχία). Ο ρωσικός στρατός συναντήθηκε με ένα μέρος του στρατού των Βλάχων, υπό την διοίκηση του Toma Cantacuzino, ο οποίος παράκουσε τις εντολές του Πρίγκιπα Constantin Brâncoveanu και ενώθηκε με  τους Ρώσους. Οι δύο στρατοί επιτέθηκαν και κατέλαβαν τη Βραΐλα μετά από μια διήμερη πολιορκία (13 έως 14 Ιουλ 1711).

Η σύγκρουση αυτή έληξε στις 21 Ιουλίου με την Συνθήκη του Προύθου, προς απογοήτευση του Καρόλου XII. Η Συνθήκη όριζε την επιστροφή της Αζοφικής στους Οθωμανούς, το Ταγκανρόγκ και αρκετά ρωσικά φρούρια επρόκειτο να κατεδαφιστούν. Ο Τσάρος δεσμεύτηκε να σταματήσει να παρεμβαίνει στις υποθέσεις της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας.

Οι Οθωμανοί απαίτησαν επίσης να χορηγηθεί στον Κάρολο ασφαλή μετάβαση στην Σουηδία και ζήτησε από τον Τσάρο να παραδώσει τον Καντιμήρη. Παρά το γεγονός ότι ο Πέτρος συναίνεσε σε όλα τα αιτήματα, αρνήθηκε να εκπληρώσει το τελευταίο, με το πρόσχημα ότι Καντιμήρης είχε φύγει το στρατόπεδο του.

Ο πέμπτος πόλεμος Ρωσίας-Τουρκίας έλαβε χώρα το 1735-1739. Ξ ξέσπασε λόγω των εντεινόμενων διενέξεων που ακολούθησαν τον Μεγάλο Βόρειο πόλεμο και τον Πόλεμο της Πολωνικής Διαδοχής. Κύριο πεδίο των συγκρούσεων ήταν τα εδάφη του Χανάτου της Κριμαίας και η οριστική απώθηση των Τατάρων από την Ουκρανία, όπου διενεργούσαν συνεχείς επιδρομές.

Η Ρωσία ήδη από το 1726 είχε συμμαχήσει με την Αυστρία, από κοινού με την οποία είχαν καταφέρει να ανατρέψουν τα γαλλικά σχέδια για επιβολή στον πολωνικό θρόνο του Στανισλάβ Λεστζύνσκυ (Πόλεμος της Πολωνικής Διαδοχής 1733-35), ανεβάζοντας τον δικό τους ευνοούμενο Αύγουστο Γ'. Την ίδια περίοδο η Τουρκία είχε εμπλακεί σε πόλεμο με την Περσία (1730-1736). Έτσι στις παραμονές του πολέμου η Τουρκία δεν μπορούσε να ελπίζει σε κάποια ενίσχυση από τις άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, ούσα στην πραγματικότητα απομονωμένη.Στόχος της Ρωσίας, ήδη από τα τέλη του 17ου αιώνα, ήταν η εξασφάλιση ασφαλούς εξόδου στη Μαύρη Θάλασσα. Από τη στιγμή όμως που οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Χανάτου της Κριμαίας, το οποίο ήταν φόρου υποτελές και προτεκτοράτο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ο πόλεμος με το Χανάτο και κατά συνέπεια με τους Οθωμανούς ήταν αναπόφευκτος.

Την κατάσταση επέτεινε η τάση των Τατάρων να διενεργούν επιδρομές στην Ουκρανία, η οποία από τα μέσα του 17ου αιώνα είχε περάσει υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Παράλληλα οι Τάταροι, μαζί με τους Οθωμανούς υποστήριζαν τα μουσουλμανικά πριγκιπάτα του Καυκάσου, εναντίον των Χριστιανών, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούσαν την προστασία της Ρωσίας. Ο πόλεμος ξέσπασε όταν οι Τάταροι διενήργησαν στα τέλη του 1735 μαζική επίθεση στην Ουκρανία και παράλληλα ο ίδιος ο Χάνος των Τατάρων της Κριμαίας επιτέθηκε στις χριστιανικές-ρωσικές θέσεις του Καυκάσου.

Τα ρωσικά στρατεύματα, διαιρεμένα σε δύο κύριες στρατιές επιτέθηκαν εναντίον του Χανάτου, με στόχο την κατάληψή του. Η στρατιά του Δνείπερου, υπό την ηγεσία του στρατάρχη Μπούρκχαρντ Χριστόφ φον Μύνιχ, αρχικής δύναμης 62.000 ανδρών, επιτέθηκε στις 20 Μαΐου του 1736 από τη Δύση, με στόχο τις οχυρώσεις του Περεκόπ και του Μπακχίσαράι, τα οποία κατελήφθησαν μέχρι τις 17 Ιουνίου.Λόγω όμως της έλλειψης εφοδίων αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις επιχειρήσεις και να συμπτυχθούν στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο του 1737 ο Μύνιχ επιτέθηκε και κατέλαβε τις τουρκικές θέσεις στο Οχάκοφ. Το 1738 αναγκάστηκαν να το εκκενώσουν λόγω μιας επιδημίας. Το 1739 ο Μούννιχ κατάφερε να περάσει το Δνείπερο, να νικήσει τους Τούρκους στο Σταβουχάνυ, να καταλάβει το φρούριο του Χοτίν και στα τέλη Αυγούστου το Ιάσιο.Η στρατιά του Ντον, υπό τον στρατηγό Πέτρο Λάτσι, δύναμης 28.000 ανδρών, και με την υποστήριξη του στολίσκου του Δόν επιτέθηκε, στις 19 Ιουνίου 1736, στο Αζόφ, το οποίο και κατέλαβε.

Το 1737, έχοντας φτάσει τη δύναμη των 40.000 ανδρών εισέβαλε στην Κριμαία, κατανίκησε τα ταταρικά στρατεύματα και κατέλαβε το Καρασού-Παζάρ. Τελικά όμως, ελλείψει εφοδίων αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο του 1737 η Αυστρία κήρυξε τον πόλεμο στους Οθωμανούς, όμως ηττήθηκαν επανειλημμένα και αναγκάστηκαν να τερματίσουν τον πόλεμο με τη συνθήκη του Βελιγραδίου.

Μετά την αποχώρηση των Αυστριακών από τον πόλεμο, οι Ρώσοι βρέθηκαν τελείως μόνοι εναντίον των Οθωμανών, παράλληλα την περίοδο εκείνη υπήρχε κίνδυνος να ξεσπάσει νέος πόλεμος με τη Σουηδία. Έτσι αναγκάστηκαν να αποδεχτούν τη σύναψη συνθήκης ειρήνης, στις 18 Σεπτεμβρίου του 1739 στη Νύσσα, αρκούμενοι στον έλεγχο του λιμανιού του Αζόφ, το οποίο όμως έπρεπε να αφήσουν ανοχύρωτο, εγκαταλείποντας όλα τα άλλα εδαφικά κέρδη.
Ο έκτος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1768-1774  ήταν επίσης ένας από τους πιο σημαντικούς ρωσοτουρκικούς πολέμους. Άρχισε το 1768 και τελείωσε το 1774, με την υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, από την Οθωμανική και την Ρωσική Αυτοκρατορία. Τμήμα του πολέμου αυτού ήταν και η εξέγερση των Ορλωφικών. Είχε ως αποτέλεσμα την προσάρτηση του χανάτου της Κριμαίας, της Νέας Ρωσίας (σημ. Ουκρανία) και του Βόρειου Καύκασου στην επικράτεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ο έβδομος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1792 άρχισε το 1787 και τελείωσε το 1792, με τους Ρώσους και τους Αυστριακούς από την μια πλευρά, και τους Τούρκους από την άλλη. Αιτία του πολέμου ήταν η προσπάθεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να ανακαταλάβει τα εδάφη (Κριμαία) που έχασε κατά τον Ρωσοτούρκικο πόλεμο του 1768-1774. Ο πόλεμος τελείωσε με πλήρη ήττα των Τούρκων και με την υπογραφή της Συνθήκης του Ιάσιου. Οι Τούρκοι  έχασαν την περιοχή μεταξύ του ποταμού Μπουγκ και του Δνείστερου και το φρούριο Οτσάκοφ. Η κήρυξη του πολέμου έδωσε στους Ρώσους, αλλά και στους Αυστριακούς  την ευκαιρία για την απόσπαση μέρους των παραδουνάβιων ηγεμονιών από τη φθίνουσα Οθωμανική αυτοκρατορία.Ο όγδοος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1787-1792, που ήταν μια ανεπιτυχή προσπάθεια από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από την Ρωσία κατά την διάρκεια του προηγούμενου ρωσο-τουρκικού πολέμου (1768-74). Έλαβε χώρα ταυτόχρονα με τον Αυστρο-τουρκικό πόλεμο του 1787-1791.

Με την Συνθήκη του Ιασίου που υπογράφηκε με την Ρωσία στις 9 Ιανουαρίου 1792, η Τουρκία αναγνώρισε την προσάρτηση από την Ρωσία του Κριμαϊκού Χανάτου. Η Οδησσός και το Ochakov επίσης παραχωρήθηκε στην Ρωσία, και ο Δνείστερος έγινε το σύνορο της Ευρώπης, ενώ το ασιατικά σύνορα του ποταμού Κουμπάν-παρέμειναν αμετάβλητα.

Ο ένατος Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1806-1812 ήταν μία από τις πολλές πολεμικές αναμετρήσεις μεταξύ της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

 πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του 1805 – 1806, στη σκιά των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενθαρρυμένη από την ήττα της Ρωσίας στη μάχη του Οστερλίτζ (Austerlitz), καθαίρεσε τους Ρωσόφιλους οσποδάρους των υποτελών σε αυτή κρατών της Μολδαβίας (Αλέξανδρος Μουρούζης) και Βλαχίας (Κωνσταντίνος Υψηλάντης). Ταυτόχρονα, οι Γάλλοι σύμμαχοί των Τούρκων κατέλαβαν τη Δαλματία και απειλούσαν να διεισδύσουν στα Παραδουνάβια πριγκιπάτα ανά πάσα στιγμή.

Προκειμένου να διασφαλίσει τα Ρωσικά σύνορα ενάντια σε μία πιθανή Γαλλική επίθεση, ένα Ρωσικό στρατιωτικό απόσπασμα 40.000 στρατιωτών προωθήθηκε στη Μολδαβία και τη Βλαχία. Ο Σουλτάνος αντέδρασε αποκλείοντας τα Δαρδανέλια για τα Ρωσικά πλοία και κηρύττοντας τον πόλεμο στη Ρωσία.

Αρχικά ο τσάρος ήταν διστακτικός να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις ενάντια στην Τουρκία ενώ παράλληλα οι σχέσεις με την Γαλλία ήταν αβέβαιες και ο κύριος όγκος του στρατού του ήταν απασχολημένος πολεμώντας τον Ναπολέοντα στην Πρωσία. Μία Οθωμανική επίθεση με στόχο το Βουκουρέστι ανεστάλη εγκαίρως στο Ομπιλέστι (Obilesti) από μία δύναμη 4.500 στρατιωτών διοικούμενες από τον Μιχαήλ Μιλοράντοβιτς (Mikhail Miloradovich) στις 2 Ιουνίου 1807.
Στην Αρμενία, το απόσπασμα, δύναμης 7.000 ανδρών, του Κόμη Ιβάν Γούδοβίτς (Count Ivan Gudovich) κατέστρεψε μία μεγάλη τουρκική δύναμη 20.000 ανδρών στην μάχη του Αρπαχάι (18 Ιουνίου). Στο μεταξύ, το Ρωσικό ναυτικό υπό τη διοίκηση του Ντιμίτρι Σενιάβιν απέκλεισε τα Δαρδανέλια και κατέστρεψε τον Οθωμανικό στόλο στη Ναυμαχία των Δαρδανελίων και τη Ναυμαχία του Άθω, εδραιώνοντας τη Ρωσική κυριαρχία στη θάλασσα.

Σε αυτό το σημείο ο πόλεμος αν δεν υπογράφονταν οι συνθήκες του Τιλσίτ (Peace of Tilsit). Ο Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας, μετά από προτροπή του Ναπολέοντα να υπογράψει ανακωχή με τους Τούρκους, χρησιμοποίησε την παύση των πολεμικών επιχειρήσεων για να μεταφέρει περισσότερους Ρώσους στρατιώτες από την Πρωσία στη Μπεσαράβια. Όταν ο στρατός του Νότου έφτασε τις 80.000 άνδρες και οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν, ο εβδομηνταεξάχρονος επικεφαλής διοικητής Προζορόβσκι (Prozorovsky) σημείωσε μικρή πρόοδο για περισσότερο από ένα χρόνο.

Τον Αύγουστο του 1809 αντικαταστάθηκε από τον Πρίγκηπα Μπαγρατιόν (Pyotr Bagration) ο οποίος άμεσα πέρασε το Δούναβη και κατέλαβε την επαρχία Δοβρουτσά (Dobruja). Ο Μπαγρατιόν κινήθηκε για να πολιορκήσει την πόλη Σιλίστρα (Silistria), όμως, μαθαίνοντας ότι ο τουρκικός στρατός, δύναμης 50.000 ανδρών, πλησιάζει την πόλη, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Δοβρούτσα και να υποχωρήσει στην Μπεσαράβια.

Το 1810 οι εχθροπραξίες άρχισαν εκ νέου από τα αδέρφια Καμένσκι (Kamensky), τα οποία νίκησαν τις Οθωμανικές ενισχύσεις που κατευθύνονταν προς τη Σιλίστρα και εκδίωξαν τους Τούρκους από το Πάζαρτζικ (Pazardzhik) στις 22 Μαΐου. Η ήττα αυτή των Τούρκων έφερε την Σιλίστρα σε δεινή θέση και η φρουρά της πόλης παραδόθηκε στις 30 Μαΐου. Δέκα μέρες αργότερα, ο Καμένσκι άρχισε την πολιορκία ενός άλλους ισχυρού οχυρού, αυτού της πόλης Σούμλα (Shumla).
 Η έφοδος του προς το φρούριο αποκρούστηκε με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές (Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν ο Εμμανουήλ Παπαδόπουλος Ρώσος Υποστράτηγος, Ελληνικής καταγωγής), ενώ περισσότερη αιματοχυσία επήλθε κατά τη δολοφονική έφοδο στην πόλη Ρους (Rousse), στις 22 Ιουλίου. Το οχυρό της Ρους αντιστάθηκε στις επιθέσεις των Ρώσων μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, και μετά από τον αιφνιδιασμό ενός μεγάλου Τουρκικού αποσπάσματος και την εκδίωξή του στο Μπατίν (Batyn) από τον στρατό του Καμένσκι στις 26 Αυγούστου. Λίγο αργότερο ο Καμένσκι πέθανε και ο νέος διοικητής, Μιχαήλ Κουτουζόβ (Mikhail Kutuzov), εγκατέλειψε τη Σιλίστρια και άρχισε σταδιακά να υποχωρεί προς το Βορρά.

Η υποχώρηση του Κουτουζόβ προκάλεσε τον Τούρκο διοικητή, Αχμέτ Πασά (Ahmet Pasha), να οδηγήσει τους 60.000 άνδρες του ενάντια του Ρωσικού στρατού. Η μάχη έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 1811 κοντά στη Ρους. Παρόλο που η επίθεση αποκρούσθηκε ο Κουτουζόβ διέταξε τις δυνάμεις του να διαβούν τον Δούναβη πίσω στη Μπεσαράβια. Αρκετούς μήνες αργότερα, ένα ξεχωριστό απόσπασμα επέστρεψε μυστικά, αιφνιδιάζοντας τον Αχμέτ Πασά τη νύχτα, στις 2 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 9.000 Οθωμανοί σφαγιάστηκαν εκείνη τη νύχτα, υποχρεώνοντας τον Αχμέτ Πασά να παραδοθεί στον Κουτουζόβ στις 23 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπεγράφη από τον Κουτουζόβ στις 28 Μαΐου, οι Τούρκοι εκχώρησαν τη Μπεσαράβια στη Ρωσία (παρόλο που τα εδάφη αυτά άνηκαν στην υποτελή τους Μολδαβία την οποία είχαν υποχρέωση να προστατεύσουν). Η συνθήκη εγκρίθηκε από τον Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας στις 11 Ιουνίου, μόλις δεκατρείς μέρες πριν από την έναρξη της εισβολής του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

Ο δέκατος Ρωσοτουρκικος πόλεμος ήταν αυτός του 1828-1829, και πυροδοτήθηκε από την ελληνική επανάσταση, και ξέσπασε με λόγω της οργής του σουλτάνου για την ρωσική συμμετοχή στην ναυμαχία του Ναυαρίνου κλείνοντας τα Δαρδανέλια για τα ρωσικά πλοία και ανακαλώντας τη σύμβαση του Άκκερμαν του 1826.

Τον Ιούνιο του 1828 οι κύριες ρωσικές δυνάμεις με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Νικόλαο Α΄ διέσχισαν τον Δούναβη και προωθήθηκαν στην Δοβρουτσά. Στη συνέχεια οι Ρώσοι πολιόρκησαν τρεις βασικές ακροπόλεις το Σούμεν, τη Βάρνα και τη Σηλυμβρία με τη βοήθεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η πολιορκία του Σούμεν αποδείχθηκε πολύ πιο προβληματική, καθώς η ισχυρή τουρκική δύναμη 40.000 ανδρών ήταν υπέρτερη των ρωσικών δυνάμεων. Επιπλέον οι Τούρκοι πέτυχαν να περιορίσουν τους Ρώσους από τις προμήθειές τους.
Η έλλειψη τροφίμων και η αύξηση των ασθενειών είχαν προκαλέσει περισσότερους θανάτους από ότι οι εχθροπραξίες και καθώς πλησίαζε ο χειμώνας ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να αφήσει το Σούμεν και να οχυρωθεί στην Βεσσαραβία. Στις 7 Μαΐου 60.000 στρατιώτες με επικεφαλής τον στρατάρχη Ντιέμπιτς (Diebitsch) διέσχισε το Δούναβη και ξαναπολιόρκησε την Σηλυμβρία. Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Σηλυμβρία έπεσε στα χέρια των Ρώσων (19 Ιουνίου). Μέχρι τις 28 Αυγούστου ο ρωσικός στρατός είχε προσεγγίσει σε απόσταση 68 χιλιομέτρων την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους δρόμους της πρωτεύουσας και διαπράττοντας μεγάλες λεηλασίες και καταστροφές στην πορεία του.

Ο Σουλτάνος ​​δεν είχε άλλη επιλογή από το να διαμηνύσει για την ειρήνη, η οποία συνήφθη στη Αδριανούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου 1829. Η Συνθήκη της Αδριανούπολης έδωσε στην Ρωσία το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας και τις εκβολές του Δούναβη. Η Τουρκία αναγνώρισε ρωσική κυριαρχία της Γεωργίας και τμήματα της σημερινής Αρμενίας, ενώ στη Σερβία παραχωρήθηκε αυτονομία και η Ρωσία είχε τη δυνατότητα να καταλάβει τη Μολδαβία και Βλαχία (εγγυάται την ευημερία τους, και την πλήρη «ελευθερία του εμπορίου») μέχρις ότου η Τουρκία καταβάλει τις πολεμικές αποζημιώσεις. Η Μολδαβία και τη Βλαχία παρέμειναν υπό ρωσική επικυριαρχία μέχρι το τέλος του Κριμαϊκού πολέμου.

Ο ενδέκατος Ρωσοτουρκικός πόλεμος, γνωστός και ως Κριμαϊκός Πόλεμος (Οκτώβριος 1853 - Φεβρουάριος 1856) υπήρξε η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από την μία πλευρά και των συμμαχικών δυνάμεων της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, της Αυτοκρατορίας της Γαλλίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας από την άλλη πλευρά.
Η σύρραξη, στην οποία έλαβαν μέρος οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής, υπήρξε το αποτέλεσμα ενός μακρόχρονου ανταγωνισμού συμφερόντων ανάμεσα στις κύριες ευρωπαϊκές δυνάμεις, για επιρροή και εκμετάλλευση των ανατολικών εδαφών της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περισσότερες μάχες έλαβαν χώρα στη χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πραγματοποιήθηκαν και μικρότερης έντασης εκστρατείες στη δυτική Ανατολία, τον Καύκασο, τη Βαλτική Θάλασσα, τη Λευκή Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο πόλεμος αυτός έληξε με την ήττα της Ρωσίας.

Ο δωδέκατος Ρωσοτουρκικός πόλεμος ήταν αυτός του 1877-1878. Στην πολεμική αυτή σύρραξη συμμετείχε συνασπισμός ομόθρησκων σλαβικών χωρών της Βαλκανικής, με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσική Αυτοκρατορία. Θέατρα πολεμικών επιχειρήσεων στον πόλεμο αυτό ήταν η βόρεια Βαλκανική Χερσόνησος και ο Καύκασος ενώ τα αίτιά του εντοπίζονται αφενός στην ανάδυση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και αφετέρου στην επιδίωξη της Ρωσίας να ανακτήσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή μετά τον Κριμαϊκό Πόλεμο, επανακάμπτοντας και δημιουργώντας μέγα στόλο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ακολουθώντας και εκμεταλλευόμενη το πολιτικό κλίμα της εποχής, που δρομολογούσε την απελευθέρωση των ομόθρησκων βαλκανικών εθνών από την οθωμανική κυριαρχία. Ο πόλεμος κηρύχθηκε από τον τσάρο Αλέξανδρο Β΄ κατά του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ στις 24 Απριλίου του 1877 και έληξε ένα χρόνο αργότερα, στις 3 Μαρτίου του 1878.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου, η Ρωσία επέτυχε την ανάκτηση της περιοχής του Μπουντζάκ στο δέλτα του ποταμού Δούναβη, καθώς και αρκετών επαρχιών στην περιοχή του Καυκάσου, με σπουδαιότερες την επαρχία Καρς (σήμερα τμήμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας) και την επαρχία Μπατούμι (σήμερα τμήμα της Δημοκρατίας της Γεωργίας).

Οι ηγεμονίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της τότε Ρουμανίας (περιοχή με έκταση μεγαλύτερη από της σημερινής Ρουμανίας, γνωστή τότε ως Μολδοβλαχία), ηγεμονίες που απολάμβαναν αυτονομία αρκετά χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ευρισκόμενες σε καθεστώς επικυριαρχίας, κήρυξαν επίσημα την πλήρη ανεξαρτησία τους. Έπειτα από πέντε σχεδόν αιώνες υπό οθωμανική κυριαρχία (1396–1878), το βουλγαρικό κράτος επανιδρύθηκε ως Ηγεμονία της Βουλγαρίας, καλύπτοντας τα εδάφη ανάμεσα στον ποταμό Δούναβη και την οροσειρά του Αίμου (εκτός από τη Βόρεια Δοβρουτσά, που δόθηκε στη Ρουμανία), με την περιοχή της Σόφιας για νέα πρωτεύουσά του.

Τέλος, το Συνέδριο του Βερολίνου με τη συνθήκη που ακολούθησε, έδωσε στην Αυστροουγγαρία τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Μεγάλη Βρετανία με ιδιαίτερη συνθήκη (συνθήκη Κωνσταντινούπολης 1878) την κατοχή της Κύπρου, ως ανταλλάγματα για τη μεσολάβηση των δύο αυτών αυτοκρατοριών προς όφελος της Οθωμανικής Τουρκίας, συγκρατώντας τις ρωσικές απαιτήσεις.


Ο δέκατος τρίτος ρωσοτουρκικός πόλεμος ήταν αυτός του 1914-1917 ως μέρος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στον οποίο οι Ρώσοι νικούσαν σε όλα τα μέτωπα, αλλά το πραξικόπημα του 1917 τους αποδιοργάνωσε σε τέτοιο βαθμό, που αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και οι Τούρκοι άρχισαν να προελαύνουν, ενώ ακολούθησε και ένας δέκατος τέταρτος Τουρκοσοβιετικός (ουσιαστικά και πάλι ρωσοτουρκικός το 1917-1918), ως μέρος του ρωσικού εμφυλίου.

Παράλληλα στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση, ύστερα από την επανάσταση του 1821, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί επίσης ελληνοτουρκικοί πόλεμοι, χωρίς να αναφερθούν και οι συνεχείς ελληνικές επαναστάσεις κατά των Τούρκων στην διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής (συνολικά πάνω από 70), οι οποίες γινόταν ιδιαίτερα ενεργές, ιδίως όταν σημειωνόταν ρωσοτουρκικοί πόλεμοι.

Η πρώτη πολεμική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στα νεότερα χρόνια ήταν ο εθνεγερτικός πόλεμος (η επανάσταση του 1821), ο οποίος έληξε με την απελευθέρωση ενός μέρους της χώρας το 1828, ύστερα και από την ναυμαχία του Ναυαρίνου, με την συμμετοχή σε αυτή και των Ρώσων.

Η δεύτερη ήταν ο Κριμαϊκός πόλεμος, στον οποίο πολέμησαν οι Ρώσοι και η Ελληνική Λεγεώνα κατά των Τούρκων και των Άγγλων, Γάλλων και Ιταλών συμμάχων τους και έληξε με την ήττα των Ρώσων, ενώ ο Πειραιάς τέθηκε για ένα διάστημα υπό Αγγλογαλλική κατοχή.

Η τρίτη ήταν ο πόλεμος του 1877-1878, στον οποίο πολέμησαν και πάλι οι Ρώσοι κατά των Τούρκων και τους κέρδισαν, ενώ σε αυτόν έλαβε μέρος και η Ελλάδα και κατάφερε να απελευθερώσει την Θεσσαλία και τμήμα της Ηπείρου.

Ακολούθησε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος, στον οποίο ο Βαλκανικός συνασπισμός (ο οποίος δημιουργήθηκε με παρακίνηση των Ρώσων αρχικά και με την «ενθάρρυνση» τους «πιέστηκε» να κηρύξει πόλεμο κατά των Τούρκων), του οποίου μέλος ήταν και η Ελλάδα πολέμησε και κέρδισε τους Τούρκους, απελευθερώνοντας εδάφη της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου.

Ύστερα ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο η Ελλάδα, η Ρωσία και τα άλλα συμμαχικά κράτη πολέμησαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, στο τέλος οι Τούρκοι ηττήθηκαν και η Ελλάδα με την Συνθήκη των Σεβρών (1920) απελευθέρωνε την Δυτική και Ανατολική Θράκη, τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, ενώ επικύρωνε και την κυριαρχία της στα άλλα νησιά του Αιγαίου που κατείχε από το 1913, και της εμπιστευόταν η διοίκηση της περιοχής της Σμύρνης. Οι κάτοικοι της περιοχής θα ψήφιζαν μετά από πέντε έτη για να δηλώσουν αν προτιμούν την Ένωση με την Ελλάδα ή την παραμονή τους στην Τουρκία.
Μετά ξέσπασε ο πόλεμος στην Μικρά Ασία, όπου η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τον Μουσταφά Κεμάλ. Ο θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου, η ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920 και η επιστροφή του Κωνσταντίνου, ήταν οι αφορμές για τους Συμμάχους  για να οδηγήσουν την Ελλάδα σε διπλωματική απομόνωση. Η Μικρασιατική εκστρατεία διήρκεσε μέχρι το 1922 και έληξε με την ήττα της Ελλάδας (στον πόλεμο αυτόν η Τουρκία είχε την υποστήριξη σε οικονομικό, πολίτικο, διπλωματικό και  στρατιωτικό επίπεδο τόσο των Άγγλων, όσο των Γάλλων, των Ιταλών, αλλά και των Σοβιετικών, και κατά μεγάλο μέρος χάρις αυτή την υποστήριξη κατάφερε να κερδίσει τον πόλεμο). Ακολούθησε η ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο τελευταίος μέχρι τώρα Ελληνοτουρκικός πόλεμος αυτός του 1974 στην Κύπρο. Σε αυτόν πραγματοποιήθηκε εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο με την βοήθεια των Άγγλων και Αμερικανών συμμάχων μας (αλλά και της τοπικής Αμερικανοκίνητης χούντας του Ιωαννίδη), και χάρις αυτούς αποτράπηκε ένα ξέσπασμα ενός πλήρους Ελληνοτουρκικού πολέμου, παρά τις συγκρούσεις μεταξύ της ΕΛΔΥΚ και των τουρκικών δυνάμεων που ακολούθησαν και παρά τις «πρωτοβουλίες» του ικανού ναύαρχου Χανδρινού. Οι Σοβιετικοί «παρείχαν μόνο» διπλωματική υποστήριξη. Ο πόλεμος αυτός έληξε με την βίαιη κατοχή ενός τμήματος της  Κύπρου από τους Τούρκους και την πτώση της χούντας στην Ελλάδα.

Στην νεότερη εποχή μετά την πρόσφατη κατάρριψη από τους Τούρκους του Ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου πάνω από την Συρία, άρχισε για άλλη μία φορά να αχνοφαίνεται η πιθανότητα άλλης μίας ρωσοτουρκικής σύρραξης, αρχικά οικονομικής, πολιτικής και διπλωματικής και στην συνέχεια ίσως και στρατιωτικής.Η Τουρκία για άλλη μία φορά όπως στον Κριμαϊκό πόλεμο ζητάει την ενίσχυση (και στρατιωτική μέσω ΝΑΤΟ) των δυτικών, απειλεί όπως το 1826 να κλείσει τα Στενά για τους Ρώσους (παραβαίνοντας την συνθήκη του Μοντρέ, ένα casus beli για τους Ρώσους), συμμαχεί με τους Γερμανούς (όπως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «βοηθώντας» σήμερα όπως και τότε στην διάπραξη γενοκτονιών), ενώ απειλεί για άλλη μία φορά πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά την Ελλάδα, με τους δυτικούς «συμμάχους» μας να ανέχονται και να ενισχύουν (για την ώρα), όπως έκαναν και κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία τους Τούρκους, απομονώνοντας μας όπως τότε διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά (αυτή την φορά μέσω μνημονίων).Και για άλλη μία φορά φαίνεται σε αυτή την σύγκρουση πρωταγωνιστές και αντίπαλοι των Τούρκων να είναι από την μία πλευρά Ρώσοι και Έλληνες, και  από την άλλη οι Τούρκοι με τους δυτικούς υποστηρικτές τους (οι οποίοι σημειωτέον άλλες φορές τους υποστήριξαν όπως στον Κριμαϊκό πόλεμο, άλλες φορές αδιαφόρησαν όπως στον πόλεμο του 1827 και άλλες φορές τους πολέμησαν όπως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Θα οδηγήσει άραγε η σημερινή εξέλιξη της ρωσοτουρκικής κρίσης σε άλλη μία πολεμική αναμέτρηση όπως τότε; Άγνωστο αλλά σαν Έλληνες θα πρέπει για άλλη μία φορά να λάβουμε τα μέτρα μας προκειμένου να «διαβούμε» αλώβητοι από αυτή την θύελλα και να εξέλθουμε για άλλη μία φορά νικητές στην περιοχή μας, μετά από την λήξη αυτού του νέου επικίνδυνου «κόκκινου συναγερμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου