Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΩΣΙΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ


http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_Empire_460_AD.png

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Το έτος 454 ο στρατηγός Αέτιος, ο μεγάλος νικητής των Ούννων του Αττίλα στα Καταλαυνικά πεδία προσεκλήθη στα ανάκτορα από τον αυτοκράτορα  Βαλεντινιανό. Εκεί του ζητήθηκε να του κάνει μία οικονομική αναφορά σε σχέση με την κατάσταση της Αυτοκρατορίας.

Όταν ο στρατηγός Αέτιος έσκυψε πάνω από το έγγραφο που είχε φέρει μαζί του και άρχιζε να διαβάζει, τότε ο παντελώς ανίκανος και ανάξιος αυτοκράτορας  Βαλεντινιανός τον δολοφόνησε με τα ίδια του τα χέρια την ώρα που ετοιμαζόταν να του παραδώσει το έγγραφο και την αναφορά του.

Αυτή την πράξη την έκανε ο Βαλεντινιανός γιατί πίστευε ότι απειλούνταν από τον Αέτιο και τις νίκες του, αλλά ο ουσιαστικός παρακινητής αυτής της πράξης ήταν ένας πλούσιος Ρωμαίος γερουσιαστής και συγκλητικός Πετρώνιος Μάξιμος (που ήταν επίσης και πολιτικός αντίπαλος του Αέτιου) και ο οποίος συνωμότησε εναντίον του, παρακινώντας τον Βαλεντινιανό να τον δολοφονήσει με το πρόσχημα ότι ο στρατηγός ήταν επικίνδυνος για την εξουσία του  με τα ίδια του Βαλεντινιανού (αλλά στην πραγματικότητα για την άνοδο στην εξουσία του ίδιου του Πετρώνιου Μάξιμου). Είναι σαν ότι συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα, τόσο με την θέληση του, όσο με την παρακίνηση και βοήθεια (και για να «ευχαριστήσει») τον Μακ Κέιν και το ρεπουμπλικανικού λόμπι του, καθαίρεσε τον αρκετά συνετό αρχηγό της CIA Χέιγκελ, και τον αντικατέστησε με έναν πιο αρεστό στους αντιπάλους του πρόσωπο.

Ένα χρόνο αργότερα ο Πετρώνιος Μάξιμος οργάνωσε και την δολοφονία του Αυτοκράτορα Βαλεντινιανού, χρησιμοποιώντας δύο αξιωματικούς που ήταν οπαδοί του Αέτιου και οι οποίοι ήθελαν να εκδικηθούν για τον θάνατο του, και τους έπεισε να δολοφονήσουν τον αυτοκράτορα για να πετύχουν στον στόχο τους.


Πραγματικά ο αυτοκράτορας δολοφονήθηκε και αυτός μπροστά στους σωματοφύλακες του, οι οποίοι ήταν πιστοί στρατιώτες του Αέτιου και φυσικά δεν έκαναν τίποτα για να τον βοηθήσουν. Έτσι ο Πετρώνιος Μάξιμος ανακηρύχτηκε νέος αυτοκράτορας στην θέση του Βαλεντινιανού,  μόνο για να ανατραπεί και να εκτελεστεί με λιθοβολισμό σε ύστερα από 77 ημέρες, όταν ο βασιλιάς Γεζέριχος ετοιμαζόταν να καταλάβει και να  λεηλατήσει την Ρώμη.

Ο πλούσιος αυτός γερουσιαστής θυμίζει έναν άλλο πλούσιο Αμερικάνο γερουσιαστή, τον Τζον Μακ Κέιν (ο οποίος είναι και πρόεδρο του International Republican Institute),  συνωμοτεί συνεχώς (όταν απέτυχε η προεδρική του υποψηφιότητα) και αυτός (με χορηγούς το Σαουδαραβικό και το Ισραηλινό λόμπι), προκειμένου να καθαιρεθεί ο πρόεδρος Ομπάμα από την θέση του και αναλάβει ένας πιο φιλικός προς αυτά τα λόμπι πρόεδρος στις ΗΠΑ (έναν πρώτο αποτέλεσμα των πιέσεων, των πλούσιων χορηγιών των παραπάνω αναφερόμενων λόμπι και της τακτικής του Μακ Κέιν ήταν και η συντριπτική νίκη των ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 στις ΗΠΑ).

Μετά τις δολοφονία αυτοκράτορα Πετρώνιου Μάξιμου ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ο Άβιτος, ο στρατιωτικός διοικητής της Γαλατίας. Σε αντάλλαγμα των Βησιγότθων για την  υποστήριξη τους ώστε να ανέβει στον θρόνο ο Άβιτος διόρισε τον διοικητή των γοτθικών μισθοφορικών τμημάτων που είχαν υποστηρίξει την άνοδο του, τον Ρικίμερο ως διοικητή.

Αυτός, αφού συγκέντρωσε στρατό και το ναυτικό και άρχισε εκστρατείες και πέτυχε νίκες, στρεφόμενος κατά των βαρβάρων φυλών που απειλούσαν την αυτοκρατορία,  σύντομα βοήθησε τον Ρωμαίο φίλο του και συνδιοικητή του Μαζοριανό σε μία συνωμοσία εναντίον του εναντίον Άβιτου για να του πάρει τον θρόνο, αλλά σύντομα στράφηκε εναντίον του, τον σκότωσε και επέλεξε άλλους 3 αυτοκράτορες μαριονέτες  για να κυβερνήσουν (τους οποίους δολοφόνησε και άλλαξε πολύ σύντομα τον έναν μετά τον άλλον).

Εδώ βλέπουμε και πάλι την εικόνα του Αμερικάνου γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, ο οποίος όταν αποφοίτησε από την Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία,  έγινε πιλότος πολεμικών αεροπλάνων, έλαβε μέρος στον Πόλεμο του Βιετνάμ, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη ως αιχμάλωτος πολέμου και για έξι έτη υπέστη βασανιστήρια, τα οποία του προκάλεσαν σημαντικές αναπηρίες. Τάχθηκε υπέρ των πολέμων στο Ιράκ, και  το 2000 ήταν υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά έχασε από τον Τζωρτζ Μπους, ενώ το 2008 ήταν υποψήφιος πρόεδρος, αλλά απέτυχε να εκλεγεί, καθώς έχασε στις εκλογές από τον Μπαράκ Ομπάμα. 

Από τότε μνησικακούσε εναντίον του και θέλοντας παράλληλα να επιτύχει την υλοποίηση της πολιτικής και των σημαντικών οικονομικών λόμπι που τον υποστήριζαν (το Σαουδαραβικό και το Ισραηλινό λόμπι), επιτέθηκε σε κάθε πολιτική του Ομπάμα και κατάφερε μετά την συντριπτική νίκη των ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2014 στις ΗΠΑ να γίνει και αυτός, όπως και ο Ρικίμερος ένας μαριονετοπαίκτης, αφού στην ουσία ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει πια καμία δύναμη και θα αναγκαστεί να κατευθύνει την πολιτική των ΗΠΑ από την Βουλή των αντιπροσώπων, το Κογκρέσο και την Γερουσία, τα οποία βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρεπουμπλικανών και του γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν.

Ο Ιούλιος Νέπως  ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Από το 474 έως το 475), διαδέχθηκε τον Γλυκέριο ως  διάδοχος του όταν με  την ισχυρή υποστήριξη του βυζαντινού αυτοκράτορα Ζήνωνα κατάφερε να τον εκθρονίσει, αλλά το 475 νικήθηκε από τον στρατηγό Ορέστη, καθαιρέθηκε και στην θέση ενθρονίστηκε ως αυτοκράτορας ο γιος του στρατηγού Ορέστη,  Ρωμύλος Αύγουστος. Ο Ιούλιος Νέπως κατέφυγε στην Δαλματία, όπου και δολοφονήθηκε από τους στρατιώτες του το 480 μ.Χ.
Έτσι η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (η οποία τότε περιλάμβανε μόνο την ιταλική χερσόνησο), χωρίς ένα ισχυρό ηγέτη για να την καθοδηγεί, γνώρισε μια ακόμα πιο πολύ γρήγορη διαδοχή των αυτοκρατόρων, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν σε θέση να ενισχύσει αποτελεσματικά την Αυτοκρατορία. Η γραμμή των Δυτικών Ρωμαίων Αυτοκρατόρων έληξε οριστικά όταν Οδόακρος εκθρόνισε τον Ρωμύλου Αύγουστο το  476 μ.Χ.

Και εδώ φαίνονται οι προθέσεις του Μακ Κέιν και των λόμπι που τον υποστηρίζουν, που είναι είτε η καθαίρεση του πρόεδρου Ομπάμα από την θέση του, προκειμένου να αναλάβει ένας πιο φιλικός προς αυτά τα λόμπι πρόεδρος στις ΗΠΑ (όπως έγινε με τον Ιούλιο Νέπω και τον Βαλεντινιανό), είτε η μετατροπή του σε μία άβουλη και κατευθυνόμενη  μαριονέτα, χωρίς καμία πολιτική δύναμη, η οποία θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των λόμπι, των νεοσυντηρητικών ρεπουμπλικανών και του γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν (όπως έγινε με τον Ρωμύλο Αύγουστο).
Και όπως τότε αυτές οι διαμάχες κατέστρεψαν αυτούς που τις ξεκίνησαν, ακόμα και εάν αυτοί κατάφεραν να πάρουν την εξουσία, είναι πιθανό και οι σημερινές πολιτικές
συνομωσίες στις ΗΠΑ να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα, και όπως αυτές οι πολιτικές επέφεραν μακροπρόθεσμα την παρακμή και την πτώση της Ρώμης, οι αντίστοιχες πολιτικές στις ΗΠΑ σήμερα να συντελέσουν στην οριστική και αμετάκλητη ολική πτώση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου