Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΟΓΓΟΛΩΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, κατά την διάρκεια του 13ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1206 μ.Χ., ύστερα από μία μακρά περίοδο πολέμων ενοποίησης, οι Μογγολικές φυλές ενώθηκαν υπό τον ο Τζένγκις Χαν σε ένα κοινό κράτος.


Αμέσως μετά, οι Μογγόλοι (τόσο ο Τζένγκις Χαν, όσο και οι διάδοχοι του),  άρχισαν τις στρατιωτικές κατακτήσεις άλλων περιοχών (στις οποίες οι νεκροί έφτασαν μέχρι και 60 εκατομμύρια νεκρούς), ξεκινώντας με την κατάκτηση της Κίνας, ενώ στην συνέχεια, επεκτάθηκαν  προς την Κεντρική Ασία, τον Καύκασο, την Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Στην κατακτητική τους αυτή πορεία, οι Μογγόλοι σάρωσαν τα πάντα, και σύντομα κατέλαβαν το Πεκίνο, την Μπουχάρα και την Σαμαρκάνδη, ενώ στην συνέχεια έφτασαν μέχρι την Γεωργία, την Αρμενία και την Ρωσία.

Επί των διαδόχων του Τζένγκις Χαν, μογγολικά τμήματα του στρατού έφτασαν στην Ευρώπη, και ύστερα από πολλές μάχες, κατανίκησαν και λεηλάτησαν πολλές χώρες της Ηπείρου αυτής, όπως την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Λιθουανία, την Σερβία, την Τσεχία, την Αυστρία, την Κροατία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία.

Στην δε Ασία, οι Μογγόλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Ινδίας, της Συρίας, την Κορέα, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Σελτζούκικο τουρκικό Σουλτανάτο των Ρουμ στην Μικρά Ασία, την Μιάνμαρ, το Βιετνάμ, την Ινδονησία, καθώς και την Βαγδάτη του Αραβικού Χαλιφάτου των Αββασίδων.

[Η δε λαμπρή πρωτεύουσα των Αββασίδων, η Βαγδάτη, έπεσε το έτος 1258 μ.Χ., (μόλις 54 χρόνια μετά την πτώση της Βασιλεύουσας στους Σταυροφόρους) με συνέπεια την οριστική κατάρρευση του Αραβικού Χαλιφάτου (https://alophx.blogspot.gr/2017/05/blog-post_21.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/07/blog-post_73.htm), καθώς και της περιόδου ακμής του μέχρι τότε λαμπρού πολιτισμού, με συνέπεια από τότε ο Αραβικός κόσμος να πέσει σε κατάσταση πλήρους χάους, παρακμής αναρχίας, και συγκρούσεων.

Και παράλληλα, από τότε άρχισε και η άνοδος του ήδη υπάρχοντος υπέρμετρου θρησκευτικού φανατισμού των ισλαμιστών σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια να αρχίσει μία εσωστρέφεια στο ισλάμ, καθώς και μία αντιμογγολική  αντίδραση, η οποία ύστερα από την κατάκτηση των Αραβικών περιοχών από τους δυτικούς στα νεότερα χρόνια, «συμπληρώθηκε» και από μία αντιδυτική αντίδραση, η οποία κρατά ως τις μέρες μας].

Όμως, το γεγονός πως μετά τον θάνατο του Τζένγκις Χαν, η αυτοκρατορία που αυτός ίδρυσε άρχισε να χωρίζεται σε πολλά διαφορετικά χανάτα (κυρίως μετά τον πόλεμο της διαδοχής το 1260-1264), με κυριότερα την Χρυσή Ορδή, το χανάτο Τσάγκαται, το Ιλχανάτο (αλλιώς γνωστό ως χανάτο των Ιλχάν) στο Ιράν και την Μογγολική δυναστεία των Γουάν στην Κίνα, περιέπλεξε τα πράγματα, αφού κάθε χανάτο ανέπτυξε διαφορετική εξωτερική πολιτική, ενώ πολύ συχνά αυτά ερχόταν ακόμα και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ τους.

Γενικά, ο 13ος αιώνας, υπήρξε μία συμφορά για τους λαούς της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης, και ιδίως για τους Ορθόδοξους λαούς, καθώς και τους Άραβες, αφού αυτοί είχαν την ατυχία, να δέχονται επίθεση τόσο από τα δυτικά, όσο και από τα ανατολικά τους.

Έτσι, οι μεν Βυζαντινοί, δεχόταν επίθεση την περίοδο αυτή, τόσο από τους Σελτζούκους Τούρκους στα ανατολικά (https://alophx.blogspot.gr/2016/10/blog-post_12.html),  όσο και από τους Σταυροφόρους στα δυτικά (το 1203 μ.Χ.), που είχαν σαν τελική κατάληξη την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους δυτικούς Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_23.html).

[Και ως γνωστόν, η κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. (όπως και η βάρβαρη λατινοκρατία που ακολούθησε σε πολλά μέρη του Ελληνικού χώρου, η οποία ήταν συνώνυμη της ναζιστικής κατοχής της πατρίδας μας), ήταν αυτή που αποδυνάμωσε την Βυζαντινή Αυτοκρατορία σε τόσο μεγάλο βαθμό, που έκανε εφικτή την κατάληψη της από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1453 μ.Χ.].

Οι δε Ρώσοι, δεχόταν μία βιαιότατη επίθεση από τους Μογγόλους στα ανατολικά (τα έτη 1237-1240 μ.Χ.), ενώ από τα δυτικά, οι Σταυροφόροι, το 1242 μ.Χ., προσπαθούσαν να καταλάβουν (ανεπιτυχώς χάρις στην μάχη των πάγων-https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_53.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_1.htm), το ρωσικό πριγκιπάτο του Νόβγκοροντ.

[Η μογγολική εισβολή στην Ρωσία, είχε ως ατυχές αποτέλεσμα για τους Ρώσους, αυτοί να βρεθούν για τρεις αιώνες κάτω από την βάρβαρη μογγολική κατοχή για σχεδόν τρεις αιώνες, στο ίδιο επίπεδο με την βάρβαρη Οθωμανική κατοχή στην χώρα μας, των συγγενών με τους Μογγόλους, Τούρκων].

Τέλος, οι Άραβες (Αραβική δυναστεία των Αββασίδων και Αραβική δυναστεία των Αγιουβίδων), δεχόταν επίθεση από τα δυτικά από τους Σταυροφόρους (https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_14.html), ενώ από τα ανατολικά από τους Μογγόλους, με συνέπεια την κατάληψη της Βαγδάτης από τους αυτούς το 1256 μ.Χ.

Οι δε δυτικοί, μετά το πρώτο σοκ των μογγολικών επιδρομών στην Ευρώπη, αποφάσισαν να προσπαθήσουν να συμμαχήσουν μαζί τους κατά των μουσουλμάνων αντιπάλων τους (Αγιουβίδων, Αββασίδων, Σελτζούκων), στην προσπάθεια τους να συστήσουν ένα κοινό στρατιωτικό μέτωπο κατά των κοινών εχθρών τους.

 Έτσι, θα μπορούσαν, οι μεν Σταυροφόροι, να επιτεθούν, αν συντονιζόταν σωστά με τους Μογγολίας στους μουσουλμάνους από τα δυτικά, ενώ ταυτόχρονα, οι Μογγολία θα τους χτυπούσαν από τα ανατολικά, και αυτοί θα περικυκλωνόταν και θα συνθλιβόταν κάτω από την κοινή στρατιωτική πίεση των δυο συμμάχων.

Για τον λόγο αυτό, έγιναν πολλές διπλωματικές προσπάθειες από μέρους των δυτικών προς τους Μογγόλους (κυρίως προς το κοντινό προς την Μέση Ανατολή Μογγολικού χανάτου του Ιλχάν στο Ιράν), με σκοπό την σύναψη συμμαχιών.

(Πιστεύοντας πιθανώς αφελώς, πως το γεγονός, ότι μερικοί Μογγόλοι ηγεμόνες είχαν παντρευτεί νεστοριανές Χριστιανές, πιθανώς θα τους έκανε να προσηλυτιστούν παράλληλα και στον Χριστιανισμό και να συμμαχήσουν με τον τρόπο αυτό ευκολότερα μαζί τους.

Και πιθανότατα, πιστεύοντας και στην ύπαρξη του μυθικού βασιλιά Ιωάννη των Μεσαιωνικών χρόνων στην Δύση (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%BF_%CE%A0%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B2%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82_(%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82)), που σύμφωνα με τους θρύλους, ήταν απόγονος ενός εκ των τριών Μάγων της Γέννησης του Κυρίου, αλλά συνάμα και ένας ισχυρός Χριστιανός βασιλιάς, ο οποίος ήταν πανίσχυρος και είχε ιδρύσει ένα πλούσιο και δυνατό στρατιωτικά βασίλειο στην Ασία ή κατά άλλους στην Αιθιοπία.

Και κατά πολλούς, οι δυτικοί και ο πάπας, έστελναν πρεσβείες και κανόνιζαν διπλωματικά και εξερευνητικά ταξίδια στην περιοχή της Ασίας, με σκοπό, να βρουν αυτόν τον ισχυρό βασιλιά, να συμμαχήσουν μαζί του και να χτυπήσουν ταυτόχρονα το ισλάμ, ο πάπας και η Δύση από τα δυτικά και ο βασιλιάς Ιωάννης από τα ανατολικά.

Τον δε καιρό του Μεσαίωνα και μετά τις εισβολές των Μογγόλων, έκανε πολλούς στην Δύση να πιστέψουν ότι ο βασιλιάς αυτός πιθανός ήταν ένας ισχυρός Μογγόλος πρίγκηπας, λόγω του γεγονότος, πως κάποιοι από τους Μογγόλους Χαν (βασιλείς), είχαν παντρευτεί νεστοριανές Χριστιανές.

Και κατά κάποιους, ένας από τους λόγους που ο Κολόμβος πραγματοποίησε το ταξίδι του προς τα δυτικά (https://alophx.blogspot.gr/2018/05/blog-post_69.html), ήταν, έκτος του να βρει μια εναλλακτική εμπορική διαδρομή προς την Ασία που να παραπλέει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήταν παράλληλα και για να βρει ταυτόχρονα και τον μυθικό αυτό βασιλιά.

Στην δε Βυζαντινή Αυτοκρατορία όμως, σε αντίθεση με την Δύση, οι κάτοικοι της τα θεωρούσαν όλα αυτά μύθους και χλεύαζαν τους δυτικούς για τις δοξασίες τους αυτές, όντας και καλύτερα πληροφορημένοι και έχοντας ακριβή στοιχεία για τις χώρες της περιοχής, χάρις στις πολλές διπλωματικές αποστολές που είχαν στείλει στην Ασία).

Μάλιστα, σταλθήκαν πολλές φόρες και προς πολλούς Μογγόλους ηγεμόνες (Χουλαγκού, Άμπακα, Αργκούν), διπλωματικές πρεσβείες, τόσο από τους πάπες της Ρώμης (π.χ. Ιννοκέντιου του Δ’, Γρηγόριου του Κ’, Κλήμη του Δ’), όσο και από δυτικούς βασιλείς (π.χ. του Λουδοβίκου του Θ’ του Άγιου).

Παρόλα αυτά, τα δύο μέρη, δεν κατάφεραν σχεδόν ποτέ να συντονίσουν τις επιθέσεις τους κατά των μουσουλμάνων έχθρων τους και με τον τρόπο αυτό να επιτύχουν την ολοκληρωτική επικράτηση επί των έχθρων τους.

Όμως, τα έτη 1258 και 260 μ.Χ., μια κοινη εισβολή των δυο συμμάχων, οδήγησε στην πτώση της Βαγδάτης και στην κατάρρευση της δυναστείας των Αββασίδων, ενώ η ταυτόχρονη πτώση της Δαμάσκου, σηματοδότησε την πτώση της δυναστείας των Αγιουβίδων.

Μόνο η αντίσταση των Μαμελούκων και η νίκη τους επί των Μογγόλων (μάχη του Εν Τζαλούτ), απέτρεψε τότε την ολοκληρωτική πτώση και αφανισμό του Ισλάμ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.  

[Οι δε Ρώσοι, ήταν αναγκασμένοι να είναι «αναγκαστικοί σύμμαχοι» των Μογγόλων, μέχρι να βρουν την δύναμη να εξεγερθούν και να απελευθερωθούν από αυτούς, ενώ έπρεπε παράλληλα να αντιμετωπίσουν τους δυτικούς Σταυροφόρους, μαζί με τον πάπα της Ρώμης].

Αν αυτή επιτυγχανόταν, τότε, οι Μογγολία θα κατακτούσαν και την Αίγυπτο (και πιθανώς υστέρα και τους Σταυροφόρους συμμάχους τους), ενώ οι Σταυροφόροι, πιθανώς θα ανακαταλάμβαναν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η όποια πια, χωρίς τους Άραβες (τότε) συμμάχους της (και με τους Μογγόλους απέναντι της), θα έπεφτε εύκολα ξανά στα χεριά των δυτικών Σταυροφόρων και του πάπα (το ίδιο θα συνέβαινε πιθανώς και με τους Ρώσους).

Στην εποχή μας, τον 21ο αιώνα, για άλλη μια φορά έχουν εμφανιστεί παρεμφερείς δυνάμεις στην περιοχή:

Ένας διασπασμένος μουσουλμανικός κόσμος σε πολλά αραβικά κράτη («δυναστείες»), αντιμαχόμενα μεταξύ τους, ενώ υπάρχει άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού (https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/05/blog-post_18.html) και ενός «νέου χαλιφάτου» (https://alophx.blogspot.gr/2017/04/blog-post_30.html), που μάχεται άλλες δυνάμεις σε Ευρώπη και Ασία.

Η Ευρώπη, υπό την ηγεσία των Γερμανών (άλλα και αναδυόμενων αντιμουσουλμανικών κομμάτων-https://alophx.blogspot.gr/2017/10/blog-post_95.html, https://www.thepressproject.gr/zin14/details.php?aid=128621 , https://www.thepressproject.gr/article/129237/Oi-Bretanoi-neonazi-einai-se-anodo---pio-organomenoi-kai-pio-biaioi-Meros-B), μαζί με τις ΗΠΑ του Τραμ, έχει συμμαχήσει με το νέο «Σταυροφορικό κράτος» του Ισραήλ (https://alophx.blogspot.gr/2017/05/o.html), έναντι των ισλαμιστών, και παράλληλα βρίσκεται σε αντιπαράθεση και με την Ρωσία (η όποια από τα δυτικά απειλείται από την ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, ενώ από την ανατολή από Ιαπωνία, άλλα και πιθανώς μελλοντικά την Κίνα).

[Έτσι, οι Άραβες, για άλλη μια φορά στην ιστορία τους, από τα μεν δυτικά είναι περικυκλωμένοι από το Ισραήλ, την ΕΕ και την ΗΠΑ, ενώ από τα βόρεια και τα δυτικά από την Ρωσία και την Κίνα].

Η δε Ρωσία (http://corfiatiko.blogspot.gr/2018/05/blog-post_286.html), είναι σε «αναγκαστική συμμαχία» με την Κίνα (http://www.defence-point.gr/news/nato-ee-ke-spanies-gees-ora-dimiourgias-kratikon-syneterismon), την «Νέα Μογγολία» (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html), η όποια καραδοκεί πάντα να ανακαταλάβει πρώην εδάφη της από τους Ρώσους (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_20.html), ενώ η πατρίδα μας βρίσκεται υπό την οικονομική κατοχή των μνημονίων από τα δυτικά και την πίεση των Τούρκων από τα ανατολικά.
[Η δε νέα Μογγολική Αυτοκρατορία, φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί για άλλη μια φορά στην περιοχή της Ευρασίας, μέσω της Ευρασιατικής συμμαχίας, καθώς και του Οργανισμού του Σύμφωνου της Σαγκάης, ο όποιος καταλαμβάνει όλα σχεδόν τα εδάφη που κατείχε στην Ασία η Μογγολική Αυτοκρατορία του Τζένγκις Χαν-https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_31.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/03/zhu_1.html].

Ο δε πάπας, υποστηρίζει μια ενωμένη Ευρώπη και την δημιουργία μιας κοινής συγκριτιστικής θρησκείας, του οικουμενισμού (https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_72.html, https://alophx.blogspot.gr/2018/04/blog-post_2.html), με σκοπό να γίνει ο πλανητικός αρχηγός της (χωρίς να τον νοιάζει αν προδίδει την ίδια την Χριστιανική πίστη για να το πετύχει αυτό) και δεν διστάζει μπροστά σε αυτό του τον σκοπό, να συμμαχήσει ακόμα και με τους ισλαμιστές (υποστηρίζοντας την αδιάκριτη είσοδο τους στην Ευρώπη).

Και όλες αυτές μεγάλες δυνάμεις έχουν ως σκοπό την επικράτηση τους στην Μέση Ανατολή, προκειμένου να  κατακτήσουν τους πολύτιμους ορυκτούς της πόρους.

[Οι δε Ευρωπαίοι, οι ΗΠΑ και ο πάπας, είναι πιθανόν, αν τα βρουν σκούρα με τους Ρώσους ή έρθουν σε πολεμική σύγκρουση μαζί τους, να συμμαχήσουν με τους Κινέζους (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_20.html), δήθεν συμμάχους των Ρώσων, και να τους επιτεθούν από ανατολικά και δυτικά, όπως ακριβώς στον Μεσαίωνα, οι Ρώσοι, δέχτηκαν επίθεση, τόσο από τα ανατολικά (Μογγολία), όσο και τα δυτικά (Σταυροφόροι).


Παρόλες όλες όμως τις εχθρικές αυτές ενέργειες του πάπα κατά των Ορθοδόξων, η Ορθοδοξία αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό ποσοτικά, ακόμα και μέσα στην ίδια την Ιταλία-http://www.pronews.gr/thriskeia/687321_italia-ayxanontai-oi-orthodoxoi-meionontai-oi-katholikoi].
Βλέπουμε λοιπόν, ότι για άλλη μία φορά, σχηματίζεται στην περιοχή της Ασίας, μια πανίσχυρη συμμαχία, η όποια, θα θελήσει πιθανώς μελλοντικά να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις (Ασία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή).

[Και τώρα μάλιστα σε συνεργασία με το Ιράν, το οποίο έρχεται όλο και πιο κοντά στον οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, ιδιαίτερα ύστερα από την απόσυρση των ΗΠΑ από την συμφωνία των πυρηνικών του Ιράν (https://www.pentapostagma.gr/2018/05/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B6%CE%BB-%CE%B5%CE%BD%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-k%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CE%B6%CE%B9%CE%BA.html), το οποίο προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή του στο Ιράκ, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην χώρα αυτή (https://www.tribune.gr/world/news/article/467547/proti-dynami-sto-irak-oi-santristes-nikitis-o-44chronos-moykntanta-santr.html, https://www.liberal.gr/arthro/204902/epikairotita/2018/irak-ekloges-kai-episimos-nikitis-o-ethnikistis-siitis-mokntana-santr-.html)].
Θα είναι λοιπόν αυτή η εξέλιξη της ιστορίας και θα υπάρξει για άλλη μια φορά η επανάληψη της τότε ιστορίας;

Άγνωστο, άλλα τίποτα δεν είναι απίθανο,  ιδιαίτερα με τόσο αδίστακτους πρωταγωνιστές, που πιθανότατα, λίγα θα έχουν διδαχτεί από την ιστορία, με συνέπεια να οδηγήσουν την ανθρωπότητα  ξανά στο χάος και τον πόλεμο, με τελική συνέπεια άπειρες συγκρούσεις και πιθανώς για άλλη μια φορά την παγκόσμια καταστροφή.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου