Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΟΥ ΤΟ 1973 ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ


Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΔΟΛΑΡΟΥ ΤΟ 1973 ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΩΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ, αμέσως μετά τον πόλεμο του Γιόμα Κιπούρ το 1973 και την τεράστια πετρελαϊκή κρίση που ακολουθήσε μετρά το πέρας αυτού, αποφάσισαν να αποσύρουν την σύνδεση του δολαρίου με τον χρυσό (Συμφωνία του Μπρέντον Γουτς-http://alophx.blogspot.gr/2018/04/blog-post_16.html) και να το συνδέσουν με το πετρέλαιο.

[Η πετρελαϊκή κρίση του 1973, ήταν συνέπεια του πετρελαϊκού εμπάργκο που επέβαλαν τα Αραβικά κράτη στην Δύση, εξαιτίας της υποστήριξης που αυτή παρείχε στο Ισραήλ στον πόλεμο αυτό με αύξηση των τιμών του πετρελαίου άνω του 40%, από τρία σε δώδεκα δολάρια.
Αποτέλεσμα της κρίσης αυτής, ήταν μια μερική κατάρρευση του ισχύοντος τότε νομισματικού κανόνα της σύνδεσης του δολαρίου με τον χρυσό, ο οποίος είχε καθιερωθεί μέσω του συστήματος του Μπρέντον Γουτς και η αντικατάσταση του με τον κανόνα των πετροδολαρίων].
Ως αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών, η σύνδεση της αξίας του δολαρίου με τον χρυσό, αντικαταστάθηκε με αυτή με το πετρέλαιο.
Οπότε, ανάλογα με την αύξηση ή πτώση της αξίας του πετρελαίου, θα σημειώνονταν και η αντίστοιχη αύξηση ή πτώση της τιμής του δολαρίου, ενώ το νόμισμα αυτό, θα συνδεόταν μέσω του πετρελαίου, με τα οικονομικά συμφέροντα λίγων ισχυρών πετρελαϊκών κρατών, σε αντίθεση με τον χρυσό, ο οποίος συνδέονταν με πολλά κράτη και οικονομίες.
Όμως, τα κράτη αυτά (τα πλούσια Αραβικά πετρελαϊκά κράτη της Μέσης Ανατολής, γνωστά και ως πετρομοναρχίες του Κόλπου), ήταν πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο.
Επίσης, τα κράτη αυτά, ταλανιζόταν πολλές φορές από συνεχείς αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις (π.χ. θρησκευτικές συγκρούσεις, μάχες ενάντια σε εθνικές μειονότητες, άνοδο της εθνικιστικής ιδεολογίας του παναραβισμού, του κομμουνισμού ή της θεοκρατίας που ήθελαν να ρίξουν τις μοναρχίες).

Αλλά και στο εξωτερικό, τα κράτη αυτά, ένιωθαν πως απειλούταν από τις γειτονικές Αραβικές χώρες (κομμουνιστικές ή εθνικιστικές), οι οποίες ήταν πολιτικοί και στρατιωτικοί σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ φοβόταν, πως αυτά, κάποια στιγμή, σε συμμαχία με την ΕΣΣΔ, θα επιτίθονταν εναντίον τους και θα τα καταλαμβανόταν από αυτούς.
Επίσης, οι πετρομοναρχίες του Κόλπου, φοβόταν πολύ την ύπαρξη και χρήση των πολλών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αεριού που είχε στην κατοχή της η ΕΣΣΔ, καθώς και την συνεχή δημιουργία αγωγών από αυτή, τόσο προς Ευρώπη, όσο και προς Ασία, με πιο συμφέρουσες τιμές από των δικών τους.
Οι Άραβες πετρελαιάδες βασιλείς, φοβόταν ότι μέσω αυτής της πολιτικής των Σοβιετικών, θα έπεφταν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου (και αρά τα έσοδα τους), ενώ θα έχαναν τους πελάτες τους σε Ασία και Ευρώπη, ενώ και τα βασίλεια τους στην συνέχεια θα χρεωκοπούσαν και οι ίδιοι θα έχαναν την εξουσία μέσω επαναστάσεων (κομμουνιστικών ή εθνικιστικών).
Τους ιδίους ακριβώς φόβους είχαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες φοβόταν πως σε μια τέτοια περίπτωση, θα αυξανόταν υπέρμετρα η πολιτική και οικονομική επιρροή της ΕΣΣΔ. Οπότε αποφάσισαν να βρουν τρόπους για να την αντιμετωπίσουν.
Ο πρώτος, ήταν με το να προτείνουν στις φιλικές προς αυτές πετρελαϊκές χώρες (Αραβικές και μη), να προβούν στην δημιουργία ενός ενεργειακού πετρελαϊκού οργανισμού, ο οποίος μέσω της συνεργασίας πολλών κρατών, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή πετρελαίου, θα γινόταν εφικτό το ανεβοκατέβασμα ή η σταθεροποίηση της τιμής του κατά το δοκούν, ανάλογα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ ή των πετρομοναρχιών του Κόλπου.
Ο οργανισμός αυτός, πράγματι ιδρύθηκε, και είναι ο γνωστός σε όλους μας ΟΠΕΚ, ο οποίος μέχρι και τις μέρες μας, είναι υπεύθυνος για τις τιμές του πετρελαίου και βρίσκεται ως επιώ το πλείστων μέχρι σήμερα, υπό την επιρροή των ΗΠΑ (με εξεύρεση κάποια μέλη του, όπως π.χ. το Ιράν και την Βενεζουέλα).
Ο δεύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενέκυπταν λόγω της ΕΣΣΔ, ήταν με το να διαμορφωθεί μια αμοιβαία επωφελής πολιτική μεταξύ των ΗΠΑ και των πετρομοναρχιών του Κόλπου, η οποία θα διασφάλιζε τόσο τα οικονομικά, όσο και τα στρατιωτικά συμφέροντα και των δυο μερών.
Έτσι, οι ΗΠΑ, που τώρα είχαν συνδέσει το νόμισμα τους με τον μαύρο χρυσό (το πετρέλαιο), πρότειναν στα Αραβικά πετρελαϊκά κράτη, να αγοράζουν συνεχώς δολάρια από αυτές, ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική προστασία που αυτές θα τους εξασφάλιζαν. Επίσης, συμφωνήθηκε το πετρέλαιο να αγοράζεται και να πωλείται μόνο σε δολάρια. 

Τα πετροδόλαρα, έφτασαν στις δυτικές αγορές, από τις ΗΠΑ και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου. Συγκεκριμένα, οι πετρομοναρχίες, μέσω της τεράστιας ποσότητας δολαρίων που είχαν αγοράσει, αρχίσαν να εξαγοράζουν πολλές δυτικές επιχειρήσεις και εταιρίες (ιδιωτικές ή κρατικές που είχαν ιδιωτικοποιηθεί) και σύντομα, κατάφεραν να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας των δυτικών κρατών.
Μέσω αυτών των πράξεων (και των αγορών) τους, κατάφεραν να συνδέσουν την ευημερία των δυτικών κρατών με τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αφού ελέγχαν μεγάλο μέρος των οικονομίων αυτών (και συνεπώς και της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ τους μέσω λαδώματος ή εξαγορών).
Επίσης, τους προμήθευαν και με τις μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου, ενώ σε περίπτωση πτώσης των πετρομοναρχιών, οι χώρες αυτές, θα έχαναν το τόσο απαραίτητο για την ευημερία τους πετρέλαιο, ενώ αυτές στην συνέχεια θα αναγκαζόταν να υποκύψουν στην συνέχεια οικονομικά και πολιτικά στον μόνο προμηθευτή που θα έμενε, την εχθρική για αυτές, ΕΣΣΔ.
Οπότε, μέσω αυτών των επιχειρημάτων, οι πετρομοναρχίες του Κόλπου, θα μπορούσαν να εκβιάζουν τους δυτικούς, πως αν δεν μας προστατεύσετε, δεν θα έχει πια πετρέλαιο, ενώ οι αντίπαλοι σας οι Σοβιετικοί θα επικρατήσουν πλήρως.
Έτσι, καθιερώθηκε το σύστημα αυτό, βάση του οποίου, οι μεν ΗΠΑ, τύπωναν συνεχώς νέα δολάρια για να καλύψουν τα έξοδα τους μέσω της FED (για τον προϋπολογισμό ή για να έχουν χρήματα, προκειμένου να δίνουν τοκογλυφικά δάνεια μέσω του ελεγχόμενου από αυτές ΔΝΤ).
Στην συνέχεια, τα δολάρια αυτά τα αγοράζαν οι Άραβες, οι οποίοι αγοράζαν πολλές δυτικές επιχειρήσεις ή να τα τοποθετούν σε δυτικές τράπεζες, οι οποίες τα χρησιμοποιούσαν για να δίνουν δάνεια στους πολίτες των κρατών της Δύσης (για να αναπτυχθεί η οικονομία των κρατών αυτών ή ως στεγαστικά δάνεια).
[Στην συνέχεια, τα δυτικά κράτη, αγοράζαν με τα πετροδόλαρα αυτά εκ νέου πετρέλαιο από τις μοναρχίες του Κόλπου και ο «χαρούμενος αυτός οικονομικός κύκλος», επαναλαμβανόταν ξανά].
Τα δε δυτικά κράτη (π.χ. ΗΠΑ-ΕΕ), με τα χρήματα αυτά, έδιναν (τοκογλυφικά δάνεια με άθλιους) δάνεια σε φτωχές (αλλά πλούσιες σε ορυκτούς πόρους) αναπτυσσόμενες τριτοκοσμικές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, αλλά ακόμα και σε χώρες της ΕΟΚ (μέσω των πετροδολάριων αυτών, δοθήκαν τα περιφημά πακέτα Ντελόρ, αλλά και απέκτησε πολλά κεφάλαια το ΔΝΤ).
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί, πως μέσω του ελέγχου της τιμής του πετρελαίου από ΗΠΑ και πετρομοναρχίες, αυτές μπορούσαν επίτηδες να επιτύχουν την άνοδο ή την πτώση παραγωγής πετρελαίου, με συνέπεια την παγκόσμια άνοδο ή πτώση τιμών και εσόδων από αυτό, κάτι που μείωνε έσοδα του κοινού εχθρού των ΗΠΑ-πετρομοναρχιών, της ΕΣΣΔ.

Ότι ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και στις μέρες μας με την Ρωσία από την μια πλευρά και τις ΗΠΑ και τις πετρομοναρχίες του Κόλπου (κυρίως Σαουδική Αραβία και Κατάρ), οι οποίες προσπαθούν μέσω της τεχνητής μείωσης των τιμών του πετρελαίου  από το 2014, να πλήξουν την ρωσική οικονομία.
[Επίσης, και στις μέρες μας, οι πετρομοναρχίες, έχουν αγοράσει μέσω πετροδολάριων (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/03/blog-post_756.html#more), μεγάλο μέρος της οικονομίας των δυτικών, ενώ με αυτά χρηματοδοτούν και ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις και αντάρτικα, όπως π.χ. τον ISIS και την Αλ Κάιντα, όπως ακριβώς στον Ψυχρό Πόλεμο, χρηματοδοτούσαν τους μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν.
Ταυτόχρονα, με τα χρήματα αυτά, έχουν καταφέρει να ανεβάσουν στις ηγεσίες πολλών μουσουλμανικών κρατών, πολλά ισλαμικά κόμματα (π.χ. στην Τουρκιά του Ερντογάν), ενώ μέσω αυτών, χρηματοδοτούν την ισλαμική λαθρομετανάστευση στις δυτικές χώρες, όπως και πολλές δήθεν φιλανθρωπικές ΜΚΟ (π.χ. του Σορός), οι οποίες φροντίζουν να εξωραΐζουν την εικόνα των ισλαμιστών λαθρομεταναστών, ακόμα και όταν αυτοί διαπράττουν αποτρόπαια εγκλήματα και δεν θέλουν να ενσωματωθούν στις χώρες που τους δέχονται.
Αντίθετα, πολλοί από αυτούς, απαιτούν κιόλας θρασύτητα να αλλάξουν οι ντόπιοι τα έθιμα τους και να προσαρμοσθούν στις δίκες τους συνήθειες (ξεχνώντας ξεδιάντροπα πως αυτοί τους υποδέχτηκαν και τους τάισαν) και βρίσκουν στο άθλιο αυτό έργο τους, πολλούς ανόητους ή εθνομηδενιστές συμμάχους (http://www.liberal.gr/arthro/184445/apopsi/arthra/islam-kai-aristera-mia-anieri-summachia2.html).
(Οι πετρομοναρχίες, προώθησαν την ισλαμική λαθρομετανάστευση, προκειμένου μελλοντικά τα δυτικά κράτη να ισλαμοποιηθούν λόγω της μαζικής εισροής σε αυτά πολλών μουσουλμάνων, οι οποίοι γένουν μαζικά, εν αντιθέσει με τους δυτικούς, αλλά και για να ξεφορτωθούν οι ιδίες, το περίσσευμα των ισλαμιστών, των εγκληματιών και των φτωχών, το οποίο αν έμενε στις χώρες τους, θα τους δημιουργούσε πολλά προβλήματα)].
Όμως, αυτή η κατά τα αλλά, «λαμπρή πετρελαϊκή στρατηγική» των ΗΠΑ και των πετρομοναρχιών έναντι της Ρωσίας και άλλων εχθρών τους (π.χ. Κίνας, Ιράν), έχει ένα αδύνατο σημείο:
Αν το δολάριο, παύσει να είναι το παγκόσμιο νόμισμα αγοράς πετρελαίου και τα ισχυρά και μη κράτη της υφηλίου (και κυρίως τα πετρελαϊκά), πάψουν να το χρησιμοποιούν, τότε αυτόματα, η οικονομική δύναμη των ΗΠΑ (και του δολαρίου) που βασίζεται σε αυτό, θα καταρρεύσει, αφού αυτό θα παύσει να είναι περιζήτητο (και απαραίτητο προς αγορά) νόμισμα, με συνέπεια να χάσει την αξία του, να υποτιμηθεί και στην συνέχεια, η οικονομία των ΗΠΑ, να καταρρεύσει ολοσχερώς.


Αυτό, είναι κάτι που προσπαθούν να επιτύχουν η Ρωσία και η Κίνα (http://yiorgosthalassis.blogspot.com/2018/04/gazprom-power-of-siberia.html), συνάπτοντας συμμαχίες με άλλες χώρες, προκειμένου να τις πείσουν να εγκαταλείψουν το δολάριο και να χρησιμοποιούν για τις αγορές πετρελαίου άλλο νόμισμα (π.χ. το γουάν της Κίνας, του ρουβλίου της Ρωσίας ή ακόμα και του Ευρώ, αν αυτονομηθεί πλήρως η ΕΕ από τις ΗΠΑ).
Και αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ, δεν μπορούν σε καμμιά περίπτωση να αφήσουν να συμβεί:
Και πολλοί λένε, πως αυτός ήταν ο κύριος λόγος, που οι ΗΠΑ, εισέβαλαν σε Ιράκ και Λιβύη (δυο ισχυρές πετρελαϊκές χώρες-http://oimos-athina.blogspot.gr/2018/04/blog-post_28.html), προκειμένου να ρίξουν Σαντάμ και Καντάφι, οι οποίοι, είχαν αποφασίσει να πάψουν να χρησιμοποιούν το δολάριο στις αγορές πετρελαίου, κάτι που θα το έκανε να αχεί την αξία, αλλά θα ήταν και κακό παράδειγμα για άλλες χώρες.
[Για την τραγική οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ σήμερα (συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία ξεκίνησε από την χώρα αυτή), θα πρέπει να ανέρθει πως ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κατάργηση του νόμου Glass-Steagall, τον οποίο είχε ψηφίσει ο Ρούζβελτ το 1929.
Βάσει αυτού, απαγορευόταν στις εμπορικές τράπεζες να γίνουν επενδυτικές και το αντίστροφο, καθώς και να κερδοσκοπούν με τα χρήματα των πελατών τους. Όμως, η κυβέρνηση Κλίντον, κατήργησε τον νομό αυτό το 1999, με συνέπεια όλες οι τράπεζες να αρχίσουν την κερδοσκοπία στην χώρα αυτή (π.Χ., μέσω των SWAMPS), με συνέπεια οι ΗΠΑ, να οδηγηθούν στην κρίση του 2008].
Πολλοί δε στις μέρες μας φοβούνται, πως αν πραγματοποιηθεί άλλη μια μεγάλη οικονομική κρίση, θα δώσει αφορμή στις δυτικές χώρες ΗΠΑ-ΕΕ, να αλλάξουν το οικονομικό σύστημα για άλλη μια φορά και να αποσυνδέσουν αυτή την φορά τα χρήματα από την κυκλοφορία (με την δικαιολογία να  μην εξαρτάται η αξία τους από τις αστάθμητες τιμές του πετρελαίου ή του χρυσού) και να επιβληθεί στην θέση του, το τυραννικό σύστημα της ηλεκτρονικής οικονομικής παγκόσμιας διακυβέρνησης (https://alophx.blogspot.gr/2017/09/chip-ttip.html, https://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_72.html).

Οπότε, από όλα τα παραπάνω, γίνεται άμεσα κατανοητό, πως η εποχή μας ενδέχεται να είναι μια μεταβατική εποχή προς ένα νέο παγκόσμιο ολοκληρωτικό οικονομικό σύστημα, που αν το αποδεχτούμε όπως σχεδιάζεται σιγά, σιγά και στην χώρα μας (http://orthodoxathemata.blogspot.gr/2018/02/18.html), θα μας οδηγήσει στην καταστροφή.
Ενώ, όπως και με τα υπόλοιπα οικονομικά συστήματα στην Δύση (Μπρέντον Γουτς, πετροδολάριο), οι μονοί κερδισμένοι θα είναι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, ενώ εμείς θα βγούμε ζημιωμένοι όχι μόνο οικονομικά και εθνικά, αλλά και πολιτικά (ουσιαστική κατάλυση της δημοκρατίας μας με ηλεκτρονική διακυβέρνηση).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου