Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΥΚΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ


ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΡΥΚΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, σε πολλά κράτη του τρίτου κόσμου, ιδίως στις Ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας, έλαβαν κατά καιρούς χώρα, πολλοί αιματηροί πόλεμοι, οι οποίοι εκτός των μεγάλων φυλετικών, εθνικών και θρησκευτικών διαφορών των κατοίκων τους, συνέβησαν επίσης και για την κατοχή του πλούτου και των πρώτων υλών των περιοχών αυτών.

Οι πόλεμοι αυτοί, κορυφωθήκαν τους τρεις τελευταίους αιώνες, ξεκινώντας από την αρχή του νεότερου ιμπεριαλισμού και αποικιοκρατίας τον 19ο αιώνα στην Αφρική και συνεχίζονται αμείωτοι ως τις μέρες μας, προκαλώντας στο διάβα τους πολλές υλικές καταστροφές, δυστυχία, ερείπια, καθώς και εκατομμύρια θυμάτων.
[Πιο γνωστοί βέβαια στις μέρες μας, είναι οι πόλεμοι, για τους οποίους ακούγονται πάρα πολλά στις μέρες μας, όπως π.χ. οι πόλεμοι στο Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, ή το Αφγανιστάν, τους οποίους ξεκίνησαν οι Μεγάλες δυνάμεις, με σκοπό τον έλεγχο του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του χρυσού ή των αγωγών που μπορούν να διατρέξουν αυτές μελλοντικά, εκτός των άλλων.
Όμως, παράλληλα με όλους αυτούς τους πολέμους, που λαμβάνουν τεράστια δημοσιότητα, λαβαίνουν στις μέρες μας χώρα και πιο «αθόρυβοι πόλεμοι», των οποίων το διακύδευμα πολλές φορές, είναι εξίσου σημαντικό με τους προηγουμένους].
Μια από τις χώρες αυτές, είναι το Μαρόκο. Η χώρα αυτή, το έτος 1975, αμέσως μετά την αποχώρηση των Ισπανών από την περιοχή, κατέλαβε την περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, στην οποία και κατοικούν σχεδόν 400.000 ψυχές (https://www.tribune.gr/blog/news/article/290912/agnosto-diplomatiko-skaki-polisario-sti-dit-sachara-ke-ellada.html).
Εκεί, καταπίεσε αγρία τον ντόπιο πληθυσμό και προσπάθησε μάλιστα να αποικίσει την περιοχή, διώχνοντας τους ντόπιους. Συνέπεια αυτών των πράξεων της κυβέρνησης του Μαρόκου, ήταν να επαναστατήσουν οι κάτοικοι της Δυτικής Σαχάρας, σχηματίζοντας το Απελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο, με στόχο την ανεξαρτησία της περιοχής.
[Τους αντάρτες του Πολισάριο, υποστήριξε κυβέρνηση της Αλγερίας, η Λιβύη του Κανταΐφι, το Μάλι και το Τσαντ, ενώ το Μαρόκο, κυρίως οι δυτικές χώρες].

Οι πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες κράτησαν πολλές δεκαετίες, με εναλλασσόμενες φάσεις, αλλά στο τέλος, υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός, με η αποστολή στρατιωτών του ΟΗΕ, ενώ το 1991, η περιοχή χωρίστηκε σε δυο τμήματα, τα οποία στις μέρες μας, χωρίζονται από ένα τείχος, μήκους σχεδόν 2.700 χιλιομέτρων.
Όμως για ποιον λόγο ξεκίνησε ο πόλεμος αυτό; Η αίτια ήταν η ύπαρξη πολλών κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς και ορυχείων χαλκού, χρυσού και φωσφόρου στην περιοχή της Δυτικής Σαχάρας, τα οποία ήθελε να πάρει υπό την κατοχή του το Μαρόκο.
Για παρεμφερείς λόγους, έγινε και ο πρόσφατος πόλεμος στο Μάλι (http://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84/), στον οποίο αναδείχθηκαν οι Τουαρέγκ.
Στην περιοχή αυτή, υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα χρυσό και ουράνιου, ενώ μέσω των ορυχείων της, η χώρα αυτή, βρίσκεται στην τρίτη θέση σε παραγωγή χρυσού από όλες τις Αφρικάνικες χώρες (https://parents.org.gr/forum/topic/15009-i-katara-toy-oryktou-ploutoy-stin-afriki/).
Στην Αλγερία, τόσο ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας υπό τον Μπέλα, τα πραξικοπήματα που ακλούθησαν, όσο και ο εμφύλιος του 1991-1997, προήλθαν, λόγω της ύπαρξης τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου στην χώρα αυτή, καθώς και για τον έλεγχο των αγωγών πετρελαίου που περνούν από τα εδάφη της (http://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9/).
Στο Κονγκό, τα έτη 1998 μέχρις και 2008 (πάρα την ειρηνευτική συμφωνία του 2003), διεξήχθη ο δεύτερος πόλεμος του Κονγκό, ο όποιος, όπως και ο πρώτος της Ανεξαρτησίας, είχε εκατομμύρια θυμάτων, ενώ και οι υλικές καταστροφές που προκλήθηκαν από αυτόν, ήταν αμέτρητες.
Ο πόλεμος αυτός, ήταν η πλέον βάρβαρη σύγκρουση στην νεότερη ιστορίας της Αφρικής, στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα χώρες της Ηπείρου αυτής, ενώ τα συνολικά θύματα, ανήλθαν σε πέντε εκατομμύρια νεκρούς.

Ο πόλεμος, διεξήχθη από τις διάφορες εχθρικές μεταξύ τους πολιτικές παρατάξεις της χώρας, οι οποίες προσπαθούσαν να ελέγξουν την εξουσία της χώρας (οι κυβερνητικοί του Καμπίλα να την διατηρήσουν δικτατορικά και οι επαναστάτες να την καταλάβουν πραξικοπηματικά).
[Φυσικά, ήταν και ένας έντονα αυτονομιστικός πόλεμος των άνω των 250 φυλών της χώρας που ήθελαν ανεξαρτησία και η χώρα αυτή, παρέμεινε ενωμένη, μόνο χάρις στην θέληση των Μεγάλων δυνάμεων οι οποίες θα έλεγχαν πιο εύκολα ένα κράτος και τον πλούτο του, πάρα πολλά και αντιμαχόμενα μεταξύ τους (όπως π.χ. κάνουν με τα Σκόπια σήμερα)].
Η κάθε πλευρά στον πόλεμο αυτό, υποστηρίχθηκε από τα γειτονικά κράτη της Αφρικής και μη (π.χ. Ζιμπάμπουε, Βόρεια Κορέα), όσο και από τις Μεγάλες δυνάμεις (π.χ. ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ), στην προσπάθεια αυτών να επωφεληθούν από τον εμφύλιο αυτό πόλεμο, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα τους στην χώρα αυτή (http://pass-world.gr/congo-gia-ti-bia-twn-metalleumatwn-kai-tin-pagkosmia-siwpi/).
Έτσι, για αντάλλαγμα για τον στρατιωτικό οπλισμό, τα δάνεια και την πολιτική υποστήριξη που παρείχαν οι χώρες αυτές στην κυβέρνηση Καμπίλα, πήραν την συνεκμετάλλευση των πλουσίων ορυκτών πόρων της χώρας.
Οι οποίοι δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητοι, μιας και το Κονγκό, διαθέτει συνολικά κοιτάσματα συνολικής αξίας τριών τρις δολαρίων σε πετρέλαιο, χρυσό, διαμάντια, λίθοι, βόριο (δυο εκατομμύρια τόνοι), μάρμαρο (δέκα εκατομμύρια τόνοι), ασβεστώσει βραχώδη πετρώματα (σαράντα εκατομμύρια τόνοι), ουράνιο (5.000 τόνοι) καθώς και σε πολύτιμες σπάνιες γαίες (που είναι απαραίτητες για πολλές τεχνολογίες σήμερα).
Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, συνέβη και ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας της χώρας αυτής, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ, του Βελγίου και της Κίνας, με σκοπό τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της χώρας αυτής.
[Επίσης και στην Βόρεια Κορέα, για την οποία λέγεται ότι μπορεί σύντομα να ξεκινήσει πόλεμο με τις ΗΠΑ, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες σπάνιων γαιών (http://www.defence-point.gr/news/i-voria-korea-ta-thaad-i-spanies-gees-ke-to-dikeo-thalassas)].
Για τους ίδιους λόγους, έγιναν όμως και οι πρόσφατοι εμφύλιοι πόλεμοι στην Σομαλία, οι οποίοι ακλούθησαν την πτώση της δικτατορίας του στην χώρα αυτή το 1991, καθώς και η μετέπειτα εισβολή των Αιθιόπων στην χώρα αυτή το 2006 (https://www.globalpolicy.org/component/content/article/205/39476.html).
Από τους πολέμους αυτούς, η χώρα διασπάστηκε σε πολλά αντιμαχόμενα μεταξύ τους τμήματα, το πιο σημαντικό εκ των οποίων, είναι η Σομαλιλάνδη, η οποία και διατηρεί την ανεξαρτησία της χάρις στους δυτικούς.

 Και αυτό, εξαιτίας του ότι σε αυτή, υπάρχει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου στα χωρικά της ύδατα, το οποίο οι ηγέτες της έχουν παραχωρήσει στην Δύση, ως αντάλλαγμα για την βοήθεια της.
[Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος, για τον οποίο οι δυτικοί βοήθησαν στην ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν και μπλέχτηκαν στον πόλεμο στο Νταρφούρ-http://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84/
Η Αφρικανική Ήπειρος, διαθέτει συνολικά αποθέματα πετρελαίου αξίας 100 δις. βαρελιών, ήτοι το 30% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ τα ορυκτά προϊόντα, αποτελούν το 57% των συνολικών εξαγωγών της υποσαχάριας Αφρικής.
Σπουδαία πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, είναι η Νιγηρία που είναι και μέλος του ΟΠΕΚ, κατέχοντας το 2,5% των διαπιστωμένων παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, ενώ και το Τσαντ επίσης, διαθέτει μεγάλη παραγωγή πετρελαίου.
Το Μάλι διαθέτει πολλά ορυχεία χρυσού, ενώ η  Σιέρα Λεόνε, διαθέτει αδαμαντωρυχεία, όπως και η  Μποτσουάνα και η Ναμίμπια, ενώ οι χώρες αυτές, διαθέτουν επίσης χρυσό, το βωξίτη και το κολτάν].
Στις μέρες μας, έχουν ξαναβρεθεί τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Μεσόγειο και συγκεκριμένα από μια περιοχή που ξεκινάει από την Αίγυπτο, συνεχίζει στην Γάζα της Παλαιστίνης, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Συρία, καθώς και στην Κύπρο και την Ελλάδα (στο Αιγαίο).
Τα κοιτάσματα αυτά, διεκδικούν από τους νόμιμους κάτοχους τους πολλοί σφετεριστές (π.χ. οι Τούρκοι από Ελλάδα και Κύπρο ή οι Ισραηλινοί από Παλαιστίνη, Λίβανο και Συρία) και μάλιστα τους απειλούν με πόλεμο αν δεν υποκύψουν στους εκβιασμούς τους.
Οπότε, για πολλούς ετοιμάζεται μια σειρά νέων πολέμων στην περιοχή της Μεσογείου, με αίτια και πάλι τους ορυκτούς πόρους των χωρών αυτών, στους οποίους αναμένεται να εμπλακούν οι Μεγάλες δυνάμεις, φέρνοντας εμφυλίους πολέμους με πάμπολλα θύματα και καταστροφές, δικαιώνοντας απολυτά το ρητό που λέει ότι: «Ο πλούτος μιας χώρας, εκτός από ευλογιά, μπορεί να αποτελέσει και την μεγαλύτερη κατάρα της».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου