Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

ΧΑΝΕΣΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΕ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ


ΧΑΝΕΣΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΕ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΥΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ
Ως γνωστόν, η Χανσεατική Ένωση (αλλιώς Χάνσα), υπήρξε η πιο σημαντική εμπορική συνομοσπονδία στην περιοχή της Βορείας Ευρώπης κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, η οποία και εκτεινόταν εδαφικά από την Γερμάνια ως την Ρωσία και η διήρκησε χρονικά σχεδόν για τρεις αιώνες. 

Η Χάνσα (η λέξη αυτή σημαίνει Ένωση), είχε ως σκοπό την εμπορική και οικονομική συνένωση των γερμανικών κατά βάσιν πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας (στην μέγιστη ακμή της, η Χάνσα περιλάμβανε στους κόλπους της περίπου 170 μέλη με ισχυρό στόλο και δικό της κοινοβούλιο).
Η επίσημη ίδρυση της Χάνσα, έλαβε χωρά το έτος 1259 μ.Χ., όταν με την συνεχή ίδρυση Γερμανικών πόλεων ανατολικά της πεδιάδας του Έλβα, σχηματίστηκε ένα σχεδόν συνεχές εμπορικό δίκτυο (διάμεσου ξηράς, αλλά και θαλάσσης), το οποίο και εκτεινόταν σε Γερμάνια, Πολωνία, καθώς και στις χώρες της Βαλτικής και το Νόβγκοροντ.
Όμως, οι Γερμανοί εμπόριο, οι οποίοι δραστηριοποιούταν στις παροχές αυτές και τους εμπορικούς δρόμους που τις συνένωναν, είχαν να αντιμετωπίσουν πολλούς κίνδυνους, τόσο φυσικούς (καιρός), όσο και στρατιωτικούς (π.χ. πειρατές ή ξένα εμπόλεμα κράτη στην περιοχή), καθώς και οικονομικούς σε περίπτωση που το εμπόριο τους δεν πετύχαινε ή τα εμπορεύματα τους χανόταν.
Για τον λογούς αυτούς, οι εμπόριο των πόλεων αυτών, αποφάσισαν να συνενωθούν από κοινού, προκειμένου να βρουν «δια της ένωσης» αποτελεσματικότερους τρόπους για να διασφαλίσουν τα κέρδη και το εμπόριο τους. Επομένως, πριν η Ένωση αυτή γίνει συνομοσπονδία πόλεων, υπήρξε αρχικά ένωση εμπόρων.
Η κυριά πόλη που εκκίνησε την διαδικασία της δημιουργίας της Χάνσα, ήταν το Λίμπεκ, μια πόλη, η οποία υπαγόταν απευθείας στον Γερμανό Αυτοκράτορα και διέθετε ένεκα της σχέσης με αυτόν μεγάλες δυνατότητες αυτονομίας.
Και εκμεταλλευόμενο το γεγονός αυτό, το Λίμπεκ, αφού ξεκίνησε και ανέπτυξε στην συνέχεια ένα επικερδές εμπόριο στην περιοχή, πρότεινε στην συνέχεια, στις πόλεις Βίσμαρ και Ροστόκ το έτος 1259 μ.Χ., να συνενωθούν από κοινού σε συνομοσπονδία (υστέρα από παρακίνηση και των εμπόρων των περιοχών αυτών), κάτι που αποτέλεσε και την απαρχή της Χάνσα.

Στην συνέχεια, η Χάνσα επεκτάθηκε και πολλές άλλες πόλεις έγιναν μέλη της. Όμως, επέτρεψε να γίνουν μέλη της ακόμα και μη γερμανικές πόλεις (όπως γίνεται σήμερα στην ΕΕ, οπού πολλά κράτη διάφορων εθνικοτήτων γίνονται μέλη της για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λογούς), όπως π.Χ., της Πολωνίας (Κρακοβία), της Λιθουανίας (Ρίγα) ή ακόμα και της Ρωσίας (Νόβγκοροντ).
Το έτος 1356 μ.Χ., ιδρύθηκε επισημά το κοινοβούλιο των μελών με έδρα το Λίμπεκ, και σε αυτό αποφασίστηκε οι τρόποι με τους οποίους η Χάνσα θα προέβαινε στην επέκταση του εμπορίου, την καταπολέμηση των πειρατών, για την δυνατότητα εισδοχής ή μη νέων μελών σε αυτή, για την κήρυξη  πολέμου, το ελεύθερο εμπόριο στην περιοχή, ή για την αντιμετώπιση εχθρικών προς αυτή μοναρχών.
Τελικά, ειδικά για την πολιτική κατάσταση των μελών, αποφασίστηκε, ότι τα μέλη της Χάνσα, δεν θα εμπλεκόταν ποτέ σε πόλεμο μεταξύ τους, ακόμα και αν ανήκαν σε ένα ευρύτερο βασίλειο που πολεμούσε έναντι κάποιου από τα μέλη (αρνούμενα με τον τρόπο αυτό να υπακούσουν στις διαταγές των βασιλιάδων τους).
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι η Χάνσα δεν διέθετε δικό της στρατό και στόλο, και αν έπρεπε να κηρυχθεί πόλεμος προσλαμβάνονταν μισθοφόροι, ενώ για την ναύλωση πλοίων ήταν υπεύθυνοι οι ίδιοι οι έμποροι, όπως ακριβώς δηλαδή έκαναν οι Αρχαίοι Αθηναίοι, με τους πλουσίους εμπόρους, οι οποίοι μέσω των χορηγιών, εξόπλιζαν τον Αθηναϊκό στόλο.
 Η ίδια η Χάνσα, σε όλη την διάρκεια της ιστορίας της αναγκάστηκε να κάνει πολέμους με διάφορους μονάρχες που αμφισβητούσαν την κυριαρχία της στην Βαλτική ή ήθελαν να καταλάβουν πόλεις-μέλη της, ενώ το έτος 1275 η Χάνσα είχε απαγορεύσει ακόμα στα πλοία των Φλαμανδικών πόλεων να εισέρχονται στην Βαλτική θάλασσα.
Συγκεκριμένα, η Χάνσα, πολέμησε με τον βασιλιά της Δανίας, ή τους Πολωνούς και τους νίκησε όταν αυτοί προσπάθησαν να σπάσουν το μονοπώλιο τη στην Βαλτική θάλασσα, ενώ κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι και την ίδια την Αγγλία, όταν αγόρασε πολλά ντόπια ορυχεία στην χωρά αυτή και έγινε μονοπώλιο σε αυτά, αποκτώντας ταυτόχρονα τόσο ζηλευτά προνόμια που δεν τα είχαν ούτε οι ντόπιοι έμποροί της χώρας.
Και αυτό το πέτυχε, χρηματοδοτώντας τους Άγγλους βασιλείς κατά την διάρκεια του Εκατονταετούς πολέμου (http://www.triklopodia.gr/%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9%CF%89%CE%BD%CE%B1-%CE%BA/), Φυσικά, αυτή η τακτική της προκάλεσε εναντίον της πολλές εξεγέρσεις, οι οποίες όμως στο τέλος καταπνιγήκαν βίαια (όπως συμβαίνει στις μέρες μας, σε χώρες που η Δύση έχει αποκτήσει μονοπώλιο στον πλούτο των εθνών μέσω διεφθαρμένων κυβερνήσεων και όταν οι λαοί τολμούν να εξεγερθούν ενάντια στην αδικία αυτή, σφάζονται ανηλέως).
Επίσης, η Χάνσα, φρόντισε να αναπτύξει πλοία με την καλύτερη τεχνολογία στην ναυπήγηση την εποχή εκείνη, ονομαζόμενα Κογκ, τα οποία ήταν ταχύτατα και διέθεταν τον πιο καλό εξοπλισμό σε σχέση με τα πλοία των κρατών της δυτικής Ευρώπης.

Τελικά, η πτώση της Χάνσα επήλθε με την δυναμική άνοδο των εθνών κρατών (Δανίας-Αγγλίας-Ρωσίας).
Η δε Δανία, σχηματίζοντας την ένωση του Κάλμαρ (Ένωση Δανίας-Νορβηγίας-Σουηδίας-Φιλανδίας-http://alophx.blogspot.gr/2018/04/blog-post_43.html), επεκτάθηκε σταδιακά προς τις πόλεις Λέσβιά και το Χόλσταϊν, αρχίζοντας να απειλεί σοβαρά τα κυριά μέλη της Χάνσα (π.χ. το Λίμπεκ).
Στην δε Αγγλία, η περιουσία της Χάνσα εθνικοποιήθηκε επιώ της βασίλισσας Ελισάβετ της Α’, με συνέπεια αυτή να χάσει μεγάλο μέρος της οικονομικής δύναμης της, καθώς και το μονοπώλιο στην χωρά αυτή.
 Το δε έτος 1478 μ.Χ., ο Τσάρος της Ρωσίας Ιβάν ο Γ΄ ο Μέγας κατέλαβε το Νόβγκοροντ, και το 1494, κατήργησε τα προνόμια της Χάνσα στη πόλη αυτή, στερώντας της μια από της κυριότερες αγορές της.
Παράλληλα, ο Τριακονταετής Πόλεμος (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_49.html, http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_64.html) και οι καταστροφές που προκάλεσε αυτός στις γερμανικές χώρες, μαζί με την μετατόπισή του εμπορίου από τον Βορρά στην Δύση (μέσω Ανακάλυψης νέων Ηπείρων και εμπορικών διάδρομων σε Αμερική-Ασία-Αφρική), συντέλεσε ακόμα περισσότερο στην πτώση της Χάνσα.
Η δε τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του δήμαρχου του Λίμπεκ, το 1355 για την ομοσπονδοποίηση της Χάνσα, και την απαγόρευση άλλων κρατών και εμπόρων στην Βαλτική, προκάλεσε την αντίδραση των Γερμανών τραπεζιτών Φούγκερ.
Αυτοί, χρηματοδοτούσαν ακόμα και βασιλείς (ακόμα και τον Γερμανό Αυτοκράτορα Κάρολο τον Ε’ τον Κουΐντο), και απέτρεψαν τα σχέδια αυτά, και συνάμα οδηγήσαν τον δήμαρχο του Λίμπεκ στην εκτέλεση και την Χάνσα στην οριστική της διάλυση το έτος 1863 μ.Χ.
Εδώ, θα πρέπει να πούμε ότι η ιστορία της Χάνσα, παρουσιάζει ομοιότητες, τόσο με την Λατινική Ένωση (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_62.html), αλλά κυρίως με την σημερινή ΕΕ (http://www.triklopodia.gr/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CE%B3/, http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_84.html).
Και οι δυο αυτοί οργανισμοί, δημιουργήθηκαν για την ένωση πόλεων ή κρατών για την προώθηση μιας κοινής οικονομικής και εμπορικής πολιτικής-ελεύθερου εμπορίου, ενώ αυτά τα κράτη ήταν πριν εχθρικά μεταξύ τους.
Και οι δυο ενώσεις ξεκίνησαν από μια εμπορικοοικονομική ένωση, πριν αυτές φτάσουν και σε πολιτική ένωση (π.χ. ΕΚΑΧ-ΕΟΚ), ενώ και οι δυο σύστησαν κοινοβούλιο σε μια από τις πιο κυρίες πόλεις τους. 

Και στις δυο ενώσεις πρωτοστάτησαν για την δημιουργία τους Γερμανοί (το Λίμπεκ στην Χάνσα, η  Δυτική Γερμάνια στην ΕΕ), σε αυτές συνενωθήκαν αρχικά γερμανικές πόλεις ή γερμανικά κράτη (των απογόνων των βαρβάρων γερμανικών λαών που κατέλαβαν την Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία-http://alophx.blogspot.gr/2018/02/400-2018-update.html, http://alophx.blogspot.gr/2018/02/400-2018-update.html).
Και τα δυο δημιουργήθηκαν με την «παρότρυνση» ενός μεγάλου προστάτη (του Γερμανού Αυτοκράτορα η Χάνα, των ΗΠΑ η ΕΕ), ενώ στην συνέχεια, εκτός των γερμανικών μελών, προώθησαν στην εισδοχή και άλλων εθνών σε αυτές για την απόκτηση νέων αγορών.
Και οι δυο εκμεταλλευτήκαν ανηλέως οικονομικά και πολιτικά τα πιο αδύναμα μέλη τους, ενώ και στις δυο η άνοδος των πατριωτισμών και των εθνών-κρατών (π.χ. της Ρωσίας ή των ΗΠΑ του Τραμπ), συντέλεσαν στην σταδιακή πτώση τους.
Επίσης, στην πτώση των δυο αυτών ενώσεων, συντελέσει και ο πόλεμος ενάτη αυτών από ισχυρούς τραπεζίτες (των Φούγκερ στην Χάνσα, των διεθνών τραπεζικών οίκων στην πτώση της ΕΕ), όπως και οι πόλεμοι της Βρετάνιας (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/to-brexit-kai-to-game-of-thrones-season.html,http://www.triklopodia.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%83-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%83-%CF%84/) και της Ρωσίας εναντίον τους (http://alophx.blogspot.gr/2017/09/blog-post_92.html).
Θα έχει άραγε η ΕΕ σύντομα την ρηχή της Χάνσα και θα εξαφανιστεί και αυτή οριστικά μετά από λίγο χρονικό διάστημα όπως η προκάτοχος της για πάντα από την ιστορία; Είναι πολύ πιθανό, μιας και από ότι φαίνεται για άλλη μια φορά, τα σφάλματα των Γερμανών νεοναζί (https://www.protothema.gr/world/article/780647/spiegel-dekades-neonazi-stin-astunomia-kai-ton-strato-tis-germanias/?utm_source=rss), θα οδηγήσουν τα σκληρά οικονομικοπολιτικά δημιουργήματα τους για την εκμετάλλευση των λαών για άλλη μία φορά σε πλήρη καταστροφή.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου