Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΖΑΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΖΑΡΕΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΑΧΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΠΑΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Όπως είναι γνωστό, σε όλη τη διάρκεια της ιστορία της Τουρκίας, αμέσως μετά τον Μικρασιατικό Πόλεμο/Εκστρατεία και Καταστροφή και την επιβολή του κεμαλικού καθεστώτος/δικτατορίας στην χώρα αυτή, οι Τούρκοι προσπαθούσαν πάντα, όπως έκανε και κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας να ισορροπεί, να συμμαχεί και να παζαρεύει την συμμαχία της και με τις δύο αντίπαλές πλευρές, προκειμένου να κερδίσει προτερήματα από τις  δυτικές δυνάμεις (της Αμερικής, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας), όπως και της αντίπαλου τους, της Ρωσίας.

Αυτή η τακτική δηλαδή, η Τουρκία να πατάει σε δύο βάρκες και να συμμαχεί με όποιον νόμιζε ότι θα μπορούσε να τις προσφέρει τα περισσότερα και κυρίως και με τις δύο πλευρές, συνεχίστηκε καθόλη την διάρκεια της δικτατορίας του Κεμάλ και μέχρι τον θάνατό του το 1.937 μετά Χριστόν από κύρωση του ύπατος από εκτενή αλκοολισμό.

Όμως κι ο διάδοχός του στην ηγεσία της δικτατορίας και του μονοκατισματισμού, ο Ισμέτ Ινονού, διατήρησε ίδια και απαράλλακτη την πολιτική του Κεμάλ, δηλαδή να τα έχει καλά με όλους και να παζαρεύει με όλες τους αντίπαλες παρατάξεις, προκειμένου να κερδίζει πλεονεκτήματα και οφέλη στον γεωπολιτικό στίβο για την Τουρκία και το πολιτικό και κεμαλικοί δικτατορικό καθεστώς της,

Έτσι, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και του Μεσοπολέμου, η Τουρκία, ενώ προσπαθούσε να δείξει ότι στήριζε του Συμμάχους, δηλαδή τις ίδιες ακριβώς χώρες με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατά την διάρκεια του, παράλληλα είχε συνάψει σχέσεις και με τους Σοβιετικούς που ήταν και αυτή αρχικά εχθροί των δυτικών και κυρίως με τους Γερμανούς Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ.

Και μάλιστα σε αντίθεση με τις παραπάνω συμμαχίες, η συμμαχία με τους Γερμανούς, όπως και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ήταν απλά μόνο εμπορικής και οικονομικής φύσεως αλλά και ήταν μία και μία έμμεση αλλά όχι εντελώς άμεση, όπως στον Α΄ΠΠ στρατηγική συμμαχία μεταξύ αυτών των δύο ημερών.

Έτσι, οι Τούρκοι προμήθευαν τους Γερμανούς όλα τα απαραίτητα μέταλλα και άλλα στοιχεία που χρειαζόταν για την παραγωγή όπλων, όπως και πετρέλαιο που έπαιρναν από άλλες χώρες και το μεταπωλούσαν στην Γερμανία, επειδή αυτό της ήταν απαραίτητο για τις πολεμικές εκστρατείες των Γερμανών και μάλιστα σε πολύ προσιτή και καλή/φθηνή τιμή για την Γερμανία, πράγμα που δεν έκαναν με τις χώρες των Συμμάχων.

Εκτός αυτού όμως όλων αυτών, οι Τούρκοι φρόντισαν να δεχτούν στην χώρα τους και κλεμμένο χρυσό τόσο από τους Ευρωπαϊκούς λαός που είχαν αρπάξει οι Γερμανοί Ναζί στο εξωτερικό, για να τον χρησιμοποιήσουν αργότερα και η Τουρκία ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ το ίδιο έκαναν επίσης και με τα κλεμμένα χρήματα και χρυσό των Εβραίων που είχαν αρπάξει οι Γερμανοί.

Μάλιστα, οι Τούρκοι, ενώ δεν έκαναν τίποτα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των Γερμανών,  κήρυξαν μόλις λευκές μέρες πριν από την οριστική λήξη του τον πόλεμο στην Γερμανία, ενώ είχαν μάλιστα το θράσος να ζητάνε από τους Συμμάχους για αυτή την δήθεν «μεγάλη τους προσφορά» τους στον πόλεμο αυτόν ακόμη και τα πάντα Ελληνικά Δωδεκάνησα που ήταν, είναι και θα είναι και αυτό πάντα ένα απόλυτα πλήρως Ελληνικό έδαφος.

Όμως όπως είναι γνωστό η τουρκική θρασύτητα και η μανία τους να διεκδικούν πράγματα που δεν είναι δικά τους, ακόμη με και με την βία και με απάτη και με ψέματα, είναι πάρα πολύ γνωστή σε όλους όσους είχαν την ατυχία να τους έχουν ωμέ γείτονες, πως είναι εντελώς αδίστακτοι σαν λαός και ξεπουλούν τους πάντες προκειμένου να αποκτήσουν πλεονεκτήματα και δεν έχουμε καμία έννοια ηθικής, τιμής και τήρησης των συμμαχιών που υπογράφουν.

Οπότε με βάση τα παραπάνω γεγονότα δεν είναι καθόλου παράξενο που οι Τούρκοι στην συνέχεια, δηλαδή κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_75.html, https://alophx.blogspot.com/2024/06/blog-post_47.html, https://alophx.blogspot.com/2024/02/blog-post_17.html, https://alophx.blogspot.com/2023/06/blog-post_15.html, https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_12.html, https://alophx.blogspot.com/2018/05/blog-post_8.html, https://alophx.blogspot.com/2017/09/blog-post_34.html),  συνέχισαν τον ίδιο ακριβώς τρόπο την πολιτική τους έναντι των συμμάχων και των αντιπάλων τους.

Έτσι είναι γνωστό, ότι τόσο Η Ελλάδα, όσο επίσης και η Τουρκία, κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1.960 μετά Χριστόν έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ, το οποίο διοικείται ακόμη από τους Αμερικανούς με στόχο την προστασία από την Σοβιετική Ένωση και την απειλή του Ανατολικού κομμουνιστικού μπλοκ.

Αυτό ακριβώς το γεγονός συνεχίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό για τις επόμενους δύο δεκαετίες, όμως το έτος 1.964 μετά Χριστόν, ο τότε Προέδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, με αφορμή τους τότε βομβαρδισμούς των Τούρκων στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, έστειλε μία αυστηρή επιστολή στον Ισμέτ Ινονού, στην οποία του ζητούσε να σταματήσει αυτή την συμπεριφορά, αλλιώς αν έκανε εισβολή στην Κύπρο, τότε θα έπρεπε το ΝΑΤΟ και η Αμερική να παύσουν να τηρούν τις οποίες δεσμεύσεις της συμμαχία αυτής για προστασία των τούρκων από πιθανής εισβολή των Ρώσων και άλλων λαών και συμμάχων τους.

Ο Ινονού, ο οποίος ήταν ένας πάρα πολύ αλαζόνας άνθρωπος και πάρα πολύ ευερέθιστος, όταν διάβασε αυτή την επιστολή εξοργίστηκε πραγματικά και αποφάσισε ότι οι Τούρκοι δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι απόλυτα εξαρτημένοι από τους Αμερικανούς και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να στραφεί προς την Σοβιετική Ένωση, με την οποία άρχισε να υπογράφει μία σειρά οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών.

Όμως ο Ινονού δεν παρέμεινε μόνο σε αυτό το σημείο, αλλά προχώρησε ακόμα περισσότερο και αποφάσισε ότι θα έπρεπε να υπογράψει και μία συμφωνία διέλευσης των Ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων στην Μεσόγειο μέσω του Βόσπορου, με αντάλλαγμα από πλευράς των Ρώσων να μπορούν και οι Τούρκοι να έχουν πρόσβαση στην Μαύρη Θάλασσα για εμπορικού σκοπούς και ασκήσεις.

Αυτό όταν κάτω που συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εξόργισε τους Αμερικανούς, αλλά παρόλα αυτά οι Τούρκοι από την πλευράς τους προχώρησαν απτόητοι στην συμμαχία τους αυτή με τους Ρώσους προς μεγάλη οργή των δυτικών και του ΝΑΤΟ.

Ακόμα μία κίνηση του Ινονού, η οποία εξόργισε απόλυτα τους Αμερικανούς ήταν ότι το έτος 1967 μετά Χριστόν (κατά το οποίο η χούντα με πραξικόπημα πήρε την εξουσία στην Ελλάδα),  παράλληλα πραγματοποιήθηκε και ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος των 6 ημερών (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html), στον οποίο η Τουρκία αρνήθηκε να επιτρέψει στους Αμερικανούς, τους Νατοϊκούς και τους δυτικούς να έχουν πρόσβασης στα αεροδρόμια, τις ναυτικές της βάσεις προκειμένου να ενισχύσουν με πετρέλαιο, όπλα και εθελοντές του Ισραήλ.

Όμως αυτή η τακτική των Τούρκων φυσικά και δεν ήταν μόνιμη και σύντομα αποφάσισε να γυρίσουν στην παλιά συμμαχία τους με την Δύση, όταν την ηγεσία ανέλαβε με πραξικόπημα ο δικτάτορας κεμαλιστές στρατηγός Έβρεν (ενώ πιο πριν ο κεμαλιστής Ετσεβίτ είχε επιτέθηκε στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας) και επανάφερε την Τουρκία, παρά τις οποίες αντιδράσεις και πολιτικές των προκατόχων του (π.χ. Ινονού και Μέντερες) και των διάδοχων τους, ξανά στο Αμερικάνικο και δυτικό μαντρί.

Εδώ είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι και η Ελληνική χούντα, αν και εθνικιστική και αντικομουνιστική, από ένα σημείο και μετά, υπό την ηγεσία του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, έκανε μία κίνηση άνοιγμα προς το Ανατολικό μπλοκ, υπογράφοντας μάλιστα με αυτό πολλές εμπορικές οικονομικές συμμαχίες (όπως είχαν κάνει άλλωστε και ο Στάλιν με τον Χίτλερ, όταν αυτά τα δύο δικτατορικά καθεστώτα μπορέσαν να τα βρουν οικονομικά και πολιτικά με το διαβόητο Σύμφωνο Μολοτοφ-Ριμπερντροπ-https://alophx.blogspot.com/2017/02/blog-post_8.html).

Παράλληλα ο Παπαδόπουλος φρόντισε στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1.973 μ.Χ. (https://alophx.blogspot.com/2017/07/blog-post_68.html), γνωστό και ως ο Πόλεμος του Γιόμ Κιπούρ, να μην πάρει το μέρος των Ισραηλινών και να μην επιτρέψει και αυτός (όπως και ο Ινονού στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο των Έξι Ημέρων το 1.967 μ.Χ.) στον Αμερικανικό στόλο τον ανεφοδιασμό των Ισραηλινών μέσω της Ελλάδας, όπως και της χρήσης από την Αμερική και την Δύση των αεροδρομίων και των ναυτικών βάσεων της Ελλάδας προς όφελος των Ισραηλινών.

Αυτός λέγεται ναι και ο πραγματικός λόγος για τον οποίο έπεσε ο Παπαδόπουλος από τον Αμερικανόδουλο Ιωαννίδη, ο οποίος και το οποίο απέδειξε με το πραξικόπημα στην πάντα Ελληνική Κύπρο μας, το οποίο οδήγησε την εθνοπροδοτική εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, δίνοντας την αφορμή στους τούρκους να εισβάλλουν σε αυτό το πάντα Ελληνικό νησί και να καταλάβουν το Βόρειο τμήμα του, το οποίο έχουν υπό την κατοχή τους μέχρι τις μέρες μας.

Αλλά και στις μέρες μας βλέπουμε ότι η Τουρκία, για άλλη μία φορά όπως τότε, ιδίως μετά την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία της, προσπαθεί για άλλη μία φορά να πατήσει σε δύο βράδυ βάρκες, από την μία με συμμαχία με την Δύση, προσπαθώντας να αποκτήσει μία οικονομική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και οντάς παράλληλα και μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενώ παράλληλα από την άλλη, προσπαθεί μέσω των συμμαχιών που σύναψε με την Ρωσία κατά την διάρκεια του Ρωσοουκρανικού Πολέμου (https://alophx.blogspot.com/2023/03/blog-post.html), να τις επιτρέπει στην Ρωσία να διέρχεται με τον στόλο της από την Μαύρη Θάλασσα, διαμέσου του Βοσπόρου προς το Αιγαίο και τις ναυτικές της βάσεις εκεί, π.χ. στην Συρία, ενώ από την άλλη να επιτρέπει σε Αμερικάνικα πλοία και αεροσκάφη, όπως επίσης και σε πολεμοφόδια, χρήματα των δυτικών, αλλά και  σε ισλαμιστές να πηγαίνουν και να βοηθούν την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Επίσης, ο Ερντογάν έχει συνάψει, ιδίως μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος του 2016 μ.Χ. εναντίον πολλές στρατηγικές και οικονομικές συμφωνίες με την Ρωσία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ.

Εκτός αυτών, πρόσφατα ο Ερντογάν εξόργισε τους δυτικούς, όταν αποφάσισε να κάνει παράλληλα αίτηση για ένταξη της χώρας στον παγκόσμιο, οικονομικό και πολιτικό οργανισμό των  BRICS (https://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_23.html) στον οποίο ηγούνται η Ρωσία και η Κίνα, αλλά επίσης και η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία, ενώ μέχρι τις μέρες μας έχουν εισέλθει σε αυτόν πολλά νέα μέλη και παράλληλα αυξάνει η οικονομική και πολιτική του δύναμη του στον κόσμο, μειώνοντας αντίστοιχα την δύναμη των δυτικών παγκόσμια, όπως και των νομισμάτων τους, κυρίως δηλαδή δολαρίου και το ευρώ.

Όλες αυτές οι πράξεις του Ερντογάν αναμένεται κατά πολλούς, όπως αυτές του Ινονού και του Μέντερες να οδηγήσουν τελικά στον θάνατο του Ερντογάν, είτε με φυσικό τρόπο, είτε με πραξικόπημα, είτε μέσω εκλογών ή δολοφονία και να φέρουν την πτώση του και την επαναφορά των κεμαλικών, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί και τους Αμερικάνους, όπως ήταν αρχικά πριν τον Ερντογάν.

Άρα μπορεί να επαναληφθεί στην Τουρκία, αυτό του είχε συμβεί παλαιότερα, δηλαδή με το πραξικόπημα του πραξικοπηματία κεμαλιστής στρατηγού Έβρεν και επανάφερε την Τουρκία στην Δύση ολοκληρωτικά, ενώ δεν αποκλείεται για διάφορους παράγοντες να έχει συμβεί και το ίδιο στην Ελλάδα, ενώ ένα άλλο καθεστώς πατριωτικό, είτε στρατιωτικών (αν το έχει καλέσει το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, μία εξέγερση και επανάσταση) να έχει παράλληλα αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας (https://alophx.blogspot.com/2017/04/16-2017.html, https://www.noiazomai.net/pravda.html).

Θα είναι άραγε αυτή η εξέλιξη των πράγματων στις μέρες μας; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά, άλλα μόνο αν λάβουμε όλα τα καταλληλά μέτρα ως λαός θα αποφύγουμε τις οποίες κακοτοπιές και θα φέρουμε εκ νέου την πολυαγαπημένη μας πατρίδα σε μία κατάσταση ακμής και ευημερίας.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου