Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 12-14

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 12-14

Γράφει ο ΑΛΩΠΗΞ

Ως γνωστόν, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει μόνο τα σημαντικότερα και διασημότερα περιστατικά και προσωπικότητες της ιστορίας, τα οποία την επηρέασαν και διαμόρφωσαν σημαντικά με τις πράξεις τους, και των οποίων πολλές φορές ο βίος και οι πράξεις μοιάζουν καταπληκτικά.

Όμως υπάρχουν και λιγότερο γνωστές ιστορικές ομοιότητες προσώπων και γεγονότων στην ιστορία που διαμόρφωσαν σημαντικά σε αυτή. Κάποιες από αυτές αναφέρονται και στο παρόν άρθρο.

Έτσι, ο Ιωάννης Κομνηνός ονομάζονταν από τον λαό του Καλογιάννης, όπως και ο Ιωάννης Βατάτζης και ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Τόσο ο Ανδρόνικος ο Α΄ ο Κομνηνός, όσο και ο Πτολεμαίος ΙΑ΄ Αλέξανδρος Β΄ και ο τύραννος Φωκάς λιντσαρίστηκαν όλοι από τους λαούς όταν έπεσαν. 

Σε τρίτο πρόσωπο έγραφαν για τον εαυτό τους στην ιστορία τους ο Καίσαρας και ο Θουκυδίδης.

Στον Τίβερη ποταμό πετάχτηκε το πτώμα του Βιτέλιου από τους εχθρούς του, όπως και το πτώμα του πάπα της Ρώμης Φορμόζου.

Κόπτες να λέμε Βυζαντινοί.

Οι Κόπτες ήταν οι Βυζαντινοί/Ρωμαίοι της Αιγύπτου που εθνικά κατάγονταν κυρίως από τους «Αρχαίους» Αιγύπτιους και ένα πολύ μικρό ποσοστό του από αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους που εγκαταστάθηκαν στην Αίγυπτο.

📜Μιλούσαν διαλέκτους μιας γλώσσας που ονομαζόταν Κοπτική. Η Κοπτική ήταν μια εξέλιξη της αρχαίας Αιγυπτιακής γλώσσας.  Η γραφή της ήταν μια προσαρμοσμένη εκδοχή του Ελληνικού αλφαβήτου.

📜Ιδιαίτερα στην Βόρεια Αίγυπτο πολλοί από τους Κόπτες μιλούσαν και Ελληνικά ή και αποκλειστικά μόνο Ελληνικά. Τον 7ο Αιώνα μ.Χ., τα Ελληνικά ήταν μια από τις κυρίως ομιλούμενες γλώσσες τις Αιγύπτου για ένα διάστημα περίπου 800 ετών.

Η ιδιαίτερη τεχνοτροπία του υλικού πολιτισμού των Κοπτών που περιλάμβανε επιρροές από Αρχαίους Αιγύπτιους, Έλληνες και Ρωμαίους, είχε τέτοια ιδιαιτερότητα που, συνήθως τα πλούσια σε αριθμό ευρήματα της Βυζαντινής Αιγύπτου τα βλέπουμε να παρουσιάζονται ως ευρήματα της «Κοπτικής» περιόδου. Η «Κοπτική περίοδος» είναι ένας τεχνητός όρος που καλύπτει τον 3ο με 9ο Αιώνα μ.Χ.

Τον 4ο-5ο Αιώνα μ.Χ. οι περισσότεροι Κόπτες ήταν πλέον χριστιανοί, ωστόσο διατήρησαν αρκετά στοιχεία της αρχαίας Αιγυπτιακής θρησκείας όπως η μουμιοποίηση των νεκρών. Οι Κόπτες ως αντι-Χαλκηδόνιοι χριστιανοί, υπέστησαν διωγμούς τον 6ο-7ο Αιώνα και ιδιαιτέρως από τον Αυτοκράτορα Φωκά.

Όπως και οι Βυζαντινοί τον 15ο Αιώνα μ.Χ. έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ Λατίνων και Τούρκων, έτσι και οι Κόπτες επέλεξαν τους Πέρσες. Βέβαια οι Πέρσες δεν έμειναν για πολύ εκεί καθώς μετά από μια σύντομη ανάκτηση της Αιγύπτου από τον αυτοκράτορα Ηράκλειο, ήρθαν οι Άραβες.

Η άφιξη των Αράβων, η γλωσσική και πολιτισμική Αραβοποίηση της Αιγύπτου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποια θα ήταν πιθανότατα η πολιτισμική και γλωσσική μοίρα του σημερινού ελλαδικού χώρου εάν δεν υπήρχε το Βυζάντιο.  Στην εικόνα ένας χάρτης της Αιγύπτου με τα τοπωνύμια στην Κοπτική γλώσσα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, κάποια μπορείτε άνετα να τα διαβάσετε (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_912.html).

12 Πριγκιπόπουλα/Αρχοντόπουλα από την γενιά του Αυτοκράτορα και απελευθερωτή της Κρήτης Νικηφόρου Φωκά εγκαταστάθηκαν στην Κρήτη, όπως και στο Αρκάδι υπήρχαν οι γενναίοι και λεγόμενοι «Δέκα Λέοντες», όπως «λιοντάρι του Παμίρ» στο Αφγανιστάν ονομάζονταν ο Μασούντ.

Λέγεται ότι ήταν ήδη έγκυος στον Τσιν Χουάνγκ Τι η μητέρα του Dowager Zhao όταν παντρεύτηκε τον «πατερά» του Zhuangxiang, όπως και η μητέρα του Πτολεμαίου του Λαγού Αρσινόη λέγεται ότι ήταν ήδη έγκυος όταν παντρεύτηκε τον πατερά του Λαγό από τον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄ της πάντα Ελληνικής Μακεδονίας μας.

Μεγαλόνησος ονομάζεται τόσο η πάντα Ελληνική Κρήτη, όσο και η πάντα Ελληνική Κύπρος.


Πολλοί Κρητικοί πολέμησαν για την απελευθέρωση άλλων περιοχών της Ελλάδας από τους Τούρκους διαχρονικά, όπως και Κύπριοι, Μακεδόνες και Ηπειρώτες (οι τελευταίοι και για την ελευθερία της Κρήτης υπό τον Μιχάλη Νταλιάνη και τους Δροσουλίτες).

Τρόικα επιβληθεί με τον όρο αυτό στην Ελλάδα (ΗΠΑ, ΕΕ Γερμανίας και ΔΝΤ), ενώ ο ορός αυτός, η τρόικα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για την τριανδρία που διαδέχτηκε τον Στάλιν (Μολότοφ, Μαλένκοφ και Μπέρια).

Ο επίσκοπος Κρεμόνας Λιουπτράνδος έγραψε την ιστορία του για την ιστορία των παπών της εποχής τους με συνεχή σκάνδαλα, δολοπλοκίες, σεξουαλικές διαστροφές και δολοφονίες, όπως έκανε και ο Σουετώνιος με την ιστορία των Καισάρων και της Ιουλιοκλαυδιανής δυναστείας, ενώ το ίδιο έκανε με την Ρωμανία συκοφαντώντας την, γενόμενος με τον τρόπο αυτό ο δεύτερος ανθέλληνας του Μεσαίωνα (https://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B5/), μετά τον Καρλομάγνο (https://www.triklopodia.gr/%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%80%CE%B7%CE%BE-%CF%80%CF%89%CF%83-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B5/).

Τόσο ο Λιουπτράνδος, όσο και ο Θουκυδίδης, αλλά και ο Φραντζής από μίσος για τους αντιπάλους τους, έγραψαν πολλές υπερβολές, υπερβολικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες στις ιστορίες τους από το μίσος τους και για να βεβηλώσουν την ιστορική τους μνήμη (Ούγο της Προβηγκίας, πάπα Ιωάννη ΙΒ΄, Κλέωνα, Μεγάλου Δούκα Νοταρά).

Ο πάπας Ιωάννης ο ΙΒ΄ όπως και ο Ιουστινιανός ο Β΄ ο Ρινότμητος εκδιώχθηκαν και οι δύο από τον θρόνο τους από τους εχθρούς τους, επέστρεψαν πραξικοπηματικά στην εξουσία και εξόντωσαν για βιαιότατη και Μανικάκη εκδίκηση πολλούς από αυτούς, τυραννήσαν και οι δύο άγρια τους λαούς τους, αλλά στο τέλος έπεσαν ξανά από αυτόν και είχαν και οι δύο βίαιο τέλος. 

Ο πάπας της Ρώμης στον Μεσαίωνα ήθελε να είναι αμετάφραστο το Ευαγγέλιο στις άλλες χώρες στα Λατινικά και αυτοί έπρεπε να μάθουν Λατινικά για να μπορούν να διαβάζουν την Θεία Λειτουργία, όπως ακριβώς και το ισλάμ στον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας θέλει το κοράνιο  να είναι αμετάφραστο στις άλλες χώρες στα Αραβικά και αυτοί έπρεπε να μάθουν Αραβικά για να μπορούν να το διαβάζουν.

Το ισλάμ χωρίστηκε σε σουνίτες και σιίτες που πολέμησαν βίαια μεταξύ τους λόγω του σχίσματος τους σε άβιους θρησκευτικούς πολέμους στην Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς και οι προτεστάντες και οι  καθολικοί στην Ευρώπη.

Για πολλούς το σιιτικό ισλάμ είναι συγκεκαλυμένη πυρολατρία, δηλαδή ισλάμ με ανακατεμένα στοιχεία του ειδωλολατρικού ζωροαστρισμού, όπως και ο καθολικισμός είναι χριστιανισμός ανακατεμένος με ειδωλολατρικά στοιχεία από τους Φράγκους, ενώ και ο Ιουδαϊκός κασιδισμό είναι ιουδαϊσμός ανακατεμένος με ειδωλολατρικά στοιχεία των Χαζάρων.

Υπήρξαν διαχρονικά πολλά κράτη, τα οποία χωρίστηκαν στα δύο (ή και τρία κράτη) για περισσότερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα στην ιστορία, όπως π.χ. το Βασίλειο του Δαβίδ και του Σολομώντα στα Βασίλεια του Ιούδα και του Ισραήλ, το Βασίλειο των Σελευκιδών. η Αρχαιά Σπαρτή και το Κοινό των Ελευθερολακώνων και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της (δηλαδή την Ρωμανία, που και αυτή χωρίστηκε με την κατάληψη της Πόλης από τους Σταυροφόρους σε τρία κράτη, την Αυτοκρατορία της Νίκαιας, το Δεσποτάτο της Ηπείρου και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας).

Επίσης, η Ρωσία του Κίεβου με την ανεξαρτησία του Νοβγκοροντ (όπως και στις μέρες μας με την πτώση της ΕΣΣΔ η Ρωσία χωρίστηκε σε Ρωσία/Μεγάλη Ρωσία, την Λευκορωσία και την Μικρορωσία/Ουκρανία), η Αυτοκρατορία των Φράγκων με τον θάνατο του Καρλομάγνου, η Αυτοκρατορία του Κάρολου Κουίντου με τον θάνατο του, η Μολδοβλαχία και η Αμερική με τον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Αυστροουγγαρία με το τέλος του Α΄ΠΠ.

Επιπλέον, η Ελλάδα στον Εθνικό Διχασμό, η Ιρλανδία, η Ισπανία στον Ισπανικό Εμφύλιο, η Ιταλία με την πτώση του Μουσολίνι στον Β΄ΠΠ, η Γαλλία στον Β΄ΠΠ με το καθεστώς του Βίσυ και το κατεχόμενο τμήμα της, το Βιετνάμ στον Ψυχρό Πόλεμο και η Κορέα στον Ψυχρό Πόλεμο.

Αλλά και η πάντα Ελληνική Κύπρος μας με την εισβολή των Τούρκων το 1.974 μ.Χ., η Υεμένη στον Ψυχρό Πόλεμο, η Γερμανία στον Ψυχρό Πόλεμο, η Γιουγκοσλαβία (στον Β΄ΠΠ και με την πτώση της ΕΣΣΔ και τον Γιουγκοσλαβικό Εμφύλιο, όπως και η Νέα Γιουγκοσλαβία με την αποχώρηση του Μαυροβουνίου), η Βοσνία (με τον πόλεμο της Βοσνίας) και ο Λίβανος (με τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου).

Αὐτὴ εἶναι ἡ παγκόσμια προσφορὰ τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ: Ἡ σηματοδότηση τῆς ἀρχῆς τοῦ τέλους τῆς βάρβαρης Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας καὶ ἡ ἀπελευθέρωση τῶν ὑποδούλων λαῶν.

«Ἀπὸ τῶν ἀρχῶν τοῦ ΙΘ΄ αἰῶνος ἤρχισε νὰ καταρρέῃ τὸ ἀπέραντον Ὀθωμανικὸν κράτος· τὸν θανάσιμον ὅμως σπαθισμὸν κατήνεγκεν ὁ Ἑλληνισμὸς τοῦ 21 μ.Χ.· ἔκτοτε χῶραι ὁλόκληροι ἀπεσπῶντο ἐκ τοῦ μεγάλου κορμοῦ τῆς Αὐτοκρατορίας, τὸ Ἀλγέριον καὶ ἡ Τύνις, ἡ Αἴγυπτος καὶ ἡ Κύπρος, τὸ Μαυροβούνιον, ἡ Σερβία, ἡ Ρουμανία, ἡ Βουλγαρία, ἡ Βοσνία καὶ Ἑρζεγοβίνη, τὸ Κάρς καὶ Ἀρταχὰν καὶ Βατούμ· ἡ ἀποσύνθεσις ὁλονὲν ἐπροχώρει καὶ μόλις συνεκρατεῖτο...» (βλ Δημ. Γ. Ἀποστολίδου, Ἡ Μεγάλη Τραγωδία τοῦ Πόντου, σελ. 27).

Αὐτὴ εἶναι ἡ παγκόσμια προσφορὰ τοῦ Νέου Ἑλληνισμοῦ: Ἡ σηματοδότηση τῆς ἀρχῆς τοῦ τέλους τῆς βάρβαρης Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας καὶ ἡ ἀπελευθέρωση τῶν ὑποδούλων λαῶν.  Ἄν μᾶς ρωτήσει κάποιος γιατὶ θὰ πρέπει νὰ εἴμαστε ὑπερήφανοι ὡς νέοι Ἕλληνες γιὰ τὴν καταγωγὴ μας, μποροῦμε νὰ τοῦ ποῦμε τρία πράγματα :

Τρεῖς φορὲς πολεμήσαμε γιὰ τὴν ἐλευθερία καὶ τὸν πολιτισμό, μία φορὰ τὸ 1.821 μ.Χ., μία φορὰ τὸ 1.940 μ.Χ-1.941 μ.Χ., καὶ μία φορὰ τὸ 1.922 μ.Χ., στὶς δύο νικήσαμε, στὴν μία, τὸ 1.922 μ.Χ., χάσαμε, προδομένοι, ἀλλὰ προσπαθήσαμε μὲ αὐτοθυσία νὰ βάλουμε τέλος στὴν τουρκοϊσλαμικὴ βαρβαρότητα (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_12.html).

Μην θέλοντας να είναι άλλο υποτελείς ο μεν Ιβάν ο Γ΄ ο Μέγας και ο Αμερικάνος Προέδρος Τζέφερσον επαναστάτησαν ο μεν πρώτος έναντι των Μογγόλων/Τατάρων και ο δεύτερος έναντι των Βερβέρων πειρατών και τους νίκησαν και ο μεν πρώτος ελευθέρωσε την πατρίδα του και ο δεύτερος απελευθέρωσε την Αμερικανική ναυσιπλοΐα από τον έλεγχο των Βερβέρων πειρατών.

Αφήναν τα λάφυρα για να τα μαζεύουν οι Σφακιανοί για να σωθούν μετά την νίκη τους κατά των Δροσουλιτών στο Φραγκοκάστελο οι Τούρκοι όταν τους επιτέθηκαν οι Σφακιανοί στο Ροδάκινο, όπως έκανε και ο τύραννος της Αθήνας Λαχάρης για να γλιτώσει από τους διώκτες του.

Στον Β’ΠΠ αντάρτες που πολεμούσαν με τους Γερμανούς έλεγαν ότι είδαν τους Δροσουλίτες σε μάχη με τους Γερμανούς, όπως και στον Α’ΠΠ Βρετανοί στρατιώτες έλεγαν ότι είδαν εν μέσω μάχης με τους Γερμανούς στην Αγγέλους και στρατιώτες, σε ένα περιστατικό που έγινε γνωστό ως «Οι Άγγελοι της Μονς».

Έλεγαν ότι στα πεδία μάχης του Α’ΠΠ, στο Καταλαυνικά Πεδία όπου οι Ρωμαίοι του Αέτιου πολέμησαν τους Ούννους του Αττίλα και στο Φραγκοκάστελου με τους Δροσουλίτες οι πεσμένοι βίαια άθαφτοι νεκροί στρατιώτες στοίχειωναν τα μέρη αυτά και συνέχιζαν να πολεμούν εκεί και μετά θάνατον. 

Τρία έτη κράτησε η κατοχή της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Επί Αλφόνσου του ΙΒ’ η Ισπανική μοναρχία έπεσε για κάποιο διάστημα και επανήλθε λίγο αργότερα, όπως και επί του γιου του Αλφόνσου του ΙΓ’ η Ισπανική μοναρχία έπεσε για κάποιο διάστημα και επανήλθε αργότερα υπό τον γιο του Χουάν Κάρλος.

Στο Αίντ Ραόντ ο ταξίαρχος Τσάμπερλεϊν με το σπαθί του οδήγησε τον στρατό του στην νίκη, όπως και ο Μέγας Ναπολέων με τον ίδιο τρόπο νίκησε τους εχθρούς του στο Λόντι.

Ο παραλίγο δολοφόνος του Ισπανού βασιλιά του Αλφόνσο του ΙΓ’ και της συζύγου του Ένα Ματέο Μοράλ, συνελήφθη από αστυνομικούς και λίγο μετά αυτοκτόνησε (ή για άλλους τον σκότωσαν οι φρουροί του), όπως ακριβώς έγινε και με τον δολοφόνο του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιο τον Α΄, Αλέξανδρο Σχοινά.

Υπήρξαν πολλοί ματωμένοι γάμοι στην ιστορία, όπως π.χ. του Καρακάλας και της κόρης του Πάρθοι βασιλιά (της οποίας το ονομα δεν έχει διασωθεί), της Όλγας του Κίεβου και του Μαλ του Δρεβλιανού, της Μαίρης της Σκωτίας και των Ιάκωβου Μπόθγουελ και Λόρδου Ντάντλεϊ, του Ερρίκου της Ναβάρας και της Μαργαρίτας Βαλουά, του Αμεδαίου της Σαβοΐας  και της Μαρίας Βικτωρίας Νταλ Πότσο.  

Με την χρήση περιστεριών που είχαν πάρει από πόλεις που πολιορκούσαν και τους έβαλαν πάνω εύφλεκτα υλικά στις ουρές τους, κατέλαβαν τις πόλεις αυτές, όταν τα αφήσαν να γυρίσουν πίσω στις φωλιές τους και έβαλαν φωτιά στις πόλεις αυτές ο Τζένκινς Χαν και η Όλγα του Κίεβου .

Πήρε τον χρυσό από τις ιερές εικόνες για να πληρώσει τους Σταυροφόρους μισθοφόρους του ο προδότης Αλέξιος ο Δ΄ ο Άγγελος στην Πόλη, όπως ακριβώς και ο τύραννος της Αθήνας Λαχάρης πηρέ τον χρυσό από το άγαλμα της Αθήνας για να πληρώσει και αυτός τους μισθοφόρους του.

Τρεις μέρες λεηλατήθηκε η Πόλη από τους Σταυροφόρους, όπως και από τους Τούρκους όταν την κατέλαβαν.

Ο Μέγας Φρειδερίκος προσπάθησε λόγω της καταπίεσης και κακομεταχείρισης του πατέρα του να το σκάσει στην Μεγάλη Βρετανία, όπως και ο Ιακώβ Στάλιν προσπάθησε λόγω της καταπίεσης και κακομεταχείρισης του πατέρα του να αυτοκτονήσει.

Η καταπίεση του θείου της Χίτλερ έκανε την Γκέλι να κάνει αρχικά μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας και μετά αυτοκτόνησε κανονικά, όπως έγινε και με τον Ιακώβ Στάλιν από τον πατέρα του Ιωσήφ Στάλιν.

Σε μεγάλη ηλικία έμαθαν γράμματα ο Καρλομάγνος, ο Στίβενσον, ο Μακρυγιάννης και ο Κολοκοτρώνης.

Για κληρικός αρχικά προορίζονταν ο Δον Χουάν ο Αυστριακός, ο Ουίλιαμ Ουάλας και ο Στάλιν.

Έκοψε στα δύο το κεφάλι του κακού Σερίφη του Λανάρκ (σαν τον Σερίφη του Νότινγκαμ στον Ρομπέν των Δασών) Ουίλιαμ Χέσελριγκ που σκότωσε την γυναικά του (Μίρεν Μπράιντφιουτ) ο Ουίλιαμ Ουάλας, όπως έκανε και ο Ρόμπερτ Μπρους με τον Άγγλο ιππότη Ερρίκο του Μπόχυν που του επιτέθηκε λίγο πριν την μάχη του Μπάνοκμπερν.

Ο πρώτος που ονομάστηκε (και ονομάζεται ακόμα) Μπρέηβχαρτ (γενναιά καρδιά) ήταν ο Ρόμπερτ Μπρους και μετά ο Ουίλιαμ Ουάλας. 

Στο Χόλυγουντ ο σκηνοθέτης Φραντς Λανγκ σκότωσε την σύζυγο του Λίζα Ρόζενταλ και ο ηθοποιός Ρόσκο Άρμπακλ την Βιρτζίνια Ράπε. 

Οι αδερφοί Μονγκολφιέ κατασκεύασαν το αερόστατο, οι αδερφοί Ράιτ το αεροπλάνο και ο Λόρδος Ζέπελιν το ομώνυμο αερόπλοιο που φέρει το ονομα του.

Σέβονταν την δύναμη ο ενός του αλλού σαν δικτάτορα, ο μεν Χίτλερ του Στάλιν και ο Στάλιν του Χίτλερ, όπως θαύμαζαν σαν άτομο και στρατηγό ο μεν Αννίβας του Σκιπίωνα του Αφρικανού και ο Σκιπίων ο Αφρικανός του Αννίβα.

Τόσο ο Μωάμεθ, όσο και ο Σαμπατάι Σεβί, όταν ίδρυσαν τις «θρησκείες» τους, ενώ αρχικά έλεγαν ότι ήθελαν να είναι «μετριοπαθείς» στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στην συνέχεια και οι δύο ξεσάλωσαν στις σχέσεις αυτές.

Όπως συμβαίνει με τους Πόντιους και τους Κύπριους, οι Κατωιταλιώτες διατήρησαν πολλά έθιμα και πολλά γλωσσικά στοιχεία που προέρχονται από τα Ελληνικά των Βυζαντινών χρόνων. Όπως συμβαίνει με τους Πόντιους και τους Κύπριους, οι Κατωιταλιώτες διατήρησαν πολλά έθιμα και πολλά γλωσσικά στοιχεία που προέρχονται από τα Ελληνικά των Βυζαντινών χρόνων.

Δείτε παρακάτω μερικές Βυζαντινές λέξεις(πολλες από αυτές έχουν και αρχαία προέλευση) που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στην δυστυχώς, υπό εξαφάνιση, Ελληνική διάλεκτο της Καλαβρίας.

📍Οι λέξεις παρατίθενται κατά την παρακάτω σειρά:

Κατωιταλιώτικα -Βυζ. Ελληνικά- Ν. Ελληνικά

tsukka- τσούκκα- χύτρα

búmbulu- βομβυλιόν- μπούμπουλας(αγγείο για κρασί)

gávanu- γάβενα- ξύλινο πινάκιο

kutrúvi- κουτρούβιον- πήλινο ή γυάλινο δοχείο

mistra- μυστρίον- μυστρί

stennáto- στεγνάτον(κατωιταλιώτικα Βυζ. Ελληνικά από τη λέξη stagnum)- κατσαρόλα

accéri- εγχείριον- πετσέτα για σκούπισμα των χεριών

stóma- στόμιον - στόμωμα(Κως, Καππαδοκία)

trimóni- τερμόνιον (κατωιταλιώτικα Βυζ. Ελληνικά)- σύνορο χωραφιών τορμόνι(Καππαδοκικά) τέρμονας(Ήπειρος)

aláno- λάμνω- οργώνω

dermóni- δερμόνι- δερμόνι

kartéddi- καρτάλιον- κοφίνι

takári- ταγάριον- ταγάρι

arnopóci- πόκος- αρνοπόκι(Επτάνησα, Λακωνία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Μακεδονία)

korátora- κουράτωρας- ποιμενάρχης

cirópuddo- κηρόπολις- πρόπολη κερόπολι(Κρήτη, Κύθνος)

civérti- κυβέρτιον- κυψέλη

vélliθα- μέλισσα- μέλισσα

gángamu- γαγγάμη- γκαγγάβη(Σωζόπολη) στεφανωτό δίχτυ

stári- ιστάριον- ύφασμα

lekáti- ηλακάτη- ηλακάτη

codéspina- οικοδέσποινα- οικοδέσποινα

máti- ιμάτιον - μανδύας

astrina- αστρίνα(λατ. strena)- φιλοδώρημα πρωτοχρονιάς, μπουλουστρήνα (Δωδεκανησα, Κύπρος)

Πηγή: Βυζαντινών βίος και πολιτισμός

‼️Εικόνα από το ετήσιο φεστιβαλ στο Αμάλφι για την Βυζαντινή πρωτοχρονιά (1η Σεπτεμβρίου). Πρόκειται για φεστιβαλ που γίνεται κάθε χρόνο, υπενθυμίζοντας πως οι Δούκες του Αμάλφι ήταν κάποτε κομμάτι της Ρωμανίας (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/01/blog-post_651.html).

Τείχισε την Μουνυχία για να σωθεί ο Ιππίας σε περίπτωση εξέγερσης και ο Διονύσιος των Συρακουσών για τον ίδιο λόγο την Ορτυγία στις Συρακούσες.

Ο ένδοξος Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Νικηφόρος Φωκάς, ελευθέρωσε τόσο την Κρήτη, όσο και την Κύπρο.

Ο Αμερικάνικος στρατός δύο φορές εστάλη στον Λίβανο και αποχώρησε με αίτηση της χωράς αυτής, την μία το 1.958 μ.Χ. και την άλλη το 1.983 μ.Χ.

Σε τέσσερις ζώνες ήταν χωρισμένες η Γερμανία (που αργότερα έγιναν δύο), η Αυστρία (που αργότερα έγινε μία) και το Βερολίνο (που αργότερα έγιναν δύο) με την λήξη του Β΄ΠΠ, την Ρωσική, την Αμερικανική, την Γαλλική και την Βρετανική.

Ευέλπιδες ονομάζονταν οι φοιτούντες στην Ανώτατη Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων που ίδρυσε το 1.828 μ.Χ. ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος παλαιοτέρα στην Ιόνιο Πολιτεία είχε δώσει το ονομα αυτό στους μαθητές της Ιονίου Ακαδημίας, ενώ πρώτος χρησιμοποίησε τον ορό αυτό ο Αθηναίος ιστορικός Θουκυδίδης μιλώντας για τους Αθηναίους ηγέτες, πολίτες και τους στρατιώτες τους κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου.   

Από τον Νάσερ στην Αίγυπτο και στην Συρία ορίστηκε ανώτατο οροί κατοχής γης, όπως ακριβώς έκαναν και οι αδερφοί Γράκχοι στην Αρχαία Ρώμη.

Αγύρτες ονομάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα οι περιπλανώμενοι σε γιορτές τραγουδιστές που έπαιρναν χρήματα για να πουν τα τραγούδια τους (π.χ. της Ρέας ή της Κυβέλης), όπως ακριβώς και στην Ρωμανία οι τραγουδιστές που τραγούδαγαν τα Ακριτικά τραγούδια με τον ίδιο τρόπο κατά την διάρκεια των γιορτών των Αγίων.

Η δε ελίτ του Davos δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι η Δύση δεν μπορεί να παράσχει αυτό που υποσχέθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Hoover το 1.928 μ.Χ.: «Ένα κοτόπουλο σε κάθε κατσαρόλα και ένα αυτοκίνητο σε κάθε γκαράζ», ενώ και οι Λουδοβίκος ο ΙΘ’ και Ερρίκος Γ’ της Γαλλίας ο «Άγιος» έλεγε ότι ήθελε κάθε υπήκοος του να έχει στο κυριακάτικο τραπέζι και τσουκάλι ένα κοτόπουλο.

Έκαψε δήθεν όλα τα χαρτιά προγράφων, διώξεων και εκτελέσεων του Τιβέριου ο Καλιγούλας, ενώ κρυφά είχε δημιουργήσει αντίγραφα τους, όπως και ο Λουδοβίκος ο ΙΔ΄ έκαψε όλα τα αρχεία της «Υπόθεσης των Δηλητήριων» (The Affair of the Poisons) αλλά τα κράτησε κρυφά σε αντίγραφα και τα δημοσίευσε αργότερα ο αρχιδικαστής του Gabriel Nicolas de la Reynie και François-Michel le Tellier, Marquis de Louvois.  

Παρόμοια περίπτωση με την «Υπόθεση των Δηλητήριων» στην Γαλλία έγινε τον Οκτώβριο του 1.702 μ.Χ., όταν η Marie-Anne de La Ville συνελήφθη επειδή είχε δημιουργήσει μια νέα οργάνωση παρόμοια με αυτή του la Voisin, αλλά λόγω της Affair of the Poisons, αυτή και οι συνάδελφοί της δεν οδηγήθηκαν ποτέ σε δίκη, αλλά φυλακίστηκαν χωρίς δίκη.

Όπως οι αιρετικοί προτεστάντες δέχονται μόνο ότι υπάρχει στα βιβλία της Αγίας Γραφής, το ίδιο κάνουν και οι αιρετικοί σουφιστές στον ισλαμισμό.

Γάλλοι εκτός από τον ομώνυμο λαό στις μέρες μας, ονομάζονταν και οι ιερείς της Κυβέλης που ευνουχίζονταν στην Αρχαιότητα.

Πρώτος αρχαιοκάπηλος που έκλεψε αρχαιότητες και αγάλματα από την Ελλάδα ήταν ο παρανοϊκός Αυτοκράτορας Νερών της Ρώμης, ο δε πιο διάσημος στην νεότερη ιστορία ήταν ο Έλγιν που έκλεψε μαρμαρά και αγάλματα του Παρθενώνα, ενώ αγάλματα έκλεψαν με την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους και οι Βενετοί με πιο γνωστά τα τέσσερα αλόγα που τοποθέτησαν στην πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία.

Χήνες ειδοποίησαν τους Ρωμαίους από την εισβολή των Γαλατών τρομάξαν τους εισβολείς, όπως ακριβώς έκαναν και δύο μουλάρια όταν εισέβαλαν στην Αμβρακία οι Μολοσσοί με τους εισβολείς ειδοποιώντας τους Αμβρακιώτες.

Ο Θεμιστοκλής λέγεται ότι ακολούθησε τα βήματα του Μιλτιάδη, όπως ο Σκιπίων ο Αφρικανός του Αννίβα.

Τρωγλοδύτες υπήρχαν στην Αιθιοπία, στον Καύκασο και τον Παρνασσό.

Οι Αιγύπτιοι πρώτοι έβαλαν ζώα στις σημαίες τους σαν σήμα κατατεθέν κάθε μερους του στρατού τους, κάτι που έκαναν αργότερα και οι Ρωμαίοι και οι Γάλλοι με τους Ρωμαϊκούς και Γαλλικούς Αετούς των λαβάρων των στρατών τους.

Επί Πτολεμαίου του Αυλητή οι Αιγύπτιοι επιτέθηκαν σε έναν Ρωμαίο που σκότωσε κατά λάθος μία γάτα, όπως και οι Έλληνες στον Εβραϊκής καταγωγής Πατσίφικο επειδή αυτός προέβαλε την γιορτή του Πάσχα των Ελλήνων.

Οι Αρχαίοι Ιρόκι του Περού και της Βραζιλίας είχαν Εστιάδες Παρθένες σαν τους Αρχαίους Ρωμαίους, άσβεστο πυρ σαν τους Αρχαίους Πέρσες και ιερά άλση σαν τους Αρχαίους Έλληνες και Γαλάτες.

Τόσο ο Τιβέριος στην Αρχαία Ρώμη, όπως και ο Ρωμανός ο Γ΄ ο Αργυρός στην Ρωμανία, αλλά και ο Κάρολος της Αγγλίας στις μέρες μας, αναγκάστηκαν όλοι να χωρίσουν τις γυναίκες που αγαπούσαν (ο πρώτος από την μητέρα του Λιβία και τον Αύγουστο, ο δεύτερος από τον Κωνσταντίνο τον Θ’ και ο τριτος από την μητέρα του Ελισάβετ και τον θείο του Μαουντμπάντεν) και να παντρευτούν άλλες που δεν αγαπούσαν.

Όλα αυτά είχαν σαν συνέπεια να έχουν δυστυχισμένους γάμους, ενώ οι Αυτοκράτορες αυτοί πήραν την εξουσία σε μεγάλη ηλικία, είχαν μεταφυσικές ανησυχίες, ήταν περίεργοι, απωθητικοί στους λαούς τους, αυταρχικοί, μυστικοπαθείς και τσιγγούνηδες και απέκτησαν μεγάλη περιουσία, ενώ ο Τιβέριος ειχαν και πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις και λόγω της αρρώστιας τους αποσύρθηκαν και κυβερνούσαν ο μεν πρώτος στο Κάπρι και ο δεύτερος στο εξοχικό του στο Σανέριγχαμ.

Επίσης, ο Τιβέριος και ο Κάρολος είχαν και αρρώστιες και λέγεται ότι εμπλέχτηκαν και σε σεξουαλικά σκάνδαλα (ο δεύτερος π.χ. ήταν στην λίστα Επστάιν) ακριβώς σαν τον Μπάιντεν στις μέρες μας, ενώ ο Τιβέριος και ο Ρωμανός είχαν κακό και βίαιο τέλος και οι δύο. 

Στις 8 Νοεμβρίου 960 μ.Χ. ημέρα της εορτής των Ταξιαρχών, ο Αραβικός στρατός εισήλθε ανυποψίαστος στο πέρασμα διασπώντας τους σχηματισμούς του ώστε να μπορεί να κινηθεί στο στενό πέρασμα του Κυλινδρού στα Νοτιοδυτικά της οροσειράς του Ταύρου στην Κιλικία, στην περιοχή της Ανδρασσού.

Οι Άραβες, μεταφέροντας λάφυρα και αιχμαλώτους επίσης, κινούνταν άτακτα στο δύσβατο έδαφος. Όταν ολόκληρη η Αραβική φάλαγγα βρέθηκε μέσα στο στενό ο Λέων Φωκάς έδωσε στους άνδρες του το σύνθημα της εφόδου.

Με τις σάλπιγγες να ηχούν και τους στρατιώτες να ψάλλουν το «Κύριε Ελέησον», ο βυζαντινός στρατός εφόρμησε. Άλλοι στρατιώτες κύλησαν βράχους και κορμούς δέντρων, «σφραγίζοντας» την είσοδο και την έξοδο του στενού.

(Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο νίκησαν και οι Βάσκοι την οπισθοφυλακή του Καρλομάγνου και την κατέστρεψαν σχεδόν πλήρως όταν την παγίδευαν ανάμεσα στα βουνά και τα περάσματα του Ροσανμπό όταν ο στρατός των Φράγκων αποχωρούσε από την Ισπανία).

Οι Άραβες αλλόφρονες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Όσοι προσπαθούσαν να πολεμήσουν σφαγιάζονταν ανηλεώς. Οι περισσότεροι κατέθεσαν τα όπλα και παραδόθηκαν. Ο αλ Νταουλά μόλις κατάφερε να ξεφύγει από την παγίδα με την βοήθεια ενός εξωμότη που του έδωσε ένα άλογο.

Όλοι οι χριστιανοί αιχμάλωτοι των Αράβων απελευθερώθηκαν και όλα τα λάφυρα που είχαν αρπάξει κυριεύτηκαν από τους Βυζαντινούς. Οι Άραβες σφαγείς, αιχμάλωτοι πλέον, κατέληξαν σκλάβοι να εργάζονται στα χωράφια των Βυζαντινών.

Σύμφωνα με τις πηγές μόλις 300 περίπου άνδρες του αλ Νταουλά γλίτωσαν από την καταστροφή και τον ακολούθησαν (όσοι και οι Φράγκοι που γλίτωσαν την καταστροφή τους στην Ιταλία από τον Ναρσή παλαιότερα). Μεταξύ των Αράβων αιχμαλώτων φαίνεται πως υπήρξαν και συγγενείς του εμίρη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του κράτους του.

Ο Λέων Φωκάς αφού εφοδίασε με τρόφιμα τους πρώην αιχμαλώτους των Αράβων χριστιανούς τους κατευόδωσε ώστε να επιστρέψουν στις περιοχές τους. Η μεγάλη νίκη εορτάστηκε με θρίαμβο στην Κωνσταντινούπολη με τους Άραβες αιχμαλώτους να παρελαύνουν δεμένοι (https://www.history-point.gr/machi-andrassoy-i-teleia-pagida-thriamvos-stayroy-thrinos-imiselinoy).

Τον Βίλιγκούτ, πολλοί τον αποκαλούσαν ο Ρασπούτιν του Χίμλερ (https://www.ethnos.gr/history/article/275416/tamystikaoplatonnazitisxesheixanoigermanoimetonlykanthropopoioshtanoraspoytintonsskaiposanoixanthnpylhthskolashsoiypotaktikoitoyxitler).

Ο Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Μανουήλ Κομνηνός συνέκρινε την ήττα του στο Μυριοκέφαλο με αυτή του Μάντζικερτ.

Τόσο ο Βούδας, όσο και ο Μωάμεθ διωχτήκαν από τους συμπατριώτες τους για το κήρυγμα τους από τις πατρίδες τους και τους συμπατριώτες τους στην Μέκκα και την Ινδία, ενώ η Ινδία είναι Ινδουιστική και όχι βουδιστική.

Μεγαλόπολη εκτός από την ομώνυμη πόλη στην Πελοπόννησο ονομάζονταν και η Πόλη.

Ετήσια θητεία είχαν το Εκτελεστικό και το Βουλευτικό το 1.821 μ.Χ. και οι Προέδροι τους, όπως και οι Υπάτιο στην Αρχαία Ρώμη, οι Έφοροι στην Αρχαία Σπάρτη, οι Άρχοντες/Στρατηγοί στην Αρχαία Αθήνα και οι Σοφφέτ στην Καρχηδόνα.

Κάποιος Έλληνας προδότης πρόδωσε τον ηρωικό πράκτορα Στίβεν Λάλας στους Αμερικάνους που έδινε πληροφορίες για τα θέματα για τα Σκόπια και αυτοί τον συνέλαβαν, όπως και ένας Έλληνας προδότης δημοσιογράφος  πρόδωσε τον ηρωικό Έλληνα πράκτορα Νικολάκη Εφέντη που έδωσε στους Έλληνες τα σχέδια του Μπιζανίου και εξαιτίας του οι Τούρκοι συνέλαβαν αυτόν και την οικογένεια του και τους εκτέλεσαν. 

Η πατρίδα φέρθηκε αγνώμων προς πολλούς ήρωες της και δεν τους έδωσε ούτε σύνταξη, όπως στους ηρωικούς Αγωνιστές του 1.821 μ.Χ., αλλά και στον ηρώα Σταύρο Λαλά.

Τον φόρο της Δεκάτης πλήρωναν στο Αρχαίο Ισραήλ, επέβαλε η Ρωμανία σε ξένους εμπόρους και οι Τούρκοι στους υπόδουλους σε αυτούς λαούς.

Μετά από μία σκληρή και αποφασιστική στάση των ΗΠΑ έκανε την ΕΣΣΔ του Χρουστώφ να αποχωρήσει (αν και απέσυρε αργότερα κρυφά τα πυρηνικά της από την Τουρκία σε συμφωνία με την ΕΣΣΔ), όπως ακριβώς ο Χρουστώφ υποχώρησε και στην Β΄ κρίση του Βερολίνου όταν οι δυτικοί έδειξαν αποφατική τάση (ότι ακριβώς έκανε και ο Στάλιν όταν οι δυτικό επέδειξαν αποφατική στάση στην κρίση του Βερολίνου).

Για τον Λάο Τσε, όπως και για τον Λυκούργο και τον Όμηρο υπάρχει μεγάλη ιστορική αντιπαράθεση έναν υπήρξαν σαν ιστορικά πρόσωπα ή όχι.

Ο Κομφούκιος έχασε τον μοναχογιό και διάδοχο του κάτι που του επέφερε μεγάλη θλίψη, όπως και ο Αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος-Ιωσήφ.

Ο Γουτεμβέργιος παρήγαγε το πρώτο βιβλίο στην Δύση και ο Πι Σενγκ στην Κίνα.

Ο Τζον Σμιθ αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και κατάφερε να δραπετεύσει, όπως και από την φυλή Ινδιάνων της Προκάνοντας, των Ποουτάν και σώθηκε από αυτή.

Η Κινεζική στρατιά έφτασε στην Αλεξάνδρεια Εσχάτη που οι Κινέζοι αποκαλούσαν Ερσί και την πολιόρκησαν. Οι αμυνόμενοι επιχείρησαν έξοδο αλλά αποκρούστηκαν. Η πολιορκία δεν εξελισσόταν ευχάριστα για τους Κινέζους, μέχρι που κατάφεραν να κόψουν την τροφοδοσία της πόλης με νερό (https://www.history-point.gr/o-polemos-ton-oyranion-alogon-apogonoi-toy-m-alexandroy-kata-kinas), όπως και με το κόψιμο τροφοδοσίας σε νερό καταλήφθηκε και η Τριπολιτσάς από τον Κολοκοτρώνη.

Τρεις Αρχιστράτηγους/Στρατάρχες είχε η νεότερη Ελλάδα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον βασιλιά Κωνσταντίνο τον Α΄ και τον Παπάγο.

Στην περιοχή Έρενσμπουργκ της Γερμανίας, στον ναό Μάρσμπουργκ υπήρχε πανθέων στο ναό αυτό των Άρη, Ηρακλή, Απόλλωνα και του Ερμή, όπως και ο Αλέξανδρος Σεβήρος είχε στο τέμενος του Πανθέων του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, του Απόλλωνα Τυανέα, του Δια και του Δίκαιου Αβραάμ και του Προφήτη Μωυσή, ενώ και στην Κάαμπα πριν τον Μωάμεθ υπήρχαν εικόνες του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού και της Παναγιάς μας και άλλων δήθεν «θεοτήτων».

Τα δε αφιερώματα που άφηναν στην περιοχή Έρενσμπουργκ της Γερμανίας, στον ναό Μάρσμπουργκ τα πήρε ο Καρλομάγνος όταν τον κατέλαβε, όπως και οι στρατηγοί των Φωκαίων Φιλόμηλος και Ονόμαρχος έκαναν με τα αφιερώματα των Δελφών όταν τα κατέλαβαν.

Οι Δρυΐδες ήταν και φιλόσοφοι όπως οι Πυθαγόρειοι και οι γυμνοσοφιστές.

Οι Κάρες στην πόλη Βούσιρι της Αιγύπτου για τον θρήνο τους για την Ίσιδα έκοβαν τον εαυτό τους, όπως ακριβώς κάνουν στις μέρες μας οι σιίτες για τον Αλή.

Ο Τιβέριος στην Ρώμη εξόντωσε τους ιερείς της αισχύνης που έκαναν ανθρωποθυσίες στην Καρχηδόνα, όπως έκανε και ο Κλαύδιος με τους Δρυΐδες στην Γαλατία και την Βρετανία που έκαναν ανθρωποθυσίες.

Ο βασιλιάς της Αιθιοπίας Ελισβαίαν νίκησε την βασίλισσά της Δαναάν και την συνέλαβε αφού πρωτα κατέκτησε και λεηλάτησε την πρωτεύουσα του εχθρού του Σαφάρ επί Ιουστινιανού του Α΄ του Μέγα, όπως ακριβώς έκανε με την Ζηνοβία και την Παλμύρα ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αυρηλιανός.

Έβαλαν ως ορό ειρήνης με την Καρχηδόνα αυτή να σταματήσει τις ανθρωποθυσίες ο Δαρείος του Υτασπή, ο Γέλων των Συρακουσών και του Ακράγαντα, όπως και ο Τιβέριος στην Ρώμη.

Τόσο ο Μέγας Αλέξανδρος, όσο και ο Φρειδερίκος ο Μέγας χρησιμοποίησαν τις στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις των πάτερων τους για να επιτύχουν τις στρατιωτικές τους νίκες, ενώ ο Καίσαρας του θείου του Μάριου.

Οι χειρότεροι στρατηγοί στην ιστορία ήταν ο Βρετανός στρατηγός Έλφιστον και ο Γερμανός/Σάξονας Χάινριχ φον Μπριλ.

Στον ναό του Σαράπι στο Κανεάρπο της Αλεξάνδρειας λέγεται ότι γινόταν με την χρήση μηχανήματων «ψευτοθαύματα», όπως ακριβώς και στο νεκρομαντείο του Αχέροντα.

Πολλοί δούλοι στο Αρχαίο Ισραήλ προτιμούσαν την οικονομική ασφάλεια και την δουλεία από την ελευθερία τους χωρίς όμως σίγουρες οικονομικές απολαβές, όπως ακριβώς γίνεται στις μέρες μας στην Ελλάδα με τα μνημόνια.

Ο Τιμογένης ο Αλεξανδρεύς στην Αλεξάνδρεια πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Ρωμαίο στρατηγό Γαβίνιο και αυτός τον πούλησε για δούλο στον γιο του Σύλλα Φαύστο και αυτός τον απελευθέρωσε, όπως και ο Πλάτωνας πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Διονύσιο τον Β΄ των Συρακουσών και αυτός τον πούλησε για δούλο στον Κυρηναίο φίλο του Αννίκερι και αυτός τον εξαγόρασε και τον απελευθέρωσε.

Οι Λατίνοι που είχαν στην κατοχή τους να παραδώσουν την Γλαρέντζα στον τελευταίο Αυτοκράτορα της Ρωμανίας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο αν δεν έρχονταν ενισχύσεις, όπως και οι Άγγλοι το Μπάνοκμπερν στον Σκωτσέζο βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους.

Η Αβινιόν ήταν η φυλακή των παπών για τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο τον Δ΄ τον Ωραίο με πρώτο τον Κλήμη τον Η΄, όπως και η Βαλάνς και η Savona και  ήταν φυλακή των παπών Πίου Ζ’ και ΙΣΤ’ για τον Αυτοκράτορα της Γαλλίας Ναπολέοντα τον Α΄ τον Μέγα.

Ο Κεμάλ τουφέκιζε στην Καλλίπολη στον Α΄ΠΠ οποίον υποχωρούσε, όπως και οι Σοβιετικοί οποίον υποχωρούσε στο Στάλινγκραντ, Αγία Πετρούπολη (Λένινγκραντ τότε) και Μόσχα στον Β΄ΠΠ.

Τόσο ο Χουάνγκ Τι στο τέλος της ζωής του στην Κίνα, όσο και ο Κάδμος και η Αρμονία στην Αρχαία Θήβα λέγεται ότι και οι δύο μεταμορφωθήκαν σε δράκους.

Έξι ειδών ήταν οι πολεμικές σάλπιγγες στην Αρχαιότητα, της Αθηνάς, της Αιγύπτου (Χνούη), η Κάρνυξ των Γαλατών, οι Βοίνος Παφλαγονική, η Μηδική και η Τυρρηνική/Φρυγική.

Οι βασιλείς της Σπάρτης Λεωνίδας ο Α΄ και Αγησίλαος ο Β΄ επειδή δεν αναμένονταν να είναι κανονικοί διάδοχοι οντάς δευτερότοκοι και οι δύο εκπαιδευθήκαν και έλαβαν την Σπαρτιατική Αγωγή.

Μεγάλος σεισμός έγινε στην Δήλο επί Δάτη και Αρταφέρνη και κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο κατά τον Θουκυδίδη.

«Ανάλογα με την αξία, ο Αλέξανδρος έκανε κάποιους συμμάχους του, αφαίρεσε τη βασιλική εξουσία από άλλους και εγκατέστησε νέους βασιλιάδες στη θέση τους. Μεταξύ όλων αυτών, ιδιαίτερα αξιοσημείωτος είναι ο Αβδολονίμ, που διορίστηκε βασιλιάς της Σιδώνας από τον Αλέξανδρο.

Παρόλο που προηγουμένως είχε δουλέψει καθαρίζοντας ξερά πηγάδια και πότιζε κήπους (όπως και ο Σαργών ο Μέγας πριν γίνει βασιλιάς) και ακολουθούσε έναν επαιτενικό τρόπο ζωής, ο Αλέξανδρος τον έκανε βασιλιά, παραμελώντας τους ευγενείς ανθρώπους, ώστε κανείς να μην μπορεί να σκεφτεί ότι οφείλει την τάξη του στην καταγωγή του και όχι στο έλεος του δωρητή», αναφέρει ο Ρωμαίος ιστορικός Ιουστίνος.

Δεν είχαν πάρα ελάχιστο ύπνο το βράδυ ο Οκταβιανός Αύγουστος και ο Ιουστινιανός.

Όταν ο Αυτοκράτορας Toba πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο αρχίσαν βίαιοι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των γιων του, οι οποίοι τους αποδυνάμωσαν και τον έλεγχο του κράτους ανέλαβαν οι Σαμουράι υπό τους Μιναμότο που έγιναν αντιβασιλείς και Σογκούν της Ιαπωνίας.

Αντίστοιχα και όταν ο Μέγας Αλέξανδρος χωρίς να αφήσει διάδοχο άρχισαν βίαιοι εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ των στρατηγών του (οι γνωστοί σε όλους «Πόλεμοι των Διάδοχων») οι οποίοι τους αποδυνάμωσαν και τον έλεγχο του κράτους ανέλαβαν αρχικά κάποιοι από αυτούς ως αντιβασιλείς, ενώ όλα τα Ελληνιστικά κράτη τα κατέλαβαν αποδυναμωμένα από τους πολέμους μεταξύ τους οι Ρωμαίοι.

Στο Πραξικόπημα της Πιτζάμας έμεινε στην ιστορία η συνωμοτική κίνηση ομάδας αξιωματικών για την ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή οι επίδοξοι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν κοιμώμενοι στα σπίτια τους (https://www.pentapostagma.gr/politismos/istoria/7224720_praxikopima-tis-pitzamas), όπως ακριβώς συνελήφθησαν οι πολιτικοί κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος των χουντικών.

Ο Μάρκος Αντώνιος, όπως και ο Καλιγούλας ήθελαν να μεταφέρουν και οι δύο την πρωτεύουσα από την Ρώμη στην Αλεξάνδρεια και να γίνουν Φαραω.

Λέγεται ότι ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτων δολοφόνησαν λόγω προσωπικής προσβολής τον Ίππαρχο, όπως και ο Χαιρέας τον Καλιγούλα.

Ο Καίσαρας έσωσε συμπολίτη του στην μάχη, όπως και ο Επαμεινώνδας τον συμπολίτη του Πελοπίδα.

Ο πατέρας του Καίσαρα Ιούλιος Καίσαρας ο Πρεσβύτερος πέθανε ξαφνικά το 85 π.Χ., στην Ρώμη, ενώ φορούσε τα παπούτσια του ένα πρωί. Ένας άλλος Καίσαρας, πιθανώς ο συνονόματος πατέρας του και πάππους του Ιουλίου Καίσαρα, είχε πεθάνει με παρόμοιο τρόπο στην Πίζα.

Σκότωσαν τα αδέρφια τους για να μην έχουν συμβασιλείς και να για να γίνουν μονοκράτορες ο Αττίλας και ο Καρακάλας, τον Γέτα και τον Βλέδα αντίστοιχα.

Τόσο ο Οκταβιανός Αύγουστος, όσο και ο Λουδοβίκος ο ΙΔ΄, ο βασιλιάς Ήλιος της Γαλλίας και οι δύο στα νιάτα τους σε γιορτές είχαν μεταμφιεστεί και οι δύο στον Απόλλωνα.

Ἡ προηγουμένη γενεὰ εἶδε τὸ θαῦμα αὐτό, ποὺ ἔκανε ἀκόμα καὶ ἀπίστους νὰ πιστέψουν. Ποιό τὸ θαῦμα; Τὸ 1.940 μ.Χ., στὶς 28 Ὀκτωβρίου, κάποιος χτύπησε τὰ μεσάνυχτα τὴν πόρτα μας καὶ εἶπε στὴν Ἑλλάδα· Νὰ παραδοθῇς!…

Τῆς ἔταξε λίγες ὧρες ν᾿ ἀπαντήσῃ. Καὶ ἡ Ἑλλὰς ὅλη, μικροὶ – μεγάλοι, ἄντρες – γυναῖκες, βουνὰ – λαγκάδια, θάλασσες καὶ καράβια, ὅλοι ἀπήντησαν στὸν ἐχθρὸ «Ὄχι».  Κι ὁ ἐχθρὸς ἦταν ἡ Ἰταλία, μιὰ πολὺ μεγάλη δύναμις τότε, μὲ τέσσερα ἑκατομμύρια στρατό, μὲ καράβια καὶ ἀεροπλάνα τόσο πολλά, ποὺ οἱ Ἰταλοὶ ἔλεγαν ὅτι μποροῦν νὰ σκιάσουν τὸν ἥλιο (https://romioitispolis.gr/episkopos-aygoystinos-kantiotis-tha-xanampoyme-stin-agia-sofia-na-teleiosoyme-tin-diakopeisa-leitoyrgia-an/).

Ο Κομφούκιος κατάγονταν από την δυναστεία των Σονγκ (και ήταν μεγάλος νομοθέτης της Κίνας, όπως και ο Σόλων που κατάγονταν από τον τελευταίο βασιλιά της Αθηνάς Κόδρο ήταν μεγάλος νομοθέτης) και με τον θάνατο του πατέρα του αυτή φτώχυνε και ίδιος μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και την ανέδειξε κοινωνικά εκ νέου με τις σωστές πολιτικές κινήσεις του, όπως ακριβώς και ο Καίσαρας κατάγονταν από την αριστοκρατική οικογένεια των Ιουλίων και με τον θάνατο του πατέρα του αυτή φτώχυνε και ίδιος μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και την ανέδειξε κοινωνικά εκ νέου με τις σωστές πολιτικές κινήσεις του.

Ο Κομφούκιος για να εμπνεύσει τους άλλους έκανε και ο ίδιος πολλές ταπεινές δουλείες, ενώ έγινε και αγρότης, ενώ και πολλοί Κινέζοι φοιτητές κατά την διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης του Μάο για να εμπνεύσουν τους άλλους έκαναν και οι ίδιοι πολλές ταπεινές δουλείες, ενώ έγιναν και αγρότες.

Ο τάφος του Κομφουκίου καταστράφηκε από τους κομμουνιστές του Μάο (όπως και της διεφθαρμένης Αυτοκράτειρας Τσε Χι), ενώ βρέθηκε όταν ανοίχτηκε από αυτούς άδειος, όπως και ο τάφος του Τσάρου Αυτοκράτορα Αλέξανδρου του Α΄ στην Ρωσία όταν οι κομμουνιστές μπολσεβίκοι του Λένιν άνοιξαν και κατέστρεφαν τον τάφου του, όπως και των άλλων Ρώσων Τσάρων και Αυτοκρατόρων.

ΑΣ ΑΝΘΙΣΟΥΝ εκατό λουλούδια· ας ανταγωνιστούν εκατό σχολές’. Αυτό το ρητό, που το έκανε πασίγνωστο ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσε-τουνγκ μνημονεύοντάς το σ’ ένα λόγο του το 1.956 μ.Χ., ήταν στην πραγματικότητα παραλλαγή της έκφρασης που έχουν χρησιμοποιήσει οι Κινέζοι λόγιοι για να περιγράψουν την εποχή που διήλθε η Κίνα από τον πέμπτο ως τον τρίτο αιώνα Π.Κ.Χ., που λέγεται περίοδος των Μαχόμενων Βασιλείων.

Εκείνη την εποχή, η ισχυρή δυναστεία των Τσου (περίπου 1122-256 Π.Κ.Χ.) είχε εξασθενήσει και στη θέση της είχε επικρατήσει ένα σύστημα φεουδαρχικών βασιλείων με ασαφή όρια, τα οποία βασίλεια εμπλέκονταν σε συνεχείς πολέμους, καταθλίβοντας τον απλό λαό.

2. (α) Ποια πράγματα οδήγησαν στην δημιουργία «εκατό σχολών»; (β) Τι υπάρχει ακόμα ως κατάλοιπο των «εκατό σχολών»;

2 Η αναταραχή και τα παθήματα που προξένησαν οι πόλεμοι εξασθένισαν σημαντικά την εξουσία της παραδοσιακής άρχουσας τάξης. Ο απλός λαός δεν άντεχε πια να υποκύπτει στις ιδιοτροπίες και στη θέληση της αριστοκρατίας και να υποφέρει σιωπηλά τις συνέπειες.

Ως αποτέλεσμα, ιδέες και προσδοκίες που ήταν καταπνιγμένες για πολύ καιρό εκδηλώθηκαν απότομα σαν «εκατό λουλούδια». Διαφορετικές φιλοσοφικές σχολές προώθησαν τις δικές τους ιδέες για την κυβέρνηση, το νόμο, την κοινωνική τάξη, τη διαγωγή και την ηθική, καθώς και για θέματα όπως η γεωργία, η μουσική και η λογοτεχνία, ως μέσα για την αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της φυσιολογικής ζωής. Α

υτές έγιναν γνωστές με την ονομασία «εκατό σχολές». Οι περισσότερες δεν έφεραν κάποιο διαρκές αποτέλεσμα. Όμως δυο σχολές απέκτησαν τόση εξοχότητα που επηρέασαν την ζωή των ανθρώπων στην Κίνα για 2.000 και πλέον χρόνια. Αυτές έγιναν τελικά γνωστές ως ο Ταοϊσμός και ο Κομφουκιανισμός.

Με την εμφάνιση του Κομφουκιανισμού, η περίοδος των «εκατό σχολών» τερματίστηκε. Οι αυτοκράτορες της δυναστείας των Χαν βρήκαν στην Κομφουκιανική διδασκαλία, που συστήνει οσιότητα στον κυβερνήτη, την ιδεολογία που χρειάζονταν για να σταθεροποιήσουν το θρόνο τους. Στην διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Βου Τι, τον οποίο έχουμε ήδη αναφέρει όταν εξετάζαμε τον Ταοϊσμό, ο Κομφουκιανισμός ανήλθε στη θέση της θρησκείας του Κράτους.

Η Κινεζική ιστορία αναφέρει ότι το 219 Π.Κ.Χ., ο Αυτοκράτορας Σι Χουάνγκ-Τι της δυναστείας των Τσιν έστειλε με ένα στόλο 3.000 αγόρια και κορίτσια για να βρουν το θρυλικό νησί Π’ενγκ-λάι, που ήταν η κατοικία των αθάνατων, και να φέρουν το βότανο της αθανασίας. Περιττεύει βέβαια να πούμε ότι δεν γύρισαν με το ελιξίριο, αλλά η παράδοση λέει ότι κατοίκησαν τα νησιά που αργότερα πήραν το όνομα Ιαπωνία.

Μέσω βιασμού και τυραννίας και έπεσαν με μονάρχες και με δολοφονίες και Αυτοκράτορες στην Αρχαία Ρώμη με τον Ταρκύνιο τον Β΄ τον Περήφανο, αλλά και τους Νέρωνα, Τιβέριο και Καλιγούλα.

Τόσο ο Βούδας, όσο και ο Σωκράτης δεν έγραψαν οι ίδιοι κάποιο έργο, αλλά έγραψαν οι μαθητές τους στην θέση τους.

Από την Μικρά Ασία ήρθαν λέγεται ο Δικέφαλος Αετός στις Μυκήνες των Ατρειδών, όπως και από την Πόλη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Μικρά Ασία ήρθε ξανά ο Δικέφαλος Αετός ως σήμα στην Εκκλησιά της Ελλάδας, αλλά και για τις ομάδες ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Όπως ακριβώς έλεγαν στον Λεωνίδα οι πρέσβεις του Ξέρξη και στους Έλληνες ότι τα βέλη τους ήταν τόσα πολλά που θα έκρυβαν τον ήλιο και έφαγαν και αυτοί τα μούτρα τους όταν επιτέθηκαν κατά των Ελλήνων στην συνέχεια.

Η προσπάθεια του κυβερνήτη της Κουβάς Ντιέγκο Βελάσκεθ ντε Κουέγιαρ να συλλάβει μέσω του Ναρβάες τον Κόρτεζ,  οποίο συνελήφθη και εκτελεστηκε, όπως και η συνομωσία των Πάτσι και του πάπα της Ρώμης Σίξτος Δ’ να εκτελέσουν τον Λαυρέντιο τον Μεγαλοπρεπή, αφού αυτοί συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν, ενώ τα ίδια έπαθαν και ο Αρμόδιος και ο Αριστογείτονας, οι οποίοι απέτυχαν να δολοφονήσουν τον τύραννο Ιππία και συνελήφθησαν με τους συνεργούς τους και εκτελέστηκαν.

Εκτέλεσε για να βγάλει από πάνω του τις ευθύνες για τον θάνατο γυναικών του ο Άγγλος βασιλιάς Ερρίκος ο Η’, όπως και ο Τιβέριος στην Αρχαία Ρώμη τον Σηιανό φορτώνοντας του και τα δικά του εγκλήματα.

Τόσο ο Νέρωνας σκότωσε την μανά του Αγριππίνα την Β΄ την Νεότερη που τον βοήθησε να πάρει την εξουσία, όπως και ο Αντίπατρος ο Νεότερος την μανά του Θεσσαλονίκη.

Τόσο η Λιβίλλα στην Αρχαία Ρώμη επί Τιβέριου, όσο και ο Ριχάρδος ο Β΄ στην Αγγλία επί Ερρίκου του Δ’ πέθαναν κλειδωμένοι και οι δύο μέσα σε δωμάτια και την μη παροχή τροφής.

Οι αντιβασιλείς (Μαρία της Αντιοχείας, Αλέξιος Κομνηνός πρωτοσέβαστος, Αλέξιος Απόκαυκος, Μουλάζωνας, Ιωάννης Κατακουζηνός) που ορίστηκαν από τους Αυτοκράτορες της Ρωμανίας Μανουήλ Α΄ τον Κομνηνό, Ιωάννη Γ΄ Βατάτζη και Ανδρόνικο Γ΄ Παλαιολόγο για τους ανήλικους γιους τους Αλέξιο Β’ τον Κομνηνό, Ιωάννης Δ΄ Λάσκαρη και  Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγο δεν έγιναν δέκτες από τους εχθρούς τους.

Και αυτοί (Ανδρόνικος Κομνηνός, Άννα της Σαβοΐας, Αλέξιος Απόκαυκος, Μιχαήλ Η´ Παλαιολόγος) ξεκίνησαν εμφυλίους πολέμους εναντίον τους, με αποτέλεσμα στο τέλος οι αντιβασιλείς να χάσουν την εξουσία τους και να πέσουν από τον θρόνο.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και πριν τον Πόλεμο των Ρόδων στην Αγγλία και με τον θάνατο του Αντίοχου του Δ΄ του Επιφανούς των Σελευκιδών για τους μονάρχες Ερρίκο τον ΣΤ’ και Αντίοχο τον Ε΄ τον Ευπάτωρα αντίστοιχα, οι  αντιβασιλείς που ορίστηκαν (Ριχάρδος της Υόρκης και Φίλιππος) δεν έγιναν δεκτοί από τους εχθρούς τους (Λυσίας και Μαργαρίτα του Ανζού και δούκας του Σόμερσετ), οι οποίοι προκάλεσαν εμφυλίους πολέμους εναντίον τους και στο τέλος μέσω αυτών οι αντιβασιλείς έπεσαν από την εξουσία.

Με εμφύλιο πόλεμο ενάντια στον Γάιο Μάριο πήρε ο Κορνήλιος Σύλλας την εξουσια στην Αρχαία Ρώμη, ενώ σε αυτόν πέθανε και γιος του Μάριου, ο Γάιος Μάριος ο Νεότερος, ενώ μέσω του εμφύλιου πολέμου μεταξύ του Πομπήιου και του Καίσαρα, ανιψιού του Μάριου, σκοτώθηκε και γιος του Σύλλα, ο Φαιστός.

Όλοι οι Καίσαρες των οποίων το όνομα ήταν Γάιος χάθηκαν από το ξίφος, ξεκινώντας από αυτόν που σκοτώθηκε στην εποχή του Κίννα, του Γάιου Ιούλιου Καίσαρα, αλλά και του Γάιου Καίσαρα Καλιγούλα.

Ο Μωάμεθ ήταν αγράμματος και δεν ήξερε να βάζει ούτε την υπογραφή του, όπως ακριβώς και ο Καρλομάγνος. 

Με την κατάκτηση των εδαφών των Δρα βιδών της Ινδίας, οι Ινδοί/Άρειοι και για να δικαιολογήσουν το άδικο κοινωνικό σύστημα υποδουλοποίησης και των καστών/Νταλίτ/ανέγγιχτων στους κατεκτημένους πήραν νομιμοποίηση από  τις Βέδες.

Με την κατάκτηση των εδαφών των Αχαιών της Πελοποννήσου, οι Δωριείς και κυρίως οι Σπαρτιάτες για να δικαιολογήσουν το άδικο κοινωνικό σύστημα υποδουλοποίησης των Ειλώτων στους κατεκτημένους πήραν νομιμοποίηση από  το μαντείο των Δελφών.

Με την κατάκτηση των εδαφών της Δυτικής Ρωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Φράγκοι υπό τον Καρλομάγνο για να δικαιολογήσουν το άδικο κοινωνικό σύστημα υποδουλοποίησης μέσω της φεουδαρχίας τους κατεκτημένους λαούς πήραν νομιμοποίηση από  την αίρεση του παπισμού που δημιουργήσαν για τον λόγο αυτό.

Ο αιρετικός Αυτοκράτορας της Ρωμανίας Λέων ο Γ΄ ο Ίσαυρος και οι διάδοχοι του εικονομάχοι Αυτοκράτορες κατά την διάρκεια της Εικονομαχίας έκλεισε πολλές Εκκλησίες μοναστήρια μέχρι να φύγει από την εξουσία και η Ορθοδοξία να επανέλθει με την παύση των διωγμών.

Αλλά και ο αιρετικός Γερμανός καθολικός βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας (με προτεστάντες αντιβασιλείς) κατά την διάρκεια της Βαυαροκρατίας έκλεισε πολλές Εκκλησίες μοναστήρια μέχρι να φύγει από την εξουσία και η Ορθοδοξία να επανέλθει με την παύση των διωγμών.

Σε μια μεγάλη μάχη που κράτησε ώρες, Ρώσοι ελεύθεροι σκοπευτές εξόντωσαν τον κορυφαίο Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή Βλαντιμίρ Οσνοβένκο ο οποίος εκπαιδεύτηκε στο ΝΑΤΟ.Η εξουδετέρωση του έλαβε χώρα στο Ιβάνοβσκε (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/03/blog-post_705.html), όπως ακριβώς στον Β’ΠΠ και ο Ρώσος ελεύθερος σκοπευτής Βασιλια Ζάιτσεφ που σκότωσε τον κορυφαίο Γερμανό σκοπευτή στο Στάλινγκραντ.

Αυτός ήταν ο ικανότερος σκοπευτής του Γερμανικού Στρατού και εκείνος ανταποκρίθηκε πρόθυμα, στέλνοντας τον συνταγματάρχη των SS Χάιντς φον Κρούπ Θόρβαλντ, ο οποίος ηγείτο της Σχολής Ελεύθερων Σκοπευτών στο Γκνόσεν και θεωρείτο σε ολόκληρη την Γερμανία ένας σκοπευτής φαινόμενο  (σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο Γερμανός σκοπευτής ήταν ο ταγματάρχης Κένιγκς)-(https://www.mixanitouxronou.gr/vasili-zaitsef-o-sovietikos-eleftheros-skopeftis-pou-skotose-242-nazi/).

Η μεγαλύτερη έκρηξη του Ηφαιστείου της Θήρας/Σαντορίνης έγινε το 1.613 π.Χ., ενώ ακολούθησαν και άλλες τα έτη 726 μ.Χ., 1.925 μ.Χ.,  1.940 μ.Χ. και το 1.950 μ.Χ. αντίστοιχα, οι οποίες όμως ήταν λιγότερο ισχυρές (https://galileos.gr/thira-1613-p-ch-megaliteri-ekrixi-ifestiou-pou-gnorise-anthropotita/).

«Το 1.509 μ.Χ. τα νερά σκαρφάλωσαν μέχρι τα τείχη». Όπως είπε ένας τέτοιος διπλός σεισμός συνέβη το 17.66 μ.Χ., όπου «το τζαμί Φατίχ καταστράφηκε. Είναι γνωστό ότι η Κωνσταντινούπολη υπέστη πολλές ζημιές.

Στον σεισμό του 1509 μ.Χ., υπήρξε ένα μεγάλο τσουνάμι. Υπάρχει η έκφραση ‘τα νερά σκαρφάλωσαν στα τείχη’. Το ναυτικό στον Κεράτιο Κόλπο καταστράφηκε ολοσχερώς. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε τι ακριβώς περιμένουμε, αλλά είναι βέβαιο ότι θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός», είπε χαρακτηριστικά (https://www.in.gr/2024/03/14/world/tourkia-efialtiki-provlepsi-seismo-7-rixter-stin-konstantinoupoli-mporei-na-xasoume-tin-aneksartisia-mas/).

Όταν έγινε ο σεισμός του 1.999 μ.Χ., πήγαμε σε ορισμένες περιοχές και παρακαλέσαμε τους δημάρχους “να μην παραχωρήσουν χωροταξίες και οικισμούς”. «Το 1.766 μ.Χ., τα ρήγματα έσπασαν με διαφορά 3 μηνών, οπότε η Κωνσταντινούπολη βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο σεισμούς των 7 και άνω των 7 Ρίχτερ με διαφορά τριών μηνών. Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο ζήτημα. Αν σπάσουν και τα δύο ρήγματα, υπάρχει πιθανότητα να φτάσουν τα 7,5 και τα 7,6 Ρίχτερ (https://www.zougla.gr/kosmos/tourkos-seismologos-proeidopoiei-gia-seismo-eos-kai-76-richter-stin-konstantinoupoli/).

Οι Σεισμοί του 1.939 μ.Χ. και το 1.999 μ.Χ. ήταν οι δύο μεγαλύτερες καταστροφές στην Τουρκία – με 32.900 και 17.500 νεκρούς αντίστοιχα, ενώ στην πρώτη περίπτωση και τραυματίστηκαν πάνω από 100.000 και στην δεύτερη

Στον σεισμό του 1.939 μ.Χ., κλίμακας 7,6 Ρίχτερ στην Ανατολική Τουρκία στις 27 Δεκεμβρίου, έχοντας εστιακό βάθος 20 χλμ., η δόνηση διήρκεσε 52 δευτερόλεπτα, ενώ είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τσουνάμι ύψους 1–3 μέτρων, που έπληξε την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περίπου 116.720 κτίρια. Καθώς ήταν χειμώνας, ήταν δύσκολο να φτάσει η βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Ο αμέσως επόμενος ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην χώρα σημειώθηκε στις 17 Αυγούστου του 1.999 μ.Χ. με επίκεντρο 11 χλμ Νοτιοανατολικά του Ιζμίτ, στον Μαρμαρά, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στα Νότια της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

Είχε εστιακό βάθος 15 χιλιόμετρα και διήρκησε περίπου 45 δευτερόλεπτα. Μέσα σε λίγες μέρες, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 17.500. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, με πολλά κτήρια να καταρρέουν, ενώ δρόμοι και γέφυρες καταστράφηκαν. Υπολογίζεται ότι 500.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς χιλιάδες κτήρια - μεταξύ αυτών το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού στο Gölcük και το διυλιστήριο πετρελαίου Tüpraş στο Ιζμίτ - κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές (https://www.cnn.gr/kosmos/story/349025/seismoi-1939-kai-1999-oi-dyo-megalyteres-katastrofes-stin-tourkia-32-900-kai-17-500-nekroi).

Στις 6 Φεβρουαρίου 2023 μ.Χ., δύο ισχυροί σεισμοί έπληξαν την Νότια Τουρκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στην Βόρεια Συρία και τουλάχιστον 54.000 θανάτους.

Ο πρώτος είχε μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος ισχυρός σεισμός έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, θεωρείται ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της Τουρκίας, με 43.000 θανάτους και 120.000+ τραυματίες (στην Τουρκία).

Στην Ελλάδα υπήρχε η ιδεολογία της Μεγάλης Ελλάδας/Μεγάλης Ιδέας και στην Σερβία το «Μεγάλο Σχέδιο».

Ο Ηρόδοτος έλεγε ότι οι Σκύθες χρησιμοποιούσαν δέρμα ανθρώπων για να κατασκευάσουν όπλα και αντικείμενα, όπως έκανε και ο Σκότος πολεμιστής και ήρωας Ουίλιαμ Ουάλας, ο οποίος με το δέρμα του δυνάστη της πατρίδας του και Άγγλου αριστοκράτη Sir Hugh de Cressingham έφτιαξε δέρμα για την ζώνη του. 

Οι Ρωμαίοι έφτιαχνα στρατόπεδα στις περιοχές που κατακτούσαν και οι Αμερικανοί στρατιωτικές βάσεις.

Ο Νεύτωνας έπαιρνε υδράργυρο και είχε παραισθήσεις σαν τον Τσιν Χουάνγκ Τι.

Ο Καίσαρας, όπως και ο Ιππίας ονειρευτήκαν και οι δύο ότι έκαναν έρωτα με τις μανές τους και το ερμήνευσαν διαφορετικά και οι δύο.

Ο Μοχάμεντ Σαούντ και ο Μοχάμεντ Ουαχάμπ ένωσαν τους Άραβες και κατέλαβαν την Μέκκα και την Μεδίνα σαν τον Μωάμεθ, αλλά και ο απόγονος του Μοχάμεντ Σαούντ, ο Ιμπν Σαούντ, ενώ ο Μοχάμεντ Ουαχάμπ για το ουαχαμπιτικό δόγμα που δημιούργησε εκδιώχθηκε από τους δικούς του, όπως και ο Μωάμεθ από την Μέκκα όταν δημιούργησε τον ισλαμισμό.

Με την ήττα και καταστροφή του πρώτου Βασιλείου των Σαούντ από τους Οθωμανούς και τους αντιπάλους των Σαούντ Ρασίντ, οι Ρασίντ με την βοήθεια των Τούρκων κατέλαβαν την πρώτευσα των Σαούντ και εξόντωσαν πολλούς από αυτούς και σώθηκε κυρίως ο Ιμπν Σαούντ που κατεφυγε στους πλέον ταπεινούς βεδουίνους Μπαν Ιν Μαράχ στην περιοχή Ραμπ Αλ Καλί.

Εκεί κατάφερε να ενώσει με το ουαχαμπιτικό δόγμα τις Αραβικές φυλές και να επανέλθει και να ανακαταλάβει την πρωτεύουσα του, την Μέκκα και την Μεδίνα και ένωσε όλη την Αραβία, με την χρήση του θρησκευτικού στρατού των Ιχουάν που δημιούργησε.

Αντίστοιχα, με την ήττα και καταστροφή του πρώτου Χαλιφάτου των Ομμειαδών των από τους Αβασσίδες, αυτοί κατέλαβαν την Δαμασκό και εξόντωσαν 300 μέλη της οικογένειας των Ομμειαδών και σώθηκε κυρίως ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Ι που κατεφυγε στην Ισπανια.

Εκεί κατάφερε να ενώσει τις Αραβικές φυλές και να καταλάβει την Ισπανια και να την πρωτεύουσα της και να την ενώσει, με την χρήση του θρησκευτικού στρατού που δημιούργησε, ενώ τόσο ο Ιμπν Σαούντ, όσο και ο Αμπντ αλ-Ραχμάν Ι έκαναν γάμους πολιτικού συμφέροντος.

Η χειρότερη ήττα του Γερμανικού στρατού από τους “ξυπόλυτους” Χέχε ή Ουαχέχε στα σουαχίλι με ενεδρα σε μάχη σε έναν λόφο στο Lugalo ο Γερμανός λοχαγός Φον Τσελέφσκι σκοτώθηκε από το δόρυ ενός νεαρού πολεμιστή Χέχε, μαζί με άλλους τρεις Γερμανούς αξιωματικούς και έξι υπαξιωματικούς.

Συνολικά σκοτώθηκαν 10 Γερμανοί, 257 Άσκαρις και 96 βαστάζοι. Ήταν μια ταπεινωτική ήττα για τη νεοπαγή γερμανική αυτοκρατορία που σε μια μάχη με τους οπλισμένους με ακόντια Χέχε έχασε το στρατιωτικό διοικητή και το ¼ του στρατού της στην Γερμανική Ανατολική Αφρική. Οι Γερμανοί επανήλθαν αργότερα και τελικά έκαμψαν την αντίσταση των Χέχε. Ο βασιλιάς των Χέχε Mkwawa για να μην αιχμαλωτιστεί αυτοκτόνησε (https://www.history-point.gr/afriki-1891-i-tapeinotikoteri-itta-toy-germanikoy-stratoy).

Αντίστοιχα και οι Βρετανοί υπέστησαν την χειρότερη ήττα τους από τους ξυπόλυτους” Ζουλού στην μάχη της Ισαντλουάνα στην οποία ο Άγγλος Αντισυνταγματάρχης Henry Burmester Pulleine σκοτώθηκε, όπως και ο Αντισυνταγματάρχης Άντονι Γουίλιαμ Ντάρνφορντ.

Συνολικά σκοτώθηκαν πάνω από 1.300 νεκροί Βρετανοί, 52 αξιωματικοί, 727 Βρετανοί τακτικοί, 476 άλλα συμπεριλαμβανομένων: 343 Αφρικανική γηγενής ομάδα, 133 Ευρωπαϊκά αποικιακά στρατεύματα, Υλικές απώλειες: Συνελήφθησαν 2 πυροβόλα. Οι Βρετανοί επανήλθαν αργότερα και τελικά έκαμψαν την αντίσταση των Ζουλού. Ο βασιλιάς των Ζουλού Mkwawa σκοτώθηκε ο ίδιος από έναν συνάδελφο βετεράνο της μάχης.

Μετά το θάνατό του, Γερμανοί στρατιώτες αφαίρεσαν το κεφάλι του Mkwawa. Το κρανίο στάλθηκε στο Βερολίνο και πιθανότατα κατέληξε στο Übersee-Museum Bremen. Όπως ακριβώς μετά την τελική ήττα του Χαλίφα του νέου ηγέτη των μαχδιστών από τους Βρετανούς υπό τον στρατηγό Κίτσενερ το 1.898 μ.Χ., ο τάφος του Μοχάμεντ Αχμάντ καταστράφηκε για να μην γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές του (όπως έγινε και με τα λείψανα των Χίτλερ, Γκαίρινγκ, Χίμλερ, Ες, Λάντεν και του Μπγκάντι για τον ίδιο ακριβώς λόγο).

Τα οστά του πετάχτηκαν στον Νείλο (όπως και του Χίτλερ που κάηκαν και πετάχτηκαν σε έναν υπόνομο). Λέγεται ότι ο Κίτσενερ διατήρησε το κρανίο του (όπως και οι Σοβιετικοί το κρανίο του Χίτλερ στα αρχεία τους) και, σύμφωνα με τα λόγια του Ουίνστον Τσόρτσιλ , «Έβγαλε το κεφάλι του Μάχντι σε ένα κουτί κηροζίνης ως τρόπαιο». Υποτίθεται ότι το κρανίο θάφτηκε αργότερα στο Wadi Halfa .

Όταν το κεφάλι του Γκόρντον ξετυλίχθηκε στα πόδια του Μάχντι, διέταξε να στερεωθεί το κεφάλι ανάμεσα στα κλαδιά ενός δέντρου «όπου όλοι όσοι το περνούσαν θα μπορούσαν να φαίνονται περιφρονητικά, τα παιδιά μπορούσαν να πετάξουν πέτρες πάνω του και τα γεράκια της ερήμου μπορούσαν να σκουπίσουν και να κάνουν κύκλους πάνω από αυτό.

Ο Abd al-Rahman γλίτωσε παρά τρίχα από  τους δολοφόνους των Αβασσίδων που παραλίγο να τον πιάσουν και κατέφυγε στην Ισπανία και ίδρυσε το νέο Χαλιφάτο των Ομμειαδών, όπως ακριβώς και ο Καίσαρας γλίτωσε παρά τρίχα από  τους δολοφόνους του Σύλλα και κατεφυγε προσωρινά στην Βιθυνία του βασιλιά του Νικομήδη. 

Τρεις σωματοφύλακες Λουδοβίκος ΙΔ΄ είχε και τρεις και ο Δαρείος ο Α’.

Οι σύζυγοι των «ατάκτων» Μωάμεθ και Κεμάλ λέγεται ότι τους έβαζαν σε τάξη.

Λέγεται ότι ο Κεμάλ ήταν κρυφό-Ντονμές και ο Μωάμεθ ο Β΄ κρυφό-Χριστιανός.

Με 23 μαχαιριές σκοτώθηκε ο Καίσαρας, όπως και ο Οθωμανός Σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ.

Πρότυπο για τον Κίσινγκερ ήταν ο Μέτερνιχ και ο Μπίσμαρκ.

Ο Φίλαγρος και ο Εύφορδος προδώσαν την Ερέτρια στους Πέρσες, όπως και ο φρουρός σε έναν από τους πύργους, πρώην Αρμένιος και πρώην Χριστιανός ονόματι Firouz, την Αντιόχεια στους Σταυροφόρους.

Με την δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα η απεργία στο Κιλελέρ των αγροτών μετατράπηκε σε λαϊκή αγροτική εξέγερση και με την δολοφονία του Λίβιου Δρούσου ξέσπασε ο Κοινωνικός Πόλεμος στην Ρώμη από τους Λατίνους και στο τέλος παρά την ήττα των πρώτων τα τσιφλίκια απαλλοτριωθήκαν και οι Λατίνοι πήραν την Ρωμαϊκή υπηκοότητα με νομό και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

Στην μάχη του Καντές ο Ραμσή ο Β΄ παρασύρθηκε από ψεύτικους αποστάτες των Χετταίων και οδηγήθηκε σε παγίδα, όπως και το ίδιο ο Ιουλιανός με τους δήθεν αποστάτες Πέρσες ποιμένες και οδηγήθηκε σε παγίδα και ηττήθηκε ολοσχερώς, ενώ με τον ίδιο τρόπο οι Σαμνίτες με ποιμένες λιποτάκτες οδήγησαν τους Ρωμαίους στην παγίδα των Κλαυδιανών Πεδίων και ηττήθηκαν.

Στην μάχη του Καντές οι στρατιώτες του Χετταίου βασιλιά Μουταβάλι έπεσαν στα λάφυρα και με τον τρόπο αυτοί οι Αιγύπτιοι βρήκαν χρόνο και αναδιοργανωθήκαν και αντεπιτέθηκαν και τους απώθησαν, ενώ το ίδιο συνέβη και με την Μάχη της Μαγνησίας, όταν το ιππικό του Αντίοχου του Γ΄ του Μέγα αντί να διαλύσουν τους Ρωμαίους έπεσαν στα λάφυρα και με τον τρόπο αυτοί οι Ρωμαίοι βρήκαν χρόνο και αναδιοργανωθήκαν και αντεπιτέθηκαν και τους απώθησαν και τους νίκησαν.

Στο κρίσιμο σημείο της Μάχης του Καντές ο Ραμσή επικεφαλής αντεπιτέθηκε και νίκησε τους εχθρούς του με τα άρματα του, όπως ακριβώς έγινε και στην Μάχη στην Αλεσίας όταν ο Καίσαρας στο κρίσιμο σημείο της μάχης αντεπιτέθηκε επικεφαλής και νίκησε τους εχθρούς του με το ιππικό του.

Στα Καυδιανά Πεδία (που για κάποιους έμοιαζε και με την μάχη των Περσίδων Πυλών) οι Ρωμαίοι παγιδευτήκαν σε ένα στενό ανάμεσα και παραδοθήκαν και έφυγαν με συνθήκη, όπως και ο στρατός της Ρωμανίας στο Μυριοκέφαλο.

Στρατιωτικά εμβατήρια ήταν οι Παιάνες στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ υπήρχαν αντίστοιχα εμβατήρια στην Ρώμη, την Ρωμανία, όπως και σε όλους τους στρατούς στην σύγχρονη εποχή.

Λέγεται ότι η ΕΣΣΔ βοήθησε στο να ξεκινήσει ο Πόλεμος της Κορέας για να είναι σαν αντιπερισπασμός όταν ο Στάλιν ετοιμάζονταν να επιτεθεί στην Ευρώπη, όπως και οι ΗΠΑ βοήθησαν στο να ξεκινήσει ο Ρωσοουκρανικός Πόλεμος ενώ οι ίδιοι ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν.

Οι Αψβούργοι είχαν και καταγωγή από την Ελβετία, όπως και ο Οίκος της Σαβοΐας.

Οι Καρμπονάροι είχαν την ίδια δομή με αυτή της μασονίας και αναγνωριστικά σημάδια και χαιρετισμούς.

Στο Βασίλειο των 2 Σικελικών το 1.820 μ.Χ. ο λαός εξεγέρθηκε και ανάγκασε τον βασιλιά να παραχωρήσει σύνταγμα, ενώ αργότερα το κατήργησε μαζί με το κοινοβούλιο με την βία, όπως ακριβώς συνέβη και το 1.821 μ.Χ. Πεδεμόντιο με τον λαό και τον βασιλιά του και είχε την ίδια ακριβώς εξέλιξη.

Με την ήττα των Βουρβόνων στο Βασίλειο των 2 Σικελιών πολλοί πρώην μοναρχικοί και ληστές και αντάρτες υποστηρικτές των Βουρβόνων και κατά της ένωσης με την Βόρεια Ιταλία, αυτοί έγιναν αντάρτες και οργάνωσαν ανταρτικό κατά του Ιταλικού κράτους για απόσχιση του Νότου κατηγορώντας την πλούσια Ιταλία του Βορρά για όλα τα δεινά τους και με τον τρόπο αυτό, από πολλούς πρώην καρμπονάρους και λησταντάρτες ιδρύθηκε η οργάνωση της μαφίας.

Αντίστοιχα στον Αμερικανικό Εμφύλιο πολλοί πρώην Νότιοι και αντάρτες υποστηρικτές των Νοτίων και κατά της ένωσης με τις Βόρειες ΗΠΑ, αυτοί έγιναν αντάρτες και οργάνωσαν ανταρτικό κατά του Αμερικανικού κράτους για απόσχιση του Νότου κατηγορώντας τον πλούσιο Βορρά για όλα τα δεινά τους και με τον τρόπο αυτό, από πολλούς πρώην Νοτίους και ιδρύθηκε η οργάνωση της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Γαριβάλδης με μικρό στρατό αποβιβάστηκε στην Σικελία και μαζί του ενώθηκε ο λαός της περιοχής και έδιωξαν τον τυραννικό βασιλιά Φραγκίσκο τον Β’, όπως ακριβώς και οι Κάστρο και Τσε Γκεβάρα με μικρό στρατό αποβιβάστηκε στην Κούβα και μαζί του ενώθηκε ο λαός της περιοχής και έδιωξαν τον τυραννικό δικτάτορά Μπατίστα.

Παραλίγο να αιχμαλωτιστεί σε μάχη με την Ρωμανία ο Αττίλας, όπως και ο Γαριβάλδης στην μάχη του Μιλατού με τον στρατό του Βασίλειου των 2 Σικελιών.

Ο Α΄ Σαμνιτικός Πόλεμος ξεκίνησε με αφορμή το κάλεσμα των Σιδικικινών στους Ρωμαίους κατά των Σαμνιτών, όπως και ο Α΄ Καρχηδονιακός Πόλεμος ξεκίνησε με αφορμή το κάλεσμα των Μαμερτίνων στους Ρωμαίους κατά των Ελλήνων της Σικελίας.

Ο Γάιος Σουλπίγγιος Λόγγος εφάρμοσε την τακτική της καμένης γης στα εδάφη των Σαμνιτών, όπως ακριβώς και ο Βόρειος στρατηγός Σέρμαν στον Αμερικανικό Εμφύλιο κατά των Νότιων.

Η Γαλλία κατασκεύασε μιμούμενος τους Ρωμαίους αγορά του Άρη στο Παρίσι.

Οι Αιγύπτιοι έλεγαν τον Νείλο Ωκεανό.

Κάποτε εφράγη το στόμιο της Λίμνης της Στύμφαλου και ένα ελάφι που το κυνηγούσε ένας κυνηγός έπεσε στην λίμνη για να σωθεί και μαζί του και ο κυνηγός και κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο που εφράγη και τον ξεβούλωσαν.

Ιερέας στην Ιρίκια γίνονταν οποιος πάλευε και σκότωνε σε πάλη τον προηγούμενο ιερέα, ενώ στην χώρα των Ταύρων οι ιερείς αντί να θυσιάζονται οι ίδιοι θυσίαζαν σε ανθρωποθυσίες τους ξένους.

Οι Έλληνες είχαν την Γραμμική Α και την Γραμμική Β και έκαναν χρήση των ιερογλυφικών αυτών, απλά πήραν το γραμμικό σύστημα των Φοίνικων και το τροποποίησαν και το προσάρμοσαν στο δικό τους.

Με τον ίδιο τρόπο στην Αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έκαναν χρήση των γραμμάτων τους για την αριθμητική, απλά πήραν και προσάρμοσαν το Αραβικό σύστημα στα δικά τους και έφτιαξαν το γνωστό αριθμητικό σύστημα.

Πόλη με το ονομα Δελφοί υπήρχαν και στην Κρήτη και στην Μακεδονία, ενώ και σε αυτές γιορτάζονταν επίσης τα Πύθεια.

Ο Αριστόδημος πέθανε στην Ναύπακτο, χτυπημένος από κεραυνό, αφήνοντας πίσω τα παιδιά του, Ευρυσθένη και Πρόκλη, όπως ακριβώς και ο πατέρας του Πομπήιου του Μέγα.

Τόσο ο Αισχύλος, όσο και ο Αλκιβιάδης, αλλά και ο Αριστοτέλης και ο Διαγόρας ο Μήλιος κινδυνεύσαν όλοι τους να εκτελεστούν για «ασέβεια» κατά των Ελευσίνιων «μυστήριων».

Τόσο στους Αρχαίους Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίους και Εβραίους υπήρχε άσβεστο πυρ. 

Το άσβεστο πυρ στους Δελφούς στο ιερό της Εστίας έσβησε όταν το κατέλαβαν οι Μήδοι, όπως και στην Αθηνά όταν κατέλαβαν την πόλη οι Πέρσες αλλά και επί της τυραννίας του Αστεριωνα, αλλά και στους Μιθριδατικούς πολέμους, αλλά και στον Ρωμαϊκό εμφύλιο στην Αρχαία Ρώμη. 

Πόλη Δωδώνη υπήρχε και στην Ήπειρο και στην Θεσσαλία.

Σύγχρονοι Ηρακλειδείς θεωρούνταν μετά τον Ηρακλή οι Μίλων ο Κροτωνιάτης, ο Πολυδάμας ο Εκσταταίος, ο Θεαγένης ο Θάσιος, ο Τρίκορμος ο Βουκόλος, αλλά και οι Παναγιώτης και Δημήτριος Κουταλιανός.

Η Αρχαία ηφαιστειακή έκρηξη που συγκλόνισε τον κόσμο με έκρηξη ρεκόρ – Πώς μπορεί να γίνει πρόβλεψη μελλοντικών εκρήξεων.

Ύστερα από μία λεπτομερή ανάλυση του Kikai Caldena, κοντά στο νησί Κιούσου, στην Ιαπωνία, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν επιβεβαιώσει την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, κατά την περίοδο του Ολόκαινου, η οποία ξεκίνησε πριν περίπου 11.700 χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αν και, το ηφαίστειο έχει εκραγεί περισσότερες από μία φορές στην διάρκεια της ιστορίας του, η ακριβής εκτίμηση του μεγέθους κάθε έκρηξης ήταν δυσχερής.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 7.300 ΧΡΟΝΙΑ. Για τον καθορισμό του μεγέθους μίας δραστηριότητας που συνέβη πριν από περίπου 7.300 χρόνια, γνωστής ως έκρηξης Kikai-Akahoya (K-Ah), ομάδα ερευνητών απ’ το πανεπιστήμιο του Κόμπε, στην Ιαπωνία, συνδύασε τα δείγματα ιζημάτων απ’ τον βυθό, χρησιμοποιώντας σεισμική απεικόνιση για να χαρτογραφήσει το σχήμα του κρατήρα και των υλικών του, αναλύοντας τα δείγματα ηφαιστειακής εκτίναξης.

Μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις, που όμοιές τους δεν έχει δει ακόμη ο σύγχρονος πολιτισμός, βασίζονται σε ιζηματογενείς καταγραφές, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο όγκος των εκρήξεων με υψηλή ακρίβεια, καθώς πολλά απ’ τα  προϊόντα της ηφαιστειακής εκτίναξης, τα οποία αποτέθηκαν στη γη, έχουν εξαφανιστεί εξ αιτίας της διάβρωσης, αναφέρει ο γεωφυσικός του πανεπιστημίου του Κόμπε, Nobukazu Seama.

Ένα διάγραμμα της καλντέρας. (Satoshi Shimizu). H ομάδα εστίασε στην επονομαζόμενη πυροκλαστική ροή της έκρηξης Κ-Ah, δηλαδή, τις έντονα θερμές χοάνες από τέφρα, βράχια, και αέρια που κυκλοφορούσαν στο νερό πριν από τόσες χιλιετίες. Η μοντελοποίηση της ροής αυτής, είναι δύσκολη σε υποβρύχιες συνθήκες, ειδικά κατά το παρελθόν. Το νερό ωστόσο, κατάφερε να διατηρήσει τα προϊόντα της ηφαιστειακής εκτίναξης.

Τα όργανα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές, ήταν σε θέση να φτάσουν βαθιά κάτω απ’ τον βυθό, και να συγκρίνουν διαφορετικά είδη υλικών, αναγνωρίζοντας τόσο την προέλευση όσο και την κατάληξή τους.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ. Η ομάδα ανακάλυψε ότι, το υλικό που εκτοξεύθηκε απ’ την έκρηξη, κάλυπτε περίπου 4.500 τ.χλμ., μία περιοχή αρκετές φορές μεγαλύτερη απ’ τις σύγχρονες μητροπόλεις, όπως είναι το Λονδίνο ή το Λος Άντζελες.

Μεγαλύτερη απ’ την έκρηξη του Κρακατόα το 1.883 μ.Χ. Διασκορπίζοντας πέτρα και σκόνη ανά εκατοντάδες κυβικά χλμ., επρόκειτο με διαφορά για την μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη της εποχής του Ολοκαίνου που έχει υπολογιστεί ποτέ. Ακόμη και η έκρηξη του Κρακατόα, το 1.883 μ.Χ., που ακούστηκε σ’ ολόκληρο τον κόσμο, εκτόξευσε υλικά μόλις μερικές δωδεκάδες τ.χλμ. στην στρατόσφαιρα.

“Χρησιμοποιώντας σεισμικές μελέτες απεικόνισης, τις οποίες βελτιστοποίησαν για τον σκοπό αυτό και, ταυτοποιώντας τα συγκεντρωμένα ιζήματα, καταφέραμε ν’ αντλήσουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την κατανομή, τον όγκο και τους μηχανισμούς μεταφοράς των εκτοξευμένων ιζημάτων”, παρατηρεί ο Satoshi Shimizu, θαλάσσιος γεωφυσικός στο πανεπιστήμιο του Κόμπε.

Καλύτερη ανάλυση των εκρήξεων του παρελθόντος σημαίνει ακριβέστερη πρόβλεψη των μελλοντικών εκρήξεων. Η έρευνα προβλέπεται να δώσει στους εμπειρογνώμονες, μία σαφέστερη εικόνα του πώς μπορεί να είναι οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο μέλλον. Όλα τα ευρήματα βοηθούν στην μοντελοποίηση των ηφαιστείων και, όσο καλύτερα κατανοούμε τις προηγούμενες εκρήξεις, τόσο ακριβέστερα μπορούμε να προβλέπουμε τις μελλοντικές.

Αν και, η ζωντανή μας μνήμη έχει καταγράψει ηφαιστειακές εκρήξεις, αυτές δεν είναι τίποτα μπροστά στις υπερεκρήξεις του παρελθόντος. Λαμβάνοντας υπόψη την ζημιά που θα μπορούσαν αυτές να επιφέρουν, είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Οι γιγάντιες εκρήξεις του κρατήρα των ηφαιστείων, είναι ένα σημαντικό φαινόμενο στη γεωεπιστήμη και, επειδή γνωρίζουμε ότι επηρέασαν το παγκόσμιο κλίμα και συνεπώς την ανθρώπινη ιστορία στο παρελθόν, η κατανόηση του φαινομένου αυτού έχει επιπλέον, κοινωνική σημασία» αναφέρει ο Seama (https://corfiatiko.blogspot.com/2024/03/freepik.html).

📜Ανθέμιος, ο «Γραικός» Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Δύσης και το χάσμα Ανατολής και Δύσης που μάλλον ξεκίνησε να μεγαλώνει νωρίτερα.📜

Ο -γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη-  Ανθέμιος (467 μ.Χ.-472 μ.Χ.) τοποθετήθηκε ως Αυτοκράτορας της Δύσης από τον "Βυζαντινό" αυτοκράτορα Λέοντα Α' σε μια έσχατη κίνηση για μια επανένωση Δύσης και Ανατολής.

Πρόκειται για μια εποχή όπου στην Δύση, Γερμανοί στρατηγοί και Γερμανικά βασίλεια ασκούσαν μεγάλη επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις του Δυτικού Ρωμαϊκού κράτους. Συνεπώς η "ένεση" Ρωμαϊκότητας στον θρόνο της Δύσης δεν άρεσε σε πολλούς.

Έτσι, διαβάζουμε σε επιστολή του φιλόδοξου έπαρχου της Γαλατίας Αρβάνδου προς τον βασιλιά των Βησιγότθων να του προτείνει να μην κάνει ειρήνη με τον Ανθέμιο, αποκαλώντας τον τελευταίο, Graecus Imperator.

Aυτός δεν ήταν ένας μεμονωμένος χαρακτηρισμός εκείνη την εποχή. Ο επίσκοπος Παβίας Εννόδιος το πάει ένα βήμα πιο πέρα και τον αποκαλεί με τον υποτιμητικό όρο Graeculus δλδ. Γραικύλο. Οι παραπάνω, είναι ενδείξεις πως οι Γερμανικοί λαοί της Δύσης μάλλον κληρονόμησαν και δεν δημιούργησαν οι ίδιοι τις αρνητικές προκαταλήψεις κατά της Ανατολής.

Συνήθως στα βιβλία ιστορίας αυτές οι προκαταλήψεις τοποθετούνται σε μια εποχή όπου η Δύση διεκδικεί εκ νέου την Ρωμαϊκότητα από τα τέλη του 8ου Αιώνα μ.Χ. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στη στέψη του Καρλομάγνου ως αυτοκράτορα των Ρωμαίων που προκάλεσαν σε βάθος χρόνου  μια αμοιβαία αποξένωση με αποτέλεσμα το σχίσμα του 1054 μ.Χ.,  τα γεγονότα του 1.204 μ.Χ. και την σε βάθος χρόνου αρνητική παρουσίαση του Βυζαντίου από τους Δυτικούς, στα μεταΒυζαντινά χρόνια.

Στην αρνητική υστεροφημία του Ανθέμιου ως "Γραικού", συνετέλεσε και η γενικότερη αποτυχία του στις πολεμικές συγκρούσεις και μάλλον οι Νεοπλατωνικές του κλίσεις (ήταν μαθητής του φιλόσοφου Πρόκλου).

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως οι Ρωμαίοι της Δύσης(π.χ ο Αρβάνδος που αναφέρθηκε πριν, ήταν Γαλάτης) έβρισκαν περισσότερα κοινά στοιχεία με τους Γερμανούς παρά με τους Ρωμαίους της Ανατολής (https://apantaortodoxias.blogspot.com/2024/02/blog-post_745.html).

Στις μέρες μας την κληρονομιά του Καρλομάγνου και της Αυτοκρατορίας του την διεκδίκησαν διαχρονικά πολλά κράτη, όπως π.χ. οι Γερμανοί, οι Ιταλοί. οι Γάλλοι, οι Αυστριακοί, οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί, Όθων Α΄ Μέγας, Φρειδερίκοι Α΄ και Β΄ Χοενστάουφεν, Ερρίκος ο Δ΄, Κάρολος ο Ε΄ Κουίντος, Φίλιππος ο Β, Φερδινάνδου Β΄ και Γ΄, Ναπολέων ο Μέγας, Κάιζερ Α΄ και Β΄ Γουλιέλμοι Χοεντσόλερν, Μουσολίνι, Χίτλερ, Κολ, Μέρκελ και Σόιμπλε (και για τον λόγο αυτό υπάρχει και το βραβείο «Καρλομάγνος» για την ΕΕ).

Αντίστοιχα κληρονόμοι του Τζένκινς Χαν και της Αυτοκρατορίας του δηλώνουν οι Μογγολία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ρωσία. Κίνα (υπό τους Ταμερλάνο, Νάδερ Σαχ, Ούνγκερν Φον Στένμπεργκ, Λένιν, Στάλιν, Πούτιν, Σι Ζι Πινγκ)-(http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html).

Για τον Μωάμεθ και Χαλιφάτα των τεσσάρων Ρασιντούν Χαλιφών διαδόχων του, κληρονόμοι τους δήλωσαν ότι ήταν τα χαλιφάτα των Ομμειαδών, των Αββασιδών, των Φατιμίδων, των Αλμοχάδων, του Σόκολο, των Οθωμανών (http://alophx.blogspot.com/2024/01/blog-post_37.html, http://alophx.blogspot.com/2019/03/blog-post_24.html), ενώ στις μέρες μας το ίδιο δηλώνουν τα ισλαμικά κράτη  Ιράν, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Τουρκία, Αίγυπτος, η Αλ Κάιντα, οι Ταλιμπάν και ο ISIS. (υπό τους Ερντογάν Μπαγκάντι, Χαμενεί, Τζίνα, Χασάν Αλ Μπάνα, Μπιν Λάντεν, μουλάς Ομάρ, Αμπντέλ Αζίζ Ιμπν Σαούντ).

Όλοι δε όσοι λένε ότι είναι διάδοχοι του Καρλομάγνου, διεκδικούν επίσης και την κληρονομιά της Ρώμης και των Καισάρων (http://alophx.blogspot.com/2020/01/blog-post_27.html), όπως και ο Ερντογάν διεκδικεί την κληρονομιά τόσο της Ρώμης (και της Ρωμανίας) και των Καισάρων, όπως και του Χαλιφάτου, όπως ακριβώς και ο Πούτιν και ο Σι Ζι Πινγκ διεκδικούν εκτός από την κληρονομιά των πατρίδων τους, ο πρώτος και την κληρονομιά της Ρώμης (και της Ρωμανίας) και των Καισάρων και των Μογγόλων και ο δεύτερος επίσης των Μογγόλων (http://alophx.blogspot.com/2023/10/blog-post_72.html, http://alophx.blogspot.com/2019/06/blog-post.html).

Όλες οι προαναφερόμενες ιστορικές αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, που εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο, είναι μόνο λίγες από τις πολλές που συνέβησαν στον διάβα των Αιώνων, και συνέλαβαν σημαντικά στην διαμόρφωση της ιστορίας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου